Page 1

2011 Professionell Grรถnyteskรถtsel


Vi har i över 50 år levererat pålitliga arbetsredskap till yrkesanvändare runt om i världen. Det började med banbrytande motorsågar som genom smarta, unika lösningar kombinerade hög produktivitet med suverän ergonomi. Dessa erfarenheter har följt med när vi successivt har skapat ett heltäckande utbud av hjulburna och handhållna maskiner för effektiv landskapsvård och grönyteskötsel. Alla produkter är resultatet av ett omfattande utvecklingsarbete i nära samråd med användarna. De påverkar i allra högsta grad hur vi utformar maskiner som frontrotorklippare, gräsröjare och häcksaxar. Något som i slutändan hjälper dem att göra ett så bra jobb som möjligt.

2


Innehåll. Innovationer och kundexempel

4

Service

8

Gräsröjare och trimmers

12

Häcksaxar

26

Blåsare

34

Motorsågar och kapmaskiner

42

ZTH™-klippare

60

Frontrotorklippare

70

Gräsklippare

80

Gräsvårdsmaskiner

94

Kläder och skyddsutrustning

102

Vi förbehåller oss rätten att ändra tekniska egenskaper och specifikationer utan föregående meddelande.

3


Speciallösningar är standard för oss. Det är skillnaden mellan våra och andra maskiner på marknaden. Här följer några exempel på speciallösningar. Alla våra maskiner är fullspäckade med dessa och många andra, unika egenskaper som hjälper våra kunder att arbeta effektivt och bekvämt. Unikt klippresultat. Vårt Combi-aggregat, som gör det möjligt att snabbt växla mellan mulching och bakutkast, är unikt i flera avseenden. Aggre­gatet är pressat i ett enda stycke av 4,5 mm stålplåt. Kåpan och knivsystemet är primärt utvecklade för effektiv mulching, vilket ger ett finare klippresultat än andra åkgräs­ klippare på marknaden. Den mycket låga konstruktion gör att föraren inte behöver gå av klipparen och flytta på exempelvis parkbänkar för att komma åt att klippa överallt. Dessutom är klipparna utrustade med ett smidigt lyftsystem för att fälla upp aggregatet i serviceläge. Så att föraren snabbt och enkelt kan hålla rent och kontrollera att alla knivar är skarpa – för att säkerställa bästa tänkbara klippresultat.

Banbrytande motorteknik. Vi var tidiga med att använda katalysatorteknik för effektiv avgasrening. Men den lösning som verkligen har brutit ny mark är den patenterade motortekniken X-Torq. Denna teknik ger ett ökat vridmoment över ett brett varvtalsregister för råstyrka och snabb acceleration. Och genom att använda ren luft istället för en luft- och bränsleblandning för att spola ut avgaserna, förbränner X-Torq ca 20 % mindre bränsle och ger uppemot 75 % lägre avgasemissioner. X-Torq är dessutom en lätt och slitstark motor som kräver minimalt underhåll och service.   AutoTune™ är en annan ny och unik funktion som bidrar till rejält högre produktivitet. Den finjusterar automatiskt motorn för optimal drift oberoende av faktorer som temperatur, luftfuktighet, bränsletyp och luftfiltrets kondition.

4


Optimal förarmiljö. När vi utvecklade våra frontrotorklippare fanns målsättningen att, utöver att skapa ­suveräna prestanda och klippresultat, ut­forma en funktionell och ergonomisk förarmiljö. Som vanligt lyssnade vi på användarnas önskemål och gjorde även omfattande ergonomistudier. Resultatet blev att vi samlade alla reglage i perfekt höjd nära föraren, såg till att ratt och stol blev justerbara och gjorde golvet plant för att ge föraren bra med benutrymme och möjlighet att byta körställning. Bara för att nämna några åtgärder som gör att ­föraren sitter bekvämt och inte behöver lämna förarstolen utan istället kan jobba så effektivt möjligt.

Effektiv vibrationsdämpning. Höga prestanda i all ära. För att kunna jobba effektivt under lång tid krävs maskiner som är bekväma att hålla i. Vår lösning på detta är Low Vib, ett system för effektiv vibrationsdämpning i styren och handtag på våra röjsågar, trimmers, häcksaxar och motorsågar. Grundliga dynamikoch resonansberäkningar i kombination med omfattande tester har resulterat i en rad unika lösningar som bidrar till extremt låga vibrationsnivåer (i vissa fall uppmätta till cirka 1 m /s²). Allt för att skapa förutsättningar för hög produk­tivitet – samtidigt som våra användare inte utsätts för tröt­tande vibrationer.

5


Användare världen över sätter hela tiden våra maskiner på prov. Finns det något bättre sätt att förstå vad våra användare verkligen tycker än att prata med de människor som sätter våra motordrivna produkter på prov varje dag? Det här är användare som bara nöjer sig med högsta prestanda. Och vad vi förstått av dem, är det just det vi levererar. BUNDESLIGA, TYSKLAND

Willi Droste, förste greenkeeper Borussia Dortmund. Borussia Dortmund är en av de mest framgångsrika klubbarna i den tyska fotbollsligan. Förutom sex tyska ­mästerskapssegrar och två segrar i den tyska cupen har Dortmund vunnit cupvinnarnas cup 1966 och UEFA Champions League 1997.   Willi Droste, förste greenkeeper, och hans tio medarbetare ansvarar för klubbens alla grönytor som om­fattar sex träningsplaner, övriga grönytor och parkeringsplatser.

6

Hans främsta uppgift är att underhålla och sköta Signal Iduna Park.   Willi, som från början är lantbrukare, har arbetat för klubben i 13 år. Hans passion för arbetet och kärlek till klubben innebär att han tar sitt uppdrag på största allvar och löser alla uppgifter med fast beslutsamhet.   Vi frågade Willi vad det innebär att leda den här typen av arbete: ”De som ansvarar för topplagens fotbollsplaner är ständigt påpassade.

Vi har en konstant press på oss. En del dagar ses matcherna av miljontals människor. För att kunna spela fotboll på absolut högsta nivå krävs också en perfekt gräsmatta. Både spelare och tränare har stora förväntningar. Med all rätt. Vi har ett ansvar inför klubben, supportrarna och givetvis även inför spelarna. Deras prestationer hänger på att vi gjort vårt jobb. På samma sätt som klubben kräver att jag gör ett bra jobb, måste jag kunna


lita på mina maskiner till 100 %. De ska leverera högsta prestanda och vara enkla att hantera. Men jag räknar också med att de alltid är driftklara, oavsett vilka förhållanden vi arbetar under. Vi måste bli färdiga i tid. ­Service vid rätt intervaller är nyckeln till framgång. Jag har inte tid med stillastående maskiner.”   Vi frågar om Willis erfarenhet av Husqvarna:   ” När jag var verksam som lantbrukare valde jag maskiner från Husqvarna. Lantbruket är krävande och Husqvarnas maskiner gjorde mig aldrig besviken. Jag introducerade maskinerna här redan när jag började. I dag vet jag att jag valde rätt. Allt fun­gerar mycket smidigt. Jag är verk­ ligen nöjd.   Vi har en ganska omfattande maskinpark. För närvarande använder vi fem träd­gårdstraktorer och två frontrotor­­klip­pare PF 21. Vi har även fem olika gå­gräsklippare med BioClip och tre markluftare. Men det handlar inte bara om gräsmattor. Vi har även två blåsare vardera av typerna 356BTX och 125BVX. Dessutom en 325HE3X och en 123HD60 häcksax samt en T435 motorsåg med topphandtag. Ja, vi an­­vän­der i stort sett allt som Husqvarna har att erbjuda. De hjälper oss att göra jobbet

på bästa möjliga sätt. Och det är det som räknas för mig.   Du frågade hur ofta jag uppdate­rar min utrustning och varför jag väljer

innebära en stor skillnad för oss när vi arbetar med fastlagda tidsscheman. Mertin är en aktiv återförsäljare som ger mig kompetent rådgivning. De visar mig också nya produkter och håller mig uppdaterad på den senaste teknikutvecklingen på Husqvarna. Jag får prova produkterna några dagar. Det hjälper mig verkligen att fatta bästa tänkbara köpbeslut. Och det är synnerligen viktigt eftersom jag hela tiden förnyar vår maskinpark.   Om jag skulle summera mina relationer med Husqvarnas produkter och representanter måste jag säga att de är oerhört pålitliga och engagerade i sina produkter. En perfekt partner för min verksamhet helt enkelt.”

”…de är oerhört pålitliga och engagerade i sina produkter. En perfekt partner för min verksamhet helt enkelt.” Husqvarna. Vi arbetar med vår utrust­ning i två år innan vi byter. Självklart funderar jag även på andra märken, men efter att ha arbetat med Husqvarna i så många år vet jag att jag kan lita på produkterna. De har hög kvalitet och lång livslängd. Nya medarbetare i mitt team lär sig snabbt att hantera dem. Det tar inte lång tid innan de arbetar produktivt. Husqvarna har ett stort sortiment och jag hittar alltid rätt produkt för alla jobb. Det handlar inte bara om att kunna köpa allt på samma ställe, utan mer om att Husqvarna förstår vad vi måste uppnå och vad vi behöver för att prestera bra.   Vi samarbetar med Mertin i Werl. De kan sin sak och erbjuder en föredömlig service. Om det dyker upp ett problem kommer de hit och löser det direkt på plats. Deras verkstad är även öppen på helgerna. Det är viktigt, för vi kan helt enkelt inte vänta till på måndagen. Ett par dagar kan

7


BEILEN, HOLLAND

Henk Booiman, ägare av Booiman Tuinen BV. Booiman Tuinen är ett modernt, medelstort företag inom landskapsvård. En entusiastisk personal och ett inspirerande ledarskap har tagit dem till en ledande ställning i branschen. De är specialiserade på trädgårdsentreprenad, trädgårdsunderhåll, trädvård, landskapsvård och grönyte­ skötsel. Detta är ett framgångsrikt, expansivt företag med 18 års erfarenhet och 21 anställda.   Vi frågade Henk vilka uppdrag som ger honom störst tillfredsställelse: ”Alla arbetsdagar är lika spännande. Just nu arbetar vi med ett kontrakt för Van Der Valk Hotel i Sneek. Det är ett mycket utmanande uppdrag där vi måste använda hela vår kompetens och erfarenhet för att sköta deras enorma egendom.”

8

Vad tittar du mest på när du köper ny utrustning? ”I vår bransch är alla jobb olika och vi behöver maskiner som passar för våra arbetsmetoder. Speciellt som vi ofta stöper om landskapet. Bra pålitlighet, ergonomi, ägandekostnader och vikt-/effektförhållande är egenskaper som våra maskiner måste leva upp till. Det sådant som ett företag står och faller med.”   Du har arbetat med Husqvarnas produkter sedan 1998. Vilken skillnad har detta inneburit för arbetet och företaget? ”Tidigare arbetade vi med maskiner från olika tillverkare. Jag kom fram till att Husqvarna var rätt partner för mitt företag. Förutom suveräna produkter ger de mig även bästa tänkbara stöd. Jag handlar direkt av Tiijms i Geesbrug och de arbetar på ett mycket aktivt och serviceorienterat sätt. De ger mig alltid utmärkt rådgivning. Utöver själva produkterna

hjälper de till med finansiering, löpande service och assistans på fältet. Samarbetet med Husqvarna är definitivt lönsamt för oss.”


Stockholm, Sverige

Nicolai Ussing, chef för mark & trädgård på HSB Södertörn. HSB är Sveriges största bostads­­ko­­op­e­­ ration med omkring 3 900 bostadsrättsföreningar över hela landet. Kooperativet är indelat i 32 regionala föreningar. En av dessa är HSB Söder­törn i utkanten av Stockholm. Föreningen förvaltar cirka 12 000 bostäder och kommersiella lokaler åt såväl bostadsrätts- som samfällighetsföreningar som offentliga och privata fastighetsägare.   Nicolai Ussing är chef för markoch trädgårdsarbeten på HSB Södertörn. Han planerar anläggande och skötsel av grönytor kring de fastig­ heter som föreningen förvaltar.   Många jobb handlar om klippning av stora grönytor. Som i Botkyrka där Ussing har grönyteper­sonal som klipper gräsområden som totalt motsvarar inte mindre än 160 fotbollsplaner. Detta gör att Nicolai Ussing värde­ sätter främst en egenskap när han väljer maskiner:

”Att de är driftsäkra. Vi har inte tid med maskiner som stannar under arbetet. Detta kräver samtidigt en bra serviceorganisation med tillgång till exempelvis lånemaskiner. Det är

jätteviktigt. Utöver driftsäkerheten måste maskinerna vara genomtänkta från början och ha de finesser som vi vill ha.”   HSB Södertörn har använt maskiner från Husqvarna i många år. De har åkbara klippare som PT 26D och många handhållna maskiner som trimmers, gräsröjare och motorsågar.   ”En annan viktig anledning, förutom själva produkterna, till att vi använder Husqvarna-maskiner är den nära och snabba servicen vi får från återförsäljaren i Nynäshamn. De ställer verkligen upp och ger oss bra uppbackning. Emellanåt får vi också testa nya produkter och komma med synpunkter på hur vi tycker att de funkar. Vi upplever att de lyssnar på oss och att vi har en bra dialog, helt enkelt.”

9


Vi underhåller dina maskiner och ditt företag. Ett nära samarbete med kvalificerade återförsäljare har alltid varit en hörnsten i vårt erbjudande till företag inom grönyteskötsel. Våra lyhörda och tekniskt kunniga återförsäljare kan givetvis bistå dig med reservdelar, men också hjälpa dig att lösa olika uppkomna behov.

Innovationer som håller dig igång. Vårt omfattande forsknings- och ut­vecklingsarbete genererar en jämn ström av egna innovativa, tekniska lösningar Lösningar som hjälper dig att bygga upp en lönsam verksamhet. Med oss som partner kan du se fram emot ett långsiktigt samarbete med en tillverkare som utvecklar och konstruerar produkter särskilt anpassade för professionell användning i just din bransch.

10

Tillgång till snabb service. Planerad service enligt våra rekommendationer är det bästa sättet att undvika oväntade och kostsamma stillestånd. Men ibland uppstår, som bekant, situationer som inte någon kunnat förutse. I dessa lägen kan du lugnt lita på att din återförsäljare har de resurser som krävs för att snabbt kunna hjälpa dig. För att förbättra din produktivitet ytterligare får du två års fabriksgaranti när du köper en PT 26D, P 520D, P 524 eller en professionell ZTH-klippare.


Bästa lösningen för dig. För alla företag handlar det hela tiden om att utnyttja tiden maximalt. Att hitta lösningar som bidrar till en så kostnadseffektiv verksamhet som möjligt. Villkor och förutsättningar skiljer sig ofta mellan stora entre­prenörer med egen verkstad och mindre företag som har en handfull anställda. Faktorer som produkt­ kunskap, driftseffektivitet, underhåll och tillgänglighet är dock alltid av stor betydelse för verksamheten. Oavsett om du har ett stort företag eller en enskild firma. Tillsammans med din återförsäljare väljer du den affärs­lösning som passar ditt företag bäst.

Råd om finansiering. Din återförsäljare kan också hjälpa dig med olika investeringsalternativ samt beräkna servicekostnader, produktlivslängder, och så vidare. Helt utifrån ditt företags särskilda förutsättningar och behov. Du kan också få tips och råd om lämpliga finansieringslösningar.

11


12


Gräsröjare och trimmers. Allmänna egenskaper

14

Husqvarna 555RXT / 545RXT

16

Husqvarna 535RXT / 327RDX

17

Husqvarna 327LDX 

18

Husqvarna 324RX

19

Sele

20

Guide för skärutrustning

22

Tekniska data

24

I vårt utbud av gräsröjare och trimmers finns produkter för alla tänkbara förutsättningar och behov. Allt från högpresterande maskiner för riktigt tuff röjning till effektiva kantskärare och smarta kombiredskap. En sak har de gemensamt: de är kraftfulla och outtröttliga maskiner utformade för krävande användning inom grönyteskötsel i många år.

13


Den som vill vara stark, flexibel och effektiv bör satsa på någon av våra gräsröjare och trimmers.

X-Torq – mer kraft för mindre bränsle. Low Vib – effektiv vibrationsdämpning. Suverän manövrerbarhet. Robust och pålitlig konstruktion.

Utvecklade för krävande uppgifter genom stryktålig konstruktion med bland annat tredelad smidd vevaxel och ytbehandlat cylinderlopp.

Ergonomiskt utformade selar med breda, vadderade axelband och avlastande midjebälten (på vissa modeller).

Visade funktioner finns på olika modeller.

14


Bekvämt och ergonomiskt arbete genom optimalt vinklade styren och komforthandtag.

Motorteknologin X-Torq ger ökat vridmoment för snabb acceleration – och samtidigt upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner.

15


Husqvarna 555RXT / 545RXT. Kraftfulla, robusta gräsröjare utvecklade för mycket krävande röjning och långa arbetspass. De är utformade för perfekt jobb­­ ergonomi. Längden på riggröret, höjd och vinkel på styrtornet samt vinkeln på styret har utvecklats och testats för att passa majoriteten av användare. Dessutom är det möjligt att enkelt göra personliga inställningar på maskin och sele. ■■Motorteknologin

X-Torq ger högt vridmoment samt upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner. ■■Effektiv vibrationsdämpning (Low Vib) och komforthand­tag bidrar till bekvämt arbete.

Motorteknologin X-Torq ger ökat vridmoment, upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner.

16

■■Den

ergonomiska selen Balance XT ™ medföljer. ■■Smart Start är en funktion som möjliggör enkel start tack vare upp till 40 % mindre motstånd i startsnöret. TEKNISKA DATA

555RXT

Cylindervolym, cm³

53,3

45,7

Effekt, kW / hk *

2,8 / 3,8

2,1 / 2,8

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) vänster / höger handtag, m / s²

1,5 / 1,6

2,1 / 2,4

9,2

8,2

Vikt, kg

545RXT

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 24.

Low Vib minskar effektivt vibrationerna i handtagen, vilket skonar användarens armar och händer.

Röjarna har ergonomiska selar med breda axelband och avlastande midjebälten.


Husqvarna 535RXT / 327RDX. Pålitliga, lättstartade och ergonomiska gräsröjare. Effektiva maskiner för normal gräsröjning som kombinerar höga pres­­tanda och hög kapacitet med låg bränsleförbrukning och mycket låga emissioner. Alla har gedigna konstruktioner för lång livslängd. ■■Motorteknologin

X-Torq ger högt vridmoment samt upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner (gäller inte 327RDX). ■■Effektiv vibrationsdämpning (Low Vib) och komfort­ handtag bidrar till bekvämt arbete. ■■Ergonomisk sele medföljer.

Det höga styrtornet ger en upphöjd position och ökat benutrymme vid arbete i sluttningar.

■■Smart

Start är en funktion som möjliggör enkel start tack vare upp till 40 % mindre motstånd i startsnöret (gäller inte 535RXT). ■■327RDX har delbart riggrör, vilket underlättar vid transporter och förvaring. TEKNISKA DATA

535RXT

Cylindervolym, cm³

34,6

24,5

Effekt, kW / hk *

1,6 / 2,2

0,9 / 1,2

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) vänster / höger handtag, m / s²

2,5 / 2,4

2,4 / 1,9

6,2

5,6

Vikt, kg

327RDX

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 24.

Kombiskyddet är ett tillbehör som kan användas tillsammans med både gräskniv och trimmerhuvud.

Smart Start innebär att dragkraften i start­ snöret är minskat med upp till 40 %, vilket gör gräs­röjaren enkel att starta.

17


Borste.

Kantskärare.

Kultivator.

Stångsåg.

Häcksaxar.

Husqvarna 327LDX. Robust, pålitlig trimmer som kombinerar låg vikt med höga prestanda. Ett brett sortiment av tillbehör gör maskinen mycket mångsidig. ■■Smart

Start innebär att dragkraften i startsnöret minskas med upp till 40 %, vilket gör maskinen enkel att starta. ■■Tillbehör för grästrimning, häckklippning, trädbeskärning, sopning, fräsning och kantskärning. ■■Delbart riggrör underlättar vid förvaring och transport.

Trimmern är enkel att förvara och transportera tack vare det delbara riggröret.

18

TEKNISKA DATA

327LDX

Cylindervolym, cm³

24,5

Effekt, kW / hk *

0,9 / 1,2 

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) vänster / höger handtag, m / s²

2,9 / 3,4

Vikt, kg

5,1

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 24.

Vinklat handtag med mjukt grepp för effektivt och bekvämt arbete.

Smart Start innebär att dragkraften i start­ snöret minskas med upp till 40 %, vilket gör maskinen enkel att starta.


Husqvarna 324RX. Effektiv, lättstartad och mångsidig gräsröjare som klarar allt från trimning av gräskanter till att röja högt gräs. Det asym­metriska styret och den bekväma selen bidrar till enkel hantering av röjaren. ■■Utrustad

med 4-taktsmotor som körs på ren bensin. ■■Kombiskydd för både trimmerhuvud och gräsklinga medföljer. ■■Smart Start är en funktion som möjliggör enkel start tack vare upp till 40 % mindre motstånd i startsnöret. ■■Selen Balance 35 medföljer.

Kombiskyddet kan användas för både gräs­ klinga och trimmerhuvud.

TEKNISKA DATA

324RX

Cylindervolym, cm³

25

Effekt, kW / hk *

0,8 / 1,1

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) vänster / höger handtag, m / s²

2,7 / 2,2

Vikt, kg

5,5

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 24.

Smart Start innebär att dragkraften i start­ snöret är minskad med upp till 40 %, vilket gör maskinen enkel att starta.

Selen Balance 35 skonar axlar och armar i alla arbetsställningar.

19


Våra ergonomiska selar fördelar vikten och hjälper dig att röra dig på rätt sätt. En sele förbättrar dina rörelser under arbetet, hjälper dig att arbeta säkrare och ger samtidigt kroppen avlastning. Det är skälet till att vi lagt ned så mycket tid på att utveckla selar som hjälper dig att få ut mesta möjliga av din maskin. När en maskin används på rätt sätt blir den också enklare att hantera, vilket sin tur medför att resultaten blir bättre. Våra ergonomiskt utformade selar fördelar maskinvikten

Bred, ventilerad ryggplatta.

20

effektivt för bästa möjliga balans. Det gör att maskinen känns lättare, enklare att manövrera och mindre ansträngande att arbeta med.   Du hittar mer information på vår webbplats. Där finns jämförelsetabeller, videoklipp och hela vårt sortiment av selar.

Inställningar över och under bröstkorgen för att passa både män och kvinnor.

Viktfördelning över axlar och höfter.


Balance XT™.

Balance X™.

Vår mest avancerade sele med en rad unika funktioner som exempelvis inställningar för män och kvinnor och ledat axelparti. Ger en enastående viktfördelning över axlarna och över bröst och rygg. Fördelar även vikten mellan axlar och höfter.

Ger utmärkt avlastning för överkropp och armar tack vare enastående vikt­ fördelning över axlarna, över bröst och rygg samt mellan axlar och höfter.

BALANCE XT™

Balance 55 / Balance 35.

BALANCE X™

Ergonomiska selar som fördelar vikten optimalt över axlar, bröst och rygg.

BALANCE 35 / 55

Bred, ventilerad ryggplatta Justeringspunkter med snabbinställning Vadderade, ergonomiska axelremmar Stötdämpande höftputa Flexibel upphängning av höftputan

Brett och avlastande midjebälte

Snabblås på höftputan

― ―

Gräs- och skogsläge Höjdinställbar ryggplatta

Flexibelt axelparti

Inställningar för män och kvinnor

= Finns  ― = Finns ej

Flexibelt axelparti och individuell höjdinställning.

Stötdämpande höftputa med rörlig infästning.

Lättåtkomligt snabblås som kan användas vid nödfall.

21


Skärutrustningsguide. MODELL

GRÄS

122C 128C 128L 323L / 327LS / 224L / 326LS 324LDX / 327LDX 122LD 128LDX 535LS 128RJ 233RJ / 327RJX 535RJ 128R 323R / 323RII / 324RX / 233R 327RX / 327RDX / 133R / 226R 535RX / 535RXT / 336FR 235R / 135R 345FR / 545RX / 545RXT 555RXT 343F / 545FX / 545FXT 555FX / 555FXT 555FRM 143R / 153R 143RII / 241R S. Am / 236R 243RJ / 253RJ / 253RB / 243R / 253R

TRIMMER SKYDD

22

SKYDD SÅGKLINGA

KIT

KOMBISKYDD

VÄXTSKYDD

KLINGSKYDD

STÖDKOPPAR


GRÖVRE GRÄS

TILLBEHÖR

BUSKAR OCH TRÄD

SKÄRUTRUSTNING

23


Tekniska data för gräsröjare och trimmers. Cylindervolym, cm³ Cylinderlopp, mm

555RXT

545RXT

53,3

45,7

45

42

Slaglängd, mm

33,5

33

Effekt, kW / hk

2,8 / 3,8

2,1 / 2,8

Ljudtryck vid operatörens öra, min / max, dB(A) *

101

100

Garanterad ljudeffektnivå, L WA dB(A)

120

115

1,5 / 1,6

2,1 / 2,4

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) vänster / höger handtag, m / s²* * Varvtal, maximal effekt, v / min

9000

9000

Maximalt rekommenderat motorvarvtal, v / min

12000

12500

Walbro WT

Walbro

Förgasare Bränsletankens volym, liter

1,1

0,9

Bränsleförbrukning (g / kWh)

480

450

Tändsystem

Walbro MB

SEM CD

Tomgångsvarvtal, v / min

2800

2800

Avgasemissioner (CO medelvärde), g / kWh

350

380

Avgasemissioner (HC medelvärde), g / kWh

61

47

Avgasemissioner (NOx medelvärde), g / kWh

2,4

1

1:1,46

1:1,4

Utväxling Vinkelväxel OEM trimmerhuvud OEM gräsklinga OEM sele Vikt (utan skärutrustning), kg Riggrörets längd, mm Riggrörets diameter, mm

35 °

35 °

T55X M12

T45X M12

Multi 350-3

Multi 300-3

Balance XT™

Balance XT™

9,2

8,2

1483

1483

35

32

― = Finns ej.  * Ekvivalent ljudtrycknivå beräknas, i enlighet med ISO 22868, som den tidsviktade energisumman för ljudtrycknivåerna vid olika driftstillstånd. Den typiska variationen för den ekvivalenta ljudtrycksnivån är en standardavvikelse på 1 dB(A).  ** Den ekvivalenta vibrationsnivån beräknas, i enlighet med ISO 22867, som den tidsviktade energisumman för vibrationsnivåerna vid olika driftstillstånd. De värden som anges för den ekvivalenta vibrationsnivån har en typisk variation (standardavvikelse) på 1 m / s².

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

24


535RXT

327RDX

327LDX

324RX

34,6

24,5

24,5

25

38

34

34

35

30,5

27

27

26

1,6 / 2,2

0,9 / 1,2

0,9 / 1,2

0,8 / 1,1

96

95

94 

89

113

110

110

106

2,5 / 2,4

2,4 / 1,9

2,9 / 3,4

2,7 / 2,2

8400

8400

8400

7000

11500

11700

11700

11000

Zama C1Q

Zama C1Q

Zama C1Q

Walbro

0,6

0,5

0,5

0,5

480

550

550

510

Walbro CD

Walbro MB

Walbro MB

Ikeda

2900

2700

2700

3100

196

153

153

399

32

29

29

15

2

2,9

2,9

3,3

1:1,4

1:1,46

1:1,46

1:1,46

35 °

30 °

30 °

30 °

T35X M12

T35 M10

T35 M10

T35 M10

Multi 300-3

Grass 255-4

Grass 255-4

Balance X™

Balance 35

Balance 35

6,2

5,6

5,1

5,5

1483

1483

1483

1483

28

24

24

24

25


26


Häcksaxar. Allmänna egenskaper

28

Husqvarna 226HS99S / 226HS75S

30

Husqvarna 325HD75X / 325HD60X

31

Husqvarna 327HDA65X / 327HE4X / 327HE3X 31 Tekniska data

32

När vi utvecklar häcksaxar fokuserar vi, utöver prestanda, på funktion och ergonomi. Annorlunda uttryckt: klippresultatet i all ära – häcksaxarna ska vara enkla att hantera utan större påfrestningar. Du kan välja mellan enkel- och dubbelsidiga häcksaxar med olika knivslängder. Såväl traditionella saxar som stånghäcksaxar. Samtliga har kompakta, välbalanserade konstruktioner och låg vikt, vilket skapar bästa tänkbara förutsättningar för effektiv häckklippning.

27


Smarta lösningar som får dig att sänka axlarna och höja på ögonbrynen.

Imponerande höga prestanda och knivhastigheter bidrar till optimala klippresultat.

Häcksaxarna är konstruerade för effektivt och bekvämt arbete. Vridbart handtag finns på flera modeller och är exempel på en funktion som underlättar klippning av häckens topp och sidor.

Visade funktioner finns på olika modeller.

28

Slitstarka specialkomponenter och knivar av högkvalitativt stål bidrar till långlivade arbetsredskap – även under tuffa förhållanden.


Ergonomisk design. Vinklingsbara klippaggregat. Utmärkt balans.

Fjärrmanövrering gör det enkelt att vinkla klippaggregaten under arbetet.

Häcksaxarna är mycket välbalanserade tack vare att motorn agerar som motvikt till klippaggregatet. Med sin långa räckvidd skonar stånghäcksaxarna användarens rygg och axlar vid klippning av både höga och låga häckar.

Selen Balance Flex™ gör arbetet mindre tröttsamt och mer effektivt.

29


Husqvarna 226HS99S / 226HS75S.

Husqvarna 226HD75S ** / 226HD60S **.

Ensidiga, extremt välbalanserade och robusta häcksaxar med två knivlängder. Tålig konstruktion och enastående prestanda garanterar effektiv klippning under många år.

Ytterst välbalanserade, robusta och dubbelsidiga häcksaxar som är byggda för tuff användning i många år. Häcksaxarna finns i olika knivslängder.

■■Motortekniken

■■Motorteknologin

X-Torq ger högt vridmoment, upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner. ■■Robust växelhus, slitstarka växelkomponenter och först­­ klassig kniv säkerställer lång livslängd under krävande arbetsförhållanden.

X-Torq ger högt vridmoment samt upp till 20 % minskad bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner. ■■Robust växelhus, slitstarka växelkomponenter och först­­klassig kniv säkerställer lång livslängd under krävande arbetsförhållanden.

TEKNISKA DATA

226HS99S

226HS75S

TEKNISKA DATA

226HD75S

Cylindervolym, cm³

23,6

23,6

Cylindervolym, cm³

23,6

23,6

Effekt, kW / hp*

0,85 / 1,1

0,85 / 1,1

Effekt, kW / hp*

0,85 / 1,1

0,85 / 1,1

Svärdlängd, mm

1080

750

Svärdlängd, mm

750

600

2,5 / 2,1

1,8 / 1,5

5,9

5,7

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre / bakre handtag, m / s² Vikt, kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 32.

30

5,6 / 3,3

7,7 / 3,2

6

5,6

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre / bakre handtag, m / s² Vikt, kg

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 32.  ** Marknadsförs ej i Sverige.

226HD60S


Husqvarna 325HD75X / 325HD60X.

Husqvarna 327HDA65X /  327HE4X / 327HE3X.

Effektiva och lättanvända arbetsredskap med dubbelsidiga klippaggregat. Häcksaxarna genomsyras av modern teknologi och ergonomiska lösningar. Vibrationsdämpade handtag är ett exempel på det sistnämnda. Knivslängderna är på 73,5 respektive 60 cm.

327HDA65X är en lätt och unik dubbelsidig häcksax. Främst genom den ergonomiska utformningen och det vinklingsbart klippaggregat. 327HE4X och 327HE3X är lätthanterliga stånghäcksaxar med räckvidder på 4 respektive 3 m, vilket underlättar klippning av både höga och låga häckar.

■■Ergonomisk

och bekväm hantering genom effektiv vibrationsdämpning (Low Vib) och komforthandtag. ■■Det bakre handtaget kan vinklas för att underlätta klippning av sidorna och toppen på häcken. ■■Kompakt design och låg vikt innebär att häcksaxarna är lättanvända. ■■Hög knivhastighet för bästa klippresultat.

■■Klippaggregaten

är vinklingsbara, vilket underlättar arbetet (327HE4X och 327HE3X har fjärrjustering av aggregaten). ■■Lång räckvidd bidrar till ett arbete som är skonsamt för rygg och axlar. ■■Motorn agerar som motvikt till klippaggregatet, vilket gör maskinerna mycket välbalanserade. ■■Motorns placering bidrar till att leda bort avgaserna från användaren. ■■För ökad komfort och effektivare arbete finns selen Balance Flex™ som tillbehör för 327HE4X.

TEKNISKA DATA

325HD75X

325HD60X

TEKNISKA DATA

327HDA65X

327HE4X

Cylindervolym, cm³

24,5

24,5

Cylindervolym, cm³

24,5

24,5

24,5

Effekt, kW / hp*

0,7 / 1,0

0,7 / 1,0

Effekt, kW / hp*

0,9 / 1,2

0,9 / 1,2

0,9 / 1,2

Svärdlängd, mm

735

600

Svärdlängd, mm

650

550

550

4,2 / 4,2

5,4 / 4,4

4,5 / 5,0

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre / bakre handtag, m / s² Vikt, kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 32.

2,8 / 2,8

2,4 / 3,8

5,9

5,6

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre / bakre handtag, m / s²

327HE3X

Vikt, kg

6,2

6,6

6,5

Längd, cm

157

234

174

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 32.

31


Tekniska data för häcksaxar. 226HS99S

226HS75S

325HD75X

23,6

23,6

24,5

Cylinderlopp, mm

32

32

34

Slaglängd, mm

27

27

27

Effekt, kW / hk

0,85 / 1,1

0,85 / 1,1

0,7 / 1,0 99 / 99

Cylindervolym, cm³

Ljudtryck vid operatörens öra, min / max, dB(A) *

91

92

Garanterad ljudeffektnivå, L WA dB(A)

104

104

109

5,6 / 3,3

7,7 / 3,2

2,8 / 2,8

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre / bakre handtag, m / s² ** Varvtal, maximal effekt, v / min

8000

8000

9000

Maximalt rekommenderat motorvarvtal, v / min

10500

10500

11600

Förgasare

Zama C1Q

Walbro

Walbro

Bränsletankens volym, liter

0,5

0,5

0,5

Bränsleförbrukning (g / kWh)

412

412

600

Avgasemissioner (CO medelvärde), g / kWh

118

118

304

Avgasemissioner (HC medelvärde), g / kWh

47,2

47,2

121

Avgasemissioner (NOx medelvärde), g / kWh Utväxling

1,7

1,7

1,2

5,11:1

5,11:1

4,9:1

Svärdlängd, cm

108

75

73,5

Tandspalt, mm

27,5

27,5

26

22

22

22

4100

4100

4695

Vikt, kg

6

5,6

5,9

Längd, cm

Rekommenderad max kvistdiameter, mm Skärhastighet, klipp / min

― = Finns ej  * Ekvivalent ljudtrycknivå beräknas, i enlighet med ISO 22868, som den tidsviktade energisumman för ljudtrycknivåerna vid olika driftstillstånd. Den typiska variationen för den ekvivalenta ljudtrycksnivån är en standardavvikelse på 1 dB(A).  ** Den ekvivalenta vibrationsnivån beräknas, i enlighet med ISO 22867, som den tidsviktade energisumman för vibrationsnivåerna vid olika driftstillstånd. De värden som anges för den ekvivalenta vibrationsnivån har en typisk variation (standardavvikelse) på 1 m / s².

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

32


325HD60X

327HDA65X

327HE4X

327HE3X

24,5

24,5

24,5

24,5

34

34

34

34

27

27

27

27

0,7 / 1,0

0,9 / 1,2

0,9 / 1,2

0,9 / 1,2

100 / 100

94 / 94

91 / 91

93 / 93

109

106

106

107

2,4 / 3,8

4,2 / 4,2

5,4 / 4,4

4,5 / 5,0

9000

9000

9000

9000

11600

10000

10000

10000

Zama C1Q

Zama C1Q

Zama C1Q

Zama C1Q

0,5

0,5

0,5

0,5

600

600

600

550

304

304

127

127

121

121

44

44

1,2

1,2

2

2

4,9:1

4,78:1

4,78:1

4,78:1

60

65

55

55

26

29

29

29

22

20

20

20

4695

4184

4184

4184

5,6

6,2

6,6

6,5

157

234

174

33


34


Blåsare. Allmänna egenskaper

36

Husqvarna 380BTS

38

Husqvarna 356BTX

39

Husqvarna 130BT

40

Tekniska data

41

På de följande uppslagen kan du läsa om våra blåsare. Högeffektiva arbetsredskap som i vissa avseenden saknar motstycken på marknaden. Till exempel 356BTX, världens tystaste blåsare, som du ser här på bilden. Sortimentet består av både ryggburna och handhållna blåsare med olika egenskaper beroende på användningsområde. Oavsett val av blåsare får du alltid ett lätt­använt, ergonomiskt arbetsredskap med hög kapacitet.

35


Många blåsare har våra kraftfullaste motorer. Det är något som gynnar både dig och miljön. Kraftiga luftflöden. Höga lufthastigheter. Avlastande, bekväma selar. X-Torq – mer kraft för mindre bränsle.

Ergonomiska selar med breda, vadderade axelremmar och avlastande midje­bälten ger bästa tänkbara komfort även under långa arbetspass.

Långlivade komponenter och specialutvecklade luftfilter skapar optimala förutsättningar för problemfri användning och ökad driftstid.

Visade funktioner finns på olika modeller.

36


Merparten av blåsarna har vår avancerade motor­ teknologi X-Torq, vilket innebär höga prestanda kombinerat med upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner.

En unik fläktdesign bidrar till hög lufthastighet och kraftiga luftflöden.

Det sidmonterade handtaget motverkar reaktionskrafterna i röret och ger maximal kontroll och bästa ergonomi.

37


Husqvarna 380BTS. Högpresterande, ryggburen blåsare som skapar kraftfulla luftflöden med hög blåshastighet. Dess robusta konstruk­ tion gör den till ett pålitligt arbetsredskap under många år. Den är ergonomisk utformad med komforthandtag och bekväm sele. ■■Motorteknologin

X-Torq ger högre prestanda, lägre bränsleförbrukning och mindre avgasemissioner. ■■Unik fläktdesign ger hög blåskapacitet. ■■Långlivade komponenter och specialutvecklade filter bidrar till problemfri användning och ökad driftstid. ■■Ergonomisk sele med vadderade axelremmar och avlastande midjebälte. ■■Komforthandtag som enkelt kan vinklas vid behov.

X-Torq ger högre vridmoment, upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner.

38

TEKNISKA DATA

380BTS

Cylindervolym, cm³

71,9 3,3 / 4,4

Effekt, kW / hk * Ljudtryck vid operatörens öra, dB(A) Ljudnivå 15 m ANSI B 175.2

100 77

Max. luftflöde, m / s

89,86

Max. luftflöde, fläkthus, m³ / min

25,9

Max. luftflöde, munstycke, m³ / min

19,4

Vikt, kg

13,2

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 41.

Ett tvåstegs luftfiltersystem garanterar lång drifttid även i dammiga förhållanden.

Handtagen kan vinklas och har gummiinlägg för ett stabilt och bekvämt grepp.


Husqvarna 356BTX. Världens tystaste, bensindrivna blåsare till följd av att motorn är fullt inkapslad och effektivt isolerad. En högpresterande blåsare med kraftigt luftflöde och hög lufthastighet – perfekt för användning i publika miljöer där man har krav på sig att störa omgivningen så lite som möjligt. ■■Inkapslad

design gör blåsaren tyst och stryktålig. ■■Unik fläktdesign skapar hög blåskapacitet. ■■Air Injection™ bidrar till effektiv luftrening och problemfri drift. ■■Aktiv vibrationsdämpning (Low Vib) och komfort­ handtag som kan vinklas. ■■Motorkåpa med snabblås underlättar åtkomligheten vid underhåll. ■■Ergonomisk sele för bästa avlastning och komfort.

Avgasemissionerna ligger under dagens och framtida planerade nivåer.

TEKNISKA DATA

356BTX

Cylindervolym, cm³

51,7 2,4 / 3,2

Effekt, kW / hk * Ljudtryck vid operatörens öra, dB(A) Ljudnivå 15 m ANSI B 175.2

88 64

Max. luftflöde, m / s

79,13

Max. luftflöde, fläkthus, m³ / min

21,7

Max. luftflöde, munstycke, m³ / min Vikt, kg

13,4 2,4 / 3,2

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 41.

Bekväm, ventilerad och avlastande sele med midjebälte och breda axelremmar.

Effektiv ljuddämpning med behagligare tonläge. Motorn, fläkthuset och isoleringen sänker ljudnivån dramatiskt.

39


Husqvarna 130BT. Liten, kompakt och effektiv blåsare med hög blåskapacitet. Blåsaren har samma robusta konstruktion och ergonomiska utformning som de större modellerna. ■■Motorteknologin

X-Torq ger högre prestanda trots lägre bränsleförbrukning och mindre avgasemissioner. ■■Unik fläktdesign ger hög blåskapacitet. ■■Ergonomisk sele med breda, vadderade axelremmar. ■■Komforthandtag som enkelt kan vinklas vid behov.  

X-Torq ger högre vridmoment, upp till 20 % mindre bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner.

40

TEKNISKA DATA

130BT

Cylindervolym, cm³

29,5 0,96 / 1,3

Effekt, kW / hk * Ljudtryck vid operatörens öra, dB(A) Ljudnivå 15 m ANSI B 175.2

94 69

Max. luftflöde, m / s

64,8

Max. luftflöde, fläkthus, m³ / min

12,2

Max. luftflöde, munstycke, m³ / min

10,2

Vikt, kg

6,7

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 41.

Ergonomisk sele som effektivt avlastar axlarna.

Det bekväma handtaget kan enkelt vinklas.


Tekniska data för blåsare. 380BTS

356BTX

130BT

71,9

51,7

29,5

50

44

38

Slaglängd, mm

36,6

34

26

Effekt, kW / hk

3,3 / 4,4

2,4 / 3,2

0,96 / 1,3

Ljudtryck vid operatörens öra, dB(A)*

100 

88

94

Ljudnivå 15 m ANSI B 175.2

77

64

69

Garanterad ljudeffektnivå, L WA dB(A)

110

100

102

Cylindervolym, cm³ Cylinderlopp, mm

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) höger handtag, m / s²* * Varvtal, maximal effekt, v / min Förgasare

3,4

3,9

2,5

8000

6000

8000 Roterande ventil

Membran

Zama EL27

Bränsletankens volym, liter

2,13

1,5

0,9

Bränsleförbrukning, g / kWh

403

400

392

Tomgångsvarvtal, v / min

2000

2300

3000

Luftflöde i hus, m³ / min

25,9

21,7

12,2

Luftflöde i rör, m³ / min

19,4

13,4

10,2

Luftflöde, m / s

89,86

79,13

64,82

Avgasemissioner (CO medelvärde), g / kWh

536

144

536

Avgasemissioner (HC+NOx medelvärde), g / kWh

72

49

56

Integrerad

Integrerad

Integrerad

OEM munstyckstyp

Runt

Runt + Platt

Runt

Vikt, kg

13,2

10,4

6,7

OEM sele

* Ekvivalent ljudtrycknivå beräknas, i enlighet med ISO 22868, som den tidsviktade energisumman för ljudtrycknivåerna vid olika driftstillstånd. Den typiska variationen för den ekvivalenta ljudtrycksnivån är en standardavvikelse på 1 dB(A).  ** Den ekvivalenta vibrationsnivån beräknas, i enlighet med ISO 22867, som den tidsviktade energisumman för vibrationsnivåerna vid olika driftstillstånd. De värden som anges för den ekvivalenta vibrationsnivån har en typisk variation (standardavvikelse) på 1 m / s².

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

41


42


Motorsågar och kapmaskiner. Allmänna egenskaper – motorsågar

44

Husqvarna T540 XP ®

46

Husqvarna T435

46

Husqvarna 327P5X

47

Husqvarna 327PT5S

47

Husqvarna 339 XP 

48

Husqvarna 346 XP ® / 353

48

Husqvarna 357 XP ® / 359

49

Husqvarna 576 XP   / 570

49

Rekommendationsguide

50

Tekniska data

51

Allmänna egenskaper – kapmaskiner

52

Husqvarna K 1260

54

Husqvarna K 970

54

Husqvarna K 760

55

Husqvarna K 3000 Wet

55

Husqvarna MT 85 / MT 65 / MT 15 +

56

Husqvarna AS 12 / AS 35 + /  AS 45 + / AS 65 + / AS 85 +

56

Tillbehör för handhållna kapmaskiner

57

Tekniska data

59

®

®

Våra motorsågar för är robusta, stryktåliga och pålitliga arbetsredskap med höga prestanda. Samtidigt är de kompakta, imponerande lätta samt har en rad smarta funktioner som under­lättar och effektiviserar arbetet. Allt ovanstående kännetecknar också vårt utbud av kapmaskiner. Hela sortimentet består av smidiga produkter som hjälper dig att snabbt får jobbet gjort. Med enastående precision.

43


Kompakta konstruktioner och låg vikt för effektiv sågning på hög nivå.

Snabb acceleration. Många säkerhetsdetaljer.

Alla sågar har modern motorteknologi, vilket innebär höga prestanda och låg bränsleförbrukning.

Smarta funktioner. Bra manövrerbarhet. Ergonomiskt och bekvämt.

Den ergonomiska selen Balance Flex™ ger maximal avlastning vid arbete med stångsågar.

Kompakt design och låg vikt gör sågarna lättmanövrerade.

Visade funktioner finns på olika modeller.

44


Stångsågarnas kompakta skärhuvuden skapar bra förutsättningar för sågning i tät växtlighet.

Bältes- och repöglor gör arbetet enklare och mer effektivt.

Sidomonterad kedjespänning som inte kräver några verktyg.

Ergonomiska handtag med effektiv vibrationsdämpning (Low Vib) gör sågarna bekväma att använda.

45


Husqvarna T540 XP ®.

Husqvarna T435.

En fulländad arboristsåg som baseras på ett helt nytt koncept. Den här sågen har allt som en arborist vill ha: robust konstruktion, bra balans, kraftfull motor och låg vikt. Dessutom har T540 XP ® en rad unika lösningar som hjälper dig att arbeta mer effektivt och bekvämt.

Vår nya arboristsåg med topphandtag för smidigt och effektivt arbete. T435 är en lättstartad såg med kompakt design och låg vikt. Den ger dig full kraft och snabb acceleration i alla lägen. Motorsågen genomsyras av alla våra senaste ergo­nomiska lösningar.

■■Välbalanserad

■■X-Torq

och kompakt konstruktion, låg vikt och hög tyngdpunkt gör sågen synnerligen lättmanövrerad. ■■Den unika motortekniken X-Torq levererar högt vrid­­ moment, upp till 20 % lägre bränsleförbrukning och upp till 75 % mindre avgasemissioner. ■■Motorn justeras automatiskt för optimal drift, oavsett faktorer som temperatur, luftfuktighet och bränsletyp (AutoTune™). ■■Air Injection™-systemet håller insugsluften ren för längre serviceintervaller, jämnare gång och mindre slitage. ■■Handtagens effektiva vibrationsdämpning (LowVib) gör arbetet bekvämare – även under långa arbetspass. ■■Handtagsgrepp i tre olika storlekar medföljer för att passa många olika användare. ■■Främre handtaget är vinklat för bättre grepp och naturlig arbetsställning. ■■En extra ögla innebär att sågen kan fästas i en sele, vilket underlättar vid klättring och arbete uppe i ett träd.

ger högt vridmoment samt upp till 20 % minskad bränsleförbrukning och upp till 75 % lägre avgasemissioner. ■■Den låga vikten gör att det är lätta att lyfta och manövrera sågen. ■■Sidomonterad kedjespänning för snabb och enkel justering av kedjan. ■■Högerhandsskyddet är perforerat för att ge bättre överblick av svärdspetsen. ■■Smart Start är en funktion som bidrar till snabba starter med upp till 40% reducerat motstånd i startsnöret. ■■Locket till luftfiltret tas bort utan verktyg, vilket gör underhållet enkelt. ■■Vid stopp ställer sig reglaget automatiskt i ON-läge för snabb nystart.

TEKNISKA DATA

T540 XP ®

TEKNISKA DATA

Cylindervolym, cm³

(37,7)

Cylindervolym, cm³

Effekt, kW / hk * Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum Vikt (utan skärutrustning), kg

(1,8 / 2,4) (30 – 40 / 12 – 16) (3,6)

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51. ( Värdena har tagits fram av vår F &U-avdelning.)

46

Effekt, kW / hk * Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum Vikt (utan skärutrustning), kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51.

T435

35,2 1,5 / 2,0 30 – 35 / 12–14 3,4


Husqvarna 327P5X.

Husqvarna 327PT5S.

Robust, smidig och effektiv stångsåg som ger en räckvidd på 5 meter. Sågen bjuder på hög acceleration och skärhuvudets kompakta utformning gör det möjligt att komma åt att såga även i tät växtlighet. Den är lätt och motorn är placerad baktill för att skapa bra balans samt leda bort avgaserna från användaren.

Lätt, välbalanserad och effektiv teleskopisk stångsåg som ger en räckvidd på 5 meter. Sågen bjuder på hög acceleration och skärhuvudets kompakta utformning gör det möjligt att komma åt att såga även i tät växtlighet. Motorn är placerad baktill för att skapa bra balans samt leda bort avgaserna från användaren.

■■Smart

■■Inställbar

Start är en funktion som bidrar till snabba starter med upp till 40 % reducerat motstånd i startsnöret. ■■Ergonomiskt handtag gör sågen bekväm att använda. ■■Sidomonterad kedjespänning för smidig justering av kedjan utan verktyg. ■■Det bakre stötskyddet skyddar tanken och start­ handtaget. ■■Den unika, ergonomiska selen Balance Flex™ bidrar till bekvämt arbete. ■■Det delbara riggröret underlättar vid förvaring och transport.

arbetshöjd tack vare riggrör med tele­s­kop­funktion. ■■Sågen har marknadens längsta räckvidd. ■■Den unika, ergonomiska selen Balance Flex™ bidrar till bekvämt arbete. ■■Komponenter i proffskvalitet för lång livslängd under krävande förhållanden.

TEKNISKA DATA

327P5X

TEKNISKA DATA

Cylindervolym, cm³

24,5

Cylindervolym, cm³

Effekt, kW / hk *

0,9 / 1,2

Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum

30 / 12

Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum

Totallängd, mm

3500

Totallängd, mm

Vikt utan skärutrustning, kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51.

6,4

Effekt, kW / hk *

Vikt utan skärutrustning, kg

327PT5S

24,5 0,9 / 1,2 25,5 – 30,5 / 10 – 12 3970 7,1

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51.

47


Husqvarna 339 XP ®.

Husqvarna 346 XP ® / 353.

Lätt, behändig och effektiv såg som är enkel att manövrera. Idealisk för arbete på mindre ytor.

Sågar med hög effekt, låg vikt, smidig sågkropp och hög tyngdpunkt som gör dem både kraftfulla och lätta att använda. Det breda effektintervallet gör dem exceptionellt mångsidiga. Sågarna går att få med Husqvarnas trippelaktiverade kedjebroms och funktioner som Smart Start för enkel start.

■■Den

smala sågkroppen, höga tyngdpunkten och flata undersidan gör sågen lätt att arbeta med. ■■Kraftigt bakre handtag med skuminlägg för god kontroll och bekvämt grepp. ■■Air Injection™: luftreningssystem som med hjälp av centrifugalkraft minskar slitage och ökar intervallen mellan filterrengöringar. ■■Effektivt avvibreringssystem (Low Vib) för bekvämt arbete. ■■Smidd, tredelad vevstake för maximal hållbarhet i de allra tuffaste tillämpningar. ■■Lättåtkomlig bränslepump som gör sågen lätt att starta. ■■Sidomonterad kedjespännare för snabb och enkel kedjeinställning.

■■Smart

Start gör att maskinen startar snabbt. Motståndet i startlinan har reducerats med uppemot 40%. ■■Air Injection™: luftreningssystem som med hjälp av centrifugalkraft minskar slitage och förlänger intervallen mellan filterrengöringar. ■■Rejält vevhus av magnesium och smidd, tredelad vevstake för maximal hållbarhet. ■■Effektivt avvibreringssystem (Low Vib) för bekvämt arbete. ■■TrioBrake™ gör det möjligt att aktivera kedjebromsen antingen automatiskt med hjälp av den tröghetsutlösta mekanismen eller mekaniskt med höger eller vänster hand. ■■346 XP® kan uppgraderas till 346 XP®G om man väljer till effektiva värmespiraler i främre och bakre handtagen, vilket gör sågen bekvämare att använda när det är kallt och fuktigt.

TEKNISKA DATA

339 XP ®

TEKNISKA DATA

346 XP ®

353

Cylindervolym, cm³

39,0

Cylindervolym, cm³

50,1

51,7

Effekt, kW / hk * Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum Vikt (utan skärutrustning), kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51.

48

1,8 / 2,4 33 – 45 / 13 – 18 4,0

Effekt, kW / hk *

2,7 / 3,7

2,4 / 3,3

Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum

33 – 50 / 13 – 20

33 – 50 / 13 – 20

Vikt (utan skärutrustning), kg

5,0

5,0

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51.


Husqvarna 357 XP® / 359.

Husqvarna 576 XP® / 570.

Sågar som kombinerar hög effekt och snabb acceleration med överlägsen ergonomi (t.ex. låga vibrationsnivåer) och slimmad motorkropp. Dessa lätta, pålitliga och effektiva sågar kan användas för en rad uppgifter.

Avancerade, högpresterande och effektiva sågar för krävande användning. Högt vridmoment över ett mycket brett varvtals­ register, produktivitetshöjande funktioner som Smart Start och Air Injection™ samt lägre bränslekostnader gör sågarna till ett utmärkt val.

■■Effektivt avvibreringssystem (Low Vib) för bekvämt arbete. ■■Smart

Start gör att maskinen startar snabbt. Motståndet i startlinan har reducerats med uppemot 40%. ■■Air Injection™: luftreningssystem som med hjälp av centrifugalkraft minskar slitage och förlänger intervallen mellan filterrengöringar. ■■Vinklat främre handtag för bättre grepp och naturlig arbetsställning. ■■Rejält vevhus av magnesium och smidd, tredelad vevstake för maximal hållbarhet. ■■Justerbar oljepump som gör det lättare att justera kedje­ smörjningen för individuella behov. ■■357 XP® kan uppgraderas till 357 XP®G om man väljer till effektiva värmespiraler i främre och bakre handtagen, vilket gör sågen bekvämare att använda när det är kallt och fuktigt.

■■X-Torq

erbjuder högt vridmoment och minskar bränsleförbrukningen med uppemot 20 % och avgasemissionerna med cirka 75 %. ■■Smart Start gör att maskinen startar snabbt. Motståndet i startlinan har reducerats med uppemot 40%. ■■Air Injection™: luftreningssystem som med hjälp av centrifugalkraft minskar slitage och förlänger intervallen mellan filterrengöringar. ■■Motorn justeras automatiskt för optimal drift, oavsett faktorer som temperatur, luftfuktighet och bränsletyp (AutoTune™). ■■576 XP® kan uppgraderas till 576 XP®G om man väljer till effektiva värmespiraler i främre och bakre handtagen, vilket gör sågen bekvämare att använda när det är kallt och fuktigt.

TEKNISKA DATA

357 XP ®

359

TEKNISKA DATA

576 XP ®

570

Cylindervolym, cm³

56,5

59,0

Cylindervolym, cm³

73,5

67,9

3,2 / 4,4

2,9 / 3,9

Effekt, kW / hk * Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum

33 – 50 / 13 – 20

Vikt (utan skärutrustning), kg

5,5

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51.

4,2 / 5,7

3,6 / 4,9

33 – 50 / 13 – 20

Rekommenderad svärdlängd min – max, cm / tum

38 – 71 / 15 – 28

38 – 71 / 15 – 28

5,5

Vikt (utan skärutrustning), kg

6,6

6,8

Effekt, kW / hk *

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 51.

49


Rekommendationsguide.

3120 XP®

390 XP® * / 395 XP®

385 XP®

570 / 576 XP®

365 / 372 XP®

460 Rancher / 357 XP® / 359

55 / 455 Rancher / 455 e-series Rancher

353 / 346 XP®

450 e-series / 445 / 445 e-series

435 e-series / 435 / 440 e-series

339 XP®

Stor svärds­ infästning

236 e-series

240 e-series

338 XP® T /  T540 XP®

317 Electric / 321 Electric

T435 / 334T

327P4 / 327P5X / 327PT5S

T425

Liten svärdsinfästning

Svärdlängd, tum /cm

Kedjedel­n ing, tum

Tjocklek tum /cm

Artikel­ nummer

10 / 25

3 / 8

.050 / 1,3

12 / 30

3 / 8

,043 / 1,1

12 / 30

3 / 8

14 / 36

Drivlänkar

Typ

Artikel­ nummer

505 89 16-40 40

H36 LowVib

501 84 21-40

501 95 95-45 45

90SG

501 84 23-45

.050 / 1,3

501 95 92-45 45

H36 LowVib

501 84 21-45

3 / 8

.050 / 1,3

501 95 92-52 52

H36 LowVib

501 84 21-52

16 / 40

3 / 8

.050 / 1,3

501 95 92-56 56

H36 LowVib

501 84 21-56

13 / 33

.325

.050 / 1,3

508 92 61-56 56

H30 LowVib

501 84 06-56

15 / 38

.325

.050 / 1,3

508 92 61-64 64

H30 LowVib

501 84 06-64

16 / 40

.325

.050 / 1,3

508 92 61-66 66

H30 LowVib

501 84 06-66

18 / 45

.325

.050 / 1,3

508 92 61-72 72

H30 LowVib

501 84 06-72

20 / 50

.325

.050 / 1,3

508 92 61-80 80

H30 LowVib

501 84 06-80

13 / 33

.325

.058 / 1,5

508 91 21-56 56

H25 LowVib

501 84 04-56

15 / 38

.325

.058 / 1,5

508 91 21-64 64

H25 LowVib

501 84 04-64

16 / 40

.325

.058 / 1,5

508 91 21-66 66

H25 LowVib

501 84 04-66

18 / 45

.325

.058 / 1,5

508 91 21-72 72

H25 LowVib

501 84 04-72

20 / 50

.325

.058 / 1,5

508 91 21-80 80

H25 LowVib

501 84 04-80

15 / 38

3 / 8

.058 / 1,5

508 91 41-56 56

H42 LowVib

501 84 14-56

16 / 40

3 / 8

.058 / 1,5

508 91 41-60 60

H42 LowVib

501 84 14-60

18 / 45

3 / 8

.058 / 1,5

508 91 41-68 68

H42 LowVib

501 84 14-68

20 / 50

3 / 8

.058 / 1,5

510 15 35-72 72

H42 LowVib

501 84 14-72

15 / 38

3 / 8

.058 / 1,5

508 91 31-56 56

H42 LowVib

501 84 14-56

16 / 40

3 / 8

.058 / 1,5

508 91 31-60 60

H42 LowVib

501 84 14-60

18 / 45

3 / 8

.058 / 1,5

508 91 31-68 68

H42 LowVib

501 84 14-68

20 / 50

3 / 8

.058 / 1,5

544 28 55-72 72

H42 LowVib

501 84 14-72

12 / 30

3 / 8

.050 / 1,3

576 83 07-45 93

H37 LowVib

576 93 65-45

14 / 36

3 / 8

.050 / 1,3

576 83 07-52 93

H37 LowVib

576 93 65-52

16 / 36

3 / 8

.050 / 1,3

576 93 65-56 93

H37 LowVib

576 93 65-56

20 / 50

3 / 8

.058 / 1,5

544 90 25-72 72

H42 LowVib

501 84 14-72

28 / 72

3 / 8

.058 / 1,5

544 90 25-92 92

H42 LowVib

501 84 14-92

18 / 45

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 77-68 68

H42 LowVib

501 84 14-68

20 / 50

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 77-72 72

H42 LowVib

501 84 14-72

18 / 45

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 69-68 68

H42 LowVib

501 84 14-68

20 / 50

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 69-72 72

H42 LowVib

501 84 14-72

24 / 60

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 69-84 84

H42 LowVib

501 84 14-84

28 / 72

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 69-92 92

H42 LowVib

501 84 14-92

10 / 25

1 / 4

.050 / 1,3

505 89 15-60 60

H00

501 84 40-60

18 / 45

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 80-68 68

H42 LowVib

501 84 14-68

20 / 50

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 80-72 72

H42 LowVib

501 84 14-72

24 / 60

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 80-84 84

H42 LowVib

501 84 14-84

28 / 72

3 / 8

.058 / 1,5

501 95 80-92 92

H42 LowVib

501 84 14-92

24 / 60

.404

.063 / 1,6

507 47 60-46 76

H64

501 84 31-76

28 / 72

.404

.063 / 1,6

501 58 96-01 84

H64

501 84 31-84

30 / 75

.404

.063 / 1,6

501 95 81-92 92

H64

501 84 31-92

36 / 90

.404

.063 / 1,6

501 95 81-04 104

H64

501 84 31-04

42 / 105

.404

.063 / 1,6

501 92 18-24 124

H64

501 84 31-24

LAMINERAT SVÄRD MED NOSHJUL

LAMINERAT SVÄRD MED NOSHJUL, TECHLITE™

LAMINERAT SVÄRD MED UTBYTBAR NOS, TECHLITE™

SOLITT SVÄRD MED UTBYTBAR NOS

SOLITT SVÄRD

* Solitt svärd med 0.404 kedjedelning på 390 XP ® är tillval på vissa marknader.

50


Tekniska data för motorsågar. T540 XP ®

T435

327P5X

(37,7)

35,2

24,5

24,5

(1,8 / 2,4)

1,5 / 2,0

0,9 / 1,2

0,9 / 1,2

Bränsletankens volym, liter

(0,35)

0,26

0,5

0,5

Oljetankens volym, liter

(0,2)

0,17

0,22

0,22

(Automatisk)

Automatisk

Automatisk

Justerbart flöde

(3 / 8)

3 / 8

3 / 8

3 / 8

(30 – 40 / 12 – 16)

30 – 35 / 12–14

30 / 12

25,5 – 30,5 / 10 – 12

Cylindervolym, cm³ Effekt, kW / hk

Typ av oljepump Kedjedelning, tum Rekommenderad svärdlängd, min – max, cm / tum

327PT5S

Ljudtryck vid operatörens öra, dB(A)*

(103)

103

86

86

Garanterad ljudeffektnivå, L WA dB(A)

(113)

114

105

105

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre handtag, m / s² * *

(2,9)

4,1

3,4

2,7

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) bakre handtag, m / s² * *

(3,1)

3,9

1,9

6,4

Vikt (utan skärutrustning), kg

(3,6)

3,4

6,4

7,1

339 XP ®

346 XP ® 

353

357 XP ®

( Värdena har tagits fram av vår F & U-avdelning.)

Cylindervolym, cm³ Effekt, kW / hk

39,0

50,1

51,7

56,5

1,8 / 2,4

2,7 / 3,7

2,4 / 3,3

3,2 / 4,4 0,68

Bränsletankens volym, liter

0,36

0,5

0,5

Oljetankens volym, liter

0,16

0,28

0,28

0,38

Justerbart flöde

Justerbart flöde

Justerbart flöde

Justerbart flöde

Typ av oljepump Kedjedelning, tum Rekommenderad svärdlängd, min – max, cm / tum

.325

.325

.325

.325 / 3 / 8

33 – 45 / 13 – 18

33 – 50 / 13 – 20

33 – 50 / 13 – 20

33 – 50 / 13 – 20

Ljudtryck vid operatörens öra, dB(A)*

99

106

102

101

Garanterad ljudeffektnivå, L WA dB(A)

112

113

115

114

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre handtag, m / s² * *

4,3

2,4

3,1

3,9

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) bakre handtag, m / s² * *

5,1

3,6

3,2

4,2

Vikt (utan skärutrustning), kg

4,0

5,0

5,0

5,5

359

576 XP ®

570

Cylindervolym, cm³ Effekt, kW / hk

59,0

73,5

67,9

2,9 / 3,9

4,2 / 5,7

3,6 / 4,9

Bränsletankens volym, liter

0,68

0,7

0,7

Oljetankens volym, liter

0,38

0,37

0,37

Justerbart flöde

Justerbart flöde

Justerbart flöde

.325

3 / 8

3 / 8

33 – 50 / 13 – 20

38 – 71 / 15 – 28

38 – 71 / 15 – 28

Typ av oljepump Kedjedelning, tum Rekommenderad svärdlängd, min – max, cm / tum Ljudtryck vid operatörens öra, dB(A)*

101

107

107

Garanterad ljudeffektnivå, L WA dB(A)

114

115

115

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) främre handtag, m / s² * *

3,9

3,2

3,2

Ekvivalent vibrationsnivå (a hv , eq ) bakre handtag, m / s² * *

4,2

3,4

3,4

Vikt (utan skärutrustning), kg

5,5

6,6

6,6

* Ekvivalent ljudtrycknivå beräknas, i enlighet med ISO 22868, som den tidsviktade energisumman för ljudtrycknivåerna vid olika driftstillstånd. Den typiska variationen för den ekvivalenta ljudtrycksnivån är en standardavvikelse på 1 dB(A).  ** Den ekvivalenta vibrationsnivån beräknas, i enlighet med ISO 22867, som den tidsviktade energisumman för vibrationsnivåerna vid olika driftstillstånd. De värden som anges för den ekvivalenta vibrationsnivån har en typisk variation (standardavvikelse) på 1 m / s².

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

51


Teknik och funktioner som gör att tung kapning blir lätt.

Vårt nyutvecklade dammhanteringssystem DEX är standard på alla bensindrivna kapar. I systemet ingår en snålspolande våtkapssats som halverar vattenmängden. Resultatet är renare kapning med mindre vatten och slam. I DEX ingår också den mobila, batteridrivna vatten­ tanken WT 15 som gör att du slipper pumpa manuellt.

Alla bensindrivna modeller är utrustade med Poly-V drivrem för bättre kraftöverföring, ökad livslängd och längre serviceintervaller.

Visade funktioner finns på olika modeller.

52

Modellerna K 760 och K 970 har vår unika motorteknologi X-Torq som ger mer kraft, upp till 75 % lägre avgasemissioner och 20 % mindre bränsleförbrukning.


Höga prestanda – låg bränsleförbrukning. Låga vibrationer för bekvämt arbete. Robusta, långlivade konstruktioner.

Nya Active Air Filtration™ är ett av de effektivaste luftrenings­ systemen på marknaden. Systemet möjliggör upp till ett år långa serviceintervaller utan behov av filterunderhåll.

I DEX ingår också den mobila, batteridrivna vattentanken WT 15 som gör att du slipper pumpa manuellt.

Dura Starter™ är en patenterad, dammavtätad startapparat med inkapsling av returfjädern och linskivans lagring. Startapparaten blir därmed praktiskt taget underhållsfri och våra kapmaskiner ännu mer driftsäkra.

53


Husqvarna K 1260.

Husqvarna K 970.

En av de mest kraftfulla, handhållna kapmaskinerna på mark­naden. Trots den stora och starka motorn är det ett imponerade lätt och smidigt arbetsredskap. Husqvarna K 1260 har ett brett användningsområde. Den klarar effektiv kapning med klingor upp till 400 mm och kapdjup ned till 145 mm.

En pålitlig och ergonomisk kapmaskin med enastående högt effekt-/viktförhållande. Med många unika egenskaper som gör att den är i en klass för sig när handlar om effektivitet, manövrerbarhet och emissionsnivåer.

■■Nya

Active Air Filtration™ är ett av de effektivaste luft­reningssystemen på marknaden. Vid torrkapning möjlig­gör systemet upp till ett år långa service­ intervaller utan behov av filterunderhåll. ■■Inbyggd automatisk filterkompensering (SmartCarb™) bidrar till kontinuerligt hög effekt och låg bränsle­ förbrukning. ■■Poly-V drivremmen ger bättre kraftöverföring, längre intervaller mellan remsträckningarna och betydligt bättre livslängd. ■■Lättjusterat sprängskydd underlättar arbetet. ■■Effektiv vibrationsdämpning gör maskinen bekväm att hålla i även under lång arbetspass. ■■Vårt nyutvecklade dammhanteringssystem DEX ger renare kapning med mindre vatten och slam.

TEKNISKA DATA

Motor

K 1260

Luftkyld 2-taktsmotor

■■Nya

Active Air Filtration™ är ett av de effektivaste luft­reningssystemen på marknaden. Vid torrkapning möjlig­­gör systemet upp till ett år långa service­ intervaller utan behov av filterunderhåll. ■■Den unika motorteknologin X-Torq ger högt vrid­ moment samt upp till 75 % lägre avgasemissioner och 20 % mindre bränsleförbrukning. ■■Poly-V drivremmen ger bättre kraftöverföring, längre intervaller mellan remsträckningarna och betydligt bättre livslängd. ■■Air Purge och dekompressionsventil gör maskinen ännu lättare att starta. ■■Dammavtätad startapparat (DuraStarter™) minskar risken för stillestånd och ger ökad pålitlighet och livslängd. ■■Inbyggd automatisk filterkompensering (SmartCarb™) bidrar till kontinuerligt hög effekt och låg bränsle­ förbrukning. ■■Effektiv vibrationsdämpning gör maskinen bekväm att hålla i även under långa arbetspass. ■■Vårt nyutvecklade dammhanteringssystem DEX ger renare kapning med mindre vatten och slam.

TEKNISKA DATA

Motor

K 970

Luftkyld 2-taktsmotor

Cylindervolym, cm³

119

Cylindervolym, cm³

94

Effekt, kW *

5,8

Effekt, kW *

4,8

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 59.

54

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 59.


Husqvarna K 760.

Husqvarna K 3000 Wet.

En modell som tillhör vår nya generation av kapmaskiner som har avancerad, exklusiv teknologi. Som användare får du både höga prestanda och imponerande bränsle­ ekonomi. Tack vare effektiv ljud- och vibrationsdämpning är Husqvarna K 760 en mycket bekväm kapmaskin.

En kraftfull och mångsidig elkap som är enkel att hantera tack vare sina många, smarta funktioner och låga vikt. Perfekt för arbeten både utomhus och inomhus.

■■Nya

Active Air Filtration™ är ett av de effektivaste luft­­reningssystemen på marknaden. Vid torrkapning möjliggör systemet upp till ett år långa service­ intervaller utan behov av filterunderhåll. ■■Den unika motorteknologin X-Torq ger högt vridmoment samt upp till 75 % lägre avgasemissioner och 20 % mindre bränsleförbrukning. ■■Poly-V drivremmen ger bättre kraftöverföring, längre intervaller mellan remsträckningarna och betydligt bättre livslängd. ■■Air Purge och dekompressionsventil gör maskinen ännu lättare att starta. ■■Dammavtätad startapparat (DuraStarter™) minskar risken för stillestånd och ger ökad pålitlighet och livslängd. ■■Inbyggd automatisk filterkompensering (SmartCarb™) bidrar till kontinuerligt hög effekt och låg bränsle­ förbrukning. ■■Effektiv vibrationsdämpning gör maskinen bekväm att hålla i även under långa arbetspass. ■■Vårt nyutvecklade dammhanteringssystem DEX ger renare kapning med mindre vatten och slam.

TEKNISKA DATA

Motor

K 760

Luftkyld 2-taktsmotor

Cylindervolym, cm³

74

Effekt, kW *

3,7

■■Det

stora avståndet mellan handtagen ger säker kontroll och mindre belastning. ■■Det avancerade elektroniska överbelastningsskyddet Elgard™ varnar genom varvtalsvariation när du är på väg mot överbelastning. ■■Den elektroniska mjukstarten Softstart™ medger start med normala, sega säkringar. ■■Snabblåsning av spindeln och stort uttag i spräng­ skyddet gör det enkelt att byta klinga. ■■Generöst tilltagen vinkelväxel ger god hållbarhet, minimala effektförluster och låga ljudnivåer. ■■Vårt nyutvecklade dammhanteringssystem DEX ger renare kapning med mindre vatten och slam. ■■Ett restströmsskydd gör arbetet säkrare.

TEKNISKA DATA

K 3000 Wet

Motor, V

Elektrisk 230 / 120 / 110

Effekt, W *

2700 / 1800 / 2200

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 59.

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 59.

55


Klingor för kapmaskiner.

Husqvarna MT 85 / MT 65 / MT 15 +.

Husqvarna AS 12 / AS 35 + / AS 45 + /  AS 65 + / AS 85 +.

Rätt val för precisionskapning i hårda material.

Unika diamantklingor för många olika användningsområden.

■■För

■■Kvalitetsklingor

kostnadseffektiva kapningsprestanda. ■■Idealiska för sporadiskt bruk. ■■Specialutvecklade för el-, luft- och bensindrivna, handhållna kapmaskiner.

MATERIAL

för den professionelle användaren som söker ett prisvärt alternativ med höga prestanda. ■■”Drakprofilen” ger enklare start genom att minska ytkontakten på nya klingor. ■■Segmentens ”drak”-design anger rotationsriktningen. ■■”Easy-fit”, bussning för vidgning av axelhål från 20 till 25,4 mm på klingor upp till 400 mm. ■■Asfaltsklingan AS 85+ har särskilda segment som skydd mot underskär. ■■AS 12 har sammanfogade segment med turboform för tillämpningar som kräver avslut i högsta kvalitet.

MT-SERIEN

AS-SERIEN

MT 85

MT 65

MT 15 +

– – – –

– – – –

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

A R M ERAD BETONG

– – – – – –

l

l

l

TEGEL

l

l

l

TA K PANNOR

l

l

A B R ASIVA MATERIAL

l

A S FA LT

l

– – – –

– – – –

H Å R DA PLATTOR, PORCELLANATO K E R A MISKA PLATTOR G R A NIT M A R MOR H Ä R DAD BETONG

– –

JÄRN F L E X IBELT JÄRN l = Optimal  l = Bra  l = Acceptabel 

56

– = Rekommenderas ej

l

AS 12

AS 45 +

AS 65 +

AS 85 +

l

– – – –

– – – –

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

– – – – – – – –

– – –

– – – –

– – – –

l

l

l

l

l

– –

l

AS 35 +


Tillbehör för handhållna kapmaskiner. Kapvagnar

Speciellt utvecklade för våra handhållna bensinkapar. Kapvagnarna gör det enkelt att kapa i en rak eller svängd bana samt intill väggar och trottoarkanter. De är kompakta och kan fällas ihop för enklare transport.

Motorsats

Består av ett komplett vevhus med monterad vevaxel, kolv och cylinder. Mycket användbar vid akuta reparationer.

Trycktank

Rymmer 15 liter och levereras komplett med 3 meter slang som ansluts till maskinens våtkapsats. Vattenslang

Nio meter lång med snabbkopplingar och möjlighet att koppla ihop flera sektioner.

Transportlådor

Perfekta skydd som även gör det enklare att hålla ordning på olika typer av utrustning vid förflyttning mellan arbetsplatser. Tillverkade av plywood med metallförstärkningar i kanter och hörn.

Husqvarna WT 15

Kompakt vattentank med elektrisk pump som är enkel att använ­da. Rymmer 15 liter och möjliggör kontinuerlig kapning i 45 minuter. Batteridrivet, 18,5 V Gardena Li-Ion ackumulatorsystem. Tvåtaktsolja med praktisk påfyllningsflaska

Uppfyller de strängaste kraven enligt JASO / ISO-Global EGD. En dosering på 2 cl krävs för blandning med en liter bensin. Ger rätt oljeblandning snabbare och enklare. Luftfilterolja

Biologiskt nedbrytbar. Samlar upp och binder effektivt partiklar i filtret för en renare motor och mindre slitage. Innehåller varken lösningsmedel eller torkmedel. Oilguard olja

Tvåtaktsolja i hög kvalitet som är specialutvecklad för dammiga miljöer. Kan användas i alla förstklassiga tvåtaktsmotorer.

Bränsledunk med spillskydd

För bekväm bränslepåfyllning. Tillverkad av tålig plast och rymmer 6 liter. Godkänd enligt UN-standard. 57


58


Tekniska data för kapmaskiner. Elmotor,V

K 1260

K 970

K 760

K 3000 Wet

230 / 120 / 110 2700 / 1800 / 2200

Märkeffekt, W

Effekt, W

2700

Märkström,  A

12 / 15 / 20

119

94

74

― 2,7

Luftkyld tvåtaktsmotor Cylindervolym, cm³

5,8

4,8

3,7

Effekt- / viktförhållande

Effekt, kW

0,42 / 0,40

0,45 / 0,44 / 0,41

0,38 / 0,37

Vikt, otankad utan skärutrustning, kg

13,7 / 14,4

10,6 / 11,0 / 11,8

9,7 / 9,9

7,8

Klinga, mm

Vikt, inkl. kabel, utan skärutrustning, kg

350 / 400

300 / 350 / 400

300 / 350

350

Kapdjup, mm

125 / 145

100 / 125 / 145

100 / 125

125

Elgard™, överbelastningsskydd Dragande rotation Enkelt klingbyte Active Air Filtration™

X-Torq

SmartCarb™ Air Purge

Dura Starter™

EasyStart dekompressionsventil

Poly V-rem

Inkapslad transmission

― ―

Vändbar kaparm Bränsleindikator i tanken

Lättjusterat sprängskydd Våtkapsats DEX Utbytbar skivlagring Ljudeffekt, Lwa dB(A)

117

114

101

Ljudtryck, dB(A)

103

104

97

105 95

Vibrationer, främre handtaget, m / s²

3,3 / 3,6

3,1 / 3,7 / 2,5

1,9 / 2,0

3,5

Vibrationer, bakre handtaget, m / s²

3,5 / 4,1

5,4 / 4,5 / 3,5

2,6 / 2,6

3,5

= Finns  ― = Finns ej

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

Tekniska data för MT och AS. MT 85

Diameter, mm Geometri Segmentform

MT 65

MT 15 +

AS 12

AS 35 +

AS 45 +

AS 65 +

AS 85 +

300, 350

300, 350

300, 350

300, 350

300, 350, 400

300, 350, 400

300, 350, 400

300, 350, 400

Segmenterad

Sammanfogade segment

Segmenterad

Sammanfogade segment

Segmenterad

Segmenterad

Segmenterad

Segmenterad

Platt

Platt

Turbo

Turbo

Kite 2

Kite 1

Kite 2

Kite 1

Segmenthöjd, mm

7

12

10

7,5

10 + 2,5

10 + 2,5

10 + 2,5

10 / 14,5 + 2,5

Antal segment

23–27

19, 23, 26

20, 24, 27

19, 23, 26

18, 21, 24

20 – 25,4

25,4 / 20 ”Easy-fit”

25,4 / 20 ”Easy-fit”

25,4 / 20 ”Easy-fit”

25,4 / 20 ”Easy-fit”

25,4 / 20 ”Easy-fit”

Axelhål, mm

20 – 25,4

20 – 25,4

59


60


ZTH™-klippare. Allmänna egenskaper

62

Husqvarna PZ 29D

64

Husqvarna PZ 29

65

Husqvarna MZ 28T

66

Tillbehör

67

Tekniska data

69

Våra ZTH™-klippare har en dominerande egenskap: marknadsledande produktivitet. Det här är högpresterande maskiner avsedda för klippning av större ytor. För snabba och precisa resultat, varje gång. De är också extremt robusta, har förstklassig ergonomi och utmärkt åtkomlighet för underhåll och service. Våra maskiner uppfyller yrkesanvändarnas alla krav och önskemål. I sortimentet ingår bland annat PZ-seriens professionella klippare och MZ-seriens instegsmodeller.

61


Behov av en maskin med stor kapacitet? Välj en kompakt, produktiv ZTH™-klippare. Föraren är i händelsernas centrum med perfekt uppsikt över arbets­ ytan och alla reglage inom bekvämt räckhåll.

En rakt igenom kommersiell konstruktion med robust stålrörsram och många komponenter av gjutstål garanterar maximal hållbarhet.

Enastående ergonomi med exempelvis vibrationsdämpning i förarstol, fotstöd och styrspakar möjliggör längre och bekvämare arbetspass.

Motor, hydraulik och elsystem är enkla att komma åt för minimala stilleståndstider i samband med löpande underhåll och service.

Visade funktioner finns på olika modeller.

62

Alla modeller har högspecificerade motorer från erkända motor­ leverantörer. Motorerna kombinerar höga prestanda med låg bränsleförbrukning och uppfyller alla emissions- och bullerkrav.


Hög produktivitet tack vare höga klipp­hastig­ heter och klippaggregat med hög kapacitet. Ergonomisk förarmiljö med bekväm uppsikt över arbetsområdet. Robust konstruktion för bästa tänkbara hållbarhet. Lättåtkomliga servicepunkter för minimala stilleståndstider.

ZTH™-klipparna efterlämnar inga oklippta cirklar och har oslagbar manövrerbarhet. Separata hjulmotorer och spakstyrning gör att ZTH™-klipp­arna kan vända på stället och snabbt byta färdriktning. De främre länkhjulen ger stabilitet och underlättar körningen.

Med vår nyutvecklade klippteknik får du alltid välklippta gräs­ ytor och jämnt fördelat gräsklipp – även vid höga hastigheter.

ZTH™-klipparna kan utrustas med ett högeffektivt klippaggregat med sidoutkast eller vårt unika Combi-aggregat med både mulching och bakutkast. Klippaggregatet med sidoutkast kan förses med ett uppsamlingssystem eller en mulchingsats.

63


Husqvarna PZ 29D. Baseras på ett helt nytt koncept. En kraftfull, snabb och produktiv dieseldriven maskin i det största segmentet av ZTH™-klippare. Mycket robust, men ändå bekväm att använda. Maskinen klipper noggrant och fördelar gräsklippet jämnt – även vid höga hastigheter. PZ 29D kan utrustas med ett klippaggregat med sidoutkast eller ett Combi-aggregat som gör det möjligt att växla mellan mulching och bakutkast. ■■Kraftfull,

vätskekyld Kubota-dieselmotor. luftflöde för högre klipphastigheter och högre produktivitet. ■■Du kan välja mellan PZ-klassens sidoutkast och det exklusiva Combi-aggregatet med både mulching och bakutkast. ■■Ramkonstruktionen består av 5 5 7,5 cm stålrör med hög strukturell hållfasthet. ■■Robusta, frontmonterade ok med koniska rullager på hjul och lagertappar. ■■Klippaggregaten har antiskalphjul med dubbla stöd. ■■Generöst

Ergonomisk och bekväm förarmiljö med lätt­ åtkomlig kontrollpanel. Den vänstra tanken har inbyggda hållare för mugg och mobiltelefon.

64

■■Bekväm

förarmiljö med lättåtkomliga reglage och ergonomiskt vinklade styrspakar. ■■Fullt dämpad förarstol och djup skålning i kombination med vibrationsdämpad plattform garanterar ett bekvämt arbete. ■■En enkel, pedalstyrd funktion gör att klippaggregatet kan lyftas utan ansträngning och utan att använda händerna. ■■Enkel åtkomst för service av olja, filter, batteri, elkom­ ponenter och hydraulik för minimala stilleståndstider. ■■Dubbla bränsletankar (totalt 45 liter). TEKNISKA DATA

PZ 29D

Motor

Kubota

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW *

18,6 kW @ 2200 v / min

Transmission

Pump / Hjulmotor

Klippaggregat

Sidoutkast eller Combi

Klippbredd, cm / tum

153 – 155 / 60 – 61

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 69.

Den vätskekylda Kubota-dieselmotorn levererar tillräcklig effekt även under mycket krävande förhållanden.

Gummidämpare isolerar händer, kropp och fötter från maskinramen för ett mindre tröttande arbete.


Husqvarna PZ 29. Bensinmodellen i vår nya PZ-serie har den perfekta kombinationen av kraft, prestanda och hållbarhet. Detta är en synnerligen produktiv maskin som klarar stora ytor och efterlämnar perfekt klippt och jämnt fördelat gräsklipp – även vid höga hastigheter. PZ 29 kan utrustas med ett klippaggregat med sidoutkast eller ett Combi-aggregat med både mulching och bakutkast. ■■Höga

prestanda från den 2-cylindriga motorn Kawasaki FX. ■■Generöst luftflöde för högre klipphastigheter och högre produktivitet. ■■Du kan välja mellan PZ-klassens sidoutkast och Husqvarnas exklusiva Combi-aggregat. ■■Ramkonstruktionen består av 5 5  7,5 cm stålrör med hög strukturell hållfasthet. ■■Robusta, frontmonterade ok med koniska rullager på hjul och lagertappar. ■■Klippaggregaten har antiskalphjul med dubbla stöd.

■■Bekväm

förarmiljö med lättåtkomliga reglage och ergonomiskt vinklade styrspakar. ■■Fullt dämpad förarstol och djup skålning i kombi­ nation med vibrationsdämpad plattform garanterar ett bekvämt arbete. ■■En enkel, pedalstyrd funktion gör att klippaggregatet kan lyftas med minimal ansträngning och utan att använda händerna. ■■Enkel åtkomst för service av olja, filter, batteri, elkom­ ponenter och hydraulik för minimala stilleståndstider. ■■Ett effektivt uppsamlingssystem på 450 liter med fläkt finns som tillbehör. ■■Dubbla bränsletankar (totalt 42 liter). TEKNISKA DATA

PZ 29

Motor

Kawasaki

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW *

18,9 kW @ 2550 v / min

Transmission

Pump / Hjulmotor

Klippaggregat

Sidoutkast eller Combi

Klippbredd, cm / tum

137 – 155 / 54 – 61

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 69.

Med Combi-aggregatet växlar du snabbt mellan mulching och bakutkast. Det robusta klipp­aggrega­tet är pressat i ett stycke av 4,5 mm stålplåt.

PZ-klipparna har låg tyngdpunkt och bred bas, vilket ger exceptionell stabilitet och bekväm körning.

Robust, pedalstyrd funktion gör att klipp­ aggregatet kan lyftas med minimal ansträng­ ning och utan att använda händerna.

65


Husqvarna MZ 28T. MZ-serien har utvecklats för större markägare eller mindre landskapsentreprenörer som söker en prisvärd maskin med höga prestanda. Robust klippaggregat med sidoutkast för effektiv klippning av större gräsytor. ■■Kraftfull

2-cylindrig motor av typ Briggs & Stratton Endurance med EFM (elektronisk bränslestyrning). ■■MZ-klassens högpresterande och hållbara, 132 cm breda klippaggregat med sidoutkast. ■■Ram i ett stycke för ökad styvhet. ■■Stora länkhjul fram för bättre hållbarhet och komfort. ■■Professionella ZT-3400-transmissioner för höga hastig­ heter och effektivt arbete.

MZ-klippaggregatet är byggt av dubbel 3 mm stålplåt och spindlar i gjuten aluminium.

66

■■Breda

bakhjul för mjukare gång och mindre tryck på gräsmattan. ■■Dubbla spakar med skumvadderade grepp och viskösa dämpare för lägre vibrationsnivå. ■■Effektivt uppsamlingssystem på 317 liter finns som tillbehör. TEKNISKA DATA

MZ 28T

Motor

Briggs & Stratton Endurance

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW *

15,7 kW @ 2950 v / min

Transmission

Hydrostatisk

Klippaggregat

Sidoutkast

Klippbredd, cm / tum

132 – 52

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 69.

Små mått och kompakt utformning underlättar vid transport och förvaring.

Uppsamlingssystem i stryktålig nylon med tre uppsamlingsbehållare och fläkt finns som tillval.


Tillbehör för ZTH ™-klippare.

Kraftiga klippaggregat

Combi-aggregat

Extra ljussats

ROPS (Roll Over Protection Structure)

Kraftiga klippaggregat med sidoutkast. Tillverkade av 3 – 4,5 mm tjock stålplåt för enastående hållfasthet. Höga prestanda och suveränt utkast ger utmärkta klippresultat och jämn fördelning av gräsklippet. Klippbredd: 137 – 153 cm. Passar PZ-serien.

Monteras på skyddsbågen för en stark och effektiv arbetsbelysning.

Ett unikt klippaggregat som erbjuder två klippmetoder. Aggregatet är konstruerat för effektiv mulching. Vid behov tar man enkelt bort en plugg och får då istället bakutkast. Combi-aggregatet är pressat i ett stycke av 4,5 mm stålplåt. Klippbredd: 155 cm. Passar PZ-serien.

Denna skyddsbåge minskar risken för personskador vid eventuell runtslagning. Bågen kan justeras i höjdled. Den monteras direkt på chassit. Säkerhetsbälte ingår.

Exempel på fler tillbehör: Mulchingsatser

Mulchingsatser för ombyggnad till mulching på klippaggregat med sidoutkast. Uppsamlingssystem med fläkt

Effektivt uppsamlingssystem med tre uppsamlingsbehållare som kan monteras på klippaggregat med sidoutkast. Mycket snabb montering och horisontellt verkande fläkt för högsta prestanda. Uppsamlingsvolym: 450 liter för PZ och 317 liter för MZ.

OCDC

Det förarstyrda utkastet begränsar utkastet på klipp­ aggregat med sidoutkast för att möjliggöra trimning runt rabatter och längs vägkanter.

67


68


Tekniska data för ZTH™-klippare. Motorfabrikat Motorbeteckning Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW Cylindervolym, cm³ Cylindrar Motorkylning Batteri,V

PZ 29D

PZ 29

MZ 28T

Kubota

Kawasaki

Briggs & Stratton

05-serien

FX-serien

Endurance-serien V-Twin

18,6 kW @ 2200 v / min

18,9 kW @ 2550 v / min

15,7 kW @ 2950 v / min

1261

852

810

3

2

2

Vätska

Luft

Luft

12

12

12

Luftfiltertyp

Robust, inkapslat luftfilter

Robust, inkapslat luftfilter

Standard

Bränsletyp

Diesel

Bensin

Bensin

45,4

41,6

19

Fullt tryck

Fullt tryck

Fullt tryck

Bränsletankens volym, liter Typ av motorsmörjning Transmissionstyp Transmissionsfabrikat

Pump / Hjulmotor

Pump / Hjulmotor

Hydrostatisk

Hydro-Gear / Parker

Hydro-Gear / Parker

Hydro-Gear (ZT3400)

Pumpvolym, cm³

21

12

12

Hjulmotorvolym, cm³

328

295

Fläktkylda pumpar Hydraultank, liter Hastighet framåt, min – max, km / h Hastighet bakåt, min – max, km / h Klippbredd, cm Typ av klippaggregat Klippmetoder Klippaggregatets tjocklek, mm / gauge Klipphöjd, min – max, mm Klipphöjdslägen Inkoppling av klippaggregat Kopplingsmoment, Nm

5,7

5,7

0 – 21,7

0 – 17,7

0 – 16,1 0 – 8

0 – 9,7

0 – 9,7

153 – 155

137 – 155

132

Smitt / Pressat

Smitt / Pressat

Smitt

Sidoutkast / Combi

Sidoutkast / Combi

Sidoutkast

4,5 / 7

4,5 / 7

3 / 11

25 – 127

25 – 127

38 – 114

17

17

12

Elektrisk koppling

Elektrisk koppling

Elektrisk koppling 271

339

339

Knivar

3

3

3

Antiskalp-hjul

4

4

2 Manuellt, fotmanövrerat

Lyftsystem för klippaggregat

Manuellt, fotmanövrerat

Manuellt, fotmanövrerat

Däckdimension, fram, tum

13 × 6,5 – 6

13 × 6,5 – 6

13 × 5 – 6

Däckdimension, bak, tum

23 × 10,5 –12

23 × 10,5 –12

23 × 10,5 –10

Basmaskinens längd, cm

210

210

192

Basmaskinens bredd, cm *

147

132

170

Basmaskinens höjd (ROPS nere), cm Vikt, kg

121

121

107

~ 600 (beroende på klippaggregat)

~ 600 (beroende på klippaggregat)

261 ―

ROPS

Punkteringssäkra framdäck Material i förarstol

Vinyl

Vinyl

Vinyl

Dämpad förarstol Armstöd Timmätare Mugghållare = Finns  ― = Finns ej 

* Utan

klippaggregat.

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

69


70


Frontrotorklippare. Allmänna egenskaper

72

Husqvarna PT 26D

74

Husqvarna P 520D

75

Husqvarna P 524

76

Husqvarna PR 17 AWD / PR 17

77

Tillbehör

78

Tekniska data

79

Våra frontrotorklippare har enastående klipprestanda, manövrerbarhet, hållbarhet och ergonomi. Detta är högeffektiva, pålitliga och bekväma maskiner som alltid hjälper dig att få jobbet gjort. Med vår nya P 500-serie kompletterar vi vårt maskinsortiment med ett helt nytt koncept för snabb och precis klippning på alla typer av ytor. Varenda liten detalj har optimerats för att du ska kunna öka din produktivitet.

71


Våra avancerade frontrotor­ klippare gör det enkelt att öka produktiviteten.

Med det frontmonterade klippaggregatet får du perfekt uppsikt över arbetsom­rådet för optimal klippning. Alla reglage är inom bekvämt räckhåll.

Vår unika bakvagnsstyrning ger optimal klippeffektivitet och oslagbar manövrerbarhet för högsta produktivitet.

Det finns en mängd tillbehör till våra frontrotorklippare som gör dem till verkliga året runt-maskiner.

Visade funktioner finns på olika modeller.

72


Oslagbar manövrerbarhet med frontmonterat klippaggregat och unik bakvagnsstyrning. Hög produktivitet tack vare optimerad trimmerfunktion. Komponenter i proffskvalitet för kompromisslös hållbarhet och minimala stilleståndstider. Optimerad, ergonomisk förarmiljö. Klippare utvecklade för europeiska förhållanden.

Det högpresterande Combi-aggregatet är pressat i ett stycke av stålplåt. Detta är en unik lösning som ger effektiv mulching och bakutkast med enastående klippresultat och problemfri drift som följd. Det frontmonterade klippaggregatets låga profil gör det möjligt att klippa nära staket och väggar samt under buskar och bänkar, vilket innebär minimalt behov av trimning efteråt.

73


Husqvarna PT 26D.

PT 26D levereras med ROPS som standard (visas inte på bild).

Kraftfull maskin för långa arbetspass i parker och på grön­­ ytor runt fastigheter. Den unika bakvagnsstyrningen ger maskinen en manövrerbarhet som är bäst i klassen. För maximal pro­duktivitet kan PT 26D utrustas med det extra breda Combi-aggregatet (155 cm). Den har dessutom en enastående ergo­­no­misk förarmiljö som garanterar överlägsen komfort hela dagen. PT 26D är den perfekta lösningen för kommuner och entreprenörer som behöver en mångsidig maskin som klarar stora ytor året runt. Trafiksats som tillval och hög körhastig­het underlättar transporterna mellan olika arbetsplatser.

■■Kraftuttag

■■Höga

prestanda från den 3-cylindriga dieselmotorn från Perkins. ■■Den unika bakvagnsstyrningen ger minimal svängradie med en oklippt cirkel på bara 80 cm. ■■Rymlig förarmiljö med överlägsen komfort för långa arbetspass. ■■Chassit är svetsat i en fackverkskonstruktion bestående av 40 5 40 5 4 mm stålrör. En hållbar konstruktion med låg vikt.

Ergonomisk och bekväm förarmiljö med alla reglage inom bekvämt räckhåll.

74

för maximal effektivitet och mångsidighet. ■■Två hastigheter som enkelt kan ändras i farten med en elektrisk brytare. ■■Med Combi-aggregatet är det enkelt att växla mellan mulching och bakutkast. ■■Klipphöjdsinställningen görs på tre punkter utan verktyg. ■■Klippaggregatet kan fällas upp utan verktyg för att under­lätta rengöring och underhåll. ■■Fyrhjulsdrift ger bästa tänkbara grepp på alla underlag. ■■En mängd tillbehör gör PT 26D till en mångsidig året runt-maskin. TEKNISKA DATA

PT 26D

Motor

Perkins

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Transmission

19,7 kW @ 3000 v / min Hydrostatisk AWD

Klippaggregat

Combi

Klippbredd, cm / tum

132 – 155 / 52 – 61

Oklippt cirkel, cm

80

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 79.

Klippaggregatet fälls snabbt och enkelt upp i serviceläge.

Klippaggregat är pressat i ett stycke 4,5 mm stålplåt.


Husqvarna P 520D. Denna nya och synnerligen produktiva, dieseldrivna maskin erbjuder suverän manövrerbarhet och optimala klippresta­n­­da. Utan att kompromissa med vare sig hållbarhet eller ergonomi. Det breda, frontmonterade klippaggregatet i kombination med den kompakta utformningen gör P 520D perfekt för klippning av såväl trånga och komplicerade ytor som större, öppna områden. Combi-aggregatet möjliggör både mulching och ­bakutkast. Hytt och många andra tillbehör gör P 520D till en mångsidig året runt-maskin. ■■Kraftfull

3-cylindrig dieselmotor från Kubota. ■■Nytt koncept för bakvagnsstyrningen skapar en dynamisk viktförskjutning mot framhjulen som maximerar väg­grep­pet under alla förhållanden. ■■Enastående hantering i sluttningar tack vare bakvagns­ styrning, fyrhjulsdrift och låg tyngdpunkt i kombination. ■■Komponenter i proffskvalitet för kompromisslös håll­­­ barhet och minimala stilleståndstider. ■■Ergonomisk förarmiljö med alla reglage inom bekvämt räckhåll.

Maskinens kompakta utformning gör det enklare att klippa på trånga och komplicerade ytor och minimerar behovet av kompletterande arbete med manuell gräsklippare eller trimmer.

■■Robust

fackverkskonstruktion (4 – 10 mm) av fyrkantrör med öppet utförande för enkel åtkomst vid service. ■■Kraftuttag för maximal effektivitet och mångsidighet. ■■Med Combi-aggregatet är det enkelt att växla mellan mulching och bakutkast. ■■Klipphöjdsinställningen görs på tre punkter utan verktyg. ■■Klippaggregatet kan fällas upp utan verktyg för att underlätta rengöring och underhåll. ■■En mängd tillbehör gör P 520D till en mångsidig året runt-maskin. TEKNISKA DATA

P 520D

Motor

Kubota

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Transmission

14,5 kW @ 3000 v / min Hydrostatisk AWD

Klippaggregat

Combi

Klippbredd, cm / tum

132 / 52

Oklippt cirkel, cm

60

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 79.

Fyrhjulsdrift med kompromisslös fram­kom­­ lig­het och stabilitet i sluttningar under alla förhållanden.

P 520D kan förses med hytt för bekvämt arbete även under våta eller kalla förhållanden.

75


Husqvarna P 524. Ny, mycket kompakt och effektiv frontrotorklippare. Erbjuder enastående manövrerbarhet tack vare sin smidiga konstruktion som möjliggör överlägsen klippning på trånga och komplicerade ytor. Denna frontrotorklippare har även klassens bästa väggrepp i sluttningar. Combi-aggregatet möjlig­gör både mulching och bakutkast. Det kompakta formatet underlättar transport på släpvagn mellan arbets­platserna. Även lämplig för stationära arbetsuppgifter vid hotell, idrotts­anläggningar och liknande ställen. En stor mängd till­behör gör P 524 till en mångsidig året runt-maskin. ■■Kraftfull

2-cylindrig motor från Kawasaki. ■■Nytt koncept för bakvagnsstyrningen skapar en dyna­misk viktförskjutning mot framhjulen som maximerar väg­­ greppet under alla förhållanden. ■■Klassledande hantering i sluttningar tack vare bakvagns­ styrning, fyrhjulsdrift och låg tyngdpunkt i kombination. ■■Komponenter i proffskvalitet för kompromisslös hållbarhet och maximal tillgänglighet.

Det nya konceptet för bakvagnsstyrningen ger enastående manövrerbarhet och minimal oklippt cirkel.

76

■■Ergonomisk

förarmiljö med alla reglage inom bekvämt

räckhåll. fackverkskonstruktion (4 – 10 mm) av fyrkantrör med öppet utförande för enkel åtkomst vid service. ■■Med Combi-aggregatet är det enkelt att växla mellan mulching och bakutkast. ■■Klipphöjdsinställningen görs på tre punkter utan verktyg. ■■Klippaggregatet kan fällas upp utan verktyg för att under­lätta rengöring och underhåll. ■■En mängd tillbehör gör P 524 till en mångsidig året runt-maskin. ■■Robust

TEKNISKA DATA

P 524

Motor

Kawasaki

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Transmission

13,9 kW @ 3000 v / min Hydrostatisk AWD

Klippaggregat

Combi

Klippbredd, cm / tum

112 – 122 / 44 – 48

Oklippt cirkel, cm

50

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 79.

Det frontmonterade klippaggregatets låga profil gör det möjligt att klippa under buskar, bänkar och andra hinder.

Klippaggregatet fälls snabbt upp för service.


Husqvarna PR 17 AWD / PR 17. Klassens minsta frontrotorklippare – med imponerande klipp­restanda och manövrerbarhet. Maskinens små mått och kompakta utformning gör den till ett mycket bra alternativ till gågräsklippare på mindre, trånga ytor. ■■Kraftfull

2-cylindrig motor från Kawasaki. unika bakvagnsstyrningen ger minimal svängradie med en oklippt cirkel på bara 50 cm. ■■Klippaggregatet är pressat i ett stycke av 3 mm stålplåt och har låg profil som ger maskinen enastående framkomlighet. ■■Ergonomisk förarmiljö med alla reglage centralt placerade inom bekvämt räckhåll. ■■Det hydrauliska lyftsystemet gör det enkelt att lyfta och sänka klippaggregatet för ett effektivare arbete. ■■Servostyrningen gör det enklare och manövrera maskinen på komplicerade ytor och ger bättre körkänsla. ■■Den

Fyrhjulsdrift ger bästa tänkbara grepp på alla underlag och i sluttningar.

■■Med

Combi-aggregatet är det enkelt att växla mellan mulching och bakutkast. ■■Klippaggregatet kan fällas upp utan verktyg för att under­lätta rengöring och underhåll. ■■Fyrhjulsdrift ger bästa tänkbara bra grepp på alla underlag och i sluttningar (endast PR 17 AWD). ■■En rad tillbehör gör dessa modeller till mångsidiga året runt-maskiner. TEKNISKA DATA

Motor Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW *

PR 17 AWD

PR 17

Kawasaki

Kawasaki

10,9 kW @ 2900 v / min 10,9 kW @ 2900 v / min

Transmission

Hydrostatisk AWD

Klippaggregat

Combi

Combi

94 – 112 / 37 – 44

94 – 112 / 37 – 44

50

50

Klippbredd, cm / tum Oklippt cirkel, cm

Hydrostatisk

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 79.

Små mått och kompakt utformning gör att PR 17-modellerna kommer åt på små, trånga ytor – och därmed är ett bra alternativ till gågräsklippare.

Den unika bakvagnsstyrningen bidrar till suverän manövrerbarhet och minimal svängradie.

77


Tillbehör för frontrotorklippare.

Slagklippare

Borste

TRAFIKSATS

Vikplog

Snöblad

Hytt

Skopa

Hydrauliksats

Snöslunga

Spridare Profi

Markluftare

Grammer Primo stol*

Högeffektiv slagklippare för högt gräs och extensivt skötta ytor. Finns för PT 26D, P 524 och PR 17 AWD. (Slagklipparen på bilden passar PT 26D.)

Robust vikplog som kan anta formen av en spetsplog, ett Y eller diagonalt blad. Det finns snöblad för alla frontrotorklippare. (Plogen på bilden har hydraulisk sidostäl­l­ ning och passar PT 26D och P 520D.)

Med hydraulisk manövrering för grus, snö mm. Passar PT 26D och P 520D.

Robust snöblad av stål som kan vridas i olika arbetsvinklar. Det finns snöblad för alla frontrotorklippare. (Snöbladet på bilden passar P 524 och PR 17 AWD.)

Hydrauliksats med ett dubbelverkande hydrauluttag för styrning av tillbehör. Styrs med befintlig joystick.

Rejäl spridare för sand, salt och gödsel. Elektrisk manövrering av spridarvalsen ger jämn spridning.

78

Roterande borste för sopning av löv, grus och tunna snötäcken. Det finns borstar för alla frontrotorklippare. (Borsten på bilden har hydraulisk sidoställning och passar PT 26D och P 520D.)

Extremt robust, bogserbar markluftare med hålpipeförsedd vals. Viktbehållare finns som tillbehör.

För säkra transporter på allmän väg till och från arbetsplatserna. Finns till PT 26D (även till P 520D under hösten 2011).

För bekvämt arbete även i våt eller kall väderlek. Finns till P 520D.

Effektiv enstegsslunga med vinkelväxel. Utkaströrets rotation är 210°. Passar P 524 och PR 17 AWD.

Deluxe-stol med många möjligheter till personliga inställningar för optimal ergonomi. Armstöd finns som tillbehör.

* Tillverkas av Müthing GmbH och Grammer AG. Distribueras via certifierade samarbetspartners. Kontakta din lokala återförsäljare för mer information.


Tekniska data för frontrotorklippare. Motorfabrikat Motorbeteckning Motortyp Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW Cylindrar Cylindervolym, cm³ Typ av motorsmörjning

PT 26D

P 520D

P 524

PR 17 AWD

PR 17

Perkins

Kubota

Kawasaki

Kawasaki

Kawasaki

403D-11

D902

FX691V

FH541V KAI

FH541V KAI

Diesel

Diesel

V-Twin OHV

V-Twin OHV

V-Twin OHV

19,7 kW @ 3000 v / min

14,5 kW @ 3000 v / min

13,9 kW @ 3000 v / min

10,9 kW @ 2900 v / min

10,9 kW @ 2900 v / min

3

3

2

2

2

1131

898

726

585

585

Fullt tryck

Fullt tryck

Fullt tryck

Fullt tryck

Fullt tryck

Robust, inkapslat luftfilter

Robust, inkapslat luftfilter

Robust, inkapslat luftfilter

Robust, inkapslat luftfilter

Robust, inkapslat luftfilter

Oljefilter Luftfiltertyp Generator, A

40

40

20

13

13

Motorkylning

Vätska

Vätska

Luft

Luft

Luft

Batteri,V / Ah

12 / 40

12 / 40

12 / 24

12 / 24

12 / 24

45

45

95

87

87

Sauer Danfoss

Kanzaki

Kanzaki

Kanzaki

Tuff Torq

Transmissionstyp

Hydrostatisk AWD

Hydrostatisk AWD

Hydrostatisk AWD

Hydrostatisk AWD

Hydrostatisk

Transmissionsmodell

MPV 025 / OMEW

KTM 23

KTM 23

K664

K66

Inkoppling av klippaggregat

Elektrisk koppling

Elektrisk koppling

Elektrisk koppling

Elektrisk koppling

Elektrisk koppling

Bränsletyp, min, cetan / oktan Transmissionsfabrikat

Oklippt cirkel, cm / tum

80 / 31,5

60 / 23,6

50 /19,7

50 / 19,7

50 / 19,7

Hastighet framåt, min – max, km / h

0 – 18

0 – 15

0 – 13

0 – 11

0 – 11

Hastighet bakåt, min – max, km / h

0 – 13

0 – 9

0 – 9

0 – 7

0 – 8

Ledade armstöd Kullagrade hjul 116

106

100

87

87

Markfrigång, mm / tum

Hjulbas, cm

175 / 6,89

105 / 4,1

105 / 4,1

75 / 2,95

90 / 3,6

Däckdimensioner, fram

20 × 10,0 – 10

18 × 8,5 – 8

18 × 8,5 – 8

165 / 60 – 8

165 / 60 – 8

Däckdimensioner, bak

20 × 10,0 –10

18 × 8,5 – 8

18 × 8,5 – 8

165 / 60 – 8

165 / 60 – 8

Digital

Digital

Bakvagnsstyrning Servostyrning Fyrhjulsdrift (AWD)

Oljekylare Hydraulisk redskapslyft Serviceläge Strålkastare Snabbkoppling

Timmätare

Digital

Digital

Mugghållare

Lasthållare

Digital

Pendlande bakaxel Katalysator Anpassade klippaggregat Anpassade tillbehör fram

Typ av klippaggregat Klippmetoder Klippaggregatets konstruktion, mm Klipphöjd, min – max, mm Klipphöjdslägen Klippbredd, min – max, cm Knivar Basmaskinens bredd, cm Höjd, cm

( )

Tillval

Tillval

Combi 155, Combi 132

Combi 132

Combi 112, Combi 122

Combi 94, Combi 103, Combi 112

Combi 94, Combi 103, Combi 112

Slagklippare, borste, vikplog, snöblad, skopa

Borste, vikplog, snöblad, skopa

Slagklippare, borste, vikplog, snöblad, snöslunga

Snöblad, snöslunga, roterande borste, slagklippare, vikplog

Snöblad, snöslunga, roterande borste, slag­klippare, vikplog

Combi

Combi

Combi

Combi

Combi

Mulching /  bakutkast

Mulching /  bakutkast

Mulching /  bakutkast

Mulching /  bakutkast

Mulching /  bakutkast

4,5

3

3

4

4

24,5 – 127

24,5 – 127

25 – 75

25 – 75

25 – 75

7

7

7

7

7

132 – 155 / 52 – 61

132 / 52

112 – 122 / 44 – 48

94 – 112 / 37– 44

94 – 112 / 37– 44

3

3

3

3

3

115

112

98

90

90

131 (exkl. ROPS)

129 (exkl. ROPS)

115

113

113

Basmaskinens längd, cm

207

208

205

203

203

Basmaskinens vikt, kg

631

600

385

300

290

= Finns  ― = Finns ej  ( ) = Tillbehör 

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

79


80


Gräsklippare. Allmänna egenskaper – Gräsklippare

82

Husqvarna W 53CSB / W 53CS

84

Husqvarna M 53S Pro / M 48 Pro

87

Tekniska data – Gräsklippare

88

Allmänna egenskaper – Automower  ®

90

Husqvarna Automower  260 ACX

92

Tekniska data – Automower ®

93

®

Det ligger många års forskning bakom våra gågräsklippare. Detta har resulterat i en rad modeller för olika behov och önskemål. I vårt sortiment finns modeller med drivning och andra som körs manuellt. Många av dem kan användas både med effektiv mulching och bakutkast. Samtliga är effektiva, lättmanövrerade och ergonomiska maskiner som ger dig förstklassiga klippresultat gång efter gång.

81


Våra maskiner kräver minimala påfrestningar för att uppnå maximala klippresultat.

De rostfria klippkåporna är gjutna i ett stycke 5 mm aluminium för optimal vridstyvhet och livslängd.

Modellerna med drivning har alla framhjulsdrift, vilket ger suverän manövrerbarhet och möjlighet att snabbt byta färdriktning.

Högeffektiva, professionella motorer och specialkomponenter med lång livslängd.

Visade funktioner finns på olika modeller.

82


Effektiv vibrationsdämpning. Ergonomi i minsta detalj. Högpresterande klippkåpor. Drivning eller manuell körning.

83


Husqvarna W 53CSB ** / W 53CS**. Kraftfulla uppsamlingsklippare med högspecificerade och driftsäkra Kawasaki-motorer. Med enkla men extremt slitstarka komponenter som gör dem till pålitliga maskiner för daglig användning under lång tid. De rymliga uppsamlarna på 80 liter kan enkelt tömmas och tas bort för bakutkast. Klipphöjden kan ställas i sju lägen mellan 20 och 89 mm. Båda versionerna har drivning och klippbredd på 53 cm. ■■Genomgående

mycket kraftfull konstruktion och materialval för optimal funktion och pålitlighet under många år. ■■Klippkåporna är gjutna i ett stycke aluminium för optimal vridstyvhet och livslängd. ■■Effektiv framhjulsdrivning gör klipparna lättmanövrerade.

CSB-modellen har bromskoppling som gör att du kan stoppa klingan utan att stanna motorn. Mycket praktiskt när du passerar grusgångar eller tömmer uppsamlaren.

84

■■De

rymliga uppsamlarna kan tas bort för bakutkast. ■■Aluminiumfälgar med dubbla kullager och gummidäck ger ökad driftssäkerhet. ■■Klipphöjden ställs in för varje hjul, vilket bidrar till optimal klippning i alla situationer.

TEKNISKA DATA

W 53CSB

W 53CS

Motor

Kawasaki

Kawasaki

Cylindervolym, cm³ Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Klippbredd, cm / tum Vikt, kg

179 4,5

kW @ 2900

179 v / min

4,5

kW @ 2900

53 / 21

53 / 21

63,5

60

v / min

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 88.  ** Marknadsförs ej i Sverige.

Uppsamlaren på hela 80 liter ger optimal produktivitet och har ett välbalanserat lyfthandtag för enklare borttagning och fastsättning.

Rakt igenom kommersiell konstruktion och komponenter som ger maximal livslängd och överlägsen pålitlighet.


85


86


Husqvarna M 53S Pro / M 48 Pro. Gräsklippare särskilt utformade för effektiv mulching. De drivs av pålitliga och lättstartade Honda-motorer. Båda bjuder på bästa tänkbara ergonomi. Bland annat genom vibrations­dämpade handtag samt fjäderassisterad, central inställning av klipphöjden. De är kompakta med fällbara handtag, vilket underlättar transporter och för­ varing. Husqvarna M 53S Pro har drivning medan M 48 Pro är manuell. Husqvarna M 53S Pro / M 48 Pro med klippbredd på 53 respektive 48 cm. ■■Klippkåporna

är gjutna i ett stycke aluminium för optimal vridstyvhet och livslängd. ■■Effektiv framhjulsdrivning gör klipparna lättmanövrerade (endast M 53S Pro). ■■Specialutvecklade klippkåpor med stor volym för effektiv mulching.

Enastående resultat tack vare det rätt dimensionerade klippaggregatet. Dessutom har klippaggregatet en utformning som minskar risken för igentäppning.

■■Fjäderassisterad,

central justering av klipphöjden underlättar arbetet. ■■Vibrationsdämpade och fällbara handtag med alla reglage inom bekvämt räckhåll. ■■Aluminiumfälgar med dubbla kullager och gummidäck ger ökad driftssäkerhet. TEKNISKA DATA

Motor Cylindervolym, cm³ Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW *

M 53S Pro

M 48 Pro

Honda

Honda

163 2,9

Klippbredd, cm / tum Vikt, kg

kW @ 3000

163 v / min

2,9

kW @ 3000

53 / 21

48 / 19

35,5

30

v / min

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 88.

Reglagen är lättåtkomliga och vibrationerna låga tack vare den effektiva vibrationsdämpningen.

Aluminiumfälgar med dubbla kullager och gummidäck ger bättre prestanda och längre livslängd.

87


Tekniska data för gräsklippare. Motorfabrikat Motortyp Motorbeteckning Cylindervolym, cm³ Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW  Typ av motorsmörjning Bränsletankens volym, liter Drivsystem Drivhjul Hastighet framåt, min – max, km / h Material i klippkåpa Klippmetoder Klippbredd, cm / tum Klipphöjd, min – max, mm Klipphöjdslägen Klipphöjdsjustering Hjuldimension, fram / bak, mm Fälgar, material Kullagrade hjul Handtagstyp Gasreglage Ljudnivå, dB(A) / v / min Mjukt grepp Justerbar handtagshöjd Fällbart handtag Vikt, kg = Finns  ― = Finns ej

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

88


M 53S Pro

M 48 Pro

Honda

Honda

OHC

OHC

GCV160

GCV160

163

163

2,9 kW @ 3000 v / min

2,9 kW @ 3000 v / min

Fullt tryck

Fullt tryck

0,93

0,93

Självgående, en hastighet

Manuell

Fram

4

Aluminium

Aluminium

Mulching

Mulching

53 / 21

48 / 19

27 – 64

27 – 64

5

5

Central, fjäderassisterad

Central, fjäderassisterad

203,2 / 203,2

203,2 / 203,2

Aluminium

Aluminium

Vibrationsdämpat

Vibrationsdämpat

97 / 3000

95 / 3000

35,5

30

89


Klarar stora gräsmattor och krävande miljöer utan din tillsyn.

Enastående klippresultat.

Om något oförutsett stör driften skickar robotgräsklipparen Automower® ett sms till en förprogrammerad mobil­telefon.

Klipper även i regn. Tyst och helt avgasfri. PIN-kod och larm.

Drivhjulen ger utmärkt drivförmåga även på hala underlag. Robotgräsklipparen kan klippa i sluttningar på uppemot 35 %.

Robotgräsklipparen Automower® arbetar extremt tyst och avger inga avgaser tack vare eldriften.

Visade funktioner finns på olika modeller.

90


De rakbladsliknande knivbladen ger ett rent snitt och eftersom klippningen sker så ofta blir gräs­ klippet kortare, vilket ger bättre gödning.

Robotgräsklipparen Automower® har PIN-kodslås och stöldlarm som ser till att den inte hamnar i fel händer.

91


Husqvarna Automower ® 260 ACX. Robotgräsklippare för professionellt bruk. Arbetar dag och natt, i regn eller solsken, och ger alltid samma perfekta klippresultat som en cylinderklippare. 260 ACX laddar sig själv och klipper helt utan tillsyn. Om något stör driften skickar den ett sms till din mobiltelefon. Tack vare sin höga kapacitet (5500 m²) och låga bullernivåer (69 dB) är den här klipparen perfekt för ljudkänsliga miljöer som sjukhus, hotell, rekreationsanläggningar och kontorsmiljöer. ■■Klarar

ojämna gräsmattor och sluttningar upp till 35 %. ■■Inbyggda sensorer hjälper 260 ACX att undvika hårda kollisioner. ■■När klipparen behöver mer kraft söker den sig själv till laddstationen.

Drivhjulen ger utmärkt drivförmåga även på hala underlag. Robotgräsklipparen kan klippa i sluttningar på uppemot 35 %.

92

■■Klipphöjden

justeras enkelt ovanifrån med hjälp av ett stort reglage. ■■Om något stör driften skickar robotgräsklipparen ett sms till din mobiltelefon. ■■Den är utrustad med PIN-kodslås och stöldlarm. TEKNISKA DATA

260 ACX

Maximalt klippområde

5 500 m² + / – 20 %

Batterityp

NiMH

Ljudnivå, dB(A)

60

Klipphöjd, mm

20 – 60

Vikt, kg

13,5

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 93.

Robotgräsklipparen Automower® skickar ett sms till din mobil­telefon om en oplanerad händelse stör klipp­ningen. Dessutom är klipparen utrustad med PIN-kodslås, GPS och ett högljutt stöldlarm som gör den mindre stöldbegärlig.

260 ACX är byggd för att klara kärva klimat­ förhållanden. Robotgräsklipparen är väder­ okänslig vilket innebär att den kan vara ute dygnet runt. Den är konstruerad för att arbeta korrekt och sköta sig själv utan problem.


Tekniska data för robotgräsklipparen Automower ®. 260 ACX

Rekommenderat klippområde Kapacitet per timme Navigation Söksystem Typ av driv- och klippmotor Batterityp / kapacitet / spänning Laddningsström / princip Effekt, W Klippsystem Söksystem Klippbredd / klipphöjd, cm Ljudnivå, dB(A) Vikt, kg Knappsats, knappar Kontrollpanel

0 – 5500 m² + / – 20 % 230 m² + / – 20 % Oregelbunden Ja, 2 slingor 2 + 1 borstlös DC-motor NiMH / 6,0 Ah / 18 V 7 A / automatisk 60 5 st ledade skärande knivblad Quadsearch 32 / 2 – 6 69 13,5 16 LCD-display med meny

GPS-kommunikation Sms-funktion Larm PIN-kodslås Lyftsensor Tippsensor Ultraljudssensor Slingkabel, m

Tillval

Märlor, st

Tillval

Extra knivar, st

30

= Finns

MÄRKEFFEKT Angiven märkeffekt för robotklippare är genomsnittseffekten vid klippning. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för slutprodukten bestäms av drifthastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

93


94


Gräsvårdsmaskiner. Allmänna egenskaper

96

Husqvarna DT 22

98

Husqvarna AR 19 

99

Husqvarna TA 36

99

Husqvarna SC 18

100

Husqvarna SG 13

100

Tekniska data

101

Vi har ett sortiment kraftfulla och effektiva maskiner som underlättar gräsvården: Luftning, torvskärning, stubbfräsning och vertikalskärning. Några maskiner, som exempelvis Husqvarna DT 22, har speciella lösningar som gör dem helt unika på marknaden. Alla har höga prestanda, ­pålitliga motorer och robust konstruktion som gör dem till pålitliga arbetsredskap året runt.

95


Specialmaskiner som garanterat förenklar de allra tuffaste arbetsuppgifterna.

Torvskäraren SC 18 har smidig reglering för lättavläst och snabb inställning av arbetsdjup.

Visade funktioner finns på olika modeller.

96


Högspecificerade motorer för pålitlig och effektiv drift. Robust konstruktion för bättre hållbarhet och maximal tillgänglighet. Utvecklad för optimal produktivitet. Kompakt utformning för bekväm hantering och transport.

Torvskäraren SC 18 är unik med fyrhjulsdrift som ger säker framkomlighet på sluttningar och uppför ramper med upp till 30 lutning.

Stubbfräsen SG 13 har samma beprövade teknik som används i större maskiner. Tänder för olika marktyper finns tillgängliga.

Vertikalskäraren DT 22 kan utrustas med inte mindre än tre typer av skärutrustning, vilket gör den till en unik produkt på marknaden.

97


Husqvarna DT 22. Kraftfull, kompakt vertikalskärare som är konstruerad för krävande arbetsuppgifter – under lång tid. DT 22 är unik på marknaden genom att den kan utrustas med tre typer av skärutrustning, rymlig uppsamlare eller frömagasin. Maskinen har komforthandtag som är fällbart, vilket underlättar vid transporter. ■■Högspecificerad,

kraftfull och lättstartad motor från Honda. ■■Den gedigna konstruktionen gör att DT 22 klarar krävande jobb. ■■Enkel central inställning av arbetsdjupet, där djupet anpassas till knivslitaget.

98

■■Förstklassiga

komponenter, däribland permanentsmorda och självjusterande kullager, säkerställer problemfri drift och lång livslängd. ■■Frömagasin som tillval. ■■Uppsamlare som tillval. TEKNISKA DATA

DT 22

Motor

Honda

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Vikt, kg

3,6 kW @ 3600 v / min 65,3

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 101.

Delta-knivar

Slagknivar

Knivvals med 20 fastmonterade knivar av bainithärdat stål. Skär av ytliga rötter som växer i sidled och öppnar upp ytskiktet för tillförsel av syre, vatten och näring. Används tillsammans med frömagasin vid kompletteringssådd.

Knivsats med 2 rader frihängande slagknivar av sätthärdat stål som med hjälp av centrifugalkraft slår bort mossa och filtbildning i gräs­ mattans ytskikt.

Fjäderpinnar

Vals med 52 fjädrande tänder som effektivt men varsamt avlägsnar mossa och filtbildning i det övre skiktet av känsliga och särskilt underhålls­ krävande gräsytor.


Husqvarna AR 19.

Husqvarna TA 36.

Pålitlig markluftare med kapacitet på upp till 2 300 m² / tim. AR 19 har en gedigen, helsvetsad stålkonstruktion. Det fem hålpipor breda aggregatet ventilerar effektivt även de mest kompakta ytor genom att stansa ut cylindriska jordpluggar.

Denna extremt robusta, bogserbara markluftare är ett till­behör för våra åkgräsklippare. Arbetsbredden är 92 cm och kapaciteten är upp till 10 000 m² / tim.

■■Högspecificerad,

kraftfull och lättstartad motor från Honda. ■■Kompakt konstruktion och fällbart handtag bidrar till bra åtkomlighet. ■■Unik, patenterad frihjulskonstruktion ger optimal manövrerbarhet och förenklar svängar. ■■Förstklassiga komponenter, däribland permanentsmorda och självjusterande kullager, säkerställer problemfri drift och lång livslängd. ■■Borttagbara vikter skapar stabil och effektiv körning även i sluttningar. ■■Enkel bakhjulsinställning möjliggör justering av arbetsdjup.

■■Unika

sidohjul som gör det enkelt att förvara luftaren på sidan och att förflytta den genom trånga passager. ■■Två oberoende valsrotorer med utbytbara, slutna och skedformade pinnar ger överlägsen manövrerbarhet runt hörn och på trånga ytor. ■■Viktbehållare finns som tillbehör.

TEKNISKA DATA

AR 19

TEKNISKA DATA

Motor

Honda

Motor

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW *

Vikt, kg

86

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Vikt, kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 101.

2,6 kW @ 3600 v / min 131

TA 36

* Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 101.

99


Husqvarna SC 18.

Husqvarna SG 13.

Mycket effektiv torvskärare i en klass för sig genom egen­ska­per som fyrhjulsdrift (AWD), kompakt utformning och hög produktivitet. SC 18 har en robust, pålitlig konstruktion med bland andra permanentsmorda kullager. Handtaget är vibrationsdämpat och alla reglage är placerade inom bekvämt räckhåll.

Kraftfull och högeffektiv stubbfräs vars kompakta utformning gör att den klarar så trånga ytor som 70 cm smala passager. Det justerbara handtaget bidrar till ett bekvämt arbete även under marknivå.

■■Högspecificerad,

kraftfull och lättstartad motor

från Honda. ■■Unik fyrhjulsdrift och låg tyngdpunkt ger optimal stabilitet och säker framkomlighet på sluttningar och uppför ramper vid transport. ■■Fyra växlar framåt och en bakåt gör den enkel att köra och transportera. ■■Det effektivt vibrationsdämpade handtaget bidrar till bekväm användning. ■■Enkel hantering tack vare praktisk placering av reglage med automatisk knivinkoppling. ■■Lättåtkomlig ratt för snabb och enkel inställning av arbetsdjup. ■■Förstklassiga komponenter, däribland permanentsmorda och självjusterande kullager, säkerställer problemfri drift och lång livslängd.

■■Högspecificerad,

kraftfull och lättstartad motor

från Honda. ■■Det högpresterande fräshuvudet gör arbetet effektivt. ■■Fräshuvudet har tre utbytbara tänder. Varje tand är tre­­sidig och kan roteras när en sida har slitits ut, vilket bidrar till lång livslängd och låga servicekostnader. ■■Komplett uppsättning tänder i tre olika varianter: för steniga, sandiga och normala förhållanden. ■■Den kompakta utformningen kräver endast ingångsmått på 70 cm. ■■Handtaget kan ställas i höjdled i fyra lägen. ■■Den gedigna konstruktionen gör att SG 13 klarar krävande jobb. ■■Förstklassiga komponenter, däribland självjusterande kullager, säkerställer problemfri drift och lång livslängd. ■■Fyra lyfthandtag gör maskinen enkel att flytta.

TEKNISKA DATA

SC 18

TEKNISKA DATA

SG 13

Motor

Honda

Motor

Honda

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Vikt, kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 101.

100

3,2 kW @ 3000 v / min 145

Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW * Vikt, kg * Läs mer om motorns märkeffekt på sidan 101.

8,7 kW @ 3600 v / min 114


Tekniska data för gräsvårdsmaskiner. DT 22

AR 19

TA 36

SC 18

SG 13

Motorfabrikat

Honda

Honda

Honda

Honda

Motorbeteckning

GX160

GX120

GX160

GX390

OHV

OHV

OHV

OHV

3,6 kW @ 3600 v / min

2,6 kW @ 3600 v / min

3,2 kW @ 3000 v / min

8,7 kW @ 3600 v / min

Motortyp Nettoeffekt vid förinställt varvtal, kW  Cylindervolym, cm³

163

119

163

389

Typ av motorsmörjning

Trycksmorda

Trycksmorda

Trycksmorda

Trycksmorda

Oljetyp

SAE 10W-30

SAE 10W-30

SAE 10W-30

SAE 10W-30

Oljefilter Oljetankens volym, inkl. oljefilter, liter

0,6

0,6

0,6

0,6

Motorkylning

Luft

Luft

Luft

Luft

Standard

Tvåstegs

Tvåstegs

Cyklon

3,6

2,5

3,6

6,5

10,8 / 2500

7,4 / 2500

10,8 / 2500

26,5 / 2500

Transmissionstyp

Manuell

Manuell

Bogserbar

Manuell

Manuell

Däckdimension, fram, tum

8 × 1,75

10 × 6

12 × 3

2,75 × 10 – 1

4,1 × 12-6

Däckdimension, bak, tum

10 × 1,75

8 × 2

2,75 × 10 – 1

Luftfiltertyp Bränsletankens volym, liter Vridmoment, max., Nm / v / min

Kullagrade hjul Fyrhjulsdrift

Utväxling

1:6

1:6

1:6

1:2

Växlar, framåt / bakåt

4 / 1

Ramkonstruktion

Stål

Stål

Stål

Stål

Arbetsdjup, mm / tum

25,5 / 1

0 – 76 / 0 – 3

0 – 76 / 0 – 3

60,5 / 2,5

300 / 12

Arbetsbredd, cm / tum

56 / 22

48 / 19

92 / 36

46 / 18

Ratt

Ratt

Vev

Ratt

Spårvidd, cm

76

Luftningsbredd, cm / tum

48 / 19

92 / 36

Antal fräskryss

30

32

Frihjulskonstruktion

― ―

Inställning av arbetsdjup

Kapacitet, m² / tim

2300

10000

Isolerat handtag

Standardhandtag

Vibrationsdämpat

Elektromagnetisk koppling

Frässkivans diameter, cm / tum

Bromsar

Skivor

127 × 71 × 102

146 × 76 × 131

135 × 112 × 67

152 × 61 × 91

158 × 69 × 109

65,3

131

86

145

114

Fällbart handtag

Produktstorlek, L × B × H, cm Vikt, kg

― ― ― 35,6 / 14

= Finns  ― = Finns ej

MÄRKEFFEKT Ett nytt maskindirektiv (2006 / 42 / EC) trädde i kraft den 1 januari 2010, vilket kräver att tillverkare redovisar motoreffekten i kilowatt (kW). Angiven märkeffekt för motorn är genomsnittseffekten under en normal arbetssituation som uppfyller gällande ljudnivåkrav (vid angivet varvtal) för en konventionellt tillverkad motor för motormodell uppmätt enligt SAE standard J 1349 / ISO 1585. Serietillverkade motorer kan ha annat värde. Den faktiska effekten för den motor som monteras i slutprodukten bestäms av drift­hastighet, miljöförhållanden och andra variabler.

101


102


Kläder och skyddsutrustning. Kläder

104

Skyddsutrustning

106

Att vara välklädd på jobbet när man arbetar med landskapsvård och grönyteskötsel handlar om två saker: trygghet och komfort. Alla våra skyddskläder är av slitstarka material och uppfyller aktuella lagkrav. En del plagg har även extra förstärkningar av Cordura och Aramid. Vårt sortiment känne­ tecknas av lätta, välsydda plagg som har god ventilation och partier av stretchmaterial. Dessutom är de flesta hjälmar samt delar av jackor, handskar och byxor i fluorescerande orange, vilket gör att användaren syns bra i alla miljöer. Allt för att användarna ska få optimala förutsättningar för ett så effektivt och bekvämt arbete som möjligt – året runt i alla tänkbara situationer.

103


Skogsjacka Technical. Ingår i proffssortimentet Technical. Är tillverkad av 4-vägs stretchmaterial med god ventilation. Materialet är töjbart i alla riktningar, vilket ger maximal rörelsefrihet i alla situa­ tioner. Utsatta ytor är förstärkta med extra slitstarkt material. Har två fickor med vattentäta dragkedjor och en innerficka för mobiltelefon.

Arboristjacka Technical. Ingår i proffssortimentet Technical. Bekväm jacka som utvecklats speciellt för trädklättrare. Godkänt sågskydd upptill på ärmar och bröst. Övre delen av jackan är tillverkad av 100 % ultrapolyester. Nedre delen av 80 % polyester och 20 % bomull. Dragkedja hela vägen fram, två framfickor, justerbar midja och förlängt bakstycke.

104

Skyddsbyxa Technical. Ingår i proffssortimentet Technical och består av flera modeller med sågskydd. Tillverkade av 4-vägs stretch­ material med god ventilation. Knäna är förstärkta med Aramid. Nedre delar av benen är i Cordura. De flesta modeller har fyra eller fem fickor med dragkedja och även ventilationsfickor på lårens baksida. På det hela taget mycket bekväma byxor – speciellt under långa arbetsdagar.

Arbetsjacka och arbetsbyxor. Midjejacka utformad för maximal rörlighet vid röjning och trimning. Av slitstarkt material som andas. Har fickor på axlarnas insidor där värmeisolerande plastskydd kan sättas in. Skydden avlastar axlarna då en sele används under röjningsarbete. Byxorna är tillverkade av Taslanbehandlad Oxford med god ventilation. På insidan upp till knäna finns extraskydd mot stenar och andra föremål som kan flyga upp under arbetet.


Regnjacka och regnbyxor. Jacka och byxor av stark nylon och partier med PU / PVC. Båda plaggen har god ventilation. Jackan har manchesterkrage med kardborrband, extra långa ärmar med tryckknappar och förlängt ryggparti med regnränna. Byxorna har resår i midjan med knytband och dragkedja i byxbenens ändar, vilket gör det enklare att ta på byxorna över stövlarna.

Skyddsbyxa i varselfärg. Byxor i fluorescerande orange med hängsle och sågskydd 20 m /s samt två reflexband på varje ben. Röjbyxor. Regnbyxor av stark nylon och PU / PVC. Med justerbara hängslen och midjeknäppning samt förlängd rygg och regnränna.

Regnjacka / Ryggskydd med ärm, Garden Pro. Lång jacka som är öppen i midjan med kil och tryck­ knappar, för enkel utbredning över sätet på exempelvis en frontrotorklippare. Har rymlig luva som underlättar användning av hörselskydd. Frackmodellen har justerbar knäppning framtill, extra långa ärmar och förlängd rygg med regnränna.

Säkerhetsväst. I fluorescerande orange och gult med 5 cm breda reflexband. Klass 3: Den totala fluorescerande ytan måste vara minst 0,8 m² med en reflekterande yta på 0,2 m². Klass 2: Den totala fluorescerande ytan måste vara minst 0,5 m² med en reflekterande yta på 0,13 m². Klass 1: Den totala fluorescerande ytan måste vara minst 0,14 m² med en reflekterande yta på 0,1 m². Det får inte förekomma större spalter än 5 cm i den fluorescerande eller reflekterande ytan. Det innebär att dragkedjan måste vara stängd på exempelvis en jacka.

105


Hjälm Functional. Många inställningsmöjligheter för individuell anpassning och högsta komfort. Sexpunktsinredningen ger litet tryck på huvudet och hörselskydden är ergonomiskt utformade för långa arbetsdagar. Ljusreduktionen är endast 20 % tack vare det nya visiret UltraVision.

UltraVision visir. Ljusreduktionen är endast 20 % över hela nätytan. Mindre känsligt för att vatten fastnar i nätet. Mindre känsligt för permanenta deformationer.

106

Hörselskydd med radio och Bluetooth. Har FM-radio med automatisk station­ sökning, Bluetooth för uppkoppling till mobiltelefon (räckvidd cirka 10 m) och mikrofon som även fungerar i bullriga miljöer. Finns som hjässbygel eller för montage på hjälm. Det finns även hörsel­skydd med enbart radio.

Hörselskydd med visir. Finns med plexi- eller nätvisir. Har skydd mellan visir och hjässbygel som förhindrar att gräs eller regn kommer in ovanifrån. För bästa skydd bör även skyddsglasögon användas.

Skyddshandskar. Handskar som utvecklats för många olika användningsområden: trädgårdshandskar, arboristhandskar och femfingerhandskar. De två sistnämnda finns med sågskydd.

Komplett verktygsbälte. Har två hölster, lyftkrok, lyftsax, bakstycke och 15 m måttband. Kan kompletteras med olika hållare och hölster


Skyddsstövlar Functional 28. Handgjorda stövlar med sågskydd, extra förstärkt på framsidan med ståltåhätta och förstärkning runt sulan som är förberedd för dubbning. Foder i canvas, lång snörning baktill, greppkanter på skaftet samt ny hälkant som underlättar på- och avtagning.

Lastramper. Finns i raka och böjda utföranden. Är tillverkade av aluminium och har halkskydd. Ramperna kan användas tillsammans med transportvagnar upp till en höjd på 70 cm. Maxlast: upp till 1 000 kg.

Skyddskänga, Technical 24. Läderkänga med sågskydd i klass 2 (24 m / s). Tåhätta av stål, extra vaddering runt anklar, hälar och skaft för ytterligare skydd och högre komfort. De nedre delarna är förstärkta med gummi. Vattentäta genom Sympatexmembran mellan yttermaterialet och fodret.

Skyddsskor, Technical. Lätta skor av läder och nylonnät. Tåhätta av hårt kompositmaterial och främre delarna förstärkta med gummi för extra skydd. Vattentäta genom Sympatex-membran mellan yttermaterialet och fodret.

Skyddsglasögon. Justerbara skyddsglasögon i repfritt glas. Finns med klart, färgat och gult glas.

Grensåg med barkblad. Såg med böjt blad och krok på spetsen. För skärning av bark utan att den splittras.

Fällbar kvistsåg. Lätt såg av högkvalitativt, rostfritt stål. Har greppvänligt handtag. För sågning av väggskivor, plaströr och grenar. Finns i längderna 180 och 220 mm.

Rak kvistsåg med hölster. Lätt såg av högkvalitativt, rostfritt stål, Har greppvänligt handtag. För sågning av väggskivor, plaströr och grenar. Praktiskt bälteshölster medföljer. Finns i längderna 240 och 300 mm.

107


SE-561 82 Huskvarna. Tel 036-14 65 00. www.husqvarna.se Copyright © 2011 Husqvarna AB (publ). Med ensamrätt. Husqvarna och andra namn på produkter och features är registrerade eller icke registrerade varumärken som tillhör Husqvarna Group såsom anges på www.international.husqvarna.com.

Stendahls. 115 40 12-01 SE.

Professionell Grönyteskötsel

Husqvarna LGC Catalogues 2011 Sweden  

Husqvarna LGC Catalogues 2011 Sweden

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you