Hundisbladet nr3

Page 1

hundisbladet En medlemstidning frรฅn hundskyddsfรถreningen Hundis

nr 3 / 2011


hundisbladet Hundskyddsföreningen Hundis Tibblevägen 10 726 30 Skultuna org.nr. 883800-9564 pg 143071-9 www.hundis.nu http://www.facebook.com/hundis KONTAKTPERSONER Västmanland Anita Kaneby Tel. 021 - 701 00, 070 - 544 17 76 anita@hundis.nu

OM HUNDISBLADET

Hundisbladet ges ut av Hundskyddsföreningen Hundis till stödmedlemmar. Tidningen kommer ut 4 ggr per år och som medlem stöder du samtidigt vårt ideella arbete för att förbättra för hundar som har det svårt i landet. Medlemsavgiften är 120 kr/år. Det överskjutande går oavkortat till Rhenis Fond. En fond som används till hundar som behöver specialvård, operationer och liknande som försäkringen inte täcker. För att bli medlem betalar ni in 120 kr på PG 143071-9 Hundskyddsföreningen Hundis. Skriv namn, adress, postnummer och ort på talongen. Glöm inte att ange att det gäller stödmedlemskap.

MATERIAL TILL TIDNINGEN

Värmland Therese Karlsson Tel: 0533 - 148 20, 073 - 842 31 71 therese@hundis.nu

Om ni vill bidra med material till tidningen, antingen uppföljningsmaterial eller annat kan detta skickas via e-post eller vanlig post. Skicka gärna med bilder (lämpligen högupplösta) till era texter. Skickar ni med vanlig post och vill ha era bilder i retur så bifoga ett adresserat och frankerat kuvert.

Skåne Katja Vinulv Tel. 076 - 869 6661 katja@hundis.nu

Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. Insänt material antas vara avsett för publicering om annat inte anges. Varje enskild skribent ansvarar och har copyright på sitt insända material.

Västra Götaland Viktoria Johansson Tel. 0524 - 408 42, 072 - 200 69 16 viktoria@hundis.nu

E-post skickas till: hundisbladet@hundis.nu

Redaktör Annika Hirvonen annika@hundis.nu

TELEFONTIDER

Telefontider: alla dagar 10-18. Övrig tid endast jourtelefon (mobilnumren) för akuta fall. Var vänlig och respektera våra telefontider då vi jobbar hemifrån och även behöver vår fritid för familj och annat.

HUNDISBLADET nr3 2011

UTGIVNINGSPLAN 2011 Nr 1 utkommer i mars Nr 2 utkommer i juni Nr 3 utkommer i september Nr 4 utkommer i december

OMSLAGSBILD ALEXANDRA EKDAHL


FÖR ENINGSNYT T 3

NYTT FRÅN HUNDIS Mycket har hänt under sommaren trots att vi har haft ett uppehåll. Vi har såklart haft lite semester också men telefonerna har gått varma i perioder vilket i sin tur ha lett till att vi har försökt hjälpa dem som behövt hjälp.

INGA TELEFONNUMMER PÅ HEMSIDAN

Eftersom vi periodvis blir totalt nedringda och på grund av jobb, har svårt att hålla oss till våra tidigare uppsatta telefontider så har vi valt att ta bort dessa från hemsidan. Vår ambition är att vi ska ha tid för varje samtal och det känns inte rätt att besvara ett i all hast för att sedan stressa iväg något som inte känns bra för varken oss eller den som ringer. Därför har vi infört kontaktformulär istället så att den som vill nå oss enkelt fyller i detta så kan vi svara när vi har bättre tid (oftast på kvällarna) och därefter hitta en tid att ringa upp. Vi lovar att alla inkomna mejl besvaras så snart vi kan och är det akuta lägen så prioriteras dessa såklart. Våra telefonnummer kommer däremot fortfarande att finnas i tidningen som tidigare.

§ 16 - TILLSTÅND

Tidigare har vi varit tillståndsbefriade vad gäller ”paragraf 16” dvs. att få jobba med omplaceringsdjur. Detta beror på att vi har funnits rikstäckande och att vår förening inte har klassats för att behöva ha tillstånd. Detta är nu ändrat så en ansökan är för någon vecka sedan insänd till Länsstyrelsen. Vi väntar bara slutbesked och papper på tillståndet. Det är inte några problem men den formella och byråkratiska delen tar lite tid vilket gör att vi inte har fått slutligt besked på papper ännu i skrivande stund. Med detta så innebär det en del förändringar i vårt sätt att arbeta. Vi har fått ”välja” län som tillståndet ska gälla för och av praktiska skäl valdes våra (kontaktpersonernas) hemlän dvs. Västmanland, Värmland, Skåne samt Västra Götaland. Vi tar dock fortfarande in hundar från hela landet men våra jourhem måste befinna sig och bo i något av dessa län för att vi ska få godkänna dem. När man blir jourhem hos oss är det viktigt att veta om att Länsstyrelsen kan komma att göra hembesök vilket vi ser som väldigt positivt. Vi kan då visa att vi är seriösa i våra val av jourhem samt att vi dessutom vet att vi står under tillsyn av Länsstyrelsen vilket känns säkert och tryggt. Vi vill ju på alla sätt och vis göra det rätta vilket vi också kontinuerligt arbetar för. Man ska känna sig trygg att vara jourhem åt oss och våra hundar och vi ska känna oss trygga med dem som vi anlitar som jourhem. Så det som ändras i och med detta är vårt arbete utåt med våra medarbetare och jourhemmen. Allt annat kommer att bli som det har varit tidigare.

NY MEDARBETARE

Viktoria Johansson är en ny medarbetare som ska ta hand om Västra Götalands län. Viktoria har en gedigen kunskap vad gäller hundar då hon bland annat är instruktör. Viktoria är ägare till två labradorer men har en bred erfarenhet av olika hundar. Viktoria når du på telefon 0524 - 408 42, 072 - 200 69 16 eller mejl: viktoria@hundis.nu Med hopp om en trevlig höst och mysig vinter!

Anita - Hundskyddsföreningen Hundis

HUNDISBLADET nr3 2011


4 AK TI VE RI N G

AKTIVERING AV DIN HUND

Hundar behöver få leka eller rättare sagt att få jobba. För hundar är detta samma sak. Oavsett om hunden försöker få ut en godisbit från en toarulle, rullar runt på kommando eller frångar en frisbee som man kastar över gräsmattan så jobbar den för fullt och använder både sin mentala och fysiska förmåga. Men har samtidigt hur kul som helst.

STÄDA

Lär hunden lägga tillbaka sina egna leksaker i en korg. Detta är lite som en lätt apporteringsövning. Släng ut en leksak på golvet som hunden skall hämta och lägga i korgen. Använd kommandot ”städa”. Glöm inte bort att belöna hunden med godis då den släppt leksaken i korgen. När en leksak fungerar utan problem så pröva med två och sedan flera leksaker innan belöningen kommer. Hunden ska i förlängningen kunna städa upp sina leksaker som den spritt ut i huset.

FLASKAN

Lägg några foder- eller godisbitar i en tom PET-flaska och ställ den på golvet. Hunden skall då komma på hur flaskan måste vinklas för att godiset skall ramla ut! När detta går lätt kan du öka svårhetsgraden genom att skruva på korken på flaskan. Se bara till att hunden inte tuggar sönder flaskan så den kan få i sig plastbitar.

KASTRULLEN

Låt hunden fundera ut hur den skall få tag på en köttbulle som ligger under en uppochnervänd plastburk eller kastrull. Försvåra lite genom att sätta ett lock på en kastrull som inte går att putta av utan som måste lyftas av uppåt.

Foto: morguefile.com

LETA GODIS I TRÄD

Denna övningen går att göra både hemma i trädgården och ute i skogen. Den kan anpassas till olika stora hundar i olika åldrar. För hundar med rygg- eller bakbenensproblem får du tänka på att inte gömma godisarna så högt så den måste stå på bakbenen länge. Övningen går ut på att du gömmer godisar genom att kila fast dem i barken eller i grenklykor. Lättast är det att använda sig av träd med skrovlig bark. Alldelles släta träd går det inte kila fast godisar i barken på. I början får du gömma godisarna ganska lätt och visa hunden var den ska leta så den förstår att det är trädet den ska leta på. Ganska snart måste du sluta visa så att det inte blir för lätt. Hunden ska själv gå runt trädet och nosa efter godisarna. Om den ställer sig och tittar på dig bara får du peppa den lite och gå fram till trädet med den igen. I början kanske det behövs godisar som luktar lite mer, t.ex. små köttbullebitar, små frolicbitar, ostbitar osv.

Variationer?

För valpar och skadade hundar kan du gömma godisarna från marken och upp till huvudhöjd och lite till, men inte så högt att den måste stegra sig. Torra godisar går att kila fast ganska hårt, hunden måste då stå och sträcka på sig länge för att gnaga loss den. Detta kan vara påfrestande både för kroppen och motivationen. För att göra det svårare för den ’vana’ hunden - göm godbitarna ’runt om’ trädet, och varför inte i ett par olika träd som står nära varandra? Du kan också sätta hunden en längre bit ifrån trädet, och gömma godisen ’på baksidan’, så att hunden inte alls ser var du sätter fast godisen.

HUNDISBLADET nr3 2011


AK TIV ERING 5 GODIS PÅ NOSEN

Övningen att lägga godis på hundens nos kan vara ganska svår till en början. Börja med att lägga en godis framför hunden. Låt hunden stå eller sitta stilla och vänta på ett ”varsågod”. Sedan kan man försvåra genom att lägga godis på framtassarna på hunden som stilla ska vänta på ditt ”varsågod”. Det svåraste är att lägga godiset på hundens nos. Ta godis med platt yta som inte rullar av alltför lätt. Extra bra är det om hunden på ”varsågod” kan knycka till med nosen och fånga godiset innan det ramlar i golvet. Du kan också bygga en stapel av godisbitar som hunden får balansera en liten stund. Ha inte för bråttom, här gäller koncentration.

HITTA SPUNK

Precis som Pippi Långstrump kan du som hundägare leta efter något som du själv inte riktigt vet vad det är. Uppträd ungefär som när du letar svamp. Du väcker nämligen hundens intresse om det är du som hittar spännande saker på promenaden. Det du hittar kan vara allt ifrån pinnar, kottar och borttappade vantar till mat och leksaker. Ibland låter du hunden dela det du hittat med dig. Andra gånger behåller du ditt byte för dig själv.

KNUFFLEKEN

”Vi slutar inte leka bara för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar leka”

Många hundar älskar att leka knuffleken. Det är en fysisk lek som brukar få hunden att spontant söka kontakt. Knuffar du iväg din hund blir oftast reaktionen att den kommer tillbaka till dig. Då har du lyckats skapa ett beteende som du gärna kan belöna.

Foto: morguefile.com

När du leker knufflekar med din hund är det viktigt att tänka på att ha ett avslappnat kroppsspråk så att hunden inte uppfattar dig som dominant.

KAMP/DRAGLEKAR

Om du knyter ett föremål i ett snöre blir det lättare att sätta fart på jaktlusten hos hunden. Försök att låta föremålet imitera en hare när du drar det över marken. Om hunden gillar att kampa kan du låta hunden få tag på föremålet och dra lite i det. Förutom att du genom föreslagna lekar får en fin kontakt med din hund kan du också använda lekarna för att framkalla och belöna önskade beteenden. I sökleken kan du när hunden letar lägga på kommandot ”leta”. Genom spunkleken får du inkallningen om du belönar och lägger på kommando när hunden spontant kommer till dig för att se efter vad du hittat. I kampleken kan du till exempel öva in ”loss” eller ”släpp” i samband med att hunden släpper föremålet.

Källor:

http://hundportalen.wordpress.com http://www.hattifnatt.com

HUNDISBLADET nr3 2011


6 REPO RTAGE

FOTOGRAF ALEXANDRA Omslagsbilden i detta nummer av Hundisbladet är taget av den duktiga frilansade fotografen Alexandra Ekdahl som har ett stort hjärta för hundar och då speciellt för hundar som har det svårt. TEXT ANNIKA HIRVONEN BILD ALEXANDRA EKDAHL

Alexandra Ekdahl är en frilansande fotograf som bor på Södermalm i Stockholm med sin familj som inkluderar två hundar. Akhir, en Vorsteh som närmar sig 15år och Shiva, en liten Podencomix som kom till Sverige för 3 år sedan från Spanien via ADA - Animales de Andalucia - en ideell svensk omplaceringsförening vars huvudsakliga målsättning är att hitta svenska hem åt familjelösa hundar från Spanien. Alexandra passar också en liten grupp hundar åt familj och vänner så det kan vara ganska många hemma hos dem emellanåt. Alexandra fotar allt och alltid. Hon försöker också ställa ut sina bilder så ofta hon hinner. Uppdragen hon tar varierar mellan porträtt, modell, reklam, events och bröllop. Allt som låter roligt eller utmanande! Hennes intresse för hundar började i unga år och hennes första ord var vovve. Det sa hon om allt som såg spännande ut! Vid 15-års ålder lyckades hon tjata sig till sin första omplaceringshund som var en schäfer. Innan dess gick hon ut med andras hundar så fort hon fick chansen. Under åren så har hon haft två tidigare omplaceringshundar, båda var schäfrar och Akhir är den första hunden hon har haft från att den var valp. När Shiva kom till Sverige var det inte meningen att det skulle bli Alexandras hund utan hon åkte till Arlanda för att hämta hem henne åt sina föräldrar. Men Shiva bestämde sig för att hon skulle bo hos Alexandra och hennes familj och då fick det bli så. Alexandra berättar att Shiva är rädd för nästan alla hundar hon inte känner men att de utöver det inte har haft några problem med henne.

”MITT FÖRSTA ORD VAR VOVVE” För de som funderar på att ta hand om en omplaceringshund så tipsar Alexandra om att inte vara rädda att be andra som har erfarenheter av omplaceringshundar om hjälp. Hitta forum på internet eller liknande och dela med er av erfarenheter och frågor. Att ta hand om en omplaceringshund är att göra en god gärning då det finns så många hundar som blir övergivna både i Sverige och utomlands. Att man samtidigt får en underbar vän ser Alexandra som ett stort plus. Att hon brinner för att hjälpa utsatta hundar märks och hon poängterar att hon just nu är speciellt insatt i gatuhundsproblemet i Rumänien där de just nu har det värre än någonsin. Rumänien har ca 22 miljoner invånare och uppemot två miljoner gatuhundar.

HUNDISBLADET nr3 2011


R EPO RTAG E 7

År 2000 beslöt dåvarande borgmästaren i Bukarest och numera Rumäniens president, Traian Basescu, att döda hundratusentals hundar i huvudstaden. Hundarna dödades genom massförgiftningar eller så blev de ihjälslagna. Inledningsvis försvann hundarna från Bukarests gator men problemet återuppstod hela tiden i en enda ond cirkel. Tusentals hundar har sedan dess fått sluta sina dagar förgiftade, hängda, ihjälbrända eller hopträngda i små hägn, döende av brist på mat och vatten. Detta scenario är lika aktuellt idag, år 2011, som det var år 2000. Vissa kommuner betalar till och med ut bidrag till privatpersoner

som inkommer med avskurna öron för att bevisa att hunden har dödats. I Sverige har vi den ideella föreningen Hundhjälpen som arbetar för att hjälpa nödställda hundar i Rumänien. Alexandra försöker dra sitt strå till stacken genom att ställa upp och fotografera räddade gatuhundar gratis för att de ska hitta nya underbara hem. //

Läs och se mer:

www.photosbyalexandra.com blogg.photosbyalexandra.com

HUNDISBLADET nr3 2011


8 TEKNI K

5 APPAR FÖR HUNDÄLSKARE Nuförtiden finns det en app för allt så varför inte för våra fyrbenta vänner? Här har vi tagit fram några av de som finns på marknaden. Några är gratis och andra kostar, vissa nyttiga medans andra bara är till för att roa.

HUNDSVERIGE

Appen Hundsverige fokuserar på de fyrbenta familjemedlemmarna och vill underlätta för de som tar med sig sin hund på semester. Hundsverige är en databas över alla möjliga platser som tillåter hundar, exempelvis olika hundhotell, badplatser för hundar eller hundcaféer. Appen innehåller omkring 350 olika hundtillåtna platser runt om i Sverige. I mobilen ser man sin egen position samt de ställen i närheten som även hundar kan besöka. Det finns även olika tips för hundägare som ska ge sig ut på långresa. Telefon: iPhone (ska släppas en version för android under hösten 2011) Pris: 7 kr App Store

AGRIAS DJURGUIDE

En krosskada under en ridtur, ett skärskår i hundens tass eller kemikalier i kattens päls sjukdomar och olyckor händer sällan när man är beredd. Mobilen har vi för det mesta alltid med oss och med Agrias Djurguide får du handfasta råd om hur du kan hjälpa ditt djur tills du hinner få kontakt med en veterinär. Här finns även en funktion för att snabbt hitta närmsta klinik eller djursjukhus. Dessutom hittar du tips på namn till din valp eller kattunge. Telefon: iPhone & Android Pris: Gratis

KLICKER LYDNAD

Med Lydnad kan du räkna ut ditt resultat direkt istället för att vänta till slutet av tävlingen. Telefon: Android Pris: Gratis

IPET PHOTO

Tanken är att med denna app ska det bli enklare att fota sitt husdjur. Innan man ska ta ett kort så kommer ett ljud, skall för hundar å ankor för katter. Detta gör att hunden/katten ska titta åt ditt håll och då får du ett fint kort på ditt husdjur. Telefon: iPhone Pris: Gratis

En klicker i telefonen. Enkel att hitta eftersom man oftast alltid har telefonen med sig. Finns i olika varianter beroende på telefon. Telefon: iPhone & Android Pris: Gratis

FÄSTINGHJÄLPEN

Med Fästinghjälpen kan du se i vilket område fästingar har rapporterats. Med hjälp av telefonens GPS kan du själv enkelt rapportera när du hittat fästingar på din hund. Fästinghjälpen ökar medvetenhet om fästingar och de sjukdomar de kan överföra till både djur och människor. Telefon: iPhone & Android Pris: Gratis

Tyvärr finns det människor som använder den nya tekniken till hemska saker. Men som tur är finns det alltid några som kämpar mot dem:

EN HACKAD HUNDSLAGSMÅLSAPP

”Det fanns tidigare en app för Android-telefoner som gick ut på att få hundar att slåss med varandra. I april togs appen bort från Android Market, men fortfarande cirkulerar den på olika sajter. Nu har dock någon djurrättsaktivist varit kreativ, och gjort så att den som installerar appen i sin telefon får ett meddelande utskickat till alla sina kontakter: ”I take pleasure in hurting small animals, just thought you should know that”. Kanske inte helt enligt reglerna, men nog är det fyndigt och underhållande.” Källa: http://djurensratt.blogspot.com

HUNDISBLADET nr3 2011


AK TUELL A HUNDA R 9

VI SÖKER NYTT HEM Här är de hundarna som just nu söker nytt hem! Alla jourhemshundar är vid leverans vaccinerade, besiktade, ID-märkta/chippade samt innehar en veterinärvårdsförsäkring genom Folksam som vi samarbetar med. En hund från föreningen kostar 2500:- och vi säljer inga hundar på avbetalning eller lämnar ut på fodervärdsavtal. Inga hundar lämnas heller på prov.

BICCA Född: 2010-11 Ras/er: Tervueren/Springer spaniel Finns i: Dingle Kontakt: Viktoria Tel: 0524-408 42, 072-200 69 16 Bicca är en glad och aktiv liten tjej, det är mycket valp kvar i henne. Hon kan inte så mycket men är smart och lättlärd. Bicca är social och lätthanterad, kommer väga nånstans runt 20-22kg som vuxen, en liten och nätt tik som skulle passa utmärkt till agility eller rallylydnad, då hon har mycket spring i benen. Vid intresse kontakta jourhemsmatte Viktoria.

HUNDISBLADET nr3 2011


1 0 OMP L AC E R A D E HU N DA R

VI HAR HITTAT HEM

Här kan du läsa om de hundar som Hundskyddsföreningen Hundis har haft glädjen att omplacera och där den nya hussarna/mattarna har skickat in en berättelse om hur det gått och vad de hittar på nuförtiden.

SAMSON - schäferkorsning Det gick superbra när Samson kom hem för första gången. Vår 5-åriga schäfer/rottwailer ”Rambo” visade vem som bestämmer och hur allt funkar, det tog 10 min. Sen lekte dom hela kvällen och sov tillsammans på natten och har gjort sen dess. Samson har utvecklats jättemycket positivt, han är inte alls lika rädd för ”mansröster och stora händer” längre, han hetsäter inte alls utan kan låta maten stå fast han vet att det finns en annan hund. Han är helt underbar, växer så det knakar och är busig och gosig precis som man ska vara.

Jessica

HUNDISBLADET nr3 2011


H Ä L SA 11

BRUCELLA CANIS I SVERIGE Hundsjukdomen Brucella canis har för första gången konstaterats i Sverige. En tik i Skåne misstänks ha smittats av Brucella canis, en bakterie som orsakar aborter och sterilitet hos hund och som i undantagsfall kan smitta människor. Den drabbade american staffordshire terrier-tiken är importerad från Polen där den blivit parad. När hon aborterade sin kull i juni togs prover för att hitta orsaken. Proverna visade positivt för Brucella canis. Jordbruksverket beslutade då att tiken skulle avlivas omgående för att förhindra fortsatt smittspridning. Den hane som misstänks ha smittat tiken är född i Serbien och har konstaterat sänkt fertilitet, som är ett symtom på sjukdomen. Hanen finns nu i Sverige.

Förekomst och smitta

Brucellos hos hund har hittills i princip inte förekommit i Sverige. Infektionen drabbar främst hundar, men även människa kan smittas. Katter kan infekteras men verkar inte bli sjuka. Hundar smittas då de får i sig bakterien från andra hundars urin, sperma eller flytningar, via mun, näsa och vid parning eller insemination. Aborterade foster, placenta, vaginala flytningar och sperma utgör en stor smittrisk, men alla kroppsvätskor kan innehålla bakterien. Bakterien utsöndras i flera månader. Bakterien trivs inte utanför hunden, i omgivningen, och den är lätt att tvätta och desinficera bort. Så länge som hundar som sprider smitta finns kvar (till exempel i en kennel) kan dock bakterien att snabbt åter hittas efter rengöringen, både inomhus och utomhus, eftersom hundarna via till exempel urinen fortsätter att sprida smittan.

möjliga orsaker till de symtom hunden visar. Hunden kan bli allmänt trött och magra av och pälsen kan bli ful. Lymfknutor kan vara förstorade. Andra hundar får kraftiga symtom på infektion i till exempel ögon, njurar eller hjärna. Hos människor kan den orsaka lindrig sjukdom som i första hand påminner om influensa, men sannolikt medför smittan i de flesta fall inga symtom.

Diagnos

Det finns andra sjukdomstillstånd hos hund som orsakar samma symtom som ses vid brucellos och för att få en säker diagnos tar man specifika prover. Man kan behöva ta upprepade prover, då infektionen inte är helt lätt att hitta. Blodprover tas för att leta efter antikroppar mot bakterien, eller själva bakterien. Bakterien kan också odlas från flytningar, foster, blod och olika organprover.

Behandling

Tyvärr har ingen behandling hittats som har effekt. Som regel avlivas därför infekterade hundar. Hundar som misstänks vara infekterade isoleras direkt och omgivningen saneras.

Förebyggande åtgärder

Den absolut viktigaste förebyggande åtgärden är noggrann kontroll av avelshundar eller sperma som tas in från andra länder samt stor försiktighet då svenska hundar paras med utländska hundar. Kontroll av importerade hundar kan också minska risken för smitta. //

Symtom

Vuxna hundar visar ofta inga symtom alls, i vart fall under en lång tid (månader – år) och infektionen kan vara svårt att diagnosticera, då det finns många andra

Källor: http://www.jordbruksverket.se http://www.sva.se/

HUNDISBLADET nr3 2011


Avsändare och returadress: Hundskyddsföreningen Hundis Tibblevägen 10 726 30 Skultuna

Om du tror att hundar inte kan räkna, pröva med att lägga tre hundkex i fickan och ge sedan din hund bara två av dem. - PHIL PASTORET -

HAR DU FLYTTAT? Glöm inte att meddela din nya adress till oss. Du kan antingen skicka ett flyttkort eller skriva/maila. Skicka flyttkortet till: Hundskyddsföreningen Hundis Tibblevägen 10 726 30 Skultuna Eller maila till: medlem@hundis.nu Ange också ditt medlemsnummer så hittar vi dig i registret. Medlemsnumret står efter ditt namn på adresslappen.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.