Magazine Jackelien

Page 1

Jackelien ARTIKEL

Creatief strateeg Verbindt en beweegt Hart vooruit DAT BEN IK

Groei ontstaat

daar waar tegenpolen elkaar

ontmoeten

DAAR GELOOF IK IN

ONTDEK EN ONTMOET MIJ! 1


Learning is the most powerful weapon to change the world NELSON MANDELA 2


ARTIKEL

IN DEZE

Jackelien

6. Beweging & groei Mens & technologie

12.

18. Jackelien door andere ogen

Hiervoor kun je bij mij terecht

Een must om .... te ervaren

22. Intuïtie in zaken

20.

24.

3


EMPOWERING PEOPLE TO BECOME FUTURE FIT

Jackelien van Dijk Jackelien.vandijk@humanfits.com 06 10 12 52 30 Dit magazine is een eigen uitgave met beperkte oplage. Kopiëren mag, maar laat het even weten. Wil jij ook een blad maken? Kijk dan op www.kairos-consultancy.com

4


INLEIDING

FUTURE FIT ZIJN

een uitnodiging om dieper te duiken Stap binnen in de fascinerende wereld van executive sparring en de betekenis van Future Fit zijn. In deze inleiding neem ik je mee achter de schermen van mijn passie en expertise als sparringpartner voor eindbeslissers en het aanwakkeren van een Future Fit (body)-mindset. Dit magazine is geen willekeurige verzameling woorden; het is een uitnodiging om dieper in mijn visie te duiken en te ontdekken hoe we levens, organisaties en zelfs de samenleving als geheel kunnen verbeteren door onder andere de interactie tussen mens en technologie. Future Fit omvat vele aspecten waarbij beweging en groei, de synergie tussen mens en technologie, en de kracht van intuïtie centraal staan in dit magazine. Terwijl je door de pagina’s bladert, ontvouwt zich niet alleen mijn verhaal, maar ook de verhalen van degenen die hebben bijgedragen aan mijn vorming en waar ik voor sta en ga. Mijn oprechte dank gaat uit naar deze geweldige mensen, wier betrokkenheid en expertise hebben bijgedragen aan de rijkdom van dit leesavontuur. Dit magazine heeft een tweeledig doel. Enerzijds wil ik jou een dieper inzicht geven in wie ik ben en wat mij drijft. Anderzijds dient het als bron van inspiratie. Hopelijk lees je niet alleen, maar zet het aan tot ReflectLeren. Want daar ben ik van!

ReflectLeren is jezelf en anderen inspireren tot groei.

Aan het einde van dit magazine nodig ik je uit tot actie, in lijn met jouw wensen en interesses. Of het nu gaat om feedforward, contact met mij, of simpelweg genieten van de inhoud, ik hoop dat deze oproep tot actie resoneert met wat jou drijft. Geniet van de reis door deze pagina’s en laat je inspireren!

Jackelien

5


BEWEGING GROEI & Bewegen, groeien en ontwikkelen, ik kan niet zonder. Met elke beweging verandert er iets. Alles is altijd in beweging. Van de kleinste cel in je lichaam tot de eeuwig draaiende zon in het heelal. Heel lang vond ik het lastig een pas op de plaats te doen. Ik word er steeds beter in. Maar wanneer is beweging groei? En wat is het verschil met ontwikkeling? Leren en ont-wikkelen geeft zin aan het leven in mijn ogen. Ontdekken wat je hier te doen hebt als mens. Van alle wikkels en lagen ontdoen, tot de kern overblijft. GROEIEN À LA NATURE: GEZOND VERSUS ONGEMAKKELIJK Stel je voor: persoonlijke en professionele groei als een dans tussen natuurlijke ritmes en slimme strategieën. Hoe mooi zou dat zijn. Aan de ene kant heb je die gezonde groei, denk aan een stevige eik, die duurzaam en in harmonie met z’n omgeving oprijst. En dan, oeps, daar heb je de wilde groeispurten, als onkruid dat alles overwoekert – snel, maar schadelijk op de lange termijn. Dus kiezen voor die eerste, natuurlijk! GEZONDE GROEI: DE SLIMME MARATHON Duurzame groei is zoals een zorgvuldig geplande marathon. Het gaat niet alleen om de finish halen, maar ook om het landschap eromheen te waarderen. Dit is groei die de hele boel in overweging neemt: werknemers, klanten, gemeenschap, en ja, ook Moeder Natuur. Groei met diepgang – dat is waar het om draait. DE ONGEMAKKELIJKE KANT: TOXISCHE GROEI Maar dan, de donkere zijde: ongezonde groei. Dit is de ‘fast food’-versie van expansie – snel, verleidelijk, maar uiteindelijk slecht voor de gezondheid. Denk aan burn-outs, ethische knopen, en uiteindelijk de ondergang van het bedrijf en in het ergste geval de planeet. BALANCEREN: HET GEHEIME RECEPT De ware uitdaging? Die perfecte balans, flow en ritme vinden. Groei die niet alleen de bankrekening spekt. Maar groei die jezelf, anderen en de wereld een beetje beter maakt. De oh zo lastige duurzame gedragsverandering: het blijven bouwen aan gewoontes en een cultuur waar welzijn,

6


THEMA: BEWEGEN EN GROEI

ethiek, en duurzaamheid de show stelen. Wetende dat elk leven en ook elke organisatie zijn of haar eigen levenscyclus kent met hoogte-, en dieptepunten. BEWEGING EN TIJD: DE RELATIEVE DANS Hier wordt het spannend: de dans tussen tijd en beweging. Soms moet je sprinten, soms juist even pauzeren om te reflecteren. Net als de natuur die in de winter even pauzeert, om in de lente weer te bloeien. In deze snelle wereld is het verleidelijk om alleen maar snel te willen zijn, maar soms is langzaam juist goud waard. Evenwicht tussen actief en passief, inspanning en ontspanning, doing en being!

“Groei die niet alleen de bankrekening spekt.”

GROEI VERSUS ONTWIKKELING: KWALITEIT BOVEN KWANTITEIT Het verschil tussen groei en ontwikkeling is als het verschil tussen een snelgroeiende plant en een zorgvuldig gekweekte bonsai. Groei gaat over ‘meer, meer, meer’, terwijl ontwikkeling draait om ‘beter, dieper, sterker’. En raad eens? Die laatste heeft tijd en liefde nodig. HET ‘EN-EN’ DENKEN: DE NIEUWE COOL IN LEIDERSCHAP Welkom in de wereld van paradoxaal leiderschap – waar tegenstrijdigheden juist cool zijn. Het gaat om het omarmen van zowel snelheid als zorgvuldigheid, intuïtie en ratio, actie en reflectie. Dit ‘enen’ denken zorgt voor flexibele, creatievelingen die klaar zijn voor alles wat komt. CONCLUSIE: DE KUNST VAN HET EVENWICHT Het is als jongleren op een skateboard of als mijn flikflak op de evenwichtsbalk. Het gaat om het vinden van die sweet spot tussen groeien en bloeien, hoogte en diepte, pijn en genot, planning en het op zijn beloop laten, en nog zoveel meer. Door deze balanskunst te beheersen, bereiken we evenwicht!

Never stop learning, because life never stops teaching

7

7


BEWEGING IS MIJN RODE DRAAD

DE BRON VAN MIJN ESSENTIE

1971 Mijn vader, afkomstig uit een boerengezin, was een uniek kind gestimuleerd door een barones om te gaan studeren. Hij werd landmeetkundige en later Hoofd Grondzaken bij de gemeente Oldenzaal. Mijn moeder bleef thuis voor mijn zus en mij, volgde de moedermavo en werkte daarna als planner in de woningverhuur. Mijn oudere zus was levendig en alom aanwezig binnen ons gezin. Ik voelde me een zondagskind en had een sterke band met mijn vader. Mijn intuïtie, gevoeligheid en vooruitziende blik ontwikkelden zich al vroeg.

VAN KLEIN DENKEN IS NOG NOOIT IEMAND GROOT GEWORDEN 1978 Als kind was ik erg actief en begon op jonge leeftijd met gymnastiek, wat zich ontwikkelde tot turnen. Ik kwam in de selectie, werd kampioen van Oost Nederland, en zette met Olympische aspiraties koers naar Papendal. Daar ontdekte ik echter dat mijn rug niet flexibel genoeg was om op topniveau te presteren. Sport bood een uitlaatklep voor mijn talent, terwijl ik op school zowel slim als gevoelig was. Ik had een hechte vriendschap met één goede vriendin. In een groep manoeuvreren vond ik maar vermoeiend.

8

TRANSFORMATIE: ELKE VERANDERING BEGINT BIJ JEZELF 2010 Na acht jaar internationale ervaring op te hebben gedaan bij American Express, solliciteerde ik - terwijl ik hoogzwanger was - bij KPN. Begon bij Marketing Zakelijke Markt, met als doel de overgang van een product georiënteerd naar een servicegericht bedrijf te faciliteren. Vervolgens heb ik zelf mijn volgende twee functies vormgegeven, waarvan één de rol van Director Digitale Transformatie was. Dit was een ‘linking pin’ rol waarbij ik samen met de Raad van Bestuur en het leiderschapsteam een visie voor verandering ontwikkelde en deze verander-vuurtjes binnen KPN opstookte en aanwakkerde.

NIEUWE TOPSPORT: CARRIÈRE EN GEZIN

1998 Mijn eerste baan was bij PTT Nederland. De geschreven brief verdween en hoe gaat de digitale deurmat zich ontwikkelen? Daar hield ik mij als ‘new business developer’ mee bezig. Hier ontmoette ik Jeroen, de vader van mijn kinderen. We maakten beiden carrière en voordat de kinderen kwamen maakten we de mooiste, verre reizen. Zuid Afrika, Mexico, Australië, Canada, Tanzania, we zijn er allemaal geweest. We verhuisden naar Voorschoten en in 1998 trouwden we. Tien jaar later, na jaren van hopen en wachten, mochten we Wiebe verwelkomen en twee jaar later Thijs. Tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik ons droomhuis ontworpen dat we later in Den Haag bouwden. Mijn rol als topsporter ging over in de rol van carrièretijger en de leukste moeder van het land zijn.

IK VERLEG MIJN GRENZEN 1985 Op mijn veertiende kreeg ik een relatie met mijn eerste vriendje Floris. We waren vijf jaar samen, wat getuigt van mijn trouw en loyaliteit. Ik verruilde turnen voor volleybal bij Pollux en bereikte eredivisie niveau. Voor mijn studie International Management volgde ik Floris naar Amsterdam en voegde daar nog een opleiding aan de UvA aan toe, ik had tenslotte VWO gedaan. Mijn scriptie schreef ik over “De elektronische snelweg” – interesse in technologie en innovatie zat er al vroeg in.

Mijn studententijd was niet mijn gelukkigste periode; ik voelde me vaak een buitenstaander. Ik dronk weinig alcohol en cafeïne, mijn relatie eindigde en ik was serieuzer dan leeftijdsgenoten. Met mijn nieuwe vriend, een buitensportinstructeur, vond ik weer aansluiting bij sport en beweging.


LEVENSLIJN

DE OMSLAG 2017 Baan losgelaten, man losgelaten, huis losgelaten en mijn gezondheid liet me ook in de steek. Wat ik leerde is: “Waar de beweging stopt, is het leven weg”. Als je niet weet waar het pad naartoe gaat, is het enige waar je op kan vertrouwen je intuïtie. Ik ging terug naar de echte Jackelien – terug naar de essentie. De voelsprieten van vroeger waren weer hersteld doordat ik het masker ervoor los kon laten. Ik kwam ook letterlijk weer in beweging en nam een personal trainer in de arm om mijn levenslust te vergroten. Van yoga, padellen, tennissen, schaatsen tot skiën, ik pakte het allemaal weer op. Mijn creativiteit begon weer te stromen. Heerlijk!

MIJN BOEK 202? Thema van het boek is “Mens & Technologie - Vijand en Bondgenoot tegelijk”. In dit boek onderzoek ik de complexe relatie tussen mens en technologie. Het is een co-creatie met experts, LinkedIn-volgers, magazine lezers en mijn digitale vriend, ChatGPT.

DE MENSKANT VAN VERANDERING 2019 Bij mijn vertrek van KPN koos ik voor de opleiding ‘Global Learning & Development Leadership’ om me onder te dompelen in L&D en snel een netwerk op te bouwen. Mijn redenering was dat in een gedigitaliseerde toekomst, snel leren en aanpassen cruciaal is. Hiermee verschoof mijn focus van commerciële transformaties naar de menselijke aspecten van verandering. Dit leidde tot de oprichting van mijn bedrijf, HumanFits. Mijn eerste opdracht voor HumanFits was een ‘Future of Work’ project bij de Efteling. Toen brak echter de Coronaperiode aan…

BEWEGEN IS LEREN IS VERANDEREN 2020 Tijdens de pandemie realiseerde ik me dat de samenwerking bij HumanFits nog niet optimaal was en ik het werken met teams miste. Ik veerde mee met de tijd en vond een rol bij de Parnassia Groep Academie, waar psychologen en psychiaters worden opgeleid. Deze stap naar de gezondheidszorg was een bewuste, want de basis van Future Fit is mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Als ‘life long learner’, zocht en vond ik nieuwe uitdagingen als voorzitter van het bestuur bij Develhub, het netwerk voor HRD en L&D professionals. Mijn rol als delegatieleider naar het ATD-congres in Orlando, VS, leidde tot een nieuwe opdracht bij de Hotelschool The Hague. Daar coachte ik docententeams in hun transitie naar zelfsturende teams.

FUTURE FIT ALS HYBRIDE PROFESSIONAL 2023 Als iemand die gelooft in de kracht van een netwerkeconomie, vervul ik nu diverse rollen. Als Programma Manager preventie in de gezondheidsregio Zoetermeer sta ik met mijn poten in de klei en werk actief aan het voorkomen van de zorg pandemie. In mijn functie als Chair bij Vistage fungeer ik als sparringpartner voor CEO’s en leid ik besloten adviesgroepen. Daarnaast ben ik vertrouwenspersoon, waarbij ik een luisterend oor bied in situaties van ongewenst gedrag en integriteitskwesties. Maar mijn belangrijkste en meest waardevolle rol is en blijft mijn rol als moeder van Wiebe en Thijs.

9


“Kom leg je HOOFD vol zinnen in mijn schoot van poëzie” 10


GEDICHT

Het meisje met de hoed Het kleine meisje met de grote hoed Klein, te groot en wijs Waar gaat ze heen Samen onderweg maar toch zo alleen. Een fashion item in, aan op haar lijf Donker, zwaar allesomvattend haar hele bestaan Vroeg modieus in al haar vezels Van haar lenige veerkrachtige lichaam. De hoed drukt op haar hoofd Een hoofd dat vrij wil leven Niet verdrukt worden door rafelranden Die haar brengen naar de randen van het bestaan. Een hoed alleen gedragen Dat maakt zwaar en eenzaam Schaduw valt op haar gezicht Ver verwijderd van het warme zonlicht. De hoed verlicht gelukkig leven Beschermt tegen alles dat steekt in haar bestaan Zonnesteken zijn kwajongensstreken Nooit bang meer om alleen te gaan. Samen onder een hoedje spelen De hoed voelt lichter dan daarvoor Vele tinten lichter dansend door het bestaan Met trots gedragen. De hoed hoeft niet af Ze hoort bij haar bestaan Ouder, wijzer nu in proportie Een prachtig silhouet van haar vrouwelijk lichaam. De hoed vraagt moedig leven Te staan voor mijn essentie Onder de hoed van ons bestaan.

Jackelien van Dijk

11


MENS & TECHNOLOGIE OERMENS OP DE ELEKTRONISCHE SNELWEG Vroeger wilde ik hersenonderzoeker, apen observator of sportdocent worden. Die eerste twee kon ik nooit verklaren, nu wel. Ik ben geïnteresseerd in het gedrag van de leukste diersoort die er bestaat… de mens. Daarom heb ik lang in de marketing gezeten, want klantgedrag ligt niet ver bij apenonderzoek vandaan. Al sinds mijn scriptie was ik gegrepen door technologische vernieuwing. We lachen nu om mijn scriptie onderwerp uit 1996: “de elektronische snelweg”. Na het internet zijn we nu in een volgende wave van transformatieve veranderingen gekomen: een door AI gedreven wereld. Welke impact hebben al die veranderingen op ons gedrag, onze biologie, onze omgeving… kortom hoe passen we ons aan (of juist niet). En passen wij de omgeving aan of andersom? De natuur heeft ons altijd doen aanpassen aan de omgeving, we lopen niet meer in een berenvel rond en knuppelen niet het eerste de beste beest dood. Al zitten we hier met de hedendaagse slachterijen niet ver vandaan. TECHNIUM TIJDPERK Verandering is een constante, echter de snelheid van verandering is exponentieel geworden, wat voor ons mensen een moeilijk te vatten begrip is. We leven in een baanbrekend tijdperk waarin grenzen tussen biologie en technologie vervagen. In het hart van dit zogenaamde ‘Technium tijdperk’ staan we aan de vooravond van een radicale evolutie, waarin technologie niet langer een extern iets is, maar een integraal onderdeel van het leven zelf. Dit tijdperk markeert de opkomst van het ‘Zevende koninkrijk van het leven’, een concept waarin de grens tussen biologie en technologie vervaagt.

12


THEMA: MENS & TECHNOLOGIE

“We staan aan de vooravond van een radicale evolutie, waarin technologie niet langer een extern iets is, maar een integraal onderdeel van het leven zelf.” SYMBIOTISCHE RELATIE MENS EN MACHINE Biologische processen en kunstmatige systemen vloeien naadloos in elkaar over, waardoor een symbiotische relatie ontstaat tussen mens en machine. Hoe spannend is dat! Het Technium tijdperk weerspiegelt een stadium waarin technologie onze realiteit niet alleen aanvult, maar actief transformeert en uitbreidt. Een treffend voorbeeld van deze vervaging is de opkomst van biomedische implantaten, zoals neurale interfaces die het brein direct met computers verbinden. Bedrijven als Neuralink werken aan technologieën waarmee mensen hun digitale apparaten kunnen bedienen met alleen hun gedachten, een concept dat eens sciencefiction leek. Op het gebied van genetica zien we CRISPR-Cas9, een revolutionaire techniek waarmee wetenschappers het DNA van organismen nauwkeurig kunnen wijzigen. Deze technologie heeft het potentieel om genetische aandoeningen te genezen en landbouwgewassen te verbeteren, wat de menselijke gezondheid en voedselzekerheid ten goede komt. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van biohybride robots. Deze robots combineren levende cellen met synthetische structuren, waardoor machines ontstaan die zichzelf kunnen genezen (repareren) en zich aanpassen aan hun omgeving. Dergelijke ontwikkelingen brengen ons dichter bij een toekomst waarin biologische en technologische systemen samenvloeien.

13


De opkomst van synthetische biologie is er dan ook nog, waarbij organismen worden ontworpen om specifieke taken uit te voeren, zoals het reinigen van vervuilde waterbronnen of het produceren van duurzame brandstoffen. Deze technologie belooft een nieuw tijdperk van milieubeheer en energieproductie. Dit tijdperk omarmt het idee dat technologische entiteiten hun eigen ‘leven’ kunnen hebben, in de zin van groei, adaptatie en misschien zelfs een vorm van ‘bewustzijn.’ Dit heeft diepgaande implicaties voor hoe we interactie hebben met onze omgeving, hoe we onszelf zien en hoe de toekomst van onze planeet vorm krijgt. In het Technium tijdperk is het duidelijk dat de toekomst niet alleen biologisch of technologisch zal zijn, maar een intrigerende mengeling van beide. De fundamenten van leven en bestaan zoals wij die kennen zullen opnieuw gedefinieerd worden, wat direct fundamentele vragen oproept over wat het betekent om mens te zijn.

Digitaal ongeletterden zijn de nieuwe analfabeten.

TECHNOLOGISCHE GELIJKENIS: EEN MIX VAN ANGST EN BEWONDERING Naarmate de grenzen tussen mens en machine vervagen, groeit een mengeling van angst en fascinatie. Deze gevoelens verergeren als technologie menselijke taken overneemt en meer op ons gaat lijken, zoals bij de AI-app Call Annie, die zowel angst als waardering opwekt. Er heerst bezorgdheid over het verlies van onze unieke menselijke identiteit, met AI die creatief en empathisch reageert, waardoor onze eigen kwaliteiten minder uniek lijken. Angst voor controleverlies speelt ook een rol, vooral bij technologieën die onze gedachten kunnen lezen of beïnvloeden. De impact op de arbeidsmarkt is een ander belangrijk punt, waarbij technologie banen verdringt maar ook nieuwe creëert. Ethiek rondom geavanceerde technologieën zoals genetische modificatie blijft cruciaal. Een complexe mix dus van fascinatie en vrees.

MENS & TECHNOLOGIE: bondgenoot en vijand tegelijk Aan welke kant sta jij? BONDGENOOT •

14

Toegang tot informatie: vergroot via o.a. internet, digitale bibliotheken en educatieve platforms. Verbeterde communicatie: getransformeerd door o.a. e-mail, sociale media en videoconferenties. Gezondheidszorg innovaties: vooruitgang door diagnostische tools, telemedicine, gepersonaliseerde geneeskunde en robotchirurgie. Efficiëntie en productiviteit: verhoogd door automatisering, AI en slimme systemen in dagelijks leven en industrie. Economische groei en innovatie: ontstaan van nieuwe banen, aangedreven door nieuwe organisatie-, en verdienmodellen, markten en globalisering van onderzoek en ontwikkeling.

VIJAND • •

Verminderde privacy: door sociale media, slimme apparaten en data-analyse. Verslaving en overbelasting: door constante beschikbaarheid van digitale apparaten en internet. Verlies van sociale vaardigheden: door overmatig gebruik van technologie, impact op empathie, communicatie. Economische disruptie en werkverdringing: door automatisering en AI, banenverlies en verschuiving van werk, dat vraagt om nieuwe vaardigheden. Gezondheidsproblemen: Door langdurig gebruik van technologie, ontstaan houdingsklachten zoals tech-nek, verminderd zicht en mentale problemen.


ARTIKEL

ARTIFICIAL INTELLIGENCE Om de impact van AI te demonstreren, heb ik ChatGPT en DALL-E ingezet. ChatGPT stelde voor om een interactief ‘gesprek’ te simuleren waarbij lezers dezelfde vragen kunnen stellen via de app of website, waardoor ze AI direct kunnen ervaren. DALL-E creëerde daarnaast een betoverende afbeelding, geïnspireerd door de thema’s van het magazine , wat resulteerde in een visueel meesterwerk dat de essentie van het magazine treffend weergeeft.

Jackelien

Toekomstvoorspelling: “Als je je voorstelt dat het jaar 2050 is, hoe ziet een dag in het leven van een gemiddeld persoon er dan uit?

In 2050 is het leven geïntegreerd met geavanceerde technologie, met AI-ondersteunde werk- en levensstijlen, en een sterke nadruk op duurzaamheid en geautomatiseerde transportmiddelen. Creatieve uitdaging: “Kun je een kort sprookje schrijven over een draak die liever bloemen kweekt dan vuur spuwt?” Ember, de draak, hield meer van het kweken van betoverde bloemen dan van vuur spuwen, waarmee hij vrede en vreugde in het koninkrijk bracht. Historisch perspectief: “Als je een diner zou kunnen organiseren met drie historische figuren, wie zou je uitnodigen en waarom?” Leonardo da Vinci voor zijn creatieve genie, Marie Curie voor haar wetenschappelijke inzichten, en Mahatma Gandhi voor zijn wijsheid in leiderschap en vrede. Wetenschappelijke verklaring: “Kun je op een eenvoudige manier uitleggen hoe quantumcomputers werken?” Quantumcomputers gebruiken quantum bits of qubits, die meerdere staten tegelijkertijd kunnen aannemen, waardoor ze complexe problemen sneller kunnen oplossen dan traditionele computers. Filosofische vraag: “Wat denk je dat de impact van kunstmatige intelligentie zal zijn op de manier waarop we nadenken over bewustzijn en vrije wil?” AI zou onze perceptie van bewustzijn kunnen uitdagen door ons te confronteren met niet-biologische vormen van intelligentie en zou vragen kunnen oproepen over de aard en het bestaan van vrije wil in een door technologie gedomineerde wereld.

15


16


ARTIKEL

Transformatie Liggend in het gras Starend naar onrustige wolken In een schone lucht Wat was is geweest Maar staat niet los van wat komen gaat Wat komt komt Maar staat niet los van wat was Vol vertrouwen Of in onzekerheid rouwen Een duaal gevoel In elke heftige verandering voelbaar Als dag en nacht Het zachte licht beschijnt de donkerste plekken Waaruit een nieuwe realiteit zich ontvouwt Jackelien van Dijk 17


Ambitieuze vrouw met visionaire blik en luisterend oor

Het is bijna een onmogelijke taak om onze dochter Jackelien in slechts een handvol woorden te vatten. In plaats van een omschrijving, delen we liever de eigenschappen die maken dat wij haar zo enorm waarderen. • Als kind al sportief, doelgericht, met een vleugje introvertie; • Nimmer lastig kind geweest, maar wist al vroeg wat ze wilde en niet snel van haar koers af te brengen; • Heeft geleerd om veerkrachtig met levensuitdagingen om te gaan; • Ontpopt tot een zelfstandige, ambitieuze vrouw met een visionaire blik en een luisterend oor voor anderen; • Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen die haar intellect prikkelen; • Een vertrouwenwekkend persoon, een baken van rust, waar wij en zovele anderen graag op terugvallen. Wij zijn als ouders super dankbaar en ook wel een beetje trots op onze dochter die zich zo sterk ontwikkeld heeft. Kortom, Jackelien is als een stralende zon aan een heldere hemel. Bertus & Frieda van Dijk, ouders Jackelien

Alles kan besproken worden, vaak ook met humor

Een belangrijke associatie die ik heb bij Jackelien is integriteit. Alles kan besproken worden, vaak ook met humor, en juist haar betrouwbare aard maakt haar een hele prettige gesprekspartner en geeft ruimte voor elk onderwerp. Vooral in groepsverband komt haar kracht naar voren. Ze voelt met een scherpzinnige intuïtie de groepsdynamiek aan, stelt de onuitgesproken vragen en kan pijnpunten benoemen zonder dat er ongemak ontstaat. Als ik Jackelien zou moeten vergelijken met een voorwerp, dan denk ik aan dat kinderspeelgoed wat altijd weer in z’n oorspronkelijke vorm schiet. Je kunt ‘t alle kanten op uitrekken, het beweegt mee, neemt andere vormen aan, maar blijft in de kern hetzelfde en gaat ook weer terug naar die kern. Zo is Jackelien ook flexibel en met aanpassingsvermogen, maar altijd trouw aan haar eigen essentie. Haar vermogen om mee te bewegen en tegelijkertijd vast te houden aan haar kernwaarden is een unieke eigenschap. In elke professionele context brengt zij een unieke combinatie van flexibiliteit en authenticiteit, essentieel voor succes met elk team. Gabriëlle Majenburg, CEO Excent Tandtechniek

Samen brainstormen, concepten bedenken en richting geven

Jackelien is een gepassioneerde vakvrouw, ziet altijd mogelijkheden en heeft altijd nieuwe ideeën. Wil graag samenwerken, maar als de ander het niet doet, dan doet Jackelien het wel. Haar toegevoegde waarde is haar gedrevenheid en enthousiasme. Waar ze goed in is en waar ik haar hulp graag bij inzet, is samen brainstormen, concepten bedenken en richting geven. Mensen praten makkelijk met haar. Ze is een mediator en zal dus altijd conflicten willen vermijden of oplossen als ze er toch zijn. Ze houdt mensen bij elkaar. Het eerste beeld dat bij mij opkomt als ik aan Jackelien denk is: sterrenhemel. En als ik dan een metafoor erbij haal is dat wel de Pauw, vol pracht en soms trots om te pronken met de veren. Dick Krikke, Directeur Develhub -netwerk voor HRD en L&D professionals

18

ZWITSERS ZAKMES - FLEXIBELE PLAKBAL - VROUW “WAAR EEN KOP OP ZIT”


Jackelien

DOOR ANDERE OGEN

Door andere ogen Goede balans tussen mens en technologie

Het eerste woord dat bij mij opkomt als ik aan Jackelien denk is veelzijdigheid. Door regelmatig buiten haar comfortzone te stappen en in zichzelf te blijven investeren, heeft ze haar talenten ontwikkeld. In haar rollen als ondernemer, coach, programma manager en bestuurslid en zelfs schrijver zoekt ze altijd naar de ‘root cause’ van de uitdaging, voorafgaand aan een concrete aanpak met commitment van betrokkene(n). Op basis van haar brede ervaring en netwerk ontwikkelt Jackelien snel, praktisch en onderbouwd oplossingen zelf of in teamverband, met een goede balans tussen mens en technologie. Als metafoor vind ik een Zwitsers zakmes toepasselijk: betrouwbaar, flexibel, breed scala aan mogelijkheden, met de capaciteiten om zich aan te passen aan verschillende situaties (en zeer nuttig te zijn). Jan Rijken, Visiting professor IE University, auteur van o.a. Handboek Leren & Ontwikkelen in Organisaties.

Jackelien is Chair bij Vistage Benelux BV en begeleidt eindbeslissers als executive coach en facilitator (want dat is een Chair) met als doel hen zowel persoonlijk als zakelijk te laten groeien. Haar gedrevenheid zal een positieve bijdrage leveren aan Vistage en daarmee ook aan de groep die ze aan het bouwen is. Op de vraag wat het eerste beeld of woord is dat bij me opkomt wanneer ik aan Jackelien denk, dan kijk ik naar een vrouw waar “een kop op zit”. Haar gedrevenheid gaat samen met een scherp besef van wat ze wil en waar ze wil uitkomen. Op een vriendelijke maar ook stevige manier gaat ze op haar doel af, waarbij de verbinding met de ander niet wordt verloren. Harm Mannak, CEO Vistage Benelux BV

Het gaat om JOU!

Jackelien onderscheidt zich in haar rol als executive sparringpartner door haar brede kijk op zaken, haar visie op ‘oude’ en ‘nieuwe’ organisatiesystemen, en het streven naar snelle toegevoegde waarde. Ze deelt haar kennis en netwerk actief en levert doelgericht advies dat daadwerkelijk impact heeft. Jackelien gaat verder dan conventioneel advies door kritisch naar zichzelf te reflecteren, waardoor haar begeleiding een verfrissende en eerlijke dynamiek krijgt. Als betrokken sparringpartner in groei en besluitvorming biedt Jackelien steun. Haar vermogen om breed mee te denken maakt haar een waardevolle strategische partner bij het nemen van beslissingen en het aanpakken van uitdagingen. Ze vermijdt zweverigheid en overstijgt traditionele zakelijke benaderingen door open te staan voor nieuwe concepten die ze helder en concreet kan overbrengen. Met een rijke mix van haar persoonlijkheid en haar zakelijke ervaringen, vertaalt Jackelien snel theoretische inzichten naar praktische toepassingen die resoneren met de belevingswereld van haar klanten en coachees. Ze is niet alleen een vertrouwde sparringpartner voor de korte termijn, maar streeft naar duurzame relaties en wenst jou alle succes. Dát is wat je in alles bij haar voelt. Het gaat om JOU! Angelique de Vogel, oprichter van vertrouwenspersoonvoormkb.nl en SER topvrouw

PAUW - STERRENHEMEL- STRALENDE ZON AAN HELDERE HEMELDERE HEM

19


Be Future Fit Live your Identity Embrace Technology Act Smart

20


ARTIKEL

HIER MOET JE MIJ VOOR HEBBEN Sparring partner voor executives

Als executive sta je vaak voor complexe uitdagingen en ingrijpende beslissingen. Ik ben jouw sparringpartner, bied een frisse blik en help je om je leiderschapskwaliteiten te versterken. Samen verkennen we nieuwe perspectieven en strategieën, gericht op het future fit maken van zowel jezelf als je organisatie.

Adviseur & Vertrouwenspersoon

In de rol van adviseur en gecertficeerd vertrouwenspersoon ondersteun ik bij het navigeren door organisatorische veranderingen en persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Door mijn deskundige advies en empathische benadering ben ik een betrouwbare bondgenoot in jouw streven naar een veilige, lerende team-, en organisatiecultuur die toekomstbestendig is.

Spreker

Mijn lezingen en workshops bieden inzicht in hoe optimaal technologisch en menselijk potentieel te benutten. Een verfrissende kijk op de toekomst, waarbij ervaren wordt dat verandering niet alleen noodzakelijk is, maar ook verrijkend en plezierig kan zijn. Vol van praktische strategieën en tips voor organisaties en individuen om future fit te blijven. Wat weer motiveert om de kansen van de moderne tijd vol vertrouwen te grijpen.

21


INTUÏTIE IN ZAKEN Een onderschatte kracht

Intuïtie, tja… omschrijf dat maar eens. Waar inmiddels algoritmes en dataanalyses de show stelen, lijkt het alsof intuïtie een beetje in de kou staat. Vooral in de zakelijke wereld, waar het brein de scepter zwaait en het hart en de onderbuik vaak op de reservebank zitten. Dit heeft me lang dwars gezeten, doordat ik als sensitief besnaard persoon in het bedrijfsleven zag dat veel (innerlijke) wijsheid genegeerd werd. Intuïtie, dat stille, subtiele innerlijke kompas, is eigenlijk een ongekende power player. Een soort geheime superheld die ons influistert om verder te kijken dan de droge cijfers en grafieken. Het helpt ons om buiten de gebaande paden te denken, om creatieve oplossingen te vinden waar logica alleen maar z’n schouders ophaalt. Dus naast al die ongekende digitale ver- en inzichten, blijft intuïtie onze betrouwbare sidekick in het nemen van slimme, soms onverwachte beslissingen. Tijd om die innerlijke stem wat vaker in de spotlight te zetten! DE KERN VAN INTUÏTIE: MEER DAN BUIKGEVOEL Intuïtie, dat ongrijpbare “buikgevoel” dat vaak buiten de ratio om lijkt te gaan. Maar, wacht even, het is eigenlijk een soort stealth-modus van ons brein! Gebaseerd op wat we zien, horen, en ervaren, helpt intuïtie ons snelle keuzes te maken zonder dat we het doorhebben. Het onbewuste bewust maken, dat is waar het bij bewustzijn allemaal om draait. Stel je voor: jezelf, anderen, en de wereld om je heen ‘lezen’ door een lawine aan zintuiglijke data te interpreteren. Elke seconde, bam! Moderne koplopers zien intuïtie als een must-have in hun innovatie-, en strategie-arsenaal, als perfecte aanvulling op kille logica. Eens een primitief overlevingsmechanisme, nu een chic gereedschap in onze besluitvormingskist. SAMEN STERKER: COLLECTIEF BEWUSTZIJN EN GEHEUGEN Kijk naar collectief bewustzijn: samen delen we overtuigingen die onze visie en (organisatie)cultuur vormen. Dit is koren op de molen voor creativiteit en teamwork, superbelangrijk in een tijdperk waarin innovaties vaak uit teamverbanden ontspruiten. En ons collectieve geheugen? Van de drukpers tot aan onze huidige digitale platformen, het is een soort universele harde schijf met menselijke ervaringen en morele lessen.

22


THEMA: INTUÏTIE IN ZAKEN

BRAINING INTEGRATION TECHNIQUE (MBIT): HET TRIO VAN WIJSHEID Tijdens mijn mBIT (Multiple Braining Integration Technique) coaching kwamen de stukjes van de puzzel samen. Het wetenschappelijk bewezen concept mBIT onthult dat we niet één, maar drie breinen hebben: hoofd, hart en buik. Als deze drie in harmonie zijn, alsof ze samen een soulband vormen, dan bereiken we pas échte wijsheid. Het is een mix van logica, waarden, en instinct. HUMAN SKILLS: ZOVEEL MEER DAN SOFT SKILLS Het mooie is… intuïtie hebben we allemaal. De één is vanuit aanleg iets fijner besnaard dan de ander, maar het goede nieuws is dat het valt te trainen. Intuïtie ontwikkeling, een superbelangrijke human skill. Vaardigheden als verwondering, empathie, en creatief denken zijn onmisbaar en niet door robots zomaar na te doen. Daarom investeren bedrijven zoals Google in programma’s als ‘Search Inside Yourself’, waar de focus ligt op het kweken van intuïtie.

“Soft skills zijn heart skills”

CONCLUSIE: BALANCEREN TUSSEN MENS EN TECHNOLOGIE In een wereld waar mens en technologie hand in hand gaan, is balans essentieel. Voor ons welzijn en voor zakelijk succes. Door technologische tools te mixen met menselijke skills, bouwen we aan een toekomst die zowel tech-savvy als diep menselijk is. Kortom, iedereen Future Fit!

23


EEN MUST OM TE

Creëer een inspirerende werkruimte met kleurrijke kunst en natuurlijk licht. Dit stimuleert creativiteit en visuele perceptie, wat leidt tot betere beslissingen.

Luister naar gevarieerde muziekgenres of natuurlijke geluiden. Dit verbetert de concentratie, vermindert stress en geeft een frisse kijk op zaken. Volg een serie zonder geluid en leer lichaamstaal lezen.

lezen, luisteren, kijken, proeven, ruiken en ervaren

PLAYLIST

om bij weg te dromen • • • • • • • • • • •

PODCASTS om van te smullen • • • • • • • • • • 24

No more boring learning A Life of Climb - The CEO’s journey Welkom in de AI fabriek Decide for impact 365 dagen succesvol Everyday AI podcast 100% inspiratie De universiteit van Nederland HRD café Balanskliniek

Learning to fly - Sheppard Head & Hart - Joel Corry MNEK I can change - Lake Street Dive Experience - Ludovico Einaudi Home - Iris Hond Imagine - Eva Cassidy Human Nature - Beautiful Chorus I am light - India.Arie Lean on me - Vocal works gospel choir Gentle with myself - Karen Drucker Little girl - Enrique Iglesias


INSPIRATIE

Introduceer subtiele, kalmerende of juist stimulerende geuren thuis of op je werkplek, zoals lavendel of citrus. Geuren creëren focus, een verbeterd humeur en aangename werkervaring.

Beweeg tijdens je werk door afwisselend te staan, lopen, zitten of te fietsen op een zitfiets onder je bureau. Plan een weeting (=wandelmeeting), kijk voor routes op www.weeting.nl

TOOLS die intrigeren • • •

“Learning is getting insights through your senses, opening those will let you grow.”

• • • • • • •

Chatgpt - Gen AI tool Synthesia - AI video creatie tool Jung GPT - AI chat vriend voor emotionele reflectie Gamma app - genereer AI presentaties, webpagina’s en docs Pika - van idee naar video platform Notion - slim & efficiënt werken Canva - ontwerp suite voor iedereen Lucifers - vuurtje stokers en lichtbrengers Spiegel - om eerlijk naar jezelf te kijken Zwitsers zakmes - voor overleving tijdens digital detox

BOEKEN die inspireren • • • • • • • • • •

Humanocracy - Hamel & Zanini The coming wave - Mustafa Suleyman Paradoxaal leiderschap - Ivo Brughmans Regenerative leadership - Giles Hutchins & Laura Storm Chaordisch organiseren - Nicoline Mulder TeamHuman - Douglas Rushkoff Stevig (leren) staan - Manon Ruijters Samen Intelligent bewegen - Fabio d’Agata Gevoelige zielen - Bram Bakker Het beest in ons - 25 schrijvers geven dieren een stem

GA NAAR WWW.HUMANFITS.COM VOOR MEER INSPIRATIE EN BLOGS 25


26


ARTIKEL

Every person is a world to explore 27


DIT BEN IK

OOK Familiemens (moeder, zusje, dochter) Tukker zonder tukkers bloed Life Long Learner Meisje met de hoed Kunstliefhebber Digi-savvy Associatie-hoofd Architect van de verandering Hart-Hoofd-Buik aligner Mini rijder Voorzitter van Develhub Kattenvrouwtje Multiple Braining Integration (Mbit) coach Ski fanaat en berggeit Natuurliefhebber Creatieve generalist Delegatie Leider Taalkunstenaar Turnmeisje Kleurrijk persoon Fikkie stoker Hokjes hater Luisterend schrijver - Stichting gelijkwaardig herstel Buitensport instructeur Latte macchiato decaffer Vat vol tegenstrijdigheden Wellness-relaxer Sterrenkijker Padeller Ondernemer Biohacker Grensverlegger Spelverdeler Amateurschilder Schoenen gek Intelligent Bewegen coach “A woman on a mission” Italiaans ijs liefhebber Teamspeler Vrije geest Vertrouwenspersoon Liefdevolle opvoeder

28


ARTIKEL

29


Dit opmerkelijk complimentenkaartje ontving ik tijdens de avond. Een onverwachte, liefdevolle ode als blijk van waardering (geschreven door een dame van de complimentenmakers.nl).

Human Potential is a terrible thing to waste Daar sta ik op het Awards Gala van Develhub, in de spotlight, talenten podium gevend. Niet alleen als voorzitter die iedereen bedankt. Nee, ik sta er met een boodschap. “Echt, er is niets zo geweldig als je eigen en andermans talenten ontdekken, benutten en waarderen.”Verspilling van talent is een verlies voor iedereen.” Het is meer dan zomaar een job voor mij; het is mijn levensfilosofie. Dat past precies bij wat de VN zegt met hun Inner Development Goals (IDG’s). Die gaan over persoonlijke groei, cruciaal voor een duurzame toekomst. Door talentontwikkeling ondersteun ik ook de Sustainable Development Goals (SDG 3&4), vooral gericht op gezondheid en onderwijs. Gezond zijn betekent niet alleen dat je lijf in orde is, maar ook dat je hoofd en hart goed zitten, en onderwijs is de sleutel voor talentontwikkeling. “Dit gaat over ons allemaal, over de hele samenleving en wereld. Want iedereen is talentvol. En dat gaat verder dan alleen maar werk; talent kan je op allerlei manieren laten zien. Ga op zoek naar wat jij leuk vindt en goed kan, zet dat in en wees er trots op. Niet alleen voor jezelf, maar voor ons allemaal.

Everybody is a genius Einstein

Develhub is een onafhankelijk netwerk dat zich richt op het verbinden en professionaliseren van iedereen die zich structureel bezighoudt met leren en ontwikkelen van individuen, teams en organisaties. ‘You learn, we learn’

30


Jackelien ARTIKEL

De volgende editie

MENS & TECHNOLOGIE Vijand en Bondgenoot tegelijk

Doe je mee?

In dit boek onderzoek ik de complexe relatie tussen mens en technologie. Het is een co-creatie met experts, LinkedIn-volgers, magazine lezers en mijn digitale vriend, ChatGPT!

31

31


DE WARE KUNST VAN HET LEVEN,

is kleur te geven aan het alledaagse

32


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.