Page 1

Bedrijvig ‘s-hertogenbosch

Hendrien klaar voor carnaval in Oeteldonk Oud-ondernemers ondersteunen starters

februari 2012

Nieuwe rubriek: Hartje Centrum Paul Rüpp over tweehonderd jaar Avans:

‘De kwaliteit van het onderwijs is aanzienlijk verhoogd’


Lekker lekker lopen! Een aantal jaar geleden bracht de Bossche carnavalsclub ‘Foe jong bende’ de hit ‘Lekker lekker lopen’ uit. Goede titel, dito tekst. Komend kalenderjaar zijn er vele evenementen die vast en zeker lekker gaan lopen of waarbij je lekker kan lopen. Zo is er in 2012 onder meer carnaval, de Ricoh Vestingloop, Bourgondisch ’s-Hertogenbosch en natuurlijk Dynamisch Noordoost. Zomaar een kleine greep uit het scala aan evenementen dat ons dit jaar te wachten staat en waarover u uiteraard zult lezen in ons magazine. In deze editie van Bedrijvig ’s-Hertogenbosch wordt onder meer aandacht besteed aan het tweehonderdjarig jubileum van Avans Hogeschool, de nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel en de Senior Business Sociëteit. Daarnaast hebben we een nieuwe rubriek, genaamd ‘Hartje Centrum’ en kunnen we in carnavalssfeer komen met een gastcolumn van Peer van de Muggeheuvel, burgemeester van Oeteldonk. Ik wens u veel leesplezier en een hele fijne carnaval. Lekker lekker lôpe. Van cafeetje naar café, we vatten er één, we vatten er twee! Lex de Bont, uw media-adviseur voor Bedrijvig ’s-Hertogenbosch (T). 06-34376465, (E). l.debont@dewinter.nl en www.twitter.com/bedrijvig

Avans viert tweehonderdjarig jubileum 12 In tweehonderd jaar heeft Avans Hogeschool volgens Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur, grote sprongen gemaakt. “De school heeft zich van een pure vakopleiding steeds meer ontwikkeld in de richting van onderwijs, beroep en onderzoek.”

Geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst KvK 15 De provincie Noord-Brabant heeft alles in zich om in de komende jaren uit te groeien tot één van de vijf meest innovatieve regio’s van Europa. “Daar moeten we met z’n allen aan gaan werken”, aldus gedeputeerde Bert Pauli tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de KvK.

Senior Business Sociëteit helpt jonge ondernemers 21 Leden van de Senior Business Sociëteit (SBS) kwamen massaal opdagen voor een bijeenkomst van hun Commissie Jonge Ondernemers Initiatief. Het hele jaar door bieden de pensionado’s ondersteuning aan startende en doorstartende ondernemingen.

Nieuwe rubriek: Hartje Centrum 31 Het centrum is het kloppend hart van een stad. Maar wat vinden ondernemers zelf van het centrum? Astrid Hoofs van P.W. Hoofs Stoffenhuis aan de Vughterstraat 153 in ‘s-Hertogenbosch trapt af in de nieuwe rubriek Hartje Centrum.

MEDIAMAKERS Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch is een gratis uitgave van De Winter Mediamakers, voor ondernemers en bestuurders. Oplage: 5.800, Mediapartner: Lex de Bont (l.debont@dewinter.nl Volgende uitgave: april 2012 Adres: Postbus 26, 5400 AA, Uden, 0413339355, www.dewinter.nl. Fotografie: Peter Riemslag Baas, Alain Lemmens, Olaf Smit, Rob van Berkel Tekst: Dimphy van Boxtel, Fabienne Soree, Marco de Jonge Baas, Gerben van den Broek en Kees Klijn.

© 2012 Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en /of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Winter Mediamakers.

februari 2012

3


Fysiotherapie DBZ gecertificeerd

Geslaagde vakbeurs Facilitair 2012 De vakbeurs Facilitair, die elk jaar plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch werd dit jaar druk bezocht. Op 18, 19 en 20 januari 2012 bezochten meer dan 20.500 professionals de beurs. Zij konden die dag informatie vergaren bij meer dan vierhonderd stands waar producten en diensten op het gebied van facilitair management werden gepresenteerd. Daarnaast werden er diverse recepties en interessante themapresentaties gehouden tijdens de beursdagen. Facilitair is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét vakevenement in de facilitaire sector. In 2013 zal de vakbeurs gehouden worden op 16, 17 en 18 januari.

Fysiotherapiepraktijk DBZ fysio, met als hoofdvestiging Den Bosch, heeft onlangs het certificaat Pluspraktijk ontvangen na een audit die werd uitgevoerd door HealthCare Auditing (HCA). HCA, een gespecialiseerd auditbureau voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten in Nederland, voerde de audit uit in samenwerking met zorgverzekeraars CZ, Ohra, Delta Lloyd, Menzis, Agis en Achmea. Tijdens de audit zijn alle relevante bedrijfsprocessen via objectieve criteria en vragenlijsten in kaart gebracht.

Daarna is gekeken naar onder meer de inrichting van de praktijk, de patiëntveiligheid, de hygiëne, kwaliteitsregistratie, de implementatie van KNGF / VvOCM richtlijnen en de wijze waarop de praktijk het methodisch handelen zichtbaar maakt. Van de ongeveer vijfduizend fysiotherapiepraktijken in Nederland, zijn er slechts honderdvijftig praktijken die zichzelf Pluspraktijk mogen noemen. Met het behaalde certificaat laat DBZ fysio zien dat het aan alle geldende kwaliteitscriteria voldoet.

iPads voor Vughtse gemeenteraad De Vughtse gemeenteraad heeft de afgelopen maanden een proef gedraaid met iPads om papier te besparen. Veel papier verdwijnt na vergaderingen direct in de papierbak. Het op papier verspreiden van raadsstukken is een behoorlijke kostenpost voor de gemeente, het is een erg omslachtige en tijdrovende bezigheid en het is bovendien slecht voor het milieu. Daarom is de gemeente Vught in september vorig jaar gestart met een zes maanden durende iPad-pilot. Zes leden van de gemeenteraad hebben inmiddels de iPad in gebruik genomen en blijken hierover erg tevreden te zijn. Het is nog onduidelijk of de iPad het werken met papier in de gehele gemeenteraad van Vught volledig gaat vervangen.

Restaurant Sense bekroond met Michelinster Restaurant Sense aan de Verwersstraat in Den Bosch werd onlangs bekroond met een Michelinster. Drie keer per jaar worden de sterren door Michelin uitgedeeld aan restaurants met een hoge gastronomische kwaliteit. Slechts een beperkt aantal restaurants in de Rode Gidsen van

Michelin ontvangen deze waardering. Restaurant Sense, dat in 2008 de deuren opende, serveert kleinere culinaire, verrassende gerechtjes die gasten kunnen bestellen in willekeurige volgorde. De dagelijks wisselende gerechten worden allemaal in eigen keuken bereid en er

Van afval tot eco-designradiator Jaga, specialist in klimaatbeheersingsoplossingen uit Den Bosch, geeft afval een nieuwe dimensie. De fabrikant streeft er naar om zo min mogelijk afval te produceren. Maar afval dat wel ontstaat tijdens het fabricageproces, wordt niet weggegooid. Het wordt gerecycled en voor een deel verwerkt in nieuwe Jaga-producten. Hiermee laat Jaga zien in te zetten op duurzaamheid, energiebesparing en recycling. 4

wordt uiteraard met dagverse ingrediënten gewerkt. Dennis Middeldorp (patron cuisinier), Freek Broeders (maître sommelier) en Wouter Rutten (souschef) over de waardering: “Dank gaat uit naar onze gasten. Zij zijn iedere dag onze inspiratie voor de mooiste gerechten.”


Oude lichtreclame in een nieuw jasje De verouderde, rode Heinekenlichtreclame die zich voorheen op het markante (inmiddels gesloopte) kantoorgebouw van Heineken aan de Rietveldenweg in Den Bosch bevond, is in een nieuw jasje gestoken. De ruim dertig jaar oude letters zijn bij de sloop van het oude kantoorgebouw bewaard gebleven. Bij de demontage van de meer dan twee meter hoge lichtreclame hebben de meeste letters schade opgelopen. Inmiddels zijn de letters volledig gerestaureerd en – geheel volgens de huidige huisstijl – groen van kleur. De restaura-

tiewerkzaamheden zijn uitgevoerd door 3TAC, een specialist op het gebied van lichttechniek uit Oss. De doosletters zijn volledig gerecycled. De oude letters zijn schoongemaakt, geborsteld en voorzien van een nieuwe beschermlak. Het oude buizensysteem is gereviseerd en het oude neongas is vervangen door een moderne energiebesparende variant. “Duurzamer dan dit lukt niet”, aldus René Huizenga, directeur 3TAC. Inmiddels is de vernieuwde lichtreclame op het zestig meter hoge bierbrouwerijgebouw van Heineken in Den Bosch

geplaatst. De nostalgische lichtreclame is zowel vanaf de A58 als vanaf het centrum van ’s-Hertogenbosch te zien.

Virtueel rondje Ctac versterkt hostingpositie Paleiskwartier De architectuur van het Paleiskwartier in ’s-Hertogenbosch is sinds kort ook virtueel te bezichtigen. Van achter de pc of onderweg met de iPad of iPhone kunnen bezoekers via de website www.paleiskwartier.nl het Paleiskwartier verkennen. Verder zijn ook de structuur en de look en feel van de website zijn geactualiseerd.

ERP-dienstverlener Ctac brengt zijn datacenter voor de hosting van SAPen Microsoft-diensten onder bij de TelecityGroup in Amsterdam. Door deze stap versterkt Ctac zijn bestaande hosting-

propositie. Daarnaast is het mogelijk om nieuwe, geavanceerde cloud-diensten te ontwikkelen vanuit deze locatie. Ctac lanceert als eerste nieuwe diensten een Self Service Portal en Ctac Archiving-as-a-Service.

Provinciehuis veertig jaar Ter gelegenheid van het veertig jarig jubileum van het Provinciehuis in Den Bosch is een boek samengesteld waarin alle aspecten van het ‘Huis voor Brabant’ worden belicht. Al bijna een halve eeuw is de toren langs de A2 werkplek van honderden ambtenaren, arena van scherp politiek debat, centrum voor uiteenlopende congressen, ontmoetingsplek van kunstliefhebbers en strijdtoneel van demonstranten. Het jubileumboek omvat veertig pagina’s met foto’s, informatieve teksten en vermakelijke anekdotes van bekende en onbekende Brabanders.

Mail uw nieuws naar bedrijvig@dewinter.nl

Communicatievrouw van het Jaar Celia Noordegraaf, manager Marketing en Communicatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, is eind vorig jaar uitgeroepen tot Communicatievrouw van het Jaar 2011. Samen met haar team wist Noordegraaf de interne en externe betrokkenheid bij het ziekenhuis een impuls te geven met spraakmakende evenementen en vernieuwende communicatieconcepten. Noordegraaf legde de basis voor een healing communication. Laagdrempelige communicatie, die aansluit bij de wensen en behoeften van patiënten en bezoekers. Noordegraaf: “Ik zie deze verkiezing als een enorme blijk van waardering voor de creativiteit en inzet van ons team, dat er samen heel hard aan heeft getrokken om alles uit de nieuwbouw te halen wat erin zit.” februari 2012

5


®

Dat werkt pas echt!

www.uitzendmarkt.nl

Het geld ligt voor het oprapen! Bereken nu zelf!

sterkst in uitzenden

Dat werkt pas echt!

scherpst in payrollen

Dat werkt pas echt!

betrouwbaarst in detachering

Dat werkt pas echt!

Adres Plaats

Cartografenweg 24 5141 MT Waalwijk

Telefoon

0416 - 33 00 80

Fax

0416 - 34 95 71

E-mail

info@uitzendmarkt.nl

Hoe uitgebalanceerd is uw toekomst? Ondernemen vergt vandaag de dag al je aandacht. De filosofie van FSV is erop gericht u als ondernemer maximaal te ondersteunen, op nationaal en internationaal gebied, als het om financiële, fiscale en juridische aspecten gaat. Maar ook een loongebouw, een uitstekende loonadministratie, gecombineerd met hoogwaardige P&O support. Voor lastige trajecten als estate planning en bedrijfsoverdracht beschikken wij over specialisten. Goed beschouwd sturen wij erop aan u alle ruimte te bieden voor succesvol en uitgebalanceerd ondernemen, waarbij u op maat van onze expertise gebruik maakt.

uitgebalanceerdondernemen.nl AMSTERDAM • TIEL • WAALWIJK • ZALTBOMMEL • TELEFOON WAALWIJK (0416) 675 150 • WWW.FSV.NL 6


Biblo van Gerwen gaat fuseren

Onraedt viert jubileum in Israël De Bossche businessclub Onraedt bestaat dit jaar 12,5 jaar. Dat werd gevierd met een uitdagende en afwisselende incentive-reis, georganiseerd door evenementenbureau Loco Enzo. De bestemming van de trip was Israël. In vier dagen beleefden vijfentwintig Bossche ondernemers bijzondere momenten in Jeruzalem, in de Negevwoestijn en in Tel Aviv. Onder meer een indrukwekkend bezoek aan het Yad Vasheem Holocaustmuseum, een leerzame tocht over de Kruisweg op de via Dolorósa en een overnachting in een Bedoeïenenkamp maakten onderdeel uit van de spannende en geslaagde lustrumreis.

Heijmans verzorgt verbreding A2 In opdracht van Rijkswaterstaat gaat bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen verbredingswerkzaamheden uitvoeren aan de A2 tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. De A2 is een belangrijke route voor het regionale, nationale en internationale verkeer en is dus van belang voor de regionale en nationale economie. Na de verbreding van de Rondweg ’s-Hertogenbosch en de Randweg Eindhoven is het aantal files tussen de beide steden sterk toegenomen. Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten de A2 tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven te verbreden van twee naar drie rijstroken per richting. Rijkswaterstaat hoopt hiermee de structurele files op het traject op te lossen en een betere doorstroming te creëren. In december 2011 is Heijmans begonnen met de eerste werkzaamheden, die bestaan uit het verplaatsen van bomen en beschermde flora en het kappen van bomen. Inmiddels is gestart met de daadwerkelijke verbredingswerkzaamheden. De werkzaamheden zullen voortduren tot eind 2013, zo meld Rijkswaterstaat. De verbrede weg zal gefaseerd in gebruik worden genomen in de periode 2012/2013.

Drukkerij Biblo van Gerwen uit Den Bosch en Drukkerij Dekkers uit Dordrecht gaan fuseren. Op 1 januari 2012 tekenden de drukkerijen hiertoe een intentieverklaring. De twee gerenommeerde drukkerijen bundelen hun krachten om optimaal te kunnen inspelen op de ontwikkeling in de grafische branche. Door de samensmelting van processen, kan efficiënter worden gewerkt en wordt de concurrentiepositie versterkt. De nieuwe directie wordt gevormd door Harjan Dekkers en Ab Bouwens.

Nieuwe manager fleetsales en leasing Wim van Eijndhoven is per 1 februari begonnen als manager fleetsales en leasing bij Auto Van Berkel. In deze functie is van Eijndhoven verantwoordelijk voor de B2B-contacten inzake alle merken in het assortiment van de autozaak (Ford, Nissan en Hyundai). Daarnaast zal hij zich bezighouden met de leasetak van Auto van Berkel. Van Eijndhoven heeft een brede ervaring in de autobranche. Het bedrijf is erg blij met de komst van de nieuwe manager fleetsales en leasing: “Met de komst van Wim van Eijndhoven zijn we in staat onze contacten met bedrijven nog verder te professionaliseren.”

LED Flatlight produceert verlichte kostuums Het Bossche bedrijf LED Flatligt heeft finalekostuums geleverd voor de nieuwste Holiday On Ice-show ‘Speed’. In de kostuums is RGB LED-verlichting en draadloze DMX-aansturing geïntegreerd. Directeur Charles van Ham van LED Flatlight is trots dat zijn bedrijf de kostuums voor de Holiday On Ice-productie heeft mogen leveren. “Vanuit de passie voor dit milieuvriendelijke en duurzame product is advisering van projecten die gerealiseerd kunnen worden met het toepassen van LED verlichting een van de werkzaamheden van ons bedrijf”, aldus Van Ham. LED Flatlight is voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting. Het bedrijf leverde al vele projecten op, variërend van het exterieur van tuinen en aanlichting van gebouw tot het interieur van uitgaansgelegenheden en de inrichting van tentoonstellingen. Door jarenlange ervaring en partnerships met wereldwijde fabrikanten kan de onderneming producten tegen de scherpste prijzen en met de beste garanties aanbieden. Meer over LED Flatlight leest u in Taylor Mates versus in dit nummer. februari 2012

7


Bossche ondernemers, opgelet! Druk, druk, druk? Toch fit worden? Dat kan! Op een eenvoudige, snelle manier, met uw eigen personal trainer. Zo wordt u fit tussen de bedrijven door:

• 1x per week 20 minuten trainen; • altijd onder begeleiding van uw eigen trainer; • op afspraak, afgestemd op uw drukke agenda; • omkleden en douchen niet nodig; • in een mooie, rustige trainingsruimte; • binnen 3 maanden meetbaar resultaat.

Een mooi zakenpraatje? Kom het zelf proberen, u zult voelen dat het werkt. Volgende week al samen aan de slag in onze spiksplinternieuwe studio? Graag tot ziens bij fit 20 Den Bosch! Eric van Dooren

Personal Trainer, fit 20 Den Bosch Boogschutter 20, 5215 MJ Den Bosch 073-7676105

Hét aanspreekpunt voor de gehele interne logistieke keten Expertise op het gebied van: • • • •

Samen denken Samen doen

SAFETY SUPPORT

BV

Meer weten? Bel 0412- 667 654. Wij adviseren u graag!

G ZOR T.NL NT

IS OG

TIEK-O

voor een veilig magazijn

Magazijninrichting Hef- en reachtrucks Veiligheid in magazijnen Heftruckopleidingen

L

8

LOGISTIEK ONTZORGT.NL PLATVORM VOOR LOGISTIEK


Gouden Appel voor EGS EGS (Euro Graphic Services), dat al meer dan dertig jaar gebruikte grafische machines voor klanten over de hele wereld koopt, verkoopt en reviseert, heeft een Gouden Appel ontvangen. De Gouden Appel is een aanmoedigingsprijs voor ondernemers die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) met succes in de praktijk brengen. De prijs bestaat uit een award, een oorkonde, een logo en een appeltaart of -flappen voor het personeel en is in het leven geroepen door COS Brabant en de Kamer van Koophandel Brabant. Bij de toekenning wordt onder meer gelet op originaliteit, eenvoud en rentabiliteit. EGS zet jaarlijks ongeveer zevenmiljoen euro om in gebruikte apparatuur die in eigen werkplaats wordt gereviseerd. Door in te zetten op gebruikte machines draagt EGS bij aan het recyclen van apparatuur en terugdringen van materiaalgebruik.

Nieuwe commercieel manager Kuijpers in Den Bosch heeft sinds kort een nieuwe commercieel manager beveiligingssystemen. Wil van Melis is in zijn nieuwe functie commercieel verantwoordelijk voor

Kuijpers Beveiligingssystemen. Hij stuurt de commerciële afdeling aan en zal zich daarnaast bezighouden met het leveren van concepten op het gebied van brandbeveiliging en elektronische beveiliging. Eerder is Van Melis werkzaam geweest bij fabrikanten en grote installateurs in Nederland, waar hij veel ervaring heeft opgedaan in onder meer het vermarkten van nieuwe beveiligingsconcepten binnen de utiliteitsmarkt.

Energieneutraal wonen in ‘s-Hertogenbosch ’s-Hertogenbosch doet mee aan het programma ‘Lokaal alle lichten op groen’, een landelijk stimuleringsprogramma van Engergiesprong|SEV met als doel de marktcondities voor energieneutraal renoveren te verbeteren. Zes gemeenten zijn geselecteerd voor het programma. Woningeigenaren, lokale markpartijen en de gemeente werken in dit project samen om minimaal twintig particuliere woningen (per gemeente) te verbouwen naar energieneutraal. Op 6 december vond de kick-off van het programma plaats. Bewoners, bouwers, de gemeente, installateurs, makelaars, taxateurs en banken kwamen die dag samen om kennis en ervaring uit te wisselen. Samen werken ze aan een opschaling van de lokale vraag en een passend aanbod, bestaande uit nieuwe technische, financiële en organisatorische arrangementen. Energiesprong|SEV stelt zes keer maximaal tweehonderdvijftig euro ter beschikking. Dit geld kan ingezet worden voor procesondersteuning lokale experimenten.

Mail uw nieuws naar: bedrijvig@dewinter.nl

Ahrend ontwikkelt bespaarmodule Ahrend heeft een nieuwe module ontwikkeld waarmee facilitair managers in één oogopslag inzicht krijgen in de CO2-uitstoot, het energieverbruik en de kosten daarvan in relatie tot kantoorinrichtingsconcepten. Met de module kunnen CO2-uitstoot en kosten beperkt worden. Remon van Rijn, marketing- en communicatiemanager: “Tot nu toe gebeurde dat veel op basis van praktijkervaring en intuïtie. Nu kunnen organisaties vooraf berekenen welke gevolgen een interieurkeuze heeft. De besparingen kunnen bij zowel de kosten als de CO2-uitstoot oplopen tot maar liefst 30 procent.” Arhrend won in 2011 een Cradle to Cradle Company Award voor duurzaamheid binnen de bedrijfsvoering.

Verzekeringen voor de zakelijke markt De Bossche internetverzekeraar Verzekeruzelf.nl, heeft onlangs online verzekeringsproducten voor zzp’ers en het mkb gelanceerd met het merk Verzekeruwbedrijf.nl. De organisatie realiseert hiermee een uitbreiding op het aanbod dat voorheen uitsluitend gericht was op particulieren. “Uit diverse onderzoeken blijkt dat de zzp’er zich voor financiën vooral op internet oriënteert. Zij zijn op zoek naar kostenbesparing en efficiency. Wij hebben ons op beide terreinen al bewezen in de particuliere markt. De stap naar zzp en klein mkb is dan een logische uitbreiding van ons aanbod”, stelt Frank Cooler, oprichter van Verzekeruzelf.nl. februari 2012

9


Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Ford Business Partner leaseprijzen gebaseerd op 20.000 km/48 mnd. en op full operational lease, excl. BTW, brandstof en vervangend vervoer. *Netto bijtelling o.b.v. belastingschijf van 42%.

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 15.6-23,8; liter/100 km: 4,2-6,2; CO2 gr/km: 109-149.

FORD FOCUS nu met 14% bijtelling

Netto bijtelling maar 96,- per maand!* Geweldig nieuws voor lease-rijders! De nieuwe Ford Focus is nu ook leverbaar in een extra

en nieuwe technologieën. Allemaal tegen minimale kosten. Want uw netto bijtelling daalt

zuinige uitvoering met maar 14% bijtelling. En is daarmee de enige 14% benzineauto in zijn

enorm. In veel gevallen tot maar 96,- per maand!* En wat ook zo mooi is: nu bestellen is voorjaar

klasse. Uitgerust met een krachtige 75 kW (100 pk) Turbomotor, dus volop genieten van comfort

2012 rijden. Dus snel naar de Ford dealer voor een verrassende offerte!

85

jaar Ford dealer

FORD FOCUS Lease 14% al vanaf 359,- p.mnd.

Ford Van Berkel

’s-Hertogenbosch: Hervensebaan 29, 073 - 648 70 10. Veghel: Vanderlandelaan 1, 0413 - 36 49 26.

40259380_Ford_Focus_14pct_186x131.indd 1

www.autovanberkel.nl

13-01-12 13:38

De brug naar Document Efficiency Kompro stroomlijnt uw documentstromen. U wordt daardoor slagvaardiger en kunt effectiever en efficiënter werken. We bedenken, implementeren en onderhouden documentoplossingen die u direct resultaat opleveren.

Kompro bv Postbus 3345 • 5203 DH ’s-Hertogenbosch Europalaan 12K • 5232 BC ’s-Hertogenbosch T 0880 566776 (KOMPRO) info@kompro.nl • www.kompro.nl 10


Zorgeloos en zeker

Maatwerk

Wagenparkbeheer

Flexilease

Starterslease

Extra lage lasten

Stocklease

It’s our drive to keep you moving ’s-Hertogenbosch | Eindhoven | Oss | www.autoponlease.nl


Paul Rüpp, voorzitter College van Bestuur Avans:

‘De kwaliteit van het on is aanzienlijk verhoogd’

De bestuurskamer van Avans ademt nog steeds de sfeer van toen. Het authentieke, gerestaureerde bureau – uit de tijd van de oprichting – is het centrale stuk in de kamer. Aan de muur pronken gedetailleerde schilderijen van belangrijke historische momenten, waaronder de oprichting van de ‘Académie Impériale et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture’, de aanzet tot Avans. Dit jaar bestaat Avans tweehonderd jaar. Een periode waarin de hogeschool volgens Paul Rüpp, voorzitter van het College van Bestuur, grote sprongen heeft gemaakt. “In tweehonderd jaar heeft Avans zich van een pure vakopleiding steeds meer ontwikkeld in de richting van onderwijs, beroep en onderzoek.” Wat begon als een kleinschalige academie voor schilderkunst, beeldhouwkunst en bouwkunst op een zolderkamer in Den Bosch, is uitgegroeid tot een van de grote hogescholen in Nederland met 26.000 studenten, ruim vijftig hbo-bacheloropleidingen, 2.200 medewerkers en met vestigingen 12

in ’s-Hertogenbosch, Breda en Tilburg. “Er is enorm veel veranderd in tweehonderd jaar”, vertelt Rüpp. “De kwaliteit van het onderwijs is aanzienlijk verhoogd. Waar vroeger de nadruk lag op direct klassikaal onderwijs, worden in het hedendaagse lessysteem de verantwoordelijkheden veel meer bij de

studenten zelf gelegd. Van groepsgericht onderwijs zijn we naar individuele leertrajecten gegaan.” De voortdurende verandering van de schoolsystemen werd aangestuurd door de regionale behoefte van het bedrijfsleven en de regionale verankering in de samenleving. Vanaf de start bood Avans Hogeschool opleidingen die aansloten op de wens van de maatschappij. “De regionale wens is eigenlijk de rode draad geweest in de ontwikkeling van Avans. Op basis daarvan is het onderwijsaanbod voortdurend vernieuwd en geactualiseerd vanuit een stevig fundament.” Ook het persoonlijke karakter


Coverstory bezig met onderzoek naar het verbeteren en behouden van de veiligheid in een stadswijk binnen ons Expertisecentrum Veiligheid (EV). Een ander onderzoek van dit moment richt zich op de begeleiding van zedendelinquenten om te voorkomen dat zij terugvallen in oude gedragspatronen en om ervoor te zorgen dat zij op een veilige en sociale manier weer aan de samenleving deel kunnen nemen (COSA). In Canada en Engeland is dit project erg succesvol gebleken”, vertelt de bestuursvoorzitter van Avans. Op medisch-technologisch gebied is Avans bezig met het ontwikkelen van een geavanceerde scheidingsmethode waarmee het gen dat zorgt voor een verhoogde kans op borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen snel gescheiden kan worden van het eiwit waaraan het gekoppeld zit. Ook op het gebied van Biobased Economy zijn de ontwikkelingen in een vergevorderd stadium. “Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het vervaardigen van hoogwaardige producten vanuit restanten van organische materialen. Niet alleen energie, maar ook kunststof en het meest hoogwaardige product: medicijnen.”

derwijs van de hogeschool heeft altijd een grote rol gespeeld, vertelt Rüpp. “In de geschiedenis van Avans zijn studenten altijd benaderd als individu, niet als groep. Studenten worden bij ons gezien en gekend. Dat is een erg belangrijke factor wanneer we het hebben over ontwikkeling.” Sterkere onderzoekscomponent In de laatste tien jaar is de onderzoekscomponent binnen Avans steeds sterker geworden. Er wordt praktijkgericht onderzoek uitgevoerd op verschillende vlakken. “De onderzoeken die hier uitgevoerd worden zijn vaak van groot maatschappelijk belang. Zo zijn we op dit moment bijvoorbeeld

Innovatie In 2009 is Avans gestart met de opleiding Advanced Business Creation (ABC). Studenten worden hier opgeleid tot jonge professionals die in staat zijn trends en ontwikkelingen te vertalen naar succesvolle nieuwe oplossingen en nieuwe business. “Creativiteit en innovatie spelen in deze opleiding een grote rol”, vertelt Rüpp. In de huidige maatschappij verandert de waarde van kennis voortdurend. Wat op het ene moment actuele kennis is, is op het volgende moment al achterhaald. “Het vermogen om innovatief bezig te zijn en steeds nieuwe kennis te verwerven, wordt in toenemende mate van belang. Met andere woorden: studenten moeten ‘leren te leren’”, vertelt de bestuursvoorzitter. Vanuit die gedachte heeft Avans als een van de eersten een tiental jaren geleden het concept ‘Xplora’ geïmplementeerd. De studielasturen worden onderverdeeld in drieën: onderricht, zelfstudie en groepswerk in Xplora. “Dat zijn grote ruimten met computers waarmee je verbonden bent met de hele wereld en met de uitgebreide bibliotheken van grote kennisinstituten”, licht Rüpp toe. In deze ruimten kan gezamenlijk kennis verworven,

gedeeld en verwerkt worden. Docenten zijn aanwezig om de studenten ondersteuning te bieden waar dat nodig is. “Inmiddels is dit concept volledig geïntegreerd in ons onderwijssysteem en het is erg succesvol. Vanuit de hele wereld komen partijen regelmatig bij ons kijken hoe het werkt.” De lat gaat hoger Net als de afgelopen jaren, blijft Avans sterk inzetten op de kwaliteit van het onderwijs. Rüpp: “De lat gaat nog hoger.” In de praktijk betekent dit dat de studenten meer tijd in hun opleiding moeten gaan steken en dat zij in het eerste jaar meer studiepunten moeten halen om door te kunnen gaan naar het tweede jaar. Daarnaast komen er meer contacturen en het onderwijs zal meer de breedte ingaan. “Specialisme in het vak, beroepsvaardigheid van de opleiding blijft centraal staan. Maar ook goed burgerschap, moreel besef, innovatie, duurzaamheid en veiligheid zijn aspecten waaraan dit jaar nadrukkelijk aandacht besteed zal worden. Zo leiden we onze studenten op tot hoog gekwalificeerde professionals, die zichzelf zowel op persoonlijk als op professioneel vlak voortdurend blijven ontwikkelen.”

Het jubileumjaar Op 15 maart 2012 – precies tweehonderd dagen voor de daadwerkelijke ‘verjaardag’ van de hogeschool – wordt de nieuwbouw van Avans ’s-Hertogenbosch geopend. Dit is de officiële start van de activiteiten die in het jubileumjaar Avans200 gaan plaatsvinden. In het jubileumjaar zet Avans studenten, docenten en personeel actief in om iets terug te geven aan de samenleving. “Avans is van, voor en door de samenleving groot geworden. Nu geven wij iets terug door onze kennis ter beschikking te stellen aan regionale bedrijven en organisaties op allerlei fronten; sportief, cultureel, maar ook door werk te leveren.” Op de website Rent-a-Talent – een online prikbord – kunnen vraag en aanbod elkaar vinden. De studenten krijgen hiervoor studiepunten en de organisaties betalen een bescheiden vergoeding die aan het eind van het Avans-200 jaar naar goede doelen gaat, waaronder Villa Pardoes. februari 2012

13


Er hangt een Cloud in de lucht! 2012 is het jaar dat de Cloud definitief door zal breken. Wat kan Cloud-technologie voor u betekenen? U ziet wellicht door de mist de wolken niet meer. U en vele anderen vragen zich waarschijnlijk af: ‘Kan ik dan ĂŠcht overal werken? Waar staat mijn data dan? En staat het daar wel veilig? Wat is de beschikbaarheid? Is mijn netwerk geschikt voor Cloud-technologie? En wat kost me dat? Wij hebben bij de ontwikkeling van onze Cloud-dienst meer dan rekening gehouden met bovenstaande vragen. Claranet is expert en internationaal leverancier van netwerk, hosting en datacenter diensten. Daarnaast zitten we letterlijk bij u om de hoek. Niet voor niets zijn bedrijven als VDL, Minkels en Vanderlande Industries al klant van ons. Voor hen zijn wij, zoals voor al onze klanten, een serieuze (gespreks)partner om ervoor te zorgen dat de ICT geen bottleneck maar juist enabler is bij het behalen van bedrijfsdoelstellingen.

Blijf op de hoogte op www.claranet.nl/cloud

Meer informatie: Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Dan kunt u ons bellen op +31 (0)40 239 33 63 of mailen via verkoop@claranet.nl. Voor meer algemene informatie kunt u terecht op onze website www.claranet.nl.


Gedeputeerde Bert Pauli:

‘Brabant kan uitgroeien tot innovatieve topregio in Europa’ “De provincie Noord-Brabant heeft alles in zich om in de komende jaren uit te groeien tot één van de vijf meest innovatieve regio’s van Europa. Daar moeten we met z’n allen in de komende jaren nog harder aan gaan trekken.” Dat stelde de Brabantse gedeputeerde van Economische Zaken Bert Pauli tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de Kamer van Koophandel Brabant, die begin januari werd gehouden in het 1931 Congrescentrum Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Pauli stelde dat samenwerken en netwerken daarbij de grote kracht vormen voor ondernemers, overheid en kennisinstellingen in Noord-Brabant. “De provinciale agenda is ambitieus en alleen te realiseren als alle betrokkenen elkaar daarin weten te vinden. Ondernemers zijn daarin een onmisbare schakel. We gaan er alles aan doen om hen daarbij te ondersteunen. Niet in de vorm van subsidies, want die maken lui. Maar wel door het beschikbaar stellen van kennis en

kunde die nodig zijn om ambities te verwezenlijken. De deur van het provinciehuis staat altijd open voor hen.” Ondernemersplein Ton Nelissen, voorzitter van de Kamer van Koophandel, keek tijdens zijn inleiding alvast vooruit naar de invoering van het landelijke digitale Ondernemersplein. De twaalf regionale Kamers van Koophandel en Syntens worden uiterlijk per 1 januari samengevoegd tot één digitaal

Ondernemersplein met een aantal fysieke loketten door het land heen. ‘Belangrijk daarbij is wel dat de regionale verankering bij de dienstverlening behouden blijft. Want die verankering is juist de kracht van onze huidige organisatie.’ Ook deed Nelissen een beroep op het kabinet om de grote vraagstukken op de politieke agenda nu eindelijk eens structureel aan te pakken. “De huidige crisis vraagt om meer van het kabinet dan alleen maar bijsturen.” februari 2012

15


GIBO Groep

Accountants en Adviseurs heet per 1 januari 2012

EEn nIEuwE nAAm. EEn vErtrOuwdE OrGAnIsAtIE! den Bosch I Pettelaarpark 89 I (073) 658 18 00 Kijk voor meer informatie op www.flynth.nl


RiemersmaLeasing:

Mobiliteit in vertrouwde handen “De auto’s zijn bij elke leasemaatschappij hetzelfde. Het gaat erom dat je er bent voor klanten, als ze jou nodig hebben. Bij RiemersmaLeasing vinden wij een goed persoonlijk, proactief contact met onze klanten enorm belangrijk.” Aan het woord is Remco van Lotringen, Commercieel Manager bij RiemersmaLeasing in ’s-Hertogenbosch. “Onze slogan is niet voor niets ‘Bijzonder actief’. Ondernemers willen blindelings kunnen vertrouwen op de mobiliteit van hun organisatie en medewerkers. Wij nemen hen die zorgen graag uit handen.” stellen kennis te maken met nieuwe, energiezuinige auto’s. “Zo hebben wij bijvoorbeeld een elektrische Opel Ampera, die wij beschikbaar stellen aan onze klanten.”

Remco van Lotringen RiemersmaLeasing heeft een lange historie en is voortgekomen uit een echt familiebedrijf. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een onafhankelijke, landelijk opererende autoleasemaatschappij. Het bedrijf richt zich met name op mkb-bedrijven met wagenparken tussen de vijf en honderd auto’s. “Maar dat wil niet zeggen dat wij bedrijven met kleinere of grotere wagenparken minder belangrijk vinden”, benadrukt Remco van Lotringen. “Wij begrijpen dat elke situatie anders is en om een specifieke mobiliteitsoplossing vraagt. Wij hebben tevreden klanten met meer dan honderd auto’s, maar ook bedrijven met enkele auto’s en die helpen wij zo goed mogelijk. Wij werken met zestien mensen en iedereen binnen onze organisatie kent onze klanten; niet alleen de telefoniste, maar bijvoorbeeld ook onze mensen van de schadeafdeling en onderhoudsplanning. Wij denken met hen mee in op maat gesneden oplossingen. Ons gezamenlijke doel is om onze klanten zo goed mogelijk te helpen, tegen zo laag mogelijke kosten. Wij merken dat dit wordt gewaardeerd. Bedrijven die eenmaal klant zijn bij ons, blijven dat ook nog heel lang.” Milieuvriendelijk Van Lotringen geeft aan dat de leasemarkt in de afgelopen jaren behoorlijk is veranderd. “Een duidelijke trend is dat er minder vraag naar grote, dure leaseauto’s is. In plaats daarvan kiezen mensen steeds vaker voor kleinere, milieuvriendelijke auto’s die in de 14 of 20 procent bijtellingklasse vallen. Mensen letten steeds meer op hun portemonnee.” RiemersmaLeasing speelt hier actief op in door bijvoorbeeld klanten in de gelegenheid te

Elektrisch rijden Hij ziet de ontwikkelingen rond elektrisch rijden met veel belangstelling tegemoet. “Als de overheid elektrisch rijden de komende jaren financieel blijft ondersteunen net zoals dat nu het geval is, heeft het zeker toekomst. Maar als de fiscale voordelen voor de berijders wegvallen, wordt het een stuk moeilijker. Door alle stimuleringsmaatregelen om energiezuinig rijden te promoten, loopt de schatkist jaarlijks miljoenen mis. Dat zal niet eindeloos blijven duren. De huidige regels voor BPM en wegenbelasting gelden nog tot 30 juni van dit jaar. Daarna worden nieuwe regels ingevoerd. Zo zullen bijvoorbeeld de CO2-grenzen voor BPM vrijstelling worden verlaagd, waardoor steeds minder auto’s onder deze regeling zullen vallen.” ‘Schoon op weg’ De Commercieel Manager van de Bossche leasemaatschappij heeft een duidelijke visie op duurzaamheid. “Met ons programma ‘Schoon op weg’ stellen wij onze klanten in staat om hun CO2-uitstoot terug te dringen door het ‘vergroenen’ van de autoregeling, gedragsbeïnvloeding van berijders en het online inzicht geven in berijdersprestaties. Hiermee vertalen we termen als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in praktische zin naar oplossingen. Daar profiteren niet alleen onze klanten van, maar ook hun werknemers én het milieu hebben er baat bij.” RiemersmaLeasing De Waterman 7-a 5215 MX ‘s-Hertogenbosch (T). 073 850 47 50 (E). info@riemersmaleasing.nl (I). www.riemersmaleasing.nl februari 2012

17


Allround adviseurs... Ook bij u in de buurt. HLB Van Daal & Partners is een deskundige en inspirerende accountants- en belastingadviesorganisatie met een dienstenpakket dat naadloos aansluit bij de behoefte van ondernemers binnen het MKB in Brabant. HLB Van Daal & Partners telt 200 medewerkers en heeft vestigingen in Den Bosch, Dongen, Gemert, Oss, Schijndel, Tilburg, Uden en Waalwijk.

Ondernemend, net als u

www.hlb-van-daal.nl

Wij staan ons mannetje‌ mediaprojecten op maat

Neem contact op met onze afdeling Media Project & Consultancy: Miriam van Hout t 0413 33 93 46 Moniek van der Aa t 0413 33 93 47 media@dewinter.nl www.dewinter.nl

media groep 18

...alles wat communiceert


Vorig jaar startte Avans Hogeschool in samenwerking met Heineken met de minor ‘continu verbeteren’. Een onderwijstraject van zes maanden dat gericht is op het elimineren van verliezen binnen de bedrijfsprocessen van organisaties. Inmiddels zijn de eerste twaalf kennisdragers een feit en is een gespecialiseerd kenniscentrum van start gegaan. Dit kenniscentrum gaat kennis op het gebied van continu verbeteren breed toegankelijk maken voor het mkb. Ten grondslag aan de filosofie ‘continu verbeteren’ ligt het Total Productive Management (TPM)-model, een Japans model dat gericht is op structurele verliesreductie binnen organisaties door de prestaties binnen het productieproces stap voor stap te verbeteren. Heineken implementeerde het model in 2004 in zijn brouwerij in ’s-Hertogenbosch en was daarmee een van de voorlopers op dit gebied. Het bedrijf slaagde erin de verliezen op de productielijn te reduceren door te investeren in de kennis van medewerkers die de productielijnen bedienen en daarmee het energieverbruik drastisch te verlagen. Daardoor steeg de lijnefficiëncy van vijftig naar vijfenzeventig procent, een productiviteitstoename van maar liefst vijftig procent. Nieuwe onderwijsmodule Volgens brouwerijmanager Paul Bleijs kunnen organisaties veel kosten besparen (en daarmee winst boeken) met de invoering van het TPM-model, maar ontbreekt het in Nederland aan voldoende laagdrempelige kennis over de toepassing ervan. Om die reden nam hij samen met Avans Hogeschool het initiatief tot de oprichting van een minor ‘continu verbeteren’, waarbinnen studenten zich specialiseren in verbetertechnieken door eliminatie van verliezen op de werkvloer. Avans-studenten Jeroen Trietsch en Toine Schouten schetsten samen met Heineken de contouren voor

deze nieuwe onderwijsmodule. Parallel aan het versterken van de kenniscomponent werd een start gemaakt met een gespecialiseerd kenniscentrum, het Knowledge Transfer Center Continu Verbeteren. In het netwerk participeren alumni en docenten van Avans Hogescholen en vier bedrijven met ervaring op het gebied van continu verbeteren; Heineken, Mars, Unilever en FrieslandCampina. Sterkere economie Hoewel het kenniscentrum nog in de kinderschoenen staat, heeft het inmiddels een vijfentwintigtal bedrijven en instellingen aan zich weten te binden. “Dankzij dit netwerk hebben we twaalf afstudeerders kunnen plaatsen bij bedrijven in de regio”, vertelt Alex Paauw, als alumnus actief in het kennisnetwerk. “We hopen ook komend jaar voldoende bedrijven te interesseren voor dit vakgebied, zodat we de kenniscomponent op het gebied van continu verbeteren blijvend kunnen versterken en breed toegankelijk kunnen maken voor het midden- en kleinbedrijf.” Bleijs vult aan: “Dit zal op den duur leiden tot een betere concurrentiepositie van de bedrijven in deze regio en daarmee tot een sterkere regionale economie.” De operationele taken gaan per mei dit jaar volledig over naar Avans Hogeschool. Samen met het kenniscentrum gaat de onderwijsinstelling zorgen voor het effectief bij elkaar brengen van vraag en aanbod op het vlak van continu verbeteren. Bleijs blijft achter de schermen nauw betrokken bij het initiatief, als kennisdeler, netwerker en als motivator. Op de foto vlnr: Jeroen Trietsch, Sjors Key, Toine Schouten, Paul Bleijs, Julius Faber en Alex Paauw

Hans Cox

Kenniscentrum Continu Verbeteren van start

Economie van de regio’s Steeds meer beslissingen over onderwerpen die voor ondernemers belangrijk zijn, worden op regionale schaal genomen. Of we nu praten over zaken als het arbeidsmarktbeleid en het onderwijs, infrastructuur, de planning van bedrijventerreinen of het stimuleren van innovatie. Over deze en andere thema’s wordt in toenemende mate gesproken op de schaal van de regio Noordoost-Brabant. Samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers op regionaal niveau wordt daarom steeds belangrijker. Op dit moment werken we als BZW mee aan een het opzetten van een nieuwe structuur om regionale ontwikkelingen beter op elkaar af te stemmen, maar vooral ook om plannen en projecten uit te werken die de economie versterken. Door samen te werken aan een gezamenlijke regionale agenda zijn we beter in staat om gelden vanuit de provincie, het Rijk of Brussel naar de regio te halen. In vergelijking met bijvoorbeeld de regio’s Zuidoost Brabant (Brainport) en West Brabant slagen wij er in NoordoostBrabant onvoldoende in om de aanwezige subsidiepotten optimaal te benutten. Daar willen wij verandering in brengen. Het is van belang dat de regionale kopstukken vanuit de gemeenten, onderwijsinstellingen, maar zeker ook vanuit het bedrijfsleven zich voor deze ambitie willen inzetten. Wij zijn ervan overtuigd dat deze aanpak succesvol kan zijn en dat dit voor de bedrijven in de regio veel nieuwe marktkansen en mogelijkheden oplevert. Hans Cox Voorzitter BZW ‘s-Hertogenbosch 19


“HOE WE C-CONTENT KONDEN HELPEN MET HUN GROEIAMBITIES”

Van links naar rechts: Matt Moayedi, Irene Boom, Otto Jager.

C-CONTENT: GIDS IN DE INFORMATIEJUNGLE Nog voordat internet en Google bestonden, startte in 1987 het bedrijf C-CONTENT met de ontwikkeling van zoeksoftware op CD ROM. Hiermee werd het voor de gebruiker mogelijk eenvoudig zijn weg te vinden in allerhande informatie, van het telefoonboek tot wettenbundels. EENVOUD VOOROP Sinds 7 jaar ligt het accent op contentintegratie. Oftewel het online toegankelijk maken van alle publicaties van alle uitgevers in een bepaald segment, alsmede van openbare als van eigen, interne bronnen. Het voordeel zit ‘m volgens Matt Moayedi in de eenvoud. ”Alle informatie waarnaar de gebruiker op zoek is, wordt via één systeem toegankelijk gemaakt. En het mooie is, alles wordt gerangschikt naar relevantie. Dus iemand tikt een woord in en hij weet meteen dat alle hits ertoe doen. En dus niet, zoals bij Google, dat het merendeel eigenlijk irrelevant is.” ELKE DAG ACTUEEL Maar er zijn meer verschillen met Google. “C-CONTENT is bedoeld voor de professional en alle documenten in het systeem worden automatisch geclassificeerd op het betreffende vakgebied, gelinked met andere relevante documenten en dagelijks geactualiseerd. Via de site www.rechtsorde.nl zijn er aparte portalen beschikbaar voor juristen, fiscalisten, accountants en overheden. Daarnaast werken we voor de Duitse Markt sinds kort samen met een Duitse uitgever en zien we ook in de overheid en de bouw grote kansen.” “TOEGEVOEGDE WAARDE BIJ ONZE GROEIAMBITIES” Sinds kort bankieren C-CONTENT en Rechtsorde.nl bij ABN AMRO. “Wij vinden het heel belangrijk dat er één vast contactpersoon is die wij op elk moment kunnen benaderen”, benadrukt Matt Moayedi. “Dat is met ABN AMRO uitstekend geregeld. Het dagelijks contact

verloopt heel plezierig. En daarbij hebben we het voordeel ddat at onze contactpersoon erg kundig is en onzee business als geen ander bbegrijpt. egrijpt. Ook gezien onze groeiambities is het wel zo prettig als je een bank bannk hebt die daarbij toegevoegde waarde kan bieden.” ABN AMRO onderneemt graag samen men met ambitieuze ondernemers onderneemers die willen profiteren van onze pro-actieve en professionele manier van werken, communicerend vanuit één vast aanspreekpunt. Benieuwd hoe u de vruchten kunt plukken van onze financiële expertise en diepgaande sectoranalyse? Maak dan een afspraak via uw ABN AMRO kantoor of bel rechtstreeks met Irene Boom: 073-6161759.


Oud-ondernemers willen kennis delen

Senior Business Sociëteit helpt jonge ondernemers Ben je geen ondernemer of bestuurder meer, dan komt ook aan je lidmaatschap van Businessnetwerk Hermes een einde. Zit ondernemen echter in je natuur, dan geef je je netwerk niet zomaar op. Om die reden werd de Senior Business Sociëteit opgericht. Naast de sociale activiteiten worden er door de Bossche pensionado’s ook nog steeds spijkers met koppen geslagen. Op een maandag aan het eind 2011 was er geen plek meer over op de parkeerplaats van Würth op industrieterrein De Brand. De leden van de Senior Business Sociëteit (SBS) waren massaal op komen dagen voor een bijeenkomst van hun Commissie Jonge Ondernemers Initiatief. Daarbij werden de resultaten gepresenteerd van een vol jaar ondersteuning van veelbelovende startende en doorstartende ondernemingen door de ervaren leden van de Sociëteit. Waarom bij Würth? Gastheer Karl Heinz Bartmann was er helder over: “Als er één bedrijf is dat weet wat ondernemerschap en het hebben van ambities is, dan is het Würth dat na de Tweede Wereldoorlog als éénpitter begon en nu een wereldwijde multinational is.” SBS-leden Jan van Vroenhoven en Wil van Nistelrooij legden in hun openingswoord nog eens de nadruk op het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen als één van de doelstellingen van de Sociëteit. Ze uitten hun trots op de inspanningen van de leden om jonge ondernemers te ondersteunen in het maken van belangrijke stappen. En dat SBS daarmee belangrijk werk verricht, werd onderstreept door de vijf presentaties die volgden. Het waren ondernemers die in een vroege maar kritische fase met hun bedrijf verkeerden. Allen kregen hulp van JOI. Al naar gelang hun behoefte werden ervaren ondernemers met verschillende achtergronden aan hen gekoppeld en hielpen hun een stap verder. Zo werd reintegratiebedrijf Job Solutions geholpen door haar groeipijnen heen te komen. Annelien van Heeswijk werd ondersteund bij het professionaliseren van haar bedrijf in pasbustes. En Mark Verhoeven van Storvatt werd de helpende hand geboden bij het richting geven van zijn onderneming in houten buitenbaden. Frank Sengers van Projectmanagementbureau en Pim Welvaarts van United Studios sloten de rij. Na de bijeenkomst bezochten de aanwezigen een tentoonstelling Hundertwasser in het inpandige museum en – hoe kan het ook anders – volgde een gezellige en levendige netwerkborrel.

Jan van Vroenhoven

De Senior Business Sociëteit is een business netwerk van oud-ondernemers, -directeuren en -bestuurders van bedrijven, organisaties en overheden, uit de regio ’s-Hertogenbosch en met een leeftijd vanaf 55 jaar. Verbonden door bestuurlijke ervaring en vriendschap richt zij zich op activiteiten van cultuur, sport en maatschappelijke aard. Het om niet delen van kennis en ervaring met jonge ondernemers past in de doelstelling. februari 2012

21


Charles van Ham van LED Flatlight:

‘Binnen vijf jaar gebruikt de Nederland LED verlichting’ LED verlichting is de verlichting van de toekomst. LED lampen zijn niet alleen energiezuinig, maar hebben ook een veel langere levensduur dan andere lampen. In deze editie van Taylor Mates versus gaat Peter Taylor Parkins in gesprek met de Bossche ondernemer Charles van Ham. Hij volgt de ontwikkeling van LED verlichting al sinds 2000 en startte in 2010 zijn eigen bedrijf LED Flatlight. “De ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting gaan razendsnel. Mensen zien nu al vaak niet eens meer het verschil met andere lampen”, stelt Van Ham. De showroom van LED Flatlight aan de Zilverenberg 41 in ’s-Hertogenbosch ziet er sfeervol uit. De wand- en plafondpanelen, kleurrijke LED strips, LED Spots, downlights, LED TL tubes en nog vele andere toepassingen met LED stralen een warm en sfeervol licht uit. Charles van Ham demonstreert aan Peter Taylor Parkins de vele toepassingsmogelijkheden van LED verlichting en vertelt met passie over zijn bedrijf. “Ik was er al snel van overtuigd dat LED verlichting de verlichting van 22

de toekomst zou worden”, vertelt de Bossche ondernemer. “Daarom ben ik de ontwikkelingen rond LED verlichting met toenemende interesse gaan volgen. Niet alleen de technische ontwikkelingen, maar ook de mogelijkheden op het gebied van nieuwe toepassingen, assemblage en verkoop. Ik had een goede baan, maar uiteindelijk kwam toch de ondernemer in mij naar boven. Omdat ik kansen zag in de LED verlichting, ben ik in 2010 met LED Flatlight gestart.”

Energiebesparing “Wat zijn de voordelen van LED verlichting ten opzichte van traditionele lampen?”, wil Taylor Parkins weten. Van Ham: “Allereerst het energieverbruik. Het gebruik van LED verlichting levert al gauw een energiebesparing van vijftig tot tachtig procent op. LED lampen zijn duurder in aanschaf, maar die investering wordt terugverdiend door een lagere energierekening. Daarnaast gaat een goede LED lamp veel langer mee dan een halogeen lamp. Een normale lamp heeft een levensduur van 2.000 tot 12.000 uur, terwijl een LED lamp gemiddeld zo’n 40.000 tot 50.000 uur brandt.” Volgens Van Ham wint LED verlichting langzaam maar zeker terrein in Nederland. “De ontwikkelingen gaan momenteel heel snel. Waar mensen bij LED vroeger dachten aan fel licht met


Taylor Mates versus...

helft van een blauwe gloed, zien zij nu vaak al niet eens meer het verschil met andere lampen. LED verlichting is inmiddels ook al in elke kleur verkrijgbaar. Waar LED verlichting vroeger vooral werd gebruikt voor decoratie en sfeerverlichting, zie je dat LED tegenwoordig ook steeds functioneel wordt toegepast.” Outdoor Hij verwacht dat het aandeel LED in de komende jaren een enorme vlucht gaat nemen. “Halogeen lampen mogen niet meer geproduceerd worden en de spaarlamp is in mijn ogen niet meer dan een tussenstation naar de overstap op LED verlichting. Het gaat uiteindelijk om de lichtopbrengst en die is bij LED verlichting vele malen hoger, bij een lager energieverbruik. Ik verwacht dat binnen vijf jaar de helft van Nederland gebruik maakt van LED verlichting.”

Taylor Parkins vraagt zich af hoe LED Flatlight zich in de markt onderscheidt ten opzichte van andere aanbieders? “Met onze vijf medewerkers zijn wij in staat om naast standaardproducten ook custom made producten te leveren. Wij zijn kleinschalig gestart met LED toepassingen in visuele communicatie, zoals lichtbakken en signing. Van daaruit zijn wij onze activiteiten verder gaan uitbreiden. Inmiddels leveren we een uitgebreid pakket LED verlichting voor visuele communicatie, interieur en exterieur. Daarbij kun je onder meer denken aan plafond panelen, downlights, kastverlichting, TL Tubes, spots, bouwlampen, maar bijvoorbeeld ook aan outdoor LED verlichting voor het aanlichten van gebouwen, fonteinen, vijvers en bomen.” Holiday On Ice Wie zijn de opdrachtgevers van LED Flatlight? Van Ham: “Dat is heel divers, van displaybouwers tot interieurbouwers en van installatiebedrijven tot evenementenbureaus. Voor events kunnen wij bijvoorbeeld stand alone oplossingen verzorgen, waarbij gebruik wordt gemaakt van accu’s en geen bedrading meer hoeft worden uitgerold. Dat biedt vele voordelen. Veel van onze klanten komen bij ons terecht via mond tot mond reclame. Zo zijn wij via een Belgische klant van ons in contact gekomen met de organisatie achter de Holiday On Iceshows en hebben wij voor de laatste show ‘Speed’ alle LED verlichting op de kostuums mogen verzorgen. Deze kostuums zijn uitgerust met RGB LED verlichting met draadloze DMX aansturing en oplaadbare baterijen. Voor ons bedrijf is dat een mooie referentie, waar ongetwijfeld nog veel meer werk uit voort gaat komen.”

Tot slot reageert Charles van Ham kort op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt: Welk gebouw in Den Bosch zou jij het liefst aanlichten? ‘De Sint Jan’ Voornaamste reden om nu over te gaan op LED? ‘Het is milieuvriendelijk en kostenbesparend’ Mijn start als ondernemer op mijn 43e was ........ ‘Uitdagend, enerverend en spannend. Iets waarin ik mijn creativiteit kwijt kon’ Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, is een professioneel en onafhankelijk verzekeringsintermediair voor bedrijfsleven en particulier. In Taylor Mates versus.... gaat men elke uitgave van Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch in gesprek met een ondernemer uit de regio. Alle publicaties zijn na te lezen op www.taylormates.nl februari 2012

23


Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd

Bedrijvig Oeteldonk Beste zaokevrouwkes, zaokemennekes en andere lezers, Omdèt ’r vaok stukskes in deez blaoike staon, geschreeve deur keleegaos van mijn of, nog èrreger, wethouwertjes, haj de redaksie eindelik ut geweldige idee gehad om ok mij te vraoge un stukske te schrijve in deez skône tèdschrift. In 2010 is de verkiezing Boss van Den Bosch gewist. Uiteraord din ik daor nie aon mee waordeur mun gewaordeerde keleegao van de Mert ruimbaon haj om meej de eer te kenne strijke. Ut is d’n Rombouts trouwes van harte gegunt. Tusse de toen genomineerden zaote echt hil veul fistneuze maor wè echt opviel war dè ’t ‘r tusse die 25 genomineerden, globaol drie grôte netwerke bestonne. En nog mooier is ut dè die drie netwerke dan wir saome komme tijdes de mooiste daoge van ut jaor.

Dè is iets dè nartuurlik himmaol nie verbaost immers ut fist der fisten is de uitlaotklep bij uitstek veur veule en agge ut mij vraogt inderdaod un stuk leuker dan himmelvaortsdag, paose en twidde pinksterdag bij mekaore. Maor ut is wèl iets om efkus over nao te denke. Carnaval en zekers ut Oeteldonkse carnaval verbroedert, brengt verlichting en schenkt louter vreugde. Ik orgaoniezeer ut ammaol gère veur oe. Rest mij, oe ammaol fijne daoge te wense en ge wit ’t affeseer want ut is zô woensdagmèrrege.

Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd Burgevaojer van Oeteldonk

Net als Hendrien…

Even niet denken aan werk In het dagelijks leven is Huub van Mackelenbergh trainer en eigenaar van training- en coachingbureau Mackel&Bergh. Maar elk schrikkeljaar wanneer de Oeteldonkse carnavalsvlaggen gehesen zijn, kruipt de ondernemer in de rol van Hendrien, de huishoudster van Peer van den Muggenheuvel. Wij vroegen haar naar haar mening over het ‘Oeteldonkse zoakeleve’. Dit jaar is het weer zo ver. Het jaar heeft één dag te veel. Dat betekent dat Hendrien met haar baas mee mag om carnaval te vieren. Als Oeteldonkse in hart en nieren, heeft de poetsvrouw uiteraard een uitgesproken mening over het zakenleven in Oeteldonk. Drie dagen lang moet het even alleen maar draaien om carnaval, vindt Hendrien. De nette pakken en aktetassen kunnen thuis blijven en iedereen mag zich even lekker ‘boer’ voelen. “Spreek een leuk boodschapje in op je antwoordapparaatje en daarna even helemaal niet denken aan werk, maar lekker feestvieren drie dagen. Zo één keer per jaar mag het zakenleven best even stilstaan”, vindt ze. “Behalve de café’s natuurlijk, die moeten wel open zijn.” Want waar geen café is, kan niet worden gefeest, is de poestsvrouw van mening. Het liefst zou ze zien dat de café’s lekker vanaf 10.00 uur ’s morgens open zijn. “En dan mogen ze rond middernacht wel weer dicht, want als je dan je feestje nog niet gevierd hebt, doe je iets niet goed!”

Doe maar normaal… Volgens Hendrien mogen mensen wat meer ontspannen worden wanneer het om zakendoen gaat. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld, serieus of chique. “Gewoon lekker jezelf zijn”, licht ze toe. Volgens de Oeteldonkse is zakendoen veel leuker als mensen daadwerkelijk contact met elkaar maken en genieten van wat ze doen. In haar woorden: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!” Huub van Mackelenbergh is zowel voor als achter de schermen betrokken bij Oeteldonk. Als ondernemer heeft hij veel raakvlakken met Hendrien. “Net als Hendrien ben ik van mening dat we het niet interessanter moeten maken dan het is. Doe datgene waar je goed in bent, maar overschreeuw jezelf niet.”


‘Nieuwe Busine moet een werv Met een feestelijk running diner in de Korte Putstraat ging de nieuwe Businessclub van FC Den Bosch op 31 januari officieel van start. Een nieuw gevormd bestuur van zeven personen wil de kernwaarden van de Businessclub, netwerken, passie, gezelligheid en kwaliteit, in 2012 nog meer lading gaan geven. Het bestuur van de nieuwe Businessclub van FC Den Bosch bestaat uit: Anita Maas, Dagmar Pijnappels, Joris Nagtzaam, Jan Vijverberg, Martin Vroom en voorzitters Sander Martens en Peter Taylor Parkins. “De twee belangrijkste doelstellingen van de nieuwe Businessclub worden om enerzijds de saamhorigheid onder sponsoren te vergroten en anderzijds de herkenbaarheid van sponsoren naar de club toe te vergroten”, leggen de twee voorzitters uit. “FC Den Bosch is in 2011 omgedoopt van een vereniging met een bestuur tot een N.V. met een directie, die verantwoording aflegt aan de Raad van Commissarissen. In het verleden werden de activiteiten van de Businessclub georganiseerd door de vereniging. In de nieuwe opzet gaan wij als Businessclub zelf een aantal activiteiten organiseren. Daarbij streven wij er naar om de kwaliteit van de evenementen te verbeteren en de beleving intenser te laten zijn.”

Extra vrijwilligers Volgens Peter Taylor Parkins biedt de nieuwe opzet een aantal voordelen. “Wij zijn geen club binnen een club, maar in feite zijn wij als bestuur van de Businessclub zeven extra vrijwilligers, die zich inzetten voor FC Den Bosch. Daarnaast ontlasten wij het commerciele team van FC Den Bosch. Zij hoeven zich niet meer bezig te houden met de organisatie van evenementen voor de Businessclub, maar kunnen zich volledig richten op hun commerciële werkzaamheden.” Sander Martens vult aan: “Alle activiteiten die wij organiseren, worden op voorhand ook besproken met de directie en het commerciële team van FC Den Bosch. Wij gaan ook geen sponsoren werven voor de club, maar het is wel de bedoeling dat er straks een wervend karakter uitgaat van de Businessclub van FC Den Bosch, waar-

door bedrijven eerder geneigd zullen zijn om sponsor te worden.” Hoger niveau De beide voorzitters zien volop kansen om de Businessclub naar een hoger niveau te tillen. “Wij gaan proberen om de Businessclub zo aantrekkelijk te maken voor bedrijven, dat zelfs mensen die niets om voetbal geven er lid van willen worden. De succesvolle activiteiten uit de afgelopen jaren zetten we voort, maar we zullen ook een aantal nieuwe evenementen opstarten. Hierbij zoeken we de aansluiting bij typische Bossche evenementen en streven we naar diversiteit in de activiteiten, zodat iedereen een keer aan bod komt. Daarnaast willen we enkele speciale activiteiten organiseren voor de grotere sponsoren. Tevens willen wij in de toekomst contacten leggen met de Businessclubs van bijvoorbeeld HC Den Bosch en Eiffeltowers, omdat wij denken dat deze clubs elkaar alleen maar kunnen versterken. Wij zien hen in ieder geval niet als een bedreiging en zij hoeven ons ook niet als een bedreiging te zien.” Volgens Martens en Taylor Parkins hebben zij bewust gekozen voor een duo-voorzitterschap. “Met alle competitiewedstrijden, bekerwedstrijden en nacompetitie-duels en een uitgebreide evenementenkalender zullen er zo’n veertig contactmomenten zijn voor de Businessclub. Het is vrijwel onmogelijk voor één persoon om bij al deze activiteiten aanwezig te zijn. Daarom hebben wij besloten om deze rol samen te gaan vervullen.”


FC Den Bosch

ssclub FC Den Bosch end karakter krijgen’ Nieuwe Businessclub krijgt alle steun van directie Directieleden Peter Bijvelds en Fred van der Hoorn van FC Den Bosch vinden de oprichting van de nieuwe Businessclub een positieve ontwikkeling. “Wij hebben een prachtige groep sponsoren en die zijn erg belangrijk voor ons. Daarom is het voor ons als organisatie van essentieel belang dat er voor onze sponsoren leuke en aantrekkelijke activiteiten worden gehouden”, zegt Peter Bijvelds. “Uit eerder onderzoek onder sponsoren is naar voren gekomen dat de activiteiten die FC Den Bosch buiten de voetbalwedstrijden om

hield voor haar sponsoren voor verbetering vatbaar waren.” Fred van der Hoorn vult aan: “Het organiseren van dergelijke activiteiten kost echter enorm veel energie en wij hebben als club maar beperkte middelen en mankracht tot onze beschikking voor deze zaken. Bij ons is toen het idee ontstaan om een aantal sponsoren te vragen ons hierbij te helpen. Vrijwel tegelijkertijd raakten wij in gesprek met Sander Martens en Peter Taylor Parkins en zij gaven aan bereid te zijn om dit project, in het belang van FC Den

Bosch, op te gaan zetten. Dat juichen wij als directie natuurlijk van harte toe.” Bijvelds en Van der Hoorn benadrukken dat de Businessclub opereert onder de vlag van FC Den Bosch. “De Businessclub is geen club binnen een club. Als directie worden wij vooraf geïnformeerd over de plannen die de Businessclub heeft en hebben wij hierin ook zeggenschap. Maar wij hebben alle vertrouwen in het bestuur van de nieuwe Businessclub. Samen met al onze sponsoren gaan we er een geweldig jaar van maken.”

Viking Entertainment Heeswijk-Dinther: Spraakmakend met een glimlach Viking Entertainment is gevestigd in Heeswijk-Dinther. Het bedrijf onder leiding van Frenk de Wert en Ton den Dekker bestaat al meer dan 40 jaar. Sinds begin 2000 is het bedrijf gevestigd in Heeswijk-Dinther. Met circa 15 medewerkers wordt er dagelijks vanuit een modern en stijlvol kantoor gewerkt aan entertainmentprogramma’s in binnen- en buitenland voor dancings, discotheken, feesttenten, festivals. Televisieprogramma’s, bedrijfsevents en bruiloften. Binnen Viking Entertainment wordt gewerkt vanuit een open mind filosofie. Dat betekent dat trends worden gevolgd, samenwerking in de branche wordt gezocht met vergelijkbare bedrijven en nieuwe initiatieven altijd kunnen rekenen op steun en begeleiding vanuit Viking Entertainment. Het sleutelwoord

bij alle werkzaamheden van Viking Entertainment is ‘ervaren’. Viking Entertainment brengt ervaring mee door en laat het publiek de creativiteit en inventiviteit van haar entertainmentprogramma’s ervaren. “De beleving die wij dagelijks uitstralen, proberen wij ook over te brengen op onze opdrachtgevers en hun publiek”, aldus Frenk de Wert. Als voorbeeld voor die beleving noemt De Wert de onlangs uitgekomen 3D brochure van Viking Entertainment. “Daarmee zijn we nét weer anders dan de anderen, spraakmakend en met een glimlach, een Brabants bedrijf, nuchter en reëel en met beide voeten op de grond.” Eén van de samenwerkingsverbanden is het bedrijf Tribe Boekingen dat ook is ondergebracht binnen het kantoor van Viking Entertainment. Tribe Boekingen

is een samenwerking tussen Tribe Company en Viking Entertainment en verzorgt de boekingen van onder andere Frans Duijts, Xander de Buisonjé, Antje Monteiro, Wolter Kroes, Grad Damen, Alex, Jurk!, Ester Nijhove, Nikki, Mannen van Brabant en Johnny Rosenberg. Viking Entertainment is certified supplier van Heineken en preferred supplier van onder andere Center Parcs en Toverland. Op de website van Viking Entertainment is alle informatie over dit dynamische Brabantse bedrijf te vinden: www.vikingentertainment.nl


(INTERNATIONAL)


Halleluja Het Bossche event- en incentivebureau Loco Enzo heeft zijn intrek genomen in het vroegere nonnenklooster op het oude GZG-terrein. De voormalige kamer van moeder-overste, is nu het kantoor van Roger Schreurs en zijn team. Op 13 januari 2012 werd de verhuizing officieel bezegeld met een spectaculair openingsfeest. Vol spanning, avontuur, en met veel ooooh’s en aaaaah’s... Loco Enzo is een onderscheidend bureau dat zijn opdrachtgevers een glimlach wil bezorgen. Een bijzondere manier van communiceren, een andere aanpak van programma’s en creatieve oplossingen zijn hiervoor de belangrijkste ingrediënten. “ABC-feestjes zul je bij ons niet zo snel treffen”, benadrukt eigenaar Roger Schreurs. “We kijken naar verleden, heden, doelstelling, doelgroep, budget, waarbij we proberen een gelegenheid nét even iets anders te presenteren. Opdat er nog jaren wordt gepraat over een evenement.” De spijker op zijn kop Met het openingsfeest sloeg Loco Enzo de spijker op zijn kop. Maar liefst tweehonderd gasten genoten in de voormalige GZG-kapel van bruisend entertainment, hilarische acts en heerlijke hapjes en drankjes. Speciaal voor de gelegenheid was de kapel omgetoverd tot een prachtige evenementenlocatie. Compleet met podium, livemuziek, bar en obers in Uri Geller-stijl. Dat was echter slechts een voorproefje op wat komen ging. Na een bijzondere vertolking van Guus Meeuwis’ Brabant op het oorspronkelijke kapelorgel, mocht men-

talist Rob Mollien de officiële openingshandeling verrichten. Op hilarische wijze stak hij samen met de familie Schreurs de sleutel in het (hang)slot, waarna het feest kon beginnen. Creatieve hotspot Het nieuwe kantoor van Loco Enzo is minstens zo bijzonder als de opening ervan. Met een levensgroot rood kruis op de muur, indrukwekkende röntgenfoto’s aan de wand en een overdosis aan creativiteit, leeft het medische karakter van het voormalige GZG-klooster op eigentijdse wijze voort. Schreurs is enthousiast over zijn nieuwe onderkomen. “Deze nieuwe, creatieve plek biedt ons alle ruimte om onze groei door te zetten. En dat is nodig, want dit jaar staan alweer diverse leuke events op de planning.” Zo maakt Loco Enzo in 2012 een negendaagse reis naar Shanghai, organiseert het bureau voor de tweede keer de Jeroen Bosch Rally, wordt een spraakmakend personeelsfeest geregeld voor een grote klant uit ’s-Hertogenbosch en verzorgt het bureau opnieuw een congres voor ADG in het Spant in Bussum. Kortom: de Locomotion draait door. Op volle toeren.

Loco Enzo Burgemeester Loeffplein 70-e 5211 RX ‘s-Hertogenbosch (T). 073-6891099 (E). info@loco-enzo.nl (I).www.loco-enzo.nl februari 2012

29


• • • • • •

Elektrische installaties Sfeerverlichting NEN 3140-keuringen Brand-alarminstallaties Airco en CV Loodgieter Vrijblijvende adviezen en prijsopgaven Tel: (0416) 66 65 71 Vlijmen E-mail: info@luijbenelektro.nl www.luijbenelektro.nl

GOEDE SERVICE, KWALITEIT EN VAKMANSCHAP VOOR PARTICULIER EN BEDRIJF


Hartje centrum

‘Aparte, unieke winkels maken het hart van Den Bosch’

Het centrum is het kloppend hart van een stad. Dat geldt zeker voor ’s-Hertogenbosch met een kern waarin de moderne consument en winkels, die merendeel gevestigd zijn in authentieke panden, elkaar ontmoeten. Wat vindt de ondernemer zelf van het centrum? Astrid Hoofs van P.W. Hoofs Stoffenhuis aan de Vughterstraat 153 trapt af in deze nieuwe rubriek. Wat maakt hartje Den Bosch zo aantrekkelijk? “De unieke sfeer, een combinatie van Brabantse gezelligheid en stijl. Die stijl uit zich in de eigen winkels. Daar zijn er nog veel van in Den Bosch, de stad is nog niet overgenomen door de ketens. Aparte en unieke winkels maken het hart van Den Bosch.”

Neem de stadswachten. Die zijn veel te fanatiek. Als je bezig bent een kaartje te kopen, kun je al een bon krijgen. Kom je twee minuten te laat, dan zit er een prent achter de ruitenwisser. Klanten raken daardoor enorm gestrest, dat maakt het winkelen niet aangenaam. En dat moet het wel zijn. Ook is het parkeren veel te duur. Op die manier jaag je de consument het internet op.”

In het centrum zitten veel ondernemers bij elkaar. Samen staan ze sterk. Werken ze ook samen? “Dat wordt wel geprobeerd, in Vergadering Vughterstraat en ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch. De wil tot samenwerking zie je vooral terug bij evenementen, zoals Sinterklaas en Kerstmis.”

Een ondernemer heeft hart voor zijn zaak. De gemeente moet zich hard maken voor een aantrekkelijk centrum. Gebeurt dat ook? “Nee. Juist omdat er zoveel unieke winkels zijn, zouden die dat ook buiten mogen uitstralen. Wij zouden er graag een paar mooi aangeklede poppen neer willen zetten, laten zien dat carnaval er weer aan komt. Dat mag niet, hooguit een bloempot is toegestaan. Het moet er buiten strak uitzien. Heel jammer, want in deze moeilijke tijd moeten ondernemers meer de kans krijgen om te ondernemen.”

Welke voordelen heeft het om in juist in het centrum te zitten en niet in een buitenwijk? “De uitstraling is heel belangrijk. In het centrum komen veel mensen, dus je winkel wordt gezien. We verkopen ook carnavalskleding, juist dan moet je in hartje Den Bosch zijn. Daar wordt het feest ook gevierd. En we hebben ook parkeerplaatsen bij de winkel. Daar zijn we heel blij mee, want voor onze stoffenzaak komen mensen uit heel Nederland. Die vinden het niet prettig als ze ook nog eens ver moeten lopen. ” Zijn er ook nadelen? “De gemeente denkt veel te weinig mee met de ondernemers.

Wat zou u aan het stadshart nog willen veranderen? “In het stadshart wordt al veel veranderd. In de Vughterstraat zou ik graag nog een broodjeszaak of horecagelegenheid zien.” Veel winkelcentra zijn beducht voor leegstand. Heeft Den Bosch daar last van? “De gemeente zegt van niet. Loop maar eens door de zijstraten van het centrum, dan valt het wel degelijk op.” februari 2012

31


Column Snel een cadeau of een boek kopen. Het kan vanuit de luie stoel. Online winkelen is een vooruitgang voor de consument. Voor de traditionele detailhandel kan het een bedreiging zijn. Niet voor niets neemt de leegstand toe. Maar het kan anders. Er zijn volop voorbeelden van ‘ouderwetse’ winkeliers die de onlinewereld succesvol omarmen: ‘Het Nieuwe Winkelen’ heet dat dan. Een voorbeeld? Een supermarkt liet via Twitter weten: drie kratten voor de prijs van twee. Het liep storm. In Veldhoven-Dorp loopt een pilot met Het Nieuwe Winkelen. De Kamer van Koophandel werkt hieraan mee. Want het is van belang dat detailliisten vooral de kansen van web en mobiel pakken. Als ik online bestel, dupeer ik misschien de traditionele winkelier. Dat leuke zaakje in die onbekende stad had ik zonder mijn smartphone nooit gevonden! (zie ook: www.hetnieuwewinkelen.org) Henk Rosman, algemeen directeur Kamer van Koophandel Brabant

Wie? Gert-Jan Swaagman. Waar? Vlijmen. Bedrijf? www.tigerfish.nl Seminar? ‘Belastingen voor starters’

Koplopers in export Nederland verdient ruim driekwart van zjin geld in het buitenland. Koplopers in het aanvragen van exportdocumenten zijn de industrie en de groothandel, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel Brabant. Meer dan tachtig procent van de documenten wordt door deze sectoren aangevraagd. Dit terwijl de industire en groothandel 15 procent vormen van het totaal aan vestigingen Koplopers in export in Brabant. Het gaat bij het aanvragen van exportdocumenten overigens om handel buiten de Europese Unie (EU). Binnen de EU is immers vrij verkeer van Nederland verdient ruim driekwart van zjin geld in het buitenland. Koplopers in het aanvragen van exportdocumenten zijn de industrie en de blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel personen en goederen mogelijk engroothandel, zijn dus zogeen exportdocumenten nodig. Brabant. Meer dan tachtig procent van de documenten wordt door deze sectoren aangevraagd. Dit terwijl de industire en groothandel 15 procent vormen van het totaal aan vestigingen in Brabant. Het gaat bij het aanvragen van exportdocumenten overigens om handel buiten de Europese Unie (EU). Binnen de EU is immers vrij verkeer van personen en goederen mogelijk en zijn dus geen exportdocumenten nodig.

“We kregen een brief over het seminar Belastingen voor starters en voor die 35 euro leek het me wel leerzaam. We willen een accountant inschakelen om onze administratie te doen, maar dan nog vind ik het belangrijk dat ik precies weet wat hij doet. Ik wist wel iets van belastingen af, maar kreeg nu veel details en handige tips. Bijvoorbeeld wat voor belastingvoordelen kleine ondernemers hebben. Moet je die nieuwe laptop nou voor of net na het nieuwe jaar aanschaffen? Het heeft ons ook geholpen met de afweging of we onze auto’s privé of zakelijk zouden aanschaffen. We hebben het vooralsnog op privé gehouden, omdat we nog niet zo veel kilometers rijden. Drie maanden geleden zijn we gestart met Tigerfish, een bedrijf in grafische vormgeving, webdesign en creatieve communicatie. Mijn compagnon Alex heeft een opleiding in communicatie en multimedia-design. Ik doe vooral de technische kant, maar heb geen officiële opleiding daarin gevolgd. Ik maakte naast mijn werk bij een supermarkt al een paar jaar websites, eerst voor vrienden, later voor mijn bedrijfsleider die een internetmarketingbedrijf begon. Zo kwam ik terecht op de afdeling marketingcommunicatie bij een groot bedrijf. Ik wilde altijd al graag eigen baas worden, met Tigerfish gaat dat nu lukken. Het bedrijf is zo snel gegroeid dat ik bij mijn huidige werkgever stop en me helemaal op Tigerfish ga richten. De seminars en netwerkbijeenkomsten van de Kamer komen daarbij goed van pas.” (www.kvk.nl/seminarsbrabant)

Exportdoc-aanvragers naar sector, 2011 Facilitaire diensten 3% Vervoer 3% Adviesdiensten 4%

Detailhandel 2%

Totale vestigingenpopulatie naar sector, per 1-1-2011

Overig 3%

Horeca 3%

Vervoer Financiën 3% 3%

A dvies diensten 16%

Landbouw 6% Industrie 6%

Groothandel 43%

Industrie 41%

Bron: KvK (Cerise)

Detailhandel 12%

Groothandel 9%

Algemene diensten 9%

Persoonlijke diensten 12% Facilitaire diensten 10%

Bouw 11%

Bron: KvK (Handelsregister)

CreatiefZuid verenigt creatief talent Steeds meer creatieven sluiten zich aan bij het online platform CreatiefZuid. Een klein jaar na dato staat de teller op ruim duizend. De portal CreatiefZuid is ontstaan vanuit een gezamenlijk project van de Kamers van Koophandel Brabant en Limburg. Zuid-Nederland (Brainport) is aangemerkt als een van de meest kansrijke regio’s op het gebied van creatieve industrie en innovatie. CreatiefZuid is een belangrijk communicatie-, kennis- en inspiratiekanaal voor tekstschrijvers, reclamebureaus, vormgevers, av-producenten, illustrators en kunstenaars. De portal is tevens voor opdrachtgevers een ingang om de creatief te vinden die ze zoeken (www.creatiefzuid.nl) . Bron: Kamer van Koophandel Brabant


Onderzoek bedrijventerreinen

‘Revitalisering werpt vruchten af’ Bedrijventerreinen De Rietvelden en De Vutter zijn al jaren geleden begonnen met revitaliseren. “Dat is een continu proces. Je moet het op de lange termijn bekijken”, weet Jan Luijks van Cartrec Office Products, voorzitter van samenwerkingsverband RIVU. “We moeten oppassen dat we niet te veel opgaan in de waan van de dag”, zegt Jan Luijks. Hij is voorzitter van samenwerkingsverband RIVU, dat belangen van ondernemers op De Rietvelden en De Vutter behartigt. “Een paar jaar geleden werd er nog heel hard geroepen dat er hectares bedrijventerrein moesten worden ontwikkeld. Liefst snel en veel. Nu is het geluid precies de andere kant op: stoppen met ontwikkelen en de focus richten op het herontwikkelen van bestaande terreinen. Beide uitersten gaan te ver. Het is vooral zaak goed gebalanceerd te reageren op vraag en aanbod. Er moet ruimte zijn voor nieuwe terreinen zonder dat de bestaande worden verwaarloosd.” Op zowel De Rietvelden als De Vutter lijkt dat aardig te lukken, vindt Luijks: “We zijn daar al een aantal jaren geleden begonnen met revitaliseren en dat lijkt nu vrucht te dragen. Als je nu de Rietveldenweg oprijdt vanaf de snelweg is het beeld niet meer te vergelijken met dat van een paar jaar geleden. Het ziet er zoveel beter uit. Naar mijn idee is er daarom bijvoorbeeld minder leeg-

Hoe denkt het Brabantse bedrijfsleven over het beleid rond bedrijventerreinen? Op die vraag wilde de provincie Noord-Brabant en de Brabantse gemeenten antwoord. Daarom heeft de Kamer van Koophandel samen met de BZW (Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging) onderzoek gedaan naar de visie van ondernemers in de regio. Wat blijkt is dat zij vooral aandacht willen voor bestaande bedrijventerreinen. Zij verhuizen liever niet en willen vooral op de huidige locatie investeren en uitbreiden. Ook bedrijven uit de topsectoren en hun toeleveranciers zijn vaak tevreden over de plek waar zij gevestigd zijn. De oproep aan provincie en gemeente is dan ook vooral energie te steken in bestaande terreinen. Andere punten die naar voren kwamen, zijn: • Niet alle nieuwe hectaren schrappen, maar alvast reserveren en pas uitgeven als er vraag naar is.

Accountmanager Willem Vetter (040) 232 32 61 wvetter@brabant.kvk.nl

stand dan in sommige andere gebieden. Natuurlijk is er nog veel te doen. Het is een continu proces, waarbij alle partijen goed moeten overleggen. Het initiatief moet vanuit de bedrijven zelf komen. Grote partijen, zoals Heineken, zijn vaak de voortrekkers. Maar alleen samen met gemeente, provincie en andere bedrijven kun je iets voor elkaar krijgen.” Tegelijk moet er ruimte zijn voor ontwikkelingen op de lange termijn, vindt Luijks: “Nieuw te ontwikkelen gebieden moet je aan de borst houden en niet invriezen. Op dit moment is het misschien moeilijk die grond te verkopen. Over vijf jaar kan dat weer heel anders zijn. Er moet een goede balans zijn tussen uitbreiden en inbreiden.”

• Geen overdaad aan campussen • Zorgvuldige uitgiftes van locaties voor bedrijven met speciale vestigingseisen • Knelpunten, zoals met nimby-bedrijven en bovenlokale terreinen, snel oplossen • Regie op de juiste plek De mening van ondernemers is verwoord in de Ondernemersvisie Bedrijventerreinen Brabant (OBB). Deze is inmiddels aangeboden aan de gedeputeerden Bert Pauli en Yves de Boer van de provincies Noord-Brabant en Zeeland. De OBB is tot stand gekomen op basis van een analyse van de huidige huisvesting, een ondernemersenquête, interviews en regionale sessies met ondernemers. Kijk voor meer informatie op www.kvk.nl/obb of neem contact op met de accountmanager in uw regio.


Altijd op zoek naar de chemie De Afvalstoffendienst timmert regionaal hard aan de weg. Onze deskundigheid en passie liggen daarbij niet alleen op het gebied van bedrijfsmatige afvalinzameling, maar zeker ook op het terrein van advisering over een duurzame manier van afvalopslag en -verwerking. Daarin zoeken wij graag de chemie met u op. Over chemie gesproken‌ de Afvalstoffendienst beschikt, als een van de weinigen in Nederland, over een inzamelvergunning voor gevaarlijk afval en exploiteert een eigen depot. U hoeft dus niet verder te zoeken, wij zitten gewoon bij u om de hoek! Voor een goed gesprek over uw afval belt u met 073-615 65 72 of u mailt naar commercielebinnendienst@s-hertogenbosch.nl.

34


Roderick van de Mortel

De crisis als kans De Vughtenaar is ondernemend en betrokken. Dat merken we aan een bloeiend verenigingsleven, allerlei burgerinitiatieven, de tomeloze inzet van vele vrijwilligers en creatief ondernemerschap. Erg waardevolle karaktertrekken van een dynamische gemeente, juist in een kwakkelend economisch klimaat. In Vught hechten we waarde aan nieuwe initiatieven en vindingrijke ondernemers, en hebben we oog voor kansen, groot en klein. Vooral nu. De lijnen met het gemeentebestuur zijn kort en onze ondernemers weten de weg naar de gemeente goed te vinden. Ook het gemeentelijk bedrijvenloket en periodiek overleg met de branchevertegenwoordigers leiden tot een betere dienstverlening, gericht op medewerking en maatwerk. Dat betekent niet dat alles zomaar kan. We hebben immers met vele belangen te maken, die een zorgvuldige weging vragen. Maar meestal leiden er meer wegen naar het

doel en slagen we er samen in een goed alternatief te vinden. De Vughtse bedrijvigheid kenmerkt zich door kwaliteit en kleinschaligheid; een gevarieerd winkelbestand en ruim gesorteerd dienstenaanbod en goed geoutilleerde bedrijfsverzamelgebouwen, die een scala aan zelfstandige units herbergen die ruimte op maat bieden aan kleine tot middelgrote bedrijven met een lage milieubelasting. Maar ook startende ondernemers vinden er onderdak als de mogelijkheden thuis of in de loods niet meer voldoen. Onze kleinschaligheid is onze specialiteit. Het is geen beperking, maar een kans. Juist nu jonge en nieuwe bedrijven beperkt worden in hun groei- en uitbreidingsmogelijkheden. Zo vertalen we het begrip ‘de crisis als kans’ naar de Vughtse schaal, passend bij het Vughts karakter. Roderick van de Mortel Burgemeester van Vught

Waterschappen werken aan Grondstoffenfabriek Niet alleen energie terugwinnen uit afvalwater, maar ook grondstoffen voor de productie van chemicaliën, voeding en farmaceutische producten. De ambities voor de Grondstoffenfabriek van de waterschappen zijn groot. Aan het woord Dr. Ir. Marlies Kampschreur, innovator bij waterschap Aa en Maas. De eerste innovatieve boreling van de waterschappen is de Energiefabriek, waar via slibverwerking biogas wordt geproduceerd. En dan nu, in navolging van dit succes, the next leap: de Grondstoffenfabriek. Deze ‘fabriek’ gaat bouwstenen leveren aan de wereldwijde ambitie: van een oil-based economy naar bio-based . ‘The next leap’ was het thema van het Nationaal Sustainability Congres eind vorig jaar in ’s-Hertogenbosch. In een workshop, met onder meer Bart Eigeman (wethouder ’s-Hertogenbosch) en Pieter Tanja (DHV) werd aandacht besteed aan het succesverhaal van de Energiefabriek, waarin de rioolwaterzuivering in ’s-Hertogenbosch een voorbeeldfunctie heeft. Marlies Kampschreur: “Het biogas dat we hier uit slib terugwinnen wordt deels ingezet voor de aandrijving van onze gasmotoren die groene energie produceren. Een deel gaan we leveren aan de naburige Afvalstoffendienst op Treurenburg voor hun wagenpark en dan is er nog een belangrijk deel dat als groene Waterschapsenergie het electriciteitsnet opgaat. Deze energie wordt nu al verkocht via energieleverancier Greenchoice.”

“Naast grondstoffen voor het opwekken van energie, bevat afvalwater bijvoorbeeld ook stikstof, kalium en fosfaat. We hebben op de rioolwaterzuivering in Haps al een machine geïnstalleerd die fosfaat uit het afvalwater haalt. Deze substantie leveren we al aan Duitsland. De transportkosten zijn nu nog net zo duur als de opbrengsten, maar de toekomst is veelbelovend. Op de zuivering in ’s-Hertogenbosch hebben we een algenkweekreactor. Algen kunnen dienen als basis voor biodiesel maar ook als grondstof voor voedingsmiddelen of farmaceutische producten.” Op de website www.grondstoffenfabriek.nl hebben de waterschappen een platform voor samenwerking gerealiseerd. Kennisinstituten en bedrijven kunnen reageren op plannen in concept met betrekking tot afvalwater.

Stikstof, kalium, fosfaat En dan nu the next leap: de afvalwaterzuivering als Grondstoffenfabriek? Marlies Kampschreur klinkt overtuigd: februari 2012

35


Jo Broeren en Peter Traa

Twins Bedrijfscatering

Van voedzame lunch tot een gastronomisch diner Tijdens het tienjarig jubileum van Bedrijvig ’s-Hertogenbosch zorgde Twins Bedrijfscatering voor de hapjes en drankjes. Exclusieve oesters, bijzondere tapas en smaakvolle Italiaanse pasta; alles was tot in de puntjes verzorgd. “Onze kracht is dat we graag samen met onze klanten ondernemen. We voelen onze klanten goed aan en begrijpen hen, zo komen we altijd tot een verbluffend resultaat. Bovendien kunnen we onze diensten aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen, door onze platte organisatiestructuur en doordat we alles centraal produceren in onze eigen keuken. Kwaliteit hoeft niet duur te zijn”, vertellen eigenaars Peter Traa en Jo Broeren. De twee ondernemers kenden elkaar al meer dan twintig jaar vanuit hun beroep voordat zij besloten samen Twins Bedrijfscatering op te starten. Jo Broeren had een groothandel in Den Dungen en leverde regelmatig producten aan Peter Traa, die in de horeca zat. In 2010 ontstond het idee om samen 36

een cateringbedrijf te beginnen. “We delen dezelfde visie en hebben beiden jarenlange kennis en ervaring vanuit ons eigen vakgebied. Ik vanuit de operationele kant en Jo vanuit de commerciële, administratieve kant”, vertelt Traa. “Het was een logische stap om onze kennis te combineren”, vult Broeren aan.


keuken en doordat we kant en klaar leveren kunnen de kosten een stuk lager gehouden worden voor klanten; de cateringmedewerker hoeft minder uren te maken en er is minder derving omdat je precies kunt inkopen wat je nodig hebt.” De juiste persoon op de juiste plaats Twins Bedrijfscatering telt meer dan vijftig medewerkers, waarvan er een aantal op vaste locaties of bij specifieke activiteiten werkzaam zijn. Alle medewerkers van het cateringbedrijf voldoen aan hoge eisen op het gebied van vakbekwaamheid en gastvrouw-of gastheerschap, maar waar de medewerkers vooral op getraind zijn is om hun gasten een welkom gevoel te geven. “Onze cateringverantwoordelijken zorgen ervoor dat elk bezoek een positieve ervaring is voor onze opdrachtgevers en voor hun medewerkers of gasten”, legt Broeren uit. Als bedrijfscateraar gaat Twins Bedrijfscatering vaak duurovereenkomsten aan met klanten. Daarom is het volgens de ondernemers van essentieel belang om de juiste personen op de juiste plaats te zetten. “Onze cateringverantwoordelijken werken nauw samen met onze opdrachtgevers en we willen als cateraar graag duurzame relaties opbouwen met onze klanten. Daarom is het belangrijk dat het klikt tussen beide partijen.” De twee ondernemers zijn van mening dat een goede bedrijfscateraar niet alleen producten levert, maar dat het minstens zo belangrijk is om echt ín de organisatie van de klant te kijken. Naar de aard van het bedrijf, naar de bedrijfscultuur en naar het personeel. Traa: “We willen de taal van de klant spreken. Pas dan kun je bepalen welke behoeften er liggen. Op basis daarvan bekijken we wat we voor een klant kunnen betekenen.” Twins Bedrijfscatering – onderdeel van Twins Bedrijfsdiensten – richt zich vooral op de exploitatie en het beheer van bedrijfsrestaurants en -kantines in uiteenlopende vormen. Traa: “Van een voedzame lunch tot een gastronomisch diner. Van een broodje kaas tot kreeft en kaviaar.” Daarnaast heeft het bedrijf ruime ervaring op het gebied van partycatering, bijvoorbeeld voor bedrijfsfeesten of jubilea. Hoge kwaliteit, aantrekkelijke prijzen Twins bedrijfscatering heeft alles onder één dak – de kennis, de ervaring, de logistiek en een eigen, volledig toegeruste keuken. “Daardoor is alles wat wij leveren van hetzelfde hoge kwaliteitsniveau”, vertelt Broeren. “Veel cateraars maken gebruik van standaard recepturen en fabricaten die op de locatie van de klant bereid worden door de cateringmedewerkers. Bij Twins Bedrijfscatering wordt alles in onze eigen keuken op een ambachtelijke en authentieke wijze bereid. Bovendien werken wij met verse producten.” Bestellingen van klanten worden kant en klaar geleverd op de locatie van de klant. Of het nu gaat om warme of koude maaltijden, gerechten voor de lunch of voor het diner of een uitgebreid buffet. Traa: “Doordat we alles centraal produceren in eigen

Helderheid en kwaliteit Doordat Twins Bedrijfscatering een platte organisatiestructuur heeft, staat het bedrijf dicht bij het primaire proces en dicht bij de klant. “De lijnen zijn erg kort en de communicatie met onze klanten is open en transparant”, vertelt Broeren. “Dat geldt overigens ook voor onze calculaties. Die zijn overzichtelijk voor klanten, er zijn geen verborgen kosten en klanten weten bij ons precies waarvoor ze betalen.” Ook over lastige administratieve zaken hoeven klanten van Twins Bedrijfscatering zich geen zorgen te maken. Traa: “Bestellingen kunnen bij ons gemakkelijk online ingevoerd worden, alles is geautomatiseerd en ingewikkelde handmatige lijsten gebruiken we niet. Heldere communicatie, persoonlijke dienstverlening en kwalitatief hoogwaardige producten, daar staan wij voor.”

Twins Bedrijfsdiensten Het Schild 10 5275 EB Den Dungen (M). Jo Broeren: 06-53731440 (M). Peter Traa: 06-20352146 (I). www.twinsbedrijfsdiensten.nl februari 2012

37


Direc conta t uw re ct met giona doelg le roep ! Opvallen in de regio? Plaats uw advertentie in de Bossche Omroep. Door onze gratis huis-aan-huis verspreiding realiseert u een maximaal bereik. Neem contact op met de afdeling adverteren (073) 613 51 16 of mail naar: advertentie@bosscheomroep.nl

www.bosscheomroep.nl


Roger Schreurs

GZG, wat moeten we ermee?? Nog niet zo heel erg lang geleden vierden wij ons openingsfeest in de kapel van het voormalige nonnenhuis van het GZG. Ons kantoor bevindt zich in het oude ziekenhuis. Tijdens de feestelijke opening genoten de ruim tweehonderd gasten zichtbaar van hippe happen, bruisend entertainment, elkaar en last but not least, de bijzondere locatie. Al met al meer dan een geslaagd feestje. Dat de locatie bijzonder is, weten we inmiddels al 132 jaar. Het nonnenhuis is gelukkig een Rijksmonument en zal altijd behouden blijven. De lelijke puist van het ziekenhuis aan het kanaal wordt gelukkig gesloopt. Er komt (hopelijk) iets heel moois voor in de plaats. Wat precies, daar bakkeleit de politiek nu al een jaartje of tien over.

Tien jaar geleden wisten we al dat het ziekenhuis zou verdwijnen uit de binnenstad. Al tien jaar weten we dat sloop onherroepelijk is. Maar waarom staat het er nu dan nog steeds? Dat de politiek niet in staat is om in tien jaar een knoop door te hakken, zien we wel vaker, maar ze hadden toch in ieder geval het lelijkste gebouw van Den Bosch alvast kunnen slopen? Er een mooi parkje van maken, bankje erin en een paar bomen en planten. Dat kost (bijna) niets en het zou een mooie aanwinst zijn voor de Bossche binnenstad. Nu zitten we met een ghetto-achtig gedrocht op een van de mooiste locaties in de stad. Eeuwig zonde en, als je het mij vraagt, een gemiste kans! Roger Schreurs Creatief ondernemer

Online marketing en social media biedt volop kansen

Ondernemer gaat zelf de dialoog aan Social media-adviseur Herman Couwenbergh brengt de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, online marketing en social media voor het voetlicht. Deze keer aandacht voor de mogelijkheden van online marketing en social media. Wie ook maar een beetje interesse heeft in wat er op internet gebeurt, heeft de term ‘social media’ voorbij zien komen. Samen met online marketing voegt het zich samen tot wat ik ‘social marketing’ noem. Mocht u nu denken: ‘Dat is niet aan mij besteed’, dan moet ik u teleurstellen... U maakt er al deel van uit. Net zoals over u gepraat wordt op feestjes en in de rij bij de supermarkt, wordt het reilen en zeilen van u en uw onderneming ook op social media besproken. Het enige wat u hoeft te beslissen is: ‘Hoe ga ik daar mee om?’ Het mooie van social media is mijn inziens dat u als ondernemer zelf op een laagdrempelige wijze in

contact kunt treden met uw (potentiële) klanten. Als probleemoplosser, hulpbieder of raadgever, en wie weet daarna ook als leverancier. Overigens niet alleen door te reageren, maar ook door zelf actief nieuwe klanten te ontdekken. De komende uitgaven gaan we online platformen als Twitter (zowel voor B2B als B2C), Facebook (elke ‘like’ levert 21 bezoekers op uw website op!), Google+ (een revolutie in zoeken is onderweg), FourSquare (perfect voor horeca en detailhandel), augmented reality (combineert internet met het echte leven) en dergelijke per uitgave apart bespreken. En het mooie is dat al deze tools gratis tot uw beschikking staan!

Herman Couwenbergh, /cc Couwenbergh Communiceert, @hermaniak februari 2012

39


Een goede opleiding is een belangrijke voorwaarde om werk te vinden én te behouden. Maar terwijl de ene student gemakkelijk in de boeken duikt, is het voor de ander een hele opgave. “Jongeren die moeite hebben met leren, stoppen vaak vroegtijdig met hun studie en komen later maar moeilijk aan het werk”, schetst bestuurslid Cor van Gerven van het Koning Willem I College (KWIC). “Dat is jammer, want zo verliezen we waardevolle krachten voor de arbeidsmarkt.”

Actieplan Leerbanen roept op tot samenwerking met bedrijfsleven Binnen het Regionaal Actieplan Leerbanen zetten KWIC, UWV, de gemeente ’s-Hertogenbosch en het regionale bedrijfsleven zich in om jongeren te stimuleren hun startkwalificatie voor de arbeidsmarkt te behalen. Het plan heeft tot doel jonge mensen tot 23 jaar te kwalificeren voor minimaal mbo-niveau 2. Dat gebeurt door het volgen van een leerbaantraject, een combinatie van leren en werken. “Studenten gaan een dag in de week naar school en combineren dat met vier dagen werken bij een erkend leerbedrijf”, licht Van Gerven toe. “Zo maken ze al tijdens hun studie kennis met de beroepspraktijk.” Prikkelen Heineken in ’s-Hertogenbosch is zo’n leerbedrijf. Jaarlijks heeft het Bossche bedrijf ongeveer tien leerbaners van het KWIC in dienst. Directeur Paul Bleijs is enthousiast over het initiatief om jongeren te laten leren in een praktijkomgeving. “Mbo’ers zijn doeners, geen denkers. Zij moeten de noodzaak voelen om

te leren. Hier zien ze hoe het er in de praktijk aan toegaat en kunnen ze zich elke dag ontwikkelen. Het feit dat ze daar direct resultaat van ondervinden, motiveert enorm.” Bleijs is tevens voorzitter van een ambassadeursnetwerk dat nauw samenwerkt met het Regionaal Actieplan Leerbanen om deuren richting het bedrijfsleven te openen. Volgens Bleijs is het initiatief niet alleen erg interessant voor het bedrijfsleven, maar ook van groot maatschappelijk belang. “Het is onze gezamenlijke plicht om te investeren in de toekomst van jongeren. Daar mogen we niet nalatig in zijn. Via het Regionaal Actieplan Leerbanen kunnen bedrijven daar met relatief weinig inspanningen hun steentje aan bijdragen. Bovendien krijgen ze er een waardevolle arbeidskracht voor terug.” Investeren Sinds de start in 2004 hebben in ’s-Hertogenbosch zo’n 750 jongeren deelgenomen aan een leerbaantraject. In Boxtel,

>>


Haaren en Vught zijn in anderhalf jaar tijd nog eens 110 leerbaners geplaatst. Actieleider Leerbanen Ton van den Bersselaar verwacht dat het belang in de toekomst verder zal toenemen. “Over enkele jaren kampen we met een groot tekort aan arbeidskrachten. De uitstroom aan de bovenkant van de arbeidsmarkt is groter dan de instroom van nieuwe krachten. Juist daarom moeten we er samen voor zorgen dat we geen waardevolle krachten voor de arbeidsmarkt verliezen. Door nu te investeren in de toekomst van jongeren, zijn wij straks voorzien van goede arbeidskrachten, en jongeren van een startkwalificatie voor de toekomst.

” Van den Bersselaar hoopt daarbij op samenwerking met het bedrijfsleven. “Met relatief weinig inzet, kunnen we samen het verschil maken voor deze regio. In 2010 was ’s-Hertogenbosch al de beste van het land in het terugdringen van voortijdig schoolverlaters. Nu moeten we doorpakken.” Meer informatie? Regionaal Actieplan Leerbanen ’s-Hertogenbosch (T). 073-7514459 (E). info@actieplanleerbanen.nl (I). www.actieplanleerbanen.nl

Levensechte ICT Goed beroepsonderwijs heeft de verantwoordelijkheid bij te blijven in de moderne ontwikkelingen. Ook op het gebied van ICT, waar de innovatiedrift enorm is. Vakmanschap in de vorm van werkplekbeheer en ondersteuning op de helpdesk blijft actueel, maar wel op een hoog serviceniveau. In midden- en kleinbedrijf, maar ook in grote ICT-servicebedrijven is het contact met de klant, een goede begeleiding in het gebruik van ICTvoorzieningen en een snelle service bij calamiteiten een belangrijke, blijvende vraag uit de markt. Het werken met software en hardware vindt niet langer plaats aan desktopcomputers of laptops. Informatiebronnen zijn centraal beschikbaar: Software as a service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS). Mbo’ers zullen met deze technologie moeten leren werken. Eigen ‘private cloud’ Koning Willem I College De intensieve samenwerking met het lokale en regionale bedrijfsleven levert het Koning Willem I College de inzichten dat de ICT-Academie van de school nu moet overschakelen op deze zeer eigentijdse technologie. Studenten op het hoogste niveau ICTbeheer leren daarom hoe zij zo’n cloud kunnen inrichten, onderhouden en beveiligen. De private cloud van het Koning Willem I College is ingericht in School voor de Toekomst. In samenwerking met de dienst IT-Force van het Koning Willem I college werken leerlingen straks in zo’n private cloud, waarin zij vanuit de onderwijsafdeling ICT-Academie maar ook via internet vanuit de thuissituatie kunnen opereren. Door cloudcomputing komt de nadruk meer te liggen op de bescherming van informatie dan de bescherming van hardware. Daarnaast is er door de explosieve toename van internetgebruik,

vooral ook van het draadloze internet, behoefte aan nieuw inzicht in het omgaan met de beveiliging van bedrijfssystemen.

Leerlingen helpen in Kenia Maar liefst twee enthousiaste teams van de afdeling Bouwinfra, Architectuur en Meubeldesign van het Koning Willem I College vertrekken in februari naar Kenia. De vier studenten van het Kenia WaterbouwTeam gaan ervoor zorgen dat de drinkwatervoorziening in het Kitui-district verbetert. Het twee studenten tellende Kenia BouwkundeTeam gaat daar het entree- en administratiekantoor van het Multi Purpose Centre niet alleen ontwerpen, maar samen met de lokale bevolking ook uitvoeren. Wat deze twee projecten extra waardevol maakt is dat onze Nederlandse studenten gekoppeld worden aan Keniaanse, waardoor kennis over het bouwen en onderhouden van een zanddam of een gebouw wordt uitgewisseld. Daarnaast leren de jongeren meer over elkaars culturen.

Koning Willem I College Vlijmenseweg 2 5223 GW ‘s-Hertogenbosch tel. 073 624 96 24 www.kw1c.nl


de grootste lokale business site van Nederland

advertentie bedrijvig

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

42

HR.pdf

16-09-2011

13:23:07


Een raadsel... Een raadsel: vroeger schoten ze als paddestoelen uit de grond maar tegenwoordig moet je lef hebben om er een te beginnen. Rara?... Een reclamebureau! De redactie van Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch ving een gerucht op dat er ergens in onze stad een vernieuwend communicatie collectief aan het ontstaan is. Tijd voor onderzoek! Ik moest mijn telefoonnummer geven aan een barkeeper, op een bierviltje schrijven “De Bende van Den Bosch”, kreeg vervolgens een drankje aangeboden dat werd geserveerd met een goedkeurende knipoog. Na vijf minuten werd ik gebeld en ik had een afspraak met De Bende van Den Bosch. Op een ongewoon tijdstip en op een ongewone plaats.

Reclame maken moet en kan anders De Bende van Den Bosch blijkt te worden geleid door drie mannen die een behoorlijke dosis ervaring in communicatie hebben. Zij werkten aan uiteenlopende campagnes waarbij gaandeweg hun verlangen werd aangewakkerd om het anders te gaan doen. Minder conventioneel en met méér impact. Campagnes die ook toegankelijk zijn voor opdrachtgevers met kleinere budgetten. Zeker in deze tijden. Dus met de lijfspreuk: “het moet en kan anders” togen zij aan het brainstormen. Conclusie: “het kán anders in reclameland, maar we zullen we het zélf moeten doen.” En zo ontstond de Bende van Den Bosch.

Verdacht veel goeie ideeën Een origineel en ludiek idee, dáár gaat het om! En De Bende van Den Bosch heeft er verdacht veel. Daarom gaat zij zich bezighouden met guerrillamarketing en PR stunts: ideeën die zo maar eens op het randje van het toelaatbare kunnen zitten, maar wel veel positieve publiciteit zullen opleveren. Daarnaast gaat De Bende workshops aanbieden in “creatief denken”, zodat opdrachtgevers zelf kunnen meewerken aan de ontwikkeling van hun reclame uitingen. Slimme jongens… die Bende van Den Bosch!

Strak georganiseerd In de strijd om publiciteit weet De Bende zich gesterkt door een uitgebreid netwerk van professionele ‘partners in crime’. Experts op allerlei communicatiegebieden om het optimale resultaat te bereiken. Wanneer er dus een origineel en doeltreffend idee op tafel ligt, kan De Bende van Den Bosch desgewenst ook meteen de uitwerking ervan verzorgen. Wel zo handig, maar nooit verplicht.

“Betaal-wat-je-het-waard-vindt” Misschien denk je: verdacht veel goeie ideeën, dat kan iedereen wel zeggen. Om deze belofte kracht bij te zetten heeft de Bende van Den Bosch meteen een eerste ludieke actie bedacht: dit jaar zal ze twaalf opdrachten doen volgens het principe “betaal-wat-je-het-waard-vindt”. Zet de Bende van Den Bosch aan het werk voor jouw onderneming en betaal een zelf te bepalen bedrag: hoe enthousiaster, hoe hoger*.

Meer info? Laat een bierviltje met je naam & telefoonnummer achter in café M’n Tante of mail naar: info@debendevandenbosch.nl, Twitteren kan ook: @DeBendevanDenBosch

*Deze actie is van toepassing op het bedachte concept, niet op gemaakte kosten voor de eventuele uitvoering ervan.


op weg naar beter eten en bewegen rnieuwde e v e d p o h is Fin genbosch o t r e H ’s e d ra Pa

’s-Hertogenbosch

Boek nu: Sportief bedrijfsuitje Start samen met 3 tot 5 collega’s op 20 mei aan de 5 – 10 km Autopon Lease bedrijvenloop.

Voorproefje Autopon Lease bedrijvenpakket

Voor bedrijve met pit n !

Onder andere per teamlid: Hardloopshirt van Brooks • Teamfoto • Toegangskaart After Finish Bar op Parade • Startnummer met actiecoupon en huurchip • Begeleiding door fysiotherapeuten • Winnende teams krijgen een bedrijfsreportage in Bedrijvig. Lees het totale pakket op www.ricohvestingloop.nl

Wisselende internetkorting

Schrijf nu in met wisselende internetkorting voor alle eerste bedrijventeams. Het aanmelden van tweede en meerdere teams levert sowieso een aantrekkelijke korting op van 10%.

Volg de tips & trucs via Twitter en Facebook

Hoofdsponsor

15 km wedstrijdloop

Inschrijven, sponsor- en actiemarketingmogelijkheden:

www.ricohvestingloop.nl

Eventsponsors

5-10 km bedrijvenloop

Concept & realisatie

5-10-15 km trimloop

Mediapartners

Beter eten & bewegen sponsors

Accommodatiesponsor

Runningmates

Drukwerksponsor

Ricoh Vestingloop ondersteunt


Autopon Lease bedrijvenloop

Sportieve teambuilding tijdens de Ricoh Vestingloop Medewerkers die sportief bezig zijn en gezond eten, presteren beter. Hardlopen is goed voor de conditie en de geest, en lopen in teamverband versterkt bovendien de teamspirit. Dat is de achterliggende gedachte voor de Autopon Lease bedrijvenloop, een onderdeel van de succesvolle Ricoh Vestingloop die elk jaar plaatsvindt in ’s-Hertogenbosch. Dit jaar – op zondag 20 mei – is het tijd voor de zevende editie van het Bossche hardloopevenement. Schrijf nu in! Tijdens de Autopon Lease bedrijvenloop die dit jaar plaatsvindt op 20 mei lopen medewerkers samen met hun baas, hun collega’s en/of met hun zakenrelaties vijf of tien kilometer door de sfeervolle vestingstad en door natuurgebied Het Bossche Broek. Het parcours start op de Oude Dieze en finisht aan de voet van de Sint-Jan. De Ricoh Vestingloop maakt dit jaar als eerste evenement gebruik van de volledig opgeknapte Parade. Een leuke primeur. Sportieve en gezellige dag De Ricoh Vestingloop groeit nog steeds jaarlijks. Waar de eerste editie in 2006 driehonderd deelnemers mocht verwelkomen, verwacht het bestuur dit jaar ruim vierduizend lopers. Net als de vorige edities, belooft het ook dit jaar weer een drukbezochte, sportieve en gezellige dag te worden. De inschrijvingen voor de Autopon Lease bedrijvenloop zijn inmiddels geopend en verschillende bedrijven hebben zich al

aangemeld. Inschrijven kan tot en met 29 april via de website www.ricohvestingloop.nl. Inschrijvingen vóór 4 maart maken kans op diverse kortingen.

Hét magazine voor ondernemers vig j i r d e B & bestuurders ‘s-her

togen

bosch

Bel en informeer naar onze communicatiemogelijkheden voor uw bedrijf! r ar voo ien kla ldonk Hendr e et al in O carnav me r s nderne Oud-o n starters teune onders iek: e rubr Nieuw entrum C Hartje

Bedrijvig ‘s -hertogenbosch

2012

s: r Avan erd jaa

februari

Lex de Bont l.debont@dewinter.nl t. 0413 - 33 93 55 www.dewinter.nl

derwijs n o t e h ’ liteit vannlijk verhoogd a w k e ‘D is aanzie

ehond er twe üpp ov R l u a P

26-1-2012

1.indd

219906

1

10:00:17

februari 2012

45


Eggelen schilderwerken Telefoon 073. 511.8884 www.eggelen.nl


Ondernemers Advies

Appeltje eitje?

Telecomadviseur

Alhoewel ‘verdwalen’ met de smartphone verleden tijd is, verliezen we onszelf bij de aanschaf van een nieuw toestel gegarandeerd in het overweldigende aantal keuzes. Welk besturingssysteem kies je anno nu? Lastig, want een eenduidig antwoord is er niet. Je zult moeten kiezen op basis van eigen wensen en gebruiksdoeleinden. Het zou natuurlijk wel erg gemakkelijk zijn om het daarbij te laten. Laat ik daarom toch eens wat bewegwijzering aanbrengen in de wildernis van aanbieders, en wat feiten op een rijtje zetten. Te beginnen bij een battle spraakmakender dan Cruijff vs Van Gaal: Apple vs Android. Alhoewel de iPhone nog steeds extreem populair is, groeit Android enorm. Laatstgenoemde is namelijk wél beschikbaar voor meerdere smartphones, en dus verschijnen er steeds meer apps voor dat Android. Bovendien hoor ik van developers dat Android een

flexibeler platform is om voor te ontwikkelen. Die strijd tussen Apple en Android gaat ten koste van Blackberry; ooit erg populair in de zakelijke markt. Alsmaar meer mensen in het bedrijfsleven kiezen voor Apple of Android, alsmaar minder ontwikkelaars ontwikkelen voor Blackberry. De meest logische aanbieder wat betreft de zakelijke markt is Windows Mobile. Om te kunnen synchroniseren met mail en agenda moet er toch vaak een koppeling worden gemaakt met PC’s die draaien op Windows. Bovendien werkt de vertrouwde Windows omgeving in hun voordeel. Ik ben dan ook benieuwd naar de kersverse Nokia Lumia. Ik vrees dat verdwalen na bovenstaande bewegwijzering nog steeds onvermijdelijk is. Eén puntje noemde ik echter nog niet: smaak. En gaat het om smaak, dan kiezen we natuurlijk allemaal voor Apple. Ik wel. Je kunt nu dus wel raden welk toestel ik zelf gebruik. Norbert van Wijk, directeur Van Wijk Telecom Vught Baarzenstraat 11 5262 GD Vught (T). 073 684 06 40 (E). info@vanwijktelecom.nl

Auto van de zaak

De Belastingdienst heeft voorgeschreven hoe u die correctie moet berekenen. Voor de eerste helft van 2011 mag u – net als 2010 aansluiten bij de bijtelling voor de loon- of inkomstenbelasting. Bovendien geldt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers.. Maar deze manier van corrigeren is door belastingrechters op punten in strijd met Europese regelgeving bevonden. De staatssecretaris van Financiën is tegen die uitspraken in beroep gegaan. Vooruitlopend op een eventueel voor de staat negatieve einduitkomst heeft hij met ingang van 1 juli 2011 de voorschriften over de berekening van de btw-correctie voor privé gebruik van auto’s van de zaak aangepast. De jaarlijkse correctie bedraagt voortaan 2,7% van de cataloguswaarde van de auto (inclusief BPM en btw). De forfaitaire correctie geldt ook voor personenauto’s die niet voor zuivere privékilometers worden benut en waarvoor de bijtelling in de loonbelasting achterwege kan blijven.

De forfaitaire correctie van 2,7 procent geldt ook voor bestelauto’s, ook die waarvoor in de loonbelasting de driehonderd euro bijtelling (afwisselend gebruik door meerdere personen) wordt gehanteerd. Ook als voor het privégebruik een vergoeding wordt betaald, geldt bovenstaande correctie. De btw-heffing van 19% van de ontvangen vergoeding wordt dus opgehoogd tot 2,7% van de cataloguswaarde. De ondernemer annex werkgever mag aantonen dat bovengenoemde forfaitaire correctie te hoog is. Dan moeten de privékilometers blijken uit een kilometeradministratie of op een andere wijze aannemelijk worden gemaakt. Addertje onder het gras is hier dat woon-werkverkeer als privé kilometers moeten worden aangemerkt!

Accountant

Gewoonlijk is de btw over de kosten van auto’s van de zaak terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit geldt niet voor auto’s van particulieren. Privéritten maken in een auto van de zaak is zo voordeliger dan privé rijden in een particuliere auto. Om die ongelijkheid te voorkomen, moet aan het eind van het kalenderjaar een correctie plaatsvinden van de btw die is teruggevraagd.

Eric van Kessel, Flynth ’s-Hertogenbosch Accountants en Adviseurs (T). 073-6581800

februari 2012

47


Bespaar kosten met software op maat

ICT-adviseur

Gebruikt uw bedrijf een grote hoeveelheid verschillende softwarepakketten? Dit brengt nadelen met zich mee, zoals: • Veel onderhoud nodig door diverse leveranciers. Vaak ook hoge jaarlijkse kosten, zonder dat er voor u iets verbetert. • Binnen uw bedrijf hebben mensen kennis nodig van diverse pakketten. • Veel dubbel invoeren van gegevens ofwel handmatig verzorgde communicatie tussen de pakketten door bijvoorbeeld een Microsoft Excel bestand. • Veel moeite om de goede rapportage of stuurinformatie beschikbaar te krijgen. • Een groot risico op fouten, vanwege allerlei handmatige handelingen. Naast deze kosten zijn er vaak substantiële verborgen kosten. Denk maar eens aan de uren die gaan zitten in de problemen die hierdoor ontstaan. De uren worden vaak onderschat en kosten uw bedrijf veel tijd en geld. Regelmatig komen wij situaties tegen waarbij ondernemers denken het een en ander ‘goedkoop’ geregeld te hebben (met een aantal kleinere stand-

aardapplicaties), waarna blijkt dat werknemers hun administratieve activiteiten uitvoeren ten koste van hun facturabele uren. Misschien geen extra kosten, maar zeker wel gederfde inkomsten. Maatwerksoftware biedt u een prima oplossing. Na ontwikkeling van uw software heeft u één geïntegreerd (ERP) pakket inclusief koppelingen naar een aantal pakketten die u wilt behouden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw huidige boekhoudsoftware blijven gebruiken of gegevens uit uw software makkelijk inlezen vanaf of publiceren naar uw website. Naast de voordelen van maatwerksoftware biedt Serendip-IT met de unieke softwarefabriek een methode waarmee snel nieuwe software gemaakt kan worden. De onderhoudskosten van deze software zijn laag. Bezoek onze workshop of maak een afspraak om een inschatting te krijgen van uw besparing. In een gesprek bij ons op kantoor tonen we werkende software bij een door u aangereikte casus uit uw dagelijks praktijk. Software op maat – uw kracht! Marko Schulten, Algemeen directeur Serendip-IT (T). 0413 378868 (F). 0413 379321 (E). marko@serendip-it.nl (I). www.serendip-it.nl

Als iemand wordt verdacht van het opzettelijk doen van een onjuiste belastingaangifte, dan is het vrij gebruikelijk dat de Fiod ook een bezoek brengt aan de accountant van de verdachte. Bij de accountant kan immers materiaal te vinden zijn dat van belang kan zijn voor de waarheidsvinding. Zo´n bezoek kan verschillende vormen aannemen. In de ‘lichtste’ variant komen twee Fiod-ambtenaren een ‘bevel tot uitlevering’ afgeven. Die bevat een omschrijving van de schriftelijke stukken die de opsporingsambtenaren in beslag willen nemen. In zwaardere gevallen vindt een ‘doorzoeking’ van het accountantskantoor plaats. Voor accountants is de eerste zorg de vertrouwelijkheid in de relatie met de klant. Maar anders dan advocaten of artsen hebben accountants niet de wettelijke status van ‘geheimhouder’. Zij mogen niet weigeren mee te werken met een strafrechtelijk onderzoek. Een bezoek van de Fiod creëert dan ook spanning tussen de verplichting om met het opsporingsonderzoek mee te werken en de wens om de vertrouwelijke relatie met de klant zoveel mogelijk te beschermen. In dit spanningsveld moet in het algemeen het advies zijn om niet verder mee te werken dan waartoe de wet u verplicht. 48

Alleen dan staat immers vast dat de schending van de vertrouwelijkheid op geen enkele wijze het gevolg is van een vrijwillige keuze uwerzijds. Dat voorkomt scheve gezichten en eventuele klachten of claims van uw klant. Neem daarom bij een Fiod inval contact op met een fiscaal advocaat. Römkens Fiscale Advocatuur Marc Schoenmakers Advocaat-belastingdeskundige (T). 06-52611700 (I). www.romkens.nl

Fiscaal advocaat

De Fiod op de stoep


Ondernemers Advies

Te koop: een probleem

Communicatieadviseur

Op televisie kwam laatst een dame aan het woord van een bedrijf dat Juice Solutions heet. Juice Solutions. Sapjesoplossingen. Ik vroeg me meteen af wat het probleem is dat voorafgaat aan die oplossing met jus d’orange. Dorst, gok ik. Dat brengt ons bij het woord dat marketeers, communicatiemanagers en gewone mensen de laatste jaren zo ongeveer tot taboe hebben verklaard: probleem. Verkopers buitelen zowat over elkaar heen om ondernemers oplossingen te verkopen, maar over problemen wordt steevast gezwegen. Omdat het zo ongezellig is, denk ik. Of misschien wel omdat de geboden oplossing niets van doen heeft met welk probleem dan ook. Want is dorst nou echt iets om tobberig over te doen? Afijn. Wie opvallend wil communiceren, moet het misschien eens ruimhartig over

problemen hebben. Want daar heeft niemand het over. Nou ja, bijna niemand. Fiets eens langs de etalage van de acupuncturist aan de Koninginnelaan in Den Bosch. Die heeft het goed begrepen. Onder het weinig spannende Yin en Yang-teken staat het in heldere, grote letters: ‘Chronisch probleem’. Mensen die op zoek zijn naar een chronisch probleem kunnen nergens anders terecht. Alleen daar, op een steenworp afstand van de draak. Wat een USP. ‘Doet u mij maar drie ons Chronisch Probleem’. ‘Mag het ook iets meer zijn?’ Laurens van Voorst Sprinkels hq (T). 073 5284080 (I). www.sprinkels.nl (E). laurens@sprinkels.nl Twitter: @LaurensVVoorst

Cyberveiligheid, wat doet u ermee?

De meeste ondernemers zijn zich ervan bewust dat een goede beveiliging van hun bedrijfspand en bedrijfsterrein van groot belang is. Ook aan de alledaagse beveiliging van e-mail en internetverkeer is in veel gevallen wel gedacht. Maar is deze beveiliging up-to-date? Zorgt u voor tijdige updates en patches? En weet u zeker dat u overal tegen beschermd bent? Ook tegen VoIP-criminaliteit? Zoals u wellicht weet houden wij ons naast fysieke beveiliging ook bezig met telefonie. Voice over IP (VoIP) is daarbij technisch een verademing. Meer efficiency en lagere kosten gaan samen met een hoge betrouwbaarheid. Maar denkt u ook hierbij aan een goede beveiliging! Steeds vaker hacken criminelen VoIP-systemen om verbindingen tot stand te

brengen met dure betaalnummers in een ver buitenland. Op uw kosten! Gek genoeg houden weinig ondernemers rekening met deze risico’s. Uit onwetendheid wellicht of onverschilligheid. Of doordat de focus bij aanschaf uitsluitend op de kostenbesparingen ligt. Een vreemde situatie, want bij de beveiliging van uw bedrijfspand weet u als geen ander dat de goedkoopste sloten niet voor de gewenste beveiliging zorgen. Wilt u meer weten over VoIPveiligheid? We vertellen u er graag meer over!

Installateur

De Duitse regering heeft software van Digitask aangeschaft om informatie van computers van burgers af te kunnen tappen. Ook aan de Nederlandse regering is deze spionagesoftware verkocht, zo beweert de leverancier. De politieke discussie over dit heikele onderwerp laat ik graag aan anderen over. Veel belangrijker is het voor u als ondernemer om te beseffen dat dergelijke software bestaat en eenvoudig te verkrijgen is. Niet alleen door overheidsinstellingen, maar ook door criminelen!

Roderik van Heerbeek Van den Broek Systemen (T). 0412-643400 (E). info@vandenbroek-oss.nl (I). www.vandenbroek-oss.nl

februari 2012

49


Bedrijfshuisvesting ’s-Hertogenbosch www.bimvastgoed.nl B Veemarktkade 8/(H) B Helftheuvelweg 11/(H) B Poeldonkweg 5/(H) K Paardskerkhofweg 14/(H) B Parallelweg 30/(H) B Stadionlaan/(H)

10-5000 10-3000 10-3000 10-300 18-840 tot 2610

H H H H H H

va 15 va 15 va 15 va 15 va 15 va 15

pm²pj pm²pj pm²pj pm²pj pm²pj pm²pj

120

H

1200

pm

210 400 1000

K K H K

649000 645000 22800 875000

k.k. k.k. pj k.k.

545

K

595.000 k.k.

100 100 50 50 375+250 va 11

K H K H K H

149000 1250 109000 750 799000 op aanvraag

www.huisvinder.nl B Kievitsven/(R)

www.penningsoz.nl

Businessagenda Bedrijvig ‘s-Hertogenbosch houdt ondernemers en bestuurders in ‘s-Hertogenbosch en omgeving graag op de hoogte van interessante evenementen in de regio. Hieronder de agendapunten van 8 februari tot en met 22 maart 2012. Februari 8/2 Hermes ledenbijeenkomst 9/2 BZW bijeenkomst met terreinenverenigingen, Weener Groep ’s-Hertogenbosch 22/2 Bestuursvergadering De Brand 27/2 Hermes Lunch, Zin Vught 27/2 Bestuursvergadering De Herven Maart 3/3 De Brand, Extra ledenvergadering Beveiliging 7/3 Open Coffee Den Bosch, Verkadefabriek 12/3 Ledenvergadering Rosmalens Ondernemers Contact 13/3 Bestuursvergadering De Brand 13/4 Hermes bijeenkomst 15/3 Sportieve ledenactiviteit De Herven 26/3 Hermes Lunch Maurick 15/3 BZW Kring Senior Management, Restaurant Kasteel Maurick, Vught 16/3 DNO Den Bosch netwerkbijeenkomst ‘Het nieuwe werken’, inspirience center Qurius 6/3 Bestuursvergadering Ondernemersvereniging de Pettelaar 22/3 GOLFactiviteit met ALV, Ondernemersvereniging de Pettelaar Uw evenement in deze businessagenda? Stuur een e-mail naar bedrijvig@dewinter.nl 50

C Bernadettestraat 9/(R) C Vinkenveld/(R) W Bruggen 7/(R) C Ertveldweg 32-34/(H)

www.staete.nl B Kleine Elst 8/(R)

www.waerdestate.nl W Churchillaan 91/(H) W Churchillaan 91/(H) W Churchillaan 93/(H) W Churchillaan 93/(H) C De Vutter 21/(H) K Stationsplein 95-101/(H)

k.k. pm k.k. pm k.k. pj

(H) = ’s-Hertogenbosch (R) = Rosmalen

De panden zoals op deze pagina genoemd vormen een greep uit het aanbod van beschikbare bedrijfspanden in ‘s-Hertogenbosch en Rosmalen. De afkortingen in de eerste kolom staan respectievelijk voor K=kantoor, W=winkel, C=combinatie en B=bedrijf. De panden zijn afkomstig van de hierboven genoemde makelaars. Het aanbod op deze pagina is een momentopname. De redactie stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden op deze pagina.


Een financiĂŤle strategie zo scherp als uw visie. Dat is het idee. Bedrijven met een visie komen verder. Om die visie te realiseren, heeft u een betrokken partner nodig voor de lange termijn. Iemand die uw visie deelt en ondersteunt met kennis, verrassende inzichten en innovatieve oplossingen. Een sparringpartner die niet alleen naar de cijfers kijkt, maar die samen met u de toekomstplannen in het juiste financiĂŤle perspectief plaatst. De Rabobank is zo'n partner.

Uw business gaat altijd verder, ons commitment ook. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

Scan deze QR code voor meer informatie over zakelijk bankieren.

Bedrijvig Den Bosch januari 2012  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Bedrijvig Den Bosch januari 2012  

De Winter media groep geeft al een aantal jaren een tiental Bedrijvig Magazines uit in de regio Noordoost- en Midden-Brabant: Bedrijvig Uden...

Advertisement