Page 1

Hasselts

GOUD

2018 - Nr. 4

Een magazine over, door en voor senioren

“Nooit de moed opgeven en altijd gek blijven doen.” Alfons Indesteghe > p. 4

Waar komt jouw maaltijd eigenlijk vandaan? > p. 7


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Newsflash

Familieraden bij HOGEVIJF Vier keer per jaar organiseert HOGEVIJF voor familieleden van bewoners een ‘familieraad’. We geven hier aan de familie van onze nieuwe bewoners graag informatie mee rond de algemene organisatie van het woonzorgcentrum. In een tweede deel bespreken we alle nieuwe informatie die voor iedereen van belang is. Daarna kunnen alle familieleden en mantelzorgers hun vragen stellen in verband met een specifieke afdeling.

De eerstvolgende familieraad voor het woonzorgcentrum campus Banneux gaat door op dinsdag 27 november van 19u00 tot 21u00 in de vergaderzalen op het gelijkvloers. De eerstvolgende familieraad voor het woonzorgcentrum campus Stadspark gaat door op donderdag 29 november van 19u00 tot 21u00 in de lokalen van het dienstencentrum op de Casterstraat 77, Hasselt.

Natuurlijk is er ook ruimte om individueel met de afdelingsmanager van een bepaalde dienst te spreken.

Seniorenvoorzieningen OCMW Hasselt

2


Voorwoord

Beste bewoner, mantelzorger, familie,

De vierde editie van Hasselts GOUD is een feit en daar zijn we fier op! Elk nummer ontdekken we weer iets nieuws over onze bezoekers en bewoners. Meestal zijn dat leuke en mooie dingen, soms moeten we een traantje wegpinken bij al die ontroerende verhalen en af en toe breekt ons hart van hun verdriet. Maar elke keer opnieuw zien we mensen vol hoop, weerbaarheid en zin in het leven. En dat maakt ons blij. Het geeft ons ook zin om telkens weer samen met jullie enthousiast aan de slag te gaan op zoek naar een steeds betere woonomgeving. HOGEVIJF probeert elk moment van elke dag zo goed mogelijk zorg te dragen, niet alleen voor haar bewoners, maar voor iedereen die komt aankloppen voor hulp. Jij bent daar de reden voor. Bedankt. We beleefden heel wat plezier aan het maken van deze Hasselts GOUD. Laat het ons gerust weten als dit nummer jou ook even liet glimlachen. Veel leesplezier! Brigitte Smets, Voorzitter OCMW Hasselt

Colofon Verantwoordelijk uitgever: Koen Deconinck

Contactgegevens: Hasselts GOUD

e-mail: info@hogevijf.be

t.a.v. Tom Daniels

Limburgplein 1A

3500 Hasselt

Sen 3


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

“Nooit de moed opgeven en altijd gek blijven doen” “Ik durf al wel eens grommelen hier,” bekent Alfons Indesteghe meteen. “Ik ben nog jong en ik zie en hoor alles. Als ik iets opmerk dat ik niet ok vind, zal ik daar telkens opnieuw iets van zeggen. Maar ik moet opletten dat ik me niet voor de kar van anderen laat spannen, natuurlijk.” Gelukkig probeert HOGEVIJF altijd beter te doen en zijn we je dankbaar voor die feedback, Fons! Wanneer ik naar zijn verleden vraag, duurt het niet lang voor hij over zijn job als klusjesman op een basisschool begint. “Dat was geen job voor mij, eerder een hobby,” vertelt Fons. “Het was leuk om op school te klussen en de kinderen ondertussen een beetje te entertainen. Al ben ik zo ook eens een keer op het matje geroepen bij de directeur en zelfs de burgemeester. De kinderen hielpen mij graag tijdens de speeltijd. Maar volgens de leiding kwamen kinderen naar school om te leren, niet om te werken. En dat terwijl ik ze alleen maar wilde leren behulpzaam te zijn!” Tien jaar lang zou Fons zich amuseren op die plek. “In 1995 ben ik door mijn knie gezakt en moest ik een volledig nieuwe 4

heup krijgen. Ik was een 50-jarige die niet meer mocht werken en 3 maanden in bed moest liggen. Om gek van te worden!” Het leven is niet altijd makkelijk geweest voor Fons. Door accuut nierfalen hing zijn leven aan een zijden draadje, maar ook daar sloeg hij zich door. “Ik geef nooit de moed op en ik probeer altijd gek te blijven doen,” klinkt het optimistisch. Momenteel is hij nog steeds herstellend van een operatie waarbij hij een nieuwe knie aangemeten kreeg. En dat blijkt een hele beproeving te zijn. “Ik trok er elke dag op uit met mijn fiets, vaak helemaal tot de andere kant van Diepenbeek. Maar nu lukt dat alweer een tijdje niet. Binnenkort ga ik er weer voor!”


Goud figuur

Sen 5


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

6


HOGEVIJF

Waar komt jouw maaltijd eigenlijk vandaan? HOGEVIJF wil enkel de beste zorg voor al haar cliënten en bewoners. Daar hoort natuurlijk ook de beste voeding bij. Hiervoor werken we nauw samen met de keuken van het Jessa Ziekenhuis. Onze diëtiste, Lieze Maes, is de tussenpersoon tussen HOGEVIJF en het ziekenhuis. Ze start ons verhaal in dit nummer graag met het proces nog vóór je bij ons opgenomen wordt. “Tijdens het intakegesprek met nieuwe bewoners bevragen de seniorenconsulenten eigenlijk al heel wat essentiële zaken in verband met voedingsgewoonten en noodzakelijke diëten. Zo kan de keuken al vanaf de eerste verblijfsdag in onze woonzorgcentra een aangepast menu aanbieden.”

Menucyclus Lieze bezoekt iedere nieuwe bewoner binnen de tien dagen na opname. Ze legt dan uit hoe de menu’s werken en gaat wat dieper in op de voedingsgewoonten van thuis. “We noteren alles nauwgezet in ons softwareprogramma waardoor het Jessa Ziekenhuis rekening kan houden met de persoonlijke wensen van iedere bewoner. Wat betreft het menu, probeer ik steeds uit te

leggen dat de keuken werkt met een menucyclus van 5 weken. Wat zoveel betekent als dat een bewoner elk menu om de 5 weken opnieuw voorgeschoteld krijgt. Afhankelijk van het seizoen worden de groenten natuurlijk wel aangepast.” “We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: bewoners en familieleden mogen eender welke medewerker aanspreken met vragen rond voeding.” Daarbovenop heeft elke afdeling nog een voedingsverantwoordelijke die in nauw contact staat met de diëtiste. Om de drie maanden hebben deze verantwoordelijken een overleg met Lieze waarbij onder andere het gewicht en dieet van elke bewoner wordt besproken. “Indien nodig, bekijken we dan of er aanpassingen nodig zijn aan het menu van bepaalde bewoners.”

Sen 7


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Van leverancier tot op je bord: jouw ontbijt, lunch en diner Op weg naar onze rondleiding doorheen de keuken van het Jessa Ziekenhuis, krijgen we nog een woordje uitleg over wat een ‘koude lijn’ is en waarom we overschakelden van een warme naar een koude lijn. Marleen Vermeesen, kwaliteitscoördinator van de keuken, licht even toe. “In 2013 voerden we een drastische verandering door in de keuken,” vertelt ze. “Vóór die tijd maakten we maaltijden bedoeld om diezelfde dag nog op te eten, de zogenaamde warme lijn. We moesten ze vaak erg lang warm houden, wat meestal niet ten goede van de kwaliteit kwam. Tegenwoordig werken we dus met een koude lijn wat zoveel betekent als eten klaarmaken voor morgen en soms zelfs overmorgen.” Hoe dat nu net gebeurt en hoe dat eten dan lekker warm op jouw bord terecht komt, kregen we te horen én te zien tijdens een rondleiding in de keuken. Hier werken in totaal 180 personeelsleden die instaan voor de maaltijden voor verschillende campussen: Virga Jesse, Salvator, Sint Ursula én HOGEVIJF. Onder HOGEVIJF verstaan we het woonzorgcentrum, dienstencentrum, dagverzorgingscentrum en de koelverse maaltijden die aan huis geleverd worden.

8

En we zijn vertrokken! We starten natuurlijk aan de wasbak. Elke werknemer komt eerst zijn handen wassen en ontsmetten. Als je met voeding werkt moeten je handen nu eenmaal erg proper zijn.

Wanneer er een levering van bijvoorbeeld, vlees, vis of groenten binnenkomt controleren de keukenmedewerkers eerst de vervaldata en of de temperatuur van de geleverde goederen lager ligt dan 7 graden. Daarna worden alle producten in de koelcellen geladen waar ze bewaard worden aan ongeveer 4 graden. De temperatuur van de koelingen en diepvriezers wordt streng bewaakt en om de 5 minuten worden deze automatisch nagemeten. Wordt er een afwijking vastgesteld? Dan ontvangt Marleen meteen een waarschuwing op haar telefoon en moet ze uitzoeken wat het probleem is.


HOGEVIJF De koude producten zoals slaatjes worden verwerkt in een koude keuken van 10 graden. Thermisch ondergoed kunnen ze hier dus wel goed gebruiken. In de warme keuken worden de maaltijden bereid en opgewarmd tot minstens 80 graden. In de keuken staan 3 grote ketels met een dikke holle wand. De kok kan kiezen of hij hete stoom of ijswater door die wand wil laten vloeien. Dit is een inventieve manier om te helpen in het kook- en afkoelingproces.

Alle voedingswaren krijgen dan een houdbaarheidsdatum en worden vervolgens in de koelcellen bewaard aan 2,4 graden. De volgende dag wordt deze voeding in gekoelde verdeelstations gezet waar alles in porties verdeeld wordt. Elke bewoner van HOGEVIJF heeft een bandkaart. Aan de voorkant van deze bandkaart staat tekst en aan de achterkant staan er codes.

Koel blijft koel Een dienblad passeert maar liefst 8 mensen voor het helemaal klaar is! De eerste persoon zet een bord op het blad, de volgende persoon een tas en zo zet iedere bandmedewerker vervolgens een product op het dienblad op basis van de code op de bandkaart. Achteraan de band wordt er nog een controle uitgevoerd.

Hierna gaan de maaltijden naar de snelkoeler. De wet schrijft ons voor dat de gerechten hier binnen de 2 uren moeten afgekoeld zijn tot 10 graden. Lukt dat niet, dan mag die voeding niet gebruikt worden voor consumptie.

Sen 9


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Zowel in het ziekenhuis als bij HOGEVIJF worden de karren in een koelcel bewaard. Raar maar waar worden de maaltijden individueel opgewarmd in de karren, in de koelcel.

Als er een dienblad niet in orde is dan wordt de band stil gelegd en gecorrigeerd. Maar er kan natuurlijk al eens iets vergeten worden. Voor het middagmaal alleen al worden er in het ziekenhuis ongeveer 1000 maaltijden in porties verdeeld. Alle dienbladen met maaltijden worden vervolgens in karren gezet en getransporteerd naar HOGEVIJF.

10

Er staan verschillende producten op de dienbladen die koel moeten bewaard blijven, zoals bijvoorbeeld een slaatje, beleg en pudding. De maaltijden met een blauw deksel zijn de enige voedingswaren die opgewarmd worden in de kar en dit tot 85 graden.


HOGEVIJF

Sen 11


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

In dat blauwe dekseltje zit een ijzerdraadje dat contact geeft met een magneet in het warmhoudplaatje waarop die terecht komt in de kar. De borden zakken door het dienblad en de bodem van de borden komen in contact met het warmhoudplaatje. Elke kar staat geprogrammeerd om automatisch te beginnen opwarmen. Om de kwaliteit te bewaren wordt de maaltijd vervolgens 30 seconden opgewarmd en dan weer 30 seconden niet, dit gedurende ongeveer 50 minuten. Wanneer het eten dan bij de bewoner aankomt, heeft die nog 45 minuten om de maaltijd op te eten.

De afwas! Broodmaaltijden worden afgedekt met een doorschijnend deksel zonder ijzerdraad omdat die dus koel bewaard moeten worden. Wanneer alles op is gaan de karren terug naar het ziekenhuis en volgt er natuurlijk nog de afwas.

12

Eerst wordt alles gesorteerd: al het vuil gaat in de vuilbak, plastic wordt apart gehouden en het porselein wordt bij elkaar gezet. In het midden is een goot waar voortdurend water door stroomt. Daar gaan resten zoals aardappelen, spinazie, brood, maar ook papier in. Dat gaat naar de verbrijzelaar die alle vaste stof vermaalt waardoor we minder afval hebben. Alles wat vloeibaar is gaat naar de riolering. Er is een vaatwasser voor plastic en een vaatwasser voor porselein. Porselein is namelijk vuiler en moet langer afgewassen worden. Plastic is niet zo vuil maar droogt dan weer veel moeilijker. Om te voorkomen dat de fysieke belasting te groot wordt, wisselen de medewerkers verschillende keren per dag van taak. Iedereen heeft dus zeker voldoende afwisseling in zijn job


HOGEVIJF

Hoe ziet een dag in de keuken eruit? 5u30 8u00 – 10u00 8u15 9u00 11u02 – 11u50 12u00 – 14u00 12u15 13u45 17u30 – 19u00 20u06

Start 1e shift in de keuken Ontbijtmaaltijd bij HOGEVIJF Start van portioneren van de middagmalen van HOGEVIJF Vertrek van de middagmalen vanuit het ziekenhuis naar HOGEVIJF. Eerst rijden ze langs campus Stadspark, daarna campus Banneux. Automatische opwarming van de maaltijden op beide campussen. Middagmaaltijd bij HOGEVIJF Klaarzetten van de broodmaaltijden van HOGEVIJF Vertrek van de broodmaaltijden naar beide campussen van HOGEVIJF (Avondmaal en ontbijt voor de volgende dag) Avondmaaltijd bij HOGEVIJF Einde laatste shift in de keuken

Maar soms loopt het toch even mis… De keuken moet een geoliede machine zijn om alles vlot te laten lopen. Maar af en toe kan er toch eens iets fout gaan. Wanneer je maaltijd niet warm zou zijn, kan dat 3 oorzaken hebben: 1) De kar is bij het ontsmetten te nat geworden en dit heeft een kortsluiting veroorzaakt waardoor de volledige kar niet opgewarmd raakte. 2) Het blauwe deksel was niet volledig gesloten waardoor de opwarming van die maaltijd niet is opgestart. 3) Als de dienbladen verschoven zijn (bijvoorbeeld tijdens het transport) dan staan ze niet volledig op het warmhoudplaatje en zal de maaltijd niet opgewarmd worden. Als de karren aankomen dan kijken de chauffeurs na of alle dienbladen op hun plaats zitten. Aandachtspunt: yoghurtjes en pudding worden soms mee naar de kamer genomen. Indien die niet onmiddellijk opgegeten worden is het belangrijk voor de voedselveiligheid dat deze liefst onmiddellijk in de frigo gezet worden. Gelieve ook rekening te houden met de houdbaarheidsdatum.

Sen 13


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Cijfers die tot de verbeelding spreken

3 650 maaltijden rollen er dagelijks van de band. Oftewel 1 335 900 maaltijden per jaar.

190 broden worden elke dag verdeeld. Oftewel 69 550 broden per jaar.

450 liter soep wordt elke dag gekookt over 9 verschillende soorten. Oftewel165 000 liter per jaar.

196 kg aardappelen worden elke dag verbruikt. Oftewel 72 000 kg per jaar.

160 kg groenten worden verwerkt elke dag. Oftewel 58 500 kg per jaar.

135 km leggen de maaltijdwagens per dag af naar de verschillende campussen (inclusief de verschillende ziekenhuizen).

14

Oftewel 49 500 km per jaar.


HOGEVIJF

Speciale gelegenheden Op hun verjaardag mogen bewoners uit een lijst kiezen wat ze die speciale dag willen eten. Daarbuiten organiseert HOGEVIJF in samenwerking met de keuken nog verschillende leuke activiteiten: • Nieuwjaarsreceptie met hapjes • Maandelijks spek en ei afgewisseld met verloren brood, op 4 weken tijd is elke afdeling aan de beurt geweest • Ongeveer 4 maal per jaar in elke leefgroep pannenkoeken • Maandelijkse maaltijdactiviteiten per leefgroep georganiseerd door ergo • Brunch voor de koppeltjes op Valentijnsdag • Op 15 februari vierden we 1 jaar HOGEVIJF met een speciale maaltijd • Gateau voor de jarigen van de maand • Smoutebollen en frieten tijdens de kermisnamiddag • Een kermisdiner, dit is een speciale menu op maandag in de kermisweek • Marktnamiddag met hot dog • Kaas- en wijnavond voor bewoners en/of familieleden • Barbecue voor bewoners en familie • In de maand oktober en november mosselen in elke leefgroep • In de ‘Week van de Smaak’ (16-26.11) wordt er per leefgroep iets lekkers gedaan • Italiaanse avond • Sinterklaasontbijt: speciaal ontbijt op 6 december • Kersthappening: een week lang lekkernijen

Laat van je horen! Heb je vragen over de maaltijden of wil je graag iets veranderen in je voorkeuren? Neem dan zeker eens zelf contact op met onze diëtiste! Zij komt dan bij je langs om alles te overlopen.

Lieze Maes – 011/30 88 06 Campus Stadspark: dinsdag van 9u tot 16u Campus Banneux: donderdag van 9u tot 16u

Sen 15


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Voedingsverantwoordelijken HOGEVIJF

16

Greta Ceulemans – CS3

Cools Fabienne - CS1

Inge Janssens - CS2

Martine Leyssens - CB2

Jessie Motmans - CB1

Christa Pirar - CB3

Sarah Putzeys - CB3

Hilde Ruijten - CB2

Carine Stappers - CB1


Newsflash

Gebruikersraden assistentiewoningen Om de drie maanden nodigen we de bewoners van onze assistentiewoningen graag uit op een gebruikersraad. We stellen hier nieuwigheden binnen onze werking voor, maar geven natuurlijk ook telkens opnieuw een toelichting over hoe alles in zijn werk gaat op de campus. We wisselen met plezier van gedachten met de aanwezigen en vragen staat dus uiteraard altijd vrij. Je kan als deelnemer zelf natuurlijk ook bepaalde zaken ter bespreking agenderen op deze vergadering. Let er wel op dat we voor elke campus een aparte gebruikersraad organiseren. De volgende data zijn: Campus Banneux: 22 november vanaf 14u00 Campus Stadspark: 22 november vanaf 10u00 Campus Rederijkers: 21 november vanaf 10u00 Deze gebruikersraad gaat telkens in de gemeenschappelijke ruimte van het gebouw door.

17


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

“Zolang ik maar bezig kan zijn. Stilzitten is niks voor mij” “Het is hier plezant.” Vier woorden die Eduard Loyens (80) nog vaak zal zeggen tijdens ons gesprekje. Hij heeft het duidelijk al 2 jaar lang naar zijn zin in het dagverzorgingscentrum. Maar Eduard heeft dan ook altijd wel wat om handen. “Ik doe hier graag allerlei karweitjes. Als ik maar bezig kan zijn,” vertelt hij enthousiast. Hij plantte alle plantjes en bloemen die je aan het terras op campus Banneux kan zien en die vragen natuurlijk ook heel wat onderhoud. “Maar ik help ook soep maken, de tafels dekken en nog heel wat meer.”

“De medewerkers zijn hier altijd bezig met de mensen en ik ben blij dat ik hen allemaal ook kan helpen op mijn manier.”

18

Eduard komt elke dag van de week bij ons op bezoek en zorgt telkens voor de ambiance. Als huis-DJ draait hij de hele dag plaatjes uit de jaren 50 en 60. “Ja, house-muziek speel ik niet,” klinkt het vastberaden. Hij heeft zijn eigen geluidsinstallatie meegebracht naar het dagverzorgingscentrum, maar thuis staat een nog veel uitgebreidere met bijhorende discolichten. “De medewerkers zijn hier altijd bezig met de mensen en ik ben blij dat ik hen allemaal ook kan helpen op mijn manier. Met muziek. Iedereen luistert graag naar wat muziek. Het is hier plezant.”


Verborgen Talent

Sen 19


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

“Beter met mijn hoofd dan mijn handen” “Ik zou graag nog eens Italiaans willen leren spreken. Eén van mijn buren hier is een Italiaan die niet zo goed uit de voeten kan in een andere taal. Ik denk dat hij het wel leuk zou vinden om iemand te hebben waar hij Italiaans mee kan babbelen.”

Marcelle Greven verblijft in het woonzorgcentrum op campus Banneux en is momenteel onze enige bewoonster die taallessen volgt in het dienstencentrum. “Ik was vroeger bankbediende en had niet echt nood aan een bijkomende taal om mijn job te kunnen doen,” vertelt ze. “Nu volg ik dus Engelse les en dat gaat eigenlijk heel goed en is erg leuk. Ik weet dat je in het dienstencentrum nog heel wat andere cursussen en workshops kan volgen, maar knutselen is niks voor mij. Ik ben beter met mijn hoofd dan met mijn handen.” (lacht) Daarnaast valt de geheugentraining binnen het woonzorgcentrum ook erg in de smaak bij Marcelle. “Die training helpt me echt om geconcentreerd te blijven en doet mijn geheugen goed. Onlangs hadden we nog een toets en ik haalde 17 op 20!” 20

Marcelle Greven is trouwens nog een tevreden bewoner van HOGEVIJF die de grote verhuis meemaakte. Ze woont bij ons sinds 2011. Tijdens de beruchte ‘Pukkelpop-storm’ viel er een kraan op haar huis waardoor ze noodgedwongen in woonzorgcentrum Zonnestraal terecht kwam. Op z’n minst een spectaculair verhaal om mee uit te pakken, toch?

”Die geheugentraining helpt me echt om geconcentreerd te blijven en doet mijn geheugen goed. Onlangs hadden we nog een toets en ik haalde 17 op 20!”


Fit & Gezond

Sen 21


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Grote kienavond

Creatief met schelpen

Kaas- en wijnavond

Bloemschikken 22


HOGEVIJF in beeld Uitstap ijsboetiek

Kermis

Knikkerverven

Sen 23


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Marktnamiddag

24


HOGEVIJF in beeld

Uitstap Japanse Tuin

Uitstap Bokrijk

Uitstap kinderboerderij

Uitstap Scherpenheuvel

Sen 25


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Dansnamiddag 26


HOGEVIJF in beeld

Gezondheidswandeling

Playbackshow

Paasnamiddag

Sen 27


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Newsflash

Zitdagen maatschappelijk werkers thuisdiensten HOGEVIJF is veel meer dan alleen woonzorgcentra, dagverzorgingscentra, dienstencentra en assistentiewoningen. Heel wat senioren wonen nog thuis en hebben soms nood aan wat gerichte ondersteuning. HOGEVIJF schiet ook hen graag te hulp. De gouden regel geldt natuurlijk ook hier: heb je een vraag? Geef ons een seintje via 011 88 84 84 of info@hogevijf.be en wij verwijzen je meteen door naar de juiste persoon. Maar je kan natuurlijk ook altijd even gratis en vrijblijvend binnenlopen op een van de zitdagen van onze maatschappelijk werkers. Waar vind je hen? • Op maandag- en woensdagvoormiddag kan je in het stadhuis terecht van 9u00 tot 12u30 zonder afspraak. • Op dinsdag, donderdag en vrijdag kan je enkel op afspraak bij hen terecht in het stadhuis. – Dinsdag tussen 9u00 en 20u00 – Donderdag tussen 9u00 en 17u00 – Vrijdag tussen 13u30 en 16u00 • In de deelgemeenten Stevoort en Kermt vind je ons elke 3e vrijdag van de maand terug. – Stevoort: tussen 9u00 en 10u15 in de Broekstraat 1 – Kermt: tussen 10u45 en 12u00 op het Belgiëplein 1 – Elke dinsdag van 9u00 tot 12u30 in ons dienstencentrum op campus Banneux, Hadewychlaan 74. • Elke donderdag van 9u00 tot 12u30 in ons dienstencentrum op campus Stadspark, Casterstraat 77 Voor het aanvragen van een parkeerkaart of een tegemoetkoming hulp aan bejaarden maak je best een afspraak op 011 88 84 84 zodat we voldoende tijd voor jou kunnen vrijmaken. Met dringende vragen kan je elke werkdag tussen 8u30 en 17u00 terecht op 011/88 84 84. 28


Familie als Mantelzorg

“Er zijn voor Jeanine geeft me voldoening”

29


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Ik spreek Noël Dewaele aan als ik hem, net zoals vele andere dagen, aan het onthaal zie voorbij wandelen. Sinds de verhuis van Jeanine (Marie) Ramaekers naar ons woonzorgcentrum op campus Banneux, brengt Noël haar iedere namiddag een bezoek samen met haar hondje ‘Timmy’. Eigenlijk mogen we hem best wel haar ‘mantelzorger’ noemen. Niet onmiddellijk een bewuste keuze, maar met veel plezier gedaan.

“Eigenlijk is dat allemaal vanzelf gekomen. Ik heb Jeanine verschillende jaren geleden leren kennen als mijn buurvrouw. Op dat moment had ik geen relatie en ging ik nog werken. Doordat we zo goed overeenkwamen stelde ze op een gegeven ogenblik voor om mij te helpen in het huishouden en al mijn ‘paperassen’ bij te houden en te regelen. Na een tijdje kwam van het één het ander en maakte onze vriendschap plaats voor een relatie, een LAT-relatie wel te verstaan. Uiteindelijk is deze relatie op niets uitgedraaid, maar hebben we er wel een mooie vriendschap aan overgehouden.” Omdat Jeanine altijd voor hem klaarstond, vond hij het ook niet meer dan logisch om er ook voor haar te zijn. Voor 30

Noël is het een heel fijne ervaring om iedere dag op bezoek te komen. Het hoort thuis in zijn vaste dagplanning en het geeft hem heel wat voldoening. “Mijn dag begint altijd met een ochtendwandeling naar de stad. Ik eet een broodje bij de bakker en doe de nodige boodschappen. Nadien is het richting huiswaarts om mezelf en Timmy (het hondje) klaar te maken voor ons bezoek aan Jeanine. Sinds


“Ik draag ook mijn steentje bij en help de tafel dekken. Tassen op tafel zetten, lepeltjes klaarleggen, … De verpleging weet dat ondertussen en zij appreciëren dat ook.” Foto’s: Dimitri Pazas

de verhuis naar het woonzorgcentrum heb ik ‘Timmy’ in huis genomen. Iedere keer ik naar hier kom, neem ik hem mee. Dat vindt ze fantastisch want dat hondje is haar leven. Ikzelf heb ook altijd graag een hond in huis gehad en vind het dus helemaal niet erg om er voor te zorgen.” Voor Noël is het bezoek aan het woonzorgcentrum meer dan alleen maar tijd doorbrengen bij Jeanine. Hij haalt er ook heel

veel voldoening uit om zich nuttig te maken en steekt graag de handen uit de mouwen in de leefgroep. “Zo rond de tijd dat ik hier aankom ’s middags beginnen ze alles klaar te zetten voor de koffie. Dan draag ik ook mijn steentje bij en help ik de tafel dekken. Tassen op tafel zetten, lepeltjes klaarleggen, … De verpleging weet dat ondertussen en zij appreciëren dat ook.”

Sen 31


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

32


HOGEVIJF

“Een belangrijke schakel tussen bewoner en de zorg” “Hoe kunnen we onze bewoners nog meer centraal stellen?” Dat was de hamvraag die we ons binnen HOGEVIJF stelden in het vooruitzicht van de grote verhuis in 2017. Zou het niet geweldig zijn als we een aantal medewerkers specifiek konden inzetten om een aangename sfeer te creëren rond de bewoners? Mensen die zorgen dat de kofie altijd klaar staat, de tafel gedekt is, tijd maken om een praatje te slaan. Maar ook bewoners aanzetten tot eten en hun boterhammetjes helpen smeren. Onze leefgroepassistenten zagen het levenslicht in april 2016. Leefgroepassistenten zijn dus collega’s binnen HOGEVIJF die alles in het werk stellen zodat jij als bewoner volop kan genieten van je tijd in onze woonzorgcentra. Na de testperiode op de leefgroepen Germaine, Arthur en Pauline in 2016 was meteen duidelijk dat deze functie een absolute meerwaarde binnen onze werking zou zijn. De 18 leefgroepassistenten zijn er niet enkel tijdens de eetmomenten. Ze ruimen de leefruimtes op, vullen frigo’s aan, maken de bedden op, spelen spelletjes samen met bewoners én vervullen daarnaast nog een functie binnen het onderhoudsteam. Dankzij de inzet van deze medewerkers hebben de verpleegkundigen en zorg-

kundigen meer tijd te spenderen aan het zorgaspect binnen onze instellingen. Meer nog, de leefgroepassistenten staan zo dicht bij de bewoners dat ze het meteen oppikken wanneer er iets niet helemaal in de haak is met een van hen. Zou iemand niet zo goed eten of maar zelden deelnemen aan activiteiten, dan geven ze die informatie door aan de diëtiste, de dienst animatie of eender welke andere dienst die zou kunnen helpen. Niet alleen het zorgpersoneel en de bewoners profiteren van hun aanwezigheid. Ook familieleden die op bezoek komen kregen er zo een extra aanspreekpunt bij en dat is altijd goed nieuws. We vonden er enkelen die ons wel een woordje uitleg wilde geven.

Sen 33


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Viviane Bollen: “In april 2016 ben ik mee begonnen met de opstart van de leefgroepassistenten in de leefgroepen, voordien was ik altijd aan het werk in het onderhoud in Zonnestraal. Mijn moeder heeft zelf 7 jaar in een woonzorgcentrum gewoond. Daar heb ik dan aan de andere kant gestaan en gezien waar mensen eigenlijk nood aan hebben. Daarom vind ik het zo fijn dat ik op deze manier meer kan doen voor de bewoners dan alleen hun kamer poetsen. Ze vinden het heel fijn dat er altijd iemand voor hun klaarstaat in de leefruimte die hen kan verder helpen. Al is het maar een tas koffie uitschenken of hun boterham smeren. Een luisterend oor voor hen zijn. De dankbaarheid die je van hen krijgt is zo fijn. Ik vind het fijn dat ik op deze manier iets voor hen kan betekenen. Zijzelf geven mij ook mooie momenten. En dat is er niet 1, maar dat zijn vele mooie momenten.” Julianna Broekhuizen: “Enkele jaren geleden ben ik gestart in Zonnestraal in het onderhoud. In april 2016 kreeg ik de kans mee in het leefgroepassistenten-project te stappen. Na de verhuis kreeg ik leefgroep Pauline als vaste dienst toegewezen. Maar ik spring ook al eens bij in de andere leefgroepen. Ik zorg voor onze bewoners alsof het mijn grootouders zijn. Mijn eigen ouders en grootouders wonen niet in België en daarom vind ik het fijn om voor hen dat extraatje te betekenen. Zelf vind ik het ook leuk om in het onderhoud te werken. Tijdens de poets kijk je al eens naar de foto’s op de kast. De bewoners beginnen hun verhaal dan te vertellen over vroeger. Hun trouwfeest, de kinderen, … Zalig om naar te luisteren. ‘t Is ook een fijne manier om hen beter te leren kennen.”

34


HOGEVIJF Eveline Vanderzanden: “Ik heb geen vaste leefgroep, maar werk als vlinder in alle leefgroepen. Mijn werk als leefgroepassistent vind ik heel fijn omdat ik het zo hier voor de bewoners extra aangenaam kan maken. Zorgen dat alles voor hen klaarstaat, een luisterend oor bieden, … Je kan op zoveel manieren iets voor hen betekenen. Maar da’s ook zeker wel wederzijds. Een tijdje geleden is mijn hondje overleden. De bewoners leven dan ook me je mee en geven dan al eens een troostend woordje. Deze job geeft mij balans in mijn leven. Ik voel mij hier echt thuis. Dit is de job van mijn leven tot aan mijn pensioen. Daarna wil ik dan graag vrijwilligerswerk komen doen.” Carine Baerts: “Ik werk dit jaar al 37 jaar voor het OCMW van Hasselt en heb altijd in het onderhoud gestaan. Toen in 2016 het voorstel kwam om ons op te geven voor leefgroepassistent, ben ik daar onmiddellijk op ingegaan. In april 2016 ben ik dan mee begonnen met de opstart in de leefruimte Pauline en ben hier dan als vaste leefgroepassistent blijven hangen. Door mijn job als leefgroepassistent bouw je een hele andere band op met de bewoners maar ook met de familieleden. Het vertrouwen dat je van hen krijgt is een grote voldoening. Uiteindelijk doe je meer voor je bewoners dan er gewoon voor zorgen dat alles klaarstaat om te eten en alles op te ruimen. Ik doe mijn job ook echt wel met hart en ziel.” Marina Fillet en Kristof Hellemans: Marina en Kristof werken momenteel samen want Kristof is nog maar enkele weken in dienst en moet nog even inlopen.

35


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Marina: “Twee weken voor de verhuis naar de nieuwbouw ben ik hier aan de slag gegaan. Ik doe mijn job heel graag. Iedere dag kom ik graag werken en ben tot vandaag nog niet 1 dag ziek geweest. Het werk als leefgroepassistent is een job waar je wel wat meer bij moet nadenken. Wie mag wat wel of niet eten? Heeft hij/zij voldoende gegeten? Zorgen dat alles tijdig klaar staat, tafel dekken, water rondbrengen, … Daarom is het ook wel leuk om mijn job af te wisselen met mijn taken van het onderhoud. Dat is dan toch meer een routine-job. Maar ik haal voldoening uit beiden hoor. Want het is fijn om voor onze bewoners klaar te staan en ze te helpen.” Kristof: “Ik ben nu aan mijn 3e week bezig hier. De eerste 2 weken heb ik alleen nog maar in het onderhoud gestaan. De dagen nadien heb ik mogen meewerken als leefgroepassistent en dat is natuurlijk iets totaal anders dan poetsen. Het fijne hieraan is dat ik op deze manier de bewoners beter leer kennen. Op de kamer kom je niet vaak bewoners tegen en ik ben wel heel sociaal. Daarom vind ik het een leuke combinatie.” (foto pag 32) Brenda Achten: “Ik werk hier nu een jaar en vanaf het moment dat ik voor deze job kwam solliciteren wist ik onmiddellijk dat ze mij op het lijf geschreven was. Hier kan ik volledig mijn ding in kwijt. Ik ben geen zorgkundige of verpleegkundige, maar dit geeft mij echt het gevoel alsof ik zelf in de zorg werk. Je bent toch een belangrijke schakel tussen de bewoners en de verzorgenden. Als er iets niet goed loopt, moet je dit doorgeven aan de verpleging, animatie, diëtiste, … Ik betrek de bewoners zoveel mogelijk met de dagelijkse taken zoals servetten plooien, tafels dekken, … Zo voelen ze zich ook nuttig en dat vinden ze super. Je krijgt zoveel dankbaarheid van hen en dat geeft mij enorm veel voldoening in mijn job om hier iedere dag weer voor hen klaar te staan.” 36


Lifestyle

“Gij zijt gelijk mijn dochter”

Sen 37


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Hallo, ik ben Mariette. Ik woon al acht jaar in de seniorenwoningen van HOGEVIJF op campus Stadspark, je weet wel de ‘Parkresidentie’ van vroeger. Hasselts GOUD vroeg me iets meer te vertellen over mijn hobby en laat dat nu toevallig de meest geweldige hobby ter wereld zijn!

38


Lifestyle Heel wat jaren geleden zette ik voorzichtig mijn eerste stapjes in het vrijwilligerswerk. Een bewoonster van het vroegere rusthuis Zonnestraal had geen familie meer in de buurt wonen toen ik er mee aan de praat geraakte. Uiteindelijk zou ik zeven jaar lang twee keer per week bij haar op bezoek gaan. Ze is 103 jaar oud geworden en troonde mij steevast mee naar elk verjaardagsfeestje. “Gij zijt gelijk mijn dochter,” zei ze dan elke keer weer. De dankbaarheid die je van mensen krijgt, is zo ontroerend. Geen vrijwilligersvergoeding die daar ooit tegenop zou kunnen. Zo zou ik nog heel wat voorbeelden kunnen aanhalen. Ik heb het hoogste respect voor oudere mensen, in bijzonder mensen met dementie. Dat zijn ook vaders en moeders die hun hele leven hard gewerkt hebben. Misschien komt dat omdat we thuis met twaalf kinderen waren en voor elkaar moesten zorgen. Mama heeft ons geleerd te delen en voor anderen te zorgen. Onze buren hadden bijvoorbeeld niet zo veel. Zij mochten erg vaak mee aan tafel aanschuiven. Ik voel me gelukkig wanneer ik iets kan betekenen voor anderen. Dat lijkt misschien niet veel, maar je bent bij hen geweest en je voelt dat ze dat leuk vinden.

Maar goed, ondertussen ben ik dan aan de slag als vrijwilliger binnen HOGEVIJF. Ik sta al eens in voor de thematische versiering van de cafetaria op campus Stadspark en ga bewoners helpen kleuren. Op maandag staat er dan kienen op de agenda. Sommige deelnemers ga ik oppikken in hun kamer en geef ik wat extra aandacht zodat ze zeker mee kunnen spelen. Andere dagen ga ik een praatje slaan met bewoners of spelen we een potje kaarten. Alles is goed, zolang ik maar met de mensen bezig kan zijn. Ik loop hier dus eigenlijk zowat elke dag rond. Je kan wel zeggen dat ik het geluk heb om gepensioneerd te zijn, veel vrije tijd heb en niet te groot woon. Of ja, dat vind ik zelf toch. Want het geeft me de kans heel wat andere mensen te helpen en, als dat nog niet duidelijk zou zijn, dat geeft me heel wat energie en goesting in het leven.

“Mama heeft ons geleerd te delen en voor anderen te zorgen. Onze buren hadden bijvoorbeeld niet zo veel. Ook al waren we thuis met veel, zij mochten van mama ook vaak mee aan tafel aanschuiven.”

Sen 39


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Week van de valpreventie

Zuiderse namiddag

40


HOGEVIJF in Quotes beeld

Grote barbeque

Koers

Optreden harpiste

Modeshow Dimoda 41


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

“We maken vooral plezier met onze bewoners”

42


Onze vrijwilligers

Lieve Spaas is ondertussen al heel wat jaren actief als vrijwilliger in het cafetaria van ons woonzorgcentrum. Ze hielp de verhuis naar onze twee nieuwe campussen in goede banen leiden en neemt sindsdien met brio de zaken waar op campus Stadspark. Hasselts GOUD zat aan tafel met een straffe madam! GOUD: Hallo Lieve, vertel eens: Hoe ben je bij HOGEVIJF terecht gekomen? Lieve Spaas: “Ik was 50 toen ik zonder werk viel. Sollicitatie na sollicitatie kreeg ik te horen dat ik te oud was om in een nieuwe job te kunnen stappen. Maar thuis zitten is niks voor mij. Dus stapte ik binnen bij het vroegere woonzorgcentrum Zonnestraal en vroeg er om vrijwilligerswerk. Zuster Marcella regelde daar zowat het hele cafetaria-gebeuren en nam mij onder haar vleugels. Het was wel een beetje logisch dat ik haar takenpakket erfde nadat zij ‘met pensioen ging’ en even later kreeg ik er ook nog alle bestellingen voor het cafetaria bij. Voor ik het goed en wel wist was ik dan verantwoordelijk voor het hele cafetaria. Ik hou de stock bij, doe bestellingen, zorg dat alle vrijwilligers een shift hebben en probeer zo veel mogelijk problemen te voorkomen. Natuurlijk werk ik zelf ook in het cafetaria! Ik ben daar toch zo’n 3 tot 4 dagen per week voor aanwezig.”

GOUD: Waarom besloten jullie om vrijwilliger te worden? En hoe zijn jullie dan hier bij HOGEVIJF terecht gekomen? GOUD: Wat drijft je om hier elke dag weer het beste van jezelf te geven? Lieve: “Ik doe het gewoon graag. Ik heb een goede band met de mensen die hier werken en ik heb vriendinnen voor het leven gemaakt onder de andere vrijwilligers. We spreken dus ook wel eens buiten het werk af. De bewoners zelf zijn ook een drijfveer, je kent ze allemaal. Ze komen binnen en je weet al wat je moet klaar zetten. En je maakt plezier samen. Regelmatig wat flauwe zever vertellen, dat moet kunnen. Het moet niet allemaal serieus zijn. Ik babbel tegen hen zoals ik tegen iedereen babbel. Dat bezorgt hen ook afleiding. En achter de toog plagen we elkaar natuurlijk ook graag. Dat is plezant en maakt dat je met plezier hier naartoe komt. Zo hou je dit werk ook vol.”

“En je maakt plezier samen. Regelmatig wat flauwe zever vertellen, dat moet kunnen. Het moet niet allemaal serieus zijn.”

Sen 43


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

GOUD: Jouw echtgenoot werkt hier ook, hoe is hij hier aan de slag geraakt? Lieve: “In de Zonnestraal begon de verhuis naar de nieuwe campussen van HOGEVIJF. Omdat mijn man goed is in organiseren en opruimen heb ik hem gevraagd het drankenhok leeg te maken en daar hebben we dikke lol mee gehad. (lacht) Hij is vanzelf mee naar campus Stadspark gekomen omdat het drankenhok hier precies maar niet in orde kan geraken. Hij behoudt vooral de orde maar als ik nood heb aan een vrijwilliger omdat ik mijn werkrooster niet ingevuld krijg, komt hij ook. Dat was niet de opzet maar dat is vanzelf gekomen. Als hij me heel wat mensen hoorde opbellen maar niemand kon, dan zei hij: “Als het moet, zal ik wel komen” en zo is dat stilletjes aan gegroeid. Hij doet het graag. Hij is op pensioen en eigenlijk vindt hij het fijn om 2 keer per week alles in orde te houden. Hij vindt het contact met onze senioren ook leuk want hij begint ze allemaal te kennen. Hij gaat wel altijd vroeger naar huis. We hebben huisdieren, die moet uitgelaten worden en onze zoon woont nog thuis.” 14 44

“Mijn man vindt het contact met onze senioren ook leuk want hij begint ze allemaal te kennen.”

GOUD: Welke momenten blijven je vooral bij van je tijd als vrijwilliger hier? Lieve: “Goh, dat zijn er verschillende hoor. (denkt even na) Bij de verhuis in februari 2017 vonden we in de berging een muisje. Mijn man had er een plastic beker overheen gezet maar de muis liep er het hele cafetaria mee rond. Erg grappig allemaal tot het muisje ontsnapte natuurlijk. Het hele huis stond in rep en roer! (lacht) We hebben de muis dan buiten gezet, maar de volgende dag zat er opnieuw eentje waardoor we allemaal meteen achter de toog vlogen. Hilarisch! Het is natuurlijk niet allemaal leuk. We maken heel veel plezier met de bewoners.


Helaas vallen er veel mensen weg die je graag hebt en da’s niet zo makkelijk om mee om te gaan. Een tijdje terug ben ik naar de begrafenis van een bewoner geweest . De dankbaarheid die je dan krijgt van de dochter dat is niet te geloven, dat doet deugd.” GOUD: Waarmee vul je de rest van je tijd? Andere hobby’s, sport, familie, … ? Lieve: “De andere dagen heb ik mijn handen vol aan mijn huishouden, onze zoon en ook onze dieren. Mijn moeder is 91 en verblijft in het woonzorgcentrum in de Demerstraat, daar moet ook voor gezorgd worden.

Op het moment dat ik vrijwilligerswerk zocht, verbleven daar verschillende familieleden maar die 2 werelden wilde ik liever niet mengen.”

“Een tijdje terug ben ik naar de begrafenis van een bewoner geweest . De dankbaarheid die je dan krijgt van de dochter dat is niet te geloven, dat doet deugd.”

Sen 15 45


HOGEVIJF – Hasselts GOUD

Newsflash

Infopunt dementie Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept en waar nog meer misverstanden rond bestaan. HOGEVIJF wil een centraal infopunt zijn voor iedereen die op de één of andere manier betrokken is bij dementie of meer informatie wenst. We bieden ook een luisterend oor voor al diegenen die daar nood aan zouden hebben. Daarom heeft HOGEVIJF in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Contact een zitdag waar personen met vragen over dementie terecht kunnen. Je kan hiervoor iedere 2e dinsdag van de maand terecht op campus Banneux tussen 13u30 en 17u00.

46


Praatcafe dementie HOGEVIJF organiseert maandelijks een praatcafé dementie. Dat is een ontmoetingsmoment voor personen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers. Elke maand stelt een andere gastdeskundige een bepaald thema rond dementie voor. Nadien kan je, samen met de deskundigen en andere aanwezigen van gedachten wisselen of ervaringen uitwisselen. Natuurlijk is dat volledig vrijblijvend, je mag ook gewoon luisteren. Tijdens het praatcafé geven wij je ook informatie over de verschillende hulp- en zorgmogelijkheden waarop je in je zorgsituatie thuis of in het woonzorgcentrum beroep kan doen. We geven je graag een kort overzicht van de eerstvolgende praatcafé’s: Dinsdag, 6 november 2018 om 19u30: Hulpmiddelen voor thuiswonende personen met dementie. Dinsdag, 4 december 2018 om 19u30: Wat is dementie? De praatcafé’s gaan door in het Lokaal Dienstencentrum – Campus Banneux, Hadewychlaan 74, 3500 Hasselt. Heb je vragen rond dementie of wil je graag dat we je maandelijks op de hoogte brengen van het volgende praatcafé? Neem dan zeker contact met ons op via het telefoonnummer 011 88 84 84 of e-mailadres info@hogevijf.be. Even binnenlopen kan natuurlijk ook altijd.

Sen 47


Newsflash

HOGEVIJF op Facebook! Loop jij wel eens binnen bij ons? Ken je ­iemand die bij ons over de vloer komt of misschien zelfs bij ons woont? Misschien werk je wel in dezelfde sector of ben je ­gewoon in ons geïnteresseerd? Ga dan zeker eens kijken op onze Facebookpagina! We kondigen er alle grote activiteiten aan, droppen wekelijks foto’s en filmpjes van alle spontane intiatieven die plots tevoorschijn komen binnen onze campussen.

Maar we geven je hier ook graag een seintje wanneer er alweer een vacature in te vullen is. Je kan er zelfs deze Hasselt GOUD op terugvinden. En als je er dan toch bent, geef ons dan ook even een Like !

Waar moet je juist zijn?

> Facebook.com/Hogevijf

Seniorenvoorzieningen OCMW Hasselt

Profile for HOGEVIJF

Hasselts GOUD - editie 4  

Hasselts GOUD - editie 4  

Profile for hogevijf
Advertisement