Page 1

De meiden van House of Hope Tarwewijk zijn bezig met een film- en magazineproject. Deze nieuwsflits is het eerste resultaat. Maak kennis met de makers!

Buket, Salowa en Rianne

Buket

Buket is 13 jaar en houdt van dansen: haar lievelingsstijl is modern en hiphop. Buket vindt de wijk veilig omdat ze hier is opgegroeid. Ze houdt van horrorfilms en haar favoriete film is The Devil Inside. Pasta is het lievelingseten van Buket en Justin Bieber is haar idool. Dat vindt ze een hele speciale zanger. Haar geloof is de islam.

Adona Taram

Taram is 14 jaar en als je aan haar vraagt wat haar hobby’s zijn, zegt ze: “buiten rondhangen.” Ze vindt de Tarwewijk een leuke wijk, het is gezellig en iedereen kent elkaar. Wat ze later wilt worden, weet ze niet en ze heeft twee lievelingsgerechten: nasi en pizza.

Adona is 13 jaar en is eerstejaars en zit op het Zuiderpark. Adona is christelijk en gelooft in God. Ze vindt Mella van Broederliefde een lekker ding; hij is Dominicaans en rapt heel goed. Ze deed anderhalf jaar aan turnen en dat vond ze heel leuk. Haar lievelingseten is kip.

Charissa

Charissa is 13 jaar en houdt van koken, ze maakt het liefst nasi. De wijk vindt ze leuk, maar soms wel onveilig omdat de mensen teveel buiten hangen. Haar geloof is het christendom, dat is zo gegroeid omdat haar ouders ook christelijk zijn. Charissa houdt van allerlei films en niet van lezen.

Salowa

Salowa vindt de Tarwewijk een leuke, multiculturele wijk met veel leuke mensen. Haar hobby’s zijn lezen en fantaseren. Haar lievelingseten is lasagne, dat vindt ze lekker vanwege de combinatie van saus, kaas en gehakt. De politie vindt ze in de wijk best wel actief, maar soms letten ze op dingen die niet nodig zijn. Salowa is moslim, dat vindt ze een streng geloof, maar je mag wel best veel dingen.

Rianne

Rianne is 15 jaar oud en zit op het Olympia College in Keizerswaard. Haar stijl is chic en ze is fan van Rihanna. Ze is fan van haar omdat ze goed kan zingen. Rianne houdt niet van dansen en haar favoriete eten is tortellini.

Sheronique

Taram, Charissa en Adona

Sheronique is 16 jaar, woont in de Tarwewijk in Rotterdam en zit op het Zadkine op het Marconiplein. Ze houdt heel erg van dansen en haar andere hobby’s zijn lezen, muziek luisteren en gezellige dingen doen met de familie. Haar geloof is christelijk en haar idool is Beyoncé. Ze is fan van haar omdat ze leuke muziek heeft en niet scheldt.


Een mooi gesprek

over De islam & het christendom

Toen we elkaar interviewden over wie we zijn, kwamen allerlei dingen naar voren. Wat zijn je hobby’s, wie zijn je vrienden, wat eet je graag? Geloof bleek ook een belangrijke factor te zijn in wie je bent. Daarom vroegen we twee dames, Erika en Randa, om op bezoek te komen; zodat we aan hen alles konden vragen over hun religies: het christendom en de islam.

Hoe vinden jullie het om in iets te geloven dat je niet kunt zien? Erika: “Voor mij gaat het geloven in God verder dan iets

wat je alleen kunt zien. Het is dieper, het gaat om een dieper gevoel van vertrouwen dat je hebt, ook al kun je God niet letterlijk zien.” Randa: “Ik groeide op in een islamitisch gezin, dus kreeg mijn geloof van huis uit mee. Ik heb nooit getwijfeld aan mijn geloof, maar ik heb later, na veel lezen in de Koran en veel gesprekken met mensen wel bewuster gekozen. Ik geloof oprecht, ook al kan ik God niet zien.”

Randa, waarom eten islamieten geen varkensvlees?

“Wij vinden varkens geen schone dieren; ze eten alles, rollen de hele dag door de modder en wij denken dat ze ziektes of virussen bij mensen veroorzaken. Een koe bijvoorbeeld, die eet alleen gras, die is voor ons niet onrein.” Waarom dragen jullie een hoofddoek?

“We dragen een hoofddoek om onze schoonheid te bedekken, zodat mannen niet in de verleiding komen om ons te begeren. Voor onze (schoon)vader, oom of broer hoeven we geen hoofddoek te dragen. Alleen voor andere mannen. Het is trouwens ook de taak van de mannen om zich in te houden, zij moeten hun ogen neerslaan als ze in de verleiding komen. Maar om dat makkelijker te maken, kleden we ons bescheiden, dragen geen felle kleuren en dragen weinig make-up.” Maar, we zien best veel meiden op school die wel vet opgemaakt zijn en een hoofddoek dragen…

“Ja, dat zie je inderdaad weleens. Het zou kunnen dat deze meisjes de hoofddoek eigenlijk dragen voor hun vader of hun broers maar nog niet voor zichzelf en het geloof. Probeer dit soort meiden niet te veroordelen, ze zijn nog aan het worstelen met het moslima zijn. Daarnaast is het dragen van een hoofddoek slechts één van de verplichtingen voor een moslima.”


Hebben jullie ooit getwijfeld over jullie geloof? Erika: “Vroeger heb ik weleens getwij-

feld over mijn geloof, toen ik jonger was. Ik besloot om toen met mensen te praten die ik vertrouwde, de Bijbel te lezen en met God te praten. Nu twijfel ik niet meer, soms ben ik nog wel zoekende over hoe ik het beste kan leven, maar de twijfel is weg. Ik voel God in mijn hart.” Randa: “Ik heb nooit bewust een twijfelmoment gehad, maar heb wel met veel mensen gesproken en de Koran gelezen. Twijfelen op zich is niet erg, het is zelfs een manier om sterker in je geloof te worden. Dus mocht je twijfels hebben, ga dan praten met mensen die je vertrouwt, misschien niet met je ouders want die kunnen boos of teleurgesteld zijn, maar praat met anderen. En lees het boek.”

Hoe ziet het hiernamaals eruit bij jullie geloven? Randa: “Wij geloven dat aan het einde van

je leven de balans wordt opgemaakt. Het goede dat je hebt gedaan, wordt tegen het kwade afgewogen en zo wordt er besloten of je naar de hemel of de hel gaat. Het is een soort weegschaal. Daarbij is het wel heel belangrijk om te zeggen dat onze God erg barmhartig is en vergevingsgezind.” Erika: “Wij geloven ook dat er een hel is en een hemel, maar bij ons wordt er niet gewogen. Jezus is 2000 jaar geleden voor onze zonden gestorven, en als je in Hem gelooft, worden je zonden vergeven. Dan mag je dus voor altijd bij God zijn. Maar Erika, dan kun je dus alles doen wat je wilt?

Erika en Randa

Wat gebeurt er als je verliefd wordt op iemand van een ander geloof? Randa: “Dat zou ik lastig vinden. Zelf heb ik het

een keertje meegemaakt dat ik iets begon te voelen voor iemand die niet islamitisch was en toen heb ik bewust afstand genomen. Als ik trouw, wil ik met diegene mijn leven delen, dus ook mijn geloof.” Als hij zou willen bekeren, moet hij dat dan ook niet voor mij doen, maar omdat hij ook voor de islam wil kiezen.” Wat zou je doen als je kind ineens iets anders gaat geloven? Erika: “Wij hebben onze dochter ‘Elianne’ ge-

noemd. Dat betekent: ‘De Heer is mijn God’. We hopen dat dit ook altijd zo zal zijn.” Randa: “Ik zou dat heel moeilijk vinden. Voor mij is de islam de waarheid en ik ben heel blij dat ik dit geloof. Ik gun dat alle mensen van wie ik houd.”

“Dat zou je misschien denken ja, maar als je echt christen bent, wil je ook alleen dingen doen die God blij maken. Ik vergelijk het weleens met mijn man: die houdt niet van spruitjes en omdat ik van hem houd, ga ik dus niet elke dag spruitjes voor hem koken. Dat is met God ook zo: ik wil geen dingen doen die slecht zijn in het leven, omdat ik van God houd.”


Fotoreportage

Achter de schermen

Het is hard werken om een film en een magazine te maken. Invalshoeken bedenken, vragen verzinnen, oefenen, filmen, interviewen, wij deden het allemaal en maakten er foto’s van!

Deze nieuwsflits wordt mede mogelijk gemaakt door:

2013 House of Hope Meidennieuwsflits  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you