F/ Maggezien editie_3

Page 1

/3 activewear

FORWARD FAIR SLOW

FASHION MAGGEZIEN


F/ Maggezien

F/ MAGGEZIEN /3

/ COVER DANYA WEEVERS Naast haar modellenwerk heeft Danya Weevers haar eigen slowfashion label. Met haar nieuwe designs staat ze in september op Londen Fashion Week. Foto: © Ruben Cress Photography Zie meer op de pagina's hierna.

/3 2017


/ A THOUGHT...

Wauwie. Again. Wat een reis is dit! Zoveel ideeën, feedback, mooie mensen, dappere mensen die labels beginnen, een Lowlands dat 3 (!) dagen voor het festival vraagt of we een stapel F/ Maggezien willen aanleveren voor verkoop in de DuurzaamheidsDome (volgend jaar graag, lief Lowlands), en zoveel behoefte aan een fair / forward / slow fashion magazine als dit. Unreal. Really. Mocht je het gemist hebben..., we publiceren -dus- elke maand een online editie (okay, in 2018 pakken we juli en augustus samen), zijn we ThemaSpecials aan het maken, Bijbeltjes op topic die na elke nieuwe online editie weer wat 'dikker' worden ('vegan fashion' onder andere). We maken ook tailormade-edities voor retailers (eerste in productie), ennn.., we komen met 2 dikke print-edities per jaar. How's that for some forward fashion?! Wil je meewerken? Nice! Er is nog steeds héél veel te doen ;) Nog meer zelfs, na vorige editie - denk maar aan de upcoming shoots, de ThemaSpecials, en er zijn stories te delen op social media, pr bureaus en media te informeren, etc. etc. Wannabe Paid Professional of Professional Altruistic Particulier, e-mail ons kort je thoughts en we maken een afspraak. Wil je samenwerken, of ook een eigen tailor mader? Super! Let's hear it!

Roosmarie Ruigrok /

senior expert textile & founder Clean&Unique

Cindy van Rees /

sustainable and social graphic design & photography

Erwin Polderman /

purpose driven creative director & writer, for Goed.is


F/ Maggezien

/ DANYA WEEVERS

/3 2017


5


F/ Maggezien

/ DANYA WEEVERS

/3 2017


7/ DANYA WEEVERS goes LONDON FASHION WEEK

DANYAWEEVERS is het slowfashion label van fashion designer en model Danya Weevers. Uit Hengelo. En in september in London. Want dan showt Danya haar nieuwe collectie op de London Fashion Week.

Elk aspect van ontwerp, productie en distributie staat in teken van een betere wereld. Ze produceert in Nederland, op aanvraag en op maat, daarmee uit- en afval tot een minimum beperkend. Elk jaar ontwerpt een collectie per jaar, met items voor alle seizoenen. Elk kledingstuk is voorzien van een QR-code, voor optimale transparantie productie. DANYAWEEVERS is one of the best kept secrets van Nederland, wat mij betreft - en nu te zien op London Fashion Week. En ook op Kickstarter, so help a girl out. Doe je mee?

danyaweevers.nl 9


F/ Maggezien

/3 2017


ATHLEISURE & ACTIVE WEAR


F/ Maggezien

/3 2017


/ NUNU


F/ Maggezien

/3 2017


/ NUNU

15


F/ Maggezien

/3 2017


Als Kendall Jenner en Gigi Hadid je activewear leggings dragen, is er wel iets fijns aan de hand met je label.

/ NUNU ATHLUXURY WEAR Nunu's ontwerper en oprichter, Noenoe Roevens, is een powervrouw. Ze werkt en reist "24 op 7". Ontwerpen, de beste ecofriendly stoffen zoeken die ook het beste comfort opleveren, business deals sluiten.., Noenoe is de stylish nomad die wereldwijd de mooiste dingen ziet en voelt, en in haar luxueuze ontwerpen verwerkt.

Nunu's Collection 1 en Collection 2 zijn zeer goed ontvangen. Voor

2018 heeft ze nog wat meer fashionable items voor je in de paskamer: coole hoodies, sweatpants met attitude, een sexy top voor 's avonds. That's what athleisure is about: sporten, direct verder met je dag en je legging (die geen enkel spoor verraadt van de workout) combineren met een bomberjacket en hoge hakken. Met de luxury van Nunu kan het.

De collecties zijn te koop via de website, een paar adressen in BelgiĂŤ

en binnenkort ook in Nederland. En oh ja, mannen van BelgiĂŤ en Nederland, Noenoe is hard bezig met een stoere en sophisticated lijn voor jullie - so keep that sweat coming and your heart rate up!

www.nunuactivewear.com

17


F/ Maggezien

/ LULULEMON BORN FROM THE LOVE OF DAILY SWEAT

Foto’s: © Lululemon

/3 2017


De meesten kennen het Canadese Lululemon van yoga. Logisch, want de designers die eind jaren '90 overdag werkten en er 's nachts een yoga-studio bij deden, begonnen al snel yogakleding te ontwerpen. Jaren later staat het wereldmerk garant voor duurzame, comfortabele activewear voor yoga, hardlopen, crossfit, (kick)boksen en fietsen. De zeer brede collectie is op de site te vinden, en natuurlijk ook in de Amsterdamse store.

www.lululemon.com

19


F/ Maggezien

/ RÖHNISCH FROM A FEM

/3 2017


Het Zweedse label Rรถhnisch is er voor 'vrouwen die de innerlijke kracht en motivatie hebben om een actief leven te leiden'. De collecties voor training, hardlopen en yoga moeten dat onderstrepen en de vrouwen hierin supporten. Bijvoorbeeld door de designs - en zeg nou zelf, het ziet er toch tof uit?!

\ MALE PERSPECTIVE www.rohnisch.com

F/ WatMooi

21


F/ Maggezien

Laten we in elke editie van F/ Maggezien het vooral ook over materialen hebben – en wie weet er dan meer van dan senior expert supplychain textile & (y)our change agent Roosmarie Ruigrok?

/ ACTIVE WEAR MEER MET MINDER MATERIAAL Zon of geen zon, het is vaak heerlijk weer om buiten te sporten, of je dag te beginnen met yoga. Deze editie van F/ Maggezien gaat over (h)eerlijke active-, yoga- en sportswear met een hoog duurzaamheidsgehalte. Ik spreek over duurzaam omdat in de activewear-business veel aan innovatie gedaan wordt, en dat gaat vaak over materialen. Ons lichaam neemt enorm veel vocht op, denk maar aan als je gaat douchen, maar geeft ook veel vocht af. Voor iedereen is dat percentage weer anders, dus is het raadzaam om uit te vinden welke stof goed bij jouw lichaam past. Natuurlijke materialen 'Organic cotton' is altijd heerlijk, want van katoen weten we dat het veel vocht op neemt. Daarom wordt deze stof zo vaak in activewear gebruikt. Aan de andere kant, het duurt weer wat langer voordat het vocht weer verdampt is, dus je kleding en ook handdoeken blijven langer vochtig. Het is dus een kunst om zoveel eisen van een drager in een kledingstuk te verwerken. Veelal wordt dit in zogenaamde man-made garens verwerkt. Het recept voor deze garens laat zich veelal raden, maar op dit moment wordt veel gekeken en gewerkt met gerecycled garen gemaakt van oude plastic flesjes. Helaas zit er veel verschil in kwaliteit in de gerecyclede PET-flessen. Het gebruik hiervan juich ik niet zo toe, omdat veelal de vezel erg kort is. Maar als het toch gebruikt wordt, dan graag in kleine hoeveelheden. Mijn voorkeur gaat dan uit naar Nylon omdat je dit oneindig kunt recyclen. Natuurlijke materialen die op een duurzame manier verwerkt zijn, hebben ook mijn voorkeur. Zo is in dit nummer te lezen over Piratex, een natuurlijk, met enzymen gemaakte stof, gemengd met organic katoen. Daarnaast zie ik andere mengingen (blends) met bijvoorbeeld een nano microtechnologie zoals het gebruik van zilver. Uit onderzoek blijkt dat door deze technologie de geur wordt geminimaliseerd en dat deze techniek in de stof blijft zitten. Dit laatste is belangrijk, want inmiddels weten we dat juist de microdeeltjes uit onze kleding verantwoordelijk zijn voor de Plastic Soup, die in onze oceanen rond drijft.

/3 2017


Wil je helpen om zo min mogelijk microdeeltjes in het milieu terecht te laten komen? Gebruik dan tijdens het wassen een speciaal nettasje waar deze microvezels niet doorheen kunnen. Meer info over de Plastic Soup en het onderzoek over de microvezels op de site van de Foundation. Minder materiaal, minder afval, minder transport Naast de innovaties in materialen zie ik duurzaamheid ook terug in de trend dat producten steeds lichter worden, dat andere technieken worden gebruikt, dat er voor technieken minder materiaal nodig is en het minder uitval en afval oplevert. Denk dan aan seamless gebreide materialen, ook in sportschoenen. Dit scheelt veel naaiwerk, afval en ook naden, dus ook minder gewicht. Dat bespaart zo best wat transportkosten en alles bij elkaar bespaart dat veel CO2-uitstoot. Daarmee kom ik op een prachtige fase in (forward/slow/fair) fashion, dat er meer integraal gekeken wordt en niet meer naar ieder onderdeel op zichzelf. Ik voorzie dat door deze stappen duurzame mode door iedereen wordt omarmd, ook door consumenten. Go for it, Be Clean & Unique

Door: Roosmarie Ruigrok

Senior Expert Supplychain Textile Founder Clean & Unique

23


F/ Maggezien

/3 2017


/ SMK

25


F/ Maggezien

/3 2017


/ SMK

27


F/ Maggezien

/3 2017


/ SMK SO NOW YOU MAY THINK YOU CAN DANCE Kruipt het dansen je ook zo onder je huid? Bij mij ook. Het was altijd al een uitdaging, het ritme, de series, de herhalingen, de trainingsarbeid. Wat je aan hebt, is zo bepalend voor je ervaring. De stof moet doen wat het is supposed to do. En omdat je zeer bewust van je lijf bent, voelt die traditionele danskleding toch een beetje vreemd op je huid, niet? Er is nu goed nieuws.

Seoul based ontwerper Sandra Meynier Kang ontwerpt al jaren

stijlvolle kleding en accessoires voor vrouwen, en stort zich nu volop op de danskleding.

SMK

heeft

de

lange

zoektocht

naar

milieu-

en

huidvriendelijke stoffen en een afvalvrije productie goed doorstaan. Biologisch katoen, bamboevezel, ECONYL en PiĂąatex (ananas-leer; zie ook editie/1 van F/ Maggezien) zijn de basis van deze prachtige collectie. Nu nog leren dansen...

www.sandrameynierkang.com

29


F/ Maggezien

/ SPIRITUS 'T ZILVER NEUTRALISEERT GEUR

/3 2017


Holymoly. Hightech meets fashion meets sports. Beats odor too. Het lijkt een TellSell reclame maar dit Australisch-Amerikaanse merk levert sportswear gemaakt van een zeer innovatieve stof dat infrarood en zilver technologie combineert. Thermische reactieve mineralen zijn in het materiaal verwerkt dat lichaamswarmte zou moeten omzetten in infrarode energie, dat weer zou zorgen voor een betere bloed circulatie, en een beter herstel. Bovendien droogt het sneller dan de huidige materialen dat voor sportswear wordt gebruikt. En door het gebruik van "puur zilver" wordt ook nog 's geur geneutraliseerd. We weten niet of het waar is, maar... wauwie!

www.spiritusactive.com


/ PURE BY LUCE GOOD KARMA APPAREL

/3 2017


Ecowarriors en Amazone Activists opgelet, want Pure by Luce is het nieuwe label van de 23-jarige Loes Vandekerckhove die haar passie voor duurzame mode, reizen en sport wil delen met jou. “In mijn collectie staat comfort centraal. De zachte en ondoorzichtige stretchstof biedt een optimale pasvorm voor de spieren en voldoende bewegingsvrijheid." +1 Karma-punten voor Loes!

www.purebyluce.com

33


F/ Maggezien

Foto: © Zen by Sen

/3 2017


Van je familie moet je het maar hebben. Dit high end Nederlandse merk is ontstaan uit passie voor duurzame mode (fashion designer Judith van Vliet) en passie voor yoga (yogadocente Sandra Botman) Deze kleurrijke, stijlvolle activewear wordt gemaakt van biologisch katoen en gerecyclede polyamide afkomstig van achtergelaten visnetten. Volgens de schoonzusjes kan je er ook in hardlopen en zelfs mee het water in. Unleash je jouw inner Goddess liever in the City? Dan is deze "Broeklyn Pink" echt iets voor jou...

www.zenbysen.com

/ ZEN BY SEN DESIGNED TO STAND OUT

35


F/ Maggezien

/3 2017


EERLIJK WINKELEN

37


F/ Maggezien

/ EERLIJK WINKELEN UTRECHT / LIVSTORES Niet alledaags, ook voor elke dag. Kleine doordachte collecties, voor elke stijl wat wils. Je vindt hier in wisselende samenstelling bijzondere lifestyle producten van accessoires, schoenen en tassen tot stijlvolle kledingstukken van talentvolle nationale en internationale ontwerpers. Ze werken met een catwalk in de winkel om alle verschillende stijlen te laten zien. Alle items komen rechtstreeks van de ateliers naar de winkel. Ben je op zoek naar maatwerk? Een goede broek, een creatie voor specia-le gelegenheden, het kan allemaal. Loop eens binnen om de mogelijkheden te bespreken. Alle producten zijn eerlijk gemaakt. Ze kunnen je alles vertellen over de maker en de herkomst. Merken die je hier bijvoorbeeld vindt zijn Elements of Freedom, Rianne de Witte, VanJos, Irma Borgsteede, EIJK Amsterdam. (Zie elders in deze editie.)

www.livstores.nl

MODE STad

/3 2017


Recensie EerlijkWinkelen app in Vara-programma Groenlicht! (video)

Als je gaat shoppen, waar doe je dat dan? Waar vind je kleding, gifts en producten die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens, dier en planeet? Waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje?

EERLIJK WINKELEN

EerlijkWinkelen wijst je de weg: Meer dan 1700 winkels in 61 steden!

Download de gratis app! Google PlayStore / Apple AppStore

39


F/ Maggezien

MODE STad

/3 2017


/ EERLIJK WINKELEN APELDOORN / EIGEN Eigen is een warenhuis met eigen verhalen, cafe, open stadstuin ĂŠn een eigenwijze collectie, omdat op Eigen wijze leven mooi is. Wat eigen is bepaal je zelf. Of iets bij je past of juist niet. Het juiste, dat is waar Eigen naar zoekt. Bij Eigen vind je authenticiteit, kwaliteit en ambacht. Eigen verkoopt onder andere kleding van eerlijke, milieubewuste merken zoals Wunderwerk, Rhumaa, Koi Jeans, Won Hundred of Humanoid. Ook verkoopt Eigen schoenen en tassen van dergelijke merken: Veja, Royal Republiq, Stories Official en Matt & Nat. Zo karakteriseren Scandinavische, Nederlandse en Franse designlabels de winkel. Eigen is groen en verkoopt planten voor binnen en buiten. Zin in ontbijt, lunch of een heerlijke kop biologische koffie? Ook daarvoor kun je bij Eigen terecht. Op donkere winteravonden is Eigen ook geopend voor diner. www.ditiseigen.nl

EERLIJK WINKELEN

Download de gratis app! Google PlayStore Apple AppStore

41


F/ Maggezien

/3 2017


F/AIL FAST FASHION'S IMPACT MODE ZOALS WE DIE KENNEN, IS EEN DIRTY BUSINESS. HET IS GEVAARLIJK VOOR ARBEIDERS (VNL. VROUWEN) EN SLECHT VOOR DE AARDE: VERONTREINIGDE RIVIEREN, VERGIFTIGDE GROND EN MEER EN MEER ZIEKTES DOOR GEBRUIK VAN CHEMICALIËN /// MEER INFO

43


Fair / Forward / Slow Fashion labels, retail, webshops en materialen.., we houden er van. En daar zitten gek genoeg altijd leuke, gedreven personen achter. Laten we hen, met hun verhalen, eens gaan delen met jullie. Deze keer: Laura Snijder / Take It Slow

/ TAKE IT SLOW WAT GOED IS KOMT SNEL Hi! Mijn naam is Laura Snijder. In de zomer van 2016 heb ik Take it slow opgericht. Take it slow is een online kledingwinkel die staat voor eenvoud, gelijkheid en transparantie. Ik praat jullie graag even bij.

Slow fashion en mijn liefde voor Scandinavische mode

Het idee om een online kledingwinkel te beginnen, is ontstaan vanuit mijn zoektocht naar moderne slow fashion items. Daarbij wil ik slow fashion combineren met mijn liefde voor een Scandinavische kledingstijl. Voor degenen die hier niet mee bekend zijn: Scandinavische mode staat bekend om de minimalistische look, goede kwaliteit en neutrale kleuren. Met zorg selecteer ik de mooiste minimalistische items uit bestaande fairtrade en duurzame modemerken. Ik ben er van overtuigd dat Scandinavische minimalisme en ethiek heel goed hand in hand gaan.

Take it slow in de complexe modewereld

Tijdens mijn studie Fashion & Textile Technologies ben ik klaargestoomd voor een baan in de fast fashion industrie. Ik zou net als mijn studievrienden kunnen gaan werken voor grote modeketens zoals H&M of Tommy Hilfiger. Tijdens mijn afstudeerperiode kwam ik er achter hoe complex de modewereld eigenlijk in elkaar zit. Toen ik eenmaal wist wat voor narigheid er schuilgaat achter een trendy top van een grote modeketen, wilde ik hier niet meer aan mee doen. Laat staan zo’n topje ooit nog kopen.

Kalverstraat? Daar kom ik niet meer

Dit lijkt makkelijker gedacht dan gedaan. In onze consumptiemaatschappij zit het in ons systeem om zonder al te veel na te denken maar te kopen, kopen en nog eens kopen. Het is vaak onduidelijk waar, hoe en door wie onze nieuwe kledingstukken gemaakt worden. Door me te verdiepen in slow fashion en door bewust te worden van mijn koopgedrag, koop ik niet snel en goedkoop een nieuw kledingstuk meer. Hopeloos rennen door de Kalverstraat, op zoek naar een nieuwe jurk voor een feestje diezelfde avond, doe ik ook niet meer. Via Take It Slow wil ik jullie inspireren om ook na te denken over waar je kleding vandaan komt.

Fairtrade en een minimale impact op het ecosysteem

Omdat er jaarlijks zo’n 80 miljoen kledingstukken geproduceerd worden, is het naar mijn idee van belang dat we kleding gaan dragen die geproduceerd is met minimale impact op het milieu. Daarbij vind ik het minstens zo belangrijk dat kleding

/3 2017


Foto’s: © Take It Slow

op een eerlijke wijze geproduceerd wordt. De selectie van merken is daarom gebaseerd op de voor-

Take It Slow

waarde dat elke fase van de levenscyclus van een item - van grondstof tot kledingstuk – fair trade is. Dit betekent dat alle mensen die deelnemen aan de productie-keten een leefbaar loon ontvangen en onder

Neem een fijn, fair trade theetje,

goede werkomstandigheden werken. Daarbij ben ik op zoek naar slow fashion merken die produceren

een biologische koffie of een fresh

met een minimale impact op het ecosysteem. Via

pressed slowjuice.., en geniet van

Take It Slow wil ik moderne, duurzame en eerlijk geproduceerde kledingstukken aanbieden, zonder dat

die mooie merken op de website

je daarbij in hoeft te leveren op stijl.

van Laura Snijder. Ook de blogs en 'Shop de Look'

zijn zeer de moeite waard. Verder

Denk eens bewust na over je aankoop

Door het betalen van de werkelijke kosten die gemaakt zijn tijdens productie respecteren wij de mensen

zien we een paar leuke video's;

die met liefde hebben gewerkt aan onze nieuwe items en respecteren wij het milieu. Het kopen van

tof om Laura te zien en horen

kleding zou niet impulsief moeten zijn, maar een bewuste keuze voor de stijl, het materiaal en de kwali-

vertellen over haar nieuwe

teit van het product.

initiatief! In de webshop vind je de merken

Take It Slow heeft onlangs haar digitale deuren geopend. Via social media en de Slow fashion blog kun

Alchemist, Filippa K, Frisur,

je Take It Slow volgen; met Take It Slow wil ik jullie inspireren om bewust na te denken over je kleding.

Kowtow, Langerchen, People Tree, Popupshop, Swedish Stockings, en Veja.

It’s time to make conscious choices; it’s time to take it slow.

Zo, en nu snel naar www.takeitslowfashion.nl

Laura Snijder

45


F/ Maggezien

/3 2017


/ IRMA BORGSTEEDE PIECES OF ART Met haar achtergrond als kunstenaar benadert designer Irma Borgsteede haar ontwerpen als pieces of art. Ze kleurt haar stukken handmatig en produceert in kleine oplages. De collecties zijn zeer divers; soms ingetogen, soms uiterst grafisch.

www.irmaborgsteede.nl

F/ LIVStores Utrecht


F/ Maggezien

/ EIJK TIMELESS BUT IN THE TIME Eigenzinnig, eigentijds en tijdloos. Passend bij veel stijlen, dus ook die van jou. Designer Jolanda van Eijk ontwerpt schitterende schoenen van hoogwaardige kwaliteit, die door Italiaanse ambachtslieden in kleine oplages worden geproduceerd. Het kenmerkende ontwerp van de EIJK hakken wekt de indruk van een sophisticated stilettohak en zorgt toch voor comfort. Flirten 24/7 gegarandeerd!

www.eijk-amsterdam.com


F/ LIVStores Utrecht Betsy Palmer Amsterdam & Rotterdam YDU Amsterdam CP113 Amsterdam Donna Fashion Deventer Eighty Emmeloord Fier! Heerlen 49


F/ Maggezien

Trouwringen in Fairtrade witgoud Foto: Š Juffrouw Dubois

/ GOED GOUD & ZILVER JUFFROUW DUBOIS Speciale momenten in je leven laten zich prima vereeuwigen in sieraden. En dan ben je bij Juffrouw Dubois letterlijk op het goede adres, want deze goudsmid is on a mission! Vanuit haar atelier in Utrecht inspireert ze consumenten, (toekomstige) collega's en leerlingen op de vakschool tot het gebruiken van goed goud en zilver. Want door voor Fairtrade te kiezen, heb je niet alleen een pracht juweel, je zorgt er ook voor dat de mijnwerkers en de Aarde beter af zijn.

www.juffrouwdubois.com /3 2017


Vlinderstrik in Fairtrade zilver Foto: Š Boris Schmidt

51


F/ Maggezien

Foto: Simeon Morris

/3 2017


/ VIRTUAL SIZING MODE VOOR ROLSTOELGEBRUIKERS

Dit vinden we dus heel tof! Weg met stigma's, done met labelen en klaar met mensen in een hokje stoppen... Rollen in dit geval, want binnen het project Virtual Sizing dat gericht is op mode voor mensen met een beperking, is 'Grace' van ontwerper Simeon Morris een kledinglijn die zĂł ontworpen is dat het ook (!) geschikt is voor rolstoelgebruikers. Voor vrouwen ĂŠn mannen. Meer op FutureMakers.

PS: Ook SUE is er voor rolstoelgebruikers.

53


F/ Maggezien

/ REAL FAKE BET TER THAN THE REAL DEAL Een collectie met items die iedereen wel heeft, maar dan zonder de dierlijke grondstoffen als wol en leer. Het merk van Lavinia en Abigail Bakker (yep, die van GeitewollenWinkel en G.O.A.T.) 'faket' deze items en biedt daarmee een "dierzaam" alternatief.

www.realfakestudios.com

/3 2017


55


F/ Maggezien

Foto: Š Tretorn

/3 2017


WATERPROOF

57


F/ Maggezien

Eens was de regen de grootste vijand van de stijlvolle, fietsende Nederlander. Ging je met stralende zon de deur uit, vond in de middag de zonvloed plaats. Kledernatte haren en doorweekte kleding waren het gevolg. Het enige dat je echt droog hield op de fiets, was een vormloos regenpak, dat eindigde bij het (plastic)afval. Die tijd is nu definitief voorbij. Slimme ontwerpers ontwikkelden fashionable regenkleding van innovatieve materialen, die je bijna doen verlangen naar meer grijze, regenachtige dagen.

/ VERLANGEN NA AR DE HERFST

De eerste regenjas

In 1824 ontwikkelde de Schot Charles Macintosh de eerste waterafstotende regenjas. Hij bedacht dat textiel waterdicht kon worden, door het in te smeren met in terpentijnolie opgelost rubber. De terpentijnolie werd op termijn vervangen door nafta, dat uit steenkoolteer werd gewonnen. In de tweehonderd jaar die daarop volgden, werd de regenjas weliswaar dunner en lichter door het gebruik van polyamide of PVC, maar de kleding bleef lang vormloos en gemaakt van vervuilende materialen.

Vorm en functie

Decennia lang was er geen modemerk te vinden dat er over peinsde om regenkleding te maken, maar daar kwam in de afgelopen jaren verandering in. Regenkleding werd langzaam ontdekt als mode-item. De vorm veranderde, er kwam ademende kleding op de markt, maar de waterdichtheid, materiaalkeuze of functionaliteit liet nog veel te wensen over. Alleen maar mooi was niet goed genoeg, dacht een aantal duurzame ontwerpers. Goede regenkleding moet naast ademen, waterdicht zijn, licht zijn en bij voorkeur gemakkelijk op te vouwen, ook gemaakt kunnen worden van duurzame materialen. Weliswaa­r een uitgebreid eisenpakket, maar een aantal merken slaagde daar wonderwel in. Majem Nieuwkomer in de wereld van regenkleding is het Amsterdamse bedrijf Majem, dat in het Jiddisch regen betekent. Hendrik van Benthem fietst dagelijks in de stad, maar vond geen regenjas die hem droog en in stijl bij zijn afspraken bracht. Hij vroeg zijn jeugdvriendin en modeontwerpster Anita van Palacios om hulp. Samen startten ze de ‘smart fashion startup’ Majem. Ze ontwikkelden een lange, slimme, lichtgewicht regenjas die door middel van twee ritsen aan weerszijden kan worden getransformeerd tot (fiets)poncho. Het uitgangspunt was het combineren van stijl en functie, en dat zo duurzaam mogelijk. Via een vriend kwamen ze uit bij een fabriek in China waar een coating van gerecycled plastic was ontwikkeld. Of ze die wilden? Daar hoefden ze niet lang over na te denken. Het resultaat is oogverblindend en functioneel. Tot nu toe heeft de jas een limited edition en is in zwart en wit verkrijgbaar voor mannen en vrouwen. We wachten met smart op de doorontwikkeling.

BYBROWN

De van oorsprong Britse Melanie Brown van BYBROWN woont in Amsterdam en is één van de koplopers op het gebied van het gebruik van duurzame materialen. Ook zij had genoeg van het teleurstellende aanbod van regenkleding. Terwijl ze werkte aan een nieuw kledingstuk, besefte ze dat dit ook wel eens dé oplossing kon zijn voor vrouwen om stijlvol door de regen te fietsen. Ze zocht naar het juiste materiaal en lanceerde in 2014 de Raindress tijdens de Mercedes Benz fashion week in Amsterdam. De Raindress is een cape, speciaal voor op de fiets. De stijl is minimalistisch met onverwachte details en er is gebruik gemaakt van innovatieve technologieën zoals ‘laser cutting en bonding’. Voor BYBROWN is duurzaamheid een essentieel onderdeel van het bedrijf. Voor de Raindress is gebruik gemaakt van waterdicht, winddicht en ademend materiaal

/3 2017


Foto: © Majem

met een Bluesign keurmerk, gemaakt met respect voor mens en milieu. Na de Raindress ontwikkelde BYBROWN ook andere regenkleding, waaronder de Aqua Raincoat. Deze bijzondere regenjas is gemaakt van een combinatie van 16% koffiedik en 16% gerecycled polyester. De rest van het materiaal bestaat uit drie lagen polyester dat aan alle (regen)eisen voldoet. Je kunt het niet anders omschrijven dan een absoluut kunstwerk.

Tretorn

Terwijl relatieve nieuwkomers Majem en BYBROWN zich vanaf het eerste moment richten op de ontwikkeling van eerlijke mode items voor de stedelingen, richt Tretorn zich vooral op de outdoor consument. Het Zweedse Tretorn is een bijzonder bedrijf. Al sinds 1891 maakt het functionele regenkleding voor boeren, vissers en militairen, maar ontwikkelde zich langzaam tot een bedrijf dat wereldwijd outdoor kleding, laarzen en sportschoenen produceert en verkoopt. Vanuit het respect voor de natuur omarmden ze het gedachtengoed van de circulaire economie. Als experiment maakten ze gebruik van het afval van andere bedrijven, wat resulteerde in het ‘Left Over Project’. Een regenjas gemaakt van gerecycled materiaal. En ze kregen de smaak te pakken, want dit jaar komt de ‘Ghost Net jacket’ op de markt. Deze jas is gemaakt van gerecyclede visnetten, waarvan 650.000 ton perfect nylon in de oceanen drijft en waardoor jaarlijks miljoenen dieren doodgaan. RAINS Een ander merk uit Scandinavië is RAINS. Dit Deense bedrijf gaf in 2012 de traditionele rubberen regenjas een make-over en het model sloeg meteen aan. Inmiddels verkoopt RAINS in verschillende Europese landen niet alleen regenkleding, maar ook tassen en accessoires. De producten van RAINS zijn waterafstotend, licht en kreukvrij en worden milieuvriendelijk geproducerd. Met het Ecotex-100 certificaat garanderen zij een schone productie en ze maken gebruik van gerecycled materiaal. Dus of je nou in de stad fietst of in de natuur wandelt, met deze regenkleding kom jij met een goed gevoel droog en in stijl waar je moet zijn.

Door:

Asceline Groot /

auteur 'Het Nieuwe Groen' / co-auteur van 'Dromen voor Altijd' /

tot 2016 senior adviseur communicatie ASN Bank + oprichter en

verantwoordelijke gehele VDWVM-platform

59


F/ Maggezien

/3 2017


/ RAINS DEPRESSION FREE

F/ (Kaart NL) Eerlijk Waar Amsterdam Nukuhiva Utrecht Vielgut Eindhoven

61


F/ Maggezien

/3 2017


/ BYBROWN LET IT RAIN 63


F/ Maggezien

/3 2017


F/ ByBrown, Azzurro Due, X Bank Amsterdam Margreeth Olsthoorn Rotterdam

65


F/ Maggezien

/3 2017


m

/ NOT TO FORGET BY MIMMI MORET TI

24 april 2013 // Rana Plaza, Bangladesh Meer dan 1.100 mensen laten tussen de brokstukken van de zojuist ingestortte kledingfabriek het leven. Vrouwen, aan het werk voor de fast fashion merken. Kinderen, aan het spelen of slapen in de opvang tijdens al die werkuren. Meer dan 2.500 personen raken gewond.

De advertentie van het niet-bestaande label Rana Plaza Couture is het persoonlijke werk van de Italiaanse fotograaf Mimmi Moretti. Het is zijn manier om niet te vergeten. Ook wij willen niet vergeten; ook de ellende van fast fashion mag gezien worden. Zeker als dat bijzonder verbeeld wordt. Moretti gaf z'n toestemming zijn werk te gebruiken voor deze editie.

www.mimmimoretti.com

67


F/ Maggezien

/3 2017


WHAT'S GOING ON? / by cindy van rees

69


F/ Maggezien

/3 2017


WHAT HAS BEEN GOING ON?

WEAR, REPAIR, SHARE Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juni stonden de winkels van Nukuhiva in Amsterdam en Utrecht in het teken van het Wear, Repair, Share-weekend, dat werd georganiseerd door / Nukuhiva en / Square1. Tijdens dit gezellige weekend kon je je Nudie Jeans laten repareren in een heuse Nudie repair-shop, kon je pre-loved kleding doneren, verschillende handige tips krijgen over het ruilen van kleding – en het organiseren hiervan – en kon je in je favoriete kledingstuk gefotografeerd worden. Hoewel voor de beelden van dit laatste onderdeel is nog even geduld vereist – hou hiervoor / Square1 in gaten – hebben we bij deze alvast een impressie van dit gezellige weekend. / TEKST EN FOTOGRAFIE: CINDY VAN REES

71


F/ Maggezien

De Nukuhiva medewerkers stonden de hele dag klaar met hulp bij het uitzoeken van kleding, antwoorden en af en toe wat lekkers.

Natuurlijk kon er ondertussen ook gewoon lekker door de winkel gestruind worden.

/3 2017


In de Nudie Jeans repairshop werden ter plekke jeans gerepareerd.

73


F/ Maggezien

WHAT'S GOING TO BE GOING ON?

EVENTS AGENDA Waar moet je de komende maand zijn voor de nieuwste weetjes, de tofste shows, de interessantste workshops en het ontdekken van de nieuwste eerlijke merken? Zie hier, de events agenda voor deze maand.

/3 2017


SEPTEMBER

5 Duurzame Dinsdag Pleinzaal, Sociëteit de Witte - Plein 24, Den Haag 12.00 - 18.00 / www.duurzamedinsdag.nl 8 Catwalk Night: kledingruil vintage sale Van Welderenstraat 46, Nijmegen 19.30 - 22.30 / www.facebook.com/162206717630097 16 Guilt Free Shopping Pop-Up Store Je m'appelle Company Krommertstraat 22, Amsterdam 14.00 - 17.00 / www.facebook.com/209261232934168 17 PuurFair Westergasfabriek, Amsterdam 11.00 - 19.00 / www.puur-fair.nl 23 The Next Closet Pop-up The Hoxton, Herengracht 255, Amsterdam 12.00 - 17.00 / www.facebook.com/events/119803905310500/ 29 - 1 Kuyichi Sample Sale Buitenplaats Plantage Vogelenzangseweg 49, Vogelenzang 12.00 - 17.00 / www.facebook.com/474450932929652 30 Fair Fashion Day Journée de la mode éthique Le Palais à Arlon 2, Place Léopold, Arlon, België 14.00 - 20.00 / www.facebook.com/1916331698630239

75


F/ Maggezien

Nieuwe Reshare Stores Voor iedereen die on a budget op zoek is naar slow / forward / fair fashion, enorm houdt van de kick van het perfecte vintage item vinden of simpelweg ultiem duurzaam wil zijn, de Reshare Store is je beste vriend. Het initiatief van het Leger des Heils biedt niet enkel een plek om nieuwe items te scoren, maar ook om je pre-loved items te doneren. En dat alles in een superhippe winkel. Onlangs zijn er een heleboel nieuwe winkels geopend en kun je nu naar hartenlust kopen en sharen in Alkmaar, Arnhem, Bergen op Zoom, Breda, Den Haag, Groningen, Nijmegen of Rotterdam. / www.resharestore.nl

Beelden uit het Lookbook van de Reshare Store; / www.resharestore.nl/lookbook

/3 2017

Een van de Reshare Stores; / www.facebook.com/RESHARESTORE


WHAT HAS BEEN GOING ON?

NIEUWS Vijftig Nederlandse bedrijven ondertekenen het Duurzame Kleding en Textiel convenant

5.5 mm

Hoewel het convenant zelf niet nieuw is - deze werd in maart reeds gepresenteerd - is het bericht dat vijftig Nederlandse bedrijven het convenant ondertekenen wĂŠl nieuws. Volgens de SER vertegenwoordigen de bedrijven die nu hebben getekend bijna een derde van de Nederlandse omzet. Onder andere Hema, de Bijenkorf en On Tour tot G-star, Vanilia en Alchemist plaatsten hun handtekening onder het convenant. Nederland is het eerste land dat een kledingconvenant heeft, een belangrijke stap en een belangrijk signaal naar de rest van de wereld.

Convenant Duurzame Kleding en Textiel

CONVENANT | Juli 2016

Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Belangrijk om te weten is dat de merken die het convenant ondertekenden niet per definitie al duurzame merken zijn. het convenant is in dat opzicht vooral een intentieverklaring om beter te werk te gaan. Verschillende partijen vragen zich daarom af of het convenant wel streng en volledig genoeg is.

NEDERLAND

Zelf oordelen of meer weten over het convenant en wat het convenant nu precies inhoudt? Ga dan naar / www.internationalrbc.org/garments-textile SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag T 070 3499 499 E communicatie@ser.nl www.ser.nl Š 2016, Sociaal-Economische Raad ISBN 978-94-6134-086-3 SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD

Het Kledingconvenant, via SER, Sociaal Economische Raad

Volg voor meer nieuws / @f_maggezien op Instagram.

77


F/ Maggezien

/3 2017


Tekst en iPhone-foto's: Annelise den Hollander

Het Centraal Museum te Utrecht pakt tot 17 oktober groots uit met een lust voor het oog tentoonstelling: "Uit de mode, de inloopkast van het museum''

/ UIT DE MODE CENTRAAL MUSEUM UTRECHT Ontwerpersduo MAISON the FAUX, bekend van de Mercedes-Benz FashionWeek is onder andere verantwoordelijk voor een zinnenprikkelende tentoonstellingsvormgeving ter ere van dit modefeestje. De belangrijkste iconen zijn te bewonderen in deze fascinerende reis door 100 jaar modeconservatie. De expositie neemt je vanaf 1800 mee door de rijkelijk gedecoreerde kostuums tot de roaring seventies met de flamboyante ontwerpen van Fong Leng, naar de huidige kunstzinnige designs van Viktor & Rolf. Nieuwe innovaties ontbreken niet. Zo loop je Foamboy tegen het lijf, een ontwerp van Niek Pulles. Deze imponerende figuur gaat over experiment en hergebruik. En de iconische 3D werken van Iris van Herpen, die met haar avatar-achtige stijl het naar eigen zeggen Nieuwe Ambacht vertegenwoordigt. Eerder heeft het museum aan Iris van Herpen een solotentoonstelling gewijd. Top puntje van duurzaamheid: check het 'Live Science Programme' waar live op zaal gerestaureerd wordt. Door deze vaardigheid kunnen we ook duurzaam met kunst omgaan en de ontwerpen van eeuwen geleden nog lang bewonderen. Je kunt vragen stellen aan de restaurateur maar ook het restauratieproces van een haute couture japon uit 1896 stap voor stap volgen op een groot scherm. De 4 thema's van de tentoonstelling: de maker, de drager, de restaurator en de visionair worden in samenwerking met Modemuze door middel van een Meet-up uitgelicht. Maak zo kennis met de nieuwste lichting modetalenten in Nederland! In samenwerking met de Future Generation van Amsterdam Fashion Week zien we in de eerste editie onder andere Karlijne Opmeer die op het Blueprint Festival gedurende de Amsterdam Denim Days werd genoemd tot een van de hoogtepunten van het festival. Karlijne brengt Labmade in het museum: met behulp van bacteriĂŤn kweekt ze pigmenten die een mogelijk alternatief bieden voor de huidige vervuiling van de textielverf-industrie. (Volgende editie van F/ Maggezien, begin oktober online, veel aandacht voor circulair fashion, fashtech & bio fashion / red.). In de tentoonstelling Bleu Jeans uit 2013 besteedt het museum ook aandacht aan dit onderwerp. Wil je hier nog iets meer van weten? Documentatie van deze tentoonstelling vindt je in de museumwinkel van het Centraal Museum. Heb je dressed-to-impress gefeest op Lowlands? Check dan of je festivaloutfit is gescout en als winnaar in de tentoonstelling is opgenomen.

79


F/ Maggezien

Foto: Š Iris van Herpen


/ WANNA SEE FASHTECH + 3D SOON ? YUP / NAH


F/ Maggezien

Sanele Xaba is een model, en een albino. De imperfectie van de natuur is hier ten volle uitvergroot door art director en fotograaf Justin Dingwall, stylist Pierre du Plessis en make-up artist Lyn Kennedy.

HOE VOELEN JOUW KLEREN? BUY FORWARD FAIR SLOW Suggesties? Op de hoogte blijven? Sure you do! thepeople@goed.is

/3 2017


/ WE, THE PEOPLE MMV

Annelise den Hollander / fashion x art

Asceline Groot / writer

Danya Weevers / model & designer

Elisa Huijsman / Eerlijk Winkelen

Laura Snijder / Take It Slow

Ruben Cress / fotograaf

& all those beautiful people who participated, engaged, came forward,

believing in the concept and inspiring us to take it all the way..

F/ MAGGEZIEN TEAM Roosmarie Ruigrok /

senior expert textile & founder Clean&Unique

Cindy van Rees /

sustainable and social graphic design & photography

Erwin Polderman /

purpose & concept driven creative director & writer

Wil je meewerken? Nice! Er is hĂŠĂŠl veel te doen ;) E-mail ons kort je thoughts en we maken een afspraak. Wil je samenwerken? Super! Let's hear it!

83


/3 2017

see you @ goed.is

F/ Maggezien


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.