2 minute read

Kasta inte filen – slipa den

Slöa filar är inte kul. Det vill Christopher Rung, som är guldsmedmästare och Joachim Mårtensson göra något åt. Inte genom att sälja nya filar utan genom att slipa gamla.

– De blir lika vassa som om de vore nya, framhåller Joachim Mårtensson.

Advertisement

Genom företaget Returfil har de tagit fram en metod för att vässa metallfilar på kemiskt vis. Slöa filar blir åter vassa och kan åter brukas många gånger.

– Det är både en kostnadsbesparing och bra för miljön, framhåller Joachim Mårtensson på Returfil.

Upprinnelsen till företaget var att Christopher ledsnade på att ständigt köpa nya egna filar i verkstaden och utarbetade en kemisk metod för att vässa dem.

– Jag frågade honom om man kunde göra så här med alla typer av filar och när jag förstod att det var möjligt började vi tala om att vi kanske skulle optimera metoden och erbjuda den till andra, säger Joachim.

De blev snart varse att det låg många slöa filar i verkstäder runt om i landet. Filar som man antingen inte kommit sig för att slänga eller som av olika anledningar blivit kvar.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men Joachim berättar att de numera har massor av nöjda kunder. De har utarbetat ett system så att guldsmeder enkelt via posten kan skicka sina filar på slipning.

– Det är till och med så att har du en helt ny fil som du sliter ner så att den blir slö och skickar in den till oss så returnerar vi en fil som är vassare än den var som ny, säger Joachim.

De har haft filar som med gott resultat slipats upp mot tio gånger. Det är ungefär som med en kniv. Du kan skärpa den ett antal gånger, framhåller han.

Joachim menar att metoden även är en vinst för miljön. Visserligen kan filen användas flera gånger, men de vässas kemiskt. Är det verkligen bra för miljön?

– Det skulle nog gå att hälla ut vätskan i avloppet. Men det gör vi naturligtvis inte. Man kan till och med använda vanlig citronsyra i det här. Men det är inte lika effektivt och tar mycket längre tid. Vi använder syror som är lite starkare som vi sedan lämnar för återvinning. Och vi vässar filarna i ett dragskåp.

Joachim framhåller att metoden alltså inte innehåller något revolutionerande pulver. Däremot har de lagt lagt mycket arbete på att förfina metoden genom att lista ut bästa temperatur och tid som olika filar kräver för att blir riktigt vassa.

– Nej det är ingen magi inblandad, däremot har vi lagt ner massor av tid och många tester och prover för att uppnå detta, säger Joachim. 

Kommer du ihåg känslan?

Mötet med personer som delar din passion. Inspirationen och glädjen som väcks. Skickligt hantverk med enastående design.

Alla smycken och klockor samlade på en och samma plats. Det är därför du kommer till oss. Det är därför du blir en del av JEWA.

Boka in 8-10 september i din kalender. Vi möts på Inframässan i Upplands Väsby.