Jaaroverzicht 2017 Huygenskwartier Voorburg

Page 1


2 | JAAROVERZICHT 2017


Voorwoord In 2017 hebben we ons weer met veel plezier gefocust op het vergroten van de bekendheid van Huygenskwartier Voorburg, de inrichting van het gebied en het trekken van meer bezoekers naar deze mooie stadskern. Bezoekers die gezellig komen winkelen, dineren of recreÍren, die hun ervaringen doorvertellen aan anderen en ook zelf terug komen voor die fijne beleving. Iedere deelnemer aan de stuurgroep draagt vanuit zijn eigen expertise/achterban bij aan de uitdaging om Huygenskwartier Voorburg een toekomstbestendig, onderscheidend en levendig gebied te laten zijn waar het goed toeven is. De activiteiten en resultaten uit 2017 vindt u in dit jaaroverzicht. De stuurgroep wordt gevormd door: Ondernemersfonds Huygenskwartier Voorburg, wijkvereniging Oud Voorburg, stichting Mooi Voorburg, Museum Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, het vastgoed en de Gemeente Leidschendam-Voorburg.

JAAROVERZICHT 2017 | 3


Communicatie & Promotie Huisstijl Huygenskwartier De stuurgroep organiseerde een pitch voor het ontwerpen van een huisstijl die recht doet aan de sfeer en de uitstraling van dit unieke gebied. Vijf bureaus deden mee aan deze pitch. De gekozen huisstijl voor gebiedsmarketing/promotie wordt gebruikt voor evenementen en thema’s van en voor het hele Huygenskwartier.

FLYER

WINTER 2017/2018

M ET R ON DE RE AN DE

23 - 24 - 25 JUNI

Livin’ Blues Xperience The Basily Gipsy Band Septeto Trio Los Dos

Unieke boetiekjes

in een sfeervol centrum Kunst kijken, kopen en maken

WOONINSPIRATIE:

back to nature

POSTERS

Lekker eten

in het Huygenskwartier

HUYGENS MAGAZINE

EVENEMENTEN

18 NOVEMBER, 13:00

Intocht Sinterklaas 8 DECEMBER, 17:00

Ontsteking Kerstboom 9 DECEMBER

Huygenskwartier Voorburg is een sfeervol centrum waar achter de gevels van monumentale panden unieke boetieks, speciaalzaken en horecagelegenheden te vinden zijn. Ook Huygens’ Hofwijck staat hier. De buitenplaats waar Christiaan Huygens, de uitvinder van het slingeruurwerk, bijna vier eeuwen geleden woonde is zeker een bezoek waard. De tijdrit voor zijn huis is een eerbetoon aan deze grote wetenschapper.

ADVERTENTIE’S

Den Haag

AFSLAG VOORBURG

Amsterdam StationStation Voorburg

Voorburg Prins Clausplein

Rotterdam

Utrecht

Kom gezellig winkelen, wandel door onze monumentale parken aan de Vliet en geniet op culinair gebied! Tot snel!

Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck 17 DECEMBER

Kerstkoopzondag Santarun 21 DECEMBER

Kerstvaart 23 DECEMBER

Lichtjesavond Kijk voor meer informatie op huygenskwartier.nl of volg ons op

huygenskwartier.nl

4 | JAAROVERZICHT 2017

Start Kerststallenexpositie


Promotie Ook in 2017 heeft de stuurgroep diverse middelen ontwikkeld om het Huygenskwartier in de regio onder de aandacht te brengen. Hierin worden steeds andere ondernemers belicht.

Lente-bijlage Het Krantje Oplage: ruim 130.000 stuks Verspreiding : Leidschendam, Voorburg, Leidschenveen, Stompwijk, Rijswijk, Pijnacker, Nootdorp, Ypenburg, Delfgauw, Oude Leede, Voorschoten, Wassenaar.

BinckBank Tour De tijdrit van de BinckBank Tour op 8 augustus zette het Huygenskwartier en de gemeente Leidschendam-Voorburg op de kaart. Miljoenen mensen keken over de schouders van de professionele wielrenners mee en zagen het Huygenskwartier op televisie. 10.000 bezoekers moedigden de renners langs de lijn aan. In de eigen lentespecial van het Huygenskwartier was een wedstrijd opgenomen. De winnaar won een VIP-arrangement, vijf overige winnaars wonnen een cadeaubon ter waarde van â‚Ź20 te besteden in het Huygenskwartier.

JAAROVERZICHT 2017 | 5


Huygens Magazine Oplage: 10.000 Verspreiding: op de kamers van diverse hotels in de regio (o.a. Savarin Rijswijk, Bilderberg Scheveningen, Van der Valk Nootdorp, Carlton Ambassador), wacht- en leesruimtes van dokters- en tandartspraktijken, kappers, restaurants, speellocaties in de regio, via de Hoftrammm, mailing in een gedeelte van Leidschenveen, Bezuidenhout, Leeuwendaal, Huygenskwartier.

WINTER 2017/2018

Unieke boetiekjes

in een sfeervol centrum Kunst kijken, kopen en maken

WOONINSPIRATIE:

back to nature

Lekker eten

Persmailing aan redacties van (dames) tijdschriften

in het Huygenskwartier HUYGENSKWARTIER VOORBURG |

1

Magazine Leven! In de zomer had het magazine Leven! een special met als thema ‘Rondom de Vliet’. Daarin stond een twee pagina’s grote advertorial over het Huygenskwartier.

TEKST MARJOLIJN WESTERLAKEN

Na een heerlijke middag uit is het natuurlijk tijd om wat te eten en drinken. Er zijn talloze horecagelegenheden in Huygenskwartier. Bij proeflokaal Sijgje zit je bijvoorbeeld heerlijk in de tuin en kun je met het hele gezin ontspannen spareribs eten. Kortom, Huygenskwartier Voorburg heeft alles in zich om een hele dag met het gezin erop uit te gaan. Zien we jullie gauw?

HUYGENSKWARTIER VOORBURG

Parel aan de Vliet De zomervakantie staat bijna voor de deur. Volop tijd om er op uit te trekken met het gezin. Een tip: ontdek Huygenskwartier Voorburg en laat je verrassen door de diversiteit van deze leuke stadskern waar winkelen, cultuur en natuur samenkomen. Ontdek het bij jou om de hoek!

trainers. Heb je nog een leuk jurkje of shorts nodig voor je koters. Bij Just Kidding Kindermode vind je zo een leuke nieuwe outfit. Hier vind je kleren in verschillende stijlen, merken en prijsklassen van maat 50 tot 176. Cadeautje nodig? Bij Piccolino Speelgoed vind je mooie, aparte en duurzame kindercadeaus. Zijn de kinderen het winkelen zat? Ga dan even een ijsje halen bij Donna Gelateria. In deze ijssalon proef je de rijke smaak van verse ingrediënten en rauwe, biologische melk. Ijs wordt hier elke dag op ambachtelijke wijze gemaakt. Bij de slager Winkel van Ginkel, delicatessenzaak Proefhuys en bakker Klink haal je beleg, kaas en verse broodjes voor een picknick in één van de prachtige parken met speeltuintjes en dierenweide.

Cultuur

I

n Huygenskwartier Voorburg zijn zoveel leuke plekken te ontdekken. Ook met kinderen. Op een steenworp afstand van Den Haag waan je je in een hele andere wereld. Bovendien is het makkelijk te bereiken met de auto, de fiets en het OV. Maar ook met de boot, meer aan in de passantenhaven en loop zo het Huygenskwartier in. Begin je bezoek met een kop koffie bij Coffee Works. In deze espressobar met een eigen vintage stijl werken vijf ervaren barista’s om een hoge en constante kwaliteit koffie te zetten. Kinderen kunnen lekker kleuren en jij kunt rustig opstarten, terwijl je de dag verder uitstippelt.

080

6 | JAAROVERZICHT 2017

Unieke winkels Wandel vervolgens door de Herenstraat en zijstraatjes waar in de monumentale panden unieke winkels, boetiekjes en bijzondere speciaalzaakjes gevestigd zijn. Bij kinderboekenwinkel ‘In de wolken’ hebben ze voor ieder kind een boek. Elke maand worden er voorlees- & knutselactiviteiten georganiseerd voor kinderen van 2,5 t/m 12 jaar: Peutervoorleesochtenden, Kleuterboekenclubs, Lees & Doe activiteiten en In de Wolken workshops. Ook bij Brugman Atelier Voorburg vinden er in de zomermaanden leuke workshops plaats door ervaren beeldend kunstenaars en professionele

Voor wie wat educatiefs wil ondernemen, is er in het Huygenskwartier ook genoeg te doen. Vier eeuwen geleden bouwde Constantijn Huygens, één van Nederlands grootste dichters, de buitenplaats Hofwijck met haar tuin in de vorm van het menselijk lichaam. Dit is uniek in de Hollandse tuinkunst. Dit jaar bestaat Huygens’ Hofwijck 375 jaar. Daarom viert het museum feest. Vijf bepalende momenten in de geschiedenis van Hofwijck worden als ‘verrassend’ vijfluik gepresenteerd. Ook Huygens’ zoon Christiaan ontwikkelde zich door zijn vele waarnemingen en uitvindingen – de bekendste daarvan is het slingeruurwerk – tot één van de leidende figuren van de 17e eeuwse wetenschap. De tijdrit van de internationale BinckBank Tour die hier op 8 augustus voor de deur plaatsvindt, is dan ook een eerbetoon aan deze grote Nederlandse wetenschapper. 081

RTL Woontips LIGHTS, CAMERA, ACTION! Heel Nederland mag weten hoe leuk het Huygenskwartier is! Daarom nodigden we het televisieprogramma RTL Woontips uit. Zij maakten een mooi item dat op 23 en 25 september werd uitgezonden. Dit item is ook via Facebook Huygenskwartier gedeeld en bereikte op deze manier bijna 20.000 mensen.


PR Publicaties over het Huygenskwartier in o.a. Libelle, ZIN!, Discovery Benelux en het AD

Discover Benelux  |  The Netherlands  | Top Places to Visit

Shopping in a historic city centre TEXT: BAS VAN DUREN

|

If you want to get lost in a Victorian vibe in the Netherlands, look no further than the Huygenskwartier in Voorburg. As one of the suburbs of The Hague, Voorburg is a city with a rich history and has named its old city centre after the famous astronomer Christiaan Huygens and his father, poet and politician Constantijn Huygens who both lived in the area. Nowadays it is a bustling part of Voorburg with many monumental buildings, filled to the brim with modern shops, cafés, restaurants and much more. With Voorburg just shy of five minutes away by train from The Hague, one visiting the latter should definitely see what the Huygenskwartier entails. With the historical Herenstraat at the heart of it, the Huygenskwartier really feels like stepping inside a time machine taking you back a couple of centuries. Behind the façades of all the monumental buildings reside mostly small and medium-sized enterprises with a passion for their products, ranging from specialist beers to kids clothing and from

PHOTOS: HUYGENSKWARTIER VOORBURG /HILBERT KRANE, MICHEL GROEN

interior shops to beauty shops. There are cafés, bars and restaurants aplenty, several parks in the vicinity and two museums to boot. It is a perfect way to escape from all kinds of hustle and bustle, just like Constantijn Huygens did when he built his small, 17th-century country house ‘Hofwijck’ in Voorburg. This lovely building is now a museum and was cleverly named as such because Huygens used to work at the ‘hof’ which means ‘the council’ and wanted to ‘ontwijk’, meaning ‘flee’, from time to time. Constantijn also designed the garden that is uniquely shaped to resemble the human body. The area itself is rich with greenness: the Herenstraat connects two age-old parks and a canal called ‘De Vliet’ runs parallel with it. Many events are being held around De Vliet, but maybe none as ubiquitous as the welcoming of Saint Sinterklaas who arrives by boat this year on 11 November. December is a month especially worth visiting the Huygenskwartier because of

‘Lichtjesavond’ on the 23rd. That is when the electric lights are turned off and candles are used instead, children’s choirs sing in the street and chestnuts roast over open fires. It is as ‘Dickens-esque’ as you can get.

Spandoek In april en mei hing een spandoek van Museum Huygens’ Hofwijck aan een bedrijfspand aan de A4 met als doel de bekendheid van het museum te vergroten en meer bezoekers te trekken. Het museum deelde aan haar bezoekers flyers over het Huygenskwartier uit om bezoekers te verleiden ook het winkelgebied te bezoeken.

Samenwerking rondom evenementen Huygenskwartier Voorburg haakte aan bij evenementen als ‘Walk in the Park’ en de Vlietdagen. Zo vond tijdens ‘Walk in the Park’ het evenement ‘Shop in the Street’ plaats en tijdens de Vlietdagen werden er modeshows georganiseerd en vond een oldtimerdag plaats.

For more on Huygenskwartier check www.huygenskwartier.nl/en And on Facebook @huygenskwartiervoorburg

Issue 45  | September 2017 |  37

JAAROVERZICHT 2017 | 7


8 | JAAROVERZICHT 2017


Decembermaand In december vinden veel traditionele activiteiten plaats, zoals de ontsteking van de verlichting van de kerstboom en lichtjesavond. Er zijn promotiemiddelen ontwikkeld om deze activiteiten extra onder de aandacht te brengen en mensen te enthousiasmeren een bezoek aan het Huygenskwartier te brengen.

IN HUYGENSKWARTIER VOORBURG

vrijdag 8 december 16.00 Kerstkoren en sfeervolle kerstkramen 17.00 Ontsteken lichtjes kerstboom 17.15 GlĂźhwein en warme chocolademelk 17.45 Concert in Oude Kerk (gratis)

JAAROVERZICHT 2017 | 9


Social media #huygenskwartier Een aantal ondernemers is gedurende een half jaar begeleid en opgeleid door een social media bureau om de Facebook en Instagram pagina’s van het Huygenskwartier goed te beheren. Zij zullen in 2018 de kennis delen en de social media samen beheren.

Facebook www.facebook.com/huygenskwartiervoorburg

10 | JAAROVERZICHT 2017


Instagram https://www.instagram.com/huygenskwartier_voorburg/

Twitter < www.twitter.com/huygenskwartier JAAROVERZICHT 2017 | 11


Straatbeeld & Gebiedsontwikkeling

Huygenshaven De Gemeente Leidschendam-Voorburg was op zoek naar een passende naam voor de gehele haven, dit betreft zowel het oude deel (Oude Haven) als het in 2016 nieuw aangelegde deel (verlengde passantenhaven). Daarop heeft de stuurgroep een wedstrijd georganiseerd voor inwoners voor een nieuwe naam voor de haven van Voorburg. Dat is Huygenshaven geworden.

Pilots van Schagenstraat/Kerkbrug afgerond De verkeerspilots in Huygenskwartier werden afgerond wat betekent dat de Van Schagenstraat afgesloten blijft voor verkeer en dat bij de Kerkbrug parkeerplaatsen zijn verwijderd om de verkeersveiligheid en de uitstraling van het gebied te bevorderen.

12 | JAAROVERZICHT 2017


Pilot Servicepunt in Huize Swaensteyn In januari 2017 startte het college van burgemeester en wethouders een pilot met een gemeentelijk servicepunt in Huize Swaensteyn. Op afspraak kunnen inwoners er een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs aanvragen. De vestiging van dit informatiepunt in het Huygenskwartier kan bijdragen aan meer bezoekers wat de levendigheid in het gebied ten goede komt.

Plan Waaijer De intentie-overeenkomst voor de (her)ontwikkeling van een deel van het Huygenskwartier Voorburg werd getekend. Het plan is om een supermarkt, woningen en parkeergarage te realiseren.

Voorbereidingen invoer kentekenregistratie In 2017 startte ook de voorbereidingen voor de invoer van het systeem kentekenregistratie. In 2018 wordt de toegang tot het Huygenskwartier via camera’s geregeld in plaats van met pollers. Op deze manier kan ook beter op de aanwezigheid van scooters worden gehandhaafd, om zo ook die problematiek aan te pakken.

JAAROVERZICHT 2017 | 13


Versterken winkelgebied & Ondernemerschap Straatcoördinator Om de samenwerking tussen de ondernemers te versterken, de voortgang in de uitvoering van de gestelde doelen van het ondernemersfonds te waarborgen en uitgezette evenementen te begeleiden, is er door het ondernemersfonds voor één jaar een straatcoördinator aangesteld. Het werk is heel divers en hands-on, van het rondbrengen van flyers en het enthousiasmeren van ondernemers tot het toezien op het dagelijks beheer van de openbare ruimte.

Betrekken vastgoedeigenaren Eigenaren hebben wel een zetel in de stuurgroep, maar deze spreekt niet namens een achterban. Op dit moment is deze vertegenwoordiger samen met de centrummanager bezig met oriënterende gesprekken met de grootste vastgoedeigenaren om in te toekomst mogelijk te komen tot een structuur, waarbij er wel namens een achterban gesproken kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een VvE voor eigenaren of een Bedrijveninvesteringszone (BIZ).

14 | JAAROVERZICHT 2017


Passantentelsysteem Een passantentelsysteem op basis van Wifi is in het gebied geïnstalleerd. Doel is om op deze manier bezoekersstromen en aantallen inzichtelijk te krijgen.

Colofon: Samenstelling en eindredactie: Stuurgroep Huygenskwartier Voorburg Vormgeving: Lexenzo Fotografie: Hilbert Krane Fotografie, Michel Groen Fotografie, Merel Cornelissen Charles Groeneveld

Onderzoek onder bezoekers In april 2017 is het consumentenonderzoek uit 2016 herhaald. Uit de vergelijking van de onderzoeksresultaten bleek dat het aantal bezoekers is gegroeid van ruim 35.000 naar ruim 38.000 bezoekers per week. En de bestedingen van €48 naar €54 miljoen. De waardering voor het gebied steeg van een 7,4 naar een 7,6.

JAAROVERZICHT 2017 | 15Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.