Page 1

Gyldendal Litteratur vår 2014

SkjønnLitteratur // SakproSa // barn & unGdom


1


Gyldendal Litteratur vår 2014 SkjønnLitteratur // SakproSa // barn & unGdom


Gyldendal norsk Forlag aS pb 6860 St. olavs plass 0130 oslo Sehesteds gate 4 0164 oslo tlf: (47) 22 03 41 00 Fax: (47) 22 03 41 05 e-post: gyldendal@gyldendal.no internett: www.gyldendal.no printed in Latvia 2014 Grafisk produksjon: Livonia print papir: 100 g munken premium White design: rolf-arne Sand Vi tar forbehold om prisendringer og utgivelsestidspunkt.


innhold

Skjønnlitteratur 8 12 18 24 26 30 35 39 50 82 86

16

det handler om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute.

Kanon. Antikkens litteratur Norske romaner og noveller Granta 2 Vinduet Lyrikk Essays Norsk krim Oversatt krim Oversatte romaner og noveller Klassikere Pocketslipp

Fakta | Sakprosa 94 96 101 105 112 119 122 128 134

Biografier Historie Samtid Helse og livsstil Mat og drikke Friluftsliv Hobby og nytte Reise Apper

barn & ungdom

101

den dag i dag er jeg flau over at jeg ikke tenkte på at gravide trenger egne parkeringsplasser før jeg selv fikk verkende føtter.

138 145 146 156 158 160 163 164 174 183 194 197 198

Bildebøker 0–3 år Bildebøker fra 4 år Bildebøker fra 3 år Bildebøker fra 4 år Bildebøker fra 5 år Faktabøker fra 5 år Faktabøker fra 6 år Les selv 6–9 år Barmebøker fra 8 år Barnebøker fra 10 år Faktabøker fra 10 år Faktabøker for ungdom Ungdom

annet

185

Spjeldet er visstnok et gammelt ord for fengsel, akkurat som buret og kasjotten. pappa kaller det mitt andre hjem.

212 214

3

Kontaktpersoner Registre


ouverture

i

Cartagena, sier Luis, er stranda grå ved daggry. Han peker på løpet på G3en da han sier det, stålgrå, sier han. Han smiler. Sanden er hvit, sier han, denne fargen, og banker seg på tennene. og når sola kommer opp til høyre for deg, er det en eksplosjon i sakte film, akkurat som på kino, et digert parafinblaff, og vannet blir glitrende grått og oransje og rødt. Luis er en kødd, men han kan snakke, og det er sant at han er den eneste i vår gallada som har sett det karibiske hav. Som har vært i Cartagena. og jentene? spør eduardo. Luis slenger det fete, svarte håret tilbake. Han vet at vi vil vente på svaret. Han er den eldste av oss (bortsett fra Claudia, som ikke teller fordi hun er jente), og han har fortalt denne historien mange ganger, med nytelse. jentene, sier han. Han ser på meg og det er passende, han viser respekt. Sammen hånflirer vi av eduardos uvitenhet. nei, sier Claudia. Fiskerne. Fortell oss det om – jentene, sier Luis, og snakker i munnen på Claudia, de er de beste i hele Colombia. de går med skjørt opp til her, som på mtV, og støvler opp til her, og det er ikke sånn som på landsbygda, hvor autodefensas skyter dem for det. de er høyere og hvitere og har pene tenner og kan prate om virkelige ting. noe helt annet enn her. Han gjør en pause. Luis har fått seg en bart som ser ut som den er tegnet med vått trekull, og nå stryker han seg over den med tommel og pekefinger. jeg husker en replikk fra en film. med den barten, sier jeg, ser du ut som en jævla soper. eduardo ler fornøyd. og det er du som ville ha blitt skutt for det lange håret ditt. Luis ignorer meg. Han sier langsomt: i Cartagena er alt helt annerledes enn her. Vi er fem, med Claudia, og vi skal ned i byen og gjøre en sak for Luis. i tillegg

4


til meg og Luis og Claudia og eduardo, er det lille pedro, som går bak oss, med hendene i de hullete bukselommene, for å kose med testiklene sine. det er ikke engang morsomt lenger. jeg har ikke sett noen av dem, bortsett fra Claudia, på fire måneder. Claudia – den eneste som vet hvor jeg har holdt til – fortalte meg om denne saken i går. jeg ville ikke være med, men hun fortalte meg hvor sterkt Luis hadde insistert. de ser yngre ut enn jeg husker. bare pedro har vokst – han ser ut som om noen har tatt tak i håret hans og strukket ham fem centimeter i været. jeg venter til han når meg igjen og sier til ham: Ay, du er nesten en mann nå! Spør om han har hår på tissen, sier eduardo. pedro holder hendene i lommene og reagerer ikke. Se, han går og runker, til og med nå! Å, hold opp, sier Luis. Han høres urolig ut. Claudia går og smiler for seg selv. jeg ser en annen vei. For å gjøre denne saken ville vi vanligvis vært flere, men den gamle galladaen, i hvert fall kjernetroppen, mangler tre mann. Carlos ble skutt i halsen utenfor parque del poblado; det var om natta og han sto og solgte basuco til crackhuer da rikmannsungene kom i den gule jeepen sin og knertet ham. Salésio ble med eldstebroren sin i den lokale militsen og sendte oss et bilde av seg selv i finlandshette, med en uzi-maskinpistol og en .45 millimeter beretta i hendene. du kunne se det dumme smilet hans gjennom den svarte bomullen. og så er det Hernando. jeg vil ikke tenke på Hernando nå. Fra novellen «Cartagena» i samlingen Båten av nam Le. oversatt av mona Lange.

5


6


S Gyldendal Skjønnlitteratur «jeg kjenner en dikter som har skrevet om ’handi hans far’, og det er sant at også jeg beundret min fars hender, jeg hadde i barndommen en dyp angst og en dyp fortvilelse ved tanken på at jeg nok aldri skulle få så sterke, så dyktige, og fremfor alt så store hender som min far (og jeg fikk det da heller aldri), men min fars pikk var det likevel noe særegent ved, det var gjennom den at miraklet var skjedd, det mirakel som var meg!» Fra agnar mykles bok Prinsessen på bordet!

7


skjønnlitteratur ANtiKKENS LittERAtUR På NORSK

kanon antikkens litteratur på norsk

i 2014 starter institutt for historiske studier ved ntnu og Gyldendal Litteratur opp sitt store oversettelsesprosjekt for antikke tekster. Gjennom de kommende tiårene skal antikkens kanon oversettes til og utgis på norsk – og med det blir den mest sentrale del av europeisk kulturarv gjort tilgjengelig for norske lesere. dette er på kraftig overtid. tilstanden rundt oppdaterte norske oversettelser av antikkens tekster er ikke bra. Sammenliknet med Sverige og danmark, der alle de vesentlige verk fra antikken er kommet i nye oversettelser i løpet av siste halvdel av det 20. århundre, er det i norge bare kommet spredte og ukoordinerte utgivelser i samme periode. dette til tross for at antikkens litteratur, fra Homer til augustin, utgjør et litterært og tankemessig startpunkt for hele det europeiske kulturområdet. det har siden, til alle tider, vært et helt sentralt referansepunkt for talløse samtidige kulturuttrykk. Selv om statusen og betydningen av antikkens verk har variert gjennom tidene, har kunnskap om verkene likefullt alltid vært ansett som en forutsetning for fullt ut å kunne forstå europeisk kulturhistorie. antikkens tekster øver fremdeles i dag enorm påvirkning på samtiden. Fremdeles spilles dramaene fra antikken, og vi gjenfinner mytene og karakterene i alt fra dataspill og hollywoodfilmer til samtidsromaner. norske lesere er allikevel henvist til enten engelskspråklige eller gamle norske oversettelser. dette er en mangel som Gyldendal Litteratur i samarbeid med ntnu ønsker å gjøre noe med. med oppstart våren 2014 skal antikkens sentrale tekster oversettes til et levende og moderne norsk og utgis i serien kanon. det er en stor oppgave. de første bøkene lanseres våren 2014, og vi kommer til å holde på lenge – utgivelsesplanen omfatter omlag 150 verk.

8


skjønnlitteratur ANtiKKENS LittERAtUR På NORSK

9


skjønnlitteratur ANtiKKENS LittERAtUR På NORSK

theogonien. arbeid og dager. Skjoldet Hesiod

«Kritikertekst.» KRitiKER NAVN

med denne boken foreligger en av vestlig litteraturs tidligste forfattere nå for første gang i fullstendig norsk gjendiktning. den greske dikteren Hesiod virket for 2700 år siden, og tre tekster har tradisjonelt vært tillagt ham. i Theogonien skildres verdens skapelse og utvikling som et mektig slektsdrama hvor generasjoner av guder elsker, hater, bedrar og kjemper mot hverandre, før Zevs etablerer sin allmakt. i Arbeid og dager er det menneskelivet som står i sentrum. med arvestriden mot broren perses som ramme gir Hesiod her praktiske, moralske og religiøse råd for hvordan man skal leve et liv preget av rettsinn og hardt arbeid. i Skjoldet brukes kampen mellom storhelten Herakles og ugjerningsmannen kyknos som utgangspunkt for å beskrive utsmykningene på skjoldet Herakles bruker. boken er den første utgivelsen i serien Kanon. Antikkens litteratur på norsk.

Om forfatteren Hesiod ble født rundt år 700 f.Kr. i Boiotia i Hellas. Han livnærte seg trolig som bonde, men få detaljer er kjent fra hans liv. Han regnes som opphavsmann til didaktisk poesi eller læredikt, og dannet modell for mange senere diktere.

Aslak Rostad (f. 1972) har doktorgrad i gresk fra Universitetet i Bergen. Han har tidligere oversatt utdrag fra greske tekster for bokserien Verdens Hellige Skrifter (Bokklubben) og gitt ut boken Lukian fra Samosata – Menippeiske satirer (2009).

lyrikk iSBN 9788205446601 // KR 299,- // LANSERiNG: PRiMO MARS

10


skjønnlitteratur ANtiKKENS LittERAtUR På NORSK

bukolika – Gjetarsongar Vergil Vergil vann ein plass i verdslitteraturen med debutverket sitt, Gjetarsongar (ca. 41 f.kr.). i ei tid da dei romerske poetane hadde ord på seg for å vere novi, «nye», og kravet om originalitet sett opp mot dei tradisjonstunge førebileta i den greske litteraturen var ufråvikeleg, slo Vergil inn på ein dristig veg med det første verket sitt. Gjetarsongar høyrer til den pastorale poesien. med sine skildringar av kulturlandskap og gjetarliv var ikkje dette ei litteraturform som sto høgt i kurs hos dei «nye» poetane i roma. men Vergils Gjetarsongar gjorde likevel den pastorale litteraturforma til ei nyskapande kraft i den romerske gullalderen. Gjennom dei ti utsøkte dikta i debutverket vever Vergil saman det greske og det romerske, det poetiske og det politiske, det gamle og det nye, det homoerotiske og det heteroseksuelle, det naturlege og det særs kunstferdige, til ein suksess som har halde seg gjennom meir enn to tusen år. boka kjem ut i serien Kanon. Antikkens litteratur på norsk.

Om forfatteren Vergil (70–19 f.Kr.) er den første av dei store poetane i den tidsperioden som er kjend som den romerske gullalderen. i tillegg til Bukolika har han skrive Georgika, som er læredikt om landbruk i fire

«Kritikertekst.» KRitiKER NAVN

bøker, og helteeposet Aeneiden. Matti Wiik (f. 1971) er førsteamanuensis i latin ved Universitetet i Bergen og har skrive doktorgrad om Vergils Aeneiden.

lyrikk iSBN 9788205462946 // KR 279,- // LANSERiNG: PRiMO jUNi

11


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

magdalenafjorden kjartan Fløgstad adi enberg, marina noreg, magdalena Freud joyce, tre gåtefulle og mangslungne kvinner som prega og sjølve blei livsfarleg merka av tida dei levde i. med skjebneåra 1939–1942 som dreiepunkt er magdalenafjorden ein vidt forgreina samtidsroman frå vår nære fortid. Handlinga spenner frå narvik i nord, over Lovra i litteraturen til Spania i reaksjonens mørke. midt under krigen gjer den unge redararvingen Conrad tandem ei forretningsreise tvers gjennom europa frå sør til nord. eit par tiår seinare får sjøguten Frank «keu» tverrli ikkje landlov i uSa. til gjengjeld blir han ei kjempe som flyttar bilar med berre nevane, tygg knivblad og spyttar spikrar. dessutan kjenner han prinsen av asturias og den katalanske forfattaren josep pla. og mange kvinner, oppdikta og historiske, truverdige og trulause. ein ting er å overleva, noko anna å leva vidare.

Om forfattaren Kjartan Fløgstad, født i Sauda, bor i Nydalen, Oslo, har skrive fjorten romanar og ei lang rekke essaysamlingar, dikt, skodespel og biografiar. Han har fått mellom anna Aschehougprisen, Nordisk Råds litteraturpris, Norsk Litteratur-

kritikerlags pris, Noregs Mållags pris, Brageprisen og Gyldendalprisen. For romanen Grand Manila (2006) fekk han på nytt Norsk Litteraturkrikerlags pris, og P2lyttaranes romanpris. i 2008 fekk han Brages hederspris.

rOman iSBN 9788205432291 // KR 399,- // LANSERiNG: MEdiO MAi // E-BOK

12


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

på det som ser ut som eit gammalt antikvarisk kart over norden og ishavet, følger ho kystlinja langs den vestskandinaviske halvøya inn og ut mellom fjordar og fjell. til nordkapp, og endå lenger. nord for ishavet, inn frå nordvestlandet på Svalbard, heilt oppe under nordpolen, skar det seg ein djup fjord med namnet magdalenafjorden. magdalenafjorden. ti kilometer lang, fem kilometer brei skjer den seg inn i den delen av Spitsbergen som på kartet blir kalla albert i Land. dei bratte fjellsidene langs fjorden heitte reuschhalvøya og Hoelhalvøya, med Sørgattet som innsegling frå nord. Slik fortonte magdalenafjorden seg på kartet, så uendeleg langt borte frå livet hennar som det gjekk an å komma, og samstundes noko ho var eitt med. Ho kjenner dragninga mot nord. Ho var magdalena, dette var hennar fjord. Frå ho var i dei tidlege tenåra, sov manena på pikerommet sitt i Sant Gervasi med to bilete over senga. det eine var eit kart over heile øyriket på Spitsbergen, det andre var ein sterkt blåkolorert reproduksjon av eit bilete den franske målaren biard hadde måla frå magdalenafjorden.

Frå boka

13


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

Familien på Gidske en slektshistorie fra Vestfold

karin bang pauline er yngste datter i den fattigfornemme offisersfamilien Fagerschiold, der juliane og Viktoria allerede er garvede jomfruer på langt over tredve, med lang erfaring i å manøvrere mellom pengesorger og småbysladder. det påligger pauline ansvaret «å bli gift», og storesøster juliane tar det svært ille opp da pauline nekter å komme tobakkshandler Schulze i møte. i stedet gjør hun noe så skandaløst som å forelske seg i den unge, kjekke, men dessverre langt fra velstående engelskmannen som besøker stedet. Familien på Gidske er beretningen om pauline og hennes strenge storesøstre, om barna hun etter hvert får, og om livene deres i den lille vestfoldske kystbyen kristiansholm. Gjennom familiens tilværelse følger vi samtidig den store og den lille historien om norge i første halvdel av forrige århundre, skjelmsk, varmt og samtidig helt presist fortalt av karin bang.

Om forfatteren Karin Bang (f. 1928) er særlig kjent for norske lesere gjennom sine historiske romaner skrevet på 1970- og 80-tallet, blant annet de to jutøy-romanene (1978 og 1981) og trilogien Arv og gjeld (1973, 1974 og 1979).

tidligere utgivelser Av bokormenes liv. Selvportrett med tommeltott (selvbiografi, 1985), Løveporten (roman, 1983), Ingebjørg (roman, 1980), jutøyromanene (Havet ble blod, 1978, Jag etter vind, 1981), Fugl Blå, (roman, 1975)

rOman iSBN 9788205460973 // KR 379,- // UtKOMMEt 2013 // E-BOK

14


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

prinsessen på bordet! agnar mykle da agnar mykle døde i 1994, etterlot han seg tusenvis av skrevne sider. arne bust mykle har gått igjennom sin fars etterlatte papirer, og redigert Prinsessen på bordet! boken forteller om barndom og ungdomstid i trondhjem, om mykles foreldre, om hans kvinner, om seksualitet, om mat og skatt og døden, om sovetabletter, om brorens død, om romfart, tyrefektning og de fire evangelister, om divisjonsmusikken og LSd, om sigaretter, båtreiser og, selvsagt, togreiser. Samtidig som den også forteller om en svunnen tid, hvor filmene var stumme, men hvor man spilte levende musikk til. Å lese Prinsessen på bordet! er som å bla i et gammelt fotoalbum, men her er det ordene som utgjør bildene. de fleste personene som omtales er borte, stedene finnes ikke lenger, husene er revet eller bombet eller brent. Prinsessen på bordet! er et gjensyn med en av norsk etterkrigstids mest uforlignelige forfattere; mykle er original, inspirert, rasende – og hylende morsom.

Om forfatteren Agnar Mykle (1915–1994) var en myteomspunnet norsk forfatter. Hans mest berømte bøker, romanene Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin er blitt stående som høydepunkter i norsk litteraturhistorie.

tidligere utgivelser, bl.a. Largo (noveller, 1967) Rubicon (roman, 1965) Sangen om den røde rubin (roman, 1956) Lasso rundt fru Luna (roman, 1954)

rOman iSBN 9788205462892 // KR 399,- // LANSERiNG: ULtiMO APRiL

15


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

Vinternoveller ingvild H. rishøi

om Historien om Fru Berg (2011): «Til deg som er ute etter en skjønnlitterær under-hudenopplevelse: Sjekk ut Ingvild H. Rishøis nyeste novellesamling […] Det er gripende, hjerteskjærende lesning.»

ingvild H. rishøis bøker kan ikke unngå å berøre leseren, og mer enn noen annen klarer hun å fremstille hvor skjørt og sårbart mennesket kan være, hvor uberegnelig hverdagen er. novellene hennes er både bevegende og litterært kresne, og dypt innsiktsfulle i sitt blikk på menneskene. i Vinternoveller handler det om å være på rømmen med Valdresekspressen, om karaoke, kjøpesentre og snø, og om hvor vanskelig det kan være å få kjøpt seg en pute. men først og fremst er Vinternoveller tre historier om kjærlighet. om mennesker som vil godt, som gjør sitt beste, men som ikke alltid får det til.

ARNE HUGO StøLAN, VG

«Ingvild Rishøi ligner ikke på noen andre novellister i dag […] Rishøi er så sikker at det er en fryd.» VidAR KVALSHAUG, AFtENPOStEN

Om forfatteren ingvild H. Rishøi (f. 1978) er en av redaktørene for bladet Avsagd Hagle. i 2007 debuterte hun med La stå, som ble hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Hennes andre novellesamling, Historien om Fru

Berg, ble nominert til Brageprisen. Hun har også skrevet to bildebøker for barn, og er blitt tildelt Sultprisen, P.O. Enquists pris, Språklig samlings litteraturpris og Kulturdepartementets bildebokpris.

nOveller iSBN 9788205461307 // KR 299,- // LANSERiNG: MEdiO jANUAR

16


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

Fra boken

alexa tisser på seg når vi kommer til Linderud. Vi skulle gå helt hjem, hun var jo enig i det, det er ingen vits i å bruke penger på fem bussholdeplasser. men nå er vi bare litt forbi senteret, vi er ikke halvveis engang. jeg spurte jo om det var greit å gå. og hun klatra opp på barnehageporten og åpna kjettingen og sa ja da mamma. nå sier hun ingenting, men hun begynner å gå bredt med beina, og jeg veit hun fryser. det er jo desember. refleksen hennes dingler under boblejakka. Seksti minus førtifem er femten. Femten kroner igjen. men jeg kan ikke snike, ikke med henne, for hun ser alt jeg gjør, hun ser på meg hele tida, og hvis vi går inn bakdøra, bråstopper hun foran automaten og sier: – Har vi billett, mamma? og blokkene glitrer, og alexa vagger, og bilene bråker, og lyktestolpene er fulle av tusjbokstaver, jeg husker alex skreiv navnet mitt sånn, bak idrettshallen, og jeg sier ikke noe om tissinga, men jeg veit at når vi kommer hjem, skynder hun seg inn på badet og lukker døra, og om noen dager finner jeg den trusa, krølla sammen, nederst i skittentøykurven, sånn er hun, sånn går det, sånn er hun. men jeg orker ikke se på at hun vagger på den måten. – Vi får ta bussen, sier jeg. Hun kikker opp. – ja, sier hun. – det er kanskje litt bedre.

17


skjønnlitteratur GRANtA 2014

Granta 2014 arena for ny litteratur

trude rønnestad (red.)

Sagt om første nummer av Norske Granta (2013): «Norske Granta lykkes med å flytte leseren til nye steder. Første utgave fortjener flere kvelder på nattbordet og et langt liv i verdens papirbokhyller.»

det britiske litteraturmagasinet Granta har lenge vært regnet som en av de mest prestisjetunge og leservennlige arenaene for ny litteratur. Granta inneholder sterke, fortellende tekster som engasjerer og berører leseren, og jevnlig publiseres forfattere som alice munro, ian mcewan og Zadie Smith. i tillegg er magasinet kjent for å fange opp kommende debutanter og presentere dem for verden. Første nummer av norske Granta ble lansert i januar 2013 til strålende kritikker. nå kommer andre nummer. temaet er arbeid, og forfattere som Carl Frode tiller, Cathrine Grøndahl, eivind Hofstad evjemo, Herta müller og paul auster har bidratt med nyskrevne tekster.

SUSANNE HEdEMANN HiORtH, dN

«Dette er engasjerte tekster av høy litterær kvalitet som gjenoppliver trekantforholdet mellom forfatter, samfunn og leser. Bladet, eller boka, er blitt en godt redigert og vellykket selvstendig norsk versjon.» ANdREAS WiESE, dAGBLAdEt

«Lykkes utmerket med å overføre Grantas profil til Norge» ELLEF PREStSætER, KLASSEKAMPEN

antOlOgi iSBN 9788205461796 // KR 199,- // LANSERiNG: ULtiMO jANUAR

18


skjønnlitteratur GRANtA

en gang kunne hun ha blitt flink i fransk, men hun hadde ikke gått videre. ett år i et fremmed land hadde virket så avskrekkende på henne at hun lot sjansen gå fra seg. alt som var igjen i henne av det språket hun likte så godt, var en del ord, forskjellen mellom accent grave og accent aigu, bøyningen av jeg er, pluss et par andre ting, som for eksempel setningen il me manque une canine, som betydde jeg mangler en hjørnetann, noe hun og venninnen hadde ledd mye av der de gikk på vei til toget som de måtte ta for å komme til det lille tettstedet der gymnaset lå. en situasjon der de kunne komme til å få bruk for en sånn setning, var fjern for dem. at det kunne hende kroppene deres noe de ikke var herre over selv, var noe de ennå ikke visste. den snødekte trappa foran huset til venninnen hver morgen (man kunne selvfølgelig gli der, slå seg, men en sånn skade var til å forstå), inngangsdøra som ble stående på gløtt, varmen innenfra som ble sluppet ut gjennom den smale åpningen, vottene hun aldri kunne finne, småløpingen nedover til toget, gjennomgangen av hva man kunne bli hørt i. Il me manque une canine. Hun vet ikke hvorfor hun kommer på denne setningen nå. utdrag fra inghill johansens bidrag i Granta 2014.

19


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

Zombie nation øystein Stene midt i atlanterhavet finnes det en øy som amerikansk og europeisk etterretning har forsøkt å holde skjult siden første verdenskrig. Sjøkart blir tegnet om, nærgående lasteskip senket, havbunnen ombygget – alt for å holde kunnskap om øya borte. en sen vinterdag i 1989 ankommer johannes van der Linden øya, usikkert fra hvor og til hva. Han ansettes ved øyas byarkiv. det regner, maten smaker ikke, søvnen kommer aldri, alt synes likegyldig. Gjennom arbeidet går det langsomt opp for ham at øya er bebodd av levende døde. og at han etter alt å dømme er en av dem. Finnes det noen vei ut av denne ikke-tilværelsen? Zombie Nation er en alternativ konspirasjonsteori, en gotisk grøsser og en eksistensiell zombieroman. det handler om lammelsen i oss, om likegyldigheten til hverandre, om det døde i kulturen. men først og fremst om muligheten for liv, selv for de døde.

Om forfatteren øystein Stene (f. 1969) er forfatter, dramatiker og regissør. Han har tidligere utgitt romanene Ventemesteren (2003), Skambæreren

(2006) og Nekromantikeren (2011). Han har skrevet og regissert teater og film, og underviser ved teaterhøgskolen i Oslo.tidligere utgivelser tittel

rOman iSBN 9788205462878 // KR 379,- // LANSERiNG: PRiMO FEBRUAR // E-BOK

20


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

Si at vi har hele dagen anne kyong-Sook øfsti rebekka sørger over søsteren marions død – de er begge adoptert fra korea, og vet ingenting om hvem mødrene deres var. Hun bestemmer seg for å lete etter røttene sine. i korea møter hun i-Sook, som bærer på en mørk og uforløst historie. og hun møter «komfort-kvinnene», unge jenter som ble holdt fanget og misbrukt av japanske soldater under krigen, og som ble utstøtt av sine egne da de senere kom tilbake til korea. menneskene i denne romanen stiller seg selv spørsmålet: Hvem kunne jeg ha blitt om alt hadde vært annerledes? det er en fortelling om hvordan minner blir glemt og hva som skjer når man velger å huske. romanen Si at vi har hele dagen er en historie om mødre, søstre og døtre. og om det å høre til.

Om forfatteren Anne øfsti (f. 1962) arbeider som familieterapeut og har tidligere gitt ut boken Parterapi på Universitetsforlaget. Si at vi har hele dagen er hennes debutroman.

rOman iSBN 9788205463646 // KR 379,- // LANSERiNG: PRiMO MAi // E-BOK

21

debutant


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

rakels bok Sissel Værøyvik

debutant

«Kritikertekst.» KRitiKER NAVN

Foreldrenes dramatiske død bringer ella fra new York hjem til bergen for å gjøre opp boet etter dem. den gamle villaen huser også en leieboer, den eldre kvinnen rakel, som med sin særegne væremåte både frastøter ella og vekker hennes nysgjerrighet. Snart blir hun dratt inn i fortellingen om et bemerkelsesverdig liv, et liv som har utspilt seg i flere land over mange tiår, siden rakel som liten jente ble sendt som flyktning fra bratislava til norge for å unngå nazistenes jødeforfølgelser. Har disse to kvinnene noe å gi hverandre? Rakels bok er en roman om å reise seg, gang på gang, selv etter at det umulige har skjedd. om å kjenne seg selv, sin fortid og sine røtter, om vennskap og samhold, om svik og kjærlighet – og ikke minst om en mors grenseløse omsorg og kamp for sine barn.

Om forfatteren Sissel Værøyvik (f. 1959) er oppvokst på øya Værlandet i Sunnfjord, og er bosatt i Bergen. Rakels bok er hennes debutroman.

rOman iSBN 9788205462601 // KR 299,- // LANSERiNG: MEdiO jANUAR // E-BOK

22


skjønnlitteratur NORSKE ROMANER OG NOVELLER

23


skjønnlitteratur ViNdUEt

Vinduet 2014 kaja Schjerven mollerin (red.) Vinduet er norges eldste litteraturtidsskrift, grunnlagt av Harald Grieg og nic. Stang i 1947. i januar 2014 tok kaja Schjerven mollerin over som redaktør. Hennes første nummer kommer 10. april. den nye redaksjonen består av kåre bulie, pedro Carmona-alvarez, Vigdis Hjorth, preben jordal og agnes ravatn. jørn aagaad er ny designer. jon Hagene er gammel redaksjonssekretær. Vinduet utkommer fire ganger i året, og er tilgjengelig, eller kan bestilles, via landets bokhandler og større narvesen-filialer. www.vinduet.no

tidsskrift ViNdUEt 1/2014 // iSBN 9788205468818 // KR 129,- // LANSERiNG: PRiMO APRiL ViNdUEt 2/2014 // iSBN 9788205468825 // KR 129,- // LANSERiNG: ULtiMO jUNi

24


skjønnlitteratur ViNdUEt

4 2012 66

iSbN 978-82-05-42540-8

iSSN 0042-6288

PRIS 129,NR. 4 – 2012 INTERPRESS NORGE AS RetuRuke 8

Gyldendals tidsskrift for litteratur Grunnlagt av Harald Grieg og Nic. Stang i 1947

25

rOlf stenersen kuNSt oG uNDeRLiGe HeNDiNGeR JuditH HerMann Ny NoveLLe steve seM-sandberg om De fattige i Ł´ OD´ z

|

|

|

Martin KellerMan lars Petter Hagen Ole rObert sunde litterære fOrstyrrelser


skjønnlitteratur LyRiKK

der vi gøymer løyndommar Charlotte riise

om Eg treng tid til å sakna deg (2012): «Sterke debutantdikt som arbeidar med å gi tapet form.» SiNdRE EKRHEiM, BERGENS tidENdE

«5480 dagar av livet mitt forsvinn aldri.» dagane det er snakk om, er dei dagane kroppen til dikteget var i kamp med seg sjølv, dei dagane spiseforstyrringa styrte tilværet hennar. dristig og hudlaust skriv Charlotte riise om erfaringa med bulimi; det skambelagde. men Der vi gøymer løyndommar er meir enn ei sjukdomshistorie. det er dikt som med stor poetisk kraft og myndigheit tematiserer konfliktar mellom det indre og det ytre, kropp og tanke, kjærleik og hat. det handlar om kroppen som språk, som kommunikasjon. det handlar om å arbeide, i ein prosess, til skamma og frykta for å stole på seg sjølv og andre vert mindre. Heilt til dei 5480 dagane er fortid, sjølv om dei aldri forsvinn.

«Riise skriv sakleg og neddempa, nake og klisjéfritt.» tORE ELiAS HOEL, dAG OG tid

«Dette er en modnet og modig debut» EiRiK LOdéN, StAVANGER AFtENBLAd

Om forfattaren Charlotte K. Riise (f. 1987 i ålesund) er busett i Vartdal. Ho har studert lingvistikk og litteratur, og debuterte som forfattar med diktsamlinga Eg treng tid til å sakna deg i 2012. dette er den andre boka hennar. dikt iSBN 9788205462960 // KR 279,- // LANSERiNG: ULtiMO FEBRUAR // E-BOK

26


skjønnlitteratur LyRiKK

kvar sluttar vi: Ved kjærleiken eller sorga?

Frå boka

eg kunne ha sagt namnet, vist deg rommet der vi gøymer løyndommar. beskrive underliggande årsaker, teikna opp kvar du sluttar og eg begynner. Lært deg å leve med det utan at det synest. Så stille var vi aldri. 27


skjønnlitteratur LyRiKK

Vintereika thor Sørheim

om Døden på andre planeter (2010): «Stramme, rike og velkomponerte dikt.»

i Vintereika beveger poetens øye seg ned fra dogmatikkens skråsikre mørkeloft og ut i de jordnære paradoksenes univers, hvor feltspat, refleksbrikker, byen detroits rytme, maleren roy Lichtensteins rasterfelter og vallonske hammersmeders arbeid vitner om det skapte og det tapte på en glødende planet. thor Sørheims poesi skiller ikke mellom det nære og det fjerne, det store og det lille, eller fortid og framtid, men søker etter livsgrunnlag på en klode hvor heller ikke istidenes rolle er satt ut av spill.

ARNE HUGO StøLAN, VG

«Det er godt å lese en poet som virkelig kan sitt fag.» KNUt ødEGåRd, VåRt LANd

Om forfatteren thor Sørheim (f. 1949) er bosatt på Skedsmo. Vintereika er hans ellevte diktsamling siden debuten med Bror Søster i 1974. Sørheim har også utgitt én roman, to barnebøker og markaboka Romeriksåsene (2008).

tidligere utgivelser Døden på andre planeter (dikt, 2010) Jordprofil (dikt, 2005) Hegrehøyden (dikt, 2002) Tidsvindu (dikt, 1999) Lat som ingenting (roman, 1996) Meandertid (dikt, 1992)

dikt iSBN 9788205461345 // KR 279,- // LANSERiNG: ULtiMO jANUAR // E-BOK

28


skjønnlitteratur LyRiKK

Livets glede mine dikt og salmer

joralf Gjerstad «Snåsamannen» joralf Gjerstad har skrevet dikt og sanger gjennom et langt liv. nå har han samlet dem i en vakker, liten gavebok. Her er sterke, enkle ord om tro, håp og kjærlighet, fra en mann med mye livsvisdom. Gjerstad omfavner et kristent livssyn. Her er det tekster som priser det guddommelige, hånd i hånd med hverdagsfilosofiske betraktninger, nedtegnet gjennom forskjellige faser av livet. tekstene er ledsaget av vakre illustrasjoner.

Om forfatteren joralf Gjerstad (f. 1926) er kjent som synsk og helbreder med «varme hender». Han har gitt ut flere bøker, bl.a. bestselgerne Den gode kraften (2010) og De gode gjerninger (2012). dikt Og salmer iSBN 9788205463592 // KR 199,- // LANSERiNG: ULtiMO MARS

29


skjønnlitteratur ESSAyS

Fra boken jeg elsker alt som faller, alt som faller, alt som faller – eller – alt som svever, alt som svever, alt som svever uten hensyn til gravitasjonskrefter, rett før oppstigning eller nedstigning. og jeg ser buckminster Fuller smile inn i 8 mm-kameraet og fortelle at vi alle er astronauter. Han sverger på at det er sant; i dette øyeblikket faller jordkloden tusenvis av kilometer i timen gjennom verdensrommet, så det forblir et udiskutabelt faktum – vi er alle astronauter. ... Håkon kornstads musikk er lyden av paradisbukta natt til 1. mai 1995 hvor vi ble kjeppjaget av en pakistansk guttegjeng etter at en av oss hadde ropt «morra di er en astronaut» til en av dem. og jeg tenkte at den fornærmede, som nå, etter hva han selv sa, skulle til å myrde oss, burde tatt det som en kompliment. men i stedet stod han og skrek repetitivt at morra hans ikke var en astronaut, og det eneste vi kunne gjøre da gjengen kom for å fullbyrde hevnen, var å vade fullt påkledd ut i paradisbukta, vade så langt ut at ingen steiner kunne treffe oss. og den dag i dag så angrer jeg på at jeg ikke skrek inn mot paradisbukta hvor gjengen befant seg: «din idiot, vi er jo alle astronauter, til og med hun forbanna morra di – bare spør buckminster Fuller!»

30


skjønnlitteratur ESSAyS

Å slipe ned gravsteiner

tekster om lyd, arkivangst og et møte med pablo escobars sønn

Lars mørch Finborud Å slipe ned gravsteiner tar leseren med på vinylsanking i new delhis basarer, testikkelknusende hopp på ingierstrand bad og et tilfeldig møte med pablo escobars sønn i buenos aires. i et mylder av tekster presenteres alt fra Stig Sæterbakkens litteraturanbefalinger, john Cages sopplidenskap og joseph Goebbels’ jazzorkester, til norsk kristenrock, selvmordssoul og ivar dyrhaugs ukjente mesterverk. i tillegg følger tekster til et uutgitt album av artisten Gustimoldo. Lars mørch Finborud har de siste ti årene jobbet for å fremme avantgardekunst som kurator, plateutgiver og skribent. Å slipe ned gravsteiner er ikke kun en presentasjon av dette omfattende arkivarbeidet, men også en skjønnlitterær og personlig behandling av materialet i form av noveller, essays og lyrikk – skrevet med Finboruds sedvanlige svarte humor og formidlingsevne. Som den ikonoklastiske tittelen antyder, handler ikke boken om å fremme den etablerte kanon, men å definere et eget ståsted i kunsten.

Om forfatteren Lars Mørch Finborud (f. 1980) er fra Oslo. Han er utdannet kunsthistoriker og jobber som kurator ved Henie Onstad Kunstsenter. Finborud driver plateselskapene Plastic Strip Press og Prisma

om De svarte skiltene (2013): «Uvanlig sterk romandebut.» BERNHARd ELLEFSEN, MORGENBLAdEt

«Absurd og finurlig knakdebut fra Lars Mørch Finborud.» SiLjE StAVRUM NOREViK, dAGBLAdEt

«Han maler en historie så kuriøs, absurd og tragikomisk at man ikke kan gjøre annet enn å håpe at Finborud skriver mer – og fort.» tHEA URdAL, dAGSAViSEN

Records, og har i de senere år skrevet fast for Vinduet og Morgenbladet ved siden av å være radiovert i NRK. Han debuterte i 2013 med romanen De svarte skiltene.

essays iSBN 9788205463226 // KR 379,- // LANSERiNG: ULtiMO FEBRUAR // E-BOK

31


skjønnlitteratur ESSAyS

dommedag og djevlepakt Henrik ibsens forfatterskap – fullt og helt

jørgen Haugan det offisielle bildet av ibsen, kjent fra litteraturhistoriene, fremstiller ham som en våpenbror til den kulturradikale Georg brandes, og forfatterskapet som et sentralt norsk bidrag til det moderne gjennombrudd. jørgen Haugans bok tilbyr en nylesning av hele ibsens forfatterskap, idet han følger ibsens oppfordring til å lese verkene i kronologisk sammenheng og ikke springe over et eneste stykke. denne lesemåten gjør det mulig å tegne et helt nytt bilde av den dikteren alle tror de kjenner så godt. ibsen ble nemlig aldri kulturradikal, men hadde sine røtter i kristendommen, med vekt på kjærlighetsbudet og på kravet om samsvar mellom ord og handling. bokens påstand er at alle ibsens dramaer på ulike måter ligger innenfor dette universet, hvilket underbygges gjennom Haugans grundige verkanalyser.

Om forfatteren jørgen Haugan (født i 1941) er dr.philos. i nordisk litteratur og har tidligere jobbet ved universitetene i trondheim og København. For sin biografi om Martin Andersen Nexø fikk Haugan Georg Brandes-Prisen i 1998.

tidligere utgivelser Solgudens fall: Knut Hamsun – en litterær biografi (2004), sammen med Hans-ivar Kristiansen, Alt er som bekendt erotik – om Martin Andersen Nexøs forfatterskap (1998), 400-årsnatten: norsk selvforståelse ved en korsvei (1991), Diktersfinxen : En studie i Ibsen og Ibsen-forskningen (1982)

essays iSBN 9788205459922 // KR 449,- // LANSERiNG: PRiMO jUNi // E-BOK

32


skjønnlitteratur ESSAyS

det urgamle materialet mazdak Shafieian mazdak Shafieians første essaysamling inneholder tekster om ulike forfatterskap fra forskjellige språkområder, men det går samtidig en rød tråd gjennom det hele: en undersøkelse av bøkenes spontane hukommelse. det er gjennom gjenkjennelse og estetisk erfaring at litteraturen kan bevares og formidles videre, det er den dunkle forekomsten av déjà vu som den litterære tradisjonen bærer i seg, som gjør at vi får tekster fra ulike tider og steder i tale. boken rommer essays om norsk og dansk litteratur, om Svein jarvoll, elsa Gress, ole robert Sunde, om den litterære kanon og samtidspoesien, men også om iransk litteratur: mahmoud dowlatabadi, Sadegh Hedajat, ahmad Shamloo – forfattere og bøker som Shafieian med denne utgivelsen introduserer til den norske litterære offentligheten. i tillegg inneholder boken samtaler om litteratur, blant annet med Henning Hagerup og Gunnar Wærness.

Om forfatteren Mazdak Shafieian (f. 1980 i iran) er bosatt i Oslo. Han debuterte i 2006, og har foruten å skrive dikt vært virksom som essayist og medredaktør i tidsskriftene Au petit garage og teologi og redaksjonsmedlem i Vinduet.

om Antwerpen (2011): «Antwerpen er kompleks og sivilisasjonskritisk litteratur med et ihuga motspråk.» FREddy FjELLHEiM, KLASSEKAMPEN

«... i selve sanseligheten i skildringene ligger det et slags håp, og en stor energi. En diktsamling å anbefale.» HENNiNG HOWLid WERP, AFtENPOStEN

tidligere utgivelser Antwerpen (dikt, 2011) Dyregravsmørke (dikt, 2006)

essays iSBN 9788205456884 // KR 379,- // LANSERiNG: ULtiMO MAi

33


skjønnlitteratur ESSAyS

Verden uten ende ole robert Sunde

om Krigen var min families historie (2012): «... en leken og fabulerende forfatter som skriver praktfullt og med presisjon om et sårt og ømfintlig tema.» MARi REiNHOLt AAS, VåRt LANd

«Romanen imponerer, forfører, irriterer og frustrerer. Det er ren fryd å lese Ole Robert Sunde!»

ole robert Sundes oppmerksomhet er ustanselig rettet mot kunstuttrykk, av de forskjelligste slag, og fra nær sagt alle tider. i Verden uten ende retter Sunde blikket mot billedkunstnere som michelangelo og Fin Serck-Hanssen, Vermeer og Lotte konow Lund. Han leser bøker av montaigne og Georg johannesen, defoe og tor ulven, kipling og jon Fosse. Han lytter til muddy Waters og arne nordheim, beach boys og Charles ives – og som alltid: johann Sebastian bach. Samtidig er Sundes møter med andre kunstneres arbeid springbrett for hans egen uforlignelige evne til å assosiere, til å trekke de merkverdigste paralleller, skape nye og overraskende forbindelser mellom kunst og levd liv. og her er ikke bare essays om kunst: Sunde prøver å gå på ski, men ender med å skrive om langrenn isteden, og han gjør et helhjertet forsøk på å skrive en preken med ordet «sommer» som utgangspunkt. i en essaysamling av ole robert Sunde er det stor spennvidde. Slik også i Verden uten ende.

tURid LARSEN, dAGSAViSEN

«Han har skrevet den beste boka jeg har lest i år.» FROdE jOHANSEN RiOPELLE, KLASSEKAMPEN

Om forfatteren Ole Robert Sunde (f. 1952) er bosatt i Oslo. Han debuterte i 1982 og har utgitt dikt, romaner og essays. Han er blitt tildelt både Gyldendalprisen og Aschehougprisen for sitt forfatterskap, og ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

tidligere utgivelser Krigen var min families historie (roman, 2012) Selvomsorg (prosa, 2010) Jeg er et vilt begrep (essays, 2007) Jeg er som en åpen bok (roman, 2005) Løsøre (prosa, 2003) Der hvor vi er lykkelige (essays, 2000) Den sovende stemmen (roman, 1999)

essays iSBN 9788205462922 // KR 449,- // LANSERiNG: ULtiMO MAi // E-BOK

34


skjønnlitteratur NORSK KRiM

doktor Fredrikis kabinett jørgen brekke trondheim anno 1769: politimester nils bayer har lovt å holde seg unna de sterke drikker i et forsøk på å vinne kropiken ingrid Smeddatters kjærlighet. i tillegg sliter han med helsen, men får liten tid til sengeleie. Først dukker det blodige liket av en ung pike opp i et skogholt utenfor byen. Så vender byens tidligere lege, Stadsfysikus Fredriki, tilbake etter over ett år i utlendighet, han har med seg et mystisk kabinett og en søvngjenger med profetiske evner. bayer får annet å tenke på enn numne lemmer og hyppig vannlating. Snart virvles politimesteren inn i en spiral av hendelser, som kan vise seg å være mer dødelig enn sykdommen han bærer på. i Doktor Fredrikis kabinett tar jørgen brekke en pause fra serien om førstebetjent odd Singsaker, men leserne av disse bøkene vil likevel gjenkjenne den gretne, men skarpsindige politimesteren nils bayer fra Singsaker-romanen Drømmeløs.

om Menneskets natur (2013): «Han stråler av sylskarp observasjonsevne og imponerende kreativitet.» MAy GREtHE LERUM, VG

«Dette er Brekkes tredje krim på tre år, på denne tiden har han gått fra å være en frisk debutant til Trondheims ledende krimforfatter.» OLE jACOB HOEL, AdRESSEAViSEN

Om forfatteren jørgen Brekke (f. 1968) er utdannet lektor fra NtNU i trondheim. Han har kone og tre barn og har jobbet som lærer, frilansjournalist og personlig assistent, nå er han forfatter på heltid. Hans romaner er solgt til 14 land.

tidligere utgivelser Menneskets natur (2013) Drømmeløs (2012) Nådens omkrets (2011)

kriminalrOman iSBN 9788205462625 // KR 379,- // LANSERiNG: MEdiO MAi // E-BOK

35


skjønnlitteratur NORSK KRiM

den barmhjertige terroristen jan ove ekeberg en gruppe norske spesialsoldater i afghanistan deltar i en aksjon for å drepe talibans øverste leder. aksjonen ender i en katastrofe: en skole full av barn blir jevnet med jorden. den norske regjeringen legger lokk på saken. Så mottar politiets sikkerhetstjeneste (pSt) informasjon om at en internasjonalt ettersøkt terrorist kan være i norge. Like etter blir en stortingsrepresentant naglet fast til inngangen til Stortinget med et bombebelte rundt livet. da politiet rykker inn, skjer det verst tenkelige. politiinspektør asbjørn krag i pSt får saken. Fra rullestolen kjemper den invalidiserte krigshelten en intens kamp mot klokka for å finne terroristen. Så finner krag et gammelt sort-hvitt-bilde som vender jakten mot hans egen fortid, faren og familien. Løsningen kan ligge rett foran ham, men er krag villig til å betale en høy personlig pris for å finne den?

Om forfatteren jan Ove Ekeberg (f. 1954) er journalist og forfatter. Han er nå programleder for økonominyhetene på tV2 Nyhetskanalen. Ekeberg debuterte som forfatter i 1996 og har skrevet fire biografier og en

dokumentarbok. Den barmhjertige terroristen er hans fjerde skjønnlitterære utgivelse. Han har tidligere nådd et stort publikum med den historiske spenningstrilogien I sverdets tid (2011–13).

kriminalrOman iSBN 9788205461833 // KR 379,- // LANSERiNG: MEdiO jANUAR

36


skjønnlitteratur NORSK KRiM

nullpunkt bjørn olav nordahl meglernettverk spunnet av usynlige tråder, lukrative afrikanske oljeeventyr, en gigantisk hvitvaskingsmaskin drevet av pakistansk mafia i norge. pengene renner inn, mens torpedoene flekser musklene, polerer balltrærne og tar på seg hanskene i påvente av nye oppdrag. en overambisiøs aksjemegler rømmer til London, forskremt og forslått. en velmenende norsk embetsmann forsvinner sporløst i den afrikanske natten. og da journalistene bjørnar nergård og magdalena mellomstrand begynner å grave, kravler ormene ut av bolet. Historien strekker seg fra peshawar til London. Fra Guineabukta til Sør-Frankrike. og til drammens mørke portrom. Året er 2006, investor-solen skinner og finanskrisen er ikke engang en sky i horisonten. men Nullpunkt er ikke bare en fortelling om de store summene og de brutale bakspillerne. det er også et spørsmål om hevn. destillert, nytappet og personlig.

om Skyggeland (2012): «Temposterk pengespenning.» SiNdRE HOVdENAKK, VG

«… sommerferiens suverene bokvinner.» GEiR VEStAd, HAMAR ARBEidERBLAd

«Nordahl har levert en spennende fortelling som damper av aktualitet ... Det dirrer en etisk nerve i det han skriver.» MAGNE LERø, VåRt LANd

Om forfatteren Bjørn Olav Nordahl (f. 1963) var i mange år gravejournalist i dagens Næringsliv. Han har vunnet en rekke priser, blant annet den store journalistprisen (2005), og har tidligere utgitt dokumentarboken Ran (2007).

tidligere utgivelser Skyggeland (krim, 2012) Nesten til stede (roman, 2010)

kriminalrOman iSBN 9788205461383 // KR 379,- // LANSERiNG: MEdiO MAi

37


skjønnlitteratur NORSK KRiM

jenta uten hjerte marit reiersgård

om Stolpesnø (2012): «En klok og klartseende kriminalroman ... en roman som med stillferdig intensitet og et fininnstilt språk fokuserer på mellommenneskelige anliggender over et bredt spekter ... Marit Reiersgård fremstår som en bortimot fullbefaren krimforfatter på første forsøk.»

politietterforsker Verner jacobsen ligger søvnløs – dagen etter skal han begrave sitt eneste barn, en sønn død av kreft. telefonen ringer, 15-årige idunn olsen er funnet drept i snøen ved den store obelisken ved steinbruddet i Lier. mens Verner er på åstedet, får han melding om at bårebilen med sønnens kiste er stjålet og på vidvanke. og snart begynner de første avhørene. idunn hadde vært på vei fra en ungdomsfest dit politiet var innkalt. ungdommene er merkelig tause om det som skjedde. men blålysene går også i en annen retning denne tidlige vintermorgenen. et hus like i nærheten av åstedet er nedbrent, og en eldre dame er omkommet. to mysterier, vonde intriger og intense følelser i konflikt, en sak der etterforskerne Verner jacobsen og bitte røed vil trenge all sin dristighet og dype innsikt i menneskesinnets irrganger.

PåL GERHARd OLSEN, AFtENPOStEN

Om forfatteren Marit Reiersgård (f. 1965) er oppvokst i Lier utenfor drammen. Hun debuterte i 2012 med Stolpesnø.

kriminalrOman iSBN 9788205461888 // KR 379,- // LANSERiNG: PRiMO FEBRUAR // E-BOK

38


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

den tredje stemmen Cilla og rolf börjlind marseille. en blind kvinne blir funnet drept og partert. mordet går hardt inn på en vennen til den tidligere politimannen tom Stilton. de to bestemmer seg for å reise til Frankrike for å finne ut hvem som står bak det brutale mordet. Samtidig blir tolltjenestemannen bengt Sahlmann funnet hengt i sitt eget hjem like utenfor Stockholm. politiet finner raskt ut at det er snakk om et fingert selvmord. og at det har noe å gjøre med et stort parti narkotika som tolltjenestemannen har beslaglagt. olivia rönning er nabo med bengt Sahlmann og hans etterlatte datter, og dras ufrivillig inn i etterforskningen. Sporene hun følger, krysser saken til tom Stilton, og de slår seg sammen i jakten på de skyldige. det blir snart klart for dem at de står overfor mektige og farlige kriminelle. Den tredje stemmen er Cilla og rolf börjlinds andre krim med olivia rönning og tom Stilton.

«Ekteparet Börjlind er dyktige til å skape spenning.» yStAdS ALLEHANdA

«… historien er virkelig spennende, så spennende at boken dessverre tok slutt altfor tidlig.» KAtARiNA GREGERSdOttER

«Høyt tempo og flyt i språk og handling.» SR P4 SKARABORG

Om forfatterne Cilla og Rolf Börjlind har skrevet manus til 26 Martin Beck-filmer og til Arne dahls serie om A-gruppen. i 2004 og 2009 viste svensk tv krimseriene Graven og Morden skrevet for SVt. Begge seriene ble store suksesser. i tillegg har de skrevet manus til en rekke andre tv-serier. Rolf Börjlind har skrevet manus til 18 filmer og ble tildelt en Guldbagge (svensk filmpris) for filmen yrrol. Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: DEN TREDJE RöSTEN // OVERSAtt AV KjELL jøRGEN HOLByE // iSBN 9788205429802 // KR 379,- // LANSERiNG: MEdiO jANUAR

39


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

roten til det onde roberto Costantini

om Du er ondskap: «Denne tungvekteren av en kriminalroman er både velskrevet og innsiktsfull, spennende og full av overraskelser. En utsøkt blanding av Robert Wilson og John le Carré.»

1958, michele balistreri vokser opp i et internasjonalt miljø i den italienske kolonien Libya. michele har tre kompiser, alle med forskjellig bakgrunn, og de holder sammen i tykt og tynt. de deler blod og blir «blodsbrødre», et løfte de tar seriøst. de tre kameratene driver med lek og moro, men etter hvert blir aktivitetene mer lyssky. Først da de begynner å bli voksne, strammer den politiske situasjonen seg til rundt dem, og det blir farligere. Gaddafi kommer til makten og vil løsrive Libya fra italia. er det nok å være brødre i blodet når storpolitikk, penger og religion forsøker å skille dem? Roten til det onde er den andre boken om politimannen michele balistreri.

BERGENS tidENdE

«Kløktig krim.» tOM EGELANd, VG

Om forfatteren Roberto Costantini (f. 1952 i tripoli) er ingeniør og forretningskonsulent. Han underviser i Master of Business Administration ved LUiSS Guido Carli-universitetet i Roma.

tidligere utgivelser Du er ondskap

Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: ALLE RADIzI DEL MALE // OVERSAtt AV BiRGit OWE SViHUS // iSBN 9788205420571 // KR 399,- // LANSERiNG: PRiMO MARS

40


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

Før du døde Camilla Grebe og Åsa träff en tenåringsjente er vitne til et brutalt mord i et av Stockholms beste strøk. Hun ser både offer og gjerningsmann, men hukommelsen klarer ikke å skille mellom faktiske hendelser og hallusinasjoner og gjør henne uegnet som vitne. Fem år senere: psykologen Siri bergman har endelig fått balanse i livet sitt. Hun er nybakt mamma og har et flott forhold til samboeren markus. Så går hun gjennom noen gamle papirer som har tilhørt hennes første mann, Stefan, som tok livet av seg. Hun finner en usannsynlig kobling til mordet i parken, en kobling som er vanskelig å bortforklare. Selv om Siri tror at hun har kommet over Stefans død, klarer hun ikke å slippe tanken på at det har noe med mordet å gjøre. da hun begynner å undersøke saken på egen hånd, samtidig som hun ufrivillig trekkes inn i det som har skjedd, begynner livet å falle sammen rundt henne. Hun mister grepet om tilværelsen og går fra å jakte på sannheten til selv å bli jaget. Før du døde er den tredje boken om psykologen Siri bergman.

om En slags fred: «… rått, spennende, nervepirrende. Og meget velskrevet.» tERjE StEMLANd, AFtENPOStEN

«… en meget solid debut.» HELGE KjøNiKSEN, MOSS AViS

om Bitrere enn døden: «En bok med driv og nerve, der lag på lag fjernes, helt til siste side.» GURi HjELtNES, VG

Om forfatterne Camilla Grebe og åsa träff er søstre. Camilla, født i 1968, bor i Stockholm med to barn og en dalmatiner. Hun er siviløkonom og driver et konsulentfirma. åsa, født i 1970, bor i Älvsjö, er gift og har to barn. Hun er psykolog og driver et privat psykologmottak i Stockholm. Søstrene debuterte med En slags fred i 2010, deretter kom Bitrere enn døden i 2011. Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: INNAN Du DoG // OVERSAtt AV øyViNd REiSEGG // iSBN 9788205427235 // KR 379,LANSERiNG: ULtiMO jANUAR

41


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

dukkene mo Hayder

«Hayder har en unik evne til å sjokkere og overraske sine lesere.» KARiN SLAUGHtER, FORFAttER

pasientene på beechway mentalsykehus er veldig lett påvirkelige. en hallusinasjon kan spres som et virus. når uforklarlige strømbrudd leder til en rekke horrible hendelser, sprer frykten seg både blant de ansatte og pasientene. den psykiatriske sykepleieren aj prøver å komme til bunns i årsaken til massehysteriet. Samtidig prøver etterforsker jack Caffery å finne en død kvinne. Han vet selv altfor godt hvordan det er ikke å få svar på en forsvinning. da aj ber om hjelp til å løse saken på sykehuset, må begge mennene konfrontere ubehageligheter i sitt eget liv. mo Hayder har skrevet ni kritikerroste romaner og er oversatt til over 20 språk.

Om forfatteren de to første bøkene om jack Caffery er Fuglemannen (2009) og Kuren (2009). deretter kom politidykkeren Flea Marley inn i bildet sammen med Caffery i Ritualer (2010), Hud (2011), Borte (2011) og

Dukkene (2014). denne serien kalles «the Walking Man series». i tillegg har Hayder skrevet selvstendige bøker; Pig Island (2006), Tokyo (2008) og Hanging Hill (2012).

Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: PoPPET // OVERSAtt AV iNGE ULRiK GUNdERSEN iSBN 9788205460058 // KR 379,- // LANSERiNG: PRiMO APRiL

42


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

Sjeler av vind mons kallentoft Sommerluften dirrer av hete. på aldershjemmet blir den 79 år gamle konrad karlsson funnet hengt i snoren til alarmknappen. det meste tyder på selvmord, men da malin Fors og hennes kollegaer snakker med personer i hans nære omgivelser, forteller alle om en mann full av livskraft. Han var godt likt av personalet og en slags reservebestefar for tove, malins datter, som har sommerjobb på aldershjemmet. mistanken om mord er sterk. konrad karlsson var en samfunnsengasjert mann, og i løpet av den siste tiden hadde han sendt flere sinte leserinnlegg til avisene. Hvem har noe å vinne på den syke, gamle mannens død? er han rik, og i så fall, hvem er arvingene? malin Fors leter etter spor. Sjeler av vind er den syvende boken om kriminaletterforsker malin Fors.

Om forfatteren Mons Kallentoft, født 1968, bor i Stockholm med sin familie. Sitt store gjennombrudd fikk han med den såkalte «årstidsserien» med kriminalinspektør Malin Fors: Midtvinterblod, Sommerdøden,

«Kallentoft er god til å skape troverdige karakterer som jeg liker å følge. Det er en av hans styrker. Språket er den andre.» FOLKBLAdEt

Høstoffer, Vårlik og Den femte årstiden. Bøkene er oversatt til over 25 språk. i den nye serien om Malin Fors er Kallentoft inspirert av de fire elementene. Engler i vann kom først og nå Sjeler av vind.

Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: VINDSJäLAR // OVERSAtt AV KURt HANSSEN iSBN 9788205436381 // KR 379,- // LANSERiNG: PRiMO FEBRUAR

43


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

en hellig allianse a.j. kazinski

om Den siste gode mann: «Noe så sjeldent som en metafysisk thriller med temperatur og stil.» OLA A. HEGdAL, dAGENS NæRiNGSLiV

«Vellykket thriller om livets største spørsmål.» tORBjøRN LySEBO EKELUNd, dAGBLAdEt

eva katz føler at livet har gått i stå. Hun er 35 år, har akkurat mistet journalistjobben i en stor avis og bor alene i et falleferdig rekkehus. kjæresten døde før de rakk å flytte sammen. eva trenger en ny start og får jobb i en barnehage. men i møtet med en fem år gammel gutt snus livet hennes på hodet. Guttens mor er hoffdame for den danske kronprinsessen, og snart får eva mistanke om at gutten har vært vitne til et mord. Gutten vil ikke si noe, så eva følger det eneste sporet hun har; en barnslig tegning av et drap. Langsomt går det opp for eva at hun står overfor en forbrytelse som har forbindelse til det danske kongehuset og en to hundre år gammel allianse. noen arbeider for å få gjeninnsatt monarker i hele europa. En hellig allianse er en bunnsolid og heseblesende thriller som handler om kampen mellom demokrati og monarki.

om Søvnen og døden: «Søvnen og døden er et 500 siders storartet og intenst spenningsritt …» PåL GERHARd OLSEN, AFtENPOStEN

Om forfatterne Anders Rønnov Klarlund og jacob Weinreich står sammen bak forfatterpseudonymet A.j. Kazinski. de har høstet mye ros for de to internasjonale bestselgende krimromanene Den siste gode mann og Søvnen og døden. Den siste gode mann fikk det danske Kriminalakademis debutantdiplom 2010 og den prestisjefylte franske prisen Prix Relay i 2011. Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: EN HELLIG ALLIANcE OVERSAtt AV ELiSABEtH BjøRNSON // iSBN 9788205460034 KR 379,- // LANSERiNG: PRiMO MARS

44


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

Håpefulle hjerte jakob knudsen en fin sommernatt blir ekteparet Villadsen bortført fra hjemmet sitt i Hjørring. det skjer helt i det stille, og i begynnelsen er det ingen som legger merke til at de er borte. Først etter et par dager blir de avskårne hendene deres funnet, hennes høyre og hans venstre, og det går opp for politiet at det har skjedd en alvorlig forbrytelse. drapsetterforsker kristian Swane må avbryte sin etterlengtede ferie i Skagen for å assistere sine kollegaer. etterforskningen utvikles raskt til en intens morderjakt, og da enda et ektepar blir bortført, går det opp for Swane at det hele er en nøye gjennomtenkt plan. Langsomt avdekkes en urovekkende historie som har røtter i krigen på balkan. Håpefulle hjerte er den første boken med kristian Swane, etterforskeren som er leder av rikspolitiets drapsavdeling.

«Plotet er realistisk og holder til siste slutt, uten løse tråder og med små nervepirrende spor underveis. Håpefulle hjerte er både en god og en grusom historie, som begynner med kjærlighet og håp om bedre tider.» NORdjySKE StiFtStidENdE

«Boken er velskrevet og spennende med en bisk beskrivelse av borgerskapet i provinsen. En velskrevet krim. Jeg gleder meg til den neste boken med kriminalkommisær Swane.» jydSKE VEStKyStEN

Om forfatteren jakob Knudsen (f. 1969) er lektor på University College Nordjylland, hvor han har undervist lærerstudenter siden 1998. Han er utdannet fra danmarks Pædagogiske

Universitet og Roskilde Universitet. jakob Knudsen bor med sin familie i Hjørring i Nordjylland, hvor han har bodd mesteparten av sitt liv.

Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: HåBEFuLDE HJERTE // OVERSAtt AV HEidi GRiNdE iSBN 9788205454385 // KR 349,- // LANSERiNG: MEdiO MARS

45


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

papirgutten kristina ohlsson

«Mest sannsynlig hennes beste krim så langt.» SMåLANdSPOStEN

«Intelligent og ekstremt spennende; en fantastisk kombinasjon.» NORRAN

Stockholm vinterstid. to gutter forsvinner på vei til tennistrening. et kraftig snøvær har rammet byen og gjør letearbeidet vanskelig. Samtidig blir en førskolelærer skutt i skolegården foran øynene til flere barn og foreldre. Fredrika bergman og alex recht står overfor sin vanskeligste etterforskning da de dras inn i jakten på en morder som er like hensynsløs som effektiv. etterforskningen leder dem til den såkalte papirgutten. men hvem er han egentlig? er han virkelig? er hendelsene tilfeldige, eller har de to sakene noe med hverandre å gjøre? eden Lundell, terrorsjef i Säpo, blir ufrivillig en brikke i morderens spill. Hun bærer på en hemmelighet som hun har holdt skjult selv for sine nærmeste. men jakten på morderen blir plutselig personlig, og både hun og familien hennes blir utsatt for stor fare.

«En av Sveriges beste krimforfattere akkurat nå. Fremfor alt har hun fantastiske plot.» dAGENS NyHEtER

Om forfatteren Kristina Ohlsson er født i Kristianstad i 1970. tidligere har hun arbeidet ved Försvarshøgskolan og som analytiker ved Rikspolisstyrelsen i Stockholm. deretter

som Counter terrorism Officer ved OSSE (Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa) i Wien. Nå har hun sagt opp jobben sin for å være forfatter på fulltid.

Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: DAVIDSSTJäRNoR // OVERSAtt AV iNGE ULRiK GUNdERSEN // iSBN 9788205457270 // KR 379,- // LANSERiNG: MEdiO MARS

46


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

Fra boken

kVinnen Som ennÅ ikke vet at helvetet venter rundt hjørnet, går med bestemte skritt på fortauet. Snøen faller fra den mørke himmelen og legger seg som frossen englegråt på skuldrene og hodet hennes. Hun har en fiolinkoffert i hånden. det har vært en lang dag, og hun vil hjem. Hjem til familien sin. til barna som sover og mannen som venter med vin og pizza. kanskje hun til og med har en følelse av fred. et drama som har pågått lenge, ser nemlig ut til å være over. Først nå kjenner hun hvor mye det har tynget henne. Å få legge det bak seg kommer til å endre mye. Skrittene hennes er lange, og hun går fortere etter hvert som hun nærmer seg kvartalet sitt. der skal hun tillate seg å falle til ro. Hente seg inn igjen. Samle krefter. Hun lengter og går enda fortere. Så hører hun det. Lyden som skjærer gjennom vinterstillheten, treffer henne med samme kraft som et hammerslag. Høye sirener og masse blålys. motorene brøler når bilene tar henne igjen og suser forbi. og hun vet med det samme hvor de er på vei. Hjem til henne. 47


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

Kjære leser, Vi har alle et sted vi har spesielle følelser for, det håper jeg i det minste. Et sted der vi opplevde livet ekstra intenst. Et kjært sted der vi hører suset fra vår barndom, som poeten Gustaf Fröding skrev i et dikt. Mitt spesielle sted er den svenske øya Öland, der min mors slekt har bodd i århundrer. Kjærligheten til øya har vært så sterk at jeg har skrevet fire romaner om Öland, en for hver årstid. Det begynte med høstromanen Skumringstimen, fortsatte med en vinterroman, en vårroman og avsluttes nå med sommerromanen Gravrøys. I boken er det en tolv år gammel gutt som opplever øya på samme intense, og noen ganger skremmende, måte som jeg selv gjorde de somrene. Men Gravrøys er absolutt ingen barnebok. Det er en mørk kriminalroman for voksne, en historie som jeg håper får litt lys av helten min, Gerlof Davidsson. En god, gammel mann som har levd lenge og sett mye, men som likevel ikke har mistet troen på menneskeheten. Jeg kommer til å savne ham. Johan Theorin 48


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

Gravrøys johan theorin midtsommer på Öland. tusenvis av turister kommer for å feire midtsommer, og solen steker på den kalkhvite øya, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter. en av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for en gammel gjeld. Han etterlater seg død og skrekk i sommernatten. ingen vet hvem han er, eller hva han vil. men det er én mann som begynner å ane uråd. Gerlof davidsson, en av øyas eldste innbyggere, begynner å forstå hvem den ukjente er, og hvorfor han søker hevn. Han har nemlig møtt mannen før, i ungdomstiden, da de begge sto på kirkegården og plutselig hørte banking fra en kiste … i johan theorins fjerde bok fra Öland, Gravrøys, forenes fortid og nåtid i en særdeles velskrevet og ubehagelig krim.

«Velskrevet avslutning.» dALARNAS tidNiNG

«Perfekt avslutning på Ölandskvartetten.» HALLANdSPOStEN

«Mesterlig skjebnedrama.» dAGENS NyHEtER

Om forfatteren johan theorin er født i Göteborg i 1963 og oppvokst i Nora og på Öland. Han jobbet som journalist før han i 2007 debuterte med Skumringstimen, som ble hyllet av både lesere og kritikere. Boken er også filmatisert.

tidligere utgivelser Skumringstimen Nattefokk Blodleie Sankta Psyko

Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: RöRGAST // OVERSAtt AV KARi BOLStAd iSBN 9788205393530 // KR 379,- // LANSERiNG: ULtiMO FEBRUAR

49


skjønnlitteratur OVERSAtt KRiM

naboens sønn dror mishani Forbrytelsene i politietterforsker avraham avrahams distrikt, en stille forstad til tel aviv, er sjeldne og som oftest ukompliserte. men en dag kommer ikke den seksten år gamle ofer hjem fra skolen. avraham tar feil da han prøver å forsikre guttens mor om at han nok snart dukker opp. Gutten er som sunket i jorden, og avraham virvles inn i etterforskningen. jo mer han finner ut om guttens liv, desto lenger vekk kommer han fra sannheten. kun én person har noe å fortelle; ofers nabo og privatlærer. men kan naboens mystiske historie redde etterforskningen før det er for sent? israelske dror mishani debuterer med den første boken i serien om politietterforskeren avraham. den ble en enorm publikums- og kritikersuksess, og rettighetene er solgt til over ti land.

«Imponerende! Det er den første tanken som faller meg inn etter å ha lest Naboens sønn av israelske Dror Mishani. Mishanis tekst er like original som hovedpersonen Avi Avraham; han er virkelig en bemerkelsesverdig mann på detektivenes skrå bredder. En interessant og meget velskrevet krim. Jeg er sikker på at denne boken vil finne sine lesere. Igjen: imponerende!» HENNiNG MANKELL

Om forfatteren dror Mishani (f. 1975) er forfatter og redaktør. Hans første bok om politietterforsker Avraham Avraham var på kortlisten til CWA international dagger Award i 2013. dror Mishani bor i tel Aviv sammen med sin kone og deres to barn. Oversatt krim // ORiGiNALtittEL: TIK NE’EDAR // OVERSAtt AV KjELL RiSViK iSBN 9788205430839 // KR 379,- // LANSERiNG: ULtiMO MARS

50


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Rettsstridig forføyelse En roman om kjærlighet

Lena Andersson Rettsstridig forføyelse er en kort roman om kjærlighet, som har tatt svenske lesere og kritikere med storm. Ester Nilsson er poet og essayist og et fornuftig menneske i en fornuftig relasjon. En dag blir hun spurt om å holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask. Med ett blir tilværelsen hennes endret av et uskyldig, men altoppslukende begjær. Ester har lenge vært fascinert av Hugo Rask, og da hun holder foredraget, sitter kunstneren selv blant publikum. Han er fullstendig henført, og etter forelesningen møtes de to for første gang. De innleder et slags kjærlighetsforhold, banalt i all sin enkelhet, storslagent i sin absolutte hengivenhet. Rettsstridig forføyelse er en lek der Ester og Hugo møtes i et tidløst drama om lidenskap og makt, frihet og fornuft, som forfatteren ikke bare iscenesetter, men dissekerer. Med djerv humor og enestående presisjon blottlegger Lena Andersson forelskelsens systematiske selvbedrag.

«Jeg tror ikke jeg har gjort så mange anmerkninger i margen siden jeg leste Stendhals Om kjærlighet.» Dagens nyHeter

«Lena Andersson har skrevet en briljant, knivskarp roman om kjærlighet. Hun er ubarmhjertig i sitt klarsyn og viser hvordan vi lyver for oss selv i vår streben etter å bli elsket.» aftonBlaDet

Om forfatteren lena andersson (f. 1970) har skrevet fire romaner som alle har fått mye oppmerksomhet. Rettsstridig forføyelse er hennes gjennombruddsroman. Den har fått svært

gode anmeldelser i sverige, er under utgivelse i en rekke land og vant augustprisen 2013. lena andersson bor i stockholm. Hun er også kritiker og skribent.

rOman // originaltittel: EgEnmäktigt föRfaRandE // oversatt av Knut JoHansen isBn 9788205464414 // Kr 349,- // lansering: primo mai

51


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Huset Longbourn Jo Baker

«Å vri og vende noe så kjent til noe så friskt og nytt er imponerende. … Huset Longbourn er verken ’fan fiction’ eller en austensk Downton Abbey; det er en oppslukende historie som vi verken kjenner på forhånd eller vet hvor ender.» Daily telegrapH

«Henrivende.» tHe oBserver

Tidlig 1800-tall: Vi befinner oss på Longbourn, godset der Jane Austens Stolthet og fordom utspiller seg. Det er vaskedag, og tjenestejenta Sarah har vært oppe siden halv fem. Hendene er såre og røde, men ennå gjenstår en endeløs rekke av lakener, putevar og de fem Bennet-søstrenes skitne undertøy før Sarah kan krype utmattet til køys. Men livet nedenfor trappene, styrt med mykt hjerte og hard vilje av husholdersken Mrs. Hill, skal snart bli forandret av en ny mannlig tjener som har med seg hemmeligheter. For i 1800-tallets England finnes det en verden som overklassepikene ovenfor trappen aldri vil vite noe om. Det er en verden av fattigdom, kjærlighet og brutal krig. Huset Longbourn er en elegant utklekket downstairs-historie som følger upstairs-historien i Austens udødelige klassiker Stolthet og fordom. Men det er også et gripende drama som står godt på egne bein, om kjærlighetens grenseløse kraft og evne til å slå seg frem på tvers av samfunnets forventninger og innordninger.

Om forfatteren Jo Baker (f. 1973) kommer fra en familie av tjenestefolk, og innså på et tidspunkt at hvis hun hadde levd på 1800-tallet, hadde hun ikke blitt invitert på ball, men blitt igjen

hjemme med klesvask. oversettelsesrettighetene til Huset Longbourn er solgt til 13 land, mens focus features skal produsere filmen.

rOman // originaltittel: LongbouRn // oversatt av Jan CHristopHer næss isBn 9788205454422 // Kr 349,- // lansering: meDio feBruar

52


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Døden kjører Audi Kristian Bang Foss «Waldemar fortalte om sine sykdommer og syndromer. Han var en vandrende lærebok i sjeldne og uhyggelige lidelser, det feilte ham utallige ting, og jeg ville gladelig ha myrdet noen for å unngå å bli rammet av hver og en av dem.» Asger gjør en utilgivelig tabbe, mister alt og må ta seg jobb som hjelpepleier for Waldemar, verdens sykeste menneske. Deres hverdag sammen i betonggettoen Stentofte utenfor København er en studie i håpløshet. Inntil de legger ut på en reise gjennom Europa til Marokko for å oppsøke healeren Torbi el Mekki, Waldemars siste håp. Døden kjører Audi er et overflødighetshorn av en roman som inneholder både en halsbrekkende, surrealistisk road movie og ramsalt kritikk av vår skandinaviske velferdsmodell. Men det er også et varmt portrett av et uventet vennskap og av en multihandikappet ung mann som må bruke humor som skjold mot livets grimme realiteter.

«Et ømt og forbitret, satirisk og apokalyptisk, vilt flammende og morsomt rot.» WeeKenDavisen

«Fremfor alt behersker [Bang Foss] humorens vanskelige kunst, ja, faktisk hele repertoaret fra ironi, sarkasme, slapstick til selvoppholdelsesdriftens foretrukne art, galgenhumoren.» freDriKsBorg amts avis

Om forfatteren Kristian Bang foss (f. 1977) hadde gitt ut to romaner da han fikk et gjennombrudd med døden kjører audi, som han mottok eus litteraturpris for. Bang foss er

utdannet ved forfatterskolen og universitetet i København. Han er bosatt i Berlin og jobber også som oversetter.

rOman // originaltittel: dødEn køRER audi // oversatt av Kyrre anDreassen isBn 9788205450196 // Kr 349,- // lansering: meDio mars

53


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Leserne i Broken Wheel anbefaler Katarina Bivald

«Katarina Bivalds debutroman Leserne i Broken Wheel anbefaler er en ren knockout i kategorien ’feelgood’ … Regn med åtte timer nonstop i lenestolen.» femina

Alt begynner med en brevveksling mellom to vidt forskjellige kvinner, 28 år gamle Sara Lindqvist fra Haninge utenfor Stockholm og 65 år gamle Amy Harris fra Broken Wheel i Iowa. Etter to års utveksling av bøker, brev og tanker om litteraturen og livet bestemmer Sara seg for å besøke Amy. Men da hun kommer frem, er Amy død. Sara står på gaten i en liten by in the middle of nowhere. Men der finnes selvsagt også menneskene som Amy har skrevet om. Og de eksentriske innbyggerne i Broken Wheel har ikke noe annet valg enn å ta hånd om den forvirrede svenske turisten. Med deres hjelp starter Sara en bokhandel med Amys etterlatte bøker. Både Sara og byen livner til, og ingen tør tenke tanken på at Sara snart skal hjem. Da hennes tomånedersvisum nesten har rent ut, får innbyggerne i Broken Wheel en ravgal, fantastisk idé … Leserne i Broken Wheel anbefaler er en romantisk og humoristisk feelgoodroman om vennskapets kraft, kjærlighet til bøker – og om å finne sin plass i tilværelsen.

Om forfatteren Katarina Bivald (f. 1983) jobbet deltid i bokhandel store deler av oppveksten og kan fremdeles ikke gå inn i en bokhandel uten å begynne å rydde i hyller. i dag bor hun i Älta utenfor stockholm

sammen med sin søster og så mange bokhyller hun får plass til. Hun har fremdeles ikke bestemt seg for om hun foretrekker bøker eller mennesker. Leserne i broken Wheel anbefaler er hennes debutroman.

rOman // originaltittel: LäsaRna i bRokEn WHEEL REkommEndERaR // oversetter: gøril elDøen // isBn 9788205460133 // Kr 299,- // lansering: ultimo april

54


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Sang til den storm som skal komme Peter Fröberg Idling Vi befinner oss i Kambodsja i 1955. Landet er akkurat blitt selvstendig etter å ha vært under fransk styre i nesten hundre år, og det første frie valget skal avholdes. Vi treffer den unge, idealistiske Sar, som lever et dobbeltliv – offisielt er han skolelærer og assistenten til den demokratiske statsministerkandidaten, men han lever også et hemmelig liv som aktivt medlem i den kommunistiske Organisasjonen. Samtidig lider Sar kvaler på det personlige plan fordi forloveden hans, Somaly, ikke lar høre fra seg. Vi treffer også Sary, kynisk realpolitiker. Også han er ved siden av politikken oppslukt av en kvinne, den samme kvinnen, Somaly, som han tar som elskerinne. Trekantdramaet mellom den unge Sar – senere kjent som Pol Pot, hans politiske hovedmotstander Sam Sary og den vakre Somaly, er en raffinert orkestrering av begjærets kompleksitet; av maktens dynamikk, erotikkens politikk og tilfeldighetenes metodikk.

«Fy faen så bra han skriver, Peter Fröberg Idling. Jeg er sterkt berørt og imponert.» Kristian lunDBerg, expressen

«Jeg lurer på om jeg noen gang har lest en så god debut som Sang til den storm som skal komme. Sterke ord, men hva gjør man når man skjelver av poetisk berøring. Det som gjør den til et mesterverk, er at den igjen viser skjønnlitteraturens potensial som kunnskapskilde.» ulriKa Knutson, sr Kulturnytt

Om forfatteren peter fröberg idling (født 1972) er svensk forfatter og litteraturkritiker. sang til den storm som skal komme er idlings romandebut, og kritikerne har skamrost den

komplekse, sensuelle teksten som bringer til live phnom penh på 1950-tallet. romanen er solgt til en rekke europeiske forlag og ble nominert til augustprisen.

rOman // originaltittel: sång tiLL dEn stoRm som ska komma // oversatt av geir pollen // isBn 9788205450264 // Kr 349,- // lansering: lansert

55


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Sanger til Willow Frost Jamie Ford

«Ford er en førsteklasses romanforfatter med en bestselgerdebut – Hotellet på hjørnet av bitter og søt – som var en fryd å lese. Med denne nye boken gjør han et stort sprang fremover.» pat Conroy, forfatter

«Jamie Ford har laserblikk for detaljene som definerer kulturer. Men det er hans grenseløse medfølelse for menneskets ånd og alle dens styrker og svakheter som gjør ham til en av våre mest unike og overbevisende forfattere.»

Seattle, 1934: Tolv år gamle kinesisk-amerikanske William har bodd på barnehjemmet Sacred Heart siden han ble tatt fra moren fem år tidligere. På dagen som barnehjemmet har bestemt skal være alle guttenes bursdag, blir William og de andre tatt med på kino. Da bildene av en orientalsk sangerinne glir over lerretet, får William hjertet i halsen: Tross hennes glamorøse ytre er han overbevist om at filmstjernen Willow Frost er moren hans. Bestemt på å finne henne rømmer han fra Sacred Heart. Men Willow Frosts historie er mye mer komplisert enn Hollywood-fantasiene William har sett på lerretet. I Sanger til Willow Frost tar Jamie Ford leserne med på en følelsesmessig oppdagelsesreise til 1920- og 1930-tallets USA, til Seattles Chinatown og til Hollywood-industriens magiske barndom. Det er en besettende historie som alle som noen gang har savnet en familie og et sted å kalle hjemme, vil kjenne seg igjen i.

Helen simonson, forfatter

Om forfatteren Jamie ford (f. 1969) debuterte i 2009 med Hotellet på hjørnet av bitter og søt, som solgte i mer enn 1,3 millioner eksemplarer i usa og nærmere 140 000 eksemplarer i

norge. romanen er oversatt til mer enn 30 språk. oppfølgeren sanger til Willow frost gikk rett inn på new york times’ bestselgerliste da den kom ut i usa i september 2013.

rOman // originaltittel: songs of WiLLoW fRost // oversatt av moniCa Carlsen isBn 9788205457720 // Kr 349,- // lansering: lansert

56


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Fra boken

Da Willow snudde seg for å gå, brast det ut av William: «Vent!» Han vinket frenetisk der han sto bak fløyelssnoren, stilte seg på tå og forsøkte fortvilet å få øyekontakt med kvinnen som snudde seg og smilte megetsigende, som om hun fant trøst i synet av en ung, kinesisk beundrer med blomster. «Åh, åkervindler er yndlingsblomstene mine – hvordan visste du det?» Hun var bare noen centimeter unna, men han fikk ikke frem et ord. Jeg har alltid visst det. Vet du ikke hvem jeg er? Ordene satte seg fast i halsen på William. Han klarte knapt å samle tankene. Nå hadde han sjansen, men tanken på å bli avvist, lammet ham. Var det bedre å klamre seg til håpet, drømmen, enn å bli skuffet én gang for alle? Han kikket opp med desperasjon i blikket, betraktet det brede Hollywood-smilet hennes, det vakkert sminkede fjeset, og ansiktet hans fortrakk seg i lamslått, sønderknust vemod. William rakte henne blomstene og hun tok dem ettertenksomt imot, løftet dem til nesen og stirret tilbake på ham over de brede, blålige kronbladene. De ble avbrutt av en reporter. «Miss Frost, kan jeg få stille et siste spørsmål?» Han skriblet noe i en liten notatbok mens han snakket. «Hvordan føles det å være tilbake i Seattle?» Willow svarte ikke. Rørte seg ikke. Hun knep øynene hardt igjen et øyeblikk, før hun åpnet dem og stirret opp mot himmelen mens tårene trillet nedover de buede kinnbena. Hun tørket snufsende tårene, halvt skjult bak buketten. Alle, til og med de snakkesalige journalistene, ble stille mens de spent ventet på hva hun ville svare, som om denne dramatiske pausen bare var en bebudet stillhet før en virvelstorm av sang, melodi og hjertegripende drama – som om hele livet hennes var en forestilling. «Det er …» Det lot til at hun lette etter ordene. «Det hele er så utrolig …» «Hvorledes da, miss Frost?» spurte en annen reporter. William stirret inn i øynene hennes, og hun stirret tilbake. Han var så nær at han kunne se det håpefulle speilbildet sitt i det mørkebrune. Snoren var det eneste som skilte deres to verdener. «Det er menneskene,» svarte hun. «Ikke bare beundrerne, men de nære og kjære …»

57


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Da onkelen min døde, var jeg sytten år gammel og kjente ham bare fra gamle bilder. Av uutgrunnelige årsaker mente foreldrene mine at initiativet til et besøk måtte komme fra ham, og derfor tok de meg aldri med til Santa Catarina-kysten. Jeg var nysgjerrig etter å finne ut hvem han var, og det hendte også at jeg passerte i nærheten av byen Garopaba, hvor han bodde, men det ble alltid til at jeg utsatte det. I ungdommen fortoner resten av livet seg som en evighet, og vi forestiller oss at det kommer en tid for alt. Nyheten om dødsfallet nådde ikke faren min før etter en stund, for han hadde trukket seg tilbake til en fjellhytte i staten São Paulo i et forsøk på å ferdigstille en ny roman. Onkelen min druknet mens han prøvde å redde en badegjest som hadde falt fra steinene langs Ferrugem-stranden en værhard dag da tre meter høye bølger eksploderte mot kysten. Badegjesten klamret seg til en livbøye, og andre badevakter kom henne umiddelbart til unnsetning. Liket av onkelen min ble aldri funnet. Det ble holdt en symbolsk begravelse i Garopaba, og vi var til stede. Moren min viste meg hvor den første leiligheten hans hadde ligget, huset var revet nå. På bildene fra den gangen ser man den lille beige toetasjes bygningen med terrasse helt nede ved sjøen, over svabergene. Da fantes det ennå ingen høye bygg langs stranden, og det var fint å bade der. I den historiske delen av byen, som er bevart den dag i dag, livnærte folk seg fortsatt til en viss grad av fiske, men nå har båtturismen tatt over. Vi hilste på enken hans, en svært lyshudet kvinne med falmede tatoveringer, og de to små barna deres, en gutt og en jente, begge med morens blå øyne. Søskenbarna mine. Det var ikke mange i begravelsen. Moren min fikk et uforståelig gråteanfall, og etterpå ble hun stående i nærmere en halvtime og se utover havet mens hun snakket, om det nå var med seg selv eller noen andre. Hun var ikke den eneste som sto og stirret mot sjøen som om hun ventet på noe, og jeg fikk inntrykk av at alle tenkte på onkelen min, enda han ble beskrevet som en beskjeden kar få egentlig kjente, en levning fra en annen tid. Jeg fikk en idé om å lage noen filmsnutter om ham, og foreldrene mine lot meg få bli igjen alene i byen i noen dager.

Fra boken

58


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Arvens ansikt Daniel Galera Daniel Galeras første roman på norsk er en mektig og frodig brasiliansk fortelling om tapt kjærlighet, familiekonflikter og hemmeligheter man ikke har villet vedkjenne seg. Etter farens død søker en navnløs gymlærer tilflukt i Garopaba, et lite badested i Santa Catarina. Han vil bort fra vanskelige familieforhold og velger å isolere seg geografisk og psykologisk. Samtidig søker han sannheten om bestefarens død. Han skal ha blitt myrdet flere tiår tidligere i nettopp Garopaba. Arvens ansikt graver frem og utdyper til ytterste konsekvens temaer og konflikter som hvordan en identitet bygges opp og vanskelighetene vi møter når vi skal gjenkjenne og forstå andre. Galera skriver også om jakten på samhørigheten mellom kropp og sjel og de ulike formene for vold som baner seg vei inn i en trygg tilværelse. Det er blitt en fargerik familiehistorie som befester Daniel Galera som et sentralt navn i den brasilianske samtidslitteraturen.

Om forfatteren Brasilianske Daniel galera (f. 1979) er forfatter, oversetter og forlegger. Han er født i são paulo, hvor han også bor. Daniel galera regnes av kritikere som en av de mest innflytelsesrike unge forfatterne i brasiliansk litteratur, og han

var også på litteraturtidsskriftet grantas liste over de fremste unge brasilianske forfatterne. Han har oversatt forfattere som Hunter s. thompson, Jonathan safran foer og Zadie smith til portugisisk, og han er en av stifterne av forlaget livros do mal.

rOman // originaltittel: baRba Ensopada dE sanguE // oversatt av KJersti velsanD isBn 9788205451834 // Kr 379,- // lansering: meDio mai

59


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Menneskekroppen Paolo Giordano

«Med sin nye bok, Menneskekroppen, har Paolo Giordano skapt en Intet nytt fra Vestfronten for 2000-tallet. Arena for historien er krigens Afghanistan. Aktørene er unge italienske menn (og en kvinne). Men hovedpersonen er Krigen.»

En tropp italienske unggutter i tjueårsalderen er på fredsoppdrag i Afghanistan. Dagene handler ikke bare om kamp og død, de handler like mye om langtekkelig ventetid og nedtrykthet. Dager da de i avventende kjedsomhet venter på at noe skal skje, men samtidig er i helspenn. For å fordrive tiden spiller de kort og ser på porno på nettet. De erter hverandre og narrer hverandre på måter som kan være virkelig rå og nærme seg ren ondskap. Menneskekroppen er den etterlengtede romanen fra forfatteren bak verdenssensasjonen Primtallenes ensomhet. Det er blitt en sterk og rystende roman, ettersom den gir et annet bilde av krigen enn det tradisjonelle. Her utkjempes kamper på flere fronter, inni hvert eneste individ, mellom soldatene i gruppen og mot den ytre fienden.

elin luCassi, litteraturmagaZinet

Om forfatteren paolo giordano ble født i torino, italia i 1982. Han ble i 2008 tildelt italias mest prestisjetunge litterære pris, premio strega, for sin debutroman primtallenes ensomhet. Den handler om hans egen barndom og har solgt i mer

enn en million eksemplarer og blitt oversatt til over 40 språk. i dag er paolo giordani en av italias mest kjente forfattere. ved siden av å være forfatter skriver han for avisene Corriere della sera og vanity fair. menneskekroppen er hans andre roman.

rOman // originaltittel: iL coRpo umano // oversatt av HilDe sopHie plau isBn 9788205445482 // Kr 379,- // lansering: ultimo mai

60


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Sonjas siste vilje Åsa Hellberg Sonja, som er i slutten av 40-årene, dør i bokens første setning, men hun lar ikke sine tre beste venninner i stikken. Sonja har nemlig testamentert en enorm pengesum til dem, med én betingelse: De tre må løsrive seg fra sine kjedelige jobber og fastgrodde kjærlighetsliv. Femti deprimerende år får være nok. Etter litt nøling sier Rebecka, Susanne og Maggan ja til Sonjas utfordringer: Rebecka må fullføre en halvferdig luksusvilla på Mallorca, Susanne tar over et Bed & Breakfast-hotell i London, mens den mer kunstnerisk anlagte Maggan drar til Paris for å skrive bok og studere fransk. Forviklingene står i kø, men med god hjelp fra hverandre finner de tre venninnene retning for sine nye liv. Inntil en mann som har vært glemt og fortrengt i tretti år dukker opp i Paris … Sonjas siste vilje er en humoristisk og livsbejaende roman om tre venninner som blir tvunget til å gjenskape seg selv i godt voksen alder.

Om forfatteren Åsa Hellberg (f. 1962) er tidligere flyvertinne, samlivsterapeut, foredragsholder og blogger, og brakdebuterte som forfatter i 2012 med romanen sonjas siste vilje. Boken ble raskt en bloggerfavoritt

«Feelgood på sitt beste!» lissen, Blogger

«En varm historie som treffer rett i hjertet. Man fortsetter å lese selv om det egentlig er blitt altfor seint og man skal tidlig opp neste dag.» litteraturmagaZinet

og solgte 50 000 eksemplarer på et drøyt år. med denne og to andre romaner skrevet under mottoet «livet begynner ved 50» er Åsa Hellberg i ferd med å bli sveriges nye feelgood-dronning.

rOman // originaltittel: sonjas sista viLja // oversatt av elisaBetH BJørnson isBn 9788205459649 // Kr 299,- // lansering: primo Juni

61


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Hvordan bør et menneske være? Sheila Heti

«Morsom … merkelig, original og nærmest uklassifiserbar … ikke som noen annen roman jeg kan tenke meg.» DaviD HaglunD, neW yorK times BooK revieW

«Brutalt ærlig og stilistisk nyskapende, intelligent og sexy.» san franCisCo CHroniCle

«En frisk og morsom fremstilling av hvor spennende og langtekkelig det er å være ung og skapende i en fri, senkapitalistisk vestlig by.»

En forbløffende, usminket roman om vennskap, sex og kjærlighet i et nytt årtusen. Sheila, noen-og-tyve år gammel nylig skilt dramatiker, blir plutselig usikker på både hvordan hun skal leve livet sitt og skape kunst. Når Margaux og Israel entrer livet hennes, håper Sheila at hun gjennom nære observasjoner av sin nye venn, sin nye elsker og seg selv, skal gjenfinne sin plass i kunsten og i livet. Hvordan bør et menneske være? er Sheila Hetis gjennombruddsroman. Den ble både elsket og hatet da den kom ut i USA, og byr på en ufortrødent ærlig og morsom reise gjennom de ukjente sidene i en kvinnes hjerte og hode. Boka, som er delvis en litterær roman, delvis selvhjelpsmanual, delvis en frisk utforskning av kunstneriske og seksuelle impulser, har sjokkert og oppildnet lesere med sine rå, intense fremstillinger av vennskap mellom kvinner. Med intensitet og oppriktighet spør hun: Hva er den edleste måten å elske på? Og hvordan bør et menneske være?

James WooD, tHe neW yorKer

Om forfatteren Kanadiske sheila Heti (f. 1976) har studert historie og filosofi ved universitetet i toronto. Hun har skrevet fem bøker. Hvordan bør et menneske være? ble nominert til Women’s prize for fiction (tidligere orange prize) og ble

kåret til Årets beste bok i bl.a. the new yorker og new york times. time kalte den «en av årets mest omtalte bøker i 2012» og satte henne på listen over de 150 mest innflytelsesrike menneskene det året. sheila Heti jobber også for tidsskriftet the Believer.

rOman // originaltittel: HoW sHouLd a pERson bE? // oversatt av JoHanne frontHnygren // isBn 9788205457669 // Kr 349,- // lansering: meDio feBruar

62


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Jeg & Kaminski Daniel Kehlmann Sebastian Zöllners manglende suksess som kunstjournalist overgås kun av hans eget miserable privatliv. Men nå har den ambisiøse 31-åringen fått en storfisk på kroken: Han skal skrive biografien til maleren Manuel Kaminski, som i sin tid ble oppdaget av Matisse og Picasso, og siden ble verdensberømt på grunn av sine mørke briller og et bilde med påskriften «Malt av en blind mann». Siden da har den aldrende Kaminski levd et stille liv i Alpene og gått litt inn i glemselen. Skal biografien bli ferdig til det ideelle lanseringstidspunktet – når Kaminski dør – må Zöllner skynde seg. Kaminskis ujevne produksjon har reist spørsmålet om han er et geni eller en bedrager. Zöllner er klar til å få skitt under neglene og vil tvinge Kaminski til å konfrontere eget verk. Men hemmelighetene han avslører, fører kunstneren og biografen til steder ingen av dem hadde tenkt seg. Jeg & Kaminski er et briljant forvirringsspill om livsløgner, manipulasjon, moral og kunst – hvor Daniel Kehlmann ikke minst tar for seg hva som er «sannhet» i vår kjendisfikserte tidsalder.

Om forfatteren jeg & kaminski (2003) ga Daniel Kehlmann hans første internasjonale gjennombrudd. Den kommer nå på norsk for første gang, samtidig med forfatterens bejublede nye roman f. Daniel Kehlmann

«Det er lenge siden man har funnet mer å le av i en ny tysk roman.» martin KrumBHolZ, franKfurter runDsCHau

«Et ondskapsfullt, briljant muntert, allegorisk kammerspill.» gustav seiBt, süDDeutsCHe Zeitung

«Kritisk og satirisk, streng, klar, knapp og modig.» verena auffermann, literaturen

(f. 1975) er en av europas mest prisbelønnede forfattere. Han oppnådde verdensomspennende suksess med millionselgeren oppmålingen av verden (2005).

rOman // originaltittel: icH und kaminski // oversatt av sverre DaHl isBn 9788205452442 // Kr 299,- // lansering: meDio feBruar

63


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

F Daniel Kehlmann

«Som alle store romaner kan F forstås på mange måter. Et i ordets beste mening vanvittig metaverk, som simpelthen handler om alt.» aDam soBoCZynsKi, Die Zeit

«Det er imponerende hvordan hvert skifte av perspektiv gjør F både raskere og mer meningsmettet. Aldri har en filosofisk roman ligget nærmere pageturneren.»

Det er sommeren før finanskrisen. Martin Friedland – katolsk prest uten tro, overvektig, alltid sulten – møter halvbroren, pengeforvalteren Eric, til lunsj. Eric står i dyp gjeld og regner med at han om kort tid vil bli arrestert. Han har drømmeliknende visjoner om at noe grusomt snart vil inntreffe, men Eric forstår ikke om signalene virkelig gjelder ham selv, eller om de er ment for tvillingbroren, den kjente kunsthandleren og esteten Iwan. Plutselig begynner redselsfulle ting å skje. I F forteller Daniel Kehlmann historien om tre brødre som alle baserer tilværelsen på hykleri og løgn – inntil en avgrunn åpner seg og truer med å sluke hver og en av dem. Det er en mektig roman om løgner og sannhet, skjebnen og tilfeldigheter og Familie, Falskneri og Fiksjon. Etter verdenssuksessen Oppmålingen av verden er Kehlmann tilbake med et virtuost kunstverk, hemmelighetsfullt og dristig og med mange tankemessige nivåer og stort rom for fortolkning.

riCHarD KÄmmerlings, Die Welt

Om forfatteren Daniel Kehlmann (f. 1975) har, på tross av at han ennå ikke har fylt 40, mottatt Candide-prisen, adenauer-stiftelsens litteraturpris, Welt-litteraturprisen, p.o. enquistprisen, Kleist-prisen og thomas mann-prisen. Hans gjennom-

bruddsroman oppmålingen av verden (2005) ble oversatt til 46 språk og solgte mer enn seks millioner eksemplarer, hvilket gjør den til den nest mest solgte tyskspråklige romanen i nyere tid.

rOman // originaltittel: f // oversatt av sverre DaHl isBn 9788205462434 // Kr 379,- // lansering: meDio feBruar

64


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Hittil var F bare en eller annen bokstav.

65


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Våtmarken Jhumpa Lahiri

«Uforglemmelig … En roman som strekker seg over generasjoner, hav og familiekløfter … En enestående og vakker bok.» puBlisHers WeeKly

«En fullkommen triumf.» BooKlist

Brødrene Subhash og Udayan, født med bare femten måneders mellomrom, er uatskillelige, og blir ofte forvekslet med hverandre i strøket de vokser opp i Calcutta. Men de er også motsetninger. Vi befinner oss på 1960-tallet, og karismatiske Udayan blir trukket mot Naxalitt-bevegelsen og opprøret for å utrydde ulikhet og fattigdom; han vil risikere alt for det han tror på. Subhash, den pliktoppfyllende sønnen, deler ikke brorens politiske lidenskap; han reiser hjemmefra for å leve et liv i et stille hjørne ved USAs kyst. Men da Subhash får vite hva som har skjedd med broren hans i våtmarken utenfor familiens hjem, drar han tilbake til India i håp om å samle opp bitene etter en knust familie. Våtmarken er en spennende, intim, vakker og følelsesmessig kompleks roman; en oppslukende familiesaga og en fortelling som med sømløs autentisitet er gjennomsyret av en historie som strekker seg over generasjoner, hav og familiekløfter.

Om forfatteren Jhumpa lahiri er født i london og vokste opp på rhode island. Hun har fått et guggenheim-stipend og har skrevet tre andre bøker. for novellesamlingen hun debuterte med, Lidelsens tolk (gyldendal, 2002) vant hun pulitzerprisen,

pen/Hemingway-prisen og the new yorkers debutantpris. romanen navnebroren ble utpekt som en av årets beste bøker av usa today og entertainment Weekly. våtmarken er hennes andre roman. Den har fått overveldende anmeldelser.

rOman // originaltittel: tHE LoWLand // oversatt av HilDe røD-larsen isBn 9788205460423 // Kr 379,- // lansering: meDio mars

66


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Fallet. Dagboknotater Michel Laub Brasilianske Michel Laubs hovedanliggende er de følelsesmessige bristene som oppstår i forhold. Fallet. Dagboknotater går igjen og igjen tilbake til et nøkkeløyeblikk i fortellerens ungdom, og knytter det langsomt til større spørsmål om hvordan familien hans har håndtert spørsmål om identitet og tilgivelse. Vi får aldri vite navnet til fortelleren i Laubs roman. Han er en mann sent i trettiårene eller tidlig i førtiårene og er gift med sin tredje kone, som han venter barn med. Det er til dette ufødte barnet han forteller historien. Eller, for å være nøyaktig, historiene. Minner er sentrale i en del av romanen, knyttet til fortellerens far og bestefar. Faren har fått diagnosen Alzheimer, bestefaren overlevde Auschwitz. Begge strever med å forholde seg til eget liv og egen historie. Fallet. Dagboknotater er en mektig, hjerteskjærende roman om et land og generasjoner, om kjærlighet, hukommelse og historiene vi velger å fortelle om oss selv og hverandre.

Om forfatteren michel laub er født i porto alegre og bor for tiden i são paulo. Han er journalist og har skrevet fem romaner. i 2012 sto han på grantas liste over de beste unge brasilianske forfatterne. fallet. dagboknotater ga michel laub

«Den nye generasjonens beste brasilianske forfatter.» terra magaZine

«En forfatter helt uten lyter.» nomÍnimo

Brasilia-prisen, Bravo!/ Bradescoprisen og erico verissimo-prisen. romanen er oversatt til nederlandsk, fransk, tysk, spansk og engelsk. Den er michel laubs første bok på norsk.

rOman // originaltittel: diaRio da quEda // oversatt av CHristian rugstaD isBn 9788205454941 // Kr 349,- // lansering: ultimo april

67


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Båten Nam Le Novellene i Nam Les Båten tar oss fra slummen i Colombia til Teherans gater; fra New York City til Iowa City; fra en liten fiskerlandsby i Australia til en tumlende farkost i Sørkinahavet, i en mesterlig oppvisning i litterær virtuositet og følsomhet. I åpningsnovellen, «Kjærlighet og ære og medynk og stolthet og barmhjertighet og oppofrelse», blir en ung forfatter oppfordret av vennene sine til å bruke farens erfaringer fra Vietnam – og det som først synes som en satire over å gjøre sitt liv om til kommersiell litteratur, blir en enestående utforskning av hjemland og båndene mellom far og sønn. «Cartagena» byr på et rått innblikk i livet i Colombia. I «Båten» vender vi tilbake til Vietnam, til en fisketråler fylt med flyktninger, der to kvinner tvinges til å foreta et rystende valg. Båten, med sin mangfoldige bruk av stemme og synsvinkel, er en forbløffende og dypt rørende bok, som tar oss til kjernen av hva det vil si å være menneske.

«En lovende og intenst begavet forfatter.» telegrapH

«Fantastiske historier som snerrer og gisper over vår sprø verden … en forbløffende prestasjon av et flott, nytt talent. Nam Le kan knuse hjerter, med historier det ikke er lett å glemme.» Junot DiaZ

«Le har evnen til å treffe en ekte følelsesmessig nerve.» Hari KunZru, tHe sCotsman

Om forfatteren nam le er født vietnam og vokste opp i australia. båten er hans første bok, og han har mottatt en rekke priser og utmerkelser, bla pen/ malamud award og Dylan thomas prize. båten er også blitt valgt ut som en new york times notable

Book and editor’s Choice, og blitt kåret som årets bok av flere publikasjoner over hele verden, bl.a. the guardian, the independent, the los angeles times og the Chicago tribune. Den er blitt oversatt til 14 språk, og fortellingene er trykket i en rekke antologier.

nOveller // originaltittel: tHE boat // oversatt av mona lange isBn 9788205422094 // Kr 349,- // lansering: ultimo Januar

68


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Skygger over Somerset Leila Meacham South Carolina tidlig på 1800-tallet: Unge Silas Toliver vil slå følge med et nybyggertog for å bryte nytt land i East Texas. Men faren etterlot ikke Silas noen arv, så han har ingen midler til å realisere drømmen for seg og forloveden Lettie. Inntil den rike naboen og plantasjeeieren Mr. Carson Wyndham kommer med et uortodokst forslag: Hvis Silas gifter seg med datteren hans, den opprørske og frittenkende Jessica, vil Carson betale reisen til Texas og hjelpe Silas med å grunnlegge en plantasje – Somerset – der. Tvunget av egne demoner og et ustoppelig behov for å bli herre over egen jord, fatter Silas et valg som blir skjebnesvangert ikke bare for ham, Lettie og Jessica. Det kaster også skygger over Somerset i generasjonene som kommer etter. Skygger over Somerset er en storslagen kjærlighetshistorie fra de amerikanske sørstatene, om sterke kvinner og menn, og om konflikten mellom familie og ambisjon og oppdagertrang. Boken er en frittstående forløper til Leila Meachams kritikerroste roman fra 2010, Rosene.

Om forfatteren etter å ha jobbet mange år som lærer, pensjonerte leila meacham seg og satset fullt og helt på skrivingen. resultatet ble romanen Rosene (2010), som gikk rett inn

Om Rosene (2010): «I likhet med Tatt av vinden er dette slektseposet like utsøkt underholdende som det er stort … En frydefull fortelling om kjærlighet, besettelse og anger.» people magaZine

«Denne fengslende sensasjonen av en bok er en god, gammeldags leseopplevelse.» puBlisHer’s WeeKly

på new york times’ bestselgerliste. skygger over somerset er meachams sjette roman og den andre på norsk. Hun bor i san antonio, texas.

rOman // originaltittel: somERsEt // oversatt av elisaBetH W. miDDeltHon isBn 9788205461468 // Kr 299,- // lansering: primo Juni

69


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Fra boken Under et to uker langt ferieopphold på øya Korsika i september i fjor, tok jeg en dag en blå rutebuss nedover vestkysten til Ajaccio, for å se meg litt om i denne byen som jeg ikke hadde annet kjennskap til enn at keiser Napoleon kom til verden i den. Det var en vakker solskinnsdag, greinene på palmene på Place Maréchal-Foch beveget seg lett i en bris som kom inn fra havet, i havnen lå et snøhvitt cruiseskip, som et stort isfjell, og med en følelse av å være fri og frank vandret jeg omkring i gatene, gikk her og der inn i en av de mørke, gruvesjaktlignende inngangene, leste med en viss andakt navnene til de fremmede beboerne på blikkpostkassene og forsøkte å forestille meg hvordan det ville være hvis jeg bodde i en av disse steinfestningene og til min siste dag ikke var opptatt av annet enn å studere tiden som svant og som svinner. Men fordi ingen av oss kan finne virkelig ro helt for seg selv, og vi alle alltid må ha noe mer eller mindre meningsfullt fore, ble det ønskebildet som var dukket opp i meg, av noen få siste år fullstendig uten forpliktelser, snart fortrengt av behovet for å fylle ettermiddagen på en eller annen måte, og slik befant jeg meg, uten at jeg helt visste hvordan, med notisbok og blyant og en billett i hånden i inngangshallen til Musée Fesch. Joseph Fesch var, som jeg senere leste i min gamle Guide Bleu, sønn fra et sent, andre ekteskap som moren Letizia Bonaparte inngikk med en sveitsisk offiser i genovesisk tjeneste, og var således Napoleons filleonkel. I begynnelsen av sin ekklesiastiske tjeneste skjøttet han et ubetydelig kirkelig embete i Ajaccio. Men etter at nevøen hadde utnevnt ham til erkebiskop av Lyon og sendebud til Den hellige pavestolen, utviklet han seg til en av de mest umettelige kunstsamlere i sin tid, en tid da markedet i ordets egentligste betydning ble oversvømt av malerier og artefakter som ble fjernet fra kirker, klostre og slott under revolusjonen, fratatt emigrés og erobret under plyndringen av de hollandske og italienske byene. 70


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Campo Santo W.G. Sebald Denne siste samlingen av tekster som W.G. Sebald etterlot seg, inneholder dyptpløyende betraktninger om mange temaer som er gjennomgående i arbeidene hans – kraften i erindringer og personlig historie, forbindelsen mellom kunstens avspeilinger og det virkelige livet, og tilstedeværelsen av gjenferd i naturen og i kunsten. Fire av tekstene er en hyllest til Korsika og snor seg elegisk mellom fortid og nåtid. Sebald utforsker også arbeider til forfattere som Franz Kafka, Vladimir Nabokov og Günter Grass, og viser hvordan litteratur kan bøte på urettferdighet i verden og hvordan denne type litteratur fikk så stor innflytelse over ham. Campo Santo er et passende minnesmerke over W.G. Sebald, som selv betraktet minnets og tidens omskiftelige natur med slik følsomhet.

«Et verdifullt tilskudd til kanon.» tHe inDepenDent

«Vil bli sett på som uvurderlig når hans arbeider skal forstås.» sunDay times

«Full av en følelse av frigjøring og letthet … disse [tekstene] flommer over av energi og preges av en autentisk sebaldisk magi.» literary revieW

Om forfatteren W.g. sebalds stil er blitt hans varemerke: en blanding av fiksjon og fakta, ispedd små, litt uklare fotografier, som kanskje, eller kanskje ikke, illustrerer teksten. W.g. sebald ble født i allgäu i sørtyskland i 1944, studerte filologi i

tyskland og sveits og bodde stort sett i england fra 1966 frem til han ble drept i en bilulykke i desember 2001. Han har skrevet en lang rekke litterære studier, lyrikk og essayer.

nOveller // originaltittel: campo santo // oversatt av geir pollen isBn 9788205453227 // Kr 349,- // lansering: ultimo mai

71


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

72


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Nattfilm Marisha Pessl En rå oktoberkveld blir unge, vakre Ashley Cordova funnet død i en lagerbygning på nedre Manhattan. Selvmord blir fastslått som dødsårsak, men journalist Scott McGrath har sine mistanker. I forbindelse med undersøkelsene omkring Ashleys liv og død blir han konfrontert med arven etter faren hennes: den legendariske kultfilmregissøren Stanislas Cordova. McGrath synes at et dødsfall knyttet til dette skjebnetunge familiedynastiet, er mer enn et slumpetreff. Selv om mye er skrevet om Cordovas mørke filmer, er lite kjent om selve mannen. Med hevn, nysgjerrighet og higen etter sannheten som motiv blir McGrath og to fremmede hjelpere trukket dypt inn i Cordovas uhyggelige, hypnotiske verden. Sist McGrath var i nærheten av å avsløre regissøren, gikk det på bekostning av ekteskap og karriere. Denne gangen kan han miste mer. Nattfilm er en åndeløst spennende litterær triller fra Marisha Pessl, forfatteren av braksuksessen Utvalgte emner i katastrofefysikk.

«Du kommer til å glemme å gå av T-banen, svi middagen og begynne å sove med lyset på.» WasHington post

«Hvis det fins noen rettferdighet, burde det første kapittelet i det litterære vidunderet Marisha Pessls etterlengtede andrebok, Nattfilm, få en plass i litteraturhistorien som et av dette århundrets mest bemerkelsesverdige stilistiske nyvinninger.» Boston gloBe

Om forfatteren marisha pessl (f. 1977) er oppvokst i asheville, north Carolina. Hun har studert filmproduksjon i Chicago og engelsk litteratur. nå bor hun på manhattan. nattfilm er den etterlengtede oppfølgeren til

braksuksessen utvalgte emner i katastrofefysikk. Boken har fått strålende mottakelse og gikk rett inn på the new york times’ bestselgerliste. Den er under utgivelse verden over.

rOman // originaltittel: nigHt fiLm // oversatt av viBeKe saugestaD isBn 9788205452411 // Kr 379,- // lansering: primo feBruar

73


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap Romain Puértolas

«En debutroman til å le seg i hjel av … der franske romaner ellers kan minne om et begravelsesfølge, er denne skrevet med en komisk virtuositet.» Jérôme garCin, le nouvel oBservateur

«Abrakadabra-aktig og like mye til å le seg i hjel av som barten som sperrer nesen til fakiren.» pHiliBert Humm, paris matCH

«Det er ikke overraskende at denne vittige og sprø romanen allerede er under oversettelse i 30 land.»

Det var en gang en mann som het Ajatashatru Lavash Patel, en gråkledd hindu med ørene gjennomboret av ringer og en anselig bart. Yrke: forholdsvis kjeltringaktig fakir, storsluker av sukkerspiker og en kløpper i å stappe i seg falske sverdblad. Den nevnte inderen landet en dag i Paris for å begi seg til Ikea, sammensettbare møblers Mekka, pilgrimstedet for bruksanvisninger. Der ville han fornye sin redningsplanke og grunnlaget for sitt harde levebrød: sin spikerseng. Stakk fra drosjeregningen, gikk inn på Ikea, bestilte en modell med 200 spiker for selvmontasje, likte stedet, ruslet rundt, kom i kontakt med andre kunder, blant annet den helt vidunderlige Marie Rivière, som ga ham hans livs første hjertesjokk, ble låst inne der ved stengetid, fant et nattlig rede i et skap og blir høyst uventet ekspedert til Storbritannia i en lastebil. Et verdig kjøretøy som deles med en hel bataljon sudanske papirløse. Og så videre. Med Den fantastiske fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap har den franske brakdebutanten Romain Puértolas skapt et helt eget univers.

metro

Om forfatteren romain puértolas’ sensasjonelle debutroman den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et ikEa-skap ble i løpet av sommeren 2013 solgt til 36 land. Boken gikk rett inn på førsteplass på de

franske bestselgerlistene. puértolas (f. 1975) har studert tysk i Barcelona, tatt flytimer i Brighton for å bli flygeleder i spania og jobbet som DJ og tryllekunstner. Han bor i paris.

rOman // originaltittel: L’ExtRaoRdinaiRE voyagE du fakiR qui était REsté dans unE aRmoiRE ikEa // oversatt av ellen Huse fouCHer // isBn 9788205461512 // Kr 299,lansering: ultimo mai

74


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Fra boken Inderen satte fra seg brettet på det lave bordet, tok av seg jakken og slipset og satte seg i den komfortable grønne sofaen. Plastimitasjonen av et fjernsynsapparat rett foran ham var som en invitasjon til fri fantasi. Han lot som om han slo det på og så på den siste bollywoodsuksessen mens han nøt røkelaksen, den underlige, men velsmakende lille selvlysende oransjefargete fisken som han nå på en og samme dag spiste for annen gang i sitt liv. Man venner seg fort til et liv i luksus. Da han var ferdig med måltidet, reiste han seg, og strekte på beina ved å gå rundt bordet. Det var da han la merke til at det stod en bok i bokhyllen bak sofaen som ikke lignet de andre. Det dreide seg i virkeligheten om en avis, en ekte avis, som noen hadde lagt igjen der. Ved siden av stod alle klossene med falske bøker som han hadde lagt merke til i bokhyllene tidligere på dagen. Siden han ikke snakket fransk, ville han ikke engang ha åpnet den hvis han ikke hadde kjent igjen den spesielle forsiden til den amerikanske avisen Herald Tribune. Kvelden så ut til å bli av det interessante slaget, sa han til seg selv, uten å ha den ringeste anelse om hvor sant dette skulle bli, men av helt andre grunner enn avisen. Han lot som om han slo av fjernsynet og ga seg i kast med avisen. Han kunne ikke fordra at fjernsynet stod på når han ikke så på det. Elektrisitet var en mangelvare der han kom fra. Han leste raskt gjennom artikkelen på førstesiden. Frankrikes president het Hollande! For en underlig idé! Het tilfeldigvis Hollands president herr Frankrike? Europeerne var jammen merkelige. Hva kunne man ellers si om kunstskøyteløperen som hvert år i anledning årsdagen for Michael Jacksons død moonwalket de seks tusen kilometerne mellom Paris og gravlunden i Forest Lawn Memorial park ved Los Angeles der helten hans lå begravet? Han var ingen kløpper i geografi, men han hadde vondt for å forestille seg hvordan mannen kunne klare det spesielle dansetrinnet mens han krysset Atlanterhavet, enten det var med båt eller fly. Inderen smålo ved tanken og fikk en uimotståelig tissetrang, så han reiste seg fra sofaen og gikk på sokkelesten, dog ikke med moonwalk-trinn, gjennom de utstilte salongene i retning av W.C. Men dit skulle han aldri komme.

75


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Fra boken

«Au,» sa han, «du sa du skulle slippe meg. Vær så snill, slipp ørene mine.» Faren holdt ham fremdeles dinglende i luften. «Du har lært noe veldig nyttig i dag,» sa han. «Tenk alltid selv. La aldri andre mennesker ta viktige avgjørelser for deg.» «Vær så snill å slippe meg nå,» sa Patrick. «Vær så snill.» Han kjente at han holdt på å begynne å gråte, men han skjøv fortvilelsen unna. Armene hans var utslitte, men hvis han slappet av i dem, kjentes det som om ørene hans ville bli revet av, som gullfolien på en boks rømme, bare røsket løs fra sidene av hodet hans. «Du sa det,» hylte han, «du sa det.» Faren slapp ham. «Ikke sutre,» sa han med oppgitt stemme, «det er veldig lite tiltalende.» Han satte seg ved pianoet og begynte å spille marsjen igjen, men Patrick danset ikke nå. Han løp ut av rommet, gjennom hallen, ut av kjøkkenet, over terrassen, langs olivenlunden og inn i furuskogen. Han fant tornebusken, dukket innunder den, og skled ned en liten renne inn til det hemmeligste gjemmestedet. Under et overheng av busker, trykket inn mot et furutre som var omgitt av kratt på alle sider, satt han og prøvde å stoppe hulkene, som var som hikke som snørte halsen sammen. Ingen kan finne meg her, tenkte han. Han klarte ikke å la være å skjelve når han pustet inn. Det var som å være fanget i en genser, når han presset hodet inn og ikke klarte å finne halsåpningen på genseren og han prøvde å komme ut gjennom armen og alt surret seg sammen og han trodde han aldri skulle komme ut og han ikke fikk puste. Hvorfor gjorde faren det der? Ingen burde gjøre noe sånt mot andre, tenkte han, ingen burde gjøre noe sånt mot andre.

76


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Glem det, Ikke bra, Litt håp De tre første bøkene om Patrick Melrose

Edward St. Aubyn I mer enn tjue år har den hyllede forfatteren Edward St. Aubyn skildret livet til Patrick Melrose. Denne utgivelsen omfatter de tre første bøkene i den unike romansyklusen. De er vekselvis opprivende og hysterisk morsomme, og dissekerer den engelske overklassen idet vi følger Patrick Melroses historie fra barnemishandling til heroinavhengighet til rehabilitering. Glem det vikles ut i løpet av en dag og en kveld på familiens gods i Sør-Frankrike, der den skrekkinngytende David Melrose dominerer livet til sin fem år gamle sønn, Patrick, og hans rike og ulykkelige amerikanske mor. I Ikke bra drar tjueto år gamle Patrick til New York for å hente sin fars aske, og tilbringer et døgn i narkorus. I den tredje romanen, Litt håp, er vi tilbake i England og møter en nykter Patrick med mulighet for å komme seg på fote. Edward St. Aubyn byr på et vindu inn til en gjennomdekadent, amoralsk og grådig verden, og bøkene utgjør et omfattende studium av ondskap: dens variasjon, motivasjon, konsekvenser og moralske implikasjoner.

Om forfatteren edward st. aubyn ble født i london i 1960. Han er utdannet ved Westminster school og Keeble College på oxford university. Han har skrevet sju romaner. Blant dem er mother’s milk, nominert til man Booker-prisen i 2006 og vinner av

«Jeg leste de fem Patrick Melroseromanene på fem dager. Da jeg var ferdig, leste jeg dem igjen.» ann patCHett, tHe guarDian

«Berusende vittig.» tHe neW yorK revieW of BooKs

«Hvorfor tok det meg så lang tid å forelske meg i de glitrende romanene til Edward St. Aubyn?» Bret easton ellis

prix femina etranger i 2007. Hans første roman, glem det (never mind, 1992) vant Betty trask-prisen. Denne romanen ble sammen med ikke bra (bad news, 1992) og Litt håp (some Hope, 1994) en trilogi som nå er utgitt i ett bind på engelsk med tittelen some Hope.

rOman // originaltittel: nEvER mind, bad nEWs, somE HopE // oversatt av truDe marstein // isBn 9788205459533 // Kr 379,- // lansering: primo mars

77


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

En diskré helt Mario Vargas Llosa

«Hele hans verk (det journalistiske og litterære, innbefattet essayene her) er preget av en søken i sjelens og maktens mest bortgjemte avkroker, etter de elementene som gjør menneskene onde eller sublime.» Juan CruZ, el paÍs

En diskré helt forteller historien om to menn. Den trivelige bedriftseieren Felícito Yanaqué, som blir utsatt for utpresning, og Ismael Carrera, en fremgangsrik forretningsmann som har pønsket ut en overraskende hevn over de to døgeniktene av noen sønner som helst hadde sett ham død. Både Ismael og Felícito er, på hver sin måte, diskré opprørere som prøver å få kontroll over og styre sin egen skjebne. Mens Ismael trosser sin klasses mange konvensjoner, klamrer Felícito seg til noen enkle grunnsetninger for å stå imot utpresningen. De er ikke av dem som pukker på retten sin, men de hever seg over miljøets smålighet for å leve etter egne ønsker og idealer. En diskré helt er en bok full av humor, med en melodramatisk undertone, som utspiller seg i dagens driftige Peru, hvor Piura og Lima ikke lenger er fysiske steder, men fantasiens rike, befolket av skikkelsene til den store forfatteren Mario Vargas Llosa.

Om forfatteren mario vargas llosa ble født i arequipa i peru i 1936. Han er en av de fremste representantene for den latinamerikanske boomen, og har utgitt et tyvetall bøker innenfor et rikt spenn av sjangre og temaer. Han er en av de mest aktive

og innflytelsesrike intellektuelle personlighetene i vår samtid, fordi hans verker er så frodige, rike og dyptpløyende, og fordi han stadig engasjerer seg i diskusjoner om frihet, vold, sensur og rettferdighet.

rOman // originaltittel: EL HéRoE discREto // oversatt av Kari og KJell risviK isBn 9788205457836 // Kr 379,- // lansering: ultimo feBruar

78


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Fra boken Det var ti-tolv kvartaler mellom huset hans i Calle Arequipa og kontoret i Avenida Sánchez Cerro. Denne gangen gikk han ikke og tenkte igjennom dagsordenen, som han pleide, men grublet frem og tilbake på brevet med edderkoppen. Skulle han ta det alvorlig? Skulle han gå til politiet og anmelde det? Utpresserne ga beskjed om at de skulle kontakte ham «angående betalingsmåten». Kanskje best å vente til de gjorde det, før han henvendte seg til politiet? Det var kanskje bare et påhitt av en som ikke hadde noe bedre å ta seg til. Kriminaliteten hadde gått i været i det siste, det var sant: væpnede ran hjemme hos folk, overfall på åpen gate, til og med kidnappinger, som etter sigende ble ordnet i all stillhet av familiene til den hvite fiffen i El Chipe og Los Ejidos. Han følte seg bestyrtet og rådvill, men iallfall sikker på én ting: Ikke av noen grunn og ikke under noen omstendighet skulle han gi en centavo til de bandittene. Nok en gang, som så mange ganger før i livet, mintes Felícito hva faren hadde sagt før han døde: «La aldri noen tråkke på deg, gutten min. Det rådet er den eneste arven du får.» Og han hadde fulgt det, aldri hadde noen fått tråkke på ham. Nå som han hadde et drøyt halvt århundre på baken, var han i eldste laget til å endre den skikken. Han var så oppslukt av disse tankene at han bare så vidt nikket til høytleseren Joaquín Ramos i forbifarten. Andre ganger pleide han å veksle noen ord med denne uforbederlige bohemen som vel hadde tilbrakt natten på en kneipe og først nå var på vei hjem, med glassaktig blikk, den evinnelige monokkelen, med geita som han kalte gasellen sin.

79


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Goat Mountain David Vann

«Rystende … Forfatterens beskrivelser av landskapet i Nord-California – krattet, skogen og fjellene – er også mesterlige … Denne nydelig utførte romanen kan anbefales dem som liker litterær prosa, men er ikke for de skvetne.»

I David Vanns brennhete roman Goat Mountain er en elleve år gammel gutt ivrig etter å drepe sitt første dyr på familiens årlige hjortejakt. Men ikke alt er som det skal. Faren hans oppdager en krypskytter på eiendommen, og viser ham til gutten gjennom siktet på riflen sin. Med denne enkle handlingen bryter tragedien løs, og liv blir ugjenkallelig smadret. Fortellingen i Goat Mountain utspiller seg i løpet av en varm, infernalsk helg og handler om en familie som strever med å hanskes med en fryktelig forbrytelse og dens følger. David Vann har skrevet en uhyggelig og provoserende roman som utforsker våre råeste drifter og overbevisninger. Romanen er mørk, forstyrrende og uutholdelig nervepirrende.

liBrary Journal

«Goat Mountain er kan hende hans ypperste, mest tankevekkende roman så langt.» BooKlist

Om forfatteren David vann er født i alaska. Han har i en årrekke skrevet for ulike tidsskrifter som esquire og the atlantic monthly. David vann debuterte med novellesamlingen Legender om et selvmord (gyldendal, 2011), og han er blitt sam-

menlignet med litterære stjerner som Cormac mcCarthy, ernest Hemingway og annie proulx. novellesamlingen er utgitt verden over, den er hyllet av kritikerne og har vunnet flere priser. goat mountain er hans tredje roman.

rOman // originaltittel: goat mountain // oversatt av HilDe stuBHaug isBn 9788205429352 // Kr 379,- // lansering: primo feBruar

80


skjønnlitteratur oversatte romaner og noveller

Tabu Ferdinand von Schirach Sebastian von Eschburg vokser opp i en gammel adelsfamilie der barn skal verken ses eller høres. Han er åtte år da han første gang spiser middag sammen med foreldrene, og ti da han blir plassert på kostskolen hvor både faren og bestefaren gikk. En kveld mens han er hjemme på sommerferie, våkner Sebastian av et smell. Faren har skutt seg. De neste årene begraver Sebastian seg i kostskolens bibliotek. Som voksen prøver han å finne et fotfeste i kunsten. Med fotografier og videoinstallasjoner vil han vise at virkelighet og sannhet er to ulike ting. Da Sebastian blir tiltalt for å ha drept en ung kvinne, tar den hjertesyke og sigarillodampende advokaten Konrad Biegler på seg forsvaret. Ved å hjelpe kunstneren ser advokaten en mulighet til å redde seg selv. Men hvordan forsvarer man en mann som mener det er likegyldig om han har slått i hjel eller ikke? Tabu byr på et spennende rettsdrama med uventede vendinger, skrevet i forfatterens umiskjennelige stil. Men von Schirach har denne gang også skrevet en poetisk og berørende roman om et helt liv.

«En vidunderlig bok som utelukkende består av klare, slanke og kloke setninger som bukter seg og trekker med seg leseren på sin vei mot skjønnhet.» Der spiegel

«Ferdinand von Schirachs mest modne og mest spennende bok.» sonntagsZeitung

«Innholdsmessig dyptloddende og sjokkerende. Stilistisk avkjølt og distansert. Og samtidig vanvittig inntrengende og autentisk.» emotion

Om forfatteren ferdinand von schirach (f. 1964) har siden 1994 jobbet som forsvarsadvokat i Berlin. Hans novellesamlinger forbrytelser og skyld og romandebuten collini-saken er blitt internasjonale bestselgere, og

bøkene hans er kommet ut i mer enn 30 land. schirach har mottatt både den prestisjetunge tyske Kleist-prisen og flere internasjonale utmerkelser. tabu er hans fjerde bok.

rOman // originaltittel: tabu // oversatt av sverre DaHl isBn 9788205460843 // Kr 349,- // lansering: primo Januar

81


skjønnlitteratur KlassiKere

På sporet av den tapte tid I skyggen av piker i blomst

Marcel Proust I 2013 var det 100 år siden den første delen av Marcel Prousts hovedverk, På sporet av den tapte tid, utkom. Gyldendal markerte dette med å utgi starten på romanserien i Klassikerserien, i en språklig revidert utgave. Nå foreligger andre bind, I skyggen av piker i blomst. Fra forfatterens side var verket tenkt som en roman i tre bind. I løpet av disse hundre årene er det blitt utgitt i utallige utgaver, faktisk besto originalutgaven av hele femten bind. I Norge var det den prisbelønte oversetteren Anne-Lisa Amadou som startet å oversette På sporet av den tapte tid på 60-tallet, og fullførte det på 90-tallet. Med dette verket var Proust med på å endre romankunsten på avgjørende vis. Den tradisjonelle psykologiske romanen ble avløst av en mer innoverskuende og springende fortellerform. Romanserien er langt på vei også en selvbiografi, en skildring av en kunstners søken tilbake til barndom og oppvekst. Og et hovedspørsmål er hvordan øyeblikkets erindring gjør det mulig å gjenopprette spor av fortiden.

Om forfatteren marcel proust (1871–1922) er en av de store mesterne i litteraturhistorien. på sporet av den tapte tid har inspirert utallige forfattere og litteraturteoretikere. proust nøt livet

i paris-salongene og skrev artikler. Da han begynte å skrive på sitt store verk, lukket han seg mer og mer inne.

rOman // originaltittel: À La REcHERcHE du tEmps pERdu (À L’ombRE dEs jEunEs fiLLEs En fLEuRs) // oversatt av anne-lisa amaDou, Karin gunDersen isBn 9788205467323 // Kr 379,- // lansering: ultimo mai

82


skjønnlitteratur KlASSIKERE

Intet nytt fra Vestfronten Erich Maria Remarque Intet nytt fra Vestfronten er den usminkede skildringen av krigens tristesser og grusomheter og utgis nå i anledning 100-årsmarkeringen av starten på første verdenskrig. Tyskland, 1914. Første verdenskrig har begynt. Beruset av naive drømmer om ære og heltedåd ankommer unge menn til vestfronten – helvetes forgård. Til en krig som skulle gjøre gutter til menn. Og menn til dekorerte helter. Men virkeligheten slår tilbake med full kraft, midt på den brennende slagmarken mellom endeløse skyttergraver. Den tyske forfatteren Erich Maria Remarques Intet nytt fra Vestfronten fra 1929 anses av mange for å være en av verdens fremste krigsskildringer. Aldri før hadde noen våget å skildre krigens lidelser så nakent og kompromissløst. Med sin realistiske, anti-militaristiske skildring av tilværelsen ved fronten under første verdenskrig, sett fra den tyske soldats synsvinkel, ble romanen en verdenssensasjon. Den kom på norsk første gang i 1955 og har senere kommet i flere utgaver. Etterord av professor Helge Jordheim.

Om forfatteren Erich Paul Remark ble født 22. juni 1898 i Osnabrück i Tyskland. I 1924 tok han navnet Erich Maria Remarque. Nitten år gammel ble han sendt til vestfronten for å tjenestegjøre for den tyske hæren. I 1929 utga han sitt mest kjente

verk, Intet nytt fra Vestfronten, som beskrev hvor forferdelig krigen var fra en nitten år gammel soldats synsvinkel. Han ga ut flere lignende verker senere. Alle sammen var skremmende realistiske skildringer av krigsårene og tiden som fulgte.

rOman // ORIgINAlTITTEl: Im Westen nIchts neues ISBN 9788205467910 // KR 379,- // lANSERINg: PRIMO APRIl

83


84


P Gyldendal Pocket «Vanskeligheten var å få hestene i trav. De var redde for å sette opp farten på grunn av sårene. Dessuten var de redde for oss, for ikke å snakke om hvor redde de var for mørket. De var, kort sagt, redde for alt, og det samme var vi. Gang på gang snudde vi og red tilbake til majoren for å spørre om veien, og hver gang fikk vi høre at vi var noen motbydelige, feige slappfisker.» Hentet fra vårens klassikerslipp: Reisen til nattens ende av Louis-Ferdinand Céline

85


pOcketslipp romaner og noveller

Pocketslipp Januar

januar marisHa pessl utvaLgtE EmnER i katastRofEfysikk 9788205462120 // Kr 149,ferDinanD von sCHiraCH coLLini-sakEn 9788205462137 // Kr 149,HÅKan nesser dE søRgEndE 9788205462144 // Kr 169,KatHerine WeBB En sang fRa foRtidEn 9788205462151 // Kr 149,mons Kallentoft EngLER i vann 9788205462175 // Kr 149,tHomas enger bLodtåkE 9788205462168 // Kr 149,Helene uri RyddE ut 9788205462182 // Kr 149,-

86


pOcketslipp romaner, noveller og saKprosa

Pocketslipp Februar

februar Kristina oHlsson paRadisoffER 9788205462199 // Kr 149,Cilla og rolf BörJlinD spRingfLo 9788205462205 // Kr 149,a.J. KaZinsKi søvnEn og dødEn 9788205462212 // Kr 149,maría DueÑas LEngsLEnEs LabyRint 9788205463745 // Kr 149,DeBoraH Borgen magisk HvERdag 9788205464384 // Kr 149,louis-ferDinanD Céline REisEn tiL nattEns EndE 9788205462274 // Kr 129,ernest HemingWay faRvEL tiL våpnEnE 9788205462281 // Kr 129,ernest HemingWay kLokkEnE RingER foR dEg 9788205396876 // Kr 129,ˇ Karel CapeK saLamandERkRigEn 9788205462304 // Kr 129,-

87


pOcketslipp romaner, noveller og saKprosa

Pocketslipp Mars/April

mars arne garvang En HELt tiLfELdig foRbRytELsE 9788205463240 // Kr 149,patriCK BisHop opERasjon tiRpitz 9788205463257 // Kr 169,roBerto Costantini du ER ondskap 9788205463264 // Kr 149,Åsa larsson Et offER tiL moLok 9788205463271 // Kr 149,Henning manKell HåndEn 9788205463288 // Kr 169,april Conn iggulDen kEisEREn. gudEnEs bLod 9788205463295 // Kr 149,JaCqueline Winspear HvitE LøgnER 9788205463301 // Kr 149,tom HollanD i skyggEn av svERdEt 9788205463318 // Kr 169,Kate mosse citadELL 9788205462267 // Kr 169,-

88


pOcketslipp romaner, noveller og saKprosa

Pocketslipp April/Mai

april naJa marie aiDt stEin, saks, papiR 9788205463752 // Kr 149,mai gry HovDenaK strøm oRdsamLEREn 9788205463325 // Kr 149,norman stone føRstE vERdEnskRig 9788205467231 // Kr 149,ian mCeWan sEREna 9788205463332 // Kr 149,Kristine Henningsen innLandsHEtE 9788205463349 // Kr 149,liZa Klaussmann tigRE i Rødt væR 9788205463356 // Kr 149,W.g. seBalD satuRns RingER 9788205463363 // Kr 149,-

89


pOcketslipp romaner, noveller og saKprosa

Pocketslipp Juni

juni Jørn lier Horst HuLEmannEn 9788205463370 // Kr 169,roD steWart Rod 9788205463387 // Kr 199,Jørgen BreKKe mEnnEskEts natuR 9788205463394 // Kr 149,asle sKreDDerBerget HEgnaR 9788205463400 // Kr 169,veroniCa Henry LangHELgEn 9788205463417 // Kr 139,emylia Hall somREnEs bok 9788205463424 // Kr 139,BetH Hoffman antikvitEtsHandLEREn i cHaRLEston 9788205463431 // Kr 149,-

90


pOcketslipp romaner, noveller og saKprosa

Pocketslipp Juli/August

juli Og august Jung CHang EnkEkEisERinnEn 9788205463448 // Kr 169,staCy sCHiff kLEopatRa 9788205463455 // Kr 169,gretCHen ruBin LykkEpRosjEktEt HjEmmE 9788205463462 // Kr 149,Knut falDBaKKen tuRistEn 9788205463479 // Kr 149,tomas espeDal bERgEnERs 9788205463486 // Kr 149,niKolaJ froBenius møRkE gREnER 9788205463493 // Kr 149,sopHie Kinsella bRyLLupsnattEn 9788205463509 // Kr 99,HerBJørg Wassmo dissE øyEbLikk 9788205463516 // Kr 149,-

91


92


S Sakprosa

Vi farga håret selv og dreit i om det så naturlig ut. Ingen hadde hørt om brasiliansk voksing. Vi lo av folk som gikk på helsestudio. Hadde vi et par ekstra kilo, var de godt kamuflert under overdimensjonerte hettegensere. Og du visste alltid at uansett hvor mye du tabba deg ut i helga, så var du en engel i forhold til Courtney Love. Fra Marta Breens bok Født feminist

93


sakprOsa Biografier

Min selvbiografi Alex Ferguson

«Rik på detaljer, full av skarpe observasjoner.» tHe times

Dette er den beryktede, avslørende og underholdende selvbiografien til den største manageren i engelsk fotball. Da sir Alex gikk av som trener for Manchester United våren 2013, hadde han sittet i sjefsstolen i 27 år, og nærmest på egen hånd utviklet klubben fra en falmet storhet til en global merkevare. Med ekstrem vinnervilje og fenomenale evner som inspirator og coach har Ferguson utviklet flere generasjoner topplag. Men ingen må sette seg opp mot sjefen. Kaptein Roy Keane får gjennomgå for sin egoistiske stil, David Beckham blir solgt i det øyeblikket han heller vil bli superkjendis enn verdensklassespiller. Ole Gunnar Solskjær, derimot, får ros for sin tålmodighet og ikke minst sine dødelige avslutteregenskaper. Fergusons sterke personlighet og skarpe tone preger denne fotballbiografien som holder like høyt nivå som klubben han har vunnet 38 trofeer med.

Om forfatteren alex ferguson (f. 1941) er tidligere storscorer i skotsk fotball, og før tida i manchester united var han manager i east stirlingshire, st mirren og aberdeen. Boka er skrevet i samarbeid med paul Hayward, journalist i Daily telegraph. biOgrafi // originaltittel: my autobiogRapHy // oversatt av gunnar nyquist isBn 9788205460928 // Kr 399,- // lansering: meDio feBruar

94


sakprOsa Biografier

Skulle jeg trekke fram ett resultat som viser essensen av det Manchester United handlet om, må det bli det fra kamp nummer 1500, min siste. West Bromwich Albion – Manchester United 5 – 5. Vanvittig. Herlig. Morsomt. Fantastisk. Gikk du for å se Manchester United, var du garantert mål og dramatikk. Hjertet ditt ble satt på prøve. Jeg kunne umulig klage over at vi sløste bort 5 – 2-ledelsen mot West Brom på bare ni minutter. Likevel lot jeg for syns skyld som om jeg var irritert, men spillerne gjennomskuet meg enkelt. Jeg sa til dem: «Takk, gutter. Jævlig fin avskjed dere ga meg!» David Moyes var allerede utpekt til å overta. Da vi satt i garderoben etter kampen, sa Ryan Giggs på fleip: «David Moyes har akkurat trukket seg.» Trass i svakt forsvarsspill den dagen var jeg stolt og lettet over å kunne levere denne fine spillergruppen og støtteapparatet videre til David. Jobben min var gjort. Familien var sammen med meg i Regis-suiten på West Bromwich-banen, og et nytt liv lå foran meg. Det var en av de dagene som fortoner seg nesten som en drøm. West Brom organiserte det hele prikkfritt og passet godt på meg. Etterpå sendte de meg lagoppstillingene signert av begge lagenes spillere. De fleste i familien min var der: tre sønner, åtte barnebarn samt et par nære venner. Det var en stor glede for meg å ha dem der, og for oss alle å oppleve dette siste kapitlet sammen. Familien og jeg toget ut i samlet flokk etterpå. Da jeg gikk ut av spillerbussen utenfor West Broms stadion, hadde jeg bestemt meg for å nyte hvert øyeblikk. Det var ikke vanskelig å slippe taket, for jeg visste at tidspunktet var det rette. Kvelden før kampen kunngjorde spillerne at de ville holde en liten seremoni i anledning min avgang. Den høyst originale gaven de ga meg, var en nydelig Rolex fra det året jeg ble født som var stilt inn på tidspunktet da jeg kom til verden, tre over tre om ettermiddagen 31. desember 1941 i Glasgow. De ga meg også en bok med fotografier fra min tid i United, med barnebarna og familien på midtsidene. Etter at boken og klokken var overrakt og applausen tonet ut, la jeg merke til et spesielt ansiktsuttrykk hos noen av spillerne. Det var et øyeblikk flere av dem var usikre på hvordan de skulle takle, for jeg hadde alltid vært der sammen med dem, for noen av dem i 20 år. Jeg så tomme blikk som sa: Hvordan vil det bli nå? Flere av dem hadde aldri kjent andre managere enn meg.

Fra boken

95


sakprOsa Historie

Spillet om 1814 Bård Frydenlund 1814 var året da Norge gikk fra enevelde til å ta de første skrittene mot et demokrati. Året var spekket med begivenheter – tre konger regjerte landet, to nasjonalforsamlinger ble kalt inn for å avgjøre Norges fremtid, det var krig, nød og kaotiske tilstander. Arven fra 1814 er betydelig – den norske grunnloven er blant de eldste i verden som fortsatt er i funksjon, og Stortinget, Høyesterett og departementene så dagens lys dette året. Medaljens bakside var fylt av intriger, trusler, maktovergrep og opportunisme, og mange ofre ble liggende igjen på den politiske slagmarken. Spillet om Norge hadde sin pris. Bård Frydenlund viser hvordan kampen om Norges fremtid utviklet seg gjennom året 1814. Det er en fortelling om en rekke heldige sammentreff og dristige avgjørelser av både kloke og tapre enkeltpersoner. Boken bygger på dagbøker, brev og spionrapporter, som på ulike måter gir innblikk i spillets mange faser i året 1814.

Om forfatteren Bård frydenlund (f. 1972) er historiker og forsker ved universitetet i oslo. Han debuterte med biografien stormannen peder anker (2009), og har utgitt flere bøker og artikler om norsk og nordisk historie i tiden før 1814. HistOrie // isBn 9788205463554 // Kr 429,- // lansering: primo mai

96


sakprOsa Historie

97


sakprOsa Historie

98


sakprOsa Historie

Den store flukten Historien om andre verdenskrigs dristigste fangeflukt

Guy Walters Den store flukten er en autoritativ og banebrytende fortelling om den mest ikoniske flukthistorien fra andre verdenskrig. Stalag Luft III var en tysk arbeidsleir for krigsfanger fra de alliertes luftforsvarsstyrker. I løpet av krigen hadde leiren nesten 11 000 fanger fra over 15 nasjoner, deriblant mange norske flyvere. Stalag Luft III var et høysikkerhetsanlegg, men det forhindret ikke fangene fra å legge en dristig fluktplan. Anført av skavdronleder Roger «Big X» Bushell klarte 76 fanger, blant dem fire nordmenn, å rømme leiren i mars 1944. Men mange av fangene nådde aldri togene de skulle ha videre på grunn av mye snø og streng kulde. Nesten alle ble tatt igjen av tyskerne. 50 ble henrettet som straff. Bare tre kom seg unna – to av dem var nordmennene Per Bergsland og Jens Müller. Den store flukten er en internasjonal krigshistorie med nordmenn i sentrale roller, og en bok for alle med interesse for historie og andre verdenskrig.

«… ytterst fengslende og viser igjen at det ikke finnes noen bedre på dette feltet.» James HollanD

Om forfatteren guy Walters (f. 1971) har skrevet flere kritikerroste dokumentarbøker om andre verdenskrig. Walters skriver for flere aviser og magasiner, foruten å medvirke i BBC radio. på norsk har han tidligere utgitt jakten på ondskapen (2011). HistOrie // originaltittel: tHE REaL gREat EscapE // oversatt av Dag BisetH isBn 9788205452978 // Kr 399,- // lansering: ultimo feBruar

99


sakprOsa Historie

En sommer. Amerika 1927 Bill Bryson

«Har historie noen gang vært så fornøyelig?» mail on sunDay

«Få sakprosaforfattere og – la oss være ærlige – nokså få romanforfattere kan svinge den narrative pisken som Bill Bryson.» oBserver

«En begavet forteller … usedvanlig underholdende.»

Endelig er Bill Bryson tilbake med ny bok! Han reiser igjen bakover i tid, denne gangen til Amerika i 1927. Dette er året og sommeren det moderne Amerika ble til. I løpet av fem fortettede måneder ble verden endret. Sommeren 1927 hadde Amerika et aksjemarked på full fart oppover, en president som jobbet fire timer om dagen, en halvgal skulptør med en ellevill plan om å hugge ut fire giganthoder i et utilgjengelig fjell kalt Rushmore, en katastrofal flom i Mississippi og en ung, ukjent flyver ved navn Charles Lindbergh. Det var sommeren som så filmens fødsel, oppfinnelsen av fjernsynet, toppen av Al Capones terrorvelde, den elendige avgjørelsen som ledet til Den store depresjonen, og et helt umulig antall andre hendelser. I kjent stil forteller Bryson en historie full av eksentriske personligheter, forbløffende sammentreff og fascinerende fakta. Tonen er umiskjennelig «brysonsk» – det er underholdende, det er lærerikt, og det er fremfor alt morsomt.

tHe guarDian

Om forfatteren Bill Bryson (f. 1951) er en amerikansk bestselgerforfatter av humoristiske bøker om reiser, historie, språk og vitenskap. Han har en enorm leserskare verden

over og har i de senere årene hatt stor suksess i norge med En kort historie om nesten alt (2005) og Hjemme (2012).

HistOrie // originaltittel: onE summER. amERica 1927 // oversatt av gunnar nyquist isBn 9788205463790 // Kr 399,- // lansering: meDio mai

100


SakprOSa SamtId

Født feminist Marta Breen Vi hører om det overalt: Norske kvinner har plukket opp håndarbeidet igjen, de baker småkaker og dyrker husmorrollen. Sju av ti unge kvinner synes «det hadde vært fint å bli forsørget av en mann», mens et økende antall tar sin ektemanns etternavn. Alt dette får Martha Breen til å se rødt. Er vi historiens første generasjon som er mer konservative enn våre foreldre? spør Marta Breen. På 1970-tallet kjempet hennes egen mor for barnehageutbygging, økonomisk selvstendighet og selvbestemt abort. For dagens unge kvinner er kampen gått over til å bli en konkurranse i prektighet. Marta Breen bruker humor og egen livshistorie når hun tar for seg par-ferier, porno og rosa tyllkjoler. Heller ikke vår tids barnedyrkelse, damer som lengter tilbake til 50-tallet eller selvhevdende menn går fri. Marta Breen holder den feministiske fanen høyt uten å miste humøret av den grunn.

Om forfatteren marta Breen (f. 1976) er journalist, spaltist og forfatter. Hun har tidligere gitt ut tre sakprosabøker.

Samtid // ISBN 9788205463578 // Kr 299,- // LaNSerINg: prImo marS

101


SakprOSa SamtId

Lean in Kvinner, karriere og kunsten å lede

Sheryl Sandberg

«Lean in er obligatorisk lesestoff for alle som er interessert i å rette opp urettferdigheten som oppstår som følge av manglende likestilling.» SIr rIcHard BraNSoN, VIrgIN group

«Jeg både nikket gjenkjennende og lo høyt mens jeg lest. Lean in er vittig, skarp og meningsfull lesing for kvinner (og menn) i alle aldre.» coNdoLeezza rIce

Hvis du er yrkeskvinne, tenk over dette spørsmålet: Hva ville du ha gjort hvis du ikke var redd for å feile? Svar: Du ville ha lent deg frem over styrebordet og tatt plass, posisjoner og taletid på lik linje med dine mannlige ledere og kolleger. Dette er essensen i LEAN IN-bevegelsen som nå sprer seg til kvinner over hele verden, frontet av Facebook-sjef Sheryl Sandberg og utløst av det internasjonale bokfenomenet med samme navn. Problemstillingen er like aktuell i Norge – fremdeles er bare en håndfull av de øverste lederstillingene i næringslivet besatt av kvinner. Hvorfor? Sandberg går rett til kjernen av problemet og skjærer gjennom lag på lag med myter, fordommer og tabuer. Budskapet er: Kvinner må slutte å vente på å bli oppdaget og hjulpet, men gripe mulighetene som byr seg. Lean in er et inspirerende og forfriskende manifest for yrkeskvinner på alle nivåer og i alle bransjer, skrevet med humor og klokskap. Forord av NHO-president Kristin Skogen Lund.

Om forfatteren Sheryl Sandberg (f. 1969) er driftssjef i Facebook, og første kvinnelige styremedlem i selskapet. Hun er regnet som en av verdens ti mektigste kvinner. Sandberg har

lansert et internasjonalt nettverk for kvinner i næringslivet og skapt et globalt bestselgerfenomen med Lean in.

Samtid // orIgINaLtItteL: Lean In: Women, Work and the WILL to Lead // oVerSatt aV guNNar NyquISt // ISBN 9788205460485 // Kr 299,- // LaNSerINg: medIo jaNuar

102


SakprOSa SamtId

Fra boken «To år etter at jeg ble ansatt som operativ sjef i Facebook, sluttet plutselig økonomisjefen, og jeg måtte steppe inn og fullføre en finansieringsrunde. Siden jeg hadde arbeidet med den daglige driften, ikke innen finans og økonomi, var prosessen med å skaffe ny kapital noe nytt og litt skremmende. Mine medarbeidere og jeg fløy til New York for å selge oss inn hos investeringsselskaper. Det første møtet fant sted i den typen finere kontorer man ser på film, til alt overmål med panoramautsikt over Manhattan. Jeg holdt en presentasjon av selskapet og svarte på spørsmål. Så langt, så godt. Da var det en som foreslo at vi tok en liten pause. Jeg henvendte meg til seniorpartneren og spurte hvor dametoalettet var. Han stirret uforstående på meg. Spørsmålet mitt hadde åpenbart satt ham ut. Jeg spurte: ’Hvor lenge har du vært her?’ Han svarte: ’Ett år.’ ’Er jeg den eneste kvinnen som har holdt en presentasjon her på et helt år?’ ’Jeg tror det,’ sa han, og tilføyde: ’Eller kanskje du er den eneste som måtte på toalettet.’ Det er mer enn 20 år siden jeg begynte i arbeidslivet, og det er så mye som ikke har endret seg. Det er på tide vi innser at revolusjonen vår har stagnert. Løfter om likhet er ikke det samme som likhet i praksis. I et samfunn med reell likestilling ville kvinner ha vært ledere for halvparten av verdens land og selskaper, og menn ville ha hatt styringen hjemme hos halvparten av oss. Jeg tror det ville ha vært en bedre verden.»

103


SakprOSa SamtId

Bitter pille Hvordan legemiddelindustrien villeder leger og skader pasienter

Ben Goldacre

«Dette er en bok som vil gjøre deg rasende – ordentlig, rykende illsint. Et fantastisk verk.» daILy teLegrapH

«Goldacres stil og tekstens tilgjengelighet gjør den umulig å legge fra seg.» tHe guardIaN

«Goldacres nitide gjennomgang vil bli vanskelig for de farmasøytiske toppsjefene å forsvare seg mot.» SuNday tImeS

I sin forrige bok, Kvakksalverne, tok legen Ben Goldacre et sviende oppgjør med den alternative legeindustrien og dens journalistiske medløpere. I Bitter pille legger han den mektige farmasøytiske industrien under lupen. Det han avdekker, er både fascinerende og skremmende. Den globale legemiddelbransjen omsetter for 600 milliarder dollar i året. Det burde være nok til å gjøre en ordentlig jobb på et livsviktig felt. Men Goldacre avslører at i stedet for å basere medisin på bare vitenskap, produserer de store farmasøytiske selskapene egne «forskningsresultater», som overdriver nytteverdien av produktene de selger, og villeder pasientene. Goldacre viser også at helsearbeidere og pasientgrupper har latt seg kjøpe av den farmasøytiske industrien. Resultatet er at pasienter ikke får den behandlingen de burde fått – ofte med fatale konsekvenser. Goldacres etterrettelige og velskrevne kritikk er både viktig og nødvendig. Den har skapt stor debatt i Storbritannia, og vil engasjere norske lesere i like stor grad.

Om forfatteren Ben goldacre (f. 1974) er lege og psykiater, utdannet fra oxford university. Han er også en anerkjent populærvitenskapelig forfatter og

kritiker av vitenskapelig unøyaktighet, skremselspropaganda om helse, pseudovitenskap og kvakksalveri.

Samtid // orIgINaLtItteL: Bad Pharma: hoW drug comPanIes mIsLead doctors and harm PatIents // oVerSatt aV ruNe r. moeN // ISBN 9788205453838 // Kr 369,LaNSerINg: prImo FeBruar

104


SakprOSa HeLSe og LIVSStIL

Styrketrening En anatomisk guide

Frédéric Delavier Skal man drive suksessfull styrketrening på egen hånd, er det viktig å gjøre øvelsene helt riktig og samtidig ha en grunnleggende forståelse av hvilke muskler de forskjellige øvelsene belaster. Det finnes kun én bok som viser dette i detalj, og endelig kommer tidenes største internasjonale treningsboksuksess på norsk. Styrketrening er oversatt til over 20 språk og har til nå solgt over 1 million eksemplarer. Boken er en anatomisk guide til 110 effektive styrkeøvelser for hele kroppen, og den inneholder mer enn 600 anatomiske illustrasjoner som gir et tydelig bilde av musklenes funksjoner. Her er øvelser med frie vekter og treningsapparater, utstyr som finnes på alle treningssentre. Styrketrening retter seg mot alle som vil ha maksimal effekt av treningen.

Styrketrening er oversatt til over 20 språk og har til nå solgt over 1 million eksemplarer.

Om forfatteren Frédéric delavier (f. 1967) har gjennomført omfattende studier i anatomi og disseksjon og har eksepsjonell kunnskap om menneskets anatomi. Han er redaktør av Le monde du muscle og skribent i en rekke tidsskrifter verden over. HelSe Og livSStil // orIgINaLtItteL: strength traInIng anatomy // oVerSatt aV aNN HøydaLSNeS // ISBN 9788205460942 // Kr 349,- // LaNSerINg: uLtImo aprIL

105


SakprOSa HeLSe og LIVSStIL

12 uker til et sunnere liv og en smalere midje Lær deg å endre ditt kosthold

Berit Nordstrand Berit Nordstrand er en imponerende formidler om kosthold og ernæring. Hun er lege, seksbarnsmor og livsnyter som har jobbet med rusavvenning og som terapeut og som overlege i farmakologi. I boken 12 uker til et sunnere liv og en smalere midje guider hun deg gjennom en forvandling, en kostholds- og holdningsendring som gjør at du kvitter deg med magefettet som i seg selv er en stor helsefare. Boken veileder deg i de ulike stadiene til hvilken mat du må spise og hva du må unngå. Dette er ikke en diett basert på å telle kalorier, men en plan for hvordan du kan endre kostholdet og spise deg mett på mat som øker forbrenningen og sikrer din helse. Boken inneholder mer enn 60 smakfulle oppskrifter som hjelper deg å finne frem til et nytt kosthold bygget på nøklene i Berits prinsipper. På 12 uker minsker vekten med 5–10 kg, og du får en ny dose energi.

Om forfatteren Berit Nordstrand er spesialist i farmakologi og har lang erfaring med å endre folks eksisterende vaner og gi dem nye. Hun har skrevet to bøker om kosthold og helseeffekt. Boken er utgitt i samarbeid med Fraiva. HelSe Og livSStil // ISBN 9788205458390 // Kr 349,- // LaNSerINg: uLtImo aprIL

106


SakprOSa HeLSe og LIVSStIL

107


SakprOSa HeLSe og LIVSStIL

Innledning av Dr. MICHAEL MOSLEY MIMI SPENCER og Dr. SARAH SCHENKER

Diettens kokebok

DE

N

OR

IGIN

ALE

SPIS DET DU PLEIER 5 DAGER I UKEN OG SPIS MATEN I DENNE KOKEBOKEN 2 DAGER I UKEN Mosleys 5-2 diett er bestselger i USA, UK, Sverige og en rekke andre land

5:2-diettens kokebok Gå ned i vekt, hold deg sunn og lev lenger

Mimi Spencer og dr. Sarah Schenker 5:2-dietten bygger på at du spiser som du pleier i fem av ukens syv dager, og at du lever på en sunn og kalorifattig diett de to andre dagene i uken. På den måten forbrenner kroppen flere kalorier enn du tar opp på de to dagene du minimerer kalorier i hver uke. I denne kokeboken er det samlet oppskrifter til de to dagene i uken da du skal spise annerledes enn i resten av uken. Maten du spiser de to dagene du kutter ned på energiinntaket, er lekker og full av smak.

Om forfatterne Legen og BBc-journalisten michael mosley er mannen bak 5:2-konseptet, og hans bøker er fenomenale selgere i Storbritannia, uSa og i de fleste europeiske land. mosley har skrevet introduksjonen til kokeboken, og mimi Spencer har sammen med dr. Sarah Schenker utviklet oppskriftene. HelSe Og livSStil // orIgINaLtItteL: the Fast dIet oVerSatt aV LISBetH KrIStoFFerSeN ISBN 9788205461826 // Kr 299,- // er utKommet

108


sakprosa helse og livsstil

Bare juice det Supersunne juicer og smoothier laget av frukt, grønnsaker og bær

Vibeke Blomvågnes Juice til frokost, etter skolen, før og etter trening og som mellommåltid. Det finnes knapt noen smartere måte å få i seg kroppens viktigste byggestoffer på enn å drikke juice basert på grønnsaker, frukt og bær. Uansett alder og situasjon er en hjemmelaget juice med de riktige ingrediensene fantastisk både for din mentale helse og for kroppen. Lær deg å lage frokostjuice, juicer til mellommåltider, juicer før og etter trening og juicer til detox og som kostholdstilskudd. Boken inneholder mer enn 60 oppskrifter på supersunne juicer. Den inneholder også en oversikt over næringsinnholdet i ingrediensene som brukes i juicene.

om forfatteren vibeke Blomvågnes er kvalifisert juiceterapeut, dette er hennes første bok.

Helse og livsstil // isBN 9788205458758 Kr 299,- // laNseriNg: Medio feBruar

109


SakprOSa HeLSe og LIVSStIL

Sunt og godt norsk Ellen-Beate Wollen og Jeanette Roede Med en sunn, norsk livsstil holder du deg slank og i form!

149,«En nydelig bok, det spruter energi av den. Dette er en innertier!» eVa gLorVIgeN, NorSK uKeBLad

Med det beste fra det nordiske kostholdet kan du få en sunn livsstil som også hjelper deg ned i vekt, uten at det er en typisk slankekur. Fokuset er på sunn og kortreist mat, på de gode næringsstoffene og alle helsefordelene. Sesongens råvarer danner grunnlaget for kostholdet ditt fra uke til uke. I den nordiske livsstilen inngår aktivitet som en naturlig del. Boken inneholder derfor også et kapittel om trening og aktivitet som gjerne kan gjøres ute i naturen. Boken hjelper deg til en varig livstilssendring. Den inneholder over 100 oppskrifter på enkle, sunne retter med norske råvarer, tilberedt på en ny måte. RELANSERT BILLIGUTGAVE

Om forfatterne ellen-Beate Wollen er mat- og helsejournalist og forfatter av flere bøker. Hun driver nettstedet www.ellenwollen.no. Hun har tidligere utgitt hannahs hage – økologisk kjøkkenhage for store og små (2009). jeanette roede er konsept- og kommunikasjonssjef i grete roede aS. Hun er utdannet fysioterapeut og har gitt ut flere bøker om sunt kosthold og fysisk aktivitet. HelSe Og livSStil/gjenbruk // ISBN 9788205464964 Kr 149,- // LaNSerINg: medIo jaNuar

110


SakprOSa HeLSe og LIVSStIL

Maks fettforbrenning på 8 uker Halvor Lauvstad og Anne Marte Handal Sneve Å få en slankere og strammere kropp er så visst ingen heksekunst. Forbrenn mer fett med smart trening og sunn mat!

149,-

Dette er den perfekte boken for deg som ønsker å gå ned i vekt på en effektiv og fornuftig måte. Du lærer hva slags trening du bør satse på for å forbrenne mest mulig fett, og hvordan du bør trene for å øke hvileforbrenningen din slik at du forbrenner fett selv når du slapper av på sofaen. Boken inneholder motiverende treningsprogrammer og enkle kondisjons- og styrketester slik at du kan teste fremgangen, uke for uke. Lær av dem som allerede har lyktes! Her får du flere illustrerende case. RELANSERT BILLIGUTGAVE

Om forfatterne anne marte Handal Sneve er kjent fra tV2 Sporty. Hun er utdannet fra Norges Idrettshøgskole, holder foredrag om trening og helse og er en populær personlig trener. Halvor Lauvstad var tidligere tilknyttet SatS. Han er nå daglig leder i mylna performance. Halvor har utgitt flere bøker, blant andre Best i løping (2011). HelSe Og livSStil/gjenbruk // ISBN 9788205464957 Kr 149,- // LaNSerINg: medIo jaNuar

111


SakprOSa mat og drIKKe

Tina Slik lager du min aller beste mat

Tina Nordström

«Ligger denne kokeboken ubrukt på sofabordet, er prosjektet mislykket.»

Tina Nordström er tilbake! Den svenske entusiastiske kokken har laget en generøs og entusiastisk matbibel. Dette er samlingen av Tinas aller beste mat som du enkelt kan lage. En bok å bla i, lage mat fra, bli inspirert av og leve med. Tinas mantra er at du verken behøver et lekkert kjøkken eller eksklusive råvarer for å lage kjempegod mat. Dette er Tinas største kokebok til nå, med 234 oppskrifter, fra enkle retter som redder hverdagen, til klassiske retter som egner seg til søndagsmiddag, og småretter til festen. Stina Wirsén har laget illustrasjonene i boken, og Charlie Drevstam har fotografert maten.

Om forfatteren tina Nordström er født i 1973. Hun er utdannet kokk og kjent fra en rekke tv-serier som entusiastisk og energisk matformidler, og hun er glad i Norge. Stina Wirsén har laget illustrasjonene i boken, og charlie drevstam har fotografert maten. mat Og drikke // orIgINaLtItteL: tIna hur du enkeLt Lagar mIn aLLra godaste mat oVerSatt aV HåVard egge og tILretteLagt For NorSKe ForHoLd aV INgrId eSpeLId HoVIg ISBN 9788205458161 // Kr 399,- // LaNSerINg: prImo juNI

112


SakprOSa mat og drIKKe

113


SakprOSa mat og drIKKe

114


SakprOSa mat og drIKKe

KOK SMART med Jamie Gjør smarte innkjøp, utnytt råvarene best mulig og spis restene

Jamie Oliver Kok smart med Jamie er Jamies tiende bok på norsk. Årets utgivelse er unik, og den møter ønskene til Jamies lesere om en bok som gjør dem smartere på kjøkkenet. Jamie har laget en trestegsrakett for at vi skal kunne bruke mindre penger på mat samtidig som at maten skal smake fantastisk. Den handler om å kjøpe inn de riktige råvarene, tilberede maten på smartest mulig måte og spise restene.

Om forfatteren jamie oliver er en kjent og kjær engelsk tv-kokk som gjør matlaging gøy og maten smakfull. denne gangen passer han på budsjettet ditt samtid som han lærer deg

hvordan du kan utnytte råvarene på best mulig måte og gjøre om restene til nye lekre middager eller småretter.

mat Og drikke // orIgINaLtItteL: saVe WIth JamIe // oVerSatt aV HåVard egge ISBN 9788205457119 // Kr 379,- // LaNSerINg: medIo FeBruar

115


SakprOSa mat og drIKKe

Tone Orainis fristelser Tone Oraini Selfors Småkaker til enhver anledning! La deg forføre av Tone Oraini Selfors’ små kjøkkenfristelser. Baking av småkaker er populært som aldri før, og i denne fargerike og inspirerende boken presenterer Tone Oraini 66 nye oppskrifter på cookies, cakepops, piepops, donuts og cupcakes. I tillegg til de deilige oppskriftene viser hun hvordan du lager og pynter småkakene steg for steg. Småkaker er populære innslag i så vel barnebursdager som på bryllupsfester, og her får du dem alle servert på ett brett – søte cupcakes til lillejentas bursdagsfest, lekende cakepops til venninnekvelden, smakfulle piepops som er perfekt som turmat. Boken inneholder dessuten over 25 ulike måter å pynte cookies på. Tone Orainis fristelser har noe til enhver anledning!

Om forfatteren tone oraini Selfors (f. 1980) er Norges ukronede cupcakes-dronning, og hun var en av første som startet denne kaketrenden i her

landet. tone elsker å bake og holder populære bakekurs i hele Norge. Hun har tidligere utgitt kakefest til dine og mine venner.

mat Og drikke // ISBN 9788205458451 // Kr 329,- // LaNSerINg: prImo marS

116


SakprOSa mat og drIKKe

Vinnerens beste kaker Hele Norge Baker FOTO: RUNE BENDIKSEN

Vinneren av sesong to presenterer i denne boken sine aller beste kaker. Første sesong av Hele Norge Baker ble en stor suksess, og dette er oppfølgeren til boken fra den første serien.

mat Og drikke // ISBN 9788205459229 // Kr 379,- // LaNSerINg: prImo aprIL

117

VINNERENS BESTE KAKER


SakprOSa mat og drIKKe

Helt enkelt baking Ingrid Espelid Hovig, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley, Paul Løwe Baking er populært som aldri før! Her er den eneste basisbakeboken du trenger, med over 150 oppskrifter.

169,-

169,-

Gled verden med gyllenbrun, fristende gjærbakst og saftige kaker! Helt enkelt baking er boken for deg som ønsker oppskrifter på deilige, tradisjonsrike brød og kaker, og for deg som vil utvide repertoaret med nye, spennende fristelser fra inn- og utland. Her finner du både de gamle gode oppskriftene – og brød og kaker med nye smaker. Kombinasjonen gjør Helt enkelt baking til et flott og evig aktuelt oppslagsverk. RELANSERT BILLIGUTGAVE

aktuell backliSt: heLt enkeLt ISBN 9788205461260 Kr 169,-

Om forfatterne Ingrid espelid Hovig, hele Norges matmor, er kjent fra utallige utgivelser gjennom de siste tiårene. trekløveret Nina, jim og paul har også en rekke bøker på samvittigheten, blant annet sommermat (2013). mat Og drikke/gjenbruk // ISBN 9788205464971 Kr 169,- // LaNSerINg: medIo FeBruar

118


SakprOSa FrIFLuFtSLIV

Best i terrengsykling Rune Høydahl Rune Høydahl er Norges terrengsykkelguru. Han er tidligere profesjonell syklist, har deltatt i OL to ganger og vunnet Birkebeinerrittet sju ganger. Her deler han sin unike kompetanse, og gir deg alt du trenger å vite for å lykkes som terrengsyklist. Han forklarer enkelt og oversiktlig hvordan du skal legge opp treningen med hensyn til pulsstyring, periodisering, grunnform, formtopper og styrketrening. Høydahl tar for seg teknikk i ulike typer terreng, kosthold, valg av sykkel og utstyr og rittforberedelser. Treningsprogrammene er differensierte, slik at de passer både om du er nybegynner eller merkekandidat. Han går også gjennom de mest populære rittene, og gir sine eksperttips til hva du bør gjøre før, under og etter rittet.

aktuell backliSt: Best I LøPIng ISBN 9788205410855 Kr 349,-

Om forfatteren rune Høydahl (f. 1969) er tidligere profesjonell norsk terrengsyklist fra Sande i Vestfold og gründer av semiprofflaget team united Bakeries. Høydahl er én av kun to

FriluFtSliv // ISBN 9788205420915 Kr 349,- // LaNSerINg: prImo aprIL

119

syklister som har vunnet verdenscupritt i begge de to terrengsykkelgrenene rundbane og downhill. Han er tildelt kongepokalen tre ganger.


SakprOSa FrILuFtSLIV

120


SakprOSa FrILuFtSLIV

Norges beste lakseelver Anne-Mette Kirkemo og Ole Kirkemo Norge er en stormakt på laksefiske. Vi har elver i verdensklasse, spesielt berømte for sin store og spreke laks. I Norges beste lakseelver presenteres perlene blant disse elvene. De 26 elvene som er med i boken, er plukket ut som spesielt interessante sett med laksefiskerens øyne. For hver elv er teksten spekket med opplysninger som er nødvendig for at du skal kunne ha et vellykket fiske: beliggenhet, lakseførende strekning, sesong, elvekarakter, laksestamme, fangststatistikk, fiskemetoder og utstyr, kvoter, soner, kortsalg og overnattingsmuligheter. I tillegg har hver elvepresentasjon et informativt kart som viser de beste fiskeplassene og setter drømmene i gang. Norges beste lakseelver er laksefiskernes Michelin Guide. De fleste elvene er tildelt en stjerne, noen færre har fått to, og en liten håndfull tilhører laksefiskets stjernehimmel.

Om forfatterne ole Kirkemo (f. 1955) er pasjonert laksefisker og redaktør i jakt & Fiske, Norges jeger- og Fiskerforbunds medlemsblad. Han har skrevet ti bøker om jakt og fiske. anne-mette Kirkemo (f. 1966) er utdannet fiskeribiolog fra universitetet i Bergen. Hun er seniorrådgiver i kommunikasjon ved Veterinærinstituttet i oslo. FriluFtSliv // ISBN 9788205461017 Kr 399,- // LaNSerINg: prImo aprIL

121


SakprOSa HoBBy og Nytte

Strikk med raske pinner Kristin Wiola Ødegård En inspirerende strikkebok for både nye og erfarne strikkere. I 2012 skyllet en strikkebølge over landet, og stadig flere strikkere kaster seg på – også de yngre. Strikk med raske pinner viderefører varianter av lettstrikkede gensere og andre små og store prosjekter til damer i en trendy stil. Flere av prosjektene kan strikkes i løpet av en kveld eller helg og er uten vanskelige fellinger eller kompliserte monteringer. I Strikk med raske pinner har Kristin Wiola Ødegård samlet 44 av sine mest populære oppskrifter: jakker, gensere, poncho, kjole, skjørt, luer, skjerf, pulsvanter og leggvarmere. Kristins visjon har vært å lage en strikkebok som kan inspirere leseren til å lage enkle plagg som finnes i dagens motebilde. Boken inneholder også en stor strikkeskole og en unik masketabell som hjelper deg hvis strikkefastheten ikke stemmer.

Om forfatteren Kristin Wiola ødegård (f. 1970) er selvlært innen design. Hun jobber hos tjorven garn i oslo og har levert design til garnprodusenter og magasiner i en årrekke. I 2007 var hun en av deltakerne i designerspirene på tV3. HObby Og nytte // ISBN 9788205461703 Kr 349,- // LaNSerINg: prImo FeBruar

122

44


SakprOSa HoBBy og Nytte

Stor og myk Storpåog1–2–3 myk hals hals på 1–2–3 Stor og myk hals på 1–2–3 Plaggets mål:

Bredde: ca. 24 cm Lengde: ca. 124 cm

Garn: 50 g Iris fra Rauma Ullvarefabrikk AS, offwhite nr. Z920, 100 g Condor fra Dale Garn AS, grå/ offwhite nr. 0083, 100 g Hechizo fra Katia, beige med gull nr. 0097 Pinner: Rette pinner nr. 12

Plaggets mål: Bredde: ca. 24 cm mål: Lengde:Plaggets ca. 124 cm Bredde: ca. 24 cm Lengde: cm UllvareGarn: 50 g Iris ca. fra 124 Rauma

Strikkefasthet: 7 masker perlestrikk på pinner nr. 12 = 10 cm Legg opp 20 masker med 1 tråd av hver garnkvalitet. Strikk dobbel perlestrikk etter diagrammet til du har nok garn igjen til felling. Fell av, sy sammen halsen i kortendene og fest løse tråder.

0 X 0 X 0 X 0 X 0 X 0 X X 0 X 0 X 0 X 0 X 0 X 0 0 X 0 X 0 X 0 X 0 X 0 X X 0 X 0 X 0 X 0 X 0 X 0 X = rett på retten, vrang på vrangen 0 = rett på vrangen, vrang på retten

Denne myke halsen kan vikles en eller to ganger rundt halsen. Valget er ditt.

fabrikk AS, offwhite nr. Z920, 100 g 50 gGarn Iris fra Rauma CondorGarn: fra Dale AS, grå/ Ullvarefabrikk AS,100 offwhite nr. Z920, 100 g offwhite nr. 0083, g Hechizo Condor Dale AS, grå/ fra Katia, beige fra med gullGarn nr. 0097 offwhite nr. 0083, 100 g Hechizo Katia, beigenr.med Pinner:fra Rette pinner 12 gull nr. 0097 44

Pinner: Rette pinner nr. 12 Strikkefasthet: 7 masker perlestrikk på pinner nr. 12 = 10 cm Strikkefasthet: 7 masker perlestrikk på 20 pinner nr. 12 = 10 cm Legg opp masker med 1 tråd

45

0 X 0 X 0 X 0 X 0 0 XX 0 0 X 0 0 X X0 0 X X 0 XX 0 0 XX

0 X X0 0 X 00

0X XX

X 0 X 0

X0 00

XX 0 X X0 0 X 00 X 0

0X X 0 XX 0 X X 0 X0 0 X XX 0 0 X 0

0 X av hver garnkvalitet. Strikk dobbel Leggetter opp diagrammet 20 masker med X 0 XX 0 0 perlestrikk til 1 tråd hver garnkvalitet. Strikk dobbel du har av nok garn igjen til felling. X 0 X 0 X 0 perlestrikk etter diagrammet til X = rett på retten, vrang Fell av, sy sammen halsen i på vrangen du har kortendene ognok festgarn løse igjen tråder.til felling. 0 = rett på vrangen, vrang på retten Fell av, sy sammen halsen i X = rett på retten, vrang på vrangen kortendene og fest løse tråder. 0 = rett på vrangen, vrang på retten

Denne myke halsen kan vikles en eller ganger rundt Denne to myke halsen kan halsen. vikles Valget er ditt. en eller to ganger rundt halsen. Valget er ditt.

4 44 123


SakprOSa HoBBy og Nytte

Strikk til smårollinger Eli Østgård og Mette Harbo 50 velutprøvde oppskrifter fra den populære bloggen GustavogBerta.blogspot.no. Hvordan skape søte plagg som også fyller behovene de små har til varme, komfort og bevegelsesfrihet uten at det blir en altfor komplisert affære? Denne boken inneholder over 50 oppskrifter som besvarer dette spørsmålet. Her er spennende oppskrifter på vakre og praktiske plagg fra topp til tå, enten du er nybegynner som blir lettere svett i håndflatene mens du forsøker å forme ditt første plagg, eller du er en som uten problem kan se på en fransk film mens pinnene formelig danser vals. Noen plagg er inspirert av klassisk stil, noen er en smule retro, mens andre har et mer moderne snitt. Oppskriftene er merket med vanskelighetsgrad – slik unngår du å gå løs på prosjekter som aldri blir ferdige! Denne sjarmerende boken er for alle mødre, bestemødre, venninner og tanter – alle som enten har barn eller kjenner en som har barn.

Om forfatterne eli østgård (f. 1969) og mette Harbo (f. 1975) driver den populære bloggen gustavogBerta. blogspot.no. Søstrene har til sammen elleve barn og er naturlig nok interessert i småbarnsmoter og strikkemoter. eli er utdannet hjelpepleier og bosatt i drammen, mette er utdannet gullsmed og bor i Stavanger. HObby Og nytte // ISBN 9788205462465 Kr 349,- // LaNSerINg: medIo aprIL

124


SakprOSa HoBBy og Nytte

Sjarmerende uterom Ellen Dyrop og Helge Eek Finn inspirasjon til å skape ditt eget personlige uterom – fra vår til høst – ved hjelp av kreative gjenbruks- og redesignideer. Her får du gode ideer til innredning av hagestuen og utekjøkkenet samt tips til hvordan du kan lage dine egne hagemøbler. Du får også gode råd om plantestell og tips til hvordan avlagte tekstiler og materialer kan få nytt liv og skape en unik stemning. Hvorfor ikke invitere familie og venner til sommerfest i hagen? Her er oppskrifter på lekre sommerretter og tips til personlig borddekking.

Om forfatterne ellen dyrop er utdannet innen kunstfag. Hun har vært medforfatter av flere bøker, og hun lager reportasjer om hobby og interiør for ukepressen. Fotograf Helge eek jobber med både norske og svenske interiør- og reisemagasiner, og har illustrert bøker for flere forlag. Han har hatt flere separatutstillinger. dyrop og eek har tidligere samarbeidet om utgivelsene: sjarmerende gjenbruk (2009) og sjarmerende jul (2010). HObby Og nytte/gjenbruk // ISBN 9788205464988 Kr 149,- // LaNSerINg: prImo marS 2014

125


SakprOSa HoBBy og Nytte

Myk start. Strikk til babyen

May B. Langhelle Strikkeboken med superenkle oppskrifter for alle som enten venter eller kjenner en som venter barn.

149,-

Dette er boken for alle mødre, venninner, tanter, filletanter, bestemødre, venner og naboer – alle som enten venter eller kjenner en som venter barn. Myk start er en moderne strikkebok hvor du finner: • 40 superenkle oppskrifter i størrelse fra nyfødt til 1 år • Klassiske oppskrifter med ny vri • Liten strikkeskole, for sikkerhets skyld • Alt du behøver å strikke til den aller minste • Informasjon om de beste strikkebutikkene RELANSERT BILLIGUTGAVE

Om forfatteren may B. Langhelle er fotograf og forfatter. Hun har utgitt flere egne hobbybøker og har i tillegg levert bilder til en rekke andre utgivelser på gyldendal Litteratur.

tidligere utgivelser sikksakk. sy barneklær av brukte voksenklær (2010) god jul. Julepynt gaver og kaker til glede og inspirasjon, med Heidi Bjørnsdotter thorvik (2013)

HObby Og nytte/gjenbruk // ISBN 9788205464995 Kr 149,- // LaNSerINg: prImo marS

126


SakprOSa HoBBy og Nytte

SikkSakk. Sy barneklær av brukte voksenklær

May B. Langhelle Trenger du inspirasjon til nye syprosjekter? Sy små klær av store klær! Brukte stoffer er myke og gode, og kan bli barnas favorittplagg. SikkSakk. Sy barneklær av brukte voksenklær viser deg hvordan du kan gjenbruke avlagt tøy og andre tekstiler og lage unike klær til barn. Du får 40 enkle oppskrifter på barnetøy i størrelse 0–6 år. I tillegg får du oppskrifter på bl.a. sengetøy, leker og vesker til barna. Boken inneholder også en liten syskole. Mønsterark medfølger. RELANSERT BILLIGUTGAVE

HObby Og nytte/gjenbruk // ISBN 9788205465008 Kr 149,- // LaNSerINg: prImo marS

127

149,-


Fakta/SakprOSa reISe

Gyldendals reiseguider topp 10 Topp 10 – for deg som vil unngå fallgrubene når du er på reise amsterdam ISBN 9788205421646 athen ISBN 9788205393189 Bangkok ISBN 9788205393127 BarceLona ISBN 9788205454576 BeIJIng ISBN 9788205378940

179,-

BerLIn ISBN 9788205454569 BrusseL, Brugge, antWerPen og gent ISBN 9788205379367 BudaPest ISBN 9788205427358

stockhoLm ISBN 9788205454606 LaNSerINg: uLtImo jaNuar

korsIka ISBN 9788205454590 LaNSerINg: medIo FeBruar

London ISBN 9788205426375

Phuket ISBN 9788205436237

Los angeLes ISBN 9788205393134

Praha ISBN 9788205406070

gran canarIa ISBN 9788205425101

madrId ISBN 9788205379183

ProVence og côte d’azur ISBN 9788205388352

greske øyer ISBN 9788205410923

maLLorca ISBN 9788205426450

roma ISBN 9788205454583

IsLand ISBN 9788205426382

marrakech ISBN 9788205393141

san FrancIsco ISBN 9788205406056

IstanBuL ISBN 9788205393196

mIamI og FLorIda keys ISBN 9788205393226

sIcILIa ISBN 9788205427365

kreta ISBN 9788205427341

mILano og sJøene ISBN 9788205393158

toscana ISBN 9788205426412

kyPros ISBN 9788205425118

münchen ISBN 9788205393219

VenezIa ISBN 9788205426405

køBenhaVn ISBN 9788205457751

neW york ISBN 9788205454552

WIen ISBN 9788205426429

LIsBoa ISBN 9788205377677

ParIs ISBN 9788205425095

caPe toWn og WIneLands ISBN 9788205395022 costa BLanca ISBN 9788205387058 duBaI ISBN 9788205436244 duBLIn ISBN 9788205426399 duBroVnIk og den daLmatIske kysten ISBN 9788205454545

128

taLLInn ISBN 9788205467354 LaNSerINg: prImo juNI


Fakta/SakprOSa reISe

Topp 10 for iPhone

• Appens egne kart gjør det unødvendig å laste ned andre kart når du er utenlands. Dermed sparer du utgifter til dataroaming.

Amsterdam, Barcelona, Berlin, Firenze, London, New York, Paris og Roma

49,-

• Du kan lage lister over dine egne favoritter slik at du lett finner fram til dem på telefonen din. • Du får tips til shopping, mat og drikke og severdigheter. • Du kan dele enkelte deler av guiden med andre via e-post. Guidene er ideelle for planlegging i siste liten mens du er på vei til destinasjonen!

Gyldendals reiseguider Reiseguiden som viser deg det de andre bare beskriver! De nye utgavene har løst bykart.

349,-

by- Og Områdeguider BarceLona og cataLonIa ISBN 9788205452152 BerLIn ISBN 9788205428348 London ISBN 9788205420700 neW york ISBN 9788205428683 ParIs ISBN 9788205428362 roma ISBN 9788205420717

129


Fakta/SakprOSa reISe

Gyldendals reiseguider Familieguider Reiseglede for hele familien! Unngå stress og mas og sørg for at hele familien får en hyggelig byferie. Familieguidene gir deg planleggingsverktøyet for en innholdsrik og morsom tur der både barn og voksne får sine behov tilfredsstilt. Guidene byr på familievennlige spiseog overnattingssteder, oversikt over utearealer og lekeplasser, gode kartløsninger og fine tips for hvert eneste stoppested. Bøkene inneholder dessuten morsomme fakta og quiz for barn, dagsturer og pusterom for de voksne.

349,-

FamILIeguIden London oVerSatt aV dag BISetH ISBN 9788205429574 // Kr 349,-

FamILIeguIden neW york oVerSatt aV oLa BjøNNeSS KarLSeN ISBN 9788205429581 // Kr 349,-

130

FamILIeguIden ParIs oVerSatt aV oLa BjøNNeSS KarLSeN ISBN 9788205429598 // Kr 349,-


Fakta/SakprOSa reISe

Gyldendals reiseguider Bilturer Reiseguideserien Bilturer guider deg vekk fra hovedveiene til vakre småbyer og imponerende landskap, autentiske restauranter og innbydende, små hoteller. Hver rute omfatter en guidet spasertur gjennom en historisk by eller sjarmerende landskap samt en rekke aktiviteter og tips om hvor man kan kjøpe lokal brukskunst og matvarer. Postnumre er oppført for bruk av GPS. Disse bøkene gjør Frankrike, Italia og Spania tilgjengelig for alle som ønsker seg en litt annerledes ferie. Alle guider er oppdatert i 2014.

BILturer I FrankrIke // oVerSatt aV dag BISetH ISBN 9788205454620 // Kr 349,LaNSerINg prImo aprIL

349,-

BILturer I nord- og mIdt-ItaLIa ISBN 9788205454613 oVerSatt aV dag BISetH // Kr 349,-

BILturer I ItaLIa // oVerSatt aV SIV Hege HøIBy ISBN 9788205454644 // Kr 349,LaNSerINg prImo aprIL

131

BILturer I sPanIa // oVerSatt aV dag BISetH ISBN 9788205454637 // Kr 349,LaNSerINg prImo aprIL


132


A Gyldendal Apper

133


app HoBBy og Nytte

134


app HoBBy og Nytte

Strikke for iPhone, iPad og Android Den komplette strikkeappen for deg som er glad i å strikke eller som ønsker å lære det. Strikke inneholder oppskrifter, teknikkskole og hjelpeverktøy. Ønsker du å utforske flere oppskrifter enn de som ligger gratis inne i appen, kan disse kjøpes til en vennlig pris. Det tilbys et rikt utvalg oppskrifter for dame og herre, små og store barn, toving, interiør og diverse tilbehør. Oppskriftene passer de fleste nivåer, fra enkel rettstrikk til mer avanserte oppskrifter med tilhørende mønsterdiagrammer. Om du er usikker på noe i oppskriftene, kan teknikkskolen i appen hjelpe deg på vei. Her finner du flere illustrerte forklaringer fra det grunnleggende til montering og mønsterstrikking. Under Verktøy finner du følgende hjelpemidler: • • • • • •

Omgangsteller Øke-/fellekalkulator Masketabell Linjal Sømometer Pinnemåler

Strikke kan lastes ned gratis i App Store og i Google Play.

135


136


B Gyldendal Barn & Ungdom «Men nå må vi begynne å trene, og alt må gå etter signal.» «Hvem skal gi signalet?» spør frøken Kråke. «Verdens største sirkusdirektør!» hviner Mikkel rev. Fra Sirkus Mikkelikski av Alf Prøysen, illustrert av Hans Jørgen Sandnes

137


B

barn/ungdOm BILdeBøKer 0–3 år

Brune bjørn, brune bjørn, hva ser du på din vei? Eric Carle og Bill Martin Jr. Eric Carles første bokprosjekt Eric Carle er mannen bak Den lille larven Aldrimett, klassikeren som bare i Norge er solgt i over 200 000 eksemplarer. Men den aller første boka han jobbet med, var Brune bjørn, brune bjørn, hva ser du på din vei? Forfatteren, Bill Martin Jr., hadde sett en reklameplakat som Eric Carle hadde laget, og ønsket hans illustrasjoner til boka, som opprinnelig ble utgitt på skolebokavdelingen. Etter 25 år ble boka utgitt i en ny utgave med helt nye illustrasjoner for allmennmarkedet, og det er denne utgaven som her foreligger på norsk. Boka presenterer oss for flotte dyr, det ene mer fargesprakende enn det andre. Rim, rytme og gjentakelser står sentralt og gjør at barna fort kan delta aktivt i lesningen. En grønn frosk, en lilla katt, en blå hest og en gul and er bare noen av dyrene som marsjerer over sidene i denne boka.

Om forfatterne eric carle er født i uSa i 1929, men bodde store deler av barndommen i tyskland, før han igjen returnerte til uSa som voksen. Han studerte ved akademie der Bildenden Künste i Stuttgart.

I mange år jobbet han i reklamebransjen. eric carle har illustrert over 70 bøker som har oppnådd samlet salg på over 118 millioner bøker.

bildebøker 0–3 år // orIgINaLtItteL: BroWn Bear, BroWn Bear, What do you see? ISBN 9788205459793 // Kr 179,- // LaNSerINg: prImo marS

138


barn/ungdOm BILdeBøKer 0–3 år

Mollys dyr Lucy Cousins

Det er gøy å lære med Molly. Denne gangen utforsker hun dyreriket. Hun er blant annet på savannen, i fjellet, i regnskogen og på Sydpolen. Det er forskjellige dyr som trives i de ulike områdene. Trekk i klaffene og oppdag hvor spennende dyreverdenen er – det er mer moro med Molly! De fargesterke og enkle bøkene om Molly har vært blant barnas favoritter i snart 20 år. Enkel begrepsinnlæring eller småbarnsfakta og morsomme klaffer som får ting til å skje kombinert med verdens mest sjarmerende musejente, er som skapt for lesestunden med ett- og toåringen.

M

Lær om dyr fra hele verden sammen med Molly.

in venn

Molly

Om forfatteren og illustratøren Lucy cousins (f. 1964) er født i england og utdannet på the royal college of art. I Norge er hun først og fremst kjent som skaperen av molly. molly er en av verdens mest elskede småbarnsfigurer. Hun er

kjent gjennom sin egen tV-serie, og det er trykket over 28 millioner eksemplarer bøker på verdensbasis. Bøkene hennes utgis i 29 forskjellige land!

bildebøker 0–3 år // orIgINaLtItteL: maIsy’s WorLd oF anImaLs oVerSatt aV INgrId greaKer myHreN // ILLuStrert aV Lucy couSINS ISBN 9788205458499 // Kr 199,- // LaNSerINg: prImo jaNuar

139

B


barn/ungdOm BILdeBøKer 0–3 år

Mollys traktor Lucy Cousins Tut, tut! Bli med Molly på en travel dag med traktoren.

M

B

in venn

Molly

Alle elsker Molly – verdens mest sjarmerende musejente! Nå kan de aller yngste kose seg med en solid pappbok om Molly. Hun er ute på jobb med traktoren sin og har en skikkelig travel dag. Det er masse å gjøre. Oi sann, et av lammene er blitt borte – klarer Molly å finne det igjen? Fargesterke, originale og morsomme bildebøker for de aller minste. Passer for ivrige små babyhender – med boksider i tykk papp som det er lett å tørke av. Molly har vært blant barnas favoritter i snart 20 år, og er også kjent fra Barne-TV på NRK. Det er mer moro med Molly!

bildebøker 0–3 år // orIgINaLtItteL: maIsy’s tractor oVerSatt aV INgrId greaKer myHreN // ILLuStrert aV Lucy couSINS ISBN 9788205461925 // Kr 89,- // LaNSerINg: prImo aprIL

140


barn/ungdOm BILdeBøKer 0–3 år

Mollys fly Lucy Cousins Molly for de aller yngste – bli med på flytur.

M

Alle elsker Molly – verdens mest sjarmerende musejente! Nå kan de aller yngste kose seg med en solid pappbok om Molly som er på vei til bursdagen til Engebret. Hun er høyt oppe i lufta og flyr sitt eget fly! Kommer hun frem i tide? Fargesterke, originale og morsomme bildebøker for de aller minste. Passer for ivrige små babyhender – med boksider i tykk papp som det er lett å tørke av. Molly har vært blant barnas favoritter i snart 20 år, og er også kjent fra Barne-TV på NRK. Det er mer moro med Molly!

in venn

Molly bildebøker 0–3 år // orIgINaLtItteL: maIsy’s PLane oVerSatt aV INgrId greaKer myHreN // ILLuStrert aV Lucy couSINS ISBN 9788205461932 // Kr 89,- // LaNSerINg: prImo aprIL

141

B


B

barn/ungdOm BILdeBøKer 0–3 år

Peppa Gris: Georg får en ny dinosaur Neville Astley og Mark Baker Peppa Gris er godt kjent fra Barne-TV. Peppa Gris bor sammen med lillebror Georg, mamma Gris og pappa Gris. Denne boka handler ganske mye om lillebroren hennes – og Peppa, så klart! Herr Dinosaur er yndlingsleken til Georg. Men da herr Dinosaur går i stykker, får Georg en ny dinosaurleke. Brølosauren kan både gå og snakke og synge, men kan han erstatte yndlingsleken til Georg?

bildebøker 0–3 år // orIgINaLtItteL: peppa pIg: george’s neW dInosaur oVerSatt aV jaN cHrIStopHer NæSS // ILLuStrert aV NeVILLe aStLey, marK BaKer ISBN 9788205460362 // Kr 99,- // LaNSerINg: prImo jaNuar

142


barn/ungdOm BILdeBøKer 0–3 år

Peppa Gris: Lek med Peppa En dukkelekebok Neville Astley og Mark Baker En søt og stilig dukkelekebok for de yngste Peppa har så mye lopper i blodet at hun ikke klarer å sitte stille og rolig, selv om alle vil at hun skal det! Les historien og bli med når Peppa klapper, vinker og nyser sin vei gjennom boka. Den myke hånddukken passer både store fingre og små hender!

Peppa Gris: Peppas store sykkelløp Peppa skal på sykkeltur. Hun elsker å sykle nedover, men oppover er ikke like gøy. Vennene til Peppa vil ha et stort sykkelløp. Hvem kommer til å vinne?

bildebøker 0–3 år // orIgINaLtItteL: PePPa PIg. PLay WIth PePPa oVerSatt aV jaN cHrIStopHer NæSS // ILLuStrert aV marK BaKer, NeVILLe aStLey ISBN 9788205461765 // Kr 199,- // LaNSerINg: prImo maI orIgINaLtItteL: PePPa’s BIg race // oVerSatt aV jaN cHrIStopHer NæSS ILLuStrert aV marK BaKer, NeVILLe aStLey // ISBN 9788205461772 // prIS Kr 99,–

143

B


B

barn/ungdOm BILdeBøKer 0–3 år

Her kommer lastebilen Anne-Cath. Vestly og Hans Jørgen Sandnes Pekebok for bilglade unger! I den store familien som består av Mor, far, åtte unger, mormor og en hund, spiller lastebilen er stor og viktig rolle. Og lastebilen har sin egen personlighet! Anne-Cath. Vestly skrev den første boken om mormor og de åtte ungene i 1957. De varme og kloke bøkene om den romslige familien med åtte unger, en hund og en mormor i huset har lenge vært utsolgt. Nå har vi startet en nyutgivelse av serien i helt ny drakt og med nye illustrasjoner, og i tillegg utgir vi en rekke pekebøker og bildebøker basert på serien.

Om forfatteren anne-cath. Vestly (1920–2008) er en av Norges største barnebokforfattere. Hun har skrevet nesten 50 bøker, er oversatt til 16 språk og har fått en rekke priser.

tidligere utgitte pekebøker Lastebilen som forsvant mormor og de åtte ungene får hund

bildebøker 0–3 år // ILLuStrert aV HaNS jørgeN SaNdNeS ISBN 9788205453883 // Kr 149,- // LaNSerINg: prImo juNI

144


barn/ungdOm BILdeBøKer Fra 4 år

Mormor og de åtte ungene på ferie Anne-Cath. Vestly og Hans Jørgen Sandnes Man trenger ikke ha mange penger for å dra på ferie når man har en lastebil! Mor, far, Maren, Martin, Marte, Mads, Mona, Milly, Mina og lille Morten Minstemann kan kjøre hvor de vil, sove på lasteplanet, leke, gå turer og bade. En frodig feriefortelling i bildebokform fra Anne-Cath.Vestlys og mormors univers. For barn fra ca. 4 år.

Om illustratøren Hans jørgen Sandnes (f. 1979) er norsk illustratør og animatør. prisvinner og deltaker i en rekke prosjekter med fokus på kulturformidling til barn.

tidligere utgitte bildebøker Lastebilen som forsvant mormor og de åtte ungene får hund

bildebøker Fra 4 år // ILLuStrert aV HaNS jørgeN SaNdNeS ISBN 9788205461185 // Kr 179,- // LaNSerINg: prImo juNI

145

B


B

barn/ungdOm BILdeBøKer Fra 3 år

Geitekillingen som kunne telle til ti Alf Prøysen og Björn Berg Hvis bare geitekillingen kunne telle til hundre, kunne han telt hvert år siden Alf Prøysen ble født. Geitekillingen som kunne telle til ti er en av Alf Prøysens mange fortellinger som har gledet barn i generasjoner. Den ble utgitt aller første gang i 1954 i samlingen Rim og regler fra Barnetimen og er senere utgitt som bildebok opptil flere ganger, med illustrasjoner av både Björn Berg, Vivian Zahl Olsen og Jan-Kåre Øien. I jubileumsåret utgir vi en lettere forkortet versjon i pappbok/pekebokformat for de aller yngste leserne. Tykke boksider og klaffer gjør det lett for små hender å bla. I tillegg til å lese den kjente fortellingen, kan man leke og lære om tall, dyr og farger ved hjelp av klaffene på siden av boka. Det er Björn Bergs illustrasjoner som er utgangspunkt for denne utgaven.

Om forfatteren 23. juli 2014 er det 100 år siden den folkekjære dikteren ble født på rudshøgda i Hedmark. I jubileumsåret vil blant annet det nye prøysenhuset stå klart til innvielse.

tidligere utgivelser Julekveldsvise. Faksimileutgave, Fra hompetitten til Bakvendtland. Viser for barn, den store teskjekjerringboka, teskjekjerringa på julehandel, musevisa, snekker andersen og julenissen

bildebøker Fra 3 år // ILLuStrert aV BjörN Berg ISBN 9788205457416 // Kr 129,- // LaNSerINg: prImo maI

146


barn/ungdOm BILdeBøKer Fra 3 år

Koziołek, który umiał ˛ liczyc´ do dziesieciu Alf Prøysen og Vivian Zahl Olsen Fra flere formidlere har vi fått ønsker om å tilgjengeliggjøre norske barneklassikere til befolkningsgrupper som ikke har norsk som morsmål. Til jubileumsåret utgir vi derfor Geitekillingen som kunne telle til ti i to splitter nye utgaver med tekst på polsk og arabisk, begge med Vivian Zahl Olsens illustrasjoner.

Geitekillingen som kunn e telle til ti

bildebøker Fra 3 år // geIteKILLINgeN på poLSK // oVerSatt aV KaroLINa drozdoWSKa ILLuStrert aV VIVIaN zaHL oLSeN // ISBN 9788205462342 // Kr 249,-

bildebøker Fra 3 år // geIteKILLINgeN på araBISK // oVerSatt aV SHerIN aBdeL WaHaB og aya NaBIH ILLuStrert aV VIVIaN zaHL oLSeN // ISBN 9788205462359 // Kr 249,- // LaNSerINg: uLtImo FeBruar

147

B


B

barn/ungdOm BILdeBøKer Fra 3 år

Lufteturen Mari Lindbäck og Sindre Goksøyr Vil ikke, vil ikke, VIL IKKE! DEBUTANT

Maisen vil ikke være hos gamle Margit. Hun vil ikke ha mat, hun vil ikke høre om da Margit var stor stjerne og hun vil i hvert fall ikke se på dem som løper på TV-en. Det er kjempekjedelig! Maisen vil lure Margit. Og plutselig er vinduet bitte litt på gløtt, selv om det er strengt forbudt å åpne. Men oi, hvor ble det av Klang? Den er ikke i buret sammen med Kling! En bok om å ville ha oppmerksomhet – og om den dårlige samvittigheten man kan få etter å ha gjort noe skikkelig dumt. Selv om det egentlig ikke var med vilje!

Om forfatteren og illustratøren mari Lindbäck (f. 1973) har gitt ut tre romaner, Lufteturen er hennes første barnebok. Sindre goksøyr (f. 1975) er prisbelønnet illustratør, bildekunstner og tegneserieskaper. Han er med i tegneseriekollektivet dongery.

bildebøker Fra 3 år // ILLuStrert aV SINdre goKSøyr ISBN 9788205460690 // Kr 249,- // LaNSerINg: medIo FeBruar

148


barn/ungdOm BILdeBøKer Fra 3 år

Ballen Mari Kanstad Johnsen Elling har fått en ny basketball! Som er fin å leke med. Men midt i leken hører han en lyd. Kim og Coco hører den også. Den er ganske nærme, og ganske fjern samtidig. Kan den … komme fra ballen? Leken og dramatisk bildebokhistorie, tegnet og fortalt av Mari Kanstad Johnsen.

Om forfatteren og illustratøren mari Kanstad johnsen er utdannet ved Kunsthøgskolen i oslo og Konstfack i Stockholm, og jobber som illustratør og billedkunstner. Hun barnebokdebuterte i 2011

med illustrasjoner til den kritikerroste bildeboka Barbie-nils og pistolproblemet. I 2013 debuterte hun som også forfatter med Livredd i syden.

bildebøker Fra 3 år // ILLuStrert aV marI KaNStad joHNSeN ISBN 9788205460805 // Kr 249,- // LaNSerINg: medIo marS

149

B


B

barn/ungdOm BILdeBøKer Fra 3 år

Jo får en venn Lene Ask Det er sommerferie. Jo og Jenny skal feriere med bestefar på campingplassen nesten hele sommeren. Det er mange andre barn der – som de kanskje kan bli venner med? Jo synes det er lett å få seg venner. Jenny synes det er nesten helt umulig. Og heller ikke vil hun være venn med Jo når han har fått seg andre venner – eller? Fjerde bok i serien om tvillingene Jo og Jenny og deres hverdagsliv – om søskensjalusi, identitet og gjenkjennelig småbarnsliv anno 2014. Om Jo og Jenny i svømmehallen: «Perfekt balansert mot aldersgruppen, uskyldig og underfundig på samme tid.» mette HoFSødegård, aFteNpoSteN

Om forfatteren Lene ask (f. 1974) er forfatter og illustratør og lager bøker og tegneserier for både voksne og barn.

tidligere utgivelser Jo og Jenny i svømmehallen Jo og Jenny på sykehuset Jo og Jenny feirer bursdag

bildebøker Fra 3 år // ILLuStrert aV LeNe aSK ISBN 9788205460799 // Kr 179,- // LaNSerINg: uLtImo aprIL

150


Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 3 År

Bakermester Brun Yokoland Tredje bok i Yokolands originale fargelæreserie Bakermester Brun er byens baker. Han liker at ting er brunt og stort. En dag bestemmer bakermesteren seg for å bygge en kjempestor bakerovn, slik at han kan bake enda større boller og brød. Men hva skjer når han baker så mange og store bakervarer at det ikke lenger er mer brunfarge igjen? En stilren og absurd letehistorie, tegnet og fortalt av det prisvinnende superteamet Yokoland. Om Malermester Grønn: «En delikat og overraskende lek med form og farge.» Maya Troberg Djuve, DagblaDeT

Malermester Grønn fikk diplom under Årets vakreste bøker 2013.

Om forfattere og illustratører yokoland er et oslo-basert illustrasjonog designstudio som består av Thomas nordby, aslak gurholt rønsen og espen Friberg. De har gjort seg svært bemerket innenfor illustrasjon og design, både nasjonalt og internasjonalt, og plukker årlig med seg priser fra Årets vakreste bøker.

Tidligere utgivelser Malermester Grønn Kaptein Blå

BildeBøker fra 3 år // IllusTrerT av yokolanD Isbn 9788205460812 // kr 249,- // lanserIng: MeDIo Mars

151

B


B

Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 3 År

Denne elgen er min Oliver Jeffers Om eierskap og reglene for å være et flinkt kjæledyr. Wilfred eide en elg. Han hadde ikke alltid eid en elg. Elgen kom til ham for en stund siden, og han bare VISSTE at den skulle være hans. Han fant ut at han ville kalle ham Marcel. Mesteparten av tiden er Marcel svært lydig og følger reglene for hvordan flinke kjæledyr oppfører seg. Men tenk dere hvor overrasket Wilfred blir da de en mørk dag er dypt inne i skogen, og noen andre påstår at elgen tilhører dem … Er Marcel virkelig kjæledyret til Wilfred? Den verdenskjente bildebokforfatteren Oliver Jeffers har laget en utsøkt illustrert, vittig og tankevekkende historie om hvorvidt noen av oss faktisk eier noe som helst. Irish Book Awards kåret Denne elgen er min til årets beste barnebok i 2012.

Om forfatteren oliver jeffers er en prisvinnende illustratør og bildebokskaper. Denne elgen er min er den tiende bildeboken hans. Tidligere utgivelser av ham på norsk er Mistet og funnet, Papirflybjørnen, Opp og ned, og

Olene i Den nye genseren. bøkene hans er oversatt til 27 språk og har solgt i over 1,5 millioner eksemplarer. oliver er opprinnelig fra belfast, men bor nå i new york.

BildeBøker fra 3 år // orIgInalTITTel: This MOOse BelOnGs TO Me oversaTT av HennIng Hagerup // IllusTrerT av olIver jeFFers Isbn 9788205458741 // kr 249,- // lanserIng: prIMo januar

152


Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 3 År

Jo visst er Lotta en blid unge Astrid Lindgren Det er ikke alltid så lett å være den minste; det vet lille Lotta alt om. Og noen ganger blir hun rasende fordi Jonas og Mia-Maria skal ut på ting hun ikke kan være med på. Som nå, like før påske da de hadde avtalt å være påskekjerringer alle sammen. Da skal plutselig de andre i et dumt bursdagsselskap! Men Lotta har også mye å gjøre og mange å besøke, og så er det hun som ordner opp til slutt og sørger for påskegodter til alle tre. Selv om godteributikken måtte stenge. Lotta og de andre barna fra Bråkmakergata har vært kjent for norske barn siden slutten av 50tallet, og bøkene er trykket i over 260 000 eksemplarer.

Om forfatteren astrid lindgren (1907−2002) har gjennom generasjoner preget barn over hele verden. Hennes varme, morsomme og kloke bøker mister aldri sin aktualitet og blir lest om og om igjen av stadig nye barn.

Tidligere utgivelser lotta fra Bråkmakergata

BildeBøker fra 3 år // oversaTT av jo TenFjorD // IllusTrerT av Ilon WIklanD Isbn 9788205462496 // kr 179,- // lanserIng: ulTIMo Februar

153

B


B

Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 3 År

Skolingene – Skolehuset Ellen Crimi-Trent Bok og lekehus til de nesten skoleklare Møt gjengen av lærevillige «skolinger» på Lilleby skole. Malvin Mus, Leo Einstein og marihønetvillingene Mille og Monika er bare noen av barna på skolen til lærerne Mia Mjau og Evelyn Ellie. Skolehuset er en bok som kan brettes ut, og som blir til tre klasserom og skolegård. Sett fantasien i gang med alle de vedlagte papirfigurene og klistremerkene. Press ut figurene og lek skole dagen lang. Når leken er over, kan huset brettes sammen og få plass i bokhyllen igjen. Med Skolingene blir ventetiden til den virkelige skolestarten enda morsommere, for det er jo kjempegøy å lære.

Om forfatteren ellen Crimi-Trent har bakgrunn fra pratt Institute i brooklyn, new york, og har jobbet med design av blant annet klær, tekstiler og keramikk. Med universet rundt

skolingene har hun fått oppfylt sitt ønske om å illustrere bøker for barn. Hun bor i Massachusetts, usa, med mann og to barn.

BildeBøker fra 3 år // orIgInalTITTel: schOOlies schOOl hOuse // IllusTrerT av ellen CrIMI-TrenT // Isbn 9788205458727 // kr 199,- // lanserIng: prIMo Februar

154


Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 3 År

Skolingene – Klar, ferdig skole! Ellen Crimi-Trent En ekte arbeidsbok for de nesten skoleklare Med Skolingene blir ventetiden til den virkelige skolestarten enda morsommere. Her kan de som er nesten skoleklare øve seg på tegne og skrive oppgaver som passer godt til eldre barnehagebarn sammen med figurene på Lilleby skole. Lilleby skole er full av lærevillige «skolinger». Malvin Mus, Leo Einstein og marihønetvillingene Mille og Monika er bare noen av barna på skolen til lærerne Mia Mjau og Evelyn Ellie. Det er gøy å lære med Skolingene.

BildeBøker fra 3 år // orIgInalTITTel: schOOlies. leT’s GeT ReaDy fOR schOOl! IllusTrerT av ellen CrIMI-TrenT // Isbn 9788205459854 // kr 99,- // lanserIng: prIMo Februar

155

B


B

Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 4 År

Familiehemmeligheter ISOL Astrid Lindgren-prisvinner med original bildebok I 2013 mottok ISOL «Astrid Lindgren Memorial Award», verdens største barnebokpris med en premie på 5 millioner svenske kroner. Gyldendal har tidligere gitt ut debutboka Hundeliv, og nå følger en ny, original bildebok fra den argentinske kunstneren. En morgen står en liten jente tidligere opp enn hun pleier, og hun oppdager en utrolig hemmelighet som moren har holdt for seg selv til nå. En hemmelighet som gjør henne og familien til noe som er annerledes enn alle andre. Hvordan kan hun oppføre seg normalt etter at hun har fått vite det?

Om forfatteren Isol (Marisol Misenta) er født i argentina (1972) og debuterte i 1997 med hundeliv. Isol har vunnet flere priser og utmerkelser, og i 2013 fikk hun den prestisjetunge astrid lindgren Memorial award. BildeBøker fra 4 år // orIgInalTITTel: secReTO De faMilia oversaTT av karI rIsvIk, kjell rIsvIk // IllusTrerT av Isol Isbn 9788205459755 // kr 199,- // lanserIng: prIMo Mars

156


Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 4 År

Bittesmåene Roald Dahl og Patrick Benson Dra inn i den mørke skogen hvis du tør … … bare pass deg for den forferdelige blodsugeren tannknaser steinsmeller kræsj! Bittesmåene er den siste barneboka Roald Dahl skrev før han døde i 1990, og er en spennende, skummel og vakker bildebok. Vesle Billy er lei av å være snill, og han lengter etter å utforske den store, svarte skogen. Selv om moren hans har advart ham mot knasknusere og hornsvingere, går han inn mellom de mørke trærne.

Om forfatteren roald Dahl er verdens kanskje mest geniale barnebokforfatter. barn over hele verden elsker hans hemningsløse, kloke og sprud-

lende fortellinger. bøkene er oversatt til mer enn 50 språk og har solgt i over 100 millioner eksemplarer.

BildeBøker fra 4 år // orIgInalTITTel: The MinPins oversaTT av Tor eDvIn DaHl // IllusTrerT av paTrICk benson Isbn 9788205458833 // kr 249,- // lanserIng: prIMo januar

157

B


B

Barn/ungdOm bIlDebøker Fra 5 År

Tre biler og en død katt Gry Moursund

Utsatt

Det finnes bare tre biler på øya. Men det er fortsatt én for mye når en av dem kjører over verdens fineste kattepus. Hvem kan morderen være? Butikkmannen, som sverger på mor og far i døden selv om foreldrene hans allerede er døde? Karsten Oppihaugen, som kan flere banneord enn noen andre på øya? Eller kan det være taxisjåfør Laila, som ingen egentlig kjenner, og som har den litt skumle Alex-hunden? En spennende kattemordgåte i et fantastisk gjennomført syttitallsunivers.

Om forfatteren og illustratøren gry Moursund (f. 1969) er utdannet innen illustrasjon og grafisk design ved statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har mottatt en rekke priser for bøkene sine.

BildeBøker fra 5 år // IllusTrerT av gry MoursunD Isbn 9788205425767 // kr 249,- // lanserIng: uTsaTT

158


Barn/ungdOm barnebøker Fra 5 År

Sirkus Mikkelikski ALF PRØYSEN

Alf Prøysen

Sirkus Mikkelikski … har forestilling bare en gang i året, og da får alle barna på dyreskolen fri for å se på. Det er egentlig bare dyr som

Sirkus Mikkelikski, og det er den gangen du skal få høre om nå. Prøysens klassiske tekst, sprell levende nyillustrert av

«Sirkus Mikkelikski» har forestilling bare en gang i året, og da får alle barna på dyreskolen fri for å se på. Det er egentlig bare dyr som får opptre i manesjen, for frøken Kråke som er lærerinne og formann i foreningen til menneskenes beskyttelse, sier at det er ikke pent å fange mennesker og sette dem i bur. Men en gang hendte det at to mennesker opptrådte på Sirkus Mikkelikski, og det er den gangen du skal få høre om nå. Prøysens klassiske tekst, sprell levende nyillustrert av Hans Jørgen Sandnes, og med de kjente kjære sangene om elevene på dyreskolen: Bolla pinnsvin, Helene harefrøken og Nøtteliten – er Sirkus Mikkelikski blitt en skattkiste av en bok til glede for hele familien. Hans Jørgen Sandnes, og med de kjente, kjære sangene om elevene på dyreskolen: Bolla Pinnsvin, Helene Harefrøken og Nøtteliten – en skattkiste av en bok til glede for hele familien.

SIRKUS MIKKELIKSKI

får opptre i manesjen, for frøken Kråke som er lærerinne og formann i foreningen til menneskenes beskyttelse, sier at det ikke er pent å fange mennesker og sette dem i bur. Men en gang hendte det at to mennesker opptrådte på

ALF PRØYSEN

Sirkus Mikkelikski

Tidligere utgivelser Julekveldsvise. faksimileutgave fra hompetitten til Bakvendtland. Viser for barn, Den store Teskjekjerringboka Teskjekjerringa på julehandel Musevisa snekker andersen og julenissen

Om forfatteren og illustratøren 23. juli 2014 er det 100 år siden den folkekjære dikteren ble født på rudshøgda i Hedmark. I jubileumsåret vil blant annet det nye prøysenhuset stå klart til innvielse. Hans jørgen sandnes (f. 1979) er illustratør og animatør. prisvinner og deltaker i en rekke prosjekter med fokus på kulturformidling til barn. BarneBøker fra 5 år // IllusTrerT av Hans jørgen sanDnes Isbn 9788205435964 // kr 279,- // lanserIng: prIMo Februar

159

B


B

Barn/ungdOm FakTabøker Fra 5 År

Kult på tur Håkon Forfod Sønneland og Sondre Harvik Bjaberg

Tidligere utgivelser Kule ting for en to-åring Kule ting for en tre-åring Kule ting for en fire-åring Kule ting for en fem-åring saltos bokhylle: snekkeren, Kule kroppen og Dinosaurenes våpen (bokmål og nynorsk)

Dette er boka for alle små og store som vil ha det morsomt på tur, året rundt i all slags vær. Her er over tretti enkle tips til gøyale uteaktiviteter som ikke krever store forberedelser. Gjør turen til en opplevelse for hele familien! Lag en taubane for kosedyr, drikk søt sevje fra bjørka, bygg flåte av strå eller lag drage av en pose! Alle aktivitetene er prøvd ut i praksis med mange barn, og forfatterne garanterer at de funker. De som har skrevet og fotografert, er begge småbarnsfedre, men med ulik bakgrunn: Sondre er friluftsmann med lang erfaring fra barnehage, mens fotograf Håkon var så lite turvant (før han ble med på å lage denne boka) at han har full forståelse for at det enkleste som regel er det beste – både for barn og foreldre. Ha en god, kul tur!

Om forfatterne Håkon Forfod sønneland (f. 1972) er journalist, forfatter og fotograf, far til to barn og bor på gran på Hadeland. sondre Harvik bjaberg (f. 1973) er forfatter og pedagogisk leder i barnehagen ragnas hage i oslo og far til tre. Han bor i oslo.

fakTaBøker fra 5 år // Isbn 9788205454125 kr 199,- // lanserIng: MeDIo Mars

160


Barn/ungdOm FakTabøker Fra 5 År

Tenkeboka Birte Svatun Vilde og Simon er venner. Men hva vil det egentlig si å være venner? Vilde liker av og til å være alene. Er det det samme som å være ensom? Simon treffer andre barn når han er i Syden med mamma. Men er det mulig å få venner når en ikke snakker samme språk? Vildes pappa kjøper stjernekikkert, så Vilde og Simon kan se på stjernene. Men hva er bak det de kan se – hva er bak stjernene? Birte Svatun har skrevet en hverdagsfilosofisk og nær bok om ting barn undrer seg over og gjerne vil snakke om. Åshild Irgens vakre og humoristiske illustrasjoner gjør boken til en godteskål for både små og store.

Om forfatteren og illustratøren birte svatun (f. 1958) er journalist, lærer og forfatter fra Åsgårdstrand. Hun har tidligere jobbet i ti år som journalist i nrk radio og har utgitt flere bøker for barn og voksne. Åshild Irgens (f. 1976) er tegner og illustratør med bakgrunn fra kunsthøgskolen i oslo. Hun har illustrert en lang rekke barne- og billedbøker, og er tilknyttet studiofellesskapet kobolt. fakTaBøker fra 5 år // IllusTrerT av ÅsHIlD Irgens Isbn 9788205454132 // kr 249,- // lanserIng: MeDIo Mars

161

B


B

Barn/ungdOm FakTabøker Fra 5 År

Barnas første engelskbok Hindley Kate Med tusen engelske ord kan man komme ganske langt her i verden! Denne boken gir et flott grunnlag for å begynne å snakke engelsk. Her er gjenkjennelige ting og situasjoner hjemme, på skolen, i butikken eller på lekeplassen. Til hvert ord er det en liten tegning, slik at barnet blir kjent med det nye språket på en naturlig måte. Det er både morsomt og enkelt å lære nye ord ved å peke på en tegning og la den voksne lese ordet høyt første gang, og kanskje deretter prøve selv. Hvis man skulle være i tvil om en betydning, er det bare å slå opp bak i boka der det er en komplett liste med alle de engelske ordene oversatt til norsk. Og skulle man lure på om hvordan ordet blir uttalt, ja, da kan man besøke usborne.com/quicklinks og høre alle ordene bli opplest.

fakTaBøker fra 5 år // orIgInalTITTel: The usBORne BiG BOOK Of enGlish WORDs oversaTT av: boDIl TeIg // Isbn 9788205460355 // kr 199,- // lanserIng: prIMo aprIl

162


Barn/ungdOm FakTabøker Fra 6 År

H for Hest Reetta Niemelä og Salla Savolainen H for Hest – Ingen protest! Iris skal begynne å ri! Den største drømmen skal endelig bli til virkelighet. Det tar ikke lang tid før Iris blir bestevenn med den søte ponnien Stolt, og med søskenparet Rina og Rick. De tre barna lærer å ri samtidig, men det er ikke så lett bestandig når man står der på gårdsplassen og er nervøs, og det føles som om ville føll galopperer rundt i magen! Iris får også vite hvordan hun skal behandle og stelle hester på best mulig måte, om hvordan hun skal sitte i salen, hva slags utstyr som fins og hva hester spiser. Boka er varmt og humoristisk illustrert og passer for alle hesteglade barn. Dette er en fakta- og fortellingsbok om hester, vennskap og livet i stallen.

Om forfatteren og illustratøren Forfatteren reetta niemelä (f. 1973) og illustratøren salla savolainen (f. 1962) elsker hester og ridning. De har begge utgitt en rekke bøker for barn. noen av bøkene er oversatt til mange språk.

fakTaBøker fra 6 år // orIgInalTITTel: TiKKuMäen Talli oversaTT av: Dagny HolM // IllusTrerT av salla savolaInen Isbn 9788205459915 // kr 199,- // lanserIng: prIMo MaI

163

B


B

Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Tunellen Linn T. Sunne Det er mye uforklarlig som skjer i Linn T. Sunnes korte spøkelsesfortelling om da Elisa er på biltur til Koll-toppen. En forsvunnet gutt, et lysende sølvhjerte og en tunnel som er mørk, mørk, mørk og kanskje aldri tar slutt … Ganske guffent og passe skummelt i det lille formatet som passer for barn som har begynt å lese selv. Linn T. Sunne har også tidligere skrevet korte grøss og krimfortellinger for denne målgruppen. Lesestart – korte bøker for barn som nettopp har lært å lese. Morsomt og spennende, og med mange illustrasjoner.

Om forfatteren og illustratøren linn T. sunne debuterte i 2000 og har siden skrevet mange bøker for barn og unge. To ganger har hun mottatt den gjeve brageprisen, og hun er også tildelt skolebibliotekarforeningens litteraturpris. Christoffer gran er illustratør og grafisk designer.

les selv 6–9 år // IllusTrerT av CHrIsToFFer grav Isbn 9788205461802 // kr 169,- // lanserIng: ulTIMo Mars

164


Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Verdens beste Tor Anneli Klepp Tor liker å lese og leke. Far synes Tor er en pyse. Far tvinger Tor til å klatre, hoppe og bokse. Tor er redd og faller. Til slutt får Tor nok. Og da smeller det! Noen ganger blir alt katastrofe. Da er det fint å ha verdens beste venn. Dette er den sjette boka om Mia og Tor. En klok, sår og morsom bok skrevet i et enkelt språk og med masse illustrasjoner – midt i blinken for barn som kan lese selv. Lesestart – korte bøker for barn som nettopp har lært å lese. Morsomt og spennende, og med mange illustrasjoner.

Om forfatteren og illustratøren anneli klepp har siden debuten i 2006 skrevet mange bøker for barn og ungdom og alltid med varme og humor som sine fremste virkemidler. se www.anneliklepp.no Camilla billett har utdanning innenfor grafisk design og reklame, og driver eget designfirma. Hun har illustrert alle bøkene om Mia og Tor. les selv 6–9 år // IllusTrerT av CaMIlla bIlleTT Isbn 9788205457645 // kr 169,- // lanserIng: ulTIMo januar

165

B


B

Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Et monster overnatter Mats Wänblad En overraskende monsterfortelling

Lesestart – korte bøker for barn som nettopp har lært å lese. Morsomt og spennende, og med mange illustrasjoner.

Boris skal overnatte hos Ebba. Kjempegøy, synes Ebba. De får være oppe så lenge de vil, og Ebba har satt fram overnattingsmat. Men Boris virker ikke særlig fornøyd. Han lengter hjem. Han er ikke vant til godteri, putekrig og sprø godnatthistorier. Og Boris pleier ikke å sove om natten … Dette er den tredje morsomme og monsterskumle boka om Boris og Ebba.

Om forfatteren og illustratøren Mats Wänblad er barne- og ungdomsbokforfatter og jobber med film, både som oversetter og på manussiden. pelle Forshed er illustratør og tegneserieskaper og jobber med bøker, magasiner og aviser.

Tidligere utgivelser Min venn Boris Monsterkarneval

les selv 6–9 år // orIgInalTITTel: eTT MOnsTeR sOVeR öVeR oversaTT av elIsabeTH bjørnson // Ill. av pelle ForsHeD Isbn 9788205458567 // kr 169,- lanserIng: ulTIMo Februar

166


Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Helt Max fallskjermsjiraff Mari Kjetun Krise i dyreparken Sjiraffen er blitt helt gæren. Han vil ha sin egen unge. Da får Max ideen om å spørre om noen sjiraffer fra Afrika vil komme. Som vanlig helt uimotståelig illustrert av Johan Egerkrans. Dette er den fjerde frittstående boken om Max og sjiraffen. Morsomme og lettleste fortellinger for barn som kan lese selv. De to første bøkene er oversatt til svensk. Tidligere utgivelser helt Max i afrika helt Max i dyreparken helt Max fyrtårnflaks

Lesestart – korte bøker for barn som nettopp har lært å lese. Morsomt og spennende, og med mange illustrasjoner.

Om forfatteren og illustratøren Mari kjetun har dilla på sjiraffer og samler på alt hun kommer over av de langhalsede dyrene. Hun har fått et skikkelig vått kyss på kinnet av en mammasjiraff. Dette er hennes sjette barnebok. johan egerkrans har tegnet siden han var to år og har illustrert en lang rekke bøker, filmer og spill. les selv 6–9 år // IllusTrerT av joHan egerkrans Isbn 9788205457638 // kr 169,- // lanserIng: ulTIMo aprIl

167

B


B

Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Rampete Robin får lus Francesca Simon Rampete Robin har lus – igjen! Og snart kommer helsesøster Lise med lusekammen sin for å inspisere hele klassen. Men Robin vil ikke være den eneste i klassen som har lus …

Rampete Robins underbukse Rampete Robin får en forsinket bursdagspresang. Men uff – hva er det han har fått? Han må bli kvitt den – og det fort! Disse utgavene har korte kapitler og oppslag med lite tekst og store illustrasjoner, og passer også for barn som nettopp har lært å lese. Selvsagt er fortellingene like sprø og morsomme som fortellingene ungene kjenner fra de andre bøkene om Rampete Robin.

Om forfatteren Forfatteren Francesca simon er født i usa, men er nå bosatt i london. Hun har gitt ut over 50 bøker, blant annet de populære fortellingene om rampete robin, som er blitt bestselgere over hele verden. rampete robin er oversatt til 28 språk – i storbritannia har de til og med egne utgaver på walisisk. les selv 6–9 år // orIgInalTITTel: hORRiD henRy’s niTs easy ReaDeR oversaTT av Dagny HolM // IllusTrerT av Tony ross Isbn 9788205458123 // kr 159,- // lanserIng: MeDIo Februar orIgInalTITTel: hORRiD henRy’s unDeRPanTs // oversaTT av Dagny HolM Isbn 9788205459557 // kr 159,- // lanserIng: ulTIMo Februar

168


Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Rampete Robin og spøkelseshuset

Pocket

Francesca Simon Elleville rampestrekhistorier Endelig lørdag! Ingen skole! Ingen lekser! En himmelsk TV-dag! Rampete Robin gleder seg til å sitte i godstolen og se favorittprogrammene på TV. Bare synd at Peter liker programmer som Fedora og de fortryllende feene og Skikk og bruk med Margrethe Munter. les selv 6–9 år // orIgInalTITTel: hORRiD henRy anD The MuMMy’s cuRse oversaTT av Dagny HolM // IllusTrerT av Tony ross Isbn 9788205461598 // kr 99,- // lanserIng MeDIo januar

Rampete Robin og monsterfilmen Les om helgen med Rampete Robins to erkefiender, om mamma og pappas trumfkort som visker ut en hvilken som helst framtidig straff (rett og slett en glitrende få-deg-ut-av-fengsel-gullbillett) og innspillingen av Robins egen skrekkfilm DET VANDØDE DEMONMONSTERET SOM IKKE VILLE DØ. les selv 6–9 år // orIgInalTITTel: hORRiD henRy’s MOnsTeRMOVie oversaTT av Dagny HolM // IllusTrerT av Tony ross Isbn 9788205458130 // kr 99,- // lanserIng: MeDIo MaI

Rampete Robin og den hemmelige klubben Rampete Robin er ikke redd for edderkopper, spøkelser, innbruddstyver, mareritt, knirkende dører eller ting som dunker og bråker om natta. Det er bare én ting som kan skremme ham. SPRØYTER! Og nå sitter han og venter på det forferdelige øyeblikket da helsesøster Stikkfrid skal rope opp navnet hans. les selv 6–9 år // orIgInalTITTel: hORRiD henRy anD The secReT cluB oversaTT av Dagny HolM // IllusTrerT av Tony ross Isbn 9788205461581 // kr 99,- // lanserIng: MeDIo januar

169

B


B

Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Krise-Kristine i trippeltrøbbel Joanna Nadin Tre nye le høyt-fortellinger om Kristine Olsen – katastrofemagneten Det er aldri Kristine Olsens skyld, egentlig. Den gangen med klassens rotte for eksempel, hadde det ikke blitt en sånn ulykke hvis ikke kusinen hadde en ekte skinnveske med en hemmelig lomme OG au pairen til kusinen hadde tatt en Dispril likevel OG bestekompisen ikke hadde lagd den laborantiske labyrinten OG pappaen hennes ikke hadde påstått at han var en ANSVARLIG VOKSEN (som han tydeligvis ikke er) OG læreren på skolen heller hadde skaffet et marsvin. Eller da det viste seg at den PATENTERTE INNBRUDDSFELLEN til Kristine virket, bare at ett av beina i kroppen til Besta sa knekk. Eller det med Ha-med-dagen. Kristine kunne hatt med en bit av månen i en glasseske hvis hun hadde fått tusen kroner, men så sa mamma at hun skyldte henne penger etter at hun kom til å ringe til India OG for det hullet i teppet fra da Kristine prøvde å finne opp et flekkfjerningsmiddel OG for den gangen klassens rotte tygde hull i dukkehuset, så da, ja …

Om forfatteren joanna nadin beskriver sitt forfatterskap som å skrive om ekstraordinære ting som skjer med helt vanlige mennesker, og om å drømme om et helt annet liv enn det du lever selv. Hun er britisk og bosatt i bath.

Tidligere utgivelser Krise-Kristine er en katastrofemagnet

les selv 6–9 år // orIgInalTITTel: Penny DReaDful is a cOMPleTe caTasTROPhe oversaTT av jan CHrIsTopHer næss // IllusTrerT av jess MIkHaIl Isbn 9788205451117 // kr 169,- // lanserIng: ulTIMo januar

170


Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Hopp høyt, Sigge! Lin Hallberg Lin Hallbergs populære fortellinger om livet på hesteryggen og hverdagslivet hjemme, på skolen og med venner gjør barna til lesehester! Elina skal ri Sigge til den store rideskolen, der de skal få prøve å ri i et ordentlig ridehus. Men på tribunen sitter Jossan og venninnene hennes og ser på. Elina vil så gjerne vise at hun kan galoppere og hoppe med Sigge. Men Sigge er i sitt aller mest rampete humør, og alt blir feil …

Teddy på rømmen Ny fortelling fra dronningen av svenske hestebøker Det er gjort på et øyeblikk. Teddy lirker hodet ut mellom gjerdeplanken og det elektriske gjerdet rundt havnehagen. Han presser litt til, og vips, så står han utenfor. – Teddy! roper Elsa. Men han hører ikke. Teddy er ikke det eneste dyret på gården der Elsa bor. Men tenk at ponnirømlingen er årsaken til en ny dyrevenn for familien!

Om forfatteren og illustratøren lin Hallberg er forfatter og Margareta nordqvist er illustratør, og de er begge fra sverige. De er mest kjent for de populære bøkene om sigge, men samarbeider også om hesteserien Teddy. les selv 6–9 år // orIgInalTITTel: hOPPa höGT siGGe oversaTT av Dagny HolM // Isbn 9788205458147 // kr 179,lanserIng: prIMo Februar orIgInalTITTel: TeDDy På RyMMen // oversaTT av kjersTI sCHeen // Isbn 9788205458543 // kr 179,- // lanserIng: ulTIMo aprIl

171

B


B

Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Huberts verste klassetur Arne Svingen

Tidligere utgivelser hubert og flekken hubert i musetrøbbel hubert i vikarkaos

Hubert sovner i bussen på klasseturen. Han våkner ikke før alle har gått og teaterforestillingen har begynt. Hvordan skal han klare å komme seg ut av en låst buss, deretter forbi sinte teatervakter, inn i teatersalen, og fremfor alt ikke bli oppdaget av strenge lærer Nilsen? Men Hubert gir seg ikke så lett, noe som bringer ham opp i mange dramatiske og lattervekkende situasjoner. Her står høydepunktene i kø! Hubert har tusenvis av fans blant gutter og jenter i alle aldre.

Om forfatteren og illustratøren arne svingen er en av våre mest populære forfattere og har en lang rekke utgivelser bak seg. Hans produksjon spenner fra lettlest for barn til barneromaner og ungdomsromaner som har mottatt priser og er solgt til mange land. Han har også skrevet flere voksenromaner. eivind gulliksen (f. 1973 i korea) har studert kunst, grafisk design og illustrasjon i england. les selv 6–9 år // IllusTrerT av eIvInD gullIksen Isbn 9788205461246 // kr 199,- // lanserIng: MeDIo Februar

172


Barn/ungdOm les selv 6–9 År

Sommer-overraskelser Anneli Klepp Line blir så sint og trist at alt blir bare rot, og det er pappas skyld! Pappa avlyser sommerferien med Line. Og Line som har gledet seg sånn! Hun vil glemme hele pappa. Hun vil ikke tenke mer på ferie. Men alle snakker jo bare om ferie! Før Line vet ordet av det, har hun kranglet med vennene sine. Så lyver hun om gamle Karlsen, og om Liline som liksom kan sløye fisk. Alt blir bare rot. Den beste løsningen er nok å rømme … Anneli Klepp skriver med varme og innlevelse om verdens verste sommer. Den andre boken om Line tar for seg hvor vanskelig det kan være å snakke om sånt som føles vondt.

Tidligere utgivelser sprekkehemmeligheter

Om forfatteren og illustratøren anneli klepp debuterte i 2006 med lusne forviklinger og varm blåbærpai, og har siden skrevet mange bøker for barn og unge. se www.anneliklepp.no. sandra steffensen (f. 1987 i Mosjøen) er utdannet illustratør fra norges kreative Fagskole i Trondheim og university of Hertfordshire. les selv 6–9 år // IllusTrerT av sanDra sTeFFensen Isbn 9788205457652 // kr 199,- // lanserIng: ulTIMo aprIl

173

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 8 År

Fotballaget Froskene 10: Nedoverfotball Bjørn Ingvaldsen

Tidligere utgivelser fotballaget froskene 1: Den nye gutten fotballaget froskene 2: landskampen fotballaget froskene 3: Treningsleiren fotballaget froskene 4: Klubben fotballaget froskene 5: Boller og blod fotballaget froskene 6: seiersbrølet fotballaget froskene 7: Tåkekampen fotballaget froskene 8: limbos plan fotballaget froskene 9: samarbeid

Froskene vil slett ikke ha diskotek i hallen, der skal det bare være fotball, til nød rulleskøyter. Derfor skal de sabotere for Sally og Sandra som har invitert mange store ungdommer som helt sikkert bare skal feste. Men trener Robert sier Froskene må slutte med det. Hvis ikke blir det ikke samarbeid om noen fotballcup heller. Så nå gjelder det: Hvordan er det mulig å kombinere diskotek, fotball og rulleskøyter? Serien Fotballaget Froskene handler om vennskap, fotball og lagånd. Møt gjengen i de veldig grønne fotballdraktene: Limbo som er så distré, Rebekka som bare vil gå i rosa, Ola som tar fotball skikkelig seriøst, tvillingene Tom og Thea som kan takle, Mette som ofte kommer i klinsj med bøllejentene på 13, Sebastian som ofte ligger litt etter og Viggo som synes han er litt liten. Lun humor, sprø innfall og mye fotball.

Om forfatteren bjørn Ingvaldsen (f. 1962) har skrevet en rekke bøker for barn og voksne, blant annet de populære bøkene om den vandrende katastrofen espen Herbert. Mange av bøkene hans er oversatt til andre språk. BarneBøker fra 8 år // Isbn 9788205461642 kr 199,- // lanserIng: prIMo junI

174


Barn/ungdOm barnebøker Fra 8 År

175

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 9 År

Dustene Roald Dahl Rulle-Rask-fuglen og Klubbi-Klopps geniale hevn over erkedustene Herr og fru Dust er virkelig uvanlig ekle. De stinker fordi de aldri vasker seg, de slåss om å gjøre de ekleste knepene mot hverandre, og de fanger småfugler for å lage fuglepai. De er bare så utrolig ufyselige og er så stygge i tankene sine og gjør så fæle ting at det må ta slutt. Derfor klekker Rulle-Rask-fuglen og apen Klubbi-Klopp ut en genial plan – nå skal Dustene endelig få smake sin egen medisin. Ny utgave med fargeillustrasjoner.

Om forfatteren roald Dahl er verdens kanskje mest geniale barnebokforfatter. barn over hele verden elsker hans hemningsløse, kloke og sprudlende fortellinger. bøkene er oversatt til mer enn 50 språk og har solgt i over 100 millioner eksemplarer.

Tidligere utgivelser charlie og sjokoladefabrikken charlie og den store glassheisen Danny og den store fasanjakten Den fantastiske Mikkel Rev Den kjempestore krokodillen Den magiske fingeren Georgs magiske medisin

BarneBøker fra 8 år // orIgInalTITTel: The TWiTs // oversaTT av Tor eDvIn DaHl IllusTrerT av QuenTIn blake // Isbn 9788205459830 // kr 229,- // Har uTkoMMeT

176


Barn/ungdOm barnebøker Fra 8 År

Otto er et neshorn Ole Lund Kirkegaard Hva gjør man når man plutselig har er gult, digert og kjempesultent neshorn i sin egen stue? En dag finner Topper en magisk blyant. Alt han skriver med den, forsvinner igjen. Men så tegner han et kjempedigert neshorn på tapetet i stuen, og da skjer det noe annet. Neshornet, som får navnet Otto, blir lys levende. Plutselig har Topper et gigantisk, sultent dyr hjemme hos seg selv – og hvem har egentlig plass til noe sånt? Otto er virkelig utrolig sulten, og Topper finner snart ut at det ikke er helt enkelt å skaffe mat til Otto. Hvis du vil vite hvordan man får et neshorn ned fra tredje etasje, må du lese boken selv. Ole Lund Kirkegaards univers er fylt av oppfinnsomme, lekende og umulige unger, og han er en av Danmarks morsomste barnebokforfattere.

Om forfatteren og illustratøren ole lund kirkegaard er en av de mest kjente danske barnebokforfatterne, og bøkene hans er oversatt til mer enn 20 ulike språk. Han skrev og illustrerte mange bøker, blant annet bestselgerne gummiTarzan og otto er et neshorn.

Tidligere utgivelser sirkus Benito kommer til byen anton og arnold – eller omvendt Gummi-tarzan Klubben for pill råtne slyngler og andre gode historier

BarneBøker fra 8 år // orIgInalTITTel: OTTO eR eT næshORn oversaTT av oDDMunD ljone // IllusTrerT av ole lunD kIrkegaarD Isbn 9788205462335 // kr 249,- // lanserIng: prIMo MaI

177

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 8 År

Operasjon Påskelilje Jørn Lier Horst Verdifull kunst stjålet – uvanlig tyv arrestert Et verdifullt maleri er stjålet fra en av Elvestads rikeste menn. Den uvanlige tyven var utkledd som en hane under innbruddet, og politiet har arrestert en mistenkt. Men han nekter for å stå bak tyveriet, og maleriet er fortsatt borte. Da gjør Tiril og Oliver et interessant funn utenfor huset hans. Klarer de to detektivene å oppklare mysteriet?

Om forfatteren jørn lier Horst (f. 1970 i bamble) har i flere år arbeidet som etterforskningsleder ved vestfold politidistrikt. Han debuterte som krimforfatter i 2004, og har utgitt ni kriminalromaner med politimannen William Wisting i hovedrollen. Han mottok bokhandlerprisen 2011 for vinterstengt. I 2012 mottok han vestfold fylkes litteraturpris, samt rivertonprisen og prisen for beste nordiske krim, glassnøkkelen. For første bok i Clue-serien, spenningsbøkene for eldre barn, ble han nominert til arks barnebokpris 2012. BarneBøker fra 8 år // IllusTrerT av Hans jørgen sanDnes Isbn 9788205457409 // kr 199,- // lanserIng: MeDIo Mars

178


Barn/ungdOm barnebøker Fra 9 År

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes’ detektivserie har på rask tid etablert seg som en av våre bestselgende serier for yngre lesere. Jørn Lier Horst skriver spennende og virkelighetsnær krim fra den lille byen Elvestad. I hovedrollene treffer vi barna Tiril og Oliver – og hunden Åtto – som samler bevis, leter etter sammenhenger og tar opp en tidvis farlig jakt for å avsløre forbrytere. Hans Jørgen Sandnes utfyller fortellingene med sine fargerike og detaljerte illustrasjoner. Hver bok avsluttes med et etterord som inviterer leseren til å teste egne detektivferdigheter!

Tidligere utgivelser Operasjon Tordensky Operasjon Mørkemann Operasjon solnedgang

Om illustratøren Hans jørgen sandnes (f. 1979) er norsk illustratør og animatør. Han har blant annet laget flere tegnefilmer basert på alf prøysens barnesanger, og han har nyillustrert flere bøker om anne-Cath. vestlys Mormor og de åtte ungene og jubileumsutgaven av alf prøysens sirkus Mikkelikski. Hans jørgen sandnes jobber med illustrasjon og animasjon i en rekke prosjekter med fokus på kulturformidling til barn.

179

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 8 År

Svingens mørke verden: Ondskapens kjeller Arne Svingen Er det noe … levende i kjelleren til Kine og Sivert? Sivert har kommet over en merkelig bok. Det står at det er en skatt i kjelleren i huset de nettopp har flyttet til. Endelig er han og søsteren hjemme alene, slik at de kan undersøke husets underetasje. Det er bare om å gjøre at de ikke vekker vokteren. Svingens mørke verden – serien for deg som liker nifse historier

Om forfatteren arne svingen er en av våre mest populære forfattere, og har en lang rekke utgivelser bak seg. Hans produksjon spenner fra lettlest for barn i småskolen til barneromaner og ungdomsromaner, og han har også skrevet flere voksenromaner. boka De tøffeste gutta ble filmatisert og gikk på kino i 2013. I 2005 mottok han brageprisen for årets beste barne- og ungdomsbok og han har mottatt kulturdepartementets litteraturpris for sangen om en brukket nese. arne svingens bøker er oversatt til 10 språk, deriblant arabisk, italiensk, fransk og engelsk. Om illustratøren Torstein nordstrand er illustratør og visuell designer, bosatt i bergen. Han har illustrert for spillmarkedet i usa i flere år, og har vært visuell designer for spillselskapet Funcom hvor han bidro til å visualisere det prisbelønte spillet «age of Conan». www.torsteinnordstrand.com Tidligere utgivelser Den onde læreren, spøkelseshotellet, Mannen med seks fingre, en glefsende kjeft, Grusomme netter, Kappen, Bødlene på kirkegården, Rom 13, Den slemme eleven BarneBøker fra 8 år // IllusTrerT av TorsTeIn norDsTranD Isbn 9788205457386 // kr 199,- // lanserIng: MeDIo Mars

180


Barn/ungdOm barnebøker Fra 8 År

181

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 8 År

Vintertrøbbel Måns Gahrton og Johan Unenge Kalde utfordringer for familien Rantanen Det er bare de aller beste hotellene som får en Snøstjerne. Da blir det skrevet om hotellet i Snøstjerneguiden, og da vil mange gjester komme til hotellet. Men det er bare ett hotell i området som får den gjeve vinterhotell-stjernen. Den gylne kløne har mulighet til å få en Snøstjerne bare de bestemmer seg for det, det er Roger og Ritva Rantanen sikre på. Men deres argeste konkurrent blir ingen andre enn selveste Grossman Hotel. Dette kan vel aldri gå bra, eller? Nytt møte med familien Rantanen som flyttet fra storbyen for å drive et idyllisk hotell på landet. Da pappa Roger var støvsugerselger, overnattet han der ofte. Men det var før hovedveien ble lagt om … Gjør deg klar for lattervekkende hotellforviklinger.

Om forfatteren og illustratøren Måns gahrton og johan unenge har sammen skrevet og illustrert mange bøker, blant annet om eva&adam, rosa og ronny&julia. Flere av bøkene er også kjent fra film og Tv.

Tidligere utgivelser Den mystiske gjesten spøkelset i rom 13 lokes skatt sommerkaos på gullkysten Den topphemmelige støvsugeren

BarneBøker fra 8 år // orIgInalTITTel: en föRKnORRaD VinTeR oversaTT av Tone aasen // IllusTrerT av joHan unenge Isbn 9788205458734 // kr 199,- // lanserIng: MeDIo januar

182


Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

Timmy Tabbe Det ble begått feil Stephan Pastis La oss få presentere «detektiv» Timmy Tabbe, stjernen i årets MORSOMSTE nykommer, fra den bestselgende tegneserieskaperen Stephan Pastis. Ta Timmy Tabbe – den håpløse, latterlig selvsikre administrerende direktøren i det beste detektivbyrået i byen, kanskje til og med i hele landet. Tilsett hans imponerende late kompanjong, en veldig stor isbjørn som heter Total. Sleng oppi Tabbemobilen – Segwayen til Timmys mamma – så får du Total Tabbe AS, et verdensomspennende selskap som garantert kommer til å gjøre Timmy så rik at moren ikke trenger å stresse med regningene lenger. Men Timmys plan tar naturligvis ikke høyde for den 1,20 høye hunnkjønnspersonen hvis navn ikke skal nevnes. Og den tar ikke høyde for Rollo Tookus, som er så besatt av å komme inn på «Stanfurd» at han ikke klarer å gjennomføre et dødsenkelt spionoppdrag. Selveste pingleforfatter Jeff Kinney sier: «Timmy Failure is a Winner!» Og sannelig er han ikke i ferd med å bli et sant fenomen i USA og resten av verden. Nå står Norge for tur!

Om forfatteren stephan pastis er en amerikansk tegneserieskaper, og mannen bak den verdensberømte tegneserien Perler for svin. Timmy Tabbe: Det ble begått feil – er hans debut som barnebokforfatter. Da boka utkom i usa i mars 2012, suste den rett inn på new york Times’ bestselgerliste. neste bok om Timmy Tabbe kommer på norsk høsten 2014. BarneBøker fra 10 år // orIgInalTITTel: TiMMy failuRe #1 oversaTT av sTIan oMlanD // Isbn 9788205457515 // kr 249,lanserIng: prIMo Februar

183

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

Tryllemannen Bjørn Ingvaldsen Otto er ikke med de andre. Han går mest for seg selv, samler flasker og skaffer seg ting på sin måte. Moren sier han ikke skal finne på noe tull, men han gjør ikke det. Ikke i skogen, i hvert fall, for der finner han ly. Det er der han møter Tryllemannen. Jeg var i skogen. Inne i skogen, under trærne. Tryllemannen var der. Jeg hadde shorts og blå genser. Han hadde dress, en mørk dress. Ikke den store frakken sin, det var sikkert for varmt. Jeg fikk sjokolade, den hadde ligget for lenge i de varme lommene hans, den var smeltet, det rant nedover fingrene mine, nedover armene, ned på låret og knærne. Jeg tørket det av med gress, men kjente at jeg var klissete. Tryllemannen hadde baller; røde, blå. Han gjemte dem i hånda, jeg skulle gjette hvor den røde var, det stemte aldri. Hvordan gjør du det? spurte jeg. Det er trylling, sa han. Hvor mange triks kan du? Jeg kan alle sammen. En sterk og stedvis provoserende fortelling, sett gjennom barnets øyne, om hva som kan skje når alle rundt svikter.

Om forfatteren bjørn Ingvaldsen (f. 1962) har skrevet en rekke bøker for barn og voksne, blant annet de populære bøkene om den vandrende katastrofen espen Herbert. Mange av bøkene hans er oversatt til andre språk. BarneBøker fra 10 år // Isbn 9788205461628 kr 249,- // lanserIng: ulTIMo januar // Isbn e-bok 9788205461635

184


Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

Revolvergutten Arne Svingen Revolvergutten er historien om Robin Hood Evensen som vokser opp i en kriminell familie. Allerede i ung alder vet han det meste om forbryterbransjen. En dag slipper pappa ut av fengsel, og Robin gleder seg til at alt skal bli normalt igjen. Men noen er ute etter faren hans, og plutselig står Robin midt i et dramatisk oppgjør mellom hardbarkete kriminelle. Det handler om å ha med en revolver på skolen, en bil som eksploderer og veldig farlige russere. Men mest av alt handler det om vennskapet til kameraten Martin – og en helt spesiell pappa. En actionfylt, varm, gripende og original roman for slukealderleserne av forfatteren bak den prisbelønte Sangen om en brukket nese.

Om forfatteren arne svingen er en av våre mest populære forfattere og har en lang rekke utgivelser bak seg. Hans produksjon spenner fra lettlest for barn til barneromaner og ungdomsromaner som har mottatt priser og er solgt til mange land. Han har også skrevet flere voksenromaner.

Tidligere utgivelser se arnesvingen.no

BarneBøker fra 10 år // Isbn 9788205461222 kr 249,- // lanserIng: ulTIMo januar // Isbn e-bok 9788205461239

185

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

Teslas loft Neal Shusterman og Eric Elfman Fjorten år gamle Nick flytter inn i en falleferdig gammel villa sammen med far og lillebror. Da Nick åpner luken til loftsrommet sitt, får han en brødrister i hodet. Det er starten på en rekke merkelige hendelser knyttet til de gamle tingene som står lagret der. Etter å ha kvittet seg med antikvitetene, blir Nick kjent med Mitch, Caitlin og Vincent – og de oppdager at gjenstandene har ekstraordinære egenskaper. Nick finner også ut at loftet tiltrekker seg alle mulige problemer. Det er som om det har sin egen intelligens, og sitt eget mål. Det viser seg at gjenstandene, som er de siste oppfinnelsene til geniet Nikolas Tesla, er deler av en større matematisk kalkulert plan. Nick og vennene hans må finne igjen tingene de kvittet seg med og skjule dem. Det blir en farlig oppgave. I tillegg til de skumle oppfinnelsene til Tesla må de takle et hemmelig forbund av vitenskapsmenn – Accelerati – som har sin egen utspekulerte agenda. Første bok i Accelerati-trilogien og en bok med spenning, action, humor og stadige overraskelser.

Om forfattere neal shusterman og eric elfman har begge skrevet flere prisbelønte bøker for ungdom, og er også manusforfattere for film og Tv.

BarneBøker fra 10 år // orIgInalTITTel: Tesla’s aTTic oversaTT av Tonje røeD // Isbn 9788205451001 // kr 249,Isbn ebok 9788205451025 // lanserIng: ulTIMo Mars

186


Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

Rottekrigen 2: Codys valg Einar Andreas Lund Svartrotta Cody kryper sammen med de andre kamprottene og musa Frøya gjennom kloakktunnellene tilbake mot hovedkvarteret, etter kampen mot brunrottene på Bygdøy. Han vet at alt er endret. Han tenker på alle redslene som nå står foran ham hvis de skal vinne kampen mot de grusomme brunrottene. Vil han greie å bli en nådeløs kamprotte med skarpslipte tenner? Vil han ende opp i nærkamp med tyrannen Vlads nådeløse soldater? Akkurat som den døde faren sin er Cody en sanndrømmer, en som ser hva som kommer til å skje. Det kan hjelpe svartrottene til å vinne krigen mot de onde kreftene. Vil Cody kaste seg inn i kampen? Og ikke minst: Vil han våge å velge kjærligheten til musa Frøya og forlate moren og alle som betyr noe for ham. Hva skal han velge? Codys valg er en spennende fortsettelse på en annerledes rottehistorie om ære, svik, kjærlighet og håp.

Om forfatteren einar andreas lund (f. 1965) er bosatt i oslo. Han er utdannet innenfor gestaltpsykologi og psykodrama, og arbeider som kunstmegler og forfatter. Han har utgitt flere bøker for barn og voksne.

Tidligere utgivelser Rottekrigen 1: codys arv

BarneBøker fra 10 år // Isbn 9788205461611 kr 299,- // lanserIng: ulTIMo Mars // Isbn e-bok 9788205464452

187

B


B

Barn/ungdOm BarNeBøKer fra 10 år

Pym Pettersons Heidi Linde Aldri en kjedelig dag med Pym og hennes mislykka liv! Selv navnet har hun fått ved en misforståelse. Nå kommer de to første bøkene om henne endelig i pocketutgave! Pym er 11 år, hun har mor og far og to år eldre storesøsken, Sigmund og Sanna, som er tvillinger og krangler hele tiden. Pym er opptatt av verdensrommet, gjør tingene på sin egen måte, og stiller spørsmål ved det meste.

Om forfatteren Heidi Linde (f. 1973) har gått på forfatterstudiet i Bø og er utdannet manusforfatter fra Den norske filmskolen på Lillehammer. Hun debuterte med barneboka Myggstikk i 1998, og i 2002 kom den første voksenromanen Under bordet. Senere har hun skrevet flere romaner for barn og voksne, og i tillegg tv-serie og prisbelønt radiodramatikk. pym petterson er solgt til fire land. BarneBøker fra 10 år // ISBN 9788205459762 Kr 129,- // LaNSerINg: uLtImo aprIL // ISBN e-BoK 9788205460188

188

Tidligere utgivelser Pym Pettersons mislykka familie Pym Pettersons mislykka skoletur Pym Pettersons mislykka brevvenn


Barn/ungdOm BarNeBøKer fra 10 år

Pym Pettersons mislykka skoletur Heidi Linde Pym og de andre har gledet seg til overnattingstur i skogen; bygge gapahuk, grille pølser og overnatte under åpen himmel, men da læreren Hilde brekker beinet etter en påkjørsel der gjerningsmannen stikker av, stepper skolens mest beryktede lærer, den grufulle Gunnar «Glefset» Glefsdal inn som vikar. I stedet for å glede seg, begynner Pym å grue seg alvorlig – og det skal vise seg at det hadde hun grunn til!

Pocket

ISBN 9788205459779

Pym Pettersons mislykka familie Tenk deg at læreren din foreslår at alle i klassen skal skrive noe om sin egen familie – en ekte og helt sann historie som gjerne kan være spennende eller morsom. Hva gjør du da? Eller rettere sagt: Hva gjør jeg da? Pym 11 år, har en familie som verken er spennende eller morsom. Den er rett og slett bare ganske mislykka!

Pocket

ISBN 9788205459762

BarneBøker fra 10 år // ISBN 9788205459779 Kr 129,- // LaNSerINg: uLtImo aprIL // ISBN e-BoK 9788205460195

189

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

Donut-dagbøkene 3: Flukten fra Camp Fatso Anthony McGowan Tredje og siste bok i den hysterisk morsomme serien «Donut-dagbøkene»

«I en tid da overvekt blant barn bekymrer mange, og hvor fokuset på mobbing er stort – er det virkelig en utfordring å skrive en historie som dette. Anthony McGowan klarer det med glans – en klok, morsom, varm og inspirerende roman som fortjener mange lesere.»

Dermot Milligan elsker donuts. Han blir til og med kalt Donut. Men han vet at all donut-spisingen begynner å synes på ham, så nå har han lovet å slutte. Og for å være sikker på at han ikke bryter løftet sitt, har moren bestemt at han skal tilbringe sommerferien på den beryktede Camp Fatso. Da han ankommer leiren, skjønner Dermot fort at den er enda verre enn han fryktet. Dietten består av grusomme ting som hvetegressjuice og gulrøtter, og alt er strengt kontrollert av den onde sjef Skinner og de paintballbevæpnede vaktene hans. Dermot og de andre er desperate etter å komme vekk. Sammen legger de en utspekulert plan …

The TeleGRaPh

Om forfatteren anthony Mcgowan er en prisbelønt, engelsk forfatter. Han har tidligere utgitt bøker både for barn, ungdom og voksne.

Tidligere utgivelser Donut-dagbøkene. Bok 1, Donut-dagbøkene 2. hevnen er søt

BarneBøker fra 10 år // orIgInalTITTel: The DOnuT DiaRies: escaPe fROM caMP faTsO oversaTT av jan CHrIsTopHer næss // Isbn 9788205456921 // kr 249,lanserIng: prIMo Februar

190


Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

BarneBøker fra 10 år DonuT-Dagbøkene 1 Isbn 9788205467736 // kr 129,DonuT-Dagbøkene 2 Hevnen er søT Isbn 9788205467743 // kr 129,-

Pocket Pocket

191

B


B

Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

Nyhet

192


Barn/ungdOm barnebøker Fra 10 År

En pingles dagbok 8: Tøffe tider Jeff Kinney Greg Heffley går fra nederlag til nederlag. Bestevennen Rowley Jefferson har dumpet ham, og på ungdomsskolen er det ikke enkelt å finne nye venner. Greg bestemmer seg for å stole på skjebnen, og satse på at det venter noe bra rundt neste sving. Men kommer ting virkelig til å snu? For det kan da ikke være meningen at livet hans skal være så kleint?

Pocket

orIgInalTITTel: DWK 8: haRD lucK Isbn 9788205466470 // kr 129,- // lanserIng: MeDIo MaI

Skoledagbok Jeff Kinney En pinglete skoledagbok for alle En Pingles dagbok-fans! orIgInalTITTel: DWK MiDDle schOOl PlanneR Isbn 9788205464841 // kr 149,- // lanserIng: prIMo MaI

Om forfatteren jeff kinney er for tiden en av verdens mest populære barnebokforfattere.

Tidligere utgivelser en PinGles DaGBOK en PinGles DaGBOK: RODRicK RuleR en PinGles DaGBOK: sisTe sTiKK en PinGles DaGBOK: hunDeDaGeR en PinGles DaGBOK: Den BRuTale sannheTen en PinGles DaGBOK: feMTe hJul På VOGna en PinGles DaGBOK : GJøR DeT selV en PinGles DaGBOK 2014 KalenDeR

BarneBøker fra 10 år // oversaTT av Hege MeHren

193

B


B

Barn/ungdOm FakTabøker Fra 10 År

Alt om Johaug Henrik Ottersen

fakTaBøker fra 10 år orIgInalTITTel: alT OM TheRese JOhauG Isbn 9788205462090 // kr 99,lanserIng: MeDIo januar

De to første bøkene i OL-sesongen handler om to av de mest populære idrettsstjernene i Norge i dag, superheltene Petter Northug og Therese Johaug. Vi ser henne for oss, der hun danser mot mål med det norske flagget vaiende – til ellevill jubel. Therese Johaug har tatt hele det norske folk med storm, som den store skiprinsessen i konkurranse med selveste dronningen, Marit Bjørgen. Les om de første skirennene, hardtreningen, sponsor- og modelljenta, forholdet til Bjørgen, og de største øyeblikkene. Alt om Johaug inneholder statistikk og sammenligninger, fine bilder og masse fakta. Du kan teste deg selv i en morsom quiz og får en fin plakat med på kjøpet.

Alt om Northug Henrik Ottersen

fakTaBøker fra 10 år orIgInalTITTel: alT OM PeTTeR nORThuG Isbn 9788205462083 // kr 99,lanserIng: MeDIo januar

Hva er det med Northug? Hvorfor er han Norges mest populære norske idrettsmann, enda han slenger med leppa og ikke alltid innfrir de skyhøye forventningene? Denne boka prøver å finne ut hvorfor han oppleves som så unik. Les om hvordan han var som barn, om det første OL- og VM-gullet, kjærestene, Northug-rykket, reality-stjernen og svenskehelten. Alt om Northug inneholder masse statistikk, tøffe bilder og kule fakta i tillegg til intervju med barndomstreneren, en morsom quiz og ikke minst en fin plakat.

194


Barn/ungdOm FakTabøker Fra 10 År

B

• Populære fanbøker – akkurat slik de skal være for blodfans. • Stappfulle av bilder og kompakte med fakta – og en egen plakat som man får med på kjøpet. • Ultimate ekstragaver til unge blodfans til eksepsjonelt lav pris.

Om forfatteren Henrik ottersen (født 1978 i Halden) er partner i kommunikasjonsbyrået Mediamenn. Han er utdannet journalist fra stockholms universitet, og har jobbet i en årrekke som reporter og Tv-ansvarlig i se og Hør. Han har også bakgrunn som journalist i vg nett. Henrik ottersen skriver også for skiforbundets magasin «løype».

195

fakTaBøker fra 10 år alT OM One DiRecTiOn alT OM ManchesTeR uniTeD alT OM fc BaRcelOna alT OM Messi alT OM ZlaTan alT OM ROnalDO alT OM JusTin BieBeR alT OM ROOney alT OM PReMieR leaGue alT OM usain BOlT


B

Barn/ungdOm FakTabøker Fra 10 År

Vitsipedia Jørn Roeim Kongen av vitsebøker for barn slår til igjen! Nå har han skrudd sammen den største vitseboka for barn i alle aldre som noen gang er utgitt på norsk. Her er 3000 vitser om alt som kan krype og gå, fra fluer i suppen til svenskevitser, elefanter i og utenfor kjøleskapet og 500 andre temaer! Vitsipedia er bygd over samme lest som megasuksessen Barnas store vitseleksikon, men utvidet og oppdatert slik at nye generasjoner av barn kan få sitt eget repertoar av både klassiske og hypermoderne vitser.

Om forfatteren jørn roeim har utgitt en rekke humorbøker, blant annet Barnas store vitseleksikon, Barnas store gåtebok og sprø historie.

fakTaBøker fra 10 år // IllusTrerT av Tora MarIe norberg Isbn 9788205450790 // kr 249,- // lanserIng: prIMo Februar

196


Barn/ungdOm FakTabøker For ungDoM

Dra krakken bortåt glaset En bok om Alf Prøysen

Stein Erik Lunde I 2014 feirer Gyldendal at det er 100 år siden Alf Prøysen ble født med å utgi en nyskreven biografi om ham, og for første gang er en Prøysenbiografi rettet til ungdom og unge voksne lesere. Boka forteller om en av 50-årenes store stjerner som tok hele Norge med storm på radio, tv og konserter – i tillegg til at han utga fortellinger, stubber, dikt, og ikke minst viser – både for barn og voksne. Prøysen hentet hovedsakelig stoffet sitt fra miljøet han kom fra. Han fortalte om undertrykkelse, tilkortkommenhet og sjenanse. Om troskap og svik. Om glede og jubel, og bunnløs sorg. Det er menneskene og forholdet dem imellom som er Prøysens materiale. Kanskje det er derfor at så mye av det han skrev lever videre den dag i dag? Stein Erik Lunde forteller sin historie om Prøysen, slik han oppfatter livet og verkene hans.

Om forfatteren og illustratøren stein erik lunde har tidligere utgitt kritikerroste biografier som iKOn Dylan, Biografien om edvard Munch, henrik ibsen, amalie skram, i tillegg til skjønnlitteratur for barn og ungdom. ragnar aalbu (født 1966 i oppdal) er en norsk illustratør og bildebokforfatter. Han har mottatt priser i Årets vakreste bøker, visuelt og mottatt kulturdepartementets debutantpris. fakTaBøker fOr ungdOm // Isbn 9788205450837 kr 249,- // lanserIng: prIMo aprIl

197

B


B

Barn/ungdOm ungDoM

Beta bok 1: Flukten Amund Hestsveen og Torborg Igland

DEBUTANT

«Hold ut. Jeg kommer for å hente dere alle.» En beskjed er surret fast i pila som borer seg inn i veggen bak Jor. Noen skal hente henne. Men hvordan? Skandia holder jo alle i et jerngrep. Finnes det noen som tør trosse generalene? Og hvor er Kodak – har Livni angitt ham? I en annen versjon av vår verden, i tiårene etter et statskupp, er de nordiske landenes identitet utslettet, og den totalitære staten Skandia har vokst fram. Katastrofer har etterlatt naturen full av gift og havet utilgjengelig. Kunst, litteratur og musikk er forbudt. Få vet hva familieliv er, de fleste vokser opp i dormer, med knivskarp konkurranse om å bli utvalgt til offiserstrening og et privilegert liv. Rett før den fryktede Utvelgelsen, oppdager 15-åringene Kodak, Livni og Jor en grusom hemmelighet. Noe må skje. Og de ser hva de må gjøre … Første bok i en intens og actionfylt trilogi om et Norden 60 år fram i tid.

Om forfatterne amund Hestsveen (f. 1971) bor i kristiansand. Torborg Igland (f. 1967) bor i grimstad. De er utdannet henholdsvis som filolog og samfunnsviter, har vært journalister i dagspressen i 15 år og jobber nå som frilansere.

ungdOm // Isbn 9788205458819 // kr 299,lanserIng: prIMo Mars // Isbn e-bok 9788205458826

198


Barn/ungdOm ungDoM

Skyggefødt Jan Tore Noreng Fire ungdommer på flukt. «Trøblete jævler,» som Kalle sier. En nedlagt gård langt fra folk, omgitt av mørk furuskog. Perfekt for sånne som dem: skyggebarn. Men noe bor allerede i skyggene. Noe eldgammelt og farlig. Og det kravler fram … Alt Jon, Pia, Kalle og Andreas ønsket, var å komme bort fra et samfunn som de har lært å hate, og som tilsynelatende ikke har plass til dem – men det de finner i det mørket de søker, viser seg å være uendelig mer skremmende og farlig enn det de hadde kunnet forestille seg.

Om forfatteren jan Tore nordeng (f. 1968) bor i Mefjordvær på senja. jan Tore har blant annet forfatterstudium ved universitetet i Tromsø bak seg, har undervist i kreativ skriving ved kulturskolen i berg kommune, er forfatter og jobber som lærer.

Tidligere utgivelser Dødens skole Drømmejegeren

ungdOm // Isbn 9788205460386 // kr 279,lanserIng: MeDIo Mars // Isbn e-bok 9788205460393

199

B


B

Barn/ungdOm ungDoM

Gregor og blodets forbannelse Underland-krøniken III Suzanne Collins Gregors spennende opplevelser fortsetter i den tredje boka i Underlands-krøniken av den bestselgende forfatteren Suzanne Collins. Etter å ha oppfylt to profetier må Gregor nå konsentrere seg om Blodprofetien, som krever at Gregor og Boots drar tilbake til Underlandet for å hjelpe til med å avverge en pest. Men denne gangen nekter moren å la ham dra … hvis hun ikke får bli med. Da de ankommer den underjordiske byen, sprer pesten seg – og rammer en av Gregors nærmeste. Først da skjønner Gregor hvilken trussel sykdommen utgjør mot alle varmblodige vesener. Men hvordan skal han klare å overvinne den?

Om forfatteren suzanne Collins står bak en av de største ungdomsboksuksessene verden har sett: Dødslekene. Hun bor i Connecticut, usa.

Tidligere utgivelser Gregor i underlandet Gregor og Baneprofetien

ungdOm // orIgInalTITTel: GReGOR anD The cuRse Of The WaRMBlOODs oversaTT av jørn roeIM // Isbn 9788205431416 // kr 279,- // lanserIng: MeDIo aprIl Isbn e-bok 9788205464629

200


barn/Ungdom ungDOm

Små, søte løgnere XI: Lamslått Sara Shepard I den ellevte boka om de små søte løgnerne er A fremdeles der ute et sted, intenst opptatt av å grave opp jentenes innerste hemmeligheter … Emily tar opp igjen kontakten med en gammel flamme. Kan det være ekte kjærlighet denne gangen, eller blir det nok en runde med hjerte-smertekjærlighetssorg? Spencer besøker Princeton, og skjønner litt mer av campus-livets gleder og sorger. Aria oppdager en helt ny side ved kjærestens far – en side som involverer dameklær. Og Hanna kommer i kontakt med sin indre A. Og hele tiden er den mystiske A usynlig til stede, og gjør det hun kan for at de søte små ikke skal slippe unna.

om forfatteren www.prettylittleliars.com/author.vm Tidligere utgivelser Små søte løgnere 1 Små søte løgnere 2 Feilfri Små søte løgnere 3 Perfekt

Små søte løgnere 4 Utrolig Små søte løgnere 5 Rått Små søte løgnere 6 Morder Små søte løgnere 7 Hjerteløs Små søte løgnere 8 Etterlyst Små søte løgnere 9 Forvrengt Små søte løgnere 10 Nådeløs

Ungdom // Originaltittel: PREtty LittLE LiaRS Xi: StUNNiNg // Oversatt av ØyvOr Dalan vik // isBn 9788205463622 // kr 279,- // lansering: primO april isBn e-BOk 9788205463639

201

B


B

barn/Ungdom ungDOm

Sjansespill Simone Elkeles Da han blir kastet ut av internatskolen, har ikke pøbelen Derek Fitzpatrick annet valg enn å bo hos den vimsete stemoren sin mens faren er i Marinen. Det går raskt fra ille til verre da Derek finner ut at de skal flytte hjem til barndomshjemmet hennes i Illinois. Derek teller ned dagene til han er på frifot igjen, og det siste han vil, er å bli blandet inn i andres familiedrama. Én ting vet Ashtyn Parker: Folk man bryr seg om, drar sin vei uten å se seg tilbake. Et fotballstipend kan endelig gi henne sjansen til å dra. Så hun satser alt på å vinne delstatsfinalen, helt til kjæresten hennes, topp-quarterbacken, svikter alle ved å gå over til motstanderlaget. Ashtyn trenger en ny strategi, men den fordrer at hun stoler på Derek – en hun bare kjenner så vidt, en som bryter alle regler. Er hun klar for å sette følelsene sine på spill for å kunne vinne alt? Første bok i ny serie av den populære forfatteren av Perfekt kjemi-trilogien!

om forfatteren simone elkeles har skrevet flere bestselgende romaner for ungdom og mottatt flere priser og utmerkelser for bøkene sine.

Tidligere utgivelser Perfekt kjemi grenseløs kjærlighet Brennende hjerter

Ungdom // Originaltittel: WiLd CaRdS // Oversatt av Hanne CatHrine Brække isBn 9788205459892 // kr 249,- // lansering: primO mai // isBn e-BOk 9788205459908

202


barn/Ungdom ungDOm

Malstrøm Caterina Cattaneo Live skal på interrail og hun skal aldri tilbake. Hun må vekk fra alt som kan minne henne om at søsteren er borte, at moren er blitt som en zombie og at ingen egentlig liker henne. På toget møter hun Robert som ikke bare liker henne, han vil ha henne med på vrakdykking. Hun sier ikke ja bare fordi hun elsker å dykke – Robert er pen, og han ser hele henne. Hun er på vei mot noe bra. Men så finner de noe som forandrer alt. Som vikler dem inn i utenkelige situasjoner og tvinger dem til å gjøre ting de ellers aldri ville ha gjort To unge mennesker som blir satt på prøve i møte med grådighet, brutalitet og død.

Anmelder om Dødsreisen: Cattaneos historie er svært vellykket. Det er grunn til å håpe at dette ikke er den siste ungdomsromanen hun skriver. BarneBOkkritikk.nO

om forfatteren Caterina Cattaneo (f. 1967) er norskitaliensk forfatter, født i Bergen og bosatt i ski.

Tidligere utgivelser dødsreisen

Ungdom // isBn 9788205457447 // kr 279,lansering: primO feBruar // isBn e-BOk 9788205457454

203

B


B

barn/Ungdom ungDOm

Hodeløs 2 Velkommen til helvete Kjetil Johnsen

Utsatt

Det var ikke bare Mia Maria og Landro som kom seg unna bygården …

Om Velkommen til helvete: Hodeløs 1: «Masse action og blod, makabert så det holder, men styrer unna de verste skrekkfilmklisjeene sånn at spenningen holder helt ut.»

Ny og heftig skrekkroman i serien «Velkommen til helvete», som fortsetter der Hodeløs 1 slapp. «Velkommen til helvete» er en serie frittstående fortellinger med hardcore skrekk og gru. Johnsen er en forfatter som har leseren i sin hule hånd. Han maler ikke scenene ut – men antyder akkurat nok til at leseren selv fyller ut bildet slik at kaldsvetten pipler fram og pulsen øker.

mari nOrDBØ pettersen, BOkBlOgger Og BiBliOtekar

om forfatteren kjetil Johnsen (f. 1966) er oppvokst i melhus i trøndelag. Han jobber som forfatter og redaktør og bor i nittedal utenfor Oslo.

Tidligere utgivelser Velkommen til helvete 1: Hodeløs 1 Velkommen til helvete 2: Kjøtt

Ungdom // isBn 9788205461710 // kr 199,lansering: primO april // isBn e-BOk 9788205461727

204


barn/Ungdom ungDOm

Velkommen til helvete er en serie frittst책ende fortellinger med hardcore skrekk.

205

B


B

barn/Ungdom ungDOm

Skyggen The World of Voodoo Lars Johansson og Petrus Dahlin

«Skyggen er en bredt anlagt roman. Den er velskrevet og spennende. Håndverket roper internasjonal suksess lang vei.» BOrås tiDning

«De to svenske forfatterne Dahlin og Johansson har skrevet en ungdomsroman i samme divisjon som den internasjonale suksessen The Hunger Games.»

En dag ser Ruben noen som utfører underlige ritualer i den forlatte leiligheten tvers over gaten. Han bestemmer seg for å undersøke det, og møter Skyggen, en jente på flukt fra en urgammel vestafrikansk krig mellom to klaner som bekjemper hverandre med voodoo. Kort tid senere møter Ruben Miranda. Hun er privilegert, bevisst og selvsikker – alt det Ruben selv ikke er. En heksemester og medhjelperen hans nærmer seg Stockholm. Målet er å finne Skyggen. Ruben og Miranda har bestemt seg for å skjule henne. Samtidig innser Ruben at voodoo kan være til hjelp når han skal hevne seg på plageåndene fra skolen, og kanskje også til å erobre Miranda, som han har forelsket seg i. Ruben står overfor et skjebnesvangert veiskille. For den som åpner døren til voodooens verden og begynner å eksperimentere med magi, er det ingen vei tilbake.

västerBOttenskuriren

om forfatterne lars Johansson er manusforfatter for en rekke av sveriges mest populære tv-serier og flere langfilmer. Han jobber også som film- og tv-utvikler i sverige og los angeles. petrus Dahlin har skrevet en lang rekke bøker for barn. Han har en tidligere karriere som suksessrik art director. Ungdom // Originaltittel: SKUggaN // Oversatt av Camilla Jensen // isBn 9788205448162 // kr 349,lansering: meDiO feBruar // isBn e-BOk 9788205464643

206


barn/Ungdom ungDOm

Den 5. bølgen Rick Yancey Etter den 1. bølgen er det bare mørke igjen. Etter den 2., unnslipper bare de heldige. Og etter den 3. er det bare de uheldige som slipper unna. Etter den 4. bølgen er det bare én regel som gjelder: ikke stol på noen. Nå er den 5. bølgen i emning. Cassie er på flukt fra Dem. Vesenene som bare ser menneskelige ut, og som dreper alle på sin vei. For å holde seg i live, må man være alene, tenker Cassie, men det er før hun møter Evan Walker. Den forførende og mystiske Evan Walker er kanskje Cassies eneste håp om å redde broren – og kanskje til og med seg selv. Men hvem er han? Hva er han? Cassie blir nødt til å velge: hun kan gi opp, eller stole på Evan og ta opp kampen. Den 5. bølgen er første bind i en ny sci-fi-trilogi.

om forfatteren amerikanske rick yancey er en prisbelønt, bestselgende og kritikerrost forfatter av romaner for ungdom og voksne, og bøkene hans er oversatt til over 20 språk.

Ungdom // Originaltittel: tHE FiFtH WaVE – BooK 1 Oversatt av tOrleif sJØgren-eriCHsen // isBn 9788205430013 kr 349,- // lansering: primO april // isBn e-BOk 9788205463684

207

B


B

barn/Ungdom ungDOm

Odinsbarn Ravneringene 1 Siri Pettersen Nominert til bokhandlerprisen 2013

Pocket

«Imponerende fantasy-univers. (…) Uten å sløse med hverken romantikk eller voldelige skildringer huker forfatteren inn sin leser.» may gretHe lerum, vg

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn – en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene … Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka i serien Ravneringene.

«Et imponerende arbeid med jevn driv og en spektakulær avslutning.» CatHrine krØger, DB

«Siri Pettersen entrer det norske litterære landskap med en fantasyroman så velskrevet og så spennende at det nesten virker uforståelig at en debutant kan utrette noe slikt.» sOlgunn sOlli, altapOsten

om forfatteren siri pettersen (f. 1971) vant Bladkompaniets tegneseriekonkurranse med «anti-klimaks» i 2002. serien sikret henne sproingprisen som årets nykommer. til daglig jobber hun som art Director i kantega. på si hjelper hun selskaper med design, identitet og visjonsutvikling. Ungdom // isBn 9788205467095 // kr 149,lansering: ultimO mars // isBn e-BOk 9788205452558

208


barn/Ungdom ungDOm

Rød som blod Salla Simukka 17 år gamle Lumikki Andersson går på videregående. Kunstfaglig linje. Hun holder på med sitt, og ligger unna det som ikke har med henne å gjøre. Men denne holdningen til livet blir satt på prøve den dagen hun finner fem vaskede hundre-eurosedler hengende til tørk på skolens mørkerom. Det viser seg at tre medelever har fått tak i plastposer som inneholder blodstenkte pengesedler, og det tar ikke lang tid før Lumikki selv er involvert i en skikkelig floke av internasjonal narkotikahandel. Og som ikke det var nok: Elisa – en av de tre klassekameratene; fra en privilegert og velstående familie – begynner å mistenke politiinspektørfaren for å være innblandet i det hele. Det tar ikke lang tid før Lumikki befinner seg midt i begivenhetens sentrum – av det dårlige slaget – truet på livet, og forfulgt av russiske og estiske kriminelle. Salla Simukkas trilogi er så langt solgt til 35 land – ganske enkelt sensasjonelt.

om forfatteren salla simukka (f. 1981) er forfatter av flere bøker for ungdom, oversetter av både skuespill og skjønnlitteratur for ungdom og voksne, kritiker, og redaktør for et litteraturtidsskrift. i 2013 mottok hun den prestisjetunge topeliusprisen. Ungdom // Originaltittel: PUNaiNEN KUiN VERi (1) Oversatt av meretHe eiDstØ kristiansen // isBn 9788205458611 kr 299,- // lansering: primO mai // isBn e-BOk 9788205458628

209

B


B

barn/Ungdom ungDOm

Ingen vei tilbake Michelle Gagnon Denne nervepirrende oppfølgeren til Ingen vil savne deg – andre bok i den kritikerroste Persefone-trilogien – tøyer spenningen helt til grensen og vil få leserne til å trygle om mer. Noa er på flukt. Etter å ha avslørt det uhyggelige Prosjekt Persefone beveger Noa og hennes venn Zeke seg nå ubemerket rundt i landet, og redder ungdommer før de blir forsøkspersoner i Prosjektets grusomme eksperimenter. Noa vet altfor godt hvordan det føles: Det de gjorde mot henne har gjort henne utmattet og vettskremt. Hjemme i Boston følger Peter engstelig Noas bevegelser fra pc-en, og bruker hackerferdighetene sine til å fôre henne med den informasjonen hun trenger for å holde seg i live. Og så, i en eksplosiv konfrontasjon, blir Noa og teamet hennes fanget på det ene stedet de trodde var trygt. De har ingen de kan stole på, fiendene skjuler seg overalt, og Noa og Peter er kanskje de eneste i verden som kan sette en stopper for det hele.

om forfatteren michelle gagnon er en anerkjent, kritikerrost og bestselgende forfatter av thrillere for voksne. Hun debuterte som ungdomsbokforfatter med ingen vil savne deg, første bok i persefone-trilogien.

Tidligere utgivelser ingen vil savne deg

Ungdom // Originaltittel: doN’t LooK NoW // Oversatt av rune mOen isBn 9788205447035 // kr 299,- // lansering: primO april 2014 // isBn e-BOk 9788205464650

210


barn/Ungdom ungDOm

Papirbyer John Green Hele sitt liv har Quentin Jacobsen elsket den praktfullt eventyrlystne Margo Roth Spiegelman på avstand. Så da hun – kledd som en ninja – åpner et vindu, klatrer inn i livet hans igjen og vil ha ham ut på et genialt hevntokt, blir han med.

«Green skriver forbløffende godt – fra hylende morsomme, hyperintellektuelle grovheter og sjargonger, via komplekse filosofiske betraktninger, til nådeløse utleveringer og sannheter. Han trefferen spikeren midt på hodet: akkurat sånn føles det, sånn ser det ut, sånn påvirker det oss, side etter side.» sCHOOl liBrary JOurnal, starreD review

om forfatteren John green er i dag en av verdens mest anerkjente ungdomsbokforfattere. Han har skrevet flere bøker, vunnet en rekke priser, har fast plass på bestselgerlistene og blir utgitt av forlag over hele verden.

Tidligere utgivelser Faen ta skjebnen Hvem er du, alaska?

Ungdom // Originaltittel: PaPER toWNS // Oversatt av stian OmlanD isBn 9788205462755 // kr 299,- // lansering: meDiO mai // isBn e-BOk 9788205462762

211

B


212


R Kontaktpersoner Forfatter- og tittelregister

213


konTakTpersoner markeD, infOrmasJOn, salg Og DistriBusJOn

Markeds- og informasjonsavdelingen Torgeir Husby tlf. 22 03 43 77 / 480 34 284 torgeir.husby@gyldendal.no

Markedsavdelingen

Informasjonsavdelingen

parisa Vaziri 22 03 41 69 / 905 74 901 parisa.vaziri@gyldendal.no

gro bråten (norsk skjønnlitteratur) tlf. 22 03 41 32 / 971 41 669 gro.braaten@gyldendal.no

evy anette nerland Fjøren tlf. 22 03 43 30 / 402 10 551 evy.fjoren@gyldendal.no

mai gaardsted (Oversatt skjønnlitteratur, sakprosa) tlf. 22 03 41 40 / 911 01 519 mai.gaardsted@gyldendal.no

merete Theien tlf. 22 03 41 31 / 480 55 301 merete.theien@gyldendal.no

benedicte Hæreid nylund (fakta, Barne- og ungdomsbøker) tlf. 22 03 41 15 / 416 59 386 benedicte.nylund@gyldendal.no

mona roxrud tlf. 22 03 42 88 / 936 26 517 mona.roxrud@gyldendal.no

214


kontaktpersoner marked, informasjon, salg og distribusjon

anne Cathrine knudsen tlf. 22 03 43 59 / 911 47 233 anne.cathrine.knudsen@gyldendal.no

Salgsavdelingen

Distribusjonsavdelingen

kristin Holt Gjøvaag tlf. 22 03 42 76 / 990 04 094 kristin.gjovaag@gyldendal.no

Marit H. Langli tlf. 22 03 41 94 marit.h.langli@gyldendal.no

kristin Morseth tlf. 22 03 43 39 / 957 48 511 kristin.morseth@gyldendal.no

per Wehus tlf. 22 03 42 61 per.wehus@gyldendal.no

nina pedersen tlf. 22 03 41 39 / 924 47 665 nina.pedersen@gyldendal.no

faks. 22 03 41 02

Webredaksjonen

anne Jorunn skogøy tlf. 22 03 43 30 / 905 96 369 anne.jorunn.skogoy@gyldendal.no

astrid snipsøyr tlf. 22 03 43 93 / 997 06 166 astrid.snipsoyr@gyldendal.no

ronny solibakke tlf. 22 03 42 77 / 915 68 347 ronny.solibakke@gyldendal.no

anette Bjerve tlf. 22 99 04 34 / 993 07 749 anette.bjerve@gyldendal.no

Janne Wikstrøm tlf. 22 03 41 72 / 915 68 347 janne.wikstrom@gyldendal.no Jo evensen tlf. 22 03 42 66 / 913 15 561 jo.evensen@gyldendal.no

215


regisTer fOrfatter/tittel

Forfatterregister andersson, lena ask, lene astley, neville aubyn, edward st. Baker, Jo Baker, mark Bang, karin Benson, patrick Berg, Björn Bivald, katarina Bjaberg, sondre Harvik Blomvågnes, vibeke Breen, marta Brekke, Jørgen Bryson, Bill Börjlind, Cilla Börjlind, rolf Carle, eric Cattaneo, Caterina Collins, suzanne Costantini, roberto Cousins, lucy Crimi-trent, ellen Dahl, roald Dahlin, petrus Delavier, frédéric Dyrop, ellen eek, Helge ekeberg, Jan Ove elfman, eric elkeles, simone ferguson, alex finborud, lars mørch fløgstad, kjartan ford, Jamie foss, kristian Bang frydenlund, Bård gagnon, michelle gahrton, måns galera, Daniel giordano, paolo gjerstad, Joralf goksøyr, sindre goldacre, Ben grebe, Camilla green, John

Hallberg, lin Harbo, mette Haugan, Jørgen Hayder, mo Hellberg, åsa Hensley, Jim Hensley, nina Dreyer Hesiod Hestsveen, amund Heti, sheila Horst, Jørn lier Hovig, ingrid espelid Høydahl, rune idling, peter fröberg igland, torborg ingvaldsen, Bjørn isol Jeffers, Oliver Johansson, lars Johnsen, kjetil Johnsen, mari kanstad kallentoft, mons kate, Hindley kazinski, a.J. kehlmann, Daniel kinney, Jeff kirkegaard, Ole lund kirkemo, anne-mette kirkemo, Ole kjetun, mari klepp, anneli knudsen, Jakob lahiri, Jhumpa langhelle, may B. laub, michel lauvstad, Halvor le, nam lindbäck, mari linde, Heidi lindgren, astrid lund, einar andreas lunde, stein erik løwe, paul martin, Bill Jr. mcgowan, anthony meacham, leila

51 150 142, 143 77 52 142, 143 14 157 146 54 160 109 93, 101 35 100 39 39 138 203 200 40 139, 140, 141 154, 155 157, 176 206 105 125 125 36 185 202 94 31 12 56 53 96 210 182 59 60 29 148 104 41 211

216

171 124 32 42 61 118 118 10 198 62 178 118 119 55 198 174, 184 156 152 206 204 149 43 162 44 63, 64 193 177 121 121 167 165, 173 45 66 126, 127 67 111 5, 68 148 188, 189 153 187 197 118 138 190 69


theorin, Johan träff, åsa unenge, Johan vann, David vargas llosa, mario vergil vestly, anne-Cath. værøyvik, sissel walters, guy wollen, ellen-Beate wänblad, mats yancey, rick yokoland Ødegård, kristin wiola Øfsti, anne kyong-sook Østgård, eli

mishani, Dror a. 50 moursund, gry 158 mykle, agnar 7, 15 nadin, Joanna 170 niemelä, reetta 163 nordahl, Bjørn Olav 37 nordstrand, Berit 106 nordström, tina 112 noreng, Jan tore 199 Ohlsson, kristina 46 Oliver, Jamie 115 Olsen, vivian Zahl 147 Ottersen, Henrik 194 pastis, stephan 183 pessl, marisha 73 pettersen, siri 208 proust, marcel 82 prøysen, alf 146, 147, 159 puértolas, romain 74 reiersgård, marit 38 remarque, erich maria 83 riise, Charlotte 26 rishøi, ingvild H. 16 roede, Jeanette 110 roeim, Jørn 196 sandberg, sheryl 102 sandnes, Hans Jørgen 144, 145, 159, 178, 179 savolainen, salla 163 savtun, Birte 161 schenker, sarah 108 shirach, ferdinand von 81 sebald, w.g. 71 selfors, tone Oraini 116 shafieian, mazdak 33 shepard, sara 201 shusterman, neal 186 simon, francesca 168, 169 simukka, salla 209 sneve, anne marte Handal 111 spencer, mimi 108 stene, Øystein 20 sunde, Ole robert 34 sunne, linn t. 164 svingen, arne 172, 180, 185 sønneland, Håkon forfod 160 sørheim, thor 28

217

49 41 182 80 78 11 144, 145 22 99 110 166 207 151 122 21 124


Tittelregister 12 uker til et sunnere liv og en smalere midje 106 5:2-diettens kokebok 108 alt om Johaug 194 alt om northug 194 arvens ansikt 58–59 Bakermester Brun 151 Ballen 149 Bare juice det 109 Barnas første engelskbok 162 Best i terrengsykling 119 Beta bok 1: flukten 198 Bitter pille 104 Bittesmåene 157 Brune bjørn, brune bjørn, hva ser du på din vei? 138 Bukolika – gjetarsongar 11 Båten 5, 68 Campo santo 70–71 Den 5. bølgen 207 Den barmhjertige terroristen 36 Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et ikea-skap 74–75 Den store flukten 99 Den tredje stemmen 39 Denne elgen er min 152 Der vi gøymer løyndommar 26–27 Det urgamle materialet 33 Doktor fredrikis kabinett 35 Dommedag og djevlepakt 32 Donut-dagbøkene 5: flukten fra Camp fatso 190 Dra krakken bortåt glaset 197 Dukkene 42 Dustene 176 Døden kjører audi 53 en diskré helt 78–79 en hellig allianse 44 en pingles dagbok 8: tøffe tider 193 en pingles dagbok: skoledagbok 193 en sommer. amerika 1927 100 et monster overnatter 166 f 64–65 fallet. Dagboknotater 67 familiehemmeligheter 156 familien på gidske 14 fotballaget froskene 10: nedoverfotball 174

født feminist før du døde geitekillingen som kunne telle til ti (norsk/polsk/arabisk) glem det, ikke bra, litt håp goat mountain granta 2014 gravrøys gregor og blodets forbannelse gyldendals reiseguider H for Hest Helt enkelt baking Helt max fallskjermsjiraff Her kommer lastebilen Hodeløs 2 Hopp høyt, sigge! Huberts verste klassetur Huset longbourn Hvordan bør et menneske være? Håpefulle hjerte ingen vei tilbake intet nytt fra vestfronten Jeg & kaminski Jenta uten hjerte Jo får en venn Jo visst er lotta en blid unge kok smart med Jamie krise-kristine i trippeltrøbbel kult på tur lean in leserne i Broken wheel anbefaler livets glede lufteturen magdalenafjorden maks fettforbrenning på 8 uker malstrøm menneskekroppen min selvbiografi mollys dyr mollys fly mollys traktor mormor og de åtte ungene på ferie myk start naboens sønn nattfilm norges beste lakseelver

218

93, 101 41 146–147 76–77 80 18–19 48–49 200 128–131 163 118 167 144 204 171 172 52 62 45 210 83 63 38 150 153 115 170 160 102–103 54 29 148 12–13 111 203 60 94–95 139 141 140 145 126 50 72–73 121


nullpunkt Odinsbarn. ravneringene 1 Operasjon påskelilje Otto er et neshorn papirbyer papirgutten peppa gris: georg får en ny dinosaur peppa gris: lek med peppa peppa gris: peppas store sykkelløp prinsessen på bordet! pym pettersons mislykka familie pym pettersons mislykka skoletur på sporet av den tapte tid rakels bok rampete robin får lus rampete robin og den hemmelige klubben rampete robin og monsterfilmen rampete robin og spøkelseshuset rampete robins underbukse rettsstridig forføyelse revolvergutten roten til det onde rottekrisen 2: Codys valg rød som blod sang til den storm som skal komme sanger til willow frost si at vi har hele dagen sikksakk sirkus mikkelikski sjansespill sjarmerende uterom sjeler av vind skolingene – klar, ferdig skole! skolingene – skolehuset skyggefødt skyggen. the world of voodoo skygger over somerset små, søte løgnere Xi: lamslått sommer-overraskelser sonjas siste vilje spillet om 1814 strikk med raske pinner strikk til smårollinger strikke styrketrening

sunt og godt norsk 110 svingens mørke verden: Ondskapens kjeller 180 tabu 81 teddy på rømmen 171 tenkeboka 161 teslas loft 186 theogonien. arbeid og dager. skjoldet 10 timmy tabbe: Det ble begått feil 183 tina 112 tone Orainis fristelser 116 tre biler og en død katt 158 tryllemannen 184 tunellen 164 velkommen til helvete 204–205 verden uten ende 34 verdens beste tor 165 vinduet 2014 24–25 vinnerens beste kaker. Hele norge Baker 117 vintereika 28 vinternoveller 16–17 vintertrøbbel 182 vitsipedia 196 våtmarken 66 Zombie nation 20 å slipe ned gravsteiner 30–31

37 208 178 177 211 46–47 142 143 143 7, 15 188 189 82 22 168 169 169 169 168 51 185 40 187 209 55 56–57 21 127 137, 159 202 125 43 155 154 199 206 69 201 173 61 96–97 122–123 124 135 105

219


220


Vårkatalog 2014  
Vårkatalog 2014  

Alle vårens bøker fra Gyldendal Litteratur.