Skogtussene på piknik i skogen

Page 1

Skogtussene

Bli med Skogtussene på piknik i skogen!

Skogtussene på piknik i skogen

Pelle, Luffe og Bobo gleder seg til sin årlige piknik i skogen. Men alt er ikke som før. Bobo har fått en sykdom som heter multippel sklerose, eller MS, som den ofte kalles. Hva slags eventyr vil de møte på i skogen? Boken vil gjøre det enklere å snakke med et barn om sykdommen til en forelder eller en annen person som barnet er glad i. Boken er utarbeidet i samarbeid Finlands MS Managers Association og Novartis Finland Oy. Oversatt til norsk av Novartis Norge AS.

NO2201119338

En historie for barn om Multippel Sklerose


Bli med Skogtussene på piknik i skogen! Skogtussene på piknik i skogen er en historie om Pelle, Luffe og Bobo. Bobo har fått en sykdom som heter multippel sklerose, eller MS, som den ofte kalles. Boken vil gjøre det enklere å snakke med et barn om sykdommen til en forelder eller en annen person som barnet er glad i. Det er fint å lese historien sammen, snakke om den, lytte til barnets tanker og svare på eventuelle spørsmål. Fortelleren i boken er den kloke uglen Klara, som kommer med enkle fakta om MS. Dette kan hjelpe barnet til å komme med eventuelle spørsmål. I boken er det også morsomme og enkle oppgaver for små lesere. Bruk kartet midt i boken for å vise barnet stiene og for å hjelpe Skogtussene med å finne veien tilbake til tjernet og hjemmet sitt. Du kan lese hele boken sammen med barnet og ta en pause av og til for å gjøre noen av oppgavene eller for å snakke om ting som barnet har på hjertet. Dere kan eventuelt lese historien og gjøre oppgavene senere. Eller bare gjøre oppgaven hvis dere heller vil det. God lesning!

Utarbeidet i samarbeid med The Finnish MS Nurses Organization og Novartis Finland Oy. Originaltekst og illustrasjoner av Adagency Reflex Oy. Originalinnholdet er gjennomgått av psykolog Heidi Joutsiniemi. 2018 ©Novartis Painopaikka: PrintStart OÜ. Oversatt til norsk av Novartis Norge AS

NO2201119338


Skogtussene på piknik i skogen En historie for barn om multippel sklerose (MS)


Lille Pelle har gledet seg lenge til denne dagen og er ivrig etter å dra på piknik langt inne i skogen.


Luffe, som alltid er full av energi, er opptatt med å planlegge veien de skal gå. De lange ørene til Luffe er nesten som antenner, og med dem kan han kjenne hvordan været blir og om det er en bra dag for å dra ut på eventyr. Bobo holder på å lage nistemat. Pelle er så spent. “Skal vi ikke gå snart? Kom igjen da!”, roper Pelle for å få de andre til å skynde seg.

Hva har Skogtussene med seg på tur i skogen?


Men noe er litt annerledes enn forrige gang de skulle på tur. Bobo har nemlig fått en sykdom som kalles multippel sklerose, eller MS. Selv om Bobo er syk, er alle tre spente på hva de vil oppleve i skogen. Gress og blader vaier lett i vinden, og fargerike fugler flyr mellom trærne. Pelle ser rundt seg og utbryter: “Det er så mange dyr her!”

Hvilke dyr kan du se i skogen?


MS er en sykdom som påvirker sentralnervesystemet. Sentralnervesystemet deles inn i hjernen og det perifere nervesystem. Hjernen er sjefen i kroppen vår, den bestemmer og styrer nesten alt. Hjernen får beskjeder fra forskjellige deler av kroppen og sender så beskjeder ut til kroppen igjen. Beskjedene blir sendt fra nervecelle til nervecelle og dette går veldig raskt. Når man har MS, virker ikke sentralnervesystemet slik det skal. Da kan det være vanskelig å huske ting. Man kan få problemer med synet og noen bevegelser kan være vanskelige. MS kan gjøre at man føler seg veldig sliten. Det kalles også utmattelse. Symptomene kan komme og gå. Noen ganger kan man føle seg ganske bra og andre ganger dårligere. Det er ingen ting man kan gjøre for å ikke få MS, og vi vet ikke helt hvorfor noen får MS og andre ikke får det. Det finnes behandling mot MS, for eksempel trening eller medisiner. MS er ikke en smittsom sykdom. DETTE ER NERVESYSTEMET TIL EN SKOGTUSSE


Skogtussene følger en svingete sti opp på bakketoppen. Det visne løvet er mykt å gå på, og solen varmer i ansiktet. Pelle er blitt tørst. Bobo åpner sekken for å finne frem vannflasken. Å, nei! Den er ikke der. “ÅÅÅH! Jeg og min dårlige hukommelse! Jeg har glemt den!”, sier en skuffet Bobo. Pelle lurer på hvordan Bobo kunne glemme flasken.


Når man har MS, husker og tenker man annerledes enn før. Noen ganger kan det være vanskelig å konsentrere seg og huske ting. Man kan ha problemer med å huske noen ord, og det kan være vanskeligere enn før å lære nye ting.

“Det gjør ikke noe. Alle glemmer noe av og til”, sier Luffe for å trøste Bobo. “Se, der borte er en liten bekk! Vi kan drikke av den.”


Skogtussene går videre. På den steinete stien ligger det greiner som høstvinden har blåst ned fra trærne. Luffe og Pelle hopper lett over steinene og greinene, men det er vanskeligere for Bobo. Han snubler og faller nesten, men får heldigvis støttet seg til et tre. “AAAARRGH! Jeg er så klønete i dag!”, klager Bobo.


Luffe bøyer seg og tar opp en grein som han tror vil være en fin stokk for Bobo, og Bobo blir glad for dette hjelpemidlet. Luffe, Bobo og Pelle går videre, men de ble litt forstyrret da Bobo snublet, så de velger feil sti!

Når man har MS, kan det være vanskelig å bevege seg rundt, og man kan bli klossete. Noen trenger hjelpemidler som gjør det enklere og tryggere å gå. Men det er ikke sikkert de trenger hjelpemiddel for å gå hver eneste dag. Kanskje bare når de føler seg slitne eller har en dårlig dag.


Skogtussene fortsetter å gå en stund til, inntil Bobo utbryter: “Hei! Vent litt! Vi har gått oss vill og har gått rundt i ring! Se, det var her vi fant stokken min.”Pelle husker at Luffe la et kart i ryggsekken. “Ja visst, her er det!” Luffe tar et pent brettet kart opp av sekken. “Ta det med ro. Den riktige stien er rett der borte. Stien fører til et tjern. Vi kan stoppe der for å hvile og spise litt. Da har vi en plan. Kom, la oss gå!”

SO

S PP

KO

G

ETE N I E TI ST S

FO

SS

ER TJ

ÅTE L F

N

BÅ L P L A

SS


FJE L

Hjelp Skogtussene å finne riktig vei frem til tjernet.

L

BEK K

TR

IL K TT E E

L AR A

L M M ET TI H JE TU S S E N E G S KO


Til slutt finner Skogtussene det lille tjernet. “Jippi! Vi er fremme! Nå kan vi ta oss en matbit”, jubler Pelle. De finner tørr ved og tenner et bål. Snart ligger det pinnebrød til steking på bålet. Mens pinnebrødene steker ferdig, utforsker Pelle området ved tjernet. Det ser ut til at også de andre små skapningene i skogen liker nistematen til Skogtussene.


Finn ut hvor de forskjellige dyrene i skogen bor.


“Det er så fint her! Så vakkert og fredelig!”, sukker Bobo lykkelig. Så setter han seg på en trerot fordi han plutselig føler seg utmattet. “Jeg er for sliten til å gå videre nå. Jeg kunne sovnet rett på den myke mosen her.” Pelle blir bekymret. “Du kan ikke bli her i hele natt! Hvordan skal vi nå komme oss hjem?” “Det går bra, Pelle”, svarer Bobo. “Dette skjer ganske ofte. Jeg må bare hvile og avkjøle meg litt. Etterpå kan vi prøve å finne en snarvei hjem.”


Når man har MS, kan man bli veldig lett sliten eller trett. Trettheten, eller utmattelsen, kan komme plutselig og kan være veldig kraftig. Tung trening, fysiske aktiviteter og varme kan gjøre utmattelsen verre. Hvile og avkjøling kan hjelpe.

Splosj, som bor ved tjernet, har lagt merke til at Skogtussene er bekymret og vil hjelpe dem. “Hei der! Vil dere låne flåten min? Den ligger ved bekken rett her borte,” sier Splosj. Luffe blir lettet. “Det vil vi veldig gjerne! Tusen takk!”Luffe, Pelle og Bobo tar med seg ryggsekkene sine og klatrer ombord på flåten. Snart er alle bekymringer glemt, og de fryder seg mens de seiler nedover bekken på vei mot stedet der de bor. Kveldssolen glitrer på vannet, og luften kjennes deilig og sval mens de seiler nedover strømmen på flåten.


Etter en spennende tur - med et par uhell er det godt å komme hjem og slappe av på sofaen. Pelle koser seg med en kopp varm sjokolade. “Det var så gøy å være på piknik i skogen! Vi må gjøre det på nytt snart!”, sier Pelle. “Selvfølgelig! Det er gøy å dra på eventyr sammen, og vi får til alt hvis vi hjelper hverandre”, sier Luffe og Bobo.

Hva tok Skogtussene med seg hjem fra skogen?


Dere kan greie alt mulig, også vanskelige situasjoner, hvis dere snakker om problemene, stiller spørsmål og finner en løsning sammen. MS kan forandre livet til den som blir syk, og det er lett å forstå at mange lurer på hvordan de vil takle sykdommen. Men når dere hjelper hverandre, blir forandringene enklere å takle og blir gradvis en del av hverdagen.


Skogtussene

Bli med Skogtussene på piknik i skogen!

Skogtussene på piknik i skogen

Pelle, Luffe og Bobo gleder seg til sin årlige piknik i skogen. Men alt er ikke som før. Bobo har fått en sykdom som heter multippel sklerose, eller MS, som den ofte kalles. Hva slags eventyr vil de møte på i skogen? Boken vil gjøre det enklere å snakke med et barn om sykdommen til en forelder eller en annen person som barnet er glad i. Boken er utarbeidet i samarbeid Finlands MS Managers Association og Novartis Finland Oy. Oversatt til norsk av Novartis Norge AS.

NO2201119338

En historie for barn om multippel sklerose