Page 1

www.studentenkrant.org | jaargang 27 | nummer 6 | Februari 2011 | De meest aangeklaagde studentenkrant van Nederland Actie!!!

pagina 6

Verslagen van alle studentenprotesten

Achtergrond Laat je snor maar wegflitsten

pagina 13

Rectificatie

pagina 2

Wanted

Studentenkrant Groninger

Mee r va n wa l g deze e lijk g shir t oeie s op pagi na 8 in on SJUR ze T SHO P


2

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

Bandirah

mij zijn we die CD alleen kwijtgeraakt in jou of die halfzus van je. Zou je ons, als aandenken, nog een exemplaar willen toesturen? X

www.bandirah.com

Geachte Redactie,

Post Naast de dozen aan persberichten en de fan- en hatemail voor Ben Hard, geen opmerkelijke brieven dit keer. Het lijkt erop dat onze lezers hun vreugde en verdriet liever met hun vrienden delen dan dat ze ons eens recht in het gezicht vertellen waarom wij toch zo’n ‘onnodig stoere’ prutskrant’ zijn. Dat er niet ‘18+ maar 15-‘ op de voorkant had moeten staan en dat je je ‘dood zou schamen’ als je daar voor zou schrijven, aldus jullie Twitter en Facebook. Daarom deze maand een wat kleinere greep uit de brievenbak.

Uitnodiging: Erotische CD Release Pieternel Osinga

Ik weet niet van wat voor kansloze kleuter ´Ben Hard´ een pseudoniem is, maar kunnen jullie die gefrustreerde tiener niet eruit gooien. Niemand vindt dat leuk. Ik dacht dat jullie een opiniërend en betrokken medium waren voor studenten, maar die seksverhaaltjes zullen geen antwoord geven op de bezuinigingen van minister Zijlstra. Bedankt. Herman Beste Herman, Wij zouden graag een aantal misverstanden uit de wereld helpen. Ten eerste heeft de heer Zijlstra het vooralsnog niet verder geschopt dan staatssecretaris. Ten tweede is de heer Hard gefrustreerd noch tiener. We wensen je veel plezier met het lezen van deze krant en we weten dat je de avonturen van Ben Hard stiekum wel een beetje geil vind dus blader (net als de meeste mensen) maar snel door naar pagina 14. Beste Redactie,

advertentie

‘likken zuigen en gezogen worden in hetzelfde spasme en alles is mond en mond en mond negenenzestigvoudig tongenmond’

‘ZUIGEN EN GEZOGEN WORDEN DOOR DE LIEFDE’

Als hoogleraar mag ik dit niet waarschijnlijk niet zeggen, maar de verhalen van Ben Hard doen me denken aan mijn eigen studietijd. Heel aangenaam om weer eens terug te worden genomen naar mijn verleden, door middel van zijn schrijven. Ga zo door Ben, iedere maand droom ik ’s middags weg bij je verhalen.

31 januari, aanvang 21.00 zaal open 20.30

Een bewonderaar van de Faculteit Letteren

Toomler, Amsterdam

Beste bewonderaar,

Bedankt Pieternel, voor de fantastische avond! Het begon wat houterig, vergelijk het met puberaal voorspel, maar toen er wat drankjes inzaten (heerlijke cocktails!) werd het toch nog erg gezellig ;-) Volgens

Het doet u vast en zeker goed dat uw brief net als alle andere fanmail vol trots prijkt aan onze redactiemuur. Uw beroep verzekert uw brief van één van de mooist plekjes aan de wand.

Graag willen wij u uitnodigen voor de release van de cd:

RECTIFICATIE ARTIKEL ‘WANTED’ Deze rectificatie is geplaatst met betrekking tot het artikel, getiteld ‘Wanted’, op pagina 16 van de Groninger Studentenkrant van de maand januari van 2011. Dit artikel, waarin Maarten van Bemmel en Willem van Roekel worden beschuldigd van het stelen van een vissenmuts had nooit geplaatst mogen worden. De opmerkingen gemaakt in het artikel waren ludiek bedoeld, maar dit pakte helaas onverwacht anders uit ten nadele van beide studenten. Het artikel is niet verschenen aan de hand van een diefstal maar aan de hand van een studentikoze grap en kan bij veel lezers een verkeerde suggestie hebben gewekt. Dat het artikel een vervolg kreeg op het weblog Geenstijl is te wijten aan een onbedoelde loop van omstandigheden waardoor Van Bemmel en Van Roekel disproportionele schade kunnen lijden. Het is nooit de bedoeling geweest van de Groninger Studentenkrant meer blootstelling te geven aan het verhaal via andere media. Met de kennis van nu was het onverstandig om een provocerend weblog als Geenstijl te benaderen voor juridisch advies. De Stichting Groninger Studentenkrant biedt de heren Van Bemmel en Van Roekel haar oprechte excuses aan voor de gebeurtenissen zoals die zich ontwikkeld hebben naar aanleiding van het betreffende artikel in de Studentenkrant van Januari 2011 en hopen dat hier mee aan beide studenten recht is gedaan.


3

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

De moordenaar van de liefde

hun hand en een zonnebril op om hun verwijdde ogen te verbergen. Wanneer je XTC inneemt zul je even moeten wachten voordat je het gaat merken. Bij sommige mensen wordt er na een tijdje een licht misselijk gevoel ervaren, maar op het moment dat de MDMA ‘inslaat’ is dit weg. Je ervaart nu een ultiem gelukkig gevoel. Alsof elk kwartje valt, begrijp je alles en je hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kunt. De beats van de muziek dreunen door je lichaam

Heel veel mensen zullen blij zijn dat deze drug per ongeluk is ontdekt aan het begin van de vorige eeuw. Toch heeft het tot de jaren ‘70 geduurd voordat MDMA, de werkzame stof van XTC, zijn intrede deed. Aanvankelijk gebruikten psychiaters en psychotherapeuten het ter behandeling van depressieve en neurotische patiënten, maar dit werd al snel verboden, waarop de stof populair werd onder recreatieve gebruikers. In Nederland kunnen we er wat van; we zijn een tijd lang XTC-exportland nummer 1 geweest, helaas heeft Canada sinds kort ons van de troon gestoten.

XTC is geen toevoeging aan je avond, het ís je avond

Waarom XTC gebruiken? Als je dit ooit een keer gedaan hebt, weet je waarom. De ultieme partydrug geeft je naast veel energie ook een sterk verliefd gevoel en een sterke emotionele binding met andere gebruikers. Je zult je niet geremd voelen tegen je beste vriend/ vriendin te zeggen dat je heel veel van hem/haar houdt. Vooral bij het thuis gebruiken komen deze emoties sterk naar boven. Bij feesten speelt de band met de muziek een sterke rol. Hier in Groningen vind je veel house-, techno-, drum&bass-, dubstep-feestjes etc. waar de XTC goed tot zijn recht komt. Dit is dan ook duidelijk merkbaar wanneer je even rondkijkt; wilddansende mensen (lees: studenten) met een flesje water in

en je bent één met de melodie. Je lichaam kan niet stilstaan, dus dansen dan maar. Wees niet bang dat je moe wordt, want zolang de MDMA zijn werk doet heeft je lichaam een soort onuitputtelijke bron van energie. XTC is niet een toevoeging aan een avond; het ís je avond. De intense gelukkigheid heeft als gevolg dat je dit vaker wilt ervaren; het komt dan ook zelden voor dat iemand na één keer een goede XTC-ervaring ermee stopt. Je raakt niet fysiek verslaafd aan XTC, maar het feit dat je vaker zult gebruiken verraadt wel een mentale verslaving. Maar als het zo onwijs chill is, waarom zou het dan erg zijn?

Uiteraard zit er ook een negatieve kant aan het gebruiken van XTC. Het stofje Serotonine wordt tijdens de rush verhoogd in de hersenen afgegeven; dit proces zorgt voor dat ultiem gelukkige gevoel. De dagen erna is deze voorraad echter aanzienlijk geslonken en kun je depressieve gevoelens ervaren. Dit wordt de Dinsdag-dip genoemd. Het komt erop neer dat je lichaam moet herstellen van die ene intensieve nacht, dus zul je je slap, minder vrolijk en futloos voelen. Op zich niet erg, zolang je je er maar op instelt. Sommige mensen hebben hier overigens helemaal geen last van. Bij langdurig en intensief gebruik zal je Serotonine minder snel aangemaakt worden en zul je met minder leuke emoties je leven verder moeten. Voor een ‘snackie’, ‘click’, of hoe je de units ook wil noemen, betaal je tussen de 3 en 6 euro. Met 1 pilletje ben je verzekerd van een hele nacht de tent op z’n kop zetten, maar bij vaker gebruiken zul je merken dat je, om hetzelfde gevoel te evenaren, de volgende keer alweer iets meer neemt. De meeste studenten die XTC recreatief gebruiken doen het niet veel vaker dan maandelijks. Het aantal studenten die XTC recreatief gebruiken is meer dan men denkt. Ga maar eens naar een goed techno-feestje en tel de lui met zonnebrillen die je normaal tegen komt bij college, op Zernike of in de UB…

Een mannetjes leeuw, leider van de troep, ziet een oude versleten leeuw zijn territorium binnendringen. Hij kijkt op, ziet dat hij ver boven hem staat en gaat weer verder met slapen of copuleren. Dezelfde mannetjes leeuw ziet een jonge krachtige leeuw zijn territorium binnendringen. Hij kijkt op, brult en gaat in de aanval. Door zijn reactie geeft hij zijn opponent een status, net als de jongen in de Enzo.

Deze jongeman was het zoveelste slachtoffer van jaloezie. Deze kracht die volgens verschillende filosofen de machtigste is bij het veroorzaken van verdriet komt neer op één enkel gevoel: onzekerheid. Dat deze jongen onzeker was (kledingkeuze, haardracht, houding) was van mijlenver al te zien maar nog steeds schijnen sommige vrouwen hier niet doorheen te kunnen prikken.

man kunnen terugtrekken. Zijn proletarische gedachtekronkels gaven hem echter in het vrouwtje te verdedigen. Dat resulteerde in wanhopige pogingen die uiteenliepen van ontwijken tot het faken van buikpijn. Waar zij eerst nog het moreel besef had dat het wel erg lullig zou zijn hem op de avond van een date nog voor een ander te verlaten gaf hij haar een reden. Een goede reden. Ze vertelde hem vriendinnen op te gaan zoeken om een half uur later wel naar huis te gaan met de jongen die geen buikpijn had. Met de koning van de jungle.

Tijdens voorgaande dates had hij zelfs een goede indruk op haar achtergelaten en zodoende een status verworven op basis waarvan ze hem leuk vond. Daarentegen had Jos het meisje nog nooit gesproken en dus ook nog geen status bij haar opgebouwd. De jongen stond ver voor op Jos, maar vergooide alles op het moment dat hij liet blijken Jos als een bedreiging te zien.

Door te laten blijken dat Jos een bedreiging voor hem is gaf hij hem meteen een hogere status dan die van hem zelf. Uiteraard werd dit meteen opgepikt door het meisje: ’Wanneer deze leuke jongen zich bedreigt voelt door hem, dan moet hij wel heel erg leuk zijn!’ Zonder ook maar iets te doen zorgde hij ervoor dat ze meer aangetrokken was tot Jos dan tot hem. De strijd was hier al gestreden en hij had zich als een

Bart van der Leij

Waarom ga je dit artikel lezen? Je bent nieuwsgierig hè? Dit komt vast omdat je het zelf wel eens gedaan hebt, of anders ken je wel wat mensen die er niet vies van zijn. Zeker onder studenten wordt het meer gebruikt dan je denkt. Maar waarom? Waarom zouden we het gebruiken, en, waarom zouden we het niet gebruiken? Over Student & XTC.

Het is net na middennacht in de Enzo. Zojuist binnengekomen staan we met ons eerste pils aan de bar als er een meisje naast ons drank komt bestellen. Mijn goedlachse vriend Jos kijkt haar aan en omdat een steen altijd naar beneden valt als je hem los laat raken ze in gesprek. Opeens spot ik vlakbij een statafel met 3 jongens. Felle merkkleding, een hip kapsel en in de houding van een meerkat die zojuist een leeuw heeft geroken. Zij kijken niet blij en naast dat ze weinig woorden uitwisselen letten ze vooral op één ding… Jos. Het duurt dan ook niet lang voordat de breedste van het stel op hem afloopt en pontificaal tussen hem en het meisje gaat staan terwijl hij aan haar vraagt waar het bier blijft. Wanneer hij zijn bestelling binnen heeft maant hij het meisje mee te lopen terwijl hij Jos toevoegt ‘dat ze hier met hem is’. Gedurende de avond doet hij alles om ons te ontlopen en beweegt zich met haar door de Enzo als een soldaat tijdens D-day op het strand. In een uiterste poging faked hij een ziekte om haar mee naar huis te krijgen en belangrijker…weg van Jos. Hoe ik dit allemaal weet? Ik hoorde dit van de jongen waarmee ze die avond naar huis ging. Mijn goedlachse vriend.

COLUMN

XTC

M.D. Marc Adams advertentie

Colofon

Redactie: De Groninger Studentenkrant is een onafhankelijk blad gemaakt voor en door studenten van HBO en WO-instellingen in Groningen. Het verschijnt tien maal per jaar in een oplage van tienduizend exemplaren die gratis verspreid worden op de RuG de Hanzehogeschool en andere plaatsen in Groningen

Hoofdredactie:

Randy Martens Robin van der Sar hoofdredactie@studentenkrant.org

Eindredactie:

Ben Hard eindredactie@studentenkrant.org

Amarins Hielkema Huub Kappert Bart van der Leij Carolien Lindeman Randy Martens Jacob Roel Meijering Tessa Nijland Olivier Oost Tobias Rutteman Robin van der Sar Mirre Terpstra Roy de Vries Lisanne Wieringa

Webmaster:

Jacob Roel Meijering

Fotografie:

Jan Luursema www.janluursema.nl Ewoud Rooks www.erooks.nl Eveline Vaessen

Foto’s Columnisten:

Bart & Tessa: Eveline Vaessen Annelies: Ewoud Rooks

Met dank aan: Bandirah Mark Retera

KRINGLOOPWINKEL

DE ROMMELMARKT

Drukwerk:

Grafische Industrie de Marne

Bestuur:

Voorzitter: Mirre Terpstra Penningmeester: Roy de Vries Huub Kappert Bart van der Leij Randy Martens Jacob Roel Meijering bestuur@studentenkrant.org

Adres:

WWW.KRINGLOOPWINKEL GRONINGEN.NL Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag:

Openingstijden 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00

Jacob Roel Meijering

Groninger Studentenkrant Sint Walburgstraat 22C 9712HX Groningen

Boterdiep 63 Adres: Rolderstraat 9 Boterdiep 63 9712 LK Groningen 9401 AM Assen

Illustraties:

www.studentenkrant.org

www.kringloopwinkelderommelmarkt.nl telefoon: 06-57738816 050-3184547

Vormgeving:

Tobias Rutteman

9712 LK Groningen


4

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

Hospi in Huize Prof Vragen aan Roy Deel 3

Ik struinde internet af naar grote kamers voor weinig geld, maar die bleken schaars. Wilde ik een mooi plekje veroveren dan zou ik mijn charmes in de strijd moeten gooien en meestal vertelde de beschrijving van het de kamer en de bewoners van het huis al hoe ik dat aan moest pakken. Als een soort kameleon nam ik moeiteloos de meest uiteenlopende standpunten in. Hielden zij van samen eten, dan was ik een gezelligheidsmens. Wilden ze iemand die bij een vereniging zat dan overdreef ik lichtelijk de avonden op de kroeg. En ging in op bezoek bij een ‘sportief huis’ dan liep ik in plaats van één keer per week twee of drie keer per week hard. Adaptatie. Op de avond zelf was het altijd een strijd. Een variatie op Take me out, waarbij iedereen op een overdreven manier probeerde het leukst te zijn en de beste eerste indruk achter te laten. Zo werkt het ook in Huize Prof. De potentiële huigenootjes zijn opgedeeld in drie groepjes van drie. Een simpele avond, zonder rondes die je moet overleven, of rare opdrachten die je uit moet voeren. Toch is het een spel. Een vuil psychologisch spelletje. De meisjes pakken ons in met bonbons en wijn en laten hun liefste lach zien. Met een stevige

Tessa Nijland

Na een jaar in Groningen, samenwonend met twee mannen die hun leven schuil hielden achter een gesloten kamerdeur en waarmee een schuchtere begroeting de enige vorm van communicatie was, leek het me tijd om een gezellig meidenhuis te zoeken.

handdruk en een vrolijk verhaal proberen ze hun rivalen te overtreffen. Ook met zielige verhalen zoals een kamertje van drie bij twee met schuine wanden, gemene huisgenoten en lange reistijden proberen ze ons op een slinkse manier te overtuigen.

COLUMN

Een stortvloed aan Kamernetmailtjes vult mijn inbox. De omschrijvingen van de eerstejaars studentes komen me vaag bekend voor.

Ze zijn zo druk met hun eigen spel dat ze onze tactiek niet opmerken. Zoals zij de tactiek van het spreken gebruiken, passen wij juist de kunst van het zwijgen toe. Een paar lijken een ideaalbeeld van vrijheid voor zich te hebben bij het idee van wonen op kamers. Wij laten ze voor het gemak in die waan, we laten achterwege dat vrijheid minimaal is bij ons in huis. Ongemerkt streken uithalen zit er niet meer in. Elk logeerpartijtje en elk glaasje teveel worden geregistreerd én onthouden. Een schoon aanrecht op de avond zelf wekt de schijn van een proper huisje. De muizenkeutels achter de kast, de dj-kunsten van onze buurjongens en het buurtcafé waar Hazes en Bauer de boventoon voeren en waar de vetes op straat worden uitgevochten houden we nog eventjes voor onszelf. Elk spel heeft een winnaar. Welkom in huize Prof. Geen toneelstukjes meer, we gaan elkaar nu écht leren kennen!

Lieve Roy, Mijn vriend en ik hebben vaker dan gemiddeld, goede en intense seks. We nemen er ook echt de tijd voor; de lichten worden gedimd, soms gaan de kaarsjes aan, het bed wordt neuqklaar gemaakt, en last but not least, de muziek gaat aan. Omdat we zo vaak seks hebben zijn we inmiddels wel een beetje flauw van onze standaard nummertjes. En met nummertjes bedoel ik dus muziek hè. Mijn vraag aan jou is: kun jij ons verblijden met wat goede fucksongs? Hanneke K.

Beste Hanneke, Wat mooi om te horen dat je zoveel tijd steekt in seks; veel vrouwen kunnen nog wat van jou leren. En ik vind het bijzonder mooi om te lezen dat je de kracht van muziek tijdens de seks erkent. Hieronder volgt een aantal fucksongs die jou en je vriend in extase gaan laten komen: - John Mayer – Gravity (intiem zoenen en begin voorspel) - Mario – Let me love you (de clitoris kan met een natte vingertop gestreeld worden) - Marvin Gaye – Sexual healing (er mag gebeft worden) - AC/DC – Thunderstruck (effectief tijdens het pijpen, de vrouw dient haar hoofd conform het ritme op en neer te bewegen. Mannen; zing gedurende dit proces volmondig aha-ha-ah-ha-aha mee) - Schnappi – Schnappi Das Kleine Krokodil (rustig inneuken) - Backstreet Boys – Everybody (kijk naar jezelf in de spiegel terwijl je soepele bewegingen maakt) - The Village People – YMCA (kijk nogmaals naar jezelf in de spiegel terwijl je soepele bewegingen maakt, ditmaal verkleed) - Neophyte – Army of Hardcore (rammen) - Blof – Harder dan ik hebben kan (hierbij is alleen de titel van beadvertenties

lang) - Motörhead – Born to raise hell (anaal) - Bassie & Adriaan – Dag vriendjes en vriendinnetjes (blijf puffend op elkaar liggen en zorg dat je weer opnieuw kunt beginnen bij het einde van dit nummer) Emiel van K. Beste Roy, Ik heb een probleem waar ik me erg voor schaam… Ik heb er tot nu toe nog nooit met iemand over gesproken, maar de frustraties zijn dusdanig opgelopen dat ik nu contact met jou gezocht heb. Dat ik deze stap heb gezet is best een overwinning voor mezelf, aangezien ik er alleen al moeite mee heb om er over te schrijven… Je moet weten dat je een soort van laatste redmiddel bent voor mij. Ik heb voor mezelf al allerlei dingen geprobeerd om het tegen te houden, maar het lijkt onhoudbaar. Ik wil het niet, maar ik denk dat ik me er aan moet laten toegeven. Je weet nu wel waar ik het over heb denk ik? Roy, sinds een tijdje… ben ik bang… dat ik op mannen val… Wat nu? :(

Emiel, Ga maar huilen. Beste Roy, Ik wil mijn vriendin laten squirten, hoe doe ik dat? Lars van B.

Beste Lars, een vrouwelijke ejaculatie totstandbrengen, puik! Ga als volgt te werk: Leg je vriendin op haar rug met haar benen gespreid en zorg dat ze goed opgewonden raakt. Als je haar goed opgegeild hebt met zoenen, maak je het uiteinde van je vingers nat en streel je langs haar borsten

langzaam naar beneden. Tease haar flink, raak de clitoris nog niet aan. Nu, bind haar handen vast aan het bed. Blinddoek haar. Pak mayonaise uit de koelkast en smeer het op haar linkerdij. Teken figuurtjes. Fluister het naar het Nederlands vertaald ‘wie is je papa?’ in haar oor. Zeg het hardop. Harder. En stop maar, je maakt haar bang. Geef een knietje in haar maag. Zeg sorry. Rustig masseer je nu met je vlakke hand het gebied tussen navel en vagina, terwijl je de clitoris streelt. Zet een aflevering van Two and a half men op en bekijk dit terwijl je popcorn eet. Nadat het afgelopen is keer je terug en schrijf je met een gele markeerstift ‘waar ben ik mee bezig’ op de borsten van je vriendin. Zoen haar. Bijt hard in haar tong. Zeg sorry. Doe rock, paper, scissors met haar, indien ze niet wil, doe het niet. Steeds sneller masseren en op hoog tempo vingeren. Pak een bier uit de koelkast en adt het. Laat haar ook adten. Dans de macarena. (Als ‘t goed is gaat ze nu squirten Lars! Tenminste, als je alleen de zinnen leest die beginnen met de letters van jouw voornaam…) Roy de Vries


5

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

Herinnert u zich deze nog? Eddy Christiani Youtube ontvangt soggende studenten al sinds haar oprichting met open armen. Van clip naar clip, van profiel van profiel; uren kun je ermee vullen. Na hier en daar wat door te klikken ontdek je soms verborgen pareltjes met weinig views, die je dag onverwoestbaar kunnen maken, en het soggen op een zekere manier rechtvaardigen. Begin je bij een Nederlands nummer, dan kan het zomaar gebeuren dat je terecht komt bij antieke chansons als 'Ik wil niet meer' van Leontien Snel of 'Ik draag schoenen om te lopen' van Annet Hesterman. De aandrang om direct weg te klikken moet je zo nu en dan beteugelen, om je muzikale kennis te verrijken. Slechts in een enkel geval wordt nostalgische muziek nog nieuw leven ingeblazen, zoals Tony Junior & Nicolas Nox dit deden met 'Wie is Loesje', dat oorspronkelijk van The Ramblers (1939) is. Vaker sterven deze liederen echter een stille dood, waardoor al een halve eeuw na hun glorietijd er weinig over blijft van de noeste arbeid, die in eerste instantie toch voor de eeuwigheid was bedoeld. Deze maand zet de SK een van de vergeten helden van de Nederlandse popmuziek weer eens in

de schijnwerpers: rasartiest Eddy Christiani.

Jeugd Eddy Christiani, geboren te Den Haag in 1918, betwist al 93 jaar de sterfelijkheid. Op twaalfjarige leeftijd stuurt zijn moeder hem met een gulden naar een helderziende, die hem voorspelt dat hij een instrument met snaren zal gaan bespelen. Aangemoedigd door deze voorspelling oefent de jonge Eddy hele dagen op een ukelele. Op zijn veertiende krijgt hij een gitaar van zijn oom. Omdat er geen geld is voor lessen leert Eddy zich noodgedwongen zelf de snaren te bespelen. Een jaar verder gaat het steeds beter met de 'autodidact'; hij verwaarloost wel zijn school en wil proberen met de gitaar zijn brood te verdienen. Eddy speelt al op jonge leeftijd in verschillende bandjes en krijgt als 17-jarige werk aangeboden in het trio van accordeonist John de Mol (de vader van John de Mol Sr. en grootvader van John en Linda de Mol overigens), waar hij 7.50 gulden per week verdient. Op twintigjarige leeftijd maakt Eddy zijn radiodebuut als zanger/gitarist van de Nederlandse Hot Club, met het door hem gezongen nummer 'Blue Moon'. Hiermee neemt zijn

carrière een vlucht.

Revolutie In 1940 koopt Eddy een elektrische gitaar in Amsterdam, een noviteit in Europa. Het enorme bedrag van 495 gulden kan hij niet meteen opbrengen, maar op afbetaling mag hij het apparaat toch meenemen. Met deze gitaar veroorzaakt hij in het orkest van Frans Wouters een ware revolutie. Voor het platenmerk Kristall worden voor het eerst in Nederland instrumentale opnamen gemaakt met een elektrische gitaar in de studio. In hetzelfde jaar staan de Duitse bezetters geen Engelstalige liedjes meer toe op de radio. Tegen wil en dank begint Eddy in de eerste oorlogsjaren met het orkest Frans Wouters steeds meer Nederlandse liedjes te zingen. Ondanks dat hij vindt dat hij zelf helemaal geen zangstem heeft en liever gitaar speelt, is zijn zangstijl toch zijn handelsmerk geworden.

Popidool Tien jaar later, en vele hitjes verder, heeft de populariteit van Eddy Christiani reusachtige vormen aangenomen. Hij is een waar popidool geworden. Om aan de vele aanbiedingen te kunnen voldoen besluit Eddy samen met Frans Poptie zijn eigen ensemble op te richten. In 1953 verkiezen de lezers van het muziekblad Tuney Tunes Eddy Christiani tot de populairste zanger van Neder-

land. Hij blijft bovenaan in de poll staan tot en met 1956. In 1954 krijgt Eddy Christiani als eerste Nederlandse zanger een gouden plaat (78 toeren) voor zijn hit 'Zeemanshart'. In de volgende jaren scoort Eddy hit na hit en blijft immens populair. In 1965 ontvangt hij de Gouden Harp voor zijn hele werk. In hetzelfde jaar speelt Eddy op de NCRV radio (Koffiekamer) vijf jaar lang, elke donderdagavond, een nieuwe gitaarsolo; elke week een nummer in een andere stijl en ritme. De luisteraars moeten daarvoor vervolgens een titel bedenken. Van 1975 tot 1985 krijgt Eddy op de TROS radio nog een eigen programma: 'Guitariteiten',

gitarist die net als Eddy Christiani een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de elektrische gitaarmuziek. Deze prijs is onder meer gewonnen door Dany Lademacher (o.a. bekend van de band van Herman Brood) en Jan Akkerman (o.a. bekend van Focus en Brainbox; hij al werd verkozen tot beste gitarist ter wereld in 1973).

Actueel

Spring maar achterop (1952)

Op 28 september 2007 ontvangt Christiani de eerste Radio 5 Oeuvreprijs "vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek en vanwege zijn immense populariteit onder het publiek van Radio 5." In 2008 wordt een nummer van Eddy gebruikt in de soundtrack van het spel Fallout 3: het instrumentale nummer "Rhythm for You". In 2008 neemt Eddy op negentigjarige leeftijd, na een werkzaam leven van meer dan zeventig jaar, afscheid van zijn publiek. Een concert van Eddy Christiani dat hij op 88-jarige leeftijd gaf is voor de liefhebber nog terug te vinden op Youtube.

Daar bij de waterkant (1953)

Robin van der Sar

Eddy Christiani award De Eddy Christiani Award wordt nog jaarlijks uitgereikt aan een

Enkele Hits ‘t Was een zomernachtfeest (1943)

Hoe je heette, dat ben ik vergeten (1954) advertenties

KRINGLOOPWINKEL

DE ROMMELMARKT

WWW.KRINGLOOPWINKEL GRONINGEN.NL Kleding Kinderkleding Jassen LP’s Schoenen Boeken Flexa Verf

€1,€0,50 €2,€1,€2,€1,€4,50

Adres:

Boterdiep 63 Rolderstraat 9 Boterdiep 63 9712 LK Groningen 9401 AM Assen

9712 LK Groningen www.kringloopwinkelderommelmarkt.nl telefoon: 06-57738816 050-3184547


6

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

SSST!! ACTIE!!! In aanloop naar het grote studentenprotest van 21 januari zijn er in Nederland talloze kleinere protestacties in touw gezet om de student , de pers en de ‘gewone burger’ alvast warm te laten lopen voor massale samenlevingontwrichtende protesten. Eén daarvan was de #studiemarathon. I n drie dagen werden er in drie verschillende steden onafgebroken hoorcolleges georganiseerd. Vorige maand stond in deze krant een handleiding voor het perfecte (studenten)protest, en aan de hand van de punten die in dat artikel zijn genoemd zal ik bepalen of de studiemarathon een succes is geweest. Onder het motto van: ‘Wij staken niet, wij willen goed onderwijs’ werd de dag van de studiemarathon werd georganiseerd door de HSV in de Van Dooren Veste op het Zernike. Daarnaast was het de hele nacht mogelijk om in de UB te studeren. (Zie ‘Nachtbrakers in de UB‘)

Stap 1: Wees écht boos De organisatoren waren oprecht boos op de regering en het leek of de naam van Halbe Zijlstra expres werd vermeden, bijna alsof het de boze tovenaar ui t een bekende kinderboekenserie betrof. Als men zijn naam dan toch moest gebruiken leek het of er stukjes Kip Madras mee naar boven kwamen. Met de boosheid van de organisatoren (en ook het onderwijzend personeel) zat het wel goed. Het leek echter alsof deze boosheid totaal niet gedeeld werd door de mensen die door de maatregelen van Halbe het meeste getroffen worden. Dit kan ook te maken hebben andere factoren maar daarop kom ik later terug. Puntjes.

Het type demonstratie was goed gekozen. Het was geen negatieve boe-roeperij maar een positieve demonstratie, en daardoor was het protest ook erg mediageniek. Bij de pers was de demonstratie goed aangekondigd, maar bij de mensen die daadwerklijk op de barricaden moesten was het minder goed geregeld. Doordat de organisatie was vastgelopen in de burocratische molen die het hoger onderwijs is, kregen pas een dag voor de marathon alle studenten een mailtje die de marathon aakondigde. Voor de rest van was de organisatie aangewezen op de sociale media als Twitter en Facebook. ‘s Ochtends waren er bijna 200 mensen die aan hadden gegeven bereid waren te komen. Puntjes.

Stap 4: Kies de juiste locatie. Hier zijn we aangekomen bij ‘the big flaw in the plan’. Als locatie is gekozen voor de grote collegezaal in de van Dooren Veste, een gebouw van de hanzehogeschool waar onderwijs aan het contingent van de studentenpopulatie dat zich het minste interesseert voor maatschappelijke thema’s: ‘Stu-

Stap 5: Kies de juiste datum.

Of de datum goed was gekozen was valt niet heel goed te zeggen. Een later moment was eigenlijk niet goed mogelijk omdat protesteren tegen al genomen besluiten weinig zinvol is, maar het gekozen tijdstip was ook niet ideaal omdat het middenin de tentamenperiode lag. Geen punten, maar ook geen minpunten

Stap 6: Bereid een eventueel interview voor. Iedereen die er ook maar een beetje belangrijk uitzag (te herkennen aan de badge) kon mij prima uitleggen wat er aan de hand was en waar het protest voor diende en de woordvoerders werden ook niet van hun stuk gebracht door alles wat het Groningse journaiie nog meer te bieden heeft.

Stap 7: Ga niet weg voordat er iemand afgevoerd wordt in een ambulance. Er is diep in de nacht een bejaarde tegelzetter door zijn rug gegaan. Dit had verder niets met het protest te maken

Stap 8: Ga weg nadat er iemand is afgevoerd in een ambulance. Bij mijn weten is er niemand onwel geworden door een overdosis aan kennis. Dat is natuurlijk erg jammer omdat dat een gebeurtenis met ontzettend veel nieuwswaarde was geweest. Een gemiste kans, dus minpuntjes. Alle plus en minpunt(j)e(s)(n) opge-

Nachtbrakers

UB de gehele De Klok van de Martinitoren slaat één keer. Het is donker buiten, maar de tl-lampen van de Universiteitsbibliotheek lichten de Broerstraat en de nog bezette fietsenstalling op. Voor de draaideur van de bibliotheek staan drie studenten een sigaretje te roken. ‘Wij studeren hier uit protest. Die 3000 euro regel mag er niet doorheen komen!’ Ze vinden het belachelijk dat het kabinet deze boete wil invoeren. ‘Mark Rutte behoorde zelf ook tot de langstudeerders’, merkt één van hen gepikeerd op. De Universiteitsbibliotheek in Groningen was in de nacht van 18 op 19 januari open voor studenten. Een onderdeel van de studiemarathon die werd gehouden voor het hoger onderwijs. 72 uur lang voerden studenten professoren en docenten in Utrecht, Groningen en Amsterdam actie tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. De regering wil een dubbele boete op langstudeerders inzetten. De student zal dan 3000 euro meer collegegeld betalen en de hogeschool of universiteit krijgt een boete van 6000 euro . De marathon voerde een positieve opmaat naar de demonstratie in Den Haag op 21 januari. Studiezalen zitten nog vol met studenten, buiten de zalen staan mensen te bellen en in de kantine blazen een paar studenten stoom af. Een alledaagse aanblik. Toch hangt er een aparte sfeer. Twee psychologie studentes staan in de hal te overleggen of ze naar huis zullen gaan of nog even blijven. Vanaf half elf in de avond zijn ze al aan het leren. Het studeren gaat ze toch wat minder snel af zo laat op de avond. ‘Het leek ons wel leuk om zoiets eens mee te maken. We willen graag iets doen, maar we kunnen vrijdag niet naar Den Haag vanwege ons tentamen’, vertellen ze. Een derde student, Tim Smith, sluit zich bij het gesprek aan. Hij is vannacht wel aan het studeren, maar wil duidelijk maken dat hij voor de maatregel van de regering is. ‘3000 euro boete is bullshit. In de huidige situatie krijgt elke student geld van de overheid. Die 3000 euro is geen boete, dat is minder korting. In vier jaar moet je een driejarige bachelor wel kunnen halen. Mensen die tegen de maatregel zijn, zijn hypocriet, of beter gezegd, ongenuanceerd!’ Toch studeert hij wel tijdens de actie tegen de maatregel, hij heeft een tentamen en deze extra tijd kan hij wel gebruiken.

Wat je Stap 2: Gebruik de media Op dit puntje niets dan lof voor de organisatie. Bij het begin van de marathon stikte het letterlijk van de pers. RTV Noord, OogTV en OogRadio, het Dagblad van het Noorden, de Groninger Studentenkrant, eigenlijk elk medium van enig belang was er. Daarom was het des te spijtiger dat er de grootste moeite moest worden gedaan om een camerashot of foto te krijgen waarop een enigsins gevulde collegezaal te zien was. Dikke punten.

Stap 3: Stel het type demonstratie vast en maakt dit bekend.

denten informatica’ (Ik mag dat zeggen, ik ben er een geweest). Het resultaat hiervan was dat verschillende studenten op lokale en regionale televisie verklaarden dat ‘het ze eigenlijk niet zoveel uitmaakte’ of dat ‘ze hun eigen studiemaratohon hadden omdat ze een deadline hadden’. Daarnaast is het Zernike niet erg geschikt voor een 24-uurs actie omdat er ‘s nachts geen mensen zijn De drempel om om één uur, na een borrel in de binnenstad nog even naar het zernike te fietsen is voor veel mensen gewoon te hoog. Dikke Minpunten

teld en afgetrokken kan er maar één conclusie getrokken worden: Het had zoveel beter kunnen zijn. Dat ligt voornamelijk aan de locatie. HBO’ers zijn gemiddeld genomen nou eenmaal veel minder maatschappelijk betrokken. De bereidheid om, voor een beter Nederland, een tentamen dan maar in de herkansing te doen is stukken lager gebleken. Twee tips voor de volgende keer: ‘Betrek de Universiteit er meer bij’ en ‘Snoer tegenstanders de mond’ . Jacob Roel Meijering

Groningse studenten houden niet van demonstreren. De opkomst bij de studiemarathon was teleurstellend en ook de bussen naar Den Haag bleven met slechts zeshonderd studenten tamelijk leeg. De kans is dus groot dat ook jij er 21 januari niet bij was. Speciaal voor jou daarom een sfeerverslag, met alle hoogte- en dieptepunten, voor als je kinderen je later vragen hoe het er op die bewuste dag aan toeging. Dat veel anderen wel de moeite namen zich te laten zien, bleek al op het centraal station. Van daaruit werd een onafgebroken stroom van studenten langs dranghekken en preventieve ME naar het Malieveld geleid, alwaar de menigte werd opgewacht door een enthousiaste groep bekeringsgezinde flyeraars uit een breed spectrum van linkse politieke partijen. Aan de hand van het aantal foldertjes op de grond kon alvast een grove schatting worden gemaakt van het aantal aanwezigen. Eenmaal aangekomen op het veld zelf, werd de samengedromde massa beziggehouden met een druk programma aan sprekers. Te horen aan de sporadische uitbraken van


7

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

studeren in de Universiteitsbibliotheek

nacht geopend wegens studiemarathon Het plotselinge geluid van een aankondigingsbel schrikt studenten in de studiezaal op de derde verdieping op. Een mededeling volgt: ‘Zijn jullie allemaal nog wakker? Vrijdag zal er ook in Den Haag geprotesteerd worden. Wees ook daar allemaal aanwezig.’ De studerende menigte geeft geen respons en duikt weer in de boeken. In de kantine houdt beveiliger Harm Meijer alles goed in de gaten. Met een rol vuilniszakken onder zijn arm en inspecteert hij de prullenbakken. ‘Normaal gesproken werk ik bij de centrale meldkamer van de RUG, maar vanavond zorg ik hier voor veiligheid, beveiliging, en houd ik de kantine een beetje schoon. Ik vind het een goede actie, maar echt een statement wordt er niet gemaakt. Er zal meer moeten gebeuren om de regering te overtuigen, daarom wordt er ook in Utrecht en Amsterdam geprotesteerd. Het is nu nog wel druk, maar ik denk dat het rond een uur of twee wel een beetje af zal zwakken’, zegt Meijer.

opstaan,’zegt Keyzer. Thuis leren is voor hen ook geen optie. ‘Thuis weet ik altijd wel wat anders te doen. Een wasje draaien, de vloer dweilen, iemand bellen, ‘soggedrag’,’biecht Bevertink eerlijk op.

hele nacht door konden bikkelen. ‘Bijna niemand wist het. Het is verschrikkelijk slecht aangegeven. Er hadden posters opgehangen moeten worden en mailtjes rondgestuurd moeten worden’, klaagt Bevertink.

Er zijn nog opdrachten die af moeten, maar beide studenten hebben ook de protestactie in hun achterhoofd. ‘Naar Den Haag kunnen we niet. Dat is ver en we zitten met tentamens. Heel Nederland heeft nu tentamens. Qua planning komt die demonstratie niet erg goed uit.’

Een medewerkster van de Bibliotheek achter de balie op de verdieping kan het gesprek volgen en schiet in de verdediging. ‘Er is pas op het laatste moment besloten dat ook de bibliotheek mee zou doen,’ vertelt ze. ‘De nadruk ligt op de Hanze waar 24 uur lang college wordt gegeven.’ De UB is volgens haar bijzaak. Ze benadrukt nog dat het mooi is dat deze actie in de tenta-

Sinds vanmiddag wisten ze pas dat ze de

menperiode valt. Anders was de opkomst waarschijnlijk lager geweest. ‘De avond is zonder problemen verlopen op een paar aangeschoten studenten en een aantal blikjes alcohol in de kantine na, maar dat is niet zo erg. Vanavond hebben we de opdracht gekregen niet te moeilijk te doen. We hebben voor één keer een gedoogbeleid’, grapt beveiliger Meijer bij het opkomen van de zon. Tessa Nijland foto: Ewoud Rooks

Rond vijf uur ’s nachts zijn een groot aantal ‘actievoerders’ afgehaakt. Er staan beduidend minder fietsen in de stalling tegenover de bibliotheek. Binnen is het ook rustiger. Er zijn nog 15 mensen aanwezig, die zich hebben verdeeld over de 4 verdiepingen die het gebouw telt. Op de tweede verdieping zitten Katja Bevertink en Michael Keyzer achterovergeleund op hun stoel te praten. ‘We beginnen telkens te fluisteren, maar we zijn de enigen in deze zaal. Het gaat gewoon tegen je gevoel in om hardop te praten hier’, zegt Bevertink. De studenten zijn om drie uur in de middag begonnen. ‘Nu zijn we wel een beetje gaar aan het worden.’ ‘De UB zou vaker lang open moeten zijn. Niet de hele nacht, maar tot een uurtje of twaalf zou fijn zijn. Studenten zijn over het algemeen geen natuurtalenten in vroeg

allemaal gemist hebt gejuich en geklap vochten zij allemaal voor onze zaak, maar de woorden waarmee ze dit deden gingen in het lawaai van de menigte verloren. Erg was dit niet, want iets had de organisatoren van het evenement doen besluiten de overgangen tussen de toespraken te laten verzorgen door DJ Jordy. Geniaal. Dankzij het totale gebrek aan smaak dat deze man ten toon spreidde, was een gevoel van frustratie en ergernis nooit ver te zoeken. Ook zonder verbale aanmoedigingen bleef de massa zo goed opgejut. Gelukkig was er ook buiten het officiële programma om genoeg te beleven, waarbij vooral het kijken naar spandoeken een amusante bezigheid bleek. Voorspelbare en weinig geïnspireerde leuzen als “Oprutte!” werden afgewisseld met ware pareltjes van protestpoëzie. Opvallend was dat er hierbij ook veel zelfspot te bekennen was, in kreten variërend van “Wij willen bier!”, tot het simpele “Loud Noises” en de absolute topper “Hitler Zijlstra”. Dit laatste in bloedrode letters op een provisorisch stuk karton gekalkt. Hoewel de meeste spandoeken verontwaardiging en woede uitdrukten, was er onder de studenten maar

weinig van deze gevoelens te bekennen: overheersend was een oer-Hollands gevoel van gezelligheid. De blikjes bier, de RedBull en de chips gingen al vroeg op de middag rond en als er al sprake was van woede, dan toch eerder van het vrolijke soort: boos, maar wel met zijn allen. Het hoogtepunt van deze broederlijke sfeer was toen staatssecretaris Zijlstra het podium beklom en de menigte als één man zijn armen omhoog stak om daarmee in een kwaakkwaak-gebaar zijn mening te kennen te geven. Wat de man te vertellen had, was daarna van geen enkel belang meer. Al had hij de zin van het leven onthuld.

het Binnenhof togen. De verschillende media berichtten dat de dag op dit moment een grimmige wending nam, maar daar was op dit punt nog niets van te merken: ook hier stonden de gezichten op vrolijk. De stemming sloeg pas om toen na ongeveer een half uur de ME plotseling materialiseerde. De aanleiding hiervoor is me nog steeds onduidelijk, maar het directe gevolg was een spontane sfeer van vijandelijkheid. De eieren en het vuurwerk lieten niet lang op zich wachten en uiteindelijk heeft de ME, inderdaad zoals ook de andere berichtgevingen het stelden, het plein ontruimd met charges. Hebben we dat ook eens meegemaakt.

En toen was het afgelopen. Zomaar. Geconfronteerd met de keuze om de eerste, stampvolle trein terug naar huis te pakken, of op het Malieveld naar een toegift van DJ Jordy te luisteren, besloot een groot deel van de groep om de demonstratie elders voort te zetten. Zelf bevond ik mij onder de paar honderd studenten die als vanzelf naar

De weg naar huis verliep zonder veel verdere avonturen en bij thuiskomst werd onder een heldere sterrenhemel een feestmaal aangericht. Tekst en illustratie: Tobias Rutteman


8

Groninger Studentenkrant | Februari 2011 advertentie

Sjurtsjop

Omdat de SK inmiddels een dure smaak heeft ontwikkeld gaan we nieuwe inkomsten bronnen ontwikkelen. Daarom vanaf volgende maand in business; De SK SjurtSjop© Sjurts met sympathieke teksten voor niet zo sympathieke prijzen! Die moeten we nog even uitonderhandelen maar de preview willen we u niet onthouden, gewaardeerde smakeloze lezer! Vanaf volgende maand kan u mooi de blits maken met uw gewaagde gevoel voor mode!

Dit is de muziek voor 2011 Behalve vissenmutsen wordt er ook een hoop muziek heel erg hip in 2011. Om je alvast een voorsprong te geven op je vrienden, zet de SK even voor je op een rijtje wat het helemaal gaat worden dit jaar en wat voor mooie, nieuwe albums we mogen verwachten.

The Black Atlantic. Als je als Groningse band mag optreden in De Wereld Draait Door en ook nog eens dankzij muziekjournalist Job de Wit in de Volkskrant belandt, dan weet je dat het goed zit. Zo ook The Black Atlantic, de band van zanger Geert van der Velde. Werden dankzij DWDD een keertje of duizend in iTunes gedownload en spelen nu in uitverkochte zalen in Duitsland. Maken fijne, zachte, prachtige folkliedjes. Nederlandse Bon Iver, alleen zonder irritante stem. En, nog maar een keer, uit Groningen! Ga het luisteren.

PROGRAMMA

CLUB FOR THE INTERNATIONAL POP UNDERGROUND

GROTE ZAAL / Februari 02 04 06 09 10 11 16 17 18 20 24 26

The Crookes Let op: The Crookes (vernoemd naar de wijk in Sheffield waar de bandleden elkaar ontmoet hebben) gaan britpop helemaal terug brengen in 2011. Misschien heb je ze al gezien op Eurosonic / Noorderslag, zo niet, dan verwacht ik dat je daar op de zomerfestivals van 2011 alle kans voor gaat hebben. Wat doen ze? Fijne popliedjes maken met een jaren 60 knipoog. Wat hebben ze? Een zanger die klinkt als Morrissey, alleen zonder de overdreven randjes in diens stem. Lijkt me een gouden combinatie!

LA PEGATINA LPG + SCRAM C BABY KALTERFLUG - ‘LAMP’ CODY SLEIGH BELLS WAKKER! AKS + MIGHTYFOOLS + PHATNIX + FUCKING BREED FREE MORAL AGENTS HEIST + VIBERIDER BLØF WINTERSLEEP SEXTON CREEPS LUCY LOVE

Panda Bear Het pseudoniem van Noah Benjamin Lennox. Die we natuurlijk allemaal (allemaal!) kennen van Animal Collective, de band die in 2009 in elk jaarlijstje op 1 stond met hun vage, trippy album Merriweather Post Pavilion. Geen nieuw project, maar wel opnieuw in the picture nu het nieuwe album van AC nog even op zich laat wachten. In april 2011 moet het album Tom Boy in de schappen liggen. Iets toegankelijker dan AC, wel net zo trippy en dus lekker.

The Low Anthem

ELKE ZATERDAG SWINGAVOND

“THE DANCEABLE SIDE OF THE UNDERGROUND AND THE UNDERGROUND SIDE OF DANCE”

VERWACHT:

Deze Amerikaanse band houdt van Groningen; begin vorig januari waren ze in Vera te zien en in de zomer in een bloedhete, strak uitverkochte Spiegeltent op Noorderzon. Eigenlijk kan ik hier hetzelfde verhaaltje neertikken als bij Fleet Foxes: prachtig schijfje in 2008, daarna veel te lang niks. Op een email naar een van de bandleden wanneer we nieuw werk mochten verwachten antIllustratie: Stefan Sloot woordde hij: it may not be long on the cosmic scale of time, but it may feel long. Het voelde lang, maar in februari is het dan eindelijk zo ver.

DE STAAT, TRIGGERFINGER, DAZZLED KID, BRITISH SEA POWER, ONLY SEVEN LEFT... EN VEEL MEER! MEER INFO OP: WWW.VERA-GRONINGEN.NL

OOSTERSTRAAT 44 • GRONINGEN • 050 3134681

Judith Katz


9

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

Mixen met Maik: Beerenburg Wat test je als krant nadat je werkelijk alle primaire behoeftes van een student (pizza, kebab, bier) al aan een uitgebreid onderzoek hebt onderworpen? Juist… drank. Veel drank. Aangezien het percentage sterkdrinkers pas na het 30ste levensjaar hard toeneemt, hebben wij ons gericht op mixdrankjes. Ook niet in de laatste plaats om ons vrouwelijk en homosexueel leespubliek een manier te geven zich met de Studentkrant te kunnen identificeren. Deze maand mixt Maik alle kleuren van de regenboog met het populaire drankje Beerenburg. Beerenburg is een op kruiden getrokken Nederlandse gedestilleerde drank met een alcoholpercentage van rond de 30%. Het in de 18de eeuw bedachte drankje werd vooral erg populair onder schippers. Al snel ontstonden er plaatselijke varianten op Beerenburg, die deze naam niet mochten gebruiken. Vandaar dat er diverse spellingsvariaties op de naam Beerenburg zijn ontstaan zoals Berenburg en Berenburger. Voor deze test zal er Sonnema Berenburg worden gebruikt. In 1860 gebrouwen door Fedde Sonnema uit Dokkum en omdat Fedde een laffe Friese kopiekater is wordt deze versie dus met één e geschreven. Aan de smaak doet dat echter niets af!

De top 5 lekkerste mixen 1. Boerenburg Naar verwachting heeft het nummer één provinciedrankje de eerste plaats bezet. Berenburg-cola, ook wel BeCo, is simpel-

Breezer of de Passoa-jus. Beerenburg met AA, een vleugje aardbeiensiroop en citroen. Het ziet eruit alsof het opgediend kan worden in een 5-sterren resort op de Malediven en het drinkt weg als een regenbui op

Het mixen van berenburg en cup-a-soup rundvlees is geen aanrader. Vier uur zal abrupt het einde betekenen van je dag, zo niet leven. De beerenburg Road Kill is irreëel smerig en onbeschoft jegens smaakpapillen. Ik heb er nog last van. 2. De Siebe Siebe is een guitige jongen uit een klein Fries dorp. Hij is opgegroeid in een rijtjeshuis en kreeg op zijn 16e verjaardag een brommer. Hij gaat wel eens op stap in Leeuwarden en kijkt dan naar meisjes. Hij heeft lieve ouders en studeert SPH aan de Stenden hogeschool. Kortom: Het leven van Siebe is helemaal niets waard, net als een glas beerenburg-sinas. 3. Menstruatiemix

weg de beste combinatie. De sterke zoete smaak van cola met een vleugje bitter is kort gezegd een smaaksensatie. Het testpanel had hier al op geanticipeerd en zodoende meer flessen cola ingeslagen, maar ondanks de voorzorgmaatregelen hebben zij zichzelf hand in hand met de BeCo onder de tafel gedronken. Topdrank voor een topavond! Een nuttige tip voor de zuinige studenten is wel echte Coca-Cola te kopen. Het smaakt gewoon veel beter. 2. Beerenburg-Girlz Een verrassende tweede plek bezet het potentieel nieuwe zomerdrankje van 2011. Beerenburg-cassis is een frisse zoete dorstlessende alcoholische drank met een verdomd hip kleurtje. Vooral het vrouwelijk publiek moet deze onschuldig ogende fastintoxicator omarmen. Fris, fruitig, top!

z.o.a.b. Een ideale drank om de onervaren drinker eens flink mee te verassen. 4. Bierenburg De meningen in het panel waren zeer gepolariseerd maar na een heftige discussie hebben de voorstanders gewonnen. Beerenburg met bier is goed! Tot ongeloof van velen verscheen er een glimlach op het gezicht van het eerste panellid die deze mix tot zich nam. Namen als Turbo La Chouffe en Power Pils vlogen over tafel. 5.) De Beatrix Beerenburg met Crystal Clear citroen wordt door het panel geprezen om haar potentie hét Koninginnedagdrankje van 2011 te worden. De licht oranje kleur samen met een frisse smaak kan de kers zijn op een warme feestelijke dag in april.

3. Sletje-in-je-bedje

De top 5 ranzigste mixen

Een fantastische vervanger voor de Bacardi

1. Beerenburg Road Kill

Voor de healthfreaks onder ons is de beerenburg gemixt met een tomatensap. Iets dat op zichzelf al naar gekoeld rattenbloed smaakt en de beerenburg maakt het geheel niet beter. Tomatensap is zo smerig dat men verwacht dat het wel ontzettend gezond zou moeten zijn en daarmee is meteen het enige positieve besproken. Donder hier een 30% alcoholhoudend drankje door-

heen en de enige groep drinkers zal afhaken. Volgens de panelleden is berenburg dan ook dé aartsvijand van tomatensap. 4. Beerenburg Moerdijk Aquarius met berenburg, ook wel ‘het Snotje’, combineert als Robert M. en K3. Een gifgroene steekproef uit de sloten van Moerdijk. Smeer hier scharnieren mee of maak er je fiets mee schoon, maar drink het te nimmer op. 5. Crappucino Gooi een nestje pasgeboren puppy’s samen met wat koffiebonen en een nipje beerenburg in een blender en de Crappucino is gemaakt. De smaken komen bij elkaar als een kettingbotsing: Hoe langer het duurt, hoe minder tof het wordt. Het lijkt op gemalen muskusrat en zo smaakt het ook. Bart van der Leij fotografie: Ewoud Rooks


10

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

Beveiligers uit het Groningse nachtleven In het uitgaansleven krijgen studenten met allerlei mensen te maken die hun avondje stappen zo soepel mogelijk proberen te laten verlopen. Beveiligers zoals publieksbegeleiders, portiers en uitsmijters (bouncers) zijn hiervan de meest zichtbare voorbeelden. Sommige studenten hebben wel eens een vervelende ervaring gehad met deze mensen: ze mochten de kroeg niet in, of werden eruit geknikkerd. Aan de andere kant zijn beveiligers voor veel mensen in het nachtleven ook bekende gezichten, met wie ze graag even een praatje maken en waardoor ze zich veilig voelen. De SK sprak met enkele beveiligers uit de stad. Jamal Bedijn (22) en Edwin Martirosian (29) - Publieksbegeleiders bij Simplon.

Wat is de lekkerste klap die je ooit hebt uitgedeeld? (De mannen kijken een beetje moeilijk)

Jamal: ‘Dit is voor mij geen fulltime baan, ik studeer hiernaast nog communicatie.’ Edwin: Voor mij is dit ook een bijbaan. Ik studeer ook nog rechten.’

Wat houdt publieksbegeleider zijn eigenlijk in? Het beeld heerst dat jullie alleen maar herrieschoppers naar buiten gooien. Edwin: ‘Het uit elkaar halen van ruziënde mensen en ze eruit gooien is eigenlijk maar vijf procent van ons werk. Vijfennegentig procent van de tijd zijn we eigenlijk bezig met de veiligheidsvoorschriften: we zorgen voor de brandveiligheid, letten erop dat het niet te druk wordt, helpen mensen die iets kwijt zijn en we letten op drank- en drugsgebruik. Bij Simplon hebben de publieksbegeleiders dus meer functies dan alleen maar bij de deur staan.’ Jamal: ‘Mensen moeten echt goed naar je luisteren, dus je functie moet voor iedreen duidelijk zijn. Zo was er laatst iemand gevallen die veel drank en drugs gebruikt

Jamal: ‘Dat was niet op het werk.’ Edwin: ‘Dat was bij Bonobo, ik heb de hele avond staan klappen, haha. Nee, maar we gebruiken zo min mogelijk geweld. We slaan niet. We houden wel mensen vast en duwen ze ook wel eens tegen de grond. Maar we slaan ze niet. Bij Simplon mag iedereen naar binnen met zijn sportschoenen en ze mogen hun petje ophouden. Door dat toe te staan creëer je bij binnenkomst meteen al een ontspannen sfeer die andere kroegen in de binnenstad niet hebben. We hoeven daarom ook minder geweld te gebruiken dan bijvoorbeeld een portier in de binnenstad.’

Worden meisjes ook wel eens agressief? Jamal: ‘Ja, juist veel vaker. Die zijn niet bang om klappen te krijgen.’ Edwin: ‘En ze zijn veel moeilijker om vast te pakken, dat doen we eigenlijk bijna nooit.’ Jamal: ‘Als je zoiets doen loop je veel meer het risico op een valse beschuldiging. We lossen het op

den tegen, er is vaak leuke muziek.’

Yousif – De Warhol

Wat is de lekkerste klap die je ooit hebt uitgedeeld?

Hoe lang werk je als portier? Wat is het bizarste dat je hebt meegemaakt terwijl je aan het werk was? Jamal: ‘Ik moest even naar de WC, want dat moet ook gebeuren. Iemand had zich vergist en die was dus in de wasbak aan het pissen. Dat kon natuurlijk niet, dus hij moest vertrekken. Alleen het was een hele sympathieke jongen, en hij zei: sorry, het was niet lullig bedoeld. En toen was het voor mij dus heel moeilijk om serieus te blijven.’ Edwin: ‘Ik kreeg een melding dat er beneden iets aan de hand was, dus ik ging kijken. Ik zag een meisje dat iets aan het zoeken was, dus ik begon mee te helpen met zoeken. Maar ze bleek dus helemaal

‘Dertien jaar. Sinds 2007 bij de Warhol, doordeweeks werk ik in de Rumba. Daarvoor heb ik in Haarlem gewerkt.’

Wat is leuker, Haarlem of Groningen? ‘Haarlem was qua geld beter. Betere lonen en meer fooi. In Groningen is het publiek dan weer veel leuker. Veel internationaler.’

Wat heb je hiervoor gedaan? ‘Ik ben begonnen in het leger. Daar heb ik mijn diploma’s voor sociale hygiëne gehaald. Dat houdt in dat je drugs moet kunnen herkennen, en de effecten daarvan op mensen. Je moet verstand hebben van

‘Oh, dat was met Koninginnedag. Er waren van die Amerikanen met hiphopkleren aan, zo’n gouden ketting en een petje van de Chicago Bulls. Zo konden ze er niet in dus die moesten ze afdoen, maar die gast werd helemaal wild en gaf me opeens een klap op m’n gezicht. Hij moet nu 400 uur taakstraf doen.’

Waarom is het zo leuk om portier te zijn? ‘Het geeft je heel veel macht. Hoe heet die film ook alweer met Jim Carey? Dat hij Gods krachten krijgt?’

Bruce Almighty?

Doen jullie dit als fulltime baan of is het een bijbaantje?

Het geeft je gewoon veel macht

culturen en conflicten. En ik heb ook in de gevangenis gewerkt.’

Wat houdt je wakker op zo’n lange werknacht? ‘Met mensen kletsen. Het publiek in de Warhol is vrij uniek hier. Er komen hier heel veel mensen uit verschillende landen. En in deze leeftijd ga je niet meer zo vaak uit, het publiek dat nu uitgaat is allemaal veel jonger. Daar kun je leuk mee kletsen.’

Is het vak veranderd ten opzichte van tien jaar geleden? had. Hij was met z’n hoofd ergens tegenaan gevallen en lag op de grond in een plas bloed. Er waren zo’n 450 man aanwezig die allemaal niets door hadden, allemaal gedronken hadden en aan het dansen waren. Binnen tien minuten hebben Edwin en ik alle mensen weten te evacueren en hebben we een ambulance gebeld.’

met praten.’

Wat is het leukste aan deze baan?’ Jamal: ‘Het komt misschien wel het dichtste in de buurt van feesten. Simplon heeft een hele leuke collegiale sfeer, we doen vaak met z’n allen leuke dingen. En je kent veel mensen, je komt vaak beken-

niets te zoeken… (Edwin pakt zijn telefoon en laat een vreemd filmpje zien van een stomdronken meisje dat helemaal dubbelgeklapt staat en een beetje heen en weer wiegt terwijl ze willekeurig met haar armen zwaait en in de veronderstelling is dat ze aan het dansen is.)

‘Jazeker. Vroeger kon je gewoon lekker slaan en herrieschoppers eruit gooien. Nu zijn er veel meer regeltjes bijgekomen en krijg je veel sneller met de politie te maken. En als dat eenmaal gebeurt, kun je helemaal nergens meer werken.’

‘Ja, Bruce Almighty. Dat gevoel is het een beetje. Ik heb bijvoorbeeld op een nacht vijftien man opgepakt die harddrugs hadden gebruikt. Dat geeft je een heel lekker gevoel.’ Lisanne Wieringa Fotografie: Eveline Vaessen


11

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

Hoe pleeg je de perfecte moord? De Amerikaanse studenten Nathan Leopold en Richard Loeb waagden in de jaren twintig van de vorige eeuw een poging om de perfecte moord te plegen. Uit het feit dat we hier überhaupt over kunnen schrijven, blijkt wel dat dit niet bepaald een daverend succes was. Leopold en Loeb, beiden bijzonder intelligent, hadden zeven maanden gedaan over de voorbereidingen voor de moord.

Op 21 mei 1924 was het dan eindelijk zo ver. Het tweetal ontvoerde het slachtoffer, Robert Franks, en reed naar een afgelegen gebied. Daar werd Franks vermoord, waarna zijn lichaam werd bewerkt met zuur om identificatie moeilijker te maken. Leopold en Loeb besloten daarna een hotdog te eten, en keerden huiswaarts om nog een potje te kaarten. Hun eigen kleren verbrandden ze, maar ze vergaten een detail dat ze later de das zou omdoen. Op de plaats delict trof de politie een bril aan, met een erg bijzonder scharnier. Er waren in de omgeving maar drie mensen die een bril hadden gekocht met een dergelijk scharnier, waaronder Leopold. Het tweetal liep tegen de lamp. Nu zullen de meeste mensen het niet daadwerkelijk uit willen voeren, maar het is wel een interessant gedachte-experiment. Hoe pleeg je nou echt de perfecte moord? Omdat aangenomen wordt dat Leopold en Loeb niet gepakt zouden zijn als Leopold zijn bril niet zou zijn vergeten, zijn contactlenzen een prima begin. Daar houdt het echter niet op. De perfecte moordenaar moet zorgen dat hij geen motief heeft voor de moord. Het is ook verstandig om geen sporen na te laten, en te zorgen dat niemand ziet waar je mee bezig bent. Daarnaast kan het geen kwaad een goed, sluitend alibi te fabriceren. Tenslotte is er niets mis met een vluchtplan; een foutje is zo gemaakt en kan de beste overkomen. Je moet zorgen dat je razendsnel het hazenpad kunt kiezen als het toch wat te heet onder je voeten wordt.

Wees voorbereid Een motief heb je natuurlijk wel, namelijk het plegen van de perfecte moord. Verder moet je er echter voor zorgen dat je geen enkele reden hebt om je slachtoffer vervroegd naar de eeuwige jachtvelden te sturen. Het moet dus een complete onbekende zijn. Of het verstandig is om zomaar een willekeurig figuur de bosjes in te trekken, is echter een tweede. Het is namelijk wel aan te raden om ervoor te zorgen dat je de nodige informatie over je slachtoffer hebt verzameld. Het zou vervelend zijn als je iemand door zit te zagen die op datzelfde moment een belangrijke afspraak heeft. Je misdrijf komt dan wel heel erg snel aan het licht.

Volgens een lezing van hoogleraar Uges van de Rijksuniversiteit Groningen in 1978 is een moord perfect, als men officieel vaststelt dat het slachtoffer een natuurlijke dood is gestorven. Het moet dus een methode zijn die geen sporen nalaat, of waarvan de sporen niet meer als zodanig te bepalen zijn. De moordenaar moet zich dan ook afvragen of het wel verstandig is om het lijk onvindbaar te maken. Als het slachtoffer namelijk plotseling van de aardbodem verdwenen lijkt, wordt doorgaans een onderzoek geopend door de politie. Als het lichaam wel wordt gevonden, maar er wordt geconcludeerd dat het slachtoffer een natuurlijke dood is gestorven, zal er nooit een moordonderzoek worden geopend.

Locatie Ook de locatie van je ‘perfecte moord’ is van belang. De Verenigde Staten (VS) bieden hier uitkomst. In dit land moet een verdachte namelijk berecht worden in de staat waar hij zijn vermeende misdaad heeft gepleegd. Als je in New York iemand naar zijn grootje helpt, word je voor een jury met New Yorkers geleid. De Amerikaanse wet stelt echter ook dat de jury uit het ‘district’ moet komen waar het misdrijf is gepleegd. Over het algemeen komen de juridische districten en staten van de VS redelijk overeen. Het natuurpark Yellowstone is echter zo groot, dat het verspreid is over meerdere staten, te weten Wyoming, Idaho en Montana. Het gehele park valt echter onder hetzelfde district, namelijk Wyowing. Stel je voor dat je een moord pleegt in een deel van Yellowstone, dat in de staat Idaho ligt. Je moet dan berecht worden door een jury die bestaat uit mensen uit de staat Idaho en het district Wyoming. Daar woont echter niemand.

de perfecte misdaad in de kraag gevat. Moraal van het verhaal; een foutje kan de beste overkomen! Zorg dus voor een ‘plan B’. Maak dat je wegkomt zodra een overijverige dienstklopper te dicht op je hielen komt. Een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland, biedt daarvoor uitkomst. Helaas zijn dit over het algemeen buitengewoon dubieuze landen, waar je de niet fictieve kans loopt zelf op een niet al te perfecte manier een kopje kleiner te worden gemaakt. Je moet dan namelijk denken aan landen als Afghanistan of Libië. Als je bereid bent met een Braziliaans staatsburger te trouwen, is dat land ook een optie. Als je dat doet, zal Brazilië je namelijk niet meer uitleveren. Als je met deze factoren rekening houdt, is het plegen van de perfecte moord nog best te doen. Er zijn geen sporen achtergelaten, de enige getuigen zijn de beren in Yel-

Alibi Het belang van een goed alibi is niet te onderschatten. Zorg dat je kunt verklaren dat je op een totaal andere plek was, ten tijde van de moord. Dit hoeft op zich niet zo moeilijk te zijn; alibi’s kunnen erg makkelijk vervalst worden. Je zou bijvoorbeeld iemand een kopje kleiner kunnen maken in Groningen, terwijl je een ander met jouw creditcard laat shoppen in Eindhoven. Vraag om het kassabonnetje en je zit gebakken. Om het helemaal geloofwaardig te maken verstop je je mobiele telefoon in de tas van je stroman in Eindhoven. Uit de gegevens van je provider zal dan blijken dat je een paar honderd kilometer verwijderd was van de plaats delict.

lowstone en mocht er toch iets verkeerd zijn gegaan, dan is een alibi verzorgd. Gezien de eenvoud zou het zomaar kunnen dat Leopold en Loeb niet de enige zijn die eens een poging hebben gewaagd tot de perfecte moord. Misschien zijn er wel ontelbare perfecte moorden gepleegd, en weten wij dit niet omdat die moorden -inderdaad- perfect waren. DISCLAIMER: Pleeg geen moord, ook geen perfecte. Als je een luguber figuur met een hakbijl naar Yellowstone ziet vertrekken, trek dan aan de bel.

Plan B Uit diverse intelligentietests die zijn afgenomen bij Leopold en Loeb, bleek dat de twee allebei extreem hoogbegaafd waren. Toch werden ze vrij snel na het plegen van

advertenties

Adverteren op deze plaats kost voor studentgerelateerde organisaties slechts 60 euro per jaar (11 kranten) Meer informatie via bestuur@studentenkrant.org

Olivier Oost


Groninger Studentenkrant | Februari 2011 12 Tentameninschrijving: Gesloten Keihard uitgesloten of inkopen? In alle drukte van het leren schiet het er helemaal bij in, intekenen voor je tentamens. De inschrijftermijn op progress is verstreken. Dit zal bijna iedereen bekend in de oren klinken. Hoge boetes of bikkelharde uitsluiting zijn het gevolg.

Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Bij de opleiding Biologie kennen ze geen ‘boetesysteem’. De opleiding hanteert een deadline van één week. Niet ingeschreven betekent geen deelname aan het tentamen en inkopen is geen

In veel gevallen moet je vijftien euro neertellen

optie. ‘Het klinkt bikkelhard, maar we willen een

om toch dat tentamen te maken waar je zo hard

systeem dat werkbaar is, en dat rechtsongelijk-

voor hebt geblokt. Lydia Bruins, hoofd van Bu-

heden voorkomt’, zegt Wouter van Egmond, stu-

reau Studentenzaken van de Faculteit der Lette-

dieadviseur van de opleiding Biologie.

Archaïsch In deze reinigingsmaand weer een

ling’, en het Engelse villain. Allen stammen zij af van het MiddeleeuwsLatijnse villanus, dat landwerker betekende en van ‘villa’ (landhuis) afstamt. Het woord klinkt zo nu en dan vrij expliciet door in verhalen en romans. In Giphart’s Phileine zegt sorry bijvoorbeeld, waarin het hoofdpersonage (Phileine) een vilein karakter heeft. Ook schijnt het woord in de Nederlandse vertaling van Harry Potter voor te komen, maar wie dat, als student, zonder schaamte leest kan beter elders zijn heil zoeken.

beschaafde(re) editie van deze rubriek.

ren legt uit dat het eigenlijk geen boete is, maar

Voorbeeldzin: De SK is zo nu en dan wel een tikje vilein.

dat het gaat om administratiekosten. ‘Voor die

Hij benadrukt dat er alles aan gedaan wordt om

De SK helpt je zoals gebruikelijk weer

na-inschrijvingen is extra mankracht nodig. Met

problemen te voorkomen. ‘Alle studenten wor-

een handje je archaïsche vocabulaire

elke student ben je een minuut of tien bezig. Er

den geïnformeerd over de inschrijvingen per

uit te breiden dan wel nieuw leven in te

moeten extra plaatsen geregeld worden en soms

mails, brieven en zelfs aanmaningen. We verge-

blazen. Zo kan ‘souteneur’ prima wor-

zelfs een grotere tentamenzaal. Dan is vijftien

lijken nu alle cursusinschrijvingen met tenta-

den gebruikt om ‘pooier’ te vervangen,

euro geen extreem hoog bedrag.’

meninschrijvingen en wanneer een student niet

en kan ‘kapper’ verruilt worden voor

voor het tentamen ingeschreven staat, wordt er

het fraaie ‘barbier’. Nu is het wel zaak

Betekenis: zonder enig belang. Een

De maatregel zorgt voor extra inkomsten. ‘Er

een waarschuwing gestuurd.’ Die maatregelen re-

je publiek aandachtig uit te kiezen, en

wedstrijd om des keizers baard is een

zijn meer dan 100 studenten per tentamenperi-

sulteren in een minimaal aantal probleemgeval-

niet te pas en te onpas archaïsch te ore-

wedstrijd waar niets meer van afhangt,

ode die zich vergeten in te schrijven. Binnen de

len. Mensen die zich alsnog niet inschrijven zijn

ren. In presentaties en discussies doen

en die hooguit om de eer gaat. In sport-

letterenfaculteit worden die inkomsten gebruikt

volgens Van Egmond op twee handen te tellen.

verouderde woorden en zegswijzen het

toernooien komen deze wedstrijden

dikwijls goed, hetzij door de ander van

nog regelmatig voor, zoals in WK’s en

Toch zijn de zaken voor studenten nog niet al-

zijn à propos te brengen, hetzij door

EK’s. Beide landen hebben er dan in fei-

Inkomsten uit na-inschrijvingen worden niet

tijd duidelijk en gaat er wel eens iets mis. Do-

je retorische excellentie kracht bij te

te niets aan om te winnen. De uitdruk-

overal op dezelfde manier besteed. Bij de Facul-

centen laten studenten zonder zich aangemeld

zetten, en zo oplettendheid te weeg

king is waarschijnlijk afkomstig uit

teit Economie en Bedrijfskunde komen er per

te hebben, deelnemen aan een tentamen. Als dat

te brengen. Wel met mate uiteraard.

het Duits, waarin um des Kaisers Bart

dag tien tot vijftien na-inschrijvers langs. Het

tentamen leidt tot een mooie voldoende kan dat

De kunst is om die woorden, uitdruk-

streiten voorkomt. Lexicograaf Weiland

geld dat daaruit binnenkomt wordt teruggeïn-

aardig zuur zijn want deze cijfers mogen dan

kingen of gezegden te kiezen, die de

beweerde in de negentiende eeuw dat

vesteerd in de studenten. ‘Wij hebben contact

alsnog niet worden doorgevoerd. ‘Een brief naar

meesten wel eens gehoord hebben, of

een duel met als inzet de baard van de

met de studievereniging EBF en overleggen waar

de examencommissie is in dat geval de laatste

enigszins kunnen thuisbrengen, maar

keizer, een wedstrijd was die nergens

we het geld aan kunnen uitgeven. Er zijn pas-

oplossing’, vertelt Bruins van Bureau Studenten-

die ze zelf zelden tot nooit gebruiken.

over ging omdat je sowieso geen rech-

geleden watertanks gekocht, binnenkort komen

zaken. Maar ook dat levert niet altijd het gewens-

er kluisjes en we hebben ook extra monitoren

te resultaat.

voor extra personeel’, vertelt Bruins.

aangeschaft waar studenten gebruik van kunnen maken, om zich bijvoorbeeld op tijd in te tekenen voor een tentamen’, grapt Evert Deelstra, hoofd van de afdeling Student Support van de

advertentie

Spreekwoord, uitdrukking of gezegde: Om des keizers baard

ten kon laten gelden op die baard

Woord : Vi•lein. Tessa Nijland

Betekenis (Van Dale): gemeen, vals. Over de grens terug te vinden in het Franse vilain: ‘niet adelijke’, ‘dorpe-

Voorbeeldzin: Brunei verliest duel om des keizers baard. Robin van der Sar

Collegebingo Nou dit wijst wel aardig voor zichzelf hoewel jullie natuurlijk behoorlijk geretardeerd zijn. Alle vakjes moeten geraakt worden in die speeltuin die wij de wereld noemen. Voor de winnaar een Ben Hard© Valentijnspakket dat overhandigd zal worden na afloop van een rit in een stilstaande huifkar.

Appel

Tattoo

Hoedje

Geel Overhemd

Tongpiercing

Vrou met Snor

Red Bull

Koptelefoon

Vinger in Neus

Vloekend Persoon

Uggs

Bontkraag

Stropdas

Studentenkrant

Witte sokken

Regenjas


13

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

Flits die snor maar weg! De één laat de benen doen, de ander de oksels en Lara haar snor. Lara is masterstudente in Groningen en ziet er goed verzorgd uit, maar ze heeft een lichte huid en last van donkere haren boven haar bovenlip. In de volksmond helaas dus al snel: een snor. Zij laat hem dan ook door middel van IPL, Intense Pulse Light, weghalen en zij is zeker niet de enige. De snor In de salon Skindeluxe aan de Nieuwe Ebbinge merkt Frea Nanninga wel een toename aan studentes die zich permanent laten ontharen, al dan niet per se op de bovenlip. De toegenomen populariteit onder studentes blijkt vooral door de samenwerking met Vindicat, zij krijgen namelijk al korting op een brazililan wax en aantal van hen stapt ook over op IPL waar ze dan ook korting krijgen. Maar naast bikinilijn, benen en oksels is het verwijderen van ‘de snor’ ook populair.

bang dat het met laseren mis kon gaan, je moest ook zo’n briefje ondertekenen, maar uiteindelijk viel dat zo mee.” Ze beschrijft een bezoekje aan de salon: “Ik kom daar en moet zorgen dat er niks meer op mijn huid zit zoals dagcreme, dan krijg ik zo’n spacebril op, een hele sterke zonnebril als het ware en wordt er een appa-

raatje op je huid gezet. Hij lijkt een beetje op zo’n echo-apparaat uit het ziekenhuis, alleen komen er dan hele felle lichtflitsjes uit. Dan voel ik een beetje warmte en een klein prikje als een speldenprikje. En ik ben in een minuutje of twee alweer klaar.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze verschillende van die korte IPL behandelingen ondergaat om zo alle donkere haren te pakken te krijgen, waarschijnlijk is ze daar zo’n anderhalf jaar mee kwijt. Tijdens de behandeling gaan de lichtflitsen door het pigment in de haar naar de haarwortel, helemaal naar de haarfollikel toe. De haar

Lara besloot het te laten doen nadat haar relatie net uit was, “ik wilde, een beetje cliché, wat voor mezelf doen.” Al geeft ze toe dat het deels ook wel met andermans reacties te maken had. “Al op de middelbare school toen er langzaam wat donkere haren verschenen werden er wel dingen over gezegd.” De situatie was natuurlijk niet wanhopig: “Het was nooit zo dat ik geen vriendjes kon krijgen hoor en mijn vriendjes zeiden ook dingen als “Ik zie het niet zo” en eentje zei zelfs “het maakt je menselijker”. Maar toch was ik er natuurlijk wel onzeker over. Als de zon dan scheen was ik bang dat je het extra goed kon zien, het zit natuurlijk wel in je gezicht he?”

Lara had er al weleens over nagedacht om haar snor te harsen, maar een experiment op haar enkel bleek zulke roodheid en jeuk tot gevolg te hebben dat ze daar maar van af zag. Na veel onderzoek kwam ze bij Skindeluxe uit, “omdat het daar niet zo heel duur was en omdat het daar goed voelde. Al was ik natuurlijk wel een beetje

The Love Chef Een van de bekendste afrodisiaca is toch wel de oester. Het is ook een van de praktischere voorbeelden die in Nederland voor handen zijn. Gemalen neushoornhoorn, Spaanse vlieg en orgaanvlees schijnen ook erg geschikt te zijn maar. daar zitten nogal voordehandliggende nadelen aan. Het adequaat raspen van een neushoornhoorn kan uren, zo niet dagen, in beslag nemen en daarbij zijn die dingen extreem moeilijk te verkrijgen. Het meest logisch is een rit naar Emmen alwaar de hoorns, geoogst kunnen worden in een weiland dat met half dichtgeknepen ogen aan een savanne doet denken (pas op voor de Blauwe Gnoe). Het is een stuk eenvoudiger om

aan oesters te komen. Bij de meeste vishandels liggen ze voor een redelijk bedrag achter de toonbank. Voor wie een paar euro nog te veel is om je date te verleiden kan zelf op oesters gaan vissen. Normaal gesproken blijven oesters het liefst onder water, maar, ergens in Nederland niet al te ver van Groningen, ligt een zee die per etmaal ongeveer twee keer helemaal leegloopt. Als je (studie/sport)-vereniging een wadlooptocht organiseert twijfel dan dus geen moment om je op te geven en zorg er gelijk even voor dat de tocht naar Ameland gaat, want dan kom je langs een enorm oesterveld vol heerlijke, gratis af te halen, oesters. Iedereen mag maximaal tien kilo aan oesters meenemen voor niet commercieel gebruik. De boot vanaf Ameland terug naar de wal is nog gratis ook. Nu het bereiden van de oester. De meeste mensen zijn het erover eens dat je geen rare dingen met oesters moet doen. Het beste is openmaken en naar binnen laten glijden. Mocht je eigenwijs zijn en toch nog wat extra’s met de oesters willen doen, dan volgt hieronder een recept voor gegrilde

Goede stoppel Ondanks het relatieve gemak van de behandeling vindt Lara het wel vervelend dat ze in de tussentijd haar (overgebleven) snor niet mag epileren. “Nee, ik mag hem alleen maar scheren, want ze hebben zoals ze zelf zeggen: ‘een goede stoppel nodig.’ De eerste keer vond ik dat wel vervelend omdat ik bang was dat mensen dat zouden zien dat ik mijn snor had geschoren.” Nu hoeft ze ook steeds minder te scheren omdat er steeds minder donkere haren zijn. Ze mijmert: “Ik vraag me af of ik daar binnenkort helemaal mee op kan houden.” Al is Lara ook realistisch: “Ik denk dat ik nooit echt van mijn snor afkom, omdat er dus altijd nog van die blonde haartjes zitten, die krijgen ze niet weg en die kunnen later nog donker worden.” Het is dus een redelijk simpele behandeling voor een probleem waar iemand behoorlijk mee kan zitten. Lara’s geval is nog niet eens zo extreem, Frea herinnert zich een vrouwelijke klant die zoveel haargroei boven haar bovenlip en op haar kin had dat ze in een sociaal isolement terecht was gekomen. “Ze werkte niet meer, ging niet meer naar buiten en als ze dat wel deed bedekte ze haar gezicht met een sjaal.” Nu is ze net klaar met haar behandeling, heeft een baan en een vriend. En hoe heeft het Lara verandert? “Tot nu toe merkt eigenlijk bijna niemand het, maar mijn vriendje weet het, hij vond het niet erg die snor, maar hij zegt wel dat hij me nu nog mooier vindt.”

Lichtflitsjes

Afrodisiaca

wordt dus aan de basis uitgeschakeld door de lichtflits. Haren die licht zijn, worden helaas niet door de lichtflits aangetast omdat ze geen pigment bevatten.

Carolien Lindeman

oesters.

Bereiding

Ingrediënten (voor 6 oesters)

Maak de oesters schoon en open ze. Het is moeilijk om duidelijk te omschrijven hoe dit het beste kan. Je hebt hiervoor een stevig (oester)mes nodig. Wat je hiermee moet doen kun je het beste even op Youtube opzoeken.

- 40 gram zachte boter - 1 teentje knoflook - 1 citroen - t eetlepel fijngesneden peterselie - 200 gram zeezout - 6 oesters

Verwarm de gril voor. Pers het knoflook uit boven de boter en zorg voor een aangenaam mengsel. Rasp hier de schil van de citroen overheen. Heb je geen rasp? Probeer het dan met je nagels. Lukt dit niet? Laat het dan ook maar zitten. Doe vervolgens de peterselie en het sap van de helft van de citroen door het geheel. Bestrooi de bakplaat met de helft van het zout en strooi de rest uit over een groot bord. Verwijder de platte kant van de schelp en snij de oester los van de onderste schelp. Controleer even of er nog stukjes schelp rondzwerven en leg de schelpen op de bakplaat. Dit is the point of no return, rauw zijn oesters ook erg lekker. Er zijn koks die je zullen vervloeken om wat je nu gaat doen. Verdeel het botermengsel over de schelpen en doe er naar smaak wat versgemalen peper overheen. Schuif de oesters onder de grill. In ongeveer drie minuten zijn ze klaar. De boter mag niet bruin worden. Serveer de oesters op het bord met het zout. De oesters gaan uitstekend samen met een glas droge witte wijn van een fatsoenlijk niveau. Jacob Roel Meijering


Groninger Studentenkrant | Februari 2011 14 Hoe word ik Studentenkrant redacteur? Sappige sexverhaaltjes Een vraag die leeft in onze inbox. Het is niet altijd een feest wat wij daar aantreffen, daarom hier een korte handleiding: Wat voor krant is de Studentenkrant eigenlijk? De SK is de Telegraaf onder de studentenbladen. Wij zijn liever groot dan goed. U, de lezer, heeft namelijk geen smaak. Alleen wanneer wij een trog met geurende bagger voorzetten neemt u in voldoende grote aantallen de moeite er een op te pakken. De kantines van de universiteiten en hogescholen zijn ook niet de aangewezen plaatsen het oog van je psyche eens stevig opwaarts te richten. Het woordje ‘krant’ in ‘Studentenkrant’ heeft enkel betrekking op de papiersoort. De SK heeft namelijk verder de nieuwswaarde van een hunebed. Waarom? Omdat de Groningse studentenpopulatie nu eenmaal geen nieuws produceert wat lezenswaardig is. Slaat u de andere studentenbladen er maar op na. Kritiek op deze handelswijze wijzen wij overigens arrogant en hoogharig van de hand met een verwijzing naar het doorslaande commerciële en populaire succes wat de SK is sinds dit de koers van de krant is. We noemen: Een verdubbeling van de oplage, de verhoging van het aantal pagina’s van acht naar twintig waarvan dubbel zoveel in kleur en een vervijfvoudiging van het aantal adverteerders. Dat in één jaar, overigens een jaar waarin twee studentenbladen failliet gingen. Ja we zijn inderdaad vol van onszelf. Een editie van de krant geldt als geslaagd wanneer: stukken eruit nog jaren op WC’s hangen, er boze reacties binnenkomen, er rechtszaken uit voortvloeien, we mensen zien die hem lezen en uitroepen “Dit is fucking lomp!” Wat is zo mooi aan lompe stukken schrijven? Lomp is meestal gewoon een synoniem voor ‘heel erg waar’ of een ‘pijnlijk rake karakterisering’. Objectief is in de Nederlandse media verworden tot kleur- en meningloos. Zolang de feiten kloppen is een stukje stijl, opinie en mooie teksten slechts een toevoeging aan het leesgenot. Het beleid van de Stu-

dentenkrant is dat er alles geplaatst wordt behalve wanneer het saai is of kan leiden tot rechtzaken waarbij wij daadwerkelijk de portemonnee moeten trekken.

De sollicitatieprocedure Waarschijnlijk heb je weinig talent en hebben we zelf al genoeg van. De reden dat dit hier überhaupt staat is dat wij echt talent of mensen met mooie gebreken wél graag verwelkomen. En omdat veel mensen denken dat ze beter kunnen schrijven dan daadwerkelijk zo is hebben we een tamelijk strenge sollicitatie procedure. Mocht je op een of andere manier van mening zijn dat je wel over een of ander talent beschikt dan mag je beginnen aan de lange weg door het kreupelhout die misschien leidt tot een schrijverschap bij de Studentenkrant. Lees:

1.

Je mag (we kunnen het je ook niet verhinderen) een email sturen. Een nogal voor de hand liggende tip is een beetje een leuke mail te schijven. Hoewel dit nogal evident is zijn er genoeg mensen die denken dat een geslaagde sollicitatie naar het schrijverschap begint met een afscheiden van een saai mailtje vol spelfauten. Omdat wij het beste voor hebben met de mensheid sturen we altijd een vriendelijke mail terug met verbeter punten op het vlak van je schrijven, je Facebook profielfoto en de rest van je leven.

2.

Oké als je het tot vakje twee haalt ben je goed bezig. Voor veel mensen die in hun eigen hoofd goed kunnen schrijven is het produceren van een goede mail een te hoge drempel. Maar goed jij hebt het gehaald want jij hebt TALENT. Dan mag je op gesprek nummer één komen. Wij hebben jou allang ge-wie-o-wie’d maar jij bent standaard vergeten uit te zoeken we er tegenover je zit. We laten je daarom gerust eerst vijf minuten in een hoekje zitten totdat je verlegen vraagt of wij misschien van de Studentenkrant zijn. Als dit deel van het proces te lang duurt gaan we gewoon weg. Daarna stellen we vraagjes over jou, waarom, hoe dan en hoezo.

door Ben Hard

3.

Als je het tot hier redt ben je al bijna in het land van belofte. Je hebt blijkbaar ook iets van persoonlijkheid en er ontbreekt een afzichtelijke huidaandoening en of lichaamsodeur. Nu mag je een proefartikel schrijven wat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet geplaatst zal worden. Het is puur ter proeve van bekwaamheid.

4.

Nu mag je waarschijnlijk wel weer op gesprek komen om je artikel te bespreken. Nu verschijnt er land aan de horizon en een euforie breekt uit aan boord van het door scheurbuik geteisterde schip. Het is nu zaak om aan de goede kant van de lijn te komen. Als je ons tekenen van klasse toont zijn we waarschijnlijk wel geneigd je aan te nemen.

5.

Het Walhalla is bereikt. Je hebt de eerste serieuze stap gezet op weg naar een carrière als schrijver of journalist. Je talent en gebreken zullen alle kans krijgen zich te ontwikkelen. Als blijkt dat je werkelijk past bij de cultuur van de krant en dat combineert met overdreven aanwezigheid van capaciteiten dan maak je kans gevraagd te worden voor de Senaat of zelfs als hoofdredacteur. De meest fantastische voordelen (naast de senaatsuitjes naar Las Vegas en de dineetjes) die dat met zich meebrengt zijn natuurlijk helemaal onbeschrijfelijk. We willen twee mensen aannemen, dus waag eens een poging zou ik zeggen. Het kan (en de statistieken bevestigen het) het begin zijn van een beloftevolle carrière bij krant, radio of tv. Contact informatie staat vast wel ergens. Deadlines doen we niet aan maar 2012 is te laat. Randy Martens Hoofdredacteur

Autosex We rijden over de snelweg en zeggen niets, maar de spanning is te snijden. Zij zit in de passagiersstoel en streelt met haar hand over mijn kloppende kruis. Ik zweet als een otter van geilheid en kan me maar met moeite op de weg concentreren. Drie kilometer verderop stop ik op een parkeerplaats bij een tankstation. In een vloeiende beweging gaat ze bovenop me zitten terwijl ik mijn stoel zo ver mogelijk naar achteren kantel. Haar harde tepels zijn duidelijk zichtbaar onder de dunne stof van haar shirt. Ze leunt voorover en onze tongen vinden elkaar. Mijn handen glijden onder haar shirt over haar warme huid, een hand klem ik in haar lange geurende haar terwijl mijn andere hand haar borst en tepel geruststelt. Een zacht gekreun komt uit haar mond. Tergend langzaam begint ze mijn riem los te maken om mijn bonkende lid te bevrijden uit zijn beknelde positie in mijn boxer. Tegelijkertijd laat ik haar uit haar shirt glijden en een kreun ontglipt mijn lippen als ik haar ronde borsten voor mijn gezicht zie dansen. Ik stop mijn hoofd ertussen en zuig zo hard mogelijk aan haar tepels. ‘Au, niet zo hard, man’, hoor ik haar zeggen en ik moet al mijn wilskracht verzamelen om het rustiger aan te doen. Dan duwt ze me weg en verdwijnt haar hoofd tussen mijn benen. Ik weet niet hoe ze het doet in deze krappe auto, maar daar kan ik me nu niet echt druk over maken. Terwijl ze met haar hand mijn ballen masseert, kust ze haar weg via de schacht omhoog naar mijn eikel. Mijn lichaam staat in brand van verlangen als ze me met haar mond verwent. Ik klem me vast in haar haar alsof het een reddingsboei is. Ik word gek als ze steeds als ik bijna kom een rustiger tempo aanneemt en naar me opkijkt met een smerige blik in haar ogen. Ik moet haar nú hebben. Ik trek haar omhoog en ze begrijpt waar ik heen wil. Ze gaat op me zitten en onze onderlichamen beginnen als één te bewegen in hetzelfde ritme. Ik masseer haar borsten en hap in haar tepels. Ze schreeuwt luid. Het zou me niets verbazen als je de auto van buiten heen en weer zou kunnen zien schudden. Ik hou het niet lang meer. Opeens hoorden we een luid geclaxonneer naast ons. Een bus vol joelende, klappende, gebarende scholieren is naast ons gestopt. De buschauffeur grijnst en knipoogt schuin. Verschrikt stijgt ze af en probeert ze haar borsten te bedekken. Ik steek mijn middelvinger op terwijl ik met mijn andere hand mijn broek aantrek. De bus trekt op en rijdt weg, de scholieren joelen ons nog na vanuit de achterruit. Een moment lang zitten we allebei verbijsterd in onze stoelen. Dan begint ze opeens heel hard te lachen. Haar borsten schudden hevig op en neer en ik kon me nu ook niet meer inhouden. Lachend kleden we ons weer aan. ‘Zullen we dit bij mij thuis afmaken?’, vraagt ze. Dat laat ik me geen twee keer zeggen, en ik geef vol gas. Eenmaal bij haar thuis komen we niet verder dan de keuken. We zijn allebei inmiddels zo opgegeild en zo onbevredigd achtergebleven door het intermezzo met de bus dat we ons als beesten op elkaar storten. De kleren vliegen in het rond en ik ram haar tegen de koelkast. Ze slaakt een kreet die gesmoord wordt door mijn tongzoen. Ik zet haar op het aanrecht en trek haar natte slipje uit. Ze kijkt me aan met ogen die donker zijn van passie als ik haar vinger. Ik voer haar naar ongekende hoogten, waarna haar lichaam sidderend tot rust komt en een momentje slap tegen het mijne aanhangt. Dan duw ik haar zachtjes op haar rug op de keukenvloer, vanwaar ik een fantastisch uitzicht op haar lichaam heb. Ik duw haar knieën uit elkaar en neem rustig de tijd om alles even te bestuderen voordat ik mijn tong bij haar naar binnen breng. Plagerig speelt mijn tong om haar clitoris en ik voel haar lichaam schokken. ‘Jezus, wat doe je dat lekker.’, hijgt ze. Aangemoedigd door deze goedkeuring begin ik mijn tempo op te voeren, wat ook zeer gewaardeerd wordt. Ze slaakt een oerkreet en komt voor de tweede keer klaar. Blijkbaar heeft ze er nog steeds geen genoeg van want ze schuift onder me en slaagt erin haar benen over mijn schouders te gooien terwijl onze hoofden op gelijke hoogte blijven. Ik begin met stoten. Eindelijk zit ik dan volledig in haar. Ze bijt op haar onderlip en begint te kreunen. Mijn benen beginnen te trillen nu al het bloed naar mijn lid wordt gepompt. In de verte hoor ik symphonieën en bombastische klanken. Mijn lichaam begint overal intens te tintelen en ik voel het warme vocht tussen haar dijen lopen. Ik laat mezelf op haar neervallen, mijn hoofd tussen haar zachte borsten. Zo liggen we allebei op de grond na te hijgen als ze plotseling roept: ‘Oh kut, ik moet mijn kind van school halen! Laat je jezelf er even uit?’ Ze rolt zich onder me vandaan en is weg. Ik blijf enigszins verbaasd op de keukenvloer liggen, de weeïge geur van seks hangt nog in de lucht. Kind? Ach, moet kunnen. Zolang ik me maar vermaak. Ik raap mijn kleren bijeen en vertrek via de achterdeur. Mijn dag is weer gemaakt, voor een poosje althans.

Ben Hard


15

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

autotests met passie De Lexus GS450h is een auto die met twee stemmen spreekt. Zijn hybride aandrijflijn roept associaties met de Prius op en suggereert milieuvriendelijke spaarzaamheid. Aan de andere kant zou je op basis van het getal ‘450’ een dikke V8 met dito prestaties verwachten. Deze Lexus zou letterlijk geruisloos aan je voorbij kunnen zoeven, maar kan tevens met een brullend zescilindergeluid je aandacht trekken. De GS450h belooft achtcilinderprestaties met een viercilinder verbruik, spreekt hij daarmee de waarheid? Gebouwd voor prestaties

De GS450h is eigenlijk een hybride zoals die niet bedoeld was. De Prius was volledig ontwikkeld als zuinig model, de Lexus GS was er al langer zonder hybridetechniek. De Prius rijdt met gemak 1 op 20 en zuiniger, terwijl voor de Lexus niet beter dan 1 op 13 wordt beloofd. Toch heeft deze hybride aandrijflijn wel degelijk een toegevoegde waarde, die niet onderschat mag worden. Deze GS is namelijk vooral gebouwd voor prestaties en met een gecombineerd systeemvermogen van 345 pk lijkt hij alle vooroordelen over hybrides met één beweging van je rechtervoet onderuit te halen. Geen suffe eco-middenklasser, maar een voorname zakensedan met power.

Duur horloge

Dat het dashboard alweer uit 2005 stamt wordt helaas pijnlijk duidelijk wanneer je plaatsneemt achter het stuur. Hoewel de afwerking en het materiaalgebruik van hoog niveau zijn, komen de grijstinten en de vormgeving een beetje oubollig over en sommige knoppen zijn onnodig groot. De houtlook in de middenconsole en deuren glimt weinig authentiek en de digitale Casio rekenmachine die de tijd en buitentemperatuur toont is niet meer van deze tijd. Het deels geperforeerde beige lederen zitmeubilair, de met stiksels afgewerkte middentunnel en de sierlijk vormgegeven deurpanelen dragen daarentegen wel bij aan een luxe ambiance. Dat Lexus-rijders doorgaans wat meer op leeftijd zijn, zou kunnen verklaren dat er zelfs nog een cassettedeck aanwezig is, al is die gelukkig bij de facelift van modeljaar 2011 verdwenen. Maar laten we het multimediasysteem niet belachelijk maken, want de Mark Levinson audio klinkt fantastisch en er zijn tevens een up to date navigatiesysteem en cd-wisselaar aanwezig. De meeste functies bedien je door aanraking van het scherm, of de sneltoetsen er omheen. Daarop kan ook de boordcomputer met verbruiksgrafieken en de wijze van aandrijving worden weergegeven. De klokkenwinkel zelf is buitengewoon fraai om tegenaan te kijken. Afhankelijk van het licht, glimmen de ‘optitron’ wijzerplaten met een blauwe of goudkleurige gloed, die doet denken aan een duur horloge. Op de plaats van de toerenteller bevindt zich een kW-meter die het aangesproken vermogen weergeeft, of de blauwe schaal induikt als de accu wordt bijgeladen tijdens afremmen.

Lexus GS450h Executive Nieuwprijs Gewicht (kg) Pk’s

€ 83,6001.840 296

0-100 (sec) Topsnelheid (km/u) Verbruik (l/km)

Autotest: Lexus GS450h

5,9 250 1/13

CO2-uitstoot (g/km) Energielabel

180 C

Met twee stemmen spreken Ruimtelijke concessies

De GS beschikt over prettige stevige stoelen, met een goede zijdelingse steun. Voor mensen met lange bovenbenen mochten de zittingen wel iets langer, iets wat wel vaker een punt van kritiek is bij Japanse auto‘s. Dat er in Azië kleinere mensen wonen dan hier, merk je ook achterin de Lexus. Daar valt de been- en met name de hoofdruimte namelijk nogal tegen. Er moest klaarblijkelijk ruimte opgeofferd worden voor de fraai aflopende coupélijn aan de achterzijde. Echter, de grootste concessie is gedaan in de bagageruimte. Die is door het accupakket dat achter de achterbank

verschaffen. Van 0 naar 100 in zes tellen en een begrensde top van 250 km/u, maar de rijbeleving zegt nog meer dan de droge cijfers.

De traploze CVT automaat zorgt voor een vloeiende versnelling zonder schakelonderbrekingen en laat de V6 rap in toeren klimmen. De elektromotor is echter vanaf het moment dat het gaspedaal wordt beroerd direct paraat, waardoor de acceleratie direct fel wordt ingezet. Hierdoor ben je medeweggebruikers negen van de tien keer te snel af, mocht iemand het in zijn hoofd halen je uit te dagen of

“Tussensprints verlopen ongehoord snel, waardoor je sneller inhaalt dan je uitademt” is geplaatst fors geslonken, naar slechts 330 liter. Vergelijkbaar met een Golf, maar het blijft achter bij de ruim 500 liter die concurrerende premiumsedans bieden.

op te drukken. Tussensprints verlopen ongehoord snel door het imposante koppel van twee krachtbronnen, waardoor je sneller inhaalt dan je uitademt.

Hybride sportsedan

Het verbruik is dan ook volledig afhankelijk van je rijstijl. Ben je er als bestuurder van bewust dat je in een hybride rijdt? Wordt het tempo bepaald door hoe hard je kan, of hoe hard je mag? Met een overdreven anticiperende chauffeursrijstijl is de fabrieksopgave van 1 op 13 wel te halen en dat is, met inachtneming van de snelheidslimiet, voor het eerst met een hybride. Alleen dan gebruik je deze Lexus niet waar die zich het beste voor leent: bovengemiddeld hard rijden. Het gemiddeld verbruik over de gehele testperiode kwam daardoor uit op 1 op 9,8. Volledig elektrisch en emissievrij rijden kost helaas meer moeite dan met andere hybrides van Toyota en Lexus. Er is geen EV-modus en het gaspedaal mag hooguit een centimeter ingedrukt worden als je de benzinemotor niet aan wil laten slaan. Zodoende is het verbruik van een viercilinder niet realistisch, maar voor een zescilinder met deze prestaties doet de GS450h het netjes.

Bij een koude start slaat de 296pk sterke 3.5 V6 motor direct aan, elektrisch wegrijden is er dus nog niet bij. Dit kan

pas wanneer de motor opgewarmd is en daarmee op z’n efficiënt functioneert. De hybride aandrijflijn werkt in principe net zoals in de RX450h en de Toyota Prius. De elektromotor assisteert bij het accelereren, maakt elektrisch rijden tot 50 km/uur mogelijk (met een volle accu tot maximaal 2 kilometer) en laadt de accu’s bij wanneer de auto afremt. Het levert een zeer potente en alerte aandrijflijn op, die de GS450h zeker de beloofde V8-prestaties weet te

Het prestatiepotentieel van deze sportsedan zou compleet zijn met de bijbehorende rijeigenschappen. Het onderstel voelt dan ook behoorlijk stevig aan, ondanks de

adaptieve demping lijkt hij permanent in de ‘Sport‘-stand te staan. Zet je de onder de armsteun verstopte schakelaar in ‘Normal’, dan geeft dit slechts een subtiel verschil. De gasrespons wordt er wel wat tammer van, wat een rustigere rijstijl mogelijk maakt. De GS toont namelijk ook een comfortabele kant met zijn vloeiende aandrijflijn en fluisterstille interieur. De vering blijft echter aan de harde kant en de platte banden geven nadrukkelijk de staat van het asfalt door, alsmede meer rolgeluiden. De trillende binnenspiegel is illustratief voor het comfort van deze Lexus, dat ondersteltechnisch toch wel beter kon. Daar staat dan wel een snaarstrakke wegligging tegenover. De besturing is helaas iets minder dynamisch, maar biedt nog altijd voldoende gevoel en directheid.

Twee gezichten

De Lexus GS450h maakt zijn beloftes voor het belangrijkste deel waar. Hij zet V8 prestaties neer met een zescilindermotor en kan de zuinigheid van een viercilinder benaderen. Het daadwerkelijk verbruik is echter minder bescheiden en dat heeft vooral te maken met zijn karakter. Hoewel deze Lexus in de basis als een comfortabele reisauto bedoeld was, komt deze versie qua rijden meer over als een sportsedan. Die berijd je dan al gauw als zodanig. Het is een auto met twee gezichten. Je kunt er soeverein mee zoeven, of beestachtig mee blazen. Aan jou de keus.

Dingen die je gedaan moet hebben met (of in) een auto: Rondjes rijden om de Arc de Triomphe De zogenaamde ‘panning shots’ zijn een lastig onderdeel van autofotografie. Toch is bewegend beeld van een auto essentieel, voor een test is het rijden immers het belangrijkst. Voor de fotograaf is het elke keer weer een uitdaging. Zeker deze keer, toen we voor de autosalon in Parijs waren, want we wilden de belangrijke herkenningspunten van de Franse hoofdstad op de achtergrond. Dan denk je natuurlijk al gauw aan de Arc de Triomphe. Slechts weinig mensen weten dat dit een van de weinige stukken openbare weg is in Europa waar je niet verzekerd bent. Geen wonder, het is een soort zevenbaans verkeersplein waar iedereen als in een achtbaan overheen dendert. Er zijn wel stoplichten, maar die lijken

de verkeerschaos slechts mild te dempen. Waar de één netjes een onzichtbare rijstrook aanhoudt, gaat de ander in een rechte lijn het cirkelvormige plein rondom het monument over. Het gaat dan ook regelmatig mis bij het oprijden en verlaten van deze enorme rotonde. De claxon wordt vaker gebruikt dan het knipperlicht. Daar gingen we dan… Met twee testauto’s voor de foto’s rondjes rijden over de klinkers rond de Arc de Triomphe. Een uitdaging voor de gevorderde rijder en een aanrader voor de zelfverzekerde beginner.

De pagina “Autotest” voor de Groninger Studentenkrant wordt verzorgd door AutoGetest.nl. Hét online automagazine. Tekst: & fotografie: David Joost Kamermans Vormgeving: Elco van der Meer


16

Groninger Studentenkrant | Februari 2011

SK Februari 2011  

De Groninger Studentenkrant van februari 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you