Magazine van Ginderen

Page 1


Inhoud 2

0 jaar van Ginderen 5 De gunfactor verdien je door je afspraken na te komen

6

Gedreven door innovatie Het gaat er om dat je out-of-the-box durft te denken

11 NVD Beveiligingsgroep

Soms is het nodig de procedure los te laten

12 Camerabeveiliging

Zichtbaar veilig


14 Onderhoudscontract

Een onderhoudsplan geeft inzicht en biedt overzicht

16 Bakker & Luyt Caminada

FinanciĂŤle dienstverlening is maatwerk

17 Dero Security Products

Partner op het gebied van professionele beveiligingsproducten

17 Westvlietbewaking

brandmeldinstallaties Sein brand meester!

22 Toegangscontrolesystemen Snel naar binnen,

maar wĂŠl gecontroleerd

25 van Ginderen als totaal-aannemer Wij regelen het

Een veilig gevoel

18 Elektrisch rijden is gewenst

20 Gecertificeerde

Elke dag komen er laadpalen bij

27 Inbraakbeveiliging

Wat is de reden van mijn bezoek? 1


van Ginderen is een begrip in Den Haag. Een feilloos gevoel voor visibility maakt dat van Ginderen sinds 1970 zichtbaar is in het Haagse straatbeeld. “Maar ook: doen wat je belooft”, aldus grondlegger Jacques van Ginderen.

Vijftig jaar van Ginderen

“De gunfactor verdien je door je afspraken na te komen” Hoewel Jacques van Ginderen niet uit een ondernemersfamilie komt - zijn vader zat bij de Rijkspolitie - wist hij als kind al dat hij voor zichzelf wilde gaan werken. Na afronding van de mts en vervulling van zijn dienstplicht bij de Koninklijke Luchtmacht, ging hij aan de slag bij een installateur. “Na drie maanden wist ik al: ik ga voor mijzelf beginnen. In 1970 ben ik in de kelderbox van mijn ouderlijk huis

begonnen met één klant. Mijn ouders vonden het prachtig. Die eerste klant was een vriend met een motor-revisiebedrijf. Ik legde er de elektrische installaties opnieuw aan.” Tijdens zijn dagelijkse rit over de Laan van Meerdervoort passeerde de jonge ondernemer een leegstaand hoekpand. “Een eigen bedrijfspand vond ik professioneel. Bovendien wilde ik opvallen, wat met een hoekpand goed zou kunnen. Mijn oma, oom, tante en natuurlijk mijn ouders leenden geld om het pand te kunnen kopen.”

van Ginderen in het kort van Ginderen werd in 1970 opgericht in Den Haag als eenmanszaak. In zijn bijna vijftigjarige bestaan is het Haagse bedrijf uitgegroeid tot een beeldbepalend elektrotechnisch installatie- en beveiligingsbedrijf in de regio Haaglanden met honderd medewerkers op de loonlijst, aangevuld met de nodige uitzendkrachten en ZZP’ers.

2


Katoenen bedrading Van meet af aan ging het goed met van Ginderen. Overal in Den Haag lagen nog katoenen leidingen die vervangen moesten worden. Aanvankelijk ging Jacques’s vader mee om in de weekenden draad te trekken, maar al snel waren meer handen nodig. De eerste medewerkers waren stagiairs van zijn oude school, de mts. Via die route zou van Ginderen nog veel meer medewerkers verwerven van wie de meesten nog altijd voor van Ginderen werken. Het vele werk maakte dat bedrijfswagens nodig waren. Jacques: “In de jaren ‘70 kon je bedrijfsauto’s alleen in het wit, blauw of rood krijgen. Doordat ik gebruikte wagens van de PTT kocht, kon ik ze overspuiten in mijn gewenste kleur: geel.” Het was de geboorte van de iconische bedrijfswagen van van Ginderen die nog altijd Den Haag doorkruisen.

Jacques van Ginderen

3


Accountants & adviseurs

www.smi t w o l f. n l

Voor de ambitieuze ondernemer die wel een CFO kan gebruiken. Smit Wolf Goo.indd 1

06-06-19 09:40

Snoeck Electro Centraal is een zelfstandige groothandel gespecialiseerd in de verkoop van elektrotechnische producten. In haar meer dan 100-jarige bestaan heeft zij een positie weten te verwerven in de markt van de elektrotechniek in zowel de nieuwbouw, renovatie, industrie, als in de utiliteitsbouw.

Kijk op snoeck-eg.nl voor meer informatie Snoeck Goo.indd 1

31-05-19 09:55


Kiezen voor Den Haag van Ginderen bleef groeien. De ondernemer realiseerde zich dat hij enkel continuïteit zou kunnen leveren met kwaliteit. “Daarom koos ik ervoor om alleen in Den Haag en omstreken werkzaam te zijn. Klanten willen dat een probleem meteen wordt opgelost. Dat kun je alleen waarmaken als je dichtbij bent.” In 1991 verhuisde van Ginderen naar het huidige bedrijfsonderkomen, ook een hoekpand “met een hoge attentiewaarde”, zoals Jacques van Ginderen zegt. Het pand werd gebouwd door de HABO. Jacques: “Dit was mijn grootste klant en zo gaf ik wat terug.” Het typeert de manier van zakendoen van van Ginderen.

“Als klanten een probleem hebben, willen ze dat dit meteen wordt opgelost. Dat kun je alleen waarmaken als je dichtbij bent” Sportsponsoring In 1995 vergrootte Jacques van Ginderen de naamsbekendheid van zijn bedrijf nóg meer door shirtsponsor te worden van voetbalclub ADO Den Haag. “Het heeft ons veel klanten gebracht”, stelt Jacques vast. ADO was niet de enige club die van Ginderen sponsorde. “We steunden zo’n twintig clubs, behalve voetbal ook handbal en hockey. Dat deden we via borden aan het sportveld. Deze clubs waren vaak klanten, we hadden er de elektriciteit aangelegd of vernieuwd en gaven zo wat terug. Later legden we ook alarminstallaties aan. Als dat eigenlijk te duur was, ruilden we voor sponsoring. Met alle clubs die we sponsorden, hadden we al een relatie. Er moest een verbinding zijn. Dat vond ik belangrijk.”

In 2011 werd Jacques persoonlijk geridderd in de orde van Oranje Nassau. Als dank voor zijn bijdrage aan Haagse sportclubs en maatschappelijke diensten op vrijwillige basis ontving van Ginderen in 1995 de Zilveren Ooievaar, de ondernemersprijs van Den Haag. Waardering Een jaar of tien geleden trok Jacques van Ginderen zich terug uit het bedrijf, al komt hij nog elke week langs. “Ik heb altijd de kansen die ik zag, gegrepen”, reflecteert hij. “Natuurlijk moet het je ook gegund worden, maar die gunfactor verdien je door je afspraken na te komen. Ik ken niemand die spijt heeft van een samenwerking met van Ginderen. Niemand!” Onveranderd is elektriciteit de kernactiviteit van van Ginderen. “We blijven groeien door te focussen op nieuwe ontwikkelingen en ervoor te zorgen dat medewerkers beschikken over de vereiste opleidingen.” Maar er is nog iets dat het succes van een onderneming bepaalt, voegt Jacques toe. “Ik geef iedereen vertrouwen. Ik voel me sterk verbonden met de medewerkers, van wie de meesten al lang voor ons werken. Waardering is van groot belang, die geef ik. Ik ben trots op alles wat hier gebeurt.”

5


Gedreven door innovatie

“Het gaat er om dat je out-of-the-box durft te denken” Een gezond bedrijf creëert een klimaat dat innovaties verwelkomt en waar slim wordt gewerkt. Dat klimaat biedt van Ginderen. Adjunct-directeur Emile Hoos is er trots op. “Een windmolen op een dak? Waarom niet?”

van Ginderen vlogt Innoveren betekent ook: niet bang zijn voor nieuwe trends. Adjunct-directeur Emile Hoos: “van Ginderen is een bekend merk in Den Haag; iedereen kent de gele wagens, goed voor onze zichtbaarheid en naamsbekendheid. Maar ik wil ook zichtbaar zijn in de communicatiekanalen die jongeren gebruiken, zoals Youtube. We zouden ons bedrijf goed neer kunnen zetten wanneer jonge monteurs van van Ginderen gaan vloggen over hun werk!”

Emile Hoos

6

Innovatie heb je in twee soorten, vertelt Emile Hoos, adjunct-directeur bij van Ginderen. “Dat wat je overkomt, zoals de introductie van IP, wifi, app-gestuurde applicaties en KNX, een communicatieprotocol voor de automatisering van gebouwen. De ontwikkelingen op het gebied van software en apps gaan enorm hard, dat moet je bij kunnen benen. Daarom trainen we onze medewerkers zodat ze precies weten wat het is en doet. Als bedrijf kun je alleen goed zijn als je voortdurend investeert in je medewerkers. Opleiding, opleiding, opleiding: daar gaat het om.”


Patent voor de perimeter Daarnaast zijn er eigen innovaties. van Ginderen kiest bewust voor een relatief klein werkgebied, Haaglanden, en wil daar de beste te zijn. “Dat betekent dat we innovatief moeten zijn en in oplossingen moeten denken, aldus Hoos. Hij geeft een voorbeeld. “Airport Rotterdam-The Hague heeft een exclusieve loods waar privévliegtuigen van grote bedrijven worden gestald. Uiteraard is deze ruimte goed beveiligd maar wij meenden dat die slimmer zou kunnen. Wanneer een alarm was afgegaan, was namelijk niet duidelijk wat er precies aan de hand

“Als bedrijf kun je alleen goed zijn als je voortdurend investeert in je medewerkers. Opleiding, opleiding, opleiding: daar gaat het om” was. Het gevolg: elk vliegtuig in de loods moest worden onderzocht. Dat is tijdrovend. Precies voor dit euvel hebben wij een apparaat ontwikkeld dat met een camera de directe omgeving van een vliegtuig scant. Als iemand over een bepaalde grens stapt, gaat er via wifi een signaal naar de alarmcentrale. De camera maakt foto’s en stuurt de beelden door. Het

bijzondere van dit apparaat, dat we ‘perimeter’ hebben genoemd, is dat je het makkelijk meeneemt en ook weer elders bij het vliegtuig plaatst. We hebben er een patent op aangevraagd en verkregen.” Lampen die altijd branden De perimeter illustreert hoe innovatiegedreven van Ginderen denkt. Emilie Hoos kan nog veel meer voorbeelden noemen. “Bewoners van een appartementencomplex belden zelf naar de woningbouwvereniging wanneer een lamp op de galerij was uitgevallen. Vervolgens stuurden wij een monteur. Alle meldingen kwamen los binnen, per kapotte lamp. Wij vroegen ons af of dat niet efficiënter kon en stelden voor dat van Ginderen garant zou staan voor verlichting die áltijd brandt. Daar had de woningbouw­ vereniging wel oren naar. Vervolgens

7


Plezierig langer thuis wonen met comfortoplossingen op maat. Zoekt u een aanpassing in uw woning zodat u plezierig kunt functioneren? Of toepassingen waarmee uw huis of instelling rolstoel- of handicapvriendelijk wordt? Ergoflex is al 40 jaar specialist in comfortoplossingen op maat. Van keukens en hoog-laagsystemen tot verstelbaar sanitair, van douchestretchers tot aankleedtafels en van trapliften tot scootmobiel-stallingen.

De comfortoplossingen van Ergoflex Comfortkeukens Aankleedtafels Wandbescherming Separatiesystemen

Doordat wij onze toepassingen meestal zelf ontwikkelen, kunnen we deze volledig naar uw wensen bijstellen. Passend qua afmetingen én bij uw interieur. Zo houdt u de kosten laag en krijgt u precies wat u nodig hebt. Bel ons voor een vrijblijvende afspraak.

Stallingen Sanitair

Tinsteden 4C 7547 TG Enschede

Trapliften

T. 085 – 021 22 23 E. info@ergoflex.nl

www.ergoflex.nl

ErgoFlex Goo.indd 1

27-05-19 08:58

vercoma.nl

Beoview 7” Lite

Tekna HF

van harte met deze mooie mijlpaal! Vercoma Communicatie Systemen B.V. feliciteert Van Ginderen met het 50 jarig jubileum. V-Touch mini

Vercoma Goo.indd 1

22-05-19 12:23


hebben we het aantal branduren uitgerekend zodat we precies weten wanneer de lampen kapot gaan. Met die kennis vervangen we de lampen vóórdat ze uitvallen. Het resultaat is een galerij die áltijd is verlicht en een woningbouwvereniging die beduidend minder geld kwijt is; van een paar honderd losse facturen komen er nu slechts twee. Ook voor ons is dit een efficiënte oplossing aangezien we dit onderhoud beter kunnen plannen.”

“Een klein werkgebied betekent dat we innovatief moeten zijn en in oplossingen moeten denken” Gedigitaliseerde werkbon Emile Hoos streeft naar oplossingen die werkzaamheden vereenvoudigen en/of efficiënter maken. Een voorbeeld is de digitale werkbon waarmee het Haagse bedrijf nu proef draait. De werkbon staat al op de tablet, met het werkadres ingevuld. De monteur hoeft alleen de begin- en eindtijd in te vullen; de factuur volgt vanzelf. “We hebben een managementtool ontwikkeld, een soort ‘KAM-handboek’ waarin alle werkinstructies staan. We willen dat iedereen op dezelfde wijze werkt en factureert. Door deze efficiënte manier van werken zijn minder handelingen nodig op kantoor. Zo maken we van Ginderen toekomstbestendig. Slimme oplossingen zijn dus niet

alleen technisch van aard maar betreffen ook werkprocessen.” Blijven innoveren Emile Hoos: “Ik geloof dat je moet blijven innoveren en je je moet blijven ontwikkelen. Ik stimuleer dit ook door eens per kwartaal een aantal medewerkers bij elkaar te zetten en uit te nodigen ideeën te spuien.” Niets is te gek, benadrukt hij. “Een windmolen op een dak? Een nieuw soort ledlicht bedenken? Waarom niet? Het kan allemaal!. Elke sessie levert zeker vijftig ideeën op, waarvan we er een of twee uitwerken. Iedereen mag aanschuiven, of je nu monteur bent of planner.” “Mijn wens is een elektrische motorbrigade. Storingsmonteurs moeten snel ter plaatse zijn, maar zijn veel tijd kwijt aan het omzeilen van files en het vinden van een parkeerplaats. Met de motor heb je die problemen niet.” Emile Hoos weet: Niet alle ideeën zijn even makkelijk te realiseren. “Het gaat er om dat je out-of-the-box durft te denken.”

9


Gefeliciteerd met het jubileum!

GOUD

50 JAAR! VAN GINDEREN BV GEFELICITEERD

AB Techniek garagedeuren B.V. Zoetermeer www.degaragedeur.nl info@degaragedeur.nl ABTechniek Goo.indd 1

W W W. H A A G S TAT E . C O M

22-05-19 Haagstate 15:45 Goo.indd 1

06-06-19 08:16

Wij feliciteren van Ginderen met het 50 jarig jubileum! Al 82 jaar een begrip! Wij zijn een familiebedrijf, waarin we in een prettige sfeer met onze monteurs staan voor kwaliteit, goede service, veiligheid en betrouwbaarheid. Voor installatiewerk van sanitair, centrale verwarming en dakwerken of installatie en keuringen voor boven- en ondergrondse brandstofopslagtanks kunt u bij ons terecht. We leveren uitstekende garantie in samenwerking met onze fabrikanten. “Als uw keuze kwaliteit is, helpen wij u graag verder.� Luidt het motto van Technisch Bureau W. Janssen. (Loodgieters- en tankinstallatiebedrijf in Den Haag)

Janssen Goo.indd 1

29-05-19 13:34


NVD Beveiligingsgroep

“Soms is het nodig de procedure los te laten”

Patrick van der Leelie

De NVD Beveiligingsgroep is een van de grootste beveiligingsorganisaties van Nederland. Het landelijk opererende bedrijf werkt volgens het portefeuillemodel, dat medewerkers stimuleert als ondernemers te functioneren. Directeur Patrick van der Leelie legt uit welke voordelen dat biedt. Het beheer van alarmcentrales is de belangrijkste bedrijfsactiviteit van de NVD Beveiligingsgroep. Ook de alarminstallaties van van Ginderen zijn aangesloten op de centrale van de NVD. ”Alles wat gemeld kan worden, komt bij ons binnen, of het nu een kapotte cv of een inbraak betreft”, vertelt directeureigenaar Patrick van der Leelie, die in 1996 het bedrijf van zijn vader overnam. “Apparaten worden steeds vaker uitgerust met sensoren wat een schat aan data oplevert. Hierdoor kunnen we de klant goed informeren over wat er aan de hand is. Het mooiste is als we een probleem signaleren vóórdat het een probleem is.” Naast het beheer van alarm- en servicecentrales biedt de NVD diensten aan op het gebied van objectbeveiliging, mobiele surveillance, hospitality en cybercriminaliteit. Ook adviseert het over alarmsystemen en brandmeldinstallaties. Portefeuillemodel De NVD Beveiligingsgroep (sinds 1909) is de oudste zelfstandige particuliere

beveiligingsorganisatie van Nederland en bestaat dit jaar 110 jaar. Een innovatief bedrijfsmodel houdt de onderneming jong. Van der Leelie: “We werken volgens het portefeuillemodel. Dit stimuleert medewerkers als ondernemers te functioneren binnen de kaders van de organisatiedoelstelling. Een weinig hiërarchische werkvloer met zelfsturende teams stimuleert dit. Als management hebben wij een faciliterende rol.” Van der Leelie beschreef het portefeuillemodel, waarin functieomschrijvingen niet bestaan, in het boek ‘De kracht van organisch leiderschap’. Eind 2018 overhandigde hij het eerste exemplaar aan VNONCW’s voorzitter Hans de Boer. Waarom dit boek? “Als NVD hebben we te maken met calamiteiten. We willen dat onze medewerkers nadenken over hun handelen, want soms is het nodig de procedure los te laten, zelf te denken en te doen. Een medewerker moet zich daarbij wel zeker voelen. Het portefeuillemodel geeft hen het noodzakelijke vertrouwen.” NVD en van Ginderen De samenwerking met van Ginderen gaat terug tot de jaren zeventig, toen Sjaak van Ginderen in zaken ging met de vader van Patrick. “Toen alarminstallaties op de markt kwamen, was van Ginderen onze eerste klant die daar voor koos.” De ondernemer hecht veel waarde aan de langdurige relatie, die is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en openheid. “Door een goede relatie versterk je elkaar. van Ginderen en de NVD vormen samen een hecht team.” Meer informatie: www.nvd.nl

11


Camerabeveiliging

Zichtbaar veilig Slecht nieuws voor onbevoegden: de tijd van de vage camerabeelden is voorgoed voorbij. De huidige systemen kunnen zelfs meer dan de wetgever wenselijk vindt en zijn voor meer doeleinden inzetbaar dan beveiliging alleen. John Schreiner is projectleider beveiligingen. Al 33 jaar werkt de elektrotechnisch monteur voor familiebedrijf van Ginderen en al 33 jaar werkt hij op de afdeling camerabeveiliging. Camerasystemen hebben geen geheimen meer voor John, die meewerkte aan de ontwikkeling van een camerasysteem voor Rotterdam The Hague Airport dat van Ginderen bedacht en patenteerde.

“Slimme camerasystemen in winkels en winkelstraten doen wat Google Analytics online doet” De ontwikkelingen zijn snel gegaan. De videoband werd vervangen door de harddisk die weer werd vervangen door de cloud. Met name de introductie van IP-camera’s heeft veel nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Dankzij IP (Internet protocol) kunnen camera’s in een netwerk communiceren. Gunstig is dat de kosten van camerabeveiliging flink

12

zijn gedaald waardoor het aandeel particulieren dat kiest voor camera­beveiliging, sterk toeneemt. Bijna de helft van de camerasystemen die van Ginderen installeert, is voor particulier gebruik. Alleskunners John Schreiner somt op wat de huidige camera’s zoal kunnen. “Er zijn zeer lichtgevoelige camerasystemen die zich aanpassen aan het beschikbare licht waardoor zelfs ’s nachts camerabeelden kunnen worden gemaakt, eventueel in kleur. Zo’n camera kan ook worden gekoppeld aan een thermische camera die geen lichtbron nodig heeft en gebruikt kan worden bij extreme duisternis. Een thermische camera kan ook alleen worden gebruikt, bijvoorbeeld om oververhitting te detecteren. Hightech camerasystemen maken gebruik van kunstmatige intelligentie. Via software kan bijvoorbeeld een detectie-zone worden vastgesteld. Als de camera binnen die zone iets waarneemt, voert hij volgens een vastgesteld protocol bepaalde handelingen uit zoals volgen, draaien, inzoomen. De nieuwste camera’s zijn zo slim dat ze gezichten herkennen, zelfs van de zijkant. En uiteraard kan elke camera gekoppeld worden aan de meldkamer NVD.” Regelgeving AVG Technisch gezien zijn er dus nauwelijks nog grenzen, maar de wet stelt die wél. De Algemene verordening


John Schreiner

gegevensbescherming (AVG) is sinds 2018 van kracht in de Europese Unie en heeft de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen. Kern van de nieuwe wet is de versterking van de privacyrechten van burgers terwijl bedrijven juist meer verplichtingen hebben bij de verwerking van persoonsgegevens. “Camerabeelden mogen bijvoorbeeld nog maar 28 dagen bewaard worden”, vertelt John. “Er zijn akoestische camera’s die geluid registeren, maar dat is bij wet verboden. Ook al wil klant graag beeld én geluid, de wet staat het maken van audio-opnamen niet toe. Als we die functie als installateur toch activeren, krijgen wij de boete.” De medewerkers van van Ginderen zijn precies op de hoogte van alle eisen die worden gesteld. De huidige camerasystemen hebben een eigen IP-adres. “Onze monteurs veranderen uiteraard de standaardinstellingen zodat het niet mogelijk is om de camera te hacken. We hebben veel ICT-kennis in huis en gaan gemiddeld driemaal per jaar op cursus. Dat moet ook want de ontwikkelingen gaan zó hard. We kunnen de systemen customizen naar de wens van de klant. Ook bij particulieren thuis leggen we IP-routers en WiFi access points aan. Uiteraard zijn we gecertificeerd.” Mensen tellen Beveiliging is echter niet het enig doel waarvoor de camera wordt ingezet. Een bekende toepassing is verkeersbeheer, waar camera’s snelheidsmetingen doen en nummerborden herkennen. In de retail geven camerasystemen meer inzicht in het gedrag van klanten: hoeveel mensen komen een winkel binnen, wat doen ze daar en wanneer vertrekken ze. Waar online Google Analytics de bezoekersstromen feilloos

vastlegt en analyseert, nemen slimme camerasystemen in winkels en winkelstraten deze functie in het ‘echte leven’ over. Ook evenementen gebruiken camera’s voor de analyse van het gedrag van hun bezoekers. Dergelijke slimme camera’s maken gebruik van deep learning, een vorm van kunstmatige intelligentie die patronen herkent. John Schreiner: “Er zijn enorm veel toepassingen denkbaar. We komen graag langs om op locatie te kijken. Dan kunnen we bepalen wat een bedrijf of particulier nodig heeft. En wát wil de klant precies zien? Overzicht, detail of meer inzicht in gedrag? Wat gaat de klant met de informatie doen? Alles wat we doen is maatwerk.”

Camera’s in Den Haag Veel camerasystemen in en rond Den Haag zijn geïnstal­ leerd door van Ginderen. In de regeringsstad zijn veel ambassades gevestigd. van Ginderen heeft bijna alle am­ bassades van camerasystemen voorzien. Die bijzondere werkomgeving stelt eisen aan de medewerkers van van Ginderen die te voren worden gescreend, familieleden incluis. Ook de onderkomens van Total Nederland, de Nederlandse Loterij en de Politie Haaglanden werden recent voorzien van camerasystemen van van Ginderen.

13


Een onderhoudsplan geeft inzicht en biedt overzicht Periodiek onderhoud van elektrische installaties verlengt de levensduur. van Ginderen heeft onderhoudscontracten die klanten veel werk uit handen nemen én geld opleveren. Het aantal klanten dat kiest voor een onderhoudscontract groeit dan ook snel.

w

Eigen ideeën Berry Nederpelt

Zoals meerdere werknemers van van Ginderen maakte Berry Nederpelt in 1996 als stagiair kennis met het Haagse bedrijf. “Ik zat aan de overkant op school en vroeg of ik stage mocht lopen. Inmiddels werk ik hier al weer 23 jaar! Ik heb het hele bedrijf doorlopen: ben monteur geweest, projectleider beveiliging, manager service en onderhoud en nu contractmanager. Die laatste activiteit groeit hard. Je voelt dat van Ginderen een familiebedrijf is. Je krijgt veel ruimte als medewerker om eigen ideeën uit te werken. Zo heb ik het contractbeheer voor derden ontwikkeld.”

14

Door afspraken na te komen is van Ginderen uitgegroeid tot een bedrijf dat bijna een halve eeuw bestaat en een vaste constante is in Den Haag en omgeving. Berry Nederpelt is contractbeheerder bij van Ginderen. Hij zorgt dat de afspraken die zijn vastgelegd in zo’n 2.500 contracten worden nagekomen.


van Ginderen werkt zowel voor particulieren als voor bedrijven en instellingen zoals woningbouw­ verenigingen, sportclubs en VVE’s. “We komen overal”, vat Berry Nederpelt samen. “Noodverlichting, camera’s, slagbomen, toegangscontrole, brandmelders, alarminstallaties, het moet allemaal gecertificeerd zijn en onderhouden worden. Verzekeraars stellen de controle van alarmin­stallaties, brandmeldinstallaties en noodverlichting verplicht. Een brandalarm moet zelfs maandelijks worden getest, een camerasysteem kent zo’n verplichting niet. Maar als het systeem niet werkt, heb je er niets aan.”

“Men geeft wel twintigduizend euro uit aan een systeem maar twijfelt over een onderhoudscontract - vanwege de kosten” Onderschat Het belang van onderhoud wordt nog wel eens onderschat, aldus Berry Nederpelt. “Men geeft wel twintigduizend euro uit aan een systeem maar twijfelt over een onderhoudscontract - vanwege de kosten. Maar een camerasysteem is in feite een computer. Dat systeem moet worden bijgehouden en gecontroleerd.” Berry kan het belang van periodiek onderhoud niet genoeg benadrukken. “Het verlengt de levensduur van een apparaat. We lossen meteen kleine gebreken op, maken de hard disk schoon en voeren updates uit. Dat geeft zekerheid. Er zijn bovendien steeds meer draadloze systemen. Handig, maar de batterij moet nog steeds vervangen worden. Alles heeft onderhoud nodig, al denkt men nog te vaak van niet.”

Inzicht in de kosten Een onderhoudsplan geeft inzicht. De klant ziet in een oogopslag wanneer bijvoorbeeld de accu’s van de noodverlichting vervangen moeten worden of de lampen van het lichtplan van een woningcomplex. De eigenaar kan met die kennis deze kosten inplannen. Dergelijke ingrepen staan vermeld in het gedetailleerde onderhoudsplan. Berry: “Het is een gespreid kostenplaatje. Een onderhoudsplan geeft inzicht in de te verwachten kosten. Meer dan 75% van de klanten van van Ginderen heeft inmiddels een onderhoudscontract en dat aantal blijft groeien.” Ook als bedrijven geen onderhoudscontract hebben, helpt van Ginderen. “Wij helpen iedereen. Voor bedrijven met een onderhoudscontract zijn we er 24/7.” Overzicht houden Van een eenvoudig contract tot compleet beheer, het is de klant die bepaalt. “Bedrijven en instellingen hebben vaak met meerdere bedrijven afspraken. Neem een woningbouw­ vereniging die voor dertig verschillende panden samenwerkt met dertig verschillende installateurs. Het is lastig om dan goed overzicht te houden. Een klant van ons, de gemeente Delft, wilde af van dat woud aan afspraken en vroeg ons om hulp. We hebben geregeld dat er één aanspreekpunt is: van Ginderen. Wij sturen vervolgens de bedrijven aan. Dit geeft de gemeente rust. Dit werkt zo goed dat we deze dienstverlening nu ook aan andere bedrijven aanbieden. Bedrijven zien door de bomen het bos niet meer, maar met één aanspreekpunt is er overzicht en gemoedsrust.”

van Ginderen beheert tegenwoordig de meeste elektrische installaties op afstand. Bij een melding kijkt het bedrijf eerst in het systeem om te beoordelen of het remote kan worden opgelost of dat een technicus moet worden gestuurd. Berry: “Als de alarmcentrale belt dat een alarm tien keer achter elkaar is afgegaan maar er niets aan de hand lijkt te zijn, bekijken we eerst het logboek. Het is niet altijd nodig om een monteur te sturen. Dat scheelt in de kosten.”

15


De Haagse onderneming Bakker & Luyt Caminada is gespecialiseerd in financiële dienstverlening voor het mkb en de particuliere markt. De uitdaging? “Dat we meebewegen met een wereld die steeds verandert.”

Financieel dienstverlener Bakker & Luyt Caminada is adviseur en bemiddelaar op het gebied van verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Het Haagse bureau, met vijftien medewerkers, werkt ongebonden waardoor het de klant in contact kan brengen met de beste financiële aanbieders. Aan elk advies gaat een heldere offerte vooraf, vertelt Bart Caminada, directeur-eigenaar van Bakker & Luyt Caminada.

Meedenken Financiële dienstverlening is maatwerk. Bart Caminada: “Bij verzekeringen maken we samen met de klant een analyse van het financiële risico: neem je het of verzeker je het? Deze analyse is belangrijk want het is niet altijd noodzakelijk een risico te verzekeren. Verzekeringen, hypotheken en pensioenen veranderen voortdurend in reactie op maatschappelijke ontwikkelingen. Het is een uitdaging om mee te bewegen.”

Bakker & Luyt Caminada

Financiële dienstverlening is maatwerk De relatie met van Ginderen bestaat al meer dan tien jaar. Bart Caminada: “Wij verzorgen de verzekeringen voor aansprakelijkheid, het wagenpark en de bezittingen. Elk schadegeval monitoren we, waardoor we kunnen zorgen voor een juiste premiestelling voor, bijvoorbeeld, het wagenpark. van Ginderen waardeert ons directe, persoonlijke contact en meedenken.” Meer informatie: www.bakkerenluytcaminada.nl

BakkerLuyt Goo.indd 1

05-11-19 12:16

De klantvriendelijkste IT en Telecom partij van Nederland. Samenwerken. Thuis, onderweg of op kantoor. Wij zorgen altijd voor de juiste verbindingen met en tussen mensen. #slimmeIT&Telecom #klantbeleving

www.dbplus.nl

16

DB+ Goo.indd 1

15-05-19 13:14


Dero Security Products B.V.

Partner op het gebied van professionele beveiligingsproducten Als trotse partner werken wij inmiddels jaren samen met Installatiebedrijf van Ginderen. Hierbij ondersteunen wij als leverancier onze partner op het gebied van professionele beveiligingsproducten. Samen bedenken wij de juiste oplossing voor ieder project. Ook bij het uitwerken van grote beveiligingsprojecten werken wij nauw samen. Denk hierbij aan het integreren van intelligente camera’s verbonden met geavanceerde software om panden en terreinen optimaal te kunnen beveiliging.

De mogelijkheden in de hedendaagse beveiligingstechniek zijn oneindig. Zo zijn camera’s tegenwoordig slim en kunnen er op basis van softwarematig ingetekende lijnen berichten worden verzonden naar een meldkamer of naar de smartphone van een eindgebruiker. Ook is het opnemen van audio mogelijk en is het lezen van kentekenplaten bij toegangsterreinen eenvoudig te realiseren. Meer weten? Neem contact op met de professionals van Installatiebedrijf van Ginderen! Meer informatie: www.dero-security.com

DeroSecurity Goo.indd 1

24-09-19 11:59

Westvlietbewaking 40 jaar

Een veilig gevoel T

STVLIE WE

AKIN

G

B

EW

Rijswijk Tel. 070 - 3900254

Westvlietbewaking is marktleider op het gebied van surveillance en alarm­ opvolging in de regio Haaglanden. Het bedrijf werkt al sinds de eerste jaren van zijn bestaan samen met van Ginderen.

Westvlietbewaking uit Rijswijk is al meer dan veertig jaar een vertrouwd adres voor het snel, adequaat en betrouwbaar uitvoeren van alle voorkomende beveiligingswerkzaamheden, facilitydiensten en meldkamerdiensten. Het bedrijf is vooral actief in de regio’s Haaglanden, Rijnmond en Midden-Holland. De samenwerking met van Ginderen gaat lang terug, vertelt Mark Zwienenberg, die in 2011 een van de drie eigenaren werd. “Toen ik hier dertig jaar geleden als bewaker begon, werkte Westvlietbewaking al voor van Ginderen. Sinds die tijd vormen we samen met de NVD Beveiligingsgroep een ‘driehoek’. NVD zet alle meldingen door naar Westvlietbewaking waarna we actie ondernemen. We kunnen op elkaar bouwen en hebben aan een half woord genoeg. Dat geeft klanten een veilig gevoel.” Nooit een nummer Mark Zwienenberg is trots op Westvlietbewaking, met ruim 2.800 klanten en 140 medewerkers. In Haaglanden is Westvlietbewaking marktleider op het gebied van surveillance en alarmopvolging. Hoe dat komt? “We gaan met onze service verder dan andere bedrijven. Klanten zijn bij ons nóóit een nummer. Of het nou gaat om de beveiliging van een particuliere woning of een groot bedrijfsobject, we zetten ons altijd maximaal in.” Meer informatie: www.westvlietbewaking.nl

17 Westvlietbewaking Goo.indd 1

05-11-19 12:19


Accu’s met een radius van 1.200 km, laadstations met een oplaadtijd van zes minuten en torenhoge ambities van de overheid. Elektrisch verkeer is niet meer te stoppen. De enige spelbreker is de stroomcapaciteit van Nederland.

Elektrisch rijden is gewenst

“Elke dag komen er laadpalen bij” “van Ginderen wordt vrijwel dagelijks gebeld met het verzoek een laadpaal te plaatsen”, vertelt Len Ruygrok. "Een groot gedeelte van de verzoeken komt van consumenten en bedrijven, de overige aanvragen komen van VVE’s.” Als projectleider Kleinzakelijke Markt bij van Ginderen is Len onder meer verantwoordelijk voor de laadpalen. “Toen de elektrische auto’s op de markt kwamen, zijn we meteen in de laadpalen ingestapt. Wij plaatsen autoladers die geschikt zijn voor alle soorten elektrische auto’s. In het begin waren er twee soorten aansluitingen, type 1 en type 2. Net zoals dat in de wereld van de computers, smartphones en gadgets is gegaan, hebben de fabrikanten van de auto’s en laadpalen uiteindelijk besloten alleen nog te werken met één type en protocol.” Het Haagse bedrijf heeft partnerships met Alfen BV (de ICU-lader), EVBOX, Tesla, Elqtron ZAP charger Pro en Blue Current. Elektrische ambities De overheid heeft grote ambities waar het elektrisch rijden betreft, ambities die sommige lokale overheden zelfs proberen te overtreffen. Zo wil de gemeente Amsterdam in 2030 álle personenauto’s weren die niet elektrisch zijn. Len Ruygrok vraagt zich af of dit wel realiseerbaar is in deze

18

Len Ruygrok

korte tijdspanne. De bestaande infrastructuur kan de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van accu’s en snelladers vooralsnog niet bijbenen.

“Tankstations worden getransformeerd tot laadstations waar je in zes minuten je auto oplaadt” “Binnenkort zullen we laden zoals we nu tanken”, legt Len uit. “De tankstations zijn dan getransformeerd tot laadstations waar je in zes minuten je auto oplaadt. Daarnaast werkt de industrie aan een accu met een radius van 1.200 kilometer. Dat zal de markt echt opengooien en de manier van denken over


laden veranderen. Het probleem is dat Nederland niet de stroomcapaciteit heeft die nodig zal zijn wanneer iedereen elektrisch rijdt. De infrastructuur voor een volledig elektrisch wagenpark moet nog ontwikkeld worden.”

“van Ginderen heeft partnerships met Tesla, EV-Box, Eleqtron, ICU en Blue Current” Uitdagingen Er zijn diverse pilots om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Zo probeert een Nederlands dorp met zonne-energie voldoende elektriciteit op te wekken om alle huishoudens én het elektrische wagenpark van stroom te voorzien. Len vertelt dat hij al deze ontwikkelingen op de voet volgt. Hij doet dat samen met met de firma ABB, een van de grootste toeleveranciers in de elektrotechniek. “De elektriciteitshuisjes die nu nog een

vertrouwd straatbeeld zijn, zullen straks uitgebreid worden met opslaghuisjes. Stroom moet verzameld worden en in korte tijd geplugd worden, eruit gaan. ABB ontwikkelt deze opslagvoorzieningen, in feite zijn het accu’s.” Software Laadpalen en laadstations bepalen niet alleen hoe het elektrische rijden zich zal ontwikkelen. Len Ruygrok: “Zeker zo belangrijk is de software en ook op dat gebied zien we veel ontwikkelingen. Dit is vooral interessant voor VVE’s en grote parkeerpleinen. Software geeft informatie over de status van een lader, zoals storingen, kosten per kilowatt, capaciteit van de laders. Maar met software kan ook de beschikbare capaciteit over laadpalen worden verdeeld. Dat noem je smart charging. Stel dat een Vereniging Van Eigenaren tachtig parkeerplekken heeft en start met twee laadpalen, in de toekomst zullen dat er misschien tachtig moeten zijn. Deze infrastructuur moet geengineerd worden. Daarin speelt van Ginderen een rol. Dat doen wij samen met de leveranciers. Zij leveren de software, wij regelen deze in.” EV-Box, Tesla, ICU Dagelijks plaatst van Ginderen laadpalen in opdracht van zowel consumenten als bedrijven. van Ginderen werkt samen met meerdere leveranciers. “Wij zijn partner van deze bedrijven. Als van Ginderen de lader installeert, heeft de klant langere garantie. EV-Box stelt hoge eisen aan de installateurs. Wij voldoen daar ruimschoots aan. De eisen zitten ‘m bijvoorbeeld in de dikte van de kabel, de manier waarop gezekerd wordt en de aardlekbeveiliging. Je staat toch met een stekker in je handen, dan wil je zeker weten dat de installatie veilig is!” van Ginderen plaatst niet alleen de laders, maar zorgt ook voor de engineering, dat de laders de juiste kabel krijgen. Datzelfde geldt voor ICU, voor wie van Ginderen ook laadpalen plaatst. Ook van het Amerikaanse merk Tesla is van Ginderen preferred partner. Len Ruygrok: “‘Als je een Tesla hebt, kun je het beste met van Ginderen zaken doen’, raadt Tesla aan.”

19


Gecertificeerde brandmeldinstallaties

Sein brand meester! Je wil er niet aan denken. Brand. Maar als het gebeurt, dan moeten álle alarmbellen letterlijk gaan rinkelen. Een goed systeem bewijst zich op het moment dat het inschakelt, vertelt Bert Kelder, manager van de afdeling brandmeldinstallaties van van Ginderen.

Elk project is een uitdaging, of het nu een brandbeveiligingsinstallaties voor bedrijven, instellingen of consumenten betreft. van Ginderen investeert daarom

veel in kennis en certificeringen en werkt conform het keurmerk Brandmeldinstallaties. Bert Kelder: “Het maakt iedereen duidelijk dat wij aantoonbaar goede installaties leveren, installeren en onderhouden.” Waarom is certificering van brandmeldinstallaties zo belangrijk? “Er wordt genoeg aangerommeld. Je wil kwaliteit. Je wil zeker weten dat installatie goed is en werkt wanneer die moet werken. Dat wil je niet alleen als bedrijf, ook de brandweer, overheid en verzekeraars stellen eisen aan brandmeld­ installaties. Daarom is het belangrijk dat een gecertificeerd bedrijf de brandbeveiligingsinstallatie aanlegt. Elke installatie die van Ginderen plaatst, is conform de regeling Brandmeldinstallaties van het Centrum voor Criminaliteits­ preventie en Veiligheid (CCV) en voldoet aan de norm NEN 2535/C1. Ook periodiek onderhoud is van levensbelang. De installaties onderhouden we volgens de NEN 2654-norm.” Waaruit bestaat een brandmeldinstallatie volgens die regeling? “Een complete installatie bestaat uit een brandmeld- en ontruimingsinstallatie, sleutelkluis, neventableau en doormeldingen naar de brandweer (OMS) en de particuliere meldkamer (PAC). Voor we de installatie aanleggen, stellen we eerst een Programma van Eisen (PVE) op: we bepalen waaraan de specifieke brandmeldinstallatie moet voldoen. Uiteraard is dit PVE conform de regeling Brandmeldinstallaties van het CCV. We verdelen het gebouw in detectiezones. Bouwkundige en brandscheidingen bepalen doorgaans de omvang van zo’n zone. Meestal worden in elke ruimte één of meer automatische melders gehangen en plaatsen we handmelders bij de blusmiddelen. Alle melders zijn voorzien zijn van LED-verlichting zodat meteen duidelijk is welke melder de melding geeft. Als de klant ervoor gekozen heeft ook een nevenindicator te plaatsen, bijvoorbeeld in de entree van een bedrijfsgebouw, zal de melding ook hier te zien zijn. Geeft een handmelder en/of automatische melder een alarm af, dan komt de centrale meteen in actie volgens een voorgeprogrammeerd protocol. Zo wordt bijvoorbeeld de ontruimingsinstallatie geactiveerd en kunnen liften niet meer worden gebruikt.”

20


Bert Kelder

Het aanleggen van een brandmeldinstallatie is één ding, een goed vluchtplan is zeker zo belangrijk! “De ontruimingsinstallatie bestaat onder meer uit slow whoops. Het signaal dat zo’n slow whoop afgeeft, is luid en duidelijk te horen. Het afstellen van het geluidsniveau, dat varieert van 65 tot 120 dB, is precisiewerk en afhankelijk van de akoestiek van een ruimte, die weer wordt beïnvloed door de gebruikte materialen en scheidingsconstructies. Het aantal slow whoops kunnen we daarom pas bepalen nadat een gebouw volledig is ingericht en in gebruik is genomen. De slow whoop treedt direct in werking bij een melding via een automatische melder of handmelder. Een melding komt uiteraard ook terecht bij de alarmcentrale van de brandweer. Als er in delen van het gebouw maar één vluchtroute is - een zogenaamd doodlopend eind - moeten de mensen hier tijdig gealarmeerd worden. Er hangen overal automatische melders en duidelijk is aangegeven waar men naar twee of meer richtingen kan vluchten.” van Ginderen legt regelmatig installaties aan in zorginstellingen. Die zullen weer andere eisen stellen. “Zeker. Zo legden we onlangs de installatie aan in een instelling waar slechthorenden verblijven. Bijzonder is dat ook de medewerkers een gehoorbeperking hebben. Het gebruikelijke akoestische signaal van de slow whoop zou niet zinvol zijn. Daarom hebben we gekozen voor alternatieve signalering door middel van trilkussens en flitsers.” Wat zijn de laatste innovaties? “Op het gebied van radio-frequentie tonen zich veel ontwikkelingen. Het biedt nieuwe mogelijkheden met name in bestaande gebouwen. Vroeger moesten we daar kabelgoten

aanleggen, wat geen mooie oplossing was vanuit visueel oogpunt. Nu werken we met radiofrequenties en intelligente systemen die kabelsystemen overbodig maken. De techniek wordt steeds beter, verfijnder. De nieuwste brandmelders kunnen het onderscheid maken tussen sigarettenrook en echte rook. van Ginderen investeert veel in kennis en certificeringen, al zal ook de eind­ gebruiker zijn verantwoording moeten nemen door altijd te kiezen voor een bedrijf dat is gecertificeerd. Op pre­ ventiecertificaat.nl staat een overzicht.”

“Je wil zeker weten dat installatie goed is en werkt wanneer die moet werken” Is een brandmeldinstallatie eigenlijk verplicht? “In het Bouwbesluit 2012 wordt beschreven welke bedrijven en instellingen een brandmeldinstallatie moeten hebben en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Wij komen graag ter plaatse kijken om goed te kunnen adviseren. De mens is de maat voor alle dingen. We verkopen wat de klant nodig heeft, niet altijd wat hij vraagt.”

21


De toegangscontrolesystemen van van Ginderen

Snel naar binnen, maar wél gecontroleerd Goede toegangscontrole werkt snel en veilig. Het is een snel groeiende bedrijfsactiviteit van van Ginderen. Het werkterrein innoveert volop dankzij kentekenherkenning en biometrische toegangscontrole door middel van een vingerafdruk of irisscan.

Het is geen fijn idee wanneer onbevoegden in- en uit kunnen lopen, of het nu een bedrijf of appartementencomplex betreft. Een elektronisch gecontroleerde toegang met behulp van deuren en slagbomen biedt uitkomst. van Ginderen installeert de toegangscontrole van vele VVE’e en bedrijven in de regio Haaglanden. “Gemak is de hoofdreden om voor automatische toegangscontrole te kiezen”, vertelt Martijn Hakman, manager van de afdeling beveiliging. “Je hebt geen sleutels meer nodig en weet zeker dat de deuren ook echt dicht zitten. Bovendien is maatwerk mogelijk. Zo kan het systeem aan individuen worden gekoppeld en bijvoorbeeld bepalen welke uren iemand toegang heeft.” Mutaties zijn eenvoudig door te voeren doordat de sleutel nu een digitale is. Gaat een werknemer uit dienst of verhuist een bewoner? Het systeem blokkeert de toegang. Dit is goedkoper dan het vervangen van een cilinder. Ook kunnen via software opdrachten (zogenaamde tags) worden toegevoegd, bijvoorbeeld: wanneer de deur opent, gaan de lichten aan. Een populair systeem is de proximity lezer in combinatie met een TAG of ISO-kaart. van Ginderen levert ook biometrische toegangscontrolesystemen die reageren op een vingerafdruk of irisscan. Lichaamskenmerken zijn uniek waardoor elk mens in feite zelf een sleutel kan zijn. Parkeersystemen Met de groei van het aantal (bedrijfs) auto’s in Nederland, is parkeren een sector an sich geworden. De tijd van vrij parkeren ligt ver achter ons. Vijf jaar geleden breidde van Ginderen de afdeling toegangscontrole daarom uit met parkeersystemen. Martijn Hakman: “We hebben veel expertise op het gebied van toegangscontrole en beveiliging van binnen- en buitenruimte. Parkeersystemen sluiten daar goed op aan.” van Ginderen plaatst, repareert en verzorgt het onderhoud van garagedeuren, schuifpoorten,

22


rolhekken, slagbomen, bollords en speedgates. Martijn Hakman: “We kijken samen met de klant naar het doel en de locatie van de garage of het terrein, om een oplossing op maat te kunnen bieden. Daarbij letten we niet alleen op functionaliteit maar ook op esthetische aspecten. Aangezien gebouwen steeds ‘slimmer’ worden, zijn oplossingen vaker digitaal. Als specialist volgen we de ontwikkelingen in ons vakgebied op de voet om voor elke vraag een oplossing te bieden.” Kentekenherkenning De vraag naar toegangscontrole van particuliere parkeerterreinen van VVE’s neem als gevolg van parkeerdruk en de wens eigendommen te beschermen ook toe. Vooral de systemen met kentekenherkenning zijn populair. “Het gebruikersgemak is groot want een handzender is niet meer nodig; het systeem herkent de nummerborden van bewoners die toegang hebben. Mutaties kunnen eenvoudig online worden verwerkt. De nieuwe systemen tellen ook het aantal auto’s en geven aan wanneer het terrein vol is. Het werkt goed en is stabiel”, aldus Hakman. van Ginderen kan behalve de installatie ook het periodieke onderhoud verzorgen. Hakman adviseert hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten.

“van Ginderen plaatst, repareert en verzorgt het onderhoud van garagedeuren, schuifpoorten, rolhekken, slagbomen, bollords en speedgates” Snelle deuren en slagbomen Naast veiligheid speelt ook snelheid een rol in de toegangscontrole. Bedrijven en VVE’s met parkeergarages of -terreinen willen een goed beveiligde toegang die geen oponthoud geeft. De combinatie van een slagboom met geautomatiseerde toegangscontrole is zeer adequaat. van Ginderen levert slagbomen van het merk Magnetic, verkrijgbaar met een ronde of platte arm, in één deel of als knikarm. Het is een goede oplossing voor parkeerlocaties met een gemiddelde en hoge verkeersdrukte. Ook levert van Ginderen de SpeedGate, een snelvouwhek dat binnen vier seconden opent en per uur 450 voertuigen gecontroleerde toegang kan geven. Op het gebied van materiaalgebruik zijn eveneens de nodige innovaties. Nieuw zijn luchtdoorlatende deuren voor parkeergarages. Deze inbraakwerende en corrosievaste deuren

Martijn Hakman

laten lucht door terwijl het nauwelijks mogelijk is om binnen te kijken. De lichtgewicht aluminium deuren zijn slijtvast en bieden een goed alternatief voor de dichte, zware metalen deuren. Kwaliteit Doordat van Ginderen een elektrotechnisch installatie- en beveiligingsbedrijf is, kan het familiebedrijf nog meer betekenen. Zo kan het ook braak- en brandmeldsystemen installeren, laadpalen plaatsen en verlichtingssystemen aanleggen. van Ginderen is 24/7 bereikbaar en als lokale installateur snel ter plaatse. Martijn Hakman: “We gebruiken alleen producten die goed zijn. Dat zijn misschien niet de goedkoopste, maar wel de meest betrouwbare. Die keuze voor kwaliteit maakt dat we bijna vijftig jaar bestaan. Ons kennisniveau is hoog, scholing is geen bijzaak.”

23


van Ginderen als totaal-aannemer

“Wij regelen het”

Ronald Veenendaal

“Stroom gaat nog altijd door een draadje maar hoe we schakelen of installaties bedienen, is veranderd”, vertelt Ronald Veenendaal, verantwoordelijk voor de Klein Zakelijke Markt. Apps, laadpleinen, klimaatneutrale woningen: van Ginderen regelt het. Ronald Veenendaal leerde 22 jaar geleden familiebedrijf van Ginderen kennen als stagiair elektrotechniek. In al die jaren is er veel veranderd, en ook weer niet. Ronald is nu lid van het managementteam van van Ginderen en verantwoordelijk voor de Klein Zakelijke Markt en Service & Onderhoud en daarnaast voor kwaliteitszorg, arbo- en milieuzaken. Maar qua sfeer en beleving is van Ginderen nauwelijks veranderd. Ronald: “Het is nog steeds een informeel bedrijf waar iedereen benaderbaar is.” De Klein Zakelijke Markt is gevarieerd, de opdrachtgevers bestaan uit woningbouwverenigingen, gemeenten, particulieren, winkeliers en het midden- en kleinbedrijf. Ronald: “De ene dag werken we voor een particulier in hartje Den Haag, de andere dag bij een strandpaviljoen, ambassade of woningbouwvereniging. Die diversiteit maakt het werk afwisselend en past goed bij van Ginderen. We proberen altijd monteurs te matchen bij de opdrachtgever.” Vernieuwingen Op technisch vlak gaan de ontwikkelingen hard. “Stroom gaat nog altijd door een draadje maar hoe we schakelen of installaties bedienen, is veranderd. Ontwikkelingen gaan zo snel, er is elke maand wel iets nieuws. Niet alles is echter bestendig. We springen als van Ginderen dan ook niet op elke trend, we maken weloverwogen keuzes.” van Ginderen houdt innovaties nauwlettend in de gaten. Vooral de koppeling van elektronica met internet via apps vraagt om nieuwe vaardigheden van de monteurs. “Waar je voorheen iets fysiek moest ophangen, installeer je nu een systeem dat je met een app bedient. De basis bestaat echter nog steeds uit de

24

leidingen die we leggen. Neem een videofooninstallatie, slimme ledverlichting of laadpalen voor elektrisch rijden: het moet allemaal worden aangesloten. Er zit veel techniek achter deze ogenschijnlijke simpele producten.” Veiligheid van Ginderen is actief met het ‘vergroenen’ van installaties wat vooral bij VVE’s en woningbouwcorporaties prioriteit heeft. “Ook verzorgen we het periodieke onderhoud van deze installaties en voeren keuringen uit die noodzakelijk zijn voor de verzekering. Als bedrijf heb je de plicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Daaruit vloeit voort dat we ieder jaar alle benodigde certificaten vernieuwen. Dat houdt onze kennis op peil en houdt ons scherp. Bovendien veranderen de normen. Wat het ene jaar jaar mag, mag het andere niet meer. Onze monteurs worden steeds bijgeschoold. Doordat we hier veel in investeren, kunnen we kwaliteit garanderen”, aldus Ronald. “Niet alle bedrijven kiezen voor die stap.”


Totaal-aannemer van Ginderen gaat nog een stap verder: op verzoek kan het Haagse familiebedrijf ook zaken regelen die niet tot de eigen core business horen. Ronald legt het uit. “Oplaadpunten voor scootmobiels worden steeds vaker inpandig gestald, wat eisen stelt aan de brandveiligheid van de omgeving. Wij plaatsen de lader en zorgen dat die ruimte brandwerend wordt. Dat laatste doen we niet zelf, maar besteden we uit aan een bedrijf dat dit kan. Dat doen we ook bij portiekafsluitingen. Wij installeren de videofoon en regelen een timmerbedrijf dat de portiek netjes afsluit. Wij coördineren het project, dus de opdrachtgever heeft alleen met ons te maken en ontvangt één totaalafrekening. Dat maakt van Ginderen een totaalaannemer die van a tot z ontzorgt. Uiteraard werken we alleen met betrouwbare bedrijven die we goed kennen.”

“van Ginderen is een totaal-aannemer die van a tot z ontzorgt” Van het gas af Werd van Ginderen vijftig jaar geleden groot met het vervangen van katoenen leidingen, nu heeft het Haagse bedrijf de handen vol aan een andere vernieuwing: Nederlandse huishouders moeten en willen van het gas af. “We zijn nu druk met de installaties voor elektrische kookplaten en boilers in veel woningen van woningbouwcorporaties. Maar ook particulieren vragen om aanpassingen van hun woning”, vertelt Ronald. van Ginderen kan echt merken dat het klimaat een hot topic is bij particulieren. Verhalen dat klimaatneutrale huishoudens slechts twee tientjes per maand betalen aan energie, doet menigeen besluiten ook van het gas af te gaan. Ronald: “Hoe bijzonder of complex een opdracht ook is, we kunnen het als van Ginderen regelen, ook op de korte termijn. We hebben een sterk team van honderd man met daaromheen een flexibele schil van goed gekwalificeerde krachten. We kunnen snel schakelen en piektijden en grote projecten aanpakken.”

Een sociaal bedrijf van Ginderen is een sociaal bedrijf dat actief is als werk- en leerbedrijf. Er werken steevast zo’n tien leerlingen, begeleid door een leermeester van van Ginderen. Daarnaast investeert het Haagse familiebedrijf in personen met een afstand tot de arbeidsmarkt (SROI). Ook voor hen is er plaats in het team.

25


Vakgarage Kortekaas is gevestigd in Den Haag aan de Margaretha van Henneberweg 61. Wij kunnen alle werkzaamheden aan uw auto doen, van onderhoud tot reparatie. Wij zijn aangesloten bij de landelijke formule Vakgarage. Sinds 1991 is Vakgarage al het grootste zelfstandige autoconcept in Nederland. Iedere Vakgarage is aangesloten bij de BOVAG en RDW erkend. Samen met ruim 280 andere Vakgarages bieden wij een full-service aanbod aan alle automerken. Onze monteurs zijn uitstekend opgeleid en hebben kennis om alle automerken uitmuntend te onderhouden.

Het energievolle team van KOBATT BENELUX B.V. feliciteert van Ginderen BV met het behalen van deze mijlpaal.

KOBATT BENELUX B.V. Argonweg 60, 1362 AC ALMERE Vakgarage Kortekaas

Tel. +31(0)365481090 | Fax. +31(0)365350777 info@kobatt.com | www.kobatt.com

Margaretha van Hennebergweg 61, 2552 BD Den Haag tel.: (070) 39 77 244 | info@vakgaragekortekaas.nl www.vakgaragekortekaas.nl

Kortekaas Goo.indd 1

15-07-19 Kobatt 14:30 Goo.indd 1

Datasheet | ExxFire ®

Expert in veiligheid, welzijn, continuïteit voor mensen en bedrijfsmiddelen in gebouwen.

OOK EEN EIGEN MAGAZINE? Goo Media ontzorgt en biedt u een compleet servicepakket. En we realiseren uw magazine tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. In print én online.

Brandbeveiliging

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Ontruimingsalarmering

Goo Media T: 071 - 7070161 E: custom@goomedia.nl W: www.goomedia.nl

Noodverlichting

24-05-19 09:34

Service & Onderhoud Opleidingen

www.hertek.nl Hertek goo.indd 1

Altijd een veilig idee. 21-08-19 Sp.M09:26 Stopper 1/4.indd 1

18-09-19 11:32


Hans Eijken

Inbraakbeveiliging

“Wat is de reden van mijn bezoek?” Bij adequate inbraakbeveiliging komt meer kijken dan het aanleggen van een alarminstallatie alleen. Adviezen kunnen ook van bouwkundige aard zijn. En wat kan de bewoner zelf doen?

Bijna veertig jaar geleden ging Hans Eijken bij van Ginderen aan de slag als leerlingelektriciën. Sinds 1990 houdt hij zich bezig met inbraakbeveiliging, een afdeling die toen drie mensen telde, tegenwoordig twintig én de nodige vacatures telt. Dat lijkt in contrast met het goede nieuws dat Hans heeft: “Het aantal inbraken in woningen neemt af. Particulieren beveiligen zich beter en nieuwe woningen worden inbraakwerend gebouwd volgens het Bouwbesluit. Bouwkundige aanpassingen zijn net zo belangrijk als het installeren van een alarminstallatie.”

“Bouwkundige aanpassingen zijn zeker zo belangrijk als het installeren van een alarminstallatie”

Adviseur Hoewel Hans elektriciën is, noemt hij zich liever beveiligingsadviseur. Hij onderscheidt grofweg drie particuliere klantgroepen. “De eerste is de klant die komt als het kalf verdronken is: er is ingebroken. Deze mensen zijn emotioneel, begrijpelijk, en willen het liefst dat je álles beveiligt. Maar als we dat zouden doen, zouden ze inleveren op hun wooncomfort en privacy. Dit is helemaal niet nodig. Daarnaast zijn er klanten die inbraak­werende maatregelen móeten nemen op last van hun verzekeraar. Ten slotte zijn er klanten die meer willen doen aan beveiliging omdat het wat onrustig wordt in de wijk. Mijn eerste vraag bij een klankbezoek is daarom altijd: ‘Wat is de reden van mijn bezoek?’ Als ik dat weet, kan ik een goed plan maken.” Preventie woonhuizen Er zijn oneindig veel elektronische apparaten met als doel onbevoegden buiten te houden. Toch bestaat adequate inbraakbeveiliging niet alleen uit techniek. “Ik begin met het vaststellen van het inbraakrisico en benoem de maatregelen die de bewoner zelf kan treffen, zoals het sluiten van de

27


ramen als hij weggaat. Dit is een organisatorisch advies. Ook adviseer ik op het gebied van preventie. Een huis moet uitstralen dat het goed beveiligd is, denk aan een bewegingssensor die een lamp activeert of een camera die duidelijk in het zicht hangt. Verder adviseer ik over bouwkundige aanpassingen, zoals het aanbrengen van goede sloten. In laatste instantie zijn er elektronische oplossingen, zoals de installatie van een inbraakalarmsysteem.” De beveiligingsmaatregelen zijn dus divers: organisatorisch, preventief, bouwkundig en elektronisch.

“Wij trainen onze monteurs die nu niet alleen elektrotechnicus zijn maar ook ICT-er” Bedrijven Veel van de maatregelen die rondom het woonhuis worden getroffen, hebben te maken met het veiligheidsgevoel dat men wil men vergroten. Hans: “Bij een woonhuis gaat het echt over jouw domein, waar je je altijd veilig wilt voelen. Dat is anders bij een bedrijfsonderkomen waar aan de beveiliging andere eisen worden gesteld. Bij ondernemingen is er een zekere mate van acceptatie dat inbraak niet 100% is uit te sluiten. Meest belangrijk is dat de belangrijkste bedrijfseigendommen worden veiliggesteld.”

28

Het duurt altijd even voordat een beveiligingsbedrijf is gearriveerd op de locatie waar het alarm is afgegaan. Het is zaak dat de inbrekers geen kans hebben gekregen de meest waardevolle eigendommen te ontvreemden. Hans: “In vaktermen heet dit compartimenteren.” Elektriciën of ICT’er? Er zijn verschillende systemen, zowel bedraad als draadloos. De bedrade systemen worden veelal in bedrijven gebruikt, waar de bekabeling eenvoudig achter het systeemplafond kan worden weggewerkt. Particulieren geven doorgaans de voorkeur aan draadloze systemen. Hans: “Er is veel innovatie op het gebied. Vroeger sloten we de systemen aan op de telefoonlijn of ISDN en kwam het alarm zo bij de meldkamer binnen. Nu gaat het alarm via het internet, de cloud of naar de smartphone. Het is een prachtige ontwikkeling, handig voor de gebruiker maar complex voor de monteurs. Wij trainen onze monteurs die nu niet alleen elektrotechnicus zijn maar ook ICT-er.” De correcte configuratie van routers en switches is dan ook gesneden koek voor de medewerkers van van Ginderen, die dankzij deze kennis ook volledig (draadloze) netwerken aanleggen. BORG Ook de kwaliteit van de doormelding is met stappen vooruit gegaan. Elk alarm komt terecht bij een alarmcentrale die 24/7 paraat is en iedere melding onderzoekt. van Ginderen werkt onder meer samen NVD Beveiliging. Hans: “Een goed contact met de meldkamer is belangrijk. We werken al heel lang samen en hebben dagelijks contact.” Alle installaties die van Ginderen treft, voldoen aan de normering BORG Inbraakbeveiliging. Verzekeraars eisen dat inbraakalarmsystemen, die bij bedrijven worden aangelegd, hieraan voldoen. BORG kent verschillende klassen, van Ginderen voldoet aan de allerhoogste. De erkenning voor BORG Inbraakbeveiliging maakt duidelijk dat van Ginderen dagelijks met kwaliteit bezig is én levert.


Iedere dag een beetje groener

Plan uw bezoek op inspiratiecentrumduurzaamheid.nl

28-05-19 13:26

100

JAAR

Technische Unie goo.indd 1

24/7

20320 NVD Beveiliging NVD Corporate Advt Goo.indd adv 184x124 1 mm 02.indd 1

17-07-19 12:21 15:09


 Inbraakbeveiliging  Camerabeveiliging  Brandmeldinstallatie  Ontruimingsinstallatie  Toegangscontrole  Slagbomen  Overheaddeur  Data-netwerken  Laadpalen  Video/intercom installatie  Algemene verlichting  Terreinverlichting  Onderhoudscontracten  Inspecties  Storingsdienst 24/7  Erkend leerbedrijf

Zichtenburglaan 1a, 2544 EA Den Haag T 070 366 18 00 | www.ginderen.nl

GOO MEDIA | 071-707 01 61 | www.goomedia.nl

 Elektrotechniek


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.