Page 1


Anlita oss när det gäller: Bostadsförsäljning Semesterbostäder Långtidsuthyning Markförsäljning Fastighetsinvesteringar Företagsförvärv

www.REALphuket.net Tel. +66 (0) 76-620 124 Fax +66 (0) 76-620 128 info@realphuket.net


INNEHÅLL

HEJ PHUKET MAGAZINE NR 7 NOVEMBER-DECEMBER 2013

BRA ATT VETA Vanliga fraser & viktiga nummer Fakta om Phuket & Thailand

6-9

KALENDER På G på Phuket just nu

12

BUTTERFLY GARDEN

16

THAI & PHUKET-QUIZ

20-21

PHUKETS ÖAR Guide till Phukets vackra ö-värld

24-25

TRANSPORTER PÅ PHUKET Tuk-tuk, taxi eller hoj?

14

MÅNADENS RAPPORT

18

PHUKETS STRÄNDER

ROADTRIP PHUKET Vi guidar dig längs Phukets vägar

22

30

HEMMA PÅ PHUKET Svenskar bosatta på Phuket

34-35

32-33

SE OCH UPPLEV Tips på saker att se & göra

36-37

SHOPPING Tips om köpcenter m.m.

42-43

VILL DU STANNA LÄNGRE? Om att bo & jobba på Phuket

46

KARTOR

38-41

SKÖNHET & HÄLSA

44

STRANDPYSSEL

48-49

MINGEL & VINGEL PÅ PHUKET 50

WWW.HEJPHUKET.COM

28-30

26-28

MAT & NÖJE Vi rekommenderar!

TROPISKA FRUKTER Vad vågar du smaka?

6-9

32-33

42-43

Omslagsbilden är tagen vid Chalong Tempel


HEJ PHUKET MAGAZINE

NUMMER 7 • NOVEMBER-DECEMBER 2013

Hej Phuket startades hösten 2011 och är nu inne på sin tredje säsong. Under 2012 bytte vi namn och växte rejält. Magasinet delas gratis ut på Phuket, främst i områdena Bang Tao, Surin, Kamala, Patong, Karon och Kata samt till viss del i Rawai, Chalong och Phuket Town.

Magasinet finns på hotell, stora som små, med många skandinaviska gäster, på skandinaviska restauranger, caféer, barer, butiker m.m. samt på flera offentliga platser. Det ges även ut på Phukets flygplats och finns att läsa på webben på www.hejphuket.com. Vad vill du att vi ska skriva om i Hej Phuket? Vet du något ställe där magasinet borde finnas? Vill du annonsera hos oss och nå ut till alla våra tio tusentals läsare? RING ELLER E-MAILA OSS!!

info@hejphuket.com Tel: +66 (0)8 30 90 26 55 Äntligen!!

Vi är äntligen inne i en ny, het högsäsong här på Phuket och därmed också en ny svit av populära Hej Phuket Magazine. Förra säsongen var över all förväntan och vi får ständigt påminnelser från såväl läsare som annonsörer om att de förväntansfullt ser fram emot kommande nummer.

Jag vill därför hälsa alla, såväl gamla som nya läsare och annonsörer, varmt välkomna till säsongens första nummer av Hej Phuket Magazine! Och till högsäsongen 2013-2014!

Under säsongen kommer vi att ge ut fyra fullspäckade nummer med ungefär sex veckors mellanrum. Säsongens sista nummer blir vårt mars-april-nummer.

Läser du magasinet för första gången så vill jag berätta att vi finns till för att ge dig som besöker Phuket en bra och komplett guidning över vad som finns att se, göra och uppleva här på Phuket, info om Phuket och Thailand samt naturligtvis massor av skön och underhållande läsning! Jag vill också slå ett extra slag för våra annonsörer i tidningen som samtliga står för hög kvalitet och ett trevligt bemötande. De är väl värda ett besök! Min förhoppning är att du får mycket nytta och glädje av HEJ PHUKET MAGAZINE och att du får en underbar tid här på Phuket. Må så gott och trevlig läsning!!

Mehmet Yousseinof, Chefredaktör


BRA ATT VETA

6

BRA ATT VETA Huvuden är heliga

Även om en klapp på huvudet för oss kan ses som något vänligt och snällt, så ska man aldrig klappa en thailändare på huvudet, då huvudet i Thailand anses heligt. Man bör också tänka på att inte vända fotsulorna mot en thailändare då fotsulorna, som motsats till huvudet, anses vara den lägsta och mest orena kroppsdelen. Andra gester som ska undvikas är ett aggressivt kroppsspråk, att skrika åt någon eller att vifta med armarna. Det anses också vara oartigt att placera sig högre än någon som är äldre och klokare.

Så hälsar man

Thailändare skakar inte hand så som vi gör hemma i Sverige. De använder sig av en gest som kallas ”wai”. En wai gör man genom att föra ihop händerna med handflatorna mot varandra i huvudhöjd eller brösthöjd, samt att man bugar lätt på huvudet. I vilken höjd händerna placeras beror på vem du hälsar på. Hälsar man på tex. munkar eller äldre håller man händerna i ögonhöjd, annars räcker det att man gör en wai i brösthöjd. Normalt waiar man vid tre tillfällen; när man möter någon, när man säger hej då och när man tackar någon.

Personer man vanligtvis inte waiar är personal på restauranger och butiker eller barn. Det räcker att nicka som en hälsning och att le. Leendet är viktigt, då thailändare själva är experter på just detta.

VANLIGA FRASER

Hej (Man)- Sa wa dee k(r)ap Hej (Kvinna)- Sa wa dee kaa Hur mår du?- Sabai di mai? Jag mår bra!- Sabai dii k(r)ap / kaa! Vad heter du?- Khun chue arai? Jag förstår inte- Mai kao jai Ja- Chai, K(r)ap (män), Kaa (kvinna) Nej- Mai Du är mycket vacker- Khun sway mak Ursäkta mig/Förlåt- Khot thot Det är lugnt- Mai penn rai Vart ligger?- Tee nai? Toalett- Hong nam Tack så mycket (Man)- Khob khun k(r)ap Tack så mycket (Kvinna)- Khob khun kaa Hej då- samma som hej Vi ses- Lowel pop gun MAT

Restaurang- Raan aa haan Vatten- Naam Apelsin juice- Naam som Öl- Bia Skål!- Chok dee! Ris- Khaow Grönsaker- Pug Ej starkt - Mai pet Mycket gott- Aroy mack Notan tack- Khep tang, check bill Har redan ätit tack- Gin lowel k(r)ap / kaa SHOPPING

Hur mycket kostar den/det?- Tao rai? Har ni?- Khun me? Rabatt- Lod laka noi Dyr- Peng Billig- Toog Marknad- Talladd Bra- Dii

En thailändare blir glad av att se att du försöker waia -så waia på! De kommer inte att dömma ut dig för att du kanske råkar hålla händerna i ”fel” höjd.

VIKTIGA TELEFONNUMMER

Svenska Konsulatet Phuket Town (Vänd dig hit i första hand) 25/50 Maeluan Rd., Tambon Talad Nua Amphur Muang, Phuket 83000 Tel: +66 (0) 76-38 00 00 Öppettider: Månd-Fred 9:00-12:00 Svenska Ambassaden Bangkok One Pacific Place, 20th Floor 140 Sukhumvit Road, Tel: +66 (0)2-263 72 00 Journr: +66 (0)2-263 72 99 (ej visumfrågor)

OM OLYCKAN ÄR FRAMME

Bär alltid med dig det papper som du får av ditt svenska försäkringsbolag som visar att du har en giltig reseförsäkring. Detta då thailändska sjukhus annars kan vägra dig vård oavsett hur dåligt du mår.

Polis: 191 Turistpolisen: 1155 Phuket tourist rescue center: 076-3839079

Phuket International Hospital 44 Chalermprakiat Ror 9 Road Phuket 83000 Tel: +66 (0)76-24 94 00 www.phuketinternationalhospital.com SOS International +45 70 10 50 50

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


BRA ATT VETA Kung Bhumibol är hyllad

BUDDHISMEN

De flesta thailändare hyllar kungen som är väldigt omtyckt bland invånarna i landet. Därför är det bäst att vara försiktig och inte uttala något nedsättande om Thailands kung. Man ska helst inte ens skämta om kungen. Det ses till och med som en hädelse att stanna ett tappat rullande mynt med foten, eftersom kungen är avbildad på myntet. Man ska heller aldrig skrynkla sedlar med kungens avbildning på. Går du på bio så kommer du att få ställa dig upp till en sång med video om kungen för att hylla honom. Den 5:e december fyller kungen år, då stänger många barer och det är förbjudet att servera alkohol. Den thailändske kungen är den kung i världen som suttit längst på tronen.

Klädval i Thailand

7 De flesta i Thailand är Buddhister. En Buddhist tror på karma, dvs att goda gärningar ger god karma och onda gärningar ond karma, och det är karman som avgör vad man återföds till i nästa liv. De små ”mini-templen” på pelare som man ser lite överallt utanför byggnader är till för markguden Phra Phum som är beskyddare av egendom, mark och hus.

Ska du besöka en thailändsk myndighet eller på annat sätt har med en thailändsk tjänsteman att göra (tex. polis, tull eller visumbyrå etc.) bör du se till att du har välvårdade kläder. Tjänstemännen har tröttnat en del på nonchalanta turister med shorts, flip-flops och smutsiga t-shirts. Det kan vara läge att ta på sig ett par byxor och en snygg tröja/skjorta. Kvinnor ska helst inte bära kort kjol, urringade tröjor eller allt för genomskinliga blusar. Om man besöker ett tempel måste man alltid ha på sig långbyxor eller lång kjol/klänning. Man ska också alltid ta av sig sina skor innan man går in i ett tempel. Ta av sig sina skor ska man också göra då man besöker privata hem.

Dricksvatten

Undvik helst att dricka vatten direkt ur kranen. Köp hellre på flaska, finns på tex. 7-11 eller Family Mart. Kanske är Thailands badvatten vackrare än vårt svenska, men vårt dricksvatten är bättre!

Turist eller boende svensk / skandinav i södra Thailand?

Svenska kyrkan finns närvarande genom en präst och en assistent. Vår uppgift är att vara en mobil kyrka så att vi kan möta människor där de är, turist eller boende.

Vi finns främst på Phuket men reser också runt till områden som Koh Lanta, Krabi och Khao Lak. Välkommen att ringa oss eller sänd ett mail!

Maria Eksmyr, präst mobil: +66 (0) 874 67 67 82 e-mail: maria.eksmyr@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkan.se/thailand

Ingvar olofsson, assistent mobil: +66 (0) 873 81 48 30 e-mail: ingvar.olofsson@svenskakyrkan.se


8

BRA ATT VETA

FAKTA OM PHUKET

Phuket är Thailands största ö och en provins belägen vid Thailands sydvästra kust. Ön omges av provinerna Phang Nga och Krabi.

Phuket är mest känt för sina många, vackra stränder samt ö-världen runt omkring, men också för ett pulserande nöjesliv, främst i orten Patong. De flesta och de bästa av Phukets stränder breder ut sig längs den västra och sydvästra delen av ön.

Phuket förbinds med fastlandet via två broar i norr. Havet som omger ön heter Andamansjön och är en del av Indiska Oceanen. Skulle man färdas rakt ut i havet från västra Phuket så skulle man till slut hamna i Indien.

Phuket lever idag på turism, men innan turisterna upptäckte ön så var den mest känd för sina rika tenn-fyndigheter.

Phuket som har tropiskt klimat ligger mitt emellan 5:e och 10:e breddgraden norr om ekvatorn, vilket är ungefär i höjd med mellersta Afrika och norra Brasilien. Sverige ligger på 60:e breddgraden.

Phuket har inte alltid hetat Phuket. Dess tidigare namn var Jungceylon.

Yta Längd / Bredd Invånare Turister / år Svenska turister / år Antal hotell Bästa tid att åka Regnperiod Medel lufttemp Medel vattentemp Medelinkomst: Största stad Högsta höjd över havet Avstånd från Bangkok Avstånd från Stockholm

543 km2 50/20 km 350.000 5 miljoner ca 150.000 ca 350 st Nov-Apr Maj-Okt 28° 27° 18.000 THB/Mån Phuket Town 529 meter 863 km 8.718 km

Flygbolag som flyger mellan Phuket och Bangkok: Thai Airways, Bangkok Air, Air Asia, Nok Air, Orient Thai.

Den thailändska flaggan består av röda, vita och blå band. De röda banden symboliserar folket och landet, de vita Buddhismens renhet, och det blå står för monarkin.

Charliés Hotell & Restaurant, Kata Beach

Bo Bra - Ät Gott - Ha Kul

-Svenskägt hotell, centralt beläget, nära stranden i Kata -Restaurangen populär sedan många år för sitt svenska kök -Musikunderhållning erbjuds flertal kvällar, bla. Elvis oftast på söndagar -Lek-, film- och spelrum för barnen med bla. Playstation m.m. Tel. Hotell & Rest: +66 (0)76 330 269 Mobil Benny & Napaporn: +66 (0)870 808 710 bokning@hotellcharlies.se Välkommen! www.hotellcharlies.se


BRA ATT VETA

FAKTA OM THAILAND

Thailand betyder ”de frias land”. Thailand är det enda landet i Sydostasien som aldrig varit koloniserat. Tidigare hette landet Siam

Thailand gränsar i norr till Burma och Laos, i öster till Kambodja och i söder till Malaysia. Haven som omger Thailand är i väster Andamansjön, i öster Siam-viken. Thailand är till ytan något större än Sverige; 514.000 km2 mot Sveriges 450.000 km2.

Thailand har en befolkningstäthet på 132 invånare per km2 mot Sverige som har 21 invånare per km2

Thailand har en 3.219 km lång kustlinje. Sverige har en 3.218 km lång kustlinje.

Thailand börjar sin tideräkning år 543 f.kr. och är nu på år 2556. Thailand ligger 6 timmar före Sverige under svensk vintertid och 5 timmar före under vår sommartid.

Thailand firar den 13-15 april årets mest populära helgdagar, Songkran - det thailändska nyåret. Då är det stora festligheter och på gatorna sprutar man vatten på allt och alla. Ett flera dagar långt och blött vattenkrig!

Yta Längd / Bredd Invånare Religion Turister / år Svenska turister / år Landkod telefoni Tid Största stad Största sjö Längsta flod Högsta höjd över havet Nationaldag Provinser Tempel Nationalparker

9

514.000 km2 1650/800 km 67 miljoner 95% Buddhister 22 miljoner 372.000 +66 GMT + 7 timmar Bangkok, 5,7 milj Songkhlasjön Mekongfloden 2.565 m. 5 december 76 ca 40.000 148 st.


10

I HUV´ET PÅ REDAKTÖ´RN

För och emot

I HUV´ET PÅ REDAKTÖ´RN

Efter att ha bott i Thailand i drygt ett år så är det nu dags för Den Stora Jämförelsen. Vad är bättre och vad är sämre med att bo här jämfört med att bo i Sverige? Den största skillnaden är något jag tänker på nästan varje dag: Vädret! Vädret är den mest påtagliga skillnaden mellan att bo i Thailand och att bo i Sverige. Och givetvis är vädret till Thailands fördel. Det är helt underbart att leva i ett land med ständig sommarvärme!

Grön, skön miljö En annan påtaglig skillnad är att här alltid är grönt och frodigt: Blommorna blommar hela tiden, fåglarna kvittrar alltid och träden är ständigt vackert gröna. En skön miljö att vistas i! Återigen fördel Thailand.

Lättklädd Med det varma vädret dygnet runt följer även en annan thailändsk fördel: Man behöver inte kränga på sig massor med ytterkläder så fort man ska utanför dörren. Glöm vantar, koftor och kängor.

Hopp i flip-flopsen så är ytterkläderna på! Shorts och kortärmat gäller dygnet runt. Och timmarna man tillbringar utomhus är betydligt många fler än i Sverige. Härligt! Och totalt nu 3-0 till Thailand!

Lugnt och lättsamt En annan skön skillnad är att tempot är lugnare, folk är lite mer lättsamma och klockan har inte lika stor påverkan på folks liv här. Dygnet är inte lika indelat i exakta klockslag som måste följas till punkt och pricka. Underbart!

Utom när man måste vänta på någon som inte bryr sig om klockan och därför kommer för sent. Eller inte kommer alls! Okej, här blir det 1-1!

Färre regler Ytterligare en skillnad är att vardagen präglas av färre regleringar. Det gör att man känner en större personlig frihet att göra mer som man själv vill.

Tex. så kör man så fort man vill och parkerar nästan vart man vill. Jättebekvämt! Tills någon idiot parkerar så att hela gatan blockeras! Eller kör om på insidan i 140 knyck! Okej, 1-1 igen...

Färre vardagsbestyr Många av vardagsbestyren som man tvingas dras med hemma i Sverige slipper man här i Thailand. Tvätten lämnar man iväg till tvätteriet och får den tillbaka nytvättad och struken för en billig penning. Nästan vart man än befinner sig så finns en restaurang, en matmarknad eller flera matvagnar inom synhåll redo att servera god och nylagad mat.

Och eftersom det knappast är billigare att laga mat hemma så äter man oftast ute. Därmed slipper man konka matkassar från butiken, man slipper laga mat och framför allt så slipper man att diska. Skönt! Ja, i detta avseendet sopar Thailand banan med Sverige och det står 6-2 till Thailand!

Svårt språk Det är ibland jobbigt att bo i ett land där man inte förstår språket. Och långt ifrån alla thailändare talar bra engelska. Ibland kan därför den enklaste saken bli omöjlig att förklara! Texter på skyltar och förpackningar står ofta endast på thai. Tills jag (eller thailändarna) gått språkkurs blir det därför poäng till Sverige i denna rond.

Ordning och reda Vi svenskar är oftast noggranna, genomtänkta, långsiktiga samt håller ordning och reda. Detta är inte alltid thailändarnas starkaste sida!

Ett typexempel är thailändarnas elledningar. Har du någon gång tittat upp mot en elledningsstolpe och sett hur det ser ut? Ja, då förstår du! Återigen poäng till Sverige!

Många fler skillnader Det finns många fler skillnader mellan att bo i Thailand och Sverige, men dessa är några av de som jag oftast tänker på. Så hur slutade det nu? Jo det blev 6-4 till Thailand.

Gott! Det känns som att jag gjorde helt rätt när jag valde att flytta hit!

Mehmet Yousseinof Chefredaktör Hej Phuket Magazine

Ska någon du känner till Phuket? Påminn dem om att ta sitt eget gratis exemplar av senaste HEJ PHUKET MAGAZINE

I turistinfon till vänster precis före utgången från Phukets flygplats!! HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


12

BESÖK WWW.HEJPHUKET.COM FÖR MER EVENT

EVENT NOVEMBER-DECEMBER 2013

Här på Phuket händer massor av kul saker hela tiden! För att du inte ska missa något trevligt så har vi här sammanställt en eventkalender med olika happenings under den närmaste tiden. Så passa på när du är här. Ut och ta del av vad Phuket har att erbjuda! På www.hejphuket.com under fliken ”På gång på Phuket” finner du ännu fler trevliga event.

Yin dee ton rap! (Välkommen!) Mår ten 10 n Gås/M HC ovemb orten Trad Ander er 19:0 saften se 0 ition ell M n i Kam på å a Bok rtensmi la. ddag a bo rd s e 5/11 ! nast 089- på tel. 590 27 0 0

a Beach: Charliés i Kat h besök av Live Music oc e självast Elvis ndag! Presley varje sö ies.se rl ha lc www.hotel

Swedish Bakery i Kamala: After Work/After Beach Alla fredagar i november kl. 18-21:30 Välkommen!

a ässa tsm ventsfik n e v Ad ch ad 11:00 o kl. rt, sång dec. o Med dagen 1 hid Res c n r ö S ket O aron Phu K

AT Ha r kl. G-kv rys 1 ä ber 9:0 lla i Pa to r m 0 bli åna (Fr. varje ng: o d mi . ljo ) Sto m. d lörda e oo r .oo cha cem g on ns är! at t !

Kvälls m i präst bostad ässa en med enkel fi Kl. 18 ka efteråt. :30 on sdagar 20/11, na den 27/11. o c h 1 1 Välko mmen /12. !

HEJ PHUKET MAGAZINE

Har Stor rys Pa t on g Tex va : M Fr.o rje torsd ex-buf .m. m fé ag k l1 itten av n 8.30 ovem ber

ic Mus Live é Opera ll af vä på C varje k a ! t i Ka lkomna ä V

S ur f N ight Alla m & BBQ Bu ffet! ånda novem ber ho gkvällar i sT Kata. Stor B wo Chefs i B Live M Q-buffé & usic!

Elvis Rock & Roll Bar i Kamala. Crazy Friday varje fredag med Live Music, karaoke, dans o. party. Lörd. o. sönd. visas fotboll: Premier League

iaLuc a. d e ik äll m lussef 0 v k a h :3 i Luc lögg oc l. 18-21 ry i g e k tåg, 13/12 ish Bak a! n d e e m D w o n he S a. Välk T å p al Kam

23: l. 11- por k . c e p 5: e d ör pa Den inigolf f l 11 år. til sm Grati barn upp re t t sam Adven u et Phuk olf G i Min Tao g n i Ba

L Tw ive M o u All a k Chefs sic ho väl s la i Ka run r med ron. Vä s ta lko t 8. rt mn a! !

ight Mexican N i wo Chefs 15/11 på T sk n a ik x e or m Karon. St c si u m t live buffé sam g!! natten lån

ach r Be e t f 2 rk/A Wo gen 6/1 r e t a f 0 d A Fre 8-21:3 kery 1 a . l B k dish a. e w S al The i Kam en! m m ko Väl

Kväll e LOY K n 17/11 RATH Thailä ON n firas v dsk festiva G id strä l som n under hållnin derna med g sterar range och blomm an sätts ut i ha g som vet.

ed ditt event Vill du synas m enti Hej Phukets ev kalender? Maila oss på t.com info@hejphuke


Välkommen till en av Karon Beach mest välkända restauranger!

Stekar - Fisk - Skaldjur - Pasta - Pizza - thaimat Med högsta kvalitét och elegans sedan 2001

Karlssons Restaurant and steakhouse soi the old phuket hotel, karon +66 76 396 952, fredrik@karlsson-karon.com, www.karlsson-karon.com


TRANSPORTSÄTT PÅ PHUKET ur mycket av Phuket har du egentligen sett? Skulle det vara spännande att se mer? Nedan listar vi några av de transportmedel som finns på Phuket.

Flyg till och från Phuket

Det finns ett flertal flygbolag som flera gånger om dagen flyger till och från Phuket. Budgetbolag som Air Asia och Nok Air tar dig billigt till andra delar av Thailand men även till närliggande länder som Malaysia och Singapore.

Till och från flygplatsen

Att ta sig från flygplatsen är mycket enkelt. Redan då man kliver ut genom dörrarna så möts man av massor av folk som erbjuder taxi och minibuss.

Tänker du ta taxi så gå bort till det lilla båset där det står Taxi-meter på en stor färgad skylt. Lite ironiskt då många försöker undvika att använda ”taxi-meter” här på Phuket, men hur som helst så får du det billigaste priset och de tar dig precis dit du vill. Tar du Taxi från någon du möter vid dörren riskerar du att betala dubbla priset eller mer. Se till att alltid göra upp om ett fast totalpris för hela resan innan du sätter dig i taxin. En resa till Patong, Kata eller Karon brukar gå på ca 600-900 baht.

Ett billigare alternativ är minibuss som man delar med andra. Tar dock lite längre tid eftersom alla ska av på olika platser. Minibussarna går dock oftast bara till de allra vanligaste stränderna Patong, Karon och Kata, men de kör dig ända till hotellet.

Till och från Patong går det också flygbuss med någon timmes mellanrum, och taxan är endast 120 baht. Följ skyltarna till vänster när du kommer ut ur flygpltasen.

Tuk-Tuk

Tuk-Tuk är en minilastbil ombyggd till ett “minidiskotek”. Den rymmer ca 4 (eller fler) passagerare. Tuk-Tuken tar dig vart du vill men förhandla alltid i förväg om priset. Det kan annars bli väl dyrt!

WWW.HEJPHUKET.COM

Motorcykel-taxi

Ska du en kortare sträcka inom orten så är motorcykel-taxi ett snabbt, prisvärt och smidigt sätt att ta sig fram. Chaufförerna bär helfärgade numrerade västar och du ser dem ofta på gatorna eller sittandes i gathörnen och vänta på kunder. Berätta vart du ska och förhandla om priset, sedan sätter du dig bak på motorcykeln, får en hjälm på huvudet och blir körd dit du vill.

Hyra Motorcykel

Hyra ett 2-hjuligt fordon kan du göra över hela Phuket, och det är väldigt populärt bland turister. Risken med att hyra motorcykel är bla. att många uthyrare saknar försäkring, så skulle något hända så är du fullt ersättningsskyldig. Olyckor är väldigt vanliga så kör därför mycket försiktigt! Enligt lag ska alla som åker moppe bära hjälm och föraren ska ha giltligt körkort. Glöm inte att det är vänstertrafik i Thailand!

“TÄNK PÅ ATT INTE KÖRA ALKOHOLPÅVERKAD, TA EN TAXI ISTÄLLET”

Phuckade vägar...

Oavsett om du tänker hyra moppe, bil eller elefant så bör du tänka på att vägar och trafik här på Phuket är annorlunda mot vad vi är vana vid hemifrån. Nedan har vi listat fem skillnader mellan svenska och thailändska vägar.

Sverige

1. Vi kör på rätt sida av vägen. Höger. Alla kör på höger sida.

2. Alla som åker moppe eller MC måste bära hjälm.

3. Svår ishalka är vi tyvärr alltför vana vid hemma i Sverige. Som tur är finns vinerhjul & dubbdäck samt att en titt på termometern kan förvarna om när det är risk för halka.

4. I Sverige har vi ”varning för älg-skyltar” längs med våra vägar. 5. Korrekta vägskyltar. När det står att det är 25 km till Arlanda så vet vi att det är 25 km till Arlanda.

H

Thailand

1. Här kör man på fel sida av vägen. På vänster sida. Men vissa kör på höger sida. Även det är fel...

2. Det viktiga tycks vara att föraren har hjälm. Alla andra som åker med verkar skyddade genom en osynlig naturkraft.

3. Här vet man inte vad ishalka är. Dock är grushalka minst lika farligt. Kör försiktigt i kurvor där det kan ligga grus! 4. Phuket: ”Varning för elefanten-skyltar”.

5. På väg till Phuket flygplats finns en skylt som anger att det är 16 km kvar. Några kilometer senare kommer nästa skylt. Nu är det 19 km kvar... Nej vi körde inte åt fel håll!! :)


16

Se

HEJ PHUKET MAGAZINE - REPORTAGE

Fina fjärilar och skrämmande småkryp på Butterfly Garden Info Phuket Butterfly Garden & Insect World

Öppet: Dagligen 9-17 Entré: 300 baht. Reducerat pris för barn under 11 år eller vid uppvisande av thailändskt ID. Hitta dit: Inte helt enkelt. Ta hjälp av en taxi eller tuk tuk eller kolla kartan på deras hemsida: www.phuketbutterfly.com Se även stora Phuket-kartan på s. 38

Thailändare och

nordbor har ofta helt olika syn på inskter. Medan thailändarna gärna stoppar flera av dem i munnen så ryggar vi nordbor oftast tillbaka med en grimas och tycker att de är otäcka. Med ett undantag: Fjärilen!

De flesta av oss förtjusas av fjärilen och tycker att det är ett vackert och fridfullt litet djur som harmlöst fladdrar omkring ute i naturen.

För vissa förknippas fjärilen med frihet och att njuta av livets goda - Likt en fjäril som flyger vart den vill i makligt tempo för att suga i sig naturens nektar. Här på Phuket finns en stor mängd tropiska fjärilar i olika storlekar och färger, vissa av dem stora som handflator. Man ser dem ibland där de sitter och suger nektar ur någon tropisk blomma eller fladdrandes i små grupper längs med Phukets vägar.

För att få en närmare titt på dessa vackra varelser begav vi oss till Phuket Butter-

fly Garden & Insect World i Phuket Town, ett besök som vi verkligen kan rekommendera!

Hundratals fjärilar

Inne på Butterfly Garden flyger hundratals fjärilar i olika färger och former runt helt fritt i en stor trädgård - komplett med en liten fiskdamm och ett litet vattenfall. Trädgården är indelad i olika små delar med olika sorters fjärilar i de olika delarna och små skyltar som berättar om de olika arterna. Fjärilarna är verkligen överallt och de är inte särskilt skygga, så du har stora chanser att komma dem riktigt nära - har du tur så kanske de t.o.m. landar på dig! Inne i trädgården finns också en "fjärilsbespisning" dit fjärilarna kommer för att suga i sig nektar.

Lärorikt

Förutom att alla vackra fjärilar är en fröjd för ögat så är det också lärorikt att besöka Butterfly Garden. Innan man kommer ut i trädgården passerar man nämligen en informationsdel där de olika fjärilsarterna beskrivs.

HEJ PHUKET MAGAZINE NR.7 - NOV-DEC 2013

Egen uppfödning

Butterfly Garden föder själva upp alla sina fjärilar och man kan därför följa en fjärils hela livscykel från larv genom puppa till färdig fjäril. Vissa av de fjärilar som föds upp här placeras sedan ut i sin rätta miljö ute i naturen i syfte att bevara hotade och sällsynta arter.

Inne på området finns också ett silkesmuséeum där det beskrivs hur man framställer det världsberömda thailändska silket.

Otrevliga kryp

Förutom alla vackra, fladdrande fjärilar så finns här också en del mindre trevliga kryp. Du kan bla. beskåda jättelika tusenfotingar, gigantiska vandrande pinnar, håriga spindlar och giftiga skorpioner. Till skillnad mot fjärilarna så vandrar de dock inte omring fritt på Butterfly Garden - och tur är väl det! Vissa av dem finns dock, precis som fjärilarna, i vilt tillstånd här på Phuket...


NORDIC RESTAURANT AND GUESTHOUSE

International - Thai - Swedish Food Breakfast - Steakhouse - Fast food ALWAYS GREAT VALUE FOR MONEY!

Home Made Tasty Food, Big Servings, Good Prices Spacious Rooms With Safety Box, Refrigerator, A/C, Shower etc. WELCOME TO SEABREEZE INN, KARON

Location: 100 m. from Centara Karon Beach, Tel: +66 (0) 76 396 931, www.seabreezephuket.com


18

MÅNADENS RAPPORT

Råkat u r e n t för k e s a vi S gjor t

sist

...

-Bytt lägenhet. Bara flyttat några våningar upp i samma hus. Krävdes ändå fyra telefonsamtal och tre personliga besök till internetbutiken innan bredbandet blev rätt inkopplat..... L -Fått matleveranser från Sverige via vänner på besök. Frossat i Bullens Pilsnerkorv och dammsugare. Samtidigt! MUMS!!! J

-Börjat träna igen. Jogging längs stranden till gymmet. En timmes gympass. Jogging tillbaka. Behövdes efter alla pilsnerkorvar och dammsugare... J -Sett två lyftkranar välta inom loppet av 10 dagar. Thailändare + lyftkran = Dåligt! L

-Konstaterat att man aldrig behöver känna sig ensam i en thailändsk lägenhet. Det bor alltid en Gecko där sen tidigare...! L -Vaknat av ett porlande ljud i köket vid tre på natten. Trott att Sangsom-flaskan i kylen spruckit. Det hade den inte. Det var grannen över som somnat med badkarskranen på och därmed förvandlat sitt badrum till en pool. (Kanske efter för många Sangsom??) Från hans nya pool forsade vatten genom taket ner i vårt kök. Vi var inte badsugna... L -Varit på rundtripp till Bangkok och Pattaya. Kul. Men Phuket är bättre! J

-Råkat köra över en illgrön typ 1 meter lång orm i berget på väg ner från Phromthep Cape L

-Blivit vansinnig över alla irriterande reklam-SMS som skickas av den thailändske mobiloperatören i tid och otid. Varit en hårsmån från att slänga mobilen i väggen en tidig morgon... L

-Varit i Sverige på 3 veckors semester. Sverige är fint när det är sommar. Om det är sommar. J

-Suttit och talat gott om vårt lokala tvätteri. Nästa dag hade de slarvat bort vår tvätt. Den kom dock tillrätta efter några nervösa dagar utan ren tvätt... LJ lvan och ha r å å g Helan iobil... -Firat kräftskiva på Phuket. Trevligt. Gott. Och oväntat! J ad åker r

-Blivit smickrade då det börjar trilla in praktikant-förfrågningar från journalist-studenter i Sverige. De vill göra sin praktik på Hej Phuket Magazine! J

-Blivit smickrade då TV-produktionsbolag i Sverige allt oftare hör av sig till Hej Phuket för att ”Tyst få tips och uppslag inför TV-produktioner i Thailand. Även i Sverige läser de vår tidning! J na -Åkt runt och besökt alla annonsörer från förra året. Glatts över att återse alla igen! J

-Börjat rota i någon annans väska på ett kundbesök. Framför ögonen på ägaren. Jag trodde att det var min! Men vad trodde ägaren??! Det blev ingen annons den gången... L

Ny månad - Nya möjligheter!!

Tagn d i Tha ing iland !”


Quality Swedish School - Vi finns för dig och dina barn Ge dina barn de bästa förutsättningarna under ert boende kort eller tid på Phuket. Quality Swedish School bedriver svensk skola med behöriga svenska lärare i en trygg, lärande och kreativ miljö. Vi arbetar i små grupper samt har förskola i egna lokaler. Nu även licens att bedriva undervisning för elever med engelska eller thailändska som modersmål. Tel: +66 (8) 2417 5962 eller +66 (8) 7464 3281 Adress: 32/31 Soi 8, Kamala, Phuket E-mail: green.birgitta@gmail.com www.svenskgrundskolaphuket.com

Fresh Seafood

Thai Food

aBehöriga svenska lärare aAll svensk personal har

uppehålls- och arbetstillstånd aSkolan har licens att bedriva undervisning

Intl. Food

Välkomna till en av Karon Beach trevligaste restauranger! Vi serverar mat av hög kvalitét och erbjuder allt från det spännande thailändska köket till saftiga stekar och svenska klassiker. :Tre Kronor

Tel. 08-626 985 57

Email: restaurant.trekronor@gmail.com


ll e ller o k n r ä J dina a n a m Ut ukets H ej P h

?? nollkoll i vänn er st o r a

Eftersom att du just nu håller den omtalade blaskan Hej Phuket i din hand så antar vi att du befinner dig på Phuket. Det är i så fall bara att gratulera till båda delarna!! 1. Vi skandinaver har ofta svårt att tala och förstå thailändska. Kanske inte så märkligt med tanke på att de både talar och skriver på ett fullständigt obegripligt sätt. Desto märkligare är det att thailändare har problem med ett så enkelt språk som svenska! Om du tex. ber en thailändare säga "Bertils röda rosor", vad får du då höra? A) Bertils döda trosor B) Vertils rövar glosor C) Belltils löda losoa

e Till B

rtil

2. Och de inte bara talar roligt. De räknar på ett roligt sätt också! Hur säger man tex. siffran fem tre gånger efter varandra på thailändska, dvs fem fem fem? A) Ha Ha ha B) Ho Ho Ho C) Hong Hong Hong

3. Tiden går fort i Thailand! Vilket år är vi på nu (2013) enligt thailändsk tideräkning? A) 2555 B) 2556 C) 2014

4. Innan Thailand hette Thailand så hette det något helt annat. Vad då?

A) Andamanien B) Land Of Smile C) Siam

5. Vad heter havet som omger Phuket?

A) Siambukten B) Andamansjön C) Bengaliska viken

6. Under 2010 blossade oroligheter upp i Bangkok mellan två olika grupperingar i det thailändska samhället. Deras olika tillhörigheter markerades av deras kläder. Vad kallades dessa båda grupper? A) Koftor och Kiltar B) Finskjortor och Blåställ C) Rödskjortor och Gulskjortor

Thai & Phuket-quiz Men hur mycket känner du egentligen till om denna underbara ö och detta fantastiska land? Utmana dina vänner i Hej Phukets stora Thai & Phuket-quiz!

Vi föreslår att förloraren bjuder övriga medtävlande på en rejäl omgång Pad Thai eller en flerfärgad drink på en mysig strandbar. God lycka och kör hårt!!

7. Vilket nummerprefix ska man slå när man vill ringa till Thailand?

13. Thailändare kan även vara duktiga på sport. Och då menar vi inte enbart thaiboxning. En av världens mest berömda sportsmän är halv-thai. Vem?

A) +66 B) +90 C) +46

8. Vad är en Gecko?

A) Thailändarnas ord för västerlänning B) Ödlan man ser överallt på väggarna här C) En vildhund som lever i djungeln

9. I Thailand finns vissa gester som man bör undvika då de anses opassande, medan samma gester hemma i Skandinavien är fullt normala. Vilka gester tänker vi på?

A) Att klappa någon på huvudet och att vända fotsulan mot någon B) Att klappa någon på rumpan och att göra tummen upp C) Att applådera och att busvissla

10. För alla er som tycker att quizen är svår så kastar vi här in en busenkel fråga. Lyckas du inte svara rätt på denna så är det bättre att du går och käkar stekta nudlar istället för att lägga tid på en sådan här quiz! Vad heter Thailands huvudstad? A) Bangkok B) Tokyo C) Phuket Town

11. Och vad heter då Phukets största stad? A) Phuket Big City (förkortas Big C) B) Patong C) Phuket Town

12. Tror du att alla thailändare arbetar som tuk tuk-chaufförer, massagedamer eller risbönder? Då tror du fel! Thailändare kan mycket mer än så. Thailand är tex. världens näst största producent av..... Ja, vad då?? A) Olivolja B) Kokosolja C) Hårddiskar

A) Muhammed Ali B) Tiger Woods C) Michael Jordan

14. En mycket känd biofilm med Leonardo DiCaprio i huvudrollen är inspelad på Phuket och Phi-Phi-öarna. Vilken? A) Shutter Island B) En gång i Phuket C) The Beach

15. Och nu ska vi testa hur vaken du egentligen var på flygplatsen! Vad är förkortningen på Phukets flygplats? A) PHK B) HKT C) BKK

16. Phuket har inte alltid hetat Phuket. Idag finns här ett köpcentra som bär Phukets tidigare namn. Vad var dess tidigare namn?

A) Central Festival B) Tesco Lotus C) Jungceylon

17. Thailands flagga innehåller färgerna: A) Rött-vitt-gult B) Rött-blått C) Rött-blått-vitt

18. Runt Phuket finns några av världens vackraste och populäraste stränder. Vad heter den strand, som är en av Phukets längsta, och som ligger emellan Patong Beach och Kata Beach? A) Kata Noi B) Karon Beach C) Kamala Beach

Quizen finns även på vår hemsida: www.hejphuket.com


19. Chang är inte bara ett av Thailands populäraste ölmärken, utan också benämningen på ett djur. Vad betyder Chang mer än bara "Öhh, ro hit med en kall bira till!!"? Tips: Har du just nu minst en och max tio Chang-flaskor framför dig så ser du djuret på etiketten!!

A) Chang betyder elefant på thailändska B) Chang betyder tiger på thailändska C) Chang betyder fylle-hund på thailändska

20. När vi ändå är inne på dricka-spåret så passar vi på att riva av en dryckesfråga till:

Vilken världsberömd dryck har sitt ursprung i Thailand? A) Red Bull B) Lumumba C) Sambuca

21. Vad är Thailands officiella namn och varför?

A) Republiken Thailand, då Thailand är en republik

B) Siamesiska tvilling-republiken Thailand, eftersom Thailand består av två likartade landtungor som sträcker sig neråt

C) Konungadömmet Thailand då Thailand är en monarki

22. Sen har ju Thailand ett antal smeknamn också. Ett av de mer populära är L.O.S. Vad står denna bokstavskombination för? A) Land Of Sun B) Land Of Smiles C) Land Of Spicy food

23. Vilket är det traditionella thailändska sättet att säga "HEJ"?

A) Man för ihop båda handflatorna framför sig ungefär i brösthöjd och böjer lätt på huvudet. B) Man slår ihop sin handflata med motpartens i ett ljudligt "klatsch" samtidigt som man högljutt säger "Eyy maan, how YOU doin??"

C) Man böjer lätt på huvudet samtidigt som man utstöter ett par klick-ljud: "klick klick". 24. Och på tal om HEJ. Här kommer en fråga som du absolut inte får svara fel på, för då raderas samtliga dina poäng och du står plötsligt på NOLL!!!

Vad heter Phukets bästa tidningsmagasin? A) Hej Phuket B) Nej Phuket C) Halloj Pysen

Så där ja! Då har du lyckats besvara samtliga frågor i vår stora TP-quiz. Bra! Men hur tycker du att det gick?

På sidan 49 hittar du de rätta svaren. Räkna samman hur många rätt du har och se sedan vår professionella bedömning nedan av hur påläst du egentligen är om Phuket och Thailand! 24 rätt: Ha ha!! Oss lurar du inte! Du måste vara 100% fullblods-thai eftersom du hade alla rätt. Men okej då; Stort grattis!!! :)

19-23 rätt: Mycket starkt jobbat!! Du besitter en imponerande intelligens och har verkligen järnkoll på läget. Vi gör stora vågen!!

13-18 rätt: Väl godkänt! Du har en hög allmänbildning och god koll. Hatten av!!

9-12 rätt: Solsting eller för många Chang? Oavsett vilket så får du skämmas lite. Och läsa på mer. Börja med vårt magasin!

4-8 rätt: Vi tror att du läser Hej Phuket på nätet utan att någonsin ha satt din fot i Thailand..... Du är förlåten!! :) 0-3 rätt: Det här ska ingen behöva läsa! Om du ändå gör det så hoppas vi att det inte beror på att du svarade fel på fråga 24!!


22

POPULÄRA STRÄNDER PÅ PHUKET

Några av världens bästa stränder finns vid västra och södra Phuket. Här presenterar vi de mest kända.

Kamala Beach

Är en av de lugnare stränderna bland de mer kända på Phuket. Stranden är både lång, bred och långgrund vilket gör den till en favorit bland barnfamiljer. I Kamala kretsar mycket kring stranden och smågatorna ovanför. Här finns ett stort utbud av matställen, enklare shopping och några barer. Nattlivet är dock ganska begränsat. Kamala ligger ungefär mitt på den västra sidan av Phuket.

Patong Beach

Förmodligen Phukets populäraste resmål med långa välfyllda stränder och ett fantastiskt nattliv. Är du ute efter fest är det hit du ska åka! I Patong finner du Phukets största utbud av restauranger, barer, nattklubbar och shopping. Längs med stranden erbjuds flera olika sorters vattensporter. Den norra delen av stranden är något lugnare än den södra.

Karon Beach

Ligger söder om Patong och är precis som Patong en ganska livlig strand. Karon Beach är med sina 3,2 kilometer Phukets näst längsta strand. Längs stranden erbjuds flera olika vattensporter och längst ner i södra Karon kan du snorkla vid ett litet korallrev. I Karon finns många populära restauranger och gott om butiker. Bilden är tagen vid Nai Yang Beach

Kata Beach

Ligger naturskönt direkt söder om Karon och det är svårt att avgöra exakt vart gränsen går mellan Kata och Karon. Stranden består av två delar: Kata och Kata Noi som betyder ”Lilla Kata”. Kata Beach är en något lugnare strand jämfört med de båda grannarna i norr. Utanför Kata ligger den lilla ön Koh Pu med härliga korallrev och bra snorkling. Gott om bra restauranger och butiker samt ett litet bar-område.

Nai Harn Beach

Vackert belägen i en bukt nedanför ett tempel på den södra änden av Phuket. Nai Harn är relativt långgrunt samtidigt som det ofta går höga vågor här, något som många tycker är kul. Vid den södra änden av stranden finns en liten grund vik som är perfekt för mindre barn att bada i. Utbudet av hotell, restauranger och shopping är mycket begränsat och på det hela taget är Nai Harn en lugn strand - perfekt för skön avkoppling! Vid den norra änden finns mysiga restauranger och ett fåtal strandbutiker. Runt om Nai Harn finns vackra viewpoints med oslagbar utsikt. Stranden är något av en favorit bland bofasta på Phuket, såväl thailändare som västerlänningar.

Surin Beach

På Surin beach ryktas det om att många kändisar vistas. Här finns flera exklusiva hotell men även hotell som är betydligt snällare mot plånboken. Stranden som ligger några kilometer norr om Kamala är betydligt mindre och lugnare än sina södra grannar och anses vara en av de bättre stränderna på Phuket. Här finns många bra matställen medan shopping och nattliv är mer begränsat.

Bang Tao Beach

Med sin 8 km långa, breda sandstrand är Bang Tao Phukets längsta strand. Stranden domineras av flera exklusiva hotell och resorter och i närheten finns också en golfbana för den som gillar golf. Här finns flera bra matställen, många med inriktning på sea food. Prisnivån är dock ofta något högre än på övriga ön. Bang Tao ligger några kilometer norr om Surin och ju längre norrut du kommer på Bang Tao Beach desto lugnare blir det.

Nai Yang Beach

Högt uppe på nordvästra Phuket i en nationalpark ligger denna lugna, mysiga och ganska orörda naturstrand. Kontrasten är stor till de mer exploaterade strändena söderut och prisnivån är betydligt lägre. Någon kilometer ut ligger Phukets största korallrev och norr om Nai Yang ligger en av Phukets största mangroveskogar.


Ät Go Och Bo Bra!! -På populära och nyrenoverade-

Bellmans i Karon Beach !! m ns u a e l m l bi Ju r Bel on!! a fir i Kar r I å 0 år 1

Njut av vällagade skandinaviska specialiteter, fräsch thaimat, internationella räer och pizza. Bo centralt 300 meter från stranden i Karon. Rum och lägenheter med 2-6 bäddar. Alltid humana priser - Varmt välkommen!

Bellmans Restaurang & Guesthouse, +66 (0) 800-492 859, bellmans.karon@live.com, www.bellmans.nu


24

PHUKETS VÄRLDSBERÖMDA Ö-VÄRLD

Phi Phi Islands

Ett av de mest populära utflyktmålen är Phi Phi. Ö-gruppen ligger 40 km sydost om Phuket. Ni tar er lätt dit med båt. Det finns flera möjligheter att uppleva Phi Phi. Antingen så tar ni båt direkt dit och utforskar Phi Phi på egen hand, eller så gör ni det enkelt för er och kör en ”all inclusive” där ni får snorkla, bada och se alla öar runtomkring. Det enklaste är att höra med en lokal reseabyrå. Phi phi består av sex öar, de största är Koh Phi phi Don med sin bohemiska by och Koh Phi phi Leh som är känd för inspelningen av filmen ”The beach”.

Hoppa i det klara vattnet och njut av fantastisk snorkling och dykning!

Phang Nga-bukten och ”James Bond ön”

Ett mycket populärt resmål som ger en oförglömlig upplevelse! Bukten som är belägen nordost om Phuket är fylld av massor med höga, vackra och sagolika, grönskande kalkstens-klippor som skjuter surrealistiskt rakt upp ur vattnet. Den kändaste av dem är Koh Tapu, också kallad ”James Bond ön”, känd från James Bond-filmen ”Mannen med den gyllene pistolen”. Ofta ingår också kajak-paddling på egen hand i de sagolika havs-landskapen samt möjligheter till bad från båten och besök i grottor. Även måltider ingår. Enklast är att boka via en lokal resebyrå.

Koh Hae “Korall-ön”

Denna ö ligger 10 km söder om Phuket. Namnet har den fått från de vackra och färggranna korallrev som ön omges av. Koh Hae har två långa stränder med vit sand och kristallklart vatten, där man har möjlighet att mata tropiska fiskar med bröd eller banan. I övrigt består ön till stora delar av tropisk djungel.

Här finns många olika vatten-ativiteter att sysselsätta sig med som tex undervattenspromenader, fallskärmsturer, snorkling och dykning. Här finns även dykkurser.


PHUKETS VÄRLDSBERÖMDA Ö-VÄRLD

Similan-öarna

Similan-öarnas nationalpark är belägen 85 km nordväst om Phuket. Den består av nio öar som utmärker sig för sina långa vita stränder med fantastiska korallrev och kristallklart blått vattnet. Området är betraktat som ett av Thailands vackraste landskap. Då det är en nationalpark är det inte tillåtet att sova var som helst. Öarna har ett enormt rikt undervattensliv med många sällsynta arter. Det är nästan ett måste för dig som dyker att ta en tripp dit, då Similanöarna anses vara en av världens bästa platser för dykning och snorkling. Många dykcenter har anordnade Liveaboards till Similan-öarna. Då åker man iväg under flera dagar och dyker, äter, sover, dyker, äter... och träffar nya människor med samma intresse.

Koh Lone

En ö som är belägen 3,5 km från Chalong Bay. Detta är en mycket lugn ö med vacker tropisk växtlighet. Vill du ta dig dit på egen hand går det longtail-båtar från piren i Chalong, tar endast 15 min. Perfekt för en mysig dagsutflykt!

En fantastisk och oförglömlig upplevelse!

Himmelslyktan (Khom loy)

Thailändarna har sedan länge använt sig av dessa när stora högtider firas. Nu har det blivit väldigt populärt även bland turister att tända en lykta. Vill man göra detta så säljs lyktorna längs stranden och i butiker.

Det sägs att från början användes lyktorna till att föra bort onda andar och olycka, långt långt bort, för att endast lämna efter sig lycka och framgång.

WWW.HEJPHUKET.COM

Raya Island

Känd för sina fantastiska dyk- och snorkel-vatten och vackra stränder med kritvit korallsand. Här kan du få se både exotiska fiskar och havssköldpaddor. På ön finns dessutom varaner. Raya Island igger ca 35 minuter med speedboat söder om Phuket.

25


26

HEJ PHUKET MAGAZINE - REPORTAGE

ROADTRIP PHUKET -Följ med på en guidad tur längs Phukets vägar

Är du sugen på att se mer av Phuket än bara den egna stranden? Bra! Hej Phuket guidar dig runt på ön och avslöjar Phukets speciella små smultronställen. Så hopp upp i moppesadeln eller elefantryggen - För nu kööör vi!!

Det finns olika sätt att ta sig fram längs Phukets vägar. Bil eller moppe är de vanligaste men man kan även hyra taxi, tuk tuk eller t.o.m elefant! Vi valde moppe för att det är ett smidigt sätt att ta sig fram och lätt att parkera.

Bland bergen utanför Kamala...

léende serverar Bob Marley, förlåt Nalin, varsin kall Cola för knappt 10 kronor.

I bergen mellan Patong och Kamala finns också ett par elefantfarmer som erbjuder elefanttrekking. Håll utkik efter skyltar längs vägen om du är sugen på att byta moppen mot elefant för en stund!

Väl framme i Kamala bestämmer vi oss för att käka frukost och där finns flera trevliga ställen att välja emellan. Kolla in Phuketkartan för förslag!

Vi utgick från Patong där vi har vår redaktion och körde en dag en nordlig rutt med Nai Yang Beach som slutdestination, och nästa dag en sydlig rutt med Rawai Beach som slutdestination. Följ gärna med på Phuketkartan på s. 38 för att orientera dig!

Dag 1, Rutt 1: Patong Beach-Kamala Beach, distans ca 7 km Denna morgon skippar vi både frukost och kaffe för att istället äta längs vägen. Strax efter 10 lämnar vi Patong och ger oss upp för de branta bergen mot Kamala. I bergen längs med väg 4233, ungefär halvvägs mot Kamala, finns flera små enkla restauranger och barer med vidunderlig utsikt över Andamanska havet.

Vi väljer att stanna till vid Freedom Bar som är en tvättäkta Reggaebar som ligger nästan sist i räckan av ställen.

På Freedom Bar serveras endast kylda drycker, såväl med som utan alkohol, av bartendern Nalin - Thailands eget svar på Bob Marley! Med endast några få engelska ord på repertoaren men istället ett stort

För att hitta Laem Sing Beach så håll utkik efter en liten skylt på vänster sida om vägen. Och var försiktig i de branta trapporna ner till stranden! Efter det svalkande doppet fortsätter vi mot Surin Beach. När vi kommer ner för den sista backen och anländer till Surin så tar vi vänster vid skyltningen mot Adventure Mini Golf och Catch Beachclub. Därefter fortsätter vi in på den lilla vägen direkt till höger. Vi slipper därmed stora vägen och kör istället en mindre väg längs Surin Beach till Bang Tao. Vid Andaman Car Rent tar vi vänster och plötsligt har vi passerat den osynliga gränsen till Bang Tao Beach! I Bang Tao finns flera bra svenska restauranger om man är sugen på ett lunchbreak.

Thailands svar på Bob Marley visar stolt upp den stora svenska flaggan i taket på Freedom Bar...

Dag 1, Rutt 2: Kamala Beach-Surin Beach/Bang Tao Beach, distans ca 5 km Efter avklarad frukost står solen högt på himlen och hettan innanför hjälmen börjar bli påtaglig. Vi beslutar oss för att ta ett svalkande dopp vid Laem Sing Beach som ligger på ungefär halva vägen mellan Kamala och Surin. Denna lilla strand, som inte är alls lika välkänd som de större runt omkring, anses av många vara en av Phukets vackraste stränder. Längs stranden som ligger vackert inramad av tropisk grönska finns en handfull restauranger och där finns också duschar så att man kan duscha av sig saltvattnet efter ett svalkande dopp.

Laem Sing Beach

Dag 1, Rutt 3: Bang Tao Beach-Layan Beach-Nai Yang Beach, distans ca 21 km Vi följer den snirkliga vägen genom Bang Tao tills vi kommer fram till Sunwing Bang Tao. Strax efter Sunwing tar vi höger och är snart uppe på stora vägen igen. Efter ca 1 km på stora vägen kommer vi fram till en stor korsning med trafikljus där vi tar vänster in på väg 4030.

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


HEJ PHUKET MAGAZINE - REPORTAGE Efter ytterligare drygt 3 km tar vi av ner på en mindre väg till vänster, mot Seastone Villas och Layan Tara. (Se skyltning!)

Vi planerar en avstickare ner till den mycket vackra, och relativt okända paradis-stranden Layan Beach. Vägen dit kantas av djungel och gummiträdsplantager.

Layan Beach är mer än bara en ”vanlig” strand. Här finns en vacker lagun och en liten ö precis framför delar av stranden. Ön kan man simma eller ibland t.o.m. vada till om man för en stund vill känna sig som Robinson Crusoe på upptäcksfärd. För att hitta ner till Layan Beach så håll utkik efter en liten blå gatuskylt till vänster som det står Soi Layan 2 på och sväng av där.

Efter en stunds skön avkoppling på Layan Beach är det åter dags att fortsätta. Vi far tillbaka upp till den lilla skylten med Soi Layan 2 på och fortsätter vidare på vår resa.

är det dags för den sista delsträckan fram till dagens slutmål.

Mot Nai Yang Beach

Efter ca 5 km i sadeln kommer vi fram till ett tempelområde där vi tar vänster och några 100 meter senare når vi Nai Yang Beach och Sirinat National Park - Målet för vår resa!

Nai Yang Beach, som ligger nästan högst upp på norra Phuket i en nationalpark, är en mycket vacker och nästan orörd, lång naturstrand med få besökare. Längs stranden finns några enkla restauranger med bord eller små hyddor som står mysigt mitt på stranden. Här beslutar vi oss för att tillbringa resten av dagen innan det så småningom är dags för återfärd tillbaka till Patong!

Phukets vackraste väg

Nedanför det sista berget ligger Nai Thon Beach, en mycket naturskön och lugn strand med små mysiga restauranger som ligger vackert direkt vid stranden. Efter ett kort stopp för att beskåda Nai Thon Beach och för att fylla på med lite vätska så

Vägen mellan Patong och Kata/Karon går högt upp bland bergen och bjuder på en kavalkad av makalösa vyer över Andamanska havet. I rondellen i Karon tar vi andra avfarten och kör vidare längs havet och stranden i Karon som är en av Phukets längsta.

Utsikt från bergen mellan Patong och Karon

Även idag tänker vi käka längs vägen och såväl i Karon som i Kata finns flera bra restauranger att välja mellan. Se KataKaron-kartan på s. 41 för förslag!

Karon och Kata var en gång i tiden två olika orter men har idag vuxit ihop. När du kör upp för den lilla backen strax efter fotbollsarenan så vet du att du har kommit in i Kata.

Nästa delmål är Nai Thon Beach och vägen vi nu har framför oss har rykte om sig att vara Phukets allra vackraste!

Den smala vägen slingrar sig upp och ner för branta berg och omges på båda sidor av tät, tropisk djungel i sprakande färger. Då och då skymtar vi genom bladverket det azurblå havet med vita skummande vågtoppar som slår in mot små vita gömda sandstränder. Vägen gör verkligen skäl för sitt namn, här är otroligt vackert!

27

Ett gäng drakhuvuden tittar upp ur djungeln utanför Kamala

Dag 2, Rutt 1: Patong Beach-Karon Beach/Kata Beach, distans ca 5 km Redan när vi kommer upp på toppen av det första berget alldeles utanför Patong så passerar vi den första lilla elefantfarmen. Ett par elefanter står parkerade i ett ”elefantgarage” till vänster. En exotisk påminnelse om att vi inte är hemma i Sverige och åker moppe! Moppen rullar dock på bra så vi beslutar oss för att inte byta till elefant.

Kata Beach

Väl inne i Kata så kommer vi snart fram till en korsning nedanför en liten backe. På höger sida ligger Bambo Mart. Huvudvägen genom Kata svänger här vänster, men vi väljer att istället svänga höger. På så vis fortsätter vi vår färd längs en annan av Phukets mest kända stränder: vackra Kata Beach med den lilla ön Koh Pu framför! Där strandvägen tar slut kommer vi åter upp på huvudvägen där vi tar höger i t-korsningen efter knappt hundra meter. Vi följer nu huvudvägen mot de branta bergen som leder oss vidare till Rawai Beach.

Om du hyr moppe så tänk på att:

-Smörja in dig med solskydd. Trots att vinden fläktar och svalkar så tar solen hårt. -Bär alltid hjälm och riktiga skor. -I Thailand gäller vänstertrafik. -Moppeolyckor är vanliga på Phuket. Kör alltid med gott omdömme och tänk på att varken trafik eller vägar är som vi är vana vid. -Var försiktig med grus i kurvor och hål i vägarna! -Kolla över moppen tillsammans med uthyraren och påpeka eventuella skador innan du åker iväg. -Vi hyrde våra moppar hos Quick Rental som har försäkring på alla sina moppar. -Starta hemfärden i god tid. Klockan 19 blir det beckmörkt ute!

WWW.HEJPHUKET.COM

Surfing är populärt vid Surin Beach

Var nyfiken när du tar dig runt! Utforska gärna några okända sidovägar. Chansen är stor att du hittar ditt eget smultronställe. Det gjorde vi!

Att ta med på utfärden: 1. Badkläder + badlakan 2. Solskyddskräm 3. Glajor 4. Kamera 5. Hej Phuket Magazine


28

R o a d t r i p

HEJ PHUKET MAGAZINE - REPORTAGE

P h u k e t

Dag 2, Rutt 2: Kata Beach-Phromthep Cape-Rawai Beach, distans ca 13 km Vägen mellan Kata Beach och Rawai går genom höga berg och tät djungel.

Uppe på bergstopparna ligger små mysiga restauranger med vidunderlig utsikt där man kan stanna till och ta något kallt att dricka.

Vi gör ett kort brejk vid Karon View point. Ett lite märkligt namn på ett ställe som ligger mellan Kata och Rawai, men thailändarna är ju inte alltid så rationella. Här beskådar vi den magnifika utsikten över Karon, Kata och Kata Nois stränder.

Ya Nui Beach

Nai Harn Beach

Ya Nui Beach och Nai Harn Beach

Efter att ha gått runt uppe på Phromthep Cape så badar vi i svett och det är verkligen dags för ett dopp i havet. I närheten finns två av våra absoluta favoritstränder här på Phuket: Ya Nui Beach och Nai Harn Beach. De båda ligger nära varandra men är väldigt olika. Vi börjar med lilla Ya Nui Beach som ligger alldeles nedanför Phromthep Cape, nere i den första dalgången på vägen tillbaka.

Branta berg och djup djungel

Efter att ha insupit den fantastiska utsikten och knäppt ett antal bilder så far vi vidare över de branta bergen.

Ju närmare Rawai vi kommer desto tätare blir djungeln och det känns riktigt häftigt att susa fram nästan som i en tunnel av grönska.

På vägen passerar vi ett par elefantfarmer som erbjuder både trekking och djurshower med apor och ormar.

När vi tagit oss ner för det sista berget och anländer till Rawai så följer vi skyltarna mot Phrompthep Cape, en av Phukets mest välkända utsiktsplatser.

Phromthep Cape

Phromthep Cape ligger allra längst ner på Phukets södra spets och är en stor utsiktsplats. Här finns både butiker, glasstånd, restauranger och toa. Från toppen har vi en spektakulär utsikt åt flera väderstreck. Här finns också ett litet elefanttempel med massor av elefantskulpturer.

liten vik med grunt vatten som är idealisk för mindre barn. Nai Harn är relativt långgrunt samtidigt som det ofta går höga vågor här vilket många tycker är kul. Vi rundar det tempel som ligger en bit bort längs stranden åt norr och kör ner till den smalare delen av Nai Harn Beach. Här finns massor av mysiga små restauranger samt en handfull strandbutiker.

Rawai Beach Longtailbåtar som guppar vid Rawai Beach

Ya Nui är en lugn liten paradisstrand som inte så många känner till. Denna lilla pärla är idealisk för både bad, snorkling och fiske och man kan plocka snäckor på stranden.

I ena änden skjuter en klippa ut i havet och delar stranden i två delar. I de enkla hyddorna serveras mat och dryck. Hela stranden kantas av grön djungel och palmer.

Fortsätt hela vägen ner till bergets fot och du hittar underbara Nai Harn Beach som är en betydligt längre och större strand. Denna strand är något av en favorit bland boende här på Phuket, såväl thailändare som västerlänningar. Den södra delen, närmast bergets fot, har en

Efter ett par timmar vid Nai Harn Beach suger det rejält i magen och vi beslutar oss för att köra den sista delsträckan till Rawai Beach dit det är ca 3 km från Nai Harn.

Rawai Beach är kanske ingen idealisk badstrand, men det är en idealisk matstrand! Hela strandvägen kantas av små enkla men mysiga restauranger och några barer. Till vänster om piren, som ligger i slutet av strandvägen, finns en liten lokal marknad. Här säljs snäckskal, souvenirer och nyfiskad seafood i små skjul direkt vid stranden. Vi slår oss ner på en restaurang vid strandvägen och blickar ut över guppande longtailbåtar. Det börjar skymma, temperaturen är behaglig, och som på en given signal kör cikadorna igång kvällens symfoni i samma sekund som vi får serverat vår efterlängtade thaimat. Mysfaktorn är total! Trötta och mätta konstaterar vi: -Thailand är helt underbart!


Gift er i Thailand!

Seriöst - Prisvärt - Välarrangerat Vi arrangerar frierier, bröllop m.m. Från det lilla till det stora. Personligt utformat med Era önskemål i fokus. Välkommen att höra av dig för idéer! www.brollopithailand.se

FAMILY RESTAURANT

Njut av utsökt mat och service i en avslappnad miljö på andra våningen i vår restaurang vid Kamala Beach Road

Vi serverar Skandinaviska, Thailändska och Internationella Specialiteter, Seafood, Luncher, Smorrebrod och Danska Polser. Välkommen!

Tel: (+66) 089-5902700, www.hc-andersen-phuket.com

Beach Garden Rawai Restaurang & Café

Hos oss njuter du av ett stort utbud av internationella och skandinaviska favoriter samt traditionell husmanskost och desserter. Allt tillagat med omsorg och serverat i en avslappnad och trevlig miljö. Dagens lunch tillagad efter kockens utvalda recept från hela världen, kaffe ingår. För lunchmeny se vår Facebooksida! Varje söndag serverar vi saftiga stekar gjorda på egna recept. Vi finns vid Rawai Beach norra ände. Välkommen hälsar Jörgen med personal! Tel: +66 (0)80-53 22 395


30

MAT & NÖJE PÅ PHUKET THAI MAT

Många restauranger har både västerländsk och thailändsk mat på menyn. För dig som är sugen på att testa det populära och nyttiga thailändska köket för första gången så följer här förslag på några omtyckta rätter att börja med:

Pad Thai: Stekta nudlar med jordnötter, ägg, böngroddar och grönsaker. Till detta väljer man räkor, kyckling, fläskkött eller nötkött. En riktig thaiklassiker!

Chicken Fried Rice: Ris stekt i olja och blandad med olika stekta grönsaker och stekta kycklingbitar. Ofta saftigt och gott. Är man extra hungrig så ber man om ett par stekta ägg på toppen!

Phad Pried Waan / Sweet & Sour: En härlig blandning av olika sorters färska grönsaker samt ananas som steks lätt och blandas med en söt-sur sås. Till detta väljer man biff, fläsk, kyckling eller räkor. Smakar bra med ångkokt ris till.

Chicken Cashewnuts: Färska grönsaker, champinjoner, vitlök och kycklingbitar blandas med en mjuk ostronsås och steks lätt samt toppas med rostade cashewnötter. Beställ med ångkokt ris. Mångas absoluta thaifavorit!

SNABBMAT

Här i Thailand finns ett betydligt större utbud av snabbmat än vad vi är vana vid hemma i Sverige. Här är du absolut inte begränsad till MackeDonken eller BK.

Överallt längs gatorna så hittar du små vagnar som säljer olika sorts snabbmat. I vissa vagnar säljs grillspett av nötkött, fläskkött eller kyckling. Du plockar själv vad du vill ha och ger till försäljaren som grillar över en kolbädd medan du väntar. Pris för ett grillspett brukar ligga mellan 15-30 baht. Gott, snabbt och prisvärt!

Är du sugen på något sött så finns det vagnar som säljer nygräddade crépes. Du väljer själv vad du vill ha på. En favorit är banan med Nutella. Pris 50-70 baht.

NATTLIV

Vill du uppleva Phukets vildaste och galnaste partyliv så är det Patong du ska åka till. Där finns den världsberömda partygatan Bangla Road. Bangla Road och gatorna runt omkring är fulla med barer och klubbar och du kommer garanterat att se saker du aldrig sett förut! Vill du gå ut och ta en drink och ha möjligheten att småprata är Kata och Karon bra platser. Där är lite lugnare och mer familjevänligt.

DRICKS

Cocktail Car

Att ”göra en utekväll” på Phuket är betydligt billigare än där hemma. Oftast kostar det inget att gå in på de olika klubbarna, och skulle de ta entré så är den ganska låg. Både öl och drinkar är billiga här. Vin är lite dyrare.

Vill du inte bli betraktad som en snåljåp, eller ”Cheap Charlie” som thailändarna själva säger, så bör du lämna dricks när du äter på restaurang. I Thailand förväntas man lämna lite dricks. Storleken avgör du naturligtvis själv, men 5-10 % av notans totalbelopp är normalt. Självklart ska du inte lämna dricks om du är starkt missnöjd med något vid ditt restaurangbesök. Är du däremot väldigt nöjd så visa detta genom att ge lite extra dricks utöver det normala.


Vi förmedlar bostäder i populära Patong Tower i centrala Patong Beach. Endast två minuters promenad till strand och hav samt ett stort utbud av nöjen, shopping och restauranger runt husknuten. Alla lägenheter har stor balkong med seaview eller mountainview. Bemannad reception dygnet runt. Garage i källarplan.

B a n g l a

Orso Agency Kontor i bottenvåningen av Patong Tower till höger om entrén. Välkommen hälsar Davide med personal! Tel +66 (0)80-69 26 114, orsorealestate@hotmail.com, www.orsoagency.com

R d.

Soi Patong Tower Out

Köp - Sälj - Hyr - Hyr ut

PATONG Orso TOWER

Soi Patong Tower In

Seaview från Patong Tower

PHUKETS BÄSTA BOENDE!

Banana Walk Patong Beach Road Patong Beach

BOOM BOOM BAR - En svensk klassiker vid Bangla Road Upplev den heta stämningen hos oss på Soi Gonzo, Patong

Hos oss händer kul saker varje kväll!! Spana in våra mingelbilder eller följ oss live via våra webb-kameror. www.boomboombar.com


32

TROPISKA FRUKTER TROPISKA FRUKTER

Här har vi samlat ihop ett urval av de frukter man kanske inte känner igen hemifrån. Frukterna säljs bl.a på marknader, på stränderna och efter vägarna. Var inte rädd att prova de olika frukterna, de är alltid dagsfärska och väldigt goda. Frukter som du köper på gatan kostar oftast runt 15-30 baht, då får du en hel frukt skalad, skivad och klar att äta.

Dragonfruit (Pitaya Fruit)

Guava

Smaken är söt, fyllig och aromatisk. (Psidium guajava) Fruktköttet är vitt eller lite gråaktigt med svarta ätliga kärnor. En omogen frukt mogFruktköttet är gult eller nar snabbt i rumstemperatur och färgen går då från grönt till rödrosa. rosa och fast närmast skalet men Det finns även gul Pitaya. God att dela och äta med sked. smältande mjukt mitt i frukten. Tips: Gott att blanda i fruktsalladen för spännande kontrast! Den innehåller många vita hårda kärnor som kan ätas. Vill man undvika dem kan man mosa och passera fruktköttet och använda det som sås, som bas för sorbet, glass, mjölkdrinkar osv. Frisk och fyllig smak.

Longan (Dimocarpus Longan)

De runda frukterna är ca 2,5 cm i diameter. Skalet är ljusbrunt och mjukt men blir hårt och brunt när frukten mognar. Fruktköttet är vitt och genomskinligt samt saftigt med aromatisk sötsyrlig smak, ungefär som litchi med en dragning åt peppar. I mitten finns en stor oätlig kärna. Longan äts naturell, ev. med glass eller i fruktsallad.

Pomelo (Citrus grandis)

Durian (Thurian) Denna lite mer ovanliga frukt har en inte allt för god doft. Fruktköttets konsistens är lite krämig och smaken är också lite speciell och antingen så älskar man den eller så tycker man inte alls om den. Till utseendet så är den ca 20-35 cm stor och har ett hårt, taggit skal. Se upp så att du inte gör dig illa när du tar i denna frukt!

Pomelo (Citrus grandis) är en mycket stor citrusfrukt med frisk och söt smak som påminner om grapefrukt, men utan beskan. En pomelo räcker till flera – skär upp skalet, gör några jack i fruktköttet och ställ fram frukten på bordet. Sedan kan alla plocka fruktkött, ungefär som man plockar druvor från en klase. Skalet är spänstigt, gulgrönt och kan skifta i rosa. Frukten ska vara fast.

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


TROPISKA FRUKTER

33

Rambutan kan se ganska skräckinjagande ut med sitt håriga ytterskal. Rambutanen är lite större än en valnöt och har ett läderaktigt skal. Under skalet hittar man ett vitt saftigt fruktkött och en oval kärna som man inte ska äta. Smaken påminner lite om Lychee.

Rambutan (Nephelium lappaceum)

Lychee (Litchi chinensis)

Lychee (Litchi chinensis) är en valnötstor frukt med tunt, hårt, sprött skal och vitt saftigt fruktkött med utsökt smak, som påminner litet om druva. Frukten skalas och äts naturell. Du skalar den enklast genom att göra ett hål på skalet med en nagel eller kniv och sedan dra/peta bort skalet. Mitt i frukten finns en hård kärna som man inte äter.

Mango (Mangifera indica) Mangon är oftast gulaktig i färgen men kan även vara grön, orange och ibland lite röd. Mangon har sitt ursprung från Indien men är nu mycket vanlig i Thailand och övriga sydasiatiska länder. Mangon är fyllig och frisk i smaken och passar bra till nästan vad som helst. Vill man äta den som den är gör man bäst i att skära runt kärnan på båda sidor.

Mangosteen (Garcinia mangostana) Mangosteen brukar kallas för "Drottningen av tropiska frukter". Ett tjockt hårt skal omger det vita fruktköttet som ligger inuti. Smaken är ljuvligt söt och frukten ska helst ätas som den är. Mangosteen kan dock vara lite svår att skala för den som är ovan. Bäst öppnar man den med en skarp kniv med vilken man lägger ett försiktigt snitt runt om hela frukten och sedan "skruvar upp" skalet.

Papaya (Carica papaya) Papaya odlas i alla tropiska länder. Frukten har en fyllig och aromatisk smak. Allra godast smakar den tillsammans med några droppar citron eller lime. Frukten är mogen när den är lite mjuk. Den påminner om melon i konsistensen. Papaya är rik på A- och C-vitamin och innehåller mineralämnena karoten och kalium. Papaya och Papayasallad är mycket omtyckt bland thailändare.

Granatäpple (Punica granatum)

Granatäpplet odlades redan på förhistorisk tid och ansågs av såväl egyptier som judar vara en helig frukt. Innanför det skrovliga och läderartade skalet finns kärnor och ett sötsyrligt, geléaktigt kött. Det är det man äter. Smaken är fräsch och påminner lite om vinbär. Peta bort de tunna mellanväggarna inne i frukten, de innehåller garvsyra och smakar illa. Det är av granatäpple man gör grenadin - en starkt rödfärgad saft som man bl a färgar drinkar med. Tänk på att granatäpplefläckar är så gott som omöjliga att få bort!

WWW.HEJPHUKET.COM


På besök hos...

SVENSKAR BOSATTA PÅ PHUKET

Siva - en thailändsk norrlänning

Siva tillsammans med Emma och Jou ur personalen framför entrén till Café Opera i Kata

Vid en första anblick verkar Siva Sirirat vara ungefär som vilken thailändare som helst: ständigt leende, med en lätt gulbrun hudfärg och med en förkärlek för stark mat. Med där upphör alla likheter med de flesta andra thailändare man möter här på Phuket. Siva är nämligen något så ovanligt som en thailändare uppvuxen i Sverige men tillbakaflyttad till Thailand!

Jag hade hört att Café Opera i Kata Beach drivs i svensk regi och hade bestämt mig för att besöka dem. Väl där så frågade jag efter ägaren, men blev istället för en svensk hänvisad till en thailändare. -Det här måste vara fel, tänkte jag. Men det visade sig att det var jag som hade fel!

Thailändare med Östersundsdialekt

Medan jag försöker förklara mitt ärende på engelska så svarar Siva på klockren svenska. Med Östersundsdialekt dessutom!

Det är då man inser att Siva inte är som andra thailändare. Och ju bättre man lära känna honom, desto mer inser man att han nog till och med är lite mer svensk än thailändare! Men vi tar det från början.

Från varma Thailand till kalla Norrland

Siva är uppvuxen i Kanchanaburi i västra Thailand men född i Bangkok. -Javisst, på samma sjukhus som kungen, säger Siva med viss stolthet medan han smuttar på en kopp starkt kaffe. Vi sitter skönt nersjunkna i de fluffiga sofforna på Café Operas uteservering.

Trots den avslappnade attityden så märks det att Siva har järnkoll, för under hela intervjun så har han ena ögat på restaurangen och allt som händer där, och när helst det behövs så är han sekundsnabbt på fötterna för att hälsa gäster välkomna eller tacka för besöket när de går.

Siva fortsätter: -När jag var knappt åtta fick jag flytta från soliga, varma Kanchanaburi i Thailand till kalla, mörka Östersund i Norrland då min mamma hade träffat en svensk man.

-Om Sverige visste jag ingenting och jag landade mitt i mörkaste oktober månad. Jag minns att mitt första intryck var att det var så väldigt lite folk överallt, säger Siva.

Han är dock glad över att hans nya hemland blev just Sverige. -Vi kunde inte ha hamnat i ett bättre land. Vi blev alltid väl behandlade och kände oss aldrig riktigt som invandrare, berättar han. Varje sommar reste han dock tillbaka till farmor i Kanchanaburi, så kontakten med Thailand släppte han aldrig helt.

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


Skidor och thaimat

SVENSKAR BOSATTA PÅ PHUKET

35

Siva anpassade sig snabbt till de kalla och snöiga vintrarna i Norrland, och, kanske något ovanligt för en thailändare, så blev skidåkning hans stora passion. Tiden i skidbackarna fick han dock dela med tiden i mammas thairestaurang.

-Mamma öppnade Norrlands allra första thairestaurang, fortsätter Siva, så jag är mer eller mindre uppvuxen i en norrländsk thairestaurang! Intresset för matlagning och krogbranschen var därmed väckt och Siva valde att plugga på kockskolan i Östersund.

Svenska och internationella recept från kockskolan blandades med mammas gamla hemliga thairecept och snart hade Siva samlat på sig en gedigen kunskap om hur man lagar riktigt god mat från olika världsdelar.

Öppnar eget på Phuket

Efter avslutad kockskola arbetade Siva på flera olika thairestauranger i Skandinavien, och under ett arbetspass i Oslo blev han ”upptäckt” av en svensk restaurangägare och erbjuden jobb i en av dennes välkända krogar på Phuket.

Knappt tjugo år efter flytten från Thailand till Norrland fick därmed Siva chansen att flytta tillbaka igen. Valet var inte svårt! Och efter drygt ett år på Phuket gavs han sedan chansen att öppna sin egen restaurang tillsammans med en partner. Ett val som inte heller var särskilt svårt!

Resultatet är Café Opera i Kata Beach som han sedan fyra år tillbaka driver tillsammans med affärspartnern Tommy Jönsson. Och därmed är cirkeln sluten!

Sivas egna recept dominerar menyn på Café Opera och hans svenska uppväxt genomsyrar hela driften av restaurangen.

-Det är de små detaljerna som gör helheten, utbrister Siva, innan han återigen snabbt kastar sig ut på restauranggolvet för att på klockren svenska och med ett thailändskt leende hälsa ett gäng hungriga svenska gäster välkomna till bords!

Siva - En glad svensk thailändare

Vi tar pulsen på Siva!

Är du svensk eller thailändare? -Jag har dubbelt medborgarskap och talar både svenska och thailändska flytande. Jag tänker på svenska men känner mig mer hemma i Thailand. En mix helt enkelt!

Kan svenskar lära något av thailändare? -Thailändares sätt att se på familjen, framför allt äldre. Kan thailändare lära något av svenskar? Mycket! Bland annat att slänga skräp i papperskorgen!

Vad är bättre med Thailand jämfört med Sverige? -Klimatet. Eller nej förresten, jag saknar ju vintern med skidåkning! Det lugnare levnadstempot här är bättre. Vad är bättre med Sverige jämfört med Thailand? -Det svenska sociala skyddsnätet! Vad saknar du mest från tiden i Sverige? -Skidåkning, fotbollskvällar och sportnytt. Och vad saknar du minst? -Potatisbullar!

Finns det något som du som thailändare kan säga till oss skandinaver att vi abslout ska undvika när vi är här? -Att klappa en thailändare på huvudet eller vända fotsulan mot någon. Båda dessa gester anses väldigt ofina! Tips till den som funderar över att flytta till Thailand? -Fundera noga över vad du ska göra här, och ska du göra affärer så se till att ha säkra kontrakt. Ta allt med en nypa salt samt ta med dig ett stort leende till leendenas land! Till sist, om man aldrig har testat thaimat innan, vad ska man börja med? -Klassikern och storfavoriten: Kyckling med cashewnötter!

Siva i samspråk med danska gäster på Café Opera

WWW.HEJPHUKET.COM WWW.HEJPHUKET.COM

Och vad föredrar du själv? -Där skiljer jag mig inte från andra thailändare: Starkt kryddad mat, och favoriten är Papayasallad såklart!


36

SE & UPPLEV

Här tipsar vi om flertalet roliga aktiviteter och sevärdigheter! Snorkling

Missa inte att snorkla när du är här! Du får se och uppleva jättemycket.

Inga som helst förkunskaper krävs, alla kan delta. Boka in dig på någon av alla snorkelturer som erbjuds och hoppa på båten!

Utrustning (snorkel, mask och fenor) samt mat och dryck ingår. Vill du känna dig extra trygg så boka in dig hos något skandinaviskt dykcenter.

Väl på båten visar instruktörerna dig hur du ska göra samt berättar lite om vad det finns för fiskar och annat spännande att se under ytan.

Dykning

Gillar du att snorkla så kommer du älska att dyka! Det är en fantastisk upplevelse - som att uppleva en helt ny värld.

För att få dyka i havet måste du ta ett dykcertifikat, det vanligaste är Open Water, då får du dyka ner till 18 meter.

Sen kan du självklart ta fler kurser efter det. Kursen tar ca 4 dagar och innehåller teori, övningar i pool, övningar i havet och därefter ett eller två nöjesdyk i havet. Alla kurser ser inte likadana ut överallt. Välj ett center där du känner dig trygg och ta reda på deras kursplan. Definitivt prisvärt och ett minne för livet!

Golf

För dig som är intresserad av golf så finns det mycket att välja på! Phukets golfbanor som är i världsklass ligger i en mycket vacker natur och här spelar du till väldigt rimliga priser. Banorna ger både den vane och den ovane golfaren en upplevelse utöver det vanliga.

Populära golfbanor är t.ex. Phuket Country Club, Blue Canyon, Laguna Phuket Golf Club, Loch Palm Golf Club Phuket samt Red Mountain som anses vara en av världens vackraste och mest välskötta banor men också något dyrare att spela på.

Gå på Spa

Kitesurf

Ta dina surf-skills till en högre nivå! I stället för bara brädan, eller bräda med skärm så kan du testa att kitesurfa. När du kitesurfar har du en typ av skärm som kallas för kite (drake). Du håller i en stång som är fäst till draken och flyger fram på vågorna med hjälp av vinden. Phuket är perfekt för kitesurfing då det finns vind hela året runt. De bästa månaderna för kitesurf är dock nov-feb och juni-sept. I Chalong bay på ”friendship beach” har ni Kite Zone Phuket. De har uthyrning, kurser och mycket mer.

Mycket på Phuket går ut på att må bra, och sällan mår man väl så bra som när man blir ompysslad på ett spa!

De thailändska spa-traditionerna går mycket långt tillbaka i tiden, och Phuket är dessutom känt som Thailands ”Spa-paradis”. Här finns gott om spa-anläggningar av hög klass och flera av de exklusivare hotellen och resorterna erbjuder övernattning i kombination med spa-behandlingar. Vill du unna dig själv en själslig och kroppslig behandling utöver det vanliga så ska du passa på när du är här!

Para boat gliding

En av de vanligaste aktiviteterna här på Phuket är Para boat gliding. Ligger ni på de lite större stränderna så ser ni ofta detta. Du blir fastspänd i sele som är fäst till en stor skärm och en båt. När båten kör lyfter du och flyger högt över havet. Framför dig har du en i personalen som styr. Ger en härlig känsla och en oslagbar utsikt!

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


SE & UPPLEV

Big Buddha

Den enorma Buddha-statyn ligger högst uppe på ett berg och syns från stora delar av södra Phuket. Statyn är byggd av tusentals kritvita marmorblock. Väl här kommer du att upptäcka att det finns inte bara en, utan två stora Buddha-statyer! Uppe ifrån berget har du en oslagbar utsikt över hela södra Phuket med hav, stränder, djungel och samhällen. Big Buddha ligger mellan Kata och Chalong. Åk väg 4022 mellan Chalong och Phuket Town, håll utkik efter de små skyltarna som visar avtagsvägen upp till Big Buddha precis i utkanten av Chalong. Klä på dig något som täcker axlar och ben, då det finns munkar där. Sjalar finns även att låna på plats. Öppet till 20.00. Fri entré.

Wat Chalong

När du ändå besöker Big Buddha så ska du även passa på att besöka Wat Chalong - Chalongs berömda tempelområde som anses vara det viktigaste på Phuket. På området finns flera storslagna och vackra Buddhistiska tempel. Det högsta av dem, Pagodan, sägs innehålla benfragment från självaste Buddha. Samma sak gället här som vid besök hos Big Buddha - klä dig anständigt och täck axlar och ben samt ta av skorna vid besök i templen. Wat Chalong ligger inte långt ifrån Big Buddha. Fortsätt ett par kilometer längs med väg 4022 från Chalong mot Phuket Town. Öppet 07-17. Fri entré.

Butterfly Garden

Ligger strax norr om Phuket Town och är väl värt en halvdagsutflykt. Här går du runt bland massor av tropiska fjärliar i olika färger som flyger omkring och till och med landar på dig! Du kan även läsa om de olika arterna. Här finns också ett insektsoch silkesmask-muséum med bla levande skorpioner, gigantiska tusenfotingar och vandrande pinnar m.m.

Phuket Aquarium

Upplev alla exotiska varelser som finns under ytan för omväxlings skull! Bakom akvariebyggnaden finns ett räddningscenter för sköldpaddor där du kan se riktigt stora sköldpaddor. Ligger strax öster om Phuket Town.

Elefant-trekking

Vill du komma elefanter, dessa kloka djur, riktigt nära så ska du boka in elefant-trekking. Du får klappa, mata och rida på elefanter. Det finns många olika trekkings att välja mellan. Du kan välja att ta en tur på någon timme, över en dag eller trekking med övernattning. Det finns mycket elefant-trekking i bergen på vägen mellan Kata-Karon och Rawai-Nai Harn. Elefant-trekking är en kul upplevelse för alla åldrar!

Bang Pae Vattenfall

Bang Pae, Phukets största vattenfall, ligger uppe på nordöstra Phuket. Som besökare uppskattar man kallt vatten och skugga, samt att njuta av en måltid på restaurangerna i närheten. Under regnperioden är det 10 meter höga vattenfallet ganska kraftigt medan det under perioden decembermaj saktar ner lite. Ta ett uppfriskande dopp och avnjut den vackra naturen! Skogen runt omkring är ganska tät så ta med myggmedel.

37

Splash Jungle

Phukets första vattenland! Här har ni allt för små barn och vuxna som fortfarande har barnasinnet i behåll! Ett blött och roligt nöje som garanterat sänker energinivån hos de små. Barn under 5 år går in gratis. Splash Jungle ligger nära Mai Khao och flygplatsen.

Phuket Fantasea

Känt för sina storslagna shower om Thailands kultur och historia. Med akrobater, utsmyckade elefanter och massor av fyrverkerier ger de en oförglömlig föreställning! Priset är ca 300 kr/pers. Barn under 4 år går in gratis. Detta är en kvällsföreställning som börjar kl. 21.00 varje kväll och varar i ca 75 min. Man kan även välja till buffé. Pampigt och exklusivt för er som vill uppleva det lilla extra! Ligger i Kamala.

Phuket Adventure Mini Golf

Utmana dina vänner på minigolf i en annorlunda och exotisk miljö! Banan som påminner om en riktig stor golfbana består av 18 hål och har både vattendrag och bunkrar. Före eller efter golfrundan kan du avnjuta god mat och dryck i restaurangen bredvid. Ligger i Bang Tao i närheten av Sunwing Resort. Öppet dagligen 11-23.


1. 2. 3. 4. 5.

10. 11. 12. 13.

14. 15. 16.

8. 13. 9. 21.

6.

7.

17.

19. 13. 21. 24. 25. 26.

10. 20.

18.

21.

22. 23. 27.

BIG BUDDHA

28.

TEMPLE

Besök Hej Phukets samarbetspartners!! 1. Red Café 15. Boom Boom 2. Quick Rental Bar 3. Nins Thai 16. Seabylla Cooking 17. Maximum 4. Bröllopithailand Gym 5. Quality Swedish 18. Mr. Sing´s School 19. Sea Breeze 6. HC Andersen Inn 7. Swedish Bakery 20. Bellmans 8. Adventure Mini 21. Two Chefs Golf 22. Karlssons i 9. Realphuket.net Karon 10. Harrys 23. Three Crowns 11. East 24. Charlies 12. Karlssons i 25. Café Opera Patong 26. Oasia 13. Orso Agency 27. Svenska 14. Ricos kyrkan 28. Beach Garden


40

HEJ PHUKET MAGAZINE - KARTA PATONG BEACH KALIM BEACH PATONG TEMPLE

White Room

Bangla

Road

Soi Sansa

bai

TO

PA R

AD ISE

BE AC

H

Banana Walk

Passa på att besöka våra utvalda samarbetspartners i Patong!


HEJ PHUKET MAGAZINE - KARTA KARON & KATA BEACH

41

Passa på att besöka våra utvalda samarbetspartners i Karon och Kata! KARON TEMPLE

Mövenpick

Hilto n Phuk e Arca t dia

rb Sta

uc

ks

Till Kata Beach Resort & Spa

th oa

B

ou

se

Orchidacea


SHOPPING

Billigt, dyrt, äkta, fejk, mycket eller lite...

Jungceylon

Vad är du ute efter?

Jungceylon som ligger i Patong är ett stort och modernt köpcenter i flera våningar som innehåller det mesta. Här säljs såväl billiga kläder som dyra märkeskläder samt elektronik, livsmedel och mycket annat. Här finns också ett stort utbud av restauranger och caféer liksom både Starbucks, Subway och McDonalds, om du skulle tröttna på stekt ris med kyckling. På översta våningen ligger SF Cinema med en riktigt bra bioanläggning. Har du fått nog av sol och shopping så kan du svalka dig i biosalongen och se en bra film. På onsdagar kostar bio endast 100 baht. Ett tips är att ta med en tröja, det kan bli riktigt kallt med Ac:n på lägsta temperatur! Bakom Jungceylon, tvärs över gatan, ligger Banzaan kvällsmarkand. Vid 17-tiden varje kväll fylls Banzaan med små vagnar där du kan köpa nygrillade grillspett, seafood, kokta majskolvar, nypressad juice och annat gott för en billig peng.

”Äkta-fejk”

Är du ute efter billig shopping, tex ”äkta fejk”kläder och annat smått och gott så ska du handla på marknaderna. Bäst är att åka in till Phuket Town, där finns mycket bra shopping och att pruta är inte ett måste då de sätter låga priser redan från början. Fast det är klart, man kan alltid få ner det lite till!

Gillar man klockor så ska man definitivt passa på att handla här i Thailand, de flesta håller bra kvalitét och är riktigt snygga!

Premium Outlet Phuket

På Phuket finns även ett mycket stort outlet-center. Här finns massor av butiker med märkeskläder som tex. Adidas, Puma, Nike, Lee och många fler. Detta center heter Premium Outlet Phuket och ligger längs med vägen mellan Phuket Town och flygplatsen.

VAT Refund

På många köpcenter erbjuder butikerna ”VAT Refund”. Det innebär att du har möjlighet att få tillbaka momsen på det du handlar. För att nyttja detta måste du fylla i en blankett som butiken har. Denna fyller du i på plats och du måste samtidigt uppvisa ditt pass. Visa sedan upp blanketten på tullkontoret på flygplatsen i Thailand vid hemresa innan du checkar in, så får du tillbaka momsen (7%). För att ha rätt till VAT Refund så krävs att du har handlat för minst 2.000 baht i den enskilda butiken under en och samma dag. Den totala köpesumman av alla dina inköp måste överstiga 5.000 baht och du måste resa ut ur Thailand inom 60 dagar efter att du har köpt varorna.

til p o h ”S

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013

rop! d u o y


SHOPPING

Central Festival

Gillar du märkes-kläder/prylar så är bästa shoppingen på Central Festival. Det är ett stort shoppingcenter med många exklusiva butiker. Central Festival ligger strax utanför Phuket Town bredvid en av vägarna mot Patong. Runt om Central Festival hittar du många fler stora köpcenter med hemelektronik, möbler och livsmedel.

De mest kända livsmedels-kedjorna heter Tesco Lotus och Big C och de finns på flera ställen runt om på Phuket. Deras större livsmedelshallar påminner om svenska ICA Maxi, fast med betydligt större utbud. Du kan i princip handla allt du behöver till ditt hem förutom större möbler.

Kvällsmarknad

Varje lördag & söndag från klockan 17.00 är det stor kvällsmarknad i Phuket Town. Där hittar du i princip allt och priserna är rikigt låga. Marknaden är jättestor och väldigt populär både bland turister och thailändare. Blir du hungrig av all shopping så finns ett helt område på marknaden med bara mat. Du hittar marknaden om du kör på stora vägen från Chalong på väg till Central Festival, sväng höger två infarter innan Central Festival. Åker du tuk-tuk eller taxi så vet chauffören vart det ligger om ni säger; Phuket Town night market.

Tips

Tänk på att du måste pruta på ALLT. Enda gången du inte behöver, eller ska göra detta, är till exempel på mat eller på köpcenter där fasta priser är utsatta. Försäljarna förväntar sig prutning, så var inte rädd för att sätta ett riktigt bra pris! Ha som riktmärke att betala ca 50-75% av vad de ursprungligen begär. Tänk på att om du väl har accepterat ett pris så ska du inte dra dig ur. Detta anses som väldigt fult och oacceptabelt hos de thailändska försäljarna. Undvik aggresiv ton när du prutar och brusa aldrig upp. Skulle ett missförstånd uppstå så förlåts man oftast med ett ”WAI” och ett leénde. Thailändare är kända för sina léenden!

WWW.HEJPHUKET.COM

Växla pengar

Svenska kronor är bäst att växla på ett vanligt växlingskontor som finns överallt längs gatorna. Det lönar sig att kolla olika växlingskontor då kurserna kan skilja sig en hel del. De flesta tar ingen avgift och ofta kan du hitta bättre kurser än på bankerna. Du kan också ta ut pengar med ditt svenska uttagskort ur de ATM-maskiner (bankomater) som finns lite överallt. Du behöver inte kolla upp kurserna hos olika banker eftersom det är Visa, Mastercard eller den kortutställare som du använder som sätter kursen. Det kostar 150 baht (ca 35 kronor) att ta ut pengar ur en ATM och de flesta har en uttagsgräns på max 10.000 eller 20.000 baht. Vill du ta ut ett större belopp än så så är det bättre att gå in på ett bankkontor och använda ditt uttagskort där. Du behöver då också ta med ditt pass. Ingen uttagsgräns, i övrigt samma avgift och förutsättningar som när du använder en ATM.

43


44

SKÖNHET & HÄLSA

SKÖNHET & HÄLSA Ta hand om dig själv och unna dig en skönhetsstund! Hårstajl

Vanlig klippning kostar i princip ingenting och nästan alla salonger erbjuder hårförlängning, färgning och permanenter. Hårförlängning är det riktigt bra priser på och resultatet blir minst lika bra som hemma. För säkerhets skull bör du gå till en salong där de talar bra engelska.

Fisk Spa

Fisk-spa har blivit mer och mer populärt, även i Sverige. Är du sugen på att prova på fisk-spa så ska du definitivt passa på här!

Det kittlas väldigt mycket till en början men efter ett tag vänjer man sig och känslan påminner mer om den stickande känslan man får när foten somnat. Inget som gör ont alls. Fiskarna har inga tänder utan suger och naffsar bort den döda huden.

Massage

Vart du än vänder dig så kommer du att se en salong som erbjuder massage. Det finns olika typer av massage att välja på, de vanligaste är thaimassage och oljemassage. Thaimassage är hårdare än oljemassage och inga oljor används. Oftast frågar de om du vill ha hård eller mjuk massage. De trycker, stretchar och knäcker din kropp, riktigt skönt! Oljemassage är mjukare och mer avslappnande. Du får massage med olja över hela kroppen. Massage kostar mellan 200-500 baht beronde på vad du väljer.

Ångbehandling

I bl.a köpcentret Jungceylon, Patong, kan du få en ångbehandling. Vill du passa på att rensa ansiktet från smutsiga porer och finnar så ska du unna dig detta. Du blir ren och fräsch i hyn. Lägg dig bara ner och låt personalen göra resten. I köpcentret har de oftast riktigt bra priser på ångbehandling. Från 300 baht.

Taggad på att tagga dig? Många passar på att tatuera sig när de är i Thailand då priserna är betydligt lägre än hemma i Sverige, och då resultaten ofta också är riktigt bra.

Vid val av tatueringsstudio så ska du förvissa dig om att hygienen är hög och att det är en duktig och van tatuerare som talar engelska. Tänk gärna över din tatuering ett par gånger extra innan du slår till och framför allt: Tatuera dig inte i onyktert tillstånd! Ett tips är att göra tatueringen mot slutet av semestern då det kan vara svårt att bada och duscha med en nygjord tatuering.

Manikyr & Pedikyr

Detta är något man verkligen kan och ska unna sig när man är i Thailand. Priserna är betydligt lägre än hemma i Sverige. Du kan få både manikyr och pedikyr för omkring 300-500 baht. Du kan även välja att få bara manikyr och då ingår målning av naglar i valfri färg. Du kan också få lösnaglar med målning i olika mönster. Oftast handmålar de alla mönster, så det kan ta lite tid, men är värt varenda minut. När du ändå är där ska du passa på att “skala” fötterna, ta bort allt överflödigt skinn på hälarna. Du kommer att känna dig som ny!

Vaxning

Vaxning är som allt annat här i Thailand, mycket billigare än i Sverige. Är man intresserad av att bli av med håret som stör på kroppen under en längre period så ska man testa vaxning. Ett tips är att göra det så tidigt som möjligt på semestern. Det kommer hålla under hela vistelsen och du behöver inte tänka på att raka dig hela tiden. Gå helst till någon av de större salongerna för att undvika slarv och för att få ett jämt och fint resultat.

Stärk kropp & själ - Testa Yoga! Yoga betyder ”förening av kropp, sinne och själ” och oavsett om du är nybörjare eller proffs så är Phuket en underbar plats att utöva Yoga på!

Yoga är en bra träningsform som sägs motverka både stress och sjukdom samt stärka kroppens muskler. På Phuket finns en mängd olika yogastudios och yogaskolor för såväl nybörjare som proffs. Har du väl lärt dig några övningar så är det sedan lätt att utöva Yoga på egen hand, kanske på någon avlägsen sandstrand, i solnedgången eller varför inte vid poolkanten? Vid tex. Kata Beach finns Kata Yoga som kör ”Hot Yoga”, 90miuters-pass som passar alla, såväl nybörjare som proffs.

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


46

SUGEN PÅ ATT RIVA HEMRESEBILJETTEN OCH STANNA LÄNGRE?

Att hyra bostad

Att hyra boende här i Thailand är ganska enkelt. Du behöver inte stå i några långa köer och du får oftast flytta in på en gång.

Räkna med att lägga några dagar för att ta dig runt och titta på tänkbara bostäder. Håll utkik efter skyltar eller ta hjälp av en hyresmäklare.

Oftast är det billigare att hyra under en längre tid och bästa pris får man om man bokar för ett helt år framåt. Ett tips är även att planera inflytten till lågsäsongen då det är lättare att hitta lediga objekt och att få bra priser.

Ta noga reda på vad som ingår i hyran och vad som tillkommer, ex. vatten, el, internet m.m.

Räkna med att de flesta uthyrare vill ha en eller ett par månaders deposition. Se till att få kvitto på allt.

Här är några sidor som kan hjälpa er att hitta boende: www.phuketrenthouse.com www.husiphuket.se

Att köpa bostad

Det finns gott om fastighetsbyråer som hjälper dig att hitta exakt det du vill ha.

Det är även väldigt enkelt att själv ta sig en tur runt ön och söka efter sitt nya hem. Håll utkik efter skyltar.

När det kommer till kontraktsskrivning m.m. så rekommenderar vi att ta hjälp av en advokat som är väl insatt i fastighets- och markaffärer. Anlita helst en egen advokat. Reglerna är snåriga så se till att du verkligen har full koll på allt innan du skriver på något.

Hotell

Ja, hotell. Det absolut kryllar av dem! Det finns allt från lyxhotell med pool på rummet till guesthouses med ödlor på rummet.

Bokade du inte hotell innan du kom så finns det en riktigt bra sida med sista minuten-erbjudanden: www.latestays.com

Visum, bostad, jobb, skola

• INFO OM VISUM •

Som turist får du stanna 30 dagar i Thailand utan visum. Vill du stanna längre än så, och inte ansökte om visum för detta innan du kom hit, så måste du åka ut ur landet för att få nya dagar eller för att ansöka om ett längre turistvisum. Det finns bolag som är specialiserade på sådana visumresor, s.k. visa runs. Fråga en lokal resebyrå.

Reser du med flyg till ett grannland så får du 30 nya dagar per automatik. Ett alternativ är att åka till Ranong. Det kostar vanligtvis 1500 baht och då ingår mat och dryck. Resan tar ca 12 timmar och du delar minibuss med andra. Du får då 14 nya dagar att stanna i Thailand. Det finns även andra sorters visum, tex. ED-visum för den som vill studera thailändska, som ger dig rätten att stanna längre.

Har du visumfrågor så kontakta Alf Örsnäs. Alf är svensk och arbetar som volontär på Royal Thai Police. Han är stationerad på Immigration i Phuket Town där han arbetar med visumfrågor varje tisdag och torsdag. Du kan ringa Alf på +66 (8) 2776 3865 för kostnadsfri hjälp alla vardagar.

• INFO OM ARBETSTILLSTÅND •

Det är ej tillåtet att utföra någon form av arbete i Thailand utan arbetstillstånd. Det gäller även om du har eget företag. Ta professionell hjälp för att få koll på reglerna kring arbetstillstånd. Mer info finns på www.thaiembassy.se

WWW.HEJPHUKET.COM

Starta eget företag

Vill du jobba med eget företag så måste du starta ett Thailändskt Co.,Ltd-företag samt ansöka om arbetstillstånd. Du måste även ha business visa, vilket du kan ansöka om redan innan du kommer hit. Läs mer på: www.thaiembassy.se Business visa går även att ordna på plats här i Thailand. Du behöver hjälp av en revisor eller advokat för att ordna alla papper och sedan måste du resa ut ur Thailand till ett näraliggande grannland för att få det sista klart på en thailändsk ambassad.

Här följer ett tips på en bra kontakt, där du på svenska får all hjälp du behöver med att starta eget företag samt hjälp med business visa och arbetstillstånd: www.alltomthai.com

Svensk skola

Har du barn så vill du säkert att de ska ha samma skolmöjligheter här som hemma i Sverige. Här följer tips på två alternativa skolor i Kamala, Phuket:

www.svenskgrundskolaphuket.se Förskola samt årskurs 1-6. För info om årskurs 7-9 kontakta skolan. www.svenskskola.com Förskola samt årskurs 1-9. Möjlighet för barnen att lära sig Thai.

Skandinavisk förening

Tänker du bosätta dig på Phuket så behöver du inte vara rädd att du ska känna dig ensam. Här finns många skandinaver och t.o.m. en skandinavisk förening som heter Skandinaver på Phuket. Besök gärna deras hemsida: www.skandphuk.dinstudio.se

Skandinavisk radio

Här i Thailand finns också en egen skandinavisk radiostation som sänder via webben. Thailand Idag som stationen heter sänder skandinavisk och thailändsk musik varvat med reportage och nyheter på skandinaviska. www.thailand-idag.asia


Thailändsk matlagningskurs -Kul, gott & lärorikt!

...för alla!

-Lär dig laga thaimat! - Den bästa souvenir du kan ta med dig hem! -

Onsdagar och lördagar kl. 15:00 på QSS, Svenska skolan på Soi 8 i Kamala. Vi åker gemensamt tuk tuk till lokala marknaden där vi inhandlar färska råvaror och kryddor till fyra olika rätter som vi sedan tillsammans tillagar och avnjuter. Avslut ca 18:00. Max 8 deltagare/tillfälle. Pris: 2.500 baht/person. Anmälan: Björn, 090-402 35 81 Andra dagar och tider enl. ö.k. Välkomna hälsar Björn & Nin!

Nins Thai Cooking


ND A STR Sudoku Nr. 1, Lätt

Sudoku Nr. 3, Medium

PYSSEL Sudoku Nr. 2, Lätt

Sudoku Nr. 4, Medium

Sudoku spelregler

Trots att reglerna för Sudoku är enkla kan ett problem vara knepigt att lösa. Spelplanen för Sudoku består av 9x9 celler som som är uppdelade i 9 st mindre fält bestående av 3x3 celler. Alla 81 cellerna ska fyllas med siffror. Några av dem är redan givna som startvärden. Det gäller bara att fylla de övriga cellerna med siffrorna 1-9 så att följande är uppfyllt.

- Varje enskild siffra 1-9 ska finnas exakt en gång i varje rad. - Varje enskild siffra 1-9 ska finnas exakt en gång i varje kolumn. - Varje enskild siffra 1-9 ska finnas exakt en gång i varje fält med 3x3 rutor.

Ett party i Thailand är väl ändå ett "parthai"?

En färdig lösning kommer alltså att innehålla exakt 9 st av varje siffra. Facit på nästa uppslag. Tjuvkika inte!!

HEJ PHUKET MAGAZINE NR. 7 - NOVEMBER-DECEMBER 2013


49

STRANDPYSSEL

R채tt svar till Thai & Phuket-quizen p책 s. 20-21: 1C 2A 3B 4C 5B 6C 7A 8B 9A 10 A 11 C 12 C 13 B 14 C 15 B 16 C 17 C 18 B 19 A 20 A 21 C 22 B 23 A 24 A

Sudoku Nummer 1

Sudoku Nummer 2

WWW.HEJPHUKET.COM

FACIT TILL SUDOKU

Sudoku Nummer 3

Sudoku Nummer 4


50

MINGEL & VINGEL

Mingel & Vingel på Phuket...

Phuket är världens bästa plats att vara på! Speciellt för oss nordbor som gillar sol, värme och god mat. Just det, sen gillar vi ju att fira också! Och är man nordbo på Phuket så finns det dubbla anledningar att fira, för både vi och thailändarna har ju våra olika högtidsdagar som alla måste firas. Och är det inte högtidsdag så kan man ju alltid fira att man har semester, typ! Med kameran i högsta hugg så gav vi oss ut och plåtade folk som firar olika saker!

ParT y-H Att

Suck!! Inte ens i Thailand får man vara i fred...

”Svenska Kräftor Kräva Dessa Drycker!!” Även om man befinner sig på andra sidan jordklotet så ska man såklart fira kräftskiva. Och vad gör väl det om inte kräftorna är svenska? De är ju i alla fall inköpta på Ikea och därmed nästan svenska! Kräftskivan som arrangerades av The Swedish Bakery i Kamala tillsammans med den dansk-skandinaviska restaurangen HC Andersen gav stora delar av den skandinaviska kolonin i Kamala en god anledning av fira! Hej Phukets reporter meddelar att såväl kräftor som Västerbottenspaj och snapsvisor slog alla högt ställda förväntningar! Fotbollsfest e kul! Tillräckligt många bira så har man snart en egen boll under fötterna...!!

Att den lokala fotbollsklubben har fest och prisutdelning är anledning nog att fira tycker Krister Westberg och Billy Ågren, båda delägare på populära Two Chefs Restauranger här på Phuket. Marky Jean Regidor, sångare, och Krille Kirsilä, DJ, kan inte annat än att hålla med. Detsamma gäller servitriserna på Two Chefs i Karon där prisutdelningen hölls. På frågan om vad som är allra bäst med Phuket så enades alla om att det är folket samt det faktum att det är relativt säkert på Phuket jämfört med på många andra turistorter.

Thailändare har inte kräftskivor. Men de har en vegetarisk festival. Den firar de bla. genom att sticka svärd igenom munnen. Händer i Phuket Town varje år i oktober...

Angelica, Amanda, Linnea, Sandra och Malin samt Mathias är på Grabbarna Grus i Patong och firar Mathias sista dag som 29-åring, han fyller nämligen 30 dagen efter. Ja, och så firar de att Grabbarna Grus har öppnat för säsongen också!

Bland folkvimlet på partygatan Bangla Road i Patong stötte vi på de här båda blondinerna vid namn Emily och Penny. -Hej, hej! Firar ni något? -Ja, det gör vi. Allting och varje dag!!

-När man tröttnat på thaimat och vill ha ett riktigt, traditionellt och gott skrovmål så ska man komma hit och käka, säger delägaren Tobbe Melinder, som firar nyöppnade Seabylla på Nanai Road i Patong med en rejäl hamburgare. Hos Seabylla serveras förutom traditionella hamburgare även korv med hemlagat potatismos, räksallad och annat gott. Enligt Hej Phukets reporter så överträffar Seabylla t.o.m. originalet!

Daniel Isberg firade sin nyöppnade Gastro Bar i Bang Tao med ett stort invigningsparty. Hej Phukets reporter som var där fick med sig en hel kasse full med Daniels egengjorda såser, kryddblandningar och juicer vilket har tagit redaktionens matlagning till nya höjder!

På The Swedish Bakery i Kamala var det fullsatt denna kväll då företaget Cayann Curve Collection firade vackra kurviga kvinnor genom en modevisning med kläder gjorda av och för just kurviga kvinnor. På bilden några av de vackra modellerna.

På återseende i nästa nummer av Hej Phuket som kommer den 15/12. Tills dess kan du följa oss på Facebook och via www.hejphuket.com där även magasinen går att läsa on-line. MÅ SÅ GOTT önskar vi på Hej Phuket!! :)


Hej phuket no 7 nov dec 2013  

Skandinaviskt magasin om Phuket. Komplett Phuket-guide fylld med tips, råd, viktig info, kartor, events och massor med skön läsning.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you