Page 1

Elbil- och laddhybridguide SEPTEMBER 2011 - 6:e Upplagan

www.greenhighway.nu

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden


Förord  SÖT – ett samspel mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim är ett projekt som genom samarbete inom infrastruktur och hållbara kommunikationer, kunskap och kompetens samt kultur- och upplevelsenäring syftar till att stärka SÖT-kommunerna och bidra till utveckling i regionen. Projektet pågår till 2014. Saklig, marknadsneutral och så fullständig information som möjligt om tillgången på elbilar och laddhybridbilar är viktiga teman i arbetet inom den del av projektet som avser infrastruktur och hållbara kommunikationer. Denna elbils- och laddhybridguide är ett led i detta arbete, framtagen av SÖT-kommunerna samt Jämtkraft, Sundsvall Energi, Trondheim Energi och Trønder Energi. Guiden ger en översikt över de flesta märken och modeller som finns på den globala marknaden hösten 2011, och modeller som förväntas bli tillgängliga inom ett år. Här kan du hitta information om priser, räckvidd, laddtider, säkerhet, batteriteknologi, länkar för vidare läsning och mycket annat. Målet med denna guide är att den ska kunna fungera som ett uppslagsverk för kommuner, privata och offentliga verksamheter och privatpersoner som överväger att skaffa sig el- eller laddhybridbilar, eller som bara vill informera sig mer om utbudet. Detta är den sjätte upplagan av guiden. Jämfört med föregående upplaga, som presenterades i oktober 2010, har över femtio modeller tillkommit eller försvunnit och åtskilliga hundra tekniska uppgifter reviderats, vilket visar hur snabbt elbilsmarknaden utvecklas. Likafullt är guiden säkerligen inte komplett. Vi värdesätter därför all information om fel och brister i guiden, liksom information om märken och modeller som saknas. Guiden finns numera också på engelska. Kontaktpersoner är: Bjørn Ove Berthelsen: bjorn-ove.berthelsen@trondheim.kommune.no Anne Sörensson: anne.sorensson@ostersund.se Guiden är framtagen av Mattias Goldmann, på uppdrag av SÖT-projektet. SÖTprojektet riktar ett varmt tack till Mattias, som har gjort ett utmärkt jobb med denna sammanställning!

SÖT, september 2011


Anmärkningar Denna sammanställning fokuserar på de modeller som finns på marknaden hösten 2011 eller förväntas lanseras inom ett år. Hit räknar vi också sådana som leasas ut till kunder, men inte sådana som enbart finns i bilföretagets egen testflotta. Rena konceptbilar och prototyper samt bilar som har en planerad marknadsintroduktion mer än ett år framåt i tiden har inte tagits med. Endast elbilar och laddhybrider finns med, inte hybridbilar som inte kan laddas från det fasta elnätet. Sammanställningen är indelad i personbilar, transportfordon och mindre fordon, och dessutom uppdelad på vilka som finns att köpa/leasa/hyra på den norska och/eller svenska marknaden och vilka som inte gör det. Avslutningsvis finns ett avsnitt om konvertering av befintliga bensin- och hybridbilar till eldrift. Där uppgifter saknas är det angett med “-“, vilket alltså inte innebär att egenskapen (t.ex. lastutrymme) saknas. Mått, etc. är översatta till gängse mätsätt för Sverige/Norge.

Räckvidd Där någon erkänd standard för räckvidd (i första hand EU:s EEC) är använd, framgår det. I övriga fall är uppgiften tillverkarens egen, ibland men inte alltid med information om hur den beräknats. Inför framtagandet av denna uppdatering har vi kontaktat samtliga tillverkare med önskan om bättre information om hur deras räckviddsuppgifter är framtagna, men många har inte kunnat eller velat ange detta. Utifrån detta är en direkt jämförelse mellan olika modeller svår på denna punkt. Räckvidden varierar också stort med olika körmönster och med hastigheten. I motorvägshastighet blir räckvidden för en eldriven bil betydligt kortare än vid stadskörning. Många stopp och accelerationen minskar också räckvidden betydligt. Angiven räckvidd ska därför tas som en grov uppskattning.

Laddtider Laddtiden påverkas av strömstyrkan. De laddtider som anges är så vitt möjligt baserade på norsk/svensk strömstyrka på 16 ampere. Där andra strömstyrkor använts, anges detta. I de flesta fall finns laddaren som kan anslutas till ett vanligt vägguttag inbyggd i fordonet, medan snabbladdare generellt är för stora för att få plats inuti fordonet. Vissa små fordon kan ha en separat laddare även för 230 V. Vi har eftersträvat att få jämförbar och komplett information om laddtider, för såväl enfas som trefas laddning, från tomt batteri till 80 och 100 procent av kapaciteten. Det är dock långt ifrån alla tillverkare som angett laddtiderna på detta sätt. Där laddtiden anges på annat sätt framgår det.


Säkerhet Vi har i första hand angivet resultaten från Euro NCAP:s krocktester, men flertalet tillverkare har inte låtit testa sina bilar på detta vis. Om fordonet genomgått något annat krocktest redovisas detta, så att den intresserade kan följa upp testmetoden och bedöma värdet för den egna verksamheten. Flera av de bilar som är konverterade från bensindrift till eldrift uppges ha låsningsfria bromsar, antisladdsystem, airbags etc., men det är inte givet att alla dessa funktioner fungerar i den konverterade bilen. Fråga specifikt om detta innan eventuellt inköp eller leasing.

Prisuppgifter För modeller som säljs i Norge och/eller Sverige är priserna så exakta som möjligt. För övriga modeller är priserna angivna i respektive lands valuta. Då valutakurserna varierar har vi inte funnit det meningsfullt att ange dessa priser i norska eller svenska kronor, utan hänvisar den intresserade till någon av de sajter där man enkelt kan konvertera värdet till den valuta man själv använder. Samtliga prisuppgifter är indikativa och kan skilja sig från de priser tillverkaren eller generalagenten slutligen anger. Priserna inkluderar batterier, är inklusive moms, exklusive registreringsavgift, tull och frakt där inte annat anges. Eventuella miljörabatter är inte avdragna.

Vidare läsning För att underlätta opartiska jämförelser har vi där så är möjligt angett någon eller några externa, producentoberoende länkar där man kan läsa mer om fordonet ifråga.
Innehållsförteckning  FÖRORD ............................................................................................................................ 1 ANMÄRKNINGAR .............................................................................................................. 2 VIDARE LÄSNING .............................................................................................................. 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ............................................................................................... 4 1.ELBILAR PÅ DEN NORSKA OCH/ELLER SVENSKA MARKNADEN................................... 5 1.1 PERSONBILAR ................................................................................................................................... 5 1.2 LÄTTA FORDON .............................................................................................................................. 25 1.3LASTFORDON .................................................................................................................................. 33 1.4 LÄTTA LASTFORDON .......................................................................................................................... 1 2.FORDON I ANDRA LÄNDER ........................................................................................... 5 2.1 PERSONBILAR ................................................................................................................................... 5 2.2 LÄTTA FORDON .............................................................................................................................. 82 2.3LASTFORDON ................................................................................................................................ 125 2.4 LÄTTA LASTFORDON ...................................................................................................................... 151
1.Elbilarpådennorskaoch/ellersvenskamarknaden 1.1Personbilar

Chevrolet

Modell:

Volt

Fordonsklass:

Personbil , fabrikstillverkad laddhybrid

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Chevrolet

Pris i Norge:

Ej klart, € 41 900 i Europa, USD 39 995 i USA

Pris i Sverige:

Ej klart

Bagageutrymme:

320 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

16 kWh

Elmotor, effekt:

110 kW (53 kW bensinmotor)

Laddtid:

3h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

60 km på el från batteriet

Toppfart:

161 km/h

Säkerhet:

Fem stjärnor i Euro NCA. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Seriehybrid med förbränningsmotor för bensin, laddar batterierna, driver aldrig hjulen (enligt GM därför att betrakta som elbil, ej laddhybrid). Säljs i Sverige från hösten 2011, parallellt med den liknande Opel Ampera. Batterier garanterade 8 år/160 000 km. Försäljningsmål för Europa 2012 är 2000 bilar.

Vidare läsning:

http://www.vibilagare.se/nyheter/chevrolet-volt-rapport-fran-provkorningen29897 http://www.automotorsport.se/nyhetsbrev/news/21139/chevrolet-voltfår-åtta-års-batterigaranti/

Officiell webbplats:

media.gm.com/volt

www.chevrolet.com/electriccar/

www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/07/28/gm-revealschevrolet-volt-pricing-and-details/

http://www.automotiveworld.com/news/environment/88532-germany-uk-europeallocated-10-000-amperas-for-2012 Kontaktuppgifter:

Chevrolet Europe, Stelzenstrasse 4, CH-8152 Glattbrugg/Zürich, Schweiz, tel +41 44828 2900 hanspeter.ryser@ch.gm.com florence.camenzind@ch.gm.com Chevrolet Sverige Årstaängsv 17, 117 43 Stockholm, Jonas Ahnve, VD, jonas.ahnve@gm.com, 08-632 86 81 www.chevrolet.se


Citroën

Modell:

C-Zero

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

Oktober 2010

Importör i Norge:

Citroën

Importör i Sverige:

Citroën

Pris i Norge:

240 150 kr

Pris i Sverige:

362 000 kr inkl moms Finansiell leasing (rörlig ränta) via Citroën Finans: 36 månader - 3 000 mil ca 5 500 kr/mån 60 månader -6000 mil – ca 4 500 kr/mån

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 348 cm, B 148 cm, H 161 cm

Vikt:

1 120 kg

Bagageutrymme:

166 L

Lastkapacitet:

330 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

16 kWh

Elmotor, effekt:

47 kW

Laddtid:

8 h (16 A, 220 V)

Laddtid, snabbladdning:

80 % på 30 min vid 400 V, 125 A

Räckvidd:

150 km (EU:s körcykel)

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Fyra stjärnor i Euro NCAP. Sexairbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Delar teknik med Mitsubishi iMiEV and Peugeot iOn (se dessa). 2 års nybilsgaranti, 3 års assistans, 5 år/5000 mil batterigaranti

Vidare läsning:

http://www.eurocarblog.com/post/2749/citroen-c-zero-electric-city-carenvironment-vs-luxury-yachts www.gronabilister.se/czero

Officiell webbplats:

www.c-zero.citroen.com; http://www.electric.citroen.com/#/se/home

Kontaktuppgifter:

Citroën Sverige, 163 88 Spånga, kent.asplind@citroen.com, 08-474 53 32, 070575 10 32

http://www.citroen.no/home/#/citroen-c-zero/

Citroên Norge AS, Postboks 165, 1325 Lysaker, Norge, 067-18 80 99


EVadapt

Modell:

EVadapt Fiat 500 eldriven

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift

Tillverkningsland:

Italien/Polen/Sverige

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Tillverkaren

Pris från tillverkare:

SEK 320 00 exkl moms

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

SEK 320 000 exkl moms

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 355 cm, B 163 cm, H 149 cm

Vikt:

1 100 kg

Bagageutrymme:

135 L, 560 L med fällt baksäte

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Litiumjärnfosfat

Batterikapacitet:

15 kWh

Elmotor, effekt:

24 kW

Laddtid:

10 h (10 A)

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgänglig

Räckvidd:

113 km (NEDC)

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Originalbilen Fiat 500 har fem stjärnor i Euro NCAP. Autoadapt har dubbla airbags fram, sidoairbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem.

Anmärkning:

Baseradpå Fiat 500, Årets Bil i Europa 2008. Tillverkas i Nödinge, med stöd från Fiat, av EVadapt och AleLion batteries (en avknoppning från ETC). Max 1000 ex/år för att klara EU:s ”Small series All European Type Approval”. Planerar även elversioner av andra Fiat-modeller. Service hos EVadapt samt utvalda Fiat/Ford-återförsäljare. Säljs även i Tyskland, med hyrbara batterier.

Vidare läsning:

www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=489006 www.di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2009/04/14/332923 www.gronabilister.se/evadapt

Officiell webbplats:

www.evadapt.se

Kontaktuppgifter:

EV Adapt, Rödjans Väg 25, 449 34 Nödinge, Sverige, tel +46-303 33 17 90 , fax +46-303 33 17 99, info@evadapt.se, hakan.sandberg@autoadapt.se


Fisker

Modell:

Karma

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad laddhybrid

Tillverkningsland:

USA/Finland

Tillverkas från:

Första 10 bilarna 2010, serieproduktion 2011

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Callisma ABgenom importör Nellemann Fair Drive A/S i Danmark

Pris från tillverkare:

USD 72 500

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

Från 960 000 kr

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

20 kWh

Elmotor, effekt:

300 kW (två elmotorer)

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

3 h med särskild laddare

Räckvidd:

80 km batteridrift

Toppfart:

200 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestadav Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem är standard.

Anmärkning:

Karossen byggs i Finland av Valmet. 12 000 bilar/år planeras. Bensinmotor från GM driver elmotorn när batteriet laddat ur. Ny växellåda som ger mer kraft utvecklas. Calisma är svensk återförsäljare sedan maj 2011.

Vidare läsning:

http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20110722/fisker-karma-ska-blibugatti-veyron-snabb http://www.teknikensvarld.se/nyheter/110511-fisker-callisma/index.xml http://www.teknikensvarld.se/nyheter/110721-opel-ampera-direkt/index.xml

Officiell webbplats:

www.fiskerautomotive.com; www.fiskerautomotive.se

Kontaktuppgifter:

Fisker Automotive Inc., 2811 McGaw Ave. Suite B, Irvine, CA 92614, USA, tel +1-714 888 4255, fax +1-949 474 5574, info@fiskerautomotive.com Callisma AB, Rinkebyvägen 9, 182 36 Danderyd, info@callisma.se, Tel +46 (0)8-755 15 15, fax +46 (0)8-755 87 82


Micro-Vett

Modell:

e500

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

Go-Green Holding

Importör i Sverige:

-

Pris från tillverkare:

(€ 49 300 i Tyskland)

Pris i Norge:

430 000 kr, Cabriolet 480 000 kr

Pris i Sverige:

€ 51 765 via norsk importör

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 355 cm, B 163 cm, H 149 cm

Vikt:

1150 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

22 kWh

Elmotor, effekt:

15 kW (30 kW peak)

Laddtid:

8 h (16 A)

Laddtid, snabbladdning:

40 min till 80 %

Räckvidd:

130 km (ECE 101)

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Originalbilen Fiat 500 har fem stjärnor i Euro NCAP. Autoadapt har dubbla airbags fram, sidoairbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem.

Anmärkning:

Baseradpå Fiat 500, Årets Bil i Europa 2008. Finns även som cabriolet, som för merkostnaden också ger mer utrustning.

Vidare läsning:

http://elektroauto.karabag.de/(S(hofz2tzn3vonq2iucu40c555))/default.aspx www.movingcity.no

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

Fiat Doblò Combi

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift. Originalbil: Fiat Doblò (finns både som kombi och skåpbil)

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

Hösten 2011

Importör i Norge:

Go-Green Holding

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

Ej klart

Pris i Sverige:

Ej klart

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 439 cm, B 183 cm, H 189 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

790 L, 3 200 med baksätet fällt

Lastkapacitet:

Ej klart

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

43 kWh

Elmotor, effekt:

30 kW kontinuerligt, 60 kW toppeffekt

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

130 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP, förra versionen fick tre stjärnor 2004.Säkerhetsutrustning troligen dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar ochantisladdsystem standard.

Anmärkning:

Finns också som tvåsitsig van och handikappfordon. 12-16 veckors leveranstid.

Vidare läsning:

www.newteon.com/www2/en/Actualites/Actu_Newteon/Le_groupe_La_Poste_pre -selectionne_Newteon_20080320310/

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

Fiat Ducato Minibuss

Fordonsklass:

Batteridriven personbil. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift Originalbil: Fiat Ducato

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2009

Importör i Norge:

Go-Green Holding, Oslo

Importör i Sverige:

Från NOK 820 930 (Van), NOK 1 085 208 (buss) levererad Oslo

Pris från tillverkare:

Från SEK 1 018 215 (Van), SEK 1 346 000 (buss) exkl. moms

Pris i Norge:

Ej klart

Pris i Sverige:

Ej klart

Sittplatser:

9

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

60 kWh

Elmotor, effekt:

30 kW kontinuerligt, 60 kW toppeffekt

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

80-170 km beroende på batterikapacitet

Toppfart:

90 km/h

Säkerhet:

Originalbilen ej testad av Euro NCAP. Originalbilen har airbags och låsningsfria bromsar som standard, antisladdsystem, passagerar-airbag samt sidokrockkudde och krockgardin tillval.

Anmärkning:

Finns också under avsnittet ”Lastfordon”. 12-16 veckors leveranstid.

Vidare läsning:

www.alibaba.com/member/dilixilife.html

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

Fiat Fiorino Combi / Qubo

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift. Originalbil: Fiat Fiorino

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2008

Importör i Norge:

Go-Green Holding, Oslo

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

430 000 kr

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 386 cm, B 171 cm, H 172 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

400 kg (Cargo-modellen)

Batterityp:

Litium-polymer

Batterikapacitet:

LC: 13,8 kWh, HC: 31,1 kWh, Norge 22 kWh

Elmotor, effekt:

LC: 9 kW kontinuerligt, 26 kW toppeffekt HC: 30 kW kontinuerligt, 60 kW toppeffekt Norge: 15 kW kontinuerligt, 30 kW toppeffekt

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

LC: 70 km, HC: 100-140 km, allt enligt EU:s körcykel 101 Norge: 100 km

Toppfart:

LC: 75 km/h, HC: 115 km/h, Norge 100 km/h

Säkerhet:

Originalbilen ej testad av Euro NCAP ännu. I Norge: Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsarstandard.Antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Baserad påskåpbilen Fiat Fiorino, utsedd till Årets Van 2008 (dieselversionen).Finns också som tvåsitsig van, se avsnittet ”Lastfordon”. 12-16 veckors leveranstid.

Vidare läsning:

www.pressportal.com.au/news/648/ARTICLE/3121/2008-09-16.html www.movingcity.no

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

IvecoDaily H1/H2/H2L Bi-Fuel

Fordonsklass:

Laddhybrid. Konvertering från diesel/bensindrift till laddhybrid. Originalbil: Iveco Daily

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2005

Generalagent/ importör i Norge:

Go-Green Holding, Oslo

Generalagent/ importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

Från € 47000

Pris i Norge:

Från NOK 454000 exkl. moms (gäller Daily Chassie)

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

3, 6-eller 9. Skolbuss: 20

Yttermått:

L 508 eller 548 cm, B 188 cm, H 226 eller 263 cm

Vikt:

Totalvikt upp till 3500 kg

Bagageutrymme:

7,3-10,2 m³ (skåpversionen)

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly eller litium (litiumbatterier i två storlekar)

Batterikapacitet:

Bly: 10,4 kWh, Litium: 28 resp. 35 kWh

Elmotor, effekt:

20 kW

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

30 km (Bly), 45 km (Litium 28 kWh), 90 km (Litium 35 kWh)

Toppfart:

50 km/h i elektrisk drift, 150+ km/h i dieseldrift

Säkerhet:

Originalbilen ej testad av Euro NCAP. Originalbilen har dubbla krockkuddar fram och sidokrockkuddar som standard, låsningsfria bromsar och antisladdsystem som tillval.

Anmärkning:

Fanns tidigare även som ren elbil. Finns också under avsnittet ”Lastfordon”. 1216 veckors leveranstid.

Vidare läsning:

www.newteon.com/www2/en/Vehicules/Transport_de_ marchandises/Iveco_Daily_Hybride_Micro-Vett_fourgon_20080414350/

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Mitsubishi

Modell:

i-MiEV

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

2009

Importör i Norge:

Mitsubishi

Importör i Sverige:

SC Auto Sweden AB

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

239 900 kr

Pris i Sverige:

363 000 kr

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 348 cm, B 148 cm, H 161 cm USA-version: L 376 cm, B 159 cm, H 161 cm

Vikt:

1 187 kg

Bagageutrymme:

227 L

Lastkapacitet:

263 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

16 kWh

Elmotor, effekt:

49 kW

Laddtid:

8 h (10 A)

Laddtid, snabbladdning:

30 min till 80 % av kapacitet med särskild laddare

Räckvidd:

150 km i Eco-läge (22 kWh motoreffekt)

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Fyra stjärnor i Euro NCAP. Sex airbags och låsningsfria bromsar standard. Antisladdsystem på bilarna för Europa.

Anmärkning:

Bakhjulsdriven.Garanti i 8 år eller 15 000 mil. USA-version längre, bredare. I Japan lanseras modellerna M och G, med kortare räckvidd och lägre pris, respektive längre räckvidd och högre pris. Ingen export ännu beslutad.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/03/23/mitsubishiset-i-miev-price-just-under-34000/ http://www.teknikensvarld.se/nyheter/101109-mitsubishi-imiev/index.xml http://www.prnewswire.com/news-releases/mitsubishi-unveils-north-americanversion-of-new-i-electric-vehicle-at-the-2010-los-angeles-auto-show108683164.html

Officiell webbplats:

www.mitsubishimotors.com;www.mitsubishimotors.se http://www.mitsubishimotors.no/norway/world/environment/tab.aspx#/environmentintro

Kontaktuppgifter:

SC Auto Sweden AB, box 324, 192 30 Sollentuna, tel +46-8 474 5400, fax +468 621 1382, info@mitsubishimotors.se; anders.erngren@mitsubishimotors.se


Nissan

Modell:

Leaf

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

Nissan

Importör i Sverige:

Nissan

Pris från tillverkare:

Cirka SEK 320 000

Pris i Norge:

NKK 255 000

Pris i Sverige:

SEK 369 900 inkl. vinterpaket med stolvärme fram och bak samt isolerade batterier

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 445 cm, B 177 cm, H 155 cm

Vikt:

1 525 – 1 567 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

395 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

80 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

80 procent laddning på 30 minuter (tre-fas snabbladdare)

Räckvidd:

175 km

Toppfart:

145km/h

Säkerhet:

Fem stjärnor i Euro NCAP. Dubbla airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Årets Bil i Europa 2011. Börjar säljas i Norge hösten 2011, Sverige ännu oklart.Avbetalning på 36 månader med garanterat restvärde. Uthyrningspaket av konventionella bilar för längre resor tas fram. Batterier garanteras 8 år/ 160 000 km. Version SL har solceller i takspoiler och snabbladdningsmöjlighet. Version för kallt klimat har batteriisolering och värme i stolar fram och bak. Tillverkningskapacitet 50 000 bilar/år, från 2012 mer bl.a. genom fabrik i USA.

Vidare läsning:

http://nissan-leaf.net/2011/07/22/nissan-to-launch-leaf-as-upgraded-2012model-in-new-u-smarkets/

http://gronnbil.no/nyheter/nisssan-leaf-priset-255-000-article171-239.html www.gronabilister.se/leaf Officiell webbplats:

www.nissan.se,www.nissan.com

Kontaktuppgifter:

Nissan Nordic Svensk Filial, Box 1003, 164 21 Kista, Sverige Nissan Nordic Norsk Filial, Postboks 251, 1372 Asker, tel +47 66 98 39 00, +47 66 98 39 00


Opel/Vauxhall

Modell:

Ampera

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad laddhybrid

Tillverkningsland:

Tyskland, med delar från USA

Tillverkas från:

2011

Importör i Norge:

Opel

Importör i Sverige:

Opel

Pris från tillverkare:

€ 42 900

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

439 900 kr vid säljstart

Lastkapacitet:

320 L

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

16 kWh

Elmotor, effekt:

111 kW (63 kw bensinmotor)

Laddtid:

3h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

40-80 km med el från batteriet

Toppfart:

161 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Enligt GM en elbil med förlängd räckidd då förbränningsmotorn laddar batterierna, inte driver hjulen. Baseras på Chevrolet Volt (se denna). Strikt fyrsitsig. Högt säkerhetsbetyg i amerikanska tester. Våren 2012 kommer versioner med enklare utrustning och därmed lägre pris. 10 000 ska säljas i Europa 2012.

Vidare läsning:

http://www.automotiveworld.com/news/environment/88532-germany-uk-europeallocated-10-000-amperas-for-2012 http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2011/02/18/opelampera-to-make-geneva-debut/

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/110721-opel-ampera-direkt/index.xml Officiell webbplats:

www.opel-ampera.com

Kontaktuppgifter:

General Motors Norge AS , v/Markedsavdelingen , PB 36,2027 Kjeller, http://www.opel.no/tools/opel-contact.html Opel Sverige , Årstaängsv 17, 117 43 Stockholm, Thomas Forslund, 08-632 85 10, 070-3775383 thomas.forslund@gm.com; www.opel.se


Peugeot

Modell:

iOn

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

Hösten 2010

Importör i Norge:

Peugeot

Importör i Sverige:

Peugeot

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

239 900 kr

Pris i Sverige:

362 000 kr, leasing 36 månader och 3000 mil ca 5 500 kr/mån, 60 mån och 6 000 mil ca 4 500 kr/mån

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 348 cm, B 159 cm, H 159 cm

Vikt:

1 195 kg

Bagageutrymme:

166 L

Lastkapacitet:

255 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

16 kWh

Elmotor, effekt:

47 kW

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

80 % av kapacitet på 30 min med trefas 220 V

Räckvidd:

150 km enligt EU-körcykel

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Fyra stjärnor i Euro NCAP. Dubbla airbags fram, sidoairbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Delar teknik med Citroën C-Zero och Mitsubishi iMiEV (se dessa). Batterier garanterade 5 år/50 000 km.

Vidare läsning:

www.teknikensvarld.se/nyheter/090907-peugeot-ion-2010/index.xml www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/04/21/peugeots-electrici0n-to-go-on-sale-end-of-2010/ http://www.automotorsport.se/nyhetsbrev/news/22172/peugeot-ion--eldrivensmåfranska/

Officiell webbplats:

www.peugeot.com; www.peugeot.se; www.peugeot.no

Kontaktuppgifter:

Peugeot Sverige, Box 8044, 141 08 Kungens Kurva, tel 08-555 433 60, fax 08 555 433 38, Richard Asplund, 08 555 433 27; 070-576 04 50, richard.asplund@peugeot.se


Renault

Modell:

Fluence ZE

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Turkiet

Tillverkas från:

Juni 2011

Importör i Norge:

Renault

Importör i Sverige:

Renault

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

266 750 SEK inkl moms, exkl batterier (prel 799 SEK/månad inkl moms)

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 475 cm, B 181 cm, H 146 cm

Vikt:

1 543 kg

Bagageutrymme:

300 L

Lastkapacitet:

Ca 400 kg

Batterityp:

Litium (400 V)

Batterikapacitet:

22 kWh

Elmotor, effekt:

70 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

20 min

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

135 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP (bensindrivna Megane har fem stjärnor). Dubbla airbags fram, sidokrockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Säljstart i Danmark hösten 2011, Sverige och Norge senarelagt i väntan på specifikatio för kallt klimat. Batterikostnaden gäller för max 10 000 km/år. Byggd för snabbyte av batterier på speciella bytesstationer.

Vidare läsning:

http://www.gronabilister.se/elfluence http://www.teknikensvarld.se/nyheter/100329-renault-elbilar/index.xml

Officiell webbplats:

www.renault.se ; www.renault-ze.com

Kontaktuppgifter:

Renault Sverige, box 1028, 164 21 Kista, Fredrik Wigelius, 076-11 99 275, fredrik.wigelius@renault.com; www.renault.se Renault - RBI Norge AS, Postboks 6843 Rodeløkka, 0504 Oslo, tel 23 37 61 00, kundeservice@renault.no


Renault

Modell:

Zoe

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Frankrike

Tillverkas från:

Juni 2012

Importör i Norge:

Renault

Importör i Sverige:

Renault

Pris från tillverkare:

Ca € 15 000

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 409 cm, B 179 cm, H 140 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium (400 V)

Batterikapacitet:

22 kWh

Elmotor, effekt:

60 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

30 min

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

135 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, sidokrockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Tillverkas från juni 2012, oklart när försäljning i Norge och Sverige bbörjar. Produktionsmodell och visad prototyp ska till 90 % överensstämma, idigare visad tredörrrarsmodell troligen skrinlagd.

Vidare läsning:

http://www.carmagazine.co.uk/News/Search-Results/Industry-News/RenaultZoe-electric-car-to-cost-13000-in-UK/

Officiell webbplats:

www.renault-ze.com

Kontaktuppgifter:

Renault Sverige, box 1028, 164 21 Kista, Fredrik Wigelius, 076-11 99 275, fredrik.wigelius@renault.com; www.renault.se Renault - RBI Norge AS, Postboks 6843 Rodeløkka, 0504 Oslo, tel 23 37 61 00, kundeservice@renault.no


Saab

Modell:

Saab 9-3 ePower

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift

Tillverkningsland:

Sverige

Tillverkas från:

2010/2011

Importör i Sverige:

Elektroengine/Saab

Pris från tillverkare:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 464 cm, B 176 cm, H 146 cm

Vikt:

1 515kg

Bagageutrymme:

419 L

Lastkapacitet:

450 kg, varav 100 kg taklast

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

35 kWh

Elmotor, effekt:

135 kW

Laddtid:

3-6 h 1-fas, 230 V

Laddtid, snabbladdning:

Två timmar med trefas 32 A

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

150 km/h

Säkerhet:

Fem stjärnor enligt gamla Euro NCAP (gäller bensinversionen). Dubbla airbags fram, sidkrockkuddar och låsningsfria bromsar standard. Antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Utvecklad med stöd av Energimyndigheten, 70 bilar tas fram under 2011. Bilden utvecklad tillsammans med Electroenegine, Boston Power, Innovatum och Power Circle. Klarar temperaturer ned till -30.

Vidare läsning:

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/100917-saab-9-3-epower/index.xml

Officiell webbplats:

http://www.electroengine.se/docs/produktblad_SportCombi.pdf

Kontaktuppgifter:

Electroengine in Sweden AB, Stålgatan 8, 754 50 Uppsala, tel 0707-99 97 01, info@electroengine.com, olle.johansson@powercircle.org Saab: Anna Petre, Saab Automobile, 460 81 Trollhättan


Tesla

Modell:

Roadster 2.5

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

USA (delar från Storbritannien)

Tillverkas från:

2009

Importör i Norge:

Flera importörer, bl.a. Topline och Ferdinand Motor

Importör i Sverige:

Esben Pedersen, Köpenhamn, Danmark

Pris från tillverkare:

€ 84 000, Roadster Sport € 99 000

Pris i Norge:

Enligt aktuell växelkurs

Pris i Sverige:

Enligt aktuell växelkurs

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 395 cm, B 185 cm, H 113 cm

Vikt:

1 240 kg

Bagageutrymme:

Rymmer golfset

Lastkapacitet:

Ca 200 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

53 kWh

Elmotor, effekt:

185 kW

Laddtid:

7h

Laddtid, snabbladdning:

3 h med särskild laddare

Räckvidd:

340 km

Toppfart:

210 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Delar av tillverkningen sker hos Lotus i Storbritannien. 60 sålda i Norge till juli 2011; den femte största Tesla-marknaden. Produktionen upphör 2012. Norsk importör från 2012.

Vidare läsning:

www.onelectriccars.com/category/tesla-motors/tesla-roadster/ www.gronabilister.se/tesla http://www.teknikensvarld.se/nyheter/100702-tesla-roadster-2-5/index.xml

Officiell webbplats:

www.teslamotors.com

Kontaktuppgifter:

Tesla Motors, Bredgade 35, 1260, Köpenhamn C, Danmark, tel +45 3311 0362, mobil +45 3110 3908, epedersen@teslamotors.com, www.teslamotors.com Ferdinand Motor AS, Conrad Mohrsvei 25, 5072 Bergen, tel 55 362 366. Topline, kjellarne@topline.no
TeslaModell:

Model S

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

USA och Storbritannien

Tillverkas från:

2011/2012

Importör i Norge:

Esben Pedersen, Köpenhamn, Danmark

Importör i Sverige:

Esben Pedersen, Köpenhamn, Danmark

Pris från tillverkare:

USD 57 000, USD 67 000 med större batteri

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

5+2 (bakvänt barnsäte i bagageutrymmet)

Yttermått:

L 498 cm, övriga mått ej angivna

Vikt:

1 735 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

42 kWh (70 kWh tillval)

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

4h

Laddtid, snabbladdning:

45 min med särskild laddare. Batteribyte på fem minuter.

Räckvidd:

260, 370 eller 480 km, beroende på batterityp

Toppfart:

210 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

5 000 förbeställda sommaren 2011.. € 4 000 i bokningsavgift ger leverans 2013, € 30 000 garanterar Signature-modell 2012. 158 norrmän har reserverat Model S (augusti 2011).

Vidare läsning:

http://www.automotorsport.se/nyhetsbrev/news/22087/tesla-s-kommer-2012-och-den-blir-billig/ http://www.torquenews.com/106/tesla-model-s-pricing-announced-ranging-5777k

http://gronnbil.no/nyheter/tesla-etablerer-seg-i-norge-article175-239.html Officiell webbplats:

www.teslamotors.com

Kontaktuppgifter:

Tesla Motors, 1050 Bing Street, San Carlos, California 94070, USA, tel +1-650 413 6200 (European Sales) Tesla Norden: Esben Pedersen, No8 Media, Store Strandstr 21, 1255 Köbenhavn K, Danmark, tel +45 2032 2378, epedersen@teslamotors.com


Think

Modell:

City

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Norge/Finland

Tillverkas från:

2008

Importör i Norge:

Tillverkaren

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

NOK 229 000

Pris i Norge:

229 000 kr, litium 244 000 kr, baksäte + 10 000 kr

Pris i Sverige:

(SEK 337 000)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 314 cm, B 166 cm, H 160 cm

Vikt:

1038 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

157-285 kg

Batterityp:

Zebra (högtemperaturs natrium-nickel-klorid-batteri) eller litium

Batterikapacitet:

Zebra: 24 kWh, litium 23 kWh

Elmotor, effekt:

34 kW

Laddtid:

Zebra 11h, litium 8 h (16 A)

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar, antisladdsystem standard

Anmärkning:

I konkurs våren 2011, men rysk industrialist köpte företaget i juli 2011, får namnet Electric Mobility Solutions AS.Tillverkas sedan hösten 2009 i Finland, produktion återupptas våren 2012. Mot merkostnad med litet baksäte. Think har aviserat skåpbil och en större modell för 2012. Tillverkning i USA tidigare planerad, säljs i USA för USD 34 000.

Vidare läsning:

www.gronabilister.se/think www.autocar.co.uk/CarReviews/FirstDrives/Think-City-30Kw/231721/

http://gronnbil.no/nyheter/hva-skjer-med-think-article173-239.html http://www.elbil.no/elbiler/425-tja-hva-med-elbilen-think http://primary.newspress.co.uk/LINKS/64778think/index.html Officiell webbplats:

www.think.no

Kontaktuppgifter:

Think Global AS, Rolfsbuktveien 4F N-1364 Fornebu, Norge, tel + 47-800 61 000, info@thinkev.com, www.think.no


Volvo

Modell:

C30 BEV

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven, baserad på bensindriven C30

Tillverkningsland:

Sverige

Tillverkas från:

2011

Importör i Sverige:

Volvo

Pris från tillverkare:

Säljs ej, leasas till särskilt utvalda kunder. Uppgivet leasingpris ca 15 000 kr/månad

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 425 cm, B 178 cm, H 145 cm

Vikt:

1 660 kg

Bagageutrymme:

433 L, 947 L med fällt baksäte

Lastkapacitet:

284 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

82 kW

Laddtid:

6.5 h 1-fas, 16 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

150 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Fem stjärnor enligt gamla Euro NCAP (gäller bensinversionen). Dubbla airbags fram, sidkrockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Minst 250 bilar tillverkas 2011-2012, första 50 med stöd av Energimyndigheten.

Vidare läsning:

http://www.automotorsport.se/nyhetsbrev/news/22419/volvo-c30-electric-jagär-imponerad/ http://www.bilsport.se/news.php?id=75399 http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2011/02/11/first-drive-ofthe-volvo-c30-electric/

Officiell webbplats:

http://www.volvocars.com

Kontaktuppgifter:

Volvo Personvagnar, 405 31 Göteborg. Bo Larsen, presschef, 031-325 25 68, 0733-33 30 20, blarsen3@volvocars.com, Johan Konnberg,jkonnber@volvocars.com, 031-32 56 41, www.volvocars.com
1.2Lättafordon

Buddy

 Modell:

Buddy (Basic, Plus, Premium)

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, EUV L7e

Tillverkningsland:

Norge

Tillverkas från:

2010 (aktuell version)

Importör i Norge:

Tillverkaren Elbilnorge

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

Basic NOK 169 900, Plus NOK 177 850 , Premium NOK 186 850

Pris i Norge:

Se ovan

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 243 cm, B 149 cm, H 151 cm

Vikt:

719 kg

Bagageutrymme:

150 liter

Lastkapacitet:

200kg

Batterityp:

NiMH

Batterikapacitet:

14,4 kWh

Elmotor, effekt:

13 kW

Laddtid:

Bly: 6-8 h, NiMH: 8-10 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Tills nyligen även med blybatterier. En utveckling av Buddy Classic, som slutade produceras hösten 2009 efter totalt 700 ex. Företaget hette tidigare Elbil Norge.

Vidare läsning:

http://green.autoblog.com/2009/05/22/metro-buddy-officially-launched-willinvade-europe/ http://www.engadget.com/2009/05/14/metrobuddy-electric-car-debuts-kind-ofresembles-a-mail-van/

Officiell webbplats:

www.puremobility.com

Kontaktuppgifter:

PureMobility AS, Spireaveien 6, N-0580 Oslo, Norge, tel + 47 2222 3922, fax + 47 2222 3921, post@puremobility.com


City-El

  Modell:

City-El FactFour

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Kan registreras som trehjulig motorcykel eller EUmoped. I Norge även som lätt motorcykel.

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

1987 (Danmark)

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

€ 9 999 exklusive batterier, batterier € 1 599 – 2 999

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

Från DKK 78 700 inkl. moms, via danska importören, exkl. batterier. Batterier DKK 12 600-23 600

Sittplatser:

1, bakvänt barnsäte som tillbehör

Yttermått:

L 274 cm, B 106 cm, H 126 cm

Vikt:

22-260 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

120 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

3x100 Ah eller 4x80 Ah

Elmotor, effekt:

4,5 kW

Laddtid:

10 h

Laddtid, snabbladdning:

1,5 h

Räckvidd:

60-120 km

Toppfart:

45-63 km/h, beroende på version

Säkerhet:

Ej testad avEuro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Krockprov utförda av tillverkaren.

Anmärkning:

Tillverkades tidigare i Danmark, då under namnet Mini-El. 6 000 byggda. Finns som täckt och öppen. Trehjulig. Batteriet anges hålla 70 000 km, 6-8 år. Leveranstid ca 8 veckor från fabrik.

Vidare läsning:

www.en.wikipedia.org/wiki/CityEl www.3greenwheels.blogspot.com/2007/04/cityel.html

Officiell webbplats:

www.smiles-world.de;

Kontaktuppgifter:

Citycom AG, Industriestr 5-9, D-97 239 Aub, Tyskland, tel +49-9335 97 17 0, fax +49-9335 97 28

http://smilesworld.dk/

Smiles ApSVagtelvænget 7,5610Assens,tel +45-64 71 52 22, info@smilesworld.dk


GEM - Global Electric Motorcars

Modell:

GEM e2, e4, eS, eL, eLXD

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Kan registreras som moped, MC eller motorredskap

Tillverkningsland:

USA/Frankrike

Tillverkas från:

-

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Rumec Service

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

SEK 98500-190000 + moms

Sittplatser:

4 (finns även som 2- och 6-sitsig)

Yttermått:

L 245-380 cm, B 139-145 cm, H 178-180 cm

Vikt:

426 – 790 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

280 – 650 kg

Batterityp:

Bly, underhållsfria

Batterikapacitet:

6x12V

Elmotor, effekt:

4-5 kW kontinuerligt, 9-11 kW maxeffekt

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

1h

Räckvidd:

35 – 80 km

Toppfart:

43 km/h

Säkerhet:

Är ett långsamtgående fordon, omfattas inte av Euro NCAPs tester. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Även som 2 och 6-sitsig, även med kort och långt flak. Ägdes tidigare av Chrysler, nu av Polaris Industries , byggs i Frankrike av Matra. Mest sålda elbil i USA. Finns även under ”Lastfordon”. leveranstid 3-12 veckor, beroende på lagerstatus och utrustning.

Vidare läsning:

www.greencarsite.co.uk/GREENCARS/gem-e4-electric-cars.htm www.autobloggreen.com/2007/01/14/detroit-auto-show-whats-going-on-withgem/ http://www.thecarelectric.com/content/gem-e6-electric-car-review.php

Officiell webbplats:

www.gemcars.com www.rumec.se

Kontaktuppgifter:

Global Electric Motorcars, 1301 39th Street N, Suite 2, Fargo, ND 58102, USA, tel +1-888 871 4367 RumecService, Weda, 195 92 Märsta, Sverige, tel 08-591 480 31, fax 08-591 480 04,rune@rumec.se


Mega

Modell:

Mega City+, e-City Professional

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, EU-moped eller fyrhjulig motorcykel

Tillverkningsland:

Frankrike/Storbritannien

Tillverkas från:

2007

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

ImportInvest i Danderyd AB

Pris från tillverkare:

I Storbritannien:ECity Pro GBP11 651 City GBP 12 064

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

SEK 187 900 exkl moms, Professional SEK 176 720 exkl moms

Sittplatser:

2 eller 2+2 (litet baksäte mot merkostnad GBP 500, NOK 4 500, SEK 5 500)

Yttermått:

L 296cm, B 147 cm, H 149 cm

Vikt:

560 kg utan förare

Bagageutrymme:

190/1 000 L

Lastkapacitet:

275 kg

Batterityp:

Litium-järnfosfat, underhållsfria

Batterikapacitet:

9 kWh

Elmotor, effekt:

8 kW (13 kW toppeffekt)

Laddtid:

5-6 h (8 A, 220 V, 1-fas eller 1,5 A, 220 V 3-fas), 4-5 h 0-80 %

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

65 km (blandad körning),80 km (stadstrafik), 110 km (jämn fart 30 km/h)

Toppfart:

64 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem saknas.

Anmärkning:

Två årsgaranti för alla delar inklusive batterier. Service en gång per år eller var 5 000:e km. MC-registrerad Nice får lasta mer än EU-mopedregistrerad, i övrigt samma. Brittiska Nice köptes nyligen av franska Aixam. Ny modell kommer våren 2012.

Vidare läsning:

www.greencarsite.co.uk/GREENCARS/nice-mega-city.htm

Officiell webbplats:

Fel!Ogiltighyperlänkreferens.;www.importinvest.se

Kontaktuppgifter:

Aixam Mega, 56 Route de Pugny – BP 112, 73101 Aix-Les-Bains Cedex, Frankrike, tel +33-479 6142 45, fax +33-479 35 0611,aixam@aixam-mega.fr ImportInvest i Danderyd AB, Enebybergsvägen 16, 182 36 Danderyd, tel +46-8790 5550, fax +46-8-790 5551, info@importinvest.se


Melex

Modell:

Melex (flertal olika utformningar för person- och godstransport)

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, Motorredskap klass 2, EU-moped eller terrängfordon.

Tillverkningsland:

Polen

Tillverkas från:

-

Importör i Norge:

Nomaco AB, Halmstad, Sverige

Importör i Sverige:

(Nomaco AB, Halmstad, Sverige)

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

SEK 55 000-200 000 exkl. moms

Sittplatser:

2-4

Yttermått:

L 258-340 cm, B 117-120 cm (beror på modell och utrustning)

Vikt:

500-1000 kg

Bagageutrymme:

(Flak eller skåp enligt önskemål)

Lastkapacitet:

150-1000 kg (beror på modell och utrustning)

Batterityp:

Bly, alternativt gel eller AGM

Batterikapacitet:

6,9-11,8 kWh

Elmotor, effekt:

2,1-4 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

60-100 km

Toppfart:

24-50 km/h beroende på version

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eftersom det är ett motorredskap, EU-moped eller terrängfordon och därmed inte omfattas av Euro NCAPs tester

Anmärkning:

Sveriges mest sålda elbil. Kan fås i många olika utformningar och utrustningsnivåer med bl.a. tippflak och släpvagn.Finns även under ”Lastfordon”. leveranstid 2 veckor till 3 månader beroende på utrustning.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.nomaco.se

Kontaktuppgifter:

Nomaco AB, Box 7048, 300 07 Halmstad, tel 035-152670, fax 035-152671, info@nomaco.se


Reva

Modell:

Citycar (säljs i Storbritannien under namnet G-Wiz)

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Fyrhjulig motorcykel, batteridriven

Tillverkningsland:

Indien

Tillverkas från:

2001

Importör i Norge:

Reva Norge AS

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

(Storbritannien GBP 8 495, NOK 78 000, SEK 93 500)

Pris i Norge:

Grundmodell NOK 104 000, NOK 112 900 med dieselvärmare, De Luxe NOK 127 900. L (litiumbatterier) NOK 171 000, NOK 179 900 med dieselvärmare, De Luxe NOK 195 900

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 264 cm, B 132 cm, H 151 cm

Vikt:

670 kg (varav batterier 270 kg)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

270 kg

Batterityp:

Bly eller litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

12 kW

Laddtid:

6-8 h, 2,5 h till 80 %

Laddtid, snabbladdning:

1 h (90 %) med särskild snabbladdare

Räckvidd:

40-80 km, litium 120 km

Toppfart:

75km/h

Säkerhet:

Klassas som motorcykel och omfattas därmed inte avEuro NCAPs tester. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Krocktestad i 40 km/h av ARAI (the Automotive Research Association of India)

Anmärkning:

Över 5000 tillverkade. Mest sålda elbil i Storbritannien, under namnet G-Wiz, två gånger utsedd till ”Best City Car” av Environmental Transport Association. Omgående leverans från lager. 3 månader leveranstid vid annan färg eller utrustning.

Vidare läsning:

www.vg.no/bil-og-motor/artikkel.php?artid=535726 www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/236807/

Officiell webbplats:

www.revaglobal.com; www.revaindia.com; www.revanorge.no

Kontaktuppgifter:

Indien:shane@the-practice.net, tel + 93-2465 8353 Norge:Bjørnar Teig, Jernbanegata 3-5, 1890 Rakkestad,tel +47-6922 5303, +47-9057 0311, post@envirobil.no


Reva Modell:

NXR, NXR City, NXR Intercity

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Indien

Tillverkas från:

Våren 2010

Importör i Norge:

Reva

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

City: € 9 995 Intercity € 14 995 Priserna exkluderar batterier

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 328 cm, B 156 cm, H 151 cm

Vikt:

Bly 900 kg, litium 850 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

City: Bly, Intercity: Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

Bly 13 kW, litium 25 kW

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

90 min (15 min ger 40 km)

Räckvidd:

City: 70 km, Intercity: 160 km

Toppfart:

City: 80 km/h, Intercity: 105 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP. Dubbla airbags fram standard, aktivt fotgängarskydd. Antisladdsystem och låsningsfria bromsar ej tillgängligt.

Anmärkning:

REVive ger 20 km extra räckvidd vid behov. Säljs i Norge från 2012.

Vidare läsning:

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/090909-reva-nxr-nxg/index.xml http://www.smiles-world.de/reva-nxr-konzept

Officiell webbplats: Kontaktuppgifter:

www.revaglobal.com; www.revaindia.com; www.revanorge.no Indien:shane@the-practice.net, tel + 93-2465 8353 Norge:Nordisk elbilAS, Jernbanegata 3-5, 1890 Rakkestad, post@envirobil.no, tel +47-6922 5303, fax +47-9057 0311


Reva

 Modell:

NXG

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Indien

Tillverkas från:

2012

Importör i Norge:

-

Importör i Sverige:

-

Pris från tillverkare:

€ 23 000 exkl batterier

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

90 min (15 min ger 40 km)

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande, säkerhetsutrustning ännu ej preciserad.

Anmärkning:

REVive ger 20 km extra räckvidd vid behov. Tillverkad enligt ”Born Green”koncept, med färre komponenter än vanliga bilar och ett ”andra liv” för litiumbatterier som inte längre kan användas i bilar.Både NXG och NXR har oklar framtid.

Vidare läsning:

http://www.autoblog.com/2009/09/16/frankfurt-2009-reva-nxg-looks-ready-tostomp-nxr-is-ready-for/

Officiell webbplats:

www.revaindia.com; www.revanorge.no

Kontaktuppgifter:

Indien:shane@the-practice.net, tel + 93-2465 8353 Norge:Bjørnar Teig, Jernbanegata 3-5, 1890 Rakkestad, post@envirobil.norevasalg@bye.no, tel +47-6922 5303, +47-9057 0311


1.3Lastfordon

Azure Dynamics

Modell:

Transit Connect electric

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Turkiet

Tillverkas från:

2011

Importör i Norge:

Ford

Importör i Sverige:

Ford

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

Ej fastställt

Sittplatser:

8

Yttermått:

L 428 cm, B 180 cm, H 181 cm

Vikt:

1 791 kg

Bagageutrymme:

3,8 m3

Lastkapacitet:

410 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

28 kWh

Elmotor, effekt:

52 kW

Laddtid:

10 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

130 km

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Norska Posten första europeiska kund. Personbilsversion väntas 2012. Smith Electrical Vehicles säljer en annan elversion av Ford Tourneo Connect, se denna. Den säljs inte i Norge/Sverige.

Vidare läsning:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ford/pressrelease/view/fordtransit-connect-electric-goer-debut-i-geneve587990?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=Alert&utm_ content=

http://t360.idg.se/2.8229/1.358575 Officiell webbplats:

http://www.azuredynamics.chttp://electric-vehicles-carsbikes.blogspot.com/2011/03/norwegian-post-1st-customer-for-ford.html om/products/transit-connect-electric.htm

Kontaktuppgifter:

Ford Motor Company, Rävebergsvägen, 405 31 Göteborg, tel 031-70 71 000, infofbc@ford.se


EVDrive

Modell:

Nissan Cabstar 3,5 T

Fordonsklass:

Lätt lastbil konverterad till eldrift

Tillverkningsland:

Japan med konvertering i Sverige

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

Saknas

Importör iSverige:

Tillverkaren

Pris från tillverkare:

445 000 kr

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

445 000 kr

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 485 cm, B 190 cm, H 190 cm

Vikt:

Ca 2 500kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

Ca 1 000kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

23-32 kWh

Elmotor, effekt:

28 kW

Laddtid, hushållsuttag

8-10 timmar, beroende på batteristorlek

230 V, 14 A: Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

-

Toppfart:

70 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, bältessträckare och låsningsfria bromsar standard. Antisladdsystem finns ej.

Anmärkning:

Ett samarbete mellan Volvo Truck Center, Nissan Nordic och EVdrive i Falkenberg. Finns som flak och skåp, och med olika axelavstånd.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.evdrive.se

Kontaktuppgifter:

EVdrive, Villagatan 2, 311 64 Vessigebro, tel 0346-206 30, 070-376 32 82, ulf.josefsson@evdrive.se


Jolly

Modell:

Jolly 600, 1200

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil.Lätt lastbil

Tillverkningsland:

-

Tillverkas från:

-

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Nomaco AB, Halmstad

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

Från SEK 700000 exkl. moms

Sittplatser:

600: 2, 1200: 3

Yttermått:

600: L: 323 cm, B: 126 cm, H 182 cm 1200: L 423 cm, B 166 cm, H 193 cm

Vikt:

600: 1 900 kg, 1200: 3300 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

600: 600 kg, 1200: 1200 kg

Batterityp:

Bly eller litium-järnfosfat

Batterikapacitet:

50 kWh (litium-järnfosfat)

Elmotor, effekt:

600: 11 kW, 1200: 19,7 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

120 km (med litiumbatterier)

Toppfart:

Bly: 60 km/h Litium: 100 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Kan fås med tippflak, fast flak m.m. Har tidigare också erbjudits med litiumjärnfosfatbatterier. Leveranstid 2 veckor till 3 månader beroende på utrustning

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.nomaco.se

Kontaktuppgifter:

Nomaco AB, Box 7048, 300 07 Halmstad, tel035-152670, fax035-152671, info@nomaco.se


Micro-Vett

Modell:

Fiat Doblò Van

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift. Originalbil: Fiat Doblò (finns både som kombi och skåpbil)

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

Hösten 2011

Importör i Norge:

Go-Green Holding

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

Ej klart

Pris i Sverige:

Ej klart

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 439 cm, B 183 cm, H 189 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

Cirka 3 500 L

Lastkapacitet:

Ej klart

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

43 kWh

Elmotor, effekt:

30 kW kontinuerligt, 60 kW toppeffekt

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

130 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP, förra versionen fick tre stjärnor 2004.Säkerhetsutrustning troligen dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Ännu ej lanserad. Finns också som personbil (se denna).

Vidare läsning:

www.newteon.com/www2/en/Actualites/Actu_Newteon/Le_groupe_La_Poste_pre -selectionne_Newteon_20080320310/

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

Fiat Ducato Furgone

Fordonsklass:

Lätt lastbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2009

Importör i Norge:

Go-Green Holding, Oslo

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 543 cm, B 258 cm, H 254 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

13-17 m3

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

60 kWh

Elmotor, effekt:

30 kW kontinuerligt, 60 kW toppeffekt

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

75-155 km beroende på batterikapacitet (ECE 101)

Toppfart:

90 km/h

Säkerhet:

Originalbilen ej testad av Euro NCAP som inte omfattar lätta lastbilar, har airbags och låsningsfria bromsar som standard, antisladdsystem, passagerar-airbag samt sidokrockkudde och krockgardin som tillval.

Anmärkning:

Finns också som chassi för påbyggnad. Finns också under avsnittet ”Fordon för persontransport”. 12-16 veckors leveranstid.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

Fiat Fiorino Cargo

Fordonsklass:

Lätt lastbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2008

Importör i Norge:

Go-Green Holding, Oslo

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

415 000 kr

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 386 cm, B 171 cm, H 172 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

2,5 m³

Lastkapacitet:

400 kg

Batterityp:

Litium-järn-fosfat. Norge: Litium-polymer

Batterikapacitet:

LC: 13,8 kWh, HC: 31,1 kWh, Norge 22 kWh

Elmotor, effekt:

LC: 9 kW kontinuerligt, 26 kW toppeffekt HC: 30 kW kontinuerligt, 60 kW toppeffekt

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

LC: 70 km, HC: 100-140 km, allt enligt EU:s körcykel 101 Norge: 100 km

Toppfart:

LC: 75 km/h, HC: 115 km/h, Norge 100 km/h

Säkerhet:

Originalbilen ej testad av Euro NCAP.I Norge:Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Baserad påskåpbilen Fiat Fiorino, som också finns i Citroën- och Peugeotversioner. Utsedd till Årets Van 2008 (dieselversionen).Finns också under avsnittet ”Fordon för persontransport”. 12-16 veckors leveranstid.

Vidare läsning:

www.nicecarcompany.co.uk/doblo-cargo.html

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

IvecoDaily Bi-Fuel

Fordonsklass:

Laddhybrid, transportfordon. Konvertering från diesel/bensindrift.

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2005

Generalagent/ importör i Norge:

Go-Green Holding, Oslo

Generalagent/ importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

Från € 47 000 i Norge/Sverige exkl.tullavgift (Norge) och moms

Pris i Norge:

Från NOK 495000 inkl. avgift exkl. moms (gäller Daily Chassis)

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 508 eller 548 cm, B 188 cm, H 226 eller 263 cm

Vikt:

Totalvikt inklusive bagage upp till 3 500 kg

Bagageutrymme:

7,3-10,2 m³ (skåpversionen)

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly eller litium (litiumbatterier i två storlekar)

Batterikapacitet:

Bly: 10,4 kWh, litium: 28 resp. 35 kWh

Elmotor, effekt:

20 kW

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

30 km (Bly), 45 km (Litium 28 kWh), 90 km (Litum 35 kWh)

Toppfart:

50 km/h i elektrisk drift, över 150 km/h i dieseldrift

Säkerhet:

Originalbilen ej testad av Euro NCAP. Originalbilen har dubbla krockkuddar fram och sidokrockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem som tillval.

Anmärkning:

Finns som skåpbil, som enkelhytt och dubbelhytt. Fanns tidigare också som ren batteriversion. Finns också under avsnittet ”Fordon för persontransport”.

Vidare läsning:

www.nicecarcompany.co.uk/doblo-cargo.html www.newteon.com/www2/en/Vehicules/Transport_de_ marchandises/Iveco_Daily_Hybride_Micro-Vett_fourgon_20080414350/

Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it Go Green Holding AS, Joesefines gate 2B, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


Micro-Vett

Modell:

Edy1

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från dieseldrift

Går att köpa/leasa i Sverige eller Norge:

Norge

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

(Go-Green Holding)

Importör i Sverige:

Saknas

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

€ 25 600 exkl. moms

Pris i Sverige:

€ 25 600 exkl. moms

Sittplatser:

2

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

Säljs som chassie, lastutrymme beror på utförande

Lastkapacitet:

500 kg

Batterityp:

Bly (två storlekar) eller litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

12 kW kontinuerligt, 26 kW toppeffekt

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

Bly: 85 km, Litium: 100-140 km

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. airbag på förarsidan standard, passagerarsidan och sidoairbag som tillval. Låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Norska Go Green Holding kan komma att importera denna modell.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

www.micro-vett.it

Kontaktuppgifter:

34, Via Gambellara, 40026 Imola (BO), Italien, tel +39-542 362050, fax +39542 362094, info@micro-vett.it

www.go-green.no

Go Green Holding, Josefines Gate 28, 0351 Oslo, Norge, tel +47-221 400 00, post@go-green.no


http://www.ecotricity.co.uk/

Renault

Modell:

Kangoo Express ZE, Kangoo Maxi ZE

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Lätt lastbil.

Tillverkningsland:

Turkiet

Tillverkas från:

Juni 2011

Importör i Sverige:

Renault

Pris från tillverkare: Pris i Sverige:

194 000 SEK exkl moms, exkl batterier (prel 699 SEK/månad exkl moms) Maxi: 204 500 SEK exkl moms, exkl batterier (prel 699 SEK/månad exkl moms)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 423 cm, B 183 cm, H 182 cm Maxi L 460 cm, B 183 cm, H 182 cm

Vikt:

1 410 kg, Maxi 1 500 kg

Bagageutrymme:

3-3,5 m3, Maxi 4-4,6m3

Lastkapacitet:

650 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

22 kWh

Elmotor, effekt:

44 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

20 min

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Fyra stjärnor i Euro-NCAP (gäller dieselversionen). Dubbla airbags fram, sidokrockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem.

Anmärkning:

Batterikostnaden gäller för max 15 000 km/år. Väntelista öppen i Sverige, leverans våren 2012

Vidare läsning:

http://www.gronabilister.se/kangooel http://nybergsbil.wordpress.com/2010/09/22/premiarvisning-av-renaultkangoo-express-z-e-med-100-el/

Officiell webbplats:

www.renault.se ; www.renault-ze.com

Kontaktuppgifter:

Renault Sverige, Box 1028, Fredrik Wigelius, 076-11 99 275, fredrik.wigelius@renault.com; www.renault.se; www.renault-ze.com


1.4Lättalastfordon

E-Z-GO

Modell:

Arbetsfordon

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil.Motorredskap klass 2

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

-

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Nomaco

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige: Sittplatser:

2

Yttermått:

L 325 cm, B 122 cm, H 190 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

1 000 kg

Batterityp:

Bly, underhållsfria

Batterikapacitet:

4 kWh

Elmotor, effekt:

9,2 eller 9,7 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

-

Toppfart:

19 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eftersom de ej omfattar motorredskap.

Anmärkning:

Fås i många olika utformningar och utrustningsnivåer. Leveranstid 2 veckor till 3 månader beroende på utrustning.

Vidare läsning:

http://www.miljomaskiner.se

Officiell webbplats:

www.ezgo.com

Kontaktuppgifter:

E-Z-GO, 1451 Marvin Griffin Road, Augusta, GA 30906, USA, tel +1-800 241 5855; http://www.ezgo.com/contact-e-z-go.html Nomaco AB, Box 7048, 300 07 Halmstad, Sverige, tel 035-152 670, fax 035-152 671
Goupil

Modell:

Goupil G3

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil.Motorredskap klass 2

Tillverkningsland:

Frankrike

Tillverkas från:

-

Importör i Norge:

Nomaco AB, Halmstad, Sverige

Importör i Sverige:

(Nomaco AB, Halmstad, Sverige)

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

Kort chassi:Från SEK 195 000 exkl. moms Långt chassi: Från SEK 204 000exkl.moms

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 328 cm, B 117-137 cm, H 192 cm

Vikt:

Ca 900 kg

Bagageutrymme:

(Flak med eller utan hydraultipp eller skåp)

Lastkapacitet:

Upp till 700 kg (beroende på utrustning)

Batterityp:

Bly, 2V

Batterikapacitet:

9,2 eller 11,5kWh, 5 Ah

Elmotor, effekt:

4,0 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

Upp till 130 km beroende på batteristorlek

Toppfart:

30km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP, som inte omfattar motorredskap. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt

Anmärkning:

Kan fås flera olika utformningar och utrustningsnivåer med bl.a. tippflak, dropside eller bevattningstank. Dragkapacitet 3 000 kg. Har också erbjuits med 50 cm förlängt chassie och med starkare motor (5,4 kW). Leveranstid 2 veckor till 3 månader beroende på utrustning.

Vidare läsning:

www.lmk.nu/pdf/LMK_08-1.pdf

Officiell webbplats:

www.goupil-industrie.eu www.nomaco.se; www.miljomaskiner.se

Kontaktuppgifter:

Nomaco AB, Box 7048, 300 07 Halmstad, Sverige, tel035-152670, fax 035-152671

2 


Mega

Modell:

MultiTruck/Worker (skåp, drop-side och pick-up)

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Finns som EU-moped och i MC-utförande

Tillverkningsland:

Frankrike/Storbritannien (licenstillverkas i USA)

Tillverkas från:

2008

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

ImportInvest i Danderyd AB

Pris från tillverkare:

Storbritannien: Pick-up GBP 11 882 inkl. moms Van: GBP 12 558 Drop-side: GBP 12 011 12 batterier: merkostnad GBP 1200

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

SEK 108000-192800 beroende på utförande, exklusive moms

Sittplatser:

2

Yttermått:

Skåp: L 333 cm, B 149 cm, H 183 cm Drop-side:L 333 cm, B 155 cm, H 180 cm

Vikt:

Pick-up: 645 kg; Drop-side: 670 kg; Van: 700 kg

Bagageutrymme:

3 m³ (skåp)

Lastkapacitet:

Om registrerad som EU-moped: 275 kg, om Mc-registrerad;Pick-up: 680 kg; Drop-side: 655 kg; Van: 625 kg

Batterityp:

Bly, 8 eller 12 batterier, 12V, 40 Ah. Worker: Endast 8 batterier.

Batterikapacitet:

48 V, 10,1 kWh

Elmotor, effekt:

4 kW (11 kW maxeffekt)

Laddtid:

5-6 h (8 A, 220 V, 1-fas eller 1,5 A, 220 V 3-fas), 4-5 h 0-80 %

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

Upp till 65 km

Toppfart:

45-75 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Utsedd till Årets elbil 2007 av Green Fleet. 2 års garanti. Kan dra släp på upp till 1000 kg. Produktionen övertogs nyligen av franska Aixam. Licenstillverkas i USA av Columbia ParCar.

Vidare läsning:

www.nicecarcompany.co.uk/doblo-cargo.htm

Officiell webbplats:

www.mega-vehicles.com; www.mopedbil.com; www.importinvest.se

Kontaktuppgifter:

Aixam Mega, 56 Route de Pugny – BP 112, 73101 Aix-Les-Bains Cedex, Frankrike, tel +33-479 6142 45, fax +33-479 35 0611,aixam@aixam-mega.fr ImportInvest i Danderyd AB, Enebybergsvägen 16, 182 36 Danderyd, tel +468-790 55 50, fax +46-8-790 55 51, info@importinvest.se

3 


Melex

Modell:

Melex (flertal olika utformningar för person- och godstransport)

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Motorredskap klass 2, EU-moped eller terrängfordon

Tillverkningsland:

Polen

Tillverkas från:

-

Importör i Norge:

Nomaco AB, Halmstad, Sverige

Importör i Sverige:

(Nomaco AB, Halmstad, Sverige)

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

SEK 55 000-200 000 exkl. moms

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 258-340 cm, B 117-120 cm (beror på modell och utrustning), H 172/178 cm

Vikt:

500-1000 kg

Bagageutrymme:

(Flak eller skåp enligt önskemål)

Lastkapacitet:

150-1000 kg (beror på modell och utrustning)

Batterityp:

Bly, alternativt gel eller AGM

Batterikapacitet:

6,9-11,8 kWh

Elmotor, effekt:

2,1-4 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

60-100 km

Toppfart:

24-50 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eftersom det är ett motorredskap, EU-moped eller terrängfordon och därmed inte omfattas av Euro NCAPs tester

Anmärkning:

Sveriges mest sålda elbil. Fås i många olika utformningar och utrustningsnivåer med bl.a. tippflak och släpvagn.Finns även under ”Fordon för persontransport”. Leveranstid 2 veckor till 3 månader beroende på utrustning

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.nomaco.se

Kontaktuppgifter:

Nomaco AB, Box 7048, 300 07 Halmstad, tel 035-15267, fax 035-152671, info@nomaco.se4 
2.Fordoniandraländer 2.1Personbilar

Allied

Modell:

eExpert Teepee

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från dieseldrift

Tillverkningsland:

Storbritannien/Frankrike

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

GBP 45 550 (även leasing)

Sittplatser:

8

Yttermått:

L 513 cm, B 219 cm, H 198 cm

Vikt:

2 932 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

580 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

43 kWh

Elmotor, effekt:

60 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

Ca 110 km/h

Säkerhet:

Airbag på förarsidan och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Även som handikappfordon. Glasgow City Council har beställt 30 ePartners och 10 eExpert.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/23/an-interviewwith-allied-electric/ http://ecbg.eta.co.uk/vehicle/peugeot-eexpert

Officiell webbplats:

http://www.alliedelectric.co.uk/

Kontaktuppgifter:

Allied Vehicles Ltd, 230 Balmore Road, Glasgow, Scotland, G22 6LJ, tel + 44 (0) 141 336 1683, info@alliedelectric.co.uk5 


Aptera

Modell:

2e

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, i USA klassad som mc

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

USD 27 000

Sittplatser:

2

Yttermått:

L439 cm, B 210 cm, H 135 cm

Vikt:

680 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litiumjon

Batterikapacitet:

10-13 kWh 336 V

Elmotor, effekt:

120 kW

Laddtid:

5 h vid 220 V, 8-10 h vid 110 V

Laddtid, snabbladdning:

2h

Räckvidd:

150 km

Toppfart:

153 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram. Låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Garantier 4 år/50 000 miles (rost 12 år). Säljs till en början endast i Kalifornien. Hybridversion 2h planeras. Elmotor Remy HVH250.

Vidare läsning:

http://industry.bnet.com/auto/1000917/are-three-wheels-better-than-fouraptera-says-yes/ www.automotiveworld.com/news/powertrain/81661-us-remy-to-supplymotors-for-aptera2e-ev

Officiell webbplats:

www.aptera.com

Kontaktuppgifter:

www.aptera.com/contact

6 


Atomik

Modell:

500

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensin/dieseldrift

Tillverkningsland:

Frankrike/Italien

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

€ 120 000

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 360 cm, B 182 cm, H 146 cm

Vikt:

1400 kg

Bagageutrymme:

200 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

37 kWh

Elmotor, effekt:

220 kW (110 kW fram, 110 kW bak)

Laddtid:

12 h

Laddtid, snabbladdning:

2h

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

180 km/h (elektroniskt begränsad, annars 200 km/h)

Säkerhet:

Grundbilen har fem stjärnor i Euro NCAP. Dubbla airbags fram och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Baserad på Fiat 500 Abarth. Fyrhjulsdriven, en elmotor fram och en bak. 50 byggs.

Vidare läsning:

http://www.autoexpress.co.uk/carreviews/firstdrives/254860/atomik_500.html http://www.carenthusiast.com/news/article/4872/-/2010-Atomik500/electric+Fiat+500+boasts+supercar+acceleration.html http://www.teknikensvarld.se/nyheter/100316-atomik-500/index.xml

Officiell webbplats:

http://www.atomik-cars.com/

Kontaktuppgifter:

contact@atomik-cars.com7 


Baoya

Modell:

BY-E-CAR-02

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 7 380, större batteri och motor USD 8250, större motor och litiumbatteri USD 12 250

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 319 cm, B 167 cm, H 153 cm

Vikt:

750 kg utan batterier (280/400 kg, litium 68 kg)

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt), litium som tillval

Batterikapacitet:

190 AH, 72 V, tillval 120 V

Elmotor, effekt:

5.5 kW DC, tillval: 8.5 kW AC

Laddtid:

8-12 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

120 km, större batterier ger 160 km, litium ger 260 km

Toppfart:

65 km/h, med litiumbatterier 105 km/h

Säkerhet:

Låsningsfria bromsar tillval (USD 380), krockkudde förarsidan tillval (USD650)

Anmärkning:

Elförbrukning anges till 0,07 kWh/km

Vidare läsning:

http://www.baoya-ev.com/Products/show.asp?i=77

Officiell webbplats:

www.baoya-ev.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Baoya New Energy Vehicle Co., Ltd, evehicle@yahoo.cn8 


Baoya

Modell:

BY-E-CAR-05

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 14 990 , litiumbatteri USD 21 090

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 441 cm, B 177 cm, H 164 cm

Vikt:

1420 kg utan batterier (450 kg, litium 165 kg)

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt), litium som tillval

Batterikapacitet:

190 AH, 72 V, tillval 120 V

Elmotor, effekt:

20 kW AC, 144V

Laddtid:

8-12 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

190 km

Toppfart:

110-120 km/h

Säkerhet:

Låsningsfria bromsar tillval (USD 420), krockkudde förarsidan tillval (USD 860)

Anmärkning:

Batterier anges tåla 800 laddningar.

Vidare läsning:

http://www.baoya-ev.com/Products/show.asp?i=76

Officiell webbplats:

www.baoya-ev.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Baoya New Energy Vehicle Co., Ltd, evehicle@yahoo.cn; sdbaoya@126.com9 
Baoya

Modell:

BY-E-CAR 08 (HL9A)

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 8 450, litiumbatteri USD 15 100

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 362 cm, B 156 cm, H 153 cm

Vikt:

1 080 kg (varav batteri 290 kg)

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

100 AH, 120 V

Elmotor, effekt:

8.5 kW AC, 120 V

Laddtid:

8-10 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Låsningsfria bromsar tillval (USD 380), krockkudde förarsidan tillval (USD650)

Anmärkning:

Blybatterier garanteras för 3 år eller 500 laddningar.

Vidare läsning:

http://www.baoya-ev.com/Products/show.asp?i=44

Officiell webbplats:

www.baoya-ev.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Baoya New Energy Vehicle Co., Ltd, evehicle@yahoo.cn; sdbaoya@126.com10 


Baoya

Modell:

BY-E-CAR 09 (HM9A)

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 8 250

Sittplatser:

8

Yttermått:

L 395 cm, B 150 cm, H 180 cm

Vikt:

1 142 kg (varav batterier 420 kg)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

100 AH, 120 V

Elmotor, effekt:

8.5 kW AC, 120 V

Laddtid:

8-10 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

180 km i 45 km/h

Toppfart:

75-85 km/h

Säkerhet:

Låsningsfria bromsar standard, airbags ej tillgängliga.

Anmärkning:

Blybatterier garanteras för 3 år eller 500 laddningar.

Vidare läsning:

http://www.baoya-ev.com/Products/show.asp?i=43

Officiell webbplats:

www.baoya-ev.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Baoya New Energy Vehicle Co., Ltd, evehicle@yahoo.cn; sdbaoya@126.com

11 


Bavina

Modell:

Bavina

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Indien

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 360 cm, B 150 cm, H 160 cm

Vikt:

1050 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

380 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

72 V 135 Ah

Elmotor, effekt:

4 kW (9 kW max), DC

Laddtid:

6-7 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

130 km

Toppfart:

65 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Prototyp, tillverkning osäker. Större och motorstarkare modell planeras.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

www.bavinacars.com

Kontaktuppgifter:

Bavina Cars India Ltd, Old No.43,New No.115, 1st Floor, Justice V. Ramaswami Road, Kamaraj Avenue, Adyar, Chennai-600 020. TamilNadu. Indien. Tel +9144-4350 4608, enquiry@bavinacars.com12 


Blade

Modell:

Mark V Electron

Fordonsklass:

Personbil , konverterad från bensindrift. Originalbil: Hyundai Getz. I USA: NEV / Low-Speed Vehicle

Tillverkningsland:

Sydkorea, slutmontering i Australien

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

AUS 49 990, leasing AUS 1050/månad

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 383 cm, B 167 cm, H 150 cm

Vikt:

1 185 kg

Bagageutrymme:

Ca 250 L

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Litium LiFePO4

Batterikapacitet:

16 kWh, 180 V AC,

Elmotor, effekt:

35 kW

Laddtid:

8 h (10 A), 7h (15 A), 3 h (32 A)

Laddtid, snabbladdning:

20 min till 60 %, snabbladdare finns som tillval från hösten 2011

Räckvidd:

100 km

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Airbags fram och på sidorna, låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.Första australiska elbil att krocktestas offentligt.

Anmärkning:

Tillverkar i nuläget max 100 bilar/år. 55% av delar är från Australien. Garanterat återköpspris. Bygger också om befintliga Getz till elbil.

Vidare läsning:

http://www.canberratimes.com.au/news/local/news/general/electron-drivingthe-future/1917511.aspx http://www.neco.com.au/index.php/news/NecoElectricCar/

Officiell webbplats:

http://bev.com.au

Kontaktuppgifter:

BEV, 2 Hitchcock Street, Castlemaine VIC 3450, Australien. Tel +61-3 5472 2009, info@bev.com.au13 


BYD

Modell:

F3DM

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad laddhybrid

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

149 800 Yuan i Kina , exportpris USD 22 000

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 453 cm, B 171 cm, H 149 cm

Vikt:

1 560 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium-järn-fosfat

Batterikapacitet:

25 kWh

Elmotor, effekt:

50 kW

Laddtid:

7h

Laddtid, snabbladdning:

3 h med särskild laddare. 50 % laddning på 10 minuter

Räckvidd:

60 km på el (460 km på bensin). Förbrukning 16 kWh/100 km

Toppfart:

150 km/h

Säkerhet:

Ej testad avEuro NCAPeller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Säljs i Kina från juli 2009, från mars 2010 till privatkunder. Tidigare uppgifter om försäljning i Israel, USA och Europa från 2011 framstår som osäkra, produktion kan läggas ner. Delägs av amerikanska MidAmerican Energy. Grundbilen BYD F3, var Kinas mest sålda bil 2008. Finns även med solceller för laddning.

Vidare läsning:

http://www.newzglobe.com/sv/node/17040www.cleantech.com/news/3983/Kinasbyd-sells-first-mass-produced-plug-cars http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2011/05/01/byd-revealsplug-in-testing-results/ http://www.automotiveworld.com/news/environment/85102-us-byd-to-supply-50e6-models-to-california

Officiell webbplats:

www.byd.com

Kontaktuppgifter:

Byd Auto Export Trade Division,3001, Hengping Road, Pingshan, Longgang, Shenzhen 518118, Kina, tel +86-755 8988 8888,fax +86-755 8988 8888 64775, bydautoservice@byd.com

14 


BYD

Modell:

e6 ECO

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

I USA USD 40 000, i Kina under Yuan 300 000

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 455 cm, B 182 cm, H 163 cm

Vikt:

2 295 kg

Bagageutrymme:

385 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium-järn-fosfat

Batterikapacitet:

48 eller 72 kWh

Elmotor, effekt:

75 kW (längre fram även 75+40 kW, 160 kW och 160+40 kW)

Laddtid:

7h

Laddtid, snabbladdning:

3 h med särskild laddare. 50 % laddning på 10 minuter

Räckvidd:

320 km, 21,5 kWh/100 km

Toppfart:

140 km/h

Säkerhet:

Ej testad avEuro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Fyrhjulsdrift som tillval (elmotorer för varje hjul). Delägs av amerikanska MidAmerican Energy. BYD var ursprungligen ett batteriföretag och har egen batteriteknik. Lansering på vissa europeiska marknader hösten 2011.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2011/02/19/byd tointroduceelectricvehiclestoeurope/ http://www.gizmag.com/byd-target-us-launch-for-electric-cars-in-2011/10766/

Officiell webbplats:

www.byd.com

Kontaktuppgifter:

Byd Auto Export Trade Division,3001, Hengping Road, Pingshan, Longgang, Shenzhen 518118, Kina, tel +86-755 8988 8888, fax +86-755 8988 8888 64775, bydautoservice@byd.com

15 


Catic

Modell:

Pricius 7050

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 386 cm, B 168 cm, H 150 cm

Vikt:

1050 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

- kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

120 V 120 Ah

Elmotor, effekt:

5 kW

Laddtid:

7 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

100-150 km

Toppfart:

60 km/h (beroende på nationell specifikation)

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Ej EEC-godkänd.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

www.caticge.com

Kontaktuppgifter:

Catic Shenzhen Co, 22/F, Hangdu Plaza, CATIC Zone, Shennan Road Central, Shenzhen, China, +86 755 8379 3576, fax +86 755 8379 0472sales@caticco.com

16 


Catic

Modell:

Pricius 8050

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

5

Yttermått:

L 406 cm, B 187 cm, H 140 cm

Vikt:

950 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

120 V 100 Ah

Elmotor, effekt:

4 kW

Laddtid:

7 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

100-150 km

Toppfart:

60 km/h (beroende på nationell specifikation)

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Ej EEC-godkänd.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.caticge.com

Kontaktuppgifter:

Catic Shenzhen Co, 22/F, Hangdu Plaza, CATIC Zone, Shennan Road Central, Shenzhen, China, +86 755 8379 3576, fax +86 755 8379 0472sales@caticco.com17 


Chevrolet

Modell:

Cruze EV

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Sydkorea

Tillverkas från:

Oktober 2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

5

Yttermått:

L 446 cm, B 175 cm, H 149 cm XXX

Vikt:

-

Bagageutrymme:

Ingen inskränkning

Lastkapacitet:

kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

31 kWh

Elmotor, effekt:

150 kW maxeffekt

Laddtid:

8-10 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

Ca 150 km

Toppfart:

165 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Endast leasing, endast Korea.Batterier från LG.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/21/gene ral-motors-to-extend-electric-vehicle-project/ www.chevrolet.com

Kontaktuppgifter:18 


Citysax

Modell:

Citysax

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Tyskland/Indien

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

€ 29 900 exkl moms

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 350 cm, B 149 cm, H 150 cm

Vikt:

986 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

265 kg

Batterityp:

Litium-järnfosfat

Batterikapacitet:

13 kWh

Elmotor, effekt:

16 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

2h

Räckvidd:

60-120 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

-

Vidare läsning:

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCgQtwIwAg&url=h ttp%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DCSmgeZZs_s0&ei=Hany TcC7MYH0-gb0we3lBg&usg=AFQjCNEYm5sYu76SIQdA3tWW5z2eLFoZuA http://www.elvec.de/pkw-transporter/citysax.php

Officiell webbplats:

www.citysax.de

Kontaktuppgifter:

CITYSAX Mobility GmbH, Am Promigberg 1, D-01108 Dresden, Tyskland, tel +49 351 88 34 308, fax +49 351 88 34 309, info@citysax.com19 


Coda

Modell:

Coda

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Kina/USA

Tillverkas från:

Hösten 2011

Pris från tillverkare:

USD 44 900

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 410 cm, B 183 cm, H 149 cm

Vikt:

1 650 kg

Bagageutrymme:

415 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

33,8 kWh

Elmotor, effekt:

100 kW

Laddtid:

6 h (30 A, 220 V)

Laddtid, snabbladdning:

80 % på 15 min med specialladdare (USD 500)

Räckvidd:

150-200 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad (Coda anger att de räknar med 5 stjärnor i Euro NCAP). Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Baserad på kinesiska Hafei Saibao 3. Till en början enbart för USA-marknaden, produktionsstart kraftigt försenad, mål 17 000 bilar 2012.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/08/17/codaautomotive-makes-electric-vehicle-credits-breakthrough/ http://www.plugin.com/2010/09/move-over-nissan-leaf-coda%e2%80%99selectric-sedan-is-here/ http://www.reuters.com/article/idUS145537590420101116

Officiell webbplats:

www.codaautomotive.com

Kontaktuppgifter:

Coda Automotive, 1601 Wilshire Boulevard, Santa Monica, CA 90403, USAinfo@codaautomotive.com

20 


Commuter Car

Modell:

Tango T600

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, kit car

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2007

Pris från tillverkare:

USD 121 000 inkl batterier (byggsats) (NOK 756 000, SEK 907 000)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 259 cm, B 99 cm, H 152 cm

Vikt:

1 420 kg (varav batterier 450 kg)

Bagageutrymme:

”Inköpspåsar, två stora resväskor om baksätet tas ut”

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium, litium-polymer som extrautrustning

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

640 kW

Laddtid:

3h

Laddtid, snabbladdning:

Planeras (80 % på 10 minuter)

Räckvidd:

200 km, 400 km med litium-polymer

Toppfart:

210 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP då de inte omfattar kit-cars. Testad enligt American Hot Rod standard, säkerhetsbur uppfyller FIA:s krav. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Stålram och fyrpunktsbälte.

Anmärkning:

Passageraren sitter bakom föraren. Levereras som byggsats (kit car) för att undvika amerikanska krav på biltillverkare. Billigare modeller T100 och T200 planeras.Går antagligen inte att registrera i Norge eller Sverige.

Vidare läsning:

www.zapyx.com/electric-car-companies/commuter-cars-corporation/ http://www.jaylenosgarage.com/at-the-garage/electric/

Officiell webbplats:

www.commutercars.com http://tangocars.blogspot.com

Kontaktuppgifter:

Commuter Cars Corporation, 715 E. Sprague, Suite 70, Spokane, WA 99202, USA. Tel +1-509 624 0762, fax +1-509 624 1466, info@commutercars.com, rick@commutercars.com21 


Dong Feng

Modell:

DFM EQ6400

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

3-6

Yttermått:

L 380 cm, B 156 cm, H 193 cm

Vikt:

1 180 kg

Bagageutrymme:

800 liter (Combi), 3,2 m³ (Cargo)

Lastkapacitet:

525 kg

Batterityp:

Bly, andra typer som tillval

Batterikapacitet:

12 V/150 Ah

Elmotor, effekt:

6,3 kW, upp till 15 kW

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

40-100 km beroende på batterival

Toppfart:

90 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP, airbag, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Finns med åtskilliga olika batterialternativ. Importerades tidigare till Sverige av Simson Motor. Säljs på vissa marknader som Sokon E-Power, med delvis andra specifikationer, byggs också om av italienska Orsetto.

Vidare läsning:Officiell webbplats: Kontaktuppgifter:

Simson Motor AB, Vagnmakaregatan 12, 415 07 Göteborg, tel/fax +4631 260 155, mobil +46-702 008 790, smcab@telia.com;sales@simsonmotor.se

22 


e-Wolf

Modell:

Delta 1

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Tyskland, ursprungsbil från Italien

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Ca € 40 000

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 354 cm, B 154 cm, H 154 cm

Vikt:

1 020 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

360 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

14 kWh

Elmotor, effekt:

18 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

105 km (NEFZ), 130 km i 50 km/h

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Tre stjärnor i Euro NCAP (avser Fiat Panda). Dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Baserad på Fiat Panda. Tre års batterigaranti.

Vidare läsning:

http://www.auto-motor-und-sport.de/eco/ewolf-e1-elektro-formel-drei-autoauf-dem-lausitzring-1396287.html

Officiell webbplats:

http://www.ewolf-car.com

Kontaktuppgifter:

e-Wolf Ernst-Heinrich-Geist-Straße 5, D-50226 Frechen, tel +49 (0)2234 2 77 75 7-70, fax +49 (0)2234 2 77 75 7-99, jh@ewolf-car.com

23 


e-Wolf

Modell:

Delta 2 Shuttle

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Ca € 50 000

Sittplatser:

7

Yttermått:

L 440 cm, B 170 cm, H 180 cm

Vikt:

1 494 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

506 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

70 kW

Laddtid:

Över 8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

135 km (NEFZ), 160 km i 50 km/h

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Tre års batterigaranti.

Vidare läsning:

http://www.auto-motor-und-sport.de/eco/ewolf-e1-elektro-formel-drei-autoauf-dem-lausitzring-1396287.html

Officiell webbplats:

http://www.ewolf-car.com

Kontaktuppgifter:

e-Wolf Ernst-Heinrich-Geist-Straße 5, D-50226 Frechen, tel +49 (0)2234 2 77 75 7-70, fax +49 (0)2234 2 77 75 7-99;jh@ewolf-car.com

24 


e-Wolf

Modell:

Alpha R

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Ca € 100 000

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 350 cm, B 163 cm, H 111 cm

Vikt:

670 kg

Bagageutrymme:

Litet

Lastkapacitet:

280 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

30 kW

Laddtid:

Över 8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

200 km (NEFZ), 250 km i 50 km/h

Toppfart:

160 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning: Vidare läsning:

http://www.auto-motor-und-sport.de/eco/ewolf-e1-elektro-formel-drei-autoauf-dem-lausitzring-1396287.html

Officiell webbplats:

http://www.ewolf-car.com

Kontaktuppgifter:

e-Wolf Ernst-Heinrich-Geist-Straße 5, D-50226 Frechen, tel +49 (0)2234 2 77 75 7-70, fax +49 (0)2234 2 77 75 7-99, jh@ewolf-car.com

25 
ECC

Modell:

Citroën C1 ev’ie

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensin/dieseldrift

Tillverkningsland:

Storbritannien

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

VT: GBP 18 550 (NOK 170 000, SEK 204 000) VTR: GBP 19 050 (NOK 175 000, SEK 209 000) Fem dörrar: + GBP 500. Priser inkl moms.

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 343 cm, B 163 cm, H 147 cm

Vikt:

953 kg

Bagageutrymme:

139 L (712 med nedfällt baksäte)

Lastkapacitet:

360 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

29 kW

Laddtid:

6-7 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

100 km

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Basmodellen fick fyra stjärnor i Euro NCAP:s krocktest. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Baserad på Citroën C1, finns med 3 eller 5 dörrar. Avser producera över 2000 bilar 2011. Utsedd till bästa elbil av Car Magazine (september 2009). Tre års garanti.Batteri med större kapacitet introduceras 2011.

Vidare läsning:

http://green.autoblog.com/2010/02/03/lithium-ion-battery-supplier-axeonwill-make-new-pack-for-c1-ev/ http://www.theelectriccarcorporation.co.uk/docs/carmag.pdf

Officiell webbplats:

www.eccplc.com

Kontaktuppgifter:

The Electric Car Corporation Plc, Mayfair Car Centre, Park Lane, London W1K 7AN, tel +44-207 402 4334,sales@eccplc.com

26 


Ecotricity

Modell:

Nemesis

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Storbritannien

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 380 cm, B 173 cm, H 116 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

112 L (bensinversion)

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

200-250 km

Toppfart:

250 km/h

Säkerhet:

Basmodellen ej testad av Euro NCAP. Basmodellen har låsningsfria bromsar och antisladdsystem.

Anmärkning:

Baserad på Lotus Exige (bilden). Tillverkning begränsad. Ecotricity är ett fristående brittiskt elbolag.

Vidare läsning:

http://www.instablogs.com/outer_permalink.php?p=eco-cars-ecotricity-aimsto-develop-a-wind-powered-sports-car http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/11/05/british-firstelectric-supercar-heads-to-brighton/

Officiell webbplats:

www.ecotricity.co.uk

Kontaktuppgifter:

Ecotricity, Axiom House, Station Road, Stroud, Gloucestershire, GL5 3AP, Storbritannien, tel +49-1453 756 111, fax +49-1453 756 222, home@ecotricity.co.uk

27 


Energetique

Modell:

EvMe

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Australien/Japan

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

AUS 70 000

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 389 cm, B 170 cm, H 147 cm

Vikt:

Ca 1300 kg

Bagageutrymme:

250 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

89 kW

Laddtid:

15 h (10 A)

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

180 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP eller motsvarande. Basmodellen har dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar som standard, antisladdsystem som tillval.

Anmärkning:

Baserad på Mazda 2. Produktion på 120 bilar/år. Teknik från tyska Brusa, vidareutvecklas för europeiska marknaden av tyska RLE.

Vidare läsning:

http://green.autoblog.com/2009/06/18/energetique-and-rle-bringing-evmeconcept-to-europe/ http://www.cnet.com.au/evme-339296423.htm

Officiell webbplats:

http://www.evme.com.au/

Kontaktuppgifter:

Energetique, 100 Barney Street, Armidale, NSW 2350, Australien

28 


EPacked

Modell:

Meriva

Fordonsklass:

Personbil , konverterad från bensindrift. Originalbil: Opel Meriva

Tillverkningsland:

Tyskland/Danmark

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

339 000 DKK exkl moms

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 405 cm, B 169 cm, H 162 cm

Vikt:

Ca 1300 kg

Bagageutrymme:

350 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Basbil hae fem stjärnor hos Euro NCAP. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Förbrukning anges till 0,13 kWh/km. Säljs av utvalda Opelhandlare i Danmark, som också erbjuder service. Finns också som skåpbil (utan baksäte, i övrigt identisk).

Vidare läsning:

http://www.youtube.com/watch?v=YvFiQURgzyk&feature=player_embedded

Officiell webbplats:

http://epacked.dk

Kontaktuppgifter:

E-packed ApS, Nyrupvej 70, DK - 4180 Sorø, Danmark. Tel +45 - 4053 4059, fax +45 - 5760 1003, info@e-packed.com; info@wiberg-sejr.com

29 


EPacked

Modell:

Vivaro Combi/Tour

Fordonsklass:

Personbil , konverterad från bensindrift. Originalbil: Opel Vivaro

Tillverkningsland:

Tyskland/Danmark

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

6/9

Yttermått:

L 478/518 cm, B 190 cm, H 198 cm

Vikt:

Ca 1300 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Basbil ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem troligen standard.

Anmärkning:

Säljs av utvalda Opelhandlare i Danmark, som också erbjuder service. Finns också som skåpbil och flakbil

Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://epacked.dk

Kontaktuppgifter:

E-packed ApS, Nyrupvej 70, DK - 4180 Sorø, Danmark. Tel +45 - 4053 4059, fax +45 - 5760 1003, info@e-packed.com; info@wiberg-sejr.com

30 


Flybo

Modell:

HF9A

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

5

Yttermått:

L 362 cm, B 156 cm, H 153 cm

Vikt:

790 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

12 V, 115 Ah

Elmotor, effekt:

8.5 kWh (120 V AC)

Laddtid:

8 h 1-fas, 16 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

150 km

Toppfart:

-

Säkerhet:

Ej krocktestadav Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem saknas.

Anmärkning:

Ej EEC-godkänd.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://www.flybo.cn/xf/product_new.asp?id=522

Kontaktuppgifter:

Jinan Flybo Motor Co.,Ltd., room D1705 Donghuan Int’l Plaza, Erhuan East Rd, Jinan 250100, Kina, tel +86-531-83532903, +86-53183532902, fax +86-531-83532910, flybomt@yahoo.com.cn,31 


Flybo

Modell:

HM6C

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Typ av fordon: Går att köpa/leasa :

2010

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

5

Yttermått:

L 395 cm, B 150 cm, H 180 cm

Vikt:

1142 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

12 V 150 Ah

Elmotor, effekt:

6 kw, 72 V DC

Laddtid:

8 h 1-fas, 16 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

55 km/h

Räckvidd:

110 km

Toppfart:

-

Säkerhet:

Ej krocktestadav Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem saknas.

Anmärkning:

Ej EEC-godkänd.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://www.flybo.cn/xf/product_new.asp?id=510

Kontaktuppgifter:

Jinan Flybo Motor Co.,Ltd., room D1705 Donghuan Int’l Plaza, Erhuan East Rd, Jinan 250100, Kina, tel +86-531-83532903, +86-53183532902, fax +86-531-83532910, flybomt@yahoo.com.cn,32 


Ford

Modell:

Focus Electric

Fordonsklass:

Personbil , fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

December 2011

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 436 cm, B 186 cm, H 148 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

Ca 300 l

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

23 kWh

Elmotor, effekt:

40 kW

Laddtid:

8-9 h, 5-6 h med laddningsbox

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

136 km/h

Säkerhet:

Fem stjärnor i Euro NCAP(bensinversion). Dubbla irbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Tillverkas jämte andra Focus-versioner. Europalansering sommaren 2012. Erbjuds med solcellsladdning i USA för 10 000 USD.

Vidare läsning:

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/101117-fordfocus-electric/index.xml http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ford/pressrelease/view/ford-lanserarhelt-nya-focus-electric-fords-foersta-nollutslaeppsbil559779?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=Alert&utm_content= http://t360.idg.se/2.8229/1.397879

Officiell webbplats:

www.ford.com

Kontaktuppgifter:

Fords ordinarie kontakter.

33 


Geely

Modell:

Nanoq

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina/Danmark

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 359 cm, B 163 cm, H 147 cm

Vikt:

985 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

21 kWh

Elmotor, effekt:

20 kW (40 kW peak)

Laddtid:

6 h (16 A)

Laddtid, snabbladdning:

1 h (63 A)

Räckvidd:

Upp till 215 km i Eco-mode

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Utvecklad tillsammans med danska Lynx. Kaross lik Toyota Aygo. Norska NoFuel hade en tid planer på att ta in bilen till Norge.

Vidare läsning:

http://www.autocar.co.uk/News/NewsArticle/AllCars/246312/

Officiell webbplats:

www.geely.com

Kontaktuppgifter:

Geely, 1760 Jiangling Road, Binjiang District, Hangzhou, Zhejiang Province, Kina

34 


German E-Cars

Modell:

Stromos

Fordonsklass:

Batteridriven personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Tyskland/Ungern

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

€ 35 000

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 372 cm, B 166 cm, H 159 cm

Vikt:

1 305 kg

Bagageutrymme:

250 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

20 kWh

Elmotor, effekt:

56 kW

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

2h

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar, antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Baserad på Opel Agila/Suzuki Splash.

Vidare läsning:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6496053,00.html

Officiell webbplats:

www.german-e-cars.de

Kontaktuppgifter:

German E-Cars GmbH, Über der Bahn 2, D-34393 Grebenstein, Tel +49-5674 9983-300, fax +49-5674 9983-9301, info@german-e-cars.de35 


Hefei

Modell:

Eupo-2

Fordonsklass:

Batteridriven personbil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 5 800, med litiumbatteri 9 900

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 355 cm, B 155 cm, H 135 cm

Vikt:

618 kg inkl batterier

Bagageutrymme:

250 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly, som tillval litium-järn (LiFeMnPO4)

Batterikapacitet:

150 AH, 48 V, litium 180 Ah

Elmotor, effekt:

4.2 kW 48 V AC

Laddtid:

9-12 h, litium 4-6 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

100-120 km

Toppfart:

50 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Glasfiberkaross, cabriolet, bakhjulsdriven. Säljs även som Yangzhou Kaiersima.

Vidare läsning:

http://spanish.alibaba.com/product-gs/smart-electric-vehicle-eec-329420841.html

Officiell webbplats:

http://www.cndpmotors.com ; http://chinaddqc.com

Kontaktuppgifter:

Hefei Dongpeng Trade Co., Ltd.Qianshuiwan,Hefei Economic Zone, Hefei City, Anhui Province. Kina, +86-551-5578375, fax +86-551-2152159, dpmotors@126.com36 


HiPower

Modell:

High Safe Performance JUNCHI-1

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. I USA: Low Speed Vehicle/NEV

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

I USA USD 10 295

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 319 cm, B 167 cm, H 158 cm

Vikt:

1100 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

180 kg

Batterityp:

Litium-järn (LiFePO4)

Batterikapacitet:

200 Ah, 48 V

Elmotor, effekt:

7.5 kW, 72 V ACUSA: 6/8 kW

Laddtid:

8-10 h

Laddtid, snabbladdning:

2-3 h

Räckvidd:

80 km

Toppfart:

50-60 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Ingen säkerhetsutrustning utöver bilbälten.

Anmärkning:

Batteriet klarar över 1500 laddningar.

Vidare läsning:

http://hipowergroup.manufacturer.globalsources.com/si/6008835854434/pdtl/El ectric-car/1035353509/Electric-Car.htm?source=RSS_Hd#ContactDetails

Officiell webbplats:

http://www.kandivehicle.com http://www.electriccars.com/SHOWROOM_1/VIEWcarINFO.cfm?CAR_id=82&AD_ type=NEW&SHOWROOMtype=SHRMspecials

Kontaktuppgifter:

Hipower New Energy Group Co.,Ltd, 26/F, Yangguang Mansion, Beijing Rd., Jiaonan, Qingdao, Shando, 266400 Kina, tel +86-731 8513 1841, fax +86 532 8819 1180, www.globalsources.com/hipowergroup.co37 


HiPower

Modell:

Electric car

Fordonsklass:

Fabriktstillverkad batteribil. I USA: Low Speed Vehicle/NEV

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

I USA: UD 10 295

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 350 cm, B 160 cm, H 165 cm

Vikt:

1150 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

180 kg

Batterityp:

Litium-järn (LiFePO4)

Batterikapacitet:

200 Ah, 72 V

Elmotor, effekt:

8 kW AC

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

2-3 h

Räckvidd:

120-150 km

Toppfart:

80-90 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Ingen säkerhetsutrustning utöver bilbälten.

Anmärkning:

Batteriet klarar över 1500 laddningar. Säljs i USA.

Vidare läsning:

http://hipowergroup.manufacturer.globalsources.com/si/6008835854434/pdtl/El ectric-car/1035353509/Electric-Car.htm?source=RSS_Hd#ContactDetails

Officiell webbplats:

http://hipowergroup.manufacturer.globalsources.com/si/6008835854434/pdtl/El ectric-car/1035247378/Electric-Car.htm

Kontaktuppgifter:

Hipower New Energy Group Co.,Ltd, 26/F, Yangguang Mansion, Beijing Rd., Jiaonan, Qingdao, Shando, 266400 Kina, tel +86-731 8513 1841, fax +86 532 8819 118038 


Hyundai

Modell:

i10 EV/BlueOn

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Sydkorea/Indien

Tillverkas från:

Hösten2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 357 cm, B 160 cm, H 155 cm

Vikt:

1 000 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litiumpolymer

Batterikapacitet:

16,4 kWh

Elmotor, effekt:

49 kW

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

15 min med trefas 413 V ger 85 % kapacitet

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Fyra stjärnor av fem möjliga i Euro NCAP, fyra stjärnor för barnsäkerhet, tre stjärnor för fotgängarsäkerhet (avser bensinversionen).

Anmärkning:

Baserad på bensinbilen i10. Säljs till en början enbart till större kunder i Sydkorea. 2012 planeras 2500 tillverkas.

Vidare läsning:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/hyundai/pressrelease/view/hyund ai-i10-ev-premiaer-med-hoeg-spaenningsfaktor-318115 http://www.vibilagare.se/zino.aspx?articleID=16057

Officiell webbplats:

www.hyundai.com; www.hyundai.se

Kontaktuppgifter:

Hyundai Bilar AB, Box 324, 192 79 Sundbyberg, tel 08-506 05 000, fax 08-506 05 001, Ann.sundfeldt@hyundai.se Hyundai Motor Norway AS, Postboks 646,6 Etterstad, 0605 Oslo, tel 022 70 60 00, fax 022 70 60 90, info@hyundai.no

39 


Jinan

Modell:

HL9A(BY-E-CAR-08)

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2007

Pris från tillverkare:

USD 8 410

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 362 cm, B 156 cm, H 153 cm

Vikt:

1110 kg (varav batterier 320 kg)

Bagageutrymme:

186 L

Lastkapacitet:

400 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

120 kWh, 12 V, 100 Ah

Elmotor, effekt:

8.5 kWAC 120 V

Laddtid:

10 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160 km i 50 km/h

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

ABS mot tillägg (USD 360), airbag förarsidan tillägg (USD 650)

Anmärkning:

Anges vara EU-godkänd. Garanteras för 800 laddningar.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.baoya-ev.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Jindalu Vehicle Co.Ltd, Dezhou Tianqu Industrial Zone, Dezhou, Shandong, 252000 Kina, tel +86 534-235 5086 , fax +86 534 235 5086, sdbaoya.ev@gmail.com

40 


Liberty Electric Cars

Modell:

Range Rover

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Storbritannien

Tillverkas från:

Hösten2010

Pris från tillverkare:

GBP110 000 till GBP140 000 inklusive basbil (NOK 1 008 000-1 280 000, SEK 1 210 000-1 540 000)

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 497 cm, B 200 cm, H 188 cm

Vikt:

2 850 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

Ca 400 kg

Batterityp:

Litium-polymer

Batterikapacitet:

75 kWh

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

3 h med 3-fas, 415 V, 20 min med järnvägsladdning

Räckvidd:

320 km

Toppfart:

160 km/h (elektroniskt begränsad)

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Batterikassett i bagageutrymmet, kan enkelt bytas ut. Räckvidd förlängs genom generator i bilen.Fyrhjulsdriven, med elmotor i varje hjul. Högerstyrd version planerad. Elversion av Land Rover Defender 110 finns, elversion av Range Rover Sport och Land Rover Discovery 2012, dock utan uppgifter.

Vidare läsning:

http://www.autoindustry.co.uk/news/21-05-08_16 http://www.envymotors.co.uk/liberty.html http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/06/17/companiesjoin-forces-for-electric-4x4-conversions/

Officiell webbplats:

www.Liberty-eCars.com

Kontaktuppgifter: Liberty Electric Cars Ltd, The Oxford Science Park, Oxford OX4 4GA Storbritannien, tel +44-800 107 9908, fax +44-870 762 4185, info@LibertyeCars.com

41 


Lifan

Modell:

520

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 437 cm, B 170 cm, H 147 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

30 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

100-120 km

Toppfart:

140 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Ska enligt plan använda Michelins ”active wheels” med elmotorer i hjulen. Kapacitet anges vara 18 000 bilar per år, export till Europa och USA planeras.

Vidare läsning:

www.reviews.cnet.com/8301-13746_7-10110308-48.html www.motorauthority.com/michelin-partners-with-Kinas-mgl-to-produce-activewheel-powertrains.html

Officiell webbplats:

www.lifan.com/en

Kontaktuppgifter:

Lifan,60 Zhangjiawan, Shangqiao Shapingba, Chongqing, Kina, tel +86-2361 66305, +86-2361 663528, fax +86-2361 663297,iec00@lifan.com, iec018@lifan.com

42 


Lightning

Modell:

Electric Lightning GTS

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Storbritannien (England)

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

€ 130 000 (NOK 1 119 000, SEK 1 430 000)

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 445 cm, B 194 cm, H 120 cm

Vikt:

1 580 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

250 kg

Batterityp:

Litium (”NanoSafe”)

Batterikapacitet:

36,3 kWh

Elmotor, effekt:

4x120 kW

Laddtid:

12 h

Laddtid, snabbladdning:

10 min

Räckvidd:

300 km

Toppfart:

210km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Elmotor i varje hjul, med Hi-Pa Drive (samma teknik som Volvo hari sitt elbilskoncept), därmed fyrhjulsdriven.

Vidare läsning:

www.gizmag.com/go/7486/ http://www.greencarsite.co.uk/comingsoon/lightning-car-company.htm

Officiell webbplats:

www.lightningcarcompany.co.uk

Kontaktuppgifter:

Lightning Car Company Ltd, Stephenson House, 15 Church Walk, Peterborough, PE1 2TP, Storbritannien, nicolas@lightningcarcompany.co.uk

43 


Li-Ion Motors

Modell:

LiV Flash

Fordonsklass:

Personbil

Tillverkningsland:

USA (originalbil från Storbritannien)

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 79 500

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 364 cm, B 168 cm, H 141cm

Vikt:

1 225 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

Ca 200 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

67 kW

Laddtid:

Över 8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

Upp till 192 km

Toppfart:

Upp till 128 km/h

Säkerhet:

Originalbilen har 5 stjärnor i Euro NCAP 5. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem är standard.

Anmärkning:

Konverterad Mini. Batterier garanterade för 2 500 laddningar.

Vidare läsning:Officiell webbplats:

http://www.li-ionmotors.com/vehicles/cars/flash/

Kontaktuppgifter:

Li-Ion Motors Corp, 4894 Lone Mountain #168, Las Vegas, NV 89130 USA, tel+1-877-274-6236 , sales@li-ionmotors.com

44 


Li-Ion Motors

Modell:

Inizio R/RT/RTX

Fordonsklass:

Personbil

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

Augusti 2011

Pris från tillverkare:

R USD 139 000, övriga ”dyrare”

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 445 cm, B 198 cm, H 117 cm

Vikt:

R 1 406 kg, RT 1 633 kg, RTX 1 769 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

195 kg inkl förare

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

40 / 81/ 97 kWh

Elmotor, effekt:

R och RT: 175 kW, RTX 290 kW

Laddtid:

6-10 h beroende på modell

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

Upp till 241 km, 402 km med större batteri

Toppfart:

Upp till 210 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad. Säkerhetsutrustning inte specificerad.

Anmärkning:

Batterier garanterade för 2 500 laddningar.

Vidare läsning:

Diverse medieklipp på http://www.liionmotors.com/INIZIO/media.php?sub=media-coverage

Officiell webbplats:

http://www.li-ionmotors.com/vehicles/cars/flash/

Kontaktuppgifter:

Li-Ion Motors Corp, 4894 Lone Mountain #168, Las Vegas, NV 89130 USA, tel+1-877-274-6236 , sales@li-ionmotors.com

45 


Li-Ion Motors

Modell:

Wave S/SE

Fordonsklass:

Personbil

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

Hösten 2011

Pris från tillverkare:

Från USD 39 000

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 386 cm, B 183 cm, H 132 cm

Vikt:

S 1 020 kg, SE 1 065 kg

Bagageutrymme:

Ca 400 liter

Lastkapacitet:

195 kg inkl förare

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

S 34 kWh, SE 41 kWh

Elmotor, effekt:

67 kW

Laddtid:

S 6 h, SE 7 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

Upp till 241 km, SE 321 km

Toppfart:

Upp till 144 km/h

Säkerhet:

Originalbilen har 5 stjärnor i Euro NCAP 5. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem är standard.

Anmärkning:

Vann Progressive Automotive X Prize. Använder platta, tunna batterier. Cwvärde på 0.16. Li-Ion anger också att de säljer två mer normala familjebilar, men informationen är ofullständig.

Vidare läsning:Officiell webbplats:

http://www.li-ionmotors.com/vehicles/cars/flash/

Kontaktuppgifter:

Li-Ion Motors Corp, 4894 Lone Mountain #168, Las Vegas, NV 89130 USA, tel+1-877-274-6236 , sales@li-ionmotors.com

46 


Longwise

 Modell:

Electric Cool Car EVL027V

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 320 cm, B 167 cm, H 153 cm

Vikt:

1 100 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

5 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

75-80 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Låsningsfria bromsar standard, airbags och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

-

Vidare läsning:

www.longwise.cn.alibaba.com/athena/offerdetail/sale/longwise-1036593301358418.html#pageNav

Officiell webbplats:

www.longwise.en.alibaba.com/aboutus.html

Kontaktuppgifter:

Zhejiang Longwise Technology Co, Shangpu Road, Hardware Science and Technology Industrial Park, Yongkang, Zhejiang, 321300 Kina

47 


Longwise

Modell:

SUVEVL050V

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

Yuan 126 000 i Kina (NOK 115 000, SEK 139 000)

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 390 cm, B 155 cm, H 167 cm

Vikt:

1 280 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

400 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

8,5 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

75-80 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Låsningsfria bromsar standard, airbags och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Design mycket lik Daihatsu Terios, men ej fyrhjulsdriven.

Vidare läsning:

www.longwise.cn.alibaba.com/athena/offerdetail/sale/longwise-1036593301358418.html#pageNav

Officiell webbplats:

www.longwise.en.alibaba.com/aboutus.html

Kontaktuppgifter:

Zhejiang Longwise Technology Co, Shangpu Road, Hardware Science and Technology Industrial Park, Yongkang, Zhejiang, 321300 Kina

48 


Luis

Modell:

4U Green

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina/Tyskland

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

Från € 39 900 i Tyskland inkl tysk moms

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 397 cm, B 157 cm, H 173 cm

Vikt:

Ca 350 kg (beroende på batterival)

Bagageutrymme:

454 / 1 158 L

Lastkapacitet:

100-240 kg (beroende på batterival)

Batterityp:

Litium-järn

Batterikapacitet:

25/32 kWH 320 V AC

Elmotor, effekt:

27 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

20 min (400 V, 64 A)

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

90-120 km/h (beroende på softwareinställning)

Säkerhet:

Airbags och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem tillval.

Anmärkning:

Framhjulsdriven. Anges klara 5 000 – 10 000 laddningar.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://4u.luis.de

Kontaktuppgifter:

LUIS Motors GmbH, Brennerkoppel 5, D-22949 Ammersbek, Tyskland, tel +49-0800 330 47 46, fax +49-40 605 58 047, Elektroauto@LUIS.de

49 


Lujo

Modell:

QR

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

4

Yttermått:

L 355 cm, B 150 cm, H 149 cm

Vikt:

1 050 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

Ca 300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

6 kW

Laddtid:

8-10 h, 220 V 16 A

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

150 km i 50 km/h plan mark

Toppfart:

60 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Ej typgodkänd för EEC.

Vidare läsning:

http://www.globalsources.com/ptcchina.co

Officiell webbplats:

www.lujoev.com

Kontaktuppgifter:

LUJO EV R&D CO.,LTD, NO.10, Daqing Rd., Weihai, Shandong, 264205 Kina , tel +86-63- 592 4306, +86-631 5924306, fax +8- 631 592435650 


Lujo

Modell:

LUJO BDX120100LA

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

4

Yttermått:

L 340 cm, B 158 cm, H 167 cm

Vikt:

1 330 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

15 kW

Laddtid:

8-10 h, 220 V 16 A

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

120 km i 50 km/h plan mark

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Ej typgodkänd för EEC.

Vidare läsning:

http://www.globalsources.com/gsol/I/Electric-car/p/sm/1010223072.htm

Officiell webbplats:

-

Kontaktuppgifter:

LUJO EV R&D CO.,LTD , NO.10, Daqing Rd., Weihai, Shandong, 264205 Kina , tel +86-63- 592 4306, +86-631 592 4306, fax +8- 631 592 435651 


Lujo

Modell:

LUJO LF Sedan

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 13 480 exkl batterier

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 437 cm, B 170 cm, H 147 cm

Vikt:

1 530 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

350 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

-kWh, 55 Ah, 320 V

Elmotor, effekt:

20 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

8-10 h, 220 V 16 A

Räckvidd:

120 km i 50 km/h plan mark

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Airbag på förarsidan, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Homologerad enligt EEC M1.

Vidare läsning:

http://www.globalsources.com/ptcchina.co

Officiell webbplats:

www.lujoev.com

Kontaktuppgifter:

LUJO EV R&D CO.,LTD , NO.10, Daqing Rd., Weihai, Shandong, 264205 Kina , tel +86-63- 592 4306, +86-631 592 4306, fax +8- 631 592 435652 


Lujo

Modell:

LUJO L7e

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Importör i Sverige:

-

Pris från tillverkare:

USD 13 480 exkl batterier

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 437 cm, B 170 cm, H 147 cm

Vikt:

1 530 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

350 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

-kWh, 55 Ah, 320 V

Elmotor, effekt:

20 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

8-10 h, 220 V 16 A

Räckvidd:

120 km i 50 km/h plan mark

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Airbag på förarsidan, låsningsfria bromsar och antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Homologerad enligt EEC M1.

Vidare läsning:

http://www.globalsources.com/ptcchina.co

Officiell webbplats:

www.lujoev.com

Kontaktuppgifter:

LUJO EV R&D CO.,LTD , NO.10, Daqing Rd., Weihai, Shandong, 264205 Kina , tel +86-63- 592 4306, +86-631 592 4306, fax +8- 631 592 435653 


Luxgen

Modell:

7 MPV

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Taiwan

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

7

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

180 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

350 km i 40 km/h

Toppfart:

145 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande då den ännu inte tillverkas. Låsningsfria bromsar och dubbla airbags fram troligen standard, antisladdsystem troligen ej tillgängligt.

Anmärkning:

Utvecklad av AC Propulsion (USA) och Yulun Motors (Kina), säljs från 2011 till en början i Mellanöstern. SUV och limousine planeras också.

Vidare läsning:

http://www.ecofriend.org/entry/luxgen-debuts-world-s-first-all-electric-7passenger-mpv/ http://www.automotiveworld.com/news/environment/81426-taiwan-evproject-not-suspended-yulon-says

Officiell webbplats:

http://www.luxgen-motor.com.tw/cars/EV/

Kontaktuppgifter:

Luxgen Motor Corp, Taiwan

54 


Mercedes

Modell:

A-klass E-Cell

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

Senhöst 2010

Pris från tillverkare:

Säljs inte, leasas enbart

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 388 cm, B 176 cm, H 159 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

435-1 370 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

16,5 kWh

Elmotor, effekt:

68 hk normal drift, 96 hk peak

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

4 h vid 400 V

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

150 km/h (elektroniskt begränsad)

Säkerhet:

Originalbilen har fem stjärnor i Euro NCAP och airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem som standard.

Anmärkning:

500 tillverkas för leasing till utvalda kunder i Europa. Innerutrymmen och bagageutrymme oförändrat jämfört med konventionella versioner.

Vidare läsning:

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/100916-mercedes-a-klass-e/index.xml http://www.automotorsport.se/news/21428/mercedes-a-klass-e-cell--20-milper-laddning/

Officiell webbplats:

www.mercedes-benz.com

Kontaktuppgifter:

Mercedes-BenzSverige AB,Box 50531, 202 50 Malmö, Sverige. Tel +46-40 671 8484, fax +46-40 671 8485, info-malmoe@daimler.com

55 


Mia

Modell:

Mia, mia L

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Från € 18 800, L från € 19 600

Sittplatser:

3-4

Yttermått:

L 287/319 cm, B 164 cm, H 155 cm

Vikt:

750/784 kg

Bagageutrymme:

200 l, L 420/998 l

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litiumjärnfosfat

Batterikapacitet:

8/12 kWh

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

3/5 h

Laddtid, snabbladdning:

20 min

Räckvidd:

80-90/120-130 km

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad, airbag för förare och låsningsfria bromsar standard, övrig utrustning ej tillgänglig.

Anmärkning:

Kallades ursprungligen Friendly, framtagen av Heuliez, Mia uppstod efter Heuliez konkurs. Planerar bygga 1000/månad från november 2011, 12 000 bilar 2012. Kommer ev gå att köpa i Norge från 2011.

Vidare läsning:

http://www.automotiveworld.com/news/environment/88227-france-mia-eventers-pilot-production http://www.automotto.org/entry/heuliez-friendly-concept-car-unveiled/

http://www.automotiveworld.com/news/environment/88227-france-mia-ev-enterspilot-production Officiell webbplats:

www.mia-electric.com

Kontaktuppgifter:

Mia Electric, Norbertstr 5, 451 31 Essen, Tyskland, info@mia-electric.com

56 


Mini

Modell:

Mini-E

Fordonsklass:

Personbil

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

Säljs inte, leasas till utvalda kunder

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 371 cm, B 168 cm, H 141cm

Vikt:

1.465 kg, varav batterier 270 kg

Bagageutrymme:

60 liter

Lastkapacitet:

195 kg inkl förare

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

35 kWh

Elmotor, effekt:

150 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

2,5 h med särskild laddare

Räckvidd:

180 km

Toppfart:

150 km/h (elektronisk begränsning)

Säkerhet:

Originalbilen har 5 stjärnor i Euro NCAP 5. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem är standard.

Anmärkning:

500 bilar leasas ut av BMW i ett år i New York, New Jersey och Kalifornien som storskaligt försök.Befintliga leasingkontrakt förlängdes våren 2010 med ett år för de som önskade. Teknisk inspektion efter 5 000 km eller sex månader. Konverterad av AC-Propulsion som också säljer konverteringskit.

Vidare läsning:

www.onelectriccars.com/category/bmw/mini-e/, DN Motor 081213 http://www.automotorsport.se/nyhetsbrev/news/21120/mini-e-ger-extraspänning/

Officiell webbplats:

http://www.mini.co.uk/MINI_E/home.html

Kontaktuppgifter:

BMW Sverige, box 1525, 171 29 Solna, tel +46-8 470 6000, fax +46-8 470 6090,www.bmw.se/se/sv/general/contact/contact_local.html

57 


Mitsuoka

Modell:

Like

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

Augusti 2010

Pris från tillverkare:

USD 47 500

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 357 cm, B 148 cm, H 161 cm

Vikt:

Ca 1 250 kg

Bagageutrymme:

364 L

Lastkapacitet:

Ca 300 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

40/82 kWh

Laddtid:

8 h 1-fas, 16 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

150 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, sidkrockkuddar och låsningsfria bromsar standard. Antisladdsystem troligen ej tillgängligt.

Anmärkning:

Baserad på Mitsubishi i-MiEv, men längre och femsitsig.

Vidare läsning:

http://www.automotiveworld.com/news/environment/82607-japan-mitsuokaopens-reservations-for-like-ev http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/06/23/an-electriccar-that-is-a-lot-like-the-i-miev/

Officiell webbplats:

www.mitsuoka-motor.com

Kontaktuppgifter:

Mitsuoka Motor, 508-3, Kakeomachi, Toyama city, Toyama Pref., Japan

58 


Myers

Modell:

NMG

Fordonsklass:

Personbil eller trehjulig mc, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

USD 24 995, USD 29 995 med litiumbatterier

Sittplatser:

1

Yttermått:

L 244 cm, B 122 cm, H 147 cm

Vikt:

612 kg

Bagageutrymme:

Ca 150 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly, underhållsfria. Litiumfrån 2010

Batterikapacitet:

6,2 kWh, 13x12V

Elmotor, effekt:

20 kW

Laddtid:

3-4h

Laddtid, snabbladdning:

45 min till 95 %

Räckvidd:

45 km, 70 km med litium

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Uppfyller USA:s säkerhetskrav för mc. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Trehjulig, drivning på bakhjulet. Såldes tidigare som Corbin Sparrow.

Vidare läsning:

http://en.wikipedia.org/wiki/Myers_Motors_NmG

Officiell webbplats:

http://www.myersmotors.com

Kontaktuppgifter:

Myers Motors LLC, 180 South Ave., Tallmadge, Ohio, USA, tel +1-330 630 3768,info@MyersMotors.com.

59 


Myers

 Modell:

Duo

Fordonsklass:

Personbil eller trehjulig mc , fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

USD 24 995

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

Ca 150 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

110 km, version med 160 km räckvidd erbjuds 2010

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Uppfyller USA:s säkerhetskrav för mc. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Trehjulig, drivning på bakhjulet.

Vidare läsning:

http://green.autoblog.com/2009/09/23/revealed-myers-motors-two-seat-allelectric-nmg/ http://www.chipchick.com/2009/09/myers_motors.html

Officiell webbplats:

http://www.myersmotors.com

Kontaktuppgifter:

Myers Motors LLC, 180 South Ave., Tallmadge, Ohio, USA, tel +1-330 630 3768,info@MyersMotors.com.

60 


OKA

Modell:

OKA EV

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil. I USA: NEV / Low-Speed Vehicle

Tillverkningsland:

Ryssland, slutmontering i USA

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

I USA: Base USD 7 995, Standard USD 8 745, Luxury USD 9 995. Kit för ombyggnad av befintlig OKA USD 5 595

Sittplatser:

2/4, finns även som 2-sitsig Cargo-modell

Yttermått:

L 320 cm, B 142 cm, H 140 cm

Vikt:

685 kg

Bagageutrymme:

Ca 200 L

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly, underhållsfritt som tillval

Batterikapacitet:

48 V AC, 36 Ah, 175 A

Elmotor, effekt:

5 kW, 12 kW max

Laddtid:

8 h (110 V)

Laddtid, snabbladdning:

45 min till 80 %, snabbladdare finns som tillval

Räckvidd:

40-50 km

Toppfart:

40 km/h (begränsad)

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.Uppfyller EU:s personbilskrav.

Anmärkning:

Rysk bil som konverteras till eldrift i USA.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

http://www.okaauto.com

Kontaktuppgifter:

OKA AUTO USA, MIROX Corporation,P. O. Box 19294, Jean, NV 89019-9294, USA, okaauto@aol.com. +1-702-683-829261 


Persu

Modell:

Persu Hybrid

Fordonsklass:

Motorcykel, fabrikstillverkad laddhybrid

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2012

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 356 cm, B 130 cm

Vikt:

635 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

17 kWh

Elmotor, effekt:

40 kW (elmotor på 20 kW i båda bakhjul)

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

3h

Räckvidd:

30 km eldrift

Toppfart:

160 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Förarairbag standard, låsningsfria bromsar, antisladdsystem och passagerarairbag ej tillgängligt.

Anmärkning:

Trehjuling med tilt-teknik. Tidigare under namnet Venture One, planerad som elbil. Parallella drivlinor. Information om batteri och elmotor gäller elversionen,kan förändras för hybridversionen.

Vidare läsning:

http://www.zoomilife.com/2009/01/08/venture-vehicles-persu-mobility-thepersu-hybrid/

Officiell webbplats:

http://www.flytheroad.com/

Kontaktuppgifter:

ecom@persumobility.com

62 


Pininfarina

Modell:

Blue Car

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 365 cm, B 172 cm, H 160 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

200 L

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Litium-polymer

Batterikapacitet:

30 kWh, 410 V

Elmotor, effekt:

50kW

Laddtid:

3-4 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

250 km

Toppfart:

130 km/h (elektroniskt begränsad)

Säkerhet:

Ej krocktestad eftersom bilen ännu inte tillverkas. Airbags och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem oklart.

Anmärkning:

Leasas till en början för ca €500/månad, storskalig serieproduktion 2012 efter förseningar pga Pininfarinas nya ägarbild. Blir lånebil i Paris.

Vidare läsning:

www.vk.se/Article.jsp?article=405344 www.auto-future.blogspot.com/2008/10/ev-future-pininfarina-b-zero.html www.fashionfunky.com/2008/10/pininfarina_electric_car_b_zer.php

Officiell webbplats:

www.pininfarina.com; www.bluecar.fr

Kontaktuppgifter:

Véhicules Électriques Pininfarina Bolloré, Tour Bolloré, 31-32, quai de DionBouton, F-928 11 Puteaux cedex, tel +33-1 46 96 17 04, fax +33-1 46 96 17 05, vepb@bollore.net63 


RUF        Modell:

ERuf Model A

Fordonsklass:

Personbill, konverterad från bensindrift. Originalbil: Porsche 911

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

-

Vikt:

1910 kg (varav 550 kg batterier)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

29 resp 37 kWh

Elmotor, effekt:

180 resp 20 kW

Laddtid:

10 h

Laddtid, snabbladdning:

1 h (400 V)

Räckvidd:

150 resp 200 km

Toppfart:

220 km/h

Säkerhet:

Originalbilen ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande, har dubbla airbags fram, antisladdsystem och låsningsfria bromsar.

Anmärkning:

Originalbil: Porsche 911. Även kallad Ruf Greenster. Specifikationer avser med en resp. två motorer. 10 byggs tillsammans med Siemens våren 2011 Norska och svenska RUF-verksamheten har upphört.

Vidare läsning:

www.autobloggreen.com/2009/03/03/geneva-2009-ruf-greenster-evolves-theelectric-porsche-concept/ www.autoblog.com/2008/10/10/rufs-electric-porsche-breaks-cover/

Officiell webbplats:

www.ruf-automobile.de

Kontaktuppgifter:

RUF,via webbsidan

64 


RUF Modell:

ERuf Stormster

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

-

Vikt:

2 670 kg (varav 550 kg batterier)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium-järn-fosfat

Batterikapacitet:

50,7 kWh

Elmotor, effekt:

270 kW

Laddtid:

10 h

Laddtid, snabbladdning:

1 h (400 V)

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

150 km/h

Säkerhet:

Originalbilen ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande, har dubbla airbags fram, antisladdsystem och låsningsfria bromsar.

Anmärkning:

Originalbil Porsche Cayenne. Teknik från Siemens. Norska och svenska RUFverksamheten har upphört.

Vidare läsning:

http://www.motorauthority.com/blog/1039945_siemens-presents-erufstormster-electric-porsche-cayenne

Officiell webbplats:

www.ruf-automobile.de, www.autotuning.no, www.ruf.se

Kontaktuppgifter:

RUF, via webben

65 


Salamander Modell:

Salamander

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina (Hong Kong)

Tillverkas från:

Slutet av 2011

Pris från tillverkare:

USD 35 000

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 401 cm, B 180 cm, H 150 cm

Vikt:

1150 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

400 kg

Batterityp:

NiMH eller Zink-luft

Batterikapacitet:

44 kWh

Elmotor, effekt:

30 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

350 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande, säkerhetsutrustning ännu ej specificerad.

Anmärkning:

Batterier från APET, Taiwan. Elsystem skrivet i Linux open source för att underlätta externa förbättringar.

Vidare läsning:

www.progressiveautoxprize.org/teams/apetx http://www.greentechmedia.com/articles/read/a-car-powered-by-zinc/

Officiell webbplats:

http://salamanderian.com

Kontaktuppgifter:

Maggie@kaizai.com, 20/F Euro Trade Center, 21-23 Des Voeux Road Central, Hong Kong. Tel +852-9228-9794 (Mr. Masa Chiu, Group C.O.O.), fax +8523106-5923

66 


Shandong Jindalu/Fulu

Modell:

FL5000W--ZK-F1 [ 3 ]

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 326 cm, B 151 cm, H 154 cm

Vikt:

910kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

6 V, 180 Ah

Elmotor, effekt:

5 kW 72 V AC

Laddtid:

12 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

120 km i 50 km/h

Toppfart:

60 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande. Krockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Anges vara EU-godkänd. Säljs i Latinamerika, Mellanöstern, Afrika och Kina.

Vidare läsning:

http://fulumotor.manufacturer.globalsources.com/si/6008817482717/pdtl/Electri c-car/1035675740/Electric-Truck.htm

Officiell webbplats:

www.gfulu.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Jindalu Vehicle Co.Ltd, Dezhou Tianqu Industrial Zone, Dezhou, Shandong, 252000 Kina, tel +86 534 235 5086, fax +86 534 235 5086, jdlvehicle@163.com

67 


Shenzhen Greenwheel

Modell:

GW03-A20L51-01

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 429 cm, B 172 cm, H 173 cm

Vikt:

1626 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

318 V, 100 Ah

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

139 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande. Krockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Framhjulsdriven. Säljs i Latinamerika, Mellanöstern, Afrika och Kina.

Vidare läsning:

http://www.globalsources.com/greenwheel.co

Officiell webbplats:

www.gfulu.com

Kontaktuppgifter:

Shenzhen Greenwheel Electric Vehicle Co.ltd, Ludifangzhou Industry Zone, Gongming Street, Guangming New District, Shenzhen, Guangdong,518057 Kina, tel +86-755 8179 5575, fax +86-7558179 559668 


Shifeng

Modell:

GD04A or GD04B

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4/5

Yttermått:

L 326 cm, B 145 cm, H 150 cm

Vikt:

920/1000 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

48/60 V, 260 Ah

Elmotor, effekt:

4 kW 48 V AC

Laddtid:

12 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

100/150 km i 35km/h

Toppfart:

50 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande. Krockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Skivbromsar runt om.

Anmärkning:

EU-godkänd.

Vidare läsning:

http://akamai.globalsources.com.edgesuite.net/f/593/3445/5d/pdt.static.globals ources.com/IMAGES/PDT/SPEC/632/K1005617632.pdf

Officiell webbplats:

www.gfulu.com

Kontaktuppgifter:

Info@gfulu.com

69 


Smart

Modell:

Smart ED

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2008, kraftigt reviderad 2009

Pris från tillverkare:

Leasas för € 700/mån under 48 mån/60 000 km, säljs från 2012

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 270 cm, B 156 cm, H 154 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

16,5 kWh, 17,6 kWh från 2012

Elmotor, effekt:

30 kW, 55 kW från 2012

Laddtid:

7 h, 8 h från 2012

Laddtid, snabbladdning:

3 h med särskild laddare

Räckvidd:

135 km (NEDC), 140 km från 2012

Toppfart:

100 km/h, 120 km/h från 2012

Säkerhet:

Originalbilen har fyra stjärnor i Euro NCAP och airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem som standard.

Anmärkning:

Bilarna leasas i bl.a. Berlin, Hamburg, Rom, Milano, Pisa och Madrid, försäljning av 1500 bilar 2011, 10 000 2012, på 30 marknader. Från 2012 med starkare motor från Bosch.

Vidare läsning:

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/090824-smart-tesla/index.xml http://www.envymotors.co.uk/smart-ed-electric.html http://www.automotiveworld.com/news/powertrain/82522-north-americasmart-fortwo-ed-sales-to-begin-in-q3

http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20110816/nya-smart-fortwoelectric-blir-snabbare Officiell webbplats:

www.smart.com www.smart.se

Kontaktuppgifter:

Mercedes-BenzSverige AB,Box 50531, 202 50 Malmö,Sverige. Tel +46-40 671 8484, fax +46-40 671 8485, info-malmoe@daimler.com

70 


Solaris

Modell:

Elettra

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Etiopien

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

USD 12 000, USD 15 000

Sittplatser:

4

Yttermått:

-

Vikt:

1400 kg

Bagageutrymme:

200 L

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

Anges ej

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

12 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej möjligt

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande. Krockkuddar, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

30 i veckan ska byggas. Kinesisk-italienska ägare. Kaross från Sydkorea.

Vidare läsning:

http://www.ethiopianreview.com/news/53392 http://green.autoblog.com/2010/04/02/solaris-elettra-sparks-electric-carinterest-in-ethiopia/ http://www.facebook.com/pages/Solaris-Elettra-Ethiopias-First-ElectricCar/113559971994691

Officiell webbplats: Kontaktuppgifter:

Freestyle PLC, Legetafo, Addis Ababa, Etiopien71 


Subaru

Modell:

R1e

Fordonsklass:

Personbil , fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

2006

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 329 cm, B 148 cm, H 151 cm

Vikt:

1 060 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium, 346 V

Batterikapacitet:

9,2 kWh

Elmotor, effekt:

40 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

80 % på 15 min med särskild snabbladdare

Räckvidd:

80 km

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags fram ochlåsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Används bl.a. av Tepco och New York Power Authority. Säljs ännu inte till allmänheten. Baserad på Subaru R1.

Vidare läsning:

www.fhi.co.jp/english/contents/pdf_en_46430.pdf www.theautochannel.com/news/2008/03/20/081594.html

Officiell webbplats:

www.subaru.com www.subaru.se

Kontaktuppgifter:

Subaru Nordic AB,Torbornavägen 15, Box 15003, 253 68 Helsingborg, tel 042490 49 00, tpossling@subaru.se

72 


Subaru

Modell:

Stella

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad laddhybrid

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

4 725 000 yen (NOK 315 000, SEK 378 000)

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 340 cm, B 147 cm, H 166 cm

Vikt:

1 060 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium, 346 V

Batterikapacitet:

9,2 kWh

Elmotor, effekt:

47 kW

Laddtid:

8 h (100 V)

Laddtid, snabbladdning:

80 % på 15 min med särskild snabbladdare

Räckvidd:

90 km

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar som standard. Antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Säljs i Japan från juni 2009, finns sedan tidigare som bensinbil. Produktion upphör 2011.

Vidare läsning:

http://www.subaru.se/pr_subarus_elbil_klar_for_produktion.aspx http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/12/30/electricvehicle-production-may-be-suspended/

Officiell webbplats:

www.subaru.com www.subaru.se

Kontaktuppgifter:

Subaru Nordic AB,InformationschefThomas Possling, tel +46-42 490 4918, tpossling@subaru.se

73 


Tata

Modell:

Indica Vista Electric

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. Konvertering från diesel/bensindrift till batteridrift. Originalbil: Tata Indica

Tillverkningsland:

Indien/Storbritannien

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

Prel ca € 30 000

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 380 cm, B 170 cm, H 149 cm

Vikt:

1 290kg, varav batterier 240 kg

Bagageutrymme:

200 L

Lastkapacitet:

Ca 300 kg

Batterityp:

Litium-polymer

Batterikapacitet:

26,5 kWh

Elmotor, effekt:

55 kW

Laddtid:

8 h (6,5 h till 80 %), 1-fas, maximalt 13,5 A

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar standard. Antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Tillverkas från 2012 för EU-marknaden i Storbritannien, tidigare aviserad tillverkning i Norge av Miljobil Grenland AS blir inte av. Eldriven version av Tata Nano planeras för 2012.

Vidare läsning:

http://www.coventrytelegraph.net:80/news/coventry-news/2010/11/13/tata-sfirst-electric-car-is-produced-in-coventry-92746-27651111/#ixzz15XUooh3Y www.vicky.in/straightfrmtheheart/tatas-indica-electric-to-run-for-200kms-atsingle-charge/ http://www.automotiveworld.com/news/environment/83312-india-tata-tolaunch-evs-in-europe-this-fiscal-year

Officiell webbplats:

www.tatamotors.com

Kontaktuppgifter:

Tata Motors, Bombay House, 24 Homi Mody Street, Mumbai 400 001, Indien, tel +91-22 6656 1676, rbc@tatamotors.com

74 


Tong Yong

Modell:

Tong Yong

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Sydkorea

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 7 000

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 335 cm, B 171 cm, H 147 cm

Vikt:

750 kg

Bagageutrymme:

1,4 x 1,4 x 1,2 m

Lastkapacitet:

200 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

72 V, 200 AH

Elmotor, effekt:

6.5 kW 72 V AC

Laddtid:

8-10 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

130 km

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Batterier garanteras för 500 laddningar. EEC-godkänd tack vare låg vikt. Över 20 000 tillverkade. Portugisisk importör.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.biocar.com.sapo.pt (portugisisk importör)

Kontaktuppgifter:

Young Hwa Corp., 727-2 Hapjung-Dong, Pyungtaek City, Kyunggi-Do, 450-020, R.O. Korea, tel : 031-6181104, lcd6958@naver.com

75 


Toyota

Modell:

Prius laddhybrid

Fordonsklass:

Personbil, fabriksbyggd laddhybrid

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 446 cm, B 175 cm, H 149 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

200 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

72 V, 200 AH

Elmotor, effekt:

Elmotor 60 kW, bensinmotor 73 kW, totalt 100 kW

Laddtid:

90 min (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

Upp till 20 km på el

Toppfart:

180 km/h, knappt 100 km/h på el

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem standard. Högsta betyg i Euro NCAP (gäller basmodellen).

Anmärkning:

Över 600 byggs. Leasas för specialutvalda, endast testbilar i Europa till 2012. Säljs från våren 2012. Från 2012 s’ljer Toyota elversion av RAV4, utvecklad av Tesla, ev bara för USA-marknaden.

Vidare läsning:

www.nollutsläpp.se, www.gronabilister.se/prius-laddhybrid

http://www.automotiveworld.com/news/environment/88245-us-toyota-confirmsrav4-ev-marketing-plans Officiell webbplats:

www.toyota.com/plugin

Kontaktuppgifter:

76 


Velozzi

Modell:

Supercarplug-in-hybrid

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad laddhybrid

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litiumpolymer

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

560 kW

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

300 km vid batteridrift, 700 km totalt

Toppfart:

300 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags fram, antisladdsystem och låsningsfria bromsar standard.

Anmärkning:

Dieseldriven 65 kW mikroturbin ladder batterir och utvidgar räckvidd på el. Bilden visar prototype, begränsad tillverkning annonserad. Familjebil Solo också visad som prototyp, inga uppgifter om ev. tillverkning.

Vidare läsning:

http://www.topspeed.com/cars/car-news/velozzi-supercar-ar84791.html http://www.autonewswire.net/article.php?id=7365

Officiell webbplats:

http://www.velozzi.org/

Kontaktuppgifter:

velozzi@velozzi.org

77 


Venturi

Modell:

Venturi Fetish

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Monaco

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

€ 300 000

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 394 cm, B 188 cm, H 118 cm

Vikt:

1 225 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litiumpolymer

Batterikapacitet:

54 kWh

Elmotor, effekt:

220 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

3h

Räckvidd:

340 km vid 90 km/h

Toppfart:

200 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Antisladdsystem standard. Låsningsfria bromsar och airbags ej tillgängligt.

Anmärkning:

Tillverkas i en första serie enbart i 25 exemplar.

Vidare läsning:

www.en.wikipedia.org/wiki/Venturi_Fétish

Officiell webbplats:

www.venturicars.com

Kontaktuppgifter:

Venturi Automobiles,Gildo Pastor Center, 7 rue du Gabian,98000 Monaco, tel +377-9999 5200, fax +377 9999 5323, info@venturi.fr

78 


Wheego

Modell:

Whip LiFe

Fordonsklass:

Personbil. I USA även som Low-Speed Vehicle

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

September 2010

Pris från tillverkare:

USD 32 995, LSV-version USD 18 995

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 301 cm, B 161 cm, H 160 cm

Vikt:

1 210 kg

Bagageutrymme:

600 L

Lastkapacitet:

214 kg

Batterityp:

Litium-järnfosfat

Batterikapacitet:

30 kWh, 115 V, 260 Ah

Elmotor, effekt:

44 kW maxeffekt, AC 50 V

Laddtid:

8-10 h 1-fas, 18 A 230 V, 4-5 h från 50 till 100 %

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

105 km/h, LSV begränsad till 40 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Återförsäljarnätverk i USA, offerar 100 Wheego till Vita Huset.

Vidare läsning:

http://video.foxbusiness.com/v/4331140/affordable-electric-all-american-whip/?playlist_id=87247

http://www.autoevolution.com/news/white-house-to-buy-100-wheegolife-electric-cars-24835.html Officiell webbplats:

www.wheego.net

Kontaktuppgifter:

Wheego Electric Cars, Inc. 888 3rd Street NW, Suite A,Atlanta, GA 30318, USA, tel +1-678 904 4795,susan@wheego.net, jboyd@wheego.net79 


ZAP

Modell:

Zap Taxi

Fordonsklass:

Personbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

Juni 2011

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 371 cm, B 183 cm, H 171 cm

Vikt:

1 115 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

250 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

36 kWh, 100 AH, 120 V

Elmotor, effekt:

60 kW, AC, 216 V

Laddtid:

12 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

Snabbladdare finns som tillval, ingen uppgift om laddtid

Räckvidd:

200 km i 40 km/h, 160 km blandad körning, förbrukning 18kWh/100 km

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Säkerhetsspecifikation ej klar.

Anmärkning:

Baserad på kinesiska Jonway A-380.

Vidare läsning:

http://www.youtube.com/watch?v=lLbEW5CfpkM

Officiell webbplats:

www.zapworld.com; www.sinozap.com

Kontaktuppgifter:

ZAP Headquarters,501 Fourth Street,Santa Rosa, CA 95401, USA. Tel +1-707525-8658, +1-800-251-4555 ZAp Hangzhou Electric Vehicle Co Ltd, 181 Wuchang Av, Yuhang Distr, Hangzhou 310023, PRC, tel +86-571 8930 1088/1818, fax +86 571 8930 1118, sinozap@sinozap.com80 


ZAP

Modell:

Zapvan Shuttle

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina/USA

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

.

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 138 i, B 54 cm, H 47 cm

Vikt:

Ca 950 kg

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

290 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

100 AH, 120 V

Elmotor, effekt:

6 kW, DC, 72 V, finns även med 26 kW motor

Laddtid:

12 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

Snabbladdare finns som tillval, ingen uppgift om laddtid

Räckvidd:

65 km

Toppfart:

40 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Antisladdsystem, låsningsfria bromsar och airbags ej tillgängligt.

Anmärkning:

-

Vidare läsning:

http://www.zapworld.com/files/Updated%20content/new%20layout%20pages/Z AP_xebrasedan_slick.pdfhttp://www.zapworld.com/files/Updated%20content/ne w%20layout%20pages/specsheet_zapvan-shuttle.pdf

Officiell webbplats:

www.zapworld.com/

Kontaktuppgifter:

ZAP Headquarters,501 Fourth Street,Santa Rosa, CA 95401, USA. Tel +1-707525-8658, +1-800-251-455581 


2.2Lättafordon

Bad Boy Buggies

 Modell:

LT, Classic, XT

Fordonsklass:

Fyrhjulig motorcykel, lågfartsfordon. Fabrikstillverkat batterifordon

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

LT: USD 7 250 Classic: USD 9 995 XT: USD 11 995

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 285 cm, B 140 cm, H 213cm

Vikt:

750 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

450 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

(8x6V)

Elmotor, effekt:

29 kW

Laddtid:

8-10 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

35-50 km

Toppfart:

30 km/h

Säkerhet:

Ej tested av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, antisladdsystem och låsningsfria bromsar ej tillgängligt.

Anmärkning:

Classic och XT är 4WD, med två elmotorer (fram och bak). Batteriets livslängd anges till 3-5 år. Förlängd version, Stretch, finns också.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

http://www.badboybuggies.com/

Kontaktuppgifter:

Bad Boy Enterprises, LLC, 199 Highway 61 South, Natchez, MS39120, USA +1-866 678 6701, info@badboybuggies.com

82 


Baoya

Modell:

BY-E-CAR-01 (FA4A)

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven. I USA troligen NEV.

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 6 350, litiumbatteri USD 10 500

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 263 cm, B 159 cm, H 147 cm

Vikt:

518 kg (varav batteri 138 kg)

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

500 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt), litium mot tillval

Batterikapacitet:

160 AH, 60 V

Elmotor, effekt:

4 kW AC, 60 V

Laddtid:

8-10 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Låsningsfria bromsar tillval (USD 260), övrig utrustning ej tillgänglig.

Anmärkning:

Blybatterier anges tåla 800 laddningar, litium 2000 laddningar.

Vidare läsning:

http://www.baoya-ev.com/Products/show.asp?i=45

Officiell webbplats:

www.baoya-ev.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Baoya New Energy Vehicle Co., Ltd, evehicle@yahoo.cn; sdbaoya@126.com

83 


Bensur

Modell:

Sole Kiki

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil, i EU klassad som L7e

Går att köpa/leasa :

2010

Tillverkningsland:

Kina/Italien

Tillverkas från:

Oktober 2010

Pris från tillverkare:

€ 12 500

Sittplatser:

2 eller 2+2 (tillval)

Yttermått:

L 250 cm, B 181 cm, H 153 cm

Vikt:

810 kg (varav batteri 260 kg)

Bagageutrymme:

180 L

Lastkapacitet:

170 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt) eller litium

Batterikapacitet:

72 V 150 Ah

Elmotor, effekt:

6,5 kW

Laddtid:

8-10 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning:

Tillval, ger laddning på 4.5 h

Räckvidd:

130 km (bly), 250 km (litium)

Toppfart:

55 km/h (beroende på nationell specifikation)

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags tillval. Låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt. Dosbas säkerhetssystem.

Anmärkning:

EEC-godkänd. Delvis utvecklad i Italien.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

http://www.bensursrl.it/

Kontaktuppgifter:

Bensur Innovazione e Tecnology, Via saracinello, 19 croce valanidi, reggio

calabria, Italien, bensursrl@hotmail.com, bensursrl@hotmail.it;84 


CT&T

Modell:

E-Zone

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil. I USA NEV.

Tillverkningsland:

Sydkorea

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

2

Yttermått:

L 257 cm, B 144 cm, H 156 cm

Vikt:

520 kg exkl. Batterier

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt) , litiumpolymer som tillval

Batterikapacitet:

12 V 100 Ah

Elmotor, effekt:

7 kW, 72 V

Laddtid:

4-6 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning:

Endast för litiumbatteriet

Räckvidd:

Bly 50-70 km, litium 100-110 km

Toppfart:

70 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbag på förarsidan tillval, övrig säkerhetsutrustning ej tillgänglig. Uppfyller ECE R-12 och R-16 för frontalkrock.

Anmärkning:

Tillverkar även golfbilar. Tillverkning på Gotland planerades 2010.

Vidare läsning:

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6010986

Officiell webbplats:

www.ctnt.co.kr

Kontaktuppgifter:

Dukmyung, B-Dong, 4-dong, Seocho-Gu, Seoul, Sydkorea,85 


Dynasty

Modell:

IT

Fordonsklass:

Fabrikstillverkat batterifordon. I USA Neighbourhood Electric Vehicle (NEV)

Tillverkningsland:

Kanada/Pakistan

Tillverkas från:

2001

Pris från tillverkare:

Från USD 19 000

Sittplatser:

2/4

Yttermått:

L 357 cm, B 152 cm, H 160 cm

Vikt:

653 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

700 kg (flak)

Batterityp:

Bly. Underhållsfria mot merkostnad.

Batterikapacitet:

4x12V

Elmotor, effekt:

4,1 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

50 km

Toppfart:

40 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAPdå deras tester ej omfattar denna fordonstyp. Krocktestad som mopedfordon i USA. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

ÄvenSport och Tropic (öppna) och Van (med täckta sidorutor, utan baksäte), samt Utility (pick-up).Finns även under ”Lastfordon”.

Vidare läsning:

www.en.wikipedia.org/wiki/Dynasty_EV www.zapyx.com/electric-car-companies/dynasty-electric-car-corporation/

Officiell webbplats:

www.itiselectric.com

Kontaktuppgifter:

Dynasty Electric Vehicle Ltd, tel +1-604 943 2218, dannyepp@telus.net, export@karakorammotors.com

86 


E-Z-GO

Modell:

Clays Car

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil.Motorredskap klass 2

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

-

Pris från tillverkare:

Från USD 7 150

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 272 cm, B 119 cm, H 124 cm (till rattens överkant)

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

360 kg

Batterityp:

Bly, underhållsfria

Batterikapacitet:

1,9 kWh, 36 V

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

-

Toppfart:

19 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eftersom de ej omfattar motorredskap.

Anmärkning:

Fås i många olika utformningar och utrustningsnivåer, bl.a. för golf. Finns även med bensinmotor. Importerades tidigare till Sverige av svenska Nomaco.

Vidare läsning:

www.cottonwoodelectric.com/drawings/xi875draw.html www.missiongolfcars.com/newCars-ezgoFeat.aspx

Officiell webbplats:

www.ezgo.com

Kontaktuppgifter:

E-Z-GO, 1451 Marvin Griffin Road, Augusta, GA 30906, USA, tel +1-800 241 5855; http://www.ezgo.com/contact-e-z-go.html

87 


Elemo

Modell:

SAM EV II

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, mc

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Från € 16 600

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 234cm, B 158 cm, H 159 cm

Vikt:

500 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

220 kg

Batterityp:

Litium-polymer

Batterikapacitet:

7 kWh

Elmotor, effekt:

20 kW

Laddtid:

5h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

Upp till 80 km

Toppfart:

90 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP.

Anmärkning:

Passagerare sitter bakom föraren.

Vidare läsning:

http://www.youtube.com/watch?v=j7KQEPLrxcg http://www.youtube.com/watch?v=vrhv8OsrakA

Officiell webbplats:

http://www.elemo.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=67

Kontaktuppgifter:

elemo Elektrofahrzeuge, Karsten Kley, Schleinkoferstr. 2A, 76275 Ettlingen, Tyskland,info.ettlingen@elemo.eu

88 


Flybo

Modell:

BY-E-CAR-1

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 261 cm, B 155 cm, H 150 cm

Vikt:

763 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

6 V 210 Ah

Elmotor, effekt:

3 kw, 48 V AC

Laddtid:

8-10 h 1-fas, 25 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

60 km/h

Räckvidd:

100 km

Toppfart:

-

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Krocktestad av tillverkaren.Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

-

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

http://www.flybo.cn/xf/product_new.asp?id=286

Kontaktuppgifter:

Jinan Flybo Motor Co.,Ltd., room D1705 Donghuan Int’l Plaza, Erhuan East Rd, Jinan 250100, Kina, tel +86-531-83532903, +86-531-83532902, fax +86-53183532910, flybomt@yahoo.com.cn,

89 


Fusin

Modell:

Sedan 2006e:L7e

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, i USA Neighbourhood Electric Vehicle

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 330 cm, B 146 cm, H 115 cm

Vikt:

350 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

6x8 V

Elmotor, effekt:

4,2 kW

Laddtid:

6-10 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

80 km

Toppfart:

42 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Anges vara godkänd för försäljning i EU

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.fusinmotors.com/electric-cars.html

Kontaktuppgifter:

Fusin Motor Sports Co, 2610 Hui Shang International Mansion, 356 Shou Chun Road, Hefei 230061, Anhui, Kina, tel +86-551 2829 206, fax +86-551 2826 106,info@fusinmotors.com

90 
Gizmo

Modell:

Cozmo

Fordonsklass:

Fabrikstillverkat batterifordon. I USA: NEV eller MC

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2000

Pris från tillverkare:

Från USD 6 200

Sittplatser:

1

Yttermått:

L 242 cm, B 121 cm, H 135 cm

Vikt:

Ca 350 kg (beroende på batterival)

Bagageutrymme:

283 L

Lastkapacitet:

100-240 kg (beroende på batterival)

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

48 V DC

Elmotor, effekt:

5 kW

Laddtid:

8 h (110 V)

Laddtid, snabbladdning:

75% snabbare (kostnad USD 400)

Räckvidd:

70-140 km

Toppfart:

40 km/h begränsning, maxfart annars 75 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.Uppfyller NHTSA för MC.

Anmärkning:

Batterier anges hålla 3-5 år. Trehjulig.

Vidare läsning:

http://www.mlive.com/auto/index.ssf/2009/07/would_you_drive_one_of_these_ c.html

Officiell webbplats:

http://www.nevco-ev.com/

Kontaktuppgifter:

Neighborhood Electric Vehicle Company, 4068 Stewart Rd. Eugene, OR 97402, USA, gizmo@nevco-ev.com

91 


GreenGo

Modell:

Cozmo

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil.I USA: NEV

Tillverkningsland:

USA/Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 17 995

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 262 cm, B 125 cm, H 152 cm

Vikt:

500 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

250 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

72 V AC

Elmotor, effekt:

18 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

100-150 km

Toppfart:

40 km/h begränsning, maxfart annars 75 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Säljs även i Italien och Mexiko.

Vidare läsning:

http://www.mlive.com/auto/index.ssf/2009/07/would_you_drive_one_of_these_ c.html

Officiell webbplats:

http://www.ggtelectric.com

Kontaktuppgifter:

GreenGo Tek, LLC, 1042 N. Milford Rd. Ste. 103 Milford, MI 48381, +1-248 5293648, fax +1-248 529-3812, drusso@ggtelectric.com, info@ggtelectric.com, krusso@ggtelectric.com

92 


Hefei

Modell:

Rosa 2-D

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil.I USA: NEV

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

2

Yttermått:

L 258 cm, B 151 cm, H 178 cm

Vikt:

740 kg inkl batterier (340 kg)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

210 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

48 V, 225 AH

Elmotor, effekt:

3.7 eller 4.3 kW 48 V DC

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

80 km

Toppfart:

40/45 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

EEC-certifierad. Glasfiberkaross, dörrar som tillval. Endast vänsterstyrd.

Vidare läsning:

http://cndpmotors.en.alibaba.com/product/314165055209687531/EEC_certified_electric_car_ROSA_2D.html?tracelog=cgsotherproduct 4

Officiell webbplats:

http://www.cndpmotors.com

Kontaktuppgifter:

Hefei Dongpeng Trade Co., Ltd.Qianshuiwan,Hefei Economic Zone, Hefei City, Anhui Province. Kina, +86-551-5578375, fax +86-551-2152159, dpmotors@126.com

93 


Hisun

Modell:

HS800UTV

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil.I USA: NEV

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 8 700

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 301 cm, B 146 cm, H 179 cm

Vikt:

870 kg

Bagageutrymme:

(Lastutrymme 121x103x31 cm)

Lastkapacitet:

195 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

120 AH, 96 V

Elmotor, effekt:

10 kW (max 15 kW)

Laddtid:

8 h 1-fas, 18 A 23o V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

100 km

Toppfart:

63 km/h

Säkerhet:

Ingen säkerhetsutrustning utöver säkerhetsbälten.

Anmärkning:

Tillverkar också elfordon av golfbilskaraktär. EU-godkänd.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.hsunmotor.com

Kontaktuppgifter:

Hisun Group, Chongqing Huansong Industries, Shiyan Industrial Park, Huayan Town, Jiulongpo Distr, Chongqing, Kina, +86-15823169862, jason@hsunmotor.com94 


Kandi

Modell:

KD08E

Fordonsklass:

Fabrikstillverkat batterifordon. I USA: NEV

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

USA: USD 8995

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 263 cm, B 155 cm, H 156 cm

Vikt:

720 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

180 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

12 V 210 Ah

Elmotor, effekt:

4 kw, 72 V AC USA: 8,5 kW

Laddtid:

8-10 h, USA: 6 h

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

80-100 km, USA 64 km

Toppfart:

40 km/h, USA 40 km/h

Säkerhet:

USA: Skivbromsar fram och bak. Ingen övrig säkerhetsutrustning.

Anmärkning:

Bakhjulsdriven.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.kandivehicle.com

Kontaktuppgifter:

Kandi Investment Group Co.,Ltd,333# Wensan west road hangzhou, Jinhua, Zhejiang, Kina 310012, tel: +86-571 8826 9757, +86-159 9002 2225,fax +86571 8826 9736, sales3@kandigroup.com95 


Kandi

Modell:

KD18E (Coco) Hardtop

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil. I USA: Low Speed Vehicle/NEV

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

I USA: USD 10 295

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 263 cm, B 155 cm, H 156 cm

Vikt:

720 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

180 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

12 V 210 Ah

Elmotor, effekt:

7.5 kW, 72 V ACUSA: 6/8 kW

Laddtid:

8-10 h 1-fas, USA: 6 h

Laddtid, snabbladdning:

40 km/h, USA 40/64 m/h

Räckvidd:

80 km, USA-version 130 km

Toppfart:

-

Säkerhet:

Ingen säkerhetsutrustning utöver lagkrav.

Anmärkning:

Bakhjulsdriven. Kandi är en av världens största go-cart-tillverkare.Importeras till USA av Solus International.

Vidare läsning:

http://transportsustainability.cleantechnology-businessreview.com/news/kandi_coco_kd18e_ev_qualifies_for_us_2010_10_tax_credit_1 00427/ http://www.earthtimes.org/articles/press/kandi-technologies-introducinganother-coco,1265458.html

Officiell webbplats:

http://www.kandivehicle.com http://www.electriccars.com/SHOWROOM_1/VIEWcarINFO.cfm?CAR_id=82&AD_ type=NEW&SHOWROOMtype=SHRMspecials

Kontaktuppgifter:

Kandi Investment Group Co.,Ltd,333# Wensan west road hangzhou, Jinhua, Zhejiang, Kina 310012, tel: +86-571 8826 9757, +86-159 9002 2225, fax +86571 8826 973696 


Kurrent

Modell:

Kurrent

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. I USA Neighbourhood Electric Vehicle (NEV)

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

-

Pris från tillverkare:

USD 9 800 (NOK 61 000, SEK 73 500)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 260 cm, B 130 cm, H 160 cm

Vikt:

1130 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

4x12 V

Elmotor, effekt:

4,1 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

60 km

Toppfart:

40 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

En fyrsitsig modell och en liten flakbil introduceras 2010. 500 bilar per månad planeras för 2010. Motsvarar delvis Eletttrica (se denna).

Vidare läsning:

www.youtube.com/watch?v=aufbQ7nw1AA www.autobloggreen.com/2006/12/15/the-kurrent-is-kute-but-will-it-konnectwith-konsumers/

Officiell webbplats:

www.getkurrent.com

Kontaktuppgifter:

American Electric Vehicle Co, 30779 Oak Creek Drive, Wixom, MI 48393, USA

97 


Longwise

Modell:

EVL026V

Fordonsklass:

Fabrikstillverkat batterifordon. I USA ”Neighborhood electric vehicle”

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

Yuan 36 000 i Kina (NOK 33 000, SEK 40 000)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 256 cm, B 152 cm, H 156 cm

Vikt:

765 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

48 V

Elmotor, effekt:

4,2 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

50 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande.Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Säljs i USA av BrainBuggy. Rättsprocess mot Daimler för Smart-liknande design.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.longwise.en.alibaba.com/aboutus.html

Kontaktuppgifter:

Zhejiang Longwise Technology Co, Shangpu Road, Hardware Science and Technology Industrial Park, Yongkang, Zhejiang, 321300 Kina

98 


Longwise

Modell:

EVL026F, EVL026V

Fordonsklass:

Fabrikstillverkat batterifordon. I Sverige troligen fyrhjulig motorcykel, i USA Neighborhood electric vehicle

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

-

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2, 4

Yttermått:

L 256 cm, B 128 cm, H 156 cm

Vikt:

765 kg

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

450 kg, 300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

48 V

Elmotor, effekt:

4,2 kW

Laddtid:

8-10 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

120 km i konstant 30 km/h, 100 km blandad trafik

Toppfart:

50 km/h, 45 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eftersom det inte är en personbil och därmed inte omfattas av Euro NCAPs eller amerikanska NCAPs testerAirbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt

Anmärkning:

Den personbilsliknande modellen säljs i något modifierad form som Quiet Car Onei Storbritannien (se denna).

Vidare läsning:

www.longwise.cn.alibaba.com/athena/offerdetail/sale/longwise-1036593301358418.html#pageNav

Officiell webbplats:

www.longwise.en.alibaba.com/aboutus.html

Kontaktuppgifter:

Zhejiang Longwise Technology Co, Shangpu Road, Hardware Science and Technology Industrial Park, Yongkang, Zhejiang, 321300 Kina

99 


Lumeneo

Modell:

Smera

Fordonsklass:

Fabriksbyggd elbil, klassad som mc

Tillverkningsland:

Frankrike

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

€ 30 000 inkl tysk moms

Sittplatser:

1+1

Yttermått:

L 250 cm, B 86 cm, H 145 cm

Vikt:

500 kg

Bagageutrymme:

15 / 150 L

Lastkapacitet: Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

10 kWh, 70 Ah, 144 V DC

Elmotor, effekt:

30 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

150 km. Förbrukning 7 kW/100 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Inbyggt balanssystem. Batterier anges hålla 10 år. Finansiering från franska järnvägsbolaget SNCF.

Vidare läsning:

http://www.youtube.com/watch?v=Z0EgMuocr1c http://en.wikipedia.org/wiki/Lumeneo_SMERA

Officiell webbplats:

http://www.lumeneo.fr

Kontaktuppgifter:

contact@lumeneo.fr, contactpresse@lumeneo.fr100 


Miles

Modell:

ZX40 ST

Fordonsklass:

Konverterad från bensindrift. I USA: Neighbourhood Electric Vehicle (NEV)

Tillverkningsland:

Kina/USA

Tillverkas från:

2004

Pris från tillverkare:

USD 14 999 (NOK 94 000, SEK 112 500)

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 340 cm, B 147 cm, H 170 cm

Vikt:

660 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

150 Ah, 12 V

Elmotor, effekt:

27 kW

Laddtid:

4-6 timmars laddning från 50 %

Laddtid, snabbladdning:

15-20 min

Räckvidd:

65-100 km

Toppfart:

40 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

200 byggs per månad.Ävensom pick-up. Baserad på Daihatsu-modell.

Vidare läsning:

www.autobloggreen.com/category/miles-automotive/ www.chron.com/disp/story.mpl/hotstories/6122241.html

Officiell webbplats:

www.milesev.com

Kontaktuppgifter:

Miles Automotive Group, Ltd, Santa Monica Airport, Santa Monica, CA, USA, info@milesev.com, tel +1-310 390 4890

101 


NICE

Modell:

MyCar

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina (Hong Kong)

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

Standard: GBP 9 995 inkl. moms (NOK 92 000, SEK 110 000) Select: GBP 11 745 inkl. moms(NOK 108 000, SEK 129 000)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 265 cm, B 140 cm, H 141 cm

Vikt:

726 kg

Bagageutrymme:

140 L (52 L fram, 88 L bak)

Lastkapacitet:

200 kg inkl förare

Batterityp:

Bly, 48 V, 200 Ah

Batterikapacitet:

9,6 kWh

Elmotor, effekt:

3,7 kW

Laddtid:

8-10 h (1-fas)

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

110 km

Toppfart:

60 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Vann Green Fleet Electric Car of the Year 2008.Två års garanti. Fyrsitsig och öppen version under utveckling. Säljs i nuläget inte i Europa.

Vidare läsning:

http://www.automotto.org/entry/british-motor-show-goes-electric-with-nicemycar/ http://www.greencarsite.co.uk/econews/evstores-electric-MyCar.htm

Officiell webbplats:

www.nicecarcompany.co.uk

Kontaktuppgifter:

MyCar, EU Auto Technology, Blk A3 10/F Yee Lim Industrial Centre, 2-28 Kwai Lok Street, Kwai Chung, Hong Kong. Tel +852 2334 7331, fax +852-3007 2711, contact@euauto.com.hk, www.euauto.com.hk

102 


Peel

Modell:

Eco, Fun

Fordonsklass:

Moped, lätt mc

Tillverkningsland:

Storbritannien

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

£ 14 999

Sittplatser:

1

Yttermått:

L 137 cm, B 104 cm, H 120 cm

Vikt:

59 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

Eco 3 kW, Fun 1.2 kW

Laddtid:

6- 8-h

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

80 km

Toppfart:

Eco 80 km/h, Fun 24 km/h, i Storbritannien begränsade till 45 resp 13 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad. Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Tillverkades 1962-1965, världens minsta produktionsbil enligt Guiness Rekordbok. 50 tillverkas nu, varav en del med elmotor. Större version Trident finns också, 183 cm lång.

Vidare läsning:

http://www.thecarelectric.com/content/peapod.php http://www.greenlaunches.com/transport/peapod-mobility-car-unveiled.php

Officiell webbplats:

www.peelengineering.co.uk

Kontaktuppgifter:

Peel Engineering, tel +49-0208 265 6590103 


PMMC

Modell:

Greenrunner GE 1200

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, klassas som mopedbil

Tillverkningsland:

Taiwan

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium (C-LiFePO4 av egen tillverkning)

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

1,5 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

-

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Svenska Simson Motors planerarade tidigare import till Sverige.

Vidare läsning:

http://www.cens.com/cens/html/en/news/news_inner_25105.html http://taiwanauj.nat.gov.tw/fp.asp?xItem=44716&ctNode=118

Officiell webbplats:

www.phet.com.tw; www.pihsiang.com.tw

Kontaktuppgifter:

Phet, 7, Gongyeh 5 Road Hsinchu Industry Park Huko Taiwan R.O.C. , tel +8863 568 8585, fax+886-3-568-6202, sales@phet.com.tw;

104 


PMMC

Modell:

Greenrunner EP 1500

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, klassas troligen som mopedbil

Tillverkningsland:

Taiwan

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2+2

Yttermått:

-

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium (C-LiFePO4 av egen tillverkning)

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

2h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

-

Toppfart:

-

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Svenska Simson Motors planerarade tidigare import till Sverige.

Vidare läsning:

http://www.cens.com/cens/html/en/news/news_inner_25105.html http://taiwanauj.nat.gov.tw/fp.asp?xItem=44716&ctNode=118

Officiell webbplats:

www.phet.com.tw; www.pihsiang.com.tw

Kontaktuppgifter:

Phet, 7, Gongyeh 5 Road Hsinchu Industry Park Huko Taiwan R.O.C. , tel +8863 568 8585, fax+886-3-568-6202, sales@phet.com.tw;

105 


Renault

Modell:

Twizy

Fordonsklass:

Klassas troligen som mc

Tillverkningsland:

Frankrike

Tillverkas från:

Hösten 2011

Pris från tillverkare:

Urban € 7 690, Technic € 8 490, 4 kW version € 6 990. Batterier tillkommer, € 49/mån

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 234 cm, B 119 cm, H 146 cm

Vikt:

450 kg

Bagageutrymme:

50 L (packväska)

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

15,5 kWh

Elmotor, effekt:

13 kW

Laddtid:

3,5 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

100 km blandad trafik

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Förarairbag standard, fyrpunktsbälte fram, trepunktsbälte bak, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Dörrar tillval. Leverans från våren 2012. Oklart om försäljning i Norge och Sverige.

Vidare läsning:

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/110513-renault-twizy/index.xml http://www.automotiveworld.com/news/powertrain/84925-france-renault-tolaunch-twizy-iad http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2011/05/12/renaultstwizy-ev-now-available-to-reserve/

Officiell webbplats:

Fel!Ogiltighyperlänkreferens.

Kontaktuppgifter:

Renault

106 


Sanifer

 Modell:

Mini-Car L6E

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Finland

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

Via fabriken

Importör i Sverige:

Via fabriken

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 270 cm, B 154 cm, H 148 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

160 Ah

Elmotor, effekt:

4 kW, 48 V, DC

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

80-100 km

Toppfart:

45 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande, säkerhetsutrustning ännu ej preciserad.

Anmärkning:

Finsktillverkade batterier.

Vidare läsning:

www.finnguide.fi/events/artdetail.asp?a=8853

Officiell webbplats:

http://www.amcmotors.fi/uploads/files/sanifer_minicar_L6e.pdf

Kontaktuppgifter:

AMC Motors, Siilotie 1,90520 Oulu , Finland,tel +358 (0) 8 374 329, fax +358 (0) 8 374 324, amc@amcmotors.fi

107 


Sanifer

 Modell:

Mini-Car L7E

Fordonsklass:

Personbil, batteridriven

Tillverkningsland:

Finland

Tillverkas från:

2010

Importör i Norge:

Via fabriken

Importör i Sverige:

Via fabriken

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 270 cm, B 154 cm, H 148 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

180 Ah

Elmotor, effekt:

7,5 kW (15 kW peak), 72 V, DC

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

100 km

Toppfart:

45 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad enligt Euro NCAP eller motsvarande, säkerhetsutrustning ännu ej preciserad.

Anmärkning:

Finsktillverkade batterier.

Vidare läsning:

www.finnguide.fi/events/artdetail.asp?a=8853

Officiell webbplats:

http://www.amcmotors.fi/uploads/files/sanifer_minicar_L6e.pdf

Kontaktuppgifter:

AMC Motors, Siilotie 1,90520 Oulu , Finland,tel +358 (0) 8 374 329, fax +358 (0) 8 374 324, amc@amcmotors.fi

108 


Shandong Jindalu/Fulu

Modell:

FL5000W ZK-1 07 EEC

Fordonsklass:

Personbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 5 400 från fabrik

Sittplatser:

4

Yttermått:

L 300 cm, B 148 cm, H 153 cm

Vikt:

910kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

180 Ah, 72 V

Elmotor, effekt:

5 kW 72 V DC

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

90 km

Toppfart:

75 km/h

Säkerhet: Anmärkning:

Anges vara EU-godkänd. Batteri garanteras för 2 år eller 500 laddningar.

Vidare läsning:

http://fulumotor.manufacturer.globalsources.com/si/6008817482717/pdtl/Electri c-car/1035124778/Electric-Car.htm?source=RSS_Hd

Officiell webbplats:

http://www.gfulu.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Jindalu Vehicle Co.Ltd, Dezhou Tianqu Industrial Zone, Dezhou, Shandong, 252000 Kina, tel +86 534 235 5086, fax +86 534 235 5086, jdlvehicle@163.com

109 


Shanghai Tandem Motors

Modell:

Electric Car

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Klassas troligen personbil (pga vikt), i USA Neighbourhood Electric Vehicle (NEV)

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

Yuan 36 000 i Kina

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 260 cm, B 155 cm, H 155 cm

Vikt:

678 kg (varav batterier 228 kg)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

6,5 kW

Laddtid:

10 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

65 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Anges vara EU-typgodkänd. Batteriet anges hålla 500 laddningar.

Vidare läsning:

www.tootoo.com/d-rp18894371-NEW_Electric_Car_with_EEC_Approval/

Officiell webbplats:

www.tandem-motor.com

Kontaktuppgifter:

Shanghai Tandem Motors, 1804, Building E, Everbright Convention and Exhibition Center, 82 Caobao Road, Shanghai City, Kina

110 


Stauffacherbenz

Modell:

e´mo

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, klassas troligen som fyrhjulig motorcykel

Tillverkningsland:

Schweiz

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

CHF 15 000 exkl batterier

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 272 cm, B 150 cm, H 150 cm

Vikt:

325 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

275 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

4,8 kWh, 48 V, 100 Ah

Elmotor, effekt:

7 kW

Laddtid:

6 h (1,5 h till 50 % laddning)

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

60 km

Toppfart:

70 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt

Anmärkning:

-

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.iwk.hsr.ch; www.e-mo-car.ch

Kontaktuppgifter:

IWK, Institut für Werkstofftechnik und Kuststoffverarbeitung, Oberseestrasse 10 CH-8640 Rapperswil,Schweiz, tel +41-55 222 4770, fax +41-55 222 4400

111 


Stevens

Modell:

Zecar

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil, klassas troligen som personbil

Tillverkningsland:

Storbritannien (Wales)

Tillverkas från:

2009-2011

Pris från tillverkare:

Anges vid efterfrågan (ingen produktion 2011)

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 300 cm, B 150 cm, H 176 cm

Vikt:

900kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

Bly: 400 kg Litium: 400-500 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfria) eller litium

Batterikapacitet:

Bly: 9,6 kWh, 48 V. Litium: 10, 15 eller 20 kWh

Elmotor, effekt:

27 kW eller 52 kW. En elmotor för vardera bakhjul.

Laddtid:

Bly 4 h, litium: 8-12 h (3-4 h till 80 %)

Laddtid, snabbladdning:

30 min med 3-fas industriladdning

Räckvidd:

Bly 40 km, litium 80-160 km, hybrid (bly) 40 km på el, 160 km på diesel.

Toppfart:

80 km/h eller 90 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Stålbur skyddar åkande. Krocktestad av tillverkaren.

Anmärkning:

Tillverkning i nuläget pausad eller avslutad. Försäljning främst inriktad på uländer. Uppfyller FN:s EV100-riktlinjer.Både som höger- och vänsterstyrd. Ingen tillverkning i nuläget.

Vidare läsning:

http://www.walesonline.co.uk/business-in-wales/businessnews/2008/07/16/zero-emission-vans-made-in-wales-91466-21347864/ http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/wales/7815637.stm?ref=pickatrail.com

Officiell webbplats:

www.stevensvehicles.co.uk

Kontaktuppgifter:

Stevens Vehicles Ltd, ECM2, Port Talbot, SA13 2EZWales, Storbritannien, peter@stevensvehicles.co.uk

112 


Sunmotor

Modell:

Coupe DX

Fordonsklass:

Fabriksbyggt batterifordon. I USA: Neighborhood Vehicle

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 8 050

Sittplatser:

2

Yttermått:

?

Vikt:

806 kg

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

100 AH, 120 V

Elmotor, effekt:

7.5 kW

Laddtid:

8-10 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

220 km

Toppfart:

70 km/h (i USA begränsad till 40 km/h

Säkerhet:

Låsningsfria bromsar standard, airbags ej tillgängliga.

Anmärkning:

Med solceller på taket, ska ge 20 km eldrift/dygn.

Vidare läsning:

http://www.youtube.com/watch?v=HNvC6cGsVYE hubpages.com/hub/Solar-Car

Officiell webbplats:

Www.sunmotor.us

Kontaktuppgifter:

Shandong Baoya New Energy Vehicle Co., Ltd, evehicle@yahoo.cn; sdbaoya@126.com113 


Takeoka

Modell:

T10

Fordonsklass:

Fabrikstillverkat batterifordon. Klassas som fyrhjulig motorcykel (i Japan)

Tillverkningsland:

Japan

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

Yen 856 000(NOK89 000, SEK 107 000)

Sittplatser:

1

Yttermått:

L 224 cm, B 118 cm, H 144 cm

Vikt:

678 kg (varav batterier 228 kg)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

290 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

4 12V batterier, 60 Ah

Elmotor, effekt:

600 W

Laddtid:

10 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

50 km

Toppfart:

55 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

En dörr. Milieu R, en mindre modell säljs fortfarande, men tillverkning avslutas 2009.

Vidare läsning:

http://gadgetblips.dailyradar.com/story/japanese_firm_upgrades_electric_one_se ater_tech_on/ http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20090129/164768/

Officiell webbplats:

-

Kontaktuppgifter:

Takeoka Jidosha Kogei Ltd, Toyama City, Japan

114 


Tazzari

Modell:

Zero, Zero Special Edition, Speedster Italia

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. EUV (L7e)

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

November 2009

Pris från tillverkare:

Från € 19 900

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 288 cm B 155 cm H 142 cm

Vikt:

542 kg

Bagageutrymme:

180 liter (fördelat fram och bak)

Lastkapacitet:

195 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

15 kW

Laddtid:

9 h, 5 h med trefas

Laddtid, snabbladdning:

80 % på 1 h (380 V trefas)

Räckvidd:

140 km

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad eftersom bilen ännu inte tillverkas. Testas troligen inte enligt Euro NCAP då den antagligen klassas som motorcykel och därmed inte omfattas. Oklart om airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem är tillgängligt.

Anmärkning:

Importerades tidigare till Norge av Enviro Elbilsalg AS, import avslutad p.g.a. kvalitetsproblem. Huvudsakligenaluminiumkaross, mittmotor och bakhjulsdrift. Norgeversion har bl.a dieselvärmare.

Vidare läsning:

www.jalopnik.com/5059968/tazzari-zero-electric-car-recharges-in-45-minutesoffers-93+mile-range www.onelectriccars.com/on-the-tazzari-zero/437/

Officiell webbplats:

www.tazzari-zero.com www.elbilsalg.no

Kontaktuppgifter:

Tazzari GL, Via Selice Provinciale 42/E, 400 26 Imola, Italien, tel +39 0542 6230 Enviro Elbilsalg AS, Kjellstadveien 5, 3400 Lier, tel 32 84 80 50, fax 32 84 80 51

115 


Tonaro

Modell:

YP-4

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare: Sittplatser:

4

Yttermått:

L 303 cm, B 140 cm, H 148 cm

Vikt:

610 kg inkl batterier

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

48V, 135 AH

Elmotor, effekt:

5 kW (max 20 kW) 48V AC

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

50 km

Toppfart:

60 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

-

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.caticgz.com

Kontaktuppgifter:

AVIC Guangzhou Dept.12,3F, South Tower, Poly International Plaza, No.1 East Pazhou Avenue, Haizhu, Guangzhou 510308, Kina, +86-20 89899859, fax +8620 89899815, david_yin@caticgz.com116 


Tong Yong

Modell:

Tong Yong

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Sydkorea

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 3 500 (minst 8 ex beställda)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 276 cm, B 142 cm, H 144cm

Vikt:

750 kg (varav 254 kg batterier)

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

200 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

72 V, 200 AH

Elmotor, effekt:

6.5 kW 72 V AC

Laddtid:

8-10 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

130 km

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Batterier garanteras för 500 laddningar. EEC-godkänd tack vare låg vikt. Över 20 000 tillverkade. Portugisisk importör.

Vidare läsning:

www.biocar.com.sapo.pt

Officiell webbplats: Kontaktuppgifter:

Young Hwa Corp., 727-2 Hapjung-Dong, Pyungtaek City, Kyunggi-Do, 450-020, R.O. Korea, tel : 031-6181104, lcd6958@naver.com

117 


Toronto Electric

Modell:

TE option 1

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Klassas antagligen som fyrhjulig motorcykel eftersom vikten utan batterier inte överstiger 400 kg.

Tillverkningsland:

Kanada

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 204 cm, B 153 cm, H 160 cm

Vikt:

700 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

460 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

27 kWh

Elmotor, effekt:

49 kW (toppbelastning)

Laddtid:

-

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

210 km

Toppfart:

99 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad. Oklart om airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem är tillgängligt.

Anmärkning:

Produktion oklar.

Vidare läsning:

http://www.voitureelectrique.net/toronto-electric-te-option-1-une-electriquevenu-du-canada-993#comments

Officiell webbplats:

http://www.torontoelectric.com/

Kontaktuppgifter:

Toronto Electic, 9 Codeco Court, Toronto, Ontario M3A 1A1, Kanada, tel+1416 386 0820, fax +1-416 386 0821

118 


Twike

Modell:

Twike Easy, Active

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. Klassas antagligen som fyrhjulig motorcykel eftersom vikten utan batterier inte överstiger 400 kg.

Tillverkningsland:

Schweiz

Tillverkas från:

1996

Pris från tillverkare:

Storbritannien GBP 14 980 för Easy, 15 690 för Active, exkl. batterier. Batterier från GBP 5 360 till 13 750

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 265 cm, B 120 cm, H 120 cm

Vikt:

170 kg exkl. batterier. Batterier 35-100 kg

Bagageutrymme:

250 L (400 L utan baksäte)

Lastkapacitet:

180-245 kg

Batterityp:

Nickel-kadmium eller litium

Batterikapacitet:

8.4 kWh

Elmotor, effekt:

3 kW (5 kW peak)

Laddtid:

3h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

200 km

Toppfart:

85 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Säkerhetsbur.

Anmärkning:

Trehjulig. För modellen Active lförare och passagerare också trampa bilen. Över 900 tillverkade.

Vidare läsning:

www.ridelust.com/tandem-bike-inspired-city-cars/ en.wikipedia.org/wiki/Twike

Officiell webbplats:

www.twike.com

Kontaktuppgifter:

FineMobile, D-35119 Rosenthal, Feldgasse 6, +49-1805 463 463, info@twike.com TWIKE.UK, c/o Dr Andreas Schroeer, 63 Church Green Rd, Bletchley, Milton Keynes, Bucks MK3 6BY, Storbritannien, info@twike.co.uk

119 


Venturi

Modell:

Venturi Eclectic

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil , troligen fyrhjulig mc, då den är för tung att klassas som EU-moped

Tillverkningsland:

Monaco

Tillverkas från:

Hösten 2011 eller våren 2012

Pris från tillverkare:

Prel € 15 000 (NOK 125 000, SEK 150 000)

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 278 cm, B 166 cm, H 168 cm

Vikt:

390 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly, litium som tillval

Batterikapacitet:

7 kWh

Elmotor, effekt:

4 kW kontinuerligt, toppeffekt 9 kW

Laddtid:

5h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

50 km

Toppfart:

45 km/h

Säkerhet:

Klassas som EU-moped alt. motorcykel och omfattas därmed inte av Euro NCAPs testerDubbla airbags fram. Låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Solceller på taket som kan ge upp till 72 W (0,8 m2), uppfällbart vindkraftverk som kan ge 300 W. Tillverkning osäker.

Vidare läsning:

www.youtube.com/watch?v=DAhZyrm0WZQ www.popularmechanics.com/blogs/automotive_news/4224791.html

Officiell webbplats:

www.venturicars.com

Kontaktuppgifter:

Venturi Automobiles,Gildo Pastor Center, 7 rue du Gabian,98 000 Monaco, tel +377-9999 5200, fax +377 9999 5323, info@venturi.fr

120 


Volteis

Modell:

X2, X4

Fordonsklass:

Fabriksbyggd batteribil. Fyrhjulig mc, X2 kräver inte körkort i Frankrike, X4 framförs som mc

Tillverkningsland:

Frankrike

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

X2: 2 X4: 2+2

Yttermått:

L: X2 275 cm, X4 305 cm, B 143 cm, H 152 cm

Vikt:

X2 681 kg, X4 740 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

48 V 1400 W

Elmotor, effekt:

4 / 8 kW

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

60 km

Toppfart:

X2 45 km/h, X4 70 km/h

Säkerhet:

Airbags och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem tillval.

Anmärkning:

X2 framhjulsdriven, X4 fyrhjulsdriven. Två års garanti utom på batterier.

Vidare läsning:

http://www.tender.fr/index.php?lang=us

Officiell webbplats:

www.volteis.com

Kontaktuppgifter:

Volteis Electric-car, BP 2 - 132 rue de Soras, F-07430 Davezieux, Frankrike, +33-4 75 33 71 91 , fax +33-4 75 33 40 41, contact@volteis.com

121 


Wellbike

Modell:

Compact E City Runner (Green Runner)

Fordonsklass:

Personbil , fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Taiwan

Tillverkas från:

Oktober 2010

Pris från tillverkare:

USD 7 880, 2+2-sitsig USD 8 880

Sittplatser:

2 eller 2+2 (tillval)

Yttermått:

L 303 cm, B 115 cm, H 153 cm

Vikt:

540 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium-järnfosfat (LiFePo4)

Batterikapacitet:

9 kWh

Elmotor, effekt:

9,2 kW maxeffekt

Laddtid:

8-10 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning:

Tillval, ger laddning på 4.5 h

Räckvidd:

85-125 km, 150-220 km tillval

Toppfart:

45-80 km/h (beroende på nationell specifikation)

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt. Dosbas säkerhetssystem.

Anmärkning:

EEC-godkänd. Tre års garanti.

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

Www.wellbike.us

Kontaktuppgifter:

Wellbike Motor Industries Co, tel +86-628787 7855, fax +886-28787 7856, sales@wellbike.us

122 


ZAPModell:

Alias

Fordonsklass:

Fabriksbyggt batterifordon. I USA: Trehjulig mc

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

September 2011

Pris från tillverkare:

USD 38 500

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 411 cm, B 183 cm, H 130 cm

Vikt:

980 kg

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

200 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

32 kWh

Elmotor, effekt:

37 kW, AC, 216 V

Laddtid:

12 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

Snabbladdare finns som tillval, ingen uppgift om laddtid

Räckvidd:

160km

Toppfart:

140km/h (elektroniskt begränsad, annars 160 km/h)

Säkerhet:

Uppfyller mc-krav, kompletterat med bilbälten och säkerhetsbur.

Anmärkning:

ZAP tar beställningar för USD 99, tillverkning planerad för hösten 2011.

Vidare läsning:

http://www.youtube.com/watch?v=h7rQE4pyID0

Officiell webbplats:

www.zapworld.com/

Kontaktuppgifter:

ZAP Headquarters,501 Fourth Street,Santa Rosa, CA 95401, USA. Tel +1-707525-8658, +1-800-251-4555

123 


ZAPModell:

Zapvan Shuttle

Fordonsklass:

Fabriksbyggt batterifordon

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

Ca USD 20 000

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 352cm, B 140 cm, H 169 cm

Vikt:

1 059 kg

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid: Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

60 km

Toppfart:

40 km/h

Säkerhet: Anmärkning: Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.zapworld.com/

Kontaktuppgifter:

ZAP Headquarters,501 Fourth Street,Santa Rosa, CA 95401, USA. Tel +1-707525-8658, +1-800-251-4555124 


 2.3Lastfordon 

Allied

Modell:

eBipper

Fordonsklass:

Personbil/lätt lastbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Storbritannien/Frankrike

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

GBP 39 950 (även leasing)

Sittplatser:

2

Yttermått:

X

Vikt:

2 800 L

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

375 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

43 kWh

Elmotor, effekt:

60 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

100 km

Toppfart:

Ca 110 km/h

Säkerhet:

Airbags och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem tillval.

Anmärkning:

Har funnits sen 1993, tidigare fokuserade på handikappfordon. Tillverkar eBipper, ePartner, eExpert and eBoxer, alla baserade på Peugeot-modeller. Glasgow City Council har beställt 30 ePartners och 10 eExpert.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/23/an-interviewwith-allied-electric/ www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/04/15/allied-add-two-newelectric-peugeot-vehicles/

Officiell webbplats:

http://www.alliedelectric.co.uk/

Kontaktuppgifter:

Allied Vehicles Ltd, 230 Balmore Road, Glasgow, Scotland, G22 6LJ, tel + 44 (0) 141 336 1683, info@alliedelectric.co.uk

 125 
Allied

Modell:

eBoxer

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från dieseldrift

Tillverkningsland:

Storbritannien/Frankrike

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

GBP 40 000 (även leasing)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 543/600 cm, B 269 cm, H 252 cm

Vikt:

3 500 kg

Bagageutrymme:

11.5-13 m3

Lastkapacitet:

800 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

54/64 kWh (269 V)

Elmotor, effekt:

60 kW

Laddtid:

7-9 h

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

160/190 km

Toppfart:

Ca 110 km/h

Säkerhet:

Airbag på förarsidan och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Har funnits sen 1993, tidigare fokuserade på handikappfordon. Tillverkar eBipper, ePartner, eExpert and eBoxer, alla baserade på Peugeot-modeller. Glasgow City Council har beställt 30 ePartners och 10 eExpert.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/23/an-interviewwith-allied-electric/ www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/04/15/allied-add-two-newelectric-peugeot-vehicles/

Officiell webbplats:

http://www.alliedelectric.co.uk/

Kontaktuppgifter:

Allied Vehicles Ltd, 230 Balmore Road, Glasgow, Scotland, G22 6LJ, tel + 44 (0) 141 336 1683, info@alliedelectric.co.uk

 

126 


Allied

Modell:

eExpert

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från dieseldrift

Tillverkningsland:

Storbritannien/Frankrike

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

GBP 40 000 (även leasing)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 513 cm, B 219 cm, H 198 cm

Vikt:

2 933 kg

Bagageutrymme:

6-7 m3

Lastkapacitet:

580 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

43 kWh

Elmotor, effekt:

60 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

160 km

Toppfart:

Ca 110 km/h

Säkerhet:

Airbag på förarsidan och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Har funnits sen 1993, tidigare fokuserade på handikappfordon. Tillverkar eBipper, ePartner, eExpert and eBoxer, alla baserade på Peugeot-modeller. Glasgow City Council har beställt 30 ePartners och 10 eExpert.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/23/an-interviewwith-allied-electric/ www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/04/15/allied-add-two-newelectric-peugeot-vehicles/

Officiell webbplats:

http://www.alliedelectric.co.uk/

Kontaktuppgifter:

Allied Vehicles Ltd, 230 Balmore Road, Glasgow, Scotland, G22 6LJ, tel + 44 (0) 141 336 1683, info@alliedelectric.co.uk

 

127 


Allied

Modell:

eMonarch

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från dieseldrift

Tillverkningsland:

Storbritannien/Frankrike

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

GBP 40 000 (även leasing)

Sittplatser:

Upp till 15

Yttermått:

L 600 cm, B 269 cm, H 252 cm

Vikt:

3 500 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

54/64 kWh

Elmotor, effekt:

60 kW

Laddtid:

7-9 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

160/190 km

Toppfart:

Ca 110 km/h

Säkerhet:

Airbag på förarsidan ch låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Har funnits sen 1993, tidigare fokuserade på handikappfordon. Tillverkar eBipper, ePartner, eExpert and eBoxer, alla baserade på Peugeot-modeller. Glasgow City Council har beställt 30 ePartners och 10 eExpert. Tre års garanti på bil och batterier.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/23/an-interviewwith-allied-electric/ www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/04/15/allied-add-two-newelectric-peugeot-vehicles/

Officiell webbplats:

http://www.alliedelectric.co.uk/

Kontaktuppgifter:

Allied Vehicles Ltd, 230 Balmore Road, Glasgow, Scotland, G22 6LJ, tel + 44 (0) 141 336 1683, info@alliedelectric.co.uk128 


Allied

Modell:

ePartner

Fordonsklass:

Personbil/lätt lastbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Storbritannien/Frankrike

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått: Vikt: Bagageutrymme:

3700 L

Lastkapacitet:

549 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

43 kWh

Elmotor, effekt:

60 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Kan även laddas med trefas.

Räckvidd:

100-160km

Toppfart:

Ca 110 km/h

Säkerhet:

Airbags och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem tillval.

Anmärkning:

Har funnits sen 1993, tidigare fokuserade på handikappfordon. Tillverkar eBipper, ePartner, eExpert and eBoxer, alla baserade på Peugeot-modeller. Glasgow City Council har beställt 30 ePartners och 10 eExpert. Tre års garanti på bil och batterier.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/23/an-interviewwith-allied-electric/ www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/04/15/allied-add-two-newelectric-peugeot-vehicles/

Officiell webbplats:

http://www.alliedelectric.co.uk/

Kontaktuppgifter:

Allied Vehicles Ltd, 230 Balmore Road, Glasgow, Scotland, G22 6LJ, tel + 44 (0) 141 336 1683, info@alliedelectric.co.uk129 


Baoya

Modell:

HT9A/E-Truck

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabriksbyggt batterifordon

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

USD 8 050

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 410 cm, B 148 cm, H 179 cm

Vikt:

806 kg

Bagageutrymme: Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

100 AH, 120 V

Elmotor, effekt:

8.5 kW AC, 120 V

Laddtid:

8-10 h 1-fas, 18 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

100 km blandad, 160 km i 45 km/h

Toppfart:

75-80 km/h

Säkerhet:

Låsningsfria bromsar standard, airbags ej tillgängliga.

Anmärkning:

Blybatterier garanteras för 3 år eller 500 laddningar.

Vidare läsning:

http://www.baoya-ev.com/Products/show.asp?i=42

Officiell webbplats:

www.baoya-ev.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Baoya New Energy Vehicle Co., Ltd, evehicle@yahoo.cn; sdbaoya@126.com

130 


Beepo

Modell:

Pony

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabriksbyggt batterifordon

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Importör i Sverige:

-

Pris från tillverkare:

I Tyskland: € 17 999 – 19 999 exkl batterier. Blybatterier € 4000, litium 160 Ah € 6000, 360 Ah € 11 000

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 392 cm, B 145 cm, H 177 cm

Vikt:

1050 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

500-800 kg (beroende på batterityp)

Batterityp:

Bly (underhållsfritt), litium som tillval

Batterikapacitet:

Bly: 220 Ah, Litium 160/360 Ah, alla 72V

Elmotor, effekt:

14 kW AC

Laddtid:

4-10 h beroende på batterityp (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

Bly: 70 km Litium: 80-140 km

Toppfart:

60-75 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Säljs i Tyskland.

Vidare läsning:

http://www.smiles-world.de/beepo

Officiell webbplats: Kontaktuppgifter:

Smiles AG, Industriestraße 5–9, D-97239 Aub, tel +49 9335-9717 0, fax +49 9335-9717 28, info@smiles-world.de

131 


Boulder

Modell:

BEV

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabriksbyggt batterifordon

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

Ca USD 100 000

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 670 cm, B 240 cm, H 320 cm

Vikt:

Ca 2 300 kg

Bagageutrymme:

Ca 30 m³

Lastkapacitet:

Ca 2 700 kg

Batterityp:

Litium-järnfosfat

Batterikapacitet:

80 kWh

Elmotor, effekt:

80 kW

Laddtid:

6h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

I konkurs våren 2011, produktion kan återupptas efter ev övertagande av Liberty (se dessa).

Vidare läsning:

http://cleantech.com/news/4733/ev-startup-set-churn-out-trucks-us www.youtube.com/watch?v=oOx5DWcn5SU

Officiell webbplats:

www.boulderev.com

Kontaktuppgifter:

Boulder Electric Vehicles, 1460 Overlook Dr. Lafayette, CO 80026 (303) 443-1859, info@boulderev.com

132 


Citroën/Venturi

Modell:

Citroën Berlingo ”Powered by Venturi”

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från bensin/dieseldrift

Tillverkningsland:

Frankrike

Tillverkas från:

Hösten2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 414 cm, B 190 cm, H 182 cm

Vikt:

1 325 kg

Bagageutrymme:

3 m³

Lastkapacitet:

Ca 500 kg

Batterityp:

Zebra (högtemperaturs natrium-nickel-klorid-batteri)

Batterikapacitet:

23,5 kWh

Elmotor, effekt:

21 kW

Laddtid:

5 h (80 %)

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

110 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Utveckladav Citroën och Venturi gemensamt. Lastutrymme och –kapacitet intakt. Byggs i 500 ex för franska posten, som upphandlar 10 000 elfordon över fem år. Personbilsversion ej tillgänglig.

Vidare läsning:

www.worldcarfans.com/9080326.002/citroen-berlingo-with-venturi-electricmotor www.popularmechanics.com/blogs/automotive_news/4224791.html

Officiell webbplats:

www.venturicars.com

Kontaktuppgifter:

Venturi Automobiles,Gildo Pastor Center, 7 rue du Gabian,98 000 Monaco, tel +377-9999 5200, fax +377 9999 5323, info@venturi.fr

133 


Dong Feng

Modell:

EQ1020TF Mini Truck

Fordonsklass:

Pick-up, batteridriven

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L398 cm, B 156 cm, H 183 cm

Vikt:

1 080 kg

Bagageutrymme:

800 liter (Combi), 3,2 m³ (Cargo)

Lastkapacitet:

500 kg

Batterityp:

Bly, andra typer som tillval

Batterikapacitet:

12 V/150 Ah

Elmotor, effekt:

6,3 kW

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

40-100 km beroende på batterival

Toppfart:

90 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP, airbag, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Finns med åtskilliga olika batterialternativ. Säljs på andra marknader som Sokon E-Power, med delvis andra specifikationer. Italienska Orsetto bygger om bilen för andra marknader. Såldes tidigare i Sverige av Green Gemini.

Vidare läsning:

http://green.autoblog.com/2011/05/03/dongfeng-aims-to-sell-100-000-electricvehices-by-2015/

Officiell webbplats:

www.dfmc.com.cn; www.dfyuan.com/

Kontaktuppgifter:

Dongfeng Motor Corporation, Wuhan, Hubei, Kina 430015

134 


Dong Feng

Modell:

Mini Van

Fordonsklass:

Batteridriven skåpbil, pickup

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2008

Importör i Norge:

Saknas

Importör i Sverige:

Simson Motor AB

Pris från tillverkare:

-

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

Från 125 000 SEK exkl. moms

Sittplatser:

2 eller 4

Yttermått:

L 379 cm, B 156 cm, H 192 cm

Vikt:

1 150 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

500 kg

Batterityp:

Bly, andra typer som tillval

Batterikapacitet:

12 V/150 Ah

Elmotor, effekt:

6,3 kW, upp till 15 kW

Laddtid:

5-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

40-100 km beroende på batterival

Toppfart:

90 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Finns med åtskilliga olika batterialternativ. Säljs på andra marknader som Sokon E-Power, med delvis andra specifikationer. Italienska Orsetto bygger om bilen för andra marknader.Såldes tidigare i Sverige av Green Gemini.

Vidare läsning:

http://green.autoblog.com/2011/05/03/dongfeng-aims-to-sell-100-000-electricvehices-by-2015/

Officiell webbplats:

www.dfmc.com.cn; www.dfyuan.com/

Kontaktuppgifter:

Dongfeng Motor Corporation, Wuhan, Hubei, Kina 430015

135 


EcoKraft

Modell:

EcoCarrier

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabriksbyggd batteribil

Tillverkningsland:

Serbien

Tillverkas från:

2008

Importör i Sverige:

-

Pris från tillverkare:

Kort version: € 25 000 Lång version: € 30 000

Sittplatser:

2 (3 som tillval)

Yttermått:

L 395 cm, B 174 cm, H 175 cm

Vikt:

1380 kg, lång 1550 kg

Bagageutrymme:

Kort: 135x167 cm. Lång: 245x167 cm.

Lastkapacitet:

Kort/lång: 370/750 kg (släp 450 kg)

Batterityp:

Bly (underhållsfritt), litium som tillval

Batterikapacitet:

Bly: 180 Ah, 84 V

Elmotor, effekt:

15 kW AC

Laddtid:

4-10 h beroende på batterityp (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

80 km

Toppfart:

75 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Tillverkas med VW Sarajevo. Dieselhybrid planeras. Förbrukning ca 10 kWh/100 km. Säljs bl.a. i Tyskland, Luxemburg, Österrike

Vidare läsning:

-

Officiell webbplats:

www.ecocraft-automotive.de

Kontaktuppgifter:

EcoCraft Automotive GmbH, Adolf-Oesterheld-Str. 25-29, D 31515 Wunstorf, Tyskland, tel +39-5031 97968-0, fax +39-5031 97968-011, info@ecocraftautomotive.de136 


EPacked

Modell:

Vivaro

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från dieseldrift. Originalbil: Opel Vivaro

Tillverkningsland:

Tyskland/Danmark

Tillverkas från:

Slutet av 2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 478/518/544 cm, B 190 cm, H 198 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

-

Elmotor, effekt:

-

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

120 km/h

Säkerhet:

Basbil ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem troligen standard.

Anmärkning:

Säljs av utvalda Opelhandlare i Danmark, som också erbjuder service. Finns också som minibuss.

Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://epacked.dk

Kontaktuppgifter:

E-packed ApS, Nyrupvej 70, DK - 4180 Sorø, Danmark. Tel +45 - 4053 4059, fax +45 - 5760 1003, info@e-packed.com; info@wiberg-sejr.com

137 


E-Ride

Modell:

EVX2/EVX 4

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabriksbyggt batterifordon

Tillverkningsland:

USA

Tillverkas från:

2006

Pris från tillverkare: Sittplatser:

EVX2: 2, EVX4: 4

Yttermått:

EVX2: L 415 cm, B 149 cm, H 183 cm EVX4: L 395 cm, B 174 cm, H 175 cm

Vikt:

EVX2: 789 kg, EVX4: 803 kg

Bagageutrymme:

EVX2: 180x147 cm. EVX4: 69x140 cm

Lastkapacitet: Batterityp:

Bly (underhållsfritt)

Batterikapacitet:

Bly: 180 Ah, 84 V

Elmotor, effekt:

12 kW, 72 V, DC. Tillval: 26 kW, 72 V, AC

Laddtid:

8-10 h

Laddtid, snabbladdning: Räckvidd:

90 km

Toppfart:

40 km/h

Säkerhet:

Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning: Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://e-ride.com

Kontaktuppgifter:

e-ride Industries, 3171 92nd Ave. Princeton, MN 55371, tel +1-800 950 4351, fax +1-763 389 2417, info@e-ride.com138 


e-Wolf

Modell:

Cargo

Fordonsklass:

Skåpbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Ca € 50 000

Sittplatser:

7

Yttermått:

L 440 cm, B 170 cm, H 180 cm

Vikt:

1 387 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

613 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

70 kW

Laddtid:

Över 8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

135 km (NEFZ), 160 km i 50 km/h

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Baserad på Fiat Panda. Tre års batterigaranti.

Vidare läsning:

http://www.auto-motor-und-sport.de/eco/ewolf-e1-elektro-formel-drei-autoauf-dem-lausitzring-1396287.html

Officiell webbplats:

http://www.ewolf-car.com

Kontaktuppgifter:

e-Wolf Ernst-Heinrich-Geist-Straße 5, D-50226 Frechen, tel +49 (0)2234 2 77 75 7-70, fax +49 (0)2234 2 77 75 7-99 beelectrified@ewolf-car.com

139 


e-Wolf

Modell:

Omega 1.4

Fordonsklass:

Skåpbil, konverterad från bensindrift

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Ca € 60 000

Sittplatser:

2/3

Yttermått:

L 585 cm, B 174 cm, H 212 cm

Vikt:

1 800 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

1 400 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

75 kW

Laddtid:

Över 8 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

150 km (NEFZ), 200 km i 50 km/h

Toppfart:

100 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP. Förarairbags standard, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Baserad på Fiat Panda. Tre års batterigaranti.

Vidare läsning:

http://www.auto-motor-und-sport.de/eco/ewolf-e1-elektro-formel-drei-autoauf-dem-lausitzring-1396287.html

Officiell webbplats:

http://www.ewolf-car.com

Kontaktuppgifter:

e-Wolf Ernst-Heinrich-Geist-Straße 5, D-50226 Frechen, tel +49 (0)2234 2 77 75 7-70, fax +49 (0)2234 2 77 75 7-99 beelectrified@ewolf-car.com

140 


Flybo

Modell:

HT6C

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabriksbyggt batterifordon

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 410 cm, B 148 cm, H 179 cm

Vikt:

787 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

12 V 150 Ah

Elmotor, effekt:

6 kw, 72 V DC

Laddtid:

8 h 1-fas, 16 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

55 km/h

Räckvidd:

110 km

Toppfart:

-

Säkerhet: Anmärkning: Vidare läsning: Officiell webbplats:

http://www.flybo.cn/xf/product_new.asp?id=507

Kontaktuppgifter:

Jinan Flybo Motor Co.,Ltd, D1705 Donghuan Intl Plaza, Erhuan East Rd, Jinan 250100, tel +86-531 8353 2903, +86-5318353 2902, fax +86531 83532910 flybomt@yahoo.com.cn141 


Iveco

Modell:

Iveco EcoDaily Electric

Fordonsklass:

Batteridrivet ransportfordon

Tillverkningsland:

Italien

Tillverkas från:

2011

Importör i Norge:

-

Importör i Sverige:

(Iveco)

Pris från tillverkare:

(Storbritannien GBP 40 000 exkl. Batterier, GBP 63 000 med batterier)

Pris i Norge:

-

Pris i Sverige:

-

Sittplatser:

3

Yttermått:

L 508 eller 548 cm, B 188 cm, H 226 eller 263 cm

Vikt:

Totalvikt inklusive bagage upp till 3 500 kg

Bagageutrymme:

7,3-10,2 m3 (skåpversionen)

Lastkapacitet:

-

Batterityp:

Zebra (Högtemperatursnatrium-nickel-klorid)

Batterikapacitet:

34 eller 51 kWh

Elmotor, effekt:

30 kW (60 kW peak) eller 40 kW (80 kW peak)

Laddtid:

4-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

90-140 km

Toppfart:

70 km/h

Säkerhet:

Originalbilen ej testad av Euro NCAP som inte omfattar lätta lastbilar. Originalbilen har dubbla krockkuddar fram och sidokrockkuddar som standard, låsningsfria bromsar och antisladdsystem som tillval.

Anmärkning:

Lastutrymmet oförändrat jämfört med konventionella versionen. Skijer sig från Micro-Vetts Iveco-version (se denna).

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/08/12/ivecolaunch-ecodaily-electric-powered-van-in-uk/ http://www.theautochannel.com/news/2010/08/12/491656.html

Officiell webbplats:

www.iveco.com

Kontaktuppgifter:

Iveco S.p.A., Via Puglia 35, I-101 56 Turin, Italien

142 


MaxEV

Modell:

maxEV

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från bensin/dieseldrift. Originalbil: Volkswagen Caddy Maxi

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

Oktober 2010

Importör i Sverige:

-

Pris från tillverkare: Sittplatser:

2

Yttermått:

L 488 cm, B 179 cm, H 188 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

4200 L

Lastkapacitet:

748 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

35 kWh

Elmotor, effekt:

150 kW maxeffekt

Laddtid:

8-10 h (230 V, 16 A)

Laddtid, snabbladdning:

30 min med 3-fas laddare

Räckvidd:

150-200 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar, antisladdsystem standard.

Anmärkning:

Utvecklad av RLE International and energy firm Energetique. Batterier anges hålla tio år med mindre än 20 % effektförlust.

Vidare läsning:

http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2010/09/15/partnershipproduces-the-commercial-electric-vehicle-the-maxev/ http://www.evme.com.au/design/maxev-zero-emissions-maximum-space/

Officiell webbplats: Kontaktuppgifter:

Energetique Pty Ltd, 100 Barney Street, Armidale, NSW 2350 Australien, tel +61-2 6772 7113, fax +61-2 6772 8006, sales@electricride.com.au143 


Mercedes-Benz

Modell:

Vito

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Tyskland/Spanien

Tillverkas från:

Hösten 2010

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 475 cm, B 190 cm, H 190 cm

Vikt:

-

Bagageutrymme:

Ca 4 500 L

Lastkapacitet:

900 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

36 kWh

Elmotor, effekt:

90 kW

Laddtid:

4-6h med 380/400 V, 12 h med 220 V

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

130 km

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Bensin/dieselversionen är utrustad med dubbla airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem som standard.

Anmärkning:

100 bilar byggs 2010, 2000 2011-2012. Används bl.a. som taxi i London, då i något svagare version utvecklad av EcoCity Vehicles.

Vidare läsning:

http://www.teknikensvarld.se/nyheter/100215-mercedes-vito-eldr/index.xml http://www.greencarcongress.com/2010/02/evito-20100208.html

Officiell webbplats:

www.mercedesbenz.com; www.mercedes-benz.se; www.mercedes-benz.no;

Kontaktuppgifter:

Mercedes-BenzSverige AB,Box 50531, 202 50 Malmö, Sverige. Tel +46-40 671 8484, fax +46-40 671 8485, info-malmoe@daimler.com

144 


Mia

Modell:

Mia K/U

Fordonsklass:

Skåpbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Tyskland

Tillverkas från:

2011

Pris från tillverkare:

Från € 18 000

Sittplatser:

1

Yttermått:

L 319 cm, B 164 cm, H 155 cm

Vikt:

759 kg

Bagageutrymme:

1 500 l

Lastkapacitet:

430 kg

Batterityp:

Litiumjärnfosfat

Batterikapacitet:

8/12 kWh

Elmotor, effekt: Laddtid:

3/5 h

Laddtid, snabbladdning:

20 min

Räckvidd:

80/120/180 km

Toppfart:

105 km/h

Säkerhet:

Ej krocktestad, airbag för förare och låsningsfria bromsar standard, övrig utrustning ej tillgänglig.

Anmärkning:

Kallades ursprungligen Friendly, framtagen av Heuliez, Mia uppstod efter Heuliez konkurs. Planerar bygga 4 000 bilar 2011, 12 000 bilar 2012. Kommer ev gå att köpa i Norge från 2011.

Vidare läsning:

www.autobloggreen.com/2008/10/06/paris-2008-heuliez-friendly/ http://www.automotto.org/entry/heuliez-friendly-concept-car-unveiled/

Officiell webbplats:

www.mia-electric.com

Kontaktuppgifter:

Mia Electric, Norbertstr 5, 451 31 Essen, Tyskland, info@mia-electric.com

145 


Modec

 Modell:

Modec

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Storbritannien

Tillverkas från:

2007

Pris från tillverkare:

Drop Side: Medium GBP 37 350, Long GBP 37 771, X-Long GBP 38 081 Box Van: Medium GBP 40 356, long, GBP 40,714, X-Long GBP 41 054 (exkl moms). Motsvarar NOK 340 000-375 000, SEK 407 000-450 000. Batterier hyrs för GBP 518/mån (litium) eller GBP 650/mån (nickelklorid), eller köps för GBP 25 100 resp. GBP 31 000

Sittplatser:

2

Yttermått:

Pick-up: L 582/632/682 cm, B 245 cm, H 278 cm Skåpbil: L 581/631/681cm, B 245 cm, H 279 cm

Vikt:

2 944–2 988 kg

Bagageutrymme:

11-15 m3 (skåpbil)

Lastkapacitet:

1,5-2 ton

Batterityp:

Litium eller nickelklorid

Batterikapacitet:

52 kWh (litium), 85 kWh (nickelklorid)

Elmotor, effekt:

76 kW

Laddtid:

6-8 h med 415 V, 32 A

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

100 km (litium), 160 km (nickelklorid)

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP som inte omfattar lätta lastbilar, airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

I konkurs våren 2011, produktion övertas troligen av Liberty (se dessa). Drygt 200 byggda, importörer i bl.a. Danmark och Tyskland. Batterier leasas separat.

Vidare läsning:

www.ecosilly.com/2008/11/10/ups-adds-12-modec-electric-vans-to-europeanfleet/ http://www.automotiveworld.com/news/commercial-vehicles/86161-ukmodec-enters-administration

Officiell webbplats:

www.modeczev.com

Kontaktuppgifter:

Modec, Progress Way, Binley Industrial Estate, CV3 2NT Coventry, Storbritannien, tel +44-247 688 1488, fax +44-247 688 1499, info@modecZEV.com, lyndsay.ritchie@modecZEV.com146 


Phoenix

Modell:

SUT

Fordonsklass:

Personbil eller lätt lastbil, konverterad från bensin/dieseldrift

Tillverkningsland:

Korea/USA

Tillverkas från:

2009 (med uppehåll till halvårsskiftet 2010)

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

5

Yttermått:

L 497 cm, B 190 cm, H 176 cm

Vikt:

2186 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

454 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

35 kWh

Elmotor, effekt:

110 kW

Laddtid:

5-6 h

Laddtid, snabbladdning:

10 min till 95 % med 250 kW laddare

Räckvidd:

160 km

Toppfart:

155 km/h

Säkerhet:

Originalmodellen ej testad av Euro NCAP. Dubbla airbags fram, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt

Anmärkning:

Baserad på Ssang Yong Actyon. Gick i konkurs i april 2009, i augusti 2009 köptes bolaget av Al Yousuf LLC, produktionenav pick-up-versionen återupptogs 2010, dock ej av SUV:en. Finns som fyrhjulsdriven.

Vidare läsning:

www.autobloggreen.com/category/phoenix-1 www.youtube.com/watch?v=KCkXwwEC2p8 http://green.autoblog.com/2009/09/18/under-the-radar-whats-up-withphoenix-motorcars-and-bankruptcy/

Officiell webbplats:

www.phoenixmotorcars.com

Kontaktuppgifter:

Phoenix MC, 401 S. Doubleday Avenue, Ontario, CA 91761, USA, info@phoenixmotorcars.com

147 


Smith

 Modell:

Edison

Fordonsklass:

Lätt lastbil, konverterad från dieseldrift

Tillverkningsland:

Storbritannien

Tillverkas från:

2007

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 455 cm, B 156 cm, H 198 cm

Vikt:

Totalvikt under 3,5 ton

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

1 330 kg

Batterityp:

Zebra (högtemperaturs natrium-nickel-klorid)

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

50 kW

Laddtid, hushållsuttag

Ca 8 timmar

230 V, 14 A: Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

240 km

Toppfart:

80 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP, krocktestad av tillverkaren. Airbags och låsningsfria bromsar standard, antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

Baserad på Ford Transit. Finns som skåpbil, med förhöjt tak, som minibuss och som chassie. Fick 2011 ökad lastkapacitet.

Vidare läsning:

www.roadtransport.com/Articles/2007/05/11/127141/smith-launches-theedison-an-all-new-electric-van.html http://www.thegreencarwebsite.co.uk/blog/index.php/2011/04/13/smithelectric-launches-new-sales-strategy/

Officiell webbplats:

www.smithelectricvehicles.com

Kontaktuppgifter:

Smith Electric Vehicles, Birtley Rd, Washington, Tyne&Wear, NE 38 9DA, Storbritannien, tel +44-845 1557 755, fax -756, enquiries@smithelectricvehicles.com148 


Stevens

Modell:

ZeVan

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabrikstillverkad batteribil

Tillverkningsland:

Storbritannien (Wales)

Tillverkas från:

2009, ingen tillverkning i nuläget

Pris från tillverkare:

Vid förfrågan

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 300 cm, B 150 cm, H 176 cm

Vikt:

850 kg

Bagageutrymme:

2 m3

Lastkapacitet:

Bly: 400 kg Litium: 400-500 kg

Batterityp:

Bly (underhållsfria) eller litium

Batterikapacitet:

Bly: 9,6 kWh, 48 V. Litium: 10, 15 eller 20 kWh

Elmotor, effekt:

27 kW eller 52 kW. En elmotor för vardera bakhjul.

Laddtid:

Bly: 4 h Litium: 8-16 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

Bly: 40 km, litium: 80-160 km, hybrid (bly): 40 km på el, 160 km på diesel.

Toppfart:

80 km/h eller 90 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Stålbur skyddar åkande. Krocktestad av tillverkaren.

Anmärkning:

Tillverkning i nuläget pausad eller avslutad. Försäljning främst inriktad på uländer. Uppfyller FN:s EV100-riktlinjer. Tillverkas både som höger- och vänsterstyrd.

Vidare läsning:

http://www.walesonline.co.uk/business-in-wales/businessnews/2008/07/16/zero-emission-vans-made-in-wales-91466-21347864/ http://www.telegraph.co.uk/motoring/carreviews/2751004/Electricavenue.html

Officiell webbplats:

www.stevensvehicles.co.uk

Kontaktuppgifter:

Stevens Vehicles Ltd, ECM2, Port Talbot, SA13 2EZ Wales, peter@stevensvehicles.co.uk

149 


ZAP

Modell:

Zaptruck XL

Fordonsklass:

Lätt lastbil, fabrikstillverkat batterifordon

Tillverkningsland:

USA/Kina

Tillverkas från:

2009

Pris från tillverkare:

-

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 425 cm, B 178 cm, H 145 cm

Vikt:

Ej uppgivet

Bagageutrymme:

364 L

Lastkapacitet:

Ca 300 kg

Batterityp:

Litium

Batterikapacitet:

24 kWh

Elmotor, effekt:

40/82 kWh

Laddtid:

8 h 1-fas, 16 A 230 V

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

150 km

Toppfart:

130 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning:

-

Vidare läsning:

http://aec.army.mil/usaec/newsroom/awards09/09eqi.pdf http://zapglobal.wordpress.com/

Officiell webbplats:

www.zapworld.com/

Kontaktuppgifter:

ZAP Headquarters,501 Fourth Street,Santa Rosa, CA 95401, USA. Tel +1-707525-8658, +1-800-251-4555, acampbell@zapworld.com150 


2.4Lättalastfordon

Dynasty Electric Car Corporation

Modell:

IT Utility

Fordonsklass:

Fabrikstillverkad batteribil. I Sverige troligen personbil, i USA Neighbourhood Electric Vehicle (NEV)

Tillverkningsland:

Kanada/Pakistan

Tillverkas från:

2001

Pris från tillverkare:

Från USD 19000 för fyrdörrars modell (NOK 119 000, SEK 142 500)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 356 cm, B 152 cm, H 160 cm

Vikt:

660 kg

Bagageutrymme:

-

Lastkapacitet:

700 kg (flak)

Batterityp:

Bly. Underhållsfria mot merkostnad

Batterikapacitet:

4x12V

Elmotor, effekt:

4,1 kW

Laddtid:

6-8 h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

50 km

Toppfart:

40 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAPeller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt. Krocktestad som mopedfordon i USA.

Anmärkning:

ÄvenVan (med täckta sidorutor, utan baksäte). Även under ”Fordon för persontransport”.

Vidare läsning:

www.en.wikipedia.org/wiki/Dynasty_EV www.zapyx.com/electric-car-companies/dynasty-electric-car-corporation/

Officiell webbplats:

www.itiselectric.com

Kontaktuppgifter:

Dynasty Electric Vehicle Ltd, tel +1-604 943 2218, dannyepp@telus.net, export@karakorammotors.com

151 


Longwise

Modell:

EVL025F

Fordonsklass:

Fabrikstillverkat elfordon. I USA: Neighbourhood Electric Vehicle (NEV)

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

-

Pris från tillverkare:

Yuan 49 800 i Kina (NOK 46 000, SEK 55 000)

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 394 cm, B 142 cm, H 184 cm

Vikt:

1100 kg

Bagageutrymme:

Flakmått 248x133 cm

Lastkapacitet:

1000 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

72 V

Elmotor, effekt:

6,3 kW

Laddtid:

8h

Laddtid, snabbladdning:

Ej tillgängligt

Räckvidd:

120 km

Toppfart:

45 km/h

Säkerhet:

Ej testad av Euro NCAP eller motsvarande. Airbags, låsningsfria bromsar och antisladdsystem ej tillgängligt.

Anmärkning: Vidare läsning:

www.longwise.cn.alibaba.com/athena/offerdetail/sale/longwise-1036593301358418.html#pageNav

Officiell webbplats:

www.longwise.en.alibaba.com/aboutus.html

Kontaktuppgifter:

Zhejiang Longwise Technology Co, Shangpu Road, Hardware Science and Technology Industrial Park, Yongkang, Zhejiang, 321300, Kina

152 
Shandong Jindalu/Fulu

Modell:

FL5000WZH-1 13 EEC

Fordonsklass:

Fabriksbyggt batterifordon. I USA: NEV

Tillverkningsland:

Kina

Tillverkas från:

2010

Pris från tillverkare:

USD 5 500

Sittplatser:

2

Yttermått:

L 337 cm, B 166 cm, H 156 cm

Vikt:

910kg

Bagageutrymme:

630 L (cargo box)

Lastkapacitet:

300 kg

Batterityp:

Bly

Batterikapacitet:

6 V, 180 Ah

Elmotor, effekt:

5 kW 72 V AC

Laddtid:

12 h

Laddtid, snabbladdning:

-

Räckvidd:

180 km i 50 km/h

Toppfart:

75 km/h

Säkerhet: Anmärkning:

Anges vara EU-godkänd. Säljs i Latinamerika, Mellanöstern, Afrika och Kina.Kallas Gfulu på vissa marknader.

Vidare läsning:

http://fulumotor.manufacturer.globalsources.com/si/6008817482717/pdtl/Electri c-car/1035675740/Electric-Truck.htm

Officiell webbplats:

http://www.gfulu.com

Kontaktuppgifter:

Shandong Jindalu Vehicle Co.Ltd, Dezhou Tianqu Industrial Zone, Dezhou, Shandong, 252000 Kina, tel +86 534 235 5086, fax +86 534 235 5086, jdlvehicle@163.com

 

153 

Elbilsguide 2011 se  
Elbilsguide 2011 se  

Elbilsguiden 2011

Advertisement