Page 1

III. évfolyam – 6. szám 2013. július – 295 Ft

gyerekprogram-magazin

0-14 éves korig

őség! Támad a h

ás Napszúsrai és tá r

Fesztiválszezon

Az ország legjobb „gyerekes” fesztiváljai

Horgászkisokos Hol, mivel, hány éves kortól? Színház

Koncert

Múzeum

Szabadtér

Napi bontás


beköszöntő

Kedves Olvasó! Csapadékos, hűvös nyár? A hirtelen jött júniusi kánikulában, elnézve az irodai hőmérőt, ami a klímaberendezés átmeneti sztrájkja miatt egészen bizarr magasságokba, a 35-ös számig kúszott, átverve éreztem magam. Így talán érthető, hogy kapásból vagy egy tucat sokkal kellemesebb elfoglaltság jutott eszembe, amelyek szó nélkül győzelmet arattak volna az irodisták ellen indított hőtámadás felett. Bár nem vagyok fanatikus, de még akár pecázni is elmentem volna – hogy én is gyarapítsam a horgászsport hazai elkötelezettjeinek közel félmilliós táborát. A horgászat olyan „játék”, ami jó, ha egyetlen gyerek életéből sem marad ki, legyen szó fiúról vagy lányról. Elvégre kora kisiskolás, városban szocializálódott önmagam remek szórakozásként élte meg, amint a telken csalinak való giliszták után túrva legálisan sározhatta össze magát tetőtől talpig, miként azt is, hogy a szintén elsőrendű haleleségnek számító tücskök hajszája közben akár fél napokra is kikerülhettem a szülői látómezőből. Ezek után már igazán csak hab volt a tortán, ha az úszó a víz alá bukott, felfeküdt rá, vagy, ha épp idegesen vibrálni kezdett a fenekezésre szánt pecabot vége. Egy biztos: nálam jobb kapásfigyelőt apu keresve sem találhatott volna – úgy tíz-tizenöt percre. E havi témánk tehát a horgászat, melynek kapcsán könnyen és gyorsan elérhető fővárosi és fővárosközeli pecahelyeket kerestünk, illetve olyan tippeket adunk, amelyek segítségével azok is felfedezhetik ezt a pompás szabadidős tevékenységet, akik halat jobbára csak a fagyasztóban láttak. Irány a tópart, és pecára fel!

Szarka Tünde főszerkesztő

Kincs

1 2013. július


tartalom

AJÁNLÓ 4. 6. 7.

Mi újság? Szemezgető Mozi

Programbontás 10. 14. 16.

Színházak Művelődési házak Múzeumok

8. 28. 30. 18. 20. 41. 43.

Koncertek

38.

Táborok Napi bontás Augusztusi programelőzetes

39. 40. 44.

KINCSesláda Indul a fesztiválszezon! Szabadtér Horgásszunk, de hogyan? Tippek, ötletek teljesen kezdőknek (is) Rendelő Hőségriadó Haspók Baba-mama Játékvár

34. Pecára fel! Kincs

2 2013. július


prom贸ci贸

3 2013. 谩prilis


Nahát!

hírek

Mi újság? Gyere velünk, ha lépést akarsz tartani a gyerekvilág újdonságaival! Könyvbemutatók, hírek, érdekességek egy helyen.

Július – Szent Jakab hava, az áldás hava Július 1. – Se mmelweis-na p, a magyar egés zségügy napj a Július 13. – va sutasnap Július 20. – a Hold napja Július 27. – a balatoni hala k napja

Újra nyitva a Lepkekert!

A bábokban már készülődnek az idei pillangócsodák a Fővárosi Állatkert Lepkekertjében! Ebben a térben rendszerint több száz trópusi lepke és pillangó kerül bemutatásra oly módon, hogy a nagyközönség a lepkékkel egy térben mozoghat. A bemutatott fajok nagy része a trópusokon, Közép-Amerikában, Afrikában és Délkelet-Ázsiában honos. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja. Ilyenkor ugyanis a lepkék nem repülnek, és így fennállna a veszélye annak, hogy a látogatók esetleg rájuk lépnek.

A gyurgyalag csodálatos élete

Az MME rajzpályázatot hirdet „2013 a gyurgyalag védelmének éve” és a „Tavaszi madárles” okán óvodás, alsó és felső tagozatos gyerekeknek. Pályázni gyurgyalagot ábrázoló A4-es méretű rajzzal lehet, amely a madár életének valamely pillanatát mutatja be. Nevezési határidő 2013. július 2., eredményhirdetés július 12. Minden kategóriában a 10 legszebb, legötletesebb pályamunkát díjazzák. További információt a www.mme.hu oldalon találsz!

Kincs

Lili virágágya valósult meg

Zana Lili nyerte a Főkert Nonprofit Zrt. és a Főgáz közös, 2012-es virágágytervező pályázatának gyermekkategóriáját. A győztesnek ítélt virágágymotívum egy fehér galambot ábrázol, mely egy folyó felett repül el, csőrében egy faággal. 2013. június 6-án pedig az álomból valóság lett, mivel virágok elültetésére több iskolából számos gyermek érkezett, és a rossz idő ellenére a kis kertészek lelkesen ültették el a virágokat a józsefvárosi II. János Pál pápa téren.

Számolgató

Megjelent az Apacuka zenekar legújabb videoklipje a Színes világ lemezen található Számolgató című slágerből! A rendkívül jó hangulatú forgatáson a zenekar tagjain kívül 11 kisgyermek vett részt, mivel a dal 10-ig tanítja számolni a legkisebbeket. A kettes számot egy egypetéjű ikerpár jeleníti meg, ezért lettek tizenegyen a szereplő gyerekek. A klip megtekinthető a zenekar honlapján (www.apacuka.hu) és a videomegosztó oldalakon!

4 2013. július


Valóra válnak a zöldítési álmok

Tarzan Park, az új játszópark

Lezárult az idei Cetelem Zöldsuli Program: összesen közel 100 általános iskola küldte be zöldítési terveit a pályázatra. Az internetes szavazás keretében valódi „klikkháború” bontakozott ki: rekordszámú, összesen 240 000 voks érkezett a sulikra. A 12 nyertes iskola feléről döntött a nagyközönség, míg a további díjazottakat a Cetelem és a National Geographic Magyarország munkatársaiból álló szakmai zsűri választotta ki. Az egyenként félmillió forintos támogatást tíz vidéki és két fővárosi iskola nyerte el.

Megnyitotta kapuit június 15-én, Újpesten a Tarzan Park a Tábor utcában. A játszópark hét, egymástól elkülönülő játékteret foglal magában, ahol a gyerekek más-más képességeiket tehetik próbára. A Hintaréten egyensúlyszőnyeg, pörgő és körhinta, impulzushinta segít elrugaszkodni a valóságtól. A Liándzsungel szakadékai felett átlendülhetnek a bátor vállalkozók, de mászhatnak a kötélhidakon is. A Billegliget az egyensúlyozás mestereinek jelent igazi kihívást, míg a Homoktengerben az alkotás kerül a középpontba. A Zengőerdő a hangok birodalmába kalauzolja a kíváncsiskodót, a legkisebbeket pedig a Picurvár játékai vezetik a mesék birodalmába.

1 évre

A gyermeknevelés magazinja

most csak 2360 forintért fizethetsz elő az Anya&Apa magazin négy lapszámára.

Előfizetői akció

Előfizetni az elofizetes@anyaesapa.hu és a www.anyaesapa.hu címen tudsz – további információ a 06-1-398-8380-as telefonszámon.

EGYÉVES ELŐFIZETÉSÉHEZ MOST 5000 KÉNYEZTETŐ

Most csak

23 60 Ft

FT ÉRTÉKŰ

BÓNNAL AJÁNDÉKOZUNK MEG,

AMIT AZ ISTENHEGYI MAGÁNKLINIKÁN TALÁLHATÓ

NIKO SZÉPSÉGSZALONBAN VÁLTHATSZ BE JÚNIUS VÉGÉIG A KÖVETKEZŐ SZOLGÁLTATÁSOK BÁRMELYIKÉRE:

5 52013. 2013. március július


szemezgető

Útitáskába velük! Olvasni jó!

Kevin Leman: Péntekre új gyerek

Holidays

– kártyajáték 7 éves kortól Nyaralás közben számtalan izgalmas program közül válogathatunk. Ámde ahhoz, hogy igazán ki tudjuk élvezni ezeket, jól kell gazdálkodnunk a pénzünkkel. Legyen a te nyaralásod a legklasszabb! Adott pénzösszegből vásárold meg te a legtöbb programot, és töltsd te a legaktívabban a nyarat! Ha okosan osztod be a pénzed, sok programon részt vehetsz, és te nyered meg a játékot is. Szuper kikapcsolódás az egész családnak! www.pagony.hu

Ocean puzzle

7–10 éves korig Ha érdekel az óceán világa, akkor hajrá! Garantált az órákig tartó önfeledt szórakozás, miközben csak úgy szárnyal a képzelet. Ismerd meg a mélység minden növényét, állatát, titkát! Illeszd össze a kirakós darabjait, hogy feltáruljon előtted egy másik, rejtett világ! Művészi kidolgozású puzzle kreatív gyerekeknek 350×140×70 méretben. www.pagony.hu

Kincs

Praktikus nevelési tanácsok arról, hogyan változtassunk gyermekünk hozzáállásán és viselkedésén öt nap alatt. Józan ész, humor és néhány egyszerű stratégia – ezt kínálja az előadóként és showmanként is népszerű pszichológus szerző a szülőknek. Ötnapos akcióterve segít a mindennapos hatalmi játszmák és csatározások kiküszöbölésében, és felkészíti a szülőket arra, hogy gyermekeiket kölcsönös tiszteletre, szeretetre és felelősségérzetre neveljék. www.harmat.hu

Sopotnik Zoltán: Fahéjas kert

Jártál már a Fahéjas kertben? Azt hiszed, nem? Pedig ott mindenki járt! Mert a Fahéjas kert az a hely, ahol a mai gyerekek és a „régvolt” gyerekek fantáziája megelevenedik: ahol a kastély egy folyton mozgó, barátságos sziklán áll, ahol a félelem a barátok segítségével átalakítható lyukas kapuskesztyűvé, és ahol a felnőttek nemcsak megértik a gyerekek világát, de épphogy ők a nagy meseteremtők: Nagyapa és Lassú báró. A közelükben megelevenednek a kártyafigurák, megszöknek a lépeklények, oroszlánfejjé változik a csap… www.kolibrikiado.hu

6 2013. július


mozi MOZIPREMIER

DVD ÉS BLU-RAY

Gru 2.

Óz, a hatalmas

UIP-Duna Film

Fórum Hungary

Legutóbb a Holdat lopta el, most pedig ott folytatja, ahol az előző történet befejeződött. Gru boldogan éldegél három örökbefogadott balett-táncos kislánnyal egy csúnya kertvárosi házban, míg föld alatti (és föld feletti) termeiben szorgosan dolgoznak vicces beosztottjai, a sárga minyonok. A nyugalom nem tart sokáig, új bűnöző jelenik meg a színen, így Gru is szögre akasztja házikabátját, és a minyonokkal, a lányokkal és egy új segítőtárssal ismét alvilági kalandokba veti bele magát.

Oscar Diggs (James Franco) egyszerű bűvészként tengeti az életét, amikor egy váratlan fordulat, pontosabban egy jókora forgószél mindent megváltoztat. Amerikából egy mesebeli világba röpíti a vihar, ahol különös lények és boszorkányok harcolnak egymással, és ahol – úgy tűnik – egyedül ő, a messzi földről érkezett szemfényvesztő tehet rendet. De vajon mennyit érnek a felszínes trükkök az igazi varázslatok birodalmában?

Bemutató: július 4.

a a

Megjelenés: július 10.

bemutatja bemutatja

PUSKIN PUSKIN

KucKó extra 2013. 2013. JÚlIuS JÚlIuS -- auguSztuS auguSztuS JÚlIuS 7. v JÚlIuS 7. v

nefeleJcS bábSzínház nefeleJcS bábSzínház

JÚlIuS 21. v JÚlIuS 21. v

nefeleJcS bábSzínház nefeleJcS bábSzínház

auguSztuS 4. v auguSztuS 4. v

nefeleJcS bábSzínház nefeleJcS bábSzínház

auguSztuS 18. v auguSztuS 18. v

nefeleJcS bábSzínház nefeleJcS bábSzínház

maréK veronIKa - erdélyI erIKa: maréK veronIKa - erdélyI erIKa:

KIppKopp a fűben KIppKopp a fűben

maréK veronIKa - erdélyI erIKa: maréK veronIKa - erdélyI erIKa:

KIppKopp éS tIpptopp KIppKopp éS tIpptopp

maréK veronIKa - erdélyI erIKa: maréK veronIKa - erdélyI erIKa:

KIppKopp éS a nyárI hónapoK KIppKopp éS a nyárI hónapoK

maréK veronIKa - erdélyI erIKa: maréK veronIKa - erdélyI erIKa:

KIppKopp éS a KIpIKopIK KIppKopp éS a KIpIKopIK

a programokra 10 alkalmas bérlet is váltható! az előadások 10.00-kor kezdődnek! a programokra 10 alkalmas bérlet is váltható! az előadások 10.00-kor kezdődnek!

kucko.puskinmozi.hu kucko.puskinmozi.hu

AGYA

R

M

E ZT SZT

VÖR VÖR

7 2013. július ES

ÖS

R

AGYA ÖMS KER KER


KINCSesláda

Fesztiválozzunk! A nyár a fesztiváloké, ez nem is kérdés! Kis hazánkban meg különösen sok a világszerte híres programsorozat. Szerencsére évről évre egyre többen gondolnak az aprótalpúakra is, így a nagyoknak való fesztiválok is bővelkednek gyerekprogramokban, de kifejezetten gyerekfesztiválokat is hamar találhatunk.

Mesélős Nyári Fesztivál Mikor: szombatonként 10:30-tól Hol: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál Infó: www.szabadter.hu Azaz a Budapesti Nyári Fesztivál gyerekszekciójának programkínálata. Az egész nyáron át tartó fesztivál alatt számtalan előadás zajlik a sok-sok helyszínen, de ami csakis, de csakis nektek szól, az az Interaktív Meseszínpad programkínálata. Minden előadás egyfelvonásos, és 40-45 percig tart, de utána sem szabad ám szétszéledni, mert tovább folytatódik a játék, a bábozás, a dalolás, a tánc.

Óbudai Nyár Mikor: a programok eltérő időpontokban kezdődnek, infó a honlapon Hol: több óbudai helyszínen Infó: obudainyar.hu, www.kobuci.hu Az Óbudai Nyár programsorozatában koncertek, filmek, kiállítások, előadások és még ki tudja, mi minden található. Július 13-án például az Alma együttes koncertezik a Zichy-udvarban, július 7-én pedig az Óbudai Múzeumban rendeznek családi napot. A bábkészítés és az óriásbábos csalogató után Farkasházy Réka énekel és táncol veletek 14 órától, míg a Nyomozz a múzeumban programban titkok nyomába eredhetsz.

III. Sárkányfesztivál Mikor: július 27. – augusztus 4. Hol: Balatonszárszó Infó: www.balatonszarszo.hu Mármint milyen sárkány? Olyan papírféle vagy talán olyan igazi, mesebeli, hétfejű? Egy kicsit mindkettő – és mégsem. Mert persze, hogy lesz sárkányeregetés, viszont a mesebeli sárkány nem hétfejű, hanem csak egy. Igen, ő az, Süsü, aki sárkányhajón érkezik a fesztivál helyszínére, és ott is marad veletek, míg zajlik a sárkányok felvonulása, a zenés-táncos műsorok, a családi és gyerekprogramok.

Kincs

8 2013. július


Szőlőtaposás a VinCE Balatonon Mikor: július 25–28. Hol: Balatonfüred Infó: www.vincebalaton.hu A Kékszalag idejére a Balatonra is igazi fesztiválhangulat költözik, ráadásul mindjárt egy olyan fesztivállal, ahol amíg anya és apa elmerülnek a gasztronómiában és a finom borokban, a lurkókat a gyerekmegőrzőben mindenféle mókákkal várják: a korongozás és más kézműves elfoglaltság mellett még a szőlőtaposást is kipróbálhatjátok! A hangulatról napközben szuper koncertek, esténként pedig DJ-k gondoskodnak.

Gyerekteátrum Szentendrén Mikor: vasárnaponként 10 órától Hol: Dunaparti Művelődési Ház udvara (2000 Szentendre, Dunakorzó 11/A) Infó: www.szentendreprogram.hu A szomszédban, Szentendrén egész hónapban, sőt augusztusban is vasárnap délelőttönként a gyerekeké a Dunaparti Művelődési Ház udvara, ahol minden hétvégén más mesét mutatnak be. Július 7-én a Hepp Trupp érkezik a három kismalac történetével, július 14-én az Eszter-lánc Zenekar koncertezik, július 21-én Pályi János Vitéz Lászlóját játsszák, július 28-án pedig a Zirano Bábszínház adja elő a Mimóka című darabot.

Visegrádi Palotajátékok Mikor: július 12–14. Hol: Visegrád több pontján Infó: www.palotajatekok.hu Három nap a középkori Visegrádon, ahol a magyar király bajvívó vitézeket, uralkodókat és rengeteg nézőt lát vendégül. A palotajátékok állandó programjai között szerepel a látványos bevonulás a királyok útján, a középkori vásár csepűrágókkal és gólyalábasokkal, a szabadtéri színpad koncertjei, táncbemutatói és bábelőadásai, a városi parkban felépített katonai tábor, ahol a fegyvereket ki is lehet próbálni és persze a lovagi tornák, ahol kopjatörést, solymászbemutatót és izgalmas csatákat izgulhattok végig.

9 2013. július


3+ ajánlott életkor

színház Bárka Színház

Budapest VIII., Üllői út 82. 06-1-303-6506 www.barka.hu

Játsszunk mesét! – Piroska és a farkas

Egy verőfényes napsütéses reggelen Piroska elindul, hogy meglátogassa beteg nagymamáját, és vigyen neki egy kis harapnivalót. Útja során elkísérik különböző mókás állatkák, amelyek segítik, és sok hasznos ismeretet is átadnak neki. A Harlekin Bábszínház előadása. Júl. 26., 16:00

A brémai muzsikusok – zenés mesejáték Júl. 27., 16:00

80’ előadás időtartama

A didergő király

Tehet akármit az Udvaribolond, az Udvarmester, a fűtő vagy a gyerekek, a Király csak fázik és fázik. Úgy tűnik, már a szíve is fagyos! Az egyetlen, ami felmelegítheti a testét-lelkét és a szívét: a Szeretet… Júl. 20., 11:00

Pinokkió

Gepettó, az öreg fafaragó mester különös bábun dolgozik. Lesz neki keze, lába, szeme, és úgy mozog majd, mint egy igazi kisfiú! Bárcsak igaz volna! Júl. 24., 18:00

Mosó Masa mosodája

Center Színház

Budapest XV., Szentmihályi út 167–169. 06-20-966-8123 www.centerszinhaz.hu

A teknős és a nyúl versenyfutása

Soha nem vehetné fel futásban a versenyt a teknős a nyúllal. Egyszerűen sokkal rövidebbek a lábai. Egyszer mégis kihívja őt a pökhendi nyúl. A Mesekocsi Színház előadása. Júl. 3., 18:00

A három kismalac és a ViccesFarkas

A Mesekocsi Színház bábelőadása. Júl. 31.,18:00

Fabula Bábszínház

Budapest V., Petőfi Sándor utca 6. félemelet 06-1-333-6299 www.fabula.hu

Mazsola és Tádé – zenés bábjáték

Mazsola százszor is megbánja, hogy befogadták malackát, mert nem lehet vele akkor és úgy játszani, ahogy Mazsola szeretne. Júl. 7., 10:00

3-10

Vitéz László – vásári bábjáték

„Szervusztok, pajtikák!” A Fabula Bábszínház paravánjára is elérkezett vándorútján a méltán világhírű magyar népi hős: Vitéz László. Júl. 21., 10:00 A Malackák élete ilyen: játék, móka, kacagás! Ebbe senki sem szól bele! Vagy mégis? Bizony-bizony, néha megkeseríti életüket a furmányos és ostoba Vicces Farkas. Más sem jár a fejében, csak a malacvacsora! Júl. 6., 11:00

Micimackó

A Mesekocsi Színház vendégjátéka. Júl. 10., 18:00

A kis gömböc

A budapesti Mesekocsi Színház Társulata előadása. Júl. 17., 18:00

Kincs

Margitszigeti Meseszínpad

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratával szemben www.szabadter.hu

A farkas és a hét kecskegida – zenés, díszletes mesejáték

Hét kis kecske él nagy vidámságban és még nagyobb békességben. Ha néha egyedül kell lenniük, nagy veszélyben vannak! Ilyenkor mi más foroghatna a farkas fejében, mint egy kiadós kecskevacsora… A Mesekocsi Színház előadása. Júl. 6., 10:30

50-60’ 10 2013. július


11 2013. jĂşlius


színház A három kismalac és a ViccesFarkas – zenés, díszletes mesejáték

A Malackák élete ilyen: játék, móka, kacagás! Ebbe senki sem szól bele! Vagy mégis? Bizony-bizony, néha megkeseríti életüket a furmányos és ostoba Vicces Farkas. A Mesekocsi Színház előadása. Júl. 13., 10:30

50-60’

Gyurka citerája

Szent Margit-kolostorromok

Margitsziget, a Margitszigeti Színpad mellett www.szabadter.hu

Mátyás király bolondos bolondja

A reneszánsz jegyében nagyméretű marionettbábok, sok zene, élőszereplők, árnyjáték. Mese az igazságos Mátyás királyról és furfangos udvari bolondjáról a Maszk Bábszínház előadásában. Júl. 21., 10:30

Városmajori Szabadtéri Színpad

Budapest XII., Városmajor 6835/17 hrsz. 06-1-375-5922, www.szabadter.hu

Fehérlófia – zenés mesejáték

Az egyik legősibb magyar népmese feldolgozása a Pannon Várszínház előadásában. Júl. 7., 10:30

Süsü, a sárkány – zenés mesejáték Gyurka, a szegénylegény nagy fába vágja a fejszéjét, a király előtt szeretne citerázni. Ám ahhoz, hogy álmát megvalósíthassa, le kell tölteni a szolgálatot Zsiga bátyónál, s meg kell őriznie a báránykákat a farkastól. A Majorka Színház előadása. Júl. 20., 10:30

Brémai muzsikusok

A televízióból jól ismert egyfejű sárkány, a jóságos Süsü kel életre a Fogi Színház előadásában. Júl. 14., 10:30

A hattyúk tava – mesejáték egy részben

A Magyar Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Színház most prózában meséli el Odette, a hattyúvá varázsolt csodaszép leány, Siegfried herceg és Rothbard, a bagolyvarázsló izgalmas, mégis szívszorító történetét. Júl. 21., 10:30

A szamár, a kutya, a macska és a kakas rajong a zenéért. Szerencsés véletlenek folytán összetalálkoznak, és elhatározzák, hogy együtt fognak zenélni, és megmutatják a világnak, milyen jó együttest alkotnak így. A Görbe Tükör Színház előadása. Júl. 27., 10:30

Kincs

Borsószem és a többiek – zenés vándorút

Egy királyfi, akinek a textil a kasmírnál kezdődik, aki a kivasalt nadrágon is megtalálja a ráncot, a lekefélt kabáton a macskaszőr nyomát, elindul, hogy megtalálja a neki való királylányt. A Budaörsi Játékszín előadása. Júl. 28., 10:30

12 2013. július


művelődési ház

13 2013. július


művelődési ház Babilon Center

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Budapest VIII., Rákóczi út 57. 06-70-675-0339 www.babiloncenter.hu

XX/2. sz. tagkönyvtára Budapest XX., Bíró Mihály u. 7. 06-1-283-0872, www.fszek.hu/biromihaly

Te is lehetsz a Babilon sztárja!

Kipróbálhatod magad táncban, énekben, színpadi mozgásban és előadásmódban! Elénekelheted kedvenc dalodat, tanulhatsz babiloni koreográfiát, és segítséget kérhetsz, hogy magabiztosabban mozogj az életben! Júl. 5., 19., 14:00

Budapest VI., Eötvös u. 10. 06-1-690-0978, www.eotvos10.hu

Pitypang Játszóház – Teret adunk a játéknak!

Kötetlen játéklehetőség szülői felügyelettel az Eötvös10-ben. Izgalmas, készségfejlesztő, kreatív játékok várják a társaságra és otthonról való kimozdulásra vágyó kisgyermekes családokat. Júl. 1., 3., 8., 10., 15., 17., 22., 24., 29., 31.,

Szünidei hűsölő

Játékkészítők klubja – INGYENES

Gyertek el, és próbáljátok ki a játékokat Attila bácsi vezetésével, lessetek bele a társasjáték-készítés világába, ismerjetek meg régi, klasszikus játékokat! Júl. 3., 14:30

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

9:00–12:00

Társasjátékklub – INGYENES Júl. 1., 14:30

0-4Baba-mama klub – INGYENES

Játékos elfoglaltság a csöppségeknek Káposztásné Kosztya Henrietta óvópedagógus vezetésével. Júl. 4., 10:00

Mesés angol – INGYENES Júl. 4., 14:30 Kézműves Kuckó – INGYENES

Szeretsz alkotni? Itt partnerre lelsz! Júl. 5., 14:30

MOM Kulturális Központ

Budapest XII., Csörsz utca 18. 06-1-319-9854 www.momkult.hu

Peti, a sün és a mackó

Klasszikus bábok, klasszikus mesék. Domi Bábjátéka. Júl. 7., 10:30 Pedagógus vezetésével kedvedre játszhatsz népszerű társasjátékokkal, ügyességi játékokkal (pl.: gombfoci, csocsó, rugós foci, jenga, twister), kézműves foglalkozáson vehetsz részt, szerepjátékok keretében pedig mások bőrébe bújhatsz. Júl. 1., 3., 8., 10., 15., 17., 22., 24., 29., 31.,

8:30–12:00

6+Gyere(k)kreatív foglalkozás

Szeretnéd kipróbálni, fejleszteni vizuális készségeidet? Mindezt játékos, könnyed, szórakoztató formában, a legkülönfélébb kreativitást felszabadító gyakorlatok által? Akkor gyere! Júl. 8., 11., 15., 18., 22., 25., 29.,

17:00–19:00

Indiai est Somi Pannival

6-12 

Betekinthetünk az indiai mondák, néphagyományok világába, és magyarázatot kaphatunk a színes viseletek és a táncokban látható különleges mozdulatok (mundrák) jelentésére. Az apróságok szüleikkel együtt megtanulhatnak néhány, az indiaiak számára egyértelmű, a táncok során használt kézmozdulatot, melyek mind egy-egy történetet mesélnek el. Júl. 24., 18:00–21:00

Kincs

4+60’

Szülők Háza Családi Központ és Játszóház Budapest XI., Rétköz utca 7. 06-1-246-0880, www.szulokhaza.hu

Sportos kreatív foglalkozás

Ha szerettek futni, labdázni, fogócskázni, akkor itt a helyetek! Különböző sportokat próbálhattok ki, versenyezhettek kedvetekre. De a lényeg a részvétel! Júl. 1., 16:00

3-8

Készíts képkeretet60’

Szanaszét hevernek otthon a fényképek? Szeretnéd, ha a fiók helyett a szoba díszei lennének? Itt színes, csillogós képkeretet készíthetsz, amivel feldobhatod a szobádat! Júl. 9., 15:00

3-8

Természetbúvár-foglalkozás60’

Egy kicsit bogaras vagy, de nem tollas a hátad? Lassú vagy, mint a csiga, de olyan a szemed, mint a sasnak? Ha szeretnél még többet megtudni az állatokról és a növényekről, gyere el! Júl. 18., 15:00

3-860’

14 2013. július


15 2013. jĂşlius


múzeum Aquincumi Múzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Budapest III., Szentendrei út 135. 06-1-430-1081 www.aquincum.hu

Budapest XIV., Vajdahunyad vára 06-1-422-0765 www.mezogazdasagimuzeum.hu

Hozd magaddal a nagyit!

A program résztvevői vezetett sétákon, kvízjátékokkal ismerhetik meg a múzeum romterületét és kiállításait, római emléktárgyakat készíthetnek, és unokanagyi malombajnokságon mérhetik össze tudásukat. Júl. 15., 9:00–12:00

Ismerd meg a kiállítást! – tárlatvezetés – INGYENES Júl. 3., 15:00 Vadászati kiállítás, A halászat története Magyarországon

Júl. 10., 15:00 A ló – Nemzeti lókiállítás Júl. 17., 15:00 A növények országából, Erdészet, Természeti értékek

Római Baba-Mama klub

Júl. 24., 15:00 A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig Júl. 31., 15:00 Vadászati kiállítás, A halászat története Magyarországon

6-14

60’

Mesemúzeum

Budapest I., Döbrentei utca 15. 06-1-202-4020 www.mesemuzeum.hu Antik ismeretterjesztés és római gyermekjátékok készítése anyukáknak, mitológiai játszótér és római zenebölcsi a babáknak. Júl. 1., 22., 9:00–12:00

Diafilmvetítés Júl. 6., 11:00, 15:00

4-10

Társasozzunk!

30’

Láthatatlan kiállítás

Budapest II., Kis Rókus utca 16–20. 06-20-771-4263 www.lathatatlan.hu

Képzeld el, hogy kialszik minden fény…

Közös társasjátékozás. Júl. 13., 11:00

4-12

120’

Néprajzi Múzeum

Budapest V., Kossuth Lajos tér 12. 06-1-473-2439 www.neprajz.hu

Archív fotók és filmek

A múzeumban látható kiállítások archív fotói, filmjei segítségével beszélgetünk néprajzi témákról. Júl. 4., 10:00–11:30

10-14 Gyermekélettől az időskorig Tedd próbára a képességeidet, és gyere velünk erre a láthatatlan utazásra! Mindennap 10:00–20:00

Kincs

8

60’

A résztvevők megismerkedhetnek az egykori gyerekek életével, játékaival, családban betöltött szerepével, a lányok, legények kapcsolatával, egykori udvarlási szokásaival, az idős emberek feladataival. Júl. 11., 10:00–11:30

10-14 16 2013. július


Nálatok laknak-e állatok

Öntödei Múzeum

Budapest II., Bem utca 20. 06-1-201-4370 www.mmkm.hu

…a szobor születése

Milyen állatok voltak régen egy-egy parasztház istállójában és a baromfiudvaron, a régi gazdaságokban? Melyik állatokat őrizték a pásztorok, milyen eszközöket használtak, milyen kutyák segítették a munkájukat? Különféle háziállatok nyomait azonosítjuk, és madarakat is keresünk a kiállított tárgyakon. Júl. 18., 10:00–11:30

Falusi udvarlási szokások

5-10

Hogyan szórakoztak, udvaroltak régen a fiatalok? Mit jelentett az, ha valakinek kitették a szűrét? Miből állt egy lány kelengyéje Kalotaszegen? Milyen volt a menyasszony ruhája? Júl. 25., 10:00–11:30

11-14

Óbudai Múzeum

Budapest III., Fő tér 1. 06-1-250-1020 www.obudaimuzeum.hu

Családi nap

Hogyan született Mary Poppins szobra? Fedezd fel az öntvényből készült szobrok titokzatos és egyedüliségében is csodálatos megszületését! Látogass el Kutas László szobrászművész műtermébe, ismerd meg az alkotás sajátos folyamatát. Júl. 4., 11., 18., 25., 27., 10:00–16:00 Júl. 5., 6., 12., 13., 19., 20., 26., 27.,

10:00–14:00

Tropicarium

Budapest XXII., Nagytétényi út 37–43. 06-1-424-3053 www.tropicarium.hu

Láttál már cápaetetést?

Ha még nem, itt az idő! Saját szemeddel láthatod, hogyan táplálkoznak a cápák és a velük élő ráják. Csütörtökönként 15:00

30’ Ismerd meg a tenger csúcsragadozóit! – interaktív előadás

Nagy akarok lenni! – zenés bábjáték, Vitéz László és az ördögök vásári bábelőadás, bábkészítés, óriásbábos csalogat a Fabula sátorbábszínházzal, majd Hajnali csillag peremén –gyerekkoncert, végül Nyomozz a múzeumban! – fedezd fel Óbuda és a múzeum titkait. Júl. 6., 10:00–15:00

Szeretnél érdekességeket és valós információkat kapni a cápákról a Tropicarium különleges rendezvénytermében, melynek egyik fala maga a 1,5 millió literes cápaakvárium? Akkor tarts velünk, és csodáld meg e fantasztikus teremtményeket úgy, ahogy eddig még nem volt rá alkalmad! Csütörtökönként 14:15

17 2013. július


zene Alma zenekar Júl. 13., 10:30 Kobuci kert

„Hajnali csillag peremén” – gyermekkoncert

Ezeréves muzsika

A Bourdon Trio majd ezer év dallamait szólaltatja meg európai és hazai leírások, kották alapján, korabeli hangszereken. Júl. 28., 10:30 Szent Margit-kolostorromok, a Margitszigeti Színpad mellett

Farkasházi Réka és zenekara koncertje. Közös énekléssel, daltanulással, tánccal és játékkal várjuk a kicsiket és a kicsit nagyobbakat. Júl. 6., 14:00 Óbudai Múzeum

Középkori és reneszánsz zene

Fa-, Hangszer-, Család-, Hangszercsaládfa II.

Zenés utazás Ázsiából Európába, mai klasszikus hangszerek ma élő őseitől indulva.

A koncerten a középkori és reneszánsz kori Magyarország zenéiből tart hangszer- és stílusismertető bemutatót a Tabulatúra Együttes.

Júl. 14., 10:30 Szent Margit-kolostorromok, a Margitszigeti Színpad mellett

Júl. 7., 10:30 Szent Margit-kolostorromok, a Margitszigeti Színpad mellett

Kincs

18 2013. július


tábor Aquincumi Múzeum

Budapest III., Szentendrei út 135. 06-1-430-1081 www.aquincum.hu

Gladiátortábor

A résztvevők az ókori hadviselés kutatóinak vezetésével megismerhetik és kipróbálhatják az ókor nagy harcosainak harci technikáit. Lesz többek között fakard és fapajzs készítése, egy ókori csata felelevenítése és római ételek készítése korabeli eszközökkel.

Csaba Ház – Rákoscsabai Közösségi Ház Budapest XVII., Péceli út 222. 06-1-256-9526, www.csabahaz.hu

Kalandtábor

Júl. 1–5., 10:00–16:00

„Guzsaly, hajtű, serpenyő” – nyári tábor

Ha érdekel, hogyan szőttek-fontak az ókorban, milyen növényekkel festették meg a gyapjút, mivel illatosították magukat a római nők, akkor itt a helyed! Júl. 8–12., egész nap

13+

Babilon Center

Budapest VIII., Rákóczi út 57. 06-70-675-0339 www.babiloncenter.hu

Öt nap a Római Birodalomban – napközis tábor

Az öt nap alatt megismerkedünk öt földrésszel. Szemezgetünk egyes országok, népek jellegzetes ételeiből, játékaiból. Mindennap kézműveskedünk, tornázunk, sokat játszunk, társasozunk, mesélünk. Júl. 1–5., 7:15–17:15

4+

Cserepesház Azt mondják, „minden út Rómába vezet”. Forgasd vis�sza az idő kerekét, látogass el az ókori Rómába, fedezd fel a várost, programozz, majd az ötödik napon érkezz vissza Pannóniába, hogy ott fogadd a császárt… Júl. 8–12., egész nap

8-14

Öt nap az ókori Egyiptomban – napközis tábor

Egyiptomot a Nílus ajándékaként szokás emlegetni, és ez alatt az egy hét alatt kiderül, hogy ez miért is van így. Szó lesz Tutanhamonról, Oziriszről és Íziszről, istenek és fáraók bőrébe bújhatsz, rabszolgaként piramist építhetsz, egyiptomi táncokat tanulhatsz a szabadban… Júl. 22–26., egész nap

8-14

Center Színház

Budapest XV., Szentmihályi út 167–169. 06-20-966-8123 www.centerszinhaz.hu

Budapest XIV., Vezér utca 28/b 06-1-383-1341 www.cserepeshaz.hu

Holdvilág – színjátszó napközi

Egy kis mozgás, beszédtechnika, színjáték, egy kis hagyományőrzés nemezzel, agyaggal, táncházzal. Ismerkedés önmagunkkal, a színházzal, azon belül és kívül, a Holdvilág Kamaraszínház táborában! Júl. 22–26., 10:00–18:00

8+

Csili Művelődési Központ

Budapest XX., Nagy Győry István u. 4–6. 06-1-283-0230 www.csili.hu

Cirkusz a műteremben – napközis tábor

Cirkuszi mesék és művészi feldolgozásaik. Híres festők cirkuszi élményei. Hogyan készültek Picasso, Seura és Aba-Novák látványos cirkuszi képei. Júl. 1–5., egész nap

Színjátékos Nyári Tábor – napközis tábor

Világfelfedezős tábor – napközis tábor

Jún. 17. – aug. 26., minden hétköznap 8:00–18:00

Júl. 1–5., egész nap

Tanulj színészmesterséget, szép beszédet, beszédtechnikát, színpadi mozgást, táncot, pantomimet, éneket! Játékos tanulás tánccal, zenével, ugrálással!

Kincs

Ismerd meg az orosz, spanyol, amerikai, brazil, skót és japán kultúrát! Zene, tánc, szokások, együtt sütés-főzés.

7-12 20 2013. július


Drámatábor – napközis tábor

Kreativitást fejlesztő, mozgásos, drámás feladatok, önismereti és csoportos játékok egy hihetetlen záró előadással! Júl. 8–12., egész nap

7-12

Kalóztábor – napközis tábor Júl. 8–12., egész nap 6-12 Indiántábor – napközis tábor Júl. 15–19., egész nap 6-12 Varázslós, boszorkányos – napközis tábor

Boszi- és varázslókellékeket készíthetsz, varázsigéket gyárthatsz, eljárhatod a boszitáncot! Lesz még mágikus piknik és táncos mulatság, bosziavatás is! Júl. 15–19., egész nap

6-10

Erzsébetligeti Színház

Budapest XVI., Hunyadvár utca 43/b 06-1-401-3060 www.kulturliget.hu

Színi Tábor

Minden napra más mesterség – kézműves tábor

A gyerekek a foglalkozásokon oktató segítségével sajátítják el a különféle technikákat. Egy nap több munkadarabot is készítenek, amit haza is vihetnek. Elég, ha talpraesett vagy és szeretsz játszani. Azt érzed, jó vagy valamiben? Mutasd meg! Fejleszteni akarod a beszédkészségedet, a mozgásodat? Vagy csak érdekel a színház? Vonz a színpad, a közönség? A siker? Esetleg gyerekkorod óta a fényképező, a kamera előtt pózolsz, és pontosan tudod, hogy színésznek születtél? Ne gondolkodj tovább, itt a helyed! Júl. 1–5., 8–12., 9:00–17:00

10+

Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház

Budapest XIX., Teleki u. 50. 06-1-282-9826, www.kmo.kispest.hu

Mimó és Csipek az erdőben – komplex környezeti nevelési tábor

Júl. 1–5., 8:00–16:30

A gyerekek a foglalkozásokon különféle országok kézműves technikáival ismerkedhetnek meg. Amerika: indiánok, álomfogó és esőcsináló készítése, Európa: könyvkötészet és velencei álarc, Afrika: kosárfonás, Ázsia 1.: hennafestés, Ázsia 2.: papírnapok, origami. Júl. 8–12., 8:00–16:30

5-14

Komplex Művészeti Szaktábor

Színjátszás, tánc, kreatív hobbi, a harcművészeteket kedvelő fiúknak saolin önvédelmi szakokkal Kunbaracson. Lovaglás, gokart, medence, játszótér, sportpályák, sajtgyárlátogatás traktorral. Júl. 8–17., egész nap

Ismerd meg az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeinek egyes területeit olyan játékos formában, hogy magad is aktív részesévé válhass a környezet megóvásának.

„Állati” jó tábor

Júl. 1–5., 8:00–17:00

Júl. 15–19., 8:00–17:00

7-12

5-14

Egy nap – egy kontinens – kézműves tábor

8+

Öt nap alatt mind a hat földrész állatvilágát megismerheted. Kirándulhatsz a Fővárosi Állatkertbe, kutathatsz a könyvtárban, a tábor végére pedig elkészülhet a saját „Állati” jó atlaszod!

7-12 21 2013. július


naptár

Ide megyünk júliusban...

Kincs

Hétfő

Kedd

Szerda

1

2

3

8

9

10

15

16

17

22

23

24

29

30

31

22 2013. július


Írd be kedvenc programjaidat!

Csütörtök Péntek

Szombat Vasárnap

4

5

6

7

11

12

13

14

ZenésMOMpiknik MOM Park, 10:30

18

19

20

21

25

26

27

28

23 2013. július


tábor Klebelsberg Kultúrkúria Budapest II., Templom u. 2–10. 06-1-392-0862 www.kulturkuria.hu

Balett napközis tábor Júl. 1–5., egész nap

Magyar Színház

Budapest VII., Hevesi Sándor tér 4. 06-1-341-3849 www.magyarszinhaz.hu

Sinkovits Imre színjátszó tábor

6-10

Fit-Kid gyermekfitnesz napközis tábor Júl. 8–12., egész nap 6-10 Süni alkotóhét: Törpék hete

Színdarab színpadra állítása profi színházi körülmények között a színház színművészei és képzett drámapedagógusok vezetésével. Júl. 29. – aug. 2., 8:00–17:00

8+

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapest XIV., Vajdahunyad vára 06-1-422-0765 www.mezogazdasagimuzeum.hu

Terülj, terülj, asztalkám! – napközis tábor

A gyerekek kenyeret és mézeskalácsot sütnek, tanyacsipszet és krumpliláncot készítenek, megismerkednek a mézkészítéssel, felfedező sétát tesznek a ligetben, és csónakáznak a Városligeti-tavon. Júl. 1–5., egész nap

7-10

Magyar Nemzeti Galéria Budapest I., Szent György tér 2. 06-1-201-9082 www.mng.hu

A süni alkotóhét olyan nyári foglalkozássorozat, ahol a sok zene mellett heti négy délelőtt jöhetnek kicsik és nagyok alkotni, játszani. Júl. 15–18., 10:00–11:00

1,5-7

Kondor Béla Közösségi Ház

Budapest XVIII., Kondor Béla sétány 8. 06-1-291-6564 www.kondorkh.hu

Kids Club All Inclusive Angol nyelvi tábor.

Júl. 1–5., egész nap – óvodásoknak

Kirándulás a ritmusok, dallamok világába Júl. 1–5., egész nap 6-12 Visual Tales, Stories in Art

Képes mesék, művészi történetek – angol nyelvű tábor (középhaladó szintű nyelvtudással). Júl. 8–12., egész nap

9-12

A napfény nyomában Júl. 15–19., egész nap

6-12

À la rencontre des impressionistes

Impresszionizmus francia és magyar módra – francia nyelvű tábor (kezdő szintű nyelvtudással). Júl. 22–26., egész nap

Júl. 8–12., egész nap – leendő elsősöknek

Artista tanoda

A Dittmár artistacsaláddal, Irinával és Lajossal már negyedik éve közösen szervezik az intenzív, többnapos foglalkozást, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a cirkuszi élet rejtelmeivel. A mozgás és a közös játék mellett ügyességi feladatokkal is várják az érdeklődőket. Júl. 8–12., 10:00–14:00

Pótvizsgára felkészítő, iskolai előkészítő tábor

9-12

Marczibányi téri Művelődési Központ

Budapest II., Marczibányi tér 5/a 06-1-212-2820, 212-0803, www.marczi.hu

Ékszerkészítő tábor

Kreatív ékszertervezés különböző, eddig már megszokott és újszerű anyagokból és technikákkal. Júl. 1–5., 9:00–16:00

10-14

Általános iskolai és gimnáziumi tantárgyakból, kiscsoportos foglalkozás keretében indul a felkészítés. Júl. 29–31., napi 2×45’

Kincs

24 2013. július


Kaktusz diákszínjátszó tábor

Ki vagyok én? Milyen vagyok? Milyen a világ körülöttem, és milyen lehetne? Milyennek látszom a társaim szemében, és hogyan látom én őket? Találkozási pontokat, kapcsolatot keresünk saját életünk, a világ és a színház között. Júl. 1–5., 9:00–16:00

11+

Szivárványtábor

Szeretettel várnak a szivárvány alá mindenkit, aki szívesen alkot természetes anyagokból, szereti a zenét és a mozgást, kíváncsi az egészséges, finom ételekre. A tábor egy napján barangolás a budai hegyekben. A héten összegyűjtött kincsekből kiállítás nyílik. Júl. 1–5., 9:00–16:00

5-7

Plüssöltő tábor

A szabásmintákat követve fércműtétek sorozatát hajtjuk végre, hogy az elsajátított öltéstechnikák segítségével világra hozzuk saját plüssfiguráinkat. Júl. 22–26., 9:00–16:00

10-14

Radírpók tábor

Képzőművészeti műfajokkal és azok egy-egy érdekes képviselőjével ismerkedünk meg, és magunk is alkotóvá válunk. Nagy szerepet kap a kreativitás és az ökotudatos környezetkultúra. Júl. 22–26., 9:00–16:00

8-12

A Föld felfedezői tábor

Csodaszemüveg tábor

Kortárs szerzők (Berg Judit, Finy Petra, Zalán Tibor, Scheer Katalin, Lackfi János és mások) meséit, verseit segítségül hívva indulunk együtt a nagy közös leleplezésre. Vagy inkább felfedezésre? Júl. 8–12., 9:00–16:00

8-11

Kincskereső tábor

Hogyan nőttek fel a falusi gyerekek régen? Kalandozunk a falu világában az ünnepek és a hétköznapok táján. Megismerünk mesterségeket – agyagozunk, szövünk, hímzünk, gyékényezünk; régi minták felhasználásával alkotunk kincseket. Júl. 8–12., 9:00–16:00

9-12

Rébusz tábor

Logikai feladatok, rejtvények, logisztorik, memóriaés figyelemjátékok, összerakós, szétszedős, tekerős, stratégiai játékok, versenyek, játékkészítés.

A tábor ideje alatt felelevenítjük a Föld felfedezőinek kalandos utazásait. Távoli kontinensek lakóival és egzotikus állataival ismerkedünk meg.

Júl. 8–12., 9:00–16:00

Júl. 29. – aug. 2., 9:00–16:00

9-13

Színsárkány tábor – napközis tábor

Kreatív zenélés és mozgás, vizuális alkotással és mesékkel, drámajátékkal kisiskolásoknak. Minden napunkon egy mesét dolgozunk fel többféle alkotó módszer felhasználásával. Júl. 8–12., 9:00–16:00

6-12

8-10

Ex libris tábor

Minden, ami könyv! Egy héten keresztül nyomon követheted a betű és az ember kapcsolatát. Júl. 29. – aug. 2., 9:00–16:00

9-13

Kőketánc tábor

A tűzzománc technikájának megismerése a zománcképektől az ékszerekig.

A magyar népi gyermekjátékok sokaságával ismerkedünk, a játékeszköz készítésétől kezdve a mozgásos, eszközös, énekes és sportjátékokon keresztül a táncos-zenés játékig mindent kipróbálunk.

Júl. 8–12., 9:00–13:00

Júl. 29. – aug. 2., 9:00–13:00

Tűzzománc tábor – napközis tábor

8-15

4-10

Bűvésztábor Rolando bűvésszel

A tábor ideje alatt a gyerekek megismerkednek egyszerűbb, könnyen megtanulható, ugyanakkor látványos trükkökkel a színpadi bűvészet és a mikromágia köréből, bűvésztrükköket sajátíthatnak el hétköznapi tárgyakkal. Júl. 22–26., 9:00–16:00

7-13

Honfoglalási tábor

Ha szeretnél honfoglaló íjjal lőni és szarvasra vadászni, ha szívesen megismerkednél a rovásírással, ha szeretnéd tudni, hogy a táltosok hogyan gyorsították fel az időt, ha szeretnéd felidézni a magyarok híres harci technikáját, sámándobon dobolást, regölést, akkor gyere! Júl. 22–26., 9:00–16:00

8-10

Mesemúzeum

Budapest I., Döbrentei utca 15. 06-1-202-4020 www.mesemuzeum.hu

Könyvműhely

Hogyan születik a könyv? Járjuk végig a főbb állomásokat együtt! A szerkesztőségi ülések és a nyomdalátogatás közben mi is könyvet készítünk, amelyet a tábor végére mindenki befejez Paulovkin Bogi illusztrátor és Mijatovics Zorka restaurátor segítségével. Júl. 1–5., 8:30–16:30

9-12 25 2013. július


tábor Noha Stúdió

Budapest XIII., Pozsonyi út 12. 06-1-788-1099 www.nohastudio.hu

Lovastáborok a Kincsem

Lovardában

Mozis tábor Júl. 1–5., egész nap

5-12

MMM Kortárs zenei tábor Július 1–5., 9:00–16:30

10+

Animációs-fotós projekthét Júl. 8–12., 9:00–16:30 10+ Cellux Tábor

Idén nyáron is több időpontban várnak a Kincsem Lovarda lovastáborai!

Program: Elméleti és gyakorlati oktatás, hintózás, biciklitúra, Duna-parti séta, számháborúzás, Ki mit tud? vetélkedők és még sok más érdekesség várja a táborozókat. A Hesztia Tanácsadó Központ (www.hesztia.com) pedig kézműves, képességfelmérő, képességfejlesztő foglalkozásokkal színesíti a programokat.

Időpontok:

Június 17–21. Július 1–5. Július 15–19. Augusztus 5–9. Augusztus 12–6. Augusztus 26–30. Jelentkezés: A táborra való jelentkezést a kitöltött jelentkezési lap és 20 000 Ft előleg vagy a teljes részvételi díj befizetésével fogadjuk el a tábor kezdete előtt legalább egy héttel. A jelentkezési lapot a lovardában (2133 Sződliget, Szeszgyár utca) személyesen kérhettek, vagy a honlapról tölthetitek le. Saját kobak mindenkinek kötelező!

Alkotóhét a Cellux csoporttal. Júl. 8–12., egész nap

6-12

Mozgolódó tábor Júl. 8–12., egész nap

0-5

Kerámiatábor Júl. 15–19., egész nap

5-12

Kreatív gyerektánctábor Júl. 15–19., egész nap

5-12

Jidaido tábor Júl. 22–26.., egész nap

6-12

Repró tábor

Rajzműhely gyerekeknek. Júl. 22–26., egész nap

5-12

Zsonglőr–cirkusz tábor Júl. 22–26., egész nap

6-12

Meseíró tábor

A noha és a Pozsonyi Pagony közös tábora. Júl. 29. – aug. 2., egész nap

5-12

REbábszínház tábor

A Cellux csoport tábora. Júl. 29. – aug. 2., egész nap

5-12

Hip-hop, kortárs tánc projekt hét Júl. 29 – aug. 2., 9:00–16:30 10+

Infó: www.kincsemlovarda.hu

Telefon: 06 70 617 8481 Kincs

26 2013. július


Rákoshegyi Közösségi Ház

Budapest XVI., Podmaniczky Zs. u. 3. 06-1-258-3394

Kreatív játszótábor

Egész napos nyári tábor: üvegfestés, textilfestés, papírmunkák és sok érdekesség. Júl. 1–5., egész nap

5-12

Kids Club – angol napközis tábor

Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Budapest XIX., Petur u. 7. 06-1-282-9895, 06-20-535-7160 www.wkk.kispest.hu

Cikcakk színes lakásdekor – kreatív alkotótábor

Arról álmodozol, hogy szobád megunt falait felfrissíted? Szeretnéd lecserélni tárgyaidat modernebb, színesebb, tetszetősebb darabokra? A résztvevők soksok saját készítésű tárggyal térhetnek haza (kincsesdoboz, ablak- és függönydísz, varázscserép, falikép, díszpárna). Júl. 8–12., 8:00–17:00

9-13

Babos-bábos kézműves tábor

A tábor ideje alatt izgalmas játékokon keresztül betekintést kapunk a bábszínjátszás, bábrendezés, bábmozgatási és bábkészítési technikák rejtelmeibe. Az elkészült bábokat a tábor végén játékba is hozzuk. Júl. 15–19., 8:00–17:00

6-12

Fazekas-kézműves tábor Egy hét intenzív nyelvgyakorlás, mozgásos játékok, képességfejlesztő kézműves foglalkozások, vetélkedők óvodások és iskolások számára. Júl. 15–19., 22–26., egész nap

Tropicarium

Budapest XXII., Nagytétényi út 37–43. 06-1-424-3053 www.tropicarium.hu

Tropi-Zoo – napközis tábor Ismerkedj meg az agyaggal, és próbáld ki, mit tudsz belőle formálni! Délelőtt agyagozunk, korongozunk, és különböző technikával készítünk cserépedényeket, egyéb tárgyakat. Délután más anyagokkal ismerkedünk: papírmerítés, nemezelés, gyékényezés, szövés. Pihenésképpen szabadtéri játékokat játszunk. Júl. 22–26., 8:00–17:00

6-12

Zeneház A tábor ideje alatt beleshetsz a Tropicarium kulisszái mögé, megismerheted mind a halas, mind a hüllős állatgondozók munkáját. Megismerkedhetsz a fizika néhány csodájával, sőt előadást is hallgathatsz, kísérleteket nézhetsz a Csodák Palotájában, látogatást tehetsz a Szoborparkban, az Álomautó kiállításra, és játszhatsz a Campona Kalandparkban is! Júl. 1–5., 8–12., 15–19., 22–26., 29. – aug. 2., 8:00–17:00

6-12

Budapest IX., Páva utca 10–12. 06-1-215-5770 www.concertobudapest.hu

Zeneházikó – napközis tábor

Szeretnéd megismerni a hangszereket, kipróbálni őket? Részt venni egy koncerten, ahol te vagy a karmester vagy a szólamvezető? Vagy csak arra vagy kíváncsi, hány napig tart megírni egy szimfóniát? Hangszerbemutatók, zeneelmélet, kottaismeret, ritmika, sok-sok hangszer és rengeteg zene! Júl. 1–5., 9:00–16:00

6-12 27 2013. július


szabadtér

Állatkert reggeltől estig Hol: Budapesti Állatkert (1146 Bp., Állatkerti körút 6–12.) Mikor: a Varázshegy és az Állatkert nyitva tartása eltérő, infók a honlapon Ár: a különböző programokra eltérő árak érvényesek, infó a honlapon A Varázshegy egy állatkert az Állatkertben. Negyedóránként 3D kisfi lmek kezdődnek, többek között Rexyről, a kis dinóról és a gerinctelen gengszterekről, és folyamatosan működik az időgép-szimulátor, méghozzá 4D-ben. Minden teremben más bemutató vár a Bőrevő halak világától a Láthatatlan óriások interaktív kiállításáig.

Bővebben:

www.zoobudapest.com, varazshegy.zoobudapest.com

Hozd magaddal a nagyit! Hol: Aquincumi Múzeum (1031 Bp., Szentendrei út 135.) Mikor: július 15., 9:00–12:00 Ár: unokáknak 300 Ft, nagyszülőknek 600 Ft Ezen a programon a nagyi nem csak egyszerűen elkísér és békésen üldögél egy fa alatt, amíg játszol, de nem ám! Közösen fogjátok felfedezni a múzeumot és környékét, a kiállításokat és a romkertet. Sétáltok, kvízjátékon vesztek részt, kézműveskedtek kicsit, azaz római emléktárgyakat készítetek, unoka-nagyi malombajnokságon mérkőztök, és római viseletben tölthetitek az időt.

Bővebben:

www.aquincum.hu

ZenésMOMpiknik Hol: MOM Park, Játszótér (1124 Bp., Csörsz u. 18.) Mikor: július 14., 10:30 Ár: ingyenes Zenés vasárnapi gyerekprogram sok játékkal. Amíg anyu vásárol, addig nézzétek meg apuval és a tesóval a koncertet, énekeljétek együtt a dalokat! 10:30-kor Huzella Péter Zene-bona, szanaszét című gyerekműsora kezdődik, a műsor után pedig kézműves foglalkozás várja az aprókat és a nem annyira aprókat (is) a játszótér mellett.

Bővebben:

www.eotvos10.hu

Kincs

28 2013. július


Egy este Indiában Hol: Eötvös10 Terasz (1067 Bp., Eötvös u. 10.) Mikor: július 24., 18:00–21:00 Ár: gyerekeknek 800 Ft, felnőtteknek 1000 Ft, családi jegy (két felnőtt, két gyerek) 3000 Ft Ismered az Indiában játszódó mesék lassú léptű elefántjait? Vagy Maugli történetét? Ezen az indiai estén is lesz elefántos mese, sőt egy kicsit te is belebújhatsz az Indiában élők bőrébe. Felpróbálhatod a hagyományos ruhákat, tanulhatsz néhány tánclépést, kézműveskedhetsz picit, vagy kipróbálhatod a kreatív fejlesztő játékokat.

Bővebben:

www.eotvos10.hu

Zöld tárlat Hol: Erdei Művelődés Háza, Pilisi Parkerdő Zrt. (2025 Visegrád, Mátyás király u. 4.) Mikor: július 7., július 14., 11 és 14 órakor Ár: gyerekeknek 300 Ft, felnőtteknek 500 Ft Az Erdei Művelődés Háza idén 25 éves, így a szervezők ünnepi programsorozattal készülnek. Júliusban többek között túrákat szerveznek, hogy a gyerekek és a felnőttek jobban megismerjék az őket körülvevő természetet. A programra előre be kell jelentkezni a kaland@pprt.hu e-mail címen vagy a 06 20 984 6044-es telefonszámon.

Bővebben:

www.parkerdo.hu

Vízitúra Hol: Ipoly és Szentendrei-Duna Mikor: július 15–17. Ár: 10 000 Ft előleg Evezés, napfény, szabadság. Amellett, hogy a nap nagy részét a vízen töltitek, kikötéskor is egy csomó izgalmas programot szerveznek nektek. A Szentendreisziget csúcsánál például számháborúztok egyet, de lesz meglepetésjáték, vízicsata, esti tábortűz, szalonnasütés és minden, ami egy igazi nyári kalandhoz csak kell. Az első nap elméleti és gyakorlati oktatással telik, ezért ne aggódj, ha még soha életedben nem ültél kenuban. 14 éves kor alatt egy úszómestertől kell igazolást hoznod, hogy bátran a vízre engedhetnek!

Bővebben:

www.evezzvelem.hu

29 2013. július


horgászat

H

Horgásszunk!

Tanácsok, ötletek, válaszok

Kincs

30 2013. július


Nem drága, nem bonyolult, nem veszélyes. Egy olyan sport, amihez jó levegőn, a természetben kell lenned, és minden alkalom pont addig tart, ameddig neked jólesik. Szép időben, hétvégén akár az egész család is elkísérhet, így egy percig sem lesz unalmas az üldögélés a vízparton.

Bárki, bármikor, bárhol, bármennyiből elkezdheti

Louis de Funès, azaz a Horgász a pácban főszereplője mesterien űzte a pecázást. Felszerelése kezdetleges volt, módszere viszont bámulatos: csak kettőt dobbantott a lábával a parton, és mindenki másnál több halat fogott ki. A történet persze csak vicc, amit a film kedvéért találtak ki, ám annyi igazság mégis van benne, hogy nincs szükség komoly befektetésre, ha valaki horgászni szeretne. A legfontosabb kellék még a XXI. században sem a drága pecabot, hanem a csendes, nyugodt kitartás, az, hogy tanulj a tapasztaltaktól, és a legfontosabb, hogy élvezd és szeresd, amit csinálsz.

31 2013. július


horgászat

GY. I. K. Gyerek vagyok, horgászhatok?

Semmi akadálya. 14 éves kor alatt is bármikor elkezdheted a pecázást, ha kedvet érzel hozzá, 14 éves korodban, pedig horgászvizsgát kell tenned (persze csak ha még ekkor is folytatod), hogy minden jogosultságod meglegyen.

Egyedül is pecázhatok?

Nem. Minden alkalommal legyen veled felnőtt kísérő.

Hol lehet megtanulni?

Iskolában nemigen. A horgászat tipikusan az a sport, amit egy alapfelszereléssel elkezdesz, néhány dolgot elrontasz, ezekből tanulsz, és folyamatosan fejlődsz. A legjobb, ha az „öreg rókákat” kérdezgeted. Gyakran rendeznek horgásztáborokat is szerte az országban.

Milyen engedélyre, jegyre lesz szükségem?

Gyermekhorgászjegyet kell váltanod. Ez ingyenes, leginkább csak regisztrációs célja van, ám szabályszerűen csak így pecázhatsz. Az állami jegy mellé területi jegyet is kell venned, ez már nem ingyenes.

A gyerekhorgászokat is ugyanúgy megbüntethetik?

Ha vizsgáznod nem is kell, a szabályokat be kell tartanod, ezért olvass, figyelj és tanulj! Ha valami szabálytalanságot követsz el, akkor a veled lévő felnőtt kell, hogy vállalja a felelősséget, de emellett az is megtörténhet, hogy bevonják az engedélyed.

Milyen bottal horgászhatok?

Egy darab, egy horoggal szerelt botot használhatsz.

Fel kell írnom, hogy mit fogtam?

Ugyanúgy kapsz fogási naplót, mint a „nagyok”. Ezt pontosan vezetned kell minden egyes alkalommal, és a kiadó szervezetnek az év végéig le kell adnod. Mindig tájékozódj, mielőtt horgászol valahol, hogy mi az aktuális szabályzat!

Mennyi halat foghatok ki?

Naponta egy darab méretkorlátozás alá eső halat foghatsz ki és vihetsz haza, a méretkorlátozás alá nem eső fajokból (pl. keszeg) pedig akár 5 kg-t is.

Még valami?

Igen. Van, ahol gyerekhorgászként csak úszóznod szabad, esetleg egyáltalán nem foghatsz ki méretkorlátozással védett halat – ezekre az egyedi szabályokra kérdezz rá az adott vízterület kezelőjénél!

32 2013. július


Horgászvizsga

Korosztály: 14 évesen lehetsz ifjúsági horgász, ehhez horgászvizsgát kell tenned (gyerekként erre nincs szükség, ám a vizsgán kért tudnivalókkal neked is tisztában kell lenned) Könyv: Horgászati alapismeretek (lásd ajánló) Vizsgadíj: 3500 Ft (Nagybudapesti Horgászok Egyesülete) Helyszín: több horgászegyesületnél is lehet, tájékozódj a neten a legközelebbiről Vizsga: általában teszt jellegű, pl. halak felismerése képek alapján

Mennyibe fog kerülni?

Nézzük, hogy mire kell költeni egyáltalán:

1. Mivel 2.

3.

az állami jegy ingyenes, ezért csak a területi jegyre, ám gyerekhorgászként általában ez sem több ezer forintos tétel. Mint minden hobbira, erre is lehet rengeteget költeni, de kezdőként teljesen felesleges csúcstermékeket venni, vagy esetleg olyasmit, amit soha nem is fogsz használni. Az igazi pecásnak valójában elég egy rugalmas vessző (horgászbot helyett), egy vékony zsineg (damil helyett), gombostű (horog helyett), parafa dugó (úszó helyett) és persze csali (kenyérgombóc, konzervkukorica, giliszta, amit ingyen ásol ki a parton vagy otthon, a kertben). Ha elsőre nem akarsz ezzel a nullaforintos megoldással szerencsétlenkedni, akkor vehetsz kimondottan gyerekeknek való felszerelést is. 3000 Ft körül már egy komplett, horgászatra kész változatot lehet kapni.

A horgászat tipikusan az a sport, a mit egy alapfelszere léssel elkezdesz, n éhány dolgot elrontasz, e zekből tanulsz, és fo lyamatosan fejlődsz.

33 2013. július


horgászat

Honlapok

Szabályok, rendeletek:

www.mohosz.hu A Magyar Országos Horgász Szövetség honlapja, ahol A-tól Z-ig minden fontos tudnivalót megtalálsz. Egyesületek, vizek, tilalmak, horgásztanyák, külföldi helyszínek, statisztikák, szakmai oldalak linkjei.

Vizsga, felkészülés:

horgaszjegy.hu Általános tudnivalók, előírások, szabályok. Az oldalon országos horgászrendet és tesztvizsgát is találsz, ha szeretnéd ellenőrizni a tudásodat.

Gyakorlati ismeretek:

www.horgasz.hu Rengeteg apró hír, információ és leírás. Az aktuális időjárás, a horgászvizek listája, fórum, pecáshírek és apróhirdetések mellett olvashatsz különböző módszerekről, horgászeszközökről és a legfontosabb hazai halfajokról. www.peca.hu Ötletek első kézből, naprakészen. Sok-sok téma és hozzászólás, termékajánló, „Tudtade” rovat pár mondatos érdekességekkel, pecasuli (kezdőknek is) élménybeszámolókkal és receptek, hogy ne ragadj le a paprikás lisztbe forgatott keszegnél (bár frissen az is utánozhatatlanul finom).

Vásárlás, árak, tippek:

www.haldorado.hu Ez az oldal is teli van rövid hírekkel és leírásokkal, ám a legfontosabb része maga az áruház, ahol akciók, új termékek, bevált eszközök között böngészhetsz, és kérhetsz online tanácsadást is. Néhány termék a sok közül: horgok, csalik, komplett szettek, táskák, DVD-k, botok, ajándékok, kapásjelzők, halradarok.

Kincs

34 2013. július


5 írott és íratlan szabály

1. A halak is érző lények, ezért igyekezz minél

2. 3. 4. 5.

kisebb fájdalmat okozni nekik. Óvatosan vedd ki a horgot, hogy ne maradjon nagy seb a szájában, ami elfertőződhet, és csak akkor vidd haza, ha biztosan meg is eszed. A halakat nem nekifutásból dobjuk vissza a vízbe, hanem lehetőleg a vízfelszín közelében, finoman „visszacsúsztatjuk”. Ne nézegesd sokáig a zsákmányodat, mert  neki a levegőn lenni olyan, mintha a te fejedet a víz alá nyomnák. Tiszteld és óvd a téged körülvevő természetet. Ne szemetelj, ne háborgasd az állatokat, vagyis hagyj minél kevesebb nyomot magad után, amikor hazamész. Mások is lehetnek veled egy időben a parton, ezért úgy horgássz, hogy ne zavard a többieket. Nincs szükség templomi csendre, de például a zenehallgatás és a hangos telefonálás kimondottan idegesítő lehet.

Budapest környékén hol? Balázs-tó Hol: Bp., XVIII. kerület, Vajk utca Infó: +36 70 369 8153 Honlap: www.facebook.com/lorincifono. horgaszegyesulet?ref=ts&f Hárosi-öböl Hol: Bp., XXII. kerület, Compó u. 1. Honlap: www.harosihorgaszat.com Hidegkúti horgásztó Hol: Bp., II. kerület, Temető u. 65. Infó: +36 1 392 0865 Honlap: www.kulturkuria.hu Joker horgásztó Hol: Bp., XXIII. kerület, a Déli M0-s környékén, Dunaharasztinál Infó: +36 30 940 4900 Honlap: www.jokerhorgaszto.hu Kána horgásztó Hol: Bp., XI. kerület, Kánai út 2. Infó: +36 30 718 5589 Honlap: www.horgasszbudapesten.hu Katalin horgásztó Hol: Csepel, Tihanyi utca felől Infó: katalinto@citromail.hu Honlap: www.csepeli-horgaszteam.hu Szilas-tározó (Naplás-tó) Hol: Bp., XVI. kerület, Cinkota Infó: +36 1 318 5737 horgaszbpszov@t-online.hu Honlap: www.horgaszbpszov.hu Újhegyi horgásztó (Guttmann-tó) Hol: Bp., Újhegyi út 8–12. Infó: +36 30 540 4575 Honlap: www.ujhegyito.hu

35 2013. július


horgászat

(Nem csak) olvasnivaló Korábbi és újabb kiadások, azaz könyvek leendő, gyakorló és álmodozó horgászoknak. Ha nincs meg a boltban, kutakodj kicsit a könyvtárban, ott a régebbi könyveket is nagyobb sikerrel megtalálod, nem is beszélve arról, hogy a legtöbb szakkönyvet felesleges megvenned, különösen, amikor még csak ismerkedsz az alapokkal.

Horgászat

– Készítsünk egyszerű felszerelést és fogjunk halat Anne Civardi, Fred Rashbrook Sajnos nem igazán új darab, így beszerezni sem lehet minden utcasarkon (a neten azért akad belőle példány), de fantasztikusan jól van összeszedve benne a horgászat lényege, rengeteg rajzzal, egyszerű magyarázatokkal és abszolút gyerekbarát módon tálalva a témát. Novotrade Kiadó

A nagy ho-ho-ho-horgász

Csukás István, Sajdik Ferenc Hogy melyik kalandot olvasd el? Bármelyiket. Sok-sok régi és új kiadást is találsz majd, amit vagy eredeti, vagy online könyv formában olvashatsz el, esetleg meghallgathatod hangoskönyvként, és persze ott vannak még a rajzfilmek is, amiket DVD-n nézhetsz meg. Nagy ho-ho-ho télen és nyáron.

Horgászati alapismeretek

Pintér Károly Ha szeretnél horgászvizsgát tenni 14 éves korodban, akkor ez a könyv lesz a bibliád. Minden benne van, amit a hivatalos vizsgán tudni kell a szakkifejezésektől a különböző horgászati módszereken át a törvényi szabályozásokig (méretkorlátozással védett halak, stb.). Mindezek mellett minden olyan alapvető gyakorlati tudnivalót is tartalmaz, amire az első pillanatoktól szükséged lehet. Agroinform Kiadó

Halhatározó Pettson horgászni megy

Sven Nordqvist Ha komoly szakmai fogásokat nem is tanulhatsz el belőle, de már a hangulata miatt is megéri elolvasni. Vagy esetleg anyu kezébe nyomni az esti meséléskor, amikor egy tó- vagy folyóparton eltöltött nap után jó lenne valami „horgászóssal” elaludni. General Press Kiadó

Kincs

Pintér Károly Hogy tudd, mit fogtál. A legegyszerűbb ismertetőjegyektől indulva zár ki egyre több és több halfajt, így ahogy végighaladsz a jellegzetességeken, egyre jobban szűkül a kör, míg végül ott lesz a megoldás – a kezedben. És ahogy a szerző javasolja „Ezt a füzetet tartsuk a horgásztáskánkban! Ott a helye, nem a könyvespolcon.” Mezőgazdasági Kiadó

36 2013. július


Türelem!

Nem fog elsőre menni, ez szinte garantált. De ne aggódj, lassan belejössz. A legtipikusabb példák, amikor nem szabad földhöz vágni a botot és dühösen hazamenni: • a zsinór gubancolódik • a horog beleakad az ujjadba • kezdőként nem könnyű feladat megfelelően súlyozni az úszót • nem sikerül bedobni • a csonti, a kukorica, a giliszta elgurul, leesik, éppen csak lóg a horgon, vagy elmászik • beakadsz a nádba vagy valami másba • „leakad” a hal • nincs kapás • nem tudod megkötni az előkét • nehéz pontosan dobni és oda dobni, ahova szeretnél • elkap az eső, és elázol

Vidd magaddal… …a horgászáshoz:

Bot, horog, zsineg, ólom, úszó, orsó, etetőkosár, kés, horogkiszedő, csali, etetőanyag, kapásjelző, engedély, fogási napló, bottartó, merítőháló, haltartó, vödör (etetőanyag keveréséhez). …a kényelmed érdekében: Elemózsia, esőkabát, innivaló, gumicsizma (ha olyan helyre mész), szúnyogriasztó, zseblámpa, valami kisszék (legjobb az összecsukható) vagy párna, hogy ne a földön ülj.

3 tanács szülőknek

Ahol van horgász a családban, ott könnyebb a kérdés, hiszen az apuka, nagybácsi, nagyobb testvér tud segíteni az indulásnál, de ha ilyen szakemberrel nem rendelkezünk, akkor általában az apukának ajánlott felkötni azt a bizonyost, hogy a gyerkőc dolgát egy kicsit megkönnyítse.

1.

Nézzünk körül horgászható vizek után a környéken. Az első alkalomnak nem kell egy cápavadászat izgalmával vetekedni, épp elég érdekes lesz az új élmény maga. A horgásztavak nagy részének környéke ráadásul családbarát módon ki is van építve, vagyis vannak asztalok, padok, tűzrakó helyek, esetleg füves terület játékhoz, focihoz. Csináljunk egy családi napot a horgászatból!

2.

Kisebb gyerkőcök hamarabb elunhatják az üldögélést, így eleve nem kell egész napos programmal számolnunk. Ha már jobban belejön, és sikerélménye is lesz, akkor több időt is szívesen tölt majd a vízparton, ezért szánjunk a saját időnkből is néhány délutánt az új hobbira.

3.

Jó pár fogást könnyebb a szülőtől eltanulni, mint bármilyen jól illusztrált könyvből, úgyhogy nem baj, ha megtanulunk horgot kötni vagy az orsót megfelelően használni. Alternatíva persze mindenre létezik, vehetünk például előre felszerelt előkét, amin már rajta van, aminek rajta kell lenni (bár ezt még mindig hozzá kell kötnünk a damilhoz), vagy megkérhetünk egy öreg „szakit” a parton, hogy egy-két alaplépésben segítsen a csemetének.

37 2013. július


rendelő

K

Hőségriadó! Mit tegyünk, ha itt a forróság?

Júliusban mutatja ki igazán a nyár a foga fehérjét: akik júniusban még élvezték a hőséget, júliusra már azok is garantáltan jégkockákról álmodoznak. Az idősek és a gyerekek azonban még rosszabbul viselik ezt az időt – mi a teendő, ha a hőmérő higanyszála tartósan 30 fölött van? Víz, víz, víz

Furcsa belegondolni, de már a légzéssel is folyadék távozik a szervezetünkből, ezért a legfontosabb dolog nyáron a folyadékpótlás. Sohase várjuk meg, hogy a gyerek magától jelentkezik, ha megszomjazik, időről időre kínálgassuk vízzel, esetleg egy kis cukrozatlan teával. A kicsik szomjúságérzete még nem alakult ki teljesen, és a veséjük is kevésbé hatékonyan szűr, ami miatt még fontosabb, mint a felnőtteknél, hogy sokat igyanak. Mennyi folyadékra van szüksége egy gyereknek? Csecsemőknek 120–150 ml/testtömeg kg 3 év fölött 60-80 ml/testtömeg kg

Kiszáradás, hőguta vagy napszúrás?

Ez a három legfontosabb és legsúlyosabb helyzet, ami felmerülhet tartós meleg és folyadékhiány esetén. Azonban elég nehéz megkülönböztetni őket, ahhoz, hogy tudjuk, melyikkel is van dolgunk, fontos ismerni a tüneteket.

Kiszáradás

Tünetek: Szájszárazság, fejfájás, gyengeség, csökkent mennyiségű vizelet, súlyos esetben ájulás Kezelés: Folyamatos folyadék- és ásványianyag-utánpótlás, pihenés. Ha a tünetek nem javulnak, vagy a kicsi elájul, rögtön forduljunk orvoshoz!

Tünetek: Kivörösödött arc, forró, száraz bőr (a verejtékezés megszűnése miatt), dülöngélő járás és igen magas testhőmérséklet Kezelés: Valódi hőguta észlelése esetén azonnal hívjuk a mentőket, és kiérkezésükig hideg vizes borítással hűtsük a kis beteg testét, és ha eszméleténél van, ket itassuk vízzel. te e n tü a t

Ha ezeke k, n észleljü csecsemő k n rdulju azonnal fo h s orvo oz!

Kincs

Hőguta

Napszúrás

Tünetek: Kifejezetten kipirosodott és forró arc, fej, hűvös test, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés Kezelés: Vigyük hűvös helyre a csemetét, hűtsük hideg vizes borogatással, itassuk hideg vízzel apró kortyokban, és pihenjen sokat sötét, hűvös szobában.

38 2013. július


haspók

L

Limonádéparti Frissíts fel mindenkit!

Rekkenő a hőség, és szomjas vagy? A vizet unod, és innál valami igazán finomat? Legyen limonádé! Abból is a legjava: buborékos, igazi gyümölcsös, hűsítő csoda! Gyümölcsö És nem, még anyu sem kell hozzá, te magad is elkészítheted! sö varázsla

s

t A zöld almás , körtés, mál us nás, k zi ep ss re la k s, szedres, ba A rackos és rszisárgadinny onádé cuko lim i az és ig t változat is re Az elegíts vize választás le mek ül: ehhez m het, csak tu már ruppal kész rmixold össz or ik am ők d et aj , m és add hozz , e an sb i bo ny lá á 3 citrom le á an egy Verd kenterbe egy citrom vét, meg keverj hozz reszelt héjá a , kis lángon H ik . öz pj gy ka a nagyit! t ön t. Az így kapo gy szirupo vitamindús tt nem túl sűrű pépet öntsd dba, A nagyi bodzaszörpje cukrot, hogy fel 1 liter old a pohara sz ag ód ad av t in íz ze er sz l. Töltsd ki a s lé l íz fe lt, verhetetlen, de mutasd meg, te is dd hű ki gyöngyöző enge üdítőt, a szom á citromot, júság pedig facsarj hozz tudsz egy tuti receptet! Facsard ki daStream So tt íte sz ké a múlté! frissen 4 citrom levét, add hozzá 1 citrom r jégkocka és szódával, pá héját, bolondítsd meg a SodaStream ! Díszíts! ihatod is legújabb, bodzaízű szörpjével, és Hogy teljes legyen az élmény, ne öntsd fel fél liter szódavízzel. feledd a po hár díszítését se Az igazán bátrak frissítő, fanyar m! Használj Tipp különböző gyümölcsök ivel, ny bodza-áfonyával is en be et , ed mentalevele Ha nem ér t és színes ernyőket, sp -, kísérletezhetnek. meg málna irálokat, szív bolondítsd ószálakat! p Ín ye ép ncek citrom gy va ye zn os -mentás jégk eper-, cseres készíthetne ockát is pel, k: fagyaszd csös-szörp le jégkocka erdeigyümöl n be ta rtóban fél ki ek ín sz él kt ko ló citrom levé hogy igazi t egy csokor össz az italod! on zz pá et m ur po mixolt mentalevélle l!

SodaStream

• Több mint 40-féle frissítő ízű szörp • Egy 500 ml-es flakonból akár 12 liternyi üdítőt is készíthetsz • Választhatsz csökkentett cukortartalmú és steviával édesített szörpöt is

39 2013. július


babamama

BBabával az élet Attól még, hogy a kánikula elől a hűvös házba menekülünk, nem jelenti azt, hogy szobafogságra ítéltettünk a nyár hátralévő részére. Sőt épp az ellenkezője: júliusban is számtalan kedves programot találhatunk az erős napsugaraktól távol, amik babának is, mamának is hasznára válhatnak!

Tapicskoló Kiknek: babáknak, 20 hónapos kortól Mikor: hétfőnként 10 órától

Súlyfelesleg? Ugyan már!

Hol: Kelenfa Családi és Szabadidőközpont (1119 Bp., Tétényi út 72/B)

Kiknek: mamáknak a szülést követő 7. héttől

Ár: 1500 Ft/alkalom, 6000 Ft/5 alkalom

Mikor: bejelentkezésre

30 perces maszatolás, nyomdázás krumplival, festés ecsettel és mancsokkal. A fejlesztő foglalkozások mindegyike más tematika szerint halad, ami lehet például egy mese vagy egy évszak.

Hol: Body Balance Stúdió (1015 Bp., Hattyú u. 14. I./1.) Ár: próbaedzés 1500 Ft, korlátlan havi bérlet 29 000 Ft A szülés utáni pluszkilókat tünteti el a PowerPlate edzés, amit szoptatás mellett is lehet végezni. Heti kétszer 30 perc átmozgatás, míg a babádra szakemberek vigyáznak.

www.kelenfa.hu

Babakedd

www.bodybalance.hu

Kiknek: 4 éves kor alatti piciknek a mamájukkal Mikor: keddenként 10:00–12:00 Hol: Aquaworld Budapest (1044 Bp., Íves út 16.) Ár: 3000 Ft

Babamuzsika Kiknek: 6 hónapostól 3 éves korig Mikor: minden csütörtökön 10 órától Hol: Budavári Művelődési Ház (1011 Bp., Bem rakpart 6.)

Vizes keddek az Aquaworldben, avagy ezen a napon olcsóbban pancsolhatnak az anyukák együtt az apróságokkal. A belépőben egy háromórás jegy, részvétel valamelyik babafoglalkozáson és szaunahasználat van benne, természetesen gyermekfelügyelettel együtt. www.aqua-world.hu

Ár: 700 Ft/alkalom, 3000 Ft/5 alkalom Egy kis nyári énekelgetés, míg odakint szikrázik a napsütés. Bújjatok el egy kicsit a kánikula elől a Budavári Művelődési Házban egy kis dalolós játszadozáson. www.bem6.hu

Angolóra Kiknek: kismamáknak és anyukáknak Mikor: kedden és pénteken 9:30–10:30 Hol: MOJA Stúdió (1027 Bp., Margit krt. 64/A) Ár: 2000 Ft/alkalom, 9500 Ft/5 alkalom, 18 000 Ft/10 alkalom A nyelvtanulás vagy a megszerzett tudás megtartása kemény dió lehet, főleg, ha egy csöppség is sündörög a lábad körül. A MOJA angolóráin a lényeg a gyakorlás és a nyelvhasználat. A csatlakozás folyamatos, a babádra szakképzett felügyelő vigyáz, de akár bent is lehet veled az órán. www.mojastudio.hu

Kincs

40 2013. július


napi bontás Július 1., hétfő 8:30 9:00 14:30 16:00 9:00

Művház

Múzeum

Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Társasjáték klub Sportos kreatív foglalkozás Római baba-mama klub

Eötvös10 Eötvös10 Főv. Szabó Ervin Könyvtár Szülők Háza Aquincumi Múzeum

A teknős és a nyúl versenyfutása Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Játékkészítők klubja Ismerd meg a kiállítást!

Center Színház Eötvös10 Eötvös10 Főv. Szabó Ervin Könyvtár Mezőgazdasági Múzeum

Baba-mama klub Mesés angol … a szobor születése Archív fotók és filmek

Főv. Szabó Ervin Könyvtár Főv. Szabó Ervin Könyvtár Öntödei Múzeum Néprajzi Múzeum

Te is lehetsz a Babilon sztárja! Kézműves kuckó … a szobor születése

Babilon Center Főv. Szabó Ervin Könyvtár Öntödei Múzeum

A farkas és a hét kecskegida A három kismalac és a ViccesFarkas Családi nap … a szobor születése Diafilmvetítés Hajnali csillag peremén

Margitszigeti Meseszínpad Center Színház Óbudai Múzeum Öntödei Múzeum Mesemúzeum Óbudai Múzeum

10:00 10:30 10:30 10:30

Mazsola és Tádé Fehérlófia Peti, a sün és a mackó Középkori és reneszánsz zene

Fabula Bábszínház Városmajori Szabadtéri Színpad MOM Szent Margit-kolostorromok

8:30 9:00 17:00 10:00

Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Gyere(k)kreatív foglalkozás Gyerekteátrum

Eötvös10 Eötvös10 Eötvös10 Szentendre, Dunaparti M. H. udvara

15:00

Készíts képkeretet

Szülők Háza

Micimackó Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Ismerd meg a kiállítást!

Center Színház Eötvös10 Eötvös10 MezőgazdaságiMúzeum

Gyere(k)kreatív foglalkozás Gyermekélettől az időskorig … a szobor születése

Eötvös10 Néprajzi Múzeum Öntödei Múzeum

…a szobor születése Visegrádi Palotajátékok

Öntödei Múzeum Visegrád

A három kismalac és a ViccesFarkas

Margitszigeti Meseszínpad

Július 3., szerda 18:00 8:30 9:00 14:30 15:00

Színház Művház Múzeum

Július 4., csütörtök 10:00 14:30 10:00 10:00

Művház Múzeum

Július 5., péntek 14:00 14:30 10:00

Művház Múzeum

Július 6., szombat Színház Múzeum Zene

10:30 11:00 10:00 10:00 11:00, 15:00 14:00

Július 7., vasárnap Színház Művház Zene

Július 8., hétfő Művház Szabadtér

Július 9., kedd Művház

Július 10., szerda Színház Művház Múzeum

18:00 8:30 9:00 15:00

Július 11., csütörtök Művház Múzeum

17:00 10:00 10:00

Július 12., péntek Múzeum Szabadtér

10:00 egész nap

Július 13., szombat Színház

10:30

41 2013. július


napi bontás Múzeum 10:00 … a szobor születése Öntödei Múzeum 11:00 Társasozzunk! Mesemúzeum Szabadtér egész nap Visegrádi Palotajátékok Visegrád Zene 10:30 Alma zenekar Kobuci kert

Július 14., vasárnap Színház 10:30 Zene 10:30 Szabadtér egész nap 10:30

Süsü, a sárkány Fa-, Hangszer-, Család… Visegrádi Palotajátékok Zenés MOM piknik

Városmajori Szabadtéri Színpad Szent Margit-kolostorromok Visegrád MOM Park, játszótér

Július 15., hétfő Művház Szabadtér

8:30 Szünidei hűsölő Eötvös10 9:00 Pitypang játszóház Eötvös10 17:00 Gyere(k)kreatív foglalkozás Eötvös10 9:00 Hozd magaddal a nagyit! Aquincumi Múzeum Szentendre, Dunaparti M. H. udvara 10:00 Gyerekteátrum

Július 17., szerda Színház Művház Múzeum

18:00 8:30 9:00 15:00

A kis gömböc Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Ismerd meg a kiállítást!

Center Színház Eötvös10 Eötvös10 Mezőgazdasági Múzeum

Természetbúvár foglalkozás Gyere(k)kreatív foglalkozás Nálatok laknak-e állatok … a szobor születése

Szülők Háza Eötvös10 Néprajzi Múzeum Öntödei Múzeum

Te is lehetsz a Babilon sztárja! … a szobor születése

Babilon Center Öntödei Múzeum

Gyurka citerája A didergő király … a szobor születése

Margitszigeti Meseszínpad Center Színház Öntödei Múzeum

Július 18., csütörtök Művház Múzeum

15:00 17:00 10:00 10:00

Július 19., péntek Művház Múzeum

14:00 10:00

Július 20., szombat Színház Múzeum

10:30 11:00 10:00

Július 21., vasárnap Színház Szabadtér

10:00 Vitéz László Fabula Bábszínház 10:30 Mátyás király bolondos bolondja Szent Margit-kolostorromok 10:30 A hattyúk tava Városmajori Szabadtéri Színpad 10:00 Gyerekteátrum Szentendre, Dunaparti M. H. udvara

Július 22., hétfő Művház Múzeum

8:30 9:00 17:00 9:00

Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Gyere(k)kreatív foglalkozás Római baba-mama klub

Eötvös10 Eötvös10 Eötvös10 Aquincumi Múzeum

Július 24., szerda Színház Művház Múzeum

18:00 Pinokkió Center Színház 8:30 Szünidei hűsölő Eötvös10 9:00 Pitypang játszóház Eötvös10 18:00 Indiai est Somi Pannival Eötvös10 15:00 Ismerd meg a kiállítást! Mezőgazdasági Múzeum

Július 25., csütörtök Művház Múzeum

17:00 10:00 10:00

Gyere(k)kreatív foglalkozás Falusi udvarlási szokások … a szobor születése

Eötvös10 Néprajzi Múzeum Öntödei Múzeum

Játsszunk mesét! … a szobor születése

Bárka Színház Öntödei Múzeum

Július 26., péntek Színház Múzeum

Kincs

16:00 10:00

42 2013. július


Július 27., szombat Színház 10:30 16:00 Múzeum 10:00 Szabadtér kezdőnap

Brémai muzsikusok A brémai muzsikusok … a szobor születése III. Sárkányfesztivál

Margitszigeti Meseszínpad Bárka Színház Öntödei Múzeum Balatonszárszó

Július 28., vasárnap Színház Zene Szabadtér

10:30 Borsószem és a többiek Városmajori Szabadtéri Színpad 10:30 Ezeréves muzsika Szent Margit-kolostorromok 10:00 Gyerekteátrum Szentendre, Dunaparti M. H. udvara

Július 29., hétfő Művház

8:30 9:00 17:00

Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Gyere(k)kreatív foglalkozás

Eötvös10 Eötvös10 Eötvös10

Mosó Masa mosodája Szünidei hűsölő Pitypang játszóház Ismerd meg a kiállítást!

Center Színház Eötvös10 Eötvös10 Mezőgazdasági Múzeum

Július 31., szerda Színház Művház Múzeum

18:00 8:30 9:00 15:00

Augusztusi

programelőzetes Hogy már most jó előre tervezhess!

Bárka Színház

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Az ördögfióka és a tündér

Társasjáték klub – INGYENES Aug. 5., 14:30

Budapest VIII., Üllői út 82. 06-1-303-6506 www.barka.hu Kortárs gyermekversek Lackfi János, Szabó T. Anna, Eörsi István, Bella István, Varró Dániel, Szabó T. Anna, Fűri Anna, Z. Németh István költők tollából, kitűnő zenészek társaságában és nem csak gyerekeknek. Malek Andrea koncertje.

XX/2. sz. tagkönyvtára Budapest XX., Bíró Mihály u. 7. 06-1-283-0872, www.fszek.hu/biromihaly

Játékkészítők klubja – INGYENES Aug. 7., 14:30

Aug. 2., 3., 4., 16:00

Mesés angol – INGYENES Aug. 8., 14:30

Palya Bea gyermekkoncertje

Kézműves Kuckó – INGYENES Aug. 9., 14:30

Aug. 9., 16:00 Aug. 10., 11:00

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

Klebelsberg Kultúrkúria

Budapest II., Templom u. 2–10. 06-1-392-0862, www.kulturkuria.hu

Budapest VI., Eötvös u. 10. 06-1-690-0978 www.eotvos10.hu

XV. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál Aug. 28. – szept. 1., egész nap

Ír, skót est a M.É.Z. zenekarral

MOM Kulturális Központ

Az est első részében ír, skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok csendülnek fel, az apró gyermekeket kreatív fejlesztőjátékok, a nagyobbakat csocsó és rugós foci várják. Az estek hangulatához illő jelmezben, ruhában érkezőket zsákbamacskával jutalmazzák.

Aug. 14., 18:00–21:00

Budapest XII., Csörsz utca 18. 06-1-319-9854, www.momkult.hu

Miska, királylány és a sárkány

Klasszikus bábok, klasszikus mesék – Domi Bábjátéka.

Aug. 25., 10:30

43 2013. július


játékvár Impresszum

Hőségriadó

Kiadja a Kincsprogram Kft.

Nem, nem a melegtől káprázik a szemed, valóban öt fagyikelyhet látsz! Találd meg, melyik tükörkép a négy közül pontos mása az eredetinek!

1. 2.

3. 4. Szeretnél te is megtanulni szuper fagyikelyhet rajzolni? Lapozd fel a Minimax magazin júliusi számát, és a Rajzsuli a segítségedre lesz!

MÁR KÖZEL 700 HELYSZÍNEN! -lelőhelyek Budapesten:

Ingyenes példányainkat keresd az óvodákban, gyerekszínházakban, művelődési házakban, játszóházakban, a Millenárison, a Tropicariumban, az Árkád Bevásárlóközpontban, a Mammut Kölyökparkban, a Sugár Játszóházban, a Lurdy Ház Kalandpark Játszóházban...

Most már digitális formában is megtalálhatod a KINCS-et! A következő honlapon kedvezményesen megvásárolhatod, vagy akár elő is fizethetsz rá: www.dimag.hu.

Kincs

Szerkesztőség: 1016 Budapest, Lisznyai u. 38. Tel.: +36-1-398-8350 info@kincsprogram.hu Kiadóvezető: Katona Gergely Terjesztési vezető, előfizetés: Kammerhofer Orsolya 06-1-398-8358 terjesztes@kincsprogram.hu Produkciós asszisztens: Siba Zsuzsanna Hirdetésszervezés: Mediaservices Kft. Hirdetésfelvétel: Varga Klára varga.klara@mediasc.hu Tel.: +36-1-398-8353 Főszerkesztő: Szarka Tünde Szerkesztő: Tomanicz Éva Munkatársak: Bende Nelly, Soós Eszter Képszerkesztő: Györkös Dávid Grafikai tervezés: Gordos Gergő Olvasószerkesztő: Szabóné Forgács Gabriella Korrektor: Dudás Márta Fotók: Shutterstock, Thinkstock Nyomda: Ipress Center Hungary Kft. Felelős vezető: Lakatos Imre, ügyvezető ISSN-2062-1051 Előfizetésben a Magyar Posta Zrt. terjeszti.

Lapzárta: június 15.

A programok teljességéért, az esetleges változásokért, valamint a hirdetéseken megjelenő adatok valóságtartalmáért, a rajtuk szereplő szövegek, képek jogtisztaságáért a kiadó nem vállal felelősséget. A magazin sem részleteiben, sem egészében nem másolható a Kincsprogram Kft. hozzájárulása nélkül. Programokat a sooseszter@kincsprogram.hu és az info@kincsprogram.hu címre várunk.

44 2013. július


TEGYÜK ZÖLDEBBÉ A VÁROST! A MOL és az Ökotárs Alapítvány 2013-ban már nyolcadik alkalommal hirdeti meg ZÖLDÖVEZET pályázatát. Olyan pályázatokat várunk, amelyek: - közösségi akció keretében kívánnak parkosítani, zöldfelületeket megújítani; - budapesti társasházak belső udvarait teszik zöldebbé. További részletek: zoldovezet.okotars.hu

Kincs 2013 07  

Kincs gyerekprogram-magazin 2013 július