Program Hendelser på Nyhavna 15.06.2019

Page 1

15. JUNI 2019- GRATIS ARRANGEMENTER

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

BARN UNGE VOKSNE

Hendelser på

HENDELSER PÅ

1


Visste du for eksempel at Dora ubåtanlegg var den største og viktigste marinebasen i hele Nord – Europa? Havna var et viktig grunnlag for byens fremvekst for 1000 år siden. Byen vår endres stadig, slik den alltid har gjort. Få bydeler står likevel overfor en så stor endring som Nyhavna.

Hendelser på

Årets Hendelser åpner med en sniktitt inn i fremtida, med utstilling og debatt, der fem norske og internasjonale arkitektteam deler sine visjoner om framtidens byrom på Nyhavna.

Festivalprogrammet for “Hendelser på Nyhavna” er spekket av opplevelser. Alt skjer lørdag 15. juni 2019 fra kl. 11 - 23.

Nettside: hendelserpanyhavna.no

Festivalen arrangeres av: Aktører på Nyhavna, Trondheim Havn, Trondheim Kommune og NTNU - Fakultet for arkitektur og design.

Følg oss: facebook.com/hendelserpanyhavna

2

Redaksjon: Nadja Sahbegovic, Gro Rødne, Birgit Thorsen og Eileen Brandsegg Forsidefoto: Torbjørn Buvarp Trykk: Skipnes Kommunikasjon AS

Ta bilder av små og store opplevelser, og del de med oss #nyhavna

NYHAVNA JUNI 2019

Følg “Hendelser på Nyhavna”

f

Vi inviterer nå deg til å dele din visjon og dine meninger om hva som skal til for å få en god bydel å leve i. Du får oppleve en smakebit av hva framtida kan inneholde; Vi har bygget et helt nytt byrom på vannet, bare for denne dagen!

Historisk interessert? Hva med en eksklusiv befaring i spissbunkeren på Ladehammerkaia? Du har garantert ikke vært der før! Se alt det fine du kan finne på barnas gjenbruksverksted! Hva med å teste en el-sykkel eller de nye bysyklene?

Se kart bakerst

Vi inviterer deg på en oppdagelsesreise; Utforsk Nyhavnas fortid, diskuter Nyhavnas fremtid og bli kjent med Nyhavna slik den er i dag – midt i mellom alt! I det store spennet mellom fortid, nåtid og fremtid kan vi nemlig by på et hav av opplevelser!

lørdag 15. juni

KJÆRE GJEST

Du kan vandre mellom åpne atelierer, og se flamencodanserne svinge seg. Du kan nyte en matbit og god drikke mens noen av byens fremste musikere spiller til solnedgang på Strandveikaia. Framtidas Nyhavna er din bydel. Kom og opplev den med oss! Vi sees, Trondheim Havn, Trondheim kommune, NTNU og alle entusiastiske medarrangører på Nyhavna

Hendelser på

3 Kjære gjest 4 Arrangører 6 Program 16 Seminarprogram 18 Program fortsetter 28 Praktisk informasjon 30 Kart: Hva skjer hvor? 32 Samarbeidspartner

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

FOTO: TORBJØRN BUVARP

INNHOLD

3


Fakultet for Arkitektur og design

Sammen om en trygg og miljøvennlig havneby

Gjennom byen, historien og inn i framtida

Hendelser på Nyhavna har vært en viktig arena for Masterkurset Making is Thinking siden vi var med å starte arrangementet i 2016.

Byen vår er i vekst og i nært samarbeid med Trondheim kommune, tilrettelegger Trondheim Havn for å møte morgendagens behov.

Vi ønsker å bidra aktivt i byutviklingen både gjennom ideprosjekter og konkrete fysiske intervensjoner som involverer befolkningen.

Hendelser på Nyhavna er en viktig møteplass for mennesker og industri, kultur og kunnskap, fortid og framtid.

En utvikling av Nyhavna handler om å skape en bydel med rom for boliger, kunst og kultur, for innovasjon, næring og havnevirksomhet; en god bydel å være i og leve i, for oss og for de kommende generasjoner.

Hendelser på

I år deltar studentene i parallelloppdraget «Offentlige rom på Nyhavna», de lager utstilling og samarbeider med Rallar arkitekter om å skape et flytende byrom.

4

www.ntnu.edu/transark/wp1

Bærekraftig samfunnsutvikling handler om nettopp disse møtene; Om hvordan by og havn hører sammen og må utvikles i takt for å sikre en trygg og miljøvennlig havneby – også for framtida.

Trondheim Kommune har sammen med Trondheims innbyggere en aktiv rolle i utvikling av Nyhavna. Hendelser på Nyhavna er en god arena å diskutere Nyhavnas egenart, mangfold, og bydelens fremtid. Byen eier vi sammen, og vi må utvikle den sammen.

www.trondheimhavn.no

www.trondheim.kommune.no

Se kart bakerst

Trondheim Kommune

lørdag 15. juni

Trondheim Havn

Hendelser på

Se kart bakerst

NTNU

FOTO: TORBJØRN BUVARP

lørdag 15. juni

ARRANGØRER

5


8

11:00 - 15:00

Hendelser på Nyhavna arrangeres for 4. år på rad. Havnedirektør Knut Thomas Kusslid og rådmann Morten Wolden ønsker velkommen til årets Hendelser.

Atelier Dora består av 9 kunstnere og vårt kunsterfellesskap har i 23 år hatt tilhold på Nyhavna.

Vi sees på Dora 1, kl. 13:00.

Kunstnere: Hallgerd Suul Brobakke, Grete E. Gilstad, Wenche Kystad, Hilde Karlsen, Emmy Myklebust, Karin Remmen, Grethe By Rise og Kjersti Stokke.

Mikrokosmos - flytende byrom

10

Bilder fra Humans of Nyhavna

11:00 - 20:00

13:00 - 22:00

Arkitektstudenter fra masterkurset “Making is ThinkingNTNU og Rallar arkitekter inviterer til opplevelser på vannet. Som en liten forsmak på noe som kan skje i fremtiden men også for å synliggjøre eksisterende kvaliteter. Flere ideer kan sees på utstillingen i Dora 1.

En kunstutstilling av fotografier fra serien Humans of Nyhavna.

Utstilling / Dora 1

Punch Picture 12:00 - 20:00 Strandveikaia

Hendelser på

Atelier Dora Åpent atelier / Skippergata 11

Dora 1

33

6

12

Konsert med lydinstallasjonen Skipet. Utstilling av malerier, tegninger og skulpturer.

Kunstutstilling / Dora 1, Bowling og biljard.

Bildene er miljøportretter av folk på Nyhavna, men serien er tilsammen like mye en skildring av et sted i endring.

24

Se kart bakerst

13:00

lørdag 15. juni

Offisiell åpning

Utstillingsåpning og bokslipp med Guttorm Nordø 14:00 - 17:00 / Åpningstale 14:30 Utstilling / Strandveien 96A Utstillingsåpning og bokslipp med lamonitten og multikunstneren Guttorm Nordø. Det vises tusjtegninger fra de siste 37 årene, og det lanseres en fet bok som oppsummerer denne praksisen. Åpningstale av kulturentusiast Harald Nissen.

Hendelser på

Se kart bakerst

lørdag 15. juni

1

7


10:00 - 14:00

Båtmannsgata 4 / Passer best for barn fra 0-3 år. Tenk - det ligger en barnehage på Nyhavna! Vi arrangerer åpen dag. Vi legger opp til en vanlig dag, med innslag av formingsaktivitet, sang og musikk, lek og bevegelse.

Se kart bakerst

Se kart bakerst

Aktiv åpen barnehage

FOTO: ERIK HERFJORD

13

22

ReMida labyrint 11:00 - 16:00 Strandveikaia

ReMida labyrint byr på kreativ lek for de minste barna 0-4 år.

18

lørdag 15. juni

lørdag 15. juni

Mulighet for kjøp av kaffe/ te og vaffel.

Kystens Dag 2019 11:00–16:00

8

Kystlaget Trondhjem, som arrangerer Kystens Dag samme dag, vil ha stand på Nyhavna der barn og voksne kan prøve seg på knuter og knop. Det blir også quiz om maritime ord og uttrykk som folk kan bryne seg på.

Hendelser på

Hendelser på

Strandveikaia

9


Ali Baba Falafel

Se kart bakerst

Se kart bakerst

25

17:00 - 22:00 Strandveikaia

Ali Baba Falafel kommer til Hendelser på Nyhavna med sin food truck. De serverer ekte syrisk falafel med hjemmelaget hummus, mynte og tahini.

26

Una Autopizzeria

lørdag 15. juni

lørdag 15. juni

Til daglig til finner du de ved NTNU på Gløshaugen.

13:00 - 22:00 Strandveikaia

Trondheims første pizzeria på hjul kommer til Hendelser på Nyhavna. De serverer enkel og tradisjonell pizza portafoglio, tilberedt på stedet og stekt i vedfyrt pizzaovn. Pizza portafoglio er typisk italiensk street food, der pizzaen brettes sammen ved servering.

27

Strandveikaia Kafe 11:00 - 22:00

10

På Strandveikaia kan du hvile bena, kjøpe mat, varme og kalde drikker.

ILLUSTRASJON: NADIA HAUGEN, MAKING IS THINKING, NTNU

Hendelser på

Hendelser på

Strandveikaia

11


13.00

Strandveikaia Kim Småge er en norsk forfatter, frilansjournalist og tekstforfatter. Hun er mor til krimhelten Anne-kin Halvorsen, og har vunnet bl.a. Glassnøkkelen og Rivertonprisen. Hun kommer for å lese og fortelle om Nyhavnas plass i sine populære bøker.

30

Dag Ingebrigtsen med venner 15:00

Strandveikaia Selveste Dag Ingebrigtsen tar en liten pause fra teateret der han medvirker i Tordenskjold. Han er en av flere kjente trøndere som bruker øvingslokaler på Strandveikaia. Dag fremfører høydepunkter fra sin karriere sammen med Diesel Dahl fra TNT og Ida & Marius Silver fra Triosphere som alle har faste øvingslokaler på Strandveikaia.

31

17

Bærekraftscontaineren 11:00 - 17:00 Strandveikaia

Trondheim skal bli en smart og bærekraftig by, men hva betyr egentlig det? I bærekraftscontaineren kan barn delta i energiaktiviteter og konkurrere om å bygge det smarteste energi-gridet. Her vises også en utstilling av ungdommens vinnerløsninger fra superfinalen i Ungt Entreprenørskap. Kom og stem på det beste forslaget!

Se kart bakerst

Kim Småge

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

lørdag 15. juni

29

Jonas Skybakkmoen 17:00

12

Jonas Skybakkmoen er mangeårig frontfigur, energisk scenepersonlighet og utrettelig låtskriver i Johndoe Han lanserte i februar sitt første soloalbum «Hus forbi» og gir oss noen smakebiter fra denne plata. Soloplata «Hus forbi» blander energi med fengende refrenger, gamle synther og et sterkere fokus på historiefortelling enn tidligere.

Hendelser på

Hendelser på

Strandveikaia

13


13:00 - 15:00 Debatt / Dora 1

Hvordan kan bydelen Nyhavna berike hverdagen både for de nye beboerne som skal komme, og for hele Trondheims befolkning?

Se kart bakerst

Se kart bakerst

Seminar om utvikling av Nyhavna

ILLUSTRASJON: FALSE MIRROR OFFICE

4

2

Utstilling om utvikling av Nyhavna 11:00 - 19:00 Utstilling / Dora 1

Hva slags identitet skal byrommene i den nye bydelen på Nyhavna få? Forslagene til fem team stilles ut for første gang for Trondheims publikum. Utstilling vil også være åpen frem til den 24.06, mellom kl.14-16.

3

lørdag 15. juni

lørdag 15. juni

Møtet og debatten ledes av Randi Lillealtern med teamene, politikere og fagpersoner.

Si din mening om framtidens byrom på Nyhavna!

14

Utstilling / Dora 1

Si din mening om hvordan de offentlige rommene i framtidens Nyhavna bør bli! Du møter teamene og Spring, som tar imot innspill og inviterer deg til en prat om Nyhavna.

Hendelser på

Hendelser på

12:00 - 17:00

15


PROGRAM

Hva slags identitet skal byrommene i den nye bydelen på Nyhavna få? Hvordan kan de berike hverdagen både for de nye beboerne som skal komme, og for hele Trondheims befolkning?

Kl. 11:00 DØRENE TIL UTSTILLINGEN ÅPNER

Fem team presenterer forslagene sine for framtidens byrom på Nyhavna for første gang. Etter presentasjonene blir det debatt med teamene, politikere og fagpersoner. Debatten og møtet ledes av Randi Lillealtern. Bli med å si din mening om hvordan de offentlige rommene i framtidens Nyhavna bør bli!

Se kart bakerst

Byutvikling på Nyhavna!

Kl. 13:00 VELKOMMEN

Havnedirektør Knut Thomas Kusslid og rådmann Morten Wolden ønsker velkommen

Kl. 13.15 TEAMENE PRESENTERER SINE FORSLAG • White/ DRDH • • • •

Agraff/ Rallar/ False Mirror Office Mad/ BOGL/ Holt O´Brien Skajaa/ EFFEKT/ Urgent Agency Studentteam fra NTNU fakultet for arkitektur og design

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

lørdag 15. juni

SEMINAR OM

Kl. 14.10 DEBATT

16

Utstillingen holder åpent, og vi inviterer alle som vil til å diskutere forslagene og framtidens Nyhavna videre med oss og teamene. FOTO: PAUL RATEL, MAKING IS THINKING, NTNU

Hendelser på

Hendelser på

Kl. 15.00 - 17.00 SI DIN MENING

17


Søtt og Salt

lørdag 15. juni

5

Servering 11:00 Servering 11- 19:00 - 17

Se kart bakerst

Se kart bakerst

lørdag 15. juni

Åpent bryggeri

11:00 - 17:00 Dora 1

Salg av enkle søte og salte godsaker med en dæsj salt fra Polarsirkelen. Noe er Italiainspirert, annet er vegansk, kom å kjøp deg en kake til kaffen. Polarsalt fra Kvarøy Saltsyderi kan du kjøpe med deg hjem.

9

Åpent bryggeri hos Monkey Brew 11:00–19:00

18

Maltbaserte forfriskninger fra Monkey Brew. Monkey Brew som lager øl i moderne craft beer-ånd, med fokus på høy kvalitet og smak.

ILLUSTRASJON: NADIA BUER HAUGEN, MAKING IS THINKING, NTNU

Kobbes Gate 10 ved Flytende Byrom arkitekturinstallasjoner

Hendelser på

Hendelser på

Kobbesgate 10

19


Sjømannsskolen/Ladejarlen VGs. Vi starter på sørsiden med utsikt over Nyhavna. Kle deg etter vær og ha gode sko, det kan være kaldt om kvelden! Vandringer tar ca 1,5 timer. Maksimum 20 deltagere. Påmelding via hendelserpanyhavna.no

34

Omvisning i spissbunker på Nyhavna 15:00 - 17:00

Ormen Langes vei 10 Bli med inn i spissbunker på Nyhavna! Tilfluktsbunkeren var en en del av ubåtanlegget Dora og står i dag så godt som uendret fra okkupasjonstiden.

Se kart bakerst

19:00

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

lørdag 15. juni

New Walk - New Talk Oddvar I. N. Daren og Leiken Vik

ILLUSTRASJON: FALSE MIRROR OFFICE

35

Obs: bunkeren er helt mørk så husk lommelykt. Bookes via Hoopla.

11

Kystens Dag på Dora 11:00 - 15:00

20

Kystens Dag er et arrangement som hyller kysttradisjoner og kysthistorien. I år er tema overgangen fra seil til damp. I Dorabunkeren vil det bli digitale utstillingen (filmer og fortellinger) som forteller om blant annet skipsverft, byggingen av det første norske dampskip for passasjertrafikk, skipsruter, redreier og fiskerihistorie.

Hendelser på

Hendelser på

Arkivsenteret Dora

21


22

Strandveikaia

Hvordan skal man opptre dersom uhellet først er ute? Her får du anledning til å prøve vår nye redningsstasjon. Utstyrt med livbøye, båtshake og flytende stige - får du anledning til å bli kjent med utstyret og lære mer om hvordan man effektivt kan hjelpe dersom noen faller i vannet.

Ved å få flere til å sykle, gå eller ta buss, skaper vi en bedre by for alle. Fram til 2029 gjennomfører Miljøpakken flere hundre små og store prosjekter både for deg som går, sykler, tar buss eller kjører bil. Det gjør Trondheim til en bedre by å leve i.

15

Lær mer om forsøpling i havet 11:00 - 16:00 Strandveikaia

Mellom 8 - 12 millioner tonn plast havner i havet hvert år. Fordi plast er laget for å være holdbart, brytes plastavfall veldig sakte ned.

Se kart bakerst

11:00 - 16:00

lørdag 15. juni

Prøv deg som livredder!

Bli kjent med Slurpen, Trondheim Havns egen avfallssamler - og lær mer om hva som skjer med avfall som havner i havet.

6

Nyhavna som industri og sjøtransport 11:00 - 17:00 Dora 1

Informasjon om industrihavna Nyhavna med sine virksomheter og sjøtransport. Stands med tillitsvalgte fra LO som deler ut informasjonsmateriell og bildeframvisning i loop med bruk av videokanon.

Hendelser på

Hendelser på

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

16

23


Dropp putene under armene, men ta med egen sykkel!

21

11:00 - 15:30

Strandveikaia

Miljøpakken fikser småting på sykkelen din. Gjør det selv-tips får du også.

Mulighet for å prøve el-sykler 11:00 - 15:30 E-sykling tar av i Trondheim. Test ulike modeller og få råd fra fagfolk.

Gateleker for barn i alle aldre 11:00 - 15:30

Strandveikaia

Strandveikaia

Hendelser på

Flere og flere sykler til skolen i Trondheim. Her kan ungene øve og ha det moro.

Har du tips om en ny snarvei? Lurer du på hvordan det nye busstilbudet som kommer vil passe for deg? Miljøpakken tar i mot forslag og svarer på spørsmål.

Sykkelverksted

11:00 - 15:30

Se kart bakerst

Strandveikaia

19

Sykkelbane for barn Strandveikaia

12:00 - 14:00

23

24

32

Nyt Nyhavna med leker i gata for store og små: Kubb, basse, paradis med mer.

23

lørdag 15. juni

Spørsmål/innspill til Miljøpakkens reiserådgivere

Prøv en bysykkel 11:00 - 15:30 Strandveikaia

Byen er full av nye bysykler. Ta en prøvetur og lær hvordan ordningen virker.

Hendelser på

Se kart bakerst

lørdag 15. juni

20

25


19:00

Dora 1 / CC: kr 100,- / 50,SPOR utforsker musikalske minnespor og visuelle drømmer i en konsert av og med musikerne Kristina Olsen Smidt, Maria Næss, Valeria Neira Lillebjerka, Morten Berger Stai, arkitekt Nina Haarsaker og videokunstner Thomas N Olsen. Kjøp billett: spor.hoopla.no/sales/2351583544

28

Flamenco i Trondheim 14:00 Strandveikaia Flamenco Trondheim viser en smakebit av sommerforestillingen. Kom og opplev litt trønderspansk stemning på Strandveikaia!

14

Se kart bakerst

SPOR-en konsertinstallasjon

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

lørdag 15. juni

7

Flamenco i Trondheim 18:00 - 19:00

26

Velkommen til sommerforestilling med elever og instruktører fra Flamenco Trondheim! Kom og opplev trønder-spansk stemning i lokalene våre på Nyhavna. Salg av mat og drikke. Dørene åpner kl. 1730.

Hendelser på

Hendelser på

(dørene åpnes 17:30) Båtmannsgata 4, 4. etasje / Inngang 50 kr.

27


PRAKTISK INFORMASJON

eha

WC

n

Dora II

WC ta

Dora I

tga

Sty

rma

nsit Tra

i

i

E.C. DAHLS

Flytende byrom

min ge k ultu r

WC

tidi

i

fram

i WC

Toalett-fasiliteter finnes på Strandveikaia og i Dora 1.

v de n

Ta tog

Toaletter WC

WC

Båt

nns

DORA I

gat

man

lørdag 15. juni

n

Punkt 5, 9, 25, 26 og 27.

STRANDVEIKAIA

Sykkelparkering

Brattøra

kse

Spisesteder

Buss nr 3 går direkte til bussholdeplassene Dora eller Strandveikaia. De fleste rutebusser som går nordover stopper i Innheredsveien, en 5-minutters spasertur fra Strandveikaia og Dora.

ia

a

nsg

ata

i

Svartlamoen

28

ien

redsve

Nedre elvehavn

hendelserpanyhavna.no

STRANDVEIEN en

Ta bilder av små og store opplevelser, og del de med oss #nyhavna

Solsiden

I

ds

re

er

h nn

i ve

Møllenberg

Hendelser på

MELLOMVEIEN

Innher

trum

Hendelser på

NYHAVNA

ve

m

lo

l Me

Fra togstoppet Lademoen tar det tre minutter å gå til Dora.

.

La

Lille

nea

Ta buss

erka

Stra ndve ikaia

Miljøpakkens gåstrategi satser på smarte snarveier, tryggere skoleveier og gode fortau hele året. Når flere går blir byen bedre.

mm

Kullkranpire

Følg fotsporene og gå

Ta deg en sykkeltur langs Ladestien eller følg Nidelva til Nyhavna. Sykkelparkering finner du på Strandveikaia.

i

i

WC

Tra nsit tka ia

Hvor kan jeg spise lunsj? Hva bør jeg huske på?

Se kart bakerst

Lad

Sykkelparkering WC

NYHAVNA Pir II

Hvordan komme til Nyhavna? Hvor finner jeg toaletter?

100 m

Opp le

lørdag 15. juni

Se kart bakerst

Ladestien

29


esti

HVA SKJER HVOR?

12 9 13 14 15

Hendelser på

16 17

30

hendelserpanyhavna.no

27 28 29 30 31 32 33 34 35

Se kart bakerst aia dveik

stadv

31 28 29 30 25 26 27 22 23 24 20 21 18 19 17 15 16

lørdag 15. juni

26

Fra Lil leb

Stikle

RI

Ali Baba Falafel Una Autopizzeria Strandveikaia Kafe Flamenco i Trondheim Kim Småge leser og forteller Dag Ingebrigtsen med venner Jonas Skybakkmoen Sykkelbane for barn Punch Pictures Omvisning i spissbunker New Walk - New Talk

WC

33 32

eien

8

9 DORA II TRONDHEIM MARITIME SENTER

Fra E prom lvemen ade

FYRINGSBUNKEREN

WC

DORA I

12 13

5

10

n

14

1

2 6

3 7

4

11

Hendelser på

11

25

i

GGE

10

Utstilling/bokslipp med Guttorm Nordø

ia

BRY

9

24

erka

LS

8

23

mm

.D AH

7

22

100 m

E.C

6

21

35

Sran

5

ta

20 13

ga

Si din mening om Nyhavna Seminar om utvikling av Nyhavna Søtt og Salt Nyhavna som industri SPOR - en konsertinstallasjon Mikrokosmos - flytende byrom Åpent bryggeri hos Monkey Brew Bilder fra Humans of Nyhavna Kystens Dag på Dora Atelier Dora Aktiv åpen barnehage Flamenco i Trondheim Lær mer om forsøpling i havet Prøv deg som livredder! Bærekraftscontaineren

sk ini st

3

Ma

19

eha

ien

Utstilling om utvikling av Nyhavna

Lad

Kystens Dag 2019 Sykkelverksted Spørsmål/innspill til Miljøpakken Gateleker for barn i alle aldre ReMida labyrint Prøv en el-sykkel og bysykkel

ve

2

en

nd

18

St ra

Offisiell åpning

iren

1

4

lørdag 15. juni

Lad

34

Kullkranp

Se kart bakerst

Fra

31


Se kart bakerst

Hendelser på

lørdag 15. juni

til alle våre samarbeidspartnere

32

hendelserpanyhavna.no

FOTO: PAUL RATEL, MAKING IS THINKING, NTNU

TAKK


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.