Page 1

Asker Times Reise

Side 1-5

Dra til Thailand - s 1 Møysalen, Norges flotteste naturopplevelse! – s 2 Hvorfor Barcelona? – s 3 Hvor drar turistene i Norge ? – s 4 Verdens nyheter Side 5-6 Minst 12 studenter døde etter bussulykke i Albania – s5

Passasjerfly fikk motorstopp – s 6

Sport

Side 8-9

Ishockey VM 2012 – s 8 God innledning til OL – s 8 Drogba sier farvel til

Kultur Chelsea –Side s 9 10-12 Filmen Titanic – s 10 Stopp rasisme! – s 11 Fem på gata – s 12 Intervju med Jenny Støydal - s

0


Reise

Asker Times

Dra til Thailand Siden starten av 1980-årene har turisme vært thailands viktigste valuta. Thailand byr på vakre buddhistiske templer og storslåtte palasser.

Klima Klimaet i Thailand er tropisk, og preget av monsunvinder. Fra midten av mai til september hersker en sørvestlig, regnfull og varm monsun, hvor spesielt fjellområdene i nord kan få regn og tordenvær. Fra november til midten av mars er det en kjørligere og tørrere nordøstlig monsun.

( Bildet er tatt fra google)

Spa Thailand har også massefine spa. Et av dem er Mandarin Oriental Hotel, som ligger i Bangkok. Her kan du få slappet skikkelig av, mens du blir smurt inn med olje og nyter dekorasjonene rundt deg. 1 Eldste nasjonalparken i Thailand, Khao Yai nasjonalpark. (bildet er tatt fra Wikipedia)

Templer i Thailand Wat Rong Khun er et tempel i NordThailand. Tempelet har blitt et nasjonalt landemerke og et av de mest gjenkjente templene i landet. Dette tempelet drar mange turister til Thailand hvert år.

2


Asker Times turen går fra tett skog til bratte snødekte fjelltopper på få timer.

Dette er bare noen av

-Et sted som er vanskelig å plassere på kartet, men som også fikk mange nominasjoner, var naturen i eget nærmiljø. Uavhengig av om leserne bodde i Porsgrunn, Lillestrøm eller Sogn satte veldig mange mest pris på naturen utenfor sin egen stuedør. Dit dro de hele året, og det var her de skrev at de fant lykkefølelsen, forteller UTEs redaktør Trygve Sunde Kolderup.

grunnene til at Thailand har masse turister hvert år. Deilig vær, templer og palasser og ikke minst avslappende spa opplevelser. Dra til Khao Yai nasjonalpark, den eldste nasjonalparken i Thailand eller til Bangkok på et beroligende spa hotell. Valget er ditt! - Skrevet av Selma Eliassen 8e

Fjellet har væt et populært mål i flere hundre år for lokale fjell elskere og andre besøkende. Møysalen ligger 2Fra nordnorge.com på

Møysalen, Norges flotteste naturopplevelse! Flere turister lurer på hvor

Norges største øy Hinnøy og er det høyeste fjellet i hele Lofoten.

man skal reise hvis du skal dra til Norge. Så magasinet UTE spurte nettopp dette

Møysalen.no skriver selv at turen er vill nordnorsk natur på sitt beste. De skriver også at det er muligheter for

spørsmålet. Hva er Norges flotteste tur? UTE valgte det 1262 meter høye fjellet i

Vesterålen Møysalen til Norges beste naturopplevelse. Kåringen ble kunngjort på God morgen Norge på tv 2. Flere hundre kandidater ble forslått, men det var Møysalen som stakk av med tittelen som Norges flotteste naturopplevelse. Toppturen blir beskrevet som variert og veldig fin av visitnorway.no. Selve 3 1 Fra magasinet UTE


Asker Times kano og kajakk utleie. Overnatting og spisesteder kan man også finne her.

Hvorfor Barcelona? og oppleve forskjellige atmosfærer fra den ene bydelen til den andre. Barcelona er en av verdens mest besøkte byer i verden, men hva er det som bringer så mange turister dit? Barcelona er jo arkitektens og kunstens by. Uansett om du tar deg en tur i gågaten La Rambla, med mye folk og performancekunst, eller i smale smug med små butikker og barer vil du trives godt i Barcelona. Den kjente kunstneren Antoni Gaudi y Coronet står bak flere av de kjente bygningene og parkene i Barcelona, for eksempel La Sagrada Familia og Casa batllò.

Byen og stranden Men om du ikke har lyst til å bruke all tiden du har i den vakre byen, har Barcelona enorme strender og fantastiske bygninger. Strendene strekker seg flere kilometer bortover på begge sider av havna. Strendene er godt likt av turister og innbyggere, som samles for å bade og hygge seg på stranda. Du kan jo også ta deg en tur innom Santa Maria del Mar, selve kjernen i den gotiske bydelen Barri Gòtic.

Det er også muligheter for shopping, med mye av det nyeste og mest moderne. Og det er flere kilometer med strender som det er deilig temperatur i vannet på sommeren. Hva mer vil man ha fra en europeisk storby? Shopping Placa de Catalunia er plassen hvor du absolutt kan få kjøpt deg sko eller klær. Der ligger også den spankse shoppingkjeden El Corte Ingles, som har alt fra klær til mat og leker. De har alt du trenger og har noe som passer for alle. Hvis du har lyst på noen gode kjøp kan du jo ta turen innom Carrer Gran de Gràcia. Den beste metoden for å komme seg rundt I Barcelona er den fantastiske t-banen. Med den kan du komme deg fort rundt om i Barcelona 4


Asker Times

Hvor drar turistene i Fart og spenning Det finnes også c x mange spennende og Norge ? morsomme aktiviteter for barn og voksene. Tusenfryd er en av dem med

Turismen i Norge vokser og vokser. Allerede i 2006 var det samlede antallet for ankomster i Norge var mer en sju millioner. Hvor er det turistene drar når de er i Norge, og hva er det mest besøkte stedet?

ca 200 000 besøkende i året. På tusenfryd finner du attraksjoner for alle aldere. Tusenfryd har også et hotell for overnattingsgjester, en badepark og mye mer.

Mest besøkt Holmenkollen er en av de mest besøkte turist attraksjonen i Norge, med over 600 000 besøkende i året basert på billetter. Men mens Holmenkollen var under oppussing inntok Operaen plassen som Norges mest besøkte turistattraksjon.

Spektakulært Hotell Ca1,3 millioner besøkte Operaen det første året etter åpningen, og Operaen er fortsatt Norges mest besøkte turistattraksjon.

5


Asker Times Gjestene på Holiday Inn hotellet kan ta seg en dukkert mens de ser ned på bakken 25 etasjer nede.

Det er skjedd en ulykke i Albania og minst 12 studenter har mistet livet. Bussen som transporterte 33 universitetsstudenter fra Elbasan til Saranda kjørte utfor en klippe og falt 80 meter rett ned. Det var 12 stykker som døde og 21 personer ble skadet i ulykken. En albansk politikvinne fortalte at det var frykt for at dødstallet kunne stige. Det er fortsatt ingen som vet hvordan eller hvorfor det skjedde. Det er kommet opplysninger om at sjåføren er død. På tirsdag har regjeringen erklært at det vil bli en minnedag.

Det 634 meter høye tårnet i Tokyo 3I Shanghai i Kina finner du dette spektakulære hotellet

åpner dørene i dag, 22.5.2012.Eierne venter 25høyeste millioner besøkende årlig. Verdens tårn Den fantastiske utsikten over Tokyo kan nytes fra to utsiktsplattformer som ligger 350 og 450 meter over bakken.

Verdens nyheter Minst 12 studen ter døde etter bussulykke i Albania

6


Asker Times

Passasjerfly fikk

De lå over Østersjøen, og det hjalp ikke akkurat passasjerene til å holde roen. De begynte å spørre om

(bildet er tatt fra vg.no) Flysjef: veldig uvanlig Passasjerfly fikk motorstopp i lufta

kabinbesetningen. Det viser seg at den ene motoren hadde stanset som følge av problemer med oljetrykket. Var flinke!

Finske Marcus Bäck (34) fikk ikke den flyturen han forventet: Da han tittet ut vinduet merket han at motoren hadde stoppet! Synet var helt uvirkelig. Hjertet begynte å pumpe, sier Marcus Bäck. Passasjerflyet var på vei fra Vasa i Finland til Stockholm da kapteinen sendte varsel til Arlanda flyplass, skriver Aftonbladet. Den stoppet ganske raskt da vi kom opp i luften.

Til tross for dramatikken om bord, klarte kapteinen å holde panikken nede. Rett etter klokken 12.00 landet flyet som normalt på Arlanda flyplass. - Vi forbereder oss alltid når vi får slike advarsler fra flyene. Men de gjorde en helt normal landing, sier pressesjef Klas Nilsson i Swedavia til Aftonbladet. Like enkelt å lande t Selv om det er unormalt at en flymotor må stanses,er det helt udramatisk for pilotene. - Det er like enkelt å lande et fly med én fungerende motor, sier flygesjefen. 7


Asker Times -

Selma Eliassen 8E

Sport

Tsjekkia og Sverige. Norge lagde ishockey historie den mot Tyskland da vi slo dem 4-12 i Stockholm.

Ishockey VM 2012 God innledning til OL

4 Norge feirer etter en scoring

I dette ishockey VM- et, var det ikke helt som vanlig. Det var ikke hel t de samme spillerne som i fjor. Det var ikke helt de forventede lagene i finale, semifinale eller kvartfinalen.

Usain Bolt løp inn på 9,82 på 100 meter. Detter er årsbeste og den første 100 meteren til Bolt i år.

Ishockey 2012 ble arrangert i Helsingfors i Finland og i Stockholm i Sverge. I kvartfinalen i Stockholm spilte Canadamot Slovakia, Russland mot Norge, USAmot Finland, Sveige mot Tsjekkia. I semifinalen som også var i Stockholm spilte Slovakia mot Tsjekkia, Finland mot Russland. Og i finalen som også var i Stockholm spilte Russland mot Slovakia. rusland vant overlegent i dette VM-et med 2-6 i finalen og 10 seier og 0 tape kamper.

Han hadde tidligere blitt diskvalifisert på grunn av to tjuvstarter, og det fikk den konsekvensen at han startet litt seinere denne gangen. Han sa også at det å ha begått to tjuvstarter får deg til å komme litt ut av balanse, som vil påvirke tiden din. Han forklarer at han er i bedre form nå enn det han var i fjor på samme tid, men at det er fortsatt mye å gå på. Supersprinteren ser fram til OLog er klar til å slå rekordene sine.

Norge kom på åttende plass med 4 seiere og 4 tap. Norge spilte mot Russland, Sveige, Tsjekkia, Italia, Tyskland og Danmark. Norge vant mot Italia, Latvia, Tyskland og Danmark, Norge tapte mot Russland to ganger,

-Oscar Sæther

8


Asker Times

Drogba sier farvel til Chelsea

5 Didier Drgoba skal ha informert lagkameratene om at han forlater Chelsea

I følge France Football og

Brøt sammen

Fotballmagasinet har Didier Didier Drogba skal ha kunngjort sin bortgang til sine lagkamerater dagen etter Champions League trofeet var sikret.

Drogba valgt å forlate Stamford Bridge. Drogba kom til klubben i 2004 har siden scoret over 150 mål i alle turneringer. Han har også vunnet tre Premier League-titler, fire FA-cup-titler og to ligacuptitler.

-Jeghadde bestemt meg for dra, og fortalte det til lagkameratene mine først. Det var vanskelig, jeg brøt nesten sammen, sier den sterke spissen.

– Jeghar bestemt meg for å forlate klubben og ville fortelle det til lagkameratene først. Men det ble vanskeligere enn jeg hadde trodd. Jeg brøt sammen da jeg fortalte dem om avgjørelsen min, selv om jeg i flere år har vært innstilt på å dra, sier Drogba.

Den 34 år gamle fotballproffen sier ingenting om hvor han spiller sin neste kamp, men det nettstedet Thisislondon hevder å vite svaret. Avisen mener at neste stopp er kinesisk fotball. Nærmere bestemt Shanghai Shenhua. -Harald skar

9


Asker Times

Kultur FILMEN T ITANIC

Titanic er en film fra 1997 regissert av JamesCameron. Handlingen er basert på båten Titanic som sank i 1912. Titanic ble den mest innbringene filmen noensinne og beholdt den tittelen i 12 år helt til JamesCameron lagde filmen Avatar i 2010. Sangen ”My heart will go on” av Céline Dion er en trist sang som minner om filmen. Når du har sett filmen og hører denne sangen etterpå kommer tårene tilbake. Denne filmen er det lett å begynne å gråte av, enn om du er gutt, jente, mann eller dame. Den triste kjærlighets historien om Roseog Jack som møtes på Titanic og blir forelsket, men blir nektet å være sammen rører alle. Rosenekter å forlate sin kjærlighet på den synkende båten og bestemmer seg for å bli. Måten det alt ender på er utrolig trist. Mens ”My

heart will og on” spiller i bakgrunnen ligger rose på et skap på havet mens Jack holder seg på. Det er kaldt og Rose lover Jack om å overleve og aldri slippe taket. Når en redningsbåt kommer forbi, tar Roseen fløyte fra en død mann som flyter ved siden av og blåser i den med sine siste krefter. Hun ser at Jack ikke lever og sier ”I will never let go” før hun slipper taket og ser han synke ned mot havbunnen. Denne filmen er utrolig fin og utrolig trist. Jegsynes JamesCameron har gjort en helt utrolig bra jobb! Dette er en av favorittfilmene mine! Nesten alle har sett Titanic, og hvis du ikke har, så må du gjøre det med en gang! -

Selma Eliassen

Stopp rasisme! 10


Asker Times ikke vet om? Kanskje Benjamin var en som yppet mot andre eller var mye i slåsskamper? Etter min mening høres det rart ut og kjøre rundt i en bil og drepe en tilfeldig innvandrer. Men dette er nok noe vi aldri får svar på. Det er mye som er med på øke rasismen, ta for eksempel Osamabin Laden, med dette sikter jeg til angrepet på USAsambassadør også angrepene på USAden 11 september 2001. Nå hater jo verden de landene og drømmer om hevn, noe som er med på å øke rasisten for den ikke vestlige verden. Det som er viktig er at vi må huske på at selv om vi har forskjellige hudfarger er vi samme person. Alle mennesker er i stand til og gjøre det samme og det har ingenting med hudfarge og gjøre.

Rasisme er en negativ forskjell behandling i utgangspunktet av hudfargen og har ofte å gjøre med fordommer for folk med en annen hudfarge, som oftest de med mørk hudfarge. Mange mener at de er mindre vært og derfor har mindre rettigheter enn oss andre. Hvorfor er det sånn? Er det fordi vi har for mange fordommer mot folk som ikke er som oss andre? De fleste av oss er nok ikke rasister. Men det finnes personer som er oppvokst i miljøer hvor det ikke er noen mørkhudete, hvor ca 100%på skolen er norske. Såklart hvis man er voks opp i dette miljøet og ikke er vant med andre hudfarger, får man sine egne meninger om dette. Mange har fordommer fordi de har hørt at de utenlandske er store i kjeften og sloss mye, men gjør ikke nordmenn det og? Det finnes mange norske gutter og menn som er store i kjeften og slåss, jenter også for den del. Men vi får nesten bare høre om når de utenlandske gjør det, hvorfor er det sånn? Det blir på en måte noe ekstra med de utenlandske. Er dette fordi vi har slags fordommer for dem? Det samme var det med drapet på Benjamin Hermansen som ble drept på Holmlia i Oslo, det ble både tog og aksjoner mot drapet, og det er jo kjempebra. Men jeg tror ikke det hadde blitt like mye lagt merke til hvis det hadde vært en nordmann. Kanskje det ligger noe mere bak dette drapet mot Benjamin som vi

-Irritert jente (14)

11


Asker Times

FEM PÅ GATA Vi gikk rundt å spurte fem tilfeldige personer i Asker sentrum om hva de tenkte på når de hørte Thailand. Dette er svarene vi fikk: Vi spurte Marianne, Herman, Benjamin, Håvar og Åse. Marianne, Herman og Håvar tenkte på strender mens Åse tenkte på tsunamier. Frode derimot tenkte på snille, smilende mennesker, Benjamin på varme og Håvar tenkte ikke bare på strender, men også god mat.

(bildet er tatt fra askerkulturhus.no) -

Selma Eliassen Det er en solskinns dag og jeg og gruppa mi sitter inne på Asker bibliotek og skriver artikler til avisprosjektet. Jegskal lage et intervju og prøver og finne ut hvem jeg skal intervjue og om hva. Det kommer en jente

Intervju med Jenny Støydal 12


Asker Times med langt lyst hår, med treningstøy og hettegenser inn på biblioteket og slår seg ned på PC-en ved siden av meg. Jegtitter bort på henne, mens hun tar opp mattebøkene sine og logger seg inn på mattematikk.org. Oscar som er på gruppa mi ser ut til og kjenne denne jenta. Jegsnur meg bort til Oscar og hvisker rolig hva heter hun jenta? Oscar svarer meg lavt og forsiktig at hun heter Jenny og skjenner henne gjennom volleyballen. Jenny er en glad og sprudlende jente og lyser av selvtillit, Oscar forteller meg at hun er veldig flink i volleyball mens han ser bort på Jenny og smiler. Da slår det meg, Jenny passer perfekt til og bli intervjuet.

Jenny forteller om at de fleste vennene hennes er fra volleyball laget og at der veldig nærme og gode venner. Men at det har hatt sine stunder og noen har slutta pga det har vært litt bitching, men at de har det veldig bra nå. Tror du at du kommer til å spille volleyball i lang tid fremover? Ja,det kommer jeg til, sier hun mens hun smiler et stort smil. Jenny forteller om at de fleste i familien hennes har spilt volleyball og at det betyr veldig mye for henne.

Hvor gammel er du?

Er volleyball noe du satser på?

Jeger 15 år, svarer Jenny mens hun snakker med Anna om mattematikk.

Nei, det er egentlig ikke det. Jeg vurderer fortsatt.

Hva driver du med på fritiden?

Hva fikk deg til å starte og spille volleyball?

Jegspiller volleyball sier Jenny mens hun smiler stolt, - det er egentlig det eneste jeg gjør fortiden.

-

Er du og Oscar gode venner? Ja,vi er veldig gode venner. Ikke sant Oscar, spør hun og ler. – Vi er jo egentlig bestevenner sier hun, mens de ler i kor og ser på hverandre.

Går det bra på skolen? Om jeg er god på skolen liksom? Jeg har det veldig fint, selv om det er en drittskole! Ler hun

Hvor mange ganger i uka trener du volleyball?

Har du kjæreste?

tre – fire ganger.. Når det er sand volleyball så trener jeg hver dag.

-

Hvilket lag spiller du på?

Nei, det har jeg ikke

Kommer kjærester og skole før volleyball?

Asker, jenter U17, U19 og Senjor turnering for damer.

Oi, Jenny blir stille noen sekunder mens hun tenker. - hm, det må gjøre det til neste år, hvis jeg skal komme inn på de skolene jeg vil. Anna skyter inn et spørsmål og spør hvilken skole hun har mest lyst og

Har du mange venner som spiller med deg? -

Oi! Min far og min mor spilte når de var yngre, også startet min søster og da startet jeg også.

Ja,nesten alle.

13


Asker Times starte på, Jenny snur seg mot Anna og forklarer at hun har lyst og komme inn på Wang som er en privatskole som ligger i Oslo og har volleyball linje. Er du en dårlig taper, eller blir du bare mer motivert av å tape? Jegvil ikke si at jeg er en dårlig taper, men du blir jo litt skuffet når

14

Asker Times  

cool news paper with news, sport and travel info.

Asker Times  

cool news paper with news, sport and travel info.

Advertisement