Page 1

INDUSTRIDAG

Välkommen till Industridag Östergötland! Initiativet som skapar samverkan mellan skolan och industri- och teknikföretagen i regionen.

20 17


Ö

ST

D

Vi tror att de som bäst kan inspirera fler ungdomar till val av tekniska utbildningar och yrken är unga coola tjejer och killar som jobbar och trivs på industri- och teknikföretag i Östergötland.

ERG TLAN Ö


Industridag – för tillväxt och sysselsättning

Industridag Östergötland laddar för att genomföras för tredje gången. Uthållighet krävs för att nå målet, att attrahera framtida medarbetare till våra industri- och teknikföretag och till utbildningar som är viktiga för företagen. Östergötland är ett industrilän, här finns världsledande företag vars produkter säljs över hela världen. Att arbeta inom våra industri- och teknikföretag är att möta världen på jobbet. En stor del av östgötarna arbetar för dessa företag eller i företag som är kopplade till dessa. Att hitta duktiga människor för olika typer av arbetsuppgifter är A och O för företagen. Vårt välstånd och sysselsättningen bygger på att det går bra för våra företag! Att arbeta i industrin innebär stora möjligheter till personlig utveckling och det vill vi berätta om. Vi vill särskilt nå de som idag går i skolan och som så småningom ska ut i arbetslivet. Därför är det så viktigt med bred samverkan, mellan skola, företag, fackföreningar, offentliga aktörer och andra organisationer. Inom Industridag Östergötland är vi vana att jobba ihop. Vi vet att vi har mycket att lära av varandra. Några exempel följer nedan. Vem vet bäst om hur det är att jobba i industrin om inte de som redan är där. Därför har vi Yrkesambassadörer, unga människor som berättar om sitt arbete och sina erfarenheter, och varför de valt den väg de vandrar på.

På Arbetets museum finns Jobbcirkus, en rolig och spännande utställning. Här kan alla få nya insikter av nytta för gymnasievalet. Ung Företagsamhet och Framtidsfrön arbetar för ökat entreprenöriellt kunnande hos elever, dvs hur starta och driva företag, eller lära sig tänka i lite nya banor. Det handlar också om att öka samarbetet mellan skolan och industrin. Det gör vi inom Industridag Östergötland. Vi möts och vi lär av varandra och inspirerar varandra. Våra industridagar ger resultat; ökat söktryck på relevanta utbildningar, fler besök på företag av skolor, gästföreläsningar på skolor av industriföreträdare, regelbundna möten mellan skola och företag mm. Industridag Östergötland kommer att genomföras för tredje gången under hösten 2017. Vi hoppas på samma goda uppslutning även denna gång av industri- och teknikföretag, kommuner, fack, Linköpings universitet, Region Östergötland, Arbetsförmedlingen m fl. Vi ser att vårt arbete gör nytta och vi måste fortsätta för att bli ännu bättre. Det stärker Östergötland, företagen kan växa och fler får jobb! Elisabeth Nilsson landshövding Östergötland

3


Yrkesambassadörer

– ett resultat av gott Östgötskt samarbete

När jag i början av 2016 fick det hedersamma uppdraget att vara projektledare för Industridag Östergötland såg jag fördelar med att utöka samarbetet mellan Industridag och Teknikcollege, för vi har gemensamma syften och mål.

sadörer. Alla jobbar på industri- och teknikföretag i Östergötland. Porträtten kan användas som inspiration för t.ex. elever som ska välja utbildning och yrke och deras föräldrar, men även studie- och yrkesvägledare, rektorer, lärare och arbetsförmedlare.

Jag har sedan tre år tillbaka ett fantastiskt roligt uppdrag som processledare för Teknikcollege Östergötland. En processledare ansvarar bland annat för den regionala samordningen mellan de åtta kommuner och elva skolor som ingår i Teknikcollegeregionen.

Yrkesambassadörer är ett samarbete mellan Teknikcollege Östergötland, Industrikompetens, Industridag Östergötland samt industri- och teknikföretag i Östergötland med stöd av Skolverket.

Syftet med Industridag är att samverka för att attrahera framtida medarbetare till våra industri- och teknikföretag för att möjliggöra tillväxt. Inom Teknikcollege är ett av målen att inspirera fler ungdomar att välja tekniska utbildningar och yrken, för att företagen har långt större behov av välutbildad personal än det antal som skolorna tillsammans utbildar idag. Industridag Östergötland har hela tiden haft några av industrins unga medarbetare som ambassadörer, både på film, i text och bild och på scenen. Vi tror att de som bäst kan förmedla intressanta tekniska utbildningar och spännande yrken i industrin är unga coola tjejer och killar som trivs med sina yrkesval. Nu har vi byggt upp en större bank av yrkesambas-

Industridag Östergötland kommer att genomföras för tredje gången under hösten 2017. Men när som helst under året kan du träffa våra yrkesambassadörer på www.industridag.se. Några av dem kommer säkert att dyka upp livs levande i olika sammanhang också. Jag vill tillägga att jag tycker att vi är bra på samverkan i Östergötland. Några av yrkesambassadörerna kan du nämligen också se på film på Jobbcirkus på Arbetets Museum i Norrköping till och med maj 2017. Och ett annat gott initiativ är Framtidsfrön som jobbar med arbetsmarknadskunskap i våra grundskolor. Vi krokar gärna arm med båda för tillsammans sprider vi våra budskap både till ungdomar och vuxna. Mia Hasselgren-Lundberg projektledare, Industridag Östergötland


Svetsar gör jag på jobbet kläder och skor är mitt intresse Foto: Magnusmedia


Petronella Löfgren var mycket med pappa i garaget under uppväxten. Hon var omgiven av kompisar som svetsade, men vågade aldrig fråga om hon själv fick prova. Istället utbildade hon sig till turistguide bara för att inse att hon aldrig skulle vilja jobba med det. I dag är hon svetsare och gillar det. ”När jag skulle välja till gymnasiet stod jag där med ett papper i handen och var mest förvirrad. Jag skulle göra ett val kring något jag inte visste vad det var. Skolorna skickade ut broschyrer, men allt såg likadant ut. Det hade varit bra att få prova på några utbildningar innan valet.” Petronella hittade Samhäll-Turism i Vadstena av en tillfällighet och det verkade kul att resa, så hon valde den. Hennes klass besökte flera länder för att se hur de jobbade där och för att träna på att guida runt människor. Efter tre år i gymnasiet var hon arbetslös och hade fortfarande inte en aning om vad hon skulle bli. Det enda hon visste var att hon definitivt inte skulle bli turistguide. ”Jag kom till en punkt där jag insåg att jag skulle behöva plugga vidare, men jag ville lära mig något praktiskt. Vadstena kommun där jag bodde kunde erbjuda omvårdnad eller svets. Jag var ofta med pappa i garaget och hade kompisar som svetsade. Men jag vågade aldrig fråga om jag fick testa eftersom jag var rädd för att göra bort mig.”

En veckas praktik avgjorde allt Egentligen var Petronella för ung för att gå Vuxutbildningen till svetsare, men kommunen gav henne dispens. Om hon gillade utbildningen skulle de betala för den. Hon tog chansen och provade på yrket under en vecka. Hon kände direkt att det här var hennes grej och att hon hade talang för svets. ”Jag behärskar både MAG/MIG, TIG och MMA. Jag gillar att fälla ner svetshjälmen och köra. Då slipper jag se allt omkring och kan ha fullt fokus på vad jag gör. I början var jag rädd för att bränna mig,

men vi har riktigt bra skyddskläder. Visst blir det varmt, särskilt när det är 30 grader utomhus, men det funkar.” I sitt jobb som reparationssvetsare på Sulzer Pumps får hon in saker som ser ut att aldrig kunna fungera igen, men när de lämnar verkstaden är de som nya. Hon älskar jobbet med allt det praktiska och friheten att kunna lägga upp dagen som hon vill. Ännu mer gillar hon kollegorna. ”Jag var 20 år när jag började här. Och visst var det nervöst att kliva in på ett ställe där det mest jobbar män. Men de är verkligen jättetrevliga.” Petronella hänger inte i något garage på fritiden. ”Nej mitt stora intresse är kläder och skor! På fritiden gillar jag att laga mat och umgås med de närmaste tjejkompisarna. Och såklart, tillbringa mycket tid med min sambo och son.”

7


Oändligt med möjligheter som ingenjör Text: Joakim Hedström

Foto: Magnusmedia


Under vardagarna sitter Mattias Hornbrink med Spotify i öronen och en kopp kaffe bredvid sig. Han älskar sitt jobb som mekanikkonstruktör och har egentligen bara en fråga. Vad gör alla andra som inte ritar plåtar och plastbitar hela dagarna? Mattias Hornbrink växte upp i en liten by utanför Tranås, i ett hus fullt av lego. Först byggde han efter ritningar, sedan hittade han på egna modeller. Nyfikenheten och viljan att veta hur saker och ting verkligen fungerar är fortfarande en stark drivkraft. Han säger att inspirationen till att bygga och plocka isär saker kommer från hans pappa, som var mekaniker på Vägverket när Mattias var liten. Pappan hade tidigare även jobbat som bilmekaniker så visst skruvades det en hel del med bilar hemma. ”Men när jag skulle välja till gymnasiet velade jag. Jag valde mellan fordonslinjen, att läsa till snickare och att gå tekniklinjen.” Hans äldre bror hade gått teknikprogrammet och sa att det ungefär var som natur light. En mer praktisk utbildning där Mattias skulle slippa de extra språken och biologin. Dessutom tyckte hans pappa att han kunde skruva bilar och snickra på fritiden. Det var viktigare att han skaffade sig en riktigt bra utbildning istället. Så det blev teknikprogrammet innan han läste vidare till högskoleingenjör på Jönköpings högskola.

Jorden runt i jobbet

några fantastiska år, men till slut tröttnade jag på resandet. Därför sökte jag jobb på Väderstad.” I dag är Mattias Hornbrink 29 år och han är väldigt nöjd med att ha provat några olika yrken. ”En av fördelarna med att bli ingenjör är att det finns väldigt många olika karriärer att välja bland. Även om man specialiserar sig och blir maskiningenjör, som jag, finns det oändligt många företag och arbetsuppgifter att välja bland.” På Väderstad sitter han i ett öppet kontorslandskap tillsammans med sju av företagets drygt hundra ingenjörer. Hans jobb är att skapa 3d-modeller som ska hjälpa företaget att få fram nya jordbruksmaskiner. ”Det vi gör är att förbättra produkter och lösa kundproblem. Utmaningen är att få ihop rätt prestanda till rätt pris, samtidigt som maskinerna ska vara lätta att montera i fabriken.” Mattias säger att han lyckades bra i skolan. Visst slet han för betygen och kände sig lite skoltrött, men det gick ändå bra. ”Om jag ska ge ett tips till den som funderar på sin framtid så skulle det väl vara att det går att pausa pluggandet. Du kan jobba lite och prova på hur det känns innan du pluggar vidare. Det är värt att gå sin egen väg och prova sina egna lösningar.”

Därefter fick han projektanställningar på sex månader som avlöste varandra. Det var ett jobb som gav pengar, men han kunde aldrig räkna med att få en förlängning. ”Sedan blev jag uppringd av en rekryterare som hade sett ett 1,5 år gammalt CV. Det ledde till ett jobb där jag under tre år reste världen över, ritade och startade upp maskiner till pappersbruk. Det var

9


Det skรถna

lugnet inom industrin

Text: Joakim Hedstrรถm

Foto: Magnusmedia


Ida Weber är hästtjejen som läste natur på gymnasiet för att bli veterinär. Det var innan hon insåg att det krävdes alldeles för höga betyg. Så istället för att läsa vidare efter gymnasiet gick hon arbetslös medan hon funderade på vad hon skulle göra. Ida Weber säger att det är ganska lätt att få jobb inom industrin. Dessutom jobbar det många äldre där som snart kommer att gå i pension. Men det här var det ingen som berättade för henne när hon skulle söka till gymnasiet. Hon hittade inte sin plats i livet förrän hon hade tagit studenten på en utbildning som inte passade henne. ”Sedan gjorde jag ett test hos arbetsförmedlingen för att ta reda på vilka jobb som skulle passa mig. Då hamnade elektriker högt upp. Det passade mig eftersom jag hellre vill ha ett praktiskt yrke än att sitta på ett kontor. Så jag satte mig i skolbänken igen för att läsa till elektriker.” Hon arbetade som elektriker under några år, ett jobb hon beskriver som väldigt stressigt. ”Om jag stod och bytte en central när klockan blev 16 kunde jag inte bara släppa allt och åka hem. Då skulle de inte ha någon el i huset. Därför blev det ibland lite konstiga tider. Dessutom hade jag svårt att släppa jobbet när jag väl kom hem.”

Industrierna behöver visa upp sig Det var slumpen som avgjorde att hon lämnade det omkringresandet elektrikerjobbet. Hon hyrdes ut till IndustriAutomatik som elmontör och trivdes så bra att hon valde att byta. En av de stora skillnaderna mot hennes tidigare jobb är att hon nu arbetar mer på detaljnivå. Dessutom är jobbet inte lika tungt. Tidigare kunde hon behöva dra en kabel genom tre rum och i trånga utrymmen för att montera ett vägguttag. Nu är allt fokuserat kring skåpet hon bygger och hon har hur mycket utrymme som helst omkring sig.

”Jag trodde att ett industrijobb innebar att jag skulle stå vid ett skitigt band och titta på saker som kommer ut på andra sidan. Sedan skulle mitt jobb vara att säga till om något såg jättefel ut.” Under sitt år på IndustriAutomatik har hon insett att industrier kan vara den direkta motsatsen. Hon gillar hur rent och tyst det är på jobbet. Samtidigt har hon ingen tydlig bild över hur andra industrier ser ut och fungerar. ”Jag tror att industrierna behöver komma ut mer i skolorna. De borde visa och berätta hur industrin ser ut och funkar, och förklara vad man kan jobba med. Om någon hade berättat för mig vad jag vet i dag hade jag kanske inte läst natur på gymnasiet.”

11


Framtidsfrön

FramtidsFrön är en ideell förening med syfte att främja attityder till entreprenörskap samt att utveckla det entreprenöriella förhållningssättet inom skolan. Vi hjälper skolan att uppfylla målen i läroplanen kring arbetet med förmågor, omvärlden och entreprenörskap genom att erbjuda utbildningar och stöd i arbetet för skolpersonal samt material som underlättar arbetet. En viktig del av entreprenörskap i skolan är samverkan med omvärlden. I slutet av grundskolan står eleverna inför en mängd val, både vad gäller kommande utbildning och yrke. Enligt läroplanen ska skolan samverka med omvärlden för att ge elever kunskap och inblick i närsamhället för att kunna granska olika valmöjligheter och ta ställning till frågor som rör den egna framtiden. FramtidsFrön arbetar med lektioner i arbetsmarknadskunskap, Forma din

framtid, som riktar sig till högstadieelever för att stärka och komplettera skolans studie- och yrkesvägledning. Lektionerna bygger på frågeställningar som; Vilka alternativ finns, vad vill jag, och vilka faktorer påverkar valet och hur ser det ut på arbetsmarknaden. Vi har som enda aktör i grundskolan det nationella uppdraget från Skolverket att utbilda och inspirera skolpersonal och elever inom entreprenörskap i skolan. Kontakta Anette Tilly, Verksamhetsledare Öst Tel: 013-470 44 91 Eller läs mer på www.framtidsfron.se


21 okt 2016 – 14 maj 2017

www.arbetetsmuseum.se


Garanterat jobb livet ut Text: Joakim Hedstrรถm

Foto: SAAB


För några månader sedan kom Robin Brolins chef in till honom. ”Ja du, Robin. Nu har du jobb i 18 år till om du vill.” Det skulle kunna låta jobbigt, men för Robin är det rena drömmen. Hans tanke är att fortsätta bygga stridsflygplan på Saab tills han går i pension. Robin Brolin älskar sitt arbete. Det är praktiskt och ger bra betalt. Dessutom kunde han få det utan att plugga vidare efter gymnasiet. Det var några av kraven han satte upp när han letade efter jobb. ”Jag visste redan i nian att jag ville bli elektriker, just för att det är en ganska praktiskt orienterad utbildning på tre år. Jag ville inte hålla på med teoretiska saker hela dagarna.” Sedan tillägger han att pluggandet faktiskt är det värsta han vet. Därför stod valet mellan bygg-, el- och fordonsprogrammet. Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping har en historia som sträcker sig nästan tvåhundra år tillbaka och är en av Sveriges största gymnasieskolor. Här gick Robin ut elprogrammet 2007. Ett år då inga företag var intresserade av att anställa fler på grund av lågkonjunkturen.

Från ströjobb till drömmen Istället blev det lite ströjobb och några längre anställningar. Sedan fick han ett samtal från Industrikompetens som berättade att Saab sökte folk. ”Kvinnan som ringde bad mig att gå in på deras webbsida och söka jobbet. Jag tänkte att jag inte skulle få jobbet, men att det var lika bra att söka det ändå.”

Robin stortrivs med jobbet. Han har flexibla arbetstider, bra kollegor och ett och samma ställe att gå till varje dag. I nästa andetag berättar han om de sju månader han var utlånad till Saab electronic defence systems i Göteborg. ”Egentligen är jag väl inte så mycket på min avdelning. Jag har mest varit utlånad till andra projekt och hjälpt dem. Så det blir aldrig tråkigt.” ”Vad det betyder att vara kablagemontör? Att jag får vara med och bygga kablage till Jas 39 Gripen. Det är enormt häftigt! När jag sedan går ut och ser ett sånt flygplan i luften så kan jag känna mig stolt över att ha hjälpt till att bygga det.”

Och det var bra att han sökte jobbet. Under intervjun insåg Robin att han hade träffat den rekryterande chefen på Saab tidigare, en person som visste vad Robin gick för. Så han fick jobbet som kablagemontör på elavdelningen för Saabs affärsområde Aeronautics.

15


YrkesambassadÜrer Se deras väg ut till yrkeslivet


Industridag Östergötland har en egen sida på nätet: www.industridag.se. Här kan du hitta fakta, filmer och artiklar från tidigare Industridagar och andra arrangemang under åren, samt nyheter. Från december 2016 har vi även publicerat en hel bank av unga yrkesambassadörer. Alla yrkesambassadörerna jobbar på industri- och teknikföretag i Östergötland. Några av dem som presenteras med text och bild kan du läsa om i det här magasinet. När du går in på www.industridag.se kan du även se härliga porträtt filmade i yrkesambassadörernas egna miljöer. Kolla till exempel Linnéa som svetsar på Väderstad, Anna som är konstruktör på Toyota, Joakim som är automationstekniker på Fiskeby och Julia som bygger flygplan på SAAB! Allt material kan användas som inspiration för t.ex. elever som ska välja utbildning och yrke och deras föräldrar, men även studie- och yrkesvägledare, rektorer, lärare och arbetsförmedlare. Nytt är också att Industridag Östergötland nu har en egen Youtube-kanal! Gå in på youtube.com och sök på Industridag Östergötland så hittar du filmerna där också. Fördelen med Youtube är att det går att prenumerera på och även sprida vidare vår kanal! Hjälp gärna till att sprida via era hemsidor, nyhetsbrev och sociala medier. Och ni vet väl att Industridag Östergötland även finns på Facebook? Yrkesambassadörer är ett samarbete mellan Teknikcollege Östergötland, Industrikompetens, Industridag Östergötland samt industri- och teknikföretag i Östergötland med stöd av Skolverket.

17


Miljรถintresse ledde till traineejobb


Alexandra Sterne gillade skolan och särskilt matte och idrott, och i nian blev hon intresserad av miljöoch energifrågor. Därför valde hon att gå naturvetenskapligt program med inriktning miljö på gymnasiet. Ett plus var att hon även kunde spela fotboll på skoltid. Hon tänkte läsa vidare efter gymnasiet, men tog en välbehövlig paus från studierna. Alexandra provade på alla möjliga jobb, bland annat i ett fiskrökeri och inom restaurang. Det var lärorikt, och skönt att göra något annat ett tag. ”Under det året hittade jag min drömutbildning på Linköpings universit: Civilingenjör i energi, miljö och management. Studenttiden var fantastisk! Självklart var det kämpigt ibland men framför allt var det en rolig tid och jag utvecklades mycket, både som person och kunskapsmässigt”, berättar Alexandra. ”När jag var klar funderade jag på var jag skulle hitta ett utmanande jobb med koppling till energioch miljöfrågor. Siemens fanns hemma i Östergötland, ett stort företag med många internationella kontakter. De annonserade ut ett spännande traineeprogram där man hade möjlighet att testa olika tjänster vilket passade mig perfekt eftersom jag inte visste exakt vad jag ville rikta in mig på. Jag sökte till traineeprogrammet och är stolt över att jag kom in, det var runt 600 sökande till 4 platser.” Traineeprogrammet syftade till att förstå verksamheten i Finspång men erbjöd också en period utomlands. Denna period åkte Alexandra till USA för att vara med och installera och driftsätta två gasturbiner, och där har Alexandra gjort en film som du kan se på www.industridag.se När den här tidningen går i tryck är Alexandra hemkommen från sin utlandsvistelse, har avslutat sitt traineeprogram och har gått över till en fast projektledartjänst som ”Customer Contract Manager”. Det innebär att hon är ansvarig för kunder som har tecknat serviceavtal med Siemens.

Hennes kunder finns i Spanien, Thailand och USA. ”I min tjänst ska jag se till att vi utför den service vi åtagit oss i kontraktet och att vi utvecklar och bibehåller en god relation med kunden. Jag har ett projektteam på 6 personer i Finspång som jag leder, samt kollegor i regionerna som jag jobbar tätt med. Det blir även en del resor; i början på året ska jag hinna med att åka till alla dessa tre länder för att lära känna mina kunder bättre!”

19


Läs fler spännande historier och följ oss på

www.industridag.se



D

Ö

ST

ERG TLAN Ö

Industridag 2017 - Yrkesambassadörer  

Ett magasin utgivet i anslutning till Industridag i Östergötland 2017, med fokus på Yrkesambassadörer.

Industridag 2017 - Yrkesambassadörer  

Ett magasin utgivet i anslutning till Industridag i Östergötland 2017, med fokus på Yrkesambassadörer.

Advertisement