Page 1

Robert Sorin Negoiţă: Reabilitarea termică gratuită a tuturor blocurilor reprezintă principala mea prioritate (pag. 4)

PROGNOZA METEO

1 - 7 IUNIE

Ploile vor continua şi în acest weekend, mai ales vineri şi sâmbătă, când aversele vor fi însoţite de descărcări electrice. De duminică, ploile se vor oprim iar temperaturile vor creşte simţitor. Luni va fi cea mai călduroasă zi a săptămânii, cu maxime ce vor ajunge în jurul valorii de 33 de grade Celsius. În restul săptămânii, mercurul din termomentre nu va depăşi 30 de grade Celsius.

Gratuit | Nr. 17, 1 - 7 iunie 2012

Abuz fără limite al Poliţiei Locale Sector 3! Cort USL, demolat cu toate că avea autorizaţie

Jaf la drumul mare din banii noștri!

Liviu Negoiță a plătit 50.000 €

pentru patru pereți vopsiți pag. 2

Ilie Năstase: „Îl susţin necondiţionat pe Robert Sorin Negoiţă la primărie“

pag. 3

Silvian Ionescu, legături cu Securitatea, „ţepar“ Bancorex, dar şi afaceri cu statul

pag. 10

pag. 9


EVENIMENT

PAG. 2

Abuz fără limite al Poliţiei Locale Sector 3!

Un cort USL, demolat cu toate că avea autorizaţie REAUA ŞI BUNA GUVERNARE Prin guvernare rea înţeleg acele decizii ale conducătorilor unui stat sau ale unei comunităţi locale prin care interesul public este deturnat, iar cetăţenii sunt prinşi într-o reţea de dependenţe faţă de conducători şi ajung să fie permanent la mâna lor. Primul semn că guvernarea o ia pe o cale greşită este ignorarea priorităţilor. Oamenii vor una, conducătorii lor fac alta. Aşa s-a întâmplat în sectorul 3, unde prioritatea era reabilitarea termică a blocurilor, iar primăria a plantat panseluţe şi tisă. Numai după un deosebit efort de comunicare, pe care l-am depus începând din toamna anului trecut, dar şi datorită apropierii campaniei electorale, primarul Liviu Negoiţă a decis să înceapă acest proiect. În bugetul primăriei pentru 2012, conceput la începutul anului, nu erau prevăzute fonduri pentru reabilitare. Decizia a fost luată în urmă cu aproximativ două luni, la presiunea noastră şi a cetăţenilor. Cum era însă de aşteptat, totul a fost făcut cu un scop pur electoral. Liviu Negoiţă s-a gândit că dacă montează schele pe un număr de blocuri, oamenii se vor lăsa păcăliţi. Un alt semn că avem de-a face cu reaua guvernare este procedura legală aleasă pentru a întreprinde reabilitarea. Şi de aici Liviu Negoiţă a dorit să tragă un profit electoral. Astfel, consiliul local dominat de PDL a adoptat o decizie prin care asociaţiile de proprietari trebuie să contribuie la finanţarea reabilitării cu un procent de 20%, în măsura în care dispun de fonduri. Întrebarea este: cine dispune şi cine nu dispune de fonduri? Care sunt criteriile pentru a stabili acest lucru? Criteriile, evident, lipsesc, dar se înţelege foarte limpede că cine nu votează cu Liviu Negoiţă va plăti 20% din costurile reabilitării. Oamenii sunt şantajaţi, dacă vor să aibă parte de un serviciu din partea primăriei. Lucrurile nu se opresc însă aici. Liviu Negoiţă le-a promis celor care au plătit procentul de 20% că vor fi scutiţi, timp de şapte ani, de plata impozitelor datorate primăriei. Corect ar fi fost măcar invers, ca cetăţenii să aibă dreptul de a plăti cota de 20% timp de şapte ani. Dar, nu. Primarul Liviu Negoiţă a mai introdus un element de şantaj, invitându-i pe cetăţeni să fie cuminţi dacă vor să aibă în continuare protecţia primăriei. În caz contrar, Liviu Negoiţă s-ar putea răzgândi, obligându-i să plătească toate impozitele. Aceasta este reaua guvernare, în care oamenii devin sclavii primăriei, sclavii guvernării. Guvernul Boc a procedat în acest fel, şantajându-i pe oameni, Liviu Negoiţă, pedelist de frunte, nu avea cum să facă altfel. Situaţia trebuie să se schimbe radical. Ca primar, voi restitui imediat oamenilor cota de 20% şi voi reabilita gratuit toate blocurile din sectorul 3. Voi reveni, aşadar, la priorităţi şi le voi rezolva în mod echitabil. Aceasta este buna guvernare.

Robert Sorin Negoiţă, candidat USL la Primăria Sectorului 3

Nimic nu-i împiedică pe subordonaţii lui Liviu Negoiţă să comită infracţiuni la drumul mare şi în văzul tuturor, întinând uniformele de oameni ai legii pe care le poartă. Ieri la prânz, patru maşini ale Poliţiei Locale Sector 3 şi o macara au descins în faţa Parcului Titanii şi au dezmembrat un cort USL fără să se uite, nici măcar o secundă, la autorizaţia de la Primăria Generală, semnată de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, prin care reprezentanţii USL puteau demonstra că totul este legal. Unde nu-i cap, vai de picioare. Nu ştim cine le-a ordonat poliţiştilor locali din sectorul 3 să dărâme acel cort, cert e că aceştia au încercat să execute ordinul încălcând legea. Un domn în costum a venit la faţa locului şi a comandat demolarea spunând că acel cort este amplasat ilegal. Nu s-a legitimat şi nici nu a vrut să îşi arunce ochii pe autorizaţia celor de la USL. Abia la venirea presei, oficialul a binevoit să îşi comunice verbal numele: Augustin Aguridă. Nu a reuşit să ne răspundă la întrebarea de ce vor să

„Poliţia locală ar trebui să aibă grijă să nu se înece copiii în parcul IOR. Nu să încalce legea.“ Alexandru, un cetăţean revoltat demoleze acel cort, care avea autorizaţie. Între timp, în zonă s-au oprit mai mulţi cetăţeni care l-au huiduit pe reprezentantul primăriei, iar unul dintre ei a chemat poliţia pentru a lămuri cine are dreptate.

Când a văzut că nu e de glumă, reprezentantul primăriei şi-a luat tălpăşiţa de la locul faptei, escortat de poliţia locală. Între timp, muncitorii subordonaţi lui Augustin Aguridă apucaseră să scoată scheletul metalic din holşuruburi şi rupseseră prelata cortului în două locuri.

USL a depus plângere penală Reprezentanţii USL au depus plângere penală la Secţia 13 Poliţie, pentru abuz în serviciu şi distrugerea proprietăţii private, atât împotriva Poliţiei Locale Sector 3, cât şi împotriva primăriei şi a edilului pedelist Liviu Ne-

goiţă, care, cel mai probabil, se află în spatele acestei mizerii fără precedent. La locul faptei a venit o echipă de anchetă a Secţiei 13, care a fotografiat distrugerile şi a prelevat amprente.

„Este strigător la cer ce se întâmplă! Am văzut tot. Nemernicul ăla nici nu a vrut să se uite pe autorizaţia oamenilor. A coborât din maşină şi a ordonat demolarea cortului.“ B.C., unul dintre martorii oculari


EVENIMENT

PAG. 3

SĂ LE REDĂM PENSIONARILOR DEMNITATEA

Ilie Năstase:

„Robert Negoiţă are toate

calităţile să reuşească“ Fostul mare tenismen român Ilie Năstase şi-a declarat public susţinerea faţă de Robert Sorin Negoiţă, candidatul USL la Primăria Sectorului 3, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la Cafeneaua Brătianu. În opinia fostului campion, vicepreşedintele PSD are toate calităţile necesare pentru a fi un primar bun.

Centrul Vechi, cel mai mare potenţial

În cadrul conferinţei, candidatul USL la Primăria Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, a vorbit despre nevoia de construire a unor noi terenuri de sport în sectorul 3, unde toţi locuitorii să poată face mişcare. „Avem atâta nevoie de terenuri de sport în sectorul 3! Avem parcuri, în schimb terenuri de sport şi de joacă pentru copii, mai puţin. Dacă vrem să avem campioni mâine, ca domnul Năstase, avem nevoie să le dăm, astăzi, copiilor locuri de joacă şi terenuri de sport“, a declarat candidatul USL. Fostul campion român Ilie Năstate şi-a declarat

Ilie Năstase a vorbit şi despre Centrul Vechi al Capitalei, ocazie cu care a ţinut să îl felicite pe primarul general Sorin Oprescu pentru modul în care l-a reabilitat. „Într-adevăr, s-au mişcat lucrurile, s-au făcut nişte amenajări. Singurul lucru de care trebuie să avem acum grijă sunt serviciile. Trebuie să îi învăţăm pe cei de acolo să avem servicii pentru că aşa se întorc turiştii. E cartierul cu cel mai mare potenţial“, a adăugat fostul tenismen. Totodată, el a recunoscut că întotdeauna i-a plăcut cartierul şi că, în trecut, îşi petrecea adesea timpul prin zona Lipscani.

public susţinerea faţă de vicepreşedintele PSD în cursa pentru Primăria Sectorului 3. „Îmi face plăcere să îl susţin pe domnul Negoiţă. Din 1996, când am candidat la Primăria Capitalei, şi până astăzi n-am mai făcut lucrul acesta. Este prima oară când fac aşa ceva, să susţin pe cineva“, a spus Ilie Năstase.

Proiecte, nu politică În opinia fostului mare tenismen, Robert Sorin Negoiţă are toate calităţile necesare pen-

tru a fi un primar bun. „Domnul Negoiţă, dacă câştigă, să lase politica deoparte şi să facă proiecte. Dânsul, când o să termine cu mandatul, că o să fie patru ani, sau opt, sau 12, atunci să se laude. În momentul în care este primarul acestui sector, trebuie să se ocupe doar de sector. Şi cred că numai aşa putem deveni un oraş normal. Deocamdată se pare că nu se vrea acest lucru. Dar ştiu că dânsul e tânăr, a reuşit în afaceri, deci are toate calităţile să reuşească. Ştiu că are nişte proiecte care trebuie susţinute nu doar de mine, ci şi de locuitori. Şi dacă sectorul acesta o să fie foarte bun, şi ceilalţi trebuie să înveţe de la dânsul“, a adăugat fostul tenismen.

Momentele grele prin care trec pensionarii, din 2009 încoace, sunt cauzate doar în mică măsură de criza economică mondială. Situaţia dramatică în care se află părinţii şi bunicii noştri se datorează, în fapt, corupţiei şi incompetenţei guvernelor Boc şi Ungureanu, conduse de la Palatul Cotroceni de Traian Băsescu. La instalarea în funcţie a guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, în 2004, pensia medie era de 230 lei, iar la sfârşitul mandatului, în 2008, aceasta ajunsese la 680 lei. Cum a fost posibil? Datorită adoptării unor măsuri economice şi fiscale eficiente care au creat premisele măririi sustenabile a pensiilor. Astfel, pentru prima oară în 20 de ani, numărul salariaţilor a depăşit numărul pensionarilor: 5 milioane de salariaţi la 4,8 milioane de pensionari. Salariul mediu a crescut de aproximativ 2,5 ori, astfel că un profesor primea, în medie, 1.600 lei în 2008, faţă de 700 lei în 2004. A fost modificată legislaţia privind impozitarea şi s-a îmbunătăţit vizibil colectarea taxelor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Înainte de predarea guvernării, la sfârşitul anului 2008, guvernul liberal a adoptat un set de măsuri de dezvoltare economică şi combatere a crizei care să protejeze cetăţenii şi să susţină creşterile de salarii şi pensii din ultimii ani. Ce a făcut guvernarea „portocalie“? A abrogat toate măsurile anticriză. Apoi a luat măsuri aberante cu scopul unic de a umple vistieria partidului şi de a-şi mulţumi clientela. Numărul salariaţilor a scăzut dramatic până la 4,1 milioane, au fost tăiate pensiile şi salariile, CAS-ul a fost oprit ilegal din pensiile mici. Guvernul USL încearcă să repare nedreptăţile pe care le-au suferit pensionarii prin reinstaurarea justiţiei sociale. Prioritatea numărul unu constă în restituirea, începând cu iunie 2012, a CAS-ului oprit abuziv şi creşterea reală a pensiilor în 2013, pe baza măsurilor de creştere economică adoptate de Guvernul Victor Ponta. Florin-Alexandru Alexe, preşedinte PNL Sector 3


INTERVIU

PAG. 4

Robert Sorin Negoiţă: Reabilitarea termică reprezintă

principala mea prioritate Robert Sorin Negoiţă, candidatul Uniunii Social-Liberale la funcţia de primar al sectorului 3 al Capitalei, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că doreşte să le demonstreze cetăţenilor, în cazul în care va câştiga mandatul pe 10 iunie, că „România nu este o ţară de hoţi“, că este posibil să existe o administraţie bună, orientată spre interesul cetăţenilor. În opinia sa, problema câinilor comunitari este una de sănătate şi de siguranţă publică. Robert Negoiţă atrage atenţia, totodată, că sectorul 3, cel mai bogat din Capitală, are, din păcate, un nivel ridicat al infracţionalităţii. Nu în ultimul rând, dacă va ajunge primar al acestui sector, candidatul USL are în vedere construirea de creşe, grădiniţe, a unui spital cu maternitate, precum şi atingerea standardelor europene în ceea ce priveşte spaţiul verde alocat fiecărui locuitor. AGERPRES: Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar şi care consideraţi că este atuul dvs. în faţa contracandidaţilor? Am spus aşa - vreau să le demonstrez românilor că nu suntem o ţară de hoţi, că este posibil să existe o guvernare, o administraţie bună şi orientată către satisfacerea interesului cetăţeanului. Acesta este un obiectiv al meu, personal, dar şi motivaţia cea mai puternică a candidaturii mele. Îmi doresc să ajung primar al sectorului 3 pentru ca, prin munca mea, să schimb lucrurile în bine pentru fiecare cetăţean de aici. Acest lucru mă deosebeşte, cred, fundamental, de con-

tracandidatul meu Liviu Negoiţă, care, în opt ani de mandat, s-a îndepărtat de cetăţeni, legându-se în schimb de mafia politico-financiară pe care a susţinut-o şi care încă îl susţine.

„Spitalul pe care îl voi construi şi care va avea şi o maternitate va fi realizat în parteneriat public-privat. În acest proiect am sprijinul total şi necondiţionat al primarului Sorin Oprescu.“

Am sprijinul necondiţionat al lui Sorin Oprescu pentru construirea unui spital AGERPRES: Aveţi în vedere parteneriate publicprivat care se pot realiza şi în ce domenii? Parteneriatul public-privat trebuie să rămână o soluţie, deşi actuala administraţie l-a folosit pentru deturnarea de la serviciul public. Important este ca toate contractele încheiate de primărie să fie nu doar legale, ci şi corecte, să fie în interesul cetăţeanului. În acest sens, voi publica pe site-ul primăriei toate contractele încheiate şi voi justifica în faţa cetăţenilor fiecare ban cheltuit. De pildă, spitalul pe care îl voi construi şi care va avea şi o maternitate va fi realizat în parteneriat public-privat. În acest proiect am sprijinul total şi necondiţionat al primarului SorinOprescu. Voi construi, de asemenea, un centru expoziţional modern pentru ca marile expoziţii să poată fi văzute nu numai la Paris sau Barcelona, ci şi în Bucureşti, în sectorul 3.

„Doresc să construiesc cel puţin 4.000 de locuinţe pentru tinerii din sectorul 3“ AGERPRES: Care sunt primele trei priorităţi ale mandatului dvs. dacă veţi fi ales primar? Înainte de toate, voi readuce primăria la funcţia ei legală, şi anume lucrul în interesul public. Numai lucrând în interesul cetăţenilor poţi stabili, ca primar, o ierarhie corectă a priorităţilor. Le-am prezentat deja cetăţenilor sectorului 3 proiectele mele, acestea fiind, în acelaşi timp, şi proiectele lor, întrucât sunt concepute plecând de la problemele lor şi după consultarea lor. Este, din capul locului, evident că reabilitarea termică a blocurilor reprezintă principala prioritate a sectorului 3. Deşi primăria a dispus de fonduri pentru a realiza acest proiect în integralitate, nu s-a făcut aproape nimic până acum. Nu mă voi rezuma însă la reabilitare, ci voi folosi acest proiect pentru a realiza o veritabilă regenerare urbană a sectorului. Voi utiliza fiecare spaţiu conform particularităţilor sale. Nu voi pune bănci acolo unde nu este nevoie, nu voi pune panseluţe acolo unde nu este nevoie, nu voi pune garduri acolo unde nu este nevoie. Voi crea un mediu urban primitor, confortabil şi util. De asemenea, având în vedere că Spitalul Caritas a fost închis în timpul Guvernării PDL, iar cetăţenii din sectorul 3 nu mai au, practic, un spital,


INTERVIU

PAG. 5

„Cetăţenii riscă să plătească daune de până la 600 de euro de persoană din cauză că Liviu Negoiţă nu a respectat legislaţia internă şi europeană“ AGERPRES: Există zone în sectorul dvs. neracordate la utilităţi şi străzi neasfaltate? Care sunt cele mai mari probleme şi în cât timp ar putea fi ele rezolvate? Încă mai există, din păcate, şi străzi neasfaltate, dar această problemă poate fi rezolvată în câteva luni. În ceea ce priveşte utilităţile, nu atât racordarea este problema în sectorul 3, cât infrastructura învechită. Vom rezolva această problemă angajând un credit, însă vom aloca banii după organizarea unei licitaţii transparente şi nu aşa cum a făcut Liviu Negoiţă, prin fraudă. Contractul Primăriei Sectorului 3, contract care face în prezent obiectul cercetării la nivel european şi se poate solda cu declanşarea procedurii de infringement la adresa României, viza lucrări de infrastructură. După cum probabil ştiţi, cetăţenii din sectorul 3 riscă să plătească daune de până la 600 de euro de persoană din cauză că Liviu Negoiţă nu a respectat legislaţia internă şi europeană, nu a respectat interesele cetăţenilor. Pe de altă parte, avem şi cazuri strigătoare la cer, de exemplu situaţia de pe strada Malva, care figurează pe site-ul primăriei ca fiind deja reabilitată şi unde nici nu au început lucrările, deşi banii au fost încasaţi şi proiectul a fost trecut la capitolul realizări. Aceasta este o stradă pe care nu a fost turnat niciodată asfalt şi unde oamenii au adus pe banii lor pietrişul care există la acest moment. voi construi unul nou, modern, utilat cu aparatură de ultimă oră şi un număr suficient de paturi. Doresc, de asemenea, să construiesc cel puţin 4.000 de locuinţe pentru tinerii din sectorul 3. Deficitul de locuinţe este una dintre problemele cele mai importante pentru care, din nou, administraţia actuală a sectorului 3 nu a făcut aproape nimic. Cererile de locuinţe zac, practic, într-un sertar al primăriei. În schimb, au fost dezvoltate proiecte imobiliare de lux, pe suprafeţe unde ar fi trebuit să fie spaţii verzi. AGERPRES: Cum veţi rezolva problema câinilor comunitari? Pentru mine, câinii comunitari sunt o problemă de sănătate publică, dacă nu şi de siguranţă publică. Mi-am propus să rezolv această problemă în primul an de mandat în colaborare cu Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Voi respecta, desigur, toate drepturile animalelor, dar voi acţiona în acelaşi timp pentru a asigura un spaţiu public curat şi civilizat. Vor fi sterilizaţi şi duşi în afara oraşului, în spaţii special amenajate, şi vor fi hrăniţi cu mâncarea care rămâne de la restaurantele din Bucureşti. În prezent, această mâncare rămasă nu este colectată, ba, din contră, cei din HORECA plătesc pentru a o distruge. În acest mod simplu se poate rezolva problema prin cheltuieli minime.

„Îmi doresc să ajung primar al sectorului 3 pentru ca, prin munca mea, să schimb lucrurile în bine pentru fiecare cetăţean din sector. Acest lucru mă deosebeşte, cred, fundamental, de contracandidatul meu Liviu Negoiţă, care, în opt ani de mandat, s-a îndepărtat de cetăţeni, legându-se în schimb de mafia politico-financiară, pe care a susţinut-o şi care încă îl susţine.“ AGERPRES: Odată cu apariţia clasei zero se înregistrează un deficit de spaţiu şcolar. În acelaşi timp, în Capitală există un deficit semnificativ de locuri în grădiniţe şi o lipsă acută de creşe. Cum vedeţi rezolvarea acestor probleme şi cu ce fonduri? Aveţi perfectă dreptate, majoritatea creşelor şi grădiniţelor au fost construite înainte de 1989 şi sunt prea puţine în acest moment. Proiectul meu este de a construi, din fondurile primăriei, dar şi prin parteneriat public-privat, câte o grădiniţă şi o creşă în proximitatea fiecărei familii. Vom face o evaluare a necesarului de locuri şi vom distribui construcţiile pe raza întregului sector. Vom angaja personal de specialitate. Părinţii vor apela la creşa sau grădiniţa din apropierea casei lor şi vor şti că aici copilul lor va avea parte de îngrijire, educaţie şi confort. Pentru că numai un guvern iresponsabil poate diminua atât de dramatic indemnizaţia pentru mame, promiţând că va con-

strui, în schimb, creşe şi să nu facă, de fapt, nimic.

„Se importă panseluţe şi arbori exotici la preţuri exorbitante în loc să se utilizeze flora autohtonă“ AGERPRES: Care este deficitul de spaţiu verde din sector şi cum vedeţi atingerea standardelor europene? Avem o recomandare europeană de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe locuitor, iar cetăţenii din sectorul 3 dispun de jumătate din acest spaţiu. Deficitul este, deci, foarte mare – 50%, şi a tot crescut în ultimii ani. A crescut însă, şi încă extraordinar de mult, preţul plătit de primărie pentru întreţinerea spaţiului verde. Se importă panseluţe şi arbori exotici la preţuri exorbitante în loc să se utilizeze flora autohtonă, care este mult mai ieftină şi rezistentă la condiţiile climaterice de la noi. Primăria trebuie să cumpere totul la preţuri corecte şi numai acele produse de care este cu adevărat nevoie. Cetăţenii din sectorul 3 plătesc taxe pentru întreţinerea spaţiului verde la nivelul cetăţenilor din Viena. Or, din nefericire, sectorul 3 şi Viena nu suportă comparaţie. O soluţie pentru diminuarea deficitului de spaţiu verde este amenajarea malurilor Dâmboviţei şi a Parcului Pantelimon. Am convenit deja cu primarul Sorin Oprescu asupra

„Cetăţenii din sectorul 3 plătesc taxe pentru întreţinerea spaţiului verde la nivelul cetăţenilor din Viena. Or, din nefericire, sectorul 3 şi Viena nu suportă comparaţie.“

acestor proiecte. Le considerăm viabile şi le vom pune în aplicare.

„Faptul că, în ultimul ceas, Liviu Negoiţă a pus schele pe un număr de blocuri nu mai păcăleşte pe nimeni“ AGERPRES: Aveţi în plan un program de anvelopare gratuită a blocurilor? Cum veţi proceda - din fonduri europene, fonduri proprii sau împrumuturi bancare? Când, la sfârşitul anului trecut, am lansat dezbaterea privind reabilitarea termică a blocurilor, această problemă nu se afla încă printre priorităţile primăriei. În timp ce în alte sectoare, cum este sectorul 1, reabilitarea este aproape finalizată, în sectorul 3 nici nu a început. Fonduri au existat şi există, iar sursele menţionate de dumneavoastră sunt sursele pe care le poate accesa şi primăria. Nu s-a dorit însă acest lucru pentru că actuala administraţie este foarte departe de interesele cetăţeanului. Faptul că, în ultimul ceas, Liviu Negoiţă a pus schele pe un număr de blocuri nu mai păcăleşte pe nimeni. Aşa cum v-am spus, planul meu este de a folosi anveloparea ca proiect central, ce va conduce la regenerarea urbană a sectorului. Ne interesează nu doar reducerea cu 40% a costurilor întreţinerii pentru fiecare cetăţean din sector, ci şi schimbarea întregului aspect al oraşului. Foarte multe blocuri din sector au fost construite în perioada comunistă. Peste tot domină griul. Reabilitarea ter-

mică împreună cu proiectele de regenerare urbană vor face cartierele mai prietenoase, mai confortabile. Ne vom despărţi astfel definitiv de o epocă: epoca în care totul era tern şi alienant. Mai precis, reabilitarea se va face la toate blocurile cu costuri suportate integral de primăria de sector, iar celor care deja li s-au cerut bani li se vor returna. AGERPRES: Una dintre principalele preocupări ale bucureştenilor este legată de siguranţa lor şi a familiilor lor. Ce veţi face pentru a creşte gradul de siguranţă? Sectorul 3, unul dintre cele mai bogate din Bucureşti, are, din păcate, un nivel ridicat al infracţionalităţii. Este un fapt notoriu că BGS, firma de pază angajată de primărie pe bani grei, păzeşte mai degrabă fazanii din Parcul Titan decât să aibă grijă de copiii care se joacă în parc. Este foarte clar că nici în acest domeniu nu s-a făcut mare lucru. Întreaga problematică trebuie reevaluată şi trebuie să acţionăm ţintit, către punctele vulnerabile. Unul dintre proiectele care vor creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor este amplasarea gratuită a camerelor de luat vederi în scările de bloc. Vom face acest lucru exclusiv cu scopul de a creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor. În felul acesta, va scădea numărul spargerilor din apartamente, iar viaţa şi proprietatea oamenilor vor fi mai sigure. Nu în ultimul rând, voi angaja cetăţeni ai sectorului 3 pentru a optimiza serviciul de siguranţă publică.


EVENIMENT

PAG. 6

Clejanii, în război cu Primăria Sectorului 3: „NE ÎNCALCĂ

INTIMITATEA!“ Viorica şi Ioniţă de la Clejani trăiesc un adevărat calvar de aproape un an, de când Primăria Sectorului 3, condusă de pedelistul Liviu Negoiţă, a autorizat construirea unui imobil cu patru etaje chiar lângă vila artiştilor. Ajunşi la limita disperării, cântăreţii au dezvăluit că ei şi ceilalţi vecini de pe strada Baciul Judeţul, situată în sectorul 3 al Capitalei, se luptă de un an de zile atât cu praful gros, mirosurile pestilenţiale şi zgomotul infernal produs zi-lumină, inclusiv în weekend, cât şi cu invadarea intimităţii locuinţelor.

Ioniţă de la Clejani a depus plângeri la Inspectoratul de Stat în Construcţii Bucureşti şi la Garda de Mediu din Bucureşti.

„Toţi din bloc vor privi în curtea noastră“ „Nicăieri în lume nu există aşa ceva! M-au sunat români stabiliţi în Germania, care mi-au povestit că şi pentru aprobarea înălţării cu 10 centimetri a unui imobil e necesar acordul tuturor vecinilor, darămite în cazul nostru. Vom merge până la premierul Victor Ponta şi până la preşedintele Băsescu, dacă este nevoie, să ne apărăm dreptul la intimitate! Dumneavoastră înţelegeţi că toţi cei care se vor muta în acel bloc vor privi de la ferestre direct în curtea noastră?! Am angajat doi avocaţi care se vor ocupa de cazul nos-

tru şi, dacă va fi necesar, vom da în judecată inclusiv Primăria Sectorului 3“, a declarat Ioniţă de la Clejani.

„Au WC-ul la colţul casei noastre“ Viorica şi-a pierdut orice speranţă de linişte din cauza şantierului aprobat de primăria condusă de Liviu Negoiţă. „M-am săturat să miros rahatul lor, microbii lor! Au WC-ul chiar la colţul casei mele. Voi merge şi la «Drepturile Omului». Nu pot să dorm, plâng de un an de zile. M-am mutat aici pentru copiii mei, ca să poată învăţa, să-i educ... Dacă rămâneam

la Clejani, eram mai liniştită. Vreau să stau liniştită cu copiii mei în curte! Nu ştiu ce se va alege de familia asta. Nu mă mai pot ocupa de copii! Casa noastră am făcut-o greu, cu credit în bancă și cu bani împrumutaţi de la sora lui Ioniţă. N-am vrut decât o viaţă

mai bună pentru copiii mei! Nam o casă mare, am doar patru camere, n-am vrut ca ai mei copii să doarmă cum am dormit eu la părinţi, patru într-un pat! Am vrut să aibă camera lor“, a spus artista, cu lacrimi în ochi, la „Happy Hour“ (ProTV).


ACTUALITATE

PAG. 7

Strada Malva a fost pietruită de locuitori, dar Liviu Negoiţă se laudă că a asfaltat-o Locuitorii de pe strada Malva, din sectorul 3, s-au săturat de minciunile lui Liviu Negoiţă. În timp ce primarul pedelist se laudă la televizor că a asfaltat toate străzile din sector, oamenii trăiesc totuşi în condiţii de neimaginat: nu au canalizare, iar pietrişul de pe stradă e pus din banii lor. Primarul Liviu Negoiţă îşi aduce aminte de locuitorii de pe strada Malva doar în campaniile electorale în care îi satură de... promisiuni. Potrivit presei locale, de mai bine de cinci ani, locuitorii din zonă au trimis zeci de scrisori şi fotografii la Primăria Sectorului 3 în speranţa că, într-o zi, edilul democrat-liberal îi va ajuta să trăiască şi ei într-un mediu mai civilizat. Tot de atât timp, aceştia trăiesc cu noroiul la gât şi se chinuie cu fose septice... în timp ce pe alte străzi din sector se schimbă anual bordurile. Şi pentru ca situaţia să devină şi mai umilitoare, Liviu Negoiţă a afirmat la o televiziune

„Noi am făcut scrisori la Primăria Sectorului 3 şi am strâns inclusiv semnături... dar degeaba.“ Locuitor de pe strada Malva

Salvarea nu a putut ajunge la o urgenţă din aceeaşi cauză

„Deşi stau în sectorul 3, la oamenii de pe strada Malva nu ajunge nici ambulanţa. Eu am probleme de sănătate şi când am sunat la Salvare a venit un echipaj care a rămas în capătul străzii pentru că nu a putut intra prin craterele astea. Noi plătim impozite şi taxe, dar avem fosă în spatele curţii. Este normal aşa ceva? Nu mai spun că plecam cu cizme de acasă şi îmi era ruşine să mă urc în autobuz murdară de noroi până la gât“, a afirmat Tănţica Vlădăşel în presă. că nu mai există nicio stradă neasfaltată: „Era un sector cu cea mai neagră situaţie dintre toate sectoarele, cu peste 200 de străzi de pământ care astăzi nu mai sunt...“. Mai mult, pe site-ul Primăriei Sectorului 3, strada Malva apare pe lista lucrărilor executate încă din anul 2010.

Au pus pietriş din propriul buzunar Aflaţi în situaţia în care nu mai puteau ajunge la propriile case,

locuitorii de pe Malva au fost nevoiţi să găsească singuri o soluţie. „Strada asta era o mare mocirlă. La alegeri, în campania anterioară, când au venit aici pedeliştii cu făină şi mălai, au promis că vor rezolva problema noastră şi vor face şi canalizare. Văzând că nu se întâmplă nimic, am pus noi piatră, cu bani din buzunarul nostru pentru că nu se mai putea intra sub nicio formă cu maşina. Şi acum arată rău, dar măcar pot ajunge până în faţa casei. După ce am pus noi, a venit şi primăria să pună un rând de piatră şi a pus puţin pe strada asta şi puţin pe încă una din apropiere“, a mărturisit un locuitor de pe strada Malva într-un cotidian.

Cei de la primărie nu au intrat pe stradă de frică să nu se murdărească Autorităţile locale nu numai că nu au făcut nimic, dar au venit să îi şi amendeze. „Înainte de a asfalta, un vecin care are tractor a ieşit de pe

stradă în bulevard şi a venit cineva de la primărie şi l-a fotografiat imediat. Apoi s-a dus la el şi i-a spus că-i dă amendă pentru că iese de la lucrare fără să spele roţile. Şi vecinul meu i-a spus că el vine de acasă şi că noroiul de pe roţi este de pe stradă. Aşa că l-a luat pe ăla de la primărie şi i-a spus să meargă cu el până acasă, însă, când a văzut cum era strada, a zis că nu mai vine că e prea mare noroiul. Aşa că şi lui îi era frică să intre“, a povestit un locuitor din zonă.

„Ca să ne umilească, după ce am pus noi pietriş, Primăria Sectorului 3 a trimis un om aici care se făcea că măsoară ceva şi că vor începe lucrările.“ Tănţica Vlădăşel, locuitor de pe strada Malva


ACTUALITATE

PAG. 8

Cum se fură la reabilitarea

termică în sectorul 3 Bucureştenii din sectorul 3 au putut vedea cu ochiul liber modul în care primăria condusă de Liviu Negoiţă a rămas codaşa clasamentului la capitolul reabilitare termică a blocurilor, cu toate că a cerut bani de la oameni pentru acest lucru. De la unul dintre angajaţii firmei care s-a ocupat de aceste contracte am aflat mai multe despre modalitatea precară în care au fost realizate lucrările. Când vine vorba despre reabilitarea termică, primarul Liviu Negoiţă favorizează trei firme la atribuirea contractelor. Una dintre acestea, AB Construct, aparţine soţilor Florina şi Bogdan Gruia, apropiaţi ai familiei Negoiţă şi clienţi vechi ai primăriei. Am discutat cu unul dintre angajaţii acestei firme, care ne-a oferit detalii despre cum s-a procedat în cazul primelor şapte blocuri reabilitate astfel încât să fie scos maximum de profit în detrimentul calităţii.

Maşinăria „minune“ Angajatul ne-a povestit că patronii AB Construct au cumpărat din Germania o maşinărie de preparare a

spumei poliuretanice (acea substanţă folosită, de obicei, la fixarea ferestrelor tip termopan). Această maşinărie a fost folosită pentru a produce în cantităţi industriale substanţa amintită, care a fost folosită la izolarea pereţilor laterali ai blocului, dar şi a acoperişului. Problema apare la acoperiş...

Mai ieftin şi mai prost Angajatul AB Construct ne-a explicat că, dacă la pereţi spuma îşi face efectul, la acoperiş este dezastru. Mai exact, acea spumă nu are proprietăţi hidroizolante şi, prin mărirea volumului, lasă spaţii pe unde apa se poate infiltra. De altfel, mai mulţi proprietari au reclamat faptul că, la scurt timp după terminarea lucrărilor, a în-

ceput să le picure apă din tavan la prima ploaie mai serioasă. Această procedură, care nu e folosită la nicio altă reabilitare făcută în celelalte sectoare, are însă un avantaj… pentru firmă. Izolarea acoperişului cu spumă costă 9 euro/mp comparativ cu celelalte materiale, care costă 30 euro/mp.

300.000 de euro dintr-un foc Din cauza diferenţei de preţ, anveloparea acoperişurilor celor şapte blocuri făcute de AB Construct, în loc să coste 420.000 de euro, a costat doar 120.000 de euro, însă primăria a plătit suma cea mare. De aici rezultă un profit de 300.000 de euro, în ciuda faptului că în casele oamenilor plouă. Astfel de şmecherii se practică însă şi în cazul celorlalte lucrări, de fiecare dată făcându-se rabat la calitate.

Afaceri multiple cu banii primăriei Firmele familiei Gruia sunt printre principalele beneficiare ale contractelor „grase“ cu Primăria Sectorului 3 al Capitalei. Despre AA Marketing, firma Florinei Gruia, şi AB Construct, firma soţului, presa a scris în nenumărate rânduri. Asta nu l-a oprit însă pe Liviu Negoiţă să le dea anual contracte grase. Unele dintre aceste lucrări sunt construirea unei săli de sport la Liceul „Elie Radu“ (17,3 milioane de lei), realizarea de sisteme de irigaţii pentru spaţiile verzi (10 milioane de lei), construirea unei

grădiniţe noi în incinta Liceului „N. Teclu“ (3,6 milioane de lei). Aceleaşi firme au amenajat, în perioada 20071011, locuri de joacă în aproape toate cele 25 de grădiniţe aflate în administrarea Primăriei Sectorului 3. Afacerea s-a dovedit a fi extrem de profitabilă pentru soţii Gruia, care au încasat de la instituţia condusă de Liviu Negoiţă sume de zeci de ori mai mari decât cele de pe piaţă pentru toboganele sau leagănele montate. AB Construct a fost implicată în tunul de 110.000.000 de euro, contractul Primăriei Sectorului 3 anchetat de Comisia Europeană, care ar putea duce la sancţiuni drastice pentru România.

Relaţia Gruia-Negoiţă Prietenia dintre Liviu Negoiţă şi familia Gruia este foarte strânsă. Potrivit presei centrale, Florina Gruia a locuit, după ce a divorţat de celebrul avocat Doru Boştină, într-un apartament al lui Liviu Negoiţă din Bd. Octavian Goga. Mai mult, Florina şi Bogdan Gruia au fost fotografiaţi, în 2009, în timp ce luau masa împreună cu Carmen Negoiţă, soţia primarului sectorului 3. Întâmplător sau nu, în perioada 2006-2009, firma AA Marketing & Management SRL, deţinută de Florina Gruia, a câştigat 19 contracte de la Primăria Sectorului 3, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro.


DEZV~LUIRI

PAG. 9

10.000

de locuri este deficitul total în grădiniţe la nivelul întregii Capitale.

Liviu Negoiţă decontează: patru pereţi, vopsiţi cu 50.000 de euro În ediţiile precedente v-am prezentat detalii revoltătoare despre modul în care primarul Liviu Negoiţă a cheltuit sume uriaşe din banii publici pentru lucrări făcute de mântuială de AB Construct, firma amicului său Bogdan Gruia. Astăzi vă dezvăluim ce sume uriaşe au fost plătite aceleiaşi firme pentru lucrări la grădiniţele din sectorul 3. Un angajat al firmei AB Construct, abonată la contracte cu Primăria Sectorului 3, a fost de acord să vorbească sub protecţia anonimatului despre banii care au fost cheltuiţi în cazul extinderilor de grădiniţe făcute de primarul Liviu Negoiţă. Acesta ne-a oferit ca exemplu Grădiniţa nr. 154 din zona Pieţei Miniş, cartierul Titan: „Această grădiniţă are în curte o ghenă, o cameră de maximum 10 metri pătraţi cu acoperiş. Doar vopsirea acestei mici construcţii, interior-exterior s-a făcut

pentru 50.000 de euro. Tot aici a fost amenajată o pistă de alergare care a costat 25.000 de euro, deşi nu e altceva decât un covor special, lat de trei metri şi lung de aproximativ 50 de metri“.

Grădiniţele nu au detectoare de fum Un alt aspect pe care angajatul AB Construct a fost dispus să ni-l dezvăluie este legat de modul în care primăria a înţeles că trebuie să aibă grjă de sigu-

Deficitul major de locuri favorizează şpaga Sectorul 3 este pe primul loc în Capitală privind deficitul de locuri în grădiniţe. Necesarul este de peste 5.000 de locuri, însă în realitate sunt aproximativ 3.000. Chiar şi sectorul 5, care are, de obicei, cel mai mic buget, stă mai bine decât sectorul administrat de primarul Liviu Negoiţă, cu un necesar de 1.750 de locuri. Acest aspect favorizează, anual, apariţia aşa-ziselor „locuri cumpărate“. De teamă că micuţii vor rămâne acasă, părinţii apelează de multe ori, pe căi ocolite, la oficialii primăriei pentru a obţine un loc. Mulţi însă nu îşi permit să dea o şpagă de 600-700 de euro şi se mulţumesc să mai aştepte un an.

Inoxidabile de la iubitul Robertei Anastase Cele 22 de grădiniţe modernizate de Primăria Sectorului 3 şi firma lui Gruia nu puteau fi complete fără elementele de oţel inoxidabil oferite de ING Metal Art, firma iubitului Robertei Anastase, afaceristul Victor Farcă. Toate balustradele de la geamuri, scări, dar şi hornurile montate la aceste grădiniţe au fost cumpărate de la firma menţionată adăugând câteva sute de mii de euro la profitul găştii PDL şi, implicit, al viitoarei familii a preşedintei Camerei Deputaţilor.

ranţa celor mici: „Grădiniţele aşa-zis noi nu au detectoare de fum. Din acest motiv, nici una nu a primit avizul de incendiu de la pompieri. Aceste lucruri trebuie spuse pentru că lipsa măsurilor de siguranţă poate duce la un moment dat la accidente teribile“. Bineînţeles că acest secret este bine ascuns de primăria lui Liviu Negoiţă, iar tinerii părinţi din sectorul 3 nu ştiu ce pericole îi pândesc pe cei mici atunci când îi trimit la atât de lăudatele grădiniţe.

Cum se fac „aranjamentele“ Angajatul AB Construct ne-a povestit şi cum decurg discuţiile între Gruia şi Liviu Negoiţă despre modul în care se vor cheltui anumite fonduri publici. „De obicei are loc o întâlnire în noiembrie, când lucrurile se aranjează în felul următor: primarul îi spune lui Gruia câţi bani are alocaţi pentru anumite lucrări şi împreună cu acesta stabileşte

cum se împart ulterior.“ Angajatul ne-a mai spus că facturile umflate ce se emit de către furnizorii AB Construct sunt aparent legale, pentru că provin, de fapt, tot de la firme ce-i aparţin lui Gruia. Banii murdari se transferă din firmă în

firmă până ce se „spală“. Acesta este şi motivul pentru care, în cele mai multe cazuri, astfel de aranjamente nu pot fi depistate, iar când vorbim şi de protecţia politică, toate matrapazlâcurile sunt perfect sigure.


DEZV~LUIRI

PAG. 10

Silvian Ionescu, legături cu Securitatea, „ţepar“ Bancorex, dar şi afaceri cu statul Astăzi vă prezentăm încă un articol din seria al cărei protagonist este Silvian Ionescu, fostul şef al Gărzii de Mediu, actualmente şeful PDL Sector 3. Nu rataţi numerele viitoare în care veţi putea citi despre afacerile cu statul, dar şi cu Liviu Negoiţă, colegul său de filială de partid. Despre relaţia lui Silvian Ionescu, fost comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, cu Securitatea a vorbit inclusiv Traian Băsescu, care l-a scos din scaunul de prefect al Capitalei. Nu era cazul, spunea Băsescu în ianuarie 2005, să fie desemnat Ionescu pentru această funcţie, din motive „arhicunoscute“. „A avut probleme prin meseria pe care a avut-o înainte“, spunea public şeful statului. Mai precis, el a condus, din 1985 şi până în decembrie 1989, Direcţia I din cadrul Centrului de Informaţii Externe, potrivit unui raport al istoricului Marius Oprea. În această calitate, este bănuit că l-a cunoscut pe Traian Băsescu, pe atunci membru al reprezentanţei Navrom la Anvers. „În 1985 a devenit şef de serviciu în Direcţia I din cadrul Centrului de Informaţii Externe, care avea drept atribuţii principale spionarea ţărilor membre NATO şi urmărirea informativă a disidenţilor români stabiliţi în străinătate, post pe care l-a deţinut până în decembrie 1989. În aprecieri de serviciu din perioada în care a lucrat în Securitate se afirmă că «a încălcat normele muncii», având relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, deconspirări, raportări şi chiar deconturi false. A fost trecut în rezervă la data de 31 martie 1990, cu gradul de căpitan, de la C-510, unitatea de contraspionaj din cadrul Serviciului de Informaţii Externe (fosta unitate 0195 din cadrul DIE)“, se arată în raportul istoricului Marius Oprea. Acest trecut, invocat deseori în cazul lui Silvian Ionescu, nu l-a împiedicat până în prezent să deţină numeroase funcţii publice, precum şi politice.

Familia Ionescu a împrumutat aproape şapte milioane de dolari în anii ’90 Trecerea în rezervă i-a priit lui Silvian Ionescu. În 1990, el a fost unul dintre fondatorii Frontului Salvării Naţionale, din care a ieşit însă rapid. În 1999 a reintrat în politică, de această dată în Partidul Democrat. În acest moment, Ionescu era deja un

prosper om de afaceri, mai ales după ce două firme în care era implicat au reuşit să obţină credite în valoare de milioane de dolari de la Bancorex, bancă al cărei faliment a făcut valuri în anii ’90. Astfel, Silvian Ionescu a fost unul dintre asociaţi (cu 15% acţiuni) şi chiar administrator al firmei Promodex SA Bucureşti. Această firmă apare pe lista marilor datornici la Banca de Comerţ Exterior cu 5,7 milioane de dolari. În anii ’90, Promodex a primit un credit de 6,1 milioane de dolari, din care a plătit doar 402.604 dolari. În plus, soţia de atunci a lui Ionescu, în calitate de asociat al firmei Monica Impex SRL, a luat un credit de 1,2 milioane de dolari de la Bancorex, din care a returnat doar 9.905 dolari. În urma unei executări silite, AVAS a reuşit să mai obţină aproximativ 100 de dolari în contul acestei datorii. Ambele firme figurează pe lista debitorilor Bancorex, publicată pe site-ul AVAS.

Consilier local şi afaceri cu Primăria Generală Intrarea în sfera de influenţă a lui Traian Băsescu a însemnat un pas înainte pentru Silvian Ionescu. Mai întâi vicepreşedinte al Organizaţiei Municipiului Bucureşti, el a devenit, ulterior, preşedinte al PD Sector 3, poziţie pe care o ocupă şi astăzi. Dar, mai important, în anul 2000 a făcut parte din echipa de consilieri generali ai lui Traian Băsescu pentru Primăria Capitalei. Cariera sa în funcţia de ales al bucureştenilor a durat aproape doi ani, în octombrie 2001 fiind nevoit să demisioneze în urma publicării rezultatelor unei anchete a Corpului de Control al primministrului referitoare la afacerile pe care consilierii locali, între care şi el, le făceau cu Primăria Municipiului Bucureşti. În acea perioadă, Silvian Ionescu, asociat la firmele SC Firepro Romania SRL şi SSI Import Export SRL, a primit din partea Administraţiei Străzilor Bucureşti contracte pentru lucrări de drumuri în valoare de 31,03 miliarde de lei vechi şi a livrat la

RATB vată amortizantă pentru şinele de tramvai în valoare de 1,8 miliarde de lei vechi. Toate aceste afaceri s-au desfăşurat prin intermediul SC Firepro Romania SRL. Prin firma SC SSI Import Export SRL, Silvian Ionescu a livrat la RATB lichid spumă pentru prevenirea incendiilor în valoare de 154 de milioane de lei şi a avut relaţii comerciale în valoare de 458 de milioane de lei, reprezentând achiziţii materiale la RADET.

Afaceri cu Liviu Negoiţă Intrat în sfera PD şi devenit şef al filialei sectorului 3 al partidului, Silvian Ionescu a devenit unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă, pe atunci deputat PD. Pe lângă relaţia lor de natură politică, Negoiţă şi Ionescu sunt şi asociaţi în afaceri. Cei doi au

fost, din 2001, parteneri la firma Kora Edil SA cu mai mulţi cetăţeni turci. În 2002, după demisia din Consiliul General al Capitalei, Silvian Ionescu şi-a vândut acţiunile deţinute la Kora Edil, o parte din ele chiar către colegul său de partid. Foştii asociaţi de afaceri turci ai lui Silvian Ionescu şi ai lui Liviu Negoiţă sunt implicaţi în scandalul arestării unui alt lider PDL, primarul Clujului, Sorin Apostu. Una dintre firmele lor, Kiat Group, a încheiat cu Primăria ClujNapoca şi cu Consiliul Judeţean Cluj contracte a căror valoare se apropie de 250 de milioane de euro, pentru reabilitarea drumurilor. Cei doi asociaţi din Kiat Group, Mustafa Bekar şi Atalay Tamer (care este şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-Turcia), apar într-o altă firmă, SC King Industrial Enterprises SRL, care a avut un

contract cu Primăria Cluj-Napoca privind amplasarea de aparate de joacă pentru copii şi aparate fitness. În această firmă s-a regăsit ca asociat şi Liliana Călin, apropiată a preşedintelui PDL, Emil Boc. În 4 septembrie 2007, Liliana Călin şi-a cesionat toate cele 25 de părţi sociale, adică 10% cotă de participare, către Mustafa Bekar, care este şi administratorul societăţii. Din relaţia de prietenie dintre Silvian Ionescu şi Liviu Negoiţă pare să fi profitat şi una dintre fostele asociate în afaceri ale actualului şef al Gărzii de Mediu. Elena Păun, deţinătoare de acţiuni la firma SC Firepro Romania SRL, prin care Silvian Ionescu a făcut afaceri cu Administraţia Străzilor Bucureşti, a ajuns ulterior cenzor la SC ADPB SA, firmă deţinută în proporţie de 95% de Consiliul Local al Sectorului 3, controlat de Liviu Negoiţă.


POLITIC

PAG. 11

Sondaj Compania de Cercetare Sociologică și Branding:

Robert Sorin Negoiță se distanțează de contracandidatul său, Liviu Negoiță

Robert Sorin Negoiţă (USL) – 52% Potrivit ultimului sondaj CCSB, Robert Sorin Negoiţă, candidat al USL la Primăria Sectorului 3, şi-a consolidat prima poziţie privind intenţia de vot în competiţia cu Liviu Negoiţă, candidatul PDL. De asemenea, USL a continuat să crească în dauna PDL, care se află, la sectorul 3, doar puţin peste 20% din intenţiile de vot. În perioada 23-24 mai 2012, Compania de Cercetare Sociologică și Branding a realizat un nou sondaj de opi-

nie pe un volum al eşantionului de 1.201 persoane, tipul eșantionului fiind stratificat bistadial. Marja de eroare a

sondajului este de +/-3%. Conform datelor sondajului, în sectorul 3 se estimează o participare la vot de 59%, 28%

Liviu Gheorghe Negoiţă (PDL) – 39% din totalul populației cu drept de vot nedorind să voteze şi 13% fiind plecată din țară.

USL, 68% Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Sectorului 3, 68% din populaţia cu opţiuni de vot ar alege reprezentanții USL, 21% ar vota cu cei ai PDL, 6% cu PP-DD, 2% cu Partidul Verde și 4% cu reprezentanții altor formațiuni. Față de sondajul realizat în perioada 2-5 mai 2012, se remarcă o creștere cu cinci puncte procentuale a intenției de vot pentru USL și o scădere cu patru puncte procentuale a votului pentru PDL.

Robert Sorin Negoiţă, majoritate confortabilă

Rezultatele sondajului au fost rotunjite în plus

Potrivit sondajului CCSB, care a adresat o întrebare închisă privind opțiunile de vot pentru candidații la primărie, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Primăria Sectorului 3, 52% din populaţia cu opţiuni de vot l-ar alege pe Robert Negoiță, candidat al USL, 39% ar vota cu Liviu Negoiță, candidat al PDL, 6% ar vota cu Cătălin Zamfira (PP-DD) și 4% cu alți candidați. Față de sondajul precedent, realizat în perioada 2-5 mai 2012, se remarcă o creștere cu patru

puncte procentuale a intenției de vot pentru candidatul USL, Robert Negoiță, și o scădere cu două puncte procentuale a intenției de vot pentru candidatul PDL, Liviu Negoiță. Cu două săptămâni înaintea alegerilor, se consolidează astfel trendul crescător pentru candidatul

Robert Negoiță. Acesta a depășit deja pragul de 50% privind intenția de vot, apropiindu-se de valoarea, aflată și ea în creștere, a votului politic pentru USL. În același timp, Liviu Negoiță, a cărui scădere în privința intenției de vot se accentuează, a coborât sub pragul de 40%.


ACTUALITATE

PAG. 12

Liviu Negoiţă lasă un fost spital să cadă pe oameni Fostul Spital de Expertiză a Capacităţii de Muncă, din sectorul 3, a devenit o bombă ecologică pentru locuitorii din zonă. Deşi bucăţi din clădire se prăbuşesc pe stradă, punând în pericol viaţa trecătorilor, Liviu Negoiţă are un singur răspuns: „Proprietarul nu a depus plângere“. foarte mult praf. Am ajuns să nu mai pot deschide ferestrele din cauza asta. Nimeni nu face nimic deşi este un pericol real“, a afirmat Florina Cercel. Cetăţenii din zona străzii Romulus, din sectorul 3, au ajuns la limita răbdării. Fostul Spital de Expertiză a Capacităţii de Muncă a fost lăsat în paragină de mai bine de patru ani, iar acum a devenit un focar de infecţie şi sursă de fier vechi a hoţilor din zonă. După ce a fost devastată, clădirea este în pericol de prăbuşire, iar bucăţi de beton se desprind, căzând chiar în mijlocul străzii. „Poate cădea în orice clipă pentru că a fost distrusă de romii din zonă şi acum nu mai are PUBLICITATE

stabilitate. Primarul Liviu Negoiţă nu este conştient că nu este suficientă prezenţa poliţiştilor comunitari în zonă pentru a elimina toate problemele. Dacă o să cadă vreo bucată din clădire pe cineva, îl va omorî cu siguranţă“, a afirmat Mihai Georgiu, un locuitor din zonă. În apropierea „spitalului-fantomă“ locuieşte şi actriţa Florina Cercel, care este obligată să ţină geamurile închise din cauza mirosului de nesuportat. „De acolo vin mirosuri foarte ciudate şi

Primarul sectorului 3 i-a umilit pe locuitorii din zonă Situaţia i-a fost adusă la cunoştinţă şi primarului sectorului 3 în nenumărate rânduri, însă de fiecare dată a tratat problema cu aceeaşi nepăsare care poate costa viaţa trecătorilor. „Vin mirosuri îngrozitoare de acolo şi clădirea este în pericol de prăbuşire. Noi tot am încercat să aflăm care este situaţia acelei clădiri

şi de ce Primăria Sectorului 3 nu face nimic pentru a elimina acel focar de infecţie. Am strâns şi semnături de la enoriaşi, însă când am comunicat primăriei că acolo cad bucăţi de clădire pe stradă, ne-au spus că nu este de competenţa lor pentru că proprietarul nu a depus plângere“, a mărturisit preotul de la Biserica „Radu Ceauş“. Pe de altă parte, situaţia „proprietarului de drept“ al clădirii este incertă. Aceasta a aparţinut statului, apoi o bună parte din imobil a fost retrocedat Fundaţiei evreieşti „Caritatea“, care şi-a făcut datoria de a pune pe unul dintre pereţi o plăcuţă de avertizare a trecătorilor.


SOCIAL

PAG. 13

Mai multă siguranţă în şcolile româneşti Camerele de filmat cu care vor fi dotate sălile de clasă din toate instituţiile unde se va organiza examenul de bacalaureat vor fi folosite ulterior în scopul supravegherii elevilor în şcoli. Decizia Ministerului Educaţiei vine în urma înregistrării unor acte de violenţă gravă, soldate recent chiar cu moartea unui elev.

Profesorii evaluatori vor fi plătiţi mai bine

O nouă creşă ANTANTE

în sectorul 3 Noul centru ANTANTE „La bunici“ este cel de-al cincilea loc de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârsta între 0 şi 3 ani deschis în Bucureşti şi cel de-al patrulea în sectorul 3. Lanţul de creşe ANTANTE este dezvoltat în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine“. Alături de directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, la eveniment a participat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta a declarat că deschiderea simultană a unei creşe şi a unui cămin de bătrâni este dovada clară că Municipalitatea se ocupă în egală măsură de toate grupele de vârstă. Centrul ANTANTE „La bunici“ se află în incinta căminului pentru persoane vârstnice „Acad. Nicolae Cajal“, din Bucureşti, amenajat în clădirea fostului Spital Caritas. Dezvoltarea acestui centru în cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice nu este întâmplătoare, acesta fiind un concept european de largă inspiraţie în statele cu sisteme sociale foarte dezvoltate, precum ţările nordice. Efica-

citatea centrelor sociale inter-generaţionale a fost dovedită, de-a lungul timpului, atât pentru vârstnici, cât şi pentru copii. Centrul se adresează micuţilor ai căror părinţi (fie mama, tatăl sau reprezentantul legal) se află în perioada legală de creştere a copilului şi doresc să se întoarcă la locul de muncă înainte de expirarea acesteia sau se vor întoarce la locul de muncă în maximum trei luni de la momentul depunerii cererii. De asemenea, părinţii nu trebuie să aibă datorii la bugetul local sau de stat, impozite neachitate sau amenzi neplătite. Costurile serviciilor de îngrijire şi educaţie timpurie constau doar în plata alocaţiei zilnice de hrană, de 10 lei/zi, fără plata altor taxe suplimentare. „La bunici“ are o capacitate

Membrii comisiilor de bacalaureat şi de teste naţionale vor primi cu 60 de bani mai mult pentru fiecare lucrare corectată. Procentual, plata cadrelor didactice care s-au înscris la examenele naţionale va creşte cu 15%, potrivit ordinului semnat de Liviu Pop, ministrul interimar al educaţiei.

Valoarea tichetelor de creşă, mai mare cu 30 de lei Începând cu luna mai, valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă este de 400 de lei, comparativ cu 370 de lei, cât era până acum. Suma va fi asigurată integral din costuri de către angajator.

Un român cu facultate costă 20.000 de euro totală de 20 de locuri, dintre care 15 la program normal (7.00-18.00) şi cinci locuri la program redus (7.00-12.00). Centrul cuprinde recepţie, cabinet medical/triaj; două camere de activităţi; două dormitoare (de nouă şi, respectiv, şase paturi); grupuri sanitare; vestiar personal, spaţiu de depozitare, oficiu de porţionare a mesei, spaţiu de luat masa şi birou de coordonare. Cofinanţat din fonduri europene, proiectul a fost implementat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Bernard Brunhes International. Mai multe detalii privind centrele ANTANTE, dar şi înscrierea copiilor, se găsesc pe site-urile www.antante.org şi www.dgas.ro.

Cifrele arată că, pentru fiecare cetăţean, statul cheltuieşte, înainte de angajarea acestuia, în jur de 10.000 de euro anual pentru cei care rămân în şcoală până la vârsta de 18 ani şi aproape dublu pentru cei care termină studiile universitare. Conform rezultatelor ultimului recensământ, comparativ cu 2001, populaţia României s-a micşorat cu peste 2,6 milioane de locuitori. În prezent suntem 19 milioane de locuitori, iar oficialii pun această scădere pe seama migraţiei, în căutarea unui loc de muncă în ţări precum Spania, Italia şi Franţa. În ultimii ani, guvernanţii nu au luat măsuri eficiente pentru a combate efectele migraţiei. Impactul migraţiei socio-profesionale trebuie analizat prin prisma costurilor pe care statul român le suportă pentru fiecare cetăţean ajuns la vârsta inserţiei pe piaţa muncii. Atât pentru persoanele cu studii medii, cât şi pentru cele cu studii superioare, principalele motive pentru identificarea unui loc de muncă în străinătate îl reprezintă dorinţa pentru un nivel de trai mai ridicat şi sporirea şanselor de realizare personală şi profesională – aspecte considerate insuficiente şi fără perspectivă în România. Specialiştii apreciază că România a acumulat pierderi de 40 – 50 miliarde de euro pentru faptul că în ultimele patru decenii mai mult de 3,5 milioane de români au plecat din ţară.


POLITIC

PAG. 14

USL conduce detaşat în opţiunile electoratului Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a afirmat că victoria USL la alegerile locale este sigură în peste jumătate din judeţele ţării. „Există multe judeţe, peste jumătate din judeţele şi municipiile ţării, unde victoria USL este categorică. Să vedem proporţiile scorului. Există şi câteva locuri unde bătălia este echilibrată, cum ar fi Prahova, municipiul Ploieşti, Clujul“, a spus Antonescu la Câmpina.

Victor Ponta se adresează parlamentului

Ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mircea Duşa, a anunţat că şedinţa plenului reunit al parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE va avea loc pe 12 iunie, la ora 15.00. „Este vorba de prezentarea în faţa Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeană şi a obligaţiilor pe care România trebuie să le îndeplinească rapid, fie că este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, de discuţiile privind fondurile structurale şi politica agricolă comună, precum şi toate celelalte teme care apar, în această perioadă, ca fiind stringente pe agenda europeană“, a spus Ponta.

Dezvelirea monumentului ridicat în onoarea ofiţerilor români Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat, luni, la ceremonia de dezvelire a monumentului ridicat în onoarea ofiţerilor Armatei Române înhumaţi în Cimitirul Bellu. Monumentul a fost inaugurat în cadrul Săptămânii Europene a Cimitirelor şi marchează împlinirea a 135 de ani de la dobândirea independenţei României. La eveniment au participat reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, oficialităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Primarul PDL Liviu Negoiţă

„ocoleşte“ Consiliul Local al Sectorului 3 Consilierii USL din sectorul 3 şi Robert Sorin Negoiţă, candidatul USL pentru Primăria Sectorului 3, au semnalat în numeroase rânduri neregulile privind activitatea primarului PDL în funcţie, Liviu Negoiţă, în problema reabilitării blocurilor. Reprezentanţii USL au susţinut permanent preluarea integrală de către Primăria Sectorului 3 a cotei de 20% ce revine asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a blocurilor şi realizarea acesteia în mod gratuit. În şedinţa Consiliului Local al Sectorului 3 de luni, 28 mai, primarul încă în funcţie, Liviu Negoiţă, a mai încercat o „manevră“ marca PDL: a anunţat că doreşte să acorde gratuitate de acum înainte pentru reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 3.

Liviu Negoiţă recurge la ilegalităţi Recent, primarul Liviu Negoiţă şi-a asumat iniţiativa USL, însă a încercat să rezolve problema prin demersuri ilegale. În cursul săptămânii

Ungureanu vrea partid PDL se pare că se resemnează cu gândul că va suferi o înfrângere la alegerile de anul acesta şi că va petrece mult timp în opoziţie. De aceea, pedeliştii par să se concentreze deja pe alegerile prezidenţiale din 2014. Deşi nu mai este de mult membru al PNL, Mihai Răzvan Ungureanu a hotărât abia acum să-şi dea demisia din acest partid. Fostul prim-ministru vrea să înfiinţeze un ONG numit Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta (ICCD). Cel mai probabil, ideea nu îi aparţine lui MRU, ci mentorului său, preşedintele Traian Băsescu, care urmăreşte să construiască un nou partid. Băsescu şi-a exprimat de mult dorinţa de a-şi reforma partidul de suflet şi de a renunţa la cei care nu s-au conformat

ordinelor sale. La prima impresie, ICCD pare a fi făcută din acelaşi aluat ca şi alte idei ale lui Traian Băsescu, precum Noua Republică sau „Albă ca Zăpada“, ambele rămase la stadiu incipient. Dorinţa de a reforma PDL este mare la Palatul Cotroceni, dar, până acum, sortită eşecului. MRU pare a fi cavalerul în armură strălucitoare atât pentru PDL, cât şi pentru şeful statului, posibil viitor candidat la alegerile prezidenţiale din 2014 împotriva lui Crin Antonescu. Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta este cea mai recentă strategie a lui Băsescu de a salva ce se mai poate din PDL, partid pentru care s-a implicat mai mult decât îi permite Constituţia.

trecute, acesta a trimis o scrisoare către cele 25 de asociaţii de proprietari ale căror blocuri au fost deja reabilitate termic, anunţând că banii vor fi restituiţi în totalitate. Având în vedere că aproximativ 5,75% din totalul blocurilor din sectorul 3 au fost reabilitate termic, toţi locatarii au plătit doar teoretic 20% din costul întreg al lucrării pentru că, în realitate, au suportat integral costurile reale, restul de 80% intrând în buzunarul primarului Liviu Negoiţă şi al grupului de interese al PDL. În definitiv, această strategie înşelătoare de campanie a lui Liviu Negoiţă se va răsfrânge asupra locatarilor, pentru că banii nu vor fi restituiţi în totalitate, ci vor fi, în opinia primarului PDL, compensaţi cu taxele şi impozitele locale pe perioada mai multor ani de acum înainte.

USL vrea restituirea integrală a contribuţiei cetăţenilor Consilierii USL din sectorul 3 au anunţat că se vor lupta în continuare pentru restituirea banilor către cei care au plătit cota-parte pentru reabilitarea termică, dar nu sub forma unei promisiuni, ci imediat. De asemenea, aceştia fac în continuare demersuri pentru suportarea în totalitate a cotei de 20% de către primărie prin promulgarea unei hotărâri concrete şi legale, aşa cum solicită de doi ani. Robert Sorin Negoiţă va contesta în instanţă legalitatea aplicării acestei hotărâri mincinoase, iar după 10 iunie, când va fi ales primar al sectorului 3, va restitui în totalitate sumele reţinute abuziv de către actualul primar.


ECONOMIC

PAG. 15

Creşte plafonul fondurilor europene pentru agricultură

Pe piaţa de retail din România

mai este loc pentru malluri Spaţiul comercial modern din România, alcătuit din malluri, parcuri de retail şi galerii comerciale, ajunge la o suprafaţă de peste trei miliarde de metri pătraţi, concentrată în 40 de spaţii, potrivit unui sondaj realizat recent de dezvoltatorul portughez de centre comerciale Sonae Sierra, în parteneriat cu PricewaterhouseCoopers. Cele mai multe spaţii de retail se găsesc în Bucureşti şi în oraşele mari, unde veniturile populaţiei sunt peste medie. Un raport în acest sens arată că unele centre comerciale au cifre de afaceri relativ scăzute, chiar dacă au venituri mari pe metrul pătrat. Acest fenomen poate fi explicat printr-o varietate de motive, precum mixul de chiriaşi sau venituri din surse secundare. Pe de altă parte, sunt câteva centre comerciale bine plasate care au venituri relativ mici pe metrul pătrat, dar cifra de afaceri totală este mare.

şi de nord-vest, cu 9%. În celelalte zone, gradul de penetrare a retailului de tip occidental este mai redus. Acelaşi studiu a arătat că „la nivel regional, judeţele cu un PIB mare pe locuitor au şi cei mai mulţi metri pătraţi de spaţii de retail pe locuitor. Bucureştiul se află pe primul loc atât în ceea ce priveşte PIB-ul pe cap de locuitor (peste 15.000 euro), cât şi după suprafaţa închiriabilă (560 metri pătraţi pe locuitor). Cea mai mare suprafaţă închiriabilă, raportat la numărul de locuitori, o deţine judeţul Arad, iar la polul opus se situează judeţele Călăraşi, Dâmboviţa şi Sălaj, unde numărul de centre comerciale este redus sau nu există.

rectorul pentru România al Sonae Sierra, consideră că piaţa nu a ajuns încă la saturaţie. „În Bucureşti, cred că mai este loc de unu-două malluri şi, de asemenea, mai este loc şi pentru parcuri de retail. Sunt şi oraşe secundare care ar putea absorbi proiecte noi. Situaţia în ţară trebuie analizată oraş cu oraş, pentru că, de exemplu, Iaşiul este saturat, dar în Timişoara mai este loc“, a explicat acesta.

Suprafaţa centrelor comerciale este proporţională cu veniturile populaţiei Posibilităţi de dezvoltare Din suprafaţa totală de centre co- a pieţei de retail merciale calculată la nivel naţional, 53% este concentrată în zona de sudest a ţării, care cuprinde şi Bucureştiul, urmată de zonele de nord-est, cu 14%,

Deşi numeroasele studii privind evoluţia economică au arătat că puterea de cumpărare în România a scăzut semnificativ, Ingo Nissen, di-

Comisia Europeană a aprobat, pentru România, majorarea sumelor acordate tinerilor fermieri. Cei care doresc să investească în agricultură pot solicita fonduri europene de până la 40.000 de euro, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În perioada noiembrie 2011- ianuarie 2012 s-au depus 3.865 de cereri de finanţare, din care 2.797 eligibile, în valoare totală de 99 de milioane de euro. Doar 50 de milioane de euro sunt disponibili pentru „instalarea tinerilor fermieri“, astfel încât finanţarea se va acorda în ordinea punctajului şi în limita fondurilor disponibile.

Prima Casă – primii 10 ani, scutiţi de impozit Propunerea legislativă conform căreia proprietarii care au achiziţionat o locuinţă prin programul Prima Casă sunt scutiţi de impozitul pe clădiri în primii 10 ani a fost adoptată tacit de Senat. Această iniţiativă de modificare a Codului Fiscal a aparţinut unui grup de parlamentari PSD şi PNL. Principalul lor argument a fost că această scutire se acordă şi în alte ţări europene. Acum, proiectul se află la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

18 miliarde de euro pentru băncile greceşti Ministerul Finanţelor de la Atena a anunţat că au fost distribuite 18 miliarde de euro celor mai importante bănci din Grecia, bani proveniţi de la Uniunea Europeană şi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Astfel, datorită împrumutului acordat, băncile statului elen au din nou acces la Banca Centrală Europeană (BCE). Suma de 18 miliarde de euro este doar o parte din cele 25 de miliarde oferite de Fondul de stabilitate pentru recapitalizarea băncilor din Grecia.

Guvernul USL pregăteşte a doua tranşă de majorări salariale După ce, în prima etapă, guvernul a hotărât ca bugetarii să primească o majorare de 8% începând cu 1 iunie, premierul Victor Ponta a confirmat că a doua majorare a salariilor din sectorul bugetar va avea loc în luna decembrie. În scrisoarea trimisă către Fondul Monetar Internaţional este specificat faptul că a doua tranşă de majorare a salariilor depinde de evoluţia situaţiei bugetare. Premierul Victor Ponta a declarat că această precizare reprezintă doar o precauţie pentru „catastrofe financiare“. „Întotdeauna în scrisorile către instituţiile financiare, toate măsurile sunt sub condiţia ca lucrurile să meargă bine, dar se pot întâmpla lucruri neprevăzute. Noi avem banii în buget, dar este o formulă în caz că apar fenomene financiare cu totul nepre-

văzute sau se întâmplă vreo catastrofă financiară cu Grecia sau zona euro. Orice rău se poate întâmpla“, a declarat Ponta. În decembrie, salarii reîntregite Guvernul USL a aprobat scrisoarea prin care îşi anunţă la Fondul Monetar Internaţional (FMI) intenţia de a duce la bun sfârşit procesul de recuperare a salariilor din sectorul bugetar. Acest lucru se va realiza în două etape: o majorare a salariilor cu 8% în luna iunie şi „reîntregirea deplină“ în luna decembrie. Guvernul a anunţat anterior că garantează pentru creşterea salariilor şi că va tăia din alte cheltuieli în cazul în care situaţia economică va fi dificilă în partea a doua a anului.


INTERNA}IONAL

PAG. 16

Verificarea proiectelor POSDRU

Planul de măsuri pentru POSDRU, propus de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, şi de ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a fost aprobat de guvern. Pachetul de măsuri conţine verificarea proiectelor aflate în etapa de implementare, revizuirea procedurii privind verificarea cererilor de rambursare, revizuirea procedurii de evaluare în raport cu eficienţa costurilor şi în funcţie de recomandările auditorilor, precum şi îmbunătăţirea sistemelor informatice ce privesc POSDRU.

Europenii vor menţinerea euro Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare IPSOS, dacă mâine ar avea loc un referendum pentru păstrarea monedei unice, majoritatea europenilor ar fi în favoarea euro. Cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unică, 75%, este în Grecia, care riscă, de altfel, părăsirea uniunii monetare. În Germania şi Italia, majoritatea este mai restrânsă, de numai 57%.

Jurnaliştii eleni, în grevă Luni, o mare parte din jurnaliştii greci au intrat în grevă. Ei sunt nemulţumiţi de reducerile salariale, precum şi de concedierile care au avut loc în ultima perioadă în acest sector. Protestul a fost organizat pentru 24 de ore.

Departamentul de Stat American: „România are

probleme cu corupţia“ Conform raportului Departamentului de Stat American pe 2011 privind drepturile omului, România are probleme cu corupţia. Raportul constată abuzuri ale poliţiei, precum şi existenţa traficului de persoane. „Probleme majore în materie de drepturile omului rămân traficul de persoane în vederea muncii forţate, exploatarea sexuală şi obligarea unor persoane să cerşească. A continuat practica discriminării sociale semnificative la adresa romilor. Corupţia în rândul funcţionarilor publici rămâne un fenomen răspândit care afectează toate sectoarele societăţii“, se arată în raportul Departamentului de Stat. Totodată, raportul notează că „în cursul anului 2011, s-au semnalat cazuri în care poliţia şi jandarmeria au maltratat şi persecutat deţinuţi şi etnici romi. Situaţia din penitenciare rămâne dificilă“.

Probleme în sistemul judiciar Potrivit raportului, România continuă să aibă probleme în ceea ce priveşte sistemul judiciar, căruia îi lipseşte imparţialitatea, în vreme ce corupţia la nivel guvernamental afectează, în continuare, întreaga societate. Deşi ritmul proceselor anticorupţie a fost accelerat, există în continuare întârzieri semnificative, dublate de decizii necorespunzătoare. Autorii documentului notează că sistemul judiciar a reprezentat, în 2011, o ţintă a criticilor din partea ONG-

Serviciile româneşti de terapie intensivă, pe agenda europeană Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a găzduit evenimentul „Ajutaţi-ne să salvăm vieţi prin terapie intensivă“, care a avut loc în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles. Acţiunea a fost organizată de Societatea Europeană pentru Terapie Intensivă (ESICM) împreună cu Forumul European al Pacienţilor (EPHA) şi s-a derulat în două etape: o dezbatere cu tema „Rezultate optimale pentru pacienţi prin terapie intensivă“ şi expoziţia „15 minute pentru a

salva o viaţă“. Includerea terapiei intensive pe agenda Uniunii Europene este necesară pentru garantarea finanţării şi cercetării adecvate, având în vedere funcţionarea optimă a unităţilor de terapie intensivă de către specialişti şi tehnologia de ultimă oră. „Consider că, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, trebuie să fim conştienţi că finanţarea serviciilor de sănătate reprezintă o investiţie în viitor, nu doar un simplu cost, cu atât mai

mult cu cât s-a observat o corelare între cheltuielile în domeniul sănătăţii şi rata mortalităţii“, a declarat europarlamentarul PNL. În deschiderea expoziţiei, Cristian Buşoi a afirmat că terapia intensivă este „o parte vitală a îngrijirii medicale deoarece are impact decisiv asupra vieţii pacienţilor“. Buşoi a încurajat persoanele prezente să urmeze cursul de resuscitare cardio-pulmonară „Un procedeu care salvează vieţi“, oferit de organizatori.

urilor, deşi Consiliul Superior al Magistraturii şi-a îmbunătăţit transparenţa şi a adoptat o strategie de susţinere a integrităţii în acest sistem.

Presă subordonată clasei politice în perioada Guvernului Boc În ceea ce priveşte libertatea de expresie şi independenţa mass-mediei, raportul notează garantarea acestor drepturi de către Constituţie, deşi numeroase trusturi de presă şi instituţii media sunt controlate direct sau indirect de politicieni sau persoane în strânsă legătură cu aceştia. „Deşi presa independentă este activă şi reuşeşte să prezinte nerestricţionat o varietate de puncte de vedere, politicieni şi persoane care au legături strânse cu politicieni şi cu formaţiuni politice fie deţin, fie au control indirect asupra numeroaselor instituţii media, la nivel local şi naţional; în plus, informaţiile şi tonul editorial ale acestor instituţii media reflectă frecvent părerile proprietarilor. Tendinţa de concentrare a controlului asupra instituţiilor media, la nivel naţional, în mâinile câtorva indivizi bogaţi a continuat“, notează raportul Departamentului de Stat American.

Numarul 17  
Numarul 17  

Info3plus nr 17

Advertisement