Page 1

Tule ja tu

FUKSIHĂ„MĂ„YS

tustu S uomen monipu olisimp aan osakun taan!

TULE

ja tutustu

Suomen

monipuolisimpaan osakuntaan!

2016 2017


TERVETULOA HÄMIKSELLE! Hämäläis-Osakunta on marraskuussa kunnioitettavat 364 vuotta täyttävä opiskelijajärjestö täynnä poikkitieteellistä hauskanpitoa. Nimestään huolimatta kuka tahansa Helsingin yliopiston opiskelija on tervetullut liittymään Suomen suurimpaan osakuntaan!

M

e hämäläismieliset opiskelijat kokoonnumme Kampissa, Urho Kekkosen kadulla sijaitsevassa Hämäläisten talossa. Ovet ovat auki aamusta iltaan: neljässä kerroksessa voit lounastaa opiskelijahintaisessa Osakuntabaarissa, tavata uusia ystäviä tiistain teeilloissa sekä osallistua Hämiksen legendaarisiin bileisiin. Osakuntaelämä on kuitenkin paljon muutakin. Tekeekö mielesi katsella yhdessä hyviä leffoja? Soittaa big bandissa tai laulaa Suomen vanhimmassa akateemisessa sekakuorossa? Kokkailla, tanssia, pelata lautapelejä tai lähteä porukalla teatteriin tai ampumaradalle? Hämiksellä voit tehdä kaikkea tätä – ja lisäksi paljon muuta! Osakunnan lukuisat kerhot sekä valiokunnat kulttuurista

liikuntaan ovat viikkotoiminnallaan ja ekskursioillaan jokaista jäsentä varten. Jos monipuolisesta tarjonnasta mielestäsi puuttuisikin jotakin, ei sekään ole ongelma: uusia kerhoja ja tapahtumia luodaan jäsenten kiinnostuksen ja oman aktiivisuuden mukaan. Osakunnalla juhlitaan lukukausien avajaisia ja päättäjäisiä sekä sitsataan useita kertoja vuodessa, mutta erityisen hienoja spektaakkeleja ovat vuosijuhlat marraskuussa ja Hämäläiset pidot alkukeväällä. Vuosijuhlat ovat täysimittaiset pukujuhlat, jolloin juhlitaan Hämäläis-Osakunnan perustamista arvokkaassa ilmapiirissä. Hämäläiset pidot puolestaan kuljettavat osakuntalaiset osakunnan kantaalueelle syömään, juomaan ja tanhuamaan kansallispuvuissa.

Vuoden kaksi suurinta juhlaa kruunataan jatkoilla Hämäläisten talolla – unohtamatta emännistön seuraavalle päivälle loihtimaa brunssia, sillistä. Monipuolinen toiminta ei ole itsestäänselvyys, vaan sen mahdollistavat osakunnan virkailijat sekä muut aktiivit. Toimintaa järjestäessäsi saat paitsi uusia tuttavuuksia, myös arvokasta kokemusta suuressa organisaatiossa toimimisesta. Osakunnan virkailijat valitaan vuosittain marraskuun yleiskokouksessa, jossa on tarjolla kymmeniä erilaisia luottamustehtäviä aina hallituksen jäsenestä saunamajuriin. Kerhojen toimihenkilöt valitaan kerhojen omissa kokouksissa vuoden loppupuolella. Löydät kaikki tämän vuoden virkailijat yhteystietoineen osakunnan nettisivuilta; ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat tietää lisää! Jäsenenä voit lisäksi hakea stipendejä ja edullisia opiskelija-asuntoja Hämäläisten ylioppilassäätiöltä. Saat myös vapaasti käyttää osakunnan omaa kirjastoa rauhaisine lukusaleineen sekä viettää aikaa Koivuniemessä, osakunnan kesäpaikassa Hausjärven Oitissa. Saavu siis tänä syksynä kolmannen kerroksen sohville hengaamaan, toteuttamaan itseäsi uusien harrastusten pariin tai opiskelemaan ahkerasti osakunnan kirjastolle. Osakunta tarjoaa puitteet opiskelijaelämälle – liity ja tee siitä omannäköisesi!


Hämäläis-Osakunta

A

– parasta vastapainoa opiskelulle!

Mikä yhdistää esimerkiksi Pekka Haavistoa, J.K. Paasikiveä, Juhani Merimaata ja F.E. Sillanpäätä? Kaikki heistä ovat olleet Hämäläis-Osakunnan aktiiveja, ja tämän jälkeen he ovat sen vaikutuksesta (tai siitä huolimatta) nousseet merkittäviin asemiin yhteiskunnassa. Yliopistokulttuurin keskiössä opiskelijat kehittyvät niin ammatillisesti kuin hauskanpidollisesti, ja tässä kehityksessä merkittävässä asemassa ovat sekä ympärillä olevat ihmiset että ympäristöstä saatu tuki. Tunnetusti yliopiston parasta antia tenttien jälkeen on opiskelijaelämä, ja opiskelijaelämän keskiössä ovat opiskelijajärjestöt. Ylioppilaskunnan piirissä toimii noin 250 erilaista järjestöä, ja näistä osakunnat ovat vanhimpia, vauraimpia ja monimuotoisimpia. Hämäläis-Osakunnan eli Hämiksen historia kattaa jo 363 vuotta ja väitänkin, että meiltä löydät kaikki vastaavat aktiviteetit kuin muista yli 200 järjestöstä yhteensä. Hämäläis-Osakunta syntyi kolme ja puoli vuosisataa sitten rellestäville hämäläisille ylioppilaille suojapaikaksi, jonka tarkoituksena oli paitsi pitää opiskelijat valvovan silmän alla, myös ryhmäyttää Hämeestä saapuvia ylioppilaita. Nykyään osakunnallemme ovat tervetulleita kaikki opiskelijat, ja suuri osa aktiiveista ei ole Hämeen alueelta ensinkään. Vaikka talossamme on mitä merkittävimpiä ilves-patsaita ja muuta Häme-estetiikkaa, esimerkiksi espoolaisuus ja yleinen uusimaalaisuus ovat viime aikoina nostaneet merkittävästi päätänsä aktiivien joukossa. Opiskelijaelämän laajentaminen osakuntaelämäksi voi olla paras asia, mitä tulet koskaan tekemään. Tarinoiden ja laulujen opiskelijakulttuuri tiivistyy Hämiksessä iloiseksi yhteisöksi, joka vastaa parhaalla mahdollisella tavalla nykyopiskelijan tar-

peita. Hämäläisten talo Kampissa on aina jäsenille auki ja täynnä tuttuja. Kesällä lomaillaan omalla kesähuvilalla ja lukukausien aikana osakuntamme lukuisat kerhot ja valiokunnat järjestävät mitä erilaisimpia aktiviteetteja pöytäjuhlien, kesäretkien ja esimerkiksi vaalipaneelien muodossa. Arki-iltoina osakunta täyttyy muun muassa tanssikursseista, kokouksista ja peli-illoista. Hämis järjestää myös lukuisia bileitä, joista ehkä tunnetuin on Helsingin perinteikkäin opiskelijoiden vappujuhla, Hämiksen Wappu. Aktiivisen toiminnan lisäksi Hämäläisten talosta löytyy vaativaan makuun oma opiskelijaravintola, kirjasto, kaksi juhlasalia, kerroksen kokoinen olohuone, biljardihuone, keittiö, kokous- ja toimistotilaa, ja parvekkeella varustettu sauna. Eikä tässä vielä kaikki: Tavastia-klubi sijaitsee alakerrassa, ja osakunnan oma säätiö palkitsee opiskelijoita stipendeillä ja opiskelijaasunnoilla.

Opiskelijaelämä on murroksessa, ja uudet opiskelijat ovat vuosi vuodelta vaativampia ajankäyttönsä suhteen. Hämiksellä on jäseniä jokaisesta Helsingin seudun korkeakoulusta ja Helsingin yliopiston tiedekunnista: monipuolinen verkosto on yksi niistä syistä, miksi viihdyn täällä niin hyvin. Kaiken kattava toimintakenttä, hyvät ystävät ja laajat vaikutusmahdollisuudet osakunnan toimintaan ja tulevaisuuteen tekevät Hämiksen toimintaan liittymisestä yhden parhaista päätöksistä, mitä olen opiskeluaikana tehnyt. Tee sinäkin ja tule viihtymään Hämäläisten taloon. Tarjoan kahvit, kun nähdään!

Toiminnanohjaaja Topias Tolonen

B

ulanko. Kolmannen kerroksen sohvanurkkaus.

ilispöytä. Sijaitsee osakunnan neljännessä kerroksessa.

C

ivis. Vähintään toisen vuoden osakuntalainen.

D

eodorantti. Hikiällä yhteiskäytössä suihkemuotoisena.

E

rilaisuus. Useista eri tiedekunnista tulleet ihmiset ovat rikkautemme.

G

ravitaatiokuoppa. Osakunnan kolmannen kerroksen nahkasohvilla.

F

uksiaiset. Osakunnalla alkusyksyllä.

H

äme. Sieltä tulet. Tai et.

I

nspehtori. Proffa, joka katsoo osakuntalaisten perään.

K

amppi. Pala Hämettä Helsingissä.

M

ämmilä. Täällä emännistö loihtii sitsiruuat.

J

uhlat. Hyötykäyttöä fuksivuodellesi.

L

iikuntavaliokunta pitää sinut fyysisesti terveenä.

Fuk abc

N

uoruus. Hyödynnä se osakunnalla.

O

sakuntanauhan saa täytetyllä fuksipassilla.

P

aasikivi. Osakunnan hallituksen kokoushuone.

Q

uraattori. Osakunnan hallituksen puheenjohtaja.

R

apujuhlat. Koivuniemessä elokuussa.

S

T

itsit. Hyviä ruokia ja huonoja lauluja.

eeilta. Ilmaista iltapalaa joka tiistai!

irkailijat pyörittävät osakuntaelämää.

lkojäsen. Esimerkiksi hämäläiset Aalto-yliopistolaiset.

X

Å

Y

leiskokous. Kannattaa mennä etenkin marraskuussa.

bo Nation. Muista myös muut osakunnat!

W

appu. Osakunnan isoimmat bileet

V

U

-asento, ota siinä päiväunet Sexodromella.

sin

Ä

iti. Sitä tulee välillä ikävä.

Z

ombi. Peilissä bileiden jälkeen.

Ö

verit. Kysy lisää kokeneemmilta.


Opiskelijaelämää ja -etuja Koivuniemi

K

 esällä osakuntatoiminta siirtyy osakunnan kesähuvilalle Koivuniemeen, joka sijaitsee Pursijärven rannalla Hausjärven Oitissa. Kesäpaikkaa voivat käyttää vapaasti kaikki osakuntalaiset ja heidän seuralaisensa kesäkuusta elokuun loppuun saakka. Kesäpaikalla saunotaan ja uidaan, grillataan, pelataan seurapelejä sekä ennen kaikkea nautitaan kesäilloista! Suosittuja tapahtumia ovat muun muassa Koivuniemen juhannus, kesäretki, rapujuhlat sekä Oktoberfest. Arkipäivinä kesäpaikalla on rauhallisempaa.

Kuka Q: Kuraattori. Osakunnan

hallituksen puheenjohtaja ja inspin oikea käsi. Tunnetaan nykyään nimellä Olga Penkkilä.

Virkailija:

Kerhojen ja valiokuntien toiminnan pyörittäjiä. Kuka tahansa on erittäin tervetullut virkailijaporukkaan!

on

Kirjasto kaupungin katolla

Q? Toimari:

Toiminnanohjaaja. Tänä vuonna Topias Tolonen. Ohjaa nimensä mukaisesti osakunnan päivittäistä toimintaa.

Inspi:

Professori Petri Pellikka. Virallisemmin inspehtori, joka valvoo toimintaamme.

O

  sakuntalaisilla on käytössään oma   viihtyisä kirjasto, joka sijaitsee A  rapun ylimmässä kerroksessa. Kurssikirjoja voi lainata usein ilman jonotusta, koska käyttäjäkunta koostuu pelkästään osakuntalaisista. Kirjastossa on hiljaisia lukusaleja, ryhmätyötila, sohvia, lehdenlukupaikkoja, atk-luokka sekä myös kattava valikoima kaunokirjallisia teoksia.

.hys.ne

www

t

Asunnot ja stipendit

H

  ämäläis-Osakunnan jäsenillä on   mahdollisuus vuokrata yksiöitä,   solu-, kaveri- ja perheasuntoja edullisesti Hämäläisten ylioppilassäätiöltä. Asunnot sijaitsevat Puistolassa, Koskelassa, Vallilassa sekä Patolassa. Asuntoja voi hakea ympäri vuoden. Heinäkuussa järjestetään lisäksi fuksihaku, johon voi ottaa osaa, vaikkei opiskelupaikka olisi vielä varmistunut. Hämäläis-Osakunnan jäsenet voivat hakea opiskelu-, gradu- ja tutkimusstipendejä. Opiskelijastipendit jaetaan pääsääntöisesti itsenäisyyspäivänä ja hakuaika sijoittuu syyslokakuulle. Gradu- ja tutkimusstipendit jaetaan keväällä.


YLEISVALIOKUNTA Osakunnan remontoijat ja kesäpaikan kunnostajat

KOULUTUSVALIOKUNTA Huolehtii fukseista ja osakuntalaisten kouluttamisesta

VIESTINTÄVALIOKUNTA Päivittää osakunnan nettisivuja ja sosiaalista mediaa sekä julkaisee Hälläpyörää

JUHLA- JA OHJELMAVALIOKUNTA Järjestää kerta toisensa jälkeen parhaat opiskelijabileet Helsingissä

ULKOASIAINVALIOKUNTA Hoitaa suhteita ystävyysosakuntiin Ruotsissa, Virossa ja Liettuassa

KULTTUURIVALIOKUNTA Sponssattuja ekskuja kulttuurinnälkäisille

LIIKUNTAVALIOKUNTA Tankotanssia, suunnistusta, joogaa ja muita liikunnallisia ekskuja

TAIDEKERHO (ZäZäm) Amatöörimaalailua ja sisäisen Picasson löytämistä

TÄTÄ KAIKKEA HÄMIS ON!

Etsi oma harrastuksesi tai kokeile jotain uutta! Osakunnan jäsenenä voit osallistua minkä tahansa kerhon tai valiokunnan toimintaan. Jos sopivaa kerhoa ei ole ennestään, voit vaikka perustaa uuden!

MAANANTAIJUMPPA Ohjattua hikijumppaa ja kuntopiirejä

MAANANTAILENKKI Jokamaanantainen 10 km hölkkä

TANSSIKERHO (HOT) Tanssikursseja ja -bileitä

PELIKERHO Rentoa illanviettoa lauta-, kortti- ja seurapelien tiimellyksessä RASKAAN MUSIIKIN NAUTISKELIJAT (HORna) Raskaamman musiikin ystäville

NÄYTELMÄKERHO Esityksiä improvisaatiosta Shakespeareen

POP-klubben

SOITTAJAT (HOS)

Bändikämpällä treenaa liuta huomisen tähtiä

Helsingin yliopiston paras (ja ainoa) big band

LAULAJAT (HOL)

ÄIJÄKERHO

Osakunnan palkittu laulukuoro

Pokeria ja muuta miehistä toimintaa. Myös naisille!

BITTIKERHO (HObitti) Koodausta, laneja ja teknobileitä

RESERVILÄISET (HORes)

VIINISEURA (HäVis)

BOHEEMISEURA (HOBo)

Kellarin ampumaradan valtiaat

Tutustuttaa pruuveissa viininmaistelun saloihin

Boheemia yhdessäoloa ja ekskuja teeman mukaisesti

TEEILLAT TIISTAISIN! Mitä aiot tehdä tiistai-iltana? Tule Hämäläis-Osakunnan teeiltaan! Tarjolla on teen ja iltapalan lisäksi loistavaa seuraa sekä yleiset saunavuorot. Teeillat ovat mitä loistavin tilaisuus tavata osakuntakavereita ja saada samalla kylläinen olo! Teeiltaa vietetään osakunnan kolmannessa kerroksessa joka tiistai klo 19 (yleiskokousiltoina kokouksen päätyttyä).

Olet lämpimästi tervetullut!

OMPELUSEURA

LUONTOKERHO Luontoretkiä, lajituntemusta ja Korkeasaariekskuja

LEFFAKLUBI Videotykiltä kaikkea taideelokuvista Terminatoreihin JURISTIKERHO

Mukavaa juttuseuraa ompelukoneen suristessa

Avoin myös muiden alojen opiskelijoille!

KOKKIKERHO

MIMMIKERHO

SnookerHO

Ruuanlaittoa ammattitaitoisessa opastuksessa

Saunomista ja naisellisia ekskursioita

Pussittaa palloja neljännessä kerroksessa


Tuutoritedition 2017 –

T

  uutoreiden lisäksi apunasi HämäläisOsakunnalla on Koulutusvaliokunta eli KoVK, joka on fuksitoiminnan ja tuutoreiden ohjaaja. Syksyllä valiokunnan puheenjohtajana toimii Janette Välimäki ja sihteerinä Ximenna Tarpio. Heihin voit olla yhteydessä koskien mitä tahansa fuksiuteen liittyvää asiaa. Tarkemmat yhteystiedot löydät sivulta 14! Syksyllä jäsensihteerinä toimii Jonna Rinne, joka auttaa meidän muiden lisäksi erityisesti jäseneksi kirjautumisessa.

#osakuntaelämää

S

  yksyllä osakunnalta löytää joukon avuliaita tuutoreita, jotka   tuntevat osakunnan jo ennestään ja antavat sinulle lempeän   laskeutumisen Hämiksen maailmaan. Tuutorit ovat tukenasi ja turvanasi liittyen niin osakuntaan liittyvissä kysymyksissä kuin vaikkapa lounaskahviseuran etsinnässä. Tuutoreille voit myös esittää toiveita fukseille järjestettävistä aktiviteeteista, ja heitä tulet tapaamaan kaikissa fuksitapahtumissamme. Tänä vuonna tuutoreiksi valittiin 11 hämisläistä. Kuvassa edustavat Milla Peltoniemi (vas.), Aino Lehtinen, Antonina Peltola, Joel Nummelin ja Kanerva Matveinen. Joukkoon kuuluvat myös Joel Honkasuo, Lauri Hämäläinen, Miran Jumah, Ninna Keränen, Pauli Taipale ja Valter Uotila.


Tarinoita osakunnalta

L

  iityin osakuntaan kenties tavanomais  ta myöhempään yliopistourallani, vasta kolmannen vuoden syksynä. Monet samalta paikkakunnalta kotoisin olevat ystäväni olivat houkutelleet mukaan Hämiksen toimintaan jo aiemmin, mutta vasta käytännöllisten syiden innoittamana ryhdyin tuumasta toimeen. Tarvitsin poikaystäväni kanssa perheasunnon, ja olin kuullut paljon hyvää osakunnan kämppätarjonnasta.

Kysyimme muutamalta aktiiviselta osakuntalaiselta, miten juuri he päätyivät osakunnalle.

L

  iityin Hämikseen ensimmäisenä yli opistovuotenani kaksi vuotta sitten, kun muutin osakunnan tarjoamaan opiskelija-asuntoon. Osakuntatoiminta vaikutti mielenkiintoiselta, ja ensimmäisenä vuotena osallistuinkin moniin osakunnan tapahtumiin. Vanhempien osakuntalaisten rohkaisemana lähdin fuksivuonna myös apuemännäksi. Viran kautta tutustuin paremmin muihin osakuntalaisiin ja sain samalla kokemusta isojen tapahtumien järjestämisestä. Onnistunut fuksivuosi innosti minua ryhtymään osakuntatuutoriksi, ja myöhemmin olen toiminut myös jäsensihteerin ja Mimmikerhon puheenjohtajan viroissa. Parasta osakunnassa ovat monipuolinen toiminta, rento ilmapiiri, mukavat ihmiset sekä ainutlaatuiset kokemukset. Yksi mieleenpainuvimmista tapahtumista oli perinteiset Hämäläiset pidot keväällä 2016, joita vietettiin kotikunnassani Hollolassa kansallispuvuissa. Kesällä on puolestaan mukava piipahtaa osakunnan

kesäpaikalla Koivuniemessä, jossa päivät kuluvat leppoisasti grillaten ja saunoen hyvässä seurassa. Arkikaan osakunnalla ei ole koskaan tylsää, sillä monella kerholla ja valiokunnalla on toimintaa viikoittain ja ekskursioitakin järjestetään osakuntalaisten toiveita kuunnellen. Mainitsemisen arvoinen on myös osakuntabaarin tarjoama herkullinen ja opiskelijabudjetille ystävällinen lounas, jonka nautittuaan jaksaa taas ahertaa Hämiksen kirjastossa opintojen parissa. Tähänastiseen osakuntaelämääni on lukeutunut paljon ikimuistoisia hetkiä ja osakuntatoiminnan kautta olen saanut paljon uusia ystäviä. Odotan innolla tulevia osakuntavuosia ja seuraan mielenkiinnolla, miten Hämiksen toiminta kehittyy tulevaisuudessa.

Jonna Rinne

Lopulta asunto saatiin muita reittejä, mutta osakunta tuli jäädäkseen. Jo ensimmäisenä osakuntasyksynä lähdin mukaan aktiivitoimintaan leffakerhon sihteerinä, ja seuraavankauden alkaessa keväällä olin jo ottanut kerhon virkailijan pestin hallintaani. Osakuntatoiminnassa erityisesti toimin-

E

  nsimmäisinä opiskeluvuosina tiesin  osakunnista lähinnä sen, että sellaisia on olemassa. Tietoisuuteni parani kuitenkin pikkuhiljaa, kun osakuntalaiset opiskelijakaverini puhuivat ohimennen toiminnasta. Varsin usein lause alkoi sanoilla ”Hämiksellä on”. Muutaman opiskeluvuoden jälkeen aloin kaivata aktiviteettia myös ainejärjestötoiminnan ulkopuolelta, ja arvelin Hämäläis-Osakunnan vastaavan tähän tarpeeseen. Lopulta kirjauduin jäseneksi ystäväni johdateltua minut Hämiksen tiloihin. Siitä se sitten lähti. Olin innokkaasti mukana fuksitapahtumissa ja sitseillä. Minua näki lähes viikoittain lautapeli-illoissa ja ampumaratavuoroilla. Hyvin nopeasti minusta tuli Hämiksen vakiokalustoa. Ensimmäiseen virkaan päädyinkin jo fuksina, AV- ja ATK-vastaavaksi. Eikä se toki sii-

nan järjestäminen itse on ollut antoisaa ja hauskaa – suosittelenkin kaikkia rohkeasti ryhtymään vastuutehtäviin jo osakuntataipaleen alkupuolella, sillä silloin tapaa parhaiten monenlaista porukkaa ja saa osakseen myös kaikenlaisia virkailijaetuja. Osakunnassa parasta on sen aktiivinen yhteisö ja välittömät ihmiset, joiden ansiosta esimerkiksi bileisiin on helppoa mennä vaikka yksinkin. Erityisesti osakunta-ajasta mieleen ovat jääneet virkailijuuden lisäksi kevätkauden avajaiset sekä legendaariset vappubileet, joita tuskin missaan ensi keväänäkään!

Essi Keränen

hen jäänyt. Jatkan nyt samaa virkaa toista vuotta, olen nyt tuutori toista kertaa ja lisäksi Bittikerhon puheenjohtaja. Mukaan kuvioon ovat tulleet myös tanssikerhon kurssit sekä tanssibileet. Olen oppinut täällä, kuinka keskeinen rooli osakunnilla on ylioppilaskulttuurissa. Hämiksellä tämä näkyy pitkin vuotta järjestettävissä sekä perinteisissä että tuoreissa tapahtumissa. Myös käytössä olevissa tiloissa näkyy historian siipien havina. Kerta toisensa jälkeen tuntuu hyvältä palata Hämikselle, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja hyväntuulisia. Täältä jos mistään voi löytää sisältöä elämään uusien harrastusten ja ystävien muodossa.

Joel Nummelin


Fredrikinkatu

Osakuntabaarin sisäänkäynti Osakunnan sisäänkäynti

Ajoportti sisäpihalle

Kampin kauppakeskus & metro

S

Sisäpiha

E

Annankatu

Tehostetut jäsenpäivystykset syyskuussa ma–to klo 14–19

N

Tervetuloa

Sähkötalo

W

H

ämiksen sitseillä tarjoillaan tavallisesti hulppea kolmen ruokalajin illallinen juomineen, ja herkkujen nauttimiselle pyritään aina jättämään tarpeeksi aikaa. Pukeutumisohjeena on useimmiten tumma puku, jolloin naiset voivat pukeutua cocktailmekkoon tai muuhun vastaavaan siistiin asuun. Sitseillä käytetään myös osakuntanauhaa ja mahdollisia akateemisia kunniamerkkejä. Juomalaulut ovat keskeinen osa sitsiperinnettä, ja niitä lauletaan juhlien aikana mahdollisimman paljon. Juhlaväkeä laulattaa laulunjohtaja, joka aloittaa ja päättää laulut. Laulujen päätteeksi skoolataan snapsilla, viinillä tai vedellä, riippuen laulun sisällöstä. Opit hämisläiset

H

ämäläis-Osakunnalla sitsejä vietetään pitkin vuotta. Syksyllä sitsimahdollisuuksia löytyy Fuksisitsien lisäksi Hämiksen ja osakunnan seniorijärjestö Tavastia ry:n yhteissitseiltä, Juristikerhon fuksisitseiltä sekä juhlallisilta Itsenäisyyspäivän sitseiltä. Keväällä puolestaan sitsataan Hämiksen ja Koneinsinöörikillan yhteissitseillä ja Hämäläisillä sitseillä. Vuoden aikana saatetaan järjestää myös muita sitsejä. Viime vuosina perinteeksi onkin vakiintunut toukokuiset Separaatiositsit yhdessä Keskisuomalaisen Osakunnan kanssa, joilla juhlistetaan osakuntien yhteistä historiaa. Sitsiperinteitä noudatetaan lisäksi melkeinpä kaikissa osakunnan pöytäjuhlissa, kuten vuosijuhlissa ja Hämäläisissä pidoissa.

Osakuntatalo sijaitsee Kampin ytimessä osoitteessa Urho Kekkosen katu 4 D. Sisään osakunnalle pääset ajoportista Tiketti Gallerian vierestä. Ajoportin ollessa sisään pääsee sen ovesta, jossa lukee HämäläisOsakunta. Käytävän päässä käänny oikealle ja paina mustan metallioven ovikelloa. Sen jälkeen portaat ylös, sisäpihan poikki ja oletkin jo ovella! Fuksitapahtumien aikaan kulkua osakunnalle helpotetaan opastein.

ne rin in m

S

itsit on perinteinen akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, juodaan, lauletaan, pidetään puheita ja nautitaan hyvästä seurasta. Sitsejä on monenlaisia ja Hämiksen sitsit saattavat erota jonkin verran esimerkiksi ainejärjestöjen sitseistä. Siitä syystä kannattaakin tulla tutustumaan Hämiksen omaan sitsikulttuuriin. Tässä hieman väläyksiä siitä, mitä Hämiksen sitseillä on odotettavissa.

sitsiperinteet skoolauksia ja niihin kuuluvia huudahduksia myöten tehokkaimmin saapumalla syksyllä järjestettäville Fuksisitseille (20.10.). Tämän jälkeen taitoja kannattaa pitää yllä vierailemalla myös muilla osakunnan sitseillä.

al

SIIS KUINKA?

O

  sakuntaan liittyminen on yksinkertaista:   tule vain kolmannen kerroksen toimistoon   jäsensihteerin tai päävirkailijoiden päivystysaikoina! Jäsenmaksu on 12 euroa vuodelta, ja sen voit maksaa joko käteisellä osakunnalla tai verkossa HYY:n jäsenmaksun yhteydessä. Jäsenmaksun hinnalla nautit kaikista Hämiksen eduista, kuten omasta kirjastosta, teeilloista, saunasta terasseineen sekä poikkitieteellisestä hengailupaikasta Helsingin keskustassa. Lisäksi jäsenet voivat osallistua erilaisille ekskursioille, sitseille ja bileisiin joko maksutta tai ainakin edullisesti sekä hakea Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoja ja stipendejä.

M

HYVIÄ RUOKIA JA HUONOJA LAULUJA.

Miten liittyä ja löytää perille?

Urho Kekkosen katu

Sitsien lyhyt oppimäärä

Osakuntaan liittyminen

Narinkkatori

Koulutusvaliokunta – juuri sinua varten, fuksi!

K

oulutusvaliokunta eli KoVK toimii koko syksyn ja kevään ajan osakunnalla juuri teitä, fukseja varten. Fuksitapahtumien järjestämisen lisäksi KoVK vastailee parhaansa mukaan kaikkiin fuksiuteen ja osakuntaan liittyviin kysymyksiin. Kuulemme mielellämme ideoita fuksiaktiviteetteihin myös fukseilta itseltään! Otamme vastaan niin risuja, ruusuja, toiveita kuin mieltä askarruttavia kysymyksiä osakuntaan liittyen. Koulutusvaliokunnan puheenjohtajana häärää syksyn ajan Janette Välimäki (kuvassa oik.) sekä koulutussihteerinä Ximenna Tarpio. Heidät tavoitat sähköpostin välityksellä: valimaki.janette@gmail.com sekä xime_alexa04@hotmail.com.

sitsaamaan!

Älä myöskään epäröi nykäistä meitä hihasta osakunnalla, oli mielessäsi sitten kysymys tai vaikka päivän kuulumiset.

www.hämäläis-osakunta.fi Hämäläis-Osakunta

@hamalaisosakunta #hämäläisosakunta

Törmäillään Hämiksellä!


Syksyn fuksikalenteri 2017 Syyskuussa ma–to klo 14–19 (ma 4.9 alkaen) Jäsenpäivystykset Tule kirjautumaan jäseneksi ja hakemaan osakuntatarra opiskelijakorttiisi! Kirjautumisen yhteydessä jaetaan fuksipassi, jota kannattaa täyttää syksyn aikana. Syyskuun jälkeen jäseneksi voi kirjautua jäsensihteerin ja päävirkailijoiden päivystysaikoina, jotka löydät osakunnan verkkosivuilta. Huom! Kaikki syyskuun aikana rekisteröityvät uudet jäsenet saavat lisäksi Tavastia-lipun! Ma 4.9 Yliopiston ja HYY:n Avajaiskarnevaalit Yliopiston lukukausi alkaa! Tule päärakennukselle moikkaamaan meitä Hämäläis-Osakunnan ständille. Ma 4.9 klo 21–02.30 Helsingin yliopiston osakuntien Fuksidisko Avajaiskarnevaalien tunnelman ei kannata antaa lopahtaa, vaan jatkaa fuksiuden juhlintaa kaikkien 15 osakunnan yhdessä järjestämässä Fuksidiskossa! Bottan eli Ostrobotnia-talon juhlakerroksen täyttävät bileet ovat fukseille narikkamaksua lukuun ottamatta ilmaiset. Ti 5.9, ti 19.9, ti 26.9, ti 3.10 ja ti 10.10 Fuksiboolit Koulutusvaliokunta ja tuutorit tarjoilevat boolia ja osakunnan osakunnan eri toimijat esittäytyvät yllä mainittuina päivinä klo 18 alkaen. Valitse itsellesi paras ilta (taikka useampi!) ja saavu Osakunnan kolmanteen kerrokseen kuulemaan lisää osakuntatoiminnasta. Jää ihmeessä esittelyn jälkeen myös tutustumaan muihin osakuntalaisiin tiistain perinteiseen teeiltaan! Pe 29.9 HYY:n Fuksiseikkailu Osallistu Fuksiseikkailuun Hämiksen joukkueessa! Hämiksen rastilla pääset myös tutustumaan Hämäläisten taloon ennen fuksiaisia. Pe 6.10 Fuksiaiset ja kaudenavajaiset Syksyn ensimmäiset bileet! Fuksiaisissa tutustut uusiin ja vanhoihin osakuntalaisiin, joiden kanssa ilta jatkuu kaikille opiskelijoille avoimissa kaudenavajaisissa. Muista pukeutua teeman mukaisesti! 13–14.10 Fuksimökkeily Tule tutustumaan osakunnan kesähuvila Koivuniemeen ennen kuin sen ovet sulkeutuvat talveksi! Luvassa rantasauna, grillailua ja mökkisitsit rennossa ilmapiirissä Koulutusvaliokunnan ja tuutoreiden opastuksella. Pe 20.10 Fuksisitsit Hyvää ruokaa, juomaa ja yhteislauluja! Näillä sitseillä opit hämäläiset sitsiperinteet skoolauksineen ja loppuhuutoineen. Lisäksi: Marraskuun yleiskokous, jossa valitaan kaikki osakunnan virkailijat vuodelle 2017. Saavu kokoukseen, asetu ehdolle ja nappaa itseäsi kiinnostava virka! Vuosijuhlat, jatkot ja sillis la 18.11–su 19.11 Vuosijuhlat ovat osakunnan vuoden tärkein juhla, ja myös jatkoilla meininki on sen mukaista. Fuksipassin palauttaneet saavat osakuntanauhan vuosijuhlapäivänä. Itsenäisyyspäivän sitsit Tavastialla ke 6.12

H ä m ä l ä i s - O s a k u n n a n F u k s i h ä m ä y s 2017 Päätoimittaja:

Amanda Peltomaa

Kirjoittajat:

Amanda Peltomaa Topias Tolonen Janette Välimäki Jonna Rinne Essi Keränen Joel Nummelin

Taitto: Ria-Maria Iikkanen

Valokuvat: Paino:

Antti Nyman Ria-Maria Iikkanen Janette Välimäki Matti Sahlstedt Elissa Jokela Painosalama

Painos:

500 kpl

Fuksihämäys 2017  

Hämäläis-Osakunnan vuosittainen fuksilehti on täällä taas!

Fuksihämäys 2017  

Hämäläis-Osakunnan vuosittainen fuksilehti on täällä taas!

Advertisement