Page 1


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας www.dipethekavalas.gr Φιλίππου 4, Καβάλα, ΤΚ 65403 Τηλ. 2510 220876 – 7 Φαξ 2510 220878 Email: thkavala@otenet.gr www.facebook.com/dipethekavalas


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ


20-21 Ιανουαρίου - στις 21:00

ΤΟ ΜΥΡΟΛΌΓΙ ΤΗΣ ΦΏΚΙΑΣ – ΤΟ ΚΑΜΊΝΙ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Στο “Μυρολόγι της Φώκιας’’, ο Παπαδιαμάντης ενορχηστρώνει μια συμφωνία από ήχους και εικόνες θαμβωτικής ομορφιάς, που εναλλάσσονται με πένθιμα, κατασταλαγμένα μοτίβα της μνήμης από τις απώλειες του θανάτου. Ακολουθεί ‘’Το Καμίνι’’ που είναι μια ευφρόσυνη, αντίστιξη στο ‘‘Μυρολόγι’’, ένας ύμνος στον οίστρο της ζωής, αυτό το καμίνι των επιθυμιών και του πάθους που πυροδοτεί και ταλανίζει ανθρώπους και πράγματα, άλλοτε με ευχάριστα και άλλοτε με δυσάρεστα έργα, που προκαλούν όμως εδώ τη συμπάθεια, ακόμα και το γέλιο (…)» Δ.Α.

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης Ερμηνεία: Αλεξία Φωτιάδου Γλυπτό Έργο: Αριστείδης Πατσόγλου Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Κολόι

Η εξωτερική εικόνα των δυο διηγημάτων δίνει τη βεβαιότητα πεζογραφημάτων, όμως η θεατρική, φωνητική τους αναπαράσταση αποκαλύπτει δυο αμιγή ποιητικά, έμμετρα έργα σπάνιας σύλληψης.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 € προπώληση (φοιτ/ΑμΕΑ), 12 € ταμείο, 5 € ανέργων/ατέλεια 3


22-23 Ιανουαρίου - στις 21:00

ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ - ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Το «Όνειρο στο κύμα & Έρως Ήρως» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, αφιερώματος του Δήμου Αβδελιώδη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού. Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό λυρικό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα των, γίνονται απόλυτα κατανοητά και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μέσα από παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό, και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής.

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης Ερμηνεύει: Θεμιστοκλής Καρποδίνης Μουσική: Debussy, la mer

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 € προπώληση (φοιτ/ΑμΕΑ), 12 € ταμείο, 5 € ανέργων/ατέλεια 4


27-28 Ιανουαρίου - στις 21:00

OIΔΙΝΟΥΣ του Θανάση Τριαρίδη Αν ο μυθικός Οδίπους οφείλει το όνομά του στα πρησμένα πόδια του (οίδί-πους) καθώς ο ίδιος ο πατέρας του τον σημαδεύει ως βρέφος για να τον οδηγήσει στον θάνατο, ο Οιδίνους του εν λόγω έργου είναι αυτό που έχει ένα ανεξέλεγκτα πρησμένο μυαλό (οιδί-νους). Το δράμα ξεκινάει ένα πρωί όπου ένα ζευγάρι φιλολόγων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιου τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο μια σειρά αλλόκοτων λεπτομερειών αποκαλύπτουν μια φριχτή πραγματικότητα: πως ο γιος του ζευγαριού έχει πεθάνει ως βρέφος και πως ο «ενηλικιωμένος γιος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα role game του πατέρα - ένας ρόλος που κρατάει επί δεκαοχτώ χρόνια.

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος Μουσική: Χρήστος Διαμαντής Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Ερμηνεύουν: Λ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος Ι: Ευτυχία Γιακουμή

Πολύ σύντομα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, πως ο νοερός «γιος» έχει «ενσαρκωθεί», και θα διεκδικήσει τα τραγικά όπλα της ανθρωπινότητας του: τον φόνο του πατέρα, την (επαν) ένωση με την μητέρα, την ανθρώπινη τραγωδία. Ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 14 € γενική είσοδος, 10 € φοιτ/νεανικό/ανω των 65/ανεργων 5


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου - στις 19:00 & 21:30

ΚΑΤΕΡΊΝΑ του Αύγουστου Κορτώ Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να την συνοδεύει μουσικά επί σκηνής live. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY Ιδέα-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης LiveΜουσική:Λόλεκ μαζί τους και ο Γιώργος Νανούρης Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηανδρέου Παραγωγή: Λυκόφως Γιώργος Λυκιαρδόπουλος Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 15 € κανονικό, 12 € μειωμένο (ανέργων/φοιτ/ΑμΕΑ/ανω των 65) 7


12 Φεβρουαρίου - στις 21:00

Ο ΑΤΤΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Μια συναυλία που μας αποκαλύπτει τα χαμένα τραγούδια του Αττίκ από την περίοδο που ζούσε στο Παρίσι. Για πρώτη φορά στο φως, ύστερα από εκατό και πλέον χρόνια, τα τραγούδια του Αττίκ από την λαμπρή αλλά άγνωστη σε μας, παρισινή του περίοδο. Με αφηγήσεις να παρεμβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια, πιανιστικές συνθέσεις και ιστορίες που ακούγονται για πρώτη φορά, ο Γιώργης πιάνει το νήμα από την πρώτη μέρα του Αττίκ στο Παρίσι όταν βρέθηκε εκεί για να σπουδάσει και ξεναγεί τον θεατή στην πρωτεύουσα-κέντρο του κόσμου εκείνης της εποχής και στην καριέρα του μεγάλου συνθέτη, τους έρωτές του, τους φίλους του, τα ταξίδια του, τα καμπαρέ και τα καφέ όπου σύχναζαν τον ίδιο καιρό, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Πικάσο, ο Κοκτώ, η Κολέτ και τόσοι άλλοι.

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY Ο Γιώργης Χριστοδούλου,με τη ζεστή φωνή του, τραγουδά στα γαλλικά, ισπανικά, ελληνικά, αναδεικνύοντας όλη τη χρωματική γκάμα των συνθέσεων. Ο εξαιρετικός πιανίστας Χάρης Σταυρακάκης τον συνοδεύει στο πιάνο και το ακορντεόν.

Από το πρώτο του, ανέκδοτο έως τώρα τραγούδι έως το “Ζητάτε να σας πω” που είναι το τελευταίο τραγούδ που έγραψε ο Αττίκ στο Παρίσι, οι θεατές βλέπουν τη διαδρομή μιας ζωής και την μουσική πορεία μιας ιδιοφυίας που διδάσκει ακόμα και σήμερα ένα μάθημα ζωής και ομορφιάς. 8


ΜΑΡΤΙΟΣ


4-5 Μαρτίου - στις 21:00

ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΤΟΎ Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μια ομάδα ανθρώπων εισάγεται σε ένα καινούργιο, ιδιότυπο στρατόπεδο, αφιερωμένο στην αναζήτηση του θαυμαστού. Για την προετοιμασία της αναζήτησης αυτής, τα μέλη της ομάδας, καλούνται να εμπλακούν σε μια διαδικασία δράσεων που εμπεριέχουν σκληρή σωματική εργασία, έντονη συναισθηματική διάδραση και μελέτη ενός μεγάλου φάσματος ιδεών για την ανθρωπότητα και το σύμπαν. Η αλληλουχία των παραπάνω δράσεων θα επιχειρήσει να συνθέσει την εκστατική εικόνα μιας ποιητικής ετεροτοπίας, ενός σκηνικού καταφυγίου του θαυμαστού με αφορμή την όψη του νέου αυτού στρατοπέδου. Το project θα λειτουργήσει με την μορφή ενός μηνιαίου workshop. Με ανοιχτό κάλεσμα μέσω του καλλιτεχνικού φορέα, οι υποψήφιοι που θα συγκεντρωθούν θα οργανωθούν σε ομάδα. Η ομάδα αυτή θα εργαστεί για ένα μήνα πάνω σε μια προσχεδιασμένη σκηνική σύνθεση και σε έναν κορμό ασκήσεων που βασίζεται σ’ αυτήν, συνδιαμορφώνοντας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Το έργο που θα προκύψει από αυτό το workshop, θα παρουσιαστεί με την μορφή παράστασης 4 και 5 Μαρτίου.

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY

Σύλληψη - σκηνοθεσία σκηνικός χώρος: Μιχάλης Αγγελίδης #InSearchOfTheMiraculous

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 10 € κανονικό, 7 € μειωμένο (ανέργων/μαθ/φοιτ) 10


6-7 Mαρτίου - στις 21:00

ΠΟΎ ΕΊΝΑΙ Η ΜΆΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΉ

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY

της Δήμητρας Πέτρουλα Μία σπαραχτική μαρτυρία για τον εμφύλιο, με τη Βέρα Κρούσκα να ενσαρκώνει τα πάθη και τις ματωμένες σελίδες της οικογένειας Πέτρουλα στην Μάνη, την τραγική ιστορία ενός παιδιού που επέζησε από τις σφαγές των Χιτών και κατέγραψε όλες τις θυριωδίες τους. Οι θεατές παρακολουθούν την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε μία από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τον Εμφύλιο. Μιας γυναίκας που ενηλικιώθηκε βίαια και αποτρόπαια ζώντας τις 31 σφαγές των δικών της ανθρώπων από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των Ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Μιας γυναίκα που υπήρξε μάρτυρας και θύμα του αλληλοσπαραγμού.

Θεατρική διασκευή: Σοφία Αδαμίδου Σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνας Κωστέα Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου Παίζουν: Βέρα Κρούσκα Ορνέλα Λούτη Αγάπη Παπαθανασιάδου

Το έργο αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ’ αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ζοφερή ιστορία της Ελλάδας.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 13 € κανονικό, 10 € μειωμένο (ανέργων/μαθ/φοιτ/ΑμΕΑ/πολύτεκνων) 11


11-12 Mαρτίου - στις 19:00

ΑΓΗΣΊΛΑΓΟΣ του Δημήτρη Μπασλάμ Μια παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική Αφήγηση της περιπέτειας του διάσημου λαγού σεφ Αγησίλαγου, ο οποίος ταλαιπωρείται από μαγουλάδες και αντιμετωπίζει αναπάντεχα προβλήματα με αφορμή τη διατροφή του και όχι μόνο… Μια απίθανη και αστεία διαδρομή του ήρωα της ιστορίας μέχρι να βρει το περίφημο «κάτι άλλο», σύμφωνα με τη συνταγή του πελεκάνου γιατρού του από το Μεξικό. Μια ολοκαίνουργια παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ. Η Νανά Παπαγαβριήλ, ο Σταύρος Ευκολίδης και ο Ηλίας Παπαδόπουλος εμψυχώνουν και συνδιαλέγονται με τις επιτραπέζιες κούκλες που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Δήμητρα Γιοβάνη. Μαζί τους δύο μουσικοί, ο Αθηνόδωρος Καρκαφίρης, και η Ανθή Κύρκου, συμπληρώνουν μουσικά την ιστορία και σχολιάζουν τραγουδώντας τα παθήματα του κύριου Αγησίλαγου.

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY Κείμενο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπασλάμ Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου Κούκλες – Σκηνικά: Δήμητρα Γιοβάνη Μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ Σχεδιασμός φωτισμών: Κέλλυ Εφραιμίδου Κοστούμια: Νίκος Δάλλας Ερμηνεία - Εμψύχωση: Νανά Παπαγαβριήλ Σταύρος Ευκολίδης Ηλίας Παπαδόπουλος Μουσικοί: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης Ακουστική κιθάρα, λαούτο και τραγούδι Ανθή Κύρκου Πιάνο και τραγούδι

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 8 € γενική είσοδος 12


ΔΙΉΜΕΡΟ ΑΦΙΈΡΩΜΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΈΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΎΔΙ

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY

13 Mαρτίου - στις 20:30

Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Φώτης Σπαθάρης Μπουζούκι Πασχάλης Κιούπκιολης Μπουζούκι Χρήστος Σαγώνας Κιθάρα Γιώργος Παραπέρογλου Ακορντεόν

Συναυλία με έργα της ρεμπέτικης ανθολογίας της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου, με τη συμμετοχήτων Μουσικών Συνόλων και της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου. Ομιλητής: Παναγιώτης Κουνάδης Ερμηνεύουν: Σοφία Εμφιετζή, Αγάθωνας Ιακωβίδης Διεύθυνση Χορωδίας: Δημήτρης Καρβούνης Υπεύθυνοι Μουσικών Συνόλων: Χρυσούλα Μίσχου, Παπαοικονόμου Δημοσθένης Διδασκαλία Χορωδίας: Κωνσταντία Κύπρου

14 Mαρτίου - στις 11:30–14:00 Διάλεξη με θέμα «Ερμηνεία Ρεμπέτικου και Λαϊκού τραγουδιού» Ομιλητές : Παναγιώτης Κουνάδης Συλλέκτης, μελετητής του Ελλ. τραγουδιού Δημήτρης Καρβούνης Διευθυντής Χορωδίας Αγάθωνας Ιακωβίδης Ερμηνευτής Σοφία Εμφιετζή Ερμηνεύτρια

Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας Κατά τη διάρκεια του διήμερου των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων Συμμετέχουν οι κατασκευαστές: Ζώτος Πέτρος Μίχου Γεώργιος Στογιάννος Δημήτριος

ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ 13


16-19 Μαρτίου - στις 21:00

ΤΟ ΨΩΜΊ ΤΗΣ ΝΙΝΕΥΊ

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY

των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Το Ψωμί της Νινευί» είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της. Δύο πρόσφυγες θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία για να συνδεθούν τελικά με την Ιστορία που τρέχει ανά τους αιώνες με πρωταγωνιστές εκατομμύρια σαν κι εκείνους, σαν κι εμάς.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου Βοηθός σκηνοθέτη: Αμαλία Αντώνη Eιδικός συνεργάτης: Αλέξανδρος Βαμβούκος Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη Σταύρος Ζαλμάς

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 15 € κανονικό, 12 € μειωμένο (ανέργων/ΑμΕΑ) 14


27 Mαρτίου - 2 Απριλίου

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά Το Φεστιβάλ Φιλίππων φιλοξενείται στην ιστορική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά με ένα μέρος του καλοκαιρινού του αφιερώματος «Γιώργος Σεφέρης-Χορηγός Αισιοδοξίας». Έρχεται με τέσσερις παραστάσεις, μία συναυλία και μία έκθεση ζωγραφικής (από τις συνολικά 17 παραγωγές του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων).

27 Μαρτίου - 2 Απριλίου

ΕΚΘΕΣΉ “ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΉΣ ΧΟΡΉΓΟΣ ΆΙΣΙΟΔΟΞΙΆΣ”

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη που ζωγράφισε ψηφιακά ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος, ειδικά για το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων. 15


27 Μαρτίου - στις 21:00

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ…

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Οι μελοποιήσεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ σαν ραδιοφωνική εκπομπή, ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ! Από το 1960 μέχρι τις μέρες μας, είναι λίγο περισσότερα από 50 τα τραγούδια που έχουν στηριχτεί στο λόγο του Γιώργου Σεφέρη... Κάποια από αυτά, κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Δήμου Μούτση, έχουν τραγουδηθεί αλλά και έχουν ακουστεί πολύ... Είναι και άλλα, των ίδιων, του Κουγιουμτζή, του Μαμαγκάκη, του Ανδριόπουλου κ.α. που ακούστηκαν λιγότερο... Τα τελευταία χρόνια, στο λόγο του Σεφέρη, έχουν σκύψει - έστω, στιγμιαία - νεότεροι τραγουδοποιοί - από τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα και τον Μίλτο Πασχαλίδη μέχρι τα «Μωρά στη φωτιά» και τον Θάνο Ανεστόπουλο... Η παράσταση σταχυολογεί στιγμές απ’ αυτή την - 50άχρονη - διαδρομή της ποίησης του Σεφέρη στο τραγούδι, με «παρατηρήσεις» που έχουν να κάνουν με τα ποιήματα, με τις μελοποιήσεις τους, με την αντιμετώπιση της εποχής που πραγματοποιήθηκαν αλλά και με τη σημερινή ματιά σ’ αυτά. Έτσι, όπως θα γινόταν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή... Σαν ραδιοφωνική εκπομπή... ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ!

Κείμενα - επιλογή τραγουδιών - παρουσίαση: Γιώργος Τσάμπρας Τραγούδι: Ζαχαρίας Καρούνης Πιάνο - Μουσική επιμέλεια: Νεοκλής Νεοφυτίδης

16


28 Μαρτίου - στις 21:00

-ΜΑΤΖΟΥΡΆΝΑ ΜΟΥ - ΓΙΩΡΓΉ ΜΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αλληλογραφία Μαρώς και Γιώργου Σεφέρη Πέμπτη, 2 πρωί [Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 1936] Τώρα κοιμάσαι. Για να μπορέσω να σου γράψω πρέπει να περιμένω ως τις οκτώ και τέταρτο. Θα ήταν υπερβολικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρω ακόμη να σου μιλώ με τα γράμματα. Είναι κι αυτό μια γυμναστική που εύχομαι να μη χρειαστεί να τη δοκιμάσω.

Συμμετέχει η ηθοποιός Ελευθερία Μπενοβία Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καντάς

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ανθολογεί και παρουσιάζει την αλληλογραφία της Μαρώς και του Γιώργου Σεφέρη.

17


29 Μαρτίου - στις 21:00

ΤΟ ΦΟΝΙΚΌ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΆ Δύο κορυφαίοι ποιητές του 20ου αιώνα, δυο νομπελίστες, παραδίδουν στην ελληνική γλώσσα ένα σπουδαίο έργο. Το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του Τόμας Έλιοτ για το θέατρο, ένα ποιητικό δράμα που γράφτηκε για τις γιορτές του Καντέμπουρι το 1935 και μεταφράστηκε το 1963 από τον Γιώργο Σεφέρη, λίγους μήνες πριν από την απονομή του από τη Σουηδική Ακαδημία. Παρότι στο έργο παρουσιάζονται περισσότεροι από δέκα χαρακτήρες, στον πρόλογό του ο Σεφέρης γράφει: «τα πρόσωπα του έργου δεν είναι πολλά – είναι ένας, ο Θωμάς. Η μάχη του με το αξεχώριστο κακό. Ο αγώνας ενός ανθρώπου με την περηφάνια του, η προσπάθειά του να καθαριστεί από την ίδια του την περηφάνια. Να μην επιθυμεί τίποτα πια, ούτε καν τη δόξα του μάρτυρα. Κάτι που σήμερα δεν το χωράει ο νους μας».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Μετάφραση: Γιώργος Σεφέρης Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη Διασκευή κειμένου: Ιόλη Ανδρεάδη Άρης Ασπρούλης Διανομή: Μαρίνα Κανελλοπούλου κ.ά.

Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει μια εκδοχή για δύο πρόσωπα.

18


31 Μαρτίου & 1-2 Απριλίου - στις 21:00

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΎΡΙΟ ΦΡΆΝΚΛΙΝ Ά. ΦΟΡΝΤ, 27/12/67

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δραματουργική επεξεργασία/Κείμενο παράστασης: Παράσταση με τέσσερις ηθοποιούς κι έναν χορευτή επί Θοδωρής Γκόνης σκηνής. Ελένη Στρούλια Η θέση μιας άρνησης. Σκηνοθεσία: Η παράσταση ξεκινά με ένα όχι. Μια άρνηση. Ένα όχι Θοδωρής Γκόνης και τόσο γνωστό γράμμα του Σεφέρη, απάντηση στον Σκηνικά-κοστούμια: Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών κι Επιστημών του Ελένη Στρούλια Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Φράνκλιν Α. Φορντ, όπου αρνείται να αποδεχτεί έναν ετήσιο διορισμό ως καθηγητής Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας της ποιήσεως της έδρας Charles Eliot Norton για το Μουσική επιμέλεια: ακαδημαϊκό έτος 1969-1970 με μισθό 28.000 δολάρια. Αλέξανδρος Γκόνης Ο Σεφέρης σπεύδει να δηλώσει με τη στάση του ότι δε θεωρεί την ποίηση μια «ιδιωτική υπόθεση» αλλά ακριβώς Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου το αντίθετο. Μια «δημόσια υπόθεση». Παίζουν οι ηθοποιοί: Αυτό ακριβώς είναι που μας ενδιαφέρει. Ναταλία Βασιλέκα Πάνω σ’ αυτή του τη θέση εργαστήκαμε μέσα από τα Δημήτρης Κοντός κείμενά του- ημερολόγια ιδιωτικά και πολιτικά, Δοκιμές, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά αλληλογραφία αλλά και την ποίησή του. Η παράσταση Παύλος Σταυρόπουλος κρατιέται μακριά από αδικαιολόγητες βιογραφικές περιέργειες. Ενδιαφέρεται όμως, εκεί που το θεωρεί Στην παράσταση συμμετέχει αναγκαίο και απαραίτητο για τα βιώματα ο χορευτής Δημήτρης που αποτελούν αναφορά αναπόσπαστη από το έργο του. Σωτηρίου 19


2 Απριλίου - στις 18:30

ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΏΡΓΟ ΣΕΦΈΡΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μετά τη «Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη» το περασμένο καλοκαίρι στον Φάρο της Καβάλας, η Μαρία Χούκλη «συνομιλεί» ξανά με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή. -Κύριε Σεφέρη ξαφνιαστήκατε που σας απέδωσαν την ιδιότητα του χορηγού αισιοδοξίας; Μπορείτε να αισιοδοξείτε στις μέρες μας; Γ.Σ: Δεν μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω την ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας. Το σπουδαίο δεν είναι ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή, όπως μας δόθηκε, την καθημερινή, την ταπεινή, την ανθρώπινη, όπου το καθετί που μπορούσε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει.

20


ΑΠΡΙΛΙΟΣ


5 Απριλίου - στις 20:30

ΠΆΜΕ ΚΛΑΣΙΚΉ; Κορυφαία μουσικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου παρελαύνουν ενώπιον μας, ερμηνευμένα από την κλασική ορχήστρα και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, σε μια ευρεία παλέτα συμφωνικών ηχοχρωμάτων. Εκλεκτά και οικεία μουσικά θέματα μας συστήνουν πληθώρα μουσικών ρευμάτων, ξορκίζοντας την εικόνα της «απόμακρης» και «για ολίγους» κλασικής μουσικής και καταδεικνύοντας το μεγαλείο της αμεσότητας και της διαχρονικότητάς της. Προλογίζει και σχολιάζει ο Γιώργος Μονεμβασίτης Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, Κριτικός και Ιστορικός Μουσικής.

ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Ορχήστρας: Χρυσούλα Μίσχου Χορωδίας: Κωνσταντία Κύπρου Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας

ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΎΘΕΡΗ 22


Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Απριλίου - στις 21:00 ΘΈΑΤΡΟ

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ της Anna Maria Nygren Η Έλενα Πέγκα, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, μας συστήνει μία νεότατη συγγραφέα, την Anna Maria Nygren κι ένα έργο παραβατικό. Δύο κορίτσια και δύο αγόρια καταφεύγουν πίσω από ένα δημόσιο κτίριο και πειραματίζονται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, την βία, την παραβατικότητα. Απόλυτα και ακραία συναισθήματα σε νεαρά σώματα και ψυχές επιδιώκουν σχέσεις αγάπης και φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που εύκολα καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς. Το έργο μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση. Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου. Στον κόσμο τους όλα είναι αμφίσημα. Η αγάπη έχει την δύναμη να σώσει αλλά και να καταστρέψει την ίδια στιγμή. Αυτά που τους προκαλούν πόνο είναι και αυτά που επιθυμούν γιατί είναι γεμάτα φόβο, αγριεμένα από την απουσία χαράς.

ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟY Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα Σκηνικά/Κοστούμια: Valentino Marengo Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη Μουσική Επιμέλεια: Ελενα Πέγκα Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη Φωτογραφίες:Τάσος Βρεττός Παραγωγή: Ρούλα Νικολάου Ερμηνεύουν: Γιώργος Βουβάκης Ορέστης Καρύδας Κατερίνα Μισιχρόνη Αλεξάνδρα Ταβουλάρη

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 12 € κανονικό, 10 € μειωμένο (ανέργων/μαθ/φοιτ) 23


Tο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το Δήμο Καβάλας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Θοδωρής Γκόνης

Διοικητικοί Υπεύθυνοι Τόνια Γ. Μανάλη Κερανοπούλου Βέρα Λαζαρίδου Έφη Πριμικυρλίδου

Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος Δ.Σ. Πετρόπουλος Β. Πέτρος

Μηχανικοί Σκηνής Γιάννης Σταυρίδης Γιώργος Μαστοράκης

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Κόγια Φωτεινή

Σχεδιασμός Φωτισμών: Κώστας Γαρουφαλλίδης

Μέλη Δ.Σ. Γκουλούση Σταυρούλα Δημητριάδης Ανέστης Ζήσου Μάρκος Καγιάσας Δημήτρης Καρασαββίδης Ελευθέριος Μαυρίδου Δέσποινα Μπαλτζίδου Βαρβάρα Μπόνιας Ζήσης Φραντζεσκάκης Μανώλης Προπώληση Εισιτηρίων στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία (τηλ. 2510 620566) καθημερινά 11.00 14.00 & 18.00 - 20.00. Πληροφορίες στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876 – 7 (πρωινές ώρες). Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, Αβέρωφ 13, Καβάλα (τηλ. 2510 834777) Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 34, Πειραιάς Ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές σε ημερομηνίες ή σε χώρους παραστάσεων.

Υπεύθυνη ήχου Κατερίνα Συμεωνίδου Ταμείο Εύα Δοξιάδου Δέσποινα Παρασύρη

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ radio

fm A L P H A 88,6 alpharadio.gr


Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φιλοξενεί ειδικά για τα σχολεία την ΕΛΈΝΗ του Ευριπίδη από την Ομάδα του Μικρού Βορρά μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους μαθητές και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη “σχολική” τους ύλη. Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος

6-7 Φεβρουαρίου (πρωινές παραστάσεις) ΘΈΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΌΝΗ ΒΑΛΆΚΟΥ* * Η παράσταση μπορει να φιλοξενηθεί και στους χώρους των σχολείων.


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ - Πρόγραμμα Παραστάσεων Ιανουαρίου - Απριλίου 2017  

Kavala's Municipal Regional Theatre Programme of Plays for Q1 2017.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you