Vallan Väylä – Harjavallan kaupungin tiedotuslehti 1/2020

Page 1

Vallan Väylä

Harjavallan kaupungin tiedotuslehti 1/2020


Sisällysluettelo Tervehdys kaupungintalolta.............................................................................................. 3 Vapaita tontteja Kokemäenjoen läheisyydessä ................................................................. 4 Kiikarissa Petri Katajisto .................................................................................................... 5 MLL Harjavallan yhdistys .................................................................................................. 6 Emil Cedercreutzin museon syksyssä hurmaavaa teatteria ja minimaailmoja ................... 8 Sataopiston monipuolinen kurssisyksy alkamassa .......................................................... 12 Harjavallan tapahtumakalenteri ..................................................................................... 13 Harjavallan Naislaulajat .................................................................................................. 14 Kirjaston uudet aukioloajat ............................................................................................ 16 Tiedotuslehden kansikuvakilpailu ................................................................................... 17 Raittiuskilpakirjoituksen satoa ........................................................................................ 20 Liikunta– ja uimahallin tapahtumia ................................................................................ 22 Paussi-toimintamainos ................................................................................................... 23

Vallan Väylä – Harjavallan kaupungin tiedotuslehti Päätoimittaja: Satu Soppela-Hyle (satu.soppela-hyle@harjavalta.fi) Etukannen kuva: Tuomas Salminen (Nappaa paras kesäkuva –kilpailun 1. palkintosija) Takakannen kuva: Riikka Kurru (Nappaa paras kesäkuva –kilpailun 2. palkintosija) Seuraava numero ilmestyy näillä näkymin 20.11.2020

2

Vallan Väylä


Tervehdys kaupungintalolta Kesän hengähdystauon jälkeen palaamme kaupungin toiminnoissa koronan sävyttämään arkeen. Ehkä tämä alati muuttuva ja jatkuvaa reagointia vaativa tilanne onkin uusi normaali, jonka kanssa meidän on opittava elämään. Keväisen koronatorjunnan jälkeen saimme onneksi nauttia kesän hengähdystauosta. Nyt maailmalta kuuluu taas huolestuttavia uutisia ja kesäisestä vapaudenhuumasta on syytä palata huolelliseen yskimis- ja käsihygieniaan, sosiaalisten kanssakäymisten rajoittamiseen, runsaslukuisten tapahtumien välttelyyn ja matkailun rajoittamiseen niin koti- kuin ulkomaillakin. Harjavallassa koronatilanne on odottavan rauhallinen ja sellaisena sen soisi pysyvänkin.

Harjavallassa rakennetaan: Uusi päiväkoti rakentuu Vinnariin. BASF:n akkumateriaalien esiasteita valmistava tehdas sai elokuussa ympäristöluvan ja samalla myös luvan käynnistää toimintansa. Lähialueella pitäisi kohta alkaa myös Fortumin ja Crisolteqin akkumateriaalien kierrätykseen liittyvän tehtaan rakentaminen. Boliden tekee merkittävän investoinnin uuteen ympäristöystävälliseen teknologiaan. Elinkeinoelämässä on näiden päätösten myötä muitakin asioita vireillä. Harjavallan kannalta on ”tuhannen taalan paikka” saada edes osa näihin työpaikkoihin työllistyvistä asumaan tänne. Tehdään siis parhaamme antaaksemme kotikaupungistamme myönteinen kuva asukkaiden houkuttelemiseksi.

Kaupungin palvelut pyrimme tuottamaan asiakaslähtöisinä ja laadukkaina koronan asettamat rajoitteet huomioiden. Tästä osoituksena tämä Vallan Väylä –lehti, joka ilmestyy ensimmäistä kertaa pandemian käynnistymisen jälkeen. Kaupungin virastot pidämme koronan takia suljettuina toistaiseksi, kunnes näemme, miten pandemia käyttäytyy lomien päätyttyä. Asiakkaita palvelemme toki koko ajan, kuten tähänkin saakka.

Koulutyö on käynnistynyt ja lasten välituntileikkien äänet tuntuvat hiljaisen kevään jälkeen erityisen mukavilta. Valitettavasti emme voi vielä toteuttaa kaikkia niitä yhteisöllisiä kulttuuriin, liikuntaan ja mukavaan yhdessäoloon liittyviä tapahtumia, jotka haluaisimme kanssanne jakaa ja joille on mitä ilmeisin tarve. Terveyden ehdoilla ja koronan rajoitteilla tässä mennään. Toivottavasti talvi tuo rokotteen tai muun helpotuksen tähän näkymättömään uhkaan. Pidetään edelleenkin huoli toisistamme.

Kesäkuun lopussa varmistui se, että terveydenhuollon kuntayhtymä täydentyy ensi vuoden alusta alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymäksi. Tämän muutoksen keskeinen peruste on pyrkiä varmistamaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut säilyvät jatkossakin kuntayhtymän alueella lähipalveluina tapahtuipa valtakunnan soteuudistukselle mitä tahansa. Valmistelutyötä on vielä paljon edessä ja uuden kuntayhtymän luominen työllistää kaupungin väestä aika monia pitkin syksyä ja vielä toiminnan käynnistyttyäkin. Perusturvajohtaja Jaana Vettenranta on siirtynyt kuntayhtymän palvelukseen valmistelemaan uutta Kessotea projektipäällikön roolissa. Hänen tehtävänsä on jaettu nykyisen henkilöstön kesken.

Näiden sanojen myötä haluan toivottaa hyvää loppukesää ja alkavaa syksyä kaikille Vallan Väylän lukijoille. Ystävällisin terveisin,

Hannu Kuusela kaupunginjohtaja

Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

3


4

Vallan Väylä


Kiikarissa Petri Katajisto 1. Kuka olet ja missä yksikössä työskentelet? Olen Petri Katajisto ja työskentelen Teknisessä palvelussa toimialajohtajana, työnimikkeeltäni teknisenä johtajana. 2. Missä asut ja mistäpäin olet kotoisin? Asun Harjavallan Pitkäpäälässä. Muutimme Harjavaltaan vuonna 2013 Tampereelta (tosin Porin kautta). Kotoisin olen Porin Leppäkorvesta, jossa vanhempani edelleen asuvat. 3. Miten olet päätynyt Harjavaltaan töihin? Vaimoani pyydettiin Porin Mehiläiseen töihin ja silloin tehtiin päätös muuttaa takaisin Satakuntaan. Itse jatkoin pari kuukautta töiden tekemistä Pirkanmaalla, kunnes itse sain puhelinsoiton Kemiralta ja minua pyydettiin työhaastatteluun Harjavaltaan. Aloitin työt Kemiralla, jonka jälkeen aloimme aktiivisesti etsimään omakotitaloa Satakunnasta ja kriteerejä vastaava kohde löytyi Harjavallasta.

4. Keitä kuuluu perheeseesi? Perheeseeni kuuluu vaimoni Katri, lapsemme Elias (5 v.), Inka (3 v.) ja Peetu (1 v.) sekä suomenlapinkoiramme Nuppu (10 v.). 5. Miten vietät vapaa-aikaasi? Vapaa-aikaan pyrimme saamaan mahtumaan niin perheen kanssa yhdessä olemista, harrastuksia, liikuntaa kuin remontointia. Käymme perheen kesken paljon luonnossa, arkisin Hiittenharjulla ja sitten vapailla hieman pidemmällä. Lapissa pyrimme käymään vähintään kerran vuodessa. Itselläni lasken harrastuksiin tällä hetkellä maastopyöräilyn, moottoripyöräilyn ja remontoinnin. Vanhan talon remontointi on hyvää vastapainoa arkityöhön. 6. Mistä unelmoit? Unelmoin, että ehtisin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa. 7. Mikä sinusta on parasta Harjavallassa? Kaikki! Täältä löydät kaikki mahdolliset harrastukset, Hiittenharju on melkein takapihalla ja kaikki palvelut kävelymatkan päässä.

Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

5


MLL Harjavallan yhdistys Mannerheimin lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n toiminnan tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään lapsuuteen. Mannerheimin lastensuojeluliitossa on yli 30 000 vapaaehtoista, jotka tekevät tuhansia tunteja vapaaehtoistyötä saavuttaakseen yhteiskunnan, jossa lapset ja nuoret voivat hyvin. Mannerheimin lastensuojeluliitto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kuitenkin koko maailmaa mullistanut koronavirustilanne on muuttanut myös MLL:n toimintaa. Tänä vuonna ei siis juhlita MLL:n juhlavuotta vaan ensi vuonna pidetään erilaiset 101-vuotisjuhlat! MLL pyrkii silti järjestämään monenlaista toimintaa etänä ja nykyisten rajoitusten puitteissa.

MLL Harjavallan yhdistys ry    

 

Perustettu vuonna 1923 Jäseniä 46 Jäsenmaksu 20 € / vuosi Puheenjohtaja: Minna Ahtiainen (ahtiainenminna93@gmail.com) Sihteeri: Taina Juvonen (taina.juvonen@nakkila.fi) Facebook.com/mllharjavalta Instagram.com/mllharjavalta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Harjavallan yhdistys ry on perustettu 24.4.1923 eli pitkä historia on takana näin paikallisestikin. Harjavallan yhdistys tekee yhteistyötä kaupungin eri toimijoiden kuten sosiaalitoimen sekä seurakunnan kanssa ja yhteistyökuvioita laajennetaan jatkuvasti. Monet vuodet tukikohtanamme oli Havina (ent. Havingin koulu). Siellä järjestettiin kesäisin pihajuhlia ja lapsille pidettiin muskaria. Tämä kiinteistö on sittemmin myyty. Olemme vuosien saatossa järjestäneet monenlaisia mukavia tapahtumia, kuten koko perheelle sopivan Enkelikirkon, Fröbelin Palikoiden konsertin ja elokuvanäytöksiä Harjavallan Kino-Huovissa, hankkineet kouluille vanhempainiltoihin luennoitsijoita (mm. Tuula Tamminen), ostaneet kouluille välitunneille liikuntavälineitä sekä lahjoittaneet Kultakoukkuun lasten kiipeilytelineen. Ehdimme tänä vuonna aloittaa ilmaisen luisteluvuoron Honkalan jäähallilla. Jäävuoro sai suuren suosion heti alusta saakka! Toimintaa jatketaan, kunhan sitä on turvallista jatkaa. Useana vuonna pidimme lasten iltapäiväkerhotoimintaa ala-asteilla keskustassa, Pitkäpäälässä, Pirkkalassa sekä Hiirijärvellä. Uimakoulujen toimintaa olemme tukeneet vanhan uimahallin aikaan. Paikallisyhdistyksemme on järjestänyt perhekahvilatoimintaa ja kesäisin leikkikenttäkokoontumisia. Tänä vuonna kesäkuussa kokoonnuttiin leikkipuistoihin yhteistyössä kaupungin perhetyöntekijöiden kanssa. Varainkeräystä hoidettiin takavuosina myymällä vappukukkia ja järjestämällä nukkearpajaiset. Ahkera naistoimikunta ompeli ja kutoi arvottaville nukeille upeat vaatteet. Tästä perinteestä on kyllä jouduttu luopumaan, koska nykyiset vapaaehtoiset eivät ole niin ompelutaitoisia.

6

Vallan Väylä

Vuodesta 1977 lähtien MLL:n yksi toimialue on ollut tukioppilastoiminta kouluilla ja me olemme täällä paikallisesti tukeneet tukioppilaiden koulutusta. Vuosittain julistetaan koulujen alkamisen yhteydessä valtakunnallisesti koulurauha. Koulurauha on julistettu monen yhteistyötahon kanssa jo 30 vuoden ajan! Neuvola on ollut aina vahva yhteistyökumppanimme. Sinne olemme lahjoittaneet mm. rintapumppuja, lasten turvaistuimia sekä leluja. Paikallisyhdistyksen 90vuotisjuhlan kunniaksi harjavaltalaisille vastasyntyneille tervehdykseksi lahjoitettiin MLL:n lorukirja ja Suomi 100-juhlavuonna lahjoitettiin sukat. Ne jaettiin neuvolan kautta. Neuvolan kanssa yhteistyötä jatketaan edelleen. MLL:n Satakunnan piiri kouluttaa tavallisia, luotettavia ja turvallisia aikuisia vapaaehtoisiksi rinnalla kulkijoiksi, arjen jakajiksi ja läsnäolijoiksi lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Vapaaehtoisena toimiminen vie vain muutaman tunnin kuukaudessa, ja lapsen tai nuoren voi hyvin ottaa mukaan omiin arkisiin puuhiin. Erityisosaamista ei tarvita eikä koulutukseen osallistuminen vielä sido mukaan toimintaan.


Seuraavat koulutuspäivät Porissa 2020:

 to 24.9. klo 17–20

MLL:n Harjavallan yhdistys kaipaa ahkeria ja innokkaita vapaaehtoisia mukaan joukkoon, tervetuloa mukaan! Yhdistyksemme löydät Facebookista sekä Instagramista, ota seurantaan! Mukaan toimintaan pääset liittymällä jäseneksi ja laittamalla sähköpostia Harjavallan yhdistyksen toimijoille.

Paikka: MLL Satakunta, Antinkatu 8.

Teksti: Minna Ahtiainen & Eeva Haviala

 to 17.9. klo 17–20  la 19.9. klo 9–16  ti 22.9. klo 17–20

MLL:n järjestämä ilmainen luisteluvuoro Harjavallassa sai liikkeelle paljon pieniä luistelijoita. (Kuva: Minna Ahtiainen)

Satakunnan Omaishoitajat ry Satakunnan Omaishoitajat ry tarjoaa tietoa, tukea ja toimintaa omaisille ja läheisille, joilla on huoli läheisensä kotona pärjäämisestä. Yhdistys tukee niin tulevia, nykyisiä kuin entisiäkin omaishoitajia. Osallistuminen ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä. Lämpimästi tervetuloa mukaan verkossa toteutettavaan toimintaan tänä syksynä! Osallistumiseen tarvitset tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen, sähköpostiosoitteen sekä toimivan nettiyhteyden. Videopuhelu-vertaistukiryhmä omaisille, läheisille ja omaishoitajille Keskiviikkona 30.9.2020 klo 17–18.30 Keskiviikkona 4.11.2020 klo 17–18.30 Keskiviikkona 2.12.2020 klo 17–18.30 Vertaistukea videopuhelun välityksellä. Ryhmä toteutetaan Microsoft Teams –sovelluksen avulla. Lähde rohkeasti mukaan! Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Mari Hellsten, puh. 050 566 2369 tai mari.hellsten@sataomaishoitajat.fi Hyvinvointi-illat omaishoitajille ja mielenterveysomaisille verkossa Keskiviikkona 7.10.2020 klo 17–18.30 - Hyvän elämän eväät Maanantaina 9.11.2020 klo 17–18.30 - Omat unelmani

Hyvinvointi-illat ovat vuorovaikutuksellisia tapaamisia vertaisten kanssa, joissa keskitytään omaan hyvinvointiin ja arjessa jaksamiseen. Hyvinvointi-illat järjestetään Zoom -verkkokokoustyökalulla. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tilaisuutta. Illat toteutetaan yhteistyössä FinFami Satakunta ry:n kanssa (mielenterveysomaisten yhdistys). Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Susanna Ronimus, puh. 044 026 6300 tai susanna.ronimus@sataomaishoitajat.fi Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

7


Emil Cedercreutzin museon syksyssä hurmaavaa teatteria ja minimaailmoja Museossa avoinna olevat kolme vaihtuvaa näyttelyä tarjoavat yleisölle elämyksellisen matkan teatterin lavoille ja nukkekotien maailmaan. Näyttelyt ovat avoinna 11.10.2020 saakka. Unelmien kuteita – Epookkipukuja Teatterimuseon kokoelmista Unelmien kuteita -näyttely museon Satakunta-salissa on Teatterimuseon tuottama ja sen pukukokoelmista koottu kiertonäyttelykokonaisuus. Näyttely tuo nähtäville nelisenkymmentä näyttämöpukua, jotka ovat aikanaan vieneet yleisönsä mukanaan toiseen aikaan, paikkaan ja käyttäytymiskulttuuriin. Näyttelyssä esitellään historiallisissa näytelmissä ja oopperoissa käytettyjä epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000luvulle saakka. Epookkipuvut ovat valmistusaikansa ja tekijöidensä tulkintoja tietystä historiallisesta aikakaudesta. Ne eivät aina ole historiallisesti autenttisia pukuja, vaan ne pyrkivät tavoittamaan esitettävän aikakauden tunnelmaa. Puku sisältää paitsi kuvattavan aikakauden, myös esitysajan materiaaleja, valmistustapoja ja kauneusihanteita. Epookkipuku on siis paljon enemmän kuin vaate, sillä se kertoo historiasta, nykypäivästä, muodista, ihanteista, pukusuunnittelijoista, ompelijoista, mielikuvituksesta ja rakkaudesta teatteriin.

8

Vallan Väylä

Näyttely käsittelee epookkipukuihin liittyviä perinteitä ja ihanteita, niiden toteutuksen tapoja ja kierrätystä sekä pukujen perustana olevan vartalon muokkaukseen käytettyjä puvunosia. Lisäksi sisällössä esille nousevat renessanssin, rokokoon ja keskiajan tunnelmaa kuvaavat temaattiset kokonaisuudet. Näyttelyssä nähdään renessanssin kuningattaria ja kuninkaita, rokokoon aatelisherroja ja neitoja, keskiajan pukuja naisille ja miehille sekä runsaasti myllynkivikauluksia, laahuksia, viittoja ja asusteita, joita sankarit ja sankarittaret teatterien ja oopperan näyttämöillä ovat käyttäneet. Paronin teatteri Paronin teatteri -näyttelyssä tutustutaan Emil Cedercreutzin museon perustajan, kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) teatteriharrastukseen. Ilmari-salissa esillä oleva näyttely on koottu museon kokoelmista. Paronin teatteri -näyttely alkaa suomalaisen 1800luvun lopun ja 1900-luvun alun teatterielämän esittelyllä, joka nivoutuu osaksi Emil Cedercreutzin elämäntarinaa. Taiteilija tuodaan lähelle yleisöä hänelle kuuluneen henkilökohtaisen esineistön kautta. (jatkuu sivulla 11)


Vasemmalla yleiskuva Unelmien kuteita -näyttelystä. Oikealla ja ylhäällä kuvia Paronin teatteri -näyttelystä. Mustavalkoinen kuva: Martikainen & Kumppani. Pukukuvassa oleva rokokoo-asu on Uuden iloisen teatterin esityksestä Tanssitaanko ensin?, pukusuunnittelu: Maria Salminen ja toteutus Artistiasu Oy.

Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

9


10

Vallan Väylä


Emil Cedercreutz tutustui teatteriin ja oopperaan jo nuorena. Myöhemmin teatterimaailma tuli näkymään myös hänen taiteellisessa tuotannossaan, kuten veistoksissa ja silueteissa. Esillä on museon kokoelmista muun muassa Emil Cedercreutzin tekemiä muotokuvia näyttelijätär Ida Aalbergista sekä muista teatteriin liittyvistä henkilöistä, aiheeseen liittyviä siluetteja, 1900-luvun alkupuolen lehtiä sekä valokuvia. Teatteriesitykset ja lavastukset olivat läsnä Emil Cedercreutzin elämässä myös erilaisten hankkeiden, tapahtumien ja juhlien kautta. Osana paikallista nuorisoseuratyöskentelyä sekä Satakuntalaisen Osakunnan toimintaa taiteilija suunnitteli muun muassa lavastuksia erilaisiin kuvaelmiin ja näytelmiin, joita esitettiin 1900-luvun alussa juhlissa, iltamissa ja muissa tapahtumissa. Niiden tarkoituksena oli kerätä varoja tietyille satakuntalaisille hankkeille. Tällaisia hankkeita olivat muun muassa Äestäjä-veistoksen pystyttämiseksi tehty varojenkeräys 1910-luvulla sekä kuvaelmat, joilla kerättiin varoja Satalinnan keuhkotautiparantolalle 1910- ja 1920-luvuilla. Näyttely esittelee yleisölle taiteilijan teatteriin ja lavastuksiin liittyvää toimintaa muun muassa näissä hankkeissa. Paronin teatteri -näyttelyssä esitetään myös Teuvo Puron ohjaamaa Melodraamaa Sylvi vuodelta 1913. Sylvi on ensimmäinen suomalainen kokoillan näytelmäelokuva ja ensimmäinen filmatisointi Minna Canthin samannimisestä näytelmästä. Minimaailmat – Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia Kolmas avoinna oleva vaihtuva näyttely vie yleisön nukkekotien hurmaavaan miniatyyrimaailmaan.

Näyttely Minimaailmat – Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia esittelee yleisölle neljäntoista satakuntalaisen nukkekotiharrastajan valmistamia nukketaloja, pienoishuoneita sekä muita minimaailmoja museon Herman-salissa. Suositulla nukkekotiharrastuksella on pitkä historia. Yksityiskohtaiset nukketalot ovat alusta alkaen olleet käsityötaidon ja -osaamisen upeita taidonnäytteitä. Emil Cedercreutzin museon Minimaailmat-näyttely esittelee harrastuksen nykypäivää satakuntalaisesta näkökulmasta. Näyttely on syntynyt neljäntoista nukkekotiharrastajan muodostaman ryhmän yhteistyönä. Näyttelyyn osallistuvat Seppo Heino, Kaisa Kalliovuo, Terttu Korhonen, Sirkka Leivo-Jokimäki, Raija Maula, Irma Milan, Kerttu Raunela, Mirka Salonen, Riikka Santonen, Kirsi Sarasvirta, Sinikka Sinervä, Marja Siura, Tina Viberg ja Helena Viitala. Minimaailmat-näyttely tuo monipuolisesti esille erilaisia nukkekoteja, pienoishuoneita ja minimaailmoja. Näyttelyssä esiintyvät erilaiset nukkekotiharrastuksen ja nukkekotien valmistamisen tavat, kekseliäät ja luovat ratkaisut sekä kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö. Sisällöllisesti näyttely tarjoaa kävijälle yksityiskohtaisen ja värikkään matkan kymmeniin mielikuvituksellisiin miniatyyrimaailmoihin, joita jokainen näyttelyssä esillä olevista nukketaloista ja pienoishuoneista esittelee. Teksti: Satu Tenhonen Viereisen sivun kuvissa Minimaailmat-näyttelyn nukkekoteja ja pienoishuoneita. Tekijät: Tina Viberg (ylhäällä), Mirka Salonen (vasemmalla), Sirkka LeivoJokimäki (oikealla ylhäällä) ja Marja Siura (oikealla alhaalla).

EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO Museo perustuu kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin (1879–1949) elämäntyöhön. Perusnäyttelyt:  Taiteilijakoti Harjula (tilapäisesti suljettu)  Maahengen temppeli  Työn jälkeen –veistosnäyttely  Emil Cedercreutzin siluettitaidetta ja taidekokoelma  Veistospuisto Vaihtuvat näyttelyt 11.10.2020 saakka:  Unelmien kuteita – Epookkipukuja Teatterimuseon kokoelmista (Satakunta-sali)  Paronin teatteri (Ilmari-sali)  Minimaailmat – Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia (Herman-sali)

Yhteystiedot: Museotie 1, 29200 Harjavalta p. 044 432 5345 Cedercreutzin.museo@harjavalta.fi www.harjavalta.fi/museo Facebook: Emil Cedercreutzin museo Twitter: @ECMuseo Instagram: @emilcedercreutzinmuseo Aukioloajat ti, ke, su 12.00 – 16.00 to 12.00 – 18.00 ma, pe, la suljettu Poikkeukset aukioloajoissa: www.harjavalta.fi/museo

Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

11


Sataopiston monipuolinen kurssisyksy alkamassa Kansalaisopiston lukukausi alkaa maanantaina 7.9 ja kursseille ilmoittautuminen on hyvässä vauhdissa. Painettu opetusohjelma on jaettu koteihin elokuussa, sitä on saatavana myös kirjastossa. Kursseja voi tutkia ja niille ilmoittautua internetissä osoitteessa www.opistopalvelut.fi/sataopisto. Vaikka opetusta pääosin järjestetään perinteisenä lähiopetuksena, Sataopisto on monen muun tavoin ottanut digiloikan ja tarjoaa omia verkkokurssejakin. Näitä ovat esimerkiksi Virtual Tea Party englannin kielessä, Yksinlaulun jatkokurssi sekä jotkut käsityöja liikuntakurssit. Talouteen liittyvät Yrityksen talouslaskelmat, Oma talous haltuun ja Kuinka aloitan osakesijoittamisen? Digiä diggaamaan -hankkeen tiimoilta tarjolla on useita maksuttomia tapahtumia: Harjavallassa tarjotaan käytännönläheistä digineuvontaa kirjastossa marraskuun keskiviikkoina klo 1516. Aivan lukukauden aluksi ti 8.9. klo 18–19.30 Verkko-opiskelu opistossa -kurssilla otetaan selvää miten ja millaisilla laitteilla verkkokursseille osallistutaan. Tilaisuuteen kannattaa ottaa mukaan oma älylaite latausjohtoineen. Kurssi lähetetään myös verkkostriiminä, eli se on seurattavissa etänäkin. Ohjelman kivijalkana toimivat tutut ja suositut kurssit, joille hakeudutaan vuodesta toiseen. Tällaisia on niin liikunnassa, musiikissa, kielissä, kuvataiteissa kuin käsitöissäkin. Tarjolla on runsaasti uutuuksiakin, erityisesti lyhytkursseja. Heti syyskuussa Tatit, rouskut ja vahverot -kurssilla opitaan tunnistamaan sieniä ja käydään yhdessä sienimetsässä. Kiehtovissa sipulikasveissa saadaan tietää mitä syyskuussa on tehtävä, jotta piha hehkuisi keväällä narsisseista ja tulppaaneista. Syysasetelma-kurssilla luodaan ruukkuun ulkoasetelma syyskukista. Syksyn ohjelmassa on myös suosittu Tähtitiede ja kissaihmisille luento Virikkeitä kissalle. Hyvää oloa haetaan Pieni päätös päivässä painonhallintaa -ryhmässä, taideterapiaa Voimauttavat värit -uutuudesta ja vaikka ruokakursseilta. Niitä ovat tänä syksynä Hapanjuurileivonnan alkeet, Riistaa pataan ja pannulle sekä Jouluista leivontaa. Mu-

12

Vallan Väylä

siikissa uutta ovat ainakin Ooppera tutummaksi, jossa aarioita kuunnellaan porukalla, sekä Mummu- ja vaarimuskari, isovanhempien ja lastenlasten yhteinen musisointikurssi. Laulutaidottomista syntyi idea tarjota matalan kynnyksen piirtämis- ja maalausoppia Kuvataidottomat-ryhmässä. Jos tunnet paloa kuvataiteisiin, muttet tunne materiaaleja tai tekniikoita, niin kurssi sopii juuri sinulle! Uutuus on myös Lyhyt piirustuskurssi marraskuussa ja heti syyskuussa pidettävä Valokuvaus, jossa opitaan käyttämään järjestelmäkameraa manuaaliasetuksilla eri valoolosuhteissa. Ja nyt isät mukaan Isät ja taaperot värikylvyssä -kurssille: tunnin mittainen hauskan yhdessäolon hetki marraskuussa isille ja alle 2-vuotiaille. Nuorempia opiskelijoitamme kiinnostavat ehkäpä omatekoisen liiman Slimee – tehdään liimaa ja 10– 13-vuotiaiden tyttöjen ja poikien Nuoret nikkaroijat. Aikuisten käsityöuutuuksia ovat koko syyskauden mittainen Ompelutyöt, sekä viikonloppukurssi Kaavat omien mittojen mukaan. Monen konstin käsitöissä tehdään kudonnaisia asusteisiin ja sisustukseen erilaisilla kudontapuilla.

Englannin kielessä alkaa uusi Everyday English, jossa koetetaan aktivoida pientä tai ehkä ruostunutta kielitaitoa uuden oppikirjan avulla. Venäjän alkeita opetellaan uudella iltapäiväpaikalla kirjaimistosta lähtien. Pitkästä aikaa Harjavallassa on viittomien opetusta: Tukiviittomia päiväkotiin ja kouluun sopii myös muille kuin alalla toimiville tukiviittomien alkeiden opetteluun. Opittuja taitoja voi syksymmällä käyttää Joululauluja tukiviittoen -kurssilla. Digitaalistuvina aikoina älylaitteet ovat kovilla ja oppia on tarjolla kursseilla Kuvat älylaitteelta pilveen, Älylaitteen siivous, Somea vasta-alkajille ja Älypuhelimen perusteet. Tanssissa ja liikunnassa uutta ovat Satutanssi 4–6-vuotiaille, Zumba, Curling ja Yinjooga. Tässä katsaus Sataopiston alkavaan syyskauteen, ihan kaikkia uutuuksia ei mainittukaan. Tervetuloa opiskelemaan! Teksti: Erja Moilanen


Harjavallan tapahtumakalenteri Ma 7.9. – pe 18.9. Sokeri & suola –näyttely esillä kirjastossa. Kuluttajaliiton tietoisku. Ti 8.9. klo 18-19.30 Verkko-opiskelu opistossa Myllykatu Kympissä, luokka 274. Digiä diggaamaan –hankkeen maksuton luento. Oma älylaite mukaan! Ke 30.9. klo 17.30–19.30 Älylaitteen siivous Myllykatu Kympissä, lk 276. Opitaan poistamaan tarpeettomia tiedostoja, mukaan älylaite ja latausjohto. Kurssimaksu 16€. Huom! Laulua elämä soi -konsertti, joka on Sataopiston painetussa ohjelmassa merkitty pidettäväksi su 1.10. on peruttu.

To 1.10. – pe 30.10. Muovin matka –näyttely kirjastossa. Näyttelyyn on vapaa pääsy kirjaston aukioloaikoina. Pe 2.10. – to 29.10. Anne Ketolan taidenäyttely ”Vain hetken” kirjaston taidelainaamossa. To 1.10. klo 17 näyttelyn avajaiset. Näyttelyyn on vapaa pääsy kirjaston aukioloaikoina. Su 4.10. klo 14 Muistathan kai? –konsertti Harjavalta-salissa. Ritva Kotanen, Keijo Kuivanen ja Tuomas Honkkila esittävät operetti- ja musikaalisävelmiä koreografioineen ja tansseineen. Ohjelmassa on sekä romanttisia sooloja ja duettoja sekä hauskoja, vauhdikkaita numeroita. Konsertti on osa vanhustenviikon ohjelmaa. Maksuton. Ke 7.10. klo 13 ja klo 15.30 Vanhustenviikon elokuvaesitykset Kino-Huovissa. Elokuvana Teräsleidit. Maksuttomien lippujen jakelu kirjastossa 28.9. alkaen. Elokuvalippuja on jaossa 80 lippua/näytös. La 10.10. klo 13 Tuokio Lapin tunnelmaa –esitys kirjastossa. Lapissa kiertänyt ja kaikkia neljää vuodenaikaa valokuvannut Rolf Wirtanen esittää tarinoita ja balladeja Lapin vaelluksiltaan. Tilaisuus on osa vanhustenviikon ohjelmaa. Maksuton. Ma 26.10. klo 18–19.30 Appsi, botti, pilvi ja mä. Maksuton luento digitermeistä Myllykatu Kympissä, luokka 274. Ti 27.10. klo 19 Siperia – suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa – luento kirjastossa. Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Konttinen muutti perheineen Siperian kylmimmälle alueelle Jakutiaan. Tässä tilaisuudessa Konttinen kertoo Siperiasta sanoin ja kuvin. Ti 10.11. klo 17.30–19 Öljystä uusiutuviin –info Myllykatu Kympissä, luokka 274. Energianeuvonta Satakunnassa –hankkeen maksuton energialuento. La 21.11. klo 10–13.30 Joululauluja tukiviittoen Myllykatu Kympissä, luokka 167. Viitotaan joululauluja yhdessä, viittomien tuntemus ei välttämätöntä. Kurssimaksu 15 €. Tilaisuuksissa noudatetaan voimassa olevia suosituksia pandemian torjumiseksi. Pyydämme huomioimaan hyvän käsihygienian ja turvallisen etäisyyden muihin ihmisiin. Halutessaan voi käyttää kasvomaskia. Muutokset mahdollisia! Ajantasaiset tapahtumatiedot ja lisää tapahtumia: www.harjavalta.fi/tapahtumakalenteri Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

13


Harjavallan Naislaulajat

Harjavallan Naislaulajat on Harjavallassa toimiva naiskuoro, joka toimii Sataopiston musiikkiryhmänä. Tällä hetkellä kuorossa laulaa 43 eriikäistä naista. Kuorolaisemme tulevat ympäri Satakuntaa mm. Harjavallasta, Kokemäeltä, Eurasta, Huittisista, Porista, Säkylästä ja Ulvilasta. Onpa joukossamme myös edustusta Pirkanmaan Sastamalasta. Kuoromme on laulavien naisten yhteisö, jossa tärkeintä laulamisen riemun lisäksi on yhdessä tekemisen ilo. Kuoro on oma pieni yhteisönsä, jossa kuorolaisten kesken jaetaan niin ilot kuin surut. Harjavallan Naislaulajat on tavoitteellisesti harjoitteleva kuoro, jonka tarkoituksena on saada neljä eri äänialaa soimaan yhteen ja saavuttaa harmoninen kuorosointi kulloiseenkin lauluun. Laulumme ovat pääsääntöisesti neliäänisiä, mutta myös kaksi– ja kolmiääniset laulut kuuluvat ohjelmistoomme. Ohjelmistomme on erittäin monipuolista: nykysävellyksiä, perinteistä musiikkia, kansanlauluja, viihteellistä musiikkia, hengellistä musiikkia ym. Järjestämme konsertteja sekä esiinnymme erilaisissa tilaisuuksissa. Kuoromme on perustettu syksyllä 1971 Harjavallan Kansalaisopiston naiskuoroksi. Kuoro rekisteröitiin 28.9.1978 ja kuoron viralliseksi nimeksi tuli Harjavallan Naislaulajat ry. Kuoromme kuuluu sekä Suomen Naiskuoroliittoon että Suomen Laulajain ja Soittajain Liittoon (Sulasol) marraskuusta 1980 lähtien. Kuorossamme laulaa edel-

14

Vallan Väylä

leen kaksi perustajajäsentä. Kuoromme puheenjohtajana ovat toimineet Raija Kulmala (1978– 1980), Pirkko-Leena Saari (1981–2018) ja Sari Aarniokoski-Luotola (2019–). Kuoromme taiteellisena johtajana on toiminut syksystä 1998 alkaen Virpi Havia. Aiemmin kuoronjohtajina ovat toimineet Jorma Kangas, AnnaLiisa Valkonen sekä Tarja Matikka. Harjavallan Naislaulajat on vuosien varrella esiintynyt mm. paikkakuntamme muiden kuorojen ja musiikkiryhmien sekä Sulasolin Satakunnan piirin kuorojen kanssa yhteisissä konserteissa. Tänä vuonna oli tarkoitus järjestää neljän naiskuoron – noin sadan naisen yhteiskonsertit ”Laulua elämä soi”, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi konsertit jouduttiin perumaan.

Harjavallan Naislaulajat sai Sulasolin Satakunnan piirin myöntämän vuoden 2017 Toimintajärkälekiertopalkinnon tunnustuksena kuoron monipuolisesta ja aktiivisesta toiminnasta. Kuoro on tehnyt historiansa aikana myös ulkomaanmatkoja mm. Norjaan, Ruotsiin, Unkariin, Saksaan, Italiaan ja Tšekin tasavaltaan. Kesällä 2014 olimme mukana Verona-Garda- järven kansainvälisillä kuorofestivaaleilla Italiassa. Esiinnyimme useassa kirkkokonsertissa yhdessä 2-3 muun, eri maista tulevan kuoron kanssa. Lisäksi lauloimme Venetsian Pyhän Markuksen kappelissa sekä torilla sen ulkopuolella. Vuonna 2017 kuoromme lauloi Prahassa Prague Advent Choral Meeting –tapahtumassa.


Sinustako kuorolainen? Mikäli olet kiinnostunut kuorolaulusta, otathan yhteyttä Virpi Haviaan. Harjavallan Naislaulajat toivottaa tervetulleeksi joukkoonsa kaiken ikäiset, laulamisesta kiinnostuneet naiset. Vielä lopuksi Harjavallan Naislaulajat haluaa välittää kiitokset Harjavallan kaupungille, Sataopistolle sekä kaikille tukijoillemme ja kuulijoillemme. Nähdään konserteissa!

Teksti: Sari Aarniokoski-Luotola Kuvat: Jaakko Suontausta sekä kuorolaiset

Harjavallan Naislaulajat ry  Perustettu vuonna 1971  Puheenjohtaja: Sari Aarniokoski-Luotola     

(hnl.puheenjohtaja@gmail.com) Taiteellinen johtaja: Virpi Havia (virpi.havia@huittinen.fi, puh. 044 560 4585) Sihteeri: Heli Leppänen (heli.lepp68@gmail.com) www.harjavallannaislaulajat.com Facebook.com/harjavallannaislaulajat Instagram.com/harjavallannaislaulajat

Harjoitukset Myllykatu Kympissä

Harjavalta-juhlassa 15.6.2019 Harjavallan liikunta- ja uimahallilla Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

15


Kirjaston uudet aukioloajat Kirjaston uudet aukioloajat tulivat voimaan 1. syyskuuta. Niiden myötä arkiaamujen omatoimiaika pitenee tunnilla ja keskiviikon aukioloaika lyhenee. Omatoimiaikana kirjaston ovet ovat auki ja asiakkaat voivat asioida ilman asiakaspalvelua, esimerkiksi noutaa varauksia lainaus– ja palautusautomaattia käyttäen. Asiakaspalveluaikoja on jouduttu muuttamaan vastaamaan supistuneita henkilöstöresursseja. Maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin henkilökunta palvelee klo 12–19 sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11– 17. Kirjaston ovet avautuvat arkipäivinä aina klo 9, jolloin alkaa omatoimiaika, jonka aikana ei siis ole asiakaspalvelua. Lainaus– ja palautusautomaattia on mahdollista käyttää myös asiakaspalveluaikoina. Lauantaisin kirjasto on auki klo 10–14, jolloin ei ole omatoimiaikaa. Niin sanottuina aattopäivinä eli yleisiä juhlapäiviä edeltävinä arkipäivinä – esimerkiksi pyhäinpäivän aattona, perjantaina 30. lokakuuta – kirjasto on auki klo 15 saakka, asiakaspalvelun alkaessa klo 10.

HARJAVALLAN KIRJASTO Myllykatu 1, 29200 Harjavalta p. 044 432 5338 (ei tekstiviestejä!) harjavallan.kirjasto@harjavalta.fi Facebook: Harjavallan kirjasto– ja kulttuuripalvelut Instagram: @harjavallankirjasto

Aukioloajat (1.9.2020–31.5.2021): Suluissa omatoimikirjastoajat. Omatoimiaikana ei asiakaspalvelua, lainaus ja palautus automaatin kanssa. MA 12–19 (9–12) TI 12–19 (9–12) KE 11–17 (9–11) TO 12–19 (9–12) PE 11–17 (9–11) LA 10–14 (–) Aattoina* 10–15 (9–10) *: yleisiä juhlapäiviä edeltävinä arkipäivinä 16

Vallan Väylä


Tiedotuslehden kansikuvakilpailu Tässä lehdessä ilmestyvä kansi on 20. Harjavallan kaupungin tiedotuslehden kansi. Sen kunniaksi julkistamme kansikuvakilpailun, jossa äänestäjien antamien äänien perusteella valitaan kolme onnistuneinta kansikuvaa. Valitse seuraavista Harjavallan kaupungin tiedotuslehtien kansista mieluisin ja osallistu kilpailuun. Kilpailuun voi osallistua lähettämällä sähköpostia osoitteeseen harjavallan.kirjasto@harjavalta.fi tai täyttämällä kilpailukuvien perässä olevan kilpailukupongin ja palauttamalla/lähettämällä sen kirjastoon. Osoite on Myllykatu 1, 29200 Harjavalta. Palkintoina arvotaan kirjapalkinto ja kaksi elokuvalippua Kino-Huoviin.

Kansi 1 (1/2014)

Kansi 2 (2/2014)

Kansi 3 (3/2014)

Kansi 4 (1/2015)

Kansi 5 (2/2015)

Kansi 6 (3/2015)

Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

17


18

Kansi 7 (1/2016)

Kansi 8 (2/2016)

Kansi 9 (3/2016)

Kansi 10 (1/2017)

Kansi 11 (2/2017)

Kansi 12 (3/2017)

Kansi 13 (1/2018)

Kansi 14 (2/2018)

Kansi 15 (3/2018)

Vallan Väylä


Kansi 16 (1/2019)

Kansi 17 (2/2019)

Kansi 19 (4/2019)

Kansi 20 (1/2020)

Kansi 18 (3/2019)

 Tiedotuslehden kansikuvakilpailu Suosikkikanteni: ____ Nimi: __________________________________________________________ Puhelinnumero: _________________________________________________ Sähköpostiosoite: ________________________________________________ Postitetaan osoitteeseen Harjavallan kirjasto, Myllykatu 1, 29200 Harjavalta Voit äänestää myös sähköpostitse: harjavallan.kirjasto@harjavalta.fi

Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

19


Raittiuskilpakirjoituksen satoa Harjavallan viidesluokkalaiset osallistuivat syksyn aikana perinteiseen raittiuskilpakirjoitukseen. Opettajat pohjustivat kouluissa raittiuteen sopivia aiheita ja kilpailun raati valitsi palkittavat tekstit. Harjavallan Raittiusyhdistys palkitsi kirjapalkinnoin seuraavat kilpailuun osallistuneet kirjoitukset. Tosiasioita päihteistä Tiedätkö mitä päihteet ovat? Päihteet ovat myrkkyjä, vaarallisia, niihin jää koukkuun. Päihteiden käyttämistä ei ole hyväksi aloittaa nuorena, eikä muutenkaan. Päihteitä ei myydä lapsille / nuorille, koska ne eivät kuulu heille. Päihteistä on paljon haittoja. Monet ihmiset ovat tosi riippuvaisia päihteistä. Päihteet eivät ole hyväksi ihmissuhteissa, ne aiheuttavat riitoja, vahinkoja ja pahaa mieltä. Joillain ei ole töitä päihteiden takia.

On myös keinoja lopettamiseen, mutta lopettaminen on vaikeaa, koska päihteisiin jää helposti koukkuun. Lopettamiseen on lääkkeitä. Kannattaako edes aloittaa, jos on vaikea lopettaa? Sorella Järvenpää Pirkkalan koulu 5. luokka (3. palkinto) Päihteet Päihteet ovat vaarallisia. Päihteitä ovat tupakka, alkoholi, nuuska ja huumeet. Tupakka voi aiheuttaa keuhkosyövän. Tupakka sisältää myös hermomyrkkyä. Nuuska sisältää nikotiinia. Nikotiini haihtuu elimistöstä nopeasti, joten siitä riippuvaiseksi tullut ihminen tarvitsee säännöllisiä annoksia.

Huumeita ovat muun muassa amfetamiini, ekstaasi, heroiini, kokaiini, kannabis ja LSD. Huumausaineet vaikuttavat eri tavoilla eri ihmisten toimintoihin ja tajuntaan. Suonensisäisten huumeiden käyttäjät ovat riskiryhmässä saada tulehduksia ja veren välityksellä tarttuvia virusinfektioita, kuten B- ja C-hepatiitin tai HIV:n. Alkoholi on laillinen päihde, mutta sen saatavuutta on Suomessa rajoitettu monin tavoin. Alkoholi on haitallista etenkin aivoille, maksalle ja haimalle. Päihtyneenä ihminen tekee rikoksen tai joutuu rikoksen uhriksi todennäköisemmin kuin selvänä. Sammumispisteessä oleva on alkoholimyrkytyksen partaalla ja muutenkin puolustuskyvytön. Maksa polttaa alkoholia tietyllä nopeudella, johon ei pysty itse mitenkään vaikuttamaan. Alkoholista voi saada hetkellisesti rohkeutta, mutta ihmisten kanssa pitää pystyä juttelemaan ilman humalaakin. Jos tulet alkoholista aggressiiviseksi, sinun ei kannata käyttää sitä ollenkaan. Nea Laine Pirkkalan koulu 5. luokka (1. palkinto)

20

Vallan Väylä


Kannattaako päihteiden käyttö? Olipa kerran parhaat kaverukset Miina ja Ella. Oli kesäloman viimeinen viikko. He olivat menossa yläasteelle. Se oli heistä hyvin jännää. Viimein koitti kauan odotettu aamu. He menivät yhtä matkaa kouluun ja olivat koko päivän kahdestaan. Seuraavana päivänä Ella sai uusia hyviä ystäviä. Miina oli silti hänen paras ystävänsä. Koulun jälkeen Ella kysyi Miinalta, haluaisiko Miina lähteä Ellan ja muiden Ellan kavereiden kanssa polttamaan tupakkaa. Miina meinasi jo lähteä, mutta sitten hän muisti, mitä he olivat puhuneet koulussa. Miina lähti yksin kotia kohti. Seuraavalla viikolla hän oli välitunneilla aina yksin. Maanantaina opettaja tuli puhumaan Miinalle. –Miksi olet täällä yksin? opettaja kysyi. Miina kohautti olkapäitään. –Menepäs tuonne puhumaan Hildan ja Sannin kanssa, opettaja sanoi. –Okei, Miina sanoi. Miina meni puhumaan Hildalle ja Sannille. –Hei! Miina sanoi. Hilda ja Sanni olivat aika kummissaan, mutta vastasivat silti. –Moi Miina! Ensin Miina oli hyvin ujo eikä puhunut melkein yhtään, mutta sitten keskustelu alkoi luistaa.

–Mitä te harrastatte? Miina kysyi. –Suunnistusta, Hilda ja Sanni huudahtivat yhteen ääneen. –Tule kokeilemaan, Hilda ehdotti. –Meillä on treenit huomenna, Sanni totesi. –No… voinhan mä tulla, Miina vastasi. Sitten koulun kellot jo soittivat. Seuraavana päivänä koulun jälkeen Ella oli tavalliseen tapaansa polttamassa tupakkaa. Samaan aikaa Miina oli Hildan ja Sannin kanssa suunnistusharjoituksissa. –Tämä on oikeastaan aika hauskaa, Miina sanoi. –Kiva kun tykkäät, Hilda sanoi. Vuoden päästä Miina oli jo hyvä suunnistamaan ja osallistui suunnistuskisoihin. Suunnistuksesta oli tullut Miinalle tärkeää, samoin kun tupakanpoltosta Ellalle.

60-vuotta myöhemmin… Miina oli 73-vuotta vanha ja oli silläkin hetkellä suunnistuskisoissa. Ellalle oli 4 vuotta sitten tullut sairaus, jota ei oltu saatu pois. Se oli johtunut päihteiden käytöstä. Vähän sen jälkeen Ella oli kuollut. Vuokko Henttonen Pirkkalan koulu 5. luokka (2. palkinto)

Kuva: Maria Marttila (Nappaa paras kesäkuva –kilpailun 3. palkintosija)

Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

21


Liikunta– ja uimahallin tapahtumia

HARJAVALLAN LIIKUNTA– JA UIMAHALLI Yhdyskatu 2, 29200 Harjavalta Kahvila/lipunmyynti: 044 432 5443 Vapaa-aikasihteeri: 044 432 5353 www.harjavalta.fi/liikuntajauimahalli Facebook: Harjavallan liikunta– ja uimahalli Instagram: @harjavallanliikuntajauimahalli Aukioloajat: Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai

klo klo klo klo klo klo klo

14–20 6–20 8–20 6–20 8–20 10–16 10–16

Lipunmyynti sulkeutuu tuntia ennen uimahallin sulkemista. Kahvila sulkeutuu 30 minuuttia ennen uimahallin sulkemista.

22

Vallan Väylä


Harjavallan tiedotuslehti 1 / 2020

23Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.