Page 1

Everything that moves you in buildings

12

jaargang 5 - april 2010

Lohr Liften

ontwikkelt modulair liftconcept

Freelift

automatiseert maatwerk


voor woord

Afgelopen najaar bezocht een delegatie van Liftbouw de Interlift-beurs in Augsburg. Dat hadden we veel eerder moeten doen. Er ging een hele nieuwe liftenwereld voor ons open. De internationale liftenmarkt bleek zeer geïnteresseerd in het bestaan van een onafhankelijk liftenblad voor de Nederlandse markt. Meerdere gerenommeerde tijdschriften als Elevator World, Lift report en Elevatori zagen wel wat in vormen van samenwerking. Voor ons was de warme ontvangst een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Na de tweetalige beurseditie plaatsen we daarom voortaan in iedere Liftbouw bij meerdere artikelen een samenvattende Engelse vertaling. Zo komen onze nieuwe internationale contacten op hoofdlijnen te weten waar we over schrijven. Het uitwisselen van informatie blijft de kerntaak van een vaktijdschrift.

in houd

Everything that moves you in buildings

Veel informatieplezier toegewenst Willem Ruyters Reacties en tips zijn welkom op redactie@liftbouw.nl

4

Lohr Liften ontwikkelt modulair liftconcept

12

Coverfoto

Warme kersenrode KONE’s in zakelijke omgeving

18

Verticale ambulances van Mitsubishi Elevator Europe

Uitgever

Fotografie

Tjerk van Duinen

Control Media, www.bernardfaber.nl, Liftinstituut, www.voog.nl

Advertentieverkoop Hans Vonk hvonk@controlmedia.nl Arthur Schäperkötter arthur@controlmedia.nl

Teksten Bernard Faber, Koos van Lindenberg, Marcel Vogel, Willem Ruyters

Everything that moves you in buildings

12

jaargang 5 - april 2010

Freelift automatiseert maatwerk

Liftbouw verschijnt driemaal per jaar om te informeren over actuele ontwikkelingen in de liftenbranche. Liftbouw is een uitgave van Control Media en is een onafhankelijk vakblad dat wordt verspreid onder architecten, ingenieursbureaus, aannemers, opdrachtgevers, brancheorganisaties, toeleveranciers en verwante organisaties.

Willem Ruyters redactie@liftbouw.nl

Beeld www.bernardfaber.nl

24

COLOFON

Samenstelling en redactie

Gemoderniseerde tractielift in project Tripas, Zaandijk Fabrikant M.E.S. liften, Medemblik

Abonnementen Een jaarabonnement op Liftbouw kost e35,Losse nummers e15,Prijzen zijn exclusief BTW ISSN: 1872-650X Opzegging: abonnementen@controlmedia.nl twee maanden voor einde abonnement

Lohr Liften

ontwikkelt modulair liftconcept

29 en 31

Freelift

automatiseert maatwerk

Componenten

33

Het Liftinstituut - Vraag het aan het Liftinstituut - Duurzaamheid wint terrein in liftindustrie - Pas op uw hond als u de lift in stapt!

38

Aboma + Keboma ziet Abraham

40 Xpo

© Uitgever en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit handelingen en beslissingen die gebaseerd zijn op informatie uit de in dit magazine geplaatste artikelen. Overname van artikelen met bronvermelding is toegestaan. Neem daarvoor wel eerst contact op met de hoofdredactie op redactie@liftbouw.nl

Liftus; Daldoss Elevetronic; MEILLER aufzugtüren; Van Leeuwen International; Lödige Benelux; M.E.S. liften; Interlift techniek; All in Liften; Vebo Lift Support; Lift Emotion april 2010 Liftbouw

3


1

inno vatie

Lohr Liften ontwikkelt

4

Liftbouw april 2010

Tekst: Bernard Faber Beeld: www.bernardfaber.nl, HVDN architecten, Lohr Liften


modulair liftconcept Liftproducent Lohr Liften (Zevenaar) ontwikkelde een flexibel liftconcept dat past binnen het prefab bouwsysteem van Ursem Bouw (Wognum). Lohr Liften leverde de eerste liften van dit type aan een verplaatsbaar verpleeggebouw in Hilversum. Net zoals het gebouw is ook de lift modulair opgebouwd. Op eenvoudige wijze kan het aantal stopplaatsen worden aangepast aan de behoefte.

Verpleeghuis Heydeborg in Hilversum is een tijdelijk gebouw van 72 verpleegunits voor zorgbehoevende senioren. Het gebouw is een kamvormig zorggebouw geassembleerd uit prefab eenheden, geschakelde staalconstructies met betonnen vloeren en HSB-gevelelementen. De ontsluiting van de verdiepingen verloopt via trappenhuizen met op twee locaties liften, respectievelijk een twee- en een driestops lift. Heydeborg verrijst op het groene buitenterrein van het Astmacentrum Heideheuvel. Het gebouw heeft een tijdelijk bouwvergunning voor vijf jaar. Uiterlijk in 2015 wordt Heydeborg weer gedemonteerd, verplaatst en elders opnieuw ingezet voor wonen, zorg of andere functies. Ook de twee liftinstallaties kunnen dan eenvoudig opnieuw worden gebruikt. Indien gewenst kunnen de liften ook in een andere configuratie weer worden

opgebouwd. ‘De installaties zijn modulair samengesteld,’ legt projectleider Fon Volkers van Lohr Liften enthousiast uit. ‘De driestops lift kunnen we eenvoudig veranderen in een tweestops, of de tweestops uitbreiden tot een driestops. Zelfs zonder de hydraulische hefcilinder te vervangen.’ Uitbreiding met meer stopplaatsen wordt zo mogelijk. Omdat de lift hydraulisch aangedreven wordt, kan de liftinstallatie maximaal vijf etages hoog, tevens de maximaal toegestane hoogte voor deze verplaatsbare vorm van prefab bouwen. Volkers: ‘Hogere liften bouwen we natuurlijk ook, maar dan voeren we de installatie uit als tractielift.’ De stalen schachtconstructie en de liftkooi zijn zo uitgevoerd, dat alle stopplaatsen tevens eenvoudig een extra tegenoverliggende lifttoegang kunnen krijgen door extra schachtdeuren aan te brengen.

2

april 2010 Liftbouw

5


Facts & Figures Aantal stopplaatsen hoogste lift:

3

Hefhoogte hoogste lift:

6,84 meter

Per stopplaats één cabinetoegang Hefsnelheid:

1600 kg / 21 personen

Afmetingen liftcabine (breedte x diepte):

1400 x 2400 millimeter

Afmeting cabinedeuren (breedte x hoogte):

1300 x 2100 millimeter

Besturing: Aandrijving: Vermogen:

3

6

Liftbouw april 2010

0,6 m/s

Maximale capaciteit:

Böhnke+Partner Hydraulisch geregeld blok van Bucher 20 kW


4

5

6

april 2010 Liftbouw

7


Liggend vervoer Een geprefabriceerde liftschacht die in één keer op de bouwplaats wordt ingehezen, is op zich niet nieuw. Innovatief is wel de mogelijkheid om de liftinstallatie naar wens uit te breiden of te verkleinen en de optie om de lift in een later stadium op de stopplaatsen op eenvoudige wijze uit te rusten met een extra tegenoverliggende lifttoegang. Beide liften in Heydeborg zijn van het type beddenlift. Hierdoor meet de kooi 1400 bij 2400 mm. Alle stopplaatsen zijn uitgerust met eenzijdig openende telescoopdeuren met een vrije deuropening van 1300 mm. Een gemiddelde gebruiker ontgaat het geheel dat het hier een tijdelijke liftvoorziening betreft. De kooi is fraai met hout en RVS-plaatmateriaal afgewerkt en voorzien van een luxe, duidelijk afleesbaar bedieningspaneel. Opmerkelijk is dat de kooiafwerking geheel blind is bevestigd. Het plafond is voorzien van RVS metaal in een decoratief patroon. Speciaal voor patiënten die liggend worden vervoerd.

Bedrijfsklaar in twee dagen De hydraulische liftinstallatie kwam volledig geprefabriceerd aan op de bouwplaats. De cilinder, kooigeleiders, schachtbedrading, schachtverlichting, alles wat maar in de schacht zit, is in de fabriek van Lohr Liften in Zevenaar gemonteerd. Ook de cabine is volledig in de fabriek afgebouwd. Aangekomen in Hilversum is de stalen schacht inclusief liftkooi in de bouwkundige schacht gehesen. Vervolgens wordt de zelfdragende constructie verankerd in de betonnen liftput en aan de bouwkundige schachtwanden vastgezet. De machinekamer is dan al ingebouwd. ‘Het enige wat we dan nog hoeven te doen, is het aansluiten van de elektra en de hydraulische slang,’ aldus Volkers. ‘Na twee dagen is de lift bedrijfsklaar.’ De RVS afdekplaten bij de liftentrees worden ingemeten nadat de schacht is gemonteerd en op maat gemaakt in de eigen productiehal. Bij demontage wordt de flexibele hydraulische leiding weer ontkoppeld en opgerold op de bodem van de schacht. De liftschacht is dan klaar om weer uit het gebouw te worden gehesen en opnieuw te worden aangesloten in de volgende tijdelijke situatie.

7

8

Liftbouw april 2010

Watersnijtechniek De modulaire hydraulische lift is één van de producten uit het productengamma van Lohr Liften. Het bedrijf levert alle typen nieuwbouwliften, en is verder actief in de renovatiemarkt en als onderhoudsbedrijf van liftinstallaties. Lohr Liften heeft een samenwerkingsverband met het Duitse liftenbedrijf Windscheid & Wendel GmbH & Co KG. Dankzij de eigen productiefaciliteiten is Lohr Liften altijd in staat om maatwerk te leveren. Begin dit jaar heeft het bedrijf een watersnijder aangeschaft. Deze productietechniek maakt bijzondere interieur-afwerkingen in staal en glas mogelijk. De plafondafwerking van de liften in Hilversum is daarvan een eerste fraai voorbeeld.


1. Beddenlift met ruim voorportaal

8

2. Bouwdelen van Heydeborg hebben beperkte bouwhoogte 3. Modulaire schacht kan eenvoudig opgetopt of verlaagd worden, aan alle zijden zijn schachttoegangen mogelijk 4. Hudraulische lifttechniek past in kast tegenover de schacht. De rode doos is de aandrijving van Bucher, daarnaast staat de besturing 5. Liftcabine hangt aan plunjer 6. WoonZorgGebouw Heydeborg is bestemd voor mensen met nietaangeboren hersenletsel of met een psychogeriatrische problematiek. Daarom was een goed leesbaar interieur gevraagd. Het complex is een kamvormig gebouw met drie woonvleugels van twee lagen, drie lagen en één laag. De tijd dat een bewoner zich in een lift bevindt , duurt daarom kort. Belangrijk is de grote vrije ruimte vóór de liftdeur. Relatief groot door de noodzaak van beddentransport én om de bewoners een gevoel van ruimte te geven. Zowel tijdens het wachten op de lift, als bij het verlaten ervan. Gezien de bijzondere doelgroep van WZG Heydeborg, is eerst gezocht naar een lift met zicht naar buiten. Zo kan een bewoner zelf de goede etage vaststellen en het vermindert het gevoel van opsluiting. De liften die de revue passeerden, voldeden echter niet aan verder gestelde eisen. Uiteindelijk is gekozen voor een beddenlift. Een lift met een relatief grote cabinemaat. Wel een gesloten cabine, maar zo ruim dat je jezelf niet opgesloten voelt.

9

7. Watergesneden RVS plaat als decoratieve verlichting 8. Montage van modulaire schacht in Zevenaar 9. Begin van montage liftkooi in schacht

10

10. Schacht inclusief cabine klaar voor inhijzen

april 2010 Liftbouw

9


Warme kersenrode KONE’s

Met 165 meter is de Maastoren in Rotterdam de komende jaren onbedreigd de hoogste toren van Nederland. Hoge torens betekenen snelle liften. Niet alleen fysiek snel met zes meter per seconde door de liftschacht, maar ook snel in bediening met bestemmingsbesturing. KONE plaatste een keur aan liften en lifttypes in de Maastoren om alle gewenste soorten verticaal transport op te vangen. Snel waar snelheid gevraagd wordt en handig waar handig het handigste is. Maastoren als combi van highrise en lowrise met transparantye lifthal ertussen

4

8m

N I V O 00

Parkeergarage maakt onderbouw uit van de Maastoren. Aan de Maaszijde lopen twee panorama liften langs het gebouw tot de elfde vloer

0

inno vatie

12

Liftbouw april 2010


in een heldere omgeving Facts and Figures Lift

Load

depth

width

height

door

door

(kg)

car

car

car

width

height

(m/

(mm)

(mm)

(mm)

(mm)

(mm)

sec.)

persons

speed

Stops

Cardoors

A, B, C

1600

1850

1850

2800

1100

2700

21

6

39

1

D,E,F,G

1600

1850

1850

2800

1100

2700

21

3.5

19

1

Centrale hal -1/-2

1000

1600

1400

2400

900

2300

13

1

3

1

Panoramaliften

1000

1800

1200

2400

900

2300

13

2

11

1

Goederenlift

1600

2100

1550

2400

1300

2300

21

1

3

1

44ste Verdieping

400

1480

1120

2200

900

2100

5

0.15

2

NVT

Bestemmingsbesturing. Al meer dan twintig jaar wordt er mee geëxperimenteerd binnen de liftenwereld. Vaak met wisselend succes. Sinds een jaar of wat lijkt bestemmingsbesturing echter uit te groeien tot de nieuwe norm. Zeker voor belangrijke overheidsgebouwen en commerciële kantoren. Jan Nijkamp projectmanager major customers KONE Nederland: ‘Bij bestemmingsbesturing zitten er in de liftkooien zelf geen bedieningsknoppen meer. De liftpassagier toetst in de lifthal op een tableau in naar welke etage de passagier wil. Het lifttableau in de hal laat vervolgens zien, in welke lift de liftpassagier moet instappen. Een heel andere manier van lifttransport en daarom in eerste instantie vooral geschikt voor besloten kantoren of kantoren waar de medewerkers de bezoekers komen halen.’ De digitale techniek achter de knoppentableaus is zelflerend en zal patronen in het gedrag van de gebouwbevolking herkennen. De liftgroep speelt dan in op dat regelmatig voorkomend gedrag. Tijdens lunchtijd bijvoorbeeld stuurt de liftinstallatie zelf extra liftkooien naar die verdiepingen die in grote groepen gaan lunchen. Nijkamp: ‘Met bestemmingsbesturing vergroot je de capaciteit van een bepaalde liftgroep. Het is aan de gebouweigenaar of de architect hoe ze die winst aan capaciteit willen inzetten. Minder bouwkundig oppervlak aan de liftschacht besteden of meer werknemers per etage bedienen.’ De lifttechniek profiteerde van de digitale revolutie in hardware en software. Alle belangrijke liftfabrikanten hebben tegenwoordig een eigen systeem van bestemmingsbesturing ontwikkeld. Tegenwoordig wordt bestemmingsbesturing ook tijdens een modernisatie-

beurt aangebracht zoals in het hoofdkantoor aan de Blaak van de Rotterdamse Rabobank.

Representatief op de grond De Maastoren is een interessante uitwerking van een commercieel bouwprogramma. Grofweg gezegd: een hoogwaardig kantoor voor de top van de kantorenmarkt geplaatst op en naast een forse openbare parkeergarage van tien verdiepingen. De kantoormedewerkers hebben hun eigen parkeergarage over twee ondergrondse lagen in de haven. Alle auto’s rijden vanaf de Stieltjeskade het gebouw binnen. Aan de andere kant aan de Maas ligt in de oksel van het gebouw een hoge en fraaie entreelobby. De openbare parkeergarage plooit zich over die entreepartij heen. In de elegante lobby is de omhoog kronkelende parkeerweg dominant aanwezig als gebeeldhouwd plafond. Alle openbare parkeerders verlaten via een duplex liftgroep de parkeergarage. Twee volglazen panoramaliften bieden hun een mooi uitzicht over de Maas tijdens de rit naar beneden. De lobby van de openbare parkeergarage sluit daarbij direct aan op de torenlobby.

Slim en snel construeren Natuurlijk, de Maastoren staat op één van de meest prestigieuze locaties in Rotterdam en moest er aantrekkelijk uitzien, maar het geheel moest ook snel en rendabel gebouwd kunnen worden. De kantoren zijn daarom rationeel opgedeeld over een lowrise en highrise die beide boven op de openbare

In de liftlobby op de begane grond wacht een accountant vóór de liftdeur die de bestemmingsbesturing hem heeft aangewezen

april 2010 Liftbouw

13


Neutrale witten en grijzen als tegenwicht tegenover het overweldigende uitzicht

1. In elke hal toets je de gewenste etage in op tableau. Het tableau geeft de snelste lift aan 2. W  anneer meerdere mesne tegelijk naar een etage willen, moet de bestemmingsbesturing weten hoe groot de groep is. Ook rolstoelers geven dit even aan 4. T  egenover het warme rood van het kersenhout het flauwe blauw van hardgrauwe natuursteen en tapijt 5. D  e brandweer kan een verborgen paneel openen met daaronder knopbediening 6. N  oodladder voor brandweer om de kooi van de brandweerlift via het plafond te verlaten

14

Liftbouw april 2010

1


parkeergarage staan. Hoofdaannemer Besix uit BelgiĂŤ is een hoogbouwspecialist en bouwde bijvoorbeeld ook de hoogst toren ter wereld de 818 m hoge Burj Khalifa, eerder bekend als de Burj Dubai. De constructiewijze van de Maastoren is een slimme mix tussen prefab beton, ter plekke gestort beton en innovatieve geveltechniek. Snelheid van bouwen stond bij iedere toegepaste bouwtechniek voorop. Het JumpLift -systeem van KONE hielp mee de bouwsnelheid hoog te houden. Dit liftsysteem is een doorontwikkeling door KONE Nederland van een concept van KONE Finland. Tijdens de bouw zijn in de liftschacht de uiteindelijke gebouwliften al aanwezig vanaf het moment dat de liftschacht bouwkundig vier etages hoog is. Een slimme toepassing van een mobiele machinekamer en onderhangend werkplatform die meestijgen (in het Engels: jumpen) met de ruwbouw. Het JumpLift-systeem maakt het mogelijk dat de gebouwliften ingezet kunnen worden voor het vervoer van bouwvakkers en hun materieel. Telkens als de Maastoren twee etages gegroeid was, steeg ook de JumpLift twee etages hoger.

2

3

4

Een ombouw die gemiddeld twee mandagen werk vraagt. Bij de bouw van de Maastoren zijn twee JumpLiften ingezet.

Warm kersenrood Het gebouw is ontwikkeld terwijl de hoofdhuurder Deloitte al bekend was. De highrise langs de Spoorweghaven is volledig toegesneden op de accountants, terwijl de etages in de lowrise voor andere partijen bestemd zijn. Met comfortabel midden tussen de highrise en lowrise in, de liftkern met belangrijkste liftgroep in een spectaculair bouwdeel met veel glas. De liften vormen een liftgroep van zeven personenliften rond een compacte lifthal. Die hoofdkern bevat tevens een solitaire (goederen)lift naar de ondergrondse parkeergarage. De drie snelste liften reizen met zes meter per seconde (=21 km/uur) tot de tweeĂŤnveertigste verdieping door en bedienen alle kantooretages tot en met de boardroom bovenop de highrise. De andere vier liften stoppen op de achttiende etage. Twee van de snelste liften zijn inzetbaar als brandweerlift. Als je uit de lift

5

6

april 2010 Liftbouw

15


7

16

Liftbouw april 2010


8

9

7. S nelheden van 3,5 en 6 m/s zijn nog niet leverbaar als machinekamerloze liften. Bouwkundig gezien komt de schacht nu even hoog uit als het dak van de grandioze meer dan dubbelhoge boardroom 8. B  randweervoorschriften bepalen dat schacht is ingedeeld per 2 liften. Ook constructief gezien voordelig 9. C  omplex kabelwerk verdwijnt de machinekamer inplafond te verlaten

stapt, beland je direct in één van de mooiste panorama’s van Nederland met zicht op de haven van Rotterdam en Engeland. Architect Dam en partners zocht het vooral in de witten en grijzen. Zowel in de buitenkant als in het interieur. Met soms wat zwart als contrast. Misschien daarom kozen de architecten voor het liftinterieur een bekleding in glanzend warmrood kersenfineer. Tevens gaven ze de liftcabines extra hoogte met 2800 mm plafondhoogte met bijpassende extra brede deuren. Dit zorgt automatisch voor klasse en grandeur. Ironisch genoeg blijkt de lift met de hoogste stopplaats van Nederland een eenvoudige platformlift met vasthoudbesturing te zijn. In de majestueus hoge glazen boardroom bovenop de Maastoren is een entresol opgenomen. Handig voor vergaderingen in kleinere groepen of het verzorgen van de catering bij recepties. De grandioze zaal bovenin de Maastoren is bij uitstek geschikt voor ontvangsten op hoog niveau. Om de entresol comfortabel bereikbaar te houden, vertrekt een kleine personenlift van KONE’s dochteronderneming LTF vanaf de drieënveertigste verdieping. Na de supersnelle tocht naar de vierenveertigste etage bereik je uiteindelijk met een snelheid van 0,15 m/s het echte hoogste punt van gebouwd Nederland. Vijfenveertig verdiepingen boven Rotterdam. april 2010 Liftbouw

17


1

toe pas sing

Verticale

ambulances Ziekenhuisliften zijn vaak bijzonder groot om voldoende plaats te bieden aan ziekenhuisbed inclusief apparatuur en begeleidend personeel. Bij de spoedeisende hulp veranderen de liften in ware verticale ambulances, die betrouwbaar en snel de verbinding leggen tussen ambulancesluis en OK-complex. De hydraulische lift voor de spoedeisende hulp in de Hengelose vestiging van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) laat dat goed zien.

1

18

Liftbouw april 2010

Tekst: Erik Stekelenburg Beeld: Richard Kamphuis, MAS architectuur


Facts and Figures Liftnummers Lifttype

1. ‘Special’ van Mitsubishi Elevator Europe brengt patiënten van ambulance-ingang naar OK-complex 2. Route van ambulance-ingang naar ambulance-lift

1A

Hydraulisch

GPE-H

Fabrikant

MEE

opstelling

inpandig

capaciteit

kg

hefsnelheid

m/s

0.5

hefhoogte

m

3.8

3400

stops

2

schachttoegangen

3

kooitoegangen

2

deurdoorgangsbreedte 

1400

deurdoorgangshoogte

2100

kooibreedte

mm

1750

kooidiepte

mm

3500

kooihoogte

mm

2200

deurtype2CO

ophangingVermogen

kW

1:1 

33

2S = eenzijdig 2 vleugelig telescopisch openend CO = 2 vleugelig centraal openend

2

april 2010 Liftbouw

19


Wat ziekenhuisliften speciaal maakt? Op de vraag of de traumalift van de ZGT gefotografeerd mag worden, antwoordt Ronald Koedam van Mitsubishi Elevator Europe met een voorbehoud: ‘Als er zich een spoedgeval voordoet, moet de fotograaf wel meteen de lift uit. Stel er komt een ambulance aan. Dan schakelt het verplegend personeel via een codeslot het codebedieningstableau in. Dat tableau overrulet de gewone liftbediening,waardoor het personeel bezit krijgt over de lift. Vervolgens gaat een alarm af. De lift breekt direct zijn taak af en stopt alleen nog bij de eerstvolgende verdieping om alle liftgebruikers uit te laten stappen. Vervolgens gaat de lift direct naar beneden om klaar te staan voor de ambulance.’

Routing

3

4

Doorstroming is in een ziekenhuis van het grootste belang. Vooral bij het spoedvervoer. Bij voorkeur scheidt men daarom de bezoekersstromen van de verkeersstromen van personeel en van de patiënten. Dat maakt de routing wel gecompliceerder volgens Thijs Linssen, als adviseur betrokken bij Maasziekenhuis Pantein. ‘Daarbij geldt: “Eén maal drie is beter dan drie maal één.” De plaatsing van drie liften op één locatie werkt efficiënter dan drie solitaire liften over drie plekken verspreid.’ De scheiding van verkeersstromen wordt vanwege de extra kosten niet altijd toegepast.

1750x3500mm in Hengelo In de Hengelose vestiging (voorheen Streekziekenhuis Midden Twente) van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is eind maart een hydraulische lift voor spoedeisende hulp in gebruik genomen. Eenzelfde wordt eveneens in de Almelose vestiging (het vroegere Twenteborg) geplaatst. Beide liften zijn ‘Specials’, liften compleet op maat vervaardigd in de Veenendaalse vestiging van Mitsubishi Elevator Europe. De lift in Hengelo staat in de afdeling spoedeisende hulp op de grens tussen oudbouw en nieuwe uitbreiding. De afwerking aan de halzijde trekt de aandacht. Hier oogt de schacht als een vliesgevel met zes ruiten. Maar die ruiten bieden bij nader inzien geen doorzicht. Niet erg, want de liftkooi is afgewerkt in RVS. Dat materiaal is goed en snel schoon te houden. Niet onbelangrijk in de hygiënische omgeving die een ziekenhuis moet zijn. De afmetingen van de liftkooi zijn ronduit spectaculair, 1750 mm breed en 3500 mm diep. Deze grootte past bij de afmetingen van een bed inclusief

20

Liftbouw april 2010


apparatuur met aan één zijde medisch personeel. Vanwege de inzet van de lift bij calamiteiten is er daarnaast nog plaats voor extra karren. Het spoedaspect vroeg dus om meer ruimte dan alleen voor een beddenlift nodig zou zijn. De maximaal te dragen last wordt wettelijk bepaald op basis van het aantal mensen dat theoretisch op die oppervlakte kan staan. 1750 x 3400 mm komt neer op 45 personen. Per persoon wordt gerekend op 75 kg, dat zorgt totaal voor een massa van 3400 kg. Bij dit soort gewichten, denk je al snel aan een hydraulische lift. Dit type lift is niet erg snel maar bij de hier gevraagde geringe verticale verplaatsing is dat van geen belang.

Diagonaal De liftkooi hangt in een raam aan twee eendelige plunjers. Deze plunjers bevinden zich aan beide zijden naast de liftkooi, 2100mm hart-op-hart. In standaard-situaties zou je bij een hydraulische lift de plunjers en liftgeleiders in het midden onder de kooi plaatsen, in één lijn op de dwarsas. Een excentrische lastin de kooi leidt bij deze grote kooiafmetingen echter mogelijk tot kantelen van de liftkooi. Om toch een moment tegen het duiken van de liftkooi te maken, zijn de plunjers verschoven tegenover de geleiders. Aan de ene zijde 400mm er voorbij en aan de andere kant 400mm terug zodat de plunjers en het ophangraam een diagonaal maken. De geleiders zijn aan dezelfde constructie verbonden in de stijl van de vliesgevelachtige buitenbekleding. Een soort integratie tussen lifttechniek en liftarchitectuur die de liftbouwer bewust nastreeft.

Storingsgevoeligheid

Hoewel, de groeven van de kooidrempel zijn tot het eind doorgetrokken. Zodat het stof door de deurslof naast de onderliggende schachtdeuren de liftschacht in dwarrelt.

3 D detectie Ook zouden de liftdeuren verwrongen kunnen raken, wanneer ze sluiten terwijl er een bed in volle vaart naartoe wordt geduwd. Daarom passen de deursensoren 3D-bewegingsdetectie toe, die niet alleen de ruimte tussen de deurvleugels scant maar ook een cirkelvormig gebied vóór de liftdeur. Een principe dat de liftenfabrikant bij wijze van spreken nog op eigen kosten zou uitvoeren. 3D-detectie verdient zich namelijk dubbel en dwars terug. ‘3D detectie scheelt zeker meerdere storingen per jaar’, stelt Koedam. Bij een lift die onderdeel uitmaakt van de kortste weg naar een operatiekamer zeker iets om over na te denken.

3. A  larm weerklinkt en lichttekst gaat flikkeren. Iedereen moet zo snel mogelijk de lift uit 4. V  ia code neemt ambulancepersoneel de lift in ‘bezit’ 5. O  ok in de liftcabine is codeslot aanwezig

5

Betrouwbaarheid of ongevoeligheid voor storingen is bij een ziekenhuislift erg belangrijk. De liftdeuren zijn altijd het meest storingsgevoelige onderdeel van een lift. Als die niet goed sluiten heb je al een storing. Vervorming van deuren en drempels moet daarom absoluut worden voorkomen. Zo moeten de drempels bestand zijn tegen de grote puntlasten die de kleine bedwieltjes veroorzaken. Deze lift heeft daarom volkern aluminium drempels en de ondersteuningen van de aluminium drempels hebben een kleinere hart-op-hartafstand dan standaard. Stof in de drempelsponningen moet afdoende worden afgevoerd. Het aanpappen van stof in de groeven leidt ook tot storingen. In de kooidrempel zitten daarom sleufgaten. De deurslof schuift zo al het aanwezige stof de liftschacht in.

april 2010 Liftbouw

21


fabri kant

24

Liftbouw april 2010

Tekst: Bernard Faber Beeld: www.bernardfaber.nl


Freelift automatiseert het maatwerk Nederland vergrijst. Veel ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar de budgetten van de zorgsector staan onder druk. Als het trappenlopen moeilijker gaat, blijkt een verbouwing van het huis voor het plaatsen van een (platform)lift meestal erg kostbaar. Een traplift geeft dan uitkomst. Freelift (Heerhugowaard) biedt aantrekkelijke duurzame producten met een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Begin tachtiger jaren neemt de internationale liftenfabrikant Otis zowel het aloude Amsterdamse liftenbedrijf Jan Hamer & Co als de Alkmaarse fabrikant Brinkman Liften over en voegt de twee fabrieken in Heerhugowaard samen tot Liftenfabriek Brinkman Jan Hamer. Het bedrijf specialiseert zich als leverancier van kleinere liften en trapliften onder de vlag van Otis. Zo kan het grote internationale liftenbedrijf een compleet productgamma aan verticaal transport bieden. In 1996 stoot Otis de divisie trapliften af via een management buy out. Het bedrijf krijgt een nieuwe naam: Freelift. Die naam slaat niet op een bevrijd gevoel door het verwerven van de zelfstandigheid los van het Amerikaanse moederbedrijf, maar refereert aan de herwonnen bewegingsvrijheid die een traplift kan bieden. Bij de start in 1996 haalt Freelift met 60 medewerkers een jaarlijkse productie van 500 trapliften. Inmiddels heeft het bedrijf 250 werknemers en ligt de jaarproductie op duizenden comfortabele trapliften.

zeventig subsidiëren de overheden in Engeland, Nederland en Scandinavië onder voorwaarden de aanschaf van een traplift. Dit beleid stimuleert de groei van Jan Hamer & Co en creëert ruimte voor productinnovatie. Die traditie van continue innovatie zet Freelift na 1996 voort.’

Photo Survey Systeem Elke traplift van Freelift is een maatproduct, wat automatisering van de productie tot een uitdaging maakt. Zo introduceerde Freelift het zogeheten Photo Survey Systeem dat het tijdrovende opmeten van de trap sterk vereenvoudigd. Bloemraad legt uit hoe het werkt: ‘De productadviseur van Freelift plaatst op locatie enkele markers op de traptreden van de trap en maakt enkele foto-opnames. De digitale bestanden stuurt de productadviseur via de mobiele telefoon naar Heerhugowaard, waar de foto’s met

1. F abrieksgebouw Freelift in Heerhugowaard

1

Rechtlijnig en curvevormig Marketing en communicatiemanager Marcel Bloemraad van Freelift schets kort de historie van de traplift: ‘Geïnspireerd op een Amerikaans voorbeeld start de Nederlandse liftenfabriek Jan Hamer & Co begin jaren zestig met de productie van trapliften voor de consumentenmarkt. De eerste trapliften zijn alleen geschikt voor rechte trappen. Op een promotiefoto uit die begintijd zie je dat de liftaandrijving en liftgeleiding relatief veel trapruimte innemen. Een paar jaar later ontwikkelt Jan Hamer & Co de eerste curvevormige lift die ook bochten in de trap aankan. De traplift verovert Nederland en er komt belangstelling vanuit het buitenland. Vanaf begin jaren april 2010 Liftbouw

25


specifieke software omgezet worden in een exacte tekening van de trap.’ Het systeem overbrugt ook de internationale verschillen in maateenheden en taal. Freelift blijft de productietechniek voortdurend verbeteren. Zo stelde de trapliftproducent begin 2010 een eigen automatische buigmachine in werking voor de rails van de curve-liften.

Integraal herbruikbaar

2

26

Liftbouw april 2010

Freelift verkoopt de trapliften wereldwijd. Met als traditioneel belangrijkste markt Engeland, gevolgd door Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. De concurrentie is aanzienlijk. Stannah en Minivator in Engeland, ThyssenKrupp in Duitsland en overige Europese landen, het Nederlandse Otto-Ooms dat actief is op de Nederlandse overheidsmarkt. Bloemraad: ‘Onze belangrijkste troef de curvelift onderscheidt zich met zijn enkelvoudige railsysteem. Een enkele rail vergt minder ruimte dan de dubbele rail-


4

3

5

2. A  utomatische buigmachine 3. Nabewerking van gebogen rails 4. In kleur spuiten van rails 5. Rails klaar voor transport

Jan Hamer startte in 1886 als een technisch handelsbureau in Amsterdam. Het bedrijf importeerde de eerste Nederlandse telefoons uit Frankrijk en een mechanisch ventilatiesysteem uit Engeland. In 1889 startte het bedrijf met de import van liften van het Duitse merk Witte uit Berlijn. Het product liften was zo succesvol dat Jan Hamer rond 1900 besloot de productie van liften zelf ter hand te nemen. Een originele brochure uit 1926 showt destijds veelverkochte producten als handgoederenliften: vaak bestemd als spijzenlift in luxe woningen. Meestal werden die goederenliften uitgevoerd als eindelozekabel-liften – het touw waarmee de liftkooi werd bediend liep continu rond een grote poelie. Jan Hamer& Co plaatste tevens met handkracht aangedreven personenliften: de personenhandlift. Zoals in het Paleis op de Dam. Fraaie smeedijzeren deuren fungeren als handbediende schachttoegangen. april 2010 Liftbouw

27


6

7

6. Een van de eerste trapliften van Jan Hamer & Co uit de jaren zestig 7. Eindeloze kabellift uit de jaren dertig

systemen van de andere merken. En het ziet er mooier uit. Verder biedt Freelift veel keuze in kleuren en type stoelen.’ Een ander voordeel van Freelift trapliften is de brede toepasbaarheid. Op bijna alle Nederlandse trappen kan een traplift van Freelift worden ingebouwd. Een Freelift kan iedere trapbocht aan. Slimme voorzieningen als een automatisch opklapbare rail dragen bij aan de inzetbaarheid. Het beweegbare deel van de lift, de motoreenheid met de stoel, is integraal herbruikbaar. Gunstig voor de kosten op langere termijn. Kijkend naar hoe Jan Hamer’s eenvoudige goederentraplift uitgroeide tot de huidige geavanceerde personentraplift, ligt in de innovaties de sleutel tot succes.

28

Liftbouw april 2010

Freelift op zoek naar eigen liftroots In 2011 bestaat Freelift honderdvijfentwintig jaar. Het jubileum wil het Heerhugowaardse bedrijf groots vieren. Zoals met de uitgave van een jubileumboek. Voor dat boek zoekt Freelift nog aanvullende informatie. Vooral van de periode rond de Tweede Wereldoorlog is er bar weinig bekend. Maar uit alle andere bedrijfsperioden is informatie welkom. Weet iemand nog werkende Jan Hamer (personen) liften te staan? Of kent u mensen die bij Brinkman Liften of Jan Hamer & Co hebben gewerkt? Marketing assistent Kelly Jongejeugd van Freelift is er benieuwd naar op info@freelift.nl of 072 5768888.


SICK WLL180T: feilloze detectie van minuscule objecten VSICK introduceert de WLL180T. De snelste fotocel voor fiber optics. De responstijd van deze sensor is slechts 16 µs. Sneller kan niet. Daarnaast bereikt de zender/ontvanger uitvoering een detectie-afstand tot 20 meter. SICK zorgt tevens voor meer dan tachtig types bijpassende fiber-optic kabels. Hierdoor is onder iedere omstandigheid een ideale detectieoplossing te realiseren. Dankzij extreem hoge lichtintensiteit en hoge resolutie bereikt deze sensor topwaarden in bereik en functionele reserve. Ook in stoffige omgevingen of damp- en spraynevels zeer betrouwbaar. Het installatieproces verloopt gemakkelijk: door externe teach-input vanuit de machinecontroller ofl direct op het apparaat. Alle

compo nent

programmeerstappen, statusindicaties, data van de ingestelde waarden en van de actuele waarden zijn afleesbaar via een digitale display. • Hoge resolutie in signaalverwerking • Bussysteem voor cascadeschakeling van meerdere sensoren • Detectieafstand: 480 mm (taster) - 20 m (zender/ontvanger) • Zeer betrouwbare detectie, ook bij hoge snelheden en transparante objecten • Inzetbaar bij temperaturen van -25 °C tot +55°C • Te gebruiken als stand-alone sensor en als bus master-slave systeem waarmee veel op bedrading kan worden bespaard

Meer informatie? SICK B.V., Bilthoven Telefoon | 030 2292544 Website | www.sick.nl

Gearless synchroon motor WSG-S1 155 (F), temperatuur gemonitord door themistor, motor 2,3 keer te overbelasten, torsie-bestendig • Opties wat betreft netspanning, toerental, draaimoment, controlesysteem en parameters tractieschijf, aansluiting motor via klemmen of contactdoos • Bescherming machine volgens IP 33

• Voor machinekamerloze tractieliften,

installatie in de schachtkop • Compact en ruimtebesparend • Staalkabel, als opties: verwisselbare tractieschijf, verschillende groeftypes • Gecertificeerd volgens Richtlijn liften AR 95/16 EC, ABV 792/1, G418 • Geïntegreerde, draaibare veiligheidsrem, type getest volgens EN 81-1, dubbel-circuit (remkracht 2x275 Nm), gescheiden controleerbaar, schakelaars voor controle, handbediening mogelijk • Synchroon motor, 16-polig, met efficiente permanente magneten, klasse

Meer informatie? Wittur, Almere Telefoon | 036 5495570 Website | www.wittur.nl

Brandwerende schachtdeuren van Prisma De Italiaanse Prisma S.r.l. liftcomponenten-leverancier heeft een brandwerende schachtdeur ontwikkeld, die door TUV getest is volgens de laatste brandnorm EN81.58 – E120. Deze deuren zijn verkrijgbaar in dagmaat: 700 mm tot 900 mm met een hoogte van 2000 mm tot 2100 mm. Leverbaar zowel in grondverf, RAL-kleur of in geborsteld RVS. Zowel centraal als telescopisch sluitend. Op verzoek van Variolift zijn de deurvleugels aan de onderzijde uitgevoerd met een extra profiel. Dit maakt de deuren beter bestendig tegen een impact van bijvoorbeeld een scootmobiel. De deuren worden per stuk verpakt geleverd volgens de laatste ARBO regels.

Meer informatie? Variolift, Vijfhuizen Telefoon | 023 5385150 Website | www.variolift.com april 2010 Liftbouw

29


compo nent

FINELINE van Wittur De naam zegt eigenlijk alles al: WITTUR wilde met het nieuwe deur-systeem FINELINE een kooideur / schachtdeur combinatie van minimale maten ontwikkelen. Met als resultaat een deurcombinatie die zeer hoog scoort wat compactheid betreft en daardoor in de liftschacht maximale ruimte voor de liftkooi overlaat. Waar de bestaande schacht eerder alleen plaats bood om een kooideur in te bouwen, ontstaat nu ruimte voor het plaatsen van een automatische schachtdeur. De draaideuren van veel bestaande liften kunnen vervangen worden door automatische schuifdeuren. Een uitkomst voor mensen met lichamelijke beperkingen. FINELINE deursystemen zijn ideaal om veiligheidsrisico’s volgens EN 81-80 (SNEL-regelgeving) op te lossen.

Eigenschappen Buitengewoon compacte inbouwbreedte: kooideur + drempel + schachtdeur = 115 mm; Als compleet systeem van kooideur en schachtdeur maar ook in combinatie met bestaande draaideur te gebruiken; Ideaal voor upgrading van bestaande installaties; Beantwoordt aan de Richtlijn liften EN 81 en 95/16/EG;

Uitvoering Snaaraandrijving ECO met gesloten loop control; RVS deurvleugels; geborsteld of galvanisch verzinkt; Aluminium deurdrempel; Noodbediening in deurvleugel;

Opties LSE inclusief bevestigingsset voor de deurdrempel; Noodbediening bij handhaven van draaideur als schachtdeur

Meer informatie? Wittur, Almere Telefoon | 036 5495570 Website | www.wittur.nl

HOMELIFT HHL-W Line van WITTUR Er bestaan 2 soorten voedingen voor de Wittur HOMELINE: Enkel fase AC motor 220 V of Driefasen AC motor 380 V. Beide aandrijvingen zijn de meest geluidloze aandrijvingen in hun soort. EC type certificaat MD98/37/CE en prEN81-41 standaarden

Wittur HOMELINE biedt keuze uit 3 schachtdeurtypes: Kooiafsluiting door Eco-bus met een halfautomatische draaideur; Draaideur met een sensorlijst in de cabine; De HOMELIFT is een personenlift voor woningbouw en kleine kantoren. Een perfecte oplossing voor ouderen of gehandicapten die zelfstandig thuis willen blijven wonen. Voordelen van de HHL W-line van Wittur: Goedkoper dan conventionele liften Geluidsarm en eenvoudig te installeren Minimale onderhoudskosten Geen machinekamer nodig Maakt maximaal gebruik van de schacht Werkt op220/230 V aansluiting In veel variëteiten en uitvoeringen

Volautomatische kooi- én schachtdeuren (3 panelen) van type Hydra De versie met draaideuren links of rechts openend naar keuze

Prestaties: Maximaal hefvermogen 385 kg Maximale nominale snelheid 0,15 m/s Hefhoogte maximaal maximaal 9 m Stopplaatsen maximaal 4 Dubbele toegangen verkrijgbaar (ook overhoeks) Schachtkop slechts 2550 mm Putdiepte slechts 125 mm Dubbele veiligheidsinrichting (hydraulisch en mechanisch) Veel keuze in wand- en vloerafwerkingen Een Wittur HOMELINE lift wordt compleet met schacht geleverd in een staal of glas afwerking. Het type Custom biedt extra veel uitvoeringsmogelijkheden.

Meer informatie? Wittur, Almere Telefoon | 036 5495570 Website | www.wittur.nl

april 2010 Liftbouw

31


regelgeving en liftveiligheid

Liftinstituut reikt veiligheidsinformatie aan voor lezers Liftbouw Teksten Het Liftinstituut: Ing. Koos van Lindenberg (tenzij anders vermeld) Beeld: Het Liftinstituut, Control Media Het Liftinstituut staat voor veiligheid, al meer dan 75 jaar. En het Liftinstituut bewijst zijn waarde, want de statistieken wijzen uit dat het gebruik van liften veiliger is dan traplopen. Het Liftinstituut geeft informatie en verzorgt keuringen. De statuten van het Liftinstituut vermelden dan ook ‘het bevorderen van de veiligheid bij de toepassing van hijs- en hefwerktuigen waaronder liften.’

Liftbouw In elk nummer van Liftbouw geeft het Liftinstituut de laatste informatie over veiligheid bij liften, roltrappen en gevelonderhoudsinstallatie. Daarbij valt te denken aan nieuws over normen en voorschriften, nieuws over standpunten van de overheid en de Arbeidsinspectie over regelgeving, maar ook de visie van het Liftinstituut op ontwikkelingen in de markt.

In dit nummer: • Duurzaamheid wint terrein en liftindustrie speelt hier op in. • Hond mee in de lift? Oppassen dan!

Vraag het aan het Liftinstituut In de rubriek ‘Vraag het aan het Liftinstituut’ worden uw vragen over liftveiligheid behandeld. Steeds tot in detail uitgezocht door de medewerkers van de helpdesk van het Liftinstituut. In deze Liftbouw behandelen wij bijvoorbeeld een vraag over een modificatie van een lift die gebouwd is onder het regime Richtlijn liften. Heeft u een vraag? Stel hem via liftbouw@liftinstituut.nl en u krijgt antwoord per e-mail. Daarnaast worden de meest interessante vragen in de volgende Liftbouw gepubliceerd.

april 2010 Liftbouw

33


regelgeving en liftveiligheid

Op basis van energiemetingen tijdens ‘normaal bedrijf’, maar ook in de ‘stand by’ modus stelt het Liftinstituut aan de hand van de VDI 4707 richtlijn de energieprestatie van een lift vast

Liftindustrie speelt in op duurzame marktvraag Duurzame projecten staan in de belangstelling bij projectontwikkelaars. Gunstigere financieringsmogelijkheden spelen daarbij een rol. Maar ook wordt steeds duidelijker dat gebouwen met een te hoog energieverbruik versneld afgewaardeerd worden. Diverse grote ontwikkelaars zoals BPF, ING-Real Estate en Corio richten zich bij nieuwe projecten op duurzaamheid. Samen met vele anderen participeren ze in de duurzaamheid denktank Dutch Green Building Council. Een organisatie die zich sterk maakt om de duurzaamheid van een gebouw aantoonbaar te maken, bijvoorbeeld via het duurzaamheidslabel BREEAM-NL Nieuwbouw.

Duurzaamheid noodzaak, geen keuze Als directeur van Dutch Green Building Council meent Stefan van Uffelen dat eenieder die nu niet duurzaam ontwikkelt, straks grote risico’s loopt. ‘Niet-duurzaam vastgoed zal in de toekomst afgewaardeerd worden’, voorspelt hij, ‘al was het alleen maar door hogere energiekosten. Want wanneer de economie weer beter zal gaan draaien, zullen ook de energieprijzen omhoog gaan. Het BREEAMsysteem maakt duurzaamheid meetbaar en verhandelbaar en beloont wat goed is. Het BREEAM-meetsysteem begint waar de energieprestatie-eisen uit de Bouwregel-

34

Liftbouw april 2010

geving ophouden’, zo stelt hij. Van Uffelen benadrukt wel dat BREEAM heel breed is omdat hierin, naast omgevingsfactoren, ook het bouwproces, de wijze van beheer, het gebruik en zelfs de sloop van een gebouw zijn meegenomen. ‘Al blijven energieverbruik en materiaalkeuze het belangrijkste.’

ProRail en RGD koplopers Duurzaamheid maakt onderdeel uit van het beleid van een grote gebouwbeheerder als ProRail. ‘Eén van de speerpunten daarbij is CO2-reductie’, vertelt Paul van der Voort van ProRail. Van der Voort is programmamanager CO2-innovaties bij ProRail. ‘We beogen een energie-efficiencyverbetering te behalen van 30 procent tussen 2005 en 2020. Niet omdat de overheid dit vraagt, maar omdat ProRail een organisatie is met maatschappelijke ambities.’ Om de CO2-uitstoot te beperken, wil ProRail onder meer energie besparen op stations. Ook de Rgd heeft duurzaam beleid uitgestippeld. De ambitie van de Rgd is gericht op 2% energie-reductie per jaar

tot een totale reductie van 25% in 2020. We spreken dan over het energieverbruik van installaties in overheidsgebouwen. Alles wat de overheid inkoopt, moet vanaf nu energiezuinig werken.

Energiezuinige gebouwen vragen energiezuinige liften Bewegende apparaten in gebouwen nemen 2 tot 10 % van het energieverbruik voor hun rekening. Geen wonder dus dat de druk op de liftenindustrie toeneemt om liften energiezuiniger te maken. De grote internationale liftbedrijven zijn daarom al vele jaren actief met het duurzamer en energiezuiniger maken van hun liften. Daarnaast zorgen zij ervoor dat energie die vrijkomt bij het liftgebruik, teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Een lift wint energie wanneer de lift daalt onder invloed van het eigen gewicht of wanneer de lift stijgt op het gewicht van het tegenwicht. Ook de toeleveranciers van minder grote, nationaal opererende liftbedrijven komen in rap tempo met energiezuinige liftcomponen-


regelgeving en liftveiligheid

Hoe energiezuinig is mijn lift? Het prestatie-certificaat en het energielabel van het Liftinstituut laten het zien

De directeur inspecties Nederland van het Liftinstituut Marco Waagmeester (links) overhandigt Herman van de Pasch, directeur van Mitsubishi Elevator Europe het eerste Energie Prestatie Certificaat energielabel A

ten op de markt. Bijna elk liftenbedrijf kan een energiezuinige lift leveren. De mate van energiezuinigheid kan door het Liftinstituut aangetoond worden met een energieprestatie-certificaat en een energielabel. Op basis van een uitgebreide energieprestatie-meting.

B-label voor meeste moderne tractieliften mogelijk Moderne tractieliften zijn vaak uitgerust met permanent magneetmotoren, gearless aandrijvingen, elektronische frequentiebesturing en energiezuinige verlichting. ‘In de praktijk zitten deze liften al snel op een energielabel C of B’, geeft Bob Kolkman, inspecteur bij het Liftinstituut aan. Hij heeft inmiddels heel veel liften op energieprestaties beoordeeld. ‘Mits goed gemonteerd en ingeregeld. Zeker als sprake is van moderne, kwalitatief hoogwaardige componenten. Moderne liften hebben een hoog rendement, ze gebruiken alleen de energie die ze nodig hebben. Wil je een lift met A-label, dan is het al snel noodzakelijk dat de lift bij het remmen energie ‘teruglevert’ aan het net.’

Randvoorzieningen niet uit het oog verliezen Als het dan gelukt is de liften energiezuiniger te maken dan moet de aandacht vervolgens gericht zijn op het besparen van energie op randvoorzieningen als ventilatie van de liftschacht en verwarming van de liftmachinekamer. Kolkman stelt dat een goede schachtventilatie veel energie bespaart. ‘Dat is vaak een ondergeschoven kindje. De schacht wordt

meestal via de machinekamer geventileerd. Op momenten dat de machinekamerverwarming ingeschakeld is, verspil je veel energie door de ventilatielucht te verwarmen voordat die het gebouw verlaat. Ook in de machinekamer kun je door te letten op de verwarming zelf al snel “energiepunten scoren”. Nu komt het regelmatig voor dat de liftmonteur

de verwarming permanent op 20 graden of hoger laat staan. En dan de aard van de verwarming in de liftmachinekamer. Meestal elektrische kachels, maar het is voordeliger om de CV van het gebouw naar de machinekamer door te schakelen. Daarnaast kun je machinekamers beter isoleren. Vooral de machinekamers die vrij op het dak staan.’

Liftinstituut certificeert energieprestaties liften Naast nieuwe ook gemoderniseerde liften met energielabel De energieclassificatie van de lift na de energiemeting wordt door het Liftinstituut uitgevoerd op basis van de recent beschikbaar gekomen richtlijn VDI 4707. Deze richtlijn geeft overigens niet aan hoe een lift energiezuiniger gemaakt kan worden, maar ‘alleen’ op welke wijze gemeten en geclassificeerd dient te worden. Zo moet bijvoorbeeld het tijdens normaal bedrijf, maar ook in de stand by modus gemeten worden. Verder wordt vermeld hoe - op basis van de meetresultaten - het bijbehorende energielabel berekend moet worden.

Wijze van energiemeting Het is niet zo dat liften zó van de pallet uit de fabriek een bepaald energielabel krijgen. Energielabelling is namelijk ook afhankelijk van de bouwkundige omgeving en de wijze van installatie,

en de aard van het gebruik van de lift. In de praktijk wordt na de installatie van de lift het verbruik gemeten in de zogenaamde stand by modus en ook tijdens een op- en neerwaartse rit, waarbij de deuren eenmaal open en dicht lopen. Dit energieverbruik, gerelateerd aan opvoerhoogte, toelaatbare belasting, resulteert in een referentiewaarde. Die vertaalt zich op haar beurt weer naar een energielabel. Labelling vindt daarom plaats nadat de lift is geïnstalleerd.

Eerste energielabels in Nederland voor KONE en Mitsubishi Het eerste energielabel voor liften ontving KONE in juni 2009. Het werd verleden zomer tijdens de traditionele haringparty in Scheveningen uitgereikt aan algemeen directeur Wim Koster. Het eerste energielabel A kreeg Mitsubishi Elevator Europe op 15 september 2009 uitgereikt. april 2010 Liftbouw

35


regelgeving en liftveiligheid

Vraag het aan het Liftinstituut De rubriek ‘vraag het aan het Liftinstituut’ beantwoordt vragen van lezers van Liftbouw over de veiligheid van liften, roltrappen en gevelonderhoudsinstallaties. Dit keer hebben alle vragen betrekking op liftveiligheid. Dick Doolaard (medewerker Liftinstituut-helpdesk) en Willem Kasteleijn (productmanager liften bij het Liftinstituut) beantwoorden de vragen. Heeft u een vraag? Stel de vraag aan liftbouw@liftinstituut.nl

Regelgeving ‘Richtlijn liften’ bij liftmodificaties Steeds vaker voert een andere firma dan de oorspronkelijke liftfabrikant of oorspronkelijke liftinstallateur het onderhoud aan de lift uit. Die onderhoudsfirma verzorgt meestal ook de liftmodificaties. Daarom gebeurt het vaak dat bij een kleine aanpassing of ombouw een type-gekeurde (model)lift gewijzigd wordt. Als gelijkwaardige componenten Bij een aanpassing of modificatie van een lift moet het oorspronkelijke veiligheidsniveau gehandhaafd blijven. Tijdens de modificatiekeuring controleert de inspecteur van het Liftinstituut dit

36

Liftbouw april 2010

toegepast worden (relais gewisseld door relais van ander merk, maar met dezelfde specificaties) is dat geen probleem. Maar wat als bijvoorbeeld de complete liftbesturing wordt vervangen of een compleet hydraulisch stuurblok? En er is geen gelijkwaardigheid? Op dat moment treedt de ombouwer in de rol van liftfabrikant. Is dan een aanvullend type-onderzoek nodig? Gaat dan de productaansprakelijkheid (eventueel deels) over naar die andere, tweede partij?

In de regelgeving rond type-keuringen worden twee zaken geheel gescheiden van elkaar beoordeeld. Allereerst de regelgeving tijdens de Handelsfase van de lift met als doel: vrij handelsverkeer binnen de Europese Unie. Ten tweede de regelgeving tijdens de gebruiksfase van de lift met als doel het handhaven van het veiligheidsniveau. In de handelsfase geldt de Richtlijn liften volledig: zowel de essentiële eisen (uit bijlage I), als de overeenstemmingsprocedures waaronder EG-typeonderzoek; eindcontrole; EG-verklaring van overeenstemming; CE-markering. Tijdens de gebruiksfase geldt echter de nationale wetgeving. Daarin wordt veelal gesteld dat in de gebruiksfase, dus ook bij modificaties van de lift in de gebruiksfase, het oorspronkelijke veiligheidsniveau moet worden gehandhaafd. Dit betekent kortweg gesteld dat de essentiële eisen van de Richtlijn liften (uit bijlage I) in de gebruiksfase blijven gelden, maar de overeenstemmingsprocedures uit de Richtlijn liften uitdrukkelijk niet. Bij een modificatiekeuring door het Liftinstituut stelt de inspecteur vast of het oorspronkelijke veiligheidsniveau van de lift gehandhaafd blijft. (checklists, instructie). Het Liftinstituut doet daarbij overigens geen uitspraken over de pro-

ductaansprakelijkheid. Wel is van belang, dat de oorspronkelijke fabrikant van de gemodificeerde lift traceerbaar blijft. Dat wordt tijdens de modificatiekeuring dan ook gecontroleerd.

Noodverlichting Voor de noodverlichting direct vóór de liftdeur twijfelen we tussen 10 Lux of 1 Lux. De wettelijk verplichte waarde vinden wij niet zo snel terug in het bouwbesluit. Welk artikel is van toepassing?

Over verlichting van vluchtwegen vermeldt het bouwbesluit: Artikel 2.57 1. Een verblijfsruimte heeft een verlichtingsinstallatie die de vloer van de verblijfsruimte kan verlichten met een verlichtingssterkte van minimaal de grenswaarde die is aangegeven in tabel 2.56.45. 2. Een besloten ruimte waardoor een rookvrije vluchtroute voert, heeft een verlichtingsinstallatie die een verlichtingssterkte van minimaal 10 lux kan geven over minimaal de breedte (als bedoeld in artikel 2.167) op de bovenzijde van een vloer, van een trap, en van een hellingbaan waarover die rookvrije vluchtroute voert. 3. Een liftkooi heeft een verlichtingsinstallatie die de vloer van de liftkooi kan verlichten met een verlichtingssterkte van minimaal 10 lux. 4. Een bouwwerk geen gebouw zijnde heeft afhankelijk van de bestemming, indien in het bouwwerk een voor mensen toegankelijke vloer, trap of hellingbaan aanwezig is, een verlichtingsinstallatie die de vloer, trap of hellingbaan kan verlichten.


regelgeving en liftveiligheid

Hond mee in de lift? Oppassen dan! Om ongelukken met liften te voorkomen moeten hondenbezitters hun huisdier kort aangelijnd houden. Dragen van kleinere honden mag ook en is misschien nog beter

Het is heel belangrijk dat liftgebruikers de hond kort aangelijnd houden. Als de hond de lift uitglipt net voordat de deuren sluiten, kan dat namelijk ernstige problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld zoals onlangs in Huize Roza te Nijmegen. In het Nijmeegse verpleeghuis Huize Roza stapte een bewoonster de lift in, maar haar aangelijnde hond treuzelde wat en bleef op de eerste verdieping achter. De deuren sloten zich en de lift vertrok naar boven. De halsband van de hond trok het dier strak tegen de deuren en dreigde het beest te verstikken. Een zorgverleenster zag het gebeuren en schoot te hulp. Dit kwam haar duur te staan, want zij viel samen met de hond dwars door de deuren naar beneden de liftschacht in.

Lift voldoet aan alle wettelijke eisen Direct na het ongeval is het Liftinstituut door de technische recherche van de politie ingeschakeld voor een onafhankelijk onderzoek. Daarbij bleek dat de lift aan alle veiligheidsvoorschriften voldeed. Dunne (halsband)lijnen worden echter niet gedetecteerd door de voorgeschreven en ook hier goed werkende deurbeveili-

gingen. Daardoor kon het gebeuren dat de lift opwaarts vertrok met de hondenlijn tussen de deur.

Zeer ongelukkige samenloop Door een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden werd de schachtdeur vervolgens door de halsband ontgrendeld. Mogelijk door de druk van het tegen de deur aangetrokken hond, mogelijk door de zijwaartse druk van de halsband, ging de ontgrendelde schachtdeur een stukje open. Nader onderzoek moet daarover uitsluitsel geven. Door deze opening viel de zorgverleenster in de liftschacht en werd met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. De hond was op slag door de val.

Hoe voorkom je dergelijke ongevallen?

vergelijkbare ongevallen plaatsgevonden. In alle gevallen overleefde de hond het ongeval niet en in twee van de vier ongevallen was er sprake van ernstig persoonlijk letsel. Meer informatie vindt u in de rubriek ongevallen op de website van het Liftinstituut. Het Liftinstituut zal de ervaringen uit de onderzoeken delen met de normeringcommissies en de fabrikanten. Misschien kunnen verbeterde detectiesystemen op liftdeuren uitkomst brengen. Het belang hiervan wordt steeds duidelijker.

Houdt uw hond vast of in ieder geval heel kort aangelijnd Het Liftinstituut adviseert alle hondenbezitters met klem hun huisdier op de arm, vast of in ieder geval heel kort aangelijnd te houden als ze samen van de lift gebruikmaken.

In de afgelopen tien jaar hebben vier april 2010 Liftbouw

37


Xpo

Tekst: Control Media Beeld: MEILLER Aufzugtüre Gmbh

Iedere lift wordt samengesteld uit vele verschillende componenten. Van al die componenten worden de liftdeuren in de praktijk van alledag wel het zwaarst beproefd. Voor een storingsvrije werking van een liftinstallatie moeten zeker de liftdeuren van hoge kwaliteit zijn. Als leverancier van hoogwaardige liftdeursystemen heeft MEILLER aufzugtüre uit München (Duitsland) een zeer goede naam in de liftenwereld – dankzij de consequent hoge kwaliteit van de MEILLER-liftdeuren en het vermogen van MEILLER om de MEILLER-producten te laten beantwoorden op vragen uit de markt.

MEILLER liftdeuren: hoogwaardige producten, klantvriendelijke oplossingen Naast de klant, niet erboven Absolute klantvriendelijkheid en nauw contact met architecten, gebruikers en liftbedrijven staan aan de basis van optimaal werkende liftdeursystemen. Constructie, design, constructiekwaliteit en servoceverlening op locatie - in ieder bouwfase zijn de MEILLER medewerkers in staat innovatieve concepten te bedenken om op de vraag te beantwoorden. MEILLER investeert continu in de modernste productietechnieken. Naast vertrouwde internatiionale contacten met Nederland, Groot-Brittanië, Oostenrijk en Zwitserland betreedt MEILLER voortdurend nieuwe buitenlandse markten zoals Frankrijk, Scandinavië en Oost-Europa.

Software, seminars en cursussen De digitale productcatalogus MEILLER CAD is een zeer effectieve ontwerphulp voor architecten. Daarmee kan iedere gewenste MEILLER-liftdeur in ieder gangbaar CAD pakket

40

Liftbouw april 2010


geimporteerd worden. Voor voorlichting aan (lift)bedrijven organiseert MEILLER seminars en bijscholingen.

Hoogwaardig en veelzijdig deurprogramma MEILLER levert (telescoop)liftdeuren met twee tot zes vleugels. In standaarduitvoering maar ook als Hochleistung-uitvoering en als Komfortdeur. Voor nieuwbouw- en modernisatieprojecten. Enige producten uitgelicht: Het noderniseringspakket Nova C 45 met een dipete overall van slechts 190 mm biedt een effectieve oplossing voor bestaande schachten met beperkte inbouwruimte. Met de modulair samengestelde deurserie EVOLUTION® voor de schachtwand of inbouw staat ieder modernisatieproject een liftdeur op maat ter beschikking . Vanzelfsprekend beantwoorden MEILLER deuren aan de nieuwste Brandweernorm EN 81-58 (ook EW 60); de MEILLER deuren zijn echter ook volgens NEN 6069, volgens de Britse Brandweernorm BS 476 of volgens DIN 18091 verkrijgbaar. Voor goederenliften levert MEILLER grootformaat deuren waaronder ZENIT® als horizontaal bewegende schuifdeuren, als draaideuren maar ook als harmonicaschuifdeuren, als nastelbare kooiafsluitende liftdeuren waaronder GENIUS® en PREMIUS®. Als enige Duitse fabrikant levert MEILLER explosiebestendige liftdeuren naar EG-richtlijn 94/9/EG (ATEX). THERMOLIT is een vormvaste deur voor buitengebruik, die dankzij geintegreerde dilatatieprofielen alle vervormingen bij extreme temperatuurveranderingen opvangt. MEILLER levert de liftdeuren in alle mogelijke afwerkingen. In RVS, naar wens van de klant in patronen geëtst of gestraald, met houtfineer of met glaspanelen, alle zeer verscheiden uitvoeringen met bijpassende deurdrempels. Krachtige, frequentiegeregelde Komfort- of Hoogpresterende deuraandrijvingen maken het keuzeprogramma compleet.

MEILLER - specialist in glazen liftdeuren

Hiervoor biedt MEILLER een professioneel moderniseringspakket aan, dat de liftbeheerder langdurig kosten bespaart. MEILLER levert hiervoor een nieuwe kooideur die van een meenemer is voorzien die passend en specifiek is voor de toegepaste schachtdeur. Binnen dit deursysteem levert MEILLER kooideuren die passen op de schachtdeuren van gerenommeerde fabrikanten als Schindler, Liftcomp/Sematic, OTIS en ThyssenKrupp. MEILLER breidt het programma aan kooideuren nog voortdurend uit.

Hufterproofe liftdeuren volgens EN 81-71 Ook liftdeuren moeten tegenwoordig vandalisme-bestendig zijn. De ontwikkeling van bedrijfszekere liftinstallaties wordt steeds belangrijker - de invoering van de antivandalisem norm EN 81-71 was daar eigemlijk niet eens voor nodig. Als vertrouwde leverancier van liftdeuren voor de liften op stations van vele Europese spoorbedrijven beschikt MEILLER over een ongekend ruime expertise opm het gebied van hufterproofe liftdeuren. Glazen liftdeuren in een vandalisme bestendige uitvoering zijn ook op de stations van de Randstadrail in gebruik. En wel in een bijzondere uitvoering voor machinekamerloze buitenliften. De schactdeuren zijn hufterproof en zijn uit hoogwaardig RVS (AISI 316) geproduceerd en bieden in de RVS kozijnbeplating verborgen plaats voor de liftbesturing, de frequentieregeling en andere noodzakelijke lifttechniek.

MEILLER geldt met recht als specialist in elegante liftentrees. Esthetisch fraai en verfijnd. Glazen deurvleugels, vierzijdig ingesloten in een metaalkozijn of volledig kozijnloos met punbevestigingen en ingefreesde sluitrandbescherming die in verschillende glassoorten worden gefabriceerd. Door etsen, stralen, met folie beplakt of gezeefdrukt, of zelfs met in het glasvlak opgenomen LED verlichting zijn talrijke creatieve schacht- en kooideuren te realiseren.

Efficiente moderniseringsconcepten Bij de modernisering van verouderde liften met automatisch werkende schacht- en kooideuren blijkt het vaak kostbaar om alle schacht- en kooideuren in één keer compleet te vernieuwen. april 2010 Liftbouw

41


Drie types platformliften van Daldoss Elevetronic Sinds dit voorjaar levert Daldoss Elevetronic de Level woonhuislift in drie verschillende varianten. Uiteraard altijd voorzien van het nieuwe Europese typecertificaat, editie 2010. Alle platformliften van Daldoss Elevetronic worden geleverd zonder diepe liftput of schachtopbouw. Meerdere schitterend afgewerkte uitvoeringen van de liftcabine zijn mogelijk.

Drie varianten: Level Platformlift met vasthoudbesturing in de cabine en op de verdieping. Level MAP Platformlift met vasthoudbesturing in de cabine en automatische haalbesturing op de verdiepingen.

Daldoss Elevetronic is wereldwijd marktleider op het gebied van kleingoederenliften en leverancier van een brede range aan kleinere personen- en platformliften

Level+ Platformlift met volledig automatische (overname)besturing in de cabine en op de verdiepingen, net als een “gewone� personenlift. De cabinetoegangen zijn uitgevoerd met centraal openende cabinedeuren voor maximale veiligheid in de cabine, waardoor knelgevaar is uitgesloten.

Upgrade van Daldoss Platformlift Om uw bestaande Daldoss platformlift te upgraden zijn er voortaan verschillende uitbreidingssets verkrijgbaar GIOVE Kit Upgrade uw platformlift met automatische haalbesturing op de verdiepingen. Om uw lift naar de verdieping te halen hoeft u nu niet meer continu de drukknop ingedrukt te houden. DAMA Kit Upgrade uw platformlift naar een platformlift met cabinedeur en volledige automatische besturing, zowel op de verdiepingen als in de cabine. Het vasthouden van de drukknop behoort voorgoed tot het verleden. Bij het upgraden van uw lift voorziet Daldoss uw lift van een nieuw certificaat van conformiteit, wat betekent dat uw lift voldoet aan de nieuwste Europese CE normen.

Alle Daldoss-producten worden geproduceerd in de Daldoss Elevetronic fabriek, die volledig werkt op zonne-energie

Meer informatie over de Level of andere producten van Daldoss? Daldoss Elevetronic Nederland b.v., Den Haag Telefoon | 070 3013050 Website | www.daldoss.nl

april 2010 Liftbouw

43


Xpo Van Leeuwen International, specialisten in hang- en sluitwerk en interieurbeslag Het succes van innovatie en compleetheid Het succes van Van Leeuwen International, specialisten in bouw- en interieurbeslag, is het succes van innovatie en compleetheid. Compleetheid in stijlen en compleetheid in diepgang binnen de diverse collecties. Maar ook compleetheid in advies en ondersteuning. En in optimalisatie van innovatie en productontwikkeling.

Wie zijn wij? Van Leeuwen International is een gerenommeerd import- en exportbedrijf en fabrikant van exclusief bouw- en interieurbeslag. Zowel binnen Europa als de andere werelddelen neemt Van Leeuwen International een vooraanstaande positie in als leverancier van deur-, raam-, meubel- en interieurbeslag. Van Leeuwen International blinkt uit in innovatieve en stijlvolle producten die zijn toegesneden op woningbouw, renovatie, chalet- dan wel scheepsbouw.

Visie Exclusief bouw- en interieurbeslag is ons vak. Onze kracht schuilt vooral in een sterke drang naar eigen ontwikkelingen en innovaties, die direct aansluiten op actuele vragen uit de markt. Dankzij onze nauwe contacten met de dealers en door nadrukkelijk feeling te houden met de markt, speelt Van Leeuwen alert in op nieuwe ontwikkelingen: wij bieden altijd oplossingen op actuele vragen. Van Leeuwen Internationale voert daarvoor een groot aantal eigen merken als:Intersteel, Intersteel Aqua, Ferraro, Ferraro Forte, Golfsteel, Nobile by Intersteel Bau-Stil, Entrata en Zafoli.

Meer informatie? Van Leeuwen International, Rhenen Telefoon | +31 0318 477777 Website | www.vanleeuwenint.nl

44

Liftbouw april 2010


Welkom bij Lödige De Lödige groep is binnen een halve eeuw uitgegroeid van een kleine onderneming in de traditie van degelijk Duits ingenieurswerk tot een ‘Global Player’ met meer dan 600 werknemers. Lödige is gestart als onderhoudsbedrijf voor reparaties aan hydraulische schaarheftafels, maar vandaag de dag biedt Lödige een breed scala aan innovatieve lifttechnische en milieuvriendelijke oplossingen voor allerlei branches.

Service op maat Regelmatig onderhoud is één van de meest belangrijke factoren voor een maximale beschikbaarheid en betrouwbaarheid van uw liftinstallatie. De serviceafdeling van Lödige Benelux biedt service die op maat gesneden is op de wensen en eisen van u als klant. De serviceafdeling van Lödige Benelux heeft twee hoofdactiviteiten. 1. Service Als eigenaar of gebruiker van een liftinstallatie wilt u niet geconfronteerd worden met veel storingen en hoge kosten aan uw kostbare installatie. Lödige Benelux heeft een eigen team service-specialisten in dienst, die er voor zorgen dat uw installatie in optimale conditie blijft. Zij zijn op de hoogte van de actuele technieken en veiligheidsnormen. Of het nu gaat om een goederenlift of een personenlift, zij voeren tijdig preventief onderhoud uit en signaleren eventuele problemen. Indien er desondanks toch een storing optreedt, dan zal onze service-specialist deze zo snel mogelijk op lossen binnen de afgesproken responstijd. Onze service-specialisten zijn 24 uur per dag, het hele jaar door bereikbaar. Service verzorgen wij voor zowel Lödige-installaties als installaties van andere fabrikanten.

Tarieven Onze onderhoudstarieven zijn concurrerend te noemen en modulair opgebouwd, wat inhoudt dat u alleen voor activiteiten betaald die u heeft gekozen. Meerjarenonderhoudsbegroting Veel eigenaren willen tijdig weten welke kosten er de komende jaren te verwachten zijn om de liftinstallatie in optimale conditie te houden. Onze service-specialisten kunnen voor u een meerjarenbegroting opstellen voor de komende 10 jaar. Hiermee komt u niet voor verrassingen te staan. 2. Modernisering Bent u niet meer tevreden over uw huidige installatie? Wilt u een ander liftinterieur, óf een snellere en energiezuinige installatie, dan is het in vele gevallen financieel interessant om de installatie te laten moderniseren door een specialist. Lödige Benelux heeft een eigen moderniseringsafdeling die voor elke vraag naar een passende oplossing zoekt tegen een zo laag mogelijke investering. Wij werken samen met betrouwbare partners die ons snel kunnen voorzien van goede prijs/kwaliteit onderdelen. Wij zijn in staat om TurnKey projecten uit te voeren. Voor u als klant is het voordeel dat u slechts één aanspreekpunt heeft. Lödige Benelux regelt en coördineert alle moderniseringsactiviteiten. Kortom: SERVICE OP MAAT

Meer informatie? Lödige Benelux, ’s-Hertogenbosch Telefoon | 073 6249300 Website | www.lodige.nl

april 2010 Liftbouw

45


Xpo

Tripas, succesvol renovatieproject van MES Liften. In 2008 verwierf MES Liften de opdracht voor het compleet vernieuwen van acht tractieliften in enkele flatgebouwen in de wijk Tripas in Zaandijk. De opdracht van Parteon, via Donken liftadvies, houdt in: • Het demonteren van de oude liften, nu nog met handbediende draaideuren • Het aanbrengen van een tijdelijke liftvoorziening • Het leveren en monteren van nieuwe liften met automatische deuren • Alle bouwkundige werkzaamheden die daarbij horen. Op dit moment is MES Liften gevorderd tot en met de montage van lift nr. 6. Medio 2010 zal het complete werk volgens schema gereed zijn. Vermeldenswaar-

46

Liftbouw april 2010

dig is dat de bewoners de vrije keus is gelaten om het kooi-interieur en het kleurenschema van deuren en muurkoppen van de liftinstallaties te bepalen. Speciaal hiervoor vervaardigde MES liften een lay-out waarin alle materialen en kleuren waren opgenomen. Dankzij de harmonieuze samenwerking tussen bewoners, opdrachtgever Parteon, adviseur Donken Liftadvies en liftinstallateur MES Liften weer een succesvol project wordt gerealiseerd.

Meer informatie? MES Liften, Medemblik Telefoon | 0227 860086 Website | www.mesliften.nl


INTERLIFT-techniek bv: pas 40 jaar jong, maar 62 jaar actief in de liftbouw INTERLIFT-techniek bv viert dit jaar het 40-jarig jubileum. Na het overlijden van Arie Uithol, de oprichter van Fa A.J. Uithol besloten zijn zoon Ed Uithol en diens ‘rechterhand’ Willem Kruis samen het bedrijf voort te zetten. Wel wijzigden ze de firmanaam Fa A.J. Uithol in de meer pakkende bedrijfsnaam INTERLIFT-techniek.

staalframe deed ook RVS-beplating zijn intrede op de liftmarkt. Dankzij nauwe samenwerking met enkele regionale metaalverwerkende bedrijven kon Fa A.J. Uithol ook RVS-liftinterieurs compleet met metalen muurkoppen leveren. Het bedrijf groeide verder.

Houten kooimeubelen

Sinds de verhuizing in 1990 vanuit het krappe bedrijfspand in de Haagse binnenstad naar een ruim bedrijfspand op industrieterrein Lansing Hage in Zoetermeer verricht INTERLIFT al het plaatwerk en het merendeel van het constructiewerk voortaan compleet in eigen beheer. Sinds enkele jaren heeft INTERLIFT techniek b.v. tevens beide buurpanden in gebruik genomen. Zo is er voldoende ruimte voor het moderne machinepark en de zeer ruime sortering RVS-plaat. De locatie biedt meer dan voldoende toekomstmogelijkheden en voldoende ruimte voor het gedreven team om hun vakmanschap en wilskracht te laten zien.

In 1928 startte Arie Uithol als bouwkundig aannemer in Den Haag een bouwbedrijf. Eerst als afbouwer van burgerwerk en als producent van houten kasten, leuningen en vensterbanken. Vanaf 1948 voerde Fa A.J. Uithol werkzaamheden uit voor Schindler liften. Al snel meldden zich ook andere liftfabrikanten bij de bedrijfsdeur. In die tijd ging het nog om compleet houten liftcabines zogeheten ‘kooimeubelen’. Deze werden van binten en meubelplaat vervaardigd waarna de kooimeubelen met het gewenste houtfineer werden gefineerd en afgelakt.

RVS liftinterieurs Begin jaren zestig verminderde de aantallen volledig houten cabines, omdat de liftfabrikanten voortaan aan stalen kooiframes de voorkeur gaven. Maar ook die stalen cabineframes moesten wel bekleed worden en zo verschoof Fa A.J. Uithol de werkzaamheden naar het bekleden van liftcabines. Tegelijk met het

Vebo liftsupport b.v. biedt u de helpende hand in liftenland Vebo liftsupport b.v. is gespecialiseerd in het renoveren van bestaande liftinstallaties en het installeren van nieuwe liften. Maar ook voor onderhoud en 24-uur service kunt u bij ons terecht. Tevens leveren we alle vrij op de markt verkrijgbare liftproducten.

Alle grote merken Onze monteurs zijn bekend met installaties van alle grote merken. Daardoor werkt Vebo liftsupport b.v. in opdracht van woningcorporaties, VVE’s, vastgoedondernemingen en gerenommeerde liftbedrijven.

Lift-totaalpakket van Vebo liftsupport b.v. Kent u ons lift-totaalpakket: alle llfttechnische en bouwkundige werkzaamheden in één hand? Door ons uitgevoerde projecten leveren we compleet en afgelakt op. Bij een ‘totaalpakket’ heeft u met slechts één op de uitvoering aanspreekbare instantie te maken. Dat scheelt tijd en geld. Heeft u liftproblemen, vragen of wenst u advies? Bel ons, want Vebo liftsupport b.v. is uw helpende hand in liftenland.

Meer informatie? Vebo liftsupport b.v., Honselersdijk Telefoon | 0174 641490 Website | www.Veboliftsupport.nl

Nieuw bedrijfspand

Als derde generatie Uithol aan het roer van ons bedrijf ben ik trots op wat er is bereikt met en dankzij het vakmanschap van alle medewerkers. Ik kan met recht zeggen: INTERLIFT techniek b.v.: 40 jaar jong en helemaal klaar voor de toekomst. Theo Uithol, algemeen directeur INTERLIFT-techniek

All-in Liften: allround in nieuwbouw en modernisering van liften en liftenonderhoud All-in Liften is een grotere Nederlandse producent van innovatieve verticaal transportinstallaties. Betrouwbaar, kwalitatief hoogwaardig en duurzaam. Wij zijn allround in nieuwbouw, modernisering en onderhoud van liften. We bieden een hoge toegevoegde waarde tijdens de hele projectuitvoering, een flexibele service en korte communicatielijnen. Wat mogen we voor ú doen?

Kwaliteit is vanzelfsprekend All-in Liften is al actief sinds 1991. Onze vakkennis en knowhow heeft zich steeds meer verbreed en verdiept naar een totaalpakket op het gebied van verticaal transport. Onze ervaren en gemotiveerde medewerkers leveren vanzelfsprekende kwaliteit.

Standaard is ook maatwerk bij All-in Liften Wat vooreen lift de klant ook maar wil, wij produceren het. In glas, volledig panorama of met uitzonderlijke maten. We voeren veel in eigen beheer uit zodat we maximale controle over proces en kwaliteit kunnen garanderen. Daarnaast bieden we een uitgebreid programma aan gestandaardiseerde oplossingen voor verticaal transport. Van liften tot roltrappen. Onze gestroomlijnde dienstverlening is er voor u. Of het nu gaat om bestekservice, om capaciteitsberekeningen of om een meerjaren-prognose, wij bedienen u op maat.

Meer informatie? All in Liften, Alphen aan den Rijn Telefoon | 0172 446116 Website | www.liften.nl

april 2010 Liftbouw

47


Xpo Lift Techniek met oog voor detail

Liftdeuren met onderliggende aandrijving

C[[h_d\ehcWj_[ef0 mmm$b_\j#[cej_ed$[k [d mmm$]X^#Z[i_]d$Z[

GBH liftdeur met gebogen glazen deurvleugels

C[[h_d\ehcWj_[ef0 mmm$b_\j#[cej_ed$[k [d mmm$]X^#Z[i_]d$Z[

Lift Emotion B.V. en GBH Design staan voor de vertaling van uitzonderlijke klantwensen binnen de liftenwereld. Behalve liftonderdelen leveren wij ook complete liftsystemen voor uw project. Zeer bijzondere producten van Lift Emotion/ GBH Design zijn de door onze engineers ontwikkelde cabines en schachtdeuren met onderliggende aandrijving. Dit type deuren mat onzichtbare aandrijving garandeert dat de lift een mooi en exclusief uiterlijk heeft en geven de architect en ontwerper een grote vrijheid bij het ontwerpen. Indien gewenst kan de deur worden aangepast aan iedere wens die de klant heeft. Ook voor speciaal gevormde liftcabines, rond dan wel vierkant of in welke vorm dan ook, kunt u bij ons terecht. Onze deuren met onderliggende aandrijving die in combinatie met een exclusieve glazen liftcabine toegepast worden, maken van de lift een fraai, bewegend kunstwerk. Een lust voor ieders oog.

Enkele kenmerken: • A lle Lift Emotion/GBH Design producten zijn TÜV gecertificeerd volgens EN81 • Eigen ontwerp, technologie en productie • ISO 9001 gecertificeerd • Nederlandse begeleiding van uw projecten

Deurafmetingen: GBH liftdeur met rechte glazen deurvleugels

DB = 800 tot en met 1400mm DH = 2000 tot en met 2500mm Onderaandrijving met Siemens AT25-aandrijving Deurvleugels volledig glas met alleen een RVS-vatting onder Alle delen RVS 304 of gegalvaniseerd

Opties: • Deurvleugels RVS of glas • A fwerking schacht zichtzijde in RVS • Flexibele hoogte van het schopbord • Deurbevestiging aan te passen naar klantwens

Meer informatie? Lift Emotion, Meppel Telefoon | 0522 242153 Website | www.lift-emotion.eu

Liftbouw • Liftcomponenten 48

Liftbouw april 2010

GBH Design GmbH Aufzugskomponenten, Vierkirchen (D) Telefoon | +49 8139 9321-300 Website | www.gbh-design.de

GRIDMATIG DTP - LIFTBOUW  

GRIDMATIG DTP grafi offshore

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you