Page 1

TEDDY på skolen

«Snart skal du begynne på skolen,» sier hun. Og det kan trenges, for Teddy er verdens mest umulige ponni. Skal det endelig bli skikk på han?

Hallberg • Nordqvist

Teddy har allerede bodd på gården til Elsa en stund, men nå er han hennes egne ponni helt på ordentlig! Det er juleferie, og Elsa står tidlig opp for å gi alle dyrene frokost før hun prater med Teddy.

Lin Hallberg • Margareta Nordqvist

TEDDY på skolen


Andre bøker av Lin Hallberg og Margareta Nordqvist Teddy til salgs Teddy i huset Teddy og vennene hans Teddy i trøbbel Alle elsker Sigge Torsdager med Sigge Kom igjen, Sigge! Aprilsnarr, Sigge! Rideleir med Sigge Ta det rolig, Sigge! Eventyr med Sigge Det spøker, Sigge

Tekst © Lin Hallberg 2010 Illustrasjoner © Margareta Nordqvist 2010 Omslagsillustrasjon: Margareta Nordqvist Originaltittel: Teddy börjar skolan Første gang utgitt av Rabén & Sjögren, Stockholm 2010 Utgitt på norsk etter avtale med Nordstedts Agency Norsk utgave © Gyldendal Norsk Forlag AS – Gyldendal Barn & ungdom 2013 Oversetter Kjersti Scheen er medlem av Norsk Oversetterforening Sats: HS-Repro A/S Boken er satt med: Sabon 15/22,5 Trykk og innbinding: TBB, s.r.o., Slovakia 2013 Papir: 115 g Arctic Volume (1,12)

ISBN 978-82-05-43078-5 www.gyldendal.no Alle Gyldendals bøker er produsert i miljøsertifiserte trykkerier. Se www.gyldendal.no/miljo

Teddy på skolen.indd 8

26.11.12 14.15


Lin Hallberg og Margareta Nordqvist

Teddy p책 skolen

Oversatt av Kjersti Scheen

Teddy p책 skolen.indd 7

26.11.12 14.15


Teddy p책 skolen.indd 10

26.11.12 14.15


Julemorgen Det er morgen og første juledag på den lille gården som heter Englykken. Elsa ligger i senga og drømmer våkendrømmer. Hun klyper seg selv i armen for å være sikker på at hun virkelig er våken. Kan det være sant at hun fikk Teddy i julegave? Sin helt egen ponni? – Au! Klypet gjør ordentlig vondt. Elsa kikker ned på gulvet ved siden av senga. Jo, der ligger den nye, blå grimen. Den som Teddy hadde på seg da Mikaela leide han inn i huset. Da har det vidunderlige skjedd! Teddy er hennes nå.

11

Teddy på skolen.indd 11

26.11.12 14.15


Elsa kler på seg og tasser ned trappa. Hestene venter nok på frokosten sin. Når man har sin egen hest, kan man ikke bli liggende og dra seg i senga selv om det er juleferie. Knitre knatre sier snøen under støvlene. Stalldøra er vanskelig å åpne, men da Elsa har strevd en stund, glir den opp og den varme stallduften slår mot henne. Hestene knegger søvnig og blunker fortumlet da hun slår på lyset. – To dotter høy til Santos og en halv til Teddygutten. Elsa synger for seg selv mens hun gir hestene høyet deres. – Du er min nå. Hun dytter Teddy bestemt bort da han prøver å komme seg forbi henne og ut i stallgangen. – Det får du ikke lov til. Teddy kikker på Elsa. Det ser ut som om han lurer på om hun virkelig mener det. – Du må lære å oppføre deg pent, sier Elsa

12

Teddy på skolen.indd 12

26.11.12 14.15


strengt. – Snart skal du begynne på skolen. Du vil vel ikke komme dit og være uoppdragen? Teddy bestemmer seg nok for å gjøre som Elsa sier, for han bøyer hodet og dytter mulen ned i høyet.

13

Teddy på skolen.indd 13

26.11.12 14.15


– Flink gutt, sier Elsa og roser Teddy. Det er det viktig å gjøre hvis man vil at dyr skal lære noe. – Nå er det kattepusenes tur, sier Elsa til seg selv og går inn i salrommet for å gi kattungene mat. De maler høyt da Elsa klapper dem, men er for søvnige til å stå opp og spise. Da går Elsa til halmboksen i stedet. Der inne står buret til Hoppe. Han er sikkert sulten. Men nei, Hoppe er visst ikke våken heller. Det hjelper ikke at Elsa lokker på han og frister med en gulrot. Hoppe kommer ikke ut av det lille huset sitt likevel.

14

Teddy på skolen.indd 14

26.11.12 14.15


Elsa setter seg på en av halmballene og venter. Hun lukker øynene og ramser opp for seg selv. – Jeg har en hest og en liten kattunge. En mamma, en liksompappa og en liksomsøster og et nesten ferdig babysøsken.

15

Teddy på skolen.indd 15

26.11.12 14.15


Elsa fniser når hun tenker på hvor mange dyr det er som har flyttet inn til dem etter at de kom til Englykken. Først var det bare Mikaelas ponni Santos som var der. Men han likte ikke å være alene, og da kom Teddy. Så smuglet Mikaela med seg kattungene Søtsnute og Kisen under jakka si en dag. Johan, som er faren til Mikaela, ville at Mikaela skulle levere dem tilbake med det samme. Han er allergisk mot katter. – Men dere fikk bli likevel, sier Elsa og klapper kattungene, som endelig kommer sprettende for å se hva hun holder på med.

16

Teddy på skolen.indd 16

26.11.12 14.15


– Min lille Søtsnute, sier Elsa med kosestemme. – Og Mikaelas lille Kisen. Det hadde vært lett å love Johan at kattungene skulle bo i stallen og at de ikke skulle mase om flere dyr. Men så kom Johan selv hjem med en liten gris. Nøff Nøff skulle bli juleskinke. Nå er hun Johans lille kosegris i stedet. Det er det sprøeste dyret vi har, tenker Elsa og fniser igjen da hun tenker på Nøff Nøff. Grisen er så forferdelig selskapssyk, og mest syk er hun etter å få være sammen med Johan. Når Nøff Nøff får øye på Johan, hyler hun av glede. Hvis han ikke snakker med Nøff Nøff da, hyler hun enda høyere. Bare fordi hun blir så lei seg. Og så kom lille Hoppe, tenker Elsa og lokker på kaninen igjen, men det kommer ingen kaninsnute til syne i døra til kaninhuset. Hoppe er bare på utlån. Han er kaninen til Sara. Og Sara er venninnen til Mikaela. Hoppe skal være på Englykken i juleferien mens Sara er bortreist.

17

Teddy på skolen.indd 17

26.11.12 14.15


Nå åpner Elsa luka i Hoppes hus for å se om han kan ha stukket av. – Nei men … Hoppe har lagd seg et bol av hår og halm som han har gjemt seg i. Det er bare et mykt, svart kaninøre som stikker opp. – Er du syk? spør Elsa og lener seg fram. Det kommer så rare pip fra bolet. – Hoppemann, kom, da, lokker Elsa og stryker over Hoppes myke øre med pekefingeren. Elsas hjerte begynner å dunke forferdelig fort. Tenk om Saras elskede kanin er blitt syk! Hun løfter forsiktig på litt av halmen for å se etter. Hoppe blunker mot lyset. – Er du lei deg? Elsa vifter med gulroten foran snuten til Hoppe. Hun blir veldig lettet da han endelig reiser seg opp og begynner å gnage på den. – Oi! Da Hoppe har reist seg, får Elsa øye på en

18

Teddy på skolen.indd 18

26.11.12 14.15


haug med rosa klumper i bolet. Der ligger det fem kaninunger og piper ynkelig. De strekker på de små snutene sine og snuser etter Hoppe. Øynene er som svarte streker, og de har ikke ett hår på kroppen. – Hva har du gjort, Hoppe? sier Elsa og lukker forskrekket luka til Hoppes hus. Så skynder hun seg inn til mamma og de andre.

19

Teddy på skolen.indd 19

26.11.12 14.15


– Mamma! Johan! Mikaela! Elsa har ikke tid til å ta av seg stallklærne engang. Hun løper opp trappa til annen etasje mens hun roper. – Hoppe har fått unger! – Men kjære deg, Elsa, sukker mamma. – Hva er det du har drømt nå, da? – Du stinker, mumler Johan med ansiktet boret ned i hodeputen. Da mamma og Johan ikke vil våkne, åpner Elsa døra til Mikaelas rom i stedet. Det er jo uansett hun som skal passe på Hoppe. – Det ligger fem geléklumper i huset til Hoppe! sier hun. – Vær stille! brøler Mikaela. – De har svarte streker i stedet for øyne, og de piper. Elsa ser anklagende på Mikaela. – Du lyver, sier Mikaela. – Det gjør jeg ikke.

20

Teddy på skolen.indd 20

26.11.12 14.15


– Du vil bare at jeg skal stå opp. – Dumma. Nå har Elsa tårer i øynene. – Du må komme ut og se, mumler hun. – Jeg tilgir deg aldri om du lurer meg, sier Mikaela advarende.

21

Teddy på skolen.indd 21

26.11.12 14.15


TEDDY på skolen

«Snart skal du begynne på skolen,» sier hun. Og det kan trenges, for Teddy er verdens mest umulige ponni. Skal det endelig bli skikk på han?

Hallberg • Nordqvist

Teddy har allerede bodd på gården til Elsa en stund, men nå er han hennes egne ponni helt på ordentlig! Det er juleferie, og Elsa står tidlig opp for å gi alle dyrene frokost før hun prater med Teddy.

Lin Hallberg • Margareta Nordqvist

TEDDY på skolen

Teddy på skolen  
Teddy på skolen  

Skal det endelig bli skikk på umulige Teddy?