Page 1

oss

Bedijvig Oss is een uitgave van De Winter media groep - april 2014- nr.88

Ondernemer van het Jaar Jos van den Hurk:

‘Ondernemen kost energie,

maar geeft ook energie’ De toekomst van retail – ‘Geen enkel schot is hetzelfde’ – Ondernemen in de Pauluskerk 1


Ondernemen vraagt om visie en passie

Rabobank Oss e.o. biedt daarvoor het podium

Wij feliciteren de winnaars van 2014 Het Osse Business Gala kende ook dit jaar weer bijzondere winnaars: ‘onze’ Jos van den Hurk, Ferry Brands en Gerjan Kemperman. We zijn trots op deze mannen, die elke dag het verschil maken met hun visie en hun passie. Als bank en als hoofdsponsor van het Business Gala feliciteren wij hen van harte en onderstrepen we hun bijzondere kwaliteiten. Daar bieden we graag een podium voor.

www.rabobank.nl/oss Samen sterker.


Voorwoord Klaar voor de toekomst. Is er een mysterieuzere kreet denkbaar? Toch hoor je het vaak en lees je er veel over in de media.

Klaar voor de toekomst

10

Maar kun je wel helemaal klaar zijn voor de toekomst? Alles is voortdurend onderhevig aan veranderingen. Wat vandaag allemaal goed werkt, hip of modern is, kan morgen al hopeloos ouderwets of gedateerd zijn. En wanneer is die toekomst dan? Morgen? Volgend jaar? Over vijf jaar? Ook wij zijn uiteraard ook continue bezig met aanpassingen; nieuwe huisstijl, nieuwe edities, nieuwe app’s. Daarmee willen wij klaar zijn voor onze toekomst. Naast ons zijn er nog veel meer bedrijven,

organisaties of instellingen bezig met veranderingen. In deze editie hebben enkele collega ondernemers de mogelijk gepakt om dit met u te delen. Gelukkig bent je er nooit helemaal klaar voor, want door de veranderingen en ontwikkelingen kunnen wij Bedrijvig Oss ook blijven aanpassen met leuke maar zeker ook informatieve verhalen. Wilt u ook iets delen met ons? Laat het mij weten! Mark Bras | Media-adviseur 06-18872963 m.bras@dewinter.nl www.twitter.com/Mark_Bras

10 | Geslaagd Business Gala Oss Jos van den Hurk van Kaal Masten is tijdens het Business Gala Oss gekozen tot Ondernemer van het Jaar in Oss. De prijs voor Veelbelovend Ondernemer ging naar Gerjan Kemperman en Ferry Brands van ChemConnection. Daarnaast was het Gala een bijzonder feestelijke avond in de sfeer van de jaren ‘30.

22 | ‘Geen enkel schot is hetzelfde’ Om zijn jonge hond te laten wennen aan harde geluiden, ging Sjoerd de Vocht, eigenaar van Taxi de Vocht in Oss, zo’n twintig jaar geleden voor de eerste keer naar de schietbaan van Eric Swinkels in Boekel. Daar raakte hij vervolgens in de ban van het kleiduivenschieten.

27

27 | Zonder plan, maar mét een visie Frank Jansen had al langer interesse in de Osse Pauluskerk. Tussen de projectontwikkelaars van het eerste uur speelde hij echter geen rol. Maar toen zij afhaakten, greep hij zijn kans: binnen vijf dagen was hij de nieuwe eigenaar van het markante gebouw. Zonder plan, maar mét een visie doet hij nu wat hij écht leuk vindt.

36 | De ongrijpbare consument, of toch niet? Wie om zich heen kijkt ziet het: leegstand in winkels. En het grijpt vooralsnog om zich heen. Kopen op internet is een alternatief geworden voor de plaatselijke winkel met een beperkt assortiment. Is het proces te stoppen? Een kwintet specialisten wisselt ervaringen en meningen uit.

36

media groep

Bedrijvig Oss is een gratis uitgave van De Winter media groep voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 4.900 Mediapartner: Mark Bras Volgende uitgave: juni 2014 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339351, www.dewinter.nl. Fotografie: Hans van der Poel, Thomas Segers, Jan Suijs, Rob van Berkel Teksten: Gerben van den Broek, Teun Ceelen, Tom Verstegen, Carla Admiraal, Roel Kuilder, Eveline van de Pol, Annemieke van der Aa, Annemarie Wark

www.dewinter.nl

©2014 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

3


Vermetten naar Bernheze Corné Vermetten, voorheen Manager Bedrijven bij Rabobank Oss e.o., is sinds 14 april benoemd als Manager Krediet Risico Management bij Rabobank Bernheze Maasland. Met deze stap in zijn carrière heeft Vermetten de mogelijkheid gezien om zijn loopbaan en ervaring verder te verbreden. Vermetten was ruim zes jaar in dienst bij Rabobank Oss e.o. Bert Zonnenberg is benoemd als Manager Zakelijke Relaties bij Rabobank Oss e.o. en neemt hiermee zijn taken over.

Van Mun Advies verhuist Van Mun Advies is vanaf donderdag 1 mei met haar adviesactiviteiten en eigen opleidingscentrum gevestigd aan de Landweerstraat-Zuid 109A in Oss. Dit pand wordt samen gedeeld met NIPA milieutechniek.Een impressie van het nieuwe pand is vanaf mei te bekijken op www.vanmunadvies.nl.

Van Ewijk Advocaten uitgebreid Het kantoor van Van Ewijk Advocaten Mediators is onlangs uitgebreid met drie advocaten: Ward Welage, Bas Jacobs en Jeanette Roefs. Zij waren tot voor kort werkzaam bij VDB Advocaten in Rosmalen. Alledrie de advocaten zijn werkzaam in de faillissement - en ondernemingsrecht praktijk waarbij Ward Welage en Bas Jacobs door de rechtbank ook benoemd worden tot curator. De vakgroep ondernemingsrecht van Van Ewijk Advocaten Mediators is daarmee uitgebreid tot vijf advocaten van wie er vier ook curator zijn. Het kantoor is, naast ondernemingsrecht en faillissementsrecht, ook werkzaam op het gebied van arbeidsrecht, familierecht en mediation. Er zijn nu elf advocaten werkzaam bij Van Ewijk Advocaten Mediators. Het kantoor heeft vestigingen in Den Bosch, Oss en Ammerzoden.

De Naaldhof voldoet aan eisen Best Western Hotel De Naaldhof in Oss voldoet aan de extra comforteisen die worden gesteld aan het in 2011 door Best Western geïntroduceerde PLUS-label. Met name de uiteenlopende en complete faciliteiten die het hotel biedt en de investeringen in kwaliteit worden gewaardeerd door de kwaliteitseisers. Het Osse viersterrenhotel is na de PLUS-hotels in Gouda, Amsterdam en Arnhem het vierde Best Western hotel in Nederland dat de classificatie heeft behaald. Naast de moderne hotelkamers herbergt het hotel een recent vernieuwd restaurant met ruim terras .

4

Van Zandvoort Legal verhuist naar Bergoss Van Zandvoort Legal verhuist na de zomer naar de oude kantoorvilla van Bergoss in Oss. Onlangs is daarvoor de huurovereenkomst ondertekend met Ton Kemkens van Patrimonium, dat het rijksmonument restaureert en exploiteert. Het huidige kantoor van Van Zandvoort Legal in Lith blijft open voor klanten uit Lith en omgeving.Met de verhuizing zet het advocatenkantoor een belangrijke stap, aldus eigenaar Bennie van Zandvoort: “We hebben traditioneel veel klanten in het Osse bedrijfsleven. Hoe mooi we in Lith ook zitten, nu komen we voor hen toch een stuk dichterbij. Daarnaast hebben we in de kantoorvilla meer ruimte voor de groei die we doormaken en zijn we dankzij de ligging bij het station een interessante werkgever voor advocaten die wat verder weg wonen.” Ook de uitstraling van de kantoorvilla heeft meegespeeld. “Hier wordt met veel liefde voor de geschiedenis een prachtig pand in ere hersteld.”

Geslaagde eerste editie van Vacaturecafé in Oss

De gemeenten Oss, Maasdonk en Landerd organiseerden onlangs samen met het UWV Werkbedrijf het eerste Vacaturecafé. Werkgevers uit de regio, 32 in totaal, presenteerden in theater De Lievekamp in Oss bijna 80 openstaande vacatures aan zo’n 350 werkzoekenden. De vacatures zijn banen in de logistiek, pro-

ductie, thuiszorg, verschillende technische sectoren en zakelijke dienstverlening. Er kwamen veel matches tot stand. Door het Vacaturecafé komen werkzoekenden op een makkelijke en informele manier in contact met werkgevers. De werkzoekenden die deze bijeenkomst mogen bezoeken, hebben een uitkering

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Kort nieuws

Spectro wint prijs: Familie Fundament Award

Spectro aan Grevelingenmeer 2 in Oss heeft de Familie Fundament Award gewonnen. Daarmee mag de onderneming ‘Het Beste Familiebedrij van Nederland’ worden genoemd. In een avond vol met fantastische en inspirerende bedrijven won Spectro in de categorie ‘10 – 50 werknemers’. De jury was vooral onder de indruk van het beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Spectro doet dat bijvoor-

beeld met het duurzame merk Ecodos. Ook was de jury onder de indruk van het feit dat alle procedures en afspraken duidelijk vastgelegd staan en de manier waarop de toekomst van het bedrijf gewaarborgd is. De gebeurt mede door middel van een familiestatuut en een uitgebreid overnameplan. Ook de stabiele financiële prestaties, de gerichte toekomstvisie, de durf te investeren in deze economisch moeilijkere tijd, het familiekarakter en de klant- en familietevredenheid werden genoemd. Spectro wil iedereen bedanken voor het behalen van het succes: het personeel, de leveranciers, klanten en natuurlijk de juryleden. Op de foto: Laurens en Quintus Metternich.

Juwelier en goudsmederij Cober wordt verbouwd Juwelier en goudsmederij Cober aan de Houtstraat in Oss ondergaat een flinke verbouwing om beide panden beter met elkaar te verbinden. Het nieuwe ontwerp moet meer rust beleving bieden. Dit ontwerp is tot stand gekomen met hulp van alle mederwerkers van Cober, Cober zelf en Diede Broke, die haar studie Master of Business innovation in Breda afrondde op dit onderwerp. Samen met interieurarchitect Marco Daverveld is het idee verder uitgewerkt. Zo worden er meerdere plekken gemaakt die aansluiten bij de betreffende doelgroep, Denk aan ruimtes waar mensen samen kunnen ontwerpen en een ruimte waar afgezonderd gezeten kan worden. Bij het ter perse gaan van deze editie van Bedrijvig Oss was het de bedoeling dat de verbouwing zou zijn afgerond. De openingstijden worden aangepast. Maandag en dinsdag is de winkel alleen nog geopend op afspraak en de rest van de week is de winkel gewoon open.

Michel Schrijvers weg bij Schrijvers Elektrotechniek Michel Schrijvers heeft na langdurig beraad zijn medewerkers geïnformeerd over zijn vertrek per 1 mei aanstaande bij Schrijvers Elektrotechniek. Het bedrijf is al sinds 2013 volledig eigendom van Hendriks Bouw & Ontwikkeling. “Daarmee is de continuïteit van Schrijvers Elektrotechniek verzekerd”, meent Schrijvers. “En kan ik me op een nieuwe toekomst oriënteren.” Schrijvers startte zijn bedrijfsactiviteiten in 1993. In die afgelopen ruim 20 jaar bracht Schrijvers het bedrijf tot grote groei. Daarmee veranderde zijn rol in het bedrijf aanzienlijk en kwam de nadruk steeds meer op het managen te liggen. “Maar mijn hart ligt bij techniek, bij innovatie en het directe contact met klanten. Daar was steeds minder ruimte voor.” Al in 2008 bereikten Schrijvers en Hendriks Bouw & Ontwikkeling overeenstemming over de aankoop van de eerste van vijftig procent van de aandelen. Ook de andere vijftig procent zijn door dat bedrijf inmiddels overgenomen.

Businessborrel bij Breakout Run Schaijk Het evenement Breakout Run vindt zaterdag 17 mei plaats op de Maashorst in Schaijk. Bedrijven met met minimaal vier werknemers kunnen zich gratis aanmelden voor de businessborrel van de Breakout Run. Zo kunnen ze kennis maken met dit grootse regionale evenement. Om 14.30 uur is de ontvangst met koffie en thee, waarna een korte presentatie van de organisatie volgt en de start van de politiekorpsen bij Breakout Run kan worden bijgewoond. Hierop volgt de businessborrel. Aanmelden via bram@breakoutrun.nl.

5


U kUnt bij ons onder meer terecht voor:

AlArmOpvOlging CAmerAbewAking mObiele surveillAnCe ObjeCt beveiliging trACk en trACe Angelenweg 165a, Oss Tel.: (0412) 64 04 06

www.jansen-beveiliging.nl


Kort nieuws

Aan de Talentencampus wordt flink gewerkt

OSS - Het kappen van de bomen rondom het gebied waar de Talentencampus moet verrijzen, is onlangs gestart. Voor Paul Jansen van Park & People (bestaande uit bouwbedrijven Heijmans en ‘zijn Hendriks Bouw en Ontwikkeling’) en Vereniging Talentencampus is dat een mooi en trots moment. “De laatste vijf tot zes jaar is hier hard aan gewerkt. Er is een hoop over gesproken en het is nu

mooi voor de Ossenaren dat het ook allemaal zichtbaar gaat worden. De komende periode kappen we zo’n vijftig bomen die parallel lopen aan de voetbalvelden van sv TOP.” De volgende stap wordt in mei gezet. Op maandag 19 mei, als het seizoen afgelopen is, beginnen de partijen met het verleggen van de voetbalvelden die daarnaast van natuurgras naar kunstgras overschakelen. Voor het seizoen 2014-2015 moeten die velden gereed zijn. “Twee velden komen op de kop van het stadion te liggen, de derde komt ernaast te liggen. En we beginnen in augustus al weer met het bouwen aan een Business Plaza, Central en een Wellbeing Plaza. Het krijgt vorm.”

De Nieuwe Wereld steunt Stichting Maashorst Eet- en drinkcafé De Nieuwe Wereld aan de Heuvel 29 in Oss heeft zich opnieuw twee maanden ingezet voor het goede doel. Werd tijdens de vorige actie 2.167,83 euro opgehaald voor Stichting Kinderdroomwens, afgelopen maandag volgde de overhandiging van 1.791 euro aan Stichting Maashorst. Stichting Maashorst is een zorginstelling voor jeugd-hulpverlening en speciaal onderwijs. Kinderhuis Reek is daar een onderdeel van. Het kinderhuis biedt plaats aan tientallen kinderen die er bijvoorbeeld wonen of een naschoolse dagbehandeling volgen. “We hebben de teller op nul gezet en zijn twee maanden gaan sparen”, aldus Sanne Meeuwsen namens De Nieuwe Wereld. “Per gerecht hebben we een bedrag gespaard en uiteindelijk is dat opgelopen tot 1.791 euro. Stichting Maashorst kwam uit de aanmeldingen op onze Facebook-pagina. Er was veel belangstelling, maar we hebben na de selectie voor dit doel gekozen.”

Kostenbesparing door samenwerking gemeente Door samenwerking tussen de As50+-gemeenten en waterschap Aa en Maas wordt de kostenstijging van inzameling en zuivering van afvalwater in de toekomst verder beperkt. Dat blijkt een prognose voor 2020. Vier jaar geleden lag de prognose voor een gemiddeld tarief voor afvalwater in 2020 nog op 414 euro voor een huishouden. Die prognose is gedaald naar 352 euro per jaar. Dit lagere tarief wordt bereikt door samenwerking tussen de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Maasdonk, Oss, Schijndel, Uden, Veghel en het waterschap Aa en Maas in de verwerking van afvalwater. De acht gemeenten zorgen voor de inzameling van afvalwater via het riool; het waterschap Aa en Maas zuivert het afvalwater. Daar betalen bewoners rioolheffing voor aan de gemeente en zuiveringsheffing aan het waterschap. De samenwerking zorgt ook voor betere waterzuivering.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Nieuwe openingstijden Ruilwinkel Oss Bijna 150 mensen hebben zich na de opening van de Ruilwinkel Oss aangemeld als deelnemer. Bij de inschrijving krijgen de vrijwilligers vaak te horen dat een openingstijd in het weekend wenslijk zou zijn. Daarom gaat de ruilwinkel iedere laatste zondag van de maand, tijdens de koopzondagen, open van 13.00 tot 17.00 uur. Voor elke ‘dienst’ of ‘goed’ dat wordt geleverd, krijgt de desbetreffende persoon punten. Met die punten kunnen weer andere goederen of diensten worden ‘gekocht’.

7


Bedrijvig Oss

feliciteert de ondernemer van het jaar: Jos van den Hurk en de veelbelovende ondernemers: Gerjan Kemperman en Ferry Brands oss

Vluchtoord 1 Uden • 0413 266 766 • www.dewinter.nl

media groep

Gerjan Kemperman en Ferry Brands danken de Stichting Business Gala, de Jury, Pivot Park en een ieder voor de hartverwarmende reacties in de vorm van bloemen, advertenties, emails…

Mark Biermans Facility Manager and HSE Manager +31(0)412-846021 M: +31 (0)23548744 T:

mark.biermans@chemconnection.nl W: chemconnection.nl E:

www.chemconnecton.eu


Kort nieuws Extra laadpalen voor Oss De gemeente Oss gaat vijf extra laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Dit in het kader van een stimuleringsregeling om het elektrisch rijden te stimuleren. De gemeente geeft aan niet verantwoordelijk te zijn voor de realisatie van laadvoorzieningen voor bedrijven of particulieren, maar wil burgers en bedrijven hierbij wel ondersteunen. De beoogde locaties voor laadpuntent zijn Parkeerterrein Maasvallei, Jurgensplein, Bergoss parkeergarage, Ravenstein (Bleek), Talentencampus en het centrum van Lith en Berghem.

Van Vugt verkoopt snacktaria Hans van Vugt heeft het geheim van zijn beproefde pindasaus doorverteld aan zijn opvolger Teo Le, aan wie hij zijn snacktaria heeft verkocht. Daarmee komt er voor Van Vugt een einde aan een tijdperk van ‘ondernemen, hard werken en ouwehoeren’. Volgens de twee ondernemers blijft de gezelligheid waar het cafetaria om bekendstaat behouden. “Tegen je klanten zeg je geen ‘houdoe’ maar ‘tot ziens’.” Na bijna 34 jaar vindt Van Vugt het tijd voor een rustigere periode in zijn leven. Aanvankelijk was het de bedoeling dat zijn compagnon het bedrijf over zou nemen, maar hij heeft zich teruggetrokken. Van Vugt: “Voor mij wordt het nu te intensief om nogmaals iemand klaar te stomen. Daarom heb ik besloten het cafetaria te verkopen.” Hij kijkt terug op een ontzetten mooie tijd. Van Vugt nam het snacktaria over van zijn ouders.

CSE is hoofdsponsor van festival Muze Misse Nivo Uitzendburo stopt na vijf jaar als hoofdsponsor van Muze Misse. Het Osse muziekevenement Cargo Service Europe (CSE) neemt deze rol over.CSE is een innovatieve speler op het gebied van transport en logistiek en is gespecialiseerd in ‘full truck load’-wegtransport. Directeur Martijn Vos: “Wij werken samen met een groot aantal kleine transportondernemingen uit de regio. Zij geloven in ons concept en denken mee, die ruimte bieden wij ze ook graag. Door zo’n samenwerking staan we allemaal sterk, schouder aan schouder. Wij vinden het belangrijk dat we ook buiten het bedrijf iets kunnen doen voor de mensen om ons heen. Muze Misse is in Oss een breed gedragen festival, met een goede organisatie, prachtige optredens en een geweldige sfeer. Het past in onze visie om een steentje bij te dragen aan een evenement dat zoveel mensen uit de regio bindt en boeit.” Krystl opent het festival. Ook Jett Rebell, Wouter Hamel, Elle Bandita, Handsome Poets en de 3J’s zijn van de partij.

Contract Tennis & Events verlengd met drie jaar

Team Pivot Park uitgebreid Het managementteam van het Pivot Park is uitgebreid met Machteld Bongenaar (Chief Commercial Officer) en Bartjan van der Sloot (Manager Operations). Bongenaar is verantwoordelijk voor het commercieel management van het Pivot Park en het Pivot Park Screening Centre. Zij heeft na haar farmacie- en apothekersopleiding haar expertise verder ontwikkeld op het gebied van marketing, business development en innovatiemanagement. Bongenaar werkte hiervoor onder meer als (inter)nationaal marketing- en businessdevelopment manager bij Fagron Group. Van der Sloot geeft geven aan de afdeling Operations van het Pivot Park.

MSD koopt gedeelten Molenweg MSD koopt gedeelten van de Molenweg en de Kloosterstraat in Oss. Dit doet het bedrijf om het toe te kunnen voegen aan het bedrijventerrein. Het college van B&W gaat hierover in gesprek met de gemeenteraad.

Na twaalf jaren van samenwerking is het contract tussen Tennis & Events van Jacco Eltingh en The Organizing Connection wederom verlengd en wel voor drie jaar. ”Dat betekent dat we van 2014 tot 2016 weer aan elkaar zijn verbonden en daar was welgeteld één kopje koffie en een broodje voor nodig” grapt

Eric Kersten, directeur van The Organizing Connection. “Het voelt al zoveel jaar zo vertrouwd en het is echt één grote ATC familie geworden maar in deze tijden is niets meer vanzelfsprekend dus we zijn enorm blij met deze samenwerking. We verzorgen voor de AFAS Tennis Classics alles achter de schermen.”

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl 9


‘Ik was werkelijk sprakeloos’ Emotioneel was Jos van den Hurk, directeur van Kaal Masten, niet op het moment dat hij werd uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2014. “Nee, ik had daar helemaal geen tijd voor. Ik was werkelijk sprakeloos. Ik had in eerste instantie niet eens door dat de jongedame die mij het nieuws vertelde zaterdagavond, mijn dochter was. Zo overdonderd dat ik was. Het was een geweldig mooi moment.” Het bericht kwam voor Van den Hurk als een verrassing. “Toen ik zeven jaar geleden in de organisatie zat van het Business Gala, vond ik het altijd spannend hoe het evenement zou verlopen. Hoe zouden de ondernemers het allemaal ervaren? Nu zat ik er totaal ontspannen bij in het publiek omdat ik niet in de organisatie zat en niet verwachtte iets te winnen: Kaal Masten is niet mijn eigen bedrijf.” Hij ziet de titel als een bekroning op zijn inzet en die van het personeel. “We hebben er de afgelopen 35 jaar met zijn allen hard aan gewerkt om Kaal Masten uit te bouwen tot het meest innovatieve en duurzaamste bedrijf ter wereld in ons vakgebied. Dat is gelukt.” Duurzaamheid Van den Hurk raakte in de loop der jaren gefascineerd door duurzaamheid. “Economisch was het thema nog onverantwoord: het kostte veel geld, en leverde weinig op. Nu begint het zijn vruchten af te werpen. We houden met de productie van onze masten rekening met de recyclebaarheid van het materiaal. In gebruik werken onze nieuwste lichtmasten op zonne-energie. Ze zijn duurzaam en zijn tegelijkertijd mooi vormgegeven. Dat is belangrijk, want als mens verblijf je graag in een omgeving die mooi is ingericht.” Het is net als met Senseo, zegt de ondernemer. “Niemand heeft aanvankelijk behoefte aan zo’n apparaat. Simpelweg omdat je het niet kent. Je moet het artikel introduceren en mensen overtuigen waarom het interessant is.” Dat is ook precies wat hij doet op de ‘Light + Building’beurs in Frankfurt. “Qua innovatie houdt het niet

op. We hebben nog heel veel plannen. Zo komen we met een machine waarmee op duurzame wijze masten gemaakt kunnen worden.” Van den Hurk heeft de eerste twintig jaar dat hij bij Kaal Masten werkte zijn aandacht volledig op het bedrijf gericht. “Op een gegeven moment wilde ik iets terugdoen voor mijn omgeving, voor Oss. Je bent inwoner. Daar mag best iets tegenover staan. Vandaar dat ik maatschappelijk betrokken raakte en voorzitter werd van Osse Industrïele Kring, bestuurslid van de Kracht van Oss en kartrekker van het platform Metaalkracht Oss. Je kunt dan opkomen voor verschillende belangen en de stad sterker maken.” Trots Dag en nacht is Van den Hurk bezig met ondernemen. “Het kost je energie, maar het geeft je ook energie. Je wilt producten maken waar mensen wat aan hebben. Daar krijg ik enorm veel energie van. Je kunt dan trots zijn op jezelf, je bedrijf en de stad.” Op zijn kantoor hangt een ketting aan de muur die zijn werkwijze illustreert: elke schakel met foto eraan symboliseert een medewerker en daarmee de waarde van iedere medewerker binnen het bedrijf. Dat wordt nogmaals duidelijk op foto’s aan de wand die het arbeidsproces zichtbaar maken: zowel het werk als de mens wordt getoond. “Ik vind het belangrijk dat mensen inzet tonen. Maar hier geldt ook zeker: werken naar vermogen. Daar kan ik rekening mee houden, omdat het bedrijf niet te groot is en je de mensen persoonlijk aanspreekt. Waar zo’n werksfeer toe kan leiden, is zaterdag duidelijk geworden.”

‘Je wilt producten maken waar mensen wat aan hebben. Daar krijg ik enorm veel energie van’


Business Gala Oss


Geslaagd Business Gala Oss

Een feestelijke avond in de sfeer van de jaren ’30, met als hoogtepunt de uitverkiezing van de Ondernemer en de Veelbelovend ondernemer van het jaar. Het Business Gala Oss viel bij ondernemend Oss opnieuw goed in de smaak. Tijdens het gala werd Jos van den Hurk van Kaal Masten gekozen tot Ondernemer van het Jaar in Oss. De prijs voor Veelbelovend Ondernemer ging naar Gerjan Kemperman en Ferry Brands van ChemConnection. Na de uitreiking van de trofee bleef het nog lang gezellig en zorgde de HotTown Partyband ervoor dat de dansvloer tot het einde van de avond bezet bleef.


Business Gala Oss


‘De euforische flow houdt aan’ De nominatie op zich was al een prijs voor Gerjan Kemperman en Ferry Brands, de eigenaren van ChemConnection die op het Business Gala de titel ‘Veelbelovend Ondernemer van het Jaar’ wonnen. De euforie die volgde na de overwinning was dan ook enorm voor het tweetal. Ze zien de gebeurtenis als een ‘megaprestatie’ van het hele team van ChemConnection. Dat bedrijf is gevestigd op het Pivot Park in Oss. “De concurrentie was echt heel sterk. Verwacht hadden we dit absoluut niet. Omdat we tegen de achterkant van de tekstbanner met daarop de uitslag aankeken, duurde het een paar seconde voordat we het zeker wisten. We keken elkaar aan en konden het haast niet geloven.” Brands en Kemperman waarderen de erkenning van de inzet die door ChemConnection als geheel is geleverd. “We zijn met de oprichting van ons bedrijf zeker niet over één nacht ijs gegaan. Van logistiek tot klantenwerving: MSD/Organon, onze vorige werkgever, regelde alles. Nu stonden we er alleen voor. Onze ontslagpremie was een geluk bij een ongeluk, zou je kunnen zeggen. Daardoor beschikten we over startkapitaal. Ook de faciliteiten op het Pivot Park speelden een cruciale rol. Zonder waren we nergens. Maar duidelijk was destijd nog steeds: met weinig personeel beginnen in een markt met zeer professionele spelers, dat was enorm risicovol.” Nanomedicijnen De twee bereidden een jaar lang alles tot in de puntjes voor. Ze wierven klanten in heel Europa en verdiepten zich in nanomedicijnen, een geheel nieuwe discipline. “Grote farmaceutische bedrijven besteedden aanvankelijk veel werk uit aan goed geschoolde mensen in Azië. Maar dit leidde, vermoedelijk door cultuurverschillen, niet altijd tot succes. Wilden wij iets kunnen betekenen, dan moesten we kiezen voor een vakgebied dat zo nieuw en specialistisch was, dat bedrijven het niet aan zouden durven het zo ver weg uit te besteden. Hier verschijnen wij op het toneel. Nanomedicijnen behoorden voor ons tot een onbe-

kend terrein. Maar voor de rest van de wereld was dat niet anders.” Dit is waar de kracht van de eigen onderneming zichtbaar werd. “Bij Organon hebben we geleerd oplossingsgericht te denken, een manier van werken die ook nu van doorslaggevend belang was. Zelfs de best opgeleide jonge academici kunnen zonder deze jarenlange training niet neerzetten wat het team van ChemConnection heeft gepresteerd. Met ervaren collega’s van Organon in ons team hebben we de klus kunnen klaren. Wij hadden niet te maken met bestuurslagen die twijfelden aan innovatie, zoals bij grote bedrijven vaak wel het geval is. We konden meteen knopen doorhakken. Dat moest ook gebeuren, want we moesten in korte tijd groeien, wilden we ons hoofd boven water houden.” Zo leidde samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen tot de voltooiing van een medicijn dat in een vroegtijdig stadium kanker in het lichaam kan opsporen. Productieproces “Wij ontwikkelen zelf geen medicijnen, maar helpen klanten in de ontwikkeling van hun product door de actieve ingredienten van ‘hun medicijn’ te produceren. Als je direct te maken krijgt met patiënten die er baat bij kunnen hebben, weet je voor wie je het doet. Het productieproces voor de ijzernanodeeltjes is een proces dat zo nauw luistert, dat andere bedrijven het niet voor elkaar kregen. Het is ons in een redelijk korte tijd wel gelukt” Als beloning is daar nu dus de titel ‘Veelbelovend Ondernemer van het Jaar’. “De euforische flow houdt aan. Nu staan vooral wij in de spotlights. Het is echter duidelijk dat veel ondernemers op het Pivot Park eveneens zeer innovatief bezig zijn. Dat mag best benadrukt worden.”

‘We zijn met de oprichting van ons bedrijf zeker niet over één nacht ijs gegaan’


Business Gala Oss




                                              


Jan van Loon Column

Succesvol ondernemen

Op het moment dat ik de eerste regels van deze column typ, krijg ik een sms-je binnen. Spectro, producent van reinigingsmiddelen, heeft de Familie Fundament Award geroepen: het Osse bedrijf mag zich Het Beste Familiebedrijf van Nederland noemen, in de categorie 10 tot 50 werknemers. Daarmee onderstreept dit bedrijf het onderwerp van deze column: succesvol ondernemerschap. Wil je een bedrijf starten, dan moeten er in ieder geval 3 zaken op orde zijn: de mens, het plan moet kloppen en de financiering. Geen lichte klus. Voor degene die er hulp bij nodig heeft is er OndernemersLift+. Waar al eerder in dit magazine over te lezen was. OndernemersLift+ is er voor de bestaande ondernemer die nieuwe mogelijkheden ziet en voor starters die een eigen bedrijf willen beginnen.Partners uit de regio Noordoost-Brabant hebben er samen met rijk en provincie 14 miljoen euro voor vrijgemaakt. Dit bedrag komt ten goede aan ondernemerschaponderwijs, aan

kennisuitwisseling met het MKB en aan screening en scouting. OndernemersLift+ geeft de starter de kans een innovatief idee verder te ontwikkelen: van idee naar BV. Belangrijkste voorwaarde is dat zo’n idee vernieuwend is en potentie heeft om substantieel bij te dragen aan economie en werkgelegenheid. Starters Succes Oss is een van de partners in OndernemersLift+. Het heeft veel contacten met starters en bestaande ondernemers. Starters Succes Oss en OndernemersLift+ stellen ondernemers met een goed idee in staat, om dat idee verder uit te werken. Coaching, informatie en financiering helpen de potentiële ondernemer op weg. Ik wist al dat er in onze gemeente veel ondernemerschap aanwezig was. Niet altijd op de voorgrond, maar vaak als stille kracht achter onze economie en werkgelegenheid. Ook bij OndernemersLift+ wordt dit bevestigd: Oss is de gemeente waar de meeste aanvragen vandaan komen. Over ondernemerschap gesproken!

Familiebedrijven geven kijkje in de keuken Hoe blijf je ondernemend, loyaal en stabiel in tijden van snelle verandering? Tijdens de bijeenkomst ‘Het succes van innoveren in familiebedrijven’ die werd gehouden in Dome-X in Oss, vertelden vier directieleden van familiebedrijven over de manier waarop zij innovaties hebben doorgevoerd binnen hun bedrijf. De middag werd georganiseerd door AgriFood Capital, de BZW en Subliem Ondernemen. Nederland telt in totaal zo’n 260.000 familiebedrijven, die gezamenlijk zorgen voor zo’n vijftig procent van de totale werkgelegenheid in ons land. Daarmee leveren familiebedrijven een forse bijdrage aan de Nederlandse economie. Paul Janssen (directeur Innovatie & Strategie bij Hendriks Bouw & Ontwikkeling), Madelon Hermes (bedrijfsleider bij Jeurgens Banket-, biscuit- en chocoladefabriek), Rob Banken (directeur/eigenaar van Banken Champignons Group) en Marian Wagemakers (directeur/eigenaar van Dalco Food) gaven tijdens de bijeenkomst ‘Het succes van innoveren in familiebedrijven’ een kijkje in de keuken van hun familiebedrijf en vertelden hoe zij te werk zijn gegaan om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Daarna werden de aanwezige BZW-leden opgedeeld in subgroepen en mochten zij ieder één vraag aan de directieleden voorleggen.

Helga Janssen en Pieter Schendstok van Subliem Ondernemen, het bedrijf dat deze bijeenkomst in samenwerking met de BZW organiseerde, benadrukten dat het succes van innovaties voor een belangrijk deel wordt bepaald door slim managen en innovatief organiseren. “Binnen veel bedrijven is vaak wel duidelijk wat er moet gebeuren, maar de grote vraag is hoe dit te realiseren”, aldus Schendstok. “Het succes van een innovatie wordt voor 25 procent bepaald door technologische innovatie en 75 procent door hoe de techniek wordt ingezet en de medewerkers hiermee omgaan. Succesvol innoveren vraagt om soepel en slim implementeren. Belangrijk is dat bedrijven voorafgaand aan het proces van uitvoering nadenken over hoe zij bepaalde de gewenste stappen willen zetten. Daardoor kunnen zij veel gedoe voorkomen.”

17


Kernteam Economie feliciteert…

‘Wij Ossenaren hebben elkaar altijd opgezocht, ook in mindere tijden. Zó hebben we het beste in elkaar naar boven gehaald. Dat blijven we doen. Met nieuwe energie, nieuwe technieken en vooral met nieuwe ondernemende mensen.’ J. van Loon – wethouder Economische zaken De gemeente Oss feliciteert • Jos van den Hurk, directeur van Kaal Masten, met de titel Ondernemer van het Jaar 2014. • Gertjan Kemperman en Ferry Brands, directeuren van ChemConnection, met de titel Veelbelovend Ondernemer van 2014. Zo’n titel win je niet zomaar. Daar moet hard voor gewerkt worden. De gemeente draagt een steentje bij door het stimuleren van een gezond economisch klimaat, maar het is aan de ondernemer om kansen te creëren en benutten. Dát is wat jullie doen! Oss is trots op jullie. Meer weten? Kernteam Economie staat voor u klaar! Bel: 14 0412.

… juist in Oss


Ondernemer aan het woord

Indoor speelparadijs perfecte aanvulling voor De Oude Maas In een nieuwe, ruime hal is bij Pannenkoekenhuis De Oude Maas een waar indoor speelparadijs verrezen voor kinderen tot 12 jaar. Het heeft acht jaar geduurd voordat de plannen gerealiseerd konden worden, maar het eindresultaat is er dan ook naar. Eigenaren Wilfried en Sylvia Vink zijn meer dan tevreden en woensdag 19 februari opende wethouder Jan van Loon de binnenspeeltuin, die plaats biedt aan zo’n 150 tot 200 kinderen. Na de openingshandeling mochten honderd uitgenodigde kinderen van drie klassen van basisscholen uit Oss en Macharen als eerste gebruik maken van de binnenspeeltuin. De entree van het Pannenkoekenhuis is na de verbouwing verplaatst naar de nieuwbouw. Bij binnenkomst ga je rechtsaf naar het speelparadijs en rechtdoor naar het restaurant, waar plaats is voor totaal driehonderd gasten. “Door de entree te verplaatsen hebben we een andere routing gekregen, er is meer rust in het restaurant gekomen. Bovendien hebben we hier nieuw meubilair gekregen en het ‘oude’ is naar de speelhal gegaan”, vertelt Wilfried Vink. Naast de nieuwbouw is tevens een grote parkeerplaats gerealiseerd. Hier komt nog allerlei fraaie beplanting, zodat het één geheel vormt met de omgeving. “Waar je ook zit, je hebt altijd een geweldig uitzicht. In het restaurant heb je aan de voorzijde

uitzicht op de velden en aan de achterzijde op het Burgemeester Deelenkanaal, waar altijd wat te beleven valt.” Snowglider Terwijl de kinderen in de ballenbak, de snowglider, klimrekken of trampoline spelen, kunnen ouders en grootouders genieten van een kopje koffie of een heerlijke pannenkoek of snack. Er zijn diverse arrangementen samengesteld voor groepen en kinderfeestjes. Tijdens de bouw is rekening gehouden met de akoestiek; de wanden zijn voorzien van speciaal absorberend materiaal, wat een aangenaam leefklimaat oplevert. Wie het desondanks toch te druk vindt in de speelhal, kan in de ruimte erboven plaatsnemen. Hier zijn zo’n vijftig tot zestig zitplaatsen gecreëerd en vanaf deze plaats heeft men een goed overzicht over het speelparadijs. “Deze ruimte is ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes of personeelsuitjes. Wij bieden hiervoor ook diverse all-in arrangementen aan.” Hij vervolgt: “Er staat ook een grote tv en als er evenementen zijn, zoals voetballen (eredivisie live) of de Tour de France, dan kunnen ouders lekker tv kijken terwijl hun kroost beneden speelt. Het leuke is dat ook mensen zonder kinderen bij ons komen, gewoon omdat het hier gezellig is.” www.deoudemaas.nl


dagelijks geopend voor [ZAKELIJKE] LUNCH | BORREL | diner

enjoy life! enjoy dnw!

Heuvel 29 | Oss | 0412 65 84 24 | www.dnw-oss.nl facebook.com/dnwoss

vanuit het stadion ProďŹ ciat Agenda Business Club FC Oss N.n.b. MHC Oss vs. FC Oss Woensdag 14 mei Kidsdag Donderdag 22 mei Ladies Day Donderdag 19 juni Tennistoernooi TOZ

van ons allemaal

www.fcoss.nl

FC Oss feliciteert Jos van den Hurk van Kaal Masten met zijn uitverkiezing op het Osse Business Gala tot Ondernemer van het Jaar 2014.

En we feliciteren Gerjan Kemperman en Ferry Brands van ChemConnection met hun gezamenlijke titel Veelbelovend Ondernemer van het Jaar 2014.


Ondernemer Huiskes

Een veelbewogen succesvol jaar

Tijdens het Businessgala Oss werd Jos van den Hurk van Kaal Masten gekozen tot Ondernemer van het Jaar en mochten Gerjan Kemperman en Ferry Brands van ChemConnection de prijs voor de Veelbelovend Ondernemer in ontvangst nemen. Beiden wil ik vanaf deze plaats nogmaals van harte feliciteren met hun prijs. Zelf werd ik in 2013 gekozen tot Veelbelovend Ondernemer. Dat was voor ons bedrijf het begin van een veelbewogen jaar. Niet alleen verhuisden wij met ons bedrijf naar een nieuwe locatie, maar ook brachten we met Mitsubishi de Unieke Mitsubishi Outlander PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) op de markt. Een zeer financieel aantrekkelijke zakenauto, die bijdraagt aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen en waarover alleen dit jaar nog slechts 7 procent prive bijtelling hoeft te wor-

den betaald. Zo rijdt u deze Mitsubishi Outlander PHEV al vanaf 98 euro per maand. Veel ondernemers uit Oss en omgeving weten de weg naar ons autobedrijf inmiddels te vinden. Wilt u ook nader kennismaken met de Mitsubishi Outlander PHV of met een van de vele andere aantrekkelijke Kia en Mitsubishimodellen? Wacht dan niet te lang nu de fiscus de aankomende vijf jaar nog wil meebetalen. Kom gerust eens binnen lopen in onze prachtige ruime showroom voor een vrijblijvende kennismaking. De koffie staat klaar! Bas Huiskes directeur van Autobedrijf Huiskes Parallelweg 5, 5349 AD OSS 0412-634006 0412-645280 info@autohuiskes.nl

Bennie van Zandvoort, Van Zandvoort Legal: ‘De Outlander is een fijne auto, fiscaal zeer interessant, ruim, en ook voor de wintersport perfect. Ik heb voor Huiskes gekozen omdat ik Bas Huiskes heb leren kennen binnen het Osse netwerk als een prettige en eerlijke vent. Het bedrijf is erg betrokken en servicegericht. Met deze auto is het woon-werkverkeer tussen Lith en Oss, waar in september ons advocatenkantoor zijn intrek zal nemen in de Bergoss villa, verantwoorder, groener en duurzamer. En dat is één van de speerpunten in mijn bedrijfsvisie.’

Pascal van Mun, Van Mun Advies: ‘Ik heb gekozen voor de Outlander, omdat het een prachtige ruime SUV is. Het is een familie en zakelijke auto, die ook nog eens goed is voor het milieu (en de portemonnee). Dat past perfect binnen onze visie op MVO! We hebben de auto bij Huiskes gekocht, omdat hij betrokken en gedreven is. Ook de klantgerichtheid en de service zijn prettig & goed!’

Harm van der Pas, Van der Krabben makelaardij: ‘De keuze voor een Mitsubishi Outlander PHEV was voor mij snel gemaakt. Naast het maatschappelijk verantwoord ondernemen bespaart de auto enorm in kosten, wat voor mij bijzonder voordelig uitpakt. Daarnaast vind ik het een representatieve auto waar ik prima mee naar klanten kan. Als Oss’ bedrijf streven wij ernaar om onze ‘eigen boodschappen’ zoveel mogelijk binnen Oss te doen. Autobedrijf Huiskes heb ik als zeer prettig en professioneel ervaren met een hoog servicegehalte. Zij functioneren net als ons als een winnend team en zijn zeer klantgericht.’ Dus een match!

Ghislaine Monchen, WIJN VAN CAVE: ‘Mijn kerstcadeau 2013 was de Outlander PHEV. Nu, drie maanden verder, kan ik stellen dat de auto aan al mijn verwachtingen voldoet: Veiligheid en rijgedrag; prima Elandproef! Zuinigheid; ik rijd veel lokaal, dus vaak 100% elektrisch. Ruimte; voor mijn bedrijf WIJN VAN CAVE schuif ik er zo 30 dozen wijn in. Bijzonder; ik had nooit gedacht als vrouw met mannen nog eens over autotechniek te praten. Heel fijn; De prettige snelle service en goede informatie van Autobedrijf Huiskes. Mitsubishi Outlander, prima keuze dus.’


Sjoerd de Vocht


In Beeld

‘Geen enkel schot is hetzelfde’ Om zijn jonge hond te laten wennen aan harde geluiden, ging Sjoerd de Vocht, eigenaar van Taxi de Vocht in Ravenstein, zo’n twintig jaar geleden voor de eerste keer naar de schietbaan van Eric Swinkels in Boekel. Daar raakte hij vervolgens in de ban van het kleiduivenschieten. “Binnen een jaar ben ik lid geworden van Kleiduivenschietvereniging De Vosdeel en een jaar later kon ik met een vergunning mijn eigen wapen aanschaffen.”, vertelt Sjoerd. “Het mooie van kleiduivenschieten is dat iedereen het kan doen. Zelfs mensen van achter in de zeventig, die in een rolstoel zitten, schieten nog bij onze vereniging.” Taxi de Vocht bestaat al sinds 1938. “In die tijd hebben wij een goede reputatie opgebouwd in de regio”, zegt Sjoerd de Vocht. Hij is samen met zijn moeder eigenaar van het bedrijf. “Wij verzorgen onder andere particulier, zakelijk, luchthaven- en rolstoel- en zittend ziekenvervoer. Deze takken van sport zijn onze specialismen. Daarbij zorgen wij voor een correcte service en luisteren wij naar de behoeften en wensen van onze klanten”, legt hij uit. In zijn vrije tijd beoefent Sjoerd een andere sport: kleiduivenschieten. “Het mooie van kleiduivenschieten is dat geen enkel schot hetzelfde is. Je hebt in de buitenlucht ook altijd te maken met de weersomstandigheden. Soms staat er wind en regent het, een andere keer is het vrijwel windstil en schijnt de zon. Dat maakt deze sport zo dynamisch. Daarbij is Schietbaan Swinkels een gezellige vereniging waar iedereen gelijk is. Het maakt niet uit of je bouwvakker of jonkheer bent. Iedereen voelt zich thuis bij de club.” Hij benadrukt dat niet iedereen zomaar een wapen in huis mag houden. “Je moet onder meer elk jaar regelmatig oefenen en ook niets op je kerfstok hebben, want anders krijg je geen vergunning van de politie. Daarnaast draag ik tijdens het schieten ook altijd een schietvest, waarin ik mijn patronen makkelijk kwijt kan. En verder behoren ook een schietbril en gehoorbeschermers tot de standaarduitrusting.” De Vocht neemt ook regelmatig aan wedstrijden deel. “Daarbij schieten wij overigens alleen op schijven van klei en niet op wilde dieren. Ik wil ook absoluut niet geassocieerd worden met de jacht op wilde dieren. Maar het schieten op kleiduiven vind ik wel heel leuk. Dat is voor mij een mooie uitlaatklep en manier om te ontspannen.”


BLOEMEN VAN VAN HAEREN Ravenstein Telefoon 0486 462970 www.bloemenvanvanhaeren.nl


Ondernemer aan het woord

Roderik van Heerbeek, commercieel manager van Van den Broek Systemen

‘Voor ons telt niet alleen het eindresultaat’ In de media gaan steeds vaker geluiden op dat de economie weer aantrekt, dat het met bedrijven weer de goede kant opgaat. Van den Broek Systemen is één van de bedrijven waar ook de afgelopen jaren goed zijn verlopen. “Het gaat nog steeds prima met het bedrijf, beter dan menigeen in deze branche. Hoe dat kan? Door ons brede palet aan diensten,” stelt Roderik van Heerbeek, commercieel manager van Van den Broek Systemen. “Op basis van vraagstukken van onze klanten leveren wij de meest moderne systemen.” Van den Broek Systemen is een totaalinstallateur voor elektrotechnische systemen en gespecialiseerd in beveiligingstechnieken en telecommunicatie. Een grote verscheidenheid aan diensten, met maar één aanspreekpunt. Het bedrijf bedient klanten uit het midden-en kleinbedrijf, de zorgsector en de industrie in de driehoek Oss, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Een deel van de klanten komt bovendien uit het Amsterdamse havengebied. Van Heerbeek: “Onze corebusiness is het installeren en onderhouden van beveiligingssystemen. Wij integreren alle bestaande technieken waardoor comfort, veiligheid en kostenbesparingen op een hoger niveau wordt gebracht. Het proces vooraf is heel belangrijk, we bekijken wat de wensen en eisen van de klant zijn: wat wil hij precies opgelost hebben? Samen bepalen we welk

beveiligingssysteem het meest geschikt is, zowel in het pand als rondom het terrein. Door camerabewaking te integreren met andere beveiligingssystemen, zoals een inbraakdetectie installatie, haalt men optimaal rendement uit het cameratoezicht.” Hij vervolgt: “Voor ons telt niet alleen het eindresultaat. Wij leveren kwaliteit, houden ons aan de gemaakte afspraken. Dat is voor ons heel normaal, maar wij merken toch wel dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is.” Lean-methode De goede resultaten van Van den Broek zijn volgens Roderik van Heerbeek voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de medewerkers. “Zij zijn zeer gekwalificeerd en gemotiveerd. Wij werken volgens de Lean-methode. Deze methode is gericht op het verbeteren van de winstgevendheid van een bedrijf door het tegen gaan van verspilling en het centraal stellen van de klant. Wij maken uiteraard veel gebruik van internettechnologie en de ontwikkelingen op ons vakgebied volgen elkaar snel op. Je moet alles goed in de gaten houden, hacken is bijvoorbeeld een serieus probleem. Wij werken veel samen met andere bedrijven om veiligheidslekken boven tafel te halen.” www.vandenbroek-oss.nl


NIEUW IN OSS!

THE COLOR STORE AUTOLAKSPECIALISTEN

HÉT ADRES VOOR AUTOLAKKEN, LEDERVERVEN EN SPECIAL PAINTS THE COLOR STORE is dé autolakkenspecialist voor OSS en omstreken! Daarnaast hebben wij alle overige benodigdheden op voorraad. Alle kleuren zijn klaar terwijl u wacht, en verkrijgbaar vanaf 100ML of in spuitbus. Door computermeting kunnen wij elke kleur EXACT voor u reproduceren! Dat meten is trouwens gratis, evenals de koffie! PALESTRINASTRAAT 13A, 5344 AA OSS TEL: 0412-480545

WWW.THECOLORSTORE.NL AUTOLAKKEN? DAN MOET U TOCH ÉCHT EVEN NAAR OSS!

Lokale aandacht... Wereldwijde ondersteuning. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. Kennis van zaken en maximale inzet van ons regionale team en wereldwijde netwerk. Dat mag u van ons verwachten! Obrechtstraat 43f. Postbus 266, 5340 AG Oss T 0412 63 20 70 • oss@hlb-van-daal.nl

Ondernemend, net als u

www.hlb-van-daal.nl

HLB Van Daal & Partners is gevestigd in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden, Veghel en Waalwijk.


Hoe is het nu met?

Zonder plan, maar mét een visie Frank Jansen had al langer interesse in de Osse Pauluskerk. Tussen de projectontwikkelaars van het eerste uur speelde hij echter geen rol. Maar toen zij afhaakten, greep hij zijn kans: binnen vijf dagen was hij de nieuwe eigenaar van het markante gebouw. Zonder plan, maar mét een visie doet hij nu wat hij écht leuk vindt. Frank Jansen kent Oss goed. In 2012 nam hij na jarenlange dienst afscheid als directeur van autobedrijf Hendriks: een commerciële functie dus. Na een korte periode van rust nam hij een beslissing: hij zou alleen nog maar doen wat hij leuk vond, sámen met alleen maar leuke mensen. Het resultaat zie je terug in de bonte mix van maatschappelijk betrokken en creatieve ondernemers in de Pauluskerk. Geen plan “Ik heb niet de logische weg gevolgd na mijn aankoop”, vertelt Jansen. “Eigenlijk was het een impulsaankoop; ik had niet echt een plan. Het enige wat ik wist, was dat ik alleen nog maar léuke dingen wilde doen mét leuke mensen. Inderdaad: dat kan ik niet vaak genoeg zeggen, ha ha! De precieze invulling zou later wel volgen. Dat wil niet zeggen dat ik maar wat doe. Integendeel: ik maak bewuste keuzes. Ik wil – samen met anderen – creatieve en ondernemende mensen op weg helpen zonder dat de omwonenden daar last van hebben. En dat op een duurzame manier.” Delen is het nieuwe hebben Jansen gaat verder: “Uiteindelijk moet de Pauluskerk rendabel worden, maar daar kan ik gelukkig wat tijd voor nemen. Ik vind het op dit moment veel belangrijker dat deze club elkaar helpt en inspireert. Wat dat betreft breekt er een nieuwe tijd aan: jongeren generaties geloven veel meer in delen dan in hebben. Niet alleen in materiele zin, maar ook in intellectuele zin: het delen van kennis. Weet je wat ik ook zo verschrikkelijk vind? Dat er zoveel wordt weggegooid. Zonde. Dat moet ánders.” Verregende gek “De Pauluskerk heeft een monumentenstatus”, benadrukt Jansen. “Dat betekent dat je moet overleggen met de Monumentenkamer en met de gemeente. Die ambtelijke organisaties werken vooral met tekeningen en plannen. Maar ja, ik had geen plan én geen tekening. Dus daar ging ik weer: voor de zoveelste keer op mijn fiets door de regen om mijn ideeën uit te leggen. Ze zullen wel gedacht hebben: daar is hij weer, die verregende gek met dat rugzakje. Mijn architect zei tegen me: je bewandelt niet de meest voor de hand liggende weg, maar we komen er wel. Mét een visie, maar zonder een plan.”


‘Niet de computer, maar software en diensten maken het verschil’ Serge van Isterdael en Philipp Müller studeerden samen technische informatica aan de Fontys Hogeschool. Daarna gingen ze allebei hun eigen weg, maar bleven ze contact houden. Tien jaar geleden besloten ze om samen hun eigen bedrijf Solid IT Solutions te starten. “Wij richten ons daarbij helemaal op IT-oplossingen voor het Midden- en Klein Bedrijf”, vertelt Serge van Isterdael. “Ons doel is om de software en diensten en platformen van grote bedrijven ook toegankelijk te maken voor MKB-bedrijven.” De keuze om zich helemaal te gaan richten op MKB-bedrijven hadden Philipp en Serge snel gemaakt. “We merkten duidelijk dat er een gat zat tussen de lokale computerwinkel en de grote automatiseringsbedrijven”, legt Philipp Müller uit. “Daar hebben wij met Solid IT Solutions op ingespeeld. Wij hebben niet de ambitie om uit te groeien tot een heel groot bedrijf. Onze bedrijfsfilosofie is er op gericht om langdurige relaties op te bouwen met klanten en eerlijke prijzen te rekenen voor onze dienstverlening. Vaak komen wij voor de eerste keer in contact met bedrijven om problemen met het netwerk op te lossen. Daarna proberen we een langdurige relatie op te bouwen. Wij willen meedenken met onze klanten over hoe we IT kunnen inzetten in hun bedrijf om de zaken optimaal te laten functioneren. In de meeste gevallen gaat het daarbij om maatwerk, maar dat maakt de uitdaging voor ons alleen maar groter.” Microsoft-producten De dienstverlening van Solid IT Solutions is onderverdeeld in vier kerncompetenties: Infrastructuur, Online diensten (Cloud oplossingen), Business Solutions en Software Development. Voor elk van deze competenties heeft het bedrijf een duidelijk diensten- en productenpakket samengesteld, dat afzonderlijk en in samenhang met elkaar toegepast kan worden. Solid IT Solutions is Microsoft Small Business Silver Partner en Microsoft Cloud Accelerate Partner.

28

Serge van Isterdael: “Wij werken bewust veel met Microsoft-producten, omdat zij voor nagenoeg alle IT vragen die leven binnen het MKB wel een oplossing bieden. Ondernemers hebben vaak wel de behoefte, maar niet de tijd om zich te verdiepen in IT oplossingen om bedrijfsprocessen efficiënter en sneller te laten verlopen.” De focus ligt daarbij op technologie die voor MKB-bedrijven interessant is. “Wij werken voor bedrijven in diverse branches met netwerken tot 75 werkplekken.” Cloudoplossingen Een duidelijke verandering in de IT-branche noemen Van Isterdael en Müller de opkomst van cloudoplossingen. “De software en diensten gaan het verschil maken en niet de computer. Met de komst van cloudoplossingen komt er steeds minder infrastructuur op locatie bij klanten. Vijf jaar geleden hadden veel bedrijven nog twijfels bij de werken in de cloud. Inmiddels zijn die twijfels grotendeels weggenomen. Onze verwachting is dat over pakweg vijf jaar vrijwel iedereen via de cloud zal werken. Wel merken we dat zaken als controle en beveiliging van informatie en device management hierbij een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Gelukkig heeft Microsoft deze zaken goed op orde, waardoor wij onze klanten ook op dit gebied goed van dienst kunnen zijn.” www.soliditsolutions.nl

‘Onze bedrijfsfilosofie is er op gericht om langdurige relaties op te bouwen met klanten en eerlijke prijzen te rekenen voor onze dienstverlening’, zeggen Philipp Müller (l) en Serge van Isterdael


Het Jubileum

29 3


• Onderhoud van: kantoren, bedrijven, instellingen en scholen • Gevelreiniging • Glasbewassing Keurmerk

Venusstraat 18, 5345 LP Oss, Tel. 0412-624943, Fax 0412-650754 www.schoonmaakbedrijfvandenelzen.nl

Restaurant ’Den Uiver’

Restaurant Den Uiver is gevestigd in een boerenhoeve uit 1870 midden in het historische centrum van het stadje Megen. Anders dan het jaartal doet vermoeden is het een zeer eigentijds restaurant met een warme, moderne uitstraling, een eigentijdse menukaart waarin de seizoenen duidelijk herkenbaar zijn en natuurlijk een met zorg samengestelde wijnkaart. Voor na het diner beschikken wij over een leuke koffiekaart en een exquise collectie digestieven. Ook voor bruiloften, recepties en presentaties bieden wij u ideale faciliteiten. U en uw gasten kunnen gratis parkeren op het plein voor ons restaurant.

Restaurant ’Den Uiver’ Torenstraat 3

De perfecte attentie voor uw medewerkers

5366 BJ Megen

en zakenrelaties.

Tel. 0412 - 462548

Den Uiver Dinerbon! Van een Dinerbon

www.denuiver.nl

met waarde tot een volledig verzorgd diner


Jack van Lieshout Column

Dienstbaar zijn loont

Wat bezielt een consument om van zijn comfortabele bank op te staan, zijn knusse huis te verlaten, zich in de verkeersdrukte naar de stad te begeven, hierbij wachttijden bij de spoorwegovergang en tal van stoplichten voor lief te nemen, om vervolgens een parkeerkaartje te kopen en daarna in de regen naar een winkel te haasten om daar door een chagrijnige caissière van zijn geld te worden afgeholpen? Er is toch internet! Nee, hoor! Een consument wil ook wel eens naar buiten, de filevorming in de stad Oss is betrekkelijk, de trein passeert maar een paar keer per uur de spoorwegovergang, stoplichten staan ook vaak op groen, het afrekenen van parkeergeld kan overal in het centrum met een app dus betaal je nooit teveel en het regent hier natuurlijk ook niet altijd, integendeel zelfs. Maar het allerbelangrijkste: de persoonlijke bediening, het advies en de service in de winkels trekt de consument van zijn bank.

Goede ondernemers én hun personeel zijn dienstbaar. Tijdens het succesvolle symposium “Naar de stad? Centrum Oss!”, dat onlangs werd gehouden, kwam het thema dienstbaarheid uitgebreid onder de aandacht. Marketingstrateeg Paul Moers nam de 130 aanwezigen op humoristische wijze mee in heel concrete stappen hoe dienstbaar zijn vanuit de onderneming kan worden gestimuleerd. Dat dienstbaar zijn het nieuwe goud is omdat klanten weer serieus genomen willen worden, illustreerde Moers door de aanwezigen ook met enkele conclusies uit het Nationaal Klantbelevingsonderzoek van Tele Train te confronteren: 27 procent van de klanten is niet tevreden over de klantgerichtheid, 27 procent voelt zich niet of nauwelijks welkom geheten en 42 procent voelt zich niet gewaardeerd. Werk aan de winkel! Op maandag 23 juni 2014 krijgt het symposium een vervolg.

Logistieke ambities krijgen gestalte Ruim 180 logistieke ondernemers, vertegenwoordigers van overheid en onderwijs kwamen onlangs naar Veghel voor het congres Logistiek Verbindt. Tijdens het congres, georganiseerd door logistiek platform Vijfsterren Logistiek, werd het startsein gegeven voor een viertal samenwerkingsprojecten om de regio Noordoost-Brabant verder te positioneren als logistieke hotspot. Ook ondertekenden De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de NHTV een overeenkomst waarin een nauwe samenwerking op het gebied van logistiek wordt bezegeld. CEO Frank Verhoeven van Vos Logistics trapt het congres af met een inleiding over de Stuurgroep Vijfsterren Logistiek. De voorzitter vertelt de aanwezigen over de logistieke kracht van de regio Noordoost-Brabant en de totstandkoming van het samenwerkingsverband. Onder de noemer Vijfsterren Logistiek werken de lokale samenwerkingsverbanden Platform Logistiek Noordoost-Brabant (PLNOB), Logistiek Platform ‘s-Hertogenbosch (LPsH) en het Logistiek Platform Oss (LPO) samen om de regio Noordoost NoordBrabant verder uit te bouwen als Logistieke Hotspot.

aan alle kenmerken van een hotspot. Zo zijn er zijn meerdere concentraties van logistieke dienstverleners en verladers van internationale allure gehuisvest, er is goede infrastructuur aanwezig in alle modaliteiten en de logistieke knooppunten zijn goed bereikbaar. Ook zijn er gronden en panden beschikbaar, overheid (provinciaal, regionaal en lokaal) en onderwijs werken mee en er is personeel beschikbaar. Daarmee is Noordoost-Brabant bijzonder geschikt voor verdere groei: een toplocatie voor bedrijven in de logistieke sector en bedrijven voor wie efficiënte logistiek bepalend zijn.” Vlnr: Rien Geurts, Frank Verhoeven en Karel de Jong

Volgens Verhoeven heeft Noordoost-Brabant potentie om uit te groeien tot hotspot op het gebied van logistiek. “Deze regio voldoet

31


Leen en Bertus van Schorem Haarsnijder en Barbier:

‘Als je een paar ballen hebt, ben je welkom’ Normaal gesproken gaat Peter Taylor Parkins, algemeen directeur van Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, voor de rubriek Taylor Mates versus … altijd op bezoek bij een ondernemer in de regio. In deze publicatie maakt hij hierop een uitzondering. In deze uitgave een interview met Leen en Bertus van Schorem Haarsnijder en Barbier gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg in……. Rotterdam. Deze twee kappers wisten hun vrouwvrije kapperszaak in drie jaar op te bouwen tot een zaak met wereldwijde bekendheid.

“De adviseur van de Kamer van Koophandel verklaarde ons voor gek, toen wij hem vertelden over ons plan voor de kapperszaak die wij wilden gaan opzetten”, herinnert Bertus zich nog maar al te goed. “Ons idee was om een kapperszaak op te zetten met de naam Schorem, waar we twintig kapsels knippen en waar geen vrouwen worden toegelaten. Ook krijgen onze klanten gratis bier bij het knippen en draaien we vooral Rock and Roll muziek. De adviseur zei ons dat we ons geld beter maar meteen op straat konden gooien.” Ondanks dit negatieve advies besloten Leen

en Bertus hun plannen toch door te zetten. Maar goed ook, want in de afgelopen jaren is Schorem Haarsnijder en Barbier uitgegroeid tot een zaak met wereldfaam. De twee ondernemers verwierven bekendheid via radio en televisie en waren onder meer te gast bij TV Rijnmond, Cappuccino en hadden zelfs een eigen uitzending bij De Wereld Draait Door. Leen: “Het is ongelofelijk. Mensen staan buiten in de rij te wachten. Klanten hebben het er zelfs voor over om hier vijf uur te wachten alvorens ze aan de beurt zijn om zich bij Schorem te laten knippen.” Peter Taylor Parkins sprak


Taylor Mates versus…

binnen staan en wilden gewoon lekker ons werk doen. Verder geen gezeik. Dat ging precies twee dagen goed, maar toen werd het al meteen zo druk dat we het werk nauwelijks aan konden.” Leen vult aan: “In het wereldje ging het als een lopend vuurtje rond dat wij ons toelegden op het knippen van kuiven en andere rockkapsels en dat er gratis bier gegeven werd onder het knippen. Daardoor ontstonden er al snel wachtrijen bij ons voor de deur. Wij hadden niet verwacht dat het zo enorm zou aanslaan.”

een man aan op de stoep, die speciaal uit Antwerpen was gekomen om door Schorem geknipt te kunnen worden. Ook hij had een wachttijd van ruim drie uur, want reserveren is er niet bij. Rockkapsels Bertus en Leen leerden elkaar kennen in Maastricht, waar Leen destijds samen met zijn broer een kapsalon had geopend. Bertus: “Ik zocht op dat moment werk en ben toen bij hen binnengelopen. Dat klikte direct, want we hebben allebei Rock and Roll in ons bloed. Zij konden me op dat moment niet aan een baan helpen, maar daarna zijn we wel altijd contact blijven houden.” Drie jaar geleden ontstond het idee om te starten met Schorem Haarsnijder en Barbier. Peter Taylor Parkins is benieuwd wat de gedachte achter de kapperszaak is. “We zijn een zaak begonnen waar we zelf ook het liefste heen zouden gaan als we geknipt moeten worden”, vertelt Bertus. “Wij hadden hier twee stoelen

Internationaal Ook internationaal maakt Schorem inmiddels naam. De T-shirts van Schorem en de posters met The Barbershop Classics worden van Australië tot Azië verkocht. Daarnaast zijn Leen en Bertus bezig om ook een lijn met haarverzorgingsproducten op de markt te brengen. Inmiddels werken er vijftien kappers bij het bedrijf. Waar selecteren Leen en Bertus hun personeel op, wil Taylor Parkins weten? De reden waarom hij dit vraagt, is omdat de mensen die er werken hetzelfde karakteristiek charisma hebben als de beide heren. “Wij kijken vooral naar het karakter en de uitstraling”, zegt Bertus. “Het knippen leren we ze hier wel. Kappers willen hier overigens maar wat graag aan de slag. Onze eerste advertentie van drie jaar geleden leverde zeven reacties op, maar twee jaar later kregen we ruim 230 reacties op een advertentie.” De kapperszaak is inmiddels druk bezig om uit te breiden. Binnenkort verhuizen ze naar de overkant van de Nieuwe Binnenweg, waardoor het aantal stoelen wordt uitgebreid

van zeven naar dertien stoelen. In hun huidige pand komt een academy, waar mannen en vrouwen zich kunnen laten bijscholen in het barbiersvak. Peter Taylor Parkins wil tot slot weten waarom er geen vrouwen worden toegelaten in de zaak. Bertus: “Begrijp ons goed, wij zijn gek op vrouwen. Maar wij zijn van mening dat iedere man recht heeft op een plek waar hij even zichzelf kan zijn. Bij ons in de zaak kan dat.” Leen vult aan: “Als je een paar ballen hebt, ben je welkom. Anders niet. Zo simpel is het.”

Tot slot reageren Bertus en Leen kort op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hen voorlegt: Waarom Schorem van Rotterdam is: ‘Omdat Schorem net als Rotterdam niet van gelul houdt, het is wat het is’ One of our favorite songs: ‘Working Man door Bob Wayne en Hank III’ Ons mooiste compliment ooit: ‘Gekopieerd worden’

Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, is een professioneel en onafhankelijk verzekeringsintermediair voor bedrijfsleven en particulier. In Taylor Mates versus... gaat men elke uitgave van Bedrijvig Oss in gesprek met een ondernemer uit de regio. Alle publicaties zijn na te lezen op www.taylormates.nl.


Al 12,5 jaar een vertrouwd gezicht!

Ook zakelijk gezellig!

Koffie

Borrel

Lunch

Diner

Heuvel 40 Oss | 0412 47 21 84 | www.la-colline.nl facebook.com/lacollineoss

Accountants Belastingadvies (Loon)administraties Overnamebegeleiding FinanciĂŤle Planning Obrechtstraat 21, 5344 AT Oss

Tel. 0412-630695 www.bonnetenpartners.nl


Onder de loep

Pvc vloer wordt steeds populairder Kantoren, scholen, instellingen of particulieren, Lukken Projecten in Oss voorziet ze allemaal van de juiste vloer. Sinds kort is het bedrijf ook dealer van de merken M-Flor en Design Flooring. Beide merken zijn toonaangevend op het gebied van pvc-vloeren. Het grootste gedeelte van de werkzaamheden van Lukken Projecten is het leggen van vloeren, van marmoleum vloeren, gietvloeren, PU Coating, PVC, Novilon, karpetten tot tapijten. “Steeds meer mensen kiezen echter voor een pvc vloer”, weet Willie Hoefnagel, eigenaar van Lukken Projecten. ‘Dat is ook niet verwonderlijk, want het is een vloer met veel mogelijkheden. De stroken zijn gemaakt van dunne kunststof, gemakkelijk te leggen en verkrijgbaar in alle denkbare printen en kleuren. Er zijn zelfs printen die eruit zien als echte houten planken. Pvc vloeren zijn verder erg sterk en onderhoudsarm. ”

sporthallen en productie ruimtes. Voor mensen met allergische klachten die graag tapijt willen in plaats van een harde vloer, zijn de tapijttegels Airmaster van Desso zeer geschikt. Door de speciale manier van weven blijft het stof in de vloertegels zitten; de concentratie fijnstof in de lucht is daardoor veel lager dan bij harde vloeren of zelfs een standaardtapijt. Lukken Projecten levert een totaalpakket, dat wil zeggen dat klanten hier ook terecht kunnen voor allerlei soorten raamdecoraties, van rolgordijnen, jaloezieën, inbetweens tot vitrages. Achter de showroom is een naaiatelier waar stoelen en banken een tweede leven krijgen en zo weer jaren mee kunnen. www.lukkenprojecten.nl

Geluiddempend Naast pvc vloeren levert het bedrijf ook rubberen vloeren. Deze duurzame vloeren zijn verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren en hebben bovendien het voordeel dat ze geluiddempend en enigszins verend zijn. Ze worden dan ook veel gebruikt in scholen,

‘Een goede wijn-spijs combinatie is belangrijk’ Als je uit eten gaat, hoort daar in veel gevallen een lekker glas wijn bij. Maar niet elke wijn past bij elk gerecht. Vasco van den Eertwegh van Vascovins, importeur en groothandel van Europese wijnen, ziet het dan ook als zijn taak om de horecaondernemers hierin te adviseren. “Ik ben van huis uit kok en heb in binnen- en buitenland in restaurants gewerkt. Ik weet waar ik het over heb, ik spreek de taal van de horeca”, stelt Vasco van den Eertwegh. Hij weet als geen ander hoe belangrijk een goede wijn-spijs combinatie is. “Als ik bij een klant kom, kijk ik naar het concept van zijn zaak, op welk publiek hij zich richt en wat er op de menukaart staat. Als dat geïnventariseerd is, kan ik een goed advies over de wijnen geven, zowel de huiswijnen als de wijn op de kaart.” Van den Eertwegh is van mening dat als een restaurateur de menukaart wisselt hij ook de wijnkaart zou moeten aanpassen. “Het is ook belangrijk dat het bedienend personeel de gasten een passend wijnadvies kan geven. Ik geef om die reden ook trainingen aan medewerkers, onder andere door uitgebreide proeverijen te houden, met gerechtjes uit de keuken erbij. Op die manier geef je inzicht in wat wijn met eten doet.”

Kunst in Kistje Wijn is ook een geliefd (relatie)geschenk. Vaak is dat om mensen voor iets te bedanken. Wat er naderhand overblijft, is alleen een lege fles. Daarom heeft Van den Eertwegh het concept ‘Kunst in Kistje’ bedacht. “Wijn wordt in het kistje gecombineerd met een kunstobject. Zo creëer je een heel persoonlijk geschenk met een passende boodschap én een blijvende herinnering.” www.vascovins.com


De toekomst van de retail

De ongrijpbare consument, of toch niet? Wie om zich heen kijkt ziet het: leegstand in winkels. En het grijpt vooralsnog om zich heen. Is het proces te stoppen? De retail ontwikkelt zich in een snel tempo. Kopen op internet is een alternatief geworden voor de plaatselijke winkel met een beperkt assortiment. Dat vraagt om nieuw inzicht en snel schakelen door winkeliers. Verhoudingen veranderen nu de consument steeds ongrijpbaarder lijkt te worden. Welke eisen worden gesteld aan ondernemers om ervoor te zorgen dat hun bedrijf toekomstbestendig is? Een kwintet specialisten wisselt ervaringen en meningen uit. Wie op de deurbel blijft wachten, heeft de noodklok niet horen luiden. Maar volgens het vijftal gaan online en offline juist prima samen. Heeft de fysieke winkel nog overlevingskans tegenover online verkoop? Jack van Lieshout, centrummanager Oss, bijt het spits af: “Ik wil het omdraaien: de webshop is kansloos zonder fysieke winkel. De consument wil clicks én bricks. Tijdens die acht uur overdag

willen ze fysieke binding en advies. Ik voorzie wél dat winkels kleiner zullen of kunnen worden. Dat vereist omschakeling van je personeel. Samen met de klant achter de terminal een artikel bekijken dat niet in de winkel ligt... dat is een waardevolle aanvulling.” “Winkels kunnen zich juist nú onderscheiden”, is de mening van Gert Jordaans, horecaondernemer van La Colline, De Bodega en De Nieuwe Wereld. “Via recensies op internet krijg ik véél sneller en eerlijker reacties van de consument over mijn producten en mijn bediening. Daar kan ik vervolgens wat mee doen.” Peter ter Horst, van de damesmodeketen Ter Horst Van Geel, deelt die mening: “Die webshop is juist een verlengstuk van de winkel. Feit is dat wij de afgelopen in ons investeringsschema sterk hebben ingezet op digitalisering. Wil een klant een maat die ik niet heb, dan kan ik die bestellen. Of we bekijken online een andere kleur. De klant kan het product thuis bezorgd krijgen, maar vaak wordt er voor gekozen om het op te halen. Die winkel blijft dus trekken.”


Rondetafelgesprek

Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss: “Sommige producten zullen ook in de toekomst via internet verkocht blijven worden. Dat is niet erg, maar ik ook hoop dat het winkeliers prikkelt om bijvoorbeeld langer open te blijven. Winkeliers moeten zich ook aanpassen aan het gewijzigde gedrag van inwoners als het gaat om hun dagindeling.” Dirk van Beurden, van RSP Makelaars in bedrijfsruimten, blijft ook geloven in de fysieke winkel. “Internetwinkels zoeken steeds vaker contact met fysieke winkels (Zalando/Wehkamp) en de bestaande retailers kunnen profiteren van online shops (Ahold versus Bol.com).” Hoe integreer je on- en offline in een stadscentrum? “Je zult moeten, daar gaat het om. Met een kleine online-winkel ben je moeilijk te vinden op internet, maar je ziet óók, zoals gezegd, dat grote internetjongens er juist weer fysieke winkels bij gaan nemen”, aldus Dirk van Beurden. Gert Jordaans: “Met internet kun je jezelf veel beter profileren. Oss als geheel zou daar in de marketing beter gebruik van moeten maken. Zo krijg je een kruisbestuiving tussen je uitingen online, die je offline vervolgens waar moet maken. Het internet is een gigantisch marketinginformatiesysteem. Wie bij ons op reservering komt eten en/of drinken, krijgt

Jack van Lieshout, centrummanager “Probeer als Oss zo snel mogelijk dat theater, die bibliotheek, die bioscoop en dat museum in het centrum van je stad te krijgen. Dat ontbreekt er nu nog aan. Die ruimte is er op de Wal. Wat je wilt is immers meer traffic en hiermee halen we een breder publiek in huis. Dat maakt Oss levendiger.”

automatisch een enquête, die online ingevuld kan worden. Waardevolle informatie.” Jack van Lieshout noemt het voorbeeld van een webshop in trendy speelgoed, die online startte en inmiddels bij een andere bestaande winkelier in het centrum van Oss een uitgiftepunt heeft. De zaken gaan uitstekend. “Zo hebben wij zelf ook onze webshopcentrumoss.nl gelanceerd. Dertig ondernemers zitten er inmiddels op. De deelnemende speelgoedwinkel, een andere dan die ik zojuist noemde, haalde direct al in het eerste jaar een enorme omzet, en het mooie was: tachtig procent ervan kwam van buiten Oss.” Peter ter Horst beaamt dit: “Ook wij nemen een toestroom van klanten naar de winkel buiten ons verzorgingsgebied waar.” Ook de gemeente kent de waarde van online diensten. Hendrik Hoeksema: “Veel dingen kunnen via internet geregeld worden. De klant wordt sneller geholpen en het bespaart kosten.” Leegstand: een tijdelijk probleem of een structurele verschuiving? “Tijdelijk”, hoopt Dirk van Beurden. “Dit zal voor het kernwinkelgebied niet structureel zijn, maar in de aanloopstraten zie je wel verschuivingen. Het totaal aantal winkels zal afnemen, daarom zou ik willen adviseren: hou het centrum compact. >>>

Gert Jordaans, horecaondernemer “Zoek interactieve verbindingen, overal waar mogelijk. Probeer beleving neer te zetten. Want dat is wat het winkelend publiek wil. Stuur aan op herhalingsbezoek. Een bezoek aan Oss hoeft niet eenmalig te zijn, we hebben immers zoveel meer te bieden. Maar dat moet de consument wél weten.”


Peter ter Horst, modeondernemer “Zie je winkel als een theater. Wij organiseren regelmatig events en andere bijeenkomsten of marketingacties. Dat moet je het hele jaar door vol zien te houden. Dáár zit jouw meerwaarde als fysieke winkel. Blijf je publiek constant verrassen en zoek de samenwerking met collegaondernemers.”

>>> Je ziet teveel winkelcentra die de afgelopen decennia wat zijn uitgewaaierd.” Jack van Lieshout: “Het heeft helemaal niet zo erg te zijn als die ene winkel in een aanloopstraat verdwijnt of verplaatst wordt: als je daarmee het wonen kunt opwaarderen, wordt de kwaliteit van de wijk alleen maar verbeterd.” Volgens Hendrik Hoeksema is een compact centrum ook de wens van de gemeente Oss. “De gemeenteraad heeft onlangs het bestemmingsplan voor het centrum vastgesteld. Daarin zijn de detailhandelsbestemmingen niet verder uitgebreid en op sommige plekken beperkt.” Hoe denkt de vastgoedmarkt de veranderingen in retail op te kunnen vangen? Hoe zit het met het financieringsvraagstuk? De wethouder hekelt het feit dat winkeliers weinig speelruimte hebben. “Ze willen in de huidige situatie niet voor drie jaar ineens een huurcontract aangaan, maar liever van jaar tot jaar. De huren zijn te hoog.” De makelaar verdedigt: “Maar die huren kúnnen niet zomaar omlaag als er financiering op het pand loopt. Een lagere huur drukt immers de waarde van het pand en dan vraagt de bank of je eerst even wilt afrekenen... De belegger kan weinig betekenen zolang de banken niet thuis geven. Er zou een nivellering in moeten komen.” Wat is de functie van een gemeente om retailers te behouden? “We willen partijen verbinden, proberen het enthousiasme voor het ondernemen in het centrum

Dirk van Beurden, makelaar “Het is ook onze taak om de stad aantrekkelijk te houden met een optimale branchering. Welke retailer past bij het pand dat we hebben? Of: vind een pand naar de wens van een specifieke retailer. Daarmee houden wij ons voortdurend bezig.”

terug te brengen”, aldus de wethouder. “De ene ondernemer is verder dan de andere. Sommige zijn conservatief in dit onderwerp. We moeten samen werken aan de promotie van Oss, vanuit een gezamenlijke visie. Die hebben we, onder meer vertaald in de Visie Dynamisch Stadscentrum Oss 2020 en het verkeerscirculatieplan.” Gert Jordaans

Hendrik Hoeksema, wethouder “De eerste taak van de gemeente is zorgen dat de basis op orde is: openbare ruimte, bereikbaarheid van het centrum, parkeren en bestemmingsplannen. Ook investeren we in nieuwe ruimtelijke projecten zoals het Fraterspark en straks als het lukt een nieuwe ontwikkeling op De Wal. Wij willen daarbij de verbindingen leggen tussen winkeliers onderling, tussen winkeliers en horeca en tussen winkeliers en evenementen.”


Rondetafelgesprek

is er blij mee: “Het ontbreekt Oss aan een visie waarmee de stad en het centrum zich kan profileren en vermarkten. Hoe kijkt een buitenstaander naar Oss? Daar kunnen we wat mee.” Wat zijn de componenten van een aantrekkelijke winkelomgeving? “Ik praat niet over een winkelomgeving; Oss heeft een verblijfsomgeving”, antwoordt Jack van Lieshout resoluut. “Het gaat om de juiste balans tussen winkels, horeca, kunst en cultuur.” Gert Jordaans sluit zich erbij aan: “Als je het hebt over hoe geweldig Den Bosch is, dan héb je het natuurlijk over het centrum. Dáár moet het kloppen. Ook bij ons.” Dirk van Beurden: “Je moet de randgemeenten aan je zien te binden.” Hendrik Hoeksema: “Dat doen we onder meer met evenementen, zoals het Fantastival. In de zomer komt het zandsculpturenfestival naar Oss. En we hebben twee jaar lang gratis wifi in het centrum mogelijk gemaakt.” Hoe belangrijk is de wisselwerking tussen horeca, winkeliers en activiteiten? “Het is de weg naar de toekomst”, stelt Peter ter Horst vast. “Winkelen heeft alles met beleving te maken. Wie kleding koopt, heeft vaak ook zin in

die kop koffie op een terrasje. Daar kun je verbindingen leggen. Als je samen zorgt voor een aantrekkelijk en op elkaar afgestemd aanbod, maak je Oss sterker. Ik ken voorbeelden van dames die hier in Oss een verjaardagsfeest vieren. Dan zijn ze een halve dag in touw met een champagneontbijt, winkelen, een goede lunch en nog iets ter afsluiting. En dat kan allemaal hier!” Dat schreeuwt bijna om een arrangement... Kan het onderwijs inspelen op de veranderingen binnen de retail? De algemene gedachte is dat onderwijs nooit zó snel kan zijn dat het de ontwikkelingen bij kan benen via de schoolboeken. Maar de pogingen zijn er wél in Oss. Op de Talentencampus probeert men onderwijs en bedrijfsleven nadrukkelijk aan elkaar te koppelen. Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met Hendrik Hoeksema via h.hoeksema@oss.nl, met Gert Jordaans via GertJordaans@la-colline.nl, met Jack van Lieshout via jackvanlieshout@centrummanagementoss.nl, met Peter ter Horst via peter@terhorstvangeel.nl of met Dirk van Beurden via d.v.beurden@rspmakelaars.nl.


EEN GREEP UIT ONS WINKEL AANBOD IN OSS

OSS HOOGHUISSTRAAT 16, 18-22

OSS, HEUVEL 6

• Commerciële ruimte in nieuwbouwcomplex De Hooghuisstaete • Hoek Oostwal-Hooghuisstraat • Aan de rand van het kernwinkelgebied • Het betreft een nagenoeg rechthoekige commerciële ruimte op de begane grond • Oppervlakte circa 850 m² bvo • Deelverhuur behoort tot de mogelijkheden • Bestemming detailhandel, horeca t/m categorie 3, dienstverlening • Huurprijs € 150 per m² per jaar te vermeerderen met BTW • Aanvaarding per direct.

• Gelegen op absolute A1 stand in het hart van het kernwinkelgebied van Oss • In de directe nabijheid van Perry Sport, I Centre, ICI Paris XL, Vodafone, Bel Company, Blokker, Jack & Jones • Het betreft een gemeentelijk monument met karakteristieke pui • Turn-key opleveringsniveau • Aanvaarding in overleg maar kan op korte termijn • Oppervlakte circa 140 m² bvo op de begane grond • Huurprijs op aanvraag.

OSS, GALERIJ 19

OSS, KAZERNESTRAAT 4-6

• Circa 90 m² turn-key winkelruimte • Gelegen in de Galerij tussen de twee hoofdwinkelstraten De Heuvel en De Wal • Voorzien van plafond, verwarming, toilet, keuken, airconditioning en alarm • Frontbreedte 6 meter • Betaalbare huurprijs van € 1.125 per maand te vermeerderen met BTW • Aanvaarding per direct.

• Circa 107 m² (nr. 4) casco winkel met 4 m1 front • Circa 186 m² (nr. 6) casco winkel met 7 m1 front • Aan de rand van het centrum • Nieuwe aluminium pui, eigen meterkast • Openbaar parkeren direct voor de deur • Huurprijs beide units € 120 per m² per jaar • Koop met bovenwoning nr. 4a (175 m²) en nr. 6a (70 m²) mogelijk • Koopprijs nr. 4 € 155.000 k.k. (excl. bovenwoning) • Koopprijs nr. 6 € 270.000 k.k. (excl. bovenwoning) • Alle prijzen te vermeerderen met BTW.

OSS, GALERIJ 21 • Circa 120 m² turn-key winkelruimte • Gelegen in de Galerij tussen de twee hoofdwinkelstraten De Heuvel en De Wal, naast MS-Mode en nabij de Intertoys • Voorzien van tegelvloer, fraaie lichtarmaturen, toilet en keukenblokje • Riant winkelfront met uitstekende etaleringsmogelijkheden van 10,4 meter • Huurprijs € 1.500 per maand te vermeerderen met BTW • Aanvaarding per direct.

OSS, BOTERSTRAAT 63 • Kantoorruimte of winkel-/praktijkruimte op de begane grond en bovenwoning • Begane grond: circa 60 m² winkel/kantoor, gang met toilet, keukenblok en patiotuin • Op de eerste verdieping nette woning met ruime woonkamer voorzien van houten vloer, erker, glas-in-lood ramen, badkamer en keuken • Tweede verdieping bereikbaar middels een vaste trap, overloop, twee ruime slaapkamers en toegang tot het dakterras • € 1.000 per maand te vermeerderen met BTW.

HET RSP RETAILTEAM, BESTAANDE UIT VIJF WINKELSPECIALISTEN, VERZORGT VOOR U: • • • • •

Aanhuur/verhuur van winkelruimten Aankoop/verkoop van winkelpanden Beleggingen Huurprijsadvisering en 303 procedures Gehele commerciële begeleiding van nieuwbouw ontwikkelingen c.q renovaties en uitbreidingen van zowel binnenstedelijke locaties, vinexlocaties, wijken buurtcentra en PDV/GDV locaties.

FA S T FO R W A R D I N Z A K E L I J K VA S TG O E D RSP MAKELAARS ’s-HERTOGENBOSCH C.V. • KONINGSWEG 66, POSTBUS 375, 5201 AJ ’s-HERTOGENBOSCH TEL (073) 64 88 750 • FAX (073) 64 88 755 • INFO@RSPMAKELAARS.NL • WWW.RSPMAKELAARS.NL


BJ Flexpartners

Merijn Abels (l) en Johan van de Veerdonk

BJ Flexpartners nieuw in Oss “Dit past bij mij!” Dát is het gevoel dat werknemers moeten hebben op de werkvloer. Door niet alleen naar cv’s te kijken maar eveneens naar de persoon, wil BJ Flexpartners ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen. Het uitzendbureau is onlangs verhuisd van Uden naar de Molenstraat 39 in Oss. Eigenaar Johan van de Veerdonk, inmiddels twaalf jaar werkzaam in de uitzendbranche, heeft het bedrijf drie jaar geleden opgezet in Uden. De onderneming groeide al snel uit zijn jasje. Vandaar dat Van de Veerdonk op zoek ging naar een nieuwe locatie. “Zo zijn we in Oss uitgekomen, waar we ons voornamelijk richten op het midden- en kleinbedrijf. Als het gaat om de wensen van de werkzoekenden, zijn we heel breed georiënteerd. Of je nu ongeschoold bent of advocaat, iedereen helpen we.” Duurzame banen Collega Merijn Abels vult aan: “Als we niet direct een vacature open hebben staan voor een enthousiasteling, gaan we bedrijven zonder vacatures benaderen. Dat leidt regelmatig tot succes.” In de meeste gevallen zorgt BJ Flexpartners voor duurzame banen. “Er wordt, ten onrechte, vaak gedacht dat je via het uitzendbureau veel kortdurende werkzaamheden verricht. Maar het tegendeel is waar. Wij hebben veel mensen al aan een vaste baan kunnen helpen. Ook relatief

oudere mensen kunnen hier prima terecht. Over deze groep wordt wel eens negatief gedacht, maar ze hebben veel werkervaring, kennis en motivatie.

‘Wij vinden dat je verder moet kijken dan diploma’s en vacatures’ Natuurlijk moet er een klik zijn tussen werkgever en –nemer en moet de persoon zich thuis voelen in de werkomgeving. Daarom vinden wij dat je verder moet kijken dan diploma’s en vacatures. Wij houden altijd onderhoudende gesprekken met betrokken partijen. Dat werpt zijn vruchten af.”

BJ Flexpartners

Molenstraat 39 5341 GA Oss 0412-745074 www.bjflexpartners.nl info@bjflexpartners.nl

41


Lilian Tan Column Het stond in mijn agenda, de tweede duurzaamheidsconferentie van de Kracht van Oss. Maar er stond nog zoveel op de agenda dat ook een hoge prioriteit had. Ik kwam halverwege binnenvallen en trof daar de raadszaal vol ondernemers die met name bespaarden op hun eigen energie.

De ambitie van Oss

Ik sloot me er gemakkelijk bij aan en langzaam maar zeker vielen mijn ogen dicht. De lange werkdagen eisten hun tol. Totdat een van de sprekers, dreigde: Ik ben een twitteraar, en straks stuur ik de mededeling de wereld in dat Oss geen ambitie heeft! Klaarwakker was ik. Een tweetal ondernemers stelde de twitteraar gerust: we doen al aan duurzaamheid en MVO maar dat hoeven we toch niet aan de grote klok te hangen?

Hè, hoe zit het met mijn ambitie voor Oss? Ik kwam tot twee ambities en ze hangen met elkaar samen. Er verdampt zoveel geld door de waardedaling van de huizen in Oss. Dat is niet nodig, mijn ambitie is Oss waardevoller te maken. De tweede ambitie is de V&D. Die plek moet grandioos worden. Ik kan daar zelf weinig aan doen behalve mensen te inspireren zoals ik zelf geïnspireerd ben door de kunstenaar Hundertwasser. Hij stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens-en milieuvriendelijke bouwwijze. Een man die een omgeving wilde scheppen waar mensen tot hun recht komen. Zo’n Hundertwassergebouw op de plaats van V&D, daar droom ik van! En dat wil ik graag aan de grote klok hangen!

Van trend naar noodzaak De Kracht van Oss vindt het belangrijk om Osse ondernemers te stimuleren hun activiteiten op duurzame wijze vorm te geven. Het congres met als thema ‘Duurzaam ondernemen, van trend naar noodzaak’ dat op 25 maart in het gemeentehuis werd georganiseerd probeerde de ondernemers er van te overtuigen dat een gezamenlijke aanpak en kennisuitwisseling hierbij behulpzaam kunnen zijn. Zo’n 120 ondernemers en geïnteresseerden keken met dagvoorzitter Yoeri van Alteren terug op de duurzame ontwikkelingen in Oss van het afgelopen jaar. Speciale aandacht was er voor onder andere Jos van den Hurk die dit jaar de titel Ondernemer van het jaar mag voeren. Een onderscheiding die hij onder meer te danken heeft aan zijn passie voor vernieuwing en duurzame oplossingen. Ook Laurens Metternich van Spectro en Marian Wagemakers van Dalco Food vertelden over hun duurzame productontwikkeling.

Lageweg: “MVO is geen hype meer, maar de norm geworden voor zakendoen in de 21ste eeuw; het is wat je van ondernemers mag verwachten. Het draait om het creëren van een optimale balans tussen mensen, milieu en winst.” Projectleider Duurzaam Ondernemen van De Kracht van Oss, Jan Smook sloot de middag af met een mooie belofte: “Die ondernemers die later dit jaar aantoonbaar resultaten hebben geboekt, komen in aanmerking voor de Osse Duurzaamheid Award waaraan een geldbedrag van 1.000 euro is gekoppeld.” Kijk voor meer informatie over de workshops op de site of stel uw vragen aan projectleider Duurzaam Dossier Jan Smook via www.dekrachtvanoss.nl

De hype voorbij Hoofdspreker was Willem Lageweg, directeur MVO Nederland. Hij liet zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen loont, ook in het MKB. Hij gaf inzicht met praktijkvoorbeelden waarin winst werd behaald door op een andere manier naar de economie te kijken.

43


Team Blox wint Trifork Innovation Award In de week van 28 maart tot en met 4 april werd in Oss het evenement Innovation in a Week, in samenwerking met OndernemersLift+ en de Kracht van Oss, gehouden met als thema ‘De Smaak van Morgen’. Vijf teams met studenten van HAS Hogeschool, ROC De Leijgraaf en Avans Hogeschool werkten tijdens Innovation in a Week aan de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en nieuwe patenten voor de food- en agrosector. Het Team Blox mocht uiteindelijk de Trifork Innovation Award in ontvangst nemen met haar modulair voedselkabinet. “Tijdens Innovation in a Week brengen wij mbo- en hbo-studenten uit verschillende disciplines samen. Zij werken in gemengde teams van studenten per team, vanuit een centraal thema aan nieuwe applicaties, businessmodellen en nieuwe patenten voor bestaande ruwe technologieën”, vertelt Robert Wit van Innovation in a Week. “In dit proces worden zij begeleid door een team van professionals met diverse achtergronden uit overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Aan het einde van de week wordt vervolgens één team als winnaar gekozen.” Wit benadrukt dat de studenten tijdens Innovation in a Week vol aan de bak moeten. “Het is keihard werken van vrijdagavond tot en met de vrijdag erop, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ook in het weekeinde. Op de eerste avond hebben de teams uitleg gekregen over het doel van Innovation in a Week. Daarna zijn zij aan de slag gegaan met het bedenken van ideeën. Op maandagochtend heeft ieder team twee ideeën voorgelegd aan een team van professionals met diverse achtergronden uit overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Vervolgens zijn zij aan de slag gegaan met de verdere uitwerking van een van deze ideeën en op de slotdag tijdens de bijeenkomst van de Smaak van Morgen heeft elk van de teams een pitch gehouden voor een team van deskundigen, die uiteindelijk een winnaar hebben gekozen.” Het concept van Team Blox ging er uiteindelijk met de Trifork Innovation Award vandoor. Het idee van Blox borduurt voort op het concept van de oude koelkast. Een Blox is een uit verschillende gekoelde of verwarmde units opgebouwde voorraadkast, waarin de verschillen-

de voedselproducten, zoals bijvoorbeeld groenten, fruit, kaas, vlees en zuivel, op een ideale manier bewaard kunnen worden. Peter Meijer, COO van softwareontwikkelaar Trifork, reikte persoonlijk de prijs uit aan de leden van Team Blox, Gijs Opheij, Berber Galema, Ilona de Kok en Ron van de Kerkhof . Trifork is een internationaal softwarebedrijf, dat naast Amsterdam onlangs in Eindhoven een tweede Nederlandse vestiging heeft geopend. Het bedrijf levert maatwerksoftware voor kleine en grote bedrijven. Meijer: “Wij zijn een veelzijdig bedrijf, dat wil meedenken met onze klanten en hun ideeën. In alle gevallen speelt ook software een rol. Daarin willen wij partijen optimaal van dienst zijn.” De COO noemt Innovation in a Week een mooi evenement. “De ideeën waar deze studenten mee komen zijn stuk voor stuk fantastisch. Het ene idee is beter haalbaar dan het andere, maar het is bijzonder wat zij in korte tijd allemaal weten te bedenken. Het is ook onwijs leuk om studenten hierbij te helpen. Belangrijk is dat zij tijdens Innovation in a Week beter leren nadenken over wat er allemaal bij komt kijken om een businessmodel op te zetten. Een volgende keer zullen zij dan makkelijker doorzetten en verder durven te gaan, omdat zij geloof hebben in hun eigen kunnen en eigen ideeën. Als Trifork willen wij hen daar graag bij helpen.” Niet alleen de leden van Blox, maar ook andere potentieel succesvolle start-ups die voortkomen uit Innovation in a Week worden de komende tijd verder begeleid. Robert Wit: “Met jonge ondernemers die uitblinken tijdens Innovation in a Week gaan wij in samenwerking met OndernemersLift+ verder om een nieuw bedrijf op te zetten. We laten hen niet alleen in dit avontuur, maar leren hen alle kneepjes van het vak. Verder helpen we hen bij het aanvragen van patenten, financiën, new business, marketing, ICT, productontwikkeling en het opbouwen van een goed team. We blijven de jonge ondernemers intensief begeleiden tot zij er klaar voor zijn om zelfstandig met hun eigen netwerk het bedrijf verder door te ontwikkelen.” Kijk voor meer informatie op innovation.in.a.week


De Smaak van Morgen


De Smaak van Morgen als inspiratiebron voor innovatie

Kracht van Oss partner van Make or Break Pitch Innovation in a Week In ROC De Leijgraaf werd op 4 april de Innovation Award uitgereikt aan het winnende team van het zevendaagse evenement Innovation in a Week. Hierin werkten vijf multidisciplinaire teams van ambitieuze studenten van HAS Hogeschool, ROC De Leijgraaf en Avans Hogeschool een week lang aan innovatieve business opportunities voor de food- en agrosector. Aansluitend werd een netwerkevenement gehouden, waarbij diverse innovatieve foodbedrijven interessante kookdemonstraties gaven. Dit alles werd mede mogelijk gemaakt door de Kracht van Oss.

Tijdens De Smaak van Morgen zijn de studententeams uitgedaagd om met innovaties te komen die voortbouwen op de industriële historie van Oss. Met succes, want bij de eindpresentatie werden door de studententeams vijf innovatieve concepten gepresenteerd, waarvan de kansrijkste vindingen worden omgezet in nieuwe bedrijven.

Het thema van deze editie van Innovation in a Week, die werd georganiseerd door OndernemersLift+ in samenwerking met Innovation in a Week en De Kracht van Oss was ‘De Smaak van Morgen’.

Vervolgens konden de aanwezigen in de keuken van ROC De Leijgraaf zelf kennismaken met innovatieve gerechten als vleesvervangers van melk, een bladerdeeg wrapje met meelwormen en vele andere spraakmakende en smaakvolle gerechten. Deelnemers aan de kookdemonstraties waren onder meer La Cocotte, Puur Pien, Duurendseind Biologisch veebedrijf, Van Roessel/ de Regte-Heijden en Loveren Proeverij en Koken.

Met dit thema wordt voortgeborduurd op de industriële historie van de regio Oss. De vleesindustrie en farma lopen immers als een rode draad door de Osse historie. Het optimaal benutten van reststromen uit de verwerking van voeding leidde in het verleden bijvoorbeeld tot het ontstaan van multinationals als AkzoNobel en Unilever.

Op 4 april werd het evenement afgesloten met een spetterende prijsuitreiking. Daarbij kwam Team Blox als grote winnaar uit de bus met een modulair voedselkabinet.


De Smaak van Morgen


Gespecialiseerd in: • vloeren; marmoleum, novilon, tapijt, coating • gordijnen; rol-vouwgordijnen, jaloezieën, lamellen • meubelstoffering; fauteuils, stoelen, bankstellen

Driek van Erpstraat 46 5341 AM Oss Tel. +(31) 412 - 636507 Fax +(31) 412 - 651463 lukken_projecten@hetnet.nl www.lukkenprojecten.nl

All supplies, smart engineering Begra levert alle materialen voor de inrichting van uw magazijn. Ook kunt u bij ons terecht voor ontwerp én realisatie van slimme totaalconcepten. We kennen de eigenschappen van alle systemen en zijn goed op de hoogte van de vereisten op het gebied van veiligheid en efficiency. Snel en gemakkelijk bestellen kan telefonisch of online. Maar we zijn ook altijd bereikbaar voor een persoonlijk advies.

Begra Magazijninrichting b.v. \ IJsselstraat 9-13 \ 5347 KG Oss \ Nederland Tel: +31 (0)412 667650 \ Email: info@begra.nl

www.begra.nl


Ondernemer aan het woord

Tjay Tan (l), John Schuurmans en Luuk van den Berg (r)

Dotcombusiness ontzorgt huisartsen Oss Huisartsenpraktijk Anton Jurgenshuis in Oss is een schoolvoorbeeld van een multidisciplinair gebouw op het gebied van eerstelijns gezondheidszorg. Zorgverleners kwamen er spontaan bij elkaar en vormen er een sluitend aanbod met onder meer Thuiszorg en apotheek. Een succesvolle ‘spinoff’ is de Travel Clinic, voor adviezen, preventie, vaccinaties en medicijnen voor mensen die een verre reis willen gaan maken. Dotcombusiness biedt de huisartsen een op maat gemaakte IT-omgeving. Een gesprek. Tjay Tan en John Schuurmans zijn twee van de huisartsen in het Anton Jurgenshuis. In totaal zijn er vier praktijken met zeven huisartsen en een arts-in-opleiding. Sinds januari is het team ook ’s avonds en in de weekenden bereikbaar. “Al meer dan tien jaar verzorgt Dotcombusiness onze automatisering”, vertelt John Schuurmans. “In die tijd voerden we nog onze eigen praktijken. Toen de ‘HOED’ werd ingevoerd, zorgde Dotcombusiness voor standaardisering, die de overgang qua automatisering sterk zou vergemakkelijken. We konden zelfs onze bestaande apparatuur en hardware meenemen naar het Anton Jurgenshuis.” Pas eind vorig jaar was een nieuwe investering nodig. Er is een gezamenlijke Medicom Zorg applicatie server, die gekoppeld is aan alle lokale huisartsen en apotheken. Ook huisartsen werken op deze manier via een eigen, afgesloten datacenter ‘in de cloud’. “Niks werkt zónder problemen”, vervolgt de huisarts, “dus ook hier gaat wel eens wat mis. Maar in plaats van zelf uit moeten

dokteren of het aan onze computers ligt, aan onze verbindingen of aan het datacenter, komt Dotcombusiness voor ons in actie. Uitermate snel en vaak op afstand.” Prioriteit Dotcombusiness-eigenaar Luuk van den Berg benadrukt: “We hebben diverse huisartsenpraktijken in ons klantenbestand. Vaak gaat het om meerdere maatschappen, die ook onderling samenwerken. Dat betekent dat je het als één omgeving moet zien. Huisartsen werken met extra beveiligde ‘e-zorg’ verbindingen, vanwege de privacygevoelige informatie. Daarmee communiceert men met bijvoorbeeld ziekenhuizen en specialisten.” “Natuurlijk kunnen ook in het systeem van de huisartsen storingen optreden, maar deze doelgroep heeft extra prioriteit bij ons: het gaat immers om gezondheid van mensen. Je kunt zomaar ziek worden en dan moet er snel inzage zijn in gegevens. Dat mag niet voor stagnatie zorgen. Dat doen we goed, want ook andere huisartsen in de omgeving weten ons inmiddels te vinden.” Huisarts Tjay Tan: “De lijnen met Dotcombusiness zijn kort en je krijgt altijd een bekende aan de telefoon. Sinds we overgingen op Windows 7, uit het oogpunt van het stoppen van de ondersteuning op Windows XP door Microsoft, is het werken nog eenvoudiger en sneller geworden. Ook dáár heeft Dotcombusiness ons tijdig op gewezen. Het komt onze dienstverlening ten goede.” www.dotcombusiness.nl


Trix Metternich

e f e l i ci G

te e r ! d

Bloemen voor de hele familie. Rabobank Oss e.o.

Beste familiebedrijf van Nederland Clemens, Trix, Laurens en Quintus Metternich hebben de Familie Fundament Award 2014 gewonnen. Hun bedrijf Spectro mag zich daarom een jaar lang het beste familiebedrijf van Nederland noemen (in de categorie 10-50 werknemers). Dat verdient een felicitatie, voor de hĂŠle familie...

Samen sterker.


Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging

AgriFood Capital biedt volop kansen Theo Bruinsma

‘AgriFood Capital geeft regio focus’ “Met de focus op AgriFood hebben we de mogelijkheid om met ondernemerschap in de regio de economische activiteit een enorme impuls te geven. We hebben veel kennis en ervaring op het gebied van Agri en Food. Bovendien liggen we dicht bij dé hightech-regio in Europa. Samen kunnen we grote stappen zetten. Om het initiatief te laten slagen moeten naast de ondernemers, ook onderwijs en overheid hun steentje bijdragen. Onderwijs hebben we hard nodig om te er voor te zorgen dat jonge mensen dit prachtige vakgebied weer als ‘hun richting’ gaan zien en daartoe opgeleid gaan worden. Overheden moeten helpen wegbereider te zijn, regelgeving te vereenvoudigen, aantrekkelijk vestigingsbeleid voor jonge gezinnen te ontwikkelen en vooral een goede stimulans zijn. Kortom, AgriFood Capital zal van ons allen ‘ondernemen’ vragen, afwachten is geen optie!” Theo Bruinsma Voorzitter BZW Oost

De regio Noordoost Brabant profileert zich sinds kort als AgriFood Capital. De keuze voor deze speerpunten is een logische. Veel bedrijven in de regio vinden immers hun oorsprong in deze sectoren of zijn direct of indirect toeleverancier. Bovendien biedt de Agri-Food veel groeikansen. Ook kan nieuwe bedrijvigheid en innovatie ontstaan op het grensvlak van Agri-Food en andere branches, zoals ICT, logistiek, lifesciences en machinebouw. Ondernemers in ons netwerk bevestigen dat er tussen de sectoren veel mogelijkheden tot vernieuwende cross-overs en allianties zijn. De BZW heeft er als belangenbehartiger van het regionale bedrijfsleven jaren geleden al voor gepleit om in Noordoost-Brabant te komen tot een ‘Brainportachtige’ aanpak. Aan dit verzoek is onder aanvoering van de gemeente ´s-Hertogenbosch gehoor gegeven. Het is positief dat hierop wordt doorgepakt. Ambitieuze agenda De laatste jaren zijn goede stappen gezet om te komen tot de oprichting en inrichting van een zogeheten triple-helix-samenwerking tussen overheden, onderwijs en bedrijfsleven. Door een strategisch beraad – bestaande uit vertegenwoordigers van overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven – is een ambitieuze agenda opgesteld met een ambitieuze doelstelling: Noordoost Brabant is in 2020 de topregio in Agri-Food. Door de gemeentes is inmiddels voor de komende jaren geld gereserveerd voor de uitvoering van de plannen. Dat is een compliment waard. Het komt er nu op aan om de plannen uit te voeren. Belangrijk is dat zichtbaar wordt dat samenwerking tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en onderwijsinstellingen leidt tot nieuwe innovaties. De bal ligt dus bij de ondernemers. Als strategische partner van AgriFood Capital willen wij de ondernemers in de regio aansporen om de kansen die er zijn te verzilveren. Onlangs organiseerden wij samen met de AgriFood Capital bijvoorbeeld een bijeenkomst over ‘Succesvol innoveren in familiebedrijven’. Een aantal ondernemers vertelde op inspirerende manier hoe zij vernieuwingsprocessen in hun bedrijf doorvoerden. Hun passie en gedrevenheid werkte aanstekelijk. Graag roepen wij u ook op om de kansen voor vernieuwende cross-overs te creëren en te benutten. De mensen van AgriFood Capital willen u hierbij graag ondersteunen en adviseren. Door samen concrete projecten uit te voeren kunnen we laten zien dat we de uitdagende ambitie van de regio kunnen waarmaken.

www.bzw.nl @bzw_vnoncw 013 5944367

Eugène Princée Regiomanager Noordoost Brabant princee@bzw.nl

P


gebeurtenis die u niet ongemerkt voorbij wilt laten gaan?

Uw partner voor elke aangelegenheid! Een verjaardag, bedrijfsfeest, Partyservice van Beek receptie, bruiloft of een andere gebeurtenis die u niet ongemerkt PARTYSERVICEVANBEEK.NL voorbij wilt laten gaan?

Tel: 0412 - 45 21 21 Uw partner voor elke aangelegenheid!

Partyservice van Beek

Een verjaardag, bedrijfsfeest, receptie, bruiloft

PARTYSERVICEVANBEEK.NL Tel: 0412 - 45of21een 21 andere gebeurtenis die u niet Uw partner voor elke ongemerkt voorbij wilt laten gaan? aangelegenheid!

PARTYSERVICEVANBEEK.NL Tel: 0412 - 45 21 21

Partyservice van Beek Uw partner voor elke aangelegenheid!

PARTYSERVICEVANBEEK.NL TEL: 0412-45 45 21

Uw erkende Mercedes-Benz partner Voor de regio Oss en omstreken Als Mercedes-Benz rijder gaat u bij voorkeur naar een erkende dealer. U bent dan verzekerd van vakkundig onderhoud. Van den Akker Mercedes-Benz is erkend volgens het officiële Mercedes-Benz partnerschap. We bieden een totaalpakket aan officiële Mercedes diensten. Voor zowel personenwagens als bedrijfswagens.

Wij kunnen voldoen aan de eisen en wensen van iedere Mercedes-rijder. Van kleine reparaties tot de volledige service voor alle leasemaatschappijen.

• Levering van originele onderdelen voor zowel personen- als bedrijfswagens. • Bevoegdheid om uw Mercedes-Benz fabrieksgarantie te verlengen met 2 jaar.

We brengen graag onze volgende

• Uitvoering van alle garantie- en

mogelijkheden onder de aandacht:

fabrieksactie’s in een officiële

Dit alles combineren we met de hoogste zorg en kwaliteit. Hiervoor ontvingen we de gouden award: Beste Mercedes-Benz partner van Nederland. Van den Akker heet u van harte welkom.

Mercedes-Benz werkplaats.

Vluchtoord 35 | 5406 XP Uden | tel.: 0413-251951 | info@vdakker.nl | www.vdakker.nl


Crown Uitzendgroep

‘Iedere werknemer is een visitekaartje’ Het is alweer een paar jaar geleden dat Crown Uitzendgroep zijn deuren opende in Veghel. Sinds 2012 zetten directeur Jeroen Krijgh en zijn mensen zich iedere dag weer in om voor ondernemers in Veghel en de wijde omtrek de beste match tussen vraag en aanbod in arbeid te realiseren. Dat doen ze in vier sectoren: food, productie, logistiek en techniek. Crown Uitzendgroep bemiddelt in arbeid voor vele tientallen opdrachtgevers uit Veghel, Uden, Oss en omgeving. Dankzij een groot én goed netwerk aan werkzoekenden kan Crown op ieder arbeidsvraagstuk een passend antwoord geven. Goede werkmentaliteit Arbeidskrachten van Crown Uitzendgroep zijn vaak afkomstig uit Polen. “Daar kiezen we bewust voor”, aldus Jeroen Krijgh. “Omdat de werkmentaliteit van deze mensen over het algemeen heel goed is. We werken ook graag met Nederlandse krachten, mits die dezelfde passie aan de dag leggen. Want dat is wat wij onze opdrachtgevers willen garanderen: deskundige, gemotiveerde medewerkers met hart voor hun vak.” Grip op rendement Crown heeft vier wervingskantoren in Polen. Daar wordt de basis gelegd voor de selectie van technische vakmensen. “In Nederland hebben we een groot tekort aan goed opgeleide krachten, terwijl er in Polen juist vraag is naar arbeid. Wij zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek terechtkomen. Daar gaan we trouwens behoorlijk ver in. We willen met iedere kandidaat van tevoren een gesprek, waarin we het cv bespreken, maar ook het arbeidsverleden. Waar ging het goed en waar minder? Daar stoppen we heel veel energie

in, maar het betaalt zich onmiskenbaar terug. In een minimaal verloop bijvoorbeeld. Dat is goud waard. Voor de opdrachtgever, die daardoor grip houdt op zijn rendement, maar ook voor ons. Wij beloven kwaliteit en willen die belofte waarmaken.” Opleiding en scholing Naast de match tussen vraag en aanbod zorgt Crown voor goede huisvesting van de werknemers, en voor scholing en opleiding. Taalcursussen, maar ook relevante andere specialisaties, zoals hef- en reachtruckopleidingen, bovenloopkraantrainingen, VAPRO (basis en niveau A en B), HACCP en VCA. “We willen dat een werknemer zowel in als buiten werktijd actief en gemotiveerd is. In het belang van hem- of haarzelf, maar ook voor de opdrachtgever én voor onszelf. Uiteindelijk is iedere werknemer een visitekaartje.” Transparante werkwijze Het kantoor in Veghel beschouwt Krijgh als een inloopkantoor. “We werken open en transparant. Iedereen is welkom, zowel werknemers als werkgevers. Met vragen, voor advies, maar ook voor een praatje. Dat kost tijd, maar het draagt er toe bij dat iedereen tevreden is. Aan de reacties van zowel de werknemers als onze opdrachtgevers, merken we dat dat gewaardeerd wordt.”

Crown Uitzendgroep Doornhoek 3842, 5465 TB Veghel 0413 714 655 www.crown-uitzendgroep.nl


echte echte Zakelijk bij De Bodega:

Service die zorgt voor een langere levensduur en minder verbruik. En voorvoor gemak!een Bij installatie Service die zorgt langere levensduur en

Naast zakelijke dinerafspraken leent De Bodega zich overdag uitstekend als locatie voor uw vergaderingen, brainstormsessies of bedrijfspresentaties.

en onderhoud kunt u vertrouwen op vakmensen.

minder verbruik. En voor gemak! Bij installatie Onze servicedienst staat dag en nacht direct paraat, wantonderhoud een storing komt bij u u altijd ongelegen. en kunt vertrouwen op vakmensen. Service zonder zorgen. Zo simpel moet het zijn.

Onze servicedienst staat dag en nacht direct paraat, want een storing komt bij u altijd ongelegen. Service zonder zorgen. Zo simpel moet het zijn.

Vraag naar de mogelijkheden:

bel 0412 45 09 14 of bezoek de website: www.de-bodega.nl

Grevelingenmeer 8 - 5347 JP Oss Telefoon 0412 631119 - E-mail info@peter-megens.nl

Heuvel 40 | Oss | 0412 45 09 14 | www.de-bodega.nl Grevelingenmeer 8 - 5347 JP Oss Telefoon 0412 631119 - E-mail info@peter-megens.nl

facebook.com/debodegaoss


Jan Marcellis Brommobielen

Vlnr Riet en Jan Marcellis en hun kinderen Susanne en Rob

Jan Marcellis Brommobielen viert jubileum Jan Marcellis Brommobielen verkocht in 1994 de eerste brommobiel. Nu, in 2014, viert het familiebedrijf aan de Margrietlaan 7 in Oss het twintigjarig jubileum. Jan Marcellis en vrouw Riet begonnen met het bedrijf als een autobedrijf. Twintig jaar geleden verkochten ze de eerste brommobiel en sindsdien verkoopt het bedrijf alleen maar brommobielen. Door de jaren heen hebben Jan en Riet gezelschap gekregen van hun kinderen Rob en Susanne. In de toekomst is het de bedoeling dat zij de zaak over gaan nemen. In de jaren dat het bedrijf actief is hebben de brommobielen een verandering doorgemaakt. “De technologie van de brommobiel is echt met sprongen vooruit gegaan”, aldus Susanne. “De modellen van toen en nu zijn een wereld van verschil. Een brommobiel is tegenwoordig een complete auto met alles erop en eraan, zelfs de elektrische uitvoering is al leverbaar.” 65+’ers Het bedrijf richt zich voornamelijk op 65+’ers, een doelgroep waar bij mensen het rijbewijs niet is verlengd en daardoor de mogelijkheid krijgen een brommobiel aan te schaffen. Maar

ook mensen met een beperking kunnen altijd terecht bij Jan Marcellis Brommobielen. “Het is heel dankbaar werk, zeker omdat je mensen zo kan helpen. Met deze doelgroep heb je wel wat meer geduld nodig, maar als ze eenmaal zijn geholpen is het geweldig om mensen opgewekt weg te zien gaan.”

‘Een brommobiel is tegenwoordig een complete auto, met alles erop en eraan’ Jan Marcellis Brommobielen is dealer van drie merken: Aixam, Mega en Microcar en kan klanten van alle service voorzien. “We hebben een eigen werkplaats om alle service en onderhoud aan een brommobiel te kunnen uitvoeren. Daarnaast hebben we een eigen haal- en brengservice voor klanten.” www.marcellis.nl

55


BEST WESTERN

Hotel de Naaldhof BEST WESTERN

Hotel de Naaldhof

BEST WESTERN

Hotel de 80Naaldhof hotelkamers

& studio’s voor vergaderingen BEST Zalen WESTERN Hotel de & Naaldhof partijen BEST WESTERN Hotel de Naaldhof Chaletverhuur BEST WESTERN Hotel de Naaldhof Fitness & sauna BEST Paintball WESTERN & lasergame, Hotel de Naaldhof& poolbiljart bowling Restaurant Hotel de Naaldhof Docfalaan 22, 5342 LD Oss Noord-Brabant T: +31 (0)412 622129 F: +31 (0)412 652198 info@denaaldhof.nl

www.denaaldhof.nl


Klant en Ondernemer

‘Qua denkwijze en strategie zitten we op dezelfde lijn’

Naam: Sander Ruijs Beroep: Directeur Kantoor: RABC Administratie & Belastingconsulenten Werkgebied: Oss en wijde omgeving

Onze relatie zou ik als volgt willen omschrijven: Sander: “Prettig. Cine is kordaat. Als ik haar bel, weet ik meteen waar ik aan toe ben. Dat zorgt voor duidelijkheid en dat wil ik als ondernemer ook graag. Als RABC willen wij onze klanten graag ontzorgen. Wanneer zij cliënten hebben die hun rekeningen niet voldoen, sturen we ze door naar Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen.” Cine: “Wij werken al zo’n tien jaar samen. Naast zaken voor klanten van RABC, werken wij ook regelmatig voor het kantoor zelf en adviseren wij hen onder meer bij vragen op juridisch gebied, waaronder huurzaken.”

Naam: Cine van Heijnsbergen Beroep: Gerechtsdeurwaarder Kantoor: Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen Werkgebied: Oss, Uden, Veghel

Kenmerkend voor onze samenwerking vind ik: Cine: “Dat we qua denkwijze en bedrijfsstrategie op dezelfde lijn zitten. Net als RABC willen wij onze klanten ook zoveel mogelijk ontzorgen op alle gebied. En wanneer je als ondernemer van bepaalde zaken geen verstand hebt, dan moet je die kennis inhuren. Want anders gaat het onherroepelijk mis en kan goedkoop wel eens duurkoop worden.” Sander: “Wij zijn voor veel van onze klanten een vertrouwenspersoon. Door hen goed te helpen wordt die band vaak nog hechter. Zo werkt het in onze samenwerking met Seuren Van der Vlies & Van Heijnsbergen ook. Het contact is goed en als we bellen, worden we snel in contact gebracht met de

juiste mensen, bij wie we ons verhaal kwijt kunnen.” De kracht van kleinere organisaties is: Sander: “Door met een kleinere groep te werken, heb je nauwelijks overhead. Bovendien ben je herkenbaar voor je klanten. Wij merken duidelijk dat klanten graag bereid zijn te betalen voor diensten, als in ruil daarvoor kwaliteit wordt geleverd. Daar gaan wij voor. Wij willen onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen.” Cine: “Waar grotere organisaties vaak gesegmenteerd zijn, kunnen kleinere organisaties vaak flexibeler opereren. Bovendien zijn medewerkers ook makkelijker te bereiken. Klanten worden dus niet van het kastje naar de muur gestuurd. Dat is wel zo prettig.”

57


De Mitsubishi Outlander PHEV vanaf € 98,- netto bijtelling per maand*

SLECHTS 7% BIJTELLING!

og kan van

het n Profiteer nu

5 JAAR LANG ING. 7 % BIJTELL en

Mitsubishi Outlander PHEV

snel rijden Nu kopen is besparen. starten met

7% BIJTELLING (V.A. € 98,PER MAAND*)

FISCAAL VOORDEEL VOOR ONDERNEMERS

Vanaf € 39.990,- | Lease vanaf € 599,-**

BRANDSTOFBESPAREND (A-LABEL)

TREKVERMOGEN 1500 KG

ACTIERADIUS 800 KM

STANDAARD 4WD

GEEN BPM EN WEGENBELASTING

Voor verkoop en onderhoud van deze succesvolle nieuwkomer zijn wij hét adres.

Autobedrijf Huiskes BV

Parallelweg 5 • 5349 AD Oss • 0412-634006 WWW.AUTOHUISKES.NL CO2-uitstoot <49 g/km. Prijs inclusief BTW (BPM € 0,-), tenzij anders vermeld, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. *Bijtelling is afhankelijk van het voor u geldende belastingtarief, deze berekening is op basis van het 42% belastingtarief. **Leasetarief per maand is exclusief BTW en gebaseerd op operationele lease met een looptijd van 60 maanden bij 20.000 km per jaar, incl. verzekering, reparaties, onderhoud en banden. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.


Loppersum Arbeidsbemiddeling

LAB: teamwork als grote kracht Loppersum Arbeidsbemiddeling (LAB) in Heeswijk-Dinther is veel meer dan een uitzendbureau. Naast het uitzenden van, veelal, Poolse arbeidskrachten, neemt LAB sinds kort ook veel werk uit handen door voor de klant de salarisadministratie te verzorgen, te detacheren en als payrollkantoor te fungeren. De knowhow hebben we in huis, waarom zouden we die niet gebruiken? Dat was voor directeur Pieter Loppersum aanleiding het dienstenpakket van LAB uit te breiden. “We merkten dat bij bedrijven de vraag naar een compleet pakket groeide. LAB kan nu alle zaken die te maken hebben met het personeel uit handen nemen. Op die manier kunnen we een klant compleet ontzorgen zodat hij of zij zich kan focussen op corebusiness. Door onze jarenlange ervaring en diversiteit binnen het team van LAB, weten wij van de hoed en de rand.” Teamgevoel Het teamgevoel staat bij Pieter Loppersum en zijn mensen sowieso centraal. Medewerkers zijn in zijn ogen het grootste kapitaal van een bedrijf. Dat geldt ook voor LAB: “Teamwork is bij ons een trefwoord, alleen dan kun je perfect werk leveren met als resultaat een prima tot zijn recht komende uitzendkracht. Wij functioneren als een grote familie en dat betaalt zich uit. De sfeer is goed en er is weinig verloop.”

“Dat geldt overigens ook voor de partijen waar wij mee samenwerken, de klik moet er zijn”, zegt Pieter, die mede door deze visie zijn LAB heeft zien uitgroeien tot een vaste speler op de markt van Oost-Europese arbeidskrachten . Het bureau is in 2001 opgericht en voortgekomen uit een landelijk opererend uitzendbureau,. Pieter leerde er de alle ins en outs van het vak en die kennis en ervaring heeft hij meegenomen in de nieuwe organisatie. LAB is aangesloten bij brancheorganisatie VIA, is Nen-4400-1 en VCU gecertificeerd en bezit het Skia-certificaat dat staat voor goed werkgeverschap. De ‘LAB-methode’ blijkt uiterst succesvol. “Wij willen op langere termijn, op een verantwoorde manier, de juiste intermediair zijn tussen klant en uitzendkracht “, stelt Pieter Loppersum.

Loppersum Arbeidsbemiddeling Hoofdstraat 47a 5473 AP Heeswijk-Dinther 0413-297777 www.l-a-b.nl


IBN Arbeidsintegratie

Inzet van ‘kanjers’ biedt voordelen Ruim 750 organisaties in de profit- en non-profitsector deden het al. In hun zoektocht naar gemotiveerde arbeidskrachten, administratieve of magazijnmedewerkers, flexibel of structureel, kozen zij voor IBN Arbeidsintegratie. Met meer dan 1100 medewerkers regelt IBN Arbeidsintegratie de werving en selectie, plaatsing en begeleiding, maar ook toepassing van subsidiemogelijkheden en de administratieve verantwoording. IBN bemiddelt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Juist door hun lichamelijke of verstandelijke beperking zijn deze ‘kanjers’ extra gemotiveerd, aldus IBN. Het is slechts één van de voordelen. Naar gelang de capaciteit van de medewerker krijgen ondernemers korting op het detacherings- of uitzendtarief. En doordat IBN-medewerkers breed kunnen worden ingezet, kunnen eigen vakkrachten zich gerichter inzetten op kerntaken. Ondernemers met een flexibele arbeidsbehoefte biedt IBN Arbeidsintegratie medewerkers via detachering of een uitzendconstructie. Patrick is een kracht die door zijn angstaanvallen niet meer zelf aan het werk komt. Maar dankzij zijn inzet, gedrevenheid en begeleiding van IBN verricht hij via detachering sinds drie jaar wonderen bij een klant. “Mijn werk zorgt dat ik minder bezig ben met mijn angstaanvallen”, zegt hij. “Het leidt af, zorgt voor ritme en ze begrijpen me op mijn werk. Dat is fijn.” Begeleid De vraag naar medewerkers voor onbepaalde tijd kan worden beantwoord door Begeleid werken. De medewerker wordt kosteloos begeleid door een professionele jobcoach; ook is er subsidie

60

voor loonkosten en eventuele werkplekaanpassing. De loonkosten kunnen daarmee tot vijftig procent verminderen. Meestal wordt bij ziekte het grootste deel van het loon vergoed. In het kader van Begeleid werken is Karlijn zevenenhalf jaar geleden als administratieve kracht aan de slag gegaan bij een middelgroot bedrijf: “Juist door mijn autisme ben ik goed in mijn administratieve werk. Ik ben erg secuur en werk graag via vaststaande procedures.” Een andere medewerker: “Ik werk als receptioniste en dat vind ik echt geweldig. Juist de afwisseling in het werk zorgt ervoor dat ik met mijn reuma toch kan werken.” Kleur Leonard Steetsel, directeur IBN Arbeidsintegratie: “Wij zijn geen SW-bedrijf, maar een Social Enterprise, die niet uitgaat van wat mensen niet kunnen, maar van wat er nog wél kan. Soms betekent dit dat er meer mensen ingezet worden. Maar dat geeft niet voor de klant. Wij zorgen dat het werk gedaan wordt en werken marktconform.” IBN Arbeidsintegratie is een onderdeel van IBN. Zo’n 3.900 medewerkers hebben een passende baan bij of via IBN, dat in werken méér ziet dan geld verdienen alleen.

IBN Arbeidsintegratie

IBN Arbeidsintegratie 0413 28 21 14 www.ibnarbeidsintegratie.nl


Hartje centrum Ditjes & Dotjes

Ditjes & Dotjes Mieke Hannessen

‘Oss is een fantastische stad’

Voor sieraden, mode-accessoires, cadeautjes en woondecoraties kunnen mensen terecht bij Ditjes & Dotjes in Oss aan de Burgwal. “Vooral vrouwen komen hier, mannen niet echt”, aldus eigenaar Mieke Hannessen. “Of het moeten mannen zijn die cadeautjes komen halen voor hun vrouwen”, lacht ze. Ze gaat verder: “Ja, ik zou graag wel meer mannendingen willen hebben in de zaak, maar er zijn nou eenmaal niet veel mannen die kettingen en armbanden dragen.” Op donderdag 24 april verhuisde het bedrijf van de Walstraat naar de huidige locatie. En dan te bedenken dat Ditjes & Dotjes pas vanaf medio juni 2012 opgestart is.

De verhuizing “Eigenlijk was ik het hele-maal niet van plan, dat moet ik eerlijk zeggen. Maar een bekende onderneemster van mij heeft een nieuw pand aan de Burgwal en naast haar stond nog iets leeg. Toen ik daar binnen stond, dacht ik meteen van: ‘Oh, ja, dit is het.’ Het is een mooi pand en aangezien het al goed ging met Ditjes & Dotjes, kan het alleen maar beter gaan, denk ik. Toen ik op de Walstraat zat, moesten mensen echt naar mij toe komen. Nu lopen ze langs. Veel mensen vragen aan me of het nu allemaal groter is dan eerst, maar dat is het niet. Dat wil ik ook helemaal niet. Graag wil ik het sfeertje houden dat we eerst ook hadden. Wat dat sfeertje is? Het is gezellig en mensen moeten het idee hebben dat ze spulletjes aan kunnen raken. Daarnaast is het kleurrijk en allesbehalve steriel. Dit voelt beter qua locatie en ik heb meer etalage. Ik heb er alle vertrouwen in.” Het stadscentrum “Laatst hebben we in Oss een symposium gehad over het stadscentrum en dat is me erg goed bevallen. Iedereen was heel positief, ook de gemeente Oss. Zij zochten ook actief mee naar oplossingen. Als ondernemers onder elkaar moeten we elkaar sterker maken en niet op een eiland gaan zitten. Het is helemaal niet erg om klanten naar elkaar door te verwijzen. Ik ben ervan overtuigd dat we op zo’n manier als centrum sterker zijn en dat het ook de eigen zaak ten goede komt. Ik ben echt van mening dat we blij mogen zijn met wat we hebben in Oss. Het is een fantastische stad, vergis je niet. Mensen willen zelf niet zien wat voor mooie stad we hebben. Kijk alleen al naar de Burgwal waar elk pand nu weer bezet is, dat is toch hartstikke mooi? We denken nog te negatief over Oss, hebben de neiging om het te onderschatten. Maar ga eens naar de Heuvel en kijk wat voor goede horeca we hebben. En in Oss hebben we prachtige schoenen- en kledingzaken. Soms hoor ik dat Uden beter zou zijn, maar in welk opzicht dan? Moeten wij per se een H&M of een Primark hebben? Of gaan we voor de bijzondere zaakjes? Dan kies ik voor het laatste. Ik krijg hier klanten over de vloer uit Malden, Nijmegen en zelfs Arnhem. En dat juist omdat we zulke fijne zaken hier hebben. En we hebben toch alles in Oss wat we nodig hebben?”

61


‘Ik stuiterde gewoon door de woonkamer’ Op vrijdag 14 maart was het zover: D-day. Provinciale Staten gaf akkoord op het behoud en de financiering van het Bergoss-kantoor en de bijbehorende sheddaken. Een belangrijke dag voor Ton Kemkens, initiatiefnemer en eigenaar van Patrimonium. Maar ook een mooie dag voor Oss. “Ik stuiterde door de kamer van blijdschap”, vertelt Ton Kemkens breed lachend. “We hebben deze goedkeuring flink gevierd. Zeker omdat we die dag ook nog eens de huurovereenkomst met Van Zandvoort Legal hadden getekend. Samen met Taylor Mates gaat Van Zandvoort Legal het kantoor huren. Beide bedrijven hebben van oudsher veel gevoel voor de historische identiteit van Oss. Mooi!” “Hoe het allemaal zo is gekomen?”, vraagt Kemkens terwijl we door het pand lopen. “Zo’n tien jaar geleden reed ik hier langs en viel me op hoe het pand zienderogen in verval raakte. Zonde gewoon! Ik besloot om contact op te nemen met Bouwbedrijf Wagemakers, de toenmalige eigenaar, om te praten over een eventuele verkoop. Dat liep destijds op niets uit, maar in 2008 zijn we opnieuw om tafel gegaan, mede door een vertrouwensband die we met elkaar opgebouwd hebben. Uiteindelijk hebben we er pas in de zomer van 2013 definitief een klap op kunnen geven.” Communicatie “De aanloop van dit project had veel tijd nodig. Het kost sowieso altijd tijd voordat alle partijen het eens zijn. Ik geloof dat de onderlinge communicatie bij deze projecten essentieel is, en dan vooral het persoonlijke contact. Mensen moeten het gebouw zien en de achtergrond ervan kennen om te kunnen oordelen. Zo zijn bijvoorbeeld de gedeputeerden en Statenleden van de provincie komen kijken. Door de rondleiding kregen ze gaandeweg meer gevoel bij de historische waarde van dit pand voor Oss en Brabant.” Het rijksmonument heeft verschillende ruimtes met een verhaal. Kemkens: “Het pand heeft een ontbijtzaal waarin de heren Van den Bergh ‘s ochtends ontbeten, voordat ze aan het werk gingen. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Maar ook de galerijzaal (of monsterzaal) met de zuilen (zie foto) heeft zijn eigen historie: de Bergoss-tapijten werden hier na productie op de grond neergelegd. De directie liep dan de trap op en beoordeelde de tapijten vanaf 3 meter hoogte. Van bovenaf konden ze het motief van het tapijt immers pas écht goed zien.” “Het is in dit soort gebouwen altijd weer een uitdaging om moderne faciliteiten te bieden en voorzieningen op een charmante manier weg te werken”, aldus Kemkens, terwijl hij een wirwar aan draden aanwijst. “De huurders moeten er tenslotte nog jaren mee vooruit kunnen. Dit proces heeft hier ongeveer drie jaar geduurd. Moet je voorstellen: drie jaar! Maar nu voldoet het dan ook aan de modernste eisen.” Sheddaken Kemkens hoopt dat hij de komende jaren een bijdrage kan blijven leveren aan de ontwikkeling van een sfeervoller centrum. Hij is dan ook is blij met het enthousiasme tijdens het recente symposium over het centrum. Kemkens: “Wellicht leuk om te weten: pas geleden is er in ’t Gengkse een glas-in-lood-raam achter een oud paneel ontdekt. Door dit soort authentieke elementen meer en meer terug te brengen in de gebouwen, kunnen we het centrum sfeervoller en gezelliger maken. Laten we beginnen om alle trespabeplating te verbannen!”

62


Verbouwing Bergoss-kantoor

63


Exit Windows XP, enter Windows Intune

IT-specialist

Philipp Müller Solid IT Solutions philipp@soliditsolutions.nl www.soliditsolutions.nl 040-2952925

In mijn vorige artikel heb ik gesproken over het einde van de support voor Windows XP en de risico’s die eraan verbonden zijn als er na 1 april mee gewerkt blijft worden. De volgende stap is nu (indien u dit nog niet gedaan heeft) om Windows XP binnen uw organisatie te gaan vervangen. Dit hoeft niet zo duur te zijn als u misschien zou denken. Vaak is het namelijk zo dat computers die in de afgelopen vijf jaar zijn aangeschaft ook nog prima te gebruiken zijn met Windows 7 of Windows 8. Afhankelijk van hoe deze computers gebruikt worden, is er met kleine verbeteringen in de hardware vaak weer een goede computer van te maken. Naast de hardware zijn ook de licenties voor software een grote kostenpost. Ook hier zijn alternatieven voor. Zo heeft Microsoft circa 3 jaar geleden Windows

Intune geïntroduceerd. Deze cloud dienst biedt u verschillende beheer mogelijkheden voor uw werkplekken zoals: - Antivirus beveiliging - Monitoring - Update management - Software distributie - Management van mobiele apparaten (zoals mobiele telefoons & tablets) Interessant aan Windows Intune is, is dat er ook een abonnementsvorm bestaat waarin Windows licenties zijn opgenomen. Hiermee hoeft u dus geen grote kosten te maken voor licenties, maar betaalt u dit via het abonnement. Daarnaast bent u verzekerd van nieuwere versies van Windows zonder hier opnieuw voor te hoeven te betalen. Zolang de hardware voldoet kunt u de nieuwste versies van Windows blijven gebruiken.

Wie durft In navolging op hetgeen ik in het vorige nummer van Bedrijvig heb geschreven kan ik melden dat het oorverdovend stil is geworden in Den Haag. Dit komt natuurlijk mede door de verkiezingsuitslag.

Arbeidsbemiddelaar

Pieter Loppersum Loppersum Arbeidsbemiddeling 0413-297777 www.l-a-b.nl

64

Het is al lang niet meer zo zeker dat de door de overheid ingeslagen weg verder gevolgd gaat worden. Dit wil niet zeggen dat wij niet waakzaam meer hoeven te zijn, je weet tenslotte nooit. Eind mei kan alles weer anders zijn en moeten wij als ondernemer maar weer anticiperen op hetgeen over ons wordt uitgestort. Je juist dan rustig houden en niet gek laten maken is van groot belang. Wij volgen dus de door ons ingeslagen weg. Zijn heel alert en vergroten ons dienstenpakket. Hebben wij jarenlang voor-

al Poolse uitzendkrachten uitgezonden, nu is het ook mogelijk ” Nederlanders” via ons in te huren, kortom uw personeelsprobleem maken wij het onze en wel zo dat u tevreden bent. Geen weekcontracten of weg na 26 weken, maar gewoon zoals het hoort. Hiernaast verlenen wij nu ook pay-roll services. Het blijkt steeds meer, dat veel bedrijven het risico en de rompslomp van “eigen” personeel willen uitbesteden. Zij geven het juridisch werkgeverschap uit handen. Het gevolg is dat ze ontzorgt worden op gebied van ziekte, juridische zaken, verloning, pensioenvragen en andere specifieke personeelsaangelegenheden. Je bezighouden met de corebusiness, zonder door personeelsvraagstukken te worden belast, is de beloning.


Ondernemersadvies

Weg met de BV! Bijna wekelijks krijg ik de vraag van een ondernemer: is een bv voor mij interessant? Die vraag laat zich niet eenvoudig beantwoorden. Veel ondernemers denken dat het zogenoemde omslagpunt ligt op € 100.000 aan winst. Het omslagpunt wil in dit geval zeggen: vanaf welk bedrag betaal je minder belasting in de bv dan als inkomstenbelastingondernemer.

Belastingadviseur Jochen van Dijk RB Van Dijk Fiscaal Raadhuislaan 25 5341 GL Oss 06-41273811 www.vandijkfiscaal.nl

Ik zal u vertellen, HET omslagpunt bestaat niet. Dat is namelijk afhankelijk van de persoonlijke situatie van een ondernemer. Hoe hoog wordt het gebruikelijk loon? Heeft de bv een lijfrenteverplichting? En wat dacht u van de extra jaarlijkse kosten van uw accountant? Zomaar wat voorbeelden waardoor we niet kunnen vasthouden aan één vast omslagpunt. Begint uw accountant over een bv? Laat u dan

voorrekenen wat het verschil in belastingdruk is. Mijn advies? Ga nooit de bv in enkel op basis van winstcijfers. Ik vind dat er meerdere redenen moeten zijn om voor de bv te kiezen. Denk daarbij aan het beperken van de aansprakelijkheid, wellicht geld lenen uit uw bv voor de eigen woning of uit commercieel oogpunt. Veel ondernemers zijn echter in het verleden ten onrechte de bv in gestapt. In deze tijd zie ik in meer dan 2/3e van de gevallen dat ondernemers niets te zoeken hebben in de bv, althans als we enkel kijken naar de hoogte van de winst. Drijft u een onderneming in de bv en komt uw winst de afgelopen jaren niet hoger dan € 100.000? Laat u voorrekenen wat terugkeer naar de inkomstenbelasting aan voordelen biedt. Wat is uw omslagpunt?

Geef insluipers geen kans!

Installateur

Roderik van Heerbeek Van den Broek Systemen 0412-643400 info@vandenbroek-oss.nl www.vandenbroek-oss.nl

Nu het voorjaar weer is aangebroken en de eerste warme dagen een feit zijn, is het heel verleidelijk om ramen en deuren open te zetten. Niks mis mee natuurlijk om het voorjaar binnen te laten in uw bedrijf of woning, maar wees daarbij wel beducht op insluipers. Openstaande ramen en deuren (ook op de eerste verdieping!) zijn namelijk favoriet bij insluipers. Via een ladder die niet opgeborgen is of een vuilniscontainer die in het zicht staat, zijn insluipers binnen luttele seconden uw woning of bedrijf ingeslopen. Vanuit onze ervaring met beveiliging hebben wij een aantal algemene adviezen, die de kans op insluiping en gelegenheidsinbraken verkleinen. Zo is het zaak om altijd ramen en deuren goed af te sluiten, ook als u maar even

weg bent en natuurlijk ’s nachts. Leg geen waardevolle spullen in het zicht en bedenk dat inbrekers/insluipers ook gebruik kunnen maken van een open bovenlicht. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten en gebruik degelijk hang- en sluitwerk om bijvoorbeeld ramen inbraakveilig op een kierstand te zetten. Naast deze algemene maatregelen kunt u met een goed elektronisch beveiligingssysteem enerzijds de risico’s verminderen en beheersbaar maken en anderzijds de algehele veiligheid verhogen. Bovendien vergroot u ook het gevoel van veiligheid van uzelf en uw medewerkers. En dat is uiteraard ook heel wat waard! In een persoonlijk gesprek bespreek ik graag vrijblijvend wat voor uw onderneming de beste beveiligingsoplossing is.

65


Effectief en efficiënt naar wens e2emPower is een jong en dynamisch bedrijf uit Oss dat zich richt op decentrale energie voorzieningen. Dat wil zeggen de energie weer in eigen hand te laten nemen door particulieren en het MKB.

Energieadviseur

Jaap Pannekoek e2emPower 0412-632682 info@e2empower.com www.e2empower.com

Door een pragmatische aanpak, doelgerichte energie scans, coaching en begeleiding, krijgen klanten meer inzicht in hun energiegebruik en vooral welke keuzes hierin te maken zijn. Naast deskundig advies worden producten geleverd waarmee de weg naar meer autonomie op energiegebied gemakkelijker wordt gemaakt. Leidraad hierbij is de Trias Energetica waarbij, rekening houdend met wens en draagkracht, oplossingen op maat aangeboden worden. Oftewel stapsgewijs en zorgvuldig de

transitie te maken van “consumer” naar een “prosumer”. Maar bovenal weer grip en controle te krijgen over je eigen energie kosten. Hiermee de energie gebruiken die je echt nodig hebt, en niets meer! Het ultieme doel is de creatie van een lokaal en decentraal energie netwerk. Hierbij geeft of neemt een ieder aan het (energie) netwerk waar hij op dat moment behoefte aan heeft of beschikbaar is. En dat tegen een prijs waar een ieder tevreden mee is.

Belastingvrij opnemen van gestort kapitaal uit uw BV

Advocaat Egbert van Ewijk Van Ewijk Advocaten Mediators Weth. van Eschstraat 177 5342 AV Oss 0412-693131 www.vanewijkadvocaten.nl

66

Indien u destijds de wettelijk verplichte kapitaalstorting in uw bv deed (en het bedrag nadien niet meer opnam of doorstortte), is er sinds wetswijziging de mogelijkheid om zonder bezwaar dit door u gestorte kapitaal naar privé terug te storten. Wat is namelijk het geval? Sinds 1 oktober 2012 is er voor de oprichting van een nieuwe bv geen wettelijke verplichting meer tot storting van het (minimum)kapitaal van 18.000 euro. Indien u vóór 1 oktober 2012 nog wel hebt (vol)gestort, kunt u dit bedrag naar u in privé terughalen. Wel dient u daarvoor de statuten in uw bv aan te passen. Er mag namelijk ook geen contractuele verplichting meer zijn tot storting van het (minimum)kapitaal. Over de terugbetaling hoeft u dan geen (dividend)belasting te betalen, hetgeen u vele duizenden euro’s scheelt.

In het nieuwe recht zijn er overigens wel nieuwe beschermingsregels voor schuldeisers. Aandeelhouders en bestuurders moeten bij het doen van uitkeringen uit de bv controleren of de reserves, die krachtens wet of statuten moeten worden aangehouden, nog intact blijven en/of de bestaande en op redelijke termijn toekomstige opeisbare schulden van de bv wel kunnen worden betaald. Indien dat niet het geval is, kan de curator in geval van faillissement de uitkeringen van onwaarde verklaren en ze opvorderen bij degene die de uitkering verkreeg. Er is een groot ‘maar’ bij deze nieuwe wettelijke regeling: er is niet precies omschreven wanneer er wel en wanneer er niet sprake is van onaanvaardbare uitkeringen! Ook hier weer dus onduidelijke en dus slechte wetgeving!


Ondernemersadvies

1+1=2 In januari is een nieuwe stagiair op mijn afdeling begonnen. Een 19-jarige enthousiaste student die in zijn afstudeerjaar zit, geef ik de kans om zijn theoretische kennis toe te kunnen passen in de praktijk.

Communicatie-adviseur

Jurriën van der Veer Het Hooghuis, communicatie jvdveer@hethooghuis.nl www.hethooghuis.nl

Hij hoeft alleen nog een afstudeerstage bij mij af te ronden en heeft dan een diploma communicatie en events niveau 4. Of hij verder zou willen in deze richting was een groot vraagteken voor hem. Mijn stagiair komt dankzij de ervaring die hij nu opdoet erachter hoe leuk zijn opleiding eigenlijk is. Hij is nu vastberaden om verder te gaan studeren op het HBO en zijn kansen op communicatiegebied te pakken. Ik geniet er elke dag van als ik zo’n jongen zie opbloeien. Wat ik wil zeggen is het volgende: stagelopen kan voor veel studenten een

beslissende factor zijn. Een student komt erachter dat het vak waarvoor hij/ zij leert helemaal zijn/haar ding is, of juist niet. Een betere manier om daarachter te komen bestaat eigenlijk niet. Stagelopen is een krachtig instrument. Ik laat mijn stagiair gevarieerde werkzaamheden uitvoeren. Door de diversiteit en uitdaging aan werkzaamheden probeer ik hem aan het denken te zetten en hem zo een duwtje in de rug te geven richting de toekomst. Ik ben blij dat er zoveel stagebedrijven in Oss en omgeving zijn die de jeugd een podium bieden. We leren de studenten het een en ander en eerlijk toegegeven: wij leren (met alle nieuwe technologieën, nieuwe media etc.) ook van hen. 1+1=2!

Bewust omgaan met bedrijfsrisico’s Iedere ondernemer gaat voor continïteit van zijn bedrijf. Financieel zijn risico’s regelmatig afgedekt middels een verzekering. Maar zelfs met een goede verzekering overleeft slechts 1 op de 3 ondernemingen een grote brand.

Financieel adviseur

Suzanne de Maret Tak – van der Aa Assurantiekantoor Van der Aa 0412-647855 info@vanderaaoss.nl www.vanderaaoss.nl

Maar niet alleen brand kan de continuïteit in gevaar brengen. Zo kan bijvoorbeeld de omzet grotendeels afhankelijk zijn van één of een beperkt aantal afnemers. Wat is de financiele impact als één hiervan overstapt naar een concurrent of failliet gaat? Heeft u nagedacht over de effecten van een langdurige stroomstoring? Zijn uw contracten juridisch op orde en gebruikt u algemene voorwaarden? Zijn er bepaalde sleutelfuncties binnen uw bedrijf of zit de kennis en ervaring bij één werknemer? Slechts een paar voorbeelden die een grote invloed kun-

nen hebben op de continuïteit van uw onderneming. U kent uw bedrijf en branche als de beste. Maar door de waan van de dag, focus op omzet en winstmarges is er vaak te weinig aandacht voor risicomanagement; zijn bepaalde risico’s nog niet onderkend of worden onvoldoende beheerst. Samen met u kunnen wij deze nader in kaart brengen, analyseren, de (financiële) impact bepalen en een risicoplan opstellen om maatregelen te treffen en deze te onderhouden. Vanzelfsprekend behoeven niet alle risico’s actie. Belangrijk is wel dat u de risico’s kent en een bewuste keuze maakt hierop maatregelen te treffen. Het gaat immers naast de continuïteit van uw bedrijf ook om behoud van werkgelegenheid en de veiligheid van uw medewerkers en omgeving.

67


HAARDEN - KACHELS - SCHOUWEN - HOUTEN VLOEREN eigen ontwerp en realisatie

GEGARANDEERDE KWALITEIT

Volkelseweg 8 - 5427 RB Boekel - T 0492 32 15 95

www.dedriekronen.nl

Voor de laatste nieuwtjes kijk op:


Ondernemersvereniging Berghem

Actief bestuur motiveert ondernemers Berghem kent een bloeiend verenigingsleven met veel actieve leden en vrijwilligers. Met Ondernemersvereniging Berghem (OVB) is het niet anders gesteld. Het bestuur organiseert door het jaar heen met regelmaat bijeenkomsten voor de leden, met als belangrijkste evenement de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. Een actieve ondernemersvereniging is van groot belang voor een goed ondernemersklimaat in dorp of stad. Dat weet voorzitter Henk Heurkens van Heurkens Bouwmaterialen maar al te goed. “We organiseren verschillende bijeenkomsten, allemaal met als doel dat ondernemers elkaar en elkaars bedrijf beter leren kennen. Vaak blijkt namelijk dat men niet eens weet dat een dergelijk bedrijf in Berghem zit. Het leidt er toe dat mensen met elkaar zakendoen, in plaats het buiten het dorp te zoeken.” Zo wordt twee keer per jaar een OVB-Café georganiseerd. “Dan gaat het niet alleen om netwerken; ook twee tot drie sprekers worden uitgenodigd om iets vertellen over actuele onderwerpen die gerelateerd zijn aan ondernemerszaken, zoals veiligheid en duurzaamheid. Dus niet alleen gezellig, maar ook leerzaam,” vindt Rini van Rodijnen, lid van OVB. Kijkje in de keuken Om ook het gezin van de ondernemer erbij te betrekken is er jaarlijks een fietstocht door de omgeving. Onderweg bestaat de mogelijkheid om bij diverse bedrijven een kijkje in de keuken te nemen. Eén keer per jaar is er een feestavond, een sportavond

en de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar tijdens de oudjaarsborrel. Afgelopen jaar werd Rini van Rodijnen van Wiro Reclame verkozen tot dé Ondernemer. Hij heeft een bloeiend bedrijf in belettering én hij is actief in het verenigingsleven. Heurkens: “Alle leden mogen één stem uitbrengen op een ondernemer. Degene met de meeste stemmen wint en krijgt een fraaie bokaal en een aantal prijzen van collega-ondernemers.” Drive Van Rodijnen is blij met het actieve bestuur. “Zij hebben de drive om er iets van te maken en weten dat ook over te brengen op anderen.” Heurkens tot slot: “Berghem heeft bijna geen sfeerverlichting tijdens de feestdagen, we zijn met allerlei acties bezig om dat uit te breiden. Vorig jaar hebben we een lotenactie gehouden met als hoofdprijs een auto. Het mooie is dat ondernemers op eigen titel ook acties hebben gehouden ten gunste van de sfeerverlichting. Ook de dorpsraad is zeer actief in deze. We zijn nu zover dat de lantaarnpalen aan de invalswegen versierd kunnen worden. De actie gaat de komende tijd nog wel even door.”

Ondernemersvereniging Berghem

www.ovberghem.nl


r w o h s e d w u ie n r e v e in onz


onze nieuwe showroom is een ontwerp van

room

Voederheil 6A Zeeland | T: (0486) 45 14 53

www.vantienen.nl Koffieapparaten • Espresso-apparaten • Koffie & thee • Disposables • Frisdranken Snoepautomaten • Vendingmachines • Snoepwaren Schoonmaakartikelen • Advies & service


ESTAX techniek

metaalbewerking roestvaststaal Van idee tot werkelijkheid

Oss 483572 Van ideewww.estaxtechniek.nl tot0412 werkelijkheid Oss | 0412 483572 | www.estaxtechniek.nl

36 Hotelkamers vanaf D 47,50 5 Appartementen vanaf D 55,00 3 sterren voor de prijs van 2

Logies & Ontbijt Verrassende arrangementen Sport en Natuur

B u rg e m e este r va n E r p st ra at 9 9, 5 3 5 1 AT B e rg h e m | 0 4 1 2- 4 0 2 0 2 5 | 0 6 4 2 6 2 0 9 7 8 w w w. h ote l - b e rg h e m . n l | i n fo @ h ote l - b e rg h e m . n l l i ke & fo l l ow u s


Robert-Jan Steegman Column

Blijk van waardering

Jos van den Hurk is ondernemer van het jaar 2014. Tijdens de bekendmaking dacht ik aan het jaar dat Johan Evers deze eretitel in ontvangst mocht nemen. De kritiek was niet van de lucht. Hoe kon iemand die geen ondernemersrisico loopt deze eer te beurt vallen? En ook bij de verkiezing van Jos hoorde ik - weliswaar in mindere mate - dezelfde commentaren. Het werd Jos zeker gegund, maar ja, ‘Geen echte ondernemer, hè’. Wat is dat dan: een echte ondernemer? Binnenkort mag ik op de Elzeneindschool (mede) een masterclass ‘Ondernemen’ verzorgen. De leerlingen van groep acht willen dan van mij een antwoord horen op de vraag wat ondernemen is. Valt ondernemen te leren? Als ik de websites van veel opleidingen mag geloven wel. Ondernemers zijn er in vele verschijningsvormen, een van de betere heet Jos van den Hurk. Zijn aandeelhouders

knijpen zich in hun handen dat hun Kaal Masten geleid wordt door een man die ermee omgaat alsof het zijn eigen toko betreft. En Oss mag blij zijn met een man die zich ook buiten de muren van zijn werkplek inzet voor een beter ondernemersklimaat. En dat hij, in plaats van aandelen, beschikt over een grote dosis loyaliteit spreekt alleen maar nog meer in het voordeel van Jos. De leerlingen ga ik niet vermoeien met Business gala’s, ondernemers van het jaar en juryrapporten. Ik ga ze interesseren voor het ondernemerschap in al haar aspecten. Volgend jaar gaan ze naar het middelbaar onderwijs en daarna naar het beroepsonderwijs, HBO of een universiteit. Wie weet worden ze ooit ondernemer en staan ze op een avond op het podium van de Lievekamp, met of zonder aandelen maar met een prachtige blijk van waardering in hun handen en een staande ovatie van collega-ondernemers.

Bloggen is social en werkt op vele fronten Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor de vele mogelijkheden van bloggen. In deze columns schrijf ik al enige tijd over de inzet van socialmedia om je product of dienst zakelijk te promoten. Daarbij kwam regelmatig de zin “content delen’ voorbij. Dat kan van alles zijn, van foto’s tot (social) video, van extern nieuws tot aanbiedingen. Maar wat we tot nu toe niet belicht hebben is bloggen. Terwijl dat toch voor bijna elk bedrijf een ideale manier is om aandacht aan zichzelf te geven op vele manieren. Via blogs kun je niet alleen je eigen product of dienst onder aandacht brengen, je kunt je visie op ontwikkelingen in de markt of je eigen regio belichten, jubilea, sponsoring die je doet, eigenlijk zijn de mogelijkheden onbeperkt. En je hoeft het ook niet allemaal zelf te doen! Je kunt verschillende mensen uit je bedrijf, van management tot de ‘werkvloer’ aan het woord laten om hun visie te laten zien. In eigen woorden, eventueel met hulp van een redactie, maar wel authentiek.

Bloggen kun je op je eigen website, maar als gastblogger kun je bijvoorbeeld ook je kennis en expertise tonen via een relevant externe website. Voor beginnende bloggers heb ik altijd 2 belangrijke tips: 1.Bepaal vooraf een frequentie en houd je daaraan 2.Schrijf eerst 10 tijdloze blogs voor je live gaat, dan kun je daarop terugvallen als je even geen inspiratie of tijd hebt Volgende keer wil ik nog wat dieper op de mogelijkheden van bloggen ingaan... deel II dus! Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, Herman Couwenbergh

73


Agenda

25-27 april Oranjefeesten Oss Op de Heuvel wordt een podium en overkapping geplaatst. Gedurende drie dagen vinden zowel overdag als ‘s avonds tal van (muzikale) activiteiten plaats georganiseerd door de gezamenlijke horecaondernemers Venetia, Heer Bommel, Tweede Heer, H-32, La Colline, De Wereld, De Ontmoeting en Fellini’s in samenwerking met Centrummanagement Oss en Muzelinck, centrum voor de kunsten in Oss. www.centrummanagementoss.nl

2 mei Open Coffee Oss Open Coffee Oss faciliteert ondernemers en organisaties die hun zakelijke (kennis) netwerk willen onderhouden én uitbreiden. Vrijdagochtend van 9:00 uur tot 11:00 locatie: Golfbaan Oijense Zij. www.opencoffeeoss.nl

8 mei Bedrijfsbezoek TIBO Leden www.tibonet.nl

7 mei FC Oss Business club Kidsdag bij FC Oss www.fcoss.nl

16 mei De Ondernemers Speeddate Oss locatie: Speciaalbierbrouwerij Oijen www.opencoffeeoss.nl

7 en 8 mei High-Tech Systems 2014 High-Tech Systems 2014 focust op hightech systems en key enabling technologies. De focus van het conferentieprogramma en de beurs is hightech-systeemontwikkeling voor markten waar slimme engineering en technologie het verschil maken. • www.hightechsystems.nl.

13 mei Bijeenkomst ‘t Woud ‘Over de streep’ www.joostnetwerkt.nl

18-24 mei Dutch Technology Week Professionals, scholieren, studenten en technologieliefhebbers kunnen tijdens deze week ervaren hoe leuk en spannend het is om mee te werken aan uitvindingen die de wereld veranderen. • www.dutchtechnologyweek.com

Uw evenement in deze agenda? Stuur een email naar bedrijvig@dewinter.nl (o.v.v. agenda) 74

21 mei OIK ledenbijeenkomst Bij De Weverij van 11.15 - 14.00 uur 25 mei Oefenen voor een andere tijd Locatie:Radhuislaan 10 Oss www.dekrachtvanoss.nl 26 mei OVB-Cafe Hotel Berghem www.ovberghem.nl 4 juni Masterclass ‘Ondernemen anno nu’ 15:00 - 19:00 uur. Locatie: ROC de Leijgraaf, Euterpelaan 100, Oss www.tibonet.nl 6 juni Open Coffee Oss Vrijdagochtend van 9:00 uur tot 11:00 locatie: Golfbaan Oijense Zij www.opencoffeeoss.nl 14 en 15 juni MaasdijkMarathon www.maasdijkmarathon.nl


EXTRA FISCAAL VOORDEEL BIJ NOBRACARS UDEN BMW maakt rijden geweldig

NobraCars Uden heeft een aantal fiscaal vriendelijke BMW 3 series en 5 series met lage fiscale waarde en bijtelling op voorraad staan. BMW 320d EDE TOURING • Gratis automaat • Gratis High Executive pakket • Gratis Luxury line of Sport line pakket

BMW 518dA SEDAN • Gratis automaat • Gratis High Executive pakket • Ook leverbaar als Touring of met benzine motor

Fiscaal voordeel € 9.807 Fiscale waarde € 42.500 Bijtelling vanaf € 372,- per maand

Totaal voordeel Fiscale waarde Bijtelling vanaf

€ 11.130 € 55.500 € 486,- per maand

NobraCars Uden - Hoevenseweg 22 - Uden - (0413) 33 49 78 verkoop@nobracarsuden.nl - www.nobracarsuden.nl Aanbieding geldt zolang de voorraad strekt. (Prijs)wijzigingen voorbehouden. Calculatie netto bijtelling op basis van 42% inkomstenbelasting. Prijzen zijn inclusief BPM, inclusief BTW, exclusief additionele opties, exclusief afleverkosten. Informeer bij onze verkoopafdeling naar beschikbaarheid, uitvoeringen en voorwaarden.


ZWEDEN ZIJN STERK

DE VOLVO V40 D4

DE V40 MET DRIVE-E-MOTOR: PUUR RIJPLEZIER MET 190 PK, 85 GRAM CO2 EN 14% BIJTELLING.

140 kW (190 PK)

14% BIJTELLING

Autobedrijf Vos Veghel | Mountbattenweg 8 | 5466 AX Veghel | T (0413) 25 40 00 Autobedrijf Vos Oss | Kantsingel 22K | 5349 AJ Oss| T (0412) 62 35 55 VOLG ONS:

WWW.VOSAUTOBEDRIJVEN.NL

Bedrijvig Oss april 2014  
Bedrijvig Oss april 2014  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement