Page 1


EDITORIAL Ilie Stoian

Singura cale de succes pentru companiile românești! S-ar putea ca, la prima vedere, să nu vedeți nicio legătură între datele furnizate de Comisia Europeană, privind percepția românilor asupra Uniunii Europene, și activitatea pe care o desfășurați în fiecare zi. Cu toate acestea, legătura este mult mai strânsă decât v-ați închipui sau, mai ales, decât și-ar dori unii dintre dumneavoastră. Așadar, potrivit Eurobarometrului, 66% dintre români sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene, însă 64 % cred că România se îndreaptă în direcția greșită. 56 % dintre români au încredere în Parlamentul European, în timp ce doar 16,8 % au încredere în Parlamentul național. 50 % au încredere în Comisia Europeană, adică, în guvernul european, însă doar 21 % au încredere în guvernul României. Aceste date indică din nou faptul că românii gândesc corect, gândesc sănătos și profund. Mai ales, românii nu pun botul la zicerile patriotarde care îndeamnă, ba la izolare, ba chiar, la ieșirea țării din Uniunea Europeană, iar lucrul acesta este cel mai îngrijorător, pentru că ideea este vehiculată din ce în ce mai des.

Unde este legătura cu ce faceți dumneavoastră? Păi, urmați modelul de gândire al românilor care, iată, acceptă faptul că, prin intrarea țării în Uniunea Europeană se cedează o parte din suveranitate. Și înțeleg lucrul ăsta pentru că nu au nici cea mai mică încredere în clasa politică de aici. Ei simt și știu că legile Occidentului, așa imperfecte cum sunt ele, sunt mai bune decât cele de aici și cu mult mai bune decât cele de la Moscova, spre care unii se uită cu jind, știind că sub oblăduirea rușilor vor putea fura mai abitir! Știu că în Occident și în Uniunea Europeană ideea de stat de drept și ideea de justiție nu sunt vorbe goale, iar chestiile-astea două capătă o extraordinar de mare importanță, de vreme ce au devenit deja condiționalități pentru acordarea fondurilor europene, după anul 2020. Și românii mai înțeleg că mediul de afaceri din Occident e cu mult mai eficient, mai liber și mai aducător de profit. Așadar, de vreme ce aveți afaceri aici și vreți să le păstrați, adoptați de urgență valorile occidentale. Dezbărați-vă de balcanisme. Adoptați cele mai occidentale și cele mai performante soluții de management și așa vă veți întări mărcile. Haideți ca, prin acceptarea valorilor occidentale, să ne construim propriul occident, integându-l celui adevărat. În acest fel, veți putea face față concurenței companiilor străine. Păstrându-vă o gândire dâmbovițeano-ardeleneascomoldovenească, ascultând și aplaudând tropetele patriotarde care fac apel la falsele valori, veți fi din ce în ce mai slabi și, drept consecință, România va fi din ce în ce mai slabă, pusă la pământ! Nu uitați că singura modalitate de a ne păstra identitatea națională este DOAR prin cultură. Dar afacerile trebuie să fie făcute după model occidental! Iar, la final, vă ofer și un argument istoric: Aceia care au clădit România de azi, începând cu revoluția de la 1948, și-au făcut studiile la Berlin, Paris și Viena, nu la Moscova!

2 MEAT-MILK / MAI 2018


sumar / ediÞia 41, MAI 2018

2

Editorial

Singura cale de succes pentru companiile românești

36 20

Materii prime

Tendințe în utilizarea antioxidanților naturali în carne și produse din carne (II) Creșterea animalelor

Finisarea bovinelor pentru carne

44

Inovație - carne

Mărirea ÓindulgențeiÓ nugget-urilor de pui

48

Inovație - Lapte

Noi soluții pentru deserturile lactate Ólow fatÓ

26

Ferma/Nutriție

Nutriția oilor de lapte în timpul verii 4 MEAT-MILK / MAI 2018


55

68

Afacere/Produse din lapte

Afacere/Tehnologii de ambalare

Brânzeturi scandinave? De ce nu!?

Revoluție în ambalarea cărnii proaspete: Tehnologia SSL

62

92

Afacere/Tehnologii de procesare

Evoluția pieței echipamentelor de procesare a laptelui, până în 2025

Siesta/Meridianele instoriei

Agricultura Americii în secolul XIX

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 5


repere/ ªtiri

În 2017, Agricola Bacău a avut o cifră de afaceri de 401,3 milioane de lei

è Vânzările de carne de pasăre ale companiei AGRICOLA Bacău au totalizat în volum, în 2017, 42.110 tone, cu 2% mai mult față de anul precedent (41.265 tone) și cu 6,2% în valoare, în condițiile unei ușoare creșteri a prețului mediu. Cifra de afaceri înregistrată de Agricola Internaţional SA Bacău în 2017 este de aproximativ 401,324 mil. lei, față de 387,002 milioane lei în 2016. ÒPerformanţa economică a companiei a fost în anul 2017 rezultatul unei execuții bune în operațional, cu creșteri în vânzarea produselor diferențiatoare (Puiul Fericit) și a produselor cu valoare adăugată mai mare, iar menținerea prețurilor principalelor resurse la niveluri rezonabile a ajutat la rândul său. Toate acestea au condus la o ușoară apreciere a prețului mediu la produsele noastre.

Vânzările AGRICOLA de carne de pui au crescut așadar și ca volume, dar în special prin creșterea ponderii produselor cu valoare adăugată mare susținute de un brand puternic și campanii de promovare inspirateÓ, a declarat Grigore Horoi, președintele AGRICOLA. Grupul de firme AGRICOLA a înregistrat în 2017 o cifră totală de afaceri de 683,183 mil. lei, cu 5,31% mai mare decât cea înregistrată anul precedent, 648,746 mil. lei (în condițiile în care în cursul anului 2016 AGRICOLA a făcut exit din business-urile GA-Nutriție Animală SA și Suinprod SA). Toate celelalte companii ale grupului, respectiv toate categoriile de produse AGRICOLA au înregistrat creșteri în 2017. Astfel, la categoria mezeluri (salamurile crud-uscate şi preparatele fiert-afumate obţinute la Salbac SA), cifra de afaceri a fost de 124,843 mil. lei, cu 2,55% mai mare decât în 2016 (cresterea reală ar fi de 10,51%,

dacă se iau în calcul, începând cu iunie 2016, efectele aplicării Legii 321, prin care off-urile de vânzări se exclud din cifra de afaceri începând cu acea dată). Afirmația este susținută prin rezultatele pentru al noulea an consecutiv - obținute de salamurile crud-uscate AGRICOLA, care au înregistrat anul trecut o creștere valorică a vânzărilor de 9,13%, respectiv o creștere de 6% în volume. De asemenea, anul trecut au crescut vânzările valorice ale preparatelor fiert-afumate cu 20,5%, respectiv 15% în volum. ÒNe consolidăm poziția de lideri de piață în România la grupa salamurilor crud-uscate. Brandul AGRICOLA este lider pe segmentul de crude uscate și lider detașat pentru cel mai cunoscut produs premium din Romania: Salamul de Sibiu, în total segment Salam de Sibiu comercializat pe piața internă.Ó, a declarat Grigore Horoi.

Salamul de Sibiu, vedetă la Alimentaria 2018 è Târgul internațional Alimentaria 2018, care s-a desfășurat la Barcelona în perioada 16-19 aprilie, a consemnat încă o participare de succes a firmelor din România. Evenimentul a prilejuit Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu din România declanșarea acțiunilor de promovare pe plan internațional a acestui produs-vedetă, protejat prin certificarea europeană IGP. Cu un stand excelent organizat în Hala 1, acolo unde au fost expuse exclusiv produse de lux și premium, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu din România a atras mii de simpli vizitatori, dar și specialiști, oameni de afaceri din occident și potențiali distribuitori internaționali. În toate cele patru zile ale târgului, delegația asociației a organizat sesiuni de degustare, pentru publicul larg, pentru specialiști, dar și pentru jurnaliștii acreditați la eveniment. Special pentru revista Meat Milk, doamna Carmen Gavrilescu, Președinte al Asociației, a declarat că scopul acestei prime acțiuni a fost acela de a marca declanșarea programului de mediatizatre internațională a Salamului de Sibiu, de a capta un plus de imagine și de a face cunoscut produsul etalon al sectorului românesc de procesare a cărnii. Cât privește participarea celorlalte firme, deși mai puțin numeroasă, în comparație cu ediția trecută a târgului, prezența companiilor românești nu a trecut neobservată de vizitatori, aici, referindu-ne 6 MEAT-MILK / MAI 2018

în primul rând la parteneri de afaceri externi. Pavilionul României a fost organizat în două secțiuni, cea mai importantă fiind, desigur, cea din cadrul salonului Intercarn, al doilea stand național fiind organizat în hala destinată panificației. Dintre companiile românești prezente la târgul din capitala Cataloniei am remarcat în primul rând grupul Agricola Internațional Bacău, prezent cu cele patru mari firme ale sale, Agricola, Avicola Lumina, Salbac și Europrod, firmele Zimbria, Avicarvil, Toneli Holding, Mariflor, dar și Negro 2000, toate acestea având numeroase contacte de afaceri care, suntem convinși, se vor concretiza în perioada următoare prin noi contracte de export.


Forecast IGD: În 2022, discounterii vor fi majoritari în România è Într-o analiză efectuată de organizația internațională de cercetare International Grocery Data-IGD, referitoare la dezvoltarea retail-ului în Europa, se afirmă că piețele majore, cum ar fi Rusia și România, vor fi motoarele care vor determina creșterea ramurii europene a FMCG. Discounterii și magazinele de lux vor continua să-și extindă accesul. Comercianții cu amănuntul local se extind În următorii cinci ani, vânzările de alimente vor crește de trei ori mai rapid în Europa Centrală și de Est, comparativ cu Europa de Vest. Industria europeană de produse alimentare cu amănuntul va crește cu 3,8% anual în același interval de timp. Însă, creșterea anuală pentru Europa Centrală și de Est va fi de 6,5%, față de 2,4% pentru Europa de Vest. ÒMulți comercianți cu amănuntul local și, mai ales discounterii, au pus la punct planuri majore de expansiune pentru piețe precum Rusia și România, unde eforturile de consolidare au fost deocamdate limitate. Însă, până în 2022, ele se vor accentua, fapt car va accelera creșterea volumului activității discouterilor pe cele două piețeÓ, a declarat Milos Ryba, expert IGD. Magazinul discout, destinația principală a consumatorilor români Chiar dacă marile magazine vor continua să domine, el prevede, de asemenea, că discounterii vor afișa cea mai dinamică creștere a cifrei de afaceri, până în 2022, datorită deschiderilor noilor magazine și unei actualizări pentru rețlele actuale. Discounterii doresc să devină destinația principală pentru mai mulți clienți și de aceea își vor spori prezența în centrele orașelor, în zonele urbane și în zonele comerciale. ÒMulți discounteri își vor extinde gama de produse, astfel încât să rămână relevanți pentru clienții contemporani. Începând cu ready meal, preparate și gamele de produse premium, discounterii vor continua să atragă noi clienți și să-și consolideze poziția pe piață, mai ales în cele două țăriÓ.

(aproape) Totul, doar de la ei! ÒFormula de comoditate va continua să funcționeze bine, cu o creștere puternică în întreaga Europă. Mulți comercianți cu amănuntul multi-chanel și-au transformat investițiile spre formulele de conveniență, adaptându-și oferta de produse și game, la nevoile locale.“ Acest lucru este cu siguranță adevărat pentru cei mai mari trei comercianți cu amănuntul din această ramură: În România, magazinele de proximitate vor câștiga în importanță, în strategia Carrefour, până în 2022, creând formule care satisfac nevoile specifice, cum ar fi alimentele de strictă necesitate dar și alimentele ecologice. Formula de confort a retailerului Magnit își va extinde prezența în marile orașe ale Rusiei de Vest, extindând rapid rețeaua de magazine. Strategia Tesco a evoluat de la o rețea de magazine mai mari, la o mai mare comoditate și o gamă locală de produse, iar prezența Tesco în România se apropie cu pași mari. Hipermarketurile și supermarketurile europene investesc în noi formule, cum ar fi restaurantele din magazine și serviciile suplimentare, precum farmaciile și francizele pentru magazine, conform strategiei retailerilor de a determina consumatorii să cumpere totul, doar de la ei.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 7


repere/ ªtiri

Tzafrir Granat, Muller România: ÒLactatele grase sunt un motor de creștereÓ è Muller România este o companie care își transmite foarte rar mesajele, potrivit unei strategii de comunicare exactă aproape exclusiv spre piață, gândind că produsul este cel mai bun vector de imagine. Iată însă că, domnul Tzafrir Granat, CEO al companiei, a făcut câteva declarații. Referindu-se la piața lactatelor din România, acesta a declarat: ÓÎn ultimii 3 ani asistăm la o maturizare a pieței de lactate. Consumul a crescut, în special pe segmentele cu valoare adaugată. Vedem un interes din ce în ce mai mare pentru iaurturile cu fructe, în special în segmentul celor cu fructe, dar nu numai. Deserturile sunt pe un trend foarte bun de creștere, dar și lactatele cu grăsime mare sau conținut ridicat de proteine sunt din ce în ce mai interesante pentru consumatori. Piața s-a consolidat, este dominată de mari jucători internaționali, dar care promovează brandurile locale.

Cu toate că piața este încă puternic tradiționalistă, schimbările de atitudine ale consumatorilor din ultimii 2-3 ani ne arată o altă perspective, modernă. Oamenii vor produse de calitate înaltă, nu sunt dispuși la compromisuri în direcția calității și evaluează mult mai atent raportul calitate/preț. Oamenii vor mai mult, sunt dispuși să ofere mai mult pentru brandurile favorite dar și așteaptă mai mult de la acestea: modernitate, siguranță, inovații. Aceste perspective ale pieței românești ne bucură foarte mult, produsele Muller sunt din ce în ce mai apreciate de consumatori, pentru că sunt produse de foarte bună calitate, produse moderne și inovatoare. În pas cu această dezvoltare a pieței, remarcăm și o creștere semnificativă a comerțului modern, atât pe formatele mari de hypermarket cât și pe formatele mici de magazineÓ, a declarat domnul Granat pentru Iqads.

GfK: Optimismul românilor scade. Cum va evolua consumul? è În primul trimestru al anului 2018, climatul de consum din Europa a rămas la un nivel relativ stabil. În luna martie, totuși, climatul de consum analizat de GfK în cele 28 de state membre a înregistrat un ușor declin, ajungând la un nivel de 20,6 puncte. În decembrie 2017, a stagnat la nivelul de 21,1 puncte. GfK prognozează pentru anul 2018 o creștere a consumului casnic din Uniunea Europeană de la 1,5% la 2%, în termeni reali. În primul trimestru din 2018, consumatorii români au continuat să manifeste o lipsă majoră de optimism. Chiar dacă indicatorii nu au înregistrat scăderi atât de abrupte ca în decembrie 2017, așteptările privind 8 MEAT-MILK / MAI 2018

câștigurile și înclinația către cumpărare au continuat să scadă. Doar așteptările economice au înregistrat o ușoară creștere, cu 2,7 puncte, ajungând la nivelul de 16,6 puncte. Așteptările românilor privind veniturile se situează pe o spirală descendentă. Valorile au scăzut în continuare, cu o rată dintr-o singură cifră, atingând 4,1 puncte în luna martie - cu 2,6 puncte sub nivelul din decembrie 2017. În martie 2016, acest indicator s-a stabilizat la 33,7 puncte. Disponiblitatea de a cumpăra a înregistrat o evoluție asemănătoare. În martie a scăzut la -2,7 puncte, cu 2,5 puncte sub nivelul din decembrie 2017.

EuroMeatNews: Kosarom investește 28 de milioane de euro è Anul acesta, compania românească este gata să investească 28 de milioane de euro pentru extinderea fermelor Suinprod și va ajunge la o producție de 252.000 de capete, până în 2020. Pe termen lung, expansiunea încearcă să dubleze capacitățile de producție ale Kosarom, după cum a declarat domnul Neculai Apostol, fondatorul companiei, într-un interviu acordat publicației EuroMeatNews. Unul dintre proiecte, în valoare de 8 milioane de euro, vizează construirea unui sistem integrat de producție agricolă la unitatea de la Suinprod, în care vom avea 1.500 de scroafe și purcei care vor fi crescuți până când vor ajunge la greutatea optimă pentru sacrificare. Acest proiect va deveni operațional în luna mai și va reprezenta o creștere a capacității de producție de la 100.000 la 142.000 de capete. Avem un proiect similar, care urmează să fie construit până în 2020, cu o zonă de reproducere pentru 4.000 de scroafe, înțărcătoare și zona de îngrășare, unde vom produce anual 110.000 de porci pentru sacrificare. Aceasta reprezintă o investiție de 19,5 milioane de euro, care va fi acoperită cu 20-30% din resursele financiare interne, iar restul va veni de la bănci. Băncile finanțează astfel de proiecte datorită faptului că acest sistem integrat este considerat a fi pe lângă sectorul agricol, iar performanțele tehnice și economice sunt ridicate. Până în 2020, Suinprod Roman va avea o producție anuală de 252.000 de capete. În ceea ce privește genetica, la Suinprod folosim material seminal importat din cele mai bune linii de reproducție și avem, de asemenea, o rezervă de material seminal colectat în ferma de bază.


Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu, la GruneWoche-Berlin

În fine, Simultan Òiese la bătaieÓ pe piața publicității

è Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a fost prezentă la ÒSăptămâna VerdeÓ, acolo unde a expus singurul produs crud-uscat din România cu Indicație Geografică Protejată. Asociația a fost prezentă în cadrul standului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unde sunt expuse spre degustare produsele tuturor celor șase membri, din județele Bacău, Brașov, Prahova, Sibiu, Călărași.

è Trăind, oarecum, autarhic, pe piața lactatelor din România, iată că domnul Florin Herbai, proprietarul companiei de lactate Simultan, din Timiș, a decis să Óiasă la bătaieÓ, cum s-ar spune, pe piața marii publicități. Decizia suprinde și nu prea. Surprinde, pentru că, în general, până acum, la Simultan s-a crezut că vânzările pot merge de la sine, fără a investi în publicitate. Se vede treaba că lucrurile nu stau chiar așa și că e bine să investești în imagine chiar și atunci când crezi că nu ai nevoie.

ÒSăptămâna VerdeÓ este un eveniment internațional, fondat în Berlin și aflat în prezent la ediția cu numărul 83. Aducând în atenția vizitatorilor atât tradiția, cât și viitorul industriilor alimentare, agriculturii și gradinăritului, expoziția a găzduit peste 1,600 de participanți, cu peste 100,000 de produse din întreaga lume, conferințe pe tematici specifice industriilor, specialiști în agricultură, horticultură. La standul MADR va fi prezent secretarul general al instituției, Constantin Ilie Aprodu, precum și experți din cadrul direcțiilor tehnice. Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a expus și a oferit vizitatorilor produse românești din carne înregistrate cu Indicație Geografică Protejată, Salamul de Sibiu fiind un produs cu o istorie de peste 100 de ani. ÒAsociația Producătorilor de Salam de Sibiu reprezintă, în primul rând, o garanție a faptului că pe masa consumatorilor va ajunge întotdeauna Salam de Sibiu de cea mai bună calitateÓ, a declarat Carmen Gavrilescu, Președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu. Gustul inconfundabil al Salamului de Sibiu se obține utilizând ingrediente de cea mai bună calitate, precum carnea și slănina folosită, condimente naturale împreună cu afumarea la rece utilizând lemn din esență tare și prin cea mai lungă perioadă de maturare. Mai mult decât atât, metoda specifică de producție este cea care diferențiază produsul, metodă rafinată de-a lungul timpului și asigurată de priceperea producătorilor locali. Astfel, obținem un produs de calitate, superior, demn de a fi expus în cadrul evenimentelor internaționale, alături de cele mai bune produse alimentare.

Dar campania nu surprinde, de vreme ce statul a hotărât să diminueze cantitatea de lapte școlar livrat elevilor țării și, știm bine, Simultan a fost unul dintre marii furnizori de lactate pe acest segment, fiind ani de zile în Top-ul celor mai profitabile companii românești de profil. Ne argumentăm afirmația citând un mesaj postat sub pseudonimul ÓPâine cu PităÓ, pe Youtube, un alt loc unde poate fi văzut clip-ul, mesaj care, răspunzând unei urări de mai bine, spune: ÓCornul și laptele din școli m-au adus aici!Ó. Așadar, cu bucurie, am băgat de seamă că firma domnului Herbai a declanșat o campanie publicitară sub sloganul ÓSim-Puternic

românescÓ, cumpărând spații în prime-time, pe principalele canale TV, semn că se investește și se speră mult. Clip-ul publicitar este deosebit de bine realizat și deosebit de sugestiv, fugind de stereotipuri. În el, un șofer de camion care transportă lapte Sim aude ceva din cabină. Într-una dintre secvențe ne este arătat un puști care bate de zor la un set de tobe, fapt care subliniază beneficiile aduse de consumul de lapte și, desigur, accentuează forța pe care o dă consumul de lapte și lactate. Ca text de prezentare, se spune: ÓLapte 100% românesc, bogat în calciu, fier și tărie de caracter, procesat la cele mai înalte standarde internaționale, cu tehnologie de ultimă generațieÓ. Clip-ul este în grija celor de la GAV, o agentie românească independentă care, printre alții, îi are clienți pe: Selgros Cash & Carry Romania, Bosch, Edenred, Ewopharma, Happy Tour, Intersport, New Look, TIFF. GAV este membra Interpartners Worldwide Independent Advertising Agencies Group. Îl felicităm pe domnul Herbai, felicităm compania Simultan pentru clip și îi urăm să aibă succes cu această campanie

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 9


Repere / Eveniment

Expo-Conferința Internațională Meat & Milk, ediția a VII-a 24-25 mai 2018, Hotel Alpin Poiana Brașov

RECONFIGURAREA SECTOARELOR DE CARNE ȘI LAPTE, FAȚĂ DE NOILE REALITĂȚI ALE PIEȚEI Agenția infoGROUP invită fermierii, procesatorii și specialiștii din Industriile de Lapte și Carne ale României, reprezentanți ai retail-ului, precum și pe cei din domeniile adiacente, să participe la cea de-a VII-a editie a Expo-Conferintei Internationale Meat.Milk., eveniment care se va desfășura în zilele de 24 și 25 mai 2018, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul Reconfigurarea sectoarelor de carne si lapte la noile realitati ale pietei.

Coordonate tematice Într-o Românie total instabilă din punct de vedere economic și fiscal, la care se adaugă și instabilitatea internațională la care suntem conectați, oamenii de afaceri sunt obligați să găsească soluții rapide pentru a păstra profitabilitatea propriilor companii. Iar acestea nu pot fi identificate decât împreună cu reprezentanții responsabili ai statului. Pe de altă parte, viabilitatea economică nu poate fi desprinsă de ultimele inovații din domeniul științific și tehnologic. Sub aceste idei este concepută ce-a de-a VII-ea ediție a Expo-Conferinței Meat.Milk., acolo unde organizatorii vor pune accent pe analiza în amănunt a mediului de afaceri dar și pe cele mai noi informații furnizate de mediul academic, de institutele de cercetări, precum și de companiile care își vor prezenta ultimele soluții tehnologice, de sănătate animală, de laborator și siguranță alimentară.

Secțiuni Ședințe generale: Ziua de 24 mai va debuta cu o sedință generală în care vor fi susținute comunicări științifice, tehnologice și de interes general. Ședința generală din dimineața zilei de 25 mai va fi rezervată oficialilor Ministerului Mediului, MADR, Președintelui ANSVSA și Președintelui ANPC. Comuncări științifice: Vor susține comuncări științifice personalități de prim rang din mediul academic. Alăturat fiecăreia, va fi prezentat un studiu tehnologic de caz în care companiile interesate vor detalia despre modul concret în care noutățile științifice pot fi puse în practică, utilizând soluțiile tehnologice propuse. Workshop-uri specializate: În ziua de 24 mai vor avea loc două workshop-uri specializate: Carne-Fermieri/Procesatori, Lapte-Fermieri/ Procesatori. În fiecare workshop vor fi susținute prezentări de companii și comunicări științifice, însoțite de studii tehnologice de caz. La finalul fiecărui workshop va fi organizată câte o dezbatere în care vor fi analizate cele mai acute probleme ale momentului.

Liber la cuvânt: Sesiune de dialog liber între participanți și reprezentanți ai Consiliul Concurenței, ANSVSA, ANPC, AFIR. În sesiunea care va avea loc în dimineața zilei de 25 mai, invitații oficiali vor răspunde întrebărilor puse de participanți, pe teme liber-alese. Masa rotundă va avea loc în după-amiaza zilei de 25 mai. Personalități de prim rang vor dezbate teme de maximă importanță, intrând în dialog cu asistența. Dezbaterile vor fi televizate în direct. B2B-Expo va fi organizată într-un spațiu de maximă vizibilitate. Vr fi puse la dispoziție standuri propice dialogului B2B, prezentării detaliate a ofertelor companiilor expozante, precum și degustării de produse premium din carne și lapte. Movie Meat.Milk.: Utilizând această oportunitate, firmele pot opta pentru proiecția pe ecranele evenimentului, a unui film/clip de companie de 3 minute. Filmele vor fi proiectate pe ecranele conferinței în Sesiuni și pe monitoarele care vor fi montate la recepția Expo-Conferinței.

NOU! Business Corner! În după-amiaza zilei de 24 mai, ulterior celor două workshop-uri, companiile interesate vor putea să inițieze discuții de afaceri într-un spațiu special amenajat, cu reprezentanții altor companii prezente la eveniment. Pentru a facilita această oportunitate, rugăm firmele participante să ne indice din timp numele companiilor pe care doresc să le invităm la dialog. Networking: Timp de două zile, networkingul va fi unul dintre programele forte ale evenimentului, facilitând realizarea de noi legături de afaceri, schimbul de informații, identificarea de oportunități de dezvoltare a propriului business. Gala Premiilor Meat.Milk.: Cina festivă din seara de 24 mai va găzdui Gala Premiilor Meat.Milk., urmând a fi premiate cele mai performante companii din sectoarele de carne și lapte și cei mai buni fermieri participanți la eveniment.

Speakeri invitati: La eveniment vor fi invitați reprezentanții următoarelor instituții și organizații profesionale: MADR, Ministerul Mediului, ANSVSA, ANPC, Consiliul Concurenței, AFIR, APIA, Romalimenta, APRIL, ARC, APAR, FCBR, Pro Agro, APCPR, Holstein.Ro etc.

10 MEAT-MILK / MAI 2018


Meat. Milk.

Program și tematică

Miercuri, 23 mai 2018

Vineri, 25 mai 2018

14:00 - 24:00 Primirea invitaților, amenajarea standurilor din zona B2BExpo.

Ședință Generală

Joi, 24 mai 2018 09:00 - 09:10 Deschiderea oficială

10:00 - 10:15 Comunicarea doamnei Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu 10:15 - 10:30 Comunicare Ministru al Agriculturii (oficial MADR) Movie Meat.Milk. (3 min)

Ședință generală-Partea 1 09:10 - 09:25 Prezentarea companiei Agricola Internațional Bacău Partener Platinum 09:25 - 09:40 Prezentarea companiei Testo - Partener Platinum

10:30 - 10:45 Comunicare Președinte ANPC 10:45 - 11:00 Comunicare Președinte ANSVSA 11:00 - 11:45 Turul oficial al standurilor, Coffe Break, Netowking 11:45 - 13:00 Movie Meat.Milk (3 min); Liber la cuvânt: Vor răspunde întrebărilor reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANPC, AFIR/APIA

Movie Meat.Milk. (3 min) 09:40 - 10:10 Comunicare științifică + Prezentare companie-Studiu tehnologic de caz 10:10 - 10:30 Coffe-break, vizitarea standurilor, networking

12:30 - 13:30 Masa de prânz, Networking 13:30 - 15:00 Masa rotundă: Speaker-i vor fi președinți ai asociațiilor profesionale și reprezentanți ai autorităților.

Ședință generală-Partea 2 Movie Meat.Milk. (3 min) 10:30 - 10:45 Prezentare de companie 10:45 - 11:10 Tendințe (Prezentarea unei companii de cercetare de piață) 11:10 - 11:30 Sfaturi și consultanță pe teme de fiscalitate 11:30 - 12:00 Vizitarea standurilor, networking 12:00 - 13:00 Masa de prânz Workshop CARNE:

Discuþii directe, Rezultate concrete!

7 ani

de experienþã

Movie Meat.Milk. (3 min) 13:00 - 13:20 Prezentare de companie 13:20 - 14:40 Comunicare științifică + Prezentare de companie-Studiu tehnologic de caz 14:40 - 15:00 Prezentare de companie 15:00 - 15:20 Comunicare științifică + Prezentare de companie-Studiu tehnologic de caz 15:20 - 16:00 Prezentare de companie 16:00 - 16:30 Dezbatere Workshop LAPTE: Movie Meat.Milk. (3 min) 13:00 - 13:20 Prezentare de companie 13:20 - 14:40 Comunicare științifică + Prezentare de companie-Studiu tehnologic de caz 14:40 - 15:00 Prezentare de companie 15:00 - 15:20 Comunicare științifică + Prezentare de companie-Studiu tehnologic de caz 15:20 - 16:00 Prezentare de companie 16:00 - 16:30 Dezbatere 16:30 - 17:30 Business Corner: Discuții de afaceri (pentru firmele interesate) 16:30 - 20:30 Timp liber 20:30 - 01:00 Meat & Milk StarNight, Cina festivă, Gala Premiilor.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 11


afacere / profil de companie

Mediul de afaceri a evoluat mult în ultimii cinci ani, în special ca urmare a efortului făcut de companii în ce privește îmbunătățirea performanțelor operaționale și a celor economice într-un mediu concurențial accentuat. Practic, asistăm la un proces de consolidare a industriei cărnii, proces care se va accentua în anii următori

Puterea tradiției și experiența noului Dezvoltare echilibrata pe canalele de distributie AGRICOLA și firmele Grupului au o dezvoltare echilibrată pe canale de distribuție. Astfel, comerțul modern reprezintă în structura distribuției sale o pondere echivalentă cu cea înregistrată pentru întreg comerțul cu bunuri de larg consum la nivel național pe acest canal. Comerțul extern este un canal important pentru AGRICOLA, care acționează în sensul dezvoltării acestuia, însă cu atenție, pentru a nu afecta piața internă, care rămâne principala opțiune pentru distribuție. Așadar, comerțul extern (intracomunitar în principal) reprezintă 12-15% din cifra de afaceri la carne pasăre, 5% la mezeluri, ceva mai mult de 24% la semipreparate. Consumul de carne de pasăre este în creștere, ajungând la 23 kg/ cap de locuitor, dar rămâne încă loc de creștere pentru a ajunge nivelul înregistrat de țările europene, unde media consumului este de 25 kg/ cap. Produse diferentiatoare: Puiul Fericit a deschis o nisa de piata Oferta Agricola pe segmentul carnii refrigerate este probabil cea mai complexă la nivel de industrie. Portofoliul companiei cuprinde în egală măsură produsele consacrate ale categoriei, obținute din puiului clasic (carcasa grill și piesele tranșate), precum și produsele AGRICOLA diferențiatoare: Puiul Familist, Puiul Antistres, gama versatilă Ușor de gătit creată pentru consuamtorii din urbanul mare (în care regăsim piese tranșate, portionate, pregătite pentru gătire imediată), precum și pui certificați pentru creștere lentă, minim 56 de zile, premiati internațional pentru gust: Puiul Fericit și Puiul Fermierului (carcasă și piese tranșate).

În acest context, AGRICOLA este decisă să continue strategia de creștere echilibrată a companiilor Grupului și de diferențiere prin inovare. În paralel, AGRICOLA derulează acțiuni de îmbunătățire a parametrilor operaționali prin o bună organizare, eliminarea punctelor înguste, mecanizare/ automatizare operațiuni, folosirea indicatorilor de performanță (KPI) pentru motivarea angajaților în folosirea cât mai eficientă a resurselor proprii și atrase. ÒEvident, scenariul nostru este unul optimist. Continuăm strategia de creștere și diferențiere la care ne-am angajat în 2010. Pentru 2018 ne propunem să creștem cele două produse etalon ale brandului AGRICOLA: Salamul de Sibiu și Puiul Fericit. Anticipez că vom menține trendul de creștere, per ansamblu, cu o rată estimată la 5-6% față de 2017. Împreună cu directorii liniilor de business din Grupul AGRICOLA am schițat direcțiile de acțiune care, pe termen mediu, să conducă la îmbunătățirea performanțelor și consolidarea business-ului pe care îl conducemÓ, declară Grigore Horoi, președintele Grupului AGRICOLA

12 MEAT-MILK / MAI 2018


foarte implicați în acest proiect și ne dorim rezultate concreteÓ, mai spune Angelica Șmil.

AGRICOLA - cel mai recunoscut brand din categoria carne

SALBAC investește în amenajarea unei staţii pilot de cercetare. Produsele crud-uscate AGRICOLA utilizează de mulți ani un număr foarte mic de aditivi, însă se doreşte eliminarea acestora pe cât posibil.

Brandul AGRICOLA este recunoscut de peste 90% dintre români. În luna mai AGRICOLA va beneficia de rezultate actualizate ale unei cercetări calitative și cantitative de piață, care vor valida acordul fin al dezvoltării și comunicării viitoare. Pentru AGRICOLA este foarte importantă prezența continuă la raft, zi de zi, lucru pe care echipele sale de vânzări îl realizează cu professionalism și perseverență. Distribuiția numerică și cea ponderată sunt indicatori esențiali în strategia companiilor grupului.

Salamul de Sibiu AGRICOLA motorul categoriei Salamul de Sibiu AGRICOLA este în continuare motorul categoriei, iar compania intenționează să mențină ritmul de dezvoltare. Din septembrie 2016, fabrica veche produce exclusiv de Salam de Sibiu, adică produse cu mucegai nobil, iar noua fabrică este destinată producției de salamuri nemucegăite. Totalul producției de crud-uscate în 2017 este 2.932 tone, în condiţiile în care în anul 2009 SALBAC producea 824 de tone. În 2009 compania livra 354 de tone de Salam de Sibiu AGRICOLA, iar în anul 2017 vânzările au ajuns la 1.350 de tone.

Gama extinsă este completată de produsele refrigerate realizate la compania EUROPROD, unde AGRICOLA realizează o ofertă competă pentru grătar: Mici și Cârnăciori din pulpă de pui, piese marinate și Frigărui din carne de pui.

furnizează condimente. Este un trend mondial şi european. Toţi producătorii de condimente, aditivi, adjuvanti, sunt focusați pentru a crea ceva mai sănătos. Suntem

Compania a demarat dezvoltarea unei subgrupe de salamuri cu structură mare, care place din ce în ce mai mult consumatorilor. În această subgrupă a salamurilor cu structură mare sunt disponibile 2 tipuri de salam - Salamul Mozaic şi Salamul Levant, ultimul premiat cu aur World Food Warsaw în aprilie 2017.

AGRICOLA utilizează un mix de politici de fidelizare pornind de la mijloace și tehnici de stimulare a creșterii vânzărilor și până la campanii 365: media, digital, online, PR și in-store. Produsele cu valoare adăugată și viziunea modernă au facut din AGRICOLA Bacău brandul nr.1 în ceea ce privește inovația. Povestea și succesul de piață demonstrează modul în care capacitatea de a studia și de a crea noi experiențe în piața specifică poate conduce la fuziunea a două elemente aparent opuse: puterea tradiției și experiența noului.

Investiti Pe de altă parte, SALBAC, compania AGRICOLA specializată în mezeluri, liderul pieței în segmentul salamurilor cruduscate, are infrastructură, tehnologii şi specialişti la nivelul standardelor UE și este decisă să investească în cercetare, pentru a oferi consumatorilor produse cât mai naturale, fără conservanţi. ÒLucrăm permanent pentru a înlocui produsele care sunt percepute ca fiind mai puțin sănătoase cu unele sănătoase. Lucrăm de cel puţin doi ani cu echipa de cercetare, am luat fiecare produs în parte, l-am analizat, l-am restructurat. Este un proiect de anvergură, în care am implicat partenerii noştri din România şi din UE care ne

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 13


REPere / Cover Maria Demetriad

Premierele

începutului de an 2018 Preocupați întotdeanuna de noutate, am găsit de cuviință ca, în această ediție a revistei noastre, să cumulăm noutățile acestui început de an din domeniile cărnii și lactatelor, dar și din cele ale materiilor prime sau ale tehnologiilor. Din păcate, pe plan național, ele nu au fost prea numeroase. Mai ales în sectorul cărnii, noutățile sunt puține. Sperăm însă că grupajul din aceste pagini va determina, atât cât se poate, dorința de inovare a companiilor din domeniile vizate, care activează în România.

unul dintre cei mai importanți distribuitori și producători din Dobrogea. Până în primăvara acestui an, sub brandul Pieptosu’ a fost comercializată carne de pasăre vrac, dar și ambalată în pungi, atât în formă refrigerată, cât și congelată. De acum însă, brandul a căpătat un aspect mai fresh. Nu numai că brandul are o nouă identitate vizuală, dar și modalitățile de ambalare cu noul design sunt mai diversificate, produsul fiind disponibil în caserolă, atmosferă protectoare ATM, pungă și SKIN.

Albalact: Inovație în domeniul ambalajului pentru iaurtul de băut Albalact, prin marca sa, ZUZU, a venit în această primăvară cu o premieră pe piața românească a lactatelor: capacul cu dublă deschidere pentru paharul iaurtului de băut. În acest fel, Albalact a inovat nu doar ambalajul, dar și modul de consum: capacul are o deschidere specială care direcționează cu precizie iaurtul și scapă consumatorul de grija ÒmustățilorÒ. Mai mult decât atât, capacul permite resigilarea paharului. Pentru a prezenta noul sistem de deschidere, firmele Mercury360 și Outbox au creat o campanie care integrează firesc personalitatea jucăușă a brand-ului cu inovația adusă noilor ambajale, în același registru emoțional cu care Zuzu

14 MEAT-MILK / MAI 2018

și-a cucerit consumatorii. Imediat ce echipa creativă a testat noul ambalaj, au apărut în mod natural reacțiile: ÒHei, o mișcare isteață, rămâi fără mustață!…. Dar ce facem cu distracția?!Ò De-aici, a mai fost doar un pas până la lineul de campanie ZUZU: ÒȚi-am luat mustața, dar îți lăsăm distracția!Ò Spotul recreează universul ludic al lui ZUZU, reușind, în același timp, să pună limpede în evidență beneficiile noii deschideri. Cu alte cuvinte, comunicarea semnată Mercury și Outbox este încă un angajament al celor de la Albalact împotriva monotoniei, chiar și când e vorba de lucruri pragmatice. Fraher: O nouă indentitate vizuală pentru marca Pieptosu’ Pieptosu’ este marca de carne de pasăre al companiei Fraher,

Schimbarea a fost făcută în contextul dezvoltării companiei Fraher, care în ultimii ani s-a extins în județele Tulcea, Constanța, Galați, Brăila, Ialomița și Călărași reușind să ajungă la performanța deschiderii a 10 magazine proprii în orașul Tulcea și având în portofoliu

peste 2000 de clienți din zona Dobrogei. Ideea de a adapta brandul Pieptosu’, prezent în piață încă din anul 2004, la noile trenduri identificate în mediul extern, este destul de recent, iar Fraher a dorit ca noua imagine să vorbească pe limba tuturor, dar mai ales pe cea a gospodinelor moderne, să vorbească cât mai clar prin culori, logotip și slogan. În acest moment compania vine în întâmpinarea fiecărui consumator cu produsele noastre din carne de pasăre obținute în unitatea de tranșare și prelucrare manuală certificată ISO 9001 și ISO 22000.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 15


afacere / siguranþa alimentarã

Group, liderul în preferințele consumatorilor în categoria produselor din carne procesată, a lansat gama de produse Carolino, special create pentru copii.

DuPont: Două noi culturi starter pentru brânzeturi DuPont Nutrition & Health a lansat cele mai noi inovații din gama de ingrediente: CHOOZIT SWIFT 600 și CHOOZIT AMERI-FLEX. Dezvoltate pentru a rezolva problemele legate de productivitate și de calitate a brânzeturilor pentru producătorii industriali de brânzeturi, aceste culturi starter pot fi prelevate în produsele pentru pizza dar și în alte aplicații alimentare unice. CHOOZIT SWIFT 600 este cea mai nouă ofertă din linia de produse disponibile de ani de zile pe piețele din America și Europa. Această

16 MEAT-MILK / MAI 2018

gamă de culturi starter oferă o soluție pentru producătorii mari de brânză pentru pizza și fabricanții de paste filata, care doresc să crească productivitatea, fără a compromite calitatea. DuPont Nutrition & Health a introdus, de asemenea, CHOOZIT AMERI-FLEX, pentru branza maturată, inclusiv cheddar, colby și jack. Similar cu CHOOZIT SWIFT 600, CHOOZIT AMERI-FLEX sunt culturi starter care s-au dovedit a îmbunătăți calitatea și consistența producției de brânză sub o varietate de parametri diferiți de fabricare a brânzeturilor. CHOOZIT AMERIFLEX este un sistem. Amestecul

convenabil de celule unice de acidifiere rapidă a tulpinilor mezofile și termofile, este formulat pentru fiabilitate. Două formulări robuste din această gamă sunt concepute pentru a oferi flexibilitate, pentru producerea tipurilor de brânză, în condiții de prelucrare multiple. CHOOZIT AMERI-FLEX asigură o acidificare consistentă și fiabilă, de la cuvă și până la utilizare. Caroli: Gama de produse pentru copii, Carolino Din dorința de a poziționa brandul Caroli ca primă alegere pentru alimentația copiilor, Caroli Foods

ÒCa mamă, știu foarte bine cât de important este să cresc un copil sănătos și fericit, să-i pot oferi acestuia produse care să-i asigure aportul zilnic de vitamine și proteine. Știu că cei mici urmăresc foarte atent cum ne construim viața, cum ne trăim visele și mai ales cum și ce decizii luăm pe parcursul acesteia. Lansarea gamei de produse Carolino, destinată copiilor, este o decizie pe care am luat-o în primul rând ca mamă, și apoi ca om de marketing, fiind centrată pe Alexia, copilul meu de acasă, și pe Șervețelul Carolino, copilul meu de la birou. Pentru că știu că tot ceea ce facem noi acum, va fi o recompensă pe care o vom culege de la copiii noștri peste aniÒ, a declarat Anamaria BăjanDirector Executiv de Marketing, PR și Business Development al Caroli Foods Group. Pentru a răspunde exigențelor părinților, Gama Carolino conține minicremwurști de pui și de porc, fără E-uri și nitriți, fără membrană, ușor de mestecat de către copii, cu un gust îmbogățit cu ingrediente speciale, potrivite pentru alimentația celor mici: unt și lapte. Gama Carolino vine într-un ambalaj inovator și jucăuș, în categoria de produse din carne: o caserola de 150 grame, care include și câte una din cele 12 figurine de tip stickie, din colecția “Hai la masăÒ, realizată în baza unui parteneriat strategic cu cea mai iubită trupă pentru copii din România, Gașca Zurli.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 17


afacere / cover

Napolact: Relansarea gamei Napolact BIO După lansarea din 2015 a gamei de lactate Napolact BIO, sub sloganul ÒGustul naturii pureÒ, iată că începutul de an 2018 a găsit compania FrieslandCampina, deținătoarea mărcii, în plină campanie de relansare a gamei sub un nou slogan: ÒIa-ți picătura de tihnă. În acest sens, doamna Anca Roman, Touchpoints, Digital & Communication Manager FrieslandCampina Romania, a declarat: “Pentru FrieslandCampina brandul Napolact este principalul pariuÒ. Aceasta a adăugat: ÒDupă cum se știe, în 2015, FrislandCampina România a lansat o gamă de produse obținute din lapte ecologic, colectat din Ardeal, de la fermierii parteneri certificați, Napolact BIO devenind una dintre mărcile ecologice principale, de pe piața românească. Apetitul noilor generații pentru produsele BIO, în special al familiilor tinere, preocupate de sănătate și mâncare gustoasă și echilibrată, este în creștere și transformă tiparul clasic al coșului de cumpărăturiÒ. Transart: Aplicația Hermes Mobile pentru piața de Retail Execution Aplicația HERMES Retail Execution, dezvoltată de Transart, utilizează experiența adunată în ultimii 20 de ani și cele mai bune practici de business în vânzări, distribuție

18 MEAT-MILK / MAI 2018

și merchandising, toate acestea fiind integrate într-o aplicație completă, pusă la dispoziția mediului de afaceri din România și nu numai. HERMES a fost creat pentru a satisface cele mai ridicate standarde de promovare pe care le au producătorii, importatorii și distribuitorii pentru produsele din propriul portofoliu. Retail execution se referă, în esență, la a aduce produsele potrivite, la locul potrivit, la timpul potrivit, și la realizarea și monitorizarea corectă a tuturor acțiunilor de promovare in-store, necesare pentru maximizarea vânzărilor la raft prin îndeplinirea unor obiective cantitative și calitative, cu impact crescut asupra veniturilor. Pentru materializarea conceptului de ÒPerfect storeÒ, companiile monitorizează și colectează constant, prin intermediul soluției HERMES, informații din piață despre 50 de indicatori de performanță (KPI), care se referă la prezență, poziționare, promoții, competiție, planograme și preț. Componenta de Retail Execution le oferă acestora capacitatea de colecta informații din piață, de a deveni pro-active, de a genera rapid cele mai bune decizii și strategii de vânzări, marketing și business, și de a se adapta cu ușurință la condițiile din piață. Danone: Activia Finesse, primul iaurt cremos din gama natur Activia a lansat primul iaurt cremos din gama Activia natur: Activia Finesse. Cu o textură fină și

cremoasă, Activia Finesse susține starea de bine și este ideal pentru un mic dejun cremos, pentru gustările de peste zi sau pentru a completa o cină ușoară. Ca la fiecare început de an, după sărbătorile de iarnă, Danone crează o listă de priorități. În topul lor se află, de obicei, dorința de a arăta și de a ne simți bine. An de an, Activia vine în întâmpinarea consumatoarelor pentru a-și îndeplini aceste dorințe cu un program complet de 14 zile și un nou sortiment de iaurt natur. Cu o textură fină și cremoasă, Activia Finesse este aliatul ideal al consumatoarelor pentru un stil de viață echilibrat. Noul iaurt cremos poate fi găsit cu ușurință în supermarketuri, hypermarketuri sau cash&carry. Lansarea noului sortiment a făcut parte din campania ,,Încearcă provocarea Activia. Mulțumită sau banii înapoiÒ, care s-a derulat în perioada 8 ianuarie-18 martie. Aceasta a susținut un obicei simplu, care contribuie la menținerea sănătății digestive pe termen lung: consumul de iaurt. Wave Division: Tehnologia de detecție facială a consumatorilor Wave Division a lansat un nou serviciu care analizează comportamentul cumpărătorului când acesta se află în fața unui raft sau a unui mesaj publicitar, pentru o înțelegere mult mai profundă a modului în care consumatorii interacționează cu brandurile în

magazine, supermarketuri etc. În acest scop, Wave Division și Dialogica-Italia au testat serviciul de detecție facială: O cameră video miniaturală și discretă a fost plasată pe displayul unui produs, dezvoltat și implementat de Wave Division pentru a analiza comportamentul și interacțiunea consumatorilor cu produsele. Acest lucru a permis echipei să calculeze valorile profilelor demografice ale fiecărui consumator în parte, precum și traficul din magazin, precum și relevanța mesajului afișat. Relevanța mesajului este un indicator care definește capacitatea displayului de a atrage și de a menține trează atenția cumpărătorului, determinând indicele de atenție. Cu toate acestea, nu sunt înregistrate imagini ale cumpărătorului, astfel asigurânduse o deplină confidențialitate asupra datelor personale. Cu ajutorul datelor oferite de sistem, companiile vor putea să înțeleagă ce anume determină consumatorul să cumpere un produs și dacă un afiș POSM are impact asupra unui anumit brand, într-un loc anume, în cadrul unui magazin anume.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 19


Ferma / Creșterea animalelor

Maria Demetriad

Finisarea bovinelor pentru carne Finisarea bovinelor pentru carne se bazează pe o perioadă scurtă de câștig în greutate maximă, în viu, pentru a îndeplini specificațiile pieței. Pentru a obține un spor optim, în condițiile cerute de beneficiari, trebuie îndeplinite mai multe condiții. Iată câteva sfaturi oferite de Mary Vickers și Karen Stewart, de la Scotland’s Rural College, în lucrarea "Finishing cattle for Better Returns". Finisarea tăurașilor și al junincilor Sistemele de producție de carne de vită pot fi extrem de eficiente, în special pe partea de nutriție, și se bazează pe hrănirea animalelor pentru a atinge rate rapide de creștere. Tăurașii pot fi hrăniți pe rații similare, dar, în general, ratele de creștere sunt mai mici în comparație cu taurii maturi. De aceea, trebuie menținută o dimensiune redusă a grupurilor, care nu trebuie să depășească mai mult de 20

de animale. În special, trebuie evitat contactul animalele de reproducție. Junincile tind să depună mai mult din câștigul lor în greutate. Este important ca acestea să fie alimentate corect, înainte de a trece la o rație de finisare. În mod alternativ, ele pot fi hrănite cu rații de finisare similare bovinelor mature, dar pot necesita o perioadă mai scurtă de hrănire, pentru a obține acoperirea țintă cu grăsime țintă.

Diminuarea problemelor de acidoză Efectele dense de finisare pot duce la creșterea riscului de acidoză. Pentru a evita acidoza, este necesar să fie respectate câteva condiții: - Asigurați cereale măcinate corect - Asigurați o adaptare treptată la diete concentrate înalte, timp de cel puțin două săptămâni - Oferiți întotdeauna o sursă de fibre lungi, de exemplu paie, pentru a încuraja ruminarea . Este posibil ca admisia să fie de 1-1,5kg pe zi. - Evitați rații mai mari de 2,5 kg / ca /zi, pentru cerealele uscate. - Luați în considerare includerea agenților de neutralizare cum ar fi făină de calcar sau bicarbonatul de sodiu. - Luați în considerare conținutul de umiditate al cerealelor; boabele umede, trebuie tratate cu o metodă adecvată de conservare. Asigurarea apei O sursă de apă curată și proas-

20 MEAT-MILK / MAI 2018

pătă este esențială pentru optimizar. Vasele ar trebui inspectate zilnic și curățate, dacă sunt contaminate cu așternut, hrană pentru animale sau bălegar. Alocațiile pentru apa pentru bovine se bazează pe cantitatea de furaj pe care o mănâncă animalele. Cu cât este mai mare valoarea, cu atât sunt mai mari cerințele de apă. Apa este furnizată atât din rație, cât și din apa de băut, iar la rațiile de hrănire uscate a bovinelor, acestea trebuie să bea mai mult, decât cele finisate pe rații umede. Cu toate acestea, este vital ca bovinele să aibă întotdeauna acces la apă curată și proaspătă. De exemplu, în timpul verii (la 16-20 ¡ C), un exemplar de 400 kg ar putea consuma 2% din greutatea sa, adică 8 kg DM /zi, ca iarbă pășunată. Cu o cerință de apă de 6,1 litri de apă / kg DM, acest lucru necesită o cantitate zilnică de 49 litri/ zi. Presupunând că iarba pășunată are un conținut de 20% DM, cantitatea de apă potabilă necesară ar fi de minimum 17 litri de apă (49-32 litri, din iarbă, apă/zi).


Vitaminele și mineralele Bovinele au nevoie de cel puțin 15 minerale diferite pentru a susține sănătatea și productivitatea. Cantitatea de vitamine și minerale recomandată pentru includerea în regimul alimentar depinde de o varietate de factori, inclusiv mediul, nivelul de producție, rasa, greutatea și starea animalelor. Un factor important de luat în considerare este interacțiunea mineralelor. Mineralele individuale nu sunt adesea independente, iar furnizarea unui mineral în exces poate influența disponibilitatea altor minerale. De exemplu, prezența molibdenului (Mo) și a sulfului (S) poate afecta disponibilitatea cuprului (Cu). Mineralele majore, cum ar fi calciu (Ca), fosforul (P) și magneziul (Mg), sunt necesare în cantități mai mari,

comparativ cu altele și se găsesc în concentrații mai mari în organism. Există opt minerale esențiale necesare pentru rumegătoare și acestea includ: cupru (Cu), seleniu (Se), cobalt (Co), iod (I), zinc (Zn) și mangan (Mn). Un deficit de oligoelemente ar trebui confirmat prin testarea independentă și consiliere, înainte de a suplimenta nutriția. Diagnosticarea unei deficiențe trebuie confirmată prin monitorizarea răspunsului la suplimente. Nivelele crescute de țesut sau sânge pot să nu fie întotdeauna legate de îmbunătățiri eficiente, din punctul de vedere al eficienței. Suplimentarea ar putea duce la risipă și la agravarea problemelor datorate dezechilibrului sau interacțiunilor nedorite, la animal. Este recomandabil să se consulte un nutriționist sau un

veterinar, cu privire la tipul și nivelul de suplimente necesare, în cadrul șeptelului, iar atenția trebuie acordată bovinelor pe sisteme intensive, deoarece unele cereale tind să fie scăzute în micronutrienți specifici. Exploatarea eficientă a pășunilor Pășunatul este adesea cea mai ieftină nutriție, dacă este corect se administret. Utilizarea soiurilor de iarbă moderne, împreună cu tipurile de trifoi potrivite, pot aduce beneficii mari de randament, precum și reducerea necesităților de îngrășăminte cu azot. Creșterile țintă depind de tipul stocului, de pășune și de perioada de pășunat, însă sunt realizabile rate de creștere de 0,8-1,0 kg pe zi, pe parcursul întregului sezon de pășunat.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 21


Ferma / Creșterea animalelor Controlul înălțimii firului este cheia pentru menținerea calității pășunilor. Înălțimea este esențială, pentru determinarea utilizării ierbii, pe tot parcursul sezonului. Gardurile electrice pot fi utilizate pentru a menține zonele care pot fi păscute mai târziu, în sezon, sau colectate pentru furaje sau însămânțare. Înălțimile se pot intensifica, odată cu evoluția sezonului, cu scăderea creșterii iarbii și cu asigurarea unui ÒtamponÒ, pentru a asigura menținerea cantității de hrană, în special pe măsură ce animalele se dezvoltă. Finisarea prin pășunat Nivelurile ridicate de calitate și cantitate a ierbii trebuie menținute pentru acest mod de finisare a bovinele. Ulterior, pe măsură ce bovinele cresc, este posibilă suplimentarea hranei, pentru a ajunge la o greutate acceptabilă și un nivel de acoperire a grăsimii. Cu toate acestea, junincile și bovinele de tip nativ, cu maturitate precoce, sunt mai potrivite pentru finisarea pe bază de furaje. Finiserii pot fi păstrați pe o rație completă de finisare ad-lib, atât timp cât solul este suficient de uscat. Mutarea jgheaburilor cu furaje va ajuta în mod considerabil. Se

22 MEAT-MILK / MAI 2018

recomandă să se ofere paie, ca sursă de fibre lungi, deoarece, în zilele umede, bovinele pot consuma o proporție mare, din consumul lor total, deoarece suferă de probleme cu acidoza. Ratele de hranire de 0,5 kg concentrat, la 100 kg greutate în viu, sunt recomandate pentru animalele de pășunat, aproape de finisare. Prin urmare, un animal de 500 kg ar necesita aproximativ 2,5 kg/cap pe zi. Cu toate acestea, în cazul în care alimentarea cu iarbă este slabă, pot fi necesare rate mai mari de concentrate, pentru a atinge obiectivele de finisare. Concentratele adecvate trebuie să aibă o cantitate mare de energie, de cel puțin 30% amidon și zahăr, cu 12-14% CP în DM. Atunci când sunt necesare niveluri ridicate de hrană suplimentară, este probabil ca vitele să fie mai potrivite pentru a fi adăpostite și finisate în interior. Asigurarea calității carcaselor În mod firesc, fermierii trebuie să producă o carne de vită de calitate, pentru a îndeplini specificațiile de piață definite și, astfel, să maximizeze valorile de vânzare. Mai multe aspecte ale managementului hranei sunt legate de calitatea carcaselor, după cum urmează:

- Învelișul de grăsime: Depunerea de grăsime are loc odată cu creșterea în vârstă și greutate a bovinelor. Comparativ cu țesutul slab, este nevoie de patru ori mai multă energie, pentru a depune 1 kg de țesut adipos. Prin urmare, este important ca animalul să fie evaluat în mod regulat, pentru a evita grăsimea excesivă, care este costisitoare care și va fi tăiată de către procesor. - Finisarea rapidă: Bovinele se deplasează mai rapid prin clasele de grăsime. Finisarea la o rată de 1,2 kg/zi poate dura șase săptămâni, în timp ce finisarea la o rată de + 1,5kg / zi poate dura trei săptămâni. - Culoarea grăsimii: Dieta este un factor major care determină culoarea grăsimilor. În special, pigmenții carotenoizi din furajul verde pot provoca o colorație galbenă. Bovinele hrănite cu cereale au grăsimi mai albe, decât bovinele hrănite cu furaje. Efectul de îngălbenire asupra culorii grăsimilor din diferite furaje poate fi clasificat în ordine descrescătoare după cum urmează: - ierburi pășunate, - siloz/concentrate de iarbă, - grâu integral - porumb însilozat.

- Vârsta la sacrificare: Poate avea un efect semnificativ asupra calității cărnii, precum și asupra eficienței furajelor. Bovinele mai vârstnice produc o carne mai dură. Pentru a evita duritatea nedorită, se recomandă ca junincile și vițelele să fie finisate sub vârsta de 30 de luni, în timp ce taurii tineri trebuie să aibă vârsta mai mică de 16 luni. - Perioada de depozitare: În general, carnea de vită obținute de la bovine alimentate cu iarbă are o durată de depozitare mai mare decât carnea de vită alimentată cu concentrat, datorită concentrației mai ridicate de antioxidanți. Suplimentarea vitaminei E cu diete de finisare pe bază de concentrat, poate prelungi termenul de valabilitate și poate proteja aroma. - Obținerea feedback-ului privind abatorizarea: Întotdeauna, analizați modul în care sunt clasificate bovinele, pentru a vedea dacă trebuie adaptate rațiile sau selecția pre-sacrificării bovinelor. Informațiile despre starea de sănătate pot indica, de asemenea, problemele cu rația, de exemplu, abcesele hepatice pot fi cauzate de acidoză în rumen.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 23


Ferma / Creșterea animalelor

Creșterea profitabilității unei ferme de porci utilizând biopreparate STUDIU DE CAZ efectuat în România Dr. Ing. Alin Hapca

Scopul efectuării prezentului studiu de caz a fost dovedirea eficienței a două biopreparate pentru fermele de porci, dezvoltate cu scopul creșterii gradului de confort în adăposturi și optimizării întregului proces.

În tratamentul experimental s-au utilizat două biopreparate: - Microcat¨ DL - păstrarea dejecțiilor în stare lichidă, omogenă. - BioStable¨ - prevenirea formării șieliberării Amoniacului, Hidrogenului Suflurat și Mercaptanilor în adăposturi.

Informații generale Testarea a fost efectuată într-o fermă de porci din România, care produce anual 70 000 de capete. Ferma dispune de toate etapele de crestere, de la reproducere până la îngrășare (inclusiv). Studiul a fost derulat pe o perioadă de 15 săptămâni și a vizat două hale identice, populate cu câte 2205 capete.

2. Păstrarea în stare lichidă și omogenă a dejecțiilor - La finalul ciclului dejecțiile au fost eliminate ușor, nu au sedimentat și colmatat canalele. Acest lucru a condus la eforturi minime de igienizare înainte de ciclul următor și la Reducerea costurilor de manipulare a dejecțiilor. 3. Reducerea costurilor de furajare, veterinare și de exploatare. 4. Reducerea mortalității și a ratei de îmbolnăvire.

¥ Creșterea SMZ. ¥ Îmbunătățirea conversiei alimentare. ¥ Reducerea stresului. ¥ Îmbunătățirea condițiilor de muncă a personalului. ¥ Costuri reduse cu manipularea dejecțiilor. ¥ Scăderea costurilor cu epurarea apelor uzate. ¥ Scăderea costurilor energetice cu ventilația.

Descrierea tratamentului

Costuri specifice tratamentului

Testarea a fost efectuată de un inginer Microcat împreună cu personalul fermei și a constat în aplicarea celor două biopreparate, care, conform specificaților producătorului, au următoarele beneficii:

Pentru un adăpost de 2205 capete s-au utilizat 26 litri BioStable și 45,2 kg Microcat DL. A fost nevoie de o investiție totală de 4392,86 Euro pentru o hală. Investiția s-a amortizat la finalizarea ciclului de producție. Profitul a fost considerabil mai mare in hala tratată decât în hala martor, datorită diferențelor înregistrate la cantitatea de carne obținută, conversia hranei, sporul zilnic și la rata mortalității.

- Reducerea emisiilor de Amoniac, Hidrogen Sulfurat, Dioxid de Carbon. - Degradarea eficientă a dejecțiilor. - Reducerea mortalității și a ratei de îmbolnăvire.

Parametrii monitorizați și analize efectuate 1. Monitorizarea calității aerului în adăpostul tratat și în adăpostul martor

Obiective urmărite Obiectivul principal - Creșterea profitului obținut la finalul unui ciclu de creștere,prin atingerea mai multor obiective punctuale. Obiective punctuale 1. Bunăstarea - Sporirea condițiilor de traiale animalelor prin crearea unui microclimat stabil și sigur - Acest obiectiv a fost atins prin reducerea concentrațiilor de Amoniac ( NH3) și Hidrogen Sulfurat (H2S) din hală. 24 MEAT-MILK / MAI 2018

Tabel comparativ măsurători emisii gazoase Parametru

Hală Tratată

Hală Martor

Min

Max

Min

Max

Amoniac (NH3) ppm

8

25

42

59

Hidrogen Sulfurat (H2S) ppm

0

0,6

0,8

1,2

CONCLUZIA 1: Prin aceste măsurători se evidențiază clar efectul biopreparatului BioStable și se atinge obiectivul nr.1 .


2. Analize chimice Analizele chimice ale dejecțiilor au fost efectuate la un laborator acreditat RENAR. Prelevarea a fost făcută conform STAS. Tabel comparativ cu valorile determinate în dejecþii Proba

Consum Chimic de Oxigen (CCOCr)

Amoniu (NH4)

Azot total (Nt)

Hala Martor (22/3)

30576 mg/l

3304 mg/l

3950 mg/l

Hala Tratată(16/2)

37632 mg/l

3980 mg/l

4330 mg/l

Azotul este menținut în dejecții și se accelerează mineralizarea,conducând la obținerea unui fertilizant natural de calitate superioară. Valorile mai mari ale CCOCr din dejecțiile provenite din hala tratată, evidențiază gradul crescut de nutrienți. CONCLUZIA 2: Dejecțiile au fost menþinute în stare omogenă iar sedimenarea și evaporarea au fost reduse substanțial. Obiectivele specifice 2 și 3 au fost atinse, mai mult separarea dejecțiilor pe instalația de filtrare mecanică, amplasată în aval, s-a făcut mult mai bine datorită omogenității dejecțiilor.

3. Analize biologice Pentru aceste analize s-a apelat la un laborator care deserveste Directia Sanitar Veterinară, laborator în care s-au urmărit principalele tipuri de bacterii patogene ( Salmonella SPP, Listeria monocitogenes, Stafilocc cp, Clorstidium perfringens). CONCLUZIA 3: În urma analizelor microbiologice nu s-au identificat familii de bacterii periculoase pentru om sau animale. Prin efectuarea acestor analize s-a evidentiat că produsele utilizate nu conțin tulpini microbiologice periculoase sau dăunătoare mediului.

4. Analiza Economică Pentru întregul tratament s-au cheltuit 4392,86 Euro, adică 2,07 Euro/cap. După cum se poate observa în tabelul de mai jos, această investiție este recuperată la sfârșitul ciclului de producție și este generat profit. Date comparative la sfârșitul testării EFECTIVE Intrare

Livrare

Morti

Furaj consumat (Kg)

Hala Tratată

2.205

2.116

89

465.020

808

2.603

242.980

175.030

Hala Martor

2.206

2.111

95

468.124

763

2.749

231.661

166.361

-1

5

-6

-3104

45

-0.146

11.319

8.669

Lotul

Diferență

SMZ (g/zi)

Consum specific (Kg/zi)

Greutate livrată viu (Kg)

Carne pordusa (Kg)

CONCLUZIA 4: Analiza financiară subliniază faptul că profitul obținut este semnificativ mai mare în hala tratată decât în hala martor. Cumulul de beneficii obținute în urma aplicării celor două biopreparate au condus la obținerea cu 8669 kg carnemai mult în hala tratată decât în hala martor și un consum de furaje mai mic cu 3104 kg .

Rezultate obținute După cum se poate vedea în tabelul centralizat de la sfârsitul testării, datele înregistrate scot în evidență eficiența biopreparatelor utilizate. a) Deși numărul de animale în hala tratată a fost mai mic cu 1 unitate, s-au livrat cu 5 capete mai mult. Se poate afirma că rata mortalității este mai mică datorită utilizării biopreparatelor Microcat. b) Cu toate că din hala tratată s-a livrat un număr mai mare de capete decât în hala martor s-a consumat cu 3104 kg mai putin, acest lucru demonstrează că Sporul Zilnic Mediu este îmbunătățit doar prin creșterea confortului animalelor. c) Cantitatea de carne livrată în urma tratamentului este cu 8.669 kg mai multă decât în adăpostul martor.

Beneficii necuantificate în prezentul studiu ¥ Poluare olfactivă redusă, diminuarea impactului asupra comunităților din jurul fermei. ¥ Îngrășământ din dejecții la o calitate superioară și cu timp de mineralizare redus. ¥ Carne de calitate superioară. ¥ Frecvență redusă a tratammentelor veterinare. ¥ Condiții de muncă îmbunătățite. ¥ Economie la costurile cu electricitate, apă, intervenții mecanice.

Concluzii Generale - Utilizarea biopreparatelor au generat profituri mai mari. - Costul biopreparatelor este recuperat la sfârșitul fiecărui ciclu de creștere. - Dejecțile acumulate sub grătare au avut curgere liberă fără a fi nevoie intervenție mecanică, reducând asfel timpul de curățare pregătirea adăpostului pentru un nou ciclu de creștere. - Biopreparatele Microcat cresc bunastarea animalelor și îmbunătățesc condițiile de muncă. - Statia de epurare și separatoarele mecanice au dat rezultate mai bune în urma utilizării biopreparatelor în adăpost.

Mai multe informații despre biopreparatele Microcat și cum puteți beneficia de avantajele acestora, pot fi găsite pe pagina web www.microcat.ro. Un inginer Microcat vă stă la dispoziție cu informații suplimentare la numărul de telefon 0748 538 844 sau mail info@microcat.ro REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 25


afacere / NUTRIþIE Mircea Demeter

Nutriția oilor de lapte în timpul verii

Într-o lucrarea "Dairy Sheep Nutrition" prezentată la un simpozion desfășurat la Weimar-Germania, în cursul lunii februarie a acestui an, cercetătorul irlandez David Treacher a concluzionat că, în absența continuă a studiilor în privința nutriției oilor de lapte, fermierii ar trebui să pună în relație calitatea laptelui cu nivelul consumului de furaje. Studiind nutriția acestora în timpul verii și al toamnei anului 2016, s-au obținut informații prețioase formularea rațiilor pentru oaia de lapte, cu producție de înaltă calitate. Alăptarea Dacă mieii sunt separați de oaie la 24 de ore după fătare și se face trecerea la mulsul automatizat, de două ori pe zi, producția de lapte în următoarele 100 până la 200 de zile va urma curba tipică de lactație observată la alte rumegătoare: o creștere a producției zilnice pentru primele 20 la 40 de zile și un declin constant după această perioadă. În mod tipic, totuși, dificultățile de creștere a mieilor în mod artificial împiedică separarea de baraj, astfel încât mieii au dreptul să se alăpteze în primele 30 de zile de lactație. Astfel, înțărcarea coincide cu lactația de vârf și este de așteptat ca descreșterea zilnică a laptelui să scadă din acel moment. Spre exemplu, proteinele și grăsimile din rasa Friesian de

26 MEAT-MILK / MAI 2018

Est sunt destul de stabile, la 5 până la 6% din volumul laptelui, până la lactația tardivă, când randamentul zilnic al laptelui scade la 1000 ml/zi și chiar mai puțin. Există îngrijorări cu privire la faptul că alăptarea timpurie poate limita producția zilnică de lapte. Oile ar atinge un nivel de producție mai mic decât potențialul lor și din cauza scăderii naturale a producției de lapte post-vârf, producția totală de lactație putând fi compromisă. O practică de muls parțial, o dată pe zi, la ora 8 dimineața, în timpul perioadei de alăptare, a dus la un spor de lapte de 412 ml/zi pentru oile care alăptau un singur miel și 177 ml/zi pentru cei cu gemeni (Bocquier et al. 2014) . Oile cu gemeni, de fapt, au fost stimulați să producă

mai mult lapte decât oile mulse automatizat, în primele 30 de zile. La înțărcare, producția lor de lapte a scăzut drastic, dar avantajul unui vârf mai mare a fost atins până la alăptarea ulterioară. Scăderea randamentului la înțărcare este un fenomen comun (Treacher, 2016), datele indicând că un aspect al alăptării este un stimulent puternic al producției, decât cel obținut în practicile normale de muls. Eventual, numărul de alăptări pe zi este un factor limitativ. Un miel va suge de 6-12 de ori pe zi. Bocquier și colab. (2013) au încercat o a doua mulgere în timpul perioadei de alăptare, la ora 17.00, zilnic, precedată de 6 ore de separare a oilor de miei. Aceste oi au administrat 904 ml. de lapte pe zi în perioada

Asemănări cu alte rumegătoare Nu există un set de cerințe nutriționale publicate în mod oficial, pentru oaia de lapte lactantă. Cu toate acestea, există asemănări cu alte rumegătoare care au fost studiate în detaliu și care au fost exploatate pentru a ajunge la estimările privind nevoile de energie și proteine. Studiul sugerează că suma costurilor energiei zilnice metabolizabile (ME), pentru întreținerea greutății corporale (BW), la ovine, este de 93 kcal/kg-BW 0,75. Cu toate acestea, se știe că animalul care alăptează are o nevoie mai mare de întreținere, datorită intestinelor și ficatului mai mare (Smith și Baldwin, 2014). De aceea, la animalele de pășunat se vor adăuga adăuga 15% din costul de întreținere estimat.

de alăptare. Cu toate acestea, producția totală de lapte zilnic nu a fost mărită. Mai mult, folosind la mulgerea mecanică, viteza de creștere a mielului a fost redusă de la 315, la 271 g/ zi. Așadar, un proces de muls o dată pe zi, pe întreaga perioadă de alăptare, pare a fi o strategie de succes, pentru a evita scăderea performanțelor maxime și pentru a asigura randamente ridicate pentru restul lactației. Cerințe privind energia și proteinele


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 27


Ferma / Nutriție Există mulți factori care determină cantitatea de lapte pe care o va produce oaia în fiecare zi. Scopul lactației este de a produce laptele, la fel de mult ca pentru mieii alăptați. Astfel, glandele mamare și țesuturile de susținere vor încerca să obțină suficiente substanțe nutritive din sânge, pentru a produce cantitatea de lapte care este îndepărtată zilnic din uger. Dacă aportul de hrană al ovinelor nu poate furniza toate aceste substanțe nutritive, atunci depozitele de grăsimi vor fi mobilizate din țesutul adipos. Cu toate acestea, în cazul mulgerii mecanice, este posibil să se depășească limitele biologice superioare ale sistemului de producere a laptelui, indiferent dacă acestea sunt capacități mamare, capacitate digestivă, reacție adipoasă sau o altă funcție tisulară. Ca o consecință, oaia de lactație timpurie este incapabilă să consume suficiente furaje, pentru a satisface cererile energetice de producție ridicată a laptelui, pierzând din greutatea corporală, mai ales din depozitele de grăsimi. De aceea, nutriția poate fi utilizată pentru a gestiona rata de pierdere a stării corpului la lactația timpurie, precum și nivelul producției de lapte, în special la vârf. Conținutul de proteine și grăsimi din lapte poate fi influențat de alimentație. Perioada târzie, în scădere, a curbei de lactație este cauzată de scăderile hormonale ale capacității mamare, astfel încât nutriția, cu excepția cazului în care este inadecvată, are un impact redus. În cazul în care insuficiența producției de lapte și persistența lactației vor suferi, nutriția trebuie utilizată la lactația târzie, pentru a gestiona reaprovizionarea rezervelor de grăsimi corporale. Pentru a ajuta la formularea rației pentru oile care alăptează în timpul acestor etape dife28 MEAT-MILK / MAI 2018

rite de lactație și, în special la oaia de pășunat, care va obține doar o parte din nutrienții ei alimentari din ingrediente suplimenate, sunte de luat în calcul costurile energiei și proteinelor pentru diferitele procese de producție a laptelui. Aceste costuri ar trebui să fie însumate, pentru a determina necesarul total de energie dietetică și proteine, pentru un anumit nivel de producție. O abordare mai generală este luarea în considerare a procentelor de grăsimi și proteine în mod individual, datorită variației posibile în oricare dintre componente. Se poate utiliza un procent standard de lapte de 4,8 %, dacă valorile analizate nu sunt disponibile. Fiecare kilogram de BW pierdut în sprijinul alăptării, este considerat a fi Òde rezervăÒ, de la 9,2, până la 12,5 Mcal ME, pentru oaia fără lapte (NRC, 2015). Suplimentarea hranei scoase la pășune

getic al laptelui și stadiul de lactație (Holter et al., 2014). Din cunoștințele autorului, nu există astfel de ecuații pentru oile de lapte care sunt la pășunat. Prin urmare, selecția nutriției permite îmbunătățirea productivității animalelor din pășuni, dar menținerea calității furajului pe tot parcursul sezonului se poate dovedi dificilă, atunci când speciile de plante nu sunt complet păscute. Chiar dacă oile au selectat furaje cu un conținut mai mare de TDN și ME, aceste pășuni nu au reușit să furnizeze ME necesar pentru producția de 4000 ml lapte/zi.

ușurința cu care pot fi cultivate speciile furajere, bogate în proteine, și consumul selectiv de părți de plante cu conținut ridicat de proteine . Cu toate acestea, suplimentele de proteine pot fi justificate, deoarece proteinele din furajele proaspete sunt foarte degradabile în rumen, iar, dacă sunt în exces, nu pot furniza proteine metabolizabile. Furajele bogate în proteine nedivizibile includ făină de pește, făină de gluten de porumb și boabe de soia prăjite. Folosind aceste suplimente, David Treacher a documentat ameliorarea producției de lapte de la 600 la 940 ml/zi.

Însă, suplimentarea cu energie poate fi asigurată de cerealele integrale. Suplimentarea cu proteine nu ar trebui luată în considerare, având în vedere

oilor

Pentru a evalua sau a formula un program de hrănire, trebuie avută o idee despre cantitatea de substanță uscată (DM), care este sau va fi consumată zilnic. Acest lucru este foarte dificil, atunci când animalele sunt pășunate, astfel încât extrapolările din observațiile de hrănire sunt un recurs principal. Treacher (2016), a raportat o doză maximă de DM, de 5,7%, din greutatea corporală, în săptămâna a opta de lactație și valori tipice cuprinse între 3,6 și 4,2%. Folosind dozarea zilnică de Cr2O3 și colectarea fecalelor timp de 10 zile, în fiecare lună, s-a estimat aportul de furaje de 2, până la 4,2 kg DM/zi, suplimentat cu 1,1 kg DM/zi concentrat în locul de muls. Aceste aporturi au însumat în medie 4,8% din TB. Predicția consumului de DM este adesea bazată exclusiv pe BW, dar estimări mai precise iau în considerare și producția de lapte, grăsimea sau conținutul ener-

Cerințele proteinelor brute Cerințele proteinelor brute (CP), au fost calculate din proteine metabolizabile (MP), presupunând o digestibilitate reală de 85% și o valoare biologică de 66%. Cererea de întreținere zilnică pentru MP a fost stabilită la 2,5 g/kg-BW0,75 (Sutton și Alderman, 2010). Din cauza tendinței de a suprasolicita proteinele, s-a selectat estimarea anterioară. Activitatea, cum ar fi mersul în timpul pășunatului, nu utilizează nici o proteină suplimentară alimentară. Contrar opiniei populare, hrănirea suplimentară cu proteine, dincolo de ceea ce se consideră necesar pentru echilibrul de azot, nu are ca rezultat randamente mai mari de proteine în lapte (Korman și Osikowski, 2009).


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 29


FERMA / Sănătate

Sănătatea suinelor și controversa antibioticelor Nora Marin

Cu siguranță, există diferențe de interpretare între suporterii și criticii reducerii antibioticelor. Această temă, pornită de la solicitarea OMS de a se reduce utilizarea antibioticelor în fermele zootehnice, a fost aprig dezbătută la seminarul cu titlul ÒRezolvarea Puzzle-ului AntibioticÒ, organizat recent de compania Biomin, la Viena. În timul dezbaterilor, subiectul a fost analizat de un grup de experți care, fiecare din perspectiva propriei discipline, au aruncat o privire asupra administrării antibioticelor în fermele de suine. Iată, în rândurile de față, opiniile exprimate la seminar, opinii publicate de Pig Progress. Vânzările de antibiotice și rezistența bacteriilor E. Coli La dezbatere au participat experți din domeniul biosecurității, al managementului sănătății și al formulării dietelor, aceștia împărtășindu-și părerile despre utilizarea antibiotice, exprimând opinii pro sau contra reducerii acestora. Franz Waxenecker și Nataliya Roth, cercetători ai companiei Biomin, au subliniat necesitatea stringentă a reducerii antibioticelor în producția de porcine. Cei doi au prezentat numeroase motive: Un studiu Biomin a demonstrat că procentele de bacterii E. Coli rezistente la tetraciclină, izolate din porcine, se află în relație directă cu vânzările de antibiotice destinate producției animale. Un alt studiu a arătat că promotorii ideii de creștere a utilizării antibi30 MEAT-MILK / MAI 2018

oticelor în ferme argumentează cu creșterea producției. De aici, întrebarea: Cu ce cost, asupra sănătății umane, cu atât mai mult cu cât cifre din diferite țări din întreaga lume indică modul în care utilizarea antibioticelor a influențat problemele de rezistență. Drept contra-argument, s-a citat un raport recent întocmit de Olanda, care afirmă că rezistența la antibiotice este reversibilă. Desigur, contextul s-a văzut, au afirmat cei doi cercetători, susținând că o companie de aditivi naturali pentru hrana animalelor, precum Biomin, își poate juca rolul în reducerea utilizării antimicrobiene. Iar, Natalya Roth a afirmat: ÒTrebuie să recunosc că, ținând cont de reducerea antibioticelor, toate afirmațiile sunt destul de logice și convingătoareÒ. Statele Unite susțin creșterea utilizării antibioticelor! Cum am amintit mai sus, OMS a solicitat reducerea utilizării antibioticelor în efectivele de animale. Pornind de la această solicitare, la simpozion, reprezentanții autorităților și ai fermierilor din Statele Unite au fost cât se poate de vehemenți, constatându-se încă o dată o rezistență puternică dincolo de Atlantic. Astfel, la evenimentul de la Viena s-a dat citire unei declarații emisă de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), în care afirmă nici mai mult nici mai puțin că solicitările OMS Ònu sunt susținute de o știință sănătoasăÒ.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 31


FERMA / Sănătate

Iar Dr. Chavonda Jacobs-Young, reprezentant al USDA, în declarația sa, a afirmat că orientările OMS sunt susținute de Òdovezi de foarte slabă calitateÒ. OMS nu neagă nevoia de administrare a antibioticelor, prin urmare, Departamentul a american solicită, în mod preponderent, mai multe date privind utilizarea antimicrobiană și rezistența la antibiotice. Și, ca declarație stupefiantă, și-a terminat intervenția cu următoarele cuvinte: ÒNimic nu este în neregulă cu asta!Ò Păstrând tonul, reprezentantul Consiliului Național al Producătorilor de Carne de Porc din Statele Unite (NPPC), a numit declarația OMS ÒnecorespunzătoareÒ, ÒgreșităÒ, Òlipsită de eticăÒ și ÒimoralăÒ! Reacția europenilor a fost pe măsură. Însă a apărut o nouă întrebare: Cum se poate ca oameni de știință bine pregătiți și bine educați, de pe ambele maluri ale Atlanticului, să ajungă la idei și verdicte complet diferite în această privință? Un posibil răspuns l-a oferit expertul britanic David Burch, 32 MEAT-MILK / MAI 2018

acela care a diferențiat cinci moduri diferite de utilizare a antibioticelor, fiecare depinzând de loc, situație și management al antibioticelor. Acestea sunt: ¥ Promovarea creșterii vânzărilor de antibiotice utilizarea continuă a acestora, la un nivel scăzut (Europa, USA). ¥ Utilizarea preventivă la nivel scăzut, de obicei pe termen lung (USA); ¥ Prevenirea la un nivel înalt de tratament pentru o perioadă scurtă de timp, pentru a elimina o infecție de la animalele purtătoare (Europa); ¥ Metafilaxie (control), acolo unde infecția abia începe, tratarea întregului grup, indiferent de semnele clinice; ¥ Tratament, de obicei, la un nivel ridicat și pe o perioadă scurtă, până la moderată, de până la 2 săptămâni, în conformitate cu legislația (Europa). Fiecare înțelege ce și cum vrea Pornind de la aceste diferențieri, este clar că reducerea consumului de antibiotice într-o țară sau într-o fermă nu este același

lucru cu reducerea acestora în alte părți. În funcție de mulți factori, de exemplu, nivelurile de biosecuritate, legislația, mărimea fermei, profesionalismul nutriției, pentru a numi câteva, diferențiază modul de interpretare a reducerii antibioticelor, de la un loc la altul: Pentru o fermă de înaltă calitate din Scandinavia, sănătatea efectivelor este o problemă diferită de cea a unei instalații de grădinărit mai mare, dintr-o țară din lumea a treia. Așadar, pentru a înțelege cauzele confuziei, este relevant să fie stabilită situația individuală a unei ferme sau a unei țări, pentru a identifica potențialii pași următori.

David Burch a adăugat: ÒCheia intervenției colegilor americani de la CNPC este, după părerea mea, următoarea frază: ÒUtilizările preventive ale antibioticelor implică administrarea de medicamente antimicrobiene la animale care nu prezintă semne clinice de boală, dar probabil că vor suferi o boală dacă nu este administrat un medicamentÒ. Însă, americanii și-au păstrat punctul de vedere: ÒReducerea pur și simplu a utilizării antibioticelor în ferme, după cum sugerează OMS, nu ar avea niciun efect asupra sănătății publice și ar periclita sănătatea animalăÒ. Însă, dilema rămâne: Avem nevoie de antibiotice pentru a menține șeptelul sănătos și sunt ele un semn că ne pasă de sănătatea și bunăstarea animalelor? Sau este un semn că, poate, e timpul să analizăm modul în care pot fi crescute animalele?Ò Antibioticele nu pot fi umbrelă pentru indolență În intervenția sa, Prof. Paolo Martelli de la Universitatea din Parma, Italia, a afirmat: ÒAntibioticele nu pot fi eliminate, deoarece trebuie să putem trata animalele bolnave. Dar antibioticele nu pot fi o umbrelă care să protejeze indolența față de management, mediu, biosecuritate și bunăstarea animalelorÒ. Prof. Dr. Jorgen Lindahl, de la Universitatea din Oslo, a susținut, la rându-i: ÒAtât timp cât fiecare investigație științifică


compară animalele tratate cu martori netratați, știința și industria ne pot face să credem că există un raport bun între cost și beneficiu, în utilizarea antibioticelor. Concentrarea asupra tuturor factorilor diferiți care contribuie la problemele bolii este de o valoare mult mai mare, dar este rareori descrisă în literatura de specialitate și, de fapt, foarte dificil de investigat. Întrucât utilizarea antibioticelor va fi întotdeauna benefică, nu este necesar să se investigheze mai departe, ci să se înceapă lucrul cu înțelegerea faptului că orice nevoie de tratament este o lipsă de sănătate, iar lipsa de sănătate determină o producție redusă. Am descoperit întotdeauna că utilizarea antibioticelor este partea foarte simplă de a lucra ca un medic veterinar în fermele de porci, acolo unde este mult mai ușor să aplici prevenție antibiotică pe întregul

efectiv, decât să tratezi individual, așa cum trebuie aplicat în Europa, chiar dacă interesele marilor companii farmaceutice ne presează să acționăm altfel. Apropo, dizenteria porcilor trebuie eradicată la fermă, fără a fi controlată cu antibioticeÒ. La rândul său, Dr. Catharina Berge, cercetător al BVBA, a concluzionat: ÒÎn principiu, sunt de acord cu Jorgen Lindahl, însă nu și cu afirmația că utilizarea antibioticelor va fi întotdeauna benefică. Am făcut un studiu care arată contrariul, în fermele comerciale mari. Deși acest studiu (Berge et al., 2009, JDS: 924707-4714) nu a fost efectuat la porcine, ci la viței din prima lună de viață (în cazul în care și ei pot fi considerați monogastric), rezultatele au arătat clar oprinia potrivit căreia efectele secundare ale antibioticelor nu afectează organismul animal și uman, sunt eronate. Acest studiu a indicat mai multă diaree,

costuri de tratament mai mari și performanțe reduse la vițeii care au fost tratați profilactic și terapeutic cu antibiotice. Cred că mulți producători nu își dau seama că antibioticele pot face mai mult rău decât bine, prin perturbarea microflorei intestinale. Antibioticele terapeutice vor fi întotdeauna necesare, iar renunțarea în totalitate ar fi o

problemă privind bunăstarea și tratarea animalelor bolnave clinic. Cu toate acestea, utilizarea profilactică și subterapeutică este, de asemenea, o problemă privind bunăstarea animalelor. De aceea, fermierii trebuie să mențină efectivele de porci în sisteme care le satisfac nevoile de bază, pentru a rămâne sănătoaseÒ.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 33


Ferma / Tehnologie Miruna Sorescu

Inovații tehnologice în avicultură În prezent, se dezvoltă noi tehnologii care contribuie la creșterea eficienței fermelor de păsări, pornind de la necesitatea ca fermierii să fie capabili să adopte aceste inovații, pentru a putea hrăni o populație care, se estimează, va ajunge la nouă miliarde de oameni, până în anul 2050.

Așadar, ce e nou, din punct de vedere tehnologic, pentru avicultură? În ediția de față am ales câteva direcții în care inovațiile reprezintă punctul central. Deoarece, disponibilitatea terenurilor și a forței de muncă se micșorează, odată cu trecerea timpului, tehnologia trebuie să joace un rol major în ceea ce privește eficientizarea agriculturii și, în particular, în avicultură. Robotica și tehnologia inovatoare apar în calitate de actori cheie, în lupta globală pentru îmbunătățirea aviculturii, iar ele funcționează deja, în unele ferme. De exemplu, vacile sunt deja mulse de roboți, senzorii îmbunătățesc regimurile de hrănire și identifică bolile, iar dronele ajută deja la gestionarea culturilor. Dar ce se poate face în avicultură?

puțini lucrători cunosc noile tehnologii. Dar, ce să ne mai mirăm de salariați, dacă unii administratori de ferme din zilele noastre nu au nici măcar camere pe telefoanele lor!?Ò Pledând pentru tehnologiile avansate, el a adăugat:

Primul necaz: lipsa de personal calificat Un exemplu îl poate oferi specialistul britanic în păsări David Speller, care nu doar conduce propria fermă de pui, dar gestionează ferme de păsări din întreaga lume. Ferma sa din Derbyshire, Anglia, gestionează un efectiv de 180.000 de păsări dar, cu ajutorul tehnologiei, el gestionează alte zece ferme avicole din întreaga lume, care produc 20 de milioane de păsări pe an. Asta, pentru că David Speller este un adept al noilor tehnologii, instalând numeroase sisteme avansate în ferma sa. Speller susține că, deși tehnologia se dezvoltă mai rapid decât fermierii o pot înțelege, ele trebuie adoptate urgent, pentru a îmbunătăți marjele de profit. 34 MEAT-MILK / MAI 2018

În ultimii 6 ani, specialistul britanic a investit 2,5 milioane de lire sterline (2,88 milioane de euro), în noile tehnologii și afirmă că acum beneficiază de pe urma acestora, realizând un echilibru între muncă și tehnologie. În acest sens, el a declarat pentru Farmer Weekly: ÒRecrutarea personalului în aceste zile este o mare problemă, mai ales că

ÒNoua tehnologie are cu siguranță un loc în cadrul unităților de păsări de curte și suntem deja martorii unor avantaje uriașe, în utilizarea acesteia. Trebuie să ne implicăm mai mult, adoptând tehnologia imersivă și cu roboți cu senzori mobili în unitățile de păsări și în alte aplicații. Alte domenii, cum ar fi reglarea electronică a apei, ar fi un beneficiu uriaș. În plus, aș dori să văd un control mai autonom asupra calculatoarelor de încălzire a halelor. De prea multe ori cheltuim o grămadă de bani pe căldura care poate fi mai ridicată la înălțime, decât pe podeaua unde au nevoie păsările. Există cazuri în care anumite zone ale halelor sunt mai calde decât altele. Toate acestea


afectează producția de păsări și sunt un factor care ar putea fi ușor gestionat, cu un sistem automatÒ. Dar, nu uită să adauge și dificultățile: ÒCheltuielile inițiale de capital sunt un factor major care pot face dificilă adoptarea de tehnologii avansate, la fel ca și recrutarea de personal cu viziune. Apoi, unele dintre echipamentele noi nu se pot ridica la cerințele de igienizare și curățare cu presiune ridicată, detergenți și dezinfectanți. O altă provocare majoră este viteza slabă, pe internet, la fermă, dar și costul dezvoltării continue a tehnologieiÒ. Iată, însă, și alte exemple de inovații tehnologice în domeniul aviculturii: EggInject Robot Vaccinarea puiilor de o zi este o sarcină intensivă, dar incubatoarele din întreaga Europă pot economisi mii de ore de om, cu cel mai recent sistem de injectare a ouălor, EggInject, produs

de ÒCevaÒ. Sistemul EggInject al companiei Ceva poate livra 50.000 de vaccinuri pe oră prin coajă, în condițiile în care ar fi nevoie de 15-20 de operatori manuali, care să trateze până la 3.000 de pui pe oră, fiecare! Sistemul tratează embrionul în ziua 18, utilizând rânduri de ace aliniate. Rândurile sunt configurate pentru a se potrivi cu dimensiunile specifice ale tăvilor de ou utilizate de incubator. Pe măsură ce tăvile trec de-a lungul unui transportor, acele penetrează ouăle. Acele și locul de injectare sunt apoi dezinfectate automat de sistemul de salubrizare cu lichid. Mai mult, nu există niciun vaccin pierdut. Lacunele, în cazul în care ouăle goale au fost scoase din tăvi la aprindere, sunt observate de senzori înaintea matricei acului. Acul adecvat este apoi blocat și doza de vaccin este reținută.

elimina milioane de muște, înainte de a intra în adăposturile păsărilor. Muștele sunt atrase de momeala care se află în interiorul capcanei de culoare roșie. Momeala este activată de o combinație de apă și lumină solară și stimulează femela să depună ouă. Fiecare capcană atrage până la 20.000 de muște care produc 150 de ouă, pe așezare. Înmulțit, totalul reprezintă trei milioane de muște în fiecare capcană care ar trebui să fie montată în exterior, la aproximativ 10 m de carcasa care are nevoie de protecție. De asemenea, ea trebuie să fie poziționată în afara vântului și la un amplasament însorit, pentru a activa momeala. Fiecare capcană costă cca 15 euro și este activă aproximativ aproximativ 12 săptămâni.

Red Top Fly Trap

RoboSpin este un sistem suplimentar de alimentare, conceput pentru a îmbunătăți fertilitatea în unitățile de pui. RoboSpin

Red Top Fly Trap este în fapt o capcană, concepută pentru a

Collinson RoboSpin

funcționează pornind de la principiul că păsările de sex masculin și de sex feminin trebuie să fie încurajate să se amestece, pentru a maximiza fertilitatea. De aceea, se recomandă hrănirea pe podea, pentru a atrage păsările să se adune. Dar alimentarea manuală este adesea imprecisă, poate provoca boli, crește costurile forței de muncă și stresează păsările. RoboSpin depășește aceste probleme, deplasându-se în tăcere, într-un monorail, peste centrul adăpostului, oferind cantități precise de hrană printr-un dispozitiv de rotire. Mișcarea rotorului și viteza de deplasare în josul adăpostului sunt ajustate pentru a furniza cantitățile precise de alimente necesare pe lățimi de până la 5 m. RoboSpin este alimentat de la un acumulator și, după efectuarea unei treceri, se întoarce la o stație de încărcare poziționată la sfârșitul liniei. Un cărucior de întreținere poate fi montat, de asemenea, pentru ca personalul să poată deplasa echipamentul în sus și în jos.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 35


afacere / Materii prime - carne

Tendințe în utilizarea antioxidanților naturali în carne și produse din carne (II) Ing. Cristina Delia Gavriluț

Având în vedere interesul deosebit pentru tema utilizării antioxidanților naturali în carne și produsele din carne, continuăm publicarea studiului realizat de Yogesh Kumar, Deep Narayan Yadav, Tanbir Ahmad și Kairam Narsaiah, cercetători ai Institute of Food Technologists din Birmingham, document care poartă titlul original "Recent Trends in the Use of Natural Antioxidants for Meat and Meat Products" și care a fost publicat în luna noiembrie a anului trecut în revista Comprehensive Review in Food Science and Food Safety. 36 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

Mecanismul de acțiune al antioxidanților naturali În ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult interese pentru antioxidanții naturali, ca urmare a reacțiilor adverse pe care o dau antioxidanții sintetici, dar și datorită tendinței, la nivel mondial, de a evita sau de a minimaliza utilizarea aditivilor alimentari artificiali (sintetici). Cercetarea antioxidanților naturali a crescut, de asemenea, în ultimii ani. Acești antioxidanți pot fi găsiți în orice parte a plantei, cum ar fi: boabele, fructele, nucile, semințele, frunzele, rădăcinile, arilurile și scoarța. Majoritatea antioxidanților naturali sunt compuși fenolici, iar cele mai importanți sunt tocoferolii, flavonoidele și acizii fenolici. Toți sunt, în general, comuni tuturor surselor de plante, fiind adăugați la o varietate largă de alimente, pentru a preveni sau a întârzia oxidarea lipidelor. Fenolii prezenți în antioxidanții naturali au o activitate puternică de donare H (Muchuweti et al. 2014), sau au o capa-

citate mare de absorbție a radicalilor. Principalele antioxidante fenolice sunt: acizii fenolici, diterpenii fenolici, flavonoidele și uleiurile volatile. Unele antioxidante fenolice împiedică formarea radicalilor liberi și propagarea ROS, în timp ce alți radicali liberi se curăță (prooxidanții chelați-metode de tranziție) (Ozsoy et al. 2015). Acizii fenolici capturează radicalii liberi, iar flavonoidele scapă radicalii liberi și metale (Fe2 +, Fe3 + și Cu2 +). Potențialul antioxidant al acestor compuși naturali (fenoli), depinde de structura scheletului lor și de modelul grupurilor funcționale pe acest schelet (Wojdylo at al. 2017). De exemplu, numărul și localizarea grupurilor hidroxil (-OH), libere pe scheletul flavonoidic, decid potențialul de captare a radicalilor liberi (Lupea et al. 2008). Prezența grupurilor multiple -OH și a structurilor orto-dihidroxi 3,4, crește potențialul antioxidant al fenolilor pe bază de plante (Geldof și Engeseth 2012; Brown și Kelly 2017). Structurile polimerice care


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 37


afacere / siguranþa alimentarã

conțin mai multe grupări -OH, posedă mai mult potențial antioxidant (Ursini et al. 2011), în timp ce glicozilarea grupărilor funcționale (reducerea grupărilor -OH), scade de obicei eficiența antioxidantă. Pigmenții din plante (antocianine și produsele lor hidrolizate, antocianindinele), conțin, de asemenea, grupări -OH care pot dona H și au astfel proprietăți antioxidante. Unele antioxidante fenolice conțin, de asemenea, grupe -OH atașate la inelul aromatic. Aceste fenolice dau H, precum și grupurile vicinale -OH, care pot chela metalele, prevenind astfel oxidarea prin mai multe metode. Acest tip de antioxidanți naturali (de exemplu, acidul carnosic), are de mai multe ori activitatea antioxidantă ca BHA și BHT, deoarece aceștia din urmă nu au grupări -OH-vicinale, astfel nu chelau metalele, proprietățile antioxidante depinzând numai de mecanismul de donare H. Metode de extracție Deși conceptul de utilizare a antioxidanților naturali, pentru a preveni oxidarea lipidelor în carne și produse din carne, este promițător, trebuie să se dezvolte proceduri sigure, eficiente și economice, pentru extracția acestor compuși din materiale vegetale, pentru a stabili rentabilitatea lor comercială. Cercetătorii au angajat o varietate de proceduri de extracție. Datorită variațiilor acestor proceduri, timpul de extracție variază de la câteva secunde, la mai multe ore. Aceste variații includ 38 MEAT-MILK / MAI 2018

raporturi diferite ale volumului de solvent față de greutatea probei, precum și diferiți parametri fizici, cum ar fi aplicarea presiunii, temperaturii și radiației. Faptul că o singură plantă poate conține până la câteva mii de metaboliți secundari, face necesară dezvoltarea unor metode de înaltă performanță și de extracție rapidă. În general, extracția se efectuează prin metode tradiționale, incluzând extracția Soxhlet, extracția solid-lichid și lichidlichid (Tabelul 1). Aceste metode au fost asociate cu un consum mai mare de solvenți, cu un timp de extracție mai lung și cu un risc mai mare de degradare termică a componentelor labile. Extracția cu solvenți organici, cum ar fi: etanol, cloroform, acetonă, eter dietilic și metanol, a fost folosită de diverși cercetători (HernándezHernández at al. 2016, Lee et

al. 2010, 2011). O combinație de solvenți organici a fost de asemenea utilizată cu succes pentru extracția antioxidanților din diferite surse de plante (Vaithiyanathan et al. 2011). Eficacitatea metodei de extracție cu solvent organic este mai bună în multe cazuri, dar principalul dezavantaj este problema îndepărtării reziduurilor de solvenți organici din materialele extrase. În general, acești solvenți organici sunt eliminați prin diverse metode de evaporare, dar acest lucru ar putea duce la dezechilibru economic, precum și probleme legate de sănătate, dacă nu ar fi eliminate complet. Pe de altă parte, hidro-distilarea (Fasseas et al. 2015), distilarea cu abur (Bozkurt 2016) și metodele de extracție apoasă (Huang et al. 2011), a fost folosit pentru extracția eficientă a antioxidanților din diferite surse naturale. Principalul avantaj al extracției apoase este obținerea produsului comestibil în condiții de siguranță, datorită absenței urmelor de solvenți organici. Proceduri alternative Cu toate acestea, este binecunoscut faptul că solubilitatea diferiților compuși este afectată de diferiți parametri care pot afecta, de asemenea,

extractibilitatea unui compus de interes, în diferite condiții de procesare. Astfel, sunt descrise proceduri alternative de extracție noi, care pot reduce timpul de extracție și consumul de solvenți, pot crește cantitatea de probă și pot îmbunătăți recuperarea analitului. Unele dintre aceste metode noi includ extracția subcritică (Aliakbarian et al. 2012), extracție supercritică (Gallo et al. 2012), extracția accelerată a solventului (Richter et Raynie 2012, Barros et al. 2013), extracția cu ultrasunete (González-Centeno 2014, Kulkarni et Rathod 2014) extracție asistată (Pavlovici et al. 2013). În afară de acestea, unii cercetători au identificat și altă metodă, pentru extracția eficientă a compușilor antioxidanți. De exemplu, Badr și Mahmoud (2011), au utilizat concentrația de evaporare și extracție pentru extracția antioxidantă din sucul de morcovi. Ciriano și alții (2013), au demonstrat extracția compușilor antioxidanți din frunzele de borago (Borago officinalis L.), prin sonificare. Hidroliza enzimatică este o altă metodă recent aplicată pentru extragerea acestor compuși (Sun et al. 2011). (Continuarea, în ediția viitoare a revistei Meat. Milk)


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 39


AFACERE / MATERII PRIME - lapte Nora Marin

Coloranți funcționali naturali

cu aplicații în iaurturi Culoarea alimentelor devine o parte semnificativă a produselor alimentare, nu numai pentru aspectul pe care îl dă produsului, ci și pentru acceptabilitatea sa de către consumatori. Cum, fiecare tehnolog se gândește la noi produse, în ediția de față vă propunem ca temă un colorant funcțional natural, obținut din orezul negru, colorant care dă o culoare violet a iaurturilor. Studiul care face obiectul acestui articol și care poartă titlul "Application of Functional Colorant Prepared from Black Rice Bran in Yogurt", a fost întocmit de o echipă de cercetători de la Universitatea din Bangkok, condusă de Anuchita Moongngarma, Sirirat Deeseenthumb și fiind publicat de Science Direct. Orezul negru, ideal pentru culoarea violet Orezul neagru este una dintre cele mai potențiale surse pentru culoarea violet, datorată antocianilnelor care îl compun. Prin urmare, studiul a fost realizat pentru a vedea cum poate fi pregătit colorantul funcțional din tărâțele de orez negru. Iaurtul aromat a fost ales datorită pH-ului său scăzut, care favorizează culoarea strălucitoare a antocianinelor. Pulberea de colorant obținută, a fost de culoare violet-închis și conține goryzanol, fenol total și antociani cu o cantitate de 18,14 mg/g,

40 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

37,10 mg/g și, respectiv, 9,48 mg/g. Pulberea de colorant a fost indicată prin aplicarea cu succes la iaurt, fiind adăugată o cantitate de 0,6% greutate, rezultând o cromatografie de L=68,41, C=15,23, constante în decursul a 21 de zile sub depozitare la refrigerare (4 C). Cum se știe, iaurtul este un produs obținut prin fermentarea bacteriană a laptelui. În general, bacteriile folosite sunt culturile de Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. În plus, Lactobacillus acidophilus și bifidobacteriile sunt de asemenea aplicate,

pentru a îmbunătăți beneficiile de sănătate ale iaurtului, ca sursă probiotică. În ultimii ani, iaurtul aromat a câștigat în popularitate. În principiu, este produs iaurtul amestecat cu arome și culori artificiale, fructe naturale cu aromă artificială sau doar fructe naturale. Însă, cererea de colorant alimentar natural este în creștere, datorită conștientizării beneficiilor pozitive asupra sănătății. Prin urmare, studiul privind noile surse naturale de coloranți alimentari și utilizarea lor potențială ca ingredient funcțional este pe deplin necesar.

Tărâțele miezului de orez conțin un nivel ridicat de compuși bioactivi, cum ar fi γ-orizanol, antocianine și compuși fenolici. Un număr de studii au arătat că acești compuși pot reduce colesterolul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), pot îmbunătăți profilurile lipidice, pot avea activități anti-inflamatorii și antioxidante, pot lupta împotriva bolilor de inimă și pot preveni diabetul. Cu toate acestea, o limitare a aplicării pigmentului de antocianină, ca un colorant alimentar, a fost slaba sa stabilitate. Însă, acum, s-a optimizat procesarea naturală a coloranților alimentari, utilizând extracția enzimatică și maltodextrina, pentru a îmbunătăți stabilitatea colorantului de antocianină extras din orezul de culoare neagră.


Prin urmare, studiul prezent a fost realizat pentru a evalua utilizarea potențială a pulberii colorante, preparată din tărâțe de orez de culoare neagră, în iaurt. Materiale și metode Pregătirea pulberii de colorant din tărâțele de orez negru (Oryza sativa L.), s-a realizat la o fabrică locală de prelucrare a orezului, din provincia Mahasarakham, Thailanda. Probele de orez au fost decojite și apoi lustruite (grad de măcinare 8%), pentru a obține fracția de tărâțe de orez. Tărâțele de orez negru au fost extrase utilizând extracția enzimatică. PH-ul soluției extrase a fost ajustat la 2,5, cu HCI 0,1 N și filtrat, înainte ca extractul să fie amestecat cu maltodextrină (2 g/100 ml) și apoi liofilizat (Heto PowerDry PL3000). Pulberea de colorant obținută din tărâțe orez negru (CBRB), a fost obținută și utilizată pentru analize fitochimice, măsurători de culoare și pregătire pentru aplicații în iaurt.

Determinarea culorii Atributele de culoare ale probelor au fost măsurate cu ajutorul instrumentului Minolta Chroma Meter CR-300 (Konica Minolta, Japonia). Culoarea a fost exprimată în L, C, h. L reprezintă luminozitatea (L=0 dă negru și L=100 indică alb difuz). Croma (C ), reprezintă intensitatea culorii, care este distanța unei culori de origine (a=b=0) într-un plan și b. Unghiul de hwe (h), este exprimat în grade cuprinse între 0 gd. și 360 gd., unde 0 gd. (roșu), se află pe axa +a, apoi se rotește în sens invers acelor de ceasornic la 90 gd. (galben) pentru axa + b, 180 gd. și 270 gd. (albastru), pentru -b. Determinarea conținutului de antociani, compuși fenolici totali și y-oryzanol Tărâțele de orez negru și pulberea extrasă au fost analizate pentru conținutul de antocianină utilizând metoda diferențială a pH-ului. Absorbanța a fost

măsurată la 520 nm cu un UVVis. Spectrofotometru (Shimadzu, Japonia). Conținutul total de compus fenolic a fost determinat utilizând metoda Folin-Ciocâlteu. Rezultatele compușilor fenolici totali s-au exprimat în mg., echivalenți ai acidului galic (mg GAE) per gram de tărâțe de orez și pulbere uscată, prin congelare. Determinarea y-oryzanolului a fost efectuată conform metodei

raportate, cu unele modificări. O cromatografie de lichide de înaltă performanță în fază inversă (RP-HPLC), a fost aplicată utilizând sistemul HPLC (model L-6200A), care a constat în UVVIS Detector de spectru fotodiod (Shimadzu, Japonia). Separările au fost efectuate cu o coloană cu fază inversă Phenomenex C18 (4,6 x 250 mm și 4 pm) (Phenomenex, USA).

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 41


afacere / siguranþa alimentarã urtul obținut a prezentat nuanțe de la purpuriu, la roz, în funcție de nivelurile CBRB adăugate. Adăugarea a 0,6% a arătat cea mai scăzută lumină (68,42) și unghiul de reflexie cel mai mic, în timp ce croma (15,59) a fost mai puternică. După păstrarea timp de 21 de zile, profilele de culoare ale iaurtului au rămas neschimbate.

Cromatografia a fost efectuată la 45 gd. C, volumul de injecție de 20 pl, iar timpul de funcționare a fost de 25 min. Gradientul de eluție a fost realizat cu o fază mobilă de metanol, butanol, apă (92: 4: 4 (v/v), cu debit de 1,0 ml/min, 12 min. : 5: 3 (v/v) cu debitul de 1,5 ml/ min, 13 min. 0,6% în greutate), din pulberea de colorant, la laptele crud. Apoi, laptele crud a fost pasteurizat la 63 C timp de 30 de minute și răcit la 45 C, înainte de 0,02% greutate. Starterul probiotic comercial ABT-5, Chr A fost inoculat, iar iaurtul a fost incubat la 40-42 C, până la atingerea pH-ului de 4,5-4,6. Probele de iaurt au fost depozitate la 4 C timp de 21 de zile, pentru fiecare grupă de probă, 3 zile, până la 21 de zile, și se utilizează pentru determinările de culoare, pH și aciditate totală.

Pentru analiza statistică, valorile medii, deviațiile standard și analizele de variație (ANOVA), au fost calculate utilizând software SPSS-Versiunea 11. S-au efectuat comparații de medii folosind testul Scheffe. Semnificația diferenței a fost definită la mai puțin de p 0,05. Rezultate și comentarii S-au analizat conținutul fitochimic, culoarea tărâțelor de orez negru și a pulberii de coloranți (CBRB). Conținutul antocianinelor, al y-oryzanolului și al compușilor fenolici totali în CBRB a fost de 9,48, 18,14 și respectiv 37,10 mg/g. S-a constatat o creștere de trei ori a conținutului de antocianină și γ-oriazanol și o creștere de zece ori a compușilor fenolici, în totalitate, comparativ cu cea a tărâțelor de orez negru ne-

tratate. Conținutul de antocianină în tărâțele de orez negru a fost aproape de cel raportat, în timp ce conținutul de y-oryzanol și compușii fenolici totali au fost mai mic. CBRB obținut a fost de culoarea violet care avea o nuanță mai închisă, în comparație cu cea a tărâțelor. Acest lucru se poate datora nivelului ridicat de antocianine din pulbere. Rezultatele au arătat că nivelul CBRB adăugat la iaurt nu a afectat în mod semnificativ pH-ul și TA-ul la iaurtul proaspăt preparat; valorile pH-ului și TA au fost de 4,60 și respectiv 0,47%. Cu toate acestea, după păstrarea timp de 21 de zile, pH-ul și TA-ul tuturor probelor au fost treptat modificate, la 4,37 pentru pH și 0,85% pentru TA, datorită acidului lactic produs de bacteriile iaurtului. Aceste rezultate au fost similare cu cele raportate. Stabilitatea culorii Nivelele de CBRB adăugate au influențat în mod semnificativ lumina (L), croma (C) și unghiul de nuanță (h) de iaurt (p 0,05). Ia-

42 MEAT-MILK / MAI 2018

Când valorile de luminozitate au fost reprezentate grafic, în raport cu valorile cromatice și valorile unghiului de nuanță au fost reprezentate grafic, în raport cu valorile cromatice, s-a observat în mod clar că ușurința și croma nu au fost semnificativ modificate, odată cu creșterea timpilor de depozitare. Acest lucru se poate datora faptului că antocianii sunt stabili la pH scăzut și temperatură scăzută. Acest lucru face CBRB potrivit pentru aplicațiile de iaurt cu arome. Cifrele arată, de asemenea, că iaurtul cu diferite concentrații de coloranți avea nuanțe diferite de culoare roz pur, iar la iaurtul la care s-a adăugat 0,6% CBRB, s-a obținut cea mai puternică culoare. Concluzii Pulberea de colorant obținută conține o concentrație mai mare de substanțe fitochimice, decât tărâțele de orez negru, netratate. Aplicarea cu succes a pulberii de colorant a fost realizată în ceea ce privește asigurarea unei culori purpurii roz la iaurt, având o bună stabilitate a culorii și creșterea substanțelor fitochimice conținute de tărâțele de orez de culoare neagră. Acest lucru face ca pulberea de colorant să poată fi aplicată în produsele alimentare ca un colorant alimentar funcțional. Cu toate acestea, pentru alte aplicații ale acestui colorant alimentar funcțional la alte produse alimentare, sunt necesare mai multe evaluări ale calității, cum ar fi evaluarea senzorială și cele de siguranță.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 43


AFACERE / INOVAþIE - carne

Mărirea ÒindulgențeiÒ nugget-urilor de pui

Nora Marin

Răspunzând cerințelor, sectorul de procesare a cărnii are sarcina de a ține pasul cu piața care cere un produs cu o valoare nutritivă ridicată, un produs premium dar și "indulgent". Ca urmare, industria și lanțul de producție au avut de depășit mai multe provocări pentru a gestiona aceste cerințe. Pentru a veni în ajutorul procesatorilor, Jungbunzlauer propune trei produse inovatoare: Xantan Gum, sub4salt® și Glucono-Delta-Lactona (GdL). Introducerea sistemelor de acoperire Sistemele de acoperire sunt utilizate în produsele cu adaos de grăsime, pentru a îmbunătăți aroma și aspectul prin reducerea deshidratării, susținând rumenirea și dând textură produsului finit. În plus, sistemele de acoperire ajută la protejarea produsului finit, de exemplu, în timpul depozitării congelate. Motivul cel mai important pentru aplicarea unui sistem de acoperire este îmbunătățirea randamentului produsului. În timpul procesului de acoperire, straturile diferite sunt aplicate secvențial, pe suprafața unui produs. Aceste straturi pot fi lichide, bazate pe particule sau pot fi o combinație a celor două. Avantajul aplicării straturilor este acela că fiecare strat construiește o interfață între substrat și etapa de acoperire ulterioară, conducând la o mai bună aderență. La rândul ei, apa de aluat formează stratul intermediar în procesul de acoperire. Aluaturile lichide sunt

44 MEAT-MILK / MAI 2018

formate din apă, făină, proteine, agenți de coacere și condimente. Acestea sunt aplicate pe carne printr-un flux sau prin înmuierea cărnii în aluat, înainte de prăjire. Se disting două categorii de aluat: adeziv și de coeziune. Aluatul de aderență este fabricat pe bază de amidon, având un conținut ridicat de substanțe solide și o vâscozitate scăzută. Acesta este aplicat ca strat subțire, între substrat și stratul de copt. Raportul dintre substanțele solide și apa utilizată în agenții de aderență este cuprins între 1: 1,4 și 1: 1,9. Coaja este pe bază de făină, conținând o cantitate mai mică de substanțe solide, decât agenții de aderență. Ea este mai vâscoasă decât agenții de aderență și este proiectată pentru a forma o ÒcochilieÒ în jurul produsului. Raportul comun al substanțelor solide cu apa utilizată în pasta de coeziune variază de la 1:1,5, până la 1:2. Avantajul folosirii unor astfel de amestecuri este acela că ele servesc ca acoperire exterioară. Raportul comun de substanțe solide cu apa este cuprins între 1:1 și 1:1,3.


AFACERE / INOVAþIE - carne Descrierea testului de laborator Scopul studiilor de rigoare a fost acela de a îmbunătăți compoziția nutrițională, precum și parametrii senzoriali și de procesare. Apa a fost aplicată la carnea de pui tocată, ca matrice de testare. În timpul procesului de producție standard, fileul de pui a fost tocat și format în bucăți de carne de câte 15 g fiecare. După aceea, porțiile au fost presărate cu amidon din grâu (5% din greutatea produselor finale), urmate de aplicarea amestecului (25% din greutatea produselor finale). Mixtul standard s-a realizat prin amestecarea unei părți uscate cu o parte apă, fără adăugarea de Xantan Gum. Apoi, s-au preparat două porții conținând 0,5% și 1% Xantan Gum, cu un raport amestec uscat/apă de 1: 1,3. Pentru a aplica cantității comparabile de aluat la nugget-urile de pui, cantitatea de apă a trebuit să fie scăzută în aluat. Probele au fost ambalate și depozitate la -40 C, timp de o zi. Apoi au fost prăjite la 180 C, timp de patru minute, în ulei de floarea-soarelui. Cum s-au îmbunătățit calitățile produsului? Îmbunătățirea consistentă a produselor este în lumina reflectoarelor industriei alimentare. Iată ce rezultate s-au obținut: Îmbunătățirea umidității cu Xanthan Gum: Hidrocoeloizii, în combinație cu apa, construiesc un film de protecție în jurul unui substrat care împiedică migrarea umidității către exterior, în timpul prăjirii. Pentru a evalua diferența de pierdere a apei dintre aluatul cu și fără Xantan Gum, conținutul de umiditate al nugget-urilor a fost măsurat înainte și după uscarea în cuptor, la 104 C, timp de 24 de ore (cuptor model Memmert). Rezultatele au arătat că nugget-urile de pui care au fost acoperite cu o aluat care conține Xantan Gum, au pierdut mult mai puțină umiditate, în comparație cu nugget-urile care au fost acoperite cu formule standard. Acest rezultat este în concordanță cu rezultatul studiilor anterioare (Izadi et al., 2015, Singthong și Thongkaew 2009, Garcia și colab., 2002). În plus, îmbunătățirea texturii cu Xanthan Gum Texture are un impact mare asupra gustului și gustului produselor finale. Rezultatele arată că nugget-urile de pui cu Xantan Gum sunt mai ușor de înghițit, comparativ cu standardul. Îmbunătățirea parametrilor de procesare: Utilizarea hidrocoloidelor crește vâscozitatea sistemelor de acoperire și reduce scurgerea în timpul procesării, ajutând la controlul cantității de aluat care aderă la produs (Sarteshnizi 2015). Studiile au arătat că adăugarea unui procent de 1 % de Xantan Gum, în amestecul de aluat uscat, poate crește semnificativ cantitatea de aluat, până la 56%.

Îmbunătățirea stabilității: Aplicarea de Xantan Gum la amestecul de aluat îmbunătățește stabilitatea acestuia. O cantitate mică, de 0,5%, a menținut solidele stabile în faza lichidă a amestecului de aluat. În plus, adăugarea de Xantan Gum a condus la o suprafață mai uniformă a produselor, după prăjiture și la mai puține fisuri la suprafață, în timpul prăjirii. Îmbunătățirea compoziției nutriționale și reducerea grăsimii: Consumatorii doresc produse cu un conținut scăzut de grăsimi. O metodă eficientă de a reduce la minimum absorbția, în timpul prăjitului cu adaos de grăsime, este adăugarea la sistemul de acoperire de Xantan Gum, în concentrație scăzută (0,5-1%) (Varela și Fiszman 2011). Hidrocolioidele construiesc un film de protecție în jurul substratului, care acționează ca o barieră împotriva absorbției uleiului, în timpul prăjirii (Albert și Mittal 2002; Duxbury 1989). În timpul studiilor, s-a arătat că adăugarea de Xantan Gum în aluat a redus în mod semnificativ absorbția de grăsime. Pentru a măsura conținutul de grăsime al nugget-urilor, s-a folosit extracția Soxhlet cu eter de petrol. După prăjire, s-a măsurat un conținut de grăsime de 15,5 g grăsime/100 g.-valoare medie reprezentativă, pentru nuggeturile de pui. După adăugarea a 0,5% Xantan Gum, în amestecul uscat s-a obținut o reducere a grăsimii de 29,7%. Când s-a dublat cabtitatea de Xantan Gum, în amestecul uscat s-a obținut o reducere chiar mai mare a grăsimii, de 36,13% Așadar, adăugarea de Xantan Gum poate reduce în mod semnificativ conținutul de grăsime al nugget-urilor. Așa cum am arătat mai sus, nuggeturile de pui aveau, de asemenea, o mai bună maturare și un conținut de umiditate mai ridicat, comparativ cu nugget-urile de pui standard.

46 MEAT-MILK / IANUARIE 2018


Reducerea de sodiu Nugget-urile pot avea un conținut ridicat de sodiu, între 600 mg și 1180 mg de sodiu per 100 g (Yogesh et al., 2013). Aceasta corespunde unei cantități de sare de la 1,5% la 3% la 100 g, în condițiile în care OMS recomandă un aport de sare de 5 g pe zi. Studiile arată că o dietă bogată în sare ridică tensiunea arterială și crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. De aceea, dezvoltatorii de alimente caută strategii de reducere a conținutului de sodiu, în aluaturi. Dar cum poate industria să atingă aceste obiective? Reducerea sodiului la nugget-urile de pui este destul de dificilă, deoarece sarea este utilizată în produsele din carne de pasăre pentru a spori aroma (Rabe et al., 2003, p. 7). Pe de altă parte, sarea are un efect mare asupra texturii alimentelor (Desmond 2006, Saint-Eve et al., 2009).

Pentru a obține o reducere a sodiului fără compromisuri în gust sau funcționalitate, sarea a fost înlocuită cu înlocuitorul sub4salt®, care este un amestec de sare minerală, potasiu și gluconat de sodiu. Gustul său superior este obținut prin proprietățile de mascare a gluconatului de sodiu, care acoperă notele de sare de potasiu. La o înlocuire de 1:1 a sării, cu sub4salt®, s-a obținut o reducere de sodiu de 35%, în timp ce gustul și textura au fost menținute. Un mare avantaj al utilizării sub4salt ® este că poate fi manevrat foarte ușor, deoarece nu sunt necesare ajustări ale rețetei standard. Înlocuirea fosfatului Sistemele de maturare fără drojdie produc dioxidul de carbon, care este necesar pentru creșterea aluatului, prin reacția unei surse de dioxid de carbon, în principal bicarbonat de sodiu, cu unul sau mai mulți acizi. Aci-

dul pirofosfat de sodiu (SAAP), este acidul cel mai frecvent folosit. Cu toate acestea, fosfații au început recent să își piardă atracția. O soluție mult mai sănătoasă este agentul Glucono-Deltalactona (GdL). GdL este esterul ciclic neutru al acidului gluconic al acidului organic și se formează prin îndepărtarea apei. Acidul gliconic apare în mod natural în plante, fructe și alte produse alimentare, cum ar fi vinul (până la 0,5%), și mierea (până la 1%). Acidul gluconic Jungbunzlauer și GdL sunt produse prin fermentarea microbiană a unor carbohidrați care conțin o sursă naturală, regenerabilă, și care nu conține OMG-uri. Când se adaugă într-o soluție apoasă, GdL se dizolvă rapid, dar hidrolizează treptat în acid gluconic, conducând la o scădere controlată a pH-ului, în

timp ce gustul se schimbă de la ușor dulce, la ușor acid. GdL și bicarbonatul de sodiu nu reacționează în stare uscată, ceea ce determină stabilitatea amestecului. Totuși, când se adaugă apă la amestecul lor cu celelalte ingrediente uscate ale aluatului, GdL și bicarbonatul de sodiu se dizolvă rapid. Ulterior, GdL se hidrolizează lent, la acidul gluconic, care apoi reacționează cu bicarbonatul de sodiu pentru a elibera dioxidul de carbon. Acest lucru este un avantaj deosebit, pentru a întârzia o reacție prematură a pudrei de copt. GdL este un aditiv alimentar autorizat și poate fi folosit după principiul Òquantum satisÒ. Nu este toxic, fiind complet metabolizat în organism, ca un carbohidrat.


AFACERE / INOVAþIE - lapte despre aceste produse, din care, 54 % au făcut referire la lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi. Cercetarea a mai evidențiat câteva teme de interes, cum ar fi: ¥A chiziția de la producători și furnizori care respectă mediul și sunt transparenți. ¥M icul dejun este important, mai ales dacă face trimitere la diverse culturi; ¥ Interes sporit pentru lactatele din categoria ÒMai bine pentru tineÒ; ¥ Ò Nu, mulțumescÒ pentru băuturi acidulate; ¥ Interes scăzut pentru lactatele grase; ¥P roteinele și zerul sunt foarte importante (aproape 800.000 de mențiuni);

Noi soluții pentru

deserturile lactate Òlow fatÓ Ing. Cristina Delia Gavriluț

Întotdeauna, indiferent de categoria de consumatori la care ne referim, deserturile din lapte au fost un răsfăț. Însă, cu precădere pentru milenieni, dar și pentru celelalte grupe de amatori de astfel de delicii, grija pentru sănătate și dorința de a consuma un aliment care să le aducă beneficii a crescut de la an la an. De aici, și preocuparea specialiștilor de a răspunde cerințelor pieței. Ulterior unei mini-analize de piață pe care v-o prezentăm mai jos, în ediția de față vă supunem atenției și două noi inovații în domeniu. Milenienii, atenți la beneficii Un studiu lansat la începutul lunii aprilie 2018 la conferința SupplySide West, confirmă rolul esențial al milenienilor în modelarea pieței lactatelor. Conform cercetării efectuată de CBD Marketing, care a analizat 12,5 milioane de postări pe socialmedia venite din partea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, studiul a relevat că 62% dintre milenienii de sex feminin sunt foarte mult sau mult interesați de lactatele cu aport Òîn beneficiiÒ, în timp ce milenienii bărbați sunt interesați în proporție de 57 %. Dintre aceste două categorii, 80% au postat opinii 48 MEAT-MILK / MAI 2018

CBD Marketing a adăugat că segmentarea dorințelor milenienilor, din punct de vedere tehnologic poate oferi perspective mai profunde. De exemplu, cei de 18-25 de ani trăiesc adesea acasă sau sunt la facultate. Cei din intervalul 25-35 de ani lucrază sau au deja familii. Aceste diferențe pot avea un impact asupra preferințelor. Arctic Zero propune înghețata Low Fat Fancy Una dintre companiile care au acceptat provocarea a fost Arctic Zero, care a lansat de curând înghețata Low Fat Fancy pe culoarul deserturilor reci. Compania pretinde că Low Fat Fancy este prima înghețată ușoară, fiind fabricată din smântână și lapte, dar care conține doar 280360 calorii la o cupă și nu conține zahăr sau îndulcitori de intensitate ridicată. Noua linie de produse este îndulcită cu zahăr din trestie de zahăr și este etichetată Òclean labelÒ. ÒCând am creat originalul Arctic Zero, în 2010, acesta a fost întradevăr concentrat pe un grup de consumatori, diabetici, oameni cu restricții dietetice, fără lactoză, cu un conținut glicemic scăzut, fără gluten, iar oamenii chiar o iubesc.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 49


AFACERE / INOVAþIE - lapte Dar, de asemenea, am primit feedback consumatori care nu au avut restricții dietetice dar care nu au fost satisfăcuți de gustul și textura înghețatei, de aceea am apelat la lapte și smântână degresate, pentru a fi în ton și cu cererea care a vizat grija pentru greutatea corporalăÒ, a afirmat Charles Gluck-Marketing Manager al companiei. El a adăugat: ÒLactatele indulgente sunt tot mai atractive pentru oamenii care s-ar simți vinovați de faptul că mănâncă anumite alimente și, într-adevăr, oamenii se uită la conținutul de calorii. Însă, vor să se simtă bine, vor ceva ce are un gust minunat dar care să nu îi facă să se simtă rău din punct de vedere mental sau emoțional. Aceasta este o înghețată ușoară: are mult mai puțină grăsime decât înghețata obișnuită, dar are un gust absolut incredibilÒ. În ceea ce privește îndulcitorii, el a afirmat: ÒCele mai multe pudre de înghețată de pe piață, cu un conținut scăzut de calorii, sunt îndulcite cu alcooli de zahăr, cum ar fi eritritolul, îndulcitori care sunt cunoscuți că dau senzația de gură uscată și provoacă stres gastro-intestinal. De aceea, am realizat un produs care îndeplineaște și definește categoria deserturilor scăzute în grăsimi și, mai ales, scazute în grăsimi saturate. Iar, dovadă a faptului că am intuit corect, din momentul lansării acestui produs, vânzările ne-au crescut cu 85 %Ò.

Algaia propune o soluție inovatoare Produsele indulgente, adesea legate de alimentele premium, au o mare cerere. Deserturile cremoase din lapte sunt produsele ideale pentru clienții care sunt atenți la gustul fin și bogat, pentru a oferi plăcere și sațietate. Dar cum se poate potrivi cu formula cu un conținut scăzut de calorii? Compania Algaia a reușit să depășească această provocare. Datorită noii game de amestecuri de alginate Satialgine DVA, Algaia oferă texturi complet diferențiate pentru deserturile din lapte care permit fabricarea unor creme plăcute, chiar și în formulele cu un conținut scăzut de grăsime. Deserturile neutre din marea categorie a produselor lactate acoperă o gamă largă de texturi, de la cea puternică, la cele pe bază de geluri, cele din categoria ÒcreamyerÒ și multe alte deserturi. După cum se știe, pentru a obține o cremă de desert texturat, nu pot fi de ajuns doar laptele, apa, amidonul și zahărul. Hidrocoloidele sunt ușor dispersabile iar polizaharidele naturale, care se leagă în apă sau compuși ai laptelui, sunt hidrofilice. Conform hidrocolioidului selectat, structura gelifiată poate fi realizată mai mult sau mai puțin. De asemenea, ele ajută la reducerea utilizării de proteine din lapte, zahăr sau grăsimi în rețetă, putându-se, totuși, adăuga la conținutul formule îmbogățite

de proteine . În mod tradițional, pentru a obține deserturi fine și cremoase, producătorii de lactate încorporează sisteme de texturizare scumpe, combinate cu agenți de îngroșare, cum ar fi amidonul. În acest fel, ei oferă deserturi mai cremoase, chiar și în formule cu un conținut scăzut de grăsimi, la un nivel acceptabil cost-în-utilizare. Însă, așa cum am amintit, Algaia a dezvoltat o gamă nouă pe bază de alginat, Satialgine DVA. Testări Satialgine DVA a fost testat întro măsură demodecabilă de lapte într-o rețetă tipică pentru un desert din lapte cu un conținut scăzut de grăsimi. Eșantionul la care s-a folosit Satialgine DVA, a fost comparat cu: ¥ aceeași rețetă, folosind Kappa caragenan; ¥ mostră de referință din categoria premium formulată cu amidon de porumb și caragenan; ¥ un produs de intrare pe piață, utilizând amidon de porumb modificat, amidon din cartofi și alge cultivate pe bază de caragenină. Evaluări Mostrele au fost evaluate de un specialist instruit și un grup de experți format din patru descriptori principali. Au fost evaluate: ¥ Fermitatea ¥ Acuratețea tăierii ¥ Fermitatea în gură, evaluată prin presiunea dintre limbă și bolta palatină ¥ Cremozitate, netezime, finețe Prin adăugarea Satialgine DVA s-a observat o creștere a cremozității. În plus, Satialgine DVA a determinat prezența celor mai apropiate caracteristici față de nivelul de referință al liderului pieței. Nu a fost consemnată nicio disfuncionalitate a produsului pe timpul perioadei de valabilitate, ajutând la menținerea celor mai bune proprietăți organolepticele ale acestuia peste durata

50 MEAT-MILK / MAI 2018

de valabilitate, spre deosebire de produsele la care s-a utilizat carageenan. Extra-beneficii Cele patru mostre diferite au fost testate de asemenea cu ajutorul unui textrometru, pentru a fi stabilită rezistența lor la evaluarea punctului de rupere, fragilitatea și distanța în mm, evaluând fermitatea. S-a demonstrat că, utilizând Satialgine DVA, a fost dezvoltată fermitatea necesară pentru porționare fără a afecta fragilitatea deseori legată de gelurile puternice. Prin urmare, procesatorii pot oferi consumatorilor un produs plăcut, indulgent și o experiență de degustare fără ca desertul să fie legat de un conținut ridicat de grăsimi. În plus, Satialgine DVA a menținut proprietățile de gelifiere, în interiorul termenului de valabilitate al produsului. Evaluatorii au concluzionat că acest produs, Satialgine DVA, oferă următoarele beneficii procesatorilor de lapte care au pe liniile tehnologice deserturi din lapte: ¥ Permite un conținut scăzut de grăsime ¥ Este o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor ¥ Menține caracteristicile produsului peste durata de valabilitate ¥ Este potrivit și pentru aplicații organice și vegane Cât pentru consumatorii finali, utilizarea Satialgine DVA în fabricarea deserturilor din lapte permite o experiență cu un conținut scăzut de calorii, un profil nutrițional ÒslimÒ o textură extra-cremoasă și, în același timp, indulgentă.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 51


afacere / PRODUSE DIN CARNE

ÒFomică?Ó la nevoie se cunoaște:

idei istețe de grătărit PUI PE JAR produse înzecite pentru pofte infinite

"Fomică?", brandul românesc de produse preparate și semipreparate, marca Grupul de firme Safir, pune la dispoziția românilor cu poftă de viață produsele din gama PUI PE JAR, doar din carne de pui și condimente naturale, special create pentru grătarele în aer liber, cel mai bun prilej de distracție alături de prieteni și familie.

52 MEAT-MILK / MAI 2018

Produsele românești ÓFomică?Ó, din gama PUI PE JAR, dedicată preparatelor pentru grătar, sunt făcute doar din carne de pui proaspătă, natural condimentată și cu bun gust perfect echilibrată. Pregătite după rețete bine meșteșugite, acestea au fost gândite cu scopul de a facilita stilul de viață al românului, pentru mai mult timp de petrecut alături de toți cei dragi. Gama PUI PE JAR include produse refrigerate, condimentate, clasice și picante, din carne pură, cu gust adevărat de pui. De la piept de pui condimentat, pulpe și aripi, până la frigărui și cârnați clasici sau picanți, ÓFomică?Ó pune la dispoziția românilor produse numai bune pentru un grătar ca la carte, pentru toate poftele laolaltă adunate.


ÓFomică?Ó la nevoie se cunoaște: doar carne și condimente naturale Într-o societate de consum aflată mereu pe drumuri, brandulÓFomică?Ó răspunde cerințelor pieței și totodată nevoilor consumatorului și anume, produse românești făcute doar din carne de pui și condimente naturale, gata pregătite, astfel încât timpul dedicat gătitului să poată fi oferit familiei și celor dragi.

Gamele PUI PE JAR, produse pentru grătar, PUI LA GHIOZDAN, produse gata pregătite și PUI LA CALD, produse congelate, reprezintă soluția ideală pentru un stil de viață sănătos, o masă diversificată, ușor de pregătit și oriunde de servit, dedicată atât celor mari, cât și celor mici.

Produse românești de încredere, ambalate în condiții adecvate Ambalate în atmosferă controlată (ATM), cu termen de valabilitate, produsele ÓFomică?Ó își păstrează aceeași prospeţime naturală a cărnii. Astfel, când ambalajul este desfăcut, proprietăţile cărnii sunt neschimbate, iar gustul preparatelor este la fel de apetisant.

Cu Fomică, e simplu să fii Regele grătarelor! Descoperă idei istețe de grătărit, de gătit și de gustărit cu produsele ÓFomică?Ó: http://www.safir.ro/ro/fomica REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 53


afacere / PRODUSE DIN CARNE Miruna Sorescu

Un deliciu britanic:

Cârnații de Cumberland Cârnații de Cumberland își au originea, cum e și firesc, în străvechiul ținut britanic Cumberland, încorport acum în provincia Cumbria. Cu o dimensiune tradițională foarte mare, de până la 50 cm, cârnații sunt vestiți pentru modul lor de comercializare, un fel de bobină care, desigur, își are savoarea sa. Ingrediente Materia primă este carne de porc, iar condimentele sunt preparate dintr-o varietate de mirodenii și ierburi, deși aroma frecvent dominată este cea de piper, negru sau alb. Dar, la fabricarea lor se folosesc și plante aromatice din Lincolnshire. În mod tradițional, nu se adaugă coloranți sau conservanți. Trăsătura distinctivă este carnea tocată foarte mărunt, cârnații având o textură ciudată. Până în anii 1950, majoritatea fermelor din Cumberland au păstrat porcul ca parte a activității lor obișnuite și a mijloacelor de autosuficiență. De-a lungul timpului, a fost crescută o varietate locală de porc, adaptată climatului rece și umed, cunoscut ca porcul Cumberland. Porcul Cumberland este un porc greu, cu un bot și urechi răsturnate înspre înainte. Carnea are o calitate și o aromă distinctivă, unică. Greu de dezosat, creatura a devenit un simbol al regiunii. Din păcate, rasa a fost abandonată la începutul anilor 1960. Ca o alternativă, la fabricarea acestui sortiment de cârnați este folosită carnea provenită de la rasele Old Goucestershire și Wells. Însă, de curând, rasa de porc Cumberland a fost ÒreînviatăÒ, deși, deocamdată, nu a fost recunoscută oficial de către Trustul Britanic al Raselor Rare. Istoric Cârnații de Cumberland sunt o specialitate locală, cunoscută încă de acum 500 de ani. Din punct de vedere istoric, în trecut, cârnații erau mult mai aromatizați decât cei de azi. Acest lucru este în mare parte atribuit afluxului de condimente din timpul secolului al XVIII-lea. În acea perioadă, în Cumbria au fost introduse ghimbirul, piperul negru și 54 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

nucșoara, precum și alte produse alimentare, cum ar fi melasa, zahărul și romul. Multe dintre aceste ingrediente au fost încorporate în unele dintre specialitățile locale, cum ar fi mezelurile picante de Cumberland. Conținutul de carne este de obicei de 85-98%. Cu toate acestea, popularitatea mezelurilor Cumberland a devenit atât de răspândită în ultimii ani, încât mulți producători de alimente au început să-l producă în masă și să-și sacrifice calitatea originală, diminuând conținutul de carne până la 45%, și folosind carne emulsificată. Statusul geografic protejat Ca urmare a falsificărilor, câțiva măcelari din Cumbria au demarat o campanie, pentru a avea cârnații și mezelurile de Cumberland plasate sub o clasificare geografică protejată, conform regulilor Comisiei Europene. Asociația înființată a stabilit că standardele pentru cârnați ar trebui să includă: un conținut ridicat de carne de peste 80%; cârnații care urmează să fie înfășurați nu sunt legați; un diametru mai mare decât cârnații convenționali; și o textura tăiată brut. Desigur, Asociația a stabilit că acești cârnați trebuie fabricați doar în Cumbria. Ca urmare, în martie 2011, Uniunea Europeană a acordat cârnaților de Cumberland statutul de Indicație Geografică Protejată (IGP). Pentru a afișa marca IGP, cârnații trebuie să fie produși, procesați și preparați în Cumbria și să aibă un conținut de carne de cel puțin 80%, trebuie să includă condimente și să fie vânduți într-o bobină lungă. Cârnații care nu îndeplinesc aceste criterii sunt vânduți ca mezeluri de Cumberland.


afacere / Produse din lapte Nora Marin

Brânzeturi scandinave? De ce nu!?

Mulți dintre noi au amintiri plăcute atunci când vine vorba despre brânzeturile franțuzești. Mai puțini oameni au însă amintiri glorioase, atunci când se gândesc la brânzeturile scandinave. Tocmai de aceea, vă propunem acum lecturarea unui mic ghid de astfel de produse fabricate în măreața Scandinavie care nu i-au dat doar pe cei de la ABBA, ci și pe Grieg ori Sibelius, dar și deliciile de mai jos. Gammelost (Brânză veche) O rețetă datând din vremurile vikingilor, Òbrânza vecheÒ, așa cum sună traducerea denumirii, necesită foarte puțin ajutor pentru a se matura. Majoritatea oamenilor spun că, atât gustul, cât și mirosul, seamănă cu ceva care a petrecut câteva luni în interiorul unei șosete vechi, transpirate. Însă, după cum știți, nimic nu iubește mai mult un adevărat tirofil mai decât o astfel de aromă, mai ales că bărbații scandinavi o numesc Viagra norvegiană. Danablu (Albastru danez) A trebuit să includem acest sortiment nu doar pentru că este cel mai exportat, dar este și este o brânză extrem de fină. Fabricată inițial pentru a imita Roquefort, a reușit să-și creze rapid un destin propriu. Danablu are o notă ascuțită, sărată și merge excelent pe aproape orice fel de pâine. Pentru a-și schimba caracterul, consumați-o cu pâine prăjită, acoperită cu semințe de floarea soarelui. Suedezii tind să iubească brânza albastră pe biscuiții cu ghimbir. Brunost (Brânza brună) Se găsește în multe varietăți: cele mai cunoscute sunt Gudbrandsdalen (vacă și capră) și Ekte Gjeitost (capră pură). Acesta din urmă este alegerea cunoscătorilor. În medie, norvegienii mănâncă în jur de 4 kg din aceste sortimente pe an, deci, trebuie să existe ceva bun în ele. Este la fel de norvegiană ca trolii și fiordurile, seamănă puțin cu un bloc de plastilină, are gust de caramel.

Rygeost (Brânza afumată) O brânză Òfoarte danezăÒ, care nu este niciodată exportată, din cauza duratei de depozitare foarte scurte. Brânză nemodificată, afumată, obținută din lapte în mai puțin de 24 de ore, este fumată foarte rapid pe un amestec de paie și urzici și este acoperită cu semințe de chimion. Această brânză este pur și simplu uimitoare, mâncată pe o bucată de pâine de secară. Seamănă cu o ricotă fermă, în textura. Vasterbotten Dacă ABBA este regina muzicii pop, atunci, Vasterbotten este regele: O brânză suedeză fermă, frământată, puternic maturată, puțin diferită de parmezan, ca miros, dar cu o aromă și un caracter imens. Această brânză este un partener pentru orice petrecere cu fructe de mare. Poate fi de asemenea folosită pentru excelenta plăcintă Vasterbotten. Hushallsost (Brânza de uz casnic) Numele se traduce ca Òbrânză de uz casnicÒ, dar, de fapt, o brânză excelentă. Ușor, cremoasă, plin de orificii, această brânză are mare succes la generația tânără. Hushallsost este unul dintre cele șase produse alimentare suedeze cu o așa-zisa protecție a TSG. Deosebit de gustoasă, este asemănătoare brânzei daneze Havarti, în textură, deși este mai puțin cremoasă. Gamle Ole (Ole vechi) O brânză daneză matură, cu un gust cu adevărat luxuriant. Consumată cu pâine prăjită,

peste ea se poate gem. Ca variante daneze, putem numi brânza Esrom 45, precum și Viggo Mortensen. Prast Ost (Priest Vestică) Este cea mai populară brânză din Suedia. Numele e de origine religioasă, deoarece fermierii își puteau plăti impozitele bisericești în produsele lactate. Prast Ost vine în multe sortimente, cu texturi diferite, slab sau puternic maturate, aromatizat cu orice și însoțite de orice băutură spirtoasă, vodcă, la whisky. Leipajuusto (Brânză squeaky) Aceasta este o brânză proaspătă proaspătă din Finlanda. Laptele este pus într-o formă rotundă, apoi este fiartă. În trecut era uscată luni de zile și, apoi, este pusă pe foc, pentru a o reactiva. Numele vine de la sunetul pe care îl face atunci când mușcați din ea, iar gustul nu este diferit de feta. Rejeost (Brânză de curcan) În ciuda numelui, Rajeost este o brânză cu creveți, extrem de populară în toată Scandinavia. Nu este Òo mare brânzăÒ, din punctul de vedere al cunoscătorului, dar, cu siguranță, orice produs care reușește să combine brânza și creveții și să o facă să aibă un gust bun, are nevoie de femicitări. Iar, dacă brânza și creveții pot fi cuplați în armonie pașnică, atunci există speranță pentru pacea mondială.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 55


afacere / Tehnologii de procesare - carne Cauze și probleme Multe tipuri de deșeuri conțin deja un număr mare de microbi și/sau vor fi rapid modificate prin activitatea microbiană. Dacă regulamentele privind infecțiile și bolile nu sunt respectate în mod corespunzător, pot apărea condiții inacceptabile din punct de vedere igienic, de exemplu, viermi sau mucegaiuri. Defalcarea proteinelor este întotdeauna caracterizată de evoluția mirosurilor puternice, dar apar și alte probleme: Ing. Cristina Delia Gavriluț

Utilizarea subproduselor de carne

Pierderile de pe fluxul de procesare al cărnii sunt caracterizate printrun raport ridicat de deșeuri specifice produsului, ceea ce înseamnă că generarea acestora este inevitabilă. Cantitatea și tipul de deșeuri care constau în principal din reziduurile organice de materii prime procesate nu pot fi modificate, în cazul în care calitatea produsului finit trebuie să rămână consecventă. Cu toate acestea, ele pot fi diminuate prin utilizarea subproduselor, după cum se arată în studiul "Utilization of byproducts and waste materials from meat, poultry and fish processing industries" , semnat de Diana Rogers și Frederika Rosenthal, de la Universitatea din Birmigham, și publicat de "Science Direct". Eliminarea deșeurilor, extrem de dificilă Eliminarea deșeurilor specifice produsului este dificilă, ca urmare a stabilității sale biologice inadecvate, naturii potențial patogene, conținutului ridicat de apă, potențialului de auto-oxidare rapidă și nivelului ridicat al activității enzimatice. Mai mult, eliminarea deșeurilor și gestionarea produselor secundare din sectorul cărnii provoacă probleme în domeniul protecției mediului și al durabilității (Russ et Pittroff 2014). În general, materialele brute și auxiliare, precum și acizii de procesare, intră în procesul de producție și ies din unul dintre următoarele: un produs dorit, un deșeu specific produsului sau un deșeu specific produsului. Deșeurile specifice produsului se acumulează inevitabil, ca urmare a prelucrării materiilor prime. Pierderile apar în timpul diverselor etape de producție, în care componentele dorite sunt extrase din materiile prime. Dar, după extracție, 56 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

există adesea alte componente potențial utile, prezente în materialele rămase. Metodele actuale pentru utilizarea ulterioară a deșeurilor specifice produsului au fost dezvoltate pe linii tradiționale și sunt strâns legate de originea agricolă a materiilor prime în sine. Cele două metode generale de utilizare a deșeurilor tradiționale au fost utilizarea deșeurilor ca hrană pentru animale sau îngrășăminte. Multe dintre soluțiile agricole existente pentru eliminarea deșeurilor sunt echilibrate între reglementările legale și cele mai bune soluții ecologice și economice. O altă caracteristică a deșeurilor specifice produselor este aceea că masa generată a deșeurilor, în raport cu nivelurile de producție, poate fi modificată numai prin mijloace tehnice, ceea ce duce în mod inevitabil la o schimbare a calității produselor. Așadar, deșeurile se caracterizează prin proporția ridicată de materii organice.

- Conținutul de apă din deșeurile de carne se situează între 70 și 95% din masă. Un conținut ridicat de apă crește costul de transport al deșeurilor. Îndepărtarea mecanică a apei prin utilizarea unei prese poate duce la probleme suplimentare legate de eliminarea deșeurilor, din cauza nivelurilor ridicate de materie organică din apă. - Autoxidarea rapidă este o altă problemă. Deșeurile cu un conținut ridicat de grăsimi sunt susceptibile la oxidare, ceea ce duce la eliberarea acizilor grași mirositori. - Modificări datorate activității enzimatice sunt o altă problemă majoră. În multe tipuri de deșeuri, enzimele care apar în continuare sunt încă active, accelerând sau intensificând reacțiile implicate în rupere (Russ et al., 2017, Werschrictzky et al., 2015). Utilizarea subproduselor Majoritatea deșeurilor din industria cărnii sunt produse în timpul sacrificării. Deșeurile din abatoarele constau din porțiunea unui animal sacrificat care nu poate fi vândută drept carne sau utilizată în produsele din carne. Aceste deșeuri includ oasele, tendoanele, pielea, conținutul tractului gastro-intestinal, sângele și organele interne. Acestea variază în funcție de fiecare tip de animal (Sielaff


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 57


afacere / Tehnologii de procesare - carne 2016; Grosse 2014). De aceea, utilizarea eficientă a subproduselor din carne este importantă, pentru rentabilitatea sectorului. Se estimează că 11,4% din venitul brut din carnea de vită și 7,5% din veniturile provenite din carne de porc provine din subprodusele. În trecut, subprodusele au fost alimente preferate, dar preocupările legate de sănătate, o proastă informare a consumatorilor și o proastă imagine a acestora au determinat o concentrare sporită asupra utilizărilor nealimentare, precum alimentele pentru animalele de companie, produsele farmaceutice, cosmeticele și hrana pentru animale (Rivera et al., 2010). Produsele secundare din carne pot proveni de la abatoare, procesatori sau angrosiști, dar piețele tradiționale pentru subprodusele din carne comestibile au dispărut treptat din cauza prețurilor scăzute. Ca răspuns la aceste probleme, procesatorii de carne și-au îndreptat eforturile de marketing și cercetare către utilizări nealimentare. Din literatura de specialitate rezultă că subprodusele (inclusiv organele, grăsimile sau untura, pielea, picioarele, conținutul abdominal și intestinal, osul și sângele), de bovine, porcine și miei, reprezintă 66,0, 52,0 și, respectiv, 68,0% din greutatea în viu. Mai mult de jumătate din subprodusele de origine animală nu sunt potrivite pentru consumul normal, din cauza caracteristicilor lor fizice și chimice neobișnuite. Ca rezultat, se pierde o sursă valoroasă de venituri potențiale, iar costul de eliminare a acestor produse crește. Serviciul de Cercetări Economice al FAO a constatat că 11,4% din venitul brut din carnea de vită provine din subprodusele, iar cifra pentru porc este de 7,5%. Deci, pe lângă pierderile economice, produsele din carne neutilizate provoacă o poluare serioasă a mediului. Cu toate acestea, cu o utilizare îmbunătățită, subprodusele din 58 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

carne pot da un profit bun procesatorilor de carne. Calități, calități, calități! Produsele secundare din carne comestibile conțin multe substanțe nutritive esențiale. Unele sunt utilizate ca medicamente, deoarece conțin substanțe nutritive speciale, cum ar fi aminoacizi, hormoni, minerale, vitamine și acizi grași. Nu numai sângele, ci și alte câteva produse secundare din carne, au un nivel mai ridicat de umiditate, decât carnea. Câteva exemple sunt plămânii, rinichii, creierul, splina și intestinele. Unele organe, inclusiv ficatul și rinichiul, conțin un nivel mai ridicat de carbohidrați, decât alte tipuri de carne (Devatkal et al., 2014b). Coada de porc are cel mai mare conținut de grăsime și cel mai mic conținut de umiditate dintre toate produsele secundare din carne. Ficatul, coada, urechile și picioarele bovinelor au un nivel de proteine apropiat de cel al țesutului de carne slabă, dar o cantitate mare de colagen se găsește în urechi și picioare (Unsal și Aktas 2013). Cel mai scăzut nivel de proteine se regăsește în creier și în țesutul gras. Compoziția de aminoacizi a produselor derivate din carne este diferită de cea a țesutului slab, din cauza cantității mari de țesut conjunctiv. Ca rezultat, subprodusele, cum ar fi urechile, picioarele, plămânii, stomacul și copitele, conțin o cantitate mai mare de prolină, hidroxiprolină și glicină și un nivel mai scăzut de triptofan și tirozină. Dar conținutul de vitamine din organe este, de obicei, mai ridicat decât cel al carnii slabe. Rinichii și ficatul conțin cea mai mare cantitate de riboflavină (1.697-3.630 mg/100 g). Ficatul este cea mai bună sursă de niacină, vitamina B12, B6, folacin, acid ascorbic și vitamina A. Rinichii sunt, de asemenea, o

sursă bună de vitamina B6, B12 și folacin. O cantitate de 100 g de ficat din carne de porc sau carne de vită, contribuie cu 450% -1100% din ADR-ul de vitamina A, 65% din ADR-ul de vitamina B6, 3700% din ADR-ul de vitamina B12 și 37% din ADR-ul acidului ascorbic. Rinichii mieilor, carnea de porc, ficatul, plămânii și splina sunt o sursă excelentă de fier și vitamine. Conținutul de cupru este cel mai mare în ficatul de vită, de miel și de vițel. Acestea contribuie cu 90350% din RDA de cupru (2 mg / zi). Ficatul conține de asemenea cea mai mare cantitate de mangan (0,128-0,344 mg/100 g). Cu toate acestea, cele mai ridicate niveluri de fosfor (393-558 mg/100 g) și potasiu (360-433 mg/100 g) în subprodusele din carne se găsesc în timus (Devatkal et al., 2014b). Cu excepția creierului, a rinichilor, a plămânilor, a splinei și a urechilor, cele mai multe alte produse secundare conțin sodiu la sau sub nivelurile găsite în țesutul slab. Carnea dezosată mecanic are cel mai mare conținut de calciu (315-485 mg / 100 g). Multe organe conțin mai mulți acizi grași polinesaturați decât țesuturile slabe. Creierul, inima, rinichii, ficatul și plămânii au cel mai scăzut nivel de acizi grași mononesaturați și cel mai înalt nivel de acizi grași polinesaturați. (Liu 2012). Există de trei, până la cinci ori mai mult colesterol (260-410 mg/100 g), în organe, decât în carnea slabă, precum și cantități mari de fosfolipide. Creierul are cel mai ridicat nivel de colesterol (1,352-2,195 mg/100 g) și are, de asemenea, cea mai mare cantitate de fosfolipide, comparativ cu alte produse secundare din carne. Conținutul ridicat de colesterol al multor organe este pus pe posibila acumulare de pesticide, reziduuri de medicamente și metale grele toxice, însemnând un alt motiv pentru consumul limitat.

Utilizarea sângelui și a plasmei Sângele de animale are un nivel ridicat de proteine și de fier și este un produs secundar important, comestibil (Wan et al., 2012). În Europa, sângele animal a fost folosit de mult timp pentru a face cârnați cu sânge, sângerete, dar chiar și biscuiți sau pâine. Este de asemenea utilizat pentru produse nealimentare, cum ar fi îngrășăminte, hrana pentru animale și lianți. Sângele este de obicei steril într-un animal sănătos. Are un conținut ridicat de proteine (17,0), cu un echilibru rezonabil de aminoacizi, reprezintând o parte semnificativă a masei corporale a animalului. Procentul mediu de sânge care poate fi recuperat de la porci, bovine și miei este de 3,0-4,0, 3,0-4,0 și, respectiv, 3,5-4,0%. Cu toate acestea, utilizarea sângelui în prelucrarea cărnii poate însemna că produsul final este întunecat la culoare și nu este foarte gustos. Plasma este partea de sânge care prezintă un interes deosebit, datorită proprietăților sale funcționale și lipsei de culoare. Dar sângele este utilizat în alimente ca emulgator, stabilizator, clarificator, aditiv de culoare și component nutrițional (Silva și Silvestre 2013). Majoritatea sângelui se utilizează în furajele animalelor sub formă de făină, ca supliment de proteine, înlocuitor de lapte, supliment-lizină sau stabilizator de vitamine și este o sursă excelentă a majorității mineralelor. Plasma din sânge are capacitatea de a forma un gel, deoarece conține 60% albumină (Silva și Silvestre 2013). Plasma este cel mai bun liant de apă și grăsime, din fracțiunea sanguină. Gelurile din plasmă par foarte asemănătoare cu albușul de ou preparat, gelifiindu-se la o concentrație de proteine de 4,0-5,0%. Rezistența gelului crește odată cu creșterea concentrației.


Soluții inovative Clean Label S-GUARD S-Guard este o nouă gamă de produse extrem de eficientă, cu costuri optime de utilizare dedicate produselor Clean Label, care îmbunătățește termenul de valabilitate al produselor !

Proprietățile funcționale și avantajele produselor S-GUARD: ¥ declarație a ingredientelor fără E-uri; ¥ fără alergeni suplimentari; ¥ stabil termic; ¥ fără gust străin, fără aciditate, fără accentuarea gustului sărat comparativ cu produsele folosite în mod tradițional pentru extinderea termenului de valabilitate; ¥ nu influențează textura; ¥ îmbunătățirea stabilității culorii în aplicațiile pe produse netratate termic; ¥ conținut redus de sodiu. Preparatele și produsele din carne sunt predispuse deteriorarii in timp. Această soluție asigură cea mai bună protecție împotriva acestui tip de neajunsuri. Se poate dezvolta un profil specific de aromă personalizat (min 1000 l) și asigură performanța atât în aplicațiile din carne semipreparată (fără tratament termic) cât și în aplicațiile din carne tratată termic. Gama S-GUARD cuprinde atât produse sub formă lichidă cât și produse sub formă solidă. Conform evaluării produsului bazată pe date privind deteriorarea și termenul de valabilitate: * Perioada de valabilitate = timpul (zile) pentru a ajunge la 10 ^ 6 CFU / g pornind de la 10 ^ 2 CFU / g

Se pot trage următoarele concluzii: ¥ termenul de valabilitate al produsului a crescut cu 80% față de proba de control; ¥ există o creștere cu 27,5% a termenului de valabilitate a produselor comparativ cu produsele actuale din piață. Mai mult, ținând cont de noile cotații ale antioxidanților sintetici pe plan mondial gama S-GUARD ar putea reprezenta o soluție de înlocuire eficientă clean label. Clienții Solina Romania beneficiaza de cele mai noi produse la standarde europene, bazate pe tendințele pieței, knowhow-ul grupului și profesionalismul echipei. Împreună creăm povești de succes!

Pentru detalii privind produsele, serviciile și cele mai inovative soluții disponibile pentru industria alimentară, accesați www.solina-group.ro sau contactați-ne pe adresa de e-mail office@solina-group.ro! REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 59


afacere / Tehnologii de procesare - carne

Maria Demetriad

Mixere pentru fabricarea cârnaților

Cârnații reprezintă o parte importantă a producției fiecărei companii de procesare a cărnii, fiind deosebit de solicitați de către consumatori. Strict informativ, vă exemplificăm în ediția de față câteva soluții tehnologice de amestecare a compoziției cârnaților. Precizăm că echipamentele sunt conforme legislației Uniunii Europene.

Mixer LEM 654 Loturi medii, loturi mici sau orice cantitate între capacitatea maximă și minimă, mixerul LEM 654 este perfect. Fiind fabricat din oțel inoxidabil, acest model face ca fabricarea cârnaților să fie simplă. Puneți condimentele, apa și carnea în buncăr și întoarceți mânerul și iată: un amestec de carne în câteva minute. Cele patru palete de amestecare sunt din oțel inoxidabil, făcându-le ușor de curățat și rezistente la rugină. Mixerul include acoperire transparentă acrilică PMMa. Acest vas de amestec de 40 kg. Specificații:

¥ Pâlnie din oțel inoxidabil ¥ 4 padele de amestecare din oțel inoxidabil ¥ Ușor de curățat

¥ Rezistent la rugină ¥ Include acoperire acrilică clară ¥ Mânerul este inclus ¥ Dimensiune cuvă: 40 cm L x 35 cm l x 40 cm h. ¥ Garanție: 2 ani

Mixer LEM 369 Ca rezultat direct al feedback-ului companiilor, specialiștii de la LEM au conceput modelul LEM 369, prevăzut cu o cuvă de carne cu trei poziții de înclinare: 90 de grade: pentru o descărcare ușoară; 115 grade și 180 de grade, pentru depozitare. Sistemul de căldură complet detașabil favorizează cea mai ușoară curățare, precum și flip-up de blocare pentru detașarea ușoară a cuvei. Cutia de viteze, etanșă la apă, include rulmenți și trepte de viteză, oferind un cuplu puternic pentru palete. Picioarele pivotante ajustează suprafețele inegale. Arborele universal de acționare permite mixerelor să se atașeze la orice mașină de ascuțit din oțel inoxidabil LEM. Mixerul de 60 kg. se poate atașa oricărui LEM Big Bite Grinder, cu cap de 8 mm sau mai mare. Picioarele ajustează înălțimea. Modelul include acoperire transparentă acrilică PMMa. Mâner inclus.acrilică PMMa. Acest vas de amestec de 40 kg. Specificații:

¥ Se atașează oricărui Grinder de Big Bite cu dimensiunea capului 8 mm sau mai mare 60 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

¥ Capacitate: 60 kg. ¥ 3 poziții de înclinare: 90 ¡, 115 ¡ și 180 ¡ ¥ Cuvă complet detașabilă pentru cea mai ușoară curățare ¥ Rulmenți de înaltă performanță pentru o

viață extinsă ¥ Zăvor de desprindere a cuvei ¥ Arborele universal de acționare permite atașarea la orice mașini de prelucrare. ¥ Garanție: 2 ani.


afacere / Tehnologii de procesare - lapte

Evoluția pieței echipamentelor de procesare a laptelui, până în 2025 Ing. Cristina Delia Gavriluț

Vorbim aproape de fiecare dată despre evoluția produselor alimentare finite și, specific, despre produsele din carne sau despre lactate. Dar, care este evoluția echipamentelor de procesare, în viitorul apropiat și mediu? O cercetare de piață efectuată de compania americană Grand View Research Inc. conturează viitorul acestei industrii. Progresul tehnologic, absolut necesar Dimensiunea mondială a pieței echipamentelor de prelucrare a produselor lactate a fost în anul 2017 în valoare de 8,8402 miliarde de dolari. În momentul de față, la nivel global, se anticipează creșterea consumului și a producției de produse lactate, precum și creșterea utilizării procesului de automatizare a producției, pentru a stimula cererea de pe piața mondială. Schimbarea gustului, a nevoilor și preferințelor consumatorului pentru produsele sănătoase și gustoase, reprezintă un factor major de influențare a pieței. Progresele tehnologice, creșterea consumului de produse lactate prelucrate și creșterea producției de produse lactate în țări precum Australia, Germania, Olanda și India indică faptul că piața va crește în perioada de prognoză. De exemplu, piața americană a fost evaluată la 792,0 milioane de dolari, în 2017, dar se preconizează că va crește la un CAGR de 6,1% începând cu anul 2018 și până în 2025. Dar industria laptelui din SUA a cunoscut o schimbare majoră în ultimii ani, pe măsură ce consumul de produse lactate prelucrate a crescut în mod semnificativ, iar prețul acestora 62 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

a scăzut. În plus, pe plan mondial, reducerea numărului de vaci și creșterea consumului de lapte pe cap de locuitor reprezintă unele dintre marile provocări ale lumii, ceea ce indică necesitatea unui progres științific și tehnologic absolut necesar. Segmente Echipamentele majore de prelucrare utilizate în industrie sunt omogenizatoarele, filtrele cu membrană, separatoarele, mixerele și blenderle, evaporatoarele, uscătoarele și pasteurizatoarele. Piața echipamentelor de pasteurizat a apărut drept cel mai mare segment, de tip echipament, în 2017, cu peste 22% din cota de piață totală și se așteaptă ca această tendință să continue pe parcursul perioadei prognozate, datorită diverselor sale utilizări. Pasteurizatoarele sunt folosite în principal pentru a face laptele sigur și pentru a extinde durata de valabilitate, fiind destinat pentru tratarea termică a laptelui dar și a altor produse lactate. Echipamentul de filtrare cu membrană este folosit pe scară largă pentru prelucrarea laptelui și a altor produse. Este utilizat în principal pentru concentrarea laptelui prelucrat înainte de transport și a reprezentat până anul trecut al doilea segment important. Concentrarea laptelui se face pentru reducerea conținutului de carbohidrați în lapte și pentru îndepărtarea bacteriilor în timpul procesului de producție. Unele dintre cele mai importante tehnologii de filtrare a membranei sunt microfiltrarea, ultrafiltrarea, nanofiltrarea și osmoza inversă. Schimbarea reglementărilor guvernamentale, privind siguranța alimentară, a cererii de consum, a standardelor industriale și înlocuirea mașinilor existente învechite sunt unii dintre principalii factori determinanți ai pieței echipamentelor de microfiltrare cu membrană. Cu toate acestea, se preconizează că scăderea prețului produselor lactate va avea un impact negativ asupra pieței.


Echipamentele de mixare și amestecare sunt utilizate pentru îmbunătățirea calității produselor prin adăugarea de calciu și alte tipuri de ingrediente. Europa este o regiune potențială pentru acest segment, datorită creșterii cererii de valoare ridicată a proteinei și a produselor sănătoase și gustoase, din regiune. Creșterea cererii de produse prelucrate în China și India este de așteptat să stimuleze piața din regiunea Asia-Pacific. Germania și Franța, principale piețe pentru tehnologii Pe baza cererii, segmentul laptelui prelucrat (total echipamente), este aplicația majoră care a ocupat o cotă de piață de peste 28% în 2017, din piața totală. Segmentul este proiectat să crească la un CAGR de 6,6% în perioada de prognoză. Australia, Noua Zeelanda, India, Olanda și Germania sunt unele dintre principalele economii implicate in productia de lapte prelucrat. Țări europene, cum ar fi Germania și Franța, contribuie în mare măsură la creșterea cererii de echipamente de prelucrare a laptelui. În graficul alăturat, ilustrăm valorile piaței globale a echipamentelor de prelucrare a produselor lactate în funcție de cerere, pentru finalul anului 2018 (%). La rândul său, iaurtul este produs prin procesul de fermentare bacteriană a laptelui, fiind o sursă bogată de proteine, calciu, vitamina B6, riboflavină și vitamina B12. Mai mult, laptele de vacă este folosit pentru a face iaurt cu diferite texturi și arome. Cererea de iaurt continuă să crească, datorită diferitelor aspecte de sănătate și funcționale, benefice. În ultimele două decenii, producția de iaurt a fost globalizată, mai ales în economiile emergente, iar procesul de producție a iaurtului a fost determinat în mod semnificativ de

companiile europene de lactate. Creșterea cererii de iaurt este de așteptat să stimuleze piața echipamentelor de prelucrare a produselor lactate în perioada de prognoză. La rândul ei, creșterea semnificativă a industriei fast-food, urbanizarea, schimbarea stilului de viață și creșterea venitului disponibil sunt câțiva dintre factorii majori care alimentează cererea de echipamente de prelucrare a brânzeturilor la nivel global. Mai mult, se așteaptă ca popularitatea crescândă a brânzei în rândul copiilor și adulților din țările dezvoltate și emergente, să sporească semnificativ cererea de producție a brânzeturilor. Brânza este segmentul produselor lactate cu cea mai rapidă creștere, după laptele prelucrat și iaurtul. SUA și Asia-Pacific sunt regiuni majore implicate în producția de brânză, urmată de Europa. Cererea de brânză va crește în mod considerabil. Ca urmare, cererea de echipamente de prelucrare a brânzeturilor se așteaptă, de asemenea, să crească în perioada de prognoză. Viziuni regionale Europa experimentează prezența a peste 600.000 de ferme de lapte și 12.000 de instalații de procesare. Sectorul lactatelor din regiune joacă un rol major în economia mondială a produselor lactate, procesându-se aproape un sfert din cantitatea de lapte disponibilă în lume și însemnând 27% din comerțul mondial. Eliminarea cotei de lapte în aprilie 2015, a stimulat capacitatea de producție și prelucrare a produselor lactate în Europa. Motivul major, pentru eliminarea cotelor de lapte, a fost creșterea semnificativă a consumului de

produse lactate, iar această creștere a consumului este de asemenea prevăzută să continue în viitor. Eliminarea cotei a fost făcută și pentru a ajuta producătorii europeni să răspundă acestei cereri în creștere. Creșterea producției și a consumului de produse lactate, împreună cu creșterea comerțului, sunt de așteptat să sporească, pe parcursul perioadei prognozate pentru piața europeană a echipamentelor de prelucrare a produselor lactate Zona Asia-Pacific a devenit un potențial jucător pe piața mondială, cu o creștere considerabilă a producției și a consumului de produse lactate. Modificarea preferințelor clienților și a modelelor de cumpărare, datorită creșterii venitului disponibil, este crearea unei noi piețe pentru industria echipamentelor de prelucrare, în regiune. Australia și Noua Zeelandă sunt printre principalii producători, procesatori și exportatori de produse. În plus, India este unul dintre cei mai mari producători de lapte crud.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 63


afacere / Tehnologii de procesare - lapte

Forecast segmentat

Industria regiunii se confruntă, de asemenea, cu o mare atenție din partea investitorilor străini. Creșterea cererii în Asia oferă o oportunitate perfectă pentru investițiile private și publice. Cu toate acestea, creșterea cererii are loc într-o perioadă în care există o presiune tot mai mare asupra resurselor de hrană. Din ce în ce mai importante sunt creșterea preocupărilor legate de deficitul de resurse, schimbările climatice și necesitatea unei dezvoltări mai echitabile. Pentru a depăși aceste provocări, industria trebuie să utilizeze tehnologii de producție mai adecvate și mai recente. În plus, trebuie să obțină un control deplin asupra lanțului valoric, pentru a facilita integrarea

completă. Acești factori sunt de așteptat să sprijine cererea pentru industria echipamentelor de prelucrare, în perioada de prognoză. Lista celor MARI Piața se confruntă cu prezența unor jucători uriași, chiar dacă industria este extrem de competitivă dar și extrem de fragmentată. Principalii jucători din industrie care vor avea un cuvânt greu de spus și în viitor, sunt: SSP Pvt Limited, Inoxpa SA, GEA Group, Alfa Laval Corporate AB, IDMC Limited, A & B Process Systems, Feldmeier Equipment, Inc., Sealtech Engineers, Gemak Ltd. și Van den Heuvel Dairy & Food Equipament BV.

Raportul întocmit prognozează creșterea veniturilor la nivel global, regional și național și oferă o analiză a tendințelor industriei din fiecare subsegment în perioada 2018-2025. În scopul acestui studiu, Grand View Research a segmentat piața mondială a echipamentelor de prelucrare a produselor lactate pe baza tipului de echipament, a aplicației și a regiunii, rezultând următoarele previziuni, la finalul anului 2025: Tipul echipamentului: ¥ Omogenizatoare: +9,3 % ¥ Echipament de filtrare cu membrane: +6,1 % ¥ Separatoare: +4,9 % ¥ Echipamente de amestecare: +7,2 % ¥ Vaporizatoare și echipamente de uscare: +3,9 % ¥ Pasteurizare: + 5,7 % Aplicații: ¥ Brânză: + 9,8 % ¥ Lapte prelucrat: 8,5 % ¥ Iaurt: +9,2 % ¥ Proteine: +3,9 % ¥ Lapte praf: +4,4 %

Forecast regional ¥ America de Nord: + 6,4 %, din care: SUA: + 6,2 %, Canada: +6,6 %, Mexic: + 6 % ¥ Europa: + 7,9 %, dn care: Franța: + 7, 1 %, Netherland: + 8,8 %, Germania: 6,3% ¥ Asia Pacific: + 5,4 %, din care: Australia: 5,1 %, Noua Zeelandă: 5, 7 %, India: + 4,7 % ¥ America Centrală și de Sud: 3,8 %, din care: Brazilia: + 4,2 %, Argentina: + 3,6 %

64 MEAT-MILK / MAI 2018


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 65


afacere / Tehnologii de procesare - lapte

Sisteme și echipamente de fabricare a brânzeturilor Mircea Demeter

Brânzeturile reprezintă una dintre principalele categorii de lactate din ponderea activității fiecărui procesator de lapte. De aceea, în această ediție, vă sugerăm câteva echipamente cu titlu informativ. (Sursa: www.scherjon.eu)

Scherjon 2200 Această cuvă pentru producția de brânzeturi are o capacitate de 2200 litri, putând fi adaptată la fiecare specificație a clienților. Capacitatea de procesare a laptelui poate fi ajustată zilnic, cu ușurință, până la dublarea cantității. Controlul echipamentului se efectuează cu ajutorul unui PLC care conține numeroase rețete presetate, astfel încât, prin atingerea butonului, computerul selectează rețeta dorită. Echipamentul este construit din oțel inoxidabil, este complet închis, respectă standardele stricte de igienă, asigură o securitate ridicată a procesului și este echipat cu un sistem brevetat de eliminare a zerului. CARACTERISTICI: - Un standard ridicat de igienă - Reproductibilitate excelentă 66 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

- Proces complet automatizat - Distribuție excelent - Fiabilitate foarte mare


Scherjon 3300 Scherjon Cheese 3300 este o mașină care funcționează în mod automat, având o capacitate de 3300 de litri și putând produce calupuri de brânză de diferite volume. Echipamentul poate fi livrat conform nevoilor individuale ale fiecărui client. O soluție ușoară de dublare a capacității este adăugarea unui al doilea vas de procesare. Acest lucru are un rezultat pozitiv, privind cantitatea de lapte procesat zilnic. PLC-ul de control conține numeroase rețete: apăsați butonul și rețeta dorită va fi selectată de calculator, iar producătorul de brânză are controlul asupra întregului proces. Echipamentul este construit din oțel inoxidabil, este complet închis respectă standardele stricte de igienă, asigură o înaltă securitate a procesului și este echipat cu un sistem brevetat de eliminare a zerului. CARACTERISTICI:

- Un standard ridicat de igienă - Reproductibilitate excelentă - Proces complet automatizat

- Distribuție excelent - Fiabilitate foarte mare

CARACTERISTICI:

- Proces complet automatizat și CIP - Reproductibilitate excelentă - Precizie în greutate

- Gamă largă de tipuri și dimensiuni de brânză - Separarea optimă a loturilor

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 67


afacere / Tehnologii de ambalare - carne

Aura Alexa Ioan

Revoluție în ambalarea cărnii proaspete: Tehnologia SSL La începutul lunii martie a acestui an, compania Krehalon, parte a concernului japonez Kureha, a organizat la Frankfurt demonstrații live ale unui concept revoluționar de ambalare secundară a cărnii proaspete, care a atras atenția companiilor de carne din întreaga lume, aflate în căutare idei proaspete și inovatoare.

tive de extindere a duratei de valabilitate, putând oferi produse cu standarde de calitate și siguranță alimentară mărite considerabil.

în timpul anotimpurilor festive, cum ar fi Crăciunul și Paștele. Comercianții cu amănuntul, pe de altă parte, pot beneficia de pachete frumos prezentate, fără o relaxare ulterioară a foliei, reducerea cantității de fluide în pungă și reducerea numărului de tratamente preventive.

Ulterior demonstrațiilor, specialiștii de la Krehalon șiau asigurat deja multe conturi cheie ale clienților, ca rezultat al studiilor încununate de succes, care demonstrează toate beneficiile comerciale ale tehnologiei SSL.

Acest nou concept de ambalare promite să reinventăm complet industria de ambalare a cărnii proaspete, prin crearea a numeroase oportunități de diferențiere a produselor pentru procesatorii de carne, ajutândui să obțină câștiguri comerciale durabile pe termen lung. Ideală pentru operațiunile de export Produsele de etanșare secundară Krehalon, comercializate sub numele SSL (Secondary Seal Technology), utilizează materiale speciale de etanșare pentru a permite straturilor interioare de ambalaj să se combine prin procesele normale de producție a ambalajelor în vid și a contracției cu apă caldă. În acest mod, tehnologia și produsele SSL oferă o prelungire 68 MEAT-MILK / MAI 2018

semnificativă a duratei de valabilitate, ceea ce le face ideale pentru aplicațiile de lungă durată cu carne proaspătă. Pentru procesatori și convertori, în general, trecerea la materialele SSL poate extinde fereastra de oportunitate pentru exportul de carne proaspătă, oferind procesatorilor de carne o mai mare flexibilitate a vânzărilor și o mai bună poziție de negociere cu cumpărătorii. Abilitatea de a împacheta mai devreme și de a păstra calitatea cărnii pentru o perioadă mai lungă va reduce necesitatea prelungirii orelor de lucru în sălile de ambalare, ceea ce va conduce la mai puține costuri de muncă și la ore suplimentare, precum și la gestionarea mai ușoară a cerințelor de vârf,

Mai multe încercări, un singur succes Încercările îndelungate în domeniul SSL sunt în curs de desfășurare pe piețele principale de carne proaspătă din Europa, Australia, America de Sud și Rusia, unde unii dintre cei mai mari producători de carne de vită și de porc au manifestat un interes deosebit față de noul concept, datorită avantajelor în ceea ce privește randamentul sângelui și beneficii semnifica-

ÒSuntem încântați și foarte bucuroși să vedem nivelul de interes din partea firmelor de ambalare a cărnii proaspete folosind tehnologia SSL, nu numai a producătorilor mari de carne de la nivel mondial, ci și al supermarket-urilor. Credem că această tehnologie va fi aceea care va schimba regulile jocului în ambalarea cărnii proaspete, pe care industria le-a căutat ani de zileÒ, a declarat Steven Hinchly, Directorul de Vânzări și Marketing pentru Krehalon Europe.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 69


afacere / Tehnologii de ambalare - carne Ambalajul ÒperfectÒ Această tehnologie revoluționară, aflată în curs de brevetare, a fost dezvoltată pentru a acoperi nevoile industriei de carne proaspătă în demersul lor pentru diminuarea cantității de sânge din ambalaj și obținerea pachetului Òperfect shrinkÒ, prezentând în același timp conservarea produsului calitate prin intermediul termenului de valabilitate mult extins. Perioada de valabilitate și scurgerea sângelui din variațiile de temperatură sunt importante și preocupante pentru ambalatorii de carne, în special în operațiunile de export. Însă, tehnologia revoluționară SSL ajută la întârzierea distrugerii microbiene și permite o distribuție geografică mai largă a produselor din carne proaspătă ambalate. Iată câteva exemple de câștiguri, pe durata de depozitare, prin utilizarea tehnologiei SSL, unul chiar din România: - Perioada de valabilitate a fost crescută la 130 de zile prin pulverizarea primară în timpul refrigeraării cărnii de vită. Acest lucru a fost posibil utilizând tehnologia SSL High Barrier (HB-SSL ) la o mare companie de carne din Australia. - În timpul testelor organoleptice la un client de pe același continent, bucăți primare de carne de vită, ambalate în HBSSL, au înregistrat cea mai redusă cantitate de purjare în medie, comparativ cu materialele concurente, după atingerea duratei de depozitare țintă de 70 de zile. - Termenul de valabilitate de 150 de zile a fost înregistrat la refrigerarea internă a cărnii de vită destinată pentru expunerea locală cu amănuntul la un grup de carne irlandez care activează în România, folosind gradul ridicat de barieră SSL și materiale HB-SSL.

70 MEAT-MILK / MAI 2018

- La o serie întreagă de ambalatori de carne de porc și de miel a fost raportată reducerea reclamațiilor legate de miros, ca urmare a utilizării tehnologiei SSL, care reduce la rându-i pierderile, prin diminuarea fluidelor, în special a sângelui, în pachetele pentru vânzarea cu amănuntul. Studiile extensive pe plan mondial arată semne de deteriorare a ambalajului vizual pe durata de valabilitate a produsului produse din carne proaspătă. Dar ambalajele SSL păstrează produsul aproape intact, o lungă perioadă de timp, fiinduI conservate toate calitățile și proprietățile. Cum funcționează SSL? SSL folosește materiale speciale de etanșare, pentru a permite ca straturile interioare ale ambalajului să se solidifice împreună, facilitând procesele normale de producție a ambalajelor în vid și contracția apei calde. Tehnologia are în vedere următoarele aspecte: -P resiunea: În timpul procesului de vidare și ambalare, punga se strânge perfect în jurul produsului, sub influența atmosferei sub presiune, permițând straturilor interioare de SSL ale ambalajului să se îmbine perfect. -T impul: Îmersia produsului

în apă fierbinte, timp de 1,5 secunde, ajută la optimizarea proprietății de sudura a SSL, în timp ce previne ÒblancareaÒ cărnii, atunci când carnea ambalată sub vid trece prin sistemul de contracție cu apă caldă. - Temperatura: Este necesară o temperatură ridicată care să asigure integritatea maximă a sigiliului. Tehnologia SSL este eficientă atunci când temperatura apei este de peste 80 C. -C ontaminarea: Contaminarea în zona de etanșare se poate reduce considerabil, dovedind eficacitatea tehnologiei SSL, în special în condițiile de încărcare manuală. Procesele automatizate de ambalare Flovac și Form Shrink sunt, prin urmare, considerate cele mai bune metode de ambalare pentru SSL. De aici, rezultă beneficii suplimentare, cum ar fi: -A mbalaj îmbunătățit și prezentare de lungă durată, peste durată de valabilitate normală. -S uprafață de prezentare a pachetului fără relaxare a foliei. -R educerea purjării și a efectelor conexe de miros neplăcut. -C reșterea prelungirii duratei de valabilitate a produsului - Înaltă calitate a produsului. -E liminarea fluidelor din pachet.

SSL, ideal pentru aplicațiile automatizate

toate

Filmele Flovac SSL utilizează tehnologia de scurgere pentru a înlocui sacul tip SBR. În acest fel, convertorii se pot bucura de toate avantajele automatizarea ambalajelor, care nu sunt deloc de neglijat: - Costuri reduse ale forței de muncă - Utilizarea redusă a materialelor - Îmbunătățirea fluxului de producție - Perfecta sanitație a ambalajelor închise ermetic - Reciclarea materialelor de câtre consumatori - Reducerea pierderilor de material De aceea, tehnologia SSL este foarte potrivită pentru ambalarea automatizată, în special folosind sisteme Flovac și Form Shrink. Aceste ÒBag ShrinkÒ automate reduc riscul, de altfel foarte ridicat, de contaminare, legat de încărcarea manuală a sacilor și de obținerea unui sigiliu secundar efectiv. Mai mult decât atât, combinând SSL cu SBR se poate oferi o nouă imagine, mult îmbunătățită a ambalajului și a produsului expus la raft, concomitent cu reducerea costurilor reale ale întregului flux tehnologic de ambalare.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 71


afacere / Tehnologii de ambalare - carne

Mașini de ambalat pentru procesatori mici sau medii, de carne Mircea Demeter

Firmele mici sau medii de procesare a cărnii au nevoie de echipamente și mașini de ambalare versatile, ieftine și fiabile. Strict informativ, va prezentăm câteva soluții tehnologice. (Sursa: www.minipack-torre.it)

Tunnel 50 Steel IT Echipamentul prezintă o serie de inovații, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere tehnic, adoptate cu scopul de a propune o mașină tunel de contracție eficientă și flexibilă, pentru a face față tuturor cerințelor de ambalare cu folii termocontractibile. Învelișul STEEL IT conferă tunelului o rezistență ridicată în medii cu multă umiditate și este perfectă pentru procesatorii de carne. Caracteristici: - Reglarea manuală a înălțimii transportorului - Afișaj digital cu 9 programe - Selectarea rotației automate a rolelor transportoarelor - Clapetă dublă 72 MEAT-MILK / MAI 2018

- Oprire automată - Conveier cu role. - Kit opțional atașabil benzii transportoare, pentru ambalarea produselor instabile sau neregulate. Cele două ghidaje laterale reglabile pot conține produse cu o lățime maximă de până la 430 mm.


Modular 50 S Steel It Mașină unghiulară semi-automată, oferă o flexibilitate maximă a ambalajelor și un produs de calitate la un preț competitiv, fiind perfectă pentru aplicații alimentare. Mașina poate fi utilizată pentru ambalarea produselor folosind orice material, producând rezultate extrem de atractive. Vopseaua utilizată o face foarte rezistentă la umiditate, utilizând un sistem de etanșare controlat electronic și dispozitive de siguranță. Linile pot fi utilizate în modul automat sau semiautomat, iar programele de operare pot fi personalizate pentru a simplifica procesul de ambalare și pentru a maximiza productivitatea. Caracteristici: - Cuțit de etanșare acoperit cu teflon - Bară de etanșare dublă cu amortizor - Sistem de răcire cu ciclu continuu - Mod manual sau automat

- Placă de lucru reglabilă - Curea transportoare cu motor cu viteză reglabilă - Deversor de deșeuri de film -Contor de produse - Suport rulou integrat - Placă de ambalare care poate fi blocată - Panou digital cu 6 programe - Întrerupător de urgență

Cameră Synthesis Inox Echipamentul este ideal pentru ambalarea produselor alimentare. Noul sistem de ventilație forțat, amplasat în spatele mașinii, permite menținerea unei temperaturi constante, fără supraîncălzire. Absența motoarelor garantează curățarea simplă și o igienă la cel mai înalt nivel. Etanșarea și contracția, care oferă randamente ridicate indiferent de filmul utilizat, se realizează în același timp cu setarea de valori care pot fi afișate direct pe ecran. Datorită combinării acestor inovații tehnologice, se obțin economii semnificative de energie, de până la 20%. Caracteristici: - Bariere de etanșare utile: 530x390mm - Cursă reglabilă a camerei - Comandă digitală cu 6 programe - Cărucior cu locașuri de închidere

- Etanșare + funcții de contracție - Lame de etanșare acoperite cu teflon - Înălțimi medii per/min: 5 - Dimensiunile mașinii (cu capota deschisă): - Dimensiuni maxime ale rulourilor: Ø 1280x770x1400mm 250x600mm - Greutatea mașinii (net / brut): 100/134Kg 220V/3,2 - Înălțimea planului de lucru: 915mm Kw

eVac 65 Noua mașină automată de ambalare cu vid cu conținut tehnologic înalt este o mașină inovatoare, compactă, de înaltă tehnologie. eVac 65 este un echipament de ambalare a produselor alimentare în ambalaje de dimensiuni medii sau mari, în laboratoarele de prelucrare. Funcționarea rapidă și simplă, automată, cu o putere mare, oferă un avantaj imens atât în termeni de muncă, cât și în timpii de producție. Se obține cea mai mare eficiență și viteză pornind de la panoul de control color touchscreen, care permite o setare rapidă și intuitivă a programului cu mai multe opțiuni, funcții și cicluri diversificate. Program exclusiv pentru carne: eVac 65 este o mașină excelentă pentru ambalarea în vid a cărnii. Datorită tehnologiei Schneider Electric, este posibilă descărcarea unei anumite aplicații care va permite transferul și reproducerea ecranului tactil color pe tablete și smartphone-uri. Acest lucru permite programarea mașinii de la distanță, solicitarea tele-asistenței, verificarea volumelor de ieșire și verificarea oricărei opriri

de producție, fiind posibil să setați până la 100 de programe specifice cu numele produsului ambalat, pentru a defini procentul de vid, timpul de descărcare și de etanșare.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 73


afacere / Tehnologii de ambalare - lapte

Tendințe tehnologice în ambalarea lactatelor Nora Marin

Ambalajul pentru lapte sau lactate nu mai este de mult o simplă cutie de carton sau o simplă folie din plastic, industria specifică furnizând în permanență noi și noi soluții tehnologice. Iată, așadar, o trecere sumară în revistă, a celor mai noi tendințe tehnologice în materie de ambalare a produselor lactate, tendințe rezumate de studiul "Recent Trends in Packaging of Dairy and Food Products", publicat de Science Direct. Ambalajul activ Ambalajul activ utilizează o tehnologie care încorporează anumite elemente în foliile de ambalaj sau în recipientele de ambalare, prin care ambalajul, produsul și mediul interacționează pentru a prelungi termenul de valabilitate sau pentru a spori siguranța și proprietățile senzoriale ale produsului, precum și pentru menținerea calității produsului alimentar (Priyanka și Anita, 2014). Ambalajul activ este din ce în ce mai utilizat, mai ales în sectorul lactatelor. Sisteme și filme de absorbție a oxigenului Unele dintre cele mai eficiente inovații tehnologice este sistemul de eliminare a oxigenului din ambalaj. Materiale cum ar fi fierul, încorporat în structuri de ambalaj, combină chimic și elimină eficient oxigenul din interiorul ambalajului. Sistemul se bazează pe oxidarea fierului și a sărurilor feroase, pentru a forma un oxid stabil (de Abreu și colab., 2012). Un gram de fier va reacționa cu 300 cc. de O2 (Labuza, 2017). Mai pot fi însă utilizate și alte materiale, cum ar fi: sulfiți, bor, coloranți fotosensibili și enzime. Clasificarea

absorbantului depinde de mecanismul de activare: auto activat, activat cu apă, activat cu UV, și viteza de reacție: rapidă, medie și cu efect lent. Principalii furnizori de astfel de soluții tehnologice, pe plan mondial, sunt: Ageless, Fresilizer, Oxyguard, Zero2, Vitalon, PureSeal, Bioka și Un exemplu îl reprezintă ambalajul pentru iaurtul probiotic, îmbogățit cu oxidaza glucoză, menținându-se astfel niveluri scăzute de O2 dizolvat și viabilitatea celulară a B. longum și L. acidophilus dincolo de a 21-a zi de depozitare, la temperatura de refrigerare (Cruz și colab., 2012). Un studiu separat, privind laptele UHT ambalat cu film de absorbție de oxigen, a arătat o reducere în conținutul de oxigen dizolvat de 23% -28%, în timpul depozitării (Perkins et al., 2017). Ambalaj cu absorbție de CO2 Amortizoarele de dioxid de carbon conțin materiale precum hidroxidul de calciu, hidroxid de sodiu, hidroxid de potasiu, oxid de calciu și silicagel. Mecanismul este dat de formula de mai jos: CaO + H2O → Ca (OH) 2 Ca (OH) 2 + CO2 → CaC03 + H20 Ambalajul are aplicații în brânzeturi dar și în alte alimente. (Kerry și colab., 2016). Ambalaj cu amortizor de umiditate În cazul alimentelor sensibile la umiditate, excesul în ambalaj poate avea efecte dăunătoare, cum ar fi coacerea (în produse pul-

74 MEAT-MILK / MAI 2018


verulente), înmuierea produselor (deserturi lactate cu adaosuri crocante), și umezirea produselor higroscopice (Brody et al., 2014). Pentru a contracara aceste acțiuni, în confecționarea ambalajului pot fi utilizate: dioxidul de siliciu-gel, oxid de calciu, clorura de calciu și amidonul modificat, care acționează ca absorbant de umiditate (Suppakul et al., 2013). Tehnologia se bazează pe umectarea între două straturi ale unui film foarte permeabil la vaporii de apă, controlând astfel excesul de umezeală. Controlul relativ al umidității (RH) se efectuează folosind săruri precum CaCl2, MgCl2, în materialele de ambalare. (Mohan et al., 2011).

Materialele antimicrobiene cu denumire comercială sunt: AgION (AgION Technologies LLC, SUA), MicroFree (DuPont, USA), Sanitized (Sanitized AG/Clariant, Elveția), Zeomic (Shinanen New Ceramics Co., Japonia), MicroGardTM (Rhone-Poulenc, USA). Ambalajul antioxidant

Eliberarea sau absorbția aromelor și a mirosurilor Mirosurile și aromele neplăcute sunt neajunsuri ale întregii industrii alimentare. Includerea triacetatului de celuloză, a hârtiei acetilate, acid citric, sare feroasă, cărbune activ, argile și zeoliți, în materialul de ambalare, poate conduce la absoarbția aromelor și mirosurilor nedorite (Almenar et al., 2009), îmbunătățind calitatea organoleptică a produsului. De exemplu, ambalajul cu adaos de carbon activ încetinește schimbările de proprietăți, îmbunătățind atributele senzoriale (Bailen și colab., 2016).

Componenții antioxidanți risipesc radicalii, inhibând inițierea și propagarea lanțului de rupere sau suprimarea formării radicalilor liberi, prin legarea la ionii metalici, reducând peroxidul de hidrogen și suprimarea superoxidului și a oxigenului singlet. În acest scop sunt utilizați compuși, cum ar fi plantele aromatice, vitaminele naturale (vitamina C și vitamina E) și polifenolul (Murthy et al., 2012). Substanțe precum BHA și BHT pot fi, de asemenea, încorporate în filme poliolefine (Brody, 2011), fiind indicate în ambalarea laptelui praf. (Restrepo și colab., 2016).

Ambalaje pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză

Ambalaje cu indicatori de temperatură (TTI)

Beta-galactozidaza (lactaza), poate fi atașată covalent la densitate joasă, cu funcționalitate superficială a foliei de polietilenă care, în acest mod, acționează ca ambalaj activ. Acest tip de ambalaj este folosit pentru alimentele destinate persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză, fiind utilizat în ambalarea laptelui și altor produse lactate (Goddard et al., 2017).

Siguranța și calitatea produselor sunt afectate de variațiile de temperatură și, prin urmare, este necesară monitorizarea acesteia în timpul depozitării. Indicatorii de temperatură-TTI, sunt dispozitive care arată schimbarea ireversibilă a unei caracteristici fizice, de obicei, culoare sau formă, ca răspuns la temperatura presetată (Pavelkova, 2013). Indicatorii TTI monitorizeză rodusul în mod continuu, înregistreză datele și indică influența generală a istoricului temperaturii pe produs. Răspunsul se face la substanțele chimice și modificările enzimatice sau microbiologice (Taoukis, 2012). În funcție de mecanismul de răspuns, TTI pot oferi un istoric parțial sau complet. Indicatorii TTI disponibili sunt Tempix-Suedia, MonitorMarkTM-3MTM (indicator bazat pe etichetă cu difuzie), Timestrip, Fresh-Check (bazat pe polimeri), Checkpoint (bazat pe sistemul enzimatic).

Ambalajul antimicrobian Ambalajul antimicrobian este utilizat pentru a controla sau chiar și pentru a preveni creșterea nedorită a microorganismelor sau degradarea acestora, prin eliberarea de substanțe antimicrobiene. Practici cum ar fi adăugarea unui plic conținând substanță antimicrobiană în ambalaj, dispersarea agenților bioactivi în pelicula de ambalare sau acoperirea cu agenți bioactivi pe suprafața materialului de ambalare, intră sub acest sistem. Acesta funcționează prin extinderea fazei de întârziere și prin reducerea fazei de creștere a microorganismelor. Clasa de compuși antimicrobieni include: anhidridă acidă, antibiotic, bacteriocin, acid organic, polizaharidă etc (Han, 2015). În acest scop, filmele de acoperire cu chitosan au fost testate împotriva Pseudomonas în brânză Emmental, înregistrându-se o reducere cu mai mult de două unități logaritmice a efectelor nedorite, făcând posibilă prelungirea duratei de depozitare.

Etichete cu identificare rin frecvență radio Identificarea prin radiofrecvență (RFID) este un sistem care utilizează unde radio pentru a urmări produsele, oferind informații privind calitatea acestuia. RFID utilizează etichete speciale sau transpondere (transportatori de date), receptoare și sisteme informatice (software, hardware, rețele și baze de date) (Brody și colab., 2017).

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 75


afacere / Tehnologii de ambalare - lapte

Roboți de paletizare destinați sectorului lactatelor Maria Demetriad

Adoptarea roboților pe fluxurile tehnologice nu doar că este din ce în ce mai necesară ci, este obligatorie, în condițiile în care se urmărește optimizarea costurilor și a profitului. De aceea, sistemele de paletizare robotizate reprezintă o soluție eficientă. Iată câteva exemple de roboți de paletizare, indicați în ambalarea finală a lactatelor. (Sursa: www.ptchronos.com)

Premier Tech Cronos RPZ-510/515 Robotul compact RPZ-510/515 este o celulă robotizată entry level. Cu un spațiu minim de podea, această soluție permite paletizarea unei game largi de produse, cu schimbare optimizată. Paletizatorul preia produsele dintr-un transportor gravitațional și le manipulează cu ajutorul unui dispozitiv de aspirație sub vid, fiind disponibile și dispozitive de prindere. Încărcăturile sunt construite în timp ce paletul se află direct pe podea iar transferurile sunt efectuate prin orice echipament de manipulare a paleților, manual sau mecanizat. Interfața utilizatorului, integrată la controlerul robotului, facilitează operarea și întreținerea. Caracteristici: - Amprentă redusă - Manipularea manuală sau mecanizată a paleților - Echipamente periferice controlate de controlerul robotului - Toate măsurile de siguranță necesare - Instalare și pornire rapidă și simplă

-S chimbarea rapidă a modelelor de paletizare prin rețetele stocate -U pgrade la Robot M-410iB/160 sau M-410iB/140H FANUC pentru încărcături și/sau rate mai mari -D ispozitiv de prindere servo-lateral pentru suportul inferior al unităților. -Z onă dublă de prindere în vid, pentru selectarea dublă și creșterea ratelor - Transportor alimentat -M anipularea de către robot unui strat superior/superior

Premier Tech Cronos RPZ-520/525 Mașina de paletizare robotizată RPZ-520 este un paletizator complet automat, cu manipularea paleților neîncărcați, de către robot. Transferul de paleți prin transportor către o stație de descărcare, permite reducerea semnificativă a intervențiilor operatorului. Ecranului tactil permite interacțiunea ușoară cu celula robotizată, fie pentru a selecta rețeta de model, fie pentru a optimiza parametrii de paletizare. Flexibilitatea acestui paletizator îi permite să se ocupe simultan de mai multe produse și de ieșirea paleților. Acesta este sistemul optim de paletizare, acolo unde automatizarea și flexibilitatea sunt necesare. Caracteristici: - Alimentarea automată a paleților - Transportor cu presiune zero - HMI - Controler logic programabil (PLC) Allen-Bradley Compact Logix - Dispozitive de siguranță - Schimbarea rapidă a modelelor de paletizare prin rețete stocate - Upgrade la Robot M-410iB/160 sau M-410iB/140H FANUC

76 MEAT-MILK / MAI 2018

-D ispozitiv de prindere cu sertar lateral -D ispozitiv dublu de prindere în vid, pentru selectarea dublă -A dăugarea unui al doilea transportor de alimentare și/sau de ieșire pentru paleți -A limentare cu foaie de alunecare și distribuitor de foi superioare -C omutator Ethernet pentru conexiunea VPN la distanță - Interfață (HMI) prin intermediul ecranului tactil color Allen-Bradley Panel View Plus 1000


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 77


afacere / ,MANAGEMENT

GrECo JLT, un partener de încredere pentru fermierii și procesatorii de carne și lapte din România Ce faceți dacă...? ¥ Aveți un caz de contaminare accidentală sau intentionață din partea unui angajat sau parte terță?

¥ Terța persoană vă șantajează să contamineze produsele cu intenția obținerii unui avantaj financiar? ¥A pare o campanie negativă la adresa dumneavoastră în urma retragerii produselor de pe piață?

Contaminarea produselor este un risc semnificativ pentru companii, în special pentru industria alimentară. Principalul risc acoperit: contaminare produse în timpul ciclului de productie, în depozit sau pe timpul transportului în mod accidental sau cu rea voință. Se pot acoperi: ¥ c osturi generate de vătămarea corporală sau decesul consumatorilor, ¥ c osturi suportate de compania producătoare ca urmare a întreruperii activității pentru depistarea cauzei, ¥ c osturi de expertiză sau costuri de marketing pentru refacerea imaginii.

78 MEAT-MILK / MAI 2018

De asemenea, conform datelor preliminare publicate de Buletinul procedurilor de insolvență, în 2017 s-au deschis 8.526 proceduri noi, în creștere cu 3%, față de anul anterior. România raportează un nivel mediu al companiilor insolvente, raportat la 1.000 de firme active, de 2,4%, adică, de aproape două ori media din Europa Centrală și de Est. În clasamentul primelor 10 sectoare insolvente se află și industria alimentară și a băuturilor, arată Studiul insolventelor din România-2018, realizat de Coface.


Sunteți o companie care...?

¥ Vinde bunuri sau prestează servicii către persoane juridice din mediul privat ¥E mite facturi cu plata la termen și doriți să evitați riscul de neîncasare provocat de neplată sau insolvență

Brokerul Greco JLT România vine în sprijinul dumneavoastră printr-un instrument de credit comercial care protejează cel mai de preț activ al unei companii: creanțele. Creanțele pot reprezenta mai mult de o treime din totalul activelor dumneavoastră. Aflați într-o lume instabilă, asigurarea de credit comercial oferă certitudinea că, în eventualitatea în care ceva nu merge bine, veți beneficia de acoperire.

Am fost implicați, cu rezultate foarte bune, în negocierea despăgubirilor aferente unor daune pe polițele de asigurare intermediate, eforturile noastre în calitate de consultant probându-se și în cazul unor despăgubiri majore din domeniu, însumând o valoare totală de aproximativ 7mil.EUR pentru 2 fabrici de procesare a cărnii. În cazul fermierilor dar și al procesatorilor de carne și lapte, compania noastră propune pentru businessul acestora, atât asigurări punctuale, cât și pachete de asigurare, ținând cont de specificul de activitate al fiecăruia și de riscurile la care se expun.

Pentru mai multe informatii, vă rugăm să contactați specialistul GrECo JLT România Departament Food&Agro: ADINA CĂVESCU

Susținem dezvoltarea sustenabilă a unui număr însemnat de clienți, companii multinaționale dar și companii locale, cu reputație din comert, industrie, asociații și autorități locale, printre care și producători de lactate, procesatori și producători de carne, fermieri, și suntem recunoscuți pentru calitatea soluțiilor personalizate de asigurare oferite și implicarea deosebită în afacerea partenerilor noștri.

GrECo JLT știe să fie întotdeauna aproape de clienții săi! Astfel,dacă dețineti o afacere în domeniul agricol, dacă sunteți fermier sau procesator de carne sau de lapte, GrECo JLT România vă este alături în orice moment, în special în cele grele, când dauna s-a produs și aveți nevoie rapidă de despăgubire pentru a asigura în continuare bunul mers al afacerii!

Str. Sfânta Vineri, nr. 29, corp B, etaj 1, Sect. 3, 030203, București, România Telefon : +40753.124.348 E-mail: A.Cavescu@ro.greco.eu www.greco-jlt.com; www.jltgroup.com

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 79


afacere / siguranþa alimentarã

Aditivii pentru furaje

EFSA: Utilizarea

aditivilor în hrana animalelor de fermă Maria Demetriad

Furajele sunt importante pentru sănătatea animalelor, pentru mediu și pentru siguranța alimentelor de origine animală. Există numeroase exemple de legături strânse între siguranța furajelor și alimentele pe care le consumăm.

De exemplu, masa de carne și oase de mamifere (MBM) a fost interzisă din hrana pentru animalele de fermă, deoarece a fost legată de răspândirea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB) la bovine și de carnea infectată cu ESB asociată cu varianta Creutzfeldt- Jakob (vCJD), la om. Nutriția animalelor depinde de o serie de factori, incluzând speciile și vârsta animalelor, tipul de hrană produsă (cum ar fi carnea, laptele sau ouăle) prețul, disponibilitatea și valoarea nutritivă a diferitelor furaje, factori geografici, climat. Tipurile de furaje includ: fânul, paiele, silozul, uleiurile și boabele, dar și produsele fabricate, care în mod obișnuit sunt amestecuri de materii prime pentru furaje, care pot conține aditivi. 80 MEAT-MILK / MAI 2018

Aditivii din furaje joacă un rol important în zootehnia modernă și sunt un punct central al cadrului de reglementare al UE. Aceștia sunt utilizați în hrana animalelor, pentru a îmbunătăți caracteristicile hranei, aroma sau pentru a face ca furajele să fie mai ușor digerabile. Acestea sunt adesea folosite în producția agrozootehnică intensivă, pe scară largă. Aditivii pentru furaje includ: ¥A ditivi tehnologici: conservanți, antioxidanți, emulgatori, agenți de stabilizare, regulatori de aciditate, aditivi pentru însilozare etc. ¥A ditivi sensoriali: arome, coloranți etc. ¥A ditivi nutriționali: vitamine, aminoacizi, oligoelemente etc. ¥A ditivi zootehnici: agenți de digestibilitate, stabilizatori ai florei intestinale etc. ¥ Coccidiostatice și histomonostatice


În plus, prelucrarea semințelor comerciale de bumbac, utilizând încălzire și abur, este o practică uzuală în UE și reduce considerabil nivelurile de gossypol. Grupul CONTAM a ajuns la concluzia că nivelurile maxime legiferate de gossypol din furaje nu ar avea nici un efect negativ asupra sănătății animalelor. În mod similar, reziduurile din produsele de origine animală ar fi foarte puțin probabile și nu ar afecta sănătatea umană. Contaminarea cu mercur

Coloranții Coloranții folosiți ca aditivi alimentari pot fi autorizați ca aditivi pentru hrana animalelor. Evaluarea siguranței aditivilor alimentari și a aditivilor pentru hrana animalelor este efectuată de diferite grupuri științifice la EFSA, având cerințe diferite privind datele, datorită cadrelor de reglementare separate din cele două domenii. Cu toate acestea, panourile EFSA își coordonează activitatea științifică pentru a asigura coerența abordărilor lor de evaluare a riscurilor și luarea în considerare a informațiilor științifice disponibile în aceste domenii. Contaminarea cu gossypol Gossypolul este un compus de apărare produs de plantele de bumbac împotriva dăunătorilor. Deoarece semințele de bumbac sunt bogate în ulei și proteine, ele sunt adesea folosite ca suplimente alimentare. Cu toate acestea, gossipolul este enumerat ca substanță nedorită în hrana pentru animale și nivelurile sale sunt reglementate în anexa I la Directiva UE 2002/32 / CE.

Comisia Europeană a cerut Grupului CONTAM al EFSA să evalueze riscurile pe care le prezintă sănătatea animală prin prezența gosipolului liber (forma ușor de extracție a gossypolului), în furaje. De asemenea, grupul a evaluat riscurile pentru sănătatea umană, ca urmare a consumului de produse animale care conțin reziduuri de gossypol. Principalul organ țintă al toxicității gossypol după expunerea pe termen lung la mamifere, inclusiv la oameni, este testiculul, cu reducerea

producției și motilității spermatozoizilor. Avizul adoptat a concluzionat că animalele monogastrice, cum ar fi porcii și iepurii, sunt cele mai sensibile la toxicitatea gossypolului, în timp ce rumegătoarele sunt mai tolerante. Există o lipsă de date privind conținutul de gossypol în hrana pentru animale și transportarea în produsele animale. Cu toate acestea, importurile de semințe de bumbac în UE au scăzut în ultimii ani și se utilizează relativ puțin ca hrană pentru animale.

În 2008, grupul CONTAM a adoptat un aviz privind prezența mercurului în hrana animalelor. Mercurul este un element care apare în mod natural în mediul înconjurător dintr-o varietate de surse, inclusiv în activități umane. Mercurul este cel mai obișnuit compus organic din mediul înconjurător. Acesta bioacumulează și biomagnifică de-a lungul lanțului alimentar, în special în lanțul alimentar acvatic, și este ușor absorbit în tractul gastro-intestinal al animalelor și al oamenilor, ceea ce poate duce la afectarea rinichilor și poate avea un impact asupra dezvoltării neurologice. Cea mai obișnuită sursă de mercur din furajele animale este făina de pește, un supliment de proteine cu conținut ridicat de proteine, produse din deșeurile provenite din pescuit sau pești care nu sunt adecvați consumului uman. Grupul a constatat că marea majoritate a probelor de furaje analizate în statele membre au avut concentrații sub nivelurile maxime stabilite în legislația UE. De asemenea, grupul a constatat că cele mai ridicate niveluri de mercur raportate în somonul de crescătorie, sunt de aproximativ cinci ori mai mici, decât nivelul maxim al UE stabilit pentru a asigura siguranța consumatorilor.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 81


afacere / siguranþa alimentarã Hrănirea rumegătoarelor cu făină de pește Făina de pește a fost interzisă în furajele pentru rumegătoare, în conformitate cu reglementările privind EST, din cauza dificultăților de a detecta făină de carne și oase în furajele care conțin făină de pește în cazul în care s-ar produce o contaminare încrucișată. În februarie 2007, EFSA a emis un aviz ca răspuns la Parlamentul European cu privire la situația actuală în ceea ce privește riscurile pentru sănătatea hrănirii rumegătoarelor cu privire la riscul de sănătate în ceea ce privește EST și dacă aceasta ar putea avea consecințe negative în ceea ce privește sănătatea publică. Cererea referitoare la procesul de revizuire a normelor UE, prin care managerii de risc au luat în considerare posibilitatea de a permite hrănirea cu făină de pește a rumegătoarelor tinere și introducerea unui nivel de toleranță pentru făina de pește în hrana pentru bovine adulte

82 MEAT-MILK / MAI 2018

în condiții stricte. Pentru mai multe informații, a se vedea: Avizul privind evaluarea riscurilor pentru sănătatea hrănirii rumegătoarelor cu făină de pește în raport cu riscul de EST. Evaluarea riscurilor de mediu ale aditivilor Aditivii pentru hrana animalelor sunt adesea utilizați în producția agricolă intensivă pe perioade lungi de timp, iar mulți sunt ușor excretați în mediul înconjurător. Evaluarea potențialelor riscuri pentru mediu este, prin urmare, o parte importantă a procesului de evaluare a riscurilor. Grupul FEEDAP a adoptat un aviz privind dezvoltarea unei abordări științifice armonizate pentru evaluarea acestor riscuri pentru mediu. Acesta a propus o metodologie pentru a prezice concentrațiile de aditivi pentru hrana animalelor, care să țină seama de practicile actuale în agricultură și acvacultură în UE. Industria, asociațiile profesionale, autoritățile naționale și internaționale în domeniul siguranței hranei pentru animale și experții în evaluarea

riscurilor au fost consultați înainte de adoptarea documentului. Propunerea EFSA a fost transmisă Comisiei Europene, pentru a fi utilizată în elaborarea de noi orientări privind evaluarea riscurilor aditivilor pentru hrana animalelor, care este responsabilitatea Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală. Evaluarea riscului pentru furajele modificate genetic Multe dintre aplicațiile OMG evaluate de EFSA sunt destinate în principal utilizării în hrana animalelor, de exemplu aplicațiile pentru diferite tipuri de porumb modificat genetic și soia. Furajele pentru animale fabricate din sau conținând OMG sunt reglementate în UE prin Directiva 2001/18/CE, privind diseminarea deliberată în mediu a OMG-urilor și a Regulamentului (CE) nr. 1829/2003, privind alimentele și furajele modificate genetic. Companiile care solicită introducerea unui OMG pe piața UE trebuie să precizeze în domeniul de aplicare al cererii dacă este destinat utilizării în alimente și/sau

hrana pentru animale, precum și alte utilizări cum ar fi importul, prelucrarea sau cultivarea. Acest lucru devine transparent în informațiile publicate de EFSA cu privire la aplicațiile OMG pe care le primește. În cadrul evaluărilor riscurilor, comisia OMG examinează: •caracterizarea moleculară a produsului modificat genetic, ținând cont de caracteristicile organismului donor și de primitor; •caracteristicile compoziționale, nutriționale și agronomice ale produsului genetic; •toxicitatea și alergenicitatea potențială a produsului modificat genetic; •impactul potențial asupra mediului după o eliberare deliberată a produsului genetic modificat genetic. EFSA a primit o serie de cereri de aditivi pentru hrana animalelor, produse din microorganisme modificate genetic, inclusiv preparatele enzimatice Natuphos® (3-fitază), Phyzyme XP (6-fitază) și Phytase SP 1002 (3-fitază). (Cf. EFSA panel renewal 2018: Animal Feed)


Festo Pack Expo

În premieră, Festo vă așteaptă la Pack Expo 2018. Rezervați în calendar perioada 16-19 mai 2018, pentru a vizita standul Festo, la Romexpo, în hala B2, stand 20. Inginerii noștri vă așteaptă pentru a vă prezenta cele mai noi soluții pentru automatizarea producției în industria dumneavoastră! Descărcați invitația gratuită, accesând codul QR alăturat REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 83


afacere / Piața

Raport USDA:

Sursele de import cu alimente ale României Nora Marin

Așa cum am făcut în alte rânduri, și de această dată vă prezentăm extrase din rapoartele unor guverne străine care analizează industria alimentară din România, convinși fiind că imaginea pe care o conturează străinii este mai corectă decât cele schițate aici.

De această dată, ne oprim la Raportul ÒUSDA GAIN Report Number RO1704/Retail foods/06.01.2018Ò, avizat de raportorul Russ Nicely, raport care ne-a parvenit la redacție. Analiza debutează cu o prezentare generală a retail-ului alimentar românesc dar și a principalilor jucători. Cum, în general, aceste date sunt cunoscute, ne-am oprit asupra concluziilor care vizează perspectivele din domeniu și, mai ales, asupra principalelor surse de import cu produse alimentare ale României. Tendințele retail-ului românesc Potrivit raportului USDA care citează un studiu Euromonitor din noiembrie 2017, reatilul modern din România a ocupat poziția de lider în vânzarea cu amănuntul. Primele cinci locuri au fost deținute de Kaufland, Carrefour, Lidl, Auchan și Mega Image, reflectând atracția lor pentru consumatorii de gamă largă de produse, promoții și pretenții de a furniza prețuri zilnice scăzute. Pătrunderea puternică a etichetei private a reprezentat, de asemenea, o sursă de popularitate crescută în rândul gospodăriilor cu venituri mai mici. Extinderea departamentelor non-alimentare și oferirea de produse la prețuri reduse au transformat comercianții 84 MEAT-MILK / MAI 2018

internaționali în furnizori sensibili de produse non-alimentare. Aceasta a consolidat poziția acestor comercianți în cadrul comerțului cu amănuntul în România. Deși moderată, creșterea economică este de așteptat să se mențină, ceea ce anticipează o mărire a veniturilor disponibile, menținând încrederea consumatorilor în economie și în viitor. De asemenea, se estimează că vânzările în comerțul cu amănuntul vor continua să crească în perioada de prognoză, deși într-un ritm mai lent,

comparativ cu creșterea medie a perioadei de revizuire. Deși la o rată mai scăzută, creșterea înregistrată în perioada de revizuire târzie este puțin probabil să fie susținută în viitorul apropiat, ca urmare a concurenței puternice, a promoțiilor și a accentului pus pe eticheta privată. Factori suplimentari sunt procentul ridicat al populației rurale cu venituri mici disponibile și migrație externă, care va continua să aibă un impact negativ asupra cererii pentru bunurile cu amănuntul, afectând ratele de creștere.

Dezvoltarea economică și stabilitatea politică sunt elemente esențiale, care influențează dezvoltarea pieței locale cu amănuntul. De asemenea, un rol important în dezvoltarea modernă a comerțului îl joacă eforturile furnizorilor și comercianților de a îmbunătăți calitatea infrastructurii și a lanțului de distribuție. În plus, consumatorul din România a devenit informat, comparând mai multe lanțuri și cumpărând din ce în ce mai mult mizând pe politica justă a prețurilor. Obiceiurile de consum se schimbă și tot mai mulți oameni preferă


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 85


afacere / siguranþa alimentarã mium, și au dezvoltat segmente suplimentare, cum ar fi bio sau super-premium.

să achiziționeze mai degrabă o dată pe săptămână, decât în fiecare zi, în magazinele mici din cartier. Dezvoltarea noilor concepte Proiectele de vânzare cu amănuntul recente au adăugat noi concepte, pentru a face diferența între comercianți, cum ar fi galeriile de vin sau pavilionul natural-organic. Una dintre acestea este Galeria de vinuri de la Mega Image, cu o gamă de 900 de mărci de vinuri și casier dedicat. Un altul, tot de la Mega Image, este Equilibrium Health and Wellness, unde aproximativ 10 categorii de produse sunt gata de vânzare: produse ecologice, mirodenii, semințe și germeni, materii prime-vegane, nutriție sportivă, suplimente alimentare, vitamine etc. Comerțul online este o altă mișcare realizată de Mega Image într-un parteneriat cu cel mai mare retailer online (eMag), care oferă aproximativ 7.500 de produse, cu acoperire națională. Un alt concept nou de vânzare, apărut încă din 2015, este magazinul specializat Gusturi Românești, condus de Mega Image. Urmând modelul, Kaufland a dezvoltat conceptul ÒVreau din RomâniaÒ, iar Carrefour mizează tot mai mult pe produsele furnizate de cooperativele de fermieri pe care le-a înființat încă de acum doi ani și pe care le sprijină direct. Kauflad a urmat inițiativa francezilor, înființând, la rându-i, cooperative. 86 MEAT-MILK / MAI 2018

Potrivit companiilor de cercetare de piață, produsele alimentare reprezintă două treimi din totalul coșului anual de cumpărături. Consumatorii au început recent să acorde mai multă atenție produselor premium. De la diminuarea drastică a TVA-ului, clienții au început să treacă la produse mai scumpe din aceeași categorie. Categoriile de produse cu valoare adăugată, cum ar fi pește și fructe de mare, fructe uscate, miere, cereale pentru micul dejun și cidru, au crescut spectaculos, în 2017. Private label în România Dezvoltarea formelor comerciale moderne a adus modificări ale comportamentului consumatorilor români, determinate inclusiv de brandurile private ale magazinelor. Acestea au fost dezvoltate pentru toate categoriile majore de alimente și băuturi. Ca principală strategie de manipulare, private label se bazează continuu pe imaginea lor din mintea consumatorului, deoarece unele mărci sunt cunoscute, dar nu sunt asociate cu magazinul care le oferă, în timp ce altele nu sunt cunoscute, dar este cunoscut că magazinul oferă branduri private. În ultimii ani, comercianții cu amănuntul au inițiat diferite strategii de segmentare a prețurilor, pentru a avea o abordare mai bună a diferitelor moduri de achiziție ale consumatorilor. Acestea au pornit de la segmentarea clasică: economică, de masă și pre-

O tendință semnificativă este extinderea etichetelor private către alte sectoare, din afara sectorului alimentar, cum ar fi echipamentele electronice și a celor pentru prepararea produselor alimentare. În România, ca în toate celelalte țări cu o puternică pătrundere a etichetelor private, se preconizează că retailul va intra pe piețe de nișă, care oferă produse internaționale și alte specialități, cum ar fi: organice, fără gluten, etnice și premium, cu beneficii nutriționale mari pentru consumatori. Însă, în ultimii doi ani, consumatorii au devenit mai precauți, în ceea ce privește siguranța alimentară, atunci când achiziționează orice produs. Din cauza lipsei de identificare a producătorului pe eticheta acestor produse, consumatorii sceptici sunt rezistenți față de acest segment. Categoria private label va continua să crească, specialiștii din domeniul comerțului cu amănuntul prognozând pentru România o creștere a cotei de piață de 20%. Principalele lanțuri de vânzare cu amănuntul care comercializează produse cu etichetă privată, atât produse alimentare, cât și produse nealimentare,

sunt Carrefour (Marca 1), METRO (Aro și METRO Quality), BILLA (Clever), Cora (Winny), Mega Image KAUFLAND (KClassic). Alte magazine precum Auchan, Profi, Penny Market au mărci private. În plus față de K-Classic, Kaufland România a lansat recent două mărci private de etichetare K-Bio și K-take it veggie, care includ peste 70 de produse ecologice, vegetariene și vegane. Gama K-Bio cuprinde peste 43 de produse organice de calitate premium, certificate și care corespund normelor ecologice stricte reglementările Comisiei Europene. Categoria K-take it veggie constă din 34 de produse vegetariene și vegane. Marca privată de etichetare K-take it veggie a fost lansată în octombrie 2016 în Germania. Provocările și oportunitățile cu care se confruntă industria private label se bazează pe factori interni și externi. Printre influențele externe se numără puterea concurenței, fundalul economic, globalizarea, opțiunile de cumpărare a clienților și tehnologia în creștere în comerțul electronic. Printre factorii interni se numără creșterea cotei de piață în retailul modern, optimizarea costurilor, inovarea și lansarea de numeroase produse noi.


REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 87


afacere / Piața Structura canalelor de distribuție Pe lângă furnizorii locali, importatorii și distribuitorii sunt furnizori direcți pentru magazinele cu amănuntul, fiind familiarizați cu legislația existentă, practicile comerciale și clienții. Majoritatea importatorilor și distribuitorilor au canale de distribuție cu acoperire națională. O strategie pentru intrarea pe piață este de a lucra direct cu ei. Magazinele mici achiziționează produse alimentare în principal de la angrosiști și Cash & Carries. Deoarece, cea mai mare parte a structurii de vânzare cu amănuntul este încă realizată de magazine mici de produse alimentare, este important să se ajungă la acești angrosiști. O altă strategie este găsirea unui reprezentant local exclusiv. În acest caz, reprezentantul ar fi dedicat în totalitate selecției de produse ale exportatorilor și va fi responsabil pentru toate activitățile de promovare (publicitate, eșantionare). Având în vedere extinderea comerțului cu amănuntul modern, unele supermarket-uri și hipermarket-uri au început să-și dezvolte propriile centre logistice. Cu toate acestea, deoarece chioșcurile și magazinele tradiționale scad ca număr, distribuitorii continuă să joace un rol important pe piața cu amănuntul. Pe termen mediu și lung, se așteaptă o concentrare și o consolidare a pieței în rândul distribuitorilor, deoarece, unele companii ar putea să nu dispună de suficiente resurse pentru a răspunde nevoilor crescânde ale comercianților cu amănuntul mai mari. Principalele surse de import ale României Marea majoritate a surselor de import ale României cu materii prime destinate procesării alimentelor, dar și a produselor alimentare finite sunt din Uniunea Europeană. În datele cuprinse de raportul USDA se menționează că referirile la importuri cuprind inclusiv alimentele private label, fără însă a defalca. Iată datele valabile la finalul anului 2016, exprimate în procente și USD:

88 MEAT-MILK / MAI 2018

Carne de porc (Argumente: Structura comercială UE, calitate bună a cărnii, proximitate, lanț de aprovizionare bine structurat): Valoare: 333, 069 milioane USD Din total: Germania: 30 % Ungaria: 18 % Spania: 17 % Olanda: 12 % Carne de pasăre (Argumente: Oferta UE, prețuri foarte competitive, distanțe scurte): Valoare: 162, 375 milioane USD Din total: Ungaria: 31 % Polonia: 20 % Germania: 12 % Olanda: 11 % Carne de vită refrigerată și congelată (Argumente: Oferta UE, calitate bună, surse în regiune): Valoare: 58, 449 milioane USD Din total: Germania: 60 % Italia: 14 % Polonia: 12 % Ungaria: 5 % Pește congelat și fructe de mare (Argumente: Prețuri competitive, distanțe scurte): Valoare: 168, 088 milioane USD Din total: Olanda: 15 % Suedia: 10 % Spania: 10 % Italia: 9 % Produse din carne (Argumente: Proximitate, lanțuri de aprobizionare consistente, reglementări UE): Valoare: 53, 106 milioane USD Din total: Ungaria: 30 % Polonia: 23 % Germania: 17 % Cehia: 9 %


Produse lactate, ouă, miere (Argumente: Acces liber al firmelor din UE, proximitate): Valoare: 357, 680 milioane USD Din total: Germania: 29 % Polonia: 20 % Ungaria: 19 % Italia: 6 % Pește procesat (Argumente: Procesare de bună calitate la prețurifoarte bune): Valoare: 53, 817 milioane USD Din total: Polonia: 22 % Germania: 21 % Thailanda: 12 % Italia: 11 % Nuci, semințe etc. (Argumente: Proximitate, prețuri scăzute, schimb valutar favvorabil): Valoare: 37, 661 milioane USD Din total: Ucraina: 22 % Ungaria: 13 % Italia: 11 % Statele Unite: 8 % Vegetale congelate (Argumente: Calitate bună, prețuri favorabile, ambalaj foarte bun și atractiv): Valoare: 199, 616 milioane USD Din total: Belgia: 23 % Ungaria: 13 % Polonia: 14 % Italia: 10 % Produse Pet (Argumente: Tarife preferențiale, mare diversitate, cunoaștere bună a mărcilor, proximitate, prețuri mici): Valoare: 37, 661 milioane USD Din total: Ungaria: 46 % Germania: 9 % Polonia: 8 % Italia: 5 %

Fructe și sucuri de fructe (Argumente: Tarife preferențiale, mare diversitate de sortimente, calitate foarte bună, ambalaje atractive): Valoare: 31, 582 milioane USD Din total: Olanda: 18 % Germania: 16 % Franța: 13 % Ungaria: 11 % Cereale mic dejun (Argumente: Proximitate, prețuri rezonabile, bună cunoaștere a mărcilor, ambalaje atractive): Valoare: 30, 770 milioane USD Din total: Polonia: 53 % Germania: 11 % Cehia: 10 % Franța: 6 % Vin (Argumente: Proximitate, prețuri competitive): Valoare: 46, 995 milioane USD Din total: Spania: 24 % Franța: 18 % Italia: 18 % Moldova: 13 % Spirtoase (Argumente: Imagine bună pentru consumatori, acces liber pe piața locală): Valoare: 66,915 milioane USD Din total: Marea Britania: 32 % Germania: 17 % Statele Unite: 13 % Olanda: 7 % Răcoritoare (Argumente: Tarife preferențiale, calitate foarte bună): Valoare: 71, 141 milioane USD Din total: Ungaria: 27 % Polonia: 14 % Austria: 12 % Grecia: 10 % Bere (Argumente: Acces liber pentru țările membre UE): Valoare: 25, 098 milioane USD Din total: Germania: 32 % Olanda: 17 % Polonia: 10 % Mexic: 6 %

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 89


REpere / Internațional

De ce vietnamezii și irlandezii pot, iar noi...?

Nora Marin

Intervenția guvernului de la Hanoi Potrivit unei analize efectuate de Ipsos Business Consulting asupra pieței cărnii de porc din Vietnam, aceasta a avut de suportat un regres în perioada 2006-2013, cauzat de precara stare de sănătate a animalelor din fermele industriale sau individuale din țară. Cu toate acestea, același an, 2013, a reprezentat un punct de cotitură, determinat de intervenția în forță a guvernului de la Hanoi, care, e necesar să subliniem, a adoptat sistemul politic al unui comunism de tip chinezesc, cu un unic partid autoritar, însă cu o mare deschidere pentru economia de piață. Zootehnia porcină a jucat un rol integrat în Vietnam, deoarece producția de carne de porc cuprinde aproximativ două treimi din producția totală de carne, fiind susținută de un consum ridicat. Însă, mari epizooti sau epidemii ale febrei porcine cu largă întindere au cauzat pierderi devastatoare pentru fermierii vietnamezi și au ridicat îngrijorări în rândul consumatorilor. Această situație a determinat inițiative guvernamentale pentru a impune vaccinarea împotriva impotriva febrei aftoase si PRRS, dar și luarea altor măsuri. În acest fel, între 2013 și 2016, efectivele de porci din Vietnam au crescut spectaculos, la 54,46 milioane de capete. Acest lucru sugerează o creștere dramatică și spectaculoasă a numărul de scroafe, precum și ameliorarea fermelor de reproducție.

90 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

Ultimele trei rapoarte trimestriale Rabobank, referitoare la piața globală a cărnii de porc, menționează Vietnamul ca una dintre țările care pot determina fluctuația prețului pe mapamond. E drept, Vietnamul are o populație de 91 de milioane de locuitori, în comparație cu România, care nu are decât o populație locală de cca. 18,5 milioane. Și totuși, Vietnamul? Da, Vietnamul. Ei bine, cum de ei au reușit să devină o forță de care trebuie să se țină seama pe plan global, iar România se zbate încă în zona importurilor masive? Alături producției de carne de porc, producția de lapte: Cum de reușesc irlandezii să fie în Top-ul sectorului mondial al laptelui? Ce au ei diferit față de România? Multe, foarte multe. La aceste întrebări încercăm să răspundem acum, oferindu-vă informații care provin dintr-un studiu publicat în aprilie, de Ipsos Business Consultig, cu trimitere la sectorul suinelor din Vietnam, și de la European Milk Board, care a făcut la finalul lunii martie o analiză a sectorului laptelui și lactatelor din Irlanda. acerb, are loc zilnic la frontiera cu China, porcii vitnamezi ajungând în provinciile Guangxi și Yunnan inclusiv pe rute secrete din timpul războiului cu Statele Unite. În unele raportate sunt menționate cazuri de porci vânduți chinezilor prin tunelurile construite între cele două țări, în timpul războiului. Miza pe ecologie și certificare Global GAP

Porcul, rege în Vietnam Porcul rămâne carnea dominantă în dieta vietnameză, însemnând 68% din consumul total de carne în 2016. Susținută de creșterea veniturilor și de creșterea populației, cererea de carne de porc și consumul de carne de porc au crescut în mod constant. Astfel, în perioada 2013-2016 consumul pe cap de locuitor de carne de porc a crescut de la 25,3 la 26,5 kilograme pe an.

Consumul total de carne de porc produsă local, în 2016, a fost de 2,50 milioane de tone, echivalentul a 35,76 milioane de capete, însemnând aproximativ 75% din producția de carne de porc din Vietnam. Surplusul din producția Vietnamului este exportat oficial în țările vecine, dintre care, cele mai semnificative piețe sunt Hong Kong și Malaezia (aprox. 195.643 porci, în 2016). Un comerț adițional sau, mai precis, clandestin, însă foarte

Colateral susținerii masive a fermierilor locali din partea guvernului, oficialii de la Hanoi au impus norme drastice de sănătate animală, mizând pe mai multe măsuri, cum ar fi: 1. Inițiativa ecologică: Zootehnia porcină este o importantă sursă de poluare a apei. Pentru reducerea poluării, guvernul vietnamez a decis punerea în aplicare a unor reglementări stricte cu privire la creșterea animalelor și eliminarea deşeurilor. Fermele au fost forțate să se mute de pe coastă, din zonele de pe malul apei și din zonele apropiate


aglomerărilor urbane, până la sfârșitul anului 2016. Mii de fermieri care nu s-au mutat au fost forțați să oprească orice activitate în domeniu. 2. Consolidarea inițiativei: Pentru atingerea scopului de a deveni autosuficient în carnea de porc, Vietnamul a lansat un plan de cinci ani, pentru a moderniza sectorul. Inițial, efectivele au scăzut iar prețul cu amănuntul al carnii de porc a crescut dramatic, ajungând la o valoare totală de peste 4,50 USD pe kg., în iunie 2016. Însă, beneficiind de subvenții la export încă din 2013, prețul de vânzare cu amănuntul al carcaselor de porc vietnamez a fost de 0,60 USD/kg., cu valuta obținută dezvoltându-se fermele de reproducție. 3. Certificare: Toate exploatațiile de porci au fost certificate obligatoriu potrivit standardelor Global GAP. Aceste condiții favorabile au condus la o dublare a efectivelor și a exporturilor: Dacă, în 2013, vânzările zilnice au fost de 17.000 de porci/zi, în 2016 au ajuns la 33.000 de porci/zi, la care se adaugă cca 12,04 milioane de porci din vânzări neînregistrate. În paralel, guvernul vietnamez a apelat la un masiv credit Rabobank. Astfel, la finalul anului 2o20, efectivele de porci din fermele vietnameze vor crește cu încă 40,8 milioane de capete. Vaca de lapte, bun național în Irlanda În 2014, anul în care s-au încheiat cotele, Irlanda avea 1,13 milioane de vaci de lapte, producând

5,8 milioane de tone de lapte, la randamente medii anuale de 5.162 kg/cap. Însă, până în 2017, efectivele irlandeze au crescut la 1,43 de milioane, iar producția a fost estimată la 7,3 milioane de tone (CSO, Irlanda). Mai mult decât atât, aproape tot laptele irlandez este prelucrat. Acest lucru, ca urmare a faptului că în Irlanda există un climat marin umed, fapt care determină, prin tradiție, utilizarea pășunatului de vară, dar și procesarea imediată a laptelui-materie primă. Rezultatul este un accent istoric asupra producției de unt și a brânzeturilor puternic maturate, așadar, a produselor cu profit foarte consistent. Dar, fermierii din Irlanda au norocul de a avea procesatori primari de tip cooperatist, care sunt obligați să ia laptele produs de membrii cooperativelor din care fac parte. Aceasta a permis sectorului producției de lapte să investească pentru a se extinde, știind că vânzările de lapte sunt garantate și știind că va putea face față fluctuațiilor de preț, pentru a asigura o rentabilitate durabilă și pe termen lung a investițiilor. Adoptarea modelului Fonterra Sfârșitul cotelor de lapte în UE a pus sectorul irlandez întro situație nouă, acceptând interveția vizionară a Noii Zeelande, care încă de atunci exploatează oportunitățile de piață, mai ales pentru a produce lapte praf. Însă, este obligatoriu de amintit că, măcar cu referire la modelul neo-zeelandez, el a fost prezent în sectorul laptelui din Republica Irlanda de zeci de ani, în 2014 ac-

ceptându-se investițiile masive ale celor de la Antipozi. Oricum, modelul neo-zeelandez a fost dintotdeauna similar tradiției irlandeze, așa că fermierii din insulă nu au făcut altceva decât să preia elemente de organizare managerială, creșterea animalelor fiind foarte asemănătoare. Ca urmare, acum, Irlanda este singura țară din UE care urmează un sistem similar de producție a laptelui sezonier, după model neo-zeelandez, dezvoltând producția de lapte praf, alături de cea de unt și brânzeturi tari. În același timp, procesatorii primari, fiind cooperative obligate să se aprovizioneze de la membrii producători de lapte, au investit masiv în tehnologii. Potrivit Irish Farmers Journal, până la finalul anului 2017, producția irladeză de lapte praf, alta decât cea asigurată de investițiile neo-zeelandeze, a crescut cu 10%, urmând să crească până în 2020 cu încă 33 %. Majoritatea investițiilor efectuate de procesatori în ultimii ani au fost în capacitatea de uscare, acest lucru sugerând că investiția a fost provocată de ofertă. Pentru a pune acest lucru în context, dacă în 2014, din totalul producției de lapte, 580.000 de litri au fost destinați pentru producția de lapte praf, în 2020, 2.670.000 de litri vor fi destinați

acestui segment. Cu alte cuvinte, aproape tot laptele de expansiune va fi transformat în pulberi. Cu toate acestea, ca urmare a intervenției CE pe piața laptelui praf și a fluctuațiilor de preț pentru unt, fără îndoială, producătorii de lactate din Irlanda au avut o perioadă dificilă, în 2015 și 2016. Însă, urmărirea unui model de producție sezonier, de tip Fonterra, le-a dat irlandezilor posibilitatea de a accesa piețele globale de mărfuri. Sectorul irlandez este într-atât de performant, încât, chiar dacă industria de prelucrare operează pentru o anumită perioadă a anului cu o capacitate de numai 30%, ea nu doar că poate produce pentru piețele mondiale de mărfuri, dar poate și plăti un preț pe termen lung, durabil, fermierilor, iar aceasta, datorită producției de lactate cu profit foarte mare. Sectorul de prelucrare irlandez a avut un succes financiar chiar și în timpul crizelor, deoarece, grație sistemului cooperatist, poate acționa la marjă și la preț, împreună cu furnizorii săi, fermierii. În acest fel, ansamblul mecanismului este un model sustenabil pentru un sector care dorește să se dezvolte rapid, fiind la însemâna oricui, cu o condiție: Să se asocieze și să învețe să facă afaceri.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 91


SIESTA / Meridiane istorice

Agricultura Statelor Unite ale Americii în secolul XIX Maria Demetriad

Desigur, privind în trecut, economia Statelor Unite ale Americii au fost un miracol apărut aparent din nimic. Dar această economie a fost rezultatul unei lumi libere, undeori nedrepte, dar care a fost ordonată prin legi federale drastice dar și prin modul de a acționa al oamenilor simpli. Însă, care au fost principalele elemente care au făcut din agricultura Statelor Unite una dintre cele mai importante și performante din lume? Pentru a avea o imagine, fie și aproximativă, apelăm la un studiu istoric întocmit de Oxford Research.

Valori uriașe încă din 1860 În Noua Anglie, așa cum erau denumite teritorile de azi ale Statelor Unite, s-a renunțat la agricultura de subzistență încă din 1810, trecându-se la marea producție, pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a orașelor industriale cu creștere rapidă. Însă, acest lucru a fost facilitat de faptul că, din anii 1770 și până în 1830, pionierii s-au mutat în noile ținuturi care s-au întins din Kentucky, până în Alabama și Texas. Cei mai mulți dintre aceștia au fost fermieri care s-au mutat în grupuri de familii, pentru a se ajuta și pentru a face față necunoscutului și pericolelor. O expansiune dramatică în agricultură a avut loc între 1860 și 1910. Numărul fermelor s-a triplat, de la 2 milioane, în 1860, la 6 milioane, în 1905. Populația din ferme a crescut de la aproximativ 10 milioane, în 1860, la 22 de milioane în 1880, și la 31 milioane în 1905. Valoarea fermelor a crescut de la 8 miliarde de dolari, în 1860, la 30 de miliarde de dolari în 1906. Actul de la Homestead Guvernul federal a trasat parcele de câte 65 de hectare, practic libere, pentru 400.000 de familii care le-au luat în posesie după emiterea ÒActului de la HomesteadÒ, din 1862. Mai mult, Căile ferate americane au făcut publicitate acestui act în Europa, de acolo de unde au sosit sute de mii de fermieri din Germania, Scandinavia și Marea Britanie. Ca urmare, primii ani ai secolului XX au fost prosperi pentru toți fermierii americani. Anii 1910-1914 au devenit un punct de referință statistic, după ce fermierii au organizat grupuri de ferme care doreau ca guvernul să le utilizeze ca punct de referință, pentru stabilirea prețurilor și profiturilor pe care le considerau meritate. Marile Câmpii au devenit o zonă deschisă, găzduind ferme de bovine pe terenuri publice, fără taxă. Treptat, fermele s-au mutat spre nord: Dodge City, Kansas, Ogallala și Nebraska. De acolo, bovinele erau expediate către Coasta de Est. Luarea pământului Òîn parteÒ și încă ceva Agricultura din sud a fost orientată către plantații de mari dimensiuni care au produs bumbac, precum și tutun sau zahăr. În timpul războiului civil, blocada Uniunii a închis 95% din activitatea de export. Marea majoritate a fermierilor albi lucrau în ferme mici de subzistență, care asigurau nevoile familiei și pieței locale. După război, prețul mondial al bumbacului s-a prăbușit, plantațiile au fost fragmentate în beneficiul oamenilor liberi.

92 MEAT-MILK / IANUARIE 2018


Conceptul de Sharecropping a devenit răspândit, ca răspuns la revoltele economice cauzate de sfârșitul sclaviei în timpul și după reconstrucție. Sharecropping, în fapt, lucrul Òîn parteÒ, a fost o modalitate pentru agricultorii foarte săraci, atât albi cât și negri, pentru a-și câștiga traiul de pe terenurile deținute de altcineva: Proprietarul punea la dispoziție terenuri, locuințe, unelte, semințe și un catâr, iar un comerciant local furniza pe credit alimente și bunuri pe credit. Mișcarea ÒGrangeÒ Grange a fost o organizație fondată în 1867 pentru fermieri și care a promovat modernizarea nu numai a practicilor agricole, ci și a vieții familiale și comunitare, fiind încă în funcțiune. Calitatea de membru a crescut de la 200.000, în 1873, la 858.050, în 1875, deoarece multe dintre granițele de stat și locale au adoptat rezoluții politice nepartizane, în special în ceea ce privește reglementarea costurilor de transport feroviar. Organizația a fost neobișnuită, pentru acele vremuri, prin faptul că a permis femeilor și adolescenților să fie membri egali ai comunităților de fermieri. Creșterea rapidă a infuzat organizația națională cu bani din cotizații, iar mulți fermieri au creat cooperative de consum, precum sistemul comercial cu amănuntul din Chicago, Aaron Montgomery Ward. La mijlocul anilor 1870, asociația Granges din Midwest, a reușit să adopte legi de stat care să reglementeze ratele pe care ar putea să le perceapă căile ferate și depozitele de cereale. Nașterea serviciului cooperării, a livrării gratuite rurale și a sistemului de creditare a guvernului federal s-a datorat, în mare parte, lobby-ului Grange. Vârful puterii politice a mișcării a fost marcat prin adoptarea principiului potrivit căruia depozitele de cereale sunt Òo utilitate privată în interes publicÒ, și, prin urmare, puteau fi reglementate de dreptul public.

REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE / MEAT-MILK 93


afacere / siguranþa alimentarã

AVANPREMIERÃ / ediÞia 41, IULIE 2018

Meat.Milk. REVISTA SPECIALIªTILOR DIN INDUSTRIILE DE CARNE ªI LAPTE

Meat.Milk. Editor

B-dul Nicolae Titulescu nr.143, sector 1, Bucureºti Tel/Fax: +4 021 223 25 21 Email: office@infogroup.ro

Redacþia

COVER

Cum s-a modificat comportamentul de consum al românilor? Ferma/Tehnologie

Selecția genetică și creșterea eficienței efectivelor de porcine

Director editorial: Ilie STOIAN stoian@infogroup.ro Redactori: Maria Demetriad Miruna Sorescu Nora Marin Vasile Dusa Mircea Demeter Corecturã: infoGROUP Marketing&Publicitate: infoGROUP Layout & DTP Viorel Rucãreanu viorel@infogroup.ro Difuzare ºi abonamente office@infogroup.ro IT: Tiberiu Voicu / tibi@infogroup.ro

Inovație

Tendințe în cercetarea aplicată din industria mondială a lactatelor

Depozitare, frig, transport

Scăderea costurilor în transportul alimentelor congelate 94 MEAT-MILK / IANUARIE 2018

Materii prime

Introducerea mix-urilor etnice de arome în procesarea cărnii

Tipar: INFOGROUP MEDIA INVEST Tel/Fax: +4 021 223 25 21

Toate drepturile de autor aparþin editorului. Nici o parte din aceastã publicaþie nu poate fi reprodusã, arhivatã sau transmisã prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, înregistrare video, fãrã acordul prealabil scris al editorului. Drepturile asupra numelui ºi siglei Meat.Milk. aparþin Societãþii Comerciale INFOGROUP MEDIA INVEST. Distribuþie Meat.Milk. este o revistã gratuitã care apare la patru luni, destinatã specialiºtilor din industriile de carne ºi lapte. Editorul îºi rezervã dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc revista gratuit. Nicio parte a revistei nu poate fi reprodusã sau transmisã în orice formã sau pe orice dispozitiv electronic sau mecanic, inclusiv fotografiere, înregistrare sau informaþie înmagazinatã sau prin sistemul de redare, fãrã acordul scris al editorului.

REvista Meat.Milk  
REvista Meat.Milk  
Advertisement