Page 1

2018 砌光之室 Space of Engraving Lights Tainan , Taiwan

Office ᅵ 老屋改建

建築設計 ᅵ 丁尺建築師事務所 黃卓仁 攝影ᅵ 趙宇晨 Disigner ᅵ J.R Architects Cho-Jen, Huang Photographer ᅵ Yu-Chen Zao


作品資料 設計理念 基地位置 建物原貌 建築圖說 空間攝影

Space of Engraving Lights

Contents

砌 光 之 室

Space of Engraving Lights


作品資料表

基本資料

合作顧問

作品名稱:砌光之室

建築設計:

基地位置:台南,台灣

結構設計:

主要用途:工作室 設計單位:丁尺建築師事務所

施工單位

參與人員:黃卓仁; 楊子瑩; 楊皓鈞

建築:實式木構設計有限公司

構造材料:木構、鋼構、加強磚造

磚家藝術工坊

基地面積:110 m²

同安鋁門窗工程行

建築面積:90 m²

室內:

樓地板面積:130 m²

景觀:

層數(地上、地下):地上2層

水電:

設計時間:2016/5~2017/6

消防:

施工時間:2017/7~2018/3

空調:

攝影:趙宇晨

燈光:光森照明設計

PROFILE

CONSULTANT

Project Name : Space of Engraving Lights

Building design :

Location:Tainan, Taiwan

Structural engineers:

Principal Use:studio Design Group : J.R Architects

CONSTRUCTION

Participants:

Construction Co. : M.H. TIMBER DESIGN Co., LTD.

Cho-Jen, Huang ;Tzu-yin, Yang ;Haw-Jiun, Yang

ArtBrick

Construction Material : wood、steel、brick

Tong-An aluminium doors & windows Co

Site Area:110 m²

Interior Design

Building Area:90 m²

Landscape Design

Total Floor Area:130 m²

: Electrical & Plumbing Engineering

Number of Stories:2:

Fire System Engineering

Overall Design Time : 2016/5~2017/6

Air Conditioning Engineering:

Overall Construction Time : 2017/7~2018/3

Lighting Design:Ksprojeto Lighting Design

Photo:Yu-Chen, Tsao


設計理念 砌光之室

Space of Engraving Lights

在台南老巷弄裡,我們用磚頭砌了一間有光的房子。生活裡,看的見日出、隔壁老奶奶、

Within the alleyways of Tainan, there sits a brick house that emits lights. One can see

以及停在木樑上的鳥。

sunrise, the elderly neighbor, and the birds resting on the pole of the house.

本案建物原為台南歷史街廓內的磚造老旅舍,進行改建為辦公室的再利用計畫。初探基地,

The building was originally an outdated hostel hidden in the old alleyway and is now

閒置老屋由於年久失修,建物內的木夾板隔間皆已不勘使用,過度的加建物也讓室內空間

renovated into an office space. From the early site investigation, we noticed the wooden

陰暗混屯。然而,卻見光線透過破碎的牆縫孔洞,在斑駁的歷史牆面上穿鑿撒落如夜星般

partition walls were all unusable due to the lack of maintenance and aging. The overly

的光點。

done expansions rendered the interior space dark and chaotic; however, we saw rays of

光的畫面成為設計思考的概念起點。

lights penetrated through the fragmented apertures and engraved stardust-like spots on

試圖在台灣藏民的生活巷弄內,置入獨特卻低調融合於當地的原創設計。為了回應基地的

the walls.

歷史紋理,設定以砌磚構造處理老屋立面-幾何的大開窗以及錯落的砌磚開孔,將鑿牆光

That image sparked the initial concept idea.

點的語彙意象轉化為幾何光牆;室內敲除既有粉刷牆面,顯露出磚造牆面本質後塗以環保

For the project, we wanted to insert a unique yet humble design within the region. In

白漆,創造簡潔明亮的現代生活氛圍。

order to response to the local geo-context, we chose to use brick facade with large

以磚做為建築表現的形體皮層;而光則是本設計的靈魂-思考讓光重新灑進老屋,設計團

geometric openings along with some scattered punctures, which were inspired from the

隊拆除部分閣樓樓板以及屋頂板,使原有室內封閉空間退讓出讓光灑下的挑空天井及戶外

lighting spots on the walls. We chipped off the painted surface of the interior walls to

庭園。保留既有木樑構架,圍塑獨特的老屋框架虛空間,並以細部設計處理外加鋼構件結

reveal the materiality of bricks and put on white environmentally-friendly paint to create

合原有木構架,做為結構補強,亦做為燈具的架構系統,製造多變迷人的光影效果。

a more contemporary and lively ambience. Light is the soul of this project. Meanwhile, the brick walls are merely the skins of the containment. In order to allow lights to re-enter the old building, the design team removed some of the second floor decks and roof panels. The once clustered house now has been released, and allows the light to come into the interior space and outdoor courtyard. We kept the wooden post and lintel system to enclose the negative space with

old house frame, and reinforced the wood with steel structures, which can also be the supports for lighting fixtures that create a more dynamic lighting and shadow effect..


台南新摩登 - 老磚屋拼出前衛的建築表情,重塑老屋的現代生活氛圍


入口雨遮補強大樣圖

試圖在台灣藏民的生活巷弄內,置入獨特卻低調融合於當地的原創設計


建物原貌

本案建物原為台南歷史街廓內的磚造老旅舍,進行改建為辦公室的再利用計畫。 初探基地,閒置老屋由於年久失修,建物內的木夾板隔間皆已不勘使用,過度的加建物也讓室內空間陰 暗混屯。 然而,卻見光線透過破碎的牆縫孔洞,在斑駁的歷史牆面上穿鑿撒落如夜星般的光點。 光的畫面成為設計思考的概念起點。

舊有立面二樓裝設原旅館使用之逃生門

砌光之室 (台南善化)

基地位置

台南善化 – 原(佳南旅社)


舊有逃生門元素與存在,轉化為新立面之開窗設計

`

耐震清水磚立面施工過程

設定以砌磚構造處理老屋立面- 幾何的大開窗以及錯落的砌磚開孔,將鑿牆光點的語彙意象轉化為幾何光牆


以磚做為建築表現的形體皮層;而光則是本設計的靈魂 思考讓光重新灑進老屋,


屋頂修復大樣圖


設計團隊拆除部分閣樓樓板以及屋頂板, 使原有室內封閉空間退讓出讓光灑下的挑空天井及戶外庭園


保留既有木樑構架,圍塑獨特的老屋框架虛空間, 細部設計處理外加鋼構件結合原有木構架, 做為結構補強,亦做為燈具的架構系統,製造多變迷人的光影效果。

樓板鋼構補強大樣圖


在台南老巷弄裡,我們用磚頭砌了一間有光的房子

生活裡,看的見日出、隔壁老奶奶、以及停在木樑上的鳥


砌光之室 Space of Engraving Lights

Profile for Huang Cho-Jen

砌光之室/丁尺建築師事務所  

砌光之室/丁尺建築師事務所  

Advertisement