HorseFlex krant

Page 1

DE HORSEFLEX KRANT!

De overgang naar een nieuw seizoen brengt veel veranderingen met zich mee die invloed hebben op de gezondheid en flexibiliteit van je paard. Zo is aan het eind van de zomer de weerstand misschien niet meer optimaal. Of begint je paard te verharen, wat veel energie kost. Het rantsoen verandert wat invloed heeft op de

spijsvertering en je paard zal minder buiten in de weide of paddock staan, wat ongemakken met zich mee kan brengen zoals verveling, jeuk, stijfheid of problemen aan de hoeven.

In deze krant geven we je onder meer tips over hoe je de overgang naar het najaar soepel kunt laten verlopen en

waar je op moet letten om je paard gezond en fit te houden. We bespreken de meest voorkomende problemen bij paarden tijdens dit seizoen en Jill van Paard & Voeding vertelt je alles over de werking van de Lecherantenne en hoe dit instrument kan helpen om gezondheidsproblemen voor te zijn.

YES,
VOOR ELKE PAARDENLIEFHEBBER DIE ZIJN PAARD OF PONY GOED WIL VOORBEREIDEN OP HET NIEUWE SEIZOEN. IN DEZE KRANT DELEN WE INFORMATIE OVER ONDER ANDERE EEN PASSEND RANTSOEN VOOR JOUW PAARD, HANDIGE TIPS, MUST HAVES VOOR HET NAJAAR EN DE WINTER EN LEUKE WEETJES.
In deze krant lees je over: • Een goede overgang van weide naar stal • Dé must haves voor dit seizoen • Werken met de Lercher-antenne • Tips voor een fit paard in het najaar en de winter • Hoe je jouw rijprestaties met Equi-Yoga kunt verbeteren NAJAAR ­ WINTER 2022/2023

EEN GOEDE OVERGANG VAN WEIDE NAAR STAL

1 AFBOUW WEIDEGANG

Bouw langzaam het aantal uren in de wei af en verhoog de hoeveelheid ruwvoer. Zo kan de spijsvertering van je paard wennen aan de verandering naar het nieuwe seizoen en houd je de darmflora in balans. Krijgt je paard krachtvoer?

Pas de hoeveelheid aan naar gelang de beweging en arbeid.

2 VOLDOENDE BEWEGING

Paarden die in het najaar en de winter weer vaker op stal staan, krijgen hierdoor minder beweging. Beweging zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam en een stimulans van de spijsvertering. Zorg ervoor dat je paard minimaal 1 à 2 uur per dag voldoende kan bewegen om de kans op stalbenen of koliek te verminderen.

3 VOORKOM VERVELING

Minder beweging kan leiden tot verveling en vervelende situaties op stal. Probeer daarom de voerperiodes op stal te verdelen over de dag, zodat je paard slechts een paar uur zonder eten staat in de paddock of op stal. Of maak gebruik van een slowfeeder om ervoor te zorgen dat je paard langer bezig is met eten. Paarden zijn zeer sociale dieren dus zorg ervoor dat je paard bij een ander paard staat waarmee hij of zij het goed kan vinden.

4 AANVULLENDE VOEDING

Sommige paarden redden het in de herfst en winter prima op alleen ruwvoer, maar misschien krijgen ze toch niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit kan dan gevolgen hebben voor de spijsvertering, darmflora en de weerstand van je paard. Vul waar nodig het rantsoen aan met extra vitamines, mineralen of kruiden en hou je paard gezond en fit tijdens het najaar.

Wist je dat...

PAARDEN IN DE VRIJE NATUUR 14 TOT

UUR GRAZEN PER DAG EN ZO’N

KAUWBEWEGINGEN MAKEN?

Staat een paard langer dan 2 uur zonder ruwvoer, dan kan de zuurtegraad in de maag uit balans raken. HorseFlex Maag Balans draagt bij aan het behoud van een normale zuurgraad in de maag, heeft een verzachtende werking op de slijmvliezen en een positieve invloed op de eetlust.

2 DE
HORSEFLEX KRANT TIJDENS HET NAJAAR EN DE WINTER STAAT JE PAARD MEER OP STAL, WAT ZORGT VOOR MINDER BEWEGING, EN BEVAT HET GRAS IN DE WEIDE NIET MEER VOLDOENDE VOEDINGSSTOFFEN OM JE PAARD TE VOORZIEN IN ZIJN BASISBEHOEFTE. HIERDOOR KAN HET EEN UITDAGING ZIJN OM DE JUISTE BALANS IN VOEDING EN BEWEGING
TE
VINDEN VOOR JE PAARD. WE GEVEN JE 4 TIPS HOE HIERMEE OM TE GAAN!
16
40.000

must haves

DIT SEIZOEN!

EEN GOEDE WEERSTAND

De weerstand van je paard wordt tijdens de overgang naar een nieuw seizoen vaak flink op de proef gesteld en kan dan wel een opkikker gebruiken. HorseFlex Weerstand complex helpt het immuunsysteem van je paard op pijl te brengen en te houden. De speciaal samengestelde mix van 4 ingrediënten draagt op geheel natuurlijke wijze bij aan het verhogen van de weerstand tegen bacteriën en virussen bij paarden. HorseFlex W rstand Complex, vanaf € 34,95

STERKE EN GEZONDE SPIEREN

De wisselende weersomstandigheden tijdens de herfst- en wintermaanden kunnen een negatieve uitwerking hebben op de spieren van je paard. Tijdens deze periode kan je de spieren extra ondersteunen door de inname van vitamine E te verhogen. HorseFlex Natuurlijke Vitamine E Olie bevat een hoge dosis natuurlijke vitamine E en is een bron van gezonde omega-3 vetzuren.

Zo helpt de olie bij de afvoer van afvalstoffen uit de spieren én bij het opbouwen, herstellen en in stand houden van gezonde spieren en weefsels.

HorseFlex Natuurl ke Vitamine E Olie, vanaf € 37,50

UKIE’S WILDPLUKKAART

EEN GEZONDE VACHT

De vlekkenspray van Paard & Voeding is ideaal voor de winter, wanneer het te koud is om je paard te wassen. De spray werkt ook perfect om last minute vlekken voor een wedstrijd of show te verwijderen. Spray de vlekkenspray op de urine-, mest- of grasvlekken en gebruik een licht vochtige spons of handdoek om de viezigheid te verwijderen. Zelfs op witte paarden is het resultaat geweldig!

Paard & Voeding vlekkenspray, € 12,95 verkr gbaar via paardvoeding.nl

SOEPELE GEWRICHTEN EN PEZEN

In het najaar en de winter zorgen de koude temperaturen vaak voor stramme gewrichten en spieren. Je paard kan dan meer moeite krijgen om soepel te blijven bewegen. Dan is HorseFlex JointPower + Hyaluronzuur een echte must have! Een poedermix van plantaardige glucosamine met MSM, chondroïtine en hyaluronzuur zorgt voor een effectieve ondersteuning van de gewrichtsfunctie en flexibiliteit van jouw paard of pony.

HorseFlex JointPower + Hyaluronzuur, vanaf € 32,95

Wil jij graag wilde bloemen, kruiden en planten voor je paard plukken, maar weet je niet goed welke eetbaar en veilig zijn? Ukie’s Wildplukkaart voor paarden is een handig hulpmiddel om eetbare planten te ontdekken. Op deze kaart vind je 12 eetbare planten voor paarden die in de herfst (augustus-december) groeien. Daarnaast vind je op deze kaart extra wintertips, zoals het drogen van kruiden, ruwvoervariatie en welke groentes veilig zijn voor je paard. Ukie’s wildplukkaart voor paarden € 8,95 verkr gbaar via www.fjordukie.nl

DE HORSEFLEX KRANT 3
2 5
NU HET BUITEN KOUDER WORDT, EN PAARDEN MEER TIJD OP STAL DOORBRENGEN, ZIJN ER WEER HELE ANDERE PRODUCTEN NODIG. WAT ZIJN ECHTE MUST HAVES VOOR DE HERFST EN WINTER?
VOOR
5
4
1 3

Over Jill

Mijn naam is Jill Smit en ik ben 4 jaar geleden gestart met Paard & Voeding. In het begin heb ik vooral veel voedingsadviezen gegeven. Dit deed ik door berekeningen te maken van het rantsoen, het paard te bekijken en de eigenaar een uitgebreide vragenlijst in te laten vullen. Vorig jaar heb ik een opleiding gevolgd bij Eric Laarakker van Holistische kliniek Den Hoek waar ik heb leren werken met de Lecher-antenne. De Lecher-antenne geeft een exact beeld van de algehele gezondheid van het paard en meet daarnaast ook welk rantsoen het beste bij het paard past.

METEN = WETEN

Jill komt al jaren met haar eigen paarden bij de Holistische kliniek Den Hoek, waar Eric Laarakker haar paarden behandeld. Hij meet daarbij de algehele gezondheid door middel van de Lecher-antenne. Dit inspi reerde Jill zodanig dat ze de opleiding bij Eric Laarakker met succes heeft afge rond en inmiddels zelf met de Lecher-antenne werkt. In dit artikel vertelt Jill meer over de Lecher-antenne en hoe zij hiermee adviezen geeft.

DE LERCHER­ANTENNE

De Lecher-antenne is een bekend instrument in de natuurgeneeskunde. Met de Lecher-antenne worden frequenties gemeten die betrekking hebben op de weefsels en de organen van het lichaam. Elke lichaamscel, elke bacterie, elk virus, elke schimmel, elke groep van cellen en elk ‘lichaam’ trilt en heeft zijn unieke trillingsfre quentie. Of het nou om een menselijk lichaam gaat of om een dier, alles trilt op een andere frequentie. Met de Lecher-antenne kunnen de frequenties, in de vorm van elektro

4 DE HORSEFLEX KRANT
HEB JIJ WELEENS VAN DE LERCHER­ANTENNE GEHOORD? JILL SMIT VAN PAARD & VOEDING WERKT SINDS KORT MET DE LERCHER ANTENNE EN VERTELT HIER GRAAG MEER OVER.

magnetische straling, worden gemeten. Ziekte is een verstoring van informatie. Als deze verstoring lang genoeg duurt, zal dit fysieke, zicht bare klachten geven. Deze informatie verstoringen zijn te meten met de Lecher-antenne.

DUIDELIJKHEID

Jill is begonnen met de Lercher-antenne op haar eigen dieren toe te passen. Keer op keer gaf de Lecher-antenne zoveel duidelijkheid over de gezond heid van haar paarden en bovendien een advies welk voer en supplementen op dat moment het beste waren. Aangezien Jill het heel belangrijk vindt om haar dieren gezond te houden en niet wil wachten totdat er gezondheids problemen ontstaan, zet ze preventief de Lercher-antenne in.

VOORKOMEN

Het is belangrijk om je dieren gezond te houden en niet te wachten totdat er gezondheidsproblemen ontstaan. Het kan zo zijn dat je paard behoefte heeft aan bijvoorbeeld ander voer, een ander supplement of een andere kwaliteit van ruwvoer. Daarnaast zijn er ook veel klachten die op een reguliere manier vaak niet boven water komen, maar die juist met deze

methode wel naar voren komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schimmels in de darm, bewegingsklachten door problemen in de blinde darm, ziekte van Lyme, gluten-graan intolerantie en nog veel meer… Indien organen uit balans zijn hoeft dit niet meteen te betekenen dat het dier of het orgaan ziek is, maar indien je het paard hier

Producttip

DARMKRUIDEN MIX

te lang mee laat lopen kan hij op den duur wel ziek worden.

Ben je benieuwd geworden hoe Jill de Lercher-antenne precies inzet en hoe zij dit combineert met haar voedingsadviezen? Bezoek dan haar website www.paardvoeding.nl

Om de darmflora en spijsvertering van het paard extra te ondersteunen hebben we samen met Paard en Voeding een unieke Darmkruiden mix ontwikkeld. De mix bestaat uit verschillende kruiden zoals fenegriek, oregano, alsemkruid, kruidnagel en rozemarijn die bijdragen aan een goede balans van bacteriën, gisten en schimmels in de darmen. Daarnaast bevat de Darmkruidenmix pre biotische vezels wat een goede voedingsbodem is voor gunstige darmbacteriën. Ook zijn er mineralen toegevoegd zoals magnesium en natrium die erg belangrijk zijn voor een goede werking van de darmen. Deze mineralen houden water in de darmen vast wat zorgt voor een goede darmbeweging en normale mest.

DE HORSEFLEX KRANT 5
HORSEFLEX DARMKRUIDEN, VANAF € 32,95

EEN FIT PAARD IN HET NAJAAR EN DE WINTER

STIJVE SPIEREN

Tijdens de koudere maanden is de doorbloeding van de spieren vaak minder goed. Het is belangrijk om dan wat meer aandacht te besteden aan de warming-up van de spieren. Daarnaast kan je de spieren van je paard extra ondersteunen met natuurlijke vitamine E, magnesium of aminozuren zoals Lysine, Methionine en Threonine.

GEVOELIGE HOEVEN

Lage temperaturen en het langdurig in een natte en modderige weide staan kan de hoeven van je paard gevoeliger maken. Naast een goede hygiëne en dagelijkse verzorging van de hoeven, kan de hoefkwaliteit ook van binnenuit extra ondersteund worden. Dat kan met producten als biotine, zwavel, vitamine B en C, selenium en zink. Lees meer over hoefproblemen bij paarden in de online blog op horseflex.nl/blogs!

LUCHTWEGPROBLEMEN

In de herfst en winter worden luchtwegproblemen bij paarden vaak

veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan irriterende stoffen in de lucht zoals stof, schimmels en ammoniak. Maar ook een lage weerstand kan je paard vatbaarder maken voor een virusinfectie. Met kruiden zoals fenegriek, longkruid, koningskaars en zwarte komijn kunnen de luchtwegen van binnenuit extra ondersteund worden.

VERLAAGDE WEERSTAND

Een gezond en fit paard begint met een sterke weerstand. Een goede weerstand helpt je paard om beter om te kunnen gaan met alle veranderingen tijdens het najaar en de winter. Kruiden zoals Rozenbottel, Echinacea, L-Lysine, Cat’s Claw en brandnetel kunnen de weerstand van je paard extra ondersteunen.

Wist je dat...

Paarden hebben een gevoelige darmflora wat onder andere bij het wisselen van het rantsoen, een wormkuur, koliek of gebruik van medicatie uit balans kan raken. HorseFlex Probiotica is een op maat samengesteld probioticum van gezonde bacteriestammen waarmee de darmflora van het paard extra ondersteund wordt. Het houdt de bacteriecultuur in de darmen gezond en in balans.

6 DE HORSEFLEX KRANT
PAARDEN KUNNEN VAN NATURE HEEL GOED OMGAAN MET ALLE VERANDERINGEN TIJDENS DE KOUDERE MAANDEN, MAAR IN SOMMIGE GEVALLEN KAN JE PAARD VATBAARDER ZIJN VOOR TYPISCHE WINTERKWAALTJES. GELUKKIG ZIJN ER VERSCHILLENDE MANIEREN OM JE PAARD OP EEN NATUURLIJKE WIJZE EXTRA TE ONDERSTEUNEN EN ZO DE KANS OP VERVELENDE KWAALTJES TE VERKLEINEN.
DE DARMFLORA VAN PAARDEN UIT MILJARDEN BACTERIËN, GISTEN EN SCHIMMELS BESTAAT?

WERK MET EQUI ­YOGA AAN JE FLEXIBILITEIT, KRACHT EN INNERLIJKE RUST ALS RUITER

Het is belangrijk dat ruiters naast de zorg voor hun paard ook voor zichzelf zorgen. Dat is de visie van Melissa Seneca. In haar zoektocht naar stressen pijnvrij rijden ontdekte ze yoga. Inmiddels helpt ze, met haar bedrijf Equi-Yoga, dagelijks de prestaties van ruiters verbeteren.

YOGA ALS TOOL VOOR FIJNER PAARDRIJDEN

Door haar intense dagen als fulltime jumpingruiter kreeg Melissa steeds vaker last van hevige rugpijn. Om dit aan te pakken volgde ze een Vinyasa Yoga les. Die eerste les smaakte naar meer en al snel merkte Melissa dat yoga poses waarmee ze aan haar core

stability en rug werkte haar enorm veel deugd deden. Ook het bewust worden en verbeteren van haar adem haling bracht Melissa veel. Dit moest en zou ze delen met andere ruiters.

En zo werd Equi-Yoga geboren. “Veel ruiters zitten scheef op hun paard, zonder dat ze dat zelf doorhebben.

Zo geven ze onbewust signalen door aan hun paard: die verkeerde com municatie kan de connectie met je paard schaden en zelfs het verschil maken tussen een wedstrijd winnen of verliezen. Dankzij Equi-Yoga wordt effortless rijden makkelijker.”

EQUI­YOGA @ HOME

Om zoveel mogelijk ruiters te bereiken en te helpen, startte Melissa haar online platform Equi-Yoga @ home. Via dit online platform kan je elke dag vanuit huis lessen volgen. Alsof je altijd een virtuele yoga teacher en personal trainer in je broekzak hebt. Je kunt het platform nu gratis 14 dagen uit testen. Kijk voor meer informatie op equi-yoga.be

EEN PAAR SIMPELE YOGA OEFENINGEN VOOR THUIS

1. VERGROOT JE CORE STABILITY

Start in een plank positie waarbij je polsen onder je schouders staan, je een rechte lijn van je hoofd tot hielen vormt en je de grond actief weg duwt met je handen. Je staartbeen duw je naar beneden zodat je je bil- en beenspieren aanspant.

- Op een uitademing breng je je linkerbeen richting je linkerelleboog (of linker oksel) waarbij je de buik goed blijft aanspannen.

- Zet je been weer terug en wissel van kant. Herhaal dit een paar keer.

2. STREK EN VERSTERK JE BINNENBEENSPIEREN

- Plaats je benen uit elkaar, je tenen wijzen naar buiten.

- Buig langzaam je linkerbeen en hou je rechterbeen gestrekt. Laat je heupen zakken tot kniehoogte. Lukt dit niet: plaats dan je handen op een stoel.

- Flex je rechtervoet zodat de tenen naar boven wijzen. Voel de stretch aan de binnenzijde van je been. Hou je rug recht.

- Wissel van kant.

Over Melissa

Melissa groeide op tussen de paarden. Na haar studies werd ze fulltime jumpingruiter.

Maar door haar intense levensstijl kreeg Melissa steeds vaker last van rugpijn. Toen bezoeken aan ziekenhuizen, osteopaten en kinesisten haar niet hielpen, besloot ze een Vinyasa Yoga les te volgen. Deze yogales deed Melissa enorm goed, ze voelde eindelijk weer vrijheid in haar lichaam. Melissa besloot wekelijks yogalessen te gaan volgen en ze al snel merkte ze dat haar rugpijn eindelijk beter werd. Ook mentaal plukte ze de vruchten van haar yoga sessies: ze voelde zich zelfzeker, meer op haar gemak en kon beter communiceren met haar paard. Ze besloot een opleiding tot Yoga Teacher te volgen en later ook een opleiding tot Functional Movement Teacher. Nu combineert ze haar beide passies met yogalessen in haar eigen yoga studio in Grimbergen en bereikt ze ruiters wereldwijd via haar online platform www.equi-yoga.be

DE HORSEFLEX KRANT 7
1 2
HORSEFLEX WINTERFIT PAKKET Het HorseFlex Winterfi t pakket bevat 3 producten die zorgen voor een optimale ondersteuning van de spijsvertering, bloedsomloop en weerstand. Zo draagt HorseFlex Weerstand Complex bij aan een sterk immuunsysteem om de kans op ‘winterkwaaltjes’ te verkleinen. En verrijk je het winterse rantsoen van je paard met belangrijke omega 3 vetzuren uit HorseFlex Lijnzaadolie en een breed scala aan vitamines en mineralen uit gedroogde brandnetels. EEN PAKKET MET 3 MUST HAVES VOOR TIJDENS HET WINTERSEIZOEN! COLOFON Deze HorseFlex krant is een speciale seizoenseditie. Aan de informatie, foto’s of teksten kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten voorbehouden. PROJECTMANAGEMENT Carmen Segers REDACTIE Vera Segers & Carmen Segers VORMGEVING Dagmar Vorselaars Studio 4/4 € 54,99 IN PLAATS VAN € 67,89 1liter 550g 800g Scan de QR-code en shop dit pakket nu extra voordelig!
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.