Page 1

ELLEN DYROP La deg inspirere til en roligere julefeiring, kjenn på gleden over nybakt brød og se nytten av å lage «hull» i kalenderen fremfor å streve etter å fylle hvert ledige øyeblikk. Ved å ta seg tid til å se etter de små tingene i livet, vil man oppleve magien i de første gulrotspirene som kommer opp i kjøkkenhagen, en blåbærtur eller det å lage trolldeig­figurer sammen med barna.

9 788205 499232

TA ­­TIDEN ­TILBAKE

I denne inspirerende boken gir forfatter ELLEN DYROP nyttige tips til hvordan du kan ta tiden tilbake og gjøre den god for deg og de som er rundt deg. Boken løfter frem det gode hverdagslivet og er spekket med kreative ideer. Her finner du blant annet sunne og enkle matoppskrifter, smarte rydde- og rengjøringstips, du lærer hvordan du kan anlegge en gjenbrukshage, og om vedlikehold og redesign av klær. Her finnes også mange sparetips som gir et pusterom i økonomien.

ELLEN DYROP

TA ­­TIDEN ­ TILBAKE FOTO AV INGEBORG ØIEN THORSLAND


ELLEN DYROP

TA ­­TIDEN ­ TILBAKE FOTO AV INGEBORG ØIEN THORSLAND


INNHOLD Forord 6 Mat og innkjøp 11 Hjem og hage 45 Naturens skattkammer 79 Skjønnhet og personlig pleie 93 Vedlikehold og reparasjoner 107 Ferie og opplevelser 141 Festlige anledninger 163 Tre grep som gir et «pusterom» i budsjettet 199 Basisredskaper 207 Mønster og illustrasjoner 215 Register 222


FORORD God tid er for meg å gjøre dårlig tid god. Når jeg presser for mange oppgaver inn­­ i tidsplanen, løper for å rekke alt og planlegger for dårlig, opplever jeg å­ bli sur ­ og stresset og jeg blir misfornøyd med meg selv. Gjennom arbeidet med denne boken har jeg praktisert tipsene jeg skriver om. Jeg har planlagt godt, laget inn gode pauser og brukt tid på familie og venner. Jeg har kost meg med re­design av klær, laget restemat og vært til stede i livet. Jeg håper mine tips i denne ­boken også kan bety en liten endring i ditt liv. Så langt tilbake jeg kan huske, har jeg ­ vært opptatt av å sanke, lage og skape ting. Som barn likte jeg godt å plukke blomster,­­­sy dukketøy og hjelpe til i kjøkkenhagen. Som mange andre på 1970-tallet drev også min familie med bærplukking og dyrking av poter og grønnsaker. Vi strikket og sydde og bakte vårt eget brød. Jeg har også gode minner fra fisketurer der vi stekte selvfisket hvitting til kvelds, tyttebærturer med storfamilien og gleden over å ha strikket min første genser. Alt dette er gode opplevelser jeg forbinder med samhold og mestring, og som jeg har tatt med meg inn i voksenlivet. Jeg er genuint

6

opptatt av foredling av tradisjoner og gammel kunnskap. Jeg trenger ikke å tviholde på «det gamle», men jeg tar med meg det som er nyttig, og omformer det til vår tid. For meg handler dette ikke bare om å dyrke urter, bake brød og strikke sokker, men om noe som griper dypere, som gir en følelse av mestring og skaper gode relasjoner, gleden av å være noe for andre og å ta del i livet mens det foregår. Tipsene i boken Ta tiden tilbake, er ideer som blant annet kan gjøre det enklere og morsommere å leve mer miljøvennlig. Dette er en del av en grasrotbevegelse hvor vi blir mer bevisst på oss selv og verden omkring oss. Det er de små forandringene som bidrar til å utgjøre den store forskjellen. Å bytte ut bæreposer med stoffposer, dyrke egne grønn­­saker i kjøkkenhagen og kaste mindre mat er små steg i riktig retning som hele familien kan ta del i.


Det har i de siste årene blitt skrevet mye om «slow living», «kortreist og langsomt laget mat», «langsom ferie», «langsom kunst» og «langsomt forbruk av klær». ­ Jeg har interessert meg for disse tankene og denne måten å leve på, men når jeg leser om temaet, er det ofte veldig teoretisk presentert og dermed vanskelig å få klarhet­ i hvordan man skal praktisere dette. Med boken Ta tiden tilbake ønsker jeg å gi et praktisk og forståelig innspill til hvordan man med ­enkle grep og små endringer ­ kan få bedre tid og unngå tidsklemma ­ ved å gjøre ­bevisste valg i hverdagen. I boken gis det tips og ideer til måter­ å samle familie og venner rundt bordet ­ til gode måltider på. Skape møtepunkter hvor man kan «gjøre ting» sammen, som for ­eksempel høytlesning eller praktiske akti­­­vi­teter som å lage personlige julegaver. ­ Boken inneholder også sunne og enkle ma­t­oppskrifter, forslag til innkjøp, hjelp til reparasjon av klær og utstyr, tips til hvordan lage sin egen kjøkkenhage eller dekke et fint bord. Jeg har også med litt om hvordan få kontroll over egen økonomi. Mange av oss er travelt opptatt med å opp­ dra barn, dra på trening, møte venner, style huset og pleie egen karriere. Slik går ukene, og man blir slukt av hverdagens mange gjøremål. Men nå stopper flere opp og spør seg hvor det ble av tiden til gode samtaler, felles måltider, hvilepauser og bare ta det helt med ro? Vi løper så fort at vi mister oss selv og lar uviktige ting fylle livene våre. Det er mulig å utføre forskjellige oppgaver i ulikt tempo, legge inn pusterom i hverdagen og være til stede i det livet vi lever.

Tar man seg tid til å se etter, er det ofte ­ de små tingene i livet som er de store, som magien i de første gulrotspirene som dukker opp i kjøkkenhagen, eller duften av nybakt brød på kjøkkenet. Jeg møtte selv for noen år siden den berømte veggen. Stort arbeidspress og generasjonskonflikter gjorde at jeg ble syk og at ­livet ble satt på vent. Gode samtaler og lange gåturer førte meg gradvis tilbake, men jeg forsto også at jeg måtte gjøre noen endringer i yrkeslivet mitt. Jeg valgte å sette meg på skolebenken igjen og lære noe nytt. Et studium innen vev/billedvev ble min oppdagelse av godt håndverk, gleden ved å skape og den følelsen det gir å forsvinne inn i en «flow» hvor du glemmer tid og sted og bare er til. Billedvev er et gammelt håndverk som ikke har endret seg siden vikingtiden. Det er en tid- og tålmodighetskrevende kunstart, og for meg ble denne vevteknikken en viktig oppdagelse av at noen ting må ta den tiden de tar. Vi lever i en tid hvor flere kjenner på tids­klemma, mange har ønsker om større økonomisk frihet, noen er utbrente og syke. Mine tips og innspill i Ta tiden tilbake håper jeg vil kunne bidra til større livsglede, bedre økonomi og et bedre miljø, både lokalt og globalt.

9


Liste til ­ bakedagen hvetemel rugmel grovt/fint sammalt hvetemel speltmel melk gjær sukker smør kardemomme salt olje

Gjærdeig ­­til brød ­ og rundstykker Basisoppskrift: Oppskriften kan dobles eller halveres etter hvor mye du ønsker å bake.­­ Lager du store deiger, kan du bruke mindre gjær i forhold­ til deigvæsken. Ønsker du fint brød, bruker ­ du bare hvetemel.

OPPSKRIFT PÅ ­2 BRØD E­ LLER ­­25 RUNDSTYKKER 6 dl vann 50 g fersk gjær (eller en pose tørrgjær) 4 ss olivenolje 2 ts salt 8 dl hvetemel 8 dl sammalt rug grov ­ eller sammalt hvete grov

22

Varm vannet til 37 °C. Rør g­ jæren ut i litt av vannet, tilsett resten ­av vannet, olje, salt og meste­ parten av melet. (Bruker du tørr­gjær, blandes denne med melet.) Arbeid deigen til den er ­smidig (bruk gjerne kjøkken­ maskin med eltekrok), og la deigen heve i ca. 30 minutter. Arbeid deigen igjen i deigbollen. Ha deigen på bakebordet, ­ og elt den med resten av melet til den er riktig seig. Del den ­ i to, trill til brød, og legg hvert emne i smurte, avlange former. La heve til dobbelt størrelse. Stek brødene ved 200 °C ­ i ca. 50 minutter. Hvelv dem p­­å rist, og la dem bli kalde. Til rundstykker: Del deigen i­ ­25 emner. Trill rundstykker, og la dem heve til dobbel størrelse. Stek rundstykkene midt ­ i ovnen ved 225–250 °C ­ i 10–12 minutter.

Søt gjærdeig til ­ boller og fletter Basisoppskrift: ­Oppskriften kan dobles eller halveres etter hvor mye du ønsker å bake. ­Lager du dobbel porsjon, kan ­­ du bruke mindre gjær i forhold ­ til deigvæsken.

OPPSKRIFT PÅ ­48 BOLLER ELLER 4 FLETTER 100 g smør, smeltet 5 dl melk 50 g gjær ½ ts salt 1 dl sukker 3 ts kardemomme 1,3 liter hvetemel

Smelt smøret i en kjele, og hell melken i. Varm den til 37 °C, ­ rør gjæren ut i litt av melken (brukes tørrgjær, blandes den i melet), tilsett resten av melken, salt, sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Arbeid deigen til den er smidig (bruk gjerne en kjøkken­maskin med eltekrok), og la den heve i 40 minutter. Arbeid deigen igjen ­ i bollen. Ha deigen på bakebordet, ­og elt den med resten av melet til den er riktig seig. Del den i 48 emner til boller, ­eller del den i fire deler og trill hvert emne til en lang pølse. Del pølsen i tre, og trill hver ­ del igjen til pølser. Flett fletter med tre pølser. La dem heve til dobbel stør­ relse, og pensle med­sammen­ vispet egg. Stek bollene midt i ovnen ­ i 10 minutter ved 225–250 °C. Stek flettene på nederste­ rille i­ 20 minutter ved 225 °C. Avkjøl på rist.


EN NESTEN GRATIS GJENBRUKSHAGE • Bruk frø som er samlet inn året før. ­Ringblomst, kornblomst, erteblomst, blomkarse, kosmos ­ – eller pyntekorg, solsikke og prestekrage er planter som har frø det er lett å samle inn om høsten. Det er også mulig å låne frø ved et ­frøbibliotek. Slike bibliotek finnes i større byer. ­ Du låner frø om våren og leverer tilbake fra egne planter om høsten. Det finnes også Facebook-­ sider der det er mulig å selge og bytte frø. • Del frø med andre. Du bruker ofte ikke opp ­ hele posen med frø, da kan det være lurt å gå sammen med flere om å så eller å bytte frø. • Del plantene, og fordel dem til flere steder­ i hagen. Mange stauder har godt av å bli delt. Grav opp planten, og del den i mindre deler ­ ved å trekke røttene fra hverandre. Eføy, villvin, humle, pioner, liljer, urter ­og krypende planter er lette å dele. • Bytt planter med andre, vær bare forsiktig så du ikke sprer brunsnegler til egen eller andres hage. Et godt råd er å skylle røttene fri for jord og sjekke blader og stengler. • Ønsker du hestehov, liljekonvall, lupiner, valmuer eller andre ville vekster i hagen, kan du grave opp noen få planter i skogen eller grøftekanten og se om de trives i din hage. Husk at noen planter er fredet. Disse må ikke graves opp.

62

• Kjøp barrotplanter. Dette er planter som er uten jord fordi de har ligget på et kjølelager. Når de kommer i jord og får vann, begynner de å skyte. Dette er ofte roser og hekkplanter som er mye billigere enn de som er plantet i potte. • Trenger du belegningsstein i hagen, kan du hente murstein fra en rivningstomt eller finne gratis betongheller på Finn.no. Runde steiner ­ til å ha rundt bedet finner du gjerne i utkanten av jorder eller på stranden. • Pergola og espalier kan lages av greiner fra trær og busker du beskjærer om vinteren. Ta vare på de tykkest greinene, og lag et klatrestativ ­ til eføy, klematis, sukkererter ­og erteblomster. • Plantepinner lages ved å spikke av barken ­ på en pinne slik at det lyse treet blir synlig, ­ og skrive navnet på planten med vannfast tusj. Vinkorker tredd på en grillpinne er også fine å bruke til å merke plantene. Navnet på planten skrives på korken med vannfast tusj. • I stedet for å kjøpe dyre krukker kan ­du plante i sinkbaljer, aluminiumskjeler, ­emaljebøtter og kurver du kjøper på loppe­marked eller hos en brukthandler. Sorte murebøtter er også fine ­ å plante i. De kan kjøpes i flere størrelser hos en byggvarehandel. Bøtten kan dekkes med striestoff, settes i en kurv eller males. Husk ­ å ­bore hull eller å ha lecakuler i bunnen slik ­ at røttene ikke blir stående i vann.


−−−−−−−−−−−−−−− 25 −−−−−−−−−−−−−−− 26 −−−−−−−−−−−−−−− 27 −−−−−−−−−−−−−−− 28 −−−−−−−−−−−−−−− 29 −−−−−−−−−−−−−−− 30 −−−−−−−−−−−−−−− 31 −−−−−−−−−−−−−−−

Min hage er blitt til gjennom mange år. Jeg har spurt om å få avleggere, takket­ ja til bytting av planter, delt stauder og sådd selv. Jeg var så heldig å finne en ­ rivningstomt med en gammel hage, og mange av mine liljer, pioner og roser kommer derfra. Jeg har også tatt med meg eføy, et plommetre og liljekonvaller ­ fra min bestemors hage. Når ­disse plantene blomstrer, gir det meg mange gode minner om henne.


Denne kjøkkenhagen er laget av pallekarmer. Man kan plassere én eller to oppå hverandre for planter med dype røtter. Av to bjelker og en skiferhelle er det laget et enkelt bord.

69


HØST I HAGEN Sent på sommeren og tidlig på høsten kan man begynne å sanke frukt og bær for vinteren. Bær og frukt fra hagen og skogen er som regel ikke sprøytet og er rene og økologiske. ­ Både bær og frukt er fulle av vitaminer og antioksidanter og noe av det aller beste du kan spise. Og plukker du bær i naturen, er de helt gratis! Dette er også tiden for å kjøpe planter. På slutten av sesongen er det ofte 50–70 % rabatt i hagesenteret, og det er bedre å plante om høsten enn om våren. Det kan være mye å spare på plantekjøp på slutten av sesongen, men husk på at du kjøper stauder, busker og trær og ikke ettårige sommerblomster som ikke kommer igjen t­il neste år. Stauder kan nå med fordel deles og plantes flere steder i hagen, eller hva med å­ ha en staudebyttedag i nabolaget?

70


Hva kan høstes når? • I mai–juni kan hylleblomst og lindeblomst høstes. Hylleblomst er fin til saft og kan sammen med linde­blomst tørkes til te. • I juni er jordbær og markjordbær modne, mens blåbær og bringebær følger tett etter. De kan ­­ nytes der og da eller syltes eller fryses. Rabarbra bør høstes før St. Hans, da er den best. Stilkene kan fryses i biter eller kokes til marmelade. • I juli–august modnes solbær, stikkelsbær, rips og kirsebær, som kan fryses hele eller lages til saft eller syltetøy. Nypene er også modne og fulle av C-vitaminer. De kan tørkes hele eller renses og ­ lages marmelade av. Nå kan også urter plukkes inn og tørkes eller fryses og grønnsakene fra ­kjøkkenhagen høstes. Lavendelblomster plukkes og tørkes for å brukes­ i lavendelposer. • September er måneden for epler, pærer og plom­ mer. Epler kan leveres til et presseri så du får saft, eller du kan lage eplesyltetøy, skrelle, dele og fryse eplebiter eller tørke epleskiver. Pærer spises som de er, og de som blir igjen, hermetiseres til dessert. Plommer gir et himmelsk syltetøy! • Nå er det også på tide å plukke inn frø fra alle sommerblomstene. Frøene tørkes ved å legge dem på en avis. Når de har tørket, puttes de i merkede papirposer eller legges på små glass, klare til ­ å såes til våren igjen. ˝


2

−−−−−−−−−−−−−−− 3 −−−−−−−−−−−−−−−

4

−−−−−−−−−−−−−−− 5 −−−−−−−−−−−−−−−

6

−−−−−−−−−−−−−−− 7 −−−−−−−−−−−−−−−

8


−−−−−−−−−−−−−−− 10 −−−−−−−−−−−−−− B = B −−−−−−−−−−−−−− 12 −−−−−−−−−−−−−− C = C −−−−−−−−−−−−−− 14

KRYDDERSALT

Knus urtene i en morter, og bland dem med havsalt, eller kjør med stavmikser.

−−−−−−−−−−−−− M = M −−−−−−−−−−−−−

friske urter som gressløk, basilikum, timian, rosmarin og oregano havsalt


−−−−−−−−−−−−−−

18

NYTTIGE NETTADRESSER

www.soppognyttevekster.no www.rolv.no

−−−−−−−−−−−−−− X = X −−−−−−−−−−−−−−

20

−−−−−−−−−−−−−− Z = Z −−−−−−−−−−−−−−

22

−−−−−−−−−−−−−−− 23 −−−−−−−−−−−−−−−


−−−−−−−−−−−−−−− 25 −−−−−−−−−−−−−−− 26 −−−−−−−−−−−−−−− 29 −−−−−−−−−−−−−−− 30 −−−−−−−−−−−−−−− 31 −−−−−−−−−−−−−−−

93

28

Mange bruker mye penger og store ressurser på dyre kremer, makeup og parfyme. Ofte har disse produktene tilsetnings­stoffer som vi ikke har godt av. Jeg kan godt unne meg en god dagkrem og en deilig parfyme, men det finnes mange tips til hva du kan lage selv. Når jeg drømmer om spabehandlinger og velvære, kan behovet mitt dekkes ­av en god ansiktsmaske og et varmt bad med deilige badeposer. Smører du deg med oliven- eller arganolje fremstilt av fruktene til argantreet etter badet, holder huden seg myk og fin. Egentid og egenpleie handler ofte om å ta vare på seg selv, og ikke nødvendigvis om dyre spaopphold!

−−−−−−−−−−−−−−− 27 −−−−−−−−−−−−−−−

SKJØNNHET ­­­ OG PERSONLIG PLEIE


Til ü lage s­ krubb ­ trenger du: olivenolje kokosolje kaffegrut lime sitron havsalt


−−−−−−−−−−−−−−− 25 −−−−−−−−−−−−−−−

26

−−−−−−−−−−−−−−− 27 −−−−−−−−−−−−−−−

28

−−−−−−−−−−−−−−− 29 −−−−−−−−−−−−−−−

30

−−−−−−−−−−−−−−− 31 −−−−−−−−−−−−−−−

95


FLETTING AV HÅR

Det er hyggelig å flette andres hår, det skapes en nærhet mellom den som fletter og den som får håret sitt flettet. Det er mange kompliserte måter å flette hår på, men lær deg noen enkle fletter, og du vil imponere både vennin­ ner på din egen alder og små jenter. Hårfletting sammen med hårstrikk eller hårbånd er også ­ en hyggelig gave å gi bort.

HÅRSTRIKK

Tegn av mønsteret på side 216 og legg det på dobbelt stoff som er lagt rette mot rette. Klipp ut, og sy rundt kanten. La ­­­­ det stå igjen en ­åpning slik at ­du kan vrenge a­ rbeidet. Stryk ­ut søm­ men, og vreng. Knytt «sløyfen» fast i en hårstrikk.

HÅRBÅND

Dette er et hårbånd med metall­ tråd som egner seg til ­­å vikles rundt en hestehale.­Det kan også legges rundt hodet og festes ved å vikle det sammen på toppen. Tegn av mønsteret på side 216 og legg det på dobbelt stoff lagt rette mot rette. Klipp ut og sy rundt kanten. La det stå igjen ­ en åpning slik at du kan vrenge arbeidet. Stryk ut sømmen og vreng. Bruk en tynn metalltråd som er 2 cm kortere enn hårbåndet. Bøy tråden dobbelt ca. 2 cm i hver ende slik at tråden ikke stikker hull i stoffet, og tre ­den inn i hårbåndet. Sy igjen åpningen med små sting for hånd.

99


Behandling av ­skinn­vesker, ­ sko ­og støvler

Vedlikehold av p­ lattinger ­ og trapper

SKINNVESKER

Trapper og plattinger av tre holder seg bedre hvis de vaskes og settes inn med olje om høsten, da trenger ikke vann og fuktighet så lett inn i treverket.

Ønsker du å gi skinnveskene dine et langt liv, ­lønner det seg ­å behandle dem med omhu. Vanlige skinnvesker kan impregneres med en nøytral spray. Lyse vesker må sprayes oftere­ enn mørke. Nøytrale skinnkremer kan brukes­ for ­å gi skinnet fuktighet. Potetmel kan brukes om vesken har fått fettflekker. Legg potetmel på flekken, det vil trekke ut fettet. Gjenta flere ganger om ikke flekken blir borte ved første forsøk.

SKO

Bytt på skoene dine slik at de får en hviledag mellom hver gang de brukes. Skoene blir fuktige etter bruk, så har du flere sko å bytte på, holder skoene lenger. Fuktige sko bør ikke hurtigtørkes, da kan limet som holder sålen løsne og skoen gå i stykker. Puss skoene dine med en god skokrem som passer i fargen, og poler etterpå med en ren klut.

GUMMISTØVLER ­OG CHERROX

Gummistøvlene vasker du ­best for hånd ­med varmt ­vann tilsatt oppvaskmiddel. Cherrox tåler å vaskes i vaskemaskin ved ­ 30 °C, men husk at skyllemiddel ikke må­ brukes på slike materialer.

Vedlikehold av sykkel Vask sykkelen din jevnlig. Husk ­­­ oljing og smøring av kjedet. Begynn med å rengjøre­og smøre kjede og g­ ir med a­v­fettingsprodukter som er ­beregnet på dette. Bruk en børste til rengjøring av kjedet. Vask sykkelen ren med e­ n svamp eller klut, bruk Zalo eller lignende til dette. Vask og smør sykke­ len før vinterlagring, og sett sykkelen i et tungt gir ­så girvaierne ikke blir slakke.

Hageputer o­ g parasoller Hageputer og parasoller som har stått ute hele sommeren, må tas inn før høsten kommer med mye regn og fuktighet. Det kan lett gå jordslag i tekstiler når de blir utsatt for fukt. Tørre hageputer som legges i store plastsekker, holder seg fine når de oppbevares i garasjen eller boden. Til parasollen kan man kjøpe eller sy et hylster av voksduk til ­ å tre over parasollen slik at den ikke blir skitten ­ og støvete i boden gjennom vinteren.

Vedlikehold ­av­ ­sinkbaljer, terrakotta­potter ­ og blomsterkasser Når høsten kommer, bør urter, pelargonier og andre planter som ikke tåler kulde, pottes om og tas inn. Sinkbøtter, baljer og potter tømmes siden de ikke tåler å stå ute om vinteren med jord i. Terrakottapotter tømmes og børstes rene for jord, stables oppå hverandre og settes på et frost­ sikkert sted. Blomsterkasser av sink eller brent ­ leire bør også tømmes for jord slik at de ikke blir frostskadet. Plastkasser, derimot, tåler mye og kan stå ute.

113


BASISREDSKAPER TIL STRIKKING


BASISREDSKAPER TIL HAGEN


−−−−−−−−−−−−−−− 25 −−−−−−−−−−−−−−−

26

−−−−−−−−−−−−−−− 27 −−−−−−−−−−−−−−−

28

−−−−−−−−−−−−−−− 29 −−−−−−−−−−−−−−−

30

−−−−−−−−−−−−−−− 31 −−−−−−−−−−−−−−−


© Gyldendal Norsk Forlag AS 2017 Design: www.jensendesign.no, Ingunn Cecilie Jensen Foto: Ingeborg Øien Thorsland Bakgrunnselementer og dekor er fra www.dreamstime.com Repro: RenessanseMedia AS, Lierskogen Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia Papir: 140 g Multi Offset Boken er satt med Helvetica Neue og Minion Pro ISBN 978-82-05-49923-2 Vi setter pris på kommentarer, innspill og ideer. Derfor ønsker vi oss dine tilbakemeldinger. Kontakt oss på e-post hobby@gyldendal.no, ­ eller send et brev til Gyldendal Litteratur, Postboks 6860 St. Olavs plass 0130 Oslo. Besøk oss på vår nettside: www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar Besøk Gyldendals blogg: puff.gyldendal.no Alle Gyldendals bøker er produsert i miljøsertifiserte trykkerier. Se www.gyldendal.no/miljo Det må ikke kopieres fra denne bok i strid med åndsverkloven ­ eller avtaler om kopiering inngått med KOPINOR, Interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Kopiering i strid med lover eller avtaler kan medføre erstatningsansvar og inndragning, ­ og kan straffes med bøter eller fengsel.


ELLEN DYROP La deg inspirere til en roligere julefeiring, kjenn på gleden over nybakt brød og se nytten av å lage «hull» i kalenderen fremfor å streve etter å fylle hvert ledige øyeblikk. Ved å ta seg tid til å se etter de små tingene i livet, vil man oppleve magien i de første gulrotspirene som kommer opp i kjøkkenhagen, en blåbærtur eller det å lage trolldeig­figurer sammen med barna.

9 788205 499232

TA ­­TIDEN ­TILBAKE

I denne inspirerende boken gir forfatter ELLEN DYROP nyttige tips til hvordan du kan ta tiden tilbake og gjøre den god for deg og de som er rundt deg. Boken løfter frem det gode hverdagslivet og er spekket med kreative ideer. Her finner du blant annet sunne og enkle matoppskrifter, smarte rydde- og rengjøringstips, du lærer hvordan du kan anlegge en gjenbrukshage, og om vedlikehold og redesign av klær. Her finnes også mange sparetips som gir et pusterom i økonomien.

ELLEN DYROP

TA ­­TIDEN ­ TILBAKE FOTO AV INGEBORG ØIEN THORSLAND

Ta tiden tilbake  

En inspirerende bok med nyttige tips til hvordan du kan ta tiden tilbake og gjøre den god for deg og de som er rundt deg.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you