idenyt | november 2022

Page 1

JO, DU MÅ GODT! Sådan bruger du lyskæder uden at få sort strøm-samvittighed BRRR!!! Få dine sarte planter til at overleve vinteren FIND FLISEN til dit bad VIND MASSER AF LÆKRE PRÆMIER FOR MERE END 90.000 KR. JULEHYGGE stærke tips til dit køb af varmepumpe November 2022 ADVENTSKRANS, JULEKALENDER & JULEPYNT TIL HAVEN �
Deltag i idenyts JULEKALENDER Vind FLOTTE PRÆMIER FOR OVER 75.000 kr.
TILMELD DIG HER Gavekort til Bilka Sous-vide sæt fra Zwilling Gavekort på 3.000 kr til Daells Bolighus Wellnessophold for 2 personer Køkkenmaskiner Supergavekort Gavekort til grænsehandel Og meget mere! Fantastiske præmier hver dag frem til jul

Kan du se den gyldne julekugle, der sid der til venstre for denne tekst? Den kan skaffe dig to flasker luksus-akvavit til den kommende tids julefrokoster. Hvordan?

Du skal simpelthen finde og tælle antallet af gyldne julekugler, som vi har sneget ind rundtomkring på siderne i dette magasin. Når du mener at have fundet dem alle, klikker du på teksten i kuglen her, og du vil blive ført til en side, hvor du kan skrive det rigtige tal (og læse mere om de gyldne dråber, du kan vinde).

Du skal ikke tælle kuglen her på siden med – kun de kugler, du kan finde på alle de andre sider.

God fornøjelse – både med kugle jagten og med at læse alle de artikler med gode tips til jul, hus & have, som du kommer forbi undervejs!

GRATIS

DIGITALT ABONNEMENT

Du kan tegne et gratis abonnement, hvis du ønsker at modtage idenyt i din mailboks, når det udkommer 8 gange om året.

Vil du have idenyt leveret til din postkasse?

TILMELD DIG HER

idenyt er udgivet af Bonnier Publications A/S, Strandboulevarden 130, 2100 Kbh. Ø, tlf. +45 39 17 20 00, idenyt@idenyt.dk. ISSN: 1903-184X idényt.vi i villa. Chefredaktør: Mette Trudsø. Skribenter: Claus Dalby, Jenny Hallquist, Jeppe Nybye, Mikkel Hede, Lotte Bjarke, Marie Kiersgaard Espersen, Helle Troelsen, Stine RC, Mette Trudsø. Fotografer: Claus Dalby, Christina Kayser O., Lotte Bjarke, Helle Troelsen, Mette Trudsø, Pia Tromborg m.fl. Layout: Susanne Bruun. Forsidefoto: Claus Dalby. Ansvarshavende udgiver: Gitte Højbjerg. Salg: Michael Nielsen, Susanne Lyngsø, Søren Jensen og Daniel Lambevski.

3 Indretningstrends EFTERÅRET 2022 Isolér dit DRIVHUS til vinteren JORDVARME Nej, du behøver ikke grave hele haven op pindsvin i haven 10 SÅDAN TAGER DU DE SMÅ SKRIDT, DER KAN GØRE EN STOR FORSKEL RESPEKTFULD RENOVERING Giv dit hus mange flere år at leve i NYT (GAMMELT) KØKKEN Skån klimaet og spar penge med upcycling BÆREDYGTIGHED tips til at gøre din have mere bæredygtig 7 Oktober 2022 STORT TEMA JO, DU MÅ GODT! Sådan bruger du lyskæder uden at få sort strøm-samvittighed BRRR!!! Få dine sarte planter til at overleve vinteren FIND FLISEN til dit bad VIND MASSER AF LÆKRE PRÆMIER FOR MERE END 90.000 KR. JULEHYGGE stærke tips til dit køb af varmepumpe November 2022 ADVENTSKRANS, JULEKALENDER & JULEPYNT TIL HAVEN � Find julekuglerne, og vind to flasker luksus-akvavit.
med i vores JULELEG TÆL & VIND Hvor mange julekugler kan du finde? Klik her, og deltag i konkurrencen 9 Side Lav din egen adventsdekoration med Claus Dalby. 4 Regionalt - idenyt November 2022
Mette Trudsø, chefredaktør
Leg

25

Sådan laver du julemad til havens fugle.

45

Strømsmart julemad? Yes! Se hvordan.

9 Lav din egen adventskrans

Claus Dalby og blomsterdekoratør Hanne Utoft viser dig hvordan.

14 Bæredygtig hverdag

Lær af idenyt-teamets erfaringer og livsstilsændrende øjenåbnere.

17 6 tips til varmepumpekøb

Hvilken type skal du vælge, hvad skal den koste, og hvor meget støjer den?

25 Julemad til havens fugle

Sæt kulør på vinterhaven med spiselig pynt, der samtidig gavner fuglelivet.

29 Gode materialer til dit bad

Find fliserne, der passer til rummet, din stil og dit rengøringstemperament.

34 Udendørs lyskæder

Julelys i haven behøver ikke at belas te hverken miljø eller pengepung.

39 Vinterly til sarte planter

Haveselskabets ekspert viser, hvordan dine planter kan overleve vinteren.

45 Gør julemaden el-smart Sådan sparer du strøm ved at bruge dine køkkenmaskiner intelligent.

xx

Masser af konkurrencer

Vind boliginteriør, et års forbrug af vaskemiddel, et smart affaldssystem og lækker kaffelikør på s. 24, 38, 43 & 49.

Guide: de bedste fliser til badet.

29
INDHOLD
DIG IDENYTS
Du kan også få alle de gode tips og idéer
din indbakke.
Side Side Side ØNSKER DU FORTSAT AT MODTAGE IDENYT? Du kan nemt få adgang til idenyts 8 årlige udgivelser. Tilmeld dig via din mailadresse via idenyt.dk/tilmeld eller scan QR koden: idenyt er Danmarks største gratis magasin om hus og have
TILMELD
NYHEDSBREV
direkte i
IDENYT.DK/NYHEDSBREV

Fuldend din BLANCO UNIT med et praktisk affaldssystem Affaldssortering skal vi alle forholde os til, og et godt affaldssystem binder hele arbejdsrutinen omkring vaskeområdet sammen. Men det kan være svært at finde rundt i de mange muligheder. I BLANCOs sortiment af affaldssystemer finder du noget til ethvert behov. Fra de helt simple systemer til løsninger med masser af rum til sortering og indbygget opbevaringsplads til alt det, du har behov for at have ved hånden.

Find inspiration til at vælge det helt rigtige system på blanco.dk/affald

HAR DU STYR PÅ SKRALDET?

Se hvordan i videoen på næste side

LAV DIN EGEN ADVENTSKRANS

Havemand Claus Dalby og blomsterdekoratør Hanne Utoft giver dig historien bag adventskransen og de bedste tips til at kreere din egen adventsdekoration.

CLAUS DALBY
November 2022 idenyt 9

Mon ikke at man ge har det ligesom jeg: at julen sådan for alvor begynder den første søndag i advent? Det betyder, at julestemnin gen indfinder sig allerede her den 27. november, som er før ste søndag i advent i år.

Det er faktisk den tidligste dato, den første adventssøn dag kan falde på – det skyldes, at juleaften i år er en lørdag. Næste år er det juleaften en søndag, og det er samtidig den fjerde søndag i advent.

Dermed tager adventen i 2023 først sin begyndelse den 3. december. Men i år skal vi altså tidligt i gang med at bin de en adventskrans eller frem stille en adventsdekoration.

Adventskransen kom til Søn derjylland efter krigen i 1864,

men på det tidspunkt hørte Sønderjylland under Tysk land. Så hvis man skal være helt præcis, kom advents kransen først til Danmark i 1920, da Sønderjylland blev dansk. Men det var først ca. 20 år senere, at adventskran sen blev allemandseje.

Oprindeligt var advents kransen af gran med fire hvi de lys og røde sløjfer. Sådan er det stadig i en del danske hjem, men traditioner ændres over tid. Således laver mange i dag en adventsdekoration i stedet for en krans. En ting er dog sikkert: Der skal fire lys i.

Nostalgisk jul Mange sværger til de røde toner i juledekorationerne, mens andre vælger et grønt eller hvidt tema. Adfærdsfor skere beretter dog om, at vi efter nogle triste år med CO

Besøg Claus Dalbys eventyrlige juleunivers på

clausdalby.dk

VID-19 er blevet mere nostal giske. Også hvad julen angår. Så måske bliver der i år skruet ekstra op for de røde toner.

I videoen herover viser min gode ven og samarbejdspart ner, blomsterbinder Hanne Utoft, sit bud på en advents dekoration med et nostalgisk – og samtidig nutidigt - touch.

Her er ikke tale om en krans, men om en æske med høje, slanke røde lys, der spiller sammen med naturmaterialer

Tekst og foto Claus Dalby
10 idenyt November 2022
Forbehold for trykfejl 5 målepunkter på nålen sikrer perfekt resultat Wireless Stegetermometer www.witt.dk facebook.com/wittdk UP TO 120 METERS WI-FI CONNECTED APP REQUIRED 1 PROBE stegetermometer 100% trådløst 5 målepunkter på nålen sikrer perfekt resultat

1. Hanne Utoft og jeg har kendt hinanden i mange år; vi udgør et perfekt partnerskab. 2. En bakke er perfekt at arrangere på. Og skal det gå hurtigt, er det nemt og effektfuldt med fire stager.

i matchende toner. I æsken er der fyldt ler, som dækkes med blød enebær og pyntes med små hyben, paradisæbler, rosetblomst, kogler og kastanjer.

Rødt er ikke bare rødt Jeg elsker at binde buketter og lave dekorationer, ikke blot til jul. Og jeg suger til mig hos fagfolk. I bund og bund er jeg jo havemand og blot en glad amatør, hvad det dekorationsmæssige angår.

En af de allerdygtigste blomsterdekoratører, jeg kender, er Hanne Utoft. Vi har kendt hinanden i mange år, og jeg er fuld af beundring over det, Hanne frembringer. Det er som nævnt også Hanne, der har kreeret den smukke adventsdekoration der vises i videoen.

Hanne fremhæver, at der er mange former for rødt, og hun holder især af de mørke bordeaux toner, fordi de giver et særligt luksuriøst præg. Og det er en farve, der falder i manges smag – også dem, der normalt ikke bryder sig om rød.

Når der skal lys i en dekoration, bruger Hanne altid ler som base, fordi det sikrer, at lysholderne står godt fast.

Det grønne dække består af kviste af blød enebær, som Hanne fastgør til leret ved at presse stænglerne ned med bagsiden af en kniv. Blød enebær har – modsat gran – den fordel, at den ikke taber nålene.

Hvad pyntningen angår, er mulighederne mange, men Hanne holder af at bruge bær og andre naturlige materialer.

Bling-bling er der ikke meget af i hendes dekoration. Højst et lille drys glitter, men ellers ingen kunstige materialer.

Flammerne på lysene giver eventyrstemning nok i sig selv, og helt fra første søndag i advent tænder Hanne alle fire lys og skifter dem ud undervejs, fordi hun ikke bryder sig om at se på lys i varierende højder. Og sådan har jeg det også … ■

FØLG OS LIVE

Hver søndag kl. 19 til og med den 18. december livesender Hanne og jeg fra mit drivhusværksted. Det sker på min Facebook-side Klik på boksen her for at komme til siden.

1 2 12 idenyt November 2022

Herba Flora Gin

I det smukke østfynske landskab, mellem herregårde og slotte, finder du Ørbæk Bryggeri. Tæt på bryggeriet snor Ørbæk Å sig gennem landskabet og munder til sidst ud i Nyborg Fjord. Nær vandkanten af Nyborg Fjord ligger Nyborg Destilleri etableret i de nedlagte værkstedbygninger for Statsbanernes godstog. De to virksomheder er knyttet sammen af mere end vandet i Ørbæk Å, de er nemlig begge stiftet af far og søn, Niels og Nicolai Rømer, og er en del af Naturfrisk Group.

Scan og gå på opdagelse i vores cocktailunivers, hvor du kan finde inspiration og nye cocktailopskrifter.

Siden 90’erne har de produceret økologiske drikkevarerførst på Ørbæk Bryggeri og fra 2017 også på Nyborg Destilleri. Bryggeriet producerer i dag mange forskellige læskedrikke under navnet Naturfrisk og Macarn samt mange typer økologiske øl, mens der på destilleriet primært produceres økologisk whisky, gin og akvavit.

Herba Flora gin-serien kan købes hos COOP. Macarn produkter kan bl.a. købes hos COOP og Salling Group. Alle produkter kan købes på:

November 2022 idenyt 13
Photo & design by Helga Art
©
NYBORGDESTILLERI.COM
BLOMSTRENDE COCKTAILS MED

Hvis vi kan, kan du også!

Flere øjenåbnere og nye, bedre vaner var blandt resultaterne, da idenytteamet testede en mere bæredygtig livsstil. Nu kan du få vores bedste tips.

Søren smider langt min dre mad ud end før. Mette er begyndt at lave kompost. Gitte kører længere på literen. Hue har fået (lidt bedre) styr på sit shopping-gen. Og Amanda har gjort det til en vane at bruge opvaskebaljen i stedet for at vaske op under rindende vand.

Hvad jeg snakker (eller okay, skriver) om? Jamen jeg fortæl ler jer såmænd bare om, hvad vi, der arbejder på idenyt, har

fået ud af at kigge hinanden dybt i øjnene, stramme bal lerne og hoppe ud i projekt ‘Bære dygtig hverdag’.

Som mange andre danskere har vi jævnligt tænkt “ej, jeg burde også ...”, når snakken er faldet på bære dygtighed. Men hvordan skulle man gribe det an? Hvor skulle man begynde?

Men vi endte med at sige “Hey, hvis nogen kan, er det os!”, og så valgte vi 10 områder, som vi hver især gerne ville være bedre på. Derefter kon taktede vi en række eksperter, som alle var fyr og flamme for

at hjælpe os – og jer, vores læ sere – i gang med den ædle sag. Hvem der vandt? Det var ikke en konkurrence. Men altså: Susanne halverede sit strøm forbrug – ja, halverede! – og det er jo i disse tider ikke kun bæredygtigt, men også økono misk afsindigt smart.

Der er ikke plads til at be skrive alle vores erfaringer og gode tips her. Men du kan til hver en tid – fx lige nu – gå ind og læse om dem på idenyt.dk under ‘Bæredygtig hverdag’ , så du selv kan gå i gang. For hvis vi kan, kan du også!

Tekst Mette Trudsø, chefredaktør Teamet bag idenyt satte sig for at leve mere bæredygtigt på 10 forskellige områder, bl.a. at spare på strømmen, mindske madspild, køre mere CO2-venligt og gøre haven mere bæredygtig. Forsøget strakte sig over en måned, men flere nye vaner er blevet permanente.
14 idenyt November 2022
Få vores bedste tips til en bæredygtig hverdag her

Vil du sænke dit strømforbrug?

Villalivets store test viser at Wood’s affugter LD40 tørrer dit vasketøj 55-587% mere energieffektivt end en tørretumbler, et varmeskab, en radiator eller en varmeblæser. Tør tøjet og spar energi og penge med Wood’s affugter.

Opdag LD og find din nærmeste forhandler her: mer energieffektiv 55%-587% Alla produkter har testats under samma förutsättningar med jämförbara resultat.

klik her, og læs mere om, hvordan du kan spare energi med en affugter.

WOODS.SE Wood’s LD Avfuktare Evakuerande torkskåp Värmepumstorkskåp Värmefläkt Värmepumstumlare
du gøre dit sommerhus lidt grønnere? Prøv vores energiberegner og se hvilke forbedringer, der giver mening for både din bolig og din økonomi.
mere om vores Energi Plus lån på santander.dk Det føles rigtigt at få klimakontoen i overskud, uden at ende i underskud
Vil
Læs

stærke tips til dit køb af VARMEPUMPE

Hvilken type varmepumpe skal du vælge, hvad skal den koste, og hvor meget støjer sådan en egentlig? Få svar på de seks vigtigste spørgsmål om varmepumper her.

ENERGI
6
November 2022 idenyt 17

Det bedste, du kan gøre for dig selv, når du skal vælge ny varmepumpe, er at sætte dig ind i, hvad varmepumper egentlig er for noget, og at indkredse, hvilken varmepumpe du i din husstand og inden for dit budget vil have mest gavn af. Netop dette får du hjælp til i denne guide, hvor vi besvarer de seks vigtigste spørgsmål om din næste varmepumpe.

1HVORDAN FÅR

JEG TILSKUD?

Det er muligt at få et tilskud til din varmepumpe. Du skal dog være opmærksom på flere ting. Fx skal du bo i et område uden (planlagt) fjernvarme, og du kan kun få tilskud til luft til vand-varmepumper og jordvarme.

Du kan læse mere om tilskud til varmepumper her.

2HVAD ER PRISEN PÅ EN VARMEPUMPE?

Der er store prisforskelle på udgiften til de

tre typer af varmepumper, der findes på markedet. Du kan se de grundlæggende forskelle i skemaet herunder.

Luft til luft- Luft til vand- Jordvarmepumpe varmepumpe varmepumpe

Pris: € Pris: €€€ Pris: €€€€€ Besparelse: €€€ Besparelse: €€€€€ Besparelse: €€€€€

En luft til luftvarmepumpe egner sig særligt godt til sommerhuse og fritidshuse. Luft til luft-varmepumper består både af en udedel og en indedel. For nogle modellers vedkommende er det muligt at tilknytte flere indedele med forskel lig placering i hjemmet. Det kan fx være én på første sal og én på anden sal.

Luft til vand er den næstbilligste form for varmepumpe. Her får du ud over varme i radiatorerne også varmt brugsvand til vandhane, brusebad og karbad. Udedelen på var mepumpen kan støje, og du skal derfor sikre dig, at du kan instal lere den et sted, hvor den hverken generer dig eller naboen.

En jordvarmepumpe

giver den største bespa relse på energiforbruget. Investeringen i anlægget er dog også den største. Jordvarmepumper er navnlig velegnede til boliger med stort forbrug. Det er en forudsætning, at du har en grund på mindst 300 kvadratmeter, hvor du kan grave de slanger ned, der skal hen te varmen op fra jorden. Hertil kommer udgiften til selve jordvarmeanlægget.

18 idenyt November 2022
Tekst Mikkel Hede & Jeppe Nybye Foto Getty Images

VIDSTE DU...

Greve • Kolding • Hinnerup GRATIS TAGTJEK Bestil en professionel gennemgang af dit tag Hvert år efterser Jydsk Tagteknik mere end 10.000 tage i hele landet Book en tid online, der passer dig forNormalpris Tagtjek tagrapportinkl. 2.995 kr. Det var et rigtig godt besøg Rigtig god gennemgang og fin beskrivelse af mulighederne. Det hele var meget professionelt fra start til slut. Kan klart anbefales Super professionel rådgivning. Meget informerende igennem hele processen. Klart 5 stjerne herfra. BOOK ET GRATIS TAGTJEK WWW.BESTIL-TAGTJEK.DK TELEFON: 70 15 33 44 Fremragende Tilbuddet gælder for huse bygget før 2010 på fastland og brofaste øer. Revnede tagplader Tagplader for frostskader Tagplader for forvitringer Tæthed af tagskruer/tætningsskiver Tætningsbånd i rygning Tætningsbånd i skotrender Tætningsbånd ved tagfod Skorstene gennemgås for skader Skorstensinddækning Udluftningshætter for tæthed Indvendig tjek af tagplader på loft Indvendig tjek af inddækninger Tagrender gennemgås for utætheder Tagrender gennemgås for bagfald Tjek af stern/vindskeder/gavle Loftisoleringen kontrolleres Loftlem - kontrol af isoleringsevne Vi kontrollerer 17 vigtige punkter på dit eternittag GRATIS RAPPORT OM DIT TAG DU FÅR EN Hvis vi finder fejl på dit tag, kan du få et tilbud på stedet på en tagudbedring eller nyt tag.
er
Priseksempler på tagrenovering Tagreparation Fra kr. 15.000,Tagrenovering Fra kr. 25.000,Nyt tag Fra kr. 150.000,-
Tryghedsgaranti
du
med
op til
mangler samt
servicerer hele
Mere end 4.900 anmeldelser
Vi tjekker alle punkter, hvis vejrforhold og adgang tillader det.
Herunder
priseksempler for et hus på 120 m2 i grundplan:
Med Håndværkerens
er
dækket
helt
500.000 kr. inkl. moms mod fejl og
følgeskader heraf. Vi
Danmark
OBS!
...at din husforsikring ikke altid dækker følgeskader af et utæt tag. Derfor kan der være rigtig mange penge at spare, hvis en utæthed opdages i tide.

SKAL JEG KØBE ELLER LEJE EN VARMEPUMPE?

Hvis du synes, at ud giften til en ny varmepumpe er for stor, kan du også leje en varmepumpe på abonnement. Så behøver du ikke at bekym re dig om hverken installation, drift, vedligehold eller uforud sete udgifter. Alt dette er nem lig inkluderet i abonnementet.

Som med alle andre leasingaftaler skal du dog huske at læse lejekontrakten grundigt igennem. Hvis det fx ikke er nævnt, hvad det koster at komme ud af aftalen før tid, bør du bede om at få det ud specificeret. Ellers kan du få dig en dyr overraskelse, hvis du skal sælge dit hus, og kø beren ikke kan/vil overtage abonnementet.

Det skal også fremgå, hvad det koster dig at købe varme pumpen, hvis du ikke længere vil leje. Sørg for, at prisen fal der over tid, så du eksempel vis ikke kommer til at betale fuld pris for en 10 år gammel varmepumpe. Til sidst skal det også stå i kontrakten, om pri sen for afmonteringen er ind regnet i opsigelsesprisen, eller om den kommer oveni.

Hvis du vælger en af neden stående leverandører, sør ger de for at søge tilskud fra Energistyrelsens skrotnings ordning, hvis du samtidig skrotter dit olie- eller gasfyr.

Tilskuddet kan være ganske stort, så det er vigtigt at have med i overvejelserne, når du vælger leverandør.

Disse leverandører lejer varme pumper ud på abonnement:

● OK

● EWII

● Nærvarme Danmark

4HVOR MEGET STØJER EN VARMEPUMPE?

En varmepumpe be står af en udedel og en in dedel. Den mest støjkraftige enhed er udedelen. Her kan støjniveauet i decibel ryge helt op i slutningen af 40’erne el ler endda i begyndelsen af 50’erne. Indedelen er betyde ligt mere stille, og decibelni veauet ligger her kun i 20’erne.

Det kræver en del omtanke at placere udedelen hensigts mæssigt. Det kan fx være vigtigt at placere den i god afstand af soveværelser og til pas langt væk fra naboer.

Støjen kan dog begrænses ved at bygge et mindre skur med lydisolering op omkring den. Det skal dog ske på en sådan måde, at det ikke hæm mer varmepumpens funktion og luftoptag.

5HVAD BETYDER FORKORTELSERNE COP, SCOP OG SEER?

Når du er ude at shop pe varmepumpe, er det godt at kende til tre forskellige be tegnelser for varmepumpers energieffektivitet. Hvis du har fuldstændig styr på begreber ne, sikrer du dig nemlig, at du får den mest energieffektive varmepumpe til prisen.

Læs mere i vores guide til en praktisk og pæn

varmepumpeskjuler

COP (coefficient of performance)

COP er en måleenhed, der fortæller, hvor meget energi din varmepumpe producerer i forhold til forbruget af strøm. Hvis din varmepumpe ek sempelvis har en COP-værdi på 3, betyder det, at for hver kWh, den bruger, producerer den 3 kWh varme. Det giver altså 2 kWh gratis varme.

Et højt COP-tal er derfor rigtig godt og noget, du bør sigte efter. COP tager dog ikke hensyn til temperaturen udenfor, og denne kan, ikke mindst i et klima som det danske, have stor indflydelse på energieffektiviteten.

SCOP (seasonal coefficient of performance)

SCOP adskiller sig fra COP ved at operere med et gennemsnit af de målinger, der foretages i løbet af et år. Målingerne til passes en af tre klimazoner: Athen (varmt klima), Stras bourg (middelklima) eller Hel sinki (koldt klima). Når du skal købe ny varmepumpe, skal du altså kigge på SCOP-værdien

3
20 idenyt November 2022

Du køber ikke bare en varmepumpe.

Du investerer i en Vølund.

Det er trygheden i at vide, at du med en Vølund varmepumpe aldrig behøver at gå på kompromis med hverken kvalitet, energieffektivitet eller miljøvenlighed, der gør en forskel. Det er helt enkelt nemt at tænke fremad.

Investér i fremtiden på volundvt.dk

Tænk fremad.

GARANTI ÅRS

for hhv. ‘middelklima’ og ‘koldt klima’, da byerne Strasbourg og Helsinki ligger tættest på det danske klima.

Som med COP-værdien er en høj SCOP-værdi at foretrække. Typisk har jordvarmeanlæg det højeste SCOP-tal, mens luft til vand-varmepumper kun i sjældne tilfælde er lige så energieffektive.

SEER (seasonal energy efficiency ratio)

SEER-værdien afslører, hvor meget køling en varmepumpe producerer i forhold til pum pens forbrug af strøm. En høj SEER-værdi er lig med bedre effektivitet og dermed en la vere energiregning.

HVAD MÅ JEG

SELV INSTALLERE?

Du kan nedbringe om kostningerne til din kommende varmepumpe en lille smule ved at foretage en del af installationen selv. Du må selv sætte indedelen op, og du må også selv sætte ude delen op på et stativ eller på en væg med et beslag.

Der skal dog på grund af kølemidlet altid hyres en auto riseret VVS’er til at forbinde inde delen og udedelen.

Derudover skal en autorise ret elektriker tilslutte el. Dre jer det sig om en luft til vandvarmepumpe, får du også brug for en ekspert i køleanlæg til at tilslutte anlægget. ■

til et bedre klima

● Panasonic ● Mitsubishi ● Bosch ● Daikin ● Toshiba ● LG ● Danfoss ● Vølund ● DVI Energi ● Samsung ● Viessmann
6
DE MEST POPULÆRE VARMEPUMPER I DK Kinnan – den bedste og mest miljørigtige opvarmning i Danmark. Kontakt os på 86 17 87 00 eller læs mere på kinnan.dk Installér luft til luft varmepumpen NZ Etherea fra Panasonic og reducér din energiregning. Samtidig opnår du et sundt og behageligt indeklima Spar på olie- og gasregningen + Effektiv og let at installere + Gi’r op til 4,6 kWh varme tilbage hver gang du bruger 1 kWh + NZ Etherea fås som DanmarksPumpe med 10 års kompressorgaranti
5 års totalgaranti OMGÅENDE LEVERING på luft til luft varmepumper A++ 10 10 E ÅØ D + Skabelsen af en udvikling af bæredygtig skov og biodiversitet. + At opfange en stor mængde CO2 igennem træernes levetid + Beskyttelse af grundvandet Bidrag
Når du investerer i en DanmarksPumpe, planter vi et træ og driver skov på landbrugsjord. Du bidrager derfor samtidig til: 10 10 AUTORISERETINSTALLATION 5 ÅRS GARANTIPÅØVRIGE DELE K NNAN DK TLF 45 8617 8700 NZ25VKE Luft til luft varmepumpe
Få jordvarme uden at grave hele haven op Læs artiklen her
og
NYE VINDUER & DØRE Vinduespladsen tilbyder gratis opmåling og monterer med egne håndværkere Læs om Vinduespladsens 3-lagsvinduer (som er på positivlisten) og se også udførlige detaljer på vinduespladsen.dk under “priser” Samlet pris med Vinduespladsens 3-lagsvinduer inkl. montage og indvendig afslutning Fra 99.900 kr. ✓ 10 vinduer ✓ 1 hoveddør ✓ 1 terrassedør ✓ 1 bryggersdør Så lidt koster det at få monteret nye vinduer og yderdøre i et parcelhus på 160 m2 6500 Vojens Østerskovvej 7 2740 Skovlunde Skovlunde Byvej 94 8230 Åbyhøj Klamsagervej 27-29 Ring og hør mere på tlf. 46 76 91 00 info@vinduespladsen.dk Få inspiration på indvendigedore.dk ✓ Standard kvartsvingstrappe med 14 trin ✓ Udført i massivt bøge- eller birketræ ✓ Overfladebehandlet efter ønske ✓ Stavlimet for højeste formstabillitet ✓ Opmåling, levering og montering Prisen er excl fremstilling af trappehul samt gelænder omkring trappehullet. Så lidt koster det at få monteret en kvalitetstrappe med gelænder TRAPPER PÅ MÅL Alle trapper laves efter mål Tilbuddet er udregnet ud fra denne trappe Fra 49.500 kr. Fra opmåling til montage. Alle slags standardtrapper, både indvendige og udvendige. Designtrapper · Ædeltræstrapper · Børstet stål · Ståltrapper Se vores store billedgalleri og find de rigtige vinduer til dit hus på vinduespladsen.dk Få inspiration på trappeteamet.dk Få hjælp til hele din udskiftning af vinduer & døre eller trappe
Vi tilbyder alle typer af indvendige døre efter specialmål. Der er også mulighed for prisberegning og onlinebestilling. Vinduespladsens 3-lagsvinduer, der giver højeste tilskud
INDVENDIGE DØRE
stemme
stemmer,
Stem på dine BOLIGFAVORITTER – og vind lækre præmier SPIRIT FIGUR OG PHISTER VÆGLAMPE fra Spring Copenhagen VÆRDI 1.198 kr. SOLCELLE-LANTERNER fra Claus Dalby VÆRDI 1.200 kr. pr. sæt SPIRIT FIGUR OG SPOT FIGUR fra Spring Copenhagen VÆRDI 868 2 SOFAPUDER OG 1 PLAID fra Brainchild VÆRDI 1.650 kr. STEM OG VIND HER Afstemningen slutter søndag den 27. november 2022 kl. 23.59 VIND PRÆMIER FOR 7.316 kr.
Sammen med andre idenyt-læsere kan du kåre årets Boligfavoritter 2022 i 10 forskellige kategorier. Du kan hjælpe os ved at
på dine favoritter. Når du
deltager du i konkurrencen om en masse flotte præmier.

Sådan laver du julemad til HAVENS FUGLE

Lotte Bjarke forkæler havens fugle særligt meget i december. De skal nemlig også mærke, at det er jul. Se her, hvordan hun forvandler mejsekugler til smukke julekugler til fuglene.

HAVENS DYR November 2022 idenyt 25

LÆS OGSÅ:

Foderbrættet kan være farligt for havens fugle

Havens fugle skal også mærke, at julen nær mer sig. Så selvom de bliver fodret året rundt her i haven, bliver der kræset lidt ekstra for dem i de cember. Samtidig kan fuglefoderet så meget passende gøre det ud for ekstra julepynt.

Fra mejsekugler til julekugler Mejsekugler er ret oplagte at forvandle til julekugler, der kan dingle fra træernes kroner. Først fjerner jeg det grimme, grønne net, men så mangler kuglerne jo noget at hænge i.

Derfor bliver de trukket på snor. Det er nemmest først at stikke en strikkepind igennem kuglen, mens den ligger på et fast og ikke sart underlag. Der efter kan en trådet nål nemt stikkes igennem kuglen.

Som en ekstra service bliver mejsekuglen forsynet med en lille siddepind med et forboret hul, og et par træperler eller tre i julede farver gør den lidt mere dekorativ.

Vupti er mejsekuglen blevet til spiselig julepynt, selvom fuglene jo nok er mest interes serede i det spiselige aspekt. Men så kan vi andre, der ikke bryder os om mejsekugler på menuen, glæde os over synet.

Pigeonæbler er også oplagte som dekorativ og spiselig jule pynt. Blandt andet blåmejser ne er glade for æblerne, og når de til sidst falder ned, går sol sortene løs på dem på jorden.

Erfaringen siger, at æblerne hurtigt falder ned, hvis de bli ver hængt op i stilken, så nu er de også blevet trukket på snor og hængt op i en opstammet kristtorn sammen med alle mejsekuglerne. ■

HELT HEN I HAVEN

Følg årets gang i hortonom og haveskribent Lotte Bjarkes have på bloggen helthenihaven.dk, og få alle hendes gode tips.

Tekst og foto Lotte Bjarke
26 idenyt November 2022
November 2022 idenyt 27
SPAR PÅ VASKEN – og forlæng levetiden på dit tøj Beriget med probiotika Den naturlige vej ● Fjern dårlig lugt med Freshen Up og vask kun når tøjet er synligt beskidt ● Vask skånsomt, men effektivt, med vores bionedbrydelige og innovative vaskemiddel

gode materialer til 7BADEVÆRELSET

Fliser og klinker er både praktiske og smukke, og de findes i et hav af forskellige materialer. Læs med her, og bliv inspireret til, hvilke der passer

bedst til dig, dit badeværelse og ikke mindst dit rengøringstemperament.

KERAMISKE FLISER

En keramisk flise er lavet af hårdt brændt ler. Fliserne fås både glaserede, uglaserede og med betonlook. Fordele: En keramisk flise har samme farve hele vejen igennem, hvorfor den ikke mister farve, efterhånden som den bliver slidt. Det er også en fordel, hvis man kan se siden på flisen. Desuden er

den meget stærk. Keramiske fliser med betonlook kan godt tåle, at der sætter sig lidt kalk på, uden at det springer i øjnene og straks skal rengøres.

Ulemper: En uglaseret keramisk flise findes kun i få farver og kan være ujævn i kanten. Da den er meget hård, kan den påvirke akustikken. Glaserede fliser kan gøre gulvet meget glat.

Anvendelse: Uglaserede fliser bruges ofte på gulvet, men alle keramiske fliser kan bruges på både vægge og gulve i såvel bad som køkken.

Rengøring: Keramiske fliser kan tåle de fleste rengøringsmidler. Vær dog forsig tig med syreholdige kalkfjernere i fu gerne. Uglaserede fliser kan behandles med olie for nemmere rengøring.

Den renoveringsmodne 70’er-villa fik nyt tag med ovenlys og blev indvendigt moderniseret med bl.a. nyt badeværelse. I brusenichen er der brugt aflange, keramiske mosaikker, der giver et fint modspil til de store gulvfliser.

7 m2 med skråvægge er udnyttet optimalt og har plads til både stor bruseniche og badekar. Væggene er beklædt med blanke, glaserede ‘metrofliser’ – på gulvet er valgt en mere skridsikker løsning med matte keramiske fliser.

De store fliser med betonlook giver badeværelset et råt og enkelt look. Og de diskrete fuger får nærmest fliserne til at gå ud i et. Det kan dog være svært at sætte fx armatur op på en stor flise, da den let risikerer at knække.

GUIDE
Tekst Marie Kiersgaard Espersen Foto Christina Kayser Onsgaard m.fl.
November 2022 idenyt - Regionalt 29
1

MARMOR

Marmor er en bjergart og består af kalk. Marmor findes i flere forskellige farvenuancer. Mest almindelig er dog den hvide med sorte og grålige tegninger i. Hvert eneste stykke marmor har et unikt mønster. Overfladen er glat, men ikke blank og skinnende som slebet granit.

Fordele: Marmor er et smukt og naturligt materiale med et unikt mønster og farvespil. Desuden er det et let genkendeligt materiale og meget eksklusivt.

Ulemper: Da marmor er porøst og lavet af kalk, optager det let farve, hvis du kommer til at spilde på det. Desuden kan du på grund af kalkstrukturen ikke rengøre det med syre, hvorfor det er besværligt at gøre rent. Herudover er marmor et dyrt materiale.

Anvendelse: Marmor kan være smukt i store flader. Det kræver dog meget rengøring og vedligeholdelse, hvis du belægger din bruseniche med det. Brusenichen er nemlig i sagens natur et udsat sted, hvor det er rart at kunne bruge en syreholdig kalkfjerner.

Rengøring: Brug ikke syreholdige produkter til rengøring. Ikke engang på armaturet over en marmorflade, da det kan dryppe ned. Brug i stedet en opvredet klud dyppet i vand med sæbespåner. Kalk kan fjernes med skuremiddel, en børste eller en glasskraber.

TERRAZZO

Terrazzo er et blandingsmateriale bestående af cement med marmorstykker i. Terrazzo stø bes ofte direkte på gulvet, men kan også fås som flise. Her er den dog mindre robust. Terrazzo er ofte hvid og sort, men fås også i mange andre farvekombinationer.

Fordele: Terrazzo er et meget slidstærkt materiale. Det prik kede udseende skjuler desuden let snavs.

Ulemper: Terrazzo kan virke hårdt og køligt. Det har et na turligt mønster, som kan virke rodet, hvis du kombinerer det med farver, mønstre og markante fuger. Må ikke rengøres med syreholdig kalkfjerner, så egner sig ikke til brusenichen.

Anvendelse: På gulvet i bad og køkken samt til håndvaske og borde. Terrazzo var især populært før 50’erne i parcel huse og københavnske lejligheder. Efter at have været ud skældt og set ned på i mange år er det igen blevet populært.

Rengøring: Du må ikke bruge syreholdig kalkfjerner på terrazzo. Brug i stedet sæbebaseret rengøringsmiddel.

Dette gulv er et støbt terrazzogulv. Oprindeligt var der terrazzo på badeværelsesgulvet i dette rækkehus fra 1920’erne, men det gamle er erstattet af et nyt støbt af hvide ølandssten og hvid beton. Overfladen har herefter fået sæbebehandlinger, så den fremstår helt silkeblød.

3
30 Regionalt - idenyt November 2022
Badeværelset i dette nybyggede hus er beklædt med marmor skåret i store stykker ud af italienske klipper. Det ligner rene kunstværker på badeværelsets gulve og vægge, hvor marmoret også fungerer som rumdeler.
2

GLASMOSAIK

Som det fremgår af navnet, er glasmosaik lavet af glas. Glasmosaik er ofte små kvadrater på kun få centimeter. For at lette opsætningen er de sat på et net. Efterfølgende skal de fuges. Glasset gør dem let gennemsigtige og blanke. Mosaikkerne fås i mange forskellige farver, størrelser og former.

Fordele: Glasmosaik er nemt at sætte op, rengøre og kom binere på kryds og tværs.

Ulemper: De mange fuger kan være svære at få til at sidde over for hinanden og i samme størrelse. Mislykkes det, kom mer det til at se grimt ud, og man kan se, hvor nettene star ter og ender. Fugen skal desuden være høj, da du ellers kan risikere at skære dig på de skarpe kanter.

Anvendelse: De kan anvendes alle steder i køkken og bad.

Rengøring: Glasmosaik kan tåle de fleste rengøringsmidler Det er en god idé at bruge opvaskemiddel for at undgå striber på de blankpolerede overflader.

Det gamle hus fra 1900 blev totalrenoveret fra kælder til kvist og fik bl.a. et nyt badeværelse på 1. sal. Badekarret er bygget ind i et højt plateau, der er beklædt med sorte glasmosaikker. De mørke, keramiske gulvfliser giver et spændende modspil til de små mosaikker.

CEMENTFLISER

En cementflise er – ikke overraskende – en flise støbt i cement. Cementfliser er ofte dekoreret med mønstre eller i en farve. Som eksempel kan nævnes de meget populære marokkanske fliser.

Fordele: Cementflisernes mange mønstre, former og farver giver uanede muligheder for at skabe et anderledes og personligt udtryk.

Ulemper: Cementfliser optager let fedt fra mennesker og fra omgivelserne. Fedtet trænger med tiden ned i flisen, hvorfor den efter mange år godt kan ændre farve, og gulvet kan få et uensartet udtryk, da alle fliser ikke bliver udsat for lige meget fedt. Fliserne bliver dog ikke fedtede at røre ved, da det trænger helt ned i materialet.

Anvendelse: Fliserne kan bruges på både vægge og gulve i alle rum. Du skal dog huske at beskytte dem mod kalk og fedt med en overfladebehandling. I rum som badeværelset, hvor fliserne bliver udsat for vand, er det vigtigt, at du tilfører en epoxyfuge. På den måde undgår du, at der trænger vand ind i flisen fra fugen. Er flisen imprægneret, vil vandet nemlig ikke kunne komme ud igen, hvorfor der vil dannes fugtskade.

Rengøring: Cementfliser kræver rengøring med et pHneutralt rengøringsmiddel.

4
November 2022 idenyt - Regionalt 31
Med enkle linjer, lækre materialer og et opsigtsvækkende gulv med mønster har arkitekt Julie Trier Brøgger sammensat et smukt, personligt og moderne badevæ relse. Cementfliserne er fra Bisazzas kollektion Hayon.
5

SKIFER

Skifer er en natursten og er dannet af lag af ler. Dens lagdelte struktur har gjort den meget populær som belægning, da det gør den nem at kløve i tynde, men store flager. Skifer har en ru og ujævn overflade, men kan også fås slebet og mere glat. Skifer fås i mørke farver som sort, mørkegrå og sølvgrå.

Fordele: Skifer er et stærkt og holdbart materiale. Det kan holde i mange år og kan tåle vand.

Ulemper: Skifers mørke farve synliggør kalk. Desuden kan kalk og skidt let sætte sig fast, hvis man vælger en skifer med ru overflade.

Anvendelse: Skifer kan bruges alle steder. Både indendørs og ude samt på vægge, gulve og bordplader.

Rengøring: Skifer er nem at rengøre med sæbespåner. Vær forsigtig med syreholdige produkter.

Parret, der ejer dette badeværelse holder meget af wellness-rejser. Derfor besluttede de sig for at føre wellness-stemningen videre i deres nye badeværelse med grove granitsten på væggen. På gulvet er der lagt skifer for at fuldende den naturlige og nordiske stemning.

TRAVERTIN

Travertin er en natursten i kalk. Fliser i travertin har naturligt en hullet overflade, men den bliver ofte udjævnet med en spartelmasse. Fliserne har en varm og flot lys, sandfarvet nuance.

Fordele: Den er naturlig og har flotte farvenuancer.

Ulemper: Da flisen består af kalk, suger den let skidt til sig. Flisen vil derfor få en plet, hvis du spilder på den. Kalken betyder også, at den ikke kan tåle syreholdig kalkfjerner, som man normalt bruger til at fjerne kalk i sit badeværelse.

Anvendelse: Stenen kan bruges både på gulv og vægge i badeværelset og køkkenet. Men hvis du ikke har mod på at imprægnere og behandle den ofte, skal du undgå at lægge den på udsatte steder som i brusenichen og på køkkengulvet, hvor man ofte spilder.

Rengøring: Da stenen selv består af kalk, kan den ikke tåle syreholdig kalkfjerner. I stedet skal du sørge for at imprægnere eller vokse flisen inden brug samt bruge et mildt og syrefrit almindeligt rengøringsmiddel.

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 80 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden for energioptimering af boliger og er dækket af en særlig ansvarsforsikring. Læs mere på danskeboligarkitekter.dk.

6
Arkitekt Anders Barslund har valgt flisen af travertin på grund af dens enkelhed og dens smukke farvespil. Travertinen er lagt i forbandt, altså i et forskudt mønster.
7

SORTE FUGER

kan blive helt rene igen med nyt produkt

Med et nyt kit kan du få helt rene vindueskarme eller en flot brusekabine igen. Du skal hverken have sved på panden, besøg af en håndværker eller særlige talenter for at bruge ProtoxFugeRen. Og det virker.

En ellers ren og lækker brusekabine kan godt få et trist look, når fugerne med tiden bliver sorte og grimme af skimmelsvamp. Det er der heldigvis kom met en helt ny og effektiv løsning på. Det er nemlig lykkedes for virksomheden Protox at udvikle et kit, som ikke bare fjerner den overfladiske skimmelsvamp, men også fjer ner de dybereliggende misfarvninger.

Vi har virkelig været i tænkeboks for at løse det, fortæller direktør Bo Mogensen fra Protox. Og vi er kommet frem til en totrins løsning, som først fjerner den eksisterende skimmelsvamp på overfladen af en hård eller blød fuge i brusekabinen eller i et vin due, og bagefter går ind og påfører en gel, som fjerner de sorte farvepigmenter i dyb den, forklarer han.

VIRKER SELV I SOMMERHUSE

Protox FugeRen har været på markedet siden 1. april, og Bo Mogensen har kun fået gode tilbagemeldinger. Der skal nemlig ikke ’de store talenter’ til at bruge Protox FugeRen, for der følger en grundig brugs anvisning med produktet.

Og så har vi også udarbejdet videoer, så man kan se, hvordan man gør, hvis man ikke er typen, der gider læse brugsanvis ninger, siger Bo Mogensen med et smil.

Vi har testet alle andre produkter på mar kedet, og enten så lugter de fælt, eller også virker de ikke så godt. Vi har ikke set andre produkter på markedet, som kan det her, siger Bo Mogensen om ProtoxFugeRen.

ProtoxFugeRen kan købes i de fleste byggemarkeder og koster mellem 400 og 500 kr.

ANNONCE

Sådan får du råd til

JULELYS i

haven i et spareår

Udendørs lyskæder behøver ikke være den store belastning for hverken miljø eller pengepung. Julehyggens redning hedder LED.

BELYSNING

LÆS OGSÅ:

Alt, du skal vide om julebelysning til huset og haven

Ide mørke dage findes der næsten ikke noget smukke re end julelys, der lyser haven op i skønne farver– også i år. For nej, det er ikke noget strøm svineri at have de elektriske julelys tændt, når blot du vælger den rigtige type lyskæder.

LED vs. glødepærer

Der er stor forskel på, hvor meget strøm lyskæderne for bruger. Lyskæder med LED (eller dioder) bruger op til 80 pct. mindre strøm og har en imponerende lang levetid på

cirka 50.000 timer. Det er 25 gange længere end lyskæder med glødepærer. Der er derfor store fordele ved at udskifte en lyskæde med 100 glødepærer til en lyskæde med 100 LED pærer. Faktisk sparer du ifølge Energistyrelsen 59 kilo CO2 og flere hundrede kroner om året på den elregning, vi alle har lært at holde et skarpt øje med. Strømforbruget for LED jule lys varierer kraftigt. De har alt fra en effekt på bare 1 watt til omkring 30 watt, hvilket er an ført på indpakningen. Rådfør dig med forhandleren, hvis du er i tvivl. Hellere stille et ‘dumt’ spørgsmål for meget end at

komme hjem med en lyskæde, der koster dig dyrt i strøm.

Sådan ser du forskel Hvis du ikke ved, hvilken type lyskæde du har liggende der hjemme, er det første, du skal kigge på, wattforbruget.

Bruger julelyset mere end 30 watt, er der med al sand synlighed tale om en lyskæde med glødepærer. Glødetråden er desuden også ofte synlig i glødepærerne, som derudover ofte er aflange. LED lyskæder kan kendes på, at de ofte har har en effekt på under 30 watt.

Tekst Stine RC & Jeppe Nybye Foto Getty Images m.fl.
November 2022 idenyt 35

NYD MØRKET

Tre gamle, prisvindende kendinge udgør sammen med et nyt skud på stammen Ørbæk Bryggeri’s stærke hold af mørke 50 cl øl. Nyd dem for sig selv, eller som ledsager til mørke eller krydrede gryderetter, grillmad, charcuteri, ost eller

chokoladedesserter.

ØRBÆK PORTER

En traditionel engelsk Porter men helt ny i vores sortiment, selvom den er inspireret af de gamle stakitøl fra bryggeriets grundlæggelse i 1906. Fyldig og varmende med noter af kaffe, rosiner, chokolade og et strejf af røg.

ØRBÆK BROWN ALE

En fyldig, cremet, rund, mild og sødmefuld Brown Ale bryg get udelukkende på smags- og farvemalte samt amerikanske humler. Har smagsnoter af chokolade og kaffe fra malten samt citrus fra humlen.

ØRBÆK

DARK HORSE

En mørk, frisk og let drikkelig Schwarzbier. Undergæret øl brygget på både pilsnermalt og mørkristede malte. Har en flot rubinrød farve og smagsnoter af lakrids og kaffe.

ØRBÆK BLACK

En kulsort og fyldig Stout, hvor vi, udover mørke malte, tilsætter økologisk lakrids, chili og peber for at give den et ekstra pift. Holder et cremet hvidt skum, og har en udpræget smag af lakrids og noter af chokolade og lidt røg.

Få inspiration her - scan QR-koden

ørbæk-bryggeri.nu

© Photo & design by Helga Art

Spar strøm med en timer

Med tænd-sluk-ur slipper du for at slukke din udendørs lyskæde manuelt på stikkontakten, og du mindsker dermed også risikoen for, at julelyset kommer til at brænde døgnet rundt, fordi du glemmer det.

Med en timer kan du styre, hvornår dine lyskæder skal lyse. Du kan fx spare 70 pct. af energiforbruget, ved at lyskæderne lyser fra kl. 16 til 23 i stedet for døgnet rundt. Det er både en hjælp til klimaet og din elregning, fortæller Daniel Benner fra Energistyrelsen.

I byggemarkederne koster en timer typisk omkring 50 kr.

Forskellige farver pærer

Du skal være opmærksom på, at pærerne i de nye LED-lyskæder har forskellige farver. De fås i varm hvid (svagt gullig), neutral hvid (ingen farve) og kold hvid (blålig hvid). Husk at tjekke, at den lyskæde, du beslutter dig for at benytte, har den farve, du foretrækker.

Et varmt lys har en farvetemperatur på 2.700-3.000 kelvin. Et hvidt lys har en farvetemperatur på 3.500-4.000 kelvin.

Pas på elektrisk stød

Der er påvist alvorlig risiko for elektrisk stød i forbindelse med lyskæder til 12/24 V, der uden videre sammenkobles med lyskæder, der er beregnet til 220-240 V.

Sikkerhedsstyrelsens råd: 1. Kig på lyskædens mærkning. Bland aldrig lavvolt, 12 V eller 24 V med 220-240 V.

2. Har du mistanke om, at der er et problem med din lyskæde – er der fx gået hul på ledningens isolering – så tag ingen chancer. Hold straks op med at bruge den.

3. Brug kun lyskæder udendørs, som er beregnet til det. Følg af sikkerhedshensyn altid fabrikantens anvisning.

4. Du må aldrig koble flere lyskæder sammen, end fabrikanten foreskriver i sin vejledning.

Tjek i øvrigt Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside for yderligere information om lyskæder og sikkerhed.

Sådan vælger du din lyskæde En udendørs lyskæde bør have en kvalitet, som kan modstå den hårde danske vinter. Vejret svinger nemlig meget og udsætter lyskæderne for både fugt, frost og kraftig blæst.

Det betyder, at de samleled og kabler, som de nye lyskæder består af, skal være robuste og konstrueret, så der ikke sker vandindtrængning. Er de ikke det, vil der ske en kortslutning, som altid skaber problemer. Du skal desuden være opmærksom på, at alle leddene er forsvarligt sat sammen, så de modstår vores vejrlig. ■

IDENYTS 3 TIPS TIL UDENDØRS LYSKÆDER

● Opbevar dine lyskæder tørt – fugtige kældre tager livet af enhver smuk lyskæde.

● Vær forsigtig, når du tager dem ned. Det er tit ved nedtagningen, når man har set på dem i lang tid og ikke kan få dem hurtigt nok væk, at vi glemmer at være forsigtige. Pas godt på, at pærerne ikke støder mod hinanden eller rammer jorden.

● Vikl den lange lyskæde om et stykke aflangt pap eller træ. Det har både den (store) fordel, at du undgår den årlige båndsalat, når du skal vikle dem ud igen, og at pærerne ikke ligger og slår mod hinanden nede i kassen.

Lyskæde med glødepærer (halogen) 80 watt 960 kr. Lyskæde med glødepærer (halogen) 35 watt 420
LED-lyskæde 5 watt 60
Hvor meget koster udendørs lyskæder til jul i strøm?
sparenergi.dk Hvis din lyskæde lyser 24 timer i døgnet i tre måneder, vil det koste dig: November 2022 idenyt 37
kr.
kr.
Kilde:

VIND! MED IDENYT

Genopfrisk tøjet med Freshen Up og fjern uønsket lugt

Vask kun tøjet når det er det er synligt beskidt og forlæng levetiden på tøjet. Som bonus sparer du både tid, vand og strøm. Vaskemidlet med probiotika er naturligt og skånsomt og kan bruges til både sportstøj, silke og uld.

Svarfrist og offentliggørelse: Svarfrist senest den 11. decenber 2022. Vinderne får direkte besked. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig: idenyt · Strandboulevarden 130 · 2100 København Ø. Se konkurrencebetingelser på idenyt.dk/konkurrencer. DELTAG HER VIND
1 års forbrug af vaskemiddel og lugtfjerner fra Byoms Værdi 3.000 kr.
38 idenyt November 2022

De fleste haveejere har flerårige krukkeplanter, der ikke tåler frost, men det er ikke altid let at finde ud af, hvad man stiller op med dem i vinterhalvåret. Vi giver svar i denne guide.

VINTEROPBEVARING VINTERHAVEN
af sarte planter LÆS OGSÅ: Sådan isolerer du dit drivhus med bobleplast November 2022 idenyt 39

Med tanke på det hidtil milde efterår kunne man være fristet til at lade sine frostfølsomme planter blive stående udenfor et beskyttet sted, for det kan virke lidt uoverskueligt at finde egnede opbevaringssteder til dem allesammen under de optimale betingelser.

Men den danske vinter er lige så uforudsigelig som så meget andet her i livet, og derfor vælger jeg ikke at tage chancen. Jeg kunne egentlig blot vælge kun at dyrke planter, der er tilpasset klimaet her i Danmark, men så går jeg glip af alle de kønne skærmliljer, engletrompeter og pelargonier – for blot at nævne nogle. De står i krukker rundtomkring på terrasser og ved indgangen til huset og adskiller sig fra det, man kan opleve i prydbedene i min have.

Tåler ikke frost og våd jord Planter, der ikke er skabt til det danske klima, for eksempel planter fra Middelhavsområdet, har svært ved at overleve frostvejr, store temperaturudsving og en våd og kold jord. Derfor skal man altid forsøge at genskabe klimaet fra det sted, hvor planterne kommer fra.

For eksempel kommer planten skærmlilje, Agapanthus, fra Sydafrika, hvor der er varmt og solrigt om sommeren og køligt og lyst om vin­

teren. Får skærmliljen de rette betingelser her i Danmark i vinterperioden, så vil den år for år vokse sig større og kvittere med endnu flere smukke blomster. Min udfordring er, at jeg, som så

mange andre danske haveejere, bor i et helt almindeligt hus uden en kølig, frostfri og lys vinterstue, hvor der kan være plads til en hulens masse planter. Så hvad gør man så?

og foto
Tekst
Helle Troelsen, havedesigner
40 idenyt November 2022
Almindelig engletrompet, Brugmansia suaveolens, er stillet til vinteropbevaring i værkstedet, hvor der er en temperatur på ca. 15 grader og sparsomt med lys. Den er klippet tilbage, inden den er sat til vinteropbevaring, så den ikke fylder så meget.

Læs mere om diverse planters vinterbehov på næste side

I efteråret, hvor lyset svinder, og temperaturen falder, skal de frostfølsomme planter flyttes – men hvornår er det tid? Jeg holder godt øje med vejrudsigten i denne periode. Planterne har nemlig bedst af at stå ude, så jeg venter så længe som muligt med at tage dem ind. Omvendt kan mange af disse planter ikke tåle blot en enkelt nat med frost, uden at de får grimme frostskader, eller endnu værre, at de dør. Er der varsel om frost, skal de helt sikkert flyttes.

Planternes dvaletilstand

De fleste frostfølsomme planter overvintres bedst ved en temperatur på mellem fem og otte grader. Det køligere vejr og mangel på lys sætter planterne i en slags dvaletilstand, som man skal understøtte med den rette vinteropbevaring.

Dvaletilstanden er en form for søvn, som planterne har brug for for at kunne udvikle sig optimalt i vækstsæsonen. Derfor har de ikke brug for ret meget vand og varme. De fleste af dem kan ikke tåle at stå indenfor i de lune stuer om vinteren. Selv hvis mængden af lys er passende, er her alt for varmt og tørt. Jeg har prøvet at stille oliven- og citrustræer ind i stuen til overvintring. De blev stressede, og der gik ikke lang tid, før de tabte bladene og så mildest talt herrens ud.

Så kunsten er at finde et sted, hvor der hverken er for varmt eller for koldt, for tørt eller for vådt, og hvor balancen mellem temperatur, lys og vand er passende for de enkelte planter, når de er i dvaletilstand. Du kan læse mere om de forskellige frostfølsomme planters krav i skemaet på næste side.

Når planterne begynder at røre på sig i foråret, begynder jeg at vande mere regelmæssigt, og det er også på det tidspunkt, at jeg planter dem om i frisk, næringsberiget jord.

Herfra skal de langsomt tilvænnes forårslyset og temperaturen udenfor. Først skal de afhærdes, hvor de stilles udenfor i nogle timer om dagen og ind igen til aften. De står beskyttet mod den skarpeste sol og vind. Jeg holder igen øje med vejrudsigten, for snart skal de stå ude hele døgnet, når faren for nattefrost er ovre – typisk hen i april-maj måned.

Nogle af de største krukkeplanter er så tunge, at de ikke lige sådan er til at flytte rundt på. De kommer ikke ind om aftenen, men jeg dækker dem til med fiberdug om natten, og når det er særlig koldt og ruskende blæsevejr. ■

November 2022 idenyt 41

Frostfølsomme planters krav til vinteropbevaring

FROSTFØLSOMME PLANTERS KRAV TIL VINTEROPBEVARING

Det ville være nemt, hvis der fandtes en fast formel på vinteropbevaring, der passer alle planter. Så kunne jeg bare smide dem alle over i værkstedet, hvor temperaturen konstant ligger på ca. 15 grader, og der kun er lidt lys. Det går ikke, for nogle kan godt tåle at stå mørkt, hvor andre skal have meget lys. Der er også forskel på krav til temperatur og vanding.

PLANTER LYS/MØRKETEMPERATURVANDING EGENSKABER

Almindelig agave, Agave americana

Almindelig engletrompet, Brugmansia suaveolens

Lyst 5-15 grader Ingen

Lyst el. mørkt 5-15 grader 2-3 gange i løbet af vinteren

Almindelig figen, Ficus carica

Lyst el. mørkt Minus 5-15 grader 2-3 gange i løbet af vinteren

Skal stå lyst og vandes sparsomt. Kan godt overvintres ved stuetemperatur, men jo var mere der er, jo lysere skal den stå

Taber bladene ved kølig overvintring. Kan blomstre gennem vinteren, hvis den opbeva res lyst ved ca. 12 grader og med tilskud fra vækstlys.

Taber bladene og kan overvintre mørkt. Kan overvintre i bede i haven, hvis den står beskyttet.

Citron, appelsin, kumquat m.fl., Citrus sp.

Meget lyst 7-12 grader Skal vandes 3-4 gange i løbet af vinteren

Lyst 8-15 grader Må ikke tørre ud

Eukalyptus, Eucalyptus sp.

Beskær de lange sidegrene, når planten stilles indenfor.

Står den tørt, skal den jævnligt overbruses med vand. Trives bedst, hvis den får lys i ca. 12 timer i døgnet. Supplér derfor med vækstlys. Chilipeber, Capsicum annuum var. annum

Lyst Minus 5-10 grader Sparsom Kan overvintre ude i bede i haven i milde vin tre med periodevis let frost.

Fuchsia, Fuchsia Lidt lyst el. mørkt 5-10 grader Sparsom Ved mørk overvintring holdes jorden næsten tør. Ved lidt lys, let fugtig.

Kamelia, Camellia Lidt lys-lyst 2-10 grader Lidt

Jo koldere, jo mindre lys behøver den. Nerie, Nerium oleander Lyst Minus 5-12 grader Sparsom Kan i korte perioder tåle let frost.

Oliven, Olea europaea

Palmer

Lyst Let frost-15 gra der Ingen Kan stå udenfor beskyttet og overdækket eller i kolddrivhus. Jo varmere det er, jo lysere skal den stå.

Lyst Ca. 5 grader Lidt

Palmer er en bred gruppe af planter, hvor nogle slet ikke tåler frost, mens andre tåler en smule nattefrost. Få typer som fx hørpalmer, Trachycarpus, kan tåle frost og kan overvintre i haven.

Pelargonie, Pelargonium sp.

Skærmlilje, Agapanthus sp.

Lyst 5-10 grader Sparsom Kan godt stå lyst ved stuetemperatur og over leve, men det er ikke optimalt.

Lyst/mørkt 3-10 grader Ingen

De løvfældende kan overvintres mørkt, mens de vintergrønne skal opbevares lyst, fx i kold drivhus under beskyttende lag af fiberdug eller i isoleret indertelt af bobleplast. Tåler ikke vedvarende frost. Der findes sorter, der er hårdføre og kan overvintre i havens bede.

Trillingranke, Bougainvillea

Ægte laurbær, Laurus nobilis

Lidt lys 5-10 grader Sparsom, undgå udtørring

Lyst 0-10 grader Lidt

Er løvfældende og tåler sparsomt lys, dog ikke helt mørke.

Vokser den i et bed og står beskyttet, kan den stå ude hele vinteren tildækket med fiberdug ved hård frost.

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Haveselskabet. Dyrk din have i godt selskab, og del haveglæden med 30.000 andre glade havemennesker. Som medlem får du Magasinet Haven, rådgivning, gode medlemstilbud, rabat på forsikringer, havevandringer, workshops, fællesskab og meget mere. Se mere på haveselskabet.dk.

42 idenyt November 2022
VIND! MED IDENYT Svarfrist og offentliggørelse: Svarfrist senest den 11. decenber 2022. Vinderne får direkte besked. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig: idenyt · Strandboulevarden 130 · 2100 København Ø. Se konkurrencebetingelser på idenyt.dk/konkurrencer. DELTAG HER VIND BLANCO BOTTON AFFALDSSYSTEM Værdi 1.265 kr. Affaldssystemet gør den daglige affaldssortering let som en leg. Systemet er utroligt kompakt, og kræver kun et køkkenskab på min. 45 cm. Systemet har to store spande på hver 15 L. VIND ET BLANCO BOTTON II AFFALDSSYSTEM November 2022 idenyt 43
WINEMEX 30 - INDBYGNINGSMODEL Højde Bredde Farve Varenr. Pris 700 mm 562 mm Sort 910.21.1010.2
800 mm 562 mm Sort 910.21.1011.2
WINEMEX 30 Priserinkl. moms og weee-afgifter, gældende til 31.03.2023. SÆRLIGE EGENSKABER  4 hylder  Op til 30 flasker  2 zoner, 5-12 °C / 12-20 °C  Vendbar skabslåge - højre-/venstrehængt  Anti UV-glas  Kulfilter PRODUKTSPECIFIKATIONER MATERIALE: Sort glas HØJDE: 700 mm eller 800 mm LÅGE: Højre-/venstrehængslet ANTAL ZONER: 2 ANTAL FLASKER: 30 VOLUMEN: 95 liter TEKNISKE DATA STRØM: 230 V EFFEKTIVITETSKLASSE: G ÅRLIGT ENERGIFORBRUG: 140 kWt/år KLIMAKLASSE: N(+10 °C til +43 °C) OPBEVARINGSTEMPERATUR: +5 °C til +20 °C LYDNIVEAU: 38 dB MODEL: Designet til indbygning Apparatet er udelukkende beregnet til opbevaring af vin. 700 mm Farøvej 30 . 9800 Hjørring . Tlf. +45 98 92 62 33 Valhøjs Allé 190 . 2610 Rødovre . Tlf. +45 36 70 70 29 www.thermex.dk . info@thermex.dk Vin Enkelt & Elegant THERMEX SCANDINAVIA A/S EASY-FIT Passer direkte ind i 600 mm standard skab GLAS TOUCH LED LYS ENERGIKLASSE G NYHED 2022 KLIK HER eller køb hos din forhandler Se videopræsentation af Winemex 30 KLIK HER 
16.995,-
16.995,-

GØR JULEMADEN EL-SMART

Når du skal brase, koge og stege til julens fester –og i det hele taget – skal du have gang i de mindre køkkenmaskiner for at spare både energi og penge.

KØKKENMASKINER
November 2022 idenyt 45

Omkring 13 procent af elektriciteten i de danske husstande går til madlavning. Det svarer stort set til den mængde strøm, vi bruger til belysning. Du har uden tvivl øvet dig i at slukke alt unødvendigt lys det sidste par måneder, så nu er det tid til at få has på strømspildet i køkkenet.

Tænk i alternativ tilberedning

Køkkenets absolut største strømslugere er ovnen og kogepladerne, så derfor gælder det om at vælge de mindre køkkenmaskiner, når du kan. Og det kan du faktisk oftere, end du måske regner med.

I ovnen varmer du typisk 70 liter luft op. BRØDRISTEREN bruger meget mindre el og kan sagtens klare at opvarme pita-

brød, tortillaer og pizzastykker. Lad frossent bagværk tø op i køleskabet først; så forkorter du tilberedningstiden og sparer samtidig strøm i køleskabet. Pommes frites, kylling og andre især frosne varer, som du ellers ville stege i ovnen, kan tilberedes hurtigere i en AIRF RYER . De største modeller har en volumen på 4-5 liter –altså stadig et væsentligt mindre rum, der skal varmes op, og det kan mærkes på elforbruget. Der findes endda modeller, der også kan bage brød.

80’ernes vidunder, MIKROOVNEN , kan mere end bare at lave popcorn. Hvis du skal koge et par kartofler, lave risengrød eller lune rødkålen til juleanden, er det langt hurtigere og mere energismart at bruge mikroovnen end at sætte en gryde på kogepladen, også hvis du må dele maden op i flere mindre portioner.

Faktisk er kogepladen også den mindst effektive løsning, når du skal koge vand. Det kan langt bedre betale sig at bringe vandet i kog i ELKEDLEN og så hælde det over i gryden til pasta eller kartofler.

Skal du koge grøntsager som blomkål, er det nok at hælde kogende vand fra elkedlen over kålen i en skål og lade den stå, til den er mør. Men husk kun at koge den mængde vand, du har brug for. Så er elkedlen også mere energieffektiv end en hane med kogende vand.

Tænk i model og størrelse I nogle tilfælde virker det helt logisk, hvilken apparattype der er mest energivenlig. En flad BRØDRISTER skal være tændt i længere tid end en mere lukket model, og den har et stort varmetab. En god, stor

Tekst Jenny Hallquist
LÆS OGSÅ: SÅDAN SPARER DU PENGE PÅ DIN ELREGNING
Foto Jenny Hallquist & Getty Images
46 idenyt November 2022
Langtidstilberedning i slow cooker eller sous vide kræver forholdsvis meget strøm, selv ved lave temperaturer.

Barista

Alt det bedste fra Barista Express, nu med indbygget tamper.
Express™
LÆS MERE Intelligent dosering med kværnhukommelse Indbygget tamping med Barista Twist finish Automatisk korrigeret måling
Impress

SÅDAN SPARER DU ENERGI I KØKKENET

● Sæt ikke varm mad direkte i køleskabet.

● Lad være med at åbne ovnen under tilberedning.

● Hold orden i køleskabet, så du kan lukke lågen hurtigere.

● Pas på standbyfunktionen.

● Læg låg på gryden.

● Kog i mindre vand, end du plejer.

● Fyld ovnen op, når du bager og steger.

● Kog vand i elkedlen, ikke på kogepladen.

● Vælg det rigtige apparat til dit behov.

RØREMASKINE med kraftig motor bruger omtrent dobbelt så meget strøm som den mere ydmyge HÅNDMIXER , hvis de kører lige længe. Men tænk på, at en maskine med flere muskler tit klarer opgaven hurtigere.

Selvom nye apparater som hovedregel bruger mindre el end en tilsvarende ældre model, kan besparelsen blive ædt op, hvis du investerer i en kraftigere udgave med en kapacitet, der overstiger dit behov.

Når vi opgraderer elektronik som computerskærm eller TV, går vi gerne efter større og mere strømslugende modeller. Det gælder også i køkkenet. Og som hovedregel bør du selvfølgelig først udskifte en køkkenmaskine, når den er udtjent, for ellers forsvinder klimagevinsten op i den blå luft.

Tænk også på, at mens to minutters brug af en RØREM ASKINE nok ikke vælter budgettet, så kræver lang­

tidstilberedning selv ved lave temperaturer i SOUS VIDE eller SLOW COOKER forholdsvis meget strøm. Apparater som en RACLETTE eller et VAFFEL J ERN , der kan ende med at være tændt længe, når man hygger sig, bruger også en del strøm, men til gengæld bruger du dem nok ikke så tit.

Gør spareøvelsen til en sport Holder du af god kaffe, betyder det kop for kop ikke voldsomt meget, om du laver filterkaffe på en KAFFE M ASKINE eller bruger ESPRESSO- ELLER K APSELMASKINE Men hvis du laver en hel kande filterkaffe, skal den over i en termokande med det samme og ikke holdes varm på pladen, for det er en sand strømsluger.

Hvis køkkenøvelsen her skal have nogen effekt, skal du finde motivationen. Det kan en ENERGIMÅLER hjælpe dig med. Du sætter måleren mel­

lem strømudtaget og stikket til dit køkkenapparat, og med den kan du helt nøjagtigt måle elforbruget på fx brygning af en kande kaffe eller brug af din røremaskine i en time. Energimålere koster alt efter model mellem 100 og 1.000 kr.

Og det er jo ikke kun køkkenmaskinerne, der er potentielt interessante. Gå evt. alle elektroniske apparater i hjemmet systematisk igennem med energimåleren, og lav dit eget skema over, hvor meget el hvert af netop dine små og store apparater bruger på en time. Husk også at måle standbyforbruget. Når du ganger forbruget af kWh med den aktuelle elpris, får du uden tvivl mere end én overraskelse. ■

Kilder: Energistyrelsen, Norlys, Bolius, Forbrugerrådet Tænk og sektionsleder Merete Lyngbye, Teknologisk Institut
48 idenyt November 2022
Espresso-, kapsel- og filterkaffe bruger kop for kop ca. den samme mængde strøm.
Hold øje med disse 15 strømslugere Læs artiklen her
VIND! MED IDENYT Svarfrist
offentliggørelse:
2022.
Kun personer med
Danmark
deltage.
deltage én gang.
Strandboulevarden
Se
DELTAG HER VIND 3 FLASKER NYBORG KAFFELIKØR Værdi 567 kr. VIND SKØN KAFFELIKØR MED INTENS KAFFESMAG OG NOTER AF VANILJE OG KARAMEL Likøren er lavet på økologisk rom, vanilje, rørsukker og koffeinfri kaffe, og produceres i små serier på Nyborg Destilleri. Drik den som den er - gerne afkølet - eller som ingrediens in en espresso martini eller white russian. Værdi ialt 567 kr. November 2022 idenyt 49
og
Svarfrist senest den 11. decenber
Vinderne får direkte besked. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter.
bopæl i
kan
Du kan kun
Konkurrenceansvarlig: idenyt ·
130 · 2100 København Ø.
konkurrencebetingelser på idenyt.dk/konkurrencer.

SPIL PÅ IDENYT.DK

SPIL HER

KRYDSORD FIND ORD SUDUKO

ELSKER DU OGSÅ SPIL?

Så er du landet det helt rigtige sted!

For at tilbyde vores læsere en sjov stund, har vi som noget nyt samlet 3 populære spil: FIND ORD, KRYDSORD OG SUDOKU.

Det er GRATIS at spille og vi udgiver nye spil på idenyt.dk/spil hver dag.

idenyt November 2022 50
er Danmarks største gratis magasin og website om hus og have
·
·
idenyt
KRYDSORD
SUDUKO
FIND ORD
GRATIS Nye spil hver dag på idenyt.dk/spil
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.