Neizpete pesmi

Page 1

Brigita Gyergyek

Neizpete pesmi

januar 2003 – maj 2005


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

SLOVO Prišel je čas, ko moram zapustiti solzno dolino. Ne jokajte za menoj! Moje življenje se izteka, počasi v meni ugaša luč. Ne jokajte za menoj! Kako temno, kako hladno je, vendar pripravljena sem. V Tvojem objemu bom našla toplino ljubezni, kjer se bom počutila ljubljeno in varno. Prihajam zdaj k Tebi v tvoje naročje, o Mati, ker si Mati vseh otrok.

2


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

NEIZPETA PESEM Na mojem oknu roža cveti, ki jo zalivam z vodo življenja. Občudujem njen nežni cvet, ki opojno diši. Moram jo zalivati, da ovenela ne bo, da dolgo bo cvetela in meni veselje delala. Ko cvet ovenel bo, ostal bo le vonj njegov, takrat zavem se, da vse minljivo je. Sem kot ta cvet pomladni, ki le kratek čas cveti in kot pesnik, ki ne izpoje svoje pesmi, umrem neizpeta.

3


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

PRIJATELJU Ko si srečen, spomni se name! Ko si žalosten, spomni se name! Ko najbolj hudo ti je, sprejmi mojo dlan, saj moj obraz ti brez besed pove, da srečna sem, ker rojen si ti… Življenje je kakor barka na razburkanem morju, ki jo valovi premetavajo sem ter tja. Ne dovoli, da bi te morje potonilo, te potegnilo v brezno temé. Bog te naj blagoslovi z zdravjem telesa in duhá, ker vreden si svojega poslanstva.

4


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

IZGUBLJENA LJUBEZEN Moje srce je ranjeno, ker zapustil si me. Govoril si mi, da me ljubiš, vendar je moje srce slutilo, da sladko lažeš. Vedel si, da drugačna sem od drugih deklet. Zakaj si mi lagal in ustrelil vame puščico prevare, saj z njo si zastrupil moje srce. Tvoje tiho slovo mi je povedalo kakšen človek si, da velik si slabič. Koliko strupa ti je ostalo, da življenje boš uničil drugim? Koliko časa bo preteklo, ko spoznal boš, da ljubezen ni le igra, ampak božji dar.

5


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

TIHA ŽALOST Nenehno mislim na te, čeprav ne bi smela več, a kaj naj storim, da bi pozabila te. Odšel si brez slovesa misleč, da za te ne obstajam več. Globoko v sebi tiho upam, da ti dobro se godi. Bodi srečen s komerkoli si, saj premalo sreče je na svetu in verjemi mi, da ti jo privoščim. Kako sem jaz, ni ti treba vedeti. Močno obžalujem tisti dan, ko prvič sem te srečala. Včeraj s tabo bila sem srečna, danes od žalosti jokam, kaj jutri se bo zgodilo, samo Bog vé.

6


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

ZBLEDELA LJUBEZEN Po mojih oknih polzijo dežne kaplje, kot so nekoč polzele po mojem licu solze žalosti. Nocoj spet so okna mokra, vendar, moje oči danes več ne jokajo. Tvoja slika bledi. Spomin nate prav tako, si zame kakor lanski sneg. O ljubezni ne veš ničesar, le pri drugem dekletu si potešil svojo lakoto. Hvala ti, da odprl si mi oči, mi dal prosto pot k drugemu, ki vreden je moje ljubezni.

7


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

ALI SI

VEDEL

Ali si vedel, da v tvojo zib´ko je bila položena tvoja usoda? Ali si vedel, da v mojo zib΄ko je bila položena moja usoda? Na mojem obrazu je nasmeh, vendar v sebi tiho jokam, ker svoji usodi ne morem ubežati. V življenju sem marsikaj zamudila, se predala v svojo usodo, ki me z ostrimi kremplji pritiska k tlom. Kaj si ti v življenju zamudil, kakšna je tvoja usoda, se sprašujem, ko zazrem se v tvoje modre oči. Čas naju je ujel in nama že glasno govori, da sva v jeseni življenja. Gledam svoje prazne dlani. Ničesar nimam. Strah me je, ker ne znam ti dati svoje ljubezni.

8


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

UKRADENO OTROŠTVO Ljubo dete, zakaj jokaš, kaj ti je zvabilo solze v oči? Nad tabo se sklanjajo ljudje v belem. Nekaj govorijo, a ne razumeš jih, ker premajhna si za to. Ostra bolečina ti spati ne pusti in trdi oklep ti ne dovoli, da brcala bi z nogami. Nemočno ležiš v beli postelji in čakaš kdaj bolečina te spet obiskala bo. Deklica, kdaj naredila boš prve korake? Deklica, kdaj spregovorila boš prve besede? Takrat, ko privekala si na svet, si plačala za tuji greh, ki ga je zagrešil mož v belem. Kdo je ta otrok, se sprašujete. Vem kdo je, ker vidim se v ogledalu. Ovita v črni plašč hodim po neznani poti, polna negotovosti in strahu.

9


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

USODA Lep sončni jesenski dan je bil, ko prvič sem te srečala. Tvoj bledi obraz in rjave oči je v meni vzbudilo mnogo vprašanj. Jezno si me pogledal, kot da bi jaz bila kriva za tvoje gorje. V tvoji duši je nastal nemir, ko opazil si, da imava podobno usodo, ki naju bo spremljala skozi celo življenje. Čeprav nosiš talar, sem si želela tvoje bližine, da bi se pogovorila o raznih stvareh, vendar si bil za me nedosegljiv.

10


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

SANJE Lepa bela obleka in dolgi lasje krasijo moje telo. Sredi zelenega travnika se počutim kakor mogočna kraljica. Lahen vetrič mi boža obraz in mi skuštra razpuščene lase. Le teci, teci, dokler imaš lahke noge. Le teci, teci, dokler se ne zbudiš iz lepih sanj. V modro nebo se zazrem, se z razpetimi rokami zavrtim in tiho prosim Boga, da sanje naj večno trajajo!

11


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

ŽIVLJENJSKA AGONIJA Pred mano se prerivajo ljudje, da si izborijo svoj prostor, ki si morda ne zaslužijo. Odtujila sem se od dolge vrste, ki pred mano vleče se kakor jara kača, se ločila od nje, kakor najšibkejši člen. Misliš, da v njihovi vrsti si pomemben člen, da te nihče ne bo izločil, vendar, tvoja črna senca pravi mi, da nekoč boš tudi ti zavržen. Srčno sem te ljubila in verjela vate, da imaš me vsaj malo rad, vendar sem se hudo zmotila, ko strl si mi srce. Tiho sem si želela, da s tabo bi imela normalno življenje, da kljub različnosti med nama ovire bi bile premagane. Moja želja, da družbi bom koristna, zdaj počasi propada in umira, me vse to spravlja v obup, toda, moja pokončana drža brez solzá plemeniti moje dostojanstvo.

12


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

Nisem lepa. Sem druga훾no dekle. Imam svojo preteklost in usodo. Z njima se spopadam vse 탑ivljenje. Imam srce, ki znalo je ljubiti. Imam razum, ki zna, kako se naj odlo훾im. Imela sem mladost, ki sem jo pustila tebi, Ustanova. Kaj zdaj imam, niti sama ve훾 ne vem.

13


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

PRIDI, PRIDI, BRATEC MOJ Kako prazno je, ko te ni, kako izgubljen sem, ko te ni. Kdaj zopet te bom videl, mi na lica zvabil boš nasmeh? Komaj čakam konec tedna, ko med vrati bom zagledal tvojo skuštrano glavo, bratec moj! Takrat od veselja in radosti poskoči moje srce. Dom postane topel in svetel, kakor je srce moje. Ko zopet odhajaš daleč proč, sem spet žalosten fantič in komaj čakam dan, ko zopet boš prišel domov.

14


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

DEČEK POMLADI Skozi okno gledam te, starka zima, kako ovita v plašču sivine in turobe stopaš skozi spečo vas. Ob misli na te mi od sreče vztrepeta srce, ker poslavljaš se od nas. Pridi, pridi, zelena pomlad, ki polna si življenja, topline in radosti. S tabo se prebujam, ker vem, da si ti tista, ki mi daješ življenjsko moč in duhovno rast. Ko bo vse cvetelo in opojno dehtelo, bom ležal na travniku zelenem in ves predan se bom prepustil božati se sončnim žarkom. Le pridi, pridi cvetoča pomlad, zvabi me na širne poljane, kjer bom srečen in svoboden.

15


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

Z VLAKOM Vso pot po prazni ulici z nahrbtnikom sem tekel, ker bal sem se zelo, da vlak mi bo ušel. Ves zadihan vanj sem skočil, poiskal sem svoj vagon in že v mislih na morju bil. Lokomotiva glasno je zapiskala, potegnila vagone je tako močno, da padel sem na prazen sedež. Skozi mesta in vasi vozi me zeleni vlak, me ziblje kakor majhnega otroka, da lažje bi zaspal. Zeleni hribi se že kopljejo v soncu in ovce se mi zdijo kakor veliki kamni, ki se skrivajo v visoki travi. Kakor glave pod velikim klobukom, se vrhovi skal v oblakih skrivajo in v megló zavite skale se mi zdijo, kakor velikani pod sivim plaščem.

16


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

Rdeča prst me že opozarja, da kmalu videl morje bom, da kmalu poslovil se bom od zibajočega se vlaka.

17


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

ROKE Moje roke so najboljše roke na svetu, jih nočem zamenjati za nič na svetu, ker so samo moje roke, roke, ki znajo narediti najlepše stvari. Vsaka roka ima prstov pet s katerimi: igram, pišem, počnem marsikaj in kot majhna deklica se naučila vezalke vezat. Gledam svoje roke in sprašujem se: »Kakšno življenje bi bilo brez njih, saj od njih odvisna moja je prihodnost«. Spoznala sem, da ljudje brez rok so kakor ptice brez kril, ki ne morejo svobodno leteti, se svojega življenja veseliti. Z dlanjo ljubeče pobožam svojo mamo, ji brez besed povem, da rada jo imam.

18


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

MOJI MAMI Imam ljubečo mamo, ki zame skrbi vse dni. Kadar sem srečen in vesel, je na njenem obrazu topli nasmeh. Kadar sem žalosten, me stisne k sebi in me tolaži s toplimi besedami. Kadar sem bolan, vso noč bdi nad mano in mi krajša neprespane noči. Le kaj bi bilo, če svoje mame ne bi imel? Spoznal sem, da brez mame ni ljubezni, ni topline, da bil bi izgubljeni otrok.

19


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

ŽIVLJENJSKI CIKLUS Ko bila si majhna deklica, si mamo vprašala: »Kdaj velika bom?« Ko hodila v šolo si, si mamo vprašala: »Kdaj bom smela fanta imet?« Zdaj postala si velika in sprašuješ se: »Kam so mlada leta šla?«

20


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

POT ŽIVLJENJA Dolga je moja pot, pot življenja, ki jo moram prehoditi. Ko ozrem se, vidim za seboj svoje stopinje, stopinje preteklosti. Vsaj za trenutek se moram ustaviti, da se moje srce umiri in se odpočije od vsakdana, ki mi ga kroji kruti svet. Mimo mene hodijo ljudje s pogledi obrnjeni v tla, saj njihovi koraki so, koraki negotovosti. Kam gremo in kje se bomo srečali je moje večno vprašanje. Ostala sem brez odgovora in tiho prisluhnila tik-takanju, ki nam meri čas življenja.

21


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

NASMEH Čeprav si reven, z nasmehom si bogat. Čeprav bogat si, brez nasmeha reven si. Če komu pokloniš nasmeh, v tebi vidi lepega človeka, ki zna polepšati drugim in sebi svetle dneve. Z nasmehom se začne življenje, ko na svet priveka drobno bitje in konča s smrtjo se, ko umirajočemu s stiskom roke podariš v slovo nasmeh miru.

22


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

MLADOST Mladost je kakor pomladni cvet. Mladost je kakor sončni žarek, ki ti ogreje mlado srce: Je polno življenjskega zagona, pričakovanj… a je od človeka odvisno, koliko resnosti ima v sebi.

23


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

KOJU BI VOLJELI VIDJETI DEBELU… KAJ NAJ TI REČEM? AHA… Čeprav pravijo, da debeli ljudje so srečni ljudje, da debeli ljudje si izmišljajo mastne vice, to ne drži. Tudi suhi ljudje so lahko srečni ljudje, tudi suhi ljudje si lahko izmišljajo mastne vice… Pa kaj bi o tem, saj dobro vemo, da debeli ljudje so lahko tudi nesrečni ljudje… Se strinjam s teboj, da raje vidim zdravo suhe ljudi, med katere se trudim še sama se uvrstit. Ne glede na njihovo zunanjost, najraje imam pa take ljudi, ki so duhovno bogati in debeli ljudje.

24


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

VINSKI BRAT Ko zgodaj zjutraj vstaneš in pomaneš si oči, takrat zahvali Bogu se, da smel si še en dan preživet. Ko pogledaš v ogledalo se, vidiš, da tvoji lasje že osiveli so, vendar v tvojem srcu je mladost. Ob pogledu na ženski svet se zaiskrijo tvoje oči in po žilah se požene vroča kri. Na tvojih ustih je nasmeh, saj ob tebi zbrani smo prijat΄li vsi. Dvigni z nami kupico, da s sladkim vin΄cem nazdravimo: »Ostani z nami zdrav, vesel, še na mnoga leta«!

25


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

SLAVLJENKI Čas neizbežno teče naprej, ki ti ga meri bitje tvojega srca. Zvon s svojim zvenom opozarja, kako vse minljivo je. Zdaj si v najlepših letih svojega življenja, polna modrosti, zrelosti… vendar, včasih si zaželiš mladostno razigranost. Privošči si jo, saj se samo enkrat živi, zato izkoristi vsak dani trenutek, ki se ti v tvojem življenju ponuja. Ostani zdrava, srečna in vesela, ker samo tako boš lahko zaživela svoje polno življenje!

26


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

SVEČA ZATE GORI Molče vstopila v prazno sobo sem, kjer nekoč si čakal name. Brez tebe preveč je hladna, preveč je tiha in žalostna. V svojih rokah objemam belo svečo, se oziram po sobi tej, čakajoč, da te bom zagledala. Na sredo mize postavila sem svečo, jo prižgala v upanju, da se vrnil boš. Njen ogenj je kakor majhno sonce, je kakor goreča luč življenja, je kakor luč miru in sprave. Kje zdaj hodiš, bratec moj, da te še vedno ni? Zakaj mi ne odgovoriš, ko kličem te? Sveča še vedno gori, se topi, postaja vse manjša. Kmalu izgorela bo, kmalu bo ugasnila, kakor je ugasnilo tvoje življenje.

27


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

28


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

NEDOLŽNI OTROCI Kje ste otroci moji? Kje so vaše iskrive oči? Povsod se je slišal vaš smeh, ki se je razlegal pod zlatim soncem. Kako igrivi ste bili, kako brezmejno srečni ste bili, ko brezskrbno ste se igrali. Kmalu je nastala temna noč, ko črni oblaki so zakrili toplo sonce in nevihta brezsrčnih ljudi vas je zavedno pokopala. Zaman vas iščem, ker vas nikoli več ne bo. Le beli angeli vas naj spremljajo do Raja, kjer peli boste slavo večno. Kje ste otroci moji? Kje zdaj vaš je dom?

29


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

KLOŠAR V temni, mrzli noči nikogar ni, le tvoji koraki po zasneženi poti puščajo opotekajoče sledove. V daljavi slišiš petje in molitev, saj rojstvo Jezusa slavi ves svet. Boječe vstopiš v razsvetljeni Božji hram, da bi se med množico ljudi vsaj malo ogrel ves tresoč se od mraza. Za trenutek pozabiš na mraz in na bolečino v želodcu, ki je iz dneva v dan vse večja. Tvoja obleka je vsa raztrgana in v očeh je žalosten pogled, ker ostal si sam sredi hladnega sveta.

30


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

ZAPUŠČAM TE Svoj kovček že pripravljam, da odšla bom daleč vstran, saj pri tebi ne morem več ostati, čeprav v meni še ljubezen tli. Gledam te, kako sladko spiš in niti malo ne slutiš, da namesto mene bo ostal pri tebi le prstan zlat. Preveč odtujila sva se, da bi se ponovno zbližala. Pretočila sem mnogo solzá, ko na svojem licu občutila sem tvojo težko dlan. Ko zbudiš se, vzemi ta prstan zlat, vrzi ga daleč proč, da pozabil boš na me!

31


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

TEBI, MURA Na tvojem obrežju stojim in gledam te kako počasi valoviš mi poješ lepo pesem, pesem o dobrih ljudeh. Oh, kako skrivnostno lepa si, oh, kako mogočna si, ko v sončnem siju ti zablesti se vodna gladina. Med krošnjami dreves mi veter šepeta, da ob tebi je moj dom, kjer srečna bom vse dni. Zakaj nisem srečna, zakaj sivi so moji dnevi, sprašujem tvoje valove, ko mimo mene hité. Poslušam te, mogočna reka, še vedno mi poješ o ljudeh, ko odšli so v širni svet služit svoj si kruh. Kakor ptice z juga se radi vračajo domov, saj med dobrimi ljudmi sreča je doma.

32


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

SKOZI MODRE OČI Nekoč bili preprosti smo ljudje, polni življenja in radosti, se družili iz dneva v dan, ker med sabo smo se poznali. Znanstveni napredek nas je v svoje brloge zaprl, se med sabo ne poznamo več in za druge si ne znamo vzeti čas. Kaj z nami se dogaja, da tako ozkosrčni smo? Niti iskrenega nasmeha ne znamo pokloniti sočloveku. Ko ognjeni stebri v nebo se bodo dvigali, nastal nad nami bo pepelni strop, ki nas bo ovil v večno temo. Takrat jokalo in ječalo bo povsod, ker spoznali bomo svojo zmoto zadušeni v strupu in umazaniji.

33


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

ZEMLJA Zemlja, kdo si ti, ki nas ohranjaš pri življenju, se nam razdajaš s svojim bogastvom in lepoto? Zemlja, od kod ti vse to? S čim smo si zaslužili tvojo dobroto, za našo pohlepnost in nepremišljenost? Kaj lahko storimo zate, Zemlja, da bi se bolje počutila? Čemu se moramo odpovedati, da nas ne bi kaznovala? Preveč govorimo in drug drugemu solimo pamet, si dokazujemo, kdo ima prav in kdo nima prav. Ne zavedamo se kakšni bebci smo, da s teboj počnemo marsikaj, samo, da bi si ustvarili visok življenjski standard. Zate je vse to preveč in strah me je, da zaradi našega vedenja nekoč postala siva boš in prazna, da nas vrgla boš v globoko brezno.

34


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

POLETNA NOČ Zlate zvezde že krasijo poletno nebo in luna mi v pozdrav pošilja srebrne žarke. Ne grem še domov, šla bom med polja domača, da si naužijem naravnih lepot! Kmalu se začne žabji in čričkov koncert in kresničke kakor balerine po zraku zaplešejo. Kako lepe ste in svetle, kako majhne ste in krhke, vendar polne ste življenja, lepotice moje. Od kod vesolje prihaja, ki je tako mogočno in prostrano? Smo sami, ali je še kje življenje, ki ga ne poznamo? Naše življenje ni naključno je dano od Boga, zato sprejmimo podarjene navdihe z vso ljubeznijo za svoje rodove. Kakšna bo poletna noč čez mnogo let? Ali zvezde in luna še vedno bodo sijale, ko naju več ne bo?

35


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

Na prašni poti pred mano stojiš. Brez besed objamem te, saj dobro veš, da s tabo si želim deliti poletno noč.

36


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

USPAVANKA Lahko noč, božji otroci, lahko noč in mirno spite vso noč! Lahko noč, dragi moji in sanjajte sladke sanje! Preveč sem utrujena, da zaspala bi sladkó. Preveč je lepa noč, da bi jo prespala. Okrog mene vse je tiho, vendar čutim njen utrip življenja in moje misli so kakor izgubljene duše, ki obupno iščejo svoj sveti raj. Kje je še kdo, ki ne more spati, se počuti izgubljenega kakor jaz? Koliko še neprespanih noči bo za menoj, ko končno našla bom svoj mir?

37


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

PREPROSTO DEKLE Ko hodila v šolo sem, mi mama govorila je: »Uči se, uči, da postala boš gospa!« Res sem jo ubogala, vdano se učila, da nekoč postala bi gospa. Oh, ti šment, kako sem se zmotila, se vse na glavo obrnilo je in sanje so se kakor dim razblinile. Ne bom nosila zatečenih oči, čeprav kakor Fata iz »TV dober dan« veselo z metlo se podim. Včasih sem gospa, včasih Fata sem, sem dama, ki nase nekaj dá, saj boljše od lenuha je, krepiti z delom si telo. Med gospodo in lenuhi loči se le en korak, zato ni mi žal, da preprosto sem dekle.

38


Brigita Gyergyek NEIZPETE PESMI

PREČUDOVITA PRIHODNOST Pravite mi, da naj pišem o lepih stvareh. Pravite mi, da naj mislim pozitivno. Pravite mi, da mesec maj je mesec ljubezni, zato naj pišem o ljubezni in o lepem življenju. Kdo ste vi, ki mi svetujete, kaj naj pišem? Kdo ste vi, ki ste zadovoljni s samim seboj? Ste mar slepi, ali se delate neumne, da ne vidite kaj se dogaja z nami? Sprašujete me, zakaj sem nezadovoljna, sem nerazpoložena do skrajnosti. Ja ljube duše, kako sem naj vesela, saj niti sama ne vem z drugimi enakimi, če jutri bom imela delo…

39


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.