Huhtasuolainen 6/2023

Page 1

6/2023

HUHTASUON ALUEEN SITOUTUMATON PAIKALLISLEHTI


2

6/2023

Pääkirjoitus

Marinan pakina

Päätoimittaja Tane Nyholm

JOULUA 2023

VIIMEINEN PAKINA

Taas on vuosi mennyt, ja lähestyy juhla, jota kaikki tai etenkin lapset odottavat. Paljon on tapahtunut meillä täällä Suomessa, kuin myös Huhtasuolla. Ensivuoden alussa pitäisi alkaa rakentamaan Huhtasuon jalkapallohallia, ja se onkin hyvä asia, koska alueella on paljon harrastajija. Muutoinkin nuorilla ei juurikaan liikoja ole harrastus tiloja. Entisen sairaalan alueelle rakennetaan edelleen kovasti uutta asunto tuotantoa.

8 vuotta sitten otin riskin, ja perustin kädentaitopajan Huhtasuon alueellle. Aloitin työtoiminnan ihan nollasta. Huhtamedian kanssa vuokrasimme työtilan, jossa alussa oli kaksi huonetta ja pieni keittiö. Ensiksi teimme pienen remontin, ja sitten omalla rahalla ostimme siihen huonekalut, erilaiset työvälineet ja materiaalit. Osa työvallineistä, kuin ompelukone, saumuri ja osa materiaalista kuin kankaita, villoja, puikkoja, saksia, ja muissta välineistä oli minun.

Maailmalta ei ihan niin hyvää kuulu, koska sotia on vähän jokapuolella, ja pahimpina niistä tämä Ukrainan sota, myöskin todella vaikeaa on Israelin sota Hamasia vastaan. Kovia taisteluita käydään myös Kongossa ja Myanmarissa, jossa taisteltu kymmeniä vuosia. Täällä meillä kuitenkin valmistaudutaan joulun viettoon, ja ainakin vielä on rauha Suomessa. Toivottavasti pysyykin, vaikka meitä kuinka pelotellaan lehtien palstoilla. Kymmeniä vuosia Suomi eli rauhallisesti naapurin kanssa, ja kaupankäynti oli vilkasta. Parissa vuodessa on onnistuttu tuhoamaan meidän entisten viisaiden valtiomiesten työ, ja todellakin pelottelu on vahvaa. Tämä on ainakin toistaiseksi viimeinen Huhtasuolainen. 18 vuotta teimme tätä, ja vuosiin mahtuu paljon mukavia asioita, kuin myös vähemmän mukavia. Olemme olleet Kaakonpyrstö 6 vuokralla nyt 20 vuotta, ja tuntuu vähän haikealta lähteä. Kiitokset vaan taloyhtiölle pitkästä yhteistyöstä, ja onnea eteenpäin talon asioissa. Elämä on kuitenkin muutosta, ja nyt meidän kohdalla se on tosiasia. Olen oppinut pitämään Huhtasuosta, vaikken täällä asukkaan. Mikäli nyt pitäisi muuttaa, niin Huhtasuo olisi vahva ehdokas. Kaikille rauhaisaa joulua ! Tane Nyholm

Kun pajalle tuli enemmän asiakkaita, ja osa heistä halusi oppia kutoa mattoja ostimme ensimmäiset kangaspuut ja työvallineet, jotka kuulu kudontaan. Myöhemmin lisäksi ostimme pystykangaspuut, pöytäkangapuut ja myöskin luomapuut, että voimme itse valmistaa loimia. Olen valmistunut artesaaniksi Petäjaveden opistosta. Pidän ja osaan paljon käsitöitä, ja aina mielelläni kokeillen jotakin uutta. Olen oppinut netistä paljon neulomisesta ja virkaamisesta. Pajan asiakkaiden kanssa kokeilimme erilaisia käsityön menetelmiä, ja valmistimme tuotteita; neulomalla - lasten vaatteita, sukkia, lasten tossut, lapaset, käsineet, pipot, erilaisia huivia. Virkkaamalla valmistimme lasten mekot, hatut, huivit, naisten laukut ja puhelin kotelot. Ompelimme tyynyt, laukut, pöytaliinoja, kaitaliinoja ja koristelimme niitä erilaisilla kirjontapistoilla. Kutomalla valmistimme mattoja, ja myöskin teimme kauniita taideseinävaatteita. Opettamalla asiakkaita oppin itse paljon käsityöstä ja ei vaan kasityöstä. Ihmisten kanssa työskentely ei ole helppoa työtä. Työnkuvaani kuuluu asiakkaiden oppiminen ja myöskin kaikkien asioiden organisointi. Pajan asiakkaat ovat suurin piirtein naisia eri maista ja eri uskonoista jotka omassa maassa eivät käyneet koulua. Sovimme suomen kielen opettajan kanssa järjestää asiakkaile oppituntia Huhtasuon keskustassa. Pajan työpäiville kuulu myöskin suomalainen kultuuri, ja siihen tutustuminen. Järjestimme asiakkaille retkiä eri kaupunkehin tutustumaan museoissa suomalaiseen n ja myöskin kävimme luonto retkillä, metsässä poimimme marjoja ja sieniä. Meillä oli hyviä ja joskus vaikeita hetkiä, mutta enemmän hyviä ja mukavia vuosia. Yhdessä teimme työtä, oppimme toinen toisilta erilaisia taitoja, hymyilimme ja tuimme toisiamme vaikeissa tilanteissa. Kaupunki päättänyt lopettaa pajan toiminta ja pajan asiakkaille, jotka melkein kaikki asuivat Huhtasuon alueella siirtää kaupungin johonkin toimipisteeseen. Toivon kaikille pajan asiakkaille tsemppiä uudessa paikassa. Marina Nyholm Haluaisin kiitätää kaikkia Huhtasuolaisia minun pakinan lukemista, joita kirjoitin monta vuotta Huhtasuolainen lehteen ja toivon kaikille Hyvää Joulua ja Rauhallista uutta Vuotta!


3

6/2023

Jyväskylän seudun Linkkijoukkoliikenne toimii 2024 alkaen seitsemässä kunnassa

hyväksyivät kukin osaltaan liittymisen. Jyväskylän kaupunki toimii joukkoliikenteen järjestämisen vastuukuntana ja Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toimivaltaaluetta koskeva lakimuutos tulee voimaan 1.1.2024.

Jyväskylän seudun joukkoliikenne eli Linkki on vuodesta 2014 lähtien palvellut Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Ensi vuonna Linkin toiminta laajenee ympäristökuntiin Äänekoskelle, Hankasalmelle ja Petäjävedelle. Toivakkalaisia Linkki on palvellut jo useamman vuoden, nyt kunta liittyy virallisestikin Linkin toimialueeseen.

Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Äänekoski, Petäjävesi, Toivakka ja Hankasalmi ovat allekirjoittaneet keskinäisen yhteistoimintasopimuksen, jossa on sovittu Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toiminnan tavoitteista, tehtävistä, yhteisistä työryhmistä, toimielimestä, talouden seurannasta, kustannusten jakamisesta, sopimuksen seurannasta sekä mahdollisesta toimivalta-alueesta irtautumisesta.

Äänekosken ja Hankasalmen liikenne toimii vielä ensimmäisen vuosipuoliskon 2024 ajan ELY-keskuksen kilpailuttamana seutuliikenteenä. Linkki kilpailuttaa liikenteen ja ajokalustoksi tulevat vihreät Linkki-linja-autot, mutta vuorotarjontaan ei ainakaan alkuvaiheessa ole luvassa muutoksia. Toivakkaan matkataan samoilla vihreillä Linkki-linja-autoilla kuin tähänkin saakka. Petäjäveden suuntaan ajettava liikenne on markkinaehtoista joukkoliikennettä, jossa liikennöitsijänä jatkaa Matka Mäkelä Oy. Petäjäveden liikennöintiin ei näillä näkymin ole tulossa muutosta.

Jouluinen tervehdys Perttulan nuorisotilalta!

Linkki tuo halvempia lippuja ja keskitettyjä informaatiopalveluita Asiakkaan suuntaan selkein muutos palvelussa tapahtuu kesäliikenteen 2024 alussa, kun koko alueella tulevat käyttöön Waltti-lipputuotteet ja -maksuvyöhykkeet. Tämä tietää edullisempia matkoja ainakin Äänekosken, Hankasalmen ja Petäjäveden suuntaan - Toivakan joukkoliikenteessä edullisilla Waltti-lipuilla on matkustettu jo muutaman vuoden ajan. Matkaketjut uuden joukkoliikennealueen sisällä onnistuvat jatkossa yhdellä lipulla, kun aiemmin seutuliikenteen lipulla ei ole voinut tehdä vaihtoja Linkki-liikenteen linja-autoihin. Samat Waltti-liput kelpaavat jatkossa myös markkinaehtoisen liikenteen linja-autoissa, mikä myös osaltaan parantaa palvelutasoa. Joukkoliikenteen digitaaliset palvelut saadaan käyttöön koko laajentuvalla Linkki-alueella kesästä 2024 alkaen. Linkin keskitetty asiakaspalvelu ja kattavat informaatiokanavat madaltavat asukkaiden joukkoliikenteen käyttökynnystä myös uusilla alueilla. Kaivattu ja matkustamista helpottava muutos on, kun entisen seutuliikenteen tiedot saadaan näkymään Linkin aikataulu- ja reittioppaalla. Lähimaksu- ja mobiililiput tulevat myös käyttöön koko alueella lähitulevaisuudessa. Paitsi seutukunnista keskuskaupunkiin, myös toisinpäin matkustus mahdollistuu. Se tuo koko alueen asukkaiden ulottuville lisää vaihtoehtoja palvelupaikoista. Esimerkiksi tutustumisen arvoisia luontokohteita sekä liikunta- ja kulttuuripalveluita löytyy joka kunnasta. Elokuvissa tai passihakemusreissulla voi piipahtaa joukkoliikenteellä vaihteeksi vaikkapa Äänekoskella, tehdä kirppariretken Hankasalmelle, käydä visiitillä Petäjäveden vanhassa kirkossa tai kahvittelemassa Toivakan leppoisassa miljöössä!

Yhteistyö edistää useimpia joukkoliikenteen MAL-kehittämistavoitteita Joukkoliikenteen yhteistyön laajentamisen taustalla on Jyväskylän kaupunkiseudun maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskeva MAL-sopimus, joka on solmittu kuntien ja valtion kesken. MAL-sopimuskaudella 2021–23 tehtiin joukkoliikennealueen laajentamista koskeva selvitys yhteistyössä seudun kuntien ja alueen joukkoliikennettä järjestävien viranomaisten kesken. Selvityksen mukaan joukkoliikenteen toimivalta-alueen laajentamiselle oli edellytykset. Yhteistyön arvioitiin edistävän lähes kaikkia MAL-sopimuksessa joukkoliikenteen kehittämiselle asetettuja tavoitteita. Selvitykseen nojaten Hankasalmi, Petäjävesi, Toivakka ja Äänekoski päättivät yhdistyä Jyväskylän seudun joukkoliikenteen viranomaisalueeseen, ja Jyväskylä, Laukaa ja Muurame

Perttula on joulukuussa avoinna viikolla 51, tiistaina 19.12. ja keskiviikkona 20.12. 4.-6. luokkalaisille klo 14-16 ja 7. luokkalaisista-18-vuotiaille nuorille klo 17-20. Keskiviikkona 20.12. Perttulassa pidetään nuorille leffapäivä, jossa katsotaan joku nuorten toivoma elokuva. Perttula on joulutauolla 21.12.15.1. Nuorisotila avataan nuorille uudestaan 16. tammikuuta 2024.Tarkempaa infoa tammikuun aukioloajoista löydät Jyväskylän kaupungin nettisivuilta sekä Perttulan Instagram -tililtä, jonka löydät Instagramista nimimerkillä @nuorisotila.perttula. Päivitämme Perttulan Instagram-tilille myös viikoittaisen ohjelman ja muutakin Perttulaan ja nuorisotyöhön liittyvää infoa. Mukavaa joulun aikaa ja hyvää uutta vuotta 2024! Toivottaa, Perttulan väki


4

6/2023

HUHTAMEDIA 20 VUOTTA

Sanotaan, että aika on nopea, mutta en ikinä olisi uskonut, että näin nopeasti 20 vuotta kuluu.

Oli vuosi 2003 milloin alettiin tekemään ensin tv-ohjelmia, ja siinä menikin pari vuotta. Hakkaraisen Erkki ja Väänäsen Toivo kuvasivat paljon monia ohjelmia, ja meillä oli myös pätevä editoija näitä ohjelmia tekemään. 2005 päätimme perustaa lehden nimeltään Huhtasuo-lainen, mikä olikin melkein alueen nimi. Televisiopuoli jatkoi omana yksikkönään, ja pojat perustivat Area TV kanavan. Hakkarainen ja minä jatkoimme lehden tekoa, ja myöskin siitä asti Marina ollut mukana silloin toimittajana, ja myöhemmin käsityöpajan vetäjänä. Kuntouttava työtoiminta on ollut meillä mukana alusta asti, ja laskimme Erkin kanssa, että noin 400 ihmistä on ollut meillä eripituisia jaksoja oppimassa mediatyötä.

Seniopipuiston avajaisista 08.10.2015.

Mainostajat lähtivät aika mukavasti osallistumaan mainontaan, että saimme jopa vähän tuloja niistä mainoksista. Myöskin kaupunki alkoi käyttää tiedo-tuskanavana meitä ostaen joskus jopa neljä sivua lehdestä. Nämä vuodet olivat kiireistä, mutta myöskin mukavaa aikaa, ja itsekin opimme aina jotain uutta. Lehden pidimme täysin neutraalina, eikä siinä ollut politiikkaa, eikä uskontoa. Ainoastaan kirkon ostamat tiedotussivut olivat, mutta nekin todellakin vain tiedotusta. Joskus pientä skismaa oli siitä, että Huhtasuolla on vahva yhden puolueen kannatus, ja he halusivat juttuja tehdä lahteen, vastasin aina, että mikä siinä kunhan ei politiikkaa ole. Silloin tällöin he vähän suuttuivat, muttei se meitä haitannut. Meillä lehden painosmäärä oli alkuunsa 5000 kpl, ja sitten pudotettiin 4500 mikä oli sopiva määrä. Lehden jakaminen oli aina kova työ, koska säästimme jakamalla talkoilla harjoittelijoiden kanssa. Meitä kyllä kävi auttamassa muitakin vapaaehtoisia, ja he olivatkin todella tarpeen. Jakopäivinä aina studiolla oli kunnon syötävää, milloin pitsaa, ja joskus tilattua ruokaa.

Farkkusaumalla juttua tekemässä. Kuvassa harjoittelija Neea Hokkanen ja yrittäjä Eila Räihä.


5

6/2023

Kädentaitopaja kävi vielässä lahjoituksen Huhtasuon palvelutaloon. Marina Nyholm kokoamassa kangaspuita ensimmäisessä Kädentaitopajassa Muurainkujalla.

Palkintona teimme erilaisia matkoja joista kaikki tykkäsivät. Pisimmillään kävimme Viipurissa. Tarjosimme aina koko matkan ilmaiseksi, ja siihen sisältyi myös ruokailut. Noin kahdeksan vuotta sitten Marina sai idean, että Huhtasuon alueella ei ole naisille mitään kuntouttavaa työtoimintaa, ja näin perustimme kädentaitopajan. Marina kehitti sen aivan pienestä alusta nykyiseen kokoonsa, ja se oli heti erittäin suosittu varsinkin maahanmuuttajien keskuudessa. Kädentaitopajalla oppi kädentaitoja aina ihan alkeista asti, sekä myös vaativampaa työtä. Työpajalla on ollut jatkuvasti noin 18 henkilöä eri pituisia jaksoja.

Lehtihaastattelu Brand Iron'in tiloissa Huhtakeskuksella. Kuvassa Sami Mehto ja Matti Mehto.

Kädentaitopajan väkeä käytimme myös tutustumismatkoilla lähialueisiin, kuin myös lähikaupunkeihin kuten Kuopio, Lahti Seinäjoki. Nämä matkat olivat todella suosittuja, ja niitä odotettiin kovasti. Monesti mukana oli myöskin työvoiman palvelukeskuksen väkeä nauttimassa pikku matkoista. Koronan iskettyä Suomeen myöskin me jouduimme pitämään paikkoja kiinni kaksi ja puoli kuukautta, mutta siitäkin selvittiin. Kuitenkin kaikki muuttui pikkuhiljaa vaikeammaksi, ja itse sairastuin vakavasti. Tämän myötä olemme päättäneet, että toimintamme loppuu tähän vuoden 2023 jouluun. Antoisaa aikaa meillä on ollut, ja muistelemme hyvillä mielin kuluneita vuosia.

Huhtasuolaisen ja Kädentaitopajan porukka Matkailutila Surkeenjärvellä jouluruokailemassa.

Tane Nyholm, Marina Nyholm ja Erkki Hakkarainen


6

6/2023

Lotta

1. Missä vietät joulusi? 2. Paras jouluruokalisuke? 3. Miten sinun mielestäsi voisi saada muille ihmisille hyvää joulumieltä? 4. Mitä mieltä olet ollut Huhtasuolainen verkkolehdestä? 5. Miten sinun mielestä Huhtakeskukselle saisi jouluisan tunnelman? 6. Oletko jouluintoilija vai hillitty? 7. Uudenvuoden lupaukseni on? Elisa

Anne

1. Käyn vanhempien luona aattona ja mahdollisesti tapaan ystäviä pyhien aikaan, mutta muuten ihana olla vaan yksin kotonakin elokuvien ja herkkujen kanssa.

1. Kotona mieheni kanssa, lapset tulevat jouluaterialle ja tänä vuonna myös eka lapsenlapsi.

2. Itse tehty kermainen sienisalaatti! 3. Olemalla iloinen eikä stressaa liikaa. Auttamalla läheisiä ja kaikkia joita pystyy, edes pienesti. 4. En ollut kuullut tästä aiemmin. Kiinnostava juttu. 5. Jouluvaloilla tietenkin. 6. Rakastan joulua, mutta en intoile liikaa. Joulu on minulle rauhallista ja levollista aikaa. 7. Pitää huolta itsestäni.

2. Kinkunkastike höystettynä sinapilla, kermalla ja omenahillolla. 3. Lahjoittamalla vähävaraiselle perheelle jotain. Viime jouluna lahjoitin kakun ja laatikoita. 4. Välillä tulee luettua jos tulee eteen. 5. Kauniit valokaaret kattoon ja kiertävä joulupukki ja muori. 6. Todellakin intoilija. 7. Parempi seuraava vuosi kun tästäkin selvitään.

Mirja

Aaro 1. Kotona.

1. Kotona.

2. Pizza.

2. Lanttulaatikko.

3. Jakamalla hyvää.

3. Toivottaa hyvää joulua.

4. En tunne.

4. Ihan hyvä.

5. Ei aavistustakaan.

5. Jouluvaloja koristeita.

6. Ei kiinnosta joulut.

6. Hillitty.

7. Etten tee turhia lupauksia.

7. Laihtua vähän.

1. Poikaystäväni perheen kanssa Rovaniemellä.

1. Pojan perheen luona.

2. Perunamuusi (syön aina jouluisin karjalanpaistia perunamuusilla.)

3. Pikkupaketit läheisille ja keräykseen lahjoitus.

3. Osallistumalla esim. Joulupuukeräykseen ja lähettämällä joulukortteja. 4. En ollut kuullut tästä ennen. 5. Jouluvalot ja -kuusi. 6. Hillitty. En erityisemmin pidä joulusta. 7. Huolehtia itsestä ja ihmisistä ympärilläni.

Mira 1. Ainakin ollaan äidin, veljen ja siskon kans yhdessä aattona. Jouluna nähdään myös muita läheisiä. 2. Minun lemppari on aina ollut se rosollin päälle laitettava kermavaahto.

2. Suvun perinne salaatti.

4. Luen harvemmin, varmaan hyvä lehti. 5. Jouluvalot tuo tunnelmaa. 6. Hillitty intoilija. 7. Rakkautta ja rauhaa.

Tiina 1. Miehen perheen luona. 2. Herneet. 3. Antamalla itsetehtyjä joulukortteja. 4. En ole lukenut. 5. Varmaankin jouluvalaistuksella. 6. Hillitty. 7. En harrasta sellaisia.

3. Olemalla ystävällinen toisille näin joulun alla. Myöskin laittamalla jouluvalot palamaan omalle pihalle tai parvekkeelle niin kanssa kulkijat voivat ihastella niitä pimeydessä. Auttamalla toisia ihmisiä edes pienesti jos joku apua tarvitsee.

1. Kotosalla, mutta käyn toki syömässä äidin luona ja varmaankin veljen luokse perinteiseen joulusaunaan.

4. Outoa etten ole koskaan kuullut tästä mutta aion kyllä tutustua siihen.

2. Ei nyt tule muuta mieleen kuin se kermavaahto rosollin päälle.

5. Joulukuusi jossa valot ja eikö ois kiva oma joku pieni joulu tapahtuma koko perheelle?

3. Muistaminen, pienet teot.

6. Rakastan joulua mutta ei saa silti olla liikaa joulukoristeita, maltti on valttia siinä hommassa. Aloitan joulun fiilistelyn jo marraskuussa. Tilasin juuri netistä jotain uusia joulu vaatteita ja tuntuu että joulu kärpänen on tosiaan puraissut sillä olen niin onnellinen.

joulukuusi.

7. Ajattelen enemmän omilla aivoilla kuin muiden aivoilla.

Rauhallista Joulua ja Onnelista Uutta Vuotta 2024! Toivottaa Huhtasuolaisen väki.

Marja-Leena

Sampo

4. Ihan ok. 5. Jouluvalot ja iso koristeltu 6. Hillitty. 7. Olla parempi ihminen.


7

6/2023

Kirjaston joulutervehdys

Tyrmäysvoimaa Huhtasuolta!

Vuosi 2023 lähenee loppuaan ja kirjastossakin valmistaudutaan uuteen vuoteen. Vuodenvaihde vaikuttaa kirjaston aukioloihin tänä vuonna aika vähän. Huhtasuon kirjasto on auki MA, TI ja KE klo 13-19 (lehtisali avataan klo 12) sekä TO ja PE klo 11-16. Huhtasuon lähikirjasto on suljettu 25. ja 26.12. sekä 1.1. Muut pyhäpäivät osuvat viikonlopuille, jolloin Huhtasuon kirjasto on muutenkin suljettu. Aukioloajat löytyvät myös kirjaston ovesta ja päivitetään verkkokirjastoon keski.finna.fi Kirjaston syyskaudella elokuusta joulukuuhun kokeilimme lukupiknikiä kirjaston takapihalla, teimme askartelupajassa syksyisiä puunlehtiä poistokirjoista ja järjestimme satutuokioita ja kirjavinkkauksia. Kirjastokeikaus -kiertueella Huhtasuon kirjastossa näimme Veikko tahtoo ulos -nimisen esityksen. Kevätkaudella kirjastossa vierailevat syksyiseen tapaan ainakin Datataiturit sekä Suomen Karva-Kaverit ry:n Lukulemmikit. Datataiturit auttavat asiakkaita asiakkaan oman tietokoneen ja mobiililaitteiden käytössä. Lukulemmikit puolestaan kuuntelevat lukemista harjoittelevien lasten ja aikuisten lukemia kirjoja. Jyväskylän kaupunginkirjastossa kokeiltiin vuonna 2023 joidenkin kirjojen laina-ajan muuttamista siten, että kahden viikon pikalainat poistuivat ja niiden tilalla oli tarjolla sekä viikkolainoja (laina-aika 7vrk) että normaaleja neljän viikon lainoja. Neljän viikon lainoissa varausjonot venyivät kuitenkin niin pitkiksi, että suosituimpien/varatuimpien kirjojen kohdalla kahden viikon laina-aika tekee paluun. Näin asiakas saa kirjan luettavakseen nopeammin. Myös viikkolainoja on edelleen tarjolla. Viikkolainoja ei voi varata, vaan sellaisen voi lainata, jos se sattuu olemaan kirjaston viikkolainahyllyssä saatavilla. Huhtasuon kirjaston kävijämäärä on ollut nousussa ja on ollut hienoa huomata, että koronavaiheen ja siihen liittyvien rajoitusten jälkeen asiakkaat ovat taas löytäneet kirjaston. Vaikka itsepalvelu on ollut pitkään osa kirjastoja, henkilökunta auttaa ja opastaa aina mielellään. Hyvää joulua ja uutta vuotta, ja toivottavasti tavataan pian kirjastossa .

Jyväskylän kaupunginkirjasto luopuu kirjojen muovittamisesta Jyväskylän kaupunginkirjastossa luovutaan joulukuun alusta lähtien kirjojen muovittamisesta osana kirjaston kustannussäästöjä. Kirjojen muovitukseen on aiemmin käytetty vuodessa noin 35 000 euroa. Luopumispäätös vähentää myös kirjastoissa kertyvän muovijätteen määrää. Kirjaa suojanneen muovin poistuminen kuitenkin altistaa kirjat herkemmin muun muassa kolhuille ja tahroille. Jyväskylän kaupunginkirjaston lainattavassa kokoelmassa on noin 0,7 miljoonaa yksittäistä teosta tai esinettä. Kirjaston hyllyistä löytyy kirjoja, levyjä, nuotteja, pelejä – jopa soittimia. Kaikki nämä ovat maksutta kuntalaisten saatavilla kirjastokortilla. Kirjastokortti on jokaisen oma, mutta kokoelma on kaikkien jyväskyläläisten yhteinen. Kirjasto toivookin kaikkien asiakkaiden panosta yhteisestä kokoelmasta huolehtimiseen: pidetään kirjat poissa ruokapöydistä, vesisateesta ja lattioilta; tartutaan kansiin puhtain käsin ja pakataan kirjat sateelta suojaan reppuihin tai kasseihin. Kirjastosta löytyy myös kasseja asiakkaiden käyttöön. Nämä lainattavat kirjastokassit voidaan kirjojen tapaan lainata automaatilla ja uusia tarvittaessa kotoa käsin jopa viisi kertaa. Erityisesti lasten aineistojen osalta kirjasto toivoo aikuisilta kärsivällisyyttä. Lasten lukuharrastusta tukee helppo kirjojen saatavuus. Muovittamattomuudesta huolimatta lasten tulee yhä voida kotona ja koulussa tarttua kirjaan innolla ja tarinaa ahmien. Aikuisten tehtävä on huolehtia, että myös lapset oppivat pitämään yhteisistä kirjoista huolta. Aikuiset tarjoavat lapsille ja nuorille mallin lukemiseen ja kirjojen arvostukseen. Pidetään yhdessä hyvää huolta kirjoista!

Tässä kirjoituksessa haastattelen Huhtasuon alkuperäisasukasta Joni-Petteri Oksasta 23, joka minulle tuli tutuksi youtubessa pyörivän Leveli kanavan kautta. Leveli myös järjestää FIGHT NIGHT - ottelu tapahtumia, joihin Joni - Petteri on osallistunut muutaman kerran. Jonin kiinnostus urheiluun alkoi Huhtasuon koululta. Joni nuorempana harrasti painia Harjun Woimassa, Vaajakosken Kuohussa, sekä Jyvässeudun Paini - Ässät kuntoliikuntaseurassa. Nykypäivänä harrastus on kuntosalilla käyntiä. Haavena olisi kilpailla tulevaisuudessa voiman nostossa mm. penkkipunnerruksesta sekä maastavedosta. Tartun kaikkiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Katsotaan kuinka pitkälle pääsee ja mitä mahdollisuuksia aukeaa Joni kertoo. Jos näillä opeilla ja taustoilla saisi lisää otteluita niin miksipä ei, mutta se ei ole päällimmäisenä tavoitteena elämässä Joni kertoo.

Tuleva LEVELI FIGHT NIGHT -ottelu Joni ottelee tulevassa LEVELI FIGHT NIGHT ottelussa Mika Rantaa vastaan. Ottelun ajankohta tämän tiedon mukaan helmikuussa 2024. (Lisäinfoa ottelusta löydät seuraamalla Youtubessa Leveli kanavaa.) - Olen käynyt muutamia kertoja ammattinyrkkeilijöiden luona, kun olen valmistautunut aikaisempiin Levelin järjestämiin otteluihin. Monta vuotta olen toivonut, että Suomessa järjestettäisiin tämän tapaisia kamppailuiltoja, missä olisi hiukan freak show meininkiä, että pääsee mukaan. Hävisin ensimmäisen otteluni kokeneemmalle vastustajalleni. Vastustajana oli silloin Suomenmestari thainyrkkeilijä, joten turpaan tuli, mutta hyvä fiilis jäi Joni kertoo. Halusin yrittää uudestaan ottelua Levelin seuraavassa tapahtumassa. Ilmoittauduin ja sain mahdollisuuden. Joni voitti ensimmäisen erän teknillisellä tyrmäyksellä. Jonin vastustaja oli ensikertalainen. Toivotan Huhtasuolaiselle urheilijalle tsemppiä seuraavaan otteluun, sekä aukeavia mahdollisuuksia tulevaisuuteen! Kirjoittaja Riikka Metsoila


8

6/2023


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.