Page 1

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Algemeen Kapoe Nieuws - Editie 1 - Januari 2009

Even voorstellen... De redactie van AKN

Interview bij Tattoo Bob

Op bezoek bij het Maritiem Museum

en heel veel foto’s!

Buurtinterviews


Voor jullie ligt de allereerste kopie van het Algemeen Kapoe Nieuws. Een tijdschrift dat is gemaakt door jonge journalisten en fotografen uit de Rotterdamse wijk Katendrecht. Samen laten we jullie zien wat we tijdens de workshops van de stichting Hoedje van Papier hebben gemaakt. Zes weken lang hebben de kinderen van basisscholen de Schalm en de Globetrotter een workshop Journalistiek gevolgd, waarin we veel mensen hebben geïnterviewd, spannende reportages van trips hebben gemaakt en dit alles ook nog op foto hebben vastgelegd. Daarom hopen wij dat jullie genieten van ons tijdschrift! U kunt onder andere lezen over ons bezoek aan het Maritiem Museum, het interview dat wij bij Tattoo Bob hebben gehouden en hoe de kinderen de wijk in zijn gegaan om buurtbewoners vragen over veiligheid te stellen. Daarnaast ziet u foto’s van alle gebeurtenissen, inclusief de lessen op school, waarin ook nog veel geknutseld en getypt is. Nadat we alle informatie en foto’s bij elkaar hebben gezocht kunnen wij met trots ons eigen tijdschrift: Algemeen Kapoe Nieuws aan u, de lezer, presenteren!

Met gepaste trots presenteren wij het eerste kindermagazine van Katendrecht dat er door de gezamenlijke inspanningen van de kinderen van zowel de Schalm als de Globetrotter tot stand is gekomen. We hopen hiermee dat de kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam vonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel die in kinderen schuilt en wil proberen dit samen met hen te ontwikkelen. Op deze manier hopen wij een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste partners en goede workshopleiders is het gelukt om dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen om met de kinderen spannende reportages te maken binnen en buiten hun eigen wijk. Kortom, er gaat zo voor veel kinderen een nieuwe wereld open. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende straatkinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het project is daar gestart door de Nederlandse Liesbeth Kerstens. Voor meer informatie bezoek dan de website www.pasalavoz.nl . Maar ook hier in Nederland zelf geldt dat het project is opgezet om kinderen een stem te geven en in zichzelf te laten geloven. Wij doen dit door samen te werken met veel verschillende scholen,welzijnsorganisaties en met (media)vakmensen die goed met kinderen om kunnen gaan. We gaan ervoor om in vele wijken in de deelgemeente Feijenoord en andere aandachtswijken in Rotterdam dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven om hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier. Het team van Hoedje van Papier.


Even voorstellen... De redactie van het Algemeen Kapoe Nieuws Ik ben Jay Kalishoek en ik ben 11 jaar jong. Ik woon op de Katendrechste straat. Ik woon samen met mijn ouders en broertjes. Later wil ik profvoetballer worden of dokter. Mijn hobby’s zijn voetbal, honkbal, basketbal en journalistiek. Verder ben ik een ondeugende jongen die veel kattenkwaad uithaalt. Ik ben Donovan Peters en ik ben 10 jaar oud. Ik zit op de openbare basisschool de Schalm en mijn hobby’s zijn voetbal en mijn nintendo wii. Ik heb verder geen idolen, maar wil als ik later groot ben het liefst profvoetballer worden en dan bij Feyenoord natuurlijk! Mijn naam is Casper Belier, ik ben 11 jaar en ik woon in de Ertsstraat. Ik zit bij de Globetrotter op school om te leren en slimmer te worden. Ik heb veel hobby’s waaronder honkbal, voetbal, buitenspelen en drummen, wat ik al sinds mijn zevende doe. Mijn idolen zijn Yes-r, Ali B, Sjaak en de Lama’s. Hallo, ik ben Ivanildo Rijssel en ik zit op een school genaamd De Globbetrotter. Ik ben 12 jaar oud en ik hou van voetbal, honkbal en zwemmen. Later als ik groot ben wil ik sportman worden. Ik haat vieze ruimtes, maar hou van rappen en muziek. Ik ben Devis en ik ben 11 jaar oud. Ik woon op de Tolhuislaan in Katendrecht samen met mijn ouders en twee broertjes. Mijn hobby’s zijn zwemmen, computeren en basketballen. Later zou ik graag tandarts willen worden of dokter. Mijn lievelingskleuren zijn rood en blauw. Hallo, ik ben Bradley Zom en ik ben 11 jaar oud. Ik woon in Katendrecht op het Anbonpad. Ik zit in groep 8 van de Globetrotter. Mijn hobby’s zijn computeren, voetballen, skateboarden, en paardrijden. Ik wil later iets doen met computers, omdat ik er heel veel vanaf weet. Ik vind Katendrecht leuk omdat er veel speelplekken zijn.


Hoi, ik ben Anna en ik ben 11 jaar oud en ik zit op de Globetrotter. Mijn hobby’s zijn knutselen en buitenspelen. Later wil ik dierenarts worden of ruiter. Ik doe mee met deze lessen omdat ik het wel leuk vind om te fotograferen en mensen te interviewen. Ik ben Gilton Cornelis en ik ben 11 jaar oud. Ik zit in groep 7 van de Globetrotter en ik woon op de Tolhuislaan samen met mijn ouders en broer. Mijn hobby’s zijn voetballen, zwemmen, honkballen en fietsen. Ik wil later piloot of profvoetballer worden. En tot slot zijn mijn idolen Snoop Dogg en Ja Rule. Mijn naam is Wembley Paulino Reyes. Ik ben 12 jaar en ik zit in groep 8 op de globetrotter Ik woon in de Tolhuisstraat samen met mijn moeder, vader en broer. Mijn hobby’s zijn: voetballen, honkballen en streetdance. Mijn idolen zijn: 50 cent, Yes- r, Partysquad en Akon. Als ik later groot ben wil ik profvoetballer worden. Hoi mijn naam is Alissa, ik ben 12 jaar oud en zit in groep 8 op de Globetrotter. Mijn hobby’s zijn knutselen, fotograferen, muziek en paardrijden. Als ik later groot ben wil ik graag ruiter worden omdat ik gek ben van paarden of in de journalistiek. Ik ben Mercedes de Ruiter en ik ben 10 jaar oud. Ik woon in Katendrecht en ik zit in groep 7 op basisschool de Schalm. Mijn hobby’s zijn muziek, tekenen en paardrijden. Ik weet nog niet precies wat ik later wil worden, maar ik vind het leuk om te fotograferen.

Workshopleiders: Meester Kris Plazonja en juf Amela Fekovic


Straatinterviews met buurtbewoners Wat vindt u van de veiligheid in Katendrecht? Overdag vind ik het veilig, maar ’s avonds weet ik het zo net nog niet. Ik ga dan ook niet vaak alleen de straat op ’s avonds. Wat vindt u van de wijk zelf? Voor mij is Katendrecht het mooiste gedeelte van Rotterdam. Van het uitzicht over water kan ik iedere dag weer genieten. Heeft u verder nog plannen? Sparen voor een leuke reis. Ik wil namelijk nog veel landen bezoeken. Interview met Sandra door Jay en Gilton

Wat vindt u mooi aan de Kaap? Nou de SS Rotterdam voegt toch wel wat toe aan de wijk vind ik zelf. Verder vind ik het mooi dat de mensen elkaar hier in de wijk helpen Hoe schat u de jeugd op Katendrecht in? Jullie vind ik netjes en beschaafd, maar er zitten ook wat brutale kinderen tussen die weinig respect hebben voor ouderen. Interview met Peter door Davis en Casper

Wat vindt u van onze wijk Katendrecht? Leuke wijk met leuke kinderen. Alleen zouden er wat meer speelvoorzieningen voor diezelfde kinderen moeten komen. Wat kan er verder nog beter volgens u? Dat we die nieuwe brug richting Wilhelminaplein krijgen is wel handig. Verder zou ik willen dat de bussen wat vaker rijden en dat die oude huizen langzamerhand gesloopt werden. Interview met Cedric door Ivanildo


De wijk Katendrecht staat bekend om een aantal zaken, zo bijvoorbeeld de havens, de SS Rotterdam, maar zeker ook niet te vergeten: Tattoo Bob. Het is inmiddels al 40 jaar geleden dat de Rotterdammer zijn zaak opende en nog steeds met groot succes. Samen met onze jonge journalisten gingen we dan ook op zoek naar het geheim achter het succes van Tattoo Bob. We spraken daarvoor met Esther, de schoondochter van de baas.

We begonnen natuurlijk met de vraag: waar is Bob zelf? Die heeft vandaag toevallig een vrije dag. Maar hij weet dat jullie langskomen en vindt het hartstikke leuk. Wie bent u en hoeveel mensen werken er hier nog meer? Ik ben Bob’s schoondochter Esther. Verder zijn wij een echt familiebedrijf met Bob’s kinderen en neef in de shop en vrouw Lidia die de boekhouding verzorgt. In totaal zijn we dus met negen man, die ook hard nodig zijn aangezien het hier behoorlijk druk kan worden. Hoe duur is een gemiddelde tattoo? Het tarief begint bij 25 euro, maar het hangt er allemaal een beetje vanaf wat die persoon in gedachten had. Het verschilt namelijk heel erg. Wat zijn de meest pijnlijke plekken voor tattoos? Is denk ik ook afhankelijk van de persoon, maar over het algemeen hoor ik de meeste mensen toch zeggen dat het de enkels of de onderrug zijn. Welke tattoos worden het vaakst gezet? Ik denk nog steeds dat namen het populairst zijn, maar tegenwoordig zijn tribals steeds meer in opkomst en duidelijk een groeiende trend.


Kan je als vrouw bijvoorbeeld ervoor kiezen om de tattoo te laten zetten door een andere vrouw? Ja dat kan inderdaad. We willen dat de klant zich prettig voelt en bieden ze die keuze inderdaad aan. De meeste mensen die een tattoo nemen, zetten er meerdere, dus is klantenbinding erg belangrijk in dit vak. Mede daarom bieden wij bij Tattoo Bob levenslange garantie op een tattoo of piercing. Hoe groot is de bekendheid van Tattoo Bob buiten Rotterdam? Die is behoorlijk. We hebben regelmatig klanten die meer dan drie uur reizen om een tattoo of piercing te komen zetten. We hebben ook de grootste piercing online winkel van Europa en doen dan ook veel aan promotie. Ik kan zeggen dat we klanten hebben gehad vanuit alle hoeken van Europa en zelf vanuit Amerika.

Maar hoe belangrijk is de wijk Katendrecht voor Bob? Heel belangrijk. Bob wilde zijn project altijd al hier houden en hij is blij dat het met de uiteindelijke verhuizing naar het Deliplein is gelukt. Hij wil deze buurt graag zien bloeien en de komst van onder andere nieuwbouw en de SS Rotterdam zal daarbij helpen. Tot slot, wat kan er volgens jullie beter in de wijk? Katendrecht is altijd een vrolijke wijk geweest met een mengelmoes aan culturen. Het belangrijkste is dat mensen met elkaar blijven praten in plaats van al die negatieve energie die er vandaag de dag heerst. Wij laten iedereen in zijn waarde en ik denk dat een betere wijk ook bij jezelf begint. En met die wijze woorden sloten wij ons bezoekje aan Tattoo Bob af. De kinderen maakten nog wat foto’s van de zaak, van mooie tattoos en natuurlijk van de jongen die voor onze eigen ogen een tattoo liet zetten. Al met al een interessant bezoekje!


Het bezoekje zit als een vast onderdeel ‘geankerd’ in onze workshop journalistiek. Daarom besloten wij ditmaal een eenvoudige rekensom te maken en gingen wij uit van de kracht van Katendrecht: oftewel de scheepvaart! Samen met onze jonge journalisten gingen wij erop uit om er een mooie reportage van te maken.

Bij onze aankomst in het oudste maritieme museum van Nederland, opgericht in 1874, werden wij opgewacht door onze enthousiaste gids, Peter. Allereerst kregen we een korte tour door het museumgedeelte, jaarlijks bezocht door zo’n 125.000 mensen, waarna we bij een onderdeel aankwamen dat ons allemaal geboeid hield. Zo is er van afval op creatieve wijze een maquette van Rotterdam gemaakt. De Kuip als voorbeeld is gemaakt van een mini-pooltafeltje. Aan de andere zijde van de maquette is te zien hoe Rotterdam er ruim 300 jaar geleden uitzag, vergeleken met nu onbebouwd en eigenlijk net een dorp aan het water.

Vervolgens ging onze tour door het Maritiemmuseum door, we kwamen langs de verschillende computers waarop de kinderen op digitale wijze het havenleven kregen voorgeschoteld. Sommige van onze jonge journalisten hadden echter het museum al eerder bezocht en konden vanaf het moment dat ze er waren niet wachten op de ontmoeting met Professor Plons. Een project dat in 1990 de wereld in is geholpen om alle jonge bezoekers van het museum de kans te geven om deel te worden van het geheel.


Op speelse wijze kunnen de kinderen kennismaken met de verschillende taken binnen de haven. Van het naspelen van een stuurman tot het laten varen van een olietanker, van het luieren in een echte hangmat tot aan het scannen van vracht bij het laden en het lossen op het buitenterras, gevuld met talloze mini-vrachtwagens, treinen en schepen. Het museum heeft duidelijk veel aandacht besteed aan kinderen en bepaalde onderdelen vormen zelfs een aanvulling op het lesprogramma van 10 tot 15 jarigen voor het vak Techniek. Zo ook het eigen museumschip: De Buffel.

Naast Professor Plons was dit een onderdeel dat onze jonge journalisten al vooraf in spanning hield. Vlak voor het einde van ons bezoekje aan het museum verlieten wij de zaal van Plons, sommigen van ons met enige moeite, zo groot als de lol was, om uiteindelijk nog de Buffel te betreden. Dit voormalige marineschip, gebouwd in 1868, geeft het museum een extra dimensie omdat de kinderen in feite onderdeel worden van de scheepvaart. Onze jonge journalisten namen dan ook het voortouw en gingen op ontdekkingstocht!


Voor Peter ook maar iets kon uitleggen waren de meesten al aan de slag gegaan. Stoommachines en kanonnen werden bemand, terwijl enkelen van onze journalisten de moed verzamelden om de griezelige kerker te betreden. De Buffel is zo ingericht dat het lijkt alsof de schippers er maar net vanaf zijn gestapt. De slaapvertrekken en officiersruimtes zien er dan ook realistisch uit, zo echt dat er zelfs kan worden meegeluisterd naar gesprekken van de officieren in de longroom. Ook staat aangegeven wie er nog een aantal dagen in de scheepsgevangenis heeft opzitten. Spelenderwijs leren de kinderen de Buffel kennen.

Genoeg om te zien en doen dus in het Maritiem museum en het was dan ook een hele klus om alle jonge journalisten weer bij elkaar te krijgen voor onze terugreis naar Katendrecht. Onderweg werden de gezamenlijke indrukken nog eens besproken en was de algemene conclusie dat musea nog best interessant kunnen zijn voor kinderen, als er maar wat moeite voor gedaan wordt!


Fotopagina Op deze pagina zie je een selectie van de foto’s die tijdens de workshop zijn gemaakt.


Dit magazine is mede mogelijk gemaakt door

STICHTING BOSHUYSEN

2009 KPB Katendrecht Algemeen Kapoe Nieuws  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you