Programa XXV Escola d'Estiu del Priorat - 2015

Page 1

XXVa Escola d’Estiu del Priorat

25 anys creant

1, 2 i 3 de juliol Lloc:Falset Col·labora: SE Priorat ESC Antoni Vilanova

Organitza: Grup de Mestres del Priorat

Amb el suport de: Departament d’Ensenyament


L’ESCOLA D’ESTIU: ALTAVEU DE L’AVENÇ EDUCATIU

Les escoles d’estiu són un espai d’intercanvi i de renovació pedagògica al nostre país i deixen constància de l’estat del moment educatiu. És on conflueixen la reflexió, la posada en comú, el debat i les noves propostes educatives. Aquest diàleg, obert a tots els professionals de l’àmbit educatiu, permet l’aprofundiment en experiències pedagògiques a través de mostres, cursos, tallers i exposicions que troben a l’estiu, l’espai i el temps adequat. També convida a repensar l’escola des de noves perspectives i ajuda a regenerar la motivació i la confiança en la tasca docent a l’aula i als centres educatius. En aquest sentit, les escoles d’estiu donen veu a la renovació i a la innovació pedagògica: els docents comparteixen maneres de fer, allò que han estudiat, pensat, reflexionat i treballat amb els infants i els joves. Any rere any, per tant, les escoles d’estiu fan palesa la forta càrrega de compromís professional, personal i ètic del professorat. És aquest professorat, protagonista i compromès, que manté viva la flama de la llarga i valuosa tradició pedagògica de Catalunya. Els reptes pedagògics actuals ens esperonen a trobar respostes adequades que permetin que el progrés, el treball competencial, les noves maneres d’ensenyar i d’aprendre facin realitat l’èxit educatiu de tot l’alumnat del nostre país. L’objectiu de l’avenç educatiu que compartim és ambiciós i només el podrem portar a terme amb la responsabilitat i el compromís de tots. Cada any és una celebració nova. Si el 2014 vam commemorar el centenari de la primera escola d’estiu a Catalunya, en aquest curs l’Escola d’Estiu de Rosa Sensat arriba a la cinquantena edició, motiu de felicitació i d’encoratjament. Desitjo que, arreu de les comarques catalanes, l’escola d’estiu 2015 sigui novament altaveu de la renovació i de la innovació pedagògica del nostre país.

Irene Rigau i Oliver Consellera d’Ensenyament


RENOVAR L’ESCOLA , TRANSFORMAR L’EDUCACIÓ ,

Quan recordem l’escola de fa uns anys ens adonem dels canvis que s’han produït. Ja no és el pas de la pissarra de guix a la digital, o l’ús dels ordinadors en la feina quotidiana dels nois i noies , és sobretot aquesta manera de fer diferent del professorat que acompanya el procés educatiu , és la col·laboració i relació entre els pares i el professorat, és la implicació d’entitats i els serveis municipals per aconseguir una millor eficiència dels recursos i una coherència en el discurs educatiu. Aquests joves que ens demostren dia a dia el seu potencial en iniciatives com el treball per projectes, la seva capacitat per aprendre amb els iguals a través del treball cooperatiu i que ens sorprenen en els projectes d’aprenentatge -servei o en tantes i tantes dinàmiques que posen en valor que ells i elles siguin i es sentin protagonistes dels seus progressos. Per això els professionals hem hagut de flexibilitzar els programes educatius i fins i tot els horaris. Juntament amb els consells escolars, ens anem prenent l’autonomia necessària per aconseguir un bon clima de treball que ens porta a una bona relació de col·laboració i confiança entre tots els estaments educatius. Del clima relacional que cada comunitat sigui capaç de crear en dependrà la qualitat de l’educació que aconseguim. En aquest sentit, convé no oblidar que l’acte d’educar es basa en la confiança en l’altre. Òbviament hem deixat lluny els discursos matussers que desconfien del professorat, dels nois i noies o dels pares i mares. Ens hem allunyat de la lògica numèrica dels resultats i potenciat la bona sintonia, el treball seriós compartit amb l’avaluació dels processos i la formació com eines de millora. Aquestes línies de treball, de fet són les que volem impulsar i reconèixer així el treball de molts docents, de pares i mares i municipis que faciliten i possibiliten aquests canvis. Un cop més les Escoles d’Estiu volem potenciar i treballar per aconseguir la contínua transformació de l’educació i de l’escola. La construcció d’un nou país capaç d’assumir els reptes, encara a concretar, demana generacions formades per afrontar importants canvis. Aquesta és la nostra aportació i el nostre compromís.

Jaume Aguilar Vallès President de la Federació dels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya


ESTEM DE CELEBRACIÓ! Benvolguts/des, El 25è aniversari de l'Escola d'Estiu del Priorat ens ofereix l’oportunitat de reconèixer les bonances d'una activitat que proporciona a la comarca i al nostre col·lectiu un valor rellevant dins del mapa educatiu de Catalunya. Però no és per la projecció exterior, ni per la fita numèrica que la valorem, sinó que l'estimem per moltes altres qualitats que li són intrínseques. Voldria ressaltar-ne tantes com edicions hem realitzat. De ben segur, no serà una llista prou exhaustiva, però totes 25 són qualitats que considero realment importants. La nostra Escola d'Estiu és sàvia gràcies als companys i companyes i la feina realitzada a les 24 edicions anteriors. És creativa perquè pretén fugir d'esquemes fixos i aportar idees innovadores. És propera perquè ens apropa i ens ajuda a mantenir els lligams i és temperada perquè cerca un espai serè de comunicació i reflexió. Tot i així, ha estat, i ha de ser transgressora perquè convida formadors que poden allunyar-nos de les visions més tradicionals. Aquesta edició és moderadament intensa gràcies a la nova distribució en tres jornades matinals. És impulsora de projectes , d’idees i del treball en equip i és exportable perquè els participants se l'enduran a les seves aules. És rústica perquè manté una forta connexió amb el medi i el territori i entusiasta perquè mai defuig l’esforç que es requereix any rere any per confeccionar-la. És acolorida perquè està plena de matisos fruït de les veus dels seus participants. I és defensora d’una concepció de l’ensenyament que propugna la centralitat del paper de l’alumne en l’aprenentatge. És raonable perquè sempre procura oferir més d’allò que ens exigeix i és perdurable mentre sigui un desig que compartim. Està isolada perquè la nostra ubicació és el Priorat i és comarcal perquè els docents de la comarca li han donat i li donen sentit. Està oberta al món i connecta amb la resta de Moviments de la Federació. És slowfood perquè sempre busca introduir productes de proximitat i fer prevaldre la qualitat per sobre la quantitat. És artística perquè és sobre l'eix de l'educació visual i plàstica que confluiran les activitats d'aquesta edició. És entranyable perquè ens obliga a recordar i estimar el present i el passat. És breu perquè el nostre temps en companyia vostra sempre ens sembla poc. És desvetlladora quan fa de la formació un motor de canvi de la tasca docent. És poètica quan el compromís es produeix per la recerca d'un ideal. És nostra perquè és dels participants i dels organitzadors d' on neix la seva potència. És bella, especialment, quan el 25 és el nombre que la precedeix i aquesta circumstància ens permet celebrar-ho amb tots vosaltres. Bona Escola d’Estiu a tots i totes!

Joan Lluís Barceló Aguiló President del Grup de Mestres del Priorat


PROGRAMA XXV ESCOLA D’ESTIU

DIMECRES 1 DE JULIOL DE 2015

A les 8:30. Recepció. De 8:30 a 9 . Inscripció i presentació. De 9 a 10. Conferència inaugural. EL DIBUIX INFANTIL: APROXIMACIONS A LA PSICOPATOLOGIA. Francesc Brull Fornt El dibuix, i en general l’expressió artística, és un mitjà a través del qual expressem els nostres sentiments, una eina que utilitzem en molts casos de manera inconscient perquè aflori el nostre món més personal, emocional i afectiu. El dibuix ens serveix com a mitjà per conèixer tot allò que projectem i no podem posar-hi paraules. Procurarem en aquest taller oferir nocions vinculades a aquest procés de descobrir aquelles paraules ocultes en els dibuixos i com podem intervenir-hi.

De 10 a 10:30. Pausa.


De 10:30 a 14:30.

EDUCAR A TRAVÉS DE L’ART: ENCETANT PROCESSOS DE RECERCACREACCIÓ. Lluís Vallvé Cordomí L’educació artística abordada com una oportunitat per iniciar processos de recerca-creació que ens permetran un treball competencial. En el taller aportarem el marc conceptual d’una educació artística renovadora, i una part de taller pràctic . A partir de Treball/projectes realitzats als centres podrem analitzar com afegir referents artístics a qualsevol treball i com fer servir llenguatges visuals en diferents fases dels projecte.

DIJOUS 2 DE JULIOL DE 2015 De 9 a 11.

EDUCAR A TRAVÉS DE L’ART: ENCETANT PROCESSOS DE RECERCACREACCIÓ. Lluís Vallvé Cordomí. Taller de dibuix narratiu i realització per grups d’una producció gravada. De 11 a 11:30. Pausa De 11:30 a 14:30. EDUCAR A TRAVÉS DE L’ART: ENCETANT PROCESSOS DE RECERCACREACCIÓ. Lluís Vallvé Cordomí Continuació.


DIVENDRES 3 DE JULIOL DE 2015

De 9 a 11.

DE QUIN COLOR SÓC? TREBALLANT AMB L’ART APRENEM DE NOSALTRES. Xavi Garriga Mora El treball de colors i el art amb el grup classe per crear un espai de coneixement i creixement personal a partir de l’accés al mon simbòlic que tots compartim. Metodologia dimensió pedagògica, ideari de Treball a l’aula, la carpeta documentació diagrames de colors i l’art abstracte. Fer “De quin color soc? Com soc jo?” i grups de lectura dels diagrames, roda d’aprenentatges.

De 11 a 11:30. Pausa De 11:30 a 14:30

DE QUIN COLOR SÓC? TREBALLANT AMB L’ART APRENEM DE NOSALTRES. Xavi Garriga Mora. Continuació De 14:30 a 15. Avaluació i comiat.


FORMADORS

FRANCESC BRULL FORNT Inicia els estudis de Treball Social a la URV, posteriorment interessat en la psicoteràpia participa en la formació en psicoteràpia sistèmica durant tres cursos al centre de teràpia sistèmica i relacional de Tarragona. Realitza la Llicenciatura de Psicologia especialitat clínica sanitària a la UOC, paral·lelament inicia formació en psicoteràpia psicoanalítica a l’Associació Catalana de Psicoteràpia Psicoanalítica (ACPP) a Barcelona durant set anys, on participa activament en seminaris, xerrades i congressos vinculats a la Psicoteràpia Psicoanalítica. Realitza estada de formació en pràctiques durant dos anys a la fundació Hospital Sant Pere Claver on desenvolupa el seu exercici com a psicoterapeuta. Co-fundador del grup de psicoteràpia psicoanalítica vinculada a l’ACPP a les Terres de l’Ebre on han organitzat i participat en xerrades, seminaris i supervisions clíniques. Actualment coordinador de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Priorat. Psicòleg i psicoterapeuta Col·laborador al CDIAP JONC de Mora d’Ebre i als Serveis Mèdics KIFA de Reus. LLUÍS VALLVÉ CORDOMÍ Lluís Vallvé i Cordomí ha exercit de mestre d’educació visual i plàstica durant trenta-dos anys. Des de fa sis anys està treballant al Consorci d’Educació de Barcelona impulsant programes de suport als centres. La passió per la pedagogia de l’art l’empeny a formar-se i a investigar participant en jornades, congressos i grups de treball. Ha aprofitat les


ocasions de viatjar per conèixer altres realitats escolars tan diferents com poden ser les escoles de Tampere a Finlàndia, Würzburg a Alemanya, Assisi a Itàlia o les de Kedougou al Senegal. A més s’ha dedicat a divulgar bona part de la seva experiència en publicacions, ponències i desenvolupant una extensa formació tot fent xerrades, assessoraments i cursos per Catalunya però també al país Valencià i Itàlia. Els seu treball de reflexió li ha valgut el reconeixement de diversos premis i guardons entre els que cal destacar el Premi Experiències del Museu de la Ciència 1982 el primer premi El CAC a l’escola del 2005 i el Premi de pedagogia MARTA MATA l’any 2008 pel seu treball “ha de ploure cap amunt”. XAVI GARRIGA MORA Professor de l’Escola de Municipal d’Art Illa de Sabadell, forma part de la direcció com cap d’estudis. Professor de cicles formatius de grau superior i de tallers infantils d’art. Formador del ICE de l UAB, forma part del grup de treball de plàstica de l’ICE i del grup d’escoles sistèmiques. Formador del institut Gestalt de Barcelona i de Connexions, està amb l’equip de formació d’educació de pedagogia sistèmica des del 2010. Coordinador del Grup de treball de Sistèmica del Vallés Oriental a Sabadell des del 2013, adscrit al CRP del Vallés Occidental. Cofundador, cogestor i professor del Centre 3Sentits a Cardedeu, centre professional i familiar de pedagogia i psicologia sistèmica.


INFORMACIÓ GENERAL Dates: 1, 2 i 3 de juliol de 2015

Lloc:Escola Antoni Vilanova Avinguda de Reus,2 43730 – FALSET Telèfon: 977831247

Inscripcions: fins al 30 de juny

Per formalitzar la inscripció podeu fer-ho: • Per via telemàtica mitjançant el següent enllaç http://aplitic.xtec.cat/pls/soloas/pk_for_mod_ins.p_for_cons_activi tats?p_any=2014-2015&p_entitat=0428&p_totes=S o

presencialment el primer dia de l’Escola d’Estiu. • El pagament de l’import de la matrícula es pot fer: o Amb un ingrés al compte corrent 2100-0082-350200190979 de la Caixa, indicant el concepte i la persona que el fa. o Presencialment el primer dia de l’Escola d’Estiu.

Adreça: Grup de Mestres del Priorat Ctra. De Porrera s/n. 43730 FALSET Tel/Fax: 977830672


Quota: Socis: Matrícula 20 euros No socis: Matrícula 25 euros.

Notes: • L’assistència a aquesta Escola d’Estiu comporta un certificat de 15 hores. S’obtindrà amb el 80% d’assistència i el qüestionari de valoració final. • Pel taller del primer dia cal portar algun element significatiu (objecte, fotografia, pintura, dibuix...) d’un treball/projecte realitzat als centres, millor si són d’art, però podrien ser treballs per projectes. • Cal portar llapis i goma .


2015

ESCOLES D’ESTIU DELS MOVIMENTS DE RENOVACIÓ PEDAGÒGICA DE CATALUNYA (Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya).

1.

Escola d’Estiu de l’Associació Catalana per la Telemàtica Educativa- ACTE http://www.acte.cat/om/ Contacte: actevitats@pangea.org

2.

Escola d’Estiu del Vallès Occidental. Associació de Mestres Alexandre Galí de Terrassa http://amgali.pangea.org/ Contacte:amgali@pangea.org

3.

Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres de la Terra Alta per a la Renovació Pedagògica http://cmestresta.webnode.es/ Contacte: cmestreta@gmail.com

4.

Escola d’Estiu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat http://www2.rosasensat.org/pagina/escoles-d-estiu Contacte: formacio@rosasensat.org

5.

Escola d’Estiu del Vallès Oriental. Casal del Mestre de Granollers http://casaldelmestregranollers.wordpress.com/ Contacte: secretaria@casaldelmestres.org

6.

Escola d’Estiu del Bages. Col·lectiu de Docents del Bages http://www.escolaestiu.net/eestiu/ Contacte: joan.badiap@gmail.com

7.

Escola d’Estiu del Grup de Mestres de l’Anoia http://gmanoia.blogspot.com.es/ Contacte: grupmestresanoia@gmail.com

8.

Escola d’Estiu del Grup de Mestres del Priorat. http://gmpriorat.blogspot.com.es/ Contacte:gmpriorat@gmail.com

9.

Escola d’Estiu del Grup de Mestres del Ripollès http://grupmestresripolles.blogspot.com.es/ Contacte:gibertmoliner@gmail.com

10.

Escola d’Estiu del Grup d’Ensenyants Urgell–Segarra http://geus.pangea.org/


Contacte: geus@mrp.pangea.org 11.

Escola d’Estiu Jaume Miret. Moviment d’Innovació Educativa de Lleida http://mielleida.cat/ Contacte: mielleida@pangea.org

12.

Escola d’Estiu del Moviment Educatiu del Maresme http://memcat.org Contacte:secretaria@memcat.org

13.

Escola d’Estiu del Moviment de Mestres de les Terres de l’Ebre http://usuaris.tinet.cat/mrpte/ Contacte:mrp.terresebre@gmail.com

14.

Escola d’Estiu del Penedès http://gmbpened.pangea.org/on_som/on_som.htm Contacte:mrpbaixpenedes@hotmail.com o mrpdelgarraf@gmail.com

15.

Escola d’Estiu de l’Educació de Persones Adultes. SAÓ Formació i Educació Permanent http://aadults.pangea.org/ Contacte: aadults@pangea.org

16.

Escola d’Estiu de Santa Coloma de Gramanet http://casalscg.blogspot.com.es/ Contacte: casalscg@pangea.org

17.

Escola d'estiu d'Osona rsitja@xtec.cat El MRP d'Osona (Grup de Mestres) fa temps que estem inactius però junt amb l'associació ARAE que tenen la seu a Vic estem preparant la propera Escola d'Estiu al Juliol. Segurament conjuntament amb el CIFE de la UVIC. Resumint: Farem Escola d'Estiu conjuntament amb aquestes entitats.

18.

Escola d'Estiu de Figueres (nova , encara no estan federats) Contacte: https://sites.google.com/a/xtec.cat/l-escola-parla/home jmora222@xtec.cat


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.