Page 1

Boka inneholder 40 oppskrifter i kate­ goriene hyttestrikk, votte- og sokkestrikk, hundestrikk og barnestrikk. I tillegg finner du nyskapningen «supporterstrikk» med plagg som passer til både tilskuere og del­ takere utendørs – nikkers til barn, gensere, luer og pannebånd, strømper og buffer til hele familien, foruten sitteunderlag og termostrekk.

TORA BERGER

S

kiskytterdronningen Tora Berger deler sin store lidenskap: strikking! I denne flotte og personlige strikke­ boka presenterer hun sin egen strikke­ kolleksjon for første gang.

TORA BERGER

40

herlige strikkeprosjekter til hele familien

En bok full av inspirerende oppskrifter til både store og små prosjekter, ispedd gode strikke- og sportsminner fra Toras lange karriere. Tora Berger er en av de største og mest folkekjære sportsprofilene i Norge. En eventyrlig karriere teller to OL-gull, åtte VM-gull og 28 seirer i verdenscupen. Hun jobber nå med rekruttering for Skiskytterforbundet – når hun ikke er hjemme på Meråker med mann og barn og skaper nye strikkekreasjoner. Følg Tora på www.strikkehula.no/blogg

Supporterstrikk, hyttestrikk, hundestrikk og mye mer fra Norges skiskytterdronning


TORA BERGER 40 herlige strikkeprosjekter til hele familien


Innhold Forord

10

Votter, sokker og pulsvarmere 13 Tova votter 14 Hjertepulsvarmere 16 Hjertevotter 18 Sokker med hjertemotiv 22 Sokker med hjertemotiv til barn 24 Lilla sokker 28 Sokker med rosemønster 30 Votter med hundemotiv 34 Sokker med hundemotiv 38 Supporterstrikk 41 Norge-lua 42 Pannebånd 46 Buff eller hals 49 Supportergenser 52 Supportergenser til barn 56 Nikkers 60 Strømper til barn 66 Strømper i rødt, hvitt og blått 68 Trekk til termos og termokopp 72 Sitteunderlag 76 VM-lua Oslo 2016 80 OL-lua 82

Strikk til baby og barn 86 Babyteppe 88 Restegarnsteppe 89 Kosedyr 90 Genser med rosemønster 92 Genser med hundemotiv 96 Genser, bukse og lue til de minste 102 Hundestrikk 108 Genser, hals og pulsvarmere til hund 110 Hundeteppe 115 Hyttestrikk 119 Tora-kofta 120 Tronds genser 128 Trekk til varmeflaske 134 Pute med rosemønster 138 Rillepute 140 Peisvott i rosemønster 142 Grytekluter i rosemønster 145 Gryteklut i vevstrikk 148 Vaskeklut 149 Forslag til hva man kan gjøre med uferdige strikkeprosjekter 153 Strikkeskole og kort heklekurs

155

Takk 181


Forord

D

a jeg var 20 år og skulle ut på min aller første verdenscup i skiskyting, bestemte jeg meg for at jeg skulle strikke en genser til kjæresten min. Jeg hadde nesten ikke strikket noe før, men av og til hadde jeg strikket litt på strikketøyet til mamma. Jeg visste hvordan man strikket rett, og det var vel det jeg kunne. Så når mamma hørte ideen min syns hun det var et i overkant stort prosjekt for en førstegangsstrikker. Hun sa jeg fikk prøve meg på et par sokker først.

i skiløypa. Jeg hadde strikket så løst at genseren hadde passet til en elefant. Det var bare å rekke opp hele greia og begynne på nytt. Den første genseren var en Setesdalsgenser, men for ikke å gå lei før jeg starta, bytta jeg mønster til en Fanagenser på det andre forsøket. Det tok meg 14 dager å få ferdig genseren og nå hadde jeg virkelig fått strikkedilla. Jeg har etter det alltid hatt med meg strikketøyet. Strikkingen har for meg vært en fin måte å kunne koble av på, en fin måte å slå i hjel litt tid på og være sosial ved å holde en samtale med andre samtidig som en strikker. Noen ganger strikket jeg til og med når jeg hadde restitusjonsøkt på spinningsykkelen eller når jeg lå på behandlingsbenken til fysioterapeuten!

Jeg fikk noe restegarn hun hadde liggende og hun viste meg hvordan jeg skulle legge opp og hvordan jeg skulle strikke vrangt. Med svært god veiledning kom jeg meg gjennom hælen og sokken var ferdig nesten samme dag som jeg starta. Da den første sokken var ferdig, følte jeg meg klar for å starte på genseren. Mamma hjalp meg i gang med vrangborden, og viste meg hvordan jeg strikket mønster. Den andre sokken ble det aldri noe av. Så pakka jeg bagen og reiste på min aller første verdenscup i Hochfilzen i desember 2001. Jeg hadde med fem nøster garn og skulle være borte i 14 dager, men etter seks dager var jeg tom for garn. Resultatet i skiløypa var ikke så mye å skryte av. Jeg hadde ikke så mange bak meg på resultatlista etter seks bom i debuten, jaktstart og stafett kunne jeg bare glemme.

Da jeg våren 2014 valgte å legge ski og børse på hylla, fikk jeg en forespørsel fra Gyldendal om å lage denne boka. Det kunne jeg ikke si nei til – strikking er jo så moro! Jeg har i denne boka laget oppskrifter som jeg håper kan passe for alle, noe enkelt, noe litt vanskeligere. Med elementer som supporterstrikk, hundestrikk og hyttestrikk viser boka tydelig hvem jeg er og hva jeg er opptatt av. Jeg håper denne boka kan inspirere også deg til enda mer strikking og at du vil få stor glede av de ferdige prosjektene – både hjemme, på hytta og ute i naturen!

Da jeg kom hjem og skulle vise hvordan det gikk med strikketøyet, var vel det ganske likt prestasjonene

Hilsen fra Tora

«Jeg hadde strikket så løst at genseren hadde passet til en elefant.» 10


11


Votter, sokker og pulsvarmere


Etter at jeg la opp og ble mor, har jeg ikke like god tid til strikkingen som jeg hadde som skiskytter, men fortsatt produseres det mye og mer vil det nok absolutt bli. Det er veldig gøy ü kunne strikke nye antrekk etter hvert som minstemann vokser til.


Før VM i Östersund 2008 hadde en bekjent sendt en bærepose med «raggegarn» og sokkestørrelsen til hele familien på fem. I løypa ble det sølv på fellesstarten, men man trygt si at jeg strikket sokker til den store gullmedaljen – jeg tror alle fikk to par hver!


Etter hvert som jeg ble bedre til å strikke, brukte jeg strikkingen som mental avkobling. Mens jeg strikket, visualiserte jeg konkurransene mine. Strikkingen var også en super «kjedsomhetsknuser» – det ble mange timer på hotell, og det var alltid greit å ha noe å gjøre samtidig som det kunne kombineres med å være sosial og prate med lagvenninner.


Supporterstrikk


64


Sett begge beina inn på rundp nr. 3 ½ (= 172 (180) 188 (196)). Sett et merke midt foran og midt bak med 86 (90) 94 (98) m mellom hvert merke. Strikk videre rundt og fell ved å strikke 2 m sm før og etter midtmerkene (= 4 m felt på en omg) på hver 4. omg til det gjenstår 156 (164) 172 (180) m. Strikk videre rundt til arbeidet måler 24 (27) 30 (33) cm fra sammenstrikkingen. Strikk buksa høyere bak: Strikk 10 m r forbi midtmerket bak, snu og strikk 20 m vr tilbake, snu og strikk til 4 m over der du snudde sist. Snu og strikk vr til 4 m etter der du snudde sist. Fortsett til du har snudd 4 (4) 5 (5) ganger i hver side. Strikk omg ut, strikk deretter 1 omg til og juster m-antallet til 156 (162) 174 (180) m. Bytt til rødt og strikk vr.bord som vist på diagram B. På den 6. omg strikkes det 2

knapphull ved å felle 2 m og legge opp 2 nye m på neste omg, 18 m før og 18 m etter bakre midtmerke (se Strikkeskolen side 169). Seler: Legg opp 11 m og strikk 35 (38) 41 (44) cm vr. bord 1 r, 1 vr. Fell av. Strikk en sele til. Montering: Sy sammen åpningen mellom beina og sy på pynteknapper på utsiden nederst på hvert bein. Sy fast selene på hver sin side av vr.borden på framsiden. I den andre enden av selene sys det på knapper. La selene gå i kryss bak og lukk ved å stikke knappene gjennom hullet bak på vr.borden. Fest alle tråder.

65


Strikk til baby og barn


Babyteppe Dette pleddet i duse farger er lunt og godt og tar liten plass i sekken. Mål: 90 x 90 cm Garn: Alpakka Silke fra Sandnes Garn: 150 g fg. 5834 lavendel 150 g fg. 1015 kitt 150 g fg. 2521 sand Pinner: Rundpinne nr. 3 (80 cm) Strikkefasthet: 27 m rillestrikk på pinne nr. 3 = 10 cm

Teppet er strikket fram og tilbake i rillestrikk. Øk ved å ta 1 kast på p. Kastet strikkes vridd r på neste p (se Strikke­ skolen side 166). Første m tas løs av til kantm (se Strikke­ skolen side 164). Dette blir ikke gjentatt i oppskriften. Legg opp 3 m med lavendel. Øk 1 m før og 1 m etter midterste m på 1. p (= 5 m). På neste p strikkes det 3 m før det økes 1 m, strikk deretter r p ut. På neste p strikkes det 3 m, øk 1 m, strikk p ut. Fortsett å øke 1 m etter de første 3 m på hver p. Strikk 14 riller (= 28 p) mellom hvert fargebytte og strikk striper i denne rekkefølgen: lavendel, kitt og sand. Når det er 329 m på p, strikkes det 3 p uten øking. På neste p strikkes det 3 m før det felles 1 m ved å strikke 2 m r sm. Strikk så r p ut. Fortsett med å felle etter de 3 første m til det er igjen 3 m på p. Fell av. Fest alle tråder.

88


Restegarnsteppe Når du strikker mye, fyller det seg fort opp med rester i skapet. Disse fargerike pleddene er gode å ha i sofaen hjemme eller på hytta. Et lite tips for å kunne bruke opp restegarn, er å strikke et teppe på samme måte som babyteppet. For å få strikkingen til å gå litt fortere, kan det gjerne brukes en større pinnetykkelse enn vanlig, jeg har brukt p nr. 6 til dette teppet. Om ikke alt garnet har samme tykkelse, er det fullt mulig å strikke med dobbelt garn, gjerne av forskjellig farge. Du bestemmer selv hvor stort du vil ha teppet. Start med 3 m, og avslutt med 3 m før det felles av.

89


Hundestrikk


Genser, hals og pulsvarmere til hund Hunder blir også kalde, og på de kaldeste dagene er det fint å ha på dem noe ekstra.

Genser Størrelser: S (M) L Plaggets mål: Halsvidde: 38 (48) 59 cm Brystkassevidde: 52 (66) 73 cm Rygglengde: 38 (47) 55 cm Garn: Peer Gynt fra Sandnes Garn: 200 (250) 300 g fg. 6364 mørk blå Pinner: Rundpinne (60 cm) og strømpepinner nr. 3 og 3 ½, heklenål nr. 3 ½

Genseren strikkes ovenfra og nedover. Legg opp 80 (100) 120 m på rundp nr. 3. Strikk 5 (6) 7 cm vr.bord 1 r, 1 vr. Bytt til p nr. 3 ½ og strikk glattstrikk samtidig som det økes 8 (8) 8 m på første omg (= 88 (108) 128 m). Fortsett i glattstrikk til arbeidet måler 8 (10) 12 cm fra vr. borden. Her økes det 22 m jevnt fordelt til 110 (130) 150 m. Når arbeidet måler 8 (12) 15 cm fra vr.borden, deles arbeidet i et forstykke og et bakstykke. Sett de første 32 (44) 56 m på en tråd (= forstykket). Strikk nå glattstrikk fram og tilbake på bakstykket til det måler 18 (24) 29 cm. La bakstykket ligge og sett forstykkets m på en p. Strikk glattstrikk fram og tilbake til forstykket er like langt som bakstykket. Sett alle m over på samme rundp og strikk rundt til arbeidet måler 33 (42) 50 cm. Bytt til rundp nr. 3 og strikk 5 cm vr.bord 1 r, 1 vr. Fell av. Hekle 1 omg fm rundt kanten på beinåpningene med heklenål nr. 3 ½ (se Kort heklekurs side 177).

Strikkefasthet: 22 m glattstrikk på pinne nr. 3 ½ = 10 cm

110


Hyttestrikk


129


130


154


Strikkeskole og kort heklekurs

155


© Gyldendal Norsk Forlag AS 2016 www.gyldendal.no Omslag og design: Concorde Design as Foto: Lene-Mari Prøven og May B. Langhelle Foto på side 4, 43–81 og 180 er tatt av May B. Langhelle, de øvrige er tatt av Lene-Mari Prøven Omslagsfoto: May B. Langhelle Fagkonsulent: May Britt Bjella Zamori Strektegninger til Strikkeskolen og heklekurs: Anne Vines og Ingse Revold Diagrammene er tegnet av May Britt Bjella Zamori Repro: RenessanseMedia AS, Lierskogen Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2016 Papir: 140 g Multi offset Boka er satt med Chronicle Text 10/14 ISBN 978-82-05-48613-3 Vi setter pris på kommentarer, innspill og ideer. Derfor ønsker vi oss dine tilbakemeldinger. Kontakt oss på e-post hobby@gyldendal.no, eller send et brev til Gyldendal Litteratur, Postboks 6860 St. Olavs plass, 0130 Oslo. Besøk oss på vår nettside: www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar Besøk Gyldendals blogg: puff.gyldendal.no Alle Gyldendals bøker er produsert i miljøsertifiserte trykkerier. Se www.gyldendal.no/miljo Det må ikke kopieres fra denne bok i strid med åndsverkloven eller avtaler om kopiering inngått med KOPINOR, Interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Kopiering i strid med lover eller avtaler kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel.


Boka inneholder 40 oppskrifter i kate­ goriene hyttestrikk, votte- og sokkestrikk, hundestrikk og barnestrikk. I tillegg finner du nyskapningen «supporterstrikk» med plagg som passer til både tilskuere og del­ takere utendørs – nikkers til barn, gensere, luer og pannebånd, strømper og buffer til hele familien, foruten sitteunderlag og termostrekk.

TORA BERGER

S

kiskytterdronningen Tora Berger deler sin store lidenskap: strikking! I denne flotte og personlige strikke­ boka presenterer hun sin egen strikke­ kolleksjon for første gang.

TORA BERGER

40

herlige strikkeprosjekter til hele familien

En bok full av inspirerende oppskrifter til både store og små prosjekter, ispedd gode strikke- og sportsminner fra Toras lange karriere. Tora Berger er en av de største og mest folkekjære sportsprofilene i Norge. En eventyrlig karriere teller to OL-gull, åtte VM-gull og 28 seirer i verdenscupen. Hun jobber nå med rekruttering for Skiskytterforbundet – når hun ikke er hjemme på Meråker med mann og barn og skaper nye strikkekreasjoner. Følg Tora på www.strikkehula.no/blogg

Supporterstrikk, hyttestrikk, hundestrikk og mye mer fra Norges skiskytterdronning

Profile for Gyldendal Norsk Forlag

Strikk med Tora  

Skiskytterdronningen Tora Berger debuterer med bok om sin store lidenskap: strikking!

Strikk med Tora  

Skiskytterdronningen Tora Berger debuterer med bok om sin store lidenskap: strikking!