Page 1

NEWS marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Æg er også superfood Engelske forskere anbefaler, at man spiser minimum et æg om dagen, hvis man eksempelvis vil have gavn af æggets høje indhold af D-vitamin. Læs mere på side 25

”Gæk gæk gæk mit navn er blevet væk...”

Pisk æggehviden i top

SANOVO og HEDEGAARD i nyt samarbejde

Påskeæggekage med rejer og asparges

Et af succes kriterierne for en god æggehvide er dens piskeevne, jo større volumen desto bedre. Læs mere på side 4-5

HEDEGAARD har overtaget de af SANOVO FOODS kunder i DK, der køber pasteuriserede ægprodukter. Læs mere på side 15

Hvis der er smagskomponenter, som går op i en højere enhed, er det æg, rejer og asparges.Find opskriften på side 12


2

Papirklip af Ann Dynesen, se mere p책 side 22

Foto: Rasmus Bluhme, Moment Fotografi

marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk


Foto: Torben Hjulmand

marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Tilbageblik 2009 Tilfredsstillende resultat for HEDEGAARD foods A/S

Af Ivan Noes Jørgensen

Udviklingen i aktiviteter og økonomiske forhold Resultat før skat i 2009 blev på 16,1 mio. kr. mod 13,5 mio. kr. i 2008. Resultatfremgangen skyldes en reduktion af produktionsudgifterne og et markant fald i de finansielle udgifter. Faldet i de finansielle udgifter skyldes et fald i den generelle rente og tilførelse af egenkapital til HEDEGAARD foods A/S i forbindelse med spaltningen fra HEDEGAARD A/S. I regnskabet indgår Starup Æg K/S, der er 100 % ejet af HEDEGAARD foods A/S. Omsætningen i Foods er steget fra 335,8 mio. kr. i 2008 til 337,7 mio. kr. i 2009. Der har i året været en tonnage fremgang på 3 %, der primært er drevet af en fremgang i salget af flydende pasteuriserede ægprodukter. Der er i 2009 investeret 9,6 mio. kr., heraf alene 7,9 mio. kr. i Starup Æg K/S. Starup Æg K/S er nu den største og mest moderne farm i Danmark. Der produceres i to stalde med hver 62.500 æglæggere. Hønerne går i nye stimulusberigede bure, hvor hønerne

har adgang til redekasser, støvbade og siddepinde. I hvert bur er der plads til 10 høner. I tilknytning til Starup Æg K/S er der et mindre pakkeri, hvor æggene pakkes færdig og distribueres direkte til supermarkederne. Der blev i 2008 investeret massivt i automatik på pakkeriet i Hadsund. 2009 er blevet brugt til at optimere anlæggene og arbejdsrutinerne. Det betyder fremover lavere omkostninger og et forbedret arbejdsmiljø, hvor mange tunge løft er elimineret. Forventet udvikling Markedsforholdene inden for virksomhedens forretningsområder er meget konkurrencepræget og marginalerne er små. De seneste års investeringer i automatisering og optimering af arbejdsgange skal sikre Foods en stærk position i det konkurrenceprægede marked. På nuværende tidspunkt forventes det, at der i 2010 kan realiseres et resultat før skat på niveau med 2009 resultatet.

3


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Pisk æggehviden i top Et af succeskriterierne for en god æggehvide er piskeevnen, jo større volumen desto bedre. En god æggehvide skal kunne piskes op så den får en så luftig og stor volumen som muligt.

Af Vivi Nielsen

Vi arbejder løbende med, at forbedre piskeevnen i vores æggehvider. Æggehvidestrukturen skal bære store mængder sukker og andre ingredienser uden at ”falde” sammen. Det stiller store krav til råvaren, håndteringen og selve processen. Ved at ændre på forskellige parameter kan vi ændre nogle af de grundlæggende funktionaliteter i hviden.

I løbet af foråret 2010 installeres en helt ny udslåningsmaskine i vores produktion. Forventningerne til maskinen er blandt andet, at det bliver muligt at separere hvide fra blomme mere effektivt og dermed opnå et endnu bedre råvaregrundlag. Der skal meget lidt æggeblomme eller andre fedtstoffer til for at ødelægge hvidens piskeevne.

Vi bliver af og til udfordret af vores kunder, når vi hævder, at vi har “Super hviden”! Én kunde laver flødeboller, én anden marengs eller kyskager, og en universal hvide er ikke nødvendigvis super god til begge dele.Vores opgave er at balancere vores æggehvide, så den giver gode resultater begge steder.

En forudsætning for at fremstille en god æggehvide er friske råvarer. Her er man i produktionen nødt til at være kompromisløs. Mange, derhjemme i køkkenet pisker rå æggehvider, undrer sig måske over, at volumen fra gang til gang svinger. En forklaring kan være æggets alder. Der er en markant forskel på volumen fra friske æg i forhold til æg, der feks. er tre uger gamle.

Der er mange faktorer, som har indflydelse på det færdige produkts egenskaber og det gælder hele tiden om at få testet den enkelte faktor af, før der arbejdes videre med en ny. I den løbende proces med at forbedre kvaliteten bliver vi styrket i viden og erfaring. 4

De pasteuriserede æggehvider testes løbende ved at piske dem op - både med og uden sukker. Dette sker for at få en indikation af, hvorvidt vi har bevaret æggehvidens

egenskaber under pasteuriseringen både med hensyn til at kunne danne et luftigt skum men ligeledes med hensyn til at strukturen i skummet kan bære ingredienser såsom sukker.

Piskede hvider med en flad fornemmelse? Oplever du, at det er svært at piske dine æggehvider luftige? Så kig nærmere på piskerisene og den skål, æggene ligger i. Man skal nemlig være helt sikker på, at begge dele er rene og fri for fedt, olie – og sulfo – når man pisker æggehvider. Det mindste snavs kan nemlig gøre det umuligt at få den volumen, man ønsker. Da plastikskåle ofte absorberer fedt, er det bedst at bruge en metal- eller glasskål.


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Når du pisker rå æg, skal du sikre, at æggene er så friske som muligt, da det giver mere volumen. På billedet ses forskellen mellem friske rå æg og æg der er tre uger gamle. 5


Nem karrysild med økologiske æg og æbler - find opskriften på økoægget.dk

6

Foto: TRasmus Bluhme, Foto: Moment Mikkel Fotografi Heriba

marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Påske med Økoægget.dk Påskeæg, god mad og glæde over foråret! De sjove lege med æg. Den dejlige påskefrokost. Foråret pibler frem, der er lyst og rart.

Af Mette Tranholm

“Børn i køkkenet” blev først afløst af kampagnens andet tema “Pandekager” og temaet “Påske” er i fuldt sving - naturligt nok her op til påske! På Økoægget.dk er der lagt en masse nye dejlige opskrifter ud - både på pandekager og på påskeretter. Lige som med “Børn i køkkenet” er opskrifterne sammen med inspiration til små lege i påske og konkurrencer med påskeæg samlet i bogform. Vi har lånt billedmateriale og opskrifter, som vi har strøet rundt i denne udgave af EGG NEWS, som inspiration til påskebordet. Tak til Foreningen Økoægget.dk, som venligt har udlånt billedmateriale fra kampagnen for økologiske æg.

Hvad er Økoægget.dk? Økoægget.dk er en producentforening, som blev stiftet den 1. maj 2009 af 18 økologiske ægproducenter. Formålet med foreningen er at skabe større synlighed omkring økologiske fødevarer og økologiske æg i særdeleshed. Læs mere på Økoægget.dk

7


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Ebbe Sand er protektor på økoægget.dk 8


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Ebbe Sand toppræstationernes mand Tidligere landsholdsspiller Ebbe Sand er protektor for Økoægget.dk. Vi har stillet ham et par spørgsmål om økologi og betydningen af at spise sundt for en topidrætsmand.

Interview af Peter Bech og Anne Voss.

Ebbe Sand er angrebstræner for fodboldlandsholdet, og har, ved siden af det, sit eget firma, der tilbyder angrebstræning, coaching og foredrag. I 2004 fik han konstateret kræft, men er i dag erklæret rask. Ebbe Sand lever sundt og er meget fokuseret på at give kroppen de bedste betingelser for at yde optimalt. Han er inkarneret fan af økologi og nu også protektor for Økoægget.dk. Hvorfor står du her i dag som protektor for Økoægget.dk? For mig er det utrolig vigtigt at leve sundt og spise økologisk. Jeg ved, hvor stor en indflydelse det har på resultaterne, at man lever sundt. Så derfor vil jeg gerne bakke op om økologi - og Økoægget.dk er en del af det.

Hvorfor er du og din familie interesseret i økologi? Jeg har selv haft kræft, så jeg er selvfølgelig bevidst om, hvad jeg spiser, og at jeg lever sundt og motionerer. Vores ældste søn har pollenallergi og fødevareallergi, hvilket gør, at vi har ekstra fokus på at leve sundt. Hvad giver økologi dig? Økologiske produkter indeholder flere vitaminer og gode stoffer. De har færre pesticider og giftstoffer, som jeg vil gøre alt for at undgå både i forhold til mine børn og mig selv. Det handler om at få det rigtige brændstof til kroppen for at give den de optimale betingelser til at yde en toppræstation. Det ved jeg som sportsmand, er utrolig vigtigt.

Hvilken betydning har dyrevelfærd i den sammenhæng? Det, at hønsene har gode vilkår, at de har mere plads, og at de har mulighed for at komme ud, er vigtigt. Det økologisk foder giver mig som forbruger tryghed. Hvad betyder maden for en topidrætsmand? Maden betyder utrolig meget – ikke kun for en topidrætsmand. Netop det med at fylde de rigtige brændstoffer på og undgå skadelige stoffer i maden er væsentligt for alle. - fortsættes på side 10

9


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

“Jeg er ikke i tvivl om, at økologi og det at leve sundt har en væsentlig indflydelse på at minimere risikoen for at få kræft.”

Fakta om Ebbe Sand Ebbe Sand (19. juli, 1972) er opvokset i Hadsund. Han startede sin fodboldkarriere i Brøndby og har siden leveret toppræstationer i FC Schalke 04 i den tyske bundesliga og på det danske landhold, hvor han scorede 22 mål i 66 landskampe. I dag er han ansat på landsholdet som angrebstræner.

Tror du, at sund kost og økologi kan hæmme eller helbrede risikoen for kræft? Jeg er ikke i tvivl om, at økologi og det at leve sundt har en væsentlig indflydelse på at minimere risikoen for at få kræft. Jeg vil dog ikke sige, at det kan helbrede kræft, for det, tror jeg ikke, er videnskabeligt bevist. Men det er motivation nok for mig at vide, at det at leve sundt og spise de rigtige ting kan være med til at minimere risikoen for kræft. Bruger du din viden omkring kost og økologi i forbindelse med din sport? Jeg er meget bevidst om, at de to ting hænger sammen – motion og gode, økologiske råvarer. 10

Kan man gøre udbuddet af økologiske varer bedre? Jeg synes faktisk, der er rigtig gode muligheder for at købe økologisk og for at handle stort set alle økologiske varer ét sted. Men jeg synes godt, man kan gøre mere. Det ville være optimalt, hvis man ikke behøvede at stå overfor valget økologi eller ikke-økologi. Selvom priserne er kommet godt ned, er det desværre ikke alle, der har råd til at købe økologiske varer. Det bedste ville være, hvis det var et krav til landbruget, at de skulle dyrke alle varer økologisk. Hvis du skulle overbevise andre om at spise økologisk, hvad ville du så sige? Det er lidt som med rygekampagner. Nogle gange skal man male fanden på

væggen og sige, hvad risiciene er ved at spise ikke-økologiske produkter. Andre gange handler det om at fokusere på fordelene ved økologi. Det er hele tiden en balancegang - både med at fortælle, hvor vigtigt det er at leve sundt men også fortælle, at de negative konsekvenser det har, hvis man ikke lever sundt.


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Påskeæggekage med rejer og asparges

Find opskriften på side12

11


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Påskeæggekage med rejer og asparges

4 personer

Du skal bruge

Sådan gør du

1 bt asparges 1 løg, i strimler 2 fed hvidløg, hakket 1 spsk smør ½ bk cherrytomater 1 bt dild 1 mozzarella i lage, groft revet salt og peber smør til stegning

Knæk den træde bund af aspargesene, kog dem i letsaltet vand i 2 min. og skær dem i skrå stykker på ca. 2½ cm. Pisk æg, syrnet fløde, mælk, salt og peber sammen.

Æggemasse 8 økologiske æg 2 dl syrnet fløde 9% 2 dl mælk salt og peber Tilbehør groft brød citron lidt frisk timian

12

Sautér løg og hvidløg ved svag varme i smør til de er klare og vend cherrytomater, dild, mozzarella, salt og peber rundt på panden, inden æggemassen tilsættes. Lad æggemassen størkne en lille smule, og løft engang imellem forsigtigt æggemassen fra bunden, så noget nyt flydende masse kan komme til. Når æggekagen er næsten stiv tilsættes asparges og den bages yderligere ca. 5 min. i ovnen ved 180° C til massen er størknet. Servér æggekagen med masser af groft brød, citron og pynt evt. med krydderurter.


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Marcipankyllinger Du skal bruge

Sådan gør du

3 dl fløde, 13% eller mælk 1 dl sukker 3 økologiske æggeblommer 4 dl blandede bær/frugt, i tern 300 g marcipan

Varm fløden/mælken op med sukker, til sukkeret smelter. Lad det køle lidt af og rør æggeblommerne i. Fordel bær i fire skåle og hæld ”æggefløden” over. Rul marcipanen ud i en tynd firkant, skær fire låg og luk skålene med dem. Bag dem ved 200º C indtil de bliver gyldne.

4 personer

13


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Samarbejdet udvidet SANOVO FOODS A/S og HEDEGAARD foods A/S har i februar måned indgået et samarbejde om leverancer af flydende ægprodukter i Danmark.

Af Ivan Noes Jørgensen

SANOVO FOODS A/S og HEDEGAARD foods A/S har i februar måned indgået et samarbejde om leverancer af flydende ægprodukter i Danmark. Det betyder, at HEDEGAARD foods har overtaget, de af SANOVO FOODS kunder i Danmark, der køber pasteuriserede ægprodukter. Baggrunden herfor er at SANOVO FOODS, som er en del af SANOVO EGG GROUP med produktionsfaciliteter i flere lande inden for og uden for Europa, er i gang med en ændret fokusering på udvalgte forretningsområder. CEO, Henrik Pedersen, SANOVO EGG GROUP ”Vi vil gerne sikre, at danske kunder der i dag anvender flydende pasteuriserede produkter, fortsat sikres en professionel servicering. Derfor har vi valgt at overdrage aftaler, recepter m.m. til vores 14

mangeårige samarbejdspartner HEDEGAARD foods.” I forbindelse med overtagelse af kunderne fra SANOVO FOODS har vi været rundt og besøge de pågældende kunder for at præsentere HEDEGAARD foods og sikre en god og problemfri overgang fra SANOVO FOODS til HEDEGAARD foods. Key account manager, Michaela Samuelsen ”Jeg har besøgt de fleste af vores nye kunder og er blevet godt modtaget. Vi glæder os til samarbejdet og de nye udfordringer.”

Henrik Pedersen


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Samarbejde rundt om den smukke Mariager Fjord ”Vi er meget stolte af at bo ved Danmarks flotteste fjord - og vi vil gerne fortælle vores kunder og interessenter om områdets fantastiske kvaliteter”.

Af Ivan Noes Jørgensen

HEDEGAARD foods arbejder sammen med virksomheder omkring Mariager Fjord. Samarbejdet har flere formål. ”Vi er selv meget stolte af at bo ved Danmarks flotteste Fjord, og vi vil gerne fortælle vores kunder og interessenter om områdets fantastiske kvaliteter”. For vores medarbejdere har samarbejdet med lokale virksomheder kontante fordele. Det, sammenholdt med at vi alle er stolte over at bo i området, giver glæde i dagligdagen. Som en del af HEDEGAARD foods personalepolitik tilbydes vores medarbejder massage i kurafdelingen på Danmarks Saltcenter, hvor Rikke forebygger skader og lindrer smerterne i de ømme muskler. For HEDEGAARD foods betyder samarbejdet muligheder for at skabe forretningsudvikling og “win-win situationer”.

ført til udvidelse af vores sortiment, så det nu indeholder forskellige varianter af kryddersalte. Som bekendt gør et æg sig nu bedst i selskab med salt! På de næste sider bringer vi en artikel fra Danmarks Saltcenter. I vores juni udgave af EGG NEWS bringer vi en historie fra et af Danmarks flotteste golfanlæg, Mariagerfjord Golfklub.

Sådan får du fingre i saltet Er du blevet fristet til at smage gourmetsalt fra den smukke natur ved Mariager Fjord, finder du alt, hvad hjertet begærer i HEDEGAARD foods’ webshop på www.eggs.dk.

Samarbejdet med Danmarks Saltcenter har 15


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Salte oplevelser for hele familien Bliv klogere på saltets historie, flyd i Det Døde Hav, syd dit eget salt - besøg Danmarks Saltcenter ved den smukke Mariager Fjord.

I middelalderen kunne man købe et hus i Tyskland for to tønder salt. Så stor værdi havde det velkendte råstof, og gennem historien har salt spillet en betydelig rolle – og gør det stadig. ”Det er de færreste, som ved det, men faktisk findes salt i 15.000 forskellige genstande i hverdagen. Vi tænker bare ikke så meget over vigtigheden,” fortæller Henrik Hansen. Han er direktør for Danmarks Saltcenter, som på underholdende og informativ vis fortæller om saltets betydning. ”Vi er den eneste attraktion i Nordeuropa, som beskæftiger sig med salt i et internationalt perspektiv. For vi beskæftiger os ikke kun lokalt, men fortæller historien fra en international vinkel,” forklarer Henrik Hansen. Historien kommer til live På Danmarks Saltcenter findes blandt andet en sydehytte, hvor sydesaltet bliver udvundet i store jernpander over åben ild, nøjagtig som det foregik i middelalderen. Saltet samler sydemesteren med sin saltrive, mens han engageret beretter om saltets historie og betydning gennem tiden. 16

Sydemesteren samler saltet med sin saltrive

Centeret har også en anden mulighed for at rejse tilbage i saltproduktionens historie med en enkelt elevatortur. Den fører ned under jordens overflade, hvor centeret har etableret en model af, hvordan en saltmine så ud for 100 år siden med afstivninger i kraftigt tømmer, minearbejdernes værktøj og effekter i billeder og lyd, som gør oplevelsen meget autentisk. I saltminen ligger desuden centerets actionbiograf, hvor det er muligt at komme på en forrygende og livagtig rejse gennem nogle af verdens mest berømte

Sådan så en saltmine ud for 100 år siden

saltminer. Undervejs ryster og bæver gulvet, så fornemmelsen af at sidde i en togvogn bliver komplet. ”Vi gør meget ud af at formidle saltets historie på flest muligt måder, og vi bryster os af at have en rigtig god formidling, så man lærer en masse på en god måde” fortæller Henrik Hansen.


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Bliv båret oppe af Det Døde Hav Her lærer man om den enorme påvirkning, som salt har haft gennem tiden. Blandt andet som konserveringsmiddel, der pludselig gjorde det muligt ikke kun at sælge fangsten fra havene i nærområdet, men over det meste af Europa. ”I gamle dage var man også ekstremt overtroiske, og man troede, at salt kunne drive alt fra onde ånder til sure tæer væk,” forklarer Henrik Hansen. På Danmarks Saltcenter får man også mulighed for at mærke saltets effekt på sin egen krop. Blandt andet i bassinet ”Det Døde Hav”, som med sin temperatur og saltkoncentration på omkring 30

procent er identisk med virkelighedens Døde Hav. Saltkoncentrationen bærer kroppen oppe, så det er fysisk umuligt at sætte sig på bunden. Er det ikke vand nok, kan ungerne desuden boltre sig på Vandleg-området med vandhjul, både, kanal- og sluseanlæg. Eller hvorfor ikke lade dem syde deres eget salt og komme helt tæt på et saltkrystal under et mikroskop i Saltcenterets laboratorium.

Vandleg-området

Velvære på 1. klasse Bliv fuldstændig forkælet på Danmarks Saltcenter Normalt kræver det flere timers flyvetur at nyde de behagelige temperaturer og den høje bæreevne i Det Døde Hav, men man kan også bare køre en tur til Mariager. For Danmarks Saltcenter har skabt sin egen version af Det Døde Hav, hvor man kan nyde den skønne fornemmelse af vægtløshed, som det saltholdige vand giver, mens temperaturen omkring de 40º C løsner op for spændinger i krop og sjæl. e hav” ler “Det død Saltbadet el

”Når man flyder rundt og slapper af, kobler man helt fra og kommer ind i sig selv. Det er virkelig en dejlig oplevelse,” fortæller Rikke Ladefoged Bech Hansen, som er lægeeksamineret massør og ansvarlig for Saltcenterets kurafdeling. Turen i Det Døde Hav er en oplagt indledning til forkælelse i hendes lille, mørke hule, hvor blid musik og brændende stearinlys skaber en hyggelig, afslappet og intim stemning. Her tilbyder hun massage og en lang række kurbehandlinger med produkter fra thailandske Pañpuri, der har fokus på naturlige ingredienser og spændende, eksotiske dufte som ylang-ylang, lemon grass, jasmin og chokolade.

Saltkoncentrationen bærer kroppen oppe

Rikke giver her ansigtsmassage

17


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Håndtering af reklamationer Kundehenvendelser danner grundlag for, udvikling og forbedring af vores produkter

Af Vivi Nielsen

Som et led i at opnå en kvalitetscertificering stilles der krav til virksomhedens reklamationsbehandling. Allerede inden HEDEGAARD valgte at blive certificeret, blev der arbejdet konstruktivt og seriøst med de henvendelser, der kom fra kunderne. Kundehenvendelserne danner grundlag for, at virksomheden kan udvikle og forbedre produkterne og samtidig er det positivt, at informationer om kunders utilfredshed tilgår virksomheden frem for, at kunderne fravælger HEDEGAARD, når de næste gang skal indkøbe æg eller ægprodukter.

dre- og salgsafdelingen, hvor Inger, Kjeld, Vibeke og Michaela tager imod, når kunden ringer ind. Det har været vigtigt for HEDEGAARD, at kunden ikke først skal igennem flere omstillinger for at nå hen til personen, der kan tage imod reklamationen, men at kunden straks får mulighed for at fortælle om sine oplevelser. Kunder har ligeledes mulighed for via vores hjemmeside at indsende reklamationer. Her sørger Mette for at sende eventuelle indkomne reklamationer videre, så disse kan blive registreret i systemet og behandlet.

Håndteringen af reklamationer foregår i dag i henhold til vores procedure for reklamationsbehandling. Registreringer sker i vores IPW (elektroniske kvalitetsstyringssystem) og systemet sikrer, at informationer om de pågældende reklamationer havner hos de relevante medarbejdere i virksomheden, der kan behandle reklamationen på bedste vis. Modtagelse af reklamationer sker i or-

Formularen i IPW systemet sikrer, at alle relevante oplysninger indsamles. Herefter er der to situationer, der kan forekomme. Det kan være, at det er muligt straks at give et svar på reklamationen, eksempelvis som følge af at der har været lignende henvendelser. I andre tilfælde kræver det dog en nærmere undersøgelse af årsagen til reklamationen herunder en undersøgelse

18

af eksempelvis referenceprøver eller æg fra samme producent. Efter endt undersøgelse af reklamationen kontaktes kunden altid enten via mail, brev eller telefon og får et svar på sin henvendelse. I forskellige situationer kompenseres kunden også for den dårlige oplevelse, der har været i forbindelse med anvendelse af et af vore produkter.


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Kjeld er i færd med at registrere en reklamation

Eksempel på en konkret reklamationssag En kunde ringer ind til HEDEGAARD foods, hun har fået økologiske æg, som lugter af fisk. Kjeld spørger ind til problemet og får registreret data på æggene og kunden. Informationerne logges i IPW. Reklamationssagen startes op ved først at spore sig frem til hvilken producent, der har leveret de pågældende æg til pakkeriet. Samtidig begynder kommunikationen mellem Kjeld, Torben (Landbrugschefen) og Vivi (Kvalitetslederen) om, hvad der kan være forklaringen på reklamationen. Det viser sig snart, at der kommer flere reklamationer af samme art i løbet af en kort periode og da sporingen viser, at det er æg fra samme producent, er det klart, hvor indsatsen skal være for at finde en årsagsforklaring til kundernes oplevelser.

Der udtages stikprøver fra producentens æg og vi kan konstatere, at flere af æggene har fiskelugt. Torben kontakter producenten for at forklare problemstillingen og sammen med producenten besluttes, at Torben og Vivi tager på besøg hos producenten og kontrollerer æggene på stedet. Undersøgelsen af æggene hos producenten viser det samme billede med fiskelugt ved nogle af æggene men ikke ved alle. I dialog med producenten nåede vi frem til, at årsagen måtte være foderrelateret. Foderblandingsforhold blev gennemgået og her var der ikke noget, der pegede på, at der skulle være for høj koncentration af fiskemel, som mistanken var faldet på. Producenten blev bedt om at undersøge sit foderanlæg.

“Det har været vigtigt for HEDEGAARD, at kunden ikke først skal igennem flere omstillinger for at nå hen til personen, der kan tage imod reklamationen, men at kunden straks får mulighed for at fortælle om sine oplevelser.”

foderstrengen, hvilket betød, at fiskemelet ikke blev fordelt ligeligt ud i alt foderet, men at det blev afsat i foderet i starten af foderstrengen. Dette betød, at høner, der spiste i starten af strengen, indtog for stor koncentration af fiskemel, som de ikke formåede at omsætte og dermed blev resten afsat i æggene, hvilket resulterede i fiskelugt i æggene. Producenten udbedrede fejlen og efterfølgende kontrol af æg viste ingen afvigelser. Kunderne fik alle tilsendt et brev med forklaringen på deres reklamation.

Efter et par dage vender han tilbage og har fundet frem til svar på reklamationerne. Det viser sig, at der har været problemer med 19


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Med Vibeke på job På driftkontoret, som ligger midt mellem pakkeri og ekspedition, sidder Vibeke og styrer lastbiler, container, paller og meget mere...

Af Mette Tranholm

Det er en fredag i marts. Normalt møder Vibeke kl. 8:00. Men i dag, hvor der skal planlægges ferie, møder hun kl. 6:30 for at snakke med ekspeditionensmedarbejderne på natholdet, Ole og Morten og på dagholdet Kirsten og Rune. Vibeke er ansvarlig for distribution og ekspedition. Hun koordinerer indsatsen mellem dagog nathold i ekspeditionen og sørger for at vores chauffører og vognmænd afhenter og leverer de korrekte varer som aftalt. I forbindelse med travlhed tager Vibeke selv en tørn med at få pakket ordrerne færdig. Vibeke sidder på driftskontoret midt mellem pakkeri og ekspedition. Normalt sidder de seks mand på kontoret, men grundet ferie og sygdom sidder de kun to denne dag - Vibeke og Kjeld. Stemningen er god og der er ikke langt til en glad latter. Men de har også travlt. Telefonen ringer ofte og flere kollegaer stikker lige hovedet indenfor for at få et svar, et “go” eller en besked om et produkt stadig er spærret grundet manglende analyseresultat. 20

Efter Vibeke har tjekket op på ordrer, der er pakket i løbet af natten, kontakter hun Liller, HEDEGAARD foods’ eksterne transport samarbejdspartner. Der er daglig kontakt omkring behovet for antal biler til at hente færdigvarerne. I dag er det nødvendigt at booke flere end de minimum tre lastbiler, som kører fast for os hver dag.

Pallerne udgør en stor værdi og derfor er det vigtigt at få registreret alle paller, der sendes ud til kunderne og få registreret alle paller, der modtages retur. Vibeke kan på oversigten se, at det er tid til få kaldt paller tilbage til HEDEGAARD foods.

Efter kl. 9:00 er det ved at være tid til lidt morgenmad. Fredag er en slags hyggedag hos HEDEGAARD foods. Vores “blæksprutte” Pernille sørger for, at alle medarbejdere får morgenbrød og blødkogte æg til morgenkaffen/teen. I løbet af formiddagen skal afhentningen af tomme containere hos Dansk Supermarked planlægges. En del skal sendes til Starup og en del skal sendes tilbage til os i Hadsund. Det er vigtigt at få hentet containerne hjem løbende, så vi har containere på lager til at pakke nye færdigvarer i. Tommy fra Liller er ved at læsse æg

En anden opgave er palleregnskabet.


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Vibeke Vernersen Alder 29 år

Fritid Fritiden går med børnene - og når vejret er godt, har haven med blomster og blomsterbinding en stor interesse.

Ansat 23/6-03 Stilling Ekspedition Familie Emilia på 2½ år og Jens Christian på 5 år. Kæreste med Tommy.

Udover at være koordinator for ekspeditionen koordinerer Vibeke også kørslen for de fire chauffører Jens, Jan, Wypke og Jørn og de to chaufførafløsere, Lasse og Tage. HEDEGAARD har selv to lastbiler, som kører dobbeltskift - kun onsdag holder de stille. Som en del af opgaven med chaufførerne planlægger Vibeke ruterne for indsamling af æg. Det kræver overblik over producenternes placering i landet, antal paller der skal afhentes og den køretid, som er til rådighed. I forbindelse med kørsel til producenterne medbringer chaufførerne emballage. Vibeke sørger for at udskrive følgesedler, så der hele tiden er styr på vores plastemballage. Når højtiderne nærmer sig – påske og jul, så er det et noget større puslespil at få koordineret transporten. Der skal køres mange ekstra ture for at hente æg ind til pakkeriet og naturligvis skal den øgede mængde færdigvarer også ud til kunderne. Her bliver Vibeke rigtig udfordret i jobbet, hvilket er noget, hun finder motiverende.

Palleteringsanlæg i funktion

21


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Køb søde påskeklip på www.eggs.dk Rikki Tikki og Trip Trap har netop lanceret en seks stk. æggebakke fyldt op med søde papirklipæg fra Ann Dynesens påskekolletion Foråret kommer med påsken Ann Dynesen er født og opvokset i Kjellerup, og er nu bosiddende i Risskov ved Århus. Det har været Anns store passion at tegne og klippe siden hun var barn, og i 2007 realiserede hun sin drøm om at starte eget firma med design af pynt og dekorationer primært i papir. Klassisk design, enkelthed og rene linjer kendetegner Anns kreationer, hvilket tydeligt fremgår af hendes påskekollektion. Hendes design er klassisk pynt på en ny måde. Pynt, der kan bruges år efter år.

22


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Barkholt gårdæg

BESTIL BARKHOLT GÅRDÆG

Ordrekontor: 98 57 30 55 Varenummer: 109146 / 12 stk. M/L skrabeæg kasse / 180 æg pr. kolli Rekvirer packshot: met@eggs.dk / 96 52 09 81

23


24

Foto: Rasmus Bluhme, Moment Fotografi

marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Æg er også superfood Engelske forskere anbefaler, at man spiser minimum et æg om dagen, hvis man eksempelvis vil have gavn af æggets høje indhold af D-vitamin. Kilde: jp.dk, 09.03.10

Forskere: Æg er også superfood Engelske forskere anbefaler, at vi spiser et æg om dagen. Dansk diætist: Spis varieret. Superfood som blåbær og mandler, der i mange år er blevet rost for deres sunde egenskaber, får nu selskab af ægget, som Engelske videnskabsmænd nu også udråber som superfood. Hønseægget, der i mange år har været en fast del af et veldækket morgenbord, hyldes nu for sit høje indhold af vitaminer. Æg er rige på protein, og særligt den gode sammensætning af amonisyrer og det høje indhold af D- og B12-vitamin har fået forskerne til at tale rosende om ægget. Særligt børn, teenagere og ældre vil have gavn af at spise flere æg. To læger og en ernæringsekspert fra Manchester Metropoltian University har gennemgået 71 tidligere undersøgelser af æggets næringsmæssige sammensætning for at kunne drage den nye konklusion. Undersøgelsen er finansieret af den engelske ægindustris brancheorganisation the British Egg Industry Council. Et æg om dagen ”De sundhedsmæssige fordele ved æggene er så store, at det ikke er en overdrivelse at kalde det superfood. De

er blandt de mest nærende fødevarer på markedet,” fortæller undersøgelsens leder læge Carrie Ruxton til engelske Telegraph. For at få gavn af æggets mange fordele anbefaler forskerne, at man indtager minimum et æg om dagen. De fremhæver særligt, at æggets store indhold af D-vitamin er vigtig for kroppen. D-vitamin er blandt andet nødvendigt, hvis kroppen skal optage kalk fra mælken. Ved at spise to æg om dagen kan man, ifølge forskerne, dække halvdelen af kroppens daglige behov for D-vitamin. Hjerteforeningen fraråder ikke længere æg I mange år frarådede Hjerteforeningen og landets diætister, at man spiste for mange æg, da blommens høje indhold af kolesterol kunne få kolesteroltallet til at stige. I dag fraråder Hjerteforeningen ikke længere æggene. ”Man bør maksimalt indtage 300 gr. kolesterol om dagen, men da den gennemsnitlige dansker indtager mellem 250 og 350 gr. kolesterol om dagen, kan man sige, at det er uaktuelt at fraråde danskerne at spise æg,” forklarer Margit Vesterlund, der er klinisk diætist i Hjerteforeningens Rådgivningscenter Kolding.

Diætisternes nyeste anbefaling skyldes også, at nyere undersøgelser ikke altid kan påvise, at æg forhøjer kolesteroltallet. Ny forskning viser også, at det ikke er kolesterolindholdet, der udgør den største risiko for hjertekarsygdomme. Det er derimod det mættede fedt, som er det farligste. Hjerteforeningens huskeregel til at kende det usunde fedt på er, at det usunde mættede fedt er hårdt i køleskabet, hvorimod det sundere umættede fedt er flydende i køleskabet. Diætist fraråder fokus på en enkelt fødevare I gennemsnit spiser danskerne et æg hver fjerde dag. Der er altså et stykke vej op til de engelske forskeres anbefaling om at spise minimum et æg om dagen. Hjerteforeningens diætist understreger, at æg er fine som en del af en varieret kost, men hun er stadig skeptisk omkring de engelske forskeres anbefalinger. ”Jeg vil ikke anbefale, at man eksempelvis spiser et æg hver morgen, da det ofte vil være på bekostning af andre fødevarer. Det vigtigste er at spise en varieret kost og ikke kun fokusere på en bestemt fødevare,” forklarer Margit Vesterlund.

25


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Tatoveringer i Rasmus Klump æggebakker Netop nu bliver der på pakkeriet ilagt flotte tatoveringer med søde illustrationer af Rasmus Klump og hans venner i vores Rasmus Klump æggebakker. Vi har i denne udgave af EGG NEWS vedlagt et par tatoveringer til børn og barnlige sjæle...

BESTIL RASMUS KLUMP ÆGGEBAKKEN

Ordrekontor: 98 57 30 55 Varenummer: 109141 / 10 stk. skrabeæg / kasse Rekvirer packshot: met@eggs.dk / 96 52 09 81 Nyhedsbrev fra Egmont

Rasmus Klump bygger på livet løs i Tivoli Netop nu bliver der efter alle kunstens regler gravet, støbt og hamret løs i Tivoli på et 1300 m2 stort område langs H.C. Andersens Boulevard. En 6 meter ubåd med periskop skal ligge klar til afgang, vand fra jumping jets springvand skal danse fra søjle til søjle, skibet Mary skal lægge til på ryggen af den 14 m lange hval Valde, der får et Pandekagehus i gabet og verdens første Rasmus Klump forlystelse skal opbygges fra grunden, før Rasmus Klumps Verden kan folde sig ud i sommersæsonen 2010. Lige nu ligner den tocifrede millioninvestering i Tivoli nu mest et stort hul i jorden…

26

Rasmus Klumps Verden kommer til at bestå af klynger af legeøer, som bindes sammen af 40 forskellige aktiviteter lige fra kravlerør i Pingonesien til rebstiger, der fører op til et 9 meter højt fyrtårn, hvor børnene kan se over til Den lille Havfrue, som i år sidder i Tivoli-Søen. Der er fri adgang til Rasmus Klumps Verden med undtagelse af den kørende Rasmus Klump forlystelse. Nyt pandekagehus Den nye Pandekagehus ligger i hvalens mund og her bliver der serveret sunde pandekager såvel som festpandekager. Der laves trinbrædder til børnene, så de kan følge med i, hvordan pandekagerne laves.

Rasmus Klump knokler i Tivoli


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Find fem påskeæg og vind kr. 10.000 For tredie år i træk kan man finde vores påskeæggebakke ude i butikkerne - og på eggs.dk kan man deltage i konkurrencen om at vinde kr. 10.000 - ved at finde fem påskeæg!

BESTIL PÅSKE ÆGGEBAKKEN

Ordrekontor: 98 57 30 55 Varenummer: 109133 / 10 stk. skrabeæg / kasse Rekvirer packshot: met@eggs.dk / 96 52 09 81

27


marts/april 2010 / nr. 6 / www.eggs.dk

Jail and £3 mln fine for egg conman A company boss in the UK has been jailed for his part in a scam which saw supermarkets and customers buy battery eggs they believed were free-range or organic, reports Sky News. More than 100 mln falsely labelled eggs were sold to stores across the country in an 18-month fraud, Worcester Crown Court heard. Keith Owen, who admitted 3 charges under the Theft Act in relation to the fraud, was jailed for 3 years and ordered to repay £3 mln. Jailing Owen, Judge Toby Hooper QC said the defendant had abused the ”well-intentioned” trust of the public. Owen of Worcestershire pleaded guilty earlier this month to 3 charges of providing false information for accounting purposes to firms in the egg supply sector between June 2004 and May 2006. The judge also ordered Owen to pay £250,000, and gave him 12 months to repay the £3 mln confiscation order - or face a further 6.5 years in prison. Judge Hooper heard Owen was a middleman who sold battery and ”industrial” eggs imported from France and Ireland to other suppliers, who were variously told that they were British, free-range, organic or even that they met the RSPCA’s Freedom Food welfare standards. Passing sentence, the judge said Owen’s business, Heart of England Eggs Unlimited, had made very substantial profits at the expense of ”real-life victims” who mistakenly believed they were buying ”premium” eggs.

Påskekyllingeboller - find opskriften på eggs.dk

gtt,, olliig Stiille og rro ”S ” med gang i ...” der ællde gæ dd ddett g ud b bu Tiilb Til e ge gg æg k))æ sk)æ (sk un (s ku er ste æste gæ

Samarbejde med Fårup Sommerland I april ilægger vi 450.000 indstik i alle typer æggebakker. Fårup Sommerland giver en god rabat på en miniferie i Fårup. Se mere på det indstik du finder i din æggebakke.

www.faarupsommerland.dk · Pirupvejen 147 · 9492 Blokhus · Tlf. 9888 1600

The food fraud case was the largest ever brought by the Department for Environment, Food and Rural Affairs, report state. Commenting on the custodial sentence, Richard Jones of Defra said: ”I think it sends a strong message to anyone in the industry. Source: Sky News, 15.03.10

EGG G NEWS nr. 7 udkommer juni 2010

28

10 års jubilæum

10 års jubilæum

Kirsten Dorthea Hansen kogeriet 09. februar 2010

Irene Anita Ravn pakkeri, nathold 21. marts 2010

60 års fødselsdag

50 års fødselsdag

Inge Marie Hansen pakkeri, nathold 12. april 2010

Tage Hjort Pedersen service 27. maj 2010

EggNews no. 6  

Magasin for the customers

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you