Page 1

FREE PRESS

ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ / ΤΕΥΧΟΣ 01 / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ανδρέας Δημητρίου: Υψηλό το επίπεδο υγείας στην Κύπρο

ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Πονοκέφαλος: Τι είναι και σε τι οφείλεται

ISSN 1986-4116

ΑΘΛΗΣΗ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

Σωματική άσκηση! Χρυσές συμβουλές για αρχάριους αθλητές

Ο Δρ. Πόλυς Μίτσιγγας «λύνει» γυναικολογικά ζητήματα


HEALTHissues

2

editorial

Του Γιώργου Νικολάου editor@healthissues.eu

Το “HEALTHissues” γίνεται πραγματικότητα! Την ιδέα της δημιουργίας μιας εφημερίδας αποκλειστικά για τα θέματα υγείας οφείλουμε στον εκδότη, κ. Φώτη Μπούρα, ο οποίος φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στον τομέα της ενημέρωσης αναφορικά με τα ζητήματα διατροφής, ομορφιάς, ψυχολογίας, ιατρικής κλπ. Η εφαρμογή της ιδέας στην πράξη μας φέρνει στο “HEALTHissues”, που με προσπάθεια και κόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν η συντακτική ομάδα, το σχεδιαστικό και το διαφημιστικό τμήμα της εφημερίδας.

HEALTHissues ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Τεύχος 1 / Οκτώβριος 2011 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ FOSINK ΕΚΔΟΤΗΣ Φώτης Μπούρας mpouras.fotis@healthissues.eu

Σκοπός του “HEALTHissues” είναι η παράθεση θεμάτων πάνω στην Υγεία με θετική διάθεση και χαρακτήρα, καθώς και η ενημέρωση του πολίτη μέσα από ένα φίλτρο κριτικής σκέψης.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Σταύρος Αντωνίου

Μέσα από την έκδοση της εφημερίδας επιχειρούμε να μεταδώσουμε σε γλώσσα απλή και κατανοητή τις ιατρικές και άλλες γνώσεις ειδικών σε θέματα υγείας, καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα που συμβαίνουν στον ιατρικό κόσμο της Κύπρου και του πλανήτη.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ως εισαγωγή στο γενέθλιο τεύχος του “HEALTHissues” να πω ότι η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει τη φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού. Υιοθετώντας τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Συνεπώς, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνον από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι με τη μηνιαία έκδοση της εφημερίδας “HEALTHissues” θα βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να αντιληφθούν καλύτερα όλα τα θέματα υγείας που τους απασχολούν και με χρήσιμες συμβουλές και πολλά ενδιαφέροντα άρθρα να τους κρατήσουμε παρέα με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό.

Το πρώτο Free Press για θέματα υγείας Στείλτε μας τις προτάσεις ή τα παράπονά σας στο info@healthissues.eu

Η διεύθυνση της εφημερίδας HEALTHissues σας συνιστά πρίν χρησιμοποιήσετε το οποιοδήποτε προϊόν διαφημίζεται άμεσα ή έμμεσα ή ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών, ρωτήστε τον γιατρό η τον φαρμακοποιό σας. Απαγορέυται η αναδημοσίευση, η αναπαραγώγη, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους η ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η εφημερίδα HEALTHissues θα βρίσκετε την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα σε ιατρεία, κλινικές, φαρμακεία, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής. Σύντομα κοντά σας σε περισσότερα σημεία.

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ Γιώργος Νικολάου

Μάριος Ανδρέου Άντρη Αντωνίου Αθηνά Κωνσταντίνου Παύλος Ονησιφόρου Έλενα Σαββίδου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ Στέφανη Χατζηψάλτη ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ηλέκτρα Κυθραιώτου ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Άλκης Πανταζόπουλος marketing@healthissues.eu 96526290 ΕΚΤΥΠΩΣΗ LASER GRAPHICS LTD ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ολυμπίας 17Β, 1070 ΛΕΥΚΩΣΙΑ


ΕΡΕΥΝΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

3

του Μάριου Ανδρέου

Α

ισιόδοξο είναι το μήνυμα που στέλλει μια νέα έρευνα σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη και αφορά τις επιδράσεις του περιπάτου και της γυμναστικής στους ασθενείς. Το ζήτημα αυτό απασχολούσε τον δρα Μαντουκάρ Τριβέντι, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Νοτιοδυτικού Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ντάλας, από τότε που αρκετοί ασθενείς του με σοβαρή κατάθλιψη του είπαν πως ένιωθαν πιο καλά έπειτα από κάθε περίπατο που έκαναν. Οι ασθενείς αυτοί έπαιρναν αντικαταθλιπτικά, της οικογένειας των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (ή SSRI’s), αλλά η ανταπόκρισή τους σε αυτά δεν ήταν απόλυτη.

Γυμναστική… ως φάρμακο

Το γεγονός αυτό ώθησε τον δρα Τριβέντι να εξετάσει το θέμα της άσκησης. Η έρευνά

Θ

του εντάσσεται σε ένα διογκούμενο κίνημα γιατρών και ειδικών στην ψυχική υγεία, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τη γυμναστική ως κανονικό φάρμακο, με τους ασθενείς να λαμβάνουν μία «συνταγή» για άσκηση και την πορεία της υγείας τους να παρακολουθείται προσεκτικά, σαν να παίρνουν ένα αληθινό χάπι. Ο δρ Τριβέντι και συνάδελφοί

ετικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα έρευνας για τη στυτική δυσλειτουργία στους διαβητικούς άντρες, με πειραματικό φάρμακο να βελτιώνει σημαντικά την ερωτική ζωή των πασχόντων από διαβήτη, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης εξαιτίας του. Το φάρμακο λέγεται αβαναφίλη και σε μελέτη με 390 εθελοντές διαπιστώθηκε πως βελτιώνει σημαντικά την σεξουαλική λειτουργία, ανεξάρτητα από το είδος του διαβήτη (τύπος 1 ή τύπος 2), τη διάρκειά του και τη σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας. Τα προβλήματα στύσης είναι πολύ συνηθισμένα στους διαβητικούς άντρες, καθώς προσβάλλουν ποσοστό 35-50% από αυτούς. Μάλιστα, στο 40% των περιπτώσεων, οι πάσχοντες μαθαίνουν ότι έχουν διαβήτη όταν πηγαίνουν στον γιατρό εξαιτίας της στυτικής δυσλειτουργίας. Στη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 47ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), στη Λισαβώνα, συμμετείχαν άντρες μέσης ηλικίας 58 ετών, οι οποίοι ήταν διαβητικοί επί 11 χρόνια κατά μέσον όρο και ταλαιπωρούνταν από την στυτική δυσλειτουργία επί πέντε έως έξι χρόνια.

του από διάφορα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ επιστράτευσαν 126 ασθενείς με κατάθλιψη που έπαιρναν SSRI’s επί τουλάχιστον δύο μήνες, δίχως να έχουν παρουσιάσει ύφεση της νόσου. Κανένας από τους ασθενείς δεν γυμναζόταν. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία άρχισε ήπια αεροβική άσκηση, δηλαδή περπάτημα για 10 λεπτά την ημέρα ή πολύ

χαλαρό ποδήλατο. Η δεύτερη ομάδα έκανε πιο έντονη γυμναστική: περπάτημα με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα ή αρκετά δυναμική ποδηλασία. Οι ασθενείς γυμνάζονταν επί 4 μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έπαιρναν και το αντικαταθλιπτικό. Στο τέλος των τεσσάρων μηνών, το 29,5% εξ αυτών είχε ύφεση της κατάθλιψης – «ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό», κατά τον δρα Τριβέντι, καθώς «είναι ίσο ή καλύτερο με τα ποσοστά που θα είχαμε εάν τους συστήναμε αντί για γυμναστική ένα δεύτερο αντικαταθλιπτικό». Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ψυχιατρικής» (JCP) και, όπως προσθέτει ο δρ Τριβέντι, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως η γυμναστική αποτελεί πολύ καλή θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν ύφεση της κατάθλιψης μόνο με τα SSRI’s».

Η πλειονότητα των εθελοντών έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη, ενώ το 10% είχε τύπου 1 – την ινσουλινοεξαρτώμενη μορφή της νόσου, που δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία. Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίργουϊν Γκόλντσταϊν, διευθυντής του Τμήματος Σεξουαλικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Αλβαράντο, στην Καλιφόρνια, άλλοι από τους άντρες πήραν το πειραματικό φάρμακο και άλλοι μια ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο). Οι άντρες της πρώτης ομάδας παρουσίασαν σημαντικά άμβλυνση της δυσλειτουργίας τους, κατορθώνοντας να έχουν επιτυχημένη σεξουαλική επαφή σε χρονικό διάστημα που κυμαινόταν από 15 λεπτά μέχρι 6 ώρες από τη λήψη του φαρμάκου. Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες της αγωγής με την αβαναφίλη ήταν πονοκέφαλος, ρινοφαρυγγίτιδα, εξάψεις και συνάχι. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η αβαναφίλη μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία και σε άντρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή, εξαιτίας καρκίνου του προστάτη.


HEALTHissues

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

4

του Παύλου Ονησιφόρου

Έ

Νέα επαναστατική αγωγή για το AIDS Μεταλλαγμένες γάτες επιστράτευσαν οι επιστήμονες

Έ

να νέο και άκρως ασυνήθιστο «όπλο» επιστρατεύουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες στη δύσκολη μάχη κατά του AIDS. Πρόκειται για γάτες που, μετά από μια σκόπιμη γενετική μετάλλαξη, φεγγοβολούν πράσινες και οι οποίες διαθέτουν κύτταρα που αντιστέκονται στη μόλυνση από τον θανατηφόρο ιό. Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει όχι μόνο στην καταπολέμηση του AIDS στις γάτες, ιδίως τις άγριες, όπου επίσης παρατηρείται μια ανάλογη επιδημία, αλλά και να συμβάλει στις αντίστοιχες έρευνες στους ανθρώπους. Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο-ιολόγο Έρικ Πόεσλα της κλινικής Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Nature Methods”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τη βρετανική “Γκάρντιαν”, το “Science” και το “New Scientist”, εισήγαγαν στα ωοκύτταρα των γατών γονίδια μαϊμούδων που μπλοκάρουν την ανάπτυξη του ιού. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος (γενετική τροποποίηση με μόλυνση των ωαρίων με ένα ξένο γονίδιο, με την βοήθεια ενός ακίνδυνου ιού-οχήματος) χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ένα σαρκοβόρο ζώο. Επίσης οι επιστήμονες, εισήγαγαν στο DNA ξένα γονίδια από μια φωσφορίζουσα πράσινη μέδουσα που έκαναν τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα των γατών, κάτω από το υπεριώδες φως, να λάμπουν κι αυτά με μια πράσινη ανταύγεια, έτσι ώστε τα μεταλλαγμένα γονίδια να μπορούν να εντοπίζονται πιο εύκολα. Οι δοκιμές που έγιναν σε κύτταρα από τα πειραματόζωα, έδειξαν ότι οι γάτες είναι ανθεκτικές στον ιό FIV, που προκαλεί στα συγκεκριμένα ζώα το σύνδρομο της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (το ανάλογο του ιού HIV που προκαλεί AIDS στους ανθρώπους). Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κολλήσουν τον ιό από τις γάτες, ούτε οι γάτες από τους ανθρώπους, όμως η βασική βιοχημεία των δύο συγγενικών ιών είναι ίδια και τα συμπτώματα παρόμοια. Για πρώτη φορά, όπως είπαν οι ερευνητές, καθίσταται εφικτό να μελετήσουν σε ένα ζώο ευάλωτο στο AIDS τις συνέπειες της εισαγωγής σε αυτό προστατευτικών γονιδίων. Εκτός από τους ανθρώπους και, σε ένα βαθμό, τους χιμπατζήδες, οι γάτες είναι τα μόνα θηλαστικά που προσβάλλονται από τον συγκεκριμένο ιό.

να φάρμακο που προέρχεται από το φυτό κρόκος μπορεί να εξολοθρεύσει τους καρκινικούς όγκους με μία και μόνη θεραπεία, και με ελάχιστες παρενέργειες, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές. Το σημαντικότερο με αυτή την «έξυπνη βόμβα» κατά του καρκίνου είναι ότι στοχεύει αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς - γι’ αυτό και οι πιθανότητες παρενεργειών είναι λιγοστές. Επιπλέον, το φάρμακο δεν δρα εναντίον μίας συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, αλλά εναντίον πολλών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Θεωρητικά, όλοι οι συμπαγείς όγκοι μπορεί να είναι ευάλωτοι στο φάρμακο, γεγονός που υποδηλώνει ότι με εξαίρεση τους καρκίνους του αίματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μερικές δεκάδες μορφές καρκίνου. Σε πειράματα με το φάρμακο, οι μισοί όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς έπειτα από μία και μόνη έγχυση. Το φάρμακο βασίζεται στην ουσία κολχικίνη, η οποία προέρχεται από τον φθινοπωρινό κρόκο. Είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους και έχει δοκιμαστεί προς το παρόν μόνο σε ποντίκια. Οι επινοητές του όμως από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ πιστεύουν ότι την ίδια δράση θα ασκεί και στους ανθρώπους, με τις σχετικές μελέτες να υπολογίζεται πως θα αρχίσουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Γ

ονίδιο 60 εκατομμυρίων ετών που προέρχεται από ένα μικρό θηλαστικό, ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους θανατηφόρους μολυσματικούς ιούς, γνωστούς ως υπερ-ιούς, που αναπτύσσονται κυρίως στα νοσοκομεία και σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ασθενείς στην Αυστραλία. Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων του αυστραλιανού ομοσπονδιακού υπουργείου Πρωτογενούς Βιομηχανίας οι οποίοι με τη βοήθεια ενός πανίσχυρου ηλεκτρονικού υπολογιστή, ανακάλυψαν το γονίδιο που συνέλαβε στην παραγωγή ενός φυσικού αντιβιοτικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία της μαστίτιδας στις αγελάδες. Παράλληλα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η συνθετική παρασκευή του γονιδίου βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας σειράς ιών και βακτηριδίων, που ταλαιπωρούν και οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αντισταθεί στις μολύνσεις.


Nurofen Express_JAD_A4_06_11_B 21/06/2011 13:16 Page 1

NEW

TARGETS PAIN

AS STANDARD NUROFEN

Tel: 22347440


6

HEALTHissues

ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν ετησίως πριν φθάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, μειώθηκε στα 7,6 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2010 από 12 εκατομμύρια και πλέον το 1990, ανακοίνωσαν πρόσφατα η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Υπολογίζεται ότι 12.000 λιγότερα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία, τονίζουν η UNICEF και ο Π.Ο.Υ στην ετήσια έκθεσή τους για την παιδική θνησιμότητα. Ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική όπου το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας είναι πολύ υψηλότερο, υπάρχει σημαντική βελτίωση, καθώς οι θάνατοι των παιδιών μειώθηκαν στο μισό και πλέον την τελευταία δεκαετία, ένδειξη ότι ακόμα και στις πιο πτωχές περιοχές έχει σημειωθεί πρόοδος, δήλωσε ο Άντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

Γονίδιο ευθύνεται για τους χρόνιους πόνους Γονίδιο, το οποίο ευθύνεται για τη ρύθμιση του χρόνιου πόνου, εντόπισαν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες, ένα επίτευγμα που αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών παυσίπονων. Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Πίτερ Μακ Νότον, επικεφαλή του τμήματος φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανέφεραν ότι αν καταστεί δυνατό να αναπτυχθούν φάρμακα που μπλοκάρουν την πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το συγκεκριμένο γονίδιο HCN2, τότε θα υπάρξει καταπολέμηση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου, ο οποίος προέρχεται από κάποια βλάβη στα νεύρα. Ο νευροπαθητικός πόνος, μεταξύ άλλων, υπάρχει σε διαβητικούς, σε καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία, σε όσους υποφέρουν από την μέση τους, κ.α.

Φρούτα προστατεύουν από εγκεφαλικό!

Επιστρέφει ο εφιάλτης της ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ Έξαρση στα κρούσματα πολυανθεκτικών στα φάρμακα μορφών φυματίωσης παρατηρείται σε 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα κρούσματα αυτά εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό κι αναμένεται ότι θα προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους, αν οι εθνικές υπηρεσίες υγείας δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Η φυματίωση είναι μια παλιά ασθένεια που δεν εξέλειψε ποτέ και τώρα εξελίσσεται με εκδικητικό τρόπο,” δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Σουζάνα Τζάκαμπ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δραματική.

Η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών και μπανανών απομακρύνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν άσπρη “σάρκα”, λειτουργεί προστατευτικά στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει τα εγκεφαλικά με το χρώμα των φρούτων, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία διαφόρων φυτοχημικών, όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή. Οι ερευνητές, με επικεφαλή την διατροφολόγο Λίντα Ούντε Γκριπ του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου “Stroke”, παραδέχτηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που τα συγκεκριμένα λευκόσαρκα φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέχρι 52% και ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.


ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

7

Η πατρότητα μειώνει την τεστοστερόνη! Το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης πέφτει στους άνδρες μόλις γίνουν πατέρες, μια βιολογική αλλαγή που τους διευκολύνει να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών τους. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, με επικεφαλή τον Κρίστοφερ Κουζάβα, αφού μελέτησαν 624 νεαρούς άνδρες ηλικίας 21-26 ετών πριν γίνουν μπαμπάδες και μετά το ευτυχές γεγονός, ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με νεογέννητα μωρά παρουσίαζαν ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη αυξάνει τις σεξουαλικές ορμές του άνδρα και τον κάνει πιο ανταγωνιστικό με τους άλλους άνδρες. Η μείωση εκτιμάται ότι εστιάζει τον μπαμπά καλύτερα στα πατρικά του καθήκοντα.

Φως στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης Μια μεγάλη διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε 28 γενετικούς παράγοντες στο DNA που σχετίζονται με την υψηλή πίεση του αίματος. Σχεδόν κάθε άνθρωπος διαθέτει έστω έναν από αυτούς τους παράγοντες. Η ανακάλυψη, ρίχνει περισσότερο φως στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης και αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου αντιυπερτασικών φαρμάκων. Οι ερευνητές του διεθνούς κονσόρτσιουμ για τη μελέτη του γενετικού υποβάθρου της πίεσης, το οποίο περιλαμβάνει 346 επιστήμονες σε πάνω από 200 ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, με συντονιστή τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης Κρίστοφερ Νιούτον-Τσεχ, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 275.000 ανθρώπους σε 24 χώρες.

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ προκαλεί η χοληστερίνη

Νέα ανακάλυψη για τον ιό του έρπητα Ερευνητές από την ομάδα Χημείας Πρωτεϊνών του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, σε συνεργασία με Νοτιοκορεάτες ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, μελέτησαν τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί ο ερπητοϊός HCMV για να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Οι Έλληνες Ευστράτιος Στρατίκος και Ειρήνη Ευνουχίδου και Κορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν, ότι ο ιός χρησιμοποιεί μόρια που ονομάζονται microRNA για να χειραγωγήσει το κύτταρο που μολύνει, ώστε να σταματήσει να παράγει το ένζυμο ERAP1. Χωρίς το ένζυμο ERAP1, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει ποια κύτταρα είναι μολυσμένα από τον ιό και έτσι ο ιός είναι ελεύθερος να επιτύχει χρόνιες μολύνσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για το σχεδιασμό εμβολίων κατά του ιού HCMV, καθώς και για την αντιμετώπισή του με νέου τύπου φάρμακα.

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κιούσου της Φουκουόκα, με επικεφαλή τον Κενσούκε Σασάκι, βρήκαν ότι η υψηλή χοληστερίνη σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την ανάπτυξη πλακών στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν άνοια και Αλτσχάιμερ. Στο παρελθόν, οι ίδιοι ιάπωνες ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι η ινσουλινο-αντίσταση, ένα σημάδι διαβήτη, μπορεί να αποτελεί ένα ακόμα παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία εγκεφαλικών πλακών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.


8

HEALTHissues

ΤΑ ΝΕΑ

Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο Λεμεσού Την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εξήγγειλε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας Δρ. Σταύρος Μαλάς. Μιλώντας στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο Δρ. Μαλάς σημείωσε πως πρόκειται για την πιο σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση στον τομέα της υγείας. Ανέφερε συγκεκριμένα πως έχει αποφασιστεί η υλοποίηση Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Λεμεσό, η ίδρυση Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, η εγκατάσταση νέας μονάδας MRI, όπως και η αγορά σύγχρονου Αγγειογράφου. Σημείωσε επίσης, πως το Υπουργείο θα προχωρήσει στην επέκταση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε παράλληλα πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος όπως ανέφερε είναι στοχευμένος και υλοποιήσιμος.

Συμπλεγματοποίηση κρατικών νοσηλευτηρίων Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Δρ. Σταύρο Μαλά, το ΓΝΛ αρχίζει να διαχειρίζεται και να διοικεί όλα τα κέντρα υγείας και το Μακάρειο Νοσοκομείο της επαρχίας Λευκωσίας μέσα σε μια πολιτική συμπλεγματοποίησης κρατικών νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας σε όλη την Κύπρο με αρχή την Λευκωσία. Θα πρέπει να αποφασίσουμε, συνέχισε, σε θεσμικό επίπεδο όσον αφορά αυτό το διοικητικό μοντέλο που είναι ο προθάλαμος της λεγόμενης αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Περήφανοι για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου κατέχει το ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία δοτών μυελού των οστών σε αναλογία πληθυσμού στον κόσμο, με καταγεγραμμένους μέχρι σήμερα 111.215 εθελοντές δότες. Το αρχείο δοτών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος είναι το 15ο μεγαλύτερο μεταξύ των 112 αρχείων, που είναι καταχωρημένα στη διεθνή τράπεζα δοτών μυελού των οστών. Στη διεθνή τράπεζα είναι καταγραμμένοι συνολικά 17.806.687 δότες και 493.239 μοσχεύματα ομφάλιου λώρου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 το αρχείο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, έχει ενισχυθεί με 4.000 νέους εθελοντές δότες, σε σύγκριση με 764 δότες που είχαν εγγραφεί το 2010, ενώ από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 35 οργανωμένες αιμοληψίες για εγγραφή νέων εθελοντών δοτών.

Δεν είμαστε έτοιμοι για το ΓεΣΥ Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι θεωρεί έντελώς αχρείαστο να έχουμε αυτή τη στιγμή συζήτηση περί των οικονομικών επιπτώσεων ενός Γενικού Συστήματος Υγείας γιατί απλώς οι δομές μας τουλάχιστον στα κρατικά νοσηλευτήρια δεν είναι έτοιμες διοικητικά να ενταχθούν σε ένα τέτοιο Σχέδιο Υγείας’’. Ο κ. Μαλάς μιλούσε σε δημοσιογράφους, ύστερα από επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την πρώτη επίσκεψη από μια σειρά άλλων σε όλα τα νοσηλευτήρια-κέντρα υγείας, και αγροτικά ιατρικά κέντρα της Κύπρου. Τόνισε παράλληλα ότι ή αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι μια βασική προϋπόθεση ενός βιώσιμου, Γενικού Συστήματος Υγείας’’.


ΤΑ ΝΕΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

9

Πρώτο πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής Το πρώτο πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής στην Κύπρο προσφέρει από το νέο ακαδημαϊκό έτος το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Saint George’s University of London, που διαθέτει μια από τις κορυφαίες ιατρικές σχολές στη Βρετανία. Οι υποψήφιοι που θα γίνονται δεκτοί στο αγγλόφωνο πρόγραμμα στην Κύπρο θα έχουν πρόσβαση, μέσω σύγχρονης πλατφόρμας εξ αποστάσεως μάθησης, στις ίδιες υπηρεσίες ιατρικής εκπαίδευσης που απολαμβάνουν οι φοιτητές στο Λονδίνο.Στη διάρκεια της φοίτησης θα παρέχεται και κλινική εκπαίδευση στο Sheba Medical Center, στο Tel Hashomer, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ. Το πρόγραμμα σπουδών είναι τετραετές και οι απόφοιτοι θα αποκτούν το παγκοσμίως αναγνωρισμένο πτυχίο του Saint George’s. Περαιτέρω λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.nicosia.sgul.ac.cy.

Η προσοχή στα άτομα με αναπηρίες Η προστασία και η ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες που αφορούν το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες απασχόλησε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Στη συνεδρία παρέστησαν και κατέθεσαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, εκπρόσωποι της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Αναπήρων (ΠΟΑΑ), της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων(ΚΥΣΟΑ) και άλλων σωματείων και ιδρυμάτων. Οι εκπρόσωποι των διαφόρων Οργανώσεων των Αναπήρων υπέβαλαν μια σειρά από αιτήματα που επικεντρώνονται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τα οποία τα μέλη της επιτροπής άκουσαν και δεσμεύτηκαν να μελετήσουν.

Επιληψία, η μάστιγα της Κύπρου Περίπου 8.000 Κύπριοι υποφέρουν από επιληψία και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς, γύρω στις 2.500 παρουσιάζει τη λεγόμενη φαρμακοανθεκτική μορφή της νόσου. Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο σε ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής Β, Σάββας Παπακώστας, «τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ελαττωμένη παραγωγικότητα, αυξημένες απαιτήσεις οικονομικής κρατικής υποστήριξης, πολλαπλή δαπανηρή ιατροφαρμακευτική αγωγή, συχνές εισαγωγές για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και κοινωνικά προβλήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς, μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση και για την αναγνώριση και επιλογή τους διενεργείται η παρατεταμένη οπτικο-ηλεκτροεγκεφαλική καταγραφή από τη Νευρολογική Κλινική Β’ του Ινστιτούτου Νευρολογίας.

Ενίσχυση της πρόληψη του καρκίνου Η Κύπρος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα όσον αφορά στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου και τα όποια κενά παρουσιάζονται, η πολιτεία θα τα συμπληρώσει άμεσα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της Προέδρου της Europa Donna, Στέλλας Κυριακίδου, περί ανεπίτρεπτων καθυστερήσεων στην παράδοση αποτελεσμάτων βιοψίας σε γυναίκες, ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε πως μέσα στην πολιτική πρόληψης, ειδικά για το καρκίνο του μαστού, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής προσφορών για αγορά ψηφιακών μαστογράφων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια». Ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι «στις βιοψίες και ειδικά το θέμα του ιστοπαθολογικού, είναι γεγονός ότι έχουμε ιστοπαθολογικό μόνο στη Λευκωσία και αυτό ενδεχομένως να δημιουργεί κάποιες καθυστερήσεις».


10

HEALTHissues

ΦΑΚΕΛΟΣ

του Γιώργου Νικολάου

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Έ

ντονο παρουσιάζεται το πρόβλημα από τις παραγγελίες φαρμάκων μέσω διαδικτύου, με τους καταναλωτές να προμηθεύονται τα παρασκευάσματα σε χαμηλότερες τιμές, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι τα φάρμακα αυτά περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν απαγορευτεί λόγω του ότι πιθανόν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική και οι ασθενείς των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων που καταφεύγουν σ’ αυτήν, παίζουν ρωσική ρουλέτα με τη ζωή τους.

Φωνή βοώντος…

Η κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει τη λειτουργία διαδικτυακών φαρμακείων όπως και την εμπορίας πλαστών και ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Πολλοί όμως καταφεύγουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, καθώς τα προϊόντα διαφημίζονται συνεχώς και προωθούνται ως χαμηλού κόστους, εγγυημένης ποιότητας και αποτελεσματικά. Συχνά πρόκειται για προϊόντα μη εγκεκριμένα από τις αρχές, πλαστά ή νοθευμένα, αγνώστων

παραγωγών, αμφιβόλου προελεύσεως, με ενδεχομένως πολύ σοβαρές παρενέργειες για την υγεία του καταναλωτή. Το θέμα που εγείρεται επιχειρήσαμε να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Κώστα Κωνσταντίνου. Όπως όμως αποδείχτηκε ισχύει και εδώ το γνωστό στα πολιτικά δρώμενα του τόπου «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»! Εδώ και ενάμιση μήνα περιμένουμε να

Συνταρακτικά στοιχεία: • Υπολογίζονται 4.500 – 15.000 τα websites παγκοσμίως που πουλάνε φαρμακευτικά σκευάσματα. • 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι τα επισκέπτονται μηνιαίως. • Πουλιούνται 2,3 εκατομμύρια χάπια μηνιαίως • 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ο τζίρος μέχρι το τέλος το 2007.35,8 εκατομμύρια χάπια για την στυτική δυσλειτουργία κατασχέθηκαν την περίοδο 2004-2008. • 42% των επισκεπτών είχαν Στυτική Δυσλειτουργία.

μας απαντήσει τα εξής: Α) Υπάρχει νομοθεσία που να ρυθμίζει τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων; Β) Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν από τις αρμόδιες αρχές ώστε να προστατευθεί το κοινό από τα πλαστά και επικίνδυνα φάρμακα; Γ) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 16/7 νέα οδηγία για την προστασία των πολιτών από τα πλαστά φάρμακα, με την οποία θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί όλα τα κράτη-μέλη σε 18 μήνες. Η Κύπρος τι έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Κρούει τον κώδωνα

Για τις παραγγελίες φαρμάκων μέσω διαδικτύου μιλά στο “HEALTHissues” ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Νουρής. Ερωτώμενος αρχικά για τις θέσεις του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου πάνω στο ζήτημα της προμήθειας φαρμάκων από το διαδίκτυο, ο κ. Νουρής αναφέρει επί λεξεί τα εξής: «Είμαστε κάθετα εναντίον γιατί παραγγέλλοντας ένα φάρμακο διαδικτυακά ουσιαστικά ο πολίτης χάνει την δυνατότητα της διαπρο-


ΦΑΚΕΛΟΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

σωπικής ενημέρωσης από τον λειτουργό υγείας, γιατρό ή φαρμακοποιό που θα τον συμβούλευε αν πρέπει να πάρει και πώς να πάρει ένα σκεύασμα. Επιπρόσθετα όμως παραγγέλλοντας μέσω διαδικτύου το φάρμακο που θα φτάσει κοντά μας δεν ξέρουμε σε ποιες συνθήκες φυλάχθηκε, αν αλλοιώθηκε, αν πέρασε από ελέγχους ασφάλειας, αν είναι πλαστό, αν μέσα στο σκεύασμα περιέχονται έκδοχα μη εγκεκριμένα. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η γλώσσα στην οποία μπορεί να αναγράφονται οι όποιες οδηγίες ενδεχόμενα να μην επιτρέπουν να πληροφορηθούμε για πιθανές παρενέργειες ή αντενδείξεις με άλλα φάρμακα που πιθανόν να παίρνουμε, π.χ. αν παίρνουμε αντιπηκτικά και το σκεύασμα που παραγγείλαμε περιέχει ασπιρίνη θα πεθάνουμε από αιμορραγία, ή αν είμαστε έγκυοι και το σκεύασμα περιέχει αυξημένη ποσότητα βιταμίνης Α θα χάσουμε το έμβρυο κ.α. Στην ερώτηση αν στην Κύπρο έχουν καταγραφεί κάποια δυσάρεστα περιστατικά όσον αφορά τη διαδικτυακή χορήγηση φαρμάκων, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι: «Δυστυχώς ναι, αν και μεμονωμένα εντούτοις είχαμε ένα περιστατικό με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο μάτι κάποιου πολίτη που παρήγγειλε από το internet και πήρε VIAGRA στο οποίο πιθανότατα η ποσότητα σε δραστικό συστατικό ήταν υπερδιπλάσια του εγκεκριμένου». Τον κ. Νουρή ρωτήσαμε επίσης αν στην Κύπρο υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τους πολίτες από την εισαγωγή μέσω διαδικτύου τέτοιων επικίνδυνων και πλαστών φαρμάκων. Απάντησε πως όχι, δεν υπάρχει. «Απλώς», πρόσθεσε, «δεν επιτρέπεται η λειτουργία διαδικτυακών φαρμακείων. Μόνη ασπίδα σωτηρίας για τους πολίτες η συνεχής ενημέρωση από τα ΜΜΕ για αποφυγή αγοράς φαρμάκων διαδικτυακά για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου μας ενημέρωσε επίσης για

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Νουρής

το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν φαρμακεία που να δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ.

Διεθνής επιχείρηση

Επτάμιση χιλιάδες πλαστά ή παράνομα χάπια κατασχέθηκαν στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης Pangea IV, για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πλαστών και ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Η εκστρατεία, που διενεργήθηκε σε 83 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου από τις 20 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό της Αστυνομίας και σε αυτή συμμετείχαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Ταχυδρομείων και το Υπουργείο Εμπορίου. Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι υπογράμμισαν την ανάγκη αποφυγής παραγγελίας φαρμάκων από το διαδίκτυο, καθώς 1 στα 2 σκευάσματα που παραγγέλλονται

• Φάρμακα με τη μεγαλύτερη ζήτηση Τα φάρμακα που παραγγέλνονται πιο συχνά από το διαδίκτυο είναι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Στις παρτίδες που έχουν εντοπίσει αρμόδιες αρχές του εξωτερικού από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί συμπληρώματα διατροφής με την ένδειξη «φυτικό προϊόν», τα οποία όμως περιείχαν επικίνδυνες δόσεις από φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που μιμούνται τη δράση των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία. Έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί συμπληρώματα διατροφής για το αδυνάτισμα που περιείχαν φαρμακευτική ουσία, η οποία έχει αποσυρθεί από την παγκόσμια αγορά διότι ήταν άκρως επικίνδυνη για την υγεία. Επίσης, συχνό φαινόμενο αποτελούν οι παραγγελίες συμπληρωμάτων διατροφής για αύξηση της μυϊκής μάζας. Σε τέτοια προϊόντα βρέθηκαν από τις αναλύσεις αναβολικά και στεροειδή που μπορούν να προκαλέσουν με χρόνια χρήση (όπως συστηνόταν) από ανδρική ανικανότητα και στείρωση έως καρκίνο.

11

είναι πλαστά, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για τον τετραπλασιασμό των κατασχέσεων πλαστών φαρμάκων διεθνώς. Σε σύντομη ομιλία του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η επιχείρηση στόχευσε στον εντοπισμό των οποιωνδήποτε ιστοσελίδων μέσω των οποίων προωθούντο αυτά τα πλαστά φάρμακα, στον εντοπισμό και κατάσχεση φορτίων με πλαστά φάρμακα και στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παραγγελία και χρήση τέτοιων φαρμάκων. Εκ μέρους του Τμήματος Τελωνείων, ο Α’ Τελωνειακός Λειτουργός Δημήτριος Χατζηκωστής χαρακτήρισε το φαινόμενο της διακίνησης ειδών απομίμησης και παραποίησης ως μάστιγα στην εμπορική δραστηριότητα. Πρόσθεσε όμως ότι το σοβαρότερο ζήτημα είναι ότι η διακίνηση τέτοιων ειδών έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε εξαρτήματα αυτοκινήτων, εξαρτήματα αεροπλάνων, ποτά τρόφιμα και φάρμακα, με κίνδυνο στην υγεία των πολιτών. Παραδέχθηκε όμως ότι το Τμήμα δεν έχει τα μέσα να διενεργεί 100% ελέγχους σε όλα τα προϊόντα που διακινούνται στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως το ίδιο το κοινό προβληματίζεται σε περίπτωση παραγγελίας φαρμάκων από το διαδίκτυο.

Περιέχουν δηλητήριο

Εκ μέρους των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, ο Ανώτερος Φαρμακοποιός Γιώργος Αντωνίου εξήγησε ότι τα πλαστά φάρμακα, ενώ αναγράφουν ότι περιέχουν ένα συγκεκριμένο συστατικό, στην πραγματικότητα μπορεί να μην περιέχουν τίποτα, ή άλλο δραστικό συστατικό ή ακόμη δηλητήριο. Επεσήμανε ότι τελευταία εντοπίστηκε στη Βρετανία πλαστό φάρμακο που εμπεριείχε ποντικοφάρμακο, ενώ φάρμακο απεστάλη μέσω Κύπρου στο Ισραήλ, το οποίο ενώ αναγραφόταν ότι περιείχε φυσική ουσία για χρήση από διαβητικούς,


12

HEALTHissues

ΦΑΚΕΛΟΣ

προκάλεσε υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άνθρωποι. Διευκρίνισε ότι κατόπιν έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το προϊόν που εστάλει στο Ισραήλ πέρασε απλά από την Κύπρο προερχόμενο από τις ΗΠΑ και δεν ανέγραφε το δραστικό συστατικό που περιείχε. Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση στις κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων, σημειώνοντας ότι μεταξύ 2006 και 2007 οι κατασχέσεις είχαν τετραπλασιαστεί, καθώς παρατηρείται σαφής μετατόπιση των πλαστών φαρμάκων από τον τομέα των φαρμάκων ποιότητα ζωής, όπως διατροφής και δίαιτας, σε κρίσιμα για την υγεία φάρμακα, όπως φάρμακα για τον καρκίνο, αντιβιοτικά και παυσίπονα. Επεσήμανε επίσης ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπάρχει μετατόπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας από τα ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες και στα ψευδεπίγραφα φάρμακα, λόγω χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τα ναρκωτικά, αλλά και του μειωμένου κινδύνου σύλληψής τους.

Νέα οδηγία της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 16/7 νέα οδηγία για την προστασία των πολιτών από τα πλαστά φάρμακα, με την οποία θα πρέπει να έχουν εναρμονιστεί όλα τα κράτη-μέλη σε 18 μήνες. Περιλαμβάνονται συστάσεις για νέα σήμανση, ειδικός έλεγχος στα φυτικά προϊόντα, αυστηρή καταγραφή της διακίνησης φαρμάκων. Επιπλέον, θα εξουσιοδοτεί με ειδικό σήμα τα νόμιμα φαρμακεία που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να είναι βέβαιος ότι αγοράζει ασφαλή προϊόντα. Η λίστα με τά πλαστά φάρμακα που προμηθεύονται αρκετοί μέσω ίντερνετ είναι ατελείωτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα 27χρονης Βρετανίδας που πέθανε πριν λίγους μήνες από φάρμακα τα οποία είχε παραγγείλει στο διαδίκτυο. Η Λόρα Λάμπτεν ήταν τραυματιοφορέας και ήθελε χάπια για να ρυθμίσει τον ύπνο της ανάμεσα στις απαιτητικές βάρδιες.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Ο ομογενής πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αυστραλίας, Κώστας Σκλάβος, προειδοποίησε ότι φτηνά φάρμακα τα οποία προμηθεύτηκαν άτομα μέσω του διαδικτύου, περιείχαν συστατικά τα οποία έχουν απαγορευτεί, δεδομένου ότι ενδέχεται να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο κ. Σκλάβος, αναφέρει ότι «το να αγοράζει κανείς φάρμακα από το διαδίκτυο είναι εντελώς διαφορετικό από το να αγοράζει ένα ζευγάρι παπούτσια.

Εντοπίστηκε στην Κύπρο ιστοσελίδα Ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομείων Ανδρέας Γρηγορίου είπε ότι κατά τη εβδομάδα της εκστρατείας, έγινε αυξημένος έλεγχος σε δέματα, μικροδέματα ή φακέλους, προσθέτοντας ότι έχουν διαπιστωθεί γύρω στα 34 αντικείμενα τα οποία περιείχαν παράνομα ή ψευδεπίγραφα φάρμακα. Διαβεβαίωσε ότι τα κυπριακά ταχυδρομεία εργάζονται ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη διακίνηση τέτοιων αντικειμένων. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η πλειοψηφία των χαπιών που κατασχέθηκαν στην Κύπρο προέρχονται από τρίτες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, τα οποία ήταν μη αδειοδοτημένα και φαίνονταν εκ πρώτης όψεως ότι περιείχαν δραστικές φαρμακευτικές ουσίες και παρουσιάζονταν ως φυσικά είδη διατροφής και συμπληρώματα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι έχει εντοπιστεί στην Κύπρο ιστοσελίδα προώθησης πλαστών φαρμάκων, η περίπτωση της οποίας δόθηκε στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση. Είπε ακόμη ότι η πλειοψηφία των παραγγελιών πλαστών φαρμάκων γίνεται από ιδιώτες μέσω διαδικτύου και ότι ένα στα δύο φάρμακα που παραγγέλλεται από το διαδίκτυο είναι πλαστό. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι οι κυρώσεις για διακίνηση αντικειμένων που είναι προϊόντα απομίμησης, πέραν της κατάσχεσης προβλέπονται πρόστιμο 1.700 ευρώ, ενώ προνοείται ποινική ευθύνη του προσώπου που προέβη σε αυτές τις πράξεις. Παρ’ ότι ενδέχεται να εξοικονομήσει μέχρι και 80% από ορισμένα φάρμακα, αυτή η πρακτική είναι πολύ επικίνδυνη». Ο ίδιος θα πει ότι ενώ πολλά από αυτά φαίνεται ότι παρασκευάζονται στην Αυστραλία, στην πραγματικότητα προέρχονται από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική.

Καταναλωτές προσοχή!

Φαρμακολογικά δραστική ουσία ανάλογη της sildenafil, περιέχουν τα προϊόντα LIBIDUS και LFW της εταιρείας Biogulf International, τα οποία διακινούνται παράνομα ως συμπληρώματα διατροφής, κυρίως μέσω Διαδικτύου. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται ως φυτικά συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και, όπως προέκυψε ύστερα από εργαστηριακή ανάλυση,

περιέχουν την ουσία hydroxyl-homothiosildenafil, χωρίς σχετική αναφορά στην επισήμανσή τους. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η δραστική ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν γι’ αυτό τους φίλους και συγγενείς τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.


ΓΚΑΛΟΠ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

13

της Άντρης Αντωνίου

«Γνωρίζω ότι μπορώ να πάρω φάρμακα από το διαδίκτυο σε καλύτερη τιμή αλλά δεν θα έπαιρνα ποτέ φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή». Άντρια, Φοιτήτρια

«Γνωρίζω ότι μπορείς να βρεις φάρμακα από το εξωτερικό και να τα παραγγείλεις σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά λόγω του ότι δεν γνωρίζω αν είναι εγκεκριμένα από κάποιον οργανισμό δεν θα έπαιρνα ποτέ». Ηλίας , Επιχειρηματίας

«Γνωρίζω μόνο ότι μπορείς να παραγγείλεις ορισμένα φάρμακα από το διαδίκτυο σε πιο χαμηλές τιμές ή ακόμα και φάρμακα τα οποία δεν υπάρχουν στην Κύπρο, αλλά προσωπικά δεν θα έπαιρνα το ρίσκο να τα αγοράσω». Δημήτρης, Φοιτητής

«Έχω ακούσει κατά διαστήματα χωρίς να γνωρίζω πολλά αλλά δεν θα αγόραζα ποτέ». Κώστας, Ιδιωτικός Υπάλληλος

«Δεν το γνώριζα ότι μπορώ να προμηθευτώ φάρμακα από το διαδίκτυο, αλλά όχι δεν θα αγόραζα ποτέ».

«Όχι δεν ξέρω οτιδήποτε αλλά αν ήταν καλά και σε καλύτερες τιμές θα τα αγόραζα».

Justina, Ιδιωτική Υπάλληλος

Φύτος, Ιδιωτικός Υπάλληλος

«Δεν το ήξερα ότι μπορώ να βρω φάρμακα από το διαδίκτυο αλλά όχι δεν θα αγόραζα ποτέ φάρμακα από οπουδήποτε αλλού πέραν του φαρμακείου».

«Επειδή τυγχάνει να ασχολούμαι με το διαδίκτυο έχω διαβάσει τελευταία ότι έχει γίνει μεγάλος σάλος για αυτά τα φάρμακα, τα οποία περιέχουν απαγορευμένες ουσίες και πολλά από αυτά είναι νοθευμένα, οπόταν όχι δεν θα αγόραζα ποτέ».

Κατερίνα, Ιδιοκτήτρια επιχείρησης

Αφροδίτη, Φοιτήτρια


14

HEALTHissues

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

της Αθηνάς Κωνσταντίνου

Η ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Τ

ο καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και το φθινόπωρο ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του. Αυτό τι σημαίνει από άποψη διατροφής; Όσο και να το αγνοούμε η αλλαγή εποχής σημαίνει πολλά και το φθινόπωρο απαιτεί όπως και το καλοκαίρι προετοιμασίες και κυρίως διατροφικές αναπροσαρμογές γι’ αυτό που έρχεται. Η σωστή και υγιεινή διατροφή το φθινόπωρο αποτελεί την τέλεια προετοιμασία για το χειμώνα. Είναι απαραίτητη για αντιμετώπιση κρυολογημάτων, ιογενών και εκφυλιστικών ασθενειών αλλά και των ελευθέρων ριζών και της γήρανσης του δέρματος. Η φθινοπωρινή εποχή είναι κατάλληλη για την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση του σώματος μετά το καλοκαίρι, το οποίο προμηθεύεται με βιταμίνες και μέταλλα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και μας προετοιμάζει για το χειμώνα.

ΖΕΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ Πρέπει καθημερινά να καταναλώνετε περισσότερα ζεστά φαγητά και το μενού σας πρέπει να είναι ποικίλο και καλά ισορροπημένο. Στις κρύες μέρες δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από τα ζεστά φαγητά, από τα οποία έχει μεγάλη ποικιλία και ποτέ δε θα τα βαρεθείτε (λαχανικά, κοτόπουλο, πατάτες, σούπες κλπ). Μην ξεχάσετε στο βασικό σας πιάτο να συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά. Μην ξεχνάτε και το απαραίτητο ποσοστό λίπους. Με τον ερχομό του φθινοπώρου και της κλιματικής αλλαγής, ο οργανισμός συσσωρεύει αποθέματα λίπους, για να τα χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί. Τα ενεργητικά λίπη παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου και το φθινόπωρο και το χειμώνα διατηρούν την θερμότητα του σώματος και το κρύο δεν το αισθάνεται τόσο πολύ. Ευεργετικά λίπη συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα στις ελιές, το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα φυτικά έλαια.

ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι γνωστά για τη θετική τους επίδραση στον οργανισμό και την προστατευτική τους δράση εναντίον του καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς είναι η μεγάλη σημασία που έχει για την υγεία η κατανάλωση φυτικών προϊόντων εποχής όπως είναι τα φρούτα του φθινοπώρου. Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρουν μερικά από τα φρούτα του φθινοπώρου… Το πορτοκάλι κρίνεται απαραίτητο για την καθημερινή μας διατροφή

λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Η κατανάλωση πορτοκαλιού τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού κατά των ιώσεων. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο. Λόγω επίσης των φυτικών ινών που περιέχει, έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερίνη, καθώς επίσης να προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, πιθανότατα λόγω του καλίου, του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης C που περιέχει. Σύμφωνα με τους ειδικούς το μήλο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο, με μεγάλη ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και ουσιών και με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ οι διαλυτές, συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Ο φυσικός οξικός πολυσακχαρίτης πηκτίνη του μήλου, βοηθά στη διατήρηση του επιθυμητού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η πηκτίνη προστατεύει τον οργανισμό από την δράση της πρωτεΐνης Gal3, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα μήλα, είναι τα φλαβονοειδή και η κερκετίνη, η οποία έχει φανεί σε έρευνες πως έχει και προστατευτικές ιδιότητες ως προς την καρδιαγγειακή λειτουργία.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Το αδυνάτισμα δεν αποτελεί πρόβλημα μόνον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά παραμένει μέγα ζήτημα και το φθινόπωρο. Με τον ερχομό της φθινοπωρινής εποχής πολλοί χαλαρώνουν και αφήνονται στο έλεος των γεύσεων και των μυρωδιών, με αποτέλεσμα να τίθεται ξανά θέμα βάρους και διατήρησής του στους κρύους μήνες. Προσέξτε όμως τις υπερβολές στον περιορισμό των τροφιμάτων, που δεν είναι υγιής κατάσταση και συμβάλλει στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος στις κρύες εποχές της χρονιάς και οδηγεί στην επιδείνωση της υγείας και πιο συχνά κρυολογήματα.


16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

HEALTHissues

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

του Γιώργου Νικολάου

Για το επίπεδο της Υγείας στην Κύπρο, τα προβλήματα με το Γε.Σ.Υ. και τις επιδόσεις των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών μιλά στο «HEALTHissues» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Ανδρέας Δημητρίου.

«Ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος είναι απογοητευμένος για την πορεία εφαρμογής του Γε.Σ.Υ»

Ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου; Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος λειτουργεί και εργάζεται βάση νομοθεσίας και κανονισμών και αντιπροσωπεύει όλους τους ιατρούς της Κύπρου. Σήμερα εργάζονται στο νησί μας 2481 ιατροί, 1613 ιδιώτες, 753 κυβερνητικοί, 43 στρατιωτικοί και 72 ειδικευόμενοι. Απαραιτήτως όλοι οι ιατροί για να ασκήσουν ιατρική στη Κύπρο πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε Τοπικό Ιατρικό Σύλλογο και κατ’ επέκταση στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και να έχουν ανανεωμένη την Ετήσια Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ασχολείται με όλα τα θέμα που άπτονται του ιατρικού επαγγέλματος. Για παράδειγμα, εκπροσωπεί στα Ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα, προστατεύει την τιμή και την αξιοπρέπεια των ιατρών, ρυθμίζει με κανονισμούς την ιατρική επαγγελματική δεοντολογία. Επίσης, υποβάλει εισηγήσεις για προτεινόμενες νομοθεσίες και νέες νομοθεσίες επί ιατρικών θεμάτων και προωθεί καλές σχέσεις με το κοινό και διαφωτίζει σε θέματα υγείας. Ο κυριότερος βέβαια ρόλος και αποστολή του Ιατρικού Συλλόγου είναι ο καθορισμός πολιτικής υγείας, συμβολή στην καλυτέρευση της ιατρικής φροντίδας προς τον Κύπριο πολίτη, καθώς επίσης η διασφάλιση και προστασία των καλώς νοούμενων συμφερόντων των ιατρών μας.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

17

Διαθέτουμε χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία Στην Κύπρο τι ποσοστό του ΑΕΠ επενδύεται στο τομέα της Υγείας; Υπάρχει περιθώριο αύξησης του; Όσον αφορά το σύνολο των δαπανών υγείας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, η Κύπρος παρουσιάζεται με χαμηλό ποσοστό (6.2%) του Α.Ε.Π. σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε. που ο μέσος όρος ξεπερνά το 9%. Στην Αμερική οι δαπάνες υγείας ξεπερνούν το 13% του Α.Ε.Π. Η υγεία σήμερα λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας αλλά πολύ περισσότερο λόγω της ανόδου του προσδόκιμου ζωής και γήρανσης του πληθυσμού, έγινε πολύ δαπανηρή, γι’ αυτό όλα τα κράτη πρέπει να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για να προσφέρουν ψηλού επιπέδου υγεία στους πολίτες τους.

Σε ποιο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου;

Το κύριο διαχρονικό αίτημα και στόχος του Ιατρικού Συλλόγου είναι να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης των Κυπρίων ασθενών και πιο ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι γνωστό ότι ταλαιπωρούνται ασθενείς στα κρατικά νοσηλευτήρια σε ατέρμονες ουρές ακόμη και για σοβαρά περιστατικά. Αυτά όλα και τα πολλά άλλα προβλήματα της υγείας θα λυθούν σίγουρα μέσα από ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοσθεί το Γε.Σ.Υ. ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί βασικά του αιτήματα. Όμως από την άλλη θέλω να δηλώσω ότι πάγιο αίτημα μας ήταν ο Ιατρικός Σύλλογος να είναι πρωτάρης και καθοδηγητής στα βασικά θέματα υγείας. Αυτό έχει επιτευχθεί με την άριστη συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας. Σε όλα τα σοβαρά θέματα ζητείται η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου και συμμετέχουμε σε πολλές επιτροπές καθορισμού πολιτικής υγείας.

Ποιο είναι συγκριτικά με άλλες χώρες το επίπεδο υγείας του κυπριακού λαού και οι επιδόσεις των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών; Συγκριτικά με άλλες χώρες, κυρίως βέβαια ευρωπαϊκές, το επίπεδο υγείας στην Κύπρο είναι πολύ ψηλό. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην Κύπρο άριστοι επιστήμονες και έχουν λειτουργήσει Νοσοκομεία και Τμήματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σύγχρονα και άριστα εξοπλισμένα.Αν δούμε ακόμη και τους δείκτες υγείας, προσδόκιμο ηλικίας, μέσος όρος ζωής, θνησιμότητα, παιδική θνησιμότητα, η Κύπρος βρίσκεται πολύ ψηλά στον κατάλογο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναλογία ιατρών και πληθυσμού στο νησί μας (1:300) είναι από τις πιο ψηλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ψηλή είναι και η αναλογία νοσηλευτών.

Είναι εφικτή υπόθεση για την Κύπρο η δημιουργία Ιατρικής Σχολής;

Έχει ήδη αποφασισθεί και τροχιοδρομηθεί πιστεύω με σωστούς ρυθμούς η λειτουργία Κρατικής Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Ο Ιατρικός Σύλλογος ήταν ο πρωτοστάτης που πριν 15 χρόνια έθεσε επιτακτικά την ανάγκη δημιουργίας Ιατρικής Σχολής στη Κύπρο. Αναμένετε μάλλον με σιγουριά ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 θα εισαχθούν οι πρώτοι φοιτητές Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πριν περίπου ενάμιση μήνα είχαμε συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ενημερωθήκαμε για την πορεία υλοποίησης του στόχου να αρχίσει η λειτουργία το 2013. Εκθέσαμε στη διοικούσα επιτροπή τις απόψεις και εισηγήσεις μας για πολλά θέματα τα οποία έγιναν αποδεκτά. Θετικό πρέπει να τονίσω είναι η δημιουργία Ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του St. George’s University, η οποία αρχίζει τη λειτουργία της φέτος το Σεπτέμβριο του 2011.

Ποια είναι η άποψη του ΠΙΣ για το Γενικό Σύστημα Υγείας, έτσι όπως αυτό προωθείται από το Κράτος;

Η εφαρμογή Γε.Σ.Υ. είναι σίγουρα ένα σοβαρό και πολύπλοκο εγχείρημα και κατά τη γνώμη μου είναι γι’ αυτό το λόγω που τόσα χρόνια ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί. Ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος είναι απογοητευμένος για την πορεία εφαρμογής του Γε.Σ.Υ. Έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά του φορολογούμενο Κύπριου πολίτη. Έχει στηθεί ένας Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με ψηλά λειτουργικά έξοδα και ερχόμαστε δυστυχώς σήμερα να μιλήσουμε για πάγωμα των διεργασιών εφαρμογής του Γε.Σ.Υ. Δυστυχώς τα σημερινά οικονομικά δεδομένα ανάγκασαν την Κυβέρνηση προς το παρόν να προβληματίζεται για την προώθηση του Γε.Σ.Υ.

Εν πάση περιπτώσει εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος θα συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την εφαρμογή ενός καλά μελετημένου Σχεδίου Υγείας που να ανταποκρίνεται στην κυπριακή πραγματικότητα. Τα προβλήματα υγείας είναι πολλά και χρονολογούνται σίγουρα και δεν έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. για την επίλυση τους. Ο κρατικός τομέας εξυπηρετεί το 85% των Κυπρίων πολιτών, οι ιατροί του δημοσίου (753) εργάζονται κάτω από πίεση, υπερφορτωμένοι ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξυπηρετεί μόνο το 15% των πολιτών (1613 ιατροί) και τολμώ να πω ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό υπολειτουργεί και με δυσκολία επιβιώνει. Έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά στον ιδιωτικό τομέα αλλά λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών τους πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια κινδυνεύουν να κλείσουν.

Πριν περίπου ένα χρόνο είχε προκύψει κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τις χρεώσεις γιατρών και τα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας των πολιτών; Σήμερα ποια είναι η κατάσταση;

Μία μεγάλη μερίδα των Κυπρίων πολιτών έχει ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας. Αυτό τολμώ να πω, έχει σώσει κυριολεκτικά τον ιδιωτικό τομέα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εταιρείες ως Ιατρικός Σύλλογος, αντίθετα έχουμε άριστες σχέσεις με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον Σύνδεσμο τους. Έχουμε συχνές συναντήσεις μαζί τους για τα καθημερινά προβλήματα. Ο Ιατρικός Σύλλογος λόγω της οικονομικής κρίσης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που περνούμε, δεν ζήτησε αύξηση των ιατρικών αμοιβών και συμφωνήσαμε να παραμείνουν οι ίδιες για ακόμη ένα χρόνο. Εδώ διευκρινίζουμε ότι τα συμβόλαια συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι προσωπικά του κάθε ιατρού μας ξεχωριστά.


18

HEALTHissues

ΟΜΟΡΦΙΑ

της Έλενας Σαββίδου

Ο ύπνος χαρίζει ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Μ

έχρι τώρα, ήταν διαδεδομένη η θεωρία ότι ο ύπνος μας ομορφαίνει. Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο ύπνος χαρίζει ομορφιά, εκτός από υγεία και ξεκούραση. Ο ύπνος κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο όμορφο και ελκυστικό σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές. Το 2010, ο ερευνητής, John Axelsson με τους βοηθούς του, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη διαπίστωσαν ότι όσοι στερούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ύπνο, έδειχναν λιγότερο ελκυστικοί απ’ ότι όσοι φρόντιζαν να κοιμούνται πολύ και καλά. Στην έρευνα, οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη φωτογραφήθηκαν έπειτα από 8 ώρες βραδυνό ύπνο και στη συνέχεια αφού είχαν παραμείνει άυπνοι για 31 ώρες. Οι ερευνητές έδειξαν τις φωτογραφίες σε άλλους εθελοντές όπου εκείνοι βαθμολόγησαν τους άυπνους εθελοντές ως λιγότερο ελκυστικούς και υγιείς από ότι αφού είχαν κοιμηθεί. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, αυτή η νέα μελέτη δεν επιβεβαιώνει μόνο τη θεωρία του «ύπνου της ομορφιάς» αλλά και τα

αποτελέσματά της μπορούν να φανούν χρήσιμα στις αξιολογήσεις που μπορεί να κάνουν οι γιατροί για να εντοπίζουν σημάδια κακής υγείας στους ασθενείς τους. Ο Dr Derk-Jan Dijk του Surrey Sleep Research Centre (Κέντρο Μελέτης του Ύπνου στο Surrey) στο Ηνωμένο Βασίλειο σχολιάζοντας την έρευνα, ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσα έδειξε η έρευνα, διότι οι εθελοντές φωτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας που το βιολογικό ρολόι προάγει το ξύπνημα του οργανισμού. Επίσης είπε «Φαντασθείτε πως θα ήταν οι εθελοντές, εάν είχαν φωτογραφηθεί νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει τον ύπνο».

Ο ύπνος είναι το απόλυτο ελιξίριο ομορφιάς

• Tips ύπνου από το HEALTHissues Επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει περισσότερο καλό στην υγεία και την όψη σας από τον ύπνο, το HEALTHissues σας προσφέρει 7 tips για να κοιμάστε καλύτερα! • Ακολούθησε μία ρουτίνα Το να κοιμάσαι και να ξυπνάς κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα είναι καθοριστικό στοιχείο για να έχεις έναν ποιοτικό ύπνο. Ο οργανισμός συνηθίζει και μπαίνει σε ένα πρόγραμμα.

• Δοκίμασε τις ωτοασπίδες Αν στην πολυκατοικία έχεις γείτονες που κάνουν πολύ φασαρία ή αν ο/η σύντροφός σας ροχαλίζει, δε χρειάζεται να ταλαιπωρείστε κάθε βράδυ. Οι ωτοασπίδες μπορούν να σε γλυτώσουν από το να είσαστε άτονοι και καταπονημένοι την επόμενη μέρα.

• Δοκίμασε τη λεβάντα Η λεβάντα είναι ένα γνωστό παραδοσιακό καταπραϋντικό και έχει τρομερά αποτελέσματα όσον αφορά την αϋπνία. Ρίξε λίγες σταγόνες λεβάντας στο μαξιλάρι ή στην πιτζάμα σου και θα καταλάβεις τη διαφορά.

• Φάε σωστά πριν πας για ύπνο

Απέφυγε τα μεγάλα γεύματα το βράδυ και περίμενε να περάσουν γύρω στις δύο ώρες πριν πας στο κρεβάτι αν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο γεύμα. Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν τον ύπνο βοηθά καθώς, απελευθερώνουν σεροτονίνη, η οποία βοηθάει στη χαλάρωση του εγκεφάλου.

• Κοιμήσου στη σωστή θέση

Σύμφωνα με τους Κινέζους, η καλύτερη πλευρά για να κοιμάσαι είναι η δεξιά σε θέση εμβρύου με το δεξί χέρι ακουμπισμένο στο μαξιλάρι. Η θέση αυτή έχει αποδειχτεί πως βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος.

• Άνετο και καθαρό κρεβάτι

Φρόντισε το κρεβάτι σου να μην είναι γεμάτο με πράγματα, όπως ρούχα ή και μαξιλάρια. Επίσης, η αίσθηση καθαριότητας δημιουργεί χαλάρωση και ευεξία οπότε φρόντισε τα σεντόνια σου να είναι καθαρά και σωστά στρωμένα.

• Χαλάρωσε Πάρε βαθιές και αργές ανάσες από τα ρουθούνια και μετά εξέπνευσε από το στόμα. Εστίασε την προσοχή σου στο διάφραγμα καθώς ανεβοκατεβαίνει. Προσπάθησε να εισπνεύσεις για 4 περίπου δευτερόλεπτα και να εκπνεύσεις για άλλα 4. Διένυσε με το μυαλό σου όλο σου το σώμα και προσπάθησε να εντοπίσεις αν υπάρχουν σημεία όπου νιώθεις ένταση. Δούλεψε ξεχωριστά την κάθε αναπνοή μέχρι να χαλαρώσεις ολοκληρωτικά.


Διαθλαστική χειρουργική με το Excimer Laser (Allegretto)

- Αντιμετώπιση κερατοειδόκωνου (κερατόκωνου) με την καλύτερη τεχνολογικά μέθοδο

- Αντιμετώπιση πρεσβυωπίας με εξατομικευμένο τρόπο αναλόγως των αναγκών

- Διόρθωση όλων των αμετρωπιών όπως της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού

Λεωφόρος Αθαλάσσης 101, Γραφείο 501, Στρόβολος, 2024 Λευκωσία

Ραφαήλ Σάντι 15, Συνέσειο Ιατρικό Μέγαρο, Γραφείο 105-106, 6052 Λάρνακα

Βασ. Κωνσταντίνου Α’ 76, Πολυχειρουργική Κλινική Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, 3076 Λεμεσός

Τηλ.:(+357) 700 888 00 www.aktis.com.cy


20

HEALTHissues

ΠΑΙΔΙ

ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ ΑΚΟΥΝΕ ΜΟΥΣΙΚΗ!

της Αθηνάς Κωνσταντίνου

ΠΟΙΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ

Τ

ο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσει σε γρήγορους ρυθμούς τις αισθητηριακές του ικανότητες. Το έμβρυο έχει αφή, γέυση αλλά προπαντός ακούει, κάτι που του δίνει την ευκαιρία να επικοινωνεί με το εξωμήτριο περιβάλλον. Η ικανότητα της ακοής του εμβρύου αναπτύσσεται κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και είναι πλήρης στις τελευταίες τέσσερις με πέντε εβδομάδες. Πρώτα πρώτα το έμβρυο ακούει τον καρδιακό παλμό της μητέρας του και συνδέεται ψυχικά με τη φωνή της μητέρας του. Αν η φωνή της μητέρας είναι εμπλουτισμένη με αγάπη, τότε μέσα απ’αυτή την ευτυχή ακοή και επικοινωνία του εμβρύου με τη μητέρα του, το παιδί αντλεί ένα βαθύ συναίσθημα ασφάλειας και επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο μετά τη γέννησή του. Αν αντίθετα αυτή η επικοινωνία δεν είναι ευτυχισμένη και το έμβρυο λαμβάνει απορριπτικούς ήχους στη φωνή της μητέρας του, τότε το παιδί δεν θα επιθυμεί να επικοινωνεί με το περιβάλλον του μετά τη γέννηση του και μπορεί να εκδηλωθεί ως αντικοινωνικότητα, μελαγχολία, επιθετικότητα, υπερβολική εσωστρέφεια ή ακόμη και αυτισμός.

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΠΟ ΚΟΙΛΙΑΣ Η μητέρα μπορεί να βοηθήσει στη μουσική καλλιέργεια του μωρού της κατά την διάρκεια της κύησης. Η ψυχοβιολόγος Caroline Granier-Defer του Department of Cognitive Neuropsychology (Eργαστηρίου Ψυχολογίας και Γνωσιακής Νευροψυχολογίας) του πανεπιστημίου του Paris Descartes University, ζήτησε από 50 εγκύους να ακούνε μια συγκεκριμένη μελωδία πιάνου δυο φορές την ημέρα. Όταν τα μωρά γεννήθηκαν και έγιναν ενός μηνός, οι ερευνητές έπαιξαν στα μωρά, ένω κοιμόντουσαν, την ίδια μελωδία που άκουγαν στη μήτρα αλλά και μια άλλη μελωδία. Διαπίστώθηκε ότι οι παλμοί της καρδιάς τους επιβραδύνονταν κατά 12 χτύπους το λεπτό όταν άκουγαν τη γνώριμη μελωδία, ενώ κατά πέντε ή έξι χτύπους στο άκουσμα της άγνωστης μελωδίας. Επιβεβαιώθηκε, τα νεογέννητα έδιναν περισσότερη προσοχή και ανταποκρίνονταν περισσότερο στις μελωδίες που άκουγαν στη μήτρα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στήριζουν ότι τα μουσικά ακούσματα μιας μητέρας αλλά και οι ήχοι και λέξεις που «ακούει» το έμβρυο μέσα στη μήτρα, επιδρούν θετικά ως ένα βαθμό, πως τα έμβρυα μαθαίνουν και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το εξωμήτριο περιβάλλον. Η γαλλίδα ερευνήτρια δήλωσε ότι οι έγκυες μητέρες δεν χρειάζεται να ακούνε μια συγκεκριμένη μουσική κατά την διάρκεια της κύησης, αλλά και ότι δεν χρειάζονται περισσότερα ακουστικά ερεθίσματα γιατί το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Αφού έτσι κι αλλιώς τα έμβρυα πριν τη γέννησή τους, έχουν ήδη αναπτύξει τις ακουστικές τους ικανότητες και μπορούν να ακούνε όλους τους ήχους στο εξωμήτριο περιβάλλον. Αν οι μητέρες θέλουν να ενθαρρύνουν το μουσικό αισθητήριο των παιδιών τους, μπορούν να αρχίσουν αμέσως μετά τη γέννηση όπου θα μπορούν να δουν τι ευχαριστεί και τι όχι το βρέφος. Επίσης ένα θαυμάσιο μέρος του φυσικού ηχητικού περιβάλλοντος είναι το μητρικό τραγούδι.

Η ικανότητα της ακοής του εμβρύου αναπτύσσεται κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.


by

• BabyArt • KidsArt • TeensArt • AdultArt • O’ and A’ Level in Art & Design and Art Portfolios

Address: Mainbuilding: 40, Zenonos Sozou.1075 Nicosia,Cyprus Pilates Equipment and Art Studio: 32, Zenonos Sozou. 1075 Nicosia, Cyprus Postal address: P.O. Box 25323, Nicosia 1308, CYPRUS Telephone: +35722768651 Fax: +35722760787 Email: info@motionartstudio.eu Website: www.motionartstudio.eu


HEALTHissues

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

22

της Χριστιάνας Κυθραιώτου BSc Ψυχολογίας, MΑ Ειδικής Εκπαίδευσης

Και τα χρώματα Οι γυναίκες έλκονται από το ροζ και οι άντρες από το μπλε

Έ

χετε ποτέ σκεφτεί πόσο σημαντικά μπορεί να είναι τα χρώματα στη ζωή μας; Αναμφίβολα, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου αλλά και τη φυσική του κατάσταση. Έχει αποδειχθεί ότι οι προτιμήσεις που έχουμε για κάθε χρώμα είναι έμφυτες και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από νηπιακή ηλικία, οι ανθρώποι προτιμούν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το φύλο τους. Σχετικές έρευνες το 2011 στο Πανεπιστήμιο του Ζενιάνγκ στην Κίνα, απέδειξαν ότι οι γυναίκες ενστικτωδώς έλκονται από το ροζ και το κόκκινο ενώ οι άντρες από το μπλε και το πράσινο κάτι που μπορεί να συσχετιστεί με τις εξελικτικές ερμηνείες στο παρελθόν των ανθρώπων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι γυναίκες υπήρξαν συλλέκτριες καρπών και φρούτων και έτσι εθίστηκαν από παλιά στα έντονα ροζ και κόκκινα χρώματα. Οι άντρες ως κυνηγοί, ανέπτυξαν μια προτίμηση στον καθαρό μπλε ουρανό που ήταν ο κατάλληλος καιρός για κυνήγι, καθώς και για την πράσινη βλάστηση που ήταν το προνομιακό πεδίοτης δράσης τους.

Τεστ προσωπικότητας Στην έρευνα έλαβαν μέρος 350 εθελοντές οι οποίοι έπρεπε να μελετήσουν 11 χρώματα για τρια λεπτά και στη συνέχεια να τα ταξινομήσουν με βάση την προτίμησή τους. Παράλληλα, οι ερευνητές υπέβαλαν τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες προτιμούσαν το ροζ, το κόκκινο,το μωβ και το άσπρο και οι άντρες το μπλε και το πράσινο. Οι αξιολογήσεις προσωπικότητας έδειξαν ότι οι εσωστρεφείς άντρες προτιμούν το κίτρινο, οι νευρωτικές γυναίκες το γκρίζο και οι αισιόδοξες γυναίκες το πορτοκαλί. Τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας έδειξαν ότι το διαφορετικό εξελικτικό παρελθόν του κάθε φύλου διαμόρφωσε τις χρωματικές του προτιμήσεις. Επίσης, οι χρωματικές προτιμήσεις του κάθε φύλου, επηρεάζονται κοινωνικά και από τη μόνιμη προτίμηση των γονιών για τα παιδιά τους με βάση το φύλο τους όπως ροζ ρούχα, παιχνίδια για τα κοριτσάκια και μπλε για τα αγοράκια.

Η διάθεσή μας έχει χρώμα Τα χρώματα λειτουργούν σχεδόν μαγικά στη διάθεσή μας! Μας εμπνέουν, μας γεμίζουν ενέργεια και επιδρούν στα συναισθήματά μας. Το HEALTHissues μερίμνησε ώστε να σας ενημερώσει γι’ αυτές τις σημαντικές επιδράσεις. •

Το πράσινο λειτουργεί καταπραϋντικά και καθησυχαστικά. Θεωρείται ότι διευκολύνει την επικοινωνία και δεν κουράζει τα μάτια μας. Όταν συνδυάζεται με γήινα χρώματα φορτίζεται με την αίσθηση της φύσης, κατ΄ επέκταση της ασφάλειας. Το μπλε μεγαλώνει και «δροσίζει» τα δωμάτιά μας, γι’ αυτό είναι δημοφιλές χρώμα για τις κρεβατοκάμαρες. Βοηθά στη σωματική χαλάρωση και στην έμπνευση. Το πορτοκαλί λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό και δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και θαλπωρής, ενώ

θεωρείται ότι επιδρά στην όρεξή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά εστιατόρια προτιμούν πορτοκαλί στα υφάσματα και στους τοίχους. Το ροζ μας μαλακώνει και μας βγάζει τον πιο ρομαντικό μας εαυτό, αυτόν που επιζητεί πάντα τη γαλήνη. Παράλληλα, μας γεμίζει με παιδική διάθεση. Το κόκκινο μας γεμίζει ενέργεια, είτε το φοράμε στα ρούχα μας, είτε το επιλέγουμε για τους χώρους και το περιβάλλον μας. Φανερώνει δύναμη, πυγμή, πάθος και αποφασιστικότητα.


HEALTHissues

ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Πρόβλημα στα οστά της γνάθου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Κ ΑΙ ΣΕ ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

24

Μάθετε τι πυροδοτεί τον πονοκέφαλο για να γνωρίζετε πώς να το χειριστείτε και που να αποταθείτε.

Πολύ συχνά η εκδήλωση πονοκεφάλου έχει ως αιτία τους φρονιμίτες που δεν έχουν καταφέρει να βγούνε προς τα έξω. Πονοκέφαλος που έχει αιτία τα προβλήματα στα οστά της γνάθου μπορεί και να οφείλεται σε κάποιο ευαίσθητο δόντι. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να αποτεθείτε σε κάποιο ειδικό γναθοχειρουργό.

Πονοκέφαλος …ή άλλως πως κεφαλαλγία

Μ

ε πολιτικούς όρους ο πονοκέφαλος μπορεί να χαρακτηριστεί ως την πιο δημοκρατική πάθηση, διότι συμβαίνει συχνά σε όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Απλά τον καταπολεμούμε μέσω της κατάποσης κάποιου παυσίπονου, δίχως τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά;

1

Υπογλυκαιμία

Ο πονοκέφαλος πριν από την υπογλυκαιμία είναι αρκετά συχνός και τον αναγνωρίζουμε από τη βουλιμία για κατανάλωση γλυκού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να καταναλώσουμε γλυκούς υδατάνθρακες από το στόμα, δηλαδή να απολαύσουμε χωρίς ενοχές κάποιο γλυκό.

2


ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

3

Πρόβλημα στα αυτιά

4

Τρίζετε τα δόντια σας Σε πολλές περιπτώσεις ο πονοκέφαλος οφείλεται στο φαινόμενο του βρουξισμού, με απλά λόγια στο τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επειδή μας είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση, είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια συμπτώματα όπως το ξύπνημα με πονοκέφαλο και η αδυναμία μας να ανοίξουμε καλά το στόμα.

Ορισμένες φορές, κυρίως το καλοκαίρι, ο πονοκέφαλος έρχεται ως αποτέλεσμα μιας αρχόμενης ωτίτιδας, η οποία γίνεται φανερή στον ασθενή από συμπτώματα όπως η φαγούρα στο εσωτερικό του αυτιού.Μπορεί τα κοινά παυσίπονα να έχουν αποτέλεσμα αλλά μην αμελήσετε την επίσκεψη σας στον ωτορινολαρυγγολόγο.

5

Κουρασμένα μάτια

Πολλές φορές ο πονοκέφαλος έρχεται να προειδοποιήσει για την κούραση των ματιών μας. Τέτοιοι πονοκέφαλοι είναι συχνοί όταν διαβάζουμε πολλές ώρες, όταν βλέπουμε τηλεόραση με τις ώρες, όταν εργαζόμαστε για μακρά χρονικά διαστήματα στον υπολογιστή ή όταν εστιάζουμε με το βλέμμα μας και για πολύ ώρα σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.

6

Ιγμορίτιδα Η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ της ιγμορίτιδας και του πονοκεφάλου φαίνεται και στα λεγόμενα των γιατρών όπου χαρακτηρίζουν την ιγμορίτιδα ως έναν από τους καλύτερους συμμάχους του πονοκεφάλου. Η εκδήλωση της ασθένειας συμβαίνει με το εσωτερικό πρήξιμο στη μύτη, το φραγμό της αναπνοής από τη μύτη και τον πονοκέφαλο που έρχεται να μας προαναγγείλει τον ερχομό της ιγμορίτιδας.

Υπέρταση Πολλές φορές η υπέρταση κάνει γνωστή την παρουσία της μέσω του πονοκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται άνοδος της πίεσης πάνω από τα 13mmHg και ενοχλήσεις στο κεφάλι που εκδηλώνονται σαν συσπάσεις. Η αντιμετώπιση μια τέτοιας κατάστασης απαιτεί μερικές απλές κινήσεις όπως το μέτρημα της πίεσης σας και το κάθισμα σε μια καρέκλα για χαλάρωση και βαθιές αναπνοές.

7

25


26

HEALTHissues

ΑΘΛΗΣΗ του Μάριου Ανδρέου

Τα πρώτα σημαντικά βήματα στο άθλημα

Αεροβική άσκηση Στην αεροβική όλες οι κινήσεις μπορούν και πρέπει να είναι ελεγχόμενες. Δεν έχουμε σοβαρές επιβαρύνσεις στο σώμα μας, αρκεί να τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Χρειάζεται καλό ζέσταμα, διατατικές ασκήσεις και σωστό αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια που να κρατούν τα πόδια στις πλάγιες μετατοπίσεις. Κάνετε και κανένα βαράκι, καθίστε και σε κανένα μηχάνημα μυϊκής ενδυνάμωσης. Άλλωστε, μπορεί η αεροβική να αποτελεί για εσάς συμπληρωματική προπόνηση… που είναι και το καλύτερο.

Χρυσές συμβουλές για αρχάριους αθλητές

Ε

ίναι πολύ σημαντικό να βάλετε τη φυσική άσκηση στη ζωή σας. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να αναζητήσετε έναν έμπειρο προπονητή – καθηγητή φυσικής αγωγής να σας κατευθύνει στα πρώτα σας βήματα. Μια πρώτη ανάλυση κινδύνου για το ποδόσφαιρό είναι ότι αποτελεί μονόπλευρη άσκηση που χρειάζεται να έχετε άψογη γενική φυσική κατάσταση, ώστε να μην εμφανίσετε κάποιο πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο μαζί με το σκι είναι τα αθλήματα με τους περισσότερους τραυματισμούς, στους «ερασιτέχνες». Επίσης, λόγω των λοξών και πλάγιων μετατοπίσεων σε πολλούς αθλητές που δραστηριοποιούνται έντονα με το άθλημα, τα πόδια τους είναι στραβά (έχουν δηλ. ραιβοποδία). Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να δυναμώσετε τη μέση σας και να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ευλυγισίας ειδικά των ραχιαίων, των γλουτών και των ποδιών. Καλό είναι να ασχοληθείτε παράλληλα με κολύμπι, τζόγκινγκ, γενικά με αεροβική γυμναστική και γιόγκα.

Μπάσκετ Στο μπάσκετ επιβαρύνονται αρκετά η σπονδυλική στήλη και τα πόδια στις προσγειώσεις από τα άλματα. Συχνά παρουσιάζονται διαστρέμματα στην

Tο HEALTHissues σας προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση που αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το άθλημα. Όχι για να σας αποθαρρύνει… αλλά για να σας βοηθήσει να καταφέρετε να κάνετε σωστά το άθλημα που επιθυμείτε.

ποδοκνημική άρθρωση. Είναι άθλημα με μεγάλη σωματική επαφή. Μπορείτε με ειδικές ασκήσεις να αυξήσετε τη γενική φυσική κατάστασή σας. Δηλαδή, εκτός της αντοχής να έχετε δυνατό όλο το μυϊκό σύστημα με έμφαση στα πόδια, τη μέση και τα χέρια. Πάντοτε να κάνετε ζέσταμα και φοράτε πάντα τα σχετικά αθλητικά παπούτσια. Σίγουρα το κολύμπι θα σας βοηθήσει, όπως το αερόμπικ και ο χορός που μας αναπτύσσουν την αίσθηση της κίνησης στον χώρο.

Τένις Οι κινήσεις του τένις επιβαρύνουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Υπερβολική επιβάρυνση δέχονται και οι αρθρώσεις του «καλού» χεριού, που πολλές φορές μπορεί να μας δημιουργήσει επικονδυλίτιδα. Όποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να αναπτύξει αρχικά τη γενική φυσική του κατάσταση. Για να παίξετε, κάνετε πάντα ζέσταμα τρέχοντας γύρω-γύρω στο γήπεδο, κάνοντας κινήσεις μετατόπισης

παρόμοιες με αυτές όταν παίζετε και οπωσδήποτε διατατικές ασκήσεις. Να επιδιώκετε επίσης να αποκτήσετε ένα σώμα συμμετρικά γυμνασμένο, κάνοντας τζόγκινγκ, ελεύθερη γυμναστική, μπάσκετ, κολύμπι και χορό.

Σκι Το άθλημα του σκι έχει υψηλές επιβαρύνσεις στα γόνατα και την σπονδυλική στήλη. Τα τραντάγματα πιέζουν ακανόνιστα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Κάνετε πάντα προθέρμανση, περπατώντας αρχικά στο χιόνι, πηγαίνοντας σε μια πολύ εύκολη πίστα, ή περπατώντας με τα πέδιλα του σκι. Το γυμναστήριο είναι απαραίτητο, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν πάτε στο βουνό. Θα κάνετε ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση όλων των μυών αλλά κύρια του κορμού και των ποδιών. Επίσης, διατατικές ασκήσεις θα φέρουν μέγιστα αποτελέσματα. Το κολύμπι είναι μια άσκηση που μπορεί να γίνεται συμπληρωματικά, όπως επίσης και η ποδηλασία που πρέπει να συνδυάζεται και με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης του κορμού.


28

HEALTHissues

ΓΝΩΜΗ

Σε γυναικολογικά θέματα απαντά ο Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος Δρ. Πόλυς Μίτσιγγας ΜD, MPSA Σκέφτομαι να κάνω παιδί. Πόσο καιρό θα μου πάρει μέχρι να μείνω έγκυος; Συνήθως όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να τεκνοποιήσει, ο χρόνος περίπου είναι από 1 μήνα μέχρι 1 χρόνο

Είμαι πωλήτρια σε κατάστημα και έχω θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Πρέπει να σταματήσω την εργασία μου;

Ο εμμηνορροϊκός μου κύκλος ήταν αρχές του μήνα και μετά από μια καθυστέρηση περίπου 2 μηνών τώρα εμφανίζεται στο τέλος του κάθε μήνα. Είναι Όχι, να συνεχίσεις να κάτι που πρέπει να εργάζεσαι κανονικά με ανησυχήσει; διότι οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι να έχουμε μια φυσι- Συνήθως η αλλαγή ολογική ζωή, φυσικά του κύκλου είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς υπερβολές. αν χάσεις βάρος ή βάλεις βάρος απότομα, η αλλαγή χώρου εργασίας και το υπερβολικό στρες. Όταν ο κύκλος επανέρχεται φυσιολογικά τότε καμία ανησυχία.

Πότε είναι η καλύτερη ημέρα για να πάω στο γυναικολόγο για τεστ Παπανικολάου και για τσεκ-απ;

Η σιλικόνη μπορεί να επηρεάσει στο θηλασμό; Όχι η σιλικόνη δεν μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό. Οποιαδήποτε κοπέλα μπορεί να θηλάσει με σιλικόνη.

; ;

Συνήθως η καλύτερη μέρα, είναι στη 10η με 18η μέρα του κύκλου για να γίνει το τεστ, ο υπέρηχος μήτρας, ωοθηκών και η εξέταση του μαστού.


ΠΑΡΑΠΟΝΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

Εμένα το παράπονό μου έχει να κάμει με τα γενικά νοσοκομεία τα οποία δεν δουλεύουν αλλά μας δουλεύουν ούλλους. Πληρώνουνται τζαι κάθουνται γιατί δουλεύκουν στο δημόσιο. Στις ιδιωτικές κλινικές δηλαδή γιατί δεν είναι έτσι; Στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών πρέπει να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση στη σοβαρότητα των ασθενών και να μην πηγαίνουν με τη σειρά σαν να κρατούν αριθμό. Υποτίθεται ότι έχουμε τα δημόσια νοσοκομεία για να εξυπηρετείται όλος ο κόσμος που εν έχει τη δυνατότητα να πάει σε ιδιώτη αλλά πάεις στο νοσοκομείο να κλείσεις ένα ραντεβού με γιατρό τζαι μπορεί να εν επείγον αλλά να περιμένεις τζαι 2-3 μήνες ώσπου να πάεις. Στην Κύπρο έμαθα ότι αν έχεις μέσο μέσα σε νοσοκομείο θα μπεις πρώτος να κάμεις εξετάσεις τζαι να γιάνεις αλλιώς εν έχεις σωτηρία.

Στο νοσοκομείο υποτίθεται ότι πάεις για να γιάνεις αλλά που τις ώρες που περιμένεις αρρωστάς παραπάνω. Πού πάεις στο νοσοκομείο πρωί τζαι φεύκεις νύχτα, έχει τόσα χρόνια η ίδια κατάσταση γιατί δεν γίνετε κάτι δηλαδή; Ότι πολλοί γιατροί δεν ξέρουν την δουλειά τους καλά τζαι κάμνουν λάθος διαγνώσεις… τζαι λάθος φάρμακα. Έννεν μόνο με το πτυχίο που γίνεσαι γιατρός. Οι γιατροί οι οποίοι βάζουν ραντεβού συνεχόμενα πολλές φορές, χωρίς λόγο λαλούν σου να πάεις, να έρτεις, να ξαναπάεις μόνο τζαι μόνο για να πιάνουν λεφτά.

Βγήκαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε τι σας την σπάζει στην υγεία... της Άντρης Αντωνίου

Εμένα προσωπικά σπάζει μου την ο υπουργός Υγείας μιλά-μιλά αλλά να λύσει κανένα πρόβλημα εν λύει. Οι γιατροί οι οποίοι εκαταντήσαν ούλλοι κασάπιες! Η αντιμετώπιση των ασθενών δεν είναι δίκαιη προτεραιότητα. Πολλοί ιατροί δίδουν προτεραιότητα σε άτομα του δικού τους κύκλου. Οι γιατροί δεν δίνουν και πολλή σημασία στον ασθενή, πλέον βλέπουν επιφανειακά το πρόβλημα και ειδικά στις μέρες μας το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα λεφτά που θα πάρουν. Σε δική μου περίπτωση επήραμε την γιαγιά μου στο νοσοκομείο επειδή έπαθε ελαφρύ εγκεφαλικό, εβάλαντην σε ένα κρεβάτι τζαι επεριμέναμε να της κάμουν αξονικό τομογράφο για να δουν τι να κάμουν τζαι ώσπου να αποφασίσουν να το κάμουν έπαθε ακόμα 2, με αποτέλεσμα να της μείνει μόνιμη παράλυση στο ένα πόδι τζαι να μεν μπορεί να ξανά περπατήσει.

Νευριάζει με πάρα πολλά το γεγονός ότι στα δημόσια νοσοκομεία, επειδή εν πληρώνεις, αντιμετωπίζουν σε σαμπώς τζαι είσαι ζώο ενώ αμαν πάεις σε έξω γιατρό τζαι πληρώσεις μια χαρά γίνεται η δουλειά σου. Πολλές φορές βλέπουν τον ασθενή σαν πελάτη και όχι σαν άνθρωπο. Που πολλές φορές βάλουν αγγελίες τζαι ανακοινώσεις που τα ράδια ότι ζητούνται δότες για επείγοντα περιστατικά, πάει ο κόσμος που τες δουλείες του για να βοηθήσει τζαι έχει μόνον ένα άτομο για τόσο κόσμο. Τα φάρμακα τα οποία κάθε χρόνο ακριβώνουν δηλαδή τι πρέπει να κάμουμε για να τα γοράζουμε; Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου που υποτίθεται ότι πρέπει να βοηθούν τον κόσμο αντιμετωπίζουν τον σαν βάρος, στο κάτω κάτω αν δεν τους αρέσκει η δουλειά τους να παραιτήσουν.

29


30

HEALTHissues

ΧΡΟΝΙΚΟ

Σαν σήμερα… ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η σκέψη του «διδάσκαλου των καλών»

ΙΑΤΡΙΚΑ 1 Οκτωβρίου 2006: Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο αρνί στο Ιράν που κατάφερε να επιζήσει.

Τ

ι είναι εκείνο που έδωσε τέτοια δόξα στον Ιπποκράτη κι έκανε το έργο του πηγή πολύτιμων γνώσεων για όλες τις εποχές; Ποια ήταν η προσφορά του που έκανε να μιλάνε γι’ αυτόν, αναγνωρίζοντας την αξία του; Ο Ιπποκράτης ξεχώρισε την ιατρική από τη φιλοσοφία και τη θεμελίωσε σε μεθόδους αντάξιές της, την παρατήρηση και την πείρα, που τα δεδομένα τους έκρινε με βάση τη λογική.

8 Οκτωβρίου 1958: Εμφυτεύεται από τον δρα Έικ Σένινγκ ο πρώτος εσωτερικός βηματοδότης.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς για τον τρόπο της σκέψης και τη μεθοδολογία τού Ιπποκράτη; Μια βασική διαπίστωση είναι η τοποθέτηση της αιτιολογίας κάθε ασθένειας όχι σε μαγικά στοιχεία, αλλά σε κάποια απ’ τις παρακάτω 3 κατηγορίες παραγόντων: τις κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, τις διαιτητικές συνήθειες και τα έθιμα και τον τρόπο ζωής τού ατόμου. Τι μπορεί να κάνει ο ιατρός; Εδώ φτάνουμε στην κατ’ εξοχήν προσφορά του Ιπποκράτη, την ιατρική που ασκούμε και σήμερα, μέσω της διάγνωσης, της πρόγνωσης και της θεραπείας. Αυτό που παρατηρούμε στον άρρωστο δεν είναι η νόσος, αλλά το σύμπτωμα, το εξωτερικό σημείο της, που η πραγματική της αιτία βρίσκεται στο εσωτερικό του οργανισμού μας. Αυτό που πρέπει να θεραπεύσουμε δεν είναι το σύμπτωμα. Αλλού πρέπει να βοηθήσουμε την ιαματική δύναμη της φύσης. Εκεί που εντοπίζεται η αιτία της ασθένειας.

Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Αλλά κι αν όλα αυτά έλειπαν, μένει μια ακόμα πλευρά του έργου του Ιπποκράτη, που μόνη θα αρκούσε για να αφήσει ανεξάλειπτο το πέρασμά του από την ιστορία της ιατρικής. Είναι η ηθική του ιατρικού επαγγέλματος. Το υψηλό ηθικό περιεχόμενο που διακρίνει τον ιατρό, όπως τον θέλει ο Ιπποκράτης, δεν μπορεί να αφήσει καμιά εποχή ασυγκίνητη. Τι παραπάνω θα μπορούσε ποτέ κανείς να προσθέσει στις γραμμές που ακολουθούν, παρμένες από τον Όρκο του; «…Να διατηρήσω λευκό κι άσπιλο τον βίο και την τέχνη μου… Όσα θα δω ή θα ακούσω στη διάρκεια της θεραπείας ή κι έξω από το θεραπευτικό μου έργο, από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, πράγματα που δεν θα πρέπει να μαθευτούν από κανένα, θα σιωπώ για όλα αυτά, με την πεποίθηση πως πρέπει να μένουν μυστικά». Εδώ ακριβώς βρίσκεται η αξιότερη κληρονομιά του πιο θαυμάσιου, του διδασκάλου των καλών, του μεγάλου Ιπποκράτη.

15 Οκτωβρίου 1951: Παρασκευάζεται από το Μεξικανό Λουίς Μιραμόντες το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.

16 Οκτωβρίου 1984: Πραγματοποιείται σε ιατρικό κέντρο της Καλιφόρνια η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο από δότη μπαμπουίνο από το δρα Λέοναρντ Μπέιλι. 18 Οκτωβρίου 1962: Το Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στους James D. Watson , Dr. Francis Crick και Dr. Maurice Wilkin για την ανακάλυψη του DNA.

25 Οκτωβρίου 1984: Εντοπίζεται ο ιός της ηπατίτιδας στις ΗΠΑ.

29 Οκτωβρίου 1863: Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη από τον Ελβετό συγγραφέα Ερρίκο Ιωάννη Ντυνάν.


ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011

31

Τα 4 πιο περίεργα πράγματα σε ανθρώπινο σώμα!

Α

ν και η χειρουργική είναι συνήθως υπόθεση ρουτίνας, ορισμένες φορές η πρόσβαση στο εσωτερικό του σώματος ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να επιφυλάσσει απίστευτες εκπλήξεις! Ορίστε μερικές...

Έμβρυο σε άντρα

Το 2007 μια 18χρονη νεαρή επισκέφτηκε το Ιατρικό κέντρο του Rush University στο Σικάγο, με παράπονα για πόνους στο στομάχι, εμετούς και ανεξήγητη απώλεια 40 κιλών. Μετά την ακτινογραφία, η οποία έδειξε μια «σκοτεινή μεγάλη μάζα», η νεαρή μπήκε στο χειρουργείο όπου οι γιατροί ανακάλυψαν μια μπάλα από τρίχες βάρους 5 κιλών! Με μήκος μεγαλύτερο από 30 εκατοστά. Εν τέλει, έγινε γνωστό ότι η κοπέλα πάσχει από τριχοφαγία, δηλαδή τρώει τα ίδια τα μαλλιά της. Προφανώς, πολύ...

Ο Sanju Bhagat μεγάλωσε στην Ινδία και όλη του τη ζωή γινόταν αντικείμενο σκληρών σχολίων και κοροϊδίας λόγω της μεγάλης του κοιλιάς, η οποία τον έκανε να μοιάζει έγκυος. Όταν μια μέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά, οι γιατροί εξεπλάγησαν έντονα γιατί εκεί που περίμεναν να αντικρύσουν έναν όγκο, βρήκαν ένα... έμβρυο. Μισοσχηματισμένο, με άκρα, μαλλιά και γεννητικά όργανα, το έμβρυο αυτό είναι μία από τις 90 καταγεγραμμένες περιπτώσεις παγκοσμίως. Ο Sanju στην ουσία έφερε μέσα του τον δίδυμο αδελφό του, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε μια δεύτερη μήτρα που απορρόφησε στο σώμα του ο Sanju κατά το σχηματισμό του.

Σκουλήκι στον εγκέφαλο

Τριάντα Μαγνήτες

Η Rosemary Alvarez πίστευε ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο όταν μπήκε στο νοσοκομείο της Αριζόνας, με παράπονα για μουδιάσματα και θολή όραση. Οι γιατροί όμως, αντί για όγκο ανακάλυψαν ένα... σκουλήκι, το οποίο πρέπει να προκλήθηκε από κατανάλωση μολυσμένης τροφής, όπως εκτιμούν.

Ένα οχτάχρονο κορίτσι από την Ιντιάνα των ΗΠΑ πήγε στο νοσοκομείο με μυστηριώδεις πόνους στο στομάχι. Οι γιατροί εκεί ανακάλυψαν τριάντα (!) μαγνήτες και κομματάκια μετάλλου τα οποία είχε καταπιεί. Η μικρή εν τέλει απαλλάχτηκε από τους μαγνήτες, ενώ οι γιατροί είπαν ότι ήταν ιδιαίτερα τυχερή που εξακολουθούσε να ζει.

Μια γιγαντιαία μπάλα μαλλιών

Σταυρόλεξο 1 2 3 4 5

12 11 10 9 8

6

1. Το αρκτικόλεξο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. 2. Έτσι ονομάζεται το μέσο θεραπείας. 3. Ο οργανισμός καλύπτει με το ….. τις ανάγκες του για θερμαντική ενέργεια. 4. Μικρή καφετιά ή κοκκινωπή κηλίδα στην επιδερμίδα, κυρίως του προσώπου. 5. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο το προκαλεί στο ανθρώπινο δέρμα. 6. Το τμήμα ζωικού ή φυτικού οργανισμού που χρησιμοποιείται για μεταμόσχευση. 7. Χημικό στοιχείο που ανήκει στα μέταλλα, είναι αργυρόλευκο και στιλπνό και όταν καίγεται, παράγει δυνατή φλόγα.

7

8. Οδοντιατρικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των χαλασμένων δοντιών. 9. Φάρμακο που επιτυγχάνει την άμεση και δραστική κένωση των εντέρων 10. Η Μεσογειακή Αναιμία (Μ.Α) ή νόσος του Κούλεϋ (Cooley) ή ……….. 11. Έτσι λέγεται η υπερβολική αύξηση της κρανιακής περιμέτρου. 12. Συσκευή που χρησιμοποιείται για εφαρμογή εισπνοθεραπείας ή αναισθησίας.

1.ΠΙΣ , 2.Ίαμα , 3.Λίπος , 4.Φακίδα , 5.Έγκαυμα , 6.Μόσχευμα , 7.Μαγνήσιο , 8.Οδοντάγρα , 9.Καθαρκτικό , 10.Θαλασσαιμία , 11.Μακροκεφαλία , 12.Εισπνευστήρας


32

HEALTHissues

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Τι πρέπει να έχουμε και τι να γνωρίζουμε

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

σε επείγουσες καταστάσεις

Τ

ο πόσο πολύτιμο μπορεί να αποδειχθεί κάποια στιγμή ένα ατομικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι κινδύνεψαν ή έτυχαν πρώτων βοηθειών από απλούς πολίτες.. Δε χρειάζεται να συμβεί το κακό για να συνειδητοποιήσουμε πόση αξία έχει το ατομικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών είτε για τη δική μας ζωή είτε για τη ζωή των άλλων. Και ούτε πρέπει να περιμένουμε κάποιο άτυχο συμβάν για να προετοιμαστούμε κατάλληλα στο θέμα πρώτων βοηθειών. Για την κατάλληλη προετοιμασία των πολιτών το HEALTHissues παρουσιάζει το κατάλληλο κατάλογο εργαλείων και φαρμάκων, που κρίνεται απαραίτητος για ένα άρτιο εξοπλισμό φαρμακείου άκρως υποβοηθητικού στην παροχή των πρώτων βοηθειών.

Μάθε πώς να αποκτήσεις το δικό σου άρτιο εξοπλισμό πρώτων βοηθειών

Καρδιακή και αναπνευστική αναζωογόνηση

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ • Σφυγμομανόμετρο (όργανο μετρήσεως και καταγραφής της αρτηριακής πιέσεως και του ανά λεπτό αριθμού των σφυγμών) • Θερμόμετρο • Ψαλίδι • Αιμοστατικές ταινίες • Αποστειρωμένες γάζες • Επιδέσμους • Σύριγγες • Ταινίες micropore ( χάρτινες ταινίες για την επικάλυψη και τοποθέτηση επιδέσμων) • Ράμματα αυτοκόλλητα (steri-strip) • Φακός • Εξεταστικά γάντια • Σκληρό αυχενικό κολάρο • Μάσκα τσέπης για τεχνητή αναπνοή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια καρδιακής και αναπνευστικής αναζωογόνησης είναι να εξασφαλίσουμε την ατομική μας ασφάλεια.

ΣΩΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Μετακινούμε το θύμα με την πλάτη να βρίσκεται σε επίπεδη και ανελαστική επιφάνεια. Σε περίπτωση αυχενικής κάκωσης ακόμα και υποψίας για κάτι τέτοιο δεν προβαίνουμε σε καμία μετακίνηση του θύματος. Προκαλούμε ερέθισμα και ταρακουνώντας του ελαφριά τους ώμους , τον ρωτάμε αν είναι καλά. Αν δεν υπάρχει απάντηση , ταυτόχρονα με το ένα χέρι ανασηκώνουμε το πηγούνι του και με το άλλο γέρνουμε το κεφάλι του προς τα πίσω. Επίσης, φροντίζουμε να ειδοποιηθεί ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης (112). Αν δεν υπάρχει αναπνοή κλείνουμε τη μύτη του και προχωρούμε σε αναπνοή στόμα με στόμα, προσέχοντας να μην διαφεύγει αέρας προς τα έξω. Δίνουμε 2 αναπνοές και ελέγχουμε αν υπάρχει έκπτυξη του θώρακα. Αν δεν υπάρχει τότε μάλλον έχουμε απόφραξη αεραγωγού. Ελέγχουμε αν υπάρχει σφυγμός ψηλαφώντας την καρωτίδα του θύματος. Δεν καθυστερούμε πάνω από 5 με 10 δεύτερα στην πράξη αυτή. Αν δεν υπάρχει σφυγμός αρχίζουμε μαλάξεις του θώρακα με συχνότητα 80 με 100 το λεπτό. Αν είμαστε μόνοι κάνουμε 15 μαλάξεις και δίνουμε 2 αναπνοές. Αν έχουμε βοηθό δίνουμε για 5 μαλάξεις 1 αναπνοή. Κάθε λεπτό ελέγχουμε αν υπάρχει σφυγμός και αναπνοή. Συνεχίζουμε μέχρι να συνέλθει το θύμα ή να έρθει εκπαιδευμένο προσωπικό και να αναλάβει την ευθύνη ή να υπάρχουν εμφανή σημεία θανάτου ή να μας δοθεί εντολή από ιατρικό προσωπικό να σταματήσουμε ή να εξαντληθούμε.

ΦΑΡΜΑΚΑ Καταπόσιμα • • • • • • • •

Αναλγητικά Αντιβιοτικά Αντιδιαρροϊκά Αντιεμετικά Αντιϊσταμινικά Ηρεμιστικά Ασπιρίνη Αντιφλεγμονώδη

Ενδομυικά

• Υδροκορτιζόνη • Αδρεναλίνη

Εισπνεόμενα

• Σαλβουταμόλη (ασθματική κρίση) • Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή (ασθματική κρίση)

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις γνώσεις μας, παίρνοντας αποφάσεις ή κάνοντας ενέργειες που θα αποβούν μοιραίες για τον ασθενή. Γι’ αυτό και πρέπει να επικοινωνούμε πρώτα με τον ιατρό και αφού λάβουμε σχετική έγκριση τότε μόνον να χορηγούμε οποιοδήποτε φάρμακο.

HEALTHissues  

monthly free-press magazine for health and medical issues

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you