Page 1

Duurzaamheid binnen het programma Burger en Bestuur

In deze nieuwsbrief

(klik op een titel om deze direct te lezen)

De hoeders van de leefbaarheid

Gouden vondsten op duurzaamheidsdag voor Wijkwerk Weg van de tekentafel, op naar de straat Wagenpark onder de loep Eigen parkeerplek voor eerste buurtauto

De hoeders van de leefbaarheid Wijkregisseurs hebben sleutelrol in contact met bewoners Ze zijn waarschijnlijk de bekendste ambtenaren van Katwijk, het aanspreekpunt voor bewoners met klachten en meldingen. Het zijn de hoeders van de leefbaarheid in de wijken. De wijkregisseurs. Overigens bepalen niet zij, maar de bewoners zelf wanneer een wijk leefbaar is of niet, zegt AndrĂŠ Veenstra, wijkregisseur van Hoornes/Rijnsoever. Want dat gaat niet alleen over hoe de wijk erbij ligt en hoe het groen wordt onderhouden. Leefbaarheid heeft ook alles te maken met de omgang met elkaar, de contacten onder bewoners en de sociale veiligheid die zij ervaren. Met sociale duurzaamheid dus. Op hun vooruitgeschoven post van de gemeente in de wijk hebben de wijkregisseurs echter wel een sleutelrol. Zij spelen signalen uit de wijk door naar de vakafdelingen die wat kunnen doen met de klachten, meldingen en goede ideeĂŤn van bewoners.


Met de goede ideeën valt het trouwens wel mee, zegt André Veenstra. Op de dagelijkse telefonische spreekuren en wekelijkse inloopspreekuren horen de wijkregisseurs vooral klachten. ‘Van losse stoeptegels tot burenoverlast en van meldingen over groen tot parkeerproblemen. Bijna altijd verwachten mensen actie van de gemeente.’ Maar Veenstra is optimistisch. Eigen initiatief kost tijd. Als straks alle stoeptegels recht liggen en de plantsoenen netjes zijn gesnoeid, komen bewoners vanzelf uit op de ‘luxevraagstukken’, zoals: Wat zouden we voor leuks met elkaar in de buurt kunnen doen?

Diverse bewonerscommissies zijn daar al jaren succesvol mee bezig en waar mogelijk ondersteunt de gemeente dat. ‘In de Orion, in Rijnsoever, organiseren bewoners bijvoorbeeld elk jaar een schoonmaakactie, zodat de hele straat er weer pico bello bij ligt. Wij betalen dan mee aan een springkussen of barbecue. Want initiatieven om prettiger samen te leven in de buurt, die moet je koesteren.’

(Terug naar voorblad)


Gouden vondsten op duurzaamheidsdag voor Wijkwerk Bij Wijkwerk hoef je ze over duurzaamheid niets meer te vertellen. Daar weten de collega’s alles van sinds de themamiddag/workshop die voor hen werd georganiseerd. De bedoeling was om bewustwording rond duurzaamheid te vergroten. Dat lukte. Toezichthouders, medewerkers beheer en kantoormedewerkers kwamen al brainstormend met geweldige plannen op de proppen.

Meer gebruik van duurzaam hout en hergebruik van materialen waren voor de hand liggende suggesties. En daar letten de meesten ook al goed op, merkte wijkregisseur André Veenstra. ‘De meeste collega’s zijn al heel zuinig met materialen die nog te gebruiken zijn.’ Om te zorgen dat bewoners zich happy voelen in hun wijk en contact hebben met anderen, haalden de workshopdeelnemers een gouwe ouwe van stal: een heitje voor een karweitje. Veenstra: ‘Prima manier om jong en oud met elkaar in contact te brengen en onderling begrip te kweken.’ Verrassende ideeën waren er ook. Rondom waterzuivering bijvoorbeeld. Daar wordt veel energie voor verbruikt, maar met een kleine (Terug naar voorblad)


waterkrachtcentrale op de plek waar het gezuiverde water weer in de sloot verdwijnt, kun je er ook energie uit winnen. En zou het hergebruik van oude spullen niet enorm toenemen als je naast het afvalbrengstation op de gemeentewerf of de milieustraat een kringloopwinkeltje hebt? En tot slot de gouden vondst. Combineer twee problemen tot een oplossing: schaarste van vis + ruimte zoeken voor waterberging = een viskwekerij! Dat is Katwijkse duurzaamheid ten top. ‘Natuurlijk gaan we de ideeën die op ons eigen werk betrekking hebben zelf uitwerken. Er is genoeg aangeleverd om duurzaamheid in het afdelingsplan mee te nemen’, zegt Veenstra. Alle overige ideeën worden gebundeld en aangeboden aan de regiegroep die zich met duurzaamheid bezig houdt. Nu maar hopen dat er een vakafdeling of bestuurder is die de uitdagingen aan wil gaan.

(Terug naar voorblad)


Weg van de tekentafel, op naar de straat Jarenlang bedachten ambtenaren gewoon achter de tekentafel wat goed is voor het volk. Ieder zijn vak, ten slotte. Tegenwoordig weten we wel beter. Plannen worden makkelijker geaccepteerd en zijn kwalitatief beter wanneer betrokken burgers en organisaties er op voorhand over kunnen meedenken. Logisch eigenlijk, want er bestaat veel kennis en ervaring onder inwoners, bedrijven en instellingen in Katwijk, zegt Aard Nauta, senior medewerker van het team Communicatie en stuwende kracht achter interactief werken. Hij legt het uit met een eenvoudig voorbeeld over de reconstructie van een straat. ‘De mensen die er wonen, weten hoeveel auto’s er rijden, waar kinderen graag spelen en wat onveilige plekken zijn. Waarom zou je die kennis laten liggen?’ Door de deskundigheid van betrokkenen te gebruiken als je plannen maakt, vergroot je de kwaliteit van het besluit, betoogt Nauta. ‘Bovendien kan het plan rekenen op meer instemming van de belanghebbenden. Ook als het eindresultaat niet helemaal is wat zij hadden gewenst. Ze hebben meegedacht en voelen zich serieus genomen, dat is enorm belangrijk.’

(Terug naar voorblad)


Interactief werken – dus in interactie met belanghebbenden - is op twee manieren duurzaam: het leidt tot goede plannen, die lang mee gaan. En het maakt burgers meer betrokken bij en tevreden over hun omgeving, sociale duurzaamheid dus. Tegenwoordig komt meer dan de helft van al het beleid op interactieve wijze tot stand, zegt Nauta. ‘Dat kan op allerlei niveaus. Soms volstaat een praatje met een groep bewoners, bijvoorbeeld over welke boomsoort in de straat wordt geplant. Bij grote projecten, denk aan de zeejachthaven, is interactief werken een vast onderdeel in het proces.’ Collega’s vinden het nog wel eens moeilijk, merkt Nauta. ‘Hoe doe je dat dan, de kennis uit de samenleving zo gebruiken dat je er een goed besluit mee kunt nemen?’ Op intranet staan daarom een handleiding en een checklist voor interactief werken, zie BMO > Communicatie > Interactief beleid. Gelukkig ziet Nauta ook veel collega’s die enthousiast zijn. ‘De kunst is om het leuk te vinden om goede ideeën over te nemen. Om samen met betrokkenen het beste uit Katwijk te halen wat erin zit.’

(Terug naar voorblad)


Wagenpark onder de loep Katwijk laat onderzoeken of het gemeentelijk wagenpark duurzamer kan rijden. De vrachtauto’s van Reiniging en Wijkwerk beschikken weliswaar al over een roetfilter, maar mogelijk kan het nog vriendelijker voor het milieu, bijvoorbeeld door op gas of elektra te rijden. Daar zijn uiteraard voorzieningen voor nodig, zoals gasvul- en oplaadpunten. Ingenieursbureau DHV maakt na de zomer een ‘wagenparkscan’ en adviseert de gemeente vervolgens over de mogelijkheden en de kosten.

Eigen parkeerplek voor eerste buurtauto Met vijf Katwijkers één auto delen. Dat is nog eens goed voor het milieu en voor je portemonnee. De gemeente, groot voorstander van gedeeld autogebruik, heeft de eerste buurtauto van Wheels4All een eigen parkeerplek gegeven. Hij staat aan de Nassaudreef in de wijk Cleijn Duin. De vijf gebruikers hebben ieder een pasje waarmee ze de auto in kunnen. Ze reserveren voor het gebruik via internet. Voor vrijwillig beheerder Natalie van Capelleveen is Wheels4All een uitkomst. Een eigen auto zou vooral voor de deur staan, want meestal neemt ze de bus of de fiets. Maar soms is een auto handig of gewoon nodig. (Terug naar voorblad)


Wethouder Thijs Udo is blij met de eerste buurtauto. ‘Door het delen van een auto zijn er minder auto’s nodig. Wij wilden dan ook graag meewerken aan hun verzoek om een vaste parkeerplaats voor de auto in Cleijn Duin. Hopelijk maakt deze voorziening het gebruik van de buurtauto nog aantrekkelijker.’

Volgens de Consumentenbond bespaart iemand die minder dan 12.000 kilometer per jaar rijdt 1.440 euro als hij zijn eigen auto inruilt voor een buurtauto van Wheels4All. (Terug naar voorblad)

De volgende nieuwsbrief verschijnt in oktober: Colofon Tekst: Vormgeving: Redactie:

Fotografie:

Nummer 9 September 2010

Saskia Buitelaar Alphen a/d Rijn In Beeld Amsterdam Rozemarijn Groen, Monique de Mooij en Josine Ouwehand Rudy Lockefeir (portretfoto’s)

Onderwerp: Bedrijfsvoering

Nieuwsbrief Katwijk  
Nieuwsbrief Katwijk  

Duurzaamheid

Advertisement