Page 1

Sy deg en ny kjole – eller to!

KJOLEFEST FOR VOKSNE

Kjolefest for voksne er en håndarbeidsbok som vil gi deg lykkelige systunder mens du skaper drømmekjoler som kan brukes til hverdag og fest. Den delikate syboka har mønsterark i full størrelse og sybeskrivelse til ti skjønne kjoler for voksne (størrelse 34–46), samt en søt jentekjole. Modellene kan sys i flere varianter, og alle krevende detaljer er grundig forklart. Du finner også veiledning og mønster til en sommerlig veske, en sminkepung og et sjal. Bak modellene og veiledningene står Kirsi Etula og Sunna Valkeapää-Ikola, som er kjent fra den populære sybloggen www.mekkotehdas.fi. Med de eventyrlige bildene til Krista Keltanen blir leseren introdusert for et nordisk sommerlandskap som gir inspirasjon til å finne fram symaskinen og lekre stoffer umiddelbart.

KIRSI ETULA S U N N A VA L K E A PÄ Ä - I K O L A M E D F O T O AV K R I S TA K E LTA N E N

KJOLEFEST

FOR VOKSNE

Tammi


© Opphavspersonene og Werner Söderström Osakeyhtiö 2015 Originaltittel: mekkotehdas aikuisille Norsk utgave © Gyldendal Norsk Forlag AS 2017 Første gang utgitt av Werner Söderström Ltd. i 2012 med den finske tittelen mekkotehdas aikuisille. Utgitt med tillatelse fra Bonnier Rights Finland, Helsingfors Tekst © Sunna Valkeapää-Ikola og Kirsi Etula Fotografier © Krista Keltanen Illustrasjoner og design © Emmi Jormalainen Mønster © Paula Pärnänen All rights reserved Grafisk formgiving og ombrekking: Agency Leroy/Päivi Häikiö, Ylva Lucander Tegning av mønstre i serie: ITI Tigas Redigering: Jenni Salminen Fagkonsulent: Synnøve Smedal Oversetter Morten Abildsnes er medlem av Norsk Oversetterforening Repro: RenessanseMedia AS, Lierskogen Trykk og innbinding: GPS Group, Slovenia Papir: 140g Tauro Offset Boka er satt med Minion Pro 10/12 pkt. ISBN 978-82-05-49631-6 Sømbeskrivelsene i boka kan fritt benyttes til å lage produkter til eget bruk. All kommersiell bruk av sømbeskrivelsene er forbudt. Vi setter pris på kommentarer, innspill og ideer. Derfor ønsker vi oss dine tilbakemeldinger. Kontakt oss på e-post hobby@gyldendal.no, eller send et brev til Gyldendal Litteratur, Postboks 6860 St. Olavs plass, 0130 Oslo. Besøk oss på vår nettside: www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar Alle Gyldendals bøker er produsert i miljøsertifiserte trykkerier. Se www.gyldendal.no/miljo Det må ikke kopieres fra denne bok i strid med åndsverkloven eller avtaler om kopiering inngått med KOPINOR, Interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Kopiering i strid med lover eller avtaler kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel.


KIRSI ETULA S U N N A VA L K E A PÄ Ä - I K O L A F OTO

K R I S TA K E LTA N E N

KJOLEFEST F O R VO K S N E

O V E R S AT T AV

M O RT E N A B I L D S N E S


innhold DEDIKASJON 7 OM BOKA 8 FØR DU SYR

Valg av mønsterstørrelse 10 Opptegning av mønsterdelene 10 Tilpasning av mønsteret 11 Valg av stoff 11 Krymping av stoffet 11 Materialforbruk 11 Sømmonn 11 Avmerkinger på mønsterarkene 11 GENERELLE RÅD

Overkasting av sømmene 12 Klipp hakk 12 Fald 12 Kanting 13 Skråbåndets bredde 13 Selvlaget skråbånd 13 Slik kanter du 13 Skråbånd som belegg 13 Rouleau 14 Rynking 14 APPLIKERING 15 ISYING AV USYNLIG GLIDELÅS 16 SLIK SYR DU I STRIKKEDE STOFFER 17 Forsterkning av sømmen 17

BLOMSTRINGSTID

Aino 20 EN TID FOR SKJØNNHET

Lilja 28 Helmi 34 Sminkepose 40 I EVENTYRSKOGEN

Tyyne 44 VÅRLIG KJÆRLIGHET

Lempi 54 Veske 62 SØSTEREN MIN

Hilma 66 VED RØTTENE

Inger 76 I HAGEN

Selma 84 Lyskuler 94 HJEMMELYKKE

Ruut 98 FRA HJERTET

Ebba 106 MATOPPSKRIFTER 116 LIVET PÅ LANDET

Vilma 120 Sjal 126 Pulsvanter 128


dedikasjon

Vilma, Hilma, Helvi, Tyyne og Inger-Anni var våre bestemødre og våre formødre. Alle var flinke i håndarbeid, i krisetider dyrket de lin og sydde ladder som sko til barna sine. De behersket de tradisjonelle arbeidsmåtene fra behandling av reinsdyrskinn til kunstferdig brodering. De holdt barna med klær. De arbeidet på kåpe- og kjolefabrikker og rakk innimellom alt sitt hverdagsstrev å sy klær til barnas dukker. Den tidens flittige kvinner drev med håndarbeid fordi det var ­nødvendig. Det var knapt med materialer å få tak i, og alt ble utnyttet. En gammel kjole til en voksen ble ermeløs kjole til et barn, mens den ermeløse kjolen ble til et skjørt. Til slutt ble skjørtet kuttet opp i lange remser og vevd til filleryer. Utgangspunktet for det håndarbeidet vi driver med i dag, er svært annerledes. Det er mye som er blitt lettere, og barna våre har skap sprengfulle av klær. Det viktigste for oss når vi syr, er gleden over det å lage noe, det å skape noe nytt og opplevelsen av å lykkes. Og visst blir de ferdige produktene flittig brukt! Våre bestemødre, våre forbilder, husker vi som nøyaktige kvinner som med sans for det visuelle fant og delte skjønnhet midt i den ­hardeste hverdagen. Vi takker dem for tiden vi tilbragte sammen ­fordypet i ­hånd­arbeid. Vi tror at de og deres nærmeste har følt den samme gleden over vakre håndarbeider og den kunstferdige ­kombina­sjonen av farger og fasonger som den vi føler i dag. Vi vil derfor dedisere denne boka til minne om alle våre kjære og  ­flinke bestemødre!

—7—


om boka Vi har ruget på tanken om en kjolebok for voksne helt siden vi laget kjoleboka for barn. Vi har også stadig fått ønsker og ­anmodninger om en bok for voksne. Til slutt tok vi beslut­ ningen om å lage boka. Da vi først begynte å tegne og sy kjoler for voksne, ble vi ­fullstendig revet med. Felles tegnestunder og dager med foto­ grafering har bare forsterket den urokkelige troen på styrken som ligger i et godt samarbeid. Kjolefest for voksne er, som navnet antyder, en kjolebok for oss kvinner. Vi synes kjolene passer for alle, til bruk både til hverdags og fest. Både de som faller for en enkel stil, og venner av rysjer og ­volanger, finner raskt sin egen favoritt blant bokas ti modeller. Noen av kjolene er i to varianter, henholdsvis merket A og B. I tillegg gir boka tips om tilpasning av mønstrene og om søm av noen tilleggsprodukter. Kjolene er tegnet i størrelsene 34 – 36 – 38 – 40 – 42 – 44 – 46, og mønstrene finner du på mønsterarkene bak i boka. Kan en kvinne ha for mange kjoler? Nei, for det kan aldri bli for mange kjoler! Kirsi, Sunna og Krista

—8—


—9—


FØR DU SYR

I disse kjolemodellene er det vanligvis beregnet nok overvidde i mønsterstørrelsen. Det er det ­viktigste målet når man velger kjole­mønster. Hvis du planlegger å sy den ettersittende kjolen Lilja som er innsvinget i livet, er det også lurt å sjekke livvidden.

VA L G AV M Ø N S T E R S TØ R R E L S E

Det lønner seg å be om hjelp når du skal ta mål av deg selv, siden du skal stå rett og helt urørlig. Før du velger mønsterstørrelse, trenger du følgende mål av deg selv: Overvidde: Mål vannrett over bystens høyeste punkt og skulderbladene. Livvidde: Mål rundt midjen der den er på det smaleste.

O P P T E G N I N G AV M Ø N S T E R D E L E N E

I sømbeskrivelsen for de enkelte kjolene finner du angitt på hvilket mønsterark du finner mønsterdelene. Du finner delene på arket ved hjelp av kjolemodellens navn og fargekode. Når du tegner av mønstrene, må du huske å være nøye med å få med alle avmerkingene på mønsteret.

Vi kvinner er svært ulike, og få av oss glir rett inn i én bestemt størrelse med alle dens mål. Selv om overvidden er størrelse 38, kan livvidden tilsvare noe helt annet enn samme størrelses mål i tabellen. De fleste av modellene i boka er tegnet slik at de passer til og kan brukes av ulike kroppstyper.

S M

L

DA M E S TØ R R E L S E R

34 36

38 40

42

44

46

OV E RV I D D E ( OV )

80

84

88

92

96

100

104

L I V V I D D E ( LV )

62

66

70

74

78

82

86

HOFTEVIDDE (HV)

86

90

94

98

102

106

110

OV LV HV

BA R N E S TØ R R E L S E R

98/104

110/116 122/128 134/140

HØYDE

98/104

110/116 122/128 134/140

OV E RV I D D E

56–58

60–62 64–66 68–70

HOFTEVIDDE

54–55

56–57 58–59 60–62

Målene er i centimeter.

— 10 —


T I L PA S N I N G AV M Ø N S T E R E T

K R Y M P I N G AV S T O F F E T

Før mønsterdelene klippes ut i stoff er det lurt å sjekke størrelsen på mønsteret og forsikre seg om at plagget vil bli stort nok. I denne fasen er det også lett å forandre på lengden nederst på skjørtet og ermene. En god måte å sjekke mønsterets passform på, er å teipe stykkene fast til hverandre og prøve dem utenpå undertøyet.

Det vil alltid lønne seg å krympe nye stoffer av naturfibre før klippingen, ellers vil det ferdige plagget krympe i første vask og bli for lite eller miste fasongen. Krympingen kan gjøres enten ved å fukte stoffet godt med vann, vaske det i vaskemaskin på anvist program eller dampe det med strykejern.

VA L G AV S TO F F

M AT E R I A L F O R B R U K

Valget av materialer påvirker overraskende mye hvordan den ferdige kjolen blir seende ut. Bruker man samme mønster, vil en kjole laget av stiv bomull både se ut og føles helt annerledes enn en kjole sydd av myk viskose. Også valget av stoffets mønster og farge har en utrolig virkning på kjolens uttrykk. I beskrivelsene av de ulike modellene blir det angitt hvilke stoffer som anbefales.

Materialforbruket til kjolene er regnet ut etter den største størrelsen når stoffet er 150 cm bredt. Smalere stoff kan man trenge overraskende mye mer av, og tilsvarende mindre av bredere stoff. Kjolenes materialforbruk finnes i sømbeskrivelsen. SØMMONN

Mønstrene på mønsterarkene er uten sømmonn. Klipp derfor delene av stoff med 1 cm sømmonn om ikke annet blir oppgitt. OBS! Til kantene som skal avsluttes med rullefald, trengs det bare 2–3 millimeter sømmonn.

avmerkinger på mønsterarkene TRÅDR ETN IN G, TR

når du legger mønsteret på stoffet, skal pilen gå i samme retning som jarekanten

MOT STO FFB RE TT

kanten  av mønsteret legges mot stoffbrett

MF

MF

midt foran

MB

MB

midt bak

HAKK

 justeringsmerke for å markere f.eks. et ermes plassering

FO LD

 legg linjene mot hverandre, i stoffet danner det seg en fold

IN NSNITT

sy fra den bredeste enden

RYNK S AMME N

 pptegnet linje som viser hvor rynkestingene i o kanten av stoffet skal sys

— 11 —


— 20 —


blomstringstid

AINO HAR RETTE LINJER

og er i all sin enkelhet en drøm

for en som nettopp har begynt å sy. De halvlange ermene gjør at kjolen ser vårlig ut. Lommene i sidesømmene er praktiske og gir kjolen et avslappet preg. Valget av stoff forandrer lett kjolens uttrykk fra stilrent til romantisk. En Aino-kjole sydd av tykt bomullsstoff fungerer godt som den er uten fôr. Halsringningen kan da kantes med et skråbånd eller med sømmonn sydd ned på vrangen.

— 21 —


— 22 —


— 23 —


en tid for skjønnhet

I L I L JA - K J O L E N E R

halsringningen og skjørtet lagt

i folder. Siden materialet er tynt, forblir kjolens silhuett smal. Modellen framhever midjen, og fôret gjør at kjolen faller vakkert. Et smalt knyttebelte i livet setter et eget preg på kjolen.

— 29 —


— 44 —


i eventyrskogen

HVEM HAR

ikke lyst til å sveve med flagrende skjørt i en vårlig

blomster­skog? I tyllkjolen Tyyne føler man seg som en prinsesse, og som de beste eventyrene, så ender også dette med et kyss. Tyyne-kjolen har en ettersittende trikotoverdel og tyllskjørt som legger seg vakkert over hoftene og gjør det mulig å bruke en kort, ettersittende jakke utenpå kjolen. Kjolens overdel kan eventuelt erstattes av en ferdig topp.

— 45 —


— 54 —


vårlig kjærlighet

LEMPI-KJOLEN

faller mykt og passer for alle kroppstyper.

Det er lett å variere modellen ved å kombinere ulike stoffdesign med rouleauer. Den aller peneste Lempi-kjolen blir sydd i tynt stoff. Men det gjennomsiktige stoffet trenger et fôr. Som fôr til en sommerlig kjole passer det godt med tynn bomull. Kjolens A-linje får man ved å sy på en rysj nederst på skjørtefôret. Blonden som titter fram under skjørtet, gir kjolen det siste lille ekstra! Kjolen Lempi kan enten sys med halvlange sommerfuglermer ( K J O L E A ), eller med korte volangermer ( K J O L E

— 55 —

B

side 71).


— 68 —


helmi b og hilma a — 69 —


— 78 —


— 79 —


— 100 —


— 101 —


— 110 —


— 111 —


ebba, selma b

— 112 —


hilma b

— 113 —


AINO

LILJA

HELMI A

SMINKEPOSE

side 24

side 32

side 38

side 40

TYYNE

LEMPI A

side 50

side 58

LEMPI B

HELMI B

side 58

side 38

VESKE

A

side 72

side 62

VESKE

side 62

— 130 —

HILMA A

B

INGER A

side 80


SELMA A

LYS K U L E R

RUUT

EBBA

side 89

side 94

side 102

side 108

HILMA B

INGER B

SELMA B

side 72

side 80

side 89

VILMA

SJAL

PULSVA N T E R

side 124

side 126

side 128

— 131 —


Sy deg en ny kjole – eller to!

KJOLEFEST FOR VOKSNE

Kjolefest for voksne er en håndarbeidsbok som vil gi deg lykkelige systunder mens du skaper drømmekjoler som kan brukes til hverdag og fest. Den delikate syboka har mønsterark i full størrelse og sybeskrivelse til ti skjønne kjoler for voksne (størrelse 34–46), samt en søt jentekjole. Modellene kan sys i flere varianter, og alle krevende detaljer er grundig forklart. Du finner også veiledning og mønster til en sommerlig veske, en sminkepung og et sjal. Bak modellene og veiledningene står Kirsi Etula og Sunna Valkeapää-Ikola, som er kjent fra den populære sybloggen www.mekkotehdas.fi. Med de eventyrlige bildene til Krista Keltanen blir leseren introdusert for et nordisk sommerlandskap som gir inspirasjon til å finne fram symaskinen og lekre stoffer umiddelbart.

KIRSI ETULA S U N N A VA L K E A PÄ Ä - I K O L A M E D F O T O AV K R I S TA K E LTA N E N

KJOLEFEST

FOR VOKSNE

Tammi

Kjolefest for voksne  

Sy deg en ny kjole – eller to!

Kjolefest for voksne  

Sy deg en ny kjole – eller to!