Programa Grau 0. Jornades artístiques i comunitàries

Page 1

QUI PARTICIPA:

Nora Ancarola (Buenos Aires, Argentina). Artista visual i investigadora.

Juan Antonio Cerezuela (Cartagena, Múrcia). Artista i investigador.

José Antonio Delgado (Sevilla, Andalusia). Performer i gestor cultural i educatiu.

Benja Villegas (Ripollet, Catalunya). Músic i comunicador.

Uncommon (Ripollet, Catalunya). Col·lectiu d’artistes joves de música urbana.

Alumnat de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i equip docent de les assignatures de Problemàtiques socials i l’optativa de Visual i plàstica de l’INS Lluís Companys.

A la façana de l’antiga biblioteca de la Caixa de Sabadell (1988) © Miquel Alba

BENVINGUDA

Grau 0 és una proposta de Traça en el marc de Populus Labora que proposa espais d’intercanvi entre artistes de dins i fora de Ripollet, així com amb les persones que coneixen, treballen i pensen en la ciutat.

L’objectiu és buscar respostes col·lectives des de les pràctiques artístiques a la pregunta «Per què marxem o ens quedem en un lloc?», amb tres claus: l’exili cultural, els moviments migratoris a la ciutat i la realitat cultural i sociolaboral del jovent.

En paral·lel a aquesta cerca, que es desenvolupa a l’Arxiu Municipal, s’organitzen un seguit d’accions obertes i gratuïtes per compartir els objectius i preguntes del projecte, en forma d’experiències culturals. Us les expliquem en aquestes pàgines.

© Neus Requena

Durant la urbanització del pla Gassó-Vargas (1988) © Miquel Alba

DILLUNS, 16 D’OCTUBRE

18.30 HORES

C. SAGRERA

BENVINGUDA. Presentació del projecte i dels i les artistes i col·lectius participants: Nora Ancarola, Juan Antonio Cerezuela, Uncommom, Institut Lluís Companys i Benja Villegas.

OBERTURA de “Retrovisions”, espai expositiu de Miquel Alba (fotògraf i autor del llibre Ciutadans, retalls i mutacions) i Neus Requena (artista visual i escriptora: @maldito.collage).

MESTISSATGE MUSICAL, a càrrec d’Uncommon i Benja Villegas.

El nen i la tortuga

© Neus Requena

HISTÒRIES DE VIDA. “Arribades i arrelaments”, coordinat per M. Jesús

García, Sandra Domènech i l’alumnat de l’Institut Lluís Companys. Amb la participació d’Imma Boj, directora del Museu de la Immigració de Catalunya.

Testimonis vitals de persones que han arribat a Ripollet en diferents períodes.

MESTISSATGE MUSICAL, a càrrec d’Ángel Molina (flamenc) i del Dúo Saufer (fusió veneçolana).

DIMARTS, 17 D’OCTUBRE

18.30

HORES

C. SAGRERA

PER QUÈ VENIM?

MIGRACIONS

El projecte necessita generar un coneixement significatiu, pels artistes i la ciutadania en general, dels canvis històrics i socials que han travessat Ripollet en els darrers setanta anys en relació als moviments, comunitats, situacions i relats del fet migratori. El coneixement, l’intercanvi i la col·laboració en diversos graus i intensitats amb les comunitats migrants són un punt de partida rellevant, amb un enfocament que defineixi la identitat personal i la seva pertinença o no a un lloc des del corrent que situa el fet migratori com una realitat universal.

Recollint el raïm (1976)
© Miquel Alba

DINAR CREATIU. Porta alguna cosa de casa i compartim un migdia al carrer. La taula és un espai en què les converses i les opinions poden circular en diferents direccions i recórrer espais diversos. Per això, si ets una persona activa en el món cultural i social, et convidem a compartir taula durant una estona amb tothom que intervé en les jornades Grau 0.

Confirma l’assistència al telèfon 669 282 831

(WhatsApp).

DIMECRES, 18 D’OCTUBRE 14 HORES CARRER DEL SOL

Migrant © Neus Requena

Campament gitano del riu Sec (1987)

© Miquel Alba

PERFORMANCE SONORA: “Mirem enrere per trobar camins de futur”, a càrrec de Benja Villegas i amb la col·laboració de Ripollet Ràdio. A les 17.30 h.

Recuperant de l’exili el patrimoni cultural de Ripollet.

CINEMA: Projecció de Maldita, d’Iván

Zahinos, i La inútil, de Belén Funes. Al Teatre

Auditori del Mercat Vell, a les 18.30 h.

Entrada amb taquilla inversa a benefici de Medicusmundi.

DIMECRES, 18 D’OCTUBRE

17.30 HORES

PL. ONZE DE SETEMBRE

PATRIMONI CULTURAL INMATERIAL EXILIS

En algunes ocasions, Ripollet ha defensat projectes culturals amb contundència. Han estat idees que han canviat maneres de fer, que han transformat la ciutat. Aquesta defensa no ha estat tan contundent quan s’ha tractat de trobar referents personals en els professionals de la cultura.

Per què quan algú busca desenvolupar-se professionalment en el món de la cultura sembla que dibuixi un distanciament definitiu amb la ciutat i marxa també com a referent professional? Com trenquem aquesta dinàmica?

Help © Neus Requena

Paret de l’escorxador, a la rambla de Sant Jordi (1983)

© Miquel Alba

HISTÒRIES DE VIDA. “Faig escola”, amb la participació de l’escola Llapix, Dansa Jove Noelia España, Trencadís Difusió i Get Lou.

Experiències professionals i educatives que aposten per la formació artística i les pràctiques artístiques com a generadores de canvi i oportunitats sociolaborals i culturals.

MESTISSATGE, a càrrec d’Aceitunas negras (música) i Noelia España (dansa).

DIJOUS, 19 D’OCTUBRE

18.30 HORES

C. SAGRERA

EMPRESES CULTURALS CREACIÓ

L’oferta cultural constant genera afició, forma, descobreix les capacitats creatives. A Ripollet, la formació musical, en il·lustració i dansa es manté des de fa anys. És per aquesta raó que tantes persones gaudeixen d’aquestes disciplines de forma individual i col·lectiva?

Hi ha una relació entre l’existència d’escoles artístiques i l’alt nombre de persones que s’hi dediquen de forma amateur. Quin és el següent pas per extendre aquestes pràctiques?

Són aquestes experiències generadores de canvi i d’oportunitats sociolaborals i culturals?

Estiu © Neus Requena

DIVENDRES, 20 D’OCTUBRE 17 HORES

ARXIU MUNICIPAL DE RIPOLLET

CONCLUSIONS. Presentació i xerrada oberta sobre les conclusions de les jornades: “Moure’ns un grau per transformar la ciutat”.

Com pot l’art ser un element de canvi i de transformació social i una eina oberta a la ciutat?

ACCIÓ FINAL, a càrrec del conjunt de guitarres de la Societat Coral El Vallès.

Final de curs de
(1982)
natació. Festa Major
© Miquel Alba

DEL 16 AL 20 D’OCTUBRE DE 2023

Impulsa: Finança: Amb el suport de:

© Neus Requena
RIPOLLET
Dipòsit legal: B18682-2023
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.