Page 1

KEI KRANT

Deze krant is tot stand gekomen in samenwerking met de

Groninger Studentenkrant www.studentenkrant.org

NIGHT OF THE SONGS

p.06

UNDERCOVER KEI-KINDJE

THE KEI-KIDS REVISITED PAALDANSEN @SPORTPLAZA

p.03

p.02

p.07

PARADE, STUDENTENCARNAVAL INTERNATIONAL PAGE

p.06

p.11

BEL ME!

20 2011 11 #2 #2

MAAK JIJ IETS MEE WAT ECHT IN DE KEIKRANT MOET?

HEB JIJ EEN GENIALE FOTO VOOR ONS? BEL DE REDACTIE DAN DIRECT! 050-363 55 19 OF TWITTER #KEIKRANT

OLÉ, RECORD!! Dag drie. Waarschijnlijk heb je wel andere dingen aan je hoofd, maar toch laten we je graag even weten dat de magische grens van 4378 is overschreden! Een recordaantal mensen loopt dit jaar net als jij de KEI-week. Het bestuur mag zich gelukkig prijzen met zoveel enthousiastelingen. “Leuk dat we net weer ietsje groter zijn dan vorig jaar”, aldus bestuurslid Hanneke van der Boog. Zij is verantwoordelijk voor het werven van KEI-lopers. “Met 866 KEI-leiders, waarvan 68 internationale, en vooral de 187 crewers, maken we er een prachtweek van!” Vooralsnog loopt alles soepel en hopelijk gaan we vrolijk zo door!

Robin van der Sar foto: Ewoud Rooks

ON! ROCK ON! ROCK


ZO NET VAN DE TREIN AF, HOE VOEL JE JE? Minder brak dan ik had verwacht.

WAT VINDT JE VAN JE KEIBROERTJES EN –ZUSJES? Ik heb me in een internationaal groepje ingeschreven, omdat dit me leuker leek en het is heel tof. Er zitten veel Duitsers in, maar iedereen praat gewoon Engels, wat wel zo fijn is. We hebben ook een meisje uit Nigeria die iets te direct in haar taal is, waar we met z’n allen veel om gelachen hebben.

NU TOE HEBT MEEGEMAAKT?

HOE ZIJN JE KEILEIDERS? Edin Salihovic foto: Ewoud Rooks

2

‘INEENS ZAG IK TWEE MENSEN IN BADJASSEN DANSEN’

Het zijn twee ietwat verlegen Duitse meiden die wel van een feestje houden. Ze hebben alles goed georganiseerd en het is binnen de groep heel democratisch, over alles wordt er gestemd. Ik ben alleen wel bang dat deze omslachtige methode me gaandeweg gaat irriteren.

WAT IS HET RAARSTE DAT JE TOT

Nou ik zag voor Vindicat op een gegeven moment soort van Amish mensen in pak lopen. Kennelijk was dat een soort van inwijdingsactie, maar ik vond het heel lollig om te zien.

EN WAT VOND JE HET LEUKSTE TOT NU TOE? De Grand Opening toch wel, maar de

informatiemarkt was ook boeiend om langs te lopen. Op een gegeven moment zag ik twee mensen in badjassen dansen, waarna opeens iemand van Dionysos aan me vroeg: “Wil jij wél bij een normale vereniging?”. Daar moest ik wel even om lachen ja.

ALS SLOTVRAAG: HEBBEN WE ER NOG EEN BEETJE ZIN IN? Vanochtend het eerste half uur niet zo, maar nu natuurlijk wel!

KEI-KIDS REVISITED Edin Salihovic

NOU JE ZIET ER IN IEDER GEVAL FIT UIT, HOE VOEL JE JE? Ja, ik voel me verbazingwekkend goed eigenlijk!

WAT VIND JE VAN GRONINGEN TOT NU TOE? Omdat ik hier maar drie kwartier met de trein vanaf woon, kende ik Groningen al maar nu ik in de KEI-week met mijn medestudenten zit zie je pas de andere, echte kant van Groningen. En dat bevalt me ontzettend.

WAT VINDT JE VAN JE KEIBROERTJES EN –ZUSJES? De groep is lekker groot en divers. Het enige wat ik jammer vond was dat er veel mensen afhaakten toen we bij de opening op de Grote Markt stonden. Maar het was alsnog heel gezellig en ik ga zeker weten niet wisselen van groepje.

HOE ZIJN JE KEILEIDERS? Ze zijn erg georganiseerd en heel aardig, maar het viel me wel op dat toen ze erachter kwamen dat ik een vriendje had ze me niet meer serieus namen. Dit alles met een grote glimlach hoor.

WAT IS HET RAARSTE DAT JE TOT NU TOE HEBT MEEGEMAAKT? Nou op een gegeven moment zagen we een dansende zwerver vlakbij de Grote Markt, en we hebben even samen met hem even gedanst en gelachen. Dat was achteraf best raar ja haha.

foto: Eveline Vaessen

‘TIJDENS DE KROEGENTOCHT KAN IK GELIJK MIJN STAMKROEG UITKIEZEN’ WAT VOND JE HET LEUKSTE TOT NU TOE? De Grand Opening natuurlijk! Rochelle zong echt goed en Sacha Visser draaide lekker! Wel vaag dat er tussen de acts zoveel stilte viel waardoor het soms leek alsof het al afgelopen was.

EN WAAR KIJK JE NOG HET MEEST NAAR UIT? Het klinkt voor de hand liggend, maar het eindfeest! Vooral dat ik eindelijk Yes-R kan zien, de overige acts boeien me niet zoveel. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar de kroegentocht, dan kan ik gelijk mijn stamkroeg uitkiezen haha.

ALS SLOTVRAAG: HEBBEN WE ER NOG EEN BEETJE ZIN IN? Wat denk je zelf?! (NB:Edo denkt van wel)


De toneelschool zal ik niet halen, maar een dagje heb ik het toch volgehouden. Namens de KEI-krant liep ik de eerste avond van de week ‘undercover’ mee met een KEI-groepje. Om een uurtje of vijf kwam ik vol goede moed aan op het adres van mijn twee KEI-papa’s voor de rest van de avond; een studentenflat ten westen van de binnenstad. Wonderbaarlijk genoeg was ik de eerste. Langzaam druppelden steeds meer KEI-lopers binnen en werd het wat drukker in de kamer. In eerste instantie vooral drukker; de gezelligheid viel nog wat tegen. Als KEI-loper word je aanvankelijk natuurlijk compleet uit je comfort zone gerukt en in een vreemde omgeving geplaatst. Vandaar dat het contact op het begin van de avond nogal onwennig oogde. KEI-papa Maarten mocht niet vragen of zijn kinderen bier wilden. In plaats daarvan vroeg hij aan iedereen of ze ‘iets te drinken wilden’. Dat wilden wij wel, en een paar biertjes later zat de stemming er dan toch aardig in. De gespreksonderwerpen waren vrij voorspelbaar; wat ga jij studeren, waar kom je vandaan, word je lid van een studentenvereniging? De vragen wist ik, al zeg ik het zelf, handig te pareren. Wel hadden mijn antwoorden een hoog ‘uit de duim gezogen’-gehalte. Na een overheerlijke maaltijd bleven we nog even hangen om wat biertjes te drinken. Het resultaat daarvan was dat de door de KEI-leiders tamelijk conservatief ingeslagen voorraad van twee kratten opraakte. Nadat we vervolgens ook het bier van de huisgenoten van Maarten hadden opgedronken, besloten we naar beneden te gaan om naar de Grote Markt te lopen voor de Grand Opening. De weg omlaag legden we af via het trappenhuis, omdat één van de meisjes in ons groepje last had van claustrofobie en niet met de lift durfde. Tien trappen later had ik ook mijn lichaamsbeweging voor de rest van de maand binnen. Op de Grote Markt vielen we met onze neus in de boter; de Handsome Poets waren net bezig. Na de optredens van Lange Frans en Rochelle besloot de ene helft van het groepje naar huis te gaan. De anderen verplaatsten zich richting de Oceans. Omdat ik in beide opties weinig trek had, besloot ik mijn eigen weg te gaan en spoedde ik mij naar het Sunset-dakterras. Samen met de rest van de redactie genoot ik daar van het uitzicht over de Grand Opening.

Op een zonovergoten Broerplein stonden maandag de kakelverse studenten in de rij om zich te melden voor de KEI-week. Aldaar kregen zij te horen waar zij hun KEI-leiders zouden ontmoeten voor het avondeten en konden zij het informatietasje met reclame en de nodige goodies ophalen. De studenten zelf waren over het algemeen erg tevreden over het verloop van de inschrijving. “Het gaat allemaal lekker snel zo met een e-ticket” aldus Marianne uit Assen. Vooral de internationale studenten waren enthousiast. Zo stond er om half tien, een half uur voordat de inschrijving zou openen, al een groep uitwisselingsstudenten te popelen om te laten weten dat ze gearriveerd waren. In de eerste twee uur zouden zich al 400 internationale studenten hebben gemeld. Een vervelende bijkomstigheid van het mooie weer was de toegenomen wespenpopulatie. Rond twee uur maakte de EHBO al melding van enkele wespensteken. Reden tot paniek was er niet; zij beschikten over de juiste middelen om de slachtoffers te helpen. De stemming onder de aanstaande studenten was gemoedelijk. Veel van hen gingen na het halen van hun tasje nog even genieten op de trappen van het Academiegebouw. Daar konden zij onder het genot van wat fris of een pilsener genieten van de hitjes van DJ Qintin en DJ Spin. De DJ’s ondervonden die middag wel enige technische problemen. Er was namelijk sprake van een jammerlijke stroomstoring met als gevolg muzikale stilte op het plein. Gelukkig werd dit probleem snel opgelost en konden de mannen de KEI-lopers wederom laten genieten van hun draaikunsten.

UNDERCOVER

KEI-KINDJE Olivier Oost

foto: Eveline Vaessen

DE INSCHRIJVING

3

SOEPEL EN VLOT Annick Heit foto: Ewoud Rooks


HET IS AAN!

HANDSOME POETS EN EEN DANSJE OP 22 BACO

De openingsavond van de KEIweek beloofde een groot festijn te worden. En dat werd het ook. Er werd afgetrapt met een welkom van burgervader Rehwinkel en nog wat belangrijke mensen. Toen deze formaliteiten waren afgehandeld kon het feest echt beginnen met de Handsome Poets! De zanger charmeerde ons met zijn tamboerijn en het publiek zong braaf mee met liedjes als ‘Dance, the war is over’. Na dit optreden was voor het dagelijks bestuur van de KEI-week het moment van glorie aangekomen. De leden werden een voor een voorgesteld, bedankt voor hun inzet en kregen de kans om even op het podium los te gaan. Toen het bestuur uitgehost was, was het tijd voor Lange Frans om zijn ‘crowd the pleasen’. De rapper en zijn sidekick rockten de Grote Markt en kregen het publiek zelfs zo ver om een dansje te doen op de hit 22 baco. Lange Frans werd opgevolgd door de X-factor winnares Rochelle, die misschien wel wat studentikoze achtergrond zangeressen of dansers had kunnen gebruiken om te boel een beetje op gang te krijgen. Toen ze voor het publiek wat bekendere liedjes ging zingen kreeg uiteindelijk ook zij het voor elkaar dat de Grote Markt schudde op zijn grondvesten. Tot slot liet Sacha Visser, die overigens de avond enigszins aan elkaar praatte, zijn dj-skills zien en kon er door iedereen flink gedanst worden. Ook de afsluitende woorden kwamen van Sascha en met vuurwerk werd het begin ingeluid voor wat een daverende week moet gaan worden. Else-Marike Kepel

SACHA VISSER

Tijdens de Grand Opening tussen zijn praatjes door, spraken we Sascha (met een biertje in zijn hand), in de VIP-tent, over hoe het ging en wat zijn toekomstplannen zijn. Regelmatig staat hij voor duizenden mensen zijn verhaal te doen en draait hij in Groningen in tenten als de Kokomo . Deze ervaring met menigten en zijn presentatieskills die hij heeft opgedaan bij TMF maakte hem tot een prima keus om de opening aan elkaar te praten. Moeiteloos kreeg hij het publiek maandag achter zich. “In Groningen is het altijd vol party, dat is in de randstad soms wel anders”, aldus Sascha. “Zo’n avond als deze is voor mij een thuiswedstrijd, de studenten spelen de hoofdrol vanavond,

de energie die ik van het publiek krijg, verbaast me elke keer weer!”. Zelf heeft hij niet gestudeerd door te kiezen voor een rol in Onderweg Naar Morgen op jonge leeftijd, “maar de vrijheid van de student maakt me wel eens jaloers.” Zingen is verleden tijd voor Sascha, na zijn So You Wanna Be A Popstar-avontuur, en een single (‘Ik wil met je mee’) is hij wel even uitgezongen. Over zijn toekomstige televesiecarrière kan hij nog weinig verklappen, maar spectaculair wordt het ongetwijfeld. We kunnen deze mooiboy gelukkig binnenkort wel bewonderen bij Expeditie Robinson. Helaas hebben we hem s

’nachts niet ergens dronken kunnen spotten, omdat hij de hele week al volgepland heeft met draaisessies door het ganse land. Sascha Visser: +1.

5 Roy de Vries Robin van der Sar fotografie: Ewoud Rooks


foto: Eveline Vaessen Tim van Veen

KEI-PARADE TANKS, MORPHSUITS EN

Dinsdagavond trok de KEI-parade door de binnenstad. De muziek was al vanaf ver te horen. De studentenverenigingen trokken alles uit de kast om zich op een zo origineel en aantrekkelijkst mogelijke manier te presenteren. Anderhalf uur lang reed de parade door het centrum, beginnend en eindigend op de Ossenmarkt. Voorop reed een dubbeldekkers bus met het glunderende, feestende KEI-bestuur gevolgd door alle studentenverenigingen en studentensportverenigingen. Albertus had een grote brandweerwagen met DJ’s en feestende leden. De Vindi’s waren zo dapper om zich in loeistrakke Morphsuits te hijsen, ondanks beginnende of gevorderde bierbuikjes. De Cleopatranen zwaaiden zoals ieder jaar enthousiast met hun beruchte preien. Never change a winning team, moeten ze gedacht hebben. De Friese studentenvereniging Bernlef sprong er qua enthousiasme echt uit. De hele wagen kraakte in zijn voegen door alle feestende, knotsgekke, stampende studenten die erop stonden. Aegir zorgde voor een vurig met van een stoere vuurspuwer. Ook Fleks verdient een eervolle vermelding omdat ze heel dapper met een enkele bakfiets tussen alle gigantische praalwagens reden. De hekkensluiter van de parade was een busje van een autoverhuurbedrijf dat per toeval achteraan de parade terecht kwam. De chauffeur vond het echter prachtig en hoste en zwaaide vrolijk mee.

EEN BRANDWEERWAGEN

6

Huub Kappert

2e dag KEI week: tijd om de keeltjes eens goed los te gooien. 6000 studenten en aspirant studenten zingen, blèren en schreeuwen hun, tot nog toe gouden, strotjes in studentenstand. Fact: het evenement werd in 2010 als leukste evenement bevonden. Dit jaar moest dat natuurlijk minmaal geevenaard worden. De toppertjes van meezingers doen hun werk weer als vanouds. Dat kan ook nauwelijks anders met Groove Department, bekend van het KEI krant nummer 1. De band die vanavond de weg leidt in de wondere wereld die de studentenstad Groningen heet. Een stad waar je, als je wilt, iedere avond snoeihard kan meezingen op alle hitjes van vroeger en nu. Het KEI lied deed dit jaar zijn intrede, groots werd het meegezongen door iedereen. Het lied, speciaal voor deze KEI week geschreven, is gebasseerd op ‘Ik ook van jou’ van Guus Meeuwis. Om deze week onvergetelijk te maken: Midden in het hoge noorden, Groningen daar ben jij, Meemaken is beleven, Op de Grote Markt voel ik me vrij, Ben jij een KEI? Toen de avond vorderde waagden sommigaen zich een ware Enrique Iglesias op deze avond. Vooral tijdens de intieme nummertjes, die niet alleen op het podium met veel gevoel ter ore werden gebracht. Hier en daar viel een zwoele blik van een KEI loper in de richting van een KEI loopster te ontdekken. Altijd een goed teken, Maaike van Groove Department kan weer trots zijn op haar fluweelzachte stem. Onder de paraplu op de Grote Markt werd vooral bewondering uitgesproken voor Floris de trompetist. Hij stal volgens velen de show. Wanneer het de avond vorderde werden de hitjes beter en beter, met Narcotic van Liquido door de speakers ging uiteindelijk de hele Grote Markt uit zijn plaat. De keitjes werden vanaf de toren tot aan Westerhaven uit de grond gesprongen. Zelfs de burgemeester waagde zich aan enkele, niet onverdienstelijke, pasjes. Groove Department sloot in stijl af met 4 non blondes: I said hey, what’s going on? De KEI week is nu echt begonnen, niet lafjes maar echt hard. Het kan alleen maar beter vanaf nu. Eigenlijk is de nacht, zoals altijd, pas net begonnen.

foto: Ewoud Rooks

NIGHT OF THE SONGS foto: Ewoud Rooks


GADGETHUNT TIJDENS DE INFOMARKT

Lisanne Wieringa foto: Ewoud Rooks

SPORTPLAZA: 418% GEVEN BIJ DE WIPE-OUT BAAN

Roy de Vries foto: Eveline Vaessen

Op de Informatiemarkt was er voor de KEI-lopers de mogelijkheid om over zoveel mogelijk organisaties, instituties en verenigingen rondom het studentenleven zoveel mogelijk informatie te vergaren. Veel studentenverenigingen probeerden zieltjes te winnen door middel van het weggeven van gratis gadgets en door veel te praten over hun vereniging. Hoe ging het eraan toe?

Het is schitterend weer en een drukte van jewelste op de Vismarkt. In de kraampjes hangen posters met felle kleuren, er schalt muziek over het plein en overal waar je kijkt lopen mensen. Studenten met een vlotte babbel schieten KEI-lopers aan om ze meer te vertellen over het studentenleven en om leden voor hun vereniging te werven. De tasjes van de KEI-lopers stromen vol met pennen, folders, lippenbalsems, pakjes kauwgum, keycords, zonnebrillen, condooms, notitieboekjes en petjes. ‘We hebben tot nu toe twee inschrijvingen gehad.’, zegt Niek Frans, voorzitter van studentenvereniging Cleopatra. ‘We hopen op zo’n veertig nieuwe leden dit jaar maar we kunnen pas donderdag zien of dat een beetje gelukt is.’ De Cleopatranen krijgen op de infomarkt stevige

concurrentie van de Vindicat-kraam tegenover hen. Bij de Vindi’s kun je een polaroidfoto laten maken van jezelf met een dude in een Morphsuit, zo’n loeistrak, felgekleurd lycrapak. Ook Albertus Magnus dingt op het gebied van gadgets mee voor de originaliteitsprijs. Albertiaan Wiebe van Onna: ‘We delen CD’s uit die je op het pand van Albertus kunt afspelen om te horen of je een prijs gewonnen hebt. We krijgen hele toffe reacties van mensen.’

Naast studentenverenigingen staan er ook andere aanverwante organisaties van de RUG en de Hanzehogeschool en zelfstandige bedrijven op de informatiemarkt. Deze geven informatie over bijvoorbeeld rustige studieplekken, bijbaantjes, op kamers wonen in Groningen of actief worden in een studentenbelangenorganisatie. Een bom aan nieuwe informatie voor de KEI-lopers natuurlijk, maar dat hoort allemaal bij de overdondering van de KEI-week.

7

Het geluid van je wekker verstoort je dronken slaaproes. Je kunt je niet veel meer herinneren van de vorige nacht, maar het was iets met Sascha Visser, Lange Frans en alcohol. Oh ja, het openingsfeest van de KEI-week! Aan je mentale gesteldheid te merken heb je het leuk gehad. Maar je realiseert je al snel dat dit pas dag 1 was. Met nog één oog dicht pak je het programmaboekje dat in je natte kontzak zit. Sportmarkt op de ACLO? Echt? Nu? Half vermoeid kruip je toch je bed uit, want van deze week mag, kan en wil je natuurlijk niks missen. Op Zernike aangekomen stroomt de energie alweer door je lichaam door alle vrolijke en sportieve lui die er een geslaagde middag van willen maken. De ACLO is van binnen en buiten rijkelijk versierd met alle kleuren van de verschillende sportverenigingen. Elke organisatie heeft een mooie stand bemachtigd, om zo snel mogelijk in het oog te vallen. De drukte belooft veel goeds. Wat zijn die studenten toch sportief? Het studentenleven schijnt soms nogal veel van je lichaam te vergen, dus sporten is een goede manier om je fysieke gestel een beetje in tact te houden. Oh ja, en het is natuurlijk nog verdomd gezellig ook. Dat merk je aan het enthousiasme waarmee de vertegenwoordigers over hun verenigingen spreken. En iedereen wil natuurlijk meer leden, want hoe meer zielen hoe meer gezelligheid. Maar wie zijn er allemaal? Ie-de-reen natuurlijk. De roeiers van Aegir. De tennissers van de TAM. De hockeyers van GCHC. De voetballers van The Knickerbockers. De duikers van Ad Fundum. De zeilers van Mayday. Sexy paaldanseressen (zie foto). En natuurlijk de onderwaterhockeyers van Octopus. Menig student en student in spe is zijn kater alweer vergeten en vergooit zich in de vele activiteiten die de sportmarkt rijk is. Want sport

wekt op, sport is goed. En soms gevaarlijk, zie je als je naar het turnen kijkt, waarbij iemand met een trampoline over 8 vrijwilligers wil springen en dit toch echt bijna mis gaat. En er ligt ergens iemand gewond op het zand bij beachvolleybal.

van de wipe-out game van de ACLO. Een soort hindernisje op zo’n springkussenachtig iets waar je zo snel mogelijk overheen moet. En ene Joeri wist dit in ruim 10 seconden te voltooien dus ging er met een mooie prijs mee weg.Gefeliciat!

Wie echt de volle 418% wil geven, kan zijn laatste beetje energie ten goede doen

Je loopt er tot een uur of 5 rond, en je weet, je gaat ergens lid worden. De sport

die je thuisthuis deed, of de sport die je in je dromen beoefende, dit jaar ga je los!


Verreweg de meest ontspannen manier om wegwijs te geraken in Groningen is de Sit&See bustour op de begindag van de KEI-week. Sander, Martin en Sammy laten een bus vol eerstejaars op geheel eigen wijze kennis maken met de stad. Allereerst de mededeling dat in verband met de veiligheid het dragen van een gordel verplicht is (zitten niet in de bus) en dat de passagiers niet met hun vette vingers op de ramen (die ontbreken ook) moeten slaan. De sfeer zit er al lekker in. Via de der AA Kerk (gewoon een mooie kerk) en de USVA (paleis van linkse hobby’s) leidt de buschauffeur ons langs het station. De tijd die we voor het stoplicht moeten wachten, wordt besteed aan het oefenen van de wave door de bus. Martin weet ons te vertellen dat we de beste buslading tot noch toe zijn, maar in de vorige zaten erg veel Duitsers, dus dat telt eigenlijk niet. Onze gidsen hebben erg hun best gedaan voor ons. Ze hebben de chauffeur zelfs zo ver gekregen dat we met onze open bus een rondje door de busremise bij het station mogen rijden. Naar eigen zeggen zijn ze jarenlang in training geweest om deze tour te mogen leiden. Een deel van die tijd is ongetwijfeld besteed aan onderhandelingen met Bakkerij Meijer in de Oude Kijk in’t jatstraat. Hier halen ze naar eigen zeggen altijd gratis brood, en als we bij de bakker voor de deur staan, krijgen ‘spontaan’ alle passagiers een ijsje van de beste man.

Jacob Roel Meijering foto: Eveline Vaessen

SIT & SEE DOOR GRONINGEN:

STUDENTIKOOS

Onderweg wordt ons ook nog verteld dat we bij problemen altijd, dag en nacht, kunnen bellen met Tim Klaassen (0618751588), in de VERA spelen vaak grote bands. De Rolling Stones, Nirvana en U2 hebben er ooit gespeeld (geen gelul). Verder valt er over de Ossemarkt niets te vertellen, behalve dat er een keer per jaar Kermis is. Dan moet je er niet komen, want dan zijn er alleen Pikey’s en ellendelingen. Dinsdag is het er groot feest, want dan start daar de parade. Als we allemaal ons ijsje hebben verorberd is het tijd voor de laatste wave, die we dan eindelijk onder de knie hebben. De conclusie? Een mooi, studentikoos en relaxed begin van de KEI-week. Zo mooi zelfs dat een aantal KEI-lopers nog een rondje meegaan.

KEI-LEIDERS REVISITED In de eerste KEI-krant werden ze al voorgesteld, Marijn en Hessel zijn voor de tweede keer KEI-papa’s geworden en dit jaar openen ze hun deuren voor de KEI-krant. Klaar om verslag te doen, liepen de fotograaf en ik naar de flat van Marijn met niet ver voor ons een verdwaald uitziende KEI-loopster. Zij zou wel niet de enige zijn die moeite had om de weg te vinden; het wemelde in de stad van struinende kaartlezers die na lang zoeken toch maar hun KEIleiders opbelden om te vragen waar het nou toch precies was. In de kamer verwelkomden Marijn en Hessel de elf binnendruppelende KEI-lopers met open armen. Een beetje schuw namen ze plaats en

namen beleefd een Hertog-Jan aan. De bekende studentenbeleefdheden werden uitgewisseld: “Wat voor studie ga je doen?” “Heb je al een kamer?” en “Hoe was je vakantie?” waren vooral populair. Een voorstelrondje was dan ook wel zo efficiënt. “Ik ben <naam>, ik kom uit <plaats>, ik ga <studie> studeren en mijn hobby’s zijn <hobby>” was de gebruikelijke opzet. Gelukkig kwam iedereen, met de juiste dieptevragen (“Wat voor cijfer geef jij het leven?”), een beetje los en toen er bekend werd gemaakt dat er pannenkoeken op het menu stonden werd het zowaar gezellig.

zich al ingeschreven voor de KEIweek dus hier ben ik dan) Marijn al even apart genomen. Hij kon waarschijnlijk niet bij het groepje blijven want zijn kersverse ex was wonder boven wonder in het zelfde groepje ingedeeld. “Ik had er vanmiddag al grapjes over lopen maken. Zo van: ’ Nu zul je zien dat ik bij haar in de KEIgroep kom” grapte hij. Als er nog niet zoiets als KEI-karma bekend is dan is dit wel een sprekend voorbeeld.

9

kleine uurtjes maakten de KEI-lopers kennis met het gezellige Groningse studentenleven. Martijn en zijn ex hadden gelukkig goed kunnen praten over de situatie en volgens hen was alles prima. We zullen in het vervolg zien of dit ook echt het geval was en hoe de rest van de groep de week heeft beleeft. Ben je benieuwd? Zoek ons dan op in de volgende editie van de KEI-krant.

Annick Heit foto: Ewoud Rooks

Het werd uiteindelijk een gezellige avond op de Grote Markt. Tot in de

Eerder die avond had KEI-loper Martijn (gezakt voor zijn examen maar hij had

fotowedstrijd voor studenten De fotomanifestatie van Noorderlicht staat dit jaar in het teken van de wereldwijde urbanisatie. Documenteer tijdens de KEI-week het stadsleven om je heen met je mobieltje en stuur je mooiste, origineelste en indringendste foto’s vóór 21 augustus naar student@noorderlicht.com. De winnaar ontvangt zes vrijkaarten voor de Noorderlicht Fotomanifestatie Metropolis City Life in the Urban Age. De mooiste foto’s worden gepubliceerd op www.noorderlicht.com. Meer weten? Scan de QR-code of surf naar bit.ly/roV3A5

noorderlicht internationale fotomanifestatie metropolis city life in the urban age 11 sept t/m 9 okt | der Aa-kerk groningen www.noorderlicht.com

Deze fotowedstrijd wordt georganiseerd door de studentambassadeurs van Noorderlicht. foto © Michael Wolf


EEN KAMER MER G GEVONDEN?

Kom dan naar Saturn Groningen voor je elektronica! Als je eindelijk je kamer hebt gevonden moet deze natuurlijk ook voorzien worden van alle nodige elektronica! En daarvoor moet je bij Saturn zijn! Wij bieden je keuze uit drie verschillende soorten elektronica pakketten om je kamerinrichting compleet te maken: Basic, Standaard en Luxe. Check via de QR code de specifieke inhoud van de pakketten en de producten waar je uit kunt kiezen! Welke optie je ook kiest, wij bieden je de meest aantrekkelijke prijs om je kamer compleet te maken!

IEDERE WERKDAG TOT 21:00 UUR GEOPEND!

TV • HIFI • COMPUTER • TELECOM & INTERNET • WITGOED • FOTO • ENTERTAINMENT

SONTPLEIN I GRONINGEN I NAAST IKEA I Tel.: 050 317 30 00


INTERNATIONAL PAGE NO DUTCH DIRECTNESS YET Our University yearly welcomes many international students from over 125 countries. In order not pass by this tradition we took time to talk to an international KEI-group and find out more about the international perspective of Groningen. We met with five of our prospect immigrants at a bar; there were four German students all from Kiel, Germany and one Portuguese named Alex. Soon we found out that the Germans and Alex had very different motivations to come all this way to Groningen. The Germans all came here in order to study Psychology, a study which is, according to them, nearly impossible to get into in their home country. They told us that they did not choose Groningen because they fell in love with the city, moreover since it was a more convenient choice being right by the border. However, they all plan to put their time as international students to good use. All of them plan to learn Dutch and they look forward to taking the courses in English, except for Tim who is taking his courses in Dutch.

Annick Heit foto: Eveline Vaessen

I DON’T SPEAK DUTCH The growing number of international students has lead to an increrasing interest from the student newspapers for them. For this reason we have arranged an interview with a random international student we met on the street named Pablo Sanchez (23) from Great-Britain.

Alex, on the other hand, came here to study IBS at the Hanzehogeschool. He is planning on getting his degree in Holland before moving to another country until he achieves a master degree. Alex told us that, although he experienced somewhat of a culture clash, he really likes staying in Groningen. He loves how the people are very open and states that he has not run into any of our famous “Dutch directness” yet. However, the one thing he is struggling with is avoiding the many bikes that nearly crash into him on a daily base.

Randy Martens foto: Ewoud Rooks

Waarom ben je in Groningen komen studeren? I’m sorry I can’t understand you. What did you say?

11

WAAROM JE IN HIER BENT GEKOMEN? (Ik wijs naar de grond) Why we came to the Drie Gezusters? I heard it was a good place to go from some people, but I now think Groningen has lots of better great places. I like the Rumba and the bars in the Peperstraat, like De Spieghel more actually. Also the Warhol is a great place to come as an international student. Nee niet waarom je naar deze kroeg bent gegaan maar waarom hier IN GRONINGEN? (ik maak een soort grote zwembeweging om naar de hele omgeving te wijzen) Oh why I chose Groningen? Well you can hear a lot of great stories from other exchange students about Groningen back home. They say it’s a great place to go on exchange because the parties are great. And they say everybody speaks English, well almost everybody. Hoe bevalt je groepje? (Ik wijs naar zijn groepje en maak een soort Romeinse keizer duim-omhoog, duim omlaag gebaar) How do I like my Kei-group? Yes, yes yes. I think they’re great. Lots of Germans, it seems they are coming in large numbers to the Netherlands again. But the group is quite diverse with in total nine nationalities. Ga je nog een poging doen Nederlands te leren? Haha I understand those words: “Nederlands leren”, “learn Dutch” right? Now I get it. I heard some courses will start in September so I think I will try to follow one. It’s probably not a bad idea to learn some of the language when you go to a country for a long time.

Robin van der Sar foto: Ewoud Rooks

DAY THREE By now you should have a decent idea of what the mood is like in Groningen this week. Hopefully, you’ve enjoyed yourself during the Grand Opening (although you probably couldn’t understand all the things the presenter (Sascha Visser) was saying, and the night of the songs (although some Dutch songs will have sounded like Chinese for you. Unless you’re Chinese that is. Time flies when you’re having fun though. Fortunately, there are three more days, including this one. Now some stats for your pleasure, to inform your folks back at home (and to fill up some space). This year, over 4378 people are taking part in the KEI-week, devided among 866 KEI-leaders, among which are 68 international ones.

CO LO FON Hoofdredactie: Robin Van Der Sar Roy de Vries

Redactie: Annick Heit Huub Kappert Else-Marike Kepel Randy Martens Jacob Roel Meijering Olivier Oost Edin Salihovic Mirre Terpstra Tim van Veen Lisanne Wieringa Fotografie: Ewoud Rooks Eveline Vaessen Vormgeving en ontwerp: Jacob Roel Meijering


www.specsavers.nl

Is het gIster laat geworden? Met een merkzonnebril van Eye Wish Groeneveld straal je vandaag weer! • 25% korting op zonnebrillen bij eye wish groeneveld op vertoon van je collegekaart* • Zonnebrillen op sterkte verkrijgbaar vanaf €119

ééN maaNd gratis coNtactleNzeN! Bij Specsavers werken wij uitsluitend met gediplomeerde optometristen en opticiens die u kunnen helpen bij het afnemen van een gratis uitgebreid oogonderzoek en het aanmeten van contactlenzen. Wij hebben altijd het juiste paar lenzen voor u, aangepast op uw levensstijl en eisen. En die zijn er al vanaf €6,95 per maand, met gratis lenzenvloeistof en nazorg! Bij Specsavers nemen wij u en uw portemonnee serieus. Dus waarom probeert u onze lenzen niet één maand gratis? Ga toch meteen naar Specsavers.

Dat zie je alleen bij *

Vraag naar de voorwaarden.

Groningen • Herestraat 9-11 • Tel. 050-3184135 Groningen • Winkelcentrum Paddepoel • Tel. 050-5772000 www.eyewishgroeneveld.nl

Uw veStiGinG! Specsavers Groningen Herestraat Herestraat 41 050 360 4550 Specsavers Groningen Paddepoel Dierenriemstraat 200F 050 579 9032

Vraag naar de voorwaarden in de winkel. © 2011 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

Na zoveel jaar ervariNg weet je wat studeNteN willeN Daarom nu 40 euro bij een Studenten Pakket Het gratis Studenten Pakket van ABN AMRO bevat alles wat je nodig hebt als student. Met Internet Bankieren regel je al je bankzaken veilig en gemakkelijk via internet. Maandelijks kun je gratis 10 betaalalerts ontvangen, bijvoorbeeld wanneer je studiefinanciering is bijgeschreven of je collegegeld is afgeschreven. Met de Saldo App of Messenger Saldo weet je altijd wat het saldo op je rekening is. Verder zijn alle wereldwijde pintransacties gratis en bepaal je zelf je pincode. Kortom, met het Studenten Pakket van ABN AMRO heb je al je bankzaken goed geregeld. Bovendien krijg je 40 euro cadeau wanneer je tussen 30 mei en 1 oktober 2011 je Studenten Pakket opent! Kijk voor meer informatie en de actievoorwaarden op abnamro.nl/studenten

KEI-krant #2 2011  

De tweede KEI-krant van 2011, met verslagen van activiteiten, interviews met KEI-lopers etc

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you