Høstens bøker 2020

Page 1

GYLDENDAL LITTERATUR

HØSTENS BØKER

2020 SKJØNNLITTERATUR // SAKPROSA // BARN & UNGDOMGyldendal litteratur Høsten 2020

Skjønnlitteratur // Sakprosa // Barn & Ungdom


Gyldendal Norsk Forlag AS Pb 6860 St. Olavs plass 0130 Oslo Sehesteds gate 4 0164 Oslo tlf: (47) 22 03 41 00 Fax: (47) 22 03 41 05 E-post: gyldendal@gyldendal.no Internett: www.gyldendal.no Printed in Norway Grafisk produksjon: HG media as Papir: 100 g Munken Lynx Design: Rune Tollisen Foto: Gyldendal hvis annet ikke er nevnt. Vi tar forbehold om prisendringer og utgivelsestidspunkt.


SKJØNNLITTERATUR • • • • • •

Norske romaner, noveller og lyrikk Tegneserier Norsk krim Vinduet Oversatte romaner og noveller Oversatt krim

FAKTA | SAKPROSA • • • • • •

Historier og biografier Samtid Hobby og nytte Helse og livsstil Mat og drikke Annen sakprosa

BARN & UNGDOM • • • • • •

Høytlesning 0–3 år Høytlesning 3–6 år Selvlesning 6–9 år Slukealder tegneserie Slukealder Ungdom

POCKETSLIPP ANNET

Forfatterregister Tittelregister Kontaktpersoner

8 24 27 32 33 49

57 63 72 76 79 83

91 110 120 129 131 148 158

167 168 170Skjønnlitteratur


S|

Skjønnlitteratur Kanon

ARGONAUTIKA

APOLLONIOS RHODIOS

Argonautika er et eventyrlig epos som også er det eneste som er bevart fra de 700 årene mellom antikkens to aller mest kjente verk innenfor sjangeren, nemlig Homers Iliaden og Vergils Aeneiden. I dette verket lar den lærde poeten Apollonios Rhodios (3. årh. f.Kr.) oss møte den greske helten Jason idet han legger ut på havet i skipet Argo, med en rekke gode hjelpere om bord, for å hente Det gylne skinn i det barbariske landet Kolkhis (det moderne Georgia). I Kolkhis må Jason utføre en rekke livsfarlige og monstrøse oppgaver som han får i oppdrag av den kolkhiske kongen Aietes. Jason klarer alle strabasene takket være hjelp fra kongens datter Medeia, som, brennende forelsket, blir med ham tilbake til Hellas. Fantastiske heltedåder, overnaturlige monstre, magi – og vill kjærlighet, som skal vise seg å bli svært så uhellsvanger – alt dette får leseren møte underveis.

ISBN 9788205538542 // Kr 429,- // Lansering medio november

8


Skjønnlitteratur Roman

EN VAKKER DAG

SOUDABEH ALISHAHI

Afra vokser opp i et Iran styrt av Sjahen. Hun opplever sin første forelskelse og ungdomstiden under den «brutale» revolusjonen. Fra å ha kunnet gå i bikini må hun nå dekke seg til med hijab, men hun gifter seg lykkelig med en lege hvis ekskone og to døtre har flyktet til Norge. Afra trekkes mot dette nye som hun får ta del i, og møter Norge og landets kultur med sine iranske briller. Soudabeh Alishahi (f. 1963) er en iransk forfatter bosatt i Norge. Hun ble Oslos første fribyforfatter i 2001. Romanen En vakker dag er opprinnelig skrevet på farsi. Alishahis roman Smil kom ut i 2015.

ISBN 9788205520981 // Kr 399,- // Lansering medio august

9

|S


S|

Skjønnlitteratur Roman

DEN SISTE VIKINGKONGEN 4

Fredens fiende

JAN OVE EKEBERG I Fredens fiende, den fjerde romanen i serien «Den siste vikingkongen», møter vi Harald Hardråde som høvding for den legendariske Væringgarden i Bysants. Da en ny keiser bestiger tronen, står Harald utsatt til og må flykte. Han setter kurs for Kiev, hovedstaden i det mektige Gardarriket, dit han har sendt store rikdommer. Der gifter han seg med fyrstedatteren Jelisaveta, som han tar med på en dramatisk ferd mot Norge. Under hjemferden tenker Harald på dette ene: Hvordan vinne sin rettmessige kongemakt i Norge? Landet har allerede tatt den unge og viltre Olavsønnen Magnus som konge, og over ham våker den mektige trønderhøvdingen, Einar Tambarskjelve, som ikke ser med blide øyne på Haralds hjemkomst. Harald flykter fra én blodig maktkamp mot en ny. Men han har ikke noe valg. Det er tid for å oppfylle et løfte han ga broren, Hellig Olav på Stiklestad.

ISBN 9788205540118 // Kr 399,- // Lansering primo september

10


Skjønnlitteratur Lyrikk

SOM SKYENE SKYGGER SNØEN

LEVI HENRIKSEN

Som skyene skygger snøen er en samling dikt – eller skillingsviser – om de reisene som former et menneskeliv. Reisene man tar med en familie, og dem man tar helt alene, i minner, i litteraturen eller i musikken. Men også de reisene som bare er den korte, men til tider uoverkommelige avstanden fra ett menneske til et annet. Det handler om arbeid, kjærlighet, alderdom og tap. Og det handler om savn og nostalgi, om Amerika, Leonard Cohen, George Best og Dylan Thomas. Som skyene skygger snøen er en manns blikk bakover i livet og utover i verden, i en samling som viser Levi Henriksens utrettelige lojalitet til menneskene som forsøker å leve med sårene livet har gitt dem.

ISBN 9788205541542 // Kr 329,- // Lansering medio august

11

|S


S|

Skjønnlitteratur Roman

DET KAN JEG IKKE SI

ØIVIND HÅNES

Jens Ole Jansen er en tidligere konsertpianist som lever et tilbaketrukket liv som tapethandler i Øst-Friesland ute ved den tyske nordsjøkysten. Hans datter Evelyn forsvant da hun halvannet år tidligere skulle seile en liten båt ut til den avsidesliggende øya Foula vest for Shetland. Været i området var bra, og hun var en dreven seiler. Båten ble funnet, men hun var borte. I de etterlatte bøkene og papirene etter datteren kommer Jansen etter hvert over skjebnen til en nederlandsk performancekunstner – Bas Jan Ader – som forsvant da han i 1975 skulle seile alene over Atlanteren i en liten båt i forbindelse med et prosjekt han kalte På søken etter det mirakuløse. Etter hvert innser Jansen at det kan være en forbindelse mellom datterens forsvinning og Bas Jan Aders, og drar til Shetland for å finne et mulig svar.

ISBN 9788205533875 // Kr 379,- // Lansering ultimo oktober

12


Skjønnlitteratur Roman

OG SÅ KOM REGNET

ANNIKEN ENGLUND JØRGENSEN

Nathalie har en venn. Eller. Det er et sånn elsk-hatforhold man ikke kommer seg unna. Angsten kommer liksom bare når den syns det passer. Hun styrer det ikke selv, da ville hun ikke latt det skje. Eller. Kanskje noen ganger, men bare når hun trenger det. Litt sånn er det med Michel også. Begge deler er på en måte en tapt kamp. Skjer det, så skjer det. Da er det bare å dra for gardinene og prøve å ikke dø.

ISBN 9788205535404 // Kr 349,- // Lansering medio august

13

|S


S|

Skjønnlitteratur Roman

HVA HUN KLAGER OVER

når hun klager over husarbeidet

HEIDI LINDE Vigdis har vært gift i tjueto år, men ønsker ikke annet enn å bryte ut av ekteskapet. Men hvordan kan hun rettferdiggjøre det å forlate en mann som ikke slår, som ikke drikker eller ligger rundt, som er en god far? Kanskje handler det bare om forventninger, og om å legge lista lavere. Men hvor lavt kan en list legges, før selvforakten tar overhånd, før man kveles, før man dør? Linn har bestandig vært den pene. Nå oppdager hun at menn ikke lenger snur seg etter henne på gata. Hvis tiltrekningskraften er tapt, hvem skal hun nå være? Historiene til Vigdis og Linn flettes inn i hverandre av tilfeldigheter. Av nødvendighet ender begge på et ganske annet sted enn der de startet.

ISBN 9788205539297 // Kr 379,- // Utkommet

14


Skjønnlitteratur Roman

HEKNEVEVEN

LARS MYTTING

Året er 1903, og tjueto år har passert siden Astrid Hekne døde i barsel. Hennes sønn Jehans lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Han holder seg helst i fjelltraktene nær Butangen på fiske og reinsjakt. Utenfor nykirken på Butangen steller fortsatt sogneprest Kai Schweigaard på Astrid Heknes grav. Han nages av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to søstre i Astrids slekt, og Kai blir besatt av å finne en eldgammel billedvev som søstrene lagde, Hekneveven, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger. Så møter Jehans en gåtefull jeger over en reinsbukk felt av to skudd. Livet hans blir aldri det samme. Hekneveven er roman om kjærlighet, sorg og mot, og om et Norge inn i en ny tid fra 1903 og frem til 1919.

ISBN 9788205539044 // Kr 399,- // Lansering medio oktober

15

|S


S|

Skjønnlitteratur Lyrikk

DEN ANDRE JAKOBSSTIGEN

INGRID NIELSEN

Diktene i Ingrid Nielsens andre diktsamling leter seg frem til sprekker i den synlige verden, utålmodige etter å finne utganger og nye muligheter for liv og sansning – for en annerledes frihet. Diktene kan forflytte seg fra ekornøyets svarte blunk i en skog, via et skrått ord i en trappeoppgang til et gatekapell i Italia. Her er kjærlighetsdikt om en sekundlang drøm, om å gå seg vill i Manchesters gigantiske haller; og her er dikt der ulike stemmer fletter seg sammen og åpner glemte minner, håp om redning, ord som bærer. Dette er en samling dikt som trekkes mot forbindelsene mellom et liv her og nå og de andre stedene som viser seg, i drømmer og bilder, og i andres stemmer. Kort sagt: Dikt som sirkler omkring steder der en Jakobsstige kunne ha vært reist.

ISBN 9788205541689 // Kr 329,- // Lansering primo oktober

16


Skjønnlitteratur Roman. Debutant

BIKKJEVAKT

MARTIN SELLEVOLD

Stian lever et liv om bord på seilbåten Vellamo. Han livnærer seg som oversetter av tekniske manualer og sakprosabøker, i tillegg til at han har en grei, men risikabel, biinntekt som deltidssmugler. Men nå har han fått nok av den alltid murrende angsten for at noen har sett noe, for at noen har snakket, for at nettet er i ferd med å snurpe seg sammen. Snart skal han gi opp smuglingen og begi seg sørover, for godt. Helt til hans beste venn Tore trygler ham om å ta bare en siste, liten og lukrativ tur. Og er det ikke i grunnen akkurat det han trenger? En avsluttende, ekstra cashinnsprøytning. En gyllen fallskjerm. Kan det være så farlig? Han behøver ikke engang smugle noe inn i landet, men ut.

ISBN 9788205542716 // Kr 299,- // Utkommet

17

|S


S|

Skjønnlitteratur Roman

GUL BOK

ZESHAN SHAKAR Mani er nyutdannet økonom og har nettopp fått jobb i Oppvekstdepartementet. Han er en ung mann som bor sammen med faren sin i en leilighet på Haugenstua, og som har en kjæreste han tror han skal gifte seg med. Helst ville han ha brukt evnene sine i det private næringsliv, der prestisjen og pengene sitter, for han er smertelig klar over at både kjæresten og miljøet rundt ham bare ser med forakt på «offentlig sektor». Lavt lønnet er det også. Den nye jobbtilværelsen innebærer tilpasning til en helt ny verdiskala, der en gammel leilighet i Gamlebyen er mer ettertraktet enn Manis nye, og dyre, leilighet på Skillebekk, og der Manis faste kebabsjappe er «genuin» og rangeres høyere enn Theatercaféen. Samtidig blir Mani også stolt over å være en del av det store felles prosjektet som kalles Staten. Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Den er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.

ISBN 9788205538214 // Kr 379,- // Lansering ultimo august

18


Skjønnlitteratur Roman

KATALOG OVER MINE MENN

HELENE URI

Vi lever våre liv omgitt av andre mennesker. Vi kan tro at vi vet hvem vi er, men vi vil aldri få vite hvordan andre ser oss, og hvilken rolle vi spiller i deres liv. Om Margrete Ecker gjelder følgende kjensgjerninger: Hun er 52 år og fremdeles vakker. Hun har en sønn. Hun har arvet en leilighet og plassert penger så kløktig at hun er økonomisk uavhengig. Hun har en sterk vilje, men et svakt hjerte. Hun vil komme til å trenge et nytt. Men hvem er Margrete? Katalog over mine menn er historien om henne fortalt av noen av de mennene som med glede, sorg eller bitterhet, frivillig eller ufrivillig, erkjent eller uvitende, har vært del av hennes liv. Hva har de forstått av henne, og hva har Margrete forstått av seg selv og av det livet hun lever? Alle har en opplevelse av Margrete Ecker, ingen ser den samme kvinnen.

ISBN 9788205541788 // Kr 379,- // Lansering medio september

19

|S


S|

Skjønnlitteratur Essays

SPRÅK OG ERFARING

KARIN HAUGANE

Språk og erfaring er en samling essays om europeisk lyrikk, samt analyser av henholdsvis Ibsen og Sofokles. Gjennomgående er det tale om forfattere hvis poesi tematiserer betydningen av å finne et språk for livserfaringer og livsopplevelser som må kunne kalles ekstreme; blant annet skriver forfatteren om Gunvor Hofmo, Paul Celan, Marina Tsvetajeva, Ingeborg Bachmann og Sylvia Plath. Haugane fletter disse lesningene nennsomt sammen med beretninger om sin egen dramatiske og til dels gruoppvekkende livserfaring. Språk og erfaring er en sterk og interessevekkende leseopplevelse.

ISBN 9788205538504 // Kr 379,- // Utkommet

20


Skjønnlitteratur Om litteratur

ALMUENS OPERA

Om Trost i taklampa og litterære klasseskiller i Alf Prøysens forfatterskap

BJØRN IVAR FYKSEN Alf Prøysen (1914–1970) er blant våre mest berømte personligheter – nesten alle kan sitere fra en av hans folkekjære viser. Men han sto også bak et betydelig prosaforfatterskap som ikke ligner noe annet i vår litterære kanon, ikke minst skrev han en av Norges mest solgte romaner: Trost i taklampa. I denne boken undersøker Bjørn Ivar Fyksen de historiske, økonomiske og kulturelle forholdene i det husmannsmiljøet på Hedemarken som er bakgrunnen for Prøysens tekster, og setter dem på den måten inn i en arbeiderlitterær sammenheng. Slik kommer forfatterskapets politiske sider tydeligere til syne, og Almuens opera viser det radikale i Prøysens holdninger til kunst og litteratur: På en kjærlig måte tok Prøysen i bruk underklassens kultur, språk og omgangstone og omformet det til et av vår litteraturs mest særegne og kraftfulle forfatterskap. Almuens opera er en bok om klasse, estetikk og det yrende, sårbare og viljesterke livet som bobler på og mellom linjene hos en av våre mest populære diktere.

ISBN 9788205538023 // Kr 399,- // Lansering primo november

21

|S


S|

Skjønnlitteratur Om litteratur

DE MENNESKELIGE BOLIGER

En bok om Jens Bjørneboe

MOLLERIN (RED.) I oktober 2020 ville Jens Bjørneboe fylt 100 år. Forfatterskapet hans er blitt lest av generasjoner som leter etter svar på spørsmål om ondskap, grusomhet, rettferdighet og menneskelighet. Han er blitt sett på som en forfatter for de unge, en intellektuell for sin tid. Men han er også en forfatter og intellektuell for vår tid, og han skrev om temaer som i dag er brennaktuelle: soningsforhold, krigsoppgjør, enkeltmenneskets frihet, hvor ondskapen kommer fra. I tillegg var Bjørneboe som forfatter insisterende opptatt av våre eksistensielle grunnvilkår, i hva det vil si å være et menneske i denne verden. I denne antologien, redigert av Kaja Schjerven Mollerin, skriver Jan Grue, Aslak Sira Myhre, Cathrine Grøndahl, Håkon Bleken, Cecilie Løveid og mange flere om aspekter ved Bjørneboe som forfatter og offentlig intellektuell.

ISBN 9788205541153 // Kr 399,- // Lansering primo oktober

22


Skjønnlitteratur Om litteratur

FAKKELEN ER TENT!

Den norske billigbokrevolusjonen 1961-1985

TOR EYSTEIN ØVERÅS «Billigbokrevolusjonen» er navnet på et lykkelig øyeblikk i norsk og nordisk forlagshistorie. Etter at Penguin begynte å utgi pocketbøker i 1935, og med tiden bygget et av verdens aller mest kjente varemerker, kom den såkalte kvalitetsbilligboka til Norden og Norge på slutten av 1950-tallet. I Norge startet Gyldendal Fakkel-serien i 1961 og Lanterne-serien i 1962. I 1964 kom Pax-bøkene. Camus og Sartre, Einstein og Freud, Beckett og Brecht: Det besnærende med billigboka var at kvalitet solgte best, underholdningsforfattere falt igjennom. Billigboka representerte høy litterær kvalitet i nyskapende design til en svært lav pris. De store ungdomskullene etter krigen fikk råd til å kjøpe bøker. Billigboka ble et sentralt medium for utdanningseksplosjonen og studentopprøret. I knappe to tiår varte det, så var det slutt. I 1979 dumpet Gyldendal sine lagre av Fakler og Lanterner til spottpris.

ISBN 9788205514683 // Kr 449,- // Lansering medio november

23

|S


S|

Skjønnlitteratur Tegneserie

NEMI DIKTANTOLOGI SAMLEBOKS

LISE MYHRE

ISBN 9788205542204 // Kr 399,Lansering medio september

DRACARYS SAMLEBOK 16

LISE MYHRE

Cyan og Ophelia er single, men syns fiskene i havet ikke alltid er så attraktive som de skulle ønske. Nemi og Grims forhold møter dets største utfordring.

ISBN 9788205534391 // Kr 349,Lansering medio august

24


Skjønnlitteratur Tegneserie

NEMI BORDKALENDER 2021

LISE MYHRE

Én Nemi-stripe hver dag gjennom hele 2021! En herlig kombinasjon av hverdagsfilosofi og humor i kjent Nemistil. ISBN 9788205531512 // Kr 249,Lansering medio august

NEMI JULEHEFTE

LISE MYHRE

Ingen jul uten Nemi! Nemi julehefte hører hjemme i julestrømper og under juletrær i hele Norge. Årets julehefte setter julestemningen i sving hos alle Nemi-fans. ISBN 9788205534704 // Kr 69,Lansering primo november

NEMI SJOKOLADEADVENTSKALENDER

LISE MYHRE

ISBN 9788205545182 // Kr 149,Lansering primo november

25

|S


S|

Skjønnlitteratur Tegneserie

BLASFEMI

TROND J. STAVÅS

Nationaltheatrets oppsetning av musikal-satiren «Guds blå bjeller» har vakt store reaksjoner blant folk. Den blir anklaget for å gjøre narr av religion, kongefamilien, #metoo, abortloven, klimakrisen, rett og slett alt av kontroversielle temaer. På et kontor i Trondheim får den unge lovende reporteren Ida oppdraget å skrive om Arnulf Øverlands blasfemitiltale, og dens dagsaktualitet i forbindelse med spetakkelet i Oslo. Da Ida tar turen til Bergen for å besøke Arnulf Øverlands hjem, får hun tidenes største overraskelse …

ISBN 9788205531505 // Kr 249,- // Lansering primo oktober

26


Skjønnlitteratur Krim

NÅ HAR NATTEN ALT

JØRGEN BREKKE

23. oktober 2012 blir femten år gamle Liv Hassel drept i et skogholt i fredelige Horten, mens foreldrene hennes er i Mexico. Den tre år eldre Vegar Johnsen blir dømt for drapet. Åtte år senere møter Livs søster, Mia Hassel, uventet et tidligere vitne i saken. Dette møtet reiser foruroligende spørsmål. Er Johnsen den skyldige? Kan Mia stole på forklaringene til sine aller nærmeste? Mia kontakter Helene Paus, en anerkjent forfatter av true crime-bøker. Paus har selv mistet en datter i krybbedød, og har bestemt seg for å slutte å skrive om drapssaker. Men hun klarer ikke å la saken ligge, det er for mye som skurrer i den. Makter Paus å skrive seg ut av sin egen sorg, eller vil arbeidet med boken om det tragiske drapet bare føre henne dypere ned i det mørket hun befinner seg i?

ISBN 9788205539310 // Kr 379,- // Utkommet

27

|S


S|

Skjønnlitteratur Krim

STAMMEREN

KNUT FALDBAKKEN Jahn Leine stammer. Han lever i selvpålagt taushet og begrenser kontakten med omgivelsene. Som femtiåring må han innse at stammingen har formet livet hans og gjort det fattigere. Han har aldri vært gift eller samboer, han har hatt en tilbaketrukket stilling i småbyens bank, hvor rasjonalisering nylig gjorde ham overflødig. Dette velter om på den strukturerte tilværelsen hvor han har søkt tilflukt. Hans kjærlighetslengsel finner utløp i anonyme, utilfredsstillende kontakter på Tinder. Når skuffelse og frustrasjon vokser til et utålelig nivå, bobler et vilt sinne opp i ham og gjør ham uberegnelig og farlig. Det har skjedd før, og det vil skje igjen. Hva vil utløse hans voldsomme reaksjon neste gang? Samtidig, under et veiarbeid i Hamar blir et stillestående våtmarksområde drenert, og levningene av en kvinne dukker opp. Hun ble trolig drept omkring årtusenskiftet. Dette er én av tre uløste drapssaker Jonfinn Valmann har ansvaret for denne lumre sommeren.

ISBN 9788205530065 // Kr 399,- // Lansering ultimo oktober

28


Skjønnlitteratur Krim

SKORPIONBROSJEN

H.K FAUSKANGER

Året er 1909, og Oskar Prods Brattenschlag har nylig blitt ansatt som assistent ved den norske ambassaden i London. På vei for å kjøpe fødselsdagspresang til sin kone Ada blir han tilsnakket av en mann han tilfeldig møter, som uoppfordret forteller om en antikvitetsbutikk like i nærheten, der det ligger en skorpionbrosje i vinduet. Denne bør Brattenschlag skynde seg å kjøpe, så ikke «verdens ondeste mann» kommer ham i forkjøpet. Brattenschlag tenker at smykket kunne passe til Ada, som er født i skorpionens tegn. Idet han er i ferd med å kjøpe brosjen og en sjelden tarotkortstokk, kommer en mann inn i butikken og krever å få kjøpe kortstokken. Mannen viser seg å være den beryktede okkultisten Aleister Crowley. Det blir opptakten til en serie mystiske hendelser, forsvinninger og uforklarlige dødsfall, som Brattenschlag uforvarende virvles inn i. Som i sine tidligere romaner vever H.K. Fauskanger historiske skikkelser og faktiske hendelser inn i et intenst krimplott, der Brattenschlag og hans ledsager professor Lagergren stilles på de vanskeligste prøver.

ISBN 9788205533653 // Kr 399,- // Lansering ultimo oktober

29

|S


S|

Skjønnlitteratur Krim

MANDELA-EFFEKTEN

ANNE HOLT

Under et venninnetreff på en fortausrestaurant i september 2019 faller ett enkelt skudd fra en snikskytter. Skuddet treffer Selma Falcks gamle håndballvenn Linda Bruseth i hodet, og skader Selma i armen. Linda er en anonym og ukjent stortingsrepresentant, og både pressen og politiet antar umiddelbart at Selma var det egentlige målet for attentatet. Hun ser ingen grunn til å tvile på dem. Nærmere undersøkelser fra politiets side viser raskt at alle tar feil: Et parlamentsmedlem er altså likvidert på åpen gate. Når så en dommer i Høyesterett blir funnet hengt og et regjeringsmedlem dør under mystiske omstendigheter, aner Selma at det er et mønster i både valg av ofre og drapsmetoder. Mens hun leter etter svar, snubler hun inn i et tilsynelatende kaos av myndighetsmisbruk, konspirasjoner og personlige tragedier. Og et iskaldt, infamt hevntokt det ser ut til å være umulig å stanse.

ISBN 9788205540613 // Kr 399,- // Lansering primo oktober

30


Skjønnlitteratur Krim

LANG TIDS REISE

JAN MEHLUM

En dag i august 2009 forsvinner den 14 måneder gamle Felicia Nilsson fra en leilighet i Tønsberg. Familien har lenge vært i barnevernets søkelys uten at effektive tiltak er blitt iverksatt. Spørsmålet om hva som har skjedd med barnet, rir både etterforskerne og lokalsamfunnet som en mare. Mange teorier blir lansert, men først da politiet finner blodspor etter barnet, både på badet og i farens båt, og vitner melder seg, blir både far og mor tiltalt for drap, og faren dømmes. Men noe lik blir ikke funnet. Som familiens nabo greide advokat Svend Foyn aldri å glemme saken, selv om han ikke var direkte involvert. Ti år senere har VG en artikkel om det uløste mysteriet: Hva skjedde med Felicia Nilsson? Oppslaget i avisen bringer Foyn inn i en lang og uforutsigbar reise, tilbake i tid. Lang tids reise er en historie om moral og svik, om liv og død. Og om hunder. En virkelighetsnær fortelling. Og som alltid i Mehlums krimromaner, skremmende aktuell.

ISBN 9788205540095 // Kr 399,- // Lansering ultimo oktober

31

|S


S|

Skjønnlitteratur Vinduet

VINDUET 2020

MARIA HORVEI (RED.)

Litteraturtidsskriftet Vinduet kjem med fire årlege utgåver. Her kan du lese essay, bokmeldingar, intervju og anna stoff, skrive av nokre av Noregs fremste kritikarar og forfattarar. Sjå den norske og internasjonale samtidslitteraturen gjennom Vinduet! Vinduet nr. 1+2/2020 vart lansert 21. mai Vinduet nr. 3/2020 vert lansert 8. oktober Vinduet nr. 4/2020 vert lansert 10. desember

32


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

FINN MEG

ANDRÉ ACIMAN Da Samuel tar toget fra Firenze til Roma for å besøke sønnen Elio, kommer han i prat med en ung, distré kvinne. Møtet skal forandre livet hans for alltid. I Roma treffer Elio en eldre mann på en klassisk konsert. Han blir dypt betatt av mannens utstråling, erfaringer og verdensvanthet. Men kanskje er det mest fordi mannen vekker minner om en tidligere kjærlighet. Oliver er godt etablert i USA, med forskerstilling og en god familie. Likevel lengter han innerst inne etter noen fra fortiden. I Finn meg utforsker André Aciman kjærlighet, begjær og den dype kontakten som kan finnes mellom mennesker, ved første møte eller etter mange års fravær. På mesterlig vis skildrer han hvordan lidenskapen – til musikken, litteraturen og livet selv – styrer oss når vi lar den slippe til. Og under det hele ligger spørsmålet om ekte kjærlighet noensinne dør.

Originaltittel: Find Me // Oversetter: Merete Alfsen // ISBN 9788205535008 // Kr 349,- // Lansering primo august

33

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

OG DITT NAVN ER MITT

Pocket

ANDRÉ ACIMAN Elio tilbringer sommeren sammen med foreldrene i et gammelt hus på den italienske rivieraen. Der slumrer han i varmen, leser, spiller piano, flørter med jentene. Men da familiens sommergjest Oliver kommer, oppstår det følelser i Elio som han ikke er forberedt på, og de to begir seg ut på et sommereventyr de aldri vil glemme. Og ditt navn er mitt er en fortelling om uventet, intens kjærlighet uavhengig av kjønn og alder. Sanselig og utilslørt skildrer André Aciman hva som kan skje mellom to mennesker som berører hverandre på det dypeste – og hvordan kompliserte følelser også er de enkleste. André Aciman er blitt kalt en begjærets grammatiker og en følsomhetens mester. Han har skrevet en rekke bøker, hvorav Og ditt navn er mitt (Call Me By Your Name) er den mest kjente. Filmen basert på boken kom i 2017 og fikk umiddelbart kultstatus. Boken har solgt i 750 000 eksemplarer i USA og er utgitt på over 30 språk.

Originaltittel: Call Me By Your Name // Oversetter: Hilde Rød-Larsen // ISBN 9788205534988 // Kr 179,- // Utkommet

34


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

SIVILISASJONER

LAURENT BINET

Hva om Columbus ikke hadde returnert fra Amerika og inkaene i stedet hadde erobret Europa? Hva ville konsekvensen vært for kristendommen, de europeiske kongehusene, ja, hele den europeiske sivilisasjonen? I denne boken snur Laurent Binet opp ned på viktige deler av verdensbegivenhetene og byr på en festlig, smart og ellevill lek med historien: Frøydis Eiriksdatter legger ut på tokt mot Vinland, men bestemmer seg for å dra enda lenger sør med sitt store vikingfølge. Dermed er det en annen sivilisasjon Christofer Columbus treffer i 1492, og han lider store nederlag på sin oppdagerferd. Deretter reiser inkaene østover, til et land der befolkningen ser ut til å tilbe en gud som er spikret opp på et kors. Inkaene erobrer mer og mer land i Europa og innfører sin egen religion, sine egne ideologier og skikker. Dette får enorme følger for utviklingen i Europa, for den europeiske identiteten og for enkeltmennesker som Henrik den åttende, Martin Luther og Miguel de Cervantes. Sivilisasjoner er en fascinerende, fantasifull «hva hvis»-lek med historien og med litterære sjangre. Binet spiller på sagalitteraturen, helteeposet og middelalderromanen, og viser oss hvor tilfeldig verdenshistorien tross alt er.

Originaltittel: Civilizations // Oversetter: Tom Lotherington // ISBN 9788205533424 // Kr 379,- // Lansering primo oktober

35

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

GLASSHUSET

EVE CHASE

Et nyfødt jentebarn blir funnet i skogen utenfor Foxcote Manor, og familien som bor der tar henne til seg. De har søkt tilflukt på det gamle landstedet sitt etter at hjemmet i London ble ødelagt av brann, og i en tilværelse fylt av sorger og problemer blir barnet en kilde til glede. Av frykt for at myndighetene skal ta henne fra dem, bestemmer de seg for å holde jenta skjult. For en stund virker det som om de har funnet fred på dette solfylte stedet i skogen, der samfunnets regler ikke ser ut til å gjelde. Men virkeligheten presser seg på, og spenningen stiger. Innen få dager ligger et menneske dødt i skogen, og skandalen er et faktum. Flere tiår senere møter vi en kvinne med hull i sin egen familiehistorie og et desperat behov for svar. Hun overvinner frykten for hvilke hemmeligheter hun kan komme til å avsløre, og setter seg fore å avdekke sannheten. Men fortiden er allerede nærmere enn hun kan forestille seg. Den følger med og venter …

Originaltittel: The Glass House // Oversetter: Jan Chr. Næss // ISBN 9788205539228 // Kr 299,- // Lansering ultimo september

36


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

JUL PÅ ØYA

(Mure # 3)

JENNY COLGAN Julen på den skotske øya Mure er kald, forblåst og utrolig vakker. Nå er tiden for å kose seg foran peisen med en god kopp te eller kanskje en liten whisky, sammen med de nære og kjære – med mindre man, som Flora, er gravid med den tidligere sjefen sin og redd for å fortelle ham om det. I det som skal være fredens og gledens høytid, vil Joel synes at Flora kommer med godt nytt? I mellomtiden prøver Saif, lege og flyktning fra krigsherjede Syria, å feire sin første jul i Vesten sammen med sønnene, mens kona hans fremdeles er savnet. Er det mulig for den lille familien å finne en form for lykke?

Originaltittel: Christmas On The Island // Oversetter: Hege Frydenlund // ISBN 9788205532403 // Kr 199,- // Lansering primo oktober

37

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

AMERIKANSK JORD

JEANINE CUMMINS

Acapulco, Mexico: Mens Lydia og hennes åtte år gamle sønn gjemmer seg på badet, blir resten av familien massakrert i hagen. Et narkokartell på jakt etter Lydias journalistektemann tror de har klart å ta ham og hele familien hans av dage. Lydia vet at det bare er et spørsmål om tid før de vil komme etter henne og sønnen. De flykter – først på måfå, deretter nordover. Mer enn 200 mil må de legge bak seg, med buss og tog, og til fots gjennom ørkenen, før de kommer til USA. På veien møter de barmhjertighet og medmenneskelighet, men også livstruende farer. Og hele tiden puster lederen for narkokartellet dem i nakken. Amerikansk jord er en intens roman om en mor og et barn på flukt – om sorgen over de som er borte, og om hvor langt vi er villige til å gå for å redde dem vi er glad i. Og samtidig er den en ulidelig spennende katt-og-musfortelling som ikke slipper taket i deg. Originaltittel: American Dirt // Oversetter: John Grande // ISBN 9788205538146 // Kr 379,- // Lansering ultimo september

38


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

ETTER SOLA

JONAS EIKA

I 2019 mottok den danske forfatteren og politiske aktivisten Jonas Eika den prestisjefylte Nordisk råds litteraturpris, som den yngste vinneren gjennom tidene. Etter sola består av fem noveller som beveger seg mellom science fiction og poetisk realisme. Det er en svimlende, forførende og leken lesning som beveger seg i grenselandet mellom virkelighet og fantasi. Novellenes hovedpersoner befinner seg i København, Mexico, Nevada, de lever i en poetisk-dystopisk forestilling av vestlig kapitalisme, der de spekulerer i penger, kropp eller tro, men felles for dem alle er lengselen etter samhørighet. Jonas Eika beveger seg i landskapet til litterære stilister som Roberto Bolaño, William S. Burroughs og Mariana Enriquez. Han representerer samtidig en ny generasjon av forfattere, eksperimentelle i formen, kompromissløse i sitt politiske innhold.

Originaltittel: Efter solen // Oversetter: Kyrre Andreassen // ISBN 9788205538320 // Kr 349,- // Lansering medio august

39

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

HENDELSEN

ANNIE ERNAUX

Som 23-åring ble Annie Ernaux gravid. Året var 1963, og abort var forbudt. Å fortelle om graviditeten eller bære fram barnet ville påføre henne og familien hennes en uoverstigelig skam. Hun hadde heller ikke noe ønske om å få barn på dette tidspunktet – hun var student og hadde livet foran seg. Hun forsøkte å ta abort selv, med strikkepinner. Da det ikke gikk, begynte jakten på en hjelpsom lege og ikke minst penger til å betale for inngrepet. Redd og fortvilet havnet hun til slutt hos en klok kone i en by langt hjemmefra. Det holdt på å gå virkelig galt. Hun endte på sykehus med livstruende blødninger. Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker fra tiden rundt aborten. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige: som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 60 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, om hva minner betyr, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv.

Originaltittel: L’Événement // Oversetter: Henninge M. Solberg // ISBN 9788205533462 // Kr 299,- // Utkommet

40


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

ÅRENE

ANNIE ERNAUX Annie Ernaux regnes som en av Frankrikes aller største forfattere – prisbelønt, bredt lest og høyt verdsatt. I Årene forteller hun om en kvinnes liv og om Frankrike i perioden 1941 til 2006. Hun reflekterer over kvinnens erfaringer som mor, datter, hustru og ikke minst som skrivende. Samtidig tar hun oss med på innsiden av de store samfunnsendringene, fra klassekamp og kjønnskamp til studentopprør og forbrukskultur. Fotografier og minner danner utgangspunkt for teksten, der forfatterens egen stemme nærmest slynger seg inn og ut av leserens bevissthet. Men teksten fortelles fra et kollektivt ståsted, fra et «vi» som inkluderer leseren. Slik blir selve tiden en fortellerstemme i boka. Med Årene skaper Ernaux en helt ny form for selvbiografisk tekst, en «kollektiv selvbiografi», som er både subjektiv og upersonlig, privat og felles.

Årene fra 2008 ble Annie Ernaux’ internasjonale gjennombrudd, og boken ble kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen i 2019. Den regnes allerede som en moderne klassiker. Etterord av Sandra Lillebø.

Originaltittel: Les Années // Oversetter: Henninge M. Solberg // ISBN 9788205533448 // Kr 379,- // Utkommet

41

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

ALLTID ÅPENT

LIBBY PAGE

På Stellas døgnåpne kafé lever håpet og drømmene i veggene. Mennesker møtes dag og natt, historier deles og liv forandres. Velkommen inn! London er byen som aldri sover, og slik er det også på Stellas kafé. Bestevennene Hannah og Mona har akkurat bikket 30, de deler både jobb og bosted og forsøker å tjene til livets opphold mens de drømmer om det store gjennombruddet. En gang lå verden for deres føtter – hvor er den nå? Libby Page skriver både morsomt og bevegende om lokalsamfunn og menneskene som bor der, om behovet for å høre til og verdien av å drømme.

Originaltittel: The 24 Hour Café // Oversetter: Bente Klinge // ISBN 9788205538238 // Kr 299,- // Lansering primo august

42


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

VOLVEREN 1: DET SISTE ØNSKET

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Velkommen inn i et magisk univers, gjort verdenskjent gjennom TV-serien THE WITCHER: Geralt er en volver, en mann som gjennom hard trening, magiske drikker og mutering er blitt en monsterjeger og kaldblodig kriger. Han rir fra landsby til landsby for å drepe monstre og demoner som herjer rundt om i landet. Men ikke alt som ser uhyggelig ut er ondt – og ikke alt som ser harmløst ut er godt. Geralt er heldigvis i besittelse av overnaturlige krefter som gjør ham til en imponerende og ubarmhjertig jeger. Med sin blanding av western, middelalderens ridderromaner og slavisk mytologi, er Witcher-serien en forfriskende fantasylesning, altoppslukende, humoristisk og voldelig. Det er som å dykke inn i et alternativt univers skapt av en ukjent Grimm-bror. Yennefer, Ciri, Jaskier og Geralt gir deg halsbrekkende eventyr og underholdende leseopplevelser. Det siste ønsket er den første samlingen av fortellinger i WITCHER-serien. Der finner du blant annet de fleste historiene som dukker opp i sesong 1 av Netflix-serien.

Originaltittel: Ostatnie życzenie // Oversetter: Agnes Banach // ISBN 9788205539884 // Kr 299,- // Lansering ultimo september

43

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

VOLVEREN 2: SKJEBNENS SVERD

ANDRZEJ SAPKOWSKI

Andre bind i WITCHER-serien. Geralt er en volver – lovprist, men hatet – og beskytter verden mot monstre. Hans magiske krefter og livslange trening har gjort ham til en mester i å ta liv. Men han er ingen normal drapsmann, han jakter på uhyrer som angriper uskyldige. Men det har seg slik at ikke alt og alle som ser ut som monstre er onde, og ikke alt som ser vakkert ut er godt … Med sin blanding av western, middelalderens ridderromaner og slavisk mytologi er Witcher-serien en forfriskende fantasylesning, altoppslukende, humoristisk og voldelig. Det er som å dykke inn i et alternativt univers skapt av en ukjent Grimm-bror. Yennefer, Ciri, Jaskier og Geralt gir deg halsbrekkende eventyr og underholdende leseopplevelser. Skjebnens sverd er den andre samlingen av fortellinger i WITCHER-serien. Der finner du blant annet de fleste av historiene som dukker opp i sesong 1 av Netflix-serien.

Originaltittel: Miecz przeznaczenia // Oversetter: Julia Wiedlocha // ISBN 9788205539907 // Kr 299,- // Lansering medio november

44


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

KNØTTENE

Det beste fra 1960–1969

CHARLES M. SCHULZ Knøttene er tilbake. Dette er en samling av de morsomste og viktigste stripene fra Knøttenes gullalder. Knøttene var ikke bare en morsom og underfundig tegneserie på begynnelsen av 1960-tallet, den var et kultfenomen. Aldri før hadde en tegneserie tatt verden med storm som det Knøttene gjorde. I sentrum av begivenhetene står Sniff selv, han som umiddelbart hadde fått Sofie til å utbryte: «Lykken er en varm valp.» Men Baltus’ egenrådige beagle har mange andre sider. Når Sniff ikke er opptatt med sin karriere som verdensberømt forfatter, deltar han gjerne som pilot i første verdenskrig og duellerer med Den røde baron. Eller lander på månen lenge før Apollo 11 og Neil Armstrong. Her er de beste av de klassiske avisstripene oversatt av Knut Nærum. En av Norges fremste tegneseriekjennere som også har skrevet forordet.

Oversetter: Knut Nærum // ISBN 9788205540637 // Kr 349,- // Lansering primo oktober

45

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

ET SYSTEM SÅ STORSLÅTT AT MAN BLENDES

AMANDA SVENSSON

Først kommer Sebastian til verden, deretter Clara, så Matilda. Kaoset oppstår da hjertet til én av dem stanser samtidig som et annet begynner å slå. Denne natten fødes det trillinger på sykehuset i Lund, og samtidig hemmeligheter nok for et kvart liv. 25 år senere reiser Sebastian til London, Clara til Påskeøya og Matilda til Berlin og Västerbotten. En tragedie har drevet søsknene langt fra hverandre, men da moren avslører hva som egentlig skjedde den kvelden de ble født, blir de nødt til å se seg selv og sin plass i verden på ny. Amanda Svensson mottok den prestisjefylte P.O. Enquistprisen i 2019 for Et system så storslått at man blendes, en roman som skildrer Millenniumsgenerasjonen og vår tids undergangsfølelse med både humor og alvor. Hun har begeistret kritikerne med sitt burleske språk, fargerike persongalleri og tett sammenvevde mysterium, og sammenliknes med forfattere som Thomas Mann, Marisha Pessl og Zadie Smith.

Originaltittel: Ett system så magnifikt att det bländar // Oversetter: Vibeke Saugestad // ISBN 9788205532359 // Kr 399,- // Utkommet

46


Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

HER ER VI

GRAHAM SWIFT Vi befinner oss i Brighton sommeren 1959, og teateret på piren har sin beste sesong på årevis. Magikeren Ronnie og hans trollbindende assistent Evie framfører kveld etter kveld de mest halsbrekkende kunster, mens Jack – den perfekte entertainer – binder sammen forestillingen på spektakulært vis. På scenen er de den perfekte trio, men når scenelyset slås av, utspiller det seg et trekantdrama som overgår enhver forestilling. Da teppet faller for siste gang den sommeren, framfører Ronnie sitt fremste triks til da og forsvinner sporløst. 50 år senere stiller Evie seg de samme spørsmålene som da: Lever Ronnie, og kunne livet hennes blitt et annet? Bookerpris-vinneren Graham Swift mottok strålende kritikker for sin forrige roman Morsdag (2017), og også denne gangen beskriver han historiens og minnenes forgjengelighet. Med Her er vi åpner han dørene til en svunnen æra av magi, til et England som i etterspillet av andre verdenskrig lengter etter å bli forført, om enn for en stakket stund. «Et raffinert portrett av en svunnen verden.» The Independent

Originaltittel: Here We Are // Oversetter: Ragnhild Eikli // ISBN 9788205539242 // Kr 379,- // Lansering ultimo oktober

47

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatte romaner og noveller

BISARRE FORTELLINGER

OLGA TOKARCZUK

Bisarre fortellinger består av ti uforutsigbare, vakre og merkverdige historier. Hver av dem inviterer leseren inn til en annen verden, om handlingen foregår i Volhynia på 1600-tallet under den svenske invasjonen av Polen, i dagens Sveits, i Asia eller i en ordinær polsk bakgård. Eller steder som slett ikke finnes. Historiene er fulle av fantastiske, surrealistiske og ofte urovekkende elementer: En skrivefeil får fatale konsekvenser eller et transplantert hjerte ønsker å vende tilbake til donorens hjemland. Olga Tokarczuk vant Nobelprisen i litteratur 2018, og er en av Polens aller fremste forfattere. Bisarre fortellinger viser spennet i forfatterskapet hennes: den formidable evnen til å sjonglere stilarter og kombinere det underlige og komiske med det dypt mørke i menneskesinnet. Samtidig berører hun de store spørsmålene i tilværelsen, som forholdet mellom menneske og natur, sykdom, aldring og død. Gjennom blikket hennes oppstår verden som ny, og ja, bisarr.

Originaltittel: Opowiadania bizarne // Oversetter: Julia Wiedlocha // ISBN 9788205538108 // Kr 379,- // Lansering medio september

48


Skjønnlitteratur Oversatt krim

SKYGGEJEGEREN

CAMILLA GREBE

En februarnatt i 1944 blir en kvinne funnet fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. 30 år senere blir ytterligere en kvinne funnet på samme måte. Jakten på morderen får skjebnesvangre konsekvenser for de tre politietterforskerne som arbeider med sakene. Britt-Marie på 1970-tallet, Hanne på 1980-tallet og Malin som er politietterforsker i dag. Skyggejegeren er en original og dyktig iscenesatt kriminalroman om den ukuelige driften mot å forstå seg selv, men også et stykke samtidshistorie som strekker seg fra andre verdenskrig og fram til i dag. Camilla Grebe er en av de mest prisbelønte og kritikerroste krimforfatterne i Sverige i dag. Hun ble tildelt Glassnøkkelen for beste nordiske krim i 2018 og Svenska Deckarakademin har kåret Skyggejegeren til Sveriges beste krim i 2019.

Originaltittel: Skuggjägaren // Oversetter: Elisabeth Bjørnson // ISBN 9788205532724 // Kr 379,- // Utkommet

49

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatt krim

ØDEMARK

STINA JACKSON Liv har drømt om å forlate bygda Ødemark i hele sitt liv. Men hun bor fortsatt i det slitte huset med sin gamle far, Vidar, og tenåringssønnen Simon. Liv arbeider på stedets eneste bensinstasjon og føler blikkene fra naboer og alle kundene som er innom. Alle lurer på hvorfor hun har blitt hjemme hos sin far, som det ryktes er en veldig rik mann fra penger han har tjent på kjøp og salg av skog. Han bruker ikke penger på noe som helst, minst av alt på familien sin, som han holder i et jerngrep. Enkelte tenker at han kan være et lett bytte, og det går rykter om at han har gjemt hele formuen hjemme i huset. Så skjer et drap. Ødemark er en spenningsroman om menneskers tilhørighet til hverandre og stedet der de er vokst opp, hvor sterke båndene kan være, og hvor vanskelig det kan være å bryte opp. «Ødemark er et mesterverk som syder av tårer og blod, kjærlighet og fortvilelse, trøst og raseri, og av alt det mørket som får lyset til å skinne desto klarere.» Niklas Natt Och Dag, forfatter Originaltittel: Ödesmark // Oversetter: Inge Ulrik Gundersen // ISBN 9788205524279 // Kr 379,- // Utkommet

50


Skjønnlitteratur Oversatt krim

VINGER AV SØLV

CAMILLA LÄCKBERG

Etter dramatiske hendelser og skilsmisse fra sin mann har Faye etablert seg på nytt i et annet land. Eksmannen Jack sitter fengslet i Sverige og firmaet hennes Revenge høster stor suksess. Men når Revenge skal lanseres i USA, dukker det plutselig opp en alvorlig trussel mot selskapet og hun tvinges til å returnere til Stockholm. Ved hjelp av en gruppe betrodde kvinner kjemper hun for det som er sitt, og for å redde seg selv og dem hun elsker. Vinger av sølv er den frittstående fortsettelsen av Gullburet. En psykologisk spenningsroman om svik, hevn, sterke kvinner og søsterskap.

Originaltittel: Vingar av silver // Oversetter: Kari Bolstad // ISBN 9788205521162 // Kr 379,- // Lansering primo september

51

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatt krim

DEN SØRGMODIGE BUSSJÅFØREN FRA ALSTER

HÅKAN NESSER

Gunnar Barbarotti og Eva Backman er begge politietterforskere i Kymlinge. De er også blitt et par, noe de selv tror at ingen andre vet. En dag havner en merkelig sak på bordet deres. En tidligere bussjåfør mottar flere dødstrusler i etterkant av en alvorlig ulykke der mange omkom. Saken får ingen løsning. Seks år senere, etter en skyteepisode i tjeneste, bestemmer Barbarotti og Backman seg for å ta permisjon et par måneder. De får låne et hus på Gotland og har en rolig og fin tid. Men en dag ute på tur møter de en mann på sykkel. Barbarotti synes det er noe kjent med mannen. Er det bussjåføren fra flere år tidligere? Hva skjedde egentlig med ham?

Originaltittel: Den sorgsne busschauffören från Alster // Oversetter: Elisabeth Bjørnson // ISBN 9788205532465 // Kr 399,- // Lansering medio oktober

52


Skjønnlitteratur Oversatt krim

TA MEG TILBAKE

Pocket

B. A. PARIS Finn og Layla er et lykkelig ungt par med hele fremtiden foran seg. De har vært på bilferie i Frankrike og er på vei hjem til England. Det er midt på natten da Finn må stoppe på en bensinstasjon, så han lar Layla fortsette å sove i passasjersetet. Da han kommer tilbake et par minutter senere, er Layla borte, hun blir aldri funnet. Det er slik Finn forteller det til politiet. Det er sannheten – men ikke hele sannheten. Tolv år senere har Finn etablert seg på nytt, med Ellen, Laylas søster. Det var ikke planlagt, de fant hverandre i sorgen. Plutselig blir han oppringt. Noen tror de har sett Layla. Er det henne? I så fall, hvorfor er hun tilbake?

Originaltittel: Bring Me Back // Oversetter: Jan Christopher Næss // ISBN 9788205517233 // Kr 179,- // Utkommet

53

|S


S|

Skjønnlitteratur Oversatt krim

NØKKELEN I LÅSEN

Pocket

RUTH WARE Jeg vet du ikke kjenner meg, men du må hjelpe meg. Jeg har ikke drept noen. «Barnepasser søkes til familie med fire barn. Vi bor i et moderne hus i Det skotske høylandet. Sertifikat nødvendig. God lønn og eget rom med bad.» Da Rowan kommer over den perfekte jobben, må hun bare søke. Til hennes store glede får hun stillingen, og hun blir ikke skuffet da hun ankommer. Det er et luksuriøst hjem, et smarthus med alle moderne fasiliteter, som ligger vakkert til i det nydelige skotske høylandet. Familien er vennlig og sjarmerende, men stedet er øde og isolert. Ett av barna dør, og Rowan blir anklaget for drap. Hun innser at hun har havnet i sitt livs mareritt.

Originaltittel: The Turn Of The Key // Oversetter: Hilde Stubhaug // ISBN 9788205532175 // Kr 179,- // Utkommet

54


SakprosaSakprosa Historie og biografier

UNORTHODOX

Den skandaløse fornektelsen av min hasadiske bakgrunn

DEBORAH FELDMAN Unorthodox er Deborah Feldmans bestselgende selvbiografi om flukten fra en jødisk ultraortodoks menighet i New York, og boken bak NETFLIX-serien med samme navn. Deborah Feldman var medlem av den strengt religiøse Satmarsekten som hører til hasidisk jødedom. Hun vokste opp med strenge og nådeløse leveregler som bestemte alt fra hvordan hun kunne kle seg og hvem hun kunne prate med til hva hun hadde lov til å lese. Deborah utvikler seg likevel til å bli en selvstendig tenkende ung kvinne. Hennes stjålne øyeblikk da hun leser om de sterke og frisinnede litterære karakterene til Roald Dahl og Jane Austen får henne til å drømme om en annen måte å leve på mellom Manhattans skyskrapere. Som syttenåring blir hun giftet bort til en mann hun knapt kjenner, ekteskapet er et fengsel både på det seksuelle og emosjonelle planet. Spenningen mellom Deborahs lengsler og hennes forpliktelser som flink Satmar-pike blir sterkere og sterkere helt til hun får et barn som nittenåring. Da innser hun at hun på tross av alle hindringer må kjempe seg til et liv i frihet, og kanskje i lykke, for seg selv og sitt barn. Deborah Feldman (født 1986) er bosatt i Berlin. Unorthodox er hennes første bok, utgitt i 2012. I 2020 lanserte NETFLIX en originalserie basert på deler av hennes biografi.

Originaltittel: Unorthodox: The Scandalous Rejection Of My Hasidic Roots // Oversetter: Ida Mellbye Andenæs // ISBN 9788205542969 // Kr 399,- // Lansering medio oktober

57

|S


S|

Sakprosa Historie og biografier

MINE KAMPER

Biografien om Drillo

ALFRED FIDJESTØL Tett på Drillos kamper – både på og utenfor banen. Endelig kommer biografien om Egil Drillo Olsens enestående spiller- og trenerkarriere, om oppveksten i et radikalt arbeiderklassemiljø i Fredrikstad og om hvordan han med sine uendelige dribleraid skulle bli en av de mest markante spillerne i sin generasjon. Etter karrieren ble han fotballforskeren og fagmannen som trente lag i lavere divisjoner, før han litt tilfeldig overtok det norske landslaget som vikartrener i 1990. Han overtok et av de dårligste landslagene i Europa og førte det til to VM-sluttspill og en andreplass på FIFA-rankingen. Han vant kamper mot de beste lagene i verden, men måtte likevel stadig ta omkamper om egen fotballfilosofi. Dette er en bok om Egils kamper. På og utenfor banen. Fortellingen om Egil Drillo Olsen er også en historie om Norge, om utviklingen fra Samholds-Norge til Olje-Norge, fra amatørfotball til storkapitalisme. Det er et portrett av en mann som har forandret seg mindre enn omgivelsene. En mann som alltid har hatt pælene godt plantet i jorda, mer bekymret for markedsliberalismens frammarsj i Europa enn Rune Bratseths skadde kne. ISBN 9788205541528 // Kr 449,- // Lansering primo september

58


Sakprosa Historie og biografier

KOHTS BOK

Ti samtaler om livet og én om døden

JOACHIM FØRSUND Christine Koht fikk konstatert kreft med spredning i november 2018, og valgte umiddelbart å dele sine opplevelser med andre. Gjennom den populære podkasten «Koht vil leve» kunne vi følge behandlingen og livet hennes på nært hold, og Christine Koht ble berømmet for sin åpenhet. Hun ble årets navn både i Dagbladet og VG, hun ble årets forbilde i KK, og hun vant Kreftforeningens hederspris. Koht vil leve ble lastet ned mer enn 1,1 millioner ganger, og ble i 2019 kåret til årets dokumentar under Prix Radio. Men tross denne åpenheten, tross dette unike innblikket i Christine Kohts liv, så har hun hegnet om sitt privatliv. Hun har vært taus om psykisk sykdom, om seksualitet, om familiehemmeligheter. Inntil nå. I Kohts bok forteller hun hendelser hun aldri har delt tidligere. Boka er ført i pennen av en av Norges beste sakprosaforfattere, Joachim Førsund. De to kjenner hverandre godt etter mange års samarbeid. På sitt livsbejaende, varme og absurde vis deler Christine Koht historien om et liv som ikke ligner noen annens

ISBN 9788205541177 // Kr 379,- // Lansering ultimo september

59

|S


S|

Sakprosa Historie og biografier

BRØDRENE KVALHEIM – to løperliv

THOR GOTAAS

Arne og Knut Kvalheim fra Grorud var blant verdens beste løpere på mellomdistanse og lange løp i friidrett fra slutten av 1960-åra til utgangen av 1970-åra. De studerte i Eugene i Oregon sammen med verdens beste løpere under kyndig ledelse av trenerlegenden Bill Bowerman, som også var med på å starte Nike. Boka handler om brødrenes løperliv, om to viljesterke gutter som hevdet seg på sportens største arenaer i ei tid med stor resultatmessig framgang. Det er også historien om norsk friidrett på en tid da de beste var amatører og jobbet eller studerte på heltid ved siden av. En tid da Norge ennå ikke var blitt en oljenasjon for fullt og den kalde krigen preget internasjonal idrett.

ISBN 9788205539877 // Kr 399,- // Lansering medio september

60


Sakprosa Historie og biografier

NANSEN. UTFORDREREN

HARALD DAG JØLLE

«For et eventyrlig liv som er forbi», skrev Nordahl Grieg i 1930, «det var jo ikke én stor mand som døde, det var ti». Selv fryktet Fridtjof Nansen å ha levd forgjeves. Aldri har du kommet nærmere denne verdensberømte nordmannen. Her får du sterke drifter, følelser og lengsler. Du møter en vanskelig far og utfordrende ektemann. En superkjendis med store beundrere, og bitre fiender. En avansert tenker med enkle politiske løsninger. Nansen var forsvarsvenn som så nedrustning og fred som eneste redning for Europa; nasjonalisten som jobbet for internasjonalt samarbeid; polarhelten som syntes norske krav på Grønland var en forfengelighetssak. Han var en utaktisk politiker som trodde folk ville samle seg om hans idealer bare han snakket høyt nok. Samtidig talte han sitt eget borgerskap midt imot og la ned et herkulesarbeid for redde folk i det kommunistiske Russland. «Jeg er jo indbilsk vet du, og full av selvovervurdering,» skrev han i 1917, «men det er en forbannelse å ha følelsen av evner, og så ikke kunne bruke dem.» Historien om Fridtjof Nansen er også fortellingen om en frustrert vitenskapsmann som aldri fikk tid til det viktigste. For Nansen var først og fremst forskeren som søkte ned i havdypet og opp i atmosfæren for finne svar på klimaendringenes årsaker – og andre store spørsmål om kloden vår.

ISBN 9788205529373 // Kr 449,- // Lansering primo oktober

61

|S


S|

Sakprosa Historie og biografier

KJÆRE BESTEMOR

Alt vi aldri snakket om

LINDA LUND NILSSON «Antagelig syntes hun ikke det var kjempegøy å spille yatzy og vri åtter to hundre ganger på en helg. Men jeg tror hun ville gjort mye for et slag yatzy på sine eldre dager», skrev forfatteren i en Aftenposten-kronikk som gikk viralt. I denne boken gjenforteller Linda Lund Nilsson historien om bestemoren hun satte så høyt. Hun skildrer bestemorens oppvekst, ekteskapet – og sitt eget forhold til henne både som barn og voksen. Hva drømte bestemoren om, egentlig? Burde Linda besøkt henne oftere? Forfatteren skildrer lukten av bestemors sødmefylte plommesyltetøy kontrastert mot den spinkle nakken som sakte mistet livskraften. Boken avdekker også mysterier og svik, og stiller det grunnleggende spørsmålet: Hva med alt vi aldri snakker om? Boken spiller på dype nostalgiske strenger og handler om temaer vi alle kjenner igjen: relasjoner, røtter og slekters gang.

ISBN 9788205505582 // Kr 349,- // Lansering medio august

62


Sakprosa Samtid

UTENFORSKAP OG GJESTFRIHET

i sårbarhetens tid

PER ARNE DAHL Hvordan kan vi bidra til et varmere og mer inkluderende samfunn? Utenforskap kan ramme alle. Sykdom, inntektstap, arbeidsledighet og ensomhet er situasjoner flertallet vil måtte oppleve en eller flere ganger i livet. De fleste her til lands lever trygge og gode liv. Likevel er det mange som havner i utkanten av eller utenfor fellesskapet. Hva er grunnen til at vi i vårt samfunn godtar at så store grupper havner i utenforskap? Og hvorfor er vi ikke flinkere til å rekke ut en hånd til folk som er ensomme? Dette er bare noen av spørsmålene Per Arne Dahl stiller og forsøker å besvare i sin nye bok om et viktig og omfattende tema. Per Arne Dahl er tidligere biskop i Tunsberg, og har vært prest blant annet på Stortinget og i Oslo domkirke. Han er en dyktig formidler og har skrevet en rekke bøker, hvorav mange har solgt i store opplag.

ISBN 9788205541085 // Kr 379,- // Lansering ultimo oktober

63

|S


S|

Sakprosa Samtid

DET GOLDE LANDET

KARIN HAUGEN

«Småbarnsfamiliene synger sin sang. De er i tidsklemma, jeg har en biologisk klokke og en febril, indre matematikk.» Hva skjer når du vil ha barn, men ikke kan få det? Mens samfunnet vrir hendene og bekymrer seg for reproduksjonsteknologien som er i stadig utvikling, stiller de ufrivillig barnløse seg helt andre spørsmål: Hvorfor framstilles ufrivillig barnløse som kravstore? Ligger det og ulmer under det hele en forventning om at ufrivillig barnløse burde akseptere sin skjebne? Og hvordan skal du som feminist forholde deg til biologien, som setter begrensninger for når du burde prøve å få barn? I et personlig, litterært essay som spenner fra folkeeventyr og mytologi til historien om Dumbo, fortelles historien om hva det betyr å være ufrivillig barnløs, og om vekten av morskap og utenforskap gjennom ulike tider.

ISBN 9788205535688 // Kr 379,- // Lansering ultimo august

64


Sakprosa Samtid

I GRENSELAND

Historien om Frode Berg og livet på innsiden av norsk etterretning og russiske fengsler

MORTEN JENTOFT 5. desember 2017 blir Frode Berg arrestert i Moskva. Halvannet år senere blir den pensjonerte grenseinspektøren dømt til 14 års fengsel for spionasje. Frode Berg soner to år i det beryktede Lefortovofengslet. Bak murene blir han servert kålsuppe og tynn grøt, gjennomfører løgndetektortester og får fra cellekamerater av ulik støpning vite mye om hva som foregår i kulissene i dagens Russland. Samtidig forsøker han å forstå hva som skjedde da han sa ja til å være kurer for en bekjent i den norske etterretningstjenesten. Tvilen gnager i ham. Hvor lenge blir han sittende? Kommer han ut i live? Får han noen gang se sine kjære igjen? Hele tiden fører han dagbok. Mot slutten skriver han: «Jeg er tynnslitt psykisk og her må både de som sendte meg, og norske myndigheter, ta ansvar. Jeg har grått noen tårer, men P og J og noen andre skal få gråte når jeg er hjemme.» 15. november 2019 blir Berg benådet. Nå forteller han for første gang hele historien om et drama som satte forholdet mellom nabolandene Russland og Norge på prøve – en historie som blir gitt viktig kontekst og nødvendig kritisk distanse ved at forfatteren er Norges fremste Russland-reporter, Morten Jentoft.

ISBN 9788205539389 // Kr 399,- // Lansering ultimo oktober

65

|S


S|

Sakprosa Samtid

JEGERÅNDEN

Hvordan lede i fred, krig og krise

EIRIK KRISTOFFERSEN Unikt fra innsiden: Norges nye forsvarssjef om ledelse – og om alle årene i Forsvarets spesialkommando (FSK). Hva skal til for å bli best? Hvordan utvikler man folkene sine, både individuelt og som gruppe? Hvordan bygger man en kultur preget av tillit og trygghet – der man både omstiller seg, tåler konflikter og tør å gjøre feil? Eirik Kristoffersen er Norges nye forsvarssjef. Han er også kjent som mangeårig spesialsoldat og tidligere leder i Forsvarets spesialkommando, FSK. I 2011 ble han tildelt landets høyeste militære utmerkelse, Krigskorset med sverd, for operasjoner i Afghanistan. Knapt noen i Forsvaret nyter større respekt enn Eirik Kristoffersen. Nå har han skrevet bok om sine erfaringer og ledelsesprinsipper. Boka er skrevet i et lettfattelig språk og bygger på en rekke konkrete hendelser – både dramatiske episoder fra krig og mer hverdagslige utfordringer under opplæring eller omstilling. Boka byr også på en rekke overraskelser og innsikter – for eksempel egenskapen Kristoffersen setter aller høyest hos sine medarbeidere: mot til å protestere og si nei.

ISBN 9788205519749 // Kr 379,- // Lansering ultimo august

66


Sakprosa Samtid

ÅRET MED TRETTEN MÅNEDER

En dagbok

ÅSA LINDERBORG I Året med tretten måneder møter vi Åsa, journalist og da kultursjef i Aftonbladet, midt i livet, men i ferd med å miste grepet om det. I boken får vi lese Åsas dagbøker fra høsten 2017 til høsten 2018, tretten måneder hvor alt snus på hodet. Mannen hennes forlater henne, metoo-bevegelsen trer fram, liv går i knas for mange. Aftonbladet og Åsa dras inn i en mediestorm som hun selv er delaktig i og forsøker å styre, men som hun mister kontrollen over. Rettssikkerheten utfordres, og hun blir beskyldt for å ha drevet sjefen for Stadsteateret i Stockholm til selvmord. Alt er turbulent, og livet gjør vondt. Åsa føler seg sveket og alene på flere fronter og må søke etter nye svar og nye sannheter, men finnes de? Året med tretten måneder har blitt en ytterst ærlig historie om kjærlighet og svik, og konsekvensene av hennes egen klassereise føles uutholdelige. Boken er en brutalt ærlig skildring av det mediesamfunnet vi lever i, fra en innsider som ofte vet mer enn det hun kan skrive. Dette er samtidig en klok betraktning om det å stå midt i livet og forsøke å finne tilbake til seg selv. Åsa Linderborg er historiker, journalist og forfatter. Hun er seniorreporter i Aftonbladet. Dette er hennes sjette bok. Meg eier ingen var Åsas forrige bok på norsk, den har solgt i snart 45 000 eksemplarer. Maleriet som er gjengitt på omslaget, er av Peter Dahl.

Originaltittel: Året med 13 månader. En dagbok // Oversetter: Nina Aspen // ISBN 9788205540675 // Kr 399,- // Lansering primo september

67

|S


S|

Sakprosa Samtid

EKKO

Et essay om algoritmer og begjær

LENA LINDGREN Et forsøk på å skildre menneskehetens blind date med kunstig intelligens. Ekko var nymfen som snakket for mye. For dette ble hun dømt til en skjebne hvor hun bare kunne gjenta andre. På 2000-tallet møter vi Ekko i medieteknologiens prinsipper; i virale memer, skittstormer og ekkokamre. Den som får algoritmene på sin side, vinner oppmerksomhetsøkonomiens høyeste trofé: å bli sett. Og Ekkos store kjærlighet var Narcissus, han som druknet i sitt eget speilbilde. I dette essayet fletter Lena Lindgren økonomi, mytologi, psykologi og vitenskap sammen med scener fra Silicon Valley. Det er en samtidsdiagnose og en høyttenkning rundt noen av de mest avgjørende spørsmålene i vår tid.

ISBN 9788205536753 // Kr 349,- // Lansering medio oktober

68


Sakprosa Samtid

COVID-19

Pandemien som ikke skulle ha inntruffet, og hvordan vi kan stoppe den neste

DEBORA MACKENZIE Kunne koronaviruset vært stoppet? Hvorfor ble det en pandemi, og hva er en pandemi? Hvordan startet den? Når kan en vaksine være klar? Hvordan virker de ulike strategiene for å begrense spredning? Listen over spørsmål er lang. I denne boken får vi en del av svarene. Dette er en av de første internasjonale bøkene om covid19-pandemien, skrevet av en vitenskapsjournalist og tidligere forsker som i tre tiår har jobbet for magasinet New Scientist. Hun har forsøkt å forstå de biologiske, økonomiske, politiske og kulturelle årsakene og konsekvensene når epidemier sprer seg og truer våre liv. Covid-19 er den største pandemien siden spanskesyken. Vi har ennå ikke oversikt over konsekvenser eller omfang, men Deborah MacKenzie har de beste forutsetninger for å gi oss en dypere forståelse for hva en pandemi egentlig er – og hvordan det kunne gå så galt denne gangen.

Med norsk forord av Espen Rostrup Nakstad.

Originaltittel: Covid-19: The Pandemic That Never Should Have Happened And How To Stop The Next // Oversetter: Ann Høydalsnes // ISBN 9788205542020 // Kr 349,- // Lansering ultimo september

69

|S


S|

Sakprosa Samtid

Å LØFTE OG BLI LØFTET

Ta vare på gnisten i deg selv og andre

BJØRK MATHEASDATTER Hvem har ikke opplevd faser med lavere energinivå og mindre glede, enten det er på arbeidsplassen, i sosiale relasjoner eller i familielivet? Dette er naturligvis en del av livet. Men hva om vi snur på spørsmålet: Hva kan du selv gjøre for at hverdagene skal bli mer harmoniske, morsommere, mer meningsfylte? Kort sagt: Hvordan få mer gnist i hverdagen? Bjørk Matheasdatter har jobbet 20 år som familieterapeut, og i Å se og bli sett bygger hun på denne erfaringen. Forfatteren tar for seg nøkkeltemaer, som spørsmålet om hva du vil bevare og hva du vil endre i livet ditt, betydningen av å forstå egne og andres følelser, og viktigheten av å velge de rette menneskene å omgås. Boken er lettlest og tilgjengelig, bygget opp av frittstående tekster. Som i forrige bok balanserer forfatteren mellom å trøste og utfordre. Bjørk Matheasdatters store styrke er at hun både inspirerer og stiller krav til leseren. Forfatteren er også spaltist i Dagbladet Magasinet og en etterspurt foredragsholder. Illustratør: Lisa Aisato // ISBN 9788205529274 // Kr 399,- // Lansering medio oktober

70

B J Ø R K M AT H E A S D AT T E R

å løfte og bli løftet ta vare på gnisten i deg selv og andre


Sakprosa Hobby og nytte

JULEQUIZ 2020

JARLE ENERUD

I julen er familien samlet, og hva passer bedre enn å kose seg med en god quiz? Denne boka har 1000 spørsmål i fire vanskelighetsgrader. Ingen kommer til å kunne svare på alle spørsmålene, men alle i familien kommer til å greie noen. Boka er delt inn i hele 100 kategorier med 10 spørsmål i hver kategori. Spørsmålene dreier seg om tradisjonelle quiz-emner som film, TV, musikk, sport, geografi, natur og vitenskap, historie, mat og litteratur. Mange av kategoriene er enkle og tematisk sett tilpasset familiens yngste, så her kan hele familien få testet kunnskapene sine i hyggelig lag.

ISBN 9788205539426 // Kr 99,- // Lansering ultimo oktober

71

|S


S|

Sakprosa Hobby og nytte

HARRY POTTER MAGISK STRIKKING

Den offisielle Harry Potter-strikkeboken

TANIS GRAY Strikkeboken alle Harry Potter-fans har ventet på! Overfør magien fra Harry Potter-filmene til strikkepinnene med denne flotte strikkeboken fra trolldomsuniverset. Boken inneholder 28 magiske strikkeoppskrifter med ulik vanskelighetsgrad og i ulike teknikker hentet rett fra filmene. Garnvalgene er gjort med omhu for at fargene skal være de samme som i filmene, samtidig som boken også inneholder en oversikt over alternative garnkvaliteter med fargeforslag til hver oppskrift. I Magisk strikking vil du finne alt fra enkle oppskrifter som Galtvorts husskjerf – en nøyaktig kopi av skjerfene fra filmen med garn i de offisielle husfargene – til mer forseggjorte prosjekter, som fru Wiltersens hjemmestrikkede julegensere og en kosedyrutgave av uglen Hedvig. Dette er boken for alle fans, som innimellom oppskriftene også får flust av fun facts og morsomme innblikk bak scenen, originale kostymeskisser, stillbilder, konseptillustrasjoner og andre skatter fra filminnspillingene – alt som bringer deg enda dypere inn i den magiske verdenen og gir næring til kreativiteten. Så finn frem strikkepinner og garn, og sverg på tro og ære at du nå skal drive med trylling. Tiden er inne for å skape strikkemagi!

Originaltittel: Harry Potter Knitting Magic // Oversetter: Dorthe Emilie Erichsen // ISBN 9788205541030 // Kr 399,- // Lansering primo september

72


Sakprosa Hobby og nytte

TIDLØS BARNESTRIKK

fra Clara Knitwear

MARTE HASSELØ Klassiske og vakre plagg til små og store barn! Marte Hasselø startet som strikkedesigner i 2018 under navnet @claraknitwear, og har allerede skaffet seg en stor tilhengerskare. Hun designer klassiske barneplagg med referanser fra 1940-, 50- og 60-tallets estetikk, og i denne boken finnes et bredt utvalg av tidløse strikkeoppskrifter til barn. Boken inneholder 34 oppskrifter, 22 av disse er nye oppskrifter laget eksklusivt for denne boken. Oppskriftene favner et aldersspenn fra 0–12 år og gir deg det du trenger for å skape en tidløs garderobe til barna. Plaggene er enkle og klassiske, men med små detaljer som gjør at de skiller seg ut. Boken passer for deg som ønsker å skape en unik og varig strikket garderobe til barn eller barnebarn med plagg som kan gå i arv.

ISBN 9788205539358 // Kr 399,- // Lansering medio august

73

|S


S|

Sakprosa Hobby og nytte

FRILUFTSSTRIKK TIL STORE OG SMÅ

fra Northern Knitting

STINE VIBERG Friluftsstrikk har aldri vært mer populært! Nordmenn elsker å være ute i friluft, og da trengs det gode og varme klær! Friluftsstrikk til store og små fra Northern Knitting er en bok fylt av fine og praktiske friluftsplagg til hele familien. Plaggene er designet for utebruk til fjells, på havet og i skogen. I boken finner du oppskrifter på gensere, kofter, ullbukser og småstrikk som pannebånd, luer, votter og strømper – plagg for gutta på tur, venninner i kortreist hengekøyetur og bestefar og barnebarn på tur i skogen. Stine Viberg, strikkedesigner og friluftsentusiast bak Instagram-profilen @northernknitting, er forfatter av boken. Inspirert av den nordnorske naturen hun vokste opp i, har hun designet plagg laget for akkurat disse naturforholdene. Forfatteren sverger til ull, det ultimate materialet til friluftsplagg som varmer selv om det er vått. I boken finner du også Vibergs beste turtips.

ISBN 9788205538597 // Kr 399,- // Lansering primo august

74


Sakprosa Hobby og nytte

VERDENS BESTE BESTEFAR

I denne boken finner du hundre kloke, inspirerende og overraskende sitater om verdens beste bestefar. Boken passer for alle som elsker sitater og gode ord å ta med seg i livets mange situasjoner. Bøkene har sitater av kjente forfattere og ukjente opphavsmenn, fra eldgamle tider og fram til i dag. Bøkene i serien Hundre sitater: Hundre sitater til trøst: 9788205526570 Hundre sitater om livet: 9788205526563 Hundre sitater om vennskap: 9788205526556 Hundre sitater om kjærlighet: 9788205526532 Hundre sitater til verdens beste pappa: 9788205526525 Hundre sitater til verdens beste mamma: 9788205526549 Hundre sitater til verdens beste bestemor: 9788205535244 Hundre sitater til verdens beste bestefar: 9788205539365

ISBN 9788205539365 // Kr 99,- // Lansering primo oktober

75

|S


S|

Sakprosa Helse og livsstil

DU LYTTER IKKE

Hva du går glipp av og hvorfor det er viktig

KATE MURPHY Kan du huske når du sist lyttet til noen? Altså, virkelig hørte etter uten å tenke på hva du skulle si etterpå, uten å kaste et blikk på mobilen og uten å avbryte for å si din egen mening? Siden tidenes morgen har vi mennesker lyttet til hverandre mens vi satt samlet rundt leirbålet. Det moderne livet vi lever gjør at slike øyeblikk stadig blir sjeldnere. Selv om teknologien som omgir oss gir enorme muligheter til å kommunisere, mener forfatter Kate Murphy at den ikke har gjort oss til bedre lyttere. Vi er heller blitt mer ensomme, mer isolerte og mindre tolerante enn vi var før. I denne boken forklarer hun oss hvorfor vi ikke lytter, hva det gjør med oss, men kanskje viktigst av alt: Hun forklarer oss hvordan vi kan gjøre noe med det!

Originaltittel: You’re Not Listening // Oversetter: Ann Høydalsnes // ISBN 9788205533295 // Kr 379,- // Utkommet

76


Sakprosa Helse og livsstil

OMSTART30

30 dagers anti-inflammasjonsplan med mat som medisin

BERIT NORDSTRAND Med antiinflammatorisk mat får du en bedre hverdag. OMSTART30 er en 30-dagers metode hvor du demper inflammasjon i kroppen med mat som medisin. Dette er mat som kan styrke gode tarmbakterier, bedre vedlikeholdet av tarmslimhinnen, reparere lekk tarm og dermed dempe inflammasjon og tilhørende helseplager. Vanlige helseplager knyttet til inflammasjon er overvekt, sure oppstøt, luftplager og irritabel tarm, lite energi, smerteplager, eksem, astma og allergi og en rekke livsstilssykdommer, men også dårlig konsentrasjon og søvnvansker. Du skal i de neste 30 dagene eliminere mat som kan skape inflammasjon i kroppen, og innføre mat som kan dempe inflammasjon. Du slipper å telle kalorier, du vil spise deg god og mett, men likevel erfare at helsefarlig bukfett forsvinner. Etter 30 dager kan du reintrodusere en del av maten du har tatt bort, men ikke alt. Kun det kroppen tolererer. På den måten finner du frem til hverdagskosten kroppen din trives med.

ISBN 9788205522237 // Kr 399,- // Utkommet

77

|S


S|

Sakprosa Helse og livsstil

FACETIME

Bli din egen makeupartist

DAJANA TOMANOVIC Ny bok fra en av landets fremste makeupinfluensere. Dajana Tomanovic er makeupartisten som sminker Kjendis-Norge. Hennes første bok, @dajanamakeup (2016) var en stor suksess. Her er endelig bok nummer to! Dette er en bok for de som allerede kan det grunnleggende innen makeup, fylt til randen av gode råd, tips og hemmelige triks til hvordan du selv kan legge profesjonell makeup. Boka er proppfull av lekre fotografier av beautyfotograf Stephen Grindhaug, og inneholder også 15 lekre looks med noen av Norges itjenter, blant andre Anniken Jørgensen, Alexandra Joner og Sophie Elise. Den perfekte gaveboka til alle som er interessert i sminke!

Foto: Stephen Grindhaug.

ISBN 9788205537101 // Kr 399,- // Lansering medio oktober

78


Sakprosa Mat og drikke

DE 101 MEST STILTE SPØRSMÅLENE OM VIN og svarene på dem, og en drøss med smarte vintips

SARA DØSCHER Hvor mye sukker er det i hvitvin? Får man hodepine av tannin? Hvorfor smaker vinen min kork? Hva slags vin passer til påskelam, pannekaker, skrei, sjokolade …? Og er det sant at naturvin er sunt? Etter tre år som rådgiver ved Vinmonopolets kundesenter vet Sara hva nordmenn lurer på når det kommer til vin. Lett eller vanskelig, kort eller langt: Hvert eneste spørsmål fortjener et faglig godt begrunnet svar – enten det gjelder vin til bryllupsmenyen eller hvordan bygge en vinkjeller. Eller spørsmål av den mer originale sorten: «Jeg har skutt no’ fugl i hagan, hva slags rødvin passer til kråke?» De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem, og en drøss med smarte vintips er et lynkurs i vin basert på alt det rare, interessante, morsomme, vriene og vidunderlige nordmenn lurer på om de edle dråpene. Du får oversikt over det grunnleggende – det du egentlig trenger å vite om vin.

ISBN 9788205541061 // Kr 349,- // Lansering medio september

79

|S


S|

Sakprosa Mat og drikke

LIVET OG MATEN PÅ LANDET

Raust og vakkert

BENEDIKTE FERNER OG PHILIP WOMERSLEY Drømmer du om et liv på landet, det gode livet? Her er oppskriften. Benedikte og Philip er byfolk, men de endte opp med å flytte på landet og startet restauranten Lokstallen på Brandbu i Hadeland, som ble kåret til årets beste veikro av bladet Motor i 2019. Boken følger livet på Hadeland i et helt år, og er fylt med fristende oppskrifter og vakkert interiør. På Lokstallen lager Philip enkel og raus mat, gjerne slowcooked og lokal med masse smak, mat du har lyst til å spise hver eneste dag, ikke minst den vaniljesausen … Benedikte har laget et helt unikt miljø og interiør på Lokstallen og kan ikke kalles minimalist. La deg inspirere av de vakre bordene, blomsterkrukkene, alle syltetøykrukkene og de fargeglade stolene. Sommerbord, høstlys, julestemning og vårfølelse – bli med og feire året på Brandbu. Boken har 75 oppskrifter på uforglemmelig mat og de vakreste bilder. Fotografier av Studio Dreyer+Hensley og design av Kristine Lillevik.

ISBN 9788205522220 // Kr 449,- // Lansering medio september

80


Sakprosa Mat og drikke

TRADISJONEN TRO

Ingrids julemat og juletradisjoner

INGRID ESPELID HOVIG I en årrekke sørget Ingrid Espelid Hovig for at svoren på svineribben ble sprø, og ga tips om hvor lenge pinnekjøttet skulle vannes ut, i programmet Kvelden før kvelden. Og hun har utgitt flere bøker med julens oppskrifter. Det Ingrid selv koste seg mest med før jul, var nok likevel kakebakingen: gyllengule goro, tyske skiver, fattigmann bakt med ekstra omhu. Alle rundt henne fikk små bokser med perfekt stekte krumkaker eller sandkaker – som alltid slapp formen – med rødt bånd og sløyfe på. Det var en fin tradisjon. Julen er tradisjon, fra førjulstidens forberedelser til julens lange og koselige måltider sammen med familien eller din valgte familie. Selv feiret Ingrid julen i Oslo med vennelag før hun reiste til familien sin i Bergen. Hele livet var hun opptatt av sanger og salmer, og «Det hev ei rose sprunge» måtte synges for at det skulle bli jul. Denne boken inneholder over 100 oppskrifter på julemat justert for vår tid, men med tradisjonen i behold. Line Dammen har tatt bilder og stylet i samarbeid med Victoria Wilhelmsen som også har oppdatert oppskriftene.

ISBN 9788205541122 // Kr 399,- // Lansering primo oktober

81

|S


S|

Sakprosa Mat og drikke

HAPPY FOODS

Ren, plantebasert mat du kommer til å elske

IRINA SMIT I denne boken deler Irina Smit sin store lidenskap for ren, næringsrik og fargerik mat! Mellom permene finner du hennes beste oppskrifter basert på rene råvarer til glede for deg og hele familien. Etter noen år med et kronglete forhold til mat har Irina Smit funnet et kosthold og en livsstil hun trives med. Energinivået har økt, fordøyelsen er topp, huden stråler, og hun merker at kroppen blir «glad» for hvert fargerike måltid hun inntar. Irinas matfilosofi går ut på å spise REN mat, laget helt fra bunnen av uten tilsetninger. Mat som i hovedsak er basert på grønnsaker kombinert med en sunn fettkilde, urter, krydder, nøtter, frø og belgvekster. Irina sverger også til å bruke råvarer som er i sesong – en av favorittaktivitetene sammen med barna er å dra på en gård og plukke grønnsaker, frukt og bær. I boken finner du mer enn 70 oppskrifter på smakfulle retter som kan spises til både frokost, lunsj og middag – og selvfølgelig supersunne kaker og snacks. Her er også småretter og dipper med ulike konsistenser og smaker som til sammen blir en fryd for øyet, gane og mage. Mange av oppskriftene kan settes sammen og brukes til flere forskjellige anledninger. Alle oppskriftene er uten hvitt sukker, hvetemel og meieriprodukter. Irina Smit er kokk, gründer og har startet sin drømmekafé Happy Foods i Oslo. Dette er hennes første bok. Den internasjonalt kjente fotografen Nancy Bundt har tatt bildene.

ISBN 9788205541207 // Kr 399,- // Lansering ultimo august

82


Sakprosa Annen sakprosa

FUGLER VI FÔRER

KARL HENRIK BROX, ØIVIND LEREN En praktisk håndbok for deg som hjelper fuglene med mat i den kalde årstiden. Her vil du finne gode råd enten du bare har et enkelt brett utenfor kjøkkenvinduet eller driver fôring i stor stil med flere brett og fôringsautomater rundt om i hagen. Mange er ikke klar over at ulike fuglearter har ulike typer favorittmat. Ved å variere mattilbudet kan du få et langt rikere utvalg arter på fuglebrettet. Boken har matråd til hver enkelt art. Mye av gleden med å trekke fuglene inn på brettet er å bestemme arten, også her er boken til stor hjelp. Med flotte bilder og tekst presenteres alle artene som normalt oppsøker matbrett og fôringsplasser i Norge. Lar du boken ligge fremme på kjøkkenbordet eller i vindusposten, kan du lett slå opp for å finne ut hvilken fugl du har på brettet.

ISBN 9788205527911 // Kr 349,- // Lansering primo september

83

|S


S|

Sakprosa Annen sakprosa

JULEHEFTE: NORSKE SKIHISTORIER

THOR GOTAAS

Norske skihistorier er Gyldendals julehefte for den skiinteresserte. Her har vi plukket godbiter fra Thor Gotaas’ enorme skiunivers: de seigeste femmilsløperne, de råeste skihopperne, epokene, hendelsene og episodene som vil prege skisporten for alltid og var med på å gjøre Norge til verdens fremste skinasjon. Eller «best i verden», som norske kommentatorer pleier å si.

ISBN 9788205541191 // Kr 149,- // Lansering primo november

84


Sakprosa Annen sakprosa

LAT ATT AUGA OG TENK PÅ TACO

Din guide til helgefølelse – heila veka!

RONNY BREDE AASE P3-profil Ronny Brede Aase elsker det gode liv! Han mener at det beste du kan gjøre for deg selv, er det som gjør deg lykkelig. Selv kjenner han på lykke når ei gryte putrer på ovnen, når han hører lyden av en leskende boks som åpnes og gode venner som ler, eller når favorittlåta spilles på maks volum. Og han elsker helg! Så hvorfor skal toppen av lykke forbeholdes 2/7-deler av livet? I denne boka finner du alt du trenger for å kjenne den deilige, kilende følelsen av helg hver dag! En opposisjon til det rådende grønnkålveldet, proppfull av inspirasjon, morsomme anekdoter og selvutviklede teorier. Din egen guide til å leve det gode liv – hele uka. For må livet være så alvorlig, egentlig? Kan man ikke bare kose seg og være fornøyd med det man har og den man er? Ronny lærer deg hvordan: Bare lat att augo og tenk på taco – og la helgefølelsen komme!

ISBN 9788205541856 // Kr 349,- // Lansering medio oktober

85

|S


S|

Sakprosa Annen sakprosa

HEIM TIL JUL

DIVERSE

I juleheftet Heim til jul har vi samlet det beste av tekster knyttet til julen! Juleheftene er blitt en av våre viktige tradisjoner, og i dette heftet byr vi på fortellinger med historisk og tradisjonsrik klangbunn. Ingar Sletten Kolloen forteller om den første krigsjulen, om samhold og framtidshåp, mens Per Arne Dahl, tidligere biskop og forfatter av Sårbarhetens kraft, skriver om julens budskap og hvordan vi kan bruke dette i våre moderne liv. Forfatter og historiker Tore Skeie skriver med innsikt og innlevelse om julefeiring i middelalderen. I «Inn i granskauen igjen for å hogge julepresang» forteller Sigri Sandberg om vårt elskede grantre, samt fornøyelige sannheter om London-granen, som Norge hvert år gir i gave til engelskmennene. Med i heftet er også historien om Ingrid Espelid Hovig og hennes juletradisjoner, fortellingen om de vakre kjærlighetsbrevene som ble utvekslet mellom Fridtjof Nansen og kona Eva og en beretning om viktigheten av å få juleveden i hus. Og hvordan var Alf Prøysens egen jul, egentlig? Det er en historie for seg.

ISBN 9788205539372 // Kr 149,- // Lansering medio oktober

86


Sakprosa Annen sakprosa

ALMANAKK FOR NORGE 2021

UNIVERSITETET I OSLO, ALMANAKK-KOMITEEN

Almanakk for Norge har eksistert siden 1644 og har i flere hundre år vært uunnværlig i norske hjem. Almanakken inneholder som vanlig kalendarium med merkedager, oversikter over astronomiske og meteorologiske forhold, regler om jakt, fangst og fiske, hundreårsminner, en minneliste og oversiktskalender for de nærmeste årene. Her finnes også plansjer over solhøyde i en rekke norske byer, planeten Jupiters måner og tabeller for oppgangs- og nedgangstider for planetene. En egen figur viser lysstyrken til planetene. Her finnes også tabeller og figurer for Solas og Månens deklinasjon. Årets utgave inneholder to temaartikler, Norsk stedsnavnarkiv hundre år av Bottolv Helleland, Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo, og Forbudstida av Espen Søbye, Statistisk sentralbyrå.

ISBN 9788205538658 // Kr 69,- // Lansering medio september

87

|S


S|

Sakprosa Annen sakprosa

ALMANAKK FOR NOREG 2021

UNIVERSITETET I OSLO, ALMANAKK-KOMITEEN

Almanakk for Noreg har eksistert sidan 1644 og har i fleire hundre år vore umissande i norske heimar. Almanakken inneheld som vanleg kalendarium med merkedagar, oversikter over astronomiske og meteorologiske forhold, reglar om jakt, fangst og fiske, hundreårsminne, ei minneliste og oversiktskalender for dei nærmaste åra. Her er òg plansjar over solhøgd i fleire norske byar, månane til planeten Jupiter og tabellar for oppgangs- og nedgangstider for planetane. Ein eigen figur viser lysstyrken til planetane. Her er dessutan tabellar og figurar for Solas og Månens deklinasjon. Denne utgåva inneheld to temaartiklar, Norsk stadnamnarkiv hundre år av Botolv Helleland, Institutt for lingvistiske og nordiske studium, Universitetet i Oslo, og Forbodstida av Espen Søbye, Statistisk sentralbyrå.

ISBN 9788205538665 // Kr 69,- // Lansering medio september

88


Barn & UngdomBarn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

MIN LILLE DYREBOK

Hva heter dyrene? Kan du raute som en ku? Hvilket dyr har kjempelang hals? Se på bilder av dyr på gården, i regnskogen og på savannen eller på Antarktis og snakk om det dere ser. Peke- og snakkebøker hjelper barna med å lære ord på det som er rundt dem. Se på de fargerike bildene, pek og snakk og gjenta ordene helt til barnet ditt kan si dem selv.

Originaltittel: My Little Book Of Animals ISBN 9788205539471 // Kr 149,- // Lansering medio september

91

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

MIN LILLE ORDBOK

Hva heter det du ser rundt deg? Hvilken farge har tomater? Hva kan holde deg tørr på bena når det regner? Se på bilder av mat, klær, dyr og vanlige gjenstander vi ofte har hjemme hos oss selv eller ting du kan se ute. Snakk om det dere ser. Peke- og snakkebøker hjelper barna med å lære ord på det som er rundt dem. Se på de fargerike bildene, pek og snakk og gjenta ordene helt til barnet ditt kan si dem selv.

Originaltittel: My Little Book Of Words ISBN 9788205539488 // Kr 149.- // Lansering medio september

92


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

V FOR VALP

Klapp de søte valpene! Denne fotografiske dyrepekeboka er full av uimotståelige, skjønne valper. Studer bildene og klapp på et bløtt øre, klø en myk mage og stryk en søvnig valp. En bok som fort kan bli barnets favoritt!

Originaltittel: P For Puppy ISBN 9788205539204 // Kr 179,- // Lansering medio september

93

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

D FOR DYREUNGER

Klapp de søte dyreungene! Denne fotografiske dyrepekeboka er full av uimotståelige, skjønne dyreunger. Studer bildene og klapp på en myk andunge, klø en myk kalv og stryk en raggete killing. En bok som fort kan bli barnets favoritt!

Originaltittel: F For Farm ISBN 9788205539211 // Kr 179,- // Lansering medio september

94


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

UT PÅ TUR MED DEN LILLE LARVEN ALDRIMETT

ERIC CARLE

Ut på tur, aldri sur. Bli med ut i skogen. Kjenn på og følg de fargede sporene med fingeren din. Hvis du kikker bak klaffene, kan du finne ut hvem som gjemmer seg. Kan du finne den lille larven Aldrimett? Eric Carle er en av verdens mest elskede barnebokforfattere, og hvert eneste minutt et eller annet sted på jorden er det noen som kjøper en Eric Carle-bok. Den offisielle nettsiden www.eric-carle.com, har ca. 2 millioner treff i måneden, mens Facebook-siden har 48 000 følgere. Eric Carle er født i USA i 1929, men bodde store deler av barndommen i Tyskland, før han igjen returnerte til USA som voksen. Han studerte ved Akademie der Bildenden Künste i Stuttgart. I mange år jobbet han i reklamebransjen. Eric Carle har illustrert over 70 bøker som har oppnådd et samlet salg på over 130 millioner bøker.

Originaltittel: The Very Hungry Caterpillar Hide & Seek // Oversetter: Jørn Roeim // Illustratør: Eric Carle ISBN 9788205533202 // Kr 179,- // Utkommet

95

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

PEPPAS MAGISKE ENHJØRNING

NEVILLE ASTLEY OG MARK BARKER

Liker du enhjørninger? Det gjør Peppa og Susi også! Susi skal overnatte hos Peppa. De liker å leke med Hesten Trippetramp, men det de virkelig ønsker seg, er en magisk enhjørning. Klarer Pappa Gris å trylle fram en enhjørning til dem? Peppa – storsjarmøren med høye seertall på NRK Super – bor sammen med mamma og pappa og lillebroren Georg. Hun elsker å leke og være sammen med familien sin og vennene sine, og så liker hun å hoppe opp og ned i sølepytter.

Originaltittel: Peppa’s Magical Unicorn // Oversetter: Jan Christopher Næss ISBN 9788205532564 // Kr 149,- // Lansering medio august

96


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

GEORG OG DINOSAUREN

NEVILLE ASTLEY OG MARK BARKER

Georg ELSKER dinosaurer! Georg og vennene hans er skikkelige gode på dinosaurer også! På en fossiljakt med Frøken Kanin oppdager Georg EN NY DINOSAUR. En Georg-ser-oss-ceratops-BRØØØL!

Originaltittel: George And The Dinosaur // Oversetter: Jan Christopher Næss ISBN 9788205532571 // Kr 149,- // Lansering medio august

97

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

PEPPAS EVENTYRBOKS

NEVILLE ASTLEY OG MARK BARKER

Den perfekte boksamlingen for de aller minste leserne. Dette er et minibibliotek med hele seks flotte bøker inni! Her treffer vi blant annet Prinsesse Peppa og Ridder Georg den tapre og alt som hører eventyrverdenen til. Baksidene på bøkene kan legges sammen til et puslespill. En eventyrsamling som virkelig vil vekke leselysten hos de aller minste.

Originaltittel: Fairy Tale Little Library // Oversetter: Jan Christopher Næss ISBN 9788205532588 // Kr 129,- // Lansering primo september

98


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

PEPPAS JULEPOST

NEVILLE ASTLEY OG MARK BARKER

En nøffete fortelling med EKTE POST! Når Mamma og Pappa Gris faller og slår seg, tar Peppa og Georg kontakt med en helt spesiell venn for å få hjelp til å gjøre jula perfekt. Åpne konvoluttene i boka og kos deg med julebrev, adventskalender, julepynt, oppskrifter og enda mye mer.

Originaltittel: Peppa’s Christmas Post // Oversetter: Jan Christopher Næss ISBN 9788205532595 // Kr 199,- // Lansering medio september

99

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

VINTERMAGI

SAM TAPLIN

Trykk på knappene og lytt og les om alt som kan skje om vinteren. Vinteren er en herlig tid! Korte dager og mørketid, men også tiden for jule- og nyttårsfest. Se på bildene, trykk på knappene og lytt til noe av alt det fantastiske årstiden har å by på.

Originaltittel: Winter Wonderland // Illustratør: Federica Iossa ISBN 9788205538856 // Kr 199,- // Lansering primo oktober

100


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

BRILLEBJØRNS BARNEHAGEBOK

IDA JACKSON

Hva gjør man egentlig i barnehagen? Kjenner du Brillebjørn fra NRK Super? I denne boka kan du være med Brillebjørn på en hel dag i barnehagen. Hver morgen spiser Brillebjørn frokost og kler på seg, før han og mamma løper av gårde til barnehagen. I barnehagen til Brillebjørn gjør de masse gøy. De leker, går på tur, spiser matpakke, øver på potte og mye, mye mer. Bli med inn, så får du se! Varmt og gjenkjennelig om barnehagehverdagen for de minste, med detaljrike illustrasjoner hvor barna kan lete etter ting de kjenner igjen. Boka er perfekt for alle som skal begynne i barnehagen. Ikke minst for alle som går i barnehagen, og som vil elske å kjenne seg igjen!

Illustratør: Jens A. Larsen Aas ISBN 9788205533714 // Kr 249,- // Utkommet

101

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

BRILLEBJØRN BLIR STOREBROR

IDA JACKSON

En ny historie om Norges søteste bjørn. Brillebjørn får en babybjørn. Babyen har vært i magen til mamma kjempelenge, og Brillebjørn har gledet seg sånn til å få noen å leke med hjemme. Men plutselig kommer den ut, og så blir det bare: «Vent litt, Brillebjørn, hysj, Brillebjørn, babyen sover, Brillebjørn, mamma kan ikke nå, Brillebjørn.» Og babyen kan jo ikke leke engang. Kanskje det ikke er så morsomt å være storebjørn likevel?

Illustratør: Jens A. Larsen Aas ISBN 9788205533721 // Kr 179,- // Lansering medio september

102


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

BRILLEBJØRNS ADVENTSBOK

24 Brillebjørn-historier til førjulstida

IDA JACKSON Tilbring adventstiden med hele Norges Brillebjørn! I denne boka får du 24 illustrerte historier om Brillebjørn, mamma og mor som forbereder seg til jul. Vær med Brillebjørn på pepperkakebaking, Luciafeiring i barnehagen, julegavelaging og venting. Det kan nemlig gjøre ventetiden litt kortere. Til hver historie følger også en oppskrift eller et forslag til en morsom og lavterskelaktivitet for hele familien – som kan gjøre førjulstida litt ekstra hyggelig! Nydelig gavebok til de yngste, og et veldig godt alternativ til den tradisjonelle pakkekalenderen!

Foto: Nrk

Illustratør: Jens A. Larsen Aas ISBN 9788205533783 // Kr 299,- // Lansering medio oktober

103

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

GRATULERER MED DAGEN, CORNY

SANDRA LYNG

Bli med på Cornys glitrende bursdagsfeiring! Velkommen til enhjørningen Cornys regnbueunivers! I dag har Corny bursdag, og det skal være et stort bursdagsselskap. Corny holder på å sprekke av glede da gjestene kommer. Men vent nå litt … Hvor er bestevennene Deni og Leni fra Regnbueklubben? Av og til blir ikke bursdager helt sånn som man hadde tenkt. Våren 2020 lanserer vi de to første bøkene i en ny serie om enhjørningen Corny. Artist Sandra Lyng debuterer som forfatter med denne bildebokserien, som handler om en liten enhjørning med følelsene utenpå kroppen. Du kan snart også høre Sandras sanger om Corny på Spotify og YouTube.

Illustratør: Cathrine Sandmæl ISBN 9788205535251 // Kr 199,- // Utkommet

104


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

GOD NATT, CORNY!

SANDRA LYNG

Corny får ikke sove! Corny har kost seg hjemme med familien hele kvelden. Nå er det sovetid for barn og våkentid for voksne. Men er ikke det ganske urettferdig, egentlig? Og hvorfor må det være så ensomt og mørkt når man skal sove? Plutselig ser Corny en skummel skygge på veggen. Kan det være et … «MAMMAAAAA!!!»

Illustratør: Cathrine Sandmæl ISBN 9788205535268 // Kr 199,- // Utkommet

105

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

DEN ER MIN, SIER CORNY

SANDRA LYNG

Corny må dele! Corny og familien får besøk. Det er spennende med besøk! I hvert fall når det er tante og onkel og Ellie og Billie som kommer. Corny gleder seg til å leke med dem, og vise dem alle lekene sine. Særlig den store, nye trampolinen. Ellie og Billie syns den nye trampolinen er kjempefin. De hopper og hopper og hopper. Og alle må få hoppe. Eller … må de egentlig det? Det er jo Corny sin trampoline!

Illustratør: Cathrine Sandmæl ISBN 9788205535886 // Kr 199,- // Lansering ultimo september

106


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

HA DET, CORNY!

SANDRA LYNG

Corny vil ikke i barnehagen! Corny skal i barnehagen. Pappa skal levere. Men Corny har ikke lyst akkurat i dag. Det er så gøy å leke med togbanen. Pappa blir streng. Nå må du forte deg, Corny, jeg har et møte. Men da de kommer fram, er de andre i gang med lekingen allerede. Nå kan i hvert fall ikke pappa gå!

Illustratør: Cathrine Sandmæl ISBN 9788205535893 // Kr 199,- // Lansering ultimo september

107

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

TUT OG KJØR: AMBULANSE

Bli med ambulansen på jobb! I Tut og kjør. Ambulanse følger vi ambulansen en hel arbeidsdag. Vi blir med ut på oppdrag for å hjelpe en dame som har falt på isen og brukket beinet. Heldigvis kommer ambulansen fort fram, og har utstyr og medisiner som kan hjelpe henne.

Illustratør: Ingebjørg Mæland ISBN 9788205538696 // Kr 179,- // Lansering ultimo september

108


Barn/Ungdom Høytlesning 0-3 år

TUT OG KJØR: GRAVEMASKIN

Bli med gravemaskinen på jobb! Tut og kjør. Gravemaskin er for barn som har byggeplassen som favorittreisemål. Her får vi innblikk i hvordan gravemaskinen jobber når tomta til et hus skal gjøres klar. Det blir tunge løft, sprenging og akkurat passe mengder dramatikk. Tut og kjør-bøkene er serien for barna som elsker lyden av sirener, og som aldri ser seg mett på maskinene som jobber på en byggeplass. Bildebøkene er tett på kjøretøy og arbeidet som blir utført. Perfekt til høytlesning for 2–4-åringen, med realistiske og fargerike illustrasjoner av Ingebjørg Mæland.

Illustratør: Ingebjørg Mæland ISBN 9788205538702 // Kr 179,- // Lansering ultimo september

109

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

HVORDAN TEMME EN FETTER?

ANNETTE SAUGESTAD HELLAND

Hvordan temmer man en fetter som har blitt vill? Jane får ikke være med storesøstrene å pynte kaka. Hun er for liten, sier de. Men nå kommer snart fetteren på besøk, og da får hun endelig noen å leke med. Men hva har skjedd med den lille, søte fetteren hennes? Han har jo blitt helt vill! Hvordan temme en fetter? er en fargesterk og leken bildebok

ISBN 9788205534537 // Kr 279,- // Lansering medio august

110


Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

KUBBE LAGER VERDENS BESTE JUL

ÅSHILD KANSTAD JOHNSEN

Kubbe elsker jul! Men hvorfor har ikke Gran julestemning? Kubbe elsker jul, og endelig er det 1. desember. Det er bare ett problem. Gran vil ikke gjøre juleting. Han vil ikke høre på julemusikk, og han vil ikke lage julelenker. Han vil ikke pynte pepperkakehus engang! Kubbe lager en plan for å gi Gran julestemning igjen.

ISBN 9788205516328 // Kr 279,- // Lansering medio september

111

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

SURPOMP

SUZANNE LANG OG MAX LANG

Når du har en VELDIG dårlig dag. Apen Jim Pansen er i elendig humør, uten at det er noen grunn til det. Vennene hans skjønner det ikke – hvordan klarer han å være så gretten på en SÅ fin dag? De sier han må slutte å henge med skuldrene og heller smile og gjøre ting som DE blir glade av. Men Jim orker ikke alt maset … og får et aldri så LITE raserianfall. Kanskje han rett og slett trenger å føle seg litt gretten i dag?

Originaltittel: Grumpy Monkey // Oversetter: Jan Christopher Næss // Illustratør: Max Lang ISBN 9788205540903 // Kr 199,- // Lansering medio september

112


Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

AMALIE SKRAM

MARIANNE BERGSMARK OG HELENE URI Amalie Skram er en minibiografi for aldersgruppen 3–6 år. Amalie Skram vokste opp til å bli en av Norges viktigste forfattere. Gjennom frodige illustrasjoner fortelles historien om henne – og om hvordan det var å være jente i Norge for nesten 200 år siden.

Illustratør: Tuva Røisli ISBN 9788205534452 // Kr 199,- // Lansering ultimo september

113

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

JAHN TEIGEN

IDA HEGAZI HØYER

Jahn Teigen er en minibiografi for aldersgruppen 3–6 år. Med delikate illustrasjoner og inspirerende hendelser fortelles historien om gutten som ble et av Norges største popikoner. Inspirerende lesning for både store og små!

llustratør: Frode Skaren ISBN 9788205533752 // Kr 199,- // Lansering ultimo september

114


Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

ANNE FRANK

ISABEL SANCHEZ VEGARA

Bli kjent med den modige, jødiske jenta som skrev dagbok om familiens skjebne under andre verdenskrig. Anne ble født inn i en kjærlig familie i Tyskland. Men da andre verdenskrig brøt ut, måtte Anne og familien hennes gjemme seg i Amsterdam. Her skrev hun sin berømte dagbok som ble utgitt da krigen var over. Annes dagbok fanget lesernes hjerter, og hun ble en av de viktigste dagbokskriverne i det 20. århundre. Historien om livet hennes har også en faktadel med bilder til slutt.

Originaltittel: Pequeña y grande Anne Frank // Oversetter: Ingrid Melfald Hafredal Illustratør: Sveta Dorosheva Dorosheva // ISBN 9788205538672 // Kr 179,- // Lansering medio august

115

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

GRETA THUNBERG

ISABEL SANCHEZ VEGARA

Møt Greta Thunberg, den inspirerende klimaaktivisten som startet en global bevegelse. Da unge Greta fikk høre om klimakrisen, sluttet hun å snakke. Hun kunne ikke skjønne hvorfor de som satt med makten ikke gjorde noe for å redde jorda vår. En dag bestemte hun seg for å streike i stedet for å gå på skolen. Det tok ikke lang tid før mange andre unge ble med Greta i en global bevegelse som forbløffet både politikere og andre voksne. Denne engasjerende historien om en inspirerende klimaaktivist har også en bilde- og faktadel bakerst i boka.

Originaltittel: Pequeña y grande Greta Thunberg // Oversetter: Ingrid Melfald Hafredal Illustratør: Anke Weckmann // ISBN 9788205538689 // Kr 179,- // Lansering medio august

116


Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

EKORN

SYNNØVE BORGE

Koselig faktabok til høytlesning. Det handler om ekorn, et dyr som de aller fleste barn har sett og kjenner igjen – men som de kanskje ikke vet så mye om. Her blir barna kjent med ekorn ved å følge det gjennom ett år. De får innblikk i hverdagen og noen av de utfordringene dyret møter. De får høre om store sprang, rare lyder – og om farene et lite ekorn opplever. Det er ikke bare bare å overleve den første sommeren, og heller ikke å komme seg gjennom den første vinteren. Ekornet i denne boka klarer nettopp dette, den er en overlever. • I tillegg til den løpende faktafortellingen er det et stort og detaljert oppslag til slutt i boka, med masse fakta. • Boka er skrevet for barn fra fem til åtte år, for høytlesning, men også til å lese litt i selv – for de eldste i målgruppa. • Synnøve Borge har tidligere utgitt seks bøker om dyr, sammen med Lise Myhre, for litt eldre barn. • Illustratøren Nora Brech har tidligere illustrert Ulveskogen (2019) og ble nominert til Brageprisen 2019 for illustrasjonene til Buffy By er talentfull. Illustratør: Nora Brech ISBN 9788205532090 // Kr 249,- // Lansering medio august

117

|B


B|

Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

HVORFOR MÅ JEG PUSSE TENNER?

KATIE DAYNES

For små barn som spør og lurer. Lurer du på HVORFOR du må pusse tenner eller hvorfor DYRENE ikke trenger tannbørste eller hvorfor barn MISTER tenner? Da kan du lese denne boka. Let bak klaffene, så finner du svarene. Boka har også mange morsomme og interessante fakta om tenner. Visste du for eksempel at en sjiraff har 32 tenner – men ingen fortenner i overkjeven?

Originaltittel: Why Should I Brush My Teeth? // Illustratør: Marta Álvarez Miguéns ISBN 9788205538405 // Kr 179,- // Lansering primo august

118


Barn/Ungdom Høytlesning 3-6 år

MIN FØRSTE STJERNEBOK

ANJA BAKLIEN

MIN FØRSTE STJERNEBOK er en eventyrlig faktabok for barn som liker å kikke på stjernene. Her kan de lære å kjenne igjen en mengde spennende stjernebilder på himmelen, som Store og Lille bjørn, Kassiopeia og Dragen. I tillegg får barna høre om guder, krigere, prinsesser og monstre fra gresk mytologi i fortellingene om hvordan stjernebildene ble til. Ta med barna ut en mørk kveld, og se mot himmelen. Når de har funnet et stjernebilde, noteres det i boka. Og når dere kommer inn igjen, kan dere ha en koselig lesestund med fakta og eventyr. Dette er den sjette boka i serien «Mine første naturbøker» som inspirerer barn og voksne til å oppsøke naturen. Teksten er enkel, ofte morsom og litt poetisk, og lokker til kunnskap uten å være faktatung. Den kjente svenske illustratøren Johan Egerkrans har laget de nydelige illustrasjonene i denne boka. I samme serie: Min første skogbok, Min første fuglebok, Min første småkrypbok, Min første blomsterbok og Min første strandbok.

Originaltittel: Min första stjärnbok // Oversetter: Magnus Holm // Illustratør: Johan Egerkrans ISBN 9788205533400 // Kr 189,- // Lansering primo september

119

|B


B|

Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år

FLUKTEN TIL BAKGATENE

ARNE SVINGEN

Elvin Griff er på flukt sammen med Lydia. De kommer til en by med karneval, der også agentene som jakter dem, er kledd i fantasirike kostymer. Men hvem er jenta som dukker opp midt i folkemengden og ber dem følge etter henne? Elvin og Lydia må takle en farlig motstander med hockeykølle, finne en nøkkel før tidsfristen og klare å kjøre en bil. Og hva driver egentlig Miljøkrapylene med?

Illustratør: Eivind Gulliksen ISBN 9788205532212 // Kr 229,- // Lansering medio september

120


Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år

JAKTEN PÅ FISETANGEN

ARNE SVINGEN

Spinnvill og herlig absurd serie for unger på barneskolen. Læreren ber Birger hente en fisetang. Birger spurter ut av klasserommet for å finne en. Han vil jo så gjerne imponere læreren. Men Birger har ett stort problem: Hva i all verden er en fisetang?

Illustratør: Henry Bronken ISBN 9788205532199 // Kr 199,- // Lansering primo august

121

|B


B|

Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år

DYNAMITT-FOTBALL

ANNELI KLEPP

Om fotball, venner i nød og hundebæsj på feil sted. Line vil være med på klasselaget når de skal spille fotballturnering. Men er hun god nok? Hun må forte seg å øve masse, og trenger hjelp fra bestevennen Alex. Men han er i kjempetrøbbel! Hvordan skal dette gå? Line satser på mirakler og dynamitt. Anneli Klepp skriver med varme og humor om ting som er lett å kjenne seg igjen i. Dette er den åttende boka om Line.

Illustratør: Sandra Steffensen ISBN 9788205538917 // Kr 199,- // Lansering ultimo september

122


Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år tegneserie

UNDER KONSTRUKSJON

KRISTOFFER KJØLBERG

Nytt mysterium for Avisgjengen! Den alltid like ivrige journalisten Sebastian og resten av gjengen i skoleavisa Avisa kan rapportere om en sensasjon: Den lokale badedammen skal jevnes med jorda! Men det er noe som skurrer, for er det egentlig et badeland som skal bygges på tomta slik utbyggerne påstår? Og hvor er det blitt av tegningene av det hamsterdrevne strømaggregatet til skoleoppgaven deres? Sebastian og gjengen er på saken – hjelp dem og løs mysteriet! Under konstruksjon er den andre boka i humortegneserie-serien om Avisgjengen, skrevet og tegnet av kritikerroste Kristoffer Kjølberg. Sagt om første bok i serien, Etter leggetid: «Lettlest, morsom og spennende.» Walter Wehus, barnebokkritikk.no

ISBN 9788205533189 // Kr 199,- // Lansering medio august

123

|B


B|

Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år tegneserie

SPILLEDÅSEN 4: DEN MYSTISKE FORSVINNINGEN

CARBONE & GIJÉ

Velkommen til Nolas to verdener. Da hun på åtteårsdagen arver en spilledåse av mammaen, oppdager hun at den er en hemmelig portal til en annen verden. Til selveste Pandoria. I Pandoria oppdager hun ikke bare spennende eventyr, men får seg også gode venner. Og sammen må de løse spennende gåter, krangler, samtidig som Nola må skjule det for pappaen. Og mammaen til Nola, viser det seg, var en stor helt i Pandoria. Kanskje Nola også kan bli det?

Originaltittel: Au secours de Séréna // Oversetter: Stéphanie de Miranda ISBN 9788205527676 // Kr 229.- // Lansering primo november

124


Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år tegneserie

HEKSENE

PÉNÉLOPE BAGIEU

Klassiker og bestselger gjenskapt som tegneserie. «Barn er avskyelige! De stinker! De forurenser! De lukter som hundebæsj! Jeg blir kvalm bare jeg tenker på det. De må utryddes! Pulveriseres! Jeg har en plan for å utslette alle barn i hele England på ett år!» Slik tordner Hennes høyhet Storheksa til alle de engelske heksene. Den franske tegneserieskaperen Pénélope Bagieu har gjenfortalt Roald Dahls genistrek om en gutt og hans elskede bestemor og planen for å kvitte seg med hver eneste heks i hele England – i en eneste fei.

Originaltittel: Roald Dahl’s The Witches // Oversetter: Tor Edvin Dahl ISBN 9788205534384 // Kr 279,- // Lansering medio august

125

|B


B|

Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år

BARNAS SOMMERNØTTER

ANNE SIRI THOMMESEN OG TONJE VIKSTVEDT

Perfekt reisefølge på stranden, i bilen eller på hytta! Sommerquiz med morsomme og kule spørsmål i mange kategorier. Om bøker, godteri, artister, dyr, geografi, språk, kropp, fotball – og mye, mye mer. Om alt det du kan, det du ikke visste du kunne – og om det som er gøy å lære. Hvilken planet blir kalt den røde planeten? Hvilken frukt har samme navn som en butikk og en fugl? Hvilken idrett driver Ada Hegerberg med? Hva heter verdens største hav? Hvorfor klarer fisker å puste under vann? Hvor ofte er det skuddår? Ha, ha, ha! Ta deg en pause og les noen vitser når det blir for mye hjernetrim. Det er bedre å fryse i teltet enn å telte i fryseren. Hvordan kan du se at en banan er ute og bader? Bananskallet ligger igjen på stranda.

ISBN 9788205539136 // Kr 99,- // Lansering ultimo mai

126


Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år

BARNAS JULENØTTER

ANNE SIRI THOMMESEN OG TONJE VIKSTVEDT Barnas julenøtter er oppfølgeren til storsuksessene Barnas påskenøtter og Barnas sommernøtter. Julenøttene inneholder hundrevis av spørsmål og svar som det er gøy å holde på med sammen med familie og venner, både i adventstida og juleferien. Det handler om julefilmer, godteri, fotball, nisser, spill, vintersport, fugler, biler – og mye, mye mer. Barna vil bli overrasket over hva de kan, og samtidig ha det gøy mens de lærer noe nytt. Og trenger de noen pauser fra hjernetrimmen, er det massevis av vitser og gåter å more seg med. • For barn mellom 6 og 12 år. • Forfatterne er lærere på barnetrinnet på Oppsal skole og Bryn skole i Oslo. De har jobbet tett sammen med barn i arbeidet med boka.

ISBN 9788205540156 // Kr 99,- // Lansering medio oktober

127

|B


B|

Barn/Ungdom Selvlesning 6-9 år

DINOSAURENE

RACHEL FIRTH

Tøff utbrettsbok der du kan studere dinosaurenes planet. I mer enn 170 millioner år hersket reptilene på jorda: Dinosaurer dominerte på landjorda, flygeøgler suste rundt i luften og i havene myldret det av enorme marine dyr. Brett ut de flotte illustrasjonene og studer de mange ulike typene, blant annet noen av de største og farligste dyrene som noensinne har levd på jorda. Deretter kan du snu siden og finne ut mer om når dinosaurene levde og andre interessante fakta.

Originaltittel: Fold-out Dinosaur Timeline // Oversetter: Rune R. Moen ISBN 9788205538719 // Kr 149,- // Lansering ultimo august

128


Barn/Ungdom Slukealder tegneserie

ORKANEN

Krypto 2

HANS JØRGEN SANDNES Bok to i den spennende Krypto-serien! Sommeren er over, og sjømonsteret Krako er fremdeles i fangenskap hos akvariesjefen. Men da akvariet stenges på grunn av et orkanvarsel, ser Ophelia og Bernard sitt snitt til å bryte seg inn. De vil redde Krako og gjenforene henne med Lille-Krako, som fremdeles svømmer i det fri. Men selv om de får hjelp av Synne og Filip, går ikke alt etter planen. For mektige mennesker er villige til å gå langt for å holde Krako fanget. Og det blir ikke enklere da et nytt sjømonster nærmer seg Saltvik. Orkanen er den andre boka i den serien Krypto. Tegneserien er skrevet og tegnet av Hans Jørgen Sandnes, som blant annet står bak illustrasjonene til de populære Detektivbyrå nr. 2-bøkene. Krypto aktivitetshefte Samtidig med lanseringen av bok to i Krypto-serien kommer det også et Krypto aktivitetshefte. I heftet får du blant annet figurer til fargelegging, monster som kan tegnes videre på og lure tegnetips fra Hans Jørgen Sandnes. Bli med og tegn dine egne sjømonstere!

ISBN 9788205532236 // Kr 299,- // Lansering medio oktober

129

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder tegneserie

TÅKE OVER SVARTØY

TORE AURSTAD

Grøssende god tegneserie. 14 år gamle Jan bor på et barnehjem i Oslo. Han er overbevist om at foreldrene hans fremdeles lever og bor i USA. En dag blir Jan kontaktet av Tritus, en litt gammel mann med et veldig rart utseende. Tritus spør om Jan kan hjelpe ham å finne barnebarnet sitt, en gutt som pleide å bo på samme barnehjem. Jan blir lovet penger til Amerikabillett og bestemmer seg for å hjelpe til. Og før han vet ordet av det, er han innblandet i det som skal vise seg å bli en veldig farlig ferd. Det viser seg at Eger, mannens barnebarn, var involvert i en mystisk kult kalt Dagons barn. Snart må Jan stå ansikt til ansikt ikke bare mot kultens farlige medlemmer, men også merkelige skapninger fra dypet. Velkommen til Oslo 1939 og en ny tegneserie som byr på spennende grøss for lesere i alle aldre.

Illustratør: Andreas Iversen ISBN 9788205535817 // Kr 279,- // Lansering primo september

130


Barn/Ungdom Slukealder

MENNESKETS BESTE VENN (UTSATT TIL 2021)

Olivias liv

HEIDI LINDE Bok nummer to om Olivia og hennes hektiske – men fine – annenhver uke-tilværelse. Olivia vil stille opp for Cornelia, som har det vanskelig hjemme. Men hva skal man gjøre for å bevise at man er verdens absolutt beste venn? Gi bort hunden sin? Barbere av seg håret? Utsette seg (frivillig!) for vannkopper? Eller må man rett og slett trosse rektor og klatre opp på skolens høyeste tak? Klokt, gjenkjennelig, hjertevarmende og morsomt fra en av våre mest populære forfattere. Første bok i serien, Annenhver uke, ble nominert til ARKs barnebokpris, og fikk svært god mottagelse fra anmelderne: «… en følelsesmessig guide til skilsmissebarntilværelsen som fortjener mange lesere i alle aldre.» Terningkast 5. Kristine Isaksen, VG «Morsom, smart, varm, og alvorlig på de rette stedene, og en perfekt høytlesningsbok på sengekanten.» Marie Kleve, Årets beste bøker, Dagbladet

ISBN 9788205531208 // Kr 279,-

131

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

JO HAR SKJEDD

KRISTINE RUI SLETTEBAKKEN

Selv om de andre på trinnet har begynt å stå i gjenger i skolegården, tar Frida gjerne noen spurtrunder når det er friminutt. For Frida elsker å spurte! Og hun spurter dritfort. Men da Jo begynner i klassen, spurter det også litt i hjertet. For det er noe med måten han sier hei på, mellomrommet han har mellom fortennene og det veldig lange skjerfet. Og han vil bli kjent med Frida! Men hvorfor vil Jo også henge med Marthe med H? En turnjente med jåle-H og rosa boblejakke? Hun er alt Frida ikke er – eller vil være. Kristine Rui Slettebakken debuterer som forfatter med en bok full av fart og språklig overskudd. Det handler om overgangen fra barn til ungdom, fra vennskap til kjærlighet, fra å ville skille seg ut – til å ville være som alle andre.

ISBN 9788205538887 // Kr 279,- // Lansering medio august

132


Barn/Ungdom Slukealder

GIRLSKATE

STEFFEN SØRUM OG ELDRID JOHANSEN En historie om skating, vennskap og å finne sin egen greie. Molly og bestevenninnen Sofie bygger på trehytta og lager tegneserier hver dag. Men etter sommerferien har noe forandret seg. Alle jentene i klassen har begynt på fotball – og Sofie har blitt lagets stjerne. Mens Molly får ikke til å heade ballen engang. Molly vil droppe fotballen, men får ikke lov av foreldrene. Så dukker det opp noen jenter på skateboard, og Molly må ta noen vanskelige valg. Girlskate handler om vennskap, det å ville passe inn og hvor viktig det er å finne sin egen greie.

Illustratør: Ingrid dos Santos ISBN 9788205540132 // Kr 279,- // Lansering medio august

133

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

DRAGEDALEN

ØRJAN NORDHUS KARLSSON

En spennende fantasy om kampen for naturen. Drager finnes. Ikke på jorda, men i Bifrost. Imre tror selvsagt ikke på drager. Eller at det finnes andre verdener. Så når en ukjent jente ved navn Vertigo dukker opp og ber om hans hjelp til å stoppe ødeleggelsen av Dragedalen, det siste tilholdsstedet for Bifrosts drager, tenker han bare at hun er helt sprø. Men så skjer det noe som får Imre til å forandre mening. Salamanderdammen ved skolen skal tømmes. Det skal bli golfbane. Til å begynne er han likeglad. Helt til han holder en av de små salamandrene i hånden. Noe skjer mellom dem. Plutselig forstår Imre at alt i denne verden henger sammen. At det finnes mer enn én verden. Og at mange har sluttet å tro på drager – det vil de snart angre på. Både i Bifrost og på jorda. Dragedalen er den tredje frittstående fortellingen fra fantasilandet Bifrost. En vakker og underlig verden som trues av et livsfarlig mørke. Nattspeilet var første bok, Ylva og Myldermørket den andre.

ISBN 9788205525344 // Kr 249,- // Lansering medio september

134


Barn/Ungdom Slukealder

MITT VIDUNDERLIGE LIV

JENNY JÄGERFELD

Hvordan bli populær på 59 dager. Sigge, moren og de to søsknene hans har flyttet fra Stockholm til Skärblacka, hjem til mormor og hennes pensjonat. Sigge syntes det er helt topp. Nå kan han restarte seg selv og bli et nytt menneske. Planen er å bli kjempepopulær, eller i det minste snakke med folk uten at de ser på ham som om han var en raring. Men hvordan får man venner? Hvordan blir man populær? Og framfor alt: Kan man klare alt det på 59 dager? Mamma har alltid sagt at jeg er «et unikt menneske» at jeg er «annerledes» og «spesiell». Jeg tror egentlig det bare er en snillere måte å si «rar» på. Nå hadde jeg nøyaktig seksti dager på meg til å bli en ny person. Eller ja, femtini. Etter det var sommerferien over og skolen skulle begynne. Det var ikke lett, men det var ikke umulig. Om man kan klare å reise til månen, burde man jo klare å bli populær? Eller? Jeg skal i hvert fall finne ut hvordan.

Originaltittel: Mitt storslagna liv // Oversetter: Gunnhild Magnussen ISBN 9788205536876 // Kr 249,- // Lansering primo august

135

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

EN PINGLES DAGBOK 15

JEFF KINNEY

En pingles dagbok har i over ti år vært favoritten til barn over hele verden. Flere millioner av bøker er solgt, og bare i Norge alene er det over én million Pingle-bøker i bokhyller og biblioteker. Den femtende boka i serien har fremdeles den samme grad av gjenkjennelse, treffsikre og morsomme tegninger, episodiske og korte kapitler. Alt som har gjort serien til en av tidenes mest populære.

Originaltittel: Diary of a Wimpy Kid / Oversetter: Jan Christopher Næss ISBN 9788205520325 // Kr 279,- // Lansering medio november

136


Barn/Ungdom Slukealder

ROWLEY JEFFERSONS SUPERKULE EVENTYR

JEFF KINNEY

Jeff Kinney fortsetter suksessen med Rowley Jefferson. Slik har du aldri sett Pingle-universet før! Rowley får med seg bestekompisen Greg på et episk fantasyeventyr. Bli med Roland og bestevennen Barbaren Garg på reise fra sin trygge landsby til et oppdrag for å redde Rolands mor fra Den hvite trollmannen. Kommer heltene våre til å overleve? Svarene får du i Rowley Jeffersons superkule eventyr.

Originaltittel: Rowley Jefferson’s Awesome Friendly Adventure // Oversetter: Jan Christopher Næss ISBN 9788205535732 // Kr 279,- // Lansering medio august

137

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

IMPERIETS ARVINGER 1: BORTFØRT

OSKAR KÄLLNER

Alice og Elias bor med foreldrene sine i et stille område i Uppsala. De lever et liv som ligner alle andres. Men en kveld forsvinner mamma, og pappa blir tatt av politiet, mistenkt for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Alice og Elias bestemmer seg for å redde foreldrene sine. De går ut i Lunsenskogen for å lete etter mamma, men de finner noe helt annet. For i samme skog er Brock, en azkaler fra romskipet Stillheten som er ute på oppdrag for å redde en fra mannskapet. Og det skal snart vise seg at Brock og søsknene har en felles fiende … Bortført er den første delen av science fiction-serien Imperiets arvinger. Et romeventyr som har både fargesprakende vidunder og skumle mysterier, fartsfylte eventyr og skremmende møter med det ukjente. Historien om Alice og Elias reise ut i rommet er rett og slett fantastisk! Kapitlene er korte og lettleste med mye dialog, og boka er full av kule fargeillustrasjoner.

Originaltittel: Imperiets arvingar 1: Bortförda // Oversetter: Stian Omland // Illustratør: Karl Johnsson ISBN 9788205536838 // Kr 199,- // Lansering medio august

138


Barn/Ungdom Slukealder

IMPERIETS ARVINGER 2: JERNROSEN

OSKAR KÄLLNER

Les videre om Elias og Alice sitt eventyr på romskipet Stillheten. Alice og Elias reiser gjennom galaksen sammen med besetningen på romskipet Stillheten. De jager etter skipet der mammaen deres holdes fange. Målet for reisen er romstasjonen Jernrosen. Når de kommer fram, lykkes det dem å finne fiendeskipet. Problemet er bare at det er fullt av kraokrigere. En redningsaksjon planlegges, men idet Elias og Alice skal redde moren, endres absolutt alt. Jernrosen er andre del i science fiction-serien Imperiets arvinger, og fortsetter der Bortført sluttet. Et romeventyr som har både fargesprakende vidunder og skumle mysterier, fartsfylte eventyr og skremmende møter med det ukjente. Historien om Alice og Elias reise ut i rommet er rett og slett fantastisk!

Originaltittel: Imperiets arvingar 2: Järnrosen // Illustratør: Karl Johnsson ISBN 9788205536852 // Kr 249,- // Lansering medio august

139

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

ARLO FINCH OG SKYGGERIKET

JOHN AUGUST

Tredje og avsluttende bind i den spennende serien om ARLO FINCH. Arlo har vendt tilbake til Pine Mountain etter en trøblete sommerleir der han nesten mistet livet. Nå må han forberede seg på å begynne på ny skole med nye farer og dessuten planlegge sin farligste ferd: den til Kina for å hente hjem pappa. Men de mystiske hinsidige har en annen plan og Arlo må velge mellom å redde familien og vennene sine eller å redde Langskogene.

Originaltittel: Arlo Finch In The Kingdom Of Shadows // Oversetter: Tore Aurstad ISBN 9788205524569 // Kr 279,- // Lansering ultimo august

140


Barn/Ungdom Slukealder

JAKTEN PÅ HWITRENE

JOHAN THEORIN

Spennende historie med krig og maktkamp, der hwitrer, feer og linnormer er like virkelige og farlige som Svartedauden. Etter slaget om borgen Salajak fortsetter kampen mot hwitrene. Marehwitren Ristin har flyktet nedover fjellveggen mot Hels rike Jarmaland, med hwitreprinsen Dhor i armene. I hælene har de en ekspedisjon med knekter, riddere og feer, ledet av brødrene Niklis og Jøran Egg. Ingen av dem har noen anelse om hva slags uhyggelige vesener som lurer i skyggene. Og oppe på Salajak fortsetter Lovisa Georgsdatter kampen på sin egen måte ‒ og tar linnormen til hjelp. Sverige på 1300-tallet ‒ en tid fylt av krig og maktkamp, der hwitrer, feer og linnormer var like virkelige og farlige som Svartedauden. Jakten på hwitrene er den andre delen i Krøniken om Jarmaland.

Originaltittel: Jakten på hwitrerna // Oversetter: Kari Bolstad ISBN 9788205536982 // Kr 279,- // Lansering medio august

141

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

INN I MUNNEN

Ei bok om dyremunnar

MALIN HELLEBØ Underholdende og lærerik faktabok om dyr. I dyreriket finnes det hundrevis av ulike munner. Noen dyr har nebb, andre har snabel, noen har uendelig med tenner inni munnen, andre har noen få store utenpå. Noen har giftig spytt som kan drepe, mens andre har lommer som de kan lagre maten sin i. I denne boka blir vi kjent med tolv typer munner. Først blir vi godt kjent med ett dyr, for eksempel en hamster, og så er det et samleoppslag som viser forskjellige dyr med samme type munn, som pelikan, ekorn, en apekattart og en liten tropisk fisk.

Illustratør: Bård Sletvold Torkildsen ISBN 9788205532120 // Kr 249,- // Lansering medio august

142


Barn/Ungdom Slukealder

PARASITTENES SKUMLE VERDEN

SARA ÖSTLUND NILSSON

Verdens mest livsfarlige skapninger. Tenk at det finnes levende vesener som bor i magen på en kakerlakk, i øyet til en snegl, i tarmen hos en sau, eller som suser gjennom blodet til et menneske! Slike vesener kalles parasitter, og er de skumleste, smarteste og mest livsfarlige skapninger som finnes. Du har sikkert hørt om bendelorm og hodelus. Det kan være plagsomt nok. Men visste du at det finnes parasitter som kan forvandle små dyr til lydige zombier, eller hjernevaske dem så de ikke ønsker noe annet enn å bli spist opp? Bli med inn i parasittenes verden! Heldigvis er ikke alle like skumle. Noen av dem kan faktisk være til god nytte for oss. Sara Östlund Nilsson er zoolog og har tidligere utgitt Fisk du aldri har spist og Lysende vesener. Også disse faktabøkene for barn er illustrert av Sam Klein, etter skisser fra forfatteren.

Illustratør: Sam Klein ISBN 9788205534360 // Kr 249,- // Lansering primo oktober

143

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

ENKEKEISERINNE CIXI

LINN T. SUNNE

Om en av de mektigste kvinnene i Kinas historie. Har du hørt om enkekeiserinne Cixi? Hun styrte Kina i de siste fem tiårene på 1800-tallet. Likevel er hun kanskje ikke så kjent for oss. Cixi var en av keiserens konkubiner og skulle egentlig ha levd et tilbaketrukket liv i Den forbudte by i Beijing. Isteden ble hun en av de mektigste kvinnene i Kinas historie. Hun styrte landet gjennom krig og opprør, og hun overlevde tre keisere, den siste med bare én dag. Bli med til Kina, bli med inn i Den forbudte by. Bli kjent med mektige Cixi! Dette er den femte boka i serien om mektige kvinner i historien, skrevet av Linn T. Sunne og illustrert av Jenny Jordahl. I samme serie: Elizabeth 1., Margrete 1, Katarina den store og Kleopatra.

Illustratør: Jenny Jordahl ISBN 9788205533615 // Kr 229,- // Lansering primo oktober

144


Barn/Ungdom Slukealder

EN GRØNN TRÅD

Søm, redesign og gjenbruk

MIA TUFT OG ANNA MARIA PIROLT Sybok for barn og unge. Med denne boka kan barn og unge lære å sy – uten å kunne noe om det fra før. Den viser hvordan de kan gjenbruke og redesigne klær istedenfor å kjøpe nytt. På denne måten kan de gi sitt lille bidrag i klimakampen, og samtidig oppleve gleden av å skape noe selv. Boka inneholder femten enkle og fine oppskrifter til klær, mapper, bager og andre småting som er gøy å lage, enten til seg selv eller som gaver. Alle prosjektene i boka er sydd av klær og sengetøy fra Fretex, loppemarked eller fra skapet hjemme. • for barn og ungdom fra 9–16 år og voksne som har lyst til å lære seg å sy • bilder med enkle forklaringer som viser hvordan du går fram, trinn for trinn • masse forslag til hvordan oppskriftene kan varieres • tips om valg av stoff og kvalitet med tanke på miljøet Mia Tuft er nevropsykolog og forfatter, med søm som en altoppslukende hobby. Tidligere har hun skrevet fire barne- og ungdomsbøker, blant annet Den største gaven (2018). Anna Maria Pirolt er grafisk designer og har drevet Brød & tekst siden 2008. Hun bruker mye av fritiden på søm til eget bruk og syr kostymer til Oslo Skøiteklubs årlige show. ISBN 9788205534742 // Kr 249,- // Lansering medio september

145

|B


B|

Barn/Ungdom Slukealder

NETTVETT MED JOHANNES

Bli smart på Internett!

JOHANNES SLETTEDAL/MARTIN AAS Alt du trenger å vite om livet ditt på Internett! Stemmer alt som står på Wikipedia? Hva er et bra passord? Hvordan er man en bra venn på nett? Og kan man egentlig bli syk av å se for lenge på mobilen? Johannes Slettedal, kjent fra NRK Supernytt og TV2 Skolestudio, har skrevet boka alle barn og unge trenger for å navigere på nett. For ikke å snakke om foreldrene deres. Boka er skrevet i samarbeid med og illustrert av Martin Aas. Et must-have i en digital tid!

ISBN 9788205541016 // Kr 299,- // Lansering medio august

146


Barn/Ungdom Slukealder

BARE VICTOR

Victors virkelighet

VICTOR SOTBERG «I begynnelsen slang de bestemte ord etter meg når jeg passerte dem i korridoren eller i skolegården. Jente - Femi - Homo. Ingen av ordene var negative i seg selv, men måten de sa det på, var negativ. Stemmene var fulle av hat. Og snart, for å gjøre budskapet enda tydeligere, tilføyde de et visst banneord. For disse gutta var jeg ikke bare homo. Jeg var en jævla homo.» Bare Victor er en selvbiografisk oppveksthistorie om et av Norges aller viktigste forbilder, YouTube-profil og programleder i NRK FlippKlipp, Victor Sotberg. Boka skildrer livet hans, med hovedvekt på en periode som mange unge kan kjenne seg igjen i – nemlig tida hvor du skal finne ut av hvem du er, samtidig som sterke krefter mener noe om hvem du bør være. For Victor var ungdomstida knallhard. Han ble utsatt for mobbing og utestengelse, og følte seg helt alene. Han søkte tilflukt i en gamingverden hvor han kunne være sitt eget alter ego: En selvsikker superhelt på jobb for å utrydde all verdens ondskap. Men realiteten kan ikke unngås i all evighet, og på et eller annet tidspunkt må man ta et valg: Hvem er jeg? Og hvem tør jeg å være? Fortellingen er illustrert av serieskaper Charlotte Sandmæl, som med dette debuterer i bokform. Hennes tegneseriestriper fyller ut Victors historie med klipp fra den fantasyaktige parallelle virkeligheten som foregår i hans hode og virtuelle virkelighet. Boka er skrevet i samarbeid med Erik Eikehaug.

Illustratør: Charlotte Sandmæl ISBN 9788205535640 // Kr 299,- // Lansering primo oktober

147

|B


B|

Barn/Ungdom Ungdom

PERFEKT ONDSKAP

ARNE SVINGEN

Original og morsom ungdomsroman fra en av våre fremste forfattere. Det tar tid å forstå at ting må gjøres med den største finesse. Ondskap er nemlig en livsstil som krever mot, kløkt og usedvanlig god fantasi. Jeg er en gutt med en plan og en misjon i livet. Min helt egne evne til å finne løsninger der andre ser problemer, kommer til å føre meg langt. Skage lever etter et enkelt prinsipp: Om det ikke finnes ondskap i verden, finnes det heller ikke godhet. Verden trenger ondskap, det er det som gir livet farge, lukt og smak. Og Skage tar gjerne på seg den kreative oppgaven det er å få folk til å gå skikkelig på trynet. Da røykeren Mathea flytter inn i leiligheten under, legger Skage raskt en plan for å få henne kastet ut. Men så tar noe fyr, bokstavelig talt, og for å holde balansen i sitt eget livsprosjekt, må Skage ta et ekstra langt steg i ond retning.

ISBN 9788205541832 // Kr 289,- // Lansering primo september

148


Barn/Ungdom Ungdom

ALM BOK 1

ØYSTEIN STENE

Jeg kan ikke huske at det var mye grining. Ingen som klaga. Det var akkurat som vi skjønte at vi måtte ta oss sammen. Fordi det er vi som skal reparere verden, som de voksne sa. Alm vokser opp i et lukket samfunn, innestengt, beskyttet fra viruset som ligger og vaker i luften utenfor. Det finnes ikke mange igjen etter pandemien som spredte seg som ild i tørt gress. De som blir smittet dør ikke, de mister menneskeheten, intelligensen og ender opp som instinktive vesener. Dyr. Aper. I Fjordbyen må alle egne behov legges til side for fellesskapets beste. Men Alm har alltid sittet med en følelse av å være annerledes. Øystein Stene har skrevet en dystopisk ungdomsroman perfekt for vår tid. Overbefolkning, klimakatastrofer, verdensomspennende pandemier – ingenting av dette er lenger fremmed for noen lesere. Og i første bok om Alm, Pustens lov, møter vi et samfunn der de voksne har lagt fremtidens bør på de unges skuldre og som forventer at de vil ha det samme som de selv har mistet.

ISBN 9788205542037 // Kr 349,- // Lansering ultimo september

149

Foto: Julie Pike

|B


B|

Barn/Ungdom Ungdom

HVIS HVALEN DREPER MEG

HILDE HYLLESKAAR

Om hvordan angsten kan styre – en ungdomsroman. Emilie er redd for å dø. Døden ligner en hval som er etter henne, men hun tør ikke si det til noen. I stedet følger hun med på nyhetene om alt det vonde som skjer med barn og ungdommer der ute i verden. Plutselig er Emilie både langt inne i seg selv, og helt utenfor seg selv, på én gang. En dag oppsøker hun skolepsykologen. Endelig tør hun fortelle, og kanskje vet hun mer om hvalen enn det hun selv tror. En innsiktsfull og levende fortelling om å finne veien ut igjen. Og om hvordan angst kan gjøre verden liten og trang.

ISBN 9788205538832 // Kr 289,- // Lansering medio september

150


Barn/Ungdom Ungdom

AGNETESH HACKER MILJØET

AGNETE HUSEBYE

Redd miljøet sammen med Årets influenser 2020! Vil du være med Agnetesh og hacke miljøet? Årets Youtuber 2020 følger opp fjorårets boksuksess. Denne gangen har hun bestemt seg for å hacke det hun brenner mest for, nemlig klimaet. Agnete er tidligere Miljøagent, og har nå bestemt seg for å makse livet som miljøbevisst. Sammen med Agnete får leserne bli med på reisen til å bli 111 ganger mer miljøbevisst. Det viser seg å være enklere enn man skulle tro – og faktisk veldig gøy! En humoristisk og konkret bok om klimabevissthet fra et av barn og unges aller største forbilder.

ISBN 9788205535336 // Kr 299,- // Lansering medio november

151

|B


B|

Barn/Ungdom Ungdom

EN BALLADE OM SANGFUGLER OG SLANGER

SUZANNE COLLINS

Brennende ambisiøs. Besatt av konkurranse. Men makt har sin pris. Det er dagen for uttaket til de tiende Dødslekene. I Capitol håper Coriolanus Snow at han vil få sjansen til heder og ære ved å bli mentor i Lekene. Den en gang så mektige Snow-familien lider, skjebnen deres er avhengig av den lille sjansen Coriolanus har fått – til å sjarmere, overliste og utmanøvrere sine medstudenter. Alt for å bli mentor for den vinnende deltakeren. Oddsen er imot ham. Han ble tildelt jenta fra Distrikt 12, det laveste av det lave. Deres skjebner er nå sammenflettet – hvert valg Coriolanus tar kan føre til en fordel eller fiasko, triumf eller ruin. Inne på arenaen vil det bli en kamp til døden. På utsiden, begynner Coriolanus å føle noe for sin dødsdømte deltaker … og han må veie nødvendigheten av å følge reglene opp mot sitt ønske om å overleve, koste hva det koste vil.

Originaltittel: The Ballad Of Songbirds And Snakes // Oversetter: Torleif Sjøgren-Erichsen ISBN 9788205533899 // Kr 349,- // Utkommet

152


Barn/Ungdom Ungdom

SHADOW & BONE BOK 1: I LYSETS MAKT

LEIGH BARDUGO

Møt Alina Starkov, en motvillig heltinne med en spesiell kraft. Alina Starkov er ingen spesiell, bare en av mange fattige, foreldreløse ungdommer i landet Ravka – et rike som en gang var mektig og velstående, men som nå lider av fattigdom og krig. På en reise angripes Alina og hennes bestevenn Mal, og når hun trues og livet står på spill, vekkes en urgammel kraft til live hos Alina, sterk nok til å redde Mal, og kanskje til og med hele det krigsherjede landet. Alina bringes umiddelbart til landets magiske elite, Grisjaen, og en helt ny verden åpenbarer seg for henne. En verden av magi og glitrende overflod. Men Aline vet ikke om hun kan stole på noen – heller ikke Grisjaens mektige leder, Mørkneren, som kanskje er den eneste som kan hjelpe Alina å kontrollere hennes kraft og skjebne. SHADOW & BONE-serien er en av de mest populære fantasyseriene de siste årene, og blir i desember 2020 TV-serie på NETFLIX. Originaltittel: Shadow and Bone // Oversetter: Hilde Stubhaug ISBN 9788205530904 // Kr 299,- // Lansering ultimo august

153

|B


B|

Barn/Ungdom Ungdom

SKYGGENES DRONNING

SARAH J. MAAS

Alle Celaena Sardothien elsker blir tatt fra henne. Men hun har endelig vendt tilbake – hevnlysten, for å redde hennes en gang storslagne rike, og for å konfrontere fortidens skygger. Hun har omfavnet navnet Aelin Galtathynius og rollen som Terrasens dronning. Men før hun kan vinne tronen tilbake, må hun kjempe. Hun må kjempe for fetteren, en kriger klar til å gå i døden for henne. Hun må kjempe for vennen, en ung mann fanget i et grusomt fengsel. Og hun må kjempe for folket, slaver under en brutal konge som venter på sin tapte dronnings hjemkomst. Skyggenes dronning er den fjerde boka i Sarah J. Maas episke fantasyfortelling om Celaena Sardothien.

Originaltittel: Queen of Shadows // Oversetter: Hanne Hay Sætre ISBN 9788205526020 // Kr 299,- // Lansering primo august

154


Barn/Ungdom Ungdom

JERNULVEN

SIRI PETTERSEN Første bok i ny trilogi av Siri Pettersen! Juva hater blodlesere. De hylles for sannsyn, men er ikke annet enn svindlere som fråtser i folks frykt, for penger og makt. Det vet hun inderlig godt, for hun er selv av blodleserætt og har sverget aldri å bli en av dem. Men når familien trues av vardari, de uhyggelige varige som aldri eldes, vikles Juva nådeløst inn i jakten på blodlesernes arv: en mørk hemmelighet som en gang forandret verden, og kan gjøre det igjen. For å overleve må hun konfrontere barndomsminnet hun har kjempet for å glemme: den gangen hun så djevelen. Jernulven er et fengslende fantasy-mysterium med norrøne røtter, om blod, begjær og avhengighet. Det er den første boka i trilogien Vardari, en uavhengig serie fra universet i den prisbelønte fantasysuksessen Ravneringene. • • • • •

Ei lita jente tvinges til å glemme at hun har sett djevelen. En udødelig må drepe for å skjule en gammel urett. En ulvesjuk forråder en elsker for å oppnå evig liv. Et mystisk urverk begynner å tikke etter seks hundre år. En hemmelighet som har blitt voktet i generasjoner, er på avveie.

ISBN 9788205504288 // Kr 399,- // Lansering ultimo oktober

155

|BPocketslipp


P|

Pocketslipp

JUNI OVER HAVET ISABEL ALLENDE 9788205535633 // KR 179,VERNON SUBUTEX 3 VIRGINIE DESPENTES 9788205535763 // KR 179,HUN SOM MÅ DØ DAVID LAGERCRANTZ 9788205535770 // KR 179,JOMSVIKING: DANEHÆREN BJØRN ANDREAS BULL-HANSEN 9788205535787 // KR 179,UNDER KRIGEN INGAR SLETTEN KOLLOEN 9788205535800 // KR 199,VERDENS VERSTE LEIRSKOLE MARIUS HORN MOLAUG 9788205533608 HJEM, KJÆRE HJEM JEFF KINNEY 9788205533578

158


Pocketslipp

JULI HVA VISSTE HJEMMEFRONTEN? MARTE MICHELET 9788205523111 // Kr 199,UTEN INNKOMMENDE ORDRE LINDA SKOMAKERSTUEN 9788205535596 // Kr 149,-

159

|P


P|

Pocketslipp

AUGUST ALT GÅR TIL HELVETE MARK MANSON 9788205542150 // Kr 179,I SAMME SENG BETH O’ LEARY 9788205542167 // Kr 179,KUNSTEN Å HOLDE SEG FLYTENDE LIBBY PAGE 9788205541382 // Kr 179,ÅLEEVANGELIET PATRICK SVENSSON 9788205535619 // Kr 179,SKYGGEJEGEREN CAMILLA GREBE 9788205542303 // Kr 179,-

160


Pocketslipp

SEPTEMBER DUE OG DRONE KJARTAN FLØGSTAD 9788205542143 // Kr 179.RAGNAROK BJØRN ANDREAS BULL-HANSEN 9788205541337 // Kr 179.FØR DE NI VERDENER STYRTER BJØRN ANDREAS BULL-HANSEN 9788205541344 // Kr 179,Minnie Darke er psevdonymet den litterære forfatteren Danielle Wood bruker når hun skriver underholdningslitteratur. Minnie er født i Tvillingene, har to britiske kjempekaniner og en terrier og er uhyre dyktig i Scrabble. Hun bor på Tasmania i Australia.

Weekend Australian

«Lystig og smart»

Red Magazine

Sydney Morning Herald

Det kan være tilfeldig at barndomskjærestene Justine (journalist og skeptisk Skytte) og Nick (skuespiller, Vannmann og sterkt troende) støter på hverandre igjen som voksne. Eller det kan være skrevet i stjernene. For Justine virker det i alle fall som om et livsendrende kjærlighetsforhold er uunngåelig. Etter hvert forstår hun at Nick er en ivrig horoskopleser som tar beslutninger basert på astrologi, nærmere bestemt horoskopet i magasinet Alexandria Park Star, der Justine jobber. Hun bestemmer seg for å ta horoskopet – og dermed skjebnen – i egne hender.

bokhandler kirsti oselio nordvik krohn/oseliosbok

«Årets morsomste, smarteste og mest sjenerøse romantiske fortelling. Glimrende!» heather rose, forfatter av tHe muSeum of modern art

Omslagsdesign © Jo Thomson/TW Stjernebilder © Graham Sherlock Forfatterfoto © Danielle Xanthe

SKREVET I STJERNENE MINNIE DARKE 9788205535626 // Kr 149,-

161

Herald Sun

josie silver, forfatter av bestselgeren en dag i deSember

«Hvis du vil ha en litt annerledes, lettlest, underholdende og lattervekkende opplevelse, da skal du lese denne boken! … anbefales på det varmeste! Dette er en skikkelig sjarmbombe av en bok! Jeg falt pladask!»

Eva Ulven har vært oversetter på heltid siden 2010. Hun er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, NORFAG og Norsk Oversetterforening, og har oversatt romaner av blant andre E L James og Santa Montefiore.

«Om du elsket En dag av David Nicholls, må du kjøpe denne boka nå.»

«Jeg elsket denne boka. Skrevet i stjernene handler om det menneskelige behovet for å støtte seg til andre når vi føler oss fortapt, og den er så vidunderlig gjenkjennbar … Det er en gnistrende god, frydefull kjærlighetshistorie som sprer seg ut over en hel liten by, med et kor av fortellerstemmer og gamle hus og barndommer og sladder. Den er en triumf.»

M i n n ie Da rke

JOTNENS HJEMKOMST BJØRN ANDREAS BULL-HANSEN 9788205541351 // Kr 179,-

«En strålende romantisk komedie.» «… definisjonen på feelgood.»

Iblant trenger skjebnen en liten dytt i riktig retning

M i n n ie Da rke

«Du trenger ikke være det minste opptatt av astrologi for å kjenne at Skrevet i stjernene er femstjerners underholdning. Minnie Darke har skrevet en skarp, morsom og uimotståelig romantisk komedie som har smeltet det skeptiske hjertet mitt (Tvilling med månen i Skytten). Jeg spår at du også kommer til å falle for den.» lisa gabriele, forfatter av tHe winterS

|P


P|

Pocketslipp

JEG KALLER DEG PJOTR HANNE RAMSDAL 9788205539266 // Kr 149,IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD

hans første roman.

«Ramsdal får til det kunststykket å skrive både godt og gøy.» KAROLINE HENANGER, KLASSEKAMPEN «Jeg kaller deg Pjotr handler om hvor destruktive, dumme og hensynsløse vi kan bli når vi forelsker oss i en i idé om oss selv.» GRY ELISE JACOBSEN, NRK «Jeg deg Pjotr er ein velskriven og godt ISBN kaller 978-82-05-53926-6 komponert roman.» ODDMUND HAGEN, DAG OG TID

9

788205 539266

Jeg kaller deg Pjotr «Treffer både i hodet og magen.» Janne Bjørgan, BA

«Sterk debut om sex, rus og kjærlighet.» Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Henrik Øxnevad skriver rått og medrivende om seksuell legning, polyamori og mobbing.» Katrine Judit Urke, Dagbladet

THOMAS ERIKSON har bakgrunn som «… en sterk debut som gir mening til tilværelsen.» Knut Hoem, NRK

foreleser, kommunikatør og lederutvikler. I sitt konsulentselskap jobber han med effektiv kommunikasjon innenfor alle typer organisasjoner. Han har hatt enorm internasjonal suksess med bøkene Omgitt av idioter og Omgitt av psykopater. På en enkel og underholdende måte viser han nå på nytt hvordan menneskers atferd kan påvirkes. Og han går igjennom hva som kjennetegner en utpreget ledertype.

Omslagsbilde: Shutterstock Omslagsdesign: Anders Timrén Forfatterfoto: Peter Knutson

Foto: Theodor Sørhus

EN SÅNN RØD AMERIKANSK SCOOTER HENRIK ØXNEVAD 9788205542273 // Kr 149,-

OMGITT AV DÅRLIGE SJEFER THOMAS ERIKSON 9788205542174 // Kr 199,DEN STØRSTE FORBRYTELSEN (filmpocket) MARTE MICHELET 9788205542198 // Kr 199,ILDENS ARVING SARAH J. MAAS 9788205533592 // Kr 179,-

162

VG

Av forfatteren av bestselgerne Dagbladet Omgitt av idioter og Omgitt av psykopater

Om En sånn rød amerikansk scooter:

Stavanger Aftenblad

Henrik Øxnevad ER DU OMGITT AV DÅRLIGE SJEFER? Lær deg å hanskes med den mest håpløse sjef du kan tenke deg. Og oppdag hvordan du håndterer kinkige situasjoner, for eksempel når du har fått stort ansvar, men ingen myndighet.

ER DU SOM SJEF OMGITT AV LATSABBER? Har du ansatte som underpresterer i ditt team? Her er forklaringen på hvorfor visse medarbeidere ikke lever opp til dine forventninger. Snart vet du hva du kan gjøre med det.

THOMAS ERIKSON går også denne gangen ut fra modellen med de fire grunnfargene for ulike atferdstyper når han skriver om kommunikasjon. Nå tar han den videre og fokuserer på drivkrefter, motivasjonsfaktorer, utviklingsnivåer og kanskje det viktigste av alt – hvorfor vi overhodet har sjefer. Skarpsynt, skånselsløst og med glimt i øyet avslører han hvordan vi fungerer sammen på arbeidsplassen.

«Øxnevads gjennomføring er både underholdende og overbevisende, persontegningen og miljøskildringen er skarp, presis og troverdig, språket er korthogd og effektivt, og dette er vel i sum det man vanligvis betegner som en lovende debut.»

OMGIT T AV

DÅRLIGE SJEFER

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

GRUNNEN TIL AT GOD LEDELSE ER SÅ SJELDENT

DÅRLIGE SJEFER

«Hanne Ramsdal skriver med et rått og direkte språk En sånn rød amerikansk scooter er om å være så forelska at det holder på å klikke.»

Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre, i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet.

Hanne Ramsdal

BA

«Fargerike og fullendte karakterer og dialog med snert løfter denne historien om en rotløs ungdom i Stavanger.»

OMGITT AV

Lone og Paul møtes på en fest. Han får henne til å le. De gir hverandre kallenavn. Olga og Pjotr. Det blir starten på en besettende lek der det ikke finnes noen løfter. Alt Henrik Øxnevad (f. 1996) er født er fritt. Men hvem møtes egentlig? Og hva når leken i Stavanger. Han bor griper inn i virkeligheten, og Lone og vil oppvokst mer enn Paul? fornoe tiden Viborg, Danmark, men Hvor langt er hun villig til å gå for å få somi kanskje fant skrivelysten på forfatterlinja på ikke finnes? Buskerud Folkehøgskole.

SOLGUNN SOLLI, ALTAPOSTEN

En sånn rød amerikansk scooter

SEPTEMBER

MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

THOMAS ERIKSON

Olga: I will do my best to make you feel good before I go wild in fletta and force you in to backroom to sit on dick till pussy blown you away. Best regards Helpdesk 24. Pjotr: Oh no. Now hard dick til spott and spe for everyone. Yes. Sit on soon. Yes. See soon. P. Pjotr: Ps! I like the way this is going.

SLIK NÅR DU FRAM TIL DIN HÅPLØSE SJEF

Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mor-

moren. IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD

Henrik Øxnevad

MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

Hanne Ramsdal Jeg kaller deg Pjotr

«Romanen er en sanselig, følsom og også pinefull fortelling der Ramsdal holder leseren fast – hele veien til bunnen. Det gjør boka til en favoritt i den norske bokhøsten.»

Mari Grydeland, Aftenposten

«Historien har et godt driv og en spennende kurve, det er tydelig at Øxnevad kan fortelle ...» Karoline Henanger, Klassekampen

BONUS!

Eksklusivt til sjefen:

OMGITT AV LATSABBER

Hvorfor visse ansatte sliter med å få jobben gjort

THOMAS ERIKSON

Hvis barna dine ikke o ønsker, kan du alltids e taktikk. Hvis du har en seg å være en drittsekk kutte kontakten. Men d er ubehøvlet og stiller u det plutselig ikke like e man skal gjøre. Kanskj ulike personlighetspro diametralt ulikt? Iblan kanskje at sjefen er et h Ta det med ro. Det finn


Pocketslipp

OKTOBER ENDESTASJON AUSCHWITZ EDDY DE WIND 9788205542211 // Kr 179,FORMILDENDE OMSTENDIGHETER CHRIS TVEDT 9788205542235 // Kr 179.DET VAR EN GANG EN ELV DIANE SETTERFIELD 9788205542242 // Kr 179,BESTIALITETENS HISTORIE JENS BJØRNEBOE 9788205542259 // Kr 179,MASKINER SOM MEG IAN MCEWAN 9788205535602 // Kr 179,-

163

|P


P|

Pocketslipp

OKTOBER FORBRYTELSER, SKYLD, STRAFF FERDINAND VON SCHIRACH 9788205542266 // Kr 179,HENRYS HEMMELIGHET KRISTINA OHLSSON 9788205542358 // Kr 179,ADVENTSGAVEN JENNY GLADWELL 9788205542365 // Kr 179.ETTERSPILL RACHEL CUSK 9788205542372 // Kr 179,-

164


Pocketslipp

NOVEMBER BLÅ STORM ØRJAN KARLSSON 9788205542280 // Kr 179 KJÆRLIGHET I KOLERAENS TID GABRIEL GARCIA MARQUEZ 9788205530775 // Kr 179,HUNDRE ÅRS ENSOMHET GABRIEL GARCIA MARQUEZ 9788205530768 // Kr 179.,BERETNINGEN OM ET VARSLET MORD GABRIEL GARCIA MARQUEZ 9788205530782 // Kr 179,OM AMOR OG ANDRE DEMONER GABRIEL GARCIA MARQUEZ 9788205530799 // Kr 179,-

165

|P


P|

Pocketslipp

NOVEMBER ØDEMARK STINA JACKSON 9788205542341 // Kr 179,NORSKE UTEDOER THOR GOTAAS 9788205542136 // Kr 199.SÅRBARHETENS KRAFT PER ARNE DAHL 9788205542334 // Kr 199,-

166


Forfatterregister

A

B

C

D E F

G

Aas, Martin Aase, Ronny Brede Aciman, André Alishahi, Soudabeh Astley, Neville August, John Aurstad, Tore

146 85 33, 34 9 96, 97, 98 140 130

Bagieu, Pénélope Baklien, Anja Bardugo, Leigh Barker, Mark Bergsmark, Marianne Binet, Laurent Borge, Synnøve Brekke, Jørgen Brox, Karl Henrik

125 119 153 96, 97, 98 113 35 117 27 83

Carbone (Bénédicte Carboneill) 124 Carle, Eric 95 Chase, Eve 36 Colgan, Jenny 37 Collins, Suzanne 152 Cummins, Jeanine 38 Dahl, Per Arne Daynes, Katie Døscher, Sara Eika, Jonas Ekeberg, Jan Ove Enerud, Jarle Ernaux, Annie

63 118 79 39 10 71 40, 41

Faldbakken, Knut Fauskanger, H.K. Feldman, Deborah Ferner, Benedikte Fidjestøl, Alfred Firth, Rachel Fyksen, Bjørn Ivar Førsund, Joachim

28 29 57 80 58 128 21 59

Gijé (Jérôme Gillet) Gotaas, Thor Gray, Tanis Grebe, Camilla

124 60, 84 72 49

H Hasselø, Marte

Haugane, Karin Haugen, Karin Helland, Annette Saugestad Hellebø, Malin Henriksen, Levi Holt, Anne Horvei, Maria Hovig, Ingrid Espelid Husebye, Agnete Hylleskaar, Hilde Høyer, Ida Hegazi Hånes, Øivind

73 20 64 110 142 11 30 32 81 151 150 114 12

J Jackson, Ida

101, 102, 103 Jackson, Stina 50 Jentoft, Morten 65 Johansen, Eldrid 133 Johnsen, Åshild Kanstad 111 Jägerfeld, Jenny 135 Jølle, Harald Dag 61 Jørgensen, Anniken Englund 13

K Karlsson, Ørjan Nordhus Kinney, Jeff Kjølberg, Kristoffer Klepp, Anneli Kristoffersen, Eirik Källner, Oskar

N

P R S

134 136, 137 123 122 66 138, 139

L Lang, Max

T

M Maas, Sarah J.

U V

112 Lang, Suzanne 112 Leren, Øivind 83 Linde, Heidi 14, 131 Linderborg, Åsa 67 Lindgren, Lena 68 Lyng, Sandra 104, 105, 106, 107 Läckberg, Camilla 51 MacKenzie, Debora Matheasdatter, Bjørk Mehlum, Jan Mollerin, Kaia Schjerven Murphy, Kate Myhre, Lise Mytting, Lars

167

154 69 70 31 22 76 24, 25 15

W Ø

Nesser, Håkan Nielsen, Ingrid Nilsson, Linda Lund Nilsson, Sara Östlund Nordstrand, Berit

52 16 62 143 77

Page, Libby Paris, B.A. Pettersen, Siri Pirolt, Anna Maria

42 53 155 145

Rhodios, Apollonios

8

Sandnes, Hans Jørgen 129 Sapkowski, Andrzej 43, 44 Schulz, Charles M. 45 Sellevold, Martin 17 Shakar, Zeshan 18 Slettebakken, Kristine Rui 132 Slettedal, Johannes 146 Smit, Irina 82 Sotberg, Victor 147 Stavås, Trond J. 26 Stene, Øystein 149 Sunne, Linn T. 144 Svensson, Amanda 46 Svingen, Arne 120, 121, 148 Swift, Graham 47 Sørum, Steffen 133 Taplin, Sam Theorin, Johan Thommesen, Anne Siri Tokarczuk, Olga Tomanovic, Dajana Tuft, Mia Uri, Helene Vegara, Isabel Sanchez Viberg, Stine Vikstvedt, Toknje

100 141 126, 127 48 78 145 19, 113 115, 116 74 126, 127

Ware, Ruth Womersley, Philip

54 80

Øverås, Tor Eystein

23

|


|

Tittelregister

A

B

C D

Agnetesh hacker miljøet Alltid åpent Alm bok 1 Almanakk for Noreg 2021 Almanakk for Norge 2021 Almuens opera Amalie Skram Amerikansk jord Anne Frank Argonautika Arlo Finch og Skyggeriket

151 42 149 88 87 21 113 38 115 8 140

Bare Victor Barnas julenøtter Barnas sommernøtter Bikkjevakt Bisarre fortellinger Blasfemi Brillebjørn blir storebror Brillebjørns adventsbok Brillebjørns barnehagebok Brødrene Kvalheim – to løperliv

147 127 126 17 48 26 102 103 101 60

Covid-19

69

D for dyreunger De 101 mest stilte spørsmålene om vin og svarene på dem, og en drøss med smarte vintips De menneskelige boliger Den andre Jakobsstigen Den er min, sier Corny Den mystiske forsvinningen Den siste vikingkongen 4 Den sørgmodige bussjåføren fra Alster Det golde landet Det kan jeg ikke si Det siste ønsket Dinosaurene Dracarys Dragedalen Du lytter ikke Dynamitt-fotball

94 79 22 16 106 124 10 52 64 12 43 128 24 134 76 122

E

F

G

H

I

Ekko Ekorn En ballade om sangfugler og slanger En grønn tråd En pingles dagbok 15 En vakker dag Enkekeiserinne Cixi Et system så storslått at man blendes Etter sola

68 117 152 145 136 9 144 46 39

Facetime Fakkelen er tent! Finn meg Flukten til bakgatene Fredens fiende Friluftsstrikk til store og små Fugler vi fôrer

78 23 33 120 10 74 83

Georg og dinosauren Girlskate Glasshuset God natt, Corny! Gratulerer med dagen, Corny Greta Thunberg Gul bok

97 133 36 105 104 116 18

Ha det, Corny! Happy Foods Harry Potter magisk strikking Heim til jul Hekneveven Heksene Hendelsen Her er vi Hva hun klager over ... Hvis hvalen dreper meg Hvordan temme en fetter? Hvorfor må jeg pusse tenner?

107 82 72 86 15 125 40 47 14 150 110 118

I grenseland I lysets makt Imperiets arvinger 1: Bortført Imperiets arvinger 2: Jernrosen Inn i munnen

65 153 138 139 142

168


Tittelregister

J

K

L M

N

O

Jahn Teigen Jakten på fisetangen Jakten på hwitrene Jegerånden Jernulven Jo har skjedd Jul på øya Julehefte: Norske skihistorier Julequiz 2020

114 121 141 66 155 132 37 84 71

Katalog over mine menn Kjære bestemor Knøttene Kohts bok Krypto 2 Kubbe lager verdens beste jul

19 62 45 59 129 111

Lang tids reise Lat att auga og tenk på taco Livet og maten på landet

31 85 80

Mandela-effekten Menneskets beste venn Min første stjernebok Min lille dyrebok Min lille ordbok Mine kamper Mitt vidunderlige liv

30 131 119 91 92 58 135

Nansen. Utfordreren Nemi bordkalender Nemi diktantologi Nemi julehefte Nemi Sjokoladeadventskalender Nettvett med Johannes Nøkkelen i låsen Nå har natten alt

61 25 24 25 25 146 54 27

Og ditt navn er mitt Og så kom regnet Omstart30 Orkanen

34 13 77 129

P

R S

T

U V

Ø Å 169

Parasittenes skumle verden Peppas eventyrbok Peppas julepost Peppas magiske enhjørning Perfekt ondskap

143 98 99 96 148

Rowley Jeffersons superkule eventyr

137

Shadow & Bone 1: I lysets makt Sivilisasjoner Skjebnens sverd Skorpionbrosjen Skyggejegeren Skyggenes dronning Som skyene skygger snøen Spilledåsen 4: Den mystiske forsvinningen Språk og erfaring Stammeren Surpomp

153 35 44 29 49 154 11 124 20 28 112

Ta meg tilbake Tidløs barnestrikk Tradisjonen tro Tur og kjør: Ambulanse Tut og kjør: Gravemaskin Tåke over Svartøy

53 73 81 108 109 130

Under konstruksjon Unorthodox Ut på tur med den lille larven Aldrimett Utenforskap og gjestfrihet

123 57 95 63

V for valp Verdens beste bestefar Vinduet Vinger av sølv Vintermagi Volveren 1: Det siste ønsket Volveren 2: Skjebnens sverd

93 75 32 51 100 43 44

Ødemark

50

Å løfte og bli løftet Årene Året med tretten måneder

70 41 67

|


|

Kontaktpersoner

SALGSAVDELINGEN:

Jan- Frode Brenna-Hansen tlf. 982 232 18 jan-frode.brenna-hansen@gyldendal.no Ronny Solibakke tlf. 911 600 30 ronny.solibakke@gyldendal.no Janne Wikstrøm tlf. 915 68 347 janne.wikstrom@gyldendal.no Siri Ifarnæss tlf. 950 29 198 siri.ifarness@gyldendal.no

INFORMASJONSAVDELINGEN:

DIREKTESALG:

Jo Evensen tlf. 913 15 561 jo.evensen@gyldendal.no

MARKEDSAVDELINGEN:

Harald Ofstad Fougner tlf. 930 49 181 harald.fougner@gyldendal.no Parisa Vaziri tlf. 905 74 901 parisa.vaziri@gyldendal.no

Andrea Steen Holst tlf. 906 71 336 andrea.steen.holst@gyldendal.no

Julie Kalager tlf. 926 29 873 Julie.kalager@gyldendal.no

Mona Roxrud tlf. 936 26 517 mona.roxrud@gyldendal.no

Elsebeth Danielsen tlf. 932 45 195 Elsebeth.danielsen@gyldendal.no

Johanne Jomisko de Figueiredo tlf. 425 41 695 Johanne.defigueiredo@gyldendal.no

Victoria Jelsø Selbæk tlf. 938 22 354 Victoria.selbaek@gyldendal.no

Kristin Holt Gjøvaag tlf. 990 04 094 Kristin.gjovaag@gyldendal.no

DISTRIBUSJONSAVDELINGEN:

Astrid Snipsøyr tlf. 997 06 166 astrid.snipsoyr@gyldendal.no

Marit H. Langli tlf. 915 35 087 marit.hermundstad.langli@gyldendal.no

170