Page 1

Bedrijvig ‘s-hertogenbosch

‘Mensen gaan hier altijd blij de deur uit’ ‘De Jamfabriek wordt het brandpunt voor de ICT-sector’

oktober 2013

‘Wat er nu op winkelgebied is, kan niet blijven bestaan’

Lichtkunstenares Dorette Sturm:

‘Met licht kun je het gevoel voor tijd en ruimte transformeren’


LIMITED EDITION

LIMITED

SEAT LEON EDITION

14% LING

VANAF � 22.950,- BIJTEL

LIMITED EDITION

LIMITED EDITION

DIRERCR ATAD

UIT VOO

LE VERBA A R

SEAT LEON VANAF � 25.550,XE VOLLEDIG LU E T LE EN COMP GEN UIT VOERIN

DE COMPLETE LEON ECOMOTIVE LIMITED EDITION I IS LEVERBAAR VANAF € 22.950,voor de 3-deurs SC en € 23.300,- voor de 5-deurs en een bijtelling vanaf € 113,- per maand. DE FULLY-LOADED LEON ECOMOTIVE LIMITED EDITION II IS LEVERBAAR VANAF € 25.550,voor de 3-deurs SC en € 25.900,- voor de 5-deurs en een bijtelling vanaf € 126,- per maand.

14%

BIJTELLING

AX

LABEL

DE NIEUWE LEON ST DE MOOISTE STATION IN ZIJN KLASSE MET 14% BIJTELLING IN 2014

30

NOVEMBER IN DE SH OW ROOM

14% %

BIJTELLING

ENJOYNEERING SEAT.NL Gemiddeld brandstofverbruik SEAT Leon: 3,4 - 5,9L/100 km (1:29,4 - 1:16,9). CO2 emissie g/km 88 - 137. Er is al een SEAT Leon vanaf � 18.250,- inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Genoemde prijzen zijn vrijblijvende adviesprijzen ‘af importeur’ en zolang de voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V., Leusden. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. 14% bijtelling geldt voor 2013. Genoemde bijtellingsbedragen betreffen de netto bijtelling, gebaseerd op 42% tarief inkomstenbelasting. Prijzen zijn inclusief BTW. Aanbiedingen zijn geldig tot 31-12-2013. Vraag naar meer informatie bij je SEAT-dealer.

‘s-Her togenbosch Afrikalaan 5 • 073 - 644 25 58 Tilburg Mascagnistraat 531 • 013 - 547 00 40 Waalwijk Van Andelstraat 11 • 0416 - 65 15 90

www.noordhoekautogroep.nl


Gastvrij Voor de vierde keer is ’s-Hertogenbosch onlangs gekozen tot meest gastvrije stad van Nederland. Een mooie prestatie en een compliment voor de stad en haar inwoners. Ook in het bedrijfsleven is gastvrijheid een belangrijk thema. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het staat met de gastvrijheid in uw organisatie? Zijn uw medewerkers vriendelijk tegen klanten? Geven zij wel eens complimenten? Maken ze wel eens een praatje of een grap met klanten? Nemen ze opmerkingen of klachten serieus? Binnen elk bedrijf is er wel iemand die een voorbeeldfunctie vervult als het gaat om gastvrijheid. Iemand die bij klanten en collega’s altijd een glimlach op het gezicht weet te toveren. Die op het juiste moment de juiste snaar weet te raken bij mensen. Volgens het onderzoek VVV Nederland en Van Spronsen & Partners horeca-advies zijn ’s-Hertogenbosch en gastvrijheid inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook het bedrijfsleven kan zijn voordeel doen met dit gegeven. Jeroen Baar, uw mediapartner voor Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch (T). 06-14272154, (E). j.baar@dewinter.nl

‘Mijn werken doen de PR voor mij’ 10 Lichtkunstenares Dorette Sturm maakt internationaal naam met haar monumentale licht- en geluidskunstwerken. “Veel opdrachten komen via mond-totmondreclame bij mij terecht”, vertelt Sturm. “Mijn werken doen de PR voor mij.”

‘Mensen gaan hier altijd blij de deur uit’ 21 Snoeperij Tum Tum is voor vele Bosschenaren een begrip. “Veel van onze klanten kwamen hier vroeger al met hun opa en oma”, vertelt Frances Steenkamp. “Mensen zijn vaak blij als ze hier binnenkomen en stappen nog blijer weer de winkel uit.”

‘Jamfabriek wordt brandpunt voor ICT-sector’ 26 De Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch wil in de komende jaren uitgroeien tot het meest innovatieve werk- en kenniscentrum van Brabant. In Bedrijvig ’s-Hertogenbosch vertellen de diverse stakeholders over hun verwachtingen van de Jamfabriek.

‘Wat er nu op winkelgebied is, blijft niet bestaan’ 40 De detailhandelssector in Nederland staat onder druk. Er is sprake van een overschot aan meters winkelvloer en tegelijkertijd neemt het winkelen via internet toe. Mede op initiatief van de provincie is daarom een Expertteam Detailhandel Noord-Brabant opgericht.

MEDIAMAKERS Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.800 Mediapartner: Jeroen Baar (j.baar@dewinter.nl) Volgende uitgave: december 2013 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413-339355, www.dewinter.nl. Fotografie: Thomas Segers, Hans van de Poel Teksten: Gerben van den Broek, Kees Klijn en Stefan Korthout. © 2013 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

oktober 2013

3


Autosponsor voor SPM Shoeters

Vierde keer Meest Gastvrije Stad De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft onlangs voor de vierde keer de titel ‘Meest Gastvrije Stad van Nederland’ gewonnen. VVV Nederland en Van Spronsen & Partners horeca-advies presenteerden de uitkomsten van het onderzoek van 2013 in Internationaal Perscentrum de Nieuwspoort in Den Haag. ’s-Hertogenbosch scoorde in het onderzoek het best op het gebied van onder meer vriendelijkheid, gastvrijheid, horeca en bereikbaarheid. Groningen kwam van de 21 gemeenten als tweede uit de bus. Dordrecht, Almere en Apeldoorn eindigden in de achterhoede.

Samenwerking in Museumkwartier Zo’n veertig ondernemers uit het Museumkwartier gaan samenwerken aan een gezamenlijke herkenbaarheid en presentatie. Doel is om het bijzondere karakter en imago van het Museumkwartier verder te versterken. De ondernemers zien in het gebied volop mogelijkheden voor een sterke wisselwerking tussen ondernemers, bewoners en de musea. Met haar unieke winkels en restaurants, de

vele high quality galeries spraakmakende musea en ander moois heeft het kwartier immers een sterke troef in handen om op regionaal als nationaal niveau publiek te trekken en te verrassen. Initiatiefnemers van het project zijn Meggy van Houtum (Dutch Art & Design Salon), Annemarie Roefs (ZuiderZinkerk) buurtbewoner Jacques van der Miessen en Ninke Peijs (Outfit by Ninke).

Wijnwinkel Proef geopend Broer en zus Rick en Maud Lennertz hebben onlangs in een karakteristiek pandje

4

aan de Binnendieze hun wijnwinkel en proeflokaal Proef geopend, waar wijn kopen een beleving wordt. “Wij willen mensen wegwijs maken in de wereld van wijn en dat begint meestal gewoon met proeven”, aldus Rick. Proef is te vinden in het Uilenburgstraatje 14 en is van dinsdag tot en met zondag geopend.

De basketballers van SPM Shoeters Den Bosch zullen de komende drie jaar rijden in auto’s van Opel. Zowel SPM Shoeters Den Bosch , Lathouwers als Riemersma zijn zeer content met de samenwerking. “We hebben diverse mogelijkheden bekeken maar het gevoel bij Lathouwers en Riemersma was meteen goed. Lathouwers heeft een mooie historie met onze basketbalclub. Al diverse keren zijn zij als autosponsor actief geweest en daarom is het natuurlijk ook hartstikke leuk dat we tot elkaar zijn gekomen” zegt bestuurslid Jan-Willem Scheffers. SPM Shoes and Boots is de nieuwe hoofdsponsor van voorheen EiffelTowers Den Bosch. Het schoenenbedrijf uit Waalwijk is de komende drie jaar naamgever van de Bossche basketbalclub. De naam SPM Shoeters Den Bosch zal op het shirt prijken van de bekerwinnaar van 2012-2013.

Jan Vis valt in prijzen Jan Vis artiesten en evenementen is uitgeroepen tot het Beste Boekingskantoor van Nederland. Het Bossche boekingsbureau, dat dit jaar haar vijftig-jarig jubileum viert, ontving de titel tijdens het evenement Buma NL 2013. Directeur van Buma Cultuur Frank Helmink noemde Jan Vis artiesten en evenementen een icoon in de Nederlandse muziekgeschiedenis. ‘Opgericht in 1963 door Jan en Mieke Vis halen ze legendarische artiesten naar Nederland, waaronder The Rolling Stones, Pink Floyd, Fats Domino en The Kinks’, aldus Helmink. Daarnaast roemt hij de familie Vis ook als jarenlange voorvechters voor het incasseren van auteursrechten bij optredens door boekers. Buma NL is een evenement voor de Hollandse muziekindustrie en wordt jaarlijks gehouden in ’s-Hertogenbosch.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl


Brabant thuisbasis International InsectCentre Noord-Brabant wordt de basis van een internationaal kennis- en innovatienetwerk dat de toepassing van

Tweede locatie HAS Hogeschool HAS Hogeschool is een tweede vestiging in Venlo gestart. Op 1 oktober werd het gebouw officieel geopend. Vestigingsdirecteur Frans van Leijden gaf het startsein voor de bijeenkomst, waarna collegevoorzitter Dick Pouwels een inleiding gaf over het hoe en waarom van het openen van een nieuwe vestiging in Venlo.. HAS Hogeschool biedt in Venlo twee opleidingen aan: Bedrijfskunde & Agribusiness en Toegepaste Biologie’. In 2014 komt er een derde opleiding bij: FreshFood & Innovation. Het is de bedoeling dat HAS Hogeschool in Venlo door zal groeien tot een hogeschool met achthonderd studenten en vijf opleidingen. HAS Hogeschool werkt in Limburg intensief samen met partnerbedrijven omdat praktijkonderwijs een belangrijk onderdeel is van het curriculum.

insecten(larven) als eiwitrijke grondstof voor de voedingsindustrie (feed & food) en pharma moet bevorderen. Meer dan vijftien bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidspartijen hebben hun krachten gebundeld in een coöperatie onder de naam het International InsectCentre

(IIC). De coöperatie krijgt vooral een faciliterende functie en zet zich in om versnelling op het gebied van gezamenlijke projectontwikkeling en doorbraken op het gebied van wet- en regelgeving te realiseren. Andere belangrijke speerpunten zijn communicatie & branding, het organiseren van financiering en het aanzetten tot onderzoek. Het IIC wil meebouwen aan een geheel nieuwe verwerkingsketen (productie-verwerkingafzet) voor insecten. Vooral het realiseren van schaalgrootte (van niche- naar bulkmarkt) is daarbij van belang.

Nieuwe leden Raad van Toezicht JBZ Peter Beckers treedt per 1 januari 2014 als voorzitter toe tot de Raad van Toezicht van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Beckers is op dit moment lid van de Raad van Bestuur van Vion Holding NV. Hij volgt Theo de Raad op, die per 1 januari statutair zal aftreden. Herman Bol, oud-bestuurder van het UMC Utrecht, treedt per 1 januari 2014 als lid toe tot de Raad van Toezicht. Hij zal de plaats innemen van Josien Bensing, die eveneens per 1 januari aftreedt. Als voorzitter respectievelijk lid van de Raad van Toezicht hebben Beckers en Bol een algemeen toezichthoudende taak over het beleid dat gevoerd wordt door de Raad van Bestuur.

Mr. Mondain event succesvol Het Mr. Mondain event dat op 10 oktober bij The Art of Living Well werd gehouden, heeft vele honderden bezoekers getrokken. In een gemoedelijke ambiance konden de deelnemers hun netwerk verbreden, de nieuwste lifestyle trends ervaren en genieten van allerlei culinaire versnaperingen. Mr. Mondain werd mede mogelijk gemaakt door ConneqtMe. Foto’s van het event zijn te vinden op www.mrmondain.com.

Geslaagde eerste Grote Prijs van Brabant Rond de Pettelaarse Schans werd op zaterdag 12 oktober voor de eerste keer de internationale veldrit de Grote Prijs van Brabant gehouden. Daarbij was de complete wereldtop aanwezig. Met Marianne Vos als winnares bij de vrouwen en de Belg Tom Meeusen bij de mannen kreeg de organisatie meteen twee bekende namen op de erelijst. Als het aan voorzitster Mieke Geeraedts van het organisatiecomité ligt, wordt de internationale veldrit een jaarlijks terugkerend evenement. “Binnen enkele jaren hopen we een plek op de internationale kalender te hebben en onze grote wens is om ooit nog eens het WK veldrijden naar ‘s-Hertogenbosch te halen”, aldus de ambitieuze voorzitster. oktober 2013

5


Iets te vieren? Kies voor een spetterend feest aan boord van een van onze partyschepen. Een bedrijfsborrel, barbecue op de Maas of personeelsfeest in Caribbean style. Bij Feestje op de Maas is alles mogelijk. Kijk op onze website voor de arrangementen of stel zelf je feest samen.

Feestje op de Maas | Vesting Heusden | T 0416 380 278

www.feestjeopdemaas.nl

Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant en Limburg. HLB Van Daal & Partners telt 280 medewerkers en heeft vestigingen in Breda, Dongen, Geleen, Gemert, Heerlen, ’s-Hertogenbosch, Maastricht, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden, Veghel en Waalwijk.

Ondernemend, net als u 6

www.hlb-van-daal.nl


Makro ‘s-Hertogenbosch vernieuwd Makro ‘s-Hertogenbosch heeft grote vernieuwingen in de vestiging doorgevoerd. “Nieuw zijn onder andere de introductie van een Kookwereld, Koffiewereld, Non Foodwereld, Tafelwereld en een Officewereld. Een andere belangrijke vernieuwing is dat medewerkers meer en meer zullen werken als ‘mini-ondernemers’”, aldus Rob Hamelink, vestigingsmanager Makro ‘s-Hertogenbosch. De opening werd donderdag 3 oktober groots gevierd onder het thema ‘Het gaat los bij Makro Den Bosch’. Daarbij stonden de horecaklanten centraal. Zij kregen speciale rondleidingen, waarbij zij ook een kijkje achter de schermen konden nemen. In een ‘VIP-tent’ hadden de exclusieve klanten vervolgens de gelegenheid om in een rustige ambiance met elkaar in gesprek te gaan.

Ricoh Document Center overgenomen Ricoh Document Center Eindhoven -’s-Hertogenbosch, onderdeel van de Ricoh Nederland-organisatie, is overgenomen en heeft een volledig nieuw

team. Erik Nijhof is de nieuwe directeur van de vestiging. De afgelopen acht jaar heeft Nijhof diverse managementfuncties bij Ricoh Nederland vervuld, en heeft hij documentprocessen in diverse typen organisaties van dichtbij gezien en geoptimaliseerd. “Ik geloof in het opbouwen van langdurige relaties waarbij wederzijds inzicht en respect voor elkaars ambitie de basis vormt”, aldus Nijhof

Milieuvriendelijk woon-werkverkeer Landgoed Huize Bergen, kloosterhotel ZIN en conferentiehotel De Spreeuwelse Heide zijn in samenwerking met Stichting Stimular een project gestart om milieuvriendelijk woon-werkverkeer te stimuleren. Door opstapdagen, leenweken en proefritjes hopen ze medewerkers en gasten te enthousiasmeren voor deze ‘groene’ manier van reizen. Stichting Stimular heeft als doel ondernemers en managers in al hun beslissingen duurzaamheid mee te laten nemen, zo ook in woon-werkverkeer. Met advies van regionale fietsenspecialiast ‘Spijkers fietsen’ en het scootermerk ‘Ebretti’ zijn er door Landgoed Huize Bergen, kloosterhotel ZIN en De Spreeuwelse Heide elektrische scooters en elektrische fietsen aangeschaft.

Verkadefabriek Meest Gastvrije Ondernemer 2013

Elsevier: ‘Avans beste hogeschool’

De Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch heeft de titel van Meest Gastvrije Ondernemer van ’s-Hertogenbosch 2013 binnengesleept. Deze titel werd uitgereikt tijdens Bourgondisch ’s-Hertogenbosch. De Verkadefabriek haalde het voor Theater aan de Parade en Lunchcafé In de Roos. Wethouder Jan Hoskam overhandigde de winnaar een glazen trofee, die speciaal werd ontworpen door Glasatelier Joost van Opdorp en Glasservice Noord. Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch is het centrum voor veel toonaangevende festivals in het culturele hart van de stad en daarnaast is het de thuisbasis voor verschillende Bossche gezelschappen. Dit maakt de Verkadefabriek tot een grote speler in de gastvrijheidsindustrie van ’s-Hertogenbosch. De verkiezing is een samenwerkingsverband van Ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch, Koninklijke Horeca Nederland, afdeling ’s-Hertogenbosch en VVV ’s-Hertogenbosch.

Volgens het onderzoek ‘De Beste Studies’ van weekblad Elsevier neemt Avans Hogeschool in de totale ranking de eerste plaats in bij de grote hogescholen. Met 66,7 procent tevredenheidscore laat Avans alle andere grote hogescholen in Nederland ruim achter zich. Jaarlijks onderzoekt Elsevier de kwaliteit van hbo-opleidingen. Elsevier en ResearchNed onderzochten 201 bacheloropleidingen uit het hoger beroepsonderwijs aan de hand van de Nationale Studenten Enquête. Daarin beantwoorden ruim 230.000 studenten de vraag hoe zij hun opleiding in het algemeen beoordelen.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

oktober 2013

7


van dam groep installatiebedrijven service en onderhoud Met ruim 340 medewerkers is de van dam groep één van de grotere en toonaangevende organisaties op installatiegebied in Nederland. De van dam groep heeft een breed scala aan activiteiten: • Brandbeveiliging • Datacommunicatie • Domotica • Electrotechniek • Energiemanagement • Gebouwautomatisering • Inbraakbeveiliging

• Inspecties • Klimaatinstallaties • Opleidingen • Sanitaire technieken • Service en onderhoud • Zink- en koperwerken

Bezoek voor meer informatie onze website: www.vandamgroep.com

De Grote Elst 60 5246 JR Rosmalen Postbus 261 5240 AG Rosmalen

r mee e: oor v k bsit j i Bek e we z n o om atie ep.c gro form

in

Tel: Fax: Email: Web:

dam

.van www

0031 (0)73 - 644 09 08 0031 (0)73 - 644 04 97 info@vandamgroep.com www.vandamgroep.com

hèt installatieteam

100% SUV, 7% bijtelling!

*

Mitsubishi Outlander PHEV (Plug-in Hybrid EV) Vanaf € 43.490,-

NETTO BIJTELLING VANAF € 132,- PER MAAND*

7% BIJTELLING

VEEL FISCAAL VOORDEEL VOOR ONDERNEMERS

BRANDSTOFBESPAREND

TREKVERMOGEN 1500 KG

ACTIERADIUS 900 KM

STANDAARD 4WD

Zakelijk rijden was nog nooit zo interessant. De Mitsubishi Outlander PHEV is standaard zeer riant uitgerust. Zijn hoge zit geeft goed zicht. Hij biedt de rijbeleving van een automaat en heeft volop laadruimte. Maar wat deze SUV écht bijzonder maakt? A-label, geen wegenbelasting (tot 2016) en geen BPM. 100% SUV, 7% bijtelling? Neem contact met ons op voor meer informatie over de fiscale voordelen, subsidieregelingen voor ondernemers (ZZP, BV, VOF of eenmanszaak) en de aantrekkelijke (lease)prijzen. Of bezoek de showroom en ontdek waarom deze auto bijzonder geliefd is.

Autobedrijf Van de Wouw Waalwijk B.V.

Autobedrijf Huiskes BV

Van Andelstraat 5-7 • 5141 PB Waalwijk Telefoon 0416-650005 • WWW.WOUW.NL

Parallelweg 5 • 5349 AD Oss Telefoon 0412-634006 • WWW.AUTOHUISKES.NL

CO2-uitstoot < 49 g/km. Prijzen inclusief BTW (BPM € 0,-), tenzij anders vermeld, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de standaard specificaties. *Bijtelling conform huidige overheidsmaatregelen en afhankelijk van het inkomenstarief. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.

8


Poirters nieuwe commissaris FC Den Bosch

Samenwerking Van Hoeckel en CuliSteam Van Hoeckel, partner in foodcare uit Den Bosch, heeft haar dienstverlening uitgebreid met het aanbod CuliSteam-maaltijden. Hiertoe is een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met CuliCare uit Emmeloord, leverancier van CuliSteam. CuliSteam is een aantrekkelijk concept van ruim honderd ultraverse, gezonde stoommaaltijden die in de afgelopen jaren voor de zorg zijn ontwikkeld. De maaltijden zijn presentatiegereed en de receptuur is gebaseerd op dagverse grondstoffen, waarvan een deel rauw, gegaard of half gegaard.

Essent wekt meeste groene stroom op Energiebedrijf Essent wekt de meeste duurzame elektriciteit in Nederland op. Dat blijkt uit een analyse van de jaar- en MVO-verslagen van de energieproducenten in ons land. In totaal was Essent in 2012 verantwoordelijk voor ruim eenvijfde van alle in Nederland gemaakte groene stroom. Een groot deel daarvan werd met behulp van biomassa opgewekt in de Amercentrale in Geertruidenberg. Essent, dat haar hoofdvestiging in Den Bosch heeft, neemt in totaal 22 procent van alle groene stroom in Nederland voor haar rekening. Eneco volgt met naar schatting 17 procent en Nuon met 13 procent Erwin van Laethem, CEO van Essent, is er trots op dat ‘zijn’ bedrijf opnieuw de grootste producent van groene stroom in Nederland is: “Het laat zien dat wij een significante bijdrage leveren aan de nationale doelstelling om in 2020 14 procent van alle energie duurzaam op te wekken.” In Nederland wordt meer dan de helft van alle duurzame energie opgewekt met behulp van biomassa (54,2 procent). Windenergie is goed voor 42,8 procent.

Peter Poirters is toegetreden tot de Raad van Commissarissen van FC Den Bosch. Hij gaat zich als commissaris voornamelijk bezighouden met de financiën van FC Den Bosch en volgt hiermee de onlangs afgetreden commissaris Rob Wagemakers op. Poirters werkt al sinds 1989 als registeraccountant bij Witlox Van den Boomen en is bovendien sinds 22 jaar één van de partners. Hij is ook reeds vele jaren lid van de Businessclub van FC Den Bosch en daarbij een zeer trouwe bezoeker van de wedstrijden.

Energieakkoord leidt tot zonnewijden De Bossche Vereniging ZuidWint gaat in 2014 haar eerste zonnecentrale bouwen, een zonneWIJde. De voorbereidingen lopen volop. Een Zonnewijde is een dak waar bewoners samen zonnepanelen hebben. De opgewekte stroom kan thuis gebruikt worden. Daarnaast geldt vanaf 2014 een belastingvoordeel Vereniging ZuidWint start binnenkort met de voorinschrijving voor de eerste ZonneWIJde, zoals het zonnedak gaat heten. “WIJ staat voor samen, omdat we het als inwoners samen doen”, aldus Raoul Beckers, voorzitter van de vereniging.

Ziekenhuizen bundelen krachten Het UMC St. Radboud in Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch gaan in de toekomst meer samenwerken. Melvin Samson, voorzitter van de raad van bestuur van het Radboud en Willy Spaan, voorzitter van de raad van bestuur van het JBZ zetten onlangs hun handtekening onder een netwerksamenwerking. Deze samenwerking moet leiden tot een onderscheidende kwaliteit van zorg en innovatie in de patiëntenzorg en daarmee tot meerwaarde voor de patiënten. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van gezamenlijke zorgpaden, opleidingsactiviteiten, wetenschappelijk onderzoek, activiteiten op het gebied van kwaliteit en veiligheid alsmede het uitwisselen van artsen, onderzoekers en verpleegkundigen. De ziekenhuizen onderhouden al langer nauwe banden met elkaar. Zo zijn veel medisch specialisten van het JBZ in Nijmegen opgeleid en wordt veel gezamenlijk onderzoek gedaan. oktober 2013

9


Dorette Sturm:

‘Met licht kun je het gev tijd en ruimte transform Lichtkunstenares Dorette Sturm ontwierp in opdracht van Ricoh het kunstwerk Seeds of Change, een draaiende lichtsculptuur van 21 meter hoog die onlangs werd onthuld bij het nieuwe hoofdkantoor in ‘s-Hertogenbosch. De Bossche kunstenares maakt internationaal naam met haar monumentale licht- en geluidsinstallaties. Haar kunstwerk Breathing Cloud was onder meer te zien op licht- en kunstfestivals in Eindhoven, Amsterdam, Beijing en Guangzhou. “Veel opdrachten komen via mond-tot-mondreclame bij mij terecht”, vertelt Sturm. “Mijn werken doen de PR voor mij.” Door de bezuinigingen van het kabinet heeft de kunst- en cultuursector in Nederland in de afgelopen jaren een flinke knauw gekregen. “Het is triest dat we het met z’n allen zo ver hebben laten 10

komen”, vindt Sturm. “Vooral de autonome kunst heeft te lijden onder deze bezuinigingen. Sponsoren zijn moeilijk te vinden en ook de subsidiekraan wordt verder dichtgedraaid. Terwijl

autonome kunst juist enorm belangrijk is om nieuwe ontwikkelingen in onze maatschappij voor een groot publiek zichtbaar te maken.” De Bossche kunstenares heeft minder last van deze ontwikkeling. “Ik probeer een goede balans te vinden tussen mijn vrije werk en werken die ik maak in opdracht van anderen. Het geld dat ik met de opdrachten verdien, investeer ik vervolgens weer in mijn kunstprojecten waar ik de ruimte neem om te exprimenteren en op zoek te gaan naar de essentie. Daardoor ben ik minder afhankelijk


Coverstory

oel voor meren’ van subsidiegelden.” Ze geeft aan dat het beleven en ervaren van licht een belangrijke rol speelt in haar kunstprojecten. “Ik werk op het snijvlak van lichtontwerp, architectuur en technologie en ben gefascineerd door licht als fenomeen. In een wereld die soms lijkt te worden gedomineerd door zogenaamde social media en technologie worden mensen continu geprikkeld om onmiddelijk te reageren. Het is een uitdaging om een kunstwerk te maken dat het gevoel voor tijd en ruimte transformeert door kleur en licht.”

Alle vrijheid Een bekend werk waarmee Sturm internationaal furore maakte, is Breathing Cloud dat zij in 2007 realiseerde. Dit is een ademende wolk van vijf bij drie meter, gemaakt van spinnakerdoek. De wolk vult de ruimte met intens licht, dat langzaam van kleur verandert, ondersteund door geluid. Van buiten ziet de wolk er eenvoudig uit, maar van binnen zit hij vol technologie. Het lichtkunstwerk Seeds of Change dat Sturm bij Ricoh realiseerde, bestaat uit 200 ‘armen’ van staal met aan het uiteinde een verlichte vorm van mondgeblazen glas. Elke ‘seed’ is voorzien van RGBleds. De armen zijn bevestigd aan een as en vormen een draaiende dubbele helix, verwijzend naar de structuur van DNA. Sturm kreeg van het bedrijf alle vrijheid bij het ontwerpen van het kunstwerk. “Opdrachtgevers zijn benieuwd naar de meerwaarde die kunst kan bieden. Zij vertrouwen op mijn inlevingsvermogen en creativiteit. Ik onderzoek hoe ik de kwaliteit en de functie van de gegeven plek kan versterken. Seeds of Change verandert langzaam van kleur en communiceert naar binnen en naar buiten. Binnen biedt het mensen een plek om even te ontspannen en tot zichzelf te komen. Buiten wordt het een lichtbaken zichtbaar vanaf de randweg.” Een autonoom werk waar de lichtkunstenares momenteel aan werkt, heet New Light On Personal Space. “Dit kunstwerk bestaat uit cirkels van licht en geluid die mensen kunnen binnengaan.

Daarmee wordt de ervaring van ruimte veranderd, waardoor mensen de ‘eigen ruimte’ ervaren in de openbare ruimte. Het zou geweldig zijn als dit kunstwerk ergens in een grote ruimte in deze stad geplaatst zou kunnen worden.”

D-Light (Foto: Mike Harris)

Breathing Cloud (Foto: Mike Harris)

Loud & Clear

Eigen plek voor kunstenaars In navolging van de De Gruyter Fabriek, waar creatieve bedrijven in ’s-Hertogenbosch terecht kunnen, pleit Dorette Sturm voor de ontwikkeling van betaalbare ruimtes voor beeldende kunstenaars in ’s-Hertogenbosch. “Ik zou best naar de De Gruyter Fabriek willen verhuizen. Maar de huur die ik daar ga betalen kan ik niet opbrengen. Dat is een probleem waar veel kunstenaars mee te maken hebben”, aldus Sturm. “Natuurlijk is er de Willem II-fabriek, maar daar is inmiddels nog maar één

verdieping met kleine ateliers beschikbaar. Als de gemeente de beeldende kunst écht wil stimuleren, dan is er een grote ruimte nodig met aangepaste huren zodat kuntenaars niet genoodzaakt zijn om in de avonduren of alleen in het weekend naar hun atelier te gaan omdat ze overdag ander werk verrichten om hun huur te kunnen betalen. Een plek waar kunstenaars letterlijk de ruimte hebben om met elkaar te experimenteren. Ik weet zeker dat zij hele verrassende projecten kunnen realiseren.” oktober 2013

11


TE HUUR

La Façade 's-Hertogenbosch • Flexibele kantoorruimte van 285 m² tot 1.100 m²

Voor meer informatie:

• Luxe en hoogwaardig afwerkingsniveau

RSP Makelaars T: 073 64 88 750

• Laag energieverbruik door duurzame afwerking

Jones Lang LaSalle T: 040 25 00 100

• Midden in het centrum aan het stationsplein • Uitstekende bereikbaarheid, zowel met openbaar vervoer als met auto • Voldoende parkeergelegenheid

www.kantoorhuren-denbosch.nl

12


Doorgaan op de ingeslagen weg

Hans Cox

`Wat goed is voor de regio is ook goed voor ‘s-Hertogenbosch en omgekeerd.` Dat is in feite de kern van de brief die het bestuur van de BZW ´’s-Hertogenbosch aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Aanleiding voor het schrijven van deze brief was een rapport van de zogeheten rekenkamercommissie. Deze commissie had een advies geschreven over het regionaal economisch beleid. Daarin had men een aantal kritische kanttekeningen geplaatst. In de brief roepen wij de raad op vast te houden aan de ingeslagen weg om samen met alle gemeenten in de regio Noordoost Brabant, de onderwijs-, kennisinstellingen en het bedrijfsleven te werken aan een gezamenlijke economische agenda. De BZW onderschrijft de keuze van de 5-Sterrenregio Noordoost Brabant voor de Agro&Food sector. Veel

bedrijven vinden hun oorsprong in deze sector of zijn toeleverancier. Ook biedt deze branche veel kansen voor het aangaan van cross-overs met bijvoorbeeld de logistiek, ICT, machinebouw, verpakkingsindustrie en lifesciences. ‘Het zou contraproductief zijn om nu een heel andere koers te gaan varen en te wisselen van methode of thema’, zo staat in onze brief te lezen. Als BZW hechten wij een grote waarde aan het versterken van de samenwerking tussen bedrijven, onderwijs- kennisinstellingen en gemeenten. Van belang is wel dat er gewerkt wordt aan voor bedrijven relevante en concrete projecten. Op dit punt zijn er zeker verbetermogelijkheden. Hans Cox Voorzitter BZW ‘s-Hertogenbosch

PlantLab naar De Gruyter Fabriek Het Bossche bedrijf PlantLab bouwt in de De Gruyter Fabriek een nieuw hoofdkantoor. Onderdeel hiervan is een hoogwaardige Research & Development-faciliteit voor de in Zwitserland gevestigde multinational Syngenta. Op korte termijn wordt een bedrag van ongeveer negen miljoen euro geïnvesteerd. De eerste fase van het nieuwe hoofdkantoor moet uiterlijk 1 april 2014 in bedrijf zijn en biedt plaats aan 35 medewerkers. Op de langere termijn moet het centrum plaats gaan bieden aan zo’n tweehonderd medewerkers. De NV BIM verkoopt voor dit doel een deel van De Gruyter Fabriek aan PlantLab. In juni 2013 hebben PlantLab en Syngenta een langlopende samenwerkingsovereenkomst gesloten. Sindsdien heeft PlantLab intensief gezocht naar nieuwe huisvesting. Hierbij zijn zij uitgekomen op De Gruyter Fabriek in ’s-Hertogenbosch. De Gruyterfabriek biedt volgens PlantLab de beste mogelijkheid om het onderzoekscentrum te realiseren en is bovendien direct beschikbaar. De nabijheid van de Food & Health Campus en de uitstraling van de stad ’s-Hertogenbosch ondersteunen de keuze van PlantLab en de instemming met die keuze van Syngenta.

onderzoekers van Syngenta op afstand mee. Zij brengen korte bezoeken aan het centrum, maar hebben hun werkplek bij buitenlandse Syngenta-vestigingen. Strategisch belang Voor ’s-Hertogenbosch is de vestiging van PlantLab en haar onderzoekspartner Syngenta van strategisch belang: het economisch agri- & foodcluster wordt beter zichtbaar, de positie van de HAS Hogeschool wordt versterkt en de ontwikkeling van De Gruyter Fabriek krijgt een nieuwe impuls. Het gemeentebestuur stelt daarom aan de gemeenteraad voor om een bedrag van een miljoen euro vrij te maken, om de NV BIM in staat te stellen de huisvestingstransactie met PlantLab mogelijk te maken.

Groei PlantLab krijgt in De Gruyter Fabriek in totaal 20.000 vierkante meter vloeroppervlakte ter beschikking. Dit biedt PlantLab de mogelijkheid haar beoogde groei de komende jaren op die plek te realiseren. Voor Syngenta gaat PlantLab met haar nieuwe technologie onderzoek doen naar land- en tuinbouwgewassen. Aan dat onderzoek werken internationale oktober 2013

13


Sytse van Heijst

‘Gazprom Energy gaat stap verder in service’ Energiebedrijf Gazprom Energy startte twee jaar geleden een vestiging in ’s-Hertogenbosch met twee mensen om haar activiteiten in Nederland op te zetten. “Inmiddels werken we hier met zeventien mensen en beginnen wij op onze huidige locatie zo langzamerhand uit ons jasje te groeien”, vertelt Sytse van Heijst, Head of Benelux bij Gazprom Energy. Gazprom Energy is onderdeel van de Gazprom Group, een van de grootste energiebedrijven ter wereld. “Gazprom is eigenaar en exploitant van bijna 160.000 kilometer gaspijpleidingen en bezit zo’n 18 procent van de gasreserves in de wereld”, vertelt Sytse van Heijst. “De Gazprom Group levert al 14

ruim dertig jaar gas in meer dan twintig landen. Het zusterbedrijf Gazprom Marketing & Trading handelt actief in energieproducten als aardgas, LNG, elektriciteit en olie. Gazprom Energy is een betrouwbare energieleverancier voor het bedrijfsleven, die werkt met concurrerende tarieven en klaar staat

om lokale ondernemers optimaal te ondersteunen.” Gazprom Energy, dat met haar Europese hoofdkantoor in Londen is gevestigd, heeft bewust gekozen voor ’s-Hertogenbosch als vestigingslocatie om in Nederland van start te gaan. “Omdat er meerdere energieleveranciers gevestigd zijn in ’s-Hertogenbosch, is er veel kennis en expertise van de energiemarkt aanwezig in deze regio. Dat maakt ’s-Hertogenbosch enorm aantrekkelijk als vestigingsplaats voor ons bedrijf.”


die rechtstreeks in hun administratie kunnen worden opgenomen. Klanten hebben daardoor ook direct inzicht in hun verbruik en kunnen bijvoorbeeld bij leegstaande panden het voorschot aanpassen. Wij gaan in onze service verder dan veel andere energiebedrijven. Klanten die ons opbellen, krijgen bijvoorbeeld altijd een medewerker aan de telefoon. Het persoonlijke contact is essentieel voor onze bedrijfsvoering. En dat werkt voor beide partijen prettig.” De directeur geeft aan dat de energiemarkt wereldwijd enorm in beweging is. “Met name in Azië en Australië is de vraag naar aardgas enorm gestegen. Zeker na het ongeluk met de kerncentrales in Fukushima. In Europa blijft de vraag, mede door de haperende economie, wat achter. De gasgestookte elektriciteitscentrales staan hier uit. Maar er is nog voldoende aardgas en LNG beschikbaar om aan de wereldwijde vraag te voldoen.”

een Moderne IT-systemen Volgens Van Heijst is het voor Gazprom een voordeel dat ze zich twee jaar geleden als nieuwe speler op de Nederlandse markt heeft gemeld. “We hebben onze hele infrastructuur opnieuw moeten aanleggen. Daardoor hebben wij niet te maken gekregen met erfenissen uit het verleden, maar werken wij met moderne IT-systemen en kunnen wij makkelijk inspelen op innovaties. Bij diverse klanten met meerdere locaties werken wij bijvoorbeeld met digitale nota’s,

Uitbouwen Kijkend naar het Nederlandse energielandschap, stelt Van Heijst vast dat sinds de liberalisering van de energiemarkt vrijwel alle Nederlandse energieproducenten zijn opgekocht door buitenlandse partijen. “Met name Duitsland en Frankrijk nemen op dit moment belangrijke posities in op de Nederlandse markt. Als Gazprom Energy willen wij ons marktaandeel in de komende tijd verder uitbouwen, door onze lokale activiteiten ook zo lokaal mogelijk op te zetten. Onze ambitie is om in de komende vijf jaar een marktaandeel van vijftien procent te veroveren.” Daarbij richt Gazprom Energy zich met name op mkb-bedrijven. “Dat is een bewuste keuze. Grote bedrijven hebben een eigen inkoopafdeling, die ook de energie-inkoop verzorgd. Bij veel mkb-bedrijven is energieinkoop echter een ondergeschoven kindje, waar relatief weinig aandacht aan wordt besteed. Uit een recent onderzoek van één van de energie-

maatschappijen blijkt dat kleine en middelgrote bedrijven in Nederland jaarlijks zo’n 300 miljoen euro verspeelt aan energiekosten. Dat maakt het mkb voor energiebedrijven tot een interessant segment. Het is voor ons als Gazprom Energy een uitdaging om

‘Er is veel kennis en expertise van de energiemarkt aanwezig in deze regio’ deze bedrijven te ondersteunen met hun energiebeleid. Wij bieden mkbbedrijven bijvoorbeeld de mogelijkheid om met maandprijzen te werken, zodat zij de prijs per maand kunnen vastleggen en daardoor minder hoeven te betalen als de prijzen dalen.” Terugdringen energieverbruik Net als andere energiebedrijven zet ook Gazprom in op een meer duurzame samenleving. “Het verduurzamen van onze samenleving is prima, maar de makkelijkste en meest duurzame besparing is het terugdringen van het energieverbruik in een gebouw”, stelt Van Heijst. “Wij verspreiden daarom een ander geluid dan de meeste andere partijen en kijken meer naar simpele en gebruiksvriendelijke maatregelen die genomen kunnen worden om energie te besparen. Wanneer iemand zonnecellen op zijn dak legt, is dat natuurlijk ook prima, alleen moet er dan ook gekeken worden naar de overige zaken die daarbij komen kijken en naar de terugverdientijd van zo’n investering.” Gazprom Energy Victorialaan 15 5213 JG ‘s-Hertogenbosch (T). 0800-4297766 (I). www.gazprom-energy.com oktober 2013

15


16


TMC Bedrijfskleding:

‘Een passende oplossing voor elke organisatie’ Met een gezellige lunch vierde TMC Bedrijfskleding in Vught onlangs samen met klanten en relaties haar 25-jarig bestaan. In de afgelopen decennia is het bedrijf van Engeline de Groot en Berry Verboord uitgegroeid tot een totaalleverancier op het gebied van bedrijfskleding. Wie rondloopt door de ruime showroom van TMC Bedrijfskleding aan De Ketting 10-B in Vught, waant zich bijna in een grote kledingzaak. Modieuze winterjassen, kostuums, overhemden, polo’s, truien, broeken en schoenen: bij TMC wordt de kleding allemaal overzichtelijk gepresenteerd. Het Vughtse bedrijf levert onder meer kleding aan overheidsen onderwijsinstellingen, beveiligings- en bewakingsbedrijven, toeristische bedrijven, bouwbedrijven, horeca, winkelketens, maar ook aan de bakker en slager om de hoek. Voor elke branche, elk bedrijf, elke functie en elke gelegenheid heeft TMC een passende oplossing op het gebied van bedrijfskleding. Totaalpakket “Wij bieden een totaalpakket. Van overalls tot maatpakken en van uniformen tot casual kleding. Daarbij luisteren wij goed naar de wensen van onze klanten en bieden wij een snelle service”, vertelt Engeline de Groot. “Indien wenselijk zorgen wij er ook voor dat de kleding op maat wordt gemaakt, zodat medewerkers deze altijd representatief en comfortabel

kunnen dragen.” Daarnaast is bedrijfskleding voor veel ondernemingen ook een belangrijk visitekaartje, stelt Berry Verboord. “Bedrijfskleding met een kwalitatief goede uitstraling wekt vertrouwen bij klanten. Dat geldt voor gevestigde ondernemingen, maar ook voor kleine bedrijven. Je krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken.” Huisstijl Steeds meer bedrijven zoeken bedrijfskleding die aansluit bij hun eigen huisstijl. Ook dat is mogelijk bij TMC Bedrijfskleding. Engeline: “Wij kunnen de bedrijfskleding helemaal toespitsen op de wensen van onze klanten, compleet met fullcolor logo’s en emblemen.” Om haar klanten maximaal te ontzorgen werkt TMC Bedrijfskleding bovendien met een uniek online bestelsysteem. Berry: “Dit systeem bevat onder meer maatgegevens, een budgetsysteem en managementinformatie en kan zowel door organisaties als door individuele werknemers worden gebruikt. Zij krijgen een login-code en kunnen vervolgens bij ons rechtstreeks bestellen wat zij nodig hebben. De kleding kan vervolgens ook naar het huisadres van de medewerker worden verstuurd, zodat het bedrijf daar geen omkijken meer naar heeft.” Recyclen Naast het leveren van kwaliteitskleiding en het maximaal ontzorgen van haar klanten heeft TMC Bedrijfskleding ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel staan. Berry: “Wij doen bijvoorbeeld alleen zaken met bedrijven die voldoen aan de basisnormen van de ILO (International Labour Organisation). Daardoor weten wij zeker dat bij de vervaardiging van de kleding geen kinderarbeid wordt toegepast en dat de werknemers een leefbaar loon krijgen voor hun arbeid. Tevens bieden wij onze klanten de mogelijkheid om gebruikte kleding of onbruikbare kleding op een milieuverantwoorde manier te vernietigen of zelfs te recyclen door er bijvoorbeeld nieuwe garen van te spinnen of poetslappen van te maken. Ons uitgangspunt is om er voor te zorgen dat er niets via de verbrandingsovens wordt vernietigd.” oktober 2013

17


RBM Design en Eventique:

Jonge ondernemers genieten van

uitdagende opdrachten en evenem Het Bossche reclamebureau RBM Design en Eventsupportbureau Eventique delen samen een kantoorruimte in De Gruyter Fabriek. Dat is opvallend omdat beide bedrijven opereren in geheel aparte branches. Peter Taylor Parkins, algemeen directeur van Taylor Mates partners in zekerheid, zocht eigenaren Robert Bastiaenen (RBM Design) en Jeroen van de Wiel (Eventique) op en vroeg beide ondernemers onder meer naar hun ambities voor de komende jaren.

De transparante kantoorruimten in De Gruyter Fabriek bieden een mooie inkijk in de diverse bedrijven die in de voormalige fabriek gevestigd zijn. RBM Design en Eventique kijken aan de achterzijde van het gebouw mooi uit over het water. Opvallend in hun kantoor is verder het dartbord dat in het midden 18

van het kantoor, tussen twee kantoorblokken in, tegen de muur hangt. “Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt”, grapt Jeroen van de Wiel, terwijl hij zorgt voor een goede kop koffie. “En meestal ben ik dan de winnaar”, haakt Robert Bastiaenen in. Daarmee is de toon van het gesprek gezet.

Ontwerpen “Waarom zijn jullie voor jezelf begonnen?”, is de eerste vraag die Peter Taylor Parkins aan de jonge ondernemers stelt. Bastiaenen bijt het spits af: “Omdat ik het leuk vind om zelf concepten te ontwikkelen en te realiseren voor partijen. Na mijn opleiding International Media & Entertainment Management heb ik een tijd bij het productiebedrijf van Reinout Oerlemans gewerkt en ook nog even bij Jan Vis. Toen kwam ik erachter dat ik het leuker vond om zelf dingen te ontwerpen. Dat was het moment waarop ik besloot om voor mezelf te beginnen. Inmiddels werk ik alweer zo’n vijf jaar voor


Taylor Mates versus...

Sporteconomie afrondde, werkt al zo’n tien jaar als zelfstandig ondernemer. “Ik ben al langere tijd werkzaam in de personele dienstverlening en in de afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan richten op de personeelsbemiddeling in de evenementenbranche. Wij werken veel samen met Libéma en regelen onder meer de bemensing bij de Topshelf open in Rosmalen en bij Indoor Brabant in ’s-Hertogenbosch. Daarbij verzorgen wij het totale plaatje: van parkeerbeheer tot hostesses en van ticketing tot horecamedewerkers.” “Hoe kom je aan voldoende medewerkers voor deze evenementen?”, is Taylor Parkins benieuwd. Van de Wiel: “Wij werken veel samen met studenten, die we steeds voor enkele dagen inzetten. Als je zorgt dat je een aantal mooie evenementen in portefeuille hebt, dan is het meestal niet zo’n probleem om daar voldoende mensen voor te vinden. Want wie wil er nou niet een paar dagen meehelpen bij een mooi evenement?”

enten mezelf.” Taylor Parkins wil weten hoe Bastiaenen aan zijn opdrachten komt. “Vooral via mond-tot-mondreclame. Ik maak nauwelijks reclame voor mezelf, maar kan toch goed aan het werk blijven. Voor mij is het telkens weer een uitdaging om kleine bedrijven verder te helpen op het gebied van reclame en communicatie. Daar kan ik van genieten. Ik heb niet de ambitie om een heel groot bedrijf op te bouwen. Als ik lekker mijn ding kan doen en mooie opdrachten met de nodige creativiteit kan realiseren, ben ik tevreden.” Totale plaatje Van de Wiel, die de HBO-opleiding

Van de Wiel geeft aan dat de concurrentie in de evenementenbranche groot is. “Voor veel partijen wordt het steeds moeilijker om sponsoren te vinden voor grote evenementen. Daar ondervinden wij als eventsupportbureau ook de gevolgen van. Maar desondanks ben ik niet ontevreden over hoe mijn bedrijf draait. Mijn ambities? In de komende jaren wil ik graag met enkele kantoormedewerkers groeien en nog meer opdrachtgevers en evenementen van flexibel en vakkundig personeel voorzien.” Na het interview komen de dartpijlen tevoorschijn en spelen Robert Bastiaenen en Jeroen van de Wiel nog even potje darts met Peter Taylor Parkins. Wilt u weten wie uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam? Dat mag u de heren zelf vragen……

Jeroen van de Wiel

Robert Bastiaenen Tot slot reageren Robert Bastiaenen en Jeroen van de Wiel kort op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hen voorlegt: Mijn drijfveer in mijn werk is….. Jeroen: Je bent zo goed als je laatste opdracht! Robert: Tevredenheid van klanten over mijn projecten. Een bijzondere opdracht die ik nog ooit wil doen… Jeroen: Olympische Spelen 2028. Robert: De online huisstijl van Taylor Mates onder handen nemen. Na darts is mijn tweede hobby… Jeroen: Mijn gezin, hardlopen en de DansMari’s. Robert: Video-DJ Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, is een professioneel en onafhankelijk verzekeringsintermediair voor bedrijfsleven en particulier. In Taylor Mates versus.... gaat men elke uitgave van Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch in gesprek met een ondernemer uit de regio. Alle publicaties zijn na te lezen op www.taylormates.nl oktober 2013

19


20


Hartje centrum

‘Mensen gaan hier altijd blij de deur uit’

Frances Steenkamp Hoe zijn jullie in de winkel terechtgekomen? “Wij werken al vele jaren in de snoepbranche en werden in 2005 getipt door een vertegenwoordiger dat deze winkel te koop stond. Vervolgens hoefden wij niet lang na te denken en hebben wij de zaak overgenomen. Achteraf hebben wij hierop heel veel positieve reacties ontvangen van mensen. Overigens doen we er nog tal van andere zaken op het gebied van snoep bij. Wij zijn bijvoorbeeld marktleider in Nederland op het gebied van snoeppottenverkoop.” Wat maakt Snoeperij Tum Tum tot een bijzondere winkel? “De winkel ademt nostalgie en romantiek uit als je over de drempel stapt. Wij hebben hier meer dan vijfhonderd verschillende soorten snoep, voor alle generaties. Want iedere generatie heeft zijn eigen nostalgische snoep. In onze beleving is het een van de mooiste winkels uit het centrum, met een grote aantrekkingskracht op het publiek. Mensen komen naar de stad om de V&D en de Bijenkorf, maar lopen daarna vaak ook nog even binnen bij onze winkel.” Wie zijn jullie klanten? “Je zou denken dat dit kinderen zijn, maar in de praktijk zijn het toch vooral volwassenen die hier binnenstappen. Ook zij snoepen nog altijd graag. Dat heeft tevens te maken met het feit dat we in de binnenstad zijn gevestigd. Wij zijn een echte stadswinkel. Maar consumenten weten

De geur van zoetigheid komt bezoekers van Snoeperij Tum Tum in de Ridderstraat bij binnenkomst al tegemoet. De snoepwinkel is voor vele Bosschenaren een begrip. “Veel van onze klanten kwamen hier vroeger al met hun opa en oma”, vertelt Frances Steenkamp. Samen met Robert Brouwer is zij eigenaar van Snoeperij Tum Tum. “Iedere generatie heeft zijn eigen nostalgische snoep. Mensen zijn vaak blij als ze hier binnenkomen en stappen nog blijer weer de winkel uit.” ons goed te vinden. Als ze weten dat we open zijn, komen ze graag naar onze winkel toe.” Maar veel snoepen is toch niet zo goed voor mensen? “Dat is waar. Maar hier komen ook niet veel mensen die veel snoepen. Meestal halen die hun zakken snoep wel in de supermarkt. Hier nemen mensen een schaaltje en selecteren zij heel bewust datgene wat zij lekker vinden. Wij zijn een tractatie voor onze klanten. En als je jezelf af en toe tracteert op iets lekkers, dan is daar toch niks mis mee? Mensen zijn vaak blij als ze hier binnenkomen en nog blijer als ze weer naar buiten gaan.” Wat merken jullie van de economische crisis? “Eerlijk gezegd niet zoveel. We draaien elk jaar nog steeds een hogere omzet. Bovendien hebben wij veel vaste klanten, die elke week voor hetzelfde komen.” Zijn er zaken die jullie graag anders willen zien in het Bossche centrum? “Wij begrijpen de argumenten om de binnenstad zoveel mogelijk autoluw te maken, maar tegelijkertijd merken we duidelijk dat het doordeweeks minder druk is in onze winkel. Mensen gaan tegenwoordig niet meer zoals vroeger ‘even’ de stad in om een paar boodschappen te doen. Bovendien zijn ze dan een kapitaal kwijt aan parkeergeld. De transferia zijn prima oplossingen voor drukke zaterdagen, maar voor doordeweekse dagen is een andere oplossing wenselijk.” oktober 2013

21


Karin Rademaker

Alle 12 vergaderzalen weer helemaal bij de tijd

‘Hotel Central wordt steeds Een vergadering, congres of feest in hartje centrum? Golden Tulip Hotel Central ’s-Hertogenbosch is er klaar voor. Helemaal na de renovatie van de zalen. Karin Rademaker, die samen met vader Tonny Rademaker de directie voert, is blij met het resultaat. “We kijken doorlopend wat er nog verbeterd kan worden. Hotel Central wordt steeds mooier.” Wie kent Hotel Central niet? Het is een van de gezichtsbepalers aan de Markt. Achter de 14e-eeuwse façade gaat een eigentijds hotel, restaurant en congrescentrum schuil. Karin Rademaker: “Als Golden Tulip Hotel kiezen we voor ‘international standards, local flavours’. Of anders gezegd: we zorgen ervoor dat gas22

ten vanuit de gehele wereld zich hier thuis voelen, maar zullen er altijd voor zorgen dat Hotel Central zich onderscheidt door een Bossche en regionale identiteit.” Bij de les Nadat de afgelopen jaren de Boardroom en de Prinsenzaal al in

het nieuw werden gestoken, is nu de volgende fase van het meerjarenplan afgerond. Karin Rademaker: “Begin 2013 is de renovatie van onze 125 hotelkamers afgerond. Eind vorig jaar hebben we de historische gewelvenkelder aangepakt die wordt gebruikt als karaktervolle ontbijt- en feestzaal. Alle 12 zalen zijn nu weer helemaal bij de tijd. In het oog springend zijn de uiterlijke wijzigingen, zoals wandpanelen, tafels en de nieuwe stoelen met geïntegreerde lendesteunen. De grote zalen kregen projectieschermen, de


bijeenkomst of wat koeler licht voor zakelijkheid. En zo zijn er nog meer mogelijkheden: gedimd in de ochtend, energiek wit om iedereen bij de les te houden bijvoorbeeld. De kleur van het indirecte licht passen we bovendien op verzoek aan aan de huisstijlkleur van het organiserende bedrijf.”

mooier’ kleinere zijn voorzien van interactieve beeldschermen. Daarnaast is extra aandacht besteed aan de klimaat- en geluidsinstallaties en de akoestiek van de ruimten. We houden ervan als stateof-the-art wordt gecombineerd met de goede dingen uit het verleden. Dat zie je onder andere aan de oude kroonluchters die elk werden ingepast in een ring van ledverlichting. Het licht kan op een eenvoudige manier worden aangepast aan de behoeften en wensen van onze gasten. Met een druk op de knop creëer je sfeerlicht voor een feestelijke

Vergaderhamers “Onze accommodatie maakt het mogelijk dat gasten haast ongemerkt het hoogste comfort ervaren. Zij komen hierheen voor korte vergaderingen maar ook voor meerdaagse bijeenkomsten. Niet voor niets heeft Hotel Central alles onder één dak; wij bieden een compleet verblijf met zalen, de brasserie, het restaurant, de bars, 125 hotelkamers met royale luxe bedden en een moderne fitnessruimte met uitzicht over de stad. Wij zijn geclassificeerd als een congres- en vergaderlocatie met 4 Vergaderhamers. Dat is vergelijkbaar met de sterrenaanduiding in de hotelwereld. Daarvoor zijn allerlei normen vastgelegd voor de voorzieningen. Zelfs tot op zeer concreet niveau, zoals de hoeveelheid licht die op een tafel schijnt en de ruimte tussen knie en tafelblad.” Dat er bij die eisen nog volop ruimte is voor een personal touch, blijkt uit de symbolieken die een rol spelen bij de intensieve restyling. “In de Jeroen Bosch Zaal zijn elementen uit het drieluik Tuin der Lusten prominent terug te vinden. Bosch was in zijn tijd baanbrekend anders. In de overige zalen zijn details van het plafond van de Sint Jan verwerkt tot een wandmotief. Opgeteld willen we daarmee inspiratie geven en onze gasten uitdagen tot het inzicht dat er altijd nieuwe combinaties en oplossingen bestaan.” Activiteiten “Traditioneel is de winterperiode een drukke tijd met bedrijfsfeesten, kerstbijeenkomsten, nieuwjaarsrecepties en vergaderingen. Daarom zijn we blij dat de hele operatie keurig op tijd is afge-

rond. We blijven het gastvrije Bossche hotel waar bijeenkomsten kunnen plaatsvinden van 2 tot 300 personen, inclusief diners, brunches, borrels en businesslunches. Met twee parkeergarages vlak achter het hotel zijn we uitstekend bereikbaar. Lopend vanaf het station sta je zelfs binnen tien minu-

‘We houden ervan om state-of-the-art te combineren met de goede dingen uit het verleden’ ten bij ons binnen. En vergeet niet de meerwaarde van het mooie en gezellige ’s-Hertogenbosch. Het blijkt dat onze gasten het heerlijk vinden om gedurende hun verblijf te mogen vertoeven in een historische binnenstad met volop bezienswaardigheden, musea, activiteiten, winkels en horeca. Voor hen die dat willen, stellen we eenvoudige of uitgebreide culinaire en culturele arrangementen samen.” Continu proces Is de vernieuwing van Hotel Central nu helemaal afgerond? Karin Rademaker: “Verbetering is een continu proces. We blijven daarom investeren in de totale beleving. Ons team, 109 medewerkers, wordt doorlopend geschoold om het onze gasten naar de zin te maken. In dat verband is het misschien leuk om te vertellen dat Hotel Central sinds 2000 tot de top tien behoort van de beste Nederlandse Golden Tulip Hotels. Wie hier werkt, houdt van mensen.” Kijk voor meer foto’s van Hotel Central op http://www.flickr.com/ photos/104724565@N05/ oktober 2013

23


ALARMMELDING? NIETS AAN DE HAND. Hoe geef je medewerkers en bezoekers van bedrijfsterreinen en winkelcentra een safe gevoel? Antwoord: dan zorg je ervoor dat criminaliteit of een onveilig gevoel geen schijn van kans krijgt. Dat is waar wij goed in zijn. Veiligheid is ons vak. Daarbij werken we op basis van onze SSA*-methode: met minder mankracht dan gebruikelijk halen we betere resultaten. Tel uit je winst. Alarm? We zijn er in enkele minuten Een belangrijke zekerheid voor u: we zijn er binnen enkele minuten. Gegarandeerd. Dankzij onze observatiekamer kunnen we direct reageren op een alarmmelding. Zodat we nog meer ellende kunnen voorkomen en zo mogelijk de daders kunnen aanhouden en aan de politie overdragen. Veilig werken en winkelen, dat is waar PPS Assist voor staat. Wilt u dat ook, stuur ons dan een e-mail (info@pps-security.nl) of pak de telefoon: 073-69 29 777.

*SSA: Smart Security Approach

Onderdeel van PPS Security BV • Europalaan 6b, 5232 BC ’s-Hertogenbosch Tel. +31 (0) 73-69 29 777 • info@pps-security.nl

PPS Assist, geen toeval We horen niet voor niets bij de meest toonaangevende beveiligingsorganisaties van Nederland. •

Kostenbesparende SSA-aanpak

Strenge selectie van beveiligers

Precies de beveiligers die bij u passen

Altijd met twee mensen op pad

Allround, van vele markten thuis

Ook opleidingsinstituut, gecertificeerd en door OCW erkend

Erkend door Ministerie van Justitie

Doorwrochte risicoanalyse per object

Specifiek plan van aanpak

Een compleet beveiligingsconcept

Altijd afstemming met politie


Het zit er weer op. Op 20, 21 en 22 september 2013 vond Maritiem ‘s-Hertogenbosch plaats. “We kijken terug op een prachtige editie met veel historische schepen, muziek en activiteiten”, zegt voorzitter Rob van de Laar van de Stichting Maritiem ’s-Hertogenbosch. Gedurende drie dagen stond de stad bol van de feestelijkheden zoals openluchtconcerten, maritieme demonstraties, beeldende kunst- en podiumkunstuitingen, een shantykoren- en accordeonfestival, zeeliederensongfestival, braderie, jeugdattracties en culinaire genoegens. Op vrijdagavond was er een optreden van niemand minder dan de Nederlandse zangeres Do, terwijl de zaterdag werd gevuld met een keur aan Bossche artiesten. Het hele weekend was een groot feest, met muziek, dans, concerten en vuurwerk. Breed vermaak dus, ook voor mensen die niet zozeer zijn geïnteresseerd in scheepvaart. Schikken “Door de economische omstandigheden moesten we dit jaar hier en daar Foto: Henk van Esch

een beetje schikken in het programma, maar ik denk niet dat de bezoekers daar veel van hebben gemerkt”, kijkt Van de Laar tevreden terug. “Ook de deelnemers waren weer erg positief. Een aantal van hen heeft zelfs al hun deelname toegezegd voor de volgende editie in 2015.” Ontmoetingsplaats Stichting Maritiem ’s-Hertogenbosch onderkent het belang van het evenement voor het bedrijfsleven. Van de Laar: “Het is dé ontmoetingsplaats voor waterschappen, aannemers die betrokken zijn bij waterwerken en bestuurders. Wij hopen dan ook dat deze bedrijven ons ook in de toekomst blijven steunen. In 2015 vieren wij ons vierde lustrum. Daarvoor gaan we vanaf nu volop aan de slag.”

Roger Schreurs

Maritiem ‘s-Hertogenbosch 2013 groot succes

En alweer een prijs Den Bosch, oh nee ’s-Hertogenbosch, meest gastvrije stad van Nederland. Voor de vierde keer op rij alweer. Chapeau!! En waren we niet al eens Sportstad van het jaar, en niet al eens een keer Beste Binnenstad, en meest Fietsvriendelijke stad, en meest Groene stad en stad met de beste Schoenenzaken per vierkante meter? Leuk die prijzen, en, prijzen zijn te prijzen. Maar kunnen we door de bomen het bos nog wel zien? Het is over komen waaien uit de reclame-branche waar ze elkaar vroeger elke week een prijs gaven. Slimme en snelle (city)marketing-jongens hebben dat later overgenomen en sindsdien is er altijd wel weer ergens ‘de week van’, ‘de dag van’ of in het slechtste geval een heel ‘jaar van de …….’ . In ieder geval is er altijd wel ergens een prijs uit te delen. Paar slim-bedachte trucjes: ‘ De dag van de cateringmedewerker, de dag van de mantelzorger, de dag van de chemie, de dag van de carnivoren, de afvalbak, de dropliefhebber en verzin er nog maar 562. Graadje erger nog, ‘De week van’. Kun je een hele week stilstaan bij de week van de alfabetisering, de week van de ondernemer, de verenigde kaasboeren, het luisterboek of andere minderheidsgroeperingen. Ga denk ik ook prijs in het leven roepen. ‘De ondernemer met het lekkerste broodje kaas in de pauze’. Wordt dan ongetwijfeld gewonnen door Frans Schalk van Hof Hoorneman Bankiers. Was laatst bij hem en inderdaad, niet te versmaden broodje. Begreep echter dat een andere instantie bezig is met de uitverkiezing van het lekkerste broodje ham in de pauze. Sluit mooi aan bij ‘De maand van het broodje ham’. Heeft u nog gegadigden?? Kortom, prijzen zijn te prijzen maar neem ze niet allen even serieus. Deal?? Roger Schreurs Prijswinnaar lekkerste drop-potten uitdeler 25


‘De Jamfabriek wordt brandpunt voor Bossche ICT-sector’ De Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch wil in de komende jaren uitgroeien tot het meest innovatieve werk- en kenniscentrum van Brabant. De diverse stakeholders hebben er het volste vertrouwen in dat deze ambitie in de komende jaren gerealiseerd gaat worden. In Bedrijvig ’s-Hertogenbosch vertellen zij over de achtergronden en hun verwachtingen bij De Jamfabriek. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft een eenmalige bijdrage van 70.000 euro ter beschikking gesteld voor de realisatie van de Jamfabriek. Daarnaast hebben ook Avans Hogeschool, het Koning Willem I College, NV BIM, Ondernemerslift+ en Have a Nice Day hun medewerking toegezegd. Al deze partijen hebben afgesproken dat ze in eerste instantie gedurende vijf jaar een bijdrage gaan leveren aan het project. Brandpunt “Deze locatie in De Gruyter Fabriek is straks een brandpunt 26

en ontmoetingsplek voor startende ICT-ondernemers, ICT-studenten en docenten. Ook grotere ondernemingen kunnen er terecht”, zegt de Bossche wethouder van Economische Zaken Jan Hoskam. “Van deze unieke kruisbestuiving kunnen de stad en regio in economisch opzicht de vruchten plukken.” De Jamfabriek is ook een interessant concept voor de Bossche ICT-Community, stelt Martin van der Broek, coördinator van de ICT-Community ‘s-Hertogenbosch. “Leden van de ICT-Community kunnen eenvoudig aanhaken bij het concept en tegelijkertijd krijgt de community een soort ‘permanente vertegenwoordiging’ in De Jamfabriek.” De nieuwe plek moet als vliegwiel gaan fungeren voor activiteiten van de huidige en nieuwe generatie professionals op het gebied van ICT, New Media en Tech. Daarbij wordt nadrukkelijk de link gelegd naar andere sectoren, zoals Agrifood, Health, Bouw en Logistiek. Binnen deze inspirerende locatie kunnen ondernemers, starters, freelance pro-


Rondetafelgesprek Jamfabriek

Jan Hoskam: ’Van deze unieke kruisbestuiving kunnen de stad en regio in economisch opzicht de vruchten plukken’

fessionals, studenten, docenten en vertegenwoordigers van overheden en (netwerk)organisaties werken, leren, ontmoeten en ICT, New Media en Tech hebben de afgelopen jaren voor de grootste technische innovatieve ontwikkelingen gezorgd en bekleden een steeds belangrijkere rol binnen alle sectoren. Hierdoor dragen deze sectoren substantieel bij aan de economische groei van de regio. Door het stimuleren en begeleiden van ondernemers, het koppelen van ondernemers, onderwijs en overheid en de cross-overs met diverse sectoren, kan De Jamfabriek in de komende jaren uitgroeien tot een belangrijke katalysator voor de regionale economie. Ontmoeting Samenwerking tussen concurrenten is in veel branches nog niet vanzelfsprekend, stellen ICT-ondernemers Jan Beekwilder (oprichter en oud-directeur Tribal groep) en Martijn Vervoordeldonk (Digibiz Online Marketing). “Vaak is het een lang proces. Wij werkten al langere tijd met elkaar samen, maar toch deden wij dat in eerste instantie elk in een aparte ruimte”, vertelt Vervoordeldonk. “Tot onze medewerkers zelf begonnen te vragen of het niet handiger was om bijvoorbeeld de webdevelopers van beide bedrijven bij elkaar te zetten. Dat heeft ertoe geleid dat wij samen verder gaan onder de naam Have A Nice Day.” Jan Beekwilder voegt toe: “Kennisuitwisseling zit vaak in de ontmoeting van mensen. Door partijen fysiek bij elkaar te brengen kunnen goede nieuwe ideeën ontstaan. Het is daarom ook goed dat al een achttal kleine ICT-ondernemingen zich heeft gevestigd in De Jamfabriek. We hebben een goede basis om op door te ontwikkelen.” De ICT-opleidingen van Avans Hogeschool en het Koning

Martijn Vervoordeldonk: ‘Onze medewerkers begonnen zelf te vragen of het niet handiger was om mensen uit beide bedrijven bij elkaar te zetten’

Willem I College hebben eveneens hun medewerking toegezegd aan De Jamfabriek. Uniek is dat bedrijfsgerichte onderwijsactiviteiten worden georganiseerd op de locatie. Dit geeft studenten een goed beeld van hun toekomstige werkomgeving. André Gehring, directeur Academie voor Industrië en Informatica, Avans Hogeschool: “Voor studenten en docenten is het goed om samen te werken met bedrijven. Dat zorgt voor een andere dynamiek. Met name het ontmoeten van andere partijen is belangrijk. Bovendien helpt dit initiatief mee om ons onderwijs op een hoog niveau te houden en rechtstreeks aan te laten sluiten bij de Lees verder op pagina 28

Jan Beekwilder: ‘Kennisuitwisseling zit vaak in de ontmoeting van mensen. Door partijen fysiek bij elkaar te brengen kunnen goede nieuwe ideeën ontstaan’

27


Vervolg van pagina 27 wensen van het bedrijfsleven.” Zijn collega Bert van Strien, afdelingsdirecteur ICTAcademie bij het Koning Willem I College, ziet met name de meerwaarde in van de komst van een fysieke plek, waar alle betrokken partijen elkaar kunnen ontmoeten. “Wij werken al intensief samen met het bedrijfsleven en veel van onze leerlingen stromen na het afronden van hun mbo-opleiding door naar het hbo-onderwijs. Deze fysieke ontmoetingsplek is een mooie katalysator om kennis te valoriseren en ideeën verder uit te werken. Het is een goede zaak dat ook de gemeente en BIM hierin willen investeren.”

André Gehring: ‘Voor studenten en docenten is het goed om samen te werken met bedrijven. Dat zorgt voor een andere dynamiek’

28

Uitgebreide faciliteiten De Jamfabriek telt drie verdiepingen en krijgt uitgebreide faciliteiten zoals traditionele werkplekken, flexplekken, stiltecabines, coachingruimtes, een creatieve brainstormkamer, game- en lunchroom, keuken, bar, vergaderruimtes en diverse workshop- en presentatiemogelijkheden tot 150 personen. Volgens Clemens Bolhaar, directeur van NV BIM en bestuurslid van Ondernemerslift+ speelt de Jamfabriek uitstekend in op de behoeften van hedendaagse ondernemers. “Waar ondernemers vroeger vooral hun eigen ruimte wilden hebben, zien we nu dat ze juist meer samen in dezelfde ruimte willen werken. De cellenstructuur heeft in dit gebouw daarom plaatsgemaakt voor een grote open ruimte met werkplekken. In De Jamfabriek is er alle ruimte voor ondernemers, starters, freelance professionals, studenten, docenten en vertegenwoordigers van overheden en (netwerk)organisaties om samen nieuwe technologieën te ontwikkelen. Door kennis en ervaring uit te wisselen krijgen zij de gelegenheid om verder te groeien als ondernemer én als mens.” Spelregels Iedereen die ondernemen, samenwerking en innovatie een warm hart toedraagt, is welkom in de Jamfabriek. Er gelden wel een paar spelregels, waaronder de (verplichte) bereidheid om kennis te delen en samen te werken. Van alle Jamfabriekbewoners wordt een actieve deelname aan het interactieve kennisprogramma verwacht. Dit bestaat onder meer uit minors, workshops, inloopspreekuren en pitch-, thema- en cocreatiesessies die op structurele basis worden gehouden. De sessies zijn gericht op het stimuleren


Rondetafelgesprek Jamfabriek Jaarevent 2013: De Digitale Stad: maak het mee! Het is bijna zover: op 22 november houdt de ICTCommunity ’s-Hertogenbosch haar tweede jaarevent met als titel: De Digitale Stad: maak het mee!. De bijeenkomst vindt plaats in de School van de Toekomst van het Koning Willem I College. De organisatie van het event werkt hard aan een uitdagend programma.

Tijdens het jaarevent 2013 prikkelt de organisatie ondernemers om na te denken over de kansen die De Digitale Stad hen biedt en gaat bieden. Dat gebeurt met werksessies en inspiratiesessies waarin uitdagende vraagstukken worden voorgelegd en besproken met collega ICT-ondernemers, -docenten en -studenten.

Bert van Strien: ‘Deze fysieke ontmoetingsplek is een mooie katalysator om kennis te valoriseren en ideeën verder uit te werken’

Pak uw kans Deelnemers nemen de opgedane ideeën, energie en contacten mee naar huis. Voor de ICT-Community is het de uitdaging om de energie van het jaarevent vast houden en de ontdekte kansen en ideeën de basis te laten zijn van het jaarprogramma 2014. De community is in beweging en iedere bijdrage is belangrijk. Doet u nog niet mee? Pak dan uw kans om onderdeel te worden van de groeiende groep bedrijven in de community. Zij profiteren al van elkaars kennis en contacten en geven de relatie met het ICT onderwijs inhoud. Dus: Maak het mee!

en benutten van het aanwezige creatieve denkpotentieel en behandelen onder meer bedrijfsspecifieke vraagstukken en uitdagingen. Alle partijen leren en groeien van deze samenwerking omdat kennis, ervaring en inspiratie worden gedeeld. Ook profiteren de deelnemers van elkaars netwerk, waardoor er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. De Jamfabriek wordt gerund door een programmamanager, terwijl een conceptmanager het nieuwe concept gaat bewaken. Beiden worden ook een deel van hun tijd vrijgemaakt voor werkzaamheden ten gunste van de versterking van de ICT-Community ‘s-Hertogenbosch.

Innovation Award Tijdens de netwerkborrel na afloop wordt de Innovation Award van de ICT-Community ‘s-Hertogenbosch uitgereikt aan het studententeam dat tijdens Innovation in a Week (www.iiaw.nl) de beste productinnovatie voor de Digitale Stad heeft ontwikkeld. Kortom, een afwisselend en inspirerend programma. Wij zien u graag op 22 november! Aanmelden kan voor de hele dag, of voor onderdelen van het programma. Dit kan binnenkort via www.ict-community.nl.

Clemens Bolhaar: ‘Waar ondernemers vroeger vooral hun eigen ruimte wilden hebben, zien we nu dat ze juist meer samen in dezelfde ruimte willen werken’

Martin van der Broek: ‘Leden van de ICT-Community kunnen eenvoudig aanhaken bij het concept en tegelijkertijd krijgt de community een soort ‘permanente vertegenwoordiging’ in De Jamfabriek’ 10 2013

29


FC Den Bosch

zoveel positiviteit

Onlangs hadden we u via verschillende kanalen meegedeeld dat Maarten de Gruyter, medeoprichter van vastgoedonderneming Boelens de Gruyter BV, sinds 1 september de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Den Bosch is. De Gruyter heeft het stokje overgenomen van Leo Markensteyn. Als nieuwe president-commissaris wil De Gruyter prioriteit gaan geven aan de verdere commerciële ontwikkeling van FC Den Bosch. Tijd voor een nadere kennismaking met dit nieuwe gezicht binnen het FC Den Bosch commissariaat. blijkt uit het feit dat hij sinds vier jaar de wedstrijden weer bezoekt en zelfs sponsor is geworden. Eerst bordsponsor en sinds een jaar is Boelens de Gruyter sub-sponsor met onder meer naamsvermelding op de broek. Op de vraag of hij lang heeft nagedacht om president-commissaris te worden, antwoordt hij heel spontaan “misschien wel te kort! Ik ben een gevoelsmens en heb de beslissing met mijn hart genomen. Ik had misschien zelfs langer moeten

fotografie Henk van Esch

Sub-sponsor Maarten de Gruyter is geen onbekende binnen het Bossche leven en binnen FC Den Bosch. Geboren in ’s-Hertogenbosch en opgegroeid in Vught. Als 12-jarige zat hij vrijwel alle wedstrijden op de tribune van Stadion De Vliert. Zijn studietijd – International Business – bracht hij door in Brussel en Amsterdam, waar hij zijn vrouw leerde kennen en uiteindelijk bleef wonen (in Amstelveen). Hij heeft echter altijd een plaatsje in zijn hart behouden voor FC Den Bosch, wat

30

“Er zijn nog genoeg mooie bedrijven in ‘s-Hertogenbosch die hun weg naar FC Den Bosch moeten vinden! Ik heb erg veel zin om hiermee aan de slag te gaan.”

nadenken. Maar de club zit nu in rustiger vaarwater met veel aantrekkingskracht en ik zie het als een uitdaging om de volgende fase in te gaan.” Klankbord De Gruyter heeft al goed voor ogen hoe hij zijn rol binnen de Raad van Commissarissen en binnen FC Den Bosch wil invullen. “Ik ben een man van korte lijnen en ik wil graag een zichtbaar aanspreekpunt worden voor sponsors en supporters. Dat betekent dat ik veel aanwezig zal zijn bij de wedstrijden en activiteiten. Daarnaast wil ik graag als klankbord fungeren binnen de organisatie voor de directie en medewerkers. Last but not least zie ik het als een uitdaging om te proberen deuren te openen, die nu nog gesloten zijn. Er zijn nog genoeg grote bedrijven in ’s-Hertogenbosch die hun weg naar FC Den Bosch moeten vinden! Wat dat betreft denk ik dat er nog veel groei mogelijk is. Binnen een kleine organisatie als FC Den Bosch – met relatief weinig werknemers en dus beperkte mogelijkheden – zie ik het als mijn taak om daar een actieve bijdrage aan te leveren. ” Meerjarenplan Achter de gedachte van ‘gesloten deuren openen’ moet natuurlijk een weloverwogen plan liggen. De Gruyter spreekt in die termen graag over een meerjarenplan voor de middellange en lange termijn. “We moeten een plan uitstippelen waar


FC Den Bosch

Maarten de Gruyter: binnen de club we over tien jaar willen staan en wat we in elke fase nodig hebben aan geld en faciliteiten om dit te realiseren. Het allerbelangrijkste is natuurlijk continuïteit. FC Den Bosch moet er ook nog zijn voor onze kinderen en ook nog voor hun kin-

deren! Dat uitgangspunt moeten we altijd voor ogen houden. Als president-commissaris zie ik het, samen met de directie, als onze verplichting om de continuïteit van de club te waarborgen. De sfeer is goed en er is zoveel positiviteit binnen de hele

club, dat moeten we behouden. Ik heb een redelijk groot zakelijk netwerk in en rond ’s-Hertogenbosch en ik heb enorm veel zin om daarmee aan de slag te gaan.” Door: Jonneke Staals

Sponsor aan het woord; Bensdorp Wijnen Bensdorp Wijnen is een jong en dynamisch bedrijf, opgericht in 2005 door Wouter Bensdorp. Hij is een enthousiaste wijnliefhebber. Na z’n studie bedrijfseconomie in Rotterdam is hij in 1995 in de wijnwereld verzeild geraakt. Hij studeerde in 1998 Oenologie (wijnwetenschap) aan de Universiteit van Bordeaux en is ‘Vinoloog van de Wijnacademie’. Wouter heeft veel ervaring met het geven van proeverijen en wijnworkshops over een breed scala van (wijn) onderwerpen. Sinds 2008 is Bensdorp Wijnen bij FC Den Bosch betrokken als sponsor én is hij leverancier van de wijnen in de Businessclub. Bensdorp Wijnen importeert en verkoopt wijnen uit mediterrane streken: Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. Wijnen met een verhaal van spraakmakende en ambitieuze wijnmakers uit vaak onbekendere gebieden die meer dan de moeite waard zijn. Uit de Abruzzen in Zuid-Italië bijvoorbeeld, zoals u op de foto kunt zien! Het grote nieuws van dit jaar is de overname van wijnkado.nl. Op de website van wijnkado.nl kunnen klanten makkelijk een kistje wijn bestellen. Dit kistje wordt met een persoonlijke

boodschap afgeleverd op de door de klant gewenste datum. Wat kan Bensdorp Wijnen voor uw organisatie betekenen? Bensdorp Wijnen staat klaar om u te ondersteunen bij al uw activiteiten. Of het nu gaat om activiteiten voor relaties of activiteiten voor uw eigen personeel. U kunt dan denken aan geschenken (verjaardag, jubileum, eindejaar), ondersteuning van recepties en bedrijfspresentaties en natuurlijk zorgdragen dat er voldoen-

de wijn is voor de vrijdagmiddagborrel! Met het flexibele wijnabonnement heeft u altijd iets goeds onder de kurk. We vertellen u er graag meer over. Bensdorp Wijnen ‘The Art of Living Well’ Het Sterrenbeeld 25 5215 MK ‘s-Hertogenbosch telefoon: (073) 553 09 01 e-mail: info@bensdorp-wijnen.nl internet : www.bensdorp-wijnen.nl en www.wijnkado.nl oktober 2013

31


BOURGONDISCH ’S-HERTOGENBOSCH BEDANKT AL HAAR SPONSOREN, RESTAURATEURS, VRIENDEN, BEZOEKERS EN MEDEWERKERS. KOM OOK IN 2014 OP 11 | 12 | 13 | 14 SEPTEMBER ZIEN, PROEVEN EN ONTMOETEN. SPONSORS

SUBSPONSORS

www.bourgondisch-s-hertogenbosch.nl 32


Bourgondisch ’s-Hertogenbosch blijft ondernemers boeien Voor de 27e keer werd begin september het culinaire evenement Bourgondisch ’s-Hertogenbosch gehouden. De relatieavond trok maar liefst 2.400 bezoekers. “Net als bij de meeste andere edities hadden wij ook dit jaar weer prachtig weer”, kijkt bestuurslid Hans van der Pas van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch terug. Ook dit jaar was een groot deel van zakelijk ’s-Hertogenbosch weer vertegenwoordigd op Bourgondisch ’s-Hertogenbosch. “Het is het eerste grote evenement na de zomervakantie en daarmee heeft het een belangrijke functie voor zakelijk ’s-Hertogenbosch. Daar willen ondernemers graag bij aanwezig zijn”, vertelt Van der Pas, die samen met de andere bestuursleden Myriam Habets, Bernard Kuenen, Wout Aarninkhof en Pieter Bak tekent voor de organisatie van het evenement. Tijdens Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch presenteerde een breed scala aan restaurateurs zich aan het publiek. De deelnemende restaureurs aan deze editie

waren: Ristorante Bellagio, Lai Thai, ’t Misverstand, Pollevie, Spoon, Lux, FF Swanjee, Cercle des Gourmets de Bois le Duc, Hotel Central/De Leeuwenborgh, Brasserij Breton, Barrique Nosing & Tasting, Zoetelief/De gouden ton en Grand Café Carras/Dinercafé ’t Keerhuys. Extra dimensie Door de jaren heen zijn rond Bourgondisch ’s-Hertogenbosch ook diverse andere initiatieven tot stand gekomen. Zo werd Willem Kool dit jaar benoemd tot Bourgondiër van het Jaar en won De Verkadefabriek de titel voor de Meest Gastvrije Ondernemer van 2013. Van der Pas: “Daarnaast waren

op zaterdag een aantal bewoners van een Bossche zorginstelling te gast op het evenement, die we een mooie dag hebben bezorgd. Alles bij elkaar was het weer een geslaagde editie.” De volgende editie van Bourgondisch ’s-Hertogenbosch wordt gehouden van 11 tot en met 14 september 2014. “Maar we gaan eerst nog aan de slag met het Bosch Winterparadijs, dat de laatste weken van dit jaar gaat plaatsvinden op de Parade. Ook dat moet een groot festijn worden.” Bedrijven die een steentje willen bijdragen aan het Bosch Winterparadijs kunnen voor meer informatie terecht op de website www.boschwinterparadijs.nl. oktober 2013

33


‘Werkgever, is uw pensioenadviseur al gecertificeerd?’ Een in 2009 uitgevoerd onderzoek binnen de pensioenwereld maakte duidelijk dat er veel mis was met de kwaliteit van advies. Daarom heeft de overheid besloten om per 1 januari 2014 de teugels stevig aan te trekken. Zo is voor pensioenadviseurs een certificaat WFT Pensioen verplicht. “Maar het overgrote deel”, zeggen Astrid Ridderhof en John Klop van JA!Pensioen, “heeft dat certificaat nog niet. Je mag dan een werkgever of een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) niet meer adviseren over pensioenen.” Hun advies: ga bij je pensioenadviseur na of die inderdaad gecertificeerd is. John en Astrid waren in 2012 een van de eerste pensioenadviseurs die het certificaat behaalden. Daarmee namen ze al een voorschot op de toekomst. Een toekomst waarin het 34

op het gebied van pensioenen veel zal veranderen. “Vanaf 1 januari 2013 is bijvoorbeeld de provisie uitgebannen. Alle nieuwe pensioencontracten zijn vanaf dat moment op basis


“De pensioenmaterie wordt per 1 januari nog ingewikkelder voor werkgevers”, zeggen Astrid Ridderhof en John Klop

65 naar 67 jaar: fiscale aanpassingen pensioenregelingen De pensioenrichtleeftijd is van 65 naar 67 jaar opgerekt. Dat houdt in dat per 1 januari 2014 ook de pensioenregelingen fiscaal moeten zijn aangepast aan 67 jaar. “Het is heel belangrijk dat het goed gebeurt. Je hebt er echt een pensioenspecialist voor nodig. Het is geen kwestie van een brief doorsturen van een verzekeraar om die te laten ondertekenen. Je moet de pensioenen goed onder de loep nemen, anders dreigt het gevaar dat er nog losse eindjes achterblijven. Dat kan leiden tot vervelende financiële consequenties. Voor zowel de werkgever als de werknemers.” Meer over de voetangels en klemmen met betrekking tot de wijzigingen, zie de column van JA!Pensioen elders in dit blad.

‘De pensioenwereld is definitief veranderd, zowel financieel als juridisch’ De pensioenwereld is definitief veranderd, zowel financieel als juridisch. Het is een echt specialisme geworden. “Wij zijn die specialisten, met jarenlang ervaring. We adviseren en beheren alleen pensioenregelingen. We staan er dus anders in dan assurantiekantoren, die doen pensioenen erbij. Pensioenen als een nevenproduct zien kan met die nieuwe wet- en regelgeving niet als je werkgevers en werknemers zo goed mogelijk wilt adviseren.” Ook assurantietussenpersonen die pensioenen in hun portfolio hebben, moeten nu een keuze maken: ga ik me certificeren, of stoot ik de pensioenen af? “We staan altijd open voor een vrijblijvend gesprek”, zeggen John en Astrid. van netto tarieven. De klant krijgt voor de advisering een aparte nota, wel zo transparant. Wij werken al langere tijd op deze nieuwe manier.

‘Je moet de pensioenen goed onder de loep nemen, anders dreigt het gevaar dat er nog losse eindjes achterblijven’ Werkgevers zien dus de netto kosten, weten waar ze aan toe zijn. Je komt achteraf nooit voor vervelende financiële verrassingen te staan.”

Duurste secundaire arbeidsvoorwaarde Door al die veranderingen binnen de pensioenen zien veel werkgevers door de bomen het bos niet meer. Ze hebben de neiging om dat probleem voor zich uit te schuiven. “Dat kan echt niet meer. Bovendien hebben we het wel over de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde. Dan is belangrijk dat je waar voor je geld krijgt. Wij leggen in heldere taal uit wat er speelt. En hoe je uit dat doolhof komt. Zodat een werkgever weet dat het geregeld is. En dat tegen een nette prijs.”

JA!Pensioen Daviottenweg 40 Den Bosch (T). 06 23 663 568 of 06 11 106 452 (I). www.japensioen.nl oktober 2013

35


â&#x20AC;&#x2DC;Met mijn bedrijf mijn dro die van professioneel golfe 36


In Beeld David van den Dungen is 25 jaar, in de bloei van zijn leven. Sportief gezien breken dan meestal de jaren aan dat er geoogst moet worden. Dat gaat de Bosschenaar, die een getalenteerd golfer is, ook proberen. Daartoe heeft hij een bedrijf opgericht: DNA Golf. “Het wordt een heel grote uitdaging.” Een manneke van zes jaar dat zich op een galerij van een appartementencomplex moet vermaken, dat is niet uitdagend. Maar dat veranderde toen zijn oom Mauk de Jongh mede aan de wieg stond van Golf Parc De Pettelaar in ‘s-Hertogenbosch. “Toen ging ik daar heel veel naartoe. Dat was geweldig. Ik kon er met mijn neefjes hutten bouwen, lekker pionieren. Voor mij was het één grote speeltuin.” Spelen in Oranje David kreeg ook golfles. En al snel had zijn toenmalige coach Rinus van Blankers in de gaten dat er muziek zat in dat jochie. Daarna ging het snel: vijf jaar later werd David opgenomen in de nationale C-selectie, Jong Oranje volgde om tot slot te eindigen in het hoogste echelon van het golf: Oranje zelf. Drie seizoenen speelde Van Den Dungen op dat hoogste niveau. “Ik heb een fantastische tijd gehad, heel veel van de wereld gezien.” Rond zijn negentiende begon het te knagen bij de professioneel golfer: monomaan bezig met golf, er is toch meer in het leven? “Ik heb er toen bewust afstand van genomen en me op een studie gestort, vastgoed en makelaardij. Je hebt in ieder geval iets waar je op terug kunt vallen mocht het met golfen niet lukken om je boterham te verdienen.” De honger naar de bal is weer terug bij David. En hij wil zijn droom najagen: slagen als playing professional. “Nu kan het nog. Ik woon ook nog thuis, het enige risico dat ik loop is dat het niet lukt.” Ook zijn resultaten die hij heeft geboekt sterken hem in de gedachte om die stap te zetten. “Bij het KLM Open eindigde ik van de 150 golfers in de middenmoot. Ik kon dus aardig meekomen.” Maar toch, de stap is nog niet zo eenvoudig. Van den Dungen zal zijn handicap – plus vier – willen verbeteren om een kans te krijgen zich via de tweede divisie en eerste divisie door te dringen tot het finefleur van het golfen. Daar zijn specifieke trainers voor nodig. En die kosten geld. “Ik heb een buffer. Daarmee kan ik een deel van het seizoen bekostigen. Maar ik zal moeten presteren, want ik moet hen betalen van mijn prijzengeld.”

om najagen, r’

Masterclass voor sponsors De kassa rinkelt niet hard als je in de tweede divisie speelt: een eerste plaats levert zo’n vijfduizend euro op. Sponsoring vormt dan ook een belangrijke tweede tak om financieel vlees op de botten te kweken. “Daar ben ik nu druk naar op zoek. Voor bedrijven die klanten graag uitnodigen voor een dagje op een golfpark, kan ik heel interessant zijn. Als tegenprestatie zou ik bijvoorbeeld een masterclass kunnen aanbieden.” Al met al blijft het een spannend avontuur. Aan zijn instelling zal het niet liggen, zegt de Bosschenaar. “Op de golfbaan ben ik een echte doorzetter. Ik kan met tegenslagen omgaan. Wat dat betreft, past me het ondernemen wel.” oktober 2013

37


HiepHiepKado, dat pakt altijd goed uit!

Ervaar het Oosterse Hammam ritueel bij u thuis. Met deze producten zuivert, verzacht en voedt u uw huid waardoor u zich als herboren voelt. Hier gaan uw relaties van genieten! Bel voor meer informatie 073 - 689 00 31 of kijk op www.brandhouse.nl/rituals

Het is goed om te weten hoe je met een klein budget een lekkere en voedzame maaltijd op tafel zet. In dit kookboek staan 120 recepten, allemaal even lekker en allemaal even goedkoop. Leer dus slim inkopen doen en bespaar geld met de recepten van Jamie! Met dit kookboek laat u uw relaties zien dat u met ze meedenkt in financieel onzekere tijden. Het nieuwe kookboek van Jamie is daarom ideaal als kerstgeschenk! Bel voor meer informatie 073 - 689 00 31 of kijk op www.jamieoliverkookboeken.nl

Niet genoeg batterij gedurende de dag? Dat kan gemakkelijk worden opgelost met de pocketpower, er is geen stopcontact nodig dus de pocketpower kan overal worden gebruikt. Sluit de buisvormige oplader aan op smartphone of tablet met behulp van bijbehorende kabel en je bent klaar voor de winter! Leuk in combinatie met een set touchscreen handschoenen. Bel voor meer informatie 073 - 689 00 31 of kijk op www.hiephiepkado.nl

De Blasting Brick is niet alleen een design speeltje maar ook een heel origineel geschenk om aan uw medewerkers, relaties of klanten te geven. Zij zullen aan u denken als ze muziek luisteren via de Blasting Brick. Om het geluid van de telefoon te versterken is niet eens een kabeltje of bluetooth nodig! Bel voor meer informatie 073 - 689 00 31 of kijk op www.hiephiepkado.nl

De biologische producten in dit pakket zijn gemaakt zonder chemische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Natuurlijk lekker en verantwoord genieten! Bel voor meer informatie 073 - 689 00 31 of kijk op www.hiephiepkado.nl

Kerstpakketten - Premiums - Relatiegeschenken


Expertteam Detailhandel Noord-Brabant:

‘Wat er nu op winkelge De detailhandelssector in Nederland staat flink onder druk. Er is sprake van een overschot aan beschikbare meters winkelvloer en tegelijkertijd neemt het winkelen via internet steeds meer toe. Daarnaast is de verwachting dat in de komende jaren vele winkeliers gaan stoppen in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ook Noord-Brabant heeft te maken met deze problematiek. Mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant is daarom een Expertteam Detailhandel Noord-Brabant opgericht. Dit team, bestaande uit experts van overheden, koepelorganisaties van marktpartijen en kennisinstellingen, presenteerde onlangs een rapport met adviezen voor een vitale en toekomstbestendige detailhandelsstructuur in Brabant. ‘Wat er nu op het gebied van winkels allemaal is, kan niet blijven bestaan. In de nabije toekomst zullen daarom duidelijke keuzes moeten worden gemaakt over wat behouden kan blijven en wat moet verdwijnen’, vertelt Sietske van der Linden, senior beleidsadviseur bij Inretail en lid van het Expertteam Detailhandel Noord-Brabant. Ze geeft aan dat Brabant op dit moment een voorbeeldfunctie vervult als het gaat om het hervormen van de detailhandelsstructuur. ‘Noord-Brabant heeft de ambitie om tot de top van Europese kennis- en innovatieregio’s te blijven behoren. Een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat is daarvoor van essentieel belang. Daar hoort ook een vitale detailhandelstructuur bij. De detailhandelstructuur is de laatste jaren echter enorm veranderd. De detailhandel heeft te maken met dalende omzetten, afnemende bezoekersaantallen, (speciaal) zaken die sluiten, oplopende leegstand, branchevervaging en een toename van verkoop via internet. Tegelijkertijd moeten winkelcentra blijven vernieuwen en zien we dat er nog altijd nieuwe winkelgebieden bijkomen.’ Dat blijk ook uit cijfers over het winkelvloeroppervlak. In de afgelopen tien jaar is het winkelvloeroppervlak met bijna twintig procent toegenomen. Tegelijkertijd nam het aantal winkels licht af. De gemiddelde winkel is tegenwoordig ruim zeven keer zo groot als veertig jaar geleden. De 40

schaalvergroting vindt in vrijwel alle branches en op alle typen winkellocaties plaats en zet zich geleidelijk voort. In de jaren tachtig en negentig vond de schaalvergroting vooral in de woonbranche plaats.

‘Inmiddels dreigt het met de detailhandel dezelfde kant op te gaan als met de kantorenmarkt’ Overal ontstonden grote woonboulevards. Supermarkten en bouwmarkten volgden. Inmiddels is in vrijwel alle branches schaalvergroting opgetreden. Winkeliers probeerden door middel van schaalvergroting te komen tot omzetmaximalisatie. Om de huisvestingskosten zo laag mogelijk te houden, werd daarbij vaak gekozen voor een locatie in de periferie. Het overheidsbeleid, gericht op het faciliteren van volumineus aanbod in de periferie, heeft deze beweging versterkt. Enorme leegstand Van der Linden: ‘In de afgelopen jaren zijn massaal winkelmeters bijgebouwd, zonder dat daar vraag naar was. De bestedingen


Brabant Breed

bied is, kan niet blijven bestaan’

van consumenten zijn de afgelopen jaren wel toegenomen, maar niet zodanig dat alle winkels een gezonde omzet konden realiseren. Inmiddels dreigt het met de detailhandel dezelfde kant op te gaan als met de kantorenmarkt, waar nog altijd sprake is van een enorme leegstand.’ De economische crisis is een belangrijke oorzaak van de huidige problemen in de detailhandelssector en zorgt voor flinke klappen in de markt. Daarnaast zijn ook fundamentele veranderingen in het consumentengedrag, aan de ondernemerszijde en in het draagvlak waar te nemen. Deze veranderingen leidern er onder meer toe dat het blikveld van de consument en de verzorgingsgebieden van winkels en winkelcentra groter worden. De detailhandelsmarkt wordt meer en meer een regionale markt. Het functioneren van veel winkelcentra staat onder druk, mede door het vervagen van de verzorgingsgebieden, het afnemende draagvlak en de

toenemende concurrentie. In het ‘nieuwe speelveld’van de detailhandel hebben ontwikkelingen direct effect op elkaar. Daardoor zal het ‘detailhandelslandschap’ in de komende jaren structureel wijzigen. Overbewinkeling Volgens Van der Linden is het daarom belangrijk dat gemeenten en de provincie duidelijke kaders schetsen om tot een vitale en toekomstbestendige detailhandelsstructuur te komen. ‘Winkeliers kijken eerst en vooral naar hun eigen boterham en die van hun medewerkers. Zij kiezen daarom als snel voor de goedkoopste locatie. Meestal ligt die niet in het centrum, maar in de periferie. Dat vraagt om heldere regels. De problemen in de detailhandelssector zijn dusdanig groot dat de overheid niet langer langs de zijlijn kan blijven staan met het idee dat de problemen in de markt zich vanzelf

wel oplossen. In veel planontwikkelingen wordt nog onvoldoende rekening gehouden met de effecten op de regionale detailhandelsstructuur als geheel. Op dit moment kampen veel gemeenten met overbewinkeling. Veel binnensteden zijn kopies van elkaar. Daardoor blijven consumenten massaal weg. Om hen hier weer naartoe te trekken, moeten wij zorgen voor aantrekkelijke winkelsteden. Daarnaast moeten scherpe keuzes worden gemaakt. Enerzijds is het noodzakelijk om een aantal winkelcentra te vitaliseren en verder te versterken, anderzijds zal een aantal winkelgebieden moeten verdwijnen of een andere functie moeten gaan vervullen. Bij elk nieuw plan moet bovendien worden nagedacht over de gevolgen op lokaal, bovenlokaal en regionaal niveau. Uiteindelijk leidt dit tot verhoging van de aantrekkelijkheid en toekomstbestendigheid van winkelgebieden.’ oktober 2013

41


De opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ), die Van Neynsel in ’s-Hertogenbosch en de afdeling Sociaal Maatschappelijke Studies van het Koning Willem I College twee jaar geleden hebben opgezet, is een succes. Twaalf verzorgenden van Van Neynsel hebben de opleiding inmiddels succesvol afgerond. In januari wordt het tweede opleidingstraject gestart.

‘Verzorgenden gaan nu met meer plezier naar hun werk’ Door toenemende werkdruk in de zorg dreigt de aandacht voor patiënten er bij zorginstellingen wel eens bij in te schieten. Van Neynsel in ’s-Hertogenbosch heeft echter de ambitie om het welzijn van patiënten juist meer centraal te stellen. In samenwerking met de afdeling Sociaal Maatschappelijke Studies van het Koning Willem I College werd daarom twee jaar geleden voor medewerkers van Van Neynsel een speciaal traject van de opleiding MMZ opgezet. Kwaliteit van leven In het lesprogramma van de opleiding MMZ wordt veel aandacht besteed aan algemene zaken als gespreksvaardigheden, professionaliteit en kwaliteit en intervisie en verdieping. Els van Genugten, directeur afdeling Sociaal Maatschappelijke Studies bij het Koning Willem I College: “Wij leren de mensen heel basaal om uit te gaan van de

cliënt: wat wil iemand en hoe kunnen wij deze persoon de zorg bieden die daarbij hoort? Dit alles met het doel om het welzijn, welbevinden en de kwaliteit van leven van patiënten te vergroten. Dat betekent dat zorgverleners op een andere manier naar hun eigen werkwijze moeten kijken en buiten de geijkte paden gaan werken.” Claudia Velthuis, P&O adviseur van Van Neynsel geeft aan dat de opleiding MMZ een duidelijke meerwaarde heeft voor de verzorgenden. “Onze medewerkers besteden al veel aandacht aan de zorg voor cliënten, maar door de opleiding MMZ merken wij dat zij hun werk op een andere manier gaan benaderen. Zij verrichten niet alleen meer de zorghandelingen, maar hebben daarbij ook daadwerkelijk aandacht voor de cliënt en proberen het leven van deze mensen op allerlei manieren te veraangenamen. Vaak zit dat in kleine dingen. Bijvoorbeeld even een praatje maken >>


als je iemand helpt om zijn veters te strikken, zodat er echt contact is met mensen. De verzorgenden die de opleiding hebben gevolgd, geven aan dat ze nu met meer plezier naar hun werk gaan. Dat zien wij als een groot compliment. Het mooie is dat deze werkwijze zich nu ook verspreidt onder andere medewerkers.” Gerust hart De opleiding MMZ wordt daarom op bredere schaal

toegepast binnen Van Neynsel. Velthuis: “Ook mensen die worden opgeleid tot Eerst Verantwoordelijke Verzorgende krijgen inmiddels een aantal elementen uit de opleiding MMZ en daarnaast starten wij in januari met een tweede ronde van de opleiding MMZ. ‘Goed leven’ is de slogan die wij als Van Neynsel willen uitdragen. Wij willen dat mensen hier met een gerust hart ouder kunnen worden. De opleiding MMZ levert daar zeker een bijdrage aan.”

Aandacht voor dementie Tijdens de landelijke campagneweek ‘DementieEnDan’ in september konden studenten van de afdeling Verpleging & Verzorging van het Koning Willem I College tijdens bijzondere workshops ervaren hoe het is om dement te zijn.

Alzheimer Brabant, Zorggroep Elde, Van Neynselstichting, Mezzo Mantelzorg en Cello. Er waren maar liefst 25 verschillende workshops per dag. Het enthousiasme, zowel bij de studenten als de deskundigen, was groot.

Als studenten meer begrijpen van de belevingswereld van mensen met dementie, kunnen zij zich beter in hun situatie inleven en inspelen op hun behoeften. Wat betekent het om te dementeren? Hoe zou je dan zelf graag benaderd en verzorgd willen worden? Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken. Verschillende deskundigen van zorginstellingen uit het land, maar voornamelijk uit de regio Brabant-Oost, en ook de eigen docenten, verzorgden de workshops. Een greep uit de organiserende organisaties: Vivent, Brabantzorg, Buurtzorg Ammerzode, Sint Joriszorg, Sint Jozefoord, Stichting

Onthulling van een schilderij, speciaal aangekocht voor de dementieweek.

Mode en meubels in etalages Begin oktober was er een bijzondere ‘culturele’ route te bewandelen in de Vughterstraat en Schapenmarkt in ’s-Hertogenbosch. Etalages en (leegstaande) winkelpanden waren ingericht met werk van studenten. Studenten van

de opleiding Meubeldesign toonden hun werkstukken en meubels, studenten van de opleiding Fashion & Design showden hun afstudeercollectie. Dit project; ‘Koning Willem I College Popup’, werd geopend door ambachtelijk modeontwerper Janice (o.a. bekend van Project Catwalk en Shownieuws) en de succesvolle meubelontwerper Roderick Vos in een groot leegstaand pand. Een modeshow luisterde de opening op. ‘Koning Willem I College Popup’ project is ontstaan uit samenwerking van ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch, winkeliersvereniging Vughterstraat & Schapenmarkt, de gemeente ’s-Hertogenbosch en het Koning Willem I College, dit alles in het teken van het culturele jaar van ’s-Hertogenbosch.

Koning Willem I College Vlijmenseweg 2 5223 GW ‘s-Hertogenbosch tel. 073 624 96 24 www.kw1c.nl


Uw vacatUre in Weekblad Regio ’s-Hertogenbosch

en 3 weken op de online vacaturebank www.brabantwerkt.nl Oplage: 87.000 exemplaren Doorplaatsen in onze titels Oss, Uden, veghel? Hiervoor hanteren wij speciale tarieven. neem contact op voor de mogelijkheden Bel 073-3030077 of mail naar advertentie@weekbladregioshertogenbosch.nl. Oss

’s-Hertogenbosch Uden

Veghel

www.snijders-advocaten.nl Weekblad Regio ’s-Hertogenbosch is een uitgave van: De Winter media groep

44


Roderick van de Mortel

Participleren Op Prinsjesdag 2013 was het zover. Onze warme, veilige, ouderwetse verzorgingsstaat legde het loodje. Koning Willem Alexander zelf sprak respectvol de grafrede uit. Een sobere voetnoot in zijn eerste troonrede. De overheid vraagt niet langer wat je niet kunt, maar wat je wel kunt. De verzorgingsstaat is dood. Leve de participatiestaat.

meer op te brengen. Maar participatie is niet alleen gedwongen zelfredzaamheid en meer onzekerheid. De participatiestaat biedt ook kansen en ruimte. Voor nieuwe ideeën en initiatieven, creativiteit en saamhorigheid. Voor eigen kracht en een gezamenlijke regie die veel tot stand brengt. Dat laat ‘mijn’ eigen Vughtse praktijk sinds jaar en dag zien.

Maar wat is nou eigenlijk die ‘participatiestaat’? In ieder geval voer voor discussie, onduidelijkheid en vooral veel verdeelde meningen. De oppositie noemt het een ‘ordinaire bezuinigingsmaatregel’. De regering spreekt van een staat die zijn burgers ruimte geeft om eigen verantwoordelijkheid te tonen en stimuleert om actief mee te doen aan de maatschappij.

Misschien is het tijd dat Vadertje Staat zijn kinderen op eigen benen laat staan en de eigen broek op laat houden. Niet zonder meer. Want zakt die broek af, dan is er een riem of zijn er bretels. Is dat verkeerd? Of moeten we er aan wennen dat de weg van wieg tot graf niet langer uitsluitend een rijksweg is? Misschien moeten we het vooral leren. Participleren.

Natuurlijk speelt geld een rol. De kosten van de ‘all-in verzorgingsstaat’ zijn niet

Roderick van de Mortel Burgemeester van Vught

Hashtags werken op alle grote platformen

Wordt de #hashtag de nieuwe url? Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer een column over hashtags die al lang niet meer alleen voor Twitter bedoeld zijn. De hashtag is niet nieuw. Zo werd het #-teken dat je steeds vaker voorbij ziet komen al gebruikt op een voorloper van social media die we IRC-channel noemden (Internet Relay Chat). Maar de hashtag werd pas echt bekend toen Chris Messinna het op 23 augustus 2007 introduceerde op Twitter. Hij stelde een woord voor met een hashtag eraan vast om gesprekken op Twitter te kunnen volgen zonder iedereen te hoeven volgen, bijvoorbeeld #Bedrijvig. Dat woord met de hashtag vulde je dan in in het zoekveld van Twitter en daardoor kreeg je een overzicht van alle tweets die bij de discussie hoorden. Twitter adopteerde het en zorgde ervoor dat een woord met een hashtag erin automatisch een zoekopdracht werd waarop je kon klikken. En dat werd heel populair… Op tv zie je regelmatig hashtags als #tvoh, #sytycd of de naam van het programma

(die onbegrijpelijke woorden zijn overigens The Voice Of Holland en So You Think You Can Dance). Ook steeds meer andere sociale netwerken gaan het ondersteunen. Tumblr, Pinterest, Instagram, Vine en zelfs Facebook bieden hashtags dezelfde functionaliteit als op Twitter. Er zijn inmiddels ook tools als TagBoard.com, waar je hashtags over verschillende platformen tegelijkertijd kunt monitoren. En in Australië eindigde een biermerk zelfs al eens een tv-commercial zonder url, maar met alleen de hashtag als afzender. Zou de hashtag de nieuwe url worden in de toekomst? Je kunt je eigen zakelijke hastag alvast claimen op Taddef.com. Voor de zekerheid. De volgende keer kijken we naar een tool die bijna alle muziek ter wereld bevat: Spotify.

Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak oktober 2013

45


Wie? Nicole van Zonsbeek. Waar? Rosmalen. Bedrijf? www.opleidingskundeopmaat.nl Seminars? ‘Bedrijfsadministratie voor starters’ “Ik wilde weten hoe ik overzicht en structuur kan houden in mijn administratie. Daar heeft het seminar me erg mee geholpen. De docent legde duidelijk uit hoe alle bedrijfsaspecten in elkaar steken. De praktijkoefeningen in de tweede bijeenkomst hielpen om er meer affiniteit mee te krijgen. Gelukkig is mijn administratie nog niet zo heel erg ingewikkeld. Sinds 1 september 2013 ben ik als zelfstandig ondernemer het bedrijf ZOOM gestart. De naam staat voor Zonsbeek Opleidingskunde Op Maat, waarmee ik inzoom op de ontwikkeling van organisaties, teams en individuen. Op basis van de organisatiedoelen bekijk ik welke kennis, vaardigheden en attitude nodig zijn en waar die aangevuld moeten worden. Ik vertaal een jaarplan in een opleidings(beleids)plan door geven van trainingen, (team)coaching, supervisie en maatwerktrajecten zoals implementatie van praktijkleren. Mensen begeleiden, daar ligt mijn passie. Dat ontdekte ik tijdens mijn werk als verpleegkundige. Na diverse opleidingen werk ik nu al meer dan tien jaar als opleidingsadviseur in de zorgsector. Eerst in vaste dienst en nu via ZOOM voor meerdere bedrijven en instellingen. Ik ben niet zo’n administratief wonder, maar de optie om mijn administratie compleet uit te besteden past niet bij mij. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om te weten wat er boekhoudkundig in mijn bedrijf speelt om op basis daarvan te kunnen (bij)sturen. Door het seminar ben ik nu beter geïnformeerd. Bovendien was ik erg blij met het handige Excel-bestand dat ik in mijn mailbox kreeg na het seminar.”

Column Cybercrime Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof waarschuwde in het Financieele Dagblad dat digitale spionage en cybercriminaliteit een grote bedreiging voor het bedrijfsleven zijn. Als Nederland economisch een topper wil blijven, dan moet de cybersecurity op orde worden gebracht. Een boodschap waarvan de urgentie in deze regio misschien wel extra hoog is. Hier zetelen veel grote, internationale bedrijven en daar zullen criminelen zich sneller op richten. Daar komt bij dat wij streven naar open innovatie: het delen van kennis, informatie en netwerken. Deze ambitie komt in gevaar als wij het slachtoffer worden van criminelen. Mijn pleidooi is dan ook dat (top)ondernemers in deze regio het bestrijden van cybercriminaliteit hoog op de agenda zetten. En niet in 2020, maar nu. Een uitdaging en inspanning, maar de schade die cybercriminaliteit kan veroorzaken is onvoorstelbaar veel groter. Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Brabantse ondernemers minder somber Minder somber, maar nog geen jubelstemming. Dat beeld geven ondernemers in Brabant van het economisch klimaat in het derde kwartaal van dit jaar. Vooral ondernemers die afhankelijk zijn van de binnenlandse markt hebben het moeilijk. De export groeit, maar is niet sterk genoeg om de hele regio op sleeptouw te nemen. Noord-Brabant doet het over de hele linie beter dan het gemiddelde in Nederland. Met name de regio Zuidoost-Brabant springt er in positieve zin uit. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête COEN. Gunstig voor Noord-Brabant is dat de industriële sector relatief goed draait. Industriële bedrijven richten zich bovengemiddeld op de export en zijn dus minder afhankelijk van de kwakkelende binnenlandse markt. De industrie heeft een groot gewicht binnen de Brabantse economie. Sectoren als de bouw, de groothandel en de vervoerssector draaien minder.

Hulp aan ondernemers Heeft u als ondernemer (financiële) hulp of advies nodig? En heeft u al minstens vijf jaar een bedrijf in het werkgebied van de Kamer van Koophandel Brabant (regio’s Eindhoven, Tilburg en Den Bosch)? Dan kunt u, onder bepaalde voorwaarden, een beroep doen op de stichting NKOV Zuid. Het bestuur van NKOV Zuid bestaat uit vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties en bestuurders uit de regio. De stichting beschikt over een fonds waarmee ondernemers die in de problemen zijn geraakt, kunnen worden geholpen. Voor meer informatie en voor het downloaden van een inschrijfformulier: www.nkov-zuid.nl 46


Hartje Den Bosch

De voortrekkersrol van de Bossche binnenstad

Het opklimmen van Den Bosch tot de top tien en vaak zelfs de top vijf in het lijstje ‘mooiste winkelsteden van Nederland’, daar is scheidend voorzitter Tinie Bertrums van Hartje Den Bosch het meest trots op na ruim veertig jaar bestuursfuncties. “We waren de eerste stad die begon met centrummanagement. En de eerste die een transferium had. Den Bosch heeft altijd een voortrekkersrol bij dat soort ontwikkelingen. Dat gaat niet vanzelf, maar met hard werken en de juiste medestanders, zoals de Kamer van Koophandel, is het wel gelukt.” Tinie Bertrums is tevreden over wat ‘zijn’ Hartje Den Bosch heeft bereikt in de bijna twintig jaar dat hij er voorzitter was. Die functie kreeg hij in de schoot geworpen: “Ik kreeg op vakantie een telefoontje dat de ledenvergadering me had benoemd. Ik had me niet eens kandidaat gesteld.” Dat was wel anders toen hij begin jaren zeventig bestuurslid werd bij Groot Zakencentrum, de eerste overkoepelende winkeliersvereniging van Den Bosch. “Ze hadden nog nooit meegemaakt dat een groenteboer zijn mondje roerde.” Bertrums was medeoprichter van de ‘Cityfederatie’, die na fusies en samenwerkingsverbanden uiteindelijk Hartje Den Bosch werd,

De Kamer van Koophandel geeft advies, heeft kennis en informatie in huis en brengt ondernemers met elkaar in contact. Meer weten? Neem contact op met één van onze bedrijfsvoorlichters ((040) 232 39 11) of met de accountmanager in uw regio. Zie ook: www.kvk.nl Willem Vetter (040) 232 32 68 wvetter@brabant.kvk.nl 47

waarin niet alleen winkeliers maar ook andere Bossche ondernemers actief zijn, van Heijmans en Heineken tot scholen als het Willem I College, musea en theater. “Door samenwerking hebben we zulke vooruitstrevende zaken kunnen realiseren. De ideeën uit onze koker wisten we ook daadwerkelijk te realiseren, zoals het centrummanagement en het transferium.” De Kamer van Koophandel was daar telkens nauw bij betrokken. “De gemeenteraad zag bijvoorbeeld niks in het transferium. Toch kregen we voor elkaar dat we op donderdagavond en in het weekend het parkeerterrein van het provinciehuis mochten gebruiken. De Kamer, die daar tegenover kantoor had, hielp onder meer bij onderhandelingen met de busmaatschappij. Nu is het een groot succes en zijn er in heel Nederland transferia.” Ook het allereerste centrummanagement van Nederland is op eigen wijze ingevuld door Hartje Den Bosch. “Mede daardoor is Den Bosch van niks opgeklommen naar één van de beste winkelsteden van Nederland”, zegt Bertrums. Hij neemt dan ook met pijn in het hart, om gezondheidsredenen, afscheid van zijn functie. “Gelukkig hoef ik mijn opvolger niks wijs te maken. Hartje Den Bosch is in goede handen.” (www.hartjedenbosch.nl)

“De Kamer van Koophandel Brabant stimuleert en versterkt ondernemerschap. Onder meer door in te zetten op innovatie en netwerken. ”


Even wat anders

Creatief ondernemer

Over het huidige klimaat, de economische crisis, kunnen we een boek schrijven. Zo lees ik dat er veel werknemers last hebben van toegenomen stress en verslechterde relaties met collega’s. (een onderzoek van Tempo Team / NUzakelijk.nl d.d. 20 augustus 2013) Toch moeten we met zijn allen positief blijven. Het is nu eenmaal zo en niet anders, we moeten er iets van maken. Ik zeg: ‘Anders kijken, anders denken, anders doen’. Telkens wanneer er een drempel ontstaat probeer hem op een andere manier te nemen. Een keertje linksom, een keer rechtsom, samen met anderen of toch alleen. Maar een ding is zeker die drempel moet genomen worden. Ben creatief! Creativiteit bied een avontuurlijke en andere mogelijkheid voor het benaderen van een probleem. Door creatief aan de slag te gaan wordt aanspraak gemaakt op het gevoel, de verbeelding, de ervaring, het onbewuste. Dit zal energie en plezier geven. Creativiteit prikkelt de zintuigen, verlegt

de grens. Een gelegenheid tot zelfreflectie. Wat creativiteit belemmert weten we natuurlijk allemaal: doelen stellen, taken verdelen, tijdsfaseringen maken, output bepalen en afrekenen op resultaat. Het maken van een vrije creatie zal rust geven, geen kaders, geen vaste output, niet afrekenen op resultaat. Mijn advies is dan ook ‘even wat anders’. Moedig uw medewerkers aan 10 procent van hun tijd te besteden aan innovatie. Het zal beginnen met vage ideeën over wat mogelijk en wenselijk is. Een paar medewerkers zullen er energie in steken. De ontwikkeling gaat beginnen. Gaandeweg worden de ideeën aantrekkelijk en besmettelijk. Meer medewerkers worden geënthousiasmeerd. Dan komt er een fase van investeren en volharden. En pas daarna worden resultaten zichtbaar. Hopelijk een gewenst resultaat. Het kunnen zomaar verrassende nieuwe dingen zijn. En wie weet welke drempel u dan kunt nemen? Tot slot: Ga op in uw werk maar ga er niet ten onder. Nicole Kranenburg Kranenburg Coaching Oijense bovendijk 55 te Oijen (T). 06-53963414 (E). info@Kranenburg-Coaching.nl (I.) www.Kranenburg-Coaching.nl

Familiebedrijven: bloedverwanten met fundamentele waarde(n)

Veel familiebedrijven zijn gesloten en weinig gericht op borstklopperij. Goede resultaten halen en een mooi belegde boterham verdienen zijn het devies. Groot verschil met niet-familiebedrijven is dat hiermee wordt bedoeld ook op de lange termijn. Zij streven naar continuiteit en stabiliteit. Aan elkaar als familie. En juist ook aan medewerkers, leveranciers en andere stakeholders. Betrokken en betrouwbaar, zijn waarden die binnen familiebedrijven hoog in het vaandel staan. En hun maatschappelijke rol met de directe omgeving is vaak goed zichtbaar. Loyaliteit van medewerkers en klant-relaties is wat men ervoor terugkrijgt. Zo ontstaan verbindingen met een duurzaam karakter. Bewuste risico’s nemen doen familiebedrijven graag. Quick wins en hoge schulden zijn niet favoriet omdat die de continuïteit en stabiliteit op termijn kunnen schaden. Weloverwogen risico’s worden alleen genomen wanneer dat past bij de lange termijn visie van het bedrijf. Zijn er dan alleen maar positieve waarden toe te dichten aan familiebedrijven? Nee. Het grote gevaar voor familiebedrijven is dat zij niet scherp en alert zijn op 48

veranderingen in de markt of intern. Problemen onderkennen en die tijdig op tafel leggen, vraagt om scherpte en handelen vanuit ratio. Door het bloedverwantschap in familiebedrijven bestaat het risico dat blinde vlekken ontstaan. De lange termijn focus op ontwikkeling en innovatie wordt daarmee ondermijnd. Op 17 januari organiseert Partner in Marketing het vierde InspiratieOntbijt in De Gruyterfabriek. Ontmoeten en netwerken verdelen we aan kennisdelen Dit keer is het thema ‘Bloedverwanten BV’. Maarten de Gruyter, als telg van de De Gruyter familie, deelt zijn lessen uit het verleden voor succes in het heden. U bent van harte welkom.

Ben er ook bij: stuur een mail naar info@partnerinmarketing.nl. Daniella Teunissen en Marieke Melten Partner in Marketing (I). www.partnerinmarketing.nl

Marketingregisseur

In Nederland zijn naar schatting 260.000 familiebedrijven. Samen tekenen zij voor circa 53% van het bruto nationaal product (onderzoek door Nyenrode Business University, 2010). Het is al jarenlang een stabiele factor in onze economie.


Ondernemers Advies

Geen verrassingen achteraf

Telecomadviseur

Het lijkt erop dat de tijd van ondoorzichtigheid op het gebied van mobiele telefonie abonnementen zijn einde nadert.Alle operators hebben inmiddels flatfee abonnementen. Dit betekent voor een vast bedrag onbeperkt bellen. De internetbundels zijn vaak nog gelimiteerd. Voor de gebruikers is dit een goede zaak, het biedt overzicht en het is handig te budgetteren. Geen verassingen achteraf meer. Helder Telecom gaat nog een stap verder. Onbeperkt Bellen en SMS en 1 GB aan data voor slechts 39,95 euro per maand. Het mooie is dat er geen contract aanzit. Eenmalig aansluiten kost 25 euro en verder kunt u per maand opzeggen. Wij geloven in onze dienstverlening. Tevens is het mogelijk om meerdere mobiele en vaste nummers te koppelen aan een simkaart en kunt u indien gewenst met het

vaste nummer uitbellen voor zakelijke contacten en met het mobiele nummer voor privé contacten. Verder krijgt u een bereikbaaheidsmatrix die intelligent is en gekoppeld kan worden aan je outook agenda. Zo wordt je niet meer gestoord tijdens afspraken, maar gaat de telefoon door naar de receptie of gewoon naar de voicemail. Als u een voicemail heeft krijgt u automatisch een e-mail waarin u de voicemail kunt uitlezen. Hoe Helder moet Telecom zijn. Indien u echt alles wilt weten zijn we u uiteraard graag van dienst om maatwerk te leveren.

Dimmen Westdijk Helder Telecom (T). 0416-740740 (I). www.heldertelecom.nl

Werkgevers opgelet

• De wijzigingen worden weliswaar fiscaal opgelegd, maar zijn feitelijk een wijziging van de arbeidsvoorwaarden. De werkgever kan de pensioenregeling niet zomaar aanpassen omdat de wetgever hem hiertoe dwingt. Je zult als werkgever in overleg moeten treden met je werknemers, waarbij toelichting en compensatie belangrijke punten zullen zijn! • Vanwege bovenstaand punt is het zonder meer ondertekenen van het voorstel van de verzekeraar waarmee je als werkgever akkoord gaat met de voorgestelde wijziging geen optie. Daarbij heeft de verzekeraar als uitvoerder heel andere belangen dan u als werkgever. Let dus goed op dat u begrijpt wat de wijzigingen zijn en de gevolgen hiervan overziet als u het voorstel van de verzekeraar ondertekent! • In veel arbeidsovereenkomsten is nu niet op juiste wijze het zogenoemde pensioenontslagbeding opgenomen. Dit beding zorgt ervoor dat het contract van rechtswege eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd komen niet meer overeen. Bij welke leeftijd is het

pensioenontslagbeding nu van toepassing? Je zult als werkgever goed moeten opletten dat de juiste omschrijving van het pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen! • In deze tijd wordt meer dan eens duidelijk dat pensioenadvisering een specialisme is geworden. Gelukkig heeft de Autoriteit Financiële Markten dit goed gezien en is er voor de pensioenadvisering een certificering opgezet. Na een overgangsperiode van 2 jaar dient de adviseur die nog pensioen wil adviseren per 1-1-2014 over dit certificaat te beschikken. Maar beschikt uw huidige adviseur wel over deze certificering?

Pensioenadviseur

Per 1 januari 2014 worden er een aantal wijzigingen in pensioenland doorgevoerd. De meest in het oog springende is de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar. Hiermee samenhangend wordt het fiscaal maximaal op te bouwen pensioen verlaagd. Uw pensioenregeling voor uw werknemers dient dus aangepast te worden, maar dit is een traject met de nodige valkuilen.

Let dus op, wacht niet af en onderneem op tijd actie! JA!Pensioen beschikt over gecertificeerde pensioenadviseurs en zij loodsen u graag door het pensioendoolhof. JA!Pensioen is u graag van dienst! John Klop en Astrid Ridderhof (I). www.japensioen.nl oktober 2013

49


Businessagenda 21 november 4e Beursvloer ’s-Hertogenbosch De vierde editie van Beursvloer ’s-Hertogenbosch staat opnieuw in het teken van het matchen van vraag en aanbod. Beursvloer is er enerzijds voor bedrijven en serviceclubs die een maatschappelijk bijdrage willen leveren aan de (lokale) samenleving waarvan zij deel uitmaken. Anderzijds is Beursvloer er voor instellingen, verenigingen en organisaties die op zoek zijn naar ondersteuning in de vorm van kennis, kunde, capaciteit of goederen. Elke match wordt bekroond met een ‘wuppie’. Avans Hogeschool, 15.30 – 19.00 uur www.beursvloerdenbosch.nl

31 oktober BZW-bedrijfsbezoek bij Marel Stork Bijeenkomst voor BZW-leden bij Marel Stork bestaande uit een presentatie, een rondleiding en een afsluitende borel in het Marel-democenter. • Marel Stork, Handelsstraat 3, Boxmeer • 15.30 – 18.00 uur 5 november Effectief Netwerken Bijeenkomst van de KvK Brabant in het teken van Effectief Netwerken. Kosten: 35 euro. • KvK Brabant, Pettelaarpark Den Bosch • 08:00 - 11:00 uur • www.kvk.nl 7 november Algemene ledenvergadering & bedrijfsbezoek Hight Tech & Maaspoort • Vanaf 16.00 uur • www.hightechmaaspoort.nl 12 november Starten met import uit China (Brabant) Workshop van de KvK Brabant in het teken van zakendoen met China. Duur: één dagdeel, kosten 35 euro. • KvK Brabant, Pettelaarpark Den Bosch • 13:30 - 16:30, www.kvk.nl

12 november HAS Business Event - It’s a small, small world Het HAS Business Event, georganiseerd door vierdejaars studenten van de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness, biedt het bedrijfsleven de mogelijkheid om in contact te komen met afstuderende studenten. • HAS ’s-Hertogenbosch • 12.30 – 19.00 uur • www.hashogeschool.nl 13 november BZW-bijeenkomst bij Holla Advocaten Themabijeenkomst Intellectueel Eigendom in samenwerking met HOLLA Advocaten. De workshop wordt verzorgd door Kim de Bonth en Luuk Jonker. • HOLLA Advocaten, ’s-Hertogenbosch • 15.30 – 17.30 uur • www.bzw.nl 14 november RIVU-inloopborrel Inloopborrel voor de leden van bedrijventerreinvereniging RIVU bij Sligro. • www.rivu.nl 21 - 22 november ‘Wijs leiderschap in tijd van crisis’ Tweedaagse bezinningsbijeenkomst op initiatief van VNO-NCW in samenwer-

king met BZW en Jong Management bij Abdij Koningshoeven in Berkel Enschot. • 21/11 10.30 - 22/11 13.30 uur • www.vno-ncw.nl/activiteiten 26 november Bijeenkomst JOS Den Bosch ‘Brengen en Halen’ Bijeenkomst voor JOS-leden in het teken van vraag en antwoord. • www.josdenbosch.nl 28 november High Tech & Maaspoort- inloopborrel Inloopborrel voor de leden van HTM en Treurenburg. Ook niet-leden gevestigd op deze terreinen zijn van harte welkom. • Café Treurenburg, Treurenburg 1 ‘s-Hertogenbosch • 17.00 en 18.30 uur • www.hightechmaaspoort.nl 14 december Start Bosch Winterparadijs Winters evenement op de Parade. De ijsbaan en het paviljoen zijn dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur. Het Bosch Winterparadijs duurt tot zondag 30 december. • 14 december - 30 december • Parade, ’s-Hertogenbosch

Uw evenement in deze agenda? Stuur een email naar bedrijvig@dewinter.nl (o.v.v. agenda) 50

50


De juiste beslissingen nemen

op basis van de juiste kennis.

Doe uw voordeel met de 500 publicaties van de Rabobank. Onze jaarlijkse publicaties, sector- en regio updates, economische visie en benchmarkcijfers kunnen u helpen bij de sturing van uw onderneming. Daarom delen wij de kennis die we ontwikkelen graag met ondernemers.

U vindt onze kennispublicaties op rabobank.nl/zakelijk Samen sterker. Dat is het idee van coรถperatief bankieren.

Bedrijvig Den Bosch oktober 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Bedrijvig Den Bosch oktober 2013  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement