Page 1

Bedrijvig waalwijk

Sprookjes bestaan in Villa Pardoes Midpoint Leisure Boulevard richt pijlen op Europa

februari 2013

‘Brabant mag zich wel vaker laten zien in Den Haag’ Jaap Tukker, financieel directeur Spar Holding:

‘Buurtsuper van enorm belang voor leefbaarheid in kleine kernen’


2


Verhuizen!

Wanneer u dit magazine openslaat zijn de verhuisdozen al weer netjes opgeborgen, maar op het moment van schrijven zijn mijn collega’s en ik druk doende met de verhuizing naar onze nieuwe werkplek. Weliswaar gaat het om een kantoor binnen ons huidige pand, maar voor ons betekent het een efficiencyslag die het communiceren en samenwerken vereenvoudigt. Bovendien wordt niemand slechter van een grondige opruiming. Hoewel een interne verhuizing veel om het lijf heeft, is het niets vergeleken met een verhuizing van een bedrijf of organisatie naar een ander pand. Dat is pas een operatie! Wellicht zullen uw medewerkers dat kunnen beamen indien u recent bent verhuisd. Voordat de deuren van het ‘nieuwe’ pand open gaan, is er een flinke voorbereiding aan vooraf gegaan. Minstens zo belangrijk, is dat het contact met uw relaties niet lijdt onder de verhuizing. Daarbij help ik u graag. Heeft u verhuis- of verbouwplannen en gunt u onze lezers een kijkje in uw (nieuwe) keuken? Neem dan contact met mij op. Ik zet uw nieuwe trots graag voor u in de spotlights. En natuurlijk mag u de verhuisdozen altijd van me lenen. Jean-louis de Bont, uw media-adviseur voor Bedrijvig Waalwijk (E). Jl.debont@dewinter.nl, (T). 06 -41713689

10 ‘De trouw van consumenten is afgenomen’ Buurtsupermarktketen Spar werkt vanuit Waalwijk verder aan haar doelstelling om nummer één te worden en blijven in het buurtsupersegment in Nederland. “Wij worden regelmatig gebeld door burgemeesters of wij niets voor hen kunnen betekenen”, vertelt Jaap Tukker, financieel directeur van Spar Holding.

15 ‘Tweede Kamerlid ben je net als wethouder 24/7’ VVD-politicus Sjoerd Potters verruilde na de verkiezingen van september zijn functie als wethouder in Waalwijk voor een zetel in de Tweede Kamer. In Bedrijvig Waalwijk vertelt hij hoe zijn eerste maanden in de landelijke politiek hem zijn bevallen.

24 Leisure Boulevard richt pijlen op Europa De regio Midden-Brabant wil uitgroeien tot dé leisure-regio van Noordwest-Europa. Hiertoe werd onlangs het ambitiedocument Dreamport Brabant 2025 gepresenteerd. Leo Beckers, programmamanager van Midpoint Leisure Boulevard, vertelt over de ambitieuze plannen.

33 Niets moet, alles mag in Villa Pardoes Even alle zorgen vergeten en je voor een week weer kind voelen. Dat is het doel waar de vaste medewerkers en vrijwilligers van Villa Pardoes zich dagelijks met veel enthousiasme voor inzetten.

MEDIAMAKERS Bedrijvig Waalwijk is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.800 Mediapartner: Jean-louis de Bont Volgende uitgave: mei 2013 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339361, www.dewinter.nl. Fotografie: Jeroen Pulles Teksten: Gerben van den Broek, Kees Klijn, Juliette Barendse en Stefan Korthout. © 2013 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

februari 2013

3


ISD en WML verder als Baanbrekers

Conferentie over Europese subsidies Onder de titel ‘Slimme Specialisatie: Toppers Verbinden’ houden europarlementariër Lambert van Nistelrooij en de Universiteit van Tilburg op 28 maart een nationale conferentie over regionale subsidiëring vanuit Europa. Welke kansen liggen er voor Nederlandse bedrijven en regio’s in Europa? Wat zijn de criteria voor ondersteuning uit de EU-fondsen voor regionaal beleid en innovatie tot 2020? Deze vragen zullen onder meer aan bod komen tijdens de conferentie. Het complete conferentieprogramma is te vinden op de website: www.lambertvannistelrooij.nl

Goede cijfers voor DOCdata De omzet van DOCdata is in 2012 met 17 procent gestegen tot 152,8 miljoen euro. Het dienstverlenende bedrijf boekte een nettowinst van 7,6 miljoen euro. Topman Michiel Alting von Geusau toonde zich tevreden met dit resultaat. “In de markt voor uitbestede e-fulfilment diensten hebben wij een uitermate sterke positie verworven in de afgelopen jaren, waarbij we zowel in de Benelux als in Duitsland een top

drie positie hebben bereikt. Binnen Europa zijn wij één van de weinige spelers die een ‘cross border’ netwerk kunnen aanbieden. Op deze markt wordt DOCdata ook steeds meer gezien als één van de belangrijkste spelers. Daarnaast worden wij gezien als een betrouwbare, flexibele en ondernemende partij, iets waar succesvolle internetbedrijven naar op zoek zijn”, aldus Alting von Geusau.

Janssen.nl wint pitch DRU Reclame- en internetbureau Janssen.nl is een samenwerking aangegaan met

4

haardenproducent DRU. Het bureau uit Waalwijk won de pitch die het bedrijf had uitgeschreven onder een aantal reclamebureaus. DRU is een producent van haarden en kachels, waaronder gashaarden, houtkachels en CV-haarden van de merken DRU, Dovre en Spartherm. Het bedrijf is gevestigd in Duiven.

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Midden-Langstraat (ISD) en het intergemeentelijke Werkbedrijf voor gesubsidieerde arbeid, activering en trajecten Midden-Langstraat (WML) gaan sinds 1 januari 2013 door het leven als Baanbrekers. Baanbrekers is een publieke onderneming voor werk en inkomen. De organisatie vervult zowel economisch als maatschappelijk een vitale rol in de regionale samenleving. Namens de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk biedt Baanbrekers dienstverlening aan werkgevers en aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De organisatie heeft hierbij oog voor zowel het sociale als het zakelijke. Het uiteindelijke doel van Baanbrekers is dat burgers in de Langstraat volwaardig meedoen. Het algemeen bestuur van Baanbrekers bestaat uit zes wethouders en zes raadsleden. Elke gemeente die in Baanbrekers samenwerkt vaardigt twee wethouders en twee raadsleden af.

BPRgroep wordt Bpr retail BPRgroep in Waalwijk heeft haar bedrijfsnaam gewijzigd in Bpr retail. Daarnaast heeft het bedrijf haar dienstenaanbod verder uitgebreid. Naast het tekenbureau, projectmanagement, realisatie en onderhoud biedt Bpr retail vanaf heden ook formuleontwikkeling, instore communicatie, advies en facilitaire diensten aan. Het bedrijf focust met deze brede dienstverlening op het volledig ontzorgen van (landelijke) retailorganisaties. De naamswijziging komt voort uit de overname van het bedrijf in augustus 2012 door Hans Maijers. Onder leiding van de nieuwe directie stippelde het bedrijf de afgelopen maanden een aangescherpte koers uit.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


HLB Van Daal & Partners fuseert met HLB Kallen Raeven betrouwbare partner, die ook deze ambitie onderschrijven. De samenvoeging versterkt de positie in de Brabantse en Limburgse markt en biedt een beter toekomstperspectief voor de klanten. Deze stap brengt voor de relaties van HLB Van Daal & Partners geen negatieve veranderingen met zich mee. Zij kunnen blijven rekenen op de deskundigheid van hun vertrouwde contactpersonen. Krachten worden gebundeld en er wordt van elkaars expertise gebruik gemaakt. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op het nationale èn internationale netwerk van HLB.”

Accountants- en belastingadviesorganisatie HLB Van Daal & Partners is per 1 januari 2013 samen gegaan met HLB

Kallen Raeven Accountants & Fiscalisten uit Limburg. “Ontwikkelingen in de markt en in de wetgeving maken het voor beide organisaties een logische stap”, laat HLB Van Daal & Partners weten. “Door de reeds jarenlange samenwerking binnen het HLB-netwerk zien beide organisaties in elkaar een goede en

Ladies’ Circle danst voor goede doel

‘Op stap naar werk’ succesvol

Jongerencentrum De Tavenu in Waalwijk werd op 23 februari omgetoverd tot een ware discotempel. Op die avond hield Ladies’ Circle de Leest namelijk de danceparty Dance4Air. Tijdens de avond werd ook een loterij gehouden met bijzondere prijzen. De opbrengst van de loterij ging naar een goed doel. Dit jaar heeft de Ladies’ Circle ervoor gekozen om de opbrengst te schenken aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS), die zich sterk maakt voor mensen met CF, ook wel bekend als taaislijmziekte. NCSF financiert en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte.

Zo’n 500 leerlingen uit de tweede klas van de middelbare scholen De Overlaat, Het Willem van Oranje College, Dr. Mollercollege, Walewyc-mavo en MET, Praktijkonderwijs Waalwijk verzamelden zich op dinsdag 19 februari in de hal van het stadhuis in Waalwijk. Hier gaf wethouder Bakker het startschot voor de zesde editie van ‘Op stap naar werk’. De leerlingen gingen een dag lang letterlijk ‘op stap naar werk’ en kregen zo een kijkje achter de schermen bij diverse bedrijven in Waalwijk. In totaal namen zesenvijftig bedrijven en organisaties deel aan de dag.

Gemeenteraad wil verder met burgemeester De gemeenteraad van Waalwijk wil graag verder met burgemeester Nol Kleijngeld. Onlangs stemde de raad in met de herbenoeming van de burgemeester voor een periode van zes jaar. Het besluit moet formeel nog wel worden overgenomen en goedgekeurd door de Commissaris van de Koningin in Brabant en de minister van Binnenlandse Zaken. Kleijngeld trad op 1 juni 2007 aan als burgemeester van Waalwijk. Daarvoor was hij burgemeester in het Limburgse Helden.

Carmé Skin Clinic krijgt landelijke bekendheid Carmé Skin Clinic uit Waalwijk was onlangs te zien bij RTL4. Carla Meppelder werd door de omroep geïnterviewd vanwege haar werkwijze en de resultaten die dit oplevert. “Een huidprobleem oplossen is al jaren mijn passie”, aldus Carla. Tijdens de uitzending werden de resultaten getoond, die bij één van haar cliënten werden geboekt. Zij had heel erg last van Rosacia en is bij Carmé Skin Clinic onder behandeling. “Ik ben nu pas een paar maanden onder behandeling en ik ben bijna al helemaal van de Rosacia af. Echt helemaal super, ik heb mijn zelfvertrouwen weer terug gekregen”, aldus deze gelukkige cliënte. februari 2013

5


Iets te vieren? Kies voor een spetterend feest aan boord van een van onze partyschepen. Een bedrijfsborrel, barbecue op de Maas of personeelsfeest in Caribbean style. Bij Feestje op de Maas is alles mogelijk. Kijk op onze website voor de arrangementen of stel zelf je feest samen.

Feestje op de Maas | Vesting Heusden | T 0416 380 278

www.feestjeopdemaas.nl

Hoe uitgebalanceerd is uw toekomst? Ondernemen vergt vandaag de dag al je aandacht. De filosofie van FSV is erop gericht u als ondernemer maximaal te ondersteunen, op nationaal en internationaal gebied, als het om financiële, fiscale en juridische aspecten gaat. Maar ook een loongebouw, een uitstekende loonadministratie, gecombineerd met hoogwaardige P&O support. Voor lastige trajecten als estate planning en bedrijfsoverdracht beschikken wij over specialisten. Goed beschouwd sturen wij erop aan u alle ruimte te bieden voor succesvol en uitgebalanceerd ondernemen, waarbij u op maat van onze expertise gebruik maakt.

uitgebalanceerdondernemen.nl AMSTERDAM • TIEL • WAALWIJK • ZALTBOMMEL • TELEFOON WAALWIJK (0416) 675 150 • WWW.FSV.NL 6


Arie de Wit kiest voor Parkmanagement Gemeentesecretaris/algemeen directeur Arie de Wit (59) vertrekt per 1 september 2013 op eigen verzoek bij de gemeente Waalwijk. Hij heeft in overleg met hetcollege besloten deze functie neer te leggen en directeur Parkmanagement/Parkned te blijven. Sinds 1 september 2009 combineert De Wit de functie van algemeen directeur/gemeentesecretaris met die van directeur Parkmanagement/Parkned. Eind 2012 is echter de notitie Verbonden Partijen vastgesteld door de gemeenteraad, waarin onder andere bepaald is dat de functie van gemeentesecretaris/algemeen directeur en directeur Parkmanagement/Parkned niet gecombineerd kunnen worden. “De functie van directeur Parkmanagement/Parkned is een parttime baan. Reden voor mij om hiervoor te kiezen”, aldus De Wit. Hij blijft tot 1 september in dienst van de gemeente Waalwijk. De periode van zeven maanden is nodig om een opvolger te vinden en te benoemen.

Optimaal thuiswerken De bedrijven ‘studio binnen’ en ‘Noteboom Personal Organising’ zijn een samenwerking aangegaan om thuiswerkruimten van A tot Z optimaal in te

richten. Noteboom Personal Organising brengt overzicht en structuur aan op de (thuis)werkplek. Studio binnen draagt zorg voor het ontwerp van praktische, overzichtelijke en vooral persoonlijke thuiswerkplekken. Beide bedrijven informeren klanten ook over de arbo-wetgeving en kunnen hen ook in contact brengen met een ICT-specialist voor een veilig en betrouwbaar ICT-systeem. Kijk voor meer informatie op www.studio-binnen.nl of www.noteboom.nu.

Economie in Brabant scoort boven landelijk gemiddelde Het Brabantse bedrijfsleven heeft een moeizaam laatste kwartaal van 2012 achter de rug. Ook de verwachtingen voor het eerste kwartaal van dit jaar zijn negatief. Behalve als het gaat om winstgevendheid doet het Brabantse bedrijfsleven het nog wel beter dan het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit de economische kwartaalenquête COEN van de Kamer van Koophandel. Vooral de ontwikkeling van de werkgelegenheid baart zorgen. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar denken Brabantse ondernemers nog last te hebben van de economische crisis. De landbouw, zakelijke diensten en vervoer zijn het meest positief. In de bouw is de stemming nog altijd het meest somber. Brabantse ondernemers verwachten dat de omzet dit kwartaal flink zal teruglopen. Opvallend is dat een verdere exportdaling wordt voorzien. Ondernemers zijn afwachtend omdat ze niet goed weten waar zij aan toe zijn. Dit wordt bevestigd door het negatieve ondernemersvertrouwen. Hierdoor is er terughoudendheid in het doen van investeringen.

Mail uw nieuws naar: bedrijvig@dewinter.nl

Mooie order voor Neskrid Neskrid veiligheidsschoenen uit Kaatsheuvel heeft een mooie order in de wacht gesleept. Het bedrijf gaat de komende jaren uniformschoenen leveren aan de brandweer van de regio Brabant-Noord. Dat wordt gemeld op de website van SeLL De Langstraat. Leden van de brandweer brachten een uitgebreid bezoek aan de fabriek van Neskrid in Kaatsheuvel, om te zien hoe de uniform- en uitrukschoenen gemaakt worden. Dit bleek een eyeopener voor de deelnemers. “Het viel op dat er met hoogwaardige materialen gewerkt wordt en dat er veel handwerk verricht moet worden om de schoenen te maken. Kwaliteit staat duidelijk hoog in het vaandel”, aldus Rob van der Velden van de Brandweer Brabant-Noord.

Nieuwbouw gemeentewerf in volle gang De gemeente Waalwijk is gestart met de bouw van een nieuwe gemeentewerf aan de Prof. van ‘t Hoffweg in Waalwijk. Wethouder Van Groos stortte eind vorig jaar het eerste beton voor de fundering van het gebouw. De bouw is in handen van Willemsz bouwbedrijf uit Sprang-Capelle en wordt begin april opgeleverd. De nieuwe gemeentewerf krijgt een centrale plaats in de gemeente en is voorzien van goede ontsluitingswegen. De nieuwbouw bestaat onder meer uit een werkplaats, wasplaats, opslag voor diverse materialen, een stalling voor de voertuigen en een kantoor voor de werfbeheerder. februari 2013

7


8


Officiële opening nieuw pand FSV

Drie prijswinnaars bij uitreiking Gouden Koe SeLL De Langstraat reikte eind 2012 voor de vijfde keer De Gouden Koe uit, een award voor de schoenen- en lederbranche. Genomineerd voor deze prijs waren dit jaar Fabiënne Chapot van Fab, Charles Bergmans van Charles Bergmans Design en Paul van Lammeren, oud-directeur van CAST. Omdat het heel lastig kiezen was uit de genomineerde topbedrijven die elk in de eigen discipline uitmunten en vanwege het eerste lustrum, werd aan alle drie De Gouden Koe 2012 toegekend.

ATOP bouwt mee aan pand KPMG In korte tijd een milieuvriendelijk gebouw neerzetten met een hoog afwerkingsniveau. Dankzij nauwe samenwerking realiseerde hoofdaannemer Huybregts Relou samen met ATOP uit Waalwijk en Burgers Ergon het nieuwe kantoorgebouw van KPMG in Eindhoven. Een hele uitdaging, gezien de vele randvoorwaarden en het korte tijdsbestek van dit project. Pascal van Gestel, werkvoorbereider bij hoofdaannemer Huybregts Relou, is enthousiast over de samenwerkin met ATOP. “De voorbereiding nam meer tijd in beslag dan normaal, omdat de complete afwerking maatwerk was en dus tot op de millimeter werd uitgedacht. ATOP nam hierin een adviserende én uitvoerende rol.” Ronnie Dirks, projectmanager bij ATOP licht dit toe: “Er is gekozen voor kozijnen van bamboe en oregonpine en de plafondplaten hebben een breedte van veertig centimeter, terwijl dit normaal gesproken dertig centimeter is. Daarnaast waren er complete akoestiekrapportages voor bijvoorbeeld stilteruimtes en kantoren. Deze ruimtes zijn gedeeltelijk afgewerkt met kamerhoge glaswanden. Dankzij een goede samenwerking konden we toch alles binnen de geplande tijd realiseren.”

FSV Accountants + Adviseurs verhuisde eind vorig jaar van de Mr. van Coothstraat naar een ruimer kantoorpand aan de Professor Asserweg in Waawlijk. Om dit heugelijke feit te vieren, wordt het pand op 4 april aanstaande officieel geopend. De openingsbijeenkomst duurt van 16.00 tot 19.00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via waalwijk@fsv.nl

SLEM opleiding van start Slem, het nieuwe innovatie- en educatiecentrum voor de schoenenbranche in Waalwijk, is begin dit jaar officieel van start gegaan. Het centrum is gevestigd in het nieuwbouwgedeelte van het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Waalwijk en staat onder leiding van trendwatcher en schoenen-goeroe Nicoline van Enter. De eerste groep SLEM-studenten in Waalwijk bestaat uit zeven mensen. Dat aantal groeit in de komende tijd door naar twaalf personen. Zij krijgen zes maanden de tijd om zich te bewijzen. In de tussentijd zullen er bij SLEM ook seminars, exposities en talloze workshops worden gehouden.

Van Mossel en DMG samen in autolease De Van Mossel Groep en De Mandemakers Groep nemen samen de leaseactiviteiten van J&T Autolease en DirectLease over. Deze bedrijven zijn beiden actief op de Nederlandse en Belgische markt, DirectLease opereert ook op de Duitse markt. Daarnaast richten Van Mossel en DMG samen een nieuwe holding op: International Car Lease Holding. In dit nieuwe bedrijf worden de overgenomen autoleaseactiviteiten en die van Van Mossel Leasing ondergebracht. De nieuwe combinatie heeft een gezamenlijke omzet van 400 miljoen euro en een wagenpark van 30.000 auto’s. “De overname van International Car Lease Holding past in onze groeistrategie”, vertelt Eric Berkhof van de Van Mossel Groep.”Hierdoor worden wij niet alleen het grootste particuliere leasebedrijf van Nederland, maar kunnen wij onze klanten daarnaast een nog beter leaseproduct bieden.” Mede-eigenaar Ben Mandemakers over deze voor DMG nieuwe activiteit: “Dit is een goede investering en past ook goed in de strategische verbreding van de activiteiten van DMG. Daarnaast kunnen we gezamenlijk nog sneller groeien.” februari 2013

9


Jaap Tukker

‘We moeten in deze tijd scherper wind zeilen om klanten te behou Buurtsupermarktketen Spar vestigde zich in 2011 met haar hoofdkantoor en zuidelijk distributiecentrum in een gloednieuw pand op Haven Zeven in Waalwijk. Van daaruit werkt de organisatie verder aan haar doelstelling om nummer één te worden en blijven in het buurtsupersegment in Nederland. “Wij worden regelmatig gebeld door burgemeesters met kleine kernen in hun gemeente met de vraag of wij niets voor hen kunnen betekenen”, vertelt Jaap Tukker, financieel directeur van Spar Holding. “Zij beseffen dat een buurtsuper van enorm belang is voor de leefbaarheid in kleine kernen.” Spar bestaat al sinds 1932. De organisatie was in het verleden een belangrijke speler in de Nederlandse supermarktwereld. Door fusies en overnames veranderde Spar enkele keren van eigenaar. In 1996 telde het bedrijf nog honderdvijftig kleine 10

winkels met minder dan 600 vierkante meter vloeroppervlak. “In die tijd zijn wij ons gericht gaan specialiseren in het beleveren en bevoorraden van kleinere buurtsupers. Dat is een aparte tak van sport, omdat wij te maken hebben met

veel kleinverpakkingen. Bepaalde artikelen in ons assortiment kunnen zelfs per stuk worden besteld”, vertelt bedrijfseconomisch directeur Jaap Tukker. Hij vormt samen met Sjaak Kranendonk (algemeen directeur), Susanne Kroon (commercieel directeur) en Eric Brosius (directeur operations) het directieteam van Spar Holding in Nederland. “Het aantal winkels is in de afgelopen jaren gegroeid naar zo’n 260 zelfstandige Spar-winkels en 105 Attent-winkels. Daarnaast bevoorraden wij ook een groot aantal seizoenwinkels op campings en vakantieparken.”


Coverstory kernen verdwijnen of niet beschikbaar zijn. Denk daarbij aan een stomerijfunctie, de verkrijgbaarheid van zelfzorgmedicijnen en zelfs een afhaalpunt voor herhalingsrecepten van de apotheek. Wij worden regelmatig benaderd door burgemeesters met kleine kernen in hun gemeente met de vraag of wij niets voor hen kunnen betekenen.”

aan de den’ Belangrijke functie Tukker geeft aan dat de buurtsuper in veel kleine kernen een belangrijke functie vervult. “Veel kernen met een paar duizend inwoners zijn te klein voor een grote supermarkt. Maar een buurtsuper met een goede ondernemer erin, kan daar een prima boterham verdienen. Dorps- en wijkbewoners kunnen er niet alleen dichtbij huis terecht voor hun dagelijkse en dagverse boodschappen, maar zo’n buurtsuper vervult bovendien vaak een belangrijke sociale functie binnen zo’n gemeenschap. Een Spar- of Attent-buurtwinkel biedt in toenemende mate services aan die in kleine

Alle medewerking Spar koos er in 2010 heel bewust voor om zich in Waalwijk te vestigen. “In 2000 zijn wij verhuisd van Dordrecht naar Moerdijk. Daar hadden wij een distributiecentrum van zo’n 15.000 vierkante meter. Nadat wij in 2008 een overeenkomst sloten met Sligro over de overname van een groot aantal MeerMarkt-, Attent- en campingwinkels, kwamen wij in Moerdijk wat krap in ons jasje te zitten. Ons huurcontract liep halverwege 2011 af, dus moesten wij een keuze maken. We kregen diverse bestaande panden aangeboden, maar de meesten daarvan pasten niet bij ons concept. Vervolgens zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden voor nieuwbouw en kwamen we via bouwbedrijf Roozen van Hoppe in contact met de gemeente Waalwijk. Zij boden ons direct alle medewerking, waardoor de vonk tussen beide partijen al snel oversloeg. In april 2010 zijn wij met elkaar in gesprek geraakt en nog hetzelfde jaar kon worden begonnen met de bouw van ons nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum aan de Zijlweg in Waalwijk. Daardoor konden wij op 1 juli 2011 officieel van start in ons nieuwe pand. Daarnaast hebben we nog een optie op het aangrenzende perceel, waardoor we snel kunnen uitbreiden als dat in de komende jaren nodig mocht zijn.” Primaire boodschappen Hoewel consumenten altijd eten zullen blijven kopen, merkt Tukker dat zij minder makkelijk geld uitgeven. “De trouw van consumenten is afgenomen. Mensen gaan meer shoppen, waar producten het goedkoopste zijn. Dat betekent voor onze ondernemers en voor ons dat we scherper aan de wind moeten zeilen om klanten in onze winkels te houden. Dat doen we onder meer met spaaracties, waarmee we de loyaliteit van onze klanten belonen en uiteraard door de persoonlijke benadering

van en lokale betrokkenheid van onze ondernemers en hun medewerkers met buurtbewoners. Op prijs kunnen wij het van grote supermarktketens door ons fijnmazig distributienetwerk nooit winnen. Het belangrijkste voor ons is dat consumenten hun dagelijkse, dagverse en aanvullende boodschappen in onze winkels komen doen.” Groeimogelijkheden Ondanks de moeilijke economische omstandigheden ziet de bedrijfseconomisch directeur van Spar Holding goede groeimogelijkheden. “Enerzijds is er een ontwikkeling gaande waarbij grotere supermarktketens winkels met een kleiner aantal vierkante meters vloeroppervlak

‘Een buurtsuper vervult een voorname functie binnen zo’n gemeenschap’ afstoten. Dat biedt perspectieven voor onze buurtsupers. Anderzijds merken we dat er in binnenstedelijke gebieden een groeiende vraag is naar onze City Stores. Deze kleine winkels liggen veelal op specifieke locaties, zoals bij scholen, ziekenhuizen of net buiten het winkelhart van een stad of dorp. In het assortiment voeren deze specifieke winkels niet alleen een groot aandeel gemaksproducten, maar bieden daarnaast een supermarktassortiment zodat consumenten er ook hun dagelijkse boodschappen kunnen kopen. Ook voor de komende jaren liggen er dus nog uitdagingen genoeg voor ons.”

Bij Spar Holding werken ongeveer 120 mensen op het holdingkantoor, 150 mensen in het distributiecentrum in Waalwijk en 150 mensen in het distributiecentrum in Alkmaar. In Nederland telt Spar zo’n 260 zelfstandige Spar-winkels en105 Attentwinkels. Al deze vestigingen worden bevoorraad vanuit de distributiecentra in Waalwijk en Alkmaar. februari 2013

11


Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. HLB Van Daal & Partners telt 250 medewerkers en heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk.

Ondernemend, net als u

Snelle veranderingen in reclame en communicatie vragen om een creatief bureau van de nieuwe generatie Margrietstraat 95 Waalwijk

12

0416 355 229

www.janssen.nl

www.hlb-van-daal.nl


Burgemeester Kleijngeld

Online 2013 is al weer twee maanden oud! Wat gaat de tijd snel. En het lijkt wel of de tijd steeds sneller gaat. Ik bedoel daarmee niet de wijzers van de klok maar het tempo waarmee zaken veranderen, continu. Het is al weer bijna zes jaar geleden dat ik burgemeester van Waalwijk werd, in juni 2007. In de achterliggende periode volgden de veranderingen in de samenleving elkaar snel op. Kijk alleen maar naar de manier waarop we met elkaar communiceren. Zes jaar geleden gebruikte ik mijn eenvoudige mobiele telefoon om te bellen en te sms-en, nu beschik ik over een heuse Smartphone met internet, mail, een camera en twitter ik en heb ik een Linkedin-account! Social media zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een steeds kleiner wordende groep inwoners gebruikt de traditionele media. Steeds meer mensen zoeken en vinden

informatie via hun pc, laptop, tablet of mobiele telefoon. Zij sturen vervolgens via dezelfde middelen en kanalen informatie terug en door. Voor overheden is dan ook niet meer de vraag óf je iets met social media moet, maar hoe je ze gaat inzetten, in aanvulling op je bestaande middelen en manieren van communiceren. Het dwingt de gemeente te kijken naar de mogelijkheden die het biedt voor overheidscommunicatie. In Waalwijk doen we dat ook. Naast de traditionele media zetten we steeds meer digitale communicatiemiddelen in zodat we alle doelgroepen bereiken, jong en oud, digitaal en minder digitaal. Ik constateer dat de groep inwoners die niet ‘online’ is rap kleiner wordt. En dat gaat sneller dan we denken. Drs. A. M. P. Kleijngeld Burgemeester van Waalwijk

Tweede Dag van de Logistiek op 20 april De Stichting Oog voor Logistiek houdt op 20 april de tweede Dag van de Logistiek. Ondernemers uit de regio Midden-Langstraat laten op die dag aan een breed publiek zien wat de logistieke sector allemaal te bieden heeft. De Stichting Oog voor Logistiek is een initiatief van onderwijs, overheid en logistieke ondernemers uit de regio MiddenLangstraat die hun krachten gebundeld hebben om een aantal gezamenlijke doelstellingen te bereiken. Een van deze doelstellingen is onder andere het verbeteren van de samenwerking tussen bedrijfsleven, gemeentelijke instanties en het onderwijs. Daarnaast wil de stichting de regio MiddenLangstraat nadrukkelijker op de kaart zetten als een logisitieke toplocatie en proberen om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken voor de transport- en logistieksector in de regio.

Imago versterken Een van de initiatieven van de stichting om het imago van de logistieke sector te versterken, is het houden van een jaarlijkse Dag van de Logistiek, die dit jaar voor de tweede keer wordt gehouden. Vorig jaar trok deze dag zo’n vierduizend bezoekers. Bedrijven die willen deelnemen aan de Dag van de Logistiek, kunnen meer informatie vinden op de website www.oogvoorlogistiek.com.

Initiatiefnemers De initiatiefnemers van Oog voor Logistiek zijn De Mandemakers Groep (DMG), ROC Tilburg, Kivits Drunen, UWV, De Rooij Waalwijk Transport BV, Transportbedrijf Van der Linden, Cardan, Baanbrekers (voorheen ISD), Transport & Logistiek Nerderland (TLN), Xenos, De Overlaat, het Dr. Mollercollege. Gemeente Waalwijk, Gemeente Loon op Zand, Gemeente Heusden, Parkmanagement Waalwijk, WBP en de Kamer van Koophandel. Daarnaast is Midpoint Brabant partner van Oog voor Logistiek. februari 2013

13


Hét magazine voor ondernemers & bestuurders Bel en informeer naar onze communicatiemogelijkheden voor uw bedrijf!

vig Bedrij waalw

ijk

es bes Sprookj does Villa Par

Jean-Louis de Bont jl.debont@dewinter.nl t. 06-41713689 www.dewinter.nl

2013

WAALWIJK

ulevard ure Bo int Leis Midpo en op Europa ijl richt p vaker zich wel ’ t mag g ‘Braban in Den Haa en zi n late lding: par Ho cteur S el dire e ci an n kker, fi Jaap Tu februari

BEDRIJVIG

taan in

lang norm be en’ e n a v r pe ern ‘Buurtsu heid in kleine k r a a b f e voor le

21-2-2013

16:12:18

ndd 1

2674643.i

Van de Wouw maakt het onmogelijke mogelijk

100% SUV, 0% bijtelling Mitsubishi heeft het gamma uitgebreid met de Outlander PHEV; een 100 procent SUV met 0 procent bijtelling. Dit voordeel, in combinatie met tal van andere financiële voordelen, maakt de Outlander PHEV nu al tot een groot succes. De Outlander PHEV is een bijzondere auto, die een hypermoderne, efficiënte hybride aandrijflijn combineert met de functionaliteit en eigenschappen van een SUV. Belastingvoordelen De Outlander PHEV kwalificeert zich voor een aantal aantrekkelijke subsidies en belastingvoordelen. De auto, die in de officiële prijslijsten van Mitsubishi staat vanaf 43.490 euro kan, afhankelijk van de zakelijke en financiële situatie van de koper, voor een nettobedrag van iets meer dan zesduizend euro voor de deur staan. Daarnaast wordt de Outlander PHEV ook ruim ondersteund door de overheid en is deze auto vrijgesteld van wegenbelasting en BPM. Unieke auto De Outlander PHEV is voordelig in aanschafprijs en brandstofverbruik dankzij zijn hybridetechniek; een combinatie van een benzine- en elektromotoren. De benzinemotor kan ervoor zorgen dat het accupakket wordt opgeladen waardoor de Outlander 14

60 kilometer volledig elektrisch kan rijden. In de andere gevallen rijdt de PHEV bijna 900 kilometer op een volle tank brandstof. Nog een prettige bijkomstigheid is dat de auto 1.500 kilogram mag trekken. De combinatie van dit hoge trekgewicht, de hybridetechniek en veel binnenruimte maakt de Outlander PHEV een unieke auto. Daarnaast is deze auto ook zeer comfortabel en in drie uitvoeringen leverbaar. Welke versie u ook kiest: de uitrusting is riant en u heeft standaard vierwielaandrijving en een automaat Bijzonder en bijzonder geliefd Heeft u belangstelling voor deze auto? Enige haast is dan geboden. Om een Outlander PHEV te kunnen bemachtigen en tegelijkertijd volledig te kunnen profiteren van alle belastingvoordelen en subsidies, dient de PHEV voor het einde van 2013 op naam te staan. (www.wouw.nl)


‘Brabant mag zich wel wat vaker laten zien in Den Haag’

Sjoerd Potters

Je bent nu enkele maanden Tweede Kamerlid. Heb je je draai al een beetje gevonden in Den Haag? “Jawel hoor, het bevalt me goed in Den Haag. Ik kwam op een hectisch moment binnen, midden in de discussie over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dat was even wennen, maar inmiddels ben ik al aardig ingeburgerd.” Wat vind jij het grootste verschil tussen de lokale en landelijke politiek? “In de lokale politiek ben je heel gericht met concrete zaken bezig, die inwoners direct raken, terwijl je in Den Haag met honderdvijftig kamerleden discussies voert op nationaal niveau en zelfs wereldniveau. In het begin moest ik daar wel even aan wennen, maar toch is het mooi om de zaken die ik in Waalwijk heb geleerd nu ook landelijk toe te kunnen passen.” Hoe bedoel je dat? “Namens de VVD-fractie ben ik grotendeels verantwoordelijk voor de portefeuille sociale zaken. Omdat ik mij in Waalwijk hier ook al mee bezig hield, kende ik de belangrijkste thema’s van deze portefeuille al. Een belangrijk thema is bijvoorbeeld de Participatiewet, waarin afspraken zijn gemaakt over de deelname van zogenoemde arbeidsgehandicapten aan het arbeidsproces. Ik sta achter het doel van de Participatiewet, maar wil de regels hiervoor zo inrichten dat bedrijven daar ook mee uit de voeten kunnen. Daarnaast denk ik na over een initiatiefwet waarbij bedrijven, die laten zien dat zij zich netjes aan de regels houden, toestemming krijgen om wat soepeler met bepaalde Arbo-regels om te gaan, indien deze regels hun productieprocessen frustreren. Ook Waalwijkse

VVD-politicus Sjoerd Potters verruilde na de verkiezingen van september zijn functie als wethouder in Waalwijk voor een zetel in de Tweede Kamer. In Bedrijvig Waalwijk vertelt hij hoe zijn eerste maanden in de landelijke politiek hem zijn bevallen.

bedrijven die hier mee te maken hebben, wil ik vragen om dit aan mij door te geven.” Het aantal Brabantse Tweede Kamerleden is dun gezaaid. Wordt er door de Brabantse Tweede Kamerleden voldoende gedaan om de Brabantse belangen in Den Haag goed onder de aandacht te brengen? “Binnen de VVD-fractie zijn wij met vier Brabanders en proberen zoveel mogelijk om mensen en partijen met elkaar in contact te brengen en te verbinden. Daarnaast zijn ook de verhoudingen met Brabantse kamerleden uit andere fracties over het algemeen goed. De vraag is echter of Brabant wel genoeg doet om zichzelf in Den Haag onder de aandacht te brengen. Wanneer er belangrijke besluiten genomen moeten worden, zijn er vaak nauwelijks bestuurders of vertegenwoordigers uit Brabant aanwezig. Over het algemeen wordt er door Brabantse bestuurders en vertegenwoordigers maar weinig gelobbyd in Den Haag. Vanuit andere regio’s lopen er veel meer lobbyisten rond in Den Haag. Natuurlijk proberen wij als Brabantse kamerleden de Brabantse belangen in Den Haag zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, maar Brabant mag zijn gezicht ook wel wat vaker in Den Haag laten zien.” Tot slot, volg je de Waalwijkse politiek nog vanuit Den Haag? “Natuurlijk probeer ik de Waalwijkse politiek te volgen. Maar ik ben met name in de weekenden in Waalwijk, dus krijg ik niet alles mee. Doordeweeks ben ik vaak een aantal dagen op werkbezoek door het hele land en de rest van de week verblijf ik in Den Haag. Want net als wethouder ben je ook als Tweede Kamerlid 24/7 bezig met je werk.” februari 2013

15


Torenstraat 7 | 5151 JJ Drunen | Tel. 0416-320340 | Fax. 0416-320218 info@vandegriendtbeveiligingen.nl | www.vandegriendtbeveiligingen.nl

De Hoogt 11-13-15 te Loon op Zand De Hoogt 11-13-15 te Loon op Zand

MULTIFUNCTIONELE BEDRIJFSRUIMTE TE KOOP OF TE HUUR V.A. 313 M2 MULTIFUNCTIONELE BEDRIJFSRUIMTE TE KOOP OF TE HUUR V.A. 313 M2

Multifunctionele bedrijfsruimte gelegen op het kleinschalige bedrijventerrein De Hoogt te Loon op Zand, welke in 2012 grotendeels gerenoveerd is. Multifunctionele bedrijfsruimte gelegen op het kleinschalige bedrijventerrein

De Hoogt te Loon op Zand, welke in 2012 grotendeels gerenoveerd is. Oppervlakte: totaal ca. 1.750 m2, beschikbaar in units vanaf ca. 300 m2. Bestemming: bedrijfsdoeleinden grootschalige detailhandel Oppervlakte: totaal ca. 1.750 m2,waarbij beschikbaar in units vanaf ca. 300ook m2. mogelijk is. bedrijfsdoeleinden waarbij grootschalige detailhandel ook Bestemming: mogelijk is.

(0416) 33 30 59 (0416) 33 30 59 www.zande.nl www.zande.nl 16

Voorzieningen:

DETA

ILHANDEL Voorzieningen: DETAILHANDE • Systeemplafond met verlichting; L •• Verwarmd middels gasheaters; Systeemplafond met verlichting; •• Voldoende parkeergelegenheid Verwarmd middels gasheaters; op eigen terrein. • Voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.

(073) 61 41 050 (073) 61 41 050 www.dekostermakelaars.nl www.dekostermakelaars.nl

MOGELIJK MOGELIJK


Tini Voogd, voorzitter van de WOF:

‘Er komt nogal wat af op Waalwijkse ondernemers’ Met zo’n 360 aangesloten mkb-ondernemers is de Waalwijkse Ondernemers Federatie (WOF) de grootste ondernemersbelangenbehartiger in de gemeente Waalwijk. “De WOF behartigt de belangen van haar leden op alle beleidsmatige terreinen in de totale gemeente Waalwijk”, aldus voorzitter Tini Voogd. “Door regelmatig overleg met onze leden en de gemeente, blijven wij op de hoogte van actuele ontwikkelingen en kunnen wij daar ook snel op inspelen.” Wij hebben twee jaar geleden het initiatief genomen tot de oprichting van het centrummanagement om daarmee de zogenoemde reclamebelasting te kunnen invoeren en eigen middelen te verkrijgen voor het organiseren van evenementen en upgrading van een nauwkeurig omschreven gebied als centrum van Waalwijk. Vervolgens hebben we als WOF een zelfstandige Stichting Centrum Management opgericht met een eigen bestuur en daaraan gekoppeld de beschikking over de eigen financiële middelen uit de reclamebelasting. Daarnaast hebben wij in 2012 meegeholpen aan de totstandkoming van de Detailhandelsvisie Waalwijk. Daarin zijn onder meer richtlijnen opgesteld voor de verdere ontwikkeling van de Woonboulevard op Zanddonk en het centrum van Waalwijk, maar ook voor de andere buurtcentra in Waalwijk en in de kernen Sprang-Capelle en Waspik.”

Vlnr: Géron de Werd ( Horeca), Ria Monsieurs (WV-ELS en secretaris) Henk van Zelst ( VOSC), Tini Voogd (voorzitter) Jan Eskens (penningmeester) en Han de Nijs ( OWC). Verhinderd Dialon Mandjes ( OWC) Leon Leijtens ( Horeca) Marco Vermeijden ( Bloemenoord) Hans van Beijnen (Laageinde) De WOF is de overkoepelende ondernemersorganisatie in Waalwijk, waar in totaal acht winkeliersverenigingen bij zijn aangesloten. “Ieder van deze verenigingen heeft ook een vertegenwoordiger in het Algemeen Bestuur van de WOF”, legt Tini Voogd uit. “Het dagelijks bestuur, benoemd door het Algemeen Bestuur, bestaat uit een onafhankelijke voorzitter, penningmeester en secretaris. Iedere eerste maandag van de maand vergaderen wij van 10.00 tot 12.00 uur in gemeentehuis. Ondernemers kunnen dan zonder afspraak binnenlopen om eventuele zaken met ons te bespreken.” Het Algemeen Bestuur vergadert elk kwartaal waarbij eveneens per kwartaal overleg plaatsvindt tussen Algemeen Bestuur en de gemeente Waalwijk. Beleidsmatige thema’s De voorzitter geeft aan dat er soms nog wel eens onduidelijkheid bestaat over de rol van de WOF. “Waar het Centrummanagement Waalwijk zich bijvoorbeeld gericht bezighoudt met zaken die zich afspelen in het centrum van Waalwijk, richten wij ons op alle beleidsmatige thema’s die winkeliers in de hele gemeente bezighouden.

Bereikbaar Op dit moment werkt de WOF ook aan haar eigen beleidsplan voor de 2013-2017. Daarin komt een aantal zaken aan bod, die voor ondernemers van enorm belang zijn. Voogd: “De komende jaren komt er nogal wat af op Waalwijkse ondernemers. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de renovatie van de A59. Om Waalwijk goed bereikbaar te houden, zullen wij ervoor blijven pleiten dat er in ieder geval een afslag naar Waalwijk Centrum moet komen. Verder gaan wij proberen om ervoor te zorgen dat ook de tijdelijke overlast van de ombouw van de N261 zoveel mogelijk binnen de perken blijft. Ook het binnenkort vaststellen van Bestemmingsplannen Zanddonk en Bedrijventerreinen zal veel aandacht vragen om problemen in de toekomst te voorkomen.Daarnaast willen wij ons hard maken voor een standplaatsenregeling in de gemeente Waalwijk, zodat voor iedereen duidelijk wordt wat wel of niet mogelijk is op het gebied van ambulante handel. Dat is belangrijk, want als hier geen regels voor zijn kun je hiervoor ook geen maatregelen treffen.”

De volgende ondernemersverenigingen zijn aangesloten bij de WOF: • Verenigde Ondernemers Sprang-Capelle • Winkeliersvereniging Waspik • Ondernemersvereniging Waalwijk Centrum • Winkeliersvereniging De Els • Vereniging van Eigenaren/Onderhoud De Els • Koninklijke Horeca Nederland afdeling Waalwijk • Winkeliersvereniging Bloemenoordplein • Winkeliersvereniging Laageinde februari 2013

17


Dat de Langstraat een uniek verleden heeft, is algemeen bekend. Onze regio werd wereldberoemd door de leder- en schoenindustrie. Ook het heden en de toekomst zijn uniek in deze regio tussen zand en klei. Zo werd onlangs een belangrijke mijlpaal geslagen op het gebied van werk en inkomen. De Intergemeentelijke Sociale Dienst Midden-Langstraat (ISD) fuseerde met het intergemeentelijke Werkbedrijf voor gesubsidieerde arbeid, activering en trajecten Midden-Langstraat (WML) tot één nieuwe organisatie: Baanbrekers.

In de Langstraat gebeuren unieke dingen De drie Langstraatgemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk zijn met de vorming van Baanbrekers een landelijke koploper. Slechts weinig andere gemeenten en regio’s hebben nu al één organisatie voor sociale dienstverlening en sociale werkvoorziening. Vandaar dat de vorming van Baanbrekers vanuit het hele land met veel belangstelling is gevolgd. “Met Baanbrekers lopen we in feite vooruit op de nieuwe Participatiewet die er in 2014 gaat komen”, vertelt algemeen directeur Marion van Limpt. “Maar de plannen om van de ISD en WML één organisatie te maken, zijn al wat ouder. Sinds 2004 hebben de Langstraatgemeenten immers

gesproken over de totstandkoming van één intergemeentelijk uitvoeringsorganisatie voor werk en inkomen.” Publieke onderneming Baanbrekers vervult als publieke onderneming in de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk een vitale rol op het gebied van werk en inkomen. “Wij zijn er voor werkgevers en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Namens de drie gemeenten bieden wij op een vernieuwende en coöperatieve manier dienstverlening aan. Hierbij hebben we oog voor zowel het sociale als het zakelijke. Het uiteindelijke doel van Baanbrekers

is mensen volwaardig te laten meedoen aan de maatschappij en om hen aan het werk te laten gaan.” Het sluiten van samenwerkingsverbanden met reguliere werkgevers zorgt in dit kader voor veel nieuwe kansen. “Denk hierbij aan werkervaringsplaatsen, doorstroom- en zelfs uitstroommogelijkheden. Het wordt onze inzet om zoveel mogelijk mensen op locatie te laten werken. Dit kan als individu of als groep binnen de muren van een regulier bedrijf. Natuurlijk kan dit niet van de ene op de andere dag. En er blijven altijd personen die dit écht niet kunnen. Voor hen blijven wij altijd activiteiten organiseren. Zij blijven recht houden op een beschutte werkplek en aangepaste voorzieningen. We laten niemand vallen!” Talenten ontdekken De algemeen directeur ziet de toekomst van Baanbrekers met vertrouwen tege-

18


moet. “Met elkaar streven we er naar dat alle personen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de juiste plek terecht komen. Iedereen heeft talenten, het is onze taak die talenten te ontdekken en te stimuleren. Op die manier kunnen we samen de aansluiting maken met het werk op de arbeidsmarkt. Met Baanbrekers zijn we volgens mij al goed voorbereid op alle veranderingen die komen gaan. We hebben in onze regio al stappen gezet, die andere sociale diensten en SW-bedrijven in ons land nog moeten zetten. Het is niet overdreven te stellen dat we er klaar voor

zijn en er zin in hebben! Laat de economische wind nu maar eens in de goede richting gaan waaien!”

Baanbrekers in het kort Baanbrekers vervult in de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk een vitale rol op het gebied van werk en inkomen. Wij zijn er voor werkgevers en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Baanbrekers is sterk in mens en werk! Dit doet Baanbrekers: • Wij brengen werkgevers in contact met personen die aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt. • Wij brengen personen die aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt in contact met werkgevers. • Wij zijn er voor inwoners van de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien of die te maken krijgen met hoge

bijzondere bestaanskosten. • Wij verrichten –bij ons en op locatie– allerlei activiteiten voor opdrachtgevers. Denk hierbij aan: inpakken, ompakken, samenstellen, wassen, cateren, stimuleren van de kringloop. Ook zijn we betrokken bij WML Facilitair (beveiliging, groenvoorziening en schoonmaak). • Ons uiteindelijke doel is mensen volwaardig laten meedoen aan de maatschappij en aan werk. • Wij maken werk van werk. Dat doen we op een klant- en mensgerichte manier. • Baanbrekers is sterk in mens en werk! Meer weten? Neem dan contact met ons op: 0416 67 10 00. Of kijk op www.baanbrekers.org.

Colofon Mocht u naar aanleiding van dit artikel meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Waalwijk, tel 0416 683 456 fotografie Studio Piet Pulles. februari 2013

19


Het Product

‘Over glas leven nog te veel vooroordelen’ Als je alle producten die Stylish Glass produceert ziet, spat het vakmanschap, het design en de klasse ervan af. Toch is het niet eenvoudig om de consument te verleiden tot de aankoop van die producten, zegt eigenaar Eric van Veggel. “Ze zijn gemaakt van glas, dat is het punt. Over glas leven nog te veel vooroordelen. Als je daar overheen kunt stappen, gaat er een wereld voor je open.”

Glas is een weerbarstig product. Je moet het met alle egards behandelen, anders laat het materiaal je letterlijk en figuurlijk barsten. “Met glas werken is altijd spannend”, zegt Eric. “Daarom heeft het me altijd gefascineerd.” Begonnen als glaszetter in het bedrijf van zijn vader wist Eric al snel dat hij met glas nieuwe wegen in wilde slaan. “Ik was nieuwsgierig wat je er nog meer mee zou kunnen doen. Daarnaast had ik een opleiding fijnmechanica gevolgd, ik wist dus veel van CNC-apparatuur. Ik had dus ook de kennis in huis om die grenzen van glas te kunnen verleggen. ” Grenzen opzoeken In 2004 begon Eric zijn bedrijf, Stylish Glass. Hij ontdekte dat de mogelijkheden van glas heel groot zijn. “Je kunt er alle kanten mee op, zeker de manier waarop wij het benaderen. We zoeken namelijk altijd de grenzen op van wat mogelijk is om aan de wensen van onze klanten te kunnen voldoen. Maar uiteindelijk bepaalt het glas zelf tot hoever je kunt gaan, bijvoorbeeld met uitsparingen frezen.” Exclusieve producten Stylish Glass maakt exclusieve producten. Dat heeft de markt, onder meer jachtwerven, architecten, keukenproducenten en kunstenaars, opgemerkt. Daardoor is het Waalwijkse bedrijf toonaangevend geworden in de bewerkingen van glas, voor interieur en exterieur. Maar de particulier overtuigen is moeilijker, merkt Eric. “Een mooi voorbeeld zijn onze glazen aanrechtbladen. Mensen zijn bang dat er stukjes af kunnen gaan, dat ze er zich aan kunnen snijden. Of dat het niet krasbestendig is. Het tegendeel is het geval. Het is een fantastisch product. Sterker nog, een glazen aanrechtblad of achterwand straalt veel meer klasse uit. Bovendien is het veel hygiënischer.” (www.stylishglass.com)

februari 2013

21


‘Meerwaarde bieden aan sponsoren en supporters’ RKC WAALWIJK is, zoals velen weten, méér dan een voetbalteam dat elke week uitkomt in de Eredivisie. De club is maatschappelijk betrokken en probeert zijn sponsoren en supporters ook te laten meeprofiteren van goede deals. “We willen iedereen mee laten profiteren van de mooie deals die we met diverse partijen maken”, verduidelijkt algemeen directeur Joost de Wit. “In de komende maanden zullen we dan ook met diverse aantrekkelijke acties vanuit onze sponsoren richting onze supporters komen”, kondigt de directeur aan. Inkoopplatform voor leden Businessclub RKC WAALWIJK HIT MKB is een toonaangevende inkooporganisatie voor zelfstandige MKBbedrijven. “HIT MKB koppelt op een professionele manier de expertise en behoeftes van onze sponsoren. Dankzij de bundeling van kennis en volume worden voor alle partijen voordelen gehaald. De aangesloten bedrijven worden compleet ontzorgd”, aldus De Wit. Op dit moment zijn reeds 15 leden van Businessclub RKC WAALWIJK aangeslo-

ten bij dit inkoopplatform, en bij sommige van deze bedrijven worden al besparingen van enkele duizenden euro’s gerealiseerd. De medewerkers van HIT MKB zullen in de komende maanden alle sponsoren van RKC WAALWIJK bezoeken. Nog geen lid van Businessclub RKC WAALWIJK? Weer een extra reden om snel contact op te nemen met de commerciële afdeling van RKC WAALWIJK en zo mee te profiteren van de voordelen die HIT MKB biedt! Ook goede deals voor SeizoenClubCard-houders “Naast het inkoopplatform voor zijn sponsors, zal RKC WAALWIJK ook met aanbiedingen naar zijn supporters komen”, vervolgt De Wit. “De voordelen uit de diverse acties kunnen sterk oplopen. We stimuleren onze sponsoren om met gerichte acties richting onze SeizoenClubCard-houders te komen, zodat ook zij de kans krijgen kosten te besparen. Ook hiervoor geldt dus: nóg een reden om een SeizoenClubCard van RKC WAALWIJK aan te schaffen”, gaat De Wit enthousiast verder. “RKC

Joost de Wit WAALWIJK profiteert hier indirect van mee en als het onze sponsoren en supporters goed gaat, gaat het ook RKC WAALWIJK goed. Dat is ons credo”, besluit de directeur van de geelblauwen.

Proosten op 2013 bij RKC WAALWIJK

22

het nieuwe jaar, waarin de club opnieuw sportieve en organisatorische successen

nastreeft. Een fotoserie van huisfotograaf Studio Piet Pulles:

foto’s: Studio Piet Pulles

In de Rabo-lounge van het Mandemakers Stadion werd, op een koude avond in januari, geproost op 2013 tijdens de Nieuwjaarsborrel van RKC WAALWIJK. Tal van sponsors klonken met alle spelers, trainers, stafleden en personeelsleden van de Waalwijkse Eredivisieclub op


Businessclub RKC WaalWijK

Selectie in clubkostuum op de foto WAALWIJK, onder een tevreden toeziend oog van vestigingsmanager Rens Swinkels van Only for Men, op de foto. Dat er wel even een paar minuten voor nodig waren om de spelers in een mooie formatie op te stellen, blijkt uit deze foto van huisfotograaf Studio Piet Pulles: Maar het eindresultaat mocht er dan ook zijn:

foto’s: Studio Piet Pulles

Medio januari, voorafgaand aan de Nieuwjaarsborrel in de Rabo-lounge van het Mandemakers Stadion, werd de selectie van RKC WAALWIJK in de Businessruimte vastgelegd op de gevoelige plaat. En dan niet, zoals te doen gebruikelijk, in een voetbaltenue. Deze keer waren de spelers, trainers en overige stafleden van de Eredivisieclub uit Waalwijk gehuld in de door Only for Men beschikbaar gestelde clubkostuums. Gekleed in hun stijlvolle kostuums met daarbij een dito stropdas en modieuze schoenen ging het vlaggenschip van RKC

Elke week nieuws in Weekblad Waalwijk Optimaal op de hoogte blijven van de zakelijke ontwikkelingen bij RKC WAALWIJK? Dat kan, via Weekblad Waalwijk! In die krant verschijnt, sinds dit kalenderjaar, elke week een heuse RKC WAALWIJK-pagina, waarop plaats is ingeruimd voor een viertal rubrieken. Naast het voetbalgerelateerde RKC WAALWIJK-nieuws en de ontwikkelingen bij stichting Samen RKC en aandacht voor wat er over de club zoal wordt gezegd op social media, is er ook de rubriek ‘De Sponsortribune’. In die rubriek wordt bericht over het laatste zakelijke nieuws. Zo maakt de club in die kolommen bekend welke bedrijven

zich hebben aangesloten bij Businessclub RKC WAALWIJK, kondigt de club zakelijke activiteiten aan en plaatst het daarvan verslagen én laat het sponsors aan het woord over hun band met de Eredivisieclub en Businessclub RKC WAALWIJK; het grootste zakelijke platform van de Langstraat. “De RKC WAALWIJK-pagina in Weekblad Waalwijk is een mooie en waardevolle aanvulling voor de club”, stelt medewerker pers, pr en communicatie Dick Teunen. “De pagina biedt voor ieder wat wils en spreekt, dankzij de variëteit van onderwerpen en fraaie opmaak, een brede doelgroep aan.”

Maak kennis met Businessclub RKC WAALWIJK Kennismaken met Businessclub RKC WAALWIJK? Dat kan de komende maanden! RKC WAALWIJK biedt een kennismakingspakket aan voor de laatste drie thuiswedstrijden van het seizoen. In de laatste fase van het seizoen, de Maanden van de Beslissingen, is het mogelijk om tegen een gunstig tarief kennis te maken met RKC WAALWIJK én Businessclub RKC WAALWIJK, het grootste zakelijke platform van de Langstraat. De commerciële afdeling van de Waalwijkse Eredivisieclub heeft daarvoor een speciaal kennismakingsarrangement samengesteld. “Dat pakket is perfect voor ondernemers die willen ervaren wat RKC WAALWIJK hen kan bieden op diverse prijsniveaus”, zegt algemeen directeur Joost de Wit. “Bij één wedstrijd wordt plaatsgenomen op vak DD en in het Rabo Vriendenhome, bij een andere wedstrijd op vak BB en in de Businessruimte en bij RKC WAALWIJK-Vitesse, de laatste wedstrijd van het seizoen, zelfs op het Ereterras”, aldus De Wit. Eén pakket, drie wedstrijden Zondag 31 maart: RKC WAALWIJK – ADO Den Haag. Tickets voor vak BB en toegang tot de Businessruimte Zondag 14 april: RKC WAALWIJK – Feyenoord. Tickets voor vak DD en toegang tot het Rabo Vriendenhome Zondag 5 mei: RKC WAALWIJK – Vitesse Tickets voor het Ereterras en toegang tot de Businessruimte Interesse? Heeft u interesse in het kennismakingspakket van RKC WAALWIJK en maakt u de allesbeslissende slotfase van het Eredivisieseizoen van dichtbij mee? Neem dan contact op met RKC WAALWIJK’s accountmanagers Robbert Schouwenaars en Johnny de Vries via businessclub@rkcwaalwijk.nl of telefoon: 0416-33 43 56. februari 2013

23


Midpoint Leisure Boule richt pijlen op Europa De regio Midden-Brabant wil in de komende jaren uitgroeien tot dé leisure-regio van Noordwest-Europa. Om deze ambitie kracht bij te zetten werd onlangs het ambitiedocument Dreamport Brabant 2025 gepresenteerd. “Midden-Brabant is op dit moment qua imago al de leisure hotspot van Nederland. De inzet van Midpoint Leisure Boulevard is, samen met de leisure bedrijven, kennisinstellingen en de brede keten van ondersteunende bedrijven en toeleveranciers uit de regio, deze leidende positie in de komende jaren behouden en de internationale positie te versterken”, zegt Leo Beckers, programmamanager van Midpoint Leisure Boulevard. Om de positie van de leisure-sector in Midden-Brabant te versterken, moet er volgens Beckers een grotere diversiteit aan leisurevoorzieningen voor verschil24

lende doelgroepen worden gecreëerd. “Midden-Brabant wil in de toekomst een aantrekkelijk gebied worden voor toeristen uit een straal van zo’n 350

kilometer, die meerdere dagen in de regio willen verblijven. Dan heb je het over een potentiële bezoekersmarkt van zo’n honderd miljoen consumenten. Dat lukt alleen als het leisure-aanbod qua content ook aansluit bij de wensen en behoeften van moderne consument.” Hij benadrukt dat Midden-Brabant van huis uit al een breed leisure-aanbod heeft. “Met de Efteling, de Beekse Bergen, popcentrum 013, Festival Mundial, Circo Circolo, de opleidingen op het gebied van popmuziek, het nieuwe theater, kleinkunst, de podi-


(Foto: HollandPubliciteit BV

vard umkunsten en de diverse musea, biedt deze regio een breed en afwisselend kleinschalig en grootschalig leisureaanbod. Daarnaast ligt het gebied in een aantrekkelijke natuurlijke omgeving, met onder meer de Loonse en Drunense Duinen en het Oisterwijkse vennengebied. Met de Universiteit van Tilburg en de hogescholen Fontys, Avans en NHTV is er bovendien een onderscheidende kennisinfrastructuur voor leisure, toerisme, design, creatieve industrie en ‘performing arts’.” Samenwerking

Op dit moment trekt de regio MiddenBrabant jaarlijks zo’n tien miljoen dagbezoekers. “Geen enkele andere regio in Nederland trekt zo veel dagbezoekers per jaar als Midden-Brabant. Dat onderstreept de potentie van deze leisureregio. Toch zijn het doorgaans zeer doelgerichte bezoekers, die komen voor attracties, natuurgebieden of evenementen en podia. De huidige dagbezoekers komen nog onvoldoende voor het totaalplaatje van al die dagrecreatieve voorzieningen.” Om hierin verandering te brengen is samenwerking tussen alle leisure-ondernemers in de regio volgens Beckers noodzakelijk. “Grote spelers als de Efteling en de Beekse Bergen trekken al samen op in Midpoint Leisure Boulevard. Maar het nut en de noodzaak van samenwerking zijn nog niet in alle haarvaten doorgedrongen. Leisurebedrijven moeten meer samenwerken om bezoekers langer in het gebied te laten verblijven en te vermaken. Daarnaast moeten consumenten in binnen- en buitenland worden verleid tot een short break in Midden-Brabant.” Slimme verbinding De programmamanager geeft aan dat de economische crisis daarbij mede zorgt voor noodzakelijke vernieuwing. “Onder invloed van de crisis zien we nieuwe vormen van samenwerking en financiering tussen partijen ontstaan, die onder

normale omstandigheden misschien wel nooit van de grond waren gekomen. Dat biedt echter ook nieuwe kansen, die er mogelijk voor zorgen dat we straks op de goede golf zitten als de crisis achter de rug is.” De meerwaarde van leisure voor Midden-Brabant gaat echter verder dan het genereren van meer omzet en winst. “Een slimme verbinding van

‘De huidige bezoekers komen nog onvoldoende voor het totaalplaatje’ groot- en kleinschalige leisure met andere activiteiten op het gebied van wonen, werken, natuur en zorg , kan ook bijdragen aan oplossingen voor allerlei maatschappelijke vraagstukken. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan duurzame gebiedsontwikkeling, instandhouding van kernvoorzieningen en groei van werkgelegenheid. Daardoor ontstaat er naast een maximale beleving voor de bezoekers ook een optimaal woon- en werkklimaat voor de inwoners van Midden-Brabant.”

Effecten uitvoering ambities Leisure Boulevard 2013-2025 • Groei van 10 miljoen naar 20 miljoen bezoekers per jaar • Verbreding/verlenging van het seizoen naar 350 dagen • De top van het huidige dagbezoek stijgt van 40.000 naar 60.000 bezoekers • Zestig procent van de dagbezoekers is tevens short break verblijfsgast • Verdubbeling aantal winterharde bedden van 7.500 naar 15.000 in 2025 • Toename van de leisureomzet van 900 miljoen euro naar 1,5 miljard euro in 2025 • Verdubbeling werkgelegenheid tot 25.000 fte’s • Nieuwe investeringen in de regio van circa 850 miljoen euro tot 1 miljard euro Bron: De Leisure Ambities van Midden-Brabant februari 2013

25


Wie? Marie-José Hooijmaijers Waar? Drunen Bedrijf? Op gewicht voedingsadvies. Seminar? ‘Bedrijfsadministratie voor starters’ “Ik heb al jaren administratieve functies, maar een eigen bedrijf starten is toch heel andere koek. Ik wilde precies weten hoe ik dat het beste weg kan zetten. Daarom koos ik voor het seminar Bedrijfsadministratie voor starters. Een jaar of drie geleden, na de dood van mijn vader, ontstond het idee iets voor mezelf te beginnen. Ik besefte dat ik altijd al bezig ben geweest met voeding en sporten en dat ik daar mijn beroep van wilde maken. Na een opleiding tot gewichtsconsulent is het nu zo ver. Ik wil gezonde mensen met over- of ondergewicht begeleiden naar een gezonde levensstijl, zonder pillen, poeders of andere hulpmiddelen. Ook zwangere vrouwen die hun kindje al voor de geboorte het beste willen meegeven, kunnen bij mij terecht. Er komt heel wat kijken bij het opstarten van een bedrijf, merk ik wel. Maar door mijn werk tot nu toe weet ik hoe belangrijk een goede administratie is. Daarom wilde ik graag weten hoe ik mijn bedrijfsadministratie het beste kon opzetten, handmatig, via Excel of met een duur boekhoudprogramma? En heb ik een accountant nodig? Op het seminar hoorde ik, zowel van de spreker als van andere bezoekers, dat professionele hulp nooit weg is voor specifieke vragen, maar dat je het meeste gewoon zelf kunt doen. Dat ga ik nu uitvinden. Al denk ik dat ik toch ook nog het seminar ‘Een goede start met de KvK en de belastingdienst’ ga volgen. Voor nog meer details.”

Column De economische vooruitzichten voor komend jaar zijn niet erg florissant. Brabantse ondernemers zijn somber over de winstverwachtingen, de personeelssterkte en het economisch klimaat. Dat blijkt uit de laatste conjunctuurenquête COEN. Voor veel ondernemers wordt 2013 moeilijk en spannend. Het gaat meer dan ooit om kansen zien en benutten. En dat gaat samen makkelijker dan alleen. De Kamer van Koophandel weet als geen ander hoe belangrijk het verbinden van partijen en personen is. Het is dankzij het ‘bruggen bouwen’ tussen ondernemers, overheid, onderwijs dat deze regio groot is geworden en zich een jaar lang de slimste regio van de wereld mocht noemen. Mijn advies: bouw uw eigen brug en vergroot de kwaliteit, concurrentiekracht en het innovatief vermogen van uw bedrijf. Ik wens u een goed en zakelijk succesvol jaar. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Health: werkgelegenheid naar deelsector, als % v.totaal (2011) KvK Brabant Care

44%

Cure

30%

Handel

7%

Farma

4%

Financiers

4%

MedTech

3%

Welness

3%

Ov. diensten

5%

Minder Brabantse starters Het aantal starters in de provincie Noord-Brabant is in 2012 met 12 procent gedaald. In 2011 stond de teller nog op 16.526, in 2012 op 14.544. Hoofdoorzaak is de economische crisis. Dat blijkt uit het startersprofiel van de Kamer van Koophandel Nederland. De meeste mensen beginnen een bedrijf in de dienstensector: 63 procent. De bouw is goed voor 10 procent (in 2008 nog 17 procent.) Het aandeel zzp’ers is gestegen van 83 procent in 2008 tot 96 procent in 2012.

26


Health

De kracht van intermenselijke verbindingen

Jill Corten-Coorens uit Haarsteeg wil met haar bedrijf Bindkracht 11 de kracht van intermenselijk contact opnieuw onder de aandacht brengen met allerlei (groeps)activiteiten. Daarnaast helpt ze kinderen met een ernstige vorm van dyslexie, maar dan wel op haar eigen manier. Mensen écht leren kennen tijdens een ‘Buitengewoon Bijzonder Onderonsje’. Speeddates voor speciale doelgroepen. Zelfs kinderfeestjes en –workshops organiseert Jill Corten-Coorens uit Haarsteeg. Voor heel diverse doelgroepen heeft ze een programma opgesteld om mensen te laten ervaren wat de positieve effecten zijn van een goed intermenselijk contact. “Bindkracht 11 is ontstaan vanuit mijn behoefte om meer aandacht te besteden aan de kracht van verbinding. Door die kracht kan een bruisende energie ontstaan. Diezelfde energie krijg ik van de belangrijkste pijler van Bindkracht 11: het behandelen van kinderen met een ernstige vorm van dyslexie.” Dat die verbinding niet vanzelfsprekend aanwezig is, weet Corten-Coorens uit ervaring. Ze heeft meer dan vijftien jaar ervaring opge-

“De Kamer van Koophandel Brabant zet stevig in op de healthsector. Onder meer door ondernemers en netwerken met elkaar in contact te brengen.” Eric Hamburg (040) 232 38 65 ehamburg@brabant.kvk.nl 27

daan als logopediste, bij diverse logopediepraktijken en in dienst van een grote jeugdzorginstelling. “Langzamerhand liep ik daar steeds meer vast, ik kon mijn werk niet meer doen, zoals ik vond dat ik het moest doen. Ik miste de verbinding met mijn werkgever. Hoe graag ik ook met de kinderen werk en hoe zeer ik er ook van geniet te zien dat ze vooruitgang boeken. Ik ging twijfelen aan alles.” Ze vertrok bij de jeugdzorginstelling en heeft nu de kans te bouwen aan haar eigen bedrijf. “Ik heb met veel mensen gepraat, met deskundigen van de Kamer van Koophandel, met vakgenoten en andere startende ondernemers. Zo leerde ik hoe ik de missie van Bindkracht 11 kon combineren met mijn passie voor het werken met kinderen met dyslexie. De therapeut in mij is te sterk om dat werk vaarwel te zeggen.” Dus is Corten-Coorens nu, vol vertrouwen, bezig met netwerken zodat ze haar kennis en ervaring in kan zetten op de manier waar ze helemaal achter kan staan. “Vooral de persoonlijke aandacht staat bij mij centraal in de behandeling. Het zorgt ervoor dat je er vol voor kunt gaan. Alleen dan kun je met plezier en overgave werken.”

Bent u ondernemer in de healthsector? De Kamer van Koophandel geeft advies, heeft kennis en informatie in huis en brengt ondernemers met elkaar in contact. Meer weten? Neem contact op met adviseur health Marielle Renee (mrenee@brabant.kvk.nl) of met de accountmanager in uw regio.


“Ik”, zei de gek

Hans Branderhorst

De waan van de dag is een ongelijke beleving. Niet voor iedereen geeft dit hetzelfde gevoel. Elke nieuwe dag schept zijn eigen waan, zijn eigen onvoorspelbare gekte. En iedereen is weer anders. En waarschijnlijk ook wel weer anders in zijn/haar beleving. De waan van de dag is de dagelijkse waanzinnigheid waargenomen door jou en mij. Ieder weer anders. Ieder in zijn eigen gekte. Mijn gedicht is mijn gedicht. “Ik”, zei de gek “Ben’de gek”, zei de gek “Ik zij de gek” “Krek we’k zei”, zei de gek Ik ben de gek Die ik wilde zijn Die ik geworden ben Zo gek nog nie Hoe genoeg is het maaiveld

Voor mijn doordeweekse dromen Zondagskind zonder geld Alles zal samenkomen “Wij zijn gek”, zei de gek “Ik”, zei de gek Met mijn grote bek Vol lange tanden “Ik zij de gek met lege handen” vol hoop uitgestoken Ik mag niets verwachten Dan barmhachten En darmklachten Ijdel echter ben ik zelfgenoeg Ik ben te gek Krek we’k wou En ik zijn zou. Hans Branderhorst Stadsdichter van Waalwijk

Is een revolutie in print ophanden?

Augmented Reality koppelt echt aan onecht Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor Augmented Reality (AR), dat het ‘virtuele’ internet projecteert op de echte wereld. Het nadeel van het beschrijven van nieuwe technieken, is dat je jezelf er maar moeilijk een voorstelling van kunt maken. Zo is het ook met Augmented Reality (AR). Het is moeilijk een beeld te vormen van iets wat je nooit in werking hebt gezien. En toch ga ik het proberen. Want onder invloed van het Nederlandse bedrijf Layar is AR aan een niet te stuiten opmars bezig. De effecten daarvan zullen de komende tien jaar in het dagelijks leven gaan binnendringen. AR is een techniek waarbij digitale content via de camera van je telefoon geprojecteerd wordt ‘over’ de beelden die de camera laat zien. Zo kun je via de Layar van Funda in een vreemde stad rondkijken en direct zien waar welke huizen te koop staan, wat ze kosten, de foto’s bekijken en als je wilt de route ernaartoe uitstippelen. Dat zijn leuke toepassingen voor grote bedrijven met 28

diepe zakken vol geld. Maar AR is ook in staat om die techniek te gebruiken bij een advertentie in print. Simpel, door bijvoorbeeld een (YouTube)filmpje met een productdemonstratie te projecteren op/over een printadvertentie. Of uitgebreider, door complexe 3D-illustraties van een product te tonen over een stijlvolle foto. En het mooie is dat Layar een tool heeft gemaakt, Layar Creator, waardoor designers heel gemakkelijk het print- én het AR-gedeelte kunnen combineren. Daardoor komen de mogelijkheden van AR binnen het bereik van de kleine ondernemer - u en ik dus - zonder dat we daar diep voor in de buidel hoeven te graaien. Volgende keer aandacht voor Pinterest, oftewel: hoe shoppen zonder af te rekenen toch in je voordeel kan werken.

Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak


‘Strengere wetgeving rijles goed voor ons bedrijf’

Peter Claassen

Bij toeval kwam Peter Claassen op het ondernemerspad terecht. “Vroeger kwam ik graag bij De Biznizz, in Waalwijk. De eigenaar van het café was een zwager van Nico Kienjet, een technisch tekenaar. Hij had voor lesauto’s een dubbele bediening ontworpen met kabelsysteem. Dat was toentertijd, in 1978, helemaal nieuw. Want de dubbele bediening bestond toen uit een stangenstelsel. Elke auto had zijn eigen stelsel, met kabels was dat niet nodig. Die zijn heel flexibel. Ook hoefde je veel minder uit te breken.” Kienjet zag kansen voor zijn innovatie. “Hij had een medewerker nodig, via de café-eigenaar ben ik bij hem aan de slag gegaan. Ik was toen vrachtwagenchauffeur, maar ik had wel een stelletje rechterhanden.” Gestage groei Er werd begonnen in een oude varkensstal aan het Laageinde. In 1990 nam Claassen samen met zijn vrouw Els het bedrijf over. “We zijn gestaag gegroeid, want steeds meer rijschoolhouders zagen het voordeel in van het kabelsysteem. De auto’s zijn bijvoorbeeld ook meer waard als je ze wilt verkopen, ze lopen minder ‘littekens’ op bij het installeren van een dubbele bediening.” Het bedrijf heeft veel klanten uit de Benelux: zij laten de dubbele bediening aan de Schutweg installeren. Maar Claassen doet wereldwijd zaken, zelfs tot aan Seycellen toe. “In verschillende landen hebben we importeurs.”

In een lesauto of -vrachtwagen moet de instructeur indien nodig in kunnen grijpen als de leerling in het verkeer een fout maakt. Peter Claassen Inbouwstation Dubbele Bediening zorgt ervoor dat de instructeur dat kan doen. Het gaat het Waalwijkse bedrijf met dertien medewerkers voor de wind. “In steeds meer landen worden de eisen voor het geven van autolessen aangescherpt”, zegt Peter Claassen. “Daardoor zullen we meer van onze producten af gaan zetten.”

Bij de verzonden producten zit uiteraard ook een handleiding, gemaakt door de broer van Peter, Michiel. “Daar besteed ik heel veel aandacht aan”, zegt Michiel. “Het moet overduidelijk zijn hoe de dubbele bediening in een leswagen moet worden ingebouwd. Als het misgaat, kan dat vervelende gevolgen hebben. En daar kunnen ook wij op worden aangekeken, daarmee gooi je je naam te grabbel.” Hoge normen, betrouwbare producten Dat Peter veel exporteert heeft ook te maken met de goede naam die Nederland heeft op het gebied van autorijscholen. “Onze normen liggen hoog, de producten zijn daardoor ook heel betrouwbaar. Daar liften we op mee.” Peter Claassen Inbouwstation Dubbele Bediening en PEHEJA (de productietak) zijn al bezig om de toekomst vorm te geven, want achter het pand wordt momenteel een hal bijgebouwd. “We krijgen soms heel grote inbouwopdrachten”, zegt Peter. “Die kunnen we nu nog niet aan, als die bouw klaar is wél.” Over die toekomst maakt de directeur/eigenaar zich geen zorgen. Integendeel, die ziet er heel zonnig uit. “In sommige landen staat het geven van autorijlessen nog in de kinderschoenen. Dan zit er gewoon iemand naast je, zonder dubbele bediening. Maar we merken dat de wetgeving wereldwijd strenger wordt. En dat is weer goed voor ons bedrijf.” februari 2013

29


Achteruitkijkspiegelmanagement

Accountant

Herkent u het? U heeft goederen geleverd of diensten verricht, naar volle tevredenheid van uw afnemer. Uiteraard een factuur gestuurd. Ook daar hoort u niks van. Kortom, geen vuiltje aan de lucht, denkt u. Dan verloopt echter de betalingstermijn zonder dat u geld ontvangt. Telefoontje, briefje, nog een belletje, weer een briefje. Maar geen betaling. Met als gevolg dat u meer zit te managen door te kijken in uw achteruitkijkspiegel naar het verleden dan met een geconcentreerde blik op de weg die voor u ligt. En dat is wel wat deze tijd, de nieuwe werkelijkheid, van u vraagt. Deze situatie kan nooit helemaal worden voorkomen, maar wel voor een aanzienlijk deel. Enkele tips. Weet met wie u zaken doet, let op uw algemene voorwaarden (heeft u deze, zijn ze nog actueel en gebruikt u ze goed), zorg voor een strak debiteurenbeheer (draaiboek), zorg voor een degelijk incassotraject daarna en overweeg eventueel een kredietverzekering. In uw algemene voorwaarden moet u onder

meer een duidelijke betalingstermijn opnemen, betalingsafspraken (geen recht op verrekening)maken, rentevergoeding bij te late betaling afspreken alsmede, een opschortingsrecht en eigendomsvoorbehoud. Let daarbij ook op nieuwe wetgeving, zoals de betalingstermijnen en de buitengerechtelijke kosten (voor meer informatie zie www.fsv.nl). Kortom, ververs op tijd uw algemene voorwaarden. Mocht betaling uitblijven, zorg dan voor een schriftelijke herinnering vlak na de vervaldatum. Blijf bellen. Een telefoontje kan vanwege de persoonlijke benadering helpen om uw betaling gerealiseerd te krijgen. Stop met leveren van nieuwe producten of diensten wanneer de betaling uitblijft. Stuur een schriftelijke, vriendelijke maar dringende aanmaning om tot betaling over te gaan. Mocht dat niet lukken stuur dan een schriftelijke ingebrekestelling. Het is onze ervaring dat u er boven op moet blijven zitten. Dan wordt u serieus genomen met een toon van vriendelijk naar steeds meer zakelijk en minder coulant. Uiteraard kunnen wij uw helpen om uw blik meer op de weg voor u te houden. FSV Accountants + Adviseurs Edward Gaakeer RA (E). waalwijk@fsv.nl

Alle BV-ondernemers opgelet bij de bespreking van uw jaarrekening!

Het idee leeft echter dat de Flex-BV alleen iets is voor ondernemers die ‘de BV in willen’. Mis! Alle BV-ondernemers zitten automatisch vanaf 1 oktober 2012 in de regeling van de FlexBV. Ook voor hen wijzigt bijvoorbeeld de wYettelijke regeling omtrent hun aansprakelijkheid als bestuurder. Zo is voor de uitkering van een dividend voortaan een goedkeuring nodig van het bestuur; hieraan voorafgaand dient een zogeheten “uitkeringstoets” te worden uitgevoerd: Zijn er verplichte reserves? Kan de BV ook na uitkering aan zijn verplichtingen blijven voldoen? Welke rol speelt pensioenopbouw? Veel BV-ondernemers zullen hier pas achter komen bij de bespreking van de jaarstukken. Hopelijk worden zij er dan óók op gewezen dat: - zij hun statuten het best zo snel mogelijk kunnen aanpassen 30

aan de nieuwe wetgeving ten einde hun aansprakelijk voor mogelijke “missers” uit het verleden – zoals het bekende kasrondje bij oprichting – tot een minimum te beperken; - zij door aanpassing van hun statuten belastingvrij een gedeelte van het kapitaal van de BV kunnen uitkeren (mits aan de uitkeringstoets is voldaan). Kortom. Werk aan de winkel dus voor accountant, BV-ondernemer én notaris. Graag staan wij u bij in het beoordelen/ wijzigen van uw huidige statuten en/of het opmaken van nieuwe statuten. Blijf de actuele ontwikkelingen volgen via onze nieuwsbrief, meld u aan op www.dgfnotarissen.nl! Dierckxsens Van Grinsven Franken Notarissen Mr. Antoine van Grinsven (T). 0416-274962 (E). vangrinsven@dg fnotarissen.nl (I). www.dg fnotarissen.nl

Notaris

Per 1 oktober 2012 is de ‘Wet Vereenvoudiging en Flexibilisering BV-recht’ ingevoerd. De Flex-BV zag het levenslicht. Kern van de wetgeving is dat een B.V. eenvoudig, makkelijk en snel moet kunnen worden opgericht met veel vrijheid voor de oprichters/ aandeelhouders om hun statuten vorm te geven. De BV is sindsdien als rechtsvorm een stuk aantrekkelijker geworden. Zo hoeft bijvoorbeeld géén minimumkapitaal (was 18.000 euro) te worden ingebracht en is bij omzetting van eenmanszaak naar BV de accountantsverklaring vervallen.


Ondernemers Advies

Bewegend beeld

Fotograaf

Een scherpe voice over schalt over de luidsprekers en benoemt precies wat er in beeld te zien is. “Hier ziet u onze state of the art productielijn in werking. Ons gekwalificeerd personeel zorgt voor de beste behandeling van de nieuwe fabricaten.” In een volgend shot staat de directeur van deze fabrikant voor zijn pand en legt uit dat zijn bedrijf altijd volgens de laatste ontwikkelingen werkt. U wordt er niet warm of koud van. Geïnspireerd? Verre van. Steeds meer bedrijven en organisaties presenteren zich niet alleen meer via een website en brochure, maar laten ook een bedrijfsfilm ontwikkelen om bijzondere sier te maken. En juist die bijzondere sier maakt u alleen als u een potentiële klant of business partner weet te raken. Denk na over wat de kijker van uw bedrijfsfilm bezighoudt en waar die voor warmloopt. Dat is dus niet voor een opeenstapeling van feiten over uw bedrijf, wie er allemaal werken, wat hun expertises zijn en hoe uw product of dienst tot

stand komt. Belangrijker is de filosofie achter uw bedrijfsvoering te verbeelden en daarbij te laten zien hoe deze aansluit op de behoefte die de kijker heeft. Simpel gezegd: als wij een bedrijfsfilm over Studio Piet Pulles maken, laten we niet zien welke camera we gebruiken en hoe we zorgen dat alles goed belicht is. We brengen in beeld wat een goede foto voor uw uitstraling betekent, dat wij een sterke schakel zijn binnen uw totale communicatie. Daar heeft ú wat aan. Laat dus zien waar u voor staat en welke betekenis uw product, dienst of organisatie heeft voor potentiële klanten. Vertel een verhaal waar de kijker zich in herkent, zich mee verbonden voelt en dat hem misschien zelfs emotioneel raakt. Met zo’n bijzondere bedrijfsfilm maakt u wél goede sier. En waarschijnlijk weet u anderen nog te inspireren ook. Zelf inspiratie opdoen voor een bedrijfsfilm? Wij helpen u graag verder.

Studio Piet Pulles Jeroen Pulles (T). 0416-560023 www.twitter.com/StudioPP

Mooie opstap naar VoIP

Geschikt voor alle telefooncentrales Als u gebruik wilt maken van de voordelen van IP Trunk maakt het niet uit of u een analoge dan wel een ISDN of IP-telefooncentrale gebruikt. IP Trunking is geschikt voor alle typen telefooncentrales. Heeft u een analoge of ISDN telefooncentrale? Dan kan er een VOIP adapter geïnstalleerd worden om uw telefooncentrale op een communicatieplatform aan te sluiten. Maakt u gebruik van een IP centrale dan kan dit zelfs zonder tussenkomst van hardware. Slimme uitbreiding van faciliteiten Bij een overstap naar IP Trunk behoudt u niet alleen alle faciliteiten waaraan u nu gewend bent, maar heeft u ook toegang tot innovatieve faciliteiten zoals interactieve voice response, unified messaging en wachtrijen. Deze handige faciliteiten kunt u gebruiken als ht u uitkomt. Zowel permanent als tijdelijk. Bijvoorbeeld bij speciale acties.

Vestigingen koppelen tot één netwerk Als uw bedrijf meerdere vestigingen heeft, koppelt u deze met IP Trunk eenvoudig aan elkaar. Omdat alle vestigingen zich dankzij deze koppeling dan in één telefonienetwerk bevinden gelden alle telefoongesprekken tussen verschillende vestigingen vervolgens als interne gesprekken. Maken de afzonderlijke vestigingen gebruik van verschillende telefooncentrales? Geen punt. Met IP Trunk koppelt u alle locaties even goed slim aan elkaar. IP Trunking levert u dus op korte termijn veel besparing en functionaliteit op. Indien u meer informatie wilt of een besparingsvoorstel wilt kunt u contact opnemen met Helder Telecom op info@ Heldertelecom of 0416-740740.

Telecomadviseur

U heeft er vast al veel van meegekregen. Voice over IP is een volwassen product waarmee bespaart kan worden op telecommunicatiekosten. Zelfs als uw centrale nog niet is afgeschreven kunt u al gebruik maken van VOIP. De perfecte oplossing is IP Trunk. Met IP Trunk kunt u uw centrale koppelen aan een communicatieplatform. U behoudt hierbij al uw huidige faciliteiten en verlaagt tegelijkertijd uw telecommunicatiekosten.

Dimmen Wesdijk Helder Telecom (T). 0416-740740 (E). info@heldertelecom.nl februari 2013

31


PLAN@OFFICE Brabant realiseert nieuw interieur Van Engelen

ZONDEr BALIE tOCh EEN ONtmOEtINGsPuNt Bij Netwerk Waalwijk komen samenwerkingen als vanzelf tot stand. De sfeer, met een hapje en een drankje, wordt door de leden gezien als een gezonde voedingsbodem voor zakendoen. Een bijzondere samenwerking van de afgelopen periode betreft het interieur van Van Engelen communicatie ontwerp druk internet. Dit werd gerealiseerd door PLAN@OFFICE Brabant uit Waalwijk.

AGENDA

“Met onze nieuwe entree, directiekantoor, teamwerkplek en vergaderkamers, die vlak voor ons 50-jarig jubileum 22 maart werd opgeleverd, willen we vooral openheid uitstralen”, Netwerkborrel bij vertelt Harald van Engelen. We wilden dat bezoekers al bij binnenkomst kunnen zien, voelen en ruiken wat we Theater De Leest allemaal voor ze kunnen doen. Jochem van Woensel van PLAN@OFFICE was als regisseur en projectleider verantwoordelijk voor de uitvoering van de verbouwing. Voor ontwerp, sloopwerk, verbouwing en meubilair hadden we dus één contactpersoon. Hij zorgde voor een creatief eindresultaat. Bijvoorbeeld door een warm centraal NEtWErk WAALWIjk ontmoetingspunt te creëren zonder gebruik brengt als bedrijvennetwerkclub te maken van een balie.” ondernemers bij elkaar. In een herkenbaar Brabantse ontspannen

Website Jochem van Woensel over dit project: “Tijdens de sfeer, met als belangrijkste doel om tot maandelijkse borrels van Netwerk Waalwijk was er zakendoen te komen door intensieve al een klik met Harald. Dit project is daarvan het repersoonlijke contacten. sultaat. Ik vind het fijn dat het team van Van Engelen Iedere 3e vrijdag van de maand tevreden is met het nieuwe interieur. De samenwerking is ons trouwens ook goed bevallen. Inmiddels een borrel. hebben we aan Van Engelen daarom opdracht gegeven voor het bouwen van een website voor het nieuwe bedrijf dat we naast PLAN@OFFICE Brabant gaan voeren: ZO!projecten, ontwerpers en makers van ruimte. Het is de bedoeMeer informatie op www.netwerkwaalwijk.nl. ling dat deze in de loop van maart wordt opgeleverd.” Meld je daar aan voor de nieuwsbrief. 32


Sprookjes bestaan in Villa Pardoes Even alle zorgen vergeten en je voor een week weer kind voelen. Dat is het doel waar de vaste medewerkers en vrijwilligers van Villa Pardoes zich dagelijks met veel enthousiasme voor inzetten. Een dankbare taak, want elke week wordt de Villa in Kaatsheuvel bezocht door ernstige zieke kinderen van 4 tot 12 jaar, die genieten van een week vakantie met hun familie. Geen bezoeken aan het ziekenhuis, maar juist plezier maken in het pretpark, de dierentuin of het zwembad. Niets moet, alles mag! Een weekje op vakantie; dat heeft toch iedereen nodig? Dat geldt in het bijzonder voor kinderen die aan een ernstige of mogelijk levensbedreigende ziekte lijden, zoals kanker of een hartafwijking. Hun leven wordt in beslag genomen door ziekenhuisbezoeken, medicijnen en artsen. De artsen weten precies welke criteria gelden voor een vakantie bij Villa Pardoes en sturen hun cliënten door. Peter Persoon, directeur en bestuurder bij Villa Pardoes vertelt: “We proberen de families in de week dat ze bij ons logeren zoveel mogelijk ontspanning te geven. Ze brengen een dag door in de Efteling, maken een wandeling door het bos of bakken taarten bij Bakkerij Piekfijn in Kaatsheuvel. Uiteraard worden er in de Villa ook talloze activiteiten georganiseerd, zoals een speurtocht of een kinderdisco. Het is hartverwarmend om te zien hoe vrolijk de kinderen zijn in de Villa. De ouders worden bovendien steeds hechter door de goede gesprekken die ze voeren.” Villa Pardoes; een onvergetelijke week De Villa biedt de mogelijkheid tot professionele zorg, maar doet op geen enkele

manier aan een ziekenhuis denken. Om het beste uit de kinderen te halen zijn faciliteiten als rolstoelen, tilliften en douchebrancards wel aanwezig, maar niet in het zicht. De Villa zelf, in de vorm van een slakkenhuis, bestaat uit verschillende themahuisjes. De meeste kinderen zijn echter te vinden op het centrale plein, waar zich een zandbak, een spelletjes- en knutselhoek bevinden. Of buiten in de ruime tuin, waar ze zich volop vermaken op de speelobjecten. Uiteraard onder toezicht van ouders en vrijwilligers. Samen de Villa helpen Zonder die 130 vrijwilligers zou de Villa niet bestaan. Gert-Jan van Boxel, Fondsenwerver bij Villa Pardoes: “Villa Pardoes is de grootste vrijwilligersorganisatie van de gemeente Loon op Zand en we zijn er trots op dat zoveel mensen vrijwilligerswerk voor ons willen verrichten. We hebben daarnaast een groot aantal samenwerkingsverbanden met ondernemers door heel Nederland, die Villa Pardoes een warm hart toedragen. Dat is hard nodig, want elke gratis week vakantie brengt per

gezin 2000 euro aan kosten met zich mee. We gaan graag met bedrijven in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Sponsoring hoeft namelijk niet altijd een financiële bijdrage te zijn, maar kan ook in natura. Uiteraard is dit geen eenrichtingsverkeer; we doen graag wat voor deze bedrijven terug.“ De Poef Een goed voorbeeld van deze samenwerking is ‘De Poef’; een nieuwe ruimte op het terrein van de Villa. In het kleine, multifunctionele theater kunnen (product)presentaties, lezingen en voorstellingen worden gegeven. Peter Persoon: “De ruimte is bedoeld voor de kinderen, zodat we ook buiten de Villa activiteiten kunnen organiseren, bijvoorbeeld een goochelshow. We willen met deze ruimte echter ook iets terugdoen voor onze relaties, door ‘De Poef’ openbaar te maken voor het bedrijfsleven. Op 25 april aanstaande, met ons 12,5 jarig jubileum, zal het theater officieel worden geopend. Villa Pardoes heeft dankzij alle steun een volwassen leeftijd bereikt.” februari 2013

33


Bedrijfshuisvesting Waalwijk www.allroundmakelaardij.nl C C

Prins Bernhardstr 21 (D) 510 Olympiaweg 18 1005

K K

450.000 749.000

k.k. k.k.

H H H K H

1.250 800 12.500 750.000 750

p.m. p.m. p.m. v.o.n. p.m.

H H H H H H

18.000 22.000 24.000 16.000 1.500 54.000

p.j. p.j. p.j. p.j. p.m. p.j.

H H H H H H H K K H H H H H H H

280.000 p.j. 69.500 p.j. 2.675per maand 110 per m² p.j. 1.500 p.m. 800 p.m. 74.000 p.j. 119.500 v.o.n. 695.000 k.k. 2.200 p.m. 90 per m² p.j. 100 per m² p.j. 1.950 p.m. 37.500 p.j. 75 per m² p.j. 2.800 p.m.

www.dewitmakelaardij.nl K K K K K

Amerikastraat 3 (K) 130 Grotestraat 126B 82 Van Schagenstr 6-8 (D) 320 Sint Jansplein 1038 Grotestraat 129 89

www.staete.nl

vanHaren bouwt op Haven Zeven Op bedrijvenpark Haven Zeven wordt momenteel volop gebouwd aan het nieuwe distributiecentrum van vanHaren Schoenen. Directeur Joost van Disseldorp en burgemeester Kleijngeld gaven eind vorig jaar tijdens een feestelijke bijeenkomst het startsein door een bord te onthullen en een eerste paal te slaan. De tekst op het bord ‘We gaan een maatje groter’ is tot stand gekomen uit een prijsvraag die is uitgeschreven onder alle Facebookfans van vanHaren. Uitstraling Het distributiecentrum aan de Tielenstraat wordt door bouwer Van Wijnen gerealiseerd op een perceel van zo’n 18.300 vierkante meter , op de oosthoek van de zichtstrook aan de A59 op Haven Zeven in Waalwijk. Het wordt een bijzonder gebouw, dat past bij de stad Waalwijk en haar omgeving en de nieuwe uitstraling van vanHaren. Het pand is 12.000 vierkante meter groot, bestaat uit twee verdiepingen van elk 3.000 vierkante meter en wordt twintig meter hoog. Ook het opleidingscentrum van vanHaren wordt in het gebouw gevestigd. Het moderne pand wordt tevens voorzien van een levensgroot LED scherm. Terug in Waalwijk Na twintig jaar het distributiecentrum in Nieuwkuijk te hebben gehad, keert vanHaren schoenen met haar distributiecentrum terug naar Waalwijk. In juni van dit jaar wil vanHaren haar eerste schoenendozen het nieuwe distributiecentrum in schuiven. vanHaren is onderdeel van Deichmann groep. Deze groep is een van de grootste schoenenretailers van Europa en heeft vestigingen in eenentwintig Europese landen en de Verenigde Staten 34

K B K W W W

De Els 6-8 170 Middelweg 34B (N) 336 Alb. Einsteinweg 13 (D) 250 Hugo de Grootstr.31 (D) 73 Bloemenoordplein 46A100 Grotestraat 289 400

www.zande.nl B B B K K W K B B B K K W B K B

Spuiweg 28 4297 Industrieweg 20 1293 Middelweg 8 (N) 390 Taxandriaweg 12 1800 Burg. vd Klokkenlaan21a150 Peperstraat 10 (K) 65 Grotestraat 341a 599 Schutweg ong. 77 Berkhaag 4 (S) 1305 Industrieweg 69c 403 Kerkstraat 27a (E) 430 Putstraat 1 430 Burg. van Houtpl. 45 (V)220 Zanddonkweg 7a 400 Cartografenweg 14a 380 Eerste Zeine 98 525

(S) = Sprang Capelle (D) = Drunen (K) = Kaatsheuvel (E) = Elshout (H) = Haarsteeg (N) = Nieuwkuijk (L) = Loon op Zand (V) = Vlijmen De panden zoals op deze pagina genoemd vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in Waalwijk en omgeving. De afkortingen in de eerste kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, C=combinatie en B=bedrijf. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod op deze pagina is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


Autobedrijf Van de Wouw Waalwijk maakt het onmogelijke mogelijk.

Meer weten:

100% SUV, 0% bijtelling.

Mitsubishi Outlander PHEV (Plug-in Hybrid EV) Vanaf € 43.490,-

0% BIJTELLING

VEEL FISCAAL VOORDEEL VOOR ONDERNEMERS

BRANDSTOFBESPAREND

TREKVERMOGEN 1500 KG

ACTIERADIUS 900 KM

STANDAARD 4WD

Zakelijk rijden was nog nooit zo interessant. De Mitsubishi Outlander PHEV is standaard zeer riant uitgerust. Zijn hoge zit geeft goed zicht. Hij biedt de rijbeleving van een automaat en heeft volop laadruimte. Maar wat deze SUV écht uniek maakt? A-label, geen wegenbelasting (tot 2016) en geen BPM. 100% SUV, 0% bijtelling? Nu is het mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie over de fiscale voordelen, subsidieregelingen voor ondernemers (ZZP, BV, VOF of eenmanszaak) en de aantrekkelijke (lease)prijzen. Of bezoek de showroom om het onmogelijke mogelijk te maken.

Autobedrijf Van de Wouw Waalwijk B.V. Van Andelstraat 5-7 • 5141 PB Waalwijk • Telefoon 0416-650005

WWW.WOUW.NL CO2-uitstoot < 49 g/km. Prijzen inclusief BTW (BPM € 0,-), tenzij anders vermeld, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaard specifi caties. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

Bedrijvig Waalwijk ed 50 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...