Page 1

E! EM E 5 NE IS M 29, AT .V. € GR T.W

1E JAARGANG AUGUSTUS 2012 NR. 2

HET KWARTAALBLAD VOOR CHRISTEN EN FILM

NIEUW!

HET FILMMAGAZINE VOOR CHRISTELIJK NEDERLAND Verkrijgbaar in uw christelijke boekhandel

MACHINE GUN PREACHER Het controversiële verhaal van Sam Childers En verder:

recensies, columns, artikelen & bijbelstudie 1

l Kijk op Film l augustus 2012

Wat geloof je echt?

BLUE LIKE JAZZ


met biechthokje

met schiettent BLUE LIKE JAZZ

De Nederlandse première van de controversiële film MACHINE GUN PREACHER. Een Hollywood-film met veel impact, gemaakt door regisseur Mark Forster (THE KITE RUNNER, QUANTUM OF SOLACE). MACHINE GUN PREACHER is een stevige actiefilm met actuele vragen. Na afloop is er een nagesprek waarin thema’s uit de film worden besproken.

LEES MEER OVER DEZE FILM OP PAGINA 4

LEES MEER OVER DEZE FILM OP PAGINA 10 & 18

IN PREMIÈRE: zaterdag 18 augustus 21:30u, Klooster Flevo Festival

IN PREMIÈRE: vrijdag 17 augustus 22:00u, Klooster Flevo Festival

in aanwezigheid van regisseur Steve Taylor

2

MACHINE GUN PREACHER

Trek je smoking of galajurk uit je rugzak en kom naar de Nederlandse première van BLUE LIKE JAZZ, verfilming van de gelijknamige bestseller van Donald Miller. Een film over geloof in je dagelijks leven van school, studie, vrienden die ook jou niet onberoerd zal laten. De rode loper ligt klaar!

NA DE PREMIÈRES ZIJN DE FILMS OP DVD VERKRIJGBAAR IN UW CHRISTELIJKE (BOEK) WINKEL

l Kijk op Film l augustus 2012


Onlangs gaf ik een workshop die ik begon met een scene uit de film SCHINDLER’S LIST. De film gaat over Oskar Schindler, een man die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven zich inzette voor de allerminsten en talloze Joden het leven redde. Een inspirerende film die mij doet denken aan Romeinen 5:7-8 (NBV): 'Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven. Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.'

SPOTLIGHT

4

WAT GELOOF JE ECHT? BLUE LIKE JAZZ - the movie

KERK & FILM

10

FILMFOCUS MACHINE GUN PREACHER

12

FILMSELECTIE INSPIRERENDE filmSELECTIE

22

TO SAVE A LIFE

Zo zijn er vele films die ons inspireren. Ook deze tweede editie van KIJK OP FILM staat er weer vol mee. In ons eerste nummer hebben we vooral 'veilige' films besproken. Films die binnen de lijntjes blijven en ons bevestigen in dat wat wij geloven. Dit keer een aantal titels die de randjes wat meer opzoeken, die ons uitdagen. De coverstory gaat over de langverwachte film BLUE LIKE JAZZ, een verfilming van Don Millers succesvolle boek. De film stelt ons de vraag: wat geloof je nu echt? Voor dit artikel waren we in de gelegenheid om regisseur Steve Taylor en hoofdrolspeler Marshall Allman een aantal vragen te stellen. Verder opnieuw aandacht voor MACHINE GUN PREACHER (in ons eerste nummer al genoemd in de column van Iris), een pittige film, gemaakt door seculiere filmmakers, over een junk die christen wordt en in Afrika kinderen probeert te redden, met behulp van het nodige geweld. Rauw, eerlijk, soms confronterend.

Gewone films voor christenen

Natuurlijk hebben we ook weer recensies, columns van Iris Plantenga en Hans Loeve, een bijbelstudie bij de film THE TRIAL en een artikel over een nieuw filmlabel: INSPIRERENDE filmSELECTIE. Mijn hoop is dat de lezer door dit magazine, maar vooral door de films die we bespreken opnieuw geïnspireerd zal worden!

En verder: 11 FILMNIEUWS 15 COLUMN FILM IN DE WINKEL 17 COLUMN FILMCRITICUS

Paul van der Niet

18 FILMRECENSIES 21 BIJBELSTUDIE

Hoofdredacteur

KIJK OP FILM is een kwartaalblad voor christenen over film en verschijnt vier maal per jaar. VERSPREIDING KIJK OP FILM wordt gratis aangeboden aan christenen in Nederland, o.a. via christelijke (boek) winkels, kerken en op evenementen.

REDACTIE Paul van der Niet (hoofdredacteur), Rita Quartel (eindredacteur), Iris Plantenga, Hans Loeve, Timo van Steenis en Henk Nennie-van Gemeren. VORMGEVING Ruchama Nijenhuis - www.ruchamanijenhuis.nl

DRUK Drukwerkverzorging door GPM Design UITGEVER Henk Nennie-van Gemeren

ADVERTENTIE ACQUISITIE Eddy Morren T 036 – 711 30 72 M 06 – 23 05 66 72 E morren@maximumlife.nl

www.kijkopfilmmagazine.nl

ISSN: 2213-2503

augustus 2012 I Kijk op Film l

3


SPOTLIGHT

'What if God is trying to compose something? What if all these stars are notes on a page of music... swirling in the blue like jazz?'

DON:

4

l Kijk op Film l augustus 2012


WAT GELOOF JE ECHT? BLUE LIKE JAZZ the movie

'You only believe that stuff 'cause you're afraid to hang out with people who don't', zegt de niet-gelovige vader tegen hoofdpersoon Don Miller in de film BLUE LIKE JAZZ over het christelijk geloof. Dus besluit Don zijn veilige christelijke omgeving achter zich te laten en reist hij naar de andere kant van het land om te gaan studeren aan Reed College, een universiteit voor vrijdenkers waar alles mag en het traditionele christendom wordt veracht. Dons geloof komt onder druk te staan. BLUE LIKE JAZZ is dan ook een confronterende film. 'Ben je een bange christen, laat het dan liggen' schreef Flevo-baas Marten IJmker al over het boek BLUE LIKE JAZZ. Durf jij? Door: Paul

augustus 2012 I Kijk op Film l

5


HOE HET BEGON... Het is alweer even geleden dat het boek BLUE LIKE JAZZ van Donald Miller uitkwam en de New York Times Bestsellers list bestormde. Don Miller was hot! Het boek ging meer dan een miljoen keer over de toonbank. De ondertitel van het boek luidt: Non-Religious Thoughts on Christian Spirituality. BLUE LIKE JAZZ is dan ook geen gewoon 'christelijk boek'. Het is een semi-autobiografische verzameling essays over Dons studententijd, waarin hij kritische vragen stelt aan zijn overtuigingen en in debat gaat met andersdenkenden. Inmiddels is Don Miller een bekende auteur en spreker. Op internet zijn preken te vinden die hij heeft gehouden in de megachurch van Bill Hybels, Willow Creek.

Donald Miller is de auteur van het boek BLUE LIKE JAZZ dat in 2003 verscheen. Het is zijn tweede boek. BLUE LIKE JAZZ is meer dan een miljoen keer verkocht. Miller was een van de scriptschrijvers van de film.

Kees Kraaijenoord: 'Er zijn weinig schrijvers die mijn hart z贸 kunnen roeren als Donald Miller. Zijn humor, eerlijkheid en kwetsbaarheid hebben mij een vernieuwde en ruimere blik gegeven op God, zijn gemeente, zijn wereld en mijzelf. Donald Miller neemt je mee op een geloofsavontuur dat je denken en doen op de kop zet. Hij daagt je uit om echt te leven en te wandelen met een liefdevolle God, in een relatie waarbij struikelen en opstaan op een ontspannen manier bij elkaar horen. Een absolute aanrader.' 6

l Kijk op Film l augustus 2012


DE OORSPRONG VAN DE FILM Zeven jaar geleden kreeg muzikant en filmmaker Steve Taylor het boek van een vriend: 'Ik was op zoek naar mijn volgende filmproject, en toen ik het las, wist ik meteen dat ik dit boek wilde verfilmen. Ik werd vooral aangetrokken door het verhaal van Don die opgroeit in een zeer conservatieve christelijke omgeving in Texas, en dan aankomt op een campus die op alle terreinen het tegenovergestelde is. Ik had zelf een vergelijkbare ervaring toen ik ging studeren, dus ik wist dat ik het verhaal goed zou kunnen vertellen waarbij ik natuurlijk hoopte de clichés van de gemiddelde coming-of-age film te vermijden.' Steve Taylor begint samen met Don Miller aan het filmscript, maar het blijkt niet eenvoudig de film te realiseren. Investeerders blijven angstvallig weg bij het project. Als Taylor na jaren knokken de stekker uit de film wil trekken, starten twee enthousiaste fans uit Tennessee de Kickstarter-campagne ‘Save Blue Like Jazz’ om via crowdfunding de film alsnog mogelijk te maken. Het blijkt een enorm succes. Er wordt meer dan 300.000 Dollar opgehaald en de film kan alsnog gemaakt worden.

Steve Taylor is de regisseur van BLUE LIKE JAZZ. Het is zijn tweede film. In 2006 maakte hij zijn debuut met SECOND CHANCE, waarin Michael W. Smith de hoofdrol speelde. Daarvoor was Taylor vooral bekend als muzikant. Hij maakte een aantal albums onder zijn eigen naam en hij produceerde o.a. de hit 'Kiss Me' van Sixpence None The Richer.

DE PRODUCTIE Samen met Miller en Ben Pearson maakt Taylor het filmscript af. Hij kiest acteur Marshall Allman uit om de rol van Don Miller te spelen. Allman twijfelt geen moment: 'Ik las het script en wist meteen dat ik het karakter van Don moest spelen. Hij gaat door zo veel emoties en ervaringen heen, waaronder een unieke geestelijke worsteling die heel moeilijk te verfilmen is. Ik vind dat de scriptschrijvers dat heel goed hebben weten weer te geven.'

Marshall Allman speelt in BLUE LIKE JAZZ de rol van Don Miller. Hij brak door als acteur in 2005 toen hij de rol van LJ Burrows (zoon van Lincoln Burrows) speelde in de hitserie PRISON BREAK. In 2010 acteerde hij in 22 afleveringen van de HBO-serie TRUE BLOOD.

REED COLLEGE De film wordt opgenomen in de Amerikaanse staat Tennessee en op locatie bij Reed College in Oregon. 'We waren een beetje verbaasd dat de school ons daar liet filmen', laat Taylor weten, 'maar een commissie van de universiteit las het filmscript en gaf aan dat het de unieke geest van de universiteit heel goed weergaf.' Op de filmkijker zal Reed College overkomen als een vreemde plek, ongeloofwaardig bijna. Regisseur Taylor ontkent echter dat de film overdrijft. 'Alle drie de scriptschrijvers hebben er tijd doorgebracht. Bijna alles wat in de film op Reed College gebeurt, is gebaseerd op feiten. En geloof het of niet, we hebben ons nog moeten inhouden om het geloofwaardig te houden.'

Reed College werd gesticht in 1908. De universiteit ligt in Portland in de staat Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten. Reed College staat bekend om haar progressieve, anti-autoritaire en wat losbandige karakter. Wetenschappelijk staat Reed College hoog aangeschreven.

Kickstarter.com is een website waarop iedereen zijn eigen project kan plaatsen en een digitale collecte mag houden. Bezoekers kunnen een bedrag doneren. Dit wordt ook wel ‘crowdfunding’ genoemd (oftewel: de menigte financiert). Soms staat hier een beloning tegenover (bij BLUE LIKE JAZZ de titel ‘associate producer’).

augustus mei 2012 I Kijk op Film l

7


Don tegen Paus:

'You and I both hate those people who think they can do whatever they want... because God is on their side, right? Well, I’m apologizing because.... I’m the same as they are.'

8

l Kijk op Film l augustus 2012

HET BIECHTHOKJE De film besluit met een acht minuten durende dialoog in een biechthokje, met de personages Don Miller en de Paus van Reed. Niet het meest voor de hand liggende slot van een film. Toch is het een aangrijpend hoogtepunt. Op de website van BLUE LIKE JAZZ licht de filmmaker deze scene toe: 'Justin Welborn, die de Paus speelt, zei terloops dat er niet geacteerd werd in die scene. Ik vroeg hem wat hij daarmee bedoelde en hij zei, met een brok in zijn keel (hij had de film zojuist voor het eerst gezien) dat dat precies was hoe hij zich voelde en wie hij was. Ik kende Marshall Allman goed genoeg om te weten dat die scene ook voor hem ‘echt’ was. Hoe kun je acht minuten dialoog dus toch boeiend maken? Door het ‘echt’ te maken...'


PREMIÈRE BLUE LIKE JAZZ beleefde op 10 april zijn première in het Bagdad Theatre in de staat Oregon, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt. Het leeuwendeel van filmmakers en acteurs was hierbij aanwezig. De première werd live gestreamd op de website van de film om zo alle ‘associate producers’ (donateurs) de kans te geven het evenement ook mee te maken. De film kreeg veel goede kritieken. Seculiere recensies loofden BLUE LIKE JAZZ voor de authentieke weergave van een geestelijke zoektocht, terwijl de film toch ook onderhoudend en grappig bleef. Sommige wat meer behoudende christelijke kringen hadden moeite met de scherpe kantjes van de film. Die scherpe kantjes is Taylor bewust niet uit de weg gegaan. BLUE LIKE JAZZ gaat over een zoektocht naar echtheid, waarbij de confrontatie met de boze buitenwereld voortdurend wordt gezocht en tradities niet altijd ongeschonden uit de strijd komen. Maar de zoektocht is niet tevergeefs. Of zoals de zonder geloof opgevoede Penny in de film zegt tegen Don: 'I read the Bible in literature class last year, and it turns out I like Jesus ... a lot.' //

Marten IJmker over het boek: 'In BLUE LIKE JAZZ gaat Donald Miller de confrontatie aan met het leven en daarmee onlosmakelijk verbonden zichzelf en God. Als je zoekt naar 'echt zijn' en er open voor staat om jezelf te veranderen, dan kan het lezen van dit boek je wel eens meer brengen dan je lief is… Ben je een bange christen, laat het dan liggen!'

RECENSIE BLUE LIKE JAZZ is een verfrissende film die wel gaat over geloof, maar niet zoals de meeste andere geloofsfilms de gebaande wegen bewandelt en de kijker simpelweg bevestigt in wat hij gelooft. BLUE LIKE JAZZ gaat over student Don Miller die juist besluit zijn veilige christelijke omgeving achter zich te laten. Reden: hypocrisie in de kerk. Hij besluit het aanbod van zijn niet-gelovige vader te accepteren en vertrekt naar Reed College aan de andere kant van het land. Reed College staat bekend als een universiteit voor anti-christelijke vrijdenkers. En Don laat zich helemaal gaan. Zijn nieuwe omgeving bevat veel kleurrijke personages, zoals de Paus van Reed, de lesbische Lauryn en Penny, de activiste. De film zit vol met spitsvondige, soms pittige oneliners die de zoektocht van Don vergezellen naar wat echt is in zijn geloof. De climax van de film is de prachtige scene in het biechthokje. En zo komen we toch weer een beetje terug bij oude tradities. BLUE LIKE JAZZ is geen doorsnee film maar eentje die je aangenaam uitdaagt en intussen ook nog eens uitermate vermakelijk is!

BLUE LIKE JAZZ gaat in Nederland in première op zaterdag 18 augustus op het Xnoizz Flevo Festival in aanwezigheid van regisseur Steve Taylor. Daarna zal de film direct verkrijgbaar zijn op DVD. augustus 2012 I Kijk op Film l

9


KERK & FILM

TO SAVE A LIFE EEN SAMENWERKING MET HGJB EN CHRIS

Door: Paul

10

l Kijk op Film l augustus 2012

Eind 2010 kwam de film TO SAVE A LIFE op de markt.

Dit is een samenwerkingsverband tussen filmdistributeur NEEMA, de HGJB en Stichting Chris. De filmdistributeur leverde de film, de HGJB zorgde voor verdiepend materiaal en Stichting Chris stelde zich beschikbaar voor nazorg. DE FILM TO SAVE A LIFE is een goedgemaakte speelfilm voor jongeren die op een laagdrempelige manier een breed scala aan pittige thema’s behandelt. Aan de hand van het verhaal van de populaire Jake en buitenbeentje Roger komen thema’s als zelfmoord, zelfmutilatie, pesten, ongewenste zwangerschap en drankmisbruik voorbij. Het is een film die aansluit bij de wereld van de jongeren, op een frisse manier gemaakt, goed geacteerd en voorzien van een lekker vette soundtrack vol met hiphop en stevige rock.

HGJB Voor de HGJB reden om extra materiaal te ontwikkelen en de film in te zetten voor hun werk onder jongeren. Herman van Wijngaarden van de HGJB schreef een boekje van 16 pagina’s dat bij de DVD geleverd wordt en gebruikt kan worden op jongerenclubs, in de kerk, gewoon thuis of in een vriendenkring. Het helpt jongeren over de thema’s van de film na te denken, iets met de film te doen en zo positieve impact te hebben op hun omgeving. Herman stelt in het boekje een programma voor van 2 avonden. Avond 1 voor het kijken van de film. Avond 2 om met elkaar de film te bespreken. Niet op een suffe manier, maar lekker vlot. Het boekje heeft drie doelstellingen: 1. We ontdekken (opnieuw) dat wij het verschil kunnen maken voor mensen in onze omgeving die het in hun eentje niet redden. 2. We ontdekken (opnieuw) dat God ons roept om een naaste te zijn voor deze mensen, zoals de barmhartige Samaritaan een naaste was voor de gewonde man langs de weg (Lucas 10:25-37). 3. We proberen concreet te maken hoe wij dan het verschil kunnen maken. Wat kunnen we doen om levens te redden.

STICHTING CHRIS Achterop het boekje staat het logo van Chris, met vermelding van website om te chatten, emailadres en telefoonnummer. Voor jongeren die worstelen met problemen die in de film voorkomen, is het belangrijk een adres te hebben waar ze terecht kunnen. In een ideale situatie is dat het gezin waar ze in opgroeien of de kerk waar ze bijhoren, maar soms is dat niet veilig genoeg of zijn er andere redenen waarom een jongere niet aanklopt in zijn eigen omgeving. Chris is een organisatie die gespecialiseerd is in hulpverlening aan kids en jongeren. Een onmisbare schakel voor deze film. TOT NU TOE TO SAVE A LIFE is in 2010 uitgekomen. Inmiddels zijn er 5.000 exemplaren in Nederland verspreid via winkels en door de HGJB. De reacties van jongeren zijn soms indrukwekkend. De thema’s zijn helaas nog steeds actueel. Maar de situatie is verre van uitzichtloos! Deze film wil een bijdrage leveren aan bewustwording en een wegwijzer zijn naar de hulpverlening. En het is nog een goeie film ook! //


FILMNIEUWS

Acteur Corbin Bernsen en hoofdredacteur Paul van der Niet

Acteur Corbin Bernsen, o.a. bekend van zijn rol in L.A. Law heeft zojuist zijn tweede film afgerond als regisseur: 25 HILL. Hij was aanwezig op de International Christian Retail Show in Orlando om zijn film te presenteren. 25 HILL komt later dit jaar uit in de VS.

De bekende Nederlandse regisseur Paul Verhoeven wil al jaren een film maken over het leven van Jezus. Hij schreef al eerder een boek: JEZUS VAN NAZARETH – EEN REALISTISCH PORTRET. Onlangs vond hij een producent bereid de film met hem te maken. In de Verenigde Staten klinken nu al stemmen van protest omdat men bang is dat de film een anti-christelijk karakter zal hebben.

In juli werden de Crown Awards (christelijke filmprijs) weer uitgereikt. De prijs voor de beste film ging naar TRADE OF INNOCENTS. De film versloeg tegen alle verwachtingen in COURAGEOUS. TRADE OF INNOCENTS gaat over vrouwenhandel in Zuidoost-Azië. Oscarwinnares Mira Sorvino speelt de hoofdrol (ook te zien in LAAT ME NIET LOS).

In het voorjaar is de DVD DE ONTMOETING in Nederland uitgekomen. Inmiddels is in Thailand een sequel opgenomen onder de Engelse titel: THE ENCOUNTER: PARADISE LOST. Deze zal later dit jaar uitkomen.

Gary Wheeler, maker van de Robert Whitlow films is bezig met een verfilming van het boek SPOKEN van Adrian Plass. De film wordt naar verwachting nog dit jaar opgenomen.

De mannen van de Amerikaanse filmsite Christiancinema.com hebben een nieuw bedrijf opgericht: Echolight Studios. Naast distributie willen ze zelf ook per jaar een aantal films produceren. De eerste film is zojuist opgenomen: REDEMPTION. Een good ol’ western...

Wie kent ‘m nog? Bo Duke uit de serie THE DUKES OF HAZZARD. Gespeeld door John Schneider. Eind 2010 al te zien als de mysterieuze vreemdeling in WWJD. Sinds die tijd heeft hij nog eens 4 nieuwe films opgenomen, waaronder HARDFLIP en OCTOBER BABY, beide later dit jaar verkrijgbaar in Nederland.

augustus 2012 I Kijk op Film l

11


FILMFOCUS

Sam Childers:

'If your child was abducted today, and if I said to you ‘I can bring your child home’, does it matter how I bring him home?'

GERARD BUTLER speelt de rol van Sam Childers. Hij behoort tot de elite van Hollywood. Hij acteerde eerder in 300 en LAW ABIDING CITIZEN. 12

l Kijk op Film l augustus 2012


MARC FORSTER regisseerde MACHINE GUN PREACHER. Hij brak als filmmaker door met MONSTER’S BALL waar actrice Halle Berry een Oscar mee won. Daarna maakte Forster o.a. THE KITE RUNNER en de laatste James Bond, QUANTUM OF SOLACE.

MACHINE GUN PREACHER

Het controversiële verhaal van Sam Childers door Hollywood verfilmd Op Flevo vindt de Nederlandse première plaats van de film MACHINE GUN PREACHER.

De film is gebaseerd op het levensverhaal van Sam Childers, ooit junk en achter de tralies, nu actief als 'ontwikkelingswerker' in Afrika. De film en de persoon van Sam Childers hebben nogal wat stof doen opwaaien in ontwikkelingshulpkringen. Sam schuwt namelijk geweld niet om zijn doel te bereiken en dat druist in tegen de methodes die ontwikkelingswerkers hanteren. Die streven altijd naar vrede, ook als het langer duurt. Geweld is nooit een antwoord. Sam Childers is het hier niet mee eens. Hij kan simpelweg niet wachten. Hij wil NU helpen!

Door: Paul DE FILM MACHINE GUN PREACHER is geen gewone ‘christelijke speelfilm’. Sterker nog, de film is niet eens gemaakt door christenen. De film is geproduceerd door Hollywood (Relativity Media), met een groot budget, een echte filmster in de hoofdrol (Gerard Butler) en een topregisseur (Marc Forster). MACHINE GUN PREACHER is dus een film over een christen, gemaakt door seculiere gerenommeerde filmmakers. Dat levert een interessante film op die uitdaagt en grenzen overgaat wat betreft taalgebruik en beelden, maar die nooit probeert het geloof op te dringen. De film vertelt simpelweg een verhaal, zonder christelijke agenda. Machine Gun Preacher is een eerlijke film over een man die worstelt met zijn missie, zijn geloof en zijn verleden. Met alle ruwe randjes die daarbij horen.

CONTROVERSE MACHINE GUN PREACHER vertelt het verhaal van Sam Childers. Niet het verhaal van Billy Graham, of van Dietrich Bonhoeffer. Sam Childers was drugsdealer, kwam uit de gevangenis en werd geconfronteerd met een bekeerde echtgenote. Na een korte terugkeer naar drugs en geweld koos Sam uiteindelijk voor God. Zijn liefde voor wapens bleef echter. Hij bouwde een kerk in Penssylvania en ging naar Afrika om kinderen te redden van de burgeroorlog in Soedan. En daarbij schuwde hij het gebruik van geweld niet. Ontwikkelingshulporganisaties zijn het oneens met Sams methodes. Zij veroordelen het gebruik van geweld. Het lost in hun ogen het probleem van de regio niet op, maar gooit alleen maar meer olie op het vuur. Er moet gewerkt worden aan duurzame vrede, ook als dat kostbare tijd kost. Sam kan daar niet mee leven. De kinderen

GEKUISTE VERSIE Ondanks de controverse rondom zijn persoon blijft Sam Childers actief in Afrika. Hij blijft zich inzetten voor kinderen in nood. Hij trekt langs kerken over de hele wereld en gebruikt onder andere deze film om zijn verhaal te vertellen en steun te werven voor zijn missie. Het betreft dan wel een gekuiste versie, waar de meest ‘onchristelijke’ elementen uit verwijderd zijn. Op Flevo is de oorspronkelijke versie te zien, met alles erop en eraan. De mooie en ook de minder mooie kanten van Sams verhaal komen onverkort langs. Juist die worsteling maakt MACHINE GUN PREACHER waardevol! //

die nu in nood zijn, moeten ook geholpen worden. Zijn motto: Save the children, no matter the cost!

augustus 2012 I Kijk op Film l

13


Nu verkrijgbaar in uw christelijke boekhandel en webwinkel

Inclusief boekje met achtergronden van spreker en jurist Timo van Steenis

EEN ADVO CAAT KL AAR OM TE STERVEN NEEMT NO G EEN L AATSTE ZAAK AAN‌

DE RECHTSZAAK VAN ZIJN LEVEN 14

l Kijk op Film l augustus 2012


FILM IN DE WINKEL

Ik heb films die ik gewoon regelmatig moet zien. MY NAME IS KHAN is er een van. Hoofdpersoon Khan is een man met het aspergersyndroom. Hij is intelligent maar begrijpt niet alles. Als iemand tegen hem zegt 'Je bent altijd welkom' snapt hij niet dat dit niet geldt als hij ’s nachts bij hem op bezoek zou komen en dan ineens niet welkom is. Hij heeft behoefte aan eerlijkheid en duidelijkheid. Zijn moeder heeft hem dan ook geleerd dat er twee soorten mensen bestaan: goede en slechte. Er zijn slechte en goede hindoes, slechte en goede moslims, slechte en goede mensen in het algemeen dus. Een thema dat prachtig als rode lijn in het verdriet en de blijdschap van relaties van mensen in deze film naar voren komt. Ik heb inmiddels vele mensen de film aangeraden en de film ligt inmiddels in veel christelijke winkels. Er zijn ook veel van mijn winkels die deze film niet willen verkopen. Ik respecteer dat natuurlijk, vooral omdat het een principiële keus is. Ik begrijp dat een winkelier zegt dat ze christelijke films willen verkopen. Het komt er dan in het kort op neer dat ze daar onder verstaan: geen vloeken, geen seks en een christelijke moraal. En een bijbelse verfilming van Jezus, bijbelfiguren is natuurlijk ook prima. Jarenlang is het zo geweest. Toch blijkt het moeilijk te zijn om dit vast te houden. De best bekeken films zijn momenteel de natuurfilms van de BBC, door de EO uitgegeven en uitgezonden. LIFE en FROZEN PLANET behoorden lange tijd tot de toppers in de christelijke boekhandel, mede door de TV-uitzendingen en paginagrote advertenties in Visie. Schitterende verfilmingen! Maar wat is er christelijk aan? Ik begrijp dat winkels films als DE HEL VAN ’63,

OORLOGSWINTER en DE STORM niet willen verkopen omdat er in gevloekt wordt. In DE STORM spreekt iemand die lid is van de Gereformeerde Gemeenten een grove vloek uit. Los van het feit dat zo iemand dat nooit zou doen, is de plaats waarop het gebeurt in de film totaal niet relevant. Zo’n film doet voor mij dan af, voorgoed, in die zin dat ik hem niet promoot. En toch kiezen winkels voor deze film omdat het verhaal goed is. Dat kan. Het blijft enorm moeilijk om als winkel goed te selecteren. Dan maar veilig kiezen voor films die de christelijk leveranciers van dit moment bieden? Ik kan me nog goed herinneren dat TO END ALL WARS uitkwam en verkocht werd in de christelijke boekhandels. Geen seks, geen vloeken maar een hartverscheurend verhaal over een Jappenkamp, waarin letterlijk iemand wordt overgoten met olie en in brand wordt gestoken. En al die andere oorlogsfilms? Moeten we die ellende van de Holocaust zien om het te stoppen? De meningen en daarmee de inkoop van winkeliers is hierin verdeeld. Deze constatering en het gegeven dat de lijnen niet helder zijn brengt me dichter bij mijn conclusie. AS IT IS IN HEAVEN is een film die al jarenlang in mijn top 10 zit. Elke scene doet er toe. De kunst van het filmmaken zorgt dat je anderhalf uur geboeid bent. De relaties, de keuzes die je maakt in je leven en het waarom. Het ageren tegen huichelaars. Het verdriet en de liefde. Een man en een vrouw die elkaar eindelijk vinden en op een zeer natuurlijke manier bij elkaar in bed belanden. Geen seks in een film, wel liefde die iedereen begrijpt. En dat heeft niets te maken met het feit of je christen bent of niet. Alles in het leven kan verkeerd gebruikt worden. Ik kan een arm om de schouders van Khan slaan als hij zegt: Er bestaan goede en slechte mensen. En er bestaan goede en slechte films, zonder er het keurmerk christelijk op te plakken. //

Door: Hans

Hans Loeve verzorgt het volledige dvd-assortiment van 15 winkels, bepaalt dit voor een groot deel in 11 andere winkels en heeft daarnaast een grote klantenkring in het resterende christelijke segment van boekwinkels in Nederland. Hij doet dit met de groothandel Boekmuziek.nl.

augustus 2012 I Kijk op Film l

15


10 LUXE BOEKEN EN 20 FILMS OVER DE HISTORIE VAN ‘S WERELDS BELANGRIJKSTE BOEK

BIJBELSE

Verkrijgbaar bij de betere christelijke boekwinkel voor € 24,95 per boek (incl. 2 DVD’s)

1

Het leven van Jezus

2

Jezus’ laatste dagen

3

Het onstaan van de wereld en de mens

GESCHIEDENIS IN WOORD EN BEELD

4

5

6

7

8

9

10

Het ontstaan van een volk

De grote reis

In het Beloofde Land

De Gouden Eeuw van Israël

In ballingschap

De weg naar de toekomst

Het ontstaan van de Bijbel

MEER DAN 1800 PAGINA’S, RIJK GEÏLLUSTREERD, MET KUNSTWERKEN, KAARTEN EN STAMBOMEN EN RUIM 34 UUR FILM UIT DE PRESTIGIEUZE SERIE THE BIBLE

GESCHIKT ALS EERSTE KENNISMAKING EN ZEKER VERASSEND VOOR DE BIJBELKENNERS De 10-delige serie zal de lezer aanspreken die groot is gebracht met de Bijbelverhalen,er komen namelijk voldoende feiten en beelden naar voren die verrassend nieuw zijn. Maar de serie is tegelijkertijd aantrekkelijk voor de lezer bij wie deze kennis is weggezakt. Tot slot zijn de boeken en films een ideale eerste kennismaking met de Bijbel. Voor een nieuwe generatie die de verhalen niet kent, maar wel benieuwd is naar de christelijke wortels van onze cultuur. Want waar gaat Kerst nou eigenlijk over en wat is Pinksteren? Is de christelijke Abraham nou dezelfde als de islamitische Ibrahim?

16 l Kijk op Film l augustus 2012 ONDER REDACTIE VAN THEANNE BOER. MET MEDEWERKING VAN O.A. REINIER SONNEVELD, ADRIAN VERBREE, RIEN VAN DEN BERG EN PETER SCHEELE


FILMCRITICUS

The Stoning of De hele wereld zal dit weten!

De kreet uit de woestijn klinkt verdrietig maar ook opgelucht tegelijk. Het is de vrouw gelukt. Een geheim wat speelde in een dorpje in Iran is door een boek van journalist Sahebjam de wereld over gegaan. Waarom dan ook nog een film? Het verhaal van Soraya als onschuldig slachtoffer staat in de eerste plaats voor veel soortgelijke verhalen over de hele wereld. Hoewel er sterk ontkend wordt door autoriteiten dat verschrikkelijke praktijken als steniging tegenwoordig nog voorkomen, zijn er helaas nog veel voorbeelden bekend. Ten tweede is film een krachtig medium om een boodschap over te brengen. Dat hebben we gemerkt bij de uitwerking van de film THE PASSION OF THE CHRIST. Producent Stephen McEveety wist heel goed indruk te maken op de kijker. Ook bij deze film hebben de producenten McEveety en Shepherd een grote rol gespeeld. Opvallend daarbij is dat producent John Shepherd eerder verantwoordelijk is geweest voor een groot aantal films van de organisatie van Billy Graham en nu dus een film gemaakt heeft over steniging in moslimlanden. Films met een boodschap en belangrijke

beelden dus. Juist de beelden van deze film maakten op mij indruk. Ik dacht bij mezelf, hoe kan je nou een film vullen met een enkele gebeurtenis? We hebben al een rijke filmgeschiedenis met daarin waargebeurde verhalen van onderdrukte mensen, slachtoffers van politiek, oorlog en discriminatie. Het verhaal van Soraya zal daar geen uitzondering op zijn. De kracht van deze film zit in de opbouw van de beelden. De film is opgenomen in het Midden-Oosten met Iranese acteurs, een Iranese regisseur en de voertaal is hoofdzakelijk Farsi (Perzisch). Als kijker waan je je echt in het droge woestijngebied met zijn eigen cultuur, gedreven door religie. Het geeft iets authentieks waardoor je het rijke Westen en onze denkbeelden even vergeet. Moeten we echt zo dicht met onze neus op die gruwelijke handelingen zitten? Ja. Het hoogtepunt in de film is met al deze punten zeer realistisch en zorgt ervoor dat je dat niet meer vergeet. Missie voltooid dus. Maar er is meer. Het gaat naast het gebrek aan vrouwenrechten om opoffering die zogenaamd ten goede komt van de gemeenschap. Een element in de film wat ons maar al te bekend voor komt. De vraag aan de kijker luidt dan ook: waar sta jij in deze film? //

Door: Iris

Iris Plantenga werkt voor Blik op Oneindig en schrijft regelmatig over film voor CV-Koers, Ronduit Insite en Visie.

augustus 2012 I Kijk op Film l

17


WHAT IF

FILMRECENSIES

2012, 118 minuten (Door: Paul)

Kevin Sorbo als Ben Walker in WHAT IF

Wat als jij 10 jaar geleden nu toch had besloten om die andere studie te volgen, hoe zou je leven dan gelopen zijn? Of als je niet verhuisd was? Of toch getrouwd met die ander? Iedere keuze heeft gevolgen. Maar sommige meer dan andere. Over een keuze met grote gevolgen gaat dit degelijke en grappige drama, gemaakt door Jenkins Entertainment (schrijver van de Left Behind boekenreeks). Wat als Ben Walker (Kevin Sorbo) nu toch was teruggekomen voor zijn toenmalige vriendin en gewoon zijn roeping had gevolgd... Maar dat heeft Ben niet gedaan. Hij koos voor het snelle geld en is zeer succesvol. Maar Ben krijgt de unieke gelegenheid om te proeven hoe het leven zou zijn gelopen als hij wel was teruggekomen. Sterker nog, hij wordt hiertoe gedwongen door een ietwat vreemde engel (John Ratzenberger, de postbode uit CHEERS). En dus is de snelle Ben opeens echtgenoot, vader van 2 kinderen en dominee. Instinctief wil hij vluchten, terug naar zijn succesvolle bestaan. Hoewel, gaandeweg gaat Ben er anders tegenaan kijken. WHAT IF is een geslaagde grappige film met een serieuze ondertoon over een vraag die iedereen zichzelf weleens stelt: Wat als...? //

What If werd geregisseerd door Dallas Jenkins, zoon van auteur Jerry Jenkins, met in de hoofdrollen bekende acteurs als Kevin Sorbo (bekend van SOUL SURFER), John Ratzenberger (CHEERS en WWJD - THE WOODCARVER)

spreken tijdens een bijeenkomst voor christelijke

MACHINE GUN PREACHER

DE SCHUILPLAATS (HERUITGAVE)

2012, 123 minuten (Door: Paul)

1975/2012, 110 minuten (Door: Paul)

Tsja, wat moet je over deze film nu zeggen? Het is een indringende film... Of, eindelijk een grote Hollywoodfilm die gaat over een christen... Of, pas op met deze film, want er zitten grove taal en heftige beelden in... Allemaal tegelijk waar... MACHINE GUN PREACHER is een soms donkere en vaak uitdagende film die het verhaal vertelt van Sam Childers die junk was en handelde in drugs, en toen Jezus vond en zijn leven radicaal omgooide. Die zich in dienst stelde van de meest kwetsbare mensen op aarde, en daarbij geen enkel middel onbenut liet. De film is lastig omdat

18

l Kijk op Film l augustus 2012

het niet het grote succesverhaal is van een bekeerde junk die keurig binnen de lijntjes blijft van wat wij als christenen met elkaar hebben afgesproken. Sam is een mens, met een ruw verleden, die worstelt, fouten maakt, over grenzen heengaat, maar iedere keer zich weer hervindt. Net een gewoon mens... De vraag die bij mij bleef hangen toen de aftiteling voorbijrolde: 'En wat doe ik om mijn naaste in nood te helpen?' En jij? //

Deze klassieker uit 1975 naar het beroemde boek van Corrie ten Boom is onlangs opnieuw uitgebracht op DVD. En het verhaal is dermate indrukwekkend dat het naar mijn bescheiden mening geheel terecht is om opnieuw aandacht te geven aan dit tijdloze verhaal. Zelf heb ik de film op 4 mei nog eens gekeken en hoewel de middelen die de producent (de organisatie van Billy Graham) tot zijn beschikking had zeer beperkt waren, komt het verhaal van Corrie goed tot zijn recht. Corrie wordt gespeeld door actrice Jeannette Clift. Een bijzondere vrouw, die ik afgelopen maand hoorde

filmmakers. Buiten het feit dat ze ontzettend veel humor heeft, vertelde ze op indringende wijze over de opnames van de film DE SCHUILPLAATS. Iedere dag was het weer de vraag of ze door konden gaan met de film, en iedere dag werd er voorzien in alles wat ze nodig hadden. De film is tot stand gekomen in de geest van Corrie zelf. Voor wie de film niet kent, DE SCHUILPLAATS vertelt het verhaal van de zusters Corrie en Betsie ten Boom die tijdens de Tweede Oorlog Joodse onderduikers herbergen in hun huis. Ze worden echter verraden, opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht waar Betsie uiteindelijk sterft. Corrie overleeft de oorlog. Een indrukwekkend verhaal, maar minstens zo indrukwekkend is de boodschap van vergeving die Corrie na de oorlog predikt. Als ze in 1947 een van de kampbewaarders ontmoet, voegt ze de daad bij het woord. Ze vergeeft... De nalatenschap van Corrie en haar familie is buiten deze film ook nog te zien in het huis waar Corrie woonde in Haarlem, nu een museum. //


UW (FILM) ADVERTENTIE HIER? THE PASSION

ONE LIFE

ACHTSTE GROEPERS HUILEN NIET

2012, 74 minuten (Door: Paul)

2012, 90 minuten (Door: Paul)

2012, 96 minuten (Door: Odette)

Pasen is alweer eventjes geleden, maar ik kon het toch niet laten een recensie te schrijven nu THE PASSION van 2011 (in Gouda) de Nederlandse prijs voor het Beste Evenement heeft gewonnen. Ooit begonnen in Manchester in Engeland (in 2006 uitgezonden door de BBC op Goede Vrijdag) is het evenement naar de Nederlandse situatie vertaald en flink aangepakt door producent Jacco Doornbos van Eye2Eye Media. Misschien herinner je je nu vooral de laatste editie in Rotterdam met Danny de Munk en Berget Lewis, maar ik was toch vooral gegrepen door de eerste editie van THE PASSION. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld doordat ik uit Gouda kom, maar ik zal niet gauw vergeten hoe Syb van der Ploeg als Jezus in de boeien geslagen en gekleed in oranje gevangenispak in beeld verscheen. Het komt dan toch allemaal wel erg dichtbij. En wat te denken van de slotscene waar de opgestane Jezus het laatste nummer zingt vanuit de toren van de Sint Janskerk. Meer dan passend! Het lijkt gek om een uitvoering van het Paasverhaal te bespreken tijdens de zomervakantie, maar het is ook gewoon een verzameling goeie liedjes, die prachtig uitgevoerd zijn in een bijzondere setting. Do is indrukwekkend als Maria. En wat te denken van Frank Lammers als Judas. Van het Evenement van het Jaar kun je wat mij betreft het hele jaar genieten. //

ONE LIFE is voor de liefhebber van natuurdocumentaires. Het is de film die hoort bij de TV-serie LIFE, zoals de film EARTH hoorde bij de reeks PLANET EARTH. Een soort samenvatting van de serie, en daar nog wat nieuwe scenes aan toegevoegd. ONE LIFE is een indrukwekkend verslag van de schepping, gemaakt door de natuurfilmkunstenaars van de BBC. De TV-serie LIFE werd eerder uitgezonden door de EO, en dat was al een enorm succes. Maar de film mag er ook zijn. Het verhaal wordt verteld door Daniel Craig, de acteur die tegenwoordig James Bond speelt. Natuurlijk jammer dat Sir David Attenborough het niet doet, maar Craig doet het zeker niet slecht. Hij vertelt het verhaal van de levenscyclus waar ieder dier mee te maken heeft: geboorte, familie, (over)leven en dood. Het knappe van ONE LIFE is dat het niet alleen spannend is bij beelden van grote dieren als olifanten en leeuwen, maar door nieuwe cameratechnieken zijn ook scenes met muizen ineens thrillers. Alsof je meerent... En natuurlijk bevat ook deze BBC-film weer nooit eerder vertoond dierengedrag. Daar gaan ze prat op. De BBC levert niet alleen mooie en meeslepende beelden, maar ook nieuwe kennis. Daarmee past ONE LIFE prima in de traditie van de andere grote BBC-natuurdocumentaires. Geniet ervan! //

Het boek en de film ACHTSTE GROEPERS HUILEN NIET is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De hoofdpersoon is Akkie, een sportieve meid die ontzettend zin heeft in groep 8. In groep 8 gaat het allemaal gebeuren: het voetbaltoernooi, kamp en de musical! Maar dan wordt Akkie ziek, ze blijkt leukemie te hebben. Alle plannen die ze heeft komen op losse schroeven te staan. Ze moet aan de chemo en dat valt niet altijd mee. Niet voor haar, niet voor haar ouders en ook niet voor haar klas. Iedereen heeft zijn eigen manier om met Akkie en haar ziekte om te gaan. Maar de klas wordt in de loop van het jaar een hele hechte klas. Samen met mijn meiden (12 en 14) heb ik deze film in de bioscoop gezien. We zaten allemaal een traantje weg te pinken maar we hebben ook ontzettend gelachen. Een leuke en ontroerende film

Meer informatie en contact: Eddy Morren T 036 - 711 30 72 M 06 - 23 05 66 72 E morren@maximumlife.nl

waarin niet gevloekt wordt. Vragen over ziekte en dood komen aan bod al wordt er geen geloofsantwoord gegeven. En als toetje, een gedeelte van de opbrengst van de film gaat naar Kika, Kinderen Kanker Vrij. //

augustus 2012 I Kijk op Film l

19


Nu tijdelijk

€ 9,99

Geldig tot

15 september

per stuk

The Secrets of Jonathan Sperry DVD V7204

No Greater Love DVD V6804

Sarah’s Choice DVD V6669

A Greater Yes

DVD V6874

Earth

DVD V6859

Snuf de Hond box 3DVD V7030

Ben Hur box 20

The Passion - Live l Kijk op Film l augustus 2012

Verkrijgbaar in uw Chr. Muziek- en Boekhandel • www.sabramuziek.nl

DVD V7274

4DVD V6240 (op=op)

Het Kleine Huis Serie 6 6DVD V5905


BIJBELSTUDIE

In de film ontmoeten we drie mensen die een of meer geliefden hebben verloren. Mac McLain heeft zijn vrouw en twee

kinderen verloren door een auto-ongeluk. Psycholoog dr. Anna Wilkes heeft haar man verloren, die een eind aan zijn leven heeft gemaakt. Pete Thomason heeft zijn vriendin verloren doordat ze werd vermoord. Allemaal heftige situaties met diepe emoties en enerverende worstelingen. Is het leven niet vol strijd? Hebben wij niet allemaal op allerlei terreinen van ons leven te maken met worstelingen, verdriet, eenzaamheid? Welke rol speelt God daarbij in ons leven? Door: Timo

1

. VERLIES De film begint met een gebroken man, advocaat Mac McLain. Hij ziet het leven niet meer zitten. Door het verlies van zijn vrouw en twee kinderen wordt hij van binnen verscheurd door pijn en verdriet. Zijn pijn is te groot om nog verder te willen leven. Hij heeft zijn advocatenkantoor vaarwel gezegd en heeft niets meer om voor te leven. Elk verlies confronteert je met jezelf, met het feit dat het leven broos is en dat je eigen leven ook van beperkte duur is. Je wilt niet dat het leven gewoon weer doorgaat. Dan lijkt het alsof er niets is gebeurd. Het voelt als verraad aan de overledene. Wat betekent het dat iemand de draad weer oppakt? En wanneer kan of mag jij of iemand anders die draad weer oppakken, weer nieuw geluk kennen? Hoe lang blijft verlies een stempel op het leven drukken?

2

3

Kracht openbaart zich ten volle in zwakheid. Als jij zwak bent, zal des te meer blijken dat Hij sterker is (2 Korintiërs 12:9-10). Jouw kracht hoeft niet zichtbaar te worden, maar God mag zichtbaar worden in jouw leven.

McLain zegt: 'Mijn leven veranderde op het moment dat ik stopte om God te vragen waarom mijn gezin was gestorven en Hem begon te bedanken dat ik er nog was.'

. OVERGAVE In Psalm 51:19 in Het Boek zegt David: 'Het werkelijke offer waarop U wacht, is een aan U overgegeven geest van iemand die weet dat hij niet zonder U kan. En een hart dat geheel en al weet dat U de enige bent die helpen kan. Zulke mensen stuurt U nooit weg, mijn God.' Afhankelijkheid betekent niet dat jouw behoeften en verlangens onbelangrijk zijn, maar dat ze steeds in het teken staan van het doel dat God met jou heeft. God wacht op jouw overgave. Dat is een teken van geloof. Geef God de ruimte in je leven. Je kracht ligt niet in je volharding, doorzettingsvermogen, een sterke wil.

. VERTROUWEN Met de overgave aan God zie je af van je eigen mogelijkheden. Maar overgave kan niet zonder vertrouwen. God wil zo graag dat we in Hem geloven, ons vertrouwen op Hem stellen en geloven dat Hij weet wat Hij doet. In Psalm 13 roept David het uit naar God hoe lang hij nog in zorgen en verdriet moet leven. Hij eindigt de psalm met: 'Ik vertrouw op Uw liefde; ...U brengt redding, ...Hij heeft mij geholpen.' Psalm 18 is geschreven toen David aan Saul ontkomen was, die hem wilde vermoorden. Daarin zegt hij: 'De God die mij met kracht omgordt, leidt mij op een volmaakte weg. U baande de weg voor mijn voeten.'

De bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan De Nieuwe Bijbelvertaling, © 2004, Nederlands Bijbelgenootschap, en aan Het Boek, © 1987, Uitgeverij Jongbloed. Deze bijbelstudie is een samenvatting van het boekje dat hoort bij de DVD van THE TRIAL.

4

. RELATIE God gaat met iedereen een eigen weg. We móeten daarbij niet vertrouwen op God. God zegt: Je mág Mij vertrouwen. Je gaat iemand wel meer vertrouwen als je hem beter kent. Jeremia 17:7-8 zegt: 'Gezegend wie op de HEER vertrouwt, wiens toeverlaat de HEER is. Hij is als een boom geplant aan water, zijn wortels reiken tot in de rivier. Hij merkt de komst van de hitte niet op, zijn bladeren blijven altijd groen. Tijden van droogte deren hem niet, steeds weer draagt hij vrucht.' Blijkbaar wil God duidelijk maken dat het een goede keuze is om op Hem te vertrouwen. Je bent gezegend en als er moeilijkheden komen, tijden van droogte, merk je de hitte niet en kan je toch nog blijven vruchtdragen. Een boom met wortels heeft verbinding met voeding. Is ons leven verankerd in Hem? Kennen we God goed genoeg om Hem te vertrouwen? Wat betekent een relatie met God voor jou? Waardoor word jij gevoed? Welke invloed heeft God op jouw leven? //

augustus 2012 I Kijk op Film l

21


FILMSELECTIE

Gewone films voor christenen

22

l Kijk op Film l augustus 2012


In het redactioneel van het eerste nummer schreven we dat KIJK OP FILM

aandacht wil geven aan films die gemaakt zijn door christenen, maar ook aan films die helemaal niet gemaakt zijn dóór christenen, maar wel interessant zijn vóór christenen. Het eerste nummer stond vooral in het teken van die eerste categorie, de christelijke film. Nu de schijnwerper op gewone films die de christelijke kijker kunnen inspireren.

NIEUW LABEL Christelijke filmdistributeur NEEMA en een handvol seculiere filmbedrijven waaronder eOne Benelux en A-Film hebben de handen ineengeslagen om een filmlijn te creëren waarin gewone (lees: seculiere) films opnieuw worden uitgebracht onder de naam ‘INSPIRERENDE filmSELECTIE’. De films zullen vooral te vinden zijn in de christelijke boekhandel. Komend najaar verschijnen de eerste drie films onder dit label:

THE COURAGEOUS HEART OF IRENA SENDLER: Een spannende waargebeurde film over het leven van Irena Sendler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven talloze Joodse kinderen uit het getto van Warschau het leven redt door hen onder te brengen bij 'gewone' Poolse gezinnen.

HOTEL RWANDA: Waargebeurd drama over de Hutu Paul Rusesabagina (gespeeld door Don Cheadle) die met gevaar voor eigen leven en gezin zijn positie als hotelmanager gebruikt om honderden Tutsi’s te redden van de Rwandese genocide in 1994. De film won vele prijzen en werd driemaal genomineerd voor een Oscar. //

THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS: Ontroerende film naar de gelijknamige roman van John Boyne over een vriendschap tussen twee jongens die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan verschillende kanten staan. Bruno is de zoon van een Duitse kampcommandant, Shmuel is een Joods kind in het nabijliggende concentratiekamp.

JOUW IDEEËN

RERENDE films onze lezers graag zouden zien in de INSPI Wij van KIJK OP FILM zijn erg benieuwd welke info@ naar n ideeë je mail en horen je Laat n jou geïnspireerd? filmSELECTIE. Welke 'gewone' films hebbe zie jij weet wie En r. achte sties sugge je daar ook-pagina en laat kijkopfilmmagazine.nl of ga naar onze Faceb filmSELECTIE. verschijnen onder het label INSPIRERENDE de door jou aangedragen film binnenkort dan CRITERIA duizenden films je weet waar wij naar zoeken. Want er zijn We willen je graag wat tips meegeven, zodat tips: lijn. Hieronder drie gemaakt, maar niet iedere titel past in deze louter plat film moet allereerst inspirerend zijn. Niet . INSPIREREND: De naam zegt het al. De zetten. ging bewe in je en pen verdie ng oproepen, die vermaak. We zoeken films die bewonderi dreiging lijke moge st groot de van en een man te midd Zoals bijvoorbeeld HOTEL RWANDA, waar n. om anderen te redde zijn eigen persoon op de tweede plaats zet

1

jk, en die ook nog er films die inspireren en provoceren tegeli . NIET PROVOCEREND: Natuurlijk zijn wij zoeken voor voor een deel een kwestie van smaak), maar eens heel goed zijn (al blijft dat natuurlijk n. Een film waar in pen tegen dingen die wij belangrijk vinde deze lijn naar titels die niet doelbewust schop d, dat de kwaliteit taal is voor veel geloofsgenoten dan zo storen iedere zin gevloekt wordt, valt dus af. De rlijk ook voor sex staan dat de film inspireert. Dit geldt natuu van de film niet eens meer gezien wordt, laat dus af... en nodeloos geweld. PULP FICTION valt

2

akt. die niet alleen maar voor christenen zijn gema . SECULIER: Het gaat hier specifiek om films ROOF en FIREP . najaar het in n worde gaan racht die uitgeb Seculiere, gewone films dus, zoals de drie titels (speelt zich gebied, waar bijvoorbeeld THE SHUNNING grijs een er is rlijk Natuu af. dus THE CLIMB vallen vinden over het zijn we eigenlijk niet naar op zoek. Die films af in de Amish gemeenschap) in valt. Daar films. filmpubliek. Het gaat dus om echt seculiere algemeen hun weg wel naar het christelijke

3

volgende De 5 meest originele ideeën maken we in de beloond n worde Zij d. beken editie van KIJK OP FILM TIE. ELEC filmS NDE RERE met twee DVD’s uit de INSPI

WIN! augustus 2012 I Kijk op Film l

23


Wat als je een tweede kans krijgt?

uw l n de i ar han a gb oek kel j i r b rk ke win e v lij eb u N iste n w r e ch

Kijk Op Film 2  
Kijk Op Film 2  

Het kwartaalblad voor Christen en Film

Advertisement