Page 1

in achterhoek en liemers

MAGAZINE

HELDER

april 2011

Slow food, puur en 足lekker eten

Huiver voor bouwen op stro

D e SH ge O zel de WS ligs ze v te ed ind PA it t u AS ie . in 足

Stille oorlog rond de pomp


Of u het blauw laat of helder wit Lingerlo heeft de keus voor dames en heren. merken dames: Chantelle Lingadore Mey Rosa Faya Sapph-Triumph Sunflair Beach life Ringella Kunert merken heren: Hom Mey Sapph Schiesser

dé keus voor dames en heren Kerkstraat 3, Dinxperlo 0315 655248 www.lingerlo.nl

STERK in waterwerk

Tijdens de Maand van de Zonwering profiteert u van volop voordeel. Kies voor gratis opties, of voor de waardecheque van maar liefst € 350,- * * vraag naar de aktieproducten en -voorwaarden. Geldig tot 15 mei 2011.

Maatwerk in: Pompen en tuinberegening Loodgieterswerkzaamheden Sanitaire installaties

Hogestraat 1

CV aanleg en onderhoud

DINXPERLO

tel. 0315 - 651332 www.heezenwonen.nl

Beggelderdijk 39 (ingang winkel Helmkamp) 7091 HE Dinxperlo Telefoon 0315-244888 www.tki-dinxperlo.nl

Airconditioning Elektrawerkzaamheden Schrikapparatuur


3

HELDER in Achterhoek en Liemers

Van de redactie

In dit nummer

Voor u ligt het eerste Helder Magazine, een nieuwe uitgave. Gemaakt door een onafhankelijke redactie om u een betrouwbaar en goed afgewogen journalistiek product te kunnen aanbieden. We bezorgen u zowel reportages en interviews als eigen nieuws, op zoek naar verheldering bij items die in uw omgeving spelen. Zonder het kleinere nieuws uit het oog te verliezen. Het lukt ons dit blad gratis bij u op de mat te laten landen. Waarom een nieuw magazine? In de eerste plaats omdat wij popelen om op een verantwoorde manier meer informatie over belangrijke ontwikkelingen bij u te bezorgen. In de Liemers en Achterhoek speelt zoveel, dat onze vingers jeuken. Maar ook omdat de medewerkers het geweldig vinden om bij dit product betrokken te zijn. Onze ambitie: een goed leesbaar kwaliteitsmagazine uitbrengen, voor iedereen die woont of werkt tussen Winterswijk, Vorden en Westervoort. Daarbij hopen we op een beetje hulp van de lezers. Ziet u een onderwerp dat de aandacht van de gehele Liemers en Achterhoek verdient? Tip ons met een mail naar tip@heldermagazine.nl.

Slow food: van grond naar mond met zorg

Ik wens u veel leesplezier.

Paul Versluis

4

Heerlijk eten, biologisch op basis van ambachtelijke kennis in de eigen streek.

Slow food: landbouw en school Koester vrijwillige brandweer

9

11

Brandweercommandant Polman heeft zorgen bij de naderende schaalvergroting.

Huiver voor bouwen op stro

12

Veel minder energieverbruik, een prettig binnenklimaat, duurzaam en amper toegepast

Van virtueel naar echt netwerken Opkomst Open Coffees dankzij Linkedin

Stille oorlog rond de pomp

15

16

Prijsverschillen voor benzine lopen op tot tien procent

Volop werk voor verpleegkundigen Wie wil werken in de zorg kan direct aan de slag.

Column Moi

21

21

Anneke de Bundel over een moderne Romeo en Julia

Sinderen krimpt en leeft

41

Volgende ronde voor de vrijwilligers: uitvoeren van het dorpsplan

Colofon Uitgeverij HELDER Magazine BV

Sluitingstijden advertenties: zie

De redactie van HELDER Magazine is onafhanke-

Postbus 453, 7000 AL Doetinchem

www.heldermagazine.nl/advertentie

lijk. De uitgever kan op generlei wijze aansprake-

Bezoekadres: Hofstraat 2, Doetinchem

lijk worden gesteld voor eventueel ondervonden

Hoofdredacteur Paul Versluis

schade uit fouten en/of onvolledigheden van dit

Redactie 0314-361 623

HELDER Magazine verschijnt huis-aan-huis in

redactie@heldermagazine.nl

Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doesburg Doe-

blad.

tinchem, Duiven, Montferland, Oude IJsselstreek,

Vormgeving: Frans Hesselink Ontwerpbureau

Directeur Jan-Willem Arendsen

Oost-Gelre, Rijnwaarden, Westervoort, Winters-

Fotografie: Fotopersbureau Jan van den Brink

Advertenties, informatie 0314-361 623

wijk en Zevenaar.

advertentie@heldermagazine.nl

Oplage: 82.000 exemplaren


HELDER in Achterhoek en Liemers

4


5

Puur en lekker

Van grond naar mond met zorg

Heerlijk eten, dichtbij en met zorg voor mens, dier, natuur en landschap gemaakt. 足Biologisch. Slow food, de twintig jaar oude beweging die zich verzet tegen smaakvervlakking en fast food, verspreidt zich ook over de Achterhoek. Ambachtelijke producenten van puur en lekker eten vinden elkaar en de kritische consument steeds beter.


6

HELDER in Achterhoek en Liemers

Groeiende kansen

V

an de grond naar de mond legt de groente via de keuken van Reinier Grobben slechts meters af, geen kilometers. En al helemaal geen honderden kilometers of nog veel meer per vrachtwagen of vliegtuig. Bij slow food is nabij en langzaam beter.

door Paul Versluis De kok plukt een verleppend spinazieblaadje uit een salade in wording. “Drie uur geleden in mijn eigen moestuin geplukt en het wordt slap. De spinazie die je in de supermarkt vindt is een paar dagen oud en oogt toch nog vers. Hoe doen ze dat? Stel je eens voor wat er nodig is aan energie en uitstoot om de blaadjes zo mooi in de schappen te krijgen, dankzij veel transportkilometers en koeling.” Hoe dichterbij ons eten is te vinden, hoe beter voor ons milieu. Dus plukt Reinier sla en spinazie uit zijn eigen grote moestuin en houdt hij vee en kippen voor het vlees. En natuurlijk de scharreleieren. Vrouw Petra heeft zich op het kaasmaken gestort. Wat het stel voor hun boerderijrestaurant niet van eigen erf haalt, komt uit de streek. “Hou de lijnen kort. Zo komt je geld terecht bij de producent, is er minder opslag, heb je het meeste zicht op de kwaliteit van je eten en is de smaak optimaal. Bovendien verveelt het koken op deze manier me nooit.” Op de Brusse, een restaurant in een oude keuterboerderij bij De Heurne, is een van het groeiende aantal Achterhoekse bedrijven dat zich presenteert onder de noemer Smaak van de Achterhoek. Ze maken deel uit van de slow food beweging die in de jaren tachtig in Italië ontstond als reactie op fast food

en smaakvervlakking. Met tientallen leden en druk bezochte proeverijen lijkt de wereldwijde beweging ook in de Achterhoek steeds beter te aarden. De deelnemers aan Reiniers kookworkshop waarderen in elk geval zijn aanpak. “Je moet weten waar je eten vandaan komt. Dat geldt ook voor onze leerlingen”, vindt een docent van een Groenlose basisschool terwijl hij met zijn team het slow food kennen bij Op de Brusse leert kennen. “Aan deze middag houden we in elk geval een verhaal in de klas over.”

Spelt, deze middag grondstof voor de pasta die de docenten zelf draaien, kan dienen als voorbeeld voor jonge Groenloërs. Het graan is verwant aan tarwe, waardoor het sinds de middeleeuwen is verdrongen. Van tarwe hoeven de korrels niet te worden gepeld. Dat scheelt een handeling, zodat het makkelijker is te verwerken. Bovendien levert tarwe per hectare meer op. In de biologische landbouw is spelt weer in opkomst. Het oude graan kan met minder mest toe, is niet zo gevoelig voor ziekten en goed te gebruiken voor brood.


7

voor slow food In koppels bereiden de docenten langzaam maar zeker hun eigen diner. Het spelt toveren ze om tot pasta. Mosterdsoep met gemberreepjes en courgette, varkenshaas met rucolapesto, aardappelsoezen, ratatouille en yoghurtfruitpudding verschijnen aan het eind van de middag ook op tafel in de voormalige deel. Kok Reinier geniet van elk moment. Hij wil niet meer terug naar een traditionele keuken. “Duurzaamheid is belangrijk. Maar het belangrijkste van slow food vind ik dat het eten veel lekkerder is.”

Pasta van spelt

Droge worst met eekhoorntjesbrood

Wiljo Kuenen

“Ons eten moet puur, eerlijk en lekker zijn”, zegt voorzitter Maurits Steverink van de vereniging Slow Food Achterhoek. Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop. De bloeiende beweging pleit verder voor het behoud van authentieke soorten en biodiversiteit. “We moeten onze lokale eetcultuur koesteren en volop verkennen. Zorg dat je weet hoe je voedsel is geproduceerd, proef de verschillen en deel kennis met elkaar. Dat leidt tot innovatie, nieuwe

producten en meer bedrijvigheid op het platteland. Dat helpt kleine ondernemers verder. Zo staat slow food rechtstreeks in verband met leefbaarheid, duurzaamheid en ons landschap”, zegt Maurits. Hij ijvert daarom voor een bredere samenwerking, waarbij producenten in samenwerking met het onderwijs onderzoeksresultaten delen. “En elkaar verder inspireren in een heuse Academie voor Smaak.”

Naegelholt “Vroeger werd niets weggegooid”, weet Wiljo Kuenen nog uit de tijd dat hij zelf vee slachtte. Dat, en het contact met de boeren dat hij miste, inspireert de Ruurlose slager om creatief met zijn vak en streekproducten om te gaan. Dus komt Wiljo regelmatig bij de twee boeren van wie hij rundvlees betrekt. Hij weet in welk weiland de koeien hebben gestaan voor hij hun beste delen indroogt tot naegelholt. Voortdurend denkt Wiljo na over nieuwe combinaties. “Mijn vrouw is kok, dat helpt. We vinden het leuk om samen wat nieuws te bedenken.” In de loop van de jaren ontwikkelden ze tal van nieuwe recepten. “Als het er geen honderd zijn, dan toch zeker vele tientallen”, schat Wiljo. Zo ontstonden de verse droge worsten met als extra smaakmakers eekhoorntjesbrood of shiitake, een Chinese paddenstoel. Daarbij blijft Wiljo en moderne ondernemer: ook al is zijn product nog zo mooi, het verdwijnt uit de schappen als het niet verkoopt. Dan komt er wel iets anders voor terug. “Volgend jaar heb ik misschien een eigen salami. Met bijzondere producten op de markt inspelen is leuk èn noodzakelijk.”

www.slowfood.nl.


EetcafĂŠ De Groes Stationsstraat 2, Zelhem 0314 622044 www.degroes.nl

Feest in het maisveld... Er wordt nu gezaait, vanaf half juli kunt u bij ons weer een feest geven in de mais. Meer info www.vanhal.nu Grensweg 13 7083 AM Voorst-Gendringen Tel. 0315-681262 info@vanhal.nu www.vanhal.nu Openingstijden Di-zo van 11 tot 22 uur


9

Graafschap College

Slow food, landbouw en school Carpaccio maak je meestal met ossenhaas, zalm of kalfsbiefstuk. Maar waarom niet op basis van het Achterhoekse naegelholt, als voorgerecht bij een menu vol innovatieve streekgerechten? Jacqueline Huijsmans, directeur van de sector Economie en Dienstverlening van het Graafschap College in Doetinchem, ziet kansen ontstaan. Als afgestudeerde koks straks de streek goed in hun ‘hoofd, handen en hart’ krijgen, dankzij de vakkennis van de producenten van streekproducten, krijgen de leerlingen en het vak nieuwe impulsen. In samenwerking met professionals bij Slow Food Achterhoek en de Vereniging van Streekeigen Producten Nederland, bereidt het Graafschap College een verrijking van de opleiding voor. “Door leerlingen in aanraking te brengen met topmensen op dit gebied en ondernemers uit de regio”, zegt Huijsmans. “De school kan ook helpen ondernemers met elkaar in contact te brengen en zo hun innovatie verder stimuleren. Zij geven daar iets voor terug aan de leer-

lingen, namelijk hun kennis.” Wat Huijsmans betreft, blijft de ‘verrijking’ niet beperkt blijft tot de leerlingen die zich voorbereiden op een beroep in de keuken. Ook andere richtingen binnen en buiten de horeca, van bakkers tot inkopers, kunnen er hun voordeel mee doen. De jonge vakmensen moeten minimaal kennis hebben van deze vorm van duurzaam werken, vindt ze. De Ruurlose slager Wiljo Kuenen, vanaf het begin betrokken bij Slow Food Achterhoek en voortdurend in de weer met nieuwe streekproducten, is positief. “Je ziet dat het vakmanschap en de smaakbeleving van de jeugd veel minder is geworden. Als ik het onderwijs kan helpen daar iets aan te doen, dan graag.” Voorzitter Maurits Steverink is enthousiast. “Elke verbetering begint met jongeren.” De denkwijze over slow food volgt op de stappen die de mbo-school samen met AOC Oost zette. Daarbij gaat het om het bundelen van kennis en activiteiten op het gebied van multifunctionele landbouw en ondernemerschap.

De doelgroep bestaat uit kleine groene ondernemers die meerdere bronnen van inkomst nodig hebben, bijvoorbeeld het verlenen van zorg, het aanbieden van recreatie of horeca op het eigen erf. Of de productie van wijn. De Achterhoek is in korte tijd het belangrijkste wijngebied van Nederland geworden. Huijsmans: “We hebben goed nagedacht over waar we met onze opleidingen het meeste voor ondernemers kunnen betekenen. Volgens ons is dat in de multifunctionele landbouw.” De twee scholen richten hun pijlen op een nieuwe opleiding ‘ondernemerschap in de agribusiness’. In samenwerking met de bedrijven, het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en de Kamer van Koophandel maken ze zich ook op andere fronten sterk voor de wijnsector. Dat gebeurt onder meer via netwerkbijeenkomsten, kennisuitwisseling en een jaarlijks wijnoogstfeest. In april zetten betrokkenen de eerste handtekeningen. (JP8)


Niet van massief te onderscheiden

EIKEN MULTIPLANK

Praag

4 dagen €199,4 daagse stedenreis per comfort class touringcar. Verblijf in goed middenklasse hotel op basis van logies met ontbijt. Mogelijkheden tot het maken van excursies. vertrek 2 juni

St. Petersburg

13 dagen € 1899,13 daagse rondreis per comfort class touringcar. Heenreis via Duitsland en Finland, teugreis via Estland, Litouwen, Polen en Duitsland. Verblijf in goede middenklasse hotels op basis van volpension inclusief alle excursies, entrees, overtocht, deskundige begeleiding en visa. vertek 3 juni (inschrijving sluit 27 april i.v.m. visa aanvraag)

Moezel speciale seniorenreis

4 dagen € 324,4 daagse senioren excursiereis per comfort class touringcar. Verblijf in hotel Deutschherrenhof op basis van halfpension. Zeer uitgebreid programma, inclusief entrees, boototcht, muziekavond, afscheidsdiner en reisbegeleiding. vertrek 25 juli en 1 augustus 11 dagen € 1449,11 daagse rondreis per comfort class touringcar. Verblijf in goede middenklasse hotels op basis van volpension, inclusief alle excursies, entrees, overtochten en deskundige begeleiding. vertrek 13 augustus

De Hennenkamp 2 7021 NN Zelhem T. 0314-625272 E. info@esce-reizen.nl I. www.esce-reizen.nl Istanbul

5 dagen v.a. € 389,5 daagse vlieg-stedenreis. Verblijf in middenklasse hotel, gelegen in het historisch centrum, op basis van logies met ontbijt. Mogelijkheden tot het maken van excursies. Inclusief vlucht, alle belastingen, brandstoftoeslag, transfers en Nederlandstalige reisbegeleiding. vertrek data: 13 september 4 oktober, 8 november 13 december

Ierland

Wenen - Boedapest

8 dagen € 899,8 daagse stedenreis per comfort class touringcar. Verblijf in goede middenklasse hotels op basis van volpension, inclusief alle excursies entrees en reisbegeleiding. vertrek 8 september

Op zoek naar de mooiste zonvakantie? Alleen, met z’n tweeën of het hele gezin?

Bedrijfsuitstapjes Verenigingsreizen Groepsreizen “op maat” Touringcarverhuur Voor meer informatie, offerte of afspraak bel 0314-625272 of ga naar esce-reizen.nl

WWW.ESCE-REIZEN.NL


11

HELDER in Achterhoek en Liemers

Zorg bij plan schaalvergroting

‘Koester vrijwilligers brandweer’ door onze verslaggever De brandweerkorpsen van Zevenaar en Rijnwaarden weten na ruim een jaar hoe het is om in een grotere organisatie te werken. Nu plannen voor een nog veel grootschaliger opzet in de maak zijn, laat een bezorgde commandant Robert Polman waarschuwende woorden horen. “Koester de vrijwilligers.” De brandweer werkt op kosten van de gemeente en onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Binnen de veiligheidsregio’s, zoals GelderlandMidden en Noord- en Oost-Gelderland, wordt op operationeel vlekkeloos samengewerkt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de meldkamer, specialisaties en bevelvoering. Polman draait als commandant van dienst mee in de regio. Aan de recente fusie van de twee ­L iemerse korpsen tot een prettig nieuw geheel, heeft Polman enkele observaties overgehouden. “Waarom wordt iemand vrijwilliger bij de brandweer? Omdat hij

of zij iets meer bij de eigen omgeving betrokken is dan anderen en daar ook iets voor wil betekenen. En dat gaat verder dan veiligheid. De vrijwilligers hebben een lokale binding. Ze doen via de brandweer graag eens wat extra’s voor vakantiespelen voor de jeugd, de intocht van Sinterklaas of bij het carnaval. A ­ llemaal voor niets.” Polman is verantwoordelijk voor het werk van zo’n honderd vrijwilligers in Giesbeek, Lobith, Pannerden en ­Zevenaar. Hij is trots op ze en zij verwachten dat de commandant regelmatig bij een oefening komt kijken. “Ook al kunnen ze het best zonder je, de telefoon gaat als je er eens niet bent: waar was je? Zo hoort dat, de afstand tussen de top en het team is klein.” Elke post beschikt over minimaal een blusvoertuig voor de eerste uitruk. Daarna houden de overeenkomsten snel op. Polman: “Elke post heeft zijn eigen identiteit en cultuur, ook al hebben ze het helpen van burgers in nood als gemeenschappelijk doel.”

De commandant volgt met arendsogen de Haagse plannen. Zeker is dat alle korpsen per veiligheidsregio centraal worden aangestuurd. Polman: “Zorgvuldigheid is een voorwaarde. De afstand tussen werkvloer en management mag niet te groot worden. Kan één commandant in Arnhem al zijn mensen kennen en regelmatig bij oefeningen aanwezig zijn? Kan hij ze bij een jubileum of afscheid nog persoonlijk toespreken?” Ook al werkt de huidige praktijk goed en ziet Polman geen besparingen, een grotere schaal is wel mogelijk. “Werk dan wel vanuit de inhoud naar een vorm. Luister goed naar de werkvloer. Dwing niet af en leg dus ook geen tijdsdruk op. Pas op voor een verzakelijking die de lokale binding in gevaar brengt, want dan haken vrijwilligers af. Kijk hoe het bij de sanering tussen Rijnwaarden en Zevenaar is gegaan. Dan kunnen we de cultuur van de posten behouden en merken de vrijwilligers niets van veranderingen.”


12

HELDER in Achterhoek en Liemers

Huiver voor

Truus Veldkamp was op zoek naar bijzonder en natuurlijk bouwmateriaal voor haar nieuwe gastenverblijf. Iets dat past bij haar levenslang volgehouden liefde voor het wonen op het platteland. Ze vond iets dat geweldig isoleert, goedkoop en dichtbij volop voorhanden is en dat ook al eeuwenlang zijn waarde heeft bewezen: stro. door Paul Versluis Mocht het ooit tot sloop komen van het verblijf of tezijnertijd de woning, is recycling geen probleem. “Dan gooi je het stro gewoon in de stal onder de koeien”, zegt de 61-jarige eigenaresse. Net als echtgenoot Herman is Truus nog lang niet aan haar pensioen toe. Het stel investeert daarom graag in de uitbreiding naast hun kleine boerderij, als antwoord op de vraag van hun B&B-gasten. “We merkten dat ze behoefte aan wat meer ruimte hebben. Dat is ook goed voor ons en ons bedrijf. Wij kunnen dankzij de nieuwbouw nog jaren actief blijven. Het mooie is ook dat we ons op internet meteen van de concurrentie onderscheiden. Dankzij de milieuvriendelijke bouw.” Het gebruik van stro en leem doet middeleeuws aan. Van alle tijden is een betere constatering. Dit natuurlijke materiaal is namelijk net als hout een oeroud bouwmateriaal, dat tot en met de komst van vakwerkhuizen zijn beschuttende werking meer dan heeft

bewezen. In zijn moderne vorm is stro met leem ook in onze eeuw meer dan geschikt. Het is voor nieuwbouw makkelijk vorm te geven. Wie wel eens in een hooiberg heeft gelegen, weet hoe goed stro de warmte vasthoudt. Handig, in tijden dat het milieubewustzijn dankzij steeds hogere energieprijzen en strengere bouwnormen verder wordt aangescherpt. Stro en leem passen bovendien goed bij de agrarische sfeer van het Oost-Nederlandse platteland. Ondanks al die pluspunten lijkt er sprake te zijn van ‘onbekend maakt onbemind’ en een zekere huiver. De laatste jaren gingen slechts enkelingen het echtpaar Veldkamp voor. “Je krijgt er opmerkingen over”, merkt Truus. “De bouwwereld is gruwelijk conservatief”, verklaart verantwoordelijk architect Sander Giesen de stokkende verspreiding van de bewezen techniek. “Net als veel opdrachtgevers.”

Bijna is de uitbreiding van Bed & Breakfast De Wandhorst in het buitengebied van Gaanderen af. Het stro is in de fundering en de baal-brede wanden verdwenen. Elk van de drie gastenvertrekken is zodoende rondom ingepakt in stro. Isolerende vlasdekens en een centimeters dikke laag leem maken de wanden af. Een simpele houtkachel of een zonneboiler met vloerverwarming is genoeg om het pand op temperatuur te houden. “En ’s zomers blijft het langer koel”, verheugt de eigenaresse zich al. Giesen:


13

bouwen op stro

“De energierekening wordt dus bijzonder laag. Ik ben er van overtuigd dat ik met leem en stro ideale nul-energiehuizen kan ontwerpen.” Jakob Julsing, Giessens partner in de stroleembouw: “Deze methode moet af van het geitenwollen sokkenimago. Moderne architectuur en techniek, met een wooncomfort dat aan de eisen van de komende decennia voldoet, dáár gaat het om. En om die lage energierekening.”  Giesen heeft zijn enthousiasme om weten te zetten in enkele projecten. Hij bouwde in Hoofddorp het Auditorium voor de Floriade van 2002, een stroleemgebouw van drieduizend vierkante meter. Sindsdien studeerde hij verder en gaf hij lezingen. Truus merkt dat het binnenklimaat een meer dan plezierig extraatje van de nieuwbouw is. Hoe het ontstaat weet ze niet, behalve dan dat het goed voelt en ánders is.

De Doetinchemse architect legt uit: “Leem en stro geven op een sponsachtige, natuurlijke manier het vocht door. Zo krijg je binnen nooit vochtproblemen. Heel anders dan bij de nu zo normale bakstenen muren met steeds dikkere lagen tempex. Omdat we aan telkens zwaardere normen moeten voldoen, ontkom je niet aan plastic dampwerende tussenlagen en steeds meer vocht in de woning. Dat is niet prettig en zelfs ongezond, omdat er vaker schimmels en vervolgens luchtwegproblemen ontstaan.” “Met onze zware energienormen voor ogen moet je het wonen eigenlijk opnieuw ontwerpen. Vergelijk het met een auto waarmee je nu makkelijk honderd kilometer per uur haalt. Als dat vierhonderd moet worden, lukt dat niet meer met kunstgrepen en zul je toch echt een ander onderstel moeten bedenken. Bijvoorbeeld met stro en leem.”

Isolatie De nieuwbouw bij boerderij De Wandhorst verbruikt slechts acht kilowatt per vierkante meter per jaar. Die behoefte is makkelijk ter plekke op te wekken en ook laag genoeg voor een zogeheten ‘passief huis’. Het energieverbruik is ruim minder dan een kwart van wat momenteel in een normale, goed geïsoleerde moderne Nederlandse woning nodig is. Giesen bestudeerde de afgelopen tien jaar intensief de mogelijkheden voor stro en leem. De isolatiewaarde (in Gaanderen met Rc-waarde 10) is geweldig. “Aan de strenge energienormen van 2020 kunnen we dankzij dit materiaal al in 2011 voldoen. Met wanden die slechts twintig centimeter breder zijn. En je krijgt er een fantastisch binnenklimaat voor terug.”


profiteer van het lage btw tarief tot 1 ju li n o g

6% op we r klo

on

DE NIEUWE HUSQVARNA ZIT- EN FRONTMAAIERS VINDT U BIJ: BODBEEK.NL

HET ADRES VOOR: AL UW TUIN-APPARATUUR EN MEER. ST. JANSGILDESTRAAT 12 – BEEK 0316-531273


15

Open Coffee

Douwe Müller netwerkt offline.

Van virtueel naar echt netwerken door onze verslaggever Londen, Amsterdam, Utrecht, Zevenaar, Doetinchem, Doesburg… De rij kan vrijwel onbeperkt worden uitgebreid. In al deze plaatsen valt onder de noemer Open Coffee minimaal maandelijks een levendige zakelijke ontmoeting te bezoeken. De bezoekers vinden de Open Coffees vaak via Linkedin, een sociaal medium voor ondernemers en andere professionals. Soms komen de virtuele netwerkers achter het beeldscherm vandaan om de kennismaking in de echte wereld voort te zetten en te verdiepen. In Nederland zijn er via Linkedin momenteel zo’n driehonderd Open Coffees te vinden. Saul Klein, topman van Skype, is volgens velen de initiator van het snel gegroeide fenomeen. Hij wilde in Londen een informele ontmoetingsplek voor (internet)ondernemers en investeerders creëren door regelmatig op een vaste plek bijeen te komen. Aan- of afmelden

is niet nodig. Wie tijd en zin heeft, komt voor een ‘hang out and connect’. Gasten uit andere steden of landen zijn net zo welkom. Klein begon vier jaar geleden in een Starbucks in Regent Street. Douwe Müller, een van de duizenden die zijn voorbeeld volgden, koos in juli 2009 voor Villa Ruimzicht in Doetinchem. De eerste uitnodigingen verstuurde hij via Linkedin. “Een tijd en een plaats, meer is het niet. Bij ons elke eerste donderdag van de maand, vanaf 9 uur”, zegt Douwe. “Er is een vaste kern, aangevuld met nieuwe gezichten.” De groep Open Coffee Doetinchem telt bij een recent bezoek bijna vijfhonderd namen. Daarvan laten er zo’n vijftig à zestig per keer hun neus zien. Douwe, die als consultant bedrijven helpt meer rendement uit hun klantendatabase te halen (CRM), komt voor meer dan alleen maar de gezelligheid. “Netwerken is uiteindelijk gericht op zaken doen. Maar voor het zover is, moet

je elkaar eerst kennen. Offline is een aanvulling op online.” Het netwerk in Doetinchem vergroten was een extra motief om de Open Coffee te beginnen. Het werkt, want Douwe heeft er enkele klussen aan over gehouden. En: “Ik heb veel mensen leren kennen. Daar komt in de toekomst vast nog wel meer uit.” Casper Bakker was een jaar geleden een van degenen die in Doesburg aan de wieg van de Open Coffee stond. De mede-eigenaar van Logict (websites en facturering) zag hoe gezellig het in Ruimzicht was. “Dat past ook bij Doesburgse ondernemers, dacht ik toen. We zijn het gewoon gaan proberen.” Ook de Doesburgse variant werd een succes. Het ongedwongen ontmoeten heeft tot meer omzet voor Logict geleid. Al kan Casper moeilijk zeggen hoeveel. “Een paar klusjes, vast wel. Je weet lang niet altijd hoe klanten via via van je horen. Maar netwerken helpt zeker.”


HELDER in Achterhoek en Liemers

16


17

Concurrentie tankstations

Stille oorlog rond de pomp Prijsverschillen die op足 lopen tot tien procent tussen aanbieders op een minuutje afstand van elkaar. Bij veel bedrijven zou het de inzet van een luidruchtige prijsoorlog om de klant zijn. Rond de pompstations in de Liemers en Achterhoek blijft het echter rustig. Veruit de meeste ben足zineverkopers verwisselen slechts de cij足fers op hun bord aan de straat.


18

HELDER in Achterhoek en Liemers

Kritische automobilist

E

en kritisch tankende automobilist kan honderd tot tweehonderd euro per jaar in de portemonnee houden, als hij twintigduizend kilometer maakt. Hij hoeft slechts handig te zijn en soms iets om te rijden. Want de verschillen in prijs tussen tankstations zijn vaak fors.

den. Een vestiging binnen of buiten de bebouwde kom maakt ook geen verschil. Binnen een dorp of stad kan op luttele afstand zo vijf cent per liter voordeel worden geboekt. Dat kan oplopen tot liefst vijftien cent. Acht tot tien cent verschil komt vaker voor. Ver omrijden is zelden nodig.

door onze verslaggever

“Twee euro per tank bespaar je makkelijk. Veel automobilisten vinden dat te weinig om voor om te rijden. Maar als ik ze voorhoud dat sommigen wel vijftig keer per jaar tanken, valt het kwartje

We maken een rondje door de Liemers en Achterhoek, op zoek naar de ver­ schillen. Voor het overzicht concentre­

Voorbereid de weg op Met een beetje voorbereiding kun je jezelf elk jaar een mooi cadeau bezorgen. Kijk voor het vertrek voor de laatste benzineprijzen langs de route op www.athloncarlease.com. Anderen kiezen voor een app op hun iPhone of een vorm van autonavigatie waarin dezelfde prijsvergelijkende functie al is opgenomen. Onderweg zie je waar het dichtstbijzijnde goedkope tankstation staat. De extra uitgave is snel terugverdiend. Bereken je voordeel onder Tanken op www.unitedconsumers. com. De dagelijkse adviesprijzen zijn via deze pagina te vinden door links in het menu te klikken op Actuele Brandstofprijzen.

ren we ons op het loodvrije Euro 95, de meest verkochte brandstof. Tanksta­ tions aan de snelweg houden we buiten deze rondgang. Onze vergelijking leert dat het voor de literprijs weinig uitmaakt of we naar een bemande of onbemande zaak rij­ Mariëlle Janssen laat zich graag en goedkoop helpen door Gerda Gerritsen.

van honderd euro meestal wel”, merkt Paul van Selms van United Consumers.

Elf cent We starten in de Liemers en zetten koers richting Winterswijk. Aan de Bentemmerstraat in Didam vinden we bij BP vandaag de hoogste literprijs. Naar Tinq aan de Edisonstraat in Zevenaar is het niet ver: elf cent goedkoper. Aan de Nieuwestraat in Wehl valt bij Van Gessel nog een centje extra voordeel te halen. In een straal van vijftien kilometer is er geen goedkopere.


19

bespaart snel 100 euro Toch timmeren de tankstations amper met hun voordeel­tjes aan de weg. Aan de Zeddamseweg in ’s-Heerenberg is bij iFuel te zien hoe eenvoudig de concurrentiestrijd blijft: op het dagelijkse prijsadvies van de leve­rancier geeft verkoopster Gerda Ger­r itsen tien cent korting. “Maar we gaan ook mee met de concurrentie”, zegt ze. Eigenaar Hans Gerritsen onderscheidt zich liever met service en dus een bemanning van het tankstation, hoewel de meeste klanten zelf aan de pomp pinnen. Dat lukt alleen dankzij de combinatie met het

garagebedrijf. “Zo ga ik zeker door tot aan mijn pensioen.” Het effect van tankende Duitse auto­ mobilisten is tot in Zeddam voelbaar. Eigenaar Paul Bisselink past de cijfers op zijn bord langs de Kilderseweg direct aan als hij hoort dat er een verschil is. “Ze rijden voor een cent heel wat kilometers.” Bisselink vreest dat zijn vertrouwde klanten uit het dorp hun voorbeeld volgen. “Echt, iedereen let op de prijs. Altijd”, weet hij na veertig jaar praktijk. Zijn Esso probeert ook met service

Verkoopster Amber Meijer. echter het echte verschil te maken. De winkel voert een breed assortiment. Klanten krijgen veel aandacht. Lucht en water zijn altijd beschikbaar. Wie even een handje nodig heeft, kan daar op rekenen. De pomp fungeert zo als een moderne variant op de traditionele dorpswinkel. De combinatie van functies is de kracht van het station met garage, vindt Bisselink. “Als je tankt, spreek je ook zo even je volgende beurt af.” Achter de balie ziet de bijna achttien­

jarige Amber Meijer al voor zich over hoe zij over niet al te lange tijd haar bijelkaar gespaarde geld inzet voor een eigen auto en waar ze dan gaat tanken. “Ik moet op de prijs letten. Maar waar ze me met mijn brommer slecht hielpen, zie je mij niet meer terug.” De tankstations maken publicitair weinig gebruik van de relatief grote prijsverschillen, ziet Van Selms bij United Consumers. Hij gaat er vanuit dat de sector baat heeft bij het ‘ondoorzichtige systeem’ van kortingen op onbekende adviesprijzen. “De prijzen fluctueren bovendien per dag. Waar moet je als consument op letten? Wat dat betreft lijkt deze sector op die van de supermarkten of de markt voor gas en stroom”, aldus Van Selms. “Bij slechts dertig procent van de automobilisten geeft de prijs aan de pomp de doorslag. De overigen rijden zakelijk en niet om. Of ze geven voorrang aan de service en de locatie.” In Winterswijk wil Henk Menning van de Shell tegenover het station zich inderdaad met een uitgebreide service onderscheiden. Hier is het sinds kort mogelijk een pasfoto te laten maken. Handig, zo dicht bij het gemeentehuis. Als een van de weinigen in zijn sector roert Menning zich met opzet wel in de media: “We willen scherp blijven. Met lokale radiospotjes, vrijwel wekelijks. Of een promo-actie samen met McDonalds. En sinds kort zitten we ook op Twitter. Volg ons op Shell_0543.” Terug in ’s-Heerenberg laat Mariëlle Janssen bij iFuel haar tank vullen. Zij let niet eens op de prijs als Gerda haar helpt. Juist voor die hulp komt ze. Meer dan vijf liter per week verbruikt ze toch niet. “De scooter brengt me overal waar ik voor mijn werk moet zijn.” Ze glimlacht: “Heel wat goed­koper dan een auto.”


Bergh Optiek; met het oog op mensen

Elk mens kiest zijn eigen stijl. Ook elk oog is uniek en vereist een aanpassing op maat. De ervaring en vakkennis van onze medewerkers in combinatie met de professionele oogmeetapparatuur staan garant voor een persoonlijk deskundig advies. Naast onze brillencollectie informeren wij u met plezier over de mogelijkheden voor contactlenzen, van heel goedkoop tot technisch zeer geavanceerde ontwerpen. Komt u gerust langs, parkeren kan voor de deur.

brillen – oogmeting – contactlenzen Zeddamseweg 6 ’s-Heerenberg telefoon (0314) 66 50 65

TWEEDE PAASDAG geopend van 11.00-17.00 uur

KROEZE

SCHILDERWERKEN – van nieuwbouw tot monumentale woning Peter Kroeze – van particulier tot bedrijf – uitstekend werk – nette voor Mr. prijs Nelissenstraat 25 – eerlijke afspraken 7156 MA Beltrum Tel.: 0544 482 977 Fax: 0544 481 909 Mob: 06 516 838 89 EEN U N www.kroezeschilderwerken.nl K A A M

na

K!

AFSPRAA

St. Jansgildestraat 37 Beek (Gemeente Montferland) (0316) 53 19 27 www.dejagermeubelen.nl

KROEZE

SCHILDERWERKEN Peter Kroeze

Mr. Nelissenstraat 25, 7156 MA Beltrum Nelissenstraat tel: 0544 48 29 77 mobiel: 06Mr. 516 838 89 25 7156 MA Beltrum Tel.: 0544 482 977 info@kroezeschilderwerken.nl Fax: 0544 481 909 Mob: 06 516 838 89 www.kroezeschilderwerken.nl www.kroezeschilderwerken.nl


21

Volop werk voor verpleegkundigen Wie graag in de zorg en met mensen werkt, hoeft niet lang werkloos thuis te zitten. De schaarste aan vakkrachten en toenemende vergrijzing leidt tot een grote vraag naar geschikt personeel. Alleen al bij Sensire, met zo’n zevenduizend medewerkers de grootste Achterhoekse zorgorganisatie, staan momenteel nog 250 vacatures open. In 130 gevallen betreft dat een baan voor een verpleegkundige. “Een gediplomeerde verpleegkundige nemen we in principe direct aan”, zegt woordvoerder Thea Wassink. Ze zijn nodig om voldoende verpleegkundige kwaliteit bij de 130 zelfstandige wijkteams te kunnen garanderen. Het afgelopen jaar heeft Sensire diverse acties gevoerd om de vacatures gevuld te krijgen. Daarbij is een beroep gedaan op het onderwijs en op de contacten van

Romeo & Julia Het is uit. De verslagenheid druipt van haar gezicht. Ze heeft het niet zien aankomen. Hoe kon ze ook? Ze zijn immers voor elkaar gemaakt. Toch? In romans door de eeuwen heen is getracht de onmetelijke liefde te vangen. En zij, die nooit een boek lazen, hadden haar direct gevonden. Zij was Julia, hij was Romeo. Maar dan op z’n Disney’s, met happy end.

het personeel. Sensire-medewerkers kunnen bovendien doorstromen naar nieuwe baan als ze voldoende zijn bijgeschoold. Zo is intussen een groot aantal vacatures vervuld. Toch blijft extern werven noodzakelijk, aldus Wassink. Kandidaten met werkervaring mogen rekenen op een verkorte opleiding. “Bovendien maken we contracten aantrekkelijker door kandidaten meer uren flexibel te laten werken. Zo krijg je eerder een goede balans tussen je werken privéleven.” De volgende stap is nog beter aan de buitenwereld uitleggen wat de aantrekkelijke kanten zijn van het werken in een wijk of in een woonzorgcentrum. Wassink: “Onze medewerkers maken deel uit van een klein, zelfstandig en slagvaardig team met vijftien medewerkers. Samen werken ze voor een groep klanten die ze allemaal persoonlijk goed leren kennen. Ze krijgen een band en dat blijft bijzonder.”

Ze hadden elkaar leren kennen op een feest. Ze was direct voor zijn stoere voorkomen gevallen. Hij zou achteraf zeggen dat het haar lach was, die hem van zijn stuk bracht. Wekenlang draaiden ze voorzichtig om elkaar. Snuffelden ze aan elkaar. Vriendinnen werden steeds opnieuw bevraagd of zij ook dachten dat hij… nou ja ook op haar was. En toen had ze de stoute schoenen aangetrokken en hem op de man af gevraagd. Bij de HEMA had ze overuren gedraaid. Er moesten immers ringen komen waarmee ze hun liefde zouden bezegelen. Zilver, had ze besloten. Met een inscriptie aan de binnenkant.

Programma Gruitpoort met een gouden randje De Gruitpoort heeft het programma voor het nieuwe seizoen uitgebracht. De naderende bezuinigingen lijken in het uitgebreide programmaboek voor 20112012 enigszins filosofisch te zijn meegenomen. ‘De Gruitpoort is goud waard’ heeft het als titel meegekregen.

Het ‘goud’ slaat echter ook op de vele mooie culturele activiteiten in het centrum aan de Hofstraat. Bent u geïnteresseerd maar heeft u geen exemplaar ontvangen omdat u buiten Doetinchem woont? Vraag er een aan via 0314340943 of kijk op www.gruitpoort.nl.

Hoogendijk is uw specialist voor gebitsprotheses. Voor reparatie, aanmeting en vervaardiging van gebitsprotheses. Ook voor prettig dragende klikgebitten, op basis van implantaten.

Tandprotheticus J. Hoogendijk

Dennenweg 28 7004 BT Doetinchem 0314-364 363 www.tandprotheticus-jhoogendijk.nl

PuzzelHAIJO mee en win een diner.

® ©

Ze zweefden op golven van geluk. Tot er op een dag iets insloop. Ze had het aan zijn oogopslag gezien. “Of er iets is?”, had ze gevraagd. Maar nee, zeur niet, er was niets. Ze hield vol. Het hoge woord kwam er uit. Hij had het benauwd, zijn handen grepen naar zijn keel. Lucht had hij nodig. Hij hield zielsveel van haar. Dat was2910 het niet. Hij was in de war. MEDIUM

° Op elke regel komen de getallen 1 tot en met 9 ° In een kolom kan een getal meerdere keren voor komen ° Elk getal staat geisoleerd: om het getal staat nooit hetzelfde getal ° De optellingen van 10 diagonalen is gegeven.

Ze spraken af te gaan werken aan de relatie. Namen even afstand, dat was Beredeneer welke getallen in de lege vakjes komen. beter. Welk getal komt in het cirkeltje? En nu was het uit? Ze begrijpt het niet. Ga naar relatie van zeventien dagen. Die pagina 46. 9 30 Een 9 22 geef je toch niet zomaar op? 8 25

19

5

5

5

8

4

3

1

1 2

2 9

6 9

8

3

7 5

6 1

8 1

4

7 2 4

3

5

3

2

8

2

6

6

1

3

30

19

Anneke de Bundel

door onze verslaggever

Moi


22

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Gemak en allure voor actievelingen Thea en Wim Eimers zijn niet over een nacht ijs gegaan. Na veel vergelijken, kijken en praten geven ze de voorkeur aan een van de achttien nieuwe appartementen in het Lyceumkwartier in Doetinchem. Voor de ruimte, het gemak en de uitstraling. En vooral omdat ze er nog lang middenin een levendig stadscentrum kunnen wonen. “Ik herinner met het oude Lyceum nog van voor de sloop, voordat er een parkeerplaats werd aange­ legd”, vertelt Wim. Later werkte hij als accountant er jarenlang tegen­ over, in een van de statige kantoor­ gebouwen aan de Van Nispenstraat. Het stel - beiden 59 - behoort tot de eerste kopers van een appartement in het smaakmakende project aan de Van Nispenstraat. Ze verhuizen in het najaar. Met een rietgedekte villa in de populaire jaren dertig wijk De Pas waren de twee Doetinchemmers heel wat gewend. Na bijna twintig jaar wonen ze er nog steeds met plezier. Nadenkend over hun

Op het ritme van de stad Wonen terwijl je meebeweegt op het ritme van de stad. Vanaf je terras horen hoe het dagelijkse leven op gang komt, waarna je met een paar stappen in het theater of de winkel bent. De historie inspireerde tot de herbouw van het Lyceum. De functies zijn nieuw: winkels en achttien luxe ruime tot zeer

toekomst, besloten ze toch voor een verhuizing te kiezen. Zij vindt het onderhoud van de grote tuin nog wel leuk, al wordt het werk er niet minder op. Bovendien loopt hij door een ziekte wat minder makkelijk. Allebei vinden ze het wel prettig als de woning straks gelijkvloers is en het tuin­ onderhoud niet meer hoeft. Met een wensenlijst in de hand volg­ den Thea en Wim de afgelopen paar jaar het woningaanbod. “We willen

ruime appartementen. Ze worden in 2011 opgeleverd. Henk Sentjens van ontwikkelaar ­Veluwezoom Verkerk: “Hier kies je voor gemak met veel voorzieningen dichtbij. En klasse. Bij deze prachtig herstelde straat wordt authentiek mooi gecom­ bineerd met modern. In de garage stap je in op je eigen parkeerplek en weg ben je. Actievelingen zullen zich in het

in Doetinchem blijven en bij het centrum. We houden van levendigheid”, zegt Thea. “We gaan nog wel eens uit eten. De Grutstraat is niet ver, straks zelfs om de hoek. En als we zo dichtbij wonen, komen we vast ook vaker in het theater.” Wim: “We krijgen een mooi uitzicht over de Catharina­ straat. Vanaf een terras van veertig vierkante meter. Dat ons balkon zo ruim is, is voor mij cruciaal. Anders hadden we dit appartement niet gekocht. Bovendien, in andere projecten moet ik soms toch trappen lopen.” Thea heeft het ontwerp goed op zich la­ ten inwerken. Tussen het monumentale vroegere postkantoor en de minstens net zo mooie kerk Predik het Evangelie, ziet ze tussen de bouwhekken en stei­ gers door het herstel van de oude allure. “Ik proef het karakter van de straat. Ik denk dat het Lyceumkwartier bijzonder wordt.” Wim: “Het oude centrum keert terug.”

Lyceumkwartier thuis voelen.” Kopers mogen een beroep doen op een bouwbegeleider. Deze specialist regelt de realisering van extra woonwensen, zoals aanpassingen van de indeling, het lichtplan of het sanitair. Meer weten? Bel Henk Sentjens op (0316) 333 955. Of kijk op www.lyceumkwartier.nu.


23

Achterhoekse groene lobby op koers

Zijlijn

‘Help de Achterhoek versneld aan een groene economie’. Die boodschap legde een delegatie van Achterhoekse ondernemers en overheden in september vorig jaar in Den Haag bij parlementsleden en enkele ministeries op tafel.

Geweld in het amateurvoetbal. Het is een doorn in het oog van de KNVB. De bond meldde onlangs geweld op en om voetbalvelden harder aan te gaan pakken. Terecht, natuurlijk. Maar tegelijkertijd vraag ik me af: welk geweld? Waar in de regio Arnhem inderdaad regelmatig de vlam in de pan slaat tijdens amateurwedstrijden, lijkt het in onze regio allemaal wel mee te vallen. Sinds drie jaar versla ik voetbalwedstrijden in de Achterhoek en de Liemers. Een vlug rekensommetje leert dat ik zo’n negenduizend minuten langs de lijn heb gestaan. Ik ben getuige geweest van veel, heel veel, gescheld, gevloek en getier. Maar nog nooit heb ik iemand een klap zien uitdelen. Ik ben meteen geneigd te denken dat mijn eigen aanwezigheid een kalmerende, vredelievende invloed heeft op spelers, staf en publiek. De waarheid is vast anders. Waarschijnlijk zijn onze amateurvoetballers – in vergelijking met spelers in de rest van het land –gewoon heel erg lief. Gelukkig maar. Toch vraag ik me soms ook wel eens af of ze niet té lief zijn geworden. Regelmatig hoor ik verhalen uit lang vervlogen tijden over verhitte derby’s, wedstrijden waarin buurtverenigingen het – met het mes tussen de tanden – tegen elkaar opnamen. Heroïsche voetbalgevechten op het scherp van de snede. Wekenlang onderwerp van gesprek. De meeste derby’s van nu zijn tamme potjes, waarin spelers hun tegenstander na een overtreding zelfs weer netjes overeind helpen, zich verontschuldigend voor de toch wel ietwat forse schouderduw. De avond ervoor hebben ze waarschijnlijk in een nabijgelegen stad nog samen een biertje gedronken. Niets mis mee natuurlijk, maar iets meer pit zou niet misstaan in derby’s als Doetinchem-Viod en NVC (Netterden) tegen Den Dam (Azewijn). De eer van het dorp of de wijk staat immers op het spel!

Bedrijfsleven, lokale overheden en diverse organisaties spraken na de crisis in 2009 als Tafel van Groenlo af te streven naar een energieneutrale economie. Het eerste ijkpunt is een halvering van de kooldioxide-uitstoot in 2020. Met ruim twintig projecten die al op stapel staan, wordt overigens al een reductie vijftien procent (ten opzichte van 1990) gehaald. In september was een uitgebreide ont-

Met een zojuist afgerond onderzoek wordt de volgende stap gezet. Het toont aan de hand van berekeningen aan dat de Achterhoek over voldoende biomassa beschikt om alle huishoudens er van energie te voorzien. Het kan, als de kosten worden terugverdiend. “Hoe? Biogas uit vergisting kost bij een producent bijvoorbeeld 52 cent per kuub. Als de regels voor het laten meegisten van meer stoffen ruimer worden, scheelt dat meteen zeven cent. Als het resterende slib bovendien mag worden ingezet kunstmest in de landbouw, scheelt dat veel transportkilometers en is het voordeel al een derde van de kostprijs. Zo maken we biogas stap voor stap lonender.” (JP8)

Delegatieleider Hulshof (links) overlegt in Den Haag met kamerleden Samsom (midden) en Ormel. (Foto Paul Versluis)

Dennis Kemperman

Een half jaar later toont delegatieleider Herman Hulshof zich een tevreden lobbyist. “In Den Haag is net een digitaal meldpunt ingericht. Achterhoekse groene bedrijven kunnen zelf melden tegen welke belemmerende, kostprijs verhogende regels ze aanlopen. Zodat er wat aan gedaan kan worden. Die bereidheid is er en dat is goed.”

moeting met kamerleden als Henk Jan Ormel (CDA), Diederik Samsom (PvdA) en Han ten Broeke (VVD) slechts een tussenstation. Het gesprek ging tijdens werkbezoeken aan de Achterhoek door. De kamerleden stelden vragen en dienden een motie in. Hulshof: “Daar hebben we het digitale meldpunt aan te danken.”

Lief


Tegelhuis Casa Alfama

Ruim vijftien jaar specialist in hoogwaardige wand- en vloertegels, voor zowel binnen als buiten. Laat u inspireren in onze zaak in het hart van Doesburg. Ons team helpt u graag verder met een persoonlijk advies en zorgvuldig gekozen combinaties. Open: woensdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur. Dinsdag ook op afspraak. Kerkstraat 5, Doesburg.

Telefoon 0313-473 504. Mail: info@casa-alfama.nl www.casa-alfama.nl


25

Slingeland Ziekenhuis

Meer concurrentie, zorgen bij verloskunde Voor behandelingen van liesbreuken of heupoperaties maakt het ziekenhuis prijsafspraken met zorgverzekeraars. Bij 35 procent van de behandelingen is dat al enkele jaren het geval. In 2012 verdubbelt dat tot zeventig procent. Minister Schippers (volksgezondheid) wil zo de concurrentie tussen ziekenhuizen vergroten. Geert Huisman, algemeen directeur van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, is blij. “We hebben nu een stukje oud systeem met een vast budget èn een stukje marktwerking. Dat is onduidelijk en daaraan komt in 2012 gelukkig een einde.” Dus u bent een voorstander van meer concurrentie in de zorg? “Dat heeft tenminste geleid tot lagere prijzen. En zonder helderheid over financiering kunnen we moeilijk beslissingen nemen over investeringen in nieuwe technieken, apparatuur of nieuwbouw. Dat is het belangrijkste. Concurrentie leidt er ook toe dat we steeds meer vanuit de patiënt redeneren, zodat hij voor het Slingeland blijft kiezen. Gezien onze forse groei, is dat succesvol.” Voor welke grote investeringen staat het Slingeland? “De toenemende vraag naar zorg maakt dat we meer ruimte voor poliklinieken nodig hebben.

We steken de komende jaren veertig miljoen euro in nieuwe operatiekamers, radiologie, spoedeisende hulp en laboratoria. Het beddenhuis is vijftien jaar oud …. De zorg is veranderd, de patiënt verlangt ook meer privacy.” Daar moet u op inspelen? “Jazeker, want we hebben als slogan ‘betrouwbaar, dichtbij en gastvrij’.” Lukt dat als u intussen ook meer concurreert op prijs? “Onze tarieven zijn niet te hoog als je ze vergelijkt met die van grotere ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen zullen meer moeten doen met minder geld. Dat kan, door goed en slim samen te werken met huisartsen en thuiszorg. We blijven ook investeren in een goede ontvangst en een veilige zorg. Daar hoort ook bij dat we in alle opzichten bereikbaar zijn en het vertrouwen dat patiënten in ons hebben, elke dag opnieuw bewijzen.” Ziekenhuizen moeten ook aan meer kwaliteitseisen voldoen. Leidt dat tot problemen? “De uitgebreide eisen gelden vooral voor complexe en risicovolle behandelingen die weinig voorkomen. Dat is goed,

maar daardoor kan niet elk ziekenhuis elke behandeling aanbieden. De verloskunde is bijvoorbeeld in gevaar. Als de eisen voor het minimaal aantal bevallingen blijven zoals ze zijn, is het Slingeland te klein om verloskunde te kunnen handhaven. Net als de ziekenhuizen in Arnhem, Winterswijk, Zevenaar en Zutphen. We zullen onze krachten dus moeten bundelen voor een gezamenlijk Achterhoeks verloskundig centrum.” Heeft het Slingeland genoeg reserves om de veranderingen aan te kunnen? “De marges zijn smal en worden de komende jaren alleen maar smaller. Onze productie aan behandelingen, opnames en eerste polibezoeken, is het afgelopen jaar met zes procent gestegen. Daar hebben we meer ruimte en meer, vaak schaars personeel voor nodig. Dat we bijna drie procent winst behaalden, is dus heel mooi.” (JP8)


26

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

‘Verborgen kampioenen’

De veelzijdige Achterhoek dig leer in Europa) passen de nieuwste innova­ tieve technieken toe. Het Graafschap College is bo­ vendien in 2010 genoemd als best presterend groot ROC in Nederland.

Moderne ‘naobers’ De Achterhoek is niet alleen bijzonder van­ wege haar mooie natuur, gevarieerde, kleinschalige landschap en vele histori­ sche erfgoed. De Achter­ hoek heeft ook andere kwaliteiten: de eeuwen­ oude traditie van het ‘naoberschap’ maakt dat ook Achterhoekers van vandaag op samenwer­ king zijn gericht omdat zij zich vaak sterk met elkaar en met hun woon­ plek verbonden voelen. Zij staan er daarnaast om bekend dat ze harde en betrouwbare werkers zijn (‘doorpakken’) die op z’n tijd goed kunnen feesten; er worden dan ook veel evenementen met vaak landelijke uitstraling ge­ organiseerd en er is een bloeiend cultureel- en verenigingsleven.

Bedrijvig en groen Achterhoekers zijn bereid tijd en moeite in innovaties te steken. De lange traditie van vakmanschap in de metaalindustrie zet zich voort in de sterk op innovatie gerichte industriële bedrijvigheid van vandaag. Ook de bouwsector is in de Achterhoek bovengemiddeld vertegen­ woordigd en natuurlijk is de landbouw van oudsher een belangrijke economi­ sche sector. De agrarische bedrijven in de Achterhoek richten zich de laatste jaren steeds meer op alternatieve en aanvullende economische activiteiten, zoals toerisme en recreatie, en ook op alternatieve energieopwekking: zonne-

Duurzame Achterhoek

energie en biovergisting (gasopwekking uit biologisch ‘afval’: mest en snoei­ hout).

Achterhoekse marktleider In de Achterhoek zijn veel bedrijven die op hun terrein marktleider zijn en we­ reldwijd exporteren. Een paar voorbeel­ den: de Achterhoek maakt de beroemde ‘Amsterdammertjes’, exporteert wereld­ wijd bakkerijovens, levert kwaliteits­ schokbrekers voor de racewereld (o.a. Parijs – Dakar) en ontwerpt meetin­ strumenten voor de NASA die nu in de ruimte speuren naar water en dus naar mogelijk leven. Algenkweker Ingrepro en lederbedrijf Koninklijke Hulshof (één van de grootste producenten van hoogwaar­

Veel Achterhoekse bedrijven investeren in duurzaamheid, worden daarin ondersteund met subsidies, en/of maken furore in de internationale markt voor duurzaam­ heid. In Groenlo staat een nulenergiewoning en Achterhoekse bouwers en aannemers ontwikkelen plannen voor duurzame woningaanpassingen. De Tafel van Groenlo is een uniek Achterhoeks initiatief van onderne­ mers, kennisinstellingen en overheid, dat o.a. een lobby voert in Den Haag om het opwekken van duurzame energie (biogas) rendabel te maken. De Achterhoek kan op die manier ‘zelfvoor­ zienend’ worden en dus niet, of minder, afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Zie voor meer informatie: www.regio-achterhoek.nl


27

Trots op Achterhoekse kracht & pracht!

Fan van Echt Achterhoek Word supporter Bent u een trotse Achterhoekse ondernemer (winkel, bedrijf, organisatie, evenement) die fans iets te bieden heeft, zoals korting op producten, een leuk extraatje, een speciale actie? Word supporter van ECHT Achterhoek en steun de Fancampagne. U kunt zich daarmee presenteren aan een interessant en divers Achterhoeks publiek. Uw ver­ melding op www.echtachterhoek.nl is kosteloos.

Wat is Echt Achterhoek? De regiomarketingcampagne ‘ECHT Achterhoek’ is ruim een jaar geleden gestart op initiatief van de Achterhoekse gemeenten en onder andere het be­ drijfsleven. Doel van de campagne is dat de kracht en pracht van de streek beter ‘tussen de oren’ van de eigen inwoners komt en dat zij hun trots hierop breder gaan uitdragen. Achterhoekers staan bekend om hun nuchterheid en afkeer van borstklopperij bij vaak ongekende prestaties. Ietsje meer trots mag best en komt uiteindelijk ten goede aan de vitaliteit en economische draagkracht van de regio. Ca 200 bedrijven voeren nu het ECHT Achterhoek-logo, vaak ge­ combineerd met een eigen slogan. Meer informatie hierover vindt u op www. echtachterhoek.nl

Fanpas De Regio Achterhoek wil Achterhoe­ kers (en anderen die de Achterhoek een warm hart toedragen) de mogelijkheid geven om hun trots te laten zien.

Henk Aalderink reikt de eerste fanpas uit aan Clémence Ross, voorzitter van De Graafschap en Jelle Drijver, ‘grootste fan van de Achterhoek’

Daarom kan iedereen nu ECHT Achter­ hoek-fan worden. Op 2 april is de Echt Achterhoek Fanpas geïntroduceerd. Op de fansite (www.echtachterhoek.nl/fan­ site) kan iedereen die dat wil de fanpas kosteloos aanvragen. Er komen speciale evenementen voor fans en een fanshop, met speciale producten. Vraag een fanpas aan Bent u/ben jij trots op de Achterhoek? Vraag een fanpas aan op www.echtachterhoek.nl/ fansite. Met de pas krijg je korting bij allerlei bedrijven en kun je mee­ doen aan speciale acties bij ECHT Achterhoekse bedrijven zoals de Achterhoekse wijnboeren, de DRU Cultuurfabriek, de bakkers van Ach­ terhoeks brood en de Achterhoekse boerengolfbanen. Een overzicht van de supporters vind je op de fansite. Zie voor meer informatie: www.echt­ achterhoek.nl Volg ECHT Achterhoek op twitter: @ditvindikecht

VNG-Jaarcongres 2011 in de A ­ chterhoek Elf Achterhoekse gemeenten zijn op 7 en 8 juni 2011 gastheer voor het Jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ruim drieduizend burgemeesters, wethou­ ders en raadsleden uit heel Nederland komen twee dagen naar de Achterhoek: een regio die beduidend meer te bieden heeft dan cultuur en prachtige natuur, zoals u in het artikel op de vorige pa­ gina kunt lezen. Het thema van het congres 2011 is ‘Gezonde gemeenten, slimme verbin­ dingen’. In het tweedaagse programma komt dit thema op zoveel mogelijk mo­ menten en manieren naar voren, maar vooral tijdens de eerste congresmiddag op 7 juni. Vijftig bussen gaan die mid­ dag, vanaf de hoofdlocatie op het DRU Industriepark in Ulft, de hele Achter­ hoek door om alle congresgangers naar een excursielocatie te vervoeren. Zij kunnen kiezen uit 37 zeer uiteenlopen­ de excursies, waarin zij vaak meerdere Achterhoekse bedrijven of organisaties bezoeken. Busvervoer, verkeersregelaars, arties­ ten, hotelovernachtingen, catering met streekproducten; alles wordt zoveel mogelijk door Achterhoekse onderne­ mers geleverd. Het congres betekent daarmee een economische impuls voor de Achterhoek van naar verwachting ruim een miljoen euro. “Als het lukt om congresbezoekers nog eens terug te laten komen, wordt de economische impuls alleen maar groter. Wat we vooral ook willen is die spinoff. Wij willen dat de mensen, op zijn Achterhoeks gezegd, weerkomm’n”, aldus Henk Aalderink, voorzitter van het organisatiecomité VNG-congres. Zie voor meer informatie: www.vngjaarcongres.nl en volg de or­ ganisatie via Twitter @8erhoekvng2011


– complete systemen – notebooks NE OP – randapparatuur I L N O LDER L O – software N F . E E I D T K C J I – reparatie BEK JDA I T L A . – netwerken W W W – supplies

Wordt Hecosys Computers computer winkel van 2011? Ga voor 16 mei a.s. naar www.hecosys.nl en stem! Ulftseweg 19 0315 341484 Silvoldeinfo@hecosys.nl www.hecosys.nl lid ICT Waarborg


29

Ontdekt

ZZP’ers, stootkussen en smeermiddel

hazelnoten

Overal kom je ze tegen: als adviseurs, projectleider, tekenaar of stukadoor. De zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP) hebben in elke sector hun diensten bewezen. Hun aantal is de laatste tien jaar dramatisch gegroeid.

Het is zo’n vraag in de categorie van: simpel maar ergerlijk genoeg niet te beantwoorden. Waar komen de hazelnoten vandaan? Ik zou het niet weten. Of liever, ik wist het tot voor kort niet maar kwam er toevallig achter door een speurtocht naar eigenzinnige telers in de Achterhoek. Hazelnoten groeien in mijn achtertuin, in Breedenbroek om precies te zijn. Bij Harm Tuenter, een aardige man. Laat ik beginnen met een waarschuwing die je in de wind mag slaan: als je eenmaal aan de versgebrande hazelnoten begint, is het einde zoek. Heerlijk zijn ze. Het bakje hazelnoten dat Harm Tuenter voor mij neerzet is in een mum van tijd leeg. Hij lacht vergoelijkend als ik mij verontschuldig voor mijn vraatzucht. “Zo gaat het bij de meesten”, zegt hij. “Ik kan er zelf ook moeilijk vanaf blijven.” We zitten in Tuenters hazelnotenboomgaard, een verborgen landschappelijk pareltje. Dagelijks rijden er op de hoofdweg honderden mensen langs vanuit Ulft of Dinxperlo zonder te weten dat hier één van de weinige hazelnoottelers woont die Nederland rijk is. In de Achterhoek is hij zelfs de enige. Harm Tuenter was tot voor een paar jaar leraar aan een vmbo-school. Sinds vorig jaar is hij fulltime teler. Zijn prachtige hazelnootboomgaarden leveren per jaar zo’n zesduizend kilo noten op die grif afzet vinden. De wilde hazelnoot kennen wij in ons land vooral als struik. De veredelde soorten die Tuenter heeft, zijn echter bomen op stam. In 1990 begon hij. Inmiddels staan op vier hectare zeven rassen. Sierlijke bomen, die gezamenlijk een dicht bladerdek vormen dat in de zomer voor veel schaduw zorgt. Vanaf midden september is de oogst. De noten vallen van de boom en kunnen makkelijk worden verzameld voor verdere verwerking.

door onze verslaggever In drukke tijden zijn ZZP’ers welkom om met hun kennis en kunde het bedrijf, een overheid of instelling snel aan een beter resultaat te helpen. Soms omdat de benodigde mankracht simpelweg (nog) niet is, omdat ze over een bijzondere vaardigheid beschikken of omdat er sprake is van een tijdelijke klus. Als het economisch even wat minder gaat, staan ze zonder ontslagvergoeding zo weer buiten de deur. Geen wonder dus dat ZZP’ers massaal de effecten van de crisis opvingen. In de werkloosheidscijfers zijn ze amper terug te vinden.

“We werken als stootkussen in mindere tijden”, zegt Henk Dijk. “En als smeermiddel voor als de zaak weer op gang moet komen.” Dijk is voorzitter van het nog jonge Ondernemend Netwerk Zelfstandigen in de Achterhoek. Bijna tachtig ZZP’ers hebben zich hierin verenigd om te netwerken, te versterken en gezamenlijk belangen te behartigen. Een zo’n belang is opdrachtgevers ervan te doordringen hoe belangrijk de sector is voor de regionale economie. Dijk: “Zeven procent van de Achterhoekse beroepsbevolking werkt als ZZP’er. Dat heeft een waarde van zevenhonderd miljoen euro per jaar.”

Enthousiasmeren Onbekend maakt onbemind, realiseren de ZZP’ers zich. “Daarom trekken we langs gemeenten en ondernemerskringen om ons bekend te maken en te enthousiasmeren. Dat enorme bedrag kunnen we beter in de eigen economie steken”, vindt Dijk. “Werkgevers kiezen vaak voor de dure jongens uit het westen. Maar wij kunnen het werk hier net zo goed aan. En dan pomp je al dat geld dus terug in de plaatselijke economie. En help je ons allemaal in tijden van krimp en een tanende beroepsbevolking.”

graphic: Studio Diender

ONZ verwelkomt belangstellenden graag op de netwerkbijeenkomst die elke tweede donderdag van de maand wordt gehouden. Kijk voor tijden en locatie op www.onz-achterhoek.nl.

Leo Traas

Economie


HELDER

30

HELDER in Achterhoek en Liemers

MAGAZINE

in achterhoek en liemers

Met een frisse en kritische blik kijkt de redactie naar de grotere en kleinere ontwikkelingen in de directe omgeving van de bewoners

van de Liemers en Achterhoek.

HELDER heeft slechts één doel voor ogen: dat wat in de eigen omgeving van belang is voor de lezer verhelderen.

Adverteerders in HELDER mogen rekenen op een kwalitatief hoogwaardige omgeving voor hun boodschap richting klanten. De

omvang van de oplage is bijzonder aantrekkelijk. HELDER is het enige kwaliteitsmagazine dat in dit deel van Gelderland zo ruim huis-aan-

huis wordt verspreid. Kijk voor de ruime mogelijkheden op www.heldermagazine.nl. Of bel (0314) 361 623.

Bezoek ons op www.heldermagazine.nl. U vindt er meer links, informatie, nieuws en foto’s bij de artikelen uit het magazine.


Kom jij Sensire een handje helpen?

Wat doet een Sensire-verpleegkundige? “Ik ken meneer en mevrouw Poelmans nu een jaar, sinds ik als verpleegkundige bij Sensire in de wijkzorg werk. In dat jaar heeft meneer een zware buikoperatie gehad, waardoor hij veel zorg nodig heeft. Drie keer per week kom ik langs om de wond te verzorgen. Het klinkt gek, maar het zijn momenten waar ik naar uitkijk. Meneer en mevrouw Poelmans doen me denken aan mijn grootouders; die woonden ook in zo’n gezellig huis waar het altijd naar koffie en appeltaart ruikt. Mevrouw Poelmans praat altijd honderduit. Meneer vult haar aan, vanaf zijn stoel in de hoek van de woonkamer.” “Ik leef helemaal op van mijn werk als verpleegkundige, en vooral van het contact met mensen als meneer en mevrouw Poelmans. Hiervoor heb ik negen maanden in een ziekenhuis in Roemenië gewerkt. Belangrijk werk, maar ontzettend zwaar. Er zijn daar te weinig artsen en verpleegkundigen, dus je bent de hele dag aan het rennen om mensen te helpen, en toch schiet je altijd tekort. Bij mijn thuiskomst wist ik meteen wat ik nodig had: genoeg tijd om mensen als méér dan een nummer te behandelen. Daarom ben ik bij Sensire wijkzorg gaan werken.”

Onze verpleegkundigen noemen vijf redenen om te werken bij Sensire: 1. Je hebt de tijd om je klant persoonlijk te leren kennen, in zijn eigen omgeving 2. Je werkt op eigen kracht, met alle ondersteuning die je nodig hebt 3. Sensire heeft aandacht voor een goede balans tussen werk en privé 4. Je maakt gebruik van vernieuwende technieken, zodat je meer tijd hebt om dátgene te doen waarvoor jij de zorg in ging 5. Je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen

‘Durf jij het beste uit jezelf te halen? Dan is Sensire op zoek naar jou!’ Sensire vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de zorg aan onze klanten goed is. Daarom investeren wij in de relatie tussen de klant en jou als medewerker. Solliciteren: www.sensire.nl

Voor meer info, 24 uur per dag bereikbaar: www.sensire.nl 0900 - 88 56 (10 ct/min)


33

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Gastvrijheid Slingeland Ziekenhuis

Experiment leidt tot meer ­service rond het bed Na ruim een jaar ervaring in de praktijk weten ze het bij het Slingeland Ziekenhuis zeker. De patiënt ligt rustiger en geniet van meer gastvrijheid en service dankzij een iets andere organisatie van het werk rond het bed. De reacties zijn zo positief dat alle afdelingen op de nieuwe werkwijze overgaan. Wie niet goed oplet, ziet amper het verschil met vroeger. Maaltij­ den worden nog steeds netjes bij patiënten aan het bed gebracht. De schoonmaak is ook nog als van­ ouds. Het nieuwe is dat die gescheiden taken zijn gecombineerd en bij één per­ soon zijn ondergebracht. Het Slingeland heeft er een nieuw type vakkracht bij: de servicemedewerker.

Persoonlijk In de praktijk is in het Slingeland sinds november 2009 gewerkt aan de nieuwe ‘medewerker gastenservice’. Het ziekenhuis voert op deze manier het nieuwe strategische beleidsplan uit. Daarin is opgenomen dat pa­ tiënten meer regie over hun eigen situatie behoren te krijgen. Ook wil het ziekenhuis op alle onderdelen zo gastvrij mogelijk werken en bereiken dat patiënten zich er ‘dichter bij huis’ voelen. De Stuurgroep Gastvrijheid zint op nieuwe acties. “We willen met de blik van de patiënt naar ons ziekenhuis blijven kijken”, zegt directeur Ger­ ton Groenendijk. “Om van tevreden patiënten zeer tevreden patiënten te maken. Zodat ze, indien nodig, vaker voor ons kiezen. Ze zijn bij in het Slingeland ook te gast. Daarom willen we net iets meer doen dan hij of zij had verwacht.”

Dinie en Marion leerden als ‘mede­ werker gastenservice verpleegkundige afdeling’ van elkaar en zorgen voor alle taken rond het bed en op de kamer. Ze kunnen zo vaker en langer op een kleiner aantal kamers aanwezig zijn. De patiënten, hun gasten, leren ze als van­ zelf goed kennen. “Heerlijk”, noemt Marion de Bruin de vernieuwing. “Ik help nu gemiddeld zo’n tien patiënten. Vroeger waren dat er veertig, met anderhalve kracht. Ik heb meer tijd en aandacht voor onze gasten, kan ze beter helpen en krijg er waarde­ ring voor terug. Heel mooi dus.” In de zeven jaar dat Marion in het zie­ kenhuis werkte was ze voornamelijk be­ zig met haar rondes voor de maaltijden en het drinken, met de afwas als toetje. Collega Dinie Keurntjes maakte net zoveel jaren schoon en is net zo en­ thousiast als Marion over de nieuwe taakverdeling. Ze merkt dat ze vaker aan een praatje of een extra klusje toekomt. Belangrijk, zeker voor de oncologische patiënten op haar afdeling. Ze liggen er langer dan gemiddeld. Dinie: “Soms kun je iemand helpen een wandelingetje te maken. Omdat we meer contact heb­ ben, horen we ook over extra wensen. Vroeger kwamen we daar niet aan toe.”

Sommige patiënten kunnen ver­ gelijke met de vorige praktijk. Een 26-jarige noteert een groot verschil: het aantal vreemde gezichten dat dagelijks voorbij komt. “Dat is nu veel minder. Je leert ze bovendien snel kennen. Dat is prettig.” Dankzij de inzet van de ‘ser­ vicemedewerkers nieuwe stijl’ ziet directeur facilitaire zaken Gerton Groenendijk de zorg op een afdeling ‘ontzorgen’. Patiënten bellen minder vaak als ze hun vragen meteen aan een medewerker kunnen stellen. De schaarser wordende verpleegkundigen houden de handen daardoor vaker vrij. Intussen is het experiment op afdeling

Nieuwe naam De naam ‘medewerker gastenservice verpleegkundige afdeling’ is te lang. Het Slingeland Ziekenhuis zoekt daar­ om naar een betere en vooral kortere naam. Wilt u meedenken? Stuur uw suggestie naar idee@slingeland.nl of op een kaartje naar Postbus 169, 7000 AD Doetinchem. Onder de cre­ atieve inzenders wordt een passende, bescheiden prijs verloot.

N0 uitgegroeid tot dè nieuwe manier van werken. Tot november volgen de ene na de andere verpleegafdeling en de dagbehandeling. Meer weten? Kijk op www.slingeland.nl.

Slingeland Ziekenhuis


Mensen met een verstandelijke beperking tot hun recht laten komen. Dat is de opdracht die Estinea zich heeft gesteld. We ondersteunen cliënten in de Achterhoek en Twente. Die kunnen daardoor zoveel mogelijk hun eigen keuzes maken en hun leven zo zelfstandig mogelijk inrichten.

Estinea faciliteert die keuzes en helpt om ze binnen de grenzen van de mogelijkheden waar te maken. In dorpen, op het platteland, maar ook in de stad. De basis van deze betrokken organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking ligt in de Achterhoek en Twente. De kleinschalige en sterk betrokken manier van werken spreekt duidelijk aan. Dit komt tot uiting in de vele woon- en werklocaties die zich midden in de samenleving bevinden. Door middel van verschillende activiteiten in de wijk worden sociale netwerken vergroot. Estinea werkt lokaal met aandacht voor persoonlijke relaties. Het draait altijd om individuele mensen en niet om de organisatie. Cliënten, medewerkers en de lokale gemeenschap; zij vormen de driehoek waarin verrassende initiatieven tot stand komen die de integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving tot stand brengen. Omdat Estinea-medewerkers de bruggenbouwers zijn voor individuele cliënten naar de samenleving, vereist dat andere vaardigheden dan alleen maar zorgen voor. De zelfsturende teams waarbinnen we onze ondersteuning leveren, maken Estinea tot een opvallend platte organisatie. Aan de andere kant krijgen medewerkers bij Estinea tal van mogelijkheden zich te verbreden en te verdiepen. Ontwikkeling van medewerkers gaat zo hand in hand met de ontwikkeling van cliënten tot steeds zelfstandiger en volwaardiger burgers van de maatschappij. Wilt u meer weten over onze organisatie, kijk dan eens op www.estinea.nl of neem contact op met een van onze medewerkers, telefoonnummer 0543495050. Informatie per post opvragen kan uiteraard ook. Ons hoofdkantoor zit op het volgende adres: Herenstraat 21, Postbus 248, 7120 AE Aalten.

www.estinea.nl


Nascholing chauffeurs in het kader van de Richtlijn Vakbekwaamheid?

Innoveren met techniek èn subsidie? Bel met Rob Ottervanger. Hij is in Oost-Gelderland de specialist voor subsidies en technische innovaties. Ottervanger Advies levert aanvragen voor subsidies en adviezen die zorgvuldig en efficiënt zijn opgesteld. Zodat de innovator zich kostbare tijd bespaart en niet meer kosten maakt dan nodig is om de volgende stap te kunnen zetten. Puttend uit zijn ruime ervaring en technische achtergrond weet Rob regelmatig net iets extra’s aan een ontwikkeling toevoegen. Hij blikt bij de voorbereiding van adviezen bovendien al ver vooruit: hoe regelt u de komende jaren het beheer van uw octrooirechten het beste?

Nieuw: Gecertificeerde cursussen met WVA toepassing!

Vraag naar de mogelijkheden bij het Graafschap College. Contactpersoon: Els Otemann 06 – 227 33 930 onn@graafschapcollege.nl Graafschap College Slingelaan 1 7001 EA Doetinchem www.graafschapcollege.nl

Ottervanger Advies biedt u persoonlijke ondersteuning bij: • subsidie voor innovaties • octrooiaanvraag • beheer van octrooien in binnen- en buitenland

www.ottervangeradvies.nl telefoon 0314 - 390 125 mail info@ottervangeradvies.nl

advertentie kerst 1 2010_Opmaak 1 3-4-2011 17:51 Pagina 1

Genieten van het Buitenleven onder een Kwalitex Veranda Tot eind juni

montage 6%

BTW

randa’s Aluminium ve inkamers Aluminium Tu ering Veranda Zonw wanden Volglas Vouw indschermen Schuifbare W ing

Balkonbeglaz

x.nl www.kwalite

Kwalitex Serres en Veranda’s al jarenlang een vertrouwd adres Showroom: Arendsenweg 3C 7021 PC Zelhem T. 0314 620528 info@kwalitex.nl

Specialist in complete tuinkamers

Goede vrijdag, zaterdag 23 april en 2e Paasdag zijn wij geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur


37

HELDER in Achterhoek en Liemers / advertorial

Opfok stamboek helpt melkbedrijf verder

Uniek zijn maar weinig bedrijven. De Roodheuvel van de Toldijkse veehouders Ruessink mag deze typering echter claimen. Met ingang van deze maand verzorgen ze de gecontroleerde opfok voor maar liefst vijf vleesrassen. Het Nederlandse vleesvee met stam­ boek heeft straks veel aan dit bedrijf te danken. Vanaf hun zesde maand kunnen stiertjes op de Centrale Opfok Toldijk terecht. De bank van willen is kunnen ... De Friesland Bank heeft waardering voor de creatieve en professionele manier waarop de familie Ruessink het groeiende vleesbedrijf inzet als een motor om het melkveebedrijf op tijd op de gewenste omvang te brengen. Friesland Bank is een eigenzinnige bank met een deskun­ dig agrarisch team van adviseurs die niet vlug opgeven. Recht door zee in de omgang. Ambitieus en gedreven volgen ze de ontwikkelingen in onder meer de agrarische sector op de voet. De sector waardeert dit: elk jaar groeit het aantal agrarische klanten met 15 procent. Wilt u van onze uit­ gebreide kennis gebruik maken? Laat de Friesland Bank meedenken over uw volgende stap. Bel ons Agrarisch Team op 0515 - 429 151. Of kijk op www.frieslandbank.nl.

In gecontroleerde, luxe omstandighe­ den wordt de ontwikkeling van jonge stieren nauwgezet gevolgd en gemeten. Inspecteurs van de Federatie Vleesvee­ stamboeken komen de logees bovendien maandelijks beoordelen. Na een half jaar zijn de stieren klaar voor de veiling. Op dat moment is het effect van voeding op hun groei bekend. “Maar vergeet ook de rust niet. Dat is ook van belang”, zegt Dick Rues­ sink (61). Het stamboek en dus ook de fokkers kunnen hun voordeel met de gegevens en beoordelingen doen. De stieren zijn voor de veiling ter plekke met elkaar te vergelijken, waar ook hun waarde wordt bepaald en van de hand gaan. Of ze gaan met hun eigenaar weer mee terug naar huis. Op de Roodheuvel was al uitgebreid ervaring opgedaan met de opfok van Herefords en Blonde d’Aquitane. In april is de wisseling van de wacht. Na de veiling begint de volgende ronde, deze keer voor vijftig jongelingen van vijf ras­ sen. Verbeterd Roodbont, Charolais en Limousin completeren de selectie. Voor zover bekend, staat dan in Toldijk het enige Nederlandse bedrijf dat op deze schaal voor het stamboek opfokt. “Best spannend”, vindt Ruessink. “Als je iets nieuws begint, wordt je met argus­ ogen bekeken. Dat was in 1995, toen we het melkbedrijf biologisch maakten,

niet anders. Dus zetten we continu ons beste beentje voor.” Zijn twee zoons, de derde generatie Ruessink nemen de teugels over. Maar zover is het nog niet. Voorlopig draait vader volop mee naast zoons Dirk en Henk. “Drie gezinnen moeten er van kunnen eten”, zegt hij daarom. Uitbreiden en verder opbou­ wen ligt dus voor de hand. Daarbij vervult het opfokbedrijf een cruciale rol, net als de verwachte verdwijning van de melkquota in 2015. “Op dat moment willen we klaar zijn en ons aantal van 160 melkkoeien verdubbelen.” Op weg naar 2015 moet er dus geïn­ vesteerd worden. De moderne, nieuwe stal voor de uitgebreide veestapel staat al klaar. De dagvergoeding voor de het toenemende aantal logerende opfok­ stieren helpt de komende vier jaren de financiële last te dragen. Voor de financiering kwamen de Rues­ sinks in gesprek met de Friesland Bank. “We konden op een duidelijke manier met elkaar discussiëren. De bank her­ kende onze behoeftes en zat met ons op één lijn, ook na het kritisch nagaan van het realisme van onze plannen. Het kan natuurlijk zijn dat de quota niet worden afgeschaft. Ook dan moeten we verder kunnen.”


BLOEMENKAMP MA NU WEL HEEL AANT 38

HELDER in Achterhoek en Liemers

DE BMW 1 SERIE VOOR € 399,- PER MAAND UNIEK JAARCONTRACT VOOR PARTICULIEREN. Voor de allereerste keer in de geschiedenis rijdt u een ongekend complete uitvoering van de BMW 1 Serie met een prijsvoordeel van ruim 70%! Nu met een zeer aantrekkelijk Operational Lease aanbod voor particulieren. Contract voor 12 maanden. Alle kosten inbegrepen, met uitzondering van brandstof. Duidelijk en zonder verassingen.

BMW 1 Serie Business Line Ultimate Edition. met leder bekleed multifunctioneel sportstuurwiel automatische airconditioning mistlampen voor regen- en lichtsensor middenarmsteun voor

opbergpakket exterieurdelen in kleur koplampsproeiers xenon inclusief corona-ringen metallic lak lederen bekleding Boston

Totale prijs opties los Prijs Business Line Ultimate Edition Uw voordeel

€ 6.940,€ 1.995,€ 4.945,- (ruim 70%)

De BMW 116i EfficientDynamics Edition 5-deurs met Business Line Ultimate Edition pakket

€ 28.855,of € 399,- per maand

Gemiddeld brandstof verbruik van 4,5 tot 8,5 liter/100 km (van 22,2 tot 11,7 km/liter). CO2-emissie van 118 tot 199 gram/km.

Het leasetarief is incl. btw en excl. brandstof en vervangend vervoer en gebaseerd op een full operational lease met een looptijd van 12 maanden en een kilometrage van 20.000 km per jaar. Geldt voor particulier, kan ook zakelijk. BMW Service Lease is een product van BMW Financial Services. Getoond model bevat opties die niet tot de standaarduitrusting behoren. Tarieven onder alle voorbehoud. Stand: 01.03.11 S.E.&O.


AAKT BMW RIJDEN TREKKELIJK ...

39

BMW 320d EFFICIENTDYNAMICS EDITION. 163 PK EN MAAR 20% BIJTELLING. De BMW 3 Serie 320d EfficientDynamics Edition. Met een gemiddeld verbruik van slechts 4,1 liter/100 km is het de zuinigste BMW van dit moment. Dankzij de CO2-uitstoot van slechts 109 gram/km komt dit model in aanmerking voor 20% fiscale bijtelling en een groen A-label. De efficiency gaat hand in hand met uitstekende prestaties. Van 0 naar 100 km/h in 8,2 seconden, topsnelheid 225 km/h. De BMW 320d EfficientDynamics Edition is leverbaar vanaf ? 39.290,-.

Bloemankamp bv

www.bloemenkamp.nl

Autobedrijf Bloemenkamp bv Meestersstraat 22-26, 7001 HC Doetinchem, T (0314) 32 63 51, www.bloemenkamp.nl

BMW maakt rijden geweldig


De lichtste

E-BIKE

Mede mogelijk gemaakt door: De Witte Smit aanhangers - Rougoor tuin en erf Jos Klijn Hesselink Tweewielers - Loonbedrijf Hartemink en Harmsen camperbouw

nu t k fri aa oe M pr n ee

2e Paasdag geopend van 11.00-17.00 uur

van Nederland carbon frame

Tussen 10.00 en 17.00 uur

Occasionshow! Keuze uit méér dan 150 occasions! Profiteer van onze paasbonus!

PAASAKTIE op onze E-BIKES van Sparta – ­Batavus – Bikkel – Gazelle en Multicycle

Een leuk dagje uit voor het hele gezin! Tussen 11.00 en 17.00 uur: • occasionshow • viertier en vermaak voor de kids • verschillende demonstraties • straattheater ‘De Losse Mannen’! • openstelling Historische Maalderij • oldtimershow • Carmeleon verzekeringen • zelfbouwcampers Auto Westerveld Keurhorsterweg 3, Sinderen Tel. 0315-61 72 13

Grotestraat 59, Gendringen www.mekersfietsen.nl

AUTOWESTERVELD.NL

Kom ook langs op: tweede PAASDAG van 10.00 tot 16.00 uur

Laat u inspirer

en met maatwe

Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uur vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur Lageheurnseweg 22 De Heurne tel: (0315) 65 29 39 www.demeubelvakman.nl

Nu tot 30% pro cent korting op alle ­terrasmeubele n.

rk van de meu

belvakman.


41

Leefbaarheid platteland

Sinderen krimpt en leeft door onze verslaggever Een dorp met een paar honderd inwoners, een kerk, een school en verder niet zo heel veel. Het is al weer zo’n tien jaar geleden dat de laatste winkel sloot. Zoals zoveel dorpen in de Liemers en Achterhoek kampt Sinderen met krimp: de bevolking vergrijst, jongeren trekken weg. Het draagvlak voor voorzieningen vervalt en uiteindelijk komt zelfs het draagvlak voor de school in gevaar. “Maar gelukkig komen er nu een paar starterswoningen bij. Belangrijk, om jongeren en gezinnen te trekken”, klinkt het in het buurtschapshuis, pal naast het bouwterrein. Daar valt ook

te zien en horen dat een gekrompen dorp helemaal niet doods hoeft te zijn. Dansgroepen, volleyballers, jazzballet, smartlappenkoor, feesten en partijen: vrijwel elke dag komen er clubs en organisaties voor een activiteit of wordt er vergaderd. Tussen de tweehonderd en vijfhonderd bezoekers doen wekelijks het buurtschapshuis aan. Dat bewijst dat het krimpende dorp nog steeds een kloppend heeft en leeft. “Zonder buurtschapshuis is Sinderen doods”, zegt beheerder Wim Bulsink. Vrijwilligers houden het dorpsleven op gang. Ze vrijwilligers verdienden sinds 1990 drie keer de landelijke oorkonde Kern met Pit. Ze legden kerkepaden

aan, renoveerden het buurtschapshuis en knapten ook de omgeving van de ­A ntoniuskapel op. Het hoeft niet te verbazen dat de plaatselijke actievelingen weer in actie komen. Deze keer tegen de krimp en voor de leefbaarheid. Het Dorpsplan, een visie op de toekomst en voorzien met concrete acties, is opgesteld met hulp van de Vereniging Kleine Kernen en af. www.sinderen.com Ouderen in beweging in de sportzaal in het buurtschapshuis. In dezelfde sportzaal ­gymmen de leerlingen van de basisschool. (Foto Jan van den Brink)


De Woonfabriek 2e Paasdag ambiance set

in plat wicker bruin/cappucino 2x1 zits 1x 2zits binnenwerk aluminum gepoedercoat , plat wicker uv straling bestendig inclucief kussens van 895,00 voor

595,00 79,50

tafel van 129,00 voor

SUPERTRENDY TUINTAFELS

gemaakt van oude eiken en grenen balken (behandelt met speciale wax, tegen vocht en regen) al vanaf

495,-

(200x100 cm)

ultra lounger londen luxe set in plat wicker bruin cappucino ,zwart,trendy wicker rond u kunt u eigen lounger samenstellen zo groot of klein als u wilt hoekstukken binnenwerk aluminum gepoedercoat wicker uv straling bestendig vanaf 249,00 rechte stukken vanaf

229,00

London loungeset

kreta lounge set

in plat wicker bruin/cappucino 2x1 zits 1x 2zits, binnenwerk aluminum gepoedercoat plat wicker uv straling bestendig inclucief kussens van

in plat wicker bruin/cappucino 2x1 zits 1x 2zits binnenwerk aluminum gepoedercoat ,plat wicker uv straling bestendig inclucief kussens

1495,00 voor

995,00 189,00

tafel 100x100 van 249,50 voor

van 995,00 voor

695,00 149,50

tafel van 195,00 voor

www.dewoonfabriek.com

Openingstijden: maandag t/m donderdag: 10.00-18.00 uur; vrijdag: 10.00-21.00 uur; zaterdag: 10.00-17.00 uur; zondag: iedere laatste zondag van de maand 10.00-17.00 uur


Tijdens de week voor pasen en tweede paasdag bij aanschaf van een loungeset een orginele jumbo mega zitzak, formaat 160 x 130 cm kado

89,50

geopend! twv

ibiza luxe lounge set in plat wicker bruin/cappucino 2x1 zits 1x 2zits binnenwerk aluminum gepoedercoat ,plat wicker uv straling bestendig inclucief kussens van 895,00 voor

595,00 129,00

praag zeer luxe ligbed

verstelbare rug verkrijgbaar in alle soorten plat of rond wicker binnenwerk aluminum gepoedercoat ,plat wicker uv straling bestendig inclucief kussen

van 395,00 voor

289,00

tafel ca 100x50 van 165,00 voor

extra acties

stoelen

meer dan 20 modellen met en zonder armleuning prijzen vanaf

35,00

uiteraard is onze meubelafdeling 2 e paas dag ook geopend met vele extra acties zoals bij aanschaf van deze superlounger gratis hocker van 80x80 twv 169,50 bankstel merlin 300 cm van 1195,00 voor

895,00

barset sofhia in plat wicker bruin/cappucino 2x1 zits 1x 2zits binnenwerk aluminum gepoedercoat ,plat wicker uv straling bestendig inclucief glasplaat bartafel van 395,00 voor

289,00

barstoel van 139,00 voor

119,00

Wijnbergseweg 51-53 7007 AA Doetinchem Tel: 0314-64 24 71 (voorheen bouwmaterialenhandel van Buren)

rechtstreeks af fabriek - nergens goedkoper


HELDER in Achterhoek en Liemers

Veteraan Een toevallige ontmoeting, nabij Groenlo, leidde tot deze stemmige plaat met de bezitter van een waar足 schijnlijk negentig jaar oude Doug足 las, een Brits merk. Nu het voorjaar doorzet, zullen de veteranen hun klassieke motoren vaker van stal halen. We maken kans op ons eigen bijzondere moment met de man en zijn gekoesterde machine. Wie zijn kansen wil vergroten, houdt op zondag足morgen 8 mei de route Hengelo-Ruurlo in de gaten. De veteranen van de Hengelose club Hamove maken dan hun geza足 menlijke maandelijkse rit. Meer info op www.hamove.nl (klik op Klassiek). (Foto Jan van den Brink)

44


45


Verloop 100% -50% pantone DS 289-1 C 100% pantone DS 289-1 C Lettertype Ondertitel - ScalaSans Regular [onderkast]

Verloop 100% -60% pantone DS 326-4 C 100% pantone DS 326-4 C Lettertype GET YOUR SITE - ScalaSans Regular [HOOFDLETTERS]

TOE AAN EEN NIEUWE WEBSITE MET EEN BRUIKBAAR CMS?

Eventuele ondertitels: grafische vormgeving - internet vorm en internet kleurt internet vorm voor internet tekent internet internet en meer adviseert internet internet en verder uw onderneming uw onderneming

Kijk dan op WWW.GETYOURSITE.NL voor meer informatie!

HAIJO®© MEDIUM 2910 ° Op elke regel komen de getallen 1 tot en met 9 In een kolom kan een getal meerdere keren voor komen ° Elk getal staat geisoleerd: om het getal staat nooit hetzelfde getal ° De optellingen van 10 diagonalen is gegeven.

GYSHelder.indd 3°

14-02-2011 15:11:57

Weet u welk getal in de cirkel hoort?

Beredeneer welke getallen in de lege vakjes Haijo is een nieuwe vorm van puzzelen. Hij kentkomen. slechts één getal als goede oplossing:

in de cirkel. Beredeneer eerst welke getallen in de lege vakjes komen.

Welk getal komt in het cirkeltje?

8 25

19

5

5

9

30

22

9

5

8

2

6

4

3

1

1

9

8

3

7

8

1

4

6

4

4

2

8

2

6 1

1

30

4 9

Stuur uw antwoord vóór 1 mei 2011 naar: puzzel@heldermagazine.nl Of:

19

3

5 8

7

3

3

6

3

Het diner bestaat uit: half haantje ‘met alles d’rop en d’r an’. Inclusief twee consumpties per persoon (bier, huiswijn of fris).

2

5

9

9

7

8

5

1

Weet u welk getal in het cirkeltje hoort? Dan maakt u kans op een diner bij restaurant Van Hal in Voorst (Gendringen). Onder de inzenders van het goede antwoord verloot HELDER Magazine vijf keer een gratis diner voor twee.

1

6

2 10

9

Spelregels: • Op elke regel komen de getallen 1 tot en met 9. • In een kolom kan een getal meerdere keren voorkomen. • Elk getal staat geïsoleerd: naast een getal staat nooit hetzelfde getal. • De optellingen van tien diagonalen is gegeven.

HELDER Magazine Oplossing Puzzel Postbus 453 Stel je voor: je lekker laten verwennen met een heerlijke uitgebreide brunch 7000 AL Doetinchem tussen 11.00 en 14.00 uur. Genieten van het prachtige uitzicht en de eerste lentezon. Dat kan bij Restaurant van Hal.

7

Op tweede paasdag naar de Woonboulevard en daarna lekker een hapje eten? Beide paasdagen bent u van harte welkom om à la carte te komen eten! De prijs voor deze brunch is € 19,50 per persoon. U kunt dit arrangement telefonisch of via onze website reserveren.

6

8

HAIJO9

3

5

8

1

2

6

4

7

6

8

4

3

9

7

1

2

5

5

1

7

6

2

8

9

4

3

4

6

9

8

1

5

3

7

2

Restaurant van Hal Grensweg 13A, 7083 AM Voorst / Gendringen 0315-681262

Grensweg 13, 7083 AM Voorst-Gendringen Tel: 0315 - 681262 www.vanhal.nu, e-mail: info@vanhal.nu OPENINGSTIJDEN: di. tm zo. 11.30 - 22.00 uur


Rozemarijn 16 7081 JC Gendringen Tel. (0315) 346796 Mobiel: (06) 20037008 info@stukadoorsbedrijfarentz.nl www.stukadoorsbedrijfarentz.nl

Voor

Voor een verhaal met inhoud … Maak gebruik van onze journalistieke capaciteiten voor • op maat geschreven weblogs en bedrijfsnieuws • vlotte opzet van websites voor bedrijven • campagnes voor het grote publiek • projectvoorlichting • perscontacten en mediaplannen • reportages en artikelen

… bel 06-128 121 65. www.jp8.nl

Na

Voor: • Wanden & plafonds • Sierpleisters, spachtelputz & spackspuiten • Lijsten & ornamenten • Renovatiewerk • Particulieren & bedrijven

Nieuwbouw

Renovatie

Denk ook eens aan de 6% regeling voor huizen ouder dan 2 jaar! Het lagere btw-tarief heeft een beperkte looptijd en geldt voor een periode van negen maanden, nl. van 01-10-2010 tot 01-07-2011.


HELDER Magazine 01 in april 2011  

Onafhankelijk magazine in Liemers en Achterhoek

Advertisement