Page 1

Menekültszállás: Orvos konferencia: Lukács: a rezsiprogram kés és szökések ezt még megemlegetjük! folytatódik

Máris zűrös a nemrég betelepített nyi- Országos visszhangot keltett a Bibó-gimnáziumban ren- Nem cél megnehezíteni a bankok vagy a multi óriáscétott migránsszállás: a terrorelhárítás dezett háromnapos belgyógyász-tanácskozás: Halas gek életét, de meg kell akadályozni, hogy külfödre vánkommandósainak kellett közbelépniük szakmai és civil téren is bizonyított doroljon a magyar emberek pénze Kiskunhalas és környéke közéleti hetilapja • Alapítva: 1987-ben

Világbajnok edzi az Európa-bajnokot Bács-Reál: újabb feljelentés és szennyezésveszély Utcanevek: tanulhatnánk… Dekóder és riport Devizahitel: tényleg lenyomják a bankot?

2013. április 30. • XXVII. évfolyam 18. szám•Ára: 165 Ft

Bajnai Gordont bíráló táblákkal készültek azok a tüntetők, akik az Együtt 2014 választási mozgalom Hősök terén tartott lakossági találkozóján demonstráltak. A volt miniszterelnök nem volt itt, de így is volt verbális csata a fórum résztvevői és a tüntetők között. Az Együtt 2014 magyarországi kampánykörútjának egyik állomása volt a halasi. Az érdeklődőket Jávor Benedek tájékoztatta a programjukról.

Ezt jól elszabták! Vécé és konyha egyben; ahány ablak, annyi méret – egy elbarmolt épület okoz bajt a kempingben

fotó: kohout zoltán

Tüntetés a fantom ellen

Halasról került a minisztériumba

Amikor 10 éve építették, senkinek sem tűnt fel, hogy az épület aránytalan, súlyosan elhibázott belső terei nem felelnek meg alapvető higiéniai és racionális szempontoknak, de még a falemezekkel betakart (!) ablakok méretei sem stimmeltek. Most először került pénz az utóbbi évtizedben sokat pazarló strandfürdő kempingépületének átalakítására – már amire a pénz és a szorító műszaki adottságok engedik… Riportunk az 5. oldalon olvasható.
városi színek 2013. április 30.

innen  onnan Kitüntetettjeink

Zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy idén ki kapja a város közoktatásáért díjat. A jelöltek közül végül öten kaptak bizalmat a többségtől. Vass Aranka, a Napsugár Óvodák óvónője, Laczkó Lajosné, a Szent József Katolikus Általános Iskola tanítója, Nagyné Lehoczki Zsuzsanna, a Központi Református Általános Iskola igazgatója, Gmoser Vilmos zenetanár és Kucseráné Nahaj Mária, a Lomb utcai katolikus óvoda óvónője részesül ebben az elismerésben. A díjazottak a városi pedagógusnapi ünnepség keretében vehetik át a díjakat.

Nemzetiség

Több képviselő is elismeréssel szólt a cigány önkormányzat munkájáról, erőfeszítéseiről. Rostás László elnök immáron a városháza nemzetiségi referenseként is ügyködhet a helyi kisebbségért. A vezető elmondta, hogy a hónap végére elkészül egy átfogó felmérés, amely valós képet ad a helyi cigány lakosság létszámáról, életkörülményeiről, szokásairól. Rostás László azt is elmondta, hogy az önkormányzat tagjainak rendkívül sok teendője van a cigánysággal. A tavalyi év beszámolójából kiderült, hogy csak a szolgáltatókkal 200 alkalommal tárgyaltak, de egyeztettek rendőrségi, nyugdíjbiztosítási, sőt, adóügyekben is. Ezen felül ha kellett, akkor az iskolai hiányzás miatt kirendelt eseti gondok feladatát az önkormányzat adminisztrátora látta el. A nemzetiségi vezető arról is tájékoztatott, hogy egyre kevesebb a szociális segítőjük. Képviselői észrevétel volt, hogy jó volna visszaállítani az utcabizalmi hálózatot. (jl)

GAZDIKERESÕ

Alig másfél éves, ivartalanított lánycicának keresnek gazdát a halasi állatvédők. A fekete-fehér foltos macskusz, lakásban és udvaron is tartható, érdeklődni a 06.30/591-45-17-es telefonszámon lehet. Támogatónk: Halas-Pajzs Vagyonvédelmi Kft.

Új város(házi) honlap! Profibb, olcsóbb, korszerűbb, ügyfélbarátabb és végre frissebb lesz

Tízéves tetszhalott állapota után életet lehelnek a hivatalos városi honlapba. A ma már érthetetlen okokból eddig Szegeden kezelt portál most saját kezekbe kerül, és végre használható lesz: frissítik, szépítik és valóban érdemi szolgáltatásokat nyújt majd. Az eddigi évi majd’ 300 ezerrel szemben 10 ezerbe sem fog kerülni idéntől a város hivatalos honlapjának (kiskunhalas.hu) üzemeltetése. A 2003-ban készített, nem csúnya, de jellegtelen és ma már rendkívül elavult portál csudálatos okokból nem halasi szakmai cég-

nek, hanem egy szegedinek vitte a pénzt. Nem volt használható arra sem, amire kitalálták: jobbára évtizedes fotók, sok éve avítt információk és ügyfélbarátnak jóindulattal sem nevezhető működés jellemezte. A folytatásban május 1-jétől egy

korszerűbb, látványosabb, hírekkel, hasznos dokumentumokkal és képekkel folyamatosan frissített városi portált használhatnak majd az érdeklődők. A szigorúan pártpolitika-mentes, közérdekű-közszolgálati információk mellett a város gazdasági, kulturális, sport- és civil életével kapcsolatok tudnivalók mellett a turisztikai-vendéglátóipari információk, elérhetőségek és nevezetességek is felkerülnek majd a portálra. (Kép, szöveg: KZ)

Ki, küldetés. A testvérvárosi kapcsolatok ápolására a delegációk közpénzen utaznak, ezért Máté Lajos képviselő ezekről az utazásokról szeretne képet kapni. A Fidesz-frakció tagja fontosnak tartaná, hogy a nyilvánosság is megismerje, kik, hány alkalommal és milyen minőségben vettek részt egy testvérvárosi látogatáson 2010 óta. A képviselő jelezte, nem biztos, hogy baráti, barátnői kapcsolatok ápolására valók a hivatalos utak… (jl)

Halasi világbajnok edzi a halasi Európa-bajnokot Balla Yvette vállalja Györfi Alen fizikai felkészítését Speciális terhelés speciális edzésmódozatokat kíván – ez volt az elsődleges oka, hogy Györfi Alen, a tehetséges kiskunhalasi motoros bajnok szintén profihoz fordult a fizikai tréningek érdekében. A félórás futamok is kemények Alen a tavaszi erőnléti felkészülést Balla Yvette Széchenyi utcai edzőtermében kezdte, ahol speciális edzéseket végez. A fiatal motoros a Superbike-világbajnokságon belül a Superstock 1000 kategóriában szerepel. Ennek megfelelően a fizikai igénybevétel elsősorban a karok, a váll, a nyak, a hát, a has, a derék területeit és minimálisan a lábakat érinti. – Egy futam vagy egy edzés nagyjából fél óra, de ebben az időintervallumban az izmoknak a maximális teljesítést kell nyújtani belül. Mindezek mellett fontos a mentális kiegyensúlyozottság és a maximális koncentráció – tudtuk meg Alentől. Bajnokok edzésterve Az edzőterem szakmai vezetője, az európai és világbajnoki címek sokaságával rendelkező női testépítő szerint a fontos szempontok között van a testsúlycsökkenés, a laza vállizület, továbbá a gerinc melletti, hasi

és tartóizmok, illetve például a csukló erősítése, mindemellett a megfelelő diéta. – Az edzésterv 3 részből tevődik össze, amelyek közül az aerob (nagy oxigén-felhasználási igényű – a szerk.) és g-flex (súlyzók vagy gépek helyett a test saját súlyát alkalmazó) edzéseken túl sokat jár a csoportos tréningterembe is, hetente négyszer. Mindennek a célja, hogy vékony szikár alkatot hozzunk létre, erős tartóizmokkal és minél későbbi elfáradással – fejtette ki lapunknak Balla Yvette. A szakember hozzátette: cél, hogy Alennak ne jelentsen fizikai megterhelést a futam, és maximálisan tudjon koncentrálni a legjobb eredmény megszerzésére. – Szeretném azt is, ha különbséget érezne a mostani állóképessége és az eddigi között. Nagyon keményen, nagy ismétlésszámokkal és kevés pihenőkkel dolgozik az edzésein. Legtöbb gyakorlatnál csak saját testsúlyát használja, ahol 1 perces munkafázist vált fél perces

pihenő – tette hozzá a vezetőedző. lanatokat, és mellette a legjobb tudásomat adom Alen felkészítéséhez, Anyaként is sportember ezzel szeretném támogatni. ReméBalla Yvette egyébként mostaná- lem, a munkánk hosszú távra szól és ban rá is ér Alen fejlődését irányíta- büszkék lehetünk országot képviselő ni, hiszen nem versenyzik. – Élvezem versenyzőnkre – tette hozzá. a kislányom, Vivien adta boldog pil(kohoutz)


2013. április 30. Felesleges feltalálni a spanyolviaszt, ha már megvan – tartja a mondás, ami az elmúlt napokban különös megerősítést kapott Kiskunhalason. Mit látunk? Az ország neves professzorai nyilatkoznak, háttérben hatalmas halasicsipke-transzparensekkel. Rekord sokaságú klinikai, kórházi és háziorvos ül halasi nevezetességeket ábrázoló festmények, a halasi kórház és a város nevét látványosan mutató vásznak előtt. A gimnázium padozatán vadonatúj, elsőosztályú szőnyeg; puritán jellegében is kifogástalan konferenciaszervezés, profi térberendezés, látvány- és hangtechnika. És nem utolsó sorban olyan szakmai nívó, amelyet nemcsak megyeszékhelyek, de a főváros is elégedetten tudhatna magáénak. Ha nem a mi városunkban látnánk mindezt, joggal irigykedhetnénk. De most itt láttuk, Halason, a belgyógyász-konferencia napjaiban, óráiban. És most hagyjuk is el a termet, mert ez a jegyzet nem konkrétan az orvostudomány aktuális, kiskunhalasi állomásáról szól. Hanem arról, hogy hogyan lehet tenni városunk hírnevéért, eredményességéért. Hogy mi kell ahhoz, hogy „kitaláljuk” Kiskunhalast. A hírekből ez – terjedelmi okokból – kimaradt, pedig érdemes odafigyelni rá. Tavaly októberben egy halasi (születését tekintve gyulai) főorvos eltökélte, hogy a következő szakmai tanácskozást idehozza, ahol él, ahol dolgozik és gyerekeket nevel. Lapunknak elmondta, hogy eleinte a legtöbben megpróbálták lebeszélni. Akkor még „csak” 300 főben gondolkodtak. És jöttek a kételyek: lesz-e elég szállóhely, helyszín, igényes vendéglátás, segítők, szponzorok… „Inkább vigyétek Kecskemétre vagy Kőrösre, ott minden van…” – volt, aki ezt javasolta. Ő kötötte az ebet a karóhoz, de az első lendület csaknem a kétkedőket igazolta vissza. A doki mégsem adta fel, és ősz végére-télre beérett az elkötelezettség gyümölcse: beindult a szervezés. A civilek közreműködésével. Lett szponzor, lett fellépő; volt, aki táblát csináltatott, volt, aki kápéval szállt be, más vendéglátással vagy „csak” jóindulattal, biztatással vagy jó tanáccsal. Az összefogás ereje még városon túli támogatót is megmozgatott. Talán szerencse is, hogy Szepesvá-

A SZERK

Csipkével a háttérben Avagy ki kell-e találni Kiskunhalast…? ri Szabolcsék eleinte nem gondolkoztak a végül megvalósuló 400 fölötti részvételben… – és nem adták fel. A konferenciának vége, új információk szorítják majd ki ennek a rendezvénynek a hírét, de egyvalamit érdemes megfontolnia a helyi közösségnek. Ez pedig nem más, mint hogy bebizonyosodott: Kiskunhalas ma is képes a középvárosi státuszán túlmutató teljesítményre. Fél év alatt egy fajsúlyos szakmai ágazat eddigi legsikeresebb konferenciájának adott otthont úgy, hogy minden a helyén volt. A polgári függetlenség sikere ez: sem állami intézmény, sem állami közpénz, sem politikai lobbi nem kellett hozzá – „csak” személyes kapcsolatok, elszántság, bátorság, hit és akarás. Hozzá vagyunk szokva, hogy amire „nincs pénz”, azt úgy hagyjuk. Amíg nem voltak közmunkások, nem takarítottuk magunk sem az utcáinkat. Ha nincs pénz járdajavításra, nem alakítunk kalákát, hogy javítsunk valamit rajtuk. Ha nincs Más, aki csinálja, hát akkor Mi sem csináljuk. Mígnem jön-jönnek valakik, akik nem fogadják el ezt a kényelmes, rest és kifogáskereső álláspontot, és mégiscsak tesznek valamit. Ki a Sóstón csinált parkerdőt és kemencét, más a Kopolyai utat simítgatta saját zsebe terhére, mások a városi nagyrendezvények szervezését vették át a lomha helyi közigazgatástól, és most itt volt ez a konferencia. Például állítható példák. Egyben levonhatjuk azt a következtetést is, hogy Halas, az ország és a bolygó jövőjét továbbra is az úgynevezett átlagemberek tartják a kezükben. Azaz mi magunk. Ha mi úgy döntünk, ha mi vállaljuk a fáradtságot, időt, ha merészelünk merni, hinni és akarni, akkor Halasból is újra lesz valami, és Magyarországból meg a hanyatló emberiségből is. A pártpolitika, az állami intézmények, „a rendszer” az utóbbi évtizedekben inkább ártott, mint használt ott, ahol az egyszerű emberek – értelmiségiek és kétkeziek megtalálták önmagukat és egymás kezét. Ebben is ugyanúgy működik a világ, mint a személyes sors alakításában – semmivel sem más eset egy városi közösség élete, „élettana”, mint a személyiségé. Az egyén sem megy semmire addig, míg másra vár a megoldással, és egy településnek is kár volna pusztán egy jobb választási eredménytől, egy jobb képviselő-testülettől vagy képviselettől várni a szekere meglódítását. Csak ott és akkor van változás, ahol az emberek nem zárkóznak be a ború és a magánszféra terméketlen falai (netán a pártpolitika párbeszédmentes sáncai) mögé. Most bő 400 vendégből több száz „idegen” is ízelítőt kapott Kiskunhalasból. Látták a szép várost, érezték a jó hangulatot – és, ne üljünk fel a pátosznak, itt hagytak iksz-tízezer forintot. A rendezvény hírét viszi a városnak, szakmai katalógusok és egymás közti beszélgetések fogják említeni a nevét. Ez potenciális előny. S nem kellett hozzá más, mint magánemberi és kisközösségi összefogás.

álláspont/hírekJó, de rázós biznisz lesz?

Péter 1, Ván Barna 2, Varga Brigitta 2 boltot üzemeltethet. A nyertesekkel május végéig megkötik a szerződést, ezután még lesz egy kis idő, hogy beszerezzék az engedélyeket, valószínű, hogy július 1-jétől a dohányboltok többsége meg fog nyitni Halason is. Az új dohányboltokba 18 éven aluliak nem léphetnek majd be, illetve nem szolgálják ki őket. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos *** Parkolás-intepelláció. Jekő Attila arra keres választ, hogy működik-e még a városban az a szolgáltatás, amelynek köszönhetően sms-ben is lehet parkolójegyet váltani. A képviselő azt is szeretné tudni, hogy ha van erre lehetőség, akkor a parkolóőrök miként tudják ezt ellenőrizni. Jekő Attila a Sóstó utca egyik vízelvezető árkának takarítását is kérte. (jl) A dohányboltosoknak szigorú ellenőrzésekre kell felkészülniük, mert dohányellenőrök a fogyasztóvédelemmel és az adóhatósággal együtt ellenőrzik majd a trafikokat. Halason 15 üzlet nyílhat július 1-jével, 10 vállalkozóval: Bordás Bianka 4, Fülöp Anikó 1, Kapocsi Antal 1, Kiss Gábor 1, Kiss Gergő Péter 1, Mohos Mihály 1, Szanyi Károly 1, Szentirmai


konferencia 2013. április 30.

FOTÓK: KOHOUT ZOLTÁNNagy szakmai siker a halasi konferencián Általános elismerés, országos visszhangot kiváltó kezdeményezések és rekord részvétel viszi a város hírét a belgyógyász-találkozó után Összesen végül több mint 400 résztvevővel zajlott le a hét végén a dél-magyarországi belgyógyászok 44. konferenciája a Bibógimnáziumban. Hogy jelentős szakmai és civil sikert könyvelhet el Kiskunhalas, már az első nap kiderült: mind a regisztrált résztvevők számában, mind a konferencia témaválasztásában és előadásaiban eddig példátlan előrelépés történt. Egyben bebizonyosodott: a civil és szakmai összefogás képes országos jelentőségű eredményeket elérni. Hatalmas érdeklődés, régi-új megközelítés A szokásos diplomáciai fordulatokat messze túlhaladó szuperlatívuszokban fogalmaztak a meghívott előadók és levezető elnökök a Magyar Belgyógyász Társaság Dél-Magyarországi Decentrumának 44., továbbképzéssel egybekötött tudományos ülésén. A csütörtöktől szombat délig tartó szakmai konferenciára eddig sosem látott számban regisztráltak Kiskunhalasra kórházi és klinikai szakorvosok, háziorvosok. Az egyes előadás-sorozatokhoz hatékony és szemléletes tematikát választottak a rendezők: a szakmai ismereteket konkrét esetek kapcsán nemcsak belgyógyász, hanem minden más érintett szakma egy-egy előadója kommentálta. Így a résztvevők holisztikus képet kaptak egy-egy betegség lehetséges okairól, kezelésének módozatairól.

Ennek megfelelően a Bibó-sportcsarnok hatalmas terében felállított asztalok mellől a reggeli óráktól fogva az utolsó percekig nem fogyott el a hallgatóság, de még a szombat délelőtti záró előadásokat is csaknem változatlan létszám mellett tartották.

tevékenységét a társadalom fontos tartóoszlopának nevezte, és utalt a szakma elfogadottságának jó mutatóira. A 88 éves Iványi János professzor, a decentrum konferenciáját 44 éve megalapító örökös tiszteletbeli elnöke röviden ismertette annak történetét, míg Fors-

kórház támogatását emelte ki.

ban a makói és a halasi kórház, illetve a helyi háziorvosok legbiztosabb kezű szakácsainak pörköltjét kóstolhatták. Városunk főztje bizonyult a legjobbnak is, noha a Sós Dezső vezette zsűri elismerően szólt a makóiakról, akik először főztek – igen jól eltalált – halasi savanyú májat, a Szőke-pincészet boraitól kísérve. A vacsora utáni meglepetésvendég Vastag Csaba és Vastag Tamás volt, akik elképesztő és személyes hangú rövid fellépésükkel tüzet és szívbéli érzést csiholtak a hálás közönségből. A második nap estéjén a Csipke Hotel látta vendégül a konferencia résztvevőit, ahol a vadkerti Schiszler-pálinkaház és a Frittmann-borház mutatta be termékeit, míg a nívós szórakoztatásról a Jordanovtestvérek és Kádár Szilárd musical-bemutatója, valamint a Studio 2000 mester- és fiatal gyermektáncosai gondoskodtak. A konferenciát egyébként mindvégig a kiskunhalasi kulturális és szellemi értékek képviselete övezte. A konferencia vezető logója a helyi csipke-manufaktúra „Hatytyús terítő” nevű alkotása volt; a teremben emblematikus helyi építészeti és művészeti értékek képeit állították ki.

A helyi szakmai munka elismerése is Az országos jelentőségű szakmai lapok érdeklődését is felkeltő halasi konferencia természetesen a he- Történelmet írt lyi szakma képviselőit is megszólal- a helyi tudományos munka A szombati zárónapon a rendezvény főszervezője, Szepesvári Szabolcs jelképesen is átadta a Bibó-gimnázium igazgatónőjének a tanácskozásra szponzori segítséggel lefektetett, több mint 1 millió forint étékű speciális, minőségi konferenciaszőnyeget. Veszelszkiné Huszárik Ildikó emlékeztetett F Forster Tamás F Lengyel János F Szepesvári Szabolcs F Iványi János a helyi egészségügy és a rendezvénynek otthont adó középiskola Szakmai és emberi eredmény ter Tamás professzor a jelenlévők tatta. Míg például Fucskó Mariann közötti jó munkakapcsolatra. A konferencia csütörtöki megnyi- nagy számát méltatta és nevezte doktornő egy SBO-ra beszállított és A befejező előadások végén eltóján Bányai Gábor megyei elnök, sikernek, különösen úgy, hogy je- ott ellátott beteg esetét mutatta be hangzott: a konferencia sokoldalú, országgyűlési képviselő fővédnök- lentős számú háziorvos is eljött a szakmai szemmel, Kálló Zsuzsanna szemléletes és holisztikus – vagyként az egészségügyben dolgozók városba és a városból is. Lengyel gasztroenterológus és Balogh Ele- is egy eset kapcsán több szakma János, a Kiskunhalasi Semmelweis mér kardiológus főorvosok szekció- szempontját egyesítően teljesKórház orvosigazgatója méltatta a elnöki szerepet vállaltak. A főtermi ségre törekvő – tematikája etholisztikus személetű előadás-so- szekcióülések előadásain túl a gim- től fogva várhatóan része lesz a rozatok ötletét, Szepesvári Sza- názium emeleti auláiban csaknem magyarországi belgyógyász tabolcs belgyógyász főorvos – aki- kéttucat orvos állította ki posztereit, nácskozásoknak. Lapunk úgy tudnek édesapja, Szepesvári Elemér amelyeken saját szakmai profiljának ja, máris több hazai szakmai fokönyvet is írt e személetről – el- egy-egy esetét, tapasztalatait, ke- lyóirat publikálja majd a Magyar Belgyógyász Társaság Dél-Mamondta: a kezdeti kétkedés elle- zelési módozatit mutatta be. gyarországi Decentrumának 44., nére sikernek értékeli, hogy Kistovábbképzéssel egybekötött tukunhalas képes volt megrendezni e Halas értékeit is dományos ülésének tapasztalatanagyszabású konferenciát. Főszer- megmutatta a rendezvény vezőként ebben a helyi civil szféra, A tudományos munka után a kon- it, módozatait. (HT-összeállítás) a szponzor vállalkozók és a halasi ferencia vendégei a Sóstó Csárdá-


2013. április 30.

városfejlesztésTúl a szánalmas külsőn, higiéniai és műszaki tekintetben is pocsék munkát végeztek. Az egylégterű és sötét épületben egyetlen ablakméret sem egyezett a másikkal, és a zuhanyzó méregdrága acéllemezei horrorfilmbe illő hatást keltenek… Nem ez az egyetlen kínos örökség. Nem tudni, hogyan, de átvették A kemping területén található, első látásra akár csinosnak is nevezhető épületet – zuhanyzók, vécék és konyhablokkok – 2003 májusában vette át a strandvezetőség. A fürdő akkor még a Halasvíz Kft.-hez tartozott, a létesítményt Mamlecz Benő ügyvezető mutatta be a sajtónak. Hogy a létesítmény F Az épület előtt heverő, korhadó falapok voltak a napokban kivett és műanyaggal kicserélt „ablakok”. A felső képen a talajtól súlyos hiányosságait kifogásolvagy 5 centire mozgó ajtó látható. Hitchcockot idézi ta-e valaki, készült-e jegyzőkönyv a műszaki és tervezési anomáliákról, illetve a gazdaságossági szempontokról, azt ma már nem tudni. Így azt sem, hogy a durva ellentmondások a tervező vagy a kivitelező hibájából alakultak-e ki. Mindenesetre van belőlük bőven.

Vécé és konyha egyben: elbarmolt beruházással kínlódik a kemping

32-ből egy sem stimmelt A legszembetűnőbbek a nyílászárók voltak. Noha megfelelő fakeret készült minden nyílászáróhoz, az ablakok helyére

Nagyjából semmi sem felel meg a minimális építészeti elvárásoknak sem

landóan sötét volt: még a világos évszakokban is csak villanyvilágítás mellett lehetett közlekedni benne.

Ha valaki épp a dolgát végezte a vécén, a hangok és a szagok egyenesen mentek a konyhába, ahol a kempingvendégek talán éppen főztek, melegítettek valamit. Durva a tusoló is: a méregdrága acéllemez fülsüketítő zaja Hitchcock-filmeket idéz… nem üveget vagy flexánt (jó fényáteresztésű műanyag lemezt) tettek, hanem – préselt falemezt. Durva, de a 32 ablak mérete egyetlen esetben sem egyezik, külön kellett lemérniük a mostani felújítást végző munkásoknak. Sőt, az ablakok szintezése sem stimmel. A vasrácsos ajtók alatt többcentis magasságban fütyül be a szél, és a vasrácsokra ma már szintén korhadó farostlemezeket szereltek. Ebből fakadóan a belső tér ál-

Horror-hatások a zuhanyzóban További probléma, hogy a belső légteret semmiféle módon nem határolták el. Ha valakinek épp hasmenése volt vagy pisilt, a hangok és a szagok egyenesen jutottak el a pár méterre lévő konyhai blokkhoz, ahol egy másik kempingvendég talán éppen főzött, melegített valamit. A Hitchcock-filmekbe illő effektusokra képes a zuhanyzófülkék „fala” is. Miközben az épület kivitelezésekor látható-

an jelentős mértékben kispóroltak anyagot és felszerelést, a tusolókat méregdrága acéllemezekkel választották el. Kisebb baj, hogy ezeket nehéz tisztán tartani – nagyobb, hogy a legkisebb érintésre dobhártyarepesztő hangot adva hullámzanak, és aligha tartják meg a tisztálkodás közben imbolygó testet. Ügyes(?): kívül-belül áztatják És még mindig van tovább. A kivitelezéskor a vízcsöveket nem a falakban, hanem az aljzatbetonban vezették végig, ráadásul a védőcsövezés több szakaszból áll. Így a vezetéket úgyszólván lehetetlen hatékonyan tisztítani anélkül, hogy fel ne kelljen bontani a pado-

zatot. Mivel viszont az ajtók a legkevésbé sem szigetelték-óvták a belső teret, a szétfagyások miatt eddig is csőtörések mállasztották a falakat. De került víz kívülről is a falakra, miután a kivitelezéskor ereszcsatornát sem szereltek fel a tetők alá – csak a főbejáratnál egyegy méteren… A 130 négyzetméteres – jóindulatúan írjuk: – épület akkori áron 15 millióba fájt a városnak. Méregdrága emlékeink Most 800 ezer és 1 millió között lesz, míg a durva hibákat és abszurdokat helyreteszik. A mostani fürdő-ügyvezető irányítása mellett a mostani kivitelezők kijavítják a nyílászárók

aránytalanságait, és flexánnal teszik természetes fénnyel megvilágítottá a kemping vizesblokkját. Nem ez az első és egyetlen olyan örökség, ami az azóta független, városi cégként működő HalasThermál vezetőjének, Hugyecz Sándornak a nyakába szakad. Korábban ismertté váltak a 2008 előtti időszak – szerencsére viszonylag kisebb értékű – elhibázott beszerzései, illetve a 2008-ban elvégzett fürdőfelújítás szintén rosszul tervezett és vélhetően pazarló beruházása. Bár a Hugyecz idejében végrehajtott műszaki átalakításokkal és működési átszervezésekkel több tízmilliót takarítanak meg, a múlt pénzügyi és műszaki következményei még jódarabig szűkítik a mai vezetés mozgásterét. Kép, szöveg: KohoutZ
HÍREK 2013. április 30.

Sokféle álláskínálat Kiskunhalason kőművest, logisztikai ügyintézőt, műszaki eladót, vegyészmérnököt, bolti eladót, pénzügyi ügyintézőt, burkolót, szállító segédmunkást, péket, szakácsot, ruhaválogató segédmunkást, bérelszámolót, benzinkutast, raktári segédmunkást, weblapkészítőt, pályakezdő kereskedelmi aszszisztenst, programozót keresnek (lásd még a Tükör hirdetési oldalát!). Kiskőrös járási munkaügyi hivatal területén dohányárudai eladókat, épületvillamossági szerelőt, könyvelőt, fóliaválogatót, hegesztőt, személyzeti osztályvezetőt, lakatost, pultost, autószerelőt, libatömőt-baromfitenyésztőt, szakácsokat, kőművest, pályázatírót, traktorvezetőt, minőségbiztosítási vezetőt, konyhai kisegítőt, varrót, modellező szabászt, textilszabászt, agrármérnököket, elemző közgazdászt, kertészmérnököt, magyar szakos tanárt, testnevelés szakos tanárt, történelem szakos tanárt, pénzügyi adminisztrátort, élelmiszeripari mérnököt, idegenforgalmi menedzsert, péket vennének fel. (ha)

Tanuljuk az új köztér-neveket Nagy Mór, Brázay Kálmán, Bacsó László, Avar, Berki Viola – többek között e közterületi elnevezésekről döntött a képviselő-testület többsége. Tíz halasi utca és két tér „keresztelője” 1250 ingatlant és bő 200 vállalkozást érint. Mint írtuk, kezdetben hat, végül tíz utca és két tér nevéről kért ki véleményt Fülöp Róbert alpolgármester a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA). A városházi portán kihelyezett véleményládában a polgárok adtak javaslatokat, de nem minden utca, tér lakossága tudta, hogy érintett a tervezett módosításokban. Az MTA több névről Végső István helytörténész szakvéleményére támaszkodott.

az ott lakók nevében kérte, hogy a Ságvári Endre utca Ságvári legyen. Halász Balázs kérte, hogy a Bokányi Dezső utca egyik szakasza legyen elnevezve az ötvenes évek tanácselnökéről, Reile Gézáról. Gyovai István Kovács Sándor helyett Bodor Miklós nevét vetette fel. Egyik javaslatot sem fogadta el a jobboldali többség.

Diószegi, Nagy, Berki A polgármester két elképzelése viszont célba ért: Diószegi megkapta a szükséges számú szavazatot a Ságvári helyett, és a Paprika Antal helyett a Nagy Mór. A Bokányi északi része Sétáló, a déli szakasz Szent István lesz; a Bundzsák helyett Avar, a Fazekas Gábor helyett Fazekas Mihály szerepel, a Garbaiból Thúry József, a Kocsis Lajosból Gárdonyi Géza, a Kovács Sándorból Bacsó László, Kocsis, Ságvári, Reile a Népfrontból Berki Viola, a Szűts JóJekő Attila szerint Kocsis Lajos ne- zsef utcából Brázay Kálmán utca lesz, ve megmaradhatna: e néven élt egy míg a Marx tér Eskü-re, az Erdei Feolimpiai bajnok labdarúgó, míg a renc Erdei térre változik. Marx tér nevét a tudós elismertségével indokolta, továbbá Vili Gábor Érintett ezrek

Az ülésen Skribanek Zoltán frakcióvezető azzal érvelt, hogy törvényi változást hajt végre az önkormányzat, és igyekeztek figyelembe venni a lakossági, szakértői véleményeket, például híres halasiakat kerestek. Jekő Attila szerint a lakosság nem igényli a változást. Gyovai István közölte: 1250 ingatlant, legalább 2000 polgárt, 98 egyéni és 110 társas vállalkozást érint a változás. Ferenczi Mária jegyző ja-

vasolta, a rendelkezés csak egy hónap múlva lépjen hatályba, hogy az érintettek felkészülhessenek. Az okmánycsere ingyenes lesz, de a hivatalos utánajárás időt vesz igénybe. A vállalkozásoknak viszont költséget jelent majd a pénztárgépek átállítása és a különböző hivatalos okiratok módosítása is.

Névadók A közvélemény most azt szeretné tudni, kik a kevésbé ismert névadók. Bacsó László az 1800-as években Kiskunhalason született, és itteni birtokán gazdálkodott. Paraszti őstehetség volt, számos prózája és verse jelent meg. Brázay Kálmán kereskedő legnagyobb érdeme, hogy elterjesztette a sósborszesz használatát, s a Ferenc József rend lovagja címet kapta. Nagy Mór polgármester idején (az 1900-as évek elején) létesült az új városháza, bevezették az elektromos utcai közvilágítást, felavatták a Kuruc-szobrot és a Kiskunhalas-Baja vasútvonalat. Vélemények „Valaki nagyon ráért, de az ő zsebéből kellene kifizetni... A pénzből nem inkább járhatóvá kellene tenni az utcákat, mint névváltoztatással szórakozni?!” „Akik az érintett utcákban élnek, sikerült egy időre megkeseríteni az életüket?” „A vállalkozásokban megint több tízezer forint, mire mindenhol ki lesz cserélve a bélyegző, a pénztárgép adatai. Időpontkérés, sorban állás és a ráfordított idő. Hurrá!” – írják egyet nem értő lakosok. Jáger Levente összeállítása


2013. április 30.

környezetvédelem  innen  onnan Járdán bicajjal

Bács-Reál: újabb feljelentés és környezetszennyezés-veszély Nagy mennyiségű veszélyes hulladék maradt hátra a felszámolt Majsai úti cég telephelyén figyelemmel kíséri a telephely, illetve az ott található veszélyes hulladékok állapotát – nyugtatta meg a közvéleményt Németh Zsuzsanna. Kérdésünkre azt is közölte, hogy a veszélyes hulladékok ártalmatlamásrészt „folyamatban vannak hul- nításának költsége valóban jelentős, ladékgazdálkodási bírságolási és a ám talajcsere szükségessége eddig hulladék elszállítására, a környezeti még nem merült fel. állapotvizsgálat elvégzésére irányuló kötelezési eljárások” – közölte la- Ment valami szabályosan is…? punkkal Némethy Tímea, a felügye- A 2006-ban alakult cég, mint írtuk, veszélyes hulladékok gyűjtélőség igazgatója. sével és elszállításával foglalkozott, de 2011-ben jelentős – legalábbis Még nem volt több tízmilliós – tartozásai miszükség talajcserére A környezetvédelmi felügyelő- att megkezdődött a felszámolása. ség szerint a „környezeti elemek” Ugyanakkor nem kizárt, hogy bűnveszélyeztetésének lehetősége cselekmények is történtek a Bácsugyan fennáll, de környezetkáro- Reál Kft.-nél: lapunk megtudta, sítás nem következett be. Az igaz- hogy sikkasztás, csődbűntett, körgató tájékoztatása nem részletezte, nyezetkárosítás és közokirat-hade számos, az ügyet többé-kevésbé misítás gyanúját fogalmazta meg a ismerő forrás a környék talajvízmi- rendőrség, majd az ügyészség várnősége miatt aggódik. Szerintük a hatóan ezekben a hetekben dönt a telephelyen rothadó tárolóedények vádemelésről. állapota nem garantálja, hogy nem Szabálytalanságok merültek fel kerülhet súlyosan szennyező anyag a felszámolás során is: az eljárást végző cég még az alapvető dokua talajba. – Felügyelőségünk folyamatosan mentumokat sem kapta meg a fel-

Fennáll a környezeti elemek veszélyeztetettsége, de eddig szerencsére nem következett be környezetkárosodás – közölte érdeklődésünkre a régióban illetékes környezetvédelmi hatóság, amely ugyanakkor feljelentést tett a rendőrségen a felszámolás alatt lévő Bács-Reál miatt. Sok a veszélyes hulladék a rothadó telephelyen Mint két hete beszámoltunk róla, a laikus szemnek is riasztó látvány fogadja a Majsai út 8. szám alatti Bács-Reál-telephelynél járókat. A hatalmas udvaron jelentős mennyiségű – immár tényszerűen mondható: – veszélyes hulladék áll, gyakran fedetlenül, aládúcolatlanul, a talajon, rothadó hordókban. A jogellenes mozzanatok mellett környezetvédelmi szempontból is aggályos a Bács-Reál szakmai tevékenysége – pontosabban annak következményei. Az Alsó-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Hatóság (ATIKÖFE) megerősítette lapunk addig nem hivatalos értesüléseit. Ezek szerint a telephely udvarán és raktáraiban nagy mennyiségű veszélyes hulladék maradt hátra a bukott- tevékenységéből származóan. A felügyelőség a veszélyes hulladékok egy részének elszállíttatásáról már intézkedett, továbbá egy sor eljárást indított a céggel szemben. Egyrészt a rendőrségen feljelentették a céget a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt,

számolás elindításakor, így nem is feltérképezhető, mi vagy ki vitte csődbe a sokak szerint egykor nagy lábon élő céget. Így a felszámoló is feljelentést tett az ügyvezető és főtulajdonos, a városban közismert H. István ellen a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál. A jelentős adósságokkal küzdő céget egyébként – úgy tudjuk – továbbértékesítették egy új tulajdonos felé, de kérdésesek ennek a körülményei is. A volt ügyvezető egyébként tudomásunk szerint Németországban tartózkodik. Továbbgyűrűző kár a környéken A Bács-Reál-telephely mostani állapota akadályozza ott újabb gazdasági tevékenység kibontakozását. A lezárt területre egyelőre annak tulajdonosa sem juthat be (a Bács-Reál csak bérelte a mintegy 5000 négyzetméteres ingatlant, de jelentős összegekkel ragadt bent a főbérlőnél is), pedig úgy tudni, vannak-lennének tervei ott munkahelyteremtő beruházás beindítására. Kép, szöveg: KohoutZ

A Városi Rendészet szerint komoly problémát jelent a járdán kerékpározás városunkban. A gyalogosokat veszélyeztető jelenségre a közterület-felügyelők is külön odafigyelnek. Nincs jogosultságuk arra, hogy bírságot szabjanak ki, de ha ilyet észleltek, figyelmeztették a bringásokat. 2012-ben 1.322(!) ilyen intézkedésre került sor, de ezeknek nem volt sok foganatja. Az utóbbi időszakban pedig nemcsak a hagyományos, hanem az elektromos kerékpárosok is előszeretettel használják a főtér járdáit. Volt egy időszak, amikor a rendőrök rendszeresen ellenőriztek a belvárosban, sőt, több büntetést is kiszabtak a szabálytalankodókra. A főtér átépítésekor külön bicikliút létesül a két kerekezők nem kis örömére.

Baleseteink

A tavalyi esztendőben Kiskunhalas lakott területén belül nem történt halálos kimenetelű közlekedési baleset. A sérüléssel járó karambolok, gázolások, ütközések száma 2012ben hasonlóan alakult, mint 2011ben. A statisztika szerint a közlekedési események döntő többsége, 49%-a délután következik be, míg minden ötödik a délelőtti órákban. Az esti balesetek előfordulási aránya 18%. A rendőrségi elemzés arra is kitért, hogy az okozók többsége középkorú és döntő többségben az elsőbbség meg nem adása, valamint a kanyarodási szabályok megsértése miatt következnek be a balesetek.

80 milliós bírság

Bár a 2011-es évhez képest kevesebbet vetették be a sebességmérőt a halasi rendőrök, így is tekintélyes mennyiségű felvételt készítettek. Összesen 2.177 eljárás indult gyorshajtás miatt, s mint arról több alkalommal beszámoltunk, a megyei rekordlistára is több alkalommal felkerültek a térségünkben készült, száguldást megörökítő fotók. Összesen egyébként 80.375 millió forintos bírságot kellett befizetni azoknak, akik nem tartották be a sebességet. Közel 100 olyan felvétel is készült, amely szabálytalan parkolásra, megállásra jelentett bizonyítékot. Ezekben az esetekben is összesen 2,76 millió forintos bírságot szabtak ki a rendőrök. (jl)
HÍREK 2013. április 30.

Jön a város napja! A város napja ünnepi programjai idén is egy egész hétvégére szólnak. A művészetek és a jó borok kedvelőit május 3-tól 5-ig várják rendezvények különböző helyszíneken. Kronach testvérvárosunk alkotóinak munkáiból jövő hét péntektől látogatható kiállítás a Végh-kúriában. A megnyitót május 3-án 17 órakor tartják. Köszöntőt mond Gyovai István, Kiskunhalas polgármestere és Hans Simon, Kronach polgármester-helyettese. Tárlatvezetést tart Heinrich Schreiber kronachi szobrászművész. Közreműködők: Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar, a Bóbita Óvoda és a Felsővárosi Általános Iskola diákjai. A 7. Halasi Borudvar hivatalos megnyitójára a Hősök ligetében kerül sor szintén 17 órától. Beszédet mond: Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. A város napja alkalmából május 4-én 9 órakor ünnepélyes zászlófel-

vonás lesz az Országzászló emlékműnél. A redemptio emléknapján 10 órától határjárás szerepel a programban Halas-Pirtó-Imrehegy érintésével. A határoszlopállításon részt vesz a Kiskunhalasi Lovasbandérium. A Közösségek Házában 16 órakor kiállítás-megnyitó lesz a Magyarországi Borrendek 2012. évi fotópályázatának képeiből. Vendég: Bíró Mária, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének főtitkára. A Városi Filmszínházban 17 óra 30 perckor tartják a város napi ünnepséget. A rendezvényen adják át a díszpolgári címmel járó kitüntetést. Fellép a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a Csipkerózsika című táncjátékkal. A borudvar péntektől vasárnapig kóstolókkal, gasztronómiával, színpadi programokkal várja a vendégeket a Hősök ligetében. P. L.

Hetedik borudvar Kiskunhalas 6 éve kapcsolódott be a magyar borkultúra népszerűsítésébe, s idén már 7. alkalommal, május 3. és 5. között rendezik meg a háromnapos hagyományőrző Halasi Borudvar-programsorozatot. A Duna Borrégión belül a Kunságival összesen 10 borvidék képviselteti magát, de eljön Magyarország egyik legjelesebb pálinkafőző manufaktúrája is Soltvadkertről, egy sajtház, amely az Alföld különböző sajtkészítő műhelyeinek termékeit kínálja. Idén a gasztronómiai udvar kissé más színezetet kap,

a hagyományos magyar készételeket és édességeket bemutató vállalkozások töltik majd be a teret – ígérik a szervezők. A programok kavalkádjában idén is gazdag lesz a kínálat. Halasra várják a Mentés Másként Triót, a Vivat Bacchus énekegyüttest, színpadra lép a Kiskun Táncegyüttes, képviselteti magát a Ghymes, érkezik a Halas Táncegyüttes, a Halasi Népdalkör, a 5 NonBonds, a Lyra együttes, a BorraValó együttes, esténként táncház és koncertek várják az érdeklődőket. Kép, szöveg: PÁ

HIRDETMÉNY

Kiskunhalas Város Önkormányzata a Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete alapján nyilvános pályázatot hirdet az Önkormányzat tulajdonában lévő alábbi költségalapú bérlakások bérleti jogának megszerzésére:

tetésszerű használatra alkalmas állapotba történő visszaadásának biztosítéka. e.) A pályázatok elbírálása során előnyt élvez, aki a bérleti díj vonatkozásában magasabb bérleti díjra tesz ajánlatot. f.) Amennyiben csak egy ajánlat érkezik, úgy a meghirdetett pályázati feltételekkel köthető meg a bérleti szerződés az ajánlattevővel. g.) Amennyiben a konkrétan meghatározott lakásra kettő vagy több pályázó, azonos összegű ajánlatot tesz, úgy közülük az

A pályázat benyújtására rendszeresített formanyomtatványokat átvenni és azokat benyújtani 2013. április 08-tól 2013. május 03-ig lehet a Halasi Városgazda Zrt. 6400 Kiskunhalas, Bem u. 1. szám alatti központi irodájában. Pályázni csak a „Pályázati adatlap” kitöltésével és benyújtásával lehet. A kitöltött pályázatokat kérjük zárt borítékban, SZEMÉLYESEN leadni központi irodánkban. A pályázati felhívás és a Pályázati adatlap az Önkormányzat hivatalos honlapján a www.kiskunhalas.hu címen letölthető formátumban is elérhető. Pályázatnak tartalmaznia kell: - pályázó személyi adatait, lakcímét - az együttköltözők jövedelem igazolását - büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatot arról, hogy a tulajdonában, illetőleg haszonélvezetében nincs beköltözhető lakás, vagy családi ház - a pályázó nyilatkozatát arról, hogy az előzetes egyösszegű befizetésre vonatkozó kötelezettségvállalásának – pályázat nyertesség esetén – az elbírálásban hatályban lévő bérleti díj mértéke szerint tesz eleget - a vállalt egyösszegű befizetés hónapra és pénzösszegben meghatározott mértékét - pályázó maximum három lakásra pályázhat, azokat RANGSOROLVA /a lakás pontos meghatározásával (épület, lépcsőház, emelet, ajtószám megjelölésével)/, - számlakivonatot a pályázat során vállalt egyösszegű befizetés fedezetének meglétéről (lakáselőtakarékosság, vagy más jellegű megtakarítás fedezetként való felhasználása esetén, a megtakarítást kezelő pénzintézet igazolása a pályázó rendelkezésére álló pénzösszegről, illetőleg annak kifizetésének határidejéről) - nyilatkozatot a bérleti jogviszony tartamáról (határozott, de legfeljebb 3 év időtartamra) Pályázati feltételek: A költségalapon meghatározott lakbérű bérlakások bérletére kiírt pályázaton a.) pályázatot nyújthat be bármely természetes személy, akinek, illetve a vele együtt költöző közeli hozzátartozójának és más, vele együtt költöző személynek nincs a tulajdonában a településen beköltözhető ingatlana, ingatlan haszonélvezeti, vagy más jogcímen használati joga a pályázat benyújtásakor , és b.) aki állandó vagy ideiglenes kiskunhalasi lakóhellyel rendelkezik, továbbá c.) olyan igazolt jövedelemmel rendelkezik a pályázó, illetve a vele együttköltözők, amely biztosítja azt, hogy az egy főre jutó jövedelem összege legalább a mindenkori nyugdíjminimum 150%-a (42.750,- Ft) kell, hogy legyen. d.) Az előzetesen vállalt egyösszegű befizetés ( óvadék ) minimum 3 havi, maximum 12 havi lakbérnek megfelelő összeg lehet,amely a bérleti szerződés megszűnésekor a lakás rendel-

Ügyrendi és Humánpolitikai Bizottság a lakás bérlőjének kiválasztására az azonos ajánlatot tevő pályázók között versenytárgyalás tartását is elrendelheti. A bérleti díjak mindenkor érvényben lévő mértékét Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete hatályos rendelkezései állapítják meg. A hiányosan, olvashatatlanul kitöltött, valamint a valótlan adatokat tartalmazó pályázatok érvénytelennek minősülnek. Érvénytelen továbbá az olyan pályázat, amelyet nem az arra rendszeresített formanyomtatványon, valamint formamellékletein, illetve a megadott határidőn túl nyújtottak be. Felhívjuk pályázóink figyelmét arra, hogy a benyújtott pályázatok kiegészítésére, illetve az abban szereplő adatok módosítására a pályázati anyagok benyújtási határidejét követően nincs lehetőség! A beérkezett pályázatok elbírálására 2013. május 17. napjáig kerül sor. A pályázók a döntésről írásban értesítést kapnak. A nyertes pályázó az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles az általa vállalt pénzösszeget az értesítésben megjelölt számlára befizetni. A befizetésről szóló igazolás alapján kerül sor a bérleti szerződés megkötésére. Amennyiben a nyertes pályázó a befizetésnek a fenti határidőn belül nem tesz eleget, úgy az adott lakásra a következő legnagyobb összeget vállaló pályázó válik jogosulttá, akinek szintén 8 nap áll rendelkezésére az összeg befizetésére és így a bérleti jog megszerzésére. A pályázat során az együtt költöző és közösen pályázó személyekkel bérlőtársakként (ennek minden jogaival és kötelezettségeivel) kerül a bérleti szerződés megkötésre. A nyertes pályázóval (pályázókkal) Kiskunhalas Város Önkormányzatának nevében eljárva a Halasi Városgazda Zrt. köt bérleti szerződést. A lakásbérleti szerződés tartalmára a Ptk., a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. tv. és Kiskunhalas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2011. (XII.21.) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelete rendelkezései az irányadóak. A pályázattal összefüggően további felvilágosítás kérhető a Halasi Városgazda Zrt.6400 Kiskunhalas, Bem u.1.szám alatti központi irodájában, illetve az alábbi telefonszámon: 77/421833. Nyitvatartási idő:Hétfőtől Szerdáig 8-15 óráig, Pénteken 8-11 óráig, Csütörtökön ügyfélfogadás nincs! A pályázat ideje alatt lehetőség van a pályáztatott lakások megtekintésére, mely igényt a Halasi Városgazda Zrt-nél kell jelezni. Pályázati határidő: 2013. május 03. péntek 11.00 óra A pályázat benyújtásának helye: Halasi Városgazda Zrt. 6400 Kiskunhalas, Bem u.1. ügyfélfogadási időben személyesen


2013. április 30.

Menekült-ügy: szökések, kommandós akciók már az első héten

Véletlen vadászbaleset

Súlyosan megsérült egy mélykúti vadász, akit csütörtökön este véletlenül meglőtt egy társa, mikor pakolás közben rosszul nyúlt a kibiztosított fegyverhez, és az elsült. A két hivatásos sportvadász és egy kísérő csütörtökön este érkezett a Mélykút határában lévő Tinójárásra. Autójukkal az erdőszélen megálltak, és miközben pakoltak ki, egyikük a járműnek támasztott, kibiztosított és megtöltött vadászfegyvert úgy fogta meg, hogy az elsült, és súlyosan megsebesítette az egyik hivatásos vadászt. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság nyomozói a fegyvert elsütő K. Csabát kihallgatták, ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást a rendőrség.

Égő csikkel kínozták Egy eldobott cigarettacsikk buktatta le azt a két férfit, akik megkínoztak és megöltek egy nyugdíjas cipészmestert Mélykúton. A férfiak 2011 őszén kalapáccsal, az otthonában verték agyon a 86 éves egyedül élő férfit. A talplenyomatok mellett egy cigarettamaradvány DNS-mintája segített a nyomkövetésben, így N. János és B. István részletes, feltáró vallomást tettek: az idős férfi értékeit akarták megszerezni, de mivel ő ellenállt, megverték, és megkínozták. A nyomozók szerint legalább egy órán keresztül kínozták, ütötték, verték, izzó cigarettával is égették, mire az idős belehalt. A két vadember 40 ezer forintot zsákmányolt. A nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság Vizsgálati Osztálya 2013. április 23-án befejezte és vádemelési javaslattal küldi meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek. (pozsgai)

FOTÓ: POZSGAI ÁKOS

lyezett kimenőről a szállásra. Múlt héten Bábolna határában kapcsoltak le a rendőrök egy halasi taxit: az autó négy koszovói utasa Bécsbe tartott, a halasi Őrzött Szállásról szöktek meg. Őket a bicskei befogadó állomásra szállították. Zűr másutt is Mint múlt héten lapunk megírta, ellentmondásosak a szóbeszédek és a valósnak tekinthető tények a szabad mozgással bíró menekültek jelenlétének közbiztonsági hatásáról. Míg békéscsabai sajtós forrásunk szerint az ottani szállás tekintetében csak kisebb zűrök adódtak, addig Halason már komoly aggályok vannak – eddig szerencsére semmilyen incidens nem történt. Ugyanakkor a napokban látott

napvilágot a múlt heti riportunkban is említett debreceni menekültszállást érintően: a városi közlekedési cég vezetése megjutalmazta azt a forgalomirányítót, aki közreműködött az egyik buszon utazó nőt molesztáló afgán férfi elfogásában. A

nő azután kért segítséget a közlekedési cég ügyeletesétől, miután az afgán férfi többszöri felszólításra sem hagyott fel a zaklatásával. A menekülttábor lakóját néhány órán belül elfogta a rendőrség. KZ-PÁ

Adóslista: ismerős nevek Több ismert cég és magánszemély is szerepel azon a listán, amit a napokban tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A március végi állapot szerint 100 millió forintnál is nagyobb köztartozást halmozott fel az egykor önkormányzati beruházásokban is részt vett

Opóczki Villszer villamoshálózatszerelő kft., amely azóta felszámolás alatt van. Ugyanebben a státuszban van a halasi székhelyű Miva Plusz és a Pet West kereskedelmi-szolgáltató Kft. is. A 10 milliónál nagyobb összegű adó- és/vagy tb-tartozást felhalmozó magánszemélyek közt ne-

ves vagy a közélet ilyen-olyan területéről ismert vállalkozókat, civileket is találni, például Csala Tibort, Dósa Zsoltot, Huszta Andrást és Ignáth Ildikót, Kriszt Lászlót vagy éppen a szeptemberig börtönbüntetését töltő Zuschlag Jánost. (Munkatársunktól)

Fogház gyilkos balesetért Másfél évnyi fogházat kapott nem jogerősen az a sofőr, akinek két diáktársa meghalt, amikor együtt utaztak Jánoshalma felé, és egy kanyarban kisodródtak. Az utóbbi évek egyik legtragikusabb balesetében az Audit vezető N. Viktor – a szakértők szerint – a túlsebesség miatt egy jobbos kanyarban kisodródott,

és nekiütközött egy kisteherautónak. Az autó kettészakadt, a biztonsági övet nem használó két utas kirepült a roncsból, és azonnal meghalt. A sofőr életét megmentették, majd a 2012-ben indult perében nemrég születet elsőfokú ítélet. Ebben N. Viktort közúti balesetet okozó gondatlanság miatt 1 év 5 hónap fogházra ítélték, és 3 évre eltiltották a járművezetéstől. A végzés neminnen  onnan

Egy őrizetben lévő őrjöngő férfi megfékezéséhez riasztották a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósait múlt kedden Kiskunhalasra. Közben egyre több a szökés: nemrég az M1esen állítottak meg a rendőrök egy kiskunhalasi taxist – migránsokkal, Ausztria felé… A napokban algír férfi ejtette magát túszul, amikor a rendőrök közölték vele, hogy nagy valószínűséggel nem kap menekült státuszt, és visszatoloncolják a hazájába. A férfi pengét szorított a nyakához, és azzal fenyegetőzött, hogy elvágja a torkát. A rendőrök körbevették, de a tolmács nem bírta lebeszélni az öngyilkosságról. Végül a TEK kommandósai megszállták a Kárpárt utcai szállás épületét, amit a civil és rendőr dolgozóknak is el kellett hagyniuk. – A tárgyalás sikeres volt, a férfivel szemben elegendő volt testi kényszer alkalmazása: kórházba szállították, ahonnan még aznap kiengedték – közölte a TEK. Lapunk nem hivatalos információi szerint egyre több külföldi szökik, nem tér(t) vissza az engedé-

közbiztonság

jogerős, ezért másodfokú eljárásra kerül sor. A törvényszék illetékese elmondta, hogy a bíróság megállapítása szerint a baleset azért következhetett be, mert N. a megengedett 60 km/h helyett mintegy 125-130 kilométeres sebességgel közlekedett. Kiderült az is, hogy a karambol során a balesetet okozó maradandó fogyatékosságot eredményező módon sérült. JL

Tuskóval dobta mellbe az élettársát

Bíróság elé állítják, és életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emeltek egy mélykúti férfi ellen, aki egy akácfatuskóval mellbe dobta az élettársát. Csak a véletlenen múlt a nő élete. A férfi még tavaly júliusban veszett öszsze a nővel mélykúti házukban egy kiadós italozás közben. A vita hevében a férfi egy akácfatuskót mellmagasságban hozzávágott az élettársához. A nő nem egyből lett rosszul, csak másnap kezdte el fájlalni a mellkasát, a férfi hívott hozzá mentőt. Később, a halasi kórházban derült csak ki, hogy a nő súlyos sérüléseket szenvedett. Bántalmai életveszélyesek is lehettek volna – a vádlott férfi szabadlábon védekezhet. (pá)

Rendőröket vesznek fel

A rendőri pálya iránt érdeklődők jelentkezését várja a Rendészeti Igazgatóság, a kiskunhalasi készenléti rendőrség állományába. A pályázatot érettségivel rendelkező civilek adhatják be járőr munkakörre. Azok jelentkezését várják, akik hivatásos szolgálati viszonyt kívánnak létesíteni, a 18. életévüket betöltötték, de a hivatásos szolgálati viszony felső korhatárát nem érték el, cselekvőképes, állandó belföldi lakóhellyel rendelkező, a rendfokozati állománycsoporthoz meghatározott iskolai végzettségű, szakképzettségű magyar állampolgárok. A felvételt nyert férfiak és nők csapaterőt igénylő feladatokat, védett vezetők biztosítási feladatait, közbiztonsági, közlekedésbiztonsági és idegenrendészeti feladatokat, kíséréseket látnak majd el (06/1-432-7468). (HT-információ)


10

közszolgálat 2013. április 30.

Nemcsak folytatódik, hanem vár lyül az idén év elején megkezde év második felében. A háztartás sülhetnek, különösen a helyben n – mondta múlt szerdai utcai saj A körzet parlamenti képviselője ni, helyi vagy multinacionális cé hagyni, hogy a lakosság pénze k logatását is a rezsicsökkentés és más kormányzati lépések okozta terhekkel magyarázzák (legutóbb az EDF DÉMÁSZ egy közleménye utalt erre, amikor a halasi kórház körüli közvilágítás problémája kapcsán a cég úgy fogalmazott: az elvonások

Lukács: a rezsicsökkentésben a nagy dobás még csak most készül A képviselő szerint nem cél bántani a cégeket, bankokat, de a lakosság tisztességtelen kifosztását meg kell szüntetni Rezsicsökkentés: újabb dobás Lukács László a helyi Fidesz által hetek óta végzett – eddigi becslések szerint legalábbis 8000-es nagyságrendűre duzzadó – aláírásgyűjtési akció egyik nyílt színi mozzanata kapcsán tartott sajtótájékoztatót. Múlt szerdán a piactér és a Városháza közötti térszakaszon Hunyadi Péter társaságában hívták meg az arra járókat a rezsicsökkentést támogató szignók rögzítésére, s ennek kapcsán beszélt a képviselő a háztartások díjainak központi intézkedés révén történő további mérsékléséről. – Az igazán nagy dobás még csak ezután következik: az első félév végéig bevezetett 10 százalékos rezsicsökkentés a második félévben újabb 10-15 százalékkal mérséklődhet. Ugyanakkor ki is bő-

vül a folyamat: nemcsak a nagy energiaszolgáltatóknál vezeti be a kormány a díjleszállítást, hanem a helyi vonatkozású közszolgáltatóknál is – jelentette be Lukács László. A magyarok pénze A tervek szerint elsősorban a kommunális szolgáltatások – többek közt a kéményseprés, a hulladék-kezelés, a palackos gáz és a szennyvíz-elszállítás – terén várható díjcsökkentés, de például a hulladéklerakási díj eltörlése is napirendre kerül, amely további jelentős tehercsökkenés lesz a háztartások számára. Mivel ezek terén Kiskunhalason helyi vállalkozás érintett, Lukács kérdésünkre síkraszállt amellett, hogy a cégek működőképességén és fej-

lesztési-korszerűsítési kötelezettségein nem eshet csorba, a fejlesztéseket és beruházásokat a magyar kormány továbbra is támogatja. – Természetesen nem célja a kormánynak, hogy akár egy külföldi, akár egy honi vagy helyi cégre aránytalan vagy indokolatlan terheket rójon. Ugyanakkor véget kell vetni annak, hogy a magyar emberek pénzéből külföldön keletkezzen extranyereség, vagyis a pénzt lehetőség szerint itthon kell tartani. Erre utal a rezsicsökkentés szlogenje is: Magyarország immár nem hagyja magát – mondta a képviselő. Utalt arra is, hogy „sajátos módon” a multinacionális cégeknél a világpiaci árak követése mindig csak akkor érvényesül, amikor többnyire a benzinvagy gázárak felfelé változnak.

Hangsúlyozta: nem elfogadhatóak azok a multinacionális céges érvelések sem, amelyek az általuk használt közművek, vonalas létesítmények, vezetékes infrastruktúra felújításának ha-

Nem szabad a honi, hel cégeket bántani, de a hogy a lakosság pénze Nem elfogadható a m sem, hogy a felúj csökkentéssel és más okozta terhekkel mag évekig tartó huzakod ügyintézés ki miatt csak a legszükségesebb karbantartásokra szorítkozik az áramszolgáltató – a szerk.), miközben évekig tartó huzakodás folyt a személyes ügyintézés kialakításáért. Stop az ügyfélellenes banki, szolgáltatói szerződéseknek! Lukács László beszélt a szolgáltatói és banki szerződésekről is. Kijelentette: szakítani kell az emberek érdekével sokszor ellentétes gyakorlattal. – A lakosság most okkal bizal-

Többek, mint jogi Mint arról lapunk is gyakran beszámol, sokan és gyakran bírálják az energiaszolgáltatók fogyasztásmérést érintő gyakorlatát az átláthatatlan és követhetetlen kötbérezés terén. Lapunk több riportban is beszámolt olyan esetekről, amikor az áramszolgáltató valós szabálytalanság nélkül rótt ki elképesztően magas büntetést – hivatalosan utólagos pótszámlás befizetést – egyéni vagy céges ügyfeleire. Előfordult, hogy érdemi vizsgálat és jogalap nélkül fizettettek volna több százezer forintot egy rokkantnyugdíjas házaspárral a leolvasás anomáliái mi-

att. Legutóbb pe próbálta meg tö szolgáltató – m abszurd intézked Szintén több ízbe deményező assz vizahitelesek ors téről: noha sokan kölcsönt, az ár pénzintézet kata ta több százezer


2013. április 30.

rhatóan ki is bővül és el is métt rezsicsökkentési akcióterv az sok további kiadásoktól mentenyújtott közszolgáltatások terén jtótájékoztatóján Lukács László. e hozzátette: nem szabad a hoégeket bántani, de azt sem lehet külföldre vándoroljon.

matlan a bankokkal és sokszor a nagy energiaszolgáltatókkal szemben. A Polgári Törvénykönyv egyes paragrafusainak felülvizsgálatával és szabályozásával el fogjuk érni, hogy megszűnjön az igazságtalan és egyoldalúan hátrányos szer-

lyi vagy multinacionális azt sem lehet hagyni, e külföldre vándoroljon. multik azon érvelése jításokat a rezsis kormányzati lépések gyarázzák, miközben dás folyt a személyes ialakításáért. ződésmódosítások lehetősége. Célunk, hogy csak valóban indokolt esetben és akkor is csak az ügyféllel való megegyezés során lehessen módosítani a kétoldalú megállapodások bizonyos pontjait, hogy többé ne fordulhasson elő az emberekre nézve elháríthatatlan és igazságtalanul hátrányos változás – utalt a képviselő a devizahiteleket nyújtó pénzintézetek vagy például energiaszolgáltatók egyes gyakorlatára (lásd erről mellékletünket!). Kép, szöveg: KohoutZ

i esetek

edig a belvárosi piac üzemeltetőjét öbbmillió forintra büntetni az árammajd, miután a cég szembeszállt az déssel, a cég maga kért elnézést. en – legutóbb egy bírósági pert kezzony ügyén keresztül – írtunk a deszágszerte ismert elképesztő helyzen nem is devizában kapták a felvett rfolyamváltozásra hivatkozva több asztrofális adósságcsapdába sodorügyfelét.

közszolgálat

11

Kitartok a végsőkig – mondta legutóbbi tárgyalási napján az a nyugdíjas asszony, aki közel két évvel ezelőtt perelte be az egyik országosan ismert pénzintézetet. Ez idáig a bíróságok komolyabb döntések nélkül egymásnak adták az ügyet, ám az elmúlt héten jelentős lépések történtek az ügy pozitív lezárása érdekében.

Devizahitel: tényleg lenyomják a bankot? Mosolyogva érkezett meg múlt csütörtökön a Kiskunhalasi Járásbíróságra Horváth Ferencné. A majsai nyugdíjas asszony közel két éve áll már perben az egyik orszá-

gos pénzintézettel. Ügyvédjével azt kifogásolják, hogy a bank, a felvett hitelösszeg és a kamatok mellett különféle kezelési költségeket is be akar hajtani, ráadásul

svájci frankban számítva. A bank jogi képviselője ezúttal nem jelent meg a helyszínen, ettől függetlenül megtartották a tárgyalást. Hosszas egyeztetést kö-

vetően a bírónő úgy döntött, elnapolja a tárgyalást. Szeptember 5-én a tárgyalóteremben meghallgatnak két tanút és Horváth Ferencné is szót kap majd. A közel kétórás tárgyalást követően Ölveczky István, az asszony ügyvédje elmondta, jók az esélyeik, mivel több hasonló banki per dokumentációját is benyújtották a bírónőnek. Ezek az iratok egyértelműen alátámasztják a nyugdíjas asszony álláspontját. Horváth Ferencné az ügy kirobbanása óta egyre magabiztosabb. Azt mondja, ha kell, elmegy a legvégsőkig, hiszen be akarja bizonyítani, hogy neki van igaza, és a bank követelései nem jogosak. Kép, szöveg: Szőri Attila

A két évvel ezelőtti népszámlálás nemrégiben publikált adatai a halasi családokról is sok, általában nem ismert tényt elárulnak. Kiderült, hogy mennyi háztartás van a városban, mennyi a gyermekét egyedül nevelő apa, és mennyi olyan család van, ahol nincs utód. Kiskunhalason 2011-ben a megkérdezettek elmondása szerint 7.749 család és 11.928 háztartás volt. Az is kiderült, hogy 100 háztartásra 230 fő és 88 foglalkoztatott jutott. 3.972 háztartás van, amelyben valaki egyedül él, a kétszemélyes közösségek száma 3.463, és van 499 öt és 193 hatszemélyes háztartás is. Kiskunhalason a gyermekes családok száma 5.346, viszont van 2.403 olyan család, ahol nincs utód. A halasi családok összesen F Több háztartás, mint ahány család. Archív felvételünk csak illusztráció 8.356 kislányt és kisfiút nevelnek, öszszesen 1.258 olyan szülő van, aki társ nélkül próbál meg mindent megadni egy gyermekének, 236 olyan apuka van, aki egyedül él a csemetéjével. 8.300 halasi gyerekből 1.260 csonka családban nevelkedik Érdekesség, hogy összesen 1.850 házaspár vagy élettársi egy, 1.199-en akik két, és 434- meket nevelnek. Kiskunhalason tunk a népszámlálási adatok alapközösségben élő pár van, akik en, akik három vagy több gyer- 1.422 élettársi kapcsolatról tudján. JL

Nyílt titkok a famíliában


12

interjú 2013. április 30.

innen  onnan Kitüntetettjeink

Zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy idén ki kapja a város közoktatásáért díjat. A jelöltek közül végül öten nyertek bizalmat a többségtől. Vass Aranka, a Napsugár Óvodák óvónője, Laczkó Lajosné, a Szent József Katolikus Általános Iskola tanítója, Nagyné Lehoczki Zsuzsanna, a Központi Református Általános Iskola igazgatója, Gmoser Vilmos zenetanár és Kucseráné Nahaj Mária, a Lomb utcai katolikus óvoda óvónője részesül ebben az elismerésben. A díjazottak a városi pedagógus napi ünnepség keretében vehetik át a díjakat.

Ki, küldetés

Fontosak a testvérvárosi kapcsolatok, ugyanakkor a delegációban résztvevők közpénzen utaznak. Így fogalmazott Máté Lajos képviselő, aki ezekről az utazásokról szeretne képet kapni. A Fidesz frakció tagja fontosnak tartaná, hogy a nyilvánosság is megismerje, kik, hány alkalommal és milyen minőségben vettek részt egy testvérvárosi látogatáson 2010 óta. A képviselő jelezte, nem biztos, hogy baráti, barátnői kapcsolatok ápolására való az ilyen hivatalos út.

Nemzetiség

Több képviselő is elismeréssel szólt a cigány önkormányzat munkájáról, erőfeszítéseiről. Rostás László elnök immáron a városháza nemzetiségi referenseként is ügyködhet a helyi kisebbségért. A vezető elmondta, hogy a hónap végére elkészül egy átfogó felmérés, amely valós képet ad a helyi cigány lakosság létszámáról, életkörülményeiről, szokásairól. Rostás László azt is elmondta, hogy az önkormányzat tagjainak rendkívül sok teendője van a cigánysággal. A tavalyi év beszámolójából kiderült, hogy csak a szolgáltatókkal 200 alkalommal tárgyaltak, de egyeztettek rendőrségi, nyugdíjbiztosítási, sőt, adóügyekben is. Ezen felül ha kellett, akkor az iskolai hiányzás miatt kirendelt eseti gondok feladatát az önkormányzat adminisztrátora látta el. A nemzetiségi vezető arról is tájékoztatott, hogy egyre kevesebb a szociális segítőjük. Képviselői észrevétel volt, hogy jó volna visszaállítani az utcabizalmi hálózatot. (jl)

Halasról a minisztérium vezetésébe Pilz Tamás: úton a diákkori célok megvalósítása felé Sporttagozatra járt, tornázott, szeretett focizni és azt mondja, hogy már a középiskolában eldőlt a sorsa. Akkoriban, a Bibó István Gimnázium tanulójaként, egy osztályfőnöki órán leírta, hogy hol és mit szeretne csinálni felnőtt korában. A halasi Pilz Tamás az egyik minisztérium főosztályát vezeti, boldog családban él és feleségével nyárra várják első gyermeküket. • Csak nosztalgiával tudok gondolni a halasi évekre, különösen a nagy terekre, a kertekre, a barátokkal vívott utcai focimecscsekre. Furcsa visszagondolni arra, hogy Halason az ember ismerte a közeli és a távoli szomszédait, az utcában lakókat, voltak közös programok és összejövetelek, öszszehasonlítva mindezt a budapesti élettel – mondja beszélgetésünk elején Pilz Tamás. • Azt lehet, hogy kevesen tudják, valamikor tornáztál és később egy más sportág is a figyelmed középpontjába került. • A sport különösen meghatározó volt, a Fazekas Gábor Utcai Általános Iskolában sporttagozatba jártam, minden nap tornáztunk délelőtt és délután edzéseken is. Később a Bibó István Gimnáziumban viszont, amikor csak lehetett, fociztunk. Ugyanakkor a gimnázium és az ottani tanárok voltak azok, akik meghatározták a későbbi fejlődésünket. Úgy gondolom, a Bibó máig ható szellemisége alapvető hatással volt mind az egyéniségemre, mind pedig a gondolkodásmódomra. • Mikor dőlt el, hogy mi is akarsz lenni, mivel szeretnél foglalkozni? • Már középiskolában egyértelmű volt számomra, hogy joggal szeretnék foglalkozni, mindig is a humán területek érdekeltek. • Akkor lehet azt mondani, hogy már ott eldőlt a jövőd? • Olyannyira igaz ez, hogy a középiskola első osztályában egy osztályfőnöki órán mindenki leírta egy borítékba, hogy hogyan képzeli el a jövőjét tíz év múlva, amelyet a tízéves osztálytalálkozón bontottunk fel. Nem jártam messze az igazságtól, ügyvédi vagy minisztériumi tisztviselői pályát gondoltam magamnak. Igaz, a minisztériumot nem találtam el, akkor még a külügyre tippeltem. • A jog elvégzése után hová vezetett az utad? • Az első igazi állásom a Sopronhoz közeli Hidegségen volt, ahol 2005-től 2007 augusztusáig a település jegyzője voltam. Kezdésként tökéletes volt, megismerhettem a gyakorlatban a helyi szintű közigazgatást,

vezettem a polgármesteri hivatalt, ugyanakkor az emberek napi szintű gondjainak megoldásában is segíthettem. • Hidegség messze van Pesttől. • Valóban. Felköltöztünk a fővárosba, ahol három év alatt az állandó átszervezések, átnevezések miatt négy minisztériumban is dolgoztam, pedig csak egyszer váltottam munkahelyet. • Jelen állás szerint éppen mivel foglalkozol? • 2010 decemberétől dolgozom a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban előbb főosztályvezető-helyettesként, majd 2011 szeptemberétől a Területi Közigazgatás-fejlesztési Főosztály vezetőjeként. • Mi kell ahhoz, hogy valaki minisztériumi főosztályvezető legyen? • Nehéz kérdés, főleg, ha az ember nem akar túl sok közhellyel válaszolni. Biztos, hogy kell hozzá sok munka, kitartás és némi szerencse is. Már 2007-ben, amikor az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumba kerültem, a közigazgatási hivatali területtel foglalkoztam, így a közigazgatási hivatalok bázisán felépített kormányhivatalok nem voltak ismeretlenek számomra, amikor átkerültem a KIM-be. Ugyanakkor fontos tényező az a bizalom is, amelyet a főosztály vezetésére dr. Szabó Erika államtitkár asszonytól, valamint, dr. Zöld-Nagy Viktóriától, a területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár asszonytól megkaptam. • Pontosan mi a feladatod? • A feladatom a főosztály vezetése, ami ugyanakkor egyet jelent a fővárosi és megyei kormányhivatalokat érintő fejlesztési feladatok irányításával, valamint a kormányhivatalok működési körébe tartozó

szakterületekkel kapcsolatos megkeresések intézésével. Hogy ez mennyire összetett feladatot jelent, mutatja az, hogy gyakorlatilag egyszerre foglalkozunk a védelmi igazgatástól elkezdve, az okmányirodákon és nyugdíjbiztosításon át a közlekedési igazgatás vagy a rehabilitáció kérdéseivel is, és igyekszünk valamennyi szakterületen a kormányhivatalok segítségére lenni. • Most már alaposan benne járunk a kormányhivatalos, járásos rendszerben. Milyenek a tapasztalatok, illetve a te főosztályodnak milyen teendői voltak a bevezetésben? • A főosztályunk alapvetően fejlesztéssel foglalkozik, ez jelentette egyrészt a 14 területi államigazgatási szervből kialakított kormányhivatalok létrehozását 2011. január 1-jével, valamint a tavalyi évben a járások, járási hivatalok kialakítását 2013. január 1-jei céldátummal. • Ez nem kis feladatot jelentett az apparátus számára • Csak pár számmal érzékeltetném a fejlesztések volumenét: a kormányhivatalok kialakítása 23 ezer kormánytisztviselőt érintett, amihez az érintett szerveknek 300 megállapodást kellett megkötniük és közel 5.000 oldalnyi jogszabály került módosításra. A járási hivatalok kialakításával 9.852 státusz került átvételre az önkormányzatoktól, amihez a kormányhivatalok összesen 2.760 megállapodást kötöttek meg országosan. A területi államigazgatás átalakításának tapasztalatai ugyanakkor egyértelműen pozitívak, mind a kormányhivatalok, mind a járási hivatalok kialakítása az olcsóbb és hatékonyabb közigazgatás kialakítását szolgálta. Ugyanezt szolgálja majd az országosan több mint háromszáz helyen felállítandó kormányablakok kialakítása is. • Mennyire szakadtál el Kiskunhalastól? Mikor jártál utoljára nálunk? • Annyiban teljesen elszakadtam, hogy az egész családom elköltözött Kiskunhalasról, most már ők is Budapesten élnek, és sajnos csak ritkán jutok el Halasra, évente maximum egy-két alkalommal. Ugyanakkor nagyon sokan élnek és dolgoznak a régi barátok, ismerősök közül ma már Pesten és többekkel tartjuk még a kapcsolatot Halason is, így mindig igyekszem képben lenni az aktuális történésekkel. • Család, magánélet? • Feleségem szintén jogász, Szegeden ismertük meg egymást és 2007-ben házasodtunk össze. Most pedig, ha minden jól alakul, akkor júliusban kisbabánk születik, egy kisfiú, akit már mindketten nagyon várunk. Jáger Levente


2013. április 30.

innen  onnan

100 éves a Felső Gála: ünnepeltek és emlékeztek Lehetővé tette a diákoknak, hogy tisztességgel, becsülettel, bővülő tudással dolgozhassanak – mutatott rá a polgármester. Emlékplakettet vehetett át: Paczolay Gyula, Paczolay Győző iskolaalapító igazgató unokája; Fröhlich József, Fröhlich Lajos igazgató fia; dr. Kiss Lászlóné Mácsai Patrícia, Mácsai János igazgató lánya; dr. Zsubori Zoltán, Zsubori Károly igazgató fia; dr. Gszelmann Ádám címzetes igazgató és Kere-

kes Katalin korábbi, nyugalmazott igazgató. Köszöntötte az iskolát a legrégebben hozzá kötődő diák, a 103 éves Szabó József is. A gálaműsorban közreműködtek az iskola pedagógusai, jelenlegi és volt diákjai. Részt vettek a rendezvényen a testvériskolák képviselői. A múltidézés során nem feledkeztek meg azokról sem, akik már csak az emlékekben élnek. P. L.

fotók: pál lászló

F Az iskolában 100 léggömböt engedtek fel

alapok határozzák meg a jelenünket is – hangzott el Gál Szilvia köszöntőjében. Ünnepi beszédet mondott Juhászné Czinkóczi Éva is. Rámutatott, nagy elhivatottsággal folytatják az elődök által elkezdett munkát. – Mi, a gála résztvevői ezer szállal kötődünk az iskolához – fogalmazott. – A vezető mellé kell egy jó csapat, amelyik az elképzeléseket megvalósítja. A Felsővárosi-iskoláé innovatív közösség. A magas szintű oktatási tevékenység mellett mindenkor nagy hangsúlyt helyeztünk a nevelés fontosságára is – hangsúlyozta az intézményvezető. Megosztotta a közönséggel ünnepi gondolatait Gyovai István is. Az elismerés hangján szólt az intézmény oktató-nevelő munkájáról. – Kisvárosnyi létszámot nevelt fel az iskola az elmúlt száz évben.

fotók: pál lászló

A Felsővárosi Általános Iskola 100. születésnapja alkalmából gálát szervezett. Az ünnepi rendezvényt pénteken tartották a Városi Filmszínházban. – Az intézmény magában hordozza a 20-21. századot. Részese lehetett a történelem nagy korszakainak. Hagyományokat teremtett, kulturális értéket hordozott, nevelt és gondoskodott. Mindezen

fotó: pál lászló

Szőttek, varrtak, hímeztek. Két kiállítás nyílt pénteken a Csipkeházban. Az egyik a Cérnarajzok című tárlat, a másik pedig magángyűjteményeket tár a nyilvánosság elé hazánkból, Horvátországból és Szlovéniából. Szombaton a Csipkeház kertjében bemutatóztak a hölgyek: szőttek, varrtak, hímeztek. A rendezvényen a hazai vendégek mellett Lepoglava is képviseltette magát. A kiállításokról további részleteket tudhatnak meg a jövő heti Tükörből. P. L.

Zengő rezek

Mezei Attila rézfúvós tanár első házi hangversenyét tartotta növendékeivel az elmúlt héten. Tavaly vette át Gáspár Csabától a tanszak oktatását és most tanítványaival meg-

mutatták közös munkájuk eredményét. Néhány kis hibától eltekintve sikeres koncertet hallhattunk. A sok rezes fiú között három furulyás kislány először lépett színpadra: Lász-

kultúra, oktatás 13

ló Luca, Tamasi Bíborka és Olajos Tamara gyermekdalokat játszott. Szigeti Menyhért első osztályos trombitás Petrovics Emil: Osztopáni malomárok című darabját hibátlanul szólaltatta meg, ahogy Pap Jonatán (4. osztály) is Anonymus Correntejét. Vas Dániel tenorkürtös Mozart Bourrée-ját mutatta be. A tanszak egyetlen tubása, Gregus Sándor (5. osztály) virtuóz módon fújta Marcello: d-moll Szonáta III-I. tételét. A két kilencedikes fiú, Hunyadi Gábor és Balázs Norbert Mozart és Loeillet egy-egy művét trombitálta. Utolsó műsorszámként Bogár István: Karaktervariációk egy magyar népdalra – A bolhási kertek alatt – című zenedarabja hangzott fel. A gyors és lassú tételek váltakozását han-

gulatában és technikájában is kiválóan oldotta meg Szabadi Máté ötödikes trombitás. Mindenki megérdemelte a jelenlévők tapsát. A jó hangulatú esten zongorán közreműködött Szokody Anikó tanárnő. Az adományokat Márta Debóra javára ajánlották. A zeneiskola utolsó három házi hangversenye májusban lesz. Május 2-án (csütörtök) 17.30kor Korponai Zsolt tanár hegedűs; május 7-én (kedd) 17.30-kor Molnár Eszter tanárnő hegedűs; május 8-án (szerda) 17 órakor Horváth Andrea tanárnő zongorista növendékei adnak számot tudásukról. Minden jótékony érdeklődőt szeretettel várnak! L. Molnár Anna

Határtalanul

A Nyírségi Gondolat magazin rendhagyó antológiával jelentkezett idén. Határtalanul jelentetett meg irodalmi kötetet két nyelven: magyarul és angolul. „Ezúttal rendhagyó jubileumi antológiával jelentkezik az ötéves évfordulóját ünneplő Nyírségi Gondolat Magazin. E kötetben szereplő, elszánt kis csapat merész vállalkozásba fogott. Hátizsákjába rakta féltett „kincseit” – s Dover fehér szikláinak véve az irányt, elindult megmutatni arcát, tehetségét. Egyúttal – leküzdve szorongásait – megmutatni bátorságát is.” – írja az Előszóban Kulimár János lektor, a kötet szerkesztője. „…éljünk Határtalanul a színrelépés lehetőségével. Keressünk, s találjunk barátokat magunknak, hazánknak a vers, a zene és minden alkotás mentén…” – fűzi hozzá. Az antológiában több kiskunhalasi szerző alkotásait is közzéteszik magyar és angol nyelven. Szerepelnek benne Buda Zsuzsanna, dr. Kocsis Mária, Fekete Zsuzsanna, Fülöp Benjáminné és Táborosné Kovács Erzsébet művei. A halasi alkotók a Nyírségi Gondolat indulása óta kapcsolatban állnak a magazinnal. A lap a kezdetektől közli verseiket, írásaikat. – Nagyon szép munka a kiadvány. Azáltal, hogy több országba eljut a kötet és az interneten is fent vagyunk, nemzetközi visszhangot kap az antológia, ahogy a magazin számai is. Nem csak verseket és prózai műveket lehet itt olvasni. Mindenki megtalálhatja benne a neki tetsző alkotásokat – fogalmazott Buda Zsuzsanna, a Petőfi Sándor Irodalmi Kör Kiskunhalas vezetője.

Városok a pusztában

A Thorma János Múzeumban április 30-án 17 órakor kiállítást mutatnak be Városok a pusztában – Kiskunhalas és a Kiskunhalasi járás, Szabadka és az Észak-Bácskai Körzet kincsei címmel. Köszöntőt mond két igazgató, Szakál Aurél a kiskunhalasi és dr. Hulló István a szabadkai múzeum képviseletében. A tárlatot Gyovai István polgármester nyitja meg. A rendezvényen közreműködik: Himmel Veronika operaénekes. (pl)


kultúra 2013. április 30.

fotók: pál lászló

14

F Flaisz János volt a rendezvény mûsorvezetõje

F Jordanov Enikõ, Hardy-Horváth Mária, Kovács Andrea, Erdélyi Ákos és Raáb Gábor

Mi fán terem az opera?

A Rózsák háborúja

Beszélgetés és muzsika

Détár Enikő és Rékasi Károly Halason játszott

A Kiskunhalasi Művészeti Iskola és a Pásztortűz-egyesület közös programmal készült azok számára, akiket érdekel az opera, de főként azoknak, akik semmit sem tudnak róla. A Mi fán terem az opera? című rendezvényt kedden este tartották a zeneiskolában. A kínálatban beszélgetés és muzsika szerepelt Hardy-Horváth Mária,

Raáb Gábor, Flaisz János, Erdélyi Ákos, Jordanov Enikő és Kovács Andrea közreműködésével. – Az emberek többsége keveset vagy semmit sem tud az operáról – mondta a műsor kapcsán Raáb Gábor operaénekes, aki a rendezvényt szervezte. – Most beszéltünk arról, hogy valójában mi az opera, milyen műfaj, hogyan alakult ki. Szóba került, honnan indult és hova jutott. Bemutattunk

felvételeket és mi magunk is énekeltünk. Célul tűztük ki, hogy az emberek tájékozottabbak legyenek a műfajjal kapcsolatban – tette hozzá. A fellépők május 31-én és június 2-án 19 órakor Operódia címmel újra közönség elé lépnek, akkor a Városi Filmszínház ad otthont előadásuknak. A műsor operaparódia lesz két részben. P. L.

Igazgatókereső

A képviselő-testület megbízása alapján Erhardt Györgyi vezeti június 30-ig a városi könyvtárat. A téka igazgatói posztjára most pályázatot írt ki a képviselő-testület, a nyertes július 1-jétől, öt éven át irányíthatja az intézményt. Hasonló a helyzet az év eleje óta városi működtetésben lévő Thorma János Múzeumnál is, ahol Szakál Aurél a megbízott igazgató. Ebben az intézményben is pályázat útján keresnek vezetőt, az ő mandátuma is 2018 nyaráig szól majd. A jelölteket szakmai bizottság hallgatja meg, véleményüket mérlegelve a két direktort a képviselő-testület választja majd meg. A részletes pályázati kiírás lapunk 17. oldalán olvasható. (jl)

fotó: pál lászló

Pályázatokat írt ki a képviselőtestület két helyi intézmény vezetésére, ahol korábban ideiglenes jelleggel bízták meg a vezetőket.

Latinból az élen

Magyarország legrangosabb szakmai megméretésén az élmezõnyben végeztek a bibós diákok. Az országos középiskolai tanulmányi versenyen Fődi Krisztina latin nyelvből 19., Kiss Szabolcs pedig 33. helyezett lett. Mindketten Kovács Erika tanítványai.

Fõdi Krisztina 12.-es diák számára ez az eredmény a továbbtanuláshoz megszerezhető 500-ból 50 többletpontot jelent. Latintanárával hetedik osztálytól folyamatosan tanulja

a nyelvet, amelyből már 99 százalékos előrehozott érettségi vizsgája is van. Az orvosnak készülő bibós diák angolból a középfokú nyelvvizsga után kétnyelvű és cambridge-i egynyelvű felsőfokú nyelvvizsgával is rendelkezik. Emellett német nyelvből közép- és felsőfokú nyelvvizsgabizonyítványt is szerzett. Kiss Szabolcs szintén orvos szeretne lenni. Jelenleg a középfokú latin nyelvvizsgájának az eredményét várja. Mindkét diák készül a felvételihez szükséges emelt szintű érettségi vizsgára. P. L.

A Rózsák háborúja több változatban is elérhető a közönség számára. Van könyv, film és színpadi darab. A kiskunhalasi közönség Détár Enikő és Rékasi Károly főszereplésével előadás alkalmával találkozhatott vele a Városi Filmszínházban. – Ez a darab már nagyon régóta létezik, és külön kell kezelni a filmtől – mutat rá Rékasi Károly. – Természetesen megnéztük a filmet is, sőt, Enci többször alaposan átolvasta a regényt is. A kész szövegkönyvbe – Enci olvasata alapján – nagyon sok elemet átemeltünk később, a dramatizálás után. Olyanokat, amiket jónak, ínyencségnek tartottunk. Ebben a produkcióban házaspár alakít házaspárt. Ez könnyű és nehéz is lehet. A művészek elmondták, miért van ez így. – Az emberek szeretnek a valóságban is együtt élő párokat látni a színpadon. Azt gondolják, hogy így személyesebb az előadás és talán betekinthetnek a magánszférájukba is – véli Détár Enikő. – Időnként pokol, időnként elképesztően nehéz. Mi nem tegnap, de még csak nem is tegnap előtt óta élünk, létezünk együtt. A mi életünknek is voltak csúcspontjai és mélypontjai is, amiket pontosan tudunk, hogy az adott szituációban, a színpadon hova illeszthetünk be, hol rímel a közös élményeinkkel. Ezt a néző nem érti, nem tudja értelemszerűen, csak érzékeli, hogy itt valami furcsa vibrálás, furcsa feszültség van. Miközben ott állok, mint Jonathan, nem tudom, hogy Enikő fogalmazza-e a mondatot vagy Barbara. Ezek borzasztó pillanatok – fűzi hozzá Rékasi Károly. A művész házaspárt jól ismerheti a közönség televíziós műsorokból, így fokozott érdeklődés kíséri te-

vékenységüket. Ezt az ismertséget, népszerűséget jól hasznosítva szeretnének értéket közvetíteni színházi produkciók révén Budapesten és vidéken. – Járjuk az országot már jó néhány éve. A Jelenetek egy házasságból című darabbal több, mint 130 előadást tudunk magunk mögött. Közös színházi produkciónk a József Attila Színház műsorán is szereplő A Rózsák háborúja, továbbá a Te meg én című irodalmi estünk. Hála Istennek, mutatkozik érdeklődés az iránt, amit mi fontosnak tartunk. Célunk, hogy színházat vigyünk oda, ahol erre igény van – mondja Rékasi Károly. Détár Enikő a Madách Színházban is játszik. Olyan sikerdarabokban szerepel, mint a Macskák és a Mary Poppins. – Harminc éve mutatta be a Madách Színház a Macskák című musicalt. Huszonhét éve, még főiskolás lányként kerültem én a produkcióba – árulta el Détár Enikő. – Olyan nagy színészek játszottak a Macskákban, mint Haumann Péter és Kishonti Ildikó, aki ma már nem lehet köztünk. Az idők során változott az előadás: még táncosabb lett. A stáb zenei alappal dolgozott tíz-tizenöt évig. Most már élő zenekar kíséri a Macskákat a színpadon is. A Mary Poppins még nem megy egy éve. Olyan nagy sikerrel játssza a Madách Színház, hogy nem lehet jegyet kapni már júniusra és júliusra sem. Pál László


fotó: nánási pál

2013. április 30.

Új hang, új stílus Szabó Dávid turné előtt

Szabó Dávid az X-Faktor után újra rendszeresen közönség elé lép a Budapesti Operettszínházban. Játssza korábbi szerepeit és új darabot próbál. Elkészült első saját dala is, méghozzá Dave Mess néven, angol nyelven Feel the Fire címmel. Ezzel a produkcióval Dávid lehet az elektropop magyarországi, extravagáns meghonosítója. • Posztobányi Andortól, az Rtalent Produkciós Iroda vezetőjétől tudom, hogy sínen van egy külföldi turnéd. Mit lehet elárulni erről a projektről? • Igazából annyit, hogy elkezdtem tárgyalni külföldi zenei szakemberekkel, akik látnak fantáziát ebben az egészben. A budapesti koncertemre eljött egy németizraeli producer. Egyelőre úgy néz ki, külföldön ennek nagyobb zenei sikere és üzleti piaca van. • Honnan érdeklődnek? • Spanyol- és Németország szerepel a turnéállomások között, de orosz érdeklődés is van. Egyelőre ez a három szerepel napirenden, de nagyon szeretném, ha angol területre, Londonba el tudnék menni. Ősszel kínai-ázsiai bemutatkozást is tervezünk. • Az új dalodat, ha lefordítanák, esetleg oroszul is elénekelnéd?

• Nem – nevet. – Azért nem éneklem magyarul sem, mert ennek a stílusa, a műfajnak a nyelve az angol. Oroszul nem igazán hangzik jól. Nagyon szívesen énekelnék oroszul, ha arról van szó, hogy el kell menni egy buliba. Szeretem, amikor valaki külföldön az ott élők nyelvén megszólal. Szerintem nagy buli, de a saját nótát inkább angolul adom elő. • Szűcs Judith több dalát is lefordíttatta orosz nyelvre, az Elvarázsoltál című száma oroszul is megjelent maxi CD-n. • Komolyan?! – mosolyog. – Vannak ilyen vállalkozó szellemű emberek. Amúgy nagyon szívesen megtenném én is, hogy lefordíttatom, ha lehet, de inkább spanyolra, mert az a világ három legnépszerűbb és leginkább beszélt nyelve között szerepel. Nem csoda, hogy több külföldi előadó spanyolul is kiad lemezt. • Többször nyilatkoztad, hogy Viva Starr személyisége, produkciója nagyon tetszik neked. Terveztek duettet? • Viva most egy ázsiai turnén vesz részt. Júliusban jön haza, addigra pedig lehet, hogy már én nem leszek itthon. Nem tudom még, hogyan alakul a turné, tudunk-e együtt menni. Nagyon szeretném. Nyilván ez szervezés kérdése, meg attól is függ, hogy a megrendelő, mit óhajt. Szerintem abszolút ki lehetne ajánlani. Kiutazhatnánk együtt is, mert ugyanazt a stílust képviseljük. Tervezzük, hogy készítünk egy duettet. Pláne úgy, ha közös lenne a műsor. Énekelne Viva, énekelnék én, azután pedig közösen. Simán benne van a pakliban. • A Budapesti Operettszínházban új darabot próbálsz. A Ghost premierje május végén lesz. • Nagyon-nagyon-nagyon várom. Nagyon jó lesz. Nagyon jók a kollégák, nagyon szeretem őket. Nagyon örülök, hogy felkértek. Nekem két éve nem volt bemutatóm. Jó újra premierre készülni. • Carlt játszod. Milyen figura ő? • Mindenki azt mondja, hogy nagyon negatív figura, de miért ne szerethetném én Mollyt, mikor meghalt a pasija. Nem értem, miért tartják problémásnak, hogy elcsábítja. Nagyon érdekes figura, én még ilyen karaktert nem játszottam. Nagyon örülök, hogy most kicsit mást csinálok, mint eddig. Amúgy is örülök, hogy kiléptem a hősszerelmes és szépfiús típusú karakterekből, mert azért ez nem rejt annyi lehetőséget, mint amennyit én szeretnék még megmutatni magamból. Örülök, hogy Carl szerepét kaptam. • Közeleg a nyár. Gondolom, Vágó Bettivel járjátok majd az országot, ahogy eddig is tettétek. • Bettivel nagyon sokat megyünk együtt fellépni. Ha Bettinek mondják, hogy hozzon magával valakit, akkor mindig engem visz és ez fordítva is így van. Már vannak felkéréseink a nyárra. Nem akarok senkit megbántani, de nem is tudom, hogy ad-e akkora örömet még valakivel énekelni, mint Bettivel. Nyilván igen, mert mindenkivel más, de zeneileg Betti valami zseniális. Mi ugyanazt csináljuk a színpadon, és zeneileg ugyanúgy fogalmazunk. Ugyanúgy hajlítjuk le a dalt, ugyanazokkal a mozdulatokkal. Minden ugyanaz. Nagyon hasonlítunk, és ez kijön a munkában is. • Hol találkozhat veled a kiskunhalasi közönség? • Legközelebb Baján, a Rómeó és Júlia előadásban augusztus 30-án én játszom Mercutiót. Minden musicalkedvelőt szeretettel várok. Pál László

kultúra

15

Az országos ismertség határán A Gypo Circus fesztiválokra készül A kitartó munkának mindig megvan az eredménye. Kiváló példa erre a kiskunhalasi frontemberrel büszkélkedő Gypo Circus zenekar, akiket napról napra egyre több helyen ismernek és kedvelnek meg az emberek. Az ethno punkot játszó Hegyesi Bandi és csapata jelenleg a ’90-es évek óta nagy népszerűségnek örvendő Ganxsta Zolee és a Kartel formációval járja hazánk kisebb és nagyobb városait. A két banda a közelmúltban Kiskunhalas közelében állt közönség elé. A halasi kötődésű zenekar pörgős dalaival pillanatok alatt felforrósította a hűvös áprilisi éjszakát. – Szinte nincs olyan hétvégénk, hogy ne játszanánk valahol az országban. Fellépések egész sora áll előttünk az év hátralévő részében – nyilatkozta stábunknak a zenekar énekese, Hegyesi Bandi. A Gypo Circusnak talán éppen abban rejlik a varázsa, hogy az öt tag mind-mind beletesz valamit a dalokba, saját, külön egyéniségéből. – Az új Gypo-dalok alapjai már megvannak, ha próbálunk, mindig felmerül egy-két ötlet, amikből aztán előbb-utóbb lesz egy újabb nóta. A CD-n hallható muzsikák mindegyike szerepel a koncertjeink repertoárjában, új hanghordozón azonban egyelőre nem

gondolkozunk – mondta a banda basszusgitárosa, alapítótagja, Kecskeméti Sanyi. A közelmúltban nagy változás történt az ethno punk zenekar életében, hiszen a 90-es évek óta dübörgő Ganxsta Zolee és a Kartel menedzsmentje vette védőszárnyai alá a bandát, azóta több közös fellépésük is volt. – Nagyon jó együtt dolgozni a Kartel tagjaival, ők is olyan laza arcok, mint mi, így már az első találkozáskor könnyen megtaláltuk a közös hangnemet. Az utóbbi időben többnyire csak közös koncertjeink voltak. Ezek a fellépések kiváló alkalmat nyújtanak számunkra, hogy a lehető legszélesebb körben bemutassuk a Gypo-slágereket – meséli Bandi. A tagok pozitívan értékelik a zenekar létrejötte óta eltelt másfél évet. Sanyi: – A banda megalapításakor azt tűztük ki célul, hogy a lehető legtöbb helyen megismertessük a zenénket. Úgy érzem, nagyon jó úton haladunk, hiszen nyárra valamennyi nagyobb szabadtéri fesztiválra meghívást kaptunk. Bandi: – Nagyon sokszor kérdezik tőlem a halasiak, hogy mikor játszunk már a városban. Halasi koncertről egyelőre nem tudok beszámolni, ám azok, akik szeretik a dalainkat, júliusban az egyik vadkerti szabadtéri rendezvényen találkozhatnak velünk. A Ganxsta Zolee és a Kartel formációval készített interjúnkat a Halasi Tükör jövő szerdai számában közöljük. Kép, szöveg: Szőri Attila


16

hirdetés 2013. április 30. Titkárnőt keresünk legalább középfokú végzettséggel, számítógépes ismerettel (Word, Excel). Gépírás és angolnyelv-tudás előny! Jelentkezni fényképes önéletrajzzal az info @regreenfield.hu címen lehet. A-305

Kiskunhalason az Eötvös u. 4. szám alatt Városközpontban családi ház eladó. A-372 90 m2-es helyiség utcai bejárattal kiadó. Tel.: 06 20/37-99-198 Tel.: 06 70/43-21-353 A-354 Vízparti 3100 m2-es építési telek eladó Mihálytelken, Fehér part utcában. Közművesített, Török Csongor által tervezett luxusingatlan terveivel, engedélyeivel együtt. Iá.: Menyasszonyi ruha eladó. Tel.: 06 20/88-68-227 A-350 6500 Ft/m2. Tel.: 06 30/219-27-31 A-374

Synlab Kiskunhalasi Laboratórium felvételt Szőlőtelepítési jog eladó. hirdet laboratóriumi asszisztensi állásra. Tel.: 06 70/43-21-353 Tel.: 06 30/508-92-10 A-356

Bem utcán I. emeleti 1 szobás lakás eladó. A-375 A-353 Tel.: 06 20/55-30-700

Tujafák eladók Kelebián. Galgóczi. ELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZT keresünk. Tel.: 06 20/993-80-00 A-240 Fényképes önéletrajzot várunk. Jelentkezni: allasinterju02@gmail.com. A-357 Soma Mamagésa május 7-én 18 órai kezdettel újra a Kiskunhalasi Városi FilmszínKötöttáru varrásához gyakorlattal rendelkező házban tart előadást „A hétköznapi élet láncolóst, állítóst, simatűzőst és szabászt keresek. Tel.: 06 30/475-54-12 A-360 mágiája, avagy a tudatosság teremtő ereje” címmel. jegyek: Batthyány u. 47-ben. Pultost keresek. Tel.: 06 70/510-72-53 A-361 Tel.: 06 77/421-396, 06 30/619-46-45 A-392

Pozsony u. 53/a. lakás eladó. Tel.: 06 20/46-27-994

Légylárvatenyésztő telepre fizikai dol- Mentha gyógynövényüzlet új helyen, új gozót keresünk. B, C jogosítvány előny. árukészlettel a Mátyás téren a rétesbolttal Tel.: 06 20/411-88-54 A-380 szemben, a Lehel u. 4. szám alatt. Nyitva keddtől szombatig. Tel.: 06 30/9-518-618 A-395 Tapasztalattal rendelkező telefonos értéke- (Halász Balázs) sítőt keresünk. papp.nikolett@digitalink.hu Tel.: 06 20/778-28-91 A-381

1 szobás lakás sürgősen Tel.: 06 70/618-89-12

A-377

Családi ház eladó. Kelebia, Deák Ferenc u. 119. Tel.: 06 20/46-27-994 A-378

A város egyik legforgalmasabb pontján eladó egy 12 m2-es és egy 42 m2es üzlethelyiség. Trafik, édesség, szerencsejáték, stb.! Részletfizetés is lehetséges. Cím: Kanizsa tér 2. Németül beszélő munkatársat keresünk. Tűzifa házhoz szállítva eladó. 2000 Ft/q. Tel.: 06 20/442-15-73 A-396 Tel.: 06 70/772-12-12 A-393 Egészségügyi végzettség és/vagy diploma előnyt jelent. Jelentkezés fényképes ön2 szobás Kárpát utcai lakás eladó. Iá.. 5,3 M életrajzzal az anita.harkai11@gmail.com Piaccsarnokban üzlet kiadó. Ft. Tel.: 06 70/37-33-988 A-397 Tel.: 06 30/354-67-28 A-394 címen. A-379

Trivium Kft. a tompai határátkelőhelyen lé- Kertvárosban építési telek eladó. vő büfébe keres szakirányú végzettséggel, Tel.: 06 20/88-68-227 gyakorlattal rendelkező munkatársat! Az önéletrajzokat a munka@trivium.hu címre Bocskain lakás eladó. várjuk! A-382 Tel.: 06 20/88-68-227

eladó. A-346

Bem u. 7. sz. alatt 2,5 szobás, II. em. 65 m2-es, erkélyes, felújított lakás eladó. Tel.: 06 70/562-33-79 A-398

Bajcsy-Zs. u. 28. sz. alatt eladó egy 140 m2-es polgárház, kis udvarral, és egy 130 A-351 m2-es, kétszintes, padlófűtéses, új építésű, belsőudvari ház, egyben vagy külön. Tel.: 06 20/949-38-94 A-399 A-352

Főállású mérlegképes könyvelőt keresek. Kossuth u. 11. szám alatti, Schönfeld udTel.: 06 20/400-63-73 A-383 varra néző 65 m2-es, I. emeleti, téglaépítésű, gázfűtéses lakás tágas ebéd8 személyes luxusszemélygépkocsi- lővel, nagy erkéllyel reális áron eladó. val munkát keresek. autozol@freemail.hu Egyszobás lakást első emeletig beszámítok. Tel.: 06 30/338-90-64 A-384 Tel.: 06 77/738-809, 06 30/442-72-69 A-27

Dugulás-elhárítás, vízszerelés. Tel.: 06 20/917-14-03

A-122

Épületenergetikai tanúsítás. Ocskó László Tel.: 06 20/91-35-535 A-54

Marancsik Andrea kineziológus. Kötöttáru varrásához gyakorlattal ren- Kertes ház eladó Fenyő u. 5. www.vanvalasztas.blogspot.u delkező láncolóst és vasalóst keresek. Tel.: 06 20/450-12-29 A-73 Tel.: 06 70/678-29-44 A-400 Tel.: 06 30/91-42-625 A-385 3 szobás, 73 m2-es, III. emeleti lakás A-320 A Halasi Többcélú Kistérségi Társu- eladó. Tel.: 06 70/38-74-948 lás Szociális Szolgáltató Központ Kiskunhalas, Nyúl u. 5-7. sz. alatti intéz- Félkész állapotban eladó 1 szobás összménye határozott időre mérlegképes komfortos lakás a Szilády Á. utcában. Iá.: könyvelői végzettséggel, gyakorlattal rendel- 2,3 M Ft. Tel.: 06 20/44-61-102 A-321 Születtek: Borbély Bejke kező könyvelőt keres. Tel.: 06 77/422-022 (Nemesné Anikó) A-386 Kertvárosban építési telkek eladók. Borbála (Lovászi Gyöngyi) Tel.: 06 30/697-22-32 A-322

Anyakönyvi hírek

10 hónapos FT üsző eladó. Tel.: 06 30/654-75-69

Alsóvárosban 2 generációs családi ház áron alul eladó. Tel.: 06 70/410-56-40 A-340 A-387 (14 óra után)

Kiskunhalason, a Semmelweis téren 4 szoMagyar vizsla kölyökkutyák eladók. Tel.: 06 20/48-70-108 A-388 bás (90 m2), kelet-nyugati tájolású szép lakás eladó. Tel.: 06 20/380-68-60 A-342 Kukoricadarás, tanyasi sárgacsirke eladó. Tel.: 06 30/550-37-15 A-389 Széchenyi utcában 52 m2-es erkélyes 1,5 szobás földszinti lakás áron alul sürgősen 200 db vegyes korú és fajtá- eladó. Tel.: 06 77/427-898 A-347 jú anyabirka nyírás előtt eladó. Tel.: 06 30/96-75-072 A-390 Kisszálláson bútorozott családi ház eladó. Tel.: 06 30/480-11-58 A-371 Raktárak, irodák bérelhetők a volt Levi’s Városközpontban felújított, I. emeleti, 2 szoterületén. Már 300 Ft+áfa/m2/hó ártól. bás, 60 m2-es klímás, turbókazános egyeTel.: 06 20/92-70-946 A-161 di fűtésű luxuslakás pezsgőfürdővel eladó. Ár: 12 M Ft. Igény szerint ugyanott 20 m2Híd utcában bútorozott albérlet kiadó. es alápincézett garázs eladó. Ár: 2,5 M Ft. A-373 Tel.: 06 20/346-88-66 (esti órákban) A-391 Tel.: 06 30/219-27-31

Balotaszállás, Zsunyi Léna (Horváth Mária Magdolna) Kiskunhalas Elhunytak: ifj. Horti Péter (Kiskunhalas), Kolompár Mátyásné Kolompár Erzsébet (Kiskunhalas), Fodor Istvánné Király Jolán (Kiskunhalas), Galambosi Margit (Kiskunhalas), Mosolygó Istvánné Szabó Julianna (Kiskunhalas), Harkai Balázs (Kiskunhalas), Faddi Istvánné Taksz Mária (Kiskunhalas), Kovács Istvánné Faragó Éva (Kiskunhalas), Pörge Lajosné Nagy Torma Piroska (Harkakötöny)


2013. április 30. HALAS TV Kábelen és sugározva UHF 31-es csatornán

MÛSORAJÁNLATUNK: Május 1. szerda 00:00 Képújság 07:00 Híradó/kedd 07:30 Sport Magazin 08:00 Képújság 12:00 Sport Magazin 12:30 Híradó/kedd 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/szerda 19:20 Napi Mozaik 19:30 Kiskunhalas a lovassportok települése 20:00 Híradó/szerda 20:20 Napi Mozaik 20:30 Kiskunhalas a lovassportok települése 21:00 Képújság 22:00 Híradó/szerda (ism.) 22:30 Kiskunhalas a lovassportok települése 23:00 Képújság Május 2. csütörtök 00:00 Képújság 07:00 Híradó/szerda (ism.) 07:20 Napi Mozaik 07:30 Kiskunhalas a lovassportok települése 08:00 Képújság 12:00 Kiskunhalas a lovassportok települése 12:30 Híradó/szerda (ism.) 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/csütörtök 19:30 Kultúrkép – kulturális magazin 20:00 Híradó/csütörtök 20:30 Kultúrkép – kulturális magazin 21:00 Képújság 22:00 Híradó/csütörtök 22:30 Kultúrkép – kulturális magazin (ism.) 23:00 Képújság Május 3. péntek 00:00 Képújság 07:00 Híradó/csütörtök (ism.) 07:30 Kultúrkép – kulturális magazin 08:00 Képújság 12:00 Kultúrkép – kulturális magazin 12:30 Híradó/csütörtök (ism.) 13:00 Képújság 18:00 PONT – ifjúsági magazin 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/péntek 19:20 Gyermeksarok 19:30 10 éve történt 20:00 Híradó/péntek (ism.) 20:20 Gyermeksarok (ism.) 20:30 10 éve történt 21:00 Képújság 22:00 Híradó/péntek 22:30 10 éve történt 23:00 PONT – ifjúsági magazin 00:00 Képújság Május 4. szombat 00:00 Képújság 08:00 Híradó/péntek (ism.) 08:30 Kultúrkép

09:00 Képújság 12:00 10 éve történt 12:30 Híradó/péntek (ism.) 13:00 Képújság 17:20 Napi Mozaikok, Gyermeksarok 18:00 PONT – ifjúsági magazin 19:00 Sport Magazin 19:30 Kultúrkép - magazin (ism.) 20:00 10 éve történt 20:30 Kiskunhalas a lovassportok települése 21:00 Képújság Május 5. vasárnap 00:00 Képújság 16:00 KNKSE – Veszprém (női kézilabda mérkőzés) 17:30 10 éve történt 18:00 Kiskunhalas a lovassportok települése 18:30 Híradó/hétfő (ism.) 19:00 Híradó/kedd  (ism.) 19:30 Híradó/szerda (ism.) 20:00 Híradó/csütörtök (ism.) 20:30 Híradó/péntek (ism.) 21:00 Képújság Május 6. hétfő 00:00 Képújság 07:00 PONT – ifjúsági magazin 08:00 Képújság 12:00 PONT – ifjúsági magazin 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/hétfő 19:30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin 20:00 Híradó/hétfő 20:30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin 21:00 Képújság 22:00 Híradó/hétfő 22:30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin 23:00 Képújság 2013.05.07. kedd 00:00 Képújság 07:00 Híradó/hétfő 07.30 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin 08.00 Képújság 12:00 153 – Lélekmód – ifjúsági magazin 12:30 Híradó/hétfő 13:00 Képújság 18:55 Műsorajánló 19:00 Híradó/kedd 19:20 Napi Mozaik 19:30 Sport Magazin 20:00 Híradó/kedd 20:20 Napi Mozaik 20:30 Sport Magazin 21:00 Képújság 22:00 Híradó/kedd 22:30 Sport Magazin 23:00 Képújság online műsorújság www.halasmedia.hu

A mûsorváltozás jogát fenntartjuk. A Halas Tv saját mûsorai vastag betûvel szedve.

HIRDETÉS

17


18

sport 2013. április 30.

innen  onnan Küzdősport

Kiváló küzdősport eredményekről kaptunk hírt. Az Union Dojo Kiskunhalas a III. Tadishii Kupán szerepelt Kiskunmajsán. Mint Horváth Zoltán vezetőtől megtudtuk: a nemzetközi bajnokságban 230 versenyző nevezett. A halasi karatékák teljesítménye minden dicséretet megérdemel. A serdülő lány, könnyűsúlyban Németh Kornélia a 3. helyen zárt, míg a fiúk között Csobánci Vilmos 1., Sipos-Szabó József a 3. helyet érte el. Az ifjúsági fiú, könnyűsúlyban Herman Patrik ezüstérmet, a juniorok között Mózer Máté szintén ezüstérmet nyert. A junior fiú, középsúlyban Racsmán Roland a 3. helyet szerezte meg, a felnőttek között, C-kategóriában, 80 kg-ban Lovas Tamás a 3., míg Vas Ádám az 5. volt. Egy különdíjat is hazahoztak a halasiak, SiposSzabó József vette át a legharcosabb fiúnak járó elismerést.

Focihétvége

Soltvadkerten igyekezett megtörni a rossz sorozatát a Kiskunhalasi FC. A rangadók rangadóján kiválóan kezdett a Gerner-Sejben, MátéTóth, Szabó, Csordás (Zelei), Ács, Tóth (Sorin), Hegyesi, Farkas, Ficsór, Erdélyi alkotta KFC. Farkas Tamás révén megszereztük a vezetést, amit az első félidőben meg is tudtunk tartani. Ezt követően érthetetlen módon leállt a csapat. A vadkertiek egyenlítettek, majd megnyugtató különbséggel tartották otthon a 3 bajnoki pontot. Soltvadkert-Kiskunhalasi FC 4-1 (0-1). Az U19 viszont győztesen térhetett haza Vadkertről. A Farkas-Hugyecz, Petrezselyem, Forgács, Tóth, Virincsik (Földes), Baranek, Patocskai, Modok (Vágó), Torma, Kerekes alkotta csapat Torma 2 és Kerekes góljával nyert a szomszédvári rangadón. Soltvadkert-Kiskunhalasi FC 1-3 (1-2). Az U16 két győztes mérkőzés után az Akasztó otthonában szerepelt. Egy végletekig kiélezett csata várt a Szűcs (Cs. Kovács)-Herczku, Huczek, Gyenizse, Virág, Grácz, László, Tóth, Varga, Babud, Lavati alkotta gárdára. A mieink a rendes játékidőt követő hosszabbítás 2. percében egyenlítettek. AkasztóKiskunhalasi FC 3-3, a góljainkon Lavati, Tóth és Grácz osztozott. (jl)

F Tóth Balázs, Juhász Tibor, Hirling József, Gyovai István és Waclawczyk Dariusz

A lovasok ünnepe Újra benépesült a bázis Egy év kihagyás után ismét benépesült május elseje előtt a halasi lovasbázis. Ezúttal díjugartásban rendeztek egy országos minősítő versenyt. Ennek keretében ünnepelték meg a Halasi Ló- és Lovasbarátok Napját, amelyet három évvel ezelőtt hívott életre Tóth Balázs. Az ünnepségen a 85 éves Hirling Józsefet és a díjugrató szakbizottságba az év elején beválasztott Juhász Tibort köszöntötték. Kiskunhalas Város Nagydíját idén Horváth Balázs nyerte, aki Frederiket lovagolta.

Közel félezer start, több mint 30 szám jellemezte a péntektől vasárnapig tartó országos minősítő díjugrató bajnokságot. A helyi szervezésű sporteseményre közel 140 ló- és lovas nevezett, a legnagyobb érdeklődés a vasárnap délutáni, hagyományos Kiskunhalas Város Nagydíját kísérte. Ez a szám azért volt különleges, mert 10 versenyzőnek 150 centiméter magasságú akadályokkal tarkított pályát kellett teljesíteni. Az első helyet Horváth Balázs szerezte meg, aki Frederiket lovagolta. A három nap során számos halasi és halasi kötődésű siker született. Fűzér Gábor két első és egy harmadik helyet ünnepelhetett, míg lánya, Flóra ezüstérmet nyert. Fodor Gábor is begyűjtött egy ezüstérmet a helyenként igen látványos versenyen. A díjugrató bajnokság versenyei mellett számtalan program várta az érdeklődőket. Az egyik legjelentősebb a Halasi Ló- és Lovasbarátok Napja volt. Ezt három évvel ezelőtt Tóth Balázs hívta életre. Akkor avatták fel a halasi bajnokok tábláit, amelyeket a Hősök Ligetében, a lovas nő szobra talapzatán helyeztek el. A mosta-

ni esemény a lovasbázison volt és Tóth Balázs azt emelte ki köszöntőjében, hogy a városban komoly hagyományai vannak a lovaglásnak és ezt a hagyományt ameddig lehet, őrizni kell. Külön is köszöntötték a bázis legendás parancsnokát, Hirling Józsefet, aki a közelmúltban ünnepelte a 85. születésnapját. Józsi bácsi elmondta, hogy parancsnoksága alatt mindig fiatalnak érezte magát, mert fiatalok között volt. Azt is hozzátette, hogy mekkora élményt jelentett az, amikor egyegy szép ugrás után feldübörgött a taps a tribünökön. Örömmel töltötte el, hogy még van élet a lovasbázison és reményét fejezte ki, hogy ez még nagyon sokáig így fog maradni. Köszöntötték Juhász Tibor első osztályú versenybírót is, akit a Magyar Lovas Szövetség díjugrató szakbizottságába választottak be nemrégiben. Többek között neki is köszönhető, hogy újra vannak versenyek a patinás létesítményben. A szakemberek szerint Európa legjobb talajú pályája a halasi, ahová szívesen járnak a versenyzők. Kép, szöveg: Jáger Levente

15 megyebajnoki cím Lányok, köszönjük! Teremben is jók a halasiak Kimagaslóan szerepeltek a Kiskunhalasi Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola és Nevelési Tanácsadó versenyzői a Diákolimpia Terematlétikai Megyei Döntőjén. 31 érem, 15 megyebajnoki cím, a megye legeredményesebb csapata cím a mérlegük. Ráadásul hat versenyzőjük feljutott az országos döntőbe.

Balogh Annamária és Némethné Virág Judit tanítványai káprázatos sikerrel zárták a múlt csütörtökön lebonyolított Megyei Terematlétikai Döntőt. Különösen a II. korcsoportos, 2001-ben, 2002-ben született fiúk-leányok brillíroztak. Alábbi eredményeik minden dicséretet megérdemelnek. A csapatkapitány Kolompár Gábor helyből távolugrás: 1., medicinlabda-lökés: 1. Kolompár Mátyás kislabda-hajítás: 2., 30 m-es síkfutás: 3., Kolompár Klaudia 30 m-es síkfutás: 1., helyből távolugrás: 1., kislabda-hajítás: 3., medicinlabda-lökés 3., Kolompár Nikolett medicinlabda-lökés: 1., helyből távolugrás: 2., kislabda-hajítás: 2. Az

általuk alkotott váltó győztesként ért célba. Mezei Krisztofer kislabda-hajításban lett 3. Nagyon ügyesek voltak a 2003-ban és később született I. korcsoportos gyerekek is, melyet helyezéseik bizonyítanak. Kolompár Adrienn 30 m-es síkfutás: 1., helyből távolugrás: 1., kislabda-hajítás: 3. Kolompár Alexandra kislabda-hajítás: 1., medicinlabda-lökés: 3. Váltójuk Mezei Alexszel és Kerekes Zoltánnal kiegészítve megnyerte a küzdelmet. Remekül helytállt a felsoroltakon túl Sztojka Krisztofer, Kutasi Krisztián, Kolompár Milán és Kolompár Alex is, noha nekik most nem jött össze az éremszerzés. Mindenesetre Kiskunhalas csapata lekörözte összes megyei ellenfelét, melyért serleggel jutalmazták az iskola képviselőit. Az összetett versenyszámban elért győzelméért Kolompár Gábor, Kolompár Klaudia és Kolompár Adrienn, továbbá második helyezéséért Kolompár Mátyás, Kolompár Nikolett és Kolompár Alexandra zöld utat kapott az országos döntőn való bizonyításhoz. Bács-Kiskun megye színeiben tehát nyolc felVK jutóból hatan halasiak!

KNKSE-Veszprém 31-30 (16-17) Kiskunhalas, 200 néző, vezette: Bacs, Bán KNKSE: PETHŐ – Sterbik 2, FAUSZT 4, Takács B. 2, SZAMORÁNSKY A. 5, BARNA 5, Tápai 4, csere: Drávai 2, Földes 2, VALOVICS, VARGA D. 5/5, edző: Golovin Vlagyimir. VESZPRÉM: Víg – Kokas, TÓTH G. 6, PLANÉTA 8/3, Bárány, TÓTH E. 5, Schatzl 2, csere: Pásztor (kapus), Palotás, Gulyás, Pelczéder 6, TAKÁCS B. 3, edző: Róth Kálmán. Kiállítások: 12 perc, illetve 4 perc Hétméteresek: 5/5, illetve 3/3 Győzni minden áron. Valami hasonló hangozhatott el a Kiskunhalas NKSE öltözőjében a Veszprém elleni mérkőzés előtt. A halasiak két vereség után mindenképpen győztes találkozóval akartak elbúcsúzni közönségüktől, mert ebben az idényben már csak idegenbéli meccsek vannak hátra. Gólgazdag percekkel, Pethő védésekkel és hazai vezetéssel telt el a meccs első negyedórája, de a halasiak hiába próbálkoztak, hogy leszakítsák az egyébként szépen küzdő vendégeket, nem jártak sikerrel. Látszott, hogy nehéz dolga lesz a KNKSE-nek. A 16. percben 9-9-nél ért minket utol a Veszprém, de aztán vissza tudtuk állítani az 1-2 gólos különbséget. Az újabb fordulat

a 26. percben következett be, ekkor átvette a vezetést a vendégcsapat. Az egyenlítés sikerült ugyan, de a félidő utolsó gólját a vizitálók szerezték. A második 30 percben aztán kiélezett küzdelem folyt a pályán, zömében halasi vezetéssel, de néhány alkalommal tudott egyenlíteni, sőt, a vezetést is át tudta venni Róth Kálmán csapata. Az utolsó 3 percnek három gólos vezetéssel mentünk neki, de két villám veszprémi góllal megint szoros volt az állás. A mindent eldöntő találat Barna Éva nevéhez fűződik. A KNKSE szívétlelkét a pályára tette és ha nem is atomjátékkal, de legyőzte ellenfelét. És most ez volt a legfontosabb… levi


2013. április 30.

Vereség

Hazai sikerek a Fazekas Kupán és gyűrűn ezüstérmet, míg ug- Csanád pedig egy talajon szerzett rásban bronzérmet szerzett. Né- bronz medalionnal gyarapította meth Dominik saját korosztályá- éremkollekcióját. ban a 7. helyen végzett, Süveges Kép, szöveg: Jáger Levente

Fotó: Jáger Levente

Bence, László Dénes, Süveges Csaba, Kocsis Márk, Süveges Csanád, Kádár Zalán) győztek, a Szeged és a Kalocsa előtt. Egyéni összetettben Szalai Ádám a 3. helyen végzett. Az I-II. korcsoportos B-kategóriás versenyben a Bácsalmás „B”jelű válogatottja nyert, a III-IV. korcsoport, Bkategóriában pedig szegedi siker született. Délután a nemzetközi DKMT Kupára került sor. A magyar, szerb és román tornászok hat szeren mutatták be gyakorlataikat. Külön és megkülönböztetett figyelem övezte a Mészáros Csaba és Tóth Péter edző felkészítette házigazdák teljesítményét. Kovács Gábor felkészülése nem volt ugyan harmonikus, de így is nagyon jól tornázott. Egyéni összetettben a 2. helyen végzett, a szerenkénti értékelés során kiderült, hogy Gábor nyújtón aranyérmet, talajon

Országos bajnok sziládysok Rövid időn belül két országos bajnoki címet is szereztek a Szilády Áron Református Gimnázium sportolói. Előbb kézilabdában, Nagy Ernő irányítása mellett nyertek a lányok úgy, hogy minden ellenfelüket legyőzték. A hétvégén pedig a Zákány Sándor irányította labdarúgók arattak szép sikert. Úgy tűnik, hogy egy régi-új sportágban megint lesznek sziládyys sikerek. Anno a gimnázium falai között számtalan kiváló kézilabdás nevelődött Paczolay Gyuláné vagy éppen Horváth István óvó gondos-

kodása mellett. Napjainkban Nagy Ernő készíti fel a sportág rejtelmeire és fogásaira a lányokat, és úgy tűnik, elég hatékonyan. A Mezőtúron megrendezett Református Iskolák Országos Kézilabda Baj-

19

innen  onnan

Tornászok népesítették be a városi sportcsarnokot pénteken, ugyanis előbb a Fazekas Kupa, délután pedig a DKMT Kupa nemzetközi mezőnye kért figyelmet a nézőktől. Mindkét bajnokságon kiváló gyakorlatokat értékelhettek a pontozóbírók és a hazai versenyzők is sok örömet okoztak edzőiknek. A kétezres évek elején kezdődött a Fazekas Kupa története, mára már egy rangos, országos jelentőségű versennyé nőtte ki magát. A 13. alkalommal megrendezett bajnokság során Bácsalmásról, Kalocsáról, Izsákról, Szekszárdról és Szegedről érkezett versenyzők mérték össze tudásukat a hazai tornászokkal. Az I-II. korcsoportosok, A-kategóriás megméretésében a Fazekas Gábor Utcai Általános Iskola „A” jelű csapata (Németh Dominik, Puskás Alex, Jacsó Gergő, Kopasz Bence, Urbán Dominik) nyert, a Kalocsa és a házigazda „B” jelű gárdája (Víg Gábor, Patocskai Lázár, Patocskai Csongor, Baricz Máté, Kele Bence) végzett a 3. helyen. Egyéni összetettben Német Dominik nyert, Puskás Alex a 3. helyen zárt. A III-IV. korcsoport, A-kategóriás versenyében a házigazdák (Szalai Ádám, Masa

Sport

nokságán remekeltek a sziládysok. A Kisújszállást, a Mezőtúrt, a Békést is legyőzték, hogy aztán a fináléban ismét megmérkőzzenek a házigazdákkal. A 10-5-ös siker azt mutatja, hogy nem sok sansza volt

a hazaiaknak. Nagy Ernő és csapata: Kiss Bernadett, Zadravecz Emma, Hegyi Barbara, Kaszap Anita, Kévés Dóra, Bálint-Búzás Éva, Kazi Barbara, Micic Márta, Nagy Lili, Nagy Nikolett, Szabó Petra, Hornyák Nikolett és Doszpod Réka (képünkön) aranyérmet nyert. Doszpod Réka lett a legtechnikásabb játékos a mezőnyben. A labdarúgás már évek óta sikersportág a református gimnáziumban. A hétvégén Vésztőn rendezték meg a Református Általános Iskolák Kispályás Labdarúgó Bajnokságát. Az 5. alkalommal megrendezett tornán a sziládysok tovább öregbítették intézményük hírnevét. Ráadásul a halasiak úgy érkeztek a békési városba, hogy előtte három alkalommal ők nyertek. Idén sem adták alább Zákány Sándor tanítványai. Két gól nélküli döntetlen után a Tiszafürednek egy, a Gyulának négy, a hazaiaknak hét, a Kunmadarasnak pedig három gólt lőtt a Szilády, így kapott gól nélkül nyerték meg a bajnokságot. A csapatban Sárközi Benjamin, Burszki Zoárd, Csizmadia Christopher, Papp Dominik, Ács Gergő, Papdi Dávid, Simon Márk, Fenyvesi Kristóf, Kaszap Attila kapott helyet. Jáger L.

Megdöbbentő vereséget szenvedett a Kiskunhalas NKSE múlt szerdán Dunaújvárosban. A halasiak Drávai Gyöngyi révén vezetést szereztek, de ezt követően szétesett a mieink játéka. A 14. percben, 8-8-nál értük utol az ellenfelet, sőt, Drávai góljával már 9-8-ra mi vezettünk, de a 24. percben a pályafutását bejfejező Gáspár Gabriella jóvoltából megint a hazaiaknál volt az előny. A szünetben két góllal vezetett az Újváros. A szünet után sok hiba jellemezte a játékot és a hitehagyottnak tűnő KNKSE ellen fokozatosan növelte előnyét a hazai csapat. Az 53. percben már 33-26 volt az állás, de a mieink elsősorban Földes Kata és Fauszt Éva játékának köszönhetően faragtak a különbségen. Dunaújváros-Kiskunhalas NKSE 36-33 (15-13), a góljainkon Fauszt Éva 10/1, Barna Éva 5, Drávai Gyöngyi 5/2, Földes Kata 5, Takács Bernadett 2, Szamoránsky Anikó 2, Sterbik Andrea 1, Valovics Nóra 1, Tápai Andrea 1 és Varga Dóra 1 osztozott.

Békefutás

Kiskunhalas lesz az idei Békefutás első állomása. A Gyuláról induló futam a 3. napon látogat el városunkba. Mint megtudtuk: jövő kedden délelőtt a Szeged felől érkező futókat halasi iskolások várják a város határában. Együtt futnak be a főtérre, ahol óvodások csatlakoznak hozzájuk. A beérkezés várható ideje 11 óra lesz – kaptuk a tájékoztatást.

Felemás mérleg

Kecskeméten lépett pályára a Kiskunhalasi Szilády RFC két, U11-es csapata. Az U11 B kiválóan szerepelt a megyeszékhelyen megrendezett mérkőzésen. A halasiak Angyal 4, Túri, Vuits, és Baksai góljával 7-1-re nyertek idegenben. Az U11 A súlyos, 15-0 arányú vereséget szenvedett – kaptuk a tájékoztatást Vincze Attila vezetőedzőtől.

Váratlanul

A hajrá előtt még vezetett, a végén viszont kétgólos vereséget szenvedett a KB Autoteam SE csapata Kiskunmajsán. Virág Erika együttese így biztosan nem szerzi meg idén a 10. bajnoki aranyérmét. Kiskunmajsa SE-KB Autoteam SE 24-22 (11-11), a gólokon Baksa Nikolett 6, Rácz Fodor Ágota 6, Agócs Erika 4/2. László Krisztina 3, Makai Katalin 2, Sárközi Nóra 1 osztozott. (jl)


2013. április 30. Búcsú a Tekótól. Megkezdődtek a ballagások, az elmúlt hétvégén a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola végzős hallgatói búcsúztak az alma matertől. Több mint egy évtized után idén ismét lovas fogatokkal és traktorokkal vonultak fel a város utcáin a ballagó diákok. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos

Beszakadt az út

Mintha egy kráter csapódott volna be a Thorma és a Szilády utca kereszteződésénél: hatalmas, két méter átmérőjű és legalább másfél méter mély lyukat vizsgálnak lapzártánkkor is a vízmű és a város szakemberei. Itt öt éve építették ki a szennyvízelvezető csatornarendszert, most a csöveket kamerával

nézik, hol ázhatott alá a felület. Az esetleges csőcserét – a garanciális időn túl – az önkormányzatnak kell fizetnie. Hogy mikorra sikerül helyreállítani az úttestet, egyelőre nem tudni: ez attól függ, milyen hibát találnak a szakemberek, s kell-e cserélni a szennyvízvezetéket. Kép, szöveg: Pozsgai Ákos

Utcanevek. A múlttal kapcsolatban általában két utat érdemes követni: a teljes feldolgozásét vagy a hatékony feledését. A köztes állapotból csak torz jelen szokott születni. Mármost mi legyen a közterületi elnevezésekkel? Maradjanak-e a baloldali/komcsi/kozmopolita és a soviniszta/fasiszta alakokról elnevezett utcák táblái elrettentő emlékeztetőül? Hogy soha többé ne jusson eszünkbe bal- vagy jobboldali diktatúrát csinálni, zsidókat és keresztényeket üldözni? Vagy inkább tényleg tüntessük el a múlt baljós emlékeztetőit, hogy szakítani tudjunk a múlt árnyaival? Mindkét oldalt erősítik nyomós lélektani és szociológiai érvek, és mindkét út jó elgondolás lenne. Nem is szólva arról, hogy a múlt ugyanolyan kifürkészhetetlen, mint a jövő. Nagy Imre egykor közellenség, aztán újratemetett jelkép, ma újra vitatott alak; Kossuth elsikkasztotta a zempléni árvák pénzét, József Attila vagy Ady hol „bal-”, hol „jobboldali” volt… (és persze össze sem vethetők egy tébolyult Szálasival vagy egy áruló Kádárral…). De vajon mire megyünk ezzel a vitával? A kommunista rezsimben nem volt szabad kritizálni a Lenin utcák vagy a Felszabadulás tér elnevezését. Ma szerencsére lehet vitázni Marxon vagy Horthyn: ma van választási és visszabeszélési lehetőség. De vajon okosan élünk-e ezzel a lehetőséggel? Nem; mi, magyarok jóízűt gyűlölködünk ezen is pártszimpátiától és vérmérséklettől függően. Úgyhogy nekünk, magyaroknak tökmindegy, kiről nevezünk el utcákat, kit állítunk példaképnek. Ha csak haragudni és ellenkezni tudunk, gyűlölni és lenyomni a másikat, ha nem tudunk higgadt értelemmel vitázni, akkor az isteni kegyelem és gondviselés is kevés a köztér bölcs boldogságához. k-out

köztér

20

XXVII. évf. 18. szám 2013. április 30.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you