Page 1

Csók és csalás, Halasi bíró szerelem fog ítélni a és szégyenkő Biszku-perben Hogyan intézték őseink a párkapcsolataikat?

Nem ez az elsõ ilyen ügy

Kérdőjelek a diákok tüntetésében Hogy történt, mi történt, megtörtént?

Kiskunhalas és környéke közéleti hetilapja • Alapítva: 1987-ben

Ezüstkereszt a főorvosnak Negyedmilliárdos műtőfejlesztés a kórházban Sokkal több pénzhez juthatnak a kis- és középvállalkozások! Halason is hibázott a költőbálvány Tényleg meghal a KNKSE?!

2014. március 26. • XXVIII. évfolyam 13. szám•Ára: 165 Ft

Átkozott hely Fotó: rendõrség

Végzetes hasonlósággal történt újabb baleset a kereszteződésben

Tánczos Sándor emlékére
Gyász 2014. március 26.

Elment a díszpolgár 88 éves korában elhunyt Tánczos Sándor volt tanácselnök Életének 88. évében elhunyt Tánczos Sándor, Kiskunhalas díszpolgára, aki 1973 és 1985 között a város tanácselnöke volt. Az ő városvezetői időszakában épültek a lakótelepek, akkor alakult ki az ipartelep. Egy korábbi Tükör-interjú részleteivel emlékezünk meg róla. – Nekem az a legfontosabb, hogy nagyon sok embernek drága Sanyi bácsi maradtam! Ha tehetem, még ma is sokat sétálok, így emberekkel találkozom. Mindig van miről beszélni, meg aztán jó néhány helyhez emlékek is kötnek. Az agyam pedig olyan, mint

egy számítógép, rengeteg mindent megőrzött az elmúlt évtizedekből – így beszélt a 2006-ban készült interjúnkban Tánczos Sándor. Abban az esztendőben kapta meg a díszpolgári címet és ez jó alkalmat teremtett a beszélgetésre, amelyben Sanyi bácsiból csak úgy áradtak a derűs anekdoták, és ott csillogott a fény a szemében, amikor Kiskunhalasról mesélt. Mindenkihez volt egy kedves szava az utcán és a társaságokban, nagy drukkere volt a sportnak, különösen a női kézilabdának. Arról is szívesen mesélt, hogy a Magyar Torna Szövetség örökös tiszteletbeli tag-

jának választották, baráti kapcsolatot ápolt többek között a legendás szövetségi kapitánnyal, Bordán Dezsővel is, Csisztu Zsuzsa pedig nyakláncot választott neki tisztelete és szeretete jeléül. Városvezetőként igyekezett mindent megtenni a köz érdekében. Későbbi utóda, Tóth Zoltán szerint ő csinált a faluból várost. – 1973 májusában ültem be Vincze Feri székébe. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy amikor átvettem a város vezetését, 1500-1600 fő volt a foglalkoztatottak száma, ez a nyolcvanas évek közepére megötszöröződött. Fordult a kocka: korábban innen jártak dolgozni Pestre vagy Dunaújvárosba, akkortól pedig a vidékiek jöttek ide. Ehhez lakásokat kellett építeni: a Kossuth és a Bem utcai, a Kuruc és az Erdei téri lakótelepek ekkor nőttek ki a földből – emlékezett vissza városvezetői eredményeire. Tánczos Sándor sohasem szakadt el a közélettől, mindig érdeklődött, ha kérték a tanácsát, mindenki előtt nyitva volt az ajtaja. (Munkatársainktól)

Segítség a betegellátásban Nagy feladatot és lelki terhet ró a családra az idős vagy krónikus betegséggel küszködő betegek mindennapi ellátása. Nekik próbál átfogó segítséget nyújtani a térségben induló új hospice ellátás. Van, akiknek már nincs esélye a rettegett rákkal szemben, viszont nem mindegy hogyan telik életük utolsó időszaka. Többen az intézményi ápolás helyett otthonukban szeretnék tölteni hátralévő napjaikat. – Megvannak a szükséges engedélyek, a szerződés a társadalombiztosítással, tájékoztattuk a kórházat és a családorvosokat, vagyis innentől elindult az ellátás – nyilatkozta Kerkai Gyuláné, a nyolc megyében működő Mónika Ott-

honápolási és Hospice Szolgálat vezetője. – Nagyon jó helyi szakemberekből álló team fogja segíteni a betegeket. Orvosok, ápolók, gyógytornászok, dietetikusok, pszichológusok, lelkészek csatlakoztak a csapathoz. A cél, hogy lehetőleg fájdalommentesen és lelki megnyugvással teljen ez a nehéz időszak – fűzte hozzá. A háziorvosok rendelhetik meg a hospice ellátást. A házi gondozás ingyenes, a társadalombiztosítás 153 napra finanszírozza a végső stádiumban lévő tumoros betegek ellátását. Ebbe beletartozik például a tápoldatok-, infúziók-, injekciók beadása, a kanülök, katéterek karbantartása, a kötözések, illetve a tartós fájdalomcsillapítás és a lelki segítségnyújtás is. (fe)


2014. március 26.

Agyhalál

A SZERK

Megfigyelték már, mitől olyan unalmasak a kampányrendezvények? Sokféle van, de olyan egyetlenegy sincs, amilyennek lennie kellene. Nem az ufók hozzák a politikusokat – talán ez a legfőbb oka annak, hogy igazán nincs jogunk a panaszra. Általában szeretjük a kormányra, a városi képviselő-testületre, az Európai Unió tök ismeretlen képviselőire fogni a bajainkat. Pedig ők is csak olyan emberek, mint mi, hiszen magunk közül választjuk ki őket. Olyanok, mint mi – épp olyan okosak vagy ostobák, törekvőek vagy lusták, tisztességesek vagy gazemberek, hitelesek vagy disznók, mint mi magunk. Ez a beszédben is kijön. A politikusoktól azt várjuk, hogy beszéljenek szépen és okosan. De hát amíg a mi beszédünk tele nyelvi trehánysággal, addig a közszereplőktől sem várható, hogy mindőjük képes és hajlandó legyen összeegyeztetni az alanyt az állítmánnyal, vagy a helyhatározós ragokat. Az is kijön, hogy éppen úgy nem beszélnek egymással a közszereplők, a pártok különféle rendű-rangú tagjai, mint ahogyan – valóságos, mély értelemben – mi sem beszélünk egymással. Vannak olyan mondatok, amelyeket ritkán/sosem, és vannak olyan szavak, mondatszerkezetek, amelyek szinte állandóan használunk. Az „igaz, belátom” szókapcsolat például egyenesen kiveszőfélben van. De viszont ugyanakkor és azonban az ellenállást kifejező szavak állandó kellékei a beszédünknek. A magyar ember rekordmennyiségű mondatot kezd ’de’-vel. Ez, függetlenül a mondat többi részében foglalt tartalomtól, már eleve bizonyítja, hogy a beszélőnek esze ágában sincs átgondolni, amit a beszélgetőtársa épp akkor mondott neki. „De akkor is…!” – puff, itt vége is a párbeszédnek.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint fel kell hagynia Magyarországnak az atomenergia használatával, ezért számos lépést tettek a paksi atomerőmű tervezett bővítése ellen. Szél Bernadett, a párt társelnöke és Lapos Péter helyi képviselőjelölt szerint Orbán Viktor teljes vakrepülést folytat Paks ügyében. Bejelentették: az LMP pert indít. A LMP szorgalmazza, hogy - biztonsága érdekében – Magyarországnak fokozatosan fel kell hagynia az atomenergia használatával. Helyette olyan korszerű energiastratégiát kell létrehozni, ami középés hosszú távon biztosítja, hogy Magyarország atomenergia-mentesen működjön. A kieső energiát megújuló forrásokból lehet pótolni. Mi a további baj a paksi bővítéssel? Az Orbán-Putyin-paktum nem szolgálja Magyarország érdekeit: a kormány titkolózik, elhallgatja a költségeket, sőt a szerződés ütközik azzal az 1998-as egyezménnyel, amelyet Magyarország 2001-ben ratifikált. Ez környezeti ügyekben az információkhoz való hozzáférésről, a

Paks a rendszer lényegét mutatja nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről szól, és a paksi paktum több cikkelyét is sérti. Az LMP népszavazást sürget az atomenergia hazai kivezetéséről. A kormánynak egyáltalán nincsenek anyagai és adatai a szerződéssel kapcsolatban, amit Moszkvában a paksi atomerőmű bővítéséről aláírtak. Orbán Viktor úgy ment bele a szerződésbe, és kötelezte el Magyarországot ötven-száz évre a putyini Oroszország mellett, hogy nem készültek el a döntés előtt a szükséges gazdasági és környezetvédelmi hatástanulmányok.

Ami ezek után marad, az pusztán monológok hasztalan felöklendezése. Két-három vagy tízmillió polgár folytatja ezt a szomszédjával, a párjával és a családtagokkal, a munkahelyi és hát, igen, a közéleti kommunikációjában is. És ha mind ezt csináljuk, akkor épp ezért nem lehet kivétel a hivatalos közélet, a politikai kaszt kommunikációja sem. Hát látunk egy sor dögunalmas látnunk kellene, olyat egyet sem.

kampányrendezvényt,

amilyet pedig

Igazságosztók nem akarunk lenni, ám a hiányérzettől ordíthatnánk. Mi az akadálya, hogy az egyes szekértáborok átmenjenek beszélgetni a másik oldalhoz? Mi akadálya lehet, hogy kampányban a másik véleményt is bevegyék a programba? Nagy dolog a saját híveinknek a saját (fél)igazságainkat ismételgetni – csakhogy ezzel még semmit sem tettünk a Nemzeti Párbeszédért. Sajátjainkat feltüzelni, meggyőzni könynyű – és vajon képesek vagyunk meggyőzni a másikat és/vagy meggyőzetni a másik állásponttól? Hazai pályán könnyű jó formát hozni, az Igazság birtokosának mutatkozni, az igazi munka és eredmény azonban nem ez: hanem a különféle igazságok, társadalmi érdekek összeegyeztetése. Volna. Ezt az összeegyeztetést láthatóan nem tudjuk, nem akarjuk elvégezni. Utoljára Széchenyinek és talán Kossuthnak volt annyi szellemi tőkéje és patrióta elkötelezettsége, hogy erre képes és hajlandó volt. Azóta sem az úri osztályok, sem a politikai elit nem képes és nem hajlandó sem áldozatokat hozni, sem pedig beszélni a néppel. A kampányok ezért olyan rémesen unalmasak és dögletesen ostobák – végső soron csak a pártjelszavak és demagóg megbélyegzések ismételgetéséről szólnak, nem pedig hasznos, okos, izgalmas és jó eredményt szülő vitákról. Érdekes, de persze merő véletlen, hogy a magyar ’vita’ szó a latinban ’élet’-et jelent. A kettőnek etimológiailag semmi köze egymáshoz, mégis tény, hogy ahol nincs vita, ott civilizációs értelemben nincs élet sem. Tudományos tény, hogy még az agysejtek élénksége, a sejtkapcsolatok ereje is frissíthető, ha valaki gyakran folytat élénk, érdekfeszítő társalgásokat. De ha nem, az halál – társadalmi értelemben mindenképpen.

Jobbik: talpra állítanák az agráriumot

A Jobbik mezőgazdasági programjáról tartott sajtótájékoztatót Kiskunhalason Farkas Gergely, a térség képviselőjelöltje és Magyar Zoltán szakpolitikus. Farkas Gergely elmondta, az elmúlt napokban nem véletlenül járták a vidéket Magyar Zoltánnal, és tartottak lakossági fórumokat: a térség egyik kitörési pontja lehet a mezőgazdaság. A Jobbik agrárpolitikusa szerint a hiányzó munkahelyek nagy része ebből a szektorból tűnt el a

álláspont/hirdetés 

rendszerváltás óta, és ez a probléma Bács-Kiskun megyében hatványozottan érvényesül. Magyar Zoltán leszögezte, hogy pártja elsősorban a családi, kis- és közepes termelőket fogja előnyben részesíteni a jelenlegi nagybirtokrendszerrel szemben. Elképzelése szerint a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fellendítésével egy ciklus alatt országosan több tízezer munkahelyet lehetne teremteni, ebből jelentősen részesülhetne megyénk is. A Jobbik a

Az LMP beperli az MVM Paks II. Zrt.-t, mivel a cég nem teljesítette a közérdekű adatok megismerésére irányuló igényüket. A legfontosabb kérdéseket tekintve, tehát a gazdasági és a környezeti hatástanulmányok és kockázatbecslések tekintetében a Paks II. Zrt. megtagadta az adatszolgáltatást. Paks ügyében közpénzek elköltéséről van szó, ha pedig egy szervezet közpénzt használ fel, számítania kell arra, hogy arról információkat fognak kérni. A közérdek ilyen esetekben előbbre való, mint az üzleti titok. (Fiz. pol. hird.)

fellendüléssel keletkező terméktöbbletet a hatalmas felvevőpiaccal bíró keleti országokba exportálná, emellett pedig piacvédelmi intézkedéssel elérné, hogy a külföldi tulajdonú bevásárlóközpontokban 80%-ban magyar termékeket kelljen árusítani. Magyar Zoltán szerint a jelenlegi földtörvény nemzeti tragédiához fog vezetni, hiszen májusban lejár a földvásárlási moratórium, így a tehetősebb uniós gazdák – néhány könnyen kijátszható feltétel teljesítésével – felvásárolhatják a kiváló minőségű hazai termőföldet. Ennek megakadályozása céljából kezdeményezte a Jobbik a csatlakozási szerződés újratárgyalását, ha már a Fidesz földtörvénye nem oldotta meg ezt a problémát. Elmondta azt is, hogy szükséges visszaszerezni a zsebszerződésekkel felvásárolt területeket is. A Jobbik fontosnak tartja a régóta ígért Duna-Tisza csatorna megépítését, mely hatalmas segítség lenne az öntözésben, az olcsó szállításban, emellett pedig nagy számban munkahelyeket is teremtene – hangzott el a sajtótájékoztatón. (Fiz. pol. hird.)
krónika 2014. március 26.

Útfelújítások! Sebességkorlátozó és terelő táblák figyelmeztetik az autósokat Kiskunhalason, a Szegedi úton a megkezdődött útfelújítási munkálatokra.

Fotó: Rendőrség

Április végéig országosan mintegy 1200 kilométer hosszan végzi el április végéig a közútkelező a szükséges útfelújításokat, amellyel az érintett szakaszokon jelentősen és tartósan

javulni fog az utak állapota. A kormányzati döntés révén közel 122 milliárd forintot fordítanak a legforgalmasabb, legrosszabb állapotban lévő országutak javítására. Kiskunhalas közelében a múlt héten vonultak fel a kivitelezők a Szegedi úton, ahol a Kiskunhalas-Zsana közötti, 5,7 kilométeres útszakaszt újítják fel. A felső aszfaltréteggel együtt a már magcsúszott útalapot is felszedik, kicserélik, felmarják az útfelületet, s végül a teljes út új aszfaltburkolatot kap. Hasonló felújítási munkálatok kezdődnek az 55-ös főúton is a kelebiai bekötőút és a Tataháza közé eső részen is, ahol mostanra számtalan kátyú és kigödrösödött szakasz nehezítette a közlekedést. Az érintett útszakaszokon egy sávra szűkül a forgalom, ezért nagyobb figyelmet kérnek az erre közlekedőktől. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos

Elátkozott keresztezõdés

Újabb brutális baleset történt a Bajcsy-Zsilinszky és a Posta utca kereszteződésében. Szinte kísértetiesen ugyanaz játszódott le, mint tavaly nyáron, amikor egy személyautó oldalról belerohant egy kenyérszállító kisbuszba. Akkor több, mint 130 ezren nézték meg az ott lévő festékbolt ipari kamerája által a balesetet rögzítő videofelvételt, amely kikerült a világhálóra. A rendőrség a két baleset közti kísérteties hasonlóság ellenére sem tartja szükségesnek semmilyen további, a közlekedést szabályzó tábla vagy műszaki tárgy elhelyezését. A helyismeret hiánya és az emberi figyelmetlenség játszotta a főszerepet a baleset bekövetkeztében. A múlt szombat délutáni karambolban két személyautó ütközött egymással. A Bajcsy-Zsilinszky utca felõl érkezett egy újvidéki rendszámú Citroen, az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére lassítás nélkül hajtott be a kereszteződésbe, amikor a tőle jobbról a védett útvonalon, a Posta utcán érkező Toyota már nem tudott megállni és oldalról belehajtott. Az ütközést a sarki festék diszkont áruház ipari biztonsági kamerája rögzítette. A biztonsági kamera felvételén jól látható,

hogy a Citroenben két kisgyerek is ült hátul, a karambolt követően saját lábukon szálltak ki az autóból, a szülők azonnal távolabb vitték õket a két összetört jármûtõl.

Személyi sérülés szerencsére nem történt, az ijedtségen kívül senkinek nem esett baja, az anyagi kár azonban milliós értékű lehet. A festékszaküzlet biztonsági ka-

merája nem először rögzített ilyen balesetet. Tavaly júliusban, ugyanebben a kereszteződésben pont ilyen baleset történt. Abban a balesetben ketten megsérültek, utóbb kiderült, a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé. Hogy a mostani balesetnél ki hibázott, szakértő bevonásával vizsgálja a rendőrség, mint ahogy azt is, hogy felmerült-e az ittasság gyanúja. Az viszont a videofelvétel alapján vélelmezhető, hogy a szerb autó vezetője hagyta figyelmen kívül a KRESZ-tábla jelzését. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság közlekedési szakértője szerint a helyismeret hiánya és az emberi figyelmetlenség játszott közre a baleset bekövetkeztében. Azt a felvetést, hogy szükséges volna-e bármilyen, a közlekedést segítő további figyelemfelhívó tábla vagy műszaki tárgy telepítése ebben a kereszteződésben, indokolatlannak tartja, hiszen a statisztikai adatok nem támasztják alá, hogy ebben a kereszteződésben több baleset történne, mint máshol. Tavaly július óta ez volt a második baleset. Ismételten a közlekedési szabályok betartásával, a figyelmes autóvezetéssel elkerülhetők az ilyen balesetek – hangsúlyozta a szakember. P. Á.

Rabsicok, orvvadászok: mindenre mennek

A halasi Diána Vadásztársaság területén vadorzók garázdálkodnak. A közelmúltban például egy közel 800 ezer forintos trófeával bíró, elhullott szarvast találtak, amelyet feltehetően illegálisan lőttek ki. A halasi Sóstón viszont nem jellemző, de előfordulnak rabsicok. Orvul Az orvvadászok nem válogatnak: szarvas, őz, fácán, nyúl, vaddisznó – a vadásztársaság szerint többen is il-

legálisan ritkítják az állományt, és Paor József elnök szerint nehéz a jelenséget visszaszorítani. – A vadászaink általában már a következményekkel találkoznak. Nem ritka az elhullott állat, amelyen golyónyomok vannak. Tudjuk, hogy az engedéllyel bíró vadász nem hagyja ott a zsákmányt, a vadorzó viszont megsebzi a nyulat, őzet, szarvast, aztán lehet, hogy nem megy utána, félve a lebukástól. A közelmúltban például egy közel 800 ezer forintot

érő trófeás dámszarvast találtunk, amelyet orvvadász lőhetett ki – említette a társaság elnöke. Paor József szerint a hurkos, csapdás orvvadászat nem jellemző erre a területre, inkább a puskával próbálkoznak, és leegyszerűsítik a vadászatot: autóval járnak, s ha meglátnak egy vadat, lőnek. Nehéz őket tetten érni.

egyesületi elnök, aki szerint évente egy-két orvhorgásszal találkoznak. Van egy visszaeső, aki több alkalommal lebukott már. Ő élete jelentős részét börtönben tölti, amikor szabadlábon van, akkor viszont kedve szottyan a halhúsra. A horgász-halőrök aktivitásán is múlik, hogy ez a jelenség nem szaporodott el, mint más területeken. Példaként hozta a SugoviRabsicok cát vagy a Duna-völgyi főcsatorKedvezőbb képet festett le a nát, ahol varsával, árammal lopják Sóstóról Csankó Árpád horgász- a halakat.

Évente 8-10 esetben érnek tetten rabsicot a kórház mögötti Csetényi parkban. Ott jól látható tábla tiltja a horgászást, de mindig vannak próbálkozók. A mezőőrök gyakori ellenőrzésekkel igyekeznek kiszűrni őket. Emlékezetes a néhány évvel ezelőtti eset: egy férfi megpróbálta elvezetni a vizet a tóból. Lebukott, később azzal védekezett, hogy a halakat akarta megmenteni ezzel a módszerrel. Jáger Levente összeállítása


2014. március 26.

gazdaságSzavunk az iparfejlesztéshez

Bárki véleményt formálhat a város jövőbeni iparfejlesztési elképzeléseivel kapcsolatban. Mint megtudtuk: a képviselő-testület úgy döntött, hogy a kelebiai vasútvonal keleti oldalán lévő iparterületet átsorolnák kereskedelmi gazdasági övezetbe. Ennek oka az, hogy nagyobb beépítési lehetőséggel kedvezőbb feltételeket teremtsenek azoknak, akik vállalkozást nyitnának azon a területen. Az Ipari Park fejlesztési koncep- a beépítési korlátok okán nem Ekkor határozott úgy a városciójának tárgyalása során jutot- annyira népszerű a terület a vál- politika, hogy megváltoztatják a tak arra a következtetésre, hogy lalkozók számára. besorolását a körzetnek. AmenyA termelő üzemek, a hasznot hozó, a foglalkoztatást növelő pályázatok részesülnek előnyben a jövőben, szemben a korábban gyakori látványberuházásokkal – jelentette ki Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke azon a vállalkozói fórumon, amelyet a Széchenyi Program Iroda és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés rendezett Kiskunhalason, a Sóstó Csárdában a régió kis- és középvállalkozói részére. A tanácskozáson több, mint 100 vállalkozó volt jelen. Dr. Bakos Tamás, a Széchenyi Program Iroda regionális igazgatója és Heim Péter közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke a 2014-20-ig tartó EU-s pályázati lehetőségekről, valamint a gazdaság várható alakulásáról tartottak majd különböző intenzitással, amit előadást. a világban tapasztalható növekedés segít. Heim Péter közgazdász, a Század- Bányai Gábor megyei közgyűvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke lési elnök előadásában hangsúa hazai és nemzetközi gazdasági lyozta, hogy a kibővített kerethelyzetről szóló átfogó tájékoz- tel a vállalkozások felé kívánta az tatójában kiemelte, hogy a ma- EU megnyitni a pályázati forrásogyar gazdaságnak 6-8 év növe- kat. Kiemelte azt is, hogy a kokedési pályát jósolt, a növekedés rábbi gyakorlattal ellentétben a mértéke 2-4 százalék körül alakul következő költségvetési ciklusban

nyiben kereskedelmi, gazdasági övezet lenne a kategóriája, úgy nem ötven, hanem hatvan százalékos lehetne a beépíthetőség mértéke. Ez pedig már kedvezőbb lehetőségeket teremtene a vállalkozó kedvű gazdasági társaságoknak. A módosításhoz szükséges eljárás már elindult, ennek része az előzetes tájékoztatás és a lakossági vélemények bekérése. Véleményt bárki formálhat a tervezett változtatásról, aki ezt eljuttatja a városházára, Tóth Péter főépítészhez. Március huszadikától harminc napon át le-

het hozzászólni, javaslatokat tenni a témában. Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hónapokban érezhetően megnőtt a kereslet az Ipari Parkban található területek iránt. Ennek okát a kormány kedvező döntéseiben, valamint a pályázati lehetőségek bővülésében lehet keresni. Amennyiben megváltoztatják majd a besorolást, akkor a még kedvezőbb feltételekkel tovább nőhet az érdeklődés. Akkor megépülhetne az iparzóna Majsai úti bejárója, valamint tovább folytatódhatna a területet átszelő feltáró út is. Jáger L.

Sokkal több pénzhez juthatnak a kis- és középvállalkozások a foglalkoztatást bővítő és a termelésben prosperáló, hasznot hozó vállalkozásokat részesítik a pályázatokon előnyben. A fejlesztéspolitikai szakember elmondta, hogy a kormányzat elindította a Szabad Vállalkozói Zóna elnevezésű gazdaságfejlesztési programját, amelyhez kiemelt támogatást biztosít, valamint egyegy gazdaságfejlesztési célú helyi

beruházáshoz további kiegészítő támogatást is kíván nyújtani. Bányai Gábor arra bátorította a régió vállalkozóit, hogy keressék fel bátran elképzeléseikkel a Széchenyi Program Irodákat, ahol a szakemberek segítenek abban, hogy elképzeléseik valóra is válhassanak. Az eddigi tapasztalatok szerint a térségben az érdeklődés az energetikai felújítási programok, a megújuló energiák kinyeréséhez kapcsoló pályázati lehetőségek iránt a legnagyobb. A helyi igényeket, a hazai piacokat támogató pályázatokhoz igazítják és helyezik előtérbe – mondta Bányai

Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Bakos Tamás, a Széchenyi Program Iroda regionális igazgatója az iroda hálózat szolgáltatásairól tartott tájékoztatót, valamint a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokról szólt fejlesztési területekre lebontva. Közel 4500 milliárd forint lesz az a keretösszeg, amire a 2014-2020 közötti EU-s költségvetési évben pályázhatnak a hazai kis-és középvállalkozások. Ez az összeg jelentősen emelkedett a korábbi ciklushoz képet. Az új európai uniós pályázatok idén ősszel indulnak. Kép, szöveg: P. Á.
Líra 2014. március 26.

…járnak azok a költészetet és versmondást kedvelő kisdiákok, akik a magyar líra egyik legnagyobb alkotójának nevét viselő szavalóversenyen vettek részt múlt pénteken. A Kertvárosi-iskolában rendezett nemes versengésen a tanulók szabadon választott költeménnyel szerepelhettek, majd a zsűri az alsó és felső tagozatosok versmondását külön hallgatta, és értékelte. A verseny végén minden tanuló oklevelet kapott, a díjazottak könyvjutalomban részesültek, az első helyezettek pedig továbbjutottak a március 28-i megyei versenyre. Az alsó tagozatosok sorrendje: Tapodi Janka (Felsővárosi), Patocskai Lázár (Kertvárosi), Fábián Balázs (Szent József-iskola); felsősök: Bata Viola (Szilády-gimnázium), Törjék Noémi, Kenéz Márkó (Felsővárosi), és különdíjat kapott Plichta Dominik (Kertvárosi). (HT-információ)

Fotók: Rábel Csaba

Weöres nyomdokain

Vidám kórházbál. Hatodik alkalommal rendezték meg a Kórházbált, amely a hatalmas felújítást megvalósító intézmény dolgozóinak nyújtott egy kis kikapcsolódási lehetőséget. A Tiszti Klubba több mint kétszázan fogadták el a szervezők invitálását, a jókedvből, a finom falatokból, a jó zenéből ezúttal sem szenvedett senki sem hiányt. Voltak az estnek meglepetései, volt ének, hastánc és a Klinika sorozat sajátos újraértelmezése is a műsorra került. Kellner M. Barnabásné és szervezőcsapata ismét kitett magáért, aki ott volt, az már a jól sikerült mulatozás végén kijelentette, jövőre sem hagyja ki a Kórházbált. Jel

Halason versengtek a legjobbak. Városunkban, a Bibó-gimnáziumban rendezték szombaton a 21. dr. Szabó Miklós országos szövegértési verseny döntőjét 7-8.-osoknak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Lapkiadók Egyesülete támogatásával. Az idei téma Petőfi Sándor volt. Összesen körülbelül 1200-an írták meg a dolgozatot, közülük választották ki évfolyamonként a legjobb 30-at. Nagy Soma (Fót) lett az első. Neisz Katalin (Debrecen) második, Bíró Dorottya (Dunaújváros) harmadik helyezést ért el. Különdíjat hárman vehettek át. A legjobb bibós, Nagy Zsófia negyedik lett. Felkészítő tanára: Zákányné Frei Erzsébet. A legeredményesebb megyei versenyzőnek Bognár Katalint (5. hely, Apostag) választották. Eredményes halasiként díjazták Sütő Csillát a Felsővárosi-iskolából, aki 6. lett. Felkészítő tanára: Hegyes Emőke. További helyezések: 8. Varga Domonkos (Kertvárosi, Dunainé Czmorek Melinda), 11. Tóbiás Anna (Szilády, Lázár Erika), 12. Székács Tekla Zsófia (Felsővárosi, Hegyes Emőke), 14. Liptai Anna (Bibó, Palásti Károly), 16. Pente Szilvia (Bibó, Palásti Károly), 20. Kovács Viktória (Szent József-iskola, Garas Eliza), 23. Horváth Lilla (Bibó, Zákányné Frei Erzsébet), 27. Márki Bianka (Felsővárosi, Hegyes Emőke), 28. Tallér Vivien (Szent József-iskola, Tyavoda Julianna). Felvételünkön Zákányné Frei Erzsébet magyartanárnõ; Nagy Zsófia, a legjobb bibós diák és Veszelszkiné Huszárik Ildikó, a Bibó-gimnázium igazgatója. Kép, szöveg: P. L.

Üzenet a Pilvaxból A KRK Szilády Áron Gimnázium Népművészeti Gálája megmutatta, hogy Kiskunhalason és környékén mennyi tehetséges fiatal van, akik a népi kultúra megismerésével kerülnek közelebb elődeink múltjához és életmódjához. Ők az utánpótlása a mai népi zenekaroknak, néptáncegyütteseknek. 50 diák tánca, zenéje és

Kárpát-medencei prózafelolvasók. Az idén 14. alkalommal tartották meg Kiskunhalason a klasszikus erdélyi magyar irodalmi prózafelolvasó versenyt. A mostani rendezvény újdonsága volt, hogy a határon túlról is érkeztek magyar diákok, célja pedig az, hogy az erdélyi magyar irodalmat jobban megismertessék a fiatalokkal. Az Erdélyi Helikon Irodalmi Társaság és Irodalmi Közösség íróinak az irodalmi munkásságát szeretnék népszerűsíteni a verseny szervezői. – Fontos, hogy megismerjék a fiatalok, mert mára elfeledetté vált, pedig a magyar kultúrkincs része, nem szabad elfelejteni – mondta Döme Ottó, a Rákóczi-középisko-

éneke töltötte meg a Közösségek Házát március 14-én. A magyar és a nemzetiségi fellépők produkcióit tapsvihar jutalmazta. Kossuth-nóta, Petőfi-vers, emlékbeszéd és a késő estébe nyúló táncház mondatja velünk, hogy 1848 szelleme a mai napig egybe tud kovácsolni szinte mindenkit. (Munkatársunktól)

lával közösen szervező Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke. A versenyre 3-3 diák jött Felvidékről, Kárpátaljáról, Vajdaságból és Erdélyből, és annak fővédnökségét Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta. Az irodalom és az olvasás népszerűsítésére visszatérő rendezvényeik közé tartoznak még a rendhagyó irodalomórák, kulturális kirándulások, író-olvasó találkozók és vetélkedők. Részletes eredmények a www.halasmedia.hu oldalon olvashatók. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagjai, valamint a magyarországi és határon túli versenyzők emlékfát ültettek a Semmelweis téren. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos


2014. március 26.

egészségügyElnöki ezüstkereszt Nagy András a mai napig küzd, lobbizik és dolgozik a betegekért

Új műtéti technikák bevezetéséért és példamutató főorvosi tevékenységéért a Magyar Ezüst Érdemrend kitüntetést adományozta a köztársasági elnök Nagy András sebész-főorvosnak március közepén. A szakember szerint ha valahol, a sebészetben különösen igaz, hogy minden eredményt a csapatmunka mozdít elő.

Negyedmilliárdos műtőfejlesztés a kórházban Csaknem 200 eszközzel gazdagodik a gyógyítás egyik legfontosabb ága Nettóban is eléri a negyedmilliárd forintos mértéket az a rendszer-, műszer- és eszközfejlesztés, amely a legkorszerűbb technológiát hozza a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházba, és hosszú évtizedekre biztosítja is a kornak megfelelő ellátás lehetőségét. A kórházi nagyberuházás befejező szakaszával párhuzamosan, a TIOP-2.2.4-es pályázathoz tartozó utolsó eszközbeszerzés keretében 250 millió forint értékű megállapo-

dást írtak alá pénteken a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban a HOGE Kft.-vel és a Mediszer Kft.-vel mint konzorciumi partnerekkel. A szerződés keretében összesen 189 eszköz érkezik a közeljövőben. Ezek közül kiemelten fontos a komplett műtőasztalrendszer, a laparoszkópos torony és egyéb endoszkópos eszközök és a betegátfektető mellett a traumatológiai, ortopédiai műszerek. Érkeznek majd továbbá intenzív- és szülőágyak, ágytálmosók és új gyógyszerosztó kocsik is.

Banális tünetekkel kezdődött Udvardi Adrienn kálváriája. A halasi lány megfázásos panaszokkal, általános gyengeséggel fordult orvoshoz, ám a vérkép alapján leukémiát diagnosztizáltak nála, s már csak egy reménye maradt… – Ezzel a betegséggel nem tudok teljes hétköznapi életet élni, sőt, januárban újra kórházba kerültem: olyan iszonyatos fájdalmaim voltak, amiket nem lehet csillapítani – meséli Adrienn, aki egy éve küzd a súlyos betegséggel. Pedig amikor 2012 decemberében orvoshoz fordult, még úgy tűnt, nincs nagy baj. – Megfázásos panaszaim voltak, hányással, hasmenéssel és általános gyengeséggel. Halason a vérképből két betegségre gyanakodtak, és másnap kiderült, leukémiám van… A szegedi klinikán a csontvelő-mintavétel eredménye igazolta a súlyos betegség tényét, s következett az

Az új berendezések egy része a már megújult szülészetre, csecsemő részlegre, a gyerek- és az intenzív osztályra kerül, egy része pedig a műtői ellátás színvonalának emelését segíti. A pályázat keretében magas orvosszakmai és technológiai színvonalat képviselő eszközök is érkezhetnek a Semmelweis-kórházba, melyek mind műtéttechnikai, mind pedig ápolástechnikai szempontból jelentős előrelépést biztosítanak a korszerű betegellátásban. Nagy András 1970-ben végezte el a (Halasmédia-információ) Szegedi Orvostudományi Egyetemet, amelynek klinikáján később sebészi és szívsebészi szakvizsgákat tett, majd 1992-től kérték fel a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház sebészeti osztályának vezetésére. Az akkor már országszerte ismert szakorvos vezette be többek között a laparoszkópos és más eljárásokat, amely révén nemcsak a lábadozási időt, de a szövődmények számának előfordulását is sikerült jelentősen csökkenteni. Az ő nevéhez fűződik a mammaés ILCO-klubok helyi megszervezése és sokáig vezetése is: az emlőbetegséggel, illetve a művi végbélnyílással élők közösségét hozta létre évtizedekkel ezelőtt. Ez utóbbiban komoly eredményeket ért és ér el mind a mai felelő alanyt. Mégis erőt ad nekem az napig. – Ez a típusú betegség sokszor emberek segítőkészsége, odaadá- a beteg életmódját is megváltoztatja, sa, önzetlensége. Remélem, hogy jelentősen befolyásolja, ugyanakkor nem lesz hiábavaló a küzdelmem. Én a törvényhozás sokszor nem látja át megpróbálok kitartani, ameddig csak ezt a komplex problémát. Az ILCOaz erőm engedi. Hálás vagyok azok- klub helyi és országos vezetőjeként, nak, akik eddig is megpróbáltak raj- sokszor magas szintű politikai közbenjárást is elérve, legutóbb példátam segíteni – tette hozzá Adri. (Információ: segitekadrinak@gmail. ul Bányai Gábor segítségével olyan com) (Munkatársunktól) jogszabály-módosításokat kezde-

„Iszonyúan fáj” 52 hetes kemoterápiás kezelés. Sajnos ez nem hozta meg a várt eredményt, így a lány megint kórházba került. – Visszatért az iszonyatos fájdalom, amelyet nem lehetett csillapítani. Azóta bent vagyok, és bízom abban, hogy lesz donor: a csontvelőátültetés az egyetlen esély. Csakhogy hiába jelentkeztek már nagyon sokan a felhívásra, még nem találtak meg-

ményeztem, amelyek révén e betegek anyagi terhei és életmódja kisebb terhelést szenved el – mondja a kitüntetett halasi sebész-főorvos, aki ezekben a hónapokban nemcsak a krakkói-európai ILCO-kongresszuson vesz részt, de folytatja az itthon megkezdett szervezési munkát Erdélyben is. A vastagbélbetegségek elleni küzdelemben elért sikerei közt tartja számon a szakma – a mintegy 160 szakmai cikken-közleményen és 200 előadáson túl – az eddigi legnagyobb szűrőprogramot, amelynek során a halasi kórház ellátási területén mintegy 16 ezer ember állapotát ellenőrizték. – Az utókövetéses program révén – tájékoztat a sebész-szakember – javítottuk az operálhatóságot, a túlélést, vagyis csökkentettük a halálozást. Nagy András az orvosi kamarának is meghatározó személyisége volt egészen az utóbbi időkig: a szervezet felügyelő bizottsági tagjaként 11 éven keresztül felelt az érdekvédelmi szervezet szabályos működéséért. Nagy András örömmel és hálával értesült róla, hogy a kitüntetésre való felterjesztést egyaránt támogatta a szakma, illetve a civil szervezetek, ugyanakkor szerinte a műtéti szakmában semmi sem érhető el csapatmunka nélkül. – Ahhoz, hogy egy betegünk meggyógyulhasson, hogy „lekerüljön az ágyról”, sokszor negyven-ötven ember összehangolt, fegyelmezett munkája szükséges, az első ápolóktól kezdve a műtők személyzetén át a betegszállítókig. Ez a kitüntetés így mindannyiunk munkájának elismerése – fogalmazott a köztársasági díjjal kitüntetett sebészszakorvos. (KZ)
közélet 2014. március 26.

Miért az LMP?!

Bányai: szavak helyett a tettek bizonyítanak – Nagyon fontos üzenet a Fidesz-KDNP kampányában, hogy nem a szavak teszik az embert, hanem a tettek – jelentette ki Bányai Gábor, a pártszövetség halasi választókerületének országgyűlésiképviselő-jelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tapasztalatai szerint ma sokan arról akarják meggyőzni a választópolgárokat, hogy érdemesebb a parlamentben sokat beszélni, mint a választókerületekben dolgozni, fejlesztéseket indítani. Ugyanakkor a halasi választókerületben az elmúlt években számos fejlesz-

tés indult el és valósult meg. – A napokban újabb útépítések indulnak, a választók ismét láthatják, nem a szavak teszik az embert, hanem a tettek – mondta Bányai, rámutatva, az útépítések mellett komolyan megindulnak hamarosan az energiapályázatok és a hozzá kapcsolódó többi fejlesztés, ami bizonyítani fogja a választóknak az eredményességet. Bányai szerint a mai politikai közegben többet ér a választópolgárok között dolgozni, mint üres szavakkal dobálózni a parlamentben.

Kunszentmiklósi családi háttérrel és az LMP agrárszakértőjeként fontosnak tartom, hogy a halasiak is szavazhassanak az LMP jelöltjére. Miért? – Az LMP tavalyi szétválása után egyértelműen megerősödött. Minden választókerületben van egyéni jelöltünk, mindenhol választhatóak vagyunk és felsorakoztunk a nagy pártokhoz. Sem a Fidesz, sem az öttagú „kormányváltó” összefogás nem rendelkezik igazi programmal, ezért a mostani kampány nem a vitáról, hanem a botrányokról szól – mondja Lapos Péter LMP-jelölt.

Az elmúlt 24 év azt mutatja, a rendszerváltó elit politikája nem vezet sehová, az ország korrupcióban fulladozik, és az „összefogást” alkotó erők sem most, sem 2018-ban, sem együtt, sem külön nem tudják leváltani az Orbán-kormányt. E helyzetben a zöld párt „Megújuló Magyarország” elnevezésű programjára érdemes szavazni! Kiskunhalason és környékén fontos a mezőgazdaság. Az LMP szívén viseli a vidéki emberek sorsát, célunk a vidéki elvándorlás megállítása. Ehhez munkahelyeket kell teremteni, ami az agrárium szerkezetének újrarendezésével valósítható meg. Az alapanyag-termeléstől el kell mozdulni a feldolgozott termékek felé, nagyobb hangsúlyt kell kapjanak a termékek és azok helyi piacra juttatása. Meg kell valósítani, hogy ne a földméret alapján kapjanak a gazdálkodók támogatást. Vegyék figyelembe, hány munkahelyet

teremtettek és milyen élelmiszereket termelnek. Az egészséges élelmiszerek termelését kell központba állítani! Az LMP nélkül ez a politikai elit soha nem beszélt volna sem a Közgép-beszerzésekről, sem az állami földrablásokról. LMP-s képviselők mondtak ki olyan neveket és cégneveket, amiket mások nem mondtak ki soha. Az LMP-s képviselők nélkül agyonhallgatták volna a NAV-botrányt is. Az LMP nemzeti érzelmeit büszkén is vállalja, támogatja Székelyföld területi autonómiáját is. Az LMP a jövő pártja, új irányt szab. Szükség van rá a következő parlamentben, hogy a tiszta erőt képviselje, a felelős ellenzéket testesítse meg. Aki meg akar szabadulni a „nemzeti cinizmus” rendszerétől, annak a zöld pártra érdemes voksolnia, hogy az hiteles ellenzéke lehessen a következő kormánynak. (Fiz. pol. hird.)

Halasi bíró a Biszku-ügyben

Óriási médiaérdeklődés övezi a volt belügyminiszter, Biszku Béla elleni pert. A politikai felhangokkal övezett ügyet tárgyaló bíró, Tóth Szabolcs halasi származású.

Uray: gyűlölködés Schmuck: ne plakátot, helyett összefogás! ételt a szegényeknek!

Ételt és élelmiszercsomagokat osztott vasárnap délelőtt Kiskunhalas főterén a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja. Karancsi Tibor képviselőjelölt érdekében korteskedett Schmuck Andor pártelnök, aki sajtótájékoztatóján arról beszélt, óriásplakátok helyett inkább a szegényeket segítik.

Gulyásleves és tartós élelmiszerekből összeállított csomag várta a rászorulókat a halasi főtéren, ahol a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja

tartotta kampányrendezvényét. Karancsi Tibor képviselőjelölt mellett Schmuck Andor arról beszélt, hogy óriásplakátos korteskedés helyett inkább ételt és élelmiszert osztanak a rászorulóknak. Schmuck hozzátette: a jelöltjeik nem veszik fel az 1 millió forintos, kampányra költhető összeget, abból inkább bölcsődei férőhelyeket bővítenének. Példaként hozta a márciusi ifjakat, akik a Pilvaxban tették a dolgukat, és ezért nem vettek fel pénzt. A politikus a választók figyelmébe ajánlotta a halasi jelöltet, Karancsi Tibort.

Fontos, hogy azok is képviselve legyenek a Parlamentben, akik az elmúlt két évtized alatt kiábrándultak a politikából – mondja Uray Erzsébet, a választókerület egyetlen független jelöltje. – Minden jóérzésű választó elutasítja azt a politizálást, amit a rendszerváltás óta mutattak a pártok. A politikai elit lejáratta magát, csak is megtisztult politikai közélettel lehet újra visszanyerni a polgárok bizalmát – fogalmazott Uray Erzsébet, aki szerint csakis összefogás hoz-

hatja ki a mély erkölcsi és gazdasági válságból az országot. – Olyan egyetemes értékeket kell képviselni a Parlamentben, mint a hűség, a hazaszeretet, az igazság, a tisztesség, egymás tisztelete, az adott szó megtartása – jelentette ki. Az országgyűlésben kiemelt hangsúlyt helyezne a különböző szakmák érdekképviseletére. – Ne kelljen elhagyniuk a munkahelyüket, otthonukat, a hazájukat azoknak, akik tisztességesen dolgoznak – hangsúlyozta, kiemelve, személyében ő lehetne az első munkanélküli a Parlamentben.

A vád szerint a 92 éves Biszku Béla több ember haláláért felelős. Az akár életfogytiglannal is járó büntetést egy kiskunhalasi származású fiatalember, hadbíró őrnagy, Tóth Szabolcs szabhatja ki: a Fővárosi Törvényszék fiatal jogásza, a katonai büntetőtanács csoportvezető bírója nem mindennapi feladatot kapott a közvélemény és a sajtó által is élénk érdeklődéssel figyelt perrel. Nem az első alkalom, hogy halasi születésű jogászra bíznak országos médiavisszhangot keltő ügyet. Kovács Gábor ügyvéd képviselte Zuschlag Jánost az ellene folyó büntetőperben. Mamlecz László pedig az ügyészség oldaláról vádolta többek között Stohl András színészt és Eva Rezesova szlovák milliomosnőt, aki balesetével négy ember halálát okozta. Piegel Zsolt kecskeméti bíróként szintén komoly ügyekben ítélkezett már. (jl)


2014. március 26.

helytörténetNoha több közvetlen és közvetett tanú és két újságcikk egybehangzóan állítja, hogy a német megszállók ellen vonultak az utcára az akkori gimnázium diákjai, helytörténészi körökben bizonyos kétkedéssel fogadták a demonstráció hírét. Mint múlt héten jelentettük: egy 1994-ből előkerült újságcikk nyomán a Bernáth Lajos Kollégium vezetése és több lakója kis ünnepség keretében emlékezett meg egy 1944. március 20-án lezajlott diáktüntetésről. A cikk felidézte, hogy az akkori német katonai megszállásról a Szilády-gimnáziumba érkező vidéki tanulók is meggyőződhettek. A visszaemlékezés szerint a változást nem fogadták örömmel, mert azokban a hetekben, a front közeledtével a német katonák mind gyakoribb jelenléte bosszúságot okozott a fiataloknak. Lapunk több tanút is megkeresett, akik közvetve vagy közvetlenül értesültek az akkori megmozdulásról. A Kunfehértón élő Orbán Károly például emlékszik rá, hogy a kollégium névadójának unokája (az 1994-es cikket a Felső-Bácska című újságban jegyző), Bernáth Zoltán és diáktársai, különösen a nemrégiben elhunyt Halász Béla és még néhány társuk voltak a tüntetés fő szervezői. Eleve kikötötték, hogy a megmozdulásban csak felsősök vehetnek részt. Bernáth a nemzeti színű szalagok megvételét vállalta magára, Halász Béla pedig a tanáriba ment be bejelenteni, hogy mire készülnek a társaival. Halász nem sokkal később elmesélte Orbánnak, hogy az igazgató háborgott, amikor értesült a készülődésről. Erre Halász illedelmesen, de szilárdan úgy reagált: tanáraikkal vagy nélkülük, de ők mindenképpen mennek. Az igazgató, érzékelve az elhatározás erejét, úgy tett, mint a tanárok többsége: nem is tiltották, de nem is támogatták a demonstrációt – igyekeztek úgy tenni, mintha nem tudnának róla. Így volt ezzel a főszerepet játszó fiúk osztályfőnöke, a később igazgatónak kinevezett Szilágyi Ferenc is: főként a tanulók bántatlanságáért aggódott, de sem mellé, sem ellene nem állt a fiatalok lelkesedésének. Ezt a tüntető fiúk évfolyamtársa, az osztályfőnök későbbi felesége, Szilágyiné Farkas Hédi mesélte el, aki

szintén a múlt héten beszélt tudósítónknak. Bár lányként nem lehetett tagja a fiúosztálynak, férjével évtizedekig emlegették a tüntetés tényét (a korosztályi ellentmondást az magyarázza, hogy az osztályfőnök, aki éveken át tiszteletben tartotta a szabályokat, az érettségi bankett után megkérte a kezét, és feleségül vette). Szilágyiné felidézte: férje rá is kérdezett az eleinte titkolózó diákjaira: „Miért vagytok ma úgy besózva?!” – Kettősség volt benne. Sohasem volt híve a politizálásnak, de F A hátsó kaputól indultak a felvonuló diákok a hazafiságnak igen, úgyhogy a szívében támogatta, de ugyanakkor féltette is a gyerekeket. Hallgatólagosan tudomásul vette, ami készülőben volt, nem szólt ellene, de intette, nem is bíztatta őket – mesélte az özvegy. A nemzetiszín szalagokat végül sapkájukra rögzítették: de csak akkor, amikor – hogy elkerüljék a feltűnést óvó tanáraik szeme elől – a Kérdőjelek az 1944-es sziládys diák demonstráció körül hátsó kapunál gyülekeztek. A tervük az volt, hogy tetés hírét olyan gyorsan, de a vis- vármegye valódi vezetője. Kétséges továbbá szaemlékezők egybehangzóan azt Az akkor még nem hivatalosan a Felső-Bácska mindaddig töretlenül egymásba fogózkodva, állítják: a főtéren már több szülő kinevezett főispán raportra rennémetbarát írásai után, hogy valóban szó nélkül, is riadt szemekkel szaladt oda fia- delte be a Bács-Bodrog megyei a megszállás elleni írásnak szánták-e a békésen végigvonulnak a város talokhoz. Keresetlen szavakkal és lapok szerkesztőit, és ott elmesélnemzeti egységre buzdító március 28-i összes, a németek által megszállt néhány nyaklevessel együtt több- te a fiával való vitáját, majd kérsorokat. Pár nappal korábban példápontja előtt. jüket szinte kitépték a sorból, így dőre vonta a Felső-Bácska-cikk ul a lap arról írt, hogy „Németország Az 5. óra után aztán a nemzeti- a demonstrációnak vége szakadt. szerzőjét, idősebb Bernáth Zolés Magyarország között mély barátszín-szalagos sapkákkal több, mint A diákok megmozdulását a ható- tánt. Erre a szerző csak ennyit váság áll”, és hogy „abból a célból, hogy száz diák ment ki az utcára. A gim- ságok nem vizsgálták, de az akko- laszolt: „Főispán úr, Magyarország a tengelyhatalmak olnázium északi oldalán lévő hátsó ri (az idősebb Bernáth Zoltán által dalán a közös ellenség és különösen a kapun léptek ki, ahonnan a posta- vezetett) Felső-Bácska című újság gratulálok a fiához.” bolsevik veszély leküzdésére minden palota – vagyis az első német el- szerkesztősége jegyzetben üdvö- A halasi Szilády-gimnázium diákerőt bevethessen német csapatok érjai tüntetését óvatos fogadtatással keztek Magyarországra” – érvel Végső István. Vajon tisztázható-e, mi és mi nem történt, il- vették (hely)történészi körökben. Gszelmann Ádám nyugalmazott Megkérdeztük Ungváry Krisztiánt, a letve ami megtörtént, az valójában minek is iskolaigazgató, a gimnázium kuta- korszak egyik fő kutatójának számíminősül? Függetlenségpárti, hazafias, német- tója sosem hallott a demonstráció- tó történészt is, aki múlt héten röviellenes diáktüntetés volt, vagy valami más? ról, és meggyőződése, hogy Gulyás den úgy nyilatkozott: nem tudunk arról, hogy ’44 márciusában bárhol az Sándor akkori igazgató nem enországban nyíltan tüntettek volna ilyen lenőrzőpont – felé indultak el. Úgy zölte: a „büszke és öntudatos ma- gedélyezett volna semmi ilyesmit. okból, és nem is volt jellemző a németcselekedtek, ahogyan kiagyalták: gyarság megvallásának” nevezte Igaz, Gszelmann e meggyőződését ellenes hangulat. A német katonákat, sem táblákkal, sem jelszavakkal, de azt. A cikk révén a kiskunhalasi ese- Gulyás igazgató szigorú pártpolitihadsereget általában rokonszenv és még lázító tartalmú-emlékű kuruc mény híre eljutott a közeli Bácsal- ka-mentességére alapozza, miköztisztelet övezte, gyakran meg is hívnótákkal sem élezték a helyzetet – másra is, ahol a mezőgazdasági is- ben az akkori igazgató hazafias érták annak tagjait házakhoz, és ugyannéma csendben, egymásba karolva kola diákjai is mozgolódni kezdtek. zülete köztudomású volt. így, a német katonák is sokkal szívetettek meg mintegy háromszáz mé- Az iskola egyik diákja otthon lelken- Végső István kiskunhalasi helysebben tartózkodtak itt, mint például a tert. Ekkor a város főterére érkez- dezve elmesélte az apjának a halasi történész, aki a település 20. százaszintén megszállt Dániában. Ugyanaktek, s ott már a postaépület melletti és vidéki diákok akcióját, de az ap- di történetének szakértője és ismeri kor hozzátette: akárcsak a sajtóban, a állomás német katonái is reagáltak: ja hazafiatlannak minősítette a cse- a ’44-es Felső-Bácska-cikket, több történelemkutatásban is elfogadott, ha lábra irányított géppuskákkal fu- lekményt, és nagyrészt az ő beavat- kételyt is megfogalmaz. több forrás állításai megegyeznek, így tólépésben, két oldalról közrefog- kozásának a következményeként a – Akár az országosan elmaradt a halasi diáktüntetést kutatásra érdeták a diákcsoportot. Tisztázatlan, bácsalmási diákok terve kitudódott, Kossuth évfordulót is ünnepelhetmesnek ítélte. Kép, szöveg: KZ hogy kik és hogyan vitték el a tün- és meghiúsult – ő volt ugyanis a ték a tanulók március 20-án.

Miért tüntettek a gimnazisták?


10

helytörténet 2014. március 26.

…hogy bírnám ki a feleségem nélkül…?! A házasság nehéz – ki sem bírnám a feleségem nélkül! Ez a tréfásnak ható, lélektanilag azonban pontos gondolat lesz annak a hasonló című előadásnak a fő vezérfonala, amelynek szakértője egy család- és pártterapeuta lesz. A házasság nehéz – ki sem bírnám a feleségem nélkül!, avagy a sikeres házasságok műhelytitkai címmel Mihalec Gábor pár- és családterapeuta tart előadást március 27-én (csütörtök), délután 5 órától a Sétálóutcai Közösségek Házában. A Halasi Média és Kultúra Kft. díjtalan rendezvénye a Családbarát közgondolkodás előadássorozatba illeszkedik, s témá-

ja a házasság nehézségeivel foglalkozik. A probléma súlyáról győznek meg bennünket a válási mutatók, a párterápiás rendelések hosszú várólistái és a szülők veszekedései miatt rosszul teljesítő diákok osztályzatai. Mindezek ellenére vannak párok, akiknek nagyon jól sikerül. Mit tudnak ők, amit mások nem? Mitől függ a házasság sikere? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az előadó, aki tudományos kutatásokon alapuló előadásában felvonultatja a leghatékonyabb technikákat a házassági kommunikáció és konfliktuskezelés terén. A Közösségek Háza szervezői ígérik: az előadásban elhangzó gyakorlati tanácsok kipróbálásával mindenki azonnali, érezhető változást hozhat a házasságába! Böjti táncok Március 29-én (szombat), délután 3tól Böjtmás Havi Aprók Tánca lesz a Fészekrakó Egyesület és a Pásztortűz Egyesület szervezésében. A díjtalanul látogatható programra a 14 éven aluli gyermekeket és szüleiket táncés énektanítással, kézműves tevékenységgel, játékkal várják a BajcsyZsilinszky utcai Végh-kúriába. (kz)

a 19. században. Ha egy lányt felkért egy fiú, nem volt sok kecmec: menni kellett vele, akkor is, ha az nem volt vonzó. A legények ugyanis szolidárisak voltak egymással: ha egy lány nem állt kötélnek, éles nyelvvel vették a szájukra, és rossz hírét keltették gőgjének, makacsságának. A 19. század végének mind szabadelvűbb közhangulatában viszont újra lehetett szabadon, közvetítők és különösebb köF Élet a fonóban rök nélkül közelíteni a lányokhoz, nőkhöz – persze anélkül, hogy a szigorú etikettet áthágták volna. Korabeli források szerint megvolt a rendje és éles határa annak, hol és hogyan szabad megérinteSzexbűnök és szemérmek, szerelem és szégyenkő, ni egy nőt, s e határok még mindig nem voltak sokkal tágabbak a széptevés és szédelgés az elmúlt 50-150 évben 17-18. századi, barokkos, rokokós Ezek a mai fiatalok…! – csóválják a fejüket a vaskalaposabb szülők-nagyszülők, ha a ma if- normáktól. jainak párkapcsolati szokásaival találkoznak. Pedig egykor még a mai diszkók ősét, a fonókat is be kellett tiltani a mind bujább korabeli randevúk miatt. No és hát, ugye, a szégyen- Lopott csókok a nagymama követ sem éppen az illedelmes szerelmeslevelek lepréselésére találták ki a prűdebb városi hintaszékénél méltóságok. Az évek-évszázadok során lassan változott az ismerkedési és párkapcsolati szo- Mindezen helyi népi és polgári kásrend, de egyvalamit még a szocialista rendszer sem tudott feltépni: a képmutatás álarca- tradíciókról viszonylag sokat tud a helytörténet. Végső István elsősorit. Pikáns helytörtént következik. ban id. Nagy Szeder István, Nagy László, dr. Papp László Kapatos csibevadászat Ez volt a jámbor verzió, valójában a fonókban Czirok és Szőnyiné Vas Lívia gyűjtéseit, a fonóban Hogy ne menjünk vissza egész’ a mint zug-randihelyeken idővel elszabadult a munkáit tartja olyan forrásoknak görögökig, pajzán időutazásunkat a helyzet. A becsípett fiatalurak és leányok mi- (Kiskunhalasi krónika, Kiskunhalas népi jogélete, Az emberi élet fordufonók világánál kezdjük. Ezek voltak azok a nyilvános helyek – a 19. szá- att a legények mind többször rántottak kést, lói Kiskunhalason 1890-1940 közadban –, ahol a fiatalok ismerkedni ha egy-egy szép csibére több ragadozó is va- zött stb.), amelyekből megismerés leánynézőbe járhattak. Míg a fia- dászni próbált… Végül, mikor már a szüzek hető e sajátos szabálykörnyezet. tal hölgyek szőttek, fontak, varrtak, addig a legények félfenékkel ültek böcsülete forgott kockán, az egész intézményt a lócán, és verseket, dalokat, né- beszüntették. ha ártatlan incselkedéseket súgtak a fülükbe… lett járni a párosodás társadal- vász került a cipóba”, ha „bekap- A helytörténet számos olyan ítéletről Ez persze a jámbor verzió. A fo- milag bevett előtáncait – ezek a ták a legyet”, ha „utolérte őket a házassági normákat sértették meg. P nókban mint zug-randihelyeken családi és közösségi rendezvé- méhkirálynők sorsa”, ha „úgy ma- tésre ítélte „a kiskunkerületi törvénys idővel kezdtek elszabadulni a szen- nyekben találtak porondot. Disz- radtak” vagy „megestek” – azaz, mivel Hagymási Judittal szemben pa vedélyek. Egyrészt a legények rá- nótorokon és névnapokon, mások ha házasság vagy jegyesség előtt tökkel, hogy a nőnek ajándékokat ve kaptak a bátorító (rövid-)italok- lakodalmán és születésnapokon, gyermek fogant a méhükben, ak- a következő ítéletnél, de tény, hogy a ra, de a lányokat se kellett félteni: keresztelőn, templomba, bálakra kor általában számkivetettekké – „Kun Miklós halasi tanácsnokot a ti ők mézes borral édesítették meg e vagy vásárba járáskor, meg eset- váltak. nosné ellen merényletet kísérelt meg románcos órákat. Végül szabályos leg a vízért kútra járáskor találMás esetekben a Krisztus által hagy városi rendeletben kellett e hétvé- kozhattak a szemek és a vonzal- Kasztok és kötelező táncok van közületek, az vesse rá az első köv gi szerelmi szegleteket korlátozni. mak, amelyeket aztán táncolással, Ezek a közösségi rendezvények 7]) is szigorította a korabeli, 18. szá Először az este 10 órás nyitva tartás levélváltással, üzengetéssel lehe- egyben a társadalmi hovatarto- kerületi törvényszék Farkas Annát h betartása miatt. Aztán amiatt, hogy tett szorosabbra fűzni. Akkoriban zás továbbörökítésében is szere- gért halálra ítéli.” a kapatos legények mind többször ennél többről – csókról, intim si- pet játszottak. Így a leendő férjVégső és az említett helytörténeti ku rántottak bicskát, főleg, ha egy-egy mulásokról, netán egyesülésről vagy feleség kihalászásában is. A humánus felfogású emberek is. „Halas szép csibére több ragadozó is va- – hivatalosan nem álmodhattak különféle kasztok más-más he- ga Judith esvén bokros paráznaság v dászni próbált… Amikor aztán már fiatalok. Hiába főtt a szívük a sze- lyeken buliztak. Az Úri Kaszinóba szerint halál lett volna felyén, de ura, konkrétan a szüzek böcsülete for- relem (vagy csak a serdülőkor mi- nem jártak parasztemberek, de ván, és feleségének jobbulását várván gott kockán, akkor úgy, ahogy volt, rigyeinek) forróságában, hivatalo- urak leszármazottai sem fordultak egy 1706-os jegyzőkönyvben. az egész intézményt beszüntették – san nem volt szabad érintkezni. meg gyakran a 48-as körben vagy A cikkben idézett szégyenkövön áll idézi fel Végső István helytörténész. Az óvatosság persze nemcsak az iparosok legényegyleteiben. érvényes büntetés volt, vagyis nemc a szülőknek volt fontos, hanem Nemcsak a társadalmi tago- elítéltnek. Például 1760-ban így rend Néha addig jártak a kútra… a „gyerekeknek” is – legfőkép- zódás, hanem – átvitt értelem- Hamza Anna Gál György gulyással é No, de valahol továbbra is el kel- pen nyilván a lányoknak. Ha „ko- ben – a táncrend is szigorú volt való testi paráznaságokért két egész

Őseink, ha csókolóztak

Szenvedélyek


Egy nyáron 20-20 korbácsütésre ítélte „a kiskunkerületi törvényszék Mucsi Mihályt és Darányi Pétert, mivel Hagymási Judittal szemben paráznaság gyanújába estek azon tettökkel, hogy a nőnek ajándékokat vettek.” Így az is követhető, ahogyan idővel egyre inkább a „gyerekek” vehették kezükbe saját jövőjük alakítását. Míg korábban a szülők rendelkeztek arról, kit fog „szeretni” amilányunk-amifiunk, addig az 1900-as évektől, ha lassan is, de mind határozottabban lazult ez a legkevésbé sem szívbarát megoldás. A menetrend viszont sokáig tartotta magát, a következőképpen: kikérés – jegyesség – esküvő. A jegyesség idején már szabadabb volt a szerelmesek együttléte, de azért folyamatosan szemmel tartották vagy tartatták őket. Vagy a nagymama próbálta kihallgatni a gyengéden suttogott malacságokat, miközben varrogatást mímelt, vagy a fiatalok barátainak kíséretében mehettek csak sétálni a leendő házasok.

a reformáció előtt sem tartozott a legbigottabb vallásos államok közé, nem volt hagyomány szigorúan megszabni – talán a nagyobb böjti napok kivételével – azon naptári dátumok listáját, amelyeken megengedett a nemi együttlét. Ugyanakkor semmiféle „szexuális felvilágosítás”, „eligazítás” nem készítette fel a fiatalokat a szeretkezés technikájának, szépségének részleteire. Igaz – teszi hozzá Végső –, 70-100 éve még a városban élő fiatalok is közelebb voltak a természethez. Az állattartás miatt eleve voltak alapvető fogalmaik a

k, szexbűnök

l tud, amelynek áldozatai a szerelmi, Például 1746 nyarán 20-20 korbácsüszék Mucsi Mihályt és Darányi Pétert, aráznaság gyanújába estek azon tetettek.” Nem tudni, mi állt a háttérben a törvényszék – ugyancsak 1746-ban isztségétől megfosztja, miután Kis Jág elkövetni.” yományozott morált („aki bűn nélkül vet, aki sohasem vétkezett” [János 8, ázadi ítélkezési szemlélet: „A kiskunházasságtörésért és kettős házassá-

nemzésről és az utódszületésről – szóval a „gólya hozza”- verziókat már akkor is csak a kistesók vették be. Más kérdés, hogy a lezserebb, megengedőbb felfogású családokban szülők, nagyszülők közölhettek intim részleteket a fiatalasszonyok felkészítése gyanánt arról, mi várja őket a nászéjszakán, illetve megoszthatták tapasztalataikat pro és kontra.

utatók anyagai szerint azonban voltak son lakozó Illyés Mihály felesége Porvétkében, Isten s országunk törvénye , Illyés Mihály apró gyermekeit szánn életének megkegyelmezett…” – áll

nyok, akik már nem szűzen néztek elébe a nászéjszakának… Továbbá nem sikerült tisztázni, hogy igaz-e az a mendemonda, miszerint a tavasszal fogant szerelmeket nem engedték az oltár előtt szentesíteni – csak azután, hogy az idő bizonyította a zsongás tartósságát.

lás gyakran a szó szoros értelmében csak erkölcsileg „fájt” az odavitetett delkezett egy végzés: „Tóth Mihályné és Lantos Jánosné Bognár Istvánnal hetekig kövön állottak…”

Mit hoz majd a nászéjszaka…?! Mindenesetre a legtöbb előzetes Csábító bácsik aggály az esküvő után lehámlott a és a szerelemtárgyak kapcsolatról. Mivel Magyarország Ugyanakkor a házasság sokáig

11

nemcsak erkölcsi, hanem jogi értelemben is erélyesen védett intézmény volt. Olyannyira, hogy az 1600-1700-as években az sem volt ritka, hogy még a férfiakat is pellengérre, sőt, akár bíró elé állíthatták, ha (nagyon) csalta az asszonyt. Igazságtalan persze, de hát akkor is úgy volt, hogy a szigor elsősorban mégiscsak a nőkre vonatkozott: nagyobb bűnnek minősült, ha a feleség csábult el. Ezért aztán Végső szerint a vadházasságok (mai szóval: a nem legalizált együttélések, élettár-

A kommunista szex és a vadhajtások Ahogy a házastársi szeretkezés módozataiban és mennyiségében, úgy természetesen a gyerekvállalásban nem voltak korlátok – Végső István úgy fogalmaz: a gyerekeket vállalni akkoriban teljesen magától értetődő része volt az életnek. Sem a – mai kifejezéssel – családtervezés, sem a védekezés nem volt gyakorlat. A bigott vallásosságból és a polgári etikettből egyaránt fakadó prüdéria és képmutatás aztán sajátos ellentmondással élt tovább a II. világháborút követő kommunista fordulat év-

si kapcsolatok) inkább a peremkerületekben és a tanyavilágban fordultak elő, ahová a közfigyelem erkölcsi és a törvény hivatalos fegyelmező ereje nem annyira ért el. Akit mégis rajtacsíptek, az könynyedén a szégyenkövön találta magát. A ma a református templom délkeleti sarkánál kőtáblás ismertető alatt megtekinthető büntetőpadra nem a súlyos-köztörvényes, hanem az erkölcsi-jogi vétséget elkövetőket ültették – rosszabb esetben állították – ki napokig (lásd erről bővebben jegyzetünket!). E pikáns fejezet leggyakoribb áldozatai az alsóbb kasztok leányai, (fiatal)asszonyai voltak. A cselédeket, szegényebb diáklányokat előszeretettel tekintették afféle szex- vagy szerelemtárgynak, és akár a konyhában, akár a közkutaknál – mint arról írás tanúskodik – még tanáremberek is el-elcsábítgatták.

tizedeiben is. Rákosi idején divatba jött, és a Kádár-korszakra is jellemző volt a szexualitás tabusítása – a felszínen. Ugyanakkor a Ratkó-korszakban (vagyis 1949-1956 között, amikor a nemzetgyarapítás hangsúlylyal szerepelt a népességpolitikában) még olyan mondás is közszájon forgott, mint ez: „Anyának szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!”. Ez világosan mutatta a hagyományos erkölcsök – akár tudatos, bár nyíltan ki nem mondott – lazítását. Ugyanakkor a nyílt szexualitás továbbra is illetlenségnek minősült, egészen a rendszerváltozásig, amikortól – a sajtószabadság egyik vadhajtásaként – már nyílt tartalomként jelent-jelenik meg nemcsak a szexualitás, hanem a pornográfia is. Igaz, e vadhajtás ellentéteként pozitívum, hogy nyíltan lehet beszélni, tanítani, sőt, akár különféle fejlesztő és gyógyító foglalkozások, terápiák keretében kibontakoztatni, gyógyítani a párkapcsolati, házassági és szexuális problémákat. KohoutZ

tására: különféle fűszernövények (mustár, kamilla stb.) magjainak őrleményéből készült borogatást kellett bizonyos testfelületekre tenni. Hogy ez bevált-e, maradjunk abban: mai szemmel nem tűnik túl hitelesnek, de az biztos, hogy kíméletesebb „megoldásnak” tűnt, mint a házilag végzett abortuszok. Közismert, hogy 60-80 éve úgyszólván nem létezett hivatalos, orvosi terhesség-megszakítás, így ha egy családban muszáj volt mégis elvenni a gyereket, az csak nagyon veszélyes – Végső szerint nemegyszer halálos következményekkel járó – hentesmunka árán volt lehetséges… Vannak azonban szerencsére meghatóbb babonák is, amelyek máig tartják magukat – hisz végül is megfigyelésen alapulnak. Ilyen a kismamák hasformájának alakulása. Azt tartják, ha fiút vár Gyerekjósló mítoszok a mama, akkor hegyes, ha lányt, és halálos históriák akkor laposabb az áldáshordozó Van itt aztán néhány igen érde- testrész. kes babona és legenda. Arról viszont megint nincsenek Volt például egy titokzatos mód- hitelt érdemlő adatok, hogy miszer a nem kívánt terhesség elhaj- lyen trükkökkel éltek azok a lá- F Valentin napi csók a mozi előtti téren, virág-átadással

Mivel 70-100 éve még a fiatalok közelebb voltak a természethez, voltak fogalmaik a nemzésről és az utódszületésről – szóval a „gólya hozza”-verziókat már akkor is csak a kistesók vették be. A lezserebb felfogású családokban szülők, nagyszülők közölhettek intim részleteket a lánynak arról, mi várja őket a nászéjszakán és utána.

helytörténet

fotó: pozsgai ákos

2014. március 26.


12

helytörténet 2014. március 26.

A cigányság világnapján

… tartotta rövid zenés műsorát a Bernáth Lajos Kollégium. A világnap apropóján rendezett programban az intézmény valamennyi gyermeke megismerhette a cigányhimnuszt, a cigányság rövid történetét, öltözködési, étkezési szokásait, házassági és zenei hagyományaikat. A megemlékezés lezárásaként hagyományos ruházatban táncoltak a szereplők, s e színes forgatagba bevonták társaikat is. A hagyományok éltetését segítő színvonalas program Csehó-Kovácsné Pataki Erika munkáját dicséri. Nagy Ernő kollégiumvezető lapunknak küldött közleményében felidézte, hogy a március 19-i cigányság-világnap egy tavaszköszöntő ünnephez kötődik. E napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről vándorolni. Ugyanakkor a hivatalos ünnepet, a romák világnapját április 8-án tartják – április első hétvégéje a roma kultúra napja Magyarországon. (Munkatársunktól)

Nagyböjt A hagyományoknak megfelelően az alsóvárosi katolikus közösség ismét lehetőséget biztosít nagyböjti lelkigyakorlatra. Mint megtudtuk: ebből az alkalomból Seregély István nyugalmazott egri érsek látogat Kiskunhalasra. A lelkigyakorlatok április 10-12. között lesznek, mindhárom napon az esti, fél hetes misén. Előtte, hat órától és a szertartások ideje alatt is lesz lehetőség gyónásra – tájékoztatott a plébánia. jl

F Örsi Julianna és Lukács László

F Győri L. János

Halason is hibázott a költőbálvány Meghökkentő feltáró és leleplező előadás a Szilády Áron Társaságban Ezekre a kérdésekre is választ adott a Szilády Áron Társaság (SZÁT) szombati konferenciáján Győri L. János középiskolai tanár, kutatóintézeti vezető. A debreceni szakember a magyar oktatás- és művelődéstörténetben hatalmas értéket teremtő és máig megtartó református oktatásról – benne Debrecen és Halas kapcsolatáról – tartott előadásában összegezte annak félévezredes időszakát. A református oktatást öt fő jellegzetesség tette naggyá: a debreceni oktatás belső szabadsága és függetlensége; az oktatás három szintje az elemitől az „akadémiai”-főiskolai szintig; az önálló intézményi törvénykezés; a saját oktatási eszközök és tanterv; illetve a legjobb diákok előtt megnyíló külföldi továbbtanulás lehetősége. A debreceni oktatás hatalmas befolyást szerzett nemcsak ÉszakKelet-Magyarországon, hanem az ország számos más, még nyugati tájain is. Kiskunhalasra már az első időktől fogva érkeztek kiváló-

Hogyan hálálta meg Halas a Debrecentől kapott szakmai és emberi segítséget? Mit vétett Halason a bohém életmódot folytató Csokonai Vitéz Mihály, s végül is ki csapta ki őt a debreceni iskolából? Miért ülnek szekérre Hajdú-Bihar megyeszékhelyén a halasi gimnazisták, hogy aztán egy hétig lovas járművel zötykölődjenek vissza a református középiskolába? an felkészült tudós tanárok. Nemcsak a vallásos, filozófiai és más tudományos oktatás legjavát adták át, hanem a hazafias és protestáns szellemiséget is elhozták azok a rektorok – vendégtanárok –, akik részt vettek a halasi oktatásban és oktatásfejlesztésben. Az egyik ilyen tanár volt Csokonai Vitéz Mihály is, aki egy ízben látogatóba érkezett társaival, de az itt kapott – s nemcsak őt személyesen illető – tiszteletdíjjal utóbb nem tudott elszámolni. Ez is oka volt annak, hogy Debrecenben végül kicsapták az egyetemről, ám – mint arra Győri L. János a példa révén rámutatott – nem a felettes egyetemi vezetők, hanem az ítélettel felhatalmazott diáktársak(!) mondták ki e végzést

a ma bálványozott bohém költő fejére. Ez is mutatja azt a felelős, felnőtt és öntudatos, ugyanakkor autonóm belső szellemiséget, amely jellemezte a református oktatást, és amely az oktatási és tudományos eredmények mellett Kiskunhalason is naggyá tette a református nevelést. Halas egyébként többször és többféleképpen kimutatta háláját Debrecennek: mindig kiemelten honorálta az onnan kapott szakmai segítséget, sőt, a debreceni tűzvész után komoly összeggel járult hozzá a helyreállításhoz – említette az előadó. A SZÁT szombati ülésének második részében a nagy jászkunkutatóról, Gyárfás Istvánról tartott előadást Örsi Julianna. A néprajztudomány kandidátusa meggyőződését fejezte ki: érdemeihez és eredményeihez mérten

értő nemcsak Gyárfás István szociális érzékenységét és az alsóbb néprétegekért tett erőfeszítéseit említette fel, hanem a jász-kun hagyományok és történetiség feltárása érdekében folytatott kutatásait, Szilády Áronra mint tanítványára gyakorolt hatását és a Kiskunhalashoz való ragaszkodását is. A SZÁT-konferenciát most első ízben elnökként levezető Lukács László országgyűlési képviselő – az általa a Parlamentben is elfogadtatott jászkun emléknap fontosságának méltatása mellett – javaslatot tett egy Gyárfás Alapítvány létrehozására. Ennek elsődleges feladata a tudós, akadémikus emléke és munkássága őrzése volna. Az 1822-ben született Gyárfás István aktívan részt vett az 1848-49-es forradalmi eseményekben, önálló csapatot is szervezett, amiért a világosi öszszeomlás után menekülnie kellett, de házassága révén újra építhette munkásságát, majd bíróként is több tudós társaság alapítója, illetve a tudományos akadémia tagja is volt. (Kép, szöveg: KZ)

még mindig keveset tudunk e nagy formátumú tudósról és (Részletes tudósításunkat egy közéleti személyiségről. A szak- következő számunkban közöljük.)


2014. március 26. Bende Béla folyamatosan jelen van a halasi zenei életben együtteseivel. Múlt pénteken a Közösségek Házában játszott a Heart Jammers Companyval a Jazz & Café-sorozatban, a Halasi Média és Kultúra Kft. rendezvényén. Az ismert halasi dobos Szlifkó Ágostonnal (ének), Fabó Istvánnal (basszusgitár) és Szomor Zoltánnal (zongora) szólaltatta meg a dalokat. Repertoáron szerepeltek standardok, swing és funky muzsika, újragondolva. A változatos ritmusok és zenei improvizációk

Jazz és rock

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum képeiből állították össze a veterán katonák portréiból rendezett kiállítás anyagát. A fotókat Plohn cal, csigusszal, pillangóval. Folyta- József készítette. tás a nagy érdeklődésre tekintet- – A művésznek is a magyar élet rögjein vezetett az útja. Műterme a tel hamarosan! Vadkerti Mónika századfordulóra lett ismert Hódmezővásárhelyen. Vállalkozása mindig anyagi nehézségekkel küzdött, ennek ellenére akart és tudott marafotó: szûcs károly

A kecskeméti Ciróka Bábszínház vendégeskedett a Közösségek Házában vasárnap délelőtt. A „Csigaház” című előadás minden percét élvezték a kicsik. A történet egy bohóc nagypapáról és annak unokájáról szól, akik a cirkusz világában sokszor keverednek „veszélyes” és vicces helyzetekbe. Látványos díszlettel, szép zenékkel, egyszerű szövegekkel teszik érthetővé és szerethetővé a színházat a legkisebbek számára. A mintegy félórás előadás után a díszlet megnyílt a gyerekek előtt,

ekkor közelebbről is megismerkedhettek a kicsik a szereplőkkel, bohóc nagypapával és unokájával, valamint a kis állatokkal – kukac-

Gyógyító zenés est Bagdi Bella az életformáló pozitivitásról Bagdi Bella aranylemezes életmódfejlesztő énekesnő olyan tanításokat zenésít meg, amelyek az ő életére is nagy hatással vannak. Egyre többen számolnak be zenéjének jótékony – gyógyító, erőt adó, nyugtató és feltöltő – hatásairól. Idei turnéjának témája: Életformáló pozitivitás, mellyel kapcsolatban Halason, a Közösségek Házában március 26-án 18 órakor tart elõadást. „A dalaim, amiket írok, tulajdonképpen pozitív megerősítések, gyógyító, nyugtató, bátorító szövegek megzenésítve, melyek rendszeres hallgatás során pozitív ha-

tással vannak a mentális állapotunkra, a közérzetünkre.” – nyilatkozta. Az énekesnõ tanácsokkal szolgál azoknak, akik a gödör alján ülnek, és úgy érzik, nincs kiút. Szerinte a krízisek a láthatatlan jóakaróink, egy korrekciós folyamatot hajtanak végre. Arra hívják fel a figyelmet, ideje változtatni. „Én azt tudom csak tanácsolni, ami nekem segíteni szokott ilyenkor: többet és mélyebben vagyok egyedül, többet és mélyebben imádkozom, meditálok, olvasok lélekfeltöltős könyveket, relaxációs zenét hallgatok, és hálanaplót írok. Ugyanakkor megteszek minden tő-

13

1848-as honvéd veteránok portréi

új ízt hoztak a közönség megelégedésére, melyet az elismerő tapsok jeleztek. Bende Béla március 29-én 20 órakor a MÁV Szakiban koncertezik a Tegnapi Emberek nevű formációval. A zenekar a Batyus bál vendége lesz. A Végh-kúriában nemzeti ünKép, szöveg: P. L. nepünk alkalmából kiállítás nyílt 1848-as honvéd veteránok portréképeiből. Napszámos, béres, földműves, csizmadia, iskolaszolga, szabó, ács, házaló, főjegyző, árvaházi ülnök, vendéglős, kereskedő szerepel Plohn József fotográfus képein. Valaha egy közös ügyért, a szent szabadság oltalmazásáért harcoltak.

Csigaház

kultúra

lem telhetőt az adott helyzet jobbra fordításáért. Ez a kérdés mindig inspirál ebben: itt ez a helyzet, olyan, amilyen, mi a teendőm vele? Leírom magamnak a válaszokat, és amit erőmből megtehetek, azt megcselekszem, de a „hogyant” Istenre bízom.” – fogalmazott. – „Fontos felismernünk, hogy minden helyzetben van esélyünk arra, hogy pozitívan alakítsuk az életünket. Hogy hogyan, mit tehetünk a hétköznapi aggodalmaktól kezdve a sorsalakító kríziseken át önmagunkért, erről szól ez a zenés est, amit tartani fogok.” – tette hozzá Bagdi Bella. P. L.

röviden Zeneiskolai hangversenyek Kezdődnek a házi hangversenyek a művészeti iskola nagytermében. Március 26-án 17 órakor Litauszki Petra zongorista, március 27-én 17 órakor Dillmann Éva tanárnő gordonkás növendékei koncerteznek. A belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. (lma) Könyvtári hírek A Martonosi Pál Városi Könyvtárban március 29-én 13 óra 30 perckor Iby Duba tart előadást Miért beszélünk magyarul? – Út a dualitásból

dandót alkotni – mutatott rá Kálinger Roland százados, tábori lelkész a megnyitón. – A fotós feltárja nekünk a múlt titkait. Megörökítette az alföldi város utcáit, tálasok műhelyeit, piacokat, tanyákat, iskolákat, az idős vitézeket. Nemzetünk történelmének egy darabját őrizte meg képeivel, szeretetből. Felbecsülhetetlen érték ez. A kiállítás látogatói tisztelettel adózhatnak a honvéd veteránok emléke előtt. A Végh-kúria tárlata megidézi a múltat. A felvételek 1902-ben készültek 1848-as katonákról. – Fantasztikus atmoszféra fogadja a látogatókat. A nagyméretű fotók öntudatot adnak. Ezek az emberek a vérüket, az életüket adták volna a hazáért – fogalmazott Végső István történész a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. képviseletében. A kiállítás április 5-ig látogatható a Végh-kúriában, a Bajcsy-Zsilinszky utca 5. szám alatt. Kép, szöveg: P. L. a tökéletes egységbe címmel. Belépő: adománnyal. A könyvtárban április 10-én 17 órakor költészet napi rendezvényt tartanak. Fellép a Lyra együttes Rejtelmek című József Attila-estjével. Nyílik a rózsa Nyílik a rózsa címmel népdal- és nótaéneklési bemutató lesz április 5én 17 órától a Tiszti Klubban a halasi Benjámin Lakóotthon javára. A fellépőket Horváth János és zenekara kíséri. A szünetben a Tázlári Kézimunka Kör mutatkozik be alkotásaival. A nótaszó mellett a vendégeket vacsora és bál várja, ahol a zenét Krammer Róbert szolgáltatja. A szervezők tombolaadományokat szívesen fogadnak. (pl)


14

oktatás 2014. március 26.

Élen a halasi sakkcsapat Újra helyiek képviselik az országos döntőben Bács-Kiskun megyét A Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola sakkF Vladár Éva, Barna Bence, Endre Klaudia, Balogh Judit Dóra, Ber- csapata a diákolimpia meta Sándor, Bogáromi Dávid (első sor); Paul Crowson, Fekete Mar- gyei döntőjében az elõzõ évek hagyományait követve tin, Fekete Alex, Torma Bence, Váradi Krisztián (hátsó sor). idén is gyõzött. Bács-Kiskun legjobbjaként jogot szerzett arra, hogy megmérkőzzön a többi megyebajnokkal, illetve a budapesti csapatokkal. Az elmúlt hetek megyei, országos készítő tanáruk: Varga Csaba. versenyein eredményesen képviselik Bogáromi Dávid, Váradi Krisztián A sakk diákolimpiai felkészülés iskolájukat a bibós diákok. Angolból, diákja több matematikai megmé- január elejétől célegyenesébe matematikából egyaránt jeleskedtek, retésen is kiváló eredményt ért el. érkezett. Ekkortól már az utolés remekül sakkoznak. A gimnáziumok döntőjében verse- só, a csapatösszeállítást módosíAz országos középiskolai tanulmányez az OKTV-n. Megyei elsőként tó műveletek jegyében zajlottak nyi versenyen angol nyelvből gimnájutott a Zrínyi-matematikaverseny a kiskunhalasi ifjúsági sakkoziumi kategóriában döntős lett Barna országos döntőjébe. Második he- zók mindennapjai. A hetenkénBence, Vladár Éva és Paul Crowson lyezést ért el a Bács-Kiskun megyei ti, kéthetenkénti rendszerestanítványa. matematikaversenyen. Mindemel- séggel látogatott versenyek, az A diákolimpián megyei elsőként julett a Surányi János emlékverseny- azokon való teljesítés újra megtott az országos döntőbe a Balogh re is meghívták az Arany Dániel hozta eredményét. A Vorák PatJudit, Berta Sándor, Fekete Alex és matematikaversenyen tavaly elért rik, Tapodi Norman Lajos, SzuFekete Martin alkotta sakkcsapat. győzelméért. Ez a megméretés a romi Vajk Ádám, Karai Kornél, A Bács-Kiskun megyei matematiNemzetközi Matematikai Diákolim- Baricz Máté összeállítású fazekasos sakkcsapat a diákolimpia kaversenyen Torma Bence 4., Endre piára válogató verseny. Klaudia pedig 6. helyezést ért el. FelKép, szöveg: P. L. megyei soltvadkerti csapatdöntőjében a tavalyi és tavaly előtti év mintájára idén is aranyérkótól, a társulat vezetőjétől. A közönséget felkészült szereplők met szerzett. Ezzel újra kivívta a és gyönyörűséges díszletek várják. jogot arra, hogy a megye elsőA darab a szigetvári hősöket mutat- számú csapataként megmérkőzja be, mikor 1566-ban a Bécs ellen zön a többi megyebajnokkal, ilA Kiskunhalasi Kaméleon Társulat legvonuló Szulejmántól védték a várat. letve a fővárosi csapatokkal. Az újabb bemutatója a Zrínyi 1566 című – Értéket hordozó darabbal ál- előző évben 27 induló gárdából rock musical, melyet Moravetz Levenlunk színpadra: nemzettudatot, hő- az előkelő hatodik helyen végezte, Balásy Szabolcs, Horváth Krisztisiességet jelenít meg. A szerep- tek a mieink. án és Papp Zoltán jegyez szerzőként. A lők ezt érzik, átérzik. Erős akarattal – Az a sakkozás, amit ezek a helyi csapat tizennégyszer játssza a zeegyütt dolgozunk, ami 84 ember- gyerekek képviselnek évről évnés darabot. nél nagy csodának számít. A Zrínyi re vált mind jelentékenyebb – A város összes általános és közép1566 szórakoztató darab csodálatos csapaterővé. Folyamatos fejlőiskolája és felnőtt érdeklődők is jönnek dallamokkal, látványos táncokkal, désüket mi sem bizonyítja jobelőadásainkra, melyek telt házzal menugyanakkor tanít. Hangsúlyos ben- ban, mint a tavalyi megyedöntőnek. A március 27-én 13 órakor kezdőne a hit, a hazafiasság – mutatott rá nél is elsöprőbb győzelmi széria. dő bemutatónkra lehet még online jeA március 1-jei versenyen nemCzagányné Pásztor Anikó. gyet foglalni a mozipénztáron keresztül P. L. hogy minden csapatbeli ellenfe– tudtuk meg Czagányné Pásztor Ani-

Zrínyi

fotó: daróczi csaba

Bibós sikerek

F Wéber Dominik, Bozsóki Dániel (guggolnak); Daróczi Donát, Molnár Márton, Karai Kornél, Móczár Péter, Balogh István,Vorák Patrik (első álló sor); Papp Bence, Fejes Vince, Virág Tamás, Nagy János edzõ, Égető Tamás, Zsikla Márk, Vorák Patrik (hátsó sor)

lüket legyőzték, de az összesen 24 egyénenkénti meccsükből mindössze egyetlenegyet veszítettek el – a 24 lehetséges csapatpontból 22-t szerezve lettek immár a megye meghatározó diákolimpia korcsoportos gárdájává – tájékoztatott Nagy János edzõ. A felkészítõ tanár sakknövendékei az egy héttel későbbi egyéni kecskeméti diákolimpiai megyei döntőben is remekeltek. A négy különböző korcsoportban induló tanítványok mind a négy országos döntőbe jutó helyet elhozták úgy, hogy a 20 főt számláló 10 éves mezőny dobogós helyezettjei a kiskunhalasi közösség tagjai. Papp Bence, a Felsővárosi diákja 7-ből 7 győzelemmel képviesli BácsKiskun megyét a pesti országos döntőben. Vorák Patrik ezüstérmes, Tapodi Norman Lajos – a februári tiszaalpári verseny legjobb tizennégy év alat-

tija – bronzérmes. Az említett négy kategória közül a másik három győztesei soltvadkerti diákok. A nyolcéveseknél Daróczi Donát (7 meccs, 7 győzelem); e kategória bronzérmese Szuromi Vajk Ádám, negyedik helyezettje Karai Kornél; a tizenkettő éveseknél Fejes Vince (7 meccsből 6 pont); a tizennégy éveseknél Égető Tamás (6-ból 5,5 pont). A négy kategóriagyőztes egyéni versenye nyomán 27 mérkõzéséből mindösszesen egyet veszített el. A soltvadkerti felső tagozatos válogatott, ahogy tavaly, úgy idén is kategóriája megyegyőzteseként utazik május közepén a szombathelyi országos döntőre. Teljessé a sakkműhely csapatdöntős sorozatát a hajdanvolt tanítványok tették: a középiskolás fiúk versenyét a Bibó István Gimnázium tanulói nyerték. P. L.


Gizikével közös a vehemenciánk

2014. március 26.

kultúra

15

Fotó: Pozsgai Ákos

Gyebnár Csekka szerepeiről és hobbijáról

F Placskó Emese és Gyebnár Csekka

Gyebnár Csekka legutóbb a Meseautó című vígjáték Sárikájaként vendégszerepelt Kiskunhalason. Most újra eljött hozzánk, ezúttal a legendás időket idéző, Katyi című zenés komédia Csiba Katijaként találkozhattunk vele a Körúti Színház előadásában. • Annak ellenére, hogy általában vígjátékokat és zenés darabokat hozunk, mindig van egy nagyon erős mondanivaló, amit közvetítünk. Azt gondolom, ez a darab megérint mindenkit, bennünket is. Azt hiszem, ez átmegy a nézőtérre. Velünk együtt éli meg a közönség annak a szépségét, hogy az ember hogyan leckézteti meg saját magát, a szerelmét. Egy kisbabáról is szó van, jelenléte szintén nagyon megható vonal. Szeretjük. Én Csiba Katit alakítom, és nagyon kedvelem a karakterét. Kicsit talán fiatalabb, mint én és egy kicsit őrültebb is, mint én. Kicsit szerencsétlen, kicsit idétlen, de magát jól eladó kis hölgy. Jósnőnek adja ki magát. Hisz benne, de igazából ezt sem

tudja jól csinálni. Semmit az életben. Bohókás kis figura. Talán a táncos-komikus szerepnek felel meg. A darabnak szerintem az az üzenete, hogy ha valaki nagyon akar valamit, akkor azt el fogja érni, csak tenni kell érte. Nem szabad feladni! Mindenki leszűrhet magának egy csomó tanulságot belőle. • Azt nyilatkozta, élvezi az átváltozásokat. Ki mindenkit alakít ebben az évadban? • A Meseautóban Sárika vagyok. Az Én és a kisöcsémben Frici. A doktor úr című előadásban nagyon szeretem Sárkányné szerepét. A Katyi a legújabb darabunk a Körúti Színházzal. Vannak egyéb szerepeim is csak máshol. • A nagyközönség a Barátok közt című sorozatban Gizikeként ismerte meg. Milyen közös tulajdonságaik vannak? • Közös tulajdonságunk talán a vehemenciánk, a szenvedélyünk. Az, hogy szeretünk élni. Egyébként túl sok közös nincs bennünk – nevet. • Szerepe szerinti lánya, akit Munkácsi Kata alakít, hamarosan elhagyja a sorozatot. Gondolom, a baráti kapcsolat ezen túl is marad. • Mindenképpen marad, mert vele ritka erős viszonyt ápolok. Olyan jó kapcsolat alakult ki közöttünk, ami nem csak szerep szerinti. A civil életben is rettentően kötődünk egymáshoz. Nekem nagyon fáj a szívem, hogy elmegy. Nemcsak egy kislányt vesztek el, mint Gizike a sorozatban, hanem egy nagyon jó kolléganőt is. • Hogyan telik egy napja? • Általában reggel 7 vagy 8 órakor kezdünk a stúdióban. Azután jövök a színházba, többnyire vidékre fellépni. Ha nem is minden nap, de elég sűrű a program. Nem könnyű, de nem panaszkodom. Örülök, hogy van munkám. Azt hiszem, hogy ez mostanában nagyon nagy kincs. Ha van szabadidőm, akkor rohanok a 800 négyszögöles kertünkbe. Várnak a gyümölcsfák, a veteményes, a fólia, az üvegház. Bármilyen furcsa engem valóban kikapcsol, ha gyomlálok a kertben. Annyira jólesik, hogy hihetetlen. Összekötöm magam a természettel. Oda elvonulok, és nagyon élvezem, bármennyi a munka. Pál László

Könyvbemutató Juhász Antal: A halasi puszták az 1870-es években című könyvét pénteken délután mutatták be a Thorma János Múzeumban. A szerző a szakirodalomban először használja az 1870. évi népszámlálás iratait és a vele közel egyidejű kateszteri földmérés térképeit, jellemezve az alföldi mezőváros tanyáit, népességét. A rendezvényen Szakál Aurél múzeumigazgató ajánlotta a kötetet a közönség figyelmébe. (RészleKép, szöveg: P. L. F Szakál Aurél igazgató és Juhász Antal szerzõ tek a jövő heti Tükörben.)

F Ambrus Ákos és Hardy-Horváth Mária, a halasi rendhagyó óra háziasszonya

Nagykövet az Operából A Magyar Állami Operaház 15 nagykövetet nevezett ki azzal a szerethető céllal, hogy új nézőket, rajongókat szerezzen a műfajnak. Kiskunhalason, a zeneiskola hangversenytermében Ambrus Ákos baritonista művész, zeneszerző ismertette meg a diákokat egy március 13-i rendhagyó óra keretében az opera szépségeivel és kulisszatitkaival.

Napjainkban a kulturáltabb szórakoztató és a nevelő komolyabb műfajokat igyekeznek összefésülni. Ambrus Ákos a Weiner Leó Zeneiskola zongora tanszakán kezdte tanulmányait, majd ugyanott zeneszerzést és zeneelméletet is tanult. Első diplomáját 1981-ben a Zeneakadémián szerezte zeneszerzőként. Azután énekesi tanulmányokat folytatott magánúton, 1988-ban lett a Budapesti Tomkins Énekegyüttes szólistája. Operaénekesi oklevelét 1992-ben vehette át. Ezt követően minisztériumi ösztöndíjasként a Magyar Állami Operaház magánénekese lett. Az opera nagyköveteként Halason az opera műfajával, szépségével, kulisszatitkaival ismertette meg a diákokat a Kiskunhalasi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Vári Sza-

bó-szakközépiskola szervezésében. – A legfontosabb: fel kell fedezzék a fiatalok, hogy óriási átfedések vannak a zenés színházak között – hangsúlyozta Ambrus Ákos. – A teljes ógörög drámai örökséget magáénak tudhatja az opera. A Magyar Állami Operaház 15 nagykövetet nevezett ki szerethető feladattal: új nézőket, rajongókat szerezzünk a műfajnak. A fiatalok nyitottak. Ezt én diákkoromban nem tapasztaltam, egészen más most a közönség. Az opera nem muzeális darab. A műfaj időről időre képes megújulni. – Operaénekesek könnyűzenét énekelnek és fordítva. Érdekes a kavalkád, ami a média zuhatagában a fiatalok nyakába szakad. Napjainkban a kulturáltabb szórakoztató és a nevelő komolyabb műfajokat igyekeznek összefésülni. A könnyűzenének kevésbé van szüksége arra, hogy a közönség után menjen. A közönség megy a könnyűzene után. A hagyományos zenének viszont megpróbálnak modern formát adni, olykor valóságshow-t idéző környezetbe helyezik. Igyekeznek látványosan, akciódúsan megrendezni a darabokat, játékfilmeket idézve. A Magyar Királyi Operaház – mai Magyar Állami Operaház – ünnepélyes megnyitója 130 évvel ezelőtt, 1884ben volt. Mellette működik az egykori Városi Színház, amely már az Erkel Színház nevet viseli és hat év után nyitották meg ismét, felújítva. Az Operaház és az Erkel Színház 62-féle előadást szerepeltet műsorán figyelembe véve a zeneszerető közönség igényeit. Kép, szöveg: Pál László


16

hirdetés 2014. március 26. Soltvadkerti műanyagüzembe gyakorlattal Sertések eladóak 110-250 kg-ig. 420 Ft/ rendelkező nyomdászt, extruder gépkeze- kg. Tel.: 06 20/934-73-82 A-1414 lőt és extruder segédgépkezelőt felveszünk. Tel.: 06 20/406-95-26 A-1344 Félsertés eladó. Tel.: 06 20/33-20-160 A-1415 A Radix Kft. orvosi műszergyártáshoz mérnökasszisztenst és CNC esztergályost ke- Hízó sertés eladó. 100-110 kg. res. Jelentkezés fényképes önéletrajzzal a Tel.: 06 20/959-90-98 A-1416 halasmunka@gmail.com címen. A-1347

Kisszálláson ház eladó. Tel.: 06 30/480-11-58

A-1355

Ház eladó, Ág u. 9. Tel.: 06 20/97-65-168

A-1357

Műszaki területre keresünk értékesítő munkatársat. Feltétel a „B” kategóriás jogosítvány és a számítógépkezelői ismeretek. Raktárak, irodák bérelhetők a volt a Levi’s Fényképes önéletrajzát várjuk a phoenix- területén. Már 300 Ft +áfa/m2/hó ártól. A-1285 forklift@t-online.hu email címre. A-1369 Tel.: 06 20/92-70-946

Sólyom u. 16. 3 szoba, étkező, garázs eladó. Iá.: 9,9 M Ft. Tel.: 06 70/33-15-600 A-1380

Savanya Vízgépészeti Kft. állást hirdet AWI és fogyóelektródás hegesztő, lakatos és csőszerelő munkakörök betöltésére. Tel.: 06 20/92-70-741 A-1384 Savanya Vízgépészeti Kft. vállalkozások jelentkezését várja csőszerelési és lakatosipari munkák végzésére. Tel.: 06 20/92-70-741 A-1385 Faipari szakmunkást keresek. Tel.: 06 20/508-86-93

597 m2-es építési telek eladó Kiskunhalason, Kölcsey utcában. Tel.: 06 20/982-61-68 A-1358

Kuruc téren 8. IV/13. szám alatti 1,5 szobás, 63 m2-es lakás eladó vagy elcserélTormássy utcai itallerakat bér- hető. Iá.: 4,5 M Ft. Tel.: 06 30/57-50-286, A-1381 leti joga és árukészlete eladó. 06 70/433-02-62 Tel.: 06 20/540-43-16 A-1367 4 ha föld Füzesen eladó. A-1396 20 év működő kiskunhalasi cég keres lak- Tel.: 06 30/219-38-54 hatás szempontjából Kiskunhalason kiadó Új családi ház eladó. 1-2 szobás, bútorozott lakást. Ajánlatokat Tel.: 06 20/31-22-308 A-1397 az ingatlan1992@gmail.com email címre várjuk. A-1351 Új tanya eladó, teljes berendezéssel. Tel.: 06 20/31-22-308 A-1398

A-1405

Kiskunhalason a Semmelweis téren 90 m2Újszerű fénycsőarmatúrák 1,5 m hosz- es 4 szobás lakás eladó. Irodának is alkalAsztalos szakmunkásokat keresünk szúak (2x58 Watt) 3000 Ft/db eladóak. mas. Tel.: 06 20/380-68-60 A-1399 azonnali belépéssel. Modinvest Kft. Tel.: 06 20/483-09-96 A-1286 Tel.: 06 30/94-37-458 A-1407 Új családi ház ár alatt eladó. A-1420 Szemes kukorica, szalmabála nagy tételben Tel.: 06 70/261-02-82 Megváltozott munkaképességű munkaA-1403 társat is keresek takarítói munkakörbe. eladó. Tel.: 06 20/483-09-96 Alsóvárosban 2 generációs csaláTel.: 06 70/604-70-09 (munkaidõben) A-1408 di ház eladó. Tel.: 06 70/410-56-40 Akáccsemete nagy tételben eladó. (14 után) A-1421 A-1404 Légylárvatenyésztő-telepre segédmun- Tel.: 06 20/483-09-96 kást keresünk. B, C jogosítvány előny! Lehel utcában 2 szobás I. emeleti lakás Tel.: 06 20/411-88-54 A-1409 Kedvezményes tujafavásár termelőnél! eladó. Tel.: 06 20/97-04-383 A-1422 Tel.: 06 20/993-80-00 A-1391 Kőművest és segédmunkást kereDózsa Gy. utca 9. szám alatt családi ház sek hétfői kezdéssel vidéki munkára. Használt Cikk Bizományi Kisáruház. Kiskun- eladó. Tel.: 06 70/457-65-62 A-1423 Tel.: 06 70/941-65-82 A-1410 halas, Kossuth u. 27. A-1394 Közművesített telek a strand mellett eladó. A-1424 Mikó Kft. gyakorlattal rendelkező és már- Országos rejtvényfejtő verseny Kiskunha- Tel.: 06 30/46-54-803 katípusokban jártas autószerelőt ke- lason! Csipke Hotel, III. 29-30. Szombat: res. Gumiszerelő és számítógépes isme- déltől egyéni versenyek 4 kategóriában. Va- Muskátlis házban lakás garázzsal eladó. A-1425 ret előny. Fizetés megegyezés szerint. sárnap 10-től csapatversenyek. Nem csak Tel.: 06 70/45-02-079 Tel.: 06 30/238-38-60 A-1411 profiknak! A-1395 Bükkönyös utcában, ház nagy kerttel olcsón eladó. Tel.: 06 20/912-27-20 A-1426 Nemzetközi gépkocsivezetőt felveszek. Sonka, szalonna eladó. Tel.: 06 30/96-76-292 A-1412 Tel.: 06 30/938-64-16 A-1417 Kocsmába pultost keresek. Tel.: 06 30/91-50-738

A-1413

Bontásra autót veszek. www.autobontokalo- Épületenergetikai tanúsítás. Ocskó László csa.hu Tel.: 06 30/432-62-26 A-1418 Tel.: 06 20/91-35-535 A-1284

KERESKEDELMI ÜGYINTÉZŐT keresünk NÉgyorsmosással METNYELV-TUDÁSSAL. Pirtói munkahelyre. 5 literes üvegek és 10-14 lite- Autóját Fényképes önéletrajzot várunk. Jelentkezni: res vödrök fedővel együtt eladóak. suk (800 Ft). Kőrösi A-1419 Tel.: 06 30/864-59-70 pappgabriella@plasztik-tranzit.hu A-1428 Tel.: 06 30/878-19-51

Anyakönyvi hírek Születtek: Rajmond Dávid (Tallér Edina) Kiskunhalas, Rácz Zalán Vajk (Szabó Orsolya) Kiskunhalas, Varga Abigél (Béda Erzsébet) Kiskunhalas, Ádám Krisztina (Kőrösi Ágnes Rita) Kiskunhalas Házasságot kötöttek: Molnár Csaba István és Grezsu Éva Elhunytak: Sarkadi Zoltánné Réchnitzer Gabriella (Kisszállás), Gazdag Benő (Kiskunhalas), Agócs Ilona (Kiskunhalas), Imre Miklós (Kiskunhalas), Perlaki József János (Kiskunhalas)

lemosút 10. A-1427

Nézze digitálisan jó minõségben a HALAS TV-t

MÛSORAJÁNLATUNK: Március 26. szerda 00:00 Képújság 07:00 Híradó/kedd (ism.) 07:30 Sport Magazin (ism.) 08:00 Képújság 12:00 Sport Magazin (ism.) 12:30 Híradó/kedd (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/szerda 19:20 Napi Mozaik 19:30 Beszéljünk róla 20:00 Híradó/szerda (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:30 Beszéljünk róla (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/szerda (ism.) 22:20 Napi Mozaik (ism.) 22:30 Beszéljünk róla (ism.) 23:00 Képújság Március 27. csütörtök 00:00 Képújság 07:00 Híradó/szerda (ism.) 07:20 Napi Mozaik (ism.) 07:30 Beszéljünk róla (ism.) 08:00 Képújság 12:00 Beszéljünk róla (ism.) 12:30 Híradó/szerda (ism.) 12:50 Napi Mozaik (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/csütörtök 19:20 Zöld Percek 19:30 Kultúrkép – kulturális magazin 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 20:20 Zöld Percek (ism.) 20:30 Kultúrkép – kulturális magazin (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/csütörtök (ism.) 22:20 Zöld Percek (ism.) 22:30 Kultúrkép – kulturális magazin (ism.) 23:00 Képújság Március 28. péntek 00:00 Képújság 07:00 Híradó/csütörtök (ism.) 07:30 Kultúrkép – kulturális magazin 08:00 Képújság 12:00 Kultúrkép – kulturális magazin 12:30 Híradó/csütörtök (ism.) 13:00 Képújság 17:55 Műsorajánló 18:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/péntek 19:20 Gyermeksarok 19:30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin (ism.) 20:00 Híradó/péntek (ism.) 20:20 Gyermeksarok (ism.) 20:30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/péntek (ism.) 22:30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin (ism.) 23:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 00:00 Képújság Március 29. szombat 00:00 Képújság 08:00 Híradó/péntek (ism.) 08:30 Kultúrkép (ism.) 09:00 Képújság 12:00 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin (ism.)

12:30 Híradó/péntek (ism.) 13:00 Képújság 17:20 Napi Mozaikok, Gyermeksarok (ism.) 18:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 19:00 Sport Magazin (ism.) 19:30 Kultúrkép - magazin (ism.) 20:00 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin (ism.) 20:30 Beszéljünk róla (ism.) 21:00 Képújság Március 30. vasárnap 00:00 Képújság 13:30 Tükörképben - magazin 14:00 Kiskunhalasi UKSC – Kalocsa (férfi kézilabda mérkőzés) 15:30 Esélyes – esélyegyenlőségi magazin 16:00 Megyei Krónika (ism.) 16:30 Sport Magazin (ism.) 17:00 Kultúrkép – magazin (ism.) 17:30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin (ism.) 18:00 Beszéljünk róla (ism.) 18:30 Híradó/hétfő (ism.) 19:00 Híradó/kedd  (ism.) 19:30 Híradó/szerda  (ism.) 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 20:30 Híradó/péntek (ism.) 21:00 Kiskunhalasi UKSC – Kalocsa (férfi kézilabda mérkőzés) 22:30 Képújság Március 31. hétfő 00:00 Képújság 07:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 08:00 Képújság 12:00 PONT – ifjúsági magazin (12) 13:00 Képújság 17:00 Kiskunhalasi UKSC – Kalocsa (férfi kézilabda mérkőzés) 18:30 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/hétfő 19:20 Napi Mozaik 19:30 10 éve történt 20:00 Híradó/hétfő (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:30 10 éve történt (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/hétfő (ism.) 22:20 Napi Mozaik (ism.) 22:30 10 éve történt (ism.) 23:00 Képújság Április 1. kedd 00:00 Képújság 07:00 Híradó/hétfő (ism.) 07.30 10 éve történt (ism.) 08.00 Képújság 12:00 10 éve történt (ism.) 12:30 Híradó/hétfő (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/kedd 19:20 Napi Mozaik 19:30 Sport Magazin 20:00 Híradó/kedd (ism.) 20:20 Napi Mozaik (ism.) 20:30 Sport Magazin (ism.) 21:00 Képújság 22:00 Híradó/kedd (ism.) 22:30 Sport Magazin (ism.) 23:00 Képújság online műsorújság www.halasmedia.hu A mûsorváltozás jogát fenntartjuk.


Bonyhádon, egy fedettpályás atlétikai tehetségkutató versenyen vett részt múlt vasárnap a Kiskunhalasi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola 15 diákja. Sikeres szereplésük bizonyítékaként 11 arany-, 10 ezüst- és 7 bronzéremmel térhettek haza. Az ország egyik legnagyobb, egyik legszebb és minden igényt kielégítő – a bonyhádi evangélikus gimnázium – fedett atlétikai csarnokában versenyezhettek a közelmúltban a Kiskunhalasi Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola ifjú atlétapalántái. A benevezett iskolák közel száz indulója között Balogh Annamária és Némethné Virág Judit tanítványai mindösszesen 28 ragyogó érmet gyűjthettek be, ami önmagáért beszél létszámuk, illetve az elnyerhető érmek arányában. A tehetséges és lelkiismeretesen felkészített gyerekek legeredményesebbjei Kolompár Klaudia, illetve Kolompár Tibor voltak, mindketten három-három győzelemmel. A dobogós helyezettek,

I. korcsoportos leányok, Kolompár Klaudia: 60 m-es síkfutás 1., 150 m-es síkfutás 1., helyből távolugrás 1. Kolompár Tímea: 600 m-es síkfutás 2., helyből távolugrás 2., medicinlabda-dobás 2. Radics Vanessza: 60 m-es síkfutás 2., 150 m-es síkfutás 3., 600 mes síkfutás 3. I. korcsoportos fiúk, Patai Mátyás: 600 m-es síkfutás 1., helyből távolugrás 1., 60 m-es síkfutás 2. Kolompár József: medicinlabda-dobás 1., 150 m-es síkfutás 2., távolugrás 2. Kolompár Mátyás: távolugrás 1., 150 m-es síkfutás 3., 600 m-es síkfutás 3. Mezei Krisztofer: távolugrás 3., helyből távolugrás 3. II. korcsoportos fiúk, Kolompár Tibor: 60 m-es síkfutás 1., 150 mes síkfutás 1., helyből távolugrás 1. Kolompár Ferenc: súlylökés 1., távolugrás 2., 150 m-es síkfutás 3. Kolompár Norbert: súlylökés 2., medicinlabda-dobás 2. Ígéretes jövő előtt állhatnak még a szintén starthoz állt Mezei Dávid, Kolompár Zoltán, Kolompár Alex, Kolompár József és Kutasi Krisztián, bár számukra még most nem termett babér. -V-

sport

Az idén – március idusán plusz előtte és utána – rendezte meg hagyományos Nemzetközi Középiskolás Kézilabda Tornáját, a Bibó Kupát a névadó gimnázium. A hat fiú és hat leány csapat részvételével lebonyolított színvonalas eseménysorozaton a házigazda mindkét képviselője dobogón végzett. Az előkelő bronzérmes helyezésekről edzőik meséltek.

Katkó Andrea: – A Szűcs Vivien, Tóth Gréta, Korsós Alexandra, Farkas Dominika, Tasnádi Eliza, Sörös Vivien, Rideg Regina, Szabó Fanni, Csehó-Kovács Nikoletta, Sendula Fanni, Csatári Petra, Zelei Dafné Zita, Budai Kinga, Tóth Lili által produkált játékkal maximálisan elégedett vagyok, fiatal koruk ellenére egytől egyig erejükön felül teljesítettek. Dicséretet érdemelnek továbbá, hogy a Nagy Ernő felkészítette rivális sziládys lányok ellen is nyerni tudtak. Viszont az ötödik, a pestiek elleni meccsre már elfáradtak, és a vereség miatt a második helyről lecsúsztak. A sziládysokkal és a sepsiszentgyörgyiekkel való körbeverésből a jobb gólkülönbség döntött a javukra.

Kölyökliga

A Bibó Kupa edzői szemszögből Lajkó Róbert: – Végeztek, elmentek a nagy elődök, a tavalyi bajnokok, és a mögöttük támadó űrben épített új csapat magját 9-10. osztályosok alkotják, három 11.-essel. Ezért is értékeljük nagyra ezt az igencsak rangos helyezést, amely a körmérkőzés szeszélyeinek betudhatóan az utolsó nap utolsó mérkőzésén dőlt csak el. Különdíjat Földesi

Gyula és Szabados Sándor kapott ugyan, de nyugodtan ebbe a kategóriába sorolnám Ifkovics Zorán, Vajkó Sándor, Szűcs Ákos, Fekete Zoltán, Kis-Vén Ákos, Koch Attila, Vagyon József, Földesi Mihály, Lekrinszki Ádám, Papp Roland, Lengyel Gergő, Csapi Bence, Fejes Csongor, Szabó Zsombor csapattagokat is. VK

Aranysöprés az Aranyhomokon

Összesen 5 aranyat söpörtek be a hétvégi kecskeméti versenyen a halasi utánpótlás-úszók.

Négy korosztály, huszonnégy mérkőzés, több száz néző a városi sportpályán. A Kölyökliga halasi fordulója ismét remek mérkőzéseket és szép gólokat hozott. A Csepel, a Kecskemét és a Jászberény küldte el korosztályos együtteseit a rangos bajnoki fordulóra. A házigazda Szilády RFC kitett magáért, hat győzelmet, egy döntetlent és öt vereséget jegyzett a négy csapat. Újfent bebizonyosodott, hogy jó kezekben van a kiskunhalasi fociutánpótlás. Kép, szöveg: JL

17

fotó: jáger levente

Bonyhádi sikerek

2014. március 26.

A Kiskunhalasi Úszó és Gyógyúszó Egyesület növendékeit az Aranyhomok Kupa második fordulója várta 600 résztvevővel és majd’ 2000 rajttal. A versenyen Grigorov Leila tanítványai 50 és 100-as számokban, valamint 200 gyorson mérették meg magukat, és elsősorban a hosszabb számokban születtek szép egyéni csúcsok. Novotny Attila tanítványai az alapozási időszaknak megfelelően szintén a hosszabb versenyszámokban remekeltek. 1500 méter gyors-

úszásban Nagy András és László Levente kiváló időeredménnyel a dobogó első és második fokára állhattak, egyben az országos ranglista élmezőnyébe ugrottak e versenyszámban is. Ugyanebben a számban Juhász Janka szintén egyéni legjobbját úszva aranyérmes lett. Ha nem lenne túl fiatal hozzá, jelenlegi időeredményével az európai ifi ranglista második helyét foglalná el. Fülöp Bianka és Varga Kata az egy évvel idősebbek között nem tudtak dobogóra állni, ám egyéni rekordjaik beállítása így is nagy fegyvertény. A 37 egyesület késő estébe nyúló versenyében 9 megszerzett éremmel, az éremtáblázat igen előkelő 4. helyén végzett Halas. (Munkatársainktól)


18

sport 2014. március 26.

innen  onnan Kipipálva

A Kiskunfélegyháza volt a KB Autoteam SE ellenfele a megyei I. osztályú női kézilabda-bajnokság legutóbbi fordulójában. A vendégek összesen tíz játékossal érkeztek Halasra, ráadásul többen sérüléssel bajlódtak. Ennek megfelelően az első félidőben fokozatosan elhúzott ellenfelétől a halasi csapat. A vendégek mindent megtettek, lelkesek voltak, de csak arra voltak képesek, hogy időnként lassítsák a hazai játékot. 15-6-os félidő után a második játékrészben villámrajtot vett a KB, de 19-6 után erőre kaptak a vendégek. Egészen nyolc gólos különbségig tudtak visszajönni a meccsbe. Aztán ahogy fogyott a félegyházi erő, úgy nőtt a különbség. Toókos György csapata nem tudta megakadályozni a nagy arányú győzelmet. KB Autoteam SEKiskunfélegyháza 30-17. A góljainkon Ács Anita 6/1, Mészáros Anita 5, Csősz Szilvia 5/1, Baksa Nikolett 4/2, László Krisztina 3/1, Agócs Erika 3/1, Torma Mónika 2, Dudás Katalin 1/1 és Makai Katalin 1 osztozott. A halasiak ezzel újabb lépést tettek a tizedik bajnoki címük felé, amely most már egyre közelebb kerül.

Szegedi

Folytatódott az NB II-es korosztályos labdarúgó-bajnokság. A Kiskunhalasi Szilády RFC hazai környezetben a Szeged csapatait fogadta. Az U14es keretnek nem sikerült igazán jól a mérkőzés. A mérkőzést 6-0-ra a vendégek nyerték, Velez Attila edző értékelése szerint többet várt, de kevesebbet kapott csapatától. Az U15 viszont minden dicséretet megérdemel. Papírforma, amolyan kötelező halasi győzelem született. Kiskunhalasi Szilády RFC-Szeged 10-0. A gólokon Simon Márk 4, Palakovics Balázs 2, Kaszap Attila 2, Juhász Péter és Papp Dominik osztozott.

Bozsik

Már a hetedik fordulójához érkezett a Bozsik-OTP utánpótlás labdarúgóprogram sorozata. Ezúttal Kecel volt a házigazda. A Kiskunhalasi Szilády RFC U13-as csapata három meccset játszott: a Madarast 1-0-ra legyőzték, míg a Keceltől és a Kelebiától is minimális vereséget szenvedett Vincze Attila és Velez Attila gárdája. (jl)

Tényleg meghal a KNKSE?

Nincs tovább, vége. A Kiskunhalas NKSE hivatalosan is bejelentette, hogy nem tudja tovább vállalni az NB I/B-s osztályt sem, ezért minden további küzdelemtől visszalép. Azzal, hogy nem a szövetség mondta ki a halálos ítéletet, talán lesz lehetőség arra, hogy ősszel az NB II-ben azért elindulhasson a csapat. Kérdés az, hogy lesz-e olyan vezetés, amely tovább viszi az ügyet. Egy évvel ezelőtt még az volt a legfőbb problémájuk a halasi kézilabdabarátoknak, hogy időben lefoglalják a helyeiket a csarnokban, amikor a későbbi Bajnokok Ligagyőztes Győr a hazai kedvencekkel meccselt. Aztán azon ment a dilemma, hogy hányadik helyen végzünk: az ötödiken vagy a hatodikon? Játszunk-e döntőt a Magyar Kupában? Hatodikak lettünk, nem játszottunk döntőt, sőt a nyár folyamán szinte az összes játékos elment innen. Elfogyott a pénz, volt, aki szerelést vitt magával,

volt, aki azóta is perrel igyekszik hozzájutni a pénzéhez. Közben az NB I-ből NB I/B lett, aztán a rajt előtt néhány nappal a korábban Kecskemétről, Lajosmizsérõl érkező játékosok is elmentek az edzővel együtt. Ilyen helyzetben vágtunk neki a bajnokságnak, amelyet szakmailag egyszerűen nehéz értékelni. Lelkes, áldozatkész fiatalok, kiegészülve a csapatért mindent megtevő IgnáczPethő Renátával megpróbálták a lehetetlent. Pénz, edzés, igazi háttér nélkül megúszni ezt az évet.

Emellett még két meccset meg is nyertek, és volt néhány egészen biztató találkozó is, ahol azért valamit megvillantott abból is a csapat, amelyet úgy hívnak, hogy kézilabda. Azért azt sejteni lehet, hogy semmi sem megy a végletekig. Támogató, szponzor nélkül nem fog menni. Önkormányzati inkasszó a kölcsön vissza nem fizetése okán, szövetségi büntetés, mert nem utazott el a KNKSE egy meccsre. Aztán még egy szankció azért, mert nem csengettük ki a büntetést. Nem játszhatott a csapat. Aztán múlt héten az a döntés született, hogy inkább önként viszszalépünk a további küzdelmektől, mint hogy egy kizárást kockáztassunk. Ezzel talán maradt esély arra, hogy ősszel valami legyen. Mondjuk NB II-es bajnoki. Kérdések persze vannak. Mi lesz a mostani adósságokkal? Kifizetik-e az elmaradásokat, vagy legalább az útiköltségeket a játékosoknak, edzőknek? Lesznek-e olyan játékosok, akik Halason szeretnének játszani a felnőtt csapatban? Lesze edző, aki vállalja a feladatot? Mi lesz az elnökséggel? Segít-e a város, vagy a vállalkozói réteg? Van-e TAO-s pénz, illetve mi lett a korábban kapottal? Valaki végre kiteríti a kártyákat, és elárulja, hogy van-e felelőse az elmúlt egy évnek? A Tükör az elmúlt napokban több megkeresést is kapott kézilabda-ügyben. Volt játékosok jelezték, van véleményük a KNKSE-ről. Jövő héten kísérletet teszünk arra, hogy néhány titokról fellebbentsük a fátylat. JL

Ezüst a lányoknak

Mezőtúr adott otthont a Református Iskolák Országos Kispályás Labdarúgó Bajnokságának. A lányoknál nyolc, míg a fiúknál tizenöt csapat vállalta a megméretést. Köztük volt a Szilády Áron Református Gimnázium két válogatottja is. A mérleg egy ezüstérem és egy ötödik hely.

A sziládysok hagyományosan mindig jól szerepelnek ezen a bajnokságon. Idén sem volt ez másképpen. Összesen huszonhárom csapat lépett pályára, a fiúknál tizenöten, míg a lányoknál nyolcan neveztek. A halasi lányok Zákány Sándor testnevelő vezetésével remekeltek. A csoportmérkőzéseken három mérkőzésből kettőt megnyertek, egy döntetlenjük volt, négy rúgott és egy kapott góllal jutottak az elődöntőbe, ahol aztán a házigazdákat verték 3-0-ra.

A döntőben a Miskolc volt az ellenfél és az acélváros lányai egyetlen góllal felülmúlták a halasiakat, de az ezüstérem is szépen csillog. A csapatban Monda Fanni, Lakos Renáta, Nagy Andrea, Szabó Petra, Tóth Virág, Tóth Nikolett, Lőrincz Tímea, Csorba Renáta, Nagy Flóra, Berki Bianka, Savanya Csenge kapott helyet. A fiúkra sem lehet panasz. Vincze Attila tanítványai tizennégy csapat társaságában küzdöttek. Eredmények: Szilády-Baár-Madas 4-1, Szilády-Lónyai 1-0, Szilády-Debrecen 0-1, Szilády-Karcag 4-1, Szilády-Kisújszállás 2-1. A halasiak ezzel a teljesítménnyel az előkelő ötödik helyet szerezték meg az erős mezőnyben. A csapatban Borka Barnabás, Tasnádi Dávid, Facskó Máté, Patocskai Mátyás, Csillag Dániel, Burszki Zoárd, Enesei Dániel, Enesei Márton, Somogyvári Gergő szerepelt. JL

röviden Váratlanul Hiába szerzett tizenegy gólt Benkő Péter a Szigetvár ellen idegenben, ez is kevés volt a győzelemhez. Szigetvár-KUKSC 31-26, a góljainkon Benkő Péter 11, Juhász László 5, Kanyik Árpád 5, Fejes Attila 1, Forgó László 1, Demeter Ádám 1, Nagy Gábor 1, Pecséri Máté 1 osztozott. A juniorok viszont újabb nagyszerű sikert arattak idegenben. A szünetben 19-11-re vezettek Nagy Ernő tanítványai, a végén pedig 33-25 volt az eredmény. A halasiak ezzel továbbra is magabiztosan vezetik a tabellát. Az UKSC szombaton a Kalocsa ellen, hazai pályán megyei rangadót játszik, 15, illetve 17 órakor a Horváth István Sportcsarnokban. LeHÍDaltunk Súlyos vereséget szenvedett a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság szombati mérkőzésén a Kiskunhalasi FC a listavezető HÍD SC otthonában. A halasiak az első félidőben jól tartották magukat a bajnokesélyes ellen, egyetlen gólt tudott csak szerezni a Nagybaracska. A szünet után viszont dekoncentrált, hitehagyott volt a KFC és újabb négyet rámoltak be a vendégek. Tóth Zsolt a hajrá előtt szépíteni tudott. HÍD SC-Kiskunhalasi FC 5-1. Ez a játék és mutatott teljesítmény kevés lesz szombaton, a Soltvadkert elleni megyei rangadón. Az utánpótlás viszont sokáig úgy tűnt, hogy csodát tesz. A listavezető ellen Huczek Csaba és Lavati Alex góljával tizenhét perc alatt 2-0-ra vezetett a csapat. A hazaiaknak csak a szünet után sikerült a szépítés, majd az egyenlítés is. A hajrában aztán még kétszer betaláltak, így kétgólos hátrányból fordítva tartották otthon a három bajnoki pontot. HÍD SC-Kiskunhalasi FC 4-2. Bowling A 16. fordulójához érkezett a városi bowling bajnokság. Az alábbi eredmények születtek: Szekeres Pálinka-Drink Team 3:0, Bowling Boys-Rolling Balls 3:0, HalaspackDigit Iroda 0:3, Pontvadászok-FaVágók 0:3, Amazonok-Jankováczi Golyószórók 3:0. jáger


2014. március 26.

hirdetés ddd

19


2014. mĂĄrcius 26.

mozaik

20

SchiszlerÊk ismÊt arattak a nemzetkÜzi pålinkaversenyen A legeredmÊnyesebbek kÜzÜtt szerepelt a soltvadkerti főzde Ausztriåban

Nagyon szÊp magyar vÊgeredmÊnnyel zårult a 2014-es, ausztriai Destillata nemzetkÜzi pårlatverseny, ahol 11 orszåg 183 főzdÊje Üsszesen 1700 mintåval nevezett be, hazånkat 29 pålinkahåz – kÜztßk a Schiszler Pålinkafőzde – kÊpviselte.

Mozart szßlővårosa, Salzburg adott otthont a mårcius 15-i díjåtadó gålånak, ahol a magyar főzdÊk 188 Êrmet szereztek, Ês az orszåg-ÜsszesítÊsben a 3. helyet ÊrtÊk el. Míg ott a Nemzetgyőztes 23 Êremmel az Agårdi Pålinkafőzde lett, a hazai főzdÊk mårcius 19-Ên díjåtadó fogadås

keretÊben, a Mezőgazdasågi Múzeumban vehettÊk åt az Êrmeket Budai Gyula ållamtitkårtól Ês Wolfgang Lukas ßgyvezető igazgatótól. A zsŹri – amely kivåló szakemberekből åll, Ês kÊtszeres szŹrőn keresztßl nÊgy szempont (illat, tisztasåg, karakter Ês harmónia) alapjån ítÊl

– dÜntÊsei alapjån a hazai sorrendben is előkelő helyet kapott a soltvadkerti Schiszler Pålinka, amely 4,25 pontot szerzett – a pontszåm-ÜsszesítÊs alapjån így holtversenyben a 3. helyen vÊgzett. Ha ehhez mÊg hozzåvesszßk az Êrmek szåmåt is, akkor alakul ki a rendkívßl előkelő 5. helyezÊs (Agårdi, Brill, à rpåd, Gyulai, Schiszler). S hogy ez konkrÊtan mely nedŹket jelenti? A hamar híressÊ vålt Schiszler-håz aranyat nyert az Ananåsz, ezßstÜt a Szilva, az Érlelt Szilva, a lokålpatrióta szíveknek oly kedves Kiffer KÜrte Ês a Madårberkenye pålinkåval, bronzot pedig az Irsai OlivÊr Ês a Birs nyert. Az idei Destillata igen ko-

moly megmÊrettetÊs elÊ ållította a versenyzőket: 11 orszåg 183 főzdÊje nevezett, mintegy 1700 mintåval, s a magyar főzdÊket tÜmÜrítő mezőny sem adta alåbb majd’ 30 szereplőnÊl, azaz csaknem 260 mŹhelynÊl. Ezek kÜzÜtt vívta ki az említett elsőrangú helyezÊst a soltvadkerti Schiszler Pålinkahåz. A Destillata egyÊbkÊnt 22 Êve indult el Ausztriåban, Magyarorszåg tÜbb mint egy Êvtizede kÊpviselteti magåt az esemÊnyen, s a hazai pålinkafőzdÊk minden Êvben szÊp eredmÊnyeket Êrnek el a 100 szåzalÊkban gyßmÜlcsből kÊszßlő pårlatok kßlÜnbÜző kategóriåiban. Az Êv elejÊn bekßldÜtt tÊteleket nemzetkÜ-

zi szakmai zsĹąri ĂŠrtĂŠkeli, s a bĂ­rĂĄk ĂśsszetĂŠtele szinte minden ĂŠvben vĂĄltozik. (x)

Fiat jelenlĂŠttel

Fiat csalĂĄdi napok: mĂĄrcius 27-29

FIAT 500L LIVING

FIAT 500L TREKKING FIAT 500L

5

ĂŠv garancia

FIAT 500L KL�Mà VAL Mà R 3.599.000 FT*-TÓL. TOVà BBI KIHAGYHATATLAN AJà NLATOKKAL ÉS FORINT ALAPÚ, KAMATMENTES HITELKONSTRUKCIÓKKAL Và RJUK! *Az år a Fiat 500L 1.4 16V Pop alapmodellre vonatkozik klímaberendezÊssel, az akciós kÊszlet erejÊig. A tåjÊkoztatås nem teljes kÜrŹ, nem minősßl ajånlattÊtelnek. Vegyes åtlagfogyasztås: 6,2 l/100 km, CO2: 145 g/km

www.kbautoteam.hu www.fiat.hu

.%$XWRWHDP.IW)LDW0iUNDNHUHVNHGpVpV0iUNDV]HUYL] .LVNXQKDODV.HFHOL~WWHOHIRQZZZNEDXWRWHDPKX

/%),BB/B)DPLO\B'HDOHUB+8B[LQGGXXVIII. évf. 13. szám 2014. március 26.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you