__MAIN_TEXT__

Page 1

Foto: Magnus Vabø

2019 FORLAG www.bodoniforlag.no


2    Bodoni Forlag

BODONI FORLAG Jo Gjerstad Tlf: 982 33 172 jo.gjerstad@bodoni.no Bjarte J. Hordnes Tlf: 982 33 177 bjarte.hordnes@bodoni.no Postadresse Postboks 6045 5892 Bergen Besøksadresse Hollendergaten 10/12 5017 Bergen

Bodoni Forlag er et uavhengig norsk forlag med sete i Bergen. Forlaget utgir primært kvalitetslitteratur med lokalhistorisk profil samt idrettslitteratur. Vi ønsker at bøkene våre gir leserne en god og delikat opplevelse, både innholds- og utstyrsmessig. Katalogen du nå holder i hånden omtaler forlagets utgivelser i 2019, samt deler av «backlisten».

Sentralbord: 55 30 18 80   |  E-post: forlag@bodoni.no   |  www.bodoniforlag.no

Terje Valestrand leser fra sin bok «Tro, Hop og kjærlighet» ved Dræggehytten 1. september 2019 under arrangementet «Bok på tur». Arrangementet var et samarbeid mellom Bergen Offentlige Bibliotek, Bodoni Forlag, Bergen Turlag og Fløyen. Foto: Harald Queseth


9 788284 030098

Bøker fra Bodoni Forlag    3

BERGENSKALENDEREN 2020 Som vanlig er det Bergens sentrale strøk vi presenterer i denne kalenderen: Festplassen med det store jule­ markedet som de siste årene har satt sitt preg på Bergen i desember. Lille Lungegårdsvann, den idylliske innsjøen som gir sentrum særpreg. I bakgrunnen ligger Ulriken med TV-masten på toppen. For de fleste bergensere er det ganske naturlig. Alle som er født i byen mellom de syv fjell har et forhold til den. Overalt hvor man ferdes ser man den kneise på toppen av vårt eget hellige fjell, vårt lokale Fujiyama. Det var på sletten under dette fjellet kong Olav Kyrre (Olav den fredelige) ca. år 1070 grunnla Bjørgvin, byen som i senmiddelalderen fikk endret navnet sitt til Bergen. Som forside­bildet viser er lyset i Bergen bløtt, klimaet mildt og arkitekturen spennende. Velkommen til Bergen 2020.

ISBN 978-82-8403-009-8

Format: 290 x  310 mm

14 sider

Spiralisert

Er utkommet


4    Bøker fra Bodoni Forlag 9 788284 030159

GUNNAR STAALESEN

UGLEN PÅ LOFTET Fortellinger fra Bergen

Velkommen til Konsul Smiths gate! Den ligger i Bergen, «østenfor Nordnes og vestenfor Sandviken». Her finner du Kirsten W. Hetlands fire fascinerende og fantasi­ eggende miniatyrhus. En av dem som lot seg fascinere var Gunnar Staalesen. Uglen på loftet inneholder elleve fortellinger fra Bergen, inspirert av rollegalleriet i de fire miniatyrhusene. Her møter du blomsterhandlersken Annemone Nielsen med en mørk hemmelighet i for­ tiden, Margrethe Øksnevad som har «de ­flotteste daiene i byen», smeden fra Salhus som hater bergensere, doktor Harkestad som går med liv og lyst inn i sin gjerning, kunstmaler H. P. Elgeseter som helt fra han var liten alltid har interessert seg for nakne damer, det mangfoldige klientellet på Mulkestuen hos Peder Pallesen fra Lonevåg, spøkelset på loftet i nummer 2 og en rekke andre fargerike personligheter. Det ligger en atmosfære av det gamle Bergen en gang på 1930-tallet over fortellingene, slik de blir formidlet av den litt spesielle fortelleren, som folk i gaten bare kaller «uglen på loftet». Her er både humor og vemod, og til og med litt kriminalitet, i en bok som er gjennom­illustrert med fotografier fra de fargerike miniatyrhusene.

Gunnar Staalesen (f. 1947) er forfatter og dramatiker. Hans kriminalromaner om privat­detektiven Varg Veum er oversatt til 18 språk. Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

ISBN 978-82-8403-015-9

Pris: kr 299,–

Format: 170 x 240 mm

112 sider

Innbundet

Er utkommet


Bøker fra Bodoni Forlag    5

9 788284 030104

KARSTEIN STENE

MUNTRE FORTELLINGER fra Svalbard, fastlandet og Forsvaret

Nok en gang har malermester og humorist Karstein Stene (f. 1934) utgitt en samling av muntre fortellinger. Boken har tre hovedemner: SVALBARD Stene arbeidet 10 år på Svalbard i et miljø hvor gode historier var daglig kost. Mange av dem kan i dag virke helt absurde. FASTLANDET «Strilelandet», distriktene nord for Bergen, hadde i forfatterens barndom en befolkning som ikke var helt A-4, målt med dagens øyne. De gode replikkene satt løst. Det samme gjaldt i malerfaget, håndtverket Stene gjorde til sitt levebrød. FORSVARET Som tropp- og kompanisjef i infanteribataljoner på Vestlandet og i Nord-Norge opplevde Karstein Stene et persongalleri av de sjeldne, og situasjoner man i dag knapt kan tro er sant.

Karstein Stene (f. 1934) malermester og humorist. Han har tidligere forfattet en rekke bøker innen forskjellige sjangre. Han begynte i malerfaget i 1950 og drev som selvstendig malermester 1958–2013, i en del år også på Svalbard. I tillegg har han vært vernepliktig major i infanteriet.

ISBN 978-82-8403-010-4

Pris: kr 299,–

Format: 170 x 240 mm

240 sider

Innbundet

Er utkommet


6    Bøker fra Bodoni Forlag 9 788284 030289

TRULS SYNNESTVEDT

KJØSS MEG I RÆVEN! En bok om noe av det som gjorde Bergen til «nokke for seg sjøl»

«Ka e’ tiss?», ble det spurt i de bergenske smau når madammene ville vite ka så gikk for seg i byen – eller hos naboen. Mye har forandret seg siden den gang, språket for eksempel. Selv våre nære besteforeldre brukte mange ord som er forsvunnet. Hvem vet i dag hva en «Såpekjeft» eller en «Gribbenille» er? Eller hva «Pungsliten» eller «Dyppe dåse» betyr? Om sånne ord og uttrykk forteller denne boken. Den forteller også om gamle dagers byoriginaler. Som Finnemann og Himmelfarten. Også om kjuagutter og småtøser som vokste opp med gamle dagers rim, regler og leker, som «Ut å gå på brannvakt» og «Inntil vegge», «Kutann» og «Pikkeleisten». Den forteller om den lokale litteraturens kvinner og menn – forfatterne og journalistene – som brukte og bevarte det bergenske gatespråk i bøker og aviser. De som kjente byens tone fra egne unge dager i smittene og smauene. Som Hans Wiers-Jenssen, han med Fjellveivisen. Og Audun Hetland, han som på en måte oppfant bergenseren. Nystemtens historie får du selv­ følgelig også. Men først og fremst finnes her forklart hundre­ vis av gode, gamle bergenske ord og uttrykk, fra A til Å. Fra Abakelig og Abetek til Ålehovve og Aarkedag. Det er bare å belite seg!

Truls Synnestvedt (f. 1946) Tidligere journalist i Bergens Arbeiderblad, VG, Dagbladet, TV 2 og Bergens Tidende. Nå frilansjournalist og forfatter. Har utgitt en rekke bøker på Bodoni Forlag.

ISBN 978-82-8403-028-9

Pris: kr 299,–

Format: 148 x 210 mm

160 sider

Innbundet

Er utkommet


Bøker fra Bodoni Forlag    7

9 788284 030142

JO GJERSTAD M.FL.

LEGE, VENN OG MEDMENNESKE Klaus Hanssen 1844–1914

23. mai 2019 ville Klaus Hanssen ha fylt 175 år. I den anledning utgis dette minne­ skriftet. Åtte forfattere forsøker å tegne et bilde av denne markante personen som satte så stort preg på sin samtid, respektert og hedret av sine kolleger, elsket av sine pasienter. Klaus Hanssen (1844–1914) var en «kjendis» lenge før begrepet ble opp­ funnet. Som en av Norges fremste leger engasjerte han seg i en rekke medisinske problemstillinger. I dag huskes han best som pioner i kampen mot tuberkulosen og opprettelsen av Nygårdsparken. Han var pådriveren bak byggingen av landets første statlige tuberkulosesanatorium i Luster i Sogn i 1902. I 1910 stiftet han Den Norske Nationalforening mot tuberkulosen (nå Nasjonalforeningen for folkehelsen) og ble foreningens første formann. Fra 1894 til han gikk av med pensjon var han overlege ved Bergen kommunale sykehus. Hans private praksis var antagelig Norges største.

Jo Gjerstad Ole Didrik Lærum Torbjørn Pihl Olav Garvik Tore Jyssum Guldborg Serck-Hanssen Søvik Kjartan Rødland Erik Næsgaard

ISBN 978-82-8403-014-2

Pris: kr 399,–

Format: 210 x 280 mm

164 sider

Innbundet

Er utkommet


8    Bøker fra Bodoni Forlag 9 788284 030036

TRYGVE HILLESTAD

JERNMANNEN Hans-Jacob Berntsen – et barn uten foreldre

Hans-Jacob Berntsen ble først og fremst kjent som idrettsmannen som overgikk de fleste. Jo mer ekstremt dess mer fristet det ham å delta. Hans mantra om aldri å gi opp, så flere ganger ut til å kunne ha tatt livet av ham på krevende idrettsarrangementer. Selv når blodsukkeret var «nesten i null» og han mistet både hørsel og syn, kjempet han seg til mål på Hawaii Ironman. Når «Kaptein Berntsen» ledet an Bergenstroppen i Nijmegen-marsjen var han i sitt ess. Der, som ellers i livet, ble ikke noe overlatt til tilfeldig-hetene. Han deltok i 33 år og ble en legende i det militære marsjmiljøet, og var ved sin bortgang i 2017 den mest dekorerte offiser i fredstid i Norge. Hans merittliste innen ultraidrett kan ta pusten fra enhver. Han ble som oftest kalt «Jernmannen», men likte selv best å bli kalt «Den myke Jernmannen». Ikke vanskelig å forstå ettersom mange omtalte ham som en snill og omtenksom person. Han var pasientvenn i mange år, utviste omsorg overfor idrettsvenner og ikke minst kvidde han seg ikke for å invitere mennesker med sosiale problemer med på løpetrening. Han tok seg av alle. Eller gjorde han egentlig det?

Trygve Hillestad (f. 1949) har en allsidig yrkesbakgrunn, blant annet som informasjonsleder i Bergen/Hordaland politidistrikt, og fotojournalist i BA. Han har i mange år vært en aktiv samfunnsdebetant på en rekke felt. Mosjonsidrett ligger hans hjerte nært.

ISBN 978-82-8403-003-6

Pris: kr 349,–

Format: 134 x 210 mm

200 sider

Heftet

Er utkommet


Bøker fra Bodoni Forlag    9

9 788284 030128

TERJE VALESTRAND

TRO, HOP OG KJÆRLIGHET På Pedek arbeidet min far, han var tillitsmann og derfor lite interessert i klassekamp. Bedriften hadde likevel en historie den var stolt av, i hver fall medlemmene i Tekstilarbeiderforbundet. Her var det Arbeiderpartiet for alle kontingentpengene. Ap var Den hellige Treenighet; Martin Tranmæl var Faderen, Einar Gerhardsen var Sønnen og Haakon Lie var Den Hellige Ånd … … For dette var menn med fremtidstro, dugnadsånd og egen verktøykasse. De trodde på det nye, på fremskrittet. Arbeiderpartiets slagord var «Vekst og vern». Dette kunne de like så lenge vern kom sist og ikke sto med stor bokstav … … Snart skjønte jeg at klassekamp ikke bare var en fotballkamp mellom to parallellklasser, at en klasseforstander ikke var en tillitsmann i Arbeiderpartiet og at klassefest var noe ikke alle ble invitert til.

Terje Valestrand (f. 1954) er født og oppvokst på Hop, omtrent samtidig med Kyrre Bruvik, hovedpersonen i denne romanen. Valestrand var journalist i Bergens Tidende i 38 år, de siste 30 som politisk reporter på Stortinget. «Tro, Hop og kjærlighet er hans første roman.

ISBN 978-82-8403-012-8

Pris: kr 299,–

Format: 128 x 205 mm

104 sider

Innbundet

Er utkommet


10    Bøker fra Bodoni Forlag 9 788284 030265

TROND CARLSEN

DE GRØNNE BÅTAN Historien om båtene som tilhørte Det Helgelandske Dampskibsselskab

Boka omhandler alle båtene som tilhørte Det Helgelandske Dampskibs­selskab. Selskapet så dagens lys i 1867 og eksisterte til 1957, da det skiftet navn til Helgeland Trafikk­selskap. Boka fokuserer på hvert enkelt skip, men beskriver også samferdelshistorien på Helgeland fra selskapets spede start til i dag. Foruten fyldige skipsomtaler vil du også finne stoff om folkene om bord på skipene, kapteinene, maskinistene, matrosene og restauratørene. 
Uten deres innsats for selskapet, ville ikke denne boka sett dagens lys. Bildematerialet er unikt, her er mange bilder som aldri har vært offentlig­gjort t­idligere. Bildene fra avdøde Per Lillegaards samling fortjener spesiell heder. Fargebildene han tok på slutten av 1940- og 1950-tallet er svært verdifulle, og de har en meget god teknisk kvalitet.

Trond Carlsen (f. 1952) er pensjonert historielærer ved Sandnessjøen videregående skole. Han er utdannet lærer fra Nesna Lærerskole med videreutdanning i fagene historie, musikk, matematikk og formgivingsfag. Han har tidligere skrevet flere bøker og historiske og maritime artikler.

ISBN 978-82-8403-026-5

Pris: kr 398,–

Format: 248 x 230 mm

224 sider

Innbundet

Er utkommet


9 788284 030395

Bøker fra Bodoni Forlag    11

EDMUND TANGSETH

LITT AV HVERT FRA SANDVIKEN Boken er et dykk i Sandvikens historie fra «gamle dager» og frem mot vår tid. Dykket er ikke spesielt dypt, men gir likevel et innblikk i hvordan livet artet seg ved Sandviksfjellets fot. Her får man vite hvordan beboerne livnærte seg, om slitet og strevet for det daglige brød. Kontrasten var stor til kjøpmennene som på lyststedene levde i sus og dus gjennom noen korte sommermåneder. Forfatteren tar med seg leseren inn i de maleriske og pittoreske grendene. Bolig- og næringsutviklingen er beskrevet: Sjøbodene, møllebrukene, skole- og foreningslivet. Man får også vite «ka e’ de’ så e’ Sandviken då?» Til slutt er en beskrivelse av Madam Felle, Møllersalen, Madam Rose og flere som gledet både Sandviksbeboerne og farende folk med mat og drikke. Go’biter fra Sandviken er servert – velbekomme!

Sandvikstorget med «Lahnetreet» slik det en gang var.

SANDVIKSGUTTER FORTELLER

ISBN 978-82-8403-039-5

Pris: kr 299,–

ISBN: 978-82-7128-882-2

Pris: kr 250,–

Format: 170 x 240 mm

208 sider

Innbundet

Utkom 2016

Format: 170 x 240 mm

ca. 260 sider

9 788271 288822

Innbundet

Utkommer ca. 1 november


12    Bøker fra Bodoni Forlag

ALF MAGNAR STRAND

9 788284 030333

SMÅ BITAR – STORT BILDE Dikt Dei fleste dikta i denne samlinga handlar om menneske i ulike fasar i livet, om møte menneske imellom og mellom menneske og natur. Men her er også reine naturdikt. Dikta er små bitar som til saman kan laga eit større bilde. Dikta er korte og konkrete, og forfattaren prøver å skriva om situasjonar som mange kan kjenna seg att i.

ISBN 978-82-8403-033-3

Pris: kr 179 –

Format: 120 x 195 mm

64 sider

Er utkommet

Heftet

WILLY DAHL

9 788284 030326

DEN VANSKELIG FLØGSTAD En innføring

Willy Dahl

DEN VANSKELIGE FLØGSTAD

EN INNFØRING

BODONI FORLAG

DEN VANSKELIGE FLØGSTAD

Den vanskelige Fløgstad er en gjennomgang av Kjartan Fløgstads forfatterskap fra 1967 til 1986. Det er strengt kronologisk ordnet og kommentert. De første bøkene til Fløgstad er «vanskelige» i den forstand at forfatteren tøyer sjanger-grensene og skriver mer og mindre eksperimentelt. Fløgstad forfatterskap har i denne perioden fått ord på seg for å være «vanskelig». Altså kan det være behov for en pedagogisk «åpner» til dette rike bidraget til norsk litteratur – og til norsk historie.

FORLAG

ISBN 978-82-8403-032-6

Pris: kr 199,–

Format: 134 x 210 mm

112 sider

Heftet

Er utkommet


Bøker fra Bodoni Forlag    13

9 788284 030388

EGIL ERTRESVAAG (RED.)

DRØMMEN OM RAPID Norske studenter ved South Dakota School of Mines & Technology Drømmen om Rapid er historien om de knappe 800 studentene som mellom 1950 og 2018 reiste fra Norge til South Dakota School of Mines & Technology (SDSMT), Rapid City, for videreutdannelse. Det hele startet rundt 1950. Rektor ved Bergen tekniske skole, Jacob B. Eide, ønsket å utvide utdanningstilbudet for studentene i hjembyen. Med norskamerikaneren Ingeborg Udager som døråpner kom han i kontakt med South Dakota School of Mines & Technology, og det hele var i gang. Boken er todelt. Den første delen omhandler studentenes bakgrunn, det praktiske ved reisen og oppholdet og andre relevante tema; visum, økonomi, Vietnamkrigen, det amerikanske skolesystemet, etc. Den andre delen består av 22 studenters personlige historier. De spenner i tid fra 1956 til i dag. Mye har forandret seg fra de første reiste til dagens studenter.

ISBN 978-82-8403-038-8

Format: 210 x 280 mm

192 sider

Innbundet

Utkommer 20. november

GRO BERNTZEN 9 788271 289874

HETSET OG HEDRET Kennth Brophys regnbueliv

Kenneth Brophy har vært en pionér, og hans livshistorie berører oss dypt. I tillegg til Kim Friele var han den første som sto åpent frem som homofil i hjembyen Bergen. I en tid da denne s­ eksuelle ­orienteringen var forbundet med stor skam, lot han seg modig i­ntervjue med navn og bilde. Han sto på gater og torg med informasjon og ble spyttet på. Han gikk rakrygget i demonstrasjons­­tog med paroler mot diskriminering. I 1970 startet han bergensavdelingen av Det Norske Forbundet av 1948 (DNF-48) og inspirerte andre homofile til å stå åpent frem. Hans historie handler også om et barn og en ungdom som ble dårlig behandlet. Som ble sendt på barnehjem og skolehjem. Men som ble en fighter og homoaktivist, en engasjert fag­foreningsmann og politiker. Ikke minst er dette en beretning om en mann med mye humor, selvironi og stor omsorgsevne. Kenneth Brophys liv er kort og godt like fargerikt som regn­ bueflagget han selv er så glad i. ISBN 978-82-7128-987-4

Pris: kr 399,–

Format: 134 x 210 mm

216 sider

Gro Berntzen

Hetset og hedret Kenneth Brophys regnbueliv BODONI FORLAG

Heftet

Utkom 2018


14    Bøker fra Bodoni Forlag 9 788271 289423

KARI FLØ NODELAND OG MAGNUS VABØ (FOTO)

EN BIT AV BERGEN Tradisjonsrike Bergensretter

Tradisjoner blir som faste holdepunkt i tilværelsen. Noe å se frem til og ofte noe samlende. Vi feirer høytider med familie og venner, og vi samler oss mer enn gjerne rundt bordet til et godt måltid. Vi har mye tradisjonsrik mat her i Bergen. Den bør ikke bli glemt i vår travle hverdag. Det å stå på kjøkkenet og røre i gryter, ta seg god tid, nyte duftene fra maten, ja, da merker du at skuldrene senker seg, det gir en egen glede. Nei, alt var ikke bedre før! Men når det gjelder våre tradisjonsrike retter så snakker vi kvalitet, den er kortreist og uten tilsetningsstoffer av ymse slag Mat som smaker deilig og som vi bare har godt av … Det er bare å nyte, VELBEKOMME!

A BITE OF BERGEN A cookbook with traditional recipes The traditional recipes in this book are mainly based on the produce from the surrounding sea and land. You will find that fish was a favourite, meat mostly a Sunday treat, and the cakes often inspired by the foreign influences the city enjoyed. I hope this book will bring you some happy time in your kitchen!

978-82-7128-969-0 Format: 210 x 280 mm Innbundet

Pris: kr 349,– 96 sider Er utkommet

9 788271 289690

Kari Flø Nodeland trådde sine barnesko på «Hødden» og trillet dukkevogn i Nygårdsparken. Hjemme på kjøkkenet sto mor og stekte seiebiff, og «den gang var det alltid pale i fiskesuppen». Nodeland har tatt vare på mange av de tradisjonsrike rettene. Felles for dem alle er at dette er god, sunn og kortreist mat med tradisjoner.

ISBN 978-82-7128-942-3

Pris: kr 349,–

Format: 210 x 280 mm

96 sider

Innbundet

Utkom 2017


Bøker fra Bodoni Forlag    15

9 788271 289669

FRODE ULVUND OG JO GJERSTAD (REDAKTØR)

SKAPE, VERNE OG FORVALTE Bergens Skog- og Træplantningsselskap 1868–2018 Bergens Skog- og Træplantnings­selskap ble stiftet i 1868 med formål om å plante trær i Byfjellene. Tidlig ble også bygging og vedlikehold av veier og stier en sentral del av selskapets arbeid. Fra slutten av mellomkrigstiden fikk selskapet et særlig engasjement for aktivt å verne Byfjellene mot ulike former for utbyggings- og brukspress. De siste tiårene har særlig forvaltning og vedlikehold av naturparken på vegne av Bergen kommune preget virksomheten. Bergens Skog- og Træplantnings­selskap og Bergens Naturpark er uløselig knyttet til Byfjellene. Selskapet og naturparkens historie er derfor også historien om hvordan de sentrale delene av Byfjellene har blitt skapt, vernet og forvaltet som Vestlandets mest brukte frilufts- og rekreasjonsområde.

ISBN 978-82-8403-966-9

Pris: kr 399–

Format: 170 x 240 mm

304 sider

Innbundet

Utkom 2018

DAG BAKKA JR 9 788271 289447

BYEN, SJØFARTEN 0G SKIPPERNE Bergens Skipperforening 1867–2017

Bergens Skipperforening ble startet i 1867, i en rivende ­utviklingstid for byens skipsfart. Skipperforeningens jubileums­bok ser tilbake til tidligere generasjoners sjøfart og handel, og følger skipsfartens ofte dramatiske utvikling gjennom foreningens 150 år. I sjøfartsbyen Bergen har Skipperforeningen stått opp for den maritime kultur og vært med å ivareta byens grunnleggende karakter og særpreg.

ISBN 978-82-7128-944-7

Pris: kr 395,–

Format: 210 x 280 mm

252 sider

Innbundet

Utkom 2017


16    Bøker fra Bodoni Forlag

KIRSTEN VALEVATN

TELJESAUM TIL BUNAD … sting for sting … Saman med slåttar, stev, visesong, eventyr, treskjering og rosemåling, er teljesaum for bunad ein del av kulturarven vår. Denne boka er ei lærebok i dei mest vanlege teknikkane … sting for sting.

ISBN 978-82-7128-926-3

Pris: kr 299,–

Format: 170 x 240 mm

128 sider

Heftet

TRYGVE HILLESTAD OG JO GJERSTAD (RED.)

Utkom 2017

9 788271 288853

BYFJELLENE – mangfold og hytteliv Byfjellene betyr mye for mange. Avstanden fra sentrum er kort. Raskt kommer man opp i en annen verden. Der finner man sjelefred, og batteriene lades. Hyttene er mange, blant annet på Ulriken, Vareggen, Sandviks­ fjellet og i Kanadaskogen. Hvem eier dem og hvordan brukes de i dag? Om det kan man lese her. Vi beretter også om Byfjellenes mangfold, ispedd litt historie for å sette det hele inn i et perspektiv. Det er vår intensjon at boken skal ­inspirere flere til å utforske byens fjellverden. Boken er rikt illustrert med over 450 fotografier. I tillegg inneholder den et detaljert kartverk over Byfjellene.

ISBN 978-82-7128-885-3

Pris: kr 399,–

Format: 245 x 285 mm

248 sider

Innbundet

Utkom 2016


Bøker fra Bodoni Forlag    17

9 788271 288051

TROND INDAHL

BERGEN’S WOODEN ARCHITECTURE – A walking guide

Søndre Kleivesmauet

Bergen’s old wooden architecture has a magical attraction. It makes the city’s history come alive and gives the city a special visual identity. This book invites you to og out and about to explore for yourselves. You can choose between eight walking routes on historical ground. On the way you are given a specialist’s knowledge of special areas, buildings and events.

Boken er tidligere utkommet i norsk utgave som «Trebyen Bergen» Pris: kr 199,–

Format: 105 x 170 mm

224 sider

ISBN: 978-82-7128-569-2

ISBN 978-82-7128-805-1

Pris: kr 199,–

Innbundet 9 788271 285692

Format: 105 x 170 mm

224 sider

Heftet

Utkom 2015


9 788271 286231

Folkefest og fellesskap

1950-ÅRENE 1950-årene var folkefestenes tiår i Bergen. 1950-årene var en folkefest. Det var «De harde femti­ åra» – og det var bruk for både folkefester og fellesskap. Det ble festet på Torgallmenningen og på Festplassen. Det ble festet for kong Haakon, for Hjallis og for Kniksen. Og for alle buekorpsene som fylte 100. For Nordahl Grieg og Frøken Festspill. Men først og fremst ble det spilt og festet i Nygårdsparken. Krigen var blitt etterklang. Byen kunne rette blikket framover. Og folkefeste!

ISBN 978-82-7128-623-1

Pris: kr 399,–

Format: 245 x 285 mm

256 sider

Innbundet

9 788271 285128

Da verden kom til Bergen

1960-ÅRENE Da rocken kom til Scala, Khrutsjov til Fisketorget og Mao til Torgallmenningen. Da verden kom til Bergen. Tidsbilder fra Bergen, små og store fortellinger fra 1960-tallet, historier fra BTs fotoarkiv.

ISBN 978-82-7128-512-8

Pris: kr 399,–

Format: 245 x 285 mm

256 sider

Innbundet

9 788271 285432

Tiden for faner og frigjøring

1970-ÅRENE 1970-årene. Det var da de begynte, alle føljetongene: Torgdagen, Skarverennet, Grieghallen og Varg Veum. Rådhuset og Saft. Isdalskvinnen og Olav Kyrres monument. Det var blitt moderne tider i den gamle by. Så smått.

ISBN 978-82-7128-543-2

Pris: kr 399,–

Format: 245 x 285 mm

256 sider

Innbundet

9 788271 286538

Jubel og japper

1980-ÅRENE Det ble 1980. Verden skiftet farge. I hvert fall klærne. Svart og hvitt ble rødt, grønt, gult – og lilla! Bergen ble en fargelagt by. Kjentfolk og kjendiser landet i kø på Flesland. Og Bergen ble karnevalsby, nesten Rio. Noen trodde at Knøsesmauget var blitt Copacabana! Men det var bare småtteri mot det som skulle komme i mai 1986. Da Bergen ble Melodi Grand Prix-byen. ISBN 978-82-7128-653-8

Pris: kr 399,–

Format: 245 x 285 mm

256 sider

Innbundet


Bøker fra Bodoni Forlag    19

9 788271 288945

DAG BAKKA JR

LIVSLINJE OG EVENTYRREISE Historien om Hurtigruten 2. reviderte utgave 2017 Her er historien om Hurtigruten – stamruten som siden 1893 har knyttet sammen kysten mellom Bergen og Kirkenes. Boken forteller om den tidligste rutefarten på Nord-Norge, om utviklingen av samfunn og samferdsel, om skip og hendelser og om den spennende utviklingen fra stamrute til opplevelsesreise. Boken er gjennomillustrert med mer enn 420 bilder og tegninger.

ISBN 978-82-7128-894-5

9 788271 289133

Pris: kr 398,–

Format: 248 x 230 mm

306 sider

Innbundet

Utkom 2017

Innbundet

Utkom 2017

DAG BAKKA JR

NASJONENS ÆRE Norsk rederinæring mellom marked og politikk

Hva skjedde egentlig med den norske handelsflåten? Den som tradisjonelt dekket vårt handelsunderskudd, som viste flagget i havner over hele verden, reddet vår nasjonale ære under andre verdenskrig, ga arbeidsplasser til ­titusener fra hele landet og som var vår eneste virkelige internasjonale stolthet? Hvordan gikk det med rederinæringen i fremveksten av oljeøkonomi, informasjonssamfunn, kriser og omstilling? I den sterke norske maritime næringsklyngen står fortsatt rederinæringen – med shipping og offshore – som den viktigste drivkraft. Norge har fortsatt ledende rederier og en bred sektor av støttenæringer innen skipsmegling og skipsdrift, forsikring og finans; i økende grad med utenlandske eiere.

ISBN 978-82-7128-913-3

Pris: kr 399,–

Format: 225 x 270 mm

248 sider


20    Bøker fra Bodoni Forlag 9 788271 284206

BERGENSSANGENE … og andre bergenske musikalske fenomen – en sangbok som kan leses Syng og les. I denne boken finner du de gode gamle bergens­sangene. Historiene bak dem fortelles også. Visste du at «Madam Felle» er en amerikansk gospelmelodi, at «Jeg tok min ny­stemte» er en fransk menuett fra 1600-tallet eller at Minde sjokoladefabrikk laget en egen marsj til Landsutstillingen i 1910. Samtlige sanger er notesatt. Pris: kr 299,–

Format: 148 x 210 mm

232 sider

BERGENSSANGENE – DEL 2 … og andre bergenske musikalske fenomen – mer enn en sangbok

Innbundet

9 788271 285067

ISBN 978-82-7128-420-6

Bergenserne har alltid vært kjent for sin patriotisme. Denne patriotismen har fått utløp blant annet gjennom det utall av sanger som opp gjennom årene er skrevet til byens pris. Man har sunget om byens syv fjell, om Puddefjorden og Vågen, om Fjellveien og Fisketorget, om smitt og smau, om buekorps og buekorpsgutter, om rævediltere, kjuagutter, madammer og småtøser. Og tro det eller ei – det kommer stadig nye sanger til. Pris: kr 299,–

Format: 148 x 210 mm

232 sider

BERGENSSANGENE – DEL 3 … og andre bergenske musikalske fenomen – her e’ like tidig no

Innbundet

9 788271 286248

ISBN 978-82-7128-506-7

Dette er tredje bind av «Bergenssangene – og andre bergenske musikalske fenomen». Bind 1 ble utgitt i 2006 og bind 2 i 2008. Under arbeidet med bind to ble det klart at det ville være behov for minst et tredje bind – dersom man skulle yte rettferdighet til det mangfold av sanger som er skrevet om Bergen og bergenserne. ISBN 978-82-7128-624-8

Pris: kr 299,–

Format: 148 x 210 mm

232 sider

Innbundet


Bøker fra Bodoni Forlag    21

9 788271 289249

JO GJERSTAD, JØRN LEKVE OG OLA H. GRYTTEN

FLØIBANEN 1918–2018 Historien om et bergensk ikon «Fantastisk» sier begeistrede passasjerer fra inn- og utland etter å ha opplevd den spektakulære reisen fra Bergen sentrum til Fløyen, og oppholdet der. Og med rette. Opplevelsene og utsikten kan ta pusten fra de fleste. Denne boken skildrer Fløibanens historie gjennom hundre år, og vel så det. Det er historien om fremsynte borgere, ingeniører og folk flest, om økonomiske vansker og verdenskrig, om transaksjoner og teknikk, friluftsliv, arkitektur og kultur – og mye mer. Fløibanen er blitt Bergens viktigste ikon. Den er en del av byens identitet. Alle har et forhold til den. Uansett hvor man er i sentrum – løfter man hodet vil man kunne se den røde og den blå vognen på vei opp eller ned.

ISBN 978-82-7128-924-9

9 788271 289614

Pris: kr 399,–

Format: 210 x 280 mm

232 sider

Innbundet

Utkom 2017

GUNNAR STAALESEN

BRENNENDE GULL En fortelling fra Bergen på 16–1700-tallet

Året er 1702, nærmere bestemt 19. mai. Politimester Claus Fasting har ingen god følelse da han ved middagstider får beskjed på kontoret at det brenner i Marken. Er man vitne til en ny storbrann? Kommet ut på Rådstuplass blir antagelsen bekreftet. Vinden slår imot ham som pusten fra en ilter drage. Flammene står høyt i været fra Manufakturhuset og bygningene rundt. Det er Fastings lodd å organisere slukningsarbeidet, noe som skulle vise seg vanskelig. Da det stundet mot kveld lå størstedelen av Bergen i aske. I denne eksklusive kriminal­fortellingen av Gunnar Staalesen, spesielt skrevet til Bergens Gullsmedlaugs 450-årsjubileum, møter man foruten Claus Fasting også fløttmannen Nils Leidulvsson Veum fra Søndfjord.

ISBN 978-82-7128-961-4

Pris: kr 349,–

Format: 100 x 185 mm

128 sider

Innbundet i kassett

Utkom 2018


22    Backlist fra Bodoni Forlag

KARTBOK FOR

KARTBOK FOR

BERGEN, ASKØY, OS, FJELL OG SUND

VESTLANDET

REVIDERT UTGAVE 2018

REVIDERT UTGAVE 2019

med områder i Fjell, Sund og Lindås kommuner

Med det nye Vestland fylke og Rogaland.

ISBN 978-82-7128-959-1 Pris: kr 139,– Format: 116 x 190 mm 108 sider Stiftet Utkom 2018

9 788271 289591

TURLØYPER

SYKKELTURER I VEST

Boken gir forslag til hvor du bør gå, og hvordan du kommer dit. Den inneholder 59 turforslag med illustrasjoner og kart som gir en enkel oversikt over traseene.

Pris: kr 199,– 140 sider Er utkommet

9 788271 289836

TURFORSLAG

I BERGENS-OMRÅDET

ISBN 82-992152-8-5 Format: 148 x 210 mm Heftet

ISBN 978-82-7128-983-6 Pris: kr 149,– Format: 215 x 300 mm 58 sider Stiftet Utkom 2019

9 788299 215282

Boken inneholder 26 tur­ forslag med kart og illustrasjoner, fra Bømlo i sør til Sognefjorden i nord.

ISBN 978-82-99886-0-8 Pris: kr 199,– Format: 148 x 210 mm 112 sider Heftet Er utkommet

9 788299 886086


Backlist fra Bodoni Forlag    23

HÅKON VIK

BJØRN TERJESEN OG ROALD GJELSTEN (RED.)

KRISTNING TIL SJØS

SJØMILITÆR KOMPETANSE OG LEDERUTVIKLING I 200 ÅR

Strilegutten Bertin kom til verden i 1940 og vokste opp i en liten vestlandsbygd. Det var en bratt og tøff lærekurve han måtte igjennom da han som 15-åring brøt opp fra gårdsmiljøet og tok hyre på en sildesnurper. Denne boken skildrer blant annet livet hans til sjøs og da han mønstret av i ukjente land verden over, som ungdom og som ung mann. Denne boken handler ikke bare om livet til sjøs, om hvordan Bertin jevnt og trutt arbeidet seg opp til å bli kaptein og «Vice President» i et av landets største rederier. Den dreier seg like mye om livet i land. For da Bertin hadde nådd sine karrieremål, søkte han nye utfordringer, hovedsakelig til lands, hundrevis av mil fra sin barndomsbygd.

ISBN 978-82-7128-931-7 Pris: kr 179,– Format: 128 x 205 mm 128 sider Innbundet Utkom 2017

9 788271 289317

Det er stor forskjell på Det Kongelige Norske Søcadet-­ Institut på Fredriksvern i Stavern (1817–1864), fra 1876 den nye Sjøkrigsskolen på Karljohansvern i Horten (1864–1940), utdanningen i eksil Storbritannia under andre verdenskrig, i Oslo i etterkrigstiden (1945–1960) til dagens skole i Bergen. Det er også en rekke likhetstrekk. Sjøkrigsskolen har utdannet kompetente marine­offiserer i tråd med samfunnsutviklingen og endringer innenfor det sjømilitære felt. Denne boken er et «festskrift» til Sjøkrigsskolen og inneholder historiske og dagsaktuelle artikler om ulike temaer og fagfelt knyttet til Sjøkrigsskolens utvikling gjennom 200 år i et sjømilitært, maritimt og samfunnsmessig perspektiv. 

ISBN 978-82-7128-925-6 Pris: kr 499,– Format: 210 x 280 mm 512 sider Innbundet Utkom 2017

LORENTZ REITAN (RED.)

KLAUS ERIKSEN

HARMONIEN I FIRE SATSER

BOTTA

Bergen Filharmoniske Orkester 1765–2015

En fortelling om Bjørn Skaare

Bergen Filharmoniske Orkester, et av verdens eldste, feirer i 2015 sitt 250-årsjubileum. ­­ I 1765 fremførte et «lite, harmonisk ensemble» for første gang musikk i Hr. Peter Greves hus. Dagens orkester samlet i 2015 mer enn 6000 mennesker i Londons musikalske storstue, Royal Albert Hall. Fire spesialister har ført i pennen dette jubileumsskriftet som er gaven til 250-årsfeiringen fra Harmoniens Venner. Her møter man musikken som kjærlig ble fremført, og mange av de personene som har vært med på å bygge institusjonen på podiet så vel som i selskapets styre og stell. Boken inneholder tre CD-plater med musikk­eksempler fra orkesterets historiske arkiv.

ISBN 978-82-7128-818-1 Pris: kr 449,– Format: 210 x 280 mm 544 sider Innbundet Utkom 2015

9 788271 288181

9 788271 289256

For første gang fortelles hele historien om Bjørn Skaare, en av Norges største lagidretts-utøvere gjennom alle tider. Følg ham fra oppveksten på Kalbakken helt til hans altfor tidlige død som 30-åring. Dette er fortellingen om en helt usedvanlig ung mann som huskes av alle han møtte. Boken er et must for alle som er glad i ishockey, men vil fenge alle sports­interesserte lesere. Her fortelles ikke bare historien om hockeyspilleren Bjørn Skaare. Dette er også en beretning om norsk idrett de siste femti år. Les om triumfer og nederlag både på og utenfor isen. Endelig blir hele historien fortalt!

ISBN 978-82-7128-929-4 Pris: kr 349,– Format: 134 x 210 mm 192 sider Heftet Utkom 2017

9 788271 289294


24    Backlist fra Bodoni Forlag WILLY DAHL

WILLY DAHL

EN LITTERÆR VEIVISER

BERGEN – DEN GANG DA

Willy Dahl 90 år

Gjensyn med året 1946 – sytti år etterpå Willy Dahl har gjennom et langt liv virket som ­universitetslærer og forsker innenfor fagfeltet nordisk litteratur. Bak seg har han et tungt­ veiende og omfangsrikt vitenskapelig forfatterskap. Han har skrevet en rekke meget benyttede lærebøker for universitet og høyskole, og var i mange år en markert litteraturanmelder i dagspressen.

Fra hans store og mangslungne virksomhet har redaksjonen plukket ut noen stadig aktuelle tekster fra fire sentrale litteratur-vitenskapelige områder: litterær analyse, litteraturhistorie, trivial-litteratur og bergensiana.

Denne boken handler om et enkelt år i Bergen bys historie – året 1946, det første hele fredsåret etter en krig som hadde etterlatt seg stygge sår i bybildet: Det lå store, svarte branntomter med murrester på Nøstet, på Nordnes og i Dreggen. Hele byen virket grå og nedslitt, lite og ingenting hadde det vært mulig å ­reparere og pusse opp i krigsårene. Boken er rikt illustrert med bilder fra dette spennende året i byhistorien.

ISBN 978-82-7128-891-4 Pris: kr 299,– Format: 134 x 210 mm 316 sider Heftet Utkom 2017

9 788271 288914

ISBN 978-82-7128-863-1 Pris: kr 199,– Format: 134 x 210 mm 128 sider Heftet Utkom 2016

TRULS SYNNESTVEDT

4 X 20 FRA OVE THUE

KNIKSEN

Samleboks med 4 CD-er, teksthefte og hefte med historier om alle låtene

Født til fotball Han fikk sin første fotball på fireårsdagen, og spilte på juniorlandslaget som 16-åring i 1959. Boken forteller historien om hvordan kjuagutten Roald fra Eidsvågneset ble fotball-helten Kniksen, spilleren som forgylte Sportsklubben Brann, og som ble legendarisk da han stort sett på egen hånd knuste svenskene på Ullevaal i 1960. Boken forteller også om guttedager, skoletiden, om tenåringen, om junior- og seniorår i Brann, hans seks år som proff i skotske Hearts og senere turbulensen da den engelske treneren Bill Elliot kom til Bergen.

ISBN 978-82-7128-824-2 Pris: kr 399,– Format: 170 x 240 mm 256 sider Innbundet Utkom 2015

9 788271 288242

9 788271 288631

Samlingen består av fire CD-er med 20 låter på hver CD. Her får du blant annet utvalgte låter fra Saft, Brødrene Thue og sam­arbeidet med Ivar Medaas, og selvsagt også alle de k­ lassiske Brannsangene. Bortsett fra de 12 Saft-låtene og Brann-sangene er nesten ingenting av denne s­ amlingen tidligere blitt digitalisert.

God fornøyelse!

ISBN 978-82-7128-747-4 Pris: kr 500,– Format: 140 x 245 mm Innbundet CD-boks Utkom 2015


Backlist fra Bodoni Forlag    25

DAG SLETTEN, JO GJERSTAD (RED)

KARI LIEN

BAK BLÅMANNEN

XAN OG JULIE KROHN – LIV OG KUNST

Våkendalen – et samfunn som forsvant

Kosmopolitter i medgang og motgang

Våkendalen, dalføret mellom Svartediket og Tarlebø, er et av bergensernes mest benyttede turområder. Tidligere lå gårdene Tarlebø, Kobbeltveit, Hardbakka og Garmannslund der. Pga. forurensings­faren av Bergens drikke­vann ble samtlige nedlagt rundt forrige århundreskifte. Ennå i dag vil imidlertid turgåeren overalt i dalføret støte på rester etter det som tid­ligere var et livskraftig og levende bondesamfunn. Denne boka er en historisk reise gjennom Våkendalens historie, primært fra 1600-tallet og frem til ca. 1940. Leseren møter bøndene i dalen og får innblikk i dagliglivet i en fjellbygd bare noen kilo­meter fra en travel by.

ISBN 978-82-7128-504-3 Pris: kr 399,– Format: 210 x 280 mm 286 sider Innbundet Utkom 2010

9 788271 285043

Dette er beretningen om en rotløs bergenser og en russisk adelsdame. Sammen utgjorde de en kunstnerisk allianse som ble begynnelsen på et livslangt felles kunstnerisk prosjekt. Xan og Julie kan trolig betegnes som et av verdens mest bereiste kunstnerpar. Overalt hvor de befant seg ble deres nysgjerrige livsglede flyktig nedfelt på lerretet. Forfatteren tegner et nyansert bilde av disse menneskene; i hektisk reisefeber, motgang og medgang. Men mest av alt er dette en bok som handler om malerparets kamp for å få aksept for sin kunst.

ISBN 978-82-7128-814-3 Pris: kr 349,– Format: 210 x 280 mm 176 sider Innbundet Utkom 2015

JO GJERSTAD M.FL.

JO GJERSTAD, KIRSTEN HETLAND, TRULS SYNNESTVEDT

YTRE SANDVIKEN

AUDUN HETLAND

– fra Hellemyrsfolket til moderne bydel

– Verdensstjernen som valgte hjemmebane

Dette er historien om Ytre Sandviken, bydelen mellom Elsesro/Munkebotn og Lønborg. På 400 sider Jo GJERSTAd beretter forfatterne om samtlige jordbrukseiendomYtre Sandviken mer bydelen opprinnelig lket myrsfo Helle – fra besto av. Man kan lese om til moderne bydel modellene for Amalie Skrams epos om Hellemyrsfolket, kommunikasjon og regulering. Munkebotsvassdraget er grundig beskrevet, det samme er historien om industrien i Nyhavn fra 1600-tallet og frem til dags dato. Skolene er omtalt, likeledes arkitekturen, militærhistorien og idrettshistorien. To sentrale eiendommer i bydelen, Elsesro og Neevengården har også fått sine egne kapitler.

Audun Hetland (1920– 1998) ble særlig kjent for sine frodige karikaturer og muntre skisser fra det bergenske folkeliv. Som avistegner hadde han en virtuos strek og skarpøyd karakteriseringsevne. Gradvis gled han inn i alle bergenseres hjerter i skildringen av sin fødeby.

Med bidrag fra • Halvor Sperbund • Morten Lorentzen • Signe Hvoslef • Bjarte Gullachsen • Erlend Hofstad • Tryggve Fett • Rune Nielsen

• Håkon Lorentzen • Anne Synnevåg • Bjørn Simonsen • Gerd Karin Erdal • Eva Hjort Berntzen • Finn Torgeir Rud • John Edgar Knudsen

Denne boken følger Audun Hetlands liv og karriere, fra den spede start til de modne år.

BODONI FORLAG

Boken er rikt illustrert med over 650 fotografier, tegninger og kart.

ISBN 978-82-7128-654-5 Pris: kr 399,– Format: 210 x 280 mm 400 sider Innbundet Utkom 2012

9 788271 286545

ISBN 978-82-7128-681-1 Pris: kr 399,– Format: 245 x 285 mm 216 sider Innbundet Utkom 2013


26    Backlist fra Bodoni Forlag BJØRN-ARVID BAGGE

DAG BAKKA JR.

«EN VELSIGNET SØTTENDES»

MOTORKRAFT

Historien og historier om 17. mai-feiringen i Bergen

Motorproduksjon fra BMV til Rolls-Royce Her er historien om utvikling og produksjon av dieselmotorer i Bergen, fra den spede begynnelsen hos Bergens Mek. Verksteder i Solheimsviken under 2. verdenskrig. Merkenavnet Bergen Diesel vant innpass på 1950-tallet, i en periode også Normo. Gjennom eiere i Bergen og senere Akergruppen, Ulstein og Rolls-Royce er Motorfabrikken utviklet til en teknologisk spydspiss innen diesel- og gassmotorer, med en global utbredelse.

Dette er historien om Bergen og 17. mai-feiringen fra dens spede begynnelse i 1814 frem til vår tids karnevalspregede festdag. Det fortelles om morgen­ prosesjon, flaggtog, hovedprosesjon og fakkeltog, ­salutter, fyrverkeri og leker for små og store gjennom tidene. Man møter en rekke historiske personer og personlig­heter, s­ amtidig som nasjonal-dagen settes inn i en nasjonalog lokalhistorisk ramme. Til sammen blir dette historien i ord og bilder om hvordan den ­bergenske nasjonaldag var og er «En velsignet søttendes…»

Bergen Engines på Hordvikneset er i dag den største industri­arbeids­ plass i Bergensområdet og inngår i Rolls-Royce Power Systems globale nettverk.

ISBN 978-82-7128-738-2 Pris: kr 399,– Format: 210 x 280 mm 368 sider Innbundet Utkom 2014

ISBN 978-82-7128-827-3 Pris: kr 399,– Format: 210 x 280 mm 334 sider Innbundet Utkom 2013

GRO BERNTZEN

DAG BAKKA JR

DETTE GJORDE VI

STATSRAAD LEHMKUHL I HUNDRE

Barn i Bergen på 1950- og 60-tallet

Skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl» har vært en del av Bergens bybilde i over 90 år og passerte selv sin 100-årsdag i januar 2014.

Hvilke aktiviteter brukte du mye av tiden din på i oppveksten? Hva gjorde du som var viktig for deg, og som har vært med på å forme deg til den du er? Det har Gro Berntzen spurt 16 bergensere om, som alle vokste opp på 1950- og 60-tallet.

«Statsraaden» er ikke bare byens ikon, beundret og verdsatt hvor den kommer; den er også et skip med en omskiftende historie og unike kvaliteter. I en alder av over 100 år seiler den Nord-Atlanteren senhøstes, tilbakelegger 2.000 sjømil i året og vinner internasjonale troféer.

Optimismen og gleden som oppsto i kjølvannet av freden i mai 1945, skapte fødselsrekord i tiåret etter. I denne boken blir vi bedre kjent med 16 personer som hver for seg, i kraft av sin innsats, sine yrker og verv, har gjort seg bemerket i tiårene etterpå.

Boken foreligger også i forkortet utgave på engelsk og tysk ISBN 978-82-7128-718-4

ISBN 978-82-7128-837-2 Pris: kr 279,– Format: 170 x 240 mm 128 sider Innbundet Utkom 2016

9 788271 288372

9 788271 288273

ISBN 978-82-7128-684-2 Pris: kr 399,– Format: 210 x 280 mm 256 sider Innbundet Utkom 2013

ISBN 978-82-7128-719-1


Backlist fra Bodoni Forlag    27

MONA NIELSEN OG ÅSTA VADSET (RED.)

HANS-EMIL LIDÉN

BESTEFAR TRODDE DET VAR DOMMEDAG

LYSE KLOSTER

Eksplosjonsulykken i Bergen 20. april 1944 20. april 1944 var en dag bergensere som opplevde den aldri glemte. Om morgenen eksploderte den ­hollandske båten «Voorbode» ved Festningskaien. Virkningene av eksplosjonen ble katastrofale: Ca. 160 mennesker omkom, over 5 000 ble såret og store materielle og kulturelle verdier gikk tapt. Eksplosjonsulykken var den største enkeltstående katastrofen i Norge under krigen. «Bestefar trodde det var dommedag» inneholder en kort historisk fremstilling av eksplosjonsulykken og tiden ettepå, samt gripende beretninger fra personer som selv opplevde den. De fleste av disse var barn i 1944, men bærer fremdeles med seg traumatiske opplevelser. Boken er illustrert med fotografier og arkiv­dokumenter, hovedsakelig hentet fra Bergen Byarkiv.

Hvordan så Lyse kloster ut i middel­alderen og hvordan fungerte klosteret i sine velmaktsdager? Hvor kom munkene fra og hvilken orden tilhørte de? Denne vesle boken søker å gi leseren et svar på disse spørsmålene. De forskjellige rommene i klosteret gjennomgåes med tanke på hvordan de har vært brukt, og på det grunnlag tegnes et bilde av det daglige livet i klosteret. I tillegg gis en kortfattet oversikt over klosterbygningenes alder og stilpreg, samt en fremstilling av klosterets historie i middelalderen og i tiden etter reformasjonen da det først ble et kongelig len og senere privat eiendom.

ISBN 9788271287030

ISBN 9788273550309 Bergen Byarkivs skriftserie A, nr. 10

ISBN 978-82-7355-030-9 Pris: kr 299,– Format: 170 x 240 mm 190 sider Innbundet Er utkommet

9 788273 550309

ISBN 978-82-7128-703-0 Pris: kr 149,– Format: 210 x 280 mm 36 sider Innbundet Er utkommet

9 788271 287030

JO GJERSTAD, GUNNAR STAALESEN M.FL.

TROND INDAHL OG ASTRID MATLAND

DA BYEN BRANT

DAMSGÅRD HOVEDGÅRD

Bergensbrannen 15.–16. januar 1916

Hus – hage – museum Damsgård Hovedgård har vært et landemerke på Laksevåg i Bergen i 300 år. Det er et enestående anlegg med velbevarte bygninger og gjenskapte hager.

Bergensbrannen oppsto i en sjøbod på Nordnes 15. januar 1916. Da det lysnet av dag 16. januar var byen en rykende brannruin. 380 bygninger gikk tapt, 2700 mennesker var blitt husløse. «Da byen brant» dokumenterer grundig byen som brant, selve brannen og gjenoppbyggingen. Jo Gjerstad har forfattet det historiske stoffet, Gunnar Staalesen det skjønnlitterære. Kunsthistorikeren Trond Indahl bidrar med to faglige arbeider og tidligere brannsjef Einar Gjessing beskriver brannvesenets situasjon og strategi i de dramatiske timene da Bergen sentrum gikk opp i flammer.

ISBN 978-82-7128-826-6 Pris: kr 399,– Format: 245 x 285 mm 212 sider Innbundet Utkom 2015

9 788271 288266

På Damsgård hovedgård ble det bygget Damsgård etter inspirasjon fra europeiske slotts- og Hovedgård herregårdsanlegg. Livlig Hus – hage – museum rokokko-­ornamentikk preger fasaden. Et flott hageanlegg der eierne kunne trekke seg tilbake og nyte livet på landet hørte også med. T RO N D I N D A H L | A S T R I D M AT L A N D

BODONI FORLAG

I 1983 ble hovedgården kjøpt av Staten og Bergen kommune for å bevares som kulturminne og museum. Siden 1993 har Damsgård vært offentlig museum og vises fram med stolthet.

ISBN 978-82-7128-887-7 Pris: kr 399,– Format: 245 x 285 mm 220 sider Innbundet Utkom 2016

9 788271 288877


28    Backlist fra Bodoni Forlag LARS BORGERSRUD OG INGE BJØRNAR ERIKSEN

TRULS SYNNESTVEDT

SABOTØRER I VEST

SHETLANDS-LARSEN

Sabotasjeorganisasjonen på Vestlandet 1940 – 1945

Helten som kom hjem «Leif Larsen var den første som ble valgt av de menn som hadde seilt sammen med ham, og det viste seg at han skulle bli den beste skipper av dem alle sammen. … Ved krigens slutt sto han som den nesten uvirkelige helt i en lang rekke legendariske historier i Norge, og ble dyrket som en gud av mannskapene. Hans britiske kolleger så på ham med begeistring og beundring.»

Hva var SABORG? I en strøm av bøker om krigen er dette mytiske navnet bare unntaksvis nevnt ved siden av det Milorg som alle har hørt om. Udiskutable kilder viser at det fantes en antifascistisk sabotasjeorganisasjon som brukte dette enkle navnet. Allerede før storkrigen brøt ut startet de kampen mot nazistatens krigsforberedelser. Det var ennå mens «Aftenposten» og andre storborgerlige så på Hitler som Europas redningsmann. De fleste av Saborgs medlemmer kom fra vanlige yrker. De skrev ikke bøker om sin innsats. Det er på tide gi dem og deres pårørende den heder de fortjener. Her er deres historie.

ISBN 978-82-7128-820-4 Pris: kr 399,– Format: 170 x 240 mm 688 sider Innbundet Utkom 2015

9 788271 288204

ISBN 978-82-7128-727-6 Pris: kr 349,– Format: 170 x 240 mm 184 sider Innbundet Utkom 2014

9 788271 287276

TRULS SYNNESTVEDT

SVEN-ERIK GRIEG-SMITH

MELLOM QUISLING OG KONGEN

INGEN FIENDTLIGE HENSIKTER

Kjeld Stub Irgens – landssviker eller god nordmann?

Overfallet på Bergen 9. april 1940

Mellom Quisling og kongen TRULS SYNNESTVEDT

KJELD STUB IRGENS – landssviker eller god nordmann?

Han var ønsket av alle. Den norske Amerikalinje ønsket ham til å bygge opp det nye rederiet. Kong Haakon ønsket ham som sin venn. Norsk-amerikanerne ønsket ham som skipper på reisen over Atlanterhavet. Men dessverre var han i 1940 også ønsket av tyskerne og de ­norske nazistene.

Gjennom bruk av rapporter, dagbøker og andre kilder kommer man aktørene tett inn på livet. Leserne må være forberedt på en detaljrikdom som blir gjort gjenstand for en systematisk analyse. Forfatteren er ikke redd for å gå nye veier i beskrivelsen av det som skjedde i de tidlige morgentimene en tirsdag for over 75 år siden.

BODONI FORLAG

ISBN 978-82-7128-986-7 Pris: kr 399,– Format: 134 x 210 mm 284 sider Innbundet Utkom 2018

9 788271 289867

ISBN 978-82-7128-683-5 Pris: kr 399,– Format: 170 x 240 mm 272 sider Innbundet Utkom 2014

9 788271 286835


Backlist fra Bodoni Forlag    29 FRODE FYLLINGSNES

ÅSANE – i fortid og nåtid – I ISBN 978-82-7128-452-7 I S B N 978-82-7128-452-7 Format: 210 x 280 mm Innbundet

Pris: kr 398,– 416 sider Er utkommet

Denne boken forteller historien om de enkelte gårdene i Åsane fra forhistorisk tid og frem til i dag. Vi får blant annet høre om arkeologiske funn, eiendomsforhold, åkerbruk og husdyrhold, folketall, byferder og rettssaker på bygdetinget. Fra rundt 1860 begynte en modernisering av Åsane. Salhus og Eidsvåg ble de to viktigste industrisamfunnene. Utover 1900-tallet skjedde store omveltninger. Mange gårdsbruk ble nedlagt, og jordbruket er nå nesten avviklet. Boken er rikt illustrert og inneholder en rekke foto som aldri tidligere er trykt.

9

788271 284527

ÅSANE – i fortid og nåtid – II

Slektshistorie for Tellevik, Falkanger, Sætre, Ytre Hordvik, Midtre Hordvik, Indre Hordvik, Steinestø, Tuft, Hylkje, Almås, Haukås, Breistein, Brurås og Sæterstøl.

ISBN 978-82-7128-508-1 I S B N 978-82-7128-508-1 Format: 210 x 280 mm Innbundet

Denne boken forteller historien om slektene på 14 av de 47 matrikkel­­­­­­­gårdene i Åsane fra 1519 til omkring 1960. Det er gjort rede for eiendomsforholdene. Boken inneholder 469 bilder. De fleste av disse har ikke vært publisert før.

KENNETH BRATLAND

9

Pris: kr 498,– 536 sider Er utkommet

788271 285081

KENNETH BRATLAND

ÅSANE – i fortid og nåtid – III ISBN 978-82-7128-545-6 I S B N 978-82-7128-545-6 Format: 210 x 280 mm Innbundet

9

Pris: kr 498,– 636 sider Er utkommet

788271 285456

Slektshistorie for Teigland, Eikås, Birkeland, Hetlebakke, Blindheim, Flaktveit, Li, Hjortland, Rolland, Myrdal, Ulset (Ulvesæter), Saurås, Angeltveit, Mellingen, Vesterlid, Espelid, Baugtveit (Bogetveit), Hitland, Nordre Toppe og Søre Toppe Denne boken forteller historien om slektene på 20 av de 47 matrikkel­gårdene i Åsane fra 1519 til 1960. Det er gjort rede for eiendomsforholdene og hvem som har bodd på eller eid de for­ skjellige eiendommene i Åsane. Her er også hytteeiendommer tatt med. Boken gir opplysninger om slektsforhold, og viser at folket på g ­ årdene kunne komme fra andre deler av Åsane, men også fra Bergen, Hordaland og fra Sogn og Fjordane.

KENNETH BRATLAND

Slektshistorie for Salhus, Mjølkeråen, Morvik, Haukdal og Tertnes

ÅSANE – i fortid og nåtid – IV

Forteller historien om slektene på 5 av de 47 matrikkelgårdene i Åsane fra 1519 til omkring 1960. Det er gjort rede for eiendoms­ forholdene. Her er også hytteeiendommer tatt med. Mange kom til Salhus for å få seg arbeid i fabrikkene. På Tertnes fant det sted en omfattende boligbygging i 1950-årene. Boken gir opplysninger om slektsforhold, og viser at folket på gårdene og på industristedet Salhus kunne komme fra andre deler av Åsane, men også fra Nord- og Midhordland og fra Sogn og Fjordane. I Åsane har det vært mange pleiebarn, som også er tatt med. Boken inneholder 949 bilder og illustrasjoner. De fleste av disse har ikke vært publisert før.

ISBN 978-82-7128-587-6 I S B N 978-82-7128-587-6 Format: 210 x 280 mm Innbundet

9

Pris: kr 498,– 600 sider Er utkommet

788271 285876

KENNETH BRATLAND

ÅSANE – i fortid og nåtid – V ISBN 978-82-7128-639-2 Format: 210 x 280 mm I S B N 978-82-7128-639-2 Innbundet

9

788271 286392

Pris: kr 498,– 680 sider Er utkommet

Slektshistorie for Åstveit, Storøy (Storøen), Ervik, Nedre Selvik, Øvre Selvik, Jordal, Øvre Eide og Eidsvåg. Handler om slektene på de siste 8 av de i alt 47 matrikkelgårdene i Åsane fra 1519 til omkring 1960. Det er gjort rede for eiendomsforholdene. Også hytteeiendommer er tatt med. I Eidsvåg skapte Christian Petersen et nytt samfunn rundt Eidsvåg Fabrikker. Arbeidsplassene trakk til seg folk også utenfor Åsane. Veien rundt Eidsvågneset førte til rask befolkningsvekst og omfattende boligbygging i 1930-årene og på 1950-tallet. Boken er på 680 sider og har 1143 bilder.


30    Backlist fra Bodoni Forlag

Øystein Meland

Halvor Skurtveit

Arvid Skogseth

Arvid Skogseth

Skipsbygging

Fjell bygdebok – band VI

Bygdebok for Lindås

Bygdebok for Lindås

Gards- og ættesoge gnr. 87 – gnr. 108

Gards- og ættesoge gnr. 109 – gnr. 127

Kommentarer til Norsk Standard Skipsbyggingskontrakt

Mellom havet og byen – Allmennhistoria 1700–1910

Pris: kr 595 Format: 170 x 240 mm 342 sider, innbundet

Pris: kr 490 Format: 170 x 240 mm 718 sider, innbundet

Pris: kr 700 Format: 210 x 280 mm 696 sider, innbundet

Pris: kr 700 Format: 210 x 280 mm 696 sider, innbundet

ISBN: 978-82-7128-421-3

ISBN: 978-82-7128-939-3

ISBN: 978-82-303-1101-1

ISBN: 978-82-303-1325-1

9 788230 311011

9 788230 313251

9 788271 284213

Sverre Mo Ole Bjørn Sælensminde

NORSKE MILITÆRFLY

Sverre Mo Ole Bjørn Sælensminde

NORSKE MILITÆRFLY Norske militærfly 1912–2013

BODONI FORLAG

Jo Gjerstad m.fl.

Staalesen & Hetland

Sverre Mo

Sverre Mo, Bjørn Sælensminde

Rock & Sprell mellom syv fjell

Blues for Amalie Jensen

Norske marinefartøy

Norske militærfly 1912–2013

Ny utvidet utgave

Samtlige norske marinefartøy 1814–2008 og Marinens Flygevåpen 1912–1944

Pris: kr 499 Format: 210 x 280 mm 372 sider, innbundet

Pris: kr 199 Format: 128 x 208 mm 108 sider, innbundet

Pris: kr 429 Format: 155 x 235 mm 357 sider, innbundet

Pris: kr 399 Format: 248 x 230 mm 288 sider, innbundet

ISBN: 978-82-7128-546-3

ISBN: 978-82-7128-619-4

ISBN: 978-82-7128-497-8

ISBN: 978-82-7128-687-3

9 788271 285463

9 788271 286194

9 788271 284978

9 788271 286873


Backlist fra Bodoni Forlag    31

Gunnar Staalesen & Mike Collins

Gunnar Staalesen & Mike Collins

Annicke Gill Haukås

Lorentz M. Irgens

Varg Veum

Varg Veum

Ballettbyen Bergen

Isdalskvinnens hemmelighet

De syv

7 FJELL – BOK 6

7 FJELL – BOK 7

100 år blant trenings- og tåspissko

Forebyggende helsearbeid

Pris: kr 189 Format: 210 x 297 mm 56 sider, innbundet

Pris: kr 189 Format: 210 x 297 mm 56 sider, innbundet

Pris: kr 349 Format: 170 x 240 mm 204 sider, innbundet

Pris: kr 499 Format: 170 x 240 mm 272 sider, heftet

ISBN: 978-82-7128-621-7

ISBN: 978-82-7128-641-5

ISBN: 978-82-7128-923-2

ISBN: 978-82-7128-577-7

9 788271 286217

9 788271 286415

og ditt ansvar som lege

9 788271 285777

SIG HOLSEN –

OM MORGENEN SKINNER SOLEN I BAKGÅRDEN BODONI FORLAG

Thor Lynngård

Sig Holsen

Øyvind Aase

Truls Synnestvedt

En gang havets gull

Om morgenen skinner solen i bakgården

Filosof på rødt lys

Å, i hælvete!

Bergensk tørrfiskhandel samt folk og samfunn i Finnmark

Pris: kr 269 Format: 170 x 240 mm 176 sider, heftet

Pris: kr 249 Format: 128 x 208 mm 164 sider, heftet

Pris: kr 299 Format: 134 x 210 mm 404 sider, heftet

Pris: kr 299 Format: 134 x 210 mm 304 sider, heftet

ISBN: 978-82-7128-932-4

ISBN: 978-82-7128-968-3

ISBN: 978-82-7128-930-0

ISBN: 978-82-7128-884-6

9 788271 289300

9 788271 288846

9 788271 289324

Om tenkeren og fotgjengeren Arild Haaland

Helge Jordal – scenens kjuagutt


32    Backlist fra Bodoni Forlag

Jan Arne Markussen

Nyberg, Røyrane, Strand (foto)

Anders Haaland, Jo Gjerstad

Morten Lorentzen (red.)

Ka e’ det? Det e’ vri!

Arkitekturguide Bergen

Bergen Havn gjennom 900 år

Sangen om Norge

2. utgave

Bind II – perioden 1900–1945

Norsk populærmusikk gjennom 75 år

Pris: kr 699 Format: 210 x 297 mm 560 sider, innbundet

Pris: kr 399 Format: 140 x 180 mm 298 sider, innbundet

Pris: kr 349 Format: 207 x 270 mm 348 sider, innbundet

Pris: kr 399 Format: 245 x 285 mm 328 sider, innbundet

ISBN: 978-82-7128-736-8

ISBN: 978-82-7128-714-6

ISBN: 978-82-7128-387-2

ISBN: 978-82-7128-629-3

9 788271 287368

9 788271 287146

9 788271 283872

9 788271 286293

Svein Aage Knudsen

Roald Berg og Svein I. Langhelle

Trond Indahl

Dag Bakka jr

Tilstede og usynlig i 100 år

«Mod som en konge»

Ole Bulls «Villa Lysø»

Sjøfarten i Austrheim

Jan Arne Markussen forteller om klassiske bil- og båtmotorer

Ubåtvåpenet 1909–2009

Bøndene, makten og politikken 1800–1850

Fiskeri- og fraktenæring

Pris: kr 449 Format: 210 x 280 mm 328 sider, innbundet

Pris: kr 299 Format: 170 x 240 mm 172 sider, innbundet

Pris: kr 299 Format: 210 x 280 mm 84 sider, innbundet

Pris: kr 500 Format: 210 x 280 mm 352 sider, innbundet

ISBN: 978-82-7128-540-1

ISBN: 978-82-7128-806-8

ISBN: 978-82-7128-564-7

ISBN: 978-82-7128-547-0

9 788271 285401

9 788271 288068

9 788271 285647

9 788271 285470


Backlist fra Bodoni Forlag    33

Gerda Moter Erichsen

Anders M. Andersen

Kjell Wernøe

Motsetninger

Jens Tvedt og den frie kvinna

Følgesvenner

Antonymer – Norsk, engelsk, tysk, fransk

Bilder fra en utvikling

Kritisk studie

Leiv M. Hove, Inge Glambek og Ole Didrik Lærum

Glimt fra den medisinske historie Sett fra Bergen

GEIR KJELL ANDERSLAND

… OG VIKTIGST ER BARNETS BESTE

Pris: kr 249 Format: 170 x 240 mm 176 sider, heftet

Pris: kr 199 Format: 135 x 210 mm 144 sider, heftet

Pris: kr 349 Format: 170 x 240 mm 240 sider, innbundet

Pris: kr 399 Format: 220 x 220 mm 304 sider, innbundet

ISBN: 978-82-7128-956-0

ISBN: 978-82-7128-954-6

ISBN: 978-82-7128-947-8

ISBN: 978-82-7128-935-5

9 788271 289560

9 788271 289546

9 788271 289478

9 788271 289355

Geir Kjell Andersland

Geir Kjell Andersland

Finn Bjørn Tønder

Finn Bjørn Tønder

… og viktigst er barnets beste

Sviket mot barndommen

Utide

Sistesoldater

Tanker om barns rettigheter, barnevern og politikk

Om Gunnar Staalesen, Varg Veum og barnevernet

Pris: kr 399 Format: 128 x 208 mm 256 sider, heftet

Pris: kr 199 Format: 128 x 208 mm 88 sider, heftet

Pris: kr 349 Format: 128 x 205 mm 224 sider, innbundet

Pris: kr 349 Format: 128 x 205 mm 232 sider, innbundet

ISBN: 978-82-7128-982-9

ISBN: 978-82-7128-933-1

ISBN: 978-82-7128-979-9

ISBN: 978-82-7128-871-6

… OG VIKTIGST ER BARNETS BESTE Tanker om barns rettigheter, barnevern og politikk

GEIR KJELL ANDERSLAND

BODONI FORLAG

9 788271 289331

En spenningsroman fra Bergen

9 788271 288716


34    Backlist fra Bodoni Forlag

FYSISK AKTIVITET på land og i vann ISBN 978-82-7128-467-1 Format: 170 x 240 mm Heftet

Pris: kr 249,– 184 sider Er utkommet

Boka Fysisk aktivitet på land og i vann er et ­verktøy for instruktører, helsepersonell og andre, og viser mulighetene kronisk syke har for å være fysisk aktive både på land og i vann. Mange med kronisk sykdom er inaktive på grunn av smerter, funksjonsnedsettelse eller av redsel for å forverre sykdommen. Men nyere forskning viser at trening er spesielt viktig for denne gruppa, og at fysisk aktivitet har positiv effekt på ­livskvalitet og kan til og med redusere funksjonstap. Fysisk aktivitet på land og i vann består av to hoved­deler. Del 1 tar for seg generelt stoff om kroppens oppbygging og funksjon, bevegelseslære og trenings­lære, samt instruktørrollen og bruk av musikk til trening. Del 2 gir mer detaljert omtale av ulike s­ykdomsgrupper og hvilke hensyn en bør ta når t­ rening skal tilrettelegges for disse.

9 788271 284671

Boken er delt i tre: Grunnlaget – Aktiviteten – Organiseringen

BABY- OG SMÅBARNSSVØMMING Pris: kr 395,– 160 sider Er utkommet

Utdannet baby- og småbarnsvømmeinstruktør i 1998, og har holdt babyog småbarnsvømmekurs etter dette. Kurslærer innen baby- og småbarnssvømming for NSF siden 2002.

BABY- OG SMÅBARNSSVØMMING Boken er skrevet for alle som er interessert i baby- og småbarnssvømming, og er samtidig pensum for instruktørutdanning innen baby- og småbarnssvømming i NSF. Boken inneholder kunnskap man behøver for å holde Baby- og småbarnskurs av god kvalitet etter NSF retningslinjer. Boken er delt i tre: Grunnlaget - Aktiviteten - Organiseringen

Grunnlaget Inneholder kunnskap om pedagogikk og utviklingsteori for å kunne tilrettelegge aktiviteten der en ta hensyn til hvert enkelt barns fysiske, psykiske og sosiale behov.

Aktiviteten – Inneholder kunnskap om metodikk slik at en kan utvikle aktiviteten, der barnet får tilpasset utfordring etter trygghet, alder og ferdighet. Man får tips og ideer slik at en får inspirasjon til å videreutvikle baby- og småbarnsvømmingens ubegrensede muligheter.

Aktiviteten Inneholder kunnskap om metodikk slik at en kan utvikle aktiviteten, der barnet får tilpasset utfordring etter trygghet, alder og ferdighet. Man får tips og ideer slik at en får inspirasjon til å videreutvikle baby- og småbarnsvømmingens ubegrensede muligheter.

BABY- OG SMÅBARNSSVØMMING

Organiseringen Inneholder kunnskap om programplanlegging og forberedelser før kurs. Første bassengbesøk, tiltak for å tilrettelegge god tilvenning til aktiviteten og miljøet i svømmehallen. Risikofaktorer, medisinsk aspekt og HLR.

ANITA HETLAND

ISBN 978-82-7128-481-7 Format: 170 x 240 mm Heftet

ANITA HETLAND (1964), gift trebarnsmor. NSF-utdannet som Ungdomstrener, og har jobbet med skolesvømming i 9 år.

Grunnlaget – Inneholder kunnskap om pedagogikk og utviklings­teori for å kunne tilrettelegge ­aktiviteten der en ta hensyn til hvert enkelt barns fysiske, psykiske og sosiale behov.

BABY- OG SMÅBARNSSVØMMING

ANITA HETLAND

Organiseringen – Inneholder kunnskap om programplanlegging og forberedelser før kurs. Første bassengbesøk, tiltak for å tilrettelegge god tilvenning til aktiviteten og miljøet i s­ vømmehallen. Risikofaktorer, medisinsk aspekt og HLR. BODONI FORLAG

ANITA HETLAND

www.bodoni.no

Tore de Faveri har hovedfag fra Norges Idrettshøyskole. Han har vært trener i Bergens Svømme Club fra 1985-1991, og hovedtrener i Oslo Idrettslag fra 1992-2004. Tore er ansatt som idrettskonsulent i Norges Svømmeforbund, og har undervist ved en rekke trenerkurs i svømming de siste 10 årene.

Boken er pensum i Norges Svømmeforbunds trenerutdanning. Bodoni Forlag

• Treningsplanlegging for korte og lengre perioder.

PåPåvi virkrk e e idid enentit tit et et

resultater

Utvikle indre motivasjon

resultater resultater Utvikle Utvikle indre motivasjon indre motivasjon Skape glede Skape glede Skape trygghet Skape trygghet

Skape glede

Skape trygghet

• Trening av svømmespesifikk utholdenhet. • Trening av styrke.

intensitetssone 5 intensitetssone 4

intensitetssone 3

• Trening av bevegelighet.

Karbohydratlager Karbohydratlager (%) (%)

• Grunnleggende fysiologi og treningslære.

Innledningsvis gir boken en kort beskrivelse av rammebetingelser som kreves i en svømmeklubb som ønsker å drive etter prinsippene som legges frem her.

Svømmetrening et

Boken er skrevet for trenere på alle nivåer. Det sentrale temaet er å vise hvordan en utviklingstilpasset svømmetrening kan gjennomføres. I en såkalt veiledende utviklingstrapp fastlegges treningsinnhold og -metoder fra første til åttende treningsår. I den forbindelse behandles følgende temaer:

25 50 75 100 25 50 75 100

Pris: kr 500,– 364 sider Er utkommet

Svømmetrening

intensitetssone 5 intensitetssone 5 intensitetssone 4 intensitets- intensitetssone 3 sone 4 intensitetssone 3

30 60 90

30 60 90

• Svømmeteknikk og drills.

Belastningsvarighet (min)

Belastningsvarighet (min) 30 60 90

• Idrettspsykologi.

Belastningsvarighet (min)

• Svømmerelevante tester. Innledningsvis gir boken en kort beskrivelse av rammebetingelser som kreves i en svømmeklubb som ønsker å drive etter prinsippene som legges frem her. Boken er pensum i Norges Svømmeforbunds trenerutdanning.

Ørjan Madsen • Tore de Faveri

ISBN 978-82-7128-678-1 Format: 170 x 240 mm Heftet

Ørjan Madsen er tidligere norsk mester i svømming, og OL deltager i 1968. Han er utdannet ved Idrettshøyskolen i Köln med doktorgrad i arbeidsfysiologi og treningslære, og har i tillegg undervist der i en årrekke. Ørjan har vært svømmetrener i Tyskland i mange år, og har trent utøvere som har vunnet over 20 medaljer ved internasjonale mesterskap. Fra 1995 har han arbeidet for Olympiatoppen, inntil han i mars 2006 ble ansatt som direktør og øverste sportslige ansvarlig for det tyske svømmeforbundet.

tit

SVØMMETRENING

Boken er skrevet for trenere på alle nivåer. Det sentrale temaet er å vise hvordan en utviklingstilpasset svømmetrening kan gjennomføres. I en såkalt veiledende utviklingstrapp fastlegges treningsinnhold og -metoder fra første til åttende treningsår.

Svømmetrening

ØRJAN MADSEN – TORE DE FAVERI

en

9 788271 289621

Del II gir det teoretiske grunnlaget som gir innsikt i ↘ hvordan vannets egenskaper påvirker svømmeopplæringen ↘ metodene som er mest velegnet i svømmeopplæring ↘ hvordan læring foregår ↘ hvordan svømmeopplæringen bør organiseres.

ke id

Pris: kr 395,– 148 sider Er utkommet

vir

ISBN 978-82-7128-962-1 Format: 170 x 240 mm Heftet

Del I viser hvordan vanntilvenningen kan gjennomføres slik at eleven venner seg til forholdene i vann og blir trykk. Det er grunnlaget for å mestre forholdene i vann gjennom 20 kjerneøvelser som munner ut i svømmedyktighet.

SLIK LÆRER DU Å SVØMME

Den grunnleggende filosofien i boken er at for å lære å svømme må man først kunne dykke. Trygghet i og under vann oppnår vi ved å mestre de fire kjernefunksjonene dykke – flyte – gli – fremdrift.

Karbohydratlager (%)

ØRJAN MADSEN – PER IRGENS

25 50 75 100

9 788271 284817

Styremedlemmer

media

trener

egen familie

Svømmeforbund

Styremedlemmer Foreldre Foreldre

Andre trenere

Ørjan Madsen Tore de Faveri

Styremedlemmer

Samfunn

Foreldre

Svømmere

Andre trenere

media

Samfunn

Samfunn egen familie

egen familie

Andre trenere

Bodoni Forlag

Svømmeforbund

Svømmeforbund

9 788271 286781

media

trener trener Svømmere

Svømmere


Backlist fra Bodoni Forlag    35 GUNNAR STAALESEN

DEN TREDJE DØDE Kriminalfortelling fra Bergen ISBN 978-82-7128-541-8 I S B N 978-82-7128-541-8 Format: 40 x 55 mm Innbundet i kassett

9

Pris: kr 279,– 452 sider Er utkommet

788271 285418

FRODE GRYTTEN

HALLO? ISBN 978-82-7128-495-4 I S B N 978-82-7128-495-4 Format: 40 x 55 mm Innbundet i kassett

9

Pris: kr 279,– 402 sider Er utkommet

REIDAR RADØY OG DEN GRØNNE REDSEL ISBN 978-82-7128-445-9 I S B N 978-82-7128-445-9 Format:40 x 55 mm Innbundet i kassett

Pris: kr 279,– 312 sider Er utkommet

788271 284459

ERLING T. GJELSVIK

KONGEN MÅ DØ ISBN 978-82-7128-411-4 I S B N 978-82-7128-411-4 Format: 40 x 55 mm Innbundet i kassett

9

Pris: kr 279,– 438 sider Er utkommet

Denne fortellingen foregår, som den gjorde i virkeligheten, på øya Radøy utenfor Bergen, nærmere bestemt kyststripen ut mot Fedjefjorden, strekningen mellom Haugland, Marøy og Rossnes. Men lokalkjente vil se at noen av stedsnavnene ikke stemmer – ja, noen vil kanskje finne ut at de i det vesentlige er hentet inne fra fastlandet, fra den andre siden av Radsundet.   Det har to årsaker. Den ene er at i arkivene er alle dokumenter om dette forspillet til den annen verdenskrig fremdeles hemmeligstemplet – innpå sytti år etterpå. Ja, de er så hemmelige at det fins folk som hevder at de ikke eksisterer. Den andre, og for forfatteren den mest vesentlige, er at nordspissen av Radøy er et økologisk sårbart område, og forfatteren vil ikke at tusener av leser-turister skal jakte der for å se stedene der Knut Gribb, tre bergenske speidergutter og en hjemvendt strålefysiker kjempet sin heroiske kamp mot Hitler-Tysklands militære etterretningstjeneste.

Mestertyven Gjest Baardsen Sogndalsfjæren er fortvilet. Så lenge Carl J­ohan lever har han ingen mulighet til benådning. Det har kongen sverget på. Alle muligheter er forsøkt, unntatt den siste: Kongen må dø.   Persongalleriet i denne miniatyrboken er imponerende. Foruten mestertyven selv opptrer bl.a. kong Carl Johan, Ole Høiland, politiadjutant Adolf Schønberg, baron Carl Maria Wedel Jarlsberg og sist, men ikke minst, Henrik Wergeland.

788271 284114

GUNNAR STAALESEN

MORDET PÅ MICHELSEN ISBN 978-82-7128-418-3 I S B N 40 82-7128-418-5 Format: x 55 mm Innbundet i kassett

9

Ein desemberdag i 1932 fikk bergensarkitekten Georg Fredrik Fasting eit telegram: «gratulerer med førstepremien i arkitektkonkurransen om tele­fon­­­kiosker». Arkitekt Fasting hadde vunne ein open konkurranse med sitt funkisaktige forslag, «Riks».   Året etter blei den første, opne telefonkiosken av denne typen etablert på Akershuskaia i Oslo. Etter kvart som Telegrafverket overtok dei private telefonselskapa, blei Røde Riks-telefonkioskar å sjå over heile Norge. På det meste var det 6000 stykker. I dag er dei fleste forsvunne.

788271 284954

MELKIOR PEDERSEN (WILLY DAHL)

9

Det har i alle år vært et anerkjent faktum at bare to mennesker omkom som følge av den store bybrannen i Bergen 15.– 16. januar 1916. Først nå er det kommet frem opplysninger som tyder på at et tredje dødsfall av ulike grunner ble hemmeligholdt. Denne boken forteller sannheten om den tredje døde.   Nok en gang får politibetjentene Ole Berstad og Christian Moland en viktig oppgave å løse, en oppgave som har stor betydning for rikets sikkerhet.

788271 284183

Pris: kr 279,– 392 sider Er utkommet

Det er ingen hemmelighet at Christian Michelsen av helsemessige år­saker i august 1905 befant seg i sitt hjem, Gamlehaugen i Fana. Søndag 13. august avla han sin stemme i folkeavstemningen for og imot unions­oppløsningen i Birkeland kirke. Drøyt to uker s­ enere begynte forhand­lingene i Karlstad.   Ingen historikere har til nå trukket frem de dramatiske begivenhetene som fant sted i Bergen i denne perioden, muligens av den enkle årsak at de ikke har kjent til dem. Utgiverne av dette skrift har imidlertid fått tilgang til klausulerte dokumenter fra Bergen politikammers arkiv. Utenpå dokumentmappen er innholdet med håndskrift titulert som «Mordet på Michelsen». Basert på disse dokumentene presenterer vi for aller første gang en fremstilling av de begivenhetene som nesten endret vår nære historie.


| Grafisk produksjon: Bodoni ØM ERK E T

Kirsten W. Hetland www.bodoniforlag.no

FORLAG Sentralbord: 55 30 18 80   |  Telefax: 55 32 03 56   |  E-post: forlag@bodoni.no   |  www.bodoni.no

9 Tr ykksak 6

IL J M

Gunnar Staalesen

24

1

Den ligger i Bergen, «østenfor Nordnes og vestenfor Sandviken». Her finner du Kirsten W. Hetlands fire fascinerende og fantasieggende miniatyrhus. En av dem som lot seg fascinere var Gunnar Staalesen. Uglen på loftet inneholder elleve fortellinger fra Bergen, inspirert av rollegalleriet i de fire miniatyrhusene. Her er både humor og vemod, og til og med litt kriminalitet, i en bok som er gjennom­illustrert med fotografier fra de fargerike miniatyrhusene.

9

Velkommen til Konsul Smiths gate!

Profile for Bodoni

Forlagskatalog Bodoni 2019  

Forlagskatalog for Bodoni Forlag 2019, med årets nye titler, samt tidligere utgivelser som fortsatt er i salg.

Forlagskatalog Bodoni 2019  

Forlagskatalog for Bodoni Forlag 2019, med årets nye titler, samt tidligere utgivelser som fortsatt er i salg.

Profile for hg-9